Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Έρχονται αλλαγές στο 5.2, μέσα Ιουνίου πληρωμές πάγιου σε πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους 

25/04/2024 09:50 πμ
Μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας υπήρξε συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Κελέτση.

Μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας υπήρξε συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Κελέτση.

Όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, στην συνάντηση συζητήθηκαν καίρια προβλήματα που αφορούν τον κτηνοτροφικό κλάδο και προβληματίζουν πολλούς κτηνοτρόφους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας είναι η μη καταβολή ακόμα των κοινοτικών ενισχύσεων που έπρεπε να είχαν καταβληθεί μέχρι τέλους του 2023. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί μας να έχουν πρόβλημα τόσο με το τάισμα των κοπαδιών όσο και την οικονομική επιβίωσή τους.

Καταθέσαμε επίσης στον υφυπουργό τους έντονους προβληματισμούς πολλών κτηνοτρόφων για τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με το μέτρο 5.2 το οποίο βλέπουμε να μην υλοποιείται.

Ένα ακόμη μεγάλο θέμα που θέσαμε είναι το θέμα των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων για ζωοτροφές, εξοπλισμό και άλλα που στην θεομηνία Daniel υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Τέλος συζητήθηκε το θέμα των ελέγχων τόσο στην Φέτα όσο και στα αμνοερίφια κατά την τρέχουσα περίοδο του Πάσχα και τα προβλήματα που υπάρχουν από την έλλειψη κτηνιάτρων. Υπήρξε έντονη επισήμανση στον υφυπουργό ότι η υπομονή του κτηνοτροφικού κόσμου έχει εξαντληθεί και η άμεση λύση των προβλημάτων αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση του κλάδου.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφερόμενος στις πληρωμές τοποθετήθηκε λέγοντας ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις μαζί με την συνδεδεμένη θα γίνουν την Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου.

Σε ότι αφορά το μέτρο 5.2 ζήτησε τις προτάσεις της Ομοσπονδίας τις οποίες θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες.

Στην καταβολή των αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους μας ανέφερε ότι ο σχεδιασμός για την πληρωμή είναι για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Τέλος για τους ελέγχους τόνισε ότι συνεχίζονται τόσο στην φέτα όσο και στα αμνοερίφια.

Στην συνάντηση εκ μέρους της Ομοσπονδίας παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος Δημήτρης Μπαλούκας, ο αντιπρόεδρος της επαρχίας Ελασσόνας Γιάννης Κουκόλης, τα μέλη Νίκος Παλάσκας και Γιάννης Μπαρδανίκας και ο τεχνικός σύμβουλος Γιάννης Κόκουρας.

Σχετικά άρθρα
09/12/2024 11:42 πμ

Αγροτική σύσκεψη οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, την Κυριακή (15 Δεκέμβρη), στο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νίκαια της Λάρισας.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί επίσης η πείρα από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, από την προσπάθεια για το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, τη συμπόρευση και την κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Η πραγματοποίηση της σύσκεψης αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στη Λάρισα, το Σάββατο (30 Νοεμβρίου).

Εκεί συμμετείχαν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από όλες τις περιοχές της χώρας, μεταφέροντας την εμπειρία από τη δράση τους και τονίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που στηρίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και προωθεί τις κατευθύνσεις της ευρωενωσιακής ΚΑΠ, οξύνει συνεχώς τα προβλήματά τους, κάνει ολοένα και πιο δύσκολη την παραμονή τους στην παραγωγή.

Για την προετοιμασία της σύσκεψης προγραμματίζονται αυτές τις μέρες συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων και Ομοσπονδιών, ενημερωτικές περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά.

Στο μεταξύ μηχανοκίνητη πορεία θα πραγματοποιήσουν, την Πέμπτη (12 Δεκεμβρίου), στις 6 το απόγευμα, αγρότες της Μαγνησίας, όπως αποφάσισαν σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου και Βορείων Σποράδων.

Το πλαίσιο των αιτημάτων που θέτουν οι αγρότες αφορά τα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν λόγω των χαλαζοπτώσεων, της παρατεταμένης ζέστης και των χαμηλών τιμών σε μια σειρά προϊόντων, των κατεστραμμένων δρόμων, των προβληματικών αρδευτικών δικτύων.

Επίσης οι εκπρόσωποι των αγροτών θα συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη που θα γίνει στη Νίκαια της Λάρισας.

Τελευταία νέα
09/12/2024 11:21 πμ

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Γεωργίας στην Ορεστιάδα πραγματοποίησαν την προηγούμενη Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Βύσσας, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Τριγώνου, διεκδικώντας μέτρα για τη στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων από τις ζημιές που υπέστη το ζωικό τους κεφάλαιο από τις ζωονόσους.

Κατήγγειλαν την κυβέρνηση που με την πολιτική της ευνόησε τις συνθήκες διασποράς μολυσματικών ασθενειών στα ζώα τους, με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και κτηνοτροφικού κεφαλαίου, ενώ οι εξαγγελίες για αποζημιώσεις - με την προσκόμιση μάλιστα φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας- και των ενισχύσεων του μέτρου 5.2, που προϋποθέτουν την εξόφληση του κόστους αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου, δεν καλύπτουν τις ζημιές στο ελάχιστο.

Το γεγονός ότι η εκρίζωση της ασθένειας της ευλογιάς είναι πολύ δύσκολη πρέπει να οδηγήσει στη λήψη επιπλέον μέτρων, ιδιαίτερα των προληπτικών και όχι μόνο κατασταλτικών στη φάση της έξαρσης.

Τα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων είναι:

  • Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους.
  • Να εξασφαλιστεί, με ευθύνη του κράτους, η πλήρης ανασύσταση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και η αναπλήρωση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου με ελεγμένα ζώα.
  • Να καλυφθεί από το κράτος το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης (ζωοτροφές, απολυμαντικά κτλ) σε όσους υποχρεώνονται σε σταυλισμό των ζώων.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό, με προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων.
  • Να εξασφαλιστούν ο έλεγχος και η αυστηρή επιτήρηση των σφαγείων.
  • Να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στις εισαγωγές στα σύνορα
  • Να καταργηθούν οι περιορισμοί και τα εμπόδια που θέτει η ΚΑΠ στη δυνατότητα σχεδιασμού και ανάπτυξης μέτρων πρόληψης, χωρίς την υποβάθμιση των προϊόντων.
  • Πάγωμα των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των χρεών προς τις τράπεζες
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές στο γάλα και το κρέας
09/12/2024 11:04 πμ

Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία στοιχείων που αφορούν περιπτώσεις αστοχιών παλαιότερων ετών, συγκεκριμένα από το 2015 έως το 2019, ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι εκκρεμότητες.

Αυτό τονίστηκε στην συνάντηση που είχε ο Υφυπουργός, ο Χρήστος Κέλλας, με την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, ενημερώθηκε για τις επικείμενες πληρωμές προς τους δικαιούχους παραγωγούς.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, «κατά τη συνάντηση του Υφυπουργού με τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλίας Θανάση Βαλιώτη, την προϊσταμένη ελέγχων και τεχνικών μέσων, Γεωργία Κυρίτση, και τον προϊστάμενο Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Παπαντάκο, αναδείχθηκε η συστηματική προσπάθεια των υπαλλήλων της Περιφερειακής Διεύθυνσης για την έγκαιρη ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων.

Τονίστηκε ότι, στόχος είναι η απρόσκοπτη καταβολή της βασικής εισοδηματικής στήριξης, της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, της ενίσχυσης για νέους γεωργούς και άλλων καθεστώτων στήριξης.

Έγινε, ακόμη, αναφορά στο γεγονός ότι οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Διεύθυνσης συνδράμουν τόσο σε διαδικασίες που αφορούν τις πληρωμές όλων των καθεστώτων στήριξης, τις τεχνικές παρακολούθησης γης (monitoring), και στο ότι όλοι οι κτηνίατροι υποστήριξαν την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην εκρίζωση της πανώλης και συνεχίζουν να υποστηρίζουν στην προσπάθεια εκρίζωσης της ευλογιάς.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, έγινε λεπτομερής αναφορά στην αναγκαιότητα στήριξης των πλημμυροπαθών παραγωγών από τη θεομηνία Daniel που δεν καλλιεργούν τα χωράφια τους, λόγω των φερτών υλικών που παραμένουν στις εκτάσεις τους, και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του προγράμματος μείωσης της Νιτρορρύπανσης ως προς την τήρηση των απαιτούμενων καλλιεργητικών φροντίδων».

Στο περιθώριο της επίσκεψης ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε: «Είχα σήμερα την ευκαιρία να επισκεφτώ την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας του ΟΠΕΚΕΠΕ για να ενημερωθώ και να ευχαριστήσω τα στελέχη της για το έργο που επιτελούν, στην κατεύθυνση στήριξης των παραγωγών μας, παρά τις σημαντικές προκλήσεις που έχουν ανακύψει. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί βασικό μοχλό για την υλοποίηση της αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την πρωτογενή παραγωγή, διασφαλίζοντας ότι κανένας παραγωγός δεν θα μείνει αβοήθητος».

06/12/2024 02:20 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 5/12/2024, ανακοίνωσε ότι συγκροτεί επίσημα το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωργίας και Τροφίμων (EBAF)», υιοθετώντας έτσι μία από τις συστάσεις της τελικής έκθεσης του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας.

Υπό την προεδρία του Επιτρόπου Γεωργίας, κ. Christophe Hansen, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωργίας και Τροφίμων αποσκοπεί στο διάλογο μεταξύ των παραγόντων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων και της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και με την Επιτροπή.

Η Πρόεδρος της ΕΕ φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η γεωργία βρίσκεται στο επίκεντρο του μέλλοντος της Ευρώπης μας. Σήμερα, προωθούμε την ενέργεια του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ για να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη και να φέρουμε κοντά τους ανθρώπους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωργικών Προϊόντων Διατροφής έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα της αλυσίδας γεωργικών προϊόντων διατροφής, στηρίζοντας τους γεωργούς και προωθώντας ένα πιο ανθεκτικό, ανταγωνιστικό και βιώσιμο αγροδιατροφικό σύστημα».

Αυτό το συμβουλευτικό όργανο αναμένεται να παρέχει συμβουλές υψηλού επιπέδου στην Επιτροπή σχετικά με τη συνέχεια που θα δοθεί στην έκθεση του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ και θα συμβάλει στις εργασίες σχετικά με το όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα, το οποίο θα υποβληθεί εντός των πρώτων 100 ημερών της θητείας.

Το διοικητικό συμβούλιο θα συγκροτείται για πέντε έτη και αναμένεται να συνεδριάζει κατ’ αρχήν μεταξύ δύο και έξι φορές ετησίως. Ο Επίτροπος Hansen μπορεί να συγκαλέσει την ομάδα για πρόσθετες συνεδριάσεις όταν απαιτούνται επείγουσες συμβουλές.

Σήμερα δημοσιεύεται πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για τη συγκρότηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Θα αποτελείται από έως 30 οργανώσεις-μέλη, που θα εκπροσωπούν τρεις κατηγορίες ενδιαφερομένων: τη γεωργική κοινότητα, άλλους παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων και την κοινωνία των πολιτών για τομείς όπως το περιβάλλον και το κλίμα, η καλή μεταχείριση των ζώων ή τα ζητήματα των καταναλωτών.

Θα πρέπει να υπάρχει ισόρροπη εκπροσώπηση αυτών των τριών κατηγοριών ενδιαφερομένων σε αυτήν την ομάδα. Οι οργανώσεις που υποβάλλουν αίτηση προσχώρησης θα πρέπει να επιδεικνύουν την ευρύτερη σχετική ικανότητα και εμπειρογνωσία σε τομείς σχετικούς με τη γεωργία και τα τρόφιμα σε επίπεδο Ένωσης και να επιδεικνύουν την ευρύτερη γεωγραφική αντιπροσωπευτικότητα σε όλα τα κράτη μέλη. Θα πρέπει επίσης να καταχωρίζονται στο Μητρώο Διαφάνειας.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο EBAF λήγει στις 8 Ιανουαρίου 2025.

Οι οργανώσεις που υποβάλλουν αίτηση προσχώρησης θα πρέπει να επιδεικνύουν την ευρύτερη σχετική ικανότητα και εμπειρογνωσία σε τομείς σχετικούς με τη γεωργία και τα τρόφιμα σε επίπεδο Ένωσης και να επιδεικνύουν την ευρύτερη γεωγραφική αντιπροσωπευτικότητα σε όλα τα κράτη μέλη. Θα πρέπει επίσης να καταχωρίζονται στο Μητρώο Διαφάνειας (εδώ)

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει όλες τις αιτήσεις και σκοπεύει να οριστικοποιήσει τη σύνθεση του συμβουλίου στις αρχές του 2025. Η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα συγκληθεί αμέσως μετά.

Για υποβολή αιτήσεων πατήστε εδώ

06/12/2024 10:40 πμ

Επιβεβαίωση της ΕΘΕΑΣ από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι προχώρησε στην κατάργηση του οικολογικού σχήματος Π1.31.1 Β «Καλλιέργεια προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες ειδών και ποικιλιών», που αφορούσε τις προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες ποικιλίες.

Μιλάμε για μια αλλαγή (χωρίς καμιά διαβούλευση) που αφορά το 25% των ενισχύσεων των οικολογικών σχημάτων. Οι 139.649 δικαιούχοι καλλιεργητές που καλλιέργησαν 5.453.715 στρέμματα και έλαβαν 97,22 εκατ. ευρώ το 2023, από το 2025 θα στερούνται αυτή τη δυνατότητα.

Δηλαδή κατάργησε τη δράση με την οποία μπορούσαν να λάβουν ενισχύσεις, στο πλαίσιο των οικολογικών σχημάτων, χειμερινά ψυχανθή και σιτηρά, ασχέτως της εναλλαγής από υδροβόρα καλλιέργεια (Μηδικής, αραβόσιτου, βαμβακιού) που υπήρχε στο αγροτεμάχιο κατά το προηγούμενο καλλιεργητικό έτος.

Απαντώντας στην Βουλή σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Λάρισας κ. Β. Κόκκαλης, ο κ. Τσιάρας αναφέρει:

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στο οικολογικό πρόγραμμα 31.1, οι παραγωγοί των καλλιεργειών βαμβακιού, μηδικής και αραβόσιτου, οι οποίοι εναλλάσσουν τις καλλιέργειες αυτές με καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών, συνεχίζουν να είναι δικαιούχοι της δράσης 31.1-Α, λαμβάνοντας για το 2024 τις ενισχύσεις του ΣΣ ΚΑΠ που ελάμβαναν και το 2023.

Επίσης, δεν αλλάζουν τα προϋπολογισμένα ποσά ενίσχυσης ανά εκτάριο (€/Ha).

Η αλλαγή που περιλήφθηκε στην 2η τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ και υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια διαβούλευσης και έγκρισής της από την αρµόδια Εθνική Επιτροπή Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου, ενοποιεί συναφείς δράσεις οικολογικών σχηµάτων (3.1-Α και 31.1-Β) µε κοινές επιλέξιµες καλλιέργειες και µε τρόπο ώστε:

  • να αποφεύγονται οι επικαλύψεις µε άλλες παρεµβάσεις του ΣΣ ΚΑΠ,
  • να απλοποιείται η εφαρµογή τους,
  • να διασφαλίζεται η µέγιστη δυνατή ωφέλεια για το περιβάλλον και να εξισορροπείται η ζήτηση σε σχέση µε τους διαθέσιµους πόρους.

Ως εκ τούτου οι καλλιέργειες σιτηρών, οσπρίων και κτηνοτροφικών ψυχανθών ενισχύονται εφόσον στο αγροτεμάχιο το προηγούμενο έτος καλλιεργούνταν βαμβάκι, αραβόσιτος και μηδική.

Πέραν των ανωτέρω οι παραγωγοί σιτηρών, οσπρίων και βάμβακος έχουν να επιλέξουν από μια ευρεία γκάμα οικολογικών προγραμμάτων από όπου μπορούν να ενισχυθούν και οι οποίες έχουν να κάνουν με:

  • πρακτικές φυτοκάλυψης,
  • αξιοποίηση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας,
  • εφαρμογή γεωργίας ακριβείας μέσω πρακτικών ορθολογικής εφαρμογής των ψεκασμών και της λίπανσης,
  • ενίσχυση για βιολογική παραγωγή, κ.ά.
04/12/2024 04:23 μμ

Οι παραγωγοί μήλων και κάστανων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα Τετάρτη (04/12), στην Αγιά, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, ζητώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Την συγκέντρωση διοργάνωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Αγιάς, καθώς και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί για τα μήλα ενίσχυση στα 380 ευρώ/στρέμμα, ενώ για τα κάστανα έχει ανακοινωθεί ποσό 200 ευρώ/στρέμμα.

Τα αιτήματα των παραγωγών είναι:

  • Άμεση καταβολή της αποζημίωσης για τον Daniel στους δικαιούχους, στο πραγματικό ποσό αποζημίωσης της ζημιάς ανά στρέμμα. Χρονοδιάγραμμα καταβολής των χρημάτων. Να μην υπάρχει «ψαλίδι» στα ποσά αφού πρόκειται για αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές.
  • Άμεσα να δοθούν στους δικαιούχους τα πορίσματα και οι αποζημιώσεις από την σφοδρή χαλαζόπτωση του καλοκαιριού που κατέστρεψε την παραγωγή στο 100% για εκατοντάδες στρέμματα.
  • Να δοθούν τα πορίσματα και οι αποζημιώσεις σε όλες τις καλλιέργειες και για όλα τα φυσικά φαινόμενα που έχουν γίνει εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ αλλά ούτε πορίσματα, ούτε χρήματα είδαν μετά από τόσους μήνες.
  • Να υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τις παραγωγές που πλήττονται από καιρικά φαινόμενα και δεν καλύπτει ο αναχρονιστικός και αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ που πρέπει να αλλάξει, ώστε να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Ο κ. Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Κίσσαβος», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «η κυβέρνηση έχει προφορικά υποσχεθεί ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις, ύψους 4 εκατ. ευρώ, στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς. Προχωράμε σε κινητοποιήσεις γιατί ακόμη δεν έχουν πληρωθεί αυτά τα χρήματα ούτε έχουμε δει κάποια σχετική απόφαση να έχει υπογραφεί που να αναφέρεται στην πληρωμή αυτού του ποσού. Η κυβέρνηση δεν κατέθεσε έως τώρα ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποζημιώσεων».

04/12/2024 12:41 μμ

Χωρίς κάποια επίσημη ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζονται και σήμερα οι πληρωμές για τις προκαταβολές αγροπεριβαλλοντικών και βιολογικών του 2024.

Βέβαια για ακόμη μια φορά οι παραγωγοί βλέπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους λιγότερα χρήματα από όσα περίμεναν.

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές για βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, με τους κτηνοτρόφους να λαμβάνουν τα sms από την τράπεζα αλλά στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν φαίνεται ακόμη η πληρωμή. Επίσης δεν φαίνεται να πληρώνονται οι μεταβιβάσεις.

Είχε δημοσιευτεί στη Διαύγεια με ημερομηνία υπογραφής Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, η έγκριση διάθεσης πίστωσης για την διετή παράταση στα νιτρικά, ύψους 61,5 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα πληρωθούν και αυτοί οι δικαιούχοι.

Στο μεταξύ έχουμε ένα πραγματικό αλαλούμ με το ποιος διοικεί τελικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έχουμε την ανακοινωθείσα παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και των άλλων μελών της Διοίκησης, μετά από αίτημα του υπουργού, Κώστα Τσιάρα, πριν από λίγες ημέρες. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι για το θέμα είχε προηγηθεί και σύσκεψη στο Μαξίμου.

Όμως στην συνέχεια συνεδρίασε, στις 3/12/2024, κανονικά το παραιτηθέν Δ.Σ. του Οργανισμού και πήρε αποφάσεις. Σύμφωνα με την απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική εισήγηση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποφάσισαν για τον αριθμό προσωπικού και τις δαπάνες μισθοδοσίας του 2025 (δείτε την απόφαση εδώ).

Είχε προηγηθεί ένα non paper από την «παραιτηθείσα» διοίκηση του οργανισμού, το οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το Δ.Σ. του Οργανισμού συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντά του και τις εργασίες του».

Σχετικά με τις δημοσιονομικές διορθώσεις, το non paper τονίζει ότι αφορούν προηγούμενα έτη, δηλαδή περίοδο που δεν ταυτίζεται με την σημερινή Διοίκηση του Οργανισμού.

Ο νυν πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι κάποιος νεοδιοριζόμενος στον Οργανισμό. Θα πρέπει να ενημερώσουμε τον υπουργό ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, που έχει υπό την εποπτεία του τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι στην προηγούμενη διοίκηση Σημανδράκου είχε την θέση του Αντιπροέδρου. Αλλά θα πάμε και πιο πίσω στην εποχή Αποστολάκου είχε την θέση του Γενικού Διευθυντή και στην συνέχεια του Αντιπροέδρου και μάλιστα είχαν υποβάλλει, τον Φεβρουάριο του 2015, μαζί την παραίτησή τους. Να θυμίσουμε ότι ο τότε Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ στην παραίτησή του ανέφερε ότι «όλο αυτό το διάστημα των 26 μηνών από την θέση του γενικού διευθυντή αρχικά και του αντιπροέδρου στη συνέχεια, πορεύτηκα με απόλυτο σεβασμό στην αξιοπιστία του Οργανισμού και στην εξυπηρέτηση του πολίτη, με στόχο την διασφάλιση των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών και του δημοσίου συμφέροντος γενικότερα».

Στο non paper αναφέρει επίσης ότι η διοίκηση συνεργάζεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο πλαίσιο ελέγχου του οργανισμού. Όμως στην πράξη δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο. Επί της συγκεκριμένης διοίκησης καρατομήθηκε η διευθύντρια ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ, που συνεργαζόταν με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την εξιχνίαση των παράνομων ενισχύσεων. Μάλιστα έσπασαν λουκέτα και έπεσαν μηνύσεις. Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, εγκρίθηκε πίστωση ποσού 50 ευρώ για το «άνοιγμα λουκέτου σε ερμάριο στο 5ο όροφο» (δείτε την απόφαση εδώ).

Όλα αυτά δημιουργούν πολλά ερωτήματα για το πως λειτουργεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι περίεργη η σιωπή του υπουργού, Κώστα Τσιάρα, που έχει υπό την εποπτεία του τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

04/12/2024 10:36 πμ

Τις προτάσεις τους προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ κατέθεσαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καστοριάς, στα πλαίσια της εκδήλωσης: «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη- Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για την Καστοριά».

Οι προτάσεις που έδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς Μακεδνός στον υπουργό ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, περιλαμβάνουν τη δημιουργία τράπεζας γης, αιτιολογημένη πρόταση για αύξηση αγροτικών συντάξεων και αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου των αγροτών.

Προτάσεις σε εθνικό επίπεδο:

1) Δημιουργία πολιτικής επιτροπής η οποία θα αποτελείται από τα στελέχη του ΥπΑΑΤ και από τα πανελλαδικά όργανα των αγροτών, η επιτροπή αυτήν θα είναι υπεύθυνη να συναποφασίζουν την αγροτική πολιτική της χώρας μας, έτσι θα διαμορφωθεί μια πολιτική η οποία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας, θα υπάρχει άμεση ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας και θα λύνονται τα ζητήματα άμεσα χωρίς να χρειάζονται συγκρούσεις με την κυβέρνηση, η συνεργασία του κράτους με τους πολίτες της είναι απαραίτητη για την σωστή και άμεση διαμόρφωση πολιτικής.
2) Παύση όλων των ΑΠΕ σε αγροκτήματα, δασικές εκτάσεις και βοσκοτόπους, να γεμίσουν πρώτα όλες οι στέγες της Ελλάδας
3) Άμεση ολοκλήρωση των χωροταξικών σχεδίων ΑΠΕ και διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης
4) Ολοκλήρωση έργων υποδομής, π.χ. φράγμα Νεστορίου είναι στο ίδιο σημείο εδώ και 10 χρόνια και μας μιλάνε για νέα έργα είναι δυνατόν; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ υπάρχει έλλειψη υποδομών άρδευσης φράγματα ταμιευτήρες αρδευτικά κτλ, τα οποία θα μπορούσαν να παράγουν και ενέργεια.
5) Συνεργασία με πανεπιστήμια ώστε να γίνουν άμεσα αναδασμοί ή μερικοί αναδασμοί στην χώρα μας
6) Λύση της γραφειοκρατίας σε κληρονομικά θέματα για αγροτεμάχια, απαλλαγή φόρων κληρονομιάς αγροτεμαχίων ώστε να γίνουν άμεσα μεταβιβάσεις και να αλλάξει το καθεστώς γης στην χώρα μας
7) Δημιουργία τράπεζας γης ώστε να μπορούν αγρότες να αιτούνται δημόσια αγροτεμάχια άμεσα από την τράπεζα γης με δημοπρασία χωρίς να επιβαρύνονται επιπλέον με τοπογραφικά κτλ αλλά να μην εξασφαλίζουν την διαχείριση των αγροτεμαχίων
Συνεργασία με ινστιτούτα και πανεπιστήμια ώστε να δημιουργηθούν πρότυπα λειτουργικών κτηνοτροφικών μονάδων κοστολογημένα με απαλλαγή άδειας οικοδομής
9) Άμεση επίλυση έκδοσης αδειών λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
10) Αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου των αγροτών, ώστε να έχουμε τα ίδια προνόμια με τους υπαλλήλους μας, είναι αδιανόητο αν πάθουμε ένα ατύχημα να μην αποζημιωνόμαστε από την ασφάλεια μας και να αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε και επιπλέον εργαζόμενο ε ως ότου επανέλθουμε στην εργασία μας
11) Αύξηση των αγροτικών συντάξεων κατά 50% ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεν μπορεί οι άνθρωποι που παράγουν την τροφή των πολιτών να έχουν την χαμηλότερη σύνταξη στην Ελλάδα, εμείς ταΐζουμε το έθνος
12) Μείωση των ετών συνταξιοδότησης των αγροτών και κτηνοτρόφων ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που τους αναλογούν, πχ ένας δημόσιος υπάλληλος συνταξιοδοτείται στα 62 του χρόνια υπολογίζοντας 22 εργάσιμες ημέρες ανά μήνα με 40 έτη εργασίας άρα στις 10.560 ημέρες εργασίας, άρα ένας αγρότης ή κτηνοτρόφος θα πρέπει να παίρνει σύνταξη στα 30 έτη εργασίας αφού τότε εκπληρώνει τις 10.560 ημέρες εργασίας.
13) Προγράμματα γενετικής βελτίωσης σε φυτική και ζωική παραγωγή είτε με την δημιουργία ινστιτούτων είτε με την συνεργασία των πανεπιστημίων ώστε να δημιουργηθούν νέες φυλές και ποικιλίες ανθεκτικές στην κλιματική κρίση, έτσι θα αποσυμφορηθεί και ο ΕΛΓΑ από καταβολές αποζημιώσεων
14) Δημιουργία αγροτικής τράπεζας επενδύσεων ώστε να έχουν όλοι οι αγρότες άμεσα χρηματοδότηση με ανθρώπους που γνωρίζουν από πρωτογενή παραγωγή και όχι να έχουν να κάνουν με ανθρώπους που βλέπουν τις επενδύσεις μόνο σαν νούμερα
15) Άμεση αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ
16) Στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και εργαστηρίων ανά την χώρα μας
17) Αύξηση των μέτρων βιοασφάλειας στα σύνορα, να λειτουργήσουν και να στελεχωθούν άμεσα οι τάφροι απολυμάνσεων και τα μέτρα απολυμάνσεων
18) Αύξηση των ελέγχων των φαινομένων ελληνοποιήσεων και παράνομων εισαγωγών στην χώρα μας με πραγματικές κυρώσεις σε όσους ακολουθούν τέτοιες πρακτικές, ειδικά στα γάλατα και τις νοθείες γαλακτοκομικών προϊόντων παραδειγματικές κυρώσεις
19) Πρόγραμμα ανάπτυξης των αγελάδων κρεατοπαραγωγής και γαλακτοπαραγωγής ώστε να φτάσουμε σε σημείο αυτάρκειας στην χώρα μας αλλά και να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε το ΠΓΕ στο Ελληνικό γιαούρτι
20) Ειδικά περιφερειακά προγράμματα για επιχειρήσεις START UP οι οποίες θα καλούνται να λύσουν προβλήματα της πρωτογενούς παραγωγής πχ, ντύσιμο καλαμιών με πλαστικό ώστε να αντέχουν περισσότερο, μηχανήματα συγκομιδής μήλων λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού
21) Ένταξη των αγροτών και κτηνοτρόφων στα προγράμματα του ΟΑΕΔ ώστε να προσλαμβάνουν προσωπικό με πρόγραμμα
22) Ειδικό πρόγραμμα από-πέτρωσης χωραφιών με επιδότηση ανά στρέμμα ώστε τα εγκαταλειμμένα αγροτεμάχια λόγω πέτρας να επανέλθουν σε χρήση αυξάνοντας έτσι την παραγωγή της χώρας μας
23) Αύξηση του πριμ πρώτης εγκατάστασης στα 50.000 ευρώ για φυτική παραγωγή και στις 100.000 για κτηνοτροφική παραγωγή.
24) Διόρθωση τρόπου καταβολής δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα, δεν είναι δυνατόν τα δικαιώματα να μοιράζονται με βάση το ΟΣΔΕ της πρώτης χρόνιας και να μένουν έτσι εφ όρου ζωής.
25) Ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης αγροτών και κτηνοτρόφων με τον τρόπο του Farmer to farmer, να γίνουν ειδικά προγράμματα μέσω των πανελλαδικών οργάνων των αγροτών και κτηνοτρόφων οι οποίοι θα πηγαίνουν αγρότες και κτηνοτρόφους ταξίδια σε πετυχημένους συναδέλφους τους εντός και εκτός Ελλάδας ώστε να δούνε και να κατανοήσουν από πρώτο χέρι πως επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα και αποδοτικότητα με απτά παραδείγματα και άμεσες ερωτήσεις, ένα γραμμάριο πράξης είναι ίσο με έναν τόνο θεωρίας.

Προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

1) Κατάργηση της συμφωνίας Mercosur καθώς αυτήν η συμφωνία θα σημάνει το τέλος του πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα
2) Εγγυημένες τιμές άνω του κόστους παραγωγής σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο τιμών
3) Δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών τα οποία δεν τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές
4) Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ με την συμμετοχή των θεσμικών οργάνων των αγροτών ώστε να συναποφασίστε η νέα ΚΑΠ όχι απλά να ανακοινωθεί στους αγρότες

03/12/2024 05:12 μμ

Την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2024, στις 11 το πρωί, στην Κεντρική Πλατεία της Αγιάς Λάρισας, για μια ακόμη φορά, οι αγρότες της περιοχής βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους της πόλης, πραγματοποιώντας νέο αγροτικό συλλαλητήριο. Το διοργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Αγιάς, καθώς και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής:

Συνάδελφοι αγρότες της Αγιάς.
Με όπλο την ενότητα μας, την αποφασιστικότητα που δείξαμε και τις μεγάλες μαζικές κινητοποιήσεις για σχεδόν ένα χρόνο, καταφέραμε να αναγκάσουμε την Κυβέρνηση να πάρει απόφαση αποζημίωσης μέσω de minimis για τους μηλοπαραγωγούς και καστανοπαραγωγούς της Αγιάς για τις καταστροφικές πλημμύρες από τον Daniel.

Δύο μήνες μετά δεν έχουν δοθεί τα χρήματα που δικαιούμαστε, δεν υπάρχει ανακοίνωση από το Υπουργείο για το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των δικαιούχων που για τα μήλα ανέρχεται στα 380 €/στρέμμα και για τα κάστανα 200 €/στρέμμα.

Εμείς ζητάμε να δοθούν άμεσα τα χρήματα στους δικαιούχους αφού είχαν μείωση εισοδήματος που δεν αντισταθμίστηκε και όλοι οι άλλοι συνάδελφοι μας στους πληγέντες Δήμους της Θεσσαλίας έχουν εξοφληθεί από τον Σεπτέμβριο.
Μάθαμε να διεκδικούμε και να νικάμε! Ξέρουμε τον δρόμο και έχουμε την θέληση να επιβάλλουμε το δίκιο μας.

Με τα ίδια όπλα, την ενότητα μας που δεν θα επιτρέψουμε να κλονιστεί παρά τις προσπάθειες που κάποιοι καταβάλλουν, την αποφασιστικότητα μας, και την μαζική συμμετοχή καθώς η Αγιά θα πλημμυρίσει από τρακτέρ για μια ακόμη φορά, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

  • Άμεση καταβολή της αποζημίωσης για τον Daniel στους δικαιούχους, στο πραγματικό ποσό αποζημίωσης της ζημιάς ανά στρέμμα. Χρονοδιάγραμμα καταβολής των χρημάτων. Να μην υπάρχει «ψαλίδι» στα ποσά αφού πρόκειται για αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές.
  • Άμεσα να δοθούν στους δικαιούχους τα πορίσματα και οι αποζημιώσεις από την σφοδρή χαλαζόπτωση του καλοκαιριού που κατέστρεψε την παραγωγή στο 100% για εκατοντάδες στρέμματα.
  • Να δοθούν τα πορίσματα και οι αποζημιώσεις σε όλες τις καλλιέργειες και για όλα τα φυσικά φαινόμενα που έχουν γίνει εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ αλλά ούτε πορίσματα, ούτε χρήματα είδαμε μετά από τόσους μήνες.
  • Να υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τις παραγωγές που πλήττονται από καιρικά φαινόμενα και δεν καλύπτει ο αναχρονιστικός και αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ που πρέπει να αλλάξει ώστε να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Συνάδελφοι της Αγιάς
Να μην λείψει κανείς! Ότι καταφέραμε ως τώρα, δυο φορές αποζημιώσεις, πραγματοποιήθηκε χάρη στις μαζικές κινητοποιήσεις μας. Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία της Αγιάς για μια ακόμη φορά θα δείξουμε την δύναμη, την θέληση και την ενότητα μας.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

03/12/2024 11:46 πμ

Έρχονται δημοσιονομικές διορθώσεις που αφορούν προηγούμενες διοικήσεις, αναφέρουν πηγές του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο Οργανισμός περιμένει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά την απόφαση του οποίου θα προσδιοριστεί η όποια δημοσιονομική διόρθωση.

Συγκεκριμένα τα μέλη της διοίκησης υποστηρίζουν ότι: «Οι δημοσιονομικές διορθώσεις, που αναφέρθηκαν πρόσφατα στον τύπο, ως δήθεν «πρόστιμα» που έχουν επιβληθεί στη χώρα και οι οποίες έχουν γίνει αντικείμενο αρθρογραφίας και κατά το παρελθόν, πρόκειται για προτάσεις της ΓΔ AGRI, οι οποίες αναφέρονται σε μια ανολοκλήρωτη διαδικασία και όχι σε οριστικές αποφάσεις δημοσιονομικών διορθώσεων. Τονίζουμε δε ότι αφορούν προηγούμενα έτη δηλαδή περίοδο που δεν ταυτίζεται με την σημερινή Διοίκηση του Οργανισμού. Ο Οργανισμός, όπως έπραξε και στο παρελθόν υπερασπίζεται το έργο του σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, η οποία μένει να ολοκληρωθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά την απόφαση του οποίου θα προσδιοριστεί η όποια δημοσιονομική διόρθωση».

Πάντως η διοίκηση του Οργανισμού υποστηρίζει ότι συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντά της, τηρώντας τις θεσμοθετημένα δημοκρατικές διαδικασίες.

Σχετικά με τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, ύψους 52 εκ. ευρώ, τα οποία προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022, έχει εκκινήσει η σταδιακή τους ανάκτηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα παρακρατηθούν από τις επόμενες πληρωμές.

02/12/2024 10:22 πμ

Δεκέμβριος είναι πάντα ο μήνας πληρωμών για τους αγρότες. Φέτος έχουμε όμως μια ακόμη «αλλαγή» της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ήδη δημοσιογραφικοί κύκλοι κάνουν λόγο για ένα ακόμη πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ στην χώρα μας, που αφορά «μαϊμού» επιδοτήσεις που βγήκαν μετά από έρευνα της ΕΕ.

Πάντως ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή (29/11) ότι ξεκίνησε η διαδικασία για την σταδιακή πληρωµή της προκαταβολής των αγροπεριβαλλοντικών προγραµµάτων του έτους 2024, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος της εβδομάδας. Όμως το Σαββατοκύριακο δεν είδαν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στον ΑγροΤύπο.

Μέσα στον ∆εκέµβριο αναµένεται η εξόφληση του 30% της βασικής ενίσχυσης του 2024, µαζί µε τις µεταβιβάσεις, αλλά και η πληρωµή της αναδιανεµητικής ενίσχυσης, καθώς και η ειδική ενίσχυση των γεωργών νεαρής ηλικίας. Όσον αφορά τις µεταβιβάσεις των δικαιωµάτων η πληρωµή να υπολογίζεται περί τα 70 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπως κάθε χρόνο, ακολουθεί η πληρωµή της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2024, συνολικού ποσού 255 εκατ. ευρώ.

Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει δηλώσει ότι γίνεται προσπάθεια να πληρωθούν τα Οικολογικά Σχήματα μέχρι τέλος του 2024. Θα δούμε τελικά αν πληρωθούν όλα ή κάποιες δράσεις.

Στο μεταξύ επίσημη ενημέρωση ζητά για τους λόγους της αλλαγής της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

Ελάχιστες μέρες πριν από την καταβολή μεγάλου μέρους των αγροτικών ενισχύσεων, (υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης , οικολογικά σχήματα, αναδιανεμητική ενίσχυση, εθνικό απόθεμα, εξισωτική αποζημίωση), σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ως εποπτεύων του ΟΠΕΚΕΠΕ, φέρεται να ζήτησε την παραίτηση του προέδρου και του συνόλου του Διοικητικού Συμβουλίου του εν λόγω φορέα.

Αναμένουμε επίσημα να ενημερώσει ο αρμόδιος Υπουργός πρωτίστως τον Αγροτικό κόσμο της χώρας, τόσο για τις ενέργειές του όσον αφορά τη διασφάλιση της απρόσκοπτης καταβολής των ενισχύσεων, όσο και για τον έκτακτο λόγο ο οποίος προέκυψε και τον ανάγκασε να λάβει την απόφαση αυτή.

Από το 2019 τη χρονιά που ουσιαστικά ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι και σήμερα, έχουν αλλάξει 5 διοικήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ και 5 Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν, ότι δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός και προοπτική για την αγροτική πολιτική της χώρας, με αποτέλεσμα τις επιπτώσεις να τις υφίστανται αποκλειστικά και μόνο οι παραγωγοί μας.

Για το ΠΑΣΟΚ, η ύπαρξη συγκροτημένης αγροτικής πολιτικής αποτελεί απόλυτη και βασική προτεραιότητα μας για την πλήρη ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, με σκοπό τη διασφάλιση της συνέχισης της παραγωγικής διαδικασίας και της κοινωνικής συνοχής της χώρας.

02/12/2024 09:55 πμ

Για την υλοποίηση ενός σχεδίου στήριξης της κτηνοτροφίας στη Θεσσαλία, συζήτησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας με τις διοικήσεις των συνεταιρισμών ΕΒΟΛ και Γάλα Ελάςς.

Στη συνάντηση, η οποία αποτέλεσε συνέχεια της σύσκεψης εργασίας που είχε ο Περιφερειάρχης με συνεταιρισμούς μέλη της ΕΘΕΑΣ στη Θεσσαλία, τέθηκαν τα παρακάτω θέματα από τους κτηνοτρόφους συνεταιριστές:

Συνεταιρισμός Γάλα Ελάςς: Δημιουργία κέντρου γενετικής βελτίωσης των γαλακτοπαραγωγών προβάτων στην Θεσσαλία. Στήριξη της κρεοπαραγωγικής προβατοτροφίας, ανάπτυξη μοντέλων εντατικής εκτροφής κρεοπαραγωγών προβάτων στην Ελλάδα. Θέμα που χαρακτηρίζεται «μονόδρομος, μετά και τις ζωονόσους που έπληξαν το ζωικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας και που προέκυψαν από τις εισαγωγές», όπως ανέφεραν οι συνεταιριστές.

Συνεταιρισμός ΕΒΟΛ: Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελληνοποιήσεων και των αθρόων εισαγωγών γάλακτος. Να μην σταματήσουν οι ΟΤΑ, τη βοήθεια που παρέχουν σε εργαζόμενους σε γάλα, με κουπόνια, καθώς όπως τονίστηκε «έτσι η τοπική κτηνοτροφία και οι τοπικές φάρμες που διαθέτουν το γάλα θα δεχθούν ένα ακόμη πλήγμα στην οικονομία τους».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, αναφερόμενος στο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, επανέφερε την πρόταση της Περιφέρειας να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία ενός εργαστηρίου που θα εξετάζει τα ισότοπα, ώστε να καταγράφεται η προέλευση του γάλακτος. Συμφώνησε απόλυτα με το αίτημα οι ΟΤΑ να συνεχίσουν να χορηγούνε στους εργαζόμενους τις συσκευασίες γάλακτος και να μην αντικατασταθεί η βοήθεια αυτή, με κουπόνια.

Αναφορικά με την ενίσχυση της κρεατοπαραγωγής, ο κ. Κουρέτας έκανε γνωστό το σχέδιο της Περιφέρειας, μέσα από συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, να χρηματοδοτήσει ερευνητικό πρόγραμμα που θα έχει ως στόχο την πιστοποίηση του Θεσσαλικού προβάτου και μέσω αυτής της διαδικασίας να γίνεται η αναπαραγωγή.

«Πρέπει η κτηνοτροφία και η γεωργία στη Θεσσαλία να αποκτήσουν ταυτότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, προέτρεψε τους συνεταιριστές να εκμεταλλευτούν τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του «Θεσσαλία 2021-2027» και ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με τη συνεργασία και την επιχειρηματικότητα.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ Στέφανος Διακομής, ο πρόεδρος του Γάλα-Ελάςς Γιώργος Μηλιώνης, ο γραμματέας Νίκος Ζιώζιας, ο πρόεδρος του gene-elass Γιώργος Γκαντούνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρης Τσέτσιλας, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΑΟΚ Δημήτρης Σταυρίδης, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος του Συμβουλίου Καινοτομίας και σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε αγροτικά θέματα Δημήτρης Γούσιος.

02/12/2024 09:21 πμ

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε, την Παρασκευή (29/11), ο υπό σύσταση Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Φλώρινας «οι Πελαγονίτες», έξω από το κτίριο της Περιφερειακή Ενότητας Φλώρινας.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από την περιοχή της Φλώρινας, βρέθηκαν με τα τρακτέρ τους στην Περιφέρεια και παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας.

Το ψήφισμα που κατέθεσαν αναφέρει τα εξής:

Η περιφερειακή ενότητας Φλώρινας αργοπεθαίνει. Το δημογραφικό, η μετανάστευση, η ανεργία, η κλιματική αλλαγή και κρίση η έλλειψη υποδομών, η βίαιη απολιγνητοποίηση.

Κοντά σε αυτά και η αδιαφορία της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα, που συνεχώς υποστηρίζει ότι είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης αλλά δεν κάνει τίποτα για να ξεκινήσει.

Τα προβλήματα πολλά, διαχρονικά, αλλά και νέα, συνεχώς αυξανόμενα. Δυστυχώς μόνο ο πρωτογενής τομέας μπορεί αυτή την στιγμή να συγκρατήσει και με προϋποθέσεις να βοηθήσει στον επαναπατρισμό όσων έφυγαν από την περιοχή μας.

Το Μάρτιο για να αποχωρήσουμε από τα μπλόκα έγιναν εξαγγελίες ώστε να πραγματοποιηθούν έστω και κάποια από τα αιτήματα των αγροτών, αλλά!! Μια από τα ιδία. Και έρχεται πάλι ο βαρύς χειμώνας της περιοχής μας και ξαναγράφουμε τα ίδια προβλήματα και ακόμα λίγα… τα οποία είναι:

1) Έργα υποδομής: αρδευτικά δίκτυα (κατασκευή νέων και αναβάθμιση των υφιστάμενων), αναδασμοί, παράλληλα έργα αναδασμών, αγροτική οδοποιία.

2) Μείωση του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές).

3) Κατάργηση της συμφωνίας Mercosur καθώς αυτήν η συμφωνία θα σημαίνει το τέλος του πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα.

4) Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που αφορά τους καύσωνες για τα φασόλια, τον παγετό στο προανθικό στάδιο για τα μήλα, τις σύγχρονες ασθένειες και το εμβολιακό καθεστώς στην κτηνοτροφία, το δευτερογενές αίτιο που αποτελεί δικαιολογία για την μη αποζημίωση των πληγέντων.

5) Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ με τη συμμετοχή των θεσμικών οργάνων των αγροτών ώστε να συναποφασιστεί η νέα ΚΑΠ και όχι απλά να ανακοινωθεί στους αγρότες

6) Αναμόρφωση του ΕΦΚΑ για κάλυψη ασθενειών- ατυχημάτων των αγροτών με τα ιδία προνόμια όπως τον υπαλλήλων μας.

7) Καταβολή αποζημιώσεων με την μορφή De Minimis στην καλλιέργεια των μήλων καθώς τα ΚΟΑ τελείωσαν και αν ενταθούν τα μήλα στο εν λόγο καθεστώς θα πληρωθούν το 2026.

8) Προαιρετική ασφάλιση στον ΕΛΓΑ

9) Άμεση σύσταση της επιτροπής διαχείρισης ζωονόσων όπως επιβάλει ο ευρωπαϊκός κανονισμός με την συμμετοχή των θεσμικών οργάνων των κτηνοτρόφων και αγροτών στην επιτροπή.

10) Ένταξη όλων των επιλαχόντων των σχεδίων βελτίωσης της Δυτικής Μακεδονίας λόγω της βίαιης απολιγνητοποίησης.

11) Απαγόρευση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε γεωργικές εκτάσεις-βοσκοτόπους και εγκατάστασή τους στις στέγες των κτηρίων.

12) Αποπεράτωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης της Δυτικής Μακεδονίας.

13) Άμεση στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών μας ώστε να θωρακιστεί η χώρα μας και να μην επαναληφτεί αυτήν η καταστροφή με τις ζωονόσους.\

14) Μη ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων.

15) ΠΑΓΕΤΟΣ, το κόστος θέρμανσης των οικογενειών μας που ανεβάζει επιπλέον το κόστος διαβίωσης μας.

16) Άμεση λειτουργία των ειδικών απολυμαντικών υπηρεσιών (τάφρους απολύμανσης, κτλ) στα σύνορα, να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διέλευση ζώων χωρίς απολυμάνσεις και ελέγχων υγείας των ζώων.

17) Προγράμματα γενετικής βελτίωσης σε φυτική και ζωική παραγωγή είτε με την δημιουργία ινστιτούτων είτε με την συνεργασία των πανεπιστημίων του νομού μας.

18) Ένταξη των Αγροτών στα προγράμματα του ΣΔΑΜ (πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης).

29/11/2024 09:49 πμ

Την Παρασκευή (29/11), στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε, στην αντιπεριφέρεια Καστοριάς, κινητοποίηση/διαμαρτυρία από τον Αγροτικό Σύλλογο Καστοριάς Μακεδνός.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, αγροτοκτηνοτρόφος και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, «επειδή βαρεθήκαμε να ακούμε υποσχέσεις και θεωρίες «ανάπτυξης, στήριξης, βοήθειας κ.τ.λ.» η δική μας διαμαρτυρία ξεκινάει με «τοποθέτηση» προϊόντων μπροστά από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς, ώστε να αντιληφθεί ο κόσμος τι θα τρώει στο μέλλον αν περάσουν αυτές οι πολιτικές. Καλούμε όλη την Ελλάδα να ενωθεί μαζί μας ενάντια στην πολιτική των συνθετικών τροφίμων και των ΑΠΕ που προωθεί η κυβέρνηση. Πρέπει να μπει ένα τέλος στον εξευτελισμό των αγροτών και κτηνοτρόφων αυτής της χώρας. Η χώρα μας και τα παιδιά μας αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον. Είτε θα το απαιτήσουμε είτε θα το δημιουργήσουμε πάντως με σταυρωμένα χέρια δεν θα κάτσουμε.

Τα αιτήματα

Απαιτούμε να πάρουν ξεκάθαρη θέση όλοι Δήμος, Περιφέρεια, ΥΠΑΑΤ και Ελληνική Κυβέρνηση
1) Κατάργηση της συμφωνίας Mercosur καθώς αυτήν η συμφωνία θα σημάνει το τέλος του πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα
2) Εγγυημένες τιμές άνω του κόστους παραγωγής σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο τιμών
3) Δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών τα οποία δεν τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές
4) Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ με την συμμετοχή των θεσμικών οργάνων των αγροτών ώστε να συναποφασίστε η νέα ΚΑΠ όχι απλά να ανακοινωθεί στους αγρότες
5) Παύση όλων των ΑΠΕ σε αγροκτήματα, δασικές εκτάσεις και βοσκοτόπους, να γεμίσουν πρώτα όλες οι στέγες της Ελλάδας
6) Άμεση σύσταση της επιτροπής διαχείρισης ζωονόσων όπως επιβάλει ο ευρωπαϊκός κανονισμός με την συμμετοχή των θεσμικών οργάνων των κτηνοτρόφων και αγροτών στην επιτροπή
7) Καταβολή αποζημιώσεων με την μορφή De Minimis στην καλλιέργεια των μήλων καθώς τα ΚΟΕ τελείωσαν και αν ενταχθούν τα μήλα στο εν λόγο καθεστώς θα πληρωθούν το 2026
8) Επίσης ένταξη των καλλιεργειών μηδικής, σιτηρών, φακών και ρεβιθιών στις ενισχύσεις De Minimis
9) Ολοκλήρωση έργων υποδομής στον νομό μας, φράγματα, αρδευτικά και αναδασμούς
10) Αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου των αγροτών ώστε να έχουμε τα ίδια προνόμια με τους υπαλλήλους μας, είναι αδιανόητο αν πάθουμε ένα ατύχημα να μην αποζημιωνόμαστε από την ασφάλεια μας και να αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε και επιπλέον εργαζόμενο ε ως ότου επανέλθουμε στην εργασία μας
11) Αύξηση των αγροτικών συντάξεων κατά 50% ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεν μπορεί οι άνθρωποι που παράγουν την τροφή των πολιτών να έχουν την χαμηλότερη σύνταξη στην Ελλάδα, εμείς ταΐζουμε το έθνος
12) Αυτήν την στιγμή έχουμε έναν αστυνομικό και έναν ιερέα ανά χωριό, απαιτούμε να προστεθούν σε αυτούς ένας δάσκαλος και ένας γιατρός ανά χωριό
13) Άμεση στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών μας ώστε να θωρακιστεί η χώρα μας και να μην επαναληφθεί αυτήν η καταστροφή με τις ζωονόσους
14) Άμεση λειτουργία των ειδικών απολυμαντικών υπηρεσιών (τάφρους απολύμανσης κτλ) στα σύνορα, να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διέλευση ζώων χωρίς απολυμάνσεις μεταφορικών και ελέγχων υγείας των ζώων
15) Προγράμματα γενετικής βελτίωσης σε φυτική και ζωική παραγωγή είτε με την δημιουργία ινστιτούτων είτε με την συνεργασία των πανεπιστημίων του νομού μας
16) Ένταξη των αγροτών στα προγράμματα του ΣΔΑΜ (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης).

Τέλος αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν οι αγρότες είναι ότι σκλάβος είναι οποιοσδήποτε περιμένει κάποιον άλλον να τον ελευθερώσει».

28/11/2024 02:51 μμ

Η απόφαση Τσιάρα για «αποκεφαλισμό» όλης της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει φέρει αναστάτωση σε αγρότες και κτηνοτρόφους για την εξέλιξη των πληρωμών.

Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, μέσω ΑΣΕΠ θα πρέπει να οριστούν οι αντικαταστάτες τους. Μπορεί όμως να αναλάβει άμεσα προσωρινός πρόεδρος με απόφαση Τσιάρα.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, που είχαν τοποθετηθεί από τον προκάτοχο του Τσιάρα, δεν είχαν και την καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους.

Από την άλλη κύκλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζουν στον ΑγροΤύπο ότι το «σύστημα» μπορεί να τρέξει και να γίνουν οι πληρωμές ακόμη και χωρίς να έχει διοίκηση ο Οργανισμός.

Η πρώην διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε φέρει μεγάλη οργή στους αγρότες με τις πληρωμές του 70% της βασικής ενίσχυσης του 2024 και από τότε ο ΑγροΤύπος είχε αναφέρει ότι χωρίς κάλυψη από ΥπΑΑΤ μένει ο Μπαμπασίδης.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται νέο πρόστιμο από την Κομισιόν επειδή δεν έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια οι απαραίτητοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία. Αυτό έφερε την οργή του υπουργού ΑΑΤ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τεθεί υπό επιτήρηση και κινδυνεύει να χάσει την πιστοποίηση από την ΕΕ, καθώς διαπιστώθηκαν παραβάσεις στον τρόπο κατανομής των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Αν χαθεί η πιστοποίηση δεν θα μπορεί να κάνει πληρωμές.

Επίσης, η συγκεκριμένη διοίκηση του Οργανισμού, είχε καθαιρέσει πρόσφατα την επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία έχει συνεργαστεί με το γραφείο των Ευρωπαίων Εισαγγελέων στην χώρα μας.

Θυμίζουμε ότι o αποπεμφθείς πρόεδρος, Κυριάκος Μπαμπασίδης, είχε αναλάβει τη διοίκηση του οργανισμού (ενώ ήταν αντιπρόεδρος) με απόφαση Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος είχε αποπέμψει τον προηγούμενο πρόεδρο, Βαγγέλη Σημανδράκο.

Τελικά φαίνεται ότι από αποπομπή σε αποπομπή πάνε τελευταία οι διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πάντως το Δεκέμβριο πρέπει να γίνει η πληρωμή της εξόφλησης του 30% της βασικής ενίσχυσης και η πληρωμή της αναδιανεμητικής ενίσχυσης.

Πριν τα Χριστούγεννα θα πρέπει να πληρωθούν οι Νέοι Αγρότες και τέλος του Δεκεμβρίου η Εξισωτική Αποζημίωση.

Έως τις 31/12/2024 πρέπει να γίνει η πληρωμη των εκκρεμοτήτων παλαιότερων ετών, από 2015 έως 2019.

Ακόμη το ΥπΑΑΤ ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια μέχρι τέλος Δεκεμβρίου να γίνει η πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων του 2024.

Όσον αφορά τον τεχνικό σύμβουλο, σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν από το ΥπΑΑΤ οι κτηνοτρόφοι αυτόχθονων φυλών, μέχρι το Νοέμβριο του 2025 αναμένεται να έχει παραδώσει ολοκληρωμένο το έργο του ΟΣΔΕ.

27/11/2024 03:23 μμ

Σύσκεψη μεταξύ μελών του Προεδρείου της ΕΘΕΑΣ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης (27/11), κατά την οποία προήδρευσε ο υπουργός, κ. Κώστας Τσιάρας.

Επί των ζητημάτων που περιστρέφονται γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίστηκε από την ΕΘΕΑΣ πως «όλο και λιγότερα χρήματα φτάνουν στους παραγωγικούς αγρότες και στην παραγωγή» και προέχει το ΟΣΔΕ να γίνει πιο προσβάσιμο και να «τρέχει» από το 2025 σταθερά και την ίδια χρονική περίοδο με τις φορολογικές δηλώσεις (15 Μαρτίου-15 Ιουλίου).

Επίσης επί τάπητος τέθηκαν τα προβλήματα των αγροτών, που περιστρέφονται γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα κόκκινα δάνεια, αλλά και την κτηνοτροφία.

Κόκκινα Δάνεια

Σύμφωνα με τον υπουργό, στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ θα συμπεριληφθεί η νομοθετική ρύθμιση, που αφορά τα κόκκινα δάνεια Αγροτικών Συνεταιρισμών και αγροτών, ενώ επί του προγράμματος των θερμοκηπίων, δηλώθηκε πως αυτήν την περίοδο γίνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα λειτουργήσει ως «ασπίδα εναντίον της κλιματικής κρίσης», με τον υπουργό να προσθέτει πως το πρόγραμμα θα λειτουργήσει με τη λογική των Σχεδίων Βελτίωσης, έχοντας ως στόχο την υπερδέσμευση, ακόμα και στο διπλάσιο του ποσού που προβλέπεται ως Δημόσια Δαπάνη στην προδημοσίευση της προκήρυξης. Μάλιστα, ο κ. Τσιάρας δήλωσε πως και οι καταστάσεις για την πληρωμή της εξόφλησης για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο έχουν ήδη σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών. Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε πως από πλευράς της ΕΘΕΑΣ έχει αποσταλεί μια σειρά προτάσεων που εγκύπτει, τόσο στα θερμοκήπια, όσο και στη διανομή δημοσίων γαιών.

ΟΠΕΚΕΠΕ και ΟΣΔΕ

Επί των ζητημάτων που περιστρέφονται γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίστηκε από την ΕΘΕΑΣ πως «όλο και λιγότερα χρήματα φτάνουν στους παραγωγικούς αγρότες και στην παραγωγή» και προέχει το ΟΣΔΕ να γίνει πιο προσβάσιμο και να «τρέχει» από το 2025 σταθερά και συγκείμενα την ίδια χρονική περίοδο με τις φορολογικές δηλώσεις (15 Μαρτίου-15 Ιουλίου). Έτσι, ούσα σταθερή η λειτουργία του, μετέπειτα θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και ο συντονισμός για τυχόν διορθώσεις και έτσι αντίστοιχα δεν θα καθυστερούν άλλα προγράμματα. Επίσης, όπως η ΕΘΕΑΣ έχει προτείνει σε περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις, η αίτηση θα πρέπει να είναι προσυμπληρωμένη, ώστε να αποφεύγονται περεταίρω καθυστερήσεις. Ζητήθηκε, μάλιστα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει στις αναγκαίες διορθώσεις πριν την πληρωμή της εξόφλησης π.χ. monitoring, οικολογικά σχήματα κλπ.

Κτηνοτροφία και επιπτώσεις από την κλιματική κρίση

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανώλης και της ευλογιάς και στους κινδύνους που ελλοχεύουν εν γένει για την κτηνοτροφία της χώρας. Ο κ. Σατολιάς, αρχικά, αναγνώρισε τη στάση του υπουργείου ως προς την επίσπευση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις των πληγέντων, τονίζοντας πως για τον περιορισμό της διάδοσης και τελικά εξάλειψης των νόσων, η ΕΘΕΑΣ διαπιστώνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πειθαρχία των κτηνοτρόφων ως προς την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Μόνο έτσι δεν θα τίθεται σε κίνδυνο ο κλάδος. Το υπουργείο δήλωσε πως μέχρι τέλος του χρόνου, θα έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις.

Για το ζήτημα της ακαρπίας στην παραγωγή που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, ο υπουργός επισήμανε ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί σε επίπεδο ΕΕ, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις του προβλήματος δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν μεμονωμένα από καμία χώρα. Μάλιστα έχει προτείνει στον νέο Επίτροπο κ. Κριστόφ Χάνσεν αλλά και στις χώρες μέλη της MED9, τη σύσταση ειδικού Ταμείου Αλληλοβοηθείας σε επίπεδο ΕΕ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την ταχύτερη εφαρμογή των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, και τρόποι για την ανανέωση του δυναμικού του πρωτογενούς τομέα, μέσα και από τα προγράμματα Νέων Αγροτών.

Επίσης, συζητήθηκαν τα θέματα καθημερινότητας των αγροτών, τα οποία εδράζονται γύρω από την έγκαιρη έκδοση των βεβαιώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τις φορολογικές δηλώσεις, τα εργόσημα, το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, καθώς και τα ηλεκτρονικά δελτία αποστολής.

Τέλος, δηλώθηκε πως θα πρέπει να δρομολογηθούν κάποιες ενέργειες ως προς τη μετάκληση των εργατών γης, καθώς η έλλειψη εργατικών χεριών πλήττει ανεπανόρθωτα την παραγωγή.

Κλείνοντας, τόσο από πλευράς του υπουργείου, όσο και από την ΕΘΕΑΣ συμφωνήθηκε ότι θα εξακολουθεί να υπάρχει σε τακτική βάση συνεργασία για όλα τα θέματα που τίθενται από την Οργάνωση, ώστε με τη σύμπραξη των εμπλεκομένων σε τεχνικό επίπεδο, να δρομολογείται η επίλυση των αγροτικών θεμάτων, πριν τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία.

Από πλευράς της ΕΘΕΑΣ μετείχαν, ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς, o Αντιπρόεδρος, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, η Ταμίας, κα. Διαμάντω Κρητικού και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης.

Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσαν το παρών, οι Γενικοί Γραμματείς, κ.κ. Γεώργιος Στρατάκος, Δημήτριος Παπαγιαννίδης και Κωνσταντίνος Μπαγινέτας. Παρέστησαν επίσης, ο κ. Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος Διεύθυνσης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΣΣ ΚΑΠ και ο Διευθυντής Γραφείου Υπουργού, κ. Κωνσταντίνος Κόκκινος.

27/11/2024 12:03 μμ

Τελειώνει ο Νοέμβριος και οι αγρότες περιμένουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τις πληρωμές των Αγροπεριβαλλοντικών μέτρων (Μ10) και των Ενισχύσεων για τη μετατροπή και διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία και κτηνοτροφία (Μ11), που αφορούν το έτος αιτήσεων 2024.

ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥπΑΑΤ έχουν δεσμευτεί ότι μέχρι τέλη Νοεμβρίου (δηλαδή μέχρι Παρασκευή) θα πάρουν οι δικαιούχοι τις προκαταβολές 70% των ενισχύσεων του 2024.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν τους ενδιαφέρει αν έχει ή όχι διοίκηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά περιμένουν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Τα χρήματα υπάρχουν, αφού δημοσιεύθηκαν οι σχετικές αποφάσεις της Διαύγειας με τα κονδύλια πληρωμής.

Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε η απόφαση για έγκριση διάθεσης πίστωσης, ποσού 3.613.194 ευρώ, για τη χρηματοδότηση της πράξης «Δράση 10.1.08: Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) του Μέτρου 10 που αφορά την 3η Πρόσκληση, προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της δράσης.
Δείτε την απόφαση (εδώ)

Επίσης δημοσιεύθηκε η απόφαση για διάθεση πίστωσης ποσού 35.500.000 ευρώ, για τη «Δράση 10.1.04: Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα – Ετήσια παράταση της 2ης Πρόσκλησης», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της Δράσης.
Δείτε την απόφαση (εδώ)

Ακόμη δημοσιεύθηκε η απόφαση για διάθεση πίστωσης ποσού 35.200 ευρώ για τη «Δράση 10.1.04: Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα – Ετήσια παράταση 3ης Πρόσκλησης», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της Δράσης.
Δείτε την απόφαση (εδώ)

Η απόφαση για έγκριση διάθεσης πίστωσης, ποσού 120.000.000 ευρώ, για τη Δράση «Βιολογική Γεωργία», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους του μέτρου για το έτος εφαρμογής 2024.
Δείτε την απόφαση (εδώ)

27/11/2024 11:17 πμ

Το βράδυ της Τρίτης (26/11) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ζήτησε τις παραιτήσεις του προέδρου, των δύο αντιπροέδρων και της Γενικής Διευθύντριας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ήδη έχει στα χέρια του ο υπουργός την παραίτηση του προέδρου του Οργανισμού, Κυριάκου Μπαμπασίδη.

Για την απόφαση του υπουργού ΑΑΤ υπάρχουν σενάρια που αναφέρουν ότι έρχεται μεγάλος καταλογισμός από την ΕΕ στην χώρα μας το επόμενο διάστημα.

Ακόμη έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αποφαση του Τσιάρα η αντιμετώπιση που είχε η πρώην Διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου του Οργανισμού, που συνεργαζόταν με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, για την έρευνα που κάνει με τις πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων στην χώρα μας.

27/11/2024 10:06 πμ

Κάλεσμα για νέο συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στην πλατεία της Αγιάς Λάρισας, την Τετάρτη (4 Δεκέμβρη), από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς της Αγιάς, διεκδικώντας την αποζημίωση των μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών του Δήμου έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες του «Daniel».

Όπως σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση η Ομοσπονδία και οι Σύλλογοι:

«Οι αγρότες της Αγιάς που είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται και να έχουν μειωμένο εισόδημα, δεν έχουν άλλα έσοδα πέρα από τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί σε όλους τους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας εκτός από την Αγιά.

Δώσαμε ως δείγμα καλής θέλησης περιθώριο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής και το ποσό αποζημίωσης ως τέλος του Νοεμβρίου, ως τώρα δεν έχουμε πάρει απάντηση.

Με δικές μας έρευνες γνωρίζουμε τον αριθμό των παραγωγικών στρεμμάτων που πρέπει να αποζημιωθούν και το ποσό για τα μήλα ανέρχεται στα 380 €/στρέμμα, ενώ για τα κάστανα έχει ανακοινωθεί ποσό 200 €/στρέμμα.

Απαιτούμε από το υπουργείο να μας απαντήσει για το χρονοδιάγραμμα πληρωμής και να αποζημιώσει άμεσα τους δικαιούχους παραγωγούς μήλων και κάστανων με το αντίστοιχο ποσό αποζημίωσης.

Απαιτούμε και διεκδικούμε άμεσα να ολοκληρωθούν και να δοθούν τα πορίσματα για την χαλαζόπτωση που έπληξε το καλοκαίρι εκτάσεις του Δήμου Αγιάς καθώς και τα πορίσματα από τον παγετό σε κεράσια και άλλες εκκρεμότητες από τον ΕΛΓΑ.

Να υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από τις καιρικές συνθήκες που έπληξαν τον Δήμο Αγιάς και δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

Απευθύνουμε κάλεσμα στους παραγωγούς της Αγιάς να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα εφόσον δεν υπάρξει δέσμευση από το Υπουργείο ως τέλος του μήνα.

Γνωρίζουμε πολύ καλά την δύναμη του συλλογικού αγώνα, της ενότητας μας και της αποφασιστικότητας μας, της μαζικής συμμετοχής στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Αυτά ήταν τα καθοριστικά στοιχεία που ανάγκασαν δυο φορές την Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας και να προχωρήσει σε αποζημιώσεις που δίνουν μια ανάσα στην οικονομική και κοινωνική ζωή όλου του Δήμου».

25/11/2024 03:44 μμ

Εξαπλώνονται οι αντιδράσεις των αγροτών στην Ευρώπη κατά της επικείμενης εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής (Mercosur), η οποία αφορά τα ιδρυτικά μέλη αλλά και τις συνεργαζόμενες χώρες.

Μετά τους Γάλλους, Βέλγους και Ολλανδούς, προστέθηκαν και οι Πολωνοί αγρότες που διαμαρτύρονται εναντίον της συγκεκριμένης συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών.

Από το περασμένο Σάββατο (23/11) Πολωνοί αγρότες μπλοκάραν τη διέλευση των συνόρων με την Ουκρανία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur, η οποία, όπως λένε, θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους.

Όπως υποστηρίζουν η συγκεκριμένη συμφωνία αν γίνει δεκτή θα προωθήσει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Νότιας Αμερικής καταργώντας τους εξαγωγικούς δασμούς.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται επίσης επειδή δεν ικανοποίησε το αίτημά τους η πολωνική κυβέρνηση να διατηρήσει την αγροτική φορολογία στα επίπεδα του 2023 και για το 2024.

Πάντως ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας κ. Czeslaw Siekierski, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι υποστηρίζει τα αιτήματα των αγροτών σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ με Mercosur.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η θέση των ευρωπαϊκών αγροτικών οργανώσεων COPA - COGECA οι οποίες καλούν τους φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ να επανεξετάσουν την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur. «Προτρέπουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να απορρίψουν αυτή τη συμφωνία στην τρέχουσα μορφή της και να υπερασπιστούν μια εμπορική πολιτική που θα υποστηρίζει τα αυστηρά πρότυπα του αγροτικού μας τομέα και θα αντανακλά τις ευρωπαϊκές αξίες», τονίζουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους προς την Κομισιόν.

22/11/2024 10:40 πμ

Πανευρωπαϊκός ξεσηκωμός των αγροτών κατά της επικείμενης συμφωνία ΕΕ-Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη).

Στην Γαλλία συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι κινητοποιήσεις των αγροτών ενάντια στην ευρωπαϊκή συμφωνία με τη Mercosur, ενώ τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει τις θέσεις της για το θέμα η υπουργός Γεωργίας, Αννί Ζενεβάρ.

Με πάνω από 85 μπλόκα σε όλες τις περιοχές της χώρας αλλά και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, οι Γάλλοι αγρότες εκφράζουν την οργή τους κατά της συμφωνίας.

Οι κινητοποιήσεις διοργανώνονται από την αγροτική οργάνωση Coordination Rurale (CR) μαζί με τα συνδικάτα FNSEA και Jeunes Agriculteurs. Ήδη αγρότες μέλη της CR προχώρησαν και σε αποκλεισμούς λιμανιών στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Η Γαλλίδα υπουργός Γεωργίας, Αννί Ζενεβάρ, πραγματοποίησε την Πέμπτη (21/11) την πρώτη της συνάντηση με τους αγρότες στο Pas-de-Calais, στα βόρεια της χώρας. Όπως τόνισε η γαλλική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur και ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει δηλώσει ότι δεν θα την υπογράψει «ως έχει».

Αντιδράσεις και στην χώρα μας

Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, με θέμα την επικείμενη συμφωνία της ΕΕ με τα μέλη της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη). Στην επιστολή αναφέρει τους κινδύνους που εγκυμονούν για τον ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό χάρτη η συγκεκριμένη εμπορική συμφωνία και ζητά τον συντονισμό των ενεργειών με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αγρότες για την προάσπιση των συμφερόντων τους.

Η επιστολή της ΕΘΕΑΣ αναφέρει τα εξής:

«Ενόψει των εμπορικών συνομιλιών για τη συμφωνία της ΕΕ με τα μέλη της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη), καθώς και των κλιμακούμενων ανησυχιών και αντιδράσεων των αγροτών και στη χώρα μας, όπως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ως θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, επιθυμούμε, να σας καταθέσουμε τους έντονους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας για τους κινδύνους, που εγκυμονεί η παρούσα συμφωνία για τον ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό τομέα.

Αρχικά, αντιλαμβάνεστε πως η εν λόγω εμπορική συμφωνία θα επιφέρει μια σειρά αλλαγών στην αγορά, καθώς τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα κινδυνεύουν να χάσουν «έδαφος» λόγω της εισαγωγής φθηνότερων προϊόντων, τα οποία δεν πληρούν αντίστοιχες αυστηρές προδιαγραφές παραγωγής, όπως για παράδειγμα ως προς τη χρήση των φυτοφαρμάκων. Επιπλέον, σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες των αγροτών οι αφορολόγητες εισαγωγές βόειου κρέατος, πουλερικών, ζάχαρης, φρούτων και κρασιού που έγκειται σε ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας, δημιουργούν περαιτέρω αθέμιτο ανταγωνισμό.

Τα τελευταία χρόνια, οι αγρότες των ευρωπαϊκών χωρών έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από τις πολλαπλές κρίσεις, τα σημάδια των οποίων εμμένουν ακόμη. Η ενεργειακή κρίση, η εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ και κατά συνέπεια η απώλεια των ενισχύσεων έχουν επιβαρύνει σημαντικά τους αγρότες, μέρος των οποίων εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την γεωργική παραγωγική τους δραστηριότητα στην ύπαιθρο, με αποτέλεσμα την υποχώρηση του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος με ότι αυτό συνεπάγεται για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

Λαμβάνοντας υπόψη την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση και στην προσπάθειά μας να διαφυλάξουμε το αγροτικό εισόδημα, παρακαλούμε, όπως μας ενημερώσετε για τη διαμόρφωση των θέσεων και των απόψεών σας, καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η χώρα μας επί της εν λόγω εμπορικής συμφωνίας».

21/11/2024 02:28 μμ

Η Ισπανική αγροτική Ένωση Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Οργανώσεων (COAG) ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας την άμεση αναστολή της εμπορικής συμφωνίας για τα γεωργικά θέματα μεταξύ ΕΕ και Μαρόκου.

Οι Ισπανοί αγρότες βγαίνουν στους δρόμους και ζητούν την άμεση κατάργηση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Μαρόκο μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΕ) τον περασμένο μήνα που ακύρωσε την εμπορική συμφωνία των δύο πλευρών.

Η εν λόγω συμφωνία, που τροποποιήθηκε το 2019, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δικαστήριο παραβιάζει τις αρχές της αυτοδιάθεσης, καθώς το Μαρόκο μπορούσε να εξάγει αγροτικά προϊόντα της Δυτικής Σαχάρας, χωρίς να έχει τη συγκατάθεσή του λαού της.

Το δικαστήριο του Λουξεμβούργου ακύρωσε τις εμπορικές συμφωνίες αλιείας και γεωργικών προϊόντων, αφού διαπίστωσε ότι η ρητή συναίνεση του λαού της Δυτικής Σαχάρας δεν είχε ζητηθεί, όμως χορήγησε περίοδο χάριτος ενός έτους για να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαταραχή της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Τα ισπανικά αγροτικά συνδικάτα όμως διαφωνούν με μια άλλη πτυχή της συμφωνίας, δηλαδή ότι επιτρέπει τον αθέμιτο ανταγωνισμό από Μαροκινούς παραγωγούς που δεν χρειάζεται να τηρούν τα ίδια πρότυπα με αυτά που έχουν οι αγρότες της ΕΕ.

Ο κ. Andrés Góngora, υπεύθυνος του τομέα οπωροκηπευτικών της COAG, δήλωσε ότι «εάν η απόφαση κρίνει ότι η συμφωνία δεν είναι νόμιμη, η ΕΕ δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια και να διατηρήσει μια παράνομη συμφωνία σε ισχύ για 12 ακόμη μήνες, για να ευνοήσει ορισμένες εμπορικές εταιρείες, ενώ οι Ισπανοί παραγωγοί συνεχίζουν να χάνουν ην κερδοφορία τους. Η COAG απαιτεί επίσης από την ισπανική κυβέρνηση να τοποθετηθεί υπέρ των παραγωγών και να πιέσει την ΕΕ να ακυρώσει τη συμφωνία. Το ημερομίσθιο στο Μαρόκο είναι περίπου 8 ευρώ, ενώ το κόστος στην Ισπανία είναι 10 ευρώ την ώρα».

21/11/2024 11:01 πμ

Έκλεισε το σύστημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ για συμπληρώσεις και τυχόν πιθανές αναγκαίες διορθώσεις στις Δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 και τις καταχωρίσεις των Οικολογικών Σχημάτων.

ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥπΑΑΤ υποστηρίζουν ότι θα προχωρήσουν τώρα στην επεξεργασία των στοιχείων ώστε μέχρι τέλος Δεκεμβρίου να γίνει η πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων του 2024.

Βέβαια η λογική λέει ότι τα Οικολογικά Σχήματα θα πρέπει να πληρώνονται το έτος που εφαρμόζονται για να καλύπτουν την απώλεια εισοδήματος που έχουν οι παραγωγοί. Άλλωστε το ίδιο γινόταν στην προηγούμενη ΚΑΠ και με το Πρασίνισμα. Άρα ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν την υποχρέωση να πληρώσουν τα Οικολογικά Σχήματα μέχρι τέλος του 2024 και όχι Απρίλιο του επόμενου έτους (όπως έκαναν το 2023).

Στο μεταξύ κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2025 από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Στο σχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων η επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και η μονιμοποίησή της από το 2025, καθώς και επιδόματα που αφορούν και τις αγρότισσες στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δημογραφικού. Συγκεκριμένα αναφέρει:

  • η επέκταση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και μονιμοποίησή της από το 2025, με νέο σύστημα το οποίο βασίζεται στην πραγματική κατανάλωση, με κόστος 82 εκατ. ευρώ για το 2024 και 100 εκατ. ευρώ για το 2025,
  • η αύξηση του επιδόματος γέννησης από 2.000 ευρώ σε 2.400 έως 3.500 ευρώ (αναλόγως του αριθμού των τέκνων) με αναδρομική ισχύ από 01.01.2023, με κόστος 90 εκατ. ευρώ για το 2024 και 45 εκατ. ευρώ για το 2025,
  • η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις αγρότισσες από τους τέσσερις στους εννέα μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού από το 2024, με ετήσιο κόστος 43 εκατ. ευρώ.

Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2025 στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου. Στην Ολομέλεια θα εισαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου και θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 15 Δεκεμβρίου, όπου επέχει και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης για την Κυβέρνηση.

Μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2025 θα καταβληθεί η πληρωμή της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024.