Καθώς απομένουν περίπου 2 εβδομάδες για την ελληνική σοδειά, εκτιμάται πως η παραγωγή θα κινηθεί σε όγκο με ελαφρά άνοδο από πέρυσι. Στην Ελλάδα υπάρχουν διαρκώς νέες φυτεύσεις ενώ οι τιμές στην αγορά παραγωγού παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, πως αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 2 έως 3 ευρώ. Αξίζει να θυμίσουμε πως το αβοκάντο δεν υπάγεται σε κάποιο καθεστώς ενίσχυσης.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Η παγκόσμια παραγωγή αβοκάντο το 2023 εκτιμήθηκε σε 10.466.560 τόνους, αυξημένη δηλαδή κατά 9.534.798 τόνους, συγκριτικά με το 2022. Το Μεξικό παρέμεινε ο κορυφαίος παραγωγός, συνεισφέροντας πάνω από το 28% του παγκόσμιου συνόλου με παραγωγή 2.973.344 τόνους. Ακολούθησε από μακριά η Κολομβία με 1.085.765 τόνους, και η Δομινικανή Δημοκρατία με 1.016.834 τόνους.
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Τα αβοκάντο (επιστημονική ονομασία: Persea americana) ταξινομούνται σε 4 βασικούς τύπους: Γουατεμάλας, Μεξικού, Δυτικών Ινδιών και υβρίδια.
ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως πράσινα και λιγότερο μαύρα αβοκάντο. Η ελληνική παραγωγή αβοκάντο κατευθύνεται κυρίως προς εγχώρια κατανάλωση. Κυριαρχεί η ποικιλία Hass αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν στραφεί οι παραγωγοί και προς την καλλιέργεια Lamb Hass (μεγαλόκαρπα). Έχει αντοχή και υπάρχουν διαθέσιμες νέες ποικιλίες Hass, όπως οι Lavi Hass, Lamb Hass και Gem Hass. Αυτές οι υποποικιλίες Hass βοηθούν στην παράταση της περιόδου εφοδιασμού.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Σύμφωνα με τον Αντώνη Κοκκαλάκη από την «Agrocreta», που ασχολείται συστηματικά με την παραγωγή αβοκάντο στα Χανιά, ακόμη δεν τίθεται θέμα τιμών στην αγορά, παρότι μεμονωμένοι παραγωγοί έχουν ήδη συλλέξει.
«Έχουν εμφανιστεί την αγορά, τα πρώτα αβοκάντο νέας σοδειάς από την Κρήτη. Συνεχίζουμε τις αναλύσεις ξηράς ουσίας με σκοπό την αποφυγή παραλαβής καρπών που δεν θα ωριμάσουν φυσιολογικά. Η εκτίμησή μας είναι ότι τη διακίνηση συμβατικών αλλά και βιολογικών αβοκάντο θα ξεκινήσει την 45η εβδομάδα, δηλαδή αρχές Νοεμβρίου», μας ανέφερε.
Η αναμενόμενη παραγωγή, όπως μας εξήγησε, φαίνεται:
- φυσιολογική για την ποικιλία Zutano,
- αρκετά μειωμένη για την ποικιλία Fuerte,
- ελαφρώς αυξημένη για την ποικιλία Hass, παρά την έντονη καρπόπτωση που παρατηρήθηκε κατά τόπους, κυρίως τον Αύγουστο.
«Η φετινή χρονιά – και πιθανώς και οι επόμενες – θα μας φέρουν αντιμέτωπους με τις προκλήσεις/συνέπειες της διαχείρισης των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού άρδευσης. Είναι απαραίτητο να δρομολογηθούν άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες νερού και θα επιτρέψουν την ομαλή και βιώσιμη καλλιέργεια του είδους», μας είπε ο κ. Αντώνης Κοκκαλάκης.
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Στο εσωτερικό της Ε.Ε. η Ελλάδα φιγουράρει στην πρώτη πεντάδα παραγωγής αβοκάντο. Με βάση τα στοιχεία του 2023, οι χώρες με την υψηλότερη παραγωγή αβοκάντο στην Ευρώπη είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία. Η Ολλανδία είναι ένας σημαντικός διανομέας, αλλά όχι σημαντικός καλλιεργητής.
Το αβοκάντο (Persea americana) καλλιεργείται παραδοσιακά στην Κεντρική Αμερική, ενώ πλέον η καλλιέργειά του έχει επεκταθεί σε Ισπανία, Ισραήλ και Νότια Αφρική. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», η οργανωμένη καλλιέργεια ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων στα τέλη της δεκαετίας του ΄60. Έγιναν τα πρώτα πειραματικά δεδομένα για την καλλιέργειά του στον ελλαδικό χώρο, και οι Χανιώτες ασχολήθηκαν σε ποσοστό άνω του 90% με την καλλιέργεια, που έχει ιδιαιτερότητες, κυρίως σε ό, τι αφορά στο θέμα της άρδευσης και των κλιματολογικών συνθηκών. Από τις πιο σημαντικές περιοχές παραγωγής αβοκάντο είναι τα περίχωρα του Πλατανιά Χανίων αλλά υπάρχουν φυτεύσεις και σε άλλες περιοχές είτε περιαστικές είτε αγροτικές.
ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΑΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Ισπανία: Παράγει περίπου 111,94 χιλιάδες μετρικούς τόνους. Θεωρείται ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής αβοκάντο στην Ευρώπη. Το αβοκάντο ευδοκιμεί κυρίως στις νότιες περιοχές της Ανδαλουσίας, ιδιαίτερα στη Μάλαγα και τη Γρανάδα.
Πορτογαλία: Παράγει περίπου 30,31 χιλιάδες μετρικούς τόνους. Η περιοχή του Αλγκάρβε είναι από τις πιο γνωστές περιοχές καλλιέργειας.
Ελλάδα: Παράγει περίπου 15,48 χιλιάδες μετρικούς τόνους. Πάνω από το 90% των αβοκάντο της χώρας καλλιεργείται στην περιοχή των Χανίων της Δυτικής Κρήτης ενώ μικρές ποσότητες παράγονται στο Ρέθυμνο και πολύ μικρές ποσότητες στην περιοχή της Μεσαράς Ηρακλείου ενώ γίνεται προσπάθεια να μπει η καλλιέργεια και στην Πελοπόννησο.
Κύπρος: Παρήγαγε 1,43 χιλιάδες μετρικούς τόνους κυρίως στην επαρχία της Λεμεσού.
Γαλλία: Παρήγαγε 1,1 χιλιάδες μετρικούς τόνους. Η εγχώρια παραγωγή της είναι πολύ μικρότερη από τον όγκο των εισαγωγών της, διότι θεωρείται από τις κύριες χώρες κατανάλωσης. Σ΄ αυτήν την αγορά συνδράμει με εξαγωγές και η Ελλάδα, που στέλνει και στη Γερμανία.
ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΑΡΑΓΟΥΝ Η ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΥΝ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Περού: Τα περουβιανά αβοκάντο, αν κι έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λάδι από του Μεξικού, παράγονται από τον Μάιο έως τον Αύγουστο. Κύρια χώρα εξαγωγής είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το Μεξικό ήταν ο κύριος τροφοδότης της αγοράς της Αμερικής, κυρίως από την περιοχή Μιτσοακάν, το οποίο παράγει από τον Αύγουστο έως τον Μάιο. Το Περού τα τελευταία χρόνια στρέφεται εκτός από το συμβατικό και στο βιολογικό αβοκάντο.
Ολλανδία: Βασικός κόμβος για την επανεξαγωγή αβοκάντο σε άλλες χώρες. Προμηθεύεται αβοκάντο κυρίως από χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά πλέον κι από χώρες της Αφρικής. Η Ολλανδία είναι από τις σημαντικές χώρες κατανάλωσης με κύριες εμπορικές ποικιλίες Hass και Fuerte. Οι καταναλωτές της προτιμούν τα πρασινόφλουδα. Το αβοκάντο έχει πάρα πολύ υψηλή ζήτηση στην Ολλανδία κι οι κύριες χώρες εισαγωγής είναι το Περού, η Κολομβία, η Κένυα αλλά τελευταία και το Μαρόκο κάνει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο.
Κολομβία: Σημαντικός και ταχέως αναπτυσσόμενος προμηθευτής αβοκάντο. Η Κολομβία είχε στραφεί στην αγορά των ΗΠΑ αλλά τώρα οι σχέσεις των δυο χωρών περνούν κρίση. Πρόκειται για μία σημαντική αγροτοβιομηχανία της χώρας, που απασχολεί περίπου 80.000 εργαζόμενους. Η Κολομβία συλλέγει αβοκάντο δυο φορές τον χρόνο, τον Μάιο και τον Ιούνιο και από τον Σεπτέμβριο ως τον Φεβρουάριο, με μέγιστη διαθεσιμότητα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.
Ισραήλ: Ταχέως αναπτυσσόμενος προμηθευτής στην ευρωπαϊκή αγορά. Καλλιεργούνται πάνω από 70.000 στρέμματα που αποδίδουν περισσότερους από 115.000 τόνους φρούτων. Κύριες περιοχές καλλιέργειας από το Ρος Χανίκρα στο Βορρά μέχρι την περιοχή της ζώνης της Γάζας, εκτός από τις περιοχές της ενδοχώρας του Ισραήλ, όπως η κοιλάδα του Ιορδάνη και η Άνω Γαλιλαία (Ανατολικές Κοιλάδες). Κατά μήκος της ακτογραμμής καλλιεργείται περίπου το 70%, ενώ το υπόλοιπο 30% καλλιεργείται στις Ανατολικές Κοιλάδες. Η συντριπτική πλειοψηφία των φυτειών αβοκάντο βρίσκονται σε κιμπούτς, τους λεγόμενους και συλλογικούς οικισμούς, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό καλλιεργείται από τα Μοσαβίμ, τα λεγόμενα συνεταιριστικά χωριά.
Χιλή: Σημαντικός προμηθευτής, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά η παραγωγή της μειώνεται. Η Χιλή συνεχίζει να καλλιεργεί άλλες ποικιλίες που διατίθενται στην εγχώρια αγορά, όμως πάνω από το 99% των αβοκάντο που εξάγονται είναι Hass. Τα χιλιανά αβοκάντο είναι διαθέσιμα από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάρτιο. Τα ¾ των χιλιανών αβοκάντο κατευθύνονται για εξαγωγές στις χώρες της Ευρώπης και μόλις το 13,8% χώρες της Λατινικής Αμερικής. Από 134.586 τόνους την περίοδο 2013-14, κατέβηκε η παραγωγή στους 73.184 την περίοδο 20-21.
Νότια Αφρική: Βασικός προμηθευτής της Ευρώπης, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Με ετήσια παραγωγή άνω των 120.000 τόνων και κύρια ποικιλία το Hass η Νότια Αφρική παραμένει βασικός παίκτης της αγοράς. Καλλιεργούνται επίσης και άλλα είδη όπως το Fuerte, το GEM, το Lamb Hass, το Maluma και το Ryan. Παράγεται κυρίως στη βόρεια πλευρά της χώρας, κι η μισή της περίπου παραγωγή εξάγεται στην Ευρώπη. Ο κύριος όγκος πωλείται στην αγορά του νωπού αλλά υπάρχει και μεταποίηση σε λάδι και πολτό.
Μαρόκο: Σημαντικός προμηθευτής πια και στην ευρωπαϊκή αγορά. Tο Μαρόκο ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αβοκάντο στην Αφρική το 2024, με παραγωγή 118.666 τόνων και εξαγωγές που έφτασαν τους 100.000 τόνους. Ωστόσο, η παραγωγή για το 2025-26 θα μπορούσε να μειωθεί έως και 30% λόγω της ζέστης και της έλλειψης υδάτινων πόρων, καθώς υπήρξε τεράστιο πρόβλημα με τις αρδεύσεις. Το εκτιμώμενο δυναμικό είναι περίπου 80.000 τόνοι. Η φυτεμένη έκταση έχει τριπλασιαστεί, από 4.000 εκτάρια το 2018 σε 12.000 εκτάρια την πιο πρόσφατη σεζόν.
Κένυα: Σημαντικός προμηθευτής, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, της Ολλανδίας, που κάνει επανεξαγωγές. Η Κένυα είναι ένας απ’ τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αβοκάντο στον κόσμο, με 3.000 έως 4.000 εμπορευματοκιβώτια-ψυγεία του φρούτου, που φεύγουν από το λιμάνι της Μομπάσα. Κάθε χρόνο, η περίοδος εξαγωγής αβοκάντο της Κένυας ξεκινά στα τέλη Φεβρουαρίου και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο, ανάλογα με την ποικιλία των αβοκάντο. Καθώς, πάνω από το 90% όλων των αβοκάντο ακολουθούν τη θαλάσσια οδό μέσω Ερυθράς Θάλασσας, έτσι η πρόσβαση στις πιο σημαντικές αγορές στην Ευρώπη είναι περιορισμένη, μολονότι η Νότια Αφρική παραμένει κύριος προμηθευτής της Ολλανδίας και κυρίως των χωρών της Μέσης Ανατολής.