Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σε απόγνωση οι Θεσσαλοί ροδακινοπαραγωγοί, ούτε 1 ευρώ αποζημίωση για ζημιά Daniel

09/02/2024 02:34 μμ
Οι παραγωγοί επιτραπέζιου και συμπύρηνου ροδάκινου της Θεσσαλία δεν έχουν πάρει καμιά προκαταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές λόγω της θεομηνίας Daniel.

Οι παραγωγοί επιτραπέζιου και συμπύρηνου ροδάκινου της Θεσσαλία δεν έχουν πάρει καμιά προκαταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές λόγω της θεομηνίας Daniel.

Μιλάμε για αποζημιώσεις στην φυτική παραγωγή αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο για τα χωράφια που πλημμύρισαν κυρίως στις παραπήνειες περιοχές.

Περιμένουν τώρα με την πληρωμή του ΕΛΓΑ, που αναμένεται να γίνει στις 20 Φεβρουαρίου, μήπως καταφέρουν να πάρουν αποζημίωση αλλά θα πληρωθούν μόνο για τα πορίσματα που είναι έτοιμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι προκαταβολές στις αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής, που είχαν καταβληθεί το Νοέμβριο του 2023, για τον Daniel, αφορούσαν σε έως:
Βαμβάκι: 140 ευρώ ανά στρέμμα
Αραβόσιτος: 125 ευρώ ανά στρέμμα
Βιομηχανική τομάτα: 500 ευρώ ανά στρέμμα
Μηδική - Τριφύλλια σανός: 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών και 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής
Μήλα: 500 ευρώ.

ροδακινιές

Ο κ. Χρήστος Καρυώτης, παραγωγός συμπύρηνου ροδάκινου στην περιοχή της Φαλάνης στην Λάρισα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «καλλιεργώ 70 στρέμματα με συμπύρηνα ροδάκινα. Οι παραπήνειες περιοχές της Λάρισας έπαθαν μεγάλες ζημιές λόγω της θεομηνίας.

Ειδικότερα η ποικιλία Έβερτ που δεν είχε προλάβει να συγκομιστεί. Στην περιοχή υπάρχει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πωλήσεων Συμπύρηνων (ΑΣΕΠΣ) Ροδάκινων Φαλάνης, στον οποίο είμαι μέλος, που συνεργάζεται με εργοστάσιο της περιοχής. Όλοι οι παραγωγοί που καλλιεργούσαν την συγκεκριμένη ποικιλία ροδάκινου έπαθαν ζημιά είτε λόγω της πλημμύρας είτε λόγω των βροχοπτώσεων. Στα χωράφια μου τα δέντρα έμειναν για δέκα ημέρες κάτω από το νερό με αποτέλεσμα όλα να έχουν ξεραθεί.

Μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει καμιά αποζημίωση. Έχω πάρει μόνο την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ για ζημιές στα πάγια. Για τις ζημιές στην φυτική παραγωγή ελπίζω να πληρωθώ στις 20 Φεβρουαρίου αν έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα.

Εκτός όμως την φυτική παραγωγή έχουμε και τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο. Έχει γίνει φάκελος στην Περιφέρεια για να πληρωθούμε μέσω ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) αλλά δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό.

Εγώ ήδη αγόρασα 1.600 ροδακινιές που η κάθε μια κάνει 3 ευρώ. Οι νέες φυτεύσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι τα μέσα Μαρτίου αλλιώς χάνεται η χρονιά. Μέχρι τότε θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα.

Όμως έχουμε και την απώλεια του εισοδήματος, αφού ένα δέντρο ροδακινιάς για να γίνει παραγωγικό θα πρέπει να περάσουν τέσσερα χρόνια.

Ζητάμε τουλάχιστον να μας πληρώνουν για αυτό το διάστημα τα καλλιεργητικά μας έξοδα (λιπάσματα, ραντίσματα κ.α.) για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την παραγωγή.

Στους κτηνοτρόφους καλά έκαναν και δημιούργησαν πρόγραμμα αντικατάστασης ζωικού κεφαλαίου. Γιατί δεν έκαναν κάτι αντίστοιχο και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες; Περιμένουμε απαντήσεις αλλά και έργα, από λόγια έχουμε χορτάσει».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
09/12/2024 02:07 μμ

Το πρόβλημα με τις αποζημιώσεις για τα παραμορφωμένα ροδάκινα, που ο ΑγροΤύπος έχει ασχοληθεί από την πρώτη στιγμή σε αρκετά άρθρα, έχει πολλά θολά σημεία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι από που θα βρεθούν τα κονδύλια για την απώλεις εισοδήματος των παραγωγών, επειδή σίγουρα δεν θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ.

Επίσης δεν έχει απαντηθεί ξεκάθαρα αν όσοι αποζημιωθούν θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση καλλιέργειας γιατί σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν αλλά και να ενημερωθούν οι παραγωγοί με ποιες καλλιέργειες πρέπει θα ασχοληθούν.

Ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα είναι με βάση ποιες εκτιμήσεις ζημιάς θα πάρουν χρήματα οι ροδακινοπαραγωγοί. Θα πρέπει ακόμη να αναφέρουμε ότι άλλο είναι μια απλή καταγραφή και άλλο είναι μια εκτίμηση ζημιάς που μπορεί να γίνει είτε από τον ΕΛΓΑ είτε από την Περιφέρεια.

Έχουμε τρεις κατηγορίες παραγωγών, αυτοί έχουν πρόβλημα και ζητούν αποζημίωση, αυτοί που έχουν πρόβλημα αλλά δεν θέλησαν να ζητήσουν αποζημίωση για να μην υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε εκρίζωση των δέντρων τους και τέλος αυτοί που θέλουν να αντικαταστήσουν τα δέντρα τους επειδή είναι προβληματικές ποικιλίες ή είναι μη παραγωγικά. Πάντως η ασθένεια παραμένει στην περιοχή.

Στο μεταξύ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα παραμορφωμένα ροδάκινα, προχώρησαν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, σήμερα Δευτέρα (9/12), έξω από το Δημαρχείο στα Γιαννιτσά. Συμμετείχαν αγρότες που είχαν πρόβλημα από την ασθένεια στην Πέλλα, από τα χωριά Αμπελειές, Αγροσυκιά, Λεπτοκαρυά, Δαμιανού, Αχλαδοχωρίου, Αρχονικά κ.α. Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε στην γενική έκτακτη συνέλευση που έγινε μετά από την πρωτοβουλία αγροτών στις Αμπελειές, παρουσία των βουλευτών και του Δημάρχου Πέλλας.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Άγγελος Κουβάτσης, γεωπόνος και παραγωγός πυρηνόκαρπων από τις Αμπελειές της Πέλλας, «ζητάμε να καταβληθεί ελάχιστη αποζημίωση 600 ευρώ το στρέμμα πριν το τέλος του 2024. Να σας αναφέρω ενδεικτικά το κόστος παραγωγής 3 τόνων νωπού ροδάκινου ανέρχεται σε 650 ευρώ το στρέμμα. Ακόμη ζητάμε αναστολή πληρωμών σε ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ και σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου. Θα πρέπει να συσταθεί Ειδική Επιτροπή Επιστημόνων που θα συλλέξει στοιχεία από τον περιοχή που έχει εμφανιστεί η ασθένεια και ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου του 2025 να μας ενημερώσει ποιες καλλιέργειες μπορούν να γίνουν. Αφού θα ενταχθούμε σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών όπως μας είπαν δεν θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε πυρηνόκαρπα. Ρωτάμε το ΥπΑΑΤ τι καλλιέργειες θα μπορούμε να βάλουμε. Επίσης για να γίνει αναδιάρθρωση καλλιέργειας θα χρειαστεί οικονομική στήριξη στους παραγωγούς».

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα και όπως μας ανέφεραν κύκλοι από το ΥπΑΑΤ, οι περιοχές που επλήγησαν από την ασθένεια θα χωριστούν σε δύο ζώνες. Η πρώτη θα αφορά αυτές που έχουν ζημιές πάνω από 70% της παραγωγής και η δεύτερη κάτω από αυτό το ποσοστό. Δέντρα ηλικίας κάτω από 5 ετών και πάνω από 15 ετών φαίνεται ότι μένουν εκτός αποζημίωσης.

Το Υπουργείο προσανατολίζεται να προχωρήσει στην χορήγηση ενισχύσεων de minimis για την απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι αποζημιώσεις για τα παραμορφωμένα ροδάκινα θα καταβληθούν είτε στις 29 Δεκεμβρίου 2024 είτε κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2025. Αυτό που ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό είναι η τιμή της στρεμματικής αποζημίωσης.

Πάντως η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί είναι πολύ κρίσιμη και χρειάζεται δίκαιες λύσεις.

Τελευταία νέα
11/12/2024 01:19 μμ

Σοβαρές ζημιές υπήρξαν στις καλλιέργειες του Παγγαίου από την ισχυρή χαλαζόπτωση του 2022.

Έχουμε φτάσει στο 2024 και ακόμη οι παραγωγοί δεν έχουν αποζημιωθεί για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Παγγαίου κ. Γρηγόριος Γρουζίδης, «ότι πληρωθήκαμε για τις ζημιές στην φυτική παραγωγή σε αμπέλια και δενδρώδεις καλλιέργειες από τον ΕΛΓΑ. Για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο από την χαλαζόπτωση του 2022 δεν είχαμε το όριο 30% σε επίπεδο νομού για να μπορέσουν να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ.

Εμείς ζητήσαμε να καταβληθεί μια ενίσχυση τύπου de minimis για τους πληγέντες αλλά δεν έγινε αποδεκτό το αίτημά μας. Από την πλευρά της η κυβέρνηση μας είπε για αποζημιώσεις μέσα από την κρατική αρωγή αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά πληρωμή.

Στην περιοχή του Παγγαίου καλλιεργούνται δυναμικές καλλιέργειες (επιτραπέζια αμπέλια, οινοστάφυλλα επιτραπέζιες ελιές, αμυγδαλιές, ακτινίδια κ.α.), καθώς και αροτραίες καλλιέργειες. Κάθε χρόνο οι περιοχές γύρω από το Παγγαίο Όρος και το Σύμβολο Όρος πλήττονται από το χαλάζι και έχουμε ζημιές παρά το γεγονός ότι ορισμένοι παραγωγοί έχουν εγκαταστήσει αντιχαλαζικά δίχτυα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ζητήσαμε, με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου, να ενταχθεί η περιοχή μας στην αντιχαλαζική προστασία του ΕΛΓΑ με εναέρια μέσα.

Μας είχαν αναφέρει ακόμη από τον ΕΛΓΑ για αντιχαλαζικά συστήματα με επίγεια συστήματα σποράς των χαλαζοφόρων νεφών, όπως τα «μπαλόνια» που εφαρμόζονται στη Γαλλία, που θα λειτουργούσαν σε συνεργασία με ραντάρ και μετεωρολογικούς σταθμούς. Έχουν αγοράσει τους μετεωρολογικούς σταθμούς και τα ραντάρ αλλά ακόμη δεν τα έχουν στήσει. Όπως πάνε θα σαπίσουν στις αποθήκες.

Τελικά ούτε αποζημιώσεις έχουμε πάρει ούτε αντιχαλαζική προστασία έχουμε. Όλα έμειναν στα λόγια».

10/12/2024 01:51 μμ

Καθυστέρησαν 10 ημέρες να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές και κινδυνεύουν να χάσουν τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Μεγάλες ζημιές είχαν οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Λάρισας από τον παγετό που είχαμε τον Μάρτιο του 2023.

Μάλιστα στις αρχές Νοεμβρίου υπήρξαν διαμαρτυρίες αμυγδαλοπαραγωγών της Ελασσόνας, στον ΕΛΓΑ Λάρισας, για τις πολύμηνες καθυστερήσεις που καταγράφονται στις επανεκτιμήσεις που αφορούν τον παγετό του 2023.

Τώρα βγήκαν τα κονδύλια για την αποζημίωση αλλά κάποιοι παραγωγοί που είχαν καθυστερήσει να πληρώσουν την ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ μένουν εκτός αποζημίωσης.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κ. Χρήστος Ζιώγας, «η πληρωμή για τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου. Όμως λόγω της ζημιάς στην παραγωγή και της έλλειψης ρευστότητας καθυστερήσαμε κατά δέκα ημέρες να κάνουμε την πληρωμή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουμε εκτός πληρωμής αποζημιώσεων. Εκτιμώ ότι αυτό είναι άδικο για την περιοχή μας που χτυπήθηκε από θεομηνία και ακραία καιρικά φαινόμενα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια έδινε κάποιες παρατάσης ο ΕΛΓΑ στις πληρωμές εισφορών αλλά δεν έδωσε αυτή την φορά. Σε επικοινωνία που είχαμε με το τοπικό ΕΛΓΑ της Λάρισας μας ανέφεραν ότι είναι θέμα της κεντρικής διοίκησης να πάρει μια απόφαση για να αποζημιωθούμε για την ζημιά».

Όταν είναι να κάνει εκτιμήσεις ζημιάς ο ΕΛΓΑ μπορεί να καθυστερεί, το ίδιο και όταν πληρώνει αποζημιώσεις. Όμως την ίδια στιγμή έχει απαιτήσεις από τους παραγωγούς να είναι σωστοί στις πληρωμές των εισφορών τους.

27/11/2024 09:52 πμ

Τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κυβέρνηση για την ενίσχυση του ΕΛΓΑ και την έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς, ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, παρουσία των Υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη και Χρήστου Κέλλα και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου.

«Συνολικά, στο χρονικό διάστημα 2020-2024 έχουν πληρωθεί περίπου 1,5 δις € για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και 120 εκ. €, μέσω των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Τσιάρας.

Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για τη στήριξη του ΕΛΓΑ είπε: «Ενισχύσαμε τον ΕΛΓΑ με 372 εκατ. ευρώ για την κάλυψη υπερβολικών αποζημιώσεων λόγω φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές των ετών 2021, 2022, 2023 και οι ζημιές του παγετού 2021.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα "Daniel" και "Elias" μας οδήγησαν στη διαπραγμάτευση ενός ad-hoc προγράμματος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους άνω των 310 εκατ. ευρώ, ώστε να στηρίξουμε τους αγρότες στις δύσκολες ώρες που αντιμετωπίζουν».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι από το 2019 και μετά, εύκολα μπορεί κανείς να δει και να καταγράψει ότι ο ΕΛΓΑ έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια δεδομένη πραγματικότητα που ποτέ δεν υπήρχε στο παρελθόν και με την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων».

«Πρωτόγνωρη διαδικασία»

Ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε διεξοδικά στα όσα έπραξε ο ΕΛΓΑ μετά τις φυσικές καταστροφές, ειδικά στη Θεσσαλία. «Σε μόλις ένα χρόνο, κάτι που δεν έχει ποτέ στην ιστορία της ελληνικής πολιτείας καταβλήθηκαν 312 εκατ. ευρώ μέσα από αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για ένα μόνο φαινόμενο, για μία μόνο περιοχή, για 33.000 περίπου δικαιούχους. Και επρόκειτο για μια διαδικασία η οποία ήταν απολύτως πρωτόγνωρη. Και επειδή κάποια στιγμή πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, πέρα από τα παράπονα και την γκρίνια για καθυστερήσεις, αυτό το οποίο έγινε, είναι κάτι το οποίο οφείλεται στην εντατικοποίηση της εργασίας και στην πραγματική προσφορά όλων των ανθρώπων που εμπλέκονται στην υπηρεσιακή διαδικασία του ΕΛΓΑ», τόνισε.

Νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του ΕΛΓΑ

Παράλληλα, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι πλέον ο Οργανισμός βρίσκεται σε μια νέα εποχή. «Δεν είναι η εποχή που ο ΕΛΓΑ ήταν εντός εισαγωγικών «επαίτης» προς την ελληνική πολιτεία για να πάρει τη νομοθετημένη εισφορά της ελληνικής πολιτείας προκειμένου να συμπληρώσει τις αποζημιώσεις. Δεν είναι η εποχή που οι αποζημιώσεις δίνονταν σε τρεις δόσεις και δεν ξέραμε πότε θα κατέληγε να πληρώσει. Δεν είναι η εποχή που υπήρχε η αμφισβήτηση και αμφιβολία για το αν θα πληρώσει με επάρκεια και αν θα πληρώσει γενναία όλα αυτά τα οποία συνέβαιναν. Είναι μια εποχή που όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και μια εποχή που ο Οργανισμός τουλάχιστον καταφέρνει - το λέω για τρίτη φορά - να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες που δημιουργεί η σημερινή πραγματικότητα», σημείωσε.

Επιπροσθέτως, ο Κ. Τσιάρας επισήμανε ότι στη νομοθετική μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, θα υπάρχουν ως βασικές αρχές ο εκσυγχρονισμός του Οργανισμού, η ψηφιοποίησή του, η στελέχωση, η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, η ένταξη των νέων καταστροφών που υπάρχουν και οι οποίες δεν περιγράφονται αυτή τη στιγμή. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ και να του δώσουμε τον ρόλο, την οντότητα αλλά και τη δυνατότητα, να ανταποκρίνεται στην προσδοκία όλων αυτών των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, με την ευχή να μετασχηματιστεί σε έναν Οργανισμό ο οποίος θα είναι σύγχρονος, θα είναι ευέλικτος, θα είναι λειτουργικός και αποτελεσματικός», συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι πλέον βρισκόμαστε σε μια νέα συνθήκη, λόγω της κλιματικής κρίσης. «Θέλουμε να δούμε σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει μαγικό ραβδί. Ο Οργανισμός έχει συγκεκριμένους πόρους και συγκεκριμένη ευθύνη και καλείται να λύσει νέα προβλήματα που δεν είχαμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα», επισήμανε. Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον νέο Επίτροπο Γεωργίας, Christophe Hansen, λέγοντας ότι πλέον κανένας Προϋπολογισμός, κανενός κράτους δεν μπορεί να στηρίξει τις φυσικές καταστροφές και ότι απαιτούνται αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ.

Κλείνοντας, ο Κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις ζωονόσους υπογραμμίζοντας ότι είναι μια νέα απειλή και για την αντιμετώπισή τους χρειάζεται η συνεισφορά όλων από το Υπουργείο, τους κτηνιάτρους μέχρι και τον τελευταίο κτηνοτρόφο. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να κλείσουμε τον κύκλο της ευλογιάς, όπως έγινε με την πανώλη μικρών μηρυκαστικών. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο», δήλωσε.

Δ. Σταμενίτης: Σε νέα εποχή ο ΕΛΓΑ

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τοποθετήθηκε και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης τονίζοντας: «Έχουμε πραγματικά μεγάλες φιλοδοξίες για τον ΈΛΓΑ. Άποψη μας είναι ότι δεν πρέπει απλώς να καλύπτει την αποζημίωση, που ναι, είναι το κυριότερο και το βασικότερο, θέλουμε παράλληλα να γίνει και ένα εργαλείο ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής. Σίγουρα μιλάμε για έναν Οργανισμό, που κύρια δουλειά του είναι να αποζημιώνει, όμως μπορεί να δώσει κίνητρα στον παραγωγό να κερδίσει περισσότερα ή να δώσει κατευθύνσεις στους νέους παραγωγούς προς ποιες καλλιέργειες είναι προτιμότερο να στραφούν ανάλογα με το μέγεθος της γεωργικής τους εκμετάλλευσης ή τη γεωγραφική περιοχή της καλλιέργειας. Είναι βέβαιο ότι ο ΕΛΓΑ πρέπει να περάσει στη νέα εποχή, να συμβαδίζει τόσο με τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών όσο και με τα νέα μοντέλα διαχείρισης και ασφαλίσεων».

Χρ. Κέλλας: Διπλάσιες οι αποζημιώσεις για Daniel και ζωονόσους

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας είπε ότι «οι αποζημιώσεις για τις ζημίες του Daniel, είναι διπλάσιες από εκείνη που ήταν ασφαλισμένοι. Έχουν πληρωθεί πέρα των προκαταβολών που δόθηκαν προ μηνών, έγινε στις 8-9 Νοεμβρίου η αποπληρωμή για το ζωικό κεφάλαιο. Υπάρχουν 110 ενστάσεις από κτηνοτρόφους που αισθάνθηκαν αδικημένοι οι οποίες εξετάζονται από τις περιφερειακές επιτροπές ώστε να γίνει η αποπληρωμή και αυτών».

Για τις αποζημιώσεις για την πανώλη και την ευλογιά, ο υφυπουργός επισήμανε ότι είναι και αυτές διπλάσιες από εκείνες που ήταν την περασμένη χρονιά, ενώ αυξήθηκε και η ηλικία των ζώων ώστε να αποζημιώνονται και τα ζώα που είναι έως 8 χρονών από 6 ετών που ήταν «γιατί θέλουμε να στηρίζουμε την κτηνοτροφία».

Ανδρέας Λυκουρέντζος: Η κυβέρνηση μετά το 2019 είναι συνεπής στη καταβολή των επιχορηγήσεων

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική η θεώρηση να υπάρξει εθνική συνένωση για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού.

Παράλληλα, ανάφερε ότι έχουν δοθεί περίπου 400 εκατ. ευρώ ως αναδρομικά οφειλόμενα και τακτική επιχορήγηση - γιατί από το 2020 και μετά η Κυβέρνηση είναι συνεπής στην καταβολή της - συν 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 310 εκατ. ευρώ (από το πρόγραμμα Daniel και τα χρήματα που αφορούσαν τα προανθικά) και 120 εκατ. ευρώ που είναι οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις.

26/11/2024 12:27 μμ

Οι ισχυροί άνεμοι του περασμένου Σαββατοκύριακου άφησαν πίσω τους πολλές ζημιές σε θερμοκήπια και ελαιώνες στην περιοχή της Ιεράπετρας. Θερμποκήπια καταστράφηκαν ολοσχερώς μαζί με την φυτική παραγωγή τους.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «για τις ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο στο παρελθόν έδιναν αποζημιώσεις μέσω των ΠΣΕΑ αλλά τώρα είναι στην αρωγή του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Για την φυτική παραγωγή που καταστράφηκε ο ΕΛΓΑ έχει βάλει ένα «φίλτρο» που λέει ότι για να πληρωθεί αποζημίωση θα πρέπει να έχει γίνει ζημιά τουλάχιστον στο 30% της έκτασης.

Μιλάμε ότι θα έπρεπε να είχαν ζημιά 6.000 στρέμματα με θερμοκήπια κάτι που δεν είναι δυνατόν να συμβεί εκτός αν έχουμε κάποια θεομηνία.

Επειδή οι παραγωγοί θερμοκηπίων δεν έχουν ποτέ αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ για αυτό οι περισσότεροι ζητούν απαλλαγή ασφάλισης.

Στη διαβούλευση για την τροποποίηση του Ασφαλιστικού Κανονισμού καταθέσαμε πρόταση να μην υπάρχει αυτή η ρήτρα του 30% που λειτουργεί κατά των παραγωγών που έχουν πάθει ζημιά. Είναι σαν να πάθεις ζημιά σε ένα φανάρι του αυτοκινήτου σου και η ασφαλιστική να μην σε αποζημιώσει επειδή δεν έπαθε ζημιά το 30% του οχήματος.

Έχουμε τονίσει στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί ένα ψηφοθηρικό εργαλείο στα χέρια της κάθε κυβέρνησης και προκαλούμε να δημοσιοποιήσει ο Οργανισμός Ασφάλισης τις περιοχές και τις καλλιέργειες που έχει αποζημιώσει τα τελευταία χρόνια».

25/11/2024 01:19 μμ

Μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες προκάλεσε η χαλαζόπτωση που έπληξε τις ορεινές περιοχές της Πέλλας, στις 2 Ιουλίου 2024. Τη δυνατή χαλαζόπτωση ακολούθησε ισχυρή ανεμοθύελλα, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο.

Μάλιστα ο κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, είχε κάνει λόγο για ισχυρά καιρικά φαινόμενα που έπληξαν αρκετές περιοχές την περίοδο της συγκομιδής.

Η κακοκαιρία έπληξε όλη την ορεινή περιοχή Καιμακτσαλάν, σε Άρνισσα, Παναγίτσα, Ζέρβη, Άγιο Αθανάσιο, Ξανθόγια, αλλά και τα χωριά Κερασιά, Καρυδιά, Νησί και Κορυφή του Δήμου Έδεσσας.

Μεσα σε λίγες ημέρες επισκέφτηκε την περίοχο που επλήγηκε από την κακοκαιρία ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος υποσχέθηκε προφορικά ότι θα πληρωθούν προκαταβολές των αποζημιώσεων στους παραγωγούς μέχρι το τέλος έτους.

Παραγωγοί μήλων, ροδάκινων, αχλαδιών κ.α. που επλήγησαν από την κακοκαιρία δηλώνουν στον ΑγροΤύπο ότι καταστράφηκαν όλες οι παραγωγές που δεν είχαν προλάβει μέχρι τότε να συγκομιστούν.

Το χαλάζι είχε μέγεθος καρυδιού και μέσα σε λίγα λεπτά ισοπέδωσε τα πάντα στον ορεινό όγκο, σε μια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων. Αν και ο Υφυπουργός μίλησε για πληρωμή αποζημιώσεων ακόμη οι παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί.

Υπάρχουν ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και θα πρέπει να πληρώσουν χρήματα οι παραγωγοί για να σώσουν τα δέντρα και να έχουν παραγωγή το επόμενο έτος.

22/11/2024 03:53 μμ

Τη διαβεβαίωση ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ώστε οι παραγωγοί βάμβακος και καλαμποκιού να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στην αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, που τον επισκέφθηκε στο ΥπΑΑΤ.

Ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε προς τους εκπροσώπους των αγροτών ότι θα εξαντληθούν όλα τα όρια και θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που δημιουργεί η μειωμένη παραγωγή λόγω Daniel, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις του επομένου έτους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Τζέλλας, έθεσε, επίσης, μεταξύ άλλων, ζητήματα που αφορούν στην ανάγκη αναπλήρωσης του εισοδήματος των αγροτών της περιοχής, το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής και της ακαρπίας, την ανάγκη επικαιροποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ αλλά και τη συνέχιση του προγράμματος απονιτροποίησης, το οποίο ο κ. Τσιάρας έχει θέσει ήδη στην ΕΕ.

Έγινε ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για το σύνολο των ζητημάτων που ετέθησαν, καθώς και για τις προοπτικές της καλλιέργειας βάμβακος.

Ο κ. Κώστας Τζέλλας, αναφερόμενος στην συνάντηση τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «το Υπουργός δήλωσε ότι θα λύσει τα προβλήματα με συνδεδεμένη. Εμείς του αναφέραμε το πρόβλημα με τις μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις και την απώλεια εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών. Με τις χαμηλές τιμές και τις μειωμένες αποδόσεις θα έπρεπε να είχε 600 κιλά απόδοση στο στρέμμα για να έχει εισόδημα ο βαμβακοπαραγωγός.

Εμείς ζητήσαμε να γίνει στήριξη του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών και μας απάντησε ότι το εξετάζει και θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν.

Τον επόμενο χρόνο λήγει το πρόγραμμα απονιτροποίησης. Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα μπορεί με διαφορετικό όνομα αλλά θα είναι κάτι αντίστοιχο.

Για τον Ασφαλιστικό Κανονισμό του ΕΛΓΑ θέλει ακόμη τουλάχιστον ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί η αλλαγή και να εφαρμοστεί. Αυτό ακούμε βέβαια εδώ και χρόνια από τις ηγεσίες του ΥπΑΑΤ. Το θετικό είναι ότι θα συνεχιστεί η κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού Οργανισμού».

21/11/2024 04:57 μμ

Καταβάλλονται την Παρασκευή (22 Νοεμβρίου 2024) και ώρα 12:00 μ.μ., από τον ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις ύψους 2.628.897,76 ευρώ σε 2.397 δικαιούχους παραγωγούς.

Οι αποζημιώσεις αφορούν την πληρωμή εκτιμήσεων και επανεκτιμήσεων, κατόπιν ενστάσεων των παραγωγών, των ετών ζημιάς 2021, 2022, 2023 και 2024.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, «ο Οργανισμός με διαφανείς διαδικασίες, τόσο ως προς την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου όσο και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγροτών, με ταχύτητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη».

15/11/2024 09:52 πμ

Για τις αποζημιώσεις των μηλοπαραγωγών, τα De minimis των καστανοπαραγωγών και τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις χαλαζοπτώσεις θα συζητήσουν οι παραγωγοί της Αγιάς.

Ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αγιάς αναφέρει τα εξής:

Καλούμε τους αγρότες του Δήμου Αγιάς να συμμετέχουν στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (19 Νοεμβρίου) και ώρα 7 το βράδυ στην Ταβέρνα ΧΑΤΖΑΚΟΣ στην Αγιά.

Μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, μπροστά στην ενότητα και την αποφασιστικότητα μας, η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει την άδικη και παράλογη απόφαση της και να δώσει αποζημιώσεις μέσω De minimis για τις καταστροφές στην παραγωγή από τον Daniel. Πέρασε ενάμιση μήνας και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το ακριβές ποσό που θα πάρουν ως αποζημίωση οι παραγωγοί της Αγιάς για τα μήλα αλλά ούτε και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής ενώ όλοι οι υπόλοιποι δικαιούχοι αγρότες στην Θεσσαλία έχουν εξοφληθεί για την παραγωγή τους από τον Daniel.

Δεν έχει ζητηθεί από τον ΕΛΓΑ από όσο ξέρουμε να δώσει στο υπουργείο τον ακριβή αριθμό στρεμμάτων μήλων που είναι παραγωγικά, άρα και ασφαλισμένα στον ΕΛΓΑ. Βεβαίως είναι πολύ εύκολο για το Υπουργείο να πάρει τα στοιχεία από τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν ξέρουμε που οφείλεται αυτή η κωλυσιεργία αλλά απαιτούμε άμεσα να ανακοινωθεί το ποσό της στρεμματικής αποζημίωσης και η ημερομηνία καταβολής του.

Αντίστοιχα να προχωρήσει η διαδικασία στους καστανοπαραγωγούς για την αποζημίωση της παραγωγής τους για τον Daniel.

Σε εκκρεμότητα παραμένει πότε θα δοθούν τα πορίσματα από τον ΕΛΓΑ για την σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε δενδροκαλλιέργειες στην Αγιά το καλοκαίρι.

Τα καιρικά φαινόμενα και οι εκτεταμένη υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί έπληξε την παραγωγή μήλων σε πολλές ποικιλίες. Χρειάζεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών, εξάλλου τα φαινόμενα καύσωνα αποζημιώνονται και από τον ΕΛΓΑ.

Για όλα αυτά τα ζητήματα όπως και για το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές ή και ανοιχτές τιμές στα προϊόντα μας, καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην σύσκεψη.

13/11/2024 11:59 πμ

Τις επόμενες ημέρες έρχονται πληρωμές αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ παλαιοτέρων ετών.

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, αναμένονται να πιστωθούν συνολικά 6.359.378 ευρώ, τα οποία αφορούν:

  • Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (Ετήσιο 2020, Πυρκαγιές 2020, Ετήσιο 2021, Πυρκαγιές 2021) το ποσό των 330.883,1 ευρώ
  • Αποζημιώσεις παραγωγών πληρωμή ΚΟΕ (φυτικό) το ποσό 27.270,28 ευρώ
  • Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (Ετήσιο 2020, Πυρκαγιές 2020, Ετήσιο 2021, Πυρκαγιές 2021, Ετήσιο 2020 - ΙΑΝΟΣ,ΘΑΛΕΙΑ, Πλημμύρες Κρήτης) το ποσό των 1.906.961 ευρώ
  • ΚΟΕ ΦΥΤΙΚΟ το ποσό των 26.288,55 ευρώ
  • Κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (Πλημμύρες Daniel 2023) 4.067.976 ευρώ

08/11/2024 10:13 πμ

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, μετά από συνεργασία τους αποφάσισαν την πληρωμή της εκκαθάρισης των πορισμάτων ζωικού κεφαλαίου στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel-Elias.

Οι αποζημιώσεις ύψους 4,1 εκ. ευρώ, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των πληγέντων κτηνοτρόφων σήμερα Παρασκευή, 8η Νοεμβρίου 2024 και ώρα 12:00.

Εκκρεμούν οι περιπτώσεις περίπου εκατό κτηνοτρόφων, οι οποίες εντάχθηκαν στις διαδικασίες αναθεώρησης των πορισμάτων.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, για τις περιπτώσεις αυτές, κατόπιν προσωπικής του δεσμεύσεως, με εντολή του στον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. και σύμφωνα με τον Κανονισμό του Οργανισμού Ασφαλίσεων Ζωικού Κεφαλαίου, ζήτησε ενεργοποίηση του Άρθρου 17 για την αναθεώρηση των πορισμάτων των κτηνοτρόφων, οι οποίοι υπέβαλαν σχετικό αίτημα.

Στην υλοποίηση του ad-hoc προγράμματος για την καταβολή ενισχύσεων στους παραγωγούς, οι οποίοι επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel-Elias, δεν προβλέπεται η διαδικασία της υποβολής ενστάσεων, αλλά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ με ευαισθησία και αίσθημα δικαιοσύνης απέναντι στους πληγέντες αγρότες, εξήντλησε κάθε δυνατή και νόμιμη διαδικασία για να αντιμετωπισθούν οι οποιεσδήποτε αστοχίες, λάθη ή παραλείψεις διαπιστώθηκαν κατά τη σύνταξη των πορισμάτων του Οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις για την πανώλη των αιγοπροβάτων, ο υπουργός ΑΑΤ κ. Τσιάρας έχει δηλώσει ότι αναμένονται τα στοιχεία των πληγέντων κτηνοτρόφων από τις Περιφέρειες της χώρας ώστε οι αποζημιώσεις να καταβληθούν έως το τέλος Νοεμβρίου.

06/11/2024 09:46 πμ

Έως 22 Νοεμβρίου 2024 οι δηλώσεις των παραγωγών για την Ομαδική Αγωγή κατά ΕΛΓΑ που οργανώνει η Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ).

Όπως επισημαίνει η ΔΕΣΑ, «736 ημέρες μετά τον παγετό στην Αργολίδα, στις 26/01/2022, έκανε «επανεκτιμήσεις» ζημίας ο ΕΛΓΑ, χωρίς μάλιστα οι ελεγκτές να επισκεφθούν τα αγροκτήματα. Από τα γραφεία.

Αυτές τις μοναδικές «πρωτοτυπίες» της εκτιμητικής επιστήμης που εισάγει ο ΕΛΓΑ, διότι προφανώς θεωρεί ότι απευθύνεται σε μη νοήμονες, θα καταγγελθούν με ομαδικές αγωγές που οργανώνει η ΔΕΣΑ.

Οι παραγωγοί, που έχουν αδικηθεί, μπορούν να ενταχθούν στις ομαδικές αγωγές ΔΕΣΑ απευθυνόμενοι, έως 22 Νοεμβρίου 2024, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό τους.

Το κόστος για κάθε παραγωγό έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής στα 25 ευρώ και εφόσον αυξηθεί η συμμετοχή, ενδέχεται να μειωθεί και άλλο».

05/11/2024 11:24 πμ

Αρχίζουν να αυξάνουν οι φωνές για το θέμα της ενίσχυσης των παραγωγών στην χώρα μας, που είχαν μειωμένη σοδεία λόγω της ξηρασίας, θέμα που ανάδειξε ο ΑγροΤύπος.

Μετά την παρέμβασή του κυβερνητικού βουλευτή Μεσσηνίας, Περικλή Μαντά, για στήριξη των ελαιοπαραγωγών, έχουμε νέα παρέμβαση από τον βουλευτή Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής Λάρισας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Τερψιθέα, όπου είχε επαφές με αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, ανέφερε ότι «η φετινή χρονιά δεν ήταν καλή για την πλειονότητα των αγροτικών προϊόντων από άποψη παραγωγής άλλα και τιμών και οι αγρότες βρίσκονται σε δεινή θέση. Όπως σημειώνουν η κλιματική κρίση δείχνει τα δόντια της και οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις παραγωγές τους.

Πέρυσι οι πλημμύρες από τον Daniel εκμηδένισαν τις όψιμες παραγωγές, ενώ φέτος ο παρατεταμένος καύσωνας επέδρασε επίσης αρνητικά. Η πρωτοβουλία χωρών της ΕΕ, όπως η Ρουμανία, για ενισχύσεις λόγω ξηρασίας, δείχνει τον δρόμο που και εμείς θα πρέπει να εξετάσουμε».

Πού ξέμεινε η αλλαγή του ΕΛΓΑ;

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε επίσης ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να τελεσφορήσουν οι ενέργειες που έχουν εξαγγελθεί για να βελτιωθεί το «δίχτυ προστασίας» του ΕΛΓΑ, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο του Κανονισμού του δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και δεν προσφέρει επαρκή κάλυψη».

Όπως τόνισαν οι αγρότες, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται λόγω της χαμηλής παραγωγής, άλλα και των τιμών σε βασικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι, το σιτάρι, το καλαμπόκι.

Για αυτούς η επίδραση του καιρού, όπως οι συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες για πάνω από δύο μήνες φέτος και οι έντονες βροχοπτώσεις του Daniel πέρυσι, αποτελούν επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που μείωσαν δραστικά την παραγωγικότητα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η αγροτική παραγωγή είναι καταδικασμένη σε χαμηλές αποδόσεις και πρόσοδο και η πολιτεία θα μπει σε έναν ατέρμονο κύκλο αποζημιώσεων, ενισχύσεων και γενικότερα αναζήτησης λύσεων εκ των υστέρων, αφού παραγίνει το κακό.

Συνεπώς, η συζήτηση για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής πρέπει να καταλήξει σε σαφείς προτάσεις και χρονοδιαγράμματα, γιατί θα φοβούνται ότι πάθουν ότι και με τον Daniel. Δεν πίστευαν ότι θα συμβεί, όμως συνέβη. Η υπάρχουσα μέριμνα αποδείχθηκε ανεπαρκής και το κράτος ξοδεύει τεράστιους πόρους για αποζημιώσεις, ενώ θα μπορούσε, αξιοποιώντας εδώ και χρόνια μέρος μόνο αυτών των χρημάτων, να θωρακιστεί αρτιότερα.

Δεν λειτουργεί το net metering

Επίσης, η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από την επέκταση των φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη, με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να δηλώνουν ότι έπρεπε να προωθηθούν περισσότερο τα συστήματα αυτοπαραγωγής και συμψηφισμού (net metering).

Συγκεκριμένα, κτηνοτρόφος ανέφερε ότι η αίτησή του για φωτοβολταϊκά στη στέγη της κτηνοτροφικής του μονάδας για συμψηφισμό της ενέργειας απορρίφθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ λόγω απουσίας χώρου στο δίκτυο, αφού φωτοβολταϊκά σε χιλιάδες στρέμματα χρήσιμης καλλιεργήσιμης γης είχαν ήδη δεσμεύσει τον χώρο.

Συνεπώς, η εξοικονόμηση ενέργειας για την αγροτική παραγωγή έχει περάσει σε υποδεέστερη μοίρα, γεγονός που πρέπει να αλλάξει άμεσα αν θέλουμε να μειωθεί δραστικά το υψηλό κόστος παραγωγής και να μην επηρεάζεται από εξωγενείς κρίσεις.

23/10/2024 05:34 μμ

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, είχε ο βουλευτής Ημαθίας, Τάσος Μπαρτζώκας, στον οποίο έθεσε μετ' επιτάσεως το πρόβλημα που αρχίζει να παίρνει σοβαρές διαστάσεις στην Ημαθία - και κυρίως στην περιοχή της Αλεξάνδρειας - με την καταστροφή που έχουν υποστεί πολλές καλλιέργειες βάμβακος, εξαιτίας του ρόδινου σκουληκιού.

Ο βουλευτής της ΝΔ μετέφερε στον κ. Υπουργό την διάχυτη και έντονη ανησυχία των καλλιεργητών, ότι οι ζημιές θα οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση της παραγωγής, πιθανώς σε ποσοστό που θα αγγίξει το 40%, με κίνδυνο να μην μπορέσουν να συγκομίσουν την ελάχιστη στρεμματική απόδοση που απαιτείται για να λάβουν την Ειδική Συνδεδεμένη Ενίσχυση, με βάση την υπ'αριθμ. 243/101146/12/04/2024 Υπουργική Απόφαση.

Ο Υπουργός από την πλευρά του, ανταποκρίθηκε στην έκκληση του Βουλευτή για παρέμβαση στο ζήτημα αυτό, και αντιλαμβανόμενος πλήρως την έκταση του προβλήματος, θα εξετάσει κάθε δυνατή λύση προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι της Ειδικής Ενίσχυσης - Συνδεδεμένης, ενώ ανεμένει το κλείσιμο της εκκοκκιστικής περιόδου για να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις.

Επίσης, ο Τάσος Μπαρτζώκας έθεσε για ακόμη μία φορά στον Υπουργό το πρόβλημα - για το οποίο έχει καταθέσει και Κοινοβουλευτική Ερώτηση, και αφορά στις ζημίες σε καλλιέργειες ροδάκινου, αλλά και γενικά σε δενδροκαλλιέργειες, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων τον περασμένο Αύγουστο στην Ημαθία.

Ο κ. Υπουργός αναγνώρισε την ανάγκη να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές που εξαιτίας της κλιματικής κρίσης έχουν υποστεί πολλαπλά πλήγματα στην παραγωγή τους.

11/10/2024 01:59 μμ

Από το Δήμο Φαρσάλων έγινε γνωστό ότι ο ΕΛΓΑ απέστειλε πίνακες με τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών από την θεομηνία Daniel.

Οι παραγωγοί που πήραν στα χέρια τους το πόρισμα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση επανεκτίμησης μέσα σε προθεσμία δέκα ημερολογιακών ημερών (έως 21/10/2024).

Ωστόσο με έκπληξη είδαν το κούρεμα του ποσοστού ζημιάς οι παραγωγοί της βιομηχανικής ντομάτας, μιας καλλιέργειας που είχε ολική καταστροφή από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες της θεομηνίας.

Ενώ όμως περίμεναν 100% ζημιά - δεν είχαν κάνει παράδοση στην βιομηχανία - είδαν το ποσοστό να μειώνεται στο 50 - 60%. Θυμίζουμε ότι η προκαταβολή στην βιομηχανική ντομάτα ήταν στα 500 ευρώ το στρέμμα.

Ο ΑγροΤύπος συζήτησε με τον κ. Δημήτρη Προσμίτη, παραγωγό βιομηχανικής ντομάτας από τα Φάρσαλα, ο οποίος ανέφερε ότι «πληρώνω ασφάλιστρο +20% στον ΕΛΓΑ και είχα την προκαταβολή των 500 ευρώ το στρέμμα και τώρα περιμένω με την εξόφληση να πάρω 350 ευρώ το στρέμμα. Αυτή την αποζημίωση πρέπει να έχω για την ζημιά 100% που έπαθα στην καλλιέργεια. Αν είναι η αποζημίωση κουρεμένη αυτό είναι πολύ άδικο».

Με αποδόσεις 9 - 10 τόνους το στρέμμα και τιμή αποζημίωσης αισθητά μειωμένη, στα 76 ευρώ το τόνο (τιμή αναφοράς 2020 - 2021), θα περίμεναν οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας μια αποζημίωση γύρω στα 900 το στρέμμα. Εδώ όμως έχουμε περιπτώσεις με παραγωγούς που θα δουν μηδενική εξόφληση. Μπορεί όμως σε κάποιες περιπτώσεις να ζητήσει ο ΕΛΓΑ και επιστροφή χρημάτων από τους παραγωγούς.

Θυμίζουμε επίσης ότι τα πορίσματα ζημιάς δεν τα υπόγραψαν οι εκτιμητές γεωπόνοι του ΕΛΓΑ αλλά τριμερή επιτροπή. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες να υπάρξουν κάποια θετικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς μετά την ένσταση.

10/10/2024 11:55 πμ

Οι επιπτώσεις στη ροδακινοκαλλιέργεια από την ασθένεια που παραμορφώνει τους καρπούς συζητήθηκαν σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε. Πέλλας, παρουσία κλιμακίου του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

Ακολούθησε δεύτερη συνάντηση των ερευνητών του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου με την ομάδα εργασίας των γεωπόνων στην Π.Ε. Πέλλας. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι έγινε δειγματοληψία στην περιοχή και θα ακολουθήσει νέα δειγματοληψία την Άνοιξη.

Και στις δύο συναντήσεις πάντως δεν έγινε καμιά αναφορά για τις αποζημιώσεις των παραγωγών που έπαθαν ζημιά και για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Αυτή την στιγμή οι ροδακινοπαραγωγοί είναι ξεκρέμαστοι και δεν γνωρίζουν αν παρά τους ψεκασμούς κατά των ακάρεων και τις καλλιεργητικές φροντίδες και έξοδα που θα κάνουν όλο τον χρόνο τι θα γίνει με την επερχόμενη παραγωγή τους.

Επίσης δεν έχουν κάποια επίσημη ενημέρωση αν θα πρέπει να προχωρήσουν σε εκριζώσεις των χωραφιών που υπάρχει πρόβλημα και αλλαγή καλλιέργειας.

Μιλάμε για παραγωγούς πυρηνόκαρπων που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα και δεν ξέρουν τι θα κάνουν στο μέλλον.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και βουλευτής Πέλλας, Διονύσης Σταμενίτης, κατά την συνάντηση που είχε ανέφερε ότι σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις Αντιπεριφέρειες και το Μπενάκειο, έχει εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει:

Α. Την αναλυτική εξέταση της ασθένειας με σκοπό να εντοπιστούν με ακρίβεια τα παθογόνα αίτια που προκαλούν την παραμόρφωση των καρπών (ροδακίνων), και

Β. Την έκδοση οδηγού συμβουλών προς τους παραγωγούς για υιοθέτηση καλλιεργητικών πρακτικών.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί δύο αποφάσεις:

1. «Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση ιώσεων και ιοειδών στα πυρηνόκαρπα», Α.Π. 4894/123121/26-04-2024

2. «Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση ακάρεων του γένους Eriophyes sp. σε καλλιέργειες πυρηνοκάρπων», Α.Π. 10086/278395/17-09-2024

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η ανάγκη της συνδυαστικής εφαρμογής των ορθών καλλιεργητικών πρακτικών, όπως αυτές περιγράφονται στις παραπάνω οδηγίες, γεγονός που αναμένεται, σύμφωνα με την εκτίμηση των επιστημόνων, να συμβάλλει στον περιορισμό του φαινομένου.

Παράλληλα, ήδη το κλιμάκιο του Μπενακείου βρίσκεται στη περιοχή, με σκοπό την ολοκληρωμένη συλλογή δειγμάτων, ώστε να προχωρήσει η έρευνα του φαινομένου, την οποία έχει ζητήσει και χρηματοδοτεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με το επιστημονικό προσωπικό η συλλογή των δειγμάτων από τους ίδιους είναι απαραίτητη, καθώς θα γίνει με τον προβλεπόμενο τρόπο (ποσότητα, περιοχές συλλογής, τμήματα του δέντρου).

Μέτρα που πρέπει να ληφθούν

Η ΠΕ Πέλλας σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα άμεσα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο (Σεπτέμβριος –Οκτώβριος), περιλαμβάνουν:

α) Την απομάκρυνση από τους οπωρώνες και την καταστροφή (με θάψιμο), των καρπών που έχουν πέσει στο έδαφος ή παραμένουν πάνω στα δέντρα, και

β) Τον ψεκασμό των οπωρώνων ροδάκινων/νεκταρινιών, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) με εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα για να αντιμετωπισθούν οι διαχειμάζοντες πληθυσμοί του ακάρεως (πλήρης κατάλογος εγκεκριμένων δραστικών ουσιών στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΥπΑΑΤ).

Μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά την επερχόμενη καλλιεργητική περίοδο, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω μείωση των πληθυσμών του ακάρεως, τα οποία περιλαμβάνουν:

α) Μετά το κλάδεμα καρποφορίας, απομάκρυνση από τους αγρούς και καταστροφή των αφαιρούμενων κατά το κλάδεμα φυτικών ιστών, και

β) Τον ψεκασμό με εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα στο φούσκωμα των οφθαλμών.

Μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τα οποία περιλαμβάνουν:

α) Μετά τα οποιαδήποτε τύπου κλαδέματα/κλαδοκάθαρο, απομάκρυνση από τους αγρούς και καταστροφή, του αφαιρούμενου φυτικού υλικού, και

β) Αποφυγή μετακίνησης οποιουδήποτε φυτικού υλικού (π.χ. εμβόλια) μεταξύ περιοχών/οπωρώνων.

Τονίζεται ότι οι καλλιεργητές ροδάκινων / νεκταρινιών πρέπει, παράλληλα να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την διαχείριση των ιολογικών προσβολών στους οπωρώνες τους, όπως αυτά περιγράφονται στο έγγραφο της υπηρεσίας μας με Α.Π.: 4894/123121/26-04-2024 και τίτλο: «Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση ιώσεων και ιοειδών στα πυρηνόκαρπα».

Σημειώνεται ότι, μετά και την εξέταση των δειγμάτων καρπών, που ακολούθησε της εξέτασης των δειγμάτων φύλλων, πέραν της ιογενούς προσβολής, εντοπίστηκε και ύπαρξη ακάρεων. Για τον λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό οι παραγωγοί να ακολουθήσουν τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί στο σύνολο τους και όχι αποσπασματικά.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πέλλας, Δάνη Τζαμτζή, του Προϊσταμένου της ΔΑΟΚ Γιώργου Γαϊτάνη, του Προϊσταμένου του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Συμεών Μαρνασίδη, της Διευθύντριας του Τμήματος Φυτοπαθολογίας του Μπενάκειου Χριστίνα Βαρβέρη και της Γεωπόνου-Ακαρολόγου του Μπενακείου Ελευθερίας Καπαξίδη.

03/10/2024 09:38 πμ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Α. Λυκουρέντζο, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ημαθίας, Τάσος Μπαρτζώκας, από κοινού με τον Βουλευτή Πέλλας, Λάκη Βασιλειάδη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα ζητήματα που αφορούν τις δύο περιοχές σε σχέση με τις αποζημιώσεις των αγροτών και των παραγωγών από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές που υπέστησαν ενώ η παραγωγή τους βρίσκονταν σε φάση συγκομιδής ή λίγο πριν από αυτή.

Συγκεκριμένα, οι δύο Βουλευτές έθεσαν στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ τα προβλήματα που έχουν ανακύψει μετά τις άκαιρες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν μέσα στον Αύγουστο και είχαν ως αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές κυρίως σε πυρηνόκαρπα -και άλλα προϊόντα-, που βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής ή λίγο πριν από αυτό.

Όπως τόνισαν οι Βουλευτές, είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωριστεί το ζημιογόνο αίτιο και να προχωρήσει τελικά η διαδικασία με τις σχετικές αναγγελίες μέσω ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλισθεί η ένταξη στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ της ζημίας από έντονες και ακραίες βροχοπτώσεις, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία για τους παραγωγούς που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια λόγω των ακραίων καιρικών αυτών φαινομένων.

Επιπλέον, ο Τάσος Μπαρτζώκας έθεσε στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ την ανάγκη ενίσχυσης σε προσωπικό του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Ημαθίας - Πέλλας, αίτημα στο οποίο ο κ. Λυκουρέντζος ανταποκρίθηκε θετικά, ενημερώνοντας πως στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με τριετείς συμβάσεις και δυνατότητα ανανέωσης για ακόμα τρία έτη.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας επεσήμανε για ακόμη μια φορά το σύνολο των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες της Ημαθίας εξαιτίας καιρικών φαινομένων, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις στα τέλη Μαρτίου 2024, αλλά και η καταστροφική ανεμοθύελλα στις αρχές Ιουνίου 2024, και τόνισε ότι για όλα τα περιστατικά θα πρέπει να υπάρξει επίσπευση στην έκδοση των πορισμάτων και τελικά στις αποζημιώσεις.

Ο στόχος της επίσκεψης αλλά και της όλης προσπάθειας από πλευράς των δύο Βουλευτών όλο αυτό το διάστημα από τις αρχές του καλοκαιριού είναι αφενός να εξασφαλιστεί η αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τις καταστροφές που τους οδήγησαν σε απώλεια της παραγωγής και του εισοδήματός τους, και αφετέρου, να γίνει πράξη η ένταξη της αιτίας αυτής ξεκάθαρα στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία της διεκδίκησης των αποζημιώσεων από τους αγρότες και οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται τώρα.

Η ανάγκη να δημιουργηθεί το πλαίσιο αυτό είναι επιτακτική δεδομένου πως τα φαινόμενα αυτά έχουν παγιωθεί και γίνονται όλο και συχνότερα.

02/10/2024 12:14 μμ

Κλιμάκια του ΕΛΓΑ πάνε στην πυρόπληκτη Κορινθία για αποτίμηση των ζημιών.

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, μετά από συνεργασία τους αποφάσισαν, συνεργεία του Οργανισμού με Επικεφαλή τον Προϊστάμενο του Υποκαταστήματος Πάτρας κ. Γιώργο Τσιλιγιάννη, αποτελούμενα από υπαλλήλους, Γεωπόνους και Κτηνιάτρους, να μεταβούν, από σήμερα Τετάρτη (2/10), στην Περιφερειακή Ενότητα της Κορινθίας, με αποστολή τους την οριοθέτηση των περιοχών, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

Τα συνεργεία του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διοίκησης του Οργανισμού, θα επιχειρήσουν, μέχρι και την Δευτέρα (7 Οκτωβρίου 2024), με στόχο τον προσδιορισμό των καλλιεργειών, οι οποίες κατεστράφησαν.

Ακολούθως θα υποβάλλουν έκθεση στην Διοίκηση του Οργανισμού, ώστε την επομένη εβδομάδα με την αξιοποίηση των δορυφορικών εικόνων Copernicus και τις αναφορές των υπαλλήλων του Οργανισμού, να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Κόρινθο με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δημήτρη Πτωχού, του Προέδρου ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου και υπηρεσιακών παραγόντων, για τον σχεδιασμό της ανάπτυξης του εκτιμητικού έργου και της διαδικασίας πληρωμής προκαταβολών στους πληγέντες αγρότες.

26/09/2024 02:05 μμ

Μπήκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων η εξόφληση των πορισμάτων για ζημιές φυτικής παραγωγής από τα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου (Daniel και Elias) ύψους 21,7 εκατ. ευρώ.

Από το κονδύλι αυτό ο νομός Λάρισας πήρε τα 14,75 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί ο νομός Καρδίτσας με 5,19 εκατ. ευρώ και ο νομός Τρικάλων με 1,15 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσαν στον ΑγροΤύπο αγρότες από την Λάρισα, ζητούν από τον ΕΛΓΑ περισσότερα στοιχεία για το ποσοστό ζημιάς και την εικόνα με τα πορίσματα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για το βαμβάκι καταβλήθηκε εξόφληση στα 60 ευρώ το στρέμμα και στα 90 ευρώ (με αυξημένη ασφάλιση 120%). Δηλαδή το βαμβάκι πληρώθηκε συνολιά 203 ευρώ το στρέμμα, ενώ το καλαμπόκι πήγε στα 280 ευρώ.

Στην βιομηχανική ντομάτα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Υπάρχουν παραγωγοί που πήραν την προκαταβολή των 500 ευρώ και με την εξόφληση έφτασε στα 980 ευρώ και υπάρχουν άλλοι παραγωγοί που έμειναν στην προκαταβολή (και στις δύο περιπτώσεις δεν παρέδωσαν στη βιομηχανία).

Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους δεν πληρώθηκαν εξόφληση και θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη πληρωμή του ΕΛΓΑ τον Οκτώβριο. Υπάρχει μεγάλη δυσφορία και αναστάτωση στον κλάδο για αυτό το γεγονός.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «οι εξοφλήσεις των αποζημιώσεων στην ζωική παραγωγή από τις θεομηνίες της περσινής χρονιάς θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί πολύ νωρίτερα. Πρέπει να καταλάβουν στο ΥπΑΑΤ ότι βρίσκονται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση οι κτηνοτρόφοι και πρέπει να στηριχτούν άμεσα».

Δείτε τον πίνακα του ΕΛΓΑ με τις πληρωμές που έκανε στις 26/9/2024 (εδώ)

26/09/2024 09:46 πμ

Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να περιμένουν τον Οκτώβριο την πληρωμή της εξόφλησης για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου από τις θεομηνίες.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση του συνόλου των πορισμάτων, τα οποία αφορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias στις Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλες περιοχές της χώρας.

Οι ενισχύσεις, οι οποίες ανέρχονται στα 21.743.847,64 € θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών σήμερα Πέμπτη (26η Σεπτεμβρίου 2024) και ώρα 12:00 μ.μ.

Εντός του Οκτωβρίου 2024, θα εκκαθαριστούν και τα πορίσματα για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου, μετά από την εξέταση από τις Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ των αιτημάτων αναθεώρησης, τα οποία υπέβαλαν οι κτηνοτρόφοι για τις ζημίες, τις οποίες υπέστησαν τόσο από τις πλημμύρες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias όσο και από τις Πυρκαγιές έτους 2023.

Για την εκκαθάριση του συνόλου των πορισμάτων ζωικού κεφαλαίου θα εφαρμοστεί το άρθρο 28 του ν. 5136 ΦΕΚ 148/Α΄/19-09-2024.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν για τις καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias στις Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλες περιοχές της χώρας φθάνουν στα 310 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν καταβληθεί 292 εκατ. ευρώ, στους ζημιωθέντες παραγωγούς.

24/09/2024 02:42 μμ

Ολοκληρώθηκαν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ και επόμενες ημέρες αναμένεται να πληρωθούν οι αποζημιώσεις στην Θεσσαλία, υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις που έκανε ο υφυπουργός ΑΑΤ, Χρήστος Κέλλας, αναφερόμενος στις εκκρεμότητες αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, τόνισε ότι αφού ολοκληρώθηκαν τα πορίσματα οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες.

Θυμίζουμε ότι οι παραγωγοί περιμένουν μέσα στον Σεπτέμβριο τις αποζημιώσεις - εξοφλήσεις του ΕΛΓΑ.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που προέκυψαν με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ο Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι, παρότι υπήρξαν καθυστερήσεις, το πρόβλημα έχει πλέον επιλυθεί και δόθηκε παράταση για την υποβολή των δηλώσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

«Είναι θέμα πρωταρχικής σημασίας η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η εξυγίανση δεν είναι θέμα μιας ημέρας, έχουν μπει, όμως, οι βάσεις και θα προχωρήσουμε στον στον στόχο αυτό», υπογράμμισε ο Υφυπουργός, «ώστε οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις να είναι δίκαιες και να πηγαίνουν σε αυτούς που παράγουν, σύμφωνα με την εντολή που μας έχει δώσει ο Πρωθυπουργός», πρόσθεσε.

23/09/2024 12:22 μμ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, αποφάσισε την παράταση της χρονικής διάρκειας της δημόσιας Διαβούλευσης της Διακήρυξης του Νέου Διεθνούς Διαγωνισμού του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας 2025-2028, έως την 4η Οκτωβρίου 2024, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος από πλευράς υποψηφίων αναδόχων, όπως καταγράφεται στα σχόλια τα οποία διατυπώνονται στην συγκεκριμένη διαδικασία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, γνωστοποιεί ότι πρόκειται για την τελευταία δυνατή παράταση της προθεσμίας της δημόσιας Διαβούλευσης, διότι τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν νέα παράταση προθεσμίας, λόγω της αναγκαιότητος της διεξαγωγής του Νέου Διεθνούς Διαγωνισμού εντός των επόμενων δύο μηνών.

Τι αφορά η διαβούλευση

Ο ΕΛΓΑ - με την απόφαση 93/07-08-2024 του Δ.Σ. - ενέκρινε τη διενέργεια δημόσιας ανοιχτής διαβούλευσης σχεδίου διακήρυξης ηλεκτρονικού διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού, από 26 Αυγούστου και για 22 ημέρες από την ανάρτησή της (δηλαδή είχε ημερομηνία λήξης στις 24/9), για την επιλογή αναδόχου του έργου που αφορά:

  • Τη Μίσθωση ενός Συστήματος Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα-Πτητικού εξοπλισμού με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.
  • Τη Μίσθωση Μετεωρολογικών ραντάρ με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.
  • Την προμήθεια Ιωδιούχου Αργύρου σε συσκευασία, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.
  • Την Προμήθεια Υλικών Ραδιοβόλισης, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή.

Καλύπτει:

1. Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Περιοχή 1) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Κοζάνης και Φλώρινας, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης: 5.000.000 στρέμματα.

2. Περιοχή Προστασίας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Περιοχή 2) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 2.000.000 στρέμματα

3. Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής Ελλάδας (Περιοχή 3) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 4.000.000 στρέμματα.

Η εκτιμώμενη αξία των συμβάσεων ανέρχεται στο ποσό των 63.953.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: 51.575.000 ευρώ ΦΠΑ: 12.378.000 ευρώ).

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε τέσσερα (4) έτη με το δικαίωμα προαίρεσης ενός (1) ακόμη έτους.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο η Διευθύντρια του ΚΕΜΕ (Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών) του ΕΛΓΑ κα Χατζή, «η νέα πρόσκληση που θα γίνει μέσω διεθνή διαγωνισμού έχει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν. Έχουμε υπερδιπλασιασμό των εκτάσεων που θα καλύπτει το πρόγραμμα και παράλληλα αύξηση των εναέριων μέσων (από 3 αεροπλάνα πάμε στα 8) και των ραντάρ (3 στο σύνολο για την κάθε περιοχή που θα καλύπτουν). Αυτό σημαίνει και περισσότερα αναλώσιμα υλικά. Με όλα αυτά που περιγράψαμε για να καλύψουν οικονομικά το έργο έχουμε πενταπλασιασμό του προϋπολογισμού. Όλες αυτές οι αλλαγές που έγιναν ήθελαν να τις μελετήσουν οι ενδιαφερόμενοι και - επειδή η διαβούλευση έγινε μέσα στον Αύγουστο - αποφασίσαμε να δώσουμε λίγες ημέρες παράταση στη διαβούλευση για να καταθέσουν τις απόψεις τους. Αυτό που θέλουμε είναι να ξεκινήσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα από την Άνοιξη του 2025».

Για να διαβάσετε το σχέδιο διακήρυξης πατήστε (εδώ)

20/09/2024 10:30 πμ

Στα κάγκελα είναι οι αγρότες της Θεσσαλίας που περιμένουν την εξόφληση των αποζημιώσεων από τις ζημιές του Daniel.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥπΑΑΤ, τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει η επόμενη πληρωμή εξόφλησης των αποζημιώσεων για τις ζημιές στην φυτική παραγωγή από τη θεομηνία στην Θεσσαλία.

Όπως αναφέρει ο υπουργός κ. Τσιάρας, μεταξύ των τεσσάρων νομών υπάρχει μόνο στην Λάρισα ένα ποσοστό αγροτών που δεν έχουν λάβει το υπόλοιπο των αποζημιώσεων πέραν της προκαταβολής.

Ωστόσο φτάσαμε Παρασκευή (20/9) και ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ΦΕΚ που να αναφέρει τις πληρωμές από τον ΕΛΓΑ.

Να θυμίσουμε ότι ο ΕΛΓΑ πληρώνει συνήθως κάθε Τρίτη, οπότε να βγει την επόμενη εβδομάδα το ΦΕΚ η πληρωμή πάει για αρχές Οκτωβρίου.