Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ψηφίστηκε το αγροτικό νομοσχέδιο, εξυγίανση ΕΛΓΑ ο επόμενος στόχος Βορίδη

04/06/2020 12:47 μμ
Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα.

Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα.

Κατά την ομιλία του ο υπουργός κ. Μ. Βορίδης αναφέρθηκε και στην ανάγκη εξυγίανσης του ΕΛΓΑ. «Μέγα ζήτημα για τις αποζημιώσεις και τον ΕΛΓΑ. Είναι πραγματική αγωνία των παραγωγών. Είναι ξεκάθαρο. Οι παραγωγοί μας υφίστανται ζημίες και πραγματικά εκφράζουν αγωνία για το τι θα γίνει με τις ζημίες αυτές», ανέφερε.

«Στόχος μας είναι να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση πάνω στα κρίσιμα ζητήματα του ΕΛΓΑ, που θα αφορά την αναμόρφωση του κανονισμού, τις εισφορές, τις κατανομές αλλά και τις ζημιές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Ο ΕΛΓΑ κάθε χρόνο εισπράττει 170 εκατ. και πληρώνει 210 εκατ. ευρώ
Και πρόσθεσε: «Ο ΕΛΓΑ να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να είναι δημοσιονομικά άρτιος και ισορροπημένος; Γιατί αλλιώς από πού θα πληρώνει όλες αυτές τις αποζημιώσεις που πρέπει να πληρώνει; Να συμφωνήσουμε ότι η βασική συζήτηση για τον ΕΓΛΑ είναι να δούμε ποια είναι η οικονομική του κατάσταση;

Να λέμε την αλήθεια ότι ο ΕΛΓΑ εισπράττει 170 εκατομμύρια και πληρώνει 210 εκατομμύρια ζημιές. Και όταν σηκώνεστε και λέτε «θέλω να βάλω κι άλλες καλύψεις» πρέπει να πείτε τα 210 εκατομμύρια που θέλετε να τα πάμε. Να πληρώνουμε 300 εκατομμύρια ζημιές; Κι εγώ θέλω. Είμαι ο πρώτος που το θέλει. Πού να τα βρούμε όμως. Γιατί αλλιώς θα κάνω αυτά που κάνατε εσείς. Θα κλείσω τον ΕΛΓΑ σε έναν χρόνο. Άρα, λοιπόν, αυτό δεν γίνεται. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε αυτή την κουβέντα. Σε αυτή την κουβέντα που είναι η αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, θα περιέχονται μία σειρά από πράγματα. Θα περιέχει την αναμόρφωση του κανονισμού, αλλά θα περιέχει περισσότερο εξειδικευμένες συζητήσεις για τις εισφορές, για τις κατανομές, για τις ζημιές.

Επειδή βλέπω και μεγάλη αγωνία για το θέμα της ιδιωτικοποίησης, θέλω να ακριβολογούμε. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για το οποίο ψηφίστηκε - δεν έχει πει ψέματα - και για το οποίο εγκρίθηκε λέει «συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ασφάλισης στη γεωργική ασφάλιση». Αυτό λέει. Η μορφή, ο τρόπος, η έκταση, όλα αυτά αποτελούν αντικείμενο της μεγαλύτερης συζήτησης και θα δούμε τι χαρακτήρα θα πάρουν, γιατί αυτό - για να είμαστε συνεννοημένοι - δεν εξαρτάται από την πολιτική μου βούληση.

Εξαρτάται από το τι θέλουν οι εταιρείες, εξαρτάται από το τι θέλει η άλλη πλευρά, εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζεται η άλλη πλευρά, εξαρτάται από τους όρους που θέτει, γιατί εμείς έχουμε μία προϋπόθεση σ’ όλο αυτό το εγχείρημα: Θέλουμε να βελτιώσουμε τη γεωργική ασφάλιση για τον παραγωγό. Θέλουμε στο τέλος αυτής της μεταρρύθμισης οι παραγωγοί μας να βρίσκονται σε καλύτερη ασφαλιστική θέση από αυτήν στην οποία βρίσκονται σήμερα.

Αυτός ο στόχος είναι εντάξει ή σας χαλάει; Δηλαδή άμα βρούμε ένα σχήμα με το οποίο οι παραγωγοί μας θα είναι καλύτερα απ’ ό,τι είναι σήμερα, με ή χωρίς εμπλοκή της ιδιωτικής ασφάλισης, θα είστε στεναχωρημένοι επειδή καταρχήν έχετε αντίρρηση σε οτιδήποτε το ιδιωτικό; Αυτή είναι η συζήτηση».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
15/03/2024 05:00 μμ

«Τις επόμενες ημέρες βγαίνει στον αέρα ο νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ, που βεβαίως θα περιλαμβάνει πολλούς κινδύνους και περισσότερες καλύψεις και θα απαντά σε όλα αυτά που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση», δήλωνε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα της Βουλής, στις 18 Δεκεμβρίου 2023.

Φτάσαμε 15 Μαρτίου 2024 και ο ίδιος υπουργός μιλώντας από το βήμα της Βουλής λέει ότι ο νέος Κανονισμός θα βγει σε διαβούλευση εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός ΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

«Καλοδεχούμενη η αγωνία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Αφού για 5 χρόνια δεν έπραξαν καμία θεσμική τομή και παρέδωσαν τον οργανισμό υπό κατάρρευση, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε με περισσότερα από 726 εκ. ευρώ, τώρα αγωνιούν για το πότε θα έρθει ο νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Για να μην αγωνιούν μέχρι την επίσημη κοινοβουλευτική απάντηση, ενημερώνω: «Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε διαβούλευση εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024».

Τώρα.. μπορούν να ασχοληθούν με την στράτευση του Προέδρου τους.

Ο νέος ΕΛΓΑ γίνεται με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτη και θα είναι δίπλα στον αγρότη, τον κτηνοτρόφο και τον αλιέα, καθημερινά και με υπευθυνότητα».

Τελευταία νέα
14/03/2024 01:52 μμ

Πλήρωσε ο ΕΛΓΑ στους αγρότες της Θεσσαλίας επί πλέον 1,3 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Πρόκειται για προκαταβολές στους πληγέντες, οι οποίες προέκυψαν μέσα από διορθώσεις που έγιναν μέσα από το σύστημα του ΕΛΓΑ, στο προηγούμενο διάστημα.

Στη συνέχεια ο υπουργός χαρακτήρισε κομβικής σημασίας το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που θα γίνει στις 26 Μαρτίου σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που θα προωθηθούν στην ΚΑΠ και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που ήταν έτοιμη και κατέθεσε 19 προτάσεις στο προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών, ενώ παράλληλα είχε «χτίσει» τις απαραίτητες διπλωματικές συμμαχίες, τόσο σε επίπεδο χωρών του νότου, όσο και μέσα στο ΕΛΚ για να υιοθετηθούν οι προτάσεις αυτές.

Όσον αφορά το Μέτρο για τις παρακάρλιες περιοχές, ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ, ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι αρχικώς η ΕΕ διατύπωσε κάποιες αντιρρήσεις στη λογική ότι τα χρήματα αυτά δεν αφορούν την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, αλλά το αίτημα επανακατετέθη με πρόσθετα στοιχεία που αντλήθηκαν από τη μελέτη που περιέχεται στο masterplan της HVA και αναμένεται η τελική έγκρισή του από τις Βρυξέλλες, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει, πιθανόν, στον τέλος του μήνα.

Ειδικά για το θέμα της Κάρλας, ο υπουργός είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα η κατασκευή τούνελ θεωρείται φαραωνικό έργο και ανακοίνωσε ότι η λογική που προκρίνεται είναι αυτή του να μη φτάνει το νερό στην Κάρλα. Και αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να συμβεί με κατασκευή σημείων συγκέντρωσης νερού, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί και για άρδευση.

Πάντως δεν απέκλεισε και μια μικρή επέκταση της λίμνης καθώς, όπως σημείωσε η επανάληψη φαινομένων σαν τον Daniel δεν μπορούν να αποκλεισθούν, σημειώνοντας ότι αυτό είναι θέμα συζήτησης με τους τοπικούς φορείς.

14/03/2024 01:04 μμ

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στη διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών που προορίζεται για εργασία στις αγροτικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, με τη νέα διαδικασία οι ελληνικές πρεσβείες θα προχωρούν σε έλεγχο των εγγράφων των υποψηφίων που θέλουν να έρθουν στην χώρα μας.

Αφού γίνει ο έλεγχος οι κατά τόπους Ελληνικές πρεσβείες θα δηιουργούν μια λίστα εργαζομένων (δεξαμενή εργατών) από την οποία οι εργοδότες - αγρότες θα κάνουν την επιλογή τους.

Δηλαδή θα γίνεται αντίστροφα η διαδικασία σε σχέση με ότι συμβαίνει σήμερα.

Αυτό που θα πρέπει να προσέχουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι ότι επειδή μεγάλος αριθμός εργαζομένων από τρίτες χώρες που πήραν θεώρηση εισόδου για να εργαστούν στην χώρα μας έχουν φύγει και βρίσκονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, με αποτέλεσμα να έχει «κόκκινη κάρτα» η Ελλάδα από την ΕΕ και αν συνεχιστεί το φαινόμενο θα έρθουν κυρώσεις. Για αυτό όσοι αγρότες δεν συνεχίζουν να απασχολούν πια τους εργάτες θα πρέπει άμεσα να καταγγέλλουν τις συμβάσεις τους.

Για τα προβλήματα με τους εργάτες γης πραγματοποίησε σύσκεψη του προέδρου του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Γαϊτάνη με τον Υπουργό Εξωτερικό κ. Γεραπετρίτη, στις 12/3/2024. Η συνάντηση οργανώθηκε από τον Α’ Αντιιπρόεδρος της Βουλής κ. Πλακιωτάκης ο οποίος και παραβρέθηκε στην συνάντηση.

Μοναδικό θέμα της συζήτησης ήταν οι δυσκολίες στη διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών που προορίζεται για εργασία στις αγροτικές δραστηριότητες.
Ειπώθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα προβληματικά στάδια της διαδικασίας που έχουν σαν αποτέλεσμα την απόρριψη των υποψηφίων εργατών γης από τις εκάστοτε ελληνικές Πρεσβείες.

Ο Υπουργός - όπως και οι υπηρεσίες - γνώριζαν για την αυτή την πραγματικότητα και υπήρξε δέσμευση ότι άμεσα θα αποσυμφορήθει η κατάσταση μέσω της δημιουργίας λίστας εγκεκριμένων υποψήφιων εργαζομένων, με στόχο πρωτίστως την ασφάλεια την χώρα μας αλλά και την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

«Ως Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανταπόκριση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη καθώς και για την αμέριστη συμπαράσταση σε όλο αυτό το θέμα από τον κ. Πλακιωτάκη. Τέλος, όσον αφορά την πλευρά των εργοδοτών στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό να προβαίνουν άμεσα σε καταγγελία σύμβασης των εργαζομένων που ήδη έχουν έρθει στην Ελλάδα, εάν για οποιοδήποτε λόγο ο εργάτης - που έχουν προσκληθεί από τους ίδιους εργοδότες - δεν εξυπηρετεί τους όρους για τους οποίους έρθει ή για οποιοδήποτε λόγο δεν τελούν πλέον υπό τον έλεγχο τους. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στην μεγαλύτερη αξιοπιστία της διαδικασίας», τονίζει.

14/03/2024 10:08 πμ

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της κύριας έκθεσης της Ολλανδικής εταιρίας HVA με αντικείμενο τη βελτίωση της διαχείρισης υδάτων, αγροτικών καλλιεργειών και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το σχέδιο της κύριας έκθεσης θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 29/3. Ωστόσο επισημαίνεται ότι οι προτάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν οι Ολλανδοί, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία οφείλονται κυρίως στην κατακερματισμένη διακυβέρνηση των υδάτων της περιοχής. Η έλλειψη μιας κεντρικής Αρχής Λεκάνης Απορροής που θα μπορούσε να λαμβάνει κεντρικά αποφάσεις που να έχουν συνοχή μεταξύ τους και να συντονίζει τη διαδημοτική συνεργασία κατέστησε τη διαχείριση του νερού αναποτελεσματική.

Οι τομείς της κτηνοτροφίας και της γεωργίας στη Θεσσαλία αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις μετά την καταιγίδα Daniel αλλά και γενικότερα. Οι δυσμενείς επιπτώσεις από τον Daniel περιλαμβάνουν σημαντικές απώλειες στον κτηνοτροφικό κλάδο και αναγκαστικές παύσεις στη γεωργική δραστηριότητα με έναν ευρύ κύκλο επιπτώσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Πολλές επείγουσες παρεμβάσεις είναι απαραίτητες για την ανάκαμψη του τομέα. Επίσης κατά τη διάρκεια της μελέτης της περιοχής από την HVA, έγινε αντιληπτό ότι οι τομείς γεωργίας και κτηνοτροφίας στη Θεσσαλία βρίσκονται αντιμέτωπες και με έναν άμεσο και πολύ σοβαρό κίνδυνο: αυτόν της έλλειψης νερού και κατά συνέπεια της ερημοποίησης της περιοχής. Ο κίνδυνος αυτός προκλήθηκε από την άντληση -για δεκαετίες- μεγάλων ποσοτήτων νερού μέσω γεωτρήσεων οι οποίες υπερέβαιναν τις ποσότητες αναπλήρωσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Πιο συγκεκριμένα, η περιοχή της Θεσσαλίας αντιμετωπίζει επί του παρόντος ένα ετήσιο έλλειμμα ύδατος περίπου στα 500 εκατομμύρια m3 και αυτή η ποσότητα αναμένεται να αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία προβλέπεται να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας και μείωση των βροχοπτώσεων.

Προς αντιμετώπιση της επικείμενης κρίσης θα πρέπει να υλοποιηθούν τα παρακάτω κύρια μέτρα:

  • Περιορισμός της χρήσης του νερού.
  • Εύρεση τρόπων για αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού.
  • Αναδιοργάνωση του γεωργικού τομέα για την παραγωγή προϊόντων υψηλότερης αξίας.

Αυτό που προτείνεται ως λύση ώστε να διασφαλιστεί το εισόδημα των αγροτών και παράλληλα να προστατευτεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, είναι να υλοποιηθεί μια σταδιακή, πολυετής και συντονισμένη μετάβαση στις καλλιέργειες, από χαμηλής αξίας και υψηλών απαιτήσεων σε νερό (π.χ. βαμβάκι και καλαμπόκι) σε καλλιέργειες κηπευτικών και φρούτων που απαιτούν (τις περισσότερες φορές) λιγότερο νερό και χώρο, ενώ παράλληλα έχουν υψηλότερη αξία παράγοντας μεγαλύτερο εισόδημα για τους παραγωγούς. Προτείνεται ακόμα, η παρούσα παραγωγή ζωοτροφών να αναδιαμορφωθεί είτε στρέφοντας την παραγωγή σε καλλιέργειες που απαιτούν λιγότερο νερό, είτε αγοράζοντας ζωοτροφές που παράγονται σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ενώ τα χωράφια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή προϊόντων υψηλότερης αξίας.

Η μετάβαση αυτή προτείνεται να πραγματοποιηθεί σε ένα χρονικό διάστημα όχι περισσότερο από έξι (6) χρόνια, λόγω της αμεσότητας του κινδύνου παντελούς εξάντλησης των αποθεμάτων νερού στην περιοχή και να γίνει μέσω μιας προσεκτικά σχεδιασμένης στρατηγικής για την υλοποίηση της μετάβασης.

Ενώ η μείωση της χρήσης νερού είναι απαραίτητη, αυτή η παρέμβαση από μόνη της δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη διαρκή βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα στη Θεσσαλία. Οι κατασκευές από μόνες τους δεν είναι αρκετές. Η μοναδική βιώσιμη, μακροπρόθεσμη λύση είναι η μεταφορά υδάτων από τον άνω ρου του ποταμού Αχελώου, προκειμένου να ενισχυθεί η προσφορά νερού κατά τουλάχιστον άλλα 300 εκατομμύρια m3 ετησίως.

Με αφορμή τις επισημάνσεις της Ολλανδικής εταιρείας HVA International για το βαμβάκι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σημείωσε ότι η υπόθεση του βαμβακιού εντάσσεται στο συνολικό ζήτημα της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών στη χώρα μας. Όπως είπε η HVA καταθέτει προτάσεις, αλλά τις αποφάσεις θα τις λάβει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους τοπικούς θεσμικούς φορείς και βέβαια με την Διεπαγγελματική Βάμβακος. Άλλωστε, θύμισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση της καλλιέργειας βάμβακος έχει σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, για συγκεκριμένη παραγωγή, η χώρα μας έναντι της ΕΕ και για την οποία λαμβάνει ενίσχυση, πέραν της ΚΑΠ. Με αυτά τα δεδομένα ο ΥπΑΑΤ χαρακτήρισε πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση της παραγωγής, σημειώνοντας ότι κάθε συζήτηση για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι βίαια.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις προτάσεις που έχει καταθέσει για τον Θεσσαλικό Κάμπο η Ολλανδική εταιρεία HVA International, ο υπουργός χαρακτήρισε διαφωτιστικές τις προτάσεις της μιας και στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα διαχείρισης των πλημμυρών. «Η δουλειά που έχουν κάνει είναι εξόχως σημαντική, απολύτως χρήσιμη για τον νέο κόσμο που έχουμε μπει και πρέπει να διαχειριστούμε και πρέπει να λειτουργήσουμε με προνοητικότητα και υπευθυνότητα. Δίνουν λύσεις. Έχουν ψηλαφίσει κυριολεκτικά τον Θεσσαλικό κάμπο. Έχουν δουλέψει με λεπτομέρεια κάθε οικισμό και έργο. Κυρίως κάνουν προτάσεις τις οποίες είναι στο δικό μας χέρι να υιοθετήσουμε ή να απορρίψουμε». Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι για τη μελέτη της HVA δεν έχει πληρώσει χρήματα το ελληνικό δημόσιο. Η πληρωμή της μελέτης έχει καλυφθεί από χορηγία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Δείτε τη διαβούλευση (εδώ) στα αγγλικά

13/03/2024 02:26 μμ

Μετά τις ζημιές που προκάλεσε την προηγούμενη βδομάδα η ισχυρή χαλαζόπτωση στην Πιερία προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες, την Τρίτη (13/3), είχαμε νέα χαλαζόπτωση στην Ημαθία.

Ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «όπως βλέπαμε τις ανθισμένες ροδακινιές του κάμπου ξαφνικά το μεσημέρι της Τρίτης είχαμε χαλαζόπτωση, που έπληξε τις περιοχές Κλειδί, Πρασινάδα και Πλάτανο.

Ακόμη είμαστε στην αρχή της καλλιέργειας ροδάκινων και των υπόλοιπων πυρηνόκαρπων αλλά φαίνονται τα προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Θα πρέπει η χώρα μας να βρει ένα «χρηματοδοτικό εργαλείο» με το οποίο θα είναι δυνατή η αποζημίωση των καλλιεργειών από τις ζημιές λόγω της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες δεν ασφαλίζει ο ΕΛΓΑ.

Στο μεταξύ είμαστε απλήρωτοι από τον ΕΛΓΑ για τις περσινές ζημιές. Τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έρθουν κάποια πορίσματα για αυτές τις ζημιές ώστε να πληρωθούν στο επόμενο πακέτο πληρωμών που θα κάνει ο ΕΛΓΑ».

13/03/2024 10:15 πμ

Η αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν θα εφαρμοστεί τελικά το 2024 - όπως δήλωνε το ΥπΑΑΤ - αλλά μετατίθεται για το μέλλον, με την ελπίδα να γίνει το 2025.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Σκύδρας, ο Στέφανος Τοπαλίδης, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε Επιτροπή Δενδροκαλλιεργητών Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Ημαθίας, στο ΥπΑΑΤ, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, μας ανέφερε ότι έχουν καθυστερήσει οι αναλογιστικές μελέτες. Όπότε δεν θα βγει σύντομα σε διαβούλευση ο νέος Κανονισμός αλλά πάει για τον επόμενο χρόνο.

Πάντως ήδη φαίνεται να έχουμε προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών. Στις πρώιμες ποικιλίες βερίκοκων έχουμε πρόβλημα στην καρπόδεση. Το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας (ΤΦΟΔΝ) δείχνει ότι είχαμε τις ώρες ψύχους που χρειάζεται η καλλιέργεια. Δεν γνωρίζουμε που οφείλεται το πρόβλημα στην καρπόδεση».

«Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ έρχεται με πνεύμα δικαιοσύνης να καλύψει όλα αυτά τα λάθη. Ό,τι απαιτηθεί στην πορεία των συζητήσεων για τον ΕΛΓΑ, η πόρτα μας είναι ορθάνοιχτη. Εδώ θα είμαστε να κάνουμε έναν κανονισμό σωστό», δήλωνε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη με κτηνοτρόφους στα Χανιά.

Επίσης ανακοίνωνε ότι με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ θα καλύπτονται κίνδυνοι που μέχρι σήμερα δεν καλύπτονταν και μάλιστα από το πρώτο αιγοπρόβατο, ενώ διορθώνεται και το πρόβλημα που υπάρχει με το ηλικιακό όριο των έξι ετών που υπάρχει στα ζώα.

Όπως είπε, υπάρχει ένας κανονισμός εντελώς αναχρονιστικός και λειτουργεί εις βάρος των κτηνοτρόφων, με πολλά προβλήματα και αρρυθμίες. Έπρεπε να αλλάξει, ερχόμαστε μετά από 25 χρόνια να τον αλλάξουμε. Ζητήματα που έχετε θέσει, κατά καιρούς, έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο.

Όποια ασθένεια προκύψει και μπορεί να τεκμηριωθεί από το επιστημονικό προσωπικό, θα εξετασθεί θετικά. Όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ θα υπάρχει η υποχρεωτική ασφάλιση και η προαιρετική, δίνοντας στον ασφαλισμένο το δικαίωμα της επιλογής.

Πλημμύρα, ανεμοθύελλα, χαλαζόπτωση, υπερβολικό ψύχος, κεραυνοί, κατολίσθηση, κίνδυνοι από άγρια ζώα που δεν υπάρχουν στον υφιστάμενο κανονισμό θα συμπεριληφθούν, στο νέο κανονισμό, είπε ο κ. Αυγενάκης.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που ουσιαστικά διαψεύδουν τον υπουργό ΑΑΤ, αναμένονται αλλαγές στη διοίκηση του ΕΛΓΑ.

12/03/2024 03:24 μμ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει εντός της εβδομάδος διορθωτικές προκαταβολές αποζημιώσεων, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, στους πληγέντες που είχαν εντοπίσει λάθη στις αρχικώς καταβληθείσες προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ και είχαν ενημερώσει το τηλεφωνικό κέντρο του Οργανισμού στη Λάρισα που λειτουργούσε για τον σκοπό αυτό.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι στη σύσκεψη που είχε γίνει στο ΥπΑΑΤ με το σύνολο των εκπροσώπων των αγροτών και των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας, προ δεκαημέρου, ελήφθησαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που υλοποιήθηκαν, όπως:

  • Την προηγούμενη Τρίτη οι 487 αλιείς του Παγασητικού και της Λάρισας έλαβαν 1,5 εκατ. ευρώ ως απώλεια εισοδήματος από τον Daniel.
  • Την Πέμπτη άνοιξε η πλατφόρμα για το Μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ που προβλέπει δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων. Οι δε μελέτες για το συγκεκριμένο μέτρο είναι και αυτές δωρεά. Το μέτρο αφορά κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους του Θεσσαλικού Κάμπου και του Έβρου.
  • Καταβάλλονται πρόσθετες - διορθωτικές προκαταβολές 1,3 εκατ. ευρώ σε πληγέντες που ανέφεραν στον ΕΛΓΑ λάθη στην αρχική καταβολή των προκαταβολών.
  • Υπεγράφη η ΚΥΑ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.
  • Αναμένεται η έγκριση του Μέτρου για τις παρακάρλιες περιοχές, ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο Υπουργός, αρχικώς η ΕΕ διατύπωσε κάποιες αντιρρήσεις στη λογική ότι τα χρήματα αυτά δεν αφορούν την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, αλλά το αίτημα επανακατετέθη, με πρόσθετα στοιχεία, που αντλήθηκαν από τη μελέτη που περιέχεται στο masterplan της HVA και αναμένεται η τελική έγκρισή του από τις Βρυξέλλες, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει, πιθανόν, στον τέλος του μήνα.

Ειδικά για το θέμα της Κάρλας, ο υπουργός είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα η κατασκευή τούνελ θεωρείται φαραωνικό έργο και ανακοίνωσε ότι η λογική που προκρίνεται είναι αυτή του να μη φτάνει το νερό στην Κάρλα. Και αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να συμβεί με κατασκευή σημείων συγκέντρωσης νερού, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί και για άρδευση.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε και μια μικρή επέκταση της λίμνης καθώς, όπως σημείωσε η επανάληψη φαινομένων σαν τον Daniel δεν μπορούν να αποκλεισθούν, σημειώνοντας ότι αυτό είναι θέμα συζήτησης με τους τοπικούς φορείς.

Το project της Θεσσαλίας, σημείωσε ο Υπουργός, δεν είναι παντού το ίδιο, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές δράσεις και μέτωπα που χρίζουν διαφορετικής αντιμετώπισης.

11/03/2024 04:39 μμ

Χωρίς «ουσιαστικές απαντήσεις» στα αιτήματά τους αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα Δευτέρα (11/3), οι αγρότες της Θεσσαλίας.

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, δήλωσε ότι δεν πήραν ουσιαστικές απαντήσεις «ούτε στο χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων, ούτε για τα χωράφια που δεν θα καλλιεργηθούν, ούτε για το πάγιο κεφάλαιο που καταστράφηκε. Στις κινητοποιήσεις αναδείχτηκε το δίκαιο των αιτημάτων αλλά ζητάμε και λύσεις. Μετά από 6 μήνες που είχαμε την καταστροφή έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατύκαμπου, Γιάννης Κουτσούκης, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η συνάντηση κράτησε περίπου 2 ώρες. Οι απαντήσεις που πήραμε ήταν αόριστες και δεν μας ικανοποίησαν. Δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα για τα έργα αποκατάστασης στην Θεσσαλία. Ζητήσαμε να καταβληθούμε όλες οι συνδεδεμένες στους Θεσσαλούς αγρότες. Δεν είχαμε κανένα νέο για τις αποζημιώσεις. Τα κονδύλια που λέει η κυβέρνηση δεν φτάνουν στις τσέπες των αγροτών».

Νέα συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων του αγροτικού κλάδου της Θεσσαλίας που δεν συμμετείχαν στην σημερινή συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος σήμερα τους εκπροσώπους των αγροτών της Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι «θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν κατά κανόνα κόσμιες έγινε προσπάθεια από πλευράς αγροτών να μην υπάρξει διατάραξη κοινωνικής και οικονομικής ζωής».

«Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε όλα όσα αφορούν τις αποζημιώσεις από την κακοκαιρία Daniel. Πριν από λίγο είχαμε και μία πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Θεσσαλίας σχετικά με τα σημαντικά έργα υποδομής και αποκατάστασης που πρέπει να γίνουν στην περιοχή. Θα καταλήξουμε σε έναν οδικό χάρτη που θα δεσμεύεται η κυβέρνηση για ό,τι πρέπει να γίνει από εδω και πέρα», συνέχισε, ενώ υπογράμμισε ακόμη ότι «έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση της ΚΑΠ».

«Συμφωνούμε ότι πολλά από τα αιτήματα αγροτών, είναι δίκαια. Έχουμε κάνει δουλειά όσο είναι εφικτό να τα ικανοποιήσουμε. Αντιλαμβάνομαι ότι στο μεσοδιάστημα από την προηγούμενή μας συνάντηση έχει προχωρήσει η συζήτηση στην οποία λαμβάνουμε υπόψη και τις απόψεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας, σχετικά με την επιστροφή του ΕΦΚ, για το αγροτικό πετρέλαιο. Η επιστροφή στο μέλλον θα είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και αποτελεσματική», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

11/03/2024 03:00 μμ

Φταίει η Πράσινη Συμφωνία; Σαφώς ΌΧΙ. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και απειλεί ανθρώπους, καλλιέργειες και εκτροφές.

Αναμφίβολα η Ευρωπαϊκή γεωργία πρέπει να αναλάβει μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Η ΝΕΑ ΚΑΠ προβλέπει την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας, μιας επί πλέον πολιτικής που Ε.Ε. θέλει να υλοποιηθεί μειώνοντας των προϋπολογισμό της!

Η αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ είναι μονόδρομος.

Το 1992 και το 2000 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις δημιούργησε το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση του 1ου Πυλώνα και αντίστοιχα για τη χρηματοδότηση του 2ου Πυλώνα το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σήμερα είναι επιβεβλημένη η δημιουργία ενός τρίτου ταμείου χρηματοδότησης της ΚΑΠ, του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσαρμογής στις Κλιματικές Μεταβολές.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελεί τη μοναδική κοινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφορά 10 εκατομμύρια αγρότες και η εφαρμογή της επηρεάζει τη ζωή 147 εκατομμύριων Ευρωπαίων πολιτών που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Παρέχει οικονομικά, ασφαλή και υψηλής ποιότητας τρόφιμα σε 447εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.

Σήμερα λαμβάνει το ένα τρίτο του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού, ενώ στα πρώτα χρόνια εφαρμογής της, απορροφούσε περισσότερο από το 90% του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Η ιστορία της αρχίζει το 1962 όταν οι έξι ιδρυτικές χώρες έθεσαν τις βάσεις για την εφαρμογή της κοινής πολιτικής στον αγροτικό τομέα με στόχο την παραγωγή ασφαλών και σε επαρκή ποσότητα τροφίμων, τη διασφάλιση ενός ικανοποιητικού βιοτικού επιπέδου για τους αγρότες και τη δημιουργία δικτύου εφοδιασμού αγροτικών προϊόντων σε προσιτές τιμές στους καταναλωτές. Δημιουργήθηκε ως μηχανισμός παρέμβασης των τιμών των αγροτικών προϊόντων και στήριξης του εισοδήματος των αγροτών σύμφωνα με τις παραγόμενες ποσότητες.

Το 1980 η αγροτική παραγωγή δημιούργησε πλεονάσματα. Τα τρόφιμα πωλούνταν σε χαμηλότερες τιμές από το κόστος παραγωγής (φαινόμενο ντάμπιγκ). Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για να προστατεύσει το Αγροτικό Εισόδημα και να διαχειριστεί την υπερπαραγωγή εισάγει το σύστημα των ποσοστώσεων. Η ποσόστωση όριζε την ποσότητα που μπορεί να παράγει ανά προϊόν ο κάθε αγρότης. Στην Ελλάδα είναι «η εποχή των χωματερών» και της δωρεάν διανομής τροφίμων σε σχολεία και ιδρύματα.

Το 1992 πραγματοποιείται η πρώτη ουσιαστική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ με τη δημιουργία του 1ου πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων. Το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η τεράστια εισοδηματική διαφορά των αγροτών σε σχέση με τους υπόλοιπους απασχολούμενους στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Η στήριξη του γεωργικού εισοδήματος είναι το ζητούμενο.

Το 2000 ενόψει της διεύρυνσης της Ε.Ε., η «Ατζέντα 2000» δημιούργησε τον 2ος Πυλώνα της ΚΑΠ, που αφορά παρεμβάσεις Αγροτικής Ανάπτυξης με τα δημοφιλή προγράμματα των Νέων Γεωργών, Σχεδίων Βελτίωσης, Μεταποίησης, Εγγειοβελτιωτικών έργων κλπ

Σήμερα, η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) σχεδιάστηκε θέτοντας τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας ως τις αρχές που διέπουν όλες τις επιμέρους πολιτικές της.

Η ΚΑΠ θέτει βραχυπρόθεσμα (2030) ως προτεραιότητα τη μείωση κατά 50% της χρήσης φυτοφαρμάκων, μείωση κατά 50% των πωλήσεων αντιβιοτικών για εκτρεφόμενα ζώα, μείωση των χημικών λιπασμάτων κατά τουλάχιστον 50%, κάλυψη του 25% της γεωργικής έκτασης με βιολογική καλλιέργεια, την αύξηση της γης για τη βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένης της γεωργικής έκτασης με χαρακτηριστικά τοπίου υψηλής ποικιλομορφίας.

Τον Μάιο του 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε την πρόταση της για τη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Στην πορεία προέκυψαν κρίσεις και γεωπολιτικές ανακατατάξεις: COVID-19, η έξοδος του Ενωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή που ανέτρεψαν ισορροπίες στην παραγωγή και στη διακίνηση τροφίμων και θέτουν ως κυρίαρχη την ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Το τελικό κείμενο εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2020. Ο εγκεκριμένος Κανονισμός (Ε.Ε). 2021/2116 σχετικά με τη χρηματοδότηση, παρακολούθηση και εφαρμογή της ΚΑΠ, μαζί με τους Εκτελεστικούς Κανονισμούς και κατά Εξουσιοδότηση Κανονισμούς που τον συνοδεύουν, αποτελούν τη ΝΕΑ ΚΑΠ.

Η σημαντική διαφορά της νέας ΚΑΠ είναι στο σχεδιασμό της. Η Ε.Ε. θέτει του βασικούς στόχους πολιτικής. Μεταξύ αυτών είναι και οι αιρεσημότητες. Δηλαδή τις ελάχιστες υποχρεωτικές προϋποθέσεις υλοποίησης της. Τα κράτη μέλη αναλαμβάνουν την ευθύνη στον σχεδιασμό του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της (Σ.Σ.) ΚΑΠ. Αυτή είναι η σημαντικότερη καινοτομία της ΝΕΑ ΚΑΠ η οποία συνιστά ένα νέο μοντέλο υλοποίησης από την Ευρωκεντρική στην Εθνοκετρική διαχείριση της.

Άρα η ΚΑΠ που εφαρμόζεται στη χώρα μας, δηλαδή το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας, σχεδιάστηκε από την Κυβέρνηση και όχι από την Ε.Ε..

Συμπληρώθηκε ο πρώτος χρόνος εφαρμογής της ΝΕΑ ΚΑΠ με τους αγρότες των περισσοτέρων κρατών μελών στους δρόμους.Τα πρώτα συμπεράσματα που αβίαστα εξάγονται είναι τα ακόλουθα:

Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει στην Ε.Ε. παραμένει η διαχρονική ανισότητα μεταξύ του αγροτικού εισοδήματος και των εισοδημάτων που προέρχονται από άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Το αγροτικό εισόδημα είναι κάτω από το 46% του μέσου ευρωπαϊκού μισθού. Τα πρώτα στοιχεία της Eurostat για το 2023 συγκλίνουν στη μείωση του γεωργικού εισοδήματος. Η πτώση των τιμών, ή αύξηση του κόστους παραγωγής και οι μειωμένες ενισχύσεις ,ροκανίζουν το αγροτικό εισόδημα

Η νέα ΚΑΠ έχει περισσότερο «τιμωρητικό» χαρακτήρα. Μοιάζει με τον ποινικό κώδικα της αγροτικής δραστηριότητας και όχι με το πλαίσιο ενίσχυσης τη αγροτικής παραγωγής.

Σε μια εποχή παγκόσμιων αναταραχών όπου η διατροφική επάρκεια είναι το ζητούμενο, η Ευρώπη επιλέγει ουσιαστικά με τις πολιτικές της, να μειώσει την αγροτική της παραγωγή.

Η Πράσινη Συμφωνία δεν εφαρμόζεται με δίκαιο τρόπο. Η οριζόντια εφαρμογή της σε όλα τα κράτη μέλη καταστρατηγεί την αρχή «ο ρυπάινων πληρώνει». Όλες οι χώρες δεν έχουν την ίδια συνεισφορά στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το οικολογικό αποτύπωμα της Ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας είναι πολύ μικρότερο από τις ενεργοβόρες καλλιέργειες και εκτροφές των Βόρειων Ευρωπαϊκών χωρών. Δεν μπορεί να μπαίνει στην ίδια ζυγαριά το ελληνικό πρόβατο με την γερμανική αγελάδα.

Οι πράσινες ενισχύσεις (πρασίνισμα) δόθηκαν πρώτη φορά στην προηγούμενη ΚΑΠ (2014-2020) με την προϋπόθεση ότι οι παραγωγοί αναλαμβάνουν τη δέσμευση εφαρμογής περιβαλλοντικών πρακτικών. Στη ΝΕΑ ΚΑΠ δεν αρκεί μόνο η δέσμευση για να εισπράξουν τις πράσινες ενισχύσεις – Οικολογικά σχήματα. Πρέπει να το πράξουν και να το αποδείξουν. Για να το αποδείξουν πρέπει πρώτα να επενδύσουν χρήματα σε πράσινες παρεμβάσεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι περισσότερα από αυτά που θα εισπράξουν.

Παραμένει το διαχρονικό ζήτημα της δίκαιης κατανομής των ενισχύσεων. Το 20% των μεγαλύτερων εκμεταλλεύσεων της Ε.Ε. εισπράττουν το 80% των ενισχύσεων.

Τέλος, η απορρόφηση των αρχικά εγκεκριμένων πόρων, δεν είναι δεδομένη, θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις της κάθε χώρας.

Θανάσης Πετρόπουλος
Γραμματέας Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής

11/03/2024 10:17 πμ

Τη διαβεβαίωση ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο θα συνεχιστεί με βάση την αρχή της αναλογικότητας, ότι «η Κρήτη δεν θα θυματοποιηθεί» και πως αναζητούνται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την νησιωτική επιχειρηματικότητα, έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου.

Ειδικότερα, παρεμβαίνοντας στο συνέδριο των Επιμελητηρίων Κρήτης που πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη του Ρεθύμνου, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το κάθε νησί, με βάση τη δυναμικότητά του, θα πάρει το μερίδιό του». Όπως είπε, «κανείς δεν θα αδικηθεί» και υπογράμμισε ότι «στόχος είναι να βοηθήσει το Μεταφορικό Ισοδύναμο τη νησιωτική επιχειρηματικότητα αλλά μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών κανόνων και της αναλογικότητας».

Και πρόσθεσε: «Αναζητούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη νησιωτική επιχειρηματικότητα, που θα βασίζονται στην Αναπτυξιακή Τράπεζα. Είναι μια συζήτηση που γίνεται, είναι μια διαπραγμάτευση που ξεκίνησε. Θα σας ενημερώνω τακτικά γύρω από αυτό το θέμα. Ο διάλογος που ξεκινήσαμε στην Αθήνα θα συνεχιστεί με όλα τα νησιά, με στόχο να έχουμε πάντα το βέλτιστο αποτέλεσμα».

Κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων του Ρεθύμνου που ακολούθησε, ο κ. Στυλιανίδης άκουσε αναλυτικά τους φορείς και τις προτάσεις τους και ανέλυσε περαιτέρω τις σκέψεις του, καθησυχάζοντας τυχόν ανησυχίες ή λανθασμένες εντυπώσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο.

Επανέλαβε δε και στη σύσκεψη, τη διαβεβαίωσή του ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο θα εφαρμοσθεί και στην Κρήτη με βάση την αρχή της αναλογικότητας του κάθε νησιού. Υπογράμμισε επίσης ότι το μέτρο θα κατευθυνθεί προς εκείνους που όντως το έχουν ανάγκη, χωρίς να διασαλευθεί η δημοσιονομική πειθαρχία σε καμία περίπτωση.

11/03/2024 10:00 πμ

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων της Θεσσαλίας αναμένεται να έχει σήμερα Δευτέρα (11/3) στις 12:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθούν θέματα που σχετίζονται με τις πλημμύρες και τις αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.

Στην συνάντηση ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο Master Plan, που του παρουσίασε πριν λίγες ημέρες, η Ολλανδική εταιρεία «HVA International» για τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών με σκοπό την «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας. Σε αυτό περιγράφονται δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις όπως αυτή για να αποφεύγονται οι μελλοντικές πλημμύρες στη Λίμνη Κάρλα, να προστατεύονται οι πόλεις από νερά σε περιπτώσεις που υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλα. Όλες οι προτάσεις συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα αλλά και κοστολόγια.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «οι προτάσεις συνοδεύονται από χρονοδιαγράμματα και κοστολόγηση. Το σχέδιο που παραδόθηκε δεν είναι οριστικό. Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα ώστε να το μελετήσουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φυσικά οι ίδιοι οι Θεσσαλοί κάνοντας όπου χρειάζεται τις παρατηρήσεις τους και στη συνέχεια θα προκρίνουμε τις βέλτιστες λύσεις ώστε χωρίς χρονοτριβή -εντός των προσεχών μηνών- να προχωρήσουμε στα απαιτούμενα έργα».

Η 15μελής αντιπροσωπεία που θα φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου αποτελείται από:
ΑΛΕΙΦΤΗΡΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΓΑΛΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΚΑΛΟΓΙΑΝΤΣΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝHΣ
ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ ΓΙΑΝΝHΣ
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΜΑΡΟΥΔΑΣ ΡΙΖΟΣ
ΠΑΝΤΖΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΡΑΣΣΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΣΒΕΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ
ΣΔΡΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝHΣ
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΤΣΙΚΡΙΤΣΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΤΣΙΟΥΤΡΑΣ ΓΙΑΝΝHΣ

08/03/2024 01:36 μμ

Με θετικό πρόσημο κατέληξε η κάθοδος στην Αθήνα της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου και της συνάντησης που είχε, στο ΥπΑΑΤ, με τους κ.κ. Σταμενίτη και Στρατάκο.

Αυτό που βγήκε από την συνάντηση είναι ότι το ΥπΑΑΤ αναμένει το πράσινο φως και την χορήγηση κονδυλίου από την ΕΕ για να πληρώσει την ακαρπία του 2023.

Στην συνάντηση συμμετείχε ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Πιερίας - Κοιλάδας κ. Γιώργος Μίχογλου, ο βουλευτής Καβάλας κ. Γιάννης Πασχαλίδης και ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης.

Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το ραντεβού το είχαμε ζητήσει εδώ και 2 μήνες αλλά οι κινητοποιήσεις πήγαν πίσω την συνάντηση.

Βασικό θέμα ήταν το πρόβλημα της ακαρπίας, που στην περιοχή έπληξε όλες τις καλλιέργειες. Όπως μας δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΥπΑΑΤ αναμένουν το κονδύλι από την ΕΕ που θα χορηγήσει στην χώρα μας για να δουν στην συνέχεια την κατανομή που θα κάνουν.

Για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο από την χαλαζόπτωση του 2022 δεν είχαμε το όριο 30% σε επίπεδο νομού για να μπορέσουν να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ. Εμείς ζητήσαμε να καταβληθεί μια ενίσχυση τύπου de minimis για τους πληγέντες.

Επίσης έγινε συζήτηση για το θέμα της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες αλλά και για τοπικά θέματα της περιοχής του Παγγαίου».

08/03/2024 10:15 πμ

Ξεκίνησε διαδικτυακή έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μείωση της γραφειοκρατίας της νέας ΚΑΠ.

Η έρευνα είναι ανοικτή από τις 7 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου και θα θέσει σύντομες ερωτήσεις, διαθέσιμες σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ.

Οι ερωτήσεις έχουν σχέση με τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, όπως: Πόσος χρόνος δαπανάται κάθε χρόνο για διοικητικά καθήκοντα που συνδέονται με την εφαρμογή των ενισχύσεων και τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων; Χρησιμοποιούν κινητές συσκευές για την παροχή φωτογραφιών με γεωσήμανση; Πώς αξιολογούν την πολυπλοκότητα των διαφόρων διαδικασιών και κανόνων που εφαρμόζονται στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις; Χρησιμοποίησαν εξωτερική βοήθεια για την προετοιμασία της αίτησης ενίσχυσης στο πλαίσιο της ΚΑΠ το 2023;

Οι απαντήσεις των γεωργών θα παράσχουν πολύτιμη ανατροφοδότηση για την κατανόηση των κύριων πηγών ανησυχίας τους. Η έρευνα θα συμβάλει στον εντοπισμό των πηγών διοικητικού φόρτου και πολυπλοκότητας που απορρέουν από τους κανόνες της ΚΑΠ, καθώς και από άλλους κανόνες για τα τρόφιμα και τη γεωργία, τόσο σε σχέση με την εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο όσο και σε σχέση με τις υποχρεώσεις καταγραφής και υποβολής εκθέσεων που συνδέονται με αυτούς.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα παρουσιαστούν ήδη έως τα μέσα Απριλίου. Παράλληλα, θα διοργανωθούν συνεντεύξεις με οργανώσεις γεωργών για τη συμπλήρωση της εικόνας. Η έρευνα αυτή θα παράσχει έως το καλοκαίρι σαφέστερη εικόνα των κύριων διοικητικών εμποδίων που αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν οι γεωργοί. Τα αποτελέσματά της θα συμπεριληφθούν σε λεπτομερέστερη ανάλυση που θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο του 2024, με στόχο να διευκρινιστούν οι πηγές πολυπλοκότητας για τους γεωργούς.

«Με την έρευνα αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνεται απευθείας στους γεωργούς, προκειμένου να κατανοήσουν τον διοικητικό φόρτο που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους εργασία. Οι πληροφορίες αυτές θα παράσχουν σαφέστερη εικόνα των ειδικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί σε ολόκληρη την ΕΕ, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να αναπτύξουμε στοχευμένες απαντήσεις που μειώνουν την πολυπλοκότητα και προωθούν την απλούστευση. Ως εκ τούτου, ενθαρρύνω όλους τους γεωργούς να μοιραστούν τις απόψεις τους και να εκφράσουν τη φωνή τους στην παρούσα έρευνα», δήλωσε ο κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε: «Αρχίζει πλέον να φαίνεται φως και λευκός καπνός. Εμείς, πέρα από το ερωτηματολόγιο το οποίο θα διακινήσουμε, θέλουμε πολύ να συμμετάσχουν, να ενεργοποιηθούν, όσο περισσότεροι αγρότες στο διάλογο που ξεκινάει. Η κοινότητα ενεργοποιήθηκε και αυτό αποτελεί μια πρώτη επιτυχία. Οδεύουμε όσο πιο συντονισμένα γίνεται από πλευράς κυβερνήσεως στο επόμενο βήμα που είναι το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών στις 26 Μαρτίου. Ζητούμε τη βοήθεια όλων των πολιτικών ελληνικών δυνάμεων να πιέσουν τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικογένειες που ανήκουν για να έχουν και εκείνοι μια στήριξη σ΄αυτή μας την προσπάθεια δηλαδή στα αιτήματα των Ελλήνων αγροτών. Αυτός είναι ο στόχος και αυτή είναι και η παράκλησή μου απέναντι στα υπόλοιπα κόμματα».

Για να πάρετε μέρος στην έρευνα πατήστε εδώ

07/03/2024 05:02 μμ

Στην Γαλλία θα ισχύει και για τον αγροτικό κλάδο το «χαλαρό» καθεστώς εργατών από τρίτες χώρες

Με νομοσχέδιο - που ψήφισε η γαλλική κυβέρνηση μετά τις αγροτικές κινητοποιήσεις - συμπεριέλαβε τη γεωργία στην λίστα των επαγγελμάτων με «ελλιπές προσωπικό», ώστε να διευκολύνει την πρόσληψη μη Ευρωπαίων, που εργάζονται ήδη παράτυπα στη Γαλλία, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την κάλυψη του εργασιακού κενού.

Η FNSEA, το μεγαλύτερο αγροτικό συνδικάτο της Γαλλίας, υποστηρίζει εδώ και καιρό την ένταξη της γεωργίας στους τομείς που παρουσιάζουν έλλειψη εργασίας, με στόχο την κάλυψη ορισμένων από τις 70.000 κενές θέσεις εργασίας στην χώρα κάθε χρόνο, ιδίως κατά τη διάρκεια της συγκομιδής φρούτων και λαχανικών.

Το διάταγμα δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Γαλλίας το Σάββατο (2 Μαρτίου).

Συγκεκριμένα, οι παράτυποι μετανάστες, που θα υποβάλλουν αίτηση για την άδεια, θα πρέπει πλέον να αποδεικνύουν ότι βρίσκονται στη Γαλλία επί τρία χρόνια (αντί για 10 που ίσχυε στο παρελθόν) και να προσκομίζουν 12 μισθοδοτικές καταστάσεις (αντί για 24). Μόλις ληφθεί, η άδεια εργασίας εκδίδεται για ανανεώσιμη περίοδο ενός έτους.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «ζητείται άμεσα η επίλυση του προβλήματος με τους αλλοδαπούς εργάτες γης, καθότι οι μέχρι σήμερα νομοθετικές ρυθμίσεις είναι αναποτελεσματικές και ο κίνδυνος μη καλλιέργειας μεγάλων εκτάσεων γης σε όλη την χώρα είναι υπαρκτός.

Το υφιστάμενο πλαίσιο είναι μια μορφή παραλογισμού έχοντας κάποιους αλλοδαπούς σε αδράνεια και άλλους στην παρανομία, και η κατ εξαίρεση κάθε φορά ρύθμιση για δυνατότητα χορήγησης άδειας για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Προτείνουμε, κατά το πρότυπο του ψηφισθέντος Γαλλικού Διατάγματος, να επιτραπεί στους μετανάστες χωρίς χαρτιά που ήδη ζουν στην χώρα μας και εργάζονται (παράνομα) να αποκτήσουν κατόπιν αιτήσεώς τους, μια ειδική άδεια παραμονής (χωρίς δικαίωμα μετάβασης σε άλλη χώρα της ΕΕ και σε άλλο τομέα) και να γίνουν νόμιμοι εργαζόμενοι, με τον όρο να εργάζονται σε ορισμένους τομείς που αντιμετωπίζουν έλλειψη εργατικού δυναμικού, όπως ως εργάτες γης για συγκομιδή προϊόντων, παράλληλα με την υφιστάμενη νομοθεσία για μετακλητούς εργάτες από διάφορες τρίτες χώρες.

Αυτή η πρόταση επηρεάζει πραγματικά μόνο άτομα που βρίσκονται ήδη στη χώρα, είτε εργάζονται παράνομα είτε έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου.

Με την αλλαγή του καθεστώτος θα εργάζεται μόνο στον αγροτικό τομέα αλλά θα μπορεί να αλλάζει εργοδότη, κάτι που είναι σύνηθες στην ελληνική φυτική παραγωγή (πλην θερμοκηπιακών καλλιεργειών), μιας και οι εργασίες κρατάνε μόνο για κάποιους μήνες.

Έτσι θα καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία και το κράτος θα εισπράττει εισφορές και φόρους αλλά και θα μπορέσουμε να έχουμε μια πραγματική εικόνα της ελληνικής παραγωγής φρούτων και λαχανικών».

07/03/2024 01:23 μμ

Διάλογο ζητά με τα πολιτικά κόμματα ο υπουργό ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, για τις αλλαγές της ΚΑΠ.

«Η μόνη πρόταση που πήραμε από πολιτικά κόμματα που στέκουν και μπορούμε κάπως να τις αξιοποιήσουμε είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο υπουργός.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του με επιστολή του καλούσε τον Αυγενάκη να μιλήσει στη Βουλή για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (όπως δηλαδή έκανε ο Ισπανός ομόλογός του). Ο υπουργός ΑΑΤ χαρακτήρισε «αστείο» το περιεχόμενο της επιστολής του ΠΑΣΟΚ με σχετική δήλωσή του από τη Θεσσαλονίκη, όπου και παρευρέθη σε συνέδριο της Διεπαγγελματικής Βάμβακος. «Αν δεν έχεις κάτι να πεις, καλύτερα να μην πεις τίποτα. Αν έχεις κάτι να πεις, πρότεινε τεκμηριωμένα», τόνισε.

Το ερώτημα είναι πως μπορεί να γίνει διάλογος μέσα από επιστολές. Και μάλιστα χωρίς αυτή την στιγμή να δίνονται κάποιες κατευθύνσεις από την πλευρά του ΥπΑΑΤ. Επίσης πως θα κριθούν όλες αυτές οι προτάσεις από τους διάφορους φορείς και από ποιόν;

Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Αυγενάκης μιλά για δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ και χαρακτηρίζει το Στρατηγικό Σχέδιο που κατέθεσαν οι προκατόχοι του αποτυχημένο.

«Αν εφαρμοστεί αυτή η ΚΑΠ δεν θα καταφέρουμε να προωθήσουμε ούτε τα χρήματα που έχουμε καταφέρει να κατοχυρώσει η χώρα μας», τονίζει. Άρα υπάρχουν ευθύνες για αυτή την αποτυχημένη πρόταση που έκανε η χώρα μας και μιλάμε για πρόσωπα που την σχεδιάσαν και την παρουσίαζαν σε όλες τις περιοχές της χώρας. Μάλιστα δεν ήθελαν να ακούσουν τους αγρότες και υπερασπίζονταν μια ... αποτυχημένη πρόταση.

Και ο κ. Αυγενάκης προσθέτει: «Για εμάς είναι αδιανόητο το κλίμα που είχε δημιουργηθεί και που αποτυπώθηκε και στην παρούσα ΚΑΠ που είναι άκρως δυσλειτουργική, γραφειοκρατική, είναι έως και επιθετική απέναντι στους αγρότες, γι αυτό πασχίζουμε να την αλλάξουμε. Οι προτάσεις που έχουν γίνει θα αξιοποιηθούν και θα δουλευτούν σε όλα τα επίπεδα».

Πάντως ο υπουργός κατάλαβε επιτέλους ότι είναι λανθασμένη η κατανομή των κονδυλίων και αναφέρει ότι «δεν ζητήσαμε παραπάνω χρήματα. Όχι. Θέλουμε αυτά τα χρήματα που μας αναλογούν να τα απορροφήσουμε», είπε και κάλεσε και πάλι κόμματα και φορείς «σαν μια γροθιά, να διαπραγματευτούμε προς όφελος του Έλληνα αγρότη. Θέλουμε συμμαχίες».

Ενώ οι άλλοι «μοίραζαν» χρήματα εμείς στον ΑγροΤύπο δηλώναμε ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι δράσεις στο χωράφι και την στάνη.

Ζητούμε να απαντήσουν επώνυμα στον Αυγενάκη όλοι αυτοί που υπερασπίζονταν τόσο καιρό την ΚΑΠ και σίγουρα αυτοί δεν είναι αγρότες ούτε κτηνοτρόφοι.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στις δηλώσεις Αυγενάκη, αναφέρει τα εξής:
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκης, σε συνέχεια της επιστολής του ΠΑΣΟΚ που τον καλεί στη Βουλή για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αντί να ζητήσει άμεσα τη σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής, χαρακτήρισε το περιεχόμενο της Επιστολής «αστείο» με σχετική δήλωσή του από τη Θεσσαλονίκη, όπου και παρευρέθη σε συνέδριο της Διεπαγγελματικής Βάμβακος.

Σε απάντηση των ανωτέρω, οι υπεύθυνοι ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Βουλευτές ν. Ρεθύμνης, Μανόλης Χνάρης, και ν. Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά, προβαίνουν στην ακόλουθη δήλωση:
«Φαίνεται ότι για τον κ. Αυγενάκη, η διαδικασία κατάθεσης και συζήτησης προτάσεων από όλα τα κόμματα και τους φορείς για μια εθνική πρόταση τροποποίησης της ΚΑΠ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία τον καλέσαμε, είναι “αστεία”, όπως προκύπτει από τις σημερινές απαράδεκτες δηλώσεις του.

Δεν απορούμε για τον τρόπο που ο κ. Αυγενάκης αντιμετωπίζει τον κοινοβουλευτικό διάλογο. Είναι ο ίδιος, ακριβώς, τρόπος που τον αντιμετωπίζει συνολικά το κόμμα του.
Καμία, όμως, δικαιολογία δεν αρκεί για να αποφύγει τον τεκμηριωμένο διάλογο.

Τον καλούμε λοιπόν, για ακόμη μία φορά, να αποδείξει στην πράξη ότι η επιστολή που απηύθυνε προς τα κόμματα και τους διάφορους φορείς δεν είναι προσχηματική και να έρθει άμεσα στην αρμόδια Επιτροπή για έναν ουσιαστικό και ανοιχτό διάλογο, όπως αρμόζει στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής για την αγροτική πολιτική».

07/03/2024 10:29 πμ

Με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση ΕΛΓΑ αναφέρει ότι δεν υπέστησαν ζημιές οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς από τις θεομηνίες Daniel και Elias.

Και προσθέτει ότι θα γίνεται «καταβολή αποζημιώσεων μόνο σε παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιά».

Απαντώντας σε όσα υποστηρίζει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς «Κίσσαβος» κ. Γιώργος Ζέικος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στην πραγματικότητα δεν ισχύει τίποτα από όσα αναφέρει ο ΕΛΓΑ. Δεν μας άφηναν να κάνουμε δηλώσεις ζημιάς και έγιναν πολύ λίγες χειρόγραφα (περίπου το 10% των παραγωγών. Επίσης υπήρχε η κυρίαρχη άποψη να μην γίνονται δηλώσεις γιατί δεν θα αποζημιωθούν οι μηλοπαραγωγοί.

Από την άλλη πως μπορεί στην ίδια περιοχή να έχουμε ζημιές σε πάγια και μηχανήματα και να μην έχουμε σε καλλιέργειες.

Εμείς όλο αυτό τον καιρό ζητάγαμε να έρθουν γεωπόνοι για να εκτιμήσουν τις ζημιές στα χωράφια. Φτάσαμε Μάρτιο και μας λένε ότι δεν υπάρχει ζημιά αλλά εμείς τώρα δεν μπορούμε να αποδείξουμε το δίκιο μας.

Επίσης όταν έγιναν οι θεομηνίες είμασταν στο τοπ της συγκομιδής και των εξαγωγών. Έπαθαν ζημιές οι δρόμοι και δεν μπορούσαμε να μεταφέρουμε τα μήλα. Επίσης και οι αποθήκες δεν είχαν ρεύμα για να γίνει σωστή συντήρηση του προϊόντος.

Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι έχουμε ζημιά στο 40% της παραγωγής. Είμαστε στα ίδια επίπεδα ζημιάς με την περιοχή του Πηλίου και είναι άδικο που εξαιρέθηκε η Αγιά από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Σήμερα οι παραγωγοί της Αγιάς κάνουμε διαμαρτυρία έξω από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Λάρισα. Ξέρουν ότι έχουμε δίκιο και θα πρέπει να καταβληθούν αποζημιώσεις και στους παραγωγούς της Αγιάς».

Η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ αναφέρει τα εξής:

Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνεται από διάφορες πλευρές, αγροτικούς φορείς, αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και του κοινοβουλίου, το αίτημα ο ΕΛΓΑ να καταβάλει αποζημιώσεις σε παραγωγούς της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα μηλοπαραγωγούς της περιοχής Αγιάς, οι οποίοι, όμως, δεν υπέστησαν ζημιές από τις θεομηνίες Daniel και Elias.

Ως διοίκηση του Οργανισμού οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

1. Η χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους – κατ’ αρχήν- 260 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των, περίπου 35.000 δηλώσεων ζημιάς σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο, προέρχονται αποκλειστικά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μετά από έγκριση που δόθηκε απ΄ την ΕΕ, λόγω των εκτάκτων συνθηκών και του μεγέθους της ζημιάς στη Θεσσαλία. Το adhoc πρόγραμμα τελεί υπό τον αυστηρό έλεγχο της ΕΕ και της ελληνικής νομοθεσίας.

2. Ουδεμία σχέση έχει η χρηματοδότηση των 260 εκατ. ευρώ, με πόρους προερχόμενους από ευρωπαϊκά προγράμματα, ή με πόρους της Κρατικής Αρωγής ή με πόρους από εισφορές των ασφαλισμένων.

3. Οι ζημιές που έχουν εκτιμηθεί από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, την περίοδο αμέσως μετά την έλευση των ακραίων φαινομένων Daniel και Elias – όπως πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας- και έχουν δηλωθεί στην περιοχή της Αγιάς, θα καλυφθούν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και όσα ισχύουν για το σύνολο των πληγέντων παραγωγών της Θεσσαλίας. Στη συγκεκριμένη περιοχή, υπεβλήθησαν 156 δηλώσεις ζημίας, οι οποίες αφορούν 2.224 στρέμματα δενδροκαλλιεργειών, εκ των οποίων μόνο στα 105,1 στρέμματα εκτιμήθηκαν ζημίες της τάξεως 30% - 100%.

4. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λάβουν αποζημίωση αγρότες στο όνομα της μεγάλης ζημίας την οποία υπέστη η Θεσσαλία, χωρίς να έχουν υποστεί ζημίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κατάφορη παραβίαση του κανονισμού του ΕΛΓΑ αλλά και των κανόνων της ΕΕ, ενώ, παράλληλα, θα λειτουργούσε σε βάρος των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές από τις θεομηνίες.

Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασφαλισμένους επισημαίνει ότι ουδένα παραγωγό αγνοεί και ουδένα αδικεί, όταν έχει διαπιστωθεί με πόρισμα των υπηρεσιών του Οργανισμού ότι οποιοσδήποτε ασφαλιζόμενος αγρότης στον Οργανισμό, έχει υποστεί ζημία στην παραγωγή του.

06/03/2024 10:05 πμ

Αγρότες της Αγιάς καταγγέλλουν για δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ λόγω θεομηνίας.

Τις διαμαρτυρίες μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών της Αγιάς, οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές από τον Daniel και τον Elias, σε αντίθεση με τους παραγωγούς της Μαγνησίας, έθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ είχε και επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος άμεσα επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ενώ προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στον αρμόδιο υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο κυβερνητικός βουλευτής στην ερώτησή του στον αρμόδιο υπουργό υπογραμμίζει ότι «οι μηλοπαραγωγοί και οι καστανοπαραγωγοί της περιοχής της Αγιάς εκφράζουν τις έντονες αντιρρήσεις τους διότι δεν έλαβαν αποζημιώσεις για τις ζημιές στην παραγωγή τους από τις πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στο Πήλιο και στον νομό Μαγνησίας, παρότι, η καταστροφή που υπέστησαν ήταν ομοίου μεγέθους.

Όπως υποστηρίζουν, η ένταση των φαινομένων Daniel και Elias που έπληξαν τις καλλιέργειές τους ήταν ίδια και συνεπώς, προκλήθηκαν μεγάλες άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, αλλά και έμμεσες από τις σοβαρές βλάβες στο εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο και την συνακόλουθη αδυναμία έγκαιρης συλλογής και εμπορίας των προϊόντων τους.

Οι Αγιώτες μηλοπαραγωγοί διευκρινίζουν ότι οι έντονες βροχοπτώσεις συνέπεσαν με την περίοδο συγκομιδής του κύριου όγκου των μήλων στην περιοχή. Ως εκ τούτου, η συλλογή καθυστέρησε και η ποιότητα των προϊόντων τους –μετά από μια εβδομάδα συνεχών και έντονων βροχοπτώσεων- υποβαθμίστηκε.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και για τα κάστανα, όπου πλέον των απωλειών παραγωγής λόγω της μη αντιμετωπίσιμης, μέχρι στιγμής, φαιάς σήψης, υπήρξε ποιοτική υποβάθμιση των καρπών (σχίσιμο) αλλά και πολύ δύσκολη συγκομιδή, λόγω της καλλιέργειάς τους σε πιο ορεινές περιοχές που καταστράφηκε ολοσχερώς το οδικό δίκτυο.

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποζημιωθούν οι μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί της Αγιάς που διαμαρτύρονται ότι ενώ επλήγησαν και αυτοί από τις πλημμύρες του Daniel και του Elias δεν έλαβαν έως σήμερα προκαταβολές αποζημιώσεων σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους της Μαγνησίας».

05/03/2024 02:34 μμ

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ και της ΔΑΟΚ για την αντιμετώπιση ζημιών στην Πιερία.

Σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί σε δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας της Δευτέρας (4/3).

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Γκρίνιας, πρόεδρος στον ΑΣ ΠΕΣΚΟ Πιερίας, «η κακοκαιρία έπληξε τους παραγωγούς του συνεταιρισμού μας στο δήμο Δίου-Ολύμπου και ειδικότερα στα τρία χωριά (Άγιος Σπυρίδωνας, Βροντού, Κονταριώτισσα) ήταν καταστροφική.

Χτυπήθηκαν από την ισχυρή βροχόπτωση και την χαλαζόπτωση δενδρώδεις καλλιέργειες και σιτηρά. Περίπου 8.000 στρέμματα με ακτινιδιές, βερικοκιές, κυδωνιές, σιτηρά κ.α. έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Μας ενημέρωσαν ότι κλιμάκια γεωπόνων θα έρθουν στην περιοχή σε δύο ημέρες για να εκτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών. Ζητάμε από τους τοπικούς φορείς να εξετάσουν την ιδιαιτερότητα της ζημιάς που έχει προκληθεί και να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί που έχουν καταστραφεί».

Πάντως ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ αναφέρει ότι ζημιές πριν την ανθοφορία δεν αποζημιώνονται.

Ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Κατόπιν συνεργασίας του Υπουργού ΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Δίου - Ολύμπου Ευάγγελο Γερολιόλιο και την Προϊσταμένη του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Λαχουρά και αποφάσισαν την μετάβαση των συνεργείων του Οργανισμού, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες ΔΑΟΚ της Αντιπεριφέρειας Πιερίας, για την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής, τον εντοπισμό των καλλιεργειών, οι οποίες υπέστησαν ζημίες και τον σχεδιασμό του εκτιμητικού έργου, αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες».

05/03/2024 01:41 μμ

Δημοσιεύθηκε η 1η έγκριση της τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027, ενώ βαδίζουμε για τη 2η τροποποίηση.

Παρόλα αυτά απουσιάζει για ακόμη μια φορά ο διάλογος με τους άμεσους ενδιαφερόμενους που είναι οι παραγωγοί.

Μετά από το πρώτο έτος εφαρμογής του ΣΣ της ΚΑΠ προτάθηκαν τροποποιήσεις στο κεφάλαιο 3.10 σχετικά με την αιρεσιμότητα. Οι περισσότερες προτάσεις τροποποίησης αφορούν σε διευκρινήσεις, διορθώσεις του κειμένου και εισαγωγή λεκτικών παραλείψεων του εγκεκριμένου Σχεδίου. Όσον αφορά στα πρότυπα ΚΓΠΚ 5 (Διαχείριση της κατεργασίας του εδάφους για τη μείωση του κινδύνου υποβάθμισης και διάβρωσης του εδάφους, λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, υπόψη την κλίση του εδάφους) και 6 (Ελάχιστη κάλυψη του εδάφους για την αποφυγή ακάλυπτων εδαφών σε περιόδους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες), η τροποποίηση αφορά απαιτήσεις που θα εφαρμοστούν από το Νοέμβριο του 2024. Η τροποποίηση σχετικά με την ΚΓΠΚ 4 (Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδατορευμάτων) αφορά απαιτήσεις που ισχύουν ήδη στο πλαίσιο της ΚΓΠΚ 2 (Προστασία των υγροτόπων και των τυρφώνων).

Με την τροποποίηση θα υπάρξει αναθεώρηση ύψους ενίσχυσης για την παρέμβαση Π1-21 «Βασική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα», για την περίοδο από το 2024 και μετά. Οι αρχικές κατανομές άμεσων ενισχύσεων (Πυλώνα 1) θα ανέρχονται σε 2.075.656.043 ευρώ ετησίως, από 2024 έως 2027.

Υπάρχουν προτάσεις αναθεώρησης σε ορισμένες συνδεδεμένες ενισχύσεις, χωρίς να επηρεάζονται σημαντικά κριτήρια επιλεξιμότητας, που αφορούν κυρίως στην περιβαλλοντική διάσταση των συνδεδεμένων, ούτε τη συνολική ενωσιακή κατανομή ανά συνδεδεμένη. Ειδικά για τη συνδεδεμένη βοείου, στο Μέτρο Γ «Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγιο ηλικίας μεγαλύτερης από 14 μηνών και έως 24 μηνών», προστίθεται ενίσχυση για σφάγιο 13 μηνών, που εκ παραδρομής δεν είχε συμπεριληφθεί.

Οι αλλαγές σε παρεμβάσεις που αφορούν την Αγροτική Ανάπτυξη (Πυλώνα 2) αφορούν κυρίως στη δημιουργία μας νέας παρέμβασης «Π3-76-1.1 Επιδότηση ασφαλίστρου προαιρετικής ασφάλισης», με την οποία δίνεται κίνητρο ασφάλισης έναντι νέων, προαιρετικά ασφαλιζόμενων κινδύνων, σχετικά με την ακαρπία και τις έμμεσες επιπτώσεις λόγω των έντονων βροχοπτώσεων (φυτοπαθολογικών και εν γένει δευτερογενών προσβολών).

Αναμένεται να συμμετέχει περίπου το 81% των δυνητικά επιλέξιμων εκταρίων στην προαιρετική ασφάλιση για τους νέους κινδύνους της ακαρπίας και των έμμεσων επιπτώσεων των έντονων βροχοπτώσεων. Η χρηματοδότηση της νέας παρέμβασης θα γίνει από ανακατανομή των κονδυλίων από άλλα προγράμματα του ΠΑΑ (π.χ. Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση, Ενισχύσεις σε περιοχές με μειονεκτήματα, συστήματα ποιότητας, διασύνδεση έρευνας με παραγωγή μέσω ΕΟ).

04/03/2024 04:06 μμ

Επιβεβαίωση της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με θεσμικούς εκπροσώπους της Θεσσαλίας αλλά και εκπροσώπους αγροτών, την προσεχή Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024, στο Μέγαρο Μαξίμου, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Στη συνέχεια, την ημέρα εκείνη, θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, για το προσυνέδριο της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζεται ότι είχε δηλώσει πως επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος που άνοιξε με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα.

Θυμίζουμε το υπόμνημα των αγροτών για την Θεσσαλία ανέφερε τα εξής:

Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.

Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.

Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 € στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.

Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).

Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.

Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας

Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης».

04/03/2024 01:33 μμ

«Μια φιέστα χωρίς ουσιαστικό διάλογο και ουσία ήταν η συνάντηση για την Θεσσαλία που διοργάνωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης», τόνισε στον ΑγροΤύπο ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

«Το μόνο που ακούσαμε ήταν τις θέσεις του ΥπΑΑΤ και τα ποσά που λένε κάθε φορά ότι θα μοιράσουν», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το 10χίλιαρο για να το πάρουν την ενίσχυση οι πληγέντες θα πρέπει να κατατεθεί ο φάκελος και στην συνέχεια να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ, από σήμερα Δευτέρα (4/3) ανοίγει το Μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά στην αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με αποζημίωση 100% και στην ανακατασκευή σταυλικών εγκαταστάσεων, επίσης με χρηματοδότηση 100%. Το Μέτρο αφορά και τους μελισσοκόμους.

Επίσης ανακοίνωσε ότι από μέρα σε μέρα αναμένεται η έγκριση από την ΕΕ, του Μέτρου που αφορά τις παρακάρλιες περιοχές. Το συγκεκριμένο μέτρο, αρχικού ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ θα ισχύσει τουλάχιστον για δύο χρόνια.

Η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Στην εισήγησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης παράλληλα με την κατάσταση στη Θεσσαλία αναφέρθηκε και στην πολιτική που ασκείται στα ζητήματα που αφορούν στις αλλαγές στην ΚΑΠ και στους ελέγχους στην αγορά .
Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πράξεις αποδείξαμε ότι κατανοούμε την αγωνία των αγροτών της χώρας μας. Αγωνία που εντείνεται όλο και περισσότερο λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης.
Δώσαμε μάχες στις Βρυξέλλες για να ξεκινήσουμε τις αλλαγές στην ΚΑΠ και χάρη στις συμμαχίες που δημιουργήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα (ΕΛΚ- EUMED -9) πετύχαμε το στόχο μας, να υιοθετήσουν, δηλαδή, οι εταίροι μας τις ελληνικές θέσεις.
Ήδη έχουμε ζητήσει από τα κόμματα και όλους τους παραγωγικούς φορείς της χώρας να καταθέσουν προτάσεις για τις δομικές αλλαγές, διαδικασία που τώρα ξεκινά.
Σημειώνεται ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ μέχρι σήμερα αλλαγή της ΚΑΠ σε δομικά της σημεία ενόσω βρίσκεται σε εφαρμογή. Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή δυσλειτουργική και γραφειοκρατική ΚΑΠ είναι αποτέλεσμα της πίεσης των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.
Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα των ελέγχων που γίνονται στην αγορά.
Τόνισε, ότι η Θεσσαλία παραμένει πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και με βάση την επιλογή μας αυτή προχωρούμε με ταχύτητα στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί:

1. Τη Δευτέρα, ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο Μέτρο που αφορά τους πληγέντες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Θεσσαλίας, της Βόρειας Φθιώτιδας και του Έβρου. Το Μέτρο 5.2 είναι ύψους 45 εκατ. ευρώ και αφορά δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή σταύλων, σε όσους επλήγησαν από τον Daniel. Και οι μελέτες για την ένταξη στο Μέτρο θα είναι δωρεάν μετά από συμφωνία του ΥΠΑΑΤ με το ΓΕΩΤΕΕ. Η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων θα γίνει με πρότυπα σχέδια σταύλων και θα πληρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας, καθώς και θα υπάρχει πρόβλεψη για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Ενισχύεται επίσης και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους παραγωγής.

2. Παρακάρλιες περιοχές: Ανατέθηκε τον Δεκέμβριο 2023, εκπονήθηκε Γενάρη. Η μελέτη που αφορά την κάλυψη του απολεσθέντος εισοδήματος στις παρακάρλιες περιοχές και για όσους, γενικά, αδυνατούν να καλλιεργήσουν, λόγω της καταστροφής, τη γη τους. Στις παρακάρλιες περιοχές, 120.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης βρίσκονται ακόμα καλυμμένα με νερό. Αρχές Φεβρουαρίου υποβλήθηκε στην ΕΕ το τελικό διαμορφωμένο Τεχνικό Δελτίο του Μέτρου 10.01.11. Αναμένεται – από μέρα σε μέρα- η έγκριση του αιτήματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενεργοποιηθεί το μέτρο. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής Πρόσκλησης, το αργότερο έως 31 Μαρτίου με 15 Απριλίου 2024 . Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα θα γίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2024, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά και ειδικοί φάκελοι. Το Μέτρο είναι ύψους άνω των 40 εκατ. και αναμένεται να καλύψει τους παραγωγούς της περιοχής για τουλάχιστον δύο χρόνια.

3. Αποζημιώσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου De minimis, για τους 427 αλιείς που δραστηριοποιούνται εντός του Παγασητικού και στα παράλια Νομού Λαρίσης. Ολοκληρώθηκε ο διοικητικός έλεγχος των φακέλων και έχει αποσταλεί η λίστα με τους δικαιούχους στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή τους, έως την Τρίτη. Άμεσα αναμένεται, η ενίσχυση με επί πλέον 1 εκατ. ευρώ των αλιέων της Β. Εύβοιας και Βόρειας Φθιώτιδας, κατόπιν αιτήματος του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού και του πρώην υφυπουργού Σίμου Κεδίκογλου.

4. Καταβλήθηκαν, στο τέλος Ιανουαρίου, από το Γεωργικό Αποθεματικό 2023, αποζημιώσεις 15,8 εκατ ευρώ σε μη υπόχρεους να ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ (πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, θερμοκηπιακές καλλιέργειες, καλλωπιστικά φυτά, φυτωριούχοι, κ.α). Επί πλέον στο Γεωργικό Αποθεματικό εντάχθηκαν και οι μελισσοκόμοι, όπως δεσμεύθηκαν κατά τη συνάντησή μας. Η καταβολή των ενισχύσεων αφορά πληγέντες στη Θεσσαλία και στον Έβρο. Θα ακολουθήσει πρόσθετη πληρωμή- διόρθωση για δικαιούχους που δεν συμπεριελήφθησαν στην αρχική πληρωμή. Αφορά, κυρίως, πτηνοτρόφους και φυτωριούχους. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

5. Αντίστοιχες ενισχύσεις για τους μελισσοκόμους, δηλαδή 15 ευρώ ανά κυψέλη, δίνονται και στους μελισσοκόμους των πληγεισών περιοχών της Βορείου Φθιώτιδας, Βόρειας Εύβοιας και της Ρόδου.

6. Απονιτροποίηση: «Τρέχουν» δύο προγράμματα ύψους 150 εκατ. ευρώ. Το ένα με νέα πρόσκληση για τις περιοχές της Θεσσαλίας, Β. Φθιώτιδας και Έβρου, ύψους 100 εκατ. ευρώ και το άλλο με παράταση της υφιστάμενης πρόσκλησης, με εφαρμογή σε όλη τη χώρα, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Η νέα πρόσκληση αναμένεται να δημοσιευθεί εντός του Απριλίου. Οι περιοχές εφαρμογής του μέτρου είναι αυτές που είναι χαρακτηρισμένες ως ευαίσθητες στα νιτρικά, σύμφωνα με τους χάρτες του υπουργείου Περιβάλλοντος.

7. Εντάξαμε στα Σχέδια Βελτίωσης, όλους τους επιλαχόντες της Θεσσαλίας (καλύπτουμε επί πλέον 322 δικαιούχους με 17.497.655 ευρώ. Καλύπτονταν 276 δικαιούχοι με 18.864.172. Άρα συνολικά καλύπτουμε 598 με 36.361.827) και του Έβρου (καλύπτουμε επί πλέον 87 δικαιούχους με 6.100.000 ευρώ. Καλύπτονταν 70 με 5.910.000. Άρα συνολικά καλύπτουμε 157 δικαιούχους 12.010. 000 ευρώ).

8. Εντάξαμε επίσης, στα Σχέδια Βελτίωσης, όλους τους επιλαχόντες στις πληγείσες περιοχές της Ρόδου, Βόρειας Εύβοιας και της Βόρειας Φθιώτιδας.
Συγκεκριμένα, για Ρόδο: Καλύπτουμε επιπλέον 27 περιπτώσεις με 1.600.000 ευρώ. Καλύπτονταν 18 με 1.300.000 ευρώ. Άρα συνολικά καλύπτουμε 45 με 2.900.000 ευρώ.
Για τη Βόρεια Εύβοια: Καλύπτουμε επιπλέον 78 δικαιούχους με 3.220.000. Αρχικά καλύπτονταν 48 με 1.880.000 ευρώ. Άρα συνολικά καλύπτουμε 126 δικαιούχους με 5.100.000 ευρώ.
Στη Βόρεια Φθιώτιδα (περιοχή Δομοκού: καλύπτουμε επί πλέον 78 δικαιούχους με 3.250.000 ευρώ. Αρχικά καλύπτονταν 17 δικαιούχοι με 830.000. Άρα συνολικά καλύπτουμε 55 δικαιούχους με 2.915.000 ευρώ

9. Ενεργοποιούμε, κατ’ αρχήν, 15 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των βασικών ζημιών στα δίκτυα των ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας, που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας για καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί, ώστε να μπορέσουν να γίνουν και πάλι λειτουργικά τα δίκτυα. Για το ζήτημα αυτό συνεργαζόμαστε τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τα 15 - από τα 53 ΤΟΕΒ και 1 ΓΟΕΒ της Θεσσαλίας - που έχουν ανταποκριθεί.
Από τους 53 ΤΟΕΒ, μέχρι σήμερα, ανταποκρίθηκαν ο ΓΟΕΒ Στραγγιστικών Έργων Θεσσαλίας και τα εξής ΤΟΕΒ:
1. Ταυρωπού Καρδίτσας,
2. Θεσσαλιώτιδας,
3. Τιτανίου,
4. Σελλάνων,
5. Ενιπέα Φαρσάλων,
6. Αγίας Σοφίας,
7. Ταουσάνης,
8. Κρανέας,
9. Πηνειού Λάρισας,
10. Λίμνης Κάρλας,
11. Ζάρκου Τρικάλων,
12. Φήκης Τρικάλων,
13. Κλοκοτού, Τρικάλων,
14. Φωτάδας Τρικάλων,
15. Στροφύλλου Αγίου Βλασίου Μαγνησίας,
Επίσης φακέλους έχουν στείλει και οι 2 ΤΟΕΒ ΔΟΜΟΚΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΤΟΕΒ 5ης ΖΩΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΑΣ Ν. ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΤΟΕΒ 6ης ΖΩΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΑΣ ΕΚΑΡΑΣ

10. Εκδώσαμε εγκαίρως όλες τις παρεκκλίσεις για το τομεακό της μελισσοκομίας και του μέτρου της Βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας, ούτως ώστε κανείς από τους πληγέντες να μη χάσει ούτε ένα ευρώ ενίσχυσης. Από το πρόγραμμα η Θεσσαλία λαμβάνει 33.725.404 ευρώ που αντιστοιχούν σε 7.009 δικαιούχους.

11. Δώσαμε δυνατότητα παράτασης ενός έτους στους δικαιούχους του μέτρου της αναμπέλωσης ούτως ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις αμπελιών χωρίς να έχουν απώλεια χρημάτων από το πρόγραμμα.

12. Εκδώσαμε απόφαση πρώιμης συγκομιδής ακτινιδίων για την ευρύτερη περιοχή της Αγιάς, κατά παρέκκλιση του ενωσιακού και εθνικού κανονισμού που επιτρέπει τη συγκομιδή μετά την 15η Οκτωβρίου, με σκοπό να μη χαθεί ούτε ένα κιλό από το προϊόν.

13. Σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ της Θεσσαλίας συλλέξαμε από τα γεωπονικά καταστήματα κατεστραμμένες συσκευασίας φυτοπροστατευτικών και λιπασμάτων, αποφεύγοντας περιβαλλοντική μόλυνση. Υπενθυμίζουμε ότι αρκετά γεωπονικά καταστήματα είχαν πλημμυρίσει καθώς και οι αποθήκες τους και ήταν άμεση η ανάγκη απομάκρυνσης των αγροχημικών καθώς ο κίνδυνος μόλυνσης του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα ήταν ορατός.

14. Σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας οργανώσαμε και εκτελέσαμε μια τεραστίων διαστάσεων επιχείρηση συλλογής και διαχείρισης των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών ζώων αποτρέποντας μια ανυπολόγιστη υγειονομική κρίση.

15. ΕΛΓΑ: Η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πενταετία 2019 - 2024, στήριξε με γενναιόδωρη χρηματοδότηση τον Οργανισμό, για να ανταποκριθεί με αξιοπιστία και φερεγγυότητα στις υποχρεώσεις του.
Συγκεκριμένα, στο χρονικό αυτό διάστημα έχουν πληρωθεί 1.217.000.545,53 € για αποζημιώσεις από τον ΕΛ.Γ.Α. και 100.352.156 €, μέσω των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Πρόκειται για αποζημιώσεις, οι οποίες πληρώθηκαν αφού η Κυβέρνηση ενίσχυσε τον ΕΛ.Γ.Α. με 366.540.000 € νομίμως, σε εφαρμογή του ν.3877/2010 αρ.7, με την εκπλήρωση των αναδρομικώς οφειλομένων της δεκαετίας 2011 – 2019, από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, στον Οργανισμό.
Η ενίσχυση αυτή επέτρεψε να καταβληθούν στο ακέραιο, σε μία δόση, στο 100% της αξίας τους και εγκαίρως, την Άνοιξη του επομένου έτους κάθε φορά και όχι μετά από 18 μήνες, όπως ίσχυε στο παρελθόν και μάλιστα σε προκαταβολές και δόσεις μέχρι την τελική εξόφλησή τους.
Παράλληλα απέναντι στις μεγάλες θεομηνίες, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. συνεργάστηκαν, ούτως ώστε να νομοθετηθούν ευεργετικές διατάξεις, για την προσαύξηση των αποζημιώσεων, με στόχο την βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών, των οποίων ο καλλιέργειες επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Παρά το γεγονός ότι, μετά την 10η Σεπτεμβρίου, όταν ολοκληρώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Θεσσαλία, εδόθησαν συνεχείς παρατάσεις χρονικής διάρκειας, για την υποβολή δηλώσεων ζημιών από τους παραγωγούς, έχουν καταβληθεί προκαταβολές ύψους 150 εκ. €, εκ των οποίων 132.988.584 € για περίπου 30.000 δηλώσεις ζημίας απώλειας φυτικής παραγωγής και 16.528.449 € για περίπου 2.500 δηλώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου.
Θυμίζω ότι ήδη γίνει η μεταφορά των υπολοίπων 110 εκατ. από το υπουργείο Οικονομικών στον ΕΛΓΑ.
Η εξόφληση των αποζημιώσεων θα γίνει έως 30 Ιουνίου.

16. ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ
Αμέσως μετά τη κακοκαιρία “DANIEL”, Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ανέλαβε τη διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας στα εδάφη της περιοχής. Μετά τις έρευνες που διαπιστώθηκε η ποιότητα των εδαφών, εξέδωσε φυλλάδια με καλλιεργητικές οδηγίες για την αποκατάσταση των εδαφών και τις ορθές πρακτικές καθώς και για τη μελισσοκομία. Διενήργησε επίσης με τους επιστήμονες των Ινστιτούτων του ανοικτές συναντήσεις με πληγέντες αγρότες όπου παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα των εδαφολογικών ερευνών και συζητήθηκαν οι τρόποι αποκατάστασής τους.
Η ίδια προσέγγιση, δηλαδή, εμπλοκή των ειδικών επιστημόνων του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της καταλληλότητας ή μη για ανθρώπινη κατανάλωση, αλιευμάτων από τον Παγασητικό.
Και στις δύο περιπτώσεις οι κινδυνολόγοι και Κασσάνδρες διαψεύσθηκαν.

17. ΟΠΕΚΕΠΕ:
Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Ήδη άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις έως 10 Μαρτίου και έως το Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωμή του υπολοίπου των 88 εκατ. της βασικής ενίσχυσης, που δεν είχε απορροφηθεί.
Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου - 245 εκατ. ευρώ.
Άνοιγμα των νέων αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 εντός του Μαρτίου.
Έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις στα Οικολογικά Σχήματα η πληρωμή των οποίων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, αναμένεται να γίνει έως το Πάσχα.
Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.
Ξεκίνησε η εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
Σταδιακός έλεγχος και πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν προσφύγει και δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη για λάθη στην πληρωμή παρελθόντων ετών.

01/03/2024 10:31 πμ

Να κάνει ότι έκανε ο Ισπανός ομόλογός του υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Λουίς Πλάνα, ζητούν από τον Αυγενάκη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (είχαμε κάνει σχετικό ρεπορτάζ στον ΑγροΤύπο με τις θέσεις του Ισπανού Υπουργού για την τροποποίηση της ΚΑΠ που τις είχε παρουσιάσει επίσημα στη Βουλή και όχι με διαρροές σε δημοσιογραφικούς κύκλους).

Ειδικότερα, απαντώντας στην Επιστολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη, που απηύθυνε σε πολιτικά κόμματα και φορείς για την υποβολή προτάσεων τους αναφορικά με την τροποποίηση της νέας ΚΑΠ, οι υπεύθυνοι ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Βουλευτές ν. Ρεθύμνης Μανόλης Χνάρης και ν. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, απέστειλαν την ακόλουθη επιστολή, η οποία επί λέξει έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Τα οξυμένα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι αγρότες και ο πρωτογενής τομέας, επιβάλουν συστηματικό διάλογο και επεξεργασμένες θέσεις για την επίλυση τους, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έχει αναλάβει σειρά από πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση μίας εθνικής θέσης και την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Δυστυχώς, όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό. Η επιστολή σας, μετά από πέντε χρόνια κυβερνητικής απραξίας, έρχεται κατόπιν εορτής ζητώντας προσχηματικά τη συνδρομή μας με την κατάθεση και των προτάσεων μας.

Μάλιστα, στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 26 Φεβρουαρίου, καταθέσατε μία σειρά προτάσεων, χωρίς και πάλι να έχει προηγηθεί υποτυπώδης έστω διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

Είναι συνεπώς προφανές ότι η πρωτοβουλία σας συνιστά εμπαιγμό και ενέχει πολιτική σκοπιμότητα σε βάρος των πολιτικών κομμάτων και κατ’ επέκταση του αγροτικού κόσμου της χώρας. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να γίνεται στα κρυφά ούτε με επιστολές. Η διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης εθνικής θέσης πρέπει να είναι δημόσια και διαφανής.

Στο πλαίσιο αυτό καταθέσαμε Επίκαιρη Επερώτηση στις 23.2.2024 ως Κοινοβουλευτική Ομάδα με τίτλο: «Η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου και τα συνεχιζόμενα κυβερνητικά λάθη έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον αγροτικό κόσμο της χώρας – Απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις για το μέλλον του» και στην οποία περιλαμβάνονται τα προβλήματα της ΚΑΠ και κυρίως της εφαρμογής της από την αποτυχία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου. Η συζήτηση αυτή θα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να αναδείξουμε τις μέχρι τώρα αβελτηρίες της κυβερνητικής πολιτικής και να παρουσιάσουμε αναλυτικά τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την ανάταξη του πρωτογενούς τομέα.

Οφείλουμε, όμως, επιπλέον να επισημάνουμε ακόμη δύο βασικά θέματα.

Τα προβλήματα που αφορούν την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ δεν έχουν σχέση μόνο με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της έλλειψης κατάλληλης μεταβατικής περιόδου. Έχουν να κάνουν και με την απουσία διαβούλευσης και σημαντικού ελλείμματος για την προετοιμασία εφαρμογής της από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αυτό είναι εξίσου κρίσιμο να αντιμετωπιστεί.

Πιστεύουμε ότι ο κατάλληλος τόπος για τη συζήτηση των προτάσεων είναι η αρμόδια Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, όπου θα αναλυθεί η προετοιμασία και οι θέσεις της Κυβέρνησης για την ΚΑΠ και τα κόμματα μπορούν να καταθέσουν τις θέσεις τους. Επιπλέον, στη συζήτηση αυτή μπορούν να συμβάλλουν οι φορείς των γεωργών, αγροτών και κτηνοτρόφων, των συνεταιρισμών καθώς και οι επιστημονικοί φορείς.

Σας καλούμε λοιπόν, σε συνεργασία με το Προεδρείο τη Επιτροπής, να οργανώσετε αυτήν τη συζήτηση.

Επιπρόσθετα, πριν τη διεξαγωγή της συζήτησης στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, θεωρούμε απαραίτητο ως Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής να έχουμε μια λεπτομερή εικόνα της παρούσας κατάστασης, καθώς δεν πήραμε συγκεκριμένες απαντήσεις μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Για τον λόγο αυτό, σας ζητούμε όπως πραγματοποιήσετε μία συνάντηση εργασίας με τους υπεύθυνους βουλευτές του Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Εμμανουήλ Χνάρη και κα. Χριστίνα Σταρακά, προκειμένου να τους παρασχεθούν όλα τα στοιχεία καθώς και το τι δράσεις έχουν αναληφθεί στα πλαίσια του Συμβουλίου Υπουργών».

28/02/2024 05:23 μμ

Την Πέμπτη (29/2) θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το προς διαμόρφωση νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, με το οποίο ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.

«Οι κινήσεις που κάναμε συνολικά ως Υπουργείο πιάνουν τόπο, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Φαίνεται ότι έχουμε θετικές εξελίξεις στον ορίζοντα», δήλωσε ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, στην σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τις Γενικές Διευθύνσεις των Υπηρεσιών του Υπουργείου και τους Εποπτευόμενους Φορείς, παρουσία Υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων. «Ήμασταν μπροστά και λάβαμε τα απαιτούμενα μέτρα για τα προβλήματα των αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων», επισήμανε ο ΥπΑΑΤ.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις τρεις συναντήσεις-συνεδριάσεις που είχε, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας και τη Συμμαχία των 9 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (EUMED 9), που συνεδρίασε για δεύτερη φορά, με πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ. Αντίστοιχη συνεδρίαση θα πραγματοποιείται εφεξής, κάθε φορά, πριν από κάθε Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας έτσι ώστε να υπάρχει μια πιο συντονισμένη παρουσία.

Το μείζον ζήτημα της αναθεώρησης της ΚΑΠ 2023-2027 ήταν αυτό που κυριάρχησε στις επαφές του Έλληνα Υπουργού στη βελγική πρωτεύουσα. «Είχαμε καταθέσει ένα πλαίσιο 19 προτάσεων για αλλαγές, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για μια ενιαία πρόταση από το ΕΛΚ και τις χώρες της Συμμαχίας της EUMED 9», πρόσθεσε ο ΥπΑΑΤ.

Τόνισε, ακόμη, την ανάγκη να αξιοποιηθεί σωστά το χρονικό διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές και ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους του αγροτικού τομέα να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 10 Μαρτίου και για δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ.

Νομοθετικό έργο

«Τα αγροτικά τμήματα στα Επιμελητήρια θα τρέξουν άμεσα, φαίνεται ότι το επόμενο τρίμηνο θα έχουμε περίπου 20, μετά και την ψήφιση του πρώτου μας νόμου», σχολίασε ο Υπουργός και αναφέρθηκε στο μητρώο των αγροτών που πρέπει να εμπλουτιστεί.
Σε αυτο το πλαίσιο, ζήτησε από όλους να συλέξουν τις πληροφορίες που κρίνουν ότι πρέπει να συμπεριληφθούν έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, πλήρες μητρώο.
«Είναι σημαντικό να νιώθουν περισσότερο επιχειρηματίες ειδικά οι αγρότες, να μπουν λίγο στη λογική σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Να καλλιεργήσουμε σιγά σιγά μια άλλη νοοτροπία», κατέληξε.

Προγραμματισμός προτεραιοτήτων

Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος οι εκκρεμότητες σχετικά με την έκδοση πράξεων Δευτερογενούς Νομοθεσίας, οι οποίες προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, καλύπτοντας πολλές από όσες υπήρχαν από το παρελθόν, η υλοποίηση κοινοτικών υποχρεώσεων, η διαλειτουργικότητα μεταξύ των τηρουμένων ηλεκτρονικών μητρώων, η καταγραφή των Επιτροπών Επιβολής Κυρώσεων ενώ υπήρξε και ενημέρωση σχετικά με την πορεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και τις πιθανές νέες προτάσεις για την αναθεώρησή του (Υπηρεσία Συντονισμού).

Συζητήθηκε, ακόμη, το χρονοδιάγραμμα ορισμένων επόμενων ενεργειών:

  • Αύριο αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το προς διαμόρφωση νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, με το οποίο ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.
  • Βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αποζημιώσεων για τις πληγείσες περιοχές από τον ΕΛΓΑ. Δέσμευση είναι ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις που θα αγγίζουν περίπου τα 260 εκατ. ευρώ.
  • Εξελίσσεται η διαδικασία για τη δημιουργία του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους.
  • Δημιουργείται Μητρώο Ερασιτεχνικής Αλιείας με σκοπό - μεταξύ άλλων - να μπει τέλος στην παραοικονομία.
  • Συνεχίζονται οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια του Υπουργείου, του ΕΦΕΤ, και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε σημεία λιανικής πώλησης και σε πύλες εισόδου της χώρας στην αγορά γάλακτος. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν στο μέλι, στο κρέας και στα οπωροκηπευτικά.