Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Θανάσης Σεΐτης: Η χοιροτροφία είναι μακράν ο πιο αδικημένος κλάδος της κτηνοτροφίας

05/01/2023 09:30 πμ
Ο χοιροτρόφος, κ. Θανάσης Σεΐτης, από τη Λάρισα μίλησε στον ΑγροΤύπο για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο.

Ο χοιροτρόφος, κ. Θανάσης Σεΐτης, από τη Λάρισα μίλησε στον ΑγροΤύπο για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο.

Ο κ. Θανάσης Σεΐτης δεν είναι ένας απλός χοιροτρόφος. Είναι εκ των μεγαλύτερων χοιροτρόφων στην Ελλάδα, γεγονός που το μαρτυρά το μέγεθος-δυναμικότητα της μονάδας του, στην οποία εκθρέφει 1.200 χοιρομητέρες. Εκτός από την παραγωγική του μονάδα, δηλαδή το χοιροτροφείο, το οποίο βγάζει στην αγορά περί τα 600 μεγάλα χοιρινά σε εβδομαδιαία βάση, διαθέτει και κρεοπωλείο, μέσω του οποίου έχει τη δυνατότητα να διαθέτει στο καταναλωτικό κοινό το χοιρινό της μονάδας του. «Κάνω τη διάθεση του χοιρινού μου, μέσω του κρεοπωλείου, γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Από τα 600 χοιρινά εβδομαδιαίως, τα 120 περίπου, φεύγουν μέσω του κρεοπωλείου μου. Τα υπόλοιπα τα δίνω σε εμπόρους. Στα σούπερ μάρκετ απευθείας δεν συμφέρει να δώσω, γιατί οι τιμές είναι πολύ χαμηλές κι εκτός αυτού, μας πληρώνουν με επιταγές μετά από 5 και 6 μήνες. Σε εποχές, κατ' επέκταση, όπως η σημερινή, με μεγάλες ανάγκες σε ρευστότητα, λόγω των ακριβών ζωοτροφών, δεν συμφέρει σε καμιά περίπτωση η απευθείας πώληση από μας σε μεγάλα μάρκετ. Αυτά αγοράζουν κρέας από το εμπόριο με δημοπρασίες», τονίζει.

Η αγορά τις γιορτές δεν πήγε καλά

Στην συνέχεια, ο έμπειρος χοιροτρόφος αναφέρεται στην κατάσταση της αγοράς τις γιορτινές ημέρες, οπότε και η ζήτηση για χοιρινό παραδοσιακά ανεβαίνει λόγω της προτίμησης του κοινού για τέτοιο είδος κρέας αυτές τις ημέρες. Όπως μας λέει όμως ο κ. Σεΐτης «εμείς πουλάμε τα μεγάλα χοιρινά, τα οποία όμως δεν κινήθηκαν όσο θα θέλαμε στις γιορτές. Αυτό οφείλεται στις εισαγωγές χοιρινών που έγιναν σε πολύ χαμηλές τιμές (2,40 και 2,50 ευρώ το κιλό), όταν τα βαριά (100 κιλά ζων βάρος) γουρούνια εδώ πιάνουν έως και 3,70 ευρώ το κιλό. Οι εισαγωγές αποτελούν μεγάλη πληγή για τον κλάδο μας και εμείς οι μονάδες καλούμαστε να ανταγωνιστούμε το φθηνό προϊόν από Ισπανία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Κύπρο, Ιρλανδία, ακόμα και την... Αγγλία. Στην Κύπρο για παράδειγμα φέτος παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι χοιροτρόφοι που σημειωτέον εκεί ασχολούνται και με άλλα πράγματα (π.χ. με τον τουρισμό για 7 μήνες το χρόνο), να δίνουν σε εξευτελιστικές τιμές, για να ξεφορτωθούν την παραγωγή τους. Όλο αυτό επέδρασε στην αγορά και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές».

Στο... απροχώρητο η κατάσταση με τις ζωοτροφές

Ο κ. Σεΐτης είναι εκ των μεγαλύτερων χοιροτρόφων στη χώρα, οπότε λογικό είναι η μονάδα του η χοιροτροφική, να έχει πολύ μεγάλη ανάγκη για ζωοτροφές, ενώ απασχολεί όπως μας είπε συνολικά 15 άτομα. «Έχουμε ως μονάδα ανάγκες σε καλαμπόκι που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη περί τους 4.500 τόνους σε ετήσια βάση, ενώ σε κριθάρι περίπου 2.000 τόνους. Οι τιμές σε αυτά τα είδη έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με 2 χρόνια πριν, άρα αντιλαμβάνεστε τι επιβαρύνσεις καλούμαστε να διαχειριστούμε, ξέχωρα την ενέργεια, το ρεύμα, τα πετρέλαια κ.λπ. Ακόμα και η σόγια που ανέβηκε, μπήκε ο νέος χρόνος και παραμένει στα 610 ευρώ τον τόνο. Αν δεν υποχωρήσουν οι τιμές εδώ στην αγορά, όπως συμβαίνει διεθνώς στα μελλοντικά συμβόλαια, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα», αναφέρει.

Ο πιο αδικημένος κλάδος της κτηνοτροφίας, η χοιροτροφία

«Με την κατάσταση που επικρατεί με τα ρεύματα και τις ζωοτροφές, με το γεγονός ότι δεν πουλάμε γάλα, δεν έχουμε επιδότηση και οι ενισχύσεις που μας δίνονται για ζωοτροφές είναι ελάχιστες, αλλά και τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό στα... ύψη, μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι ως κλάδος, η χοιροτροφία, είναι η πιο αδικημένη, της κτηνοτροφίας. Και να σκεφτείτε ότι τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μεγάλα, μόνο και μόνο γιατί η αυτάρκειά μας στη Λάρισα σε χοιρινό είναι μόλις γύρω στο 20% και ο κόσμος καταναλώνει εισαγόμενα».

Να δοθούν κίνητρα άμεσα

Εν κατακλείδι, για το αν και πώς μπορεί η χοιροτροφία να... διευκολυνθεί, ο κ. Σεΐτης, σημειώνει πως το κράτος οφείλει να δώσει κίνητρα για αύξηση των κοπαδιών, να δώσει ενισχύσεις για τις τροφές και να τρέξει και προγράμματα, όπως αυτό της ευζωίας, που έχει ανακοινώσει και ακόμα, το περιμένει ο κλάδος...

Σχετικά άρθρα
17/03/2023 12:07 μμ

Το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί, στις 20 Μαρτίου 2023, στις Βρυξέλλες. Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο Σουηδός Υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων κ. Peter Kullgren.

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς αγροτικών προϊόντων. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις σχέσεις με βασικούς εμπορικούς εταίρους, στις εμπορικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και στις προκλήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Βασική προτεραιότητα για τις χώρες της ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας είναι να βοηθήσει την Ουκρανία να εξαγάγει την αγροδιατροφική της παραγωγή. Στις 13 Μαρτίου, η Ρωσία πρότεινε την παράταση της συμφωνίας για άλλες 60 ημέρες, αντί για την παράταση 120 ημερών που προβλέπεται στη συμφωνία.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι υψηλές τιμές στις γεωργικές «εισροές», όπως η ενέργεια, ζωοτροφές και λιπάσματα, αποτελούν πρόκληση για τους αγρότες σε ολόκληρη την ΕΕ, αν και το κόστος των εισροών έχει σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες. Οι τομείς που επηρεάζονται περισσότερο περιλαμβάνουν το κρέας (ιδιαίτερα τα πουλερικά), το κρασί, τα φρούτα και λαχανικά. Η γαλακτοβιομηχανία έχει επίσης επηρεαστεί από την πτώση των τιμών, ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΕ, μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2022:

  • η συνολική αξία του εμπορίου αγροτικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ αυξήθηκε, κατά 23%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. 
  • οι ουκρανικές εισαγωγές στην ΕΕ αυξήθηκαν, κατά 90%, κυρίως ως αποτέλεσμα των δημητριακών και εισαγωγές ελαιούχων σπόρων
  • οι εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν, ιδίως για κηπευτικά προϊόντα, δημητριακά και ελαιούχους σπόρους και ζωικά προϊόντα
  • οι εξαγωγές στην Κίνα παρουσίασαν επίσης μείωση λόγω χαμηλότερων εξαγωγών χοιρινού κρέατος, δημητριακών και φυτικών ελαίων, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 66%
  • το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε: οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15% και οι εισαγωγές κατά 30%
  • το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης αυξήθηκε, με τις εξαγωγές της ΕΕ να αυξάνονται κατά 20% και τις εισαγωγές κατά 36%.

Επίσης η Κομισιόν θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την έκθεση που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Ομάδα Χοιρινού Κρέατος. Θα εξεταστεί από κοινού η κατάσταση της αγοράς με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας του χοιρινού κρέατος της ΕΕ. Τα βασικά προβλήματα είναι οι μειωμένες εξαγωγές στην Κίνα, η αφρικανική πανώλη των χοίρων και το αυξανόμενο κόστος των εισροών.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γαλακτοπαραγωγή στην ΕΕ θα συζητηθούν στο Συμβούλιο, μετά από εισήγηση των αντιπροσωπειών της Λετονίας και Λιθουανίας, με την υποστήριξη της βουλγαρικής αντιπροσωπείας.  

Επίσης θα γινει αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γαλακτοκομική βιομηχανία στην ΕΕ. Οι κυβερνήσεις της Λετονίας και της Λιθουανίας, με την υποστήριξη της βουλγαρικής αντιπροσωπείας, θα ενημερώσουν το Συμβούλιο για την κατάσταση της γαλακτοβιομηχανίας στις χώρες τους. Θα εξεταστεί από κοινού η κατάσταση της αγοράς. Οι κτηνοτρόφοι σε Λετονία και Λιθουανία αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος εισροών. Ενώ το κόστος ενέργειας και ζωοτροφών έχει αυξηθεί, η τιμή αγοράς του νωπού γάλακτος μειώνεται συνεχώς. Οι αντιπροσωπίες καλούν την Κομισιόν να εισαγάγει μέτρα, που προβλέπονται στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, για την στήριξη του γαλακτοκομικού τομέα, παρέχοντας οικονομική ενίσχυση στους αγελαδοτρόφους.

Τελευταία νέα
15/03/2023 05:29 μμ

Ο εκτροφέας Ελληνικού μαύρου χοίρου, κ. Κωνσταντίνος Κυροχρίστος μιλά στον ΑγροΤύπο για τη φάρμα του, αλλά και τον κλάδο γενικότερα.

Τι προϊόντα παράγει η φάρμα σας, τι τροφές δίνετε και πως πάει γενικώς η αγορά στην Ελλάδα;

Κύριο προϊόν μας είναι το φρέσκο κρέας. Σφάζουμε στους 14 μήνες τα ζώα μας. Η φάρμα μας έχει 70 μάνες, οι οποίες επιδοτούνται. Τα ζώα μας είναι βιολογικής εκτροφής, αλλά δεν ενισχύονται από το πρόγραμμα των βιολογικών. Πουλάμε το κρέας γύρω στα 7 ευρώ το κιλό, ενώ κάνουμε και κάποια προϊόντα από κρέας μαύρου χοίρου, τα οποία τα τυποποιούμε φάσον, όπως το μπιφτέκι, το μπέικον και το λουκάνικο. Έχουμε συνεργασίες με διάφορα καταστήματα κυρίως σε Αθήνα και νησιά, που είναι αγορές, που ζητάνε premium προϊόντα, όπως τα δικά μας. Δίνουμε μεγάλο βάρος στην εκτροφή. Τα ζώα μας τρέφονται και στο ύπαιθρο στα βοσκοτόπια της περιοχής μας, αλλά τρώνε και το ημερήσιο σιτηρέσιο, το οποίο αποτελείται από καλαμπόκι, κριθάρι και σιτάρι. Περισσότερο τρώνε οι μάνες, γιατί έχουν και τις μεγαλύτερες ανάγκες να παράξουν.

Πόσες εκτροφές Ελληνικού μαύρου χοίρου υπάρχουν στη χώρα μας και γιατί δεν αναπτύσσεται περαιτέρω ο χώρος σας;

Ο κλάδος μας είναι ιδιαίτερα δυναμικός και συνολικά στη χώρα μας υπάρχουν περί τις 70 φάρμες εκτροφές, εκ των οποίων και αρκετές στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπου και δραστηριοποιούμαι. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά δεν υπάρχει βοήθεια από το κράτος, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, όπως είναι η Ιταλία, αλλά και η Ισπανία. Πέραν του προγράμματος των αυτόχθονων φυλών, δεν υπάρχει περαιτέρω ενθάρρυνση από την πολιτεία. Για παράδειγμα, δεν γίνεται τίποτα με νέες κατανομές βοσκότοπων, δεν μας εντάσσουν στο πρόγραμμα των βιολογικών, δεν μας δίνουν ξεχωριστή σφραγίδα στο τυποποιημένο κρέας, για να διαφέρουμε από τα υπόλοιπα χοιρινά. Αυτό γίνεται σε άλλες χώρες, που πάνε μπροστά, αλλά σε καμιά περίπτωση εδώ.

Πως κρίνετε την απόφαση για παράταση στο πρόγραμμα των αυτόχθονων;

Η απόφαση για παράταση ενός έτους, θα λειτουργήσει οπισθοδρομικά, γιατί ο προγραμματισμός είναι προαπαιτούμενο της ανάπτυξης. Και εξηγούμαι: Με δεδομένο το τρέχον πρόγραμμα στην πενταετία που διανύουμε, η πληρωμή των σπάνιων φυλών πραγματοποιούνταν το μήνα Νοέμβριο. Μια εκτροφή μέσης παραγωγής 60 χοιρομητέρων, με το υπάρχον πρόγραμμα είναι να λάβει 6.000 ευρώ (σε 7 μήνες από τον Απρίλιο ως τον Νοέμβριο) οικονομική ενίσχυση - αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος που υφίσταται από την εκτροφή αυτόχθονης φυλής. Με το νέο πρόγραμμα που πρέπει να προκηρυχθεί τον Απρίλιο, σύμφωνα πάντα με τους Κανονισμούς και τους προγραμματισμούς θα λάμβανε 18.000 ευρώ οικονομική ενίσχυση - αποζημίωση (η οικονομική ενίσχυση - αποζημίωση στο νέο πρόγραμμα είναι η τριπλάσια του παλαιού προγράμματος, που και δίκαιο είναι και λογικό και παράλληλα αποδεικνύεται λόγω των οικονομικών συγκυριών) σε 7 μήνες. Αυτά τα χρήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση για την παράταση ενός έτους του παλαιού προγράμματος θα τα λάβει μετά από 19 μήνες. Και εδώ μπαίνει το εξής ερώτημα: Η απώλεια εισοδήματος, που είναι ο λόγος που δίδεται η οικονομική ενίσχυση, δεν θα υφίστατο για αυτό το χρονικό διάστημα; Και μάλιστα με τις οικονομικές συγκυρίες του σήμερα που είναι ιδιαίτερα αντίξοες... Θα βάλουμε τα ζώα στο ψυγείο; Υφιστάμεθα οικονομική απώλεια καθότι θα είμαστε αναγκασμένοι να τα ενισχύσουμε από δικά μας εισοδήματα.

Έχετε να καταθέσετε κάποιες προτάσεις για την ανάπτυξη του μαύρου χοίρου;

Η συγκεκριμένη ράτσα ζώων (Eλληνικός μαύρος χοίρος) είναι αποδεδειγμένα αξεπέραστη ποιοτικά και μάλιστα, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που η ποιότητα είναι το ζητούμενο και όχι η ποσότητα, επιβεβλημένη θα έπρεπε να θεωρείτο η στήριξη σε τέτοιου είδους εκτροφές και στη συγκεκριμένη ράτσα ζώων. Και θα έπρεπε το ΥπΑΑΤ, να έχει προχωρήσει σε μία σειρά συνδυαστικών μέτρων όπως είναι:

  • η κατανομή επιλέξιμων βοσκοτόπων,
  • η ένταξή τους στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας,
  • η ένταξή τους στις συνδεδεμένες ενισχύσεις,
  • η ένταξή τους σε προγράμματα προώθησης και προβολής,
  • η σύνδεσή τους με τον γαστρονομικό τουρισμό της χώρας, καθώς είναι σε θέση να συμβάλουν στην ανάπτυξή του με τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουν.
  • Οι αυτόχθονες φυλές είναι το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας, καθότι, εκ των πραγμάτων, το παραγωγικό βιομηχανοποιημένο μοντέλο υπέρ της ποσότητας έχει αποτύχει για την Ελλάδα.
07/03/2023 11:44 πμ

Πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή (5/3), στην Αθήνα, η συνεδρίαση του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ).

Στην συνεδρίαση έγινε αναφορά στην εξέλιξη που καταγράφεται τα πολλά τελευταία χρόνια στο επάγγελμα του κρεοπώλη, καθώς και στον τρόπο παρουσίασης και πώλησης του κρέατος και των προϊόντων του στα καταστήματα των γειτονιών όλης της χώρας. 

Ακολούθως, έγινε συζήτηση για τις εξελίξεις με τη νέα Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος και Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) και την αναγνώριση της από το ΥπΑΑΤ το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Σάββας Κεσίδης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ΠΟΚΚ είναι μέλος της ΕΔΟΤΟΚΚ, όπως είναι και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), ο ΣΕΚ και η ΠΕΚ, που εκπροσωπούν τους κτηνοτρόφους.

Κατά την συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ, Γιάννης Φασουλάς, μας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αναγνώρισης της Διεπαγγελματικής, αφού έχει εξασφαλίσει πιστοποιημένα την αντιπροσώπευση σχεδόν του 20% της πρωτογενούς παραγωγής και πολύ υψηλών ποσοστών της σφαγής, της μεταποίησης και της εμπορίας. 

Δεν μπορούμε να ξέρουμε εκ των προτέρων τις αποφάσεις του Υπουργού κ. Γεωργαντά για το θέμα. Η ΠΟΚΚ όμως διαμαρτύρεται για την εμφάνιση της ΕΔΟΚ ως «εθνικής» διεπαγγελματικής και μάλιστα διατηρώντας στην ηλεκτρονική της σελίδα στοιχεία για οργανώσεις και πρόσωπα που έχουν αποχωρήσει εδώ και καιρό, ενώ επίσης είναι γνωστό ότι με απόφαση του ΥπΑΑΤ έχει γίνει άρση της αναγνώρισής της ως αντιπροσωπευτικής οργάνωσης».

23/02/2023 10:44 πμ

Είκοσι χοιροτρόφοι από όλη την χώρα δεν κατάφεραν ακόμη να εισπράξουν την κρατική ενίσχυση, ύψους 253,56 ευρώ ανά χοιρομητέρα, που ήταν για την οικονομική τους στήριξη λόγω του COVID-19 (ΦΕΚ 4246_Β_14.09.2021).

Ο κ. Νικόλαος Παπακωνσταντίνου, χοιροτρόφος από την Ήπειρο, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι χοιροτρόφοι δεν εισπράττουν ενισχύσεις από ΚΑΠ (ενιαία, πασίνισμα, συνδεδεμένη κ.α.) και μέχρι την πανδημία το ΟΣΔΕ και η απογραφή ζωικού κεφαλαίου δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητές τους. 

Στο πλαίσιο της ΚΥΑ με αριθμό 1184/247574/13-9-2021 αποφασίστηκε η ενίσχυση, μεταξύ άλλων και του τομέα εκτροφής χοίρων με μορφή άμεσης επιχορήγησης, λόγω της πανδημίας που έπληξε αυτούς τους κλάδους (της εκτροφής χοίρων, της εκτροφής αυτόχθονων μαύρων χοίρων και της παραγωγής μελιού).

Από αυτή την ενίσχυση αποκλείστηκαν αρχικά όσοι εκτροφείς δεν είχαν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ, αλλά και όσοι δεν είχαν κάνει απογραφή ζωικού κεφαλαίου στις κατά τόπους Διευθύνσεις Κτηνιατρικής κατά το έτος 2020. 

Σε αυτό σαφώς συνέβαλαν μεταξύ άλλων και οι δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας (lockdown κ.λ.π.), που προφανώς αποτέλεσε και την αιτία να μην ειδοποιηθούν οι χοιροτρόφοι για αυτή τους την παράληψη από τα αρμόδια κρατικά όργανα, όπως ο νόμος ορίζει. 

Εγώ προσωπικά έκανα δήλωση ΟΣΔΕ αλλά λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν εξαιτίας της πανδημίας δεν έκανα απογραφή ζωικού κεφαλαίου. Νομικά εκτιμώ ότι θα έπρεπε οι κρατικές υπηρεσίες να ενημέρωναν τους παραγωγούς για αυτή την διαδικασία.

Για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση και να μην αποκλειστούν κάποιοι χοιροτρόφοι λόγω αυτών των παραλήψεων, με δεδομένο ότι δραστηριοποιούνται σε έναν κλάδο που αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και η ενίσχυση αυτή θα ήταν καίριας σημασίας για την οικονομική τους επιβίωση, αποφασίστηκε, σύμφωνα με την ΚΥΑ 907/168520/24-6-2022 (ΦΕΚ Β΄3277/24-6-2022), να λάβουν την κρατική ενίσχυση όσοι χοιροτρόφοι δεν συμπεριλήφθηκαν στους δικαιούχους της πρώτης επιχορήγησης του 2021. 

Ενώ λοιπόν σε πλείστες περιπτώσεις οι παραλήψεις αυτές διορθώθηκαν, κατά τη χρονική περίοδο υποβολής των αιτήσεων οι εν λόγω χοιροτρόφοι αποκλείστηκαν εκ νέου από το ηλεκτρονικό σύστημα, χωρίς να καθίσταται δυνατό να συμμετάσχουν καν στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και ούτε να μπορούν να έρθουν σε κάποια συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς εγκαίρως, ώστε να μην χάσουν και αυτή τη φορά την κρατική ενίσχυση. 

Εν κατακλείδι, οι χοιροτρόφοι οι οποίοι αρχικά δεν είχαν κάνει δήλωση ΟΣΔΕ έλαβαν την επιχορήγηση, ενώ εκείνοι που αρχικά δεν είχαν κάνει απογραφή κατά το 2020 – έστω και αν αυτό διορθώθηκε - αποκλείστηκαν ξανά από αυτή. 

Είναι δεδομένο ότι αυτοί οι παραγωγοί που στερήθηκαν ξανά της ενίσχυσης, δραστηριοποιούνται επί σειρά ετών στον κλάδο της χοιροτροφίας και αυτό μπορεί να ελεγχθεί και να διασταυρωθεί, και όντως ελέγχεται από τους αρμόδιους φορείς (Διευθύνσεις Κτηνιατρικής Περιφερειών κ.α.) σε περιπτώσεις αναζήτησης σχετικών στοιχείων (π.χ. συνθήκες ευζωΐας ζώων, δήλωση στοιχείων ζωοτροφών κ.α.). 

Καθίσταται αντιληπτό πως είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να επιληφθεί αυτού του ζητήματος και να στηρίξει ουσιαστικά αυτόν τον κλάδο του πρωτογενή τομέα στο σύνολό του, χωρίς εξαιρέσεις που στηρίζονται σε καθαρά γραφειοκρατικά κριτήρια. Ευελπιστούμε πως θα δείτε με πραγματική κατανόηση το ζήτημα που σας εκθέσαμε και θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυσή του».

08/02/2023 04:14 μμ

Έχουν πάρει τα πάνω τους οι τιμές παραγωγού, αλλά αυτό δεν αρκεί στους κτηνοτρόφους, καθώς τα κόστη είναι υπέρογκα.

Ανοδικά κινούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τιμές παραγωγού στο ντόπιο βόειο κρέας, κάτι που οι αγελαδοτρόφοι αποδίδουν στη μείωση της προσφοράς, ως αποτέλεσμα της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου και των πρόωρων σφαγών. Στο ράφι την ίδια ώρα ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει 13 και 14 ευρώ το κιλό, με τα κέρδη να καταλήγουν κατά το πλείστον στις τσέπες των μεσαζόντων.

Μέχρι και 6,30 με 6,40 πιάνει το κρέας στη Λάρισα, πρόωρα σφάζονται τα ζώα

Μετά από μια αναμενόμενη εν πολλοίς... «κοιλιά» στις τιμές παραγωγού κατά τις αρχές του έτους, οι τιμές που σφάζει ο παραγωγός, έχουν πάρει την ανιούσα τονίζει από την πλευρά στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Τσόκανος από τον ΑΚΣ Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής με έδρα στη Λάρισα, μια οργάνωση που προσπαθεί να περάσει τη συνεταιριστική λογική σε όσο το δυνατόν περισσότερους κτηνοτρόφους γίνεται. Σύμφωνα με τον κ. Τσόκανο το μέλλον θα είναι δύσκολο, αν δεν γίνουν συνεταιριστικά σχήματα παραγωγών στη χώρα. Φέρνει ως παράδειγμα μάλιστα το κίνητρο της μείωσης φορολογίας που θέσπισε για τους συνεταιρισμένους η πολιτεία πρόσφατα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι τιμές έχουν ανοδική πορεία και παίζουν κοντά στα 6 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν φθάσει και στα 6,30 με 6,40 ευρώ το κιλό. Ο κ. Τσόκανος θεωρεί την ακρίβεια των ζωοτροφών εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα για τις μονάδες, ενώ καταλήγοντας, χαρακτηρίζει, πολύ μικρή την ενίσχυση για τις ζωοτροφές, που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες. Τέλος, επισημαίνει πως στην αγορά και στις τιμές έχουν επιδράσει οι σφαγές ζώων πρόωρα, που συνεχίζονται εξαιτίας της κατάστασης με τις ζωοτροφές και τα υπόλοιπα κόστη εκτροφής.

Φυλλοροούν οι μονάδες στην Πέλλα

Ο κ. Κυριάκος Χλάιδης, που εκτρέφει 120 μοσχάρια Ελληνικής κόκκινης φυλής στην περιοχή Άψαλος Πέλλας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι τιμές για το κρέας το μοσχαρίσιο που πουλάμε έχουν ανεβεί το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα έχουν φτάσει στα 6 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, όταν πρωτύτερα δεν έφταναν τα 3,80 με 4,50 ευρώ το κιλό. Αυτό είναι ασφαλώς θετικό, αλλά δεν αρκεί και είναι και συγκυριακό καθώς τα κοπάδια μειώνονται και πολλοί κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Το προϊόν φεύγει από το σφαγείο και καταλήγει στην αγορά της Αθήνας στον καταναλωτή με 13 και 14 ευρώ το κιλό, δηλαδή το μεγάλο κέρδος το αποκομίζει ο μεσάζοντας τη στιγμή που ο κτηνοτρόφος παλεύει να καλύψει τα έξοδα. Προσωπικά έχω έξοδα για τη μονάδα για φάρμακα, ζωοτροφές κ.λπ. πάνω από 50.000 ευρώ. Η ενίσχυση που μας έδωσαν για ζωοτροφές δεν φθάνει παρά μόνο για λίγες ημέρες καθώς ήταν κάτω από 5.000 ευρώ. Η πολιτεία πρέπει να πάρει σοβαρά μέτρα γιατί σε λίγο θα ψάχνουμε για ντόπιο κρέας και δεν θα βρίσκουμε. Μόνο στην ευρύτερη περιοχή εδώ από 1.000 βοοειδή που εκτρέφονταν πριν 1 χρόνο, είναι ζήτημα σήμερα αυτά να είναι 200. Ίδιο πρόβλημα έχει και η αιγοπροβατοτροφία. Από 60.000 ζώα στην ευρύτερη περιοχή έχουν απομείνει 5.000 με 6.000 πλέον. Και εδώ θα υπάρχει θέμα επάρκειας».

01/02/2023 02:09 μμ

Με τη μείωση των κοπαδιών κατά 30%, ο καταναλωτής κινδυνεύει να πει το αρνί... αρνάκι.

Στις 16 Απριλίου εορτάζεται φέτος το ορθόδοξο Πάσχα και οι κτηνοτροφικές μονάδες ήδη έχουν αρχίσει και προετοιμάζονται γι' αυτό -όσο μπορούν δηλαδή- με όλα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο της ακρίβειας των ζωοτροφών και του υπέρμετρου κόστους. Το μόνο δεδομένο φέτος είναι πως λόγω της μεγάλης μείωσης στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας, η προσφορά ντόπιου αμνοεριφίου θα είναι περιορισμένη, άρα αν η πολιτεία κάνει σωστά τη δουλειά της και δεν υπάρξουν φαινόμενα νοθείας και ελληνοποιήσεων, τότε αναμένεται εκτόξευση των τιμών παραγωγού, δεδομένης και της ολοσχερούς πλέον άρσης των μέτρων για τον κορονοϊό, που ταλαιπώρησε τόσα χρόνια και τις κτηνοτροφικές μονάδες, ιδίως σε εορταστικές περιόδους.

Ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας θεωρεί δεδομένη μια αύξηση των τιμών παραγωγού στα ντόπια αμνοερίφια, δεδομένου ότι και ο κτηνοτρόφος πρέπει να αμειφθεί για τον κόπο του και δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη μείωση στα κοπάδια. «Το φετινό Πάσχα εκτιμώ πως οι τιμές παραγωγού στο ντόπιο αμνοερίφιο δεν θα είναι κάτω από 10 με 12 ευρώ το κιλό. Σήμερα οι τιμές παίζουν γύρω στα 6 με 6,5 ευρώ το κιλό, υπάρχει τεχνητή κάμψη, αλλά θεωρώ πως θα πάρουν την ανιούσα οι τιμές όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα. Πρέπει να επισημάνουμε πως οι περισσότεροι που έχουν ζώντα ζώα, τα πάνε νωρίς για σφαγή, μόλις πιάσουν τα 7-8 κιλά, λόγω του κόστους εκτροφής και αυτό πιστεύω θα συντελέσει στη μεγάλη αύξηση τιμών που έρχεται το Πάσχα», τονίζει ο κ. Γκουρομπίνος.

Όσον αφορά στην Κρήτη ο κ. Βασίλης Σμπώκος, αιγοπροβατοτρόφος από την περιοχή των Ανωγείων μας είπε πως: «δεν υπάρχουν πολλά ζώα διαθέσιμα λόγω των υψηλών τιμών των ζωοτροφών, κατά συνέπεια πάμε για πολύ υψηλές τιμές παραγωγού πριν και κατά το Πάσχα». Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα οι τιμές στην Κρήτη παίζουν γύρω στα 6 ευρώ το κιλό.

Δεν υπάρχουν αρνιά, στο... φουλ δίνονται και οι προβατίνες, περιζήτητα τα αρνάκια το Πάσχα

«Στις τιμές που δίναμε πριν λίγα χρόνια τα αρνάκια, δίνουμε τώρα τις προβατίνες και εύκολα, δηλαδή στα 3,5 με 4 ευρώ το κιλό. Αν σκεφτεί κανείς πόσο πολύ έχουν μειωθεί τα κοπάδια, τότε εύκολα συμπεραίνει τι... μάχη θα δοθεί το Πάσχα από όσους θέλουν να προμηθευτούν αρνιά ντόπια από τους κτηνοτρόφους. Η τιμή θα εκτοξευτεί πιστεύω, η ζήτηση θα είναι μεγάλη. Σήμερα πάντως οι τιμές στα λιγοστά αρνάκια που υπάρχουν λόγω της κατάστασης με τις τιμές των τροφών είναι στα 6,5, ακόμα και 7 ευρώ το κιλό για τα σφάγια», παραθέτει την άποψή του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Θωμάς Στεργιάτος, κτηνοτρόφος από το χωριό Καραϊσκάκης Αιτωλοακαρνανίας.

23/01/2023 09:10 πμ

Έπειτα από τη διενέργεια σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη νόσο) για υποψία παρουσίας Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού σε νεκρό θηλυκό αγριόχοιρο στη Δημοτική Ενότητα Πετριτσίου του Δήμου Σιντικής Σερρών.

Με εντολή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου, ενεργοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Σερρών ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα:

  • Η ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων.
  • Η Ενεργοποίηση του τοπικού κέντρου ελέγχου νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Σερρών όπως προβλέπει το άρθρο 4 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (Απόφαση 260918/14.01.2009 ΦΕΚ Β΄ 75 22.01.2009).
  • Οριοθέτηση μολυσμένης περιοχής.
  • Μέτρα στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται εντός της οριοθετηθείσας μολυσμένης περιοχής.
  • Εντατική παθητική επιτήρηση σε αγριόχοιρους και κατοικίδιους χοίρους εντός της οριοθετηθείσας μολυσμένης περιοχής.
  • Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, όπως αυτά προβλέπονται  στην (Απόφαση 260918/14.01.2009 ΦΕΚ Β΄ 75 22.01.2009).

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Ομάδα Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων, συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 με απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου, στο πλαίσιο προληπτικών δράσεων για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών. Τέλος, επισημαίνεται ότι ο ιός της Αφρικανικής Πανώλης του χοίρου δε μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία.
 

05/01/2023 02:42 μμ

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στις δηλώσεις για τις ζωοτροφές αλλά και στον υπολογισμό του ποσού της ενίσχυσης.

Να αναφέρουμε ότι έμειναν εκτός της ενίσχυσης οι εκτροφείς γαλοπούλας αν και αυτοί δίνουν στα πτηνά τους ζωοτροφές.

Επίσης στον υπολογισμό της ενίσχυσης για την χοιροτροφία και την πτηνοτροφία κρεατοπαραγωγής λαμβάνεται υπόψιν η ποσότητα των ζώων που πάνε στα σφαγεία.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Ζάχος, που είναι πτηνοτρόφος από τα Τρίκαλα, «δουλεύω με εμπόρους αλλά πουλάω και κοτόπουλα 3 μηνών για οικόσιτα. Στην πλατφόρμα είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώνουμε τις ποσότητες που πάνε στο σφαγείο. Όμως και τα άλλα κοτόπουλα που πουλάμε ζωντανά τρώνε ζωοτροφές και δεν μας πληρώνουν για αυτά».

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο κ. Χαράλαμπος Αλογδιανάκης χοιροτρόφος από την Κρήτη. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο «η πληρωμή γίνεται με βάση το βάρος των ζώων που πάνε στο σφαγείο. Έτσι όμως δεν θα πάρουν χρήματα οι χοιροτρόφοι που πουλάνε ζωντανά ζώα για οικόσιτα. Θα έπρεπε να χορηγούσαν την ενίσχυση με βάση τα τιμολόγια της αγοράς ζωοτροφών».

Στο μεταξύ δεν κατάφεραν όλοι οι χοιροτρόφοι να εισπράξουν την κορονοενίσχυση των 253,56 ευρώ ανά χοιρομητέρα. Αρχικά, οι κομμένοι ήταν 118, αλλά στην τελευταία περίοδο των διορθωτικών αιτήσεων, που έληξε στις 29 Ιουλίου 2022, κάποιοι καλύφθηκαν. Ωστόσο περί τους 40 χοιροτρόφους δεν κατάφεραν να κάνουν ούτε την δήλωση στην πλατφόρμα, με αποτέλεσμα να μείνουν οριστικά εκτός κορονοενίσχυσης. Ο ΣΕΚ ζητούσε οι συγκεκριμένοι χοιροτρόφοι να καλυφθούν από το επερχόμενο πακέτο ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο χοιροτρόφος από την Άρτα κ. Αλέξανδρος Τσαμπάς, «έκανα εκπρόθεσμη καταγραφή του αριθμού των ζώων. Όταν άνοιξε η πλατφόρμα για διορθωτικές δηλώσεις ήταν τόσο μεγάλος ο αριθμός των αιτήσεων στην πλατφόρμα που δεν κατάφερα να κάνω τη δήλωση». 

30/12/2022 03:55 μμ

Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις ανήκαν στην Ένωση Αγρινίου.

Λίγους μήνες μετά την επισφράγιση της συμφωνίας εξαγοράς, ολοκληρώθηκε και τυπικά η μεταβίβαση των εγκαταστάσεων του Βιομηχανικού Σφαγείου Αγρινίου στην «Υιοί Γ. Γαλίκα», όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η εταιρεία και μας επιβεβαίωσαν και από την διοίκησή της.

Η δυναμικότητα της μονάδας, που βρίσκεται στην κοινότητα Σπολάιτας Αγρινίου, πλησίον της γέφυρας του Αχελώου και είναι από τις πλέον σύγχρονες της Δυτικής Ελλάδας, εκτιμάται πέριξ των 10.000 τόνων κρέας σε ετήσια βάση. Τα σφαγεία, που νοικιάζονταν σε μεγάλο όμιλο της περιοχής, διαθέτουν τρεις γραμμές παραγωγής (βοοειδή, χοίροι, αιγοπρόβατα) και σφαγή κουνελιών, εναρμονισμένα στα πρότυπα και τις απαιτήσεις της διεθνούς νομοθεσίας.

Επίσης, είναι πιστοποιημένα για τη σφαγή βιολογικών ζώων. Διαθέτουν μεγάλους χώρους σταβλικών εγκαταστάσεων για την υποδοχή των ζώων, πρόψυξη μετά τη σφαγή και ψυκτικούς θαλάμους συντήρησης, καθώς και μονάδα βιολογικού καθαρισμού.

Τα δυο αδέρφια είχαν εξαγοράσει από το καλοκαίρι του 2020 τα Βιομηχανικά Σφαγεία Λάρισας ενώ έχουν εγκαταστάσεις και στη Βέροια.

Σημειώνεται πως ο κύκλος εργασιών των Βιομηχανικών Σφαγείων Αχελώου, έφθανε τα 1,05 εκατομμύρια ευρώ το 2020, τα 1,03 εκατομμύρια ευρώ το 2019, με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 244 χιλιάδων και 142,24 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα στα δύο αυτά έτη.

16/12/2022 04:08 μμ

Ξεκίνησαν καλά αλλά στη συνέχεια είχαμε μείωση στα περσινά επίπεδα για τις τιμές παραγωγού κρέατος αμνοεριφίων. Στην Κρήτη όμως οι τιμές ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. 

Τις επόμενες ημέρες θα σταματήσουν οι εξαγωγές κρέατος προς Ιταλία και Ισπανία και υπάρχουν φόβοι ότι θα υπάρξει «πίεση» τιμών παραγωγού για τα αμνοερίφια που θα πηγαίνουν στην εγχώρια αγορά.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, «αυτή την στιγμή η τιμή που πουλά ο κτηνοτρόφος στην περιοχή το αρνάκι είναι στα 7 - 8 ευρώ το κιλό (καθαρό κρέας). Είναι η τελευταία ημέρα που γίνονται εξαγωγές προς Ιταλία και Ισπανία. Εκτιμώ ότι στη συνέχεια θα υπάρξει πίεση των τιμών παραγωγού.

Η πλειοψηφία των γεννήσεων ξεκινά από Οκτώβριο - Νοέμβριο. Η δεύτερη γέννα αφορά μικρό αριθμό αμνοεριφίων. 

Από Δευτέρα και μετά τα αμνοερίφια θα πηγαίνουν μόνο στην εγχώρια αγορά. Για το Πάσχα στην χώρα μας οι αγορές αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις Απόκριες και οι έμποροι θα προσπαθήσουν να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές». 

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κ. Νίκος Παλάσκας, «οι τιμές ξεκίνησαν από υψηλά επίπεδα αλλά τις τελευταίες ημέρες έφτασαν στα περσινά. Στα αρνάκια έφτασαν και στα 7 ευρώ το κιλό αλλά σήμερα που έσφαξα ήταν στα 6,5 ευρώ. Στα κατσίκια το κρέας είχε φτάσει μέχρι και 8,7 ευρώ αλλά σήμερα έχει πέσει στα 7 ευρώ. 

Μέχρι Κυριακή τα αμνοερίφια που σφάζονται πάνε για εξαγωγή. Από Δευτέρα θα πηγαίνουν μόνο στην εγχώρια αγορά. Από σφαγεία μου λένε ότι εκτιμούν να κρατηθεί η τιμή σε αυτά τα επίπεδα γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα γιατί το κόστος φέτος είναι υψηλό για τον κτηνοτρόφο».

Ο αιγοπροβατοτρόφος και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι κτηνοτρόφοι στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι την Πέμπτη (15/12) που υπήρχαν εξαγωγές πουλούσαν το το σφάγιο αρνάκι στα 7 - 7,5 ευρώ το κιλό. Τα μικρά κατσίκια έπιασαν και τιμή πάνω από 8 ευρώ. 

Στην Κρήτη μέχρι πριν 10 ημέρες πουλούσαν το αρνί στα 6 ευρώ. Τώρα έχουν πέσει οι τιμές στα 5,7 ευρώ. Έχω πληροφορία ότι τις επόμενες ημέρες θα βγει στη λιανική αρνάκι με τιμή στα 7,9 ευρώ το κιλό, που σημαίνει στον παραγωγό θα είναι γύρω στα 5 ευρώ. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και στην ηπειρωτική χώρα τώρα όταν θα σταματήσουν οι εξαγωγές αμνοεριφίων.

Άρα έχουμε περίπου τις περσινές τιμές στην ηπειρωτική Ελλάδα και χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι στην Κρήτη. Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές και την ενέργεια, που έχουμε φέτος, σημαίνει ότι ο κτηνοτρόφος είναι ζημιωμένος από την πώληση κρέατος αμνοεριφίων». 

13/12/2022 03:17 μμ

Οι χοιροτροφικές μονάδες της χώρας μας μειώνουν την παραγωγή, για να αντεπεξέλθουν στα κόστη των ζωοτροφών και της ενέργειας.

Το παρήγορο είναι πως οι τιμές παραγωγού έχουν κινηθεί ανοδικά, άσχετα αν δεν είναι σε θέση από μόνες τους, αυτές οι τιμές να καλύψουν τα κόστη από τις ζωοτροφές.

Ανοδικά οι τιμές παραγωγού

Ο κ. Γιάννης Μπούρας, πρόεδρος στη Νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «δεν έχει φανεί ακόμα τουλάχιστον κάποια ανάκαμψη στην αγορά ενόψει των γιορτών. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 2 ευρώ το κιλό για ζων βάρος, σίγουρα δεν είναι στα επίπεδα που θα θέλαμε, αλλά δεν μπαίνουμε και μέσα. Πέρσι τέτοια εποχή δεν ξεπερνούσαν τα 1,50 με 1,60 ευρώ το κιλό. Ελπίζουμε η ζήτηση ενόψει Χριστουγέννων να ανακάμψει γιατί οι μονάδες περνάνε δύσκολα, εξαιτίας των ανατιμήσεων στις τιμές των ζωοτροφών, αλλά και της ενέργειας. Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση έχουμε πάει ως κλάδος σε μια μείωση της παραγωγής κατά 15-20%, ενώ έχουν μπει και λουκέτα σε μονάδες».

Μειώνεται διαρκώς η αυτάρκεια της χώρας μας

Προβληματισμένος για το μέλλον του κλάδου εμφανίζεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο κ. Ιωάννης Γανίκας, μέλος στο ΔΣ του Συλλόγου Χοιροτρόφων, που διατηρεί μονάδα παραγωγής και εμπορίας κρέατος (και χοιρινού) στο Λευκώνα Σερρών. Όπως τονίζει ο κ. Γανίκας: «οι τιμές παραγωγού στο χοιρινό κρέας (ζων βάρος) είναι σήμερα γύρω στα 1,95 με 2 ευρώ το κιλό, αλλά η ζήτηση είναι έως σήμερα πεσμένη. Τις γιορτές ευελπιστούμε να τονωθεί, αλλά θεωρώ ότι το καταναλωτικό κοινό έχει διαθέσει μεγάλο μέρος του εισοδήματός του για αγορά πετρελαίου για θέρμανση, οπότε δεν φαίνεται να έχει μεγάλες δυνατότητες. Θεωρώ όμως ότι ίσως τονωθεί η ζήτηση λίγο στις γιορτές. Κατά τα άλλα, ως κλάδος, εμείς, η πτηνοτροφία, αλλά και η γελακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία θεωρώ πως έχουμε πιεστεί πάρα πολύ με τις ζωοτροφές και δεν έχει υπάρξει καμιά σοβαρή ενίσχυση από το κράτος. Ακόμα περιμένουμε να λάβουμε την ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών, η οποία είναι ψίχουλα και εκτός αυτού δεν μας έχουν ξεκαθαρίσει απόλυτα με βάση ποιά δεδομένα θα την λάβουμε. Εμείς έχουμε μια δυναμικότητα της τάξης των 200 χοιορομητέρων, έχουμε ρίξει την παραγωγή 10%, για να αντεπεξέλοθουμε στην κρίση. Μόνο το καλαμπόκι το αγοράζουμε 35 λεπτά το κιλό, ενώ το ηλεκτρικό από κει που πληρώναμε 1.000 ευρώ μηνιαίας τώρα έρχεται 3.500 ευρώ. Η έκτακτη ενίσχυση για ζωοτροφές που θα δώσουν δεν θα αρκεί παραπάνω από 1-2 μέρες να καλύψει τις ανάγκες μας. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση, οι μονάδες θα αναγκαστούν να μειώσουν περαιτέρω την παραγωγή. Εκτιμώ πως γενικά στη χώρα μας από κει που εκτρέφαμε γύρω στις 60.000 χοιρομητέρες, φέτος έχει πέσει στις 40.000 με 42.000 χοιρομητέρες με την αυτάρκεια στο χοιρινό να μη φθάνει ούτε το 40%. Την ίδια ώρα βέβαια ο γύρος χοιρινό για παράδειγμα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό, εισαγωγής».

Ακόμα παραπάνω οι τιμές στην Αιτωλοακαρνανία

Η κα Φλάκα, τέλος, από την ομώνυμη μονάδα χοιρινού κρέατος με έδρα στο Αιτωλικό στην Αιτωλοακαρνανία λέει στον ΑγροΤύπο τα εξής : «εμείς πουλάμε στη λιανική, αλλά και στη χονδρική. Τα πράγματα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολα, καθώς οι ζωοτροφές έχουν διπλασιαστεί. Οι τιμές στο χοιρινό έχουν μεν ανέβει στα 2,30 με 2,40 το ζων βάρος, όμως και πάλι υπάρχει μεγάλη πίεση στην αγορά και οι καταναλωτές παίρνουν τα... απαραίτητα. Το χοιρινό έχει μεν ωφεληθεί μαζί με το κοτόπουλο, από την άποψη ότι σε σχέση π.χ. με το μοσχάρι είναι πιο προσιτό, όμως θεωρώ πως ο κόσμος κάνει πλέον μεγάλη έρευνα αγοράς, πριν κάνει αγορές. Τώρα με τις γιορτές ίσως υπάρξει μια ανάκαμψη».

12/12/2022 09:03 πμ

Στην ΕΕ η παραγωγή ορισμένων καλλιεργειών αναμένεται να μείνει στάσιμη ή ακόμη και να μειωθεί οριακά, ενώ η παραγωγή γάλακτος και κρέατος όπως όλα δείχνουν θα μειωθεί. Αυτά προβλέπει η έκθεση μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τα επόμενα δέκα χρόνια έως και το 2032, που δημοσίευσε η Κομισιόν.

Η συνολική έκταση σιτηρών της ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί οριακά σε 572 εκατομμύρια στρέμματα έως το 2032, λόγω της μείωσης κριθαριού και καλαμποκιού. Η ΕΕ θα παραμείνει καθαρός εξαγωγέας σιταριού και κριθαριού και καθαρός εισαγωγέας αραβοσίτου και ρυζιού. Η κατανάλωση δημητριακών τροφίμων στην ΕΕ θα αυξηθεί ελαφρά (+3,9%), αλλά καθώς η χρήση ζωοτροφών θα μειωθεί (-6,1%), η συνολική οικιακή χρήση στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή.

Όσον αφορά τους ελαιούχους σπόρους, η παραγωγή της ΕΕ προβλέπεται να ανέλθει σε 33 εκατομμύρια τόνους το 2032, σημειώνοντας αύξηση 2,8 εκατομμυρίων τόνων από το 2020-2022 (+9,3%). Αυτό οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη αύξηση των αποδόσεων. Ωστόσο, η κατάσταση διαφοροποιείται για κάθε προϊόν. Οι καθαρές εισαγωγές ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην ΕΕ θα μειωθούν, καθώς η ΕΕ θα παράγει 54,7% περισσότερα όσπρια και 33,3% περισσότερους σπόρους σόγιας.

Η υιοθέτηση πιο βιώσιμων γεωργικών πρακτικών θα επηρεάσει τη μελλοντική ανάπτυξη του γαλακτοκομικού τομέα της ΕΕ. Καθώς η εκτατική παραγωγή ευνοείται για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ανησυχιών, τα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής αναμένεται να μειωθούν και να οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής γάλακτος της ΕΕ κατά 0,2% ετησίως έως το 2032.

Η κατανάλωση κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί (-1,5 κιλό ανά κάτοικο ετησίως), με το βόειο κρέας να επηρεάζεται ιδιαίτερα και το χοιρινό κρέας να υποκαθίσταται εν μέρει από τα πουλερικά. Το κρέας πουλερικών αναμένεται να είναι ο μόνος κλάδος που αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη. Επίσης, οι αγελάδες της ΕΕ αναμένεται να μειωθούν κατά 2,8 εκατομμύρια κεφάλια (9,1%). Μετά το υψηλό επίπεδο το 2022, η τιμή του βοείου κρέατος αναμένεται να μειωθεί ξανά λόγω πιο ισορροπημένης προσφοράς και ζήτησης. Όσον αφορά το χοιρινό κρέας, η παραγωγή της ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί κατά 1% ετησίως για τη δεκαετία 2022-2032, που αντιστοιχεί σε 2,2 εκατομμύρια τόνους για ολόκληρη την περίοδο.

24/11/2022 03:30 μμ

Σε αρκετά καλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές στα αμνοερίφια, όμως οι επιβαρύνσεις από τις τροφές είναι τεράστιες, το ίδιο και τα ανοίγματα των μονάδων.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερα ικανή προσφορά, οι τιμές παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού δήμου Τυρνάβου, κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης: «στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου υπάρχει αρκετή κινητικότητα και φεύγουν για σφαγείο πολλά ζώα, αφού υπάρχει ζήτηση. Όσον αφορά στις τιμές, το σφάγιο αρνάκι πιάνει 6,5 ευρώ το κιλό, το κατσικάκι λίγο πάνω ή λίγο κάτω των 6,5 ευρώ το κιλό. Το πρόβατο πληρώνεται στον παραγωγό 4 με 4,5 ευρώ ανά κιλό και τέλος οι γίδες σφάζονται προς 2 και 2,5 ευρώ το κιλό».

Από την πλευρά της, η κα Μαρία Καραντάνη, κτηνοτρόφος από τα Καλάβρυτα τόνισε στον ΑγροΤύπο πως οι τιμές για τα αρνάκια παίζουν στα επίπεδα των 6,8 με 7 ευρώ το κιλό στο σφαγείο.

Στον Αλμυρό, στη Μαγνησία, όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Τόπας που είναι και αντιπρόεδρος στην Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, η τιμή (σφάγιο) στα αμνοερίφια κυμαίνεται γύρω στα 6,8 ευρώ το κιλό αυτές τις ημέρες.

Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπως πληροφορείται ο ΑγροΤύπος, τις προηγούμενες ημέρες έγιναν πράξεις στα 7,20 ευρώ όσον αφορά στα αρνάκια. Η ζήτηση καταγράφεται μεγάλη στις εγκαταστάσεις σφαγείων της περιοχής, όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους και πολλοί έμποροι και μεσίτες από άλλες περιοχές της χώρας. Αλλά και στην περιοχή της Εύβοιας, στα επίπεδα των 7 ευρώ το κιλό έσφαζαν τα κατσικάκια οι κτηνοτρόφοι.

Ελάχιστα είναι τα διαθέσιμα για σφαγή ζώα εκτιμά, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, καθώς όπως λέει δεν γέννησαν πολλά τον Αύγουστο και ως εκ τούτου θα υπάρχει δυσκολία την περίοδο των Χριστουγέννων να βρει κανείς βαριά αρνιά. Σύμφωνα με τον ίδιο γενικά οι τιμές είναι υψηλές, πάνω από 7 ευρώ το κιλό για τα αμνοερίφια.

Οι τιμές στην Κρήτη

Στο νομό Λασιθίου δραστηριοποιείται ο Γιάννης Μπρόκος, έμπειρος κτηνοτρόφος με μια αρκετά μεγάλη εκμετάλλευση και ο οποίος όπως μας λέει σφάζει 1.000 ζώα κατ' έτος. Σύμφωνα με όσα είπε στον ΑγροΤύπο: «αυτές τις ημέρες δεν κάνω σφαγές, όμως τις έχω προγραμματίσει για την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι τιμές εξ όσων γνωρίζω είναι στα επίπεδα των 5,5 με 6 ευρώ το κιλό για το αρνάκι και το κατσικάκι, όμως σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν, για να καλύψουμε τα δυσθεώρητα κόστη μας. Κόστη, που έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τις τσουχτερές τιμές των ζωοτροφών. Ενδεικτικά, να σας αναφέρω πως τέτοια εποχή πέρσι τα τριφύλλια από αποθήκη τιμώνταν 30 λεπτά και φέτος 40 λεπτά. Θεωρώ ότι είμαστε από τις πιο αδικημένες περιπτώσεις εμείς οι κτηνοτρόφοι. κι αυτό γιατί καμία κυβέρνηση, διαχρονικά, δεν μας έχει στηρίξει με βάση όσα προσφέρουμε. Ειδικά εμάς, τους πραγματικούς κτηνοτρόφους. Αντ' αυτού βλέπουμε να ενισχύονται κατ' επανάληψη διάφοροι επιτήδειοι. Έχω ένα κοπάδι γύρω στα 500 ζώα και σφάζω 1.000 και ζώα κάθε χρόνο. Αν το κράτος είχε συνδέσει την παραγωγή την πραγματική με την επιδότηση, θα είχε παταχθεί κάθε μορφής, φοροαποφυγή. Χρειάζονται αλλαγές και κανένας δεν τις κάνει».

24/11/2022 09:11 πμ

Η Επιτροπή ενέκρινε το «Κατσικάκι Λήμνου/Katsikaki Limnou» (κρέας) από την Ελλάδα σαν Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, αυτό το κρέας παράγεται από κατσικάκια που γεννήθηκαν στα νησιά Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο, στα βορειοανατολικά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό τα κατσικάκια γεννιούνται από τα τέλη Νοεμβρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Θηλάζουν για περίοδο 45-60 ημέρες.

Μετά τον απογαλακτισμό μεσολαβεί συνήθως μία περίοδος ενός έως δύο μηνών (που συμπίπτει με τους εαρινούς μήνες) όπου τα κατσικάκια βόσκουν μαζί με τις ενήλικες αίγες.

Οι εκτροφές αιγών στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο αφορούν σε ντόπιους πληθυσμούς αιγών που έχουν προέλθει από τυχαίες διασταυρώσεις της, αυτόχθονης στον ελλαδικό χώρο, φυλής της Εγχώριας Αίγας (Capra prisca).

Πρόκειται για αίγες μικρόσωμες, προσαρμοσμένες στο μικροκλίμα και στο περιβάλλον των νήσων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου.

Η διατροφή των αιγών στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ελεύθερη βόσκηση στα βοσκοτόπια της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής. Στην διατροφή των αιγών χρησιμοποιούνται και συμπληρωματικά μείγματα, που περιλαμβάνουν, ως επί το πλείστον, προϊόντα που προέρχονται από δημητριακούς καρπούς, καρπούς ψυχανθών, άχυρο δημητριακών (κυρίως σκληρού σίτου), τριφύλλι, προϊόντα ελαιούχων σπερμάτων, που παράγονται κυρίως στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Η ονομασία «Κατσικάκι Λήμνου/Katsikaki Limnou» επιτρέπεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για ερίφια που γεννιούνται, εκτρέφονται και σφάζονται εντός της οριοθετημένης ζώνης. Στην οριοθετημένη γεωγραφική ζώνη έχουν γεννηθεί και εκτραφεί και οι πατρογονικές αίγες.

Διαβάστε τον σχετικό Κανονισμό (εδώ)

14/11/2022 03:16 μμ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ΦΕΚ με την Υπουργική Απόφαση, που υπογράφει ο κ. Γεώργιου Γεωργαντά, με την οποία ανακαλείται η απόφαση της Διεπαγγελματικής Κρέατος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΦΕΚ, γίνεται ανάκληση της υπ’ αρ. 1025/67508-22/05/2014 (Β’ 1407) απόφασης αναγνώρισης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος - Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με το διακριτικό τίτλο Ε.Δ.Ο.Κ., ως Εθνική Διεπαγγελματική, για τους τέσσερις τομείς κρέατος (βόειου, χοίρειου, αιγοπρόβειου και πουλερικών).

Αυτό, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, γίνεται επειδή η Ε.Δ.Ο.Κ. δεν έχει καταθέσει τα προβλεπόμενα από το θεσμικό πλαίσιο αναγνώρισης δικαιολογητικά και δεν αποδεικνύεται η εκπλήρωση του όρου της αντιπροσωπευτικότητας.

Ειδικότερα: Αντί της συγκεντρωτικής κατάστασης - πίνακα αντιπροσωπευτικότητας στην οποία θα πρέπει να βεβαιώνεται ο μέσος όρος των τριών προηγούμενων ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης των παραγόμενων και των εμπορευόμενων ή μεταποιημένων ποσοτήτων των σχετικών προϊόντων των τομέων για τους οποίους ζητείται η αναγνώριση και να υπογράφεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο της Διεπαγγελματικής και από ορκωτό λογιστή, υπέβαλε: 

  • πίνακες αντιπροσωπευτικότητας που δεν είναι υπογεγραμμένοι από τον ορκωτό λογιστή που συνέταξε την έκθεση, ούτε από άλλον, γεγονός που επισημαίνεται και στην ίδια την έκθεση, 
  • τα στοιχεία τους δεν βεβαιώνονται ως προς την ορθότητά τους από ορκωτό λογιστή, όπως αναγράφεται και στην ίδια την έκθεση,
  • μεταξύ των στοιχείων των πινάκων αντιπροσωπευτικότητας και των στοιχείων των μελών της που υποβλήθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία από την Ε.Δ.Ο.Κ., προκύπτουν σημαντικές διαφορές τόσο στον αριθμό των ζώων όσο και των παραγωγών, 
  • οι πίνακες αφορούν μόνο το έτος 2019 και όχι την προηγούμενη τριετία, όπως προβλέπεται, γεγονός που αναγράφεται και στην ίδια την έκθεση, ενώ δεν αποδεικνύουν την εκπλήρωση του όρου της αντιπροσωπευτικότητας σε κάθε τομέα για τον οποίο ζητείται η αναγνώριση.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Ανακοίνωση ΕΔΟΚ
Ανακοίνωση για το θέμα που εξέδωσε η ΕΔΟΚ αναφέρει τα εξής:
Έωλη, αβάσιμη και αναιτιολόγητη η ανάκληση της  αναγνώρισης της  ΕΔΟΚ, η οποία γεννά πολλά ερωτήματα για την σκοπιμότητα της. 
Τη στιγμή που η ΕΔΟΚ πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο στερέωμα, για την επιτυχή εκτέλεση των προγραμμάτων προβολής και προώθησης των ελληνικών κρεάτων, το Υπουργείο αποφασίζει το ξαφνικό θάνατο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος και την απώλεια των Προγραμμάτων Προώθησης, με ανυπολόγιστο κόστος για την ίδια τη χώρα.
Μια  κίνηση  αιφνιδιαστική, για μια απόφαση που λήφθηκε  κατά παράβαση Νόμου και Υπουργικών Αποφάσεων, με  επιλεκτική ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες είχαν αρνηθεί να μας χορηγήσουν τα έγγραφα στο οποία βασίστηκε  η ανάκληση, προκειμένου να μπορούμε να απαντήσουμε στις αβάσιμες διαπιστώσεις τους.
Για τους λόγους αυτούς αναγκαστήκαμε να αποστείλουμε επιστολές και εξώδικες διαμαρτυρίες, εκφράζοντας την αγανάκτησή μας για τη συνεχιζόμενη παρερμηνεία νόμων και Υπουργικών Αποφάσεων, από την αρμόδια Υπηρεσία, εις βάρος μας.
Η ΕΔΟΚ θα κινηθεί με κάθε νόμιμο τρόπο για την αναστολή  και την ακύρωση αυτής της Υπουργικής Απόφασης, ώστε να συνεχιστεί η επιτυχής επίβλεψη όλου του τομέα του κρέατος, που τόσα χρόνια υπηρετεί και είμαστε βέβαιοι ότι ακόμη μια φορά θα δικαιωθούμε.

10/11/2022 02:16 μμ

Συνάντηση εργασίας με αντιπροσωπεία της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος είχε ο κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος Γιάννης Μπούρας, τα μέλη Δημήτρης Στραβογιάννης από την Κατερίνη, Γιώργος Κελαϊδίτης από την Εύβοια, Γιώργος Χρήστου από το Αγρίνιο, Χρήστος Σταυρινάκης από τη Δράμα, Αναστάσιος Κελεμπέκης, Παναγιώτης Τσικάκης, καθώς και ο κ. Νίκος Μανέτας, προϊστάμενος ΕΥΔ-ΣΣ ΚΑΠ.

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Μπούρας, πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, επισήμανε ότι «στη συνάντηση μιλήσαμε για τις λεπτομέρειες στην εφαρμογή του Υπομέτρου 14.1. «Καλή μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής», προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 αναμένεται να ανακοινωθεί η προκήρυξη του προγράμματος».

Δικαιούχοι του Υπομέτρου 14.1. «Καλή μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για τους οποίους συντρέχουν τα ακόλουθα κριτήρια επιλεξιμότητας:

  • έχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού
  • είναι κάτοχοι ενσταβλισμένης χοιροτροφικής εκμετάλλευσης και προβαίνουν στη διενέργεια και κοινοποίηση των απογραφικών στοιχείων ζωικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τον υπ’ αρ. (ΕΕ) 2016/429 Κανονισμό και την υπ’ αρ. 297286/05.8.2005 (Β’ 1170) κοινή υπουργική απόφαση.

Δεν μπορούν να καταστούν δικαιούχοι, όσοι είναι ενταγμένοι με ζωικό κεφάλαιο χοιρινών στη Δράση 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» για την ίδια κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση ανά ΜΖΚ (Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου) και ανά κατηγορία ζώου και αφορά στο σύνολο των πρόσθετων δαπανών και του διαφυγόντος εισοδήματος.

Οι ενισχύσεις του Υπομέτρου αφορούν συγκεκριμένες ενέργειες - δεσμεύσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων, που προωθούν αναβαθμισμένα πρότυπα μεθόδων παραγωγής στους τομείς: νερό, ζωοτροφές, συνθήκες σταβλισμού και πρακτικές που αποφεύγουν των ευνουχισμό των ζώων. 

Οι ενισχύσεις ανέρχονται ανάλογα τη κατηγορία του ζώου:
Χοιρομητέρες: 55 €/έτος
Λοιπά χοιρινά: 8 €/έτος

Στα παραπάνω ποσά προστίθενται δαπάνες για εργαστηριακές αναλύσεις ελέγχου ποιότητας νερού έως 1.200 ευρώ /έτος ανά χώρο εκτροφής και δαπάνες για τεχνική στήριξη έως 5% επί της ετήσιας ενίσχυσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης, για την ένταξη στη παραπάνω δράση ενίσχυσης, είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2022, καθώς και η υποβολή απογραφής του ζωικού κεφαλαίου της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή Κτηνιατρικής.

01/11/2022 12:16 μμ

Από το Συμβούλιο της ΕΕ, όπως και γνωστοποίησε η Διεπαγγελματική Κρέατος, με ανακοίνωσή της.

H ΕΔΟΚ χαιρετίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 28ης Οκτωβρίου 2022, που αφορά την απόρριψη από τα κράτη μέλη Ε.Ε. της πρότασης, που μεταξύ των άλλων συνέδεε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος αλλά και του επεξεργασμένου με καρκινογενέσεις, αλλά και πρότεινε στο εξής τα κρέατα να μην συμπεριλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προβολής και προώθησης.

Όπως γνωρίζετε, αυτό το AWP 2023 περιλαμβάνει κριτήρια ανάθεσης που διακρίνουν το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας, με τον ίδιο τρόπο όπως το αλκοόλ. Ειδικότερα, το υποκριτήριο (β) στη σελίδα 28, που αφορά τη συμβολή του έργου στους στόχους του Σχεδίου Ελέγχου του Καρκίνου, «ενθάρρυνση της στροφής σε μια πιο φυτική διατροφή, με λιγότερο κόκκινο [μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κατσικίσιο κρέας] και επεξεργασμένο κρέας και άλλα τρόφιμα που συνδέονται με κινδύνους καρκίνου (π.χ. αλκοολούχα ποτά)».

Η διατήρηση αυτών των κριτηρίων που εισάγουν διακρίσεις, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κοινά αποδεκτές επιστημονικές  μελέτες που να αφορούν στις επιπτώσεις στην υγεία μας από την κατανάλωση κρέατος, δεν θα έχουν μόνον αντίκτυπο στην κατανομή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων προώθησης στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, αλλά θα είχε και αρνητικό αντίκτυπο σε όλους τους σχετικούς με το κρέας κλάδους, των οποίων οι προσπάθειες βελτίωσης από άποψη βιωσιμότητας θα καταστούν ανέφικτές, ενώ ο καταναλωτής θα οδηγηθεί σε ένα πεδίο  απόλυτης παραπλάνησης με αποτέλεσμα στο άμεσο μέλλον να διακινδυνεύσουμε την αειφόρα διαχείριση της υπαίθρου αλλά και την υγεία και ευρωστία των λαών της Ε.Ε.

Έτσι η ΕΔΟΚ  αντιδρώντας  έστειλε άμεσα επιστολή στον έλληνα  ΥπΑΑΤ κ. Γ. Γεωργαντά, με κοινοποίηση στον έλληνα μόνιμο αντιπρόσωπο στις Βρυξέλλες. Επίσης κάλεσε μέσω του νεοσύστατου Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διεπαγγελματικών Κρέατος, αλλά και όλων των Ευρωπαϊκών Οργανώσεων που συμμετέχει η ΕΔΟΚ (UECBV), να παρέμβουν με τις διοικήσεις τους, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη μέλη να ψηφίσουν κατά της διατήρησης αυτών των κριτηρίων, που εισάγουν διακρίσεις στο AWP 2023, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου.

Με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε ότι το ΥπΑΑΤ και ο κ. Γ. Γεωργαντάς έπραξαν τα δέοντα επιδεικνύοντας την απαραίτητη ευαισθησία και αντανακλαστικά, και δεν στήριξαν την απαράδεκτη αυτή πρόταση, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΟΚ.

Θετικά υπέρ της πρότασης ψήφισαν μόνον 2 χώρες. Η Μάλτα και η Εσθονία. Αρνητικά ψήφισαν 10 χώρες. Παρών δήλωσαν 14 χώρες. Δεν έλαβε μέρος η Κύπρος

Μια μάχη κερδήθηκε όχι όμως και ο πόλεμος, που θεωρούμε ότι θα κερδηθεί, διά του νέου Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διεπαγγελματικών Κρέατος, που η ΕΔΟΚ συμμετέχει σαν ιδρυτικό μέλος και  θα πρωτοστατήσει σε κάθε είδους έρευνα για να αποδοθούν στη σωστή τους διάσταση όλα τα δεδομένα, που αφορούν στην κατανάλωση του κρέατος και των παρασκευασμάτων αλλά και στην άσκηση της αειφόρου κτηνοτροφίας, καταλήγει η ΕΔΟΚ.

31/10/2022 02:26 μμ

Μειωμένη αναμένεται να είναι το 2022 η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην ΕΕ, κατά 5%, σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις αναμένεται να έχουν οι Πολωνία, Βέλγιο, Ρουμανία και Ιταλία. Επίσης σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η Γερμανία λόγω της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ASF), που από το Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2022 έφερε μια μείωση της παραγωγής κατά -10% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Από την άλλη η αύξηση της παραγωγής στην Ισπανία φέτος είναι μικρότερη σε σχέση με την αύξηση που είχαμε πέρυσι (+1,6% το 2022 έναντι +3,7% το 2021).

Η Κομισιόν θεωρεί δεδομένο ότι οι τιμές των εισροών στον κλάδο θα παραμείνουν υψηλές (ρεύμα, ζωοτροφές κ.α.) και για το 2023. Επίσης τα προβλήματα θα συνεχιστούν να υπάρχουν λόγω της Αφρικανικής Πανώλης. 'Ολα αυτά αναμένεται να οδηγήσουν και τον επόμενο χρόνο σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής χοιρινού κρέατος κατά 0,7%.    

Λόγω της αύξησης των τιμών στην αγορά το 2022 αναμένεται να υπάρξει μείωση της οικιακής κατανάλωσης χοιρινού κρέατος στην ΕΕ κατά 1,9% (32,1 κιλά μέση κατά κεφαλή κατανάλωση). Η αύξηση των τιμών (28% πάνω σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2017-2021) κάνει λιγότερο ανταγωνιστικό το κρέας της ΕΕ στις διεθνείς αγορές.

Οι εισαγωγές της Κίνας επανήλθαν στα επίπεδα του 2017 - 2018 (είχαν μια μείωση της τάξης του -72% την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή). Η κυβέρνηση του Πεκίνου χρησιμοποίησε αποθέματα εγχώριου χοιρινού κρέατος με στόχο να μειώσει τις τιμές καταναλωτή. 

Η Κομισιόν εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η μείωση των εξαγωγών της ΕΕ προς την αγορά της Κίνας και το επόμενο διάστημα. Προβλέπει ωστόσο ότι οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος της ΕΕ θα κατευθυνθούν προς άλλους προορισμούς. Ήδη, για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2022, οι εξαγωγές προς την Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά +45%, ενώ αύξηση υπήρξε και προς τις Φιλιππίνες (+40%), τις ΗΠΑ (+35%) και την Αυστραλία (+66%).

Συνολικά πάντως οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος στην ΕΕ το 2022 θα μειωθούν κατά -17%.

04/10/2022 12:10 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, στις 3/10/2022, μια νέα προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) από την Ελλάδα, το κρέας «Αρνάκι Λήμνου».

Στην Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο εκτρέφεται ένας πληθυσμός προβάτων («Λημνιό πρόβατο») ο οποίος έχει δεχθεί περιορισμένες επιρροές από τις φυλές Μυτιλήνης (ή Λέσβου) και Χίου. Η διατροφή των ενήλικων προβάτων στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ελεύθερη βόσκηση στα βοσκοτόπια της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής.

Στη διατροφή των προβάτων χρησιμοποιούνται και συμπληρωματικά μίγματα, που περιλαμβάνουν, ως επί το πλείστον, προϊόντα που προέρχονται από δημητριακούς καρπούς, καρπούς ψυχανθών, άχυρο δημητριακών (κυρίως σκληρού σίτου), τριφύλλι, προϊόντα ελαιούχων σπερμάτων, που παράγονται κυρίως στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. 

Το κρέας έχει οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που αποδίδονται στον παραδοσιακό τρόπο εκτροφής αρνιών και προβάτων και στη διατροφή τους, που αποτελείται ουσιαστικά από την πλούσια χλωρίδα των νησιωτικών βοσκοτόπων.

Το προϊόν «Αρνάκι Λήμνου» (Arnaki Limnou) είναι σφάγιο αρνιών ηλικίας 60 - 120 ημερών, βάρους μεγαλύτερου από 10 κιλά.

Το ποσοστό του λίπους στους βρώσιμους ιστούς των σφαγίων «Αρνάκι Λήμνου» κυμαίνεται από 10 % έως 15 %, ενώ ανάλογα σφάγια από άλλες περιοχές της Ελλάδας έχουν μέση τιμή λίπους στους βρώσιμους ιστούς που κυμαίνεται από 1,5 % έως 3 %.

Η ονομασία «Αρνάκι Λήμνου» επιτρέπεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για αρνάκια που γεννιούνται, εκτρέφονται και σφάζονται (συμπεριλαμβανομένων της αφαίμαξης και της εκδοράς) εντός της οριοθετημένης ζώνης.

Το κρέας πρέπει να πωλείται νωπό στις εξής μορφές:

  • ολόκληρο,
  • σε ημιμόρια, ή
  • σε τεμάχια επί ζυγίω.

Διαβάστε τον Κανονισμό (εδώ)

30/09/2022 02:23 μμ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση με τον καθορισμό θεσμικού πλαισίου εφαρμογής του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος του Υπομέτρου 14.1. «Καλή μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής», προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Μπούρας, πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, επισήμανε ότι «πρόκειται για ένα πρόγραμμα που το περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό. Όπως μας έχει ενημερώσει το ΥπΑΑΤ ο προγραμματισμός είναι η προκύρηξη να γίνει μεσα στο 2022. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια δύο έτη. Τώρα περιμένουμε να δούμε και τι θα αποφασίσει το ΥπΑΑΤ με την ενίσχυση για τις ζωοτροφές. Είμαστε ο κλάδος που έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση της τιμής τους και δεν έχουμε εναλλακτικές λύσεις (ελεύθερη βόσκηση)».

Δικαιούχοι του Υπομέτρου 14.1. «Καλή μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για τους οποίους συντρέχουν τα ακόλουθα κριτήρια επιλεξιμότητας:

  • έχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού, σύμφωνα με το άρθρο 3 της υπ’ αρ.104/7056/21.1.2015 (Β’ 147) υπουργικής απόφασης.
  • είναι κάτοχοι ενσταβλισμένης χοιροτροφικής εκμετάλλευσης και προβαίνουν στη διενέργεια και κοινοποίηση των απογραφικών στοιχείων ζωικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τον υπ’ αρ. (ΕΕ) 2016/429 Κανονισμό και την υπ’ αρ. 297286/05.8.2005 (Β’ 1170) κοινή υπουργική απόφαση.

Δεν μπορούν να καταστούν δικαιούχοι, όσοι είναι ενταγμένοι με ζωικό κεφάλαιο χοιρινών στη Δράση 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» για την ίδια κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Δεσμεύσεις Δικαιούχων:

Σταβλισμός
Ο συνολικός ελεύθερος χώρος δαπέδου που διαθέτει κάθε χοιρομητέρα, κατά τον ομαδικό σταβλισμό, να είναι τουλάχιστον 2,7 m2/χοιρομητέρα. 
Όταν τα ζώα αυτά σταβλίζονται σε ομάδες 40 ή περισσοτέρων ζώων, ο ελεύθερος χώρος δαπέδου μπορεί να μειώνεται κατά 10% δηλαδή να ανέρχεται σε 2,43 m2/χοιρομητέρα.

Διατροφή
Τρίμηνη πιστοποίηση της ποιότητας του νερού (χημική και βακτηριολογική εξέταση) που καταναλώνουν οι χοίροι στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Συνεχής προσθήκη μυκοδεσμευτικών (φυσικοί ή συνθετικοί ζεόλιθοι, ζύμες, βακτήρια και ένζυμα) στις ζωοτροφές για την καλύτερη προστασία της υγείας των ζώων.

Υγεία
Χρήση ανοσοευνουχισμού ως εναλλακτική μεθόδου ευνουχισμού με εμβόλιο, προκειμένου να αποφεύγεται η σχετική επέμβαση ακρωτηριασμού των ζώων. 

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση ανά ΜΖΚ (Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου) και ανά κατηγορία ζώου.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Υπογράφηκε από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γεώργιο Στύλιο, ύστερα από συνεργασία με τον ΥπΑΑΤ κ. Γ. Γεωργαντά, η απόφαση που καθορίζει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή, διαχείριση και παρακολούθηση του Υπομέτρου 14.1 «Καλή Μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» του Μέτρου 14 «Καλή Μεταχείριση των Ζώων», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.
Με περίοδο εφαρμογής τα 2 έτη και προϋπολογισμό που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 25 εκατ. ευρώ, η συγκεκριμένη δράση απευθύνεται δυνητικά στο μεγαλύτερο μέρος των χοιροτρόφων της ενσταβλισμένης χοιροτροφίας, γεγονός που το καθιστά ευπρόσιτο και χωρίς διακρίσεις. Η πρόσκληση είναι προγραμματισμένη να δημοσιευθεί εντός του δ’ τριμήνου του 2022.

Σκοπός
Πρόκειται για Ευρωπαϊκό κανονισμό που στοχεύει στη «προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων, περιλαμβανομένης της επεξεργασίας και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, της καλής διαβίωσης των ζώων και της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργία» για την Αγροτική Ανάπτυξη. Συνεισφέροντας ταυτόχρονα, τόσο στη βελτίωση της ποιότητας των κτηνοτροφικών προϊόντων, όσο και την αύξηση της αξίας τους. Η εφαρμογή της αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών της Ελληνικής εκτροφής στον τομέα της ενσταβλισμένης χοιροτροφίας, οι οποίες έχουν άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία και την έκφραση φυσιολογικής συμπεριφοράς των ζώων.

Ποιους αφορά
Αφορά φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για τα οποία συντρέχουν τα ακόλουθα κριτήρια επιλεξιμότητας:

  • έχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού,
  • είναι κάτοχοι χοιροτροφικής εκμετάλλευσης και προβαίνουν στη διενέργεια και κοινοποίηση των απογραφικών στοιχείων του ζωικού κεφαλαίου τους

Ενισχύσεις
Οι ενισχύσεις του Υπομέτρου αφορούν συγκεκριμένες ενέργειες/δεσμεύσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων, που προωθούν αναβαθμισμένα πρότυπα μεθόδων παραγωγής στους τομείς: νερό, ζωοτροφές, συνθήκες σταβλισμού και πρακτικές που αποφεύγουν των ευνουχισμό των ζώων. Οι ενισχύσεις ανέρχονται ανάλογα τη κατηγορία του ζώου:
Χοιρομητέρες: 55 €/έτος
Λοιπά χοιρινά: 8 €/έτος
Στα παραπάνω ποσά προστίθενται δαπάνες για εργαστηριακές αναλύσεις ελέγχου ποιότητας νερού έως 1.200 ευρώ /έτος ανά διακριτό χώρο εκτροφής και δαπάνες για τεχνική στήριξη έως 5% επί της ετήσιας ενίσχυσης.

Αιτήσεις
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης, για την ένταξη στη παραπάνω δράση ενίσχυσης, είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2022, καθώς και η υποβολή απογραφής του ζωικού κεφαλαίου της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή μέσω του ΟΠΣ-Κτηνιατρικής.

Δήλωση ΥφΑΑΤ
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, δήλωσε: «η συγκεκριμένη δράση εφαρμόζεται για πρώτη φορά, σε όλη τη χώρα. Οι ενισχύσεις αφορούν την υιοθέτηση συγκεκριμένων ενεργειών για την καλή μεταχείριση των ζώων, σύμφωνα με τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά πρωτόκολλα. Με τον τρόπο αυτό, προωθείται και στη χώρα μας η εφαρμογή αναβαθμισμένων προτύπων παραγωγής στη διατροφή. Το ζήτημα της ευζωίας των ζώων στην κτηνοτροφική παραγωγή τίθεται από την επιστημονική κοινότητα, αποτελώντας προτεραιότητα της ΕΕ. Στόχος μας και στην Ελλάδα, είναι η παραγωγή υγιεινών, ποιοτικών και ασφαλών για τον καταναλωτή κτηνοτροφικών τροφίμων. Με υψηλή προστιθέμενη αξία για τον παραγωγό».

27/09/2022 12:53 μμ

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για το κρέας και το γάλα του ΕΛΓΟ, που διαβιβάστηκαν στη βουλή, έπειτα από ερώτηση της Ελληνικής Λύσης.

Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των βοοειδών, των χοιρινών, αλλά και των αιγοπροβάτων, ντόπιων αλλά και εισαγωγής που σφάχτηκαν στα σφαγεία της Ελληνικής επικράτειας ανά έτος από το 2018 έως το 2021 και συγκριτικά για το πρώτο εξάμηνο των ετών από το 2018 έως το 2022, σύμφωνα με τις καταχωρήσεις των ιδίων στο σύστημα Άρτεμις μέχρι σήμερα, διαβίβασε στη βουλή ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και αποκαλύπτει σήμερα ο ΑγροΤύπος.

Βάσει των στοιχείων καταδεικνύεται, αύξηση των σφαγών ντόπιων ζώων το 2022 σε σχέση με το 2021, όσον αφορά στα βοοειδή και στα χοιρινά. Την ίδια ώρα, σταθερότητα εμφανίζουν οι σφαγές εισαγόμενων βοοειδών το 2021 σε σύγκριση με το 2020, όπου και κυμαίνονται στα επίπεδα των 26.000 περίπου ζώων. Επίσης, σταθερές σχετικά εμφανίζονται και οι δηλωμένες στο Άρτεμις σφαγές ντόπιων χοιρινών το 2021, σε σύγκριση με το 2020. Αυξητική είναι η τάση από το 2019 ως το 2021 για τις σφαγές εισαγόμενων χοιρινών, επίσης αύξηση εμφανίζουν οι σφαγές ντόπιων αιγοπροβάτων από το 2020 έως το 2021 και συγκεκριμένα στα επίπεδα των 4 εκατ. κεφαλιών (ζώα) περίπου. Επιπλέον, αύξηση παρατηρείται και στις σφαγές εισαγόμενων αιγοπροβάτων το 2021, σε σχέση με ένα έτος πριν.

Η σφαγή των... βοοειδών το πρώτο εξάμηνο του 2022

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Άρτεμις σημειώθηκε αύξηση σφαγών Ελληνικών βοοειδών κατά 9.209 βοοειδή ή κατά 17,34%, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αντίστοιχα στα Ελληνικά χοιρινά σημειώθηκε μείωση σφαγών κατά 32.889 κεφάλια ή κατά 6,12%. Όσον αφορά στα ντόπια αιγοπρόβατα καταγράφεται μείωση σφαγών κατά 20.315 κεφάλια (0,95%).

Αναφορικά με τα ζώα εισαγωγής, το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία από το Άρτεμις καταγράφεται μείωση σφαγών εισαγόμενων βοοειδών κατά 623 κεφάλια ή κατά 4,81% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ αντίστοιχα στα εισαγόμενα χοιρινά σημειώθηκε αύξηση σφαγών κατά 1.418 χοιρινά ή κατά 641,63%. Για τα εισαγόμενα αιγοπρόβατα σημειώθηκε μείωση σφαγών κατά 76.103 αιγοπρόβατα ή κατά 40,27%.

Μείωση παραγωγής σε όλα τα είδη ντόπιου γάλακτος το πρώτο εξάμηνο του 2022

Πέρα από τα στοιχεία για το κρέας, ο ΕΛΓΟ διαβίβασε στη βουλή και αντίστοιχα για τις εισκομίσεις ντόπιου γάλακτος. Από αυτά προκύπτει, αύξηση της εισκομιζόμενης ποσότητας γάλακτος, σύμφωνα με το Άρτεμις το 2021 σε σχέση με το 2020, τόσο στο αγελαδινό, όσο επίσης και το αιγοπρόβειο.

Ωστόσο παρατηρείται μείωση των εισκομιζόμενων ποσοτήτων και για τα τρία είδη γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο) το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Δείτε εδώ τα στοιχεία

08/09/2022 01:04 μμ

Η κατάσταση με τις ζωοτροφές και την ακρίβεια έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και σε συνδυασμό με τη ζήτηση για αιγοπρόβειο κρέας, ωθεί προς τα πάνω τις τιμές.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές στο αιγοπρόβειο κρέας τη δεδομένη χρονική περίοδο, με την προσφορά μάλιστα να μειώνεται, όσο ξεκληρίζονται τα κοπάδια λόγω της ακρίβειας στις ζωοτροφές. Πληρωμές δε, όπως η χθεσινή, που κάνει το ΥπΑΑΤ, προκαλούν έντονο εκνευρισμό στους συντελεστές της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Κάτι παραπάνω από υψηλή χαρακτηρίζει τη ζήτηση για πρόβειο κρέας ο κ. Θωμάς Στεριάτος, αιγοπροβατοτρόφος από το χωριό Καραϊσκάκης Αιτωλοακαρνανίας, σημειώνοντας ωστόσο πως οι δυσκολίες για τους κτηνοτρόφους είναι πολλές και θα είναι μεγάλο κατόρθωμα αν συνεχίσουν το... επάγγελμά τους με τέτοια ακρίβεια στις τροφές. Όπως μας λέει πάντως για το αρνί ο παραγωγός πιάνει αυτή την περίοδο 5,20 ευρώ το κιλό ζων βάρος, κάτι που μεταφράζεται σε μια τιμή της τάξης των 8 με 8,30 ευρώ ανά κιλό στα σφάγια. Όσον αφορά τέλος στα κατσικάκια, ο κ. Στεριάτος μας ανέφερε πως είναι δυσεύρετα και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει προσφορά στην αγορά ιδιαίτερη.

Ο κ. Βασίλης Μανουράς, αιγοπροβατοτρόφος από την περιοχή των Ανωγείων και πρόεδρος στον τοπικό Σύλλογο των κτηνοτρόφων σημείωσε στον ΑγροΤύπο πως οι τιμές παραγωγού στο αρνί έχουν μεν ανέβει έως και τα 6,50 ευρώ το κιλό (σφάγιο), ωστόσο αυτό γίνεται και γιατί δεν υπάρχει πλέον η παραγωγή των περασμένων ετών λόγω της αδυναμίας των μονάδων ως απόρροια της ακρίβειας στις τροφές. «Δεν υπάρχει παραγωγή και με το ρυθμό που πάμε σε λίγο θα κλείσουν οι περισσότερες μονάδες. Στο αρνί γάλακτος θα υπάρξει μεγάλη έλλειψη. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε το 40κιλο σακί με καλαμπόκι 19,5 ευρώ, όταν την τελευταία πενταετία ήταν στα 9,5 και στα 10 ευρώ. Επίσης τα τριφύλλια τα πληρώνουμε 50 λεπτά το κιλό. Δεν μπορούμε να βγούμε με τίποτα γιατί μας ζητούν να πληρώνουμε και μετρητοίς. Όλα αυτά πρέπει να τα καταλάβουν οι αρμόδιοι και να ενισχύσουν επιτέλους πραγματικά τον κλάδο μας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

«Ζήτηση υπάρχει για το προϊόν, με αποτέλεσμα να έχουν ανεβεί και οι τιμές παραγωγού. Τα προηγούμενα χρόνια τέτοια εποχή πάντα ήταν ανεβασμένη η τιμή, όμως φέτος είναι σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Βέβαια, με τα κόστη αντίστοιχα υψηλά, δεν υπάρχει ουσιαστικό όφελος για τον παραγωγό. Έτσι τα αρνάκια πιάνουν έως και 8 ευρώ το κιλό (σφάγιο), το πρόβατο έως 4,50 ευρώ το κιλό (σφάγιο), ενώ τα μανάρια με συκωταριά χωρις κεφάλια έως και 6 ευρώ το κιλό. Κατσίκια δεν υπάρχουν αυτή την περίοδο», τόνισε τέλος από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Αβδάνας, αιγοπροβατοτρόφος από την Ελασσόνα, μιλώντας στον ΑγροΤύπο.

07/09/2022 09:04 πμ

Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να εξάγουν χοιρινό κρέας και πουλερικά στη Δημοκρατία της Νότιας Κορέας ευκολότερα.
 
Το υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Κορέας (MAFRA) αποφάσισε να άρει έναν μακροχρόνιο εμπορικό φραγμό που έπληξε τις εξαγωγές χοιρινού κρέατος και προϊόντων πουλερικών της ΕΕ, καθώς αναγνωρίζει πλέον τα αυστηρά μέτρα της ΕΕ για τον έλεγχο των εστιών της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών.

Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, η απόφαση αυτή θα μπορούσε να ξεκλειδώσει εμπορικές συναλλαγές ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ κατά τα επόμενα έτη.

Η απόφαση ωφελεί 11 χώρες της ΕΕ στις οποίες επετράπη να εξάγουν πουλερικά και προϊόντα πουλερικών στη Δημοκρατία της Κορέας τα οποία είναι: Γερμανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Γαλλία, Φινλανδία, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Σουηδία, Δανία και Λιθουανία.

Επίσης σε 14 κράτη μέλη επετράπη να εξάγουν χοιρινό κρέας και χοιρινά προϊόντα που είναι: Γερμανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Γαλλία, Φινλανδία, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Σουηδία, Δανία, Σλοβακία, Αυστρία, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Εμπορίου κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση της Δημοκρατίας της Κορέας να άρει τους περιορισμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χοιρινού κρέατος και πουλερικών αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση των εξαγωγικών ευκαιριών για έναν τομέα που αντιμετωπίζει σοβαρούς περιορισμούς. Εκπληρώνουμε τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε τον γεωργικό τομέα της ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι Κορεάτες καταναλωτές θα μπορούν να επωφεληθούν από τα προϊόντα υψηλής ποιότητας της ΕΕ. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την παραγωγική συνεργασία με τους Κορεάτες εταίρους μας, με τους οποίους συνεργαζόμαστε στενά σε θέματα που σχετίζονται με το εμπόριο μετά την εμπορική συμφωνία μας το 2011. Ελπίζουμε να αξιοποιήσουμε την επιτυχία αυτή για να αναπτύξουμε παρόμοια εποικοδομητική συνεργασία με άλλους εμπορικούς εταίρους για την αναγνώριση του συστήματος περιφερειοποίησης της ΕΕ».

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος αρμόδια για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, δήλωσε: «Η διασφάλιση της υγείας των ζώων αποτελεί βασική προτεραιότητα για εμάς. Στην ΕΕ εφαρμόσαμε αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα κατά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και της γρίπης των πτηνών. Η επανέναρξη των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Δημοκρατίας της Κορέας και της ΕΕ αποτελεί επιτυχία και αναγνώριση των προσπαθειών αυτών και θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τους ευρωπαίους παραγωγούς στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην καταπολέμηση των εν λόγω νόσων των ζώων και στη συνέχιση των εξαγωγών τροφίμων της ΕΕ που πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα και παρέχουν εγγυήσεις όσον αφορά την υγεία των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων».