Παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην ΕΕ με το υψηλό κόστος αγροτικής παραγωγής η Κομισιόν επιμένει στην εφαρμογή της πράσινης συμφωνίας.
Ζητάει μάλιστα σε ανακοίνωσή της να δοθεί συνέχεια στις στρατηγικές για τη βιοποικιλότητα και «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», οι οποίες όπως υποστηρίζει θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της ασφάλειας του εφοδιασμού τροφίμων στην ΕΕ.
Όπως αναφέρει η πρόταση νομοθετικής πράξης για την αποκατάσταση της φύσης αποτελεί βασικό βήμα για την αποφυγή της κατάρρευσης των οικοσυστημάτων και την πρόληψη των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας. Η αποκατάσταση των υγροτόπων, των ποταμών, των δασών, των χορτολιβαδικών εκτάσεων, των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, του αστικού περιβάλλοντος και των ειδών που φιλοξενούν στην ΕΕ αποτελεί σημαντική και οικονομικά αποδοτική επένδυση: για την επισιτιστική μας ασφάλεια, την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, την υγεία και την ευημερία μας.
Στο ίδιο πνεύμα, οι νέοι κανόνες για τα χημικά φυτοφάρμακα θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του συστήματος τροφίμων της ΕΕ, θα προστατεύσουν την υγεία και την ευημερία τω πολιών και των εργαζομένων στη γεωργία και θα συμβάλουν στον μετριασμό των οικονομικών απωλειών που παρατηρούμε ήδη που οφείλονται στην επιδείνωση της υγείας του εδάφους και στη μείωση των επικονιαστών λόγω φυτοφαρμάκων.
Όσον αφορά τη νομοθετική πράξη για την αποκατάσταση της φύσης, θα θέσει στόχους και υποχρεώσεις αποκατάστασης σε ευρύ φάσμα οικοσυστημάτων. Η νέα νομοθετική πράξη βασίζεται στην υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά καλύπτει όλα τα οικοσυστήματα και δεν περιορίζεται στην οδηγία για τους οικοτόπους και τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, με στόχο όλα τα φυσικά και ημιφυσικά οικοσυστήματα να βρίσκονται σε πορεία ανάκαμψης έως το 2030. Θα λάβει σημαντική χρηματοδότηση από την ΕΕ: στο πλαίσιο του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, περίπου 100 δισ. ευρώ θα διατεθούν για δαπάνες για τη βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης.
Οι προτεινόμενοι στόχοι περιλαμβάνουν:
- Αντιστροφή της μείωσης των πληθυσμών επικονιαστών έως το 2030 και αύξηση των πληθυσμών τους μετέπειτα.
- Καμία καθαρή απώλεια πράσινων αστικών χώρων έως το 2030, αύξηση κατά 5 % έως το 2050, τουλάχιστον 10 % συγκόμωση σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη, κωμόπολη και προάστιο, και καθαρό κέρδος από τον χώρο πρασίνου που ενσωματώνεται σε κτίρια και υποδομές
- Στα γεωργικά οικοσυστήματα, συνολική αύξηση της βιοποικιλότητας και θετική τάση για τις πεταλούδες χορτολιβαδικών εκτάσεων, τα πτηνά γεωργικής γης, τον οργανικό άνθρακα σε καλλιεργήσιμα ανόργανα εδάφη και τα χαρακτηριστικά τοπίου υψηλής ποικιλομορφίας σε γεωργικές εκτάσεις
- Αποκατάσταση και επανύγρανση αποστραγγισμένων τυρφώνων γεωργικής χρήσης και σε χώρους εξόρυξης τύρφης
- Στα δασικά οικοσυστήματα, συνολική αύξηση της βιοποικιλότητας και θετική τάση για τη συνδεσιμότητα των δασών, τα νεκρά ξύλα, το μερίδιο των δασών ανομοιόμορφης γήρανσης, τα δασικά πτηνά και το απόθεμα οργανικού άνθρακα.
- Αποκατάσταση θαλάσσιων οικοτόπων, όπως οι θαλάσσιοι βοσκότοποι ή οι βυθοί ιζημάτων, και αποκατάσταση των οικοτόπων εμβληματικών θαλάσσιων ειδών, όπως δελφίνια και φώκαινες, καρχαρίες και θαλάσσια πτηνά
- Άρση των ποτάμιων φραγμών έτσι ώστε τουλάχιστον 25 000 χλμ. ποταμών να μετατραπούν σε ποταμούς ελεύθερης ροής έως το 2030.
Όσον αφορά την πρόταση για τη μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων θα συμβάλει στην οικοδόμηση βιώσιμων συστημάτων τροφίμων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», διασφαλίζοντας παράλληλα διαρκή επισιτιστική ασφάλεια και προστατεύοντας την υγεία μας.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει σαφείς και δεσμευτικούς κανόνες:
- Νομικά δεσμευτικούς στόχους σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο για μείωση κατά 50% της χρήσης και του κινδύνου των χημικών φυτοφαρμάκων και της χρήσης των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να καθορίσουν τους δικούς τους εθνικούς στόχους για τη μείωση εντός καθορισμένων παραμέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων σε επίπεδο ΕΕ. Αυστηροί νέοι κανόνες για φιλικούς προς το περιβάλλον ελέγχους των επιβλαβών οργανισμών: Τα νέα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι όλοι οι γεωργοί και άλλοι επαγγελματίες χρήστες φυτοφαρμάκων εφαρμόζουν ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών (IPM), στην οποία εξετάζονται πρώτα εναλλακτικές περιβαλλοντικές μέθοδοι πρόληψης και ελέγχου των επιβλαβών οργανισμών, πριν από τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων ως μέτρο έσχατης ανάγκης. Τα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης την υποχρεωτική τήρηση αρχείων για τους γεωργούς και άλλους επαγγελματίες χρήστες. Επιπλέον, τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν ειδικούς κανόνες καλλιέργειας για τον προσδιορισμό των εναλλακτικών λύσεων που πρέπει να χρησιμοποιούνται αντί των χημικών φυτοφαρμάκων.
- Απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων σε ευαίσθητες περιοχές. Η χρήση όλων των φυτοφαρμάκων θα απαγορεύεται σε χώρους όπως οι αστικοί χώροι πρασίνου, συμπεριλαμβάνοντας τα δημόσια πάρκα ή κήπους, τις παιδικές χαρές, τους χώρους αναψυχής ή αθλητισμού, τις δημόσιες διαδρομές και τις προστατευόμενες περιοχές σύμφωνα με το δίκτυο Natura 2000, καθώς και κάθε οικολογικά ευαίσθητη περιοχή που πρέπει να διατηρηθεί για τους απειλούμενους επικονιαστές. Οι νέοι αυτοί κανόνες θα απομακρύνουν τα χημικά φυτοφάρμακα από κοντά μας στην καθημερινή μας ζωή.
Η πρόταση μετατρέπει την υφιστάμενη οδηγία σε κανονισμό που θα ισχύει άμεσα σε όλα τα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν στην Επιτροπή λεπτομερείς ετήσιες εκθέσεις προόδου και εφαρμογής.
Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι θα στηρίξει τους γεωργούς και άλλους χρήστες, με τη μετάβαση σε πιο βιώσιμα συστήματα παραγωγής τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
- Νέοι κανόνες της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για να εξασφαλιστεί ότι οι γεωργοί αποζημιώνονται για τυχόν δαπάνες που σχετίζονται με την εφαρμογή των νέων κανόνων για μεταβατική περίοδο 5 ετών.
- Ισχυρότερη δράση για την αύξηση του φάσματος των βιολογικών εναλλακτικών λύσεων και των εναλλακτικών λύσεων χαμηλού κινδύνου στην αγορά·
- Έρευνα και ανάπτυξη στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Ορίζων» της ΕΕ για τη στήριξη νέων τεχνολογιών και τεχνικών, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας ακριβείας και
- Σχέδιο δράσης για τη βιολογική παραγωγή, με σκοπό την επίτευξη των στόχων για τα φυτοφάρμακα της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».
Η μετάβαση θα υποστηριχθεί επίσης από την πρόταση για τα δεδομένα βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και από τις εξελίξεις της αγοράς σε σχέση με τη γεωργία ακριβείας, όπως οι ψεκαστήρες που χρησιμοποιούν γεωχωρικές τεχνικές εντοπισμού και τεχνικές αναγνώρισης επιβλαβών οργανισμών.
Στην πρόσφατη συνάντηση των Δ.Σ. των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, συζητήθηκε και το θέμα των ζημιών στην καλλιέργεια τομάτας από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης.
Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα το 2019 ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις στα Χανιά και στην Κυπαρισσία.
Ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το πρόβλημα θα συνεχιστεί και φέτος, αφού δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισής του.
Στην περιοχή της Τριφυλίας η καλλιεργούμενη έκταση στα θερμοκήπια ανέρχεται σε 2.800 στρέμματα περίπου. Η καλλιέργεια γίνεται σε δύο καλλιεργητικές περιόδους. Η 1η αρχίζει Δεκέμβριο και ολοκληρώνεται Ιούλιο και η 2η αρχίζει Ιούλιο και ολοκληρώνεται Δεκέμβριο. Η καλλιεργούμενη έκταση της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου ανέρχεται σε περίπου 1.300 στρέμματα και στην δεύτερη καλλιεργητική περίοδο περίπου σε 1.100 στρέμματα.
Τα τελευταία χρόνια οι ζημιές από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας είναι πολύ μεγάλες. Ο ιός προσβάλλει τα φύλλα και προκαλεί χλώρωση, μωσαϊκό και κατσάρωμα. Προσβάλλει τους καρπούς και προκαλεί καστανές περιοχές, ρυτίδωση, παραμορφώσεις, ανομοιόμορφη ωρίμανση και τους καθιστά μη εμπορεύσιμους. Τα ασθενή φυτά παρουσιάζουν μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της παραγωγής έως και 70%.
Η μείωση της παραγωγής ξεπέρασε το 50% για το 2022 στην περιοχή μας. Επιπλέον προέκυψε υποβάθμιση της ποιότητας και μείωση της εμπορικής αξίας του προϊόντος.
Το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο, κατά 50%, λόγω αύξησης της τιμής των λιπασμάτων, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, της ενέργειας και των εργατικών. Τα έσοδα από τις πωλήσεις πολύ μειωμένα κατά 50% εξαιτίας της υποβάθμισης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και της μείωσης της παραγωγής. Η ακαθάριστη πρόσοδος τελικά πολύ μειωμένη.
Οι παραγωγοί με σεμινάρια και ενημερώσεις με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την μείωση των προσβολών και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Όμως η υψηλή μολυσματική ικανότητα του ιού και η ένταση των προσβολών, καθώς και ο τρόπος μετάδοσης του ιού δυσκολεύουν την αντιμετώπισή του. Επιπλέον οι καλλιεργούμενες ποικιλίες και υβρίδια είναι ευαίσθητες και προσβάλλονται από τον ιό. Δεν υπάρχουν ανθεκτικά υβρίδια και ποικιλίες.
Η προσβολή της καλλιέργειας από τον ιό και οι επιπτώσεις από την έλλειψη εργατικών χεριών, την αύξηση της τιμής των εισροών και της ενέργειας έχουν μειώσει το εισόδημα των παραγωγών σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η οικονομική ενίσχυση είναι αναγκαία για να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών και να συνεχιστεί η τροφοδοσία της διατροφικής αλυσίδας».
Αυξάνουν οι αντιδράσεις των αγροτών στις χώρες της ΕΕ για την πράσινη πολιτική της ΚΑΠ την οποία θέλει να εφαρμόσει η Κομισιόν.
Μετά τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις που έκαναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι αγρότες από την Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία, ξεσηκώνονται τώρα και στην Ισπανία.
Θυμίζουμε πριν λίγες ημέρες, στην Ολλανδία, το λεγόμενο Κίνημα Αγροτών Πολιτών (BBB), που αντιδρά στην υποχρεωτική μείωση των ρύπων αζώτου στην κτηνοτροφία, το οποίο δημιουργήθηκε το 2019, από την δημοσιογράφο του αγροτικού ρεπορτάζ κα Catolina Ann maria van der Plas (γεννημένη το 1967), κέρδισε ποσοστό 20% των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές.
Στην Ισπανία ο πρόεδρος της ισπανικής Ένωσης Νέων Αγροτών (Asaja) στην περιοχή της Βαλένθια κ. Cristóbal Aguado, επικρίνει σκληρά την ισπανική κυβέρνηση «επειδή, σε αντίθεση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, δεν αντιτίθεται στην λεγόμενη πράσινη μετάβαση στη γεωργία και κτηνοτροφία και δεν υπολογίζει τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει στους αγρότες της χώρας. Αντί να ζητήσει από την Κομισιόν να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος στην εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας θέλει να πάρει άμεσα μέτρα για την εφαρμογή της.
Όπως φαίνεται οι Ισπανοί πολιτικοί θέλουν να είναι «πιο παπικοί και από τον Πάπα». Σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ αντιτάχθηκαν στην πρόταση της Επιτροπής για κανονισμό για μείωση κατά 50% στη βιώσιμη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόνο οι Πράσινοι υπερασπίζονται μια τόσο δραστική περικοπή.
Οι απαιτήσεις της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ που ζητούν μείωση στην λίπανση και στους ψεκασμούς με φυτοπροστατευτικά αναμένεται να μειώσουν την κερδοφορία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Όλες αυτές οι «πράσινες» πολιτικές της νέας ΚΑΠ είναι παράλογες και θα αποτελέσουν την σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής σε πολλούς Ισπανούς παραγωγούς, ιδιαίτερα στους μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους».
Στα μέτρα αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη και τους τρόπους στήριξης των παραγωγών που οι καλλιέργειές τους έχουν προσβληθεί, αναφέρθηκε την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχους, ο κ. Στύλιος σημείωσε πως το συγκέκριμένο έντομο προσβάλει μια σειρά από καλλιέργειες, με τα εσπεριδοειδή να ιδιαιτέρως ευάλωτα σε αυτόν. Προσθέτοντας πως ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2016.
Αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, αφού τα υπάρχοντα εντομοκτόνα και τα ιθαγενή ωφέλημα έντομα δεν δύναται να αντιμετωπίσουν πλήρως το πρόβλημα. Ενώ και η συχνά αλόγιστη χρήση ισχυρών εντομοκτόνων από τους παραγωγούς έχει ενισχύσει η ανθεκτικότητα του εν λόγω εντόμου.
Επικεντρωνόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας ο Υφυπουργός σημείωσε πως ήδη χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ) με στόχο τη βιολογική αντιμετώπιση του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές, γεγονός που προσανατολίζει το Υπουργείο στην χρηματοδότηση επιπλέον ερευνητικών κέντρων της χώρας, ώστε να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη.
Τέλος ο κ. Στύλιος σημείωσε πως η Νέα ΚΑΠ (2023-2027) παρέχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τους τρόπους καταπολέμησης του εντόμου, αρκεί να βρεθεί πρώτα αποτελεσματική μέθοδος. Μέχρι τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να στηριχτούν σε ήπια φυτοφάρμακα, όπως το παραφινικό λάδι και στα παραδοσιακά μέσα προστασίας των καλλιεργειών του.
Εν συνεχεία ο Υφυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για με την ανάγκη στήριξη παραγωγών που πλήττονται οι καλλιέργειες τους σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας ανέφερε πως ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ζημιές σε καλλιέργειες που οφείλονται σε δευτερογενή αίτια. Ανάμεσα σε αυτά τα δευτερογενή αίτια είναι και η προσβολή από τον εχθρό σαν τον μαύρο αλευρώδη. Πρόσθεσε όμως πως υπάρχει και άλλη διέξοδος για την στήριξη των παραγωγών: η δυνατότητα να δοθούν Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ).
Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) με την πρώτη διαπίστωση των παραγωγών πως έχουν προσβληθεί οι καλλιέργειες θα πρέπει να ειδοποιούνται, ώστε να ξεκινούν την συγκέντρωση στοιχείων που θα στοιχειοθετούν την ανάγκη αποζημίωσης των πληττόμενων καλλιεργειών.
Σε δημοπρασία πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022-2023 και οξύτητας 0,37%, προχώρησε η Ομάδα Παραγωγών Βακιώτες ΙΚΕ από το Ηράκλειο της Κρήτης, την Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Λέριος, παραγωγός και υπεύθυνος εμπορίας ελαιολάδου της Ομάδας, «είχαμε τρεις προσφορές από ντόπιους τυποποιητές. Οι δύο έδιναν τιμή στα 5 ευρώ και η τρίτη στα 5,03 ευρώ το κιλό, την οποία και κάναμε αποδεκτή. Η ποσότητα αφορούσε 21,5 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Έχουμε ακόμη περίπου 50 τόνους στις αποθήκες μας αλλά δεν βιαζόμαστε να προχωρήσουμε σε πώληση».
Καρκίνωση (Pseudomonas savastanoi)
Η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί και σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές θα ξεκινήσει το κλάδεμα. Μια σοβαρή ασθένεια της ελιάς που μπορεί να παρατηρηθεί αυτή την εποχή στην ελιά είναι η καρκίνωση, που προκαλείται από το βακτήριο Pseudomonas savastanoi το οποίο εισέρχεται στο δέντρο μέσα από τις πληγές και σχισμές των κλαδιών που γίνονται στην συγκομιδή και στο κλάδεμα.
Η αντιμετώπιση της καρκίνωσης περιλαμβάνει:
- την αφαίρεση και κάψιμο των κλαδίσκων και κλάδων που έχουν εμφανίσει τους χαρακτηριστικούς όγκους. Στους μεγάλους βραχίονες συνιστάται να γίνεται αφαίρεση όγκων και απολύμανση των πληγών με διάλυμα χαλκούχου σκευάσματος.
- την αξιοποίηση των ψεκασμών χαλκούχων σκευασμάτων, οποίοι ετησίως πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση του κυκλοκόνιου και οι οποίοι επιδρούν ανασχετικά στον πολλαπλασιασμό και στην διάδοση του βακτηρίου.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Λέριος, «για την αντιμετώπιση της καρκίνωσης κάνουμε αμέσως μετά την συγκομιδή ψεκασμούς με χαλκούχα. Φέτος είχαμε μια καθυστέρηση της συγκομιδής λόγω αυξημένης παραγωγής και έλλειψης εργατών γης. Εκτιμώ ότι στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα κλαδέματα από τους περισσότερους παραγωγούς της περιοχής. Πρέπει να γίνει με προσοχή η αφαίρεση των κλαδιών που έχουν καρκίνωση κατά την διάρκεια του κλαδέματος».
Από την πλευρά του ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του ΑΣ Νηλέας, κ. Γιώργος Κόκκινος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «θα πρέπει να γίνει με προσοχή η αφαίρεση και η καταστροφή των κλαδιών που έχουν καρκίνωση. Πολλοί παραγωγοί κάνουν πρώιμο κλάδεμα από τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Επίσης επειδή κατά την συγκομιδή χτυπάμε τα κλαδιά και έχουν πληγές, που μπορεί να συμβάλουν στην διάδοση της καρκίνωσης, καλό θα είναι να κάνουμε ψεκασμούς με χαλκούχα για να αποτρέψουμε την μόλυνση».
Δωρεάν προσβάσιμο από τον ΑγροΤύπο είναι το Ερμηνευτικό Λεξικό Εντομολογικών Όρων, που εξέδωσε ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Θ. Μπουχέλος, ένα προϊόν πολυετούς επιστημονικής προσπάθειας.
Όπως δήλωσε ο συγγραφέας στον ΑγροΤύπο, το λεξικό ευελπιστεί να λύσει απορίες φοιτητών, υποψηφίων μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος αλλά και συναδέλφων εντομολόγων για το πώς θα μπορούσε να αποδοθεί (κατά τον συγγραφέα) στην ελληνική γλώσσα η ορολογία την οποία συναντούν σε ξένα συγγράμματα. Επίσης θα τους βοηθήσει στο να εξηγήσουν την θέση και τη χρησιμότητα οργάνων και εξαρτημάτων του σώματος εντόμων και ακάρεων αλλά και την ορολογία των επιμέρους επιστημών, που εμπλέκονται στην προέλευση, αναπαραγωγή, ανάπτυξη, βιοοικολογία, αντιμετώπιση κ.ά. των αρθροπόδων αυτών.
Θεωρώ ότι το έργο, αν και όχι πλήρες επί του παρόντος, θα ήταν αρκούντως κατατοπιστικό και ότι θα μπορούσε να κοινοποιηθεί στους ενδιαφερομένους με την ευχή και την ελπίδα ότι κάποτε, κάπως θα τους χρησιμεύσει.
Ο κ. Κωνσταντίνος Μπουχέλος συμφώνησε αποκλειστικά με τον ΑγροΤύπο να επιτραπεί η δωρεάν πρόσβαση στο λεξικό του.
Θα το βρείτε στο παρακάτω λινκ (πατήστε εδώ).
Τις προγραμματικές συμβάσεις για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης σε πέντε περιφέρειες ενέκρινε πριν περίπου ένα μήνα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς.
Συγκεκριμένα, ανατίθεται η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στις περιφέρειες: Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με προγραμματική σύμβαση.
Oι πέντε αυτές περιφέρειες έχουν περάσει από τα περιφερειακά συμβούλια την έγκριση. Μέσα στον Μάρτιο θα πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί με τους οποίους θα γίνουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης σε αυτές.
Για τις υπόλοιπες οκτώ περιφέρειες, που δεν έδειξαν ενδιαφέρον για την υπογραφή συμβάσεων, το έργο θα το αναλάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου.
Το συγκεκριμένο έργο αφορά στη σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών (βοσκοτόπων), οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίηση τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα επιδιώκεται η πλήρης και αντικειμενική καταγραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών σε πανελλαδική κλίμακα με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής έκτασή τους, η εκτίμηση της βοσκοϊκανότητας τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, προκειμένου να κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.
Επιπλέον, καθορίζονται τα έργα υποδομής και οι βελτιώσεις βλάστησης που θεωρούνται απαραίτητες για την ανάπτυξη των βοσκήσιμων γαιών και την αύξηση της βοσκοϊκανότητάς τους. Το διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης ολοκληρώνεται με τον υπολογισμό του κόστους ανάπτυξης και την οργάνωση της διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών και του ζωικού κεφαλαίου.
Οι πόροι χρηματοδότησης του έργου θα προέλθουν από τα εισπραχθέντα μισθώματα για τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής (τέλη βόσκησης) που κατατίθενται υπέρ της περιφέρειας.
Το γλοιοσπόριο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς, καθώς μπορεί να προκαλέσει ποικιλία συμπτωμάτων σε ελαιοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες. Αποτέλεσμα των προσβολών είναι σημαντική ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «η περιοδική έξαρση της ασθένειας που παρατηρείται στα τελευταία χρόνια, φαίνεται να είναι στενά συνδεδεμένη με την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα τα υψηλά επίπεδα σχετικής υγρασίας. Τα τελευταία χρόνια η προσβολή και η μόλυνση έχει επεκταθεί σε όλη τη δυτική Ελλάδα. Το παθογόνο προσβάλλει κυρίως τους καρπούς, προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα, ενώ προσβολές παρατηρούνται στα άνθη και στα φύλλα.
Από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν σε μεγάλο βαθμό την μόλυνση από τον συγκεκριμένο μύκητα. Θα πρέπει οι ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής να προχωρήσουν στις κατάλληλες καλλιεργητικές επεμβάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα για να μην έχουν πρόβλημα στην ερχόμενη παραγωγή. Η ανθοφορία είναι το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση του μύκητα. Σε αυτό το στάδιο συμβαίνουν οι πρωτογενείς μολύνσεις. Αν δεν νεκρωθούν τα άνθη και παραμείνει ο μύκητας στο δέντρο τότε υπάρχουν κίνδυνοι για περαιτέρω μολύνσεις και εξέλιξη της ασθένειας. Οι προσβολές στους καρπούς παρατηρούνται από τα αρχικά στάδια ανάπτυξης προκαλώντας σε περιπτώσεις έντονων προσβολών την πρόωρη πτώση τους.
Πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν τις κατάλληλες καλλιεργητικές επεμβάσεις (κλάδεμα και αφαίρεση των αφυδατωμένων καρπών που παραμένουν πάνω στο δένδρο από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο για να μειωθούν οι εστίες μόλυνσης). Όσον αφορά τη χημική αντιμετώπιση, κρίσιμη επέμβαση αποτελεί ο ψεκασμός με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα κατά του κρόκιασμα των ταξιανθιών (μόνο το 3% - 5% των ανθέων έχουν ανοίξει). Στην περιοχή γίνονται οι επεμβάσεις από τα τέλη Μαρτίου. Αν διαπιστώσουμε μόλυνση συνίσταται και μια δεύτερη επέμβαση μετά την καρπόδεση. Οι εγκεκριμένες δραστικές ανήκουν στις ομάδες των γουανιδικών, διθειακαρβαμιδικών, στρομπιλουρινών, τριαζολών και χαλκούχων».
Ο πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Νηλέας, Γιώργος Κόκκινος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το γλοιοσπόριο μαζί με τον δάκο είναι οι σοβαρότερες ασθένειες στην ελαιοκαλλιέργεια. Για την αντιμετώπισή τους χρειάζονται ψεκασμοί που σημαίνει αυξημένο κόστος για τον παραγωγό. Εγώ πέρυσι αναγκάστηκα να κάνω 9 ψεκασμούς για να μπορέσω να έχω παραγωγή. Το 2016 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά συστηματικά προβλήματα από το γλοιοσπόριο. Από τότε τα καιρικά φαινόμενα βοηθούν στην εξάπλωση των μολυσμάτων. Την φετινή περίοδο από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά είχαμε μολύνσεις λόγω της υψηλής θερμοκρασίας σε συνδιασμό με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας.
Ένας ακόμη παράγοντας είναι η ελλειψη εργατών γης. Για να μην έχεις πρόβλημα από το γλοιοσπόριο θα πρέπει να ξεκινάς γρήγορα την συγκομιδή και να την έχεις ολοκληρώσεις μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Αν δεν βρίσκεις εργάτες τότε αναγκαστικά θα καθυστερήσει η συγκομιδή και οι χειμώνες είναι απρόβλεπτοι τα τελευταία χρόνια.
Αν εμφανιστεί η ασθένεια είναι αργά. Πρέπει ο παραγωγός να κάνει έναν προληπτικό ψεκασμό όταν ξεκινούν τα άνθη (κρόκιασμα) και είναι πολύ βασικός για την αντιμετώπιση του μύκητα. Επίσης η εμπειρία μου λέει ότι αν έχουμε βροχές στις αρχές του καλοκαιριού πρέπει να γίνει ακόμη ένας ψεκασμός. Από τον Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσουν οι υγρασίες και οι βροχές θα πρέπει να επαναληφθούν. Χρειάζονται σχολαστικοί ψεκασμοί με πολύ καλή διαβροχή των δένδρων (περίπου 150 λίτρα το στρέμμα). Κάθε ψεκασμός πρέπει να γίνεται με τις εγκεκριμένες δραστικές και προστατεύει για περίπου 20 ημέρες. Τα σκευάσματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή και με την βοήθεια των γεωπόνων για να μην υπάρξει πρόβλημα με υπολείμματα».
Ο γεωπόνος και παραγωγός από τους Γαργαλιάνους κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου «τρέχει» ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τα προβλήματα από το γλοιοσπόριο σε Μεσσηνία, Λακωνία και Αρκαδία. Το γλοιοσπόριο μπορεί να προσβάλλει τα φύλλα, τα άνθη, τους καρπούς, ενώ επηρεάζει σημαντικά και το παραγόμενο ελαιόλαδο, μέσω της προσβολής των καρπών. Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πρόβλημα για την ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής η προσβολή του ελαιόκαρπου από το γλοιοσπόριο ή πιο δόκιμα, η ανθράκωση της ελιάς.
Η έρευνα έδειξε ότι οι προσβολές γίνονται στο ανθικό στάδιο την Άνοιξη. Ο μύκητας παραμένει στο δέντρο και κάνει την εμφάνισή του το Φθινόπωρο, την περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, σε καρπούς που πλησιάζουν την ωρίμανση. Στα καλλιεργητικά μέτρα εντάσσονται μέτρα μείωσης των μολυσμάτων, π.χ. αφαίρεση και απομάκρυνση μουμιοποιημένων καρπών. Ένα καλό κλάδεμα βοηθά στο σωστό αερισμό της κόμης των δένδρων και την καλύτερη διείσδυση του φωτός του ηλίου, μειώνοντας έτσι την υγρασία. Επίσης συνίστανται ψεκασμοί με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα λίγο πριν την πλήρη άνθιση (κατά το κρόκιασμα). Η έρευνα έδειξε ότι η στρομπιλουρίνη έχει φέρει καλά αποτελέσματα».
«Στην Λακωνία το γλοιοσπόριο έπληξε τις περιοχές γύρω από την Σπάρτη και τον Ευρώτα», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Νίκος Προκοβάκης. «Είναι μια ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί θα πρέπει όμως και οι παραγωγοί να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα. Χρονιές με υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να γίνουν δύο ψεκασμοί την Άνοιξη, μια πριν και μια μετά την ανθοφορία. Επίσης αν διαπιστώσουμε μόλυνση θα πρέπει να γίνει ένας ακόμη ψεκασμός τουλάχιστον ένα μήνα πριν την συγκομιδή. Θα πρέπει οι παραγωγοί να κοιτάζουν πρώτα την ποσότητα και την ποιότητα και μετά την τιμή του ελαιοκάρπου».
Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση με την κατανομή εποχικού προσωπικού στις Περιφερειακές Ενότητες - Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς του 2023.
Σύμφωνα με την απόφαση στους 750 ανέρχεται το εποχικό προσωπικό που θα εργαστεί στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου σε όλη την χώρα.
Πάντως γενικό αίτημα των ΔΑΟΚ της χώρας είναι η αύξηση του προσωπικού στα επίπεδα του 2010. Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο δεν είναι δυνατόν το ίδιο έργο να το κάνουν σωστά εργαζόμενοι που έχουν μειωθεί κατά 50 - 70% σε σχέση με τα χρόνια πριν τα μνημόνια. Επίσης δεν είναι δυνατόν με τόσο μειωμένο προσωπικό να γίνει σωστός έλεγχος της εφαρμογής της δακοκτονίας.
Ο ΑγροΤύπος βρήκε την αντίστοιχη απόφαση του 2010 στον οποία αναφέρει ότι το εποχικό προσωπικό για την καταπολέμηση του δάκου ήταν 4.316 άτομα (298 τομεάρχες δακοκτονία και οι υπόλοιποι εργατοτεχνικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων). Για την απόφαση του 2010 (πατήστε εδώ)
Το προσωπικό αυτό θα απασχοληθεί ως εξής:
Α) οι τομεάρχες δακοκτονίας, τα διακόσια δεκατέσσερα (214) άτομα ΠΕ Γεωπόνοι ή εν ελλείψει ΤΕ Τεχνολόγοι για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών,
Β) το εργατοτεχνικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων:
στα εκατόν ογδόντα έξι (186) άτομα έως 34 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών
στα τριακόσια πενήντα (350) άτομα έως 60 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών
Η απασχόλησή τους θα γίνει εντός του χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία πρόσληψης μέχρι τις 30/11/2023.
Για την απόφαση του 2023 (πατήστε εδώ)
Όπως επισημαίνει η απόφαση η δαπάνη που θα προκληθεί από την πρόσληψη του ανωτέρω προσωπικού για το οικονομικό έτος 2023 θα βαρύνει τους προϋπολογισμούς των οικείων Ο.Τ.Α. β΄ βαθμού (Περιφέρειες) και θα καλυφθεί από τους αποδιδόμενους προς αυτές από τον τακτικό προϋπολογισμό Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών - Περιφερειακών Ενοτήτων θα πρέπει να φροντίσουν ώστε οι προσλήψεις του προσωπικού να γίνουν έγκαιρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας για το έτος 2023.
Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ενημερωθήκαμε για την συγκεκριμένη απόφαση και βλέπουμε ότι στην περιοχή μας το προσωπικό παραμένει ίδιο σε σχέση με περυσι. Το θετικό είναι ότι υπογράφηκε έγκαιρα η απόφαση και έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα τη διαδικασία πρόσληψης των εργαζομένων».
Ενημέρωση από την εταιρεία FMC Χημικά Ελλάς.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του πεπονιού υπαίθρου εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Θεσσαλονίκης για το διάστημα 1/03/2023 - 28/06/2023. Επίσης, για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του καρπουζιού υπαίθρου (καλλιέργειες καλυμμένες με πλαστικά φιλμ) εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Καβάλας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης και από τον κ. Γαϊτανίδη Κλήμη στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς για το διάστημα 13/02/2023 - 12/06/2023, αλλά και για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του μπρόκολου υπαίθρου εναντίον της Υλέμυιας (Delia radicum) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και από τον Σαπουντζόγλου Μάρκο στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για την περίοδο 1/06/2023-28/09/2023.
Δείτε αναλυτικά και τις σχετικές ανακοινώσεις της εταιρείας FMC Χημικά Ελλάς
Για την καλλιέργεια υπαίθριου πεπονιού
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του πεπονιού υπαίθρου εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Θεσσαλονίκης για το διάστημα 1/03/2023 - 28/06/2023.
Το καταστροφικό δυναμικό της αφίδας είναι γνωστό. Αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς και απομυζά τους χυμούς από όλα σχεδόν τα όργανα του φυτού. Κιτρινίσματα ή/και συστροφή φύλλων, πτώση ανθέων ή/και καρπών είναι τα συνήθη αποτελέσματα της προσβολής. Η αφίδα είναι επίσης και σοβαρός φορέας ιώσεων και η έγκαιρη αντιμετώπιση της είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η καλλιέργεια με επιτυχία. Το VERIMARK® 20 SC είναι εντομοκτόνο επαφής και στομάχου. Καταπολεμά όλα τα προνυμφικά στάδια και επιδεικνύει εξαιρετική ωο-προνυμφοκτόνο δράση. Περιέχει την δραστική ουσία cyantraniliprole, η οποία ανήκει στην χημική οικογένεια των ανθρανιλικών διαμιδίων και έχει ένα νέο τρόπο δράσης (IRAC group 28) μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την μειωμένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.
Η εφαρμογή του VERIMARK® 20 SC γίνεται με στάγδην άρδευση στα αρχικά στάδια προσβολής, κατά την εκκόλαψη των αυγών και την εμφάνιση των προνυμφών. Οι εφαρμογές μπορούν να ξεκινήσουν από το στάδιο των 2 φύλλων με δόση 37,5 κ.εκ/στρ. και μέχρι το πλήρες ξεσκέπασμα της καλλιέργειας. Το VERIMARK® 20 SC προσθέτει μια νέα λύση στην φυτοπροστασία του πεπονιού και θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία βοηθώντας τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.
Για την καλλιέργεια υπαίθριου καρπουζιού
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του καρπουζιού υπαίθρου (καλλιέργειες καλυμμένες με πλαστικά φιλμ) εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Καβάλας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης και από τον κ. Γαϊτανίδη Κλήμη στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς για το διάστημα 13/02/2023 - 12/06/2023.
Το καταστροφικό δυναμικό της αφίδας είναι γνωστό. Αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς και απομυζά τους χυμούς από όλα σχεδόν τα όργανα του φυτού. Κιτρινίσματα ή/και συστροφή φύλλων, πτώση ανθέων ή/και καρπών είναι τα συνήθη αποτελέσματα της προσβολής. Η αφίδα είναι επίσης και σοβαρός φορέας ιώσεων και η έγκαιρη αντιμετώπιση της είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η καλλιέργεια με επιτυχία. Το VERIMARK® 20 SC είναι εντομοκτόνο επαφής και στομάχου. Καταπολεμά όλα τα προνυμφικά στάδια και επιδεικνύει εξαιρετική ωο-προνυμφοκτόνο δράση. Περιέχει την δραστική ουσία cyantraniliprole, η οποία ανήκει στην χημική οικογένεια των ανθρανιλικών διαμιδίων και έχει ένα νέο τρόπο δράσης (IRAC group 28) μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την μειωμένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.
Η εφαρμογή του VERIMARK® 20 SC γίνεται με στάγδην άρδευση στα αρχικά στάδια προσβολής, κατά την εκκόλαψη των αυγών και την εμφάνιση των προνυμφών. Οι εφαρμογές μπορούν να ξεκινήσουν από το στάδιο των 2 φύλλων με δόση 37,5 κ.εκ/στρ. και μέχρι το πλήρες ξεσκέπασμα της καλλιέργειας. Το VERIMARK® 20 SC προσθέτει μια νέα λύση στην φυτοπροστασία του καρπουζιού και θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία βοηθώντας τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.
Για την καλλιέργεια μπρόκολου
ΘΕΜΑ: Verimark® 20SC κατ’ εξαίρεση έγκριση εναντίον της Yλέμυιας (Delia radicum) στην καλλιέργεια του μπρόκολου (Υ)
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του μπρόκολου υπαίθρου εναντίον της Υλέμυιας (Delia radicum) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και από τον Σαπουντζόγλου Μάρκο στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για την περίοδο 1/06/2023-28/09/2023.
Η Υλέμυια συνήθως προσβάλει τη βάση των φυτών όπου και αποθέτει τα αυγά της. Οι νεαρές προνύμφες μετά την εκκόλαψη τους εισέρχονται μέσα στο φυτό και ανοίγουν στοές. Ως αποτέλεσμα της προσβολής αυτής, το φυτό μπορεί να ξεραθεί εντελώς. Το VERIMARK® 20 SC είναι ένα εντομοκτόνο επαφής και στομάχου που καταπολεμά όλα τα προνυμφικά στάδια και παράλληλα επιδεικνύει εξαιρετική ωο-προνυμφοκτόνο δράση. Περιέχει την δραστική ουσία cyantraniliprole, η οποία ανήκει στην χημική οικογένεια των ανθρανιλικών διαμιδίων και έχει ένα νέο τρόπο δράσης (IRAC group 28) μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την εξασθενημένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.
Το VERIMARK® 20 SC της FMC, αποτελεί ένα νέο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό προϊόν για τον έλεγχο της Υλέμυιας, τη στιγμή που οι διαθέσιμες λύσεις για τον έλεγχο του συγκεκριμένου εντόμου είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Η εφαρμογή του μπορεί να γίνει με διαβροχή των φυταρίων στο στάδιο των 2 έως 5 φύλλων, 2-3 μέρες πριν τη μεταφύτευση. Η συνιστώμενη δόση είναι 15 κ.εκ προϊόντος ανά 1000 φυτάρια, εξασφαλίζοντας ότι όλο το προϊόν θα απορροφηθεί από τα φυτάρια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις συστάσεις σχετικά με το pH του ψεκαστικού διαλύματος. Το VERIMARK® 20 SC αποτελεί τη νέα λύση στην φυτοπροστασία του μπρόκολου και θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία, βοηθώντας παράλληλα τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων, αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.
Για όλους τους κατόχους αγροτικής γης προβλέπεται από το 2023 η υποχρέωση ακαλλιέργητης ζώνης γύρω από τους υδάτινους πόρους. Αποτελεί βασική υποχρέωση για την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και αφορά την προστασία των υδάτων (3.10.2.1 ΚΓΠΚ - Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση αναγράφεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ).
Σε αυτή την ζώνη ανάσχεσης (buffer strip) δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται λιπάσματα, ανόργανα ή οργανικά, κοπριά και φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Το ελάχιστο πλάτος της ζώνης ορίζεται σε τρία (3) μέτρα κατά μήκος φυσικών επιφανειακών υδάτινων σωμάτων (ποτάμι, υδατόρεμα, λίμνη, διώρυγες, τάφροι, κανάλια).
Σε αγροτεμάχια με κλίση εδάφους μεγαλύτερη του 8%, οι παραγωγοί απαγορεύεται να εφαρμόζουν λιπάσματα σε μια ζώνη ελάχιστου πλάτους έξι (6) μέτρων κατά μήκος των επιφανειακών υδάτινων σωμάτων.
Η εφαρμογή κοπριάς δεν επιτρέπεται σε αποστάσεις 10 μ. και 20 μ. για στερεή και υγρή κοπριά αντιστοίχως, από επιφανειακά υδάτινα σώματα.
Όπως αναφέρει η νέα ΚΑΠ, υπόχρεοι της δημιουργίας αυτής της ζώνης είναι όλοι οι γεωργοί που κατέχουν γη σε παρόχθιες περιοχές υδατικών συστηµάτων.
Με την εφαρμογή των συγκεκριμένων περιορισμών συμπληρώνεται το πλέγμα προστασίας που υπάρχει με την εφαρμογή του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής για την προστασία των νερών από τη Νιτρορύπανση Γεωργικής Προέλευσης και των σχεδίων δράσης για τις περιοχές που είναι ευπρόσβλητες στα νιτρικά γεωργικής προέλευσης (στην προηγούμενη ΚΑΠ οι συγκεκριμένες δράσεις χρηματοδοτούνταν από το πρόγραμμα νιτρικών του ΠΑΑ).
Όσον αφορά τις πρακτικές γεωργικής εκμετάλλευσης για τη μείωση του κινδύνου υποβάθμισης και διάβρωσης του εδάφους (3.10.3.1.1 ΚΓΠΚ), θα πρέπει:
1. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 6% και έως 12%, που κινδυνεύουν από διάβρωση, η άροση γίνεται κατά τις ισοϋψείς ή διαγώνια.
2. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 12% οι παραγωγοί υποχρεούνται να αφήνουν κάθετα στην κλίση ακαλλιέργητες ζώνες ανάσχεσης πλάτους 5 μέτρων σε απόσταση 40 μέτρων μεταξύ τους. Οι περιφερειακές αρχές δύνανται με αιτιολογημένη απόφαση τους να μεταβάλλουν τους παραπάνω όρους. Στην απόφαση θα πρέπει να τεκμηριώνεται ότι οι μεταβολές θα έχουν μηδενική ή θετική επίπτωση στην προστασία των εδαφών από τη διάβρωση. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι δυνατόν να εφαρμόζονται συλλογικά, φτάνει τα αγροτεμάχια να εφάπτονται. Μπορούν δε να καλύπτονται εν όλω ή εν μέρει από ήδη υπάρχουσες αναβαθμίδες ή και αναχώματα.
3. Η άρδευση δεν γίνεται με τη μέθοδο της κατάκλυσης.
4. Δεν καταστρέφονται οι ξερολιθιές, τα αναχώματα και τα φυσικά πρανή στα όρια των αγροτεμαχίων.
5. Σε αγροτεμάχια με αροτραίες καλλιέργειες και κλίση μεγαλύτερη του 15% απαγορεύεται ή άροση των αγροτεμαχίων, από τις 1/11 έως και την 15/3, κάθε έτους.
6. Τα αγροτεμάχια με αναβαθμίδες εξαιρούνται από την εφαρμογή του μέτρου καθώς δεν διατρέχουν κίνδυνο διάβρωσης.
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας στην Λάρισα. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς και γεωπόνους, αφού παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλες οι προτεινόμενες λύσεις φυτοπροστασίας ανά καλλιέργεια.
Η δρ. Ελένη Τοπαλίδου, εντεταλμένη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αναφέρθηκε στη φαιά σήψη που δημιουργεί προβλήματα στις καστανιές και στη χώρα μας. Τόνισε ότι το πρόβλημα έχει εντοπιστεί σε εννέα συνολικά περιοχές της χώρας και πως εξαρτάται πολύ από το μικροκλίμα κάθε περιοχής. Ως προς τα μέσα αντιμετώπισης τόνισε πως δεν υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον μέτρα για την πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο συνέστησε στους παραγωγούς να ενισχύουν την άμυνα των δέντρων, ξεκινώντας από τα υπολλείμματα και προσθέτοντας ότι συστήνεται ενσωμάτωσή τους. Ακόμα, σύστησε στα τέλη Απριλίου λίγο πριν από τη διόγκωση των οφθαλμών προσθήκη εδαφοβελτιωτικού με ενεργά χουμοποιημένη οργανική ύλη, το Μάιο κατά το σκάσιμο των οφθαλμών ή λίγο νωρίτερα ψεκασμό με τη δραστική ουσία potassium phosphonate, τον Ιούνιο κατά την άνθιση υπάρχουν δραστικές με έγκριση (Fluxapyroxad) για χρήση ήσσονος σημασίας. Ακόμη, από άλλες έρευνες, όπως για παράδειγμα στην Αυστραλία, τόνισε πως βρέθηκε ότι το Pyraclostrobin παρεμπόδισε τη βλάστηση των κονιδίων. Στην Ελλάδα υπάρχει σκεύασμα για χρήση ήσσονος σημασίας που περιέχει Boscalid και Pyraclostrobin, κατέληξε, ενώ σημείωσε πως δεν σχετίζεται η εξάπλωση της σφήκας με τη φαιά σήψη, καθώς αυτό αποδεικνύεται από την περίπτωση της Αυστραλίας.
Ο κ. Δημήτριος Σταυρίδης, προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λάρισας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ). Όπως τονίστηκε θα πρέπει να γίνει σε μεγαλύτερη κλίμακα - όπως εφαρμόζεται στο εξωτερικό - για να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ενημέρωση των αγροτών για τα νέα σκευάσματα και τους τρόπους αντιμετώπισης που θα επιβάλλει η Πράσινη Συμφωνία.
Είναι γνωστό ότι κάποια φυτοπροστατευτικά θα αποσυρθούν. Το ερώτημα είναι ποια είναι αυτά τα προϊόντα και τι βαρύτητα έχουν στην κάθε καλλιέργεια. Για παράδειγμα στην πατάτα σήμερα έχουμε είκοσι ζιζαντιοκτόνα. Οι γεωπόνοι και οι παραγωγοί δηλώνουν ότι τους καλύπτουν οριακά. Με την Πράσινη Συμφωνία θα αποσυρθούν κάποια ζιζανιοκτόνα, όπως η Pendimethalin και η Metribuzin. Αν φύγουν αυτές οι δραστικές θα υπάρξει μια απορύθμιση όλης της προφυτρωτικής και της μεταφυτρωτικής ζιζανιοκτονίας και θα πρέπει να δουν οι πατατοπαραγωγοί πως θα το αντιμετωπίσουν. Το ίδιο θα ισχύσει και στην καλλιέργεια της υπαίθριας και βιομηχανικής ντομάτας. Ένα ακόμη πρόβλημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει στο μέλλον είναι η ανθεκτικότητα στην ζιζανιοκτονία. Το θετικό είναι ότι έχουμε σήμερα την καινοτομία με τα ψεκαστικά drones που είναι μια πραγματικότητα.
Ο κ. Ιωάννης Βασιλάκογλου, καθηγητής Βοτανικής - Ζιζανιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλία, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στα προβλήματα της ζιζανιοκτονίας στα φυτά μεγάλης καλλιέργειας. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων θα πρέπει να εφαρμόσουμε νέες τεχνολογίες αλλά και να χρησιμοποιήσουμε ανταγωνιστικές - αλληλοπαθητικές ποικιλίες στην καλλιέργεια σιτηρών. Η αύξηση της αποτελεσματικότητας των ζιζανιοκτόνων γίνεται πρώτα από όλα με την ορθή εφαρμογή (μέσα, ακροφύσια, πίεση). Επίσης διαθέτουμε νέες μεθόδους αντιμετώπισης, όπως η γεωργία ακριβείας, τα αυτοκινούμενα σκαλιστήρια, η ακτινοβολία και ο ηλεκτρισμός. Οι εναλλακτικές μέθοδοι όμως μάλλον δεν φτάνουν την αποτελεσματικότητα των χημικών μεθόδων για αυτό θα πρέπει να γίνει ένας συνδιασμός τους. Για να γίνει κάτι τέτοιο οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και θα πρέπει να περάσουν από ένα στάδιο κατάρτισης. Ακόμη θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα αγρού (και όχι εργαστηρίου) για τις εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης των ζιζανίων αλλά και να υπάρξει χρηματοδότηση από την πολιτεία».
Ο κ. Δημήτριος Σοφολόγης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ) τόνισε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι το 2030 θα πρέπει να μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό η χρήση φυτοπροστατευτικών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Αυτό είναι ένα δεδομένο που κανείς δεν μπορεί να αλλάξει. Το θετικό είναι ότι παραγωγοί, γεωπόνοι και εκπρόσωποι των εταιρειών κάθισαν σε ένα τραπέζι και συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων φυτοπροστασίας. Επίσης οι εταιρείες παρουσίασαν όλα τα νέα τους φυτοπροστατευτικά προϊόντα».
Επιστολή απέστειλε η ΕΘΕΑΣ προς τους υπουργούς, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, κ. Νίκο Παπαθανάση, κ. Γεώργιο Γεωργαντά και κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με θέμα την «Αδικαιολόγητη εξαίρεση πρωτογενούς τομέα στο Σχέδιο Προκήρυξης Καθεστώτος Ενισχύσεων Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση».
Όπως επισημαίνει δεν μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης χωρίς τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα, τόσο από άποψη παραγωγής και γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όσο και λόγω της παραγωγής ΑΠΕ από τους αγρότες.
Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης Πελοποννήσου στις οποίες λόγω της απολιγνιτοποίησης θα εφαρμοσθεί ειδικό πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» υπάρχει σημαντική παραγωγική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα που στηρίζει την τοπική ανάπτυξη, οικονομία και κοινωνική συνοχή. Με τη δημοσιοποίηση στοιχείων του προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» από το 2020 υπήρχε πρόβλεψη για την ενίσχυση δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα και μάλιστα μέσα από συλλογικά σχήματα Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών.
Όμως, αυτό φαίνεται ότι αγνοήθηκε στην από 13 Φεβρουαρίου 2023 ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου δημοσιεύθηκε για διαβούλευση το Σχέδιο της Προκήρυξης του Καθεστώτος Ενισχύσεων «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.
Σύμφωνα με το Σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, είναι σαφές ότι απουσιάζει ο γεωργικός τομέας. Ειδικότερα στο άρθρο 13 υπάρχει η αδικαιολόγητη από κάθε πλευρά ρητή εξαίρεση και αναφέρεται ως εξής: «Από τις ενισχύσεις του παρόντος καθεστώτος εξαιρούνται Συνεταιρισμοί, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ομ. Π.) Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.), Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, Δημόσιες και Δημοτικές Επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, Ατομικές Επιχειρήσεις».
H Δίκαιη Μετάβαση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα, τόσο από άποψη παραγωγής και γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όσο και λόγω της παραγωγής ΑΠΕ από τους αγρότες και της δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων ή συμμετοχής τους σε αυτές.
Παρακαλούμε, όπως προβείτε στην άμεση εξέταση του θέματος και στην ενσωμάτωση όλων των παραπάνω φορέων των αγροτών και των Συνεταιρισμών στους επιλέξιμους δικαιούχους για να έχει νόημα το ολοκληρωμένο σχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.
Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση σας είναι αναγκαία».
Από την Τρίτη (21/2) έως την Παρασκευή (24/2) πραγματοποιείται η 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας, στην Λάρισα, η οποία διοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μια σειρά επιστημονικών και γεωτεχνικών φορέων.
Ο κ. Δημήτριος Σοφολόγης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ) τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «σημαντικό είναι ότι η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας διοργανώνεται σε μια χρονιά σταθμό, καθώς εδώ και δύο μήνες εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας και της Πολιτικής από το «Αγρόκτημα στο πιάτο». Απαιτεί τη δημιουργία ενός νέου πλάνου στη φυτοπροστασία και την κατάργηση των δραστικών ουσιών μέχρι το 2030 στο μισό. Όλο αυτό αποτελεί ένα προβληματισμό, καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η διατροφική επάρκεια είναι μόνιμο θέμα συζήτησης.
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς αλλά και συναδέλφους Γεωπόνους, αφού στο συνέδριο παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι προτεινόμενες λύσεις φυτοπροστασίας ανά καλλιέργεια.
Παράλληλα, έχουμε την κλιματική αλλαγή, είδαμε την καρπόκαψα στα μήλα, ασθένειες τη φαιά σήψη στα κάστανα κ.α. Έχει γίνει ένα πολύ καλό πρόγραμμα από τους διοργανωτές με πάρα πολλούς επιστήμονες. Φιλοδοξούμε μέσα από αυτήν τη διοργάνωση να δοθούν λύσεις στους προβληματισμούς των παραγωγών».
Ο κ. Δ. Σταυρίδης, προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λάρισας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, στη σχετική συνέντευξη τύπου ανέφερε ότι «η 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας είναι το μεγαλύτερο γεγονός για τη φυτοπροστασία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναλυθούν όλες οι εναλλακτικές μέθοδοι και τρόποι μείωσης των φυτοφαρμάκων, που εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας «Πράσινης Συμφωνίας» της ΚΑΠ».
Από την πλευρά του ο κ. Κ. Γιαννακός, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, ανέφερε ότι «αποτελεί τιμή για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία η διοργάνωση της Πανελλήνιας Συνάντησης στην καρδιά του αγροτικού κάμπου και η συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων και πολλών φορέων. Είναι ένα μεγάλο γεγονός, καθώς με τη νέα ΚΑΠ κινούμαστε σε νέες διαδικασίες και νέα δεδομένα. Η Θεσσαλία είναι η καρδιά της αγροτικής παραγωγής και έχουμε μεγάλη ευθύνη για την ανάπτυξη της γεωργίας».
Οδηγίες για τους δασικούς χάρτες περιέχει σχετική εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δασών, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση.
Με την εγκύκλιο, επεκτείνεται σε όλη τη χώρα η διάταξη, σύμφωνα με την οποία, το Eλληνικό δημόσιο για να χαρακτηρίσει δάσος μια ιδιωτική έκταση, θα πρέπει το αυτό να το αποδεικνύει με κάποια χαρτιά και δεν θα εναπόκειται στο γεωργό ή τον κτηνοτρόφο, να αποδείξει ότι κατέχει νόμιμα μια έκταση.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο: «Με τη διάταξη του άρθρου 67 του ν. 998/1979, όπως ισχύει μετά την πρόσφατη αντικατάσταση της με το ν. 4915/2022 ρυθμίζεται η διαχείριση και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων, οι οποίες αποδεδειγμένα στο παρελθόν είχαν αγροτική μορφή και δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψης. Ειδικότερα δε όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν λόγω εκτάσεων με τον ανωτέρω τροποποιητικό νόμο καταργήθηκε η μέχρι τούδε προβλεπόμενη στο άρθρο 67 ειδική διοικητική διαδικασία για την αναγνώριση των εν λόγω εκτάσεων ως ιδιωτικών επί τη βάσει τίτλων ιδιοκτησίας οι οποίοι ανάγονται πριν από την 23η Φεβρουαρίου 1946 (ημερομηνία εισαγωγής του Αστικού Κώδικα) και ορίστηκε ρητά ότι οι εν λόγω εκτάσεις θεωρούνται ιδιωτικές, εφόσον το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας επ’ αυτών βάσει τίτλου.
Ακολούθως σύμφωνα με διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 40 με τίτλο « Ειδικότερες ρυθμίσεις κτηματογράφησης και Εθνικού Κτηματολογίου στις εκτάσεις του άρθρου 67 του ν. 998/1979» του ν. 4936/2022 «1. Δηλώσεις εγγραπτέου δικαιώματος του άρθρου 2, αιτήσεις διόρθωσης της παρ. 4α του άρθρου 6 και του άρθρου 6Α και ενστάσεις του άρθρου 7 του ν. 2308/1995 (Α` 114), που έχουν υποβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο με αντικείμενο το δικαίωμα κυριότητάς του σε ακίνητα που εμφανίζονται ως δάση στους Α. Π.: ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/16683/995 αναρτημένους ή κυρωμένους δασικούς χάρτες, όπως είχαν διαμορφωθεί σύμφωνα με το άρθρο 67 του ν. 998/1979 (Α` 289), πριν την αντικατάστασή του με το άρθρο 93 του ν. 4915/2022 (Α` 63), το οποίο δικαίωμα θεμελιώνεται μόνο στο τεκμήριο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων και όχι σε άλλον λόγο κτήσης, ανακαλούνται από το Ελληνικό Δημόσιο ή απορρίπτονται οίκοθεν από το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης, την αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης και την αρμόδια Επιτροπή Ενστάσεων, αντίστοιχα. Το Γραφείο Κτηματογράφησης, μετά την απόρριψη ή ανάκληση των δηλώσεων, αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων, προβαίνει οίκοθεν στις απαραίτητες διορθώσεις των οικείων κτηματολογικών πινάκων καταχωρίζοντας ως κυρίους επί των παραπάνω ακινήτων τους ιδιώτες που έχουν υποβάλεισχετική δήλωση εγγραπτέου δικαιώματος κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του ν. 2308/1995».
Kατ΄ ακολουθίαν των ανωτέρω, οι οικείες Δ/σεις Δασών θα προβαίνουν, κατά την κτηματογράφηση σε υποβολή δήλωσης του ν. 2308/1995, για τα πολύγωνα ΑΔ του δασικού χάρτη (δασωμένοι αγροί), μόνο στην περίπτωση που το Δημόσιο θεμελιώνει δικαίωμα κυριότητας επί των ανωτέρω εκτάσεων βάσει τίτλου (από διαθήκη, δωρεά, δικαστική απόφαση κ.λπ.), ή εφόσον πρόκειται για κοινόχρηστες ή διαθέσιμες εποικιστικές εκτάσεις».
Θετική εκ πρώτης όψης χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη εγκύκλιο εκ μέρους του ΣΕΚ, ο κ. Μανώλης Πατεράκης, που έχει ασχοληθεί αρκετά με το ζήτημα των δασικών χαρτών, τονίζοντας στον ΑγροΤύπο ότι η εγκύκλιος ουσιαστικά επισφραγίζει την απόφαση του ΣτΕ, βάσει της οποίας όταν το δημόσιο δεν έχει αποδεικτικά κυριότητας για ιδιωτικές εκτάσεις, δεν μπορεί να εγείρει αξιώσεις σε βάρος των ιδιωτών, κάτι που γλιτώνει τα πατρογονικά χωράφια των αγροτών και των κτηνοτρόφων στην Κρήτη. «Συνεχίζουμε να ψάχνουμε το θέμα της εγκυκλίου ωστόσο για να βεβαιωθούμε για όσα αναφέρει και θα είμαστε σε θέση να την αξιολογήσοηυμε 100% στο επόμενο διάστημα».
Σύμφωνα με τον Κώστα Βλαβή, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου, που έχει ασχοληθεί πολύ επίσης με το θέμα των δασικών χαρτών: «οι δασικοί χάρτες, έχουν και εδώ, όπως και σε άλλες περιοχές προκαλέσει τεράστια προβλήματα ακόμα και στην καθημερινότητά μας. Υπάρχουν περιπτώσεις που ζητάμε άδεια για γεώτρηση στα χωράφια μας, που από τη δεκαετία του '70 με απόφαση δικαστηρίου και σφραγίδα δασαρχείου, κατέχουμε και καλλιεργούμε κανονικά, αλλά οι αρμόδιες Αρχές δεν μας την χορηγούν, επειδή φαίνονται τα χωράφια μας στους δασικούς ως ΔΔ. Αν για ένα χαρτί, μια άδεια, πρέπει να αναμένουμε τρία και τέσσερα χρόνια, όπως στην προκειμένη περίπτωση, δεν αξίζει να ασχολούμαστε και να κάνουμε τίποτα. Υπό το πρίσμα αυτό, μπορώ να πω ότι η νέα αυτή εγκύκλιος, είναι θετική, γιατί αναφέρει πως πρέπει το δημόσιο και όχι ο πολίτης (αγρότης, κτηνοτρόφος) να έχει και να αποδεικνύει το τεκμήριο ιδιοκτησίας σε μια έκταση. Επειδή όμως μιλάμε για μια απλή εγκύκλιο, θεωρώ πως πρέπει να γίνει Νόμος με αυτή την πρόβλεψη, γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να μην την εφαρμόσουν».
Δείτε εδώ όλη την εγκύκλιο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέους κανόνες οι οποίοι, όταν θα τεθούν σε εφαρμογή, θα μειώσουν τα μέγιστα όρια υπολειμμάτων (MRL) δύο φυτοπροστατευτικών.
Οι αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έδειξαν ότι οι δύο αυτές ουσίες (Clothianidin και το Τhiamethoxam), που ανήκουν στην ομάδα των νεονικοτινοειδών, αποτελούν υψηλό κίνδυνο για τις μέλισσες και συμβάλλουν στην παγκόσμια μείωση των επικονιαστών.
Για το λόγο αυτό, η χρήση τους σε εξωτερικούς χώρους έχει ήδη απαγορευτεί στην ΕΕ το 2018. Οι νέοι κανόνες θα μειώσουν τα υφιστάμενα MRL για αυτές τις ουσίες στο χαμηλότερο επίπεδο που μπορεί να μετρηθεί με τις τελευταίες τεχνολογίες. Θα ισχύουν για όλα τα προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ, αλλά και για τα εισαγόμενα τρόφιμα και ζωοτροφές.
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, δήλωσε: «Όσον αφορά τη χρήση και τον κίνδυνο των φυτοφαρμάκων, ήμασταν πάντα ξεκάθαροι για τη δέσμευσή μας να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών μας και το περιβάλλον. Οι σημερινές ενέργειες, που επηρεάζουν επίσης τα εισαγόμενα τρόφιμα, βασίζονται στην απόφασή μας το 2018 να απαγορεύσουμε τη χρήση για αυτά τα δύο νεονικοτινοειδή εντός της ΕΕ, καθώς για πρώτη φορά θα μειωθούν τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων για την αντιμετώπιση της μείωσης των επικονιαστών και την προστασία του περιβάλλοντος μας. Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας όσον αφορά τις φιλοδοξίες της στρατηγικής Farm to Fork ώστε να προχωρήσουμε προς βιώσιμα συστήματα τροφίμων και να προστατεύσουμε τους επικονιαστές».
Ο σχετικός Κανονισμός εφαρμόζει τους στόχους της Επιτροπής, που ανακοινώθηκαν στις στρατηγικές Green Deal και Farm to Fork, με ταυτόχρονη τήρηση των προτύπων και των υποχρεώσεων του ΠΟΕ.
Το συγκεκριμένο μέτρα θα ισχύσει για τα εισαγόμενα προϊόντα από το 2026. Αυτό σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει χρόνο στις τρίτες χώρες να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Αργολίδας.
Σε επίσημο δείγμα φύλλων λεμονιάς που ελήφθη από την Υπηρεσία μας, ενημερώνει η ΔΑΟΚ Αργολίδας, από ιδιωτικό κήπο στο Άργος επιβεβαιώθηκε μετά από εργαστηριακή εξέταση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο η ύπαρξη του Μαύρου Ακανθώδους Αλευρώδη.
Από το 2017 με δελτίο Τύπου η εν λόγω Υπηρεσία, υπενθυμίζει πως είχε ενημερώσει τους καλλιεργητές και τους πολίτες για το νέο Αλευρώδη που απειλεί την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών και όχι μόνο. Συγκεκριμένα, το φθινόπωρο του 2016, επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού αυτού καραντίνας, με την κοινή ονομασία Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης. Ο Αλευρώδης αυτός εντοπίστηκε στην Κέρκυρα και έχει προκαλέσει εκτεταμένες προσβολές σε πορτοκαλιές, αμπέλια και τριανταφυλλιές.
Δείτε εδώ όλη την ανακοίνωση της ΔΑΟΚ
Δείτε εδώ σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο του ΥπΑΑΤ
Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη (26/01), η ειδική ενημερωτική εκδήλωση της FARMA-CHEM στη Λάρισα.
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου GRECOTEL LARISSA IMPERIAL, οι συνεργάτες γεωπόνοι από την περιοχή της Θεσσαλίας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Παρουσίαση του ζιζανιοκτόνου σιτηρών ALTIVATE 6 WG και νέων προϊόντων της FARMA-CHEM SA».
Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Γεώργιος Μπουρίτης, Commercial Director της FARMA-CHEM SA όπου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και διαβεβαίωσε ότι το δίκτυο της FARMA-CHEM για μια ακόμη χρονιά θα συνεχίσει να στέκεται σθεναρά στο πλάι των συνεργατών του αντιμετωπίζοντας με ευελιξία κάθε μελλοντική πρόκληση. Κατόπιν, τον λόγο πήρε ο κ. Βασίλειος Μυλωνάς, Αντιπρόεδρος και CEO της FARMA-CHEM SA όπου ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους συνεργάτες για τη θερμή συμμετοχή τους στην εκδήλωση και για την αμοιβαία και ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η ενδιαφέρουσα ομιλία της κα Σοφίας Παπαδημητρίου, Managing Director της FARMA-CHEM, η οποία τοποθέτησε στο επίκεντρο της παρουσίασής της την επιτυχημένη ανάπτυξη της FARMA-CHEM SA και σύστησε τα νέα προϊόντα της εταιρείας καθώς και αυτά που πρόκειται να διατεθούν στο άμεσο μέλλον.
Η παρουσίαση έκλεισε με τους εκπροσώπους του τεχνικού τμήματος της εταιρείας, οι οποίοι παρουσίασαν αναλυτικά το «δυνατό όπλο» της FARMA-CHEM για τη νέα χρονιά, το νέο και πολλά υποσχόμενο ζιζαντιοκτόνο, ALTIVATE 6 WG και τη σωστή χρήση του για την αντιμετώπιση των ζιζανίων σε καλλιέργειες σίκαλης, μαλακού σιταριού και τριτικάλε.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα πλούσιο δείπνο, όπου οι αγαπητοί συνεργάτες - φίλοι της FARMA-CHEM είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εξαιρετικές γεύσεις από την κουζίνα του Imperial Palace στη Λάρισα, να διασκεδάσουν και να ανταλλάξουν μεταξύ τους εμπειρίες και απόψεις.
Η FARMA-CHEM και τη νέα χρονιά συνεχίζει να είναι δίπλα στους συνεργάτες της παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, ποιοτικά προϊόντα και συνεχή εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη.
Εκπρόσωποι της αγωνιστικής κίνησης Πάτρας ενάντια στα αιολικά, πρόσφατα, συναντήθηκαν με τον δασάρχη, στο δασαρχείο Πατρών, σχετικά με τη θετική γνωμοδότηση του δασαρχείου για ένα νέο αιολικό πάρκο στο κορεσμένο πλέον Παναχαϊκό όρος, διαβάστε στο παρακάτω δελτίο τύπου τον λόγο της συνάντησης - επίσκεψης:
Επειδή έχουν γραφτεί και δημοσιευτεί πολλές ανακρίβειες, τόσο στον τύπο όσο και σε ιστοσελίδες αναφορικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Δασαρχείο Πατρών στις 30/01/2023, περί εισβολών, τραμπουκισμού, αυτόφωρων διαδικασιών κ.τ.λ., χωρίς ουσιαστική αναφορά στον λόγο της επίσκεψής μας στο Δασαρχείο, θα θέλαμε να αναφερθούμε μόνο σε αυτόν, αφήνοντας, όπως οφείλεται, την δικαιοσύνη να αποφανθεί τόσο για το συμβάν ρίψης του αντισηπτικού από την μία, όσο και του εγκλεισμού μας εντός του Δασαρχείου από την άλλη.
Στην συνάντηση με τον Δασάρχη θέσαμε το ζήτημα της επικείμενης γνωμοδότησής του για νέο αιολικό πάρκο στο Παναχαϊκό όρος. Επειδή η περιοχή εγκατάστασης του έργου είναι διπλά προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000, ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) για τους οικόποπους και τα είδη και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την ορνιθοπανίδα, ζητήσαμε από τον Δασάρχη να μας επιτρέψει να του προσκομίσουμε σημαντικά επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα/στοιχεία για την τεκμηρίωση μίας αρνητικής γνωμοδότησής του, η οποία θα συμβάλλει στην απόρριψη του έργου, ώστε να προστατευτεί η μοναδική εναπομείνασα κορυφή του “προστατευόμενου”- με 3 περιοχές Natura 2000- Παναχαϊκού, αφού ολόκληρος ο ορεινός όγκος του έχει ισοπεδωθεί από δεκάδες εγκατεστημένες και προς εγκατάσταση ανεμογεννήτριες.
Ο Δασάρχης μας απάντησε ότι ενεργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία και δεν δέχεται υποδείξεις ή κατευθύνσεις από κανέναν στο έργο του.
Εκφράσαμε τον έντονο προβληματισμό μας για το πλήθος των θετικών γνωμοδοτήσεών του για αιολικά εντός προστατευόμενων περιοχών, όταν μάλιστα η Διεύθυνση Δασών Αχαΐας και η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών γνωμοδοτούν και αρνητικά, όπως αυτό συνέβη σε περιπτώσεις αιολικών σε κρίσιμες προστατευόμενες περιοχές του Ερυμάνθου και του Παναχαϊκού. Εκφράσαμε την απορία μας, πως είναι δυνατόν, ενώ ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) γνωμοδοτεί αρνητικά για αιολικά στις εν λόγω προστατευόμενες περιοχές, το Δασαρχείο να γνωμοδοτεί θετικά.
Ο Δασάρχης μας απάντησε ότι δεν έχουν σχέση τα αντικείμενα των δύο υπηρεσιών, Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και Δασαρχείου.
Επισημάναμε ότι οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. για τις εν’ λόγω περιοχές δίνονται προκειμένου να προστατευτεί η βιοποικιλότητα (οικότοποι και είδη στις ΕΖΔ και ορνιθοπανίδα στις ΖΕΠ), η οποία έχει καταγραφεί/χαρτογραφηθεί κύρια εντός των δασικών περιοχών αρμοδιότητας του Δασαρχείου, με σαφή αλληλεξάρτηση, και με συνέπεια να είναι προφανής η επίδραση στην προστατευόμενη βιοποικιλότητα από τις σημαντικές παρεμβάσεις-εργασίες στις δασικές εκτάσεις.
Χωρίς ποτέ να έχουμε θέσει ζήτημα νομιμότητας ή μη από πλευράς Δασαρχείου, ο Δασάρχης επέμενε, επισημαίνοντας ότι οι θετικές γνωμοδοτήσεις του είναι καθόλα νόμιμες, αφού η νομοθεσία επιτρέπει την κατασκευή αιολικών εντός προστατευόμενων περιοχών.
Απαντήσαμε ότι με την λογική αξιολόγησης του Δασάρχη, ότι δηλ. αφού τα αιολικά επιτρέπονται εντός προστατευόμενων περιοχών, είναι νόμιμο να γνωμοδοτεί για όλα θετικά, δεν έχει κανένα νόημα ούτε η διαδικασία αξιολόγησης των επιπτώσεων ενός έργου μέσω της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ούτε οι σχετικές θετικές ή αρνητικές γνωμοδοτήσεις των συναρμόδιων υπηρεσιών.
Εξηγήσαμε επιπλέον, πως οι θετικές γνωμοδοτήσεις, εκτός από ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές συνέπειες, έχουν και αρνητικές συνέπειες στην τοπική κοινωνία, με την ζωή και την απασχόληση των κατοίκων να υποβαθμίζονται από την εκβιομηχανοποίηση παρθένων περιοχών.
Η παραπάνω συνάντηση-συζήτηση διακόπηκε απότομα, με το γνωστό συμβάν ρίψης του αντισηπτικού και του εγκλεισμού μας στο Δασαρχείο.
Σίγουρα δεν είναι στις προθέσεις μας ούτε να υποδείξουμε, ούτε περισσότερο να επιβάλουμε σε κανένα πως θα κάνει την δουλειά του. Όμως, ως ενεργοί πολίτες, γνωρίζουμε καλά τη νομοθεσία, τις αρμοδιότητες, τις διαδικασίες και κύρια τις προστατευόμενες περιοχές μας.
Κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων, οι φάκελοι Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που υποβάλλονται και αξιολογούνται από την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή και επί των οποίων γνωμοδοτούν οι συναρμόδιες υπηρεσίες (και οι δασικές), αφορούν έργα που αναπτύσσονται εντός περιοχών που επιτρέπεται η εγκατάστασή τους. Δεν προωθούνται, ούτε αξιολογούνται ΜΠΕ για έργα σε περιοχές που απαγορεύεται η εγκατάστασή τους.
Με την σύνθετη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και μέσω και των τεκμηριωμένων γνωμοδοτήσεων των συναρμόδιων υπηρεσιών, αποφασίζεται τελικά η έγκριση ενός έργου (καθώς και τυχόν απαιτούμενες τροποποιήσεις του) με την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), ή και η απόρριψή του, αν διαπιστωθεί ότι από την εγκατάσταση-λειτουργία του προκαλούνται σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Η γνωμοδότηση των δασικών υπηρεσιών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων σε δασικές εκτάσεις δεν αποτελεί μια απλή γνώμη, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για την ενσωμάτωση της έγκρισης επέμβασης στις ΑΕΠΟ, αποτελώντας ενιαία με αυτή διοικητική πράξη.
Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., ως αρμόδια υπηρεσία για τις προστατευόμενες περιοχές, γνωμοδοτεί για αυτές αξιολογώντας τις επιπτώσεις των έργων στα προστατευτέα αντικείμενα των περιοχών του δικτύου Natura 2000, οικότοπους, είδη και ορνιθοπανίδα .
Οι δασικές εκτάσεις, αρμοδιότητας των δασικών υπηρεσιών, που ανήκουν ταυτόχρονα και σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, δεσμεύονται και από τη νομοθεσία για τις προστατευόμενες περιοχές, τόσο όσον αφορά την προστασία των οικοτόπων τους, όσο και των ειδών που τις χρησιμοποιούν ως ενδιαιτήματά τους.
Στην περίπτωση του νέου αιολικού πάρκου στο Παναχαϊκό, οι δασικές εκτάσεις εγκατάστασής του ανήκουν σε 2 προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 (ΕΖΔ και ΖΕΠ), με ευαίσθητα και ιδιαίτερα σημαντικά προστατευταία αντικείμενα.
Το αίτημά μας προς τον Δασάρχη, να δεχτεί και να αξιολογήσει δεδομένα/στοιχεία για τις προστατευόμενες περιοχές, τις επιπτώσεις και τις πιέσεις του αιολικού στο φυσικό περιβάλλον -σε συσχέτιση και με τα άλλα αιολικά στην περιοχή- και να αναμένει, προ της γνωμοδότησής του, την σχετική γνωμοδότηση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. για να την συμβουλευθεί, αντιμετωπίστηκε με καθολική άρνηση.
Η οριζόντια άποψη, ότι αφού το έργο επιτρέπεται μπορεί και να γίνει, χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση της περιβαλλοντικής σημασίας της περιοχής εγκατάστασής του, ιδιαίτερα των περιοχών του δικτύου Natura 2000, αποτελεί κατά την άποψή μας καταστροφική για τις προστατευόμενες περιοχές απλούστευση.
Θεωρούμε ότι οι δασικοί υπάλληλοι είναι τεχνικά και επιστημονικά καταρτισμένοι και έχουν την δυνατότητα να αξιολογήσουν τις ουσιαστικές επιπτώσεις ενός έργου σε μία προστατευόμενη περιοχή, πράγμα που έχουμε διαπιστώσει πως γίνεται σε αρκετές περιπτώσεις, διαβάζοντας τις τεκμηριωμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις Δασαρχείων για έργα σε προστατευόμενες περιοχές ανά την Ελλάδα.
Παρόλη την δημοσιότητα που πήρε το θέμα, τα ερωτήματά μας που αφορούν στις συνεχείς θετικές γνωμοδοτήσεις του Δασαρχείου Πατρών για την κατασκευή αιολικών σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Νatura 2000, όπως το Παναχαϊκό και ο Ερύμανθος, παραμένουν αναπάντητα.
Θεωρούμε απαράδεκτες τις θετικές μη τεκμηριωμένες γνωμοδοτήσεις του Δασαρχείου για τα αιολικά στις προστατευόμενες περιοχές, πράγμα που μας κάνει εύλογα να αναρωτιόμαστε αν τελικά το Δασαρχείο Πατρών αποτελεί υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων ή του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Εμείς θα συνεχίσουμε να διατυπώνουμε και να τεκμηριώνουμε επιστημονικά, τεχνικά και νομικά τις απόψεις μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας, που καταστρέφεται από την “ανάπτυξη”, όπως μεθοδεύεται από τις επιλογές των συμφερόντων και όπως υλοποιείται μέσω νόμιμων διαδικασιών και υπηρεσιακών Πόντιων Πιλάτων.
Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας,
Επιτροπή αγώνα Λεοντίου,
Επιτροπή αγώνα για το Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου
Το εντομοκτόνο πήρε άδεια διάθεσης στην αγορά από το ΥπΑΑΤ για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση.
Η ανακοίνωση της FMC Χημικά Ελλάς για τη φράουλα θερμοκηπίου
Σας ενημερώνουμε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο BENEVIA® 10OD (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια της φράουλας θερμοκηπίου εναντίον του θρίπα Frankliniella occidentalis για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηλείας, Αχαΐας, Ηρακλείου και Λασιθίου για την περίοδο 25/01/2023 -24/05/2023
O F. occidentalis, αποτελεί αυτή τη στιγμή τον πιο επικίνδυνο εντομολογικό εχθρό της φράουλας. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην παραγωγή και αντίστοιχα σημαντικό οικονομικό πλήγμα για τους παραγωγούς. Λόγω των πολλών ψεκασμών που απαιτούνται για την καταπολέμηση του, χρειάζονται φυτοπροστατευτικά προϊόντα που αφενός να είναι αποτελεσματικά αφετέρου να καλύπτουν την καλλιέργεια σε περιπτώσεις ανάπτυξης ανθεκτικότητας. Το BENEVIA® 10 OD με δραστική ουσία το cyazypyr® παρέχει ένα νέο τρόπο δράσης για τον έλεγχο του θρίπα (IRAC group 28) και αποτελεί ένα νέο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό προϊόν για να επιτευχθεί και διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή απόδοση της παραγωγής.
Το BENEVIA® 10 OD της FMC διαθέτει όλες τις προδιαγραφές να μπει στα προγράμματα ψεκασμών προστατεύοντας τη φράουλα από το θρίπα, μπορεί να χρησιμοποιείται έως 2 φορές ανά καλλιεργητική περίοδο, ενώ παράλληλα εμφανίζει μεγάλη εκλεκτικότητα στα ωφέλιμα. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι και το χρονικό διάστημα από την εφαρμογή μέχρι τη συγκομιδή (PHI) που είναι μόλις 1 μέρα.
Έτσι το BENEVIA® 10 OD θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία και βοηθά τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.
Η ανακοίνωση της FMC Χημικά Ελλάς για το ξηρό κρεμμύδι
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο BENEVIA® 10 OD (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του ξηρού κρεμμυδιού υπαίθρου εναντίον της Υλέμυιας (Delia antiqua) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Βοιωτίας, Λάρισας, Κοζάνης, Φλώρινας, Σερρών και Έβρου για την περίοδο 15/03/2023 - 12/07/2023.
Το BENEVIA® 10 OD με δραστική ουσία το cyazypyr® παρέχει ένα νέο τρόπο δράσης για τον έλεγχο της Υλέμυιας (IRAC group 28) και αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό προϊόν για να επιτευχθεί και διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή απόδοση της παραγωγής. Το cyazypyr® δρα μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων. Αυτή η ενεργοποίηση προκαλεί την απελευθέρωση ασβεστίου από τις εσωτερικές αποθήκες των μυών των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την μειωμένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.
Το BENEVIA® 10 OD της FMC διαθέτει όλες τις προδιαγραφές να μπει στα προγράμματα ψεκασμών προστατεύοντας το κρεμμύδι από την Υλέμυια, μπορεί να χρησιμοποιείται έως 2 φορές ανά καλλιεργητική περίοδο, ενώ παράλληλα εμφανίζει μεγάλη εκλεκτικότητα στα ωφέλιμα. Το χρονικό διάστημα από την εφαρμογή μέχρι τη συγκομιδή (PHI) είναι 14 ημέρες.
Έτσι το BENEVIA® 10 OD θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία και βοηθά τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων, αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.
Την παράταση του προγράμματος Απονιτροποίησης ζητούν οι ενταγμένοι παραγωγοί της χώρας.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αστέριος Τζιόλας, από νομό Λάρισας, επικεφαλής της επιτροπής των αγροτών, «πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά μεγάλο αριθμό παραγωγών και καλλιεργειών. Ζητάμε να υπάρξει συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ για να δοθεί μια παράταση ενός έτους, μέσω ενός «προγράμματος γέφυρα», μιας και το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν το έχουν εντάξει στο νέο ΠΑΑ».
Με επιστολή που απέστειλαν στην ηγεσία ΥπΑΑΤ οι εκπρόσωποι αγροτών σχετικά με το πρόγραμμα νιτρορύπανσης ζητούν τα εξής:
Την αναγκαιότητα μονοετούς παράτασης στο Μέτρο 10 για την Μείωση Νιτρορύπανσης και συγκεκριμένα στο Υπομέτρο 10.1.04, που αφορά «μείωση νιτρικών στα υπόγεια νερά», το οποίο έληξε τέλος του 2022, ζητούμε ως παραγωγοί αγρότες μετά από 5 έτη στο πρόγραμμα, και ζητούμε την παρέμβασή των υπευθύνων της ηγεσίας στο ΥπΑΑΤ.
Ζητούμε την παράταση ενός έτους, μέσω ενός «προγράμματος γέφυρα», καθώς για το συγκεκριμένο μέτρο υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, ενώ συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος.
Μάλιστα στο νέο ΠΑΑ δεν προβλέπεται όταν η ΕΕ επιδοτεί φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα.
Έχει συμβεί στο παρελθόν και έχει δοθεί δύο φορές παράταση σε προγράμματα νιτρορύπανσης.
Η αντιπροσωπεία της επιτροπής των παραγωγών αποτελείται από:
- Αστέριος Τζιόλας από νομό Λάρισας, επικεφαλής της επιτροπής
- Κώστας Τέλιος από νομό Καρδίτσας
- Παναγιώτης Στεφανούδης από νομό Φθιώτιδος
- Ντίνος Μακάς Γεωπόνος τεχνικός σύμβουλος
Την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα του αγροτικού τομέα ανακοίνωσαν ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων κ. Luis Planas και ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Marc Fesneau, στο πλαίσιο της 27ης διμερούς συνόδου κορυφής, που πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη (19/1/2023), στην Βαρκελώνη.
Οι δύο υπουργοί δεσμεύτηκαν να «συνεχίσουν να εργάζονται για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στην αγροτική πολιτική». Επίσης προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας η οποία προσδιορίζει τους βασικούς τομείς συνεργασίας αλλά και τους στόχους που θα πρέπει από κοινού οι δύο χώρες να έχουν.
Η συμφωνία αντιμετωπίζει μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την γεωργία, την αλιεία και τα τρόφιμα, αντικατοπτρίζοντας την σημασία που έχουν για την Ισπανία και τη Γαλλία οι κοινές αγροτικές και αλιευτικές πολιτικές λόγω της θεμελιώδους επιρροής τους στην επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ.
Οι ηγεσίες των δύο χωρών θα συνεργαστούν εν προκειμένω για την ανάπτυξη βιώσιμης γεωργίας και αλιείας, που θα εγγυώνται τον όγκο τροφίμων που είναι απαραίτητος για τη διατροφή των καταναλωτών.
Ακόμη δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν ώστε στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, να θεσπίζονται μηχανισμοί αμοιβαιότητας, όπως συγκεκριμένες ρήτρες, που θα διασφαλίζουν ότι τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα θα παράγονται υπό τους ίδιους όρους με αυτούς που απαιτούνται από τους Ευρωπαίους αγρότες.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «πρέπει και η Ελλάδα να συμμετέχει σε αυτές τις συναντήσεις. Επίσης πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι της χώρας μας στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες όπως κάνουν άλλες γειτονικές μας χώρες.
Ακόμη πρέπει να αρχίσει να απαιτείται συστηματικά στις διεθνείς συμφωνίες της ΕΕ ότι τα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες πρέπει να πληρούν τις ίδιες φυτοϋγειονομικές, περιβαλλοντικές και απαιτήσεις ασφάλειας, με εκείνες που προβλέπονται για τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προϊόντα και η Ελλάδα να στηρίξει αυτή την θέση».
Αυτοψίες σε ελαιώνες καθώς και σε ελαιουργεία, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει το γλοιοσπόριο και δάκος στην παραγωγή, πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες στην Λακωνία, από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ.
Είχε προηγηθεί αντίστοιχη επίσκεψη και σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσσηνίας.
Όπως δήλωσε στον ΑγορΤύπο ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ της Τρίπολης, Ιωάννης Ασσιούρας, «σκοπός των δειγματοληπτικών αυτοψιών ήταν να αποτυπωθεί το μέγεθος της προσβολής που έχει υπάρξει ανά περιοχή και για τον λόγο αυτό οι δειγματοληπτικές αυτοψίες έγιναν σε πολλούς ελαιώνες.
Υπάρχουν μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές. Έχουμε δακοπροσβολές και προβλήματα από το γλοιοσπόριο στην ζώνη από την Σπάρτη μέχρι το Γύθειο. Επίσης έχουμε προβλήματα στις περιοχές της Πελλάνας και της Μονεμβασιάς. Στη Μεσσηνία υπάρχει πρόβλημα κυρίως στην ενδοχώρα στην περιοχή της Μεσσήνης.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι συγκεκριμένες ζημιές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Αν βρεθούν ποσά και καταβληθούν στους ελαιοπαραγωγούς θα είναι είτε de minimis είτε χρήματα από την ΕΕ.
Πάντως φέτος οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές για προσβολές. Υπάρχει απώλεια παραγωγής και ποιοτική υποβάθμιση του ελαιολάδου που συγκομίστηκε μετά τις 15 Δεκεμβρίου. Επίσης για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της ζημιάς σε κάθε περιοχή θα καταγράψουμε και τα στοιχεία από τα ελαιοτριβεία μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής».
Για μέτρο - κοροϊδία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ. κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Στη βουλή συζητήθηκε το πρωί της Δευτέρας η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, προς το ΥπΕΝ, σχετικά με την ένταξη του όρους Μαινάλου στα απάτητα βουνά, μια πρωτοβουλία που διαφημίζει η κυβέρνηση για να πείσει τον κόσμο ότι προστατεύει τους ορεινούς όγκους και το περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη αιολικών πάρκων.
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος σημείωσε πως τα 45.000 στρέμματα στο Μαίναλο που προστατεύει η κυβέρνηση μέσω της ένταξης στο μέτρο για τα απάτητα βουνά, είναι πολύ μικρή, σημειώνοντας με στοιχεία πως το Μαίναλο στο σύνολο αφορά έκταση 750.000 στρεμμάτων. Μάλιστα, ανέφερε πως σε αυτά τα 45.000 στρέμματα που επιλέγει να προστατεύσει η κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμία αίτηση στη ΡΑΕ για ΑΠΕ.
«Καλώ την Κυβέρνηση και όλους τους φορείς, την επόμενη εβδομάδα να πάμε στο Μαίναλο και σε όλα τα χωριά τα οποία δεν προστατεύονται ως απάτητα, να τα δείτε. Να δείτε τι έχετε αφήσει εκτός προστασίας. Τι θα απαντήσετε σε αυτούς τους ανθρώπους; Υπάρχουν περιπατητές που αγαπούν το βουνό, υπάρχει το μέλι «ελάτης» που είναι ΠΟΠ. Οι ιδιώτες από την άλλη, που έχουν κάνει αιτήσεις για ανεμογεννήτριες, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, διότι δεν έχουν κάνει αιτήσεις για το σημείο του Μαινάλου που εσείς «προστατεύετε» ως απάτητο», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Της πρωτοβουλίας για τα απάτητα βουνά υπεραμύνθηκε με τη σειρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Αμυράς, διευκρινίζοντας πως έχει ήδη υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την ένταξη του Μαινάλου στην πρωτοβουλία.
Δείτε παρακάτω σημεία από την τοποθέτηση Κωνσταντινόπουλου στην συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στη βουλή:
Το Μαίναλο αποτελεί για τους Αρκάδες σημαντική πηγή πνοής και είναι σημαντικό ακόμη και για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Η κλιματική αλλαγή μας δείχνει ότι είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύουμε το περιβάλλον. Εμείς είμαστε υπερ των ΑΠΕ, αλλά όχι διαλύοντας το Μαίναλο. Ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον είναι αδιαμφισβήτητος.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμπεριλαμβάνεται έκταση 45.000 στρεμμάτων στο Μαίναλο που εντάσσεται στα απάτητα βουνά. Το Μαίναλο είναι 750.000 στρέμματα σύνολο και η περιοχή natura είναι 226.000 στρέμματα. Εσείς προστατεύετε μόνο 45.000 στρέμματα. Σε αυτά τα 45.000 στρέμματα που επιλέγει να προστατεύσει η Κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμία αίτηση στη ΡΑΕ για ΑΠΕ. Αντίθετα έξω από αυτήν την περιοχή, στη Βλαχέρνα, στο Λιμποβίσι του Κολοκοτρώνη, στη Λάστα, στα Μαγούλιανα, στο Βαλτεσινίκο, στη Στεμνίτσα, στη Σύρνα, στο Ψάρι, υπάρχουν πάρα πολλές αιτήσεις.
Στελέχη της ΝΔ παίρνουν επιστολές από τους ιδιώτες με τις ανεμογεννήτριες και ανακοινώνουν ότι το θέμα έχει λυθεί και ότι οι επιχειρηματίες θα κάνουν πίσω στα απάτητα βουνά. Κοροϊδεύουν δηλαδή τον κόσμο. Αυτό που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση ως απάτητα βουνά, δεν έχει καμία σχέση με τις ανεμογεννήτριες, εφόσον σε αυτό το σημείο που ορίστηκε ως απάτητο, δεν υπάρχει καμία αίτηση για ανεμογεννήτριες, με βάση το χάρτη της ΡΑΕ, ενώ γύρω γύρω, είναι γεμάτο με αιτήσεις.
Η Κυβέρνηση θα αφήσει το υπόλοιπο κομμάτι του Μαινάλου, να καταστραφεί και να γεμίσει ανεμογεννήτριες; Θα καταστρέψετε το Μαίναλο. Έχει δει το Υπουργείο που θα μπουν ανεμογεννήτριες; Υπάρχουν στην Αρκαδία πολλά σημεία να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στα οποία δεν θα δημιουργείται πρόβλημα. Τόσα υπερκέρδη πήραν οι ιδιώτες. Ας επενδύσουν λίγα χρήματα παραπάνω, να πάνε σε σημεία που δεν καταστρέφουν το Μαίναλο.
Καλώ την Κυβέρνηση και όλους τους φορείς, την επόμενη εβδομάδα να πάμε στο Μαίναλο και σε όλα τα χωριά τα οποία δεν προστατεύονται ως απάτητα, να τα δείτε. Να δείτε τι έχετε αφήσει εκτός προστασίας. Τι θα απαντήσετε σε αυτούς τους ανθρώπους; Υπάρχουν περιπατητές που αγαπούν το βουνό, υπάρχει το μέλι «ελάτης» που είναι ΠΟΠ. Οι ιδιώτες από την άλλη, που έχουν κάνει αιτήσεις για ανεμογεννήτριες, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, διότι δεν έχουν κάνει αιτήσεις για το σημείο του Μαινάλου που εσείς «προστατεύετε» ως απάτητο.