Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Έκτακτη ενίσχυση χοιροτρόφων μελετά το ΥπΑΑΤ, σύντομα το ποσό των αιγοπροβατοτρόφων

06/05/2020 04:27 μμ
Ειδήσεις έβγαλε η πρωινή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ Χρήστου Κέλλα προς το ΥπΑΑΤ.

Ειδήσεις έβγαλε η πρωινή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ Χρήστου Κέλλα προς το ΥπΑΑΤ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο θέμα των αποζημιώσεων για τον καταρροϊκό που βάλτωνε επί εξαετία και το ΥπΑΑΤ ξεπάγωσε, αλλά το θέμα είναι τώρα στο Οικονομικών.

Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί το θέμα των επιπτώσεων του κορονοϊού στον πρωτογενή τομέα εκ του σύνεγγυς, επανέλαβε ότι δεν θα δοθούν οριζόντιες ενισχύσεις σε αγρότες και ανέφερε προϊόντα που έχουν τεθεί υπό μελέτη για ενίσχυση, όπως η φράουλα, η ντομάτα, αλλά και το χοιρινό κρέας, το οποίο αντιμετωπίζε πρόβλημα, όπως έγκαιρα καταγράψαμε με σχετικά μας ρεπορτάζ.

Αναλυτικά η στιχομυθία στην Βουλή έχει ως εξής:

Συνεχίζουμε με την πρώτη με αριθμό 651/3-5-2020 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστου Κέλλα -τον οποίο με πολλή χαρά βλέπω και πάλι στα έδρανα- προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Αποζημίωση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από καταρροϊκό πυρετό το 2014».

Κύριε Κέλλα, έχετε δύο λεπτά στη διάθεσή σας, να δούμε αν είστε σε φόρμα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Καλημέρα σε όλους και Χριστός Ανέστη!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Αληθώς ο Κύριος!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: Κύριε Υπουργέ, τον Ιούλιο του 2014 τα αμνοερίφια της περιοχής του Τυρνάβου, αλλά και τα βοοειδή επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό και όχι μόνο του νομού Λαρίσης του δήμου Τυρνάβου, αλλά αυτό συνέβη σε τριάντα τρεις νομούς σε όλη την Ελλάδα. Εγώ απλώς αναφέρομαι ενδεικτικά στο δήμο Τυρνάβου. Οι κτηνοτρόφοι αποθήκευσαν τα νεκρά ζώα σε ειδικά ψυγεία ιδιώτη μέχρι το 2016 και μετά από πολύμηνη αδράνεια του Υπουργείου, ήρθε εντολή από τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να καταστραφούν τα σχετικά δείγματα.

Έκτοτε, από το 2015 που ανέλαβε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις, διαμαρτυρίες και απαίτηση των κτηνοτρόφων για να πληρωθούν, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί τεσσεράμισι ολόκληρα χρόνια, αδιαφόρησε. Και αυτή η αδιαφορία τον Ιούνιο 2015 μετατράπηκε σε εμπαιγμό. Παραμονές των ευρωεκλογών του 2019, ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, τους υποσχέθηκε ότι θα φέρει την κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, ώστε να πάρουν αυτά, τα οποία δικαιούνταν. Αυτό φυσικά δεν έγινε ποτέ. Προφανώς, έγινε για ψηφοθηρικούς λόγους και η αδιαφορία αυτή μετατράπηκε σε εμπαιγμό το φθινόπωρο του 2019, όταν πλέον ήταν Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και εσείς Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ήρθε και κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για να πάρουν τα χρήματα οι κτηνοτρόφοι από το 2014. Ποια χρήματα; Αυτά τα οποία δεν έδωσε επί πέντε χρόνια σαν Κυβέρνηση. Γι’ αυτό λέω ότι πρόκειται περί εμπαιγμού.

Στην παρουσία σας φέτος, κύριε Υπουργέ, στη Λάρισα, τέλος Ιανουαρίου του 2020, σε ένα αναπτυξιακό forum που διοργάνωσε η εφημερίδα «Ελευθερία» μαζί με την περιφέρεια Θεσσαλίας, υποσχεθήκατε στους κτηνοτρόφους ότι θα τους δώσετε τα χρήματα, τα οποία δικαιούνται, διότι πραγματικά η Κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στον πρωτογενή τομέα και θέλει να ενισχύσει αυτήν την τάξη των κτηνοτρόφων και των γεωργών. Έχουμε φθάσει στον Μάιο, κύριε Υπουργέ. Μεσολάβησε το θέμα της πανδημίας και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει ακόμα τα χρήματα τους. Να σας πω την αλήθεια, οι κτηνοτρόφοι δεν θέλουν χρήματα. Θέλουν αποκατάσταση του ζωικού τους κεφαλαίου. Επί έξι χρόνια, από το 2014 έχουν χάσει το ζωικό κεφάλαιο, έχουν χάσει τα χρήματα από το γάλα που θα παρήγαγαν αυτά τα χρόνια, έχουν χάσει τις επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ακόμα δεν έχουν πάρει την αποζημίωση, βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που είχε εκδοθεί το 2014, η οποία προέβλεπε ό,τι προβλέπεται. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω πότε επιτέλους θα πάρουν αυτά τα χρήματα, εάν θα τα πάρουν για να ξέρουν επιτέλους τι τους γίνεται.

Θα συνεχίσω με παρεμφερές θέμα, γιατί όπου φτωχός και η μοίρα του. Οι κτηνοτρόφοι ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι περιμένουν το Πάσχα για να βγάλουν κάτι από τη ζημιά. Φέτος, λοιπόν το Πάσχα λόγω της κατάστασης που επικρατούσε παγκοσμίως με την πανδημία, η τιμή των αμνοεριφίων κυμάνθηκε σε χαμηλές τιμές, πούλησαν τα αμνοερίφια τους γύρω στα 3,80 ευρώ με 4 ευρώ το κιλό, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που τα είχαν πουλήσει γύρω στα 5,5 ευρώ το κιλό. Ζητούν λοιπόν, ευλόγως, κάποια αποζημίωση. Πρέπει να πω ότι οι τιμές των αμνοεριφίων την Μεγάλη Εβδομάδα και ιδίως τις τελευταίες μέρες κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα. Έφτασε τα 10 και 12 ευρώ το κιλό, χωρίς όμως ούτε ένα σεντς από αυτά να περάσει στους κτηνοτρόφους. Το Υπουργείο βεβαίως, έκανε καλή δουλειά, βεβαίως και έκανε πολύ σοβαρούς ελέγχους, βεβαίως και δεν είχαμε εισαγωγές φέτος, αλλά ταυτόχρονα δεν είχαμε και εξαγωγές, λόγω της πανδημίας και στην Ιταλία που ήταν η κύρια χώρα που έπαιρνε τις μεγαλύτερες ποσότητες αμνοεριφίων.

Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, αν θα πάρουν κάποια αποζημίωση στα πλαίσια της πανδημίας για το Πάσχα και πότε θα πληρωθούν για τον καταρροϊκό πυρετό; Είναι αυτά τα οποία δικαιούνται οι άνθρωποι και δεν θέλουν τίποτα παραπάνω. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Σας ευχαριστούμε πολύ. Θα απαντήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης. Κύριε Βορίδη, έχετε τρία λεπτά στη διάθεσή σας. Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη!

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αληθώς ο Κύριος! Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Η ερώτηση δείχνει το πραγματικό ενδιαφέρον σας για τα ζητήματα, όχι μόνο, φαντάζομαι, της περιοχή σας αλλά ευρύτερα του αγροτοδιατροφικού τομέα και συγκεκριμένα του κτηνοτροφικού. Αυτή η ιστορία στην οποία αναφέρεστε, όπως σωστά περιγράψατε, είναι μια ιστορία, η οποία ξεκινά το 2014, όταν πράγματι το ζωικό κεφάλαιο πλήττεται από ασθένεια. Από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν περάσει έξι χρόνια, έχουν αλλάξει από τότε, αν θυμάμαι καλά, τρεις ή τέσσερις Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης. Ένας της Νέας Δημοκρατίας και δύο του ΣΥΡΙΖΑ, αν μετρήσω και τον κ. Λαφαζάνη που είναι η πρώτη περίοδος που ήταν ενοποιημένο το σχήμα, πάμε στους τέσσερις. Βεβαίως, καθ’ όλη αυτήν την περίοδο αυτό το ζήτημα της αποζημιώσεως δεν ελύθη. Ερχόμαστε, λοιπόν, τώρα να λύσουμε αυτό το θέμα. Γιατί δεν ελύθη; Δεν ελύθη γιατί πράγματι δεν έγιναν οι έλεγχοι που έπρεπε να γίνουν, προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ζημία, έτσι όπως έπρεπε να καθοριστεί.

Σε στοχευμένες παρεμβάσεις επιμένει το ΥπΑΑΤ

Αυτό, όμως, δεν έγινε υπαιτιότητι των κτηνοτρόφων, διότι οι κτηνοτρόφοι συνεμορφώθησαν με την υπουργική απόφαση του 2014, η οποία τους έλεγε τι έπρεπε να κάνουν. Πράγματι, παρέδωσαν τα νεκρά ζώα, προκειμένου να γίνουν οι έλεγχοι. Πράγματι, τα έθεσαν στη διάθεση της υπηρεσίας, προκειμένου να γίνουν οι έλεγχοι και για λόγους που συντρέχουν στο κράτος, δηλαδή συντρέχουν στην υπηρεσία, οι έλεγχοι αυτοί δεν κατέστη δυνατό να γίνουν. Δημιουργήθηκε εξ αυτού του λόγου μία νομική περιπλοκή, η οποία τι έλεγε; Ότι ναι μεν έχει ακολουθηθεί η διαδικασία από την πλευρά των κτηνοτρόφων, πλην όμως οι απαιτούμενοι έλεγχοι που όριζε η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεν έχουν υλοποιηθεί και εκεί σκάλωσε το πράγμα και για έξι χρόνια το κοίταγαν.

Πώς το λύνουμε, λοιπόν, τώρα; Το λύνουμε με διάταξη η οποία έχει συμπεριληφθεί στο περαιωθείσης της διαβουλεύσεως νομοσχέδιο. Καταθέσαμε νομοσχέδιο, περαιώθηκε η διαβούλευση και αυτήν τη στιγμή εκκρεμεί στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να βάλει και την υπογραφή του ο Υπουργός Οικονομικών για να προχωρήσει και να εισαχθεί για συζήτηση στο Σώμα. Το λύσαμε, λοιπόν, με συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη, η οποία αντιμετωπίζει τα νομικά ζητήματα και κυρίως αντιμετωπίζει αυτήν τη νομική περίπλοκη την οποία σας είπα. Επίσης, το λύσαμε διασφαλίζοντας και το ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μην τα θεωρούμε όλα αυτονόητα, γιατί από το 2014 να μεταφέρεις ένα ποσό και να το πληρώσεις το 2020 δεν είναι αυτονόητο.

Αφού τα έχουμε κάνει όλα αυτά και αφού συμβαίνουν όλα αυτά και περιμένουμε ουσιαστικά την ψήφιση του νομοσχεδίου, δηλαδή να εγκρίνει το Ελληνικό Κοινοβούλιο τη ρύθμιση αυτή που προτείνει η Κυβέρνηση, προκειμένου να ενεργοποιηθεί και αφού έχουμε πάρει αυτή την πρωτοβουλία, ακούστε τι ακούω κιόλας. Υπάρχει ένας κύριος εκεί ο οποίος, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, είναι φίλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έρχεται και με εγκαλεί και είπε ότι θα πάει στα δικαστήρια για να διεκδικήσει. Να του πω «καλή επιτυχία». Να του επισημάνω να πάρει κανέναν καλό δικηγόρο, γιατί η απαίτηση αυτή είναι πλέον παραγεγραμμένη και επομένως καθώς αυτός συμβουλεύει τους κτηνοτρόφους να πάνε στα δικαστήρια, θα πάνε στα δικαστήρια για να διαπιστώσουν την παραγραφή. Επίσης, δεν θα διαπιστώσουν μόνο την παραγραφή. Θα διαπιστώσουν εκεί στα δικαστήρια και διάφορα άλλα νομικά ζητήματα τα οποία υπάρχουν. Τους παρακινεί κιόλας ότι δήθεν το ποσό το οποίο έχουμε προβλέψει δεν είναι αρκετό για την αποζημίωσή τους.

Εγώ δεν ξέρω αν είναι ή δεν είναι αρκετό και αν τους ικανοποιεί ή όχι. Ξέρω ότι το ποσό που έχουμε προβλέψει, κύριε συνάδελφε, είναι το ποσό που θα έπαιρναν το 2014 με βάση την υπουργική απόφαση. Όπως θα αποζημιωνόντουσαν τότε, αν είχαν λειτουργήσει οι υπηρεσίες, έτσι θα αποζημιωθούν και σήμερα. Αν τα χρήματα ήταν λίγα τότε, είναι λίγα και σήμερα. Αν τα χρήματα ήταν πολλά τότε, είναι πολλά και σήμερα. Ό,τι θα έπαιρναν αν είχαν λειτουργήσει οι υπηρεσίες κανονικά, αυτό το ποσό θα πάρουν.

Σας ευχαριστώ γι’ αυτό, αλλά σας παρακινώ επίσης, επειδή υπάρχουν επιτήδειοι οι οποίοι εκμεταλλεύονται την έλλειψη πληροφόρησης που έχουν οι κτηνοτρόφοι. Οφείλετε να τους ενημερώνετε και εσείς και εμείς, ώστε να μην καθίστανται αντικείμενο εκμεταλλεύσεως και δη μικροπολιτικής και ευτελούς απέναντι στα πραγματικά ζητήματα. Βγήκε κάποια στιγμή πράγματι ο κ. Αραχωβίτης να μου πει «φέρνετε την ίδια διάταξη που σας πρότεινα να κάνετε δεκτή ως τροπολογία». Η διάταξη αυτή έχει φτιαχτεί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Αφού ήταν τόσο απλό το ζήτημα, ο κ. Αραχωβίτης γιατί δεν το τελείωσε; Πόσα χρόνια ήταν Υπουργός; Δύο; Και άλλα δύο-δυόμισι ήταν ο κ. Αποστόλου Υπουργός. Γιατί δεν τελείωσαν το ζήτημα αυτό, αλλά το τελειώνει ο Βορίδης το 2020; Άρα, λοιπόν, δεν φτάνει που έχουν ολιγωρήσει, δεν φτάνει που είναι αμελείς, δεν φτάνει που δεν επέλυσαν βασικά ζητήματα, δεν φτάνει που δεν δέσμευσαν ποσά, αλλά τώρα παριστάνουν και τους κήνσορες και τους τιμητές. Η υποκρισία περισσεύει.

Για τα υπόλοιπα τα οποία είπατε, θα αναφερθώ στο δεύτερο σκέλος της απάντησής μου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ: Είναι γεγονός αυτό που είπατε ότι βγήκε μία ανακοίνωση από τον Πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου στην εφημερίδα, η οποία όμως έγινε χωρίς προσυνεννόηση με τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι ξέρετε πολύ καλά ότι την επόμενη μέρα βγήκαν με ανακοίνωσή τους και επικροτούν τις ενέργειές σας για να αποζημιωθούν και στην ουσία «άδειασαν» τον Πρόεδρό τους, διότι, ξέρετε, οι κτηνοτρόφοι είναι άνθρωποι που δουλεύουν είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και σαφώς η ενημέρωση την οποία έχουν είναι ολίγη. Εν πάση περιπτώσει, όπως ακριβώς είπατε, θα τα πάρουν τώρα. Είστε έγκριτος νομικός και μόνο εσείς μπορούσατε να το λύσετε. Αυτό είναι γεγονός. Προσβλέπουν σε εσάς οι κτηνοτρόφοι και μετά την υπόσχεσή σας. Εγώ θα ήθελα να πω, όμως, το εξής, κύριε Υπουργέ. Ήταν να πάρουν τα λεφτά το 2014, λίγα, πολλά, όσα ήταν. Έξι χρόνια πέρασαν. Τόκο δεν έχουν αυτά τα λεφτά; Κάτι παραπάνω δεν δικαιούνται να πάρουν αυτοί οι άνθρωποι;

Εγώ δεν ξέρω αν είναι 30 ή 130 ευρώ. Λέγεται ότι είναι 30 ευρώ για τα αμνοερίφια και 120 για τα βοοειδή. Όμως, αυτά τα έξι χρόνια -σας το είπα αυτό και το επαναλαμβάνω- έχασαν ζωικό κεφάλαιο, έχασαν γάλα που θα πουλούσαν επί έξι χρόνια και έχασαν και επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος; Αν υπάρχει, εν πάση περιπτώσει, γιατί αν υπάρχει, εσείς θα τον βρείτε, δεν υπάρχει περίπτωση. Γι’ αυτό απευθύνομαι σε εσάς. Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος; Τόκο για τα χρήματα αυτά των έξι ετών δεν δικαιούνται; Εάν χρωστούσαν οι κτηνοτρόφοι στο δημόσιο, πόσα θα πλήρωναν σε τόκους υπερημερίας; Το ξέρετε καλύτερα από εμένα. Εν πάση περιπτώσει, περιμένουμε να γίνει αυτό όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Τάσσονται με το μέρος σας. Έβγαλαν και την ανακοίνωση.

Πάω παρακάτω, στο θέμα με τους χοιροτρόφους. Οι χοιροτρόφοι σάς κοινοποίησαν μία επιστολή, συγκεκριμένα ο Πρόεδρος τους, ο κ. Μπούρας, μαζί με τον Αντιπρόεδρο, λόγω της πανδημίας και των κλειστών καταστημάτων εστίασης. Ξέρετε πολύ καλά ότι εκεί καταναλίσκεται το χοιρινό. Το εθνικό μας προϊόν είναι ο γύρος, είναι το σουβλάκι. Τα μαγαζιά της εστίασης είναι κλειστά. Τουρισμός δεν υπάρχει για να υπάρχει κατανάλωση. Η τιμή του χοιρινού έχει πέσει. Από το 1,60-1,70 ευρώ το κιλό που ήταν τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, αυτήν τη στιγμή είναι στο 1,05-1,10 ευρώ. Το μεγάλο θέμα, όμως, δεν είναι αν η τιμή είναι 1,10. Το ερώτημα και η μεγάλη τους αγωνία είναι ότι δεν έρχεται αγοραστής να αγοράσει χοιρινό και το χοιρινό, όπως ξέρετε, δεν αποθηκεύεται, διότι είναι εντεκάμηνη παραγωγή και έρχονται από πίσω τα καινούργια ζώα. Πού θα αποθηκευτούν; Γίνονται υπέρβαρα και πάνε άχρηστα. Τι ζητούν οι χοιροτρόφοι; Οι χοιροτρόφοι, όπως και οι κτηνοτρόφοι γενικά, ζητούν να ενταχθούν στις πληττόμενες επιχειρήσεις και στους πληττόμενους παραγωγούς, ώστε να περιληφθούν στα μέτρα αναστολής πληρωμής των υποχρεώσεων, φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών, με νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και των σταβλικών εγκαταστάσεων και κατάργηση του πρόσθετου φόρου ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις.

Ξέρω ποια θα είναι η απάντηση: «Δεν είναι δικιά μου δουλειά, είναι του κ. Σταϊκούρα». Όλα εκεί σκαλώνουν, στον Υπουργό Οικονομικών. Όμως, επειδή οι κτηνοτρόφοι γενικώς και οι χοιροτρόφοι σάς βλέπουν σαν τον Υπουργό τους, νομίζω ότι μπορείτε να ασκήσετε την κατάλληλη πίεση, ώστε και αυτοί να ενταχθούν σε αυτήν την κατηγορία. Εξάλλου, έχετε και τα 150 εκατομμύρια ευρώ που έχετε δεσμεύσει για την ενίσχυση αυτών των κλάδων. Μιας και σας έχουμε εδώ πέρα, θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι ακόμα, κύριε Υπουργέ. Στα μέσα Μαρτίου είχαμε παγετό στη Λάρισα πάλι, στην περιοχή της Αγιάς. Στις κερασιές δεν υπάρχει τίποτα. Υπάρχουν δέντρα που δεν «σταυρώνουν» κεράσι, όπως λέμε εμείς στην επαρχία. Δεν «σταυρώνουν» κεράσι!

Μετέβη ο ΕΛΓΑ στην περιοχή, άρχισαν οι πιέσεις και αρχίζουν τώρα οι συζητήσεις: Θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί; Δεν θα αποζημιωθούν; Είναι συνεπεία του παγετού ή είναι λόγω του παγετού, αλλά είναι δευτερογενές το αίτιο; Και αρχίζουν στους Βουλευτές: «Πιέστε τον Υπουργό», για να τους αποζημιώσουμε, να το βάλουμε μέσα, να μην το βάλουμε μέσα. Στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής αυτές οι ζημιές είναι επαναλαμβανόμενες και πιο συχνές τα τελευταία χρόνια, όπως πάρα πολύ καλά το γνωρίζετε. Πέρυσι είχαμε το ίδιο με τα αμύγδαλα, πάλι στην περιοχή του νομού Λαρίσης, στον Δήμο Τεμπών, και στην περιοχή της Ελασσόνας, στο Δομένικο. Τελικά πήραν μία πολύ μικρή αποζημίωση μέσω του De minimis οι γεωργοί μας. Οι γεωργοί δεν θέλουν αποζημιώσεις. Θέλουν να μπορούν να καλλιεργούν, θέλουν να μπορούν να παράξουν και θέλουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Δεν ζητάνε ελεημοσύνη. Ξέρουν ότι η αγροτιά είναι μαγαζί ξεσκέπαστο, όπως ξέρουν ότι από τη ζημιά κέρδος δεν βγαίνει. Είναι γνωστά όλα αυτά τώρα. Τώρα στο τέλος Μαΐου έχουν γιορτή κερασιού στο Μεταξοχώρι, στην Αγιά. Τι γιορτή κερασιού να κάνουν; Μνημόσυνο της άδειας κερασιάς θα κάνουν. Τι θα γίνει με αυτόν τον κανονισμό του ΕΛΓΑ; Θα γίνει κάτι επιτέλους; Περιμένουμε, γιατί είχαμε πει ότι θα γίνει μια αλλαγή του κανονισμού. Κανονίσατε μια επιτροπή για να αλλάξει αυτόν τον κανονισμό. Κλείνοντας, να πω για το εικοσαετές Πρόγραμμα Δάσωσης Γαιών, στο Ελευθεροχώρι Δήμου Ελασσόνος, στον Άγιο Αντώνιο περιοχή Φαρσάλων, αλλά και σε όλη η Ελλάδα, που τώρα τους ζητάνε και τα λεφτά πίσω. Αν μπορείτε να δώσετε λύση, μόνο εσείς μπορείτε να τη δώσετε. Σας το είπα και την άλλη φορά. Σ’ εσάς προσβλέπουν. Οι νομικές σας γνώσεις είναι ικανές. Το αποδεικνύετε τώρα με τον καταρροϊκό που τους αποζημιώνετε μετά από έξι χρόνια. Ας είναι. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Από εσάς περιμένουν.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κύριε Υπουργέ, έχετε τρία λεπτά στη διάθεσή σας για τη δευτερολογία σας.

ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ετέθησαν προφανώς πολλά ζητήματα, τα οποία εκφεύγουν της επίκαιρης ερωτήσεως. Το κάνει ο κύριος συνάδελφος γιατί έχει ένα ζωντανό και ειλικρινές ενδιαφέρον για τα ζητήματα της περιοχής του, αλλά και όχι μόνο.

Τώρα κοιτάξτε. Δεν έχω τη δυνατότητα να σας απαντήσω σε όλο το εύρος. Ο περιορισμός των τριών λεπτών, ούτως ή άλλως, είναι δεσμευτικός. Θα πω μόνο ένα καλό νέο. Θα πω ότι είμαι εξαιρετικά χαρούμενος, γιατί μόλις είδα την απόφαση -ήρθε τώρα στο κινητό μου- της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι μία από τις πρώτες αποφάσεις, ίσως και η πρώτη απόφαση Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία προχωρά σε έγκριση με βάση τον προσωρινό κανονισμό κρατικών ενισχύσεων, προκειμένου να επιτραπεί η ενίσχυση, εν προκειμένω των ανθοπαραγωγών, κατόπιν αιτήματος το οποίο είχε υποβάλει η ελληνική Κυβέρνηση. Το λέω αυτό, κύριε Κέλλα, γιατί έχω ακούσει διάφορα, τα οποία φαίνεται ότι ορισμένοι είτε δεν ξέρουν είτε δεν παρακολουθούν είτε δεν ενδιαφέρονται πραγματικά, αλλά μόνο θέλουν να δημιουργούν εντυπώσεις. Έχω ακούσει διάφορα, τα οποία είναι «ξέρετε, πού είναι τα λεφτά για τον πρωτογενή τομέα;». Τα χρήματα για τον πρωτογενή τομέα, επειδή αποτελούν ενισχύσεις κι επειδή εμείς δεν κάνουμε οριζόντιες επιδοματικές πολιτικές, αλλά παρεμβαίνουμε εκεί που πραγματικά χρειάζεται ενίσχυση, έχουν προϋποθέσεις. Έχουν προϋποθέσεις οι κρατικές ενισχύσεις.

Τώρα δεν βρισκόμαστε στην κανονικότητα. Τώρα είμαστε σε κατάσταση πανδημίας, είμαστε στα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, είμαστε σε προσωρινούς κανονισμούς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω της πανδημίας. Το κανονικό, όμως, δεν είναι να χορηγούνται κρατικές ενισχύσεις. Είναι μη κανονικό αυτό και είναι παράβαση του ανταγωνισμού. Στο μη κανονικό που βρισκόμαστε τώρα, όμως, εγκρίθηκε προσωρινός κανονισμός από την Κομισιόν και ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να δικαιολογούνται αυτού του τύπου οι ενισχύσεις. Χρειάζονται, όμως, έγκριση, χρειάζονται τεκμηρίωση, χρειάζονται δουλειά από την πλευρά όσων υποβάλλουν το συγκεκριμένο αίτημα, των κρατών-μελών. Γι’ αυτό είμαι χαρούμενος σήμερα, γιατί αυτή η μεθοδική δουλειά την οποία κάνουμε, ουσιαστικά ενεκρίθη και μπορούμε να δώσουμε αυτά τα 11 εκατομμύρια περίπου, τα οποία έχουμε πει ότι θα δώσουμε στους ανθοπαραγωγούς. Ακολουθεί η ενίσχυση των αλιέων μας, όχι με τη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων, αλλά με τη διαδικασία του De minimis με 15 εκατομμύρια και βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή σε συζήτηση για να προσδιορίσουμε το ποσό της ενισχύσεως που πρέπει να πάει στους αιγοπροβατοτρόφους μας από αυτά τα 150 εκατομμύρια στα οποία αναφερθήκατε.

Όμως, θέλω να το τονίσω μέσω υμών και να ακουστεί γενικότερα. Αυτή δεν είναι μία διαδικασία που έχει χαρακτηριστικά, όπως έχει συνηθίσει ενδεχομένως ο ΣΥΡΙΖΑ τους παραγωγούς μας, πολιτικής διαπραγμάτευσης. «Πόσα θέλεις; Κάπου τόσα. Δεν έχω κάπου τόσα, να σου δώσω τόσα». Δεν γίνεται έτσι. Υπάρχουν στοιχεία, υπάρχουν έγγραφα, υπάρχουν αριθμοί, υπάρχουν ποσότητες, υπάρχουν τιμές, υπάρχει προσδιορισμός της ζημίας, υπάρχει μεθοδολογία κατανομής της ενίσχυσης και όλα αυτά δεν είναι μέσα στο Υπουργείο απλώς. Δουλεύουν οι υπηρεσίες εντατικά για να επεξεργαστούν και να ετοιμάσουν έναν τέτοιο φάκελο.

Για να φτιάξουμε τον φάκελο για την αλιεία, αυτά τα 15 εκατομμύρια παρ’ ό,τι πήγανε στο De minimis, επειδή η μεσαία και μεγάλη αλιεία θα πάει στον ακόμα πιο ισχυρό μηχανισμό του Προγράμματος Αλιείας -τρίτος μηχανισμός- έχει υπάρξει μία πολυσέλιδη αναλυτική τεκμηρίωση της επίπτωσης της πανδημίας σε κάθε κλάδο της αλιείας. Αυτή, λοιπόν, η εργασία καθόλου αυτονόητη και αυτόματη δεν είναι. Αυτό κάνουμε στους αιγοπροβατοτρόφους τώρα. Σας λέω, λοιπόν, ότι έχει γίνει η βασική προπαρασκευαστική δουλειά. Σας λέω και κάτι ακόμα, κύριε Κέλλα. Για να προστατεύσω τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων και να μην χαθεί η ενίσχυση και το δικαίωμα της ενίσχυσης που έχουν, η τεκμηρίωση αυτή θα γίνεται και θα γίνεται πλήρως και θα γίνεται οργανωμένα και θα γίνεται μεθοδικά. Δεν πρόκειται να ενδώσω σε κανέναν που φωνάζει «δώσε λεφτά οριζόντια» ή «δώσε τα όπως-όπως», γιατί αυτό θα καταλήξει σε ανάκτηση. Θα τα δώσω, δεν θα περάσουν οι φάκελοι και μετά θα θεωρηθεί μη θεμιτή ενίσχυση και θα γυρίσουμε να τα πάρουμε πίσω. Δεν πρόκειται να τα κάνω αυτά. Εμένα στα χέρια μου αυτά δεν θα γίνουν. Θα γίνουν τα πράγματα έτσι όπως πρέπει και θα αισθάνονται σίγουροι οι κτηνοτρόφοι ότι θα ενισχυθούν δίκαια και όπως πρέπει. Αυτό ισχύει και για τους αιγοπροβατοτρόφους, που έχει προχωρήσει η συζήτηση, είναι ώριμη και μέσα στις επόμενες μέρες θα πω και το ακριβές ποσό και τη μεθοδολογία με την οποία πρόκειται να ενισχυθούν, γιατί τελειώνουμε αυτόν το φάκελο, θα γίνει και με τους χοιροτρόφους που μου έθεσαν υπόψη το ζήτημα. Επ’ αυτού, τι σας λέω; Σας λέω ότι το ζήτημα μού ετέθη εχθές και επομένως θα αρχίσω να μελετώ τα στοιχεία για να απαντήσω εάν υπάρχει διαταραχή, ποια είναι η έκταση της σε ποιον βαθμό.

Για όλα αυτά, όμως, χρειάζομαι, όπως σας είπα, την τεκμηρίωση και τους αριθμούς, όπως και θα γίνει και σε κάθε κλάδο του πρωτογενούς τομέα -αυτή η συζήτηση έχει ξεκινήσει και για τη ντομάτα, αυτή η συζήτηση έχει ξεκινήσει και για τη φράουλα- όπου υπάρχει πληττόμενος τομέας. Όχι, όμως, πολιτικά αιτήματα, όχι οριζόντια αιτήματα, αλλά αιτήματα τα οποία στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία που αφορούν διαταραχή της τιμής ή διαταραχή της ποσότητας και οφείλονται στον κορoνοϊό, δηλαδή στα μέτρα που πήραμε για την αντιμετώπιση πανδημίας. Αυτή είναι η μεθοδολογία. Αυτή θα ακολουθείται ευλαβικά. Προφανώς παίρνει το χρόνο της, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που θα γίνει, προκειμένου πραγματικά να είμαστε αποτελεσματικοί σε αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε και όχι απλώς δεξιά-αριστερά να πετάμε κορώνες, όπως ακούω από διαφόρους οι οποίοι δήθεν κόπτονται πολύ για το τι συμβαίνει στους παραγωγούς, αλλά που στην πραγματικότητα το μόνο για το οποίο κόπτονται είναι να παριστάνουν τους Ηρακλειδείς ανεύθυνα, για να εκμεταλλευτούν την αγωνία των ανθρώπων.

Εμείς δεν θα το κάνουμε αυτό. Θα τους στηρίξουμε ουσιαστικά, πραγματικά, συστηματικά, αποτελεσματικά.

Σχετικά άρθρα
11/12/2024 04:34 μμ

Συνάντηση με εκπροσώπους εκτροφέων Ελληνικού Μαύρου Χοίρου είχε, σήμερα Τετάρτη (11/12), ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.

Στην συνάντηση οι εκτροφείς ανέφεραν στον κ. Κέλλα τα βασικά τους αιτήματα και ζήτησαν να δοθούν λύσεις.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Κυροχρήστος, εκτροφέας μαύρου χοίρου από την περιοχή του Νεοχωρίου Μεσολογγίου, «ο κ. Κέλλας ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα προκυρηχθούν οι αυτόχθονες φυλές (Παρέμβαση Π3-70-1.5: «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων») και αναμένεται να γίνει η πληρωμή στους δικαιούχους κτηνοτρόφους νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2025.

Επίσης το ΥπΑΑΤ βλέπει θετικά την ένταξη των εκτροφέων μαύρου χοίρου στο πακέτο των ενισχύσεων για την αγορά των ζωοτροφών λόγω του εγκλεισμού των ζώων και του αυξημένου κόστους.

Ζητάμε ακόμη την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε να συμπεριληφθούν οι εκτροφές του Ελληνικού Μαύρου Χοίρου στα Οικολογικά Σχήματα της ΚΑΠ.

Πάγιο αίτημα του κλάδου, το οποίο μελετά το ΥπΑΑΤ, είναι να υπάρχει ξεχωριστή σφραγίδα για το κρέας του Μαύρου Χοίρου, για να απολτήσει ταυτότητα το προϊόν».

Στην συνάντηση στο ΥπΑΑΤ συμμετείχαν οι εκτροφείς: Κυροχρήστος Κωνσταντίνος, Πάτσιος Χρήστος, εκπροσώπηση Α.Σ Μυρτάλη, Τζιμιόπουλος Στέργιος, Σάραβα Κυριακή, εκπρόσωπος Σωματείου ΚΙΡΚΗ, Δήμου Δημήτριος, εκπρόσωπος Πανελλήνιας Ένωσης Εκτροφέων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων.

Τελευταία νέα
01/11/2024 10:41 πμ

Από την 1η Νοεμβρίου, οι κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα υποχρεούνται να ξεκινήσουν την ετήσια απογραφή των αιγοπροβάτων και των χοίρων τους.

Η διαδικασία διαρκεί έως τις 15 Δεκεμβρίου για τα αιγοπρόβατα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για τους χοίρους.

Όλοι οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων υποχρεούνται να διενεργούν απογραφή του ζωικού κεφαλαίου στην εκμετάλλευση τους υποχρεωτικά και με δική τους ευθύνη, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ακόμα και στην περίπτωση αυτών που δηλώνουν μηδενικό ζωικό κεφάλαιο.

Επίσης, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, με πλήρως συμπληρωμένο το μητρώο τους, δηλαδή με όλες τις μεταβολές που αυτό συνεπάγεται (γεννήσεις, θανάτους, αγοραπωλησίες), ειδάλλως δε θα γίνεται δεκτό.

Ιδιαίτερη προσοχή εφίσταται, διότι δε γίνεται δεκτό κανένα μητρώο παλαιού τύπου, άρα όλα τα ζώα που είναι καταγεγραμμένα σε αυτό θα πρέπει να καταγραφούν στο μέρος Ε’ του νέου μητρώου πριν την προσέλευση του κάθε κτηνοτρόφου στην Υπηρεσία.

Βάσει του Ν.4830/2021, οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να δηλώσουν τον αριθμό των ποιμενικών σκύλων που έχουν στην κατοχή τους με την ηλεκτρονική σήμανση αυτών.

Η κοινοποίηση της ετήσιας απογραφής γίνεται:

1) είτε με προσέλευση των κτηνοτρόφων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της κατά τόπους ΔΑΟΚ με το Μητρώο Εκμετάλλευσης Αιγοπροβάτων συμπληρωμένο και πλήρως ενημερωμένο με όλες τις μεταβολές (γεννήσεις, θανάτους, σφαγές).

2) είτε με τη χρήση της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ, χωρίς να απαιτείται η παρουσία του κτηνοτρόφου στην υπηρεσία.

Κατά την υποβολή των στοιχείων της απογραφής μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας, εκδίδεται σχετική βεβαίωση, η οποία πρέπει να εκτυπωθεί και να επισυναφτεί στο χειρόγραφο μητρώο της εκμετάλλευσής του. Η απευθείας ηλεκτρονική καταχώρηση της απογραφής δεν απαλλάσσει τον κτηνοτρόφο από την υποχρέωση να ενημερώνει το χειρόγραφο μητρώο που διατηρεί στην εκμετάλλευση.

25/10/2024 02:32 μμ

Συλλήψεις 9 ατόμων είχαμε στην Κροατία στο πλαίσιο έρευνας για απάτη πολλών εκατομμυρίων επιδοτήσεων στην χοιροτροφία.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στο Ζάγκρεμπ (πρωτεύουσα της Κροατίας) κίνησε έρευνα κατά εννέα Κροατών πολιτών και μιας εταιρείας, με την κατηγορία της απάτης και είσπραξης άνω των 9 εκατομμυρίων ευρώ σε επιδοτήσεις της ΕΕ και πλαστογραφίας επίσημων εγγράφων. Η αστυνομία συνέλαβε και τους εννέα υπόπτους, κατόπιν αιτήματος της EPPO.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, μεταξύ Μαρτίου 2018 και Ιουνίου 2023, τέσσερα άτομα που ανήκαν στο διοικητικό συμβούλιο της συγκεκριμένης εταιρείας υπέβαλαν ξεχωριστά αιτήματα χρηματοδότησης, συνολικού ύψους άνω των 9 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Κροατίας 2014-2020 και συγκεκριμένα για τη Δράση που αγορά την βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων στη χοιροτροφία.

Η ενίσχυση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) κατά 85% και τον κρατικό προϋπολογισμό της Κροατίας κατά 15%.

Οι αιτούντες παρά το γεγονός ότι γνώριζαν ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της δράσεης, φέρεται να υπέβαλαν πλαστογραφημένες αιτήσεις με τη βοήθεια πέντε ακόμη υπαλλήλων της εταιρείας.

Το ποσό που η εταιρεία φέρεται να έλαβε παράνομα ήταν πάνω από 4,7 εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ.

Μετά την αποκάλυψη των παρατυπιών, ο Οργανισμός Πληρωμών της Κροατίας παρακράτησε 3,6 εκατ. ευρώ από την ενίσχυση για το 2022 και διέταξε την επιστροφή μέρους των καταχρασμένων κεφαλαίων, ανακτώντας αχρεωστήτως περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ. Έρευνα για παράνομες επιδοτήσεις κάνει η EPPO και στην χώρα μας.

05/08/2024 12:41 μμ

Η επικαιροποιημένη οδηγία για τις κτηνοτροφικές εκπομπές τέθηκε σε ισχύ από την Κυριακή (4 Αυγούστου), αναθεωρώντας την προηγούμενη σχετική οδηγία της ΕΕ.

Αποτελεί τον στόχο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μηδενική ρύπανση, ενώ θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες εκπομπές από μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, «θα εξασφαλίσει ένα υγιέστερο περιβάλλον για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, προωθώντας παράλληλα την καινοτομία, επιβραβεύοντας τους πρωτοπόρους και παρέχοντας στη βιομηχανία ίσους όρους ανταγωνισμού στην αγορά της ΕΕ».

Με τη νέα οδηγία θα έχουμε μετρήσεις στις εκπομπές από χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και αλλαγή στον τρόπο αδειοδότησης.

Έως το 2050, με την εφαρμογή της αναθεωρημένης οδηγίας αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων έως 40 % σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020.

Η οδηγία για τις εκπομπές από τη βιομηχανία και την κτηνοτροφία παρέχει στις εθνικές αδειοδοτούσες αρχές περιβαλλοντικούς κανόνες για περίπου 75.000 μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ. Οι εγκαταστάσεις αυτές πρέπει να συμμορφώνονται με τους όρους εκπομπών με την εφαρμογή ειδικών ανά δραστηριότητα «βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών».

Ειδικότερα στην σχετική οδηγία περιλαμβάνονται - στο άρθρο 70 - αναφέρονται οι ειδικές διατάξεις για την εκτροφή πουλερικών και χοίρων. Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι καμία εγκατάσταση (εκτροφή) δεν λειτουργεί χωρίς άδεια ή χωρίς να έχει καταχωριστεί και ότι η λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κεφαλαίου είναι σύμφωνη με τους ενιαίους όρους για τους κανόνες λειτουργίας που αναφέρει η σχετική οδηγία (2024/1785).

Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν διαδικασία αδειοδότησης στην εντατική εκτροφή πουλερικών και χοίρων:
α) με περισσότερες από 40 000 θέσεις για πουλερικά,
β) με περισσότερες από 2 000 θέσεις για χοίρους παραγωγής άνω των 30 kg ή
γ) με περισσότερες από 750 θέσεις για χοιρομητέρες.

Οι καταχωρίσεις ή οι αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών περιλαμβάνουν τουλάχιστον περιγραφή των ακόλουθων στοιχείων:
α) της εγκατάστασης και των δραστηριοτήτων της·
β) του είδους των ζώων·
γ) την πυκνότητα εκτροφής σε ΜΖΚ ανά εκτάριο που υπολογίζεται σύμφωνα με το παράρτημα Ια, κατά περίπτωση·
δ) της δυναμικότητας της εγκατάστασης·
ε) των πηγών εκπομπών της εγκατάστασης·
στ) της φύσης και των ποσοτήτων των προβλεπόμενων εκπομπών από την εγκατάσταση σε κάθε επιμέρους στοιχείο του περιβάλλοντος.

Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι ο φορέας εκμετάλλευσης ενημερώνει την αρμόδια αρχή αμελλητί για κάθε σχεδιαζόμενη ουσιαστική μεταβολή στις εγκαταστάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κεφαλαίου και που είναι δυνατόν να έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επίσης διασφαλίζουν ότι ο φορέας εκμετάλλευσης παρακολουθεί τις εκπομπές και τα σχετικά επίπεδα περιβαλλοντικών επιδόσεων σύμφωνα με τους ενιαίους όρους για τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ.

Ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να τηρεί αρχείο και να επεξεργάζεται όλα τα αποτελέσματα της παρακολούθησης, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών, κατά τρόπο ώστε να καθίσταται δυνατή η επαλήθευση της συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές εκπομπών και τις οριακές τιμές περιβαλλοντικών επιδόσεων που καθορίζονται στους κανόνες λειτουργίας.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές εκπομπών και τις οριακές τιμές περιβαλλοντικών επιδόσεων που καθορίζονται στους ενιαίους όρους για τους κανόνες λειτουργείας, τα κράτη μέλη απαιτούν από τον φορέα εκμετάλλευσης να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την αποκατάσταση της συμμόρφωσης το συντομότερο δυνατό.

Ο κτηνοτρόφος διασφαλίζει ότι κάθε διαχείριση κοπριάς, όπως μεταξύ άλλων η διασπορά στο έδαφος αποβλήτων, ζωικών υποπροϊόντων ή άλλων καταλοίπων που παράγονται από την εγκατάσταση, πραγματοποιείται σύμφωνα με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, όπως καθορίζονται στους κανόνες λειτουργίας, και σε άλλη σχετική νομοθεσία της Ένωσης, και ότι δεν προκαλεί σημαντική ρύπανση του περιβάλλοντος.

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι διενεργείται κατάλληλη παρακολούθηση (τα επίπεδα εκπομπών και περιβαλλοντικών επιδόσεων των εγκαταστάσεων) σύμφωνα με τους ενιαίους όρους για τους κανόνες λειτουργίας.

Όλα τα αποτελέσματα της παρακολούθησης καταγράφονται, υφίστανται επεξεργασία και παρουσιάζονται με τρόπο που παρέχει στην αρμόδια αρχή τη δυνατότητα να εξακριβώνει τη συμμόρφωση προς τις συνθήκες λειτουργίας, τις οριακές τιμές εκπομπών και τις οριακές τιμές περιβαλλοντικών επιδόσεων που περιλαμβάνονται στους γενικούς δεσμευτικούς κανόνες που αναφέρονται στην άδεια.

Διαβάστε την σχετική οδηγία (εδώ)

17/07/2024 09:36 πμ

Το προεδρείο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, δέχθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στο γραφείο του στο ΥπΑΑΤ.

Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν στην ατζέντα της συζήτησης ήταν η πορεία του προγράμματος της βιοασφάλειας και οι πληρωμές των εργασιών.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε την Ομοσπονδία ότι το πρόγραμμα προχωρά κανονικά από το ΥΠΑΑΤ, έχει ανοίξει η πλατφόρμα και μπορούν οι χοιροτρόφοι να υποβάλουν αιτήσεις για πληρωμή της προκαταβολής.

Παράλληλα, στη συνάντηση δόθηκε έμφαση στην εντατικοποίηση των μέτρων αναχαίτισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Αφού αναλύθηκε το πρωτόκολλο αντιμετώπισης και αποτροπής των ζωονόσων, η Ομοσπονδία πρότεινε την απαγόρευση των οικόσιτων χοίρων σε διάφορες ζώνες της επικράτειας, με σκοπό τη διασφάλιση των κανόνων υγιεινής, ενώ αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο Υπουργείο για το συγκεκριμένο θέμα.

Επιπλέον, συζητήθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα της ευζωίας στο οποίο μπήκαν για πρώτη φορά φέτος οι Έλληνες χοιροτρόφοι, αναφορικά με το οποίο ο υφυπουργός τόνισε ότι υπάρχει συνεννόηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις πληρωμών.

Ακόμη, μετά την είσοδο των χοιροτρόφων για πρώτη φορά στα επενδυτικά προγράμματα της ΚΑΠ, συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα που αφορούν στα κονδύλια των προγραμμάτων και τις εργασίες που καλύπτουν οι επιδοτήσεις, με τους χοιροτρόφους να καταθέτουν στον υφυπουργό προτάσεις για τη βελτίωσή τους.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, δήλωσε: «Με την Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος αναλύσαμε τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο. Μετά την ένταξη των χοιροτρόφων στη νέα ΚΑΠ θα προχωρήσουμε, εκμεταλλευόμενοι τα επενδυτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία που μας δίνουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, στον εκσυγχρονισμό, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, των χοιροτροφικών μονάδων».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ιωάννης Μπούρας, και οι Χρήστος Σταυρινάκης, Γεώργιος Χρήστου, Δημήτριος Στραβογιάννης, Δέσποινα Κηπουρού και Τάσος Κελεμπέκης.

17/05/2024 10:01 πμ

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εφιστά την προσοχή στα κράτη μέλη της ΕΕ από την σημαντική αύξηση των κρουσμάτων αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF) που υπήρξε το 2023.

Όπως επισημαίνει μέσα στο 2023 επλήγησαν από την ASF 14 κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ είχαμε πενταπλάσια αύξηση των κρουσμάτων σε οικόσιτους χοίρους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της τελευταίας ετήσιας επιδημιολογικής έκθεσης που δημοσίευσε, στις 16/5/2024, η EFSA.

Για τους οικόσιτους χοίρους, το 2023 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) από το 2014.

Η Κροατία και η Ρουμανία κοινοποίησαν το 96% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων (1.929).

Επίσης ο αριθμός των κρουσμάτων το 2023 σε αγριόχοιρους αυξήθηκε, κατά 10%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ο ιός εισήχθη για πρώτη φορά στη Σουηδία και την Κροατία και εξαπλώθηκε σε νέες περιοχές της Ιταλίας. Επανεμφανίστηκε και στην Ελλάδα μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών.

Η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία είδαν την επιδημιολογική κατάσταση να βελτιώνεται στις χώρες τους, με τον αριθμό των κρουσμάτων σε αγριόχοιρους να μειώνεται.

Οι ειδικοί της EFSA συνιστούν να δοθεί προτεραιότητα στην παθητική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης και δοκιμής σφαγίων αγριόχοιρου. Η παθητική επιτήρηση, ιδίως η παρατήρηση κλινικών σημείων της νόσου, παραμένει ο κύριος τρόπος ανίχνευσης για την ASF και στις εγκαταστάσεις οικόσιτων χοίρων.

Ως εκ τούτου, οι αγρότες και οι κτηνίατροι έχουν να διαδραματίσουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αναφορά ύποπτων περιπτώσεων.

Ακόμη υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα άμεσης καταγραφής όλων των χοίρων που διατηρούνται ως οικόσιτοι στις χώρες που εμφανίζουν κρούσματα.

Τον Οκτώβριο του 2024, η EFSA θα εκδώσει επιστημονική γνώμη για την εμφάνιση και την εξάπλωση του ιού ASF σε πληθυσμούς αγριόχοιρων καθώς και σε οικόσιτους χοίρους.

19/02/2024 11:57 πμ

Έναρξη των δεσμεύσεων για το Υπομέτρο 14.1. «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022.

Υπενθυμίζεται στους χοιροτρόφους που έχουν υποβάλλει αίτηση στήριξης στο πλαίσιο ένταξής τους στο Υπομέτρο 14.1 «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» ότι η έναρξη ημερομηνίας των δεσμεύσεών τους, σύμφωνα με την παρ. 5 της υπ΄ αριθμ. 3994/08-11-2023 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είναι η επομένη της ημερομηνίας λήξης υποβολής των αιτήσεων στήριξης, δηλαδή η 5η/12/2023.

Συνεπώς, όλοι οι εν δυνάμει δικαιούχοι, με δική τους ευθύνη, από 05-12-2023 έχουν την υποχρέωση τήρησης των παρακάτω δεσμεύσεων του προγράμματος:

1. Τρίμηνη πιστοποίηση της ποιότητας του νερού (χημική και βακτηριολογική εξέταση) που καταναλώνουν οι χοίροι στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Το 1ο τρίμηνο των δεσμεύσεων αφορά το διάστημα από 5/12/2023 έως 04/3/2024 εντός του οποίου πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί οι προβλεπόμενες εργαστηριακές αναλύσεις για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού.

2. Συνεχής προσθήκη μυκοδεσμευτικών (φυσικοί ή συνθετικοί ζεόλιθοι, ζύμες, βακτήρια και ένζυμα) στις ζωοτροφές για την καλύτερη προστασία της υγείας των ζώων.

3. Αυξημένος ελεύθερος χώρος δαπέδου που διαθέτει κάθε χοιρομητέρα κατά τον ομαδικό σταβλισμό.
Ο συνολικός ελεύθερος χώρος δαπέδου (πυκνότητα φόρτισης δαπέδου), να είναι τουλάχιστον 2,7 m2/ χοιρομητέρα. Όταν σταβλίζονται σε ομάδες 40 ή περισσοτέρων ζώων, ο ελεύθερος χώρος δαπέδου μπορεί να μειώνεται κατά 10 %, δηλαδή να ανέρχεται σε τουλάχιστον 2,43 m2/χοιρομητέρα.
Η δέσμευση αφορά το διάστημα από την έναρξη μέχρι τη λήξη της αναπαραγωγικής περιόδου και συγκεκριμένα την περίοδο που αρχίζει 4 εβδομάδες μετά την οχεία και λήγει 1 εβδομάδα πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού.

4. Χρήση ανοσοευνουχισμού ως εναλλακτική μεθόδου ευνουχισμού με εμβόλιο, προκειμένου να αποφεύγεται η σχετική επέμβαση ακρωτηριασμού των ζώων.
Όσοι χοιροτρόφοι έχουν επιλέξει κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης τον ανοσοευνουχισμό στους παχυνόμενους χοίρους, δεσμεύονται για τη χρήση του από 5/12/2023.
Όσοι δεν έχουν επιλέξει την χρήση του ανοσοευνουχισμού δεσμεύονται για την μη εφαρμογή ευνουχισμού με ακρωτηριασμό σε όλους τους παχυνόμενους χοίρους της εκμετάλλευσης, από 5/12/2023.

Η έναρξη της αξιολόγησης των αιτήσεων στήριξης αναμένεται εντός του Μαρτίου και μετά την ολοκλήρωσή της θα δημοσιοποιηθεί ο προσωρινός πίνακας των εν δυνάμει δικαιούχων.

26/01/2024 03:02 μμ

Ανησυχία και αγανάκτηση επικρατεί και ανάμεσα στους εκτροφείς αυτόχθονου μαύρου χοίρου, καθώς ενώ και εκείνοι εντάχθηκαν στη παράταση που δόθηκε στη 1η πρόσκληση της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων», παραμένουν απλήρωτοι.

Όπως δηλώνουν στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Γιωρούδης και τα μέλη ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου «Μυρτάλη», είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κακή πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και το 2022 ενώ έπρεπε να έχουν πληρωθεί, στις 30/11/2022, πληρώθηκαν 4 μήνες μετά.

Δεν είναι όμως αυτή η κατάσταση κάτι που μπορεί να συνεχιστεί αφενός γιατί οι εκτροφείς υφίστανται ζημία στις επιχειρήσεις τους και αφετέρου γιατί δημιουργείται ένα κλίμα αναξιοπιστίας και ανασφάλειας τόσο από πλευράς παραγωγού προς το κράτος, όσο και από τη πλευρά των προμηθευτών ζωοτροφών/εφοδίων απέναντι στους παραγωγούς.

Αν δεν μπορεί το κράτος να είναι συνεπές στις οικονομικές του υποχρεώσεις πώς θα μπορούσε να είναι ο απλός παραγωγός; Ούτε μπορεί να συνεχιστεί αυτή η αποποίηση ευθυνών τη μια από τη πλευρά του ΥπΑΑΤ και την άλλη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί πολύ απλά αυτή η κωλυσιεργία θα οδηγήσει τη κτηνοτροφία στον αφανισμό. Να δοθούν λύσεις άμεσα. Όχι άλλες δικαιολογίες. Λύσεις για να πληρωθούν τα χρήματα των παραγωγών.

Επίσης, αναγκαίο κρίνεται να αναφερθούμε και στο νέο πρόγραμμα «Διατήρησης Απειλούμενων με εξαφάνιση Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων», ενός προγράμματος που έπρεπε ήδη να έχει προκηρυχθεί προς ένταξη για να αρχίσει να υλοποιείται εντός του τρέχοντος έτους. Το ΥπΑΑΤ ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμο. Μένει μόνο να φανεί στην πράξη.

Τέλος, αξίζει στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι ο μαύρος χοίρος είναι ένα είδος ζώου που υπάγεται στην εκτατική/ημι-εκτατική χοιροτροφία και ουδεμία σχέση έχει με τα συμβατικά γουρούνια που εκτρέφονται συστηματικά κατά εκατοντάδες. Είναι ένα ζώο που η φύση του τού επιτάσσει να βρίσκεται ελεύθερο στο φυσικό περιβάλλον και που τα τελευταία 5 και πλέον έτη βρίσκεται υπό εγκλεισμό εξαιτίας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) που υπάρχει στη γειτονική Βουλγαρία και που από το 2020 έκανε την εμφάνιση της και στη χώρα μας μεταφερόμενη από μολυσμένους αγριόχοιρους.

Από τον Ιούνιο του 2018 τα ζώα μας διαβιούν εγκλεισμένα στις εγκαταστάσεις της κάθε εκτροφής δημιουργώντας τεράστια ζημία και σε επίπεδο αποδοτικότητας των ζώων καθώς αυτά ταλαιπωρούνται και σε επίπεδο οικονομικό καθώς το κόστος παραγωγής μας ανέβηκε κατακόρυφα χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική μέριμνα ή βοήθεια από τη πολιτεία.

Επίσης το τρέχων πρόγραμμα για τις αυτόχθονες φυλές ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2024. Αν το ΥπΑΑΤ δεν προχωρήσει στην προκήρυξη του νέου προγράμματος το καλοκαίρι του 2024 (όπως έχει υποσχεθεί) τότε θα έχουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας οι κτηνοτρόφοι.

18/01/2024 11:06 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, δύο τσεχικά καθεστώτα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,46 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την πρόληψη της εξάπλωσης ορισμένων ασθενειών σε πουλερικά και χοίρους.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση της Τσεχίας κοινοποίησε στην Επιτροπή για να εγκρίνει δύο προγράμματα για να στηρίξει τους κτηνότροφους στην πρόληψη της εξάπλωσης ορισμένων ασθενειών των πουλερικών και των χοίρων και στη θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας. Ειδικότερα, τα προγράμματα αποσκοπούν στην πρόληψη της εξάπλωσης:

(i) της γρίπης των πτηνών, της σαλμονέλας και της καμπυλοβακτηρίωσης των πουλερικών
(ii) της βρουκέλλωσης των χοίρων και της σαλμονέλωσης.

Τα προγράμματα θα διαρκέσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2029 και θα αφορούν εκτροφές στην Τσεχία, οι οποίες θα θέσουν σε εφαρμογή μέτρα απολύμανσης και βιοασφάλειας.

Η ενίσχυση θα καλύψει έως και το 50% των επιλέξιμων δαπανών.

«Αυτά τα δύο τσεχικά προγράμματα, ύψους 1,46 δισ. ευρώ, θα εξασφαλίσουν την παραγωγή υγιεινών και ασφαλών τροφίμων. Θα υποστηρίξουν τους αγρότες στη θέσπιση μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης ορισμένων ζωικών ασθενειών και θα συμβάλουν στην διασφάλιση μακροπρόθεσμης επισιτιστικής ασφάλειας, χωρίς αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού», δήλωσε η Margrethe Vestager, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της ΕΕ αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού.

12/01/2024 02:14 μμ

Συνεχίζονται οι επαφές των Υπουργών και του κυβερνητικού κλιμακίου στη Θεσσαλία μετά την ευρεία διυπουργική σύσκεψη που έγινε, την Πέμπτη (11/1), στην Καρδίτσα.

Σήμερα Παρασκευή (12/1) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης και ο γ.γ. Γιώργος Στρατάκος, θα έχουν συσκέψεις με Μελισσοκόμους, και στις 11 θα ακολουθήσει συνάντηση με πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους.

Στις συσκέψεις μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, ο ΓΓ Γιώργος Στρατάκος, οι Βουλευτές Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας, Γιώργος Κωτσός, Ασημίνα Σκόνδρα και Αριστοτέλης Σπάνιας, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Νεκτάριος Βιδάκης.

Οι Μελισσοκόμοι ζήτησαν να ενταχθούν στο Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ που αφορά την κτηνοτροφία και ειδικότερα την αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή εγκαταστάσεων, αίτημα το οποίο θα εξεταστεί από το ΥπΑΑΤ.

Θυμίζουμε ότι η προκήρυξη για το 5.2 ύψους 45 εκ. € για την αντικατάσταση ζώων και ανακατασκευή στάβλων θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμη ανέφερε ο υπουργός ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί οι πληγέντες μελισσοκόμοι μπορούν να συμμετέχουν στις δράσεις του τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος με βάση τον αριθμό των κυψελών που ήταν καταγεγραμμένες πριν τις καταστροφές. Στόχος: Να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του ετήσιου μελισσοκομικού προγράμματος, ύψους 61 εκατ. € έως το 2027, που αντιστοιχούν σε 12,3 εκ.€ ετησίως.

Συζητήθηκε η προοπτική δημιουργίας μελισσοκομικού πάρκου στη Θεσσαλία στο πρότυπο του εν εξελίξει πάρκου στον Έβρο και αναλύθηκαν οι παρεκκλίσεις από το Τομεακό Πρόγραμμα Μελιού του ΠΑΑ και της βιολογικής μελισσοκομίας.

Ο Υπουργός τόνισε ότι είναι σημαντική η δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως τόνισε με στο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα δίνονται κίνητρα για τη σύσταση και λειτουργία των Διεπαγγελματικών.

Στη συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγών που δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ (χοιροτρόφοι, πτηνοτρόφοι, παραγωγοί αρωματικών φυτών κλπ) ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι με εντολή του πρωθυπουργού αποζημιώνονται με χρήματα από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, με 15,8 εκατ. ευρώ που θα καταβληθούν εντός του Φεβρουαρίου.

Υπενθύμισε ότι την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, ύψους 45 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων αλλά και δωρεάν μελέτες από το ΓΕΩΤΕΕ.

Ο Υπουργός τόνισε ότι με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ θα υπάρχει υποχρεωτική ασφάλιση για τις συγκεκριμένες κατηγορίες παραγωγών και προαιρετική για όσους επί πλέον κινδύνους επιλέξουν για να ασφαλισθούν. Τους ενημέρωσε, επίσης, για τη δυνατότητα συμμετοχής τους στα Τμήματα Αγροτών στα Επιμελητήρια.

«Είναι στρατηγικός σχεδιασμός μας να υπάρχετε. Γι’ αυτό λαμβάνουμε ρεαλιστικά μέτρα. Δεν αιφνιδιάζουμε. Θέλουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχουν ενταχθεί 60.000 νέοι στο επάγγελμα», είπε ο υπουργός.

Οι παραγωγοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ευχαρίστησαν τον υπουργό και την κυβέρνηση. Τόνισαν μάλιστα ότι η συζήτηση που έγινε αποτελεί πρότυπο διαβούλευσης. Παράλληλα ζήτησαν εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για να είναι όσο το δυνατόν πιο χρήσιμος για τους Έλληνες παραγωγούς.

«Επιζητούμε τον διάλογο μαζί σας, θέλουμε τις προτάσεις σας για να σχεδιάσουμε καλύτερα το αύριο του κλάδου σας και του πρωτογενούς τομέα», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα ελέγχων που ετέθη από παραγωγούς, ο υπουργός είπε ότι απόφασή του είναι να ελεγχθούν άμεσα όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις (περί τις 165 εκκρεμούν από το 2015), ενώ έχει ζητήσει την ενίσχυση του ΕΦΕΤ ώστε να μη γίνονται πολλαπλοί έλεγχοι στον κάθε επαγγελματία, αλλά ένας συγκεντρωτικός.

05/01/2024 03:05 μμ

Την απόρριψη φακέλων για προγράμματα γενετικών πόρων που αφορούν τον Αυτόχθονο Ελληνικό Μαύρο Χοίρο, τα οποία δεν είναι πανελλήνια και δεν γίνονται σε συνεργασία με όλους τους αναγνωρισμένους φορείς αλλά μεμονωμένα, ζήτησαν με επιστολή τους μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Μυρτάλη», εκφράζοντας τις θέσεις τους αλλά και τις προτάσεις τους για το πρόγραμμα στον ίδιο τον Υπουργό στους Υφυπουργούς αλλά και στους Γενικούς Γραμματείες του ΥπΑΑΤ.

Συγκεκριμένα η επιστολή προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Εμείς σαν μέλοι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυρτάλη καταθέτουμε την άποψη και την πρότασή μας για όσους φακέλους τυχόν κατατέθηκαν μεμονωμένα από οιονδήποτε στα πλαίσια του προγράμματος γενετικών πόρων που αφορούν τον Αυτόχθονο Ελληνικό Μαύρο χοίρο και ζητάμε την απόρριψη τους για τους εξής λόγους:
Για λόγους που πιστεύουμε και θεωρούμε και που αποδεικνύονται - μέσω παλαιών προγραμμάτων - ότι ο τρόπος αυτός θα είναι λάθος και θα επιφέρει αμφίβολα αλλά και λανθασμένα αποτελέσματα.
Θεωρούμε ότι θα εξελιχθεί σε μία ακόμα κακοδιαχείριση χρημάτων.
Πολλοί λόγοι είναι που συντρέχουν στην απόφασή μας αυτή, όπως οι κίνδυνοι αλλοιώσεις των εξωτερικών χαρακτηριστικών της Φυλής αλλά και όχι μόνον.

Είμαστε υπέρ ενός προγράμματος γενετικής βελτίωσης της Φυλής το οποίο θα είναι μακροχρόνιο, μιας και απαιτούνται συνδυαστικές δράσεις από πολλούς τομείς (οικονομικών, διαχείρισης, στατιστικής, λογιστικής κ.α.) και τους οποίους δεν εγγυάται αλλά ούτε και προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα (όσον αφορά χρόνους και ποσά), όπως θα έπρεπε να συμβεί για σοβαρά προγράμματα γενετικής βελτίωσης και μάλιστα για ένα τέτοιο ζώο εκτατικής εκτροφής και αξίας.
Όλες οι ιδιότητες ή τα χαρακτηριστικά των παραγωγικών ζώων ελέγχονται από γονίδια που βρίσκονται στα χρωματοσώματα, αλλά ιδιότητες με οικονομική σημασία επηρεάζονται πολύ σπάνια από ένα ή ορισμένα μόνο γονίδια, συνήθως ελέγχονται από εξαιρετικά πολύπλοκους γενετικούς και βιοχημικούς μηχανισμούς και ταυτόχρονα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον (διατροφή, συνθήκες διαβίωσης, κλιματικές συνθήκες κλπ).
Αυτό έχει σαν συνέπεια η διαδικασία γενετικής βελτίωσης να είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη και να απαιτεί συνδυασμό μακροχρόνιας έρευνας, πρακτικής εφαρμογής οργάνωσης και παρακολούθησης των αποτελεσμάτων. Οι συνδυαστικές δράσεις που απαιτούνται είναι και πολλές και μακροχρόνιες. Χρειάζονται εκατοντάδες ώρες παρακολούθησης των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον και στις εκτροφές όσον αφορά το χαρακτήρα τους, στις συνήθειές τους, στην ανθεκτικότητα τους.

Είμαστε υπέρ προγράμματος γενετικής βελτίωσης της φυλής που να γίνει συλλογικά και πανελλήνια, με όλους τους αναγνωρισμένους φορείς των παραγωγών, όπως συνεταιρισμοί και ομάδες, ούτως ώστε και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν να είναι αποδεκτά από όλους και όχι ο καθένας να εφαρμόζει το δικό του πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης, με αποτελέσματα τα οποία τα έχουμε δει και στο παρελθόν και δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα απολύτως παρά μόνον κακοδιαχείριση χρημάτων.
Είμαστε υπέρ ενός ενιαίου και πανελλήνιου προγράμματος γενετικής βελτίωσης, που θα περιλαμβάνει αυστηρά ήπιας μορφής βελτιώσεις (όπως συνθήκες διαβίωσης των ζώων στην εκτροφή, θέματα διαχείρισης των ζώων, αιμομιξία κ.α.) και αυστηρά πάντα σε εκτατικής και ημιεκτατικής μορφής εκτροφές, αποκλείοντας βιομηχανοποιημένες εκτροφές, καθώς το ζώο προορίζεται για αυτού του είδους σχήματα εκτροφής. Δεν θα πρέπει να γίνει καμία παρέμβαση όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Φυλής και καμία παρέμβαση όσον αφορά τα σωματότυπα εξωτερικά χαρακτηριστικά της. Παρεμβάσεις όπως η προβολή και η διαφήμιση μας βρίσκουν σύμφωνους.

Για όλους αυτούς τους λόγους προβαίνουμε και καταθέτουμε την άποψή μας με την σημερινή επιστολή. Καμία έγκριση σε κανένα πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης που αφορά τον Αυτόχθονο Ελληνικό Μαύρο Χοίρο που δεν είναι ενιαίο και πανελλήνιο και δεν περιλαμβάνει όλους τους αναγνωρισμένους φορείς των παραγωγών.
Δικαιούμαστε να έχουμε λόγο, άποψη και πρόταση, καθώς πρόκειται για τα δικά μας ζώα, που εκτρέφουμε στις δικές μας εκτροφές, για τα οποία έχουμε επενδύσει χρήματα αλλά και πολύτιμο χρόνο. Γνωρίζουμε ότι τα αποτέλεσμα αυτών των προγραμμάτων είτε αρνητικά ή θετικά επηρεάζουν άμεσα μόνον εμάς. Εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα πληρώσουμε τις συνέπειες όποιες και αν είναι αυτές. Η εμπειρία μας είναι πολύτιμη αλλά και απαραίτητη.
Για αυτούς λοιπόν τους λόγους η σημερινή μας πρόταση πιστεύουμε ότι είναι δίκαιη και λογική και θα πρέπει να εισακουστεί και να γίνει δέκτη».

Την επιστολή υπογράφουν τα μέλη του συνεταιρισμού και συγκεκριμένα οι κ.κ.
Κυροχρίστος Κων.
Λαφιωτάκη Μ.
Πότσιος Χρ.
Νίκας Π.
Ζαφείρης Παν.

23/11/2023 09:44 πμ

Παράταση έως 4/12/2023 (από 27/11/2023 που ήταν) δόθηκε για αιτήσεις στην πρόσκληση του Υπομέτρου 14.1 «Καλή Μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» (ευζωία των ζώων).

Το Υπομέτρο 14.1 «Καλή Μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» του Μέτρου 14 «Καλή Μεταχείριση των Ζώων», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) παρέχει ενισχύσεις στον τομέα της ενσταβλισμένης χοιροτροφίας για την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την καλή μεταχείριση των χοίρων, που ακολουθούν τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά 4 πρωτόκολλα. Με τον τρόπο αυτό, υιοθετούνται αναβαθμισμένα πρότυπα μεθόδων παραγωγής σε θέματα διατροφής (ποιότητα νερού και ζωοτροφών), συνθηκών σταβλισμού και προστασίας της υγείας των χοίρων.Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας Πρόσκλησης ανέρχεται σε είκοσι οκτώ εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (28.500.000€) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και εθνικούς πόρους.

Το ύψος της ενίσχυσης:

  • για ποιότητα νερού φτάνει 80 ευρώ ανά χοιρομητέρα και 133 ευρώ για λοιπά χοιρινά
  • για προσθήκη μυκοδεσμευτικών στις ζωοτροφές 15 ευρώ ανά χοιρομητέρα και 25 ευρώ για λοιπά χοιρινά
  • για αύξηση του ελάχιστου ελεύθερου χώρου δαπέδου, κατά τον ομαδικό σταβλισμό χοιρομητέρων 68 ευρώ ανά ζώο
  • για χρήση ανοσοευνουχισμού 26 ευρώ ανά χοιρομητέρα

Η συνολική ετήσια ενίσχυση μπορεί να φτάσει στα 189 για χοιρομητέρα και 158 για λοιπά χοιρινά.
Επισημαίνεται ότι 1 χοιρομητέρα (>50 Kg) ισούται με 0,5 ΜΖΚ και 1 λοιπό χοιρινό ισούται με 0,3 ΜΖΚ.
Για τον υπολογισμό του αριθμού των λοιπών χοιρινών προς ενίσχυση υπολογίζονται μέχρι 10 λοιπά χοιρινά ανά χοιρομητέρα ανά έτος.
Οι κάπροι δεν είναι επιλέξιμοι και συνεπώς δεν συνυπολογίζονται στο ποσό ενίσχυσης.

Οι αιτήσεις στήριξης υποβάλλονται σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕ του έτους 2023, προς τον ΕΦ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) που υποστηρίζει την υλοποίηση του Υπομέτρου 14.1 «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής».

10/11/2023 01:10 μμ

Υπάρχουν νεότερα για δύο προγράμματα που αφορούν τους χοιροτρόφους.

Αναρτήθηκαν, με απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, οι δικαιούχοι της Δράσης 5.1.2: «Επενδύσεις πρόληψης και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από μεταδοτικές ασθένειες και φυσικές καταστροφές».

Στόχος της Δράσης 5.1.2 είναι η ενίσχυση επενδύσεων, με σκοπό την προάσπιση της εγχώριας χοιροτροφίας από λοιμώδη νοσήματα και συγκεκριμένα την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων, με την ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να αποτραπεί η είσοδος του νοσήματος σε αυτές, μέσω επαφής με αγριόχοιρους ή ανεπιτήρητους οικόσιτους χοίρους ή, ανθρώπινης δραστηριότητος ή υλικών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα 98 χοιροτρόφοι, συνολικού ποσού δημόσιας δαπάνης 5.805.919 ευρώ.

Οι υποψήφιοι ενημερώνονται σχετικά με την ανάρτηση του πίνακα μέσω αυτοματοποιημένου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ο υποψήφιος στο ΠΣΚΕ.

Οι ενστάσεις μπορούν να γίνουν εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μήνα από την επομένη της δημοσιοποίησης του προσωρινού πίνακα αποτελεσμάτων (9/12/2023).

Διαβάστε την απόφαση (εδώ)

Στο μεταξύ δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η 1η πρόσκληση υποβολλής αίτησης στήριξης στο πλαίσιο του Υπομέτρου 14.1 «Καλή Μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» (ευζωία των ζώων).

Το Υπομέτρο 14.1 «Καλή Μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» του Μέτρου 14 «Καλή Μεταχείριση των Ζώων», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) παρέχει ενισχύσεις στον τομέα της ενσταβλισμένης χοιροτροφίας για την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την καλή μεταχείριση των χοίρων, που ακολουθούν τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά 4 πρωτόκολλα. Με τον τρόπο αυτό, υιοθετούνται αναβαθμισμένα πρότυπα μεθόδων παραγωγής σε θέματα διατροφής (ποιότητα νερού και ζωοτροφών), συνθηκών σταβλισμού και προστασίας της υγείας των χοίρων.

Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας Πρόσκλησης ανέρχεται σε είκοσι οκτώ εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (28.500.000€) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και εθνικούς πόρους.

Το ύψος της ενίσχυσης:

  • για ποιότητα νερού φτάνει 80 ευρώ ανά χοιρομητέρα και 133 ευρώ για λοιπά χοιρινά
  • για προσθήκη μυκοδεσμευτικών στις ζωοτροφές 15 ευρώ ανά χοιρομητέρα και 25 ευρώ για λοιπά χοιρινά
  • για αύξηση του ελάχιστου ελεύθερου χώρου δαπέδου, κατά τον ομαδικό σταβλισμό χοιρομητέρων 68 ευρώ ανά ζώο
  • για χρήση ανοσοευνουχισμού 26 ευρώ ανά χοιρομητέρα

Η συνολική ετήσια ενίσχυση μπορεί να φτάσει στα 189 για χοιρομητέρα και 158 για λοιπά χοιρινά.
Επισημαίνεται ότι 1 χοιρομητέρα (>50 Kg) ισούται με 0,5 ΜΖΚ και 1 λοιπό χοιρινό ισούται με 0,3 ΜΖΚ.
Για τον υπολογισμό του αριθμού των λοιπών χοιρινών προς ενίσχυση υπολογίζονται μέχρι 10 λοιπά χοιρινά ανά χοιρομητέρα ανά έτος.
Οι κάπροι δεν είναι επιλέξιμοι και συνεπώς δεν συνυπολογίζονται στο ποσό ενίσχυσης.

Η υποβολή αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 13/11/2023 έως 27/11/2023.

Οι αιτήσεις στήριξης υποβάλλονται σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕ του έτους 2023, προς τον ΕΦ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) που υποστηρίζει την υλοποίηση του Υπομέτρου 14.1 «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής».

Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)

27/10/2023 12:18 μμ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων οφείλουν να διενεργήσουν την ετήσια απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου για το έτος 2023.

Η κοινοποίηση της ετήσιας απογραφής γίνεται:

1) είτε με προσέλευση των κτηνοτρόφων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της κατά τόπους ΔΑΟΚ με το Μητρώο Εκμετάλλευσης Αιγοπροβάτων συμπληρωμένο και πλήρως ενημερωμένο με όλες τις μεταβολές (γεννήσεις, θανάτους, σφαγές).

2) είτε με τη χρήση της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ, χωρίς να απαιτείται η παρουσία του κτηνοτρόφου στην υπηρεσία.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι:

α) Η εν λόγω υποχρέωση αφορά σε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους και χοιροτρόφους, που δεν έχουν υποβάλει αίτηση διακοπής της λειτουργίας της εκμετάλλευσής τους, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που μπορεί συγκυριακά ή μη να μην κατέχουν ζωικό κεφάλαιο, κατά την περίοδο της ετήσιας απογραφής, ωστόσο δεν έχουν διακόψει, με αίτησή τους, τη λειτουργία της εκμετάλλευσής τους.

β) Σε ότι αφορά στα αιγοπρόβατα, η απογραφή διενεργείται το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως και 15 Δεκεμβρίου.

γ) Σε ότι αφορά στους χοίρους, η απογραφή διενεργείται το διάστημα από 1 Δεκεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου.

Η πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ είναι δυνατή μόνο εφόσον ο κτηνοτρόφος:

  • έχει κωδικό αριθμό εκμετάλλευσης, σε λειτουργία, καταχωρημένο στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Κτηνιατρικής (Ο.Π.Σ-Κ.).
  • έχει εγγραφεί ως χρήστης των ψηφιακών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ


Όσοι κτηνοτρόφοι υπέστησαν ολική ή μερική απώλεια του ζωικού κεφαλαίου τους λόγω της θεομηνίας DANIEL, θα πρέπει:
1. Να προσέλθουν στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και να προβούν σε δήλωση θανάτων, προσκομίζοντας την δήλωση ζημιάς που έχουν καταθέσει στον ΕΛΓΑ, με το ενημερωμένο μητρώο τους και
2. Να την αποτυπώσουν στην ετήσια απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου για το έτος 2023, ακολουθώντας την ανωτέρω διαδικασία.

Κατά την υποβολή των στοιχείων της απογραφής μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας, εκδίδεται σχετική βεβαίωση, η οποία πρέπει να εκτυπωθεί και να επισυναφτεί στο χειρόγραφο μητρώο της εκμετάλλευσής του. Η απευθείας ηλεκτρονική καταχώρηση της απογραφής δεν απαλλάσσει τον κτηνοτρόφο από την υποχρέωση να ενημερώνει το χειρόγραφο μητρώο που διατηρεί στην εκμετάλλευση.

18/09/2023 05:03 μμ

Μεγάλες ζημιές έπαθαν οι χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από την θεομηνία στην Θεσσαλία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Ιωάννης Μπούρας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «σε πολλές εκτροφές υπάρχουν μεγάλες υλικές ζημιές και καταστροφές. Καταστράφηκαν και αποθήκες με ζωοτροφές.

Πάνω από 20.000 χοίροι πνίγηκαν από τα νερά στην Θεσσαλία. Στην δική μου εκτροφή, που είναι στην Θεσσαλία, την τελευταία στιγμή γλύτωσα τα ζώα μου.

Αναλυτικότερα στην Λάρισα έχουμε 2 χοιροτροφικές μονάδες που έχασαν τα ζώα τους, στην Καρδίτσα 5 και στα Τρίκαλα 2. Η διαδικασία απομάκρυνσης των νεκρών ζώων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ο ΕΛΓΑ θα αναλάβει να κάνει την εκτίμηση των ζημιών τόσο σε ζωικό κεφάλειο όσο και σε υποδομές.

Μας υποσχέθηκαν ότι η πληρωμή των αποζημιώσεων θα γίνει από κεφάλαια που θα διατεθούν από το ΥπΑΑΤ γιατί οι χοιτροτροφικές εκμεταλλεύσεις δεν ανήκουν στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ».

06/07/2023 04:38 μμ

Από την Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Φλώρινας ανακοινώνεται η ύπαρξη θετικού κρούσματος Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων σε εκτροφή της Τ.Κ. Σκοπού, στη θέση Τσεκούρι - Καϊμακτσαλάν, της ΠΕ Φλώρινας.

Η επιβεβαίωση έγινε μετά από τη διενέργεια σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη νόσο).

Η εκτροφή αποτελούνταν από 16 χοίρους, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί εξαιτίας της νόσου. Στην εκτροφή πραγματοποιήθηκε υγειονομική ταφή των νεκρών χοίρων, τηρώντας όλα τα μέτρα βιοασφάλειας και διενεργήθηκαν οι απαιτούμενες απολυμάνσεις του χώρου και του εξοπλισμού.

Με εντολή του Γενικού Δ/ντη Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, ενεργοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές της Π.Ε. Φλώρινας ενώ παράλληλα έχει ενεργοποιηθεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα:

  • Ενεργοποίηση του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Φλώρινας, όπως προβλέπει το άρθρο 4 του Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (Απόφαση 260918/14.01.2009 ΦΕΚ Β΄ 75 22.01.2009).
  • Οριοθέτηση Ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.
  • Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
  • Μέτρα στη μολυσμένη εκμετάλλευση.
  • Μέτρα στην Π.Ε. Φλώρινας.
  • Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Εφαρμογή των μέτρων επιβολής σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις για την αποτροπή διασποράς του ιού της ΑΠΧ, σύμφωνα με το άρθ. 7, της υπ’ αριθ. 1102/182415 (ΦΕΚ Β’ 3211), Απόφασης του ΥπΑΑΤ, για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.

Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας αλλά είναι λοιμώδης ιογενής νόσος δεσποζόμενων και άγριων χοιροειδών, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χοιροτροφία και στην αγροτική οικονομία της χώρας.

Θυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα σε χοιροτροφική εκμετάλλευση στην χώρα μας, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε τρεις εκτροφές.

11/05/2023 12:43 μμ

Συνάντηση με τον υπουργό ΑΑΤ κ. Γεωργαντά Γεώργιο είχε αντιπροσωπία της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος την προηγούμενη εβδομάδα.

Έγινε στα πλαίσια της ενημέρωσης και καλύτερου συντονισμού της Ομοσπονδίας με της αρμόδιες αρχές του υπουργείου, μετά την εμφάνιση κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε οργανωμένη εκμετάλλευση του νομού Σερρών. Για το θέμα συζητήθηκε ο τρόπος αποζημίωσης του παραγωγού, αλλά και η αναπροσαρμογή του πίνακα αποζημιώσεων, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει κατόπιν της αύξησης του κόστους παραγωγής τη τελευταία διετία.

Επίσης, η αντιπροσωπία της ομοσπονδίας ζήτησε από τον υπουργό την επίσπευση της προκήρυξης του προγράμματος για την ευζωία των χοίρων, την πιθανότητα περεταίρω αποζημίωσης του κλάδου για την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, καθώς λόγω του πλαφόν που υπήρχε, η χοιροτροφία έλαβε μικρό ποσό σε σχέση με την ζημιά που υπέστη και τέλος να συμπεριληφθεί και η χοιροτροφία στην πρόσφατη τροποποίηση του υπουργείου για την τακτοποίηση των αδειών των πτηνοτροφικών μονάδων αίτημα που ο κ. υπουργός αναγνώρισε ότι είναι δίκαιο.

Η συνάντηση έγινε με την συμμετοχή του διευθυντή της διεύθυνσης κτηνιατρικής του υπουργείου κ. Αλεξανδρόπουλου Θωμά. Από την Ομοσπονδία συμμετείχαν ο πρόεδρος Μπούρας Ιωάννης, οι αντιπρόεδροι Στραβογιάνης Δημήτριος, Κελαιδίτης Γεώργιος, η ταμίας Κηπουρού Δέσποινα, ο γραμματέας Χρήστου Γεώργιος και τα μέλη Σταυρινάκης Χρήστος και Κελεμπέκης Τάσος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Ιωάννης Μπούρας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι μια ζωονόσος και δεν αφορά τον άνθρωπο. Όμως καταστρέφει οικονομικά τον χοιροτρόφο γιατί αν βρεθεί ένα κρούσμα σε εκτροφή θα πρέπει να θανατωθούν όλα τα ζώα. Σημαίνει μια ολοκληρωτική καταστροφή. Στα άλλα κράτη είδαμε ότι πολύ δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί αν καταφέρει να εισβάλει σε συστηματικές εκτροφές. Γίνονται πρόσθετοι έλεγχοι στη βόρεια Ελλάδα και ζητήσαμε από το ΥπΑΑΤ την αναπροσαρμογή του πίνακα αποζημιώσεων. Επίσης ελπίζουμε η προκήρυξη του προγράμματος για την ευζωία των χοίρων να γίνει πριν τις εκλογές».

26/04/2023 02:24 μμ

Επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων σε κατοικίδιους χοίρους, συστηματικής εκτροφής, στην τοποθεσία Λιβαδιά του Δήμου Σιντικής της Π.Ε. Σερρών.

Η επιβεβαίωση έγινε μετά από τη διενέργεια σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη νόσο) για υποψία παρουσίας της νόσου.

Με εντολή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου, ενεργοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Σερρών ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα:

  • Η ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων.
  • Η Ενεργοποίηση του τοπικού κέντρου ελέγχου νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Σερρών όπως προβλέπει το άρθρο 4 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (Απόφαση 260918/14.01.2009 ΦΕΚ Β΄ 75 22.01.2009).
  • Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.
  • Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
  • Μέτρα στην μολυσμένη εκμετάλλευση.
  • Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
  • Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Θυμίζουμε τον Ιανουάριο του 2023 είχε επιβεβαιωθεί η παρουσία του ιού σε νεκρό θηλυκό αγριόχοιρο στη Δημοτική Ενότητα Πετριτσίου του Δήμου Σιντικής Σερρών. Σοβαρό πρόβλημα με την Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων έχει η γειτονική Βουλγαρία, από την οποία όπως φαίνεται θα ήρθε και στην χώρα μας.

13/04/2023 01:59 μμ

Διευκρινίσεις υπό μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων, δίνει το ΥπΑΑΤ στο πλαίσιο της υποβολής αιτήσεων στήριξης στη Δράση 5.1.2 «Επενδύσεις πρόληψης και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από μεταδοτικές ασθένειες και φυσικές καταστροφές», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Η ενίσχυση επενδύσεων, με σκοπό την προάσπιση της εγχώριας χοιροτροφίας από λοιμώδη νοσήματα και συγκεκριμένα την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων, με την ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να αποτραπεί η είσοδος του νοσήματος σε αυτές, μέσω επαφής με αγριόχοιρους ή ανεπιτήρητους οικόσιτους χοίρους ή ανθρώπινης δραστηριότητος ή υλικών.

Η υποβολή (οριστικοποίηση) των αιτήσεων στήριξης, γίνεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων, λήγει την 27/04/2023. Oι υποψήφιοι δύναται να αιτηθούν την από-οριστικοποίηση των αιτήσεών τους έως την 25/04/2023.

Οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από την αρμόδια διεύθυνση του ΥπΑΑΤ:

1. Αποτελεί η στέγη επιλέξιμη δαπάνη σύμφωνα με την παράγραφο 1.9;
Σύμφωνα με την παράγραφο 1.9, περίπτωση β, οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν εργασίες στεγανοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται αποκλειστικά οι εργασίες βελτίωσης/αποκατάστασεις φθορών της ήδη υπάρχουσας στέγης.

2. Θα ζητηθούν επιπλέον δικαιολογητικά;
Τα δικαιολογητικά τα οποία απαιτούνται για τις ανάγκες της συγκεκριμένης Δράσης και τα οποία θα υποβληθούν μαζί με την αίτηση πληρωμής πρόκειται να ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

3. Η βάση από σκυρόδεμα (μπετόν) βάθους τουλάχιστον 0.5 μέτρου αφορά μόνο το συνδυασμό δομικών υλικών και στύλων στήριξης ή όλες τις περιπτώσεις;
Σύμφωνα με την παράγραφο 1.9, περίπτωση α, ο φράκτης περιμετρικά της εκμετάλλευσης θα αποτελείται είτε από ενιαία βάση από σκυρόδεμα (μπετόν) βάθους 0,5 μέτρου και δομικά υλικά, είτε από ενιαία βάση από σκυρόδεμα (μπετόν) βάθους 0,5 μέτρου και συρματόπλεγμα τύπου γαλβανιζέ με στύλους στήριξης ανά 2 μέτρα, είτε από το συνδυασμό των δύο παραπάνω.

4. Περιλαμβάνεται η εξωτερική πόρτα της εκμετάλλευσης στις δαπάνες για την τοποθέτηση/ενίσχυση του φράκτη;
Σύμφωνα με την παράγραφο 1.9, περίπτωση α, στην τοποθέτηση/ενίσχυση ανθεκτικού περιμετρικού φράκτη περιλαμβάνεται και η εξωτερική πόρτα της εκμετάλλευσης, καθόσον αποτελεί μέρος της περίφραξης.

5. Περιλαμβάνονται οι γενικές δαπάνες στις επιλέξιμες δαπάνες;
Επιλέξιμες δαπάνες είναι αποκλειστικά αυτές που αναφέρονται στην παράγραφο 1.9.

6. Υποβολή υπεύθυνης δήλωσης με θεώρηση από ΚΕΠ / δημόσια υπηρεσία:
Οι υπεύθυνες δηλώσεις που θεωρούνται για το γνήσιο της υπογραφής ύστερα από επιτόπια επίσκεψη σε δημόσια υπηρεσία, γίνονται αποδεκτές καθώς έχουν ισοδύναμη νομική ισχύ με τις υπεύθυνες δηλώσεις που εκδίδονται από το www.gov.gr.
Οι υπεύθυνες δηλώσεις που θεωρούνται ύστερα από επιτόπια επίσκεψη σε δημόσια υπηρεσία υποβάλλονται στο ΠΣΚΕ ύστερα από σάρωσή τους και επισύναψη στην αντίστοιχη θέση. Η πρωτότυπη υπεύθυνη δήλωση, όπως έχει θεωρηθεί για το γνήσιο της υπογραφής, πρέπει να διατηρείται από τον δικαιούχο καθώς ενδέχεται να ζητηθεί για έλεγχο κατά την αξιολόγηση.

Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)

30/03/2023 01:01 μμ

Σύσκεψη έγινε στο ΥπΑΑΤ για τα προβλήματα των χοιροτρόφων, με την συμμετοχή του προέδρου της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννη Μπούρα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μπούρας, συζητήσαμε με τον υπουργό κ. Γεωργαντά το θέμα του προγράμματος της ευζωίας στην χοιροτροφία. Θέσαμε τον προβληματισμό μας αναφορικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος ευζωίας ύψους 25 εκ. ευρώ. Ειδικότερα, Έπρεπε να προκηρυχθεί τον Νοέμβριο, αλλά δεν έχουν διεκπεραιωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες στο πλαίσιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για απώλεια του προγράμματος. Πάντως, όπως μας είπε ο υπουργός, το πρόγραμμα έχει διαδικαστικά προχωρήσει και εκτιμά ότι θα έχει προκηρυχθεί πριν τις εκλογές».

Με περίοδο εφαρμογής τα δύο έτη η δράση για την «Καλή μεταχείριση των χοίρων», απευθύνεται στο μεγαλύτερο μέρος των χοιροτρόφων της ενσταβλισμένης χοιροτροφίας. Πρόκειται για ευρωπαϊκή δράση που στοχεύει στη «προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων, περιλαμβανομένης της επεξεργασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, της καλής διαβίωσης των ζώων και της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργία» για την αγροτική ανάπτυξη. Συνεισφέρει ταυτόχρονα, τόσο στη βελτίωση της ποιότητας των κτηνοτροφικών προϊόντων, όσο και την αύξηση της αξίας τους. Το πρόγραμμα αποβλέπει στην βελτίωση των συνθηκών της εκτροφής στον τομέα της ενσταβλισμένης χοιροτροφίας, οι οποίες έχουν άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία και την φυσιολογική συμπεριφορά των ζώων.

Οι ενισχύσεις του υπομέτρου αφορούν συγκεκριμένες ενέργειες - δεσμεύσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων, που προωθούν αναβαθμισμένα πρότυπα μεθόδων παραγωγής στους τομείς: νερό, ζωοτροφές, συνθήκες σταβλισμού και πρακτικές που αποφεύγουν των ευνουχισμό των ζώων. Οι ενισχύσεις ανέρχονται ανάλογα τη κατηγορία του ζώου: Χοιρομητέρες: 55 ευρώ/έτος, λοιπά χοιρινά: 8 ευρώ/έτος. Σε αυτά τα ποσά προστίθενται δαπάνες για εργαστηριακές αναλύσεις ελέγχου ποιότητας νερού έως 1.200 ευρώ/έτος ανά χώρο εκτροφής και δαπάνες για τεχνική στήριξη έως 5% επί της ετήσιας ενίσχυσης.

Ακόμη, ο κ. Μπούρας ανέφερε στον υπουργό ότι οι χοιροτρόφοι επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία και το κόστος αύξησης της παραγωγής, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για το πλαφόν, που τέθηκε σε κάθε επιχείρηση, σε σχέση με το αναλογούν ποσό ενίσχυσης από τα 98 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν συνολικά για ζωοτροφές. Ο υπουργός είδε θετικά το αίτημα και θα μελετήσει αν μπορεί να υπάρξει κάποια περαιτέρω ενίσχυση προς τους χοιροτρόφους.

17/03/2023 12:07 μμ

Το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί, στις 20 Μαρτίου 2023, στις Βρυξέλλες. Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο Σουηδός Υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων κ. Peter Kullgren.

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς αγροτικών προϊόντων. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις σχέσεις με βασικούς εμπορικούς εταίρους, στις εμπορικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και στις προκλήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Βασική προτεραιότητα για τις χώρες της ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας είναι να βοηθήσει την Ουκρανία να εξαγάγει την αγροδιατροφική της παραγωγή. Στις 13 Μαρτίου, η Ρωσία πρότεινε την παράταση της συμφωνίας για άλλες 60 ημέρες, αντί για την παράταση 120 ημερών που προβλέπεται στη συμφωνία.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι υψηλές τιμές στις γεωργικές «εισροές», όπως η ενέργεια, ζωοτροφές και λιπάσματα, αποτελούν πρόκληση για τους αγρότες σε ολόκληρη την ΕΕ, αν και το κόστος των εισροών έχει σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες. Οι τομείς που επηρεάζονται περισσότερο περιλαμβάνουν το κρέας (ιδιαίτερα τα πουλερικά), το κρασί, τα φρούτα και λαχανικά. Η γαλακτοβιομηχανία έχει επίσης επηρεαστεί από την πτώση των τιμών, ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΕ, μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2022:

  • η συνολική αξία του εμπορίου αγροτικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ αυξήθηκε, κατά 23%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.
  • οι ουκρανικές εισαγωγές στην ΕΕ αυξήθηκαν, κατά 90%, κυρίως ως αποτέλεσμα των δημητριακών και εισαγωγές ελαιούχων σπόρων
  • οι εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν, ιδίως για κηπευτικά προϊόντα, δημητριακά και ελαιούχους σπόρους και ζωικά προϊόντα
  • οι εξαγωγές στην Κίνα παρουσίασαν επίσης μείωση λόγω χαμηλότερων εξαγωγών χοιρινού κρέατος, δημητριακών και φυτικών ελαίων, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 66%
  • το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε: οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15% και οι εισαγωγές κατά 30%
  • το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης αυξήθηκε, με τις εξαγωγές της ΕΕ να αυξάνονται κατά 20% και τις εισαγωγές κατά 36%.

Επίσης η Κομισιόν θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την έκθεση που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Ομάδα Χοιρινού Κρέατος. Θα εξεταστεί από κοινού η κατάσταση της αγοράς με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας του χοιρινού κρέατος της ΕΕ. Τα βασικά προβλήματα είναι οι μειωμένες εξαγωγές στην Κίνα, η αφρικανική πανώλη των χοίρων και το αυξανόμενο κόστος των εισροών.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γαλακτοπαραγωγή στην ΕΕ θα συζητηθούν στο Συμβούλιο, μετά από εισήγηση των αντιπροσωπειών της Λετονίας και Λιθουανίας, με την υποστήριξη της βουλγαρικής αντιπροσωπείας.

Επίσης θα γινει αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γαλακτοκομική βιομηχανία στην ΕΕ. Οι κυβερνήσεις της Λετονίας και της Λιθουανίας, με την υποστήριξη της βουλγαρικής αντιπροσωπείας, θα ενημερώσουν το Συμβούλιο για την κατάσταση της γαλακτοβιομηχανίας στις χώρες τους. Θα εξεταστεί από κοινού η κατάσταση της αγοράς. Οι κτηνοτρόφοι σε Λετονία και Λιθουανία αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος εισροών. Ενώ το κόστος ενέργειας και ζωοτροφών έχει αυξηθεί, η τιμή αγοράς του νωπού γάλακτος μειώνεται συνεχώς. Οι αντιπροσωπίες καλούν την Κομισιόν να εισαγάγει μέτρα, που προβλέπονται στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, για την στήριξη του γαλακτοκομικού τομέα, παρέχοντας οικονομική ενίσχυση στους αγελαδοτρόφους.

15/03/2023 05:29 μμ

Ο εκτροφέας Ελληνικού μαύρου χοίρου, κ. Κωνσταντίνος Κυροχρίστος μιλά στον ΑγροΤύπο για τη φάρμα του, αλλά και τον κλάδο γενικότερα.

Τι προϊόντα παράγει η φάρμα σας, τι τροφές δίνετε και πως πάει γενικώς η αγορά στην Ελλάδα;

Κύριο προϊόν μας είναι το φρέσκο κρέας. Σφάζουμε στους 14 μήνες τα ζώα μας. Η φάρμα μας έχει 70 μάνες, οι οποίες επιδοτούνται. Τα ζώα μας είναι βιολογικής εκτροφής, αλλά δεν ενισχύονται από το πρόγραμμα των βιολογικών. Πουλάμε το κρέας γύρω στα 7 ευρώ το κιλό, ενώ κάνουμε και κάποια προϊόντα από κρέας μαύρου χοίρου, τα οποία τα τυποποιούμε φάσον, όπως το μπιφτέκι, το μπέικον και το λουκάνικο. Έχουμε συνεργασίες με διάφορα καταστήματα κυρίως σε Αθήνα και νησιά, που είναι αγορές, που ζητάνε premium προϊόντα, όπως τα δικά μας. Δίνουμε μεγάλο βάρος στην εκτροφή. Τα ζώα μας τρέφονται και στο ύπαιθρο στα βοσκοτόπια της περιοχής μας, αλλά τρώνε και το ημερήσιο σιτηρέσιο, το οποίο αποτελείται από καλαμπόκι, κριθάρι και σιτάρι. Περισσότερο τρώνε οι μάνες, γιατί έχουν και τις μεγαλύτερες ανάγκες να παράξουν.

Πόσες εκτροφές Ελληνικού μαύρου χοίρου υπάρχουν στη χώρα μας και γιατί δεν αναπτύσσεται περαιτέρω ο χώρος σας;

Ο κλάδος μας είναι ιδιαίτερα δυναμικός και συνολικά στη χώρα μας υπάρχουν περί τις 70 φάρμες εκτροφές, εκ των οποίων και αρκετές στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπου και δραστηριοποιούμαι. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά δεν υπάρχει βοήθεια από το κράτος, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, όπως είναι η Ιταλία, αλλά και η Ισπανία. Πέραν του προγράμματος των αυτόχθονων φυλών, δεν υπάρχει περαιτέρω ενθάρρυνση από την πολιτεία. Για παράδειγμα, δεν γίνεται τίποτα με νέες κατανομές βοσκότοπων, δεν μας εντάσσουν στο πρόγραμμα των βιολογικών, δεν μας δίνουν ξεχωριστή σφραγίδα στο τυποποιημένο κρέας, για να διαφέρουμε από τα υπόλοιπα χοιρινά. Αυτό γίνεται σε άλλες χώρες, που πάνε μπροστά, αλλά σε καμιά περίπτωση εδώ.

Πως κρίνετε την απόφαση για παράταση στο πρόγραμμα των αυτόχθονων;

Η απόφαση για παράταση ενός έτους, θα λειτουργήσει οπισθοδρομικά, γιατί ο προγραμματισμός είναι προαπαιτούμενο της ανάπτυξης. Και εξηγούμαι: Με δεδομένο το τρέχον πρόγραμμα στην πενταετία που διανύουμε, η πληρωμή των σπάνιων φυλών πραγματοποιούνταν το μήνα Νοέμβριο. Μια εκτροφή μέσης παραγωγής 60 χοιρομητέρων, με το υπάρχον πρόγραμμα είναι να λάβει 6.000 ευρώ (σε 7 μήνες από τον Απρίλιο ως τον Νοέμβριο) οικονομική ενίσχυση - αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος που υφίσταται από την εκτροφή αυτόχθονης φυλής. Με το νέο πρόγραμμα που πρέπει να προκηρυχθεί τον Απρίλιο, σύμφωνα πάντα με τους Κανονισμούς και τους προγραμματισμούς θα λάμβανε 18.000 ευρώ οικονομική ενίσχυση - αποζημίωση (η οικονομική ενίσχυση - αποζημίωση στο νέο πρόγραμμα είναι η τριπλάσια του παλαιού προγράμματος, που και δίκαιο είναι και λογικό και παράλληλα αποδεικνύεται λόγω των οικονομικών συγκυριών) σε 7 μήνες. Αυτά τα χρήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση για την παράταση ενός έτους του παλαιού προγράμματος θα τα λάβει μετά από 19 μήνες. Και εδώ μπαίνει το εξής ερώτημα: Η απώλεια εισοδήματος, που είναι ο λόγος που δίδεται η οικονομική ενίσχυση, δεν θα υφίστατο για αυτό το χρονικό διάστημα; Και μάλιστα με τις οικονομικές συγκυρίες του σήμερα που είναι ιδιαίτερα αντίξοες... Θα βάλουμε τα ζώα στο ψυγείο; Υφιστάμεθα οικονομική απώλεια καθότι θα είμαστε αναγκασμένοι να τα ενισχύσουμε από δικά μας εισοδήματα.

Έχετε να καταθέσετε κάποιες προτάσεις για την ανάπτυξη του μαύρου χοίρου;

Η συγκεκριμένη ράτσα ζώων (Eλληνικός μαύρος χοίρος) είναι αποδεδειγμένα αξεπέραστη ποιοτικά και μάλιστα, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που η ποιότητα είναι το ζητούμενο και όχι η ποσότητα, επιβεβλημένη θα έπρεπε να θεωρείτο η στήριξη σε τέτοιου είδους εκτροφές και στη συγκεκριμένη ράτσα ζώων. Και θα έπρεπε το ΥπΑΑΤ, να έχει προχωρήσει σε μία σειρά συνδυαστικών μέτρων όπως είναι:

  • η κατανομή επιλέξιμων βοσκοτόπων,
  • η ένταξή τους στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας,
  • η ένταξή τους στις συνδεδεμένες ενισχύσεις,
  • η ένταξή τους σε προγράμματα προώθησης και προβολής,
  • η σύνδεσή τους με τον γαστρονομικό τουρισμό της χώρας, καθώς είναι σε θέση να συμβάλουν στην ανάπτυξή του με τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουν.
  • Οι αυτόχθονες φυλές είναι το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας, καθότι, εκ των πραγμάτων, το παραγωγικό βιομηχανοποιημένο μοντέλο υπέρ της ποσότητας έχει αποτύχει για την Ελλάδα.
23/02/2023 10:44 πμ

Είκοσι χοιροτρόφοι από όλη την χώρα δεν κατάφεραν ακόμη να εισπράξουν την κρατική ενίσχυση, ύψους 253,56 ευρώ ανά χοιρομητέρα, που ήταν για την οικονομική τους στήριξη λόγω του COVID-19 (ΦΕΚ 4246_Β_14.09.2021).

Ο κ. Νικόλαος Παπακωνσταντίνου, χοιροτρόφος από την Ήπειρο, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι χοιροτρόφοι δεν εισπράττουν ενισχύσεις από ΚΑΠ (ενιαία, πασίνισμα, συνδεδεμένη κ.α.) και μέχρι την πανδημία το ΟΣΔΕ και η απογραφή ζωικού κεφαλαίου δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητές τους.

Στο πλαίσιο της ΚΥΑ με αριθμό 1184/247574/13-9-2021 αποφασίστηκε η ενίσχυση, μεταξύ άλλων και του τομέα εκτροφής χοίρων με μορφή άμεσης επιχορήγησης, λόγω της πανδημίας που έπληξε αυτούς τους κλάδους (της εκτροφής χοίρων, της εκτροφής αυτόχθονων μαύρων χοίρων και της παραγωγής μελιού).

Από αυτή την ενίσχυση αποκλείστηκαν αρχικά όσοι εκτροφείς δεν είχαν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ, αλλά και όσοι δεν είχαν κάνει απογραφή ζωικού κεφαλαίου στις κατά τόπους Διευθύνσεις Κτηνιατρικής κατά το έτος 2020.

Σε αυτό σαφώς συνέβαλαν μεταξύ άλλων και οι δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας (lockdown κ.λ.π.), που προφανώς αποτέλεσε και την αιτία να μην ειδοποιηθούν οι χοιροτρόφοι για αυτή τους την παράληψη από τα αρμόδια κρατικά όργανα, όπως ο νόμος ορίζει.

Εγώ προσωπικά έκανα δήλωση ΟΣΔΕ αλλά λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν εξαιτίας της πανδημίας δεν έκανα απογραφή ζωικού κεφαλαίου. Νομικά εκτιμώ ότι θα έπρεπε οι κρατικές υπηρεσίες να ενημέρωναν τους παραγωγούς για αυτή την διαδικασία.

Για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση και να μην αποκλειστούν κάποιοι χοιροτρόφοι λόγω αυτών των παραλήψεων, με δεδομένο ότι δραστηριοποιούνται σε έναν κλάδο που αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και η ενίσχυση αυτή θα ήταν καίριας σημασίας για την οικονομική τους επιβίωση, αποφασίστηκε, σύμφωνα με την ΚΥΑ 907/168520/24-6-2022 (ΦΕΚ Β΄3277/24-6-2022), να λάβουν την κρατική ενίσχυση όσοι χοιροτρόφοι δεν συμπεριλήφθηκαν στους δικαιούχους της πρώτης επιχορήγησης του 2021.

Ενώ λοιπόν σε πλείστες περιπτώσεις οι παραλήψεις αυτές διορθώθηκαν, κατά τη χρονική περίοδο υποβολής των αιτήσεων οι εν λόγω χοιροτρόφοι αποκλείστηκαν εκ νέου από το ηλεκτρονικό σύστημα, χωρίς να καθίσταται δυνατό να συμμετάσχουν καν στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και ούτε να μπορούν να έρθουν σε κάποια συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς εγκαίρως, ώστε να μην χάσουν και αυτή τη φορά την κρατική ενίσχυση.

Εν κατακλείδι, οι χοιροτρόφοι οι οποίοι αρχικά δεν είχαν κάνει δήλωση ΟΣΔΕ έλαβαν την επιχορήγηση, ενώ εκείνοι που αρχικά δεν είχαν κάνει απογραφή κατά το 2020 – έστω και αν αυτό διορθώθηκε - αποκλείστηκαν ξανά από αυτή.

Είναι δεδομένο ότι αυτοί οι παραγωγοί που στερήθηκαν ξανά της ενίσχυσης, δραστηριοποιούνται επί σειρά ετών στον κλάδο της χοιροτροφίας και αυτό μπορεί να ελεγχθεί και να διασταυρωθεί, και όντως ελέγχεται από τους αρμόδιους φορείς (Διευθύνσεις Κτηνιατρικής Περιφερειών κ.α.) σε περιπτώσεις αναζήτησης σχετικών στοιχείων (π.χ. συνθήκες ευζωΐας ζώων, δήλωση στοιχείων ζωοτροφών κ.α.).

Καθίσταται αντιληπτό πως είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να επιληφθεί αυτού του ζητήματος και να στηρίξει ουσιαστικά αυτόν τον κλάδο του πρωτογενή τομέα στο σύνολό του, χωρίς εξαιρέσεις που στηρίζονται σε καθαρά γραφειοκρατικά κριτήρια. Ευελπιστούμε πως θα δείτε με πραγματική κατανόηση το ζήτημα που σας εκθέσαμε και θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυσή του».