Να ενισχυθούν με de minimis οι κερασοπαραγωγοί της Πέλλας, ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, με έγγραφό του προς τον ΥπΑΑΤ.
Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει στο έγγραφό του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, τεκμαίρεται η απώλεια εισοδήματος, που υπέστησαν οι παραγωγοί κερασιών, εξαιτίας των χαμηλών τιμών πώλησης του προϊόντος και του αυξημένου κόστους παραγωγής, για το έτος 2022.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, αφού συγκέντρωσε στοιχεία από Οργανώσεις Παραγωγών και Συνεταιρισμών της περιοχής, εκτίμησε ότι η απώλεια εισοδήματος ανέρχεται σε 740 ευρώ ανά στρέμμα.
Στην επιστολή του προς τον Υπουργό κ. Γεώργιο Γεωργαντά, ο κ. Τζαμτζής επισυνάπτει όλα τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.
Η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας αναφέρει τα εξής:
«Οι παραγωγοί κερασιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, αντιμετώπισαν το έτος 2022 προβλήματα που οδήγησαν σε μεγάλη απώλεια εισοδήματος, τόσο λόγω των μειωμένων τιμών διάθεσης όσο και του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους παραγωγής της καλλιέργειας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία των Οργανώσεων Παραγωγών και των Συνεταιρισμών της περιοχής μας, τα οποία και σας διαβιβάζουμε συνημμένα, το κόστος συγκομιδής αυξήθηκε κατά 100%, το κόστος άρδευσης κατά 150%, και το κόστος των γεωργικών εφοδίων και των καυσίμων ήταν επίσης αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη τριετία. Παράλληλα, η μέση τιμή διάθεσης, ήταν σύμφωνα με τα επισυναπτόμενα αρχεία 0,95 ευρώ/κιλό. Στα έγγραφα των παραγωγικών φορέων, αναφέρονται και οι ποικιλίες με το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ως αποτέλεσμα, η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών εκτιμήθηκε σε 740 ευρώ ανά στρέμμα.
Ζητούμε την οικονομική ενίσχυση των κερασοπαραγωγών, οι οποίοι λόγω οικονομικών προβλημάτων, αδυνατούν να καλλιεργήσουν για την ερχόμενη περίοδο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Π.Ε. Πέλλας, καλλιεργούνται 112.356 στρέμματα με κεράσια (ΟΣΔΕ 2022)».
H Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας διαμαρτύρεται για τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ τα τάξης των 65 και 80 ευρώ το στρέμμα για τις περυσινές βροχοπτώσεις. Ζητά μάλιστα να υπάρξει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό κ. Γεωργαντά.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
Η πρόσφατη ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις στα πυρηνόκαρπα που υπέστησαν ζημίες από τις βροχοπτώσεις του 2022 με τα απαράδεκτα ποσά των 65 και 80 ευρώ το στρέμμα, μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους και εκφράζουμε την απογοήτευση και την οργή του αγροτικού κόσμου για την υπαναχώρηση από την αρχική εξαγγελία που υποσχόταν 135 και 150 ευρώ.
Σαφώς δεν θεωρούμε ότι και τα αρχικά ποσά που είχαν εξαγγελθεί κάλυπταν την πραγματική ζημία των αγροτών, διότι με τις καταγραφείσες ζημίες από τις εκθέσεις του ΕΛΓΑ ποσοστών ζημίας 40 - 50% και άνω, οι αποζημιούμενες αξίες έπρεπε να υπερβαίνουν το διπλάσιο και το τριπλάσιο των ανωτέρω ποσών, εάν αποζημιώνονταν από τον ΕΛΓΑ.
Και εύλογα τίθεται το ερώτημα. Έως πότε δεν θα εφαρμόζεται ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, που αποδεδειγμένα καλύπτει αυτές τις ζημίες, μάλιστα χωρίς να απαιτείται καμία τροποποίηση και θα αναγκαζόμαστε να απλώνουμε κάθε φορά χέρι ζητιανιάς στις εκάστοτε Κυβερνήσεις για να μας δίνουν αυτό που δικαιούμαστε από τον Νόμο; Και έως ως πότε θα πρέπει να βγαίνουμε στους δρόμους για να παίρνουμε αυτό που δικαιωματικά μας αναλογεί από το ασφαλιστικό σύστημα;
Ταυτόχρονα επισημαίνουμε και προειδοποιούμε ότι τα ποσά που δικαιούται να δώσει η χώρα μας από το de minimis , έχουν σχεδόν εξαντληθεί και σε ενδεχόμενες νέες ζημίες θα υπάρξει αδυναμία οικονομικής ενίσχυσης.
Επομένως, σήμερα μπαίνουν δύο ζητήματα προς διαπραγμάτευση.
Πρώτον, η επαναφορά του ύψους της αποζημίωσης στα αρχικά εξαγγελθέντα ποσά των 135 και 150 ευρώ, χωρίς συμψηφισμούς με την οικονομική ενίσχυση των 72 ευρώ, διότι το ποσό δόθηκε με αιτιολογία της αύξησης του κόστους παραγωγής και της πτώσης των τιμών πώλησης λόγω Ουκρανικής κρίσης και δεύτερον την ορθή εφαρμογή του υφιστάμενου Κανονισμού του ΕΛΓΑ για ζημίες από βροχοπτώσεις στα πυρηνόκαρπα.
Η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας εκφράζοντας τα συμφέροντα των Συνεταιρισμών - μελών της και των φυσικών προσώπων που είναι μέλη των εν λόγω Συνεταιρισμών, σε συνδυασμό με το κοινό αίσθημα όλων των Αγροτών, απευθύνεται στον υπουργό και στους βουλευτές των περιοχών Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας, ζητώντας άμεση συνάντηση στο υπουργείο για να δοθεί δίκαιη λύση στο σοβαρό πρόβλημα των αποζημιώσεων, αλλά και της εφαρμογής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Διότι είναι εξευτελιστικό για τον παραγωγικό κόσμο της περιοχής μας να ζητιανεύει την ελεημοσύνη του de minimis κάθε φορά, λόγω της επανειλημμένης άρνησης των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ να εντάξουν τις εν λόγω ζημίες παρά τις προβλέψεις του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία του οργανισμού και τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις που έχουν εκδοθεί από το 2017.
Κατόπιν των ανωτέρω, καθώς και του αιτήματός μας για άμεση συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες και ζητούμε παράλληλα τη σύσταση Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας με εκπροσώπους αποκλειστικά Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος.
Τα κεράσια θα περιλαμβάνονται στα προϊόντα που εξετάζει το ΥπΑΑΤ για πληρωμή ενισχύσεων. Αυτό είχε δηλώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γεωργαντάς κατά την συνάντηση, που είχε στον Τύρναβο, με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) κ. Ρίζο Μαρούδα.
Η συνάντηση έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου, όμως φτάσαμε μέσα Μαρτίου και δεν υπάρχει τίποτα νεότερο από την πλευρά του ΥπΑΑΤ. Αυτή η σιωπή φέρνει μεγάλη ανησυχία στους κερασοπαραγωγούς.
Το σίγουρο είναι ότι οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν το εμπόριο. Όταν ξεκίνησε η περσινή εμπορική περίοδος οι τιμές ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτω από 1 ευρώ το κιλό (έφτασε μέχρι και 70 λεπτά). Όταν υπήρξε μια αύξηση της ζήτησης και οι τιμές παραγωγού άρχισαν να έχουν ανοδική πορεία (1,50 έως 1,70 ευρώ για τα καλής ποιότητας) τότε είχαμε τις βροχοπτώσεις και τα ακραία φαινόμενα, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες ζημιές στην παραγωγή.
Στην Πέλλα είναι το 60% της ελληνικής παραγωγής κερασιών. Να ενισχυθούν με de minimis οι κερασοπαραγωγοί, ζητούσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, με έγγραφό του στο ΥπΑΑΤ. Ανέφερε ότι τα στοιχεία που παρουσίαζε αιτιολογούσαν την απώλεια εισοδήματος, που υπέστησαν οι παραγωγοί κερασιών, εξαιτίας των χαμηλών τιμών πώλησης του προϊόντος και του αυξημένου κόστους παραγωγής, για το 2022.
Ο Νίκος Δημητριάδης, κερασοπαραγωγός και μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι βροχές του περασμένου καλοκαιριού δημιούργησαν προβλήματα στα κεράσια των πεδινών και ορεινών περιοχών. Έγιναν εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και κατατέθηκε φάκελος από την Αντιπεριφέρεια Πέλλας με τα στοιχεία παραγωγής και εμπορίας. Ακόμη και στα καλής ποιότητας κεράσια είχαν τιμές που ήταν μειωμένες σε σχέση με το 2020 (το 2021 είχαμε μεγάλη μείωση της παραγωγής λόγω παγετού)».
Ο κ. Ξενοφώντας Τσέμπης, παραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Αλμωπίας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «οι παραγωγοί κερασιών το 2022 είχαν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα λόγω ζημιών και μειωμένων τιμών. Τα προβλήματα με τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις τα γνωρίζουν στο ΥπΑΑΤ από τον Ιούλιο του 2022. Έχουν κατατεθεί δηλώσεις ζημιάς στον ΕΛΓΑ.
Από τις 27 Ιουνίου 2022, στην σύσκεψη που διοργανώθηκε στο Δήμο Αλμωπίας σε συνεργασία με τον πρόεδρο της κοινότητας Αρχαγγέλου, είχαμε τονίσει ότι υπήρξαν προβλήματα τιμής, που ήταν από 40 λεπτά μέχρι 70 λεπτά, κάτω από το κόστος παραγωγής. Επίσης από τότε κάναμε λόγο για προβλήματα ποιότητας λόγω μονίλιας από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις. Ακόμη περιμένουμε τις αποφάσεις του κ. Γεωργαντά».
Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της Κυριακής Μάλαμα προς τον ΥπΑΑΤ, για τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε ο αποκλεισμός των βερικοπαραγωγών της Χαλκιδικής από την στήριξη de minimis.
Θυμίζουμε ότι το ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώση την χορήγηση ενισχύσεων στα βερίκοκα για τις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης.
Η βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα, κατά την ομιλία της υπογράμμισε ότι «πρέπει άμεσα να διορθωθεί αυτή η απόφαση, η οποία δεν υπακούει σε ορθολογικούς κανόνες, με δεδομένο ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν παρόντα πέρσι και στη Χαλκιδική και βέβαια, ως προς το σκέλος της στήριξης για την ενεργειακή κρίση, αυτή θα έπρεπε να είναι οριζόντια, όπως οριζόντια είναι και τα προβλήματα.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «εάν δεν θεραπευτεί αυτή η στρέβλωση άμεσα, τότε εύλογα θα συμπεράνει κανείς ότι η πολιτική σας δεν είναι ορθολογική, αλλά ενδεχομένως να υπακούει σε άλλες λογικές πελατειακού μηχανισμού και χαρακτήρα».
Όπως τόνισε στην απάντησή του ο κ. Γεωργαντάς «σε όλη την χώρα καλλιεργούνται 92.620 στρέμματα με βερίκοκα. Από αυτά τα 70.000 είναι παραγωγικά στρέμματα. Τα de minimis στις 5 Περιφερειακές Ενότητες συνδέουν την αποζημίωση με τις ζημιές από τιος βροχοπτώσεις του καλοκαιριού. Αφορά μόλις 4.600 στρέμματα καλλιέργειας βερίκοκων.
Και πρόσθεσε: «είναι σαφές ότι χορηγούμε αποζημιώσεις για τις ζημιές σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Στην Χαλκιδική υπήρξαν πολύ λίγες καταγγελίες για ζημιές από βροχοπτώσεις και ο έλεγχος που έγινε από τον ΕΛΓΑ έδειξε ότι υπήρξαν ελάχιστες ζημιές».
Όσον αφορά τις ζημιές από τον περυσινό παγετό ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι «στην Χαλκιδική έχουμε 11.500 παραγωγικά στρέμματα με βερίκοκα. Έγιναν αναγγελίες για τον παγετό τον Μάρτιο του 2022. Οι εκτιμητές έδειξαν ότι υπήρξε ζημιά κατά μέσο όρο σε ποσοστό 60 - 65%. Καταβλήθηκαν 3 εκατ. ευρώ για 9.000 στρέμματα καλλιέργειας (8.000 στρέμματα με πρώιμες ποικιλίες και τα υπόλοιπα 1.000 με μεσωπρώιμες).
Δηλαδή από 11.500 στρέμματα τα 9.000 στρέμματα αποζημιώθηκαν για παγετό. Και το καλοκαίρι κάποιοι ζητούν για τα ίδια στρέμματα αποζημίωση για βροχοπτώσεις που δεν είχαμε ποτέ. Ιεραρχούμε τα αιτήματα των αγροτών και την ευθύνη των αποφάσεων έχει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ».
Χαμηλές θέρμοκρασίες και κατά τόπους παγετό είχαμε χτες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη (13 και 14 Μαρτίου) σε κάποιες περιοχές της Ημαθίας και Πέλλας.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Νάουσα, «τα δέντρα ατή την εποχή είναι όλα ανθισμένα. Σε κάποιους θύλακες σε Ημαθία και Πέλλα είχαμε παγετούς και έχουν εντοπιστεί ζημιές σε ροδακινιές, βερικοκιές και δαμασκηνές. Έχουμε ενημερώσει τον ΕΛΓΑ στη Βέροια να στείλει γεωπόνους για να γίνει η πρώτη καταγραφή των ζημιών, οι οποίες αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ».
Στο μεταξύ ακόμη δεν έχει πληρώσει ο ΕΛΓΑ όλες τις αποζημιώσεις για τις ζημιές από τα χαλάζια και τις καταστροφές του 2022. Αυτή την εποχή συνεχίζουν να εξετάζουν τις ενστάσεις οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ Βέροιας, αν και το τοπικό υποκατάστημα είναι υποστελεχωμένο.
Η Προϊσταμένη του Τοπικού υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Βέροιας, Μαρία Παππά, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το φαινόμενο του παγετού δεν είχε διάρκεια και σε αυτή την φάση εκτιμώ ότι δεν θα έχουν δημιουργήσει αξιόλογες ζημιές αλλά το παρακολουθούμε.
Αυτή την εποχή οι γεωπόνοι του υποκαταστήματος εξετάζουμε τις ενστάσεις από τις χαλαζοπτώσεις του 2022. Βέβαια το υποκατάστημα είναι υποστελεχωμένο και έχουμε μόνο 10 γεωπόνους. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να γίνουν προσλήψεις και σύντομα να έρθουν άτομα για να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις».
Τα ποιοτικά προβλήματα και η αυξημένη ζήτηση οδήγησαν φέτος το μεγαλύτερο ποσοστό συμπύρηνου ροδάκινου να πάει για χυμοποίηση και ένα μικρότερο να κατευθυνθεί στην παραγωγή κομπόστας.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), «αν και ακόμη δεν έχουμε τα τελικά στοιχεία το 2022 είχαμε μια καλή ποσοτικά παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου της τάξης των 450.000 τόνων. Από αυτή την ποσότητα περίπου 30.000 τόνοι πήγαν στην κατάψυξη και ακόμη 10.000 τόνοι πήγαν εξαγωγή προς Βουλγαρία. Από τους περίπου 310.000 τόνους πάνω από το 51% πήγε για χυμοποίηση. Πολλά συμπύρηνα αγοράστηκαν για κομπόστα αλλά ήταν ποιοτικά ακατάλληλα - λόγω των βροχοπτώσεων που είχαμε κατά την συγκομιδή - και έγιναν χυμός. Έχουμε φέτος ρεκόρ 10ετίας στην παραγωγή χυμού.
Η τιμή παραγωγού για χυμό ροδάκινου το 2022 κυμάνθηκε από 15 μέχρι 25 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα η τιμή για κομπόστα ξεκίνησε από 31 λεπτά και για κάποιες ποικιλίες έφτασε μέχρι και 33 λεπτά το κιλό.
Μείωση της τελικής τιμής στο προϊόν είχαμε φέτος για την κομπόστα ροδάκινου ενώ αντίθετα αύξηση είχαμε για τον χυμό. Βέβαια από την άλλη είχαμε και φέτος μια αύξηση του κόστους στα κουτιά συσκευασίας κατά 10-12% και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα η διεθνής τιμή της ζάχαρης.
Σοβαρό πρόβλημα - που θα το δούμε στο μέλλον - είναι η μεγάλη διαφορά στην τιμή της κομπόστας από την χώρα μας μέχρι τον τελικό προορισμό. Για παράδειγμα η κομπόστα φεύγει από την χώρα μας στα 1,20 ευρώ το κιλό και στο ράφι του σούπερ μάρκετ της Γερμανίας πωλείται στα 2,19 ευρώ το κιλό. Είναι μεγάλη διαφορά αν σκεφτούμε ότι στο παρελθόν έφευγε από την Ελλάδα στα 69 λεπτά και έφτανε στο ράφι της Γερμανίας στα 99 λεπτά. Αν συνεχιστεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη οι υψηλές τιμές στο ράφι θα αναγκάσουν πολλούς καταναλωτές να στραφούν σε άλλα προϊόντα.
Οι εξαγωγές αυτή την περίοδο γίνονται με καλή ροή και χωρίς προβλήματα. Σε αυτό βοηθά σε μεγάλο βαθμό η μειωμένη ισπανική και χιλιανή παραγωγή συμπύρηνου, που είχαν το 2022, λόγω των καιρικών συνθηκών. Να σας επισημάνω ότι οι Ισπανοί φέτος αναγκάστηκαν να κάνουν εισαγωγές από την χώρα μας για να καλυψουν την ζήτηση.
Εκτίμησή μου είναι ότι φέτος αναμένεται να κάνουμε 11 εκατ. χαρτοκιβώτια εξαγωγές κομπόστας, ενώ οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας οι Κινέζοι περίπου 6 εκατ. χαρτοκιβώτια (έχουν μια παραγωγή της τάξης των 35 - 37 εκατ. χαρτοκιβωτίων αλλά το μεγαλύτερο μέρος της πάει για εγχώρια κατανάλωση). Μπορεί οι Κινέζοι να έχουν χαμηλότερη τιμή στο προϊόν αλλά τα μεταφορικά (ναύλα) μέχρι πριν δύο μήνες ήταν πολύ ακριβότερα, κάτι που δημιούργησε πρόβλημα στις εξαγωγές τους. Αυτή την περίοδο έχουν επανέλθει σε κανονικά επίπεδα».
Ο Ενιαίος σύλλογος αγροτών Νάουσας καταγγέλει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για ασυνέπεια και μαγείρεμα στα de minimis για τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού του 2022.
Όπως αναφέρει, στις 20 Ιανουαρίου κλιμάκιο υπουργών συνεδρίασε στο ΥπΑΑΤ και στο τέλος της συνεδρίασης βγήκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: «Θα χορηγηθεί de minimis στα ροδάκινα νεκταρίνια και βιομηχανικά ροδάκινα καθώς επίσης και στα βερίκοκα. Τα ποσά θα ήταν 135 €/στρέμμα στις ζημιές έως 40% και 150 €/στρέμμα στις ζημιές έως 50 και 60%».
Στις 7 Μαρτίου ο Υπουργός βγήκε με άλλο δελτίο τύπου, στο οποίο ανέφερε όλες οι ποικιλίες της λίστας θα αποζημιωθούν με 80 €/στρέμμα.
Συμπέρασμα: «Οι παραγωγοί, με εξαίρεση τους συνεταιρισμένους αγρότες, θα αποζημιωθούν για την ενεργειακή κρίση με 70 €/στρέμμα για το σύνολο των ροδακίνων νεκταρινιών, βιομηχανικών ροδακίνων και βερίκοκων που καλλιεργούν.
Αφού λοιπόν θέλει ο Υπουργός να δώσει και στους υπόλοιπους παραγωγούς τα 72,4 € που πήραν οι συνεταιρισμένοι αγρότες από το ταμείο κρίσεων της ΕΕ για το σύνολο των στρεμμάτων που καλλιεργούσαν ροδάκινα, νεκταρίνια, βιομηχανικά ροδάκινα βερίκοκα, αχλάδια, ακτινίδια, κεράσια, μήλα, ακτινίδια λωτούς, δαμάσκηνα και γενικά ότι είχαν δηλωμένο στην δήλωση καλλιέργειας, ας το κάνει και τώρα, δηλαδή να δώσει σε όλους αυτούς τους παραγωγούς αυτά που δικαιούνται βάσει της δήλωσης καλλιέργειας.
Το ξέρουν καλά το παιχνίδι του διαίρει και βασίλευε,όμως αυτό δεν θα περάσει. Δικαιοσύνη θέλετε; Ορίστε λοιπόν, αποζημιώστε όλους τους παραγωγούς με 72,4 €/στρέμμα για το σύνολο των καλλιεργειών τους αν θέλετε να είστε δίκαιοι όπως λέτε. Αν δεν το κάνετε, τότε έχετε λειτουργήσει εκδικητικά απέναντι στους συνεταιρισμένους αγρότες, εξαργυρώνοντας τις υποσχέσεις που έδιναν από το καλοκαίρι συγκεκριμένοι κυβερνητικοί πολιτευτές.
Δεν έχει καμμία σχέση το de minimis που είναι εθνική χρηματοδότηση με το ταμείο κρίσεων της ΕΕ που είναι κοινοτικά χρήματα. Καλούμε την ΕθΕΑΣ και την κοινοπραξία συνεταιρισμών ομάδων παραγωγών Ημαθίας να πάρουν θέση και να καταγγείλουν όλους αυτούς που μεθόδευσαν αυτό το de minimis έκτρωμα».
Μέχρι ώρας, σύμφωνα με παραγωγούς και γεωπόνους, δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.
Για την εξέλιξη των καλλιεργειών σε κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, μήλα κ.λπ. μιλούν στον ΑγροΤύπο, έμπειροι αγρότες, γεωπόνοι, αλλά και εκπρόσωποι συνεταιρισμών.
Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στον κάμπο των Γιαννιτσών οι περισσότερες ποικιλίες βερικοκιάς και δαμασκηνιάς βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο στάδιο εκκίνησης της ανθοφορίας ή ακόμα και πλήρους άνθισης. Με τα έως σήμερα δεδομένα φαίνεται πως θα έχουμε μια παραγωγική χρονιά. Όσον αφορά στα βιομηχανικά ροδάκινα είναι στο στάδιο της ροζ κορυφής ενώ στα επιτραπέζια ροδάκινα έχει αρχίσει η ανθοφορία και σε αρκετές ποικιλίες έχει προχωρήσει η άνθιση. Στα κεράσια τώρα έχουν αρχίσει και φουσκώνουν οι οφθαλμοί και εκτιμώ πως κατά τις 20 με 25 του μήνα θα περάσουμε στην ανθοφορία».
Ο κ. Βαλάντης Τέγκος καλλιεργεί υπερπρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων, αλλά και κερασιές στην περιοχή του Τυρνάβου. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «την περσινή χρονιά τα κεράσια πήγαν πολύ καλά και είχαμε ικανή παραγωγή και απόδοση. Αντίθετα τα ροδάκινα, τα έκαψε εντελώς ο πάγος. Μέχρι τώρα δεν έχει κάνει ιδιαίτερα κρύα, αλλά οι κερασιές είναι έτοιμες να ανθίσουν, οι δε ροδακινιές έχουν ήδη ανθίσει. Γενικά μέχρι ώρας, δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας».
Ο κ. Δημήτρης Ιμβριώτης, έμπορος αγροτικών προϊόντων δραστηριοποιείται σε Πέλλα και Ημαθία, έχοντας εικόνα για αυτές τις περιοχές και πώς εξελίσσονται οι καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον ίδιο: «στα κεράσια είμαστε στη φάση της άνθισης και έως τώρα δεν βλέπουμε να υπάρχει πρόβλημα από τον καιρό. Πρόβλημα θα υπάρξει μόνον αν κάνει παγετό. Στα ροδάκινα, κάποιες ποικιλίες ξεκινούν τώρα να ανθίζουν, ενώ κάποιες άλλες έχουν φτάσει στο 50-70% της άνθισης και απ' ό,τι βλέπουμε δεν έχουν κάποιο πρόβλημα από τον καιρό. Το ίδιο ισχύει και για τις καλλιέργειες νεκταρινιών, μήλων, αλλά και ακτινιδίων. Την περσινή χρονιά, δεν είχαμε προβλήματα από παγετούς, αλλά είχαμε ζημιές από τις πολλές βροχές που έπεσαν τον Ιούνιο».
Φυσιολογική ως ώρας χαρακτηρίζει την χρονιά όσον αφορά στα ροδάκινα, αλλά και τα ακτινίδια της περιοχής ο κ. Ιορδάνης Κυρατλίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μέσης. Όπως τονίζει: «υπάρχουν κάποιοι παραγωγοί που είναι ακόμα στα κλαδέματα, αλλά οι περισσότεροι έχουν ολοκληρώσει, έχουν κάνει και τους πρώτους ψεκασμούς, αλλά και λιπάνσεις. Μέχρι ώρας δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την άνθιση και όλα πάνε καλά. Ίσως, έχουν επηρεαστεί από το μεγάλο κύμα κακοκαιρίας που πέρασε πριν κανένα μήνα, αλλά μόνον κάποιες υπερπρώιμες ποικιλίες ροδάκινων, αλλά κι αυτές με επιφύλαξη. Πρέπει να περάσει καιρός να δούμε αν θα έχουμε επιπτώσεις».
Η κα Ανδρονίκη Μέλιου είναι γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ράχης Πιερίας «Ο Άγιος Λουκάς» και λέει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «όσον αφορά στα κεράσια που είναι και το βασικό προϊόν του Συνεταιρισμού μας, δεν έχουν μπει καν τα δέντρα στο στάδιο της προ-άνθισης. Σε μια εβδομάδα περίπου αναμένεται να βγουν από το λήθαργο τα δέντρα. Εδώ το κλάδεμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί κατά 100%. Όσον αφορά στα βερίκοκα, είναι 10 ημέρες πιο μπροστά και έχουν αρχίσει να φουσκώνουν οι οφθαλμοί. Μέχρι τώρα δεν βλέπουμε να υπάρχει πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε και την πιο ευνοϊκή χρονιά όσον αφορά στα κρύα και τις θερμοκρασίες. Ωστόσο, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι και τόσο άσχημα όσο πριν τρία χρόνια που ήταν πολύ πιο θερμός ο χειμώνας».
Οι παραγωγοί βερικόκων της Χαλκιδικής χαρακτηρίζουν άδικη την εξαίρεση του νομού τους από την πληρωμή των ενισχύσεων de minimis που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.
Ζητούν την δίκαιη κατανομή ενισχύσεων de minimis σε πληττόμενες καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας χωρίς εξαιρέσεις.
Ο παραγωγός βερίκοκων από την Πορταριά Χαλκιδικής, Δημήτρης Γκουτζιούχας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε και στην Χαλκιδική ζημιές στην συγκομιδή. Το πρόβλημα δημιουργείται από τις συνεχείς βροχοπτώσεις για αρκετές ημέρες. Ζημιές είχε κυρίως η ποικιλία Τίρυνθας. Έγιναν δηλώσεις στον ΕΛΓΑ για την βροχόπτωση. Επίσης μείναμε εκτός και της οριζόντιας αποζημίωσης 70 ευρώ ανά στρέμμα εξ αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών στην αγορά από την ενεργειακή κρίση. Και στην περιοχή μας είχαμε προβλήματα από την ενεργειακή κρίση και πρέπει να το γνωρίζει αυτό το ΥπΑΑΤ».
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Μάμα, Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος, «ότι και να ζητάνε οι παραγωγοί από την Χαλκιδική δεν γίνεται αποδεκτό από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, ενώ άλλες περιοχές δικαιώνονται. Είναι πολύ κρίμα γιατί το ίδιο έγινε και με τις ελιές. Έδωσαν de minimis στα ελαιόδεντρα της Λέσβου και όχι της Χαλκιδικής που κάνουμε και τόσες εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς. Τώρα ακόμη μια δυναμική καλλιέργεια της περιοχής που είναι τα επιτραπέζια βερίκοκα είναι αδικημένη. Έδωσαν στις άλλες περιοχές de minimis και όχι σε εμάς. Και βροχή είχαμε και ζημιές έπαθαν τα βερίκοκα μας που τις δηλώσαμε στον ΕΛΓΑ αλλά μείναμε εκτός του πακέτου των ενισχύσεων που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ».
Ο κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σημάντρων, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι «οι πρώιμες ποικιλίες βερικόκων δεν έπαθαν ζημιά όμως έχουμε και όψιμες ποικιλίες που έπαθαν ζημιά από τις βροχοπτώσεις. Μάλιστα έγιναν και δηλώσεις ζημιάς στον ΕΛΓΑ αλλά δεν γνωρίζουμε την τύχη τους. Είναι κρίμα που για μια ακόμη φορά μένει η Χαλκιδική εκτός πακέτου αποζημιώσεων».
Για το ζήτημα της κατανομής των de minimis ανά την Επικράτεια ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Πάνας Απόστολος, απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, ζητώντας την άμεση υποστήριξη των παραγωγών βερίκοκου της Χαλκιδικής στο εν λόγω Πρόγραμμα ενισχύσεων de minimis.
Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για τα de minimis σε ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια για τις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης, χρειάζεται μια σωστή ερμηνεία.
Να αναφέρουμε ότι οι δικαιούχοι παραγωγοί συμπύρηνων θα λάβουν συνολικά 150 και 135 ευρώ το στρέμμα μέσα από την καταβολή δύο διαφορετικών ενισχύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η πληρωμή αναμένεται να γίνει τις επόμενες 4 - 5 ημέρες.
Η πρώτη αφορά την αποζημίωση 70 ευρώ ανά στρέμμα εξ αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκε στην αγορά αυτών των προϊόντων από την ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ, την συγκεκριμένη ενίσχυση θα την λάβουν μόνο όσοι δεν εισέπραξαν τα 72,7 ευρώ ανά στρέμμα, τα οποία εισέπραξαν τα μέλη Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) του τομέα των οπωροκηπευτικών που υλοποιούν δράσεις στο στόχο «Περιβάλλον» σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έτους 2022 (η πληρωμή έγινε τον Οκτώβριο του 2022). Αφορά όλες τις ποικιλίες στα ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια. Αυτό το μέτρο αφορά αφορά 246.315 στρέμματα.
Η δεύτερη θα αφορά αποζημιώσεις για τις ζημιές στις ποικιλίες που επλήγησαν σε ποσοστό άνω 30%, βάση του πορίσματος του αρμόδιου γραφείου ΕΛΓΑ Ημαθίας, στις 7/9/2022. Για τις καλλιέργειες αυτές θα δοθούν ανά παραγωγικό στρέμμα 80 ευρώ για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 65 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα για τα ροδάκινα μεταποίησης (συμπύρηνα). Το δεύτερο μέτρο αφορά 177.141 στρέμματα.
Σημειώνεται από το ΥπΑΑΤ ότι σε όλα τα παραπάνω μέτρα αποζημίωσης στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καταβάλλεται το 50% της προβλεπόμενης αποζημίωσης.
Ο κ. Νίκος Μηνάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλυβίων και στον ΣΕΑΣ, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «σύμφωνα με όσα λέει το ΥπΑΑΤ τα 70 ευρώ το στρέμμα θα τα πάρουν όσοι δεν πληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2022 από το αποθεματικό κρίσης της Κομισιόν. Βλέπουμε όμως ότι τα 246.315 στρέμματα είναι λίγα και αυτό σημαίνει ότι μπαίνει κάποιος κόφτης που περιμένουμε να δούμε ποιος είναι. Όσον αφορά την λίστα του ΕΛΓΑ είναι αυτή που μας έδωσαν, η οποία περιλαμβάνει τις ποικιλίες που έχουν ζημιά από 30% και άνω».
Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, ροδακινοπαραγωγός και πρόεδρος στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «δεν είναι κατανοητό γιατί το ΥπΑΑΤ ανακατεύει τα 72 ευρώ ανά στρέμμα που πληρώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο με τα χρήματα των αποζημιώσεων λόγω των βροχοπτώσεων. Οι παραγωγοί, που έλαβαν χρήματα από την ΕΕ επειδή ακολουθούσαν φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, θα λάβουν τελικά μόνο 80 ευρώ το στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 65 ευρώ για τα συμπύρηνα. Οι συνεταιρισμοί και οι Ομάδες Παραγωγών θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη για αυτή την απόφαση».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Χρήστος Βοργιάδης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι αποζημιώσεις για τιςζημιές από τις τρεις συνεχόμενες βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού. Επίσης οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα χάσουν το 50% της αποζημίωσης (θα λάβουν 40 και 32,5 ευρώ αντίστοιχα). Για το θέμα της ενίσχυσης εξ αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκε στην αγορά αυτών των προϊόντων από την ενεργειακή κρίση θα την εισπράξουν όσοι δεν έλαβαν τα χρήματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ουκρανικής κρίσης στον αγροτικό τομέα (πληρωμή Οκτωβρίου 2022). Όμως εκείνα τα χρήματα αφορούσαν όλα τα οπωροκηπευτικά ενώ τώρα θα τα εισπράξουν μόνο ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια. Δεν θα τα πάρουν τα άλλα οπωροκηπευτικά (π.χ. δαμάσκηνα), τα σταφύλια και οι σταφίδες. Τότε τα χρήματα ήταν από το αποθεματικό κρίσης της Κομισιόν τώρα είναι από τον εθνικό προϋπολογισμό. Επίσης τότε τα χρήματα δόθηκαν σε όλους τώρα δίνουν το 50% σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».
Από την πλευρά του ο παραγωγός βερικόκων από την Χαλκιδική κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «η Χαλκιδική έχει παραγωγή επιτραπέζιων βερίκοκων και το περσινό καλοκαίρι - όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια - είχε ζημιές λόγω βροχοπτώσεων στην περίοδο συγκομιδής. Όμως όπως έγινε με την ακαρπία στις ελιές του 2021 έτσι και στα βερίκοκα του 2022 έμεινε εκτός ενίσχύσεων de minimis».
Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και ξεκίνησε η λίπανση στις ροδακινές και νεκταρινιές, ενώ παράλληλα γίνεται και η προληπτική φυτοπροστασία.
Αναφερόμενος στην εξέλιξη της καλλιέργειας ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός από την Κουλούρα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκλήρωσα το κλάδεμα των δέντρων. Στις επιτραπέζιες ποικιλίες ροδάκινου αφήνεις λιγότερες βέργες, ενώ στα συμπύρηνα περισσότερες. Το πρόβλημα είναι ότι όταν ξεκινήσουν τα αραιώματα θα είναι δύσκολο να βρεις εργάτες γης. Φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Αναμένουμε τα νέα Σχέδια Βελτίωσης που θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή οικίσκων για να μένουν οι εργάτες.
Από σήμερα Τετάρτη (1/3) ξεκίνησε η λίπανση των δέντρων μιας και οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (βροχερός καιρός). Ήδη κάποιες πρώιμες ποικιλίες ροδάκινων έχουν ανθίσει. Το κόστος λίπανσης είναι πολύ υψηλό για αυτό θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι προσεκτικοί και να κάνουν σωστή χρήση. Αυτό που φοβόμαστε είναι μην έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες και παγετούς μέσα στον Μάρτιο.
Παράλληλα κάνουμε και φυτοπροστασία και ήδη έχω κάνει έναν ψεκασμό με χαλκό και έναν για τον εξώασκο. Θα ακολουθήσουν και οι επόμενοι για εντομολογικούς και μυκητολογικούς εχθρούς. Περιμένουμε την πληρωμή των αποζημιώσεων για τις ζημιές του καλοκαιριού γιατί ξεκίνησαν οι καλλιεργητικές φροντίδες και πολλοί παραγωγοί έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα για να καλύψουν τα έξοδά τους».
Ξεκίνησε την προληπτική φυτοπροστασία και ο Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός ροδάκινων και νεκταρινιών από τη Νάουσα. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο «αυτή την εποχή κάνουμε τα ραντίσματα για μυκητολογικές και εντομολογικές ασθένειες.
Όσον αφορά την λίπανση αναμένεται να ξεκινήσει κυρίως από τα μέσα Μαρτίου. Πολλοί όμως παραγωγοί έχουν ήδη ξεκινήσει να ρίχνουν Άζωτο (βοηθάνε οι βροχοπτώσεις). Βέβαια το κόστος της λίπανσης είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα πρέπει να γίνεται με προσοχή από τον παραγωγό.
Προς το τέλος είμαστε στα κλαδέματα. Κάποιοι λένε ότι αν γίνει καλό κλάδεμα θα γλυτώσουν το αραίωμα σε μια εποχή που δεν υπάρχουν πολλά εργατικά χέρια αλλά εγώ δεν συμφωνώ. Αν έχουμε λίγες βέργες στο δέντρο και πέσει παγετός τότε η ζημιά θα είναι μεγάλη για τον παραγωγό και αυτή δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ».
Την επίσημη ενημέρωση για τις ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών αλλά και τα ποσά αποζημίωσης για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού περιμένουν οι παραγωγοί πυρηνόκαρπων.
Οι αγρότες από Ημαθία και Πέλλα προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει επίσημη ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν κινητοποιήσεις.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Χρήστος Βοργιάδης, «πρέπει να σταματήσει να παίζει κρυφτό το ΥπΑΑΤ. Οι αγρότες βιώνουν τον απόλυτο εμπαιγμό, με υποσχέσεις για ενισχύσεις-αποζημιώσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τα μέλη της κυβέρνησης στη συνάντηση της Βέροιας (Σκυλακάκης - Βεσυρόπουλος - Γεωργαντάς). Ο κ. Γεωργαντάς δεν έχει ανακοινώσει τις ποικιλίες. Ζητάμε αποζημίωση για όλες τις ποικιλίες που συγκομίζονται μετά τις 6 Ιουνίου. Επίσης περιμένουμε να εφαρμόσει όσα είπε ο υπουργός ΑΑΤ για αποζημίωση σε ποσοστό ζημιάς 40% με τιμή 135 ευρώ το στρέμμα και για ζημιά 50% με τιμή 150 ευρώ το στρέμμα. Αν δούμε μικρότερα ποσά από αυτά που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ τότε την επόμενη εβδομάδα οι παραγωγοί, από Ημαθία, Γαλατάδες και Έδεσσα, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις».
Πάντως οι «πιέσεις» για την διαμόρφωση της λίστας των ποικιλίων που θα πάρουν αποζημίωση είναι μεγάλες. Σύμφωνα με κύκλους του ΥπΑΑΤ το επόμενο διάστημα θα βγει δημόσια η λίστα με τις ποικιλίες. Πάντως οι ποικιλίες που αναφέρει ότι έπαθαν ζημιές ο ΕΛΓΑ (σε ποσοστά 30%, 40%, 50% και πάνω) δεν μπορεί να μην αποζημιωθούν. Οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι ο ΕΛΓΑ έχει καταγράψει ζημιές σε 183.000 στρέμματα. Εντάχθηκαν και κάποιες νέες ποικιλίες και η έκταση της ζημιάς φτάνει σε περίπου 210.000 στρέμματα. Το κονδύλι για αποζημίωση λόγω βροχοπτώσεων ανέρχεται σε 27 εκατ. ευρώ. Το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να βρεθούν πρόσθετα κονδύλια. Αν δεν αλλάξει κάτι τότε μιλάμε για μια αποζημίωση της τάξης των 128,5 ευρώ το στρέμμα.
Υπάρχει και το θέμα της πληρωμής των 72 ευρώ το στρέμμα που δόθηκε σε παραγωγούς μέλη Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) του τομέα των οπωροκηπευτικών που «έτρεχαν» επιχειρησιακά προγράμματα λόγω των συνεπειών της Ουκρανικής κρίσης. Το ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώσει ότι θα εξετάσει να δοθεί σε μεγαλύτερο αριθμό παραγωγών η στρεμματική ενίσχυση. Δεν θα αφορά όμως όλους τους παραγωγούς αλλά όσους θα είναι μέλη συνεταιρισμών, κάτι που θα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τους παραγωγούς της Πέλλας. Επίσης αν δοθεί αυτή η ενίσχυση στους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών τότε θα το ζητήσουν και άλλες καλλιέργειες.
Από σήμερα Τρίτη (28 Φεβρουαρίου) έως και τις 13 Μαρτίου 2023 θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για την ετησία παράταση του προγράμματος Κομφούζιο.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πρόσκληση βγήκε με ένα χρόνο καθυστέρηση. Αφορά την διαδικασία πληρωμής του έτους εφαρμογής 2022 (οι δεσμεύσεις των δικαιούχων εκκινούν με τη λήξη της αρχικής περιόδου την 1η Φεβρουαρίου 2022 και λήγουν την 31η Ιανουαρίου 2023), δηλαδή θα πρέπει οι παραγωγοί να καταθέσουν την αίτηση για να εισπράξουν την ενίσχυση, ύψους 45,4 ευρώ ανά στρέμμα. Οι παραγωγοί εδώ και ένα χρόνο έχουν πληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο πρόγραμμα και περιμένουν πότε θα εισπράξουν τα χρήματά τους.
Συγκεκριμένα το ΥπΑΑΤ καλεί τους ενταγμένους της 1ης Πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» με ενεργά Τεχνικά Δελτία (ΤΔ) έτους εφαρμογής 2021 και των οποίων η ένταξη στη δράση δεν έχει ανακληθεί, να υποβάλουν αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία αφορά σε ετήσια παράταση των δεσμεύσεών τους.
Η δράση αφορά τις καλλιέργειες της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς.
Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας Πρόσκλησης ανέρχεται στα 1.400.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- να συμπεριλαμβάνονται στο ενεργό Τεχνικό Δελτίο του έτους εφαρμογής 2021 της 1ης Πρόσκλησης του υποψηφίου, με την έκταση και στη θέση που τα αγροτεμάχια αποτυπώνονται στο ενεργό Τεχνικό Δελτίο έτους εφαρμογής 2021
- να είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2022 του υποψηφίου με επιλέξιμη για τη δράση καλλιέργεια (ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά) ή με συγκαλλιέργεια των ως άνω επιλέξιμων καλλιεργειών.
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στην παρούσα Πρόσκληση, υποβάλλουν προς τον ΕΦΔ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά την αίτηση στήριξής τους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) που υποστηρίζει την υλοποίηση της δράσης.
Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης γίνεται στον ιστότοπο (εδώ) με κωδικό Πρόσκλησης: 10.1.08_4.
Για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης στήριξης, οι υποψήφιοι χρησιμοποιούν τους κωδικούς πρόσβασης με τους οποίους εισέρχονταν μέχρι σήμερα στο ΠΣ της δράσης.
Τα μαθηματικά είναι απλά και πρακτικά, όταν αυξάνεις τους δικαιούχους μιας ενίσχυσης και κρατάς το κονδύλι ίδιο τότε μειώνονται τα ποσά της πληρωμής.
Κάτι τέτοιο πάει να γίνει με την ενίσχυση στα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα και τα νεκταρίνια, τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων το καλοκαίρι του 2022.
Η αρχική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ έκανε λόγο για αποζημίωση σε ποσοστό ζημιάς 40% με τιμή 135 ευρώ το στρέμμα και για 50% με τιμή 150 ευρώ το στρέμμα.
Σε δηλώσεις που είχε κάνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας κ. Κώστας Ταμπακιάρης, είχε αναφέρει ότι «όλοι οι συνεταιριστικοί φορείς της χώρας ζητάμε να ενταχθούν στην λίστα των αποζημιώσεων όλες οι ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών που συγκομίζονται μετά τις 6 Ιουνίου». Επίσης είχε κάνει εκτίμηση ότι επειδή δεν βρίσκουν κονδύλια θα μειώσουν το ποσό της ενίσχυσης και θα αυξήσουν τον αριθμό των ποικιλιών.
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου, από κύκλους του ΥπΑΑΤ, αναφέρουν ότι θα αυξηθούν οι τελικά οι ποικιλίες που θα ενισχυθούν από τα μέτρα αλλά το ποσό της ενίσχυσης θα μειωθεί στα 75 ευρώ το στρέμμα.
Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, ροδακινοπαραγωγός και πρόεδρος στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «αν υπάρξει μια τέτοια απόφαση τότε θα έχει καμιά αξία ο λόγος τους. Ουσιαστικά μειώνουν την στρεμματική ενίσχυση στο μισό. Τα ποσά των 135 και 150 ευρώ το στρέμμα ανακοινώθηκαν από την αρμόδια επιτροπή του ΥπΑΑΤ, στην οποία συμμετείχε και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χ. Τριαντόπουλος. Αυτό σημαίνει ότι είχε ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός για αυτές τις εξαγγελίες και δεν μπορούν να τις πάρουν πίσω».
Φτάσαμε τέλος Φεβρουαρίου και ακόμη δεν είχε ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ τις ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών που θα αποζημιωθούν. Αν και είχαν πει για πληρωμή στα τέλη Φεβρουαρίου με τα νέα δεδομένα πάει για μέσα Μαρτίου.
Οι εξαγγελίες του υπουργείου, αφορούσα αποζημιώσεις στα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων 40% με τιμή 135 ευρώ το στρέμμα και 50% με τιμή 150 ευρώ το στρέμμα. Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ η αναγγελία αφορά συγκεκριμένες ποικιλίες των ανωτέρω καλλιεργειών στην επικράτεια, όπως αυτές τεκμηριώνονται από τα αντίστοιχα πορίσματα των αρμοδίων υπηρεσιών.
Η χορήγηση κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των καλλιεργειών γίνεται σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
Άτυπα το ΥπΑΑΤ είχε κυκλοφορήσει το προηγούμενο διάστημα μια λίστα ποικιλίων αλλά όπως είχε γράψει τότε ο ΑγροΤύπος θα άλλαζε γιατί υπήρχαν μεγάλες αντιδράσεις από τους παραγωγούς με ποικιλίες που δεν είχαν ενταχθεί.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας κ. Κώστας Ταμπακιάρης, «οι ενισχύσεις θα καταβληθούν για συγκεκριμένες ποικιλίες ροδάκινων που έπαθαν ζημιά από τις βροχοπτώσεις και δεν ήταν εμπορεύσιμα. Ήταν αυτά τα ροδάκινα και νεκταρίνια που έμειναν απούλητα στις αποθήκες μας και ζητούσαμε από το ΥπΑΑΤ να γίνει καταγραφεί αλλά ποτέ δεν έγινε.
Όλοι οι συνεταιριστικοί φορείς της χώρας ζητάμε να ενταχθούν στην λίστα των αποζημιώσεων όλες οι ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών που συγκομίζονται μετά τις 6 Ιουνίου. Γίνονται συζητήσεις με το ΥπΑΑΤ και για αυτό αργούν να ανακοινώσουν επίσημα την λίστα των ποικιλιών που θα καταβληθεί η ενίσχυση. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι επειδή δεν βρίσκουν κονδύλια θα μειώσουν το ποσό της ενίσχυσης και θα αυξήσουν τον αριθμό των ποικιλιών».
Σχετικά σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις για τις ποικιλίες που θα λάβουν ενισχύσεις λόγω των απωλειών από τις βροχές.
Ζημιές από το δριμύ κύμα ψύχους που πλήττει τη χώρα αρχίζουν και αναφέρουν οι παραγωγοί. Μετά τα νεκταρίνια στην Αργολίδα για τα οποία γράψαμε την Τετάρτη, οι πληροφορίες που φθάνουν από τη βόρεια Ελλάδα, κάνουν λόγο για επιπτώσεις σε πρωιμανθείς ποικιλίες νεκταρινιών. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας κ. Τάσος Χαλκίδης: «το προηγούμενο διάστημα που επικρατούσε καλοκαιρία ορισμένες νεκταρινιές ποικιλίας Early Bomba ξεγελάστηκαν, με αποτέλεσμα να ανθίσουν πρόωρα και τώρα με το κρύο είναι σίγουρο πως θα βγουν εκτός παραγωγής. Αν η θερμοκρασία κάνει μάλιστα σκαμπανέβασμα και πάει πάλι πάνω από 15 βαθμούς και μετά έρθει πάλι κανένα κρύο παρόμοιο με το τωρινό, τότε η κατάσταση θα ξεφύγει εντελώς».
Σύμφωνα βέβαια με το γεωπόνο από τα Γιαννιτσά, κ. Σάββα Παστόπουλο, ακόμα τουλάχιστον, δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα ιδιαίτερα σε καλλιέργειες και το κρύο ενδέχεται να κάνει και καλό τη νέα χρονιά στην παραγωγή.
ΑΣ Μαρίνος Αντύπας: Ζημιές λόγω παγετού
Την ώρα που παραμένουμε ακόμη απλήρωτοι οι παραγωγοί από τις καταστροφές του 2022, το νέο κύμα παγετού που πλήττει τις τελευταίες μέρες την περιοχή μας και που συνεχίζεται, ήδη προξένησε ζημιές σε οπωροφόρα δέντρα φέρνοντας απόγνωση στους αγροτοπαραγωγούς, σημειώνει ο ΑΣ Μαρίνος Αντύπας, σε ανακοίνωσή του, στην οποία προσθέτει ότι: «Ιδιαίτερα έχουμε εντοπίσει ζημιές σε πρωιμανθείς ποικιλίες ροδακινιάς. Καλούμε για ακόμη μια φορά τον ΕΛΓΑ στην αναγγελία ζημιάς, να επανδρωθεί ο οργανισμός με το απαραίτητο έμπειρο επιστημονικό δυναμικό, να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις της ζημιάς και να αποζημιωθούν σύντομα οι πληγέντες παραγωγοί. Καλούμε επίσης τους συναδέλφους αγρότες και αγρότισσες να μην μένουν θεατές, πρέπει να βγούνε στον αγώνα της διεκδίκησης, να ενισχύσουν το μπλόκο, να δημιουργήσουν άλλα εκεί που δεν υπάρχουν γιατί μόνο με τη δική τους συμμετοχή μπορούμε να ασκήσουμε πίεση στη κυβέρνηση ώστε να δώσει λύσεις στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε».
Επιπλέον εκτάσεις στα de minimis, τις ανακοινώσεις αναμένουν οι παραγωγοί
Σε αναμονή των ανακοινώσεων Γεωργαντά βρίσκονται οι παραγωγοί της βόρειας Ελλάδας για τα de minimis, που έχει προαναγγείλει το ΥπΑΑΤ ότι θα χορηγήσει. Μέχρι τώρα επίσημα έχουν ανακοινωθεί από το ΥπΑΑΤ de minimis μόνο στα μήλα Αγιάς και ο αγροτικός κόσμος αναμένει τον κατάλογο με τις επιλέξιμες ποικιλίες από επίσημα χείλη και για τα υπόλοιπα προϊόντα όπως έχει προαναγγελθεί. Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε αρκετό παρασκήνιο σε σχέση με τις ποικιλίες που θα ενταχτούν, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στα αρχικώς προϋπολογισμένα στρέμματα για de minimis, έχουν προστεθεί τις τελευταίες ημέρες κατόπιν πιέσεων (οι εκλογές είναι κοντά) περισσότερες ποικιλίες, οι οποίες φέρεται να αφορούν επιπλέον 30.000 στρέμματα.
Έντονο παρασκήνιο με τα βερίκοκα
Στο ΥπΑΑΤ όλο τον προηγούμενο μήνα φέρεται να έγραφαν και να... έσβηναν ποικιλίες από τον κατάλογο για de minimis. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει παιχτεί μεγάλο παρασκήνιο με τα βερίκοκα, καθώς στον αρχικό κατάλογο που θα πάρουν de minimis είχαν περιληφθεί ποικιλίες που δεν υπέστησαν και τόσες ζημιές, ενώ αντίθετα άλλες, όπως τα Mediabel και τα Kioto, ήταν εκτός. Εν τέλει όπως μαθαίνουμε και οι συγκεκριμένες κατηγορίες μπήκαν στα επιλέξιμα, καθώς οι ζημιές τους ήταν ολικές.
«Περιμένουμε από ημέρα σε ημέρα να ανακοινώσει ο υπουργός επίσημα τις ποικιλίες που θα ενισχυθούν», τόνισε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελίκης Ημαθίας, ενώ σύμφωνα με τον Τάσο Χαλκίδη: «περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις σύντομα. Ο ΥπΑΑΤ έχει δεσμευθεί για πληρωμές στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι ενισχύσεις των 120 και 130 ευρώ το στρέμμα, αν δοθούν, δεν μας ικανοποιούν σε καμιά περίπτωση καθώς οι απώλειές μας είναι τουλάχιστον διπλάσιες».
Για τη νέα επένδυση του ΑΣ, αλλά και την αγορά γενικότερα μιλά στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης Πιερίας «Ο Άγιος Λουκάς», κ. Δημήτρης Ντούρος.
Σε ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα προχωρά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ράχης Πιερίας «Ο Άγιος Λουκάς». Το σχετικό επενδυτικό εγκρίθηκε από το ταμείο Ανάκαμψης και πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει να υλοποιείται, όπως δηλώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Δημήτρης Ντούρος. «το έργο που εγκρίθηκε από το ταμείο Ανάκαμψης είναι συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ. Αφορά επέκταση κτηριακών εγκαταστάσεων, νέους ψυκτικούς θαλάμους, μηχανολογικό εξοπλισμό, διαλογητήριο και νέα γραμμή για όλα τα προϊόντα μας. Το 50% του έργου αφορά το κεράσι, που είναι το βασικό μας προϊόν. Επίσης το project προβλέπει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, δυναμικότητας 100 KW, ούτως ώστε να έχουμε ενεργειακή αυτονομία. Περισσότερο χρονικό διάστημα θα απαιτηθεί για τις κτηριακές εγκαταστάσεις και λιγότερο για τη νέα γραμμή. Καταβάλλουμε προσπάθεια να ολοκληρώσουμε τη γραμμή για το κεράσι σύντομα ώστε να προλάβουμε τη νέα σεζόν, αλλά ακόμα δεν είναι σίγουρο», προσθέτει.
«Είχαμε έτοιμες τις μελέτες, τους προϋπολογισμούς κ.λπ.»
Στη συνέχεια ο κ. Ντούρος αναφέρεται στη διαδικασία της αίτησης υπαγωγής στο ταμείο Ανάκαμψης. Όπως εξηγεί: «ήμασταν προετοιμασμένοι για την επένδυση και γι' αυτό δεν δυσκολευτήκαμε καθόλου. Μάλιστα, είχαμε έτοιμες μελέτες, προϋπολογισμούς κ.λπ. και αυτό μας ευνόησε. Όταν θέλεις να κάνεις μια επένδυση, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος καλά».
«Καλή χρονιά πέρσι, αλλά μας... δυσκόλεψαν τα κόστη»
Σύμφωνα με τον έμπειρο συνεταιριστή, πέρσι ήταν μια καλή χρονιά για το κεράσι, όμως τα υπέρογκα κόστη παραγωγής δυσκόλεψαν όλο τον κόσμο της παραγωγής. «Έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε νέες αγορές για τα προϊόντα μας και κυρίως το κεράσι, όπως της Κροατίας και της Ρουμανίας και προσπαθούμε και για άλλες. Θέλουμε, νέες, φρέσκιες αγορές, με μεγάλο πληθυσμό, αλλά που να είναι σε ανάπτυξη. Κάνουμε επίσης προσπάθεια για επανατοποθέτηση (μετά τον covid) σε αγορές της Ινδονησίας, του Ντουμπάι, της Ινδίας κ.λπ. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει η παρουσία μας σε διεθνείς εκθέσεις. Σε πιο κοντινές αγορές, η προσέγγιση με το εμπόριο είναι πολύ πιο εύκολη. Όσον αφορά φέτος στα κεράσια, τα πρώιμα αναμένονται στην αγορά στις 10-12 Μάη», υπογραμμίζει.
Ο Συνεταιρισμός
O Αγροτικός Συνεταιρισμός Ράχης Πιερίας «Ο Άγιος Λουκάς» αριθμεί πάνω από 200 μέλη, με τη συνολική έκταση, που καλλιεργεί να ανέρχεται σε περίπου 3.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 2.500 καλλιεργούνται με κερασιές, τα 400 με βερίκοκα και τα υπόλοιπα με μήλα. Κάθε χρόνο γίνονται ανανεώσεις σε παλιές φυτεύσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα που εφαρμόζει ο Συνεταιρισμός και φυτεύονται νέες ποικιλίες με ποιοτικά χαρακτηριστικά και με στόχο τη διεύρυνση της περιόδου συγκομιδής. Η πολιτική του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης Πιερίας, στη διαδικασία καλλιέργειας, παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας του επώνυμου προϊόντος «Κεράσια Ράχης Ολύμπου», διέπεται από την αρχή του σεβασμού προς τον παραγωγό, τον καταναλωτή και το περιβάλλον.
Οι παραγωγοί κερασιών φέτος είχαν μεγάλο πρόβλημα λόγω ζημιών και μειωμένων τιμών.
Η κατάσταση ήταν δύσκολη στις πεδινές και ορεινές περιοχές της Πέλλας λόγω των ζημιών από το χαλάζι και τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις. Θυμίζουμε ότι στην Πέλλα είναι το 60% της ελληνικής παραγωγής κερασιών.
Μπορεί οι τιμές των υπερπρώιμων ποικιλιών να ξεκίνησαν από υψηλά επίπεδα αλλά στη συνέχεια είχαμε πτώση και μειωμένη ζήτηση και πρόβλημα στις εξαγωγές.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ, στις 20 Ιανουαρίου 2023, έκανε λόγο για χορήγηση κρατικής ενίσχυσης «για την αποζημίωση των καλλιεργειών που αφορούν στα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα και κάστανα». Δεν μιλούσε όμως για τα κεράσια.
Ο κ. Ξενοφώντας Τσέμπης, παραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Αλμωπίας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «είναι παράδοξο ότι για τα κεράσια δεν ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ κρατική ενίσχυση, όπως σωστά έκανε στα άλλα φρούτα. Ημερολογιακά ήμασταν από τις πρώτες καλλιέργειες που ζητήσαμε στήριξη.
Στην αρχή υπήρξαν προβλήματα εμπορίας. Ήδη από τον περασμένο Ιούνιο οι τιμές κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα και πολύ κάτω από το φετινό κόστος παραγωγής. Τότε οι παραγωγοί κερασιών από τις ορεινές περιοχές της Πέλλας πραγματοποίησαν συνάντηση στον Αρχάγγελο. Εκεί αποφασίσαμε να γίνει φάκελος στον οποίο θα παρουσιάζουμε την άσχημη εξέλιξη στην εμπορία λόγω χαμηλής ζήτησης που έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής και θα τον καταθέσουμε στο ΥπΑΑΤ.
Μετά αυτή την συνάντηση ήρθαν οι ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις που έπληξαν πολλές παραγωγικές περιοχές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες να μην είναι εμπορεύσιμες. Είναι αδικία που τα κεράσια έμειναν εκτός της λίστας που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ».
Ο Νίκος Δημητριάδης, παραγωγός και μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «εμπορικά δεν πήγαν καλά φέτος τα κεράσια. Ήρθαν οι ζημιές από τις βροχοπτώσεις και τις χαλαζοπτώσεις και ολοκληρώθηκε η καταστροφή. Οι μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες δεν συγκομίστηκαν από τα δέντρα, αφού τα κεράσια ήταν μη εμπορεύσιμα».
Σε άλλες περιοχές, όπως στους Πύργους της Κοζάνης, όπου δεν υπήρξαν ζημιές, λόγω της εγκατάστασης αντιχαλαζικών δικτύων, οι τιμές παρέμειναν μειωμένες, κατά 30%, σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου 2022, οι εξαγωγές κερασιών ανήλθαν στους 34.782 τόνους, εμφανίζοντας μειώση κατά -10,6% σε σχέση με το 2020 και κατά -3,4% σε σχέση με το 2021.
Πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει το ΥπΑΑΤ τις ποικιλίες που θα αποζημιωθούν με de minimis. Προεκλογικά παζάρια δεν χρειάζονται για αυτό το θέμα.
Όλες οι ποικιλίες ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων υπέστησαν ζημιά την περίοδο 2022, υποστηρίζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας.
Διευκρινίσεις σχετικά με τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων, λόγω των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού του 2022, ζήτησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας.
Σε απάντησή τους οι ΠΕ Πέλλας και Ημαθίας, τονίζουν ότι, εξαιτίας των βροχοπτώσεων, δημιουργήθηκαν προβλήματα στο σύνολο των ποικιλιών ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων ( έντονες προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες και καρπόπτωση).
Επιπλέον παρουσιάσθηκαν και μετασυλλεκτικά προβλήματα κατά την τυποποίηση και μεταφορά των προϊόντων.
Ο μέσος όρος του ποσοστού των ζημιών που προκλήθηκαν στα παραπάνω προϊόντα υπολογίζεται στο 50%.
Να αναθεωρήσει προς τα πάνω τα ποσά των 135 και 150 ευρώ ανά στρέμμα αλλά και να ανακοινώσει άμεσα τις ποικιλίες που αποζημιώνονται και το χρόνο πληρωμής των αγροτών, ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Χρήστος Βοργιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, «συνεχίζεται ο εμπαιγμός από το ΥπΑΑΤ των παραγωγών ροδάκινων, νεκταρινιών, βερικόκων και άλλων καλλιεργειών, προσπαθώντας να αποτρέψει τα μπλόκα. Όπως φαίνεται από την ανακοίνωση ο κ. Γεωργαντάς δίνει «ψίχουλα» αποζημιώσεις σε σχέση με το μέγεθος της ζημιάς που υπήρξε από τις έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις του καλοκαιριού.
Επίσης φαίνεται ότι ακόμη «επεξεργάζεται» το ΥπΑΑΤ τις ποικιλίες που θα αποζημιωθούν. Όλα έγιναν με πλήρη προχειρότητα και φαίνεται ότι τώρα βρίσκονται στο υπουργείο σε πλήρη σύγχυση. Εγώ θα προτείνω στην Γενική Συνέλευση που θα κάνει ο Σύλλογος να στηθεί τις επόμενες ημέρες ένα ακόμη μπλόκο με αγροτικά και τρακτέρ στο Μακροχώρι Ημαθίας».
Στην Ανακοίνωση - Πρόσκληση που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας αναφέρει τα εξής:
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, καλεί τους αγρότες και τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί, στις 25 Ιανουαρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7.30 μ.μ. στο Μακροχώρι Ημαθίας (Πρώην Δημαρχείο). Θα υπάρξει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στα τρέχοντα αγροτικά ζητήματα (βροχοπτώσεις, ΕΛΓΑ, εργάτες γης, Ουκρανική κρίση κ.α.) που μας αφορούν και λήψη αποφάσεων για κινητοποιήσεις. Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη, τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης.
Εκτός λίστας βρίσκονται ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών που καλλιεργεί η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών.
Η ενίσχυση για ζημιά 40% θα έχει τιμή 135 ευρώ/στρέμμα και για 50% τιμή 150 ευρώ/στρέμμα.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας κ. Κώστας Ταμπακιάρης, «οι ενισχύσεις θα καταβληθούν για συγκεκριμένες ποικιλίες ροδάκινων που έπαθαν ζημιά από τις βροχοπτώσεις και δεν ήταν εμπορεύσιμα. Στην σχετική λίστα που αφορά τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια έχουν εντάξη νέες ποικιλίες που δεν καλλιεργούν σε μεγάλη έκταση οι παραγωγοί. Όμως βγαίνουν εκτός ποικιλίες που τις καλλιεργεί η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών.
Είχα προειδοποιήσει την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να προσέξει στην πληρωμή των ενισχύσεων γιατί μπορεί να υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις αν γίνουν λάθη.
Οι συγκεκριμένες ποικιλίες, που αφορούν μεγάλες ποσότητες και μένουν εκτός λίστας, συγκομίζονται από 15 Ιουλίου μέχρι 5 Αυγούστου. Είναι πολύ ευαίσθητες στην Μονίλια. Είναι οι ποικιλίες που ο ΕΛΓΑ αναφέρει ότι έπαθαν ζημιά σε ποσοστό 30%. Όμως δεν είναι αυτή η αλήθεια γιατί τα περισσότερα ροδάκινα και νεκταρίνια αυτών των ποικιλιών είχαν πολλά μετασυλλεκτικά προβλήματα. Ουσιαστικά δεν ήταν εμπορεύσιμα, σάπισαν και κατέληξαν στις χωματερές. Ήταν αυτά τα ροδάκινα και νεκταρίνια που έμειναν απούλητα στις αποθήκες μας και ζητούσαμε από το ΥπΑΑΤ να γίνει καταγραφεί αλλά ποτέ δεν έγινε. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς και ζητάνε να υπάρξουν διορθώσεις».
Από την πλευρά του ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, ροδακινοπαραγωγός και πρόεδρος στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «πολλοί παραγωγοί που καλλιεργούν τις κλασσικές ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών ανακάλυψαν ότι μένουν εκτός ενίσχυσης. Μιλάμε για ποικιλίες που είχαν μεγάλα προβλήματα κατά την μετασυλλεκτική περίοδο και δεν ήταν εμπορεύσιμα. Τα περισσότερα από αυτά σάπισαν και έμειναν απούλητα και οι παραγωγοί δεν πήραν χρήματα».
Μια περίεργη ανακοίνωση εξέδωσε το ΥπΑΑΤ για τις ενισχύσεις καλλιεργειών σε παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων, συμπύρηνων, βερίκοκων, μήλων και καστάνων.
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι σχετικές ενισχύσεις θα είναι de minimis δηλαδή από εθνικούς πόρους.
Όμως στην ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ υπάρχει η φράση ότι στη σύσκεψη «αποφασίστηκε και αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αναγγελία της χορήγησης κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των καλλιεργειών που αφορούν στα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα και κάστανα, σύμφωνα με το Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», που σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσει η ΕΕ το πράσινο φως για την πληρωμή τους από το αποθεματικό κρίσης της Κομισιόν (θα το δώσει σίγουρα).
Υπάρχει όμως και η περίπτωση να καταβληθούν και de minimis από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ενίσχυση από το αποθεματικό κρίσης από το υπουργείο Οικονομικών. Ίσως να αποφασίσει το ΥπΑΑΤ να πληρώσει τα 72 ευρώ το στρέμμα σε όλους τους παραγωγούς στις δενδρώδεις καλλιέργειες που επλήγηκαν από την κρίση στην Ουκρανία.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η πληρωμή αναμένεται να γίνει προς το τέλος του Φεβρουαρίου.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ενισχύονται τα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων 40%, με τιμή 135 ευρώ / στρέμμα και 50%, με τιμή 150 ευρώ / στρέμμα. Ο ΕΛΓΑ από την πλευρά του - που έκανε σωστά τη δουλειά του - στην λίστα αναφέρει ζημιές με ποσοστό 30% και 60%. Το ερώτημα είναι το ποσοστό ζημιάς 30% και 60% δεν θα αποζημιωθεί;
Όσον αφορά τις ποικιλίες, στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια θα είναι όλες οι ποικιλίες με εξαίρεση τις υπερπρώιμες που συγκομίστηκαν πριν από τις 8 Ιουνίου. Στα βιομηχανικά θα είναι εκτός η «Κατερίνα».
Το περίεργο είναι ότι στην σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ δεν αναφέρονται ούτε τα στρέμματα ούτε οι ποικιλίες που θα ενισχυθούν. Ακόμη να επισημάνουμε ότι οι ποικιλίες στο ΟΣΔΕ αναφέρονται με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες. Στην λίστα έχουν λάβει υπόψιν τους και τις δύο αναγραφές; Αν όχι τότε η απόφαση θα πρέπει να αλλάξει.
Στον κόμβο της Κουλούρας ραντεβού με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα δίνουν οι αγρότες της Βέροιας την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας, «την Τρίτη (17/1) κάναμε Γενική Συνέλευση και αποφασίσαμε στις 23 Ιανουαρίου να βγάλουμε τα τρακτέρ στο δρόμο.
Πέρα από τις πάγιες διεκδικήσεις σε σχέση με την ανάγκη να μειωθεί το κόστος παραγωγής ή να υπάρξουν εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, ώστε να έχουν οι παραγωγοί ένα αξιοπρεπές εισόδημα, αυτό που «καίει» την περίοδο που διανύουμε τους αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας, έχει να κάνει και με τις αποζημιώσεις από τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού.
Στην Συνέλευση αποφασίσαμε ότι όλοι οι αγρότες θα πρέπει να πάρουν τις ίδιες αποζημιώσεις που δικαιούνται. Δεν βλέπουμε πάντως διάθεση από το ΥπΑΑΤ για να βρεθούν λύσεις, παρά τις λεκτικές αναφορές. Η μόνη επιλογή μας είναι να αντιδράσουμε δυναμικά».
Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται ο υπουργός κ. Γεωργαντάς να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τα de minimis στα ροδάκινα.
Πάντως υπάρχει εκλογικό «πακέτο» με παροχές αξίας 1,2 δισ. ευρώ που δημιουργούν οι εισπράξεις από τα έσοδα της φορολογίας και το περίσσευμα των πόρων από το αποθεματικό για την ενέργεια που θα έδιναν στα νοικοκυριά.
Στο μεταξύ την άμεση οικονομική ενίσχυση για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών της Πέλλας, το εισόδημα των οποίων δέχθηκε ισχυρό πλήγμα την περίοδο 2022, ζητεί ο Αντιπεριφερειάρχης, Ιορδάνης Τζαμτζής, με επιστολή του προς τον Υπουργό ΑΑΤ, Γεώργιο Γεωργαντά. Ο κ. Τζαμτζής επαναφέρει το ζήτημα των καταστροφών που υπέστησαν οι καλλιέργειες τον Ιούνιο του 2022, εξαιτίας ισχυρών ανέμων και επίμονων βροχοπτώσεων, ιδιαιτέρως στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, οι καρποί των οποίων προσβλήθηκαν από τον μύκητα μονίλια, που προκαλεί σάπισμα των καρπών.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, στις 9/6/2022 εκδηλώθηκαν ισχυρές βροχές - καταιγίδες (70 τόνοι νερού/στρ. στις 10/06 σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών μας σταθμών), και άνεμοι (Κακοκαιρία GENESIS) και στις 17/6/2022 ισχυρές βροχές - καταιγίδες (27 τόνοι νερού/στρ. σε 1/2 ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών μας σταθμών) και άνεμοι που στη συνέχεια επηρέασαν αρνητικά την ποιότητα των καρπών.
Παράλληλα, οι τιμές κυμάνθηκαν στα επίπεδα των ετών 2019 - 2020, ενώ το κόστος παραγωγής αυξήθηκε σε δυσβάσταχτα επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η καλλιεργούμενη έκταση στην Πέλλα είναι: 33.252,8 στρ. επιτραπέζια ροδάκινα, 99.186 στρ. βιομηχανικά ροδάκινα, 33.188 στρ. νεκταρίνια.
Μαζί με την επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης διαβιβάζει προς τον κ. Γεωργαντά, στοιχεία για την παραγωγή και τις τιμές, των αναγνωρισμένων Ομάδων Παραγωγών και του ΣΕΑΣ (Σύνδεσμος Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών), σχετικά με την απώλεια εισοδήματος, η οποία ξεπερνά τα 400 ευρώ/στρέμμα, ενώ επισυνάπτει όλα τα αποδεικτικά έγγραφα.
Ο κ. Νίκος Μηνάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλυβίων και στον ΣΕΑΣ, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ο πόλεμος της Ουκρανίας και η υποκατανάλωση έχουν επηρεάσει την δενδροκαλλιέργεια. Βέβαια και οι βροχοπτώσεις του καλοκαιριού έπληξαν συγκεκριμένες ποικιλίες ροδάκινων. Όμως υπάρχουν ποικιλίες που αν και δεν έπαθαν ζημιές έμειναν απούλητες λόγω έλλειψης εμπορικού ενδιαφέροντος και στοκαρίστικαν στους αποθηκευτικούς θαλάμους με το κόστος ενέργειας να είναι στα ύψη. Για παράδειγμα οι όψιμες ποικιλίες ροδάκινων δεν είχαν εμπορικό ενδιαφέρον και θα πρέπει να ενταχθούν στα de minimis γιατί είχαν απώλεια εισοδήματος οι παραγωγοί».
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Πάνος Πασάκης, «μετά το 2017 έχουμε κάθε χρόνο ζημιές από βροχοπτώσεις στα πυρηνόκαρπα. Μόνο το 2021 δεν είχαμε ζημιές λόγω του παγετού. Για αυτό ζητάμε εδώ και χρόνια να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές από ακραίες βροχοπτώσεις. Φέτος έχουμε ζημιά σε ροδάκινα, δαμάσκηνα, βερικοκα, και κεράσια. Πολλά φρούτα έμειναν ασυγκόμιστα στα χωράφια και όσα παραδόθηκαν σε εμπόρους ή στους συνεταιρισμούς ήταν ακατάλληλα για εμπορία. Ο υπουργός έχει στα χέρια του τις εκθέσεις του ΕΛΓΑ που μιλάνε για τις ζημιές από τον Σεπτέμβριο. Δεν καταλαβαίνουμε τι περιμένει και δεν ανακοινώνει τα de minimis για την απώλεια εισοδήματος που έχουν οι παραγωγοί. Εμείς αποφασίσαμε να κατεβάσουμε τα τρακτέρ στο δρόμο στις 22 Ιανουαρίου και να κάνουμε δυναμικές κινητοποιήσεις».
Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Δημητριάδης, παραγωγός ροδάκινων από την Σκύδρα τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το πρόβλημα είναι ότι οι ζημιές από βροχοπτώσεις δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Δεν μπορεί από τα de minimis να αποζημιωθεί ένας παραγωγός που έπαθε μεγάλη ζημιά. Θα πρέπει να ενταχθούν οι ζημιές στις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ. Επίσης οι καιρικές συνθήκες θα πρέπει να μας προβληματίσουν και να σχεδιάσουμε μια αναδιάρθρωση, όπως κάνουν στο εξωτερικό, με ανθεκτικές ποικιλίες. Αν φέτος έχουμε παγετό από Μάρτιο έως Απρίλιο (έχει συμβεί στο παρελθόν) θα υπάρξουν μεγάλες ζημιές στην παραγωγή».