Πραγματοποιήθηκε, στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συν/σμού Αρκαδίας (Α.Κ.Σ.Α), στο υποκατάστημα της Τεγέας, η παράδοση του πατατοεξαγωγέα, στα πλαίσια της φετινής καμπάνιας του Νemathorin στον τυχερό παραγωγό κ. Κατσογιάννη Κώστα.
Παρόντες κατά την παράδοση εκ μέρους του Α.Κ.Σ.Α ήταν ο Γενικός Διευθυντής γεωπόνος κ. Μαρκόπουλος Γιώργος, καθώς επίσης και ο διαχειριστής του υποκ/στήματος Τεγέας και παραγωγός πατάτας κ Αρμόνης Γιώργος.
Την εταιρεία ΧΕΛΛΑΦΑΡΜ εκπροσώπησε ο Διευθυντής Μαρκετινγκ και Τεχνικής Υποστήριξης κ. Κ. Παπαποστόλου, μαζί με τους Γεωπόνους Κ. Πλακογιάννη υπεύθυνο Πωλήσεων περιοχής και τον Βαγγέλη Καλαντζή τεχνική υποστήριξη στην περιοχή.
Στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού 114, βρίσκονται τα γραφεία του “Ευ Κίνηση”, ενός κόμματος που πραγματοποίησε φέτος την παρθενική του εμφάνιση στην πολιτική σκηνή της χώρας μ’ ένα τρόπο εναλλακτικό, κάνοντας ποδηλατάδα με τα χαρακτηριστικά ξύλινα ποδήλατα κάτω από την Ακρόπολη. Ιδρυτής και οραματιστής του κόμματος αυτού, το οποίο διακρίνεται για τις οικολογικές κυρίως ανησυχίες του, είναι ο επιχειρηματίας Πολ Ευμορφίδης, γνωστός και ως ο ιδρυτής της CocoMat. «Το όραμα του Ευ κίνηση είναι να μην δημιουργήσουμε ψηλότερα τείχη. Η Βουλή είναι και για τους βοσκούς και τους γεωργούς, μανάβηδες, κουρείς, όχι μόνο για τους μορφωμένους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πολ, ενώ, στην ερώτηση για το πως μπορεί κανείς να ταυτιστεί με το πολιτικό κόμμα “Ευ Κίνηση” ο ίδιος απάντησε, ότι αντιπροσωπεύουν τον απλό καθημερινό κόσμο κάθε ηλικίας.
Το νεοσύστατο αυτό πολιτικό κόμμα, ωστόσο, έμεινε εκτός της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου, καθώς «κόπηκε» κατόπιν της απόφασης του Αρείου Πάγου. Ο ιδρυτής του κόμματος, Πολ, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ανέφερε, ότι ο «ο Άρειος Πάγος δεν κατανόησε αυτό που το Ευ Κίνηση κάνει». Το γεγονός αυτό, όμως, δεν αρκεί για να αποτελέσει τροχοπέδη στο όραμα του Πολ, με τον ίδιο να δηλώνει, ότι έχει αισιοδοξία για το μέλλον και προχωρώντας βήματα αργά, αλλά σταθερά, έχει το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Σε προηγούμενη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Έλληνας επιχειρηματίας είχε διατυπώσει την ακόλουθη φράση: «Αν δεν μπει ένας βοσκός στη βουλή δεν θα σταματήσω». Την πολυσχολιασμένη αυτή φράση επεξηγεί σήμερα στον ΑγροΤύπο, λέγοντας ότι η βουλή αποπνέει αδικία όταν εκπροσωπείται μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της κοινωνίας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της, που αποτελείται από «χειρώνακτες και ανθρώπους του μόχθου», δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί.
Ο οραματιστής και ιδρυτής του “Ευ Κίνηση” σκέφτηκε έναν καινοτόμο και μη παραδοσιακό τρόπο για να κάνει το κόμμα του γνωστό στο ευρύτερο κοινό, προβάλλοντας παράλληλα και τον οικολογικό του χαρακτήρα. Ειδικότερα, αντί φυλλαδίων οι πολίτες ενημερώνονται για την ύπαρξη του “Ευ Κίνηση” με μικρές ξύλινες καρδιές, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί από απομεινάρια ξύλου των μεγάλων πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Εύβοια το 2021 και οι οποίες έχουν χαραγμένο το λογότυπο του κόμματός του. Ο Πολ Ευμορφίδης πρόσθεσε, επιπλέον, ότι από τα καμένα της Εύβοιας δημιουργούν ένα πλήθος άλλων προϊόντων, όπως το ξύλινο ιστιοφόρο που βρίσκεται στην Αθήνα, στην περιοχή της Λυκόβρυσης.

Ο Πολ Ευμορφίδης, αναμφίβολα, είναι ένα ανήσυχο πνεύμα, που βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση. Μάλιστα, στην προσπάθεια του να τονίσει τις δοκιμασίες που καλείται να αντιμετωπίσει σε κάθε βήμα του, παρομοιάζει τον εαυτό του με τον Σίσυφο, σημειώνοντας, ότι «το ίδιο κάνω και με το Ευ Κίνηση, ανεβοκατεβάζω την πέτρα, όπως ο Σίσυφος, άλλωστε αυτή είναι η μαγεία της ζωής».
Η οικογένεια Ευμορφίδη υπήρξε φτωχή, με τον ίδιο να εργάζεται οπουδήποτε για τα προς το ζην. Ως φάρο στην ζωή του, έχει τον πατέρα του, έναν άνθρωπο απλό, όπως τον χαρακτηρίζει, που εργαζόταν μακριά από την πατρίδα του, στη Γερμανία, για να στηρίξει την οικογένεια του. Όταν, μάλιστα, ο πατέρας του επέστρεψε στην Ελλάδα από το ποσό των 600 ευρώ, που λάμβανε ως σύνταξη, το ποσό των 400 ευρώ το παρείχε σε απόρους, χωρίς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να γνωρίζουν την αγαθοεργία του αυτή, με τον ίδιο να σημειώνει, ότι «ο πατέρας μου ήταν σαν πουλί, πέταγε και το ίδιο θέλω να κάνω και εγώ»!
Η σχέση του Πολ Ευμορφίδη με τον πρωτογενή τομέα
Αναφορικά με τη σχέση του ιδίου με τον πρωτογενή τομέα, ανέφερε, ότι πρόκειται για «μια σχέση λατρείας», αφού στην κτήση του έχει εκτάσεις, τις οποίες καλλιεργεί και για τις οποίες μοχθεί. Ως γνήσιος φυσιολάτρης ασχολείται με ελαιώνες, καλλιεργεί οπωροκηπευτικά, ενώ όπου και αν βρεθεί στην κόσμο, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει, θα φυτέψει και από ένα δέντρο «για εκείνον που θα σταθεί κάποια στιγμή κάτω από τη σκιά του».
Τα ξενοδοχεία CocoMat προμηθεύονται τα διάφορα είδη των αγροτικών προϊόντων, των οποίων κάνουν χρήση, από Ελληνικές φάρμες, επιλέγοντας κατά κύριο λόγο μικρούς παραγωγούς, ενώ τόνισε, ότι είναι πάντοτε ανοιχτός να δεχτεί, κατόπιν σαφώς των απαραίτητων αξιολογήσεων, οποιοδήποτε παραγωγό του πρωτογενή τομέα. Άλλωστε, όπως ο ίδιος σημείωσε, τείνει πάντα να είναι με το μέρος του Δαβίδ και όχι με του Γολιάθ, αφού και ο ίδιος θεωρεί, ότι είναι ένας «Δαβίδ»!

COCO-MAT Farms
Η COCO-MAT Farms είναι μια νέα εταιρεία, υπό την αιγίδα του ομίλου COCO-MAT, στην οποία πρωτεύοντα ρόλο κατέχουν οι αξίες της αειφορίας, της οικολογία και της ποιότητας. Προϊόντα που είναι βαθιά συνδεδεμένα με την παράδοση και την ιστορία της Ελλάδα, όπως είναι το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, το θυμαρίσιο μέλι, η αρωματική ρίγανη, ο ανθός του αλατιού και το τσάι του βουνού. Στόχος της άνω εταιρείας η διάθεση, μέσα από συνεργασίες με μικρούς Έλληνες παραγωγούς, υψηλής ποιότητας προϊόντων, που βοηθούν στο χτίσιμο μιας σωστής διατροφής. Ο ανιψιός του, Δημήτρης, στα πλαίσια της COCO-MAT Farms, ασχολείται ενεργά με τον πρωτογενή τομέα, καθώς διατηρεί στρέμματα με ελιές στην περιοχή της Λακωνίας, και συγκεκριμένα στη Μονεμβασιά, με τον ίδιο να προτρέπει όλους τους μικροπαραγωγούς να τον προσεγγίσουν.
H FMC Χημικά Ελλάς ενημερώνει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά για το εντομοκτόνο EXIREL® ΒΑΙΤ (δραστική ουσία: cyantraniliprole) για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς με ψεκασμούς φυλλώματος.
Η απόφαση αφορά τις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας, Λασιθίου, Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αργολίδας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Κορινθίας, Βοιωτίας, Λαρίσης, Μαγνησίας, Χαλκιδικής, Ροδόπης, Καβάλας, Αιτωλοακαρνανίας, Σερρών και Δωδεκανήσου.
Η χρήση του με ψεκασμούς φυλλώματος επιτρέπεται για την περίοδο από 15/06/2023 έως 12/10/2023.
Το EXIREL® ΒΑΙΤ παρέχει ένα νέο τρόπο δράσης για τον έλεγχο του Δάκου της ελιάς (IRAC group 28) και αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό προϊόν για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή προστασία της παραγωγής. Το cyazypyr® δρα μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων. Αυτή η ενεργοποίηση προκαλεί την απελευθέρωση ασβεστίου από τις εσωτερικές αποθήκες των μυών των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την μειωμένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.
O Δάκος, αποτελεί αυτή τη στιγμή τον με διαφορά πιο επικίνδυνο εντομολογικό εχθρό της ελιάς. Όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην παραγωγή αλλά και να υποβαθμίσει δραματικά την ποιότητα της.
Μερικές φορές, τοπικές εξάρσεις στους πληθυσμούς του Δάκου, επιβάλλουν την επέμβαση του ελαιοπαραγωγού με επιπλέον ψεκασμούς, σε συνδυασμό με τα κρατικά προγράμματα δακοκτονίας. Το εντομοκτόνο EXIREL® ΒΑΙΤ εφαρμοζόμενο με ψεκασμούς καλύψεως, καλύπτει και αυτές τις περιπτώσεις και προσφέρει μια ιδιαίτερα αξιόπιστη λύση τη στιγμή που οι διαθέσιμες δραστικές ουσίες για τον έλεγχο του Δάκου είναι πια λιγοστές.
Η δόση εφαρμογής του εντομοκτόνου EXIREL® ΒΑΙΤ με ψεκασμό καλύψεως είναι 50-75 κ.εκ σκευάσματος ανά 100 λίτρα νερό, με όγκο ψεκαστικού υγρού 70-120 λίτρα/στρέμμα. Οι εφαρμογές αρχίζουν από την περίοδο που η ελιά έχει μέγεθος ίσο με το 20% του τελικού της μεγέθους, μέχρι την πλήρη ωρίμανση των καρπών.
Επιτρέπονται μέχρι δύο (2) εφαρμογές με 10-14 μέρες μεσοδιάστημα.
Μέγιστος αριθμός εφαρμογών του σκευάσματος ανά καλλιεργητική περίοδο και με τους δύο τρόπους εφαρμογής (δολωματικοί ψεκασμοί και ψεκασμοί κάλυψης): τρεις (3).
Τελευταία επέμβαση πριν τη συγκομιδή: 14 ημέρες
Η γαλακτοβιομηχανία ΟΜΗΡΟΣ, της οικογένειας Γιαννίτση, προχώρησε σε συμφωνία εξαγοράς των εγκαταστάσεων από την ΔΕΛΤΑ, μια εκ των κορυφαίων εταιρειών τροφίμων στη χώρα.
Ο σταθμός στη Συδινή Ξάνθης αφορά μία έκταση περίπου 7.500 τ.μ., στην οποία βρίσκονται βιομηχανικές κτιριακές εγκαταστάσεις 1.200 τ.μ. και εγκαταστάσεις βιολογικού εξοπλισμού, καθώς και βιολογικού καθαρισμού. Επιπλέον μπορεί να δεχθεί και να αποθηκεύσει 120 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος ημερησίως.
Η ΟΜΗΡΟΣ έχει προγραμματίσει επιπλέον επενδύσεις στο σταθμό, για την ανανέωση και την αναβάθμιση του κτιριακού και μηχανολογικού εξοπλισμού, εξασφαλίζοντας να είναι όλα έτοιμα για την νέα γαλακτοκομική σεζόν.
Ο νέος υποσταθμός στη Συδινή προστίθεται στο δίκτυο υποσταθμών της Όμηρος που αριθμεί 6 συνολικά σε όλη την ελληνική επικράτεια και θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ζώνης γάλακτος και την αύξηση τη παραγωγής.
Στόχος της ΟΜΗΡΟΣ είναι να ενδυναμώνει συνεχώς τα σημεία δράσης της, λειτουργώντας πάντα με γνώμονα την παραγωγή άριστων ποιοτικά προϊόντων. Η Όμηρος εργάζεται συνεχώς προς την ανάπτυξη των υποσταθμών της τόσο σε αριθμητικό επίπεδο, ενισχύοντας έτσι τη δυναμική της παρουσία, όσο και σε ποιοτικό δημιουργώντας τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για αποθήκευση και διαχείριση του γάλακτος σε ημερήσια βάση.
Οι σταθμοί γάλακτος της ΟΜΗΡΟΣ πλέον θα χρησιμοποιούνται και από την νέα θυγατρική της εταιρίας, την AGROLACT, η οποία δημιουργήθηκε με βασικό στόχο να καλύψει τις ανάγκες των κτηνοτρόφων της ΟΜΗΡΟΣ, προμηθεύοντας τους με υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας ζωοτροφές.
Η εταιρεία συμμετείχε στον 29ο Διάπλου Αιγαίου Πελάγους 2023.
Η Bayer Ελλάς συνεπής στη δέσμευσή της να συμβάλει με κάθε τρόπο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων και να σταθεί αρωγός στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, υποστήριξε για εντέκατη χρονιά την Ομάδα Αιγαίου και συμμετείχε στον 29ο Διάπλου Αιγαίου Πελάγους, που διενεργήθηκε από τις 4 έως και τις 14 Μαΐου 2023.
Η μακροχρόνια συνεργασία της εταιρείας με την Ομάδα Αιγαίου αναπτύσσεται με σημαντικές πρωτοβουλίες στις τοπικές κοινωνίες και εμπνέει αισιοδοξία όχι μόνο στους κατοίκους των μικρών ακριτικών νησιών αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη χρονιά, μεταξύ σειράς δράσεων και δωρεών εξοπλισμού, η εταιρεία παρέδωσε στους κατοίκους του μικρού νησιού της Ανάφης και ένα αξιόλογο έργο, με την κατασκευή μίας ράμπας για μη υποβοηθούμενη θαλάσσια πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Η ράμπα αυτή, δημιουργεί μια προσβάσιμη παραλία σε όλους ώστε να απολαύσουν απρόσκοπτα τις εκπληκτικές ομορφιές της Ανάφης, ενώ θα ωφελήσει και τους κατοίκους καθώς θα ικανοποιήσει τους επισκέπτες με κινητικά προβλήματα, αυξάνοντας τον τουρισμό στο μικρό νησί των Κυκλάδων και ενισχύοντας την τοπική κοινωνία. Επιπλέον, προωθείται με αυτόν τον τρόπο μια κουλτούρα κατανόησης, σεβασμού αλλά και ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για όλους.
Η Διευθύντρια του Τμήματος Επικοινωνίας της Bayer Ελλάς και Υπεύθυνη των Προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας, κυρία Σόνια Μουσαβερέ, δήλωσε σχετικά: «Η Bayer Ελλάς, συνταξιδιώτης της Ομάδας Αιγαίου και του πολύτιμου έργου της για παραπάνω από μια δεκαετία, αποδεικνύει έμπρακτα με κάθε δράση της την αφοσίωσή της στον άνθρωπο και στο όραμά της για Υγεία και Τροφή για Όλους. Είμαστε προσηλωμένοι στα ιδανικά και τις αξίες της εταιρείας μας και υποστηρίζουμε συνεχώς πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των Ελλήνων τα τελευταία 65 χρόνια στην Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Για αυτόν τον λόγο, η Bayer Ελλάς, συμμετείχε και στον φετινό 29ο Διάπλου Αιγαίου Πελάγους με την κατασκευή της ράμπας για μη υποβοηθούμενη θαλάσσια πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα, ελπίζοντας έτσι να συμβάλουμε στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους να απολαύσουν τις ομορφιές της ελληνικής θάλασσας».
Τι πιο σίγουρα φέρνει την αύξηση του καθαρού εισοδήματος του αγρότη;
Το μυαλό μας ξεκινά από την ευκολία (επιδοτήσεις), τις επενδύσεις (σύγχρονα μηχανήματα), τις επεμβάσεις (αγροχημικά), την εξυπνάδα (πατενταρισμένες ποικιλίες), την προνοητικότητα (δηλαδή υψηλότερες τιμές από κενά της ζήτησης στην αγορά). Όλα ισχύουν σε ένα βαθμό. Αλλά οι επιδοτήσεις μπορεί να παρασύρουν σε αστοχίες λόγω λανθασμένων υπολογισμών και στρεβλώσεων της αγοράς. Οι επενδύσεις κοστίζουν ακριβά. Τα αγροχημικά αυξάνουν τις αποδόσεις βραχυπρόθεσμα επιβαρύνοντας όμως μακροπρόθεσμα τη γονιμότητα και το περιβάλλον. Οι πατενταρισμένες ποικιλίες απαιτούν μεγάλη υπομονή χωρίς να είναι προσβάσιμες σε όλους. Τα κενά στη ζήτηση εξαρτώνται από την τύχη και την κυκλικότητα της αγοράς. Όλοι αυτοί οι τρόποι έχουν μεγάλο τίμημα για την αύξηση της αγροτικής απόδοσης. Επιπλέον, τα οφέλη τους έρχονται είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα. Τέλος, εξαρτώνται από τρίτους και όχι μόνο από τον ίδιο τον καλλιεργητή.
Τότε, μήπως αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η ίδια η δουλειά του αγρότη, ο κόπος του, η τέχνη του; Κι όμως, πόσες φορές ο ιδρώτας του αγώνα στο χωράφι πέφτει σαν δάκρυ της αγωνίας ότι όσο και αν εργαστεί ένας επαγγελματίας, έμπειρος αγρότης, περισσότερο ή καλύτερα πάνω σε ένα κομμάτι γης, δεν πρόκειται να κάνει μεγάλη διαφορά στην απόδοση που θα έχει...
Ποια είναι, λοιπόν, η πιο σίγουρη μέθοδος για την αύξηση της παραγωγικότητας, που είναι και η μόνη λύση για την αύξηση του καθαρού εισοδήματος του αγρότη χωρίς μεγάλο τίμημα, χωρίς εξάρτηση από τρίτους και με σταθερό και βιώσιμο τρόπο;
Η απάντηση μας είναι η αύξηση της ενιαίας ιδιοκτησίας μέσα από την ανάσχεση του κατακερματισμού του αγροτικού κλήρου.
Η συνθήκη αυτή είναι που πολλαπλασιάζει τα οφέλη όλων των παραπάνω τρόπων αύξησης του εισοδήματος. Η μεγαλύτερη κλίμακα δικαιολογεί τις επενδύσεις όχι μόνο σε μεγαλύτερα (και άρα αποδοτικότερα) μηχανήματα, αλλά και σε νέες τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας που εξορθολογίζουν τις δαπάνες για αγροχημικά βελτιστοποιώντας την χρήση τους. Ο ενιαίος κλήρος κρίσιμης μάζας είναι που εξοικονομεί μεγάλο χρόνο και μπελά στον αγρότη εκτινάσσοντας το πόσα μπορεί να κάνει σε μία μέρα. Ο μεγάλος κλήρος είναι που αναβαθμίζει τον χωρικό σε επιχειρηματία-αγρότη λιγότερο εξαρτημένο από επιδοτήσεις προετοιμάζοντάς τον για πατενταρισμένες ποικιλίες και το διεθνή ανταγωνισμό με συγκριτικά πλεονεκτήματα πέρα από το μοναδικό κλίμα της Ελλάδας και την πολυμηχανία των καλλιεργητών της. Η αύξηση της ιδιοκτησίας του αγρότη είναι μία μόνιμη αξία που αποδίδει και άμεσα και στο διηνεκές φυτεύοντας και τον σπόρο, να έχουν τα παιδιά του καλύτερες προοπτικές από τον ίδιο στον τόπο του.
Το πόσο μεγάλος πρέπει να είναι ο κλήρος, για να είναι αρκετός, είναι στο χέρι του καθενός να το αποφασίσει. Το σίγουρο είναι ότι σήμερα είναι πάρα πολύ μικρός, για να είναι αρκετός, για την πλειοψηφία των αγροτών.
Είναι βέβαια κοινό μυστικό το πρόβλημα του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου στην χώρα μας. Και είναι τόσο σοβαρό που ενώ όλοι το γνωρίζουμε και το αναφέρουμε, δεν το αγγίζουμε, γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να επιλυθεί...

Γνωρίζετε ότι η χώρα μας κατέχει την τρίτη χαμηλότερη ευρωπαϊκή κατάταξη του μέσου αγροτικού κλήρου με 70 στρ., όταν ο ευρωπαϊκός ανέρχεται σε 170 στρ.;
Αυτή η καχεκτικότητα στην αγροτική ιδιοκτησία οδηγεί σε ένα έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στον πρωτογενή τομέα, που γιγαντώνεται, καθώς μετακυλίεται στο εμπόριο και στη μεταποίηση. Στερεί από κλάδους της οικονομίας με εξαιρετικές προοπτικές, όπως οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών, το κρασί, το λάδι, και άλλες καλλιέργειες με προστατευόμενες ενδείξεις προέλευσης, τη δυνατότητα εκ προοιμίου να ανταγωνιστούν από πλευράς και κλίμακας, αλλά και κόστους, στις διεθνείς αγορές. Έτσι τελικά τα στενά περιθώρια προστιθέμενης αξίας συμπιέζουν το καθαρό εισόδημα του αγρότη οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο επιδοτήσεων, για να επουλώνουν τις πληγές κάθε σοδειάς, αλλά και κατεβάζουν τις επιδόσεις των εξαγωγών, ζημιώνοντας τελικά και τον εγχώριο καταναλωτή με υψηλότερες τιμές από ό,τι θα μπορούσε διαφορετικά να απολαμβάνει.
Η θεραπεία που ενδείκνυται για τη μεγάλη ασθένεια αυτή της ελληνικής γεωργίας είναι προφανώς ο αναδασμός. Όπως τα περισσότερα πράγματα, καλώς ή κακώς περιμένουμε από το κράτος να λύνει τα προβλήματα των πολιτών. Παραδοσιακά έχουν αποπερατωθεί εκατοντάδες αναδασμοί. Στο παρελθόν, με αρκετά διαφορετικές συνθήκες κοινωνικοοικονομικής και τεχνολογικής υστέρησης, ήταν σαφώς μονόδρομος όχι μόνο την ευθύνη, αλλά και την πρωτοβουλία υλοποιήσης, να τις έχει και τις δύο αποκλειστικά και μόνον το κράτος. Και όντως απέδωσε καρπούς. Χάρη στους αναδασμούς η αύξηση του καθαρού εισοδήματος των αγροτών ιδιαίτερα το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα επιτεύχθηκε όχι μόνο χάρη στην αύξηση και ενοποίηση του κλήρου, αλλά και επειδή συνοδεύτηκε από εγγειοβελτιωτικά έργα, που συμβάλουν και στη συγκράτηση του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές.
Όμως οι αναδασμοί έχουν και αρκετά μειονεκτήματα: αποτελούν μία χρονοβόρα διαδικασία, όχι πάντοτε επιτυχή ανάλογα µε την δαπάνη, που οδηγεί σε νεό πολυτεμαχισμό (μη πρόβλεψη δια νόμου), χωρίς πάντοτε να τηρούνται τα κτηματολογικά δεδομένα. Επιπλέον ο κλήρος που προκύπτει ενίοτε δεν είναι βιώσιμος και δεν ολοκληρώνεται το απαραίτητο οδικό δίκτυο για την προσβασιμότητα. Τέλος και ίσως πιο σημαντικό πολλές φορές οι ιδιοκτήτες είναι απρόθυμοι να εγκατασταθούν στα νέα γεωτεμάχια.
Υπάρχουν βέβαια και ιδιωτικοί αναδασμοί, που έχουν γίνει με τεράστια επιτυχία για την αύξηση της παραγωγικότητας σε μη αμιγώς γεωργικούς τομείς (π.χ. τουριστικά συγκροτήματα, κτήματα οινοποιείων κ.ο.κ.). Το κόστος σε χρόνο και χρήμα είναι μάλλον ανυπολόγιστο ως αποτέλεσμα της επιμονής ενός οραματιστή επιχειρηματία. Ίσως και για αυτό οι ιδιωτικοί αναδασμοί είναι ελάχιστοι παραμένοντας εξαιρέσεις παρά ο κανόνας.
Εσείς γνωρίζετε κάποιον πρόσφατο αναδασμό που να έχει αποδώσει;
Αν ναι, παρακαλώ ενημερώστε μας! Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να αναδειχθούν οι βέλτιστες πρακτικές και να υιοθετηθούν ξανά και αλλού.
Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι προσφάτως μέσω gov.gr τα ΚΑΕΚ κάθε αγροτεμαχίου οπουδήποτε στην Ελλάδα είναι πλέον ορατό για κάθε πολίτη. Και αυτή η συγκλονιστική εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για μία νέα θεώρηση του ζητήματος.
Μήπως έχει έρθει η εποχή των ψηφιακών αναδασμών με κρατική μέριμνα, αλλά με όρους της ελεύθερης αγοράς;
Εξερευνώντας την προοπτική αυτού του ερωτήματος, η Αθρόα σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών αναπτύσσει ένα «Ψηφιακό Συναλλακτήριο Γαιών». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην εύκολη, διαφανή, και οικονομική συναλλαγή αγροτεμαχίων, προσβάσιμη άμεσα από οποιονδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Ανταλλαγές και μισθώσεις αρχικά, αλλά και αγοραπωλησίες στο μέλλον πρόκειται να γίνονται με έξυπνα συμβόλαια και δυναμικές δημοπρασίες μέσα από τα προηγμένα πληροφοριακά συστήματα του Χρηματιστηρίου Αθηνών με έναν συνδυασμό κρατικής αρωγής και εποπτείας, αλλά και την ισχύ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Επαγγελματίες (π.χ. κτηματομεσίτες, δικηγόροι, λογιστές, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, διαχειριστές δανείων κ.ο.κ.) και συναλλασσόμενοι (π.χ. αγρότες, ομάδες παραγωγών, συνιδιοκτήτες-κληρονόμοι, επενδυτές, εταιρείες κ.ο.κ.) θα μπορούν να αξιοποιήσουν διάφορα αυτοματοποιημένα εργαλεία για τη βέλτιστη χωροθέτηση ενοποιημένων κλήρων, με δυναμική διαμόρφωση των πραγματικών τιμών της αγοράς.
Η Αθρόα σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών αναπτύσσει ένα «Ψηφιακό Συναλλακτήριο Γαιών»
Λάβετε μέρος στην έρευνα, συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο
Πιστεύουμε ότι η ελληνική αγροτική γη είναι ένας κρυμμένος θησαυρός που μπορεί με την καταλυτική δράση ενός «Ψηφιακού Συναλλακτηρίου Γαιών» να ωφελήσει την ελληνική οικογένεια όχι μόνο της υπαίθρου, αλλά και της πόλης, με το συναπάντημα προσφοράς και ζήτησης που σήμερα χωλαίνει.
Αν το πιστεύετε και εσείς, ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας αφιερώνοντας ένα λεπτό κυριολεκτικά απαντώντας σε ένα πολύ απλό ερωτηματολόγιο, πατώντας εδώ.
Η πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται στα σπάργανά της και απαιτεί ακόμα αρκετή διερεύνηση. Οι απαντήσεις είναι ανώνυμες και θα χρησιμοποιηθούν για στατιστική ανάλυση με σκοπό την καλύτερη υλοποίηση του «Ψηφιακού Συναλλακτηρίου Γαιών», που προβλέπεται να ξεκινήσει αισίως στις αρχές του 2024.
Μάθετε περισσότερα από τα νέα της Αθρόα ή/και το τοπικό γραφείο του Συνεταιρισμού σας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα δημοσιευθούν αποκλειστικά στον ΑγροΤύπο τον επόμενο μήνα.
Οι φυτεύσεις της πατάτας Νευροκοπίου γίνονται κάθε χρόνο από τις αρχές Απριλίου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Όμως φέτος οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις έχουν πλημμυρίσει τα χωράφια του κάμπου και δεν μπορούν οι πατατοπαραγωγοί να προχωρήσουν στις σπορές.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας, «πρώτη χρονιά αντιμετωπίζουμε τέτοια καιρικά φαινόμενα. Έπρεπε να είχαμε ολοκληρώσει τις σπορές αλλά πολλοί ακόμη δεν έχουν αρχίσει.
Εκτιμώ ότι μόλις ένα ποσοστό 20% των εκτάσεων έχει καταφέρει να κάνει σπορά αλλά και αυτή έχει γίνει κάτω από δύσκολες συνθήκες. Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις έχουν πλημμυρίσει τον κάμπο. Και όταν δεν βρέχει οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν να στεγνώσει το χώμα. Σε κάποια χωράφια θα πρέπει να περιμένουν οι παραγωγοί ακόμη και 10 ημέρες για να καταφέρουν να μπουν με τα μηχανήματά τους για να καλλιεργήσουν.
Ήδη σε πολλές περιπτώσεις οι σπόροι έχουν αρχίσει να έχουν πρόβλημα και δεν θα είναι κατάλληλοι για σπορά. Με αυτές τις συνθήκες είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν προβλήματα στις στρεμματικές αποδόσεις και στην ποιότητα παραγωγής.
Όσον αφορά τα περσινά αποθέματα τελικά κατάφεραν να πωληθούν αλλά σε χαμηλές τιμές. Οι μεγάλες ποσότητες πατάτας στην περιοχή θα συγκομιστούν από τις αρχές Σεπτεμβρίου».
Μήπως έχει έρθει η εποχή των ψηφιακών αναδασμών με κρατική μέριμνα, αλλά με όρους της ελεύθερης αγοράς;
Εξερευνώντας την προοπτική αυτού του ερωτήματος, η Αθρόα σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών αναπτύσσει ένα «Ψηφιακό Συναλλακτήριο Γαιών». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην εύκολη, διαφανή, και οικονομική συναλλαγή αγροτεμαχίων, προσβάσιμη άμεσα από οποιονδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Ανταλλαγές και μισθώσεις αρχικά, αλλά και αγοραπωλησίες στο μέλλον πρόκειται να γίνονται με έξυπνα συμβόλαια και δυναμικές δημοπρασίες μέσα από τα προηγμένα πληροφοριακά συστήματα του Χρηματιστηρίου Αθηνών με έναν συνδυασμό κρατικής αρωγής και εποπτείας, αλλά και την ισχύ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Επαγγελματίες (π.χ. κτηματομεσίτες, δικηγόροι, λογιστές, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, διαχειριστές δανείων κ.ο.κ.) και συναλλασσόμενοι (π.χ. αγρότες, ομάδες παραγωγών, συνιδιοκτήτες-κληρονόμοι, επενδυτές, εταιρείες κ.ο.κ.) θα μπορούν να αξιοποιήσουν διάφορα αυτοματοποιημένα εργαλεία για τη βέλτιστη χωροθέτηση ενοποιημένων κλήρων, με δυναμική διαμόρφωση των πραγματικών τιμών της αγοράς.
Η Αθρόα σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών αναπτύσσει ένα «Ψηφιακό Συναλλακτήριο Γαιών»
Λάβετε μέρος στην έρευνα, συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο
Πιστεύουμε ότι η ελληνική αγροτική γη είναι ένας κρυμμένος θησαυρός που μπορεί με την καταλυτική δράση ενός «Ψηφιακού Συναλλακτηρίου Γαιών» να ωφελήσει την ελληνική οικογένεια όχι μόνο της υπαίθρου, αλλά και της πόλης, με το συναπάντημα προσφοράς και ζήτησης που σήμερα χωλαίνει.
Αν το πιστεύετε και εσείς, ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας αφιερώνοντας ένα λεπτό κυριολεκτικά απαντώντας σε ένα πολύ απλό ερωτηματολόγιο, πατώντας εδώ.
Η πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται στα σπάργανά της και απαιτεί ακόμα αρκετή διερεύνηση. Οι απαντήσεις είναι ανώνυμες και θα χρησιμοποιηθούν για στατιστική ανάλυση με σκοπό την καλύτερη υλοποίηση του «Ψηφιακού Συναλλακτηρίου Γαιών», που προβλέπεται να ξεκινήσει αισίως στις αρχές του 2024.
Μάθετε περισσότερα από τα νέα της Αθρόα ή/και το τοπικό γραφείο του Συνεταιρισμού σας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα δημοσιευθούν αποκλειστικά στον ΑγροΤύπο τον επόμενο μήνα.
Τις ποσότητες που διακινήθηκαν το 2022 στην ελληνική αγορά σκευασμάτων βιοδιεγερτών και μιγμάτων θρεπτικών στοιχείων με βιοδιεγερτικές ουσίες ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ).
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
Ο ΣΠΕΛ πρωτοπόρος για άλλη μια φορά πραγματοποίησε την πρώτη καταμέτρηση στα προϊόντα λίπανσης με βιοδιεγέρτες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από τα μέλη του ΣΠΕΛ.
Οι Εταιρείες - Μέλη του ΣΠΕΛ διαχρονικά είναι αυτές που έχουν φέρει στην Ελληνική Αγορά καινοτόμες τεχνολογίες και πρωτοπόρα προϊόντα θρέψης και λιπάσματα, καθώς και ολοκληρωμένες λύσεις για την ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας και την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων θρέψης των καλλιεργειών της χώρας μας.
Ο κλάδος της θρέψης φυτών αναπτύσσει συνεχώς καινοτόμα προϊόντα βιοδιεγερτών που συμπληρώνουν τις λύσεις λίπανσης και είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας και τις ανάγκες του Έλληνα αγρότη. Συγκεκριμένα οι βιοδιεγέρτες αποτελούν προϊόντα που ενισχύουν το δυναμικό των καλλιεργειών, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της λίπανσης, αντιμετωπίζουν τις αβιοτικές καταπονήσεις των καλλιεργειών, αυξάνοντας την αντοχή των φυτών σε συνθήκες στρες, μειώνουν τις απώλειες των θρεπτικών στοιχείων, βελτιώνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών προϊόντων και αυξάνουν το μετασυλλεκτικό χρόνο διατήρησής τους.
Η διαμόρφωση της διαδικασίας για τη συγκέντρωση των στοιχείων για την αγορά των βιοδιεγερτών είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας που πραγματοποιείται εδώ και έναν χρόνο από τα μέλη του ΣΠΕΛ και συγκεκριμένα από την Επιτροπή των βιοδιεγερτών του ΣΠΕΛ.
Για το σκοπό αυτό έχει αναπτύξει ειδική ψηφιακή πλατφόρμα καταμέτρησης, σε ένα περιβάλλον φιλικό προς το χρήστη, που εγγυάται την ασφάλεια της ψηφοφορίας, εξασφαλίζει τη μη ταυτοποίησης του χρήστη (ανωνυμία) και τη καταγραφή του περιεχομένου της κάθε συμμετοχής (μυστικότητα). Μεγάλη και αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή των εταιρειών- μελών του ΣΠΕΛ που συμμετείχαν στη διαδικασία, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη δυναμική αυτών των προϊόντων. Στη διαδικασία συμμετείχαν 42 εταιρείες, εκπροσωπώντας το 90% των εταιρειών που διακινούν προϊόντα λίπανσης με βιοδιεγέρτες στην Ελληνική αγορά.
Οι κατηγορίες που συμπεριλήφθηκαν ως βιοδιεγέρτες είναι χουμικές ενώσεις, εκχυλίσματα φυκών, εκχυλίσματα φυτικών μερών, προϊόντα υδρόλυσης- αμινοξέα, μικροβιακά εμβόλια, ανόργανες ενώσεις, άλλες κατηγορίες, μίγματα βιοδιεγερτών -δυο ή περισσότερες βιοδιεγερτικές ουσίες χωρίς θρεπτικά στοιχεία-, καθώς και μίγματα ιχνοστοιχείων με βιοδιεγερτές (μια ή περισσότερες βιοδιεγερτικές ουσίες με ένα ή περισσότερα ιχνοστοιχεία).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 2022 στην Ελληνική Αγορά διακινηθήκαν σκευάσματα βιοδιεγερτών συνολικού όγκου 4.482 τόνοι.
Παράλληλα, καταμετρήθηκαν και τα μίγματα Θρεπτικών στοιχείων με βιοδιεγερτικές ουσίες (μια ή περισσότερες βιοδιεγερτικές ουσίες με ένα ή περισσότερα κύρια ή/και δευτερεύοντα ΘΣ) σε στερεή και υγρή μορφή.
Με βάση τα αποτελέσματα τα μίγματα Θρεπτικών στοιχείων εμπλουτισμένων με βιοδιεγερτικές ουσίες που διακινήθηκαν το έτος 2022 στην ελληνική αγορά ήταν 9.626 τόνοι.
Με βάση τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι ο κύριος όγκος των προϊόντων αυτών διακινούνται στην ελληνική αγορά με την εθνική νομοθεσία, δηλαδή είτε ως Λιπάσματα Νέου Τύπου (ΚΥΑ 291180_11034_02), είτε ως Υποβοηθητικά Ανάπτυξης Φυτών (ΚΥΑ 217217_04).
Η συγκέντρωση στοιχείων για την αγορά των βιοδιεγερτών αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο που κατέχουν αυτά τα προϊόντα στον κλάδο των λιπασμάτων, καθώς και τη μεγάλη προστιθέμενη αξία που προσδίδουν στα ελληνικά γεωργικά προϊόντα με όρους ποιότητας και ποσότητας
Στην περιοχή της Μεσσήνης, κοντά στην παραλία της Μπούκας, βρίσκονται τα κτήματα του Αργυρίου Δουρούμη, ο οποίος καλλιεργεί σε επαγγελματικό επίπεδο πατάτες με την βοήθεια, πλέον, και των δύο γιων του, Γεώργιου και Δημήτριου Δουρούμη.
Την ενασχόληση αυτή ο κύριος Αργύρης «κληρονόμησε» από τον πατέρα του, μάλιστα, θυμάται τον εαυτό του από πολύ μικρή ηλικία να απασχολείται στα οικογενειακά κτήματα και να μαθαίνει τα μυστικά της πατάτας. Μετά το πέρας της δημοτικής του εκπαίδευσης ανέλαβε δυναμικό ρόλο, κατορθώνοντας να εξελίξει μια οικογενειακή επιχείρηση μικρού βεληνεκούς σε μια επιχείρηση με σταθερή και δυναμική παρουσία στην εγχώρια παραγωγή πατάτας.
Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο κύριος Αργύρης η αρχικά περιορισμένη παραγωγή της οικογένειας Δουρούμη ξεκίνησε με μόλις πέντε στρέμματα καλλιέργειας πατάτας, χωρίς τη βοήθεια μηχανημάτων, ενώ όλες οι δουλειές γινόντουσαν χειρωνακτικά και με την βοήθεια ζώων. Με την πάροδο του χρόνου και ιδίως αφότου ανέλαβε την παραγωγή ο κύριος Αργύρης, η έκταση των κτημάτων επεκτάθηκε δυναμικά, με τον συνολικό αριθμό στρεμμάτων σήμερα να ανέρχεται περί των 140! Παράλληλα, επένδυσε στην αγορά τρακτέρ, ένα εκ των οποίων, μάλιστα, το αγόρασε από την Γαλλία στην τιμή των 50.000 ευρώ. Ξεκινώντας από μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση ο Μεσσήνιος παραγωγός, κάνοντας τις κατάλληλες επιχειρηματικές επενδύσεις κατόρθωσε να προμηθεύει σήμερα τρία συσκευαστήρια πατάτας!
Παραγωγοί και εργάτες του σήμερα
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κύριος Αργύρης ο δρόμος για την εξέλιξη μιας αγροτικής επιχείρησης είναι ανηφορικός και δύσκολος, καθώς οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ένας παραγωγός είναι πολλές, ενώ η απουσία της κρατικής μέριμνας, ιδίως σε οικονομικό επίπεδο, είναι αισθητή. Όπως ο ίδιος αναφέρει «δεν ασχολείται κανένας με τη γη, δεν τον συμφέρει», κάνοντας λόγω ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους του τόπου μας. Στη περιοχή της Μεσσήνης, μια περιοχή όπου οι καλλιέργειες θα μπορούσαν πραγματικά να «ανθίσουν» και να αποφέρουν και τα ανάλογα κέρδη, οι νέοι ηλικιακά παραγωγοί μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, εξαιτίας της έλλειψης κρατικών και οικονομικών εναυσμάτων.
Αυτή την στιγμή ο κύριος Αργύρης, απασχολεί στα πλαίσια της οικογενειακής επιχείρησης του 16 άτομα, σημειώνει, ωστόσο, ότι η αναζήτηση εργατών πολλές φορές μπορεί να φέρει έναν παραγωγό σε απόγνωση, καθώς στις μέρες μας τα εργατικά χέρια είναι δυσεύρετα. Μάλιστα, ο ίδιος πλέον της αμοιβής στο τέλος της ημέρας προμηθεύει τους εργάτες και με 10 με 15 κιλά πατάτες τον καθένα, στην προσπάθεια του να τους παρέχει μεγαλύτερο κίνητρο ενασχόλησης.
Κέρδος ή ζημία;
Η πατάτα σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει «καλή εποχή». Η αστάθεια αυτή μεταξύ άλλων είναι συνέπεια των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, της ποιότητας του σπόρου που αγοράζεται από τον παραγωγό, καθώς και της συνεχώς ευμετάβολης τιμής της. Το κύριο εισόδημα ενός παραγωγού σύμφωνα με τον κ. Δουρούμη είναι οι πρώιμες πατάτες και όχι οι καλοκαιρινές, με την τιμή του σπόρου να ξεκινά από την τιμή των 1,10 έως των 1,60 ευρώ. Η φετινή χρονιά έφερε μείωση στην παραγωγή του κ Αργύρη, αφού σύμφωνα με τον ίδιο δεν τον ευνόησαν ούτε οι καιρικές συνθήκες, αλλά ούτε και ο σπόρος της πατάτας που αγόρασε, ο οποίος, δυστυχώς, βγήκε σε μεγάλο ποσοστό χαλασμένος. Όπως ο ίδιος σημειώνει η αγορά του σπόρου ενέχει πάντοτε ρίσκο για τον παραγωγό, διότι δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων αν ο σπόρος που του δίνεται θα του αποδώσει μια καλή παραγωγή. Το αν θα έχει κέρδος ένας παραγωγός πατάτας, σύμφωνα με τον κ. Δουρούμη, εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων, που πολλές φορές είναι αδύνατον να προβλεφθούν. Τα έξοδα, μάλιστα, που έκανε την φετινή χρονιά δεν γνωρίζει αν θα τα εισπράξει στο ακέραιο, πόσο μάλλον αν θα έχει κέρδος, και αυτό αποτελεί ένα μόνιμο άγχος του παραγωγού. Η κακής ποιότητας σπόρου και η ακαταλόγιστη φετινή εισαγωγή πατάτας από την Αίγυπτο στην εγχώρια αγορά, περί των 100.000 τόνων, σίγουρα, όπως σημειώνει ο ίδιος, λειτούργησε ζημιογόνα για την επιχείρηση του. Ενώ, παράλληλα, τόνισε ότι, η τιμή στην οποία αγοράζει ο καταναλωτής την πατάτα είναι τριπλάσια της τιμής που ο ίδιος την πουλά ως παραγωγός, το οποίο συνηγορεί στο γεγονός ότι ο παραγωγός «βγάζει τα λεφτά του» δύσκολα.
Στα χέρια, λοιπόν, του κ. Δουρούμη, στην εύφορη Μεσσηνιακή γη, η αρχικώς περιορισμένη οικογενειακή καλλιέργεια πατάτας εξελίχθηκε σε μια οικογενειακή επιχείρηση με πλούσια παραγωγή πατάτας, που έχει κατορθώσει σήμερα να προμηθεύει τρία συσκευαστήρια. Κλείνοντας, ο κ. Δουρούμης θέλοντας να μοιραστεί το “μυστικό” της φρέσκιας πατάτας με το καταναλωτικό κοινό πήρε στο χέρι του μια πατάτα της παραγωγής του και με μια κίνηση του δακτύλου του η φλούδα από το σημείο που έτριψε έφυγε αβίαστα!
Συνεχίζεται η συγκομιδή ανοιξιάτικης πατάτας στην περιοχή της Μεσηνίας. Η ποιότητα είναι άριστη φέτος ωστόσο οι βροχές δημιουργούν προβλήματα και καθυστερούν την συγκομιδή.
Ο παραγωγός και εξαγωγέας κ. Γεώργιος Γκούμας, από την εταιρία Agrexpo, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος η συγκομιδή της πατάτας στην Μεσσηνία ξεκίνησε από τις 20 Μαρτίου, ημερομηνία που αποτελεί ρεκόρ για την καλλιέργεια. Είμαστε στην τρίτη εβδομάδα της συγκομιδής και οι βροχοπτώσεις δημιουργούν κάποια πρόβλημα. Την Μεγάλη Εβδομάδα έχουμε το τοπ της ζήτησης και αν μας βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες θα μπορούσαμε να συγκομίσουμε το 50% της παραγωγής. Εκτιμώ ότι φέτος η παραγωγή πρώιμης ανοιξιάτικης πατάτας στην Μεσσηνία θα κυμανθεί σε περίπου 8.000 τόνους. Σε πανελλαδικό επίπεδο η ελληνική παραγωγή πατάτας ανέρχεται σε περίπου 200.000 τόνους.
Η πρώτη εβδομάδα της συγκομιδής ξεκίνησε με την ποικιλία Βόγιατζερ με τιμή παραγωγού στα 55 λεπτά το κιλό. Τις επόμενες μπήκαν στην συγκομιδή και οι ποικιλίες Spunta και Farinda και η τιμή παραγωγού έπεσε γύρω στα 50 λεπτά.
Φέτος υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές σε σχέση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Ήδη αρκετές ποσότητες εξήχθησαν σε Τσεχία και Πολωνία ενόψει και του Καθολικού Πάσχα. Αντίθετα με προβλήματα γίνεται η διακίνηση στην εγχώρια αγορά. Κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ βγάζουν εκτός ράφι την πατάτα Μεσσηνίας. Μπορείς να βρεις πατάτες Κύπρου και Αιγύπτου αλλά όχι Μεσσηνιακές. Είναι οξύμωρο να βρίσκεις πατάτες από Μεσσηνία στα σούπερ μάρκετ της Πολωνίας και της Τσεχίας και να μην μπορείς να βρεις στην χώρα μας. Έτσι υπάρχει «πίεση» στις τιμές παραγωγού σήμερα στην Μεσσηνία και το επόμενο διάστημα σε Ηλεία και Αχαΐα. Για το θέμα θα πρέπει να παρέμβει το υπουργείο Ανάπτυξης. Έχω κάνει εξαγωγές σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία και πουθενά δεν είχαμε τέτοια αντιμετώπιση».
Ο κ. Γεώργιος Δουρούμης, παραγωγός από την Μεσσήνη αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μείωση στρεμμάτων και χαμηλές αποδόσεις. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται γύρω στα 44 λεπτά το κιλό. Η συγκομιδή καθυστερεί λόγω των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών. Οι παραγωγοί φοβούνται μήπως πέσουν περισσότερο οι τιμές αν ξεκινήσει εντατικά η συγκομιδή και στις άλλες περιοχές της Πελοποννήσου και αυξηθούν οι ποσότητες φρέσκιας πατάτας στην αγορά».
Η τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ) πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (31/3) στην Αθήνα.
Στην συνέλευση παρευρέθηκε η κ. Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και στελέχη διοικήσεων του υπουργείου.
Η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που έχει η παρουσία του ΣΕΠΥ στην προστασία και θωράκιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας. Όπως τόνισε «από το πολλαπλασιαστικό υλικό ξεκινά η διαδικασία παραγωγής, η ποιότητα και η θωράκιση του προϊόντος». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην διαδικασία έκδοσης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου για πιστοποίηση του πολλαπλασιαστικού υλικού, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ΕΕ. «Αυτή η πιστοποίηση βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στην έναρξη εξαγωγών ακτινιδίων προς το Ισραήλ και τη Νότια Κορέα. Επίσης η χώρα μας κατάφερε μέχρι σήμερα να μην έχει προβλήματα με την ξυλέλα (Xylella fastidiosa) σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ», τόνισε. Υποσχέθηκε ακόμη ότι το ΥπΑΑΤ θα προχωρήσει στην απλούστευση των διαδικασιών για την έκδοση φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου. Επίσης έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας στο ΥπΑΑΤ που βλέπει θετικά την μείωση των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν τα μέλη του ΣΕΠΥ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΠΥ, Αθανάσιος Τσούτσας, μίλησε για οργανωτικά κενά στο ΥπΑΑΤ λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του. «Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις λόγω φόρτου εργασίας», τόνισε στον ΑγροΤύπο.
Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση ο κ. Τσούτσας τόνισε ότι τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν τα μέλη του Συνδέσμου δεν έχουν ανταποδοτικό ρόλο. «Περίπου 3 εκατ. ευρώ που κάθε χρόνο πληρώνει ο κλάδος αλλά δεν παίρνουμε πίσω κάποια ανταποδοτική υπηρεσία», δήλωσε.
Απαντώντας εκ μέρους του ΥπΑΑΤ η κ. Καλογήρου ζητήσε τις προτάσεις του ΣΕΠΥ για τις ανταποδοτικές δράσεις που θα μπορούν να χρηματοδοτούν από τα ανταποδοτικά τέλη.
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΥ κ. Αλέξανδρος Διαμαντίδης, τόνισε ότι «πρέπει οι υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ να βγουν έξω και να κάνουν ελέγχους στα φυτώρια. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις γιατί εδώ και χρόνια γίνονται συνταξιοδοτήσεις και δεν αναπληρώνονται τα κενά».
Στελέχη του ΥπΑΑΤ πρόσθεσαν ότι εδώ και 3 χρόνια υπάρχουν αποφάσεις από το ΑΣΕΠ αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει κανένας γεωπόνος στο ΥπΑΑΤ.
Ο κ. Ευθύμιος Ν. Ευθυμιάδης, πρώην πρόεδρος και νυν μέλος της διοίκησης του ΣΕΠΥ επισήμανε ότι υπάρχουν δυναμικές βιομηχανίες σποροπαραγωγής στην χώρα που θέλουν να κάνουν εξαγωγές αλλά δεν μπορούν. Δύο μήνες χρειάζεται το ΥπΑΑΤ για να δώσει πιστοποίηση στους σπόρους. Αυτό είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορέσει να γίνει κάποια εξαγωγή σπόρων στις αγορές του εξωτερικού.
Η κ. Α. Μαυρίδου, προϊστάμενη Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι κάθε χρόνο η διαδικασίες στην ΕΕ γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Οι ρυθμοί της ΕΕ είναι υπερβολικά γρήγοροι για την Ελλάδα. Κάθε Ιούνιο γίνεται ένας αυστηρός Κοινοτικός Έλεγχος. Απαντώντας ο κ. Αθανάσιος Τσούτσας τόνισε ότι «ξαφνιαζόμαστε με τις αλλαγές σε Κοινοτικό Επίπεδο και βλέπουμε ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων στελεχών του ΥπΑΑΤ η χώρα μας αδυνατεί να τις εφαρμόσει. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ»
Τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της εταιρείας ΓΑΙΩΓΝΩΣΗ πραγματοποιήθηκαν, την Παρασκευή (17 Μαρτίου 2023), στην Μεταμόρφωση.
Η εταιρεία ΓΑΙΩΓΝΩΣΗ είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος του σποροπαραγωγικού Ολλανδικού οίκου BEJO ZADEN στην Ελλάδα.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλειος Βελισσάρης, Γεωπόνος και μέλος της διοίκησης της εταιρείας, «με τα εγκαίνια των νέων γραφείων κάνουμε μια νέα αρχή.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2014 και εμπορεύεται υβρίδια κηπευτικών. Διαθέτουμε ευρύ κατάλογο υβριδίων καρότου, παντζαριού και κρεμμυδιού, που είναι ήδη καθιερωμένα στην ελληνική αγορά. Εκτός από αυτά διαθέτουμε και πιο εξειδικευμένα προϊόντα, όπως ραντίτσιο, kale κ.α.
Tα υβρίδιά μας διατίθενται σε όλη την Ελλάδα από τους κατά τόπους συνεργάτες μας, όπως είναι γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια. Τον περασμένο Δεκέμβριο παρουσιάσαμε σε αποδεικτικό αγρό, στα Ίρια της Αργολίδας, 20 διαφορετικές ποικιλίες σαλάτας, μάλιστα έγινε και σχετική παρουσία στο περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία. Στόχος μας είναι να προτείνουμε στους παραγωγούς όσο το δυνατόν πιο ποιοτικά και παραγωγικά υβρίδια.
Η εταιρεία διαθέτει με μια καταρτισμένη ομάδα γεωπόνων οι οποίοι ανά πάσα στιγμή βρίσκονται δίπλα στους κατά τόπους γεωπόνους - συνεργάτες και παραγωγούς, παρέχοντας συμβουλές και δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης. Επιτέλους ήρθαμε στον δικό μας χώρο».
Από την πλευρά του ο κ. Nico Kikkert, διευθυντής της BEJO ZADEN και υπεύθυνος για την ανατολική Ευρώπη, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η εταιρεία μας είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που σήμερα συνεργάζεται με 120 χώρες σε όλο τον κόσμο. Από το 2014 ξεκίνησε η συνεγρασία μας με την ΓΑΙΩΓΝΩΣΗ. Η Ελλάδα τότε είχε μια μεγάλη οικονομική κρίση με τα μνημόνια και στη συνέχεια ήρθε η πανδημία. Παρόλα αυτά μετά από 9 χρόνια έχουμε καταφέρει να πετύχουμε όλους τους στρατηγικούς στόχους που είχαμε κάνει στον αρχικό σχεδιασμό και υπερδιπλασιάσαμε τον τζίρο. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι σε αυτό το νέο χώρο μπορείς να κάνεις «πρωταθλητισμό» στην ελληνική αγορά».
Σε κυριολεκτική απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες - παραγωγοί πατάτας της χώρας μας, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος, Γραμματέας Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής.
Και προσθέτει: η αύξηση του κόστους παραγωγής σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υπερβαίνει το 22% σε σχέση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο (αυξήθηκαν τα λιπάσματα και αγροτικά εφόδια, η ενέργεια και τα καύσιμα).
Η τιμή πώλησης από τον παραγωγό της πατάτας, έχει συμπιεστεί κάτω από 50λεπτά /κιλό.
Οι αθρόες εισαγωγές πατάτας αμφιβόλου ποιότητας και οι «ελληνοποιήσεις» αυξάνουν τον όγκο της αδιάθετης Ελληνικής πατάτας και προκαλούν με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς παραπλανώντας τους καταναλωτές.
Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής προτείνει:
- Εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας (λιμάνια, συνοριακούς σταθμούς), στα συσκευαστήρια, στους χώρους αποθήκευσης, στις λαχαναγορές στα σημεία λιανικής πώλησης.
- Συστηματική παρακολούθηση της διαδρομής από την εισαγωγή στη χώρα ως την πώληση, για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων με τον αποτελεσματικό έλεγχο όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών.
- Διενέργεια ελέγχων ιχνηλασιμότητας.
- Πραγματοποίηση αυστηρών φυτοϋγειονομικών ελέγχων, μακροσκοπικά και εργαστηριακά, για κάθε εισαγόμενο φορτίο πατάτας.
- Αύξηση των ελέγχων στα σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης για ψευδείς και παραπλανητικές ενδείξεις όσον αφορά τη χώρα προέλευσης και την αναγραφή σημάτων ΠΟΠ / ΠΓΕ (πατάτα κ. Νευροκοπίου ΠΓΕ, πατάτα ΠΓΕ Νάξου).
- Αυστηροποίηση του πλαισίου των διοικητικών κυρώσεων και προστίμων σε όσους επιχειρούν «ελληνοποιήσεις» προϊόντων και παραβιάζουν τη νομοθεσία περί ΠΟΠ και ΠΓΕ.
- Ειδικότερα για τις περιοχές του Νευροκοπίου, Άνω Βροντού και Ορεινή Σερρών όπου υπάρχουν αδιάθετες στις αποθήκες 10.000 τόνοι πατάτες προτείνουμε να διατεθούν για επισιτιστική βοήθεια.
- Άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταγραφή των εκτάσεων καλλιέργειας και των παραγόμενων ποσοτήτων πατάτας ώστε να γνωρίζουμε κάθε έτος τις διαθέσιμες ποσότητες.
Ολοκληρώθηκε η σημερινή (14/3/2023) διαμαρτυρία των πατατοπαραγωγών της Μεσσήνης στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.
Οι αγρότες έφτασαν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με τα τρακτέρ τους. Μεταξύ άλλων διαμαρτυρήθηκαν για τις παράνομες ελληνοποιήσεις αλλά και για την τιμή.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης, «η κινητοποίηση είχε επιτυχία και συμμετοχή. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους παραγωγούς της Μεσσήνης και Καλαμάτας για τη φετινή διάθεση της πατάτας, που αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της από τα τέλη Μαρτίου.
Φέτος υπάρχει μια πρωιμότητα στην καλλιέργεια λόγω των καιρικών συνθηκών και αναμένεται να έχουμε καλές αποδόσεις και ποσότητες. Οι πατατοπαραγωγοί όμως ζητούν ελέγχους στην αγορά γιατί οι εισαγωγές από την Αίγυπτο είναι ανεξέλεγκτες. Πολλές φορές κάποιοι ελληνοποιούν τις εισαγόμενες πατάτες.
Οι αγρότες της περιοχής «χτυπούν το καμπανάκι» πριν ξεκινήσει η διάθεση του προϊόντος για να μπορέσουν να έχουν μια τιμή που να καλύπτει το κόστος και ένα εισόδημα για να συνεχίσουν την καλλιέργεια».
Σε δυναμική κινητοποίηση στην Καλαμάτα θα προχωρήσει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, την Τρίτη (14/3), απαιτώντας άμεσα μέτρα αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών πατάτας. Όπως υποστηρίζει υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη φετινή παραγωγή της ανοιξιάτικης πατάτας και κίνδυνος εγκατάλειψης της καλλιέργειας.
Και προσθέτει: «Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί πατάτας της περιοχής μας, αφού πριν ακόμη καλά-καλά ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής οι μεγαλέμποροι τους χτύπησαν την πόρτα με τα γνωστά παιχνίδια, που συμβάλλουν στην πτώση της τιμής στον παραγωγό, με αθρόες εισαγωγές, παράνομες ελληνοποιήσεις, τεχνητές ελλείψεις στην αγορά κτλ.
Από την μια το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί, η τιμή των 0,35 με 0,50 λεπτών δεν αναπληρώνει τα χαμένα εισοδήματα τόσων ετών και δεν εξασφαλίζει το κόστος της φετινής παραγωγής και την επιβίωση των οικογενειών μας. Ενώ στον λαό θα καταλήγει πάλι με τιμές χρυσάφι πάνω του 1,20 ευρώ, αυτό καθιστά την χρονιά κομβική για την συνέχεια της καλλιέργειας. Από την άλλη εισάγουν ανεξέλεγκτες ποσότητες πατάτας Αιγύπτου αμφιβόλου ποιότητας, έτσι κρατούν χαμηλά τις τιμές στον παραγωγό, ενώ ταυτόχρονα σπρώχνουν στον καταναλωτή πανάκριβες ελληνοποιημένες πατάτες. Με αποκορύφωμα το ότι ο καταναλωτής τρώει αμφιβόλου ποιότητας προϊόν μιας και στις τρίτες χώρες χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί πολλά χρόνια τώρα στην Ε.Ε. Σχεδιάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, θα μας βρουν μπροστά τους, συγκεντρώνουμε από σήμερα τα τρακτέρ μας στο Δημαρχείο Μεσσήνης, με σκοπό την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας.
Δεν παζαρεύουμε τις ζωές των οικογενειών μας εδώ και τώρα απαιτούμε:
Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση.
Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων.
Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή.
Αυστηροί έλεγχοι τυχόν ελληνοποιήσεων αλλά και επιπλέον έλεγχος της ποιότητας των εισαγωγών, π.χ. η πατάτα Αιγύπτου ραντίζεται με απαγορευμένα φυτοφάρμακα.
Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους».
Στο μεταξύ το εμπόριο έχει «παγώσει» και δεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε για τις πατάτες Νευροκοπίου. Κανένας έλεγχος στις εισαγωγές και πτώση τιμών δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας. Και προσθέτει: «έχουν έρθει μεγάλες ποσότητες από Αίγυπτο. Επίσης αυτή την εποχή άρχισαν να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και οι πατάτες στις αποθήκες των παραγωγών δύσκολα μπορούν να συντηρηθούν. Ο συνεταιρισμός της Δράμας έχει ψυγεία και μπορεί να γίνει η συντήρηση της πατάτας αλλά αυξάνει το κόστος η τιμή του ρεύματος. Αυτή την εποχή δεν δίνουν οι έμποροι πάνω από 40 λεπτά για τις πατάτες. Αλλά το κυριότερο δεν δείχνουν εμπορικό ενδιαφέρον για να κάνουν αγορές».
H Ελάνκο Ελλάς είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη νέα συνεργασία της με την εταιρεία Servalesa του ομίλου De Sangosse.
H εταιρεία Servalesa ιδρύθηκε το 1980 με βασική της αρχή: «Σε έναν κόσμο όπου οι καταναλωτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την ποιότητα της διατροφής τους, σκοπός μας είναι να διασφαλίζουμε στους αγρότες ασφαλή, αειφόρα και κερδοφόρα αγροτική παραγωγή».
Το 2016 εντάχθηκε στον όμιλο εταιρειών της De Sangosse που αποτελεί ηγετική δύναμη στα προϊόντα βιολογικής γεωργίας. Στην παλέτα των προϊόντων της Servalesa περιέχονται βιοδιεγέρτες προσανατολισμένοι στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας των φυτών, μικροοργανισμοί και εξειδικευμένα προϊόντα θρέψης.
Η εταιρεία Servalesa δραστηριοποιείται με τα προϊόντα της σε περισσότερες από 50 χώρες και στόχος της είναι μέχρι το 2030 να συνεχίσει την δυναμική της ανάπτυξη στα βιοδραστικά προϊόντα διατηρώντας την Ηγετική της θέση
Ενημέρωση από την εταιρεία FMC Χημικά Ελλάς.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του πεπονιού υπαίθρου εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Θεσσαλονίκης για το διάστημα 1/03/2023 - 28/06/2023. Επίσης, για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του καρπουζιού υπαίθρου (καλλιέργειες καλυμμένες με πλαστικά φιλμ) εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Καβάλας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης και από τον κ. Γαϊτανίδη Κλήμη στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς για το διάστημα 13/02/2023 - 12/06/2023, αλλά και για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του μπρόκολου υπαίθρου εναντίον της Υλέμυιας (Delia radicum) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και από τον Σαπουντζόγλου Μάρκο στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για την περίοδο 1/06/2023-28/09/2023.
Δείτε αναλυτικά και τις σχετικές ανακοινώσεις της εταιρείας FMC Χημικά Ελλάς
Για την καλλιέργεια υπαίθριου πεπονιού
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του πεπονιού υπαίθρου εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Θεσσαλονίκης για το διάστημα 1/03/2023 - 28/06/2023.
Το καταστροφικό δυναμικό της αφίδας είναι γνωστό. Αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς και απομυζά τους χυμούς από όλα σχεδόν τα όργανα του φυτού. Κιτρινίσματα ή/και συστροφή φύλλων, πτώση ανθέων ή/και καρπών είναι τα συνήθη αποτελέσματα της προσβολής. Η αφίδα είναι επίσης και σοβαρός φορέας ιώσεων και η έγκαιρη αντιμετώπιση της είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η καλλιέργεια με επιτυχία. Το VERIMARK® 20 SC είναι εντομοκτόνο επαφής και στομάχου. Καταπολεμά όλα τα προνυμφικά στάδια και επιδεικνύει εξαιρετική ωο-προνυμφοκτόνο δράση. Περιέχει την δραστική ουσία cyantraniliprole, η οποία ανήκει στην χημική οικογένεια των ανθρανιλικών διαμιδίων και έχει ένα νέο τρόπο δράσης (IRAC group 28) μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την μειωμένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.
Η εφαρμογή του VERIMARK® 20 SC γίνεται με στάγδην άρδευση στα αρχικά στάδια προσβολής, κατά την εκκόλαψη των αυγών και την εμφάνιση των προνυμφών. Οι εφαρμογές μπορούν να ξεκινήσουν από το στάδιο των 2 φύλλων με δόση 37,5 κ.εκ/στρ. και μέχρι το πλήρες ξεσκέπασμα της καλλιέργειας. Το VERIMARK® 20 SC προσθέτει μια νέα λύση στην φυτοπροστασία του πεπονιού και θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία βοηθώντας τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.
Για την καλλιέργεια υπαίθριου καρπουζιού
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του καρπουζιού υπαίθρου (καλλιέργειες καλυμμένες με πλαστικά φιλμ) εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Καβάλας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης και από τον κ. Γαϊτανίδη Κλήμη στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς για το διάστημα 13/02/2023 - 12/06/2023.
Το καταστροφικό δυναμικό της αφίδας είναι γνωστό. Αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς και απομυζά τους χυμούς από όλα σχεδόν τα όργανα του φυτού. Κιτρινίσματα ή/και συστροφή φύλλων, πτώση ανθέων ή/και καρπών είναι τα συνήθη αποτελέσματα της προσβολής. Η αφίδα είναι επίσης και σοβαρός φορέας ιώσεων και η έγκαιρη αντιμετώπιση της είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η καλλιέργεια με επιτυχία. Το VERIMARK® 20 SC είναι εντομοκτόνο επαφής και στομάχου. Καταπολεμά όλα τα προνυμφικά στάδια και επιδεικνύει εξαιρετική ωο-προνυμφοκτόνο δράση. Περιέχει την δραστική ουσία cyantraniliprole, η οποία ανήκει στην χημική οικογένεια των ανθρανιλικών διαμιδίων και έχει ένα νέο τρόπο δράσης (IRAC group 28) μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την μειωμένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.
Η εφαρμογή του VERIMARK® 20 SC γίνεται με στάγδην άρδευση στα αρχικά στάδια προσβολής, κατά την εκκόλαψη των αυγών και την εμφάνιση των προνυμφών. Οι εφαρμογές μπορούν να ξεκινήσουν από το στάδιο των 2 φύλλων με δόση 37,5 κ.εκ/στρ. και μέχρι το πλήρες ξεσκέπασμα της καλλιέργειας. Το VERIMARK® 20 SC προσθέτει μια νέα λύση στην φυτοπροστασία του καρπουζιού και θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία βοηθώντας τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.
Για την καλλιέργεια μπρόκολου
ΘΕΜΑ: Verimark® 20SC κατ’ εξαίρεση έγκριση εναντίον της Yλέμυιας (Delia radicum) στην καλλιέργεια του μπρόκολου (Υ)
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του μπρόκολου υπαίθρου εναντίον της Υλέμυιας (Delia radicum) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και από τον Σαπουντζόγλου Μάρκο στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για την περίοδο 1/06/2023-28/09/2023.
Η Υλέμυια συνήθως προσβάλει τη βάση των φυτών όπου και αποθέτει τα αυγά της. Οι νεαρές προνύμφες μετά την εκκόλαψη τους εισέρχονται μέσα στο φυτό και ανοίγουν στοές. Ως αποτέλεσμα της προσβολής αυτής, το φυτό μπορεί να ξεραθεί εντελώς. Το VERIMARK® 20 SC είναι ένα εντομοκτόνο επαφής και στομάχου που καταπολεμά όλα τα προνυμφικά στάδια και παράλληλα επιδεικνύει εξαιρετική ωο-προνυμφοκτόνο δράση. Περιέχει την δραστική ουσία cyantraniliprole, η οποία ανήκει στην χημική οικογένεια των ανθρανιλικών διαμιδίων και έχει ένα νέο τρόπο δράσης (IRAC group 28) μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την εξασθενημένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.
Το VERIMARK® 20 SC της FMC, αποτελεί ένα νέο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό προϊόν για τον έλεγχο της Υλέμυιας, τη στιγμή που οι διαθέσιμες λύσεις για τον έλεγχο του συγκεκριμένου εντόμου είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Η εφαρμογή του μπορεί να γίνει με διαβροχή των φυταρίων στο στάδιο των 2 έως 5 φύλλων, 2-3 μέρες πριν τη μεταφύτευση. Η συνιστώμενη δόση είναι 15 κ.εκ προϊόντος ανά 1000 φυτάρια, εξασφαλίζοντας ότι όλο το προϊόν θα απορροφηθεί από τα φυτάρια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις συστάσεις σχετικά με το pH του ψεκαστικού διαλύματος. Το VERIMARK® 20 SC αποτελεί τη νέα λύση στην φυτοπροστασία του μπρόκολου και θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία, βοηθώντας παράλληλα τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων, αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.
Αύξηση παρουσίασαν το 2022 οι εισαγωγές πατάτας κατά 24,7%, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάσθηκαν από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Incofruit-Hellas.
Συγκεκριμένα έγιναν εισαγωγές 208.104 τόνων έναντι 166.930 τόνων το 2021. Οι περισσότερες εισαγωγές γίνονται από την Αίγυπτο. Και αυτή την περίοδο όμως γίνονται εισαγωγές πατάτας.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας, «έχουν γίνει και φέτος πολλές εισαγωγές πατάτας από Αίγυπτο. Μεγάλο ποσοστό της πατάτας που αγοράζεται αυτή την εποχή είναι εισαγόμενο. Το περίεργο είναι ότι πουθενά οι καταναλωτές δεν διαβάζουν στα ράφια της λιανικής για πατάτες προέλευσης Αιγύπτου. Θα πρέπει να μας πει κάποιος αρμόδιος που πάνε όλες αυτές οι πατάτες.
Από την άλλη το εμπόριο έχει «παγώσει» και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις πατάτες Νευροκοπίου. Η τιμή από τα 50 - 55 λεπτά το κιλό έχει πέσει στα 35 - 40 λεπτά. Φέτος για πρώτη φορά βλέπουμε τόσο μειωμένο εμπορικό ενδιαφέρον. Και θα πρέπει να σας επισημάνω ότι αυτή την εποχή δεν υπάρχει σε καμιά περιοχή της Ελλάδας φρέσκια πατάτα. Από τις αρχές Απριλίου θα βγουν στην αγορά οι πρώτες ελληνικές πατάτες από τα θερμοκήπια και θα ακολουθήσουν οι πρώιμες της Μεσσηνίας.
Ακόμη έχουμε απούλητο στην Δράμα το 8% της περσινής παραγωγής, δηλαδή περίπου 8 έως 10 χιλιάδες τόνους. Όσο θα αυξάνει η θερμοκρασία τόσο θα είναι δύσκολο να συντηρηθεί το προϊόν. Αν και υπάρχει ζήτηση για πατάτα κινδυνεύει να μείνει απούλητη η παραγωγή μας. Ζητάμε επιτέλους οι καταναλωτές να γνωρίζουν την προέλευση της πατάτας που αγοράζουν. Οι φυτεύσεις στο οροπέδιο της Δράμας θα ξεκινήσουν από τον Απρίλιο».
Τη νομοθετική ρύθμιση των Εθνικών Ανόργανων Λιπασμάτων ζητά ο ΣΠΕΛ (Σύνδεσμος Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων) με επιστολή του στο ΥπΑΑΤ.
Εκπρόσωποι του ΣΠΕΛ αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι «δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα της θέσπισης νέας νομοθετικής εθνικής ρύθμισης για τα ανόργανα λιπάσματα, που υπήρχαν στον ΕΚ 2003/2003. Μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, απέστειλε νέα επιστολή στην Αρμόδια Υπηρεσία και στην Πολιτική Ηγεσία. Όπως αναφέρει στην επιστολή ο κλάδος των λιπασμάτων είναι εγκλωβισμένος σε ένα αναχρονιστικό και άκρως γραφειοκρατικό εθνικό νομοθετικό πλαίσιο που έγινε πριν 20 χρόνια.
Η νέα ΚΥΑ έληξε στις 16/12/2022 και δεν έχει ανανεωθεί. Οπότε τώρα ισχύει η παλιά ΚΥΑ του 2002. Οι άδειες ενός νέου προϊόντος μπορούν να δοθούν είτε με την εθνική νομοθεσία είτε με την ευρωπαϊκή αλλά και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει γραφειοκρατικό πρόβλημα. Και μιλάμε για τα ανόργανα λιπάσματα, που αντιπροσωπεύουν το 85% της αγοράς λιπασμάτων».
Εθνική νομοθεσία
Για κάθε νέο προϊόν θα πρέπει να κατατεθεί εθνικός φάκελος και η αρμόδια επιτροπή (ΤΕΓΕΛ) θα πρέπει να συνεδριάσει για να δώσει την έγκριση. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να φτάσει 6 έως 8 μήνες. Αλλά για να υπάρξει έγκριση πρέπει να συνεδριάσει η ΤΕΓΕΛ, που εδώ και δύο μήνες δεν το έχει κάνει.
Ευρωπαϊκή νομοθεσία
Πρέπει να καταθέσει την αίτηση στην αρμόδια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αρχικά ζητούσαν να κατατίθεται στην πλατφόρμα η Δήλωση Βαρέων Μετάλλων των προϊόντων λίπανσης, στη συνέχεια η Δήλωση Συμμόρφωσης και τώρα ζητείται η ετικέτα των προϊόντων. Έχει δημιουργηθεί μια άτυπη διαδικασία προέγκρισης από υπάλληλο του ΥπΑΑΤ, κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
Επιστολή
Η επιστολή του ΣΠΕΛ προς Δ/ση Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μίχος Κων/νος Τμήμα Λιπασμάτων και Εδαφολογίας-ΥπΑΑΤ, κ. Μπαρδάκου, κ. Βλάχου, κ. Γιαννόπουλο, αναφέρει τα εξής:
Αξιότιμοι κύριοι,
Θεωρούμε απαράδεκτη και εξόχως εμπαικτική τη στάση του ΥπΑΑΤ έναντι ολόκληρου σχεδόν του κλάδου των λιπασμάτων, για το θέμα που μας ταλανίζει εδώ και μήνες.
Η στάση σας αυτή, πλέον εγείρει ερωτηματικά περί των προθέσεων σας, εάν δηλαδή πραγματικά υπάρχει η βούληση επίλυσης ή πρόκειται περί διαβεβαιώσεων κενών περιεχομένου με στόχο τον εφησυχασμό μας. Αποτέλεσμα, να είναι ο κλάδος εγκλωβισμένος σε ένα αναχρονιστικό και άκρως γραφειοκρατικό εθνικό νομοθετικό πλαίσιο που έγινε πριν 20 χρόνια, χωρίς καμία πρακτική ενέργεια που θα επιφέρει επίλυση του θέματος.
Παρά τις ως πρόσφατα ρητές διαβεβαιώσεις τόσο της Πολιτικής Ηγεσίας όσο και της Αρμόδιας Υπηρεσίας οτι θα υπάρξει νέα Υπουργική Απόφαση για ένα πιο σύγχρονο απλοποιημένο νέο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για την κυκλοφορία των συγκεκριμένων ανόργανων λιπασμάτων, δεν έχει γίνει καμία πρόοδος. Τονίζουμε οτι αυτά, τα ανόργανα λιπάσματα, που αιτούμαστε να ρυθμιστούν, καλύπτονταν για 20 χρόνια με τον ΕΚ 2003/2033 και αντιπροσωπεύουν το 85% της αγοράς λιπασμάτων.
H παρούσα Εθνική νομοθεσία (ΚΥΑ 291180/11034/02) αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ανεπαρκής αφενός εξαιτίας της μεγάλης κωλυσιεργίας της ΤΕΓΕΛ, (έχει να συνεδριάσει από 16 Δεκεμβρίου!!) αλλά και αφετέρου λόγω της κατακόρυφης αύξησης των αιτήσεων των εταιρειών λιπασμάτων για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας εθνικών λιπασμάτων (νέου τύπου).
Ο μεγαλύτερος όγκος των αιτήσεων αφορούν τα εν λόγω σκευάσματα ανόργανων λιπασμάτων και παρά το αίτημα του ΣΠΕΛ, στις 11/1/23, στην Αρμόδια Υπηρεσία για πιο συχνή σύγκλιση της ΤΕΓΕΛ, πάλι δεν υπάρχει καμία επιτάχυνση των διαδικασιών. Όχι μόνο δεν υπάρχει πρόνοια για τη λύση του προβλήματος, αλλά υπάρχει και εσφαλμένη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1009/2019.
Οι εταιρείες καλούνται να δηλώνουν στην ψηφιακή πλατφόρμα των λιπασμάτων, όσα από τα λιπάσματα κυκλοφορούν με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1009/2019, ενώ έχει δημιουργηθεί μια άτυπη διαδικασία προέγκρισης, κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, και έχει ρητά διευκρινιστεί και από την ΕΕ.
Στην αρχή ζητούσαν να κατατίθεται στην πλατφόρμα η Δήλωση Βαρέων Μετάλλων των προϊόντων λίπανσης, στη συνέχεια η Δήλωση Συμμόρφωσης και τώρα ζητείται η ετικέτα των προϊόντων! Και όλα αυτά όχι με επίσημα έγγραφα, ώστε να ξέρουν οι εταιρείες λιπασμάτων τι πρέπει να κάνουν. Είναι προφανές ότι υπάρχει μια γενικότερη σύγχυση στον κλάδο.
Σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση εξακολουθεί και βάλλει τη γεωργία αυξάνοντας το κόστος παραγωγής, αναρωτιόμαστε γιατί δημιουργούνται τέτοια προσκόμματα στον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων και γιατί δεν προβαίνετε στην απλοποίηση της εθνικής νομοθεσίας. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να πλήττεται η βιωσιμότητα των εταιρειών, και η επιχειρηματικότητα, να περιορίζονται οι επιλογές του Έλληνα αγρότη, και να δημιουργούνται παραπλανητικά δημοσιεύματα για την ποιότητα των λιπασμάτων αυξάνοντας εν τέλει το κόστος παραγωγής.
Ως ΣΠΕΛ και εκπροσωπώντας σχεδόν το σύνολο των Ελληνικών Εταιρειών και όλες τις Πολυεθνικές Εταιρείες λιπασμάτων, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, εκφράζει για μία ακόμη φορά την έντονη δυσαρέσκεια των μελών μας, και αιτείται την άμεση επίλυση του θέματος, όπως επανειλημμένα έχετε δεσμευτεί, δηλαδή:
1. την άμεση επίλυση του θέματος των πρώην λιπασμάτων ΕΚ για την εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.
2. την προσαρμογή στον Κανονισμό 1009/2019 χωρίς καταχρηστικές επινοήσεις, που μόνο σκοπό έχουν την αύξηση της γραφειοκρατίας και την αναποτελεσματικότητα των ελέγχων.
Η ομάδα παραγωγών Θυμαριάς Κοιλάδας Ελλησπόντου μετρά φέτος 19 χρόνια λειτουργίας.
Στο 19ο έτος λειτουργίας μπήκε φέτος η ομάδα παραγωγών πατάτας - Γαία Ελλησπόντου, που έχει έδρα στην ορεινή Κοζάνη και ασχολείται με την καλλιέργεια πατάτας.
Την περσινή χρονιά, όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, εκ μέρους της ομάδας ο κ. Θέμης Σαρηκυριακίδης, ήταν μια πολύ καλή για τις αποδόσεις και τις τιμές παραγωγού στην πατάτα, καθώς έφτασαν ακόμα και τα 55 λεπτά το κιλό, παρά το γεγονός ότι καταγράφηκαν και απώλειες από χαλαζόπτωση στην περιοχή.
Πέντε μέλη με 500 στρέμματα και τη νέα χρονιά
Συνολικά η ομάδα έχει πέντε μέλη - παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν 500 στρέμματα με ανοιξιάτικη πατάτα. Και τη νέα χρονιά τα στρέμματα θα είναι στο ίδιο επίπεδο, τονίζει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Σαρηκυριακίδης, σημειώνοντας πως η φύτευση θα γίνει το Μάρτιο, με την συγκομιδή από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο. Κύρια ποικιλία που καλλιεργούν τα μέλη της ομάδας, είναι η Spunta, καθώς η συγκεκριμένη πατάτα, έχει μεγάλη ζήτηση από την αγορά της Αθήνας, προσθέτει ο ίδιος.
Σχέδια για πουρέ και νιφάδες πατάτας
Μέχρι και σήμερα η ομάδα παραγωγών διαθέτει την παραγόμενη πατάτα στην εγχώρια αγορά, όμως έχει διάφορες προτάσεις και σκέπτεται και τις εξαγωγές. Όπως εξηγεί ο κ. Σαρηκυριακίδης, η ομάδα έχει καταθέσει αιτήσεις για ένταξη σε διάφορα προγράμματα, με σκοπό να κάνει νέα γραμμή παραγωγής και να εισέλθει στην αγορά νέων προϊόντων. «Μέχρι και σήμερα δίνουμε την πατάτα στη χονδρική, όμως τώρα πλέον υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό, όπως Κίνα, Ινδίες κ.λπ. και για άλλα προϊόντα πατάτας, όπως είναι ο πουρές και ακόμα πιο πρωτοποριακά, οι νιφάδες πατάτας, που μας ζητάνε από το εξωτερικό. Μέχρι τώρα έχουμε ενταχθεί σε πρόγραμμα και έχουμε κάνει και ένα κτήριο για τις ανάγκες μας 3.000 τετραγωνικών μέτρων», σημειώνει.
Το ύψος των επενδύσεων της εν λόγω ομάδας αγγίζει τα 2.500.000 ευρώ, ενώ όπως λέει ο κ. Σαρηκυριακίδης, στόχος είναι να γίνουν κι άλλα αναπτυξιακά έργα.
Αυξημένο κοστολόγιο κατά 30-35% στην ανοιξιάτικη πατάτα.
Με προσδοκίες για έναρξη τιμών στην πατάτα γύρω στα 60 λεπτά πορεύονται οι χιλιάδες πατατοπαραγωγοί της χώρας, που έχουν να αντιμετωπίσουν τα υπέρογκα κόστη παραγωγής.
Ο κ. Γιώργος Γκούμας από την Agrexpo δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο «οι πρώτες πατάτες της σεζόν βγαίνουν στην Καλαμάτα. Τις φυτεύσεις τις πρώιμες τις ξεκινήσαμε εδώ στις 15 Νοεμβρίου και διήρκησαν ως τα τέλη Νοεμβρίου ενώ μετά από μια διακοπή λόγω βροχών, άρχισαν πάλι αρχές Δεκεμβρίου, για να ολοκληρωθούν στο τέλος του μήνα. Η μείωση στις καλλιεργούμενες σήμερα εκτάσεις είναι στο 20% βάσει των πωλήσεων πατατόσπορου, όμως αν συνεχίσει καλά ο καιρός, οι αναμενόμενες αποδόσεις ανά στρέμμα, θα είναι πιο υψηλές από πέρσι. Φέτος οι πρώτες πατάτες την άνοιξη και συγκεκριμένα στα τέλη Μαρτίου αναμένονται νωρίτερα τουλάχιστον 20 ημέρες, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Το κοστολόγιο είναι αυξημένο 30-35%, αλλά η ποιότητα είναι εξαιρετική στις εαρινές πατάτες. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι τελευταίες πατάτες που δόθηκαν εδώ στα τέλη Ιανουαρίου, έπιασαν τιμές έως 60 λεπτά στον παραγωγό και οι Αιγυπτιακές έρχονται σήμερα σε λιμάνι με τιμή 50 λεπτά, τότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε πως η πατάτα Καλαμάτας, θα πρέπει να ξεκινήσει το λιγότερο με τιμή στα 60 λεπτά το κιλό στον παραγωγό. Σήμερα δεν υπάρχει πατάτα προς διάοθεση εδώ. Εκτιμώ πως οι τιμές θα είναι ανταγωνιστικές, ώστε επιτέλους και ο παραγωγός να βοηθηθεί να συνεχίσει την καλλιέργεια. Φέτος είναι εξαιρετική κρίσιμη χρονιά για την συνέχιση ή όχι της καλλιέργειας πατάτας στην Καλαμάτα. Σημειώνουμε πως τη δεκαετία του '90 είχαμε 8.000 στρέμματα με πατάτα και σήμερα μόλις 2.000 στρέμματα, δηλαδή υπάρχει μείωση 75%. Κυριότερες ποικιλίες είναι η Spunta, που έχει μερίδιο εδώ 50% και μετά οι Voyager και η Farida. Η πατάτα Καλαμάτας εξάγονταν παλιότερα κυρίως στη Γερμανία και τώρα πλέον σε Πολωνία, Τσεχία. Το κόστος στην εαρινή πατάτα έχει ανέλθει με τις γενικότερες ανατιμήσεις στα 1.200 ευρώ ανά στρέμμα».
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σπύρος Μπαλαλάς, μεγαλοπαραγωγός πατάτας από τη Λακκόπετρα του νομού Αχαΐας: «οι πρώτες πατάτες αναμένονται στις αρχές Απριλίου, 5-10 του μήνα. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι σχεδόν σταθερές σε σχέση με πέρσι, ίσως με μια ανεπαίσθητη μείωση. Πατάτες τώρα δεν έχουμε και αναμένουμε τη νέα παραγωγή. Οι τελευταίες πατάτες πουλήθηκαν γύρω στα 50 λεπτά στον παραγωγό».
Τέλος, ο κ. Συμεών Μπουτσάκης, πατατοπαραγωγός από το Οροπέδιο Λασηθίου τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι στο νομό μέχρι πρότινος έμπαιναν γύρω στα 10.000 - 12.000 στρέμματα με πατάτα, όμως τώρα πλέον μπαίνουν γύρω στα 7.000 με 8.000 λόγω των χαμηλών τιμών και του αυξημένου κόστος παραγωγής. Οι πρώτες φυτεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στην περιοχή στα μέσα Απριλίου και η πρώτη συγκομιδή στις αρχές Αυγούστου. Το κόστος παραγωγής, σύμφωνα με τον κ. Μπουτσάκη έχει φύγει πάνω από τα 1.000 ευρώ λόγω των ανατιμήσεων στις εισροές. Πέρσι ο μέσος όρος τιμής παραγωγού, λέει ο ίδιος, ήταν γύρω στα 50 λεπτά και με μια απόδοση στους 4 τόνους, άφηνε κέρδος η καλλιέργεια.
Την καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα στην Αθήνα ο Σύνδεσμος Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ).
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε, σύσσωμος ο κλάδος των λιπασμάτων, μαζί με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, όλων των παραγωγικών φορέων και του Τύπου.
Ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ, κ. Δημήτρης Ρουσσέας, αφού ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους δήλωσε τα εξής: «Αντιπροσωπεύουμε σχεδόν όλες τις Ελληνικές εταιρείες, όλες τις πολυεθνικές εταιρείες και γίνεται πραγματικά μια εξαιρετική δουλειά στον τομέα της επιμόρφωσης, γνώσης, καινοτομίας, της ενημέρωσης. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το έργο μας ως κλάδος, θα πω όμως ότι αυτά τα χρόνια, έχουμε παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μετέπειτα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και κυρίως της ενεργειακής κρίσης, είχαμε και ένα νέο νομοθετικό περιβάλλον στην Ευρώπη, ένα νέο κανονισμό, μια νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, μια νέα στρατηγική της Ευρώπης για τη γεωργία. Η οποία ΕΕ, βλέπουμε πως αλλάζει τον τρόπο σκέψης της για τον αγροτικό τομέα. Καλούμαστε να παράξουμε περισσότερα προϊόντα και πιο ποιοτικά, αλλά με λιγότερες εισροές. Σε αυτή τη νέα κατάσταση, ο κλάδος των λιπασμάτων έχει απάντησει με τις νέες τεχνολογίες και με τις καινοτομίες. Εμείς, είμαστε κοντά στα μέλη μας να τα ενημερώσουμε, αυτό κάνουμε και τολμώ να πω ότι πρόσφατα έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα σεμινάρια -τολμώ να πω σε όλη την ΕΕ- με εκπροσώπους της ΕΕ για το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό, με εκπροσώπους της ΕΕ, φορέων πιστοποιητικών κ.λπ. Αυτό που ζητάμε από την πολιτική ηγεσία είναι κι έναν ευέλικτο εθνικό νόμο, έναν αποτελεσματικό εθνικό νόμο. Έχουμε εθνικό νόμο, αλλά είναι λίγο παρωχημένος και πρέπει να αναπροσαρμοστεί. Πιστεύω ότι είναι στο δρόμο, για να γίνει αυτό σύντομα. Από κει και πέρα,, θέλω να εξάρω τη συμμετοχή των μελών μας και των μελών του Διοικητικού μας Συμβουλίου, σε δράσεις όπως αυτές για τους πυρόπληκτους της βόρειας Εύβοιας που είναι σημαντική και πολύ αποτελεσματική». Ο κ. Ρουσσέας αναφέρθηκε επίσης στις συνεργασίες που έχει αναπτύξει ο ΣΠΕΛ, με πολλούς φορείς, τη βιομηχανίας κ.λπ. και με πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού, ενώ εξέφρασε και τη συμπάθειά του στον δοκιμαζόμενο -από τους σεισμούς- Τουρκικό λαό.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος, σημειώνοντας τα ακόλουθα: «Εύχομαι και στο μέλλον να έχουμε τη δυνατότητα για τέτοιες εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, καθώς δυο χρόνια, λόγω του κορονοϊού, τη χάσαμε. Τα γεγονότα που συνέβησαν διεθνώς, αλλά και στην ΕΕ, μας οδήγησαν στο να αναπροσαρμόσουμε τις προτεραιότητές μας. Εκεί που κάποια πράγματα ήταν δεδομένα, τέθηκαν ξαφνικά, ερωτηματικά για την επισιτιστική επάρκεια. Όλες οι χώρες και εμείς θέσαμε σε εφαρμογή νέες στρατηγικές. Ο κλάδος των λιπασμάτων είναι βασικός για την παραγωγή τροφίμων». Εν συνεχεία, άφησε παράθυρο για αλλαγές, σημειώνοντας πως: «Θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, που είναι και δικός μας κανονισμός, δηλαδή να πάμε σε βιώσιμα, καινοτόμα συστηματα και πράσινα, όπως γίνεται στο εξωτερικόν, να δώσουμε βάρος στην παραγωγή με φιλικούς για το περιβάλλον τρόπους, να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία, τη χημική βιομηχανία. Έχουμε δυνατότητα για υπουργικές αποφάσεις. Είμαστε όμως, πριν από τις εκλογές. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες χρειάζονται καλή διαβούλευση».
Χαιρετισμό απηύθηνε και η παριστάμενη γενική γραμματέας του ΥπΑΑΤ, κ. Χριστιάνα Καλογήρου, δίνοντας βάση στα νέα δεδομένα, που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή για τον κλάδο, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο γεωπόνος και πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Φάνης Κουρεμπές, αφού ευχήθηκε καλή χρονιά και συνεχάρη τον ΣΠΕΛ και τα μέλη του για τη δουλειά τους, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα της καινούργιας ΚΑΠ, αλλά και στην αναγκαιότητα μείωσης του κόστους παραγωγής. Το φλουρί της βασιλόπιτας κέρδισε η διευθύντρια του ΣΠΕΛ, κα Φωτεινή Γιαννακοπούλου.
Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη (26/01), η ειδική ενημερωτική εκδήλωση της FARMA-CHEM στη Λάρισα.
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου GRECOTEL LARISSA IMPERIAL, οι συνεργάτες γεωπόνοι από την περιοχή της Θεσσαλίας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Παρουσίαση του ζιζανιοκτόνου σιτηρών ALTIVATE 6 WG και νέων προϊόντων της FARMA-CHEM SA».
Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Γεώργιος Μπουρίτης, Commercial Director της FARMA-CHEM SA όπου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και διαβεβαίωσε ότι το δίκτυο της FARMA-CHEM για μια ακόμη χρονιά θα συνεχίσει να στέκεται σθεναρά στο πλάι των συνεργατών του αντιμετωπίζοντας με ευελιξία κάθε μελλοντική πρόκληση. Κατόπιν, τον λόγο πήρε ο κ. Βασίλειος Μυλωνάς, Αντιπρόεδρος και CEO της FARMA-CHEM SA όπου ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους συνεργάτες για τη θερμή συμμετοχή τους στην εκδήλωση και για την αμοιβαία και ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η ενδιαφέρουσα ομιλία της κα Σοφίας Παπαδημητρίου, Managing Director της FARMA-CHEM, η οποία τοποθέτησε στο επίκεντρο της παρουσίασής της την επιτυχημένη ανάπτυξη της FARMA-CHEM SA και σύστησε τα νέα προϊόντα της εταιρείας καθώς και αυτά που πρόκειται να διατεθούν στο άμεσο μέλλον.
Η παρουσίαση έκλεισε με τους εκπροσώπους του τεχνικού τμήματος της εταιρείας, οι οποίοι παρουσίασαν αναλυτικά το «δυνατό όπλο» της FARMA-CHEM για τη νέα χρονιά, το νέο και πολλά υποσχόμενο ζιζαντιοκτόνο, ALTIVATE 6 WG και τη σωστή χρήση του για την αντιμετώπιση των ζιζανίων σε καλλιέργειες σίκαλης, μαλακού σιταριού και τριτικάλε.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα πλούσιο δείπνο, όπου οι αγαπητοί συνεργάτες - φίλοι της FARMA-CHEM είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εξαιρετικές γεύσεις από την κουζίνα του Imperial Palace στη Λάρισα, να διασκεδάσουν και να ανταλλάξουν μεταξύ τους εμπειρίες και απόψεις.
Η FARMA-CHEM και τη νέα χρονιά συνεχίζει να είναι δίπλα στους συνεργάτες της παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, ποιοτικά προϊόντα και συνεχή εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη.