Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σπανάκι: Αντοχή σε παγετό, έντομα και μύκητες

03/03/2021 05:21 μμ
Πολλοί είναι οι παραγωγοί που εμπιστεύονται την καλλιέργεια του σπανακιού.

Πολλοί είναι οι παραγωγοί που εμπιστεύονται την καλλιέργεια του σπανακιού.

Το φυλλώδες λαχανικό καλλιεργείται κυρίως στην ύπαιθρο και ανάλογα με την ποικιλία και τα υβρίδια που υπάρχουν στην αγορά γίνονται σπορές όλο τον χρόνο. Θεωρείται μία εύκολη καλλιέργεια και παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στη χώρα δεν εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προβλήματα. Παρακάτω παρουσιάζονται οι απόψεις παραγωγών και γεωπόνων για τα προβλήματα από τα οποία πλήττεται.

Η καλλιέργεια στα Μέγαρα

Ο κ. Μουρτζούκος Θωμάς, γεωπόνος στα Μέγαρα με κατάστημα γεωργικών εφοδίων Γεωπονική Μουρτζούκος Μ ΕΠΕ, μας εξηγεί ότι στην περιοχή καλλιεργούνται συνολικά σε όλες τις καλλιεργητικές σεζόν περίπου 3000 στρ. Το σπανάκι είναι από τη φύση του χειμερινό καλλιεργούμενο είδος και δεν επηρεάζεται από τον παγετό, εκτός εάν κατέβει η θερμοκρασία στους -5°C. Στα Μέγαρα δεν παρατηρούνται τέτοιες θερμοκρασίες εξαιτίας του μικροκλίματος. Από μυκητολογικές και εντομολογικές ασθένειες είναι από τις λιγότερο πληττόμενες καλλιέργειες στην περιοχή εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης υγρασίας που επικρατούν και για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούμε ελάχιστα μυκητοκτόνα κυρίως βιολογικά με βάση τον χαλκό και από εντομοκτόνα κυρίως βιολογικά πύρεθρα. Η ζήτηση είναι σχεδόν αμετάβλητη εξαιτίας της διατροφικής τους αξίας, του χαμηλού κόστους και της καθαρότητας της τροφής χωρίς υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τον κ. Πάνο Προίσκο, γεωπόνο με κατάστημα γεωργικών εφοδίων Φυτοπροστασία, Προίσκος Αναστάσιος, στην περιοχή των Μεγάρων, προβλήματα με τον παγετό δεν προέκυψαν παρά μόνο στις ορεινές περιοχές που δημιουργήθηκε πρόβλημα, εξαιτίας των δυνατών ανέμων. Παρ’ όλα αυτά έχουν μείνει τεράστιες ασυγκόμιστες ποσότητες στα χωράφια κάποια από τα οποία έχουν ήδη φρεζαριστεί. Ο λόγος είναι ότι ο κύριος όγκος του προϊόντος πηγαίνει στην λαχαναγορά, και στις λαϊκές αγορές και λιγότερο για βιομηχανική χρήση και εξαιτίας της κατάστασης δεν έχει πουληθεί το προϊόν.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα προβλήματα που εμφανίζονται στην καλλιέργεια. Συγκεκριμένα, προς το παρόν, υπάρχουν μόνο μυκητολογικές ασθένειες ενώ αργότερα εμφανίζονται και τα έντομα. Από τις μυκητολογικές ασθένειες τα τελευταία χρόνια η πιο σοβαρή που μπορεί να προκαλέσει και ολική καταστροφή στο σπανάκι είναι η λευκή σκωρίαση η οποία ευνοείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και αντιμετωπίζεται δύσκολα καθώς χρειάζονται επαναλαμβανόμενοι ψεκασμοί. Επίσης, ο περονόσπορος δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα εξαιτίας των υβριδίων που ευρέως χρησιμοποιούνται τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή, ενώ το ωίδιο δεν έχει εμφανιστεί στην περιοχή.

Από εντομολογικής φύσεως έντονο πρόβλημα δημιουργεί ο θρίπας ο οποίος εξαιτίας των πολλών γενεών που έχει χρειάζεται πολλούς ψεκασμούς και ο άλτης ή ψύλλος.

Τέλος, μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται με τα ζιζάνια και την έλλειψη εκλεκτικών πλατύφυλλων ζιζανιοκτόνων. Συγκεκριμένα, το μόνο σκεύασμα που υπάρχει είναι το venzar, το οποίο όμως θα καταργηθεί, ενώ τα κυριότερα ζιζάνια που εμφανίζονται στο σπανάκι είναι το άγριο βλήτο, η καλεντούλα, η περικοκλάδα κ.α.

Επιπλέον, ο κ. Βενιδιάτης Θωμάς, γεωπόνος στον συνεταιρισμό παραγωγών Μεγάρων μας εξηγεί ότι ανάλογα με τα υβρίδια που χρησιμοποιούνται η περίοδος από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή μπορεί να φτάσει τις 90 ημέρες. Σαν καλλιέργεια είναι εύκολη, πέραν των μυκητολογικών προβλημάτων, ωστόσο είναι απαιτητική σε λίπανση.

Πέρα από τη βασική λίπανση κατά την οποία η αζωτούχος λίπανση συνιστάται, είναι αναγκαία και ως επιφανειακή και πολλοί παραγωγοί χορηγούν άζωτο για να συγκομίσουν νωρίτερα καθώς αυξάνει τις αποδόσεις.

Η καλλιέργεια στη Θεσσαλονίκη

Τέλος, μιλήσαμε με παραγωγούς από τη Θεσσαλονίκη οι οποίοι προμηθεύουν σπανάκι στις λαϊκές αγορές. Σύμφωνα με τον κ. Κιουτσούκη, δεν υπήρχαν αρνητικές επιπτώσεις από τον παγετό ενώ τα φύλλα του σπανακιού κιτρινίζουν μόνο στην περίπτωση που υπήρχαν έντονες βροχοπτώσεις και δημιουργήθηκε νεροκράτηση στο έδαφος. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο φαίνεται ότι τα υβρίδια είναι σκληραγωγημένα και παρουσιάζουν αντοχή στην σκωρίαση. Τέλος, ο κ. Κωστηκεχαγιάς Συμεών μας αναφέρει ότι το ωίδιο και ο περονόσπορος αντιμετωπίζονται με χαλκούς, ενώ ο κύριος εντομολογικός εχθρός είναι το πράσινο σκουλήκι.

Χατζηιερεμία Βασιλική
Σχετικά άρθρα
14/03/2024 11:20 πμ

Στροφή από το βαμβάκι και το καλαμπόκι στην καλλιέργεια οπωροκηπευτικών ζητούν οι Ολλανδοί για την Θεσσαλία. Η καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων προσφέρεται για την περιοχή, υποστηρίζουν.

Συγκεκριμένα στην μελέτη (MasterPlan), που εκπόνησε η ολλανδική εταιρεία HVA, προτείνεται μια συντονισμένη αλλαγή καλλιεργειών, από χαμηλής αξίας και υψηλών απαιτήσεων σε νερό (βαμβάκι και καλαμπόκι) σε καλλιέργειες κηπευτικών και φρούτων, που απαιτούν λιγότερο νερό και έκταση, ενώ παράλληλα έχουν υψηλότερη αξία παράγοντας μεγαλύτερο εισόδημα για τους παραγωγούς.

Και προσθέτουν ότι ήδη πολλοί αγρότες στη Θεσσαλία έχουν στραφεί στην παραγωγή κηπευτικών, ενώ δίνουν παράδειγμα την καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας, που αποδεικνύεται αποτελεσματική στη διαχείριση μεγάλων όγκων συγκομιδής σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι παραγωγοί κηπευτικών στην Θεσσαλία θα πρέπει να επικεντρώνονται στην πώληση των προϊόντων τους αξιοποιώντας τον αυτοκινητόδρομο Ε75, ο οποίος παρέχει μια εξαιρετική διαδρομή μεταφοράς για την αποτελεσματική παράδοση φρέσκων προϊόντων στις αγορές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Περιοχές που ενδείκνυται η καλλιέργεια κηπευτικών δυτικά του Ε75 και στις νότιες περιοχές της Λάρισας, λόγω του μικρότερου κινδύνου πλημμύρας.

Οι καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε εργατικά χέρια. Απαιτείται πρόσληψη εργαζομένων εκτός της περιοχής. Μια λύση θα είναι - σύμφωνα με τους Ολλανδούς - η πρόσληψη εποχικών μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη, ιδίως την Ουκρανία. Για αυτό θα πρέπει στην περιοχή άμεσα να κατασκευαστούν σπίτια, σχολεία και κέντρα υγείας για τους εργάτες γης.

Ειδικότερα η παραγωγή θερμοκηπιακής ντομάτας είναι μια καλή λύση. Περίπου 1.500 στρέμματα καλλιέργειας θερμοκηπίων υπάρχουν σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Μαγνησία. Αυτό δείχνει μια υστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα που καλλιεργούνται περίπου 60.000 στρέμματα. Όπως τονίζουν οι Ολλανδοί, η περιοχή της Θεσσαλίας θα μπορούσε δυνητικά να δεκαπλασιάσει την παραγωγή τομάτας χωρίς να αυξήσει το αποτύπωμά της σε νερό.

Η αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας εκτός εποχής κηπευτικών είναι σημαντική για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς αλλά και των εξαγωγών. Ειδικά στην παραγωγή εκτός εποχής, η σύγχρονη τεχνολογία είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού κόστους.

Επίσης η δενδροκομία (φρούτα και ξηροί καρποί) αποτελούν μια καλή προοπτική καλλιέργειας στην Θεσσαλία.

Τα φρούτα και οι ξηροί καρποί αποτελούν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, δίνουν εισόδημα στον παραγωγό αλλά και τα δέντρα χρησιμεύουν ως φυσική ασπίδα κατά της διάβρωσης του εδάφους, ενισχύουν τη συνολική ποιότητα τοπίου και συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης τα δέντρα παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις πλημμύρες. Θα πρέπει όμως να ενισχυθούν οι παραγωγοί που θα κάνουν νέες φυτεύσεις μέχρι να γίνουν παραγωγικά τα δέντρα τους.

Τελευταία νέα
07/03/2024 04:05 μμ

Έπεσαν οι υπογραφές για συμβολαιακή γεωργία βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία.

Ο Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «υπογράφηκε εμπορική συμφωνία με την βιομηχανία ντοματοπολτού Κύκνος. Αφορά την βιομηχανική ντομάτα εσοδείας του 2024 και την παράδοση στο εργοστάσιο Σαβαλίων της εταιρείας.

Οι παραγωγοί μέλη του Συνεταιρισμού καλούνται για φέτος να καλλιεργήσουν 3.351 στρέμματα με βιομηχανική ντομάτα και να παραδόσουν 30.429 τόνους πιστοποιημένης παραγωγής με βάση τις απαιτήσεις του πρωτοκόλλου GLOBALGAP.

Η παράδοση του προϊόντος από τον Συνεταιρισμό στη βιομηχανία θα γίνει από τα μέσα Ιουλίου έως 25 Σεπτεμβρίου 2024 και συγκεκριμένα:

  • Από μέσα Ιουλίου έως 31/7 - 6.800 τόνους
  • Από 1/8 έως 31/8 - 21.166 τόνους
  • Από 1/9 έως 25/9 - 2.463 τόνους

Οι τιμές παραγωγού για την βιομηχανική ντομάτα είναι στα ίδια επίπεδα με το 2023 και συγκεκριμένα η βασική τιμή είναι στα 132,10 ευρώ ο τόνος και με το μπόνους φτάνει στα 141,43 ευρώ ο τόνος».

07/03/2024 02:35 μμ

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει το ξεσκέπασμα στο πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης στην περιοχή της Τριφυλίας, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι νέες φυτεύσεις στην Ηλεία.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, «τον Φεβρουάριο ολοκληρώθηκαν οι φυτεύσεις καρπουζιών χαμηλής κάλυψης στην περιοχή. Φέτος έχουμε μια μείωση στα στρέμματα καλλιέργειας. Στην περιοχή καλλιεργείται υπαίθριο καρπούζι χαμηλής κάλυψης σε περίπου 5.000 στρέμματα. Από αυτή την έκταση το 75% αφορά το πρώιμο καρπούζι και το υπόλοιπο καλοκαιρινή καλλιέργεια.

Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο πριν το ξεσκέπασμα. Οι παραγωγοί ελέγχουν την καλλιέργεια για φυτοπροστασία και κάνουν άρδευση και θρέψη. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές για την καλλιέργεια και όλοι προσδοκούν σε μια καλή καλλιεργητική χρονιά. Σε μια κανονική χρονιά η συγκομιδή καρπουζιού χαμηλής κάλυψης στην περιοχή της Τριφυλίας ξεκινά 15-20 Μαΐου. Οι κυριότερες περιοχές καλλιέργειας καρπουζιού στην Τριφυλία είναι ο Αγρίλης και ο Λαγκουβάρδος στα Φιλιατρά και το Καλό Νερό στην Κυπαρισσία».

Ο κ. Αγγελής Κοροβίλας, παραγωγός από τα Φιλιατρά, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας. Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές για την καλλιέργεια μέχρι σήμερα και δεν υπάρχουν προβλήματα. Μετά από 15 ημέρες θα ξεκινήσει το ξεσκέπασμα στην περιοχή».

Ο κ. Βασίλης Τσιακοπιάκος, παραγωγός από τον Αμπελόκαμπο, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτές τις ημέρες ξεκινούν οι φυτεύσεις του καρπουζιού στην Ηλεία. Ο καιρός όμως δεν βοηθά και ελπίζουμε να γίνει καλύτερος τις επόμενες ημέρες».

04/03/2024 12:48 μμ

Πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο (2/3/2024), στο Δημαρχείο του Πλατέως Ημαθίας, συνάντηση πρώην τευτλοπαραγωγών από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Λάρισας, Ροδόπης και Έβρου, μετά από κάλεσμα του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Αλεξάνδρειας κ. Γεώργιο Διαμαντόπουλου.

Θέμα της συνάντησης ήταν η υφιστάμενη κατάσταση και η σύσταση συντονιστικής επιτροπής για την διευθέτηση νομικών διαδικασιών σχετικά με τις ενέργειες για την κατάθεση αγωγής κατά των διοικήσεων της ΕΒΖ, από το 2016, με σκοπό την ανάκληση της απόφασης του 2020 σχετικά με το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ που είχε εκπονήσει η τράπεζα Πειραιώς και δεν έχει εφαρμοστεί.

Το σχέδιο εξυγίανσης έγινε προκειμένου να τακτοποιηθούν οι οφειλές της ΕΒΖ στην τράπεζα για να επαναλειτουργήσει η βιομηχανία και να παραχθούν τεύτλα.

Η συμφωνία υποβλήθηκε το 2019, η απόφαση εκδόθηκε το 2020. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το εργοστάσιο έπρεπε να επαναλειτουργήσει. Αντί αυτού, το έχει αποψιλωθεί από το μηχανολογικό εξοπλισμό του.

Το σχέδιο ανέφερε την συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας και ότι θα έπρεπε πανελλαδικά το 2022 να έχουν σπαρθεί 60.000 στρέμματα, ενώ το 2023 να είχαν σπαρθεί 80.000 στρέμματα.

Λόγω της πτώσης της διεθνής τιμής στο βαμβάκι αν ξαναγεννηθεί η καλλιέργεια τεύτλων στην χώρα μας θα είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

Ακόμη αξίζει να αναφέρουμε ότι τα εργοστάσια στην Σερβία λειτουργούν κανονικά και δίνουν κέρδη 25 - 30 εκατ. ευρώ ετησίως στην τράπεζα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Αλεξάνδρειας, Γεώργιος Διαμαντόπουλος, «ζητάμε να λειτουργήσει ξανά το εργοστάσιο ζάχαρης στο Πλατύ, όπως ανέφερε το σχέδιο εξυγίανσης. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης, το 2024 θα έπρεπε να καλιεργηθούν 130.000 στρέμματα με τεύτλα στην χώρα μας. Για να υπάρχει όμως καλλιέργεια θα πρέπει να υπάρχει και μεταποίηση.

Αν σκεφτούμε τις τρέχουσες τιμές της ζάχαρης στην ΕΕ θα καταλάβουμε το μέγεθος των χρημάτων που χάνει το κράτος αλλά και οι παραγωγοί.

Επίσης υπάρχει θέμα ευθυνών της διοίκησης για τον πλιάτσικο που έγινε στον μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου.

Αντί να έχουμε καλλιέργεια και παραγωγή ζάχαρης για να πληρωθούν οι οφειλές της ΕΒΖ, προχωρήσαμε στην εύκολη λύση και πουλήθηκαν εκτάσεις στις Σέρρες και στην Λάρισα και το κτίριο της διοίκησης στην Θεσσαλονίκη».

01/03/2024 04:37 μμ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές καλλιέργειες, ηλίανθου και ελαιοκράμβης, στην χώρα λόγω της καθυστέρησης κατανομής και των εισαγωγών βιοντίζελ.

Τα τελευταία χρόνια όταν κάνουν σπορά οι παραγωγοί δεν γνώριζουν την τιμή. Από την πλευρά της η μεταποίηση δεν γνωρίζει τι ποσότητες πρέπει να παράγει για να απορροφηθούν από την αγορά. Ουσιαστικά καταργείται στην πράξη η συμβολαιακή γεωργία.

Ο παραγωγός και πρόεδρος του Πανελλήνιου Αγροτικού Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ) κ. Στέργιος Λίτος, δηλώνει τα εξής: «αβλεψία και σκόπιμες παραλείψεις του ΥΠΕΝ αλλά και του ΥπΑΑΤ σχετικά με το νομικό πλαίσιο της αγοράς βιοντίζελ οδηγεί σε «μαρασμό» τις ενεργειακές καλλιέργειες, δίνοντας ένα ακόμη χτύπημα στο αγροτικό εισόδημα. Μοναδικοί ωφελημένοι οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και κυρίως ένα από τα διυλιστήρια, οι οποίες συνεχίζουν να εισάγουν βιοντίζελ εις βάρος του βιοντίζελ που προέρχεται από τις ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες.

Προτιμάει το Υπουργείο Ενέργειας να εισάγονται ποσότητες βιοντίζελ, οι οποίες έρχονται ακόμη και από την Κίνα σύμφωνα με την ΕΕ, εις βάρος του βιοντίζελ από ελληνικές ενεργειακές πρώτες ύλες, οι οποίες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα ενίσχυαν το αγροτικό εισόδημα; Δυστυχώς τα Υπουργεία αδυνατούν να ακούσουν την αγωνία τόσων χιλιάδων αγροτών, που βλέπουν μία μία τις εναλλακτικές καλλιέργειες να κλείνουν μην έχοντας τι να καλλιεργήσουν πλέον προκειμένω να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα».

Θυμίζουμε πέρυσι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση, με την οποία έδιναν παράταση της περιόδου κατανομής βιοντίζελ και καθορισμό ποσότητας κατανομής για το 2023. Σύμφωνα με την τότε απόφαση για το έτος 2023 εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα κατανομής βιοντίζελ θα ανέλθει σε 140.000 χιλιόλιτρα (ίδια με την προηγούμενη χρονιά).

Στην συνέχεια άρχισαν οι εταιρείες να υπογράφουν συμβόλαια με τους παραγωγούς για τον ηλίανθο. Η αγορά, με εξαίρεση μια εταιρεία που υπόγραψε συμβόλαιο στα 42 λεπτά το κιλό, δίνει τιμές στα 33 με 35 λεπτά το κιλό, που οι παραγωγοί θεωρούν ότι είναι σε χαμηλά επίπεδα. Φέτος οι εταιρείες στην βόρεια Ελλάδα έδωσαν τις περσινές τιμές στα 40 έως 42 λεπτά.

Για τους παραγωγούς «κόκκινη γραμμή» είναι τα 45 λεπτά το κιλό συμβόλαιο, με μια απόδοση στα 300 κιλά το στρέμμα για να μπορούν να έχουν εισόδημα.

Ακόμη οι παραγωγοί ενεργειακών φυτών ζητούν με την τροποποίηση της ΚΑΠ να διορθωθεί μια αδικία και να ενταχθούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις οι καλλιέργειες ηλίανθου και ελαιοκράμβης.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης, ως βουλευτής νομού Έβρου (του πρώτου στην χώρα σε καλλιέργειες ενεργειακών φυτών με περίπου 300.000 στρέμματα), θα πρέπει να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες για στήριξη της καλλιέργειας.

29/02/2024 11:22 πμ

Αύξηση εκτάσεων καλλιέργειας τεύτλων έχουμε στην ΕΕ και παραμένουν στα ύψη οι τιμές της ζάχαρης, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη αδιαφορία για εγχώρια παραγωγή ζάχαρης.

Δηλαδή έχουμε μια χώρα που έχει αγρότες με γνώση της καλλιέργειας τεύτλων αλλά αδιαφορεί για να γίνουν επενδύσεις και να εκμεταλλευτεί στη διεθνή και εγχώρια ζήτηση.

Το Σάββατο (2/3) θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αγροτών έξω από το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ, προκειμένουν να ενημερωθούν για το σχέδιο της εξυγίανσης της Τράπεζας Πειραιώς για την βιομηχανία ζάχαρης το οποίο δεν υλοποιείται.

Θυμίζουμε ότι τέλη του 2023 η Τράπεζα Πειραιώς συνέστησε την τρίτη εταιρεία ειδικού σκοπού, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), το οποίο υπενθυμίζεται πως επικυρώθηκε από το δικαστήριο πριν 4 χρόνια, στις 26 Μαρτίου 2019. Από ότι είχε αποφασίσει το δικαστήριο τίποτα δεν έχει γίνει και οι αγρότες της περιοχής ζητούν να ενημερωθούν πως θα μπορούσαν για το θέμα.

Και ενώ η Ελλάδα δεν δείχνει ενδιαφέρον να παράγει ξανά ζάχαρη οι τιμές του προϊόντος συνεχίζουν να ακολουθούν ανοδική πορεία. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 η μέση τιμή της λευκής ζάχαρης στην ΕΕ έφτασε στα 857 ευρώ το τόνος.

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι η παραγωγή λευκής ζάχαρης στην ΕΕ εκτιμάται ότι για το 2023/2024 θα ανέλθει σε 15,6 εκατ. τόνους, αυξημένη, κατά 7%, σε σχέση με το 2022/2023 (που ήταν 14,6 εκατ. τόνους) και κοντά στον μέσο όρο της 5ετίας που είναι 15,7 εκατομμύρια τόνους. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των εκτάσεων καλλιέργειας τεύτλων στην ΕΕ (δηλαδή στην Ευρώπη αυξάνουν τα στρέμματα καλλιέργειας αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει καλλιέργεια γιατί δεν μπορεί να βρει λύση στην μεταποίηση).

Παρά την αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής όμως τα αποθέματα προβλέπεται να μείνουν σε σταθερά επίπεδα λόγω της μείωση των εισαγωγών στην ΕΕ, κατά 25%, που αναμένεται να έχουμε την φετινή εμπορική περίοδο (εκτίμηση για 1,9 εκατ. τόνους), σε σχέση με το ρεκόρ των 2,5 εκατ. τόνων που έγιναν το 2022/2023.

Επίσης παρά τις αυξημένες τιμές λιανικής η κατανάλωση ζάχαρης στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ενά αναμένεται να ανακάμψει και η βιομηχανική χρήση της.

08/02/2024 03:10 μμ

Οι Ισπανοί αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και απέκλεισαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με τρακτέρ μεγάλους αυτοκινητόδρομους, ενώ διέκοψαν την πρόσβαση και στα λιμάνια της χώρας.

Οι μεγάλες ισπανικές αγροτικές οργανώσεις ASAJA, COAG και UPA έχουν ξεκινήσει, από τις 16 Ιανουαρίου, διαμαρτυρίες που αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες σε συνολικά 28 επαρχίες της χώρας.

Ήδη έχουν προγραμματιστεί διαμαρτυρίες στην Καστίλλη (15 Φεβρουαρίου), το Αλικάντε (16 Φεβρουαρίου) και την Βαλένθια (22 Φεβρουαρίου).

Μεταξύ των αιτημάτων τους είναι αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αναθεώρηση και μελέτη επιπτώσεων στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ που έχει υπογράψει η Κομισιόν με τις τρίτες χώρες, καθώς και αυξημένους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες. Ακόμη ζητούν έργα άρδευσης στην χώρα για την αντιμετώπιση της ξηρασίας που πλήττει την χώρα τα τελευταία χρόνια.

Για τις εισαγωγές από τρίτες χώρες αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόσφατα η ισπανική κυβέρνηση κατέθεσε φάκελο στην Κομισιόν, με τον οποίο ζητά να υπάρξει διαχωρισμός ανά ποικιλίες στις νωπές ντομάτες που εισάγονται από τρίτες χώρες. Το θέμα αφορά κυρίως το Μαρόκο, με το οποίο έχει υπογράψει εμπορική συμφωνία η ΕΕ για εισαγωγές χωρίς δασμούς.

Η Μαδρίτη ζητά να υπάρξουν διαφορετικές δασμολογικές κλάσεις ανά ποικιλία ντομάτας. Έτσι θα έχουμε διαχωρισμό (ουσιαστικά θα χαρακτηριστεί άλλο προϊόν) της μεγαλόκαρπης ντομάτας με τα ντοματίνια (που έχουν διαφορετικό κόστος παραγωγής). Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στις εισαγωγές.

Στην Ισπανία πάντως οι αγρότες προειδοποιούν ότι η χώρα τους θα μετατραπεί από έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους εξαγωγείς τομάτας σε χώρα εισαγωγής από την Τουρκία ή το Μαρόκο σε λίγα χρόνια.

Όμως και η έκθεση με τις μακροχρόνιες προβλέψεις της Κομισιόν κάνει λόγο για μια μείωση, κατά 22%, στην παραγωγή νωπής ντομάτας στην Ισπανία έως το 2035.

Οι εισαγωγές ντομάτας από τον Μαρόκο στην ΕΕ ακολουθούν αλματώδη πορεία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, η Γερμανία από 27.000 τόνους ντομάτας που έκανε εισαγωγή από το Μαρόκο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, έφτασε σε 40.000 τόνους το 2022 και σε 43.000 τόνους το πρώτο εξάμηνο του 2023. Για να καταλάβουμε το μέγεθος των μαροκινών εξαγωγών ντομάτας αρκεί να αναφέρουμε ότι οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές ντομάτας το πρώτο εξάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 32.500 τόνους, από τους οποίους μόλις 209 τόνοι εξήχθησαν στην γερμανική αγορά.

19/01/2024 04:55 μμ

Από τις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι νέες φυτεύσεις για το πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης στην περιοχή της Τριφυλίας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, «αυτή την εποχή ολοκληρώνεται από τους παραγωγούς η κατεργασία του εδάφους. Στην συνέχεια και με την βοήθεια του καιρού από αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι φυτεύσεις.

Φέτος προβλέπεται μια μικρή μείωση στα στρέμματα καλλιέργειας. Στην περιοχή καλλιεργείται υπαίθριο καρπούζι χαμηλής κάλυψης σε περίπου 5.000 στρέμματα. Από αυτή την έκταση το 75% αφορά το πρώιμο καρπούζι και το υπόλοιπο καλοκαιρινή καλλιέργεια.

Η μικρή μείωση οφείλεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί από την έλλειψη εργατικών χεριών, βλέπετε το καρπούζι θέλει γρήγορη συγκομιδή.

Στην περιοχή καλλιεργούνται κυρίως πρώιμα καρπούζια μεσαίου μεγέθους στρογγυλά και οβάλ.

Σε μια κανονική χρονιά η συγκομιδή καρπουζιού χαμηλής κάλυψης στην περιοχή της Τριφυλίας ξεκινά 15-20 Μαΐου.

Οι κυριότερες περιοχές καλλιέργειας καρπουζιού στην Τριφυλία είναι ο Αγρίλης και ο Λαγκουβάρδος στα Φιλιατρά και το Καλό Νερό στην Κυπαρισσία».

16/01/2024 11:19 πμ

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, με 5 βασικά αιτήματα, ζητούν οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας και σταφίδας της Ηλείας.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Εύφορη Γη», Χρήστος Βαλιανάτος, τονίζονται τα εξής:

Μετά τη συγκέντρωση των παραγωγών που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, στις 12/1/2024, επισημάνθηκαν τα παρακάτω:

1. Πορίσματα από ζημιές (καύσωνα, βροχοπτώσεις, χαλάζι)

Βιομηχανική τομάτα
Η οργάνωσή μας είχε με τα εργοστάσια ΚΥΚΝΟΣ - ΜΙΝΕΡΒΑ συμβάσεις 42.000.000 κιλά. Λόγω των καιρικών συνθηκών παρέδωσαν 35.552.740 κιλά. Η διαφορά είναι 6.447.260 κιλά, δηλαδή έχουμε μία απώλεια 9.670.890 ευρώ. Τα πορίσματα που ήρθαν είναι απαράδεκτα και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Κορινθιακή σταφίδα
Παρότι το χαλάζι που έριξε και έπληξε τους σταφιδοπαραγωγούς ήταν πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης τον περασμένο Απρίλιο, είδαμε και πάλι με μεγάλη έκπληξη απαράδεκτα πορίσματα.
Πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο τα απαιτούμενα κιλά των 150 ώστε να πάρουν οι παραγωγοί τουλάχιστον τη στρεμματική ενίσχυση. Σας γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή χάνουν την αξία του προϊόντος, χάνουν την αποζημίωση ας πάρουν τουλάχιστον τη στρεμματική ενίσχυση.

2. Μείωση επιδοτήσεων
Αγανακτισμένοι παραγωγοί ζητούν ενημέρωση για τα χρήματα που θα πάρουν μέχρι το 2027. Αναλαμβάνουμε τη διοργάνωση μιας ημερίδας στο νομό μας.
Ζητάνε από το Υπουργείο να μας στείλει ομιλητές και να βοηθήσει στην πραγματοποίηση της δράσης αυτής μιας και ο Νομός Ηλείας είναι ένας νομός που το κυριότερο εισόδημα προέρχεται από αγρότες.

3. ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ
Ζητάμε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα διότι τον Απρίλιο θα δούμε πάλι τη ΔΕΗ να κατεβάζει τους διακόπτες όταν οι καλλιέργειες Θα είναι μέσα στο χωράφι, πράγμα που θα έχει άμεσες συνέπειες στους παραγωγούς.

4. Κτίρια συνεταιριστικών οργανώσεων
Είναι απαράδεκτο, επί 15 χρόνια να συνεχίζεται η εκκαθάριση στα κτίρια των συνεταιριστικών οργανώσεων και οι ομάδες παραγωγών που λειτουργούν να μην έχουν δικαίωμα στη χρήση και στη συντήρησή τους.

Για όλα αυτά ζητάμε άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

12/01/2024 03:05 μμ

Ανακοινώθηκαν στην Ισπανία οι πρώτες προβλέψεις για τις φετινές νέες φυτεύσεις καρπουζιού και πεπονιού.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση κατά 10% της έκτασης καλλιέργειας καρπουζιού την ερχόμενη άνοιξη. Όσον αφορά την καλλιέργεια πεπονιού προβλέπεται να είναι ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Συγκεκριμένα η ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών (Asociación Agraria jovenes Agricultores - ASAJA) της Επαρχίας Almería υποστηρίζει ότι το 2024 αναμένεται να καλλιεργηθούν θερμοκηπιακά 81.000 στρέμματα με καρπούζια και 25.000 στρέμματα με πεπόνια.

Ανφερόμενος στην μείωση των στρεμμάτων για το καπρούζι ο κ. Adoración Blanque, πρόεδρος της ASAJA-Almería, δηλώνει ότι «η αστάθεια των τιμών του καρπουζιού που έχουμε τα ταλευταία χρόνια αναγκάζει πολλούς παραγωγούς να συνεχίσουν να καλλιεργούν λαχανικά και αυτή την άνοιξη».

Επίσης προσθέτει ότι οι όψιμες φυτεύσεις ντομάτας με τις καλές τιμές που δίνουν έχουν σαν αποτέλεσμα να επιβραδύνουν τις νέες φυτεύσεις καρπουζιών.

Όσον αφορά την καλλιέργεια πεπονιού θα παραμείνει στα ίδια στρέμματα, με τις ποικιλίες Piel de Sapo και Amarillo να εξακολουθούν να προτιμώνται από τους αγρότες. «Πολλοί παραγωγοί επιλέγουν παραδοσιακές ποικιλίες πεπονιού λόγω τιμών», προσθέτει ο κ. Adoración Blanque.

03/01/2024 01:07 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κοπές αγγουριών αυτή την εποχή. Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν σαν αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένες κοπές αλλά το θετικό είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγή κάτι που βοηθά να απορροφηθούν οι ποσότητες και να κρατηθούν οι τιμές.

Ο κ. Φώντας Δουλούμης, ταμίας στον Συνεταιρισμό Ανατολή, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «οι καλές καιρικές συνθήκες έχουν σαν αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένες κοπές και πολλές περιοχές να παράγουν ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να πέφτουν μεγάλες ποσότητες αγγουριών στην αγορά. Επίσης έχουμε προβλήματα γιατί βάζουμε χειμερινά υβρίδια με τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Στην Ιεράπετρα έχουμε φέτος μια μικρή αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας κατά 10%. Αυτό που κρατά τις τιμές είναι η ζήτηση για εξαγωγές γιατί η εγχώρια αγορά έχει μειώσει την κατανάλωση λόγω οικονομικής κρίσης.

Σήμερα η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 60 έως 80 λεπτά το κιλό. Το 50% των αγγουριών όμως δίνει τιμή στα 60 λεπτά στον παραγωγό. Από την άλλη η τιμή παραγωγού αυτή την εποχή στην Ισπανία κυμαίνεται από 1,20 έως 1,30 ευρώ το τεμάχιο.

Στις αγορές του εξωτερικού η τιμή λιανικής του συμβατικού αγγουριού είναι στα 99 λεπτά το τεμάχιο και του βιολογικού στα 1,99 ευρώ το τεμάχιο.

Το θετικό είναι ότι αυτή την εποχή έχουμε ζήτηση για εξαγωγή. Βέβαια αν πέσουν απότομα οι θερμοκρασίες θα έχουμε απογείωση της τιμής.

Στην Ιεράπετρα είχαμε στόχο να έχουμε παραγωγή για την περίοδο 15 Ιανουαρίου με 15 Φεβρουαρίου για να καλύψουμε την αυξημένη ζήτηση εκείνη την περίοδο. Με τις καιρικές συνθήκες όμως άλλαξε ο σχεδιασμός και δεν ξέρουμε αν υπάρχει παραγωγή εκείνη την περίοδο.

Στην αγορά της Γερμανίας κάνουμε ακόμη αισθητή την παρουσία μας αν και τα τελευταία χρόνια έχουν μπει δυναμικά οι Ισπανοί και οι Βούλγαροι. Επίσης ο συνεταιρισμός κατάφερε να κάνει εξαγωγές και προς την Ολλανδία. Πάντως οι κύριες χώρες που εξάγουμε αγγούρια είναι στην κεντρική Ευρώπη. Γίνονται επίσης και κάποιες προσπάθειες να εξάγουμε και προς την βόρεια Ευρώπη».

Ο κ. Σταύρος Πετράκης, υπεύθυνος αγοράς στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Άρβης, ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «από τα μέσα Νοεμβρίου έχουν ξεκινήσει οι κοπές αγγουριών στην περιοχή. Η υψηλή θερμοκρασία έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε υψηλούς ρυθμούς στις κοπές κάτι που δεν είναι και τόσο θετικό επειδή μαζεύονται μεγάλες ποσότητες στην αγορά. Το θετικό είναι ότι έχουμε αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές με αποτέλεσμα οι τιμές να κυμαίνονται σε καλά για την εποχή επίπεδα. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές προς Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Στην περιοχή προσπαθούμε να έχουμε παραγωγή για να διακινηθεί στην αγορά τις ημέρες του Πάσχα αλλά επειδή φέτος πέφτει αργά εκτιμώ ότι θα γίνονται κοπές μέχρι τον Απρίλιο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, οι εξαγωγές αγγουριών, από 1/9 έως 29/12/23, ανέρχονται σε 22.427 τόνους, έναντι 20.620 τόνων την αντίστοιχη την περίοδο του 2022, καταγράφοντας μια άνοδο κατά 8,8%.

04/12/2023 09:36 πμ

Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας κατατέθηκε την Παρασκευή (1/12/2023) από τον Πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ, βάσει σχετικής απόφασης που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού με την με αριθμ. 124/30-11-2023 απόφασή του.

Στο Συμβούλιο του ΘΕΣΤΟ ο κ. Σουλιώτης παρέθεσε τις αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες εμπλέκουν παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας 2023 σε αθέμιτες και παράνομες τροποποιήσεις των δηλώσεων καλλιέργειάς τους έτους 2023 και συγκεκριμένα την αλλαγή άλλων καλλιεργειών σε βιομηχανική τομάτα, με σκοπό την είσπραξη επιπλέον αποζημιώσεων λόγω των πρόσφατων πλημμυρών.

Ορισμένα δημοσιεύματα μάλιστα αμαυρώνουν το όνομα του ΘΕΣΤΟ, υπονοώντας συγκάλυψη από μεριάς του Συνεταιρισμού του θέματος αυτού.
Βάσει αυτών των εξελίξεων ο Πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ πρότεινε στο σώμα την κατάθεση σχετικής μηνυτήριας αναφοράς προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, για άμεση και σε βάθος διερεύνηση του ζητήματος, ως ελάχιστη ηθική υποχρέωση έναντι της ιστορίας του ΘΕΣΤΟ αλλά και της μεγάλης πλειονότητας των θεσσαλών παραγωγών, οι οποίοι βιώνουν με όρους εντιμότητας και αλληλεγγύης τα αποτελέσματα των καταστροφικών για όλους φαινομένων.

Κατόπιν αυτών αποφασίστηκε ομόφωνα και δόθηκε η εντολή και πληρεξουσιότητα στον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού να εμφανιστεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας και να υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, σχετικώς με τις διαδικτυακές αναρτήσεις που καταγγέλλουν παράνομες συμπεριφορές αγροτών, που ενώ καλλιέργησαν σιτηρά ή άλλη καλλιέργεια, μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα του Daniel δήλωσαν ψευδώς ότι καλλιέργησαν βιομηχανική τομάτα, ώστε να λάβουν παρανόμως αποζημιώσεις που δεν δικαιούνταν.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση αυτό που δηλώνεται ξεκάθαρα προς όλους τους εμπλεκόμενους, είναι ότι ο ΘΕΣΤΟ, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, δε θα επιτρέψει σε κανένα να εκμεταλλευτεί με παράνομο και ανήθικο τρόπο τον αγώνα που δίνουν η Διοίκηση, το προσωπικό και τα πλέον των 1.000 αγροτών μέλη του, στη διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο για τη θεσσαλική γεωργία, καθώς και τον αδιαπραγμάτευτα καθοριστικό ρόλο των συλλογικών μορφών δράσης σε αυτό το αύριο.

01/12/2023 04:03 μμ

Στα τελειώματα είναι οι κοπές θερμοκηπιακής ντομάτας στην περιοχή της Τριφυλίας. Αυτή την εποχή η μειωμένη προσφορά έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση της τιμής.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, «είμαστε στα τελειώματα αυτή την εποχή. Τώρα υπάρχει αύξηση στη ζήτηση και η τιμή είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Το προηγούμενο διάστημα λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας συγκομίστηκαν μεγάλες ποσότητες και υπήρξε «πίεση» στις τιμές. Όμως όταν μειώθηκε η προσφορά είχαμε διόρθωση τιμών. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν κοπές ντομάτας από την Κρήτη. Στην περιοχή έχουν ξεκινήσει οι νέες φυτεύσεις και αναμένεται από τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου να ξεκινήσει η επόμενη συγκομιδή».

Ο Αγγελής Κοροβίλας, παραγωγός ντομάτας από τα Φιλιατρά, «αυτή την εποχή έχει αυξηθεί η ζήτηση στην αγορά αλλά είναι μειωμένη η παραγωγή. Είμαστε στα τελειώματα της συγκομιδής και η τιμή παραγωγού έχει αυξηθεί λόγω μικρής προσφοράς».

Από την πλευρά του ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, παραγωγός από τα Φιλιατρά, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «πριν από 15 ημέρες οι ντομάτες είχαν πολύ μειωμένη τιμή στα 80 λεπτά το κιλό. Στη συνέχεια όμως επειδή μειώθηκαν οι ποσότητες είχαμε μια ξαφνική άνοδο της τιμής παραγωγού, που αυτή την εποχή κυμαίνεται για την καλή ποιότητα από 1,30 έως και 1,40 ευρώ το κιλό. Η τιμή παραγωγού προβλέπεται να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι και τα Χριστούγεννα που αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά οι κρητικές ντομάτες».

Πάντως το προηγούμενο διάστημα είχαμε μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές ντομάτας, κυρίως από Τουρκία, που είχαν σαν αποτέλεσμα την «πίεση» των τιμών στον παραγωγό. Βέβαια οι καταναλωτές δεν είδαν πουθενά ότι αγόραζαν τουρκικές ντομάτες, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό για την εικόνα της ελληνικής αγοράς και για το επίπεδο των ελέγχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, από την 9η Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, οι εισαγωγές ντομάτας στην χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από 1/9 - 30/11 οι εισαγωγές ντομάτας στην χώρα μας ανήλθαν σε 10.088 τόνους, έναντι 4.535 τόνων που είχαμε το ίδιο χρονικό διάστημα για το 2022, ενώ οι εισαγωγές από Τουρκία ήταν στους 6.790 τόνους (έναντι 3.090 τόνοι που ήταν πέρυσι).

26/10/2023 11:55 πμ

Οι εισαγωγές ντομάτας στην χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εξαγωγέων οπωροκηπευτικών του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, από 1/9 έως 19/10/2023, οι εισαγωγές της χώρα μας ανήλθαν σε 8.677 τόνους (έναντι 3.750 τόνων το 2022), εκ των οποίων από Τουρκία 5.704 τόνοι (έναντι 3.724 τόνοι πέρσι).

«Βέβαια οι καταναλωτές δεν είδαν πουθενά ότι αγοράζουν τουρκικές ντομάτες», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κηπευτικών θερμοκηπίου από τους Γαργαλιάνους κ. Ασημάκης Ντεμερούκας. Και προσθέτει: «Και ενώ βλέπουμε ότι καταναλώνουμε εισαγόμενα κηπευτικά στην Ελλάδα το Μαρόκο έχει κατάφερε να είναι ένας βασικός προμηθευτής ντομάτας στην Ευρώπη.

Αρκεί να σας αναφέρω ότι το 2021, περίπου το 67% των εισαγωγών νωπής ντομάτας στην ΕΕ προερχόταν από το Μαρόκο. Οι εξαγωγές ντομάτας του Μαρόκου καταγράφουν αριθμούς ρεκόρ και για τη σεζόν 2022/2023, με περισσότερους από 700.000 τόνους στην Ευρώπη, το 51% των οποίων πήγε στην Γαλλία.

Ας δούμε όμως γιατί το Μαρόκο δείχνει να έχει ένα από τα πιο καλά σχεδιασμένα αγροτικά προγράμματα στον κόσμο με κύρια στόχευση τις εξαγωγές.

Πρόσφατα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας του Μαρόκου, Mohamed Seddiki, ανακοίνωσε επιδότηση απο 50% έως 70% της αξίας του κόστους καλλιέργειας κηπευτικών και ειδικότερα στην ντομάτα, το κρεμμύδι και την πατάτα.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι θα επιδοτηθεί, από 3.600 έως 6.300 ευρώ, η καλλιέργεια ντομάτας, από 720 έως 1.300 ευρώ η καλλιέργεια πατάτας και από ανά εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα).

Επίσης το κράτος θα προσφέρει στους αγρότες 600.000 τόνους φωσφορικά λιπάσματα και θα επιδοτήσει την εισαγωγή νιτρικών λιπασμάτων με 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η χώρα μας θα πρέπει να ανταγωνιστεί στις ξένες αγορές τα μαροκινά προϊόντα που στηρίζονται από την κυβέρνηση του Ραμπάτ.

Στο Μαρόκο το 1975 υπήρχαν 160 στρέμματα θερμοκήπια, 48.000 το 1991 και 240.000 στρέμματα πέρυσι. Σαν αποτέλεσμα 990 εκατομμύρια ευρώ ήταν τα έσοδα για το Μαρόκο μόνο από την εξαγωγή ντομάτας το 2022.

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα, το 1980 υπήρχαν περίπου 30.000 στρέμματα με θερμοκήπια και το 2020 είχαμε μια αύξηση σε 65.000 στρέμματα (σχεδόν διπλάσια).

Στην Ελλάδα ο λύσεις για να μειωθούν οι τιμές των κηπευτικών στο ράφι είναι δύο. Είτε θα αυξηθούν οι εισαγωγές είτε θα υπάρξει στρατηγική για να λυθούν τα προβλήματα της καλλιέργειας. Η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές αποφάσεις».

25/10/2023 02:37 μμ

Να ενταχθούν στις συνδεδεμένες επιδοτήσεις οι καλλιέργειες ενεργειακών φυτών, ηλίανθου και ελαιοκράμβης, ζητά ο παραγωγός και πρόεδρος του Πανελλήνιου Αγροτικού Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ) κ. Στέργιος Λίτος.

Σχετικό αίτημα είχε κάνει στο παρελθόν και ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Λίτος, «είναι οι μοναδικές μεγάλες καλλιέργειες που έμειναν εκτός συνδεδεμένης στη νέα ΚΑΠ. Το κόστος καλλιέργειας είναι πολυ υψηλό και υπάρχει πρόβλημα.

Αν αυτό δεν το αλλάξει ο υπουργός κ. Αυγενάκης μέσα στις επόμενες ημέρες ουσιαστικά θα είναι ο αφανισμός μιας συμβολαιακής καλλιέργειας εκατομυρίων στρεμμάτων.

Επειδή χρόνος δεν υπάρχει ζητάμε από τον υφυπουργό κ. Κελέτση, ως βουλευτή του ευαίσθητου νομού Έβρου (του πρώτου στην χώρα σε καλλιέργειες ενεργειακών φυτών με περίπου 300.000 στρέμματα) για να κάνουμε μια συνάντηση το συντομότερο δυνατόν. Παράλληλα στέλνουμε τις σχετικές επιστολές, που έχουμε στείλει στο ΥπΑΑΤ εδώ και 6 μήνες, και στον Πρωθυπουργό».

Διαβάστε επιστολή Ένωσης Ορεστιάδας (εδώ)

Διαβάστε επιστολή ΠΑΣΚΕΦ (εδώ)

24/10/2023 12:04 μμ

Σταθερή στους 19,6 εκατομμύρια τόνους αναμένεται να είναι, το 2023/2024, η παραγωγή ελαιοκράμβης στην ΕΕ, παρά τη μικρή αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας (+1% σε σχέση με το 2022/2023).

Αυτό αναφέρουν οι πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εισαγωγές της ΕΕ αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης οι ευρωπαϊκές εξαγωγές κραμβέλαιου, για το 2023/2024, αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση κατά 32%.

Όσον αφορά την χώρα μας τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι σπορές της ελαιοκράμβης αν και το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια είναι μειωμένο λόγω αύξησης του κόστους καλλιέργειας.

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην περιοχή οι αποδόσεις της καλλιέργειας είναι μειωμένες και κυμαίνονται από 250 έως 300 κιλά το στρέμμα. Από την άλλη έχει αυξηθεί το κόστος καλλιέργειας και φυτοπροστασίας. Πέρσι οι βιομηχανίες έδωσαν τιμή στα 43 λεπτά το κιλό για την ελαιοκράμβη που δεν ικανοποίησε τους παραγωγούς. Πολλοί έχουν στραφεί στα σιτάρια που έχουν και συνδεδεμένη. Οι φυτεύσεις της ελαιοκράμβης ξεκινούν αυτές τις ημέρες και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Νοεμβρίου».

Ο κ. Τζίμος Θεόδωρος, γεωπόνος στον συνεταιρισμό Ροδολίβους Σερρών, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι εκτάσεις με ελαιοκράμβη στον Ροδόβιλο έχουν μειωθεί σημαντικά. Ο λόγος είναι ότι έχουν αυξηθεί τα καλλιεργητικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η καταπολέμηση των ζιζανίων και πλέον το κόστος της καλλιέργειας είναι υψηλό και δεν συμφέρει τους παραγωγούς».

Ο κ. Αθανάσιος Κουτουκίδης, γεωπόνος στον ΑΣ Δημητριακών Ορεστιάδας η «Ένωση», τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι οι σπορές κάθε χρόνο ξεκινούν κάθε χρόνο από τα μέσα Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου. Στην περιοχή μας αν και υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς δεν έχουμε βροχοπτώσεις. Αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά στο να προτιμήσουν την καλλιέργεια οι παραγωγοί. Στο παρελθόν στην περιοχή είχαμε φτάσει μέχρι και 15.000 στρέμματα καλλιέργειας ελαιοκράμβης. Όμως λόγω των καιρικών συνθηκών έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό τα στρέμματα καλλιέργειας στην περιοχή».

12/10/2023 10:32 πμ

Ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές θερμοκηπιακής ντομάτας από την περιοχή της Τριφυλίας.

Η τιμή παραγωγού παραμένει σε σταθερά επίπεδα στο 1 ευρώ το κιλό, όμως τις επόμενες ημέρες μπορεί να υπάρξει μια μικρή άνοδο της τιμής.

Αυτό ουσιαστικά θα σημάνει το τέλος των εισαγωγών ντομάτας από Τουρκία. Οι τελευταίες παρτίδες που ήρθαν από την γειτονική χώρα στην Λαχαναγορά της Αθήνας με τιμή στα 1,20 ευρώ το κιλό. Πάντως με την εμφάνιση στην αγορά της ντόπιας ντομάτας οι έμποροι αναγκάστηκαν να πωλήσουν με χασούρα τα τελευταία φορτία τουρκικής ντομάτας στο 1 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι μετά την 9η Σεπτεμβρίου 2023 οι εισαγωγές ντομάτας στην χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι από 1/9-6/10 οι εισαγωγές ανήλθαν σε 7.803 τόνους (έναντι 2.897 τόνων το 2022), εκ των οποίων από Τουρκία 5.225 τόνοι (έναντι 2.119 τόνοι πέρσι). Βέβαια οι καταναλωτές δεν είδαν πουθενά ότι αγοράζουν τουρκικές ντομάτες.

Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «αν θέλουμε τα επόμενα χρόνια να μην τρώμε τουρκικές ντομάτες αμφιβόλου ποιότητας και υπολειμμάτων θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια κηπευτικών της χώρας. Αυτά είναι το υψηλό κόστος καλλιέργειας, η έλλειψη εργατών γης και η αύξηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας. Οι λύσεις αυτών των προβλημάτων θα ενθαρρύνουν τους παραγωγούς υπαίθριας και θερμοκηπιακής ντομάτας να αυξήσουν τα στρέμματα φυτεύσεων και τις ποσότητες για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση».

05/10/2023 01:32 μμ

Συνεχίζονται στην περιοχή της Τριφυλίας οι κοπές των αγγουριών με τις τιμές όμως να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο προϊστάμενος της ΔΟΑΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «συνεχίζονται οι κοπές αγγουριών στην περιοχή. Μέχρι σήμερα έχει συγκομιστεί περίπου το 30 - 40% της παραγωγής. Αν και τον Αύγουστο είχαμε καλές τιμές παραγωγού από τις 20 Σεπτεμβρίου εμφανίζεται μια πτώση τιμών σε πολύ χαμηλά επίπεδα που είναι σχεδόν στο κόστος της καλλιέργειας. Αυτή την εποχή το ζευγάρι (περίπου 1 κιλό) έχει τιμή παραγωγού στα 20 λεπτά. Οι νέες φυτεύσεις στην περιοχή θα ξεκινήσουν από τα τέλη Δεκεμβρίου».

Ο κ. Σωτήρης Κούρτης, παραγωγός από τους Γαργαλιάνους, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «με εξαίρεση κάποιες ημέρες του Αυγούστου φέτος όλο το καλοκαίρι οι τιμές παραγωγού στα αγγούρια ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή την εποχή κυμαίνονται στα 20 λεπτά το ζευγάρι. Η τιμή αυτή είναι σχεδόν στο κόστος καλλιέργειας. Η περιοχή θα κόβει αγγούρια μέχρι τέλος του έτους».

Αυτή την εποχή έχουμε νέες φυτεύσεις αγγουριών γίνονται στην Κρήτη, ενώ στην αγορά θα κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώιμες περιοχές μετά τις 15 Οκτωβρίου.

Ο κ. Γιώργος Καραλάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή Ιεράπετρας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή έχουμε λίγες ποσότητες αγγουριών. Η τιμή παραγωγού των αγγουριών κυμαίνεται από 30 έως 40 λεπτά το κιλό. Οι ανταγωνιστές μας Ισπανοί έχουν βγεί στις αγορές της Ευρώπης με χαμηλές τιμές. Στην περιοχή τώρα γίνονται νέες φυτεύσεις και αναμένεται να βγούμε στην αγορά από τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Ρουμελιώτης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Άρβης Ηρακλείου Κρήτης, «ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι κοπές αγγουρίων στην περιοχή. Φέτος παραμένει το κόστος καλλιέργειας αυξημένο και υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης».

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit-Hellas, μας ανέφερε ότι «η τιμή του αγγουριού μέτά τον Αύγουστο έχει πέσει κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Η παραδοσιακή άνοδος των τιμών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια προς τα τέλη Αυγούστου δεν υλοποιήθηκε. Αυτή την εποχή η Ελλάδα δεν κάνει εξαγωγές αγγουριών.

Στην Ευρώπη έχουμε μεγάλη διακύμανση των τιμών. Μετά το καλοκαίρι δεν έχει επανέλθει η ζήτηση σε κανονικά επίπεδα. Τα ισπανικά αγγούρια θερμοκηπίου έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά της Ευρώπης με χαμηλές τιμές. Πριν λίγες ημέρες με απόφαση της Διεπαγγελματικής στην Ισπανία είχαμε απαγόρευση εμπορίας της δεύτερης ποιότητας κηπευτικών (κολοκυθάκια) με στόχο την μείωση των ποσοτήτων ώστε να κρατηθούν σε καλά επίπεδα οι τιμές παραγωγού».

05/10/2023 10:51 πμ

Ολοκληρώθηκε η παράδοση βιομηχανικής τομάτας στα δύο εργοστάσια της Ηλείας ΜΙΝΕΡΒΑ και ΚΥΚΝΟΣ.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής ντομάτας Αμαλιάδας, «οι τιμές φέτος που έκλεισαν τα συμβόλαια οι παραγωγοί κυμάνθηκαν ανάλογα την ποιότητα από 135 - 137 ευρώ ο τόνος (από 110 ευρώ που ήταν πέρσι).

Ποσοτικά η φετινή παραγωγή κυμάνθηκε στους 100.000 τόνους και καλλιεργήθηκαν 10.000 στρέμματα στην περιοχή.

Τα δύο εργοστάσια έχουν πληρώσει τους παραγωγούς που παρέδωσαν το προϊόν τους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα υπάρχει πλήρη εξόφληση.

Θα πρέπει όμως να λυθούν τα προβλήματα άρδευσης που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια λόγω των χρέων που έχουν οι ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ.

Φέτος ήταν μια καλή χρονιά για τη βιομηχανική ντομάτα στην Ηλεία αλλά είχαμε και ζημιές σε κάποιους παραγωγούς από καύσωνα, οι οποίες αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Την επόμενη εβδομάδα και μετά τις 8 Οκτωβρίου, έχουμε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη, για να του μεταφέρουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Ηλείας, τα οποία έχουν σχέση κυρίως με τις αποζημιώσεις που περιμένουν για τις φετινές ζημιές στην βιομηχανική τομάτα από τον καύσωνα και α προβλήματα με τους ΤΟΕΒ.

Για το θέμα με τους ΤΟΕΒ ζητάμε:

1. Σύνδεση των χρεών του ΤΟΕΒ με το ΟΣΔΕ.

2. Σύνδεση του ΤΟΕΒ με τα δηλωμένα στρέμματα από τους παραγωγούς στο ΟΣΔΕ. Δεν μπορεί ένας ΤΟΕΒ να έχει 50.000 στρέμματα για άρδευση και να δηλώνονται μόνο τα 20.000. Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα είναι ακαλλιέργητα;».

18/09/2023 02:43 μμ

Μετά τα ακτινίδια νέα προϊόντα της χώρας μας θα μπορούν να εξάγονται στην αγορά του Ισραήλ.

Με έγγραφό της η Δ/νση Προστασίας Φυτικής παραγωγής του Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι: «Οι Έλληνες εξαγωγείς φρέσκων καρπών τομάτας (Solanum lycopersicon), καρπουζιού (Citrullus lanatus) και κολοκυθιού (Cucurbita pepo), έχουν την δυνατότητα να εξάγουν τα ανωτέρω είδη στο Ισραήλ, από την Παρασκευή (15/9), σύμφωνα με τις επίσημες φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας.

Όπως επισήμανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «οι υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου κοινοποιούν υποχρεωτικά το πιστοποιητικό φυτοϋγείας και τα στοιχεία της αποστολής των καρπών τομάτας, καρπουζιού και κολοκυθιού, στην Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής - Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου μέσω ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (charampatzis@minagric.gr, stioannidou@minagric.gr, mpatsou@minagric.gr ) πριν την αναχώρηση του φορτίου από τη χώρα μας. Οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας υπάρχουν στα γραφεία του Συνδέσμου».

15/09/2023 01:46 μμ

Βγήκε το ΦΕΚ για την εφαρμογή της χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης στη βιομηχανική τομάτα.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ενίσχυσης για την περίοδο 2023-2027, ανέρχεται σε 2.233.856 ευρώ για έκταση 43.630 στρεμμάτων.

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης βιομηχανικής τομάτας είναι οι ενεργοί γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:

1. Παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 50 τόνους βιομηχανικής τομάτας ανά εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) καλλιεργούμενης έκτασης, σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις του άρθρου 8 της παρούσας, από 1η Ιουνίου έως και την 30η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.
Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωμένες εξατομικευμένες ζημιές ανά δικαιούχο από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δύναται οι ποσότητες αυτές να προσμετρούνται στη συνολική επιλέξιμη ποσότητα.

2. Οι παραδόσεις σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις του άρθρου 8 της παρούσας πραγματοποιούνται:
i) Μέσω των παρακάτω φορέων για τους παραγωγούς μέλη τους: α) Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Μορφές Συλλογικής Οργάνωσης, όπως ορίζονται στο νόμο 4673/2020. β) Ομάδες και Οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τον καν. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
ii) Οι γεωργοί οι οποίοι δεν είναι μέλη των ανωτέρω φορέων μπορούν να παραδίδουν:- σε αυτούς ως συνεργαζόμενοι- απευθείας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται η προσκόμιση πρωτοτύπου τιμολογίου πώλησης ή αγοράς του προϊόντος.

3. Η παράδοση της πρώτης ύλης γίνεται από: (α) τους φορείς για τα μέλη τους και τους συνεργαζόμενους με αυτούς ενεργούς γεωργούς ή (β) τους μεμονωμένους ενεργούς γεωργούς, που δεν είναι μέλη των ανωτέρω φορέων, με ευθύνη τους, στο εργοστάσιο της μεταποιητικής επιχείρησης ή σε κατάλληλο χώρο συγκέντρωσης της μεταποιητικής επιχείρησης, σύμφωνα με την εκάστοτε σχετική νομοθεσία. Η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου προς ένταξη στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης ορίζεται σε 0,1 εκτάρια.

4. Έχουν εγκαταστήσει σύστημα στάγδην άρδευσης.

5. Η εν λόγω συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό την προϋπόθεση, ότι εκτός από τη συμβατότητα με την Οδηγία-πλαίσιο για τα νερά (2000/60/EC) θα τηρηθεί και η εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

15/09/2023 10:10 πμ

Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής υποστηρίζει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγoρών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παντελής Μόσχος, «μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, με κλειστή την Εθνική Οδό σε Τέμπη - Λάρισα, για 7 ημέρες, με αυξημένο κατά πολύ το κόστος Μεταφοράς στην Τροφοδοσία, ο Νομός Αττικής τροφοδοτείται κανονικά, από τις παραγωγικές περιοχές των Μεγάρων και Μαραθώνα και παρά το αυξημένο Κόστος Παραγωγής σε καύσιμα, ενέργεια, ρεύμα, αγροεφόδια και σοβαρή έλλειψη έμπειρων Εργατών Γης, στις Λαϊκές Αγορές Αττικής υπάρχει επάρκεια προϊόντων, δεν παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και είμαστε φθηνότεροι από το στεγασμένο εμπόριο από 30%-50%. Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής. Επίσης θα πρέπει να φτιάξουν τους δρόμους για την ομαλή τροφοδοσία των αγορών με προϊόντα αλλιώς θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές στις λαϊκές».

Οι τιμές των προϊόντων στις Λαϊκές Αγορές Αττικής έχουν ως εξής:
Μελιτζάνες: 1,50 €
Κολοκυθάκια: 2,30 €
Πατάτες: 0,80 – 1,20 €
Αγγουράκια: 1,50 – 2,00 €
Ντομάτες: 1,00 – 2,00 € Κρεμμύδια : 1,50 €
Βλήτα: 1,50 €
Σπανάκι: 1,80 – 2,50 €
Λάχανο: 1,50 €
Χόρτα Ιταλικά: 1,50 – 2,00 €
Μαρούλια: 0,50 – 0,70 €
Ματσάκια (Άνιθο, Μαϊντανός, Ρόκα): 0,50 – 0,70 €
Παντζάρια: 1,50 €
Άγρια Ραδίκια: 2,00 – 3,00 €
Νεκταρίνια: 1,50 €
Ροδάκινα: 1,50 €
Σταφύλια: 1,70 €
Καρότα: 1,50 €
Πιπεριές: 2,00 €
Μήλα: 1,00 – 1,50 €

«Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής και στις άλλες πλημμυρισμένες πόλεις της Θεσσαλίας είναι καταδικαστέες και απαράδεκτες από όλον τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Πάντως σήμερα οι αγορές έχουν επάρκεια και λειτουργούν κανονικά», τονίζει.

Και προσθέτει: «Ζητάμε έκτακτη συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και τον Υπουργό ΑΑΤ κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ώστε να βρεθούν μαζί μας, τρόποι για άμεσες αποζημιώσεις και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων και μείωση του κόστους παραγωγής, για να μπορούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους, για να υπάρχει επάρκεια αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, για να αποφευχθεί η επισιτιστική κρίση και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας».

14/09/2023 03:12 μμ

Κάποτε η Ελλάδα είχε καλλιέργεια τεύτλων και εργοστάσια της ΕΒΖ που αγόραζαν τα τεύτλα και έκαναν παραγωγή ζάχαρης.

Μάλιστα η ΕΒΖ είχε προχωρήσει στη δημιουργία δύο ακόμη εργοστασίων στην Σερβία.

Σήμερα η χώρα μας ούτε τεύτλα καλλιεργεί ούτε ζάχαρη παράγει αλλά καλύπτει τις ανάγκες της από εισαγωγές.

Από την άλλη η Ισπανία - που είναι μεγάλη ανταγωνίστρια χώρα αλλά έχει και σοβαρή στρατηγική στον αγροτικό τομέα - έχει σε ανοδική πορεία την καλλιέργεια τεύτλων και την παραγωγή ισπανικής ζάχαρης.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από το Ισπανικό Αγροτικό Ταμείο Εγγυήσεων (FEGA), αναφέρουν ότι στις αιτήσεις ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) της ΚΑΠ του 2023, έχουν δηλωθεί συνολικά 353.030 στρέμματα με καλλιέργεια τεύτλων στην χώρα.

Οι μεγαλύτερες εκτάσεις καλλιέργειας τεύτλων στην χώρα είναι στην επαρχία Castilla y León, με 248.270 στρέμματα, ακολουθούμενη από την Ανδαλουσία με 78.640.

Μεγάλο μέρος των τεύτλων που καλλιεργούνται στη νότια Ισπανία προέρχεται από ξηρικές καλλιέργειες και επομένως έχουν μειωμένες αποδόσεις.

Πάντως σημαντικές επενδύσεις γίνονται στην επαρχία León, με νέα συστήματα άρδευσης, με στόχο να υπάρξουν υψηλές αποδόσεις και αύξησης της παραγωγής τεύτλων τα επόμενα χρόνια.

Για το νέο καλλιεργητικό έτος οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι αναμένονται αυξήσεις στα συμβόλαια που θα υπογράψουν τα δύο εργοστάσια ζάχαρης με τους τευτλοπαραγωγούς λόγω της ανοδικής πορείας των διεθνών τιμών. Επίσης ζητούν νέες επενδύσεις από το ιδιωτικό εργοστάσιο ζάχαρης AB Azucarera και το συνεταιριστικό ACOR, με στόχο την αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας αλλά και στην μεταποίηση για την παραγωγή ζάχαρης για να καλύψουν τη διεθνή ζήτηση.