Μόνο σε Μαρτίνο, Μαλεσίνα, Λάρυμνα Φθιώτιδας το 70% θα είναι εκτός καταγγέλλει ο Αγροτικός Γεωργικός Ελαιοκομικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Μαρτίνου.
Εκτός πληρωμής ενιαίας ενίσχυσης έτους 2022 κινδυνεύουν να μείνουν όσοι αγρότες έχουν εκκρεμότητες με το κτηματολόγιο.
Όπως καταγγέλλει ο Αγροτικός Γεωργικός Ελαιοκομικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Μαρτίνου στις περιοχές Μαρτίνο, Μαλεσίνα και Λάρυμνα του νομού Φθιώτιδας, το 70% των εκτάσεων που δηλώνονταν κανονικά στο ΟΣΔΕ τα προηγούμενα χρόνια και πληρώνονταν χωρίς πρόβλημα, έχουν κριθεί μη επιλέξιμες κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν τα χρήματα για τους παραγωγούς.
Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο η κα Σπυριδούλα Δημάκη από τον Συνεταιρισμό, αυτό θα συμβεί σε όσες περιοχές έχει κλείσει οριστικά το κτηματολόγιο και οι εκτάσεις έχουν αποδοθεί στο δημόσιο, είτε γιατί δεν εκδικάστηκαν ακόμα οι ενστάσεις των αγροτών, είτε οι παραγωγοί δεν είχαν κάνει ενστάσεις για τους δασικούς. Σύμφωνα με την ίδια, οι μη επιλεξιμότητες των εκτάσεων φαίνονται ήδη στο σύστημα, αρχής γενομένης από τον διασταυρωτικό έλεγχο που είχε κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις 12 Αυγούστου.
Πέραν της απώλειας της ενιαίας ενίσχυσης, συμπληρώνει η ίδια, υπάρχουν παραγωγοί που κινδυνεύουν να απωλέσουν χρήματα και από τα σχέδια βελτίωσης ή το πρόγραμμα νέων γεωργών δεδομένου ότι εμφανίζονται να μην τους ανήκουν πλέον οι εκτάσεις.
Το θετικό της όλης υπόθεσης, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Συνεταιρισμού είναι ότι υπάρχει μια πρωτοβουλία από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να δοθεί δυνατότητα εξαγοράς των εκτάσεων αυτών από τους αγρότες.
Δείτε εδώ σχετική επιστολή του Συνεταιρισμού και ερώτηση στη βουλή
Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο διαγωνισμός για ανάδοχο του έργου «Συντήρηση των Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζουν, την διαχείριση του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑΑ για τις ανάγκες μετάβασης στο ΣΣ της νέα ΚΑΠ».
Συνολική προϋπολογισθείσα δαπάνη του έργου είναι 5.580.000 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (Καθαρή αξία: 4.500.000 €, ΦΠΑ 24%: 1.080.000 €).
Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται για χρονικό διάστημα έξι ετών, που αρχίζει από την ημερομηνία της υπογραφής της.
Θυμίζουμε όμως ότι η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, στις 17 Μαΐου 2023, που είχε δημοσιεύσει ο ΑγροΤύπος ανέφερε ότι στο GOV.gr, την δημόσια ψηφιακή πύλη, θα γίνεται η υποβολή της Ενιαίας Αίτηση Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για όλους τους αιτούντες και δικαιούχους αγρότες έτους 2023 - ΟΣΔΕ 2023. Στη προκήρυξη του ΟΠΕΚΕΠΕ όμως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν και άλλες «ιδιωτικές» πλατφόρμες.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Για τη φιλοξενία του συστήματος (ΕΑΕ 2022) αξιοποιούνται τεχνολογίες Δημόσιου Υπολογιστικού Νέφους (Public Cloud) με βάση και όσα περιγράφονται στην προηγούμενη παράγραφο. Επίσης, θα εξεταστεί ποια από τα υπόλοιπα υφιστάμενα συστήματα είναι δυνατόν να μεταφερθούν στο Δημόσιο Υπολογιστικό Νέφος και με ποιες προϋποθέσεις.
Η επιλογή φιλοξενίας σε δημόσια υποδομή Υπολογιστικού Νέφους έγινε προκειμένου να μπορεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ να εκμεταλλευτεί τα ποιοτικά και οικονομικά οφέλη των τεχνολογιών και μοντέλου λειτουργίας με αξιοποίηση νεφοϋπολογιστικών τεχνολογιών (cloud native apps, PaaS model κ.λπ.).
Σε περίπτωση αξιοποίησης της πλατφόρμας υπολογιστικού νέφους Microsoft Azure, η Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. θα διαθέσει τις σχετικές υποδομές χωρίς επιβάρυνση του Προϋπολογισμού του Έργου.
Σημειώνεται ότι ανάλογα με την τεχνική λύση του, ο Ανάδοχος δύναται να επιλέξει διαφορετική πλατφόρμα δημόσιου υπολογιστικού νέφους. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να καλύψει το κόστος της προσφερόμενης υποδομής για τη διάρκεια του Έργου, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου Εγγύησης και συντήρησης.
Ανεξάρτητα από την πλατφόρμα δημόσιου υπολογιστικού νέφους που θα επιλέξει ο Ανάδοχος, στην προσφορά του θα πρέπει να περιλαμβάνεται και το κόστος χρήσης οποιουδήποτε αδειοδοτούμενου λογισμικού που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση και λειτουργία του έργου σύμφωνα με την πρότασή του».
Όσον αφορά τις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχει ο ανάδοχος που θα αναλάβει το έργο θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη προϋπηρεσία. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά από τον ανάδοχο που θα αναλάβει το έργο να έχει εκτελέσει ψηφιακές υπηρεσίες (υποβολή - διεκπεραίωση αιτημάτων / ολοκλήρωση συναλλαγής) σε νέφος (cloud) της Ελλάδας ή της EE.
Συγκεκριμένα η προκήρυξη που δημοσιοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 7 Ιουνίου 2023, αναφέρει τα εξής:
Τεχνική και επαγγελματική ικανότητα
Όσον αφορά στην τεχνική και επαγγελματική ικανότητα για την παρούσα διαδικασία σύναψης σύμβασης, οι οικονομικοί φορείς απαιτείται:
(α1) Κατά τη διάρκεια των πέντε (5) τελευταίων ετών από την ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού, να έχουν εκτελέσει επιτυχώς, από ένα (1) έως πέντε (5) έργα, συνολικού προϋπολογισμού ίσου ή μεγαλύτερου από το 50% της εκτιμώμενης αξίας του έργου σε ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένων ΦΠΑ και δικαιώματος προαίρεσης), ανάπτυξης λογισμικού για τον ευρύτερο γεωργικό τομέα.
(α2) Κατά τη διάρκεια των πέντε (5) τελευταίων ετών από την ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού, να έχουν εκτελέσει επιτυχώς τουλάχιστον ένα (1) έργο στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, συνολικού προϋπολογισμού ίσου ή μεγαλύτερου των 150.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), το οποίο να αφορά σε Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που παρέχει εξωστρεφείς ψηφιακές υπηρεσίες (υποβολή - διεκπεραίωση αιτημάτων / ολοκλήρωση συναλλαγής) σε νέφος (cloud) της Ελλάδας ή της EE και να καλύπτει όλα τα ακόλουθα θεματικά πεδία / αντικείμενα:
- Περισσότερες από 100.000 συναλλαγές με πολίτες, δεδομένου ότι το έργο αποσκοπεί στην διαχείριση περίπου 650.000 αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης κατ ́έτος».
- Διεπαφές διαλειτουργικότητας με τρίτα συστήματα (APIs, web services).
Διαβάστε όλη την προκήρυξη (εδώ)
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι στις 13/07/2023 και η απασφράγιση γίνεται στις 17/07/2023. Όμως αν η επόμενη κυβέρνηση μπλοκάρει τον συγκεκριμένο διαγωνισμό τότε θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις και αυτό θα είναι εις βάρος των αγροτών. Ερωτήματα επίσης δημιουργούνται με τις απαιτήσεις που ζητά ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τον ανάδοχο. Προβληματισμός υπάρχει επίσης ότι δεν προβλέπει στο έργο συντήρηση για τα συστήματα που αφορούν την εφαρμογή της ΚΑΠ. Η νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ που θα υπάρξει μετά τις εκλογές θα πρέπει να ρίξει μεγάλη βαρύτητα για το συγκεκριμένο έργο που δεσμεύει το κράτος για τα επόμενα έξι χρόνια.
Στο μεταξύ, στις 8/6/2023 (μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του διαγωνισμού), έχουμε μια απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ απευθείας ανάθεσης για την Παροχή υπηρεσιών διαχείρισης βάσεων δεδομένων και διαχείρισης συστημάτων (Data Base Administration, System Administration, Java Development). Η ανάθεση αφορά την εταιρεία NEUROPUBLIC και το κόστος είναι 24.552 ευρώ.
Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
Η πλατφόρμα για την αίτηση ΟΣΔΕ ανοίγει από Παρασκευή (9/6) στο gov.gr με προοδευτική ενσωμάτωση τις επόμενες μέρες των αποφάσεων που πρόκειται να εκδοθούν για την αιρεσιμότητα, τις συνδεδεμένες και τα Οικολογικά Σχήματα (eco-schemes).
Αυτό ανακοινώθηκε στην σημερινή συνάντηση (8/6) του Προεδρείου της ΕΘΕΑΣ με τον νέο υπηρεσιακό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Τσακίρη.
Θυμίζουμε ότι ο ΑγροΤύπος είχε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ ότι «οι διαδικασίες υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, ανεξάρτητα από τις επί μέρους δράσεις (οικολογικά σχήματα κ.α.) της νέας ΚΑΠ».
Πάντως ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Τσακίρης παραδέχτηκε ότι υπάρχει θέμα με τα οικολογικά σχήματα της κτηνοτροφίας.
Όσον αφορά τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, ο ΕΛΓΑ θα προσλάβει προσωπικό για την άμεση καταγραφή των ζημιών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που υπέστησαν ζημιές από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις και θα ενημερώσει αρμοδίως την κυβέρνηση, τόσο για την έκταση των ζημιών, όσο και για τα σημαντικά προβλήματα εισοδήματος που δημιουργούνται, ώστε να αναληφθούν τώρα ή λίγο αργότερα οι κατάλληλες πρωτοβουλίες, προκειμένου όσοι αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα εισοδήματος, να τύχουν μορφών αποζημίωσης, που θα προκριθούν.
Επίσης, ζητήθηκε από την ΕΘΕΑΣ η επίσπευση της αξιολόγησης των αιτήσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης και ολιγοήμερη παράταση στα Σχέδια Βελτίωσης, διότι αυτή που δόθηκε, δεν επαρκεί.
Στις 7 Ιουνίου 2023 ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι προχωρά σε διαγωνισμό για τη συντήρηση των Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζουν την διαχείριση του ΟΣΔΕ και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
Βέβαια μπορεί οι αγρότες να περιμένουν τις πληρωμές και το ΟΣΔΕ να είναι ακόμη στους ... κωδικούς αλλά φτάσαμε αρχές Ιουνίου για να γίνει η συντήρηση των πληροφοριακών συστημάτων. Στην Ελλάδα όλα θέλουν τον χρόνο τους. Την ίδια στιγμή η ταλαιπωρία για τους αγρότες είναι μεγάλη, τα έξοδα τρέχουν και χρήματα δεν έχουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Περιμένουν τις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (αλήθεια γιατί δεν βάζουν και τόκο για τις καθυστερήσεις όπως βάζει η εφορία;).
Συγκεκριμένα, αντικείμενο της υπό ανάθεση σύμβασης είναι η συντήρηση των πληροφοριακών συστημάτων που υποστηρίζουν την διαχείριση των ενωσιακών γεωργικών ταμείων ΕΓΤΕ και ΕΓΤΑΑ για τις ανάγκες μετάβασης στο Στρατηγικό Σχέδιο (ΣΣ) της νέας ΚΑΠ. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της σύμβασης θα υλοποιηθούν τα εξής:
I. Συντήρηση και Υποστήριξη Λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος που υποστηρίζει το ΠΑΑ (ΟΠΣΑΑ) την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και για όσο χρονικό διάστημα αυτό είναι σε παραγωγική λειτουργία μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτήσεων που συνδέονται με αυτό, καθώς και συντήρηση και υποστήριξη λειτουργίας όλων των υπόλοιπων Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζουν την διαχείριση του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑΑ για τις ανάγκες μετάβασης στο ΣΣ της νέας ΚΑΠ.
II. Συντήρηση και Υποστήριξη Λειτουργίας της απαραίτητης πληροφορικής υποδομής των υπηρεσιών του Internet Data Center (I.D.C.), της απαραίτητης πληροφορικής υποδομής της παροχής υπηρεσιών Disaster Recovery Site (D.R.S.) και Business Continuity Plan (B.C.P.) που υποστηρίζει το ΟΠΣΑΑ και όλα τα υπόλοιπα Πληροφοριακά Συστήματα που διασυνδέονται και υποστηρίζουν ανάγκες για μετάβαση στο Στρατηγικό Σχέδιο (ΣΣ) της νέας ΚΑΠ.
III. Πρόσθετες υπηρεσίες που αφορούν εργασίες που πιθανώς να απαιτηθούν στα υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα που σχετίζονται με το ΠΑΑ και τα υπόλοιπα Πληροφοριακά Συστήματα που διασυνδέονται και υποστηρίζουν ανάγκες για μετάβαση στο ΣΣ της νέας ΚΑΠ και θα απαιτούνται από τον μεταβατικό κανονισμό ή την τροποποίηση του εθνικού θεσμικού πλαισίου.
Τις ίδιες ημερομηνίες που τελείωναν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ τα προηγούμενα χρόνια φέτος δεν έχει ανοίξει το σύστημα ακόμα, αναφέρει σε δηλώσεις του ο κ. Φάνης Κουρεμπές, Γεωπόνος Msc, μέλος Δ.Σ. ΓΕΩΤΕΕ, συντονιστής τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Και προσθέτει: «Κοντεύουμε αισίως στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και ο Έλληνας αγρότης παρακολουθεί με απορία, αν όχι με αγανάκτηση, την απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής και έγκυρης ενημέρωσης, αναφορικά με τη σύνταξη, υποβολή και επεξεργασία των δηλώσεων του ΟΣΔΕ 2023.
Αντ’ αυτού και κατά την πάγια επικοινωνιακή τακτική, που με προσήλωση και συνέπεια, ακολούθησε η Κυβέρνηση των «αρίστων» της ΝΔ για μια ολόκληρη τετραετία, ο Έλληνας αγρότης μαθαίνει, μόλις σήμερα, για «συσκέψεις» και «συναντήσεις», υπηρεσιακών και «μη» παραγόντων, που «μοχθούν στο και πέντε» για την «εξεύρεση λύσης».
Την ίδια στιγμή που το «αφήγημα» της ΝΔ, αναφορικά με το ΟΣΔΕ «για πρώτη φορά στα χέρια του Δημοσίου», τείνει να πάρει ανεκδοτολογικές διαστάσεις, όταν οι «πρώην και οι νυν αυτόκλητοι σωτήρες» του ΟΣΔΕ διαγκωνίζονται, σε συνθήκες πλήρους διάλυσης του συστήματος, για να πάρουν το καλύτερο «μερίδιο από το κουφάρι του», διαψεύδοντας έτσι πανηγυρικά τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, που λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή των εκλογών της 21ης Μαΐου, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ, «διατυμπάνιζε» ότι «άνοιξε η πλατφόρμα του ΟΣΔΕ 2023».
Και όλα αυτά, με έναν ΟΠΕΚΕΠΕ, πλήρως απαξιωμένο και υποβαθμισμένο, χωρίς λειτουργικό και αξιόπιστο πληροφοριακό σύστημα,με διαρκείς ματαιώσεις διαγωνισμών και επιλεκτικές απευθείας αναθέσεις για λειτουργίες που σχετίζονται με το ΟΣΔΕ, με διαρκώς προβληματικές και εκτός θεσμικού και χρονικού πλαισίου πληρωμές, συνεχείς αλλαγές της Διοίκησής του, καρατομήσεις των «ανεπιθύμητων» στελεχών του και συστηματική αποδυνάμωσή του.
Τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι μια ακόμα «ψηφίδα» στο «μωσαϊκό» της, συνολικά, αποτυχημένης αγροτικής πολιτικής της ΝΔ την περίοδο 2019-2023, εάν δεν σχετίζονταν, καταρχάς με την πλήρη «συσκότιση» των αγροτών, σχετικά με τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις, που εισάγει η νέα ΚΑΠ (και εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Ε.Ε. εδώ και 5,5 μήνες) για τη λήψη των ενισχύσεων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό των Οικολογικών Σχημάτων και μάλιστα σε μια εποχή που το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής καθιστά απολύτως αναγκαία την εξασφάλιση της ρευστότητας της αγροτικής δραστηριότητας. Η καθυστέρηση αυτή έχει οδηγήσει πολλούς αγρότες σε οικονομική δυσχέρεια η οποία προβλέπεται να ενταθεί:
- από την μη απόδοση της «κάρτας αγρότη», με το πρόσχημα πως οι τράπεζες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς επιδοτήσεις που αυτοί θα λάβουν
- από την αδυναμία σύναψης συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας
- από τα προβλήματα που δημιουργεί στην κατανομή των δικαιωμάτων
- από τις καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ,
- τις καθυστερήσεις στους διασταυρωτικούς ελέγχους,
- και κυρίως, θέτοντας σε κίνδυνο την έγκαιρη και έγκυρη καταβολή των ενισχύσεων και
- επαναφέροντας στο προσκήνιο τον κίνδυνο των δυσθεώρητων, επαπειλούμενων προστίμων από τις «καιροφυλακτούσες», αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ.
Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μακριά από μικροκομματικές εμπάθειες και εμμονές και με αίσθημα ευθύνης και συνέπειας προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, είχαμε έγκαιρα και κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει την απελθούσα κυβέρνηση της ΝΔ, για τον «κατήφορο» του ΟΣΔΕ, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε.
Το ίδιο κάνουμε και τώρα, αλλά διαπιστώνουμε, με θλίψη, ότι η αλαζονεία και η έπαρση που χαρακτηρίζει τη ΝΔ συνολικά, λόγω των αποτελεσμάτων του Μαΐου, δεν της επιτρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να αναζητήσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις για το ΟΣΔΕ, έστω και την ύστατη στιγμή.
Για αυτό ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμευόμαστε ότι, με την ψήφο του αγροτικού κόσμου και συνολικά του ελληνικού λαού στις 25 Ιουνίου, θα χτίσουμε έναν ΟΠΕΚΕΠΕ και ένα ΟΣΔΕ στην «υπηρεσία» των αγροτών μας, με διαφάνεια και λογοδοσία, με έγκαιρες και έγκυρες πληρωμές και βέβαια με πραγματικό και ουσιαστικό δημόσιο χαρακτήρα».
Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα η σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ για τα θέματα του ΟΣΔΕ, με την συμμετοχή του υπηρεσιακού υπουργού κ. Γιώργου Τσακίρη.
Τελικά δεν πέρασε η προσπάθεια της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ για μπουν ιδιωτικές εταιρείες στην συμπλήρωση και επεξεργασία των αιτήσεων του 2023.
Συμπέρασμα της σύσκεψης είναι ότι συνεχίζεται η διαδικασία όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κατά την σύσκεψη στελέχη του ΥπΑΑΤ «δεν ήξεραν δεν ρώταγαν».
Άλλωστε πως είναι δυνατόν ένας «υπηρεσιακός» υπουργός να υπογράψει αποφάσεις που θα «δεσμεύσουν» τον επόμενο υπουργό που θα υπάρξει από την κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις επόμενες εκλογές.
Είναι δεδομένο και το έχουμε αναφέρει πολλές φορές στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην όλη διαδικασία.
Όμως οι αποφάσεις που θα επηρεάσουν τους αγρότες για την περίοδο 2023-2027 έχουν κόστος και θα πρέπει να τις πάρει ένα πρόσωπο που θα αναλάβει την ηγεσία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι διαδικασίες υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, ανεξάρτητα από τις επί μέρους δράσεις (οικολογικά σχήματα κ.α.) της νέας ΚΑΠ. Στην συνέχεια μπορούν να γίνουν τροποποιητικές, αφού το σύστημα φέτος είναι ανοικτό. Τα προβλήματα με τα γεωχωρικά και το monitoring δεν λύνονται σε δύο εβδομάδες και για αυτά θα ασχοληθεί η νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Αλλαγές ανακοίνωσε στο ΟΣΔΕ του 2023 ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ σε εκδήλωση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Εμείς μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η υποβολή Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 γίνεται στο Gov.gr που είναι το ελληνικό δημόσιο. Ωστόσο μετά την παραίτηση Γεωργαντά και την προκήρυξη εκλογών τα πράγματα αλλάζουν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Επίσης μετά από πολλά χρόνια βλέπουμε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να μιλάει σε εκδήλωση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Ευάγγελος Σημανδράκος, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, που έγινε την Τρίτη (6 Ιουνίου), έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο οποίο αναφέρθηκε στο θέμα του ΟΣΔΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε για την «πίεση του χρόνου» και εξέφρασε τις ανησυχίες που έχουν όλοι για το χρονοδιάγραμμα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συνάντηση της Λάρισας και μίλησε για απλοποίηση και ισονομία της διαδικασίας.
Όπως τόνισε ο κ. Σημανδράκος, «το σύστημα το οποίο διαμορφώνεται θα δίνει τη δυνατότητα στους φορείς να μπορούν να πραγματοποιήσουν δική τους αίτηση ΟΣΔΕ αλλά πάντα με την εποπτεία και τον περιορισμό που θα θέτουν τα πρωτόκολλα του ΟΠΕΚΕΠΕ».
Άρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάζει τα μέχρι στιγμής δεδομένα και αυτό το κάνει όπως υποστηρίζει «προς όφελος των αγροτών».
Μάλιστα ο κ. Σημανδράκος μίλησε για μια «νέα εποχή» που αφήνει πίσω τις παλαιότερες αναχρονιστικές ρυθμίσεις και τα προβλήματα του παρελθόντος (δεν ξεκαθάρισε όμως αν τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τον πρώην τεχνικό σύμβουλο ή τις αποφάσεις των προκατόχων του για μετάβαση του ΟΣΔΕ στο Gov.gr που ήταν μια κυβερνητική απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη).
Στο μεταξύ σύσκεψη θα γίνει στο ΥπΑΑΤ, σήμερα Τετάρτη (7 Ιουλίου), στην οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι υπό τον υπηρεσιακό υπουργό, Γιώργο Τσακίρη, θα εξετάσουν τα τεχνικά θέματα για τη σύνταξη, υποβολή και επεξεργασία των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ. Τις όποιες αλλαγές θα υπογράψει ο υπηρεσιακός υπουργός.
Προκειμένου να χορηγηθεί η βασική εισοδηματική ενίσχυση, εκτός της ενεργοποίησης δικαιωμάτων, απαιτείται και η συμμόρφωση με το σύστημα της αιρεσιμότητας.
Η αιρεσιμότητα, που μπαίνει σε εφαρμογή για την περίοδο 2023-2027, είναι η συνέχεια της πολλαπλής συμμόρφωσης της προηγούμενης ΚΑΠ αλλά τώρα θα συνδέει τις στρεμματικές ενισχύσεις και τις ενισχύσεις με βάση το ζωικό κεφάλαιο (μέσω Πυλώνα I και Πυλώνα II) με μια σειρά νέων υποχρεώσεων.
Περιλαμβάνει Κανονιστικές Απαιτήσεις Διαχείρισης (ΚΑΔ) και πρότυπα καλής γεωργικής και περιβαλλοντικής κατάστασης (ΚΓΠΚ) της συνολικής γεωργικής έκτασης που κατέχεται από τον ενεργό γεωργό.
Όποιος ενεργός αγρότης δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις του συστήματος της αιρεσιμότητας, τον περιμένει διοικητική κύρωση (πρόστιμα).
Το ΥπΑΑΤ όμως δεν έχει ασχοληθεί ακόμη με το θέμα. Η νέα ηγεσία μετά τις εκλογές θα πρέπει να αναλάβει το πολιτικό κόστος αυτών των εφαρμοστικών.
Τα πρότυπα ΚΓΠΚ που περιγράφονται στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ είναι τα ακόλουθα:
- ΚΓΠΚ 1: Διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων βάσει της αναλογίας των μόνιμών βοσκοτόπων σε σχέση με τη γεωργική έκταση.
- ΚΓΠΚ 2: Προστασία υγροτόπων και τυρφώνων.
- ΚΓΠΚ 3: Απαγόρευση της καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών, εκτός αν γίνεται για λόγους φυτοπροστασίας.
- ΚΓΠΚ 4: Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδατορευμάτων.
- ΚΓΠΚ 5: Διαχείριση της κατεργασίας του εδάφους για τη μείωση του κινδύνου υποβάθμισης και διάβρωσης, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων, υπόψη την κλίση του εδάφους.
- ΚΓΠΚ 6: Ελάχιστη κάλυψη του εδάφους για την αποφυγή ακάλυπτων εδαφών σε περιόδους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες.
- ΚΓΠΚ 7: Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη εκτός από την καλλιέργειες που καλλιεργούνται κάτω από το νερό.
- ΚΓΠΚ 8: Ελάχιστο ποσοστό αρόσιμης γης που διατίθεται για μη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά, για όλες τις γεωργικές εκτάσεις, διατήρηση των χαρακτηριστικών του τοπίου και απαγόρευση της κοπής φυτικών φρακτών και δένδρων κατά την περίοδο αναπαραγωγής και εξάρτησης των πτηνών.
- ΚΓΠΚ 9: Απαγόρευση της μετατροπής ή άροσης των μόνιμων βοσκοτόπων που έχουν οριστεί ως περιβαλλοντικά ευαίσθητοι μόνιμοι βοσκότοποι σε περιοχές του δικτύου Natura 2000.
Οι δικαιούχοι θα ενημερώνονται για την απαίτηση τήρησης του συστήματος της αιρεσιμότητας και τις διοικητικές κυρώσεις μη τήρησής τους κατά την υποβολή της ΕΑΕ (ΟΣΔΕ) κάθε έτους.
Περαιτέρω για την χορήγηση της βασικής εισοδηματικής ενίσχυσης, απαιτείται και η συμμόρφωση με την κοινωνική αιρεσιμότητα. Με αυτή όμως θα ασχοληθεί το ΥπΑΑΤ από το 2025.
Αυξάνει η λίστα με τα κράτη μέλη της ΕΕ που καταθέτουν αιτήματα στην Κομισιόν για την ενίσχυση των αγροτών τους. Η χώρα μας όμως συνεχίζει να πληρώνει ενισχύσεις «κουτσουρεμένες» από τον εθνικό προϋπολογισμό που κανέναν δεν ικανοποιούν.
Το μόνο που ζήτησε ο ... αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας μας, στις Βρυξέλλες, στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, είναι να υπάρξει μεγαλύτερη «ελαστικότητα» στην εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ ... που ακόμη δεν έχει εφαρμόσει η Ελλάδα.
Την αρχή έκαναν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που «κέρδισαν» ενίσχυση από την Κομισιόν, 150 εκατ. ευρώ, για να συνεχίσουν να επιτρέπουν την εξαγωγή των ουκρανικών αγροτικων προϊόντων από τα εδάφη τους. Η Ελλάδα ψήφισε χωρίς αντάλλαγμα την παράταση για ένα έτος της αναστολής του συνόλου των τελωνειακών δασμών στις εισαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων. Βέβαια το παιχνίδι που θα παίξουν τα αποθέματα των σιτηρών από τις χώρες της ΕΕ που πήραν τις ενισχύσεις εις βάρος των Ελλήνων σιτοπαραγωγών κανέναν δεν ενοχλεί στην Αθήνα.
Έχουμε όμως και νέες ενισχύσεις που ανακοίνωσε, στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ο Επίτροπος Γεωργίας, Janusz Wojciechowski. Η Κομισιόν μοιράζει σε Ισπανούς και Πορτογάλους αποζημιώσεις από το αγροτικό αποθεματικό (κονδύλι 250 εκατ. ευρώ) για τις ζημιές που είχαν οι παραγωγές τους από την ξηρασία.
«Πιστεύω ότι είναι δίκαιο να υποστηρίξει η ΕΕ τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Η κλιματική κρίση έχει άμεσο αντίκτυπο στις αγροτικές αγορές», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων κ. Luis Planas.
Στην απόφαση αυτή βέβαια συμφώνησαν και οι Ιταλοί αλλά με την προϋπόθεση να αποζημιωθούν και οι καλλιέργειές τους για τις ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες. Ο Πολωνός Επίτροπος δήλωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στο αποθεματικό ταμείο και μελετά θετικά το θέμα.
Ακολούθησαν οι Βέλγοι με αίτημα την ενίσχυση στους μηλοπαραγωγούς που είχαν πρόβλημα στην διάθεσή τους την περσινή χρονιά και στη συνέχεια πήραν σειρά οι Λετονοί και οι Λιθουανοί που υποστηρίζουν ότι από τον πόλεμο της Ουκρανίας έχει πληγεί ο γαλακτοπαραγωγικός τομέας και θέλουν και αυτοί κονδύλι ενίσχυσης από την Κομισιόν.
Η χώρα μας δεν βλέπω να έχει κάποια αγωνία για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις στις καλλιέργειες. Παραμένει το καλό παιδί της Ευρώπης.
Η αναδιανεμητική εισοδηματική στήριξη (πριμ μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων) Π1-29 «Συμπληρωματική στήριξη του αναδιανεμητικού εισοδήματος για τη βιωσιμότητα», είναι ετήσια αποσυνδεδεμένη ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος για την πενταετία 2023-2027.
Για την περίοδο 2023-2027 το διαθέσιμο ποσό για την αναδιανεμητική ενίσχυση ανέρχεται σε 174.032.723 ευρώ κάθε έτος. Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί:
- 79.358.922 ευρώ για Αροτραίες καλλιέργειες
- 47.858.999 ευρώ για Μόνιμες καλλιέργειες
- 46.814.802 ευρώ για Βοσκοτόπους
Η παρέμβαση αφορά στην παροχή συμπληρωματικής στήριξης και παρέχεται με τη μορφή ετήσιας αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης ανά επιλέξιμο εκτάριο στους δικαιούχους γεωργούς, στο πλαίσιο της βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα.
Η αναδιανεμητική ενίσχυση θα εφαρμοστεί ξεχωριστά για κάθε αγρονομική περιφέρεια.
Τα ανώτερα και κατώτερα όρια εντός των οποιών οι εκμεταλλεύσεις θα δικαιούνται αναδιανεμητική ενίσχυση ανά αγρονομική περιφέρεια είναι:
Αροτραίων καλλιεργειών
Ελάχιστη 2 εκτάρια - 20 στρέμματα
Μέγιστη 11 εκτάρια - 110 στρέμματα
Δενδρώδων καλλιεργειών
Ελάχιστη 1 εκτάριο - 10 στρέμματα
Μέγιστη 4 εκτάρια - 40 στρέμματα
Βοσκοτόπων
Ελάχιστη 1 εκτάριο - 10 στρέμματα
Μέγιστη 17 εκτάρια - 170 στρέμματα
Οι ενεργοί γεωργοί θα θεωρούνται δικαιούχοι αναδιανεμητικής στήριξης, εάν οι εκτάσεις που δηλώνουν σε κάθε αγρονομική περιφέρεια, βρίσκονται ανάμεσα στα ακόλουθα ανώτερα και κατώτερα όρια.
Από την επεξεργασία των δεδομένων (ΟΣΔΕ 2019) προκύπτει το 55,6% των εκμεταλλεύσεων της χώρας και το 32,3% των συνολικών επιλέξιμων εκτάσεων της χώρας, θα ενταχθούν στην παρέμβαση της αναδιανεμητικής ενίσχυσης.
Ο μέσος όρος της αναδιανεμητικής στήριξης (πριμ), υπολογίστηκε από το ΥπΑΑΤ σε 138 ευρώ στην αγρονομική περιφέρεια των αρόσιμων καλλιεργειών (13,8 ευρώ το στρέμμα), σε 116 ευρώ στην αγρονομική περιφέρεια των μόνιμων καλλιεργειών (11,6 ευρώ το στρέμα) και σε 177 ευρώ στην αγρονομική περιφέρεια των βοσκοτόπων (17,7 ευρώ το στρέμμα).
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η χορήγηση αναδιανεμητικής ενίσχυσης στις εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν επιλέξιμες εκτάσεις σε περισσότερες από μία αγρονομικές περιφέρειες. Οι παραγωγοί θα πρέπει να πολλαπλασιάζουν τα στρέµµατά τους µε έναν συντελεστή που ισούται µε:
Αροτραίες καλλιέργειες: 1,55
Μόνιµες καλλιέργειες: 4,25
Βοσκοτόπια: 1
Αν το τελικό άθροισµα είναι άνω των 170 ισοδύναµων στρεµµάτων (17 εκταρίων) τότε ο παραγωγός δεν θα δικαιούται αναδιανεµητική.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε ανακοίνωση, που εξέδωσε την Τρίτη (30/5/2023), γνωστοποιεί τα εξής:
Oι δικαιούχοι της ενίσχυσης του Μέτρου 22 (ενίσχυση ζωοτροφών), οι οποίοι δεν έλαβαν την ενίσχυση λόγω απόρριψης του τραπεζικού λογαριασμού, που είχαν δηλώσει στην αίτηση πληρωμής, μπορούν να προσκομίσουν στο γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ της περιοχής τους, αντίγραφο του τραπεζικού τους λογαριασμού προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διορθώσεις και να πιστωθούν τα ποσά πληρωμής.
«Προηγούμενες τυχόν αιτήσεις δεν έχουν ληφθεί υπόψη», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Έγινε ενημέρωση για το ΟΣΔΕ στην Λαμία, την Παρασκευή (26 Μαΐου), από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με παρουσία αγροτών και στελεχών από τα ΚΥΔ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελος Σημανδράκος και η Γενική Διευθύντρια, Όλγα Μωραΐτου.
Δόθηκαν κάποιες διευκρινήσεις την ΕΑΕ 2023, την μεθοδολογία ελέγχων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και τις τεχνικές παρακολούθησης (monitoring) και υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους αγρότες. Όμως ακόμη η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει για την κατάθεση των αιτήσεων.
Η επόμενη εκδήλωση του ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνει στην Λάρισα, την Παρασκευή (02/06/2023), στην Αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Larissa Imperial. Οι θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν είναι:
α) «Άμεσες Ενισχύσεις 2023».
β) «Αλλαγές στο γεωχωρικό περιβάλλον ΕΑΕ 2023 / Μεθοδολογία ελέγχων στο πλαίσιο της νέας Κ.Α.Π. 2023-2027 - Τεχνικές παρακολούθησης (monitoring)».
γ) «Online υποβολή αιτήσεων - EAE 2023».
Πάντως τελείωσε ο Μάιος και ακόμη δεν λειτουργεί η πλατφόρμα για δηλώσεις.
Θυμίζουμε ότι όπως είχε αναφέρει το ΥπΑΑΤ για το 2ο Στάδιο: Από 24/5/2023 οι αγρότες μόνοι τους ή μέσω των ΚΥΔ θα μπορούν:
- είτε να τροποποιούν τα στοιχεία της προ συμπληρωμένης αίτησης ΟΣΔΕ 2023 που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προετοιμάσει και είναι διαθέσιμη στο Gov.gr με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του 2023 (μεταβολές).
- είτε να καταχωρούν εξ υπαρχής όλα τα απαραίτητα τα στοιχεία της αίτησης ΟΣΔΕ 2023
Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει.
Πάντως για να ανοίξει η Δήλωση ΟΣΔΕ χρειάζεται ένας εξαψήφιος κωδικός, τον οποίο ο παραγωγός παίρνει από το TAXISnet.
Όσοι επιθυμούν να υποβάλουν δήλωση ΟΣΔΕ δια μέσου των ΚΥΔ οι παραγωγοί δίνουν μόνο τον εξαψήφιο κωδικό που έχουν λάβει και είναι επαρκής για την εργασία επεξεργασίας και υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ 2023.
Για λόγους ασφαλείας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων οι παραγωγοί δεν πρέπει να παραχωρούν ή να δίνουν σε καμία περίπτωση τους προσωπικούς κωδικούς τους TAXISnet σε τυχαίους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά φορολογικά στοιχεία που δεν επιτρέπεται και δεν πρέπει.
Επισημαίνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι η έκδοση του εξαψήφιου κωδικού, για τους παραγωγούς που επιθυμούν να υποβάλλουν την ΕΑΕ 2023 μέσω πιστοποιημένου ΚΥΔ, πραγματοποιείται μέσω της διεύθυνσης (εδώ)
Σε περίπτωση που η διαδικασία εξαγωγής του εξαψήφιου κωδικού, για την ΕΑΕ 2023, δεν έχει πραγματοποιηθεί με χρήση της άνωθεν διεύθυνσης πρέπει να επαναληφθεί, τονίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Χρήση νέων τεχνολογιών και φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές φέρνουν ενισχύσεις στη νέα ΚΑΠ μέσα από το οικολογικό σχήμα (eco-scheme) Π1-31.6 «Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης, με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης».
Είμαστε σε αναμονή για τη δημοσίευση των Κανονιστικών Διατάξεων για τα οικολογικά σχήματα για να είναι δυνατή η εφαρμογή του μέτρου του Πρώτου Πυλώνα της ΚΑΠ.
Η παρέμβαση συνίσταται στην ενίσχυση των παραγωγών αφενός για την απόκτηση και χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων και αφ’ ετέρου για την εφαρμογή, με τη συνδρομή γεωργικού συμβούλου, μιας ή περισσότερων πρακτικών που θα επιλεγούν από έναν κατάλογο προτεινόμενων πρακτικών.
Το μέτρα αφορά εκτάσεις με αροτραίες και μόνιμες - δενδρώδεις καλλιέργειες.
Η παρέμβαση αποτελείται από δύο δεσμεύσεις:
Α) Οι παραγωγοί οφείλουν να προβούν στην αγορά άδειας χρήσης ψηφιακής εφαρμογής.
Οι παραγωγοί θα επιλέγουν την ψηφιακή εφαρμογή μεταξύ των ψηφιακών εφαρμογών, οι οποίες θα έχουν εγκριθεί ως προς τη συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις υλοποίησης της παρέμβασης. Στην εν λόγω εφαρμογή θα αναρτώνται μια σειρά στοιχείων που αφορούν σε:
- πληροφορίες για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις όπως αυτές αποτυπώνονται στο ΟΣΔΕ
- πληροφορίες από τη δειγματοληψία του εδάφους, σε κατάλληλη χωρική και χρονική κλίμακα
- πληροφορίες για τις πρακτικές διαχείρισης (όπως η εφαρμογή φυτοπροστατευτικών, η εφαρμογή θρεπτικών συστατικών και αρδεύσεων) την ιστορικότητα των καλλιεργειών, την εκτίμηση του ανθρακικού αποτυπώματος και τους στόχους απόδοσης.
- για την αξιόπιστη εφαρμογή αλλά και για την έγκυρη μέτρηση της αποτελεσματικότητας της παρέμβασης είναι απαραίτητη η τακτική και ανελλιπής ενημέρωση της κεντρικής βάσης δεδομένων με όλα τα στοιχεία που προκύπτουν και συνεπώς ενισχύεται η εγκατάσταση αξιόπιστων και ασφαλών συστημάτων μέτρησης του χρησιμοποιούμενου νερού άρδευσης.
- επίσης καλύπτονται από την παρέμβαση οι δαπάνες για τις αναλύσεις εδάφους, υδάτων και άλλες, πρόσφορες για την εφαρμογή της παρέμβασης, αναλύσεις οι οποίες θα διεξάγονται από διαπιστευμένα προς τούτο εργαστήρια με τη χρήση διαπιστευμένων μεθόδων.
- ενισχύονται από την παρέμβαση η κατάρτιση, εφαρμογή, παρακολούθηση και προσαρμογή, με τη συνδρομή πιστοποιημένου συμβούλου, ετήσιου ή και πολυετούς σχεδίου περιβαλλοντικής διαχείρισης της εκμετάλλευσης, βάσει των στοιχείων που θα συλλέγονται με τη χρήση της εφαρμογής.
Β) Οι πρακτικές οι οποίες μπορεί να υιοθετηθούν με βάση το σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης της εκμετάλλευσης εντάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες:
1. Ενισχύσεις για τη χρήση εναλλακτικών τρόπων καταπολέμησης εχθρών και ασθενειών.
2. Ενισχύσεις για εναλλακτική χρήση υπολειμμάτων καλλιεργειών.
3. Ενισχύσεις για τη χρήση εξοπλισμού και αυτοματισμών για τη μείωση της ρύπανσης και των κινδύνων κατά τη φυτοπροστασία.
4. Ενισχύσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης των θρεπτικών.
Τα ποσά ενίσχυσης
Η ενίσχυση καλύπτει την άδεια χρήσης της ψηφιακής εφαρμογής, την αποζημίωση για το χρόνο που θα χρειάζεται ο παραγωγός για την ορθή και τακτική συμπλήρωση των στοιχείων, τις αναλύσεις, την κατάρτιση, εφαρμογή, παρακολούθηση, αξιολόγηση και προσαρμογή του σχεδίου περιβαλλοντικής διαχείρισης της εκμετάλλευσης και των απαραίτητων περιβαλλοντικών βελτιώσεων καθώς και το αυξημένο κόστος και το μειωμένο εισόδημα που θα προκύπτει από την εφαρμογή των πρακτικών διαχείρισης.
Ειδικότερα:
1. Για την χρήση της εφαρμογής, την κατάρτιση, παρακολούθηση και προσαρμογή του σχεδίου διαχείρισης 5 €/στρ.
2. Για τη συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) ανά καλλιέργεια:
- Ροδακινιά, νεκταρινιά και βερικοκιά 47,6 €/στρ.
- Δαμασκηνιά 69,7 €/στρ.
- Μηλιά, αχλαδιά και κυδωνιά 185,4 €/στρ.
- Οινοποιήσιμο σταφύλι 43,1 €/στρ.
- Επιτραπέζιο σταφύλι στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η σταφίδα 75,7 €/στρ.
3. Για την εξαπόλυση ωφέλιμων αρπακτικών εντόμων στην καλλιέργεια μηλιάς, ροδακινιάς και κερασιάς 43 €/στρ. ενώ για την καλλιέργεια αχλαδιάς 36 €/στρ.
4. Για τη χρήση εντομοπαθογόνων νηματωδών ενάντια σε διάφορα έντομα –-εχθρούς στις καλλιέργειες ροδακινιάς, μηλιάς, δαμασκηνιάς 24 €/στρ.
5. Για την εφαρμογή μηχανικής ζιζανιοκτονίας, με παράλληλη κάλυψη με mulch (πλαστικό κάλυψης χαμηλών τούνελ) 22 €/στρ.
6. Για την εφαρμογή πολλαπλών καλοκαιρινών κλαδεμάτων για οπωρώνες χωρίς όψιμη φρέσκια βλάστηση 21 €/στρ.
7. Για τη χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων μειωμένης διασποράς 3 €/στρ.
8. Για τη διαχείριση των υπολειμμάτων ψεκαστικών υγρών στις αροτραίες 1 €/στρ. και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 3 €/στρ.
9. Για τη χρήση υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας κατά τη διάρκεια των ψεκασμών 7 €/στρ.
10. Για τη χρήση λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης σε αροτραίες καλλιέργειες 4,5 €/στρ. και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 6 €/στρ.
11. Για τη χρήση λιπασμάτων με παρεμποδιστές σε αροτραίες καλλιέργειες 4,5 €/στρ. και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 6 €/στρ.
12. Για χρήση προϊόντων με βιοδιεγέρτες σε αροτραίες καλλιέργειες 3 €/στρ. και στα κηπευτικά και δενδρώδεις 6 €/στρ.
13. Για την εφαρμογή των εθελοντικών οδηγιών ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας ο υπολογισμός γίνεται με βάση:
α) την αναμενόμενη μέση μείωση της παραγόμενης ποσότητας ή και την ποιοτική υποβάθμιση
β) την αύξηση του κόστους λόγω της ανάγκης πολλαπλών παρεμβάσεων
γ) το κόστος αγοράς των βιολογικών σκευασμάτων, φυσικών εχθρών κ.λ.π.
δ) τη μείωση του κόστους αγοράς χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων
ε) την αύξηση του κόστους παρακολούθησης, επίβλεψης και επικαιροποίησης των οδηγιών φυτοπροστασίας από πλευράς των συμβούλων.
Ενδεικτικά για την εφαρμογή των οδηγιών στις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών η ενίσχυση υπολογίζεται σε 17,5 €/στρ., ενώ για την ελαιοκαλλιέργεια η ενίσχυση για την εφαρμογή των εθελοντικών οδηγιών εκτιμάται στα 60 €/στρ.
Η ενίσχυση για τη διατήρηση και προστασία καλλιεργειών σε εκτάσεις με αναβαθμίδες είναι 25 ευρώ ανά στρέμμα στη νέα ΚΑΠ.
Οι καλλιέργειες σε αναβαθμίδες χρησιμοποιούνται προκειμένου να καταστεί δυνατή η γεωργία σε πλαγιές, όπου η κλίση και το βάθος του εδάφους θα εμπόδιζαν κανονικά την καλλιέργεια αλλά και προκειμένου να περιοριστεί η απορροή ή να αυξηθεί η ικανότητα συγκράτησης νερού από το έδαφος.
Το οικολογικό σχήμα (eco-scheme) Π1-31.8 «Διατήρηση και προστασία καλλιεργειών σε εκτάσεις με αναβαθμίδες» έχει στόχο την συνέχιση της καλλιέργειας με τη διατήρηση των αναβαθμίδων οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις υποστηρίζονται από ξηρολιθοδομές. Οι αναβαθμίδες αυτές υπάρχουν σε εκτεταμένες περιοχές τόσο μόνιμων καλλιεργειών όσο και, σε μικρότερο βαθμό, αροτραίων καλλιεργειών και είναι σημαντικά στοιχεία του οικολογικού τοπίου αφού αποτελούν καταφύγιο άγριας χλωρίδας αλλά και πανίδας (έντομα, πτηνά, ερπετά αλλά και μικρά θηλαστικά).
Ο παραγωγός ενισχύεται για να συντηρεί της ξερολιθιές με τον παραδοσιακό τρόπο. Ενδεικτικά περιλαμβάνονται επιδιορθώσεις μικρής κλίμακας ζημιών όπως π.χ. επανατοποθέτηση λίθων οι οποίοι έχουν μετακινηθεί λόγω έντονων βροχοπτώσεων. Απαγορεύεται η χρήση σκυροδέματος ή άλλων συνδετικών ουσιών για σκοπούς σταθεροποίησης της κατασκευής.
Παράλληλα είναι αναγκαία η προστασία της άγριας ζωής στις αναβαθμίδες και πλησίον αυτών μέσω:
α) της απαγόρευσης χρήσης ζιζανιοκτόνων,
β) απαγόρευσης απομάκρυνσης θάμνων και δένδρων
γ) της παύσης καλλιέργειας σε απόσταση 0,5 μέτρων από τις αναβαθμίδες.
Σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τις πληρωμές που έκανε το διάστημα από τις 9 έως 22 Μαΐου 2023.
Οι πληρωμές ήταν συνολικού ύψους 70.962.000 ευρώ και καταβλήθηκαν σε 73.992 δικαιούχους.
Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αφορά ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis).
Βασική πληρωμή ήταν η συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια σπόρων σποράς για την οποία καταβλήθηκαν 2.734.482 ευρώ σε 1.219 δικαιούχους.
Ακόμη πληρώθηκε η ενίσχυση για τη διατήρηση παραδοσιακών ελαιώνων (7.713.404 ευρώ σε 33.207 δικαιούχους), καθώς και η ενίσχυση για την καλλιέργεια των γεώμηλων (ύψους 323.091 ευρώ σε 937 δικαιούχους).
Επίσης πληρώθηκαν προγράμματα του ΠΑΑ και μεταφορικά νησιών Αιγαίου.
Διαβάστε τις πληρωμές (εδώ)
Οι δασολιβαδικές εκτάσεις θα μπορούν να φέρουν μια έξτρα επιδότηση 10 ευρώ το στρέµµα (συν την βασική ενίσχυση) μέσω του νέου πρασινίσµατος της ΚΑΠ.
Το οικολογικό σχήμα (eco-scheme) Π1-31.5 «Βελτίωση αγροδασικών οικοσυστημάτων, πλούσιων σε στοιχεία του τοπίου» εφαρμόζεται σε καλλιεργούμενες εκτάσεις ή βοσκότοπους που έχουν δέντρα. Η παρέµβαση αυτή αφορά τα «αγροδασικά συστήµατα».
Ως αγροδασικά συστήματα νοούνται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις όπου απαντώνται με αρκετή συχνότητα διάσπαρτα δέντρα (αυτοφυή συνήθως) ή στα περιθώρια (φυτεμένα σε σειρές). Τα δέντρα αυτά μπορεί να είναι είτε δασικά (π.χ. δρύες, πεύκα, λεύκες, κυπαρίσσια), είτε καρποφόρα παραγωγικά (π.χ. εσπεριδοειδή, μηλοειδή και πυρηνόκαρπα, ακρόδρυα, ελιές, χαρουπιές και μαστιχόδενδρα).
Επίσης, η παρέμβαση αφορά στις περιοχές με δασολίβαδα. Οι περιοχές αυτές αποτελούνται από μερικώς δασοσκεπείς εκτάσεις (αραιά δάση) ή βοσκότοποι με κάλυψη δένδρων μέχρι 40% και υπόροφο με ποώδη ή ξυλώδη βλάστηση. Στα προστατευόμενα στοιχεία του αγροτικού τοπίου περιλαμβάνονται αναβαθμίδες, τάφροι, υδατοσυλλογές, νησίδες στις οποίες διατηρείται άγρια ζωή, λόγω π.χ. του βραχώδους της έκτασης, δρόμοι, μονοπάτια, μικρά κτίσματα και φυτοφράκτες.
Δεσμεύσεις
Η παρέμβαση συνίσταται στη συστηματική φροντίδα και καθαρισμό των δένδρων - θάμνων, στην υποχρέωση για ελεγχόμενη βόσκηση και την καρατόμηση και απομάκρυνση ξενικών και χωροκατακτητικών δένδρων και θάμνων από την επιλέξιμη έκταση που εφάπτεται των αγροτεμαχίων, κατά τη χειμερινή περίοδο. Υποχρέωση των παραγωγών είναι η προστασία και διατήρηση των προστατευόμενων στοιχείων του αγροτικού τοπίου που έχουν χαρακτηριστεί και οριοθετηθεί στο γεωχωρικό υπόβαθρο του ΟΣΔΕ εντός των αγροτεμαχίων και των βοσκότοπων.
Στο πλαίσιο της παρέμβασης αποτελεί δέσμευση, η οποία ενισχύεται, η κατάρτιση, εφαρμογή και παρακολούθηση σχεδίου διαχείρισης της φυτοπροστασίας και της βιοποικιλότητας, τόσο για τη φροντίδα των δέντρων και των θάμνων και την απομάκρυνση των χωροκατακτητικών ειδών, όσο και για τη κατάργηση χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Δικαιούχοι είναι οι ενεργοί γεωργοί ή οι ομάδες ενεργών γεωργών, οι οποίοι κατέχουν αγροτεμάχια με αγροδασικά συστήματα και αγροτεμάχια σε μερικώς δασοσκεπείς εκτάσεις (αραιά δάση) βοσκοτόπων με κάλυψη δένδρων μέχρι 40% και υπόροφο με ποώδη ή ξυλώδη βλάστηση.
Η πληρωµή της ενίσχυσης 10 ευρώ το στρέμμα θεωρείται ως επαύξηση της βασικής ενίσχυσης λόγω των σηµαντικών περιβαλλοντικών υπηρεσιών που παρέχονται μέσα από το συγκεκριμένο οικολογικό σχήμα. Για αυτό θα πρέπει άμεσα το ΥπΑΑΤ να δημοσιεύσει τις Κανονιστικές Διατάξεις της σχετικής δράσης.
Το οικολογικό σχήμα (eco-scheme) Π1-31.4 «Εφαρμογές κυκλικής οικονομίας στη γεωργία» εφαρμόζεται στις εκτάσεις που καλλιεργούνται με αροτραίες ή μόνιμες (δενδρώδεις) καλλιέργειες.
Η παρέμβαση, που ανήκει στο φετινό «πρασίνισµα» της νέας ΚΑΠ, αφορά στη διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων στις αροτραίες και των κλαδεμάτων στις μόνιμες καλλιέργειες, με στόχο τόσο τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, όσο και τη βελτίωση της δομής και την αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους.
Η ενίσχυση για τη συγκέντρωση και απόσυρση των υπολειμμάτων καλλιεργειών και των κλαδεμάτων, την κομποστοποίηση ή την προμήθεια κομπόστ εγγυημένης περιεκτικότητας σε θρεπτικά και απαλλαγμένου μολυσμάτων και τη διασπορά του κομπόστ στις καλλιέργειες ανέρχεται σε:
- 11 €/στρ. για τις αρόσιμες καλλιέργειες
- 20 €/στρ. για τα κηπευτικά
- 14 €/στρ. για τα ακτινίδια και τα αμπέλια
- 11,2 €/στρ. για τις υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες.
Οι δικαιούχοι που θα ενταχθούν στη δράση οφείλουν να τηρήσουν τις ακόλουθες δεσμεύσεις:
Α. Ελέγχουν τα δέντρα και τις καλλιέργειες για ανίχνευση παρουσίας φυτοπαθολογικών προβλημάτων ή εντομολογικών εχθρών και συγκεντρώνουν τα κλαδέματα σε κατάλληλους χώρους.
Β. Εάν δεν εντοπιστούν μολύσματα είτε χρησιμοποιώντας ίδιο εξοπλισμό είτε μέσω της προμήθειας υπηρεσιών τρίτων προβαίνουν σε θρυμματισμό των κλαδεμάτων με διάμετρο μικρότερη των 7 εκατοστών και των υπολειμμάτων της καλλιέργειας.
Γ. Είτε χρησιμοποιώντας ίδιο εξοπλισμό ακολουθούν τη διαδικασία της κομποστοποίησης των υπολειμμάτων σε ειδικούς χώρους/εγκαταστάσεις είτε προμηθεύονται κομπόστ για χρήση στις ενισχυόμενες εκτάσεις μονίμων και αρόσιμων καλλιεργειών.
Δ. Είτε χρησιμοποιώντας ίδιο εξοπλισμό είτε μέσω της προμήθειας υπηρεσιών τρίτων, εφαρμόζουν το κομπόστ στο έδαφος των αγροτεμαχίων.
Ο δικαιούχος της παρούσας παρέμβασης δεν επιτρέπεται να ζητήσει άδεια για κάψιμο. Το κάψιμο των φυτικών υπολειμμάτων στις αρόσιμες και των κλαδεμάτων στις μόνιμες αποτελεί παραβίαση της υποχρέωσης που αναλαμβάνεται στο πλαίσιο της παρούσας παρέμβασης, ακόμη και με όλες τις σχετικές άδειες.
Σε περίπτωση φυτοϋγειονομικών προβλημάτων ο δικαιούχος της παρέμβασης υποχρεούται να συλλέγει και να αποσύρει τα φυτικά υπολείμματα ή κλαδέματα, τα οποία δεν επιτρέπεται να κάψει. Τα ανωτέρω υπολείμματα θα αντιμετωπίζονται, κατά τη διαδικασία κομποστοποίησης, με διαφορετικό τρόπο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο κίνδυνος μόλυνσης με παθογόνους μικροοργανισμούς ελαχιστοποιείται στο μηδέν.
Όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ, ολοκληρώθηκαν, την Πέμπτη (18/5/2023), από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι αναγκαίοι έλεγχοι και εκδόθηκαν οι εντολές πληρωμής των 38.000 περίπου δικαιούχων με ενισχύσεις συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ.
Τα χρήματα τα περίμεναν τις τελευταίας ημέρες με αγωνία οι δικαιούχοι και τελικά θα τα πάρουν, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, την Παρασκευή (19/5) λίγες ώρες πριν τις εκλογές.
Η πληρωμή γίνεται μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την έκδοση της σχετικής απόφασης στις 12/5/2023:
- για την στήριξη των παραγωγών αχλαδιών, καπνού, κρόκου, σπαραγγιών, κορινθιακής σταφίδας και μελιού, που επλήγησαν από την αύξηση του κόστους παραγωγής (και ιδίως από την αύξηση του κόστους ενέργειας, φυτοπροστασίας, θρέψης φυτών), με συνακόλουθη τη μείωση του εισοδήματός τους, ως αποτέλεσμα της Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία και της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας
- και παράλληλα της αναγκαιότητας κάλυψης της ρευστότητας των ανωτέρω παραγωγών, ενόψει καλλιεργητικής περιόδου.
Τα αρχεία πληρωμής διαβιβάζονται σήμερα το πρωί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην αρμόδια τράπεζα πληρωμής, για να πιστωθούν τις επόμενες ώρες τα ποσά ενίσχυσης που υπολογίσθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων και αφορούν:
- Καπνά επικράτειας, - κυρίως στις Π.Ε. Ροδόπης, Ξάνθης, Πιερίας, Σερρών
- Μελίσσια της επικράτειας, - κυρίως στις Π.Ε. Ηρακλείου, Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας, Χαλκιδικής, Λάρισας.
- Κορινθιακή σταφίδα, κυρίως στις Π.Ε. Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας
- Αχλάδια επικράτειας, κυρίως στις Π.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας, Ημαθίας
- Σπαράγγια επικράτειας, κυρίως στις ΠΕ Πέλλας, Καβάλας, Έβρου, Ξάνθης και Αιτωλοακαρνανίας
- Κρόκο επικράτειας, Π.Ε. Κοζάνης.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι:
α) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αχλαδιών σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022, διαθέτουν τουλάχιστον ένα (1) παραγωγικό δέντρο ανά ποικιλία αχλαδιού και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας ανά ποικιλία.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 150 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.
β) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή καπνού σε αγροτεμάχια σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας ανά ποικιλία καπνού.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 80 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.
γ) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κρόκου, συμπεριλαμβανομένου του βιολογικού, σε αγροτεμάχια σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 150 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.
δ) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή σπαραγγιού σε αγροτεμάχια σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 200 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.
Οι δικαιούχοι δεν λαμβάνουν ενίσχυση για αγροτεμάχια με μη παραγωγικά σπαράγγια.
ε) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κορινθιακής σταφίδας, σε αγροτεμάχια με αμπελώνες σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022, διαθέτουν αμπελώνες μεγαλύτερους των τριών ετών και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 50 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργεια.
στ) Οι μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι είναι ενεργοί μελισσοκόμοι και διατηρούν τουλάχιστον 110 κατεχόμενες κυψέλες, σύμφωνα με τα οριστικοποιημένα στοιχεία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου για το έτος 2022.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε οκτώ (8) ευρώ ανά κατεχόμενη κυψέλη.
Επίσης, την Πέμπτη (18/5/2023), καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι ενισχύσεις για:
- Σταφύλια Αττικής, Κορινθίας Αχαΐας Ηλείας, 7,6 εκ. ευρώ, σε 6.200 παραγωγούς (de minimis)
- Ελαιώνες και την πατάτα των μικρών νησιών Αιγαίου, ύψους 8,1 εκ. ευρώ, σε 35.000 μικροκαλλιεργητές
Με τις σημερινές πληρωμές ολοκληρώθηκε ένας κύκλος καταβολής σημαντικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που περιλάμβανε πέρα από τις συνδεμένες ενισχύσεις που καταβάλλονταν κάθε χρόνο αυτή την περίοδο και σημαντικές ενισχύσεις στα πλαίσια του de minimis και των πληρωμών για την Ουκρανική κρίση.
Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, από το τέλος Μαρτίου και μέχρι σήμερα, τα σχετικά ποσά που καταβλήθηκαν ξεπέρασαν τα 450 εκ. ευρώ και αφορούν πάνω από 270.000 αγρότες σε όλη την χώρα.
Με τη νέα ΚΑΠ ενισχύονται οι παραγωγοί που χρησιμοποιούν πρακτικές φυτοκάλυψης και ενίσχυσης της βιοποικιλότητας.
Το οικολογικό σχήμα (eco-scheme) Π1-31.3 «Εφαρμογή βελτιωμένων πρακτικών φυτοκάλυψης, με παράλληλη ενίσχυση της βιοποικιλότητας» δίνει ενίσχυση στις μόνιμες καλλιέργειες ανέρχεται σε 10 €/στρέμμα ενίσχυση, στις αρόσιμες καλλιέργειες η ενίσχυση ανέρχεται σε 5 €/στρέμμα για τη σπορά επίσπορων καλλιεργειών, σπορά ποωδών γρασιδιών και σπορά αζωτοδεσμευτικών ειδών (π.χ. ψυχανθών).
Τόσο στις μόνιμες όσο και στις αρόσιμες καλλιέργειες, όταν η εκμετάλλευση εφαρμόζει πρακτικές φυτοκάλυψης με φυτά ξενιστές επικονιαστών ή και ωφελίμων παρέχεται πρόσθετη ενίσχυση 5 €/στρέμμα.
Στόχος της συγκεκριμένης παρέμβασης είναι η προστασία των εδαφών από τη διάβρωση παράλληλα με την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.
Σε ότι αφορά στις μόνιμες καλλιέργειες η παρέμβαση αφορά σε σπορά ειδών που οι καλλιέργειες τους δεν θα προορίζονται για παραγωγή και φυτών που προσελκύουν ωφέλιμα έντομα ή έντομα-επικονιαστές εντός ή/και περιμετρικά των μονίμων καλλιεργειών.
Όταν η παρέμβαση εφαρμόζεται σε αροτραίες καλλιέργειες αφορά στην εφαρμογή πρακτικών φυτοκάλυψης με σπορά επίσπορων καλλιεργειών, σπορά ποωδών γρασιδιών, σπορά ειδών με στόχο τη διατήρηση ή/και αύξηση της οργανικής ουσίας στο έδαφος (π.χ. ψυχανθή), και με σπορά φυτικών ειδών που λειτουργούν ως ξενιστές επικονιαστών και ωφελίμων οργανισμών. Οι καλλιέργειες αυτές δεν θα έχουν σκοπό την παραγωγή. Η παρέμβαση εφαρμόζεται στις εκτάσεις που καλλιεργούνται με μόνιμες ή και αροτραίες καλλιέργειες.
Δικαιούχοι για την παρέμβαση είναι ενεργοί γεωργοί ή ομάδες ενεργών γεωργών, που κατέχουν αγροτεμάχια με μόνιμες ή/και αροτραίες καλλιέργειες και αναλαμβάνουν να εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις της παρούσας παρέμβασης.
Δεσμεύσεις
Η δέσμευση των παραγωγών έγκειται στην εφαρμογή βελτιωμένων πρακτικών φυτοκάλυψης.
Α) Σε ότι αφορά στις μόνιμες καλλιέργειες η παρέμβαση αφορά σε:
- σπορά εντός των μονίμων καλλιεργειών, και ενδιαμέσως των δένδρων ή πρέμνων, ειδών που οι καλλιέργειες τους δεν προορίζονται για παραγωγή, φυτών που προσελκύουν ωφέλιμα έντομα - οργανισμούς ή έντομα - επικονιαστές ή και ειδών με στόχο την προστασία από τη διάβρωση, τη διατήρηση ή και αύξηση της οργανικής ουσίας στο έδαφος τη μείωση της χρήσης συνθετικών λιπασμάτων μέσω της μερικής κάλυψης των αναγκών των καλλιεργειών σε θρεπτικά δια της χλωρής λίπανσης (π.χ. ψυχανθή), ή
- στη δημιουργία λωρίδων, πλάτους τουλάχιστον 1,5 μέτρου, άγριας ζωής και εμπλουτισμού αυτών ή των υπαρχουσών με τη φύτευση ποωδών, πολυετών ή και θάμνων που δεν προορίζονται για παραγωγή ιδίως φυτών ξενιστών ωφελίμων ή και επικονιαστών, στα περιθώρια των αγροτεμαχίων με μόνιμες φυτείες. Στις ζώνες αυτές δεν επιτρέπεται η χρήση συνθετικών λιπασμάτων.
Β) Όταν η παρέμβαση εφαρμόζεται σε αροτραίες καλλιέργειες αφορά στην εφαρμογή πρακτικών φυτοκάλυψης με μη παραγωγική κατεύθυνση μεταξύ των ακόλουθων επιλογών:
- επίσπορων καλλιεργειών,
- σπορά ποωδών γρασιδιών,
- σπορά ειδών (π.χ. ψυχανθών), με στόχο την διατήρηση ή/και αύξηση της οργανικής ουσίας στο έδαφος και τη μείωση της χρήσης συνθετικών λιπασμάτων μέσω της μερικής κάλυψης των αναγκών της κύριας καλλιέργειας σε θρεπτικά δια της χλωρής λίπανσης,
- σπορά φυτικών ειδών που λειτουργούν ως ξενιστές επικονιαστών και ωφελίμων οργανισμών.
Στις καλλιέργειες φυτοκάλυψης δεν επιτρέπεται η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
Στις καλλιέργειες με ικανότητες δέσμευσης του αζώτου (ψυχανθή), περιλαμβάνονται φυτά των ακόλουθων γενών και ειδών: Medicagosativa (Μηδική) Phaseolusspp. (Φασόλια) Vignaspp. (Μαυρομάτικα κ.α.) Lotuscorniculatus (Λωτός) Cicerspp. (Ρεβύθια) Trifoliumspp. (Τριφύλλια) Viciafaba (Βρώσιμα κουκιά). Lensculinaris (Φακές) Lupinusspp. (Λούπινα) Pisumspp. (Μπιζέλια) Viciaspp. (Βίκος κ.α.).
Στις περιπτώσεις της γειτνίασης με υδάτινα σώματα και εφαρμογής του ΚΓΠΚ 4 (Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδατορευμάτων), οι εκμεταλλεύσεις που συμμετέχουν στη παρούσα παρέμβαση θα πρέπει να εμπλουτίζουν την υποχρεωτική ζώνη ανάσχεσης των 3 μέτρων με τη φύτευση φυτών που προσελκύουν έντομα- επικονιαστές ή και ωφέλιμους οργανισμούς, με παράλληλη συμμόρφωση στην υποχρέωση μη εφαρμογής θρεπτικών και φυτοπροστατευτικών.
Ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ ότι άνοιξε ... αλλά τελικά δεν άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 στο Gov.gr.
Συγκεκριμένα το ΥπΑΑΤ αναφέρει ότι «από 17/5/2023 και για 7 ημέρες δηλαδή μέχρι 24.5.2023 η ψηφιακή εφαρμογή θα είναι ανοικτή στο gov.gr για την λήψη του ατομικού προσωπικού κωδικού».
Σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι «σχετικά με την προθεσμία των 7 ημερών που αναφέρθηκε στην παρουσίαση της ΕΑΕ 2023 θα θέλαμε να σας διευκρινίσουμε τα εξής:
- Η διαδικασία λήψης κωδικού δεν υπόκειται σε καμία προθεσμία
- Η ψηφιακή εφαρμογή από σήμερα και μέχρι την ανακοίνωση της ημερομηνίας ολοκλήρωσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2023 θα είναι ανοικτή για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων εργασιών προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταχώρηση των αιτήσεων των παραγωγών».
Όμως σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) μας ανέφεραν ότι ούτε κωδικούς δεν μπορούν να πάρουν οι αγρότες.
Για μια ολόκληρη ώρα την Τετάρτη (17/5) ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε online επικοινωνία με τα ΚΥΔ για μια ενημέρωση που στην ουσία δεν είπε τίποτα.
Το ΥπΑΑΤ έχει ουσιαστικά αποσυρθεί από όλα αυτή την διαδικασία και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θέλει να πάρει καμιά δέσμευση για την ημερομηνία που θα ξεκινήσουν να καταθέτουν τις δηλώσεις οι αγρότες.
Η εφαρμογή μπορεί να άνοιξε για τα μάτια του κόσμου λίγες ημέρες πριν τις εκλογές αλλά βρίσκεται υπό κατασκευή. Τα γεωχωρικά δεδομένα είναι του 2022. Δεν έχουν γίνει μεταβιβάσεις και κανείς δεν μπορεί να προβεί σε καμία ενέργεια.
Θα έπρεπε να έχουν βγει όλες οι εφαρμοστικές αποφάσεις της ΚΑΠ (οικολογικών σχημάτων, αιρεσιμότητας, συνδεδεμένων ενισχύσεων κ.α.) και μετά να τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή.
Η «προχειρότητα» δεν βοηθά σε τίποτα και ταλαιπωρεί τους αγρότες. Με τους ρυθμούς που ακολουθούν πάμε για Αύγουστο για την υποβολή δηλώσεων.
Μετά την έκδοση των πρώτων βασικών αποφάσεων εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ, παρουσιάσθηκε σήμερα Τετάρτη (17/5/2023) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τίθεται σε λειτουργία στο GOV.gr, η δημόσια ψηφιακή πύλη για την υποβολή της Ενιαίας Αίτηση Ενίσχυσης για όλους τους αιτούντες και δικαιούχους αγρότες έτους 2023 (ΟΣΔΕ 2023).
Πρόσβαση στην ψηφιακή εφαρμογή στο GOV.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση (εδώ) μπορούν να έχουν όλοι οι κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων με βάση τους κωδικούς TAXIS.
Η ψηφιακή εφαρμογή για το 2023 επιτρέπει, όπως έγινε και το 2022, οι αγρότες να μπορούν υποβάλουν μόνοι τους την Δήλωση ΟΣΔΕ χωρίς κόστος.
Για τις περιπτώσεις που θα αναζητήσουν υποστήριξη για την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ και για το 2023 θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που είχαν πιστοποιηθεί το 2022. Εκτός πρόσβασης θα μείνουν τα ΚΥΔ που υπήρξαν ευρήματα ελέγχου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όσον αφορά την σωστή λειτουργία τους.
Τον συντονισμό της υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2023 θα έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συχνή επικοινωνία και συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και τις Οργανώσεις των Αγροτών- ΕΘΕΑΣ.
Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, η έναρξη της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 αρχίζει και στην χώρα μας (όπως και στις υπόλοιπες χώρε της ΕΕ) μετά από την ενσωμάτωση των μεταβολών που περιλαμβάνει η νέα ΚΑΠ για τις άμεσες ενισχύσεις, όπως η αναδιανεμητική ενίσχυση, τις ενισχύσεις για τα οικολογικά σχήματα και οι συνδεμένες ενισχύσεις. Η τήρηση των αιρεσιμοτήτων σε συνδυασμό με τα τομεακά και επιχειρησιακά προγράμματα απαιτούν και περαιτέρω αλλαγές στην αίτηση που θα συμπληρωθούν με την έκδοση και των υπολοίπων ειδικών αποφάσεων εφαρμογής.
Μια σημαντική μεταβολή που διευκολύνει την πρώτη χρονιά εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ, είναι ότι η δεν υπάρχει ρητή προθεσμία καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης. Όλες οι αιτήσεις των αγροτών που υποβληθούν το 2023, θα παρακολουθούνται μέσω monitoring και θα επιτρέπονται οι μεταβολές και οι διορθώσεις σφαλμάτων ή αναντιστοιχιών μέχρι πριν την πληρωμή της προκαταβολής.
Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 21 Αυγούστου 2023 και τον επόμενο μήνα και μέχρι 21 Σεπτεμβρίου 2023 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διορθώσεις, για να υπάρξει επαρκής χρόνος ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προβεί στους αναγκαίους ελέγχους για την πρώτη πληρωμή της προκαταβολής.
Η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 θα γίνει σε δύο στάδια.
1ο Στάδιο: Από σήμερα 17/5/2023 και για 7 ημέρες δηλαδή μέχρι 24.5.2023 η ψηφιακή εφαρμογή θα είναι ανοικτή στο gov.gr για την λήψη του ατομικού προσωπικού κωδικού όλων των αγροτών που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση, ώστε μόνοι τους ή με την υποστήριξη των ΚΥΔ να την υποβάλουν.
2ο Στάδιο: Από 24/5/2023 οι αγρότες μόνοι τους ή μέσω των ΚΥΔ θα μπορούν:
- είτε να τροποποιούν τα στοιχεία της προ συμπληρωμένης αίτησης ΟΣΔΕ 2023 που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προετοιμάσει και είναι διαθέσιμη στο Gov.gr με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του 2023 (μεταβολές).
- είτε να καταχωρούν εξ υπαρχής όλα τα απαραίτητα τα στοιχεία της αίτησης ΟΣΔΕ 2023
Οι αιτήσεις ΟΣΔΕ 2023 θα παραμένουν στην αρχή πρόχειρες και θα οριστικοποιούνται και θα λαμβάνουν πρωτόκολλο όταν οι αγρότες αποφασίζουν ότι έχουν περιλάβει όλα τα στοιχεία για την λήψη άμεσων ενισχύσεων 2023, με βάση τα δικαιώματα τις επιλέξιμες εκτάσεις και τα ζώα. Λεπτομέρειες για τον τρόπο υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2023 θα περιέχονται στην εγκύκλιο για το ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Με αφορμή την παρουσίαση και την έναρξη υποβολής των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς σημείωσε: «Η έναρξη των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 αποτελεί ένα σημείο καμπής για τις προσπάθειες του ΥΠΑΑΤ για την διασφάλιση των ενισχύσεων των αγροτών ύψους 2 δις ευρώ περίπου κατ’ έτος, μετά την έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου 2023-27 και την έκδοση των πρώτων αποφάσεων εφαρμογής. Η μεταφορά και η λειτουργία της όλης διαδικασίας στο gov.gr αποτελεί μια χειροπιαστή μεταρρύθμιση που παρά την αντίθεση που συνάντησε, αγκαλιάστηκε από τους αγρότες και τις οργανώσεις τους γιατί συνεπάγεται την διαφάνεια στην καταβολή των ενισχύσεων και μικρότερο κόστος για τους αγρότες για την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ. Η προσπάθεια εδραιώθηκε πλέον το 2023 και στην επόμενη τετραετία η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα βαθύνει αυτή την μεταρρύθμιση στον αγροτικό τομέα για να πάψει το θέμα του ΟΣΔΕ να αποτελεί πεδίο διενέξεων συμφερόντων που με τα εμπόδια που έθεταν και θέτουν αγνοούν και ταλαιπωρούν αδικαιολόγητα τους αγρότες σε βάρος της παραγωγικής διαδικασίας».
Παρατηρήσεις από τον ΑγροΤύπο για την συγκεκριμένη διαδικασία. Έχουμε γράψει πρώτοι για Copy Paste δήλωση ΟΣΔΕ. Από 15 Οκτωβρίου ξεκινά το «οικονομικό έτος» στην ΕΕ για αυτό και τότε έδιναν τις προκαταβολές του τσεκ στους αγρότες, μετά από άδεια της Κομισιόν, με στόχο να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητας που υπάρχουν. Τώρα αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ότι το ΟΣΔΕ θα «κλειδώσει» στις 21 Σεπτεμβρίου 2023. Θα πρέπει να ακολουθήσουν οι έλεγχοι που έχουν διάρκεια περίπου τρεις μήνες. Οπότε ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να απαντήσει αν οι προκαταβολές θα καταβληθούν αντί τον Οκτώβριο τον Δεκέμβριο και πότε θα καταβληθεί η εξόφληση.
Με τη νέα ΚΑΠ ενισχύονται οι παραγωγοί με αρόσιμη έκταση, οι οποίοι μετατρέπουν το 10% της αρόσιμης γης της εκμετάλλευσης τους σε «περιοχή οικολογικής εστίασης».
Το οικολογικό σχήμα (eco-scheme) Π1-31.2 «Επέκταση της εφαρμογής περιοχών οικολογικής εστίασης» μπορεί να χορηγήσει ενίσχυση η οποία κυμαίνεται από 1 €/στρ. έως 3,7 €/στρ., ανάλογα με την καλλιέργεια και πρόσθετη ενίσχυση στην περίπτωση εγκατάστασης φυτών που προσελκύουν ωφέλιμα έντομα ή έντομα-επικονιαστές που κυμαίνεται από 1,5 €/στρ. έως 4,2 €/στρ. Το ύψος ενίσχυσης υπολογίζεται επί της συνολικής έκτασης της εκμετάλλευσης.
Η περιοχή οικολογικής εστίασης συνίσταται από γη υπό αγρανάπαυση και από στοιχεία του αγροτικού τοπίου ή και από καλλιέργειες που δεσμεύσουν άζωτο (σε κάθε περίπτωση χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών).
Τα στοιχεία του τοπίου συνίστανται από:
- Θαμνοστοιχίες, μεμονωμένα δένδρα ή συστάδες δέντρων, δενδροστοιχίες,
- Τάφροι, περιλαμβανομένων ανοικτών υδάτινων ρευμάτων για σκοπούς άρδευσης ή αποστράγγισης, εξαιρουμένων των καναλιών που κατασκευάζονται από σκυρόδεμα,
- Μικρές λίμνες, μικροί υγρότοποι,
- Ρέματα, Σωροί λίθων που χρησιμεύουν ως ορόσημα,
- Πέτρινοι τοίχοι - Πολιτιστικά χαρακτηριστικά,
- Παρυφές αγρών, ζώνες ανάσχεσης.
Η παρέμβαση περιλαμβάνει τις εκτάσεις που καλλιεργούνται με αροτραίες καλλιέργειες.
Δικαιούχοι για την παρέμβαση είναι ενεργοί γεωργοί ή ομάδες ενεργών γεωργών, που καλλιεργούν αροτραίες καλλιέργειες και αναλαμβάνουν να εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις της παρούσας παρέμβασης.
Η δέσμευση των παραγωγών έγκειται στη μετατροπή σε περιοχή οικολογικής εστίασης του 10% της αρόσιμης γης της εκμετάλλευσης. Στην περίπτωση που στην έκταση της περιοχής οικολογικής εστίασης συμμετέχουν καλλιέργειες που δεσμεύουν το άζωτο (π.χ ψυχανθή) τότε θα πρέπει τουλάχιστον το 60% αυτής να είναι γη υπό αγρανάπαυση ή και να αντιστοιχεί σε μη παραγωγικά στοιχεία του τοπίου (δηλαδή το 6% της συνολικής έκτασης θα είναι υπό αγρανάπαυση ή στοιχεία του τοπίου και το 4% ψυχανθή). Ωστόσο στις εκμεταλλεύσεις που εντάσσονται στη δράση και διαθέτουν πάνω από 100 στρέμματα αρόσιμης έκτασης, η έκταση για την περιοχή οικολογικής εστίασης υπολογίζεται πέραν του ποσοστού 3% που υποχρεωτικά, με βάση το πρότυπο ΚΓΠΚ 8 (ελάχιστο ποσοστό αρόσιμης γης που διατίθεται για μη παραγωγικές εκτάσεις), πρέπει να είναι γη υπό αγρανάπαυση ή με στοιχεία του τοπίου.
Αντίστοιχα σε εκμεταλλεύσεις με μέγεθος άνω των 100 στρεμμάτων οι οποίες δημιουργούν περιοχή οικολογικής εστίασης με τη συμμετοχή καλλιεργειών που δεσμεύουν το άζωτο (σε κάθε περίπτωση χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών), θα πρέπει να δεσμεύεται έκταση που αντιστοιχεί στο 10%, πέραν του 3% που υποχρεωτικά, με βάση το πρότυπο ΚΓΠΚ 8, πρέπει να είναι γη υπό αγρανάπαυση ή με στοιχεία του τοπίου.
Από την έκταση αυτή τουλάχιστον το 60% θα πρέπει να είναι γη υπό αγρανάπαυση ή/και να αντιστοιχεί σε μη παραγωγικά στοιχεία του τοπίου. Ανεξάρτητα από το μέγεθος της εκμετάλευσης στις περιοχές που αφήνονται ως ζώνες οικολογικής εστίασης δεν εφαρμόζονται συνθετικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα προκειμένου να προστατεύονται οι υδατικοί πόροι από τη ρύπανση αλλά και να μειώνονται οι εκπομπές αερίων που προκαλούνται από τη χρήση λιπασμάτων και συνεπώς να βελτιώνεται και η ποιότητα του αέρα. Ανεξάρτητα από το μέγεθος της εκμετάλευσης πρόσθετη ενίσχυση χορηγείται για τη σπορά και διατήρηση, εντός των ζωνών οικολογικής εστίασης, φυτών που προσελκύουν ωφέλιμα έντομα ή έντομα-επικονιαστές. Η πρακτική αυτή, πέραν της ενίσχυσης της παρουσίας επικονιαστών αφού προσφέρει φυτά ξενιστές γι’ αυτούς, παράλληλα μειώνει τις ανάγκες χρήσης φυτοπροστατευτικών, μέσω της υποβοήθησης της παρουσίας ωφελίμων.
Ανεξάρτητα από το μέγεθος της εκμετάλευσης, στις περιπτώσεις της γειτνίασης της γεωργικής εκμετάλλευσης με υδάτινα σώματα και υποχρέωσης εφαρμογής του ΚΓΠΚ 4 (Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδατορευμάτων), η παρέμβαση συνίσταται στον εμπλουτισμό των υποχρεωτικών ζωνών ανάσχεσης πλάτους 3 μέτρων με τη φύτευση φυτών που προσελκύουν ωφέλιμα έντομα ή έντομα-επικονιαστές, με παράλληλη συμμόρφωση στην υποχρέωση μη εφαρμογής λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών.
Από 11 έως 82,5 ευρώ το στρέμμα θα ενισχύονται οι παραγωγοί με τη νέα ΚΑΠ για την χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ποικιλιών. Η ενίσχυση θα δίνεται ανάλογα με το είδος καλλιέργειας.
Με το οικολογικό σχήμα (eco-scheme) Π1-31.1 «Χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ειδών και ποικιλιών» ενισχύονται οι παραγωγοί για την καλλιέργεια ποικιλιών χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών μικρού βιολογικού κύκλου, σε αντικατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών όπως αραβόσιτος, μηδική και βαμβάκι.
Επίσης, ενισχύονται οι παραγωγοί για την καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών ετησίων ή και ειδών και ποικιλιών προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες ή/και άγριων συγγενών καλλιεργούμενων ειδών, για τροφή ή ζωοτροφές.
Τέλος, ενισχύεται και η εισαγωγή νέων ή και καινοτόμων καλλιεργειών, ανθεκτικών στις ξηροθερμικές συνθήκες και στις αναμενόμενες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, μεταβολές.
Η παρέμβαση εφαρμόζεται στις εκτάσεις που καλλιεργούνται με αροτραίες καλλιέργειες.
Δικαιούχοι για την παρέμβαση μπορεί να είναι ενεργοί γεωργοί ή ομάδες ενεργών γεωργών.
Η δέσμευση των παραγωγών έγκειται στην επιλογή καλλιέργειας με βάση τις παρακάτω επιλογές:
Α. ποικιλίες χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών μικρού βιολογικού κύκλου, αντικαθιστώντας υδροβόρες καλλιέργειες, όπως αραβόσιτος, μηδική και βαμβάκι,
Β. τοπικές ποικιλίες ετησίων καλλιεργειών ή και είδη και ποικιλίες προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες ή και άγριες συγγενείς ποικιλίες καλλιεργούμενων ειδών, για τροφή ή ζωοτροφές,
Γ. νέες ή και καινοτόμες ή και με καινοτόμο χρήση καλλιέργειες ανθεκτικές στις ξηροθερμικές συνθήκες και στις αναμενόμενες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, μεταβολές. Τέτοιες καλλιέργειες ενδεικτικά είναι η Κινόα, η Τσία, το Τεφ, το Μαύρο Σινάπι, η Νιγκέλα, η Καμελίνα, η Μουκούνα, το Σιταροκρίθαρο, η Γλυκοπατάτα, η Τσουκνίδα για ίνα και το Λινάρι για λάδι ή και για ίνα.
Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την χορήγηση ενίσχυσης σε παραγωγούς αχλαδιών, καπνού, κρόκου, σπαραγγιών, κορινθιακής σταφίδας και μελιού όλης της χώρας.
Θα ακολουθήσει η πληρωμή του νέου πακέτου ενισχύσεων στους παραγωγούς των παραπάνω προϊόντων, εξαιτίας της ζημίας που υπέστησαν από την αύξηση του κόστους και την μείωση του εισοδήματός τους, ως απόρροια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης για την παρούσα απόφαση ορίζονται:
α) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αχλαδιών σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022, διαθέτουν τουλάχιστον ένα (1) παραγωγικό δέντρο ανά ποικιλία αχλαδιού και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας ανά ποικιλία.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 150 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.
β) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή καπνού σε αγροτεμάχια σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας ανά ποικιλία καπνού.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 80 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.
γ) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κρόκου, συμπεριλαμβανομένου του βιολογικού, σε αγροτεμάχια σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 150 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.
δ) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή σπαραγγιού σε αγροτεμάχια σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 200 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.
Οι δικαιούχοι δεν λαμβάνουν ενίσχυση για αγροτεμάχια με μη παραγωγικά σπαράγγια.
ε) Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κορινθιακής σταφίδας, σε αγροτεμάχια με αμπελώνες σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022, διαθέτουν αμπελώνες μεγαλύτερους των τριών ετών και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 50 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργεια.
στ) Οι μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού σε όλη την Επικράτεια, οι οποίοι είναι ενεργοί μελισσοκόμοι και διατηρούν τουλάχιστον 110 κατεχόμενες κυψέλες, σύμφωνα με τα οριστικοποιημένα στοιχεία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου για το έτος 2022.
Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε οκτώ (8) ευρώ ανά κατεχόμενη κυψέλη.
Όσοι από τους δικαιούχους είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» για το έτος 2022, από 1/1/2022 έως και την 17/1/2023, λαμβάνουν το 100% του ύψους της ενίσχυσης. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι λαμβάνουν το 50% του ύψους της ενίσχυσης.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)