Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ακτινίδιο: διασφαλίζουν καλή ποιότητα καρπού οι παραγωγοί, αισιοδοξία για τις αποδόσεις

19/07/2021 05:23 μμ
Προβλέπεται μία αρκετά παραγωγική χρονιά φέτος παρά τις αντιξοότητες. Πλέον οι καρποί έχουν σχηματισθεί και οι καλλιεργητικές φροντίδες που ακολουθούνται στοχεύουν σε καλύτερη ποιότητα και ανάπτυξη καρπού.

Προβλέπεται μία αρκετά παραγωγική χρονιά φέτος παρά τις αντιξοότητες. Πλέον οι καρποί έχουν σχηματισθεί και οι καλλιεργητικές φροντίδες που ακολουθούνται στοχεύουν σε καλύτερη ποιότητα και ανάπτυξη καρπού.

Η επέκταση της καλλιέργειας με νέες φυτεύσεις ακτινιδίου στη χώρα μας αντισταθμίζει σε παραγωγή τις φετινές μικρές απώλειες που φαίνεται πως έχουν προκληθεί λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Οι πρώτες συγκομιδές ξεκινάνε τέλη Σεπτεμβρίου και ο κύριος όγκος παραγωγής συγκομίζεται μέσα με τέλος Οκτωβρίου. Η επικρατέστερη ποικιλία είναι η Hayward και αυτήν την περίοδο η καλλιέργεια ποτίζεται εντατικά λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών.

Ο κ. Νίκος Χονδρός από τον ΑΣ Πυργετού μας αναφέρει ότι αυτήν την περίοδο οι παραγωγοί είναι επί ποδός για να προλάβουν τα ποτίσματα. «Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις απαιτήσεις της καλλιέργειας σε νερό και τα ποτίσματα γίνονται πλέον κάθε δύο-τρεις μέρες. Η άρδευση του ακτινιδίου ξεκινάει συστηματικά από τον Μάιο και ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο. Τώρα επίσης συνεχίζονται τα αραιώματα καρπού όπου αφαιρούνται οι καχεκτικοί και οι ανομοιόμορφοι (πλακέ) καρποί, διαδικασία που γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης τώρα γίνεται το χλωρό κλάδεμα όπου αφαιρούνται οι λαίμαργοι βλαστοί. Τέλος, πραγματοποιείται ακόμα η λίπανση όπου χορηγείται νιτρικό κάλιο με σκοπό να ενισχυθεί η καρποφορία. Στον συνεταιρισμό καλλιεργούνται περίπου 700 στρέμματα ακτινιδίων ενώ στην περιοχή του Δέλτα Πηνειού καλλιεργούνται πάνω από 3.000 στρέμματα. Η διακίνηση των ακτινιδίων γίνεται μέσω εμπόρων στην εγχώρια αγορά ενώ πλέον ο συνεταιρισμός διαθέτει ψυγείο και συσκευαστήριο και από φέτος θα επεκταθεί και σε αγορές του εξωτερικού».

Ο κ. Φόλιος Διονύσης πρόεδρος του ΑΣ Καρίτσας στην Πιερία και παραγωγός ακτινιδίων μας μεταφέρει επίσης την εικόνα που επικρατεί στην περιοχή. «Φέτος αν και περίεργη η χρονιά λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας ωστόσο λόγω των νέων φυτεύσεων η παραγωγή θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Αυτήν την περίοδο η καλλιέργεια βρίσκεται στο στάδιο της μεγέθυνσης του καρπού και συνεχίζονται εντατικά τα ποτίσματα κάθε δύο ημέρες. Επίσης έχει ολοκληρωθεί τα αραίωμα των καρπών και η λίπανση. Η κύρια ποικιλία είναι η Hayward. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα όσον αφορά εντομολογικούς εχθρούς και μύκητες και οι συγκομιδές ξεκινάνε από τις 15 Οκτωβρίου καθώς τότε η περιεκτικότητα σακχάρων φτάνει στο επιθυμητό επίπεδο».

Τέλος ο κ. Θωμάς Παπαθεοχάρης παραγωγός ακτινιδίων στην Κατερίνη αναφέρει ότι «η παραγωγή εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και αυτήν την περίοδο χορηγείται λίπασμα με στόχο την αύξηση του μεγέθους του καρπού. Οι πρώτες συγκομιδές προβλέπεται ότι θα γίνουν τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου και η παραγωγή φαίνεται ότι είναι ικανοποιητική».

Βασιλική Χατζηιερεμία
Σχετικά άρθρα
26/07/2021 05:07 μμ

Η εταιρεία Plankton First θυγατρική της ελβετικής εταιρείας Nano Algae Solutions AG, προχωράει στη δημιουργία της πρώτης βιοκλιματικής μονάδας καλλιέργειας φυτοπλαγκτού στη χώρα μας.

Στην περιοχή της Σκάρφειας στη Φθιώτιδα θα βρίσκεται η πρότυπη μονάδα καλλιέργειας φυτοπλαγκτού, γνωστού και ως μικροάλγη, ανοιχτού τύπου. Όπως μας εξηγεί ο κ. Δημήτρης Καλίας, διευθύνων σύμβουλος της Nano Algae Solutions, «αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε στη διαδικασία της αδειοδότησης η οποία ευελπιστούμε μέχρι τον Οκτώβριο να έχει ολοκληρωθεί. Από εκεί και έπειτα θα προχωρήσουμε στην εγκατάσταση της μονάδας καλλιέργειας φυτοπλαγκτού και η παραγωγή θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022 στα 50 στρέμματα που έχουν ήδη αγοραστεί στην περιοχή. Στα σχέδια της εταιρείας είναι η επέκταση της καλλιέργειας, μέχρι το 2024, με συνολικά 400 στρέμματα γης όπου θα παράγονται ετησίως 500 τόνοι βιομάζας φυτοπλαγκτού».

Επένδυση 18 εκατομμυρίων ευρώ για καλλιέργεια φυτοπλαγκτού στην Ελλάδα

«Ξεκινάμε τον πρώτο χρόνο το πρόγραμμα πιλοτικά, για την καλλιέργεια μικροάλγης και την παραγωγή του προϊόντος, το οποίο διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες», μας εξηγεί ο κ.  Κάλιας. Είναι μία φυσική ανανεώσιμη πηγή υψηλής διατροφικής αξίας, η οποία ενισχύει τον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής για τον άνθρωπο και ως συστατικό για την παρασκευή καλλυντικών προϊόντων και φαρμάκων. Παράλληλα, η χρήση της επεκτείνεται και στην ιχθυοκαλλιέργεια καθώς είναι άριστη πηγή θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη του γόνου. «Το μουρουνέλαιο από το οποίο λαμβάνουμε τα Ω3 λιπαρά οξέα προέρχεται από ψάρια που έχουν καταναλώσει φυτοπλαγκτόν, που είναι και η φυσική τροφή του ψαριού. Η βιομάζα του φυτοπλαγκτού είναι η πρώτη ύλη που λειτουργεί ως πηγή των Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων».

«Όσον αφορά τις άλλες χρήσεις της μικροάλγης, βρίσκει εφαρμογή και ως συστατικό σε κρέας φυτικής προέλευσης καθώς έχει πολύ υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνη. Το είδος της μικροάλγης που θα καλλιεργήσουμε, που ονομάζεται Nannochloropsis, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ακόμα και αυτά που δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός», προσθέτει ο κ. Καλίας.

«Τέλος έχουν γίνει μελέτες ως προς τη βιωσιμότητα της εναλλακτικής χρήσης της ως ενδεχόμενη πηγή βιοκαύσιμου. Ωστόσο με αυτήν την ενδεχόμενη χρήση της υποβαθμίζεται η αξία της, ενώ το κόστος παραγωγής της είναι αποτρεπτικό. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση του ως συστατικό ζωοτροφών».

«Η διαδικασία αναπαραγωγής του ακούγεται απλή, ωστόσο απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία. Το ειδικό είδος φυτοπλαγκτού, το οποίο λέγεται Nannochloropsis, αναπαράγεται μέσω της φωτοσύνθεσης μέσα σε θαλάσσια ύδατα με τη χρήση αβαθών πισίνων. Επομένως χρειάζεται συνθήκες υψηλής ηλιοφάνειας ενώ ταυτόχρονα απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα. Κάθε τόνος βιομάζας μικροάλγης καταναλώνει έως 1.8 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Η καλλιέργειά του στην Ελλάδα είναι ιδανική και πληρεί όλες τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις».

Επένδυση 18 εκατομμυρίων ευρώ για καλλιέργεια φυτοπλαγκτού στην Ελλάδα

«Έπειτα από την αναπαραγωγή και την αύξηση της μικροάλγης γίνεται η συλλογή και η αφυδάτωση της, από όπου παράγεται η πούδρα. Το προϊόν παράγεται ήδη στην Ιαπωνία, αλλά στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται τέτοιου τύπου καλλιέργεια. Με την ίδρυση της πιλοτικής μονάδας στοχεύουμε να προσαρμόσουμε την τεχνολογία της καλλιέργειας στις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες, ώστε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη απόδοση και βέλτιστη ποιότητα του προϊόντος».

«Πρόκειται για μία επιχειρηματική ιδέα για την παραγωγή βιομάζας με αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα και μηδενικά απόβλητα, χρησιμοποιώντας τους φυσικούς πόρους με φιλικές προς το περιβάλλον βιοτεχνολογικές μεθόδους. «Το νερό που χρησιμοποιείται είναι θαλασσινό, όχι πόσιμο. Αν και ποσότητα αυτού καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της παραγωγής, μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί».

«Εφόσον ολοκληρωθεί η πιλοτική καλλιέργεια, θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μονάδας Έρευνας και Ανάπτυξης για μελέτη και ανάπτυξη προϊόντων όπως έλαιο πλούσιο σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας και υδατανθράκων. Αργότερα, θα προχωρήσουμε και στην ίδρυση μονάδας Βιοεπεξεργασίας και Παραγωγής η οποία ενδέχεται να είναι στην ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας ή σε κάποια άλλη περιοχή στην Ελλάδα. Συνολικά, η επένδυση θα δώσει τη δυνατότητα για κάλυψη θέσεων προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων της περιοχής, η οποία θα αυξάνεται αναλόγως με την ανάπτυξης της εταιρίας», καταλήγει ο κ. Καλίας.

Τελευταία νέα
14/07/2021 04:06 μμ

Από τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή σύκων που πάνε για αποξήρανση. Μέχρι στιγμής η καλλιέργεια δεν φαίνεται να έχει προβλήματα και αναμένεται μια καλή παραγωγή. 

Στην Εύβοια η ετήσια παραγωγή των σύκων Ταξιάρχη υπολογίζεται σε 3.040 τόνους και της Κύμης σε 250 τόνους.

Στην περιοχή Ταξιάρχη υπάρχουν περίπου 100.000 παραγωγικά δέντρα. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Βόρειας Εύβοιας, «5 έως 6 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή. Φέτος αναμένουμε μια καλή ποσοτικά και ποιοτικά παραγωγή. Λίγα προβλήματα θα μας δημιουργήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Βέβαια μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι καιρικές συνθήκες που θα έχουμε κατά την περίοδο της συγκομιδής. Φέτος αναμένεται να έχει ολοκηρωθεί μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Τα σύκα στον Ταξιάρχη, που είναι αναγνωρισμένα σαν ΠΟΠ, μένουν 10 ημέρες για ξήρανση και μετά πάνε για εμπορία. Τα τελευταία χρόνια οι τιμές παραγωγού κυμαίνονταν σε καλά επίπεδα. Εξαίρεση είχαμε πέρσι όπου υπήρξε πρόβλημα λόγω της πανδημίας. Έχουμε στείλει τον σχετικό φάκελο στο ΥπΑΑΤ και έχει υπογραφεί από τον υπουργό κ. Λιβανό η απόφαση για ενίσχυση λόγω κορωνοϊού, στα 130 ευρώ ανά στρέμμα. Τώρα ο φάκελος βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών και αναμένουμε την σχετική υπογραφή». 

Η Κύμη είναι το δεύτερο κέντρο παραγωγής στην Εύβοια με περίπου 25.000 συκόδενδρα τοπικής ποικιλίας. Τα αποξηραμένα σύκα της περιοχής είναι και αυτά αναγνωρισμένα ως ΠΟΠ. Ο κ. Κωνσταντίνος Καραβασίλης, που έχει συσκευαστήριο σύκων στην Κύμη, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από τις 10 Αυγούστου. Η αποξήρανση και η συσκευασία γίνεται χειρωνακτικά, δίχως χρήση συντηρητικών. Η διαδικασία αυτή αυξάνει το κόστος παραγωγής. Όμως δίνει καλή ποιότητα και για αυτό υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά».

Στην Πελοπόννησο η παραγωγή σύκων αφορά τις περιοχές της Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της «Συκικής», Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «περίπου 10 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή σύκων. Μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει για μια καλή παραγωγή με υψηλή ποιότητα. Σε περιοχές που δεν έχει βρέξει από τον Φεβρουάριο αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα.

Η διαδικασία ξήρανσης κρατά 3 - 4 ημέρες. Το 95% της παραγωγής ξερών σύκων εξάγεται. Κάθε χρόνο κερδίζουμε καλύτερες τιμές επειδή έχουμε μια πρωιμότητα σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας Τούρκους. Τα ελληνικά σύκα βγαίνουν στη διεθνή αγορά ένα μήνα πριν βγουν τα τουρκικά».  
 

07/07/2021 10:52 πμ

Μεγάλες οι ζημιές από τους πρόσφατους καύσωνες στην Κρήτη, που αποτελεί την κύρια ζώνη καλλιέργειας του προϊόντος λόγω κλίματος.

Για μια χρονιά με σαφώς μικρότερη παραγωγή από πέρσι βαίνει το αβοκάντο, που φαίνεται εκ πρώτης όψης να επλήγη ιδιαίτερα από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που αναπτύχθηκαν στην Κρήτη, τις τελευταίες ημέρες.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Χανίων και πρώην αντιπρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης: «πιο μεγάλες είναι οι απώλειες στην ποικιλία Hass, με πολλούς μικρούς καρπούς να έχουν πέσει στο έδαφος. Σίγουρα πάμε για μειωμένη παραγωγή και γι’ αυτό ευθύνεται ο καύσωνας και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Περιμένουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, να δουν τις ζημιές, να τις εκτιμήσουν και να πάρουμε αποζημιώσεις».

Για κακή χρονιά στο αβοκάντο ως απόρροια των υψηλότατων θερμοκρασιών μιλά στον ΑγροΤύπο εξάλλου και ο κ. Μανώλης Καστανιουδάκης, που καλλιεργεί πολλά προϊόντα, μεταξύ άλλων ελιές, αλλά και 13 στρέμματα με αβοκάντο στην περιοχή του Ρεθύμνου. Ο κ. Καστανιουδάκης καλλιεργεί Hass και Fuerte και κάνει λόγο για απώλειες παραγωγής και καψίματα που υπέστησαν τα αβοκάντο λόγω του καύσωνα που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ο κ. Καστανιουδάκης, όπως μας είπε, καλλιεργεί 30 χρόνια αβοκάντο, πιάνοντας αποδόσεις της τάξης των 70 κιλών ανά δέντρο. Σύμφωνα με τον ίδιο το προϊόν, η συγκομιδή του οποίου ξεκινά τον Οκτώβριο, έχει μεγάλη ζήτηση και πωλείται εύκολα. Οι δε τιμές παραγωγού, με βάση τα περσινά δεδομένα, ήταν στο ξεκίνημα για τα μεγάλα σε μέγεθος αβοκάντο στα 2,70 με 3 ευρώ το κιλό.

Η καλλιέργεια του αβοκάντο εντοπίζεται κυρίως στο νομό Χανίων, λόγω των ευνοϊκών για το προϊόν, κλιματολογικών συνθηκών, που επικρατούν στην περιοχή, ενώ είναι αδύνατον να επεκταθεί, όπως τονίζουν ειδικοί, σε όλη την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της προώθησης του αβοκάντο Κρήτης έχουν γίνει ήδη ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή. Συγκεκριμένα, έχει ήδη κατατεθεί φάκελος για ανάδειξή του σε ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης).

Ο κ. Χαρίλαος Βλαζάκης είναι πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χανίων, που ασχολείται ενεργά με την καλλιέργεια του αβοκάντο και πέρσι μόνο εμπορεύθηκε περί τους 300 τόνους. Όπως μας λέει ο κ. Βλαζάκης τα αβοκάντο είχαν ξεκινήσει φέτος αρχικά με καλή ανθοφορία κι όλα έδειχναν πως πάμε για πολύ καλή, καλύτερη από πέρσι, παραγωγή. Όμως, οι υψηλές θερμοκρασίες του Πάσχα κι ο τελευταίος καύσωνας του Ιουνίου, προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Βλαζάκη, το 95% της παραγωγής αβοκάντο συγκεντρώνεται στα Χανιά, μικρές εκτάσεις υπάρχουν όμως σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ενώ τελευταία γίνονται φυτεύσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα στην Πελοπόννησο, ακόμα και στην... Άρτα. Ο κ. Βλαζάκης εκτιμά πως η επέκταση της καλλιέργειας, που όμως είναι ευπαθής σε καύσωνες και παγετούς ιδίως όταν είναι μικρά τα δέντρα, είναι ραγδαία, λόγω της ζήτησης για το προϊόν, τόσο από τους ντόπιους καταναλωτές, όσο και από τους τουρίστες. Όπως μας εξηγεί ο κ. Βλαζάκης, γίνονται και στην Κρήτη συνεχώς νέες φυτεύσεις, με τους παραγωγούς να αντικαθιστούν ελιές, εσπεριδοειδή κ.λπ. Ο πρόεδρος του ΑΣ Χανίων εκτιμά πως κάθε χρόνο φυτεύονται 50 με 60 χιλιάδες νέα δέντρα και πως στο εσωτερικό η ζήτηση καλύπτει την προσφορά, ενώ γίνονται και μικρές εξαγωγές.

02/07/2021 03:09 μμ

Η εξαγωγή ακτινιδίων, (από 1/9/2020 έως 2/7/2021) ανήλθε σε 165.982 τόνους έναντι 169.401 τόνων την αντίστοιχα πέρσινή περίοδο.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit – Hellas, «οι ποσότητες ακτινιδίων προς τρίτες εκτός ΕΕ-27 χώρες αντιπροσωπεύουν το 27,9% με 46.262 τόνους, έναντι 30,3% την αντίστοιχη περίοδο 2019/2020 με 51.275 τόνους (η μείωση των 5.013 τόνων οφείλεται στην έλλειψη μεταφορικών μέσων και αύξηση του κόστους μεταφοράς).

Παρά την ελαφρά μείωση των ποσοτήτων που εξήχθησαν της περιόδου 2020/2021, κατά -2%, τα ελληνικά ακτινίδια μας για τρίτη συνεχόμενη εμπορική περίοδο καταγράφουν ιστορικό ρεκόρ σε αξία, με την μεσοσταθμική τιμή μονάδος αυξημένη κατά +16% έναντι της περσινής περιόδου 2019/2020, χρονιάς ρεκόρ των 163,5 εκατ. Ευρώ, από μια παραγωγή της τάξεως των 300 χιλιάδων τόνων (5η παγκοσμίως). 

Βασική αρχή είναι και ήταν η ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων χωρίς άμεσα ή έμμεσα εμπόδια όπως π.χ η ανάγκη υπογραφής διμερών φυτοΰγειονομικών πρωτοκόλλων παρά την τυχόν ύπαρξη συμφωνίας ΕΕ με την τρίτη χώρα. Στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ) ΕΕ-Ζηλανδίας θα πρέπει να επιδιωχθεί  απόλυτη αντιστοίχιση της δασμολογικής πολιτικής ως προς όλα τα προϊόντα και όχι μεμονωμένα για τα ακτινίδια, που είναι του απόλυτου ενδιαφέροντος των Νεοζηλανδών (αφορά 234 τόνους εισαχθέντων το 2020 στην χώρα μας).

Ειδικότερα, για τα ελληνικά ακτινίδια θεωρούμε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί άμεσα αναβάθμιση της ποιότητος τους στον τομέα παραγωγής, χρόνου συλλογής και τυποποίησης - συσκευασίας, προκειμένου να καλυφτεί η διαφορά που υφίσταται στην τιμή καταναλωτή υπέρ των ακτινιδίων της Ν. Ζηλανδίας, για τα οποία ο Έλληνας και κατά επέκταση και ο κοινοτικός καταναλωτής πληρώνει άνετα σχεδόν διπλάσια τιμή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 26/6 - 2/7/2021, είναι οι εξής:
Πορτοκάλια 330.531 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 314.452 τόνων
Μανταρίνια 134.993 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 116.386 τόνων
Λεμόνια 13.783 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 12.517 τόνων
Γκρέιπ Φρουτ 596 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 560 τόνων
Μήλα 80.193 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 70.528 τόνων
Αγγούρια 49.080 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 38.501 τόνων
Ακτινίδια 165.982 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 169.401 τόνων  
Ροδάκινα 9.532 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 26.084 τόνων
Καρπούζια 165.426 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 154.095 τόνων
Κεράσια 21.031 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 24.033 τόνων
Νεκταρίνια 4.564 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 16.088 τόνων
Βερίκοκα 8.651 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 14.598 τόνων

30/06/2021 10:37 πμ

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ, εντάχθηκαν περίπου 147 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για την αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών. 

Η καλλιέργεια του σύκου (που πάει για αποξήρανση) αποτελεί πρώτη προτεραιότητα λόγω της δυναμικής του προϊόντος και της εμπεριστατωμένης μελέτης που έχει κατατεθεί από τη Συκική.

Η επιδότηση θα δίνεται στο 80% του κόστους αναδιάρθρωσης, σύµφωνα µε τον υφυπουργό Οικονοµικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, που θα καλύπτει την εκρίζωση της παλιάς φυτείας, τη φύτευση της νέας και το διαφυγόν εισόδηµα που προκύπτει µέχρι να γίνει παραγωγική η καλλιέργεια. Το κόστος αναδιάρθρωσης των δενδροκαλλιεργειών θα είναι 3.000 ευρώ ανά στρέµµα. Ως εκ τούτου, η ενίσχυση πάνω σε αυτό το ποσό υπολογίζεται στα 2.400 ευρώ ανά στρέµµα, µε τα υπόλοιπα χρήµατα να είναι υποχρέωση του παραγωγού να τα καλύψει.

 Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της «Συκικής», Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας σύκου εκτιμώ ότι θα ξεκινήσει μέσα στο 2021. Αυτό θα γίνει λόγω της μελέτης που έχουμε καταθέσει στο ΥπΑΑΤ. Αφορά τις περιοχές της Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας. Θα χρησιμοποιηθεί η ποικιλία καλαματιανά σύκα (τσαπέλες).

Περίπου 15 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν για την αναδιάρθρωση 6.000 στρεμμάτων και τη δημιουργία νέων φυτεύσεων. Θα δίνεται η δυνατότητα επίσης να ξεριζώσουν ελιές (που αποτελούν μονοκαλλιέργεια σε κάποιες περιοχές) ή άλλες καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε φυτεύσεις συκιάς.

Από τα 6.000 στρέμματα και όσες εκτάσεις απομείνουν και δεν προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση αναμένουμε μια παραγωγή στην χώρα μας περίπου 4 - 5 χιλιάδες τόνους ξηρών σύκων. Σήμερα η παραγωγή δεν ξεπερνά τους 2 χιλιάδες τόνους. Δηλαδή μιλάμε για διπλασιασμό της παραγωγής μας.

Τα δέντρα γίνονται παραγωγικά από τα 5 έτη και στα 7 - 8 δίνουν υψηλές αποδόσεις. Στη μελέτη που θα ακολουθήσει το ΥπΑΑΤ προβλέπεται και ενίσχυση για αναπλήρωση του εισοδήματος των συκοπαραγωγών που προχώρησαν σε αναδιάρθρωση καλλιέργειας.

Το επόμενο βήμα για την Συκική θα είναι μια νέα μελέτη που θα αφορά την δημιουργία λιμνοδεξαμενών για την άρδευση των καλλιεργειών συκιάς. Σήμερα είναι ξερική καλλιέργεια, όταν γίνει αρδευόμενη θα αυξηθεί η παραγωγικότητα των δέντρων».    
 

28/06/2021 12:10 μμ

Κατά την πρόσφατη περιοδεία του στη Βόρεια Εύβοια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός ΑΑΤ, Βαγγέλης Αποστόλου, συναντήθηκε με τη Διοίκηση του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Βόρειας Εύβοιας, καθώς και με μεμονωμένους παραγωγούς. 

Συζήτησαν για την άμεση καταβολή της ειδικής ενίσχυσης των παραγωγών σύκου, που έχουν πληγεί το 2020 από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και της κάλυψης των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους που χτυπήθηκαν από την επέλαση του χιονιά στις αρχές του 2021.

Όπως τονίστηκε «όλες οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έχουν προσκομιστεί. Είναι καιρός να στηριχτεί ένας κλάδος με εξαγωγικό προσανατολισμό και ελπιδοφόρα προοπτική.

Στη συζήτηση μπήκε και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, ένα πρόγραμμα που κρίνεται απαραίτητο να εφαρμοστεί τα επόμενα 2 χρόνια για την αναβάθμιση της παραγωγικής του κλάδου». 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Βόρειας Εύβοιας, «για τα νωπά σύκα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενίσχυσης λόγω πανδημίας και αναμένουμε τώρα την καταβολή για τα ξερά σύκα. 

Έχουμε στείλει τον σχετικό φάκελο στο ΥπΑΑΤ και έχει υπογραφεί από τον υπουργό κ. Λιβανό η απόφαση για ενίσχυση λόγω κορωνοϊού, στα 130 ευρώ ανά στρέμμα και αφορά όλη την Ελλάδα. Τώρα ο φάκελος βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών και αναμένουμε την σχετική υπογραφή.

Όμως υπήρξαν και μεγάλες ζημιές λόγω της κακοκαιρίας Μήδεια (Φεβρουάριο 2021). Οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ ανέφεραν ζημιές σε 8.000 δέντρα, από τα οποία τα 5.000 έχουν πάθει ολική καταστροφή. Λόγω του Κανονισμού δεν έχουμε φτάσει σε ποσοστό ζημιάς 30% για να ενταχθούμε σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ). Για αυτό ζητάμε μια ενίσχυση de minimis γιατί το κόστος αποκατάστασης των ζημιών είναι μεγάλο».    
 

18/06/2021 10:18 πμ

Το δείγμα ιδιώτη με το βακτηριακό έλκος ήταν στον ακάλυπτο χώρο της οικίας του, λέει η ΔΑΟΚ.

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα έπειτα από σχετική ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Άρτας, όμορου της Αιτωλοακαρνανίας νομού. Αλλά, όπως τονίζει η ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας, μετά από αυτή την εξέλιξη πραγματοποίησε επιπλέον δειγματοληψίες σε οπωρώνες ακτινιδίου της περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η παρουσία του Pseudomonas syringae actinidiae (Psa). Από τις δειγματοληψίες που έγιναν και εστάλησαν στο ΜΦΙ για εργαστηριακή εξέταση δεν εντοπίστηκε πουθενά το βακτήριο της ακτινιδιάς.

Αναλυτικά το έγγραφο της ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας:

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση της ΔΑΟΚ Π.Ε Αιτωλ/νίας σχετικά με το φυτοπαθογόνο βακτήριο Pseudomonas syringae pv. actinidiae (Psa) στην περιοχή μας.

Σε συνέχεια της εμφάνισης του Βακτηριακού Έλκους της ακτινιδιάς, σε δείγμα που απέστειλε ιδιώτης (από 4 φυτά σε πλ. γλάστρες που διατηρούσε στον ακάλυπτο χώρο της οικίας του) στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, η Υπηρεσία μας σε συνεργασία με το Τμήμα Φυτουγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ προέβη στις εξής ενέργειες: Διερεύνησε την πιθανή προέλευση των συγκεκριμένων φυτών.

Πραγματοποίησε επιπλέον δειγματοληψίες σε οπωρώνες ακτινιδίου της περιοχής της Περιφερειακής Ενότητάς μας, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η παρουσία του Pseudomonas syringae actinidiae (Psa).

Από τις δειγματοληψίες που έγιναν και εστάλησαν στο ΜΦΙ για εργαστηριακή εξέταση ΔΕΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΠΟΥΘΕΝΑ το βακτήριο της ακτινιδιάς.

Ωστόσο η υπηρεσία μας έχει θέσει την καλλιέργεια της ακτινιδιάς στην περιοχή μας σε καθεστώς αυξημένης φυτουγειονομικής επιτήρησης.

Οι Φυτουγειονομικοί Ελεγκτές της υπηρεσίας μας συνεχίζουν τους ελέγχους και βρίσκoνται στη διάθεση των παραγωγών για περαιτέρω υποδείξεις και οδηγίες.

Επίσης καλούμε τους παραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητάς μας, σε συχνή επιθεώρηση των οπωρώνων τους ώστε σε περίπτωση που εντοπίσουν οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα, να ενημερώσουν άμεσα το Τμήμα Ποιοτικού- Φυτουγειονομικού Ελέγχου & Φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας, στα τηλ.:26313 61157/61679/61680. Επιπλέον υπενθυμίζουμε τόσο στους παραγωγούς , όσο και στους διακινητές ακτινιδίου της περιοχής μας, να εφαρμόζουν:

Α) τις οδηγίες σχετικά με τις ορθές πρακτικές δενδροκομικής υγιεινής για το βακτηριακό έλκος της ακτινιδιάς και

Β) τις ορθές πρακτικές χρήσης των μέσων συσκευασίας που σχετίζονται με τη μεταφορά των νωπών καρπών ακτινιδίου προκειμένου να αποφεύγεται η εξάπλωση του βακτηρίου, οι οποίες έχουν εκδοθεί από το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το ΜΦΙ και συνημμένα παραθέτονται.

15/06/2021 01:36 μμ

Το θέμα είχε αναδείξει από την περασμένη εβδομάδα ο ΑγροΤύπος.

Καταγραφή του προβλήματος και αποζημιώσεις των παραγωγών για την ακαρπία ζητά από τους αρμόδιους φορείς ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς.

Όπως εξηγεί ο ίδιος:

Απέστειλα επιστολές προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ενημερώνοντάς τους για το μείζον θέμα της ακαρπίας που παρατηρείται φέτος στο σύνολο των καλλιεργειών εσπεριδοειδών, ακτινιδίων κι ελιάς στην Άρτα.

Στις επιστολές αναφέρομαι στο γεγονός ότι την τρέχουσα περίοδο αναμένεται κατακόρυφη πτώση της παραγωγής και στις τρεις βασικές καλλιέργειες του Νομού μας. Τονίζω ιδιαιτέρως ότι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο επηρέασαν δυσμενώς την ανθοφορία και την καρπόδεση τόσο στα εσπεριδοειδή όπου αναμένεται πτώση της παραγωγής κατά 50 έως 60 % σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας, όσο και στις ελιές όπου υπάρχει γενική ακαρπία και η παραγωγή εφέτος αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 80 % έως και 90 % αναφορικά με το μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας τριετίας. Στα ακτινίδια πάλι αναμένεται μειωμένη παραγωγή κατά 35- 45% σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας με συνέπεια να έχουμε σημαντικό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών μας καθώς αποτελεί την πιο προσοδοφόρα καλλιέργεια του Νομού μας.

Επίσης επισημαίνω τους πιθανούς λόγους της ακαρπίας και οι οποίοι έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή και το γεγονός ότι ο ήπιος χειμώνας που προηγήθηκε δεν επέτρεψε τον σχηματισμό ανθικών καταβολών. Στη συνέχεια υπήρξαν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες τον μήνα Μάρτιο που συνοδεύτηκαν από χαμηλές θερμοκρασίες στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Το αποτέλεσμα αυτών των δυσμενών καιρικών συνθηκών είναι να υπάρχει καταστροφή των ανθοφόρων οφθαλμών με συνέπεια την μείωση της ανθοφορίας και κατά συνέπεια της καρπόδεσης και της παραγωγής.

Κατόπιν αυτών των δεδομένων, ζήτησα τον επιτόπιο έλεγχο των εν λόγω καλλιεργειών, προκειμένου να γίνει η αποτίμηση της ζημιάς και να δρομολογηθούν οι κατάλληλες ενέργειες από τους αρμόδιους Φορείς για την αποζημίωση των παραγωγών.

15/06/2021 12:06 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η παραγωγή ακτινιδίων στις περιοχές της Ημαθίας και της Πιερίας με μικρές απώλειες λόγω των άστατων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών.

Αυτήν την περίοδο έχουν ολοκληρωθεί οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών όπως είναι ο βοτρύτης και γίνεται το απαραίτητο αραίωμα ακατάλληλων καρπών.

Στον Αγροτικό συνεταιρισμό Μελίκη Ημαθίας, ο γεωπόνος Δημήτρης Τζουνόπουλος μας ενημερώνει για την πορεία της καλλιέργειας μέχρι στιγμής. Στον συνεταιρισμό οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι η Hayward και η Hayward κλώνος 8 και τα συνολικά στρέμματα είναι περίπου 1500 στρέμματα. «Αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε στη δημιουργία του καρπιδίου. Έχουν ολοκληρωθεί οι ψεκασμοί για βοτρύτη και τώρα γίνονται οι τελευταίες χορηγήσεις με κοκκώδη λιπάσματα τύπου 12-12-17. Συνεχίζονται επίσης μέχρι το τέλος της συγκομιδής τα ποτίσματα. Η ακτινιδιά σε περιόδους πολύ υψηλών θερμοκρασιών πρέπει να ποτίζεται ανά 3-4 ημέρες και αυτήν την περίοδο ποτίζεται ανά 5-7 ημέρες. Σίγουρα έχουμε κάποια απώλεια παραγωγής λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο της άνθησης ωστόσο λόγω των νεαρών φυτεύσεων που φέτος έχουν φτάσει το 4ο έτος και είναι παραγωγικά, η παραγωγή μας φαίνεται ότι θα είναι πάνω κάτω σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα». Οι συγκομιδές ξεκινάνε μετά τις 20 Οκτωβρίου αφού πρώτα φτάσουμε τα 6,2 Brix στα σάκχαρα, καταλήγει.

Ο κ. Αντώνης Ιωαννίδης από την Ζευς Α.Ε. μας δίνει κάποιες πληροφορίες για την περιοχή της Πιερίας. Η ομάδα παραγωγών έχει περίπου 2.750 στρέμματα, η κυριότερη ποικιλία είναι η Hayward και σε μικρότερη κλίμακα χρησιμοποιούνται και άλλες ποικιλίες. Σε γενικές γραμμές οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν πλήξει ιδιαίτερα την καλλιέργεια ακτινιδίων στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας παρά μόνο σε ορισμένα κτήματα υπάρχουν απώλειες λόγω των χαλαζοπτώσεων. Αυτήν την περίοδο γίνεται το αραίωμα των καχεκτικών καρπών. Η πρακτική αυτή εξαρτάται από τον αριθμό των ακτινιδίων πάνω στο δέντρο και το σχήμα των καρπών. Επιπλέον, σε μία με δύο εβδομάδες ξεκινάνε τα χλωρά κλαδέματα με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του καρπού και τη βελτίωση των ανθοφόρων οφθαλμών για την παραγωγή ποιοτικών καρπών την επόμενη χρονιά. Τέλος, η καλλιέργεια της ακτινιδιάς είναι αρκετά απαιτητική σε νερό το οποίο χορηγείται όλο τον χρόνο μέχρι και λίγο πριν από την περίοδο των συγκομιδών η οποία ξεκινάει τέλος Οκτωβρίου.

Παράλληλα, όπως μας εξηγούν από τον ΑΣ Καρίτσας στην Πιερία η παραγωγή φέτος προβλέπεται να είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών. Έχουν προκληθεί απώλειες αφενός λόγω των χαμηλών θερμακρασιών κατά την περίοδο της άνθησης και αφετέρου λόγω του αέρα και του χαλαζιού που έπληξαν την περιοχή τις προηγούμενες ημέρες. Αυτήν την περίοδο γίνεται το αραίωμα των ακτινιδίων λόγω κάποιων προβλημάτων με την ανθοφορία. Σκοπός της καλλιεργητικής πρακτικής είναι να αφαιρεθούν οι ακατάλληλοι προς πώληση καρποί, να αποφευχθεί η εμφάνιση ενωμένων καρπών (πεταλούδες) και να επιτευχθεί μεγάλο μέγεθος καρπών.

11/06/2021 11:15 πμ

Ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας ενημέρωσε με ανακοίνωσή της, όλους τους παραγωγούς ακτινιδίων, καθώς και όλους όσοι διακινούν καρπούς και φυτά ακτινιδιάς, όπως εξαγωγείς φυτωριούχους, ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς κ.λπ. ότι στη γειτονική Αιτωλοακαρνανία εμφανίστηκε η ασθένεια «Βακτηριακό έλκος της Ακτινιδιάς» που προκαλείται από τον επιβλαβή οργανισμού καραντίνας βακτήριο Pseudomonas syringae p.v. actinidiae.

Το βακτήριο μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις με διακίνηση μολυσμένων φυτών προς φύτευση (φυτώρια), τα μολυσμένα καλλιεργητικά εργαλεία (π.χ. κλαδέματος), καθώς και με μολυσμένα οχήματα που φέρουν χώμα η υπολείμματα φύλλων στους τροχούς, τα μέσα συσκευασίας (τελάρα, bins).

Σε μικρές αποστάσεις μεταφέρεται από μολυσμένο οπωρώνα με τον άνθρωπο (παπούτσια που φέρουν λάσπες, ρούχα κ.λπ.) τον αέρα, τη βροχή, την γύρη, το νερό ποτίσματος, τα ζώα, τα φυτικά υπολείμματα (φύλλα, βλαστοί κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα στα προσβεβλημένα φυτά γι’ αυτό και συνιστάται στους παραγωγούς:

-να γίνεται συχνή επιθεώρηση των δέντρων για τον εντοπισμό ύποπτων συμπτωμάτων

-να χρησιμοποιείται υγιές και πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό (με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο) για την εγκατάσταση νέων οπωρώνων.

Το βακτήριο είναι καταστρεπτικό για την καλλιέργεια ακτινιδιάς και ενδεχόμενη εμφάνιση του στην περιοχή μας θα έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες. Οι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της ΔΑΟΚ ΠΕ Άρτας είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου για περαιτέρω οδηγίες και υποδείξεις, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΔΑΟΚ.

Όπως μας είπαν από την εν λόγω ΔΑΟΚ: «εμείς προειδοποιούμε με την ανακοίνωσή μας, καθώς μας έχει αποστείλει έγγραφο και το αρμόδιο τμήμα του ΥπΑΑΤ, το υπ’ αριθμόν 4848/128506 17/05/2021».

03/06/2021 04:42 μμ

Επιβεβαίωση για το αίτημα Λιβανού για οικονομική ενίσχυση, προς το υπουργείο Οικονομικών.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 2 Ιουνίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό, παρουσία του βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτου Χρυσομάλλη, του προέδρου της Συκικής Παναγιώτη Παπαγεωργίου και του διευθυντή της συνεταιριστικής οργάνωσης Γιώργου Αγγελόπουλου, ο υπουργός διαβεβαίωσε τους Μεσσήνιους, ότι εντάχθηκαν περίπου 147 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα χρήματα αυτά προορίζονται για την αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών και μάλιστα με ποσοστό ενίσχυσης 80%, αντί του 30% που είναι το γενικό ποσοστό στήριξης για τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην παραπάνω αναδιάρθρωση συμπεριλαμβάνεται και η καλλιέργεια του σύκου (που πάει για αποξήρανση), εξηγούν από την Συκική, η οποία χρόνια τώρα αγωνίζεται για ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Επίσης, ο υπουργός, όπως μας είπαν από την Συκική, τόνισε πως το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης το συνολικό, θα είναι από τα πρώτα που θα υλοποιηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συκικής δεσμεύθηκε ότι η αναδιάρθρωση του σύκου (που πάει για αποξήρανση) θα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα λόγω της δυναμικής του προϊόντος και της εμπεριστατωμένης μελέτης που έχει κατατεθεί από τη Συκική, με αισιόδοξη πρόβλεψη ενδεχόμενης έναρξης υλοποίησης εντός του έτους 2021 κι όχι το 2022 που προβλέπεται να ξεκινήσουν οι αναδιαρθρώσεις.

Τέλος, ο υπουργός, λένε από την Συκική, τους παρέσχε ενημέρωση, αναφορικά με την αποστολή σχετικού αιτήματος προς το υπουργείο Οικονομικών για την έγκριση οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών αποξηραμένου σύκου των νομών Μεσσηνίας, Λακωνίας και Ευβοίας, στα πλαίσια στήριξης του πρωτογενούς τομέα από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid -19, θέμα για το οποίο έγραψε από την Τετάρτη ο ΑγροΤύπος (δείτε πατώντας εδώ).

28/05/2021 04:23 μμ

Θετικό το μομέντουμ για τις τιμές, καθώς η εκκαθάριση έδωσε έως και 80 λεπτά.

Ωστόσο, φέτος σε πολλές περιοχές της χώρας, λόγω των καιρικών συνθηκών της άνοιξης, οι αγρότες αναμένουν κάμψη παραγωγής. Εντούτοις, πολλά νέα κτήματα αναμένεται να μπουν από φέτος στην παραγωγή.

Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, είναι ένας έμπειρος γεωπόνος και ιδιοκτήτης καταστήματος γεωργικών εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «βρισκόμαστε στην περίοδο που τελειώνει η άνθιση. Υπάρχουν κτήματα με καλή παραγωγή κι άλλα που επηρεάστηκαν από τους παγετούς του Μαρτίου και του Απριλίου. Στα περισσότερα κτήματα αναμένεται μειωμένη παραγωγή από πέρσι. Σημειώνεται πως κατά την ανθοφορία είχαμε εμφανιση διπλών καρπών (πεταλούδες), τα οποία όλα αυτά αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου αραιώματος, που γίνεται πριν την ανθοφορία, στο στάδιο του μπουμπουκιού. Μέχρι ώρας, δεν έχει ξεκαθαρίσει, αν η καρπόδεση θα φανεί ικανοιητική, δεδομένου ότι ο αριθμός των σπερμάτων εντός του καρπού είναι και το καταλυτικό στοιχείο για την τελική ποιότητα του ακτινίδιου, όσον αφορά στο μέγεθός του. Σημειώνεται πως και προσεγμένα κτήματα, μπορεί να εμφανίσουν μικροκαρπία, στην περίπτωση που δεν έγινε καλή γονιμοποίηση την περιόδο της ανθοφορίας».

Ο κ. Διονύσης Φόλιος, είναι αντιδήμαρχος στο δήμο Δίου - Ολύμπου, πρόεδρος στον τοπικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας και καλλιεργητής ακτινίδιων σε μια έκταση 20 στρεμμάτων. Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο «αυτή την χρονική περίοδο, ολοκλήρωνεται η γονιμοποίηση. Δεν φαίνεται να έχουμε προβλήματα, όμως είναι και νωρίς ακόμα για να κρίνουμε. Πάντως, οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές όλο αυτό το διάστημα, ενώ δεν είχαμε και ιδιαίτερες επιπτώσεις από τις παγωνιές της άνοιξης. Σήμερα βέβαια που μιλάμε, είναι σε εξέλιξη φαινόμενα κακοκαιρίας με χαλαζοπτώσεις, που ίσως επηρέασαν κάποια κτήματα στην Κατερίνη».

Ψηλά οι τιμές εκκαθάρισης, επεκτείνονται οι φυτεύσεις

Σύμφωνα με τον Διονύση Φόλιο, το ασφαλώς θετικό στοιχείο της περιόδου είναι πως μεγάλες επιχειρήσεις εκκαθάρισαν πριν λίγες ημέρες την τιμή της περσινής εσοδείας, στα 70-80 λεπτά το κιλό. Μάλιστα, όπως μας λέει ο ίδιος, το καλό εμπορικό κλίμα τα τελευταία χρόνια, έχει συμβάλλει ώστε να επεκτείνονται οι φυτεύσεις. Στην Πιερία, εκτιμά ο κ. Φόλιος, πάνω από 1.000 νέα στρέμματα φυτεύονται κατ’ έτος, ενώ αρκετές νέες φυτείες μπαίνουν στην παραγωγή κάθε χρόνο.

Όπως λέει από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Βασίλης Τσούγκας, παραγωγός από τον Παλιό Πρόδρομο Ημαθίας «βρισκόμαστε στη φάση πτώσης των πετάλων. Όσον αφορά στην αναμενόμενη παραγωγή της νέας σεζόν, φαίνεται πως θα έχουμε πολύ μεγάλη μείωση παραγωγής, σε σχέση με πέρσι, καθώς έκαναν πολύ μεγάλη ζημιά οι παγετοί της άνοιξης, ενώ εδώ και 20 ημέρες οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή μας, αποτέλειωσαν ό,τι άφησαν όρθιο οι παγετοί. Σημειώνεται πως στην περιοχή μας οι νέες φυτεύσεις συνεχίζονται στο... φουλ».

Υπενθυμίζεται πως κι άλλες παραγωγικές χώρες της ΕΕ υπέστησαν μεγάλες ζημιές λόγω των παγετών της άνοιξης.

16/04/2021 04:44 μμ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αφροδίτη βρίσκεται στη Λάρισα και έχει ιδρυθεί από το 2015. Αποτελείται από 25 παραγωγούς, κύρια καλλιέργεια των οποίων είναι το ρόδι. 

Το ρόδι έχει σημαντική περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και οι καταναλωτές μπορούν να το  απολαύσουν και ως φυσικό χυμό. Ο συνεταιρισμός διαθέτει κατάστημα παρασκευής χυμών στην οδό Λεωφόρου Αλεξάνδρας 195 έξω από το μετρό Αμπελοκήπων στην Αθήνα. Επίσης, έχει επεκταθεί και στη χονδρική πώληση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πλέον κάνει αισθητή την παρουσία του μέσω εναλλακτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπως το delivery.

Η καλλιέργεια της ροδιάς
Ο κ. Μπιτσαράς Πρόεδρος του συνεταιρισμού μας έδωσε κάποιες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια ροδιάς για την περίοδο που διανύουμε. Τα καλλιεργήσιμα στρέμματα είναι περίπου 570 και οι ποικιλίες που προτιμώνται είναι η Wonderfull σε ποσοστό 90% και η Acco σε ποσοστό 10%. Η προηγούμενη παραγωγή ήταν αρκετά μειωμένη λόγω των δυσχερών καιρικών φαινομένων και προβλέπεται ότι φέτος θα είναι χειρότερη. Όπως μας αναφέρει ο κ. Μπιτσαράς υπάρχουν κτήματα τα οποία έχουν πάθει ολική καταστροφή ενώ σε άλλα κτήματα έχουν καεί τα φύλλα πολλών δέντρων και είναι αβέβαιο αν ο καρπός θα προλάβει να ολοκληρώσει τον κύκλο παραγωγής του έτσι ώστε να συγκομιστεί μέχρι τον Οκτώβριο. Περίπου 200 στρέμματα έχουν πάθει ολική ζημιά. Έχουμε παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, Παρνασσό, Τρίκαλα Καρδίτσα, Βόλο και Λάρισα. Πέρα από το ρόδι κάποιοι παραγωγοί μας έχουν και ακρόδρυα δέντρα. Όταν έχουμε μεγάλες ανάγκες από εμπόρευμα αναγκαζόμαστε να πάρουμε και από άλλους παραγωγούς εκτός συνεταιρισμού.

Εμπορία
Η προώθηση των προϊόντων γίνεται με πολύ προσεκτικά βήματα όπως μας εξηγεί ο κ. Νάστος Αθανάσιος, Γενικός Διευθυντής του συνεταιρισμού καθώς το προϊόν παρά τις ευεργετικές του ιδιότητες δεν προτιμάται ακόμα στην Ελλάδα σε ικανοποιητικό βαθμό σε αντίθεση με τις αγορές του εξωτερικού. 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Νάστος λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει το ρόδι σαν φρούτο δεν καταναλώνεται εύκολα από τους Έλληνες. Έτσι λοιπόν σκεφτήκαμε να προωθήσουμε το φυσικό χυμό ροδιού μέσω της καντίνας μας. Η ιδέα υπάρχει ήδη στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια και είναι πετυχημένη.  Έχουμε δικό μας κατάστημα έξω από το μετρό όπου πουλάμε φρεσκοστυμμένο χυμό ροδιού 100% φυσικό και άλλα προϊόντα των παραγωγών μας, όπως ξηρούς καρπούς, ξηρά φρούτα, μπάρες και μέλι. Διαθέτουμε ακόμα τα νωπά φρούτα σε όλα τα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής εξάγεται. Έχουμε κάνει συνεργασία με δύο μεγάλα σούπερ μάρκετ και θα επεκταθούμε περαιτέρω. Στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα ρόδια. Οι ποσότητες εξαγωγής είναι μεγάλες, οι τιμές ελαφρώς αυξητικές και με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει φύρα στην παραγωγή. Τέλος, σε συνεργασία με on-line ηλεκτρονική πλατφόρμα αγοραπωλησιών θα παρέχουμε τον φρέσκο χυμό και τα υπόλοιπα προϊόντα μας κατ’ οίκον. Ο χυμός ροδιού θα στύβεται στην καντίνα και θα υπάρχει η δυνατότητα παράδοσης σε μία ακτίνα 4 χιλιομέτρων. Στα σχέδιά μας είναι και το άνοιγμα μίας ακόμα καντίνας αλλά έχει παγώσει για την ώρα η υλοποίηση της ιδέας λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό.

14/04/2021 02:57 μμ

Όπως επισημαίνουν γνώστες της κατάστασης, με τα νέα στρέμματα που μπαίνουν από φέτος στην παραγωγή, χωρίς τις ζημιές, θα μιλάγαμε για αύξηση τουλάχιστον 20% από πέρσι.

Τον Οκτώβριο μαζεύονται κάθε χρόνο τα ακτινίδια, όμως οι ενδείξεις ως τώρα προμηνύουν, αν όχι μια μεγάλη μείωση της παραγωγής, τουλάχιστον όχι... αύξηση, δεδομένου ότι μπαίνουν σε παραγωγή πολλές νέες εκτάσεις, που συμπληρώνουν την τετραετία φέτος. Αυτά με την προϋπόθεση βέβαια, εφεξής να πάει καλά ο καιρός και να μην υπάρξουν άλλες ζημιές.

Στην Πιερία υπάρχει επίπτωση στις ακτινιδιές από τον τελευταίο παγετό

Ο κ. Διονύσης Φόλιος, παραγωγός ακτινιδίων, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας και αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου Πιερίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι και στην περιοχή αυτή έπεσε αρκετός παγετός, όμως είναι νωρίς ακόμα, προκειμένου να γίνει εκτίμηση για το ύψος της παραγωγής, αν και σίγουρα θα υπάρξει επίπτωση από τον παγετό. Βέβαια, όπως μας επεσήμανε ο κ. Φόλιος, όπως πέρσι, έτσι και φέτος προστίθενται νέα στρέμματα στην παραγωγή, μπαίνοντας πλέον στο τέταρτο έτος καλλιέργειας.

Τα πιο πολλά κτήματα έχουν ζημιά άνω του 50%

Στην Ημαθία σε δύσκολη κατάσταση έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και ιδίως των αλλεπάλληλων παγετών. Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Βασίλης Τσούγκας, παραγωγός από τον Παλιό Πρόδρομο Ημαθίας, τα στα πιο πολλά κτήματα με ακτινιδιές, οι ζημιές είναι ολικές, όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη, ότι μπαίνουν και νέες εκτάσεις στην παραγωγή. Ως νομός Ημαθίας, υπολογίζει ο κ. Τσούγκας, η μείωση από πέρσι, θα είναι το λιγότερο 20%, καθώς υπάρχουν κτήματα με ολική καταστροφή, αλλά και χωράφια που έμειναν ανέγγιχτα.

Έως 100% η ζημιά σε Πέλλα και Ημαθία

Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος και ιδιοκτήτης καταστήματος γεωργικών εφοδίων από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών μας μετέφερε το προηγούμενο διάστημα τις αγωνίες του κόσμου, λόγω του πρόσφατου παγετού. Όπως μας λέει, μπορεί να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο όσον αφορά στις επιπτώσεις από τους παγετούς, ωστόσο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε Πέλλα και Ημαθία. Σύμφωνα με τον κ. Παστόπουλο, αρκετά κτήματα πέριξ των ορεινών όγκων έχουν καλή εικόνα, όμως σε θύλακες παγετού, υπάρχουν κτήματα με ζημιά από 20 έως 100%. Πρέπει, όμως, εξηγεί ο ίδιος, να λάβουμε υπόψη ότι αρκετά κτήματα μπαίνουν σε παραγωγή από φέτος και παράλληλα, πολλά στρέμματα μπήκαν φέτος και θα δώσουν καρπό σε τρία- τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Παστόπουλο, για ζημιές παραπονιούνται οι αγρότες και σε άλλες περιοχές με ακτινίδια, όπως είναι η Άρτα για παράδειγμα, ενώ ζημιές όπως πρώτοι γράψαμε έχουμε και στις ακτινιδιές της Καβάλας.

Ολοκληρωτική η καταστροφή σε πολλά κτήματα στον Πυργετό

Για πολύ μεγάλες επιπτώσεις στα ακτινίδια του Πυργετού τη νέα χρονιά, κάνει λόγο εξάλλου μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Θανάσης Βλάχος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πυργετού Λάρισας δήμου Τεμπών. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε πολλά κτήματα οι ζημιές είναι καθολικές, οπότε αναμένεται σίγουρα μειωμένη παραγωγή. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Συνεταιρισμός εμπορεύεται τώρα τις τελευταίες ποσότητες ακτινίδιου από την περσινή χρονιά, σε τιμές που αγγίζουν και τα 1,50 ευρώ (το συσκευασμένο προϊόν).

09/04/2021 11:33 πμ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι παραγωγοί νωπών σύκων στην Αττική. Πέρσι δεν κατάφεραν να κάνουν εξαγωγές, φέτος χτυπήθηκε η παραγωγή τους από συνεχόμενους παγετούς.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Κολιαβασίλης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαρκόπουλου, «μετά την χιονόπτωση του περασμένου Φεβρουαρίου στην Αττική είχαμε δύο συνεχόμενους παγετούς που έπληξαν τις συκιές. Επίσης είχαμε παγετούς στις 26 Μαρτίου, καθώς και στις 2 και 3 Απριλίου. Δηλαδή είχαμε συνεχόμενους παγετούς τους τελευταίους τρεις μήνες.

Αυτή την περιοδο αρχίζει να είναι ορατή η ζημιά που έχουν προξενήσει στα δέντρα. Την Πέμπτη (8/4/2021) ήρθαν οι γεωπόνοι - εκτιμητές του ΕΛΓΑ στα χωράφια. Όπως μας ανέφεραν η ζημιά είναι μεγάλη αλλά ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημιές. Εμείς ζητάμε από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΑ να μας αποζημιώσει. 

Πέρσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς, αφού λόγω της πανδημίας δεν καταφέραμε να κάνουμε εξαγωγές νωπών σύκων. Μας είπαν ότι εγκρίθηκε ενίσχυση de minimis, συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που αφορά παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το 2020 και διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας σύκων (200 ευρώ ανά στρέμμα). ακόμη όμως δεν μας τα έχουν πληρώσει. Φέτος ο παγετός ήρθε και μας αποτελείωσε την παραγωγή». 

Στην περιοχή του Μαρκοπούλου υπάρχουν περίπου 150-180 παραγωγοί που καλλιεργούν περίπου 5.000 στρέμματα και υπολογίζεται ότι παράγονται συνολικά περίπου 1.500 τόνοι νωπών σύκων το χρόνο (ποικιλίες βασιλικά και μαύρα). Το 95% των εξαγωγών πηγαίνουν στον Καναδά.

07/04/2021 04:29 μμ

Ο συνεταιρισμός «Ελληνική Γη» ασχολείται εντατικά με τη βιολογική παραγωγή Goji berry. Βρίσκεται στη Βόλβη Κοζάνης και η συνολική έκταση είναι 200 στρέμματα. Ο κ. Γιάννης Τιάκας πρόεδρος του συνεταιρισμού έπειτα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑγροΤύπο δίνει πληροφορίες για την καλλιέργεια βάσει των προσωπικών του παρατηρήσεων και πειραμάτων καθώς όπως αναφέρει δεν υπάρχει η γνώση στην Ελλάδα για την παραγωγή αυτού του καρπού.

Είναι κάτι τελείως καινούργιο για τα Ελληνικά δεδομένα όπως και άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες. Για αυτό και δεν υπάρχει η απαιτούμενη γνώση και δεν έχουμε τεχνική βοήθεια από τους γεωπόνους,  γεγονός που καθιστά το έργο μας λίγο πιο δύσκολο. Επίσης, πολλοί γεωπόνοι μας αντιμετωπίζουν λίγο αποθαρρυντικά εξαιτίας του γεγονότος ότι είμαστε βιοκαλλιεργητές.  Βάσει λοιπόν των όσων γνωρίζω, σαν καλλιέργεια είναι αρκετά απαιτητική καθώς η περίοδος συγκομιδής, αναλόγως των καιρικών συνθηκών, είναι 4,5 - 5 μήνες. Στην περιοχή της Κοζάνης θα ξεκινήσουμε 15 Ιουνίου και φτάνουμε έως τα μέσα Οκτωβρίου. Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι, το φυτό έχει ταυτόχρονα ανθοφορία και καρποφορία,  και πάνω στο ίδιο φυτό θα συναντήσεις λουλούδι, άγουρος καρπός και ώριμος καρπός. Στην περιοχή  μου είμαστε μαθημένοι στη χειρωνακτική εργασία λόγω του Κρόκου, δεν μας ενοχλεί και τόσο αυτή η διαδικασία. Επίσης, ο καλύτερος τρόπος πολλαπλασιασμού και παραγωγής είναι με μοσχεύματα. Με σπορόφυτα τα δέντρα δεν βγαίνουν μορφολογικά ίδια και δεν είναι επιτυχημένος τρόπος παραγωγής.

Η καλλιέργεια του Goji berry όπως και άλλων μικρών οπωροφόρων, χρειάζεται μεγάλες ποσότητες αρδευτικού νερού. Όπως αναφέρει ο κ. Τιάκας, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 30 βαθμών Κελσίου, το δέντρο αρχίζει και υποφέρει. Η ποσότητα  και η συχνότητα νερού είναι δύο φορές την εβδομάδα περίπου 15L ανά ρίζα. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 3 μέτρα σειρά με σειρά και 2 μέτρα ανά δένδρο. Η λίπανση είναι ελάχιστη και βιολογική. Αναφορικά με την φυτοπροστασία το σημαντικότερο πρόβλημά μας είναι η ψείρα και η βρωμούσα που τρυπάει τον καρπό. Έχουμε κάνει πολλά πειράματα βιολογικής καταπολέμησης των εντόμων, όπως η χρήση ριγανέλαιου, καυτερών πιπεριών, και κανέλας αλλά τα αποτελέσματα είναι προσωρινά και απαιτούνται συχνές επαναλήψεις.  Για την καταπολέμηση της ψείρας χρησιμοποιούμε την τσουκνίδα και είναι αρκετά αποτελεσματική πρακτική.

Όσον αφορά τις στρεμματικές αποδόσεις όπως μας εξηγεί ο κ. Τιάκας,  είναι δύσκολο να προσδιοριστούν για πολλούς λόγους. Έχουμε δέντρα που έχουν φτάσει στην πλήρη παραγωγική περίοδο των 5 ετών όμως δεν ξέρω αν έχουμε κάνει τις σωστές καλλιεργητικές πρακτικές στην καλλιέργεια για να πω ότι έχουμε φτάσει στην μέγιστη παραγωγή. Με το βιολογικό τρόπο καλλιέργειας, πάνω από 150 kg/στρέμμα τον χρόνο δεν έχω δει. Το Goji berry ανήκει στην οικογένεια Solanaceae στην οποία ανήκει η ντομάτα, η πατάτα, η μελιτζάνα  κ.α. και η κύρια χώρα παραγωγής είναι η Κίνα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στον συνεταιρισμό είναι η τιμή καθώς το κινέζικο έρχεται πολύ φθηνότερα ως αποξηραμένο και για αυτόν τον λόγο προτιμάται. Σε σύγκριση με αυτό που καλλιεργείται στην Κίνα το δικό μας είναι ποιοτικά πολύ ανώτερο.

Εμείς το 90% της παραγωγής το μεταπωλούμε για παραγωγή χυμού. Δεν υπάρχει όμως καμία στήριξη για την παραγωγή Ελληνικού Goji berry παρά το γεγονός ότι είναι μία επικερδής καλλιέργεια. Δεν έχουμε επιδοτηθεί ούτε ένα ευρώ και στη δήλωση ΟΣΔΕ μέχρι το 2018 η καλλιέργεια καταγράφονταν ως λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες, δεν είχαμε καν ονομασία. Παρά τις αντιξοότητες παραμένουμε ακόμα ζωντανοί. Μόνο μέσα από συλλογικά σχήματα υπάρχει μέλλον και προοπτική για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Πουλάμε 7ευρώ για χυμό και αν δεν είχαμε παραγωγή 4-5 τόνους η μεταποίηση δεν θα ήταν εφικτή. 
 

06/04/2021 12:55 μμ

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΒΙΟΔΡΑΜΑ στην περιοχή της Δράμας και στην αγροτική περιοχή Καλαμπακίου, καλλιεργούνται 40 στρέμματα βιολογικού μύρτιλου. 

Ο κ. Νίκος Παπουτσής, βιοκαλλιεργητής και πρόεδρος του συνεταιρισμού, μας ενημέρωσε για τις απαιτήσεις της καλλιέργειας ως προς την άρδευση, τη λίπανση, τη συγκομιδή και την μεταποίηση. Επίσης, ο κ. Καρυπίδης Πέτρος ασχολείται με την παραγωγή των σμέουρων, των βατόμουρων και των μύρτιλων και μας δίνει περαιτέρω πληροφορίες για την καλλιέργεια των μικρών οπωροφόρων δένδρων.

Το blueberry είναι μετρίου μεγέθους καρποφόρος θάμνος με μεγάλη αντοχή στο ψύχος. Ευδοκιμεί σε όξινα εδάφη, με αμμώδη σύσταση και καλή αποστράγγιση.  Σαν καλλιέργεια είναι δύσκολη και απαιτητική ιδιαίτερα ως προς το πότισμα, μας εξηγεί ο κ. Παπουτσής. Αν κατά την περίοδο Μαΐου - Οκτωβρίου μείνει το φυτό 3 με 4 μέρες απότιστο αφυδατώνονται τόσο τα φύλλα όσο και οι καρποί με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή καθώς το πάνω μέρος του φυτού έχει μαραθεί και η συγκομιδή πραγματοποιείται μόνο στο κάτω μέρος. Χρειάζεται περίπου 40l/ στρέμμα, μέρα παρά μέρα. Οι συγκομιδές ξεκινάνε από τέλη Μαΐου στην περιοχή, γίνονται με το χέρι και είναι σταδιακές. Ο λόγος είναι διότι οι καρποί έχουν σταδιακή ωρίμανση, δηλαδή η τούφα του φυτού  έχει 40 ρώγες και την πρώτη περίοδο της συγκομιδής μαζεύουμε 2-3 ρώγες από κάθε τσαμπί. Ο τρύγος του μύρτιλου γίνεται επομένως σε καθημερινή βάση και την μεγαλύτερη ποσότητα του συγκομιζόμενου προϊόντος την λαμβάνουμε τέλη Ιουνίου. Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι και δεν προτιμάται η χρήση μηχανημάτων, όπως είθισται στο εξωτερικό, καθώς υπάρχει μεγάλη απώλεια παραγωγής. 

Τα δικά μας τα φυτά είναι τα γηγενή,  ρώσικα vaccinium corymbosum και  οι ποικιλίες είναι δύο: η Patriot και η Bluecrop. Το blueberry προτιμάει όξινα εδάφη με pH 3,5 - 4  οπότε πριν τη φύτευση ενισχύουμε το έδαφος με όξινη τύρφη καθώς επίσης χορηγούμε συμπληρωματικά κάθε χρόνο. Επίσης, κατά τη διάρκεια του χειμώνα χορηγείται σε δύο δόσεις χαλκός και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου κάνουμε πότισμα συνδυαστικά με το ΕΜ - λίπασμα για τη βελτίωση του εδάφους. Το λίπασμα ΕΜ περιέχει Ενεργούς Μικροοργανισμούς και είναι οικολογικό σκεύασμα. 
Τέλος, τα ζιζάνια τα κόβουμε με μεσινέζα και τα αφήνουμε μέσα στο χωράφι για να χρησιμοποιηθούν ως χλωρή λίπανση. Τα φυτά είναι πολυετή και η παραγωγή ξεκινάει από τον τρίτο χρόνο. Αναφορικά με την πυκνότητα φύτευσης, έπειτα από χρόνια πειραματισμού και για να γλυτώσουμε τα πολλά εργατικά, πλέον τα φυτεύουμε με πυκνότητα φύτευσης 2,5 μέτρα επί 2,5 μέτρα. Το πότισμα είναι υπόγειο για να μπορέσουμε να κάνουμε σταυρό με τη φρέζα. Έτσι αντιμετωπίζουμε καλύτερα τα ζιζάνια όταν θέλουμε να φρεζάρουμε το έδαφος και έχουμε λιγότερα εργατικά εφόσον η φύτευση είναι πιο αραιή.

Στον συνεταιρισμό ΒΙΟΔΡΑΜΑ επεξεργάζονται τόσο τον καρπό όσο και τα φύλλα. Τέλη Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου τα φύλλα από πράσινα γίνονται πρασινοκόκκινα και λίγο πριν πέσουν και γυμνωθεί τελείως το φυτό, είναι η περίοδος όπου τα συγκομίζουμε και τα αποξηραίνουμε. Μέσω της αποξήρανσης παράγεται εξαιρετικής ποιότητας αφέψημα. Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τα φύλλα έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την αντιμετώπιση του ζαχάρου και άλλων παθήσεων. Η διαδικασία αποξήρανσης είναι πολύ εύκολη, όπως μαζεύουμε τα φύλλα τα οποία είναι μισόστεγνα, τα τοποθετούμε επάνω σε ανοξείδωτα κόσκινα για 5-7 ημέρες σε σκιερό μέρος. Μετά μπαίνουν στα χαρτοκιβώτια και έπειτα γίνεται η συσκευασία σε χάρτινα σακουλάκια. Πουλάμε και φρέσκο καρπό, καθώς πολλοί είναι οι καταναλωτές που τρώνε το μύρτιλο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα από τον Μάιο μέχρι τα μέσα Αυγούστου την περίοδο δηλαδή που καταναλώνεται το προϊόν φρέσκο. Το μύρτιλο διατίθενται και κατεψυγμένο όλη τη διάρκεια του χρόνου. Από τη στιγμή που θα κοπεί μπαίνει σε ειδικό ψυκτικό θάλαμο στους -2 βαθμούς, εκεί μπορεί να διατηρηθεί για περίπου 1 μήνα, ενώ  διατηρείται και στην κατάψυξη στους -20 βαθμούς. Το κατεψυγμένο μας προϊόν διατηρεί τις ίδιες θρεπτικές ιδιότητες που έχει και ως φρέσκο. Αναλαμβάνουμε εμείς όλη την επεξεργασία και έτσι απολαμβάνουμε και την υπεραξία που προσδίδεται στα τελικά προϊόντα μας. Διαθέτουμε θάλαμο συντήρησης, θάλαμο κατάψυξης και έχουμε μηχανήματα για παραγωγή χυμού, μαρμελάδας και για την παραγωγή συμπληρώματος διατροφής. 

Ο κ. Καρυπίδης Πέτρος είναι παραγωγός σμέουρων, βατόμουρων, μύρτιλων και φράουλων στην περιοχή του Αμύνταιου, Φλώρινας. Διαθέτει επίσης την εταιρεία Ecoblueberries  η οποία έχει κυρίως εξαγωγική δραστηριότητα. Το ενδιαφέρον στις αγορές του εξωτερικού είναι μεγάλο και μέχρι στιγμής κινούμαστε σε πολύ καλά επίπεδα. Στην εγχώρια αγορά είναι καλύτερες οι τιμές, ωστόσο είναι μικρή η αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού προσθέτει ο κ. Καρυπίδης. Εμείς για να καλύψουμε τις ανάγκες συνεργαζόμαστε και με άλλους Έλληνες παραγωγούς.

Όσον αφορά τις καλλιέργειες, το σμέουρο και το βατόμουρο καλλιεργούνται βιολογικά και είναι απαιτητικά σε νερό. Δεν πλήττονται από εντομολογικούς και μυκητολογικούς εχθρούς και για την αντιμετώπιση των ζιζανίων γίνεται εδαφοκάλυψη με μαύρο γεωύφασμα. Το μύρτιλο είναι επίσης βιολογικό, είναι πιο απαιτητικό ως καλλιέργεια και έχει υψηλότερο κόστος. Γνωρίζοντας ότι ευδοκιμεί σε όξινα εδάφη, ψάχνουμε εξ’ αρχής τέτοιους τύπους εδαφών. Είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο να μην πετυχαίνει η ανάπτυξη των φυτών εξαιτίας του pH του εδάφους. Επίσης, η συγκομιδή είναι μία χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία. Τέλος ως μέτρο πρόληψης ο κ. Καρυπίδης τοποθετεί δίχτυ με σκοπό να περιορίσει τις απώλειες από τις χαλαζοπτώσεις και από τα πουλιά. Προωθεί το προϊόν φρέσκο και έπειτα από μεταποίηση σε χυμούς, μαρμελάδες και κατεψυγμένο.

30/03/2021 02:03 μμ

Ανακοίνωση για τις δράσεις της από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Με επιτυχία συνεχίζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η προστασία της καστανοκαλλιέργειας από τη σφήκα της καστανιάς, στο πλαίσιο της διαρκούς ευαισθητοποίησης γενικότερα της προστασίας των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση του γεωργικού εισοδήματος.

Η σφήκα αποτελεί τον σημαντικότερο εντομολογικό εχθρό της καστανιάς, καθώς μπορεί να μειώσει την παραγωγή περισσότερο και από 80%. Μεταξύ των συμπτωμάτων που προκαλεί είναι αραίωμα του φυλλώματος, επιβράδυνση της ανάπτυξης των βλαστών και τελικά νέκρωση των δέντρων. Προσβάλει και τα άγρια είδη της καστανιάς και ως μόνιμη και αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισης θεωρείται η βιολογική καταπολέμησή της με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis.

Ο έγκαιρος έλεγχος των καστανοπερίβολων για διαπίστωση προσβολών ξεκίνησε από την Περιφέρεια το 2018 σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το 2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ευρείας έκταση εξαπόλυση του παρασιτοειδούς. Το 2020 εξ΄ αιτίας της μη ανανέωσης του προγράμματος από το ΥΠΑΑΤ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας κινητοποιήθηκε άμεσα για την προμήθεια της απαραίτητης ποσότητας από ιδίους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού της, με σκοπό την πλήρη κάλυψη των αναγκών. Η εξαπόλυση πραγματοποιήθηκε σε καστανοπεριοχές των Δήμων Τεμπών, Αγιάς της ΠΕ Λάρισας και Μετεώρων της ΠΕ Τρικάλων.

Με σκοπό την αξιολόγηση του προγράμματος ο Συντονιστής της Ομάδας Αγροτικών Κρίσεων της Περιφέρειας Δρ. Δ. Σταυρίδης, σε συνεργασία με τους ερευνητές του Μπενακείου Δρ. Απ. Καπράνα και του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Δρ. Δ. Αβτζή, συλλέξανε δείγματα από τις περιοχές εξαπόλυσης του ωφελίμου και ελέχθηκαν στα κατάλληλα εργαστήρια. Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε η επιτυχής εγκατάσταση του παρασιτοειδούς με σημαντικότερη αυτή στην περιοχή των Αμπελακίων.
Λόγω της εμφάνισης νέων συμπτωμάτων στους Δήμους Πύλης και Τρικκαίων αλλά και ενίσχυση των προαναφερθέντων περιοχών η Περιφέρεια Θεσσαλίας προβαίνει για δεύτερη συνεχή χρονιά σε προμήθεια από ιδίους πόρους, της απαραίτητης ποσότητας του ωφελίμου εντόμου, ύψους 20.000€ με σκοπό την καλύτερη προστασία του φυτικού κεφαλαίου, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Εφιστάται, τέλος, ιδιαίτερα στους καστανοπαραγωγούς των περιοχών εξαπόλυσης, να μην προβαίνουν σε καταστροφή των προσβολών, που διαπιστώνουν από τη σφήκα γιατί θανατώνονται με τον τρόπο αυτό τα άτομα του ωφελίμου εντόμου, που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τους. Επιπρόσθετα, όλοι οι καστανοπαραγωγοί να μην διενεργούν ψεκασμούς με εντομοκτόνα έως τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου.

18/03/2021 10:06 πμ

Δεν αφήνει περιθώρια στους παραγωγούς να ελπίζουν, απαντώντας εγγράφως στη βουλή.

Όπως αναφέρει, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των Ελλήνων παραγωγών, έχει τεθεί σε τελική ευθεία πριν εισέλθει στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο προβλέπει την «Ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/633 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων».

Αναφέρεται ότι το σχέδιο νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τις 20 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020. Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου συνιστά ικανοποίηση της απαίτησης των Ελλήνων παραγωγών να υπάρξει μέριμνα από την πλευρά του Υπουργείου για την επί ίσοις όροις διαπραγμάτευσή τους με τις εμπορικές αλυσίδες, με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης τους.

Συγκεκριμένα, με το ως άνω προτεινόμενο νομοσχέδιο:

1) αποσαφηνίζονται οι όροι που οφείλουν να διέπουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ των προμηθευτών των αγροτικών προϊόντων και των αγοραστών, εστιάζοντας στις εμπορικές πράξεις στις οποίες εμπλέκονται οι μεγάλες εφοδιαστικές αλυσίδες.
2) μειώνεται σημαντικά ο χρόνος εξόφλησης των παραγωγών ο οποίος καθορίζεται το ανώτερο σε 30 ημέρες για την πώληση ευαλλοίωτων αγροκτηνοτροφικών προϊόντων και σε 60 ημέρες για τα υπόλοιπα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα. 
3) αντιμετωπίζεται η πρακτική της ανοιχτής τιμής που εφαρμόζεται στη χώρα μας και η οποία παραβιάζει τους κανόνες των καλών συναλλαγών.
4) ενσωματώνεται η παραπάνω Ευρωπαϊκή Οδηγία στο Εθνικό Δίκαιο με σκοπό την περαιτέρω εναρμόνισή του με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Εκ των ανωτέρω αναφερθέντων, γίνεται εμφανές ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζει εμπράκτως όλους όσοι έχουν υποστεί ζημία στην παραγωγή τους, παρεμβαίνοντας αποφασιστικά και ουσιαστικά με στοχευμένη λήψη μέτρων σε κάθε ζήτημα που τυχόν προκύπτει και διασφαλίζοντας ότι όλοι οι πληγέντες Έλληνες παραγωγοί θα τύχουν της πολύτιμης συνδρομής της Κυβέρνησης, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους διαδικασία.

Διαμαρτύρονται οι παραγωγοί

Σύμφωνα με παραγωγούς λωτού της Πέλλας και της Ημαθίας, έχει παρατηρηθεί κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις εντοπίων λωτών, φέτος.

Η καθίζηση αυτή συμπαρέσυρε και τις τιμές, μειώνοντάς τες, με συνέπεια την σημαντική συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών.

Το αίτιο της καθίζησης εντοπίζεται στο ότι, το ισπανικό προϊόν ποικιλίας «Rojo Brillante» κέρδισε, φέτος, πολλές αγορές.

Αποτέλεσμα ήταν, η ποικιλία λωτού «Jiro», είτε να μείνει στα δέντρα, είτε να πωληθεί σε πολύ χαμηλές τιμές, λόγω της υποτονικής ζήτησης και του σκληρού ανταγωνισμού από την Ισπανία.

Δείτε αναλυτικά την απάντηση Λιβανού πατώντας εδώ

10/02/2021 04:00 μμ

Κινητικότητα υπάρχει για τον κρόκο Κοζάνης στις αγορές του εξωτερικού. Αντίθετη εικόνα όμως έχουμε στην εγχώρια αγορά λόγω των προβλημάτων της πανδημίας.

Από το 1999 ο κρόκος Κοζάνης βρίσκεται στο μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ). Η ετήσια παραγωγή που φθάνει τους 3 - 4 τόνους. Τα τελευταία χρόνια η χρήση του κρόκου στην γαστρονομία γνωρίζει άνθιση αφού διάσημοι σεφ έχουν εντάξει το διάσημο μπαχαρικό στις γευστικές τους δημιουργίες. Μικρή μόνο ποσότητα του κρόκου χαρίζει χρώμα, λεπτή γεύση, άρωμα και νοστιμιά σε κάθε είδους φαγητό.

Η φύτευση του γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούνιο και Ιούλιο. Οι βολβοί, τοποθετούνται σε αυλάκια βάθους 20 εκατοστών, με την απόσταση ανάμεσα τους να είναι δέκα εκατοστά. Η συλλογή του φυτού, γίνεται τέλος Οκτώβρη με αρχές Νοεμβρίου.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγών Κοζάνης, κ. Βασίλης Μητσόπουλος, «φέτος καλλιεργήθηκαν περίπου 4.800 στρέμματα.

Η πανδημία πάντως έχει δημιουργήσει προβλήματα στην εγχώρια αγορά. Η αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή έχει μειωθεί λόγω της πανδημίας. Υπάρχει πρόβλημα και με την ελλειψη τουριστών. Έχουμε χάσει πωλήσεις στην Ελλάδα.

Αντίθετα όμως έχουμε μια κινητικότητα για εξαγωγές, κυρίως στις παραδοσιακές αγορές. Μιλάμε για τις αγορές της Ιταλίας, Ισπανίας, ΗΠΑ και Γαλλίας. Όσον αφορά την Κίνα υπήρξαν προβλήματα λόγω της πανδημίας και δεν έχουμε κάτι νεότερο. 

Πάντως υπάρχουν αποθέματα κρόκου στις αποθήκες του συνεταιρισμού και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνεί μαζί μας».

04/02/2021 04:14 μμ

Η διάθεση της ρίγανης στο εξωτερικό έχει παγώσει σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη Γιώργο,  γεωπόνο και παραγωγό ρίγανης στην Μαυρούδα Θεσσαλονίκης. Ο κ. Αναστασιάδης καλλιεργεί 700-750 στρέμματα ρίγανη και μέσω της εταιρείας του Ελληνική Ρίγανη διοχετεύει το 90% της παραγωγής του στην Ευρώπη και στην Αμερική. Τα πράγματα όμως είναι πολύ δύσκολα όσον αφορά τις εξαγωγές καθώς οι συνεργαζόμενες εταιρείες, που προμηθεύουν ρίγανη σε όλη την αγορά, δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν το προϊόν παρά τα συμβόλαια καθώς οι αποθήκες τους είναι ακόμα γεμάτες με εμπόρευμα. Όπως μας αναφέρει “δεν υπάρχουν περιθώρια πίεσης για ενίσχυση από το κράτος, δεν είναι εκτεταμένη η καλλιέργεια όπως άλλες”. Γενικότερα δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά και η συγκομιζόμενη ρίγανη έχει μείνει στην αποθήκη, μας εξηγεί. Οι τιμές για την μη κοσκινισμένη ρίγανη είναι 1,20-1,50 ευρώ ενώ για την κοσκινισμένη 2-4 ευρώ. Αναφορικά με την καλλιεργητική διαχείριση της ρίγανης ο ίδιος διασφαλίζει την ποιότητα κάθε χρόνο ανανεώνοντας τα φυτά. Αυτό γίνεται, όπως μας εξηγεί, γιατί δεν υπάρχουν εγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα για την ρίγανη και είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση των ζιζανίων.

Δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά και η συγκομιζόμενη ρίγανη έχει μείνει στην αποθήκη

Ο κ. Καραγιώργος Αριστείδης καλλιεργεί πάνω από 100 στρέμματα στο Ζαρκαδοχώρι Μαγνησίας. Η ρίγανη δεν μπορεί να αποτελέσει βασική καλλιέργεια μπορεί όμως να αποτελέσει ένα συμπληρωματικό εισόδημα ιδιαίτερα σε φτωχά, άγονα χωράφια, τα οποία είναι δύσκολο να αξιοποιηθούν με εναλλακτικό τρόπο κατά τον ίδιο. Αναφέρει επίσης ότι πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν δοκιμάσει την καλλιέργεια σε παραγωγικά χωράφια με καλύτερες αποδόσεις. Η απόδοση όμως δεν είναι ανάλογη της ποιότητας όπως μας εξηγεί, γιατί η ποιότητα καθορίζεται απο το μικροκλίμα και το έδαφος της περιοχής και η ρίγανη ευδοκιμεί σε ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές, σε εδάφη με πολύ καλή αποστράγγιση. Επίσης το πρόβλημα της διάθεσης σύμφωνα με τον ίδιο είναι το γεγονός ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση όσον αφορά τη διάθεση του προϊόντος και να εξασφαλίσουν εξ αρχής την πώληση.

Κατά τον κ. Γκέμα Νίκο, παραγωγό 80 στρεμμάτων και μέλος του συνεταιρισμού στο Κιλελέρ υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια και υπάρχει ζήτηση στο εξωτερικό. Η τιμή έχει πέσει εδώ και τέσσερα χρόνια όμως. Στο συνεταιρισμό πέρα από ξηρή δρόγη παράγεται και ριγανέλαιο το οποίο εξάγεται στη Βουλγαρία. Επίσης, ο κ. Γκέμας αναφέρθηκε στα προβλήματα της καλλιέργειας και πιο συγκεκριμένα έκανε λόγο για τη δυσκολία που αντιμετωπίζει με τα ζιζάνια και τους μύκητες καθώς δεν υπάρχουν σκευάσματα για να καταπολεμηθούν.

Επίσης μιλήσαμε με βιοκαλλιεργητές ρίγανης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Η κα. Τσενεκίδου Αναστασία βιοκαλλιεργήτρια 5 στρεμμάτων στην Καλλιθέα Ελασσόνας μας είπε ότι φέτος είναι καλύτερα τα πράγματα όσον αφορά τις τιμές στην Ελλάδα. Η κα. Τσενεκίδου προωθεί την παραγωγή σε Ελλάδα και Γερμανία ενώ διαθέτει δικό της συσκευαστήριο και τριβείο. Στα Φάρσαλα ο κ. Σδράκας Νίκος παραγωγός 13 στρεμμάτων αναφέρει ότι δεν ήταν καλή η παραγωγή φέτος γιατί τα φυτά έχουν φτάσει στο 5 έτος και δεν είναι τόσο αποδοτικά. Επίσης, η παραγωγή δεν ήταν ικανοποιητική εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και πιο συγκεκριμένα του καύσωνα που έγινε τον Μάιο πριν την άνθηση του φυτού και των βροχοπτώσεων κατά τη συγκομιδή. Τέλος, ο κ. Μπαϊράμης Αλέξανδρος παραγωγός 10 στρεμμάτων  στην Μακρινίτσα Πηλίου αναφέρει ότι η παραγωγή φέτος ήταν φυσιολογική. Ο ίδιος καλλιεργεί ένας είδος ορεινής ρίγανης. Όλες οι καλλιεργητικές πρακτικές στην βιολογική ρίγανη γίνονται χειρωνακτικά. Υπάρχει πίεση στις τιμές μας εξηγεί καθώς η καλλιέργεια έχει επεκταθεί στον θεσσαλικό κάμπο. Η τιμή πώλησης της βιολογικής ρίγανης κυμαίνεται στα 4-6 ευρώ το κιλό.

 

02/02/2021 12:27 μμ

Σημαντική επιτυχία για τα ελληνικά ακτινίδια αποτελεί το άνοιγμα της αγοράς στη Νότια Κορέα. Αυτό τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit-Hellas.

«Ωστόσο» προσθέτει «θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του σχετικού πρωτοκόλλου με στόχο ο έλεγχος να γίνεται κατά την άφιξη του φορτίου στη Νότια Κορέα, όπως γίνεται και στις υπόλοιπες χώρες.

Πάντως αυτή την περίοδο εκκρεμούν υπογραφές για φυτοϋγειονοµικά πρωτόκολλα για την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων προς το Βιετνάμ, Ταϊβάν, Ιαπωνία και Βραζιλία. Οι διαδικασίες για την υπογραφή αυτών των συμφωνιών θα πρέπει να επιταχυνθούν από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ για να ξεκινήσουν άμεσα οι εξαγωγές των ακτινιδίων».

Πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας «συντονισμός» των προγραμμάτων προώθησης και των χωρών που είναι δυνατή η εξαγωγή των ακτινιδίων. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να κάνουμε προγράμματα προώθησης των ελληνικών ακτινιδίων σε χώρες (π.χ. Βιετνάμ) που δεν είναι εφικτή η εξαγωγή τους.

28/01/2021 03:50 μμ

«Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να υπάρξει μια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης στα ακτινίδια», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Πρωτοφανούσης, ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές μονάδες φρούτων στον Ελλαδικό χώρο.

«Οι Ιταλοί έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν ακτινίδια με στόχο να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους», τονίζει και προσθέτει: «Εμείς από την πλευρά μας δεν πρέπει να πουλάμε στους Ιταλούς αλλά θα πρέπει να «κλέβουμε» τους πελάτες τους. 

Το ακτινίδιο θα πρέπει να το δούμε σαν ένα «εθνικό προϊόν» και να το προστατέψουμε. Η αρχή του εμπορίου λέει ότι όσο αποδυναμώνεται η Ιταλία θα πρέπει να δυναμώνει η Ελλάδα.

Οι ασθένειες έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ιταλική παραγωγή ακτινιδίων. Αρκεί να σας αναφέρω ότι από μια παραγωγή που ανερχόταν σε 550.000 τόνους το 2015, έχει μειωθεί σε κάτω από 250.000 τόνους φέτος. Αυτή η μείωση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές τους. Έρχονται εδώ και αγοράζουν ελληνικά ακτινίδια και μάλιστα η διακίνηση γίνεται με υποτιμολόγηση ή καθόλου παραστατικά και ατυποποίητα από το χωράφι. Αν ένα ιταλικό παλετοκιβώτιο (Bins) είναι μολυσμένο με Psa και μαζέψει ακτινίδια από τα δέντρα υπάρχει κίνδυνος να φέρει στην χώρα μας την ασθένεια και να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική παραγωγή.

Ζητάμε να υπάρξουν έλεγχοι στον τρόπο διακίνησης. Χωρίς τυποποίηση δεν μπορούν να εξαχθούν τα ακτινίδια λένε οι Κανονισμοί της ΕΕ. Οι Ιταλοί λειτουργούν σαν αθέμιτος αντανισμός για τα ελληνικά συσκευαστήρια, κάτι που σημαίνει μείωση των θέσεων εργασίας, με ότι αυτό συνεπάγεται (φόρους, ασφάλιση, ΦΠΑ κ.α.). Επίσης η πολύ μεγάλη ζήτηση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια αποτρέπει τον παραγωγό να κάνει τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες (αραίωση κ.α.) με στόχο την καλή ποιότητα. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ακτινίδιο έχει λιγότερα έξοδα σε σχέση με άλλες καλλιέργειες (πυρηνόκαρπα, μηλοειδή κ.α.).

Υπάρχει όμως ένας κίνδυνος, αν κάποτε επανακάμψει η ιταλική παραγωγή ακτινιδίων τότε θα μειωθεί το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα. Τότε θα πρέπει να υπάρχουν έτοιμες αγορές για την απορρόφηση των προϊόντων μας. Πιστεύω ότι η ισορροπία ζήτησης και προσφοράς θα οδηγούσε τον παραγωγό στην αναζήτηση ποιότητας.

Εμείς σαν εταιρεία έχουμε ειδικευθεί στα κεράσια και τα ακτινίδια. Πέρσι διακινήσαμε 11 εκ. κιλά κεράσια και 16,3 εκ. κιλά ακτινίδια (φέτος μέχρι στιγμής 14,5 εκ. κιλά ακτινίδια). Καταφέραμε στις διεθνείς αγορές να πουλάμε τα ακτινίδιά μας σε τιμές υψηλότερες από αυτές που έχουν οι Ιταλοί. Προσπαθούμε να ανοίξουμε νέες αγορές, όπως κάναμε με την Κίνα πριν πολλά χρόνια. Είναι χρονοβόρες διαδικασίες οι συμφωνίες αυτές και πιέζουμε τις ηγεσίες του ΥπΑΑΤ να τις επιταχύνουν. Πέρσι κάναμε νέο άνοιγμα σε Ταΐλάνδη και Ν. Κορέα. Από τον τύπο μάθαμε για εξαγωγή του πρώτου φορτίου προς Ν. Κορέα. Θετικό θεωρώ ότι είναι αυτό για εμάς, αφού σε όποια αγορά βρίσκονται οι ανταγωνιστές μας Ιταλοί θα πρέπει να είμαστε και εμείς. Επόμενος στόχος μας είναι η αγορά της Βραζιλίας».