Από την «σιωπή των αμνών» που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα άρχισαν οι «παραφωνίες» με το που μπήκε το 2024 στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος.
Ήδη με τα νέα τιμολόγια ακούγονται τιμές κάτω από τα περσινά επίπεδα και φυσικά κάτω από το πλαφόν των 1,60 ευρώ το κιλό που έβαζαν οι αιγοπροβατοτρόφοι.
Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από την πλευρά των αιγοπροβατοτρόφων αλλά ο χρόνος λειτουργεί εναντίον τους. Οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες καθυστέρησαν να προχωρήσουν σε συμφωνίες, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να δίνουν το γάλα τους οι κτηνοτρόφοι με ανοικτές τιμές και να μαθαίνουν την τιμή από τα τιμολόγια. Φτάσαμε τέλος του έτους για να αρχίσουμε να μιλάμε για τιμές.
Όπως δηλώνουν κτηνοτρόφοι στον ΑγροΤύπο, το 2023 υπήρξε μεγάλη μείωση του ζωικού κεφαλαίου πρώτα από τις φωτιές και στην συνέχεια από τις πλημμύρες. Μόνο από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία χάθηκαν 85.000 αιγοπρόβατα. Μόνο από αυτή την απώλεια ζωικού κεφαλαίου η τιμή στο πρόβειο γάλα (με κανόνες προσφοράς και ζήτησης) θα έπρεπε να φτάσει στα 2 ευρώ. Για να μπορούν όμως να αγοράζουν τα τυροκομικά προϊόντα οι καταναλωτές οι κτηνοτρόφοι ζητούσαν να παραμείνουν οι τιμές του γάλακτος στα περσινά επίπεδα (1,65 ευρώ μέση τιμή για πρόβειο γάλα).
Από την πλευρά τους οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες με την δικαιολογία ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή λιανικής της φέτας με το αγελαδινό τυρί (το λένε λευκό τυρί ή τύπου ... φέτας) αποφάσισαν να ρίξουν τις τιμές κάτω από τα περσινά επίπεδα.
Βέβαια εδώ έχουμε και την απουσία ελέγχων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, κάτι που έχει παραδεχτεί το ΥπΑΑΤ αλλά και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό. Και χωρίς ελέγχους η αγορά ... χορεύει.
Η τιμή 1,65 ευρώ το κιλό που έδωσε ο Πλεξίδας τον Οκτώβριο αλλά και το 1,70 ευρώ που έδωσε το Νοέμβριο το τυροκομείο Χώτος, δεν ήταν αρκετά για να αλλάξουν την εικόνα της αγοράς.
Πολλοί μιλάνε για τιμές που κυμαίνονται από 1,50 έως 1,53 ευρώ για το 2024. Επίσης μέσα Δεκεμβρίου έγινε κινητοποίηση κτηνοτρόφων στην Αμφιλοχία επειδή δίνουν χαμηλές τιμές στον παραγωγό από 1,47 έως 1,52 ευρώ για πρόβειο γάλα.
Με χαμηλές τιμές παραγωγού το σίγουρο είναι ότι πολλές μονάδες δεν θα είναι βιώσιμες το 2024 και θα κλείσουν, με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ζωικού κεφαλαίου (του πραγματικού) στην χώρα. Όταν στο μέλλον μειωθούν τα αποθέματα να δούμε αν θα μπορούν οι βιομηχανίες να καλύψουν τις παραγγελίες των πελατών τους (οι εισαγωγές γάλακτος δεν θα είναι πάντα φτηνές).
Παγωμένη είναι η αγορά αιγοπρόβειου γάλακτος μετά την συμφωνία που είχαμε του γαλακτοκομικού συνεταιρισμού Φάρμες Λιβαδίου με την τυροκομική επιχείρηση «Βασιλίτσα», στα 1,56 λεπτά το κιλό.
Οι τυροκόμοι και γαλακτοβιομήχανοι δεν δείχνουν ενδιαφέρον για να κλείσουν συμφωνίες με τους αιγοπροβατοτρόφους.
Ο Δημήτρης Μπαλούκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, «τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η συμπεριφορά των γαλακτοβιομήχανων απέναντι στους αιγοπροβατοτρόφους.
Δεν βιάζονται να κλείνουν εμπορικές συμφωνίες για το γάλα. Επίσης δεν θέλουν να κλείνουν σταθερή τιμή για ολόκληρο τον χρόνο αλλά να μεταβάλλεται ανάλογα την ζήτηση, όπως γίνεται με τους αγελαδοτρόφους.
Και όλα αυτά όταν γνωρίζουν καλά ότι το αιγοπρόβειο γάλα είναι μειωμένο στην χώρα μας και δεν είναι εύκολο να εισαχθεί σε χαμηλές τιμές, όπως έκαναν στο παρελθόν.
Οι αιγοπροβατοτρόφοι έχουν ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής και θα πρέπει να κάνουν τον ετήσιο προγραμματισμό τους και δεν είναι εύκολο να έχουμε αλλαγές στις τιμές μέσα στην εμπορική περίοδο.
Θα πρέπει οι παραγωγοί να οργανωθούν και να προχωρούν σε διαπραγματεύσεις με την γαλακτοβιομηχανία.
Μιλάνε για περσινές τιμές στην μεταποίηση αλλά δεν αναφέρουν τα προβλήματα που είχαν οι μονάδες πρώτα με τις θεομηνίες και μετά με τις ζωονόσους».
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Μόσχος, κτηνοτρόφος, αντιπρόεδρος στον ΣΕΚ και πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή η μεταποίηση δεν φαίνεται να έχει την θέληση να υπογράψει συμφωνίες με τους κτηνοτρόφους για τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα. Αν και ξέρουν ότι έχουμε μείωση της παραγωγής και δεν μπορούν να κάνουν εισαγωγές.
Αυτό που βλέπουμε επίσης είναι ότι μιλάνε για περσινές τιμές αλλά δεν θέλουν να δώσουν προκαταβολές. Στο παρελθόν έδιναν μια προκαταβολή της τάξης του 30% τώρα θέλουν να την μειώσουν.
Εμείς ζητάμε να γίνονται συνεχώς έλεγχοι για νοθεία από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και όσοι παρανομούν να υπάρχουν πρόστιμα.
Επίσης ζητάμε να επανέλθει η νομοθεσία που υποχρέωνε την εστίαση στην ελληνική σαλάτα να περιέχει 33 γραμμάρια φέτας».
Χαρτογράφηση στην Φέτα
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διεξήγαγε χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στο τυρί φέτα. Η περίοδος για την οποία ελήφθησαν στοιχεία αφορά μεταξύ 1/2/2023 και 30/6/2024. Τα κύρια αποτελέσματα είναι τα εξής:
- Το σύνολο των πωλήσεων φέτας από τα Σούπερ Μάρκετ (ΣΜ) το 2023 ανήλθε σε 244,1 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση κατά 13,8%. Το Α΄ εξάμηνο του 2024 η αύξηση των πωλήσεων μειώθηκε στο 3% σε ετήσια βάση.
- Στο σύνολο των δεδομένων υπάρχουν περίπου 150 προμηθευτές Φέτας. Οι 13 μεγαλύτεροι προμηθευτές, συνολικά, αντιπροσωπεύουν το 70% του συνόλου των πωλήσεων Φέτας. Από τον αριθμό των προμηθευτών και τη διάταξη των μεριδίων τους διαπιστώνεται ότι η αγορά προμήθειας των ΣΜ στη Φέτα χαρακτηρίζεται από χαμηλή συγκέντρωση.
- Το 2023, τα επώνυμα προϊόντα Φέτας αποτελούν το 80% των συνολικών πωλήσεων στην αγορά και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αποτελούν το 20%. Οι 12 μεγαλύτεροι προμηθευτές αντιπροσωπεύουν το 73% του συνόλου των πωλήσεων Φέτας σε αξία, ενώ στη Φέτα ιδιωτικής ετικέτας οι 13 μεγαλύτεροι το 93%.
- Το 10% περίπου των συνολικών πωλήσεων Φέτας των 11 ΣΜ προέρχεται από πωλήσεις φέτας εντός του Καλαθιού του Νοικοκυριού (ΚΝ).
- Οι χαμηλότερες τιμές στη Φέτα, παρατηρούνται στην κατηγορία ιδιωτικής ετικέτας, ζυγιζόμενη, εντός ΚΝ, με τιμή περίπου 7,2 έως 9,4 ευρώ χωρίς ΦΠΑ ή 8,1 και 10,6 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
- Οι ακριβότερες τιμές στη Φέτα παρατηρούνται στα επώνυμα συσκευασμένα προϊόντα, εκτός ΚΝ, με μέση τιμή περί τα 13 ευρώ χωρίς ΦΠΑ ή στα 14,7 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Ως προς τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι καταναλωτές προτιμούν κατά κύριο λόγο την επώνυμη Φέτα (περίπου 82%). Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς 2/2023 - 6/2024 παρατηρήθηκε μεταστροφή προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η τάση αυτή που ξεκίνησε το 2022 και συνεχίστηκε το 2023 και το Α΄ εξάμηνο του 2024. Το ΚΝ δεν φαίνεται να επηρέασε τις προτιμήσεις των καταναλωτών, παρά μόνο περιστασιακά σε περιόδους εορτών και καλοκαιριού.
Με μια λαμπερή γιορτή, αντάξια μιας ξεχωριστής επένδυσης, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία εγκαινίασε στην Κύπρο το νέο εργοστάσιο του Ομίλου για την παραγωγή χαλλουμιού, του εκλεκτού αυτού τυριού που αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής των κατοίκων της Κύπρου στην πορεία των αιώνων.
Η εκδήλωση, με προσκεκλημένους από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, πραγματοποιήθηκε στον χώρο του εργοστασίου, στη βιομηχανική περιοχή του Τσερίου στη Λευκωσία.
Η νέα μονάδα, που περιλαμβάνει κτίρια συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., αποτελεί μια επένδυση η οποία αγγίζει τα 70 εκ. €. Πρόκειται για παραγωγική εγκατάσταση που παράγει χαλλούμι ΠΟΠ και αναρή, με δυναμικότητα 18.000 τόνους χαλλουμιού ετησίως η οποία ισοδυναμεί με το 40% της ετήσιας συνολικής ποσότητας χαλλουμιού της Κύπρου.
Το εργοστάσιο σχεδιάστηκε για να είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον, εφαρμόζοντας «πράσινες» μεθόδους αξιοποίησης των παραγωγικών του πόρων. Διαθέτει μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας λυμάτων όπου αποδομείται το οργανικό τους φορτίο και παράγεται βιοαέριο που αξιοποιείται ως καύσιμο καλύπτοντας μέρος των θερμικών αναγκών του. Μέρος της ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 3,2 ΜW. Επίσης, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα της περιορισμένης ποσότητας νερού στο νησί, έχει σχεδιάσει μονάδα ανάκτησης του νερού από τα επεξεργασμένα λύματα του εργοστασίου ώστε να το διοχετεύει σε δευτερεύουσες χρήσεις.
Στις προδιαγραφές της επένδυσης αναφέρθηκε, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, η αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικά Γαλακτοκομεία κυρία Ζωή Σαράντη, ενώ την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου υποδέχτηκε θερμά, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κυρία Μαρία Παναγιώτου, εκπρόσωπος και του Κυπρίου προέδρου.
Από πλευράς Ελληνικής κυβέρνησης παρέστησαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας και ο βουλευτής - πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας. Η βραδιά των εγκαινίων συνεχίστηκε με ένα ξεχωριστό δείπνο από κυπριακές “σπεσιαλιτέ” που ετοίμασε ο executive σεφ Ανδρέας Ανδρέου, και ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο πάρτι υπό τις μελωδίες μιας υπέροχης μπάντας.
Εξαπλώνεται η ευλογιά στη Βόρεια Ελλάδα με την κυβέρνηση να μην προχωρά σε κάποιο έκτακτο μέτρο (εκτός την θανάτωση των κοπαδιών και την ζώνη καραντίνας) αλλά και μην απαντά στις αιτίες της εξάπλωσης της νόσου.
Η κατάσταση είναι απελπιστική για τους κτηνοτρόφους που σε μια ημέρα βλέπουν να αφανίζονται τα κοπάδια τους και να μένουν χωρίς εισόδημα.
Επίσης και όσοι δεν έχουν θανατώσει τα αιγοπρόβατα τους χρειάζονται άμεσα χρήματα για να αγοράσουν ζωοτροφές για να την βγάλουν τον χειμώνα.
Ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε ήδη δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα και περιμένουμε τα αποτελέσματα για τρεις ακόμη εκτροφές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι έχουμε νέα κρούσματα ευλογιάς στο Χαϊδευτό και στην Γραβούνα στον κάμπο του Νέστου. Τα συγκεκριμένα κοπάδια αιγοπροβάτων θα οδηγηθούν σε θανάτωση τις επόμενες ημέρες».
Επίσης δύο νέες εστίες μόλυνσης έχουμε στην Ροδόπη από τον ιό της ευλογιάς, η πρώτη στην Ξυλαγανή όπου θανατώθηκαν 143 πρόβατα και η δεύτερη στον ορεινό όγκο της Ροδόπης και συγκεκριμένα στον Κέχρο, όπου η μονάδα εκεί είναι δυναμικότητας 500 αιγοπροβάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που η ζωονόσος προσβάλλει τον ορεινό όγκο της Ροδόπης και αυτό έχει προβληματίσει σοβαρά τους κτηνιάτρους.
Ο κ. Ισμαήλ Μουλά, κτηνίατρος από τα Αρριανά της Ροδόπης, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα και χθες το δεύτερο. Στο Κέχρο που βρίσκεται κοντά στον Έβρο ήταν αναμενόμενο να έχουμε κρούσμα ευλογιάς αλλά προβληματισμός υπάρχει για την Ξυλαγανή.
Πάντως οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν καθόλου ζωοτροφές για να ταΐσουν τα αιγοπρόβατα τον χειμώνα και θα πρέπει άμεσα η πολιτεία να τους χορηγήσει ενισχύσεις. Επίσης θα πρέπει να έρθουν κτηνίατροι στην Θράκη να στελεχώσουν τα αγροτικά κτηνιατρία γιατί είμαστε κοντά στα σύνορα και οι ζωονόσοι έρχονται από τα γειτονικά κράτη. Πρέπει να γίνονται περισσότεροι προληπτικοί έλεγχοι στις εκτροφές».
Ευρεία σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστο Κέλλα, πραγματοποιήθηκε, στις Σέρρες, για την εξέλιξη και τα μέτρα αντιμετώπισης της ζωονόσου της ευλογιάς των προβάτων.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο γ.γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Κεφαλάς, υπηρεσιακοί παράγοντες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Σερρών και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και κτηνοτρόφοι της περιοχής.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, συζητήθηκαν οι ενέργειες που αφορούν στην πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης της ευλογιάς, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, μετά την πρόσφατη έξαρση της νόσου, με 65 συνολικά κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα, με την πλειοψηφία τους (62) να εντοπίζονται στον Έβρο, και τα υπόλοιπα σε Ροδόπη, Καβάλα και Σέρρες.
Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στην εφαρμογή ζωνών προστασίας και επιτήρησης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ζώνη προστασίας εκτείνεται σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από τα μολυσμένα εκτροφεία, ενώ η ζώνη επιτήρησης καλύπτει ακτίνα 10 χιλιομέτρων. Στις περιοχές αυτές εφαρμόζονται ήδη η απαγόρευση μετακίνησης ζώων, η εντατικοποίηση των ελέγχων από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, η απολύμανση χώρων και εξοπλισμού, καθώς και η αύξηση των μέτρων βιοασφάλειας από τους κτηνοτρόφους.
Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αναφοράς τυχόν ύποπτων περιστατικών, με στόχο τη γρήγορη αντίδραση και τη λήψη περαιτέρω μέτρων. Υπογραμμίστηκε ότι η ευλογιά των προβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Μετά τη σύσκεψη, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, τόνισε: «Η στήριξη των κτηνοτρόφων και η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για το Υπουργείο μας. Οι αρμόδιες αρχές, σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους και τις τοπικές υπηρεσίες, εργάζονται με συνέπεια για τον περιορισμό και την εξάλειψη της ευλογιάς των προβάτων. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας για την ασφάλεια των προϊόντων των αιγοπροβάτων, όπως το γάλα και το κρέας. Όλες οι απαραίτητες διαδικασίες τηρούνται αυστηρά για να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων αυτών».
Τέλος, αναφορικά με τις αποζημιώσεις ο Χρήστος Κέλλας υπογράμμισε: «Μετά την αποστολή από τις Περιφερειακές Ενότητες των αναλυτικών στοιχείων θα ακολουθήσουν οι αποζημιώσεις για τα θανατωθέντα ζώα, οι οποίες σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ είναι αυξημένες κατά 60-70% σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές· αναφορικά με την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος».
Συνελήφθησαν, στις 6/10/2024, από αστυνομικούς του Κλιμακίου Αστυνομικών Επιχειρήσεων Σητείας με τη συνεργασία αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας, δύο ημεδαποί κατηγορούμενοι για παραβάσεις νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επιπλέον, σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις αστυνομικής διάταξης περί ζωοκλοπής.
Ειδικότερα, αστυνομικοί των ανωτέρω υπηρεσιών πραγματοποίησαν έλεγχο σε όχημα που επέβαιναν οι ανωτέρω, κατά τον οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- ηλεκτρονικός ανιχνευτής μετάλλων υπεδάφους,
- εκκρεμές ραβδοσκοπίας,
- 2 ραβδοσκοπικοί ράβδοι και
- σκαπανικό εργαλείο χειρός.
Σε έρευνα που ακολούθησε σε ποιμνιοστάσιο που διατηρεί ο ένας από τους ημεδαπούς, βεβαιώθηκαν παραβάσεις της Αστυνομικής Διάταξης περί ζωοκλοπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της αστυνομίας, φέρεται οι κατηγορούμενοι να εισέπρατταν και αγροτικές ενισχύσεις από δηλώσεις ΟΣΔΕ.
Η προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Ιεράπετρας.
Κρούσμα ευλογιάς προβάτων επιβεβαιώθηκε σε κλειστή κτηνοτροφική μονάδα, στην Τούμπα του δήμου Εμμανουήλ Παπά, στις Σέρρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, πρόκειται για μια κλειστή κτηνοτροφική μονάδα με περίπου 350 πρόβατα, τα οποία μέχρι την Παρασκευή θα οδηγηθούν σε σφαγή και σε ταφή.
Η κτηνοτρόφος βρέθηκε ξαφνικά χωρίς εισόδημα και χωρίς ζωικό κεφάλαιο.
Σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, με τη συμμετοχή και κτηνιάτρων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποφασίσθηκαν τα μέτρα που θα παρθούν, όπως το να παραμείνουν κλειστές για είκοσι μέρες οι κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή και να συνεχιστούν οι έλεγχοι σε αυτές. Μεταξύ αυτών είναι και η απαγόρευση μετακίνησης ζώων σε μια ζώνη 3 χιλιομέτρων γύρω από την εκτροφή.
Η ευλογιά ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι από τον Έβρο και μεταφέρθηκε στην Καβάλα (με δύο κρούσματα) και τώρα έφτασε στις Σέρρες.
Ακόμη πάντως οι κτηνοτρόφοι περιμένουν την αποζημίωση για την θανάτωση των ζώων τους.
Όσον αφορά το πρόγραμμα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για να αντικαταστήσουν δωρεάν τα ζώα που θανατώθηκαν σίγουρα θα πάρει χρόνο για να το ετοιμάσουν στο ΥπΑΑΤ.
Κοντά στην πρώτη φετινή συμφωνία για την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος είναι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι με τις γαλακτοβιομηχανίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι φετινές τιμές προβλέπεται να κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, από 1,50 έως 1,52 ευρώ το κιλό συν το μπόνους ποιότητας (2 - 3 λεπτά).
Ο κ. Δημήτρης Μόσχος, αιγοπροβατοτρόφος και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «όπως όλα δείχνουν οι τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα θα κρατηθούν στα περσινά επίπεδα.
Από την άλλη έχουμε μια μείωση των παραδόσεων γάλακτος που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κυμαίνεται στο -3% στο πρόβειο και στο -8% στο γιδινό. Εμείς όμως υπολογίζουμε ότι η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη.
Επίσης περιμένουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων για τις ελληνοποιήσεις αλλά και τι θα γίνει με τα πρόστιμα που θα πρέπει να επιβληθούν σε όσους παρανομούν και κάνουν νοθεία με εισαγόμενα γάλατα».
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Ξυλούρης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κόφινα στο Ηράκλειο της Κρήτης, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές παραγωγού για το πρόβειο γάλα εκτιμώ ότι θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, που στην Κρήτη ήταν στα 1,30 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ.
Με βάση τις τιμές των ζωοτροφών, το μεταφορικό αλλά και το κόστος παραγωγής, που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, οι τιμές δεν θα πρέπει να είναι κάτω του 1.30 ευρώ στο πρόβειο γάλα και στο γίδινο όχι κάτω από 1 ευρώ».
Στις 30 Ιουνίου 2024 ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ ότι αίρονται τα ισχύοντα μέτρα κατόπιν θετικής έκβασης της επιζωοτίας ευλογιάς των προβάτων και αιγών στην Φθιώτιδα.
Στις 10 Αυγούστου 2024 πληρώθηκαν οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους για την θανάτωση των ζώων τους.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης κ. Χρήστος Λιγδής δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «από τις 8 Δεκεμβρίου είχαμε το πρώτο κρούσμα στην περιοχή. Είναι ασθένεια καραντίνας που σημαίνει ότι αν βρεθεί ένα κρούσμα σε μια εκτροφή θανατώνονται όλα τα ζώα. Πάνω από 2.000 αμνοερίφια και αρνιά θανατώθηκαν σε 9 εκτροφές. Οι σφαγές των ζώων ξεκίνησαν από τα τέλη του 2023 και ολοκληρώθηκαν μέχρι τον Μάρτιο του 2024. Οι κτηνοτρόφοι πληρώθηκαν τις αποζημιώσεις τον περασμένο Αύγουστο.
Εμείς ζητάμε η νέα ΚΥΑ με τις αυξημένες τιμές αποζημίωσης για την θανάτωση των ζώων να έχουν αναδρομική ισχύ και να πληρωθούν την αύξηση της αποζημίωσης και οι κτηνοτρόφοι της Φθιώτιδας που χτυπήθηκαν από την ευλογιά, όπως θα γίνει με τους συνάδελφούς μας στον Έβρο.
Όσον αφορά το πρόγραμμα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για να αντικαταστήσουν δωρεάν τα ζώα που θανατώθηκαν, μιλάμε για το γνωστό Μέτρο 5.1 που θα πρέπει όμως να τροποποιηθεί ώστε να μπορούν να ενταχθούν οι κτηνοτρόφοι γιατί με τα κριτήρια που είχαν βάλει δεν μπορεί να εφαρμοστεί».
Οι νέες αποζημιώσεις αιγοπροβάτων ανά κατηγορία
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η νέα απόφαση για αύξηση της κατά κεφαλής αποζημίωσης για την θανάτωση των ζώων από πανώλη και ευλογιά, από 150 ευρώ σε 250 ευρώ, είναι η ανώτερη τιμή αποζημίωσης που αφορά θηλυκά ζώα με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας (με pedigree) και ηλικίας από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών. Δεν αφορά όλα τα ζώα.
Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους κτηνοτρόφους ανάλογα την κάθε κατηγορία που αφορά την ηλικία και αν έχουν ή όχι πιστοποιητικά καθαροαιμίας. Συγκεκριμένα τα πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας (με pedigree) από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών θα αποζημιωθούν με τα 250 ευρώ (από 150 ευρώ που ήταν).
Αν έχουμε αντίστοιχη αύξηση και στις άλλες κατηγορίες των ζώων τότε θα έχουμε τα εξής ποσά αποζημίωσης:
Πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας
1. Αμνοί ή ερίφια έως 3 μηνών μέχρι 55 ευρώ,
2. Αμνοί ή ερίφια από 3 μηνών και 1 ημέρα έως 6 μηνών μέχρι 92 ευρώ,
3. Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 250 ευρώ,
4. Πρόβατα ή αίγες από 3 ετών και 1 ημέρα έως 5 ετών μέχρι 200 ευρώ,
5. Πρόβατα ή αίγες άνω των 5 ετών και 1 ημέρα μέχρι 150 ευρώ,
Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών (που είναι τα περισσότερα ζώα)
1. Αμνοί ή ερίφια έως 3 μηνών μέχρι 75 ευρώ,
2. Αμνοί ή ερίφια από 3 μηνών και 1 ημέρα έως 6 μηνών μέχρι 92 ευρώ,
3. Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 167 ευρώ,
4. Πρόβατα ή αίγες από 3 ετών και 1 ημέρα έως 5 ετών μέχρι 133 ευρώ,
5. Πρόβατα ή αίγες άνω των 5 ετών και 1 ημέρα μέχρι 100 ευρώ
Κατά 50 ευρώ αυξημένη θα είναι η αποζημίωση για την θανάτωση των ζώων από την πανώλη και 100% αποκατάσταση για την αγορά ζώων, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στην συνάντηση που είχε με κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας.
Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία αιγοπροβατοτρόφων Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι, με την έγκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εκδίδεται νέα ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία αναθεωρείται το ποσό αποζημίωσης ανά ζώο που θανατώθηκε στη διάρκεια της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.
Σύμφωνα με τη νέα απόφαση η κατά κεφαλή αποζημίωση στην ανώτατη κατηγορία στα θηλυκά ζώα, από 150 € ανεβαίνει στα 250 € και στα 500 € για τα αρσενικά.
Παράλληλα, θα υπάρξει και πρόγραμμα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για να αντικαταστήσουν δωρεάν τα ζώα που θανατώθηκαν. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας λόγω της πανώλης και της ευλογιάς έχουν θανατωθεί περισσότερα από 44.000 ζώα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν να αυξηθεί κατά 100% η αποζημίωση ανά ζώωο που θανατώθηκε αλλά δεν έγινε δεκτή από την Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες έδωσαν το πράσινο φως για μια αύξηση του ποσού της αποζημίωσης κατά 60%.
Ο κ. Νίκος Παλάσκας, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι κτηνοτρόφοι δήλωσαν ικανοποιημένοι από την αύξηση της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων για την σφαγή των ζώων τους και την αποκατάσταση του κοπαδιού στο 100% της αξίας των ζώων. Αυτό που ζητούν είναι να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις. Όπως ανέφερε ο υπουργός ΑΑΤ γνωρίζουν τα ΑΦΜ των κτηνοτρόφων που θανάτωσαν τα ζώα τους και θα καταβληθούν άμεσα τα χρήματα».
Τις επόμενες ώρες αναμένεται η συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, στους οποίους θα παρουσιάσει το σχέδιο για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες από την πανώλη των αιγοπροβάτων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι κτηνοτρόφοι ζητούν από το ΥπΑΑΤ να υπάρξει αποζημίωση για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου ανάλογη με το είδος του ζώου, δηλαδή αν είναι παραγωγικό ή κρεατοπαραγωγής.
Σίγουρα τα πρόβατα γαλακτοπαραγωγής θα πρέπει να αποζημιωθούν με υψηλότερες τιμές σε σχέση με αυτά που πάνε για σφαγή.
Εκτός όμως από την απώλεια ζωικού κεφαλαίου οι κτηνοτρόφοι ζητούν και οικονομική στήριξη για την αγορά ζωοτροφών.
Όπως τόνισαν στον ΑγροΤύπο, οι εκτροφές στις δύο ζώνες προστασίας - στις οποίες είχαν κλειστεί τα ζώα στον στάβλο - των 3.000 και 10.000 χιλιομέτρων, οι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τις ζωοτροφές που είχαν αγοράσει για τον χειμώνα και τώρα θα πρέπει να αγοράσουν νέες ποσότητες. Έχουν καταγραφεί οι συγκεκριμένες εκτροφές και τις γνωρίζει το ΥπΑΑΤ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή την εποχή η τιμή της μηδικής κυμαίνεται στα 40 λεπτά το κιλό, ενώ οι άλλες ζωοτροφές (κριθάρια, σιτάρια κ.α.) είναι έως τα 25 λεπτά το κιλό.
Αυτό που μένει να δούμε είναι τι θα αποφασίσει το ΥπΑΑΤ για την απώλεια εισοδήματος που είχαν οι κτηνοτρόφοι από την απαγόρευση της σφαγής των ζώων για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφορά ολόκληρη την χώρα.
Συνάντηση Τσιάρα με Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, συναντήθηκε την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, με τον Υπουργό ΑΑΤ , Κώστα Τσιάρα. Το κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες κτηνοτρόφους από την πανώλη των αιγοπροβάτων, καθώς και η ενημέρωση για τις επιπτώσεις της λειψυδρίας στις καλλιέργειες αμπελοειδών.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε την ταχύτητα με την οποία αντέδρασε η Περιφέρεια στο θέμα της πανώλης, πάντα σε συνεργασία με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της έγκαιρης καταβολής των αποζημιώσεων.
Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις με λεπτομέρειες που θα ικανοποιούν όλους τους πληγέντες. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως τόσο ο ίδιος, το Υπουργείο, όσο και η κυβέρνηση θα στέκονται δίπλα στους παραγωγούς και κτηνοτρόφους, στηρίζοντάς τους σε κάθε τους βήμα.
Η Ελλάδα εισέπραξε από την ΕΕ 101,53 εκατ. ευρώ για τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Daniel» αλλά δεν πήρε κονδύλια για την πανώλη των αιγοπροβάτων.
Μετά από ένα χρόνο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να κινητοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή βοήθειας για τις καταστροφές που σημειώθηκαν στην Θεσσαλία και άλλες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας. Μέσα σε αυτές τις καταστροφές περιλαμβάνονται και απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο από την θεομηνία αλλά όχι από την πανώλη που ακολούθησε.
Οι κτηνοτρόφοι περιμένουν άμεση χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους και παροχή κεφαλαίου κίνησης για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.
Kυβερνητικός σχεδιασμός για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων στην κτηνοτροφία δεν υπάρχει ούτε ανακοινώνονται μέτρα για αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου στην χώρα μας. Όλοι περίμεναν τα χρήματα από την ΕΕ.
Ο υπουργός ΑΑΤ είχε δηλώσει ότι για το θέμα των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων για την πανώλη θα το θέσει και ο ίδιος στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις 23 Σεπτεμβρίου, στους ομολόγους του της ΕΕ και στους αρμοδίους Επιτρόπους Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι και Στέλλα Κυριακίδου (Επίτροποι Γεωργίας και Αλιείας και Υγείας των Τροφίμων, αντιστοίχως). Όπως φαίνεται όμως δεν υπήρξε κάποια συμφωνία για τις αποζημιώσεις της πανώλης.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ μετά το Συμβούλιο για το θέμα αναφέρει τα εξής:
Την ανάγκη επανεξέτασης των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των ζωονόσων, όπως της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς, επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, στο πλαίσιο της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, που διεξάγεται, σήμερα, στις Βρυξέλλες.
Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι απαραίτητο «να εξεταστεί εκ νέου το ποσοστό της ευρωπαϊκής συμμετοχής σε όλες τις δαπάνες διαχείρισης επιδημιών και κυρίως στις αποζημιώσεις των παραγωγών για τη θανάτωση και αντικατάσταση του ζωικού τους κεφαλαίου».
Παράλληλα, ο Κώστας Τσιάρας πρότεινε την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης από το γεωργικό αποθεματικό, προκειμένου να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για την ανακούφιση των κτηνοτρόφων. «Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση της κρίσης, την προστασία της κτηνοτροφίας και την υποστήριξη των πληγέντων. Ας συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, ώστε να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα του τομέα και να ανταποκριθούμε αποτελεσματικότερα σε κάθε πρόκληση», υπογράμμισε ο Υπουργός.
Πρότεινε τη δημιουργία ενός συντονισμένου δικτύου κτηνιατρικών υπηρεσιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γειτονικών χωρών, το οποίο θα ενισχύσει την ταχεία και πιο αποτελεσματική διαχείριση διασυνοριακών ασθενειών των ζώων, διασφαλίζοντας την κτηνοτροφία και τη δημόσια υγεία.
«Η προσέγγιση «Μία υγεία» επισημαίνει την αλληλεξάρτηση μεταξύ της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος, τονίζοντας τη διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων τομέων και φορέων ως εργαλείο αποτελεσματικού ελέγχου των υγειονομικών κινδύνων», σημείωσε ο Κώστας Τσιάρας.
Άλλα θέματα που τέθηκαν από το ΥπΑΑΤ στο Συμβούλιο Υπουργών
Σε ό,τι αφορά, στην ηλεκτρονική καταχώριση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συντάχθηκε με την πρόταση της Πολωνίας να δοθεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να δημιουργηθούν τα κατάλληλα εργαλεία πληροφορικής και κυρίως να ενημερωθούν σωστά οι αγρότες μας. «Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα, δεν πρέπει να τους επιβαρύνουμε με επιπλέον διοικητικό φόρτο. Ως εκ τούτου, κρίνουμε σκόπιμο η Επιτροπή να δείξει ευελιξία και να κινήσει τη νομοθετική διαδικασία για αναβολή της έναρξης ισχύος του σχετικού κανονισμού», επισήμανε.
Σχετικά με την λειψυδρία, ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα αυτό απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις για την προσαρμογή του αγροτικού τομέα στην κλιματική κρίση, μέσα από μια βιώσιμη διαχείριση του νερού, με ευελιξία στη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων της ΚΑΠ, νέες επενδύσεις σε υποδομές και προώθηση της καινοτομίας και συνεργασίας. Προσέθεσε, δε, ότι η ευρωπαϊκή Στρατηγική για την ανθεκτικότητα του νερού οφείλει να λάβει υπόψη τις περιφερειακές και τοπικές ιδιαιτερότητες.
Τέλος, τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για τον περιορισμό των εισαγωγών αδασμολόγητων ποσοτήτων ρυζιού από τρίτες χώρες, με στόχο την αποτελεσματική προστασία τηςευρωπαϊκής παραγωγής ρυζιού.
Την άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να μπορούν να προμηθευτούν ζωοτροφές, ζητά με δήλωσή του, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής: «Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι πρέπει να ενισχυθούν εδώ και τώρα πριν να είναι αργά γι’ αυτόν τον ιδιαίτερα παραγωγικό κλάδο της εθνικής μας οικονομίας.
Για αυτό και την Τετάρτη (18/9) ζήτησα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα, την άμεση και χωρίς γραφειοκρατικά προσχώματα ενίσχυσή τους για την προμήθεια ζωοτροφών, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των ζώων, αλλά και για να εξασφαλιστεί η απαρέγκλιτη τήρηση των επιστημονικών οδηγιών και μέτρων για την αντιμετώπιση της πανώλης.
Πλέον, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για το υπουργείο και την κυβέρνηση. Κάθε μέρα που περνάει, είναι και πιο δύσκολη για τους κτηνοτρόφους».
Επιβεβαιώθηκε και δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των προβάτων στην Καβάλα ενώ συνεχίζεται η εξάπλωση της ασθένειας στον Έβρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου το κρούσμα βρέθηκε σε εκτροφή στην περιοχή του Δήμου Νέστου και τα 50 περίπου πρόβατα της εκτροφής θα οδηγηθούν στην σφαγή.
Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την θανάτωση των 200 αιγοπρόβατα από την εκτροφή που παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς στην Καβάλα και συγκεκριμένα στην περιοχή Μεσότοπος.
Η ανησυχία των κτηνοτρόφων είναι έντονη σε όλη την περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονία - Θράκης, παρά τα αυστηρά μέτρα και την καραντίνα που επιβλήθηκε σε όλες τις μονάδες με κρούσματα της νόσου.
Στο μεταξύ συνεχίζει η εξάπλωση της πανώλης στον Έβρο.
Ο κ. Κώστας Δουνάκης, πρόεδρος της Ένωσης Κτηνοτρόφων Αλεξανδρούπολης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί περισσότερα από 7.000 ζώα στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
Έχουμε νέα κρούσματα στο Διδυμότειχο που έχουν προστεθεί στα αρχικά 800 κρούσματα στην περιοχή Ορεστιάδας και στα 5.500 στην περιοχή Φερών (Φέρες, Πέπλο, Αρδάνιο, Τυχερό). Είναι θετικό ότι έχει σταματήσει η εξάπλωση στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Μετά ένα μήνα από την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος ευλογιάς τα αποτελέσματα των ελέγχων αναφέρουν συνολικά πάνω από 30 εστίες σε όλο το νομό Έβρου».
Στην απελπιστική κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι στην Κορινθία λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων αναφέρεται ο κ. Σωτήρης Κουλούκης, κτηνοτρόφος και πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεσινού στον Φενεό.
Όπως τονίζει η καταστροφή που βιώνουν στο χωριό τους είναι πρωτοφανής και χρήζει άμεσης και αποφασιστικής παρέμβασης από την πολιτεία.
«Εάν δεν κινηθείτε άμεσα, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές όχι μόνο για τους κτηνοτρόφους, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή μας», αναφέρει σε επιστολή του και προσθέτει:
«Με βαθιά αγωνία και λύπη σας απευθύνομαι προσωπικά αλλά και ως κτηνοτρόφος που βιώνω καθημερινά την καταστροφή, για να ζητήσω την άμεση και ουσιαστική παρέμβασή σας σε μια καταστροφική κατάσταση που πλήττει την κοινότητά μας.
Το κύριο εισόδημα του χωριού μας βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην κτηνοτροφία. Ωστόσο, από τα τέλη Ιουλίου, η πανώλη των αιγοπροβάτων έχει καταστρέψει ολοκληρωτικά τα κοπάδια μας, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά. Η μαζική θανάτωση των ζώων και η καραντίνα έχουν διαλύσει την κτηνοτροφική μας δραστηριότητα. Μέσα Σεπτεμβρίου, πλέον δεν υπάρχει κανένα κοπάδι στην περιοχή. Ό,τι είχε απομείνει από τη δουλειά και τον κόπο των κτηνοτρόφων μας έχει χαθεί, και το εισόδημα των οικογενειών μας είναι κυριολεκτικά μηδενικό.
Οι περισσότερες από τις οικογένειες του χωριού βασίζονταν στις κτηνοτροφικές τους δραστηριότητες.
Σχεδόν όλα τα ζώα ήταν έγκυα με αποτέλεσμα τώρα να χάνονται εκτός των εσόδων από τη παραγωγή γάλακτος και τα έσοδα από την πώληση των αρνιών.
Αυτό το πλήγμα έχει επιδεινώσει σημαντικά την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση, αφήνοντας τις οικογένειες σε απόγνωση.
Η ζημιά δεν περιορίζεται μόνο στα ζώα, αλλά επεκτείνεται και στις μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών που είτε είχαν παραχθεί είτε είχαν αγοραστεί για τη σίτιση των κοπαδιών. Αυτές οι ζωοτροφές παραμένουν πλέον αδιάθετες, καθώς λόγω της καραντίνας και της απώλειας των ζώων δεν μπορούν να πωληθούν ή να χρησιμοποιηθούν, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους κτηνοτρόφους μας.
Η κατάσταση απαιτεί άμεση δράση, και για αυτόν τον λόγο ζητώ τη συνδρομή σας στα εξής:
1. Οικονομική ενίσχυση και αποζημιώσεις: Άμεση χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους και παροχή κεφαλαίου κίνησης για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους. Παράλληλα, ταχύτατη αποζημίωση για την απώλεια των κοπαδιών τους, καθώς και υποστήριξη για την ανασύστασή του.
2. Έκτακτα μέτρα στήριξης: Παροχή άμεσων προγραμμάτων στήριξης για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων οικονομικών αναγκών των παραγωγών, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγής. Επίσης, τουλάχιστον 12μηνη αναστολή πληρωμών δανείων, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ώστε να αποφευχθούν κατασχέσεις και άλλες οικονομικές επιπτώσεις.
3. Επιδοτήσεις και Ειδικά Προγράμματα: Ζητούμε την ένταξη σε ειδικά προγράμματα επιδοτήσεων για τη στήριξη των κτηνοτρόφων της περιοχής μας, με στόχο τη βιώσιμη συνέχιση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας.
Συγκεκριμένα αξιοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων, όπως τα προγράμματα ΕΣΠΑ, για τη χρηματοδότηση δράσεων που σχετίζονται με την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων , την αγορά ζωικού κεφαλαίου και την ενίσχυση της βιωσιμότητάς των μονάδων. Παράλληλα, δυνατότητα ένταξης σε άλλα ευρωπαϊκά ή εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την προμήθεια εξοπλισμού, ζωοτροφών και λοιπών αναγκών.
4. Επιδοτήσεις ΟΣΔΕ: Είναι απόλυτα αναγκαίο οι επιδοτήσεις του ΟΣΔΕ να συνεχιστούν χωρίς καμία διακοπή για όσους έχουν πληγεί από την πανώλη, καθώς η ευθύνη για την καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου δεν βαραίνει εμάς, τους κτηνοτρόφους.
Η πανώλη μας έχει αφήσει χωρίς ζωικό κεφάλαιο και χωρίς τη δυνατότητα να προβούμε σε δηλώσεις ΟΣΔΕ, κάτι που είναι πέρα για πέρα άδικο.
Η συνέχιση των επιδοτήσεων δεν είναι απλώς οικονομική ανάγκη, αλλά ζήτημα επιβίωσης για εμάς και τις οικογένειές μας. Δεν ευθυνόμαστε για αυτήν την καταστροφή, όμως χωρίς την υποστήριξη που λαμβάναμε, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την κτηνοτροφική μας δραστηριότητα ούτε να ξαναστήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο. Οι επιδοτήσεις πρέπει να συνεχιστούν κανονικά και να ληφθεί υπόψη η έκτακτη αυτή κατάσταση που μας έχει φέρει σε αδιέξοδο. Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να διασφαλίσουν ότι οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν χωρίς καθυστερήσεις, γιατί μόνο έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να σταθούμε ξανά στα πόδια μας.
5. Αναστολή πληρωμών κοινής ωφέλειας: Ζητούμε αναστολή ή μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και τηλεπικοινωνιών, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των κτηνοτροφικών μας μονάδων
6. Διαχείριση των αχρησιμοποίητων ζωοτροφών: Εξετάστε την αποζημίωση ή την ασφαλή απόσυρση των μεγάλων ποσοτήτων ζωοτροφών που έχουν μείνει αχρησιμοποίητες, ώστε να μην προστεθεί άλλο οικονομικό βάρος στους ήδη πληγέντες παραγωγούς. Ζωοτροφές που παράγονται στο χωριό για πώληση θα μείνουν αδιάθετες λόγω της καραντίνας, επιδεινώνοντας την κατάσταση.
7. Προστασία και Πρόληψη: Άμεση λήψη μέτρων και διασφάλιση ότι τα νέα κοπάδια θα είναι ασφαλή από μελλοντικές απειλές της πανώλης.
8. Ψυχολογική στήριξη των παραγωγών: Η καταστροφή αυτή δεν πλήττει μόνο οικονομικά τις οικογένειες του χωριού, αλλά και ψυχολογικά, καθώς βλέπουν τον κόπο τους να χάνεται.
Η παρέμβασή σας είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής μας και η οικονομική κατάρρευση της τοπικής κοινότητας. Χωρίς ουσιαστική στήριξη, η ερήμωση της περιοχής μας είναι μια πραγματική απειλή».
Επιβεβαιώθηκε κρούσμα ευλογιάς προβάτων στο δήμο Παγγαίου της Καβάλας.
Το κρούσμα βρέθηκε σε εκτροφή στην περιοχή Μεσότοπος και θα οδηγηθούν στην σφαγή περίπου 200 αιγοπρόβατα.
Η ανησυχία είναι έντονη σε όλη την περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονία - Θράκης, παρά τα αυστηρά μέτρα και την καραντίνα που επιβλήθηκε σε όλες τις μονάδες με κρούσματα της νόσου.
Μέχρι τώρα είχαν επιβεβαιωθεί κρούσματα ευλογιάς μόνο στον Έβρο. Έχουν θανατωθεί περισσότερα από 6.000 ζώα στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, 800 στην περιοχή Ορεστιάδας και 5.500 στην περιοχή Φερών (Φέρες, Πέπλο, Αρδάνιο, Τυχερό).
Μετά 25 ημέρες από την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος τα αποτελέσματα των ελέγχων αναφέρουν συνολικά 27 εστίες σε όλο το νομό Έβρου (5 στο βόρειο στην περιοχή Ορεστιάδας και 22 στο νότιο τμήμα, στην περιοχή Φερών).
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες συστήνουν στους κτηνοτρόφους μεγάλη προσοχή, όχι άσκοπες μετακινήσεις στα χωριά, όχι επισκέψεις σε άλλα κοπάδια και σχολαστικό καθαρισμό, ώστε να μην μεταδοθεί ο ιός.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται, επίσης, όταν πηγαίνουν στην μονάδα τους. Θα πρέπει, όπως εξηγεί, να αφήνουν το αυτοκίνητο έξω από την σταβλική εγκατάσταση, όπως και το αυτοκίνητο που παραλαμβάνει το γάλα.
Επιτρέπεται η διακίνηση αιγοπροβάτων για σφαγή από περιοχές της Βόνιτσας και του Αστακού προς σφαγεία της περιοχή.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με ενημέρωση από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας γίνεται γνωστό ότι πλέον επιτρέπεται η διακίνηση αιγοπροβάτων προς σφαγή από τις απαγορευμένες περιοχές της Βόνιτσας και του Αστακού της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας προς σφαγεία της περιοχής, καθώς δεν παρατάθηκε περαιτέρω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η χρονική διάρκεια των περιοριστικών μέτρων σε αυτές τις περιοχές.
Συνολικά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ισχύουν τα ακόλουθα:
Στην Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας:
Επιτρέπεται πλέον η διακίνηση αιγοπροβάτων προς σφαγή, πάχυνση και αναπαραγωγή σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα πλην της περιοχής που γειτνιάζει με την εστία της Λεύκας Αγρινίου, δηλαδή από τις εκτροφές που βρίσκονται σε απόσταση κάτω από 10 χιλιόμετρα από αυτή. Σημειώνεται ότι έως σήμερα υπήρχε απαγόρευση για τις ζώνες Βόνιτσας και Αστακού.
Επιτρέπεται η διακίνηση αιγοπροβάτων από τους θερινούς βοσκοτόπους.
Στην Π.Ε Ηλείας:
Επιτρέπεται η διακίνηση αιγοπροβάτων προς σφαγή, πάχυνση και αναπαραγωγή σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα πλην των περιοχών που γειτνιάζουν με τις εστίες, δηλαδή βρίσκονται σε απόσταση κάτω από 10 χιλιόμετρα από αυτές.
Επιτρέπεται η διακίνηση αιγοπροβάτων από τους θερινούς βοσκοτόπους.
Στην Π.Ε Αχαΐας:
Επιτρέπεται η διακίνηση προς σφαγή, πάχυνση ή αναπαραγωγή σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα, πλην των εκτροφών που βρίσκονται στην απαγορευμένη ζώνη στην ορεινή Αχαΐα.
Επιτρέπεται η μετακίνηση από θερινούς βοσκοτόπους.
Όλες οι ανωτέρω μετακινήσεις θα γίνονται με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και μετά από έκδοση υγειονομικού πιστοποιητικού από την τοπική κτηνιατρική υπηρεσία, όπως προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, ώστε να αποκλειστεί πιθανή μετάδοση του νοσήματος.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η ελληνική κτηνοτροφία, με συνεχόμενη μείωση κοπαδιών και αύξηση του κόστους παραγωγής.
Kυβερνητικός σχεδιασμός για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων δεν υπάρχει ούτε ανακοινώνονται αναπτυξιακά μέτρα για αύξηση (και όχι απλά αναπλήρωση) του ζωικού κεφαλαίου στην χώρα μας.
Όλο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα, κάτι που οδηγεί σε μείωση της παραγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στον ΕΛΓΟ Δήμητρα, το 2024 παραδόθηκαν - από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο - 528.768.728 κιλά νωπού πρόβειου γάλακτος, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι ποσότητες έφταναν τα 539.954.311 κιλά. Με αγωνία αναμένουν οι κτηνοτρόφοι αυτό το μήνα να μάθουν τις νέες τιμές στο γάλα και τονίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μείωση της τιμής παραγωγού.
Μέσα σε αυτό το άσχημο κλίμα οι κτηνοτρόφοι περίμεναν από τον πρωθυπουργό, στην ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, να ανακοινώσει μέτρα στήριξης του κλάδου αλλά με έκπληξη είδαν ότι το «καλάθι» ήταν άδειο για αυτούς.
«Η κτηνοτροφία έχει αφεθεί τελείως στο έλεός της δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι γίνεται ούτε σε σχέση με τις ζωονόσους ούτε με το μεγάλο κόστος παραγωγής», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Δημήτρης Μόσχος. «Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν απαντούν σε καμία πραγματική ανάγκη των κτηνοτρόφων. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε υπόσχεση ότι με τη νέα ΚΑΠ θα ενισχυθεί η κτηνοτροφία τελικά έχει γίνει ακριβώς το αντίθετο. Καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους να καταλάβουν το μήνυμα: Ο Πρωθυπουργός μας ξέχασε, αλλά εμείς δεν ξεχνάμε», πρόσθεσε.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΚ αναφέρει τα εξής:
Στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός απέδειξε, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, την πλήρη αδιαφορία του προς τον κτηνοτροφικό τομέα. Καμία αναφορά. Καμία υπόσχεση. Καμία λύση για τους κτηνοτρόφους που δίνουν καθημερινά μάχη για να επιβιώσουν, εν μέσω κρίσεων που απειλούν την ίδια την ύπαρξή τους. Εκατοντάδες χιλιάδες ζώα, ιδιαίτερα αιγοπρόβατα χάθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και από τις πυρκαγιές.
Ακολούθησαν οι χιλιάδες απώλειες από τις ζωονόσους πανώλη και ευλογιά που καταστρέφουν το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, γι’ αυτό ζητάμε πλήρη και πραγματική αποζημίωση των ζώων που χάθηκαν, όπως και των κατεστραμμένων σταβλικών εγκαταστάσεων και των ζωοτροφών.
Επίσης η κυβέρνηση είναι ανίκανη να μας προστατέψει από τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων και τροφίμων αμφιβόλου ποιότητας, οι τιμές στην παραγωγή εκτοξεύονται, με το κόστος παραγωγής πλέον να είναι δυσβάσταχτο, και όμως η κυβέρνηση επιλέγει να κωφεύει. Ενώ όλοι οι άλλοι κλάδοι λαμβάνουν υποσχέσεις και σχέδια ανάπτυξης, η ελληνική κτηνοτροφία εγκαταλείπεται στο έλεος της καταστροφής. Αυτή η στάση είναι προσβλητική και εξοργιστική.
Η κυβέρνηση κάνει το λάθος να θεωρεί ότι οι κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν να αντέχουν σιωπηλά.
Εμείς δεν θα μείνουμε άπραγοι! Οι κτηνοτρόφοι δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Ο Πρωθυπουργός μας αγνόησε, αλλά εμείς θα είμαστε αυτοί που θα του υπενθυμίσουμε ότι η ελληνική κτηνοτροφία είναι πυλώνας της εθνικής οικονομίας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την καταστρέψει.
Δεν ζητάμε χάρες. Ζητάμε τα αυτονόητα:
- Άμεσα μέτρα στήριξης του ζωικού κεφαλαίου.
- Άμεση αποζημίωση των ζωονόσων που αφανίζουν τα κοπάδια μας.
- Οικονομική ενίσχυση και πολιτικές ανάπτυξης για έναν από τους πιο κρίσιμους παραγωγικούς τομείς της χώρας.
- Νομοθέτηση για ακατάσχετη πρώτη κατοικία και των σταβλικών εγκαταστάσεων των κτηνοτρόφων.
Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια των αγροκτηνοτρόφων που μεταφέρθηκαν στα funds, προτείνεται να δοθεί δυνατότητα στον οφειλέτη, με σχετική νομοθέτηση, να αποπληρώσει το δάνειο, στο ύψος της τιμής εξαγοράς από τα funds, με αύξηση έως 10% της τιμής αυτής.
Αν η κυβέρνηση επιλέξει να συνεχίσει να μας αγνοεί, τότε θα βρει μπροστά της έναν κλάδο ενωμένο και αποφασισμένο που διεκδικεί την επιβίωσή του.
Νέα εστία μόλυνσης από την πανώλη αιγοπροβάτων εντοπίστηκε την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, σε κτηνοτροφική μονάδα του νομού Ηλείας.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το νέο περιστατικό καταγράφηκε πολύ κοντά στην κτηνοτροφική μονάδα της ίδιας περιοχής, όπου είχαν ανιχνευτεί οι πρώτες περιπτώσεις της νόσου στις αρχές του περασμένου Αυγούστου.
Έχει ενημερωθεί η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Ηλείας, η οποία αναμένεται να τηρήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες που αναφέρονται στο πρωτόκολλο και να προχωρήσει στην θανάτωση του κοπαδιού, των εκατό αιγοπροβάτων στο Βαρθολομιό.
Να θυμίσουμε ότι το θέμα των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων από την πανώλη θα το θέσει και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου.
Επίσκεψη σε όλους τους πληγέντες από την πανώλη κτηνοτρόφους του νομού, είχε, την Δευτέρα (9/9), η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστίνα Σταρακά.
Συγκεκριμένα, η βουλευτής επισκέφτηκε κτηνοτροφικές μονάδες στη Βόνιτσα, στον Αστακό και στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου.
Εκεί, συνομίλησε με κτηνοτρόφους, τα αιγοπρόβατα των οποίων έπληξε η πανώλη και είδε από κοντά την απόγνωση στα πρόσωπά τους. Οι καταστροφικές επιπτώσεις σε ζωικό κεφάλαιο είναι τεράστιες, ενώ την ίδια στιγμή, συγκλονίζουν οι περιγραφές των άτυχων παραγωγών που είδαν το βιός τους και την περιουσία τους να ξεκληρίζονται.
«Καταστραφήκαμε! Νιώθω σαν να μου δολοφόνησαν τα ζώα. Οι σταβλικές μας εγκαταστάσεις έγιναν νεκροταφεία. Πώς θα ταΐσω την οικογένειά μου; Δεν το χωράει το μυαλό μου», της τόνισε χαρακτηριστικά με δάκρυα στα μάτια κτηνοτρόφος.
Παράλληλα οι κτηνοτρόφοι, εκτός από την καταστροφή που υφίστανται, έχουν να αντιμετωπίσουν και την προκλητική στάση του ΥπΑΑΤ.
Όπως επισήμανε πρόσφατα ο Υπουργός, μέχρι να τελειώσει το φαινόμενο και να γίνει η καταγραφή των νεκρών ζώων, οι πληγέντες κτηνοτρόφοι να μην περιμένουν ούτε ευρώ.
Σε δηλώσεις της η Χριστίνα Σταρακά υπογράμμισε: «Η κτηνοτροφία είναι στο χείλος του γκρεμού. Επαναλαμβάνουμε εδώ τη θέση του ΠΑΣΟΚ για ένα εθνικό σχέδιο διάσωσης του κλάδου.
Με δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις, αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα και στους χώρους παραλαβής - παράδοσης των ζώων, ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, ελέγχους στις χονδρικές τιμές προϊόντων για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και δράσεις για την εξιχνίαση κυκλωμάτων εμπορίας κρέατος.
Σε ό,τι με αφορά, υπόσχομαι να φέρω το θέμα της πανώλης στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτηση και να δώσω τον αγώνα για να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι με κάθε μέσο, ακόμα και δικαστικά.
Μέχρι να αποζημιωθεί και ο τελευταίος παραγωγός, δεσμεύομαι απέναντι τους ότι θα είμαι στο πλευρό τους, μαχόμενη για το δίκιο και την αξιοπρέπεια τους».
Στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας.
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι άλλες θα είναι οι αποζημιώσεις για τα ζώα τα οποία πνίγηκαν και άλλες για τα ζώα τα οποία έχουν θανατωθεί ή ενδεχομένως να θανατωθούν ακόμα από την πανώλη.
Χαρακτήρισε δε υποδειγματική την αντιμετώπιση της πανώλης αιγοπροβάτων εκ μέρους της Πολιτείας και έδωσε τα εύσημα στον υπουργό ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός δήλωσε:
«H διαχείριση της πανώλης ήταν πραγματικά υποδειγματική. Δεν το λέω εγώ αυτό. Λάβαμε μία επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ήρθε και επέβλεψε τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες και θεώρησε τη διαχείριση της πανώλης από την Ελλάδα υπόδειγμα προς μίμηση.
Αυτό οφείλεται καταρχάς στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο. Το λέω από κοινού, διότι καταλαβαίνετε τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσε να είχε η επέκταση της πανώλης στο ζωικό κεφάλαιο. Θέλω να ελπίζω ότι ο κύκλος θα έχει κλείσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να αφήσουμε αυτή την περιπέτεια πίσω μας.
Προφανώς όταν θα έρθει η ώρα της αποζημίωσης των ζώων, έχουμε πλήρη αίσθηση του κόστους και του τι σημαίνει να είσαι σήμερα κτηνοτρόφος και να αντικαθιστάς το ζωικό κεφάλαιο. Κάνω τη διάκριση: άλλα τα ζώα τα οποία πνίγηκαν και άλλα τα ζώα τα οποία έχουν θανατωθεί ή ενδεχομένως να θανατωθούν ακόμα από την πανώλη».
Τα προβλήματα με την αποζημίωση των κτηνοτρόφων
Οι αποζημιώσεις για τη θανάτωση ζώων λόγω ασθενειών προβλέπονται από το «πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων» που εκδίδεται κάθε χρόνο με ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) συναρμόδιων υπουργών. Σε αυτή τη χρηματοδότηση προβλέπεται και συμμετοχή από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Αυτή η χρηματοδότηση, που είναι πενιχρότατη, προβλέπεται από τον Κανονισμό 349/2005 και οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν στους κτηνοτρόφους και να στέλνουν το φάκελο στην Κομισιόν για έγκριση το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα που έγινε η θανάτωση των ζώων.
Το άρθρο 6 του Κανονισμού 349/2005 αναφέρει:
1. Σε περίπτωση κατά την οποία μια από τις περιπτώσεις - που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 - εμφανιστεί στο έδαφος κράτους μέλους, το εν λόγω κράτος ενημερώνει την Επιτροπή, εντός 30 ημερών από την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας, για τις σχετικές κατηγορίες ζώων ή προϊόντων και τις αγοραίες αξίες που αντιστοιχούν σε κάθε μία από τις εν λόγω κατηγορίες.
2. Το αργότερο δύο μήνες μετά την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας και, κατόπιν, κάθε δύο μήνες, το κράτος μέλος διαβιβάζει, σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου και σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα ΙΙα, τις ακόλουθες βασικές πληροφορίες σχετικά με το κόστος των αποζημιώσεων: τον αριθμό ζώων που θανατώνονται ανά κατηγορία, ενδεχομένως τον αριθμό αβγών που καταστρέφονται, καθώς και το συνολικό ποσό, των αποζημιώσεων που χορηγήθηκαν ήδη για κάθε κατηγορία.
3. Το αργότερο τρεις μήνες μετά την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας και, κατόπιν, κάθε δύο μήνες, το κράτος μέλος διαβιβάζει σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου και σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα ΙΙβ, τις ακόλουθες βασικές πληροφορίες σχετικά με τις λειτουργικές δαπάνες: τα ποσά που καταβάλλονται για τη θανάτωση, τη μεταφορά και την καταστροφή των σφαγίων, αβγών και γάλακτος, τον καθαρισμό, την απολύμανση και την απεντόμωση των εκμεταλλεύσεων, την καταστροφή των τροφίμων και, ενδεχομένως, των υλικών.
Άρα η Ελλάδα, μέσα σε τρεις μήνες, πρέπει να στείλει τον ολοκληρωμένο φάκελο στην Κομισιόν για έγκριση. Δεν προσδιορίζεται όμως ο χρόνος μέσα στον οποίο αυτή θα αποφασίσει.
Διαμαρτυρίες αγροτών
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών πραγματοποιήθηκε στον πολύπαθο Παλαμά κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη, καθώς εκατοντάδες αγρότες ξεχύθηκαν στους δρόμους «περικυκλώνοντας» το ανακαινισμένο Κέντρο Υγείας. Αγρότες από την Καρδίτσα, με τον πρόεδρο της της ΕΟΑΣΚ, Κώστα Τζέλλα, έβγαλαν έξω τα τρακτέρ πάνω στα οποία τοποθέτησαν δεσμίδες από άχυρα. Οι πλημμυροπαθείς να κάνουν λόγο για ημίμετρα, πρόχειρες παρεμβάσεις και εκφράζουν φόβους ότι σε νέα πλημμύρα θα καταστραφούν και πάλι.
Νεότερες αποφάσεις εξέδωσε το ΥπΑΑΤ για την μετακίνηση αιγοπροβάτων λόγω επιζωοτίας πανώλης μικρών μηρυκαστικών. Σύμφωνα με αυτές έχουμε τα εξής:
1) Επιτρέπονται από 30/8 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή, καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, σε όλη την επικράτεια της χώρας εκτός των ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτ/νίας και Ηλείας και των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί σαν ζώνες επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες.
2) Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού, επιτρέπονται από 2/9 οι μετακινήσεις των αιγοπροβάτων από τους θερινούς βοσκοτόπους που βρίσκονται εντός περαιτέρω απαγορευμένων ζωνών προς σταυλικές εγκαταστάσεις εκτός αυτών, με όρους και προϋποθέσεις που θα καθορίσουν οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.
3) Οι μετακινήσεις για την σφαγή των ανωτέρω ζώων απαγορεύονται από και εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης στις ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτ/νίας και Ηλείας, εκτός και αν τα σφάγια υποστούν θερμική επεξεργασία.
Στις υπόλοιπες περιχές των ΠΕ της χώρας οι μετακινήσεις των ανωτέρω ζώων για σφαγή επιτρέπονται με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας. Τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της ΠΕ ή στο πλησιέστερο με την συγκεκριμένη εκτροφή σφαγείο.
Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).
Οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές, στο πλαίσιο του ελέγχου και της εκρίζωσης της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών, συνεχίζουν συστηματικά, σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, τη διενέργεια κλινικών εξετάσεων στις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και προβαίνουν σε στοχευμένες δειγματοληψίες με ανάλυση κινδύνου, στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης του νοσήματος.
Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο του ΥπΑΑΤ, στις 6/09, θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.
Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ έδωσε την άδεια για μετακίνηση αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους.
Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, επιτρέπονται, από 30/08/2024, οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από τους θερινούς βοσκότοπους (εκτός από αυτούς που βρίσκονται εντός ζωνών προστασίας και επιτήρησης για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών), προς τις σταβλικές εγκαταστάσεις των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε όλη τη χώρα, εκτός από τις ΠΕ Βορείου και Νοτίου Έβρου στις οποίες εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου αντιμετώπισης της επιζωοτίας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.
Σε ότι αφορά τις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, επιτρέπεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκοτόπους προς σταβλικές εγκαταστάσεις, εντός αυτών.
Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται με άδεια μετακίνησης από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και μετά από κλινική εξέταση 24 ώρες πριν την μετακίνηση των ζώων.
Η μετακίνηση των αιγοπροβάτων γίνεται με μεταφορικά μέσα και μόνο, χωρίς ενδιάμεσες στάσεις με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κ.λ.π.).
Μετά την άφιξή τους, τα αιγοπρόβατα χειρίζονται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύον για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, στην περιοχή της κάθε σταβλικής εγκατάστασης.
Επιβεβαιώθηκαν 4 νέες εκτροφές με θετικά κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών στην Π.Ε. Κορινθίας και 1 στο Μεγάλο Πιστό στην Ροδόπη.
Το επόμενο διάστημα αναμένουμε αποτελέσματα για την Θεσσαλία περιοχή Συκουρίου.
Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ενημερώνει όλους τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα κάτωθι:
Στα πλαίσια επιτήρησης του νοσήματος σε εκτροφές στη ζώνη προστασίας της Π.Ε. Κορινθίας, την 27/8/2024, επιβεβαιώθηκαν, στην Κοινότητα Μεσινού Δήμου Σικυωνίων, 4 θετικές εκμεταλλεύσεις και θα εφαρμοστούν άμεσα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα - θανάτωση, απολύμανση.
Θυμίζουμε ότι στις 07/08/2024 επιβεβαιωθεί η προηγούμενη εστία Πανώλους Αιγοπροβάτων σε τρεις εκτροφές της Κορινθίας και συγκεκριμένα στον οικισμό Καρτέρι Κοινότητας Καστανέας του Δήμου Σικυωνίων.
Στο μεταξύ υπογράφηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Κορινθίας, Αναστάσιο Γκιολή, η σύμβαση ανάθεσης παροχής υπηρεσιών απολύμανσης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, που αφορά έργο προϋπολογισμού 34.100 ευρώ.
Σιωπή ΥπΑΑΤ για αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους
Πάντως η αναφορά της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ για «άμεση αποζημίωση» των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί σημαίνει ότι θα αρχίσει να σχηματοποιείται από τα μέσα Σεπτεμβρίου αν και εφόσον θα συμφωνήσει η ΕΕ να χορηγήσει κονδύλια στην χώρα μας.
Οι αναφορές του Υπουργού για συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ δεν λέει κάτι. Να θυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε οικονομική στήριξη (101,5 εκατ. ευρώ) για ζημιές από τον «Daniel», που έγιναν Σεπτέμβριο του 2023, μετά από περίπου ένα χρόνο.
Επίσης υπάρχει και η εμπειρία των κτηνοτρόφων από την ασθένεια «ευλογιά» στην Βοιωτία (Ιανουάριο - Φεβρουάριο 2024), που ακόμη δεν αποζημιώθηκαν (πάνω από εξάμηνο).
Αυτό που δεν γνωρίζουν (ή δεν ενδιαφέρονται να γνωρίζουν) στο ΥπΑΑΤ είναι ότι αν δεν καταβληθεί άμεσα αποζημίωση στον κτηνοτρόφο δεν μπορεί να επιβιώσει.