Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονα το φαινόμενο κλοπών στα έργα δικαιοδοσίας του ΤΟΕΒ Πυθίου-Ορεστιάδας-Βύσσας (Ωοειδές) και ειδικότερα στα δίκτυα των γεωτρήσεων (υδροληψίες /βανάκια).
Παρακαλούνται όσοι κινούνται στον κάμπο της περιοχής από Βύσσα έως Πύθιο, να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ΤΟΕΒ, μόλις αντιληφθούν οποιονδήποτε να προξενεί ζημιές στα έργα, να κινείται άσκοπα στους χώρους αυτούς ή να μεταφέρει υλικά των έργων.
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας του ΤΟΕΒ Πυθίου-Ορεστιάδας-Βύσσας είναι 2552027544 και 6945891042 ή απευθείας στα κατά τόπους Δασαρχεία και τα Αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους.
Με τρεις Αποφάσεις σε διαβούλευση, προχωράει η διαδικασία για την ανάθεση της διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από υβριδικά σχήματα, αποτελούμενα από Δασικούς Συνεταιρισμούς και ιδιώτες (κατά κύριο λόγο βιομηχανίες επεξεργασίας ξύλου).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα σχόλια και τις προτάσεις τους, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected], από 12 Μαρτίου 2025 και έως την 21η Μαρτίου 2025 και να λαμβάνουν πληροφορίες στα τηλέφωνα: 213 15 12251 και 213 15 12261. Το σύνολο των σχολίων θα αξιολογηθεί, με σκοπό τη διαμόρφωση των τελικών κειμένων των Υπουργικών Αποφάσεων.
Οι τρεις Υπουργικές Αποφάσεις (ΥΑ) αφορούν στα εξής:
1. Κατάρτιση Μητρώου Υβριδικών Συνεργατικών Σχημάτων
Η ΥΑ προβλέπει τη διαδικασία κατάρτισης του Μητρώου Υβριδικών Συνεργατικών Σχημάτων (Υ.Σ.Σχη.) σε ηλεκτρονική μορφή, στο οποίο εγγράφονται τα Υ.Σ.Σχη. και καταχωρίζονται όλα τα απαιτούμενα στοιχεία τους (επωνυμία, έδρα, νόμιμος εκπρόσωπος, στοιχεία επικοινωνίας, κ.ά.).
Στο εν λόγω Μητρώο εγγράφονται ενώσεις προσώπων με νομική προσωπικότητα (Υ.Σ.Σχη.), στις οποίες μετέχουν ως μέρη Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας (ΔΑ.Σ.Ε.) με συνολικό ποσοστό 50% και λοιπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα ή ενώσεις προσώπων ή κοινοπρακτικά σχήματα του ιδιωτικού τομέα με συνολικό ποσοστό 50%. Στην ΥΑ περιγράφεται, αναλυτικά, η διαδικασία και δικαιολογητικά εγγραφής στο Μητρώο.
2. Διαδικασία και προϋποθέσεις ανάθεσης της διαχείρισης των δασών σε Υβριδικά Συνεργατικά Σχήματα
Στην ΥΑ καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία έκδοσης δημόσιας πρόσκλησης για την ανάθεση της διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας σε Υβριδικά Συνεργατικά Σχήματα ή Δασικούς Συνεταιρισμούς. Μεταξύ άλλων περιγράφεται:
Ο τρόπος αξιολόγησης των δασών και διαχειριστικών μονάδων μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων (τοπογραφία, πρόσβαση, περιβαλλοντικοί περιορισμοί, κλιματικές συνθήκες, δασική σύνθεση και έκταση),
Το περιεχόμενο της πρόσκλησης (τα δημόσια δάση που διατίθενται προς διαχείριση, οι ποσότητες και τα είδη βιομάζας που επιτρέπεται κατ’ ανώτατο όριο να αποληφθούν, οι εργασίες συντήρησης, καθαρισμού και βελτίωσης των δασών, κ.ά.),
Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής και τα απαραίτητα δικαιολογητικά,
Το περιεχόμενο και ο τρόπος υποβολής της προσφοράς,
Η Τεχνική Έκθεση για την τεκμηρίωση της επάρκειας των ενδιαφερομένων και η προσφορά επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης της αποληπτόμενης βιομάζας, κ.ά.,
Οι λόγοι αποκλεισμού και οι κυρώσεις από την αθέτηση των όρων της ανάθεσης, κ.ά.
3. Προσδιορισμό ετήσιας επιδότησης Υβριδικών Συνεργατικών Σχημάτων και Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των δασών
Στη συγκεκριμένη ΥΑ προβλέπεται πως τα Υβριδικά Συνεργατικά Σχήματα (Υ.Σ.Σχη.) και οι Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των δασών λαμβάνουν ετήσια επιδότηση με βάση τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.
Το ποσό της επιδότησης υπολογίζεται ως ποσοστό των εσόδων πώλησης της βιομάζας που απολαμβάνεται πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που ορίζεται ανά είδος βιομάζας, σε συνδυασμό με τον συντελεστή δυσκολίας διαχείρισης των δασών ή διαχειριστικών μονάδων που έχουν αναλάβει.
Δείτε τις ΥΑ εδώ:
https://ypen.gov.gr/th-skylakakis-prochoraei-i-metarrythmisi-ton-dason/
Ανάστατοι είναι οι αγρότες από την έξαρση κλοπών στον ηλεκτρολογικό και λοιπό εξοπλισμό των αρδευτικών συστημάτων.
Ολόκληρες αγροτικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, ηλεκτρικά καλώδια, ακόμα και από τις κολώνες της ΔΕΗ, μέχρι τα ρολόγια για το αγροτικό ρεύμα, αποτελούν στόχους στα χωράφια τους.
Οι αγρότες καταγγέλουν ότι είναι αβοήθητοι και απροστάτευτοι απέναντι στις κλοπές υλικού από τα αρδευτικά συστήματα των χωραφιών τους, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το πότισμα της γης.
Τελικά υπάρχει κάποιο σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των αγροτικών χωραφιών;
Ερώτηση στην Βουλή
«Οι πληγέντες αγρότες, εκτός από πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της «γάγγραινας» των κλοπών αρδευτικού εξοπλισμού, απαιτούν την προστασία της πολιτείας απέναντι στα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τα κλοπιμαία. Όπως υποστηρίζουν, εκεί βρίσκεται η «πηγή του κακού» και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να εστιάσουν στην εξάρθρωσή τους».
Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρο Παπασταύρου για το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει στον κάμπο λόγω των μαζικών κλοπών αρδευτικού εξοπλισμού.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών πολλών αγροτών που διαπίστωσαν ότι έχει εξαφανιστεί από τα χωράφια τους μεγάλο μέρος του εξοπλισμού για άρδευση, από σωληνώσεις και καλώδια μέχρι μετασχηματιστές, στην ερώτησή του μεταφέρει τις διαμαρτυρίες των πληγέντων και την απαίτησή τους να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα από την πολιτεία.
Όπως εξηγεί αναλυτικά «ένα από τα σπουδαιότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες κάθε χρόνο, κυρίως στην αρχή της αρδευτικής περιόδου, είναι οι κλοπές του αρδευτικού εξοπλισμού, ηλεκτρολογικών εξαρτημάτων, άλλα και ολόκληρων μετασχηματιστών του δικτύου μεταφοράς του ρεύματος προς τις αρδευτικές παροχές.
Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που ολόκληρες περιοχές κυριολεκτικά ρημάζονται, με λεία μπρούτζινα αρδευτικά εξαρτήματα, βάνες, σωληνώσεις, άλλα και καλώδια ρεύματος, πίνακες ηλεκτροδότησης και μετασχηματιστές λόγω του χαλκού που περιέχουν. Οι αγρότες θύματα των κλοπών διαμαρτύρονται εντονότατα για την κατάσταση αυτή, καθώς οι ζημιές είναι επαναλαμβανόμενες και επιφέρουν βαριές οικονομικές απώλειες. Ειδικά στις περιοχές που επλήγησαν από τον Daniel και υπάρχει καινούργιος αρδευτικός εξοπλισμός από την αποκατάσταση των ζημιών, η κατάσταση είναι τραγική από την απογύμνωση λόγω των κλοπών.
Όπως τονίζουν οι πληγέντες, η οικονομική ζημιά δεν είναι μόνο άμεση –για την αντικατάσταση του αρδευτικού εξοπλισμού- άλλα και έμμεση, διότι οι ανοιξιάτικες σπορές των ποτιστικών καλλιεργειών π.χ αραβόσιτου, βαμβακιού, μηδικής κ.α δεν γίνονται έγκαιρα ελλείψει αρδευτικού νερού, με συνέπειες στην παραγωγή.
Τα συνεργεία αποκατάστασης των βλαβών, είτε του ΔΕΔΔΗΕ για την αντικατάσταση των μετασχηματιστών και την ηλεκτροδότηση είτε των ιδιωτών για την επισκευή των αρδευτικών δικτύων και των ηλεκτρολογικών, «τρέχουν και δεν φτάνουν» αυτή την περίοδο στον κάμπο. Οι αγρότες, που βιώνουν από πρώτο χέρι αυτή την κατάσταση, κατανοούν ότι οι μαζικές εκκλήσεις τους για να επιδιορθωθούν έγκαιρα οι ζημιές δημιουργούν συχνά έλλειψη υλικών και κυρίως μεγάλη πίεση και φόρτο εργασίας, ο οποίος δεν είναι πάντοτε δυνατόν να διεκπεραιωθεί εγκαίρως. Ωστόσο, η εν γένει αδυναμία τους να περιορίσουν από μόνοι τους το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, τους οδηγεί σε αγανάκτηση και σε αγωνιώδεις εκκλήσεις για βοήθεια από την πολιτεία.
Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς «σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να προστατευτούν οι περιουσίες των αγροτών και να σταματήσει το επαναλαμβανόμενο μοτίβο των κλοπών του αρδευτικού τους εξοπλισμού, που τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, και πώς θα συνδράμετε στην ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από την αφαίρεσή του;».
Η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση ενός ολιστικού σχεδιασμού για τη συνολική ανάπτυξη της Θεσσαλίας, ενισχύοντας τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής, αποκαθιστώντας τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές και επενδύοντας σε νέες υποδομές για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Central Greece Forum - Θεσσαλία 2025, που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, στα Τρίκαλα.
Ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Θεσσαλία λόγω των φυσικών καταστροφών και δη του Daniel, υπογραμμίζοντας πως η πολιτεία έχει ήδη αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για τη στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της Θεσσαλίας, του ιδιωτικού τομέα.
«Με ένα πλαίσιο δράσεων που αυτή τη στιγμή οργανώνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με μια πρόσκληση για τη μεταποίηση και τον εκσυγχρονισμό, για την αγροτική οδοποιία, για τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια, σε λίγο χρονικό διάστημα από τώρα για τα μεγάλα αρδευτικά έργα και σε δύο-τρεις μήνες αργότερα για τα μικρά εγγειοβελτιωτικά, στην πραγματικότητα διαμορφώνουμε το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο για τη Θεσσαλία», τόνισε.
Οι παρεμβάσεις για τη Θεσσαλία
- Ο Υπουργός ανέλυσε τα μέτρα που εφαρμόζονται και τις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, τα οποία περιλαμβάνουν:
- Πρόγραμμα 5.2 ύψους 45 εκατ. ευρώ για τη δωρεάν αντικατάσταση ζώων και την ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων.
- Ειδικά προγράμματα απονιτροποίησης ύψους 150 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των εδαφών της Θεσσαλίας.
- Υπερδέσμευση στα τοπικά προγράμματα LEADER, διασφαλίζοντας ότι κανένας επενδυτής δεν μένει εκτός χρηματοδότησης.
- Έγκριση αποζημιώσεων ύψους 310 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του ΕΛΓΑ, με αποζημιώσεις στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής.
- Αξιοποίηση του Γεωργικού Αποθεματικού, με 43 εκατ. ευρώ για πληγέντες παραγωγούς στη Θεσσαλία.
- 15 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των υποδομών των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, ώστε να διασφαλιστεί η αρδευτική επάρκεια.
- Προγράμματα για τη μελισσοκομία και τη βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία, με στοχευμένες παρεκκλίσεις για τους πληγέντες.
- Διετή απαλλαγή από την υποχρέωση εισφοράς κρέατος και γάλακτος στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
- Παράταση ενός έτους στους δικαιούχους του μέτρου αναμπέλωσης.
- Έγκριση πρώιμης συγκομιδής ακτινιδίων στην Αγιά.
- Απαλλαγή από εκτιμητικά τέλη του ΕΛΓΑ για δηλώσεις ζημιάς και καταμέτρηση νεκρών ζώων.
- Επαναπροσδιορισμός τιμής των αποζημιώσεων των καλλιεργειών με βάση τις σημερινές τιμές.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέδειξε τη σημασία της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα για τη Θεσσαλία, επισημαίνοντας: «Βρισκόμαστε στην καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας. Για αυτό και η ανάπτυξη και του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα είναι ουσιαστικά μια φυσιολογική εξέλιξη, η οποία πρέπει να υποστηριχθεί με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη, προφανώς η προσδοκία είναι να αυξήσουμε γενικότερα και την αγροτική και την παραγωγική δραστηριότητα, να αυξήσουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, τόσο μέσω αποκατάστασης των ζημιών όσο και μέσω στοχευμένων αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
Μνημόνιο συνεργασίας, που επικαιροποιεί τη συμφωνία του 1991, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες και να παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, με την Κύπρια ομόλογό του Μαρία Παναγιώτου, κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψής του στη Λευκωσία.
Μέσα από την κοινή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου προτάσσονται δράσεις για την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων και προβλημάτων που δημιουργεί η νέα εποχή στον πρωτογενή τομέα, με κυριότερα τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης.
Στόχος, η δημιουργία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενός μηχανισμού που θα διασφαλίζει την ανθεκτικότητα της αγροτικής παραγωγής, ώστε να μείνει ζωντανός ο πρωτογενής τομέας.
Όπως δήλωσε ο κ. Τσιάρας με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Κύπρου έχει ξεκινήσει προσπάθεια, την οποία πλέον στηρίζουν τα κράτη της Μεσογείου (ομάδα των MED9) για δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου, εκτός της ΚΑΠ, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κλιματική κρίση.
Επίσης ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία της Κύπριας ομολόγου του για να ενταχθούν στην πολιτική της ΕΕ δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η έλλειψη αρδευτικού νερού, μέσα από επιλογές της αφαλάτωσης και της αποθήκευσής του, όπως ενδεικτικά ανέφερε η κυρία Παναγιώτου.
Στόχος είναι, είπε η Κύπρια υπουργός, οι τρόποι αυτοί διαχείρισης των υδάτινων πόρων να μετουσιωθούν και σε νομοθεσία.
Το νέο Πρόγραμμα Συνεργασίας 2025-2027, που υπεγράφη, τόνισε ο κ. Τσιάρας πως δεν είναι μια τυπική διαδικασία. Είναι μια στοχευμένη πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των αγροτών μας και διαμορφώνει ένα πιο ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας. Στόχος είναι η αμοιβαία ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η ενίσχυση της έρευνας και η προώθηση κοινών δράσεων που θα παράγουν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα, δήλωσαν οι δύο υπουργοί.
Στο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη από τις δύο πλευρές υπάρχει πρόνοια για αμοιβαία ανταλλαγή τεχνογνωσίας στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία και την ενσωμάτωσή τους στον πρωτογενή τομέα, με στόχο πάντα την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του και της ανταγωνιστικότητάς του.
Μετά τη συνάντηση οι δύο υπουργοί δήλωσαν:
ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ:
Το νέο Πρόγραμμα Συνεργασίας 2025-2027, που υπογράφεται σήμερα, τόνισε πως δεν είναι μια τυπική διαδικασία. Είναι μια στοχευμένη πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των αγροτών και αγροτισσών μας και διαμορφώνει ένα πιο ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας.
Στόχος μας είναι η αμοιβαία ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η ενίσχυση της έρευνας και η προώθηση κοινών δράσεων που θα παράγουν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι η ενδυνάμωση της συνεργασίας μας είναι επιτακτική. Το νέο Πρόγραμμα Συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα, επικαιροποιεί τη συμφωνία του 1991, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες και να παράγει μετρήσιμα και απτά αποτελέσματα.
Η συνεργασία μας παραμένει στενή και αγαστή τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό άλλωστε διαφάνηκε και από τις κοινές μας παρεμβάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενδυνάμωση της Στρατηγικής για την ανθεκτικότητα του νερού για να περιλάβει ειδικές πρόνοιες για τη διαχείριση του νερού, όπως η αφαλάτωση και η αποθήκευση, και ευχόμαστε να δούμε όλο αυτό να μετουσιώνεται και σε νομοθεσία.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί μας είναι κοινές, και γι’ αυτό ο συντονισμός των θέσεων μας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας είναι κρίσιμης σημασίας. Το νέο αυτό Πρόγραμμα ενισχύει τη μεταξύ μας συνεργασία μέσω κοινής στρατηγικής στην ΕΕ για την προάσπιση των συμφερόντων των γεωργών, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη γεωργία, τη κτηνοτροφία και την αγροτική ανάπτυξη, καθώς και τη διαχείρισης κινδύνων και κλιματικής προσαρμογής.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας προωθούμε το κοινό μας αίτημα για τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου. Ενός Ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτεί την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής όπως είναι η παρατεταμένη ξηρασία, ο καύσωνας και οι πλημμύρες.
Σε σχέση με την αντιμετώπιση του σοβαρού φαινομένου που αφορά τη διάθεση πατατών από Τρίτες Χώρες που διοχετευονται στην ελληνική αγορά ως κυπριακές, αποφασίσαμε την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων για πάταξη του φαινομένου, με εντατικοποίηση των ελέγχων και επιβολή όλων των προβλεπόμενων στην εθνική νομοθεσία κυρώσεων σε όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα της εμπορίας του προϊόντος.
Αγαπητέ Υπουργέ, αγαπητέ Κώστα, η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου στον πρωτογενή τομέα δεν περιορίζεται στις τυπικές διακρατικές σχέσεις. Αντικατοπτρίζει τη βούληση και των δύο χωρών να προσφέρουν λύσεις στους γεωργούς και να διαμορφώσουν μαζί ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον για τον αγροτικό τομέα διασφαλίζοντας την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων που εξασφαλίζουν την επισιτιστική ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών.
Με αυτό λοιπόν, ως δεδομένο, σας καλωσορίζω για ακόμα μια φορά στη μεγαλόνησο, και συνεχίζουμε με ακόμα πιο ενδυναμωμένη, τη μεταξύ μας συνεργασία.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΡΑΣ:
Με μεγάλη χαρά ξαναβρίσκομαι για άλλη μια φορά στην Κύπρο, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έχουμε τόσα πολλά κοινά και πάντα η μία χώρα στέκεται δίπλα στην άλλη. Πάντα βρισκόμαστε από την ίδια πλευρά. Όποιες και αν είναι οι συνθήκες, όποια και αν είναι η χρονική στιγμή και επιβεβαιώνουμε τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών και την κοινή ιστορική τους διαδρομή. Βεβαίως, υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία μας απασχολούν από κοινού. Κάποια από αυτά επιχειρούμε να επιλύσουμε μέσα από τη συμφωνία που μόλις υπογράψαμε και η οποία αφορά στην έρευνα, στην τεχνολογία, στην καινοτομία, στο πώς θα μπορέσουμε τα αποτελέσματα διαφορετικών δράσεων να τα φέρουμε και να τα εντάξουμε μέσα στην ίδια την παραγωγική διαδικασία του πρωτογενούς τομέα, της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
Κατά βάση αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις με κοινά χαρακτηριστικά στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτής της εποχής είναι αυτή της κλιματικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, με πρωτοβουλία της κυρίας Υπουργού, κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια και συνεχίζουμε με τις 9 Μεσογειακές χώρες, μαζί με τους MED9, κυρίως να μπορέσουμε να εντάξουμε τα θέματα και τα ζητήματα που αφορούν στην έλλειψη του αρδευτικού νερού στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και βεβαίως το τελευταίο χρονικό διάστημα αναδείξαμε από κοινού με τον πλέον εμφατικό τρόπο την πραγματική ανάγκη της σύστασης ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου εκτός Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, το οποίο θα μπορεί να δίνει ουσιαστικά ανάσα στον παραγωγικό κόσμο της Ελλάδας και της Κύπρου, λόγω των πολύ δραματικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Εκτιμώ ότι αυτή η συζήτηση, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία που αναλάβαμε, η οποία σιγά σιγά φέρνει κοντά και πολλές άλλες μεσογειακές χώρες, θα μπορέσει να έχει σύντομα αποτέλεσμα για το καλό και των δικών μας παραγωγών, από κοινού Ελλάδας και Κύπρου.
Ευχαριστώ ειλικρινά την ομόλογο μου για την υποδοχή και την συνεργασία. Είμαστε μαζί, η Ελλάδα με την Κύπρο συμπορεύονται μαζί, σε όλα τα επιμέρους ζητήματα που μας απασχολούν. Ελλάδα και Κύπρος είναι μαζί. Δίνουμε ένα μεγάλο αγώνα να κρατήσουμε ζωντανή την πρωτογενή παραγωγή, να στηρίξουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και να δώσουμε με αυτό τον τρόπο μια συγκεκριμένη προοπτική στους αγρότες μας.
Στρατηγική της Κύπρου για αντιμετώπιση της λειψυδρίας
Ο βασικός στόχος της αρδευτικής πολιτικής της Κύπρου είναι «ούτε μία σταγόνα βροχής να μην καταλήγει στη θάλασσα». Για αυτό κατασκευάστηκαν πολλά φράγματα. Σήμερα καλύπτουν το 80% των λεκανών απορροής». Η Κύπρος, με 108 φράγματα, με συνολική χωρητικότητα 332 εκατ. κυβικών μέτρων νερού, είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό φραγμάτων, ανάλογα με την έκταση, στην Ευρώπη. Ακόμη γίνονται αφαλατώσεις νερού. Το 2022 οι αφαλατώσεις κάλυψαν το 52% των συνολικών αναγκών σε νερό της Κύπρου. Ένα ακόμη μέτρο είναι η ανάκτηση νερού, δηλαδή η χρήση επεξεργασμένου νερού, προερχόμενου από τα λύματα, το οποίο χρησιμοποιείται στη γεωργία. Τέλος έχουν μέτρα εξοικονόμησης νερού σε ύδρευση-άρδευση και ανάλογη τιμολογιακή πολιτική, όπου η υψηλή κατανάλωση είναι ακριβότερη, ενώ υπάρχουν και πρόστιμα.
Ομόφωνα έγινε δεκτή από τη Νομική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (Law and Consumer Information - DROCON) του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) η πρόταση της Ελλάδος για την υποψηφιότητα του Θεόδωρου Γεωργόπουλου, καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Reims (Γαλλία) και Διευθυντή του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), στην Προεδρία της εν λόγω Επιτροπής και στην οποία κατείχε τη θέση του Αντιπροέδρου, από το 2021.
Νέος Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Αυστραλός Damien Griffante.
Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας εκλέγεται στην Προεδρία της εν λόγω Επιτροπής, η οποία παίζει κρίσιμο ρόλο στην διαμόρφωση των κανόνων του αμπελοοινικού δικαίου.Η DROCON επεξεργάζεται από τη σκοπιά της νομικής αρτιότητας τα σχέδια αποφάσεων του OIV τα οποία στη συνέχεια υιοθετούνται από τις νομοθεσίες των κρατών μελών.
Μεταξύ των ζητημάτων που επεξεργάζεται η Επιτροπή αυτή τη στιγμή είναι εκείνα των οίνων με χαμηλό (ή καθόλου) αλκοόλ και οι επισημάνσεις υγείας επί των ετικετών.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΟ Δρ. Γιάννης Βογιατζής, συνεχάρη τον κ. Γεωργόπουλο επισημαίνοντας την μεγάλη σημασία που έχει να δοθεί βάρος απο την Ελληνική Πολιτεία στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της αμπελοοινικής νομοθεσίας καθώς και στην αξιοποίηση της συμμετοχής μας στον OIV.
Ο κ. Γεωργόπουλος, ευχαρίστησε το ελληνικό Υπουργείο και τον αμπελοοινικό κλάδο που μέσω της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) υποστήριξαν την υποψηφιότητα του και τόνισε «τη σημασία του συντονισμού των ενεργειών για την πρόοδο του ελληνικού και του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού κλάδου στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε).
Μάλιστα η εκλογή του κ. Γεωργόπουλου συνέπεσε με την επανέκδοση και παρουσίαση του βιβλίου του P. Railhac, L’ Office international du vin (αρχική έκδοση του 1928), από τις εκδόσεις Mare & Martin (Παρίσι) την οποία συνεπιμελήθηκε με τους Yann Juban και Giulia Meloni και η οποία συνοδεύεται από τρεις νέες μελέτες που εξετάζουν την προσφορά και τις προοπτικές τους OIV.
Ο OIV, διακυβερνητικός οργανισμός με 50 κράτη μέλη και με έδρα την Ντιζόν (Γαλλία) θεωρείται ο «Ο.Η.Ε» της Αμπέλου και του Οίνου και εργάζεται κυρίως για την διεθνή εναρμόνιση των πρακτικών του αμπελοοινικού τομέα αλλά και για την προβολή του κρασιού ως πολιτιστικού αγαθού. Τον περασμένο Νοέμβριο έκλεισαν 100 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού. Η Ελλάδα υπήρξε ένα από τα επτά ιδρυτικά μέλη του.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου με έτος ίδρυσης το 1949, εκπροσωπεί τον Οινοποιητικό κλάδο της χώρας, διαμορφώνοντας και διεκδικώντας την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων του. Πρόσφατα δε απέκτησε ανανεωμένη καταστατική δομή, που έχει ισχυρή περιφερειακή εκπροσώπηση ώστε να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη αποτύπωση της Ελληνικής Οινοποιίας.
Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, διοργανώνουν το «5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Βαμβάκι», την Παρασκευή (14 Μαρτίου 2025) και ώρα έναρξης 10:00, στην αίθουσα δεξιώσεων-συνεδρίων «ΚΕΝΤΙΑ» στην Καρδίτσα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την υποστήριξη του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν περιλαμβάνουν τα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την καλλιέργεια του βαμβακιού, τη συμβολή της τεχνολογίας και της καινοτομίας στη βελτιστοποίηση του κόστους παραγωγής και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την ευρωπαϊκή προοπτική του βαμβακιού και τις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά και τη κλιματική κρίση και προστασία της βαμβακοκαλλιέργειας.
Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικοί φορείς, παραγωγοί και εκκοκκιστές θα συζητήσουν και θα προσεγγίσουν καίρια θέματα που απασχολούν την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια.
Κύριος σκοπός του συνεδρίου είναι η χάραξη στρατηγικών επιλογών για το προϊόν, η ανάδειξη του προϊόντος, των ευκαιριών και των προοπτικών που ανοίγονται αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είτε καλλιεργητικά είτε κατά την εμπορία του, τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο παγκόσμιο στερέωμα.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας, ο οποίος θα συμμετέχει και σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Εθνική Στρατηγική για το βαμβάκι: Παρόν και μέλλον».
Για τη συμμετοχή απαιτείται ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗ (εδώ). Είσοδος ελεύθερη.
Με την υπ’ αρ. 392905/11.12.2024 Υπουργική Απόφαση χορηγήθηκε οριστική άδεια διάθεσης στην αγορά του ζιζανιοκτόνου RIPPER® (AAΔΑ: 70573) με δ.ο. clethodim 12% + pyraflufen-ethyl 1% β/ο
Το RIPPER® ελέγχει:
Ετήσια αγρωστώδη: Αιματόχορτο, μουχρίτσα, πόα κοινή, πράσινη σετάρια, ελευσίνη, ήρα πολύανθη, βρόμος, αγριοβρώμη μεγάλη, αγριοκρίθαρο.
Ετήσια πλατύφυλλα: Βλήτο τραχύ, λουβουδιά, μαρτιάκος, αντράκλα, καψέλλα, κόνυζα, πολυκόμπι, βερόνικα, στελλάρια, τσουκνίδα μικρή, μολόχα, ξινολάπαθο, άγριο ρόκα, γεράνιο, οξαλίδα.
Πολυετή αγρωστώδη: Αγριάδα, βέλιουρας.
Πολυετή πλατύφυλλα: Περιπλοκάδα, αγριοράδικο, ζωχός πολυετής, αγριοτρίφυλλο.
Είναι εγκεκριμένο στις εξής καλλιέργειες: Αμπέλι, μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά, μουσμουλιά, ιαπωνική μουσμουλιά, βερικοκιά, ροδακινιά, δαμασκηνιά, κερασιά, γκρέιπφρουτ, πορτοκαλιά, λεμονιά, λιμμετία, μανταρινιά, αμυγδαλιά, καρυδιά, φουντουκιά, ροδιά, λωτός, αγροί σε αγρανάπαυση, όρια αγρών με ακαλλιέργητη γη.

Το RIPPER® αποτελεί εργαλείο διαχείρισης ανθεκτικότητας, λόγω του διαφορετικού τρόπου δράσης του, ειδικά σε ζιζάνια όπως η κόνυζα και η ήρα, στα οποία υπάρχει διαπιστωμένη ανθεκτικότητα στη χώρα μας.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε στην εταιρεία SIPCAM ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ. Α.Ε., στο ανανεωμένο site της εταιρίας www.sipcam.gr και στους συνεργάτες γεωπόνους σε κάθε περιοχή.
Προσοχή: Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με την επικείμενη ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανθεκτικότητα των υδάτων (την λεγόμενη γαλάζια συμφωνία).
Η οδηγία πλαίσιο της ΕΕ για τα ύδατα απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι όλα τα επιφανειακά ύδατα (λίμνες, ποτάμια, μεταβατικά και παράκτια ύδατα) και τα υπόγεια ύδατα θα έχουν επιτύχει καλή ποιότητα έως το 2015. Η προθεσμία αυτή μπορεί να μετατεθεί στο 2027 υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτούνται περισσότερες εργασίες για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας των υδάτων στην ΕΕ.
Τα κράτη μέλη καλούνται να συμμορφωθούν από το 2027 με τα επίπεδα ρύπανσης και να διασφαλίσουν ότι τα λύματα αντιμετωπίζονται καταλλήλως. Πρέπει μεταξύ άλλων να προωθήσουν την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων, να καταπολεμήσουν την παράνομη εξόρυξη υδάτων και να αυξήσουν την αποδοτικότητα των υδάτινων πόρων.
Επίσης τονίζει ότι οι ξηρασίες και οι ελλείψεις νερού δημιουργούν προβλήματα στα υδάτινα αποθέματα της ΕΕ και στην άρδευση των καλλιεργειών, ενώ ο κίνδυνος να αυξηθούν οι πλημμύρες θεωρείται υψηλός.
Η ΕΕ έχει διατυπώσει βασικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων έως το 2027, μεταξύ των οποίων:
- Αύξηση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα ύδατα μέσω της τήρησης των ορίων ρύπανσης, ιδίως της ρύπανσης από θρεπτικές ουσίες από τη γεωργία, και εξασφάλιση της κατάλληλης αντιμετώπισης της απόρριψης λυμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας·
- Εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων χρηματοδότησης και διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων διαχείρισης των υδάτων·
- Να εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των επίμονων περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως η χημική ρύπανση·
- Προώθηση της επαναχρησιμοποίησης των υδάτων και αύξηση της αποδοτικότητας και της κυκλικότητας για την πρόληψη της υπερεκμετάλλευσης υδροφορέων, την καταπολέμηση των παράνομων αντλήσεων και τον μετριασμό των ξηρασιών.
Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 6 Μαρτίου, εκδήλωση διαβούλευσης υψηλού επιπέδου με τίτλο «Προς μια στρατηγική για την ανθεκτικότητα των υδάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εκθέσεις της σχετικά με την κατάσταση των υδάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κύριος στόχος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ανθεκτικότητα των υδάτων, που ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο, Ursula von der Leyen, στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της, τον Ιούλιο του 2024, είναι να διασφαλιστεί η ορθή διαχείριση των πηγών νερού, η αντιμετώπιση της έλλειψης και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας του κλάδου ύδρευσης, υιοθετώντας παράλληλα μια προσέγγιση κυκλικής οικονομίας.
Θυμίζουμε σε συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, τον Σεπτέμβριο του 2024, οι υπουργοί Γεωργίας από εννέα κράτη μέλη (MED-9) κάλεσαν την Κομισιόν να σημειώσει γρήγορη πρόοδο στις πολιτικές για την ασφάλεια των υδάτων. Οι υπουργοί της MED-9 (από την Κροατία, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και την Ισπανία) απηύθυναν κοινή έκκληση για να βοηθήσουν τον γεωργικό τομέα να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις νερού και να διασφαλίσουν την παροχή νερού εν μέσω εντεινόμενης ξηρασίας. Όπως ανέφεραν η ασφάλεια των υδάτων «πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο του έργου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προσφέρει ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον για εσάς και όλους τους αγρότες».
Η BASF, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα των χημικών προϊόντων και γεωργικών λύσεων, καλωσόρισε τους συνεργάτες της, καταστήματα γεωργικών εφοδίων, σε μία ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τις πρωτοβουλίες και τις καινοτόμες λύσεις της στην γεωργία και ειδικότερα στην βαμβακοκαλλιέργεια.
Με κεντρικό μήνυμα «Διαχρονική αξία στο Βαμβάκι», η BASF παρουσίασε τις ολοκληρωμένες λύσεις της στην καλλιέργεια του βαμβακιού από τον σπόρο έως τη φυτοπροστασία, σε μία επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε στις 26 - 27 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace.
Ο κ. Σπύρος Γεωργίου, Εμπορικός Διευθυντής, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους παρουσιάζοντας την δέσμευση της BASF να συνεισφέρει στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τη γεωργία, συνδέοντας την καινοτομία, με τους συνεργάτες της και την κοινωνία.
Ο κ. Αθανάσιος Τσούτσας, Διευθυντής Μεγάλης Καλλιέργειας Νότιας Ευρώπης, άνοιξε την εκδήλωση, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της BASF να προσφέρει λύσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα και την βιωσιμότητα στη γεωργία, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τις κλιματικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές. Επιπλέον, ανέλυσε το παγκόσμιο αποτύπωμα της δραστηριότητας της
BASF στην γεωργία, αλλά και τη δέσμευση της εταιρείας για τη συνεχή επένδυση σε γενετικό υλικό υψηλού δυναμικού, ευρείας προσαρμοστικότητας και κατάλληλο στις μελλοντικές προκλήσεις.
Η κα Σοφία Ζιώγα, Crop Manager Μεγάλης Καλλιέργειας της BASF Ελλάς, παρουσίασε την σφαιρική συνεισφορά της BASF στο βαμβάκι, με τις ολοκληρωμένες λύσεις Φυτοπροστασίας, το χαρτοφυλάκιο των σπόρων FiberMax® και Stoneville®, αλλά και την πιστοποιημένη παραγωγή βαμβακιού με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, με το πρόγραμμα CSF (Certified Sustainable FiberMax®). Τόνισε την εκτενή έρευνα της εταιρείας στη βελτίωση και ανάπτυξη νέων ποικιλιών, αλλά και τη διαδικασία επιλογής και πειραματισμού στις τοπικές συνθήκες καλλιέργειας, εξασφαλίζοντας τη συνεχή ροή νέου γενετικού υλικού και την ανάπτυξη ποικιλιών για τη χώρα μας, ώστε να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του Έλληνα παραγωγού.
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της αλυσίδας μεταποίησης του βαμβακιού, μέσω του προγράμματος FiberMax® CSF, που φέτος γιορτάζει 10 χρόνια στην Ελλάδα και στηρίζεται στην παραγωγή βαμβακιού με κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά βιώσιμο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο. Τόνισε επίσης την σημασία των συνεργασιών στο πλαίσιο του CSF, οι οποίες προσφέρουν σημαντικό όφελος στους παραγωγούς και αναδεικνύουν το ελληνικό βαμβάκι CSF στην αλυσίδα αξίας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά του στην αγορά.
O Υπεύθυνος Πωλήσεων Σπόρων σε Θεσσαλία & Στερεά Ελλάδα, κος Κώστας Δημακόπουλος, απευθύνθηκε στους καλεσμένους αναπτύσσοντας το χαρτοφυλάκιο των σπόρων βαμβακιού FiberMax® και Stoneville®.
Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών, παρουσίασε στο κοινό τις νέες ποικιλίες FiberMax® Adora και Irida, καθώς και τις νέες ποικιλίες Stoneville® Olivia, ST830 και ST810. Η νέα γενιά ποικιλιών FiberMax® και Stoneville® είναι ποικιλίες άριστα προσαρμοσμένες στις περιβαλλοντικές
συνθήκες της Ελλάδας, καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των παραγωγών στην πρώιμη και μεσοπρώιμη ζώνη, ενώ συνδυάζουν το υψηλό δυναμικό παραγωγής σε σύσπορο και ίνα, την βελτιωμένη αντοχή σε συνθήκες στρες. Επιπλέον, η ύπαρξη τριχώματος σε κάποιες από αυτές βελτιώνει κατά πολύ τη συμπεριφορά τους στις προσβολές από μυζητικά έντομα. Τέλος, το εξαιρετικό άνοιγμα του καρυδιού συνεισφέρει στην μεταβροχική τους συμπεριφορά, και τα άριστα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά αναγνωρίζονται από τη βιομηχανία εκκόκκισης.
Σχετικά με τις διαθέσιμες λύσεις στην φυτοπροστασία του βαμβακιού, ο κ. Χαράλαμπος Κουκίδης, Υπεύθυνος Τεχνικής Ανάπτυξης, παρουσίασε στο κοινό το νέο πρoφυτρωτικό ζιζανιοκτόνο βαμβακιού Conaxis®. Το Conaxis® συνδυάζει δυο δραστικά συστατικά, το Clomazone και το Dimethenamid-P (DMTA-P), για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε βασικά ζιζάνια της καλλιέργειας, ακόμη και σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας. Τέλος, αναφέρθηκε στη δέσμευση της εταιρείας για συνεχή στήριξη της καλλιέργειας, μέσα από νέες λύσεις σε προϊόντα φυτοπροστασίας και ρύθμισης της ανάπτυξης του βαμβακιού, που θα συμπληρώσουν το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στο μέλλον.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης, με προσκεκλημένο ομιλητή τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, κο Ευθύμιο Φωτεινό. Στην ομιλία του ο κ. Φωτεινός εξέθεσε τις θέσεις και τις δράσεις της Δ.Ο.Β. για τη στήριξη της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας. Εξέφρασε την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια και συνεχή δουλειά προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του κλάδου, ενώ αναφέρθηκε στις δράσεις της Δ.Ο.Β. για την προώθηση της καλλιέργειας του βαμβακιού, με στόχο την ενίσχυση του προϊόντος και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της καλλιέργειας, καθώς και στην εξαγωγική προοπτική του ελληνικού βαμβακιού, το οποίο κατέχει σημαντική θέση στην αγορά. Μετά την ομιλία του ακολούθησε συζήτηση σχετικά με επίκαιρα και σημαντικά θέματα για την καλλιέργεια, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.
Η KYKNOS, η ιστορική ελληνική εταιρεία παραγωγής προϊόντων τομάτας, έλαβε για πρώτη φορά την πιστοποίηση Great Place to Work®, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που εμπνέει, εξελίσσει και στηρίζει τους ανθρώπους της.
Η πιστοποίηση του Great Place to Work® βασίζεται σε μια ανώνυμη και εμπιστευτική έρευνα που συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αξιολογούν την εργασιακή τους εμπειρία με βάση πέντε βασικούς πυλώνες: εμπιστοσύνη, σεβασμό, δικαιοσύνη, υπερηφάνεια και συντροφικότητα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η KYKNOS αναγνωρίστηκε και έμπρακτα για το καλό εργασιακό της περιβάλλον.
Ένα εργασιακό περιβάλλον βασισμένο στην εμπιστοσύνη και την εξέλιξη
Η εταιρεία επενδύει σταθερά στη διαρκή εκπαίδευση, στην επαγγελματική ανάπτυξη και στην ευημερία των ανθρώπων της, προσφέροντας ένα περιβάλλον όπου η καινοτομία, η πρωτοβουλία και η ομαδικότητα ενθαρρύνονται καθημερινά. Η αναγνώριση αυτή ενισχύει την KYKNOS ως εργοδότη προτίμησης, αναδεικνύοντας τη σημασία που αποδίδει στη διαμόρφωση μιας εργασιακής εμπειρίας που προάγει τη δημιουργικότητα και την επαγγελματική ολοκλήρωση.
Ο κ. Αχιλλέας Αγγελόπουλος, CEO της KYKNOS, δήλωσε σχετικά:
«Η πιστοποίηση του Great Place to Work® αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση για την KYKNOS, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή μας δέσμευση στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που προάγει την ικανοποίηση, την ανάπτυξη και τη συνοχή της ομάδας μας. Οι άνθρωποί μας βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε μας προσπάθειας και η εμπιστοσύνη τους μας δίνει τη δύναμη να εξελισσόμαστε συνεχώς. Ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους της KYKNOS για τη συνεισφορά τους στη διαμόρφωση μιας εταιρικής κουλτούρας που βασίζεται στη συνεργασία, την καινοτομία και την αμοιβαία υποστήριξη».
Η KYKNOS, με 110 χρόνια δυναμικής παρουσίας, συνεχίζει την πορεία της με όραμα ένα εργασιακό περιβάλλον που εμπνέει, προσφέρει προοπτικές και επιβεβαιώνει τη διαρκή δέσμευσή της στους ανθρώπους της, αναγνωρίζοντας ότι αυτοί αποτελούν την καρδιά της επιτυχίας της.
Με βαθιά ανησυχία, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις MEDASSET, ΑΡΧΕΛΩΝ και WWF Ελλάς παρακολουθούν και παρεμβαίνουν στις αρμόδιες αρχές ώστε να σταματήσουν άμεσα οι οικοδομικές εργασίες στην προστατευόμενη νησίδα Μαραθωνήσι, ζώνη Α2 του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ). Οι εργασίες που εξελίσσονται εδώ και μέρες περιλαμβάνουν κατάπλευση οχηματαγωγού σκάφους και εκφόρτωση μπουλντόζας, και οικοδομικών υλικών, κατασκευή εξέδρας στην προστατευόμενη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, την έναρξη οικοδομικών και αποψιλωτικών εργασιών, και το άναμμα φωτιάς.
Διερευνώντας την υπόθεση, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διαπίστωσαν πως έχει από το 2022 εκδοθεί από την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) Ζακύνθου οικοδομική άδεια, η οποία αφορά στην ανέγερση κτισμάτων που δεν υφίστανται ήδη ως κτίσματα στην οικολογικά ευαίσθητη και νομικά προστατευόμενη περιοχή της νησίδας Μαραθωνήσι. Η άδεια αγνοεί παντελώς την πρόνοια του προεδρικού διατάγματος προστασίας του ΕΘΠΖ, το οποίο απαγορεύει την ανέγερση κτισμάτων στη συγκεκριμένη ζώνη, ενώ κατά την έκδοση της άδειας δεν προκύπτει ότι ζητήθηκε επισήμως γνωμοδότηση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.
Με κατεπείγουσα επιστολή τους προς την ΥΔΟΜ Ζακύνθου οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, τονίζουν πως οι υπό εξέλιξη εργασίες στο Μαραθωνήσι απειλούν με σοβαρότατη και άμεση υποβάθμιση την παραλία ωοτοκίας, μέσω της συμπίεσης της άμμου από τα βαριά μηχανήματα, αλλοίωση της γεωμορφολογικής σύνθεσης της παραλίας λόγω αναμενόμενης διάβρωσης από τις εκχερσώσεις, καταστροφή των αμμοθινών, και εν τέλει σοβαρή όχληση της ίδιας της διαδικασίας ωοτοκίας, η περίοδος της οποίας ξεκινάει την 1η Μαΐου.
Περιοχή υψίστης οικολογικής σημασίας
Η οικολογική αξία του Κόλπου Λαγανά Ζακύνθου (χερσαία και θαλάσσια περιοχή) είναι μεγάλη όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, καθώς μεταξύ άλλων αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Βάσει επιστημονικών δεδομένων, η σημασία του Μαραθωνησιού είναι ακόμα σημαντικότερη καθώς στη διαδικασία ωοτοκίας προκύπτει συγκριτικά μεγάλος αριθμός αρσενικών ατόμων, γεγονός που εξασφαλίζει την ισορροπία του πληθυσμού. Ειδικότερα, η νησίδα Μαραθωνήσι, χαρακτηρίζεται από οικοσυστήματα θαμνώνων και δασικών εκτάσεων στο κεντρικό υπερυψωμένο τμήμα του ενώ στο βόρειο άκρο της νησίδας σχηματίζεται και αμμοθινικό οικοσύστημα, το οποίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο βιολογικό κύκλο του προστατευόμενου είδους Caretta caretta. Για τον λόγο αυτό, με το προεδρικό διάταγμα, ο βιότοπος έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.), ενώ η νησίδα Μαραθωνήσι έχει χαρακτηριστεί ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης. Επιπλέον σύμφωνα με τη σχετική Σύσταση της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης προτείνεται η λήψη αυστηρών μέτρων για την προστασία του βιοτόπου.
Άμεση δράση για να σταματήσει η καταστροφή
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν την άμεση ανάκληση της οικοδομικής άδειας, την αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών και την αποκατάσταση της όποιας συντελεσθείσας ζημιάς από τον υπεύθυνο φορέα των επεμβάσεων, υπό την πραγματική απειλή δημιουργίας τετελεσμένων με βαρύτατη και μη αναστρέψιμη επίπτωση στο Μαραθωνήσι. Πάγιο και διαρκές αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι η ενίσχυση της προστασίας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και όλων των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα.
Οι αρμόδιες αρχές καλούνται να αναλάβουν άμεσα δράση και να σταματήσουν την καταστροφή που συντελείται αυτή τη στιγμή από τις ανεξέλεγκτες επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι. Η ανοχή σε τέτοιες ενέργειες θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου αλλά και το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών της χώρας. Το Μαραθωνήσι, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο, δεν μπορεί να θυσιαστεί στο βωμό ιδιωτικών συμφερόντων.
Νέες δράσεις εξωστρέφειας, στο μήκος κύματος του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου marketing οίνου, πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) την εβδομάδα που πέρασε.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε διάλεξη για το ελληνικό κρασί με ομιλήτρια τη Χημικό Οινολόγο, Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Σοφία Πέρπερα, προς τους Υποψήφιους Ακολούθους Πρεσβείας και νέα στελέχη του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο την ενημέρωση των μελλοντικών Διπλωματών και Εμπορικών Ακολούθων πάνω στο ελληνικό κρασί.
Το πρώτο μέρος της διάλεξης επικεντρώθηκε στη Στρατηγική του ελληνικού κρασιού στις αγορές του εξωτερικού, την προτεραιοποίηση των αγορών και τις προοπτικές ανάπτυξης στις κυριότερες από αυτές. Ακολούθησε η σκιαγράφηση του κλάδου, τα σημεία διαφοροποίησης και οι παρατηρούμενες τάσεις. Το ενδιαφέρον των στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν μεγάλο όπως αποδείχτηκε από την ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε.
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου, τον Γενικό Γραμματέα, Στέλλιο Μπουτάρη, ο οποίος στάθηκε δίπλα μου σε όλη την 40ετή διπλωματική μου καριέρα, αλλά και στη Σύμβουλο του Συνδέσμου Σοφία Πέρπερα που για μια ακόμη χρονιά παρουσίασε τα όμορφα Ελληνικά κρασιά στους σπουδαστές της Ελληνικής Διπλωματικής Ακαδημίας. Η καθιερωμένη πλέον, ελπίζω, αυτή συνάντηση με τους σπουδαστές αλλά και εκπροσώπους των Οικονομικών και Εμπορικών Στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών συμβάλει ιδιαίτερα στην προώθηση της ελληνικής οινοποιίας και τη μεταφορά γνώσης για το αντικείμενο αυτό στους ανθρώπους που σε λίγα χρόνια θα μας εκπροσωπούν στο εξωτερικό. Η συντονισμένη αυτή προσπάθεια για την προβολή συγκεκριμένων εξαιρετικών ελληνικών ποικιλιών που τις βρίσκουμε σε πολλούς οινοποιούς και που εκπροσωπούν επάξια το ελληνικό κρασί στις εξαγωγές μας αποτελεί προτεραιότητα και για το Υπουργείο Εξωτερικών. Ας μην ξεχνάμε ότι το ελληνικό κρασί, όπως έχει εξελιχθεί ποιοτικά τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά εξαγωγικά προϊόντα της χώρας μας», ανέφερε ο Πρέσβης και Διευθυντής της Ελληνικής Διπλωματικής Ακαδημίας, κος Μιχάλης Διάμεσης σχετικά.
Την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, διοργανώθηκε master class για το ελληνικό κρασί προς επαγγελματίες της οινικής αγοράς της Τσεχίας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Πράγα. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Πρεσβευτική Κατοικία της Ελλάδας η οποία γέμισε ασφυκτικά από Τσέχους επαγγελματίες του οίνου που θέλησαν να μάθουν περισσότερα για το Ελληνικό κρασί. Παρουσιάστηκαν 20 ετικέτες από όλη την Ελλάδα με ομιλήτρια την Σοφία Πέρπερα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προβολής της χώρας με τίτλο: Μια γουλιά Αιγαίο, Ιστορία-Πολιτισμός Κρασί που τελούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο της Πράγας.
«Είχαμε την χαρά να διοργανώσουμε, στην Πρεσβευτική Κατοικία της Ελλάδας στην Πράγα και σε συνεργασία με τον ΣΕΟ, το 1ο Masterclass Ελληνικών Κρασιών στην Τσεχία, όπου παρουσιάσθηκαν 20 διαφορετικά κρασιά από διάφορα οινοποιεία της Ελλάδας. Η ανταπόκριση από τους συμμετέχοντες Τσέχους επαγγελματίες του χώρου ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ανέδειξε τις δυνατότητες ανάπτυξης που υφίστανται για τα Ελληνικά κρασιά στην τσεχική αγορά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικώς τον ΣΕΟ και τον Πρόεδρό του, κ. Βογιατζή για την άψογη συνεργασία, την οινολόγο κα Σοφία Πέρπερα για την εξαιρετική παρουσίαση που πραγματοποίησε και ήταν καταλυτικής σημασίας για την μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης και τον κ. Κώστα Σπυρόπουλο, ο οποίος επιφορτίστηκε όλο τον συντονισμό και υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής. Είμαι βέβαιος ότι με παρόμοιες συνεργασίες και πρωτοβουλίες, τα οφέλη για την εξαγωγική δραστηριότητα των οινοποιείων μας δύνανται να είναι άμεσα και πολλαπλά, στο πλαίσιο και της ευρύτερης εξωστρέφειας της εμπορικο-οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας», δήλωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Δημοκρατία της Τσεχίας, κος Ντίνος Κωνσταντίνου.
Φωτογραφία: Η ομιλία του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της DE SANGOSSE Hellas, κ. Χρήστου Σπηλιόπουλου.
Παρουσίαση της νέας θυγατρικής της στην Ελλάδα έκανε η DE SANGOSSE, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο (22/2/2025), σε ξενοδοχείο της Νέας Ερυθρέας.
Η νέα εταιρεία, που λειτουργεί από τις 10 Ιανουαρίου 2025, ονομάζεται De Sangosse Hellas και εδρεύει στην Αθήνα.
Ο Όμιλος έρχεται στην χώρα μας με 1.200 εγκρίσεις στον τομέα της προστασίας των φυτών και πάνω από 1.000 προϊόντα στο χαρτοφυλάκιο
Τη διεύθυνση της DE SANGOSSE Hellas, αναλαμβάνει ο κ. Χρήστος Σπηλιόπουλος, διακεκριμένος γεωπόνος με πολυετή εμπειρία στους τομείς των βιοδιεγερτών, βιολιπασμάτων και φυτοπροστασίας. Γεωπόνος με διδακτορικό δίπλωμα από Γαλλικό πανεπιστήμιο στην τοξικολογία φαρμάκων, ο κ. Χρήστος Σπηλιόπουλος, έχει διανύσει τρεις δεκαετίες εργαζόμενος στον τομέα των βιοδιεγερτών των βιολιπασμάτων και της φυτοπροστασίας και με μεγάλη θητεία στην VALAGRO ΕΛΛΑΣ σαν τεχνοκράτης και μάνατζερ.
«Είμαι ενθουσιασμένος που εντάσσομαι στον Όμιλο DE SANGOSSE, του οποίου η αφοσίωση στις βιολύσεις με εμπνέει βαθιά. Θα δημιουργήσουμε γρήγορα μια ομάδα γεωπόνων, αφοσιωμένων στην ενίσχυση των συνεργασιών με τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης σχετικά με τη χρήση των προϊόντων μας και την στήριξη πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στη βιώσιμη γεωργία», τόνισε ο κ. Σπηλιόπουλος.
«Θα μιλήσουμε για ένα καινούργιο ξεκίνημα, μια νέα συνεργασία που θα βασίζεται στην καινοτομία και στις βιολογικές λύσεις στην ελληνική και κυπριακή αγορά. Παρέχοντας τις καινοτόμες τεχνολογίες μας και συνεργαζόμενοι με εθνικούς διανομείς, γεωργικά καταστήματα και αγρότες, θα αντιμετωπίσουμε από κοινού τις τρέχουσες και τις μελλοντικές γεωργικές προκλήσεις», πρόσθεσε.
Ο κύριος στόχος της ελληνικής θυγατρικής μας θα είναι να υποστηρίξει τους πελάτες της στην υιοθέτηση και ανάπτυξη βιολύσεων για τις ανάγκες των κύριων καλλιεργειών στην Ελλάδα, μια χώρα που φημίζεται για τον αγροτικό της πλούτο και τις εμβληματικές καλλιέργειες, όπως οι ελιές, εσπεριδοειδή, αμπέλια, βαμβάκι, ακτινίδια, πεπόνια, φράουλες και ντομάτες. Διαθέτουμε βιοδιεγέρτες, βιοπροστασία, φυτοθεραπεία και μια ενδιαφέρουσα γκάμα από διαβρέχτες.
«Με τον Όμιλο μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, να κάνουμε πραγματικότητα μια φιλοδοξία, που βασίζεται στην καινοτομία, την στρατηγική και την ανάπτυξη. Τα προϊόντα που προσφέρει την καθιστούν ηγέτιδα στον τομέα των βιολογικών λύσεων. Έχει ένα εξαιρετικά δομημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων. Έχουμε εκπονήσει ένα πλάνο προτεραιότητων για την εγχώρια αγορά. Στόχος μας να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την ελληνική γεωργία», κατέληξε ο κ. Σπηλιόπουλος.
100 χρόνια κλείνει ο γαλλικός όμιλος στις διεθνείς αγορές

Όπως τόνισε από την πλευρά του ο CEO της DE SANGOSSE, Nicolas Fillon, που είναι γιος αγρότη από τη νοτιοδυτική Γαλλία, «το 2026 ο όμιλος θα κλείσει 100 χρόνια ζωής. Αποτελεί έναν διεθνή ηγέτη στην γεωργική τεχνολογία, με στόχο τη μετατροπή των γεωργικών μοντέλων σε πιο βιώσιμες μορφές.
Το όραμα της εταιρείας εστιάζει με μια θετική, σύγχρονη και βιώσιμη γεωργία που να αντιμετωπίζει τις νέες διατροφικές προκλήσεις, τους κλιματικούς κινδύνους, τις κοινωνικές προσδοκίες και τους εξελισσόμενους διεθνείς κανονισμούς.
Ο Όμιλος έχει 1.350 υπαλλήλους, 44 διεθνείς θυγατρικές εταιρείες, 28 μονάδες παραγωγής και κάνει πωλήσεις σε περισσότερες από 60 χώρες. Οι εργαζόμενοι της DE SANGOSSE κατέχουν, πρωτίστως, το κεφάλαιο της εταιρείας, κάτι που διασφαλίζει την ανεξαρτησία της και ένα μακροπρόθεσμο όραμα για το μέλλον της εταιρείας.
Αναπτυσσόμαστε με μεγάλη ταχύτητα στη διεθνή αγορά. Διαθέτουμε το 9% του κύκλου εργασιών του Ομίλου σε έρευνα και ανάπτυξη. Επενδύουμε στην καινοτομία με επίκεντρο τις βιολύσεις.
Πριν 20 χρόνια έγινε η μεγάλη στροφή του Ομίλου στις βιολύσεις. Απευθυνόμαστε σε όλους τους κλάδους των καλλιεργειών στην Ελλάδα.
Προτείνουμε λύσεις για το έδαφος και την προστασία καλλιεργειών με βιοέλεγχο. Έχουμε λύσεις για όλα τα προβλήματα φυτοπροστασίας».
Καινοτομία, βιολύσεις, διεθνής ανάπτυξη
Όπως τόνισε στη δευτερολογία του ο κ. Nicolas Fillon, «ο όμιλος βασίστηκε για την ανάπτυξή του στο τρίπτυχο καινοτομία, βιολύσεις, διεθνής ανάπτυξη. Για να είναι υγιές το φυτό θα πρέπει πρώτα από όλα να τρέφεται σωστά.
Χρησιμοποιούμε μια τεράστια τεχνολογία και μια ευρεία γκάμα τεχνικών λύσεων φυτοπροστασίας για κάθε τομέα καλλιέργειας (δενδροκομία, μεγάλες καλλιέργειες κ.α.).
Για παράδειγμα έχουμε λύσεις για την καταπολέμηση του περονόσπορου στην πατάτα και στο άμπελι, καθώς και για άλλες μυκητολογικές ασθένειες (π.χ. Βοτρύτης) και για τα έντομα.
Διαθέτουμε σήμερα συνολικά 1.200 εγκρίσεις στον τομέα της προστασίας των φυτών, που σύντομα πρόκειται να διαθέσουμε στους πελάτες μας στην Ελλάδα. Επίσης με τους διαβρέχτες που διαθέτουμε θα μπορούμε να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα της φυτοπροστασίας.
Διαθέτουμε πάνω από 1.000 προϊόντα στο χαρτοφυλάκιο. Αυτή τη στιγμή δίνουμε βιολύσεις σε 60 εκ. εκτάρια και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να τα αυξήσουμε στην Ελλάδα.
Με νέες τεχνολογίες και τις βιολύσεις που διαθέτουμε θέλουμε να κάνουμε μια πιο αποδοτική γεωργία με μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον. Χτίζουμε γέφυρες μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης.
Θέλουμε να κάνουμε ένα νέο οδικό χάρτη για την γεωργία στην Ελλάδα. Επειδή είμαστε κοντά στο πεδίο ακούμε τους αγρότες και τα προβλήματα που έχουν. Έχουμε γερά θεμέλια για αυτό πάντα πετυχαίνουμε».
Στην συνέχεια τα στελέχη της Agronutrition, μέλους του ομίλου De Sangosse, κ.κ. Eric Gantoy (διευθύνων σύμβουλος) και Emmanuel Challet (Marketing, Technical & Development Director) αναφέρθηκαν πιο αναλυτικά στην γκάμα των 200 προϊόντων βιολογικής προστασίας και θρέψης των φυτών, πολλά από τα οποία θα είναι σύντομα διαθέσιμα και στην ελληνική αγορά.
Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ρεθύμνης «Μελιττεύς» καλεί τα μέλη του:
α) να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα υλοποιήσει στο πλαίσιο της Δράσης Εκπαίδευσης - Κατάρτισης Μελισσοκόμων - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, την Τετάρτη 5, Πέμπτη 6, και Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025 , το απόγευμα από ώρα 16.00 έως 21.00 στην αίθουσα του Κέντρου "Θεομήτωρ" (Δεσποτικό) - οδός Τιμίου Σταυρού - Ρέθυμνο 741 32 στον λόφο του Τιμίου Σταυρού Ρεθύμνου με εισηγητή τον κ. Ανδρέα Μπέκα (Τεχν. Γεωπονίας Δν/της προϊστάμενος τμήματος φυτικής και ζωικής παραγωγής ΔΑΟΚ ΠΕ ΑΣΝ ΑΤΤΙΚΗΣ)
Οι εκπαιδευτικές ενότητες του σεμιναρίου θα αφορούν:
Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025, Τυποποίηση εμπορία προώθηση σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων.
Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025, Εχθροί και ασθένειες των μελισσών τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025, Εθνικό ηλεκτρονικό μελισσοκομικό μητρώο, μελισσοτροφικά φυτά.
β) να συμμετέχουν στις δωρεάν εξετάσεις Νοζεμίασης που θα γίνουν την Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2025 στην αίθουσα του Κέντρου "Θεομήτωρ" (Δεσποτικό) και από ώρα 11.00 από την κ. Ευαγγελία Κύρκα, BSc TE Γεωπόνος MSc Food Science - Technology, QA, R&D, University of Reading UK, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια, - ΚΥΡΚΑ - ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ.
Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Κουβαρά Χριστίνα στα τηλέφωνα: 6970018548 και 6979050888
Στο Μαξίμου στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη (26/2), υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα συζητηθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Θεόδωρο Σκυλακάκη, το αρδευτικό της Βοιωτίας.
Μετά την «πίεση» των αγροτικών κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν από τις 5 Δεκεμβρίου και έχουν ήδη συπληρώσει 83 ημέρες, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών με αποτέλεσμα για το 2025 ΕΥΔΑΠ και ΥΠΕΝ να μην λειτουργήσουν τις παλιές γεωτρήσεις από τις πηγές Χαρίτων και παράλληλες πηγές Πολυγύρας.
Στην συνάντηση στο ΥΠΕΝ, που είχε παρουσιάσει σε ρεπορτάζ ο ΑγροΤύπος, ο υπουργός κ. Σκυλακάκης είχε καταθέσει την πρόσταση για να γίνει σταδιακή η άντληση των νερών από τις γεωτρήσεις για να είναι μειωμένες ποσότητες. Όμως ούτε με αυτή την απόφαση συμφώνησαν οι αγρότες γιατί πάλι θα υπήρχε το ίδιο αποτέλεσμα, αφού θα έφευγαν καθημερινά νερά από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της Βοιωτίας για να πάνε στην Αθήνα. Η σκληρή στάση των αγροτών άρχισε να φέρνει αποτέλεσμα.
Επίσης τις επόμενες ημέρες θα παρθούν αποφάσεις από το ΥΠΕΝ για την παροχή αρδευτικού νερού από το Μόρνο στην Κωπαΐδα.
Να θυμίσουμε ότι οι αγρότες ζητούν για τις ανάγκες άρδευσης του κάμπου, 7 εκατ. κυβικά μέτρα νερό, από τον Μόρνο, ετησίως.
Η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου.
Όπως τονίστηκε στόχος της σύμβασης είναι η δημιουργία ενός προτύπου πιστοποίησης της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος, με σκοπό την αναβάθμιση και ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών του προϊόντος.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Καθηγητής, Γρηγόριος Μπεληγιάννης, καθώς και άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι του επιστημονικού και αγροδιατροφικού τομέα.
Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης προβλέπεται, εκτός από τη δημιουργία του προτύπου πιστοποίησης, η συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή και αξιολόγηση της ποιότητας του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος εντός της γεωγραφικής περιοχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, η πρωτοβουλία στοχεύει στη διατήρηση και ενίσχυση των τοπικών παραδοσιακών μεθόδων εκτροφής.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Φίλιας, αναφέρθηκε στην πολιτική της Περιφέρειας για τη στήριξη του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας και τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπεληγιάννης, υπογράμμισε τον ρόλο του Τμήματος στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων και τη συμβολή του στην ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα.
Στη συνέχεια, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μήλιος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τόνισε τη σημασία της δημιουργίας του προτύπου πιστοποίησης, επισημαίνοντας ότι αποτελεί κρίσιμο βήμα για την ανάδειξη της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος. Τέλος, ο Επίκουρος Καθηγητής, Νίκος Ανδρίτσος και ο Δρ. Μάριος Ματαράγκας, ερευνητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέλυσαν τα βήματα για τη δημιουργία του προτύπου και υπογράμμισαν τη σημαντική συνεισφορά τόσο του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην επιτυχία του εγχειρήματος.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, συνεχίζει να επενδύει σε δράσεις που προάγουν την ποιότητα των τοπικών προϊόντων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Τρεις ολόκληρες ώρες είχε διάρκεια η σύσκεψη, που έγινε σήμερα Δευτέρα (24/2), στο ΥΠΕΝ, για τα θέματα της άρδευσης του κάμπου της Κωπαΐδας.
Στην σύσκεψη, υπό τον υπουργό κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΕΥΔΑΠ, βουλευτές, δήμαρχοι και τρεις εκπρόσωποι των αγροτών.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Ζάχαρης, παραγωγός από τον κάμπο της Κωπαΐδας, που συμμετείχε στην σύσκεψη στο ΥΠΕΝ, «έχουν πάρει την απόφαση ΕΥΔΑΠ και ΥΠΕΝ να λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες δοκιμαστικά για δύο μήνες τρεις παλιές γεωτρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα φεύγουν καθημερινά νερά από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της Βοιωτίας για να πάνε στην Αθήνα για τις ανάγκες ύδρευσης.
Μετά από τις αντιδράσεις μας ο υπουργός κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι θα γίνει σταδιακή η άντληση των νερών για να είναι μειωμένες ποσότητες. Ούτε με αυτή την απόφαση συμφωνούν οι αγρότες.
Δεν μας δόθηκε καμία διασφάλιση από τον υπουργό ότι θα πάρουν οι αγρότες, για τις ανάγκες άρδευσης, τα 7 εκατ. κυβικά μέτρα νερό από τον Μόρνο ετησίως.
Αυτό το νερό δεν μας το χαρίζουν αλλά μας το οφείλουν γιατί στην πλευρά του Ορχομενού, από τις πηγές Χαρίτων και παράλληλες πηγές Πολυγύρας, αντλούν γύρω στα 15 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Αίτημά μας είναι η ενδυνάμωση των αντλιών από το κανάλι του Μόρνου.
Φεύγουμε από την συνάντηση διαφωνώντας σε όσα ανέφερε ο υπουργός. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν από τις 5 Δεκεμβρίου. Είμαστε 81 ημέρες στο δρόμο γιατί απειλούν την οικονομική μας επιβίωση. Ανέφερα στον Υπουργό ότι θα κατέβουμε στην Αθήνα και θα παρκάρουμε τα τρακτέρ έξω από το υπουργείο και μου απάντησε ότι δεν θα βρούμε χώρο πάρκινγκ.
Βλέπουμε μια μεγάλη αδιαφορία για την αγροτική παραγωγή της περιοχής, κανείς δεν ενδιαφέρεται να λύσει το πρόβλημα της άρδευσης. Διαμαρτυρόμαστε γιατί είναι ορατός ο κίνδυνος της ερημοποίησης στην περιοχή του κάμπου, εξαιτίας της μη άρδευσης χιλιάδων στρεμμάτων αγροτικών καλλιεργειών».
Στις 20 Φεβρουαρίου 2025 σε πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, παρουσία καλεσμένων από τον ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα όλης της Ελλάδος, ανακοινώθηκε επίσημα η σημαντική επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας του Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη με τον ιαπωνικό όμιλο Mitsui, μέσω της θυγατρικής του Certis Belchim B.V.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής συνεργασίας, η Certis Belchim αποκτά μερίδιο 30% στην Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΒΕΕ (Κ&ΝΕ), την μεγαλύτερη ελληνική εταιρία φυτοπροστασίας και γεωργικών εφοδίων. Η εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών είναι ιστορική και μακροχρόνια, και η είσοδος του ομίλου Mitsui στο μετοχικό κεφάλαιο της Κ&ΝΕ αποτελεί όχι μόνο μια ψήφο εμπιστοσύνης από έναν διεθνή κολοσσό, αλλά και το εχέγγυο ότι η ελληνική εταιρία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε νέα, υψηλής προστιθέμενης αξίας, προϊόντα φυτοπροστασίας και θρέψης για πάρα πολλά χρόνια ακόμα.
Ταυτόχρονα, για την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας τους στην αγορά των Βαλκανίων, δημιουργήθηκε μια νέα κοινοπραξία μεταξύ των εταιριών με την επωνυμία KCB Agriscience B.V. Η νέα εταιρία, στην οποία η Certis Belchim και ο Όμιλος Ευθυμιάδη έχουν μερίδιο 70% και 30% αντίστοιχα, δραστηριοποιείται ήδη στις κυριότερες χώρες των Βαλκανίων, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Μολδαβία και η Αλβανία, και φιλοδοξεί να εδραιωθεί ως ένας εκ των ηγετών της ευρύτερης περιοχής στον τομέα αυτό.
Τόσο η Certis Belchim όσο και ο Όμιλος Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, ως καταξιωμένες επιχειρήσεις του αγροτικού κλάδου, δεσμεύονται να συνεχίσουν να οδηγούν τις γεωργικές εξελίξεις και να προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, προσφέροντας ολιστικές λύσεις αιχμής στους αγρότες των αγορών αυτών, μέσω καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) απήγγειλε κατηγορίες εναντίον τεσσάρων ατόμων και δύο εταιρειών για κατάχρηση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και πλαστογραφία ιδιωτικών εγγράφων, σε έρευνα για απάτη, ύψους 1,73 εκατομμυρίων ευρώ, που έγινε στο Ιάσιο της Ρουμανίας και αφορούσε έργα για αρδευτικά συστήματα, εξ ολοκλήρου χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.
Είχε προηγηθεί (από τον Απρίλιο του 2024) έρευνα σε αγροτικό συνεταιρισμό της χώρας, ο οποίος έλαβε χρηματοδότηση για δύο έργα εκσυγχρονισμού των συστημάτων άρδευσης, συνολικής αξίας 1,73 εκατ. ευρώ (8,6 εκατ. RON).
Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, η διαδικασία ανάθεσης δημόσιας σύμβασης για την επιλογή εταιρείας για την εκτέλεση των έργων παραποιήθηκε, προκειμένου να ωφεληθεί μια συγκεκριμένη εταιρεία, ιδιοκτησίας της συζύγου του de facto διαχειριστή του συνεταιρισμού.
Η έρευνα αποκάλυψε σύγκρουση συμφερόντων στην χρηματοδότηση των δύο έργων.
Ο διαχειριστής του συνεταιρισμού που έλαβε τα κεφάλαια, ήταν παντρεμένος με εκπρόσωπο της εταιρείας που κέρδισε το συμβόλαιο. Επιπλέον, ένα πρόσωπο που προήδρευε της επιτροπής αξιολόγησης προσφορών του συνεταιρισμού, εργαζόταν ταυτόχρονα ως λογιστής της συγκεκριμένης εταιρείας.
Σε μια προσπάθεια να παραπλανήσουν τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Αγροτικών Επενδύσεων της Ρουμανίας (AFIR), οι εκπρόσωποι, τόσο του συνεταιρισμού όσο και της επιλεγμένης εταιρείας, υπέβαλαν πλαστά έγγραφα υποστηρίζοντας ψευδώς ότι δεν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων.
Περαιτέρω, οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού ζήτησαν και έλαβαν από την AFIR την αποζημίωση των εργολαβικών εξόδων, υποβάλλοντας διάφορα ψευδή εντάλματα πληρωμής ισχυριζόμενα ότι έχουν ήδη πληρώσει τους εργολάβους.
Προκειμένου να ανακτήσει τη ζημιά στον προϋπολογισμό της ΕΕ και τυχόν δικαστικά έξοδα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατέσχεσε έξι οικόπεδα (αξίας περίπου 500.000 ευρώ) και πάγωσε τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν οι υπόπτοι.
Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της Ρουμανίας, η διακεκριμένη απάτη με αγροτικές επιδοτήσεις τιμωρείται με φυλάκιση έως και 11 χρόνια και έως τρία χρόνια η πλαστογραφία ιδιωτικών εγγράφων.
Οι δύο εταιρείες, εάν καταδικαστούν, θα έχουν πρόστιμο έως και 420.000 ευρώ περίπου (2,1 εκατομμύρια RON), επιπλέον των άλλων κυρώσεων.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είναι η ανεξάρτητη δημόσια εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) ολοκλήρωσε σειρά άκρως επιτυχημένων εκδηλώσεων στις αγορές της Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας.
Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν μαζί με τις υπερδραστήριες τοπικές Ενώσεις Οινοχόων και είχαν στόχο τη γνωριμία του ελληνικού κρασιού με τους ανθρώπους κλειδιά των τριών ανερχόμενων αγορών. Πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της οργανωμένης προσπάθειας που καταβάλει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου ακολουθώντας το στρατηγικό σχέδιο marketing του κλάδου για την αύξηση της αντιλαμβανόμενης αξίας του Ελληνικού κρασιού στις αγορές του εξωτερικού. Ομιλήτρια στις εκδηλώσεις ήταν η Χημικός Οινολόγος και Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Σοφία Πέρπερα.
«Είναι γεγονός ότι ο κλάδος μας έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη συγκυρία όπου από τη μία η κατανάλωση οίνου μειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και από την άλλη αυξάνονται οι προκλήσεις λόγω γεωπολιτικών εντάσεων. Στις συνθήκες αυτές, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου από τη μια στηρίζει και συνεχίζει τις δράσεις εξωστρέφειας στις παραδοσιακές αγορές στόχους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ κλπ. και από την άλλη στοχεύει σε νέες και ανερχόμενες αγορές όπως εκείνες της Βαλτικής», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΟ, Δρ. Γιάννης Βογιατζής.
«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η άμεση και ουσιαστική ενεργοποίηση των Ενώσεων Οινοχόων των τριών Χωρών. Σε άψογη συνεργασία μεταξύ τους ενεργοποίησαν ένα μεγάλο δίκτυο επαγγελματιών που θέλησε να γνωρίσει σε βάθος το ελληνικό κρασί. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια σε όλους τους Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους Διαγωνισμούς για τον καλύτερο οινοχόο τα πρωτεία κρατούν οι Βαλτικές χώρες. Στις χώρες αυτές, δίνεται μεγάλη έμφαση στην οινική εκπαίδευση και οι προοπτικές ανάπτυξης για μια χώρα niche όπως η Ελλάδα που βασίζεται εν πολλοίς στην εστίαση, και άρα στους οινοχόους, είναι ευνοϊκές», είπε η Σοφία Πέρπερα
Χορηγήθηκε κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά για το προϊόν STAPLE® SL με δ.ο. pyrithiobac-sodium 38.3%, της εταιρείας SIPCAM ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ. Α.Ε., για την καλλιέργεια του βαμβακιού.
Η ισχύς της άδειας αφορά την περίοδο χρήσης από 15/03/2025 έως 13/07/2025.
Η άδεια χορηγείται για χρήση του προϊόντος στις Περιφερειακές Ενότητες:
Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ηλείας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Αιτωλοακαρνανίας, Έβρου, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Καβάλας
Το ζιζανιοκτόνο STAPLE® SL μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο βαμβάκι:
- Είτε προσπαρτικά με ελαφρά ενσωμάτωση ή μετασπαρτικά-προφυτρωτικά για την καταπολέμηση της πορφυρής κύπερης, της ακανθώδους σίντα και του λεπτού βλήτου
- Είτε μεταφυτρωτικά για την καταπολέμηση της αγριοβαμβακιάς, της αγριομελιτζάνας, του τραχέως βλήτου, του τάτουλα, της αγριοτοματιάς, της ακανθώδους σίντα, της Physalis angulata, της αγροποϊνσέτιας και της κύπερης.
ΔΟΣΗ: 18 κ.εκ./στρ. με 20-40 λίτρα νερού /στρ.
Αποτελεί δε τη μοναδική λύση για τη μεταφυτρωτική αντιμετώπιση σημαντικών πλατύφυλλων ζιζανίων, που δεν ελέγχθηκαν με την προσπαρτική - προφυτρωτική ζιζανιοκτονία στο βαμβάκι.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες, εδώ
Προσοχή: Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα.
Ο κ. Βασίλειος Σαλάτας είναι ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ).
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, το οποίο προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου, στην πρώτη του συνεδρίαση για τη συγκρότηση σε σώμα, που πραγματοποιήθηκε στις 15/02/2025, στα γραφεία του στην Θεσσαλονίκη, εξέλεξε ομόφωνα, ως Πρόεδρό του, τον Σαλάτα Βασίλειο, καθώς και τα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την νέα θητεία της Διοίκησης, η οποία όπως ορίζει το καταστατικό του Συνδέσμου, είναι διετής και θα διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2027.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒΙΖ έχει ως εξής:
Πρόεδρος Σαλάτας Βασίλειος ΒΙΟΕΡΓΕΞ – ΑΦΟΙ ΣΑΛΑΤΑ ΑΒΕΕ
Αντιπρόεδρος Γαβριηλίδης Γεώργιος ΚΟΥΡΕΛΛΑΣ ΑΕ
Γενικός Γραμματέας Βενετσάνος Παναγιώτης ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ
Οικονομικός Επόπτης Δασκαλάκης Εμμανουήλ ΧΡΙΣΤΟΦ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΑΒΕΚΤΕ
Μέλος Ανθομελίδης Απόστολος ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ ΑΒΕΕ
Μέλος Μελισσουργός Ηλίας ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΒΕΕ
Μέλος Τριανταφύλλου Αλέξανδρος ΒΙΟΖΩΚΑΤ ΑΕ
Την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιχθυολόγων Δημοσίου (ΠΣΙΔ) με τον υφυπουργό ΥπΑΑΤ, υπεύθυνου για θέματα αλιείας κ. Χρήστο Κέλλα.
Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ κ. Νίκος Κακκαβάς.
Νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση του ΔΣ του ΠΣΙΔ στη Γενική Δ/νση Αλιείας με την Προϊσταμένη της Γενικής Δ/νσης κα Άλκηστις Παρπούρα, για τα προβλήματα της υπηρεσίας.
Στη συνάντηση με τον κ. Υφυπουργό, συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:
1. Ενίσχυση της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας, της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΑΛΥΘ και των Περιφερειακών Υπηρεσιών Αλιείας με εξειδικευμένο προσωπικό (ιχθυολόγους και άλλες υποστηρικτικές ειδικότητες). Επιπρόσθετα, αξιοποίηση της διαδικασίας τροποποίησης του Οργανισμού του ΥπΑΑΤ για την βελτίωση της δομής της Γενικής Δνσης και την παροχή όλων εκείνων των εργαλείων που θα συνεισφέρουν στο έργο της.
2. Το θέμα της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων της αλιείας σε διάφορα επίπεδα (ΓΔΑ, Περιφερειακές Υπηρεσίες Αλιείας, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις) και η συνεχιζόμενη διάχυση αρμοδιοτήτων του Τομέα Αλιείας σε άλλους φορείς (πχ Υπ. Περιβάλλοντος).
3. Η αξιοποίηση των Υπηρεσιών Αλιείας των Περιφερειών στο ΠΑΛΥΘ 2021-27.
4. Ο άδικος αποκλεισμός των υπαλλήλων της Γενικής Δ/νσης Αλιείας από το σύστημα ανταμοιβής (bonus).
5. Η ενεργοποίηση της υποχρέωσης του συστήματος ελέγχου των αλιευτικών δραστηριοτήτων και προϊόντων-ιχνηλασιμότητας στο πλαίσιο του ΚανΕΕ 1224/2019 (Κανονισμού Ελέγχου της Αλιείας) και η ενεργοποίηση του θεσμού των Επιθεωρητών Αλιείας.
6. Η σαφής αναγραφή της συμμετοχής του ΠΣΙΔ στη σύνθεση του Συμβουλίου Αλιείας.
7. Η διασφάλιση της αδιάλειπτης συνέχισης του Προγράμματος Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων, που αποτελεί υποχρέωση εφαρμογής Ευρωπαϊκών Κανονισμών και η συνέχιση της εργασίας 90 περίπου συμβασιούχων επιστημόνων.
8. Διάφορα θέματα αλιευτικής νομοθεσίας όπως η κωδικοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της, η εφαρμογή της ευρωπαϊκής υποχρέωσης για παρακολούθηση της ερασιτεχνικής αλιείας, ο καθορισμός των κριτηρίων επαγγελματικότητας στην αλιεία, η στήριξη των αλιέων στις συνέπειες που υφίστανται από τη δράση εισβολικών ειδών (πχ. Λαγοκέφαλος), προστατευόμενων ειδών (πχ. κητώδη, θαλάσσιες χελώνες) καθώς και από φυσικές καταστροφές (πχ εκτεταμένη εμφάνιση πλαγκτόν, θεομηνίες), η στήριξη των αλιέων που μισθώνουν λιμνοθάλασσες με οικονομική ενίσχυση τους και η δημιουργία προγράμματος εκπαίδευσης νέων αλιέων.
9. Τέλος προτάθηκε η δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Αλιευτικής Πολιτικής με εκπροσώπους επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, αλιέων, υπηρεσιακών παραγόντων, επιστημονικών σωματείων, με κύριο αντικείμενο τον μακρόπνοο σχεδιασμό και χάραξη της αλιευτικής πολιτικής της χώρας αλλά και την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.
Έγινε σαφές στον κ. Υφυπουργό ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται την αλιεία συνεχώς αυξάνονται, γιατί δεν έχουν μέχρι σήμερα λάβει την απαραίτητη προσοχή από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι σημαντικές τόσο για την λειτουργία των υπηρεσιών, για τις συνθήκες που αντιμετωπίζει το προσωπικό και κατά συνέπεια για τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει όλη αυτή η λειτουργία στον κλάδο της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών και στις υποχρεώσεις, αλλά και στις διεκδικήσεις, της χώρας στην ΕΕ.
Ο κ. Υφυπουργός εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για το επίπεδο της συνεργασίας με την Γενική Δ/νση Αλιείας και τα στελέχη της (Γενική Δ/ντρια Αλιείας, διευθυντές, τμηματάρχες και υπαλλήλους).
Τέλος, ο κ. Υφυπουργός έκανε αποδεκτή την πρόσκληση του ΔΣ του ΠΣΙΔ για παρουσία του στο 19ο Συνέδριο που διοργανώνεται στα Ιωάννινα το διάστημα 30 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2025.
Αναμένουμε από την Πολιτική Ηγεσία του ΥπΑΑΤ, άμεσες πρωτοβουλίες επίλυσης όσων θεμάτων επισημάνθηκαν στην ανωτέρω συνάντηση.