«Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης καταστροφής, με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ρόδο, στην Αττική, στην Κορινθία και στην υπόλοιπη Ελλάδα», τονίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ κ. Νίκος Κακαβάς.
Και προσθέτει: «πυρκαγιές που, εκτός από τη βαθιά και ανείπωτη θλίψη που προκαλούν σε όλο τον ελληνικό λαό, δημιουργούν κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, με άμεσες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας αλλά και της υγείας των κατοίκων των πληγέντων (και όχι μόνο) περιοχών.
Βρίσκομαι, δυστυχώς, στη δυσάρεστη θέση να επαναλάβουμε τις προτάσεις που είχαμε κάνει μετά την καταστροφή στο Μάτι και τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, οι οποίες όμως αγνοήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από την πολιτεία διαχρονικά. Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας να γίνει αξιολόγηση των υπαρχόντων σχεδίων αντιπυρικής προστασίας και της επιχειρησιακής εφαρμογής τους, ώστε να υπάρξει απόδοση ευθυνών για την καταστροφή που συντελέστηκε, όπου κι αν αυτές ανήκουν. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα δράσεις για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών (οι οποίες θα βοηθήσουν και στην προστασία από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα), με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Όσον αφορά τη γενικότερη πολιτική για τις δασικές πυρκαγιές, επισημαίνουμε ότι: Το μοντέλο δασοπυρόσβεσης που εφαρμόζεται σήμερα, έχει πλέον αποδεδειγμένα αποτύχει. Και αυτό κρίνοντας όχι με βάση τον αριθμό των πυρκαγιών που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε χρόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά με βάση το κόστος που αυτές έχουν σε οικονομικούς πόρους και στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων. Έχει αποδειχθεί ότι το κόστος καταστολής είναι 30 φορές μεγαλύτερο από το κόστος πρόληψης.
Επιβάλλεται άμεσα η σύνταξη Επιχειρησιακών Σχεδίων Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών και Φυσικών Καταστροφών ανά Δασαρχείο, που να περιλαμβάνει τη σύνδεση και την ένταξη του αγροτικού χώρου και πληθυσμού στο σχεδιασμό αυτό, ώστε να θωρακιστεί το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας. Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα που έχει οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές προεκτάσεις και ανθρώπινες ζωές.
Επειδή είδαμε, όπως συνήθως, να διακινούνται σε ορισμένες περιπτώσεις αρνητικά σχόλια σε βάρος των Δασικών Υπηρεσιών, τονίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο 2612/1998 στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δασών ανήκει η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
Εκφράζουμε την βαθειά θλίψη μας για τον θάνατο των αεροπόρων και των συμπολιτών μας. Συγχαίρουμε τους Πυροσβέστες, Σώματα Ασφαλείας, Στρατό, τους Εθελοντές, τους Πολίτες και τους Γεωτεχνικούς και τους Εργαζόμενους στα Δασαρχεία που δίνουν την καθημερινή τους μάχη.
Ζητούμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναδιοργάνωσης των Δασικών Υπηρεσιών και να προσλάβει επιτέλους ειδικούς επιστήμονες (Δασολόγους και Δασοπόνους) οι προσλήψεις των οποίων βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά και Δασοφύλακες. 8. Επειδή ο νόμος 2612/1998 εκ του αποτελέσματος όχι μόνο απέτυχε αλλά είναι υπεύθυνος για τις καταστροφές και τους θανάτους, για αυτό επιβάλλεται η πλήρης υιοθέτηση των προτάσεων-λύσεων όπως έχει πολλές φορές υποβάλλει στους Πολιτικούς το Α΄/θμιο Σωματείο μας η Π.Ε.Δ.Δ.Υ. (Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων)».
Χωρίς ελέγχους από στελεχωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν μπορεί να έχει μέλλον η ελληνική κτηνοτροφία. Η πρόληψη και ο έλεγχος των νοσημάτων απαιτεί κτηνιατρικές υπηρεσίες με επαρκές κτηνιατρικό προσωπικό.
Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Κ.Δ.Υ.), με αφορμή τα κρούσματα Πανώλους και Ευλογιάς των μικρών μηρυκαστικών, που εμφανίστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, τονίζει για ακόμη μια φορά τα συστηματικά προβλήματα που οφείλει να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία, ώστε να υπάρχει μέλλον για την ελληνική κτηνοτροφία.
Τα κρούσματα της Πανώλους σε όλη την Ελλάδα, αλλά και της Ευλογιάς στην Θράκη είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των νοσημάτων των ζώων που έχουν εμφανιστεί στην χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Νοσήματα υποχρεωτικής δήλωσης για τα οποία προβλέπεται η λήψη αυστηρών μέτρων αντιμετώπισης, που περιλαμβάνει περιορισμό στις μετακινήσεις και στη διάθεση των προϊόντων, με συντριπτικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφική παραγωγή και φτάνει έως την θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων.
Η πρόληψη και ο έλεγχος αυτών των νοσημάτων απαιτεί κτηνιατρικές υπηρεσίες με επαρκές κτηνιατρικό προσωπικό, καθώς και διάθεση πόρων, όπως αυτοκίνητα, υγειονομικό υλικό, μέσα θανάτωσης και υγειονομικής ταφής.
Αντί αυτών οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της πρώτης γραμμής, αλλά και αυτές που συνδράμουν με ουσιαστικό ρόλο, όπως τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια και φυσικά οι κεντρικές υπηρεσίες της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής είναι δραματικά υποστελεχωμένες.
Οι κτηνίατροι Δημόσιοι Λειτουργοί όλο αυτό το διάστημα με απόλυτο επαγγελματισμό και αυταπάρνηση πράξαμε το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε.
Παρόλα αυτά, δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε πλέον πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες μας.
Δεν μπορούμε να ανεχτούμε την εργαλειοποίηση του κλάδου για να υπηρετηθεί το «success story» της πολιτικής ηγεσίας, όταν ταυτόχρονα, για παράδειγμα, δεν πράττεται το αυτονόητο, δηλαδή η επαναχορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος, το οποίο σταμάτησε να χορηγείται λόγω των μνημονιακών πολιτικών.
Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να ανεχτούμε και τη στοχοποίηση του κλάδου με θεωρίες στα όρια της συνωμοσιολογίας που διακινούνται προκειμένου να αποκομίσουν κάποιοι αλλότρια οφέλη (πολιτικά και άλλα), εμφανιζόμενοι ως κήνσορες και καταγγέλλοντες ή ακόμα και ως εκπληττόμενοι από τα συστηματικά προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων προειδοποιεί για ακόμη μια φορά ότι δεν μπορεί να υπάρξει αύριο για την Ελληνική Κτηνοτροφία χωρίς ισχυρές και στελεχωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Πρέπει όλοι να καταλάβουν, πριν να είναι πολύ αργά, ότι οι κτηνίατροι Δημόσιοι Λειτουργοί δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης.
Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση με τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά αναγνώρισης των Οργανώσεων Παραγωγών (Ορ.Π.), των Ομάδων Παραγωγών (Ομ. Π) και των Ενώσεών τους (Ε.Ο.Π.).
Για την αναγνώριση τους το νομικό πρόσωπο υποβάλλει στην υπηρεσιακή μονάδα της Περιφερειακής Ενότητας (ΔΑΟΚ) στην εδαφική περιφέρεια της οποίας έχει την έδρα του, αίτηση που απευθύνεται στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Αναγνώρισης.
Στην αίτηση αναγράφονται υποχρεωτικά η επωνυμία του, ο αριθμός του Φορολογικού του Μητρώου καθώς και ο αριθμός του αντίστοιχου Μητρώου που τηρείται από τις αρμόδιες Αρχές.
Η αίτηση για την αναγνώριση των Ομ.Π. και των Ο.Π. συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Αναλυτική κατάσταση των μελών, φυσικών και νομικών προσώπων του ν.π. της Ομ.Π ή Ο.Π., με τον Α.Φ.Μ. τους και την ελάχιστη αξία εμπορευθείσας παραγωγής του/των προϊόντων προς αναγνώριση.
β) Απόσπασμα Πρακτικών του αρμοδίου για τη λήψη σχετικών αποφάσεων οργάνου του νομικού προσώπου (ν.π.), από το οποίο προκύπτει η έγκριση σύστασης και λειτουργίας της Ομ.Π. ή Ο.Π.
γ) Απόσπασμα πρακτικών του αρμοδίου για τη λήψη σχετικών αποφάσεων οργάνου του ν.π., από το οποίο προκύπτει ότι καταρτίσθηκε-ψηφίστηκε το καταστατικό λειτουργίας.
δ) Καταστατικό λειτουργίας της Ομ.Π. ή Ο.Π., υπογεγραμμένο από όλα τα μέλη της Ομ.Π. ή Ο.Π., στο οποίο προβλέπονται τουλάχιστον τα ακόλουθα:
αα) την υποχρέωση των παραγωγών-μελών της Ομ.Π ή Ο.Π. να εφαρμόζουν τους κανόνες που θεσπίζει η Ομ.Π. ή Ο.Π. και τις διαδικασίες για τον καθορισμό, την έγκριση και την τροποποίηση των κανόνων αυτών, όπως καθορίζονται στο καταστατικό,
ββ) την υποχρέωση των μελών να καταβάλλουν τις χρηματικές εισφορές που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της Ομ.Π. ή Ο.Π. και να διακινούν εφόσον έχουν εμπορική ιδιότητα μέσω της Ομ.Π. ή Ο.Π τουλάχιστον το 80% της παραγωγής τους,
γγ) το μέγιστο ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου και των μεριδίων που κατέχει φυσικό ή νομικό πρόσωπο μέλος της Ομ.Π. ή Ο.Π. ώστε να διασφαλίζεται η δημοκρατική λειτουργία αυτής. Το εν λόγω ποσοστό δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το 20%, ανεξάρτητα αν τα μέλη αυτά συμμετέχουν με μεγαλύτερο μερίδιο διάθεσης προϊόντων στην Ομ.Π. ή Ο.Π.,
δδ) την επιβολή κυρώσεων στα μέλη της Ομ.Π. ή Ο.Π., σε περίπτωση παραβάσεων των υποχρεώσεών τους, που απορρέουν από το Καταστατικό λειτουργίας,
εε) τους κανόνες για την αποδοχή νέων μελών, την οικειοθελή αποχώρηση μελών, τη διαγραφή μελών καθώς και την ελάχιστη διάρκεια της συμμετοχής στην Ομ.Π. ή Ο.Π. η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός έτους.
Ως περίοδος αναφοράς για τον υπολογισμό της Αξίας Εμπορευθείσας Παραγωγής (ΑΕΠ) λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος της εμπορευθείσας αξίας παραγωγής των δύο προηγούμενων ημερολογιακών ετών από την ημερομηνία αναγνώρισης της Ομ.Π. ή Ο.Π.
Στον τομέα των νωπών οπωροκηπευτικών, ως περίοδος αναφοράς για τον υπολογισμό της Αξίας Εμπορευθείσας Παραγωγής (ΑΕΠ) λαμβάνεται υπόψη το έτος ν-2, όπου ν το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης.
Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
Στην Θεσσαλονίκη θα βρεθεί, την Τρίτη (27/8), ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τις καθιερωμένες συναντήσεις με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης.
Μεταξύ των φορέων θα έχει συνάντηση με το Περιφερειακό Παραρτήματο Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Αθανάσιος Σαρόπουλος επισκέφτηκε σήμερα Δευτέρα (26/8) το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Μακεδονία, προκειμένου να ενημερώσει την αρμόδια Συντονίστρια κ. Έλενα Σώκου σχετικά με την υποβολή Υπομνήματος των προτάσεων των οκτώ (8) Ομάδων Εργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πρωτογενή παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον στη γεωγραφική περιοχή του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (Ημαθία, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική), στο οποίο επισυνάπτονται και τα Πορίσματα – Εκθέσεις των Ομάδων Εργασίας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της αυριανής σύσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Υπουργών της Κυβέρνησης με τους επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το υποβληθέν Υπόμνημα, η κλιματική κρίση που βιώνουμε δεν είναι η κλιματική αλλαγή - μεταβολή που πάντα υπήρχε μέσα στην ιστορία της γης. Είναι μία πολύ πιο οξεία και ταχεία στην εκδήλωσή της, αλλά και ανθρωπογενής στην προέλευσή της, μεταβολή του κλίματος, οφειλόμενη στην έκλυση των αερίων του θερμοκηπίου μετά τη βιομηχανική εποχή. Είναι η κρίση που προκάλεσε η αλόγιστη και μονοδιάστατη χρήση του τεχνολογικού πολιτισμού χωρίς φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση – διάσταση.
Συνεπώς, είναι μία κρίση με βάση ηθική, κοινωνική και πολιτική και για αυτό το λόγο για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά απαιτείται πρώτα από όλα η συνειδητοποίηση του λάθους και η αλλαγή νοοτροπίας. Η κλιματική κρίση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει άλλοθι συγκάλυψης λανθασμένων πολιτικών, ανεπαρκειών και σοβαρών παραλείψεων, ούτε να εργαλειοποιηθεί για την προώθηση διεθνών επιχειρηματικών συμφερόντων και σχεδίων (π.χ. πολεμική κατά της ζωικής παραγωγής προς όφελος του «εναλλακτικού κρέατος»). Από αυτόν το ζητούμενο νέο τρόπο σκέψης και πράξης, ο οποίος είναι συμβατός με τη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη, εμπνέονται οι αναλυτικές προτάσεις των Ομάδων Εργασίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας που κατατέθηκαν.
Οι εβδομήντα πέντε (75) ειδικοί επιστήμονες του Α.Π.Θ., του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ που συμμετείχαν στις Ομάδες Εργασίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας με τις μελέτες και τις προτάσεις τους, τις οποίες κατέθεσαν στις τριακόσιες σαράντα πέντε (345) σελίδες των πορισμάτων - εκθέσεών τους, ετοίμασαν έναν «οδικό χάρτη» για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να θωρακίσουμε την πρωτογενή παραγωγή και το φυσικό περιβάλλον από την κλιματική κρίση και να διαβούμε τα χρόνια που έρχονται με όσο το δυνατό μικρότερες απώλειες.
Αυτός ο «οδικός χάρτης», ο οποίος αναμένεται να συμπληρωθεί και με νέα κεφάλαια στη συνέχεια, δεν αφορά μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά αναλογικά, στη φιλοσοφία του και στους κεντρικούς του άξονες αφορά σε όλη την Ελλάδα και συνεπώς, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα αποτελεσματικό Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής της Πρωτογενούς Παραγωγής και του Φυσικού Περιβάλλοντος στην Κλιματική Κρίση.
Οποιοδήποτε, όμως, σχέδιο ή οποιαδήποτε πρόταση αποκτούν αξία μόνο όταν εφαρμόζονται επιτυχώς στην πράξη και στη συγκεκριμένη περίπτωση η επιτυχημένη εφαρμογή αποτελεί επιτακτική και αδήριτη ανάγκη. Απαιτείται αποφασιστικότητα και θέληση για ριζικές αλλαγές με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.
Απαιτείται άμεση και στοχευμένη δράση της Κυβέρνησης σε πέντε (5) άξονες δημόσιας πολιτικής με υποχρεωτικό το δημόσιο χαρακτήρα της λόγω της εξυπηρέτησης της δημόσιας ασφάλειας, της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος:
1. Εθνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εξειδικευμένης γεωτεχνικής έρευνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
2. Εθνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εκπόνησης μελετών και κατασκευής γεωτεχνικών / τεχνικών έργων για την εξοικονόμηση νερού και για την προστασία από τις πλημμμύρες.
3. Ανασύσταση των Γεωργικών Εφαρμογών, ώστε να διαχυθεί στους Έλληνες αγρότες έγκαιρα, βιωματικά και αποτελεσματικά η γνώση των απαιτούμενων προσαρμογών των καλλιεργειών / εκτροφών στις νέες συνθήκες.
4. Ανασύσταση των Δασικών Υπηρεσιών με καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών, καθώς και επαναλειτουργία μίας οργανικής μονάδας Υδρονομικών (τεχνικών και φυτοτεχνικών) και Αντιπλημμυρικών έργων & Δασικής Υδρολογίας.
5. Στελέχωση και χρηματοδότηση των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών.
Κατά τη σημερινή συνάντηση, συμφωνήθηκε αφενός η αδήριτη ανάγκη για άμεση δράση όσον αφορά στην προσαρμογή της πρωτογενούς παραγωγής και του φυσικού περιβάλλοντος της Κεντρικής Μακεδονίας στην κλιματική κρίση και αφετέρου η στενή συνεργασία του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Μακεδονία με το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) για την υλοποίηση των προτάσεων του Υπομνήματος.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δήλωσε (ως όφειλε) την εμφάνιση της Πανώλης των Αιγοπροβάτων και ακολούθησε με καθυστέρηση μερικών ημερών η Ρουμανία.
Όπως αναφέρει το ΓΕΩΤΕΕ, «από την πρώτη στιγμή οι Δημόσιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καταβάλλουν τα μέγιστα προκειμένου να ελεγχθεί και να μην εξαπλωθεί η νόσος, γεγονός που θα έχει τραγικές συνέπειες για την ελληνική αιγοπροβατοτροφία, την εξαρτώμενη δευτερογενή παραγωγή (κρεοπαραγωγή και γαλακτοκομία) και γενικά την ελληνική οικονομία.
Η Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών (ΠΜΜ) (Peste des Petits Ruminants-PPR), είναι μια πολύ μεταδοτική ασθένεια των ζώων που προσβάλει τα εκτρεφόμενα και τα άγρια μικρά μηρυκαστικά. Προκαλείται από ιό του γένους Morbillivirus (οικογένειας Paramyxoviridae), μεγάλης μεταδοτικότητας (προσβολή ως 100% των ζώων του κοπαδιού) και υψηλής θνησιμότητας (έως το 90% των προσβεβλημένων ζώων).
Οι πολίτες ας ξέρουν πως ο ιός της ΠΜΜ (PPR virus) ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει καμία ανησυχία για μετάδοση του ιού στον άνθρωπο από γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας. Η προτεινόμενη επεξεργασία των προϊόντων (γάλα και κρέας) καθώς και τα αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας σχετίζονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με την αποτροπή μετάδοσης του ιού σε άλλες εκτροφές και άλλες περιοχές.
Οι Κτηνοτρόφοι οφείλουν αυτή τη στιγμή να εφαρμόζουν αυστηρά όλες τις οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης που τους δίνονται από τις Δ/νσεις Κτηνιατρικής της χώρας, να συνεργάζονται απόλυτα και να βοηθούν τόσο στην ιχνηλασιμότητα όσο και στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.
Το ΥπΑΑΤ πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσει κρατικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου και τα ζώα που θανατώνονται να αποζημιώνονται κοντά στην εμπορική τους αξία και σε σύντομο χρόνο. Μόνο έτσι θα προληφθεί μια ραγδαία και μοιραία εγκατάλειψη του κτηνοτροφικού επαγγέλματος.
Η οικονομική πίεση που θα δεχθούν οι κτηνοτρόφοι το επόμενο διάστημα (έλλειψη εισοδήματος, ανεξόφλητα δάνεια κ.λπ.) θα πρέπει να εκτονωθεί από το κράτος μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών αποζημιώσεων και την άμεση βοήθεια για τις ανάγκες απολύμανσης και αντικατάστασης των κοπαδιών, ενίοτε και των σταβλικών εγκαταστάσεων.
Η πολιτεία, με την τραγική αφορμή της εμφάνισης της ΠΜΜ στην Ελλάδα, θα πρέπει να κατανοήσει πως οφείλει να υποστηρίξει ενεργά ένα σύστημα αποτελεσματικής προστασίας του ζωικού κεφαλαίου και, κατ’ επέκταση, επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας μας.
Ένα σύστημα που θα βασίζεται στις διεθνείς στρατηγικές για τη νόσο, όπως αυτές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των Ζώων (WOAH/ΟΙΕ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων (FAO), ενώ θα λαμβάνει ταυτόχρονα υπόψη του τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, όπου η γειτνίαση της με βαλκανικές χώρες και την Τουρκία αυξάνουν τα επίπεδα κινδύνου για την μετάδοση νοσημάτων από τα οποία η χώρα ήταν απαλλαγμένη.
Η προσέγγιση που ακολούθησε η Πολιτεία τα προηγούμενα χρόνια, με δογματικά μνημονικά κριτήρια και άκριτη αντιγραφή των συστημάτων της «υγειονομικά ασφαλούς» δυτικής Ευρώπης, οδήγησε σε υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, περιορισμό των κτηνιατρικών υποδομών, πολυδιάσπαση των κτηνιατρικών αρμοδιοτήτων κ.α.
Εξάλλου, η έλλειψη κτηνιατρικού προσωπικού επισημαίνεται σταθερά από το 2006 σε κάθε επιθεώρηση από Ευρωπαϊκούς Φορείς (FVO, DG-SANCO), αποτελεί δε σοβαρή µη συμμόρφωση έναντι της ενωσιακής νομοθεσίας, μιας και η χώρα έχει παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2007 και έχει καταδικαστεί το 2009.
Αν η Ελλάδα θέλει κτηνοτροφία, η πολιτεία πρέπει να ενισχύσει (και όχι να υποβαθμίσει) τη δημόσια κτηνιατρική και να βοηθήσει στην εδραίωση μιας ανεξάρτητης επαγγελματικής σχέσης μεταξύ κτηνοτρόφων και ιδιωτών κτηνίατρων.
Η υγεία του ζωικού κεφαλαίου, ο έλεγχος των εμπόρων, η ευρωστία της κτηνοτροφικής παραγωγής και η επισιτιστική επάρκεια και ασφάλεια δεν μπορεί να βασίζονται ούτε στο φιλότιμο των κτηνίατρων των δημόσιων υπηρεσιών ούτε στον εθελοντισμό των ιδιωτών, δεν μπορεί να γίνεται χωρίς θεσμοθετημένα σαφή όρια, δεν μπορεί να γίνεται με αναλώσιμους, μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου, επιστήμονες, ούτε με επιδοτούμενους ιδιώτες.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ο νέος Κανονισμός για την υγεία των ζώων [ΕΕ 2016/429 «Νόμος για την Υγεία των Ζώων»] καθορίζει πως είναι ΕΥΘΥΝΗ του κάθε κράτους μέλους να διασφαλίζει ότι:
- η αρμόδια αρχή διαθέτει επαρκώς καταρτισμένους κτηνίατρους εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, εργαστήρια, χρηματοδοτικούς πόρους και αποτελεσματική οργάνωση που να καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας του κράτους μέλους,·
- ενθαρρύνονται οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων και τους κατ' επάγγελμα ασχολούμενοι με τα ζώα να αποκτούν, να διατηρούν και να αναπτύσσουν επαρκείς γνώσεις σχετικά με την υγεία των ζώων.
Ειδικά για τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια, που αυτή τη στιγμή αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της νόσου, πρέπει να επισημανθεί το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους τόσο σε εξετάσεις ρουτίνας για τον έλεγχο των νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης του ζωικού κεφαλαίου και της ασφάλειας των τροφίμων αλλά και η ετοιμότητα τους για την υποστήριξη εκτάκτων αναγκών (σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, γρίπη πτηνών, πανώλη). Το δίκτυο των Κτηνιατρικών Εργαστηρίων του ΥΠ.Α.Α.Τ. πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί (σε χωρικό επίπεδο, σε μεθόδους, σε εργαστήρια αναφοράς).
Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σημειώνει πως όλοι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί τονίζουν πως η ΠΜΜ μπορεί να εκριζωθεί διεθνώς μέχρι το 2030. Το εγχείρημα αυτό όμως προϋποθέτει την ενδυνάμωση των Εθνικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο και την εκρίζωση της ΠΜΜ, καθώς παράλληλα η ενίσχυσή τους παράγει μεγάλα οφέλη στην μάχη και άλλων ασθενειών, εξωτικών και μη (π.χ. αφθώδης πυρετός, βρουκέλλωση των αιγοπροβάτων, φυματίωση, αφρικανική πανώλη των χοίρων κ.α.).
Γενικά, η εκρίζωση της ΠΜΜ αποκτά ιδιαίτερη αξία γιατί, καταπολεμώντας τη νόσο, καταπολεμάται ταυτόχρονα η φτώχεια στις αγροτικές περιοχές, διασφαλίζεται επάρκεια τροφίμων και διατροφή υψηλής βιολογικής αξίας και δυναμώνει η ανθεκτικότητα της κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.
Η κρίση που περνά αυτή την ώρα η ελληνική αιγοπροβατοτροφία είναι πολύ μεγάλη και τα αίτια που φτάσαμε ως εδώ είναι πολλά, διαχρονικά και αφορούν τόσο την πολιτεία όσο και την παραγωγή, με τους όρους που αυτή γίνεται στη χώρα. Αυτή όμως είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει όταν ο κίνδυνος θα έχει περάσει και η κτηνοτροφία θα έχει αντέξει».
Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ), εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις σοβαρές καταγγελίες ότι αιγοπρόβατα που νοσούσαν, στην Θεσσαλία, θάφτηκαν «στην ουσία ζωντανά».
Όπως τονίζει η ΠΕΚΔΥ, «η καταγγελία, που αφορούσε τις συνθήκες ως προς την υποχρεωτική θανάτωση των ζώων, σε μια εκτροφή στην περιοχή των Τρικάλων, στα πλαίσια των μέτρων για την αντιμετώπιση της Πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, θα πρέπει να διερευνηθεί αρμοδίως το συγκεκριμένο και μεμονωμένο περιστατικό, για να διαπιστωθεί αν πράγματι ευσταθούν αυτά τα οποία καταγγέλλονται.
Η αρχή της κτηνιατρικής επιστήμης, δεοντολογίας και νομοθεσίας είναι ότι τα ζώα πρέπει να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου, αγωνίας και ταλαιπωρίας.
Τονίζουμε ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες με ιδιαίτερη μέριμνα εφαρμόζουν τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για την ευθανασία των ζώων κατά την αντιμετώπιση παρόμοιων επιζωοτιών.
Τέλος, θα πρέπει να αναδειχθεί ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια προσπάθεια περιορισμού του νοσήματος σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ζώων και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας και της αγροτικής οικονομίας της περιοχής και της χώρας.
Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν δεκάδες συνάδελφοι κτηνίατροι, που παρά τις αντίξοες συνθήκες εξακολουθούν να επιχειρούν στο πεδίο με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό».
«Η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ).
Παράλληλα η ΠΟΣΕΥΓ καλεί «να σταματήσει η κυβέρνηση το παιχνίδι αποπροσανατολισμού και να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες της. Στελέχωση των υπηρεσιών τώρα».
Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι «η ευλογιά των προβάτων, ο καταρροϊκός πυρετός, η αφρικανική πανώλη των χοίρων, η οζώδης νόσος των βοοειδών, η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν έπεσαν από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής διαχρονικά, στο πλαίσιο συνδιαμόρφωσης και υλοποίησης της ΚΑΠ της ΕΕ.
Αυτή είναι η πολιτική που έχει μετατρέψει την χώρα σε «ξέφραγο αμπέλι» για λογαριασμό των επιχειρηματικών συμφερόντων που μέσω των αθρόων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου εξασφαλίζουν εισροές από όπου τους συμφέρει καλύτερα.
Αυτή είναι η πολιτική που έχει αποδεκατίσει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα (κεντρική κτηνιατρική υπηρεσία ΥΠΑΑΤ, κτηνιατρικά εργαστήρια, υπηρεσίες της Περιφέρειας κλπ.), γιατί θεωρεί τη στελέχωσή τους ως κόστος».
Συνεχίζοντας η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «οι διαχρονικές ελλείψεις δεν διορθώνονται με μετακινήσεις-μπαλώματα, χωρίς μέτρα προστασίας, οργανωμένο σχέδιο και χωρίς εμπεριστατωμένη ενημέρωση των εμπλεκομένων.
Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους στο ΥπΑΑΤ οι συνάδελφοί μας (κτηνιατρικό και λοιπό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό) στην Κεντρική Υπηρεσία και στα Κτηνιατρικά Εργαστήρια που εμπλέκονται στη διαχείριση και τη διάγνωση της νόσου, παρά τις τεράστιες δυσκολίες (υποστελέχωση, ελλείψεις σε υποδομές κλπ.), με θυσία, αυταπάρνηση, επαγγελματισμό, δουλεύοντας από το ξημέρωμα μέχρι τη νύχτα, ακόμα και Κυριακή και με πλήρη συναίσθηση του επιστημονικού τους ρόλου, μέσα σε ένα 24ωρο διέγνωσαν το άγνωστο μέχρι σήμερα για τη χώρα μας νόσημα και προετοίμασαν την απαιτούμενη παρέμβαση.
Είναι αυτοί οι εργαζόμενοι που ουκ ολίγες φορές βρέθηκαν στο στόχαστρο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων του κράτους με τις συγχωνεύσεις (είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των συγχωνεύσεων υπηρεσιακών μονάδων του ΥπΑΑΤ για να «πιαστούν» οι μνημονιακές δεσμεύσεις προήλθαν από τα κτηνιατρικά εργαστήρια), τις απόπειρες εκχώρησης αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών (όπως στην περίπτωση της διάγνωσης του Covid σε ζώα κατά την πρόσφατη πανδημία το κορονοϊού), την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών με συμβάσεις προσωπικού ορισμένου χρόνου, οι οποίοι μάλιστα έμειναν απλήρωτοι για σχεδόν 4 μήνες φέτος!
Πρόκειται για τους εργαζόμενους, στους οποίους ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο ΥπΑΑΤ, κούνησε προκλητικά το δάχτυλο, λέγοντάς τους να ξεχάσουν την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού».
Για αυτόν τον λόγο, υπογραμμίζει η ΠΟΣΕΥΓ, «το ξαναλέμε: Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές:
- Πού είναι το μέτρο 5.2 που δήθεν θα εξασφάλιζε «άμεση» αποκατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου της Θεσσαλίας που χάθηκε από την πλημμύρα Daniel;
- Πού είναι τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την καταστροφή έναν χρόνο πριν και οι οποίοι για να μπορέσουν να επιβιώσουν δεν είναι δύσκολο να υποκύψουν στους εκβιασμούς του κάθε μεγαλοεισαγωγέα και βιομηχάνου;
- Μια εβδομάδα μετά την αναγγελία των κρουσμάτων είναι δυνατόν να μη γνωρίζει από πού μπήκε η πανώλη και πώς αυτή έφτασε στην πολύπαθη Θεσσαλία;».
Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ζαφείρης Μυστακίδης, σε επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ, αναφέρεται στην «επικίνδυνη καθυστέρηση στην έκδοση ετικετών πιστοποίησης για την Ελληνική σποροπαραγωγή σιτηρών όσον αφορά τη φετινή εσοδεία, καθυστέρηση η οποία θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για τους καλλιεργητές όσο και τους σποροπαραγωγούς».
Και προσθέτει: «Ειδικότερα, τα προηγούμενα χρόνια η σποροπαραγωγή σιτηρών διεξαγόταν κανονικά υπό την επίβλεψη των Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (Τ.Α.Α.) του ΥπΑΑΤ, ανά νομό και στη συνέχεια επιδίδονταν από το κάθε Τ.Α.Α. οι σχετικές ετικέτες πιστοποίησης για την περαιτέρω διακίνηση του πιστοποιημένου σπόρου σιτηρών. Να σημειώσουμε εδώ ότι η χρήση πιστοποιημένου σπόρου σιτηρών πέραν του ποιοτικού και ποσοτικού αποτελέσματος στην καλλιεργητική προσπάθεια των αγροτών μας, τους εξασφαλίζει και τη σχετική συνδεδεμένη ενίσχυση στην καλλιέργεια τους.
Όμως, για τη φετινή χρονιά δεν υπάρχουν ετικέτες πιστοποίησης σιτηρών στα κατά τόπους Τ.Α.Α., ούτε το λοιπό αναλώσιμο υλικό (π.χ. μελανοταινίες) που χρειάζονται για τη λειτουργία τους οι εν λόγω υπηρεσίες.
Πληροφορηθήκαμε δε, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δέσμευσε τα σχετικά κονδύλια που είχαν στη διάθεση τους τα προηγούμενα χρόνια τα Τ.Α.Α., για να κάνει συνολική προμήθεια των ανωτέρω υλικών (ετικέτες πιστοποίησης κ.λ.π.) πανελλαδικά. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει προκηρυχθεί ούτε κάποιος τέτοιος σχετικός διαγωνισμός, ούτε έχει γίνει κάποια σχετική ανάθεση για την προμήθεια ετικετών πιστοποίησης σιτηρών (κ.α. υλικών) και από ότι διαφαίνεται η διαδικασία αυτή δεν πρόκειται να τελειώσει ούτε τον Αύγουστο.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην πιστοποίηση των σπόρων αφού η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Ακόμα και αν τον Σεπτέμβριο χορηγηθούν τελικά από το ΥπΑΑΤ οι ετικέτες πιστοποίησης, είναι σχεδόν αδύνατο να προλάβει να πιστοποιηθεί ο σπόρος μέχρι τις σπορές των αγροτών μας.
Για αυτό το λόγο παρακαλούμε για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών για την προμήθεια των ετικετών πιστοποίησης σιτηρών, χωρίς άλλη χρονική καθυστέρηση ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία πιστοποίησης και ο πιστοποιημένος σπόρος να καταλήξει στα χέρια των αγροτών πριν την εποχή της σποράς του.
Διαφορετικά, οι αγρότες μας θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε σπορές με μη πιστοποιημένο σπόρο, από τα τυχόν αποθέματα της περσινής παραγωγής τους. Αυτό θα έχει ένα δυσμενές αποτέλεσμα με τρεις σημαντικές συνιστώσες:
1. Οι αγρότες μας θα χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση στα σιτηρά τους, που δίνεται μόνο με τη χρήση πιστοποιημένων σπόρων. Τη στιγμή που το υψηλό κόστος παραγωγής της σιτοκαλλιέργειας καθιστά αναγκαία τη συγκεκριμένη ενίσχυση.
2. Θα υπάρξει ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος της σιτοκαλλιέργειας σε μια εποχή που η διατροφική επάρκεια της χώρας μας είναι το ζητούμενο, εν μέσω της συνεχιζόμενης πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στη διακίνηση των σιτηρών παγκοσμίως.
3. Και τέλος θα προκύψει πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά στις Ελληνικές σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις, που δεν θα προλάβουν να πιστοποιήσουν τους σπόρους που παρήγαγαν και συνεπώς να τους διαθέσουν στην αγορά, ενώ ήδη από μέρους τους θα έχουν προβεί στις απαραίτητες δαπάνες σποροπαραγωγής.
Κ. Υπουργέ,
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε τέτοια ζητήματα και παρά το γεγονός ότι η όποια καθυστέρηση στη διαδικασία πιστοποίησης από το ΥΠΑΑΤ μπορεί να μην είναι δική σας ευθύνη, καθότι τώρα αναλάβατε τα καθήκοντα σας, παρακαλούμε να επιληφθείτε και να επιλύσετε το πρόβλημα που έχει προκύψει, διαφορετικά θα έχετε να αντιμετωπίσετε και τις σοβαρές επιπτώσεις αυτής της καθυστέρησης, μαζί με όλα τα άλλα θέματα που απασχολούν τον τελευταίο καιρό το ΥΠΑΑΤ, τους Αγρότες μας και την Αγροτική παραγωγή της χώρας μας γενικότερα».
Διευκρινίσεις δίνει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τις ειδικότητες ΠΕ ΓΕΩΛΟΓΩΝ και ΠΕ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ, στο πλαίσιο της 4ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πιστοποίηση φυσικών προσώπων ως Γεωργικών Συμβουλών και την εγγραφή τους στο Μητρώο.
Όπως αναφέρει, κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρέχεται η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους για πιστοποίηση ως Γεωργικοί Σύμβουλοι των ειδικοτήτων ΠΕ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ και ΠΕ ΓΕΩΛΟΓΩΝ να πιστοποιηθούν, εφόσον το επιθυμούν, και στα Θεματικά Πεδία (ΘΠ) 11 «ΑΙΡΕΣΙΜΟΤΗΤΑ» και 12 «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ», ως ακολούθως:
- ΠΕ ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ: ΘΠ 11 «ΑΙΡΕΣΙΜΟΤΗΤΑ» & ΘΠ 12 «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ»
- ΠΕ ΓΕΩΛΟΓΟΙ: ΘΠ 11 « ΑΙΡΕΣΙΜΟΤΗΤΑ»
Διευκρινίζονται τα εξής: Οι ενδιαφερόμενοι των δύο αυτών ειδικοτήτων, που έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα (εδώ) στο πλαίσιο της 4ης πρόσκλησης, εφόσον επιθυμούν να πιστοποιηθούν και στα εν λόγω θεματικά πεδία, πρέπει να δηλώσουν την επιλογή τους, αποστέλλοντας σχετικό μήνυμα στο email: [email protected], αναφέροντας το ονοματεπώνυμο, την ειδικότητα και το ΑΦΜ τους, έως και την Δευτέρα (15 Ιουλίου 2024) και ώρα 23:59, που είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.
Για τις νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν από ενδιαφερόμενους των ως άνω ειδικοτήτων, το πληροφοριακό σύστημα έχει ενημερωθεί και δεν απαιτείται καμία επιπλέον ενέργεια εκ μέρους του.
Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με επιστολή του στον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, ζητά την άμεση τροποποίηση της Εγκυκλίου υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42966/1311/19-4-2024 Εγκυκλίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχει ως αντικείμενο την Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων και με βάση την οποία ορίζεται ότι η αντίστοιχη τεχνική έκθεση συντάσσεται από μηχανικούς που έχουν δικαίωμα υπογραφής μελετών πυροπροστασίας κατά τις προβλέψεις του π.δ 99/2018 (Α’ 187) «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα»
Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ζητά η τροποποίηση να προβλέπει ότι η σύνταξη αυτών των Τεχνικών Εκθέσεων να μπορεί να γίνει ΚΑΙ από γεωτεχνικό επιστήμονα, σύμφωνα με τα σχετικώς οριζόμενα στο Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (ΦΕΚ 297/Α’).
Αναλυτικά το έγγραφο αναφέρει τα εξής:
Αξιότιμε κύριε Γενικέ,
σε συνέχεια της συνάντησης που είχατε με αντιπροσωπεία του Διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου την περασμένη Τρίτη, 21 Μαΐου, με θέμα τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων Εντός Ή Πλησίον Δασικών Εκτάσεων, σας παραθέτουμε παρακάτω τους λόγους για τους οποίους είναι πιστεύουμε επιβεβλημένο να μπορεί να γίνει από γεωτεχνικούς επιστήμονες (γεωπόνους και δασολόγους) η σύνταξη της τεχνικής έκθεσης που προβλέπεται στον εν λόγω Κανονισμό:
Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19-5-2024 – ΦΕΚ 3475/B/2023) δεν αντιμετωπίζει το εσωτερικό του κτιρίου υπό το πρίσμα των κανονισμών πυροπροστασίας κτιρίων, αλλά είναι αυτοτελής και εισάγει επιπρόσθετες απαιτήσεις, τόσο για τα στοιχεία που απαρτίζουν το κέλυφος του κτιρίου (εξωτερικοί τοίχοι, στέγες, κουφώματα, κ.λπ.), στα οποία επιβάλλονται πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας τους, όσο και για τον περιβάλλοντα χώρο του ακινήτου και τα στοιχεία που τον αποτελούν (επιστρώσεις ακαλύπτου, φύτευση, δασική βλάστηση, διαμορφώσεις, υπαίθριες κατασκευές, κ.λπ.).
Για αυτόν ακριβώς το λόγο, η εξέταση των κριτηρίων επικινδυνότητας του ακινήτου δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί αποκλειστικά από έναν τεχνικό επιστήμονα (μηχανικό), καθώς το γνωστικό του αντικείμενο καλύπτει μόνο το ένα σκέλος των απαιτήσεων για την πυροπροστασία, και συγκεκριμένα αυτό που σχετίζεται με το κέλυφος του κτιρίου.
Ο περιβάλλον χώρος, ο οποίος αποτελείται από δασικές ή/και χορτολιβαδικές εκτάσεις ή γειτνιάζει με αυτές, απαιτεί την αξιολόγησή του από έναν γεωτεχνικού επιστήμονα, για την ορθή πυροπροστασία, τόσο του κτιρίου αυτού καθ’ αυτού, όσο και για την παρεμπόδιση μετάδοσης της πυρκαγιάς στις γειτνιάζουσες εκτάσεις.
Ο γεωτεχνικός είναι ο μόνος επιστήμονας με το γνωστικό υπόβαθρο που απαιτείται για τη σωστή εκτίμηση της επικινδυνότητας του περιβάλλοντος χώρου, μέσω των ειδικών γνώσεων που κατέχει για κάθε περιοχή. Εκτός από τις γνώσεις για το κλίμα ή την τοπογραφία κάθε περιοχής, έχει γνώσεις για το μικροκλίμα της περιοχής, αλλά και την ορθή γνώση της βλάστησης και των ιδιοτήτων της. Επιπλέον, πέρα από τη λίστα των 31 ειδών που αναφέρονται στο Κεφάλαιο 1 Άρθρο 5 (5.4.2 Κυρίαρχο είδος φυτών), για τα οποία ο γεωτεχνικός επιστήμονας γνωρίζει καλά τις ιδιαιτερότητες του κάθε είδους, επισημαίνεται ότι η λίστα αυτή προφανώς δεν καλύπτει όλα τα ενδημικά είδη (λόγω της υψηλής βιοποικιλότητας της Ελλάδος ως Μεσογειακής χώρας), αλλά ούτε και τα ξενικά που προτιμώνται για καλλωπιστικούς λόγους. Ως εκ τούτου και δεδομένης της ποικιλότητας των απαντώμενων ενδημικών ή μη φυτικών ειδών, είναι απαραίτητη και σημαντική η γνώση των ιδιαιτεροτήτων (χρήση, συμβιωτικές σχέσεις, πιθανοί ασφαλείς χειρισμοί κλπ.) κάθε είδους φυσικής βλάστησης, η οποία και διασφαλίζεται αποκλειστικά και μόνον από τους γεωτεχνικούς επιστήμονες.
Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, η εκτίμηση και διερεύνηση τριών (3) τουλάχιστον από τα έξι (6) συνολικά κριτήρια-παραμέτρους που αξιολογούνται για την επικινδυνότητα των ακινήτων από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς (δηλαδή οι κλιματολογικές συνθήκες, η βλάστηση και η φυτική καύσιμη ύλη και η συχνότητα συμβάντων και οι εγγενείς κίνδυνοι – τα υπόλοιπα τρία κριτήρια επικινδυνότητας είναι τα μορφολογικά χαρακτηριστικά, η κλίση και οι υποδομές και τα δίκτυα), απαιτούν σαφώς την κατοχή επιστημονικών γνώσεων που διαθέτουν οι σχετικοί γεωτεχνικοί επιστήμονες (γεωπόνοι, δασολόγοι), σύμφωνα άλλωστε και με το ΠΔ 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (ΦΕΚ 297/Α/2000), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Ενώ λοιπόν, με βάση τα παραπάνω και σύμφωνα με την εγκύκλιο ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42966/1311/19-4-2024 (ΑΔΑ: ΡΦΛΡ4653Π8-ΜΤΒ), το Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας που προβλέπει ο Κανονισμός Πυροπροστασίας συντάσσεται από μηχανικούς καθώς και δασολόγους, γεωπόνους ή γεωτεχνικούς επιστήμονες, η σχετιζόμενη με αυτό Τεχνική Έκθεση συντάσσεται αποκλειστικά από μηχανικούς που έχουν δικαίωμα υπογραφής μελετών πυροπροστασίας και όχι από δασολόγους, οι οποίοι έχουν, σημειωτέον, το δικαίωμα εκπόνησης μελετών σχεδίων αντιπυρικής προστασίας (βλέπε και ΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/61247/2789/26-2-2020 – ΑΔΑ: ΩΖ3Π4653Π8-ΘΚ0). Είναι προφανές ότι οι γεωτεχνικοί επιστήμονες που μπορούν να καταγράφουν και να αξιολογούν τους κινδύνους πυρκαγιάς των ακινήτων και να συντάσσουν τα Έντυπα Αξιολόγησης Επικινδυνότητας του Κανονισμού Πυροπροστασίας, θα πρέπει να μπορούν και να προτείνουν τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας από τους κινδύνους αυτούς, τα οποία αποτελούν άλλωστε το βασικό τμήμα των σχετικών Τεχνικών Εκθέσεων. Τονίζεται επιπλέον ότι, όσον αφορά τα μέτρα πυροπροστασίας για οικισμούς, στην περίπτωση που προκύπτει υψηλή ή ιδιαίτερα υψηλή επικινδυνότητα, υπάρχει πάλι εμπλοκή δασολόγων, μιας και συστήνεται (σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κανονισμού Πυροπροστασίας) η σύνταξη και εφαρμογή Δασικής Διαχειριστικής Μελέτης.
Επιπρόσθετα, στην περίπτωση απαίτησης κοπής δένδρων εντός οικισμών (παρ. 1ζ του άρθρου 4 της ΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/43266/1174/2020 – ΦΕΚ 1843/Β/2020) σε περιοχές που εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου Κανονισμού, ενώ μέχρι σήμερα οι απαιτούμενες τεχνικές εκθέσεις μπορούν να συντάσσονται και από γεωτεχνικό επιστήμονα, στο εξής κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται, μιας και η Τεχνική Έκθεση που προβλέπει ο Κανονισμός Πυροπροστασίας και αντικαθιστά τις προαναφερθείσες τεχνικές εκθέσεις, μπορεί να συντάσσεται μόνο από μηχανικό.
Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθεί ότι κατά κανόνα και εν γένει:
- Στο σώμα της ΚΥΑ, αν και δεν εξειδικεύονται οι ειδικότητες των τεχνικών επιστημόνων που δύνανται να συντάξουν το έντυπο αξιολόγησης επικινδυνότητας και την τεχνική έκθεση, γίνεται εντούτοις έμμεση σχετική αναφορά στο Κεφάλαιο 3, Άρθρο 2 του Κανονισμού, όπου ορθά ορίζεται ότι «ο έλεγχος τήρησης των απαιτήσεών του διενεργείται κατόπιν αυτοψίας, από τριμελή επιτροπή που ορίζεται από τον οικείο Δήμο και συγκροτείται από έναν δασολόγο ή γεωπόνο, έναν μηχανικό και έναν ακόμα υπάλληλο του Τμήματος Πολιτικής προστασίας του Δήμου». Ως εκ τούτου, το ίδιο το κείμενο του Κανονισμού αναγνωρίζει την αναγκαιότητα συμμετοχής γεωτεχνικού επιστήμονα (δασολόγου ή γεωπόνου) στη διαδικασία ελέγχου της τήρησής του. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα έπρεπε και η σχετική εγκύκλιος (ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42966/1311/19-4-2024 - ΑΔΑ: ΡΦΛΡ4653Π8-ΜΤΒ) να περιλαμβάνει σαφή ανάλογη πρόβλεψη για την σύνταξη της τεχνικής.
- Οι γεωτεχνικοί επιστήμονες εκπονούν ήδη, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, σχέδια προστασίας από δασικές πυρκαγιές στο πλαίσιο των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων και προφανώς μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην επιτυχή εφαρμογή του κανονισμού για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και, πρωτίστως, της ζωής και της υγείας των πολιτών.
- Πολλοί γεωτεχνικοί επιστήμονες δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην ύπαιθρο και μπορούν άμεσα να ανταποκριθούν στις εκεί προβλεπόμενες αυξημένες ανάγκες εφαρμογής του κανονισμού, εφαρμογή η οποία θα πρέπει να γίνει άρτια και εντός ασφυκτικών χρονικών προθεσμιών.
Με βάση όλα τα προαναφερόμενα και υπογραμμίζοντας ότι η τυχόν απουσία της επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας των γεωτεχνικών συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για την αποτελεσματική προστασία τόσο της περιουσίας όσο και της ζωής των πολιτών από τις δασικές πυρκαγιές, ζητούμε την άμεση τροποποίηση της Εγκυκλίου υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42966/1311/19-4-2024 Εγκυκλίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έτσι ώστε να προβλεφθεί ότι οι Τεχνικές Εκθέσεις του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων Εντός ή Πλησίον Δασικών Εκτάσεων συντάσσονται και από γεωτεχνικό επιστήμονα, σύμφωνα με τα σχετικώς οριζόμενα στο Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (ΦΕΚ 297/Α’).
Αναμένοντας τις άμεσες, λόγω του επείγοντος του θέματος, περαιτέρω ενέργειές σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον σχετική πληροφορία, διευκρίνιση και συνεργασία.
Kατά τη διάρκεια συνεδρίου της ΕΝΠΕ, στην θεματική ενότητα των προτάσεων για τη Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών, κατατέθηκε πρόταση για την χορήγηση στις Περιφέρειες της δυνατότητας «ενεργοποίησης ιδιωτών επιστημόνων για άσκηση αρμοδιοτήτων που σήμερα εκτελούνται αποκλειστικά από υπηρεσιακά στελέχη του δημοσίου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους ελέγχους των σφαγείων από κτηνιάτρους».
Αντιδρώντας στην συγκεκριμένη πρόταση η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Κ.Δ.Υ.) ανακοίνωσε τα εξής:
Η ανωτέρω πρόταση παρουσιάστηκε ως λύση για τη θεσμική θωράκιση των Περιφερειών και επομένως, προφανώς, θα έπρεπε να έχει λάβει υπ’ όψη της, τις βασικές προϋποθέσεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.
Ως εκ τούτου, τονίζουμε ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία η ανάθεση οποιουδήποτε ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες προϋποθέτει εμπειρογνωμοσύνη, ύπαρξη κατάλληλων προσόντων και πείρας και κυρίως τη διασφάλιση της αμεροληψίας και της αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων (Κανονισμός 2017/625, άρθρο 30).
Όσον αφορά τη σύγκρουση συμφερόντων, σε περίπτωση ανάθεσης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτη, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ τόσο από το ενωσιακό όσο και από το εθνικό δίκαιο η ύπαρξη οποιουδήποτε δεσμού μεταξύ του εξουσιοδοτημένου οργάνου και του ελεγχόμενου. Με απλά λόγια δεν είναι δυνατόν ο υπάλληλος να ελέγχει τον εργοδότη!!!
Η πρόταση περί ενεργοποίησης ιδιωτών επιστημόνων δεν λαμβάνει υπ’ όψη της τον ρόλο που έχει ανατεθεί στον επίσημο κτηνίατρο από την κείμενη νομοθεσία. Ο κτηνίατρος δεν παρέχει υπηρεσίες στα σφαγεία, αλλά στην κοινωνία.
Δεν βρίσκεται εκεί για να διεκπεραιώσει ένα απλό έργο και να διευκολύνει την λειτουργία μιας ιδιωτικής επιχείρησης, που λόγω κάποιας παραξενιάς του νομοθέτη, υποχρεούται να λειτουργεί μόνο παρουσία αυτού. Ο επίσημος κτηνίατρος βρίσκεται εκεί για να διασφαλίσει τη Δημόσια Υγεία (και για αυτό άλλωστε είναι υποχρεωτική η παρουσία του), να διασφαλίσει ότι το κρέας δεν είναι μολυσματικό ή επικίνδυνο, να διασφαλίσει ότι τα ζώα σφάζονται με συγκεκριμένες διαδικασίες που ελαχιστοποιούν τον πόνο και να αποτρέψει πιθανές προσπάθειες απάτης (ελληνοποιήσεις).
Ο επίσημος κτηνίατρος ελέγχει τον φορέα του σφαγείου και επομένως δεν μπορεί να είναι υπάλληλός του. Περαιτέρω, όσον αφορά τον επίσημο κτηνίατρο η εμπειρογνωμοσύνη δεν αποκτάται αποκλειστικά στην Κτηνιατρική Σχολή. Ο κρεοσκοπικός έλεγχος απαιτεί τη γνώση πάρα πολλών παραμέτρων, ουσιωδών και εξαιρετικά σημαντικών απαιτήσεων της νομοθεσίας, οι οποίες αποκτώνται όταν υπάρχει, αφενός μεν περαιτέρω εκπαίδευση σε εξειδικευμένα θέματα, αλλά και αφετέρου πρακτική εμπειρία επί του ελέγχου.
Σημειώνεται ότι οι Κτηνίατροι Δημόσιοι Λειτουργοί εκπαιδεύονται διαρκώς με προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ εκπαιδεύονται επί του πεδίου, για μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν αναλάβουν καθήκοντα επίσημου κρεοσκόπου.
Η πρόταση περί ενεργοποίησης ιδιωτών επιστημόνων προφανώς βασίζεται στην υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, που πράγματι στην εν λόγω Περιφέρεια είναι δραματική, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Όμως αντί να δρομολογηθεί η πρόσληψη κτηνιάτρων, όπως θα ήταν το αναμενόμενο, προτείνεται η ανάθεση σε ιδιώτες.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα υγειονομικά τέλη που πληρώνουν οι φορείς των σφαγείων στο κράτος, θα έπρεπε με βάση τον Κανονισμό 2017/625 να αποδίδονται στις Περιφέρειες, καθώς ορίζεται ρητώς ότι είναι ανταποδοτικά. Επομένως, υπάρχουν οι πόροι που μπορούν να υποστηρίξουν την πρόσληψη κτηνιάτρων από τις Περιφέρειες.
Οι κτηνίατροι αυτοί θα μπορούσαν να συνδράμουν και σε άλλους κρίσιμους τομείς της Δημόσιας Κτηνιατρικής, όπως π.χ στην αντιμετώπιση των ζωονόσων που απειλούν το ζωικό κεφάλαιο και την οικονομία της χώρας και φυσικά την Δημόσια Υγεία.
Αντί αυτού, προκρίνεται μια λύση επικίνδυνη για το Δημόσιο Συμφέρον. Έχοντας επίγνωση των παραπάνω, επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι η παροχή των κτηνιατρικών υπηρεσιών από το κράτος είναι μια επένδυση στη δημόσια υγεία, στην εγχώρια οικονομία και στην ασφάλεια του Έλληνα καταναλωτή.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τη μη εκδήλωση διατροφικών κρίσεων στη χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες χώρες, που ιδιωτικοποιώντας τους επίσημους κτηνιατρικούς ελέγχους, αντιμετώπισαν σοβαρές διατροφικές κρίσεις (π.χ. Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες στο Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά.).
Είμαστε σίγουροι ότι οι Περιφερειάρχες της Χώρας δεν θα θελήσουν να θέσουν σε διακινδύνευση την υγεία των παιδιών μας, με αμφίβολες λύσεις. Δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του ζωικού κεφαλαίου, που είναι βασική συνιστώσα της πρωτογενούς παραγωγής. Δεν θα θέσουν σε κίνδυνο το εισόδημα του κτηνοτρόφου ή την τσέπη του καταναλωτή, από φαινόμενα παραπλάνησης (ελληνοποιήσεις).
Σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στην κοινωνία είναι σαφές ότι η αποτελεσματική διαχείριση του θέματος των επίσημων ελέγχων μπορεί να γίνει μόνο με την σοβαρή επαναστελέχωση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών.
Οι Κτηνίατροι Δημόσιοι Λειτουργοί χρόνια τώρα αναλαμβάνουν το χρέος τους απέναντι στην κοινωνία με δυσανάλογο προσωπικό και οικογενειακό κόστος. Έφτασε η ώρα να το αναλάβει και η πολιτική ηγεσία.
Η Π.Ε.Κ.Δ.Υ καταγγέλλει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των αρμοδιοτήτων των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας που υποκρύπτουν σκοπιμότητες και εξυπηρέτηση συμφερόντων και θα συνεχίσει σταθερά στην κατεύθυνση της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος.
Για το ίδιο θέμα η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΓΕΔΥ αναφέρει τα εξής:
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας για ακόμη μια φορά εξέπληξε με την πρόταση που κατέθεσε σε συνέδριο της ΕΝ.ΠΕ. για την «ενεργοποίηση ιδιωτών κτηνιάτρων για ελέγχους στα σφαγεία». Πρόταση η οποία κατατέθηκε ως συμβολή στην Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών.
Βέβαια γνωρίζαμε ότι ο συγκεκριμένος Περιφερειάρχης προσπαθεί εδώ και καιρό να παραχωρήσει σε ιδιώτες τις αρμοδιότητες των Περιφερειών που σχετίζονται με τους επίσημους ελέγχους για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στα σφαγεία, κατά παράβαση της νομοθεσίας, με μόνη στόχευση την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων των ιδιοκτητών σφαγείων. Για αυτό δεν έχει στελεχώσει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειάς του, ως όφειλε, και για αυτό δεν έχει πραγματοποιήσει οποιαδήποτε κίνηση για την διεκδίκηση των ανταποδοτικών υγειονομικών τελών που έπρεπε να αποδίδονται στις Περιφέρειες και παρακρατούνται από το ΥπΑΑΤ αναιτιολόγητα.
Επαίρεται ο κύριος Περιφερειάρχης ότι η ανάθεση σε ιδιώτες κτηνιάτρους του κρεοσκοπικού ελέγχου δεν θα στοιχίσει στον κρατικό κορβανά. Επομένως, η πρότασή του είναι ο ιδιώτης κτηνίατρος να πληρώνεται από τον φορέα του σφαγείου. Με απλά λόγια ο υπάλληλος να ελέγχει τον εργοδότη!!!
Ο κύριος Σπανός θα πρέπει να γνωρίζει ότι η προστασία της Δημόσιας Υγείας και ο έλεγχος των τροφίμων που καταναλώνουν τα παιδιά μας είναι αδιαπραγμάτευτα για την Ελληνική κοινωνία και δεν σηκώνουν εκπτώσεις για αλλότριους λόγους ή ευρεσιτεχνίες επικίνδυνες για το Δημόσιο Συμφέρον.
Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι:
1. η αποτελεσματική διαχείριση του θέματος των επίσημων ελέγχων μπορεί να γίνει μόνο με την σοβαρή επαναστελέχωση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών ΚΑΙ
2. δεν θα δεχθούμε τον κατακερματισμό και την εκχώρηση του Δημόσιου Κτηνιατρικού έργου στα χέρια τυχοδιωκτικών συμφερόντων.
Τις παρατηρήσεις της στέλνει στο ΥπΑΑΤ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Ε.Γ.) για την διαβούλευση που αφορά την μοριοδότηση της παρέμβασης Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας».
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αναστάσιος Μπινιάρης, πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Γ. όλο το θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να αλλάξει για να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι στο πρόγραμμα. Πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε βαθμολογία με ψεύτικα κριτήρια. Πολύ δύσκολα θα μπορέσουν και σε αυτή την πρόσκληση να πιάσουν τα 55 μόρια οι ενδιαφερόμενοι νέοι αγρότες. Ούτε μπορούν να πιάσουν την τυπική απόδοση. Στη Θεσσαλία 170 στρέμματα με βαμβάκια δεν μπορούν να τους καλύψουν ούτε είναι δυνατόν να βρει ένας νέος ελαιώνα με 100 στρέμματα στη νότια Ελλάδα. Πάμε σε πλασματικές καλλιέργειες (π.χ. σπανάκι) για να μπορέσουμε να πιάσουμε την απόδοση. Αν θέλουμε πραγματικά να έχουμε νέους αγρότες θα πρέπει να κάνουμε αλλαγές. Δεν μπορεί από σύνολο 650.000 αιτήσεις ΟΣΔΕ μόλις οι 40.000 αιτήσεις να αφορούν αγρότες κάτω των 40 ετών. Και θα πρέπει κάποτε το ΥπΑΑΤ να σταματήσει να είναι υπουργείο διαχείρισεις κοινοτικών κονδυλίων αλλά να γίνει υπουργείο χάραξης αγροτικής πολιτικής.
Η επιστολή της Π.Ο.Σ.Ε.Γ. αναφέρει τα εξής:
Ως πρώτη πρόταση η βάση της βαθμολογίας πρέπει να κατέβει από τα 55 μόρια. Οι περισσότεροι υποψήφιοι της φυτικής παραγωγής δεν μπορούν να φτάσουν την βάση. Για να μπορέσουν να φτάσουν την βάση πρέπει να δηλώσουν την ένταξη στο κριτήριο 5. «Παραγωγή ποιοτικών προϊόντων» ή και στο κριτήριο 6. «Υλοποίηση επενδύσεων». Η ένταξη στα δύο αυτά κριτήρια προϋποθέτει μεγάλες δαπάνες χωρίς να υπάρχει το αντίστοιχο όφελος στους υποψηφίους στην μελλοντική τους σταδιοδρομία.
Η θεώρηση ότι με αυτό τον τρόπο θα έχουμε λιγότερους επιλαχόντες (μικρότερο πολιτικό κόστος) και πιο σοβαρές προτάσεις δεν ισχύει γιατί οι υποψήφιοι θα κάνουν ότι μπορούν για να φτάσουν την βάση. Στην συνέχεια όταν θα πρέπει να απενταχθούν γιατί δεν θα είναι βιώσιμοι το πολιτικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο.
Ιδιαιτέρα με τα σημερινά δεδομένα έχοντας υπόψη ότι για τα επόμενα 8 έτη μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές των υποψηφίων είναι πάνω από 15.000 € το να επιβάλεις στους υποψηφίους να επενδύσουν σε σύνολο πάνω από 35.000 € (15.000 ασφάλιστρα, 17.000 επενδύσεις 3.000 € - 5.000 € πιστοποιήσεις) για να πάρουν 30.000 € θα τους οδηγήσει τελικά σε οικονομικό μαρασμό και απεντάξεις. Η ύπαρξη αυτών των κριτηρίων και η μεγάλη βάση βαθμολογίας βοηθάει αποκλειστικά τις εταιρείες πώλησης μηχανημάτων και τους πιστοποιητικούς οργανισμούς.
Η βάση πρέπει να μειωθεί στα 40 μόρια
Κριτήριο 1 «Εκπαιδευτικό επίπεδο υποψηφίου»
Δεν υπάρχει καμία παρατήρηση στην μοριοδότηση
Κριτήριο 2 «Συμμετοχή και παραμονή σε Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών»
Η ύπαρξη του συγκριμένου κριτηρίου σε συνεχόμενες προκηρύξεις διάφορων μέτρων έχει οδηγήσει σε ομάδες και οργανώσεις σφραγίδες για την μοριοδότηση των υποψηφίων. Για να είναι ουσιαστική η ένταξη των υποψηφίων σε ομάδες ή οργανώσεις θα πρέπει να είναι ο παραγωγός-μέλος ενεργός. Θα πρέπει να συμμετέχει με το σύνολο των καλλιεργειών-προϊόντων του και να γίνει έλεγχος αν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως μέλος τόσο στην υφιστάμενη κατάσταση (έτος ένταξης) όσο και στην τριετία – τετραετία (να γίνεται έλεγχος αν αγοράζονται τα εφόδια και αν γίνονται οι πωλήσεις μέσω των φορέων για όλα τα προϊόντα των παραγωγών με βάση το Ε3). Έτσι θα σταματήσει η παραγωγή βεβαιώσεων και θα είναι ουσιαστική η πρόβλεψη του μέτρου.
Κριτήριο 3.3 «Μόνιμη κατοικία σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις των φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή»
Πρέπει να οριστούν επακριβώς σε επίπεδο τοπικού διαμερίσματος οι περιοχές που εντάσσονται στο κριτήριο.
Κριτήριο 4.1.β «ιδιόκτητη γεωργική γη»
Επειδή:
α) δεν είναι δυνατή η απόκτηση της γεωργικής γης πριν τις 31-5 για να δηλωθεί στις δηλώσεις ΟΣΔΕ και β) έχει μεγάλο κόστος η απόκτηση των εκτάσεων με συμβόλαιο χωρίς να είναι σίγουρη ένταξη των υποψηφίων στην παρέμβαση, θα πρέπει να είναι δυνατή η προσκόμιση των συμβολαίων μέχρι την περίοδο των ενστάσεων. Επιπλέον θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή η ύπαρξη της ιδιοκτησίας σε επίπεδο οικογένειας (σύζυγοι, παιδιά).
Κριτήριο 4.1.γ «μισθωμένη γεωργική γη με συμβολαιακή μίσθωση διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών»
Η περίοδος των συνολικών δεσμεύσεων για την παρέμβαση είναι στα 9 έτη το μέγιστο (έτος ένταξης, 3-4 έτη υλοποίηση δεσμεύσεων μετά την έγκριση, 4 έτη μακροχρόνιες υποχρεώσεις). Για ποιο λόγο πρέπει οι υποψήφιοι να συνάψουν μισθωτήρια για χρόνο μετά των υποχρεώσεων τους. Τα μισθωτήρια μπορούν να είναι δεσμευτικά για το σύνολο των ετών ή σε περίπτωση που επιβάλλεται αλλαγή τους για λόγους πέραν της βούλησης των υποψηφίων να είναι υποχρεωμένος ο υποψήφιος να φέρει ίση έκταση σε αντικατάστασης τους. Εάν παραμείνει η διάρκεια των μισθωτηρίων στα 10 έτη τότε επειδή α) δεν είναι δυνατή η μίσθωση της γεωργικής γης πριν τις 31-5 για να δηλωθεί στις δηλώσεις ΟΣΔΕ β) έχει μεγάλο κόστος η μίσθωση των εκτάσεων με συμβόλαιο χωρίς να είναι σίγουρη ένταξη των υποψηφίων στην παρέμβαση, θα πρέπει να είναι δυνατή η προσκόμιση των συμβολαίων μέχρι την περίοδο των ενστάσεων.
Κριτήριο 4.2. «παραγωγική δυναμικότητα της εκμετάλλευσης»
Η κατηγοριοποίηση ως α) κάτω των 15.000, β) μεταξύ 15.000 και 22.000. γ) άνω των 22.000 εμφανίζει το πρόβλημα ότι όλοι οι υποψήφιοι λαμβάνουν τα 5 μόρια γιατί όλοι είναι σε αυτή την κατηγορία. Δεν είναι ένα κριτήριο που δεν μπορεί να το λάβει κάποιος υποψήφιος.
Η διαφοροποίηση μεταξύ των 12.000 τυπική απόδοση και των πάνω από 2.2000 είναι μόνο 5 μόρια σε ένα κριτήριο που θεωρητικά δίνει 10 μόρια και ουσιαστικά είναι η δυναμική της εκμετάλλευσης του υποψηφίου.
Το συγκεκριμένο κριτήριο θα έπρεπε να λαμβάνει μεγαλύτερη στήριξη από τα 10 μόρια γιατί αφορά το μέγεθος της γεωργικής εκμετάλλευσης των υποψηφίων δηλαδή την δυναμικότητα και την δέσμευση των υποψηφίων στην παρέμβαση.
Θα πρέπει να αυξηθεί το μέγεθος του κριτηρίου από τα 10 στα 20 μόρια με μείωση του κριτηρίου 5 και 6.
Ανεξάρτητα από την αύξηση των μορίων του κριτηρίου, θα πρέπει να μειωθεί η βάση κατά 5 μόρια και να αλλάξουν την κατηγοριοποίηση εντός του κριτηρίου 4.2.
Οι κατηγορίες θα πρέπει να τεθούν: α) κάτω των 13.000 λαμβάνει 0 μόρια β) 13.000 έως 15.999 λαμβάνει 4 μόρια γ) 16.000 έως 19.000 λαμβάνει 8 μόρια δ) πάνω από 22.000 λαμβάνει 10 μόρια ή με μία παρόμοια προσέγγιση.
Σε περίπτωση που γίνει αύξηση των μορίων θα πρέπει να γίνει αναλογική αύξηση των μορίων σε κάθε κατηγορία ή και να προστεθούν κατηγορίες χωρίς όμως να ανεβεί η μοριοδοτούμενη τυπική απόδοση πάνω από 22.000
Κριτήριο 5. «Παραγωγή ποιοτικών προϊόντων»
Η ύπαρξη του συγκεκριμένου κριτηρίου, εκτός αν είναι υποχρέωση της παρέμβασης το μέγεθος της μοριοδότησης, ουσιαστικά λαμβάνει μεγάλη σημασία χωρίς να οδηγεί σε βιώσιμους νέους γεωργούς. Τα ποιοτικά προϊόντα αν και είναι σημαντικά για την ελληνική παραγωγή δεν πρέπει να γίνουν αυτοσκοπός μοριοδότησης για 20.000 νέους γεωργούς. Όπως γνωρίζεται από τις προηγούμενες προσκλήσεις οι υποψήφιοι δηλώνουν στο μεγαλύτερο ποσοστό την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και στην διάρκεια υλοποίησης είτε σταματούν την δέσμευση αν έχουν την δυνατότητα είτε την διατηρούν για την περίοδο δεσμεύσεων και μετά την διακόπτουν. Δεν είναι φρόνιμο να γίνεται κριτήριο που μοναδικό όφελος έχουν οι εταιρείες πιστοποίησης. Θα ήταν καλύτερο να μεταφερθεί τμήμα της μοριοδότησης σε άλλο κριτήριο για αν μην έχει τόσο μεγάλη σημασία αυτό το κριτήριο.
Κριτήριο 6. «Υλοποίηση επενδύσεων»
Η επένδυση σε πάγια των εκμεταλλεύσεων πρέπει να είναι βασική κατεύθυνση της επιδότησης που θα λάβουν οι υποψήφιοι και το συγκεκριμένο κριτήριο είναι βασικό για την επένδυση των χρημάτων σε πάγια της εκμετάλλευσης. Οι νέοι όμως χρειάζονται πολλά πάγια για να αποκτήσουν μία βιώσιμη εκμετάλλευση. Όμως στην προηγούμενη προκήρυξη είχαν τεθεί περιορισμοί στις επενδύσεις που δεν συνάδουν με την ορθή λογική του κριτηρίου.
Επειδή όλοι οι νέοι γεωργοί δεν έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στα σχέδια βελτίωσης, λόγο της ελάχιστης πριμοδότησης που λαμβάνουν, στις επενδύσεις πρέπει να είναι δυνατή η αγορά μεταχειρισμένων μηχανημάτων, η αγορά γης, η αγορά δικαιωμάτων επιδοτήσεων, η κατασκευή πρόχειρων καταλυμάτων για τα ζώα και η αγορά παγίων εγκαταστάσεων.
Για να μην είναι δυνατή η κατάχρηση του μέτρου από κάποιους για την αγορά μεταχειρισμένων μηχανημάτων μπορεί να υπάρχει όρος ότι δεν θα γίνεται μοριοδότηση με αγοραπωλησία μεταξύ συγγενών κάποιου βαθμού ή με εταιρείες που έχουν μετόχους συγγενείς Με την προτεινόμενη ρύθμιση οι επενδύσεις θα είναι προς το όφελος των εκμεταλλεύσεων και όχι προς το όφελος των εταιρειών καινούργιων γεωργικών μηχανημάτων.
Γενικά θα πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία της παρέμβασης για να οδηγεί σε βιώσιμες εκμεταλλεύσεις και όχι η διανομή χρημάτων σε νέους που δεν έχουν τι να κάνουν για 7 έτη. Όμως για αυτό θα σας στείλουμε προτάσεις αφού τελειώσουμε με την υλοποίηση της παρέμβασης την προδημοσίευση της οποίας υλοποιούμε σήμερα.
Φτάσαμε στα μέσα Μαΐου και ακόμη δεν έχει ανοίξει το ΟΣΔΕ του 2024 για τα ΚΥΔ.
Όπως όλα δείχνουν και φέτος θα συνεχιστεί η παράδοση με καθυστερήσεις και παρατάσεις στις δηλώσεις με αντίκτυπο βέβαια τους ελέγχους.
Οι δύο ανάδοχοι έχουν αναλάβει την τεχνική υποστήριξη του έργου και αυτή την στιγμή ακόμη και ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν γνωρίζει πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα.
Στο μεταξύ συνάντηση πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα (20/5/2024), στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα, μεταξύ της Διοίκησης του Οργανισμού και του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Αγροτικής Συμβουλευτικής (Π.Ε.Φ.Α.ΣΥ.), ενόψει της έναρξης λειτουργίας του συστήματος Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2024, για τα ΚΥΔ.
Στην συνάντηση παρόντες ήταν, ο Πρόεδρος του Οργανισμού κος Κυριάκος Μπαμπασίδης καθώς και οι Αντιπρόεδροι κοι Ζερβός Ελευθέριος και Κουρδής Ιωάννης ενώ εκ μέρους της Π.Ε.Φ.Α.ΣΥ. ήταν ο Πρόεδρος κος Ντογκούλης Δημήτριος, ο αντιπρόεδρος Φλωρίδης Ιωάννης, η κα Ιωαννίδου Χιόνα και οι κοι Παπαδήμος Γεώργιος, Τάντος Δημήτριος και Τουτουντζής Βασίλειος.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Π.Ε.Φ.Α.ΣΥ. μετά την συνάντηση αναφέρει τα εξής:
«Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η οποία διενεργήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν τη διασφάλιση της λειτουργικότητας και ασφάλειας της εφαρμογής του 2024, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου συλλογής και υποβολής αιτήσεων και η δημοσίευση της νέας εγκυκλίου από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς επίσης και η τήρηση όλων των συμβατικών υποχρεώσεων του οργανισμού προς τα ΚΥΔ και αντίστροφα, όπως η απόδοση διασταυρωτικών ελέγχων ως ορίζεται στο υπογεγραμμένο ΣΔΕΠΥΑΠ μεταξύ του οργανισμού και των ΚΥΔ.
Παράλληλα τέθηκαν προβλήματα και εκκρεμότητες που προέκυψαν από τις πληρωμές της ΕΑΕ 2023, τόσο σε πεδία που αφορούν συνδεδεμένα καθεστώτα όσο και σε οικολογικά σχήματα, και συζητήθηκε εκτενώς ο τρόπος και ο χρόνος αποσφαλμάτωσης τους. Από πλευράς Οργανισμού, υπήρξε η ενημέρωση ότι έχουν δοθεί οδηγίες για ενσωμάτωση νέων λειτουργειών στην ΕΑΕ 2024, ώστε να είναι πλήρως λειτουργική τόσο σε επίπεδο καταχώρησης όσο και σε επίπεδο διασταυρωτικών ελέγχων και υπήρξε η διαβεβαίωση ότι τα αντανακλαστικά του ΟΠΕΚΕΠΕ θα είναι άμεσα σε ότι αφορά την ορθή λειτουργία του συστήματος.
Η Π.Ε.Φ.Α.ΣΥ. δήλωσε στον οργανισμό ότι τα ΚΥΔ είναι σε κάθε περίπτωση έτοιμα από καιρό για την έναρξη του φετινού έργου και από την πλευρά της κατέθεσε τις απόψεις της αναφορικά με την ΕΑΕ 2024. Θέλοντας να αποτραπεί το φαινόμενο παρατάσεων λόγω μη λειτουργίας του συστήματος, η Π.Ε.Φ.Α.ΣΥ. τόνισε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής των ΕΑΕ 2024 όταν το σύστημα είναι πλήρως λειτουργικό και ασφαλές, δείχνοντας κατανόηση στην καθυστέρηση που έχει προκύψει για την έναρξη του φετινού έργου και πιστεύοντας ότι είναι προτιμότερο να καθυστερήσει μερικές μέρες ακόμα η έναρξη του έργου αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις χρειάζεται προκειμένου να διασφαλίσει ότι το σύστημα θα είναι πλήρως λειτουργικό για την αποφυγή όλων αυτών των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία δύο έτη.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την δέσμευση εκ μέρους και των δύο πλευρών για τακτική και αμφίδρομη επικοινωνία το ερχόμενο χρονικό διάστημα, καθώς η Π.Ε.Φ.Α.ΣΥ. αποτέλεσε και αποτελεί βασικό συνεργάτη του ΟΠΕΚΕΠΕ σε ότι και αν της ζητήθηκε.
Τέλος κατατέθηκαν προτάσεις τόσο για την απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων για να αποφευχθεί το γραφειοκρατικό βάρος και κατ’ επέκταση το κόστος που αφορούν τα οικολογικά σχήματα καθώς και προτάσεις για την σωστή λειτουργία και έλεγχο των συνδεδεμένων ενισχύσεων».
Εδώ και περίπου 45 ημέρες η εφαρμογή για τη δήλωση ΟΣΔΕ είχε ανέβει στο gov.gr αλλά τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) δεν μπορούν να εργασθούν πάνω σε αυτή τη βάση γιατί δεν τους το επιτρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Κατά τα άλλα όλα πάνε καλά στον Οργανισμό Ελέγχων και Πληρωμών σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού ΑΑΤ. Πέρασε ενάμιση μήνα για να μην κάνουμε τίποτα στην ουσία, λέμε εμείς. Πάντως αυτό που μας προξενεί εντύπωση είναι τι χρειάζεται ένας οργανισμός σαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ 58 εφαρμογές (εδώ).
Θυμίζουμε ο υπουργός είχε ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα για το ΟΣΔΕ 2024 άνοιξε την Πρωταπριλιά (!).
Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με την Κωνσταντίνα Καπετανοπούλου, Γεωπόνο με Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) πιστοποιημένο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία ανέφερε τα εξής: «όσοι διαθέτουμε γραφεία ΚΥΔ βλέπουμε το εξής:
Όλες αυτές τις ημέρες η πλατφόρμα δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 είναι ανοιχτή και λειτουργική για την επεξεργασία και υποβολή των on line δηλώσεων, δηλαδή εκείνων που ο κάθε παραγωγός υποβάλλει μόνος του αφού συνδεθεί με τους κωδικούς της ΑΑΔΕ.
Για να υποβληθεί μια δήλωση μέσω ενός ΚΥΔ, χρειάζεται πρώτα να εξαχθεί ένας 6ψήφιος αριθμός, διαδικασία η οποία επίσης είναι λειτουργική, και κατόπιν να γίνει δέσμευση της αίτησης από το ΚΥΔ καταχωρώντας τον ΑΦΜ και τον 6ψήφιο στην κατάλληλη πλατφόρμα. Αυτό το τελευταίο, έως και την Τρίτη, 14 Μαΐου 2024, δεν ήταν δυνατό.
Οπότε πολλά ΚΥΔ σε όλην την χώρα, επειδή γνωρίζουν και από τις προηγούμενες χρονιές την πίεση χρόνου που υπάρχει, όλο αυτό το διάστημα ασχολούνται με το να εκδίδουν τους 6 ψήφιους κωδικούς των πελατών τους ούτως ώστε όταν έρθει η στιγμή της αίτησης να είναι έτοιμοι τουλάχιστον σε αυτό το πρωταρχικό στάδιο της όλης διαδικασίας.
Και τις προηγούμενες χρονιές υπήρχαν αντίστοιχες δηλώσεις υπουργών περί της έναρξης υποβολής των δηλώσεων, όμως και τότε υπήρχαν προβλήματα γιατί παραδείγματος χάριν οι δηλώσεις ήταν επεξεργάσιμες αλλά δεν μπορούσαν να οριστικοποιηθούν, ή προέκυπταν λογικά σφάλματα κατά την χρήση της πλατφόρμας και για την διόρθωση αυτών απαιτούνταν χρόνος οπότε πάλι η οριστικοποίηση των δηλώσεων έπρεπε να «παγώσει».
Βέβαια, η υποβολή δηλώσεων είχε ξεκινήσει, αλλά πως υποβάλλονταν τελικά οι δηλώσεις αυτές; Αυτό είναι οπωσδήποτε ένα θέμα».
Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Ε.Γ.), που προήλθε από τις εκλογές της 21 Απριλίου 2024, στη 1η συνεδρίασή του, συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
1. Πρόεδρος - Μπινιάρης Αναστάσιος
2. Αντιπρόεδρος - Τσάκωνας Αναστάσιος
3. Γενικός Γραμματέας - Νίκας Φίλιππος
4. Ταμίας - Καρακώστας Δημήτριος
5. Μέλος - Διαμαντής Χαράλαμπος
6. Μέλος - Ζωντανός Απόστολος
7. Μέλος - Κατσής Θεόδωρος
8. Μέλος - Παπαγεωργίου Μιχαήλ
9. Μέλος - Ράπτης Χρήστος
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο, «η επιτροπεία του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για την χώρα μας και εμείς είχαμε προειδοποιήσει την ηγεσία του ΥπΑΑΤ».
Ερ.: Ποια η άποψή σας για την απόφαση της DG AGRI να βάλει σε επιτήρηση τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Πώς σχολιάζετε ότι είχατε προβλέψει κάτι τέτοιο σε δηλώσεις σας στον ΑγροΤύπο;
Παρά τις προσπάθειες των κυβερνητικών να κρύψουν τα προβλήματα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ τελικά η επιτροπεία του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΕΕ έρχεται να επιβεβαιώσει όλα αυτά που έχουμε επισημάνει και καταγγείλει.
Φαίνεται ότι η 20ετής «ομηρία» του ΟΠΕΚΕΠΕ, από παρόχους, σπόνσορες, και λοιπούς κομματάρχες, δεν είναι τυχαία αλλά συνειδητή επιλογή.
Δεν περιμένουμε πάντως από κανένα υπουργό ΑΑΤ (νυν και πρώην) να παραδεχτεί το δίκαιο και το σωστό των απόψεών μας γιατί εμείς είμαστε οι ειδικοί και όχι πάροχοι. Θυμίζουμε ότι όλοι αυτοί με τι απαξίωση μιλούσαν για τις προτάσεις των γεωτεχνικών και μας αποκαλούσαν γραφικούς. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνουν την αυτοκριτική τους.
Στην καθημερινή επαφή μας με τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα (γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς κ.α.) μας δήλωναν τον προβληματισμό τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Μας παρότρυναν επίσης να βγούμε μπροστά για να τους βοηθήσουμε να μείνουν στον τόπο τους και να συνεχίσουν το επάγγελμά τους. Αυτό είναι το μοναδικό μας κίνητρο για την προσπάθειά μας να αποτρέψουμε την καταστροφή του αγροτικού κλάδου.
Η ανακοίνωση για επιτροπεία είναι πολύ αρνητική για την χώρα. Για να δοθεί λύση θα πρέπει άμεσα ο υπουργός ΑΑΤ να νομοθετήσει τις προτάσεις που έχουν κάνει οι γεωτεχνικοί για την ΚΑΠ και την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ερ.: Τι έχετε να απαντήσετε στις δηλώσεις υπουργού ΑΑΤ για την απλοποίηση της διαδικασίας καταβολής των «πρόσθετων τελών» στους γεωτεχνικούς;
Είναι ακόμη μια υπουργική εξαγγελία που δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Για το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει καταθέσει η ΠΟΓΕΔΥ τέσσερις φορές πλήρη νομοθετική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αυτό που θέλουμε να επιοσημάνουμε και δεν το αναφέρει ο υπουργός είναι ότι δεν πρόκειται για θέμα του τακτικού προϋπολογισμού αλλά για τα τέλη που πληρώνουν οι ιδιώτες. Δεν χρειάζεται λοιπόν καμιά γραφειοκρατική και διοικητική πράξη για την πληρωμή τους.
«Την απλοποίηση της διαδικασίας καταβολής των «πρόσθετων τελών» προς τους γεωτεχνικούς ώστε να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις προωθεί το ΥΠΑΑΤ, το οποίο αναμένει τις προτάσεις των Γενικών Διευθύνσεων Κτηνιατρικής και Τροφίμων».
Αυτό επισημαίνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ξάνθης της Νέας Αριστεράς, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν.
«Περαιτέρω», σημειώνει ο κ. ΥπΑΑΤ, «από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου έχουν μεταφερθεί όλα τα αναλογούντα ποσά στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, που αφορούν στο έτος 2022 (ποσού 250.000 €) και, μέχρι τέλους Ιουνίου 2024, θα έχουν μεταφερθεί και τα ποσά που αφορούν στα «πρόσθετα τέλη» έτους 2023, εφόσον έχει παραληφθεί από τη ΓΔΟΥ το σύνολο των αιτημάτων των Περιφερειακών Ενοτήτων.
«Για τον κίνδυνο να χαθούν τα δεδουλευμένα των Γεωτεχνικών, όπως αυτά που αφορούν στην Π.Ε. Άρτας», προσθέτει, «προωθήθηκε σχετική ρύθμιση, η οποία επιλύει το πρόβλημα της παραγραφής και αναμένεται η καταβολή τους».
Τέλος, σχετικά με την απεργία των Γεωτεχνικών ο κ. Αυγενάκης αναφέρει ότι «αφενός η προσφυγή στη Δικαιοσύνη κρίθηκε αναγκαία με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και αφετέρου με την υπ’ αριθ. 361/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική».
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα που διοργανώθηκε από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και το Σύλλογο Ελλήνων Γεωλόγων.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών η Ημερίδα με θέμα: «Διαχείριση Υδατικών πόρων και κλιματική κρίση: Προκλήσεις - Προτάσεις», που συνδιοργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με το Σύλλογο Ελλήνων Γεωλόγων (Σ.Ε.Γ). Η εκδήλωση είχε τεθεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ και του ΥΠΑΑΤ.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρος Βαρελίδης, που απηύθυνε και χαιρετισμό εκ μέρους του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ κ. Δ. Γκούτης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας κ. Αθ. Γκανάς και ο Πρόεδρος του ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε. κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης.
Ο κ. Βαρελίδης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα μέτρα και τις πολιτικές που αναπτύσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει λόγω της κλιματικής κρίσης και που αφορούν κυρίως την άρδευση και την ύδρευση, τονίζοντας πως είναι ζωτικής σημασίας και κρίσιμος ο ρόλος των γεωλόγων, των κατ’ εξοχήν ειδικών και αρμόδιων επιστημόνων στα ζητήματα αυτά, καλώντας παράλληλα σε συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, ΥΠΕΝ, Γεωλόγων, ΕΑΓΜΕ καθώς και οιουδήποτε άλλου φορέα σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο για την αντιμετώπισή τους.
Αναφέρθηκε επίσης στην πράσινη μετάβαση, ως στρατηγική ανάγκη για την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, καθόσον είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, που αν εκμεταλλευθούν σωστά θα συμβάλλουν τόσο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας όσο και στην πράσινη μετάβαση. Θα πρέπει όμως οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν στην κατεύθυνση αυτές να έχουν κοινωνικό πρόσημο και να είναι κοινωνικά αποδεκτές καθόσον τέτοιου είδους πολιτικές έχουν και σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην τοποθέτησή του τόνισε πως ήλθε η ώρα να ακουστούν προτάσες και να παρθούν αποφάσεις, ώστε η σημερινή γενιά να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον για τις μελλοντικές γενιές και σε αυτό στοχεύει και η εκδήλωση.
Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τον αντιπρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ κ. Ε. Σπυρίδη, ο οποίος διάβασε και τον γραπτό χαιρετισμό που απέστειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκης, λόγω απουσίας του στο εξωτερικό.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκης, στο γραπτό χαιρετισμό τόνισε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει θέσει την πολιτική νερού πολύ ψηλά στην ατζέντα για την Ελλάδα του αύριο. Η Κυβέρνηση προσεγγίζει ολιστικά το ζήτημα με το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, το «ΥΔΩΡ 2.0», ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο κ. Ευάγγελος Σπυρίδωνος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων και η κα Χαρά Καφαντάρη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από στελέχη των υπηρεσιών του δημοσίου που έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των υδατικών πόρων, από καθηγητές πανεπιστημίων που ασχολούνται με την έρευνα υδατικών πόρων, από την Ένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) από μελετητές γεωλόγους και περιβαλλοντολόγους που συμμετέχουν στην εκπόνηση μελετών διαχείρισης Υδατικών Πόρων (Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμού, Σ.Δ.Λ.Α.Π.).
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (Μαρία Τζίμα – ΣΕΓ - Ευθύμιος Σπυρίδης – ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Διονύσιος Γκούτης – ΕΑΓΜΕ, Αθανάσιος Γκανάς – Ε.Γ.Ε., Στυλιανός Μιχαηλίδης – Διεύθυνση Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργης Χ. Μαρινάκης – ΕΔΕΥΑ, Ευάγγελος Σπυρίδωνος – ΣΕΓ) και με συμμετοχή του κοινού, όπου αναδείχτηκε η ανάγκη στελέχωσης με εξειδικευμένο προσωπικό και θεσμικής στήριξης των υπηρεσιών στις οποίες έχει ανατεθεί η διαχείριση των υδατικών πόρων, η σημασία της συλλογής και διάθεσης σε όλους τους εμπλεκόμενους (υπηρεσίες, τοπική αυτοδιοίκηση, ερευνητές και μελετητές) αξιόπιστων στοιχείων για όλο τον κύκλο του νερού (καταγραφή έργων υδροληψίας, μετεωρολογική και υδρολογική πληροφορία, υδρογεωλογική πληροφορία, καταγραφή ζήτησης και αναγκών), και η ολοκλήρωση των προδιαγραφών για όλα τα στάδια των σχετικών μελετών.
Επίσης τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες η ανάγκη μιας κεντρικής δομής για τη διαχείριση των υδατικών πόρων, με διακριτούς ρόλους για την εκπόνηση των σχεδίων διαχείρισης, την αδειοδότηση χρήσεων ύδατος, την παροχή υπηρεσιών ύδατος (ύδρευση, άρδευση) και τον έλεγχο εφαρμογής των σχεδίων και των αδειών.
Σε τριτοκοσμικές συνθήκες γίνονται οι έλεγχοι των γεωτεχνικών του ΥπΑΑΤ στις εισαγωγές τροφίμων από τρίτες χώρες.
Αυτό φάνηκε από την συνέντευξη τύπου που έδωσε, σήμερα Πέμπτη (18/4), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, με την παρουσία των πρωτοβάθμιων σωματείων της Ομοσπονδίας.
Με αμοιβές της τάξης των 5 ευρώ την ώρα και με ελέγχους στον Έβρο χωρίς υποδομές - στις εισαγωγές φορτίων από Τουρκία - επί της Εγνατίας Οδού, δεν είναι τυχαίο στην χώρα μας ότι δεν μπορεί να βρεθούν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Την ίδια στιγμή οι Βούλγαροι και οι Ισπανοί πιάνουν καθημερινά φορτία με υπολείμματα φυτοφαρμάκων από Τουρκία και Αίγυπτο αντίστοιχα.
Μάλιστα στη συνέντευξη εκπρόσωποι των γεωπόνων του ΥπΑΑΤ παραδέχτηκαν ότι οι Βούλγαροι στα σύνορα με την Τουρκία έχουν καλύτερες υποδομές από την χώρα μας για τους ελέγχους στις εισαγωγές τροφίμων.
Στην συνέντευξη τύπου, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα των γεωτεχνικών, τα οποία παραμένουν ανεπίλυτα μετά την κήρυξη της απεργίας - αποχής ως παράνομης και καταχρηστικής.
Ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, τόνισε ότι παρά την κήρυξη της απεργίας παράνομης, οι γεωτεχνικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
«Είναι η πρώτη φορά που είδαμε τέτοια συσπείρωση του κλάδου. Αν ξεκινούσε η απεργία όλα θα ήταν κλειστά. Είναι όμως και πρώτη φορά που έχουμε καταδίκη μιας ομοσπονδίας πριν ξεκινήσει η απεργία. Ήταν τόσο μεγάλη η πρεμούρα που ήθελαν να μας καταδικάσουν πριν την απόφαση του δικαστηρίου», τόνισε.
Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ αναφέρθηκε στα αιτήματα που είναι:
Οικονομικά αιτήματα:
Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στους γεωτεχνικούς που ασχολούνται σε αντίστοιχες συνθήκες.
Αλλαγή στον τρόπο καταβολής των πρόσθετων τελών στους δικαιούχους γεωτεχνικούς.
Χορήγηση τελών επισήμων ελέγχων, σύμφωνα με τον Καν. ΕΕ 2017/625.
Χορήγηση ελεγκτικής αποζημίωσης στους επίσημους ελεγκτές γεωτεχνικούς.
Καταβολή του επιδόματος 6%/ο για τους γεωτεχνικούς, όπως έχει νομοθετηθεί.
Αύξηση των ημερών για τις εκτός έδρας μετακινήσεις και μείωση της χιλιομετρικής απόστασης.
Δημιουργία κλαδικού γεωτεχνικού μισθολογίου που να αντικατοπτρίζει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου.
Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
Θεσμικά αιτήματα:
Άμεση στελέχωση των γεωτεχνικών υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό και χορήγηση των αναγκαίων πόρων για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Καμία ιδιωτικοποίηση των αντικειμένων των δημοσίων γεωτεχνικών υπηρεσιών.
Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας μη μισθολογικών παροχών.
Τροποποίηση των οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας των περιφερειών με ξεχωριστές διοικητικές δομές για τις γεωτεχνικές υπηρεσίες (αγροτικής οικονομίας, κτηνιατρικής) σε κάθε περιφερειακή ενότητα.
Ασφάλεια και υγιεινή εργασίας
Άμεση αναμόρφωση της σύνθεσης και του πλαισίου λειτουργίας των Ε.Π.Ε.Α..
Κατάργηση των τριμελών επιτροπών του άρθρου 35 του Ν. 5075/2023.ών.
Άμεση έκδοση του νέου οργανόγραμματoς του Υ.Π.ΕΝ. και των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών.
Διοικητική και οικονομική υποστήριξη των δασικών υπηρεσιών με εξασφάλιση των απαραίτητων ειδικοτήτων προσωπικού.
Νομική κάλυψη των γεωτεχνικών υπαλλήλων των δημοσίων υπηρεσιών
Η ΠΟΓΕΔΥ καλεί την Κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς σε άμεσο διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γεωτεχνικοί.
Οι έλεγχοι γίνονται 365 ημέρες τον χρόνο, τα 198 σφαγεία της χώρας δουλεύουν 365 ημέρες τον χρόνο. Γιατί να έχουμε εποχικούς υπαλλήλους είναι το ερώτημα προς την κυβέρνηση.
Οι κυριότεροι έλεγχοι στις εισαγωγές από τρίτες χώρες γίνονται:
- Στον Έβρο 10.000 έλεγχοι ετησίως
- Στον Πειραιά 11.500 έλεγχοι ετησίως
- Στο αεροδρόμιο της Αθήνας 11.500 έλεγχοι ετησίως
- Στην Θεσσαλονίκη 12.000 έλεγχοι ετησίως
Εισπράττει το κράτος ανταποδοτικά τέλη από τους ιδιώτες αλλά δεν τα καταβάλλει στους ελεγκτές. Πάνω από 3 εκ. ευρώ ετησίως έσοδα και κανείς δεν γνωρίζει που πάνε.
Από την άλλη οι ιδιώτες θέλουν να γίνονται έλεγχοι εκτός ωραρίου. Όμως δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για 24ωρη λειτουργία ελέγχων.
Από τα 15 ευρώ την ώρα που παίρνουν οι γεωτεχνικοί τα 5 ευρώ πάνε υπέρ δημοσίου και μετά την φορολογία καταλήγει η αμοιβή να είναι 5 ευρώ την ώρα.
Οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων αναφέρθηκαν στην υποστελέχωση που υπάρχει σε όλες τρις υπηρεσίες. Χαρακτηριστικά η Εύβοια το 2005 είχε 25 κτηνίατρους που έκαναν ελέγχους στα σφαγεία και σήμερα έχει μόλις 5.
Χρειάζονται άμεσα προλήψεις τόνισαν και οι εκπρόσωποι των δασολόγων και ιχθυολόγων. Μάλιστα τόνισαν ότι εδώ και 5 χρόνια δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας δασολόγος.
Μετά από όλα αυτά δεν είναι τυχαίες οι «κόκκινες κάρτες» που έβγαλε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Την Τετάρτη, 11 Απριλίου 2024, αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.-Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου), συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος στην Αθήνα.
Η συνάντηση έγινε μετά από σχετικό αίτημα της ηγεσίας της Πυροσβεστικής προς το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., με αφορμή το πόρισμα για τις Δασικές Πυρκαγιές στον Έβρο το 2023, που συνέταξε η σχετική Επιτροπή που συγκρότησε το Επιμελητήριο.
Από το Επιμελητήριο συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μ. Γαρδικιώτης και οι δασολόγοι του Δ.Σ. κ.κ.: Νικόλαος Μπόκαρης Ταμίας, Παναγιώτης Παράσχου Οργανωτικός Γραμματέας και Ρήγας Γιοβαννόπουλος Μέλος, ενώ από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Παπαγεωργίου, ο Δ/ντης Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κ. Δ. Αλεξανδρής και οι αξιωματούχοι της Διεύθυνσης Δασοπυρόσβεσης του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος κ.κ.: Δ. Αντωνάκης Αντιπύραρχος - Δ/ντης Δασοπυρόσβεσης, Ι. Κουϊνέλης Αντιπύραρχος -Τμηματάρχης Επιχειρήσεων Αεροπυρόσβεσης και Εναέριας Επιτήρησης και Β. Καραμανλής Πυραγός - Τμηματάρχης Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Δασικών και Αγροτικών Πυρκαγιών.
Στη συνάντηση, αρχικά, έγινε από τον κ. Μπόκαρη συνοπτική παρουσίαση του Πορίσματος της Επιτροπής του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για τις δασικές πυρκαγιές του 2023 στην Π.Ε. Έβρου και αναπτύχθηκαν οι προτάσεις του Επιμελητηρίου για την επιχειρησιακή βελτίωση της πρόληψης και της καταστολής των δασικών πυρκαγιών. Επισημάνθηκε η ανάγκη επανεξέτασης του ρόλου της δασικής υπηρεσίας στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν πρωτίστως την ουσιώδη στελεχιακή ενδυνάμωσή της και ασφαλώς όχι με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις Δασικές Υπηρεσίες . Υπογραμμίστηκε δε ότι υπό την προϋπόθεση αυτή θα πρέπει να επιτραπεί, νομικά και θεσμικά, στη Δασική Υπηρεσία να αναπτύξει τον δικό της νέο, συμπληρωματικό μηχανισμό (προληπτικό και κατασταλτικό) μέσα στα δάση.
Στη συζήτηση που ακολούθησε προσδιορίστηκαν συγκεκριμένες αδυναμίες και αναπτύχθηκαν οι δυνατότητες βελτίωσης του συστήματος διαχείρισης του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών, λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα της κλιματικής κρίσης.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες που έχει η περιοχή της Δαδιάς Έβρου, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της επιχειρησιακής συνεισφοράς όλων των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση των φυσικών οικοσυστημάτων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η προστασία τους.
Ο κ. Γαρδικιώτης επισήμανε τα προβλήματα που παρατηρούνται στον συντονισμό των εμπλεκόμενων με τις δασικές πυρκαγιές φορέων και εξέφρασε την επιθυμία του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου για συμμετοχή εκπροσώπων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις Ομάδες Εργασίας που συγκροτεί το Επιμελητήριο για την επεξεργασία θεμάτων που σχετίζονται με τις δασικές πυρκαγιές ενώ κατά τη συζήτηση επισημάνθηκαν από τον κ. Παράσχου επιμέρους αδυναμίες του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων, που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επανεξεταστεί και να βελτιωθεί προκειμένου να αποτελέσει χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο στην προσπάθεια θωράκισης φυσικών και ανθρωπογενών συστημάτων έναντι των δασικών πυρκαγιών.
Η συνάντηση της αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τους αξιωματούχους της Διεύθυνσης Δασοπυρόσβεσης του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα εποικοδομητική και συμφωνήθηκε η συνέχιση της συνεργασίας στην κατεύθυνση της επίτευξης του κοινού στόχου της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών.
Με την υπ’ αριθ. 361/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κηρύσσεται παράνομη και καταχρηστική η απεργία - αποχή των υπαλλήλων των κλάδων ΠΕ Γεωτεχνικών, ύστερα από αγωγή που κατέθεσε εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.
Πάντως είναι πρώτη φορά που υπουργός οδηγεί στα δικαστήρια μια απεργία πριν αυτή ξεκινήσει (Παρασκευή 12/4 βγήκε η απόφαση). Οι δικαστές στην απόφασή τους αναφέρουν ότι δεν υπήρχε Προσωπικό Ασφαλείας και η απεργία - αποχή είχε μεγάλη χρονική διάρκεια. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι οι δικαστές δέχονται εν μέρει την αγωγή. Δεν αποδέχτηκαν το αίτημα του ΥπΑΑΤ να διαταχθεί απαγόρευση στο μέλλον απεργίας με τα ίδια αιτήματα.
Διαβάστε τη δικαστική απόφαση (εδώ)
Στο μεταξύ με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ορίζονται τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Επισήμων Ελέγχων.Συγκεκριμένα:
Η Συντονιστική Επιτροπή Επισήμων Ελέγχων (ΣΕΕΕ), απαρτίζεται από τους:
α) Γεώργιο Στρατάκο, Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Πρόεδρο.
β) Βασίλειο Μιχαλόπουλο, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό Α΄, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Διονύσιο Γραμματικό, υπάλληλο του ίδιου κλάδου, ειδικότητας, βαθμού και Γενικής Διεύθυνσης, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων.
γ) Απόστολο Πολύμερο, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό Α΄, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Αννούλα Μαυρίδου, υπάλληλο του ίδιου κλάδου, ειδικότητας, βαθμού και Γενικής Διεύθυνσης, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής.
δ) Θωμά Αλεξανδρόπουλο, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Κτηνιάτρων, με βαθμό Α΄, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Δέσποινα Παπανικολάου, υπάλληλο του ίδιου κλάδου, ειδικότητας, βαθμού και Γενικής Διεύθυνσης, προϊσταμένη κατ’ αναπλήρωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας.
ε) Παναγιώτη Βασιλόπουλο, Γενικό Διευθυντή του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Κωνσταντίνο Μπαρμπέρη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Χημικών, ειδικότητας ΠΕ Χημικών, με βαθμό Α΄, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ασφάλειας Τροφίμων, του ίδιου Φορέα.
Γραμματέα της Επιτροπής ορίζουμε τη Γεωργία Τσαγδή, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, με βαθμό Α΄ της Διεύθυνσης Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αναπληρωτή τον Χρήστο Μανούρα, υπάλληλο του ίδιου κλάδου, βαθμού, Διεύθυνσης και Γενικής Διεύθυνσης
Η θητεία του Προέδρου, των μελών και της γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Επίσημων Ελέγχων (ΣΕΕΕ) ορίζεται διετής.
Το ΥπΑΑΤ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για την Απεργία των Γεωτεχνικών.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
«Με αφορμή την εξαγγελθείσα απεργία των Γεωτεχνικών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και την απορρύθμιση εισαγωγών, εξαγωγών και ελέγχων αγροτικών και προϊόντων, ανακοινώνει τα εξής: Σεβόμαστε το δικαίωμα της απεργίας για κάθε εργαζόμενο.
Αναγνωρίζουμε την προσφορά του κλάδου των Γεωτεχνικών και των στελεχών των ΔΑΟΚ, που υπάγονται στο Υπ. Εσωτερικών, στις προσπάθειες που κάνει το ΥΠΑΑΤ συνεργαζόμενο και μαζί τους για ελέγχους στην αγορά και την προστασία των ελληνικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.
Σε συναντήσεις που είχε η πολιτική ηγεσία με εκπροσώπους των Γεωτεχνικών, επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι αναγνωρίζει ως δίκαια πολλά εξ αυτών και έχει δεσμευθεί για την προώθηση και επίλυσή τους, ανάλογα τις δημοσιονομικές δυνατότητες και σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία.
Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτή η ευθύνη που έχουμε όλοι μας έναντι του συνόλου των πολιτών – και ιδιαίτερα των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών- που πρέπει να προστατεύσουμε, εν΄όψει ειδικά των ημερών και των αυξημένων αναγκών της αγοράς του Πάσχα.
Θυμίζουμε ότι οι έλεγχοι του ΥπΑΑΤ έχουν ως στόχο την εφαρμογή της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας σε όλο το φάσμα της αγροδιατροφικής αλυσίδας και, μέσω αυτής, την προάσπιση της υγείας του καταναλωτή.
Οι έκτακτοι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ με μικτά κλιμάκια από τη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων, τον ΕΦΕΤ και τον ΕΛΓΟ καθώς και οι έλεγχοι οι οποίοι ήδη ξεκίνησαν εν όψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κυρίως αμνοεριφίων, οπωροκηπευτικών και αυγών, έχουν στο επίκεντρό τους τη διάθεση ασφαλών τροφίμων όπως επίσης και την προστασία του καταναλωτή από δόλιες και παραπλανητικές πρακτικές μεταξύ των οποίων οι «ελληνοποιήσεις» και η νοθεία.
Δεν είναι δυνατόν να γίνεται προσπάθεια εκμετάλλευσης της ανάγκης αυξημένων ελέγχων, που απαιτούνται αυτήν την περίοδο, το οποίο ωστόσο είναι παλιό αίτημα των εμπλεκομένων της αγοράς και των καταναλωτών, για να ασκηθούν πιέσεις ώστε να επιλυθούν χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Γεωτεχνικών. Πολύ περισσότερο αφού μια τέτοια πρακτική στρέφεται ευθέως σε βάρος του συνόλου των λοιπών πολιτών που προσβλέπουν στους αυξημένους ελέγχους και τον περιορισμό των παράνομων ελληνοποιήσεων.
Περαιτέρω, προβλέπεται αποχή από την παρακολούθηση των μέτρων και παρεμβάσεων του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης, με ενδεχόμενο να παραλύσει η απορρόφηση των αντίστοιχων κονδυλίων, η εξέταση αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, με κίνδυνο εν όψει θέρους, την εκδήλωση και επέκταση μεγάλων δασικών πυρκαγιών.
Για τους λόγους αυτούς και παρότι αναγνωρίζουμε την μέχρι σήμερα συμβολή του κλάδου των Γεωτεχνικών στην προσπάθεια για εξυγίανση της αγοράς, ζητήσαμε με αγωγή από το αρμόδιο δικαστήριο να αναγνωρισθεί ότι η εξαγγελθείσα απεργία-αποχή είναι παράνομη και καταχρηστική και να απαγορευθεί η πραγματοποίησή της. Η αγωγή μας συζητήθηκε σήμερα και αναμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου.
Παρόλα αυτά ελπίζουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, να γίνει κατανοητό ότι τα επί χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα των Γεωτεχνικών δεν μπορούν να λυθούν με κανένα «μαγικό ραβδί», αλλά με διάλογο και αλληλοκατανόηση. Όπως επίσης, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκμετάλλευση των αναγκών της κοινωνίας και της αγοράς σε μια κρίσιμη περίοδο, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για την επίλυση, κατά βάση οικονομικών αιτημάτων.
Τα προβλήματα είναι υπαρκτά. Αναγνωρίζουμε ότι πολλά από αυτά είναι δίκαια, αλλά η επίλυσή τους απαιτεί ρεαλισμό και, κυρίως, συνεργασία και υπευθυνότητα έναντι του κοινωνικού συνόλου.
Τους καλούμε σε διάλογο για να προχωρήσουμε μαζί τη διεκδίκηση όσων δίκαιων αιτημάτων αναδεικνύονται μέσα από τον αγώνα τους».
Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «δεν έχουμε καμιά ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Αυτό που θα ήθελα να σας επισημάνω είναι ότι για πρώτη φορά πηγαίνει στα δικαστήρια μια ομοσπονδία εργαζομένων πριν ξεκινήσει η απεργία. Αυτό όμως δείχνει ότι αν και οι γεωτεχνικοί είναι απαραίτητοι ωστόσο ο υπουργός ΑΑΤ δεν τους δίνει σημασία. Θα έχουμε σύντομα νεότερα».
Με αφορμή δημοσιεύματα και δελτία τύπου για ενδεχόμενη επιβολή προστίμου ύψους 280.000.000 ευρώ η ΠΟΓΕΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Για πολλοστή φορά δικαιωνόμαστε για τα κακώς κείμενα στον ΟΠΕΚΕΠΕ διαχρονικά.
Για άλλη μία φορά, οι λαλίστατοι συκοφάντες μας - μάνατζερ και πάροχοι είναι εξαφανισμένοι και έχουν καταπιεί την γλώσσα τους.
Το όποιο τίμημα, θα το πληρώσει πάλι ο Ελληνικός λαός.
Το μόνον βέβαιο είναι, ότι ενώ οι γεωτεχνικοί δίνουν λύσεις, αλλά οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες δεν τις υιοθετούν διότι θίγονται κολλητοί και διαδρομιστές.
Οι Κοινοτικές και Εθνικές ενισχύσεις πρέπει να επιδοτούν το παράγειν και όχι το τεμπελιάζειν.
Ένα είναι σίγουρο.
Ότι ενημερωνόμαστε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά, γιατί το μόνον που μας ενδιαφέρει είναι να μην απαξιώνεται το κύρος του ΥπΑΑΤ και των Οργανισμών του, κάτι που καθημερινά και διαχρονικά επιχειρούν εξωθεσμικά οικονομικά συμφέροντα, αλλά δεν θα το καταφέρουν».
Να θυμίσουμε ότι για το θέμα ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε τα εξής:
«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ενδεχόμενη δημοσιονομική διόρθωση ύψους 280 εκ. ευρώ από την Ε.Ε., η νέα Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζει ότι έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία:
- να ενημερωθεί διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές για το ζήτημα και
- για την εντατική ενεργοποίηση των αρμόδιων διευθύνσεων και των εσωτερικών μηχανισμών του για την καθολική και αρμονική συνεργασία του με τα εθνικά και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που αφορά σε ευρήματα παρελθόντων ετών και σε περιόδους άλλων διοικήσεων.
Όλα αυτά, πάντοτε σε συντονισμό και υπό τις κατευθύνσεις του εποπτικού θεσμικού οργάνου και φορέα δηλαδή του ΥΠΑΑΤ και με κοινό στόχο να μην επιτρέψουμε ελλείψεις και εκκρεμότητες του παρελθόντοςνα διαμορφώσουν ενδεχόμενες ανεπιθύμητες συνθήκες τόσο για τον Οργανισμό όσο και για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα».
Σε 15 ημέρες ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις οι γεωτεχνικοί του ΥπΑΑΤ.
Θυμίζουμε ότι χτες Δευτέρα (1/4), από την Κοζάνη, ο υπουργός ΑΑΤ δήλωνε ότι «σήμερα έγινε στο υπουργείο υπό τον Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Στρατάκο, σύσκεψη για εντατικοποίηση των ελέγχων. Τις επόμενες ημέρες ξεδιπλώνουμε ένα μηχανισμό ελέγχων τόσο για το μέλι, όσο και για το κρέας και για τα αυγά. Είμαστε αποφασισμένοι να τιμωρηθούν όσοι παίζουν παιχνιδάκια σε βάρος των καλλιεργητών και των καταναλωτών. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν. Δεν έχουμε σκοπό να κατηγορήσουμε κανέναν άδικα. Αλλά όσοι προσπαθούν να κάνουν ελληνοποιήσεις καλά θα κάνουν να το ξανασκεφθούν».
Από την πλευρά της η ΠΟΓΕΔΥ, ανακοίνωσε ότι με πρόσφατη απόφασή της προχωρά, σε συνεργασία με όλα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία μέλη της, σε ΑΠΕΡΓΙΑ - ΑΠΟΧΗ από συγκεκριμένα καθήκοντα με ημερομηνία έναρξης την 15/4/2024 και έως 30/6/2024.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, «η συγκεκριμένη απόφαση δεν ήταν ένα προϊόν βεβιασμένης σκέψης, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα της αυταπόδεικτης πλέον διάθεσης μη συνεργασίας και της απουσίας εποικοδομητικού διαλόγου της παρούσας Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργών, με τους Γεωτεχνικούς Δημοσίους Υπαλλήλους, κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό σε όλη την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.
Σε μια δημοκρατία οι Θεσμοί, όπως οι Εκπρόσωποι των Εργαζομένων, πρέπει να αποτελούν συνομιλητές και όχι προϊόν αποκλεισμού και ο εμπαιγμός και η κοροϊδία θα πρέπει να έχουν πολιτικό φραγμό. Μόνο τα καθεστώτα αποφασίζουν και διατάσσουν χωρίς διάλογο. Επιπλέον είναι απαράδεκτο κάποιοι έχοντας πολιτική θέση να διατάσσουν τους Γεωτεχνικούς υπαλλήλους να δουλεύουν Σαββατοκύριακα και εκτός ωραρίου λειτουργίας των Υπηρεσιών χωρίς να πληρώνονται, να λειτουργούν πέρα από τα πλαίσια των καθηκόντων τους, χωρίς να καλύπτονται μόνο και μόνο για να ανακοινώνουν ελέγχους στην πλάτη των εργαζομένων Γεωτεχνικών για τους οποίους εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα.
Βασικές αλλά και αυταπόδεικτες διεκδικήσεις των Γεωτεχνικών βρίσκονται στις καλένδες εδώ και πέντε χρόνια, όπως:
Η έκδοση απόφασης για την εφαρμογή της ειλημμένης απόφασης καταβολής του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος στους δικαιούχους Γεωτεχνικούς όπου οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραπέμπουν στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και αντίστροφα.
Η αλλαγή του τρόπου απασχόλησης και αμοιβής των Γεωτεχνικών για εργασία πέραν του ωραρίου, τα περιβόητα «πρόσθετα τέλη» όπου και πάλι οι Γεωτεχνικοί εντέλλονται αλλά οι αρμόδιοι αδιαφορούν να προσαρμόσουν το νομικό πλαίσιο ώστε οι συνάδελφοι να μην γίνονται επαίτες των δεδουλευμένων τους, να χάνουν δεδουλευμένα όπως οι Γεωπόνοι του Νομού Άρτας και στην αμοιβή της δουλειάς τους να μπαίνει αυθαίρετα συνεταίρος το κράτος.
Η άρνηση εφαρμογής των προβλέψεων του κανονισμού ΕΕ 625/2017 για κάλυψη των επισήμων ελέγχων από τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις, χωρίς επιβάρυνση του Κρατικού προϋπολογισμού.
Η άμεση κάλυψη των λειτουργικών κενών των Γεωτεχνικών υπηρεσιών της χώρας με προσλήψεις και με στελέχωση του αντίστοιχου λοιπού προσωπικού.
Η άρνηση προσέλευσης σε διάλογο για την υπογραφή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους Γεωτεχνικούς, την ίδια μάλιστα στιγμή που βρίσκονται σε ισχύ άλλες παρόμοιες, δείχνοντας έτσι την απαξίωση στους Γεωτεχνικούς αλλά και την ευνοιοκρατία προς Συνδικαλιστικές Οργανώσεις με τις οποίες υποτίθεται ότι οι κυβερνώντες βρίσκονται απέναντι.
Η κοροϊδία με τον πόρο 6%οο όπου το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών αρνείται κατ’ ουσίαν να χορηγήσει τον πόρο όχι μόνο στο σύνολο των Γεωτεχνικών (όπως κάθετα κάνει στους Μηχανικούς και Υπομηχανικούς όλου του δημοσίου) αλλά ακόμη και σε αυτούς που εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση έργων.
Η άρνηση αύξησης του αριθμού εκτός έδρας μετακινήσεων αλλά και μείωσης της χιλιομετρικής απόστασης για την λήψη του την ίδια στιγμή που απαιτείται από τους Γεωτεχνικούς να χρησιμοποιούν Ι.Χ.Ε., να ασκούν έργα οδηγού και να κατευθύνονται σε αγροτικούς δρόμους.
Η επιλεκτική χορήγηση Ελεγκτικού επιδόματος σε συγκεκριμένη Διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ. μνημείο απαξίωσης των Ελεγκτών Γεωτεχνικών και ισοπέδωσης του ρόλου τους, την ίδια στιγμή που εκδίδονται Δελτία Τύπου του Υπουργείου αυτού με διθυράμβους για τον αριθμό ελέγχων που πραγματοποιούν οι συνάδελφοι, οι δάφνες προφανώς είναι για τους πολιτικούς και όχι για αυτούς που βγάζουν την δουλειά στο πεδίο.
Η άμεση αναμόρφωση σύνθεσης και πλαισίου λειτουργίας ΕΠΕΑ.
Η κατάργηση των Τριμελών Επιτροπών του άρθρου 35 του Ν. 5075/2023 γιατί δεν συμβάλουν στην προστασία των Δασών από τις φωτιές. Για όλα τα παραπάνω οι πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων είναι ενήμερες, αποδεικνύεται όμως ότι έχουν άλλες προτεραιότητες στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι Γεωτεχνικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι. Ως Ομοσπονδία εξαντλήσαμε όλα τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειες για να ακουστούν και να υλοποιηθούν αιτήματά μας. Δυστυχώς η μόνη συγκεκριμένη απάντηση που πήραμε ήταν η προσπάθεια συνδικαλιστικών διώξεων προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας. Ήρθε η ώρα να σας ενημερώσουμε ότι η προσπάθεια φτάνει ΩΣ ΕΔΩ.
Η λύση που απομένει είναι η πραγματοποίηση ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ ώστε να διαφανεί η σοβαρότητα του ρόλου μας στον Πρωτογενή Τομέα, στην Αγροτική Οικονομία, στην Δημόσια Υγεία, στην προστασία του Περιβάλλοντος.
Η κινητοποίηση, που ξεκινά στις 15/4, χρειάζεται την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Η Ομοσπονδία θα προχωρήσει στις επόμενες δύο εβδομάδες σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την κατοχύρωση της συμμετοχής σε αυτήν και θα σας ενημερώνει σχετικά».