Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των βοοειδών και πρόγραμμα επιτήρησης για τη βρουκέλλωση των ιπποειδών γαλακτοπαραγωγής. Σκοπός του Προγράμματος είναι:
α) η μείωση του επιπολασμού της βρουκέλλωσης στον πληθυσμό βοοειδών της χώρας,
β) η διασφάλιση της υγιεινής των γαλακτοκομικών προϊόντων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και
γ) η προστασία της Δημόσιας Υγείας από τη νόσο.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλη την Ελλάδα από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής (ΔΚ) κάθε Περιφέρειας, τα Τμήματα Κτηνιατρικής (ΤΚ) και τις Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές (ΤΚΑ) των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ).
Από το πρόγραμμα εκρίζωσης δύναται να εξαιρούνται τα βοοειδή από τις εκμεταλλεύσεις:
α) με αμιγώς παχυνόμενα βοοειδή και
β) παχυνόμενων βοοειδών με καθεστώς Β0.
Η εξαίρεση περιλαμβάνει υποχρεωτικά όλες τις εκμεταλλεύσεις που συστεγάζονται στην ίδια επιζωοτιολογική μονάδα.
Ειδικά για τις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Πέλλας και το Δήμο Ελασσόνας της ΠΕ Λάρισας εγκρίνεται η εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού των βοοειδών σε εκμεταλλεύσεις γαλακτοπαραγωγής με το εμβόλιο RB-51.
Κατά παρέκκλιση, μπορεί να πραγματοποιείται εμβολιασμός με το εμβόλιο RB-51 και σε εκμεταλλεύσεις αγελαίων βοοειδών (όπου εφαρμόζεται πρόγραμμα εκρίζωσης) των ΠΕ αυτών, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο από το αρμόδιο Τμήμα Κτηνιατρικής (Επιτροπή Περιφερειακής Ενότητας) και εφόσον υπάρχουν επιζωοτιολογικοί λόγοι ή/και εργαστηριακά αποτελέσματα που να επιβεβαιώνουν τη μόλυνση των εκμεταλλεύσεων αυτών από Br. abortus.
Το Πρόγραμμα Εκρίζωσης της Βρουκέλλωσης σε εκμεταλλεύσεις Ιπποειδών Γαλακτοπαραγωγής εφαρμόζεται υποχρεωτικά στα ιπποειδή γαλακτοπαραγωγής, ηλικίας άνω των 12 μηνών. Όλα τα ιπποειδή υπόκεινται σε δύο αιμοληψίες σε διάστημα 3-12 μηνών.
Διαβάστε το ΦΕΚ
Όπως ενημερώθηκε ο ΑγροΤύπος από την νομική εταιρεία που έχει αναλάβει τις αποζημιώσεις κτηνοτρόφων από καρτέλ αγελαδινού γάλακτος, εκδόθηκε η απόφαση του Άρειου Πάγου που δικαίωσε τους ενάγοντες κτηνοτρόφους, οι οποίοι άσκησαν αγωγή κατά εταιρείας που συμμετείχε στο καρτέλ.
Θυμίζουμε το καρτέλ αφορούσε την πλευρά της ζήτησης του αγελαδινού γάλακτος ως πρώτης ύλης για την παραγωγή του φρέσκου-νωπού γάλακτος.
Σε αυτό συμμετείχαν οι πέντε μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας αλλά και μικρότερες και λειτούργησε στο χρονικό διάστημα από το Μάιο 2001 έως τέλη 2007. Κάλυπτε το 56% έως 70% της σχετικής αγοράς.
Είναι πλέον και νομολογικά αναμφισβήτητο ότι μικρομεσαίες κτηνοτροφικές μονάδες έπρεπε, κατά το διάστημα από 2001 έως και 2007, να πάρουν τιμή στα 40 λεπτά το κιλό και όχι από 27 έως και 36 λεπτά το κιλό που εισέπραξαν.
Για τις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες η τιμή, χωρίς τη λειτουργία του καρτέλ, έπρεπε να είναι μεγαλύτερη. Μάλιστα, με απόφαση του Εφετείου Αθηνών, κρίθηκε ότι η τιμή έπρεπε να ήταν - κατά τη διάρκεια του καρτέλ - στα 45 λεπτά το κιλό, με μηνιαία εισκομιζόμενη ποσότητα κατά μέσο περίπου 41 τόνους.
Η ζημιά για τους αγελαδοτρόφους ισούται με τη διαφορά μεταξύ καταβληθείσας και της ανταγωνιστικής τιμής.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η δικηγορική εταιρεία, οι ζημιωθέντες κτηνοτρόφοι από το καρτέλ γάλακτος (σχετικό κείμενο του ΑγροΤύπου βλέπε εδώ) εξακολουθούν να έχουν δικαιώματα, όπως και οι κληρονόμοι τους, σε περίπτωση θανάτου των αρχικών δικαιούχων, μόνο που πρέπει να ασκήσουν αγωγή για να πάρουν αποζημίωση.
Η αγωγή μπορεί να ασκηθεί και χωρίς τιμολόγια για όσους κτηνοτρόφους τα έχουν καταστρέψει ή χάσει.
Προβλήματα δημιουργεί η εμπορική συμφωνία της EE με τις χώρες Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη) για την ΠΟΠ φέτα.
Θα επιτρέπεται η χρήση της ονομασίας από παραγωγούς της Λατινικής Αμερικής για έως και 7 χρόνια υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Η συμφωνία αναφέρει: «Η προστασία της γεωγραφικής ένδειξης «Φέτα» δεν εμποδίζει τη συνεχή και παρόμοια χρήση του όρου «Φέτα» από οποιοδήποτε πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των διαδόχων και εκδοχέων τους, για μέγιστο χρονικό διάστημα 7 ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας έχουν χρησιμοποιήσει την εν λόγω γεωγραφική ένδειξη κατά τρόπο συνεχή όσον αφορά τα ίδια ή παρόμοια εμπορεύματα στη εδάφη της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, η χρήση του όρου «φέτα» πρέπει να συνοδεύεται από ευανάγνωστη και ορατή ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του εν λόγω προϊόντος».
Δηλαδή οι παραγωγοί που ήδη χρησιμοποιούν τη λέξη «φέτα» μπορούν να συνεχίσουν τη χρήση της, εφόσον αναγράφουν την χώρα προέλευσης.
Αντιδράσεις από ΣΕΚ
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία και αγανάκτησή του για τις πρόσφατες πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης που απειλούν την επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας και υπονομεύουν τη διεθνή θέση των παραδοσιακών προϊόντων μας, όπως η ΦΕΤΑ.
Η συμφωνία Mercosur, που επιτρέπει στις χώρες της Λατινικής Αμερικής να παράγουν και να διακινούν φέτα για επτά χρόνια χωρίς να υπόκεινται στις προστατευόμενες προδιαγραφές του ΠΟΠ, αποτελεί οικονομική και πολιτιστική καταστροφή. Με αυτή τη ρύθμιση, ανοίγεται ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση ενός προϊόντος-σύμβολο της Ελλάδας, υπονομεύοντας τη φήμη του, αλλά και χτυπώντας καίρια τη βιωσιμότητα των παραγωγών μας.
Παράλληλα, η απόφαση ένταξης του αρνιού στο «καλάθι της νοικοκυράς» ενόψει των εορτών είναι άλλο ένα πλήγμα στους κτηνοτρόφους. Ενώ ζωονόσοι, ακρίβεια και το αυξημένο κόστος παραγωγής εξοντώνουν ήδη τον πρωτογενή τομέα, η υποχρέωση να διατίθεται το αρνί σε χαμηλές τιμές, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα στήριξης των παραγωγών, ενισχύει την οικονομική ασφυξία που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι.
Η κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι επιλέγει να ευνοεί τα μεγάλα συμφέροντα εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών, της αγροτικής οικονομίας αλλά και των καταναλωτών αφού μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αισχροκέρδεια που μαστίζει την χώρα μας. Η κτηνοτροφία δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα, ενώ οι φωνές μας αγνοούνται προκλητικά.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1. Κατάργηση της συμφωνίας Mercosur.
2. Στήριξη της κτηνοτροφίας με ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης τα οποία θα πρέπει να συν-αποφασιστούν με τα θεσμικά όργανα των κτηνοτρόφων, όχι άλλες πολιτικές που βαθαίνουν την κρίση στον πρωτογενή τομέα.
3. Δίκαιη τιμολόγηση για το αρνί και άμεση κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής από την κυβέρνηση.
Ο ΣΕΚ καλεί όλους τους παραγωγούς και τους φορείς του πρωτογενούς τομέα να ενώσουν τη φωνή τους απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστρέψει την κληρονομιά μας, τα προϊόντα μας και τον αγώνα μας.
Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η ελληνική κτηνοτροφία δεν είναι αναλώσιμο εργαλείο πολιτικής - είναι ο κατεξοχήν υπεύθυνος κλάδος για την επιβίωση των πολιτών μας, ενώ ταυτόχρονα είμαστε και ο πυλώνας της εθνικής μας ταυτότητας και της αγροτικής μας ανάπτυξης.
Η καλύτερη επιβράβευση για την ποιότητα και την αξιοπιστία σε μια εταιρεία είναι η σταθερή προτίμηση του αγοραστικού κοινού.
Η ΟΛΥΜΠΟΣ διακρίθηκε ακόμα μια φορά ως Superbrand, για την κορυφαία ποιότητα των προϊόντων της, τη διαχρονική συνέπεια αλλά και την υπευθυνότητά της απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. Αλλά το μεγαλύτερο βραβείο της είναι η αδιάκοπη εμπιστοσύνη των καταναλωτών της.
Η διάκριση της ΟΛΥΜΠΟΣ προέκυψε έπειτα από ψηφοφορία κριτικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων αλλά και καταναλωτικού κοινού, μέσω έρευνας της κοινής γνώμης από την εταιρεία Marc.
Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το βραβείο παρέλαβε ο Εμπορικός Διευθυντής κ. Μιχάλης Βεδεράκης, εκπροσωπώντας την οικογένεια της ΟΛΥΜΠΟΣ.
«Η βράβευση αυτή αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της δέσμευσής μας να προσφέρουμε προϊόντα με κορυφαία ποιότητα στους καταναλωτές μας και τους ευχαριστούμε για την διαρκή εμπιστοσύνη τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βεδεράκης.
Συνάντηση, στα γραφεία της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ), στη Νέα Αλικαρνασσό, είχαν το απόγευμα της Τρίτης (3/12) εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων του Ηρακλείου με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα.
Στη διάρκεια της συνάντησης οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή στην Κρήτη, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στην κλιματική κρίση και ειδικότερα στην ανομβρία στο νησί που πλήττει τις καλλιέργειές τους, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τη χαμηλή τιμή γάλακτος. Αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα είναι στα 1,15 έως 1,20 ευρώ το κιλό.
Στο περιθώριο της συνάντησης ο Χρήστος Κέλλας δήλωσε: «Είχαμε μία ζωντανή συζήτηση με τους κτηνοτρόφους της Κρήτης. Στην κυβέρνηση και στο ΥΠΑΑΤ γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ικανοποιήσουμε τα περισσότερα αιτήματα. Μειώσαμε το κόστος παραγωγής, νομοθετήσαμε τη μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, επιδοτήσαμε κατά 100% τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια, με το πρόγραμμα «ΓΑΙΑ» εξασφαλίσαμε μειωμένη τιμή κιλοβατώρας για την παροχή αγροτικού ρεύματος για τα πρώτα 2 χρόνια. Παράλληλα, μειώσαμε κατά 50% τους φορολογικούς συντελεστές στα μέλη συνεταιρισμών και τις ομάδες παραγώγων, ενώ επίκειται άμεσα η ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων. Όσον αφορά στις πληρωμές των βασικών ενισχύσεων, αυτές πραγματοποιούνται κανονικά».
Σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ο Υφυπουργός υπογράμμισε: «Η κλιματική κρίση βρίσκεται εδώ, η ανομβρία έχει επηρεάσει την παραγωγή σε όλα σχεδόν τα προϊόντα στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την αντιμετώπισή της, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο τεχνικών έργων».
Τέλος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εστίασε στις αποζημιώσεις για τις ζωονόσους της πανώλης και της ευλογιάς λέγοντας: «Την Τρίτη κατεβλήθησαν οι αποζημιώσεις προς τους κτηνοτρόφους για τα ζώα που θανατώθηκαν συνεπεία πανώλης και ευλογιάς και σήμερα η χώρα απελευθερώνεται από την πανώλη στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης. Συγκεκριμένα, πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των Περιφερειών για τις αποζημιώσεις συνολικά 5.685.251 ευρώ, με τις αποζημιώσεις σε πληγέντες κτηνοτρόφους να ανέρχονται σε 4.737.569,76 ευρώ. Τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν απέδωσαν και καταφέραμε και εκριζώσαμε την πανώλη. Οι αποζημιώσεις αυτές των κτηνοτρόφων με βάση τη νέα ΚΥΑ, είναι αυξημένες έως και 100%, ενώ η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει με πλήρη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα».
Η γαλακτοβιομηχανία ΟΜΗΡΟΣ έκανε νέο Σταθμό Συλλογής Γάλακτος στη Θράκη.
Η βιομηχανία γάλακτος ΟΜΗΡΟΣ εγκαινίασε το νέο σταθμό συλλογής γάλακτος στη Συδινή Ξάνθης, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την υποστήριξη των τοπικών παραγωγών. Το υπερσύγχρονο αυτό κέντρο αποτελεί πρότυπο υποδομής στην ελληνική βιομηχανία γάλακτος, με μηδενικές εκπομπές και απόλυτη αυτονομία, προσαρμοσμένο στις αυστηρότερες προδιαγραφές ποιότητας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας.
Η ΟΜΗΡΟΣ, κορυφαία ελληνική εταιρεία εξαγωγής τυροκομικών, διανέμει προϊόντα της σε περισσότερες από 40 χώρες σε Ευρώπη και Αυστραλία, ενώ πρόσφατα εγκαινίασε το δεύτερο εργοστάσιό της στην Ελλάδα. Διατηρώντας μακροχρόνια συνεργασία με πάνω από 2.500 Έλληνες κτηνοτρόφους, η εταιρεία εξασφαλίζει φρέσκο γάλα καθημερινά από πιστοποιημένες φάρμες, επιτυγχάνοντας υψηλά επίπεδα ποιότητας και ασφάλειας.
Η νέα μονάδα συλλογής γάλακτος της ΟΜΗΡΟΣ στη Θράκη δεν αποτελεί απλώς έναν ακόμα σταθμό στην παραγωγική της αλυσίδα, αλλά έναν υπερσύγχρονο χώρο που ανακαινίστηκε πλήρως μετά την εξαγορά του από τη βιομηχανία γάλακτος ΔΕΛΤΑ. Η επένδυση αυτή επέτρεψε την πλήρη αναβάθμιση του σταθμού, ώστε να ανταποκρίνεται απόλυτα στις αυστηρότερες προδιαγραφές ποιότητας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Διαθέτει δύο γραμμές παραλαβής γάλακτος δυναμικότητας 25 τόνων ανά ώρα και χωρητικότητα αποθήκευσης 100 τόνων φρέσκου γάλακτος, ενώ η καθαριότητα του εξοπλισμού και των βυτίων εξασφαλίζεται με αυτόματο σύστημα πλύσης C.I.P.
Επιπλέον, ο σταθμός χαρακτηρίζεται από μηδενικές εκπομπές και απόλυτη αυτονομία, αποτελώντας πρότυπο περιβαλλοντικής υπευθυνότητας. Αυτό το έργο ενσαρκώνει τις αξίες της ΟΜΗΡΟΣ για βιώσιμη ανάπτυξη. Χάρη σε αυτή τη συνεργασία, συγκεντρώνουμε περίπου 40.000 τόνους αυθεντικού ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος ετησίως, ενισχύοντας την τοπική παραγωγή και παραμένοντας ένας από τους κορυφαίους εισκομιστές γάλακτος στην Ελλάδα.
Ο κ. Γιώργος Γιαννίτσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΜΗΡΟΣ, δήλωσε: «Ο νέος σταθμός συλλογής γάλακτος στη Θράκη αποτελεί για εμάς ένα ακόμα βήμα στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε τον Έλληνα παραγωγό, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά του και να συμβάλουμε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Η επένδυση αυτή αντικατοπτρίζει την αφοσίωσή μας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την παραγωγή προϊόντων που διατηρούν την αυθεντικότητα και ποιότητα της ελληνικής γης».
Ο κ. Δημήτρης Κουρκούνας, Διευθυντής Ζώνης Γάλακτος, δήλωσε: «Η συνεργασία αυτή είναι η ψυχή της προσπάθειάς μας και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία χτίζουμε κάθε μας βήμα, εφαρμόζοντας καινοτόμα προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα όσο αφορά την παραγωγικότητα και την ποιότητα του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλατος.
Στην ΟΜΗΡΟΣ πιστεύουμε ότι το πρόβειο γάλα είναι εθνικό προϊόν, ο Έλληνας παραγωγός πρόβειου γάλακτος ακολουθώντας σωστές πρακτικές, μπορεί και επιβάλλεται, να γίνει ανταγωνιστικός σε ένα όλο και πιο απαιτητικό περιβάλλον και πάνω σε αυτό εργαζόμαστε με υπομονή και αφοσίωση με τους εξιδεικευμένους συνεργάτες μας».
Η Lactalis USA ανακοίνωσε επένδυση για την αύξηση του όγκου παραγωγής «Président Feta» που παράγεται στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας η επένδυση θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις Tulare στην Καλιφόρνια και γίνεται καθώς το τυρί φέτα συνεχίζει να αυξάνεται σε δημοτικότητα στους καταναλωτές σε όλες τις ΗΠΑ.
Με τα 55 εκατ. δολαρίων (51,12 εκ. ευρώ) θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη γραμμή παραγωγής φέτας στις ΗΠΑ. Η ολοκλήρωση του έργου θα γίνει έως το 2027.
Με αυτή την επένδυση θα αυξήσει την ικανότητα παραγωγής φέτας της Lactalis, που γίνεται στα εργοστάσιά της στο Tulare της Καλιφόρνιας και στο Belmont του Ουισκόνσιν.
Επενδύουμε για να αυξήσουμε την ικανότητα παραγωγής τυριού φέτας στις εγκαταστάσεις μας, δήλωσε ο κ. Esteve Torrens, Διευθύνων Σύμβουλος της Lactalis USA, σε δελτίο τύπου της εταιρείας. Αυτή η αύξηση της παραγωγής βοηθά στο να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση για το τυρί Président Feta στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε.
Η Lactalis USA είναι θυγατρική της Lactalis, της μεγαλύτερης γαλακτοκομικής εταιρείας στον κόσμο, η οποία έχει προσανατολιστεί στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων για την αγορά των ΗΠΑ, όπως Kraft παρμεζάνα, Président φέτα, Knudsen Cottage Cheese και Sour Cream.
Σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας φαίνεται πως έχει εξαπλωθεί η ευλογιά των αιγοπροβάτων.
Όπως και στην πανώλη έτσι και στην ευλογιά το ΥπΑΑΤ δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις για την αιτία εξάπλωσης της νόσου ούτε αναφέρει ονόματα.
Βέβαια αυτό που κάνει εντύπωση και έχει φέρει προβληματισμό στους κτηνοτρόφους είναι ότι η εξάπλωση της νόσου γίνεται σε μεγάλες αποστάσεις από την Θράκη στην Κόρινθο και μετά στην Μαγνησία.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μελετά να κλείσουν τα σφαγεία σε όλη τη χώρα για δέκα ημέρες, μέτρο που όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων και των αγροτικών συνεταιρισμών από μόνο του δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Σήμερα Τρίτη (22/10) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ για την ευλογιά, στην οποία θα συμμετέχουν οι Διεπαγγελματικές (Φέτα και Κρέας) και οι φορείς των σφαγείων αλλά όχι οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων.
Μέτρα για την ευλογιά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Στο μεταξύ η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ενημερώνει όλους τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα κάτωθι:
Επιβεβαιώθηκε εστία Ευλογιάς αιγοπροβάτων σε εκτροφή της Κοινότητας Στυμφαλίας Δήμου Σικυωνίων Π.Ε. Κορινθίας.
Τα μέτρα που λαμβάνονται άμεσα για την αντιμετώπιση της νόσου από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας είναι τα κάτωθι:
Ορισμός Ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης
i. Η Ζώνη Προστασίας ακτίνας 3 χλμ γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή περιλαμβάνει τις εξής Κοινότητες και οικισμούς:
Π.Ε. Κορινθίας, Δήμος Σικυωνίων > Στυμφαλία, Καλλιάνοι, Κυλλήνη.
Στη Ζώνη Προστασίας
1. Απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων που έχουν ζώα των ευαίσθητων ειδών οι οποίες υποβάλλονται, περιοδικά, σε κτηνιατρική επιθεώρηση
2. Απαγόρευση της κυκλοφορίας και της μεταφοράς των ζώων των ευαίσθητων ειδών στους δημόσιους ή ιδιωτικούς δρόμους, εξαιρουμένων των οδών εξυπηρέτησης των εκμεταλλεύσεων.
3. Περιορισμός των ζώων των ευαίσθητων ειδών στην εκμετάλλευση που βρίσκονται, εκτός αν πρόκειται να μεταφερθούν, υπό επίσημο κτηνιατρικό έλεγχο, απευθείας σε σφαγείο για επείγουσα σφαγή, που βρίσκεται στην ίδια ζώνη ή ελλείψει αυτού σε σφαγείο στη ζώνη επιτήρησης
4. Τα μέτρα στη Ζώνη Προστασίας διατηρούνται για είκοσι μία ημέρες μετά τη θανάτωση όλων των ζώων των μολυσμένων εκμεταλλεύσεων και την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού και απολύμανσης σε αυτές.
5. Μετά τη λήξη της ανωτέρω αναφερόμενης περιόδου εφαρμόζονται τα μέτρα της Ζώνης Επιτήρησης
ii. H Ζώνη Επιτήρησης ακτίνας 10 χλμ γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή περιλαμβάνει τις εξής Κοινότητες και Οικισμούς:
Π.Ε. Κορινθίας, Δήμος Σικυωνίων > Λαύκα, Καστανιά, Καρτέρι, Δροσοπηγή, Κεφαλάρι, Ψάρι
Π.Ε. Κορινθίας, Δήμος Νεμέας > Ασπρόκαμπος, Αηδόνια, Γαλατάς
Π.Ε. Αργολίδας, Δήμος Άργους – Μυκηνών > Πλατάνι, Σκοτεινή
Στη Ζώνη Επιτήρησης
1. Απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων που έχουν ζώα των ευαίσθητων ειδών
2. Απαγόρευση της κυκλοφορίας ζώων των ευαίσθητων ειδών στους δημόσιους δρόμους, εκτός εάν αυτά οδηγούνται σε βοσκοτόπους ή σε κτίρια ενσταβλισμού τους.
3. Επιτρέπεται η μεταφορά ζώων των ευαίσθητων ειδών εντός της Ζώνης Επιτήρησης, μόνο μετά από άδεια της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής
4. Απαγόρευση της εξόδου ζώων των ευαίσθητων ειδών από τη Ζώνη Επιτήρησης για τριάντα ημέρες
5. Τα μέτρα στη Ζώνη Επιτήρησης θα διατηρηθούν για τριάντα ημέρες.
Με μια λαμπερή γιορτή, αντάξια μιας ξεχωριστής επένδυσης, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία εγκαινίασε στην Κύπρο το νέο εργοστάσιο του Ομίλου για την παραγωγή χαλλουμιού, του εκλεκτού αυτού τυριού που αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής των κατοίκων της Κύπρου στην πορεία των αιώνων.
Η εκδήλωση, με προσκεκλημένους από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, πραγματοποιήθηκε στον χώρο του εργοστασίου, στη βιομηχανική περιοχή του Τσερίου στη Λευκωσία.
Η νέα μονάδα, που περιλαμβάνει κτίρια συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., αποτελεί μια επένδυση η οποία αγγίζει τα 70 εκ. €. Πρόκειται για παραγωγική εγκατάσταση που παράγει χαλλούμι ΠΟΠ και αναρή, με δυναμικότητα 18.000 τόνους χαλλουμιού ετησίως η οποία ισοδυναμεί με το 40% της ετήσιας συνολικής ποσότητας χαλλουμιού της Κύπρου.
Το εργοστάσιο σχεδιάστηκε για να είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον, εφαρμόζοντας «πράσινες» μεθόδους αξιοποίησης των παραγωγικών του πόρων. Διαθέτει μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας λυμάτων όπου αποδομείται το οργανικό τους φορτίο και παράγεται βιοαέριο που αξιοποιείται ως καύσιμο καλύπτοντας μέρος των θερμικών αναγκών του. Μέρος της ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 3,2 ΜW. Επίσης, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα της περιορισμένης ποσότητας νερού στο νησί, έχει σχεδιάσει μονάδα ανάκτησης του νερού από τα επεξεργασμένα λύματα του εργοστασίου ώστε να το διοχετεύει σε δευτερεύουσες χρήσεις.
Στις προδιαγραφές της επένδυσης αναφέρθηκε, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, η αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικά Γαλακτοκομεία κυρία Ζωή Σαράντη, ενώ την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου υποδέχτηκε θερμά, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κυρία Μαρία Παναγιώτου, εκπρόσωπος και του Κυπρίου προέδρου.
Από πλευράς Ελληνικής κυβέρνησης παρέστησαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας και ο βουλευτής - πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας. Η βραδιά των εγκαινίων συνεχίστηκε με ένα ξεχωριστό δείπνο από κυπριακές “σπεσιαλιτέ” που ετοίμασε ο executive σεφ Ανδρέας Ανδρέου, και ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο πάρτι υπό τις μελωδίες μιας υπέροχης μπάντας.
Παγωμένη είναι η αγορά αιγοπρόβειου γάλακτος μετά την συμφωνία που είχαμε του γαλακτοκομικού συνεταιρισμού Φάρμες Λιβαδίου με την τυροκομική επιχείρηση «Βασιλίτσα», στα 1,56 λεπτά το κιλό.
Οι τυροκόμοι και γαλακτοβιομήχανοι δεν δείχνουν ενδιαφέρον για να κλείσουν συμφωνίες με τους αιγοπροβατοτρόφους.
Ο Δημήτρης Μπαλούκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, «τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η συμπεριφορά των γαλακτοβιομήχανων απέναντι στους αιγοπροβατοτρόφους.
Δεν βιάζονται να κλείνουν εμπορικές συμφωνίες για το γάλα. Επίσης δεν θέλουν να κλείνουν σταθερή τιμή για ολόκληρο τον χρόνο αλλά να μεταβάλλεται ανάλογα την ζήτηση, όπως γίνεται με τους αγελαδοτρόφους.
Και όλα αυτά όταν γνωρίζουν καλά ότι το αιγοπρόβειο γάλα είναι μειωμένο στην χώρα μας και δεν είναι εύκολο να εισαχθεί σε χαμηλές τιμές, όπως έκαναν στο παρελθόν.
Οι αιγοπροβατοτρόφοι έχουν ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής και θα πρέπει να κάνουν τον ετήσιο προγραμματισμό τους και δεν είναι εύκολο να έχουμε αλλαγές στις τιμές μέσα στην εμπορική περίοδο.
Θα πρέπει οι παραγωγοί να οργανωθούν και να προχωρούν σε διαπραγματεύσεις με την γαλακτοβιομηχανία.
Μιλάνε για περσινές τιμές στην μεταποίηση αλλά δεν αναφέρουν τα προβλήματα που είχαν οι μονάδες πρώτα με τις θεομηνίες και μετά με τις ζωονόσους».
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Μόσχος, κτηνοτρόφος, αντιπρόεδρος στον ΣΕΚ και πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή η μεταποίηση δεν φαίνεται να έχει την θέληση να υπογράψει συμφωνίες με τους κτηνοτρόφους για τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα. Αν και ξέρουν ότι έχουμε μείωση της παραγωγής και δεν μπορούν να κάνουν εισαγωγές.
Αυτό που βλέπουμε επίσης είναι ότι μιλάνε για περσινές τιμές αλλά δεν θέλουν να δώσουν προκαταβολές. Στο παρελθόν έδιναν μια προκαταβολή της τάξης του 30% τώρα θέλουν να την μειώσουν.
Εμείς ζητάμε να γίνονται συνεχώς έλεγχοι για νοθεία από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και όσοι παρανομούν να υπάρχουν πρόστιμα.
Επίσης ζητάμε να επανέλθει η νομοθεσία που υποχρέωνε την εστίαση στην ελληνική σαλάτα να περιέχει 33 γραμμάρια φέτας».
Χαρτογράφηση στην Φέτα
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διεξήγαγε χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στο τυρί φέτα. Η περίοδος για την οποία ελήφθησαν στοιχεία αφορά μεταξύ 1/2/2023 και 30/6/2024. Τα κύρια αποτελέσματα είναι τα εξής:
- Το σύνολο των πωλήσεων φέτας από τα Σούπερ Μάρκετ (ΣΜ) το 2023 ανήλθε σε 244,1 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση κατά 13,8%. Το Α΄ εξάμηνο του 2024 η αύξηση των πωλήσεων μειώθηκε στο 3% σε ετήσια βάση.
- Στο σύνολο των δεδομένων υπάρχουν περίπου 150 προμηθευτές Φέτας. Οι 13 μεγαλύτεροι προμηθευτές, συνολικά, αντιπροσωπεύουν το 70% του συνόλου των πωλήσεων Φέτας. Από τον αριθμό των προμηθευτών και τη διάταξη των μεριδίων τους διαπιστώνεται ότι η αγορά προμήθειας των ΣΜ στη Φέτα χαρακτηρίζεται από χαμηλή συγκέντρωση.
- Το 2023, τα επώνυμα προϊόντα Φέτας αποτελούν το 80% των συνολικών πωλήσεων στην αγορά και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αποτελούν το 20%. Οι 12 μεγαλύτεροι προμηθευτές αντιπροσωπεύουν το 73% του συνόλου των πωλήσεων Φέτας σε αξία, ενώ στη Φέτα ιδιωτικής ετικέτας οι 13 μεγαλύτεροι το 93%.
- Το 10% περίπου των συνολικών πωλήσεων Φέτας των 11 ΣΜ προέρχεται από πωλήσεις φέτας εντός του Καλαθιού του Νοικοκυριού (ΚΝ).
- Οι χαμηλότερες τιμές στη Φέτα, παρατηρούνται στην κατηγορία ιδιωτικής ετικέτας, ζυγιζόμενη, εντός ΚΝ, με τιμή περίπου 7,2 έως 9,4 ευρώ χωρίς ΦΠΑ ή 8,1 και 10,6 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
- Οι ακριβότερες τιμές στη Φέτα παρατηρούνται στα επώνυμα συσκευασμένα προϊόντα, εκτός ΚΝ, με μέση τιμή περί τα 13 ευρώ χωρίς ΦΠΑ ή στα 14,7 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Ως προς τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι καταναλωτές προτιμούν κατά κύριο λόγο την επώνυμη Φέτα (περίπου 82%). Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς 2/2023 - 6/2024 παρατηρήθηκε μεταστροφή προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η τάση αυτή που ξεκίνησε το 2022 και συνεχίστηκε το 2023 και το Α΄ εξάμηνο του 2024. Το ΚΝ δεν φαίνεται να επηρέασε τις προτιμήσεις των καταναλωτών, παρά μόνο περιστασιακά σε περιόδους εορτών και καλοκαιριού.
Υψηλή ζήτηση για το αιγοπρόβειο κρέας υπάρχει αυτή την εποχή στην αγορά της ΕΕ.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα τοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν, το 2024 είχαμε μια μείωση στις σφαγές στην ΕΕ κατά 4,9%, ενώ και το 2025 προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω μείωση κατά 1%.
Αν και υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην ΕΕ για αιγοπρόβειο κρέας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα γιατί αν και υπάρχουν ζώα που είναι διαθέσιμα για σφαγή δεν μπορούν να τα πάνε στα σφαγεία.
Τα μέτρα για την πανώλη έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα σφαγεία, πολλά από τα οποία βρίσκονται στην Θεσσαλία.
Όπως δηλώνουν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι του κλάδου, έγινε μια σύσκεψη φορέων και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωση του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) για το πρόβλημα που υπάρχει στις σφαγές των ζώων.
Με την απαγόρευση σφαγής αµνοεριφίων χάνουν χρήματα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι που είναι στα κάγκελα.
Τα αιγοπρόβατα όσο περνά ο καιρός θα μεγαλώνουν και θα μείνουν στα χέρια των κτηνοτρόφων. Από την άλλη οι έμποροι δεν μπορούν να κάνουν σφαγές και εξαγωγές κρέατος.
Οι φορείς ζητούν άμεσα συνάντηση με το ΥπΑΑΤ για να υπάρξουν πρωτοβουλίες ώστε να λυθεί το πρόβλημα με τις εξαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος.
Να θυμίσουμε ότι η Ρουμανία παρά τα προβλήματα της πανώλης δεν σταμάτησε καθόλου τις εξαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος και κυριάρχησε στην ελληνική αγορά τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης και των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, δημιουργείται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, μια ευρείας έκτασης και κλίμακας κτηνιατρική επιχείρηση λέει το ΥπΑΑΤ. Αυτή την φορά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Όπως τονίζει, «η συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία εξελίσσεται ύστερα από εντολή του ΥπΑΑΤ Κώστα Τσιάρα και την οποία συντονίζει ο Γ.Γ του Υπουργείου Γιώργος Στρατάκος, αναμένεται να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη της Θεσσαλίας.
Ήδη, στο πεδίο επιχειρούν στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας και στην ΠΕ Ηλείας κτηνίατροι, αλλά και γεωτεχνικοί άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι συνεχώς καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα, στα δύο κέντρα επιχειρήσεων με έδρα τον Πύργο και το Αγρίνιο.
Στόχος είναι να ελεγχθούν άμεσα 2.504 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και 436.500 αιγοπρόβατα που διαβιούν στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης που έχουν ήδη ορισθεί σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί ή έχει προγραμματισθεί να θανατωθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες σε όλη την Ελλάδα,18.335 αιγοπρόβατα.
Αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπάρχουν πέντε εστίες, τρεις στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί ο κλινικός έλεγχος όλων των ζώων που βρίσκονται στις ζώνες επιτήρησης, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. Να σημειωθεί ότι και οι πέντε αυτές εστίες συνδέονται επιδημιολογικά, με μολυσμένη εκτροφή από την ΠΕ Λάρισας.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε συναγερμό, ενώ στην προσπάθειά τους συνδράμουν και κτηνίατροι και γεωτεχνικοί άλλων ειδικοτήτων του ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ. αλλά και ιδιώτες κτηνίατροι από την περιοχή. Κλιμάκια του ΕΦΕΤ ενημερώνουν για τα μέτρα διαχείρισης του γάλακτος και ελέγχουν την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας σε όλα τα τυροκομεία της περιοχής».
Κέλλας: Δεν υφίσταται θέμα έλλειψης γαλακτοκομικών προϊόντων
Διαδοχικές συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, αντιπεριφερειάρχες, δημάρχους, αντιδημάρχους και κτηνιάτρους των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 7 Αυγούστου στον Πύργο και στο Μεσολόγγι, με επικεφαλής τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης της πανώλης αιγοπροβάτων.
Στις συσκέψεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, και ο αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θανάσης Μαυρομάτης, δήμαρχοι των περιοχών και υπηρεσιακοί φορείς της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.
«Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας και στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ακολουθήσαμε αμέσως τον αυστηρό Ευρωπαϊκό Κανονισμό 687. Ξεκίνησαν σαρωτικοί έλεγχοι σε όλα τα πεδία, στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση σε όλη τη χώρα. Ζητούμε τη στενή συνεργασία όλων, κτηνοτρόφων και αρμοδίων φορέων, ώστε να περιορίσουμε τη μετάδοση και να εκριζώσουμε τη νόσο της πανώλης των αιγοπροβάτων».
«Κτηνίατροι του Υπουργείου και των εποπτευομένων φορέων μαζί με τους κτηνιάτρους της Περιφέρειας ελέγχουν όλα τα εκτροφεία της περιοχής και πραγματοποιείται ο επιδημιολογικός έλεγχος. Έχει απαγορευτεί η μετακίνηση των αιγοπροβάτων σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο υφυπουργός, προσθέτοντας: «Δεν υφίσταται θέμα έλλειψης γαλακτοκομικών προϊόντων. Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, είναι αμιγώς ζωνόσος και δεν επηρεάζει τους καταναλωτές».
Ο Χρήστος Κέλλας, τέλος, επεσήμανε: «Η υπάρχουσα ΚΥΑ ορίζει συγκεκριμένη αποζημίωση ανά αμνοερίφιο, ωστόσο μόλις ολοκληρωθεί η φάση του περιορισμού και της εκρίζωσης της νόσου, θα ακολουθήσουν δίκαιες αποζημιώσεις και η πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων. Ήδη ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας ζήτησε με επιστολή του ζητεί με επιστολή του προς τον Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας και την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, την οποία κοινοποίησε και στους 26 ομολόγους του στα κράτη μέλη της ΕΕ, πρόσθετη οικονομική στήριξη και αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους, τα ζώα των οποίων επλήγησαν από πανώλη».
Στο μεταξύ ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα ζήσουµε ∆εκαπενταύγουστο χωρίς αρνί», φράση που ερµηνεύεται ως παράταση της απαγόρευσης µετακίνησης και σφαγής αµνοεριφίων.
Με την απαγόρευση σφαγής αµνοεριφίων χάνουν χρήματα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι που είναι στα κάγκελα, ενώ την ίδια στιγμή η εγχώρια αγορά γεμίζει από ισπανικά και ρουμάνικα κρέατα.
Οι γαλακτοβιομηχανίες να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης των φορτηγών και να συνεχίζουν να παραλαμβάνουν γάλατα από τις εκτροφές ζητούν οι κτηνοτρόφοι.
Αυτό τονίστηκε στην συνάντηση, που έγινε την Τετάρτη (17/7), στα Γρεβενά, των κτηνοτρόφων με τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας και του Υφυπουργού Χρήστου Κέλλα και του Γ. Γρ. Γιώργου Στρατάκου, με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης στα πρόβατα στην περιοχή της Καλαμπάκας.
Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Δημήτρης Μόσχος, κτηνοτρόφος από την Καστοριά και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), «αρχίζει να παρατηρείται συγκέντρωση αδιάθετου γάλακτος στις φάρμες των κτηνοτρόφων που βρίσκονται στις επίμαχες περιοχές της Καλαμπάκας, όταν οι συγκεκριμένες μονάδες αυτή την περίοδο παράγουν περί τους 50 τόνους ημερησίως. Το πρόβλημα που επικαλούνται οι γαλακτοβιομηχανίες είναι το κόστος αποστείρωσης των βυτίων μεταφοράς γάλακτος που εισέρχονται στις ζώνες επιτήρησης. Όπως κάνουν απολύμανση οι κτηνοτρόφοι στους στάβλους τους ζητήσαμε από τον ΥπΑΑΤ να κάνουν και οι γαλακτοβιομηχανίες την απολύμανση των βυτίων τους. Και όταν περνάνε την ζώνη να γίνεται μια δεύτερη απολύμανση από τις τοπικές αρχές. Ο Υφυπουργός συμφώνησε με την πρότασή μας και θα μελετήσει τον τρόπο εφαρμογής της».
Στην συνάντηση ο υφυπουργός κ. Κέλλας, γνωστοποίησε στους κτηνοτρόφους ότι έχουν προσδιοριστεί τρεις ζώνες προστασίας: Η πρώτη ζώνη περιορίζεται στα τρία χιλιόμετρα από την περιοχή εντοπισμού του κρούσματος, η δεύτερη ζώνη επιτήρησης βρίσκεται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από την επίμαχη περιοχή και η τρίτη ζώνη έως τα 20 χιλιόμετρα, που φτάνει έως την περιοχή της Δεσκάτης Γρεβενών. Κάλεσε ακόμη τους κτηνοτρόφους να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν συστήσει οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και προσδιορίζονται από τα πρωτόκολλα που διαθέτει το υπουργείο και τα οποία έχουν επικυρωθεί από το αρμόδια όργανα παρακολούθησης εξάπλωσης ζωονόσων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, που παραβρέθηκε στην συνάντηση, ανέπτυξε στους κτηνοτρόφους το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου ζητώντας την πιστή εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων υγειονομικής προστασίας. Όπως είπε ο στόχος που έχει τεθεί από το ΥπΑΑΤ είναι «έως τα μέσα του Φθινοπώρου, που θα έρθουν οι πρώτες γέννες των αιγοπροβάτων, να έχει εξαφανιστεί ο ιός από τις μονάδες της περιοχής. Εάν αυτό δεν γίνει κατορθωτό τότε θα υπάρξουν απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο».
Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής «Ελληνικός Μόσχος» ξεκινά συνεργασία με τον γαλλικό συνεταιρισμό «Genes Diffusion».
Ο γαλλικός συνεταιρισμός, με έδρα τη Λιλ της Γαλλίας, μετρά ιστορία 75 ετών και απαριθμεί 30.000 μέλη κτηνοτρόφων γαλακτοπαραγωγών και θηλαζουσών βοοειδών.
Όπως μας μεταφέρουν ο Πρόεδρος του ΑΚΣ Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής «Ελληνικός Μόσχος», κ. Γιώργος Τσόκανος και η κα Άννα Καρβουνίδου, από την «Φάρμα Καρβουνίδη», ο γαλλικός συνεταιρισμός πρωτοπορεί στη γενετική βελτίωση και παρέχει στους κτηνοτρόφους διάφορες υπηρεσίες για την κάλυψη των στόχων τους.
Συγκεκριμένα:
- Κατεψυγμένο σπέρμα με υψηλή γενετική αξία και βιοασφάλεια.
- Έμβρυα που παράγονται από την ομάδα εμπειρογνωμόνων της Γαλλίας και υπηρεσίες εμβρυομεταφοράς τους.
- Εξειδίκευση στον προσδιορισμό γονότυπου διαφορετικών φυλών.
Η εν λόγω ευρωπαϊκή σύμπραξη του γαλλικού συνεταιρισμού με τον «Ελληνικό Μόσχο» θα περιλαμβάνει:
- Προμήθεια γενετικού υλικού,
- Καθοδήγηση και εκπαίδευση σε θέματα γενετικής, αναπαραγωγής και βιοτεχνολογίας προς τα μέλη του Συνεταιρισμού, αλλά και προς κάθε ενδιαφερόμενο κτηνοτρόφο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να συμβάλει στην οικονομική αποδοτικότητα και βιωσιμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, ομάδα εκπροσώπων του γαλλικού συνεταιρισμού «Genes Diffusion», με τον Sales Manager, Boris Kasatkin, παρευρέθηκαν στην έδρα του συνεταιρισμού, όπου συζητήθηκαν αναλυτικά όλες οι διεργασίες και τα επικείμενα ζητήματα, με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και παροχών, που προσφέρονται από τον ευρωπαϊκό συνεταιρισμό.
Στη συνέχεια, ακολούθησαν επισκέψεις σε κτηνοτροφικές μονάδες του «Ελληνικού Μόσχου», όπου εκτρέφονται καθαρόαιμα βοοειδή της φυλής «Limousine».
Όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Τσόκανος, η εν λόγω ευρωπαϊκή «συμμαχία» αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη των δύο πλευρών. Άλλωστε οι ευρωπαϊκοί Συνεταιρισμοί αποτελούσαν παράδειγμα προς μίμηση για τις ελληνικές συνεταιριστικές οργανώσεις.
Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τον καθορισμό ύψους ενίσχυσης ανά επιλέξιμο τόνο γάλακτος, παραγόμενου στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους το έτος 2023, με προορισμό την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και γιαούρτης.
Αναλυτικότερα το ύψος ενίσχυσης καθορίζεται ως εξής:
α) σε 44,31 ευρώ ανά επιλέξιμο τόνο αγελαδινού γάλακτος,
β) σε 50,65 ευρώ ανά επιλέξιμο τόνο αίγειου γάλακτος,
γ) σε 69,64 ευρώ ανά επιλέξιμο τόνο πρόβειου γάλακτος.
Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4.337.000 ευρώ, εκ του οποίου το ποσό 3.790.000 ευρώ καλύπτεται από ενωσιακή χρηματοδότηση και το ποσό 547.000 ευρώ από εθνική χρηματοδότηση.
Ο έλεγχος της ποιότητας του μεταποιημένου κρέατος (παρασκευάσματα κρέατος και προϊόντα με βάση το κρέας) μέσα από τεχνολογικά σύγχρονα εργαλεία, αναλύθηκε στην πρόσφατη (18/06/2024) ημερίδα, που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Ινστιτούτο Προϊόντων Κρέατος (ΙΠΚ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) και η πολυεθνική εταιρία αυτοματοποιημένων λύσεων και υπηρεσιών στον τομέα της Βιομηχανικής μικροβιολογίας (τροφίμων και φαρμάκων) καθώς και της υγείας, BIOMERIEUX.
Το θέμα της ημερίδας και οι επιστημονικά άρτιες παρουσιάσεις των εισηγητών, προκάλεσαν το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού στελεχών της βιομηχανίας επεξεργασίας κρέατος, επιστημόνων, στελεχών δημοσίων οργανισμών και παράλληλα αναδείχθηκε ένα σύγχρονης αντίληψης αναδυόμενο θέμα, αυτό της «επαυξημένης πραγματικότητας» στην συλλογή και διαχείριση δεδομένων, καθώς και των ειδικών τεχνικών που συνδέονται με αυτή και τον ποιοτικό έλεγχο ευρύτερα.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ Δρ. Στέλιος Σκαρίμπας, ανοίγοντας την Ημερίδα αναφέρθηκε στην διαρκή υιοθέτηση από τη Βιομηχανία Τροφίμων, νέων τεχνολογιών στο χώρο του Ποιοτικού Ελέγχου, της Διασφάλισης ποιότητας και ασφάλειας και τόνισε την σημασία της συνεργασίας της επιστήμης, των κρατικών φορέων ελέγχου και της επιχειρηματικής κοινότητας με στόχο την ανάδειξη των προϊόντων και της τεχνολογικής προόδου.
Η Πρόεδρος του ΙΠΚ Δρ. Βένη Γκίζα, αναφέρθηκε διεξοδικά στην συμβουλευτική εργαστηρίου καθώς και στην αξία διαχείρισης των αναλυτικών δεδομένων-μετρήσεων-αναλύσεων, μέσα από ένα ενιαίο σύστημα Ποιοτικού Ελέγχου κάθε επιχείρησης. Παρουσίασε τις απαιτήσεις των εργαστηριακών αναλύσεων και εργαστηρίων στις εγκαταστάσεις τροφίμων, τη διαδικασία συλλογής, οργάνωσης και ανάλυσης των δεδομένων που εξάγονται από την εκτέλεσή τους καθώς και τα καινοτόμα εργαλεία και τα υφιστάμενα συστήματα. Τέλος, τόνισε και απέδειξε ότι προαπαίτηση της αποτελεσματικότητας χρήσης των διάφορων εργαλείων διαχείρισης και ερμηνείας αποτελεσμάτων εργαστηρίου, είναι η σωστή και διαρκής αξιολόγηση τους.
Ο βιολόγος, MSc Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων κ. Απόστολος Πατσιάς, ανέλυσε την ταχέως αναδυόμενη χρήση μοριακών τεχνικών και επαυξημένων διαγνωστικών, στο περιβάλλον του ποιοτικού ελέγχου των εγκαταστάσεων κρέατος, των μικροβιολογικών εργαστηρίων, της αξίας των εργαστηριακών αποτελεσμάτων και ποιες μοριακές μέθοδοι συνδυάζονται μαζί τους. Η ανίχνευση μοριακών στόχων, παθογόνων ή αλλοιογόνων οργανισμών, η πρόβλεψη και πρόληψη με μοριακές μεθόδους, είναι πλέον εφαρμοσμένη διαδικασία σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος και βελτιώνει τις συνθήκες της παραγωγής των προϊόντων του τομέα.
Ο υπεύθυνος Μάρκετινγκ του κλάδου Βιομηχανίας Τροφίμων της εταιρίας BIOMERIEUX, κ. Βασίλης Αρβανιτίδης, παρουσίασε αναλυτικά λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν αν εντοπιστούν οι αιτίες που προκαλούν ποιοτικά προβλήματα κατά την διαδικασία παραγωγής τροφίμων, την σημασία που έχει η διαρκής και εύκολα αντιληπτή επίβλεψη του περιβάλλοντος της παραγωγής τροφίμων σε μια συγκεκριμένη εγκατάσταση, με ιδιαίτερη αναφορά στον κλάδο της μεταποίησης κρέατος και προϊόντων αυτού. Η στρατηγική σχεδιασμού και ανάπτυξης αγροδιατροφικών προϊόντων συμβαδίζει παράλληλα με την ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων ελέγχου και διαχείρισης δεδομένων, προκειμένου η λήψη αποφάσεων να είναι πιο αποτελεσματική και έγκυρη.
Στην ημερίδα παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής Δήμητρα Αγγελάκη και η Τμηματάρχης του ΥΠΑΑΤ Γιούλη Παπαδάκη.
Τόσο οι διοργανωτές και εισηγητές, όσο και οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα ως ακροατές, έδωσαν ραντεβού σε προσεχή ευρύτερης θεματολογίας εκδήλωση του ΣΕΒΕΚ και ΙΠΚ, με γνώμονα την προσέγγιση και ανάλυση περισσότερων από τα καυτά θέματα που απασχολούν τον τομέα κρέατος, προϊόντων κρέατος και παρασκευασμάτων αυτού.
Έλεγχος έγινε σε βιομηχανία επεξεργασίας γάλακτος κατά τον οποίο διαπιστώθηκε έλλειμμα σε προϊόντα προέλευσης αγελαδινού γάλακτος, συνολικού βάρους 50 τόνων περίπου και αξίας άνω των 150.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος (Υ.Ο.Α.Β.Ε.), από κοινού με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛ.Γ.Ο.), πραγματοποιήθηκε έλεγχος, την Πέμπτη (20 Ιουνίου 2024), σε βιομηχανία επεξεργασίας γάλακτος στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Στο πλαίσιο του ελέγχου, διαπιστώθηκε συνολικό έλλειμμα σε προϊόντα προέλευσης αγελαδινού γάλακτος 50 τόνων περίπου και συγκεκριμένα:
- 29.247 - κιλών αγελαδινού συμπυκνωμένου γάλακτος προέλευσης Ε.Ε.,
- 8.280,84 - κιλών αγελαδινού μπασκί προέλευσης Ε.Ε. και
- 12.770 - κιλών αγελαδινού βουτύρου προέλευσης Ε.Ε.
Η συνολική αξία του προαναφερόμενου ελλείμματος ανέρχεται σε 157.904 ευρώ, κατά παράβαση του Ν.5104/2024 «Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας».
Για όλες τις περιπτώσεις ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, για την επιβολή των ανάλογων διοικητικών κυρώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κράτους (gov.gr) «Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα», για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.
Επιστολή της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων Θεσσαλίας προς τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με την οποία ζητά ελέγχους σε φέτα στην Ιρλανδία.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μπαλούκας, επισημαίνονται τα εξής:
«Τις τελευταίες μέρες για άλλη μια φορά μέσω των social media βλέπουμε πράγματα τα οποία υπονομεύουν το εθνικό μας προϊόν την φέτα ΠΟΠ.
Συγκεκριμένα στην Ιρλανδία καταναλώτρια επικαλείται σε βίντεο που κοινοποιήθηκε από την ίδια ότι αγοράζει την Ελληνική φέτα σε μια τιμή που δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα...
Επειδή εκ του νόμου αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο των ΠΟΠ προιόντων είστε εσείς μαζί με τον ΕΦΕΤ και την οικονομική αστυνομία ζητάμε άμεσα την κινητοποίησή σας παίρνοντας δείγματα από τις εν λόγω συσκευασίες με ‘’Φέτα’’ για να απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα:
1. Γιατι τόσο χαμηλή η τιμή του προϊόντος;
2. Κατα πόσο αυτό το προϊόν έχει τις προδιαγραφές ΠΟΠ;
3. Αν δεν είναι φέτα ζητάμε να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα αυτών που την παρασκεύασαν και την πούλησαν σε αυτή την περίεργη τιμή και να μπουν μεγάλα πρόστιμα στην πραγματικότητα και όχι στο συρτάρι όπως αυτά που βρήκε ο αρμόδιος Υπουργός.
Σε όλα αυτά εμείς οι κτηνοτρόφοι περιμένουμε άμεσα απαντήσεις για την προστασία του καταναλωτή καθώς και όλου του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας στην χώρα μας.
Για μια ακόμη φορά βλέπουμε το μέλλον της κτηνοτροφίας να είναι πολύ δύσκολο με αυτή την κατάσταση που επικρατεί».
Η οικογένεια Ξανθόπουλοι δραστηριοποιείται με την κτηνοτροφία από το 1950. Η επιχείρηση βρίσκεται στο Ομαλό Θρακικό, στη λίμνη Κερκίνη Σερρών, όπου εκτρέφονται τα βουβάλια.
Η Kerkini's Meat & Milk Farm είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. Η παραγωγή βουβαλίσιου γάλακτος και κρέατος γίνεται με αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα ζώα.
Ο ΑγροΤύπος μίλησε με τον Ελευθέριο Ξανθόπουλο, που μαζί με τον αδελφό του Αδάμ, έχουν την καθετοποιημένη μονάδα.
Ερ. Πόσα ζώα έχετε και αν είχατε κάποια στήριξη για να κάνετε τις μονάδες μεταποίησης;
Αυτή την στιγμή έχουμε κοπάδι που αποτελείται από 150 βουβάλια. Είναι αυτόχθονη φυλή και για αυτό είμαστε ενταγμένοι στο σχετικό πρόγραμμα του ΠΑΑ.
Είναι το μόνο πρόγραμμα που έχει ενταχθεί η μονάδα μας.
Με τη νέα ΚΑΠ στο νέο πρόγραμμα θα έχουμε μια μικρή αύξηση της ενίσχυσης, από 3,30 ευρώ ανά ζώο που ήταν το προηγούμενο, θα φτάσει στα 3,90 ευρώ. Επιλέξιμο ζώο είναι το θηλυκό ηλικίας άνω των 2 ετών. Η ενίσχυση είναι απαραίτητη για την βουβαλοτροφία γιατί εμείς έχουμε αυτόχθονη φυλή και δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια βελτίωση. Αντίθετα οι Τούρκοι έχουν βελτιώσει τα βουβάλια τους με στόχο την κρεατοπαραγωγή και οι Ιταλοί με στόχο την γαλακτοπαραγωγή.
Για τις σφαγές των ζώων συνεργαζόμαστε με το τοπικό σφαγείο.
Όσον αφορά την μονάδα μεταποίησης (τυροκομείο) έγινε με ίδια κεφάλαια γιατί τα επενδυτικά προγράμματα είναι πολύ γραφειοκρατικά. Πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία στα Σχέδια Βελτίωσης γιατί θα πρέπει οι μονάδες να αποκτήσουν εκσυγχρονισμένο μηχανολογικό εξοπλισμό για να καταφέρουν να είναι ανταγωνιστικές. Εγώ θέλω τώρα να κάνω επέκταση στο τυροκομείο μου και δεν μπορώ να το εντάξω σε κάποιο πρόγραμμα.
Ερ. Τι άλλα προβλήματα αντιμετωπίζεται στην εκτροφή;
Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την βοσκή των ζώων. Περιμένουμε πότε θα πέσει η στάθμη του νερού στην λίμνη Κερκίνη για να μπορέσουν να βοσκήσουν τα ζώα.
Τα βουβάλια θέλουν μεγαλες εκτάσεις για βόσκηση και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν χωράφια. Δεν ενδιαφέρονται οι ιδιοκτήτες τους να νοικιάσουν. Επίσης το κράτος δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την εκτροφή. Στην χώρα μας υπάρχουν δημόσιες εκτάσεις που θα μπορούσαν να μας τις δώσουν για βοσκοτόπια αλλά δεν θέλουν να ασχοληθούν.
Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατών. Δεν μπορούμε να βρούμε βοσκούς. Στο παρελθόν βρίσκαμε από την γειτονική Βουλγαρία αλλά τώρα που είναι στην ΕΕ πηγαίνουν σε άλλα πιο πλούσια κράτη. Όσουν βρίσκουμε ζητούν μηνιάτικα της τάξης των 1.000 ευρώ. Αναγκάστηκα να μειώσω το κοπάδι μου από 300 βουβάλια σήμερα έχω 150 και όπως πάει η κατάσταση θα πρέπει να το μειώσω ακόμη περισσότερο. Αν δεν είχα τον αδελφό μου δεν θα μπορούσα να πήγαινα και στα κοπάδι και στο τυροκομείο και στο σφαγείο. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα με τους εργάτες και το κράτος πάλι δείχνει μεγάλη αδιαφορία για τον κλάδο της κτηνοτροφίας.
Ερ. Ποια προϊόντα παράγετε στην μονάδα σας;
Παράγουμε πάνω από 10 προϊόντα από το κοπάδι μας.
Ξεκινήσαμε τη δεκαετία του 90 και στην αρχή η επιχείρηση ήταν μικρή και οι δραστηριότητες περιορίζονταν στην παραγωγή βουβαλίσιου γάλακτος.
Στη συνέχεια, η επιχείρηση επεκτάθηκε στην παραγωγή βουβαλίσιου κρέατος.
Σήμερα, η Kerkini's Meat & Milk Farm είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραγωγής βουβαλίσιου γάλακτος και κρέατος στην Ελλάδα.
Τα προϊόντα της Kerkini's Meat & Milk Farm είναι γνωστά για τη νοστιμιά και την υψηλή διατροφική τους αξία.
Το βουβαλίσιο γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες, ενώ το βουβαλίσιο κρέας είναι χαμηλό σε λιπαρά και χοληστερόλη.
Από το βουβαλίσιο γάλα παράγουμε ένα ντόπιο τυρί την Κερκινέλλα.
Το καζάν ντιπί, ένα παραδοσιακό γλυκό από βουβαλίσιο γάλα, αυγά και ζάχαρη.
Το παγωτό βανίλια και σοκολάτα από βουβαλίσιο γάλα
Τραχανάς με βουβαλίσιο γάλα
Μους βουβαλίσιου γάλακτος σε γεύσεις βανίλια και σοκολάτα
Παραδοσιακό γιαούρτι βουβαλίσιου γάλακτος
Λευκό τυρί με βουβαλίσιο γάλα
Ακόμη παράγουμε Καπνιστό Κρέας Βουβαλιού, Βουβαλίσια μπιφτέκια, Βουβαλίσια λουκάνικα, Βουβαλίσιο μεδούλι
Ερ. Πουλάτε τα προϊόντα σας στην Ελλάδα ή κάνετε και εξαγωγές;
Τα προϊόντα μας διατίθενται σε όλη την Ελλάδα.
Δεν έχουμε ακόμη ξεκινήσει εξαγωγές, αν και υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από Γερμανία και Ρουμανία για τα προϊόντα μας.
Πάντως στόχος μας είναι η επιχείρησή μας να συνεχίσει να προσφέρει στους καταναλωτές τα καλύτερα προϊόντα από βουβαλίσιο γάλα και κρέας.
Ο «πόλεμος της φέτας» ξέσπασε με την αναφορά στην τιμή της από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Παρασκευή (24/05) κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Βουλή για την ακρίβεια.
Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις προσπάθειες της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας και αναφέρθηκε στην τιμή του ΠΟΠ τυριού, ορίζοντας την στα 6,28 ευρώ.
Στην συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε αμέσως ότι ο πρωθυπουργός αναφερόταν στην τιμή του μισού κιλού και όχι στο κιλό.
Έρχεται τώρα ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και καταγγέλει ότι πωλείται φέτα σε ακόμη πιο χαμηλή τιμή. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να κάνει ελέγχους.
Kαταγγελία ΣΕΚ
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις πρόσφατες εξελίξεις που πλήττουν βαρύτατα τον κλάδο μας και ειδικότερα την παραγωγή και πώληση της φέτας.
Τις τελευταίες ημέρες, γινόμαστε μάρτυρες ενός άνευ προηγουμένου πολέμου ενάντια στους κτηνοτρόφους, ο οποίος εκτυλίσσεται μέσα από την υποτίμηση της τιμής της φέτας και την αδιαφορία των αρμοδίων αρχών.
Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με την τιμή της φέτας στα 6,28 ευρώ, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτή η τιμή αφορά το κιλό ή όχι, δημιουργούν σύγχυση και αδικούν κατάφωρα τον κόπο των παραγωγών μας.
Η έλλειψη σαφήνειας και ακρίβειας σε τέτοιες δηλώσεις αποτελεί απαράδεκτη παραπληροφόρηση του κοινού και υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους Έλληνες παραγωγούς.
Επιπλέον, κυκλοφορούν βίντεο από καταναλωτές που δείχνουν τιμές φέτας σε διάφορα καταστήματα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με αποκορύφωμα ένα βίντεο που δείχνει την τιμή της φέτας να πωλείται στην Ιρλανδία στα 5,45 ευρώ το κιλό.
Αυτή η πρακτική είναι απαράδεκτη και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τους ελέγχους που (δεν) γίνονται στα προϊόντα.
Είναι αδιανόητο πώς πιστοποιημένη φέτα μπορεί να πωλείται σε τόσο χαμηλή τιμή, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής της ανέρχεται στα 7,2-8 ευρώ το κιλό.
Η απουσία επαρκών ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές και η αδιαφορία τους για την προστασία των Ελλήνων παραγωγών είναι εξοργιστική.
Αυτές οι πρακτικές όχι μόνο υποτιμούν την ποιότητα της φέτας, αλλά οδηγούν και στη μείωση της τιμής του γάλακτος, πλήττοντας σοβαρά τους κτηνοτρόφους που ήδη δεινοπαθούν από το υψηλό κόστος παραγωγής και τις δυσκολίες του επαγγέλματος τους.
Απαιτούμε άμεσες ενέργειες από τον Πρωθυπουργό και τις αρμόδιες αρχές ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια στις τιμές και ταυτόχρονα να προστατευθεί η ελληνική κτηνοτροφία.
Η φέτα, ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), πρέπει να διατηρεί την ποιότητά της και να πωλείται σε τιμή που αντανακλά το πραγματικό κόστος παραγωγής της. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τέτοιες αποκλίσεις στις τιμές και ταυτόχρονα το κράτος να αδιαφορεί για την επιβίωση των κτηνοτρόφων.
Απαιτούμε τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του προϊόντος και των παραγωγών. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ποιότητα και την αξία των ελληνικών προϊόντων, υποστηρίζοντας τους κτηνοτρόφους μας και εξασφαλίζοντας την επιβίωση του κλάδου.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προβεί άμεσα σε κατά τόπους ελέγχους της γνωστής βιομηχανίας, της οποίας προϊόν πωλείται σε εξευτελιστική τιμή αλλά και σε έλεγχο ποιότητας του προϊόντος στην συγκεκριμένη χώρα, σημαίνει ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τέτοιες αθέμητες πρακτικές και συμπράττει με αυτόν τον τρόπο και η ίδια στον πόλεμο κατά της κτηνοτροφίας.
Να υπενθυμίσουμε στον πρωθυπουργό ότι πριν λίγους μήνες βρισκόμασταν μπροστά στην Βουλή και λάβαμε συγκεκριμένες υποσχέσεις, δεν είναι δύσκολο να ξαναβρεθούμε όχι μόνο μπροστά αλλά και μέσα στην Βουλή.
Η ΟΛΥΜΠΟΣ συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις «The Most Sustainable Companies in Greece 2024», σύμφωνα με το QualityNet Foundation.
Η ΟΛΥΜΠΟΣ αξιολογήθηκε για την επίδοσή της σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης, αλλά και για την υπεύθυνη λειτουργία της στην αντιμετώπιση θεμάτων βιώσιμης ανάπτυξης. Πρόκειται για τον δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης «The ESG Index in Greece», του QualityNet Foundation, σύμφωνα με τον οποίο καθορίζονται οι «The 50 Most Sustainable Companies in Greece 2024». Η ένταξη επιχειρήσεων στη λίστα των «The Most Sustainable Companies in Greece» αποτελεί την ανώτατη διάκριση Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Οι 50 ηγέτιδες εταιρείες, που ανακοινώθηκαν, αποτελούν παραδείγματα επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και προέρχονται από 11 διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας.
Έχοντας επίγνωση της ευθύνης μας προς την κοινωνία και το περιβάλλον, παραμένουμε προσηλωμένοι στις αξίες μας, εφαρμόζοντας μία ολιστική προσέγγιση η οποία συνδυάζει τη συνεχή βελτίωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, τη φροντίδα για τους ανθρώπους μας και την κοινωνία ευρύτερα, παρέχοντας προϊόντα αντάξια των υψηλών προσδοκιών του καταναλωτικού κοινού.
O Οργανισμός Γεωργίας & Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, από την αρχή της νέας χιλιετίας, θέσπισε την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, την 1η Ιουνίου, θέλοντας να τονίσει την τεράστια σημασία που έχει στη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου το μοναδικό αυτό τρόφιμο της φύσης.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σήμερα πάνω από 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι κάθε ηλικίας καταναλώνουν γάλα ή και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Για τον λόγο αυτόν άλλωστε η ημέρα αυτή γιορτάζεται από περισσότερες από 100 χώρες στον πλανήτη μας.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) θεωρεί υποχρέωσή του την ημέρα αυτή να υπενθυμίσει στους Έλληνες καταναλωτές την απαράμιλλη αξία του μοναδικού αυτού φυσικού τροφίμου.
Είναι πλέον απολύτως επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η υγεία του ανθρώπου έχει άρρηκτη σχέση με τη διατροφή του. Ταυτοχρόνως όμως ζούμε σε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από δραματικές αλλαγές, όχι μόνο στο περιβάλλον μας, αλλά και στις διατροφικές μας συνήθειες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους προέρχονται από μια τάση που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος για το διαφορετικό, δυστυχώς συχνά χωρίς κανόνες και αρχές. Αυτό που πρέπει όμως να συνειδητοποιήσει πριν από οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή είναι ότι η φυσιολογία του ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει και επομένως ούτε οι διατροφικές του ανάγκες, τις οποίες οφείλει για λόγους υγείας πάντα να καλύπτει.
Πέρα από κάθε αμφισβήτηση το γάλα και τα προϊόντα του ήταν και παραμένουν μια από τις πλέον θεμελιώδεις τροφές για τη διασφάλιση της υγείας του ανθρώπου και οι διατροφικές εκτροπές από αυτόν τον κανόνα εισάγουν κίνδυνους που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Το ασβέστιο και η πολύ υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη του γάλακτος χτίζουν, επισκευάζουν και αναζωογονούν, όχι μόνο τα κύτταρα του σώματος, αλλά και τους δομικούς ιστούς του, δηλαδή τους μύες και τα οστά τόσο σε μικρούς όσο και μεγάλους. Μια αύξηση μόνο 10% στην οστική μάζα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος στους ενήλικες κατά 50%. Αν μάλιστα αναλογιστεί κάνεις ότι το 50% της οστικής μάζας αποκτάται στην εφηβική ηλικία και ότι η κατανάλωση γάλακτος από τα μικρά παιδιά σχετίζεται άμεσα με τη σημαντική αύξηση του ύψους τους, δεν είναι τυχαίο ότι το γάλα θεωρείται ο «λευκός χρυσός» στη διατροφή των παιδιών, των νέων αλλά και των ενηλίκων.
Τα οφέλη όμως του ασβεστίου και των βιοενεργών πρωτεϊνών του γάλακτος δεν περιορίζονται μόνο στους δομικούς ιστούς, αλλά βοηθούν στις νευροδιαβιβάσεις, στο ανοσοποιητικό, στην ισορροπία σακχάρου στο αίμα και την αποφυγή εκδήλωσης υπέρτασης, παχυσαρκίας, άσθματος, καρκίνου και της νόσου Alzheimer.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι το γάλα περιέχει 18 από τα 22 απαραίτητα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα, γι’ αυτό είναι πραγματικά ένας διατροφικός θησαυρός.
Έχοντας όλα αυτά υπόψη, ο ΣΕΒΓΑΠ, στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, καλεί όλους τους καταναλωτές κάθε ηλικίας, να μη σταματήσουν ποτέ την κατανάλωση αυτού του διατροφικού θησαυρού, γιατί στην κυριολεξία αποτελεί επένδυση για την υγεία τους και θεμέλιο για την οικοδόμηση μιας καλύτερης ζωής!
Η ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ A.E. σε συνεργασία με την εταιρεία Ζωοτροφών & Πρόσθετων ARTEMIS A.E. πραγματοποίησαν μία επιτυχημένη Ημερίδα Αγελαδοτροφίας στο υποκατάστημα της ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ, στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, όπου παρευρέθηκαν αγροκτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου και παρουσίασε σημαντικά θέματα σχετικά με νέες τακτικές και μεθόδους στη διαχείριση της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής, με στόχο την συνεχόμενη ενημέρωση των συνεργατών των δύο εταιρειών στις εξελίξεις που θα διαμορφώσουν το άμεσο μέλλον στον κλάδο.
Ομιλητές της ημερίδας ήταν ο κ. Frank Kuchenmeister, Τεχνικός Σύμβουλος της Lallemand Animal Nutrition, ο οποίος παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις και νέες τεχνικές στην ενσίρωση καλαμποκιού και μηδικής, καθώς και ο κ. Σταύρος Αυγερινός, Διευθυντής Πωλήσεων της ARTEMIS A.E., ο οποίος ανέλυσε νέα πρωτόκολλα και βελτιωμένες τεχνικές αρμέγματος.
Η ημερίδα προσέλκυσε μια ευρεία γκάμα επαγγελματιών στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών του κλάδου, με στόχο την παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων για τον τελικό καταναλωτή.
Μετά το πέρας της Ημερίδας, ακολούθησε γεύμα εργασίας με στελέχη και όλους τους συμμετέχοντες, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.
Η ανταπόκριση στην Ημερίδα ήταν συγκινητική, με υπόσχεση των δύο εταιρειών για άμεση συνδιοργάνωση νέων μελλοντικών εκδηλώσεων με επιμορφωτικό χαρακτήρα, πάνω σε καίρια θέματα - στόχους του κλάδου.
Ανακοίνωση εξέδωσε και φέτος ο ΕΦΕΤ με τις οδηγίες προς τους καταναλωτές για την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:
Αν επιλέξουμε αγορά ολόκληρου σφαγίου ή ενός ημιμορίου από ένα σφάγιο, προσέχουμε να υπάρχει οπωσδήποτε σφραγίδα σε σχήμα αυγού, η οποία δείχνει ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος κρεοσκοπικός έλεγχος.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρεις κατηγορίες υποχρεωτικών σφραγίδων:
- Τα σφάγια που έχουν σφαγεί στη χώρα μας και που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε Κράτος Μέλος της Ε.Ε. έχουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος «λαμπρού κυανού», δηλαδή τυρκουάζ, στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.
- Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. και διακινούνται προς τη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής του κάθε Κράτους Μέλους της Ε.Ε. και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της Ε.Ε.) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.
- Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα καστανό και τα στοιχεία της χώρας προέλευσης.