Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διαβεβαιώσεις κονσερβοποιίας Παυλίδη ότι θα πληρωθούν οι παραγωγοί

11/09/2020 03:45 μμ
Η κονσερβοποιία Πρόδρομος Παυλίδης ΑΒΕΕ, που διέκοψε τη λειτουργία της λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού, ανακοίνωσε ότι η πληρωμή των παραγωγών θα γίνει σύμφωνα με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Η κονσερβοποιία Πρόδρομος Παυλίδης ΑΒΕΕ, που διέκοψε τη λειτουργία της λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού, ανακοίνωσε ότι η πληρωμή των παραγωγών θα γίνει σύμφωνα με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει τα εξής:

Παρόλο που δεν ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα παραγωγής μας, επειδή υπολείπονται ακόμη δέκα περίπου μέρες, η εταιρεία με υψηλό αίσθημα κοινωνική ευθύνης ανακοινώνει, ότι διακόπτει εντελώς τις εργασίες της για την φετινή παραγωγική περίοδο κομποστοποίησης του ροδακίνου.

Η ιχνηλάτηση των υπόλοιπων εργαζομένων που δεν έχουν ελεγχθεί, θα ολοκληρωθεί σήμερα. Αν κάποιοι εξ αυτών διαπιστωθεί, ότι είναι θετικοί, θα παραμείνουν για όλο το διάστημα της καραντίνας υπάλληλοι της εταιρείας, οι δε υπόλοιποι θα γνωρίζουν ότι είναι αρνητικοί, οπότε θα μπορούν να συνεχίσουν τις εργασίες τους αλλού, χωρίς κίνδυνο της τοπικής κοινωνίας.

Αναφορικά με τους παραγωγούς πελάτες της εταιρείας, με το ίδιο υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνες δηλώνουμε, ότι η εταιρεία θα εξασφαλίσει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, για 50.000 περίπου τόνους ροδάκινου και βερίκοκου την εισκόμιση της παραγωγής τους και την πληρωμή τους, σύμφωνα με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί και την επεξεργασία της, μέσω συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.

Σχετικά άρθρα
11/04/2024 12:39 μμ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Elite, στις 5 Απριλίου του 2024 στην Καλαμάτα, η παρουσίαση με θέμα: «Το νέο Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον της γεωργίας, η στρατηγική της Syngenta και η ολοκληρωμένη πρόταση μας για την φροντίδα της ελιάς»
Περισσότεροι από 70 γεωπόνοι, παρακολούθησαν την εκδήλωση με μεγάλο ενδιαφέρον, η οποία ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Syngenta Hellas, κ. Γιώργου Ποντίκα ο οποίος αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον της φυτοπροστασίας και στα νέα δύσκολα μονοπάτια της γεωργίας και της αγροτικής παραγωγής στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο περιβάλλον.

syngenta Καλαμάτα
Φωτογραφία: Ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Syngenta Hellas, κ. Γιώργου Ποντίκα.

Κατόπιν, ο Διευθυντής Marketing και Τεχνικού της Syngenta Hellas, κ. Κώστας Οικονομίδης, παρουσίασε τις νέες τάσεις της Γεωργίας, με την Syngenta να είναι πρωταγωνιστής με οδηγό την Καινοτομία.
Οι παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν με τους κ. Γιάννη Αβραμίδη, Marketing Manager Spec και κ. Παναγιώτη Κωστίκα, Biological & FVC Market Development Manager να παρουσιάζουν το πλήρες χαρτοφυλάκιο της Syngenta στην καλλιέργεια της ελιάς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες ολοκληρωμένες λύσεις φυτοπροστασίας, τον ρόλο των βιοδιεγερτών και βιοπροστατευτικών προϊόντων, που προσφέρει η Syngenta στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς για την αριστοποίηση της παραγωγής τους.

syngenta Καλαμάτα

Στην συνέχεια οι ομιλητές δέχθηκαν ερωτήσεις που αφορούσαν το πρόγραμμα που η Syngenta Hellas προτείνει αλλά και το πώς προσεγγίζει την ίδια την καλλιέργεια μέσα από τα προϊόντα της.
Η εκδήλωση έκλεισε με δείπνο που παρατέθηκε στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, όπου εκεί δόθηκε η ευκαιρία στους γεωπόνους της περιοχής να συζητήσουν εκτενώς όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Τελευταία νέα
26/04/2024 12:11 μμ

Σε ενημέρωση για την αναμενόμενη στην Ευρώπη παραγωγή βερίκοκων του 2024 προχώρησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas κ. Γ. Φραγκίστας.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή βερίκοκου στην Ευρώπη ανέρχονται στους 523.986 τόνους φέτος, βάσει στοιχείων της Europêche.

Αυτός ο όγκος είναι αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι και κατά 2% αυξημένος σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας για την περίοδο 2018-2022.

Τα στοιχεία, δείχνουν πτώση στη γαλλική και ιταλική παραγωγή.

Στην Ιταλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός της Ευρώπης, η παραγωγή εκτιμάται σε 214.282 τόνους βερίκοκα (παρόμοια ποσότητα με την περασμένη περίοδο, αλλά 7% μειωμένη από τον μέσο όρο της πενταετίας). Αυτό οφείλεται στη σταδιακή μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης των τελευταίων ετών.

Η παραγωγή στην Ισπανία εκτιμάται σε 134.352 τόνους βερίκοκα (46% περισσότερα από την περασμένη σεζόν και 29% από τον μέσο όρο της πενταετίας. Υπάρχει σημαντική διακύμανση ανάλογα με την περιοχή.

Στην περίπτωση της Γαλλίας, χώρα πρόκειται να παράγει 87.852 τόνους, σημειώνοντας πτώση 29% σε σχέση με το 2023 και 13% κάτω από τον μέσο όρο 18-22 μείωση που οφείλεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες

Η ελληνική παραγωγή πρόκειται να ανακάμψει αυτή τη σεζόν με πρόβλεψη 87.500 τόνων, 6% μειωμένη σε σχέση με το 2023 αλλά και 13% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Αλλά θα υπάρξει μια μικρή μείωση στις πιο πρώιμες ποικιλίες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του χειμώνα».

23/04/2024 02:58 μμ

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκονται πολλοί δενδροκαλλιεργητές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την θεομηνία του Daniel.

Πολλά δέντρα λόγω της υγρασίας, που υπήρξε στο χωράφι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ξεράθηκαν και τώρα θα πρέπει να ξεριζωθούν και να γίνουν νέες φυτεύσεις.

Στην καρπόδεση φαίνεται το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει στα χωράφια.

Τώρα οι παραγωγοί προσπαθούν να βρουν τρόπο για να γίνει η καταγραφή της ζημιάς. Η αποκατάσταση της ζημιάς έχει ακόμη μέλλον.

Ο κ. Γεώργιος Τσακανίκας, που είναι γεωπόνος και ροδακινοπαραγωγός από τον Αλμυρό της Μαγνησίας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «καλλιεργώ 20 στρέμματα με ροδάκινα, μια όψιμη τοπική ποικιλία (λεµονάτο Βόλου).

Η συγκομιδή θα γινόταν από 15 έως 20 Σεπτεμβρίου, όμως μας βρήκε η θεομηνία Daniel και χάθηκε όλη η παραγωγή.

χωράφι

Αντίστοιχα προβλήματα είχαμε και από την θεομηνία του Ιανού, εκεί όμως τα προβλήματα ήταν μικρότερα και κινητοποιήθηκαν όλοι οι φορείς πιο γρήγορα και αποζημιωθήκαμε.

Πάντως για τον Daniel έγιναν γρήγορα από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις της ζημιάς. Καθάρισα το χωράφι από τα μπάζα με δικά μου έξοδα.

Μέχρι σήμερα έχω εισπράξει το ποσό των 2.000 ευρώ ως πρώτη αρωγή και στην συνέχεια την προκαταβολή των 1.500 ευρώ. Συνολικά έχω λάβει 3.500 ευρώ από Κρατική Αρωγή.

Από ΕΛΓΑ όμως δεν πληρώθηκα προκαταβολή φυτικής παραγωγής γιατί όπως μου είπαν δεν αποζημίωσαν τα ροδάκινα, επειδή ο φάκελος με τα πορίσματα δεν έχει ολοκληρωθεί. Όπως φαίνεται ούτε στην πληρωμή της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να πληρωθώ.

χωράφι

Τώρα στις ροδακινιές έχει γίνει η ανθοφορία και είμαστε στο στάδιο του καρπιδίου. Και τώρα φάνηκε το μέγεθος της ζημιάς, αφού το μισό χωράφι δεν έχει παραγωγή. Τα ίδια συμβαίνουν και με τις υπόλοιπες καλλιέργειες στην περιοχή μας.

Τα δέντρα έχουν ξεραθεί λόγω της παρατεταμένης υγρασίας και θα πρέπει να ξεριζωθούν και να γίνουν νέες φυτεύσεις.

χωράφι

Αυτό σημαίνει έξοδα που δεν έχω εισόδημα για να πληρώσω. Επίσης τα νέα δέντρα θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να δώσουν παραγωγή. Όλο αυτό το διάστημα δεν θα έχω εισόδημα. Προσπαθώ να επικοινωνήσω με τον ΕΛΓΑ στην Λάρισα για να δω τι μπορώ να κάνω αλλά δεν είναι δυνατόν».

Ο ΑγροΤύπος μίλησε με εκπροσώπους του ΕΛΓΑ και ανέφεραν ότι για την συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν εκπρόσθεσμη δήλωση για να πάνε γεωπόνοι του Οργανισμού να δουν την κατάσταση στο χωράφι αλλά και την εικόνα που έχει η γύρω περιοχή. Επίσης μπορούν να επικοινωνήσουν με τον τοπικό επόπτη του ΕΛΓΑ.

22/04/2024 11:52 πμ

Ξεκίνησε η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών κερασιών στην χώρα, με μικρές ποσότητες και υψηλές τιμές.

«Σήμερα μπήκαμε στο χωράφια και ξεκινήσαμε την συγκομιδή με μικρές ποσότητες», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιλτιάδης Ζιάκας, παραγωγός και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) Κερασοπαραγωγών Κοιλάδας Σπερχειού. «Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί τα κεράσια από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο ξεκίνημα έχουμε υψηλή ζήτηση και καλές τιμές, ελπίζουμε να μην έχουμε ζημιές», προσθέτει.

«Ξεκινήσαμε εδώ και δύο ημέρες την συγκομιδή της πρώιμης ποικιλίας κερασιού Μπουρλά», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Σπουβαλιώτης, παραγωγός από την Φθιώτιδα. Και προσθέτει: «οι ποσότητες πάντως είναι πολύ λίγες λόγω προβλημάτων στην καρπόδεση. Ακόμη δεν ξεκίνησα να πουλάω κεράσια αλλά εκτιμώ ότι οι τιμές στα πρώιμα θα κυμανθούν 10 έως 12 ευρώ».

Η Δέσποινα Καΐτίδου, παραγωγός κερασιών από Σκύδρα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «θα ξεκινήσω την συγκομιδή πρώιμης ποικιλίας κερασιών Early Biggi από τα τέλη αυτής της εβδομάδας. Φέτος δεν είχαμε πολλές ώρες ψύχους τον χειμώνα και έχουμε προβλήματα στην καρπόδεση. Οι ποσότητες είναι μειωμένες και ακόμη δεν έχουμε δει αν έχει ζημιές η παραγωγή από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Οι λίγες ποσότητες κερασιών πάντως θα έχουν τιμή. Ήδη κάποιοι έμποροι δίνουν τιμές παραγωγού από 6 έως 10 ευρώ το κιλό. Όσοι παραγωγοί έχουν φέτος κεράσια εκτιμώ ότι θα πιάσουν καλή τιμή».

κεράσια

Όσον αφορά την λιανική αγορά, τα κεράσια είναι περιζήτητα με τις τιμές στην Αθήνα να φτάνουν έως και 18 ευρώ το κιλό.

19/04/2024 01:09 μμ

Είχαμε αναφέρει στο παρελθόν στον ΑγροΤύπο για την μειωμένη ενίσχυση που δίνει στην καλλιέργεια ροδάκινου το Οικολογικό Σχήμα (Eco Schemes) 31.6-Β «Συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)».

Είχαμε μιλήσει και για το σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει στο ΥπΑΑΤ ο Ενιαίος Σύλλογος Αγροτών Νάουσας, ο Αγροτικός σύλλογος Βελβεντού και ο Αγροτικός σύλλογος Σκύδρας, με το οποίο ζητούσαν την τροποποίηση του ύψους αποζημίωσης εφαρμογής του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ στην καλλιέργεια της ροδακινιάς.

Επανέρχεται στο πρόβλημα η Εθνική Επιτροπή Επιτραπέζιων Ροδακίνων και Νεκταρινιών της ΕΘΕΑΣ, με επιστολή που έστειλε προς τον Γεν. Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων ΥπΑΑΤ κ. Δημήτριο Παπαγιαννίδη, στην οποία αναφέρει τα εξής:

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πληθώρα δημοσιευμάτων τόσο στον ηλεκτρονικό όσο και στον έντυπο τύπο, που αναφέρει τις μειώσεις στις τιμές των οικολογικών σχημάτων λόγω υπέρβασης των χρηματοδοτικών κονδυλίων δημιουργώντας την έντονη αναστάτωση των παραγωγών μας.

Θέλουμε δια της παρούσας, να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για τυχόν οριζόντια μείωση στις πληρωμές των Eco Schemes και κυρίως στις δράσεις 31.6Β και 31.6Γ στις οποίες έχουν εκδοθεί παραστατικά από το προηγούμενο έτος τα οποία είναι ήδη πληρωμένα από τους παραγωγούς μας.

Δηλώνουμε ότι θεωρούμε ανεπίτρεπτο να αποζημιωθούν χαμηλότερα του προβλεπόμενου ποσού οι συγκεκριμένες δράσεις, που βασίζονται σε ανελαστικές και πραγματοποιηθείσες δαπάνες οι οποίες και τεκμηριώνονται με τα απαιτούμενα παραστατικά – τιμολόγια.

Η λύση της οριζόντιας περικοπής αδικεί κατάφορα και αντιμετωπίζει με μεγάλη ανισότητα τους αποδεδειγμένα συμμορφούμενους παραγωγούς με την κατεύθυνση των οικολογικών σχημάτων.

Για το λόγο αυτό οι παραγωγοί θα πρέπει να πληρωθούν στο ύψος της ενίσχυσης όπως έχει ανακοινωθεί από το ΥΠΑΑΤ.

Σε αντίθετη περίπτωση θα απαξιωθεί όλη την πολιτική για την πράσινη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική αειφορία που αποβλέπει το Στρατηγικό Σχέδιο.

Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε και τις μεγάλες «ανισότητες» μεταξύ των καλλιεργειών στα συγκεκριμένα μέτρα,

  • Κομφούζιο στα ροδάκινα – νεκταρίνια να καλύπτει 3 έντομα – εχθρούς 402 €/ha, Κονφούζιο στα μήλα να καλύπτει 1 έντομο - εχθρό 948 €/ha.
  • Εξαπόλυση ωφέλιμων τετρανύχων στα ροδάκινα – νεκταρίνια 352 €/ha,
  • Εξαπόλυση ωφέλιμων τετρανύχων στα εσπεριδοειδή 910 €/ha.

Θεωρώντας ότι οι τεράστιες διαφορές (έως και 550 €/ha), είναι αποτέλεσμα λάθους και όχι σκοπιμότητα, ζητούμε την άμεση αποκατάσταση της άδικης και άνισης αντιμετώπισης.

Κλείνοντας θα πρέπει να αναφερθούμε στην αποζημίωση για την εφαρμογή του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ στα Ροδάκινα - Νεκταρίνια - Βερίκοκα, η οποία προβλέπεται στη νέα Προδημοσίευση Πρόσκλησης της παρέμβασης Π3-70-1.3 (Δράση 2) του ΠΑΑ, προσδιορίστηκε με βάση μελέτη της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ οι υπηρεσίες σας διαθέτουν επικαιροποιημένη Επίσημη Μελέτη, η οποία τεκμηριώνει αποζημίωση πολύ μεγαλύτερου ύψους.

Έτσι παρατηρείται το εξής παράδοξο: το ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ στη Ροδακινιά με 3 έντομα - εχθρούς να αποζημιώνεται με 41,4 – 48,2 €/στρέμμα, ενώ στο Αμπέλι με 1 έντομο – εχθρό να αποζημιώνεται με 66,8 - 76 € ανά στρέμμα.

Μια τέτοια απολύτως λανθασμένη ρύθμιση, απειλεί να ακυρώσει μια μακρόχρονη, δύσκολη, αλλά επιτυχή συλλογική προσπάθεια παραγωγής πυρηνοκάρπων με όρους βιωσιμότητας.

Για αυτό ζητούμε ΑΜΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ του ύψους αποζημίωσης εφαρμογής του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ στην καλλιέργεια της Ροδακινιάς με βάση την Επίσημη Μελέτη.

Η διόρθωση πρέπει να γίνει άμεσα και κατ’ εξαίρεση, διότι οι δεσμεύσεις με την Πρόσκληση του 2024 θα αφορούν σε όλη την επόμενη 5ετία.

16/04/2024 11:06 πμ

Υπάρχει περίπτωση να εκλείψει άμεσα η καλλιέργεια της ροδακινιάς στη Ελλάδα;

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει σε ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας λόγω της παραμόρφωσης των καρπών, η οποία ακόμη κανείς δεν γνωρίζει που οφείλεται. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι προσβάλλονται όλες οι ποικιλίες βιομηχανικού ροδάκινου, ενώ έχει εντοπισθεί και σε επιτραπέζιες ποικιλίες.

Το τμήμα ποιοτικού και φυτουγειονομικού ελέγχου της ΠΕ Πέλλας έχει συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και συνεχίζονται οι έλεγχοι, προκειμένου να διαπιστωθεί το αίτιο που προκαλεί την ασθένεια.

Φυσικά, δεν πρέπει να συγχέονται μεμονωμένοι παραμορφωμένοι καρποί σε άλλα κτήματα και άλλες περιοχές με την άγνωστη αυτή ασθένεια. Πολλές φορές παραμορφωμένοι καρποί εμφανίζονται από εντομολογικές προσβολές ή από κακή γονιμοποίηση στην άνθιση.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών κ. Σάββας Παστόπουλος, «το πρόβλημα ξεκίνησε από το 2021 αλλά επεκτάθηκε ραγδαία φέτος. Έχει σαν αποτέλεσμα οι καρποί να είναι μη εμπορεύσιμοι αλλά ούτε να μπορούν να πάνε για χυμοποίηση.

Μιλάμε για μια μυστηριώδη ασθένεια στα ροδάκινα περιοχών της Πέλλας πέριξ του βουνού Πάικο. Αν και τον πρώτο χρόνο τα συμπτώματα ήταν σποραδικά και σπάνια, περιορισμένα σε λίγα αγροκτήματα, το 2022 φάνηκε ότι αρχίζει μία σημαντική διασπορά μολύνοντας εξ’ ολοκλήρου τα πρώτα κτήματα.

Το 2023 η ασθένεια φαίνεται ότι διασπάρθηκε σε μία μεγάλη έκταση πολλών χιλιομέτρων. Φέτος, τα πρώτα συμπτώματα που αρχικά εντοπίσθηκαν καλύπτουν μία έκταση δεκάδων χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει 6 χωριά. Η τελική αποτύπωση της καταστροφής για φέτος θα φανεί εντός λίγων ημερών όπου τα οφθαλμοφανή συμπτώματα θα αναγνωριστούν καλύτερα».

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και μας ανέφεραν ότι συνεχίζεται ο έλεγχος για να εξακριβωθεί το πρόβλημα. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε εμφάνιση πάνω από 5 ιούς στα φυτά της περιοχής. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη ποιοι ακριβώς είναι οι ιοί και για να γίνει αυτό θα πρέπει γίνουν περισσότεροι έλεγχοι. Φέτος πάντως το πρόβλημα έχει επεκταθεί στην περιοχή.

Πρόσφατα έγινε μια σύσκεψη γεωπόνων και ερευνητών, υπό την εποπτεία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύση Σταμενίτη, για το θέμα της ασθένειας στη ροδακινιά. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της ΠΕ Πέλλας:

  • Το πρόβλημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2021, με κάποια σποραδικά συμπτώματα σε καρπούς ροδακινιάς ποικιλίας ΑΝΔΡΟΣ σε κτήματα της περιοχής «ΑΛΑΝ» στις Αμπελιές Γιαννιτσών.
  • Το 2022 το πρόβλημα επεκτάθηκε στα αρχικά κτήματα σε όλα τα δένδρα, καθώς και σε νέα κτήματα περιμετρικά των πρώτων. Έτσι στάλθηκε δείγμα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό ινστιτούτο από τα προσβεβλημένα κτήματα.
  • Το 2023 το πρόβλημα γιγαντώθηκε στην περιοχή των Αμπελιών, με αποτέλεσμα τα πρώτα κτήματα που είχαν συμπτώματα να έχουν ολική μείωση παραγωγής εξαιτίας οφθαλμόπτωσης ανθοφόρων και φυλλοφόρων οφθαλμών, καθώς και σημαντικής παραμόρφωσης των καρπών που έχουν παραμείνει στα δένδρα. Έπειτα, εστάλησαν εκ νέου δείγματα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο με αίτημα εξέτασης για παρουσία ιών.
  • Στο ξεκίνημα της καλλιεργητικής περιόδου 2024, παρατηρείται ότι δεκάδες κτήματα συγκεκριμένων ποικιλιών εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα της ανεξήγητης αυτής ασθένειας.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να αποσταλούν από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής της ΠΕ Πέλλας τα παρακάτω:

  • Περαιτέρω δείγματα στο Μπενάκειο για εξέταση.
  • Οδηγίες καλλιεργητικών πρακτικών ώστε να επιτευχθεί ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού.
  • Προτάσεις για την αποκατάσταση των φυτειών των αγροτεμαχίων που έχουν προσβληθεί.

Από την πλευρά του το Μπενάκειο κατέθεσε στο ΥπΑΑΤ ερευνητικό πρόγραμμα και είναι σε αναμονή για να προχωρήσουν στους ελέγχους. «Αν δεν βρεθεί το αίτιο του προβλήματος δεν μπορούμε να μιλήσουμε για θεραπεία», δήλωσαν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι του Μπενακείου.

Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι πολλά αλλά το κύριο και οφθαλμοφανές είναι η παραμόρφωση των καρπών που είναι ευδιάκριτη. Ακόμη παρατηρείται οφθαλμόπτωση, ανθόπτωση, δίδυμοι καρποί, σκάσιμο καρπών, ανομοιόμορφη βλάστηση την άνοιξη και βλαστοί χωρίς βλάστηση κυρίως από την μέση προς την κορυφή του βλαστού. Από τον τρόπο και την ταχύτητα που εμφανίζονται τα συμπτώματα πιθανολογείται ότι η μεταφορά γίνεται με την γύρη ή και μολυσμένα έντομα.

Μέχρι στιγμή φαίνεται ότι επηρεάζονται κυρίως οι βιομηχανικές ποικιλίες Άνδρος και Α37 εξ’ ολοκλήρου, ενώ σοβαρά προβλήματα εμφανίζουν και οι ποικιλίες Φερ κλουζ, Έβερτς και Κατερίνα. Όσα επιτραπέζια ροδάκινα είναι στην προσβεβλημένη περιοχή φαίνεται ότι είναι ευαίσθητα στην ασθένεια της παραμόρφωσης (Royal gloria, royal lee).

Αν τελικά αποδειχθεί ότι το αίτιο είναι ιολογικό θα μιλάμε για μία ασύλληπτων διαστάσεων καταστροφή στην ελληνική ροδακινοκαλλιέργεια.

11/04/2024 11:30 πμ

Επίσκεψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ, στην Βέροια, πραγματοποίησε αντιπροσωπεία των Αγροτικών συλλόγων «Μαρίνος Αντύπας» της Νάουσας, και του Αγροτικού συλλόγου «Πιερίων» Ημαθίας, όπου είχε συνάντηση με την προϊσταμένη του υποκαταστήματος.

Στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της ακαρπίας στις δενδρώδεις (βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμύγδαλα κ.α.), γεγονός που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο στάδιο της ανθοφορίας.

Η απώλεια παραγωγής λόγω της ακαρπίας άρα και του εισοδήματος για τους παραγωγούς, δεν καλύπτεται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ τον οποίο επικαλέστηκε η προϊσταμένη.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» κ. Δημήτρης Τσιουλάκος, «η προϊσταμένη του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι ο Κανονισμός δεν καλύπτει την ακαρπία. Επίσης οι Μετεωρολογικοί Σταθμοί στην περιοχή δεν έδειξαν υψηλά επίπεδα βροχόπτωσης. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατη η κατ΄εξαίρεση αποζημίωση των παραγωγών με υπουργική απόφαση».

Συζήτηση έγινε για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων που έχει ως αποτέλεσμα οι πληγέντες παραγωγοί να αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Από την πλευρά της η προϊσταμένη αναφέρθηκε στον μεγάλο όγκο των δηλώσεων ζημιάς στους δύο νομούς (Ημαθίας και Πέλλας), που έχει την αρμοδιότητα το υποκατάστημα, καθώς, και στην έλλειψη προσωπικού με συνέπεια παρά τις προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού να υπάρχει δυσκολία στην ολοκλήρωση των πορισμάτων.

Είναι καθαρό. Η κατάσταση που έχει να κάνει με την ασφάλιση παραγωγής, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής,τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, τις περικοπές της νέας ΚΑΠ αλλά και το κόστος διαβίωσης, την μεγάλη ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, την πανάκριβη ενέργεια, τα κάθε είδους χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, ΟΣΔΕ κ.α.), απειλούν την ίδια την επιβίωση μας.

Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που εφάρμοσαν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με στόχο το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών και την συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λίγα χέρια μεγάλο αγροτών και επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν υπάρχουν σωτήρες. Λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και που διαρκώς οξύνονται μπορεί να δώσει μόνο ο μαζικός ενωτικός αγώνας μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους , η δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν ο συντονισμός με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ).

Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα πραγματοποιώντας συσκέψεις, και πολύμορφες δράσεις. Συμμετέχουμε και ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους στην Πανελλαδική απεργία, στις 17 Απρίλη, που κήρυξαν τα εργατικά σωματεία, προβάλλοντας και τις δικές μας διεκδικήσεις.

10/04/2024 02:20 μμ

Σηµαντικά προβλήµατα έχουμε φέτος στην καλλιέργεια του βερίκοκου σε όλες τις ποικιλίες, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις βροχοπτώσεις στην ανθοφορία και σε προβλήματα στην γονιµοποίηση.

Σε άλλες περιοχές έχουμε το φαινόμενο της ακαρπίας και σε άλλες μεγάλη πτώση καρπιδίου. Κακές ανθοφορίες και άσχηµες γονιµοποιήσεις έχουν καταγραφεί σε Ημαθία, Πέλλα, Χαλκιδική και Αργολίδα.

Το πρόβλημα για τους παραγωγούς είναι για ακόμη μια φορά ότι δεν μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.

Ο κ. ∆ηµήτρης Γκουτζιούχας, παραγωγός από την Πορταριά της Χαλκιδικής, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή σε όλες τις ποικιλίες. Κάποιες ποικιλίες είχαν καλή ανθοφορία αλλά κάποιες δεν είχαν. Τώρα είμαστε στο στάδιο της καρπόδεσης και έχουμε μεγάλη πτώση καρπιδίων. Οι παραγωγοί δεν μπήκαν στα χωράφια για να κάνουν αραίωμα. Ο ΕΛΓΑ είδε το πρόβλημα και μας είπε ότι δεν δικαιούμαστε κάποια αποζημίωση. Υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα για τους παραγωγούς βερικόκων και πρέπει να έχουμε οικονομική στήριξη από το κράτος».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Σκύδρας της Πέλλας, ο Στέφανος Τοπαλίδης, «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με όλες τις ποικιλίες βερίκοκων στην περιοχή. Ο ΕΛΓΑ δεν δέχεται να τα αποζημιώσει γιατί θεωρεί ότι το πρόβλημα έγινε στο προανθικό στάδιο. Σε συνάντηση που είχαμε πρόσφατα με τον υφυπουργό κ. Σταμενίτη μας ανέφερε ότι αναζητά τρόπο για να πληρωθούν αποζημιώσεις για την ζημιά που είναι μεγάλη».

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός και πρόεδρος στον Ενιαίο Σύλλογο Αγροτών Νάουσας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Βέροιας έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα ακαρπίας στα βερίκοκα. Υπάρχει πρόβλημα και στα δαμάσκηνα. Υποστηρίζει ότι δεν είχαμε φέτος χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή. Υπήρξε και ένας παγετός που μπορεί να επηρέασε την καλλιέργειας. Είχαμε και βροχές στην ανθοφορία. Το πρόβλημα είναι ότι ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν δίνει αποζημιώσεις για την ακαρπία. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε επαίτες ούτε μας αρκεί μια στρεμματική αποζημίωση de minimis. Ασφαλίζουμε την παραγωγή μας στον ΕΛΓΑ και ζητάμε να αποζημιωνόμαστε. Μας λένε εδώ και χρόνια ότι θα αλλάξει ο Κανονισμός αλλά δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα. Οι παραγωγοί έχουν ήδη πληρώσει τα έξοδα για το 90% του κόστους φυτοπροστασίας και δεν έχουν καθόλου προϊόν».

Ο κ. Παντελής Τσολερίδης, αντιπρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κόσμος», από το Μακροχώρι της Ημαθίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «είμαστε στο στάδιο της καρπόδεσης και φαίνεται να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγή. Σε κάποιες ποικιλίες πρώιμων βερικόκων η ζημιά φτάνει έως και 100%. Μικρότερη ζημιά φαίνεται να έχει η πρώιμη ποικιλία Wonder Cot που φτάνει στο 70%. Εκτιμώ ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε στην ανθοφορία. Ο ΕΛΓΑ της Βέροιας έχει ενημερωθεί με το πρόβλημα ακαρπίας. Το θέμα είναι να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Αν κάποιος καλλιεργεί μόνο βερίκοκα θα έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου στην Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «υπήρξαν βροχές κατά την ανθοφορία και κάποιες ποικιλίες φαίνεται να έχουν προβλήματα. Τώρα είμαστε στην καπρόδεση και βλέπουμε σε κάποιες ποικιλίες πτώση καρπιδίου. Ακόμη δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο και αν επηρεαστούν όλες οι ποικιλίες. Δεν γνωρίζουμε επίσης τι θα κάνει ο ΕΛΓΑ και αν θα προχωρήσει σε εκτιμήσεις της ζημιάς».

Η Άννα Λαμπάδα, από τον συνεταιρισμό Σταθέικα Αργολίδας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «στην ανθοφορία δεν έγινε σωστά η γονιμοποίηση λόγω των βροχοπτώσεων. Είμαστε στην καρπόδεση και φαίνεται ότι έχουμε πρόβλημα ακαρπίας. Ο ΕΛΓΑ δεν ασχολείται με το θέμα της ακαρπίας λόγω καιρικών συνθηκών. Οπότε οι παραγωγοί βερίκοκων έχουν πρόβλημα στην παραγωγή και δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ».

Καλύτερα τα πράγματα φαίνεται να είναι στην Κορινθία. Ο παραγωγός και μέλος της διοίκησης του Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου της Κορινθίας, Μιχάλης Βαρδάκας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή ολόκληρώθηκε η ανθοφορία και τώρα ξεκινά η καρπόδεση. Μέχρι στιγμής φαίνεται να πάνε όλα καλά. Και οι επιτραπέζιες ποικιλίες και τα Μπεμπέκου αναμένεται να έχουν παραγωγή. Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει το αραίωμα και θα δούμε μια καλύτερη εικόνα της φετινής παραγωγής».

05/04/2024 05:03 μμ

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η ανασύσταση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από τις ζημιές που υπήρξαν από τις μεγάλες πυρκαγιές και την θεομηνία Daniel στα ζώα και στις εγκαταστάσεις.

Για την αντιμετώπιση των καταστροφών αποφάσισε το ΥπΑΑΤ την ενεργοποίηση του Υπομέτρου 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα», με κονδύλι συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Το 5.2 εφαρμόζεται στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την περιοχή του Δήμου Δομοκού της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και η υποβολή των αιτήσεων, που γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, λήγει στις 30 Απριλίου 2024.

Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας μετά από μια μεγάλη καταστροφή να ξαναστηθούν οι εκτροφές με νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις και να ανασυσταθεί το ζωικό κεφάλαιο με πιο παραγωγικά ζώα.

Αρκεί να σας επισημάνουμε ότι σήμερα οι περισσότερες εκτροφές, ειδικά στην αιγοπροβατοτροφία, είναι πρόχειρα καταλλύμματα και όχι σύγχρονοι στάβλοι.

Μετά όμως την ανακοίνωση της πρόσκλησης για τη δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων (όπως την διαφήμιζε τόσους μήνες το ΥπΑΑΤ) αντί για χαρά ήρθε μεγάλη αναστάτωση και απογοήτευση στους κτηνοτρόφους.

Το Υπομέτρο 5.2 δεν μπορεί να εφαρμοστεί, είναι ένα κενό γράμμα. Αυτό που θα πρέπει να κάνει άμεσα το ΥπΑΑΤ είναι να τροποποιήσει την πρόσκληση. Το πρόβλημα είναι ότι βιάστηκαν να βγάλουν στον αέρα την πρόσκληση και δεν μελέτησαν την χρηματοδότηση. Δεν μπορεί ένα «καταστραμένος» κτηνοτρόφος να βρει κονδύλια για να κάνει την προπληρωμή του έργου και στην συνέχεια να πάρει τα χρήματα.

Η Διαχειριστική Αρχή έκανε μια αντιγραφή των Σχεδίων Βελτίωσης όσον αφορά την επιλεξιμότητα. Όμως δεν μελέτησαν την χρηματοδότηση. Θα μπορούσαν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν το κόστος έναντι της επιδότησης (που είναι 100%). Θα μπορούσαν ακόμη να έδιναν και άτοκα δάνεια μιας και δεν υπάρχει κάποιο επενδυτικό ρίσκο (δεν θα χάσουν τα χρήματα) αφού στην συνέχεια θα πάρουν το σύνολο των χρημάτων. Για να γίνει αυτό όμως θα έπρεπε να υπάρξει συμφωνία του ΥπΑΑΤ με τις τράπεζες - όπως γινόταν με την Κάρτα Αγρότη - αλλά και κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Άμεσα θα έπρεπε ήδη να υπάρξει τροποποίηση της πρόσκλησης για να σταματήσει αυτό το φιάσκο.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου BUNE COOP κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, «είναι ένα μέτρο ανεφάρμοστο. Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη ρευστότητας των κτηνοτρόφων. Δεν μπορεί να μιλάς για ιδιοχρηματοδότηση σε καταστραμένους παραγωγούς.
Μας είπαν από το ΥπΑΑΤ να πηγαίνουμε τα τιμολόγια στις τράπεζες αλλά όταν το κάναμε οι υπάλληλοι μας απάντησαν ότι δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση και δεν μπορούν να βγάλουν έντολή πληρωμής με δικά τους χρήματα.

Το πλαφόν 100.000 ευρώ αφορά στάβλους και ζώα και είναι μικρό το ποσό. Μέσα σε ένα στάβλο έχουμε μηχανήματα και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Μόνο ο μηχανολογικός εξοπλισμός σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει αυτό το πλαφόν.

Αυτό που έφερε μεγάλη αγανάκτηση στους κτηνοτρόφους είναι ότι ζητάνε άδεια εγκατάστασης και όχι λειτουργίας. Το ΥπΑΑΤ γνωρίζει καλά ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων δεν έχει άδεια εγκατάστασης. Είναι σαν να δουλεύει τους κτηνοτρόφους.

Αλλά και με την αγορά των ζώων έχουμε προβλήματα. Πολλοί κτηνοτρόφοι με τα χρήματα της αποζημίωσης του ΕΛΓΑ αγόρασαν ζώα από το εξωτερικό. Ωστόσο στο 5.2 δεν προβλέπεται να είναι επιλέξιμη αυτή η αγορά. Θα μπορεί όμως ένας έμπορας να εισάγει τα ζώα και να τα πουλήσει στην συνέχεια στον κτηνοτρόφο. Στην ουσία δεν αναγνωρίζει το κράτος τιμολόγιο αγοράς από χώρες της ΕΕ (είναι νόμιμο κάτι τέτοιο;).

Τελικά υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στους κτηνοτρόφους και όλοι θέλουν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα».

Ο ΑγροΤύπος όμως απευθύνθηκε και σε εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων, οι οποίοι μας ανέφεραν ότι η χώρα μας είχε μια μεγάλη ευκαιρία να μετατρέψει μια καταστροφή σε ευλογία για να εκσυγχρονίσει τις εκτροφές.

Η εταιρεία Euroco στην Θεσσαλονίκη ασχολείται με την κατασκευή ξύλινων στάβλων.
Ο κ. Χρήστος Γκίνης, από την Euroco, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «είναι ανάγκη να εκσυγχρονιστεί η κτηνοτροφία στην χώρα μας με στόχο να γίνει πιο παραγωγική. Ειδικότερα η αιγοπροβατοτροφία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία λόγω της παραγωγής φέτας, που είναι ένα βασικό εξαγώγιμο προϊόν. Χρειάζονται σύγχρονες εγκαταστάσεις και αυτές μπορούν να κατασκευαστούν με την βοήθεια του Υπομέτρου 5.2. Έχουμε ήδη σχεδιάσει ένα πρότυπο στάβλο θερμοκηπιακού τύπου για τις ανάγκες του προγράμματος. Αυτό το είδος δεν χρειάζεται οικοδομική άδεια άρα μιλάμε για λιγότερη γραφειοκρατία και μειωμένο κόστος κατασκευής. Ο στάβλος είναι ξύλινος και προκατασκευασμένος. Αυτό σημαίνει εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση. Επίσης το ξύλο δεν παθαίνει τίποτα σε όξινο περιβάλλον και έχει σταθερή θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων και αύξησης της παραγωγικότητάς τους».

Η εταιρεία ΑΦΟΙ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ ασχολείται με θερμοκήπια, στάβλοι και μεταλλικές κατασκευές.
Ο κ. Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης, διοικητικό στέλεχος της εταιρείας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «είναι μια ευκαιρία να επισκευαστούν οι καταστραμμένοι στάβλοι στην χώρα μας και να εναρμονιστούν με αυτούς που υπάρχουν στην υπόλοιπη ΕΕ. Εμείς ασχολούματε με την κατασκευή θερμοκηπιακού τύπου στάβλων, που έχουν μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζονται πολεοδομικές άδειες, δηλαδή λιγότερη γραφειοκρατία και κόστος κατασκευής. Η κατασκευή ξεκινά με την τοποθέτηση θεμελίων και το στήσιμο των δοκών. Πάνω εκεί στήνεται η όλη κατασκευή του στάβλου. Οι διαστάσεις μπορούν αν διαμορφωθούν ανάλογα τις ανάγκες του κτηνοτρόφου. Δεν υπάρχει κόστος άδειας μηχανικού και εταιρεία παρέχει έγκριση τύπου της μονάδας. Ο στάβλος μπορεί να έχει παράθυρα αερισμού που θα ανοιγοκλείνουν αυτόματα. Επίσης θα μπορεί να γίνεται αυτόματη διαχείριση του στάβλου από ένα κινητό με την χρήση μια εφαρμογής από απόσταση.
Εκτός όμως από το κατασκευαστικό μέρος έχουμε και το ενεργειακό. Με την βοήθεια φωτοβολταικών πάνελ στην σκεπή και μπαταρίας μπορούμε να δίνουμε ενεργειακή αυτονομία του στάβλου σε οποιοδήποτε μέρος και αν βρίσκεται. Στα Σχέδια Βελτίωσης είχαμε πάντα μεγάλο ενδιαφέρον από τους κτηνοτρόφους αλλά αντίθετα βλέπουμε ότι στο Υπομέτρο 5.2 δεν έχουμε καθόλου ενδιαφέρον. Χρήματα υπάρχουν αλλά ίσως θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα».

04/04/2024 04:43 μμ

Το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε την Προδημοσίευση 1ης πρόσκλησης της δράσης 70-1.3.2 «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ανακοινώνουν ότι εκδόθηκε η Προδημοσίευση της 1ης πρόσκλησης της γεωργοπεριβαλλοντικής - κλιματικής δράσης 70-1.3.2 «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.

Η σχετική πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προγραμματίζεται να εκδοθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 και ουσιαστικά εγκαινιάζει την ενεργοποίηση των δράσεων για το περιβάλλον και το κλίμα, του Πυλώνα ΙΙ της νέας ΚΑΠ 2023-2027.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης θα είναι της τάξης των 60 εκατ. ευρώ.

Η εφαρμογή της δράσης ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ υλοποιήθηκε, για πρώτη φορά, με επιτυχία στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2022.Οι οπωρώνες και οι αμπελώνες, που θα ενταχθούν στο πλαίσιο της επικείμενης πρόσκλησης, αποτελούν νέες εκτάσεις, οι οποίες δεν είχαν ενταχθεί στην αντίστοιχη δράση στο παρελθόν.

Στις καλλιέργειες που ήταν ήδη επιλέξιμες στο πλαίσιο του ΠΑΑ (πυρηνόκαρπα, μηλοειδή και αμπέλι), προστίθενται νέες καλλιέργειες (καρυδιά και εσπεριδοειδή) και νέοι εντομολογικοί εχθροί - στόχοι (ψευδόκοκκος αμπέλου και ανθοτρήτης εσπεριδοειδών).

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «σκοπός της δράσης είναι να υποκατασταθεί σταδιακά η χημική καταπολέμηση σημαντικών εντομολογικών εχθρών των επιλέξιμων καλλιεργειών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας των υδατικών πόρων και στην ανάκαμψη της βιοποικιλότητας. Στόχος μας είναι να αξιοποιούμε το έπακρο κάθε εθνικό ή ενωσιακό πόρο για να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και στην ασφάλεια του καταναλωτή».

Όσοι γεωργοί πληρούν τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στην Προδημοσίευση της πρόσκλησης και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση στήριξης για ένταξη στη δράση 70-1.3.2, μπορούν με δική τους ευθύνη να ξεκινήσουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο 2024.

Το κείμενο της προδημοσίευσης είναι αναρτημένο στις ιστοσελίδες www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr.

04/04/2024 04:14 μμ

Το θέμα των ζημιών από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στα βερίκοκα και δαμάσκηνα έθεσαν οι παραγωγοί στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσιο Σταμενίτη, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

Συγκεκριμένα το πρόβλημα έθεσαν στο ΥπΑΑΤ οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Σκύδρας, Αριδαίας και Βέροιας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέφανος Τοπαλίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Σκύδρας, «οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών χτύπησαν πάνω στην ανθοφορία τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα. Η ζημιά φαίνεται να έχει επηρεάσει όλες τις ποικιλίες. Βλέπουμε ότι η κλιματική αλλαγή και οι βροχοπτώσεις δημιουργούν προβλήματα και φέτος στην παραγωγή και όπως γνωρίζεται δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ».

Ερώτηση στην Βουλή

Με κοινοβουλευτική ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ, Τάσος Μπαρτζώκας, ζητά κυβερνητική στήριξη προς τους αγρότες, που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τις πρόσφατες, έντονες βροχοπτώσεις.

Συγκεκριμένα, ο Τάσος Μπαρτζώκας ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους υπέστησαν τεράστια καταστροφή στις καλλιέργειες από βερίκοκα και δαμάσκηνα, εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης που έπληξε τον νομό πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Έτσι, ο Βουλευτής ζητά να στηριχθούν εκτάκτως οι αγρότες που έχουν έρθει σε απελπιστική κατάσταση μετά την ολική απώλεια της παραγωγής τους.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας έθεσε, όμως, και ένα ακόμα ζήτημα υπόψιν του Υπουργού την ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένη πρωτοβουλία για τη σταθερή ενίσχυση του αγροτικού κόσμου και την -όχι μόνο κατά περίπτωση- αντιμετώπιση τέτοιων φυσικών φαινομένων, τα οποία, δυστυχώς, λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι όλο και συχνότερα.

04/04/2024 04:10 μμ

Δράση πεζοπορίας και ποδηλασίας στις ανθισμένες κερασιές και τις πηγές του υγροβιότοπου Άγρα - Βρυττών - Νησίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, σας προσκαλεί σε μία δράση υγείας, αναψυχής και απόλαυσης της φύσης που οργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας (Τμήμα Τουρισμού), με επίκεντρο τις ανθισμένες κερασιές στην ευρύτερη περιοχή της ορεινής Έδεσσας.

Αν επιθυμείτε να συμμετέχετε και εσείς στην μοναδική εμπειρία επαφής με τις ανθισμένες κερασιές και την ανοιξιάτικη φύση της Πέλλας, μπορείτε να έρθετε μαζί μας, για πεζοπορία ή ποδηλασία, την Κυριακή, 14 Απριλίου 2024 και ώρα 10.00π.μ., με αφετηρία το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στα Βρυτά του Δήμου Έδεσσας.

Η διαδρομή που θα διανύσουμε είναι συνολικά 7,5 χιλιόμετρα, κατά μήκος της Λίμνης και μέχρι τις πηγές του ποταμού Εδεσσαίου, περιοχή όπου αναπαράγονται οι κύκνοι και φωλιάζει μεγάλος αριθμός ενδημικών και μεταναστευτικών πουλιών.

Σε επαφή με τις ανθισμένες κερασιές, θα απολαύσουμε την ομορφιά της ανθισμένης φύσης.

Η διαδρομή είναι «μηδενικής δυσκολίας», καθώς δεν υπάρχουν καθόλου ανηφορικά ή δύσκολα σημεία και ο δρόμος είναι ευρύς και σε σχετικά καλή οδική κατάσταση για πεζοπορία και ποδηλασία.

Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Έδεσσας και τα έμπειρα σε πεζοπορίες μέλη του και την βοήθεια της Τοπικής Κοινότητας Βρυττών.

Οι συμμετέχοντες στη δράση, παρακαλούνται ιδιαίτερα, να συμβάλλουν στην προστασία και καθαριότητα της περιοχής, η οποία αποτελεί ένα ευαίσθητο και μεγάλης οικολογικής αξίας οικοσύστημα. Δεν απαιτείται εγγραφή.

Για περισσότερες πληροφορίες: Δρ Σχοινά Βίκυ, Γραφείο Τουρισμού ΠΕ Πέλλας, τηλ. 2381-3-51397, 6979-008270.

03/04/2024 02:54 μμ

Με την φυτοπροστασία της καλλιέργειας ασχολούνται αυτή την εποχή οι ροδακινοπαραγωγοί.

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης αναφέρει, στις 3 Απριλίου, τα εξής:

  • Η 1η πτήση του Βλατορύκτη (Καρπόκαψα Ροδακινιάς) βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Ξεκίνησε η 1η πτήση της Ανάρσιας σε ορισμένες περιοχές (κυρίως στην Πέλλα και στην Πιερία), με χαμηλές συλλήψεις.
  • Στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων της Υπηρεσίας μας δεν υπάρχουν έως τώρα συλλήψεις του Φυλλοδέτη, Adoxophyes orana Fischer.

Τα δεδομένα των συλλήψεων των εντόμων προέρχονται από τους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας.

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Νάουσα, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «τα συγκεκριμένα έντομα αντιμετωπίζονται μέσω του προγράμματος «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ». Όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα τα αντιμετωπίζουν με ψεκασμούς.

Το πρόβλημα είναι ότι η ενίσχυση που προβλέπεται μέσω της ΚΑΠ να δώσουν στους ροδακινοπαραγωγούς είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα κάτω του κόστους.

Συγκεκριμένα σήμερα το κόστος του «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» για τον παραγωγό είναι στα 70 ευρώ το στρέμμα.

Για Οικολογικό Σχήμα 31.6-Β «Συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» το μέγιστο ύψος ενίσχυσης είναι στα 40,2 ευρώ ανά στρέμμα.

Οι νέοι που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» θα έχουν ενίσχυση 70 ευρώ το στρέμμα.

Ωστόσο οι ροδακινοπαραγωγοί που είναι στην 1η πρόσκληση «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» για το 2023 δεν έχουν εισπράξει την ενίσχυση.

Δηλαδή αν και χρωστάνε στον παραγωγό τα χρήματα από το 2023 αυτός θα πρέπει να πληρώσει όλα τα έξοδα για το 2024 και θα περιμένει πότε θα εισπράξει τα χρήματα.

Με όλα αυτά στην πράξη δεν συμφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τους ροδακινοπαραγωγούς.

Το ροδάκινο, σαν φρέσκο φρούτο ή σαν κομπόστα και χυμός, αντιπροσωπεύει τη χώρα μας σε όλες τις αγορές του κόσμου. Είναι το πρώτο φρούτο που Πιστοποιήθηκε με τα αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας και αντέχει στο σκληρότερο ανταγωνισμό των διεθνών αγορών παρά τα Εμπάργκο και τους Δασμούς. Ενσωματώνει σήμερα νέες οικολογικές μεθόδους (ωφέλιμα έντομα - εντομοπαθογόνους νηματώδεις) οι οποίες έχουν νόημα κι αποτέλεσμα μόνο αν συνδυάζονται με την εφαρμογή του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ.

Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να ορίζει αυθαίρετα τις αποζημιώσεις, ακυρώνοντας μια μακρόχρονη, δύσκολη, αλλά επιτυχή συλλογική προσπάθεια παραγωγής φρούτων με όρους βιωσιμότητας.

Σε επιστολή που είχαν καταθέσει στο ΥπΑΑΤ ο Ενιαίος Σύλλογος Αγροτών Νάουσας, ο Αγροτικός σύλλογος Βελβεντού και ο Αγροτικός σύλλογος Σκύδρας, ζητούσαν την τροποποίηση του ύψους αποζημίωσης εφαρμογής του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ στην καλλιέργεια της ροδακινιάς. Την απάντηση ακόμη την περιμένουμε από το Υπουργείο».

26/03/2024 03:50 μμ

Από αύριο Τετάρτη ξεκινάνε οι ενστάσεις από τους παραγωγούς για την παράταση της 1ης πρόσκλησης του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με αριθμ. 4197/20.04.2017 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1522/Β’/4.5.2017) «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020», όπως τροποποιημένη κάθε φορά ισχύει, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων, πραγματοποιήθηκε η καταβολή της ενίσχυσης εκκαθάρισης (100%) των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς της παράτασης της 1ης πρόσκλησης έτους αιτήσεων 2022.

Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου (εδώ).

Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής εκκαθάρισης, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 17 της ανωτέρω απόφασης, οι παραγωγοί δύναται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από την Τετάρτη (27 Μαρτίου 2024) και εντός πέντε εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Τρίτη (2 Απριλίου 2024), ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Με την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί δύνανται να προβούν σε διόρθωση προφανών σφαλμάτων που αφορούν στα παραστατικά συμμόρφωσης ή/και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά την πληρωμή της εκκαθάρισής τους. Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στη/στις μηχανογραφική/ές βάση/εις μέσω της/των οποίας/οποίων πραγματοποιούνται από το Πληροφορικό Σύστημα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Διευκρινίζεται ότι τα ευρήματα κατά των οποίων υποβάλλεται ενδικοφανής προσφυγή επανεξετάζονται μόνο μηχανογραφικά αντλώντας δεδομένα από τις σχετικές βάσεις. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από επιτροπή στο πλαίσιο του Μέτρου.

Στο μεταξύ συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (24/3) μεταξύ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσιου Σταμενίτη, με εκπροσώπους φορέων ροδακινοπαραγωγών από Πέλλα, Ημαθία και Κοζάνη. Συγκεκριμένα στην συνάντηση συμμετείχαν οι παραγωγοί και πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Νάουσας, Βελβεντού, Αλμωπίας και Σκύδρας (αντιπρόεδρος κ. Ελληνόπουλος).

Όπως δήλωσε στον Αγροτύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος στον Ενιαίο Σύλλογο Αγροτών Νάουσας, «ο υφυπουργός μας ενημέρωσε ότι αφού ολοκληρωθούν οι ενστάσεις η πληρωμή αναμένεται να γίνει τέλη Απριλίου.

Από την πλευρά μας οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ρωτήσαμε τον υφυπουργό πότε θα βγει στον «αέρα» η νέα νέα προκήρυξη του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ και μας απάντησε ότι αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Επίσης δεσμεύτηκε ο υφυπουργός ότι στη νέα πρόσκληση θα γίνει αναπροσαρμογή της ενίσχυσης, γιατί τα περίπου 40 ευρώ το στρέμμα που δίνει τώρα στη ροδακινοκαλλιέργεια είναι κάτω του κόστους και δεν συμφέρει να ενταχθεί ο παραγωγός στο πρόγραμμα».

15/03/2024 04:28 μμ

Η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενιπέας Φαρσάλων προσηλωμένη στο στόχο παροχής χρήσιμων και έγκυρων πληροφοριών σχετικά με την σύγχρονη γεωργία και την αποτελεσματική καλλιεργητική πρακτική, διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση για τα μέλη της στο Ευύδριο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Corteva.
Οι αγρότες μέλη του Συνεταιρισμού Ενιπέα Φαρσάλων ενημερώθηκαν από τα στελέχη της εταιρείας κ.κ. Γκίζας Δημήτρης, Παππάς Ευάγγελος, Παπαδόπουλος Βασίλης, Ζανάκης Γιώργος, Βλάχος Χρήστος για τους ποιοτικούς σπόρους βαμβακιού και καλαμποκιού, οι οποίοι εγγυώνται υψηλές αποδόσεις, για τη σωστή χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που συμβάλλουν στη δημιουργία καινοτόμων και ποιοτικών προϊόντων αλλά και για το πώς η τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μία ανταγωνιστική γεωργία.

Φωτογραφία από την εκδήλωση

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αθανάσιος Καραΐσκος ευχαρίστησε τα στελέχη της εταιρείας Corteva για την ενημέρωση που παρείχαν στους αγρότες της περιοχής και δεσμεύθηκε ότι «ανάλογες ενημερωτικές εκδηλώσεις θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, καθώς στόχος της Διοίκησης είναι οι παραγωγοί να μπούνε στα χωράφια τους με εφόδια τη γνώση και την πεποίθηση ότι ο Συνεταιρισμός θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους με κάθε τρόπο».

13/03/2024 02:26 μμ

Μετά τις ζημιές που προκάλεσε την προηγούμενη βδομάδα η ισχυρή χαλαζόπτωση στην Πιερία προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες, την Τρίτη (13/3), είχαμε νέα χαλαζόπτωση στην Ημαθία.

Ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «όπως βλέπαμε τις ανθισμένες ροδακινιές του κάμπου ξαφνικά το μεσημέρι της Τρίτης είχαμε χαλαζόπτωση, που έπληξε τις περιοχές Κλειδί, Πρασινάδα και Πλάτανο.

Ακόμη είμαστε στην αρχή της καλλιέργειας ροδάκινων και των υπόλοιπων πυρηνόκαρπων αλλά φαίνονται τα προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Θα πρέπει η χώρα μας να βρει ένα «χρηματοδοτικό εργαλείο» με το οποίο θα είναι δυνατή η αποζημίωση των καλλιεργειών από τις ζημιές λόγω της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες δεν ασφαλίζει ο ΕΛΓΑ.

Στο μεταξύ είμαστε απλήρωτοι από τον ΕΛΓΑ για τις περσινές ζημιές. Τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έρθουν κάποια πορίσματα για αυτές τις ζημιές ώστε να πληρωθούν στο επόμενο πακέτο πληρωμών που θα κάνει ο ΕΛΓΑ».

13/03/2024 10:15 πμ

Η αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν θα εφαρμοστεί τελικά το 2024 - όπως δήλωνε το ΥπΑΑΤ - αλλά μετατίθεται για το μέλλον, με την ελπίδα να γίνει το 2025.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Σκύδρας, ο Στέφανος Τοπαλίδης, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε Επιτροπή Δενδροκαλλιεργητών Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Ημαθίας, στο ΥπΑΑΤ, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, μας ανέφερε ότι έχουν καθυστερήσει οι αναλογιστικές μελέτες. Όπότε δεν θα βγει σύντομα σε διαβούλευση ο νέος Κανονισμός αλλά πάει για τον επόμενο χρόνο.

Πάντως ήδη φαίνεται να έχουμε προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών. Στις πρώιμες ποικιλίες βερίκοκων έχουμε πρόβλημα στην καρπόδεση. Το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας (ΤΦΟΔΝ) δείχνει ότι είχαμε τις ώρες ψύχους που χρειάζεται η καλλιέργεια. Δεν γνωρίζουμε που οφείλεται το πρόβλημα στην καρπόδεση».

«Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ έρχεται με πνεύμα δικαιοσύνης να καλύψει όλα αυτά τα λάθη. Ό,τι απαιτηθεί στην πορεία των συζητήσεων για τον ΕΛΓΑ, η πόρτα μας είναι ορθάνοιχτη. Εδώ θα είμαστε να κάνουμε έναν κανονισμό σωστό», δήλωνε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη με κτηνοτρόφους στα Χανιά.

Επίσης ανακοίνωνε ότι με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ θα καλύπτονται κίνδυνοι που μέχρι σήμερα δεν καλύπτονταν και μάλιστα από το πρώτο αιγοπρόβατο, ενώ διορθώνεται και το πρόβλημα που υπάρχει με το ηλικιακό όριο των έξι ετών που υπάρχει στα ζώα.

Όπως είπε, υπάρχει ένας κανονισμός εντελώς αναχρονιστικός και λειτουργεί εις βάρος των κτηνοτρόφων, με πολλά προβλήματα και αρρυθμίες. Έπρεπε να αλλάξει, ερχόμαστε μετά από 25 χρόνια να τον αλλάξουμε. Ζητήματα που έχετε θέσει, κατά καιρούς, έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο.

Όποια ασθένεια προκύψει και μπορεί να τεκμηριωθεί από το επιστημονικό προσωπικό, θα εξετασθεί θετικά. Όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ θα υπάρχει η υποχρεωτική ασφάλιση και η προαιρετική, δίνοντας στον ασφαλισμένο το δικαίωμα της επιλογής.

Πλημμύρα, ανεμοθύελλα, χαλαζόπτωση, υπερβολικό ψύχος, κεραυνοί, κατολίσθηση, κίνδυνοι από άγρια ζώα που δεν υπάρχουν στον υφιστάμενο κανονισμό θα συμπεριληφθούν, στο νέο κανονισμό, είπε ο κ. Αυγενάκης.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που ουσιαστικά διαψεύδουν τον υπουργό ΑΑΤ, αναμένονται αλλαγές στη διοίκηση του ΕΛΓΑ.

12/03/2024 03:44 μμ

Παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

Ο κ. Αυγενάκης ενημέρωσε τα Μέλη του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ για τα θέματα των αρμοδιοτήτων του.

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, αφού καλωσόρισε τον κ. Αυγενάκη, τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας απασχόλησης, με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ, η οποία ξεπερνά, μαζί με τη μεταποίηση, το 8%. Πρωταγωνιστεί διαχρονικά στις εξαγωγές μας στηρίζοντας την εθνική οικονομία στα χρόνια της κρίσης, της πανδημίας, και του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κα Εφραίμογλου αναφέρθηκε στις διαρθωτικές αδυναμίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως η μείωση του αριθμού των παραγωγών και των καλλιεργούμενων εκτάσεων, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και η ερημοποίηση, καθώς και στην πτώση του εισοδήματος των αγροτών, πέρα από τη μείωση της παραγωγής, κυρίως λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, αλλά και στη μείωση των επιδοτήσεων, οι οποίες καλύπτουν σημαντικό μέρος της αξίας του γεωργικού εισοδήματος.

«Χρειαζόμαστε νέους αγρότες ενημερωμένους, με στέρεες εκπαιδευτικές βάσεις, δυνατότητα αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας και προσανατολισμένους στην επιχειρηματικότητα και τις συνεργασίες. Επιπλέον, είναι προτεραιότητα να ενισχύσουμε την τυποποίηση και μεταποίηση στο τρόφιμο, ώστε τόσο οι παραγωγοί όσο και η οικονομία να ωφεληθούν από την παραγόμενη υπεραξία».

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε στις αναδιαρθώσεις που επιβάλουν τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, όπως οι αειφόρες μέθοδοι στην καλλιέργεια και την επεξεργασία, η αύξηση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και η εκμετάλλευση της γεωθερμίας, καθώς και η μεταποίηση προϊόντων που ήδη καλλιεργούνται, σε όσο μεγαλύτερο ποσοστό είναι εφικτό. Επιπλέον, η ανάπτυξη της έρευνας και ανάπτυξης μέσα από δελεαστικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα σε μεγάλες εταιρίες του αγροδιατροφικού τομέα, με στόχο την εγκατάσταση τους στη χώρα μας και την συνεργασία τους με τις γεωπονικές σχολές. Τέλος, τα φορολογικά, οικονομικά και παραγωγικά κίνητρα δημιουργίας νέων συνεταιριστικών εταιριών, που θα λειτουργούν με κανόνες της αγοράς χωρίς κρατική παρέμβαση και προστασία.

«Η συνένωση δυνάμεων είναι μονόδρομος για τον κλάδο. Πρέπει να ξεκινά από την ορθολογική και υπολογισμένη απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού καλλιέργειας και να επεκτείνεται στη μεταποίηση των προϊόντων. Χρειάζεται, επίσης, σύνδεση των επιδοτήσεων με συνεταιριστικές πρακτικές και αποτελέσματα. Μπορούμε να αντιγράψουμε καλές πρακτικές. Να δημιουργήσουμε δελεαστικά κίνητρα για εταιρίες από χώρες που αποτελούν παγκόσμιες επιτυχίες, όπως το γειτονικό μας Ισραήλ να επενδύσουν στην παραγωγή και μεταποίηση.

Για εμάς, είναι χαραμάδα ελπίδας η απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει μια ολιστική μελέτη σε μια εξειδικευμένη ολλανδική εταιρεία για την αναγέννηση του θεσσαλικού κάμπου. Η μελέτη αυτή δεν αφορά μόνο την προστασία του κάμπου από μελλοντικές πλημμύρες, αλλά και την αναδιάρθρωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κλάδου στην περιοχή. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και θα κάνει το μεγάλο άλμα της υλοποίησης αυτών των προτάσεων» είπε κλείνοντας την ομιλία της η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, είπε χαρακτηριστικά ότι «η σύσταση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας θα αποτελέσει μοχλό ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα», αναφερόμενος στην πρόσφατη ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ. Ακόμη, διευκρίνισε ότι σε αυτά θα εγγράφονται όλοι οι απασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα που ασκούν εμπορική και μεταποιητική δραστηριότητα. Την ίδια ώρα, τα Επιμελητήρια θα προχωρήσουν και στη σύσταση Μητρώου Αγροτών, στο οποίο θα εντάσσονται όλοι οι κατ' επάγγελμα αγρότες της χώρας, έτσι ώστε να αποτελέσουν τα Επιμελητήρια τον προθάλαμο - όπως είπε - για τον χώρο του επιχειρείν, ιδίως για τους νέους επαγγελματίες αγρότες.

Επιπλέον, ο Υπουργός αναφέρθηκε στους ελέγχους στην αγορά και στα φαινόμενα ελληνοποιήσεων, λέγοντας ότι το υπουργείο έχει ρίξει μεγάλο βάρος στους ελέγχους που διενεργούνται και προσθέτοντας ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα, όπως πρέπει να προστατεύσουμε τον καταναλωτή, τον σωστό γαλακτοβιομήχανο και τον παραγωγό». Επίσης, αναφέρθηκε στην έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου στις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, τις Ομάδες Παραγωγών και τους Συνεταιρισμούς. Με φόντο τις επιπτώσεις που επιφέρει η κλιματική κρίση, ο Υπουργός επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας συγκεκριμένης πολιτικής για το νερό, τονίζοντας ότι «τα Επιμελητήρια δεν μπορούν να απουσιάζουν από το τραπέζι της συζήτησης για τη διαχείριση του νερού. Μετά τις καταστροφικές ζημιές στη Θεσσαλία έχουμε υποχρέωση να δούμε κατάματα το θέμα του νερού». Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, αναφέρθηκε στις Συμμαχίες που έχει χτίσει η χώρα μας (EUMED9), η οποία «πρώτη και πολύ έγκαιρα κατέθεσε 19 προτάσεις για βελτιώσεις στην ΚΑΠ 2023-2027, οι οποίες μάλιστα υιοθετήθηκαν από το ΕΛΚ μέσω κοινού ψηφίσματος που εξέδωσε».

Στην συνεδρίαση είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ κ. Άγης Πιστιόλας και μέλη του ΔΣ.

12/03/2024 02:35 μμ

O ΣΠΕΛ, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς φορείς για την ενημέρωση όλων των νέων επιστημονικών και εμπορικών δεδομένων στα Μέλη του, έχει την ιδιαίτερη τιμή να συμμετέχει ως Supporting Partner στο Συνέδριο New AG International Annual event, «Elevating R&D And Cultivating Strategic Partnerships»
https://informaconnect.com/newagconference/
Το Διεθνές Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 9 - 11 Απριλίου 2024 στο Estrel Congress Centre, στο Βερολίνο.
Στο Συνέδριο θα συζητηθούν οι εξελίξεις στον τομέα της θρέψης φυτών σε σχέση με τα προϊόντα λίπανσης με ειδικές τεχνολογίες, νέα επιστημονικά δεδομένα, τις νέες τάσεις, την τεχνολογία, την καινοτομία, καθώς και τις νομοθετικές εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, οι βασικοί άξονες του Συνεδρίου είναι οι ακόλουθοι:

  • Fertilizers & Innovative Technology for Food
  • Enhanced Efficiency Fertilizers
  • Reducing ammonia emissions - Including examples of blending controlled-release and urease-inhibitor technologies to reduce ammonia emissions in coffee environments
  • Value Added Fertilizers - Speciality Fertilizers & Plant Nutrition Tech for Nitrogen & Phosphorus Use Efficiency
  • Water Soluble, Speciality Fertilizer & Biostimulant Market Report and Analysis
  • Critical Insights: Market trends and forecasts
  • Biostimulants - New Technologies and Field Trial Results
  • Plant Nutrition, Sustainability and The Circular Economy

Το NEW AG INTERNATIONAL προσφέρει στα Μέλη στου ΣΠΕΛ ειδική έκπτωση 15% για να συμμετέχουν στο Συνέδριο.

05/03/2024 11:53 πμ

Για ακόμη μια χρονιά, με αφορμή την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), σύσσωμος ο κλάδος των λιπασμάτων και οι συντελεστές της αγροδιατροφικής αλυσίδας συναντήθηκαν τη Δευτέρα (4 Μαρτίου 2024).

Είχε προηγηθεί, στις αρχές Φεβρουαρίου, η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΕΛ.

Στην εκδήλωση που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον αγροδιατροφικό κλάδο, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας των Λιπασμάτων και της ΤΕΓΕΛ (Τεχνική Γνωμοδοτική Επιτροπή Λιπασμάτων), της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, όλου του κλάδου των λιπασμάτων και του τύπου, καθώς και συνεργάτες του ΣΠΕΛ, συζήτησαν για τις προκλήσεις της Ελληνικής Γεωργίας και τις νέες γεωργικές πρακτικές για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της λίπανσης και της εξασφάλισης της επισιτιστικής κυριαρχίας.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ, κ. Ρουσσέας Δημήτρης, δίνοντας ευχές για μια γόνιμη και παραγωγική χρονιά δήλωσε ότι «τα μέλη του ΣΠΕΛ, έδειξαν μεγάλη αντοχή, συνέπεια και αποτελεσματικότητα στη χρονιά που πέρασε, που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα και απρόοπτα συμβάντα. Είναι γεγονός ότι το 2023 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο. Ελπίζουμε το 2024 να είναι τα πράγματα πολύ καλύτερα».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το φλουρί της βασιλόπιτας το κέρδισε ο καθηγητής του ΓΠΑ, Ευστάθιος Κλωνάρης, εκ των βασικών συντακτών του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027.

04/03/2024 03:25 μμ

Παρατείνεται για έξι επιπλέον μήνες η αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις του Σεπτεμβρίου 2023 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Με την απόφαση αυτή συνεχίζεται, έως την 4η Σεπτεμβρίου 2024, η αναστολή της διενέργειας πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων, καθώς και των προθεσμιών άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών και νομικών προσώπων, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή που όριζε προηγούμενη απόφαση (ΦΕΚ B’ 6444/10.11.2023). Σημειώνεται ότι προ της τροποποίησης της απόφασης η αναστολή ίσχυε έως και την 4η Μαρτίου 2024.

Δικαιούχοι της αναστολής είναι επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες από βεβαίωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληττόμενες επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημίες στις κατοικίες τους, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής.

Ειδικότερα, η παράταση αφορά σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις:

  • της 4ης, 5ης και 6ης Σεπτεμβρίου 2023 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στους Δήμους Φαρσάλων, Τεμπών, Κιλελέρ και Αγιάς, που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων,
  • της 4ης και 5ης Σεπτεμβρίου 2023 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων,
  • της 4ης και 5ης Σεπτεμβρίου 2023 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων,
  • της 4ης και 5ης Σεπτεμβρίου 2023 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων.
28/02/2024 10:53 πμ

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε, στο ΥπΑΑΤ, η συνάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, με την Επιτροπή Δενδροκαλλιεργητών της Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Ημαθίας.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, «συζητήσαμε με τον Υφυπουργό το πρόβλημα με την ακαρπία στα ροδάκινα.

Ο κ. Σταμενίτης παραδέχτηκε ότι το 2023 είχαμε απώλειες στην παραγωγή στα ροδάκινα σε ποσοστό 50 - 60% της παραγωγής λόγω καιρικών συνθηκών. Δεσμεύτηκε ότι αν πληρωθεί η ακαρπία στην ελιά τότε θα πληρωθεί και η απώλεια παραγωγής και στο ροδάκινο, εξαιτίας των κλιματικών φαινομένων.

Το θέμα το έχει αναλάβει ο Υπουργός ΑΑΤ κ. Λευτέρης Αυγενάκης και είναι ένα από τα κύριαν θέματα στις συνεδριάσεις των 9 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (ΕUMED-9).

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ανάφερε ότι το 2023 υπήρξαν μεγάλες ζημιές για αυτό και είχαμε καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων. Από το 2024 και μετά θα επανέλθει η κανονικότητα και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ θα εξοφλούνται μέχρι το τέλος του κάθε έτους.

Νέα πληρωμή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2023 θα γίνει μέσα στον Μάρτιο. Επίσης μέχρι τέλος Μαρτίου θα πληρωμή η προκαταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και μέχρι το Πάσχα θα γίνει η πληρωμή στα Οικολογικά Προγράμματα (Eco Schemes) της ΚΑΠ».

Μετά την συνάντηση σε δήλωσή του ο Υφυπουργός τόνισε τα εξής: «με συνέπεια και μεθοδικότητα εργαζόμαστε ώστε ο ΕΛΓΑ να μπορεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους παραγωγούς. Μάλιστα, σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε αναλυτικά τον σχεδιασμό μας για τον Νέο ΕΛΓΑ, ο οποίος στοχεύουμε να είναι μέσα στο 2024 νόμος του Κράτους».

Ο Υφυπουργός επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου για τις πρόσφατες πληρωμές αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ότι «πρόκειται για πρώτο κύμα πληρωμής και αφορά τα πορίσματα που έχουν κοινοποιηθεί». Και οι επόμενες πληρωμές του ΕΛΓΑ θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας που προβλέπει το πόρισμα και σε μια εφάπαξ πληρωμή, ανέφερε ο κ. Σταμενίτης.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Δενδροκαλλιεργητών αναφέρει τα εξής:

Με πρωτοβουλία της η επιτροπής δενδροκαλιεργητών από τους τέσσερις νομούς όπου η καλλιέργεια θεωρείται βασική παραγωγή, (Πέλλα, Κοζάνη, Φλώρινα και Ημαθία) επισκεφθήκαμε σήμερα τον ΥφΑΑΤ κ. Σταμενίτη για να θέσουμε τα καίρια ζητήματα πού απασχολούν την δεντροκαλλιέργεια τα οποία είναι:
Α) Απώλεια εισοδήματος εξ αιτίας των άκαιρων κλιματικών φαινομένων αλλά και των στρεβλώσεων της «ελεύθερης» αγοράς.
Β) Καθυστέρηση από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων από παγετούς και χαλάζια.
Γ) Απώλειες και μειωμένες τιμές εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Δ) Κόστος Παραγωγής (πανάκριβο πετρέλαιο, εφόδια, κ.λ..π.)
Ε) Αμεση τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να συμπεριλαμβάνονται όλα τα αίτια ζημιών και αυτά που έχουν προστεθεί εξ αιτίας της κλιμματικής αλλαγής.
ΣΤ) Mειώσεις στις Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και μεγάλες στρεβλώσεις στη νέα Κ.Α.Π.
Ζ) Εργάτες γής.
Με αυτά τα αιτήματα επιδιώκουμε έναν ουσιαστικό και διαρκή διάλογο.
Ο Υφυπουργός ΑΑΤ δεσμεύθηκε ότι θα παλέψει το θέμα της απώλειας παραγωγής την οποία και προσδιορίζει στο 50 με 60% ως ζημία και προτίθεται να το συμπεριλάβει στην διαδικασία της στήριξης εισοδήματος εφ όσον προκριθεί και η ελιά στην ίδια διαδικασία.
Επίσης για το θέμα των αποζημιώσεων από παγετούς και χαλάζια δήλωσε ότι ξεκίνησε η πληρωμή και σύντομα θα ολοκληρωθεί.
Για όλα τα άλλα ζητήματα βρισκόμαστε σε διαρκή διάλογο για την προώθησή τους.

09/02/2024 02:34 μμ

Οι παραγωγοί επιτραπέζιου και συμπύρηνου ροδάκινου της Θεσσαλία δεν έχουν πάρει καμιά προκαταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές λόγω της θεομηνίας Daniel.

Μιλάμε για αποζημιώσεις στην φυτική παραγωγή αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο για τα χωράφια που πλημμύρισαν κυρίως στις παραπήνειες περιοχές.

Περιμένουν τώρα με την πληρωμή του ΕΛΓΑ, που αναμένεται να γίνει στις 20 Φεβρουαρίου, μήπως καταφέρουν να πάρουν αποζημίωση αλλά θα πληρωθούν μόνο για τα πορίσματα που είναι έτοιμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι προκαταβολές στις αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής, που είχαν καταβληθεί το Νοέμβριο του 2023, για τον Daniel, αφορούσαν σε έως:
Βαμβάκι: 140 ευρώ ανά στρέμμα
Αραβόσιτος: 125 ευρώ ανά στρέμμα
Βιομηχανική τομάτα: 500 ευρώ ανά στρέμμα
Μηδική - Τριφύλλια σανός: 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών και 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής
Μήλα: 500 ευρώ.

ροδακινιές

Ο κ. Χρήστος Καρυώτης, παραγωγός συμπύρηνου ροδάκινου στην περιοχή της Φαλάνης στην Λάρισα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «καλλιεργώ 70 στρέμματα με συμπύρηνα ροδάκινα. Οι παραπήνειες περιοχές της Λάρισας έπαθαν μεγάλες ζημιές λόγω της θεομηνίας.

Ειδικότερα η ποικιλία Έβερτ που δεν είχε προλάβει να συγκομιστεί. Στην περιοχή υπάρχει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πωλήσεων Συμπύρηνων (ΑΣΕΠΣ) Ροδάκινων Φαλάνης, στον οποίο είμαι μέλος, που συνεργάζεται με εργοστάσιο της περιοχής. Όλοι οι παραγωγοί που καλλιεργούσαν την συγκεκριμένη ποικιλία ροδάκινου έπαθαν ζημιά είτε λόγω της πλημμύρας είτε λόγω των βροχοπτώσεων. Στα χωράφια μου τα δέντρα έμειναν για δέκα ημέρες κάτω από το νερό με αποτέλεσμα όλα να έχουν ξεραθεί.

Μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει καμιά αποζημίωση. Έχω πάρει μόνο την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ για ζημιές στα πάγια. Για τις ζημιές στην φυτική παραγωγή ελπίζω να πληρωθώ στις 20 Φεβρουαρίου αν έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα.

Εκτός όμως την φυτική παραγωγή έχουμε και τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο. Έχει γίνει φάκελος στην Περιφέρεια για να πληρωθούμε μέσω ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) αλλά δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό.

Εγώ ήδη αγόρασα 1.600 ροδακινιές που η κάθε μια κάνει 3 ευρώ. Οι νέες φυτεύσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι τα μέσα Μαρτίου αλλιώς χάνεται η χρονιά. Μέχρι τότε θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα.

Όμως έχουμε και την απώλεια του εισοδήματος, αφού ένα δέντρο ροδακινιάς για να γίνει παραγωγικό θα πρέπει να περάσουν τέσσερα χρόνια.

Ζητάμε τουλάχιστον να μας πληρώνουν για αυτό το διάστημα τα καλλιεργητικά μας έξοδα (λιπάσματα, ραντίσματα κ.α.) για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την παραγωγή.

Στους κτηνοτρόφους καλά έκαναν και δημιούργησαν πρόγραμμα αντικατάστασης ζωικού κεφαλαίου. Γιατί δεν έκαναν κάτι αντίστοιχο και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες; Περιμένουμε απαντήσεις αλλά και έργα, από λόγια έχουμε χορτάσει».