Το μέτρο της επιδότησης ενός μικρού (10%) μέρους των αγορών των νοικοκυριών ανακοίνωσε το Σάββατο στη βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Περί τα 3,2 εκατ. νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατ. συνολικά), με περίπου 8,5 εκατ. μέλη αναμένεται να ωφελήσει η ενίσχυση επί των αγορών σε σούπερ και μίνι μάρκετ, σε οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία, ενώ, όπως δήλωσε σχετικά στην τηλεόραση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, υπάρχει σχεδιασμός να αφορά και τις λαϊκές αγορές.
Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά που το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Το περιουσιακό όριο ανέρχεται στα 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και στα 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Το συνολικό κόστος για τους έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ.
Η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.
Μακρίδης: Δεδομένη η ένταξη των λαϊκών αγορών
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η ένταξη και των λαϊκών αγορών στο μέτρο, δήλωσε εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Θράκης, ο κ. Βασίλης Μακρίδης, σημειώνοντας ότι η Ομοσπονδία προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς το γραφείο πρωθυπουργού και τους αρμόδιους υπουργούς.
Εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύσεις, ύψους 80 εκατ. ευρώ, στην Ελλάδα για την αντιστάθμιση ζημιών στον αγροτικό τομέα λόγω φυσικών καταστροφών και δυσμενών κλιματικών φαινομένων.
Στόχος είναι η στήριξη των αγροτών, των οποίων έχουν υποστεί ζημίες η φυτική και ζωική παραγωγή, πάγια περιουσιακά στοιχεία, αποθηκευμένα προϊόντα ή ο εξοπλισμός παραγωγής λόγω απρόβλεπτων γεγονότων.
Οι ενισχύσεις περιλαμβάνουν αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές (π.χ. έντονες ή παρατεταμένες βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και έντονη ξηρασία).
Στο πλαίσιο του καθεστώτος, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 200.000 ευρώ.
Η Επιτροπή εφάρμοσε τις κατευθυντήριες γραμμές του 2022 για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας και στις αγροτικές περιοχές. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς είναι απαραίτητο και κατάλληλο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου.
Επιπλέον, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι αναλογικό, καθώς περιορίζεται στο ελάχιστο απαραίτητο και θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και το εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών.
Για 6η χρονιά διοργανώθηκαν οι «Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού» τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, με οικοδεσπότη την Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ) και συνδιοργανωτές το Izmir Commodity Exchange και το Centro Algodonero Nacional, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΕΕΒ κ. Αντώνης Σιάρκος καλωσορίζοντας τους παρισταμένους παρουσίασε την όλη προσπάθεια που πραγματοποιείται στον κλάδο της εκκόκκισης και του βαμβακιού γενικότερα στην Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων, την 10ετή θέσπιση εθνικής στρατηγικής για το βαμβάκι, τη δημιουργία εθνικού φακέλου ποιότητας για τη χώρα, την εκπαίδευση των βαμβακοπαραγωγών και στελεχών εκκοκκιστικών επιχειρήσεων στις σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές και σε θέματα ποιότητας του προϊόντος, την αύξηση της ποσότητας της πιστοποιημένης παραγωγής βαμβακιού σύμφωνα με τα πρότυπα του Εθνικού συστήματος ποιότητας και ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών AGRO 2, την εναρμόνιση του AGRO2 με το BCI, την εισαγωγή το συλλογικού ευρωπαϊκού σήματος EUCOTTON κ.α.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Izmir Commodity Exhcange κ. Baris Kocagoz αναφέρθηκε στη συνεργασία των φορέων για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών στον τομέα του βαμβακιού που είναι άρρηκτα δεμένες και θα συνεχίσουν να υφίστανται, μέσα σε οιοδήποτε συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, όπως η κλιματική αλλαγή που επηρεάζει έντονα πλέον την ποιότητα της παραγωγής βαμβακιού, και οι επιπτώσεις της είναι ήδη εμφανείς.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης, ανέφερε: «Το ελληνικό βαμβάκι, ο «λευκός χρυσός» όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε, αποτελεί ένα εθνικό εμβληματικό προϊόν και μέσα από τη συνεργασία όλων μας πρέπει να εργαστούμε ώστε να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, να προσελκύσουμε νέους καλλιεργητές, να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την καλλιέργεια και να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Στην 1η ενότητα ο επικεφαλής του τομέα βάμβακος του εμπορικού οίκου VITERRA κ. Colin Iles ανέλυσε την παγκόσμια αγορά βάμβακος καθώς και τις δεσμεύσεις των εμπόρων απέναντι στο προϊόν. Χαρακτηριστικά είπε πως αρκετές ποσότητες βαμβακιού δεν καταναλώθηκαν λόγω ακυρώσεων παραγγελιών εξαιτίας της οικονομικής αστάθειας που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και στο υψηλό ενεργειακό κόστος ιδιαίτερα ύστερα από το πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και τη συρρίκνωση της ζήτησης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
Οι εκπρόσωποι από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ισπανία και την Αίγυπτο αναφέρθηκαν στις εξελίξεις μέσα στο 2023 για το βαμβάκι στη λεκάνη της Μεσογείου. Όσον αφορά την Ελλάδα η κα Έφη Βουδούρη, από την εταιρία ΒΑΜΒΑΚΙ ΕΠΕ, ανέφερε ότι λόγω των πρόσφατων πλημμύρων από τις κακοκαιρίες στην περιοχή της Θεσσαλίας η εγχώρια παραγωγή βαμβακιού έχει μειωθεί κατά 1/3 περίπου ενώ η μέχρι τώρα πορεία των τιμών δεν είναι ικανοποιητική ώστε να προκαλέσει αισιοδοξία τόσο στους παραγωγούς όσο και στους εκκοκκιστές. Σίγουρα το ελληνικό βαμβάκι επηρεάστηκε τόσο από τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και από την κλιματική αλλαγή, τα αποτελέσματα των οποίων είχαν αρνητικό αντίκτυπο και στις προπωλήσεις, που κυμάνθηκαν σε χαμηλό επίπεδο.
Επιπρόσθετα, ο κλωστοϋφαντουργός κ. Δημήτρης Πολύχρονος προβληματίστηκε για την πορεία της κατανάλωσης, η οποία όσον αφορά τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα είναι τόσο μειωμένη που δημιουργεί πρόβλημα σε στοκ όχι μόνο του βαμβακιού αλλά και των επώνυμων ρούχων.
Οι Τούρκοι εκπρόσωποι σημείωσαν τις καταστροφικές συνέπειες που είχε για την τουρκική κλωστοϋφαντουργία ο σεισμός τον περασμένο Φεβρουάριο και ενδεχομένως η ετήσια παραγωγή να μειωθεί στους 650.000 τόνους λόγω των καιρικών συνθηκών. Η Τουρκία «παλεύει» με τον πληθωρισμό στη χώρας της και το ισχυρό δολάριο ενώ είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί χώρες όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές. Ο κ. Alper Deniz, της εταιρίας BOSSA, τόνισε πως είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι ανάγκες για την επόμενη χρονιά ενώ για φέτος είπε πως η κατανάλωση θα ανέλθει στους 1,3 με 1,5 εκατ. τόνους.
Στον αντίποδα, ο κ. Mohamed Negm, ερευνητής του Ινστιτούτου Έρευνας για το βαμβάκι, σημείωσε πως η Αίγυπτος ετοιμάζεται για επενδύσεις σε κλωστήρια καθώς και την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει σημαντικές ποσότητες της εγχώριας αγοράς καθώς τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας ζητούν βαμβάκι ενώ παράλληλα θα χρειαστεί εισαγωγή 50.000 τόνων.
Τέλος, το μέλος του Δ.Σ. του Centro Algodonero Nacional κα Paula Romero σημείωσε πως η παρατεταμένη ξηρασία έχει οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων και της παραγωγής βαμβακιού την τρέχουσα περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι τα εκτάρια που φυτεύτηκαν ήταν πρακτικά ίδια με την περασμένη σεζόν, ορισμένα αγροτεμάχια δεν συγκομίστηκαν καθώς δεν καλύφθηκαν τα έξοδα συγκομιδής, επομένως η παραγωγή έπεσε δραστικά.
Στη 2η ενότητα η Διευθύντρια Πιστοποίησης και Τυποποίησης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κα Μαίρη Σπέντζου αναφέρθηκε στα οφέλη από τη χρήση του προτύπου AGRO το οποίο είναι μια μέθοδος εξάσκησης της γεωργίας με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον που διασφαλίζει την ορθολογική χρήση των διαφόρων καλλιεργητικών εισροών, την περιορισμένη χρήση χημικών σκευασμάτων και τη συνετή χρήση καλλιεργητικών παρεμβάσεων.
Η κα Paula Lum Young Bautil, Διευθύντρια Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Better Cotton Initiative παρουσίασε το πρότυπο BCI δηλώνοντας: «…Για να επιτευχθεί θετικός αντίκτυπος για τους αγρότες, η ζήτηση σε κλίμακα είναι απολύτως σημαντική. Η αλλαγή πρέπει να είναι βαθιά, γρήγορη και εκτεταμένη αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε διαφαινόμενα ζητήματα βιωσιμότητας, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας και η κλιματική αλλαγή, μια κρίση νερού, η απώλεια βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση των εδαφών, αλλά και ζητήματα βιοπορισμού των αγροτών και ενδυνάμωσης των γυναικών».
Η κα Φραγκίσκη Συμπούρα, από την COSMOCERT, αναφέρθηκε στην Αναγεννητική Γεωργία η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο για την υποστήριξη μακροπρόθεσμων στόχων γύρω από τη βιωσιμότητα και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2030.
Τέλος, από την πλευρά της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, ο Σύμβουλός της κ. Δημήτρης Μελάς, σημείωσε πως η ενσωμάτωση με ισορροπημένο τρόπο των στόχων για οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη σίγουρα αποτελεί σοβαρή επιδίωξη για την Ελλάδα, στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό μέλλον πολιτικής της Ευρώπης για τον αγροτικό τομέα.
Τις ενότητες συντόνισαν οι agents βαμβακιού κ. Γιάννης Ψαρόπουλος (NICOT) και ο κ. Κωνσταντίνος Δημητρίου (ΒΑΜΒΑΚΙ ΕΠΕ).
Στα πλαίσια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο συνεργάτης – σύμβουλος της ΠΕΕΕΒ κ. Παναγιώτης Κεμπέσης ως αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του και υπηρεσιών του προς την Ένωση Εκκοκκιστών, τον κλάδο εκκόκκισης και εν γένει της ανάπτυξης της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας.
Όλοι οι συμμετέχοντες έκλεισαν ραντεβού για την επόμενη εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το 2024, στη Σμύρνη της Τουρκίας.
Η Bayer Ελλάς πιστή στη δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος συνεχίζει τις δράσεις της για ενα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη και την κοινωνία. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης και επιτυχημένης συνεργασίας της με την οργάνωση We4all, τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκε η φύτευση 1.500 καρποφόρων δέντρων και μελισσοκομικών φυτών σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, με τη συμμετοχή εργαζομένων της Bayer και παρουσία της We4all και των τοπικών αρχών.
Η We4all είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός, περιβαλλοντικός και ανθρωπιστικός οργανισμός, που επικεντρώνεται στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Μέρος των δράσεών της είναι η δενδροφύτευση, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και οι περιβαλλοντικές δράσεις με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Στην πρόσφατη συνεργασία της Bayer Ελλάς με την We4all, φυτεύθηκαν 1.500 καρποφόρα δέντρα σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, αλλά και τις πρόσφατες πλημύρες. Στόχος της δράσης ήταν να να αποκατασταθεί πρωτίστως το τοπικό οικοσύστημα, αλλά και η αγροτική παραγωγή, η οποία είναι βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας. Η δράση αυτή θα έχει θετικό αντίκτυπο στην περιβαλλοντική προστασία της πληγείσας περιοχής και θα συνεισφέρει στη δημιουργία ενός καθαρού και υγιούς περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, θα συντελέσει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της και για τις επόμενες γενιές.
“Για δεύτερη χρονιά με τη στήριξη της Bayer Ελλάς έχουμε φέρει στην Κοινότητα των Ροβιών της Βόρειας Εύβοιας πάνω από 1500 δασικά δενδρύλλια, τα οποία είναι συμβατά με το τοπικό οικοσύστημα, καθώς είναι βραδύκαυστα και ανθεκτικά. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, πάνω από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα γης κάηκαν στη Βόρεια Εύβοια, ενώ και ο τυφώνας Daniel έπληξε την Κοινότητα των Ροβιών, όπου με τις καταστροφικές πλημμύρες ξεριζώθηκαν πολλά από τα δέντρα που είχαν φυτευτεί. Τα γεγονότα αυτά έχουν τεράστιες επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον, όσο και στις τοπικές κοινότητες της Εύβοιας, καθώς επαγγέλματα όπως οι ελαιοπαραγωγοί, οι ρετσινάδες και οι μελισσοκόμοι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Ως We4all και με την υποστήριξη της Bayer Ελλάς, βοηθάμε αυτές τις κοινότητες, τους ανθρώπους και το περιβάλλον να ανακάμψουν και ανταποκριθήκαμε άμεσα στα αιτήματα της Κοινότητας για παροχή βοήθειας”, δήλωσε η κ. Τζώρτζια Ψαρουδάκη, Διευθύντρια ΕΚΕ της We4all.
Ο κ. Θοδωρής Κέρης, Πρόεδρος της Κοινότητας Ροβιών, τόνισε στην ομιλία του: “Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021, δεν υπάρχει πράσινο πουθενά, με αποτέλεσμα τα τέσσερα ποτάμια που περνάνε μέσα από το χωριό να ξηλώνουν και να πλημμυρίζουν τα πάντα. Ευχαριστούμε τη We4all και την Bayer Ελλάς για την έμπρακτη υποστήριξή τους και ελπίζουμε να συνεχιστούν αυτές οι ευγενείς προσπάθειες ώστε να έχουμε την ευτυχία να ξαναπρασινίσουμε την Κοινότητά μας.»
“Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις. Ξεκινώντας από τη φωτιά του Αυγούστου, εκατομμύρια στρέμματα και δάση χάθηκαν. Ήμασταν ένα μέρος αγροτικό και τουριστικό. Έχουμε όμως χάσει τη χαρά μας και τη σιγουριά μας. Ευχαριστούμε την Bayer Ελλάς για τη συμβολή της και τη We4all που μεσολάβησε για αυτή τη δωρεά. Οι κινήσεις αυτές μας γεμίζουν χαρά και μας δίνουν ελπίδα για να συνεχίσουμε. Θέλουμε έναν τόπο που να κατοικείται από ανθρώπους χαρούμενους που να εργάζονται για αυτόν” ανέφερε η κ. Κατερίνα Μαμούχα, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κοινότητας Ροβιών.
Από το 1955, η Bayer Ελλάς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας. Έτσι, μέσα από τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις δράσεις της, στοχεύει στο να συμβάλλει στην ευημερία τόσο των ανθρώπων, όσο και του πλανήτη.
Όπως δήλωσε η Σόνια Μουσαβερέ, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων και Υπεύθυνη Προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Συμμετοχής «Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε για 3η χρονιά την Β. Εύβοια, σε συνεργασία με την We4all, αλλά και άλλες οργανώσεις, με στόχο την ανακούφιση της κοινωνίας, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη διασφάλιση του περιβάλλοντος, ώστε ο τόπος να είναι πλέον κατάλληλος για τους κατοίκους του σήμερα αλλά και τις επόμενες γενιές. Δεσμευόμαστε να παραμείνουμε στο πλάι σας, όσο υπάρχει τέτοια ανάγκη!»
Τα 43,1 εκατ. ευρώ, που θα διατεθούν στην Ελλάδα από το το γεωργικό αποθεματικό του 2024 της ΕΕ, θα πάνε για αποζημιώσεις ζημιών από δασικές πυρκαγιές και έντονων πλημμυρικών φαινομένων.
Η χώρα μας μπορεί να συμπληρώσει αυτή τη στήριξη της ΕΕ με εθνικά κονδύλια σε ποσοστό έως και 200%.
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εθνικές αρχές της Ελλάδας θα διανείμουν άμεσα την ενίσχυση στους γεωργούς για την αντιστάθμιση των οικονομικών απωλειών, ενώ οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαΐου 2024.
Το ΥπΑΑΤ πρέπει να κοινοποιήσει στην Επιτροπή τις λεπτομέρειες εφαρμογής των πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων για τον υπολογισμό της ενίσχυσης, τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο του μέτρου, την αξιολόγησή του και τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί για την αποφυγή στρέβλωσης του ανταγωνισμού και υπεραντιστάθμισης.
Όσον αφορά την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα διέθεσε 325 εκατ. ευρώ για «επενδύσεις» που σχετίζονται με μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και αντιμετώπισης των κινδύνων που συνδέονται με αυτήν, και κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού διέθεσε επιπλέον 727 εκατ. ευρώ ειδικά για την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας.
Το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ της Ελλάδας για την περίοδο 2023-2027 περιλαμβάνει 100 εκατ. ευρώ για την πρόληψη και την αποκατάσταση των δασών που έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα. Η Ελλάδα αναμένεται να υποβάλει τροποποίηση η οποία αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνων που στηρίζονται από χρηματοδοτικά κονδύλια της ΚΑΠ.
Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου ορίστηκε νέα πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).
Αυτό αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη (23/11). Ως εκπρόσωπος του ΣΕΟ (Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου) αναλαμβάνει για την επόμενη διετία την προεδρία της οργάνωσης.
Η κ. Σπυροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα που τίθεται επικεφαλής της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου στα 22 χρόνια της λειτουργίας της, «πρωτιά» που αφορά και όλες τις Διεπαγγελματικές.
Παραδίδοντας την σκυτάλη της προεδρίας, ο απερχόμενος πρόεδρος, Κώστας Ευσταθίου, ευχήθηκε στην κ. Σπυροπούλου μια γόνιμη και δημιουργική θητεία, σημειώνοντας τον αναντικατάστατο ρόλο που έχει η ΕΔΟΑΟ για την ελληνική αμπελουργία και το κρασί.
Πριν από τη Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε εκδήλωση- συζήτηση, με αντικείμενο κρίσιμης σημασίας θέματα του κλάδου και εισηγητές κορυφαία στελέχη του ΣΕΟ, της ΚΕΟΣΟΕ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Την Γενική Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός ΑΑΤ κ. Διονύσιος Σταμενίτης, ο Γενικός Γραμματέας ΑΑΤ κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, η Σύμβουλος της Ελληνικής Προεδρίας κα Χριστιάννα Καλογήρου και ο εκπρόσωπος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρίστος Τσιτσιρίγκος.
Σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με το 2023 είναι η στήριξη της ΕΕ για την Ελλάδα μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού 2024. Πρόκειται για ένα θετικό αποτέλεσμα που προέκυψε ύστερα από τις συνεχείς παρεμβάσεις του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε 43,1 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού 2024 και 8,6 εκατ. για τη Σλοβενία, με δεδομένες τις καταστροφές που έγιναν στις δύο χώρες. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την ΕΕ, οι δύο χώρες δύνανται να το συμπληρώσουν μέσω εθνικών κεφαλαίων, σε ποσοστό έως και 200% επί πλέον.
Όπως αναφέρει η απόφαση «οι σημαντικές ζημιές που προκλήθηκαν από τα γεγονότα αυτά στους γεωργικούς παραγωγούς και η συνακόλουθη απώλεια εισοδήματος για τους πληγέντες γεωργούς στην Ελλάδα και τη Σλοβενία θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Τα ποσά που παρουσιάζονται σήμερα, λαμβάνουν υπόψη τις εκτιμήσεις των γεωργικών ζημιών από τη Σλοβενία και την Ελλάδα, καθώς και την αντίστοιχη βαρύτητα των δύο αυτών χωρών στον γεωργικό τομέα της ΕΕ, βάσει των μεριδίων τους στις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ. Επιπλέον, εξετάστηκε η ανάγκη να διατηρηθούν επαρκείς πόροι εντός του γεωργικού αποθεματικού για την αντιμετώπιση πιθανών κρίσεων κατά τους εναπομείναντες μήνες του 2023 και του 2024.
Οι εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Σλοβενίας θα διανείμουν άμεσα την ενίσχυση στους γεωργούς για την αντιστάθμιση των οικονομικών απωλειών, ενώ οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Μαΐου 2024.
Και οι δύο χώρες θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τις λεπτομέρειες εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων υπολογισμού της ενίσχυσης, του επιδιωκόμενου αντικτύπου του μέτρου, της αξιολόγησης, καθώς και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και υπεραντισταθμίσεων.
Οι δύο χώρες μπορούν να συμπληρώσουν αυτή τη στήριξη της ΕΕ έως και 200% με εθνικά κεφάλαια».
Ξεκινούν οι τριμελείς Επιτροπές να επισκέπτονται τους δήμους που επλήγησαν από τις θεομηνίες για να εξετάσουν τις αιτήσεις στις ζημιές στα πάγια και να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.
Οι αποζημιώσεις αφορούν ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, έγγειο κεφάλαιο, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα κ.α. και θα καταβληθούν από το ταμείο πρώτης αρωγής.
Όπως αναφέρει ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, οι παραγωγοί έχουν κάνει ηλεκτρονικά τις δηλώσεις ζημιάς και από τις 10 Δεκεμβρίου 2023 θα ξεκινήσει η συγκέντρωση των αιτήσεων.
Σύμφωνα με το πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αν η ζημιά είναι της τάξης των 20.000 ευρώ τότε η προκαταβολή θα ανέρχεται σε 7.000 ευρώ, δηλαδή είναι σε ποσοστό 35% της ζημιάς.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι πληρωμές της προκαταβολής στα πάγια θα γίνουν σταδιακά και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2023.
Ωστόσο θα πρέπει να «πιέσουν» οι αγρότες τις τοπικές αρχές για να περάσουν οι Επιτροπές από τις περιοχές που έχουν πληγεί για να γίνει η πρώτη αξιολόγηση των ζημιών.
Θα γίνει από τους ελεγκτές η εκτίμηση της αξίας ζημιάς, όμως όπως τονίζουν κύκλοι του Υφυπουργού στον ΑγροΤύπο, «καλό είναι και οι αγρότες στο χαρτί της αίτησης να αναγράψουν την αξία της ζημιάς που έχουν πάθει. Έτσι θα μπορέσει να γίνει πιο γρήγορα αλλά και δίκαια η εκτίμηση των ζημιών».
Με αξιοσημείωτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου η επετειακή εκδήλωση της STIHL Ελλάδος στο ξενοδοχείο Wyndham για την 25ετη επιτυχημένη παρουσία της στην ελληνική αγορά. Ως μέλος του παγκόσμιου ομίλου STIHL, η ελληνική θυγατρική με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά από το 1998, διανέμει καινοτόμα μηχανοκίνητα εργαλεία για τη δασοκομία και τη γεωργία, για την κηπουρική και τον κατασκευαστικό κλάδο, αποτελώντας τον πιο δυνατό σύμμαχο του επαγγελματία, αλλά και του οικιακού χρήστη, για αυτές του είδους τις απαιτητικές εργασίες.
Διαθέτοντας ένα ισχυρό δίκτυο 300 πιστοποιημένων αντιπροσώπων, που συνεχώς επεκτείνεται, δημιουργώντας μάλιστα φέτος και το δικό της υποκατάστημα στην Λευκωσία της Κύπρου, σύμφωνα με το πρότυπα του concept store 4.0., έχει καταφέρει να χτίσει σχέση εμπιστοσύνης προσφέροντας καινοτόμα μηχανήματα και πρωτοποριακές υπηρεσίες όπως τεχνολογία μπαταριών, ψηφιακές λύσεις, ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη. Mε όχημα την τεχνογνωσία, το άρτια τεχνικώς καταρτισμένο δίκτυο της εταιρείας μπορεί να συμβουλεύσει τον τελικό καταναλωτή, τοποθετώντας πάντα τις ανάγκες του στην πρώτη γραμμή.
Πέρα από την ποιότητα των μελών του δικτύου της, η ιστορία επιτυχίας της STIHL στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πραγματικό κεφάλαιο της εταιρείας ήτοι το ανθρώπινο δυναμικό της, που αποτελούν τους σταθερούς συνοδοιπόρους της. Η τεχνογνωσία και η αφοσίωση τους συντείνουν σε ένα κλίμα συλλογικότητας που κάνει πιο εύκολη την επίτευξη στόχων μέσα από το όραμα της εταιρείας το οποίο συνοψίζεται στα λόγια του Διευθύνοντα Συμβούλου κου Ηλία Ραβάνη: Μαζί καταφέραμε πολλά, μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Πάμε να δημιουργήσουμε το αύριο, Σήμερα!»
Γι' αυτές τις δυόμισι δεκαετίες στον ελλαδικό χώρο συμπληρωσε περαιτέρω, «είναι ένας σταθμός που αξίζει να γιορτάσουμε, ταυτόχρονα όμως και μια ευκαιρία να ανανεώσουμε την υπόσχεσή μας ότι θα συνεχίσουμε με πάθος και όραμα να προσφέρουμε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής αξίας ικανοποιώντας απόλυτα τις ανάγκες των πελατών μας, δίνοντας παράλληλα βαρύνουσα σημασία στους εργαζόμενους και στο περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα».
Με σταθερές τις αρχές μας για κορυφαία ποιότητα, καινοτομία, τεχνολογική υπεροχή, αλλά πάνω από όλα βαθύ αίσθημα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, η STIHL Ελλάδος αναλαμβάνει τη δημιουργία μικρών πνευμόνων πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας, κάνοντας την αρχή στην διασταύρωση Μητσάκη και Πολυλά στα Πατήσια, που θα αναβαθμίσουν σημαντικά το αστικό περιβάλλον και θα βελτιώσουν τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Άλλωστε όπως υπογράμμισε και η κα Sarah Gewert, Πρόεδρος Πωλήσεων και Marketing STIHL παγκοσμίως και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου, «o πυρήνας της μπράντας συνδέεται στενά με τη φύση και το πάθος των ανθρώπων γι αυτήν, αφού αντιπροσωπεύει τεχνολογία αιχμής που διευκολύνει την εργασία τους στη φύση και με τη φύση».
Παράλληλα, ως διαχρονικός χορηγός στο Πυροσβεστικό Σώμα πραγματοποιώντας σεμινάρια και δωρεές μηχανημάτων, συνεχίζει εμπράκτως την υποστήριξη της με τη χορηγία ενός πλήρως εξοπλισμένου πυροσβεστικού οχήματος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μέλη του δικτύου πιστοποιημένων αντιπροσώπων STIHL, της ελληνογερμανικής κοινότητας, του ελληνικού επιχειρείν, στελέχη του ομίλου STIHL ενεργά και παλαιότερα, εκπρόσωποι της πολιτείας και θεσμικών φορέων.
Χαιρετισμό στους 250 και πλέον προσκεκλημένους απεύθυναν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος Πωλήσεων και Marketing STIHL παγκοσμίως και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου, κα Sarah Gewert, o Αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κος Γεώργιος Πατεράκης, ενώ ανεγνώσθη χαιρετισμός του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κου Λευτέρη Αυγενάκη, λόγω απουσίας του σε προγραμματισμένο επαγγελματικό ταξίδι.
Ανάμεσα στους διακεκριμένους παρευρισκoμένους ήταν και ο κος Marko Holtari Περιφερειακός Διευθυντής Πωλήσεων Ανατολικής Ευρώπης, ο κος Nικόλαος Τσιπλακίδης, αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και ο κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου Προϊστάμενος μονάδας Ελέγχου Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μεσα σε ένα ιδιαίτερο κλίμα χαράς και συγκίνησης, αποτυπώθηκαν οι ημερομηνίες- ορόσημα και τα επιτεύγματα της εταιρείας, επιχειρήθηκε ιστορική αναδρομή στην οποία τιμήθηκαν οι δύο επί σχεδόν 5 δεκαετίες, ενεργοί αντιπρόσωποι του δικτύου σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ μίλησαν για το ελκυστικό πρόσωπο της εταιρείας ως εργοδότης 2 παλιοί και 2 νέοι υπάλληλοι της από Ελλάδα και Κύπρο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκαν τα θέματα ασφάλειας στο επάγγελμα του υλοτόμου από τον αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, κο Νικο Τσιπλακίδη. Παράλληλα δόθηκε το βήμα και στον Brand Ambassador της STIHL Ελλάδος Αλέξη Τζόρβα, να εξηγήσει πως από το χώμα των γηπέδων, βρέθηκε στο χώμα της υπαίθρου.
Με αφορμή την την 25η επέτειο της εταιρείας μοιράστηκαν συμβολικά δώρα, σε ολους τους προσκεκλημένους όπως θεματικό κολιέ και μπρελόκ σε ασήμι και στο προσωπικό της εταιρείας διανεμήθηκε ένα δεντράκι ελιάς, πολύτιμο αγαθό για τον τόπο μας, που σηματοδοτεί την ανάπτυξη που φέρνει απλόχερα, αλλά και συνάμα την ευθύνη - φροντίδα που απαιτείται από όλους μας, για να επιτευχθεί αυτό.
Μετά την εκδήλωση η Stihl Eλλάδος παρέθεσε εορταστικό δείπνο για όλους τους προσκεκλημένους στο dinner & show restaurant «Parfait» που εκτυλίχθηκε σε μια ανεπανάληπτη βραδιά γεμάτη κέφι, χαμόγελα και ευχές για περισσότερα και μεγαλύτερα επιτεύγματα, συμπαρασύροντας τους θεατές να συμμετάσχουν και να διασκεδάσουν με την καρδιά τους και τις εκπλήξεις να διαδέχονται η μία την άλλη!
Επιτέλους το ΥπΑΑΤ, μετά και από τα συνεχή ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, αποκάλυψε ότι το κονδύλι από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023 θα πάει για τις ζημιές της Θεσσαλίας.
Θυμίζουμε ότι ποσό 15.773.591 ευρώ έχει λάβει η χώρα μας για το 2023 από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ. Υπάρχει δυνατότητα η Ελλάδα να συμπληρώσει αυτή τη στήριξη της ΕΕ με εθνικά κονδύλια σε ποσοστό έως και 200%. Η κυβέρνηση δεν θέλησε να αυξήση το κονδύλι της ΕΕ με χρήματα από τον εθνικό προϋπολογισμό.
Η ενίσχυση δίνεται σε αγρότες που πλήττονται από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, υψηλό κόστος εισροών και από τις συνέπειες διαφόρων συναφών με το εμπόριο ζητημάτων (λόγω Ουκρανικού). Τα ποσά θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τέλος του 2023 για να μην υπάρχουν πρόστιμα.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023 (15,8 εκ. ευρώ) θα καταβάλλονται αποζημιώσεις σε παραγωγούς, των οποίων τα προϊόντα δεν ασφαλίζονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Αφορά: χοιρινά, ορνιθοειδή, κουνέλια, αρωματικές, ανθοκομικές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Να θυμίσουμε ότι η Ισπανία ανακοίνωσε ότι με το κονδύλι από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023 θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση, συνολικού ύψους 81 εκατομμυρίων ευρώ, πάνω από 71.000 παραγωγούς φρούτων και ξηρών καρπών.
Η Yara Ελλάς και η farmB® Digital Agriculture, ηγέτιδες εταιρείες στη θρέψη των καλλιεργειών και των ψηφιακών τεχνολογιών αντίστοιχα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν αναβαθμισμένες λύσεις γύρω από τη θρέψη των καλλιεργειών και τη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Η Yara ενσωματώνει μέρος των ψηφιακών της εφαρμογών στο ψηφιακό σύστημα της farmB δημιουργώντας ένα αναβαθμισμένο σύστημα που συνδυάζει όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας της farmB με τη βαθιά γνώση της Yara στη λίπανση των καλλιεργειών.
Για να είναι σε θέση να παράξει πιο αποτελεσματικά και βιώσιμα, ο αγροτικός τομέας χρειάζεται γνώσεις και δεδομένα υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας. Η ψηφιοποίηση της γεωργίας είναι γεγονός και θα αποτελέσει στο μέλλον, καθοριστικό παράγοντα βελτίωσης της παραγωγικότητας των καλλιεργειών.
Κάθε θρεπτικό στοιχείο μετράει
Το YaraFX INSIGHT είναι το λειτουργικό σύστημα της Yara που προσδιορίζει τις ανάγκες των καλλιεργειών σε θρεπτικά στοιχεία με βάση το προσδοκώμενο ύψος της παραγωγής, τη σύσταση και τη γονιμότητα των εδαφών. Οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν εύκολα στο σύστημα τις εδαφολογικές τους αναλύσεις και να υπολογίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη λίπανση των καλλιεργειών τους, διασφαλίζοντας ότι οι καλλιέργειες λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών την περίοδο που τα χρειάζονται.
Τα δεδομένα του YaraFX INSIGHT ενσωματώνονται αυτόματα στις λειτουργίες της farmB για τη δημιουργία χαρτών μεταβλητών δόσεων αζώτου και την εφαρμογή των κατάλληλων λιπασμάτων σε συγκεκριμένες εδαφικές ζώνες στον αγρό.
Σταδιακά το ψηφιακό σύστημα της farmB θα εμπλουτίζεται με περισσότερες τεχνολογίες της Yara που θα βελτιώνουν ακόμα περισσότερο τη διαχείριση της λίπανσης των καλλιεργειών όπως και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής, απαίτηση που έρχεται στο προσκήνιο από την εφαρμογή της στρατηγικής Farm to Fork της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πάνω από 71.000 Ισπανοί παραγωγοί φρούτων και ξηρών καρπών θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση συνολικού ύψους 81 εκατομμυρίων ευρώ.
Η έκτακτη βοήθεια αφορά την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος των Ισπανών παραγωγών λόγω της ξηρασίας και των συνθηκών που προκύπτουν από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και χρηματοδοτείται από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ.
Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου του 2023. Αφορούν καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων και ξηρών καρπών.
Σύμφωνα με το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας (MAPA), οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί έχουν προθεσμία 10 εργάσιμων ημερών (από 3 έως και 16 Νοεμβρίου) για να υποβάλουν αιτήσεις ενίσχυσης.
Σε αυτό το πακέτο ενισχύσεων δεν περιλαμβάνονται οι καλλιεργητές ρυζιού και βιομηχανικής ντομάτας, για τις οποίες θα υπάρξει νέα ανακοίνωση στήριξης, μέσα στο Δεκέμβριο, από άλλη πηγή χρηματοδότησης (αφορά κρατικές ενισχύσεις).
Ποσό 15.773.591 ευρώ έχει λάβει η χώρα μας για το 2023 από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ. Υπάρχει δυνατότητα η Ελλάδα να συμπληρώσει αυτή τη στήριξη της ΕΕ με εθνικά κονδύλια σε ποσοστό έως και 200%.
Η ενίσχυση δίνεται σε αγρότες που πλήττονται από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, υψηλό κόστος εισροών και από τις συνέπειες διαφόρων συναφών με το εμπόριο ζητημάτων (λόγω Ουκρανικού). Τα ποσά θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τέλος του 2023 για να μην υπάρχουν πρόστιμα.
Στο μεταξύ ο ΕΛΓΑ δίνει προκαταβολές αποζημιώσεων για τις θεομηνίες στην Θεσσαλία αλλά έχουμε ζημιές και σε άλλες περιοχές της χώρας μέσα στο 2023.
Ο κ. Θωμάς Δεληγιάννης, παραγωγός από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «πρέπει το ΥπΑΑΤ να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τα ποσά που έχουν χορηγηθεί φέτος στην χώρα μας από την Κομισιόν. Σίγουρα η ενίσχυση για το 2023 δεν θα είναι στα 72,7 ευρώ το στρέμμα αλλά λιγότερα. Όμως πρέπει να μάθουμε που και πότε θα καταβληθούν.
Όμως έχουμε και τις ζημιές το 2023 από τις παγωνιές του Μαρτίου και τις χαλαζοπτώσεις του Απριλίου και Μαΐου στην περιοχή. Μετά από τόσο καιρό ακόμη δεν έχουν βγει τα πορίσματα ζημιάς από τον ΕΛΓΑ. Για παράδειγμα εγώ από 13 στρέμματα με νεκταρίνια κατάφερα να συγκομίσω μόλις 3 τόνους. Ξέρουμε ότι δεν έχει κεφάλαια ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ αλλά μπορεί να χορηγήσει κάποιες προκαταβολές, όπως θα κάνει στην Θεσσαλία».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ κ. Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ρωτάμε το ΥπΑΑΤ με ποιο τρόπο αλλά και πότε θα καταβληθεί το φετινό κονδύλι από το αποθεματικό της ΕΕ. Πέρυσι είχε καταβληθεί μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.) του τομέα των οπωροκηπευτικών που υλοποιούσαν φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις. Ρωτάμε τι θα γίνει φέτος».
Θυμίζουμε ότι στις 4 Οκτωβρίου του 2022 είχαν οι πληρωθεί συνολικά 20.346 παραγωγοί της χώρας με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 26.234.891 ευρώ, που κατανεμήθηκε από το αποθεματικό κρίσης της Κομισιόν βάσει του Κανονισμού (2022/467), ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της Ουκρανικής κρίσης και να ενισχυθεί η στήριξη της παραγωγής στον αγροτικό τομέα, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ. Η ενίσχυση αφορούσε:
α) παραγωγούς μέλη Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) του τομέα των οπωροκηπευτικών που υλοποιούν δράσεις στο στόχο «Περιβάλλον» σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έτους 2022,
β) τους αμπελοκαλλιεργητές, οινοποιήσιμων αμπελώνων, των νησιών Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους
γ) τους βιο-καλλιεργητές επιτραπέζιου σταφυλιού και οινοποιήσιμων αμπελώνων, κορινθιακής σταφίδας και ξηρής σουλτανίνας σε όλη την χώρα.
Η συνολική επιλέξιμη έκταση το 2022 ήταν στα 360.860 στρέμματα, ενώ η ενίσχυση ανά επιλέξιμη έκταση ανήλθε σε 72,7 ευρώ το στρέμμα.
Νέο σχέδιο νόμου για τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η ΕΘΕΑΣ πραγματοποίησε συνάντηση, στις 7/11/2023, με σημαντικό αριθμό εκπροσώπων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, στην οποία συζητήθηκαν οι πολύπλευρες διαστάσεις του θέματος και τα επιμέρους προβλήματα των Συνεταιριστικών Οργανώσεων.
Οι εν λόγω συνεταιρισμοί βρίσκονται σε αδιέξοδο με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, που έχουν περιέλθει στην κατοχή Αγοραστών Πιστώσεων (Funds) λόγω της αδυναμίας, τόσο επικοινωνίας με εκπροσώπους για το ύψος των οφειλών, όσο και των τεράστιων καθυστερήσεων, που παρατηρούνται κατά τη διαδικασία διαπραγματεύσεων.
Όπως υποστηρίζει η ΕΘΕΑΣ σε επιστολή προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το θέμα αυτό δημιουργεί σωρεία προβλημάτων στη δραστηριότητα των υγιών και παραγωγικών Συνεταιρισμών, σε μια στιγμή μάλιστα που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για τη βιωσιμότητα των ίδιων των αγροτών ενόψει της πίεσης που δέχονται από το αυξημένο κόστος των εισροών παραγωγής, καθώς και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες είναι ότι μέρος της περιουσίας και των υποδομών τους που είναι δεσμευμένο, χρησιμοποιείται για να αντιστρατεύεται την προσπάθεια οργάνωσης και ανάπτυξης των Συνεταιρισμών.
Ειδικότερα πρέπει να εξεταστούν οι παρακάτω προτάσεις:
1. Οι υπερβολικοί τόκοι ανατοκισμού έχουν καταστήσει οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης αδύνατη για τα οικονομικά των Συνεταιρισμών και πρέπει να διαγραφούν.
2. Εφόσον από την οικονομική λειτουργία του συνεταιρισμού δεν μπορεί να γίνει εξυπηρέτηση του δανείου, αυτό να μπορεί να μειώνεται μέχρι το ύψος των διασφαλίσεων και το υπόλοιπο μέρος του δανείου να διαγράφεται.
3. Να γνωστοποιείται η μεθοδολογία υπολογισμού και κατά συνέπεια η διαδικασία καθορισμού του τελικού ύψους οφειλής του δανειολήπτη πράγμα που σήμερα δεν είναι εφικτό.
4. Η διάρκεια περιόδου εξόφλησης να είναι πάνω από 20 έτη, προκειμένου να καταστούν βιώσιμοι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.
5. Στη ρύθμιση να ενταχθούν και τα δάνεια που είναι υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως είναι των Συνεταιρισμών.
6. Οι οποιεσδήποτε εισπράξεις από την PQHπου αφορούν, είτε καταβολές προκαταβολής έναντι του χρέους, είτε εξόφληση διαταγών πληρωμής να θεωρηθούν ως προκαταβολή έναντι της οφειλής για να ενταχθεί ο Συνεταιρισμός στη ρύθμιση.
7. Είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή της PQH και των funds στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των χρεών, των οποίων η άρνηση μέχρι σήμερα, έχει οδηγήσει σε πλήρη αποτυχία τον εν λόγω θεσμό.
8. Να θεσμοθετηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο κανόνων των σχέσεων δανειοληπτών – servicers στη βάση των αρχών προστασίας των δανειοληπτών καλής πίστης και δίκαιης μεταχείρισης των δανειοληπτών.
9. Να θεσμοθετηθούν κίνητρα εξόφλησης των δανείων, όπως σημαντικές εκπτώσεις – κουρέματα κεφαλαίου, διαγραφή τόκων σε όλες τις περιπτώσεις ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης των δανειοληπτών, όπου αυτή θα λαμβάνεται υπόψη μαζί με άλλους κοινωνικούς παράγοντες για το ποσοστό της διαγραφής.
10. Να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης για επαναφορά σε προηγούμενη κατάσταση ήδη πλειστηριασθέντων (ειδικά των παραγωγικών ακινήτων) που έχουν πλειοδοτήσει τα ίδια τα funds και έχουν περιέλθει στην κυριότητά τους.
11. Το επιτόκιο ρύθμισης να είναι συνολικά 3,2% σταθερό για όλη την περίοδο.
12. Να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα αποζημίωσης δανειοληπτών για τη μέχρι σήμερα παράνομη, καταχρηστική συμπεριφορά των funds/Servicers απέναντι στους δανειολήπτες.
13. Να θεσπιστεί ανώτατο όριο κέρδους για τους servicers, που θα υπολογίζεται, αφού ληφθεί υπόψη το ποσό αγοράς των δανείων και το προτεινόμενο προς διευθέτηση ποσό, έτσι ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα αισχροκέρδειας.
14. Σε περίπτωση που το δάνειο ανήκει σε fund, τότε η ρύθμιση του δανείου με βάση την αξία αγοράς του από το fund να είναι προσαυξημένο με κάποιο λογικό ποσοστό, και όχι επί του αρχικού ύψους του δανείου που μεταβιβάστηκε στο fund.
15. Να είναι υποχρεωτική η αποδοχή της ρύθμισης που προκύπτει από το υπολογιστικό εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού από τα funds και την PQH.
Για τον πιστοποιημένο σπόρο στην καλλιέργεια του ρυζιού αναφέρεται σε επιστολή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ).
Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:
«Στο πλαίσιο της παρούσας επιστολής, θα θέλαμε να παρουσιάσουμε συνοπτικά τις θέσεις του Συνδέσμου μας, αναφορικά με ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια τον κλάδο για την καλλιέργεια του ρυζιού, και πιο συγκεκριμένα την υιοθέτηση της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου στην καλλιέργεια του.
Πολλές φορές, οι αναφορές στο συγκεκριμένο ζήτημα εγείρουν αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά των ρυζοπαραγωγών και των συλλογικών τους οργάνων, τις οποίες βέβαια κατανοούμε πλήρως, αλλά μέχρι ενός σημείου.
Ωστόσο, όλοι οι «κρίκοι» στην αλυσίδα αξίας για το Ελληνικό ρύζι, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η καλλιέργεια βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο και το καθοριστικό βήμα για την βιωσιμότητα της στη χώρα μας, είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα της πιστοποίησης και της ιχνηλασιμότητας που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ρυζιού, κάτι όμως που δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την χρήση πιστοποιημένου σπόρου και όλα τα οφέλη που αυτή επιφέρει.
Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα τελευταία χρόνια που διεξάγεται η σχετική συζήτηση, το μόνιμο και ουσιαστικά μοναδικό επιχείρημα έναντι στην υιοθέτηση της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου στο ρύζι, δεν είναι άλλο από την αύξηση του κόστους για τον παραγωγό.
Η υιοθέτηση όμως αυτής της άποψης, αποπροσανατολίζει την ουσία της συζήτησης που δεν είναι άλλη από τα αδιαμφισβήτητα οφέλη που τόσα χρόνια έχει επιφέρει στον ρυζοκαλλιεργητή, η χρήση των νέων βελτιωμένων ποικιλιών και προσφάτως η χρήση νέων ποικιλιών με τη δυνατότητα διαχείρισης στο μεγαλύτερο πρόβλημα της καλλιέργειας που είναι το κόκκινο ρύζι.
Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε εάν ο παράγοντας κόστος είναι άραγε τόσο ανυπέρβλητος σε σχέση με το όφελος που οι ποικιλίες αυτές ανταποδίδουν. Ας μην λησμονούμε ότι οι νέες βελτιωμένες ποικιλίες στο ρύζι, όπως και σε κάθε καλλιέργεια άλλωστε, είναι το αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας γενετιστών και αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των επιχειρήσεων του τομέα, οι οποίες προχωρούν σε τεράστιες επενδύσεις, προκειμένου να βελτιώσουν και να εξελίξουν νέες ποικιλίες στο ρύζι, με απώτερο πάντα σκοπό κερδισμένος να είναι σε κάθε περίπτωση και ο παραγωγός.
Οι μελέτες των τελευταίων 20 ετών έχουν αποτυπώσει ότι το 50% της αύξησης της παραγωγής που σημειώθηκε σε όλες τις καλλιέργειες οφείλεται στο γενετικό υλικό και η συμβολή του αναμένεται να ανέλθει στο 80-85% εξαιτίας και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη εγκρίνονται για κυκλοφορία 3.500 νέες ποικιλίες μέσα σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο συγκριτικών δοκιμών, με σεβασμό στον δημιουργό της ποικιλίας, καθώς χιλιάδες παραγωγοί επωφελούνται από την εξέλιξη και την καινοτομία στο γενετικό υλικό.
Συνεπώς, όσοι κατά καιρούς εκφράζονται με μοναδικό σκεπτικό την αύξηση του κόστους που θα επιφέρει για τον παραγωγό η χρήση του πιστοποιημένου σπόρου στο ρύζι, δεν έχουν προφανώς αντιληφθεί τις επιπτώσεις που θα έχει στους Έλληνες ρυζοπαραγωγούς ο ενδεχόμενος αποκλεισμός τους από την εξέλιξη και την καινοτομία στο νέο γενετικό υλικό. Έχουν άραγε αναλογιστεί την μελλοντική τους ευθύνη απέναντι στην ίδια την καλλιέργεια και τον διαρκώς αυξανόμενο κίνδυνο αφανισμού της, εξαιτίας της αδυναμίας διαχείρισης του κόκκινου ρυζιού; Σε επίρρωση των ανωτέρω, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είμαστε η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που ουσιαστικά απαξίωσε την πρώτη τεχνολογία διαχείρισης του κόκκινου ρυζιού και τώρα ρισκάρουμε να επαναλάβουμε το ίδιο και με τη νέα τεχνολογία που ήδη ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε όλες τις Ρυζοπαραγωγικές χώρες.
Πρόσφατα, η γειτονική μας Ιταλία υπερψήφισε διάταξη σύμφωνα με την οποία καθίσταται υποχρεωτική πλέον η χρήση μιας ελάχιστης ποσότητας πιστοποιημένου σπόρου προκειμένου ο ρυζοπαραγωγός να λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Μάλιστα η ποσότητα αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με την τεχνολογία που αξιοποιεί η κάθε κατηγορία πολλαπλασιαστικού υλικού. Δυστυχώς λοιπόν διαπιστώνεται για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας παραμένει «ουραγός» στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην καλλιέργεια του ρυζιού μέσα από τον πιστοποιημένο σπόρο.
Συνεπώς αναρωτιόμαστε εύλογα τί θέλουμε τελικά για το Ελληνικό ρύζι; Μπορούμε να λέμε ναι στη νέα τεχνολογία, ναι στις νέες ποικιλίες, αλλά στην πράξη να καταστρατηγούμε αυτή την στρατηγική, αναπαράγοντας μόνοι μας τον πολύχρονο και πολυέξοδο κόπο του βελτιωτή;
Είμαστε πεπεισμένοι ως ΣΕΠΥ ότι η πλειοψηφία των Ρυζοκαλλιεργητών δεν ασπάζεται αυτή την πρακτική. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί, ως η χώρα με την ανυπαρξία οποιουδήποτε κανονιστικού πλαισίου ως προς τη χρήση πιστοποιημένου σπόρου στο ρύζι και ως εκ τούτου υφίσταται απροθυμία σοβαρών οίκων του εξωτερικού να επιτρέψουν την διακίνηση του νέου τους γενετικού υλικού στη χώρα μας, καθώς γνωρίζουν ότι ύστερα από την πρώτη πώληση των ποικιλιών τους, θα αρχίσει η ανεξέλεγκτή αναπαραγωγή τους!
Είναι απολύτως βέβαιο ότι σταδιακά θα μας αποκόψουν από κάθε νέο γενετικό υλικό με αποτέλεσμα η παραγωγή ρυζιού της χώρας μας να μην μπορεί να παρακολουθήσει τις νέες τάσεις και τις καινοτομίες στο γενετικό υλικό!
Και εδώ είναι το πραγματικό «σταυροδρόμι» για την καλλιέργεια του ρυζιού στη χώρα μας, αλλά και ταυτόχρονα η μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται και ως ΣΕΠΥ σε αυτό θα εστιάσουμε, καθώς για τα μέλη μας είναι προτεραιότητα η ανίχνευση ευκαιριών και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας στον τόπο μας.
Επιπρόσθετα των όσων παραπάνω αναφέρθηκαν, η χρήση πιστοποιημένου σπόρου και η θέσπιση κανόνων στην χρήση πιστοποιημένου σπόρου θα ενισχύσει την τοπική σποροπαραγωγή, θα ενισχύσει ποικιλοτρόπως τον παραγωγό, την παραγωγή αλλά και τη μεταποίηση, με αποτέλεσμα τα παρακάτω ενδεικτικά αναφερόμενα σημαντικά οφέλη:
- Ο παραγωγός θα έχει διαφοροποιημένη τιμή σε ότι σποροπαράγει, καθώς θα ενισχύεται από τις σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις για τις επιπλέον καλλιεργητικές φροντίδες που ίσως χρειαστεί να προσθέσει στον τρόπο διαχείρισης της καλλιέργειας.
- Η μεταποίηση θα μπορεί να ταξινομεί καλύτερα το παραγόμενο προϊόν, να δημιουργεί κατηγορίες εμπορίας και ανάλογες τιμές.
- Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα αξίας θα μπορούν να συνάπτουν συμφωνητικά παραγωγής μεταξύ τους για την παραγωγή τελικών προϊόντων με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
- Θα μπορούν να εφαρμόζονται συστήματα Ιχνηλασιμότητας και καταγραφής όλων των γεωργικών πρακτικών (απαιτήσεις eco schemes).
- Θα δίνεται η δυνατότητα εξαγωγής δεικτών παραγωγής, αποτυπώματος άνθρακα και πιστοποιήσεων (Green deal & farm to fork strategy).
- Η αυξημένη χρήση πιστοποιημένου σπόρου σε άλλες χώρες και η δυσκολία εύρεσης χωραφιών “καθαρών” από κόκκινο ρύζι, εκδηλώνεται ήδη με ζήτηση προς τα μέλη μας για τη δυνατότητα εγχώρια παραγωγής ρυζιού προς εξαγωγή.
Συνεπώς ας αναλογιστούμε όλοι μας, ποιο είναι το όφελος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και ποια είναι η στρατηγική μας πρόταση έναντι του παραγωγού και της καλλιέργειας;
Είναι η απολύτως λογική χρηματική επιβάρυνση για την αγορά πιστοποιημένου σπόρου με όλα τα οφέλη της ποικιλιακής καθαρότητας, της φυτοϋγειας, της νέας τεχνολογίας, της ιχνηλασιμότητας, της ταυτότητας στο τελικό προϊόν και παράλληλα η ευκαιρία μεταφοράς όγκου σποροπαραγωγής στην χώρα μας ή είναι η παραμονή μας στην ανεξέλεγκτη και χωρίς καμία αδειοδότηση, χρήση ιδιοπαραγόμενου σπόρου ρυζιού με απουσία φυτοϋγειονομικου ελέγχου που συνεπάγεται διασπορά παθογόνων με επιπτώσεις στην ποιότητα και ταυτότητα του τελικού προϊόντος;
Αν όλα τα παραπάνω αγνοηθούν, τίθεται πλέον σε ρίσκο η ίδια η καλλιέργεια, κάτι που τα μέλη μας δεν είναι δυνατό να το αποδεχθούν! Ο σπόρος είναι πόρος, είναι επένδυση, είναι η πιο βασική απόφαση, είναι το αρχικό κεφάλαιο της καλλιέργειας.
Το παράδειγμα του βαμβακιού είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση και παρακίνηση!».
Την αύξηση, κατά 30 εκατ. ευρώ, των πόρων του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ), αποφάσισαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης και ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.
Η αύξηση των 30 εκατ. ευρώ είναι επί πλέον των 10 εκατ. που είχε αποφασιστεί πρόσφατα. Κρίθηκε δε, αναγκαία ύστερα από το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε για συμμετοχή, με στόχο πάντα, την απρόσκοπτη στήριξη των αγροτών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων.
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ), από την έναρξη λειτουργίας του τον Φεβρουάριο του 2023 προσέλκυσε το ενδιαφέρον της αγοράς με αποτέλεσμα οι αρχικά διαθέσιμοι πόροι ύψους 21,5 εκ. € να εξαντληθούν σε λιγότερο από έξι μήνες.
Οι ωφελούμενοι του ΤαΜιΔΑΕ είναι επαγγελματίες αγρότες, νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα την γεωργία, νέοι γεωργοί ενταγμένοι στην δράση 6.1,αναγνωρισμένα συλλογικά σχήματα αγροτών και μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με τελικό προϊόν γεωργικό.
Το Ταμείο παρέχει δάνεια από 3.000 € έως 25.000 € με χρόνο αποπληρωμής από 2 έως 5 έτη, ενώ ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο ο χρόνος αποπληρωμής να επιμηκυνθεί σε 7 έτη με σκοπό την διευκόλυνση των ωφε-λούμενων του Ταμείου.
Σε κάθε δάνειο το 50% χορηγείται από το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου και είναι άτοκο και το υπόλοιπο 50% από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.
Επί πλέον, το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου παρέχει επιδότηση επιτοκίου διάρκειας δύο ετών για το τμήμα του δανείου που παρέχεται από τις τράπεζες. Τα ανωτέρω έχουν σαν αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι να έχουν μηδενικό επιτόκιο για τα δυο πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου τους και για το υπόλοιπο διάστημα να έχουν επιτόκιο μόνο για το 50% του συνολικού τους δανείου δηλαδή για εκείνο το μέρος του στο οποίο συμμετέχει η τράπεζα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΤαΜιΔΑΕ θα ανέλθει πλέον σε 61,5 εκ. €.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε: «η κυβέρνηση συνεχίζει με σταθερά βήματα να στηρίζει τους αγρότες με στόχο τη μετάβαση από την οικογενειακή εκμετάλλευση στην επαγγελματική - επιχειρηματική εκμετάλλευση. Υλοποιώντας την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και εξέλιξή του σε βασικό πυλώνας της οικονομίας της χώρας μας, προσφέρουμε κάθε δυνατότητα στους παραγωγούς μας για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, είναι ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια κάθε επαγγελματία αγρότη που του εξασφαλίζει ρευστότητα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, στηρίζοντάς τους όχι με συνθήματα και λόγια αλλά με έργα, με πράξεις, δίνοντάς τους προοπτική, ασφάλεια και σιγουριά».
Την Τρίτη, 24 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου με την συμμετοχή του Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ (Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας) και της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Αγροτών, για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή με τις πλημμύρες, την ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών και τον συντονισμό της δράσης σε Πανθεσσαλικό επίπεδο.
Όπως αναφέρει η ΕΟΑΣΝΛ, «εκτιμήσαμε ότι 2 σχεδόν μήνες μετά τις πλημμύρες υπάρχει στασιμότητα και μεγάλη καθυστέρηση να δοθεί οικονομική ενίσχυση και λύσεις από την Κυβέρνηση για την στήριξη των πλημμυροπαθών χωριών, αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων.
Δεν υπάρχει ενημέρωση και χρονοδιάγραμμα για τα απαραίτητα έργα ώστε να υπάρχει απορροή των λιμναζόντων νερών στην περιοχή της λίμνης Κάρλας και να αποστραγγιστούν τα χωράφια που είναι πλημμυρισμένα. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα υπήρχε χρονοδιάγραμμα από τους Ολλανδούς εμπειρογνώμονες σε 4 εβδομάδες, το χρονικό διάστημα παρήλθε χωρίς καμιά εξέλιξη.
Μετά την ανακοίνωση των ποσών προκαταβολών, που έγινε 11 Οκτωβρίου, από τον κ. Αυγενάκη, στην Λάρισα, θέσαμε ερωτήματα και ζητήσαμε διευκρινίσεις για μια σειρά ζητήματα. Επίσης ζητήσαμε να υπάρχει ανακοίνωση του ποσού με το οποίο θα αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% της ζημιάς σε παραγωγή και εξοπλισμό. Καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από το Υπουργείο ως τώρα και αυτό εντείνει τις ανησυχίες μας αφού είναι ξεκάθαρο ότι ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει στο 100% την ζημιά αλλά πολύ λιγότερο.
Η πλειοψηφία των αγροτών δεν έχει λάβει τα 2.000 € μέσω του ταμείου αρωγής, ελάχιστοι τα έχουν εισπράξει, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι το σύστημα δεν δέχεται καν αιτήσεις από αγρότες που έχουν ως αποκλειστικό εισόδημα γεωργικές δραστηριότητες. Υπάρχουν επίσης πληγέντες σε χωριά που δεν έχουν λάβει τα 6.600 € δύο μήνες μετά.
Συζητήσαμε και αποφασίσαμε ότι πρέπει να υπάρχει πανθεσσαλικός συντονισμός ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας μας. Θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ομοσπονδιών και Επιτροπών Αγώνα της Θεσσαλίας τις επόμενες ημέρες ώστε να καταλήξουμε σε συντονισμένες δράσεις και κινητοποιήσεις.
Την ερχόμενη Τρίτη, 31 Οκτωβρίου, θα γίνει εκ νέου σύσκεψη στον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου στις 7.30μμ ώστε να επικαιροποιήσουμε το πλαίσιο αιτημάτων και να το καταθέσουμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς, Κυβέρνηση, Κόμματα, Περιφέρεια, Δήμους. Επίσης θα συζητηθεί ένα άμεσο πρόγραμμα ανάληψης πρωτοβουλιών ώστε να πιέσουμε για να υπάρχουν εξελίξεις και λύσεις προς όφελος μας.
Καλούμε τους αγρότες σε αγωνιστική εγρήγορση. Η απόφαση της σύσκεψης ήταν να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα εφόσον τα αιτήματα μας δεν ικανοποιηθούν. Πρέπει να το πιστέψουμε και να το κάνουμε πράξη ότι με τους αγώνες μας θα αναγκάσουμε την Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας. Ξέρουμε ότι τα χρήματα υπάρχουν, η Κυβέρνηση να τα δώσει για την επιβίωση μας και όχι στους επιχειρηματίες! Δίνουμε κυριολεκτικά αγώνα επιβίωσης από τον οποίο δεν μπορεί να λείπει κανείς και δεν περισσεύει κανείς.
Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν στην συναυλία ενίσχυσης των πλημμυροπαθών που διοργανώνεται από το Ε.Κ. Λάρισας και τον Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, την Κυριακή 29, Οκτωβρίου και ώρα 6 μ.μ., στο ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ στην Λάρισα».
Λύση στο πρόβλημα της ενίσχυση των 2.000 ανά αγροτική εκμετάλλευση και 4.000 ευρώ (κτηνοτρόφοι) στους πλημμυροπαθείς ήρθε να δώσει τροποποιητική απόφαση που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Μέχρι σήμερα το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης για πρώτη αρωγή δεν το εισέπρατταν όλοι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, δεν μπορούσαν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα όσοι διαθέτουν παροχή υπηρεσιών (δηλαδή είναι ψεκαστές κ.α.) και φαίνεται ότι έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Επίσης πρόβλημα αντιμετώπιζαν και όσοι έχουν φωτοβολταϊκό σύστημα net metering.
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι αποφασίστηκε η ενίσχυση πρώτης αρωγής να καταβληθεί ανά επιχείρηση και όχι ανά φυσικό πρόσωπο. Αυτό σημαίνει ότι την ενίσχυση θα την λάβουν όχι μόνο οι κατά επάγγελμα αγρότες (όπως ήταν η αρχική απόφαση) αλλά και οι ετεροεπαγγελματίες.
Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση θα καταβληθεί στους αγρότες μετά από τη διασταύρωση που θα γίνει με τη δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ. Δηλαδή αν δεν έχει κάνει δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ δεν θα πάρει τα χρήματα της πρώτης αρωγής.
Οι πληρωμές των 4.000 και 2.000 ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους θα ξεκινήσουν από σήμερα Τρίτη (24/10) το απόγευμα.
Κροατία και Σλοβενία, με την υποστήριξη της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας, κατέθεσαν αίτημα για ad hoc αποζημιώσεις, που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, το οποίο συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη (23 και 24 Σεπτεμβρίου 2023), στο Λουξεμβούργο.
Όπως αναφέρουν υπάρχει ανάγκη για μια νέα προσέγγιση που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να κατευθύνουν οικονομική βοήθεια σε όσους αγρότες την χρειάζονται περισσότερο τη δεδομένη στιγμή με αποτελεσματικό, γρήγορο και ευέλικτο τρόπο, χωρίς περιττούς διοικητικούς και διαδικαστικούς περιορισμούς. Ως εκ τούτου, προτείνουν τη δημιουργία μιας παρέμβασης στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ (ΣΣΠ) που θα διασφαλίζει τη δυνατότητα «ad hoc» μηχανισμού οικονομικής στήριξης σε περίπτωση κρίσης. Ζητάνε η στήριξη να ανέλθει στο 2% (μέγιστο ποσοστό) του κονδυλίου του κάθε Στραηγικού Σχεδίου. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν εθνική πρόσθετη συγχρηματοδότηση («συμπληρωματικά») ύψους 200% στο ποσό της κοινοτικής στήριξης. Αυτό το μέτρο ζητούν να είναι εθελοντικό για τα κράτη μέλη.
Στο πρόγραμμα του Συμβουλίου, επίσης, περιλαμβάνεται συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τα εξής θέματα:
- Πρόγραμμα Εργασιών Επιτροπής 2024 για την προώθηση αγροδιατροφικών προϊόντων.
- Κανονισμός σχετικά με την πιστοποίηση των απορροφήσεων άνθρακα: Γεωργικές και δασοκομικές πτυχές.
- Οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα - πτυχές που σχετίζονται με τα τρόφιμα.
- Προετοιμασία της ετήσιας συνόδου ICCAT (Διεθνής επιτροπή για τη διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού).
- Κανονισμός του Συμβουλίου σχετικά με τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων στη Βαλτική Θάλασσα για το 2024.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.
Κατοχυρώθηκε το έργο: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα» στην κοινοπραξία Neuropublic – ΟΤΕ – ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΕ, έναντι του συνολικού ποσού 33,7 εκατ. ευρώ.
Το κριτήριο ανάθεσης του έργου, σύμφωνα με την απόφαση, έγινε με την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. Βέβαια τώρα θα πρέπει να υπάρξει και απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο.
Θυμίζουμε ότι το έργο επί ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε την εγκατάσταση 6.500 επίγειων σταθμών στις 13 περιφέρειες της χώρας αλλά ακυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η οριστική παραλαβή του έργου θα γίνει με την σύνταξη Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής από αρμόδια Επιτροπή, που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με χρηματοδότηση της ΕΕ - NextGeneration EU.
Αφορά στη δημιουργία μίας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα, η οποία θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης και θα επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων και ενημερώσεων για τα αγροτεμάχια ανοικτών καλλιεργειών με αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών. Ουσιαστικά η πλατφόρμα αυτή θα αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα για την εφαρμογή πολιτικών ψηφιακού μετασχηματισμού σε Ελληνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα κύρια δομικά στοιχεία του συνολικού συστήματος θα είναι οι Σταθμοί Συλλογής Δεδομένων, οι οποίοι θα συνιστούν το δίκτυο συλλογής ατμοσφαιρικών και εδαφικών παραμέτρων, τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, τα Δορυφορικά Δεδομένα Τηλεπισκόπησης και Παρατήρησης και τα Κέντρα Διανομής και Υποστήριξης, ενώ το σύνολο του λογισμικού που θα τροφοδοτείται από τα δεδομένα που συλλέγονται και θα ενσωματώνει την απαιτούμενη επιχειρησιακή λογική του συστήματος, θα συνιστά την Πλατφόρμα Λογισμικών Ευφυούς Γεωργίας, μέσω της οποίας θα παρέχονται οι υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας. Υπουργείο Ευθύνης του έργου είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο ΑγροΤύπος είχε αναφέρει από την πρώτη στιγμή τις επιφυλάξεις του για το συγκεκριμένο διαγωνισμό. Η δημόσια διαβούλευση ήταν προσχηματική και επί της ουσίας η διακύρηξη δεν είχε καμιά αλλαγή σε σχέση με το αρχικό κείμενο της διαβούλευσης.
Στον τρόπο εφαρμογής του έργου έχουμε δύο αντιφάσεις. Η πρώτη αντίφαση αφορά την μη ρητή αναφορά και δέσμευση του έργου ότι θα οδηγήσει σε ανοικτά δεδομένα σε δημόσιο κυβερνητικό νέφος για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Αντίθετα προκρίνεται λύση στην οποία οι ανάδοχοι θα ζητούν αμοιβή για τα δεδομένα που θα συλλέξουν με δημόσια χρηματοδότηση.
Ουσιαστικά η απόφαση προτάσσει ένα ιδιωτικό νέφος, συγκεκριμένων συμφερόντων και αποτελεσμάτων στην εξέλιξη του πρωτογενή τομέα στην χώρα. Δηλαδή επαναλαμβάνονται τα προβλήματα του παρελθόντος με το «κλειστό ΟΣΔΕ». Δεν υπήρξε καμιά απάντηση από τον τότε υπουργό κ. Πιερρακάκη γιατί δεν επιλέγεται το κυβερνητικό νέφος για αυτό το έργο.
Η δεύτερη αντίφαση αφορά δύο υποσυστήματα που περιέχονται στο έργο ατεκμηρίωτα και αφορούν τις επιδοτήσεις (ΟΠΕΚΕΠΕ) και τις αποζημιώσεις από καιρικά φαινόμενα (ΕΛΓΑ). Επιχειρείται με αυτόν τον τρόπο, τεχνηέντως, αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των αγροτών και αύξηση της γραφειοκρατίας.
Διαβάστε την απόφαση του διαγωνισμού (εδώ)
H Bayer Ελλάς, πιστή στη δέσμευσή της για καινοτομία σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της και αναγνωρίζοντας τη δύναμη της συνεργασίας απέναντι στις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις, ανακοινώνει την έναρξη του νέου κύκλου του προγράμματος Level-up που πραγματοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά, ανανεωμένο σε Level-up| G4A.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2021 για υποστήριξη και συμβουλευτική νεοφυών επιχειρήσεων, διαφορετικής ωριμότητας, έχοντας ως κύριο στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών σε βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να αναπτυχθούν είτε οργανικά είτε μέσω της εξασφάλισης χρηματοδότησης. Ήδη από το 2022, το πρόγραμμα ενισχύθηκε περαιτέρω και από την Bayer AG μέσω του προγράμματος Ανοικτής Καινοτομίας G4A.
Το ανανεωμένο πρόγραμμα Level-up|G4A, περιλαμβάνει δύο βασικούς άξονες:
α. Το Level-up |G4A Incubator: Ο άξονας αυτός αφορά σε πανεπιστημιακές ομάδες και ομάδες ερευνητών από τους κλάδους της Υγείας και της Αγροδιατροφής, που θέλουν να εξελίξουν μία καινοτόμο ιδέα ή έργο σε επιχειρηματική πρόταση και
β. Το Level-up|G4A Accelerator που αφορά σε νεοφυείς επιχειρήσεις της βιομηχανίας της Υγείας και της Γεωργίας, οι οποίες βρίσκονται σε pre-seed/ Seed επίπεδο
Μέχρι σήμερα, 14 νεοφυείς επιχειρήσεις από τον χώρο της υγείας και της αγροδιατροφής έχουν ολοκληρώσει τους δύο κύκλους του προγράμματος, έχοντας έρθει σε επαφή με σημαντικούς εταίρους του οικοσυστήματος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Για τον νέο κύκλο, θα επιλεχθούν maximum 10 υποψήφιοι για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, προερχόμενοι και από τους δύο άξονες του προγράμματος. Μία είναι η βασική προϋπόθεση: οι υποψήφιοι να καταθέσουν μία ιδέα ή ένα προϊόν που απαντά στις ακόλουθες 5 προκλήσεις:
- Διαχείριση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου
- Διαχείριση των διαταραχών όρασης που οφείλονται σε εκφυλιστικές νόσους της ωχράς κηλίδας
- Πρόληψη και διαχείριση του καρκίνου του προστάτη
- Εφαρμογές και εργαλεία που υποστηρίζουν την Αναγεννητική Γεωργία
- Εκπαίδευση και ενημέρωση των παραγωγών στις νέες τάσεις
Δείτε λεπτομερείς περιγραφές των προκλήσεων εδώ.
Οι ανάγκες των νεοφυών επιχειρήσεων και των ομάδων θα καλυφθούν μέσω των ολοκληρωμένων υπηρεσιών που προσφέρει το πρόγραμμα Level-up | G4A. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα παρέχει δωρεάν πρόσβαση στους συμμετέχοντες τις ακόλουθες υπηρεσίες:
- Mentoring από εξειδικευμένα, υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, με εμπειρία στον χώρο της Υγείας και της Γεωργίας.
- Συμβουλευτική από στελέχη της εταιρείας, ώστε η νεοφυής επιχείρηση ή η ομάδα να αποκτήσει επιπλέον εφόδια αν και εφόσον συμμετάσχει σε διεθνή διαγωνιστικά προγράμματα της Bayer (όπως το G4A) ώστε να αποτελέσει υποψήφιο συνεργάτη της εταιρείας τοπικά ή σε περιφερειακό επίπεδο.
- Συμμετοχή σε τρίωρα σεμινάρια και ανοικτές συζητήσεις πάνω σε σημαντικά θέματα, όπως η ανεύρεση χρηματοδότησης, η κατάρτιση επιχειρηματικού πλάνου, το branding, τον στρατηγικό σχεδιασμό και τη διαμόρφωση επιτυχημένης ομάδας.
Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ξεκινά στις 16 Οκτωβρίου 2023 και θα ολοκληρωθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2023. Η έναρξη του τρίτου κύκλου του προγράμματος είναι τον Ιανουάριο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου. Κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος Level-up|G4A Accelerator, μία από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετείχαν, θα επιλεχθεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, για να λάβει χρηματικό έπαθλο.
H κυρία Σόνια Μουσαβερέ, Επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας της Bayer Ελλάς και Υπεύθυνη του προγράμματος Level-up|G4A για την Ελλάδα δήλωσε σχετικά: «Η Bayer Ελλάς, μια εταιρεία με ηγετική θέση στους τομείς της Υγείας και της Γεωργίας, στέκεται πάντα αρωγός σε καινοτόμα επιχειρηματικά εγχειρήματα που θέτουν ισχυρές βάσεις για το μέλλον. Η εταιρεία ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων ιδεών, που μας φέρνουν πιο κοντά στο όραμα μας Υγεία και Τροφή για όλους. Το πρόγραμμα Level-up | G4A έρχεται να προσφέρει τα εφόδια εκείνα που χρειάζονται για ανάπτυξη και συνεχή εξέλιξη, τόσο των νεοφυών επιχειρήσεων, όσο και των εξαιρετικών ερευνητικών ομάδων της χώρας μας, ώστε να αναδειχθεί περισσότερο το Ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Άλλωστε, για να ανταποκριθούμε σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, χρειαζόμαστε καινοτόμες λύσεις και αυτές μπορούν να επιτευχθούν, μόνο μέσω της ουσιαστικής και αποτελεσματικής συνεργασίας.»
Ένα business to business πρότυπο το οποίο παρέχει ανεξάρτητη αξιοπιστία στην εξέλιξη των πρακτικών αναγεννητικής γεωργίας για την υποστήριξη των προσδοκιών της αλυσίδας εφοδιασμού.
Η FoodChain ID, ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους παρόχους ασφάλειας τροφίμων, βιωσιμότητας και πιστοποίησης προϊόντων, ανακοινώνει σήμερα ένα νέο παγκόσμιο πρότυπο για την πιστοποίηση αναγεννητικών γεωργικών πρακτικών με σκοπό την υποστήριξη των αγροτών και των πελατών τους στο ταξίδι προς μια πιο βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού.
Το πρότυπο Αναγεννητικής Γεωργίας της FoodChain ID είναι ένα ανεξάρτητο, παγκόσμιο, πρότυπο πιστοποίησης από επιχείρηση σε επιχείρηση για κάθε τύπο γεωργίας, συμβατική ή βιολογική, που ενσωματώνει περιβαλλοντικά στοιχεία και απαιτήσεις αναγεννητικής γεωργίας για την υγεία του εδάφους και τη διαχείριση της γης.
Το νέο πρότυπο, το οποίο δημιουργήθηκε από την COSMOCERT Α.Ε., μια εταιρεία του ομίλου FoodChain ID, σε συνεργασία με γεωπόνους, αγρότες, ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς φορείς σύμφωνα με τις αρχές του ISO 17065, εφαρμόζεται σε τρόφιμα ή άλλα γεωργικά προϊόντα. Προσφέρει επίπεδα πιστοποίησης από "υπό μετατροπή" έως "full expert" αναγεννητικών αρχών, επιτρέποντας στους αγρότες να προχωρήσουν στο ταξίδι τους προς πιο αναγεννητικές πρακτικές.
Η Αναγεννητική Γεωργία στοχεύει να εξασφαλίσει υγιή εδάφη, να αυξήσει τη βιοποικιλότητα, να αποκαταστήσει την ισορροπία των οικοσυστημάτων και να μετριάσει την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στους γεωργούς να δημιουργήσουν μια βιώσιμη επιχείρηση. Όσοι ασκούν Αναγεννητική Γεωργία επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τις μηχανικές εργασίες και τη χρήση εισροών, όπως τα φυτοφάρμακα, που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο έδαφος, την οργανική ύλη, τα υδάτινα συστήματα και τους ζωντανούς οργανισμούς.
"Το νέο μας πρότυπο Αναγεννητικής Γεωργίας είναι το πιο πρόσφατο ορόσημο στη μακρά ιστορία της FoodChain ID για την υποστήριξη μιας διαφανούς και βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων", σχολιάζει ο Dr. Chetan Parmar, SVP Τεχνικών Υπηρεσιών της FoodChain ID για την Ευρώπη και την Ασία. "Εκτός από την παροχή διαφάνειας στην εφοδιαστική αλυσίδα και την ευελιξία του ελέγχου με άλλα πρότυπα ή συστήματα πιστοποίησης, ο κλιμακωτός χαρακτήρας του προτύπου προσφέρει στους αγρότες αναγνώριση καθώς προχωρούν προς την πλήρη αναγεννητική πρακτική".
"Καθώς η βιομηχανία τροφίμων διερευνά νέους τρόπους για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας έναντι της κλιματικής αλλαγής, η Αναγεννητική Γεωργία θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού και στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της γεωργίας", προσθέτει ο Κώστας Διαμαντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της COSMOCERT. "Αυτό το νέο παγκόσμιο πρότυπο πιστοποίησης θα βοηθήσει στην προετοιμασία των αγροτών για τις εισερχόμενες πρωτοβουλίες καθώς το σύστημα τροφίμων κινείται προς την κατεύθυνση του περιορισμού CO2 - για παράδειγμα, η αγορά credits CO2- ενώ παράλληλα θα επεκτείνει τις αναγεννητικές μεθόδους καλλιέργειας για το καλό τόσο των ανθρώπων όσο και του πλανήτη".
Το πρότυπο Aναγεννητικής Γεωργίας της FoodChain ID εφαρμόζεται σε μεμονωμένους παραγωγούς ή ομάδες παραγωγών στο πλαίσιο οποιουδήποτε γεωργικού συστήματος, καθώς και σε παραγωγικές και εμπορικές εταιρείες σε επίπεδο ιχνηλασιμότητας.
Κατάθεση ερώτησης από τον ανεξάρτητο βουλευτή, Κωνσταντίνο Φλώρο, για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας και την ανακοίνωση του ΣΕΚ που αναφέραμε σε σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου.
Όπως επισημαίνει ο βουλευτής, «με μια ανακοίνωση κανονικό καταπέλτη εναντίον της κυβέρνησής σας εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), τόσο για την ολιγωρία με τις αποζημιώσεις, όσο για τα γενικόλογα και τις ανακρίβειες για τους όρους που αυτές θα δοθούν.
Στην ανακοίνωση τέθηκε και μια σειρά πολύ σοβαρών ζητημάτων που καλείστε να απαντήσετε με πράξεις.
Επειδή δεν έχουμε δει και τον καλύτερο δείκτη αποτελεσματικότητας από τη ΝΔ - οι πλημμυροπαθείς δύο χρόνια μετά περιμένουν ακόμα τις πετσοκομμένες αποζημιώσεις του ΙΑΝΟΥ - και επειδή είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με το θέμα καθώς αφορά πολίτες της περιφέρειας που εκλέγομαι, ζητώ την άμεση λύση των προβλημάτων των κτηνοτρόφων και όχι μόνο, που επλήγησαν από τις πλημμύρες.
Ερωτάται λοιπόν ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Τα ζώα που χάθηκαν ήταν ζώα έτοιμα να μπούνε στην παραγωγή, εσείς λέτε ότι θα αποζημιώσετε μόνο τα ζώα, η παραγωγή που χάθηκε πως θα αποζημιωθεί;
2) Τι τιμή κόστους ανά ζώο θα επιδοτήσετε;
3) Η επιδότηση ζωικού κεφαλαίου θα δοθεί μετά τον Μάρτιο, μέχρι τότε πως θα αναδιοργανωθεί ο πρωτογενής τομέας; Πως θα ζήσουν οι κτηνοτρόφοι; Πιστεύετε ότι με 4.000 ευρώ μια οικογένεια που έχασε τα πάντα μπορεί να περάσει χειμώνα και να επιβιώσει 6 μήνες;
4) Πώς θα αποζημιωθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός με ποια κριτήρια με τι ποσοστό;
5) Οι ζωοτροφές που χάθηκαν δεν αναφέρονται πουθενά, αυτό το κομμάτι θα αποζημιωθεί και θα επιδοτηθεί ανάλογα;
6) Έχετε παγώσει πλειστηριασμούς και τραπεζικές διεκδικήσεις για δύο μήνες, δηλαδή μέχρι τον Νοέμβριο. Μετά τι γίνεται;».
Η 13η Οκτωβρίου -Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων- αποτελεί το εφαλτήριο, για την ανάδειξη του ρόλου των Λιπασμάτων στη θρέψη του παγκόσμιου πληθυσμού και στην εξασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας των τροφίμων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ).
Οι ολοένα και αυξανόμενες προκλήσεις που βιώνουμε, επιβεβαιώνουν τη σημασία της γεωργίας και του αγροδιατροφικού τομέα. Την ίδια στιγμή, αναδεικνύεται και ο καθοριστικός ρόλος της θρέψης των φυτών στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους μείωσης της αξίας της γεωργικής παραγωγής.
Τα λιπάσματα αποτελούν το θεμέλιο της ανάπτυξης και καρποφορίας των φυτών, παρέχοντας τα αναγκαία θρεπτικά στοιχεία για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Συγχρόνως, η θρέψη φυτών ενισχύει την ευρωστία των καλλιεργούμενων φυτών, καθιστώντας τα φυτά πιο ανθεκτικά σε αβιοτικές καταπονήσεις και καταστάσεις στρες. Επιπλέον, η αναπλήρωση των θρεπτικών στοιχείων που απομακρύνονται από τις καλλιέργειες με τη συγκομιδή, διασφαλίζει τη διατήρηση της γονιμότητας και της παραγωγικότητας των εδαφών.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΠΕΛ κ. Ρουσσέα Δημήτρη, «στις 13 Οκτωβρίου, γιορτάζουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι με τα λιπάσματα είτε με την ιδιότητα του αγρότη, του γεωπόνου, του ερευνητή ή/και του στελέχους επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας λιπασμάτων και αισθανόμαστε περήφανοι για τη συμμετοχή μας στη διατροφή της ανθρωπότητας. Ο κλάδος των λιπασμάτων συνεχίζει, με σεβασμό στο περιβάλλον, να παρέχει κατάλληλες λύσεις και προϊόντα λίπανσης για τη θρέψη των φυτών, με βάση της αρχές της ορθολογικής λίπανσης, προσαρμοσμένα στις εδαφολογικές συνθήκες της χώρας και στις ανάγκες των αγροτών».
Διαβάστε (εδώ) τι αναφέρουν τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΠΕΛ για την Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων