Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πονοκέφαλος η μικροκαρπία για τους παραγωγούς ακτινίδιου, προς καλή παραγωγή

31/08/2022 12:55 μμ
Οι παραγωγοί φοβούνται πως το περσινό στραπάτσο αρκετών εμπόρων που αγόρασαν σε υψηλές τιμές πρώτη ύλη και πούλησαν φθηνά, θα φανεί στην αγορά φέτος.

Οι παραγωγοί φοβούνται πως το περσινό στραπάτσο αρκετών εμπόρων που αγόρασαν σε υψηλές τιμές πρώτη ύλη και πούλησαν φθηνά, θα φανεί στην αγορά φέτος.

Δυο περίπου μήνες πριν τη συγκομιδή του ακτινίδιου στη βασική ποικιλία Hayward, οι παραγωγοί ανησυχούν κατά κύριο λόγο για τα φαινόμενα μικροκαρπίας που αντικρύζουν. Βέβαια, όλα τα κτήματα δεν είναι στην ίδια κατάσταση και το γεγονός ότι πολλά νέα τεμάχια μπαίνουν φέτος στην παραγωγική διαδικασία, δημιουργεί νέα δεδομένα. Το θετικό ωστόσο είναι πως αναμένεται καλή παραγωγή και σε γενικές γραμμές εξαιρετική ποιότητα.

Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, έμπειρος γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών Πέλλας ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «αναμένεται φέτος μια καλή παραγωγή, αλλά και καλή ποιότητα. Σε κάποια κτήματα το μέγεθος των καρπών είναι καλό και σε κάποια, μέτριο προς καλό. Υπάρχουν περιπτώσεις κτημάτων όμως με μικροκαρπία, κάτι που αποδίδεται σε κακή γονιμοποίηση ή/και μη επαρκές πότισμα. Η συγκομιδή ξεκινά μετά τις 20 Οκτωβρίου».

Δυο περίπου μήνες την συγκομιδή του ακτινιδίου βρίσκονται και οι αγρότες από την περιοχή της Καβάλας. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο η κα Αριστέα Νικάκη, αρμόδια γεωπόνος της ΕΑΣ Καβάλας: «είμαστε περίπου δυο μήνες πριν από την έναρξη της συγκομιδής. Στην περιοχή μας, αναμένεται καλή παραγωγή καθώς μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία και πολλά νέα κτήματα. Παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις το φαινόμενο της μικροκαρπίας, που αποδίδουμε σε κακή γονιμοποίηση λόγω ενός λίβα που έπνεε στην περιοχή εκείνη τη χρονική περίοδο. Επίσης, υπάρχουν και ορισμένες ζημιές αλλά σε μικρά τμήματα από χαλάζι, είτε από πλημμύρα».

Ο κ. Διονύσης Φόλιος, παραγωγός ακτινίδιου και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας Πιερίας τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η βασική ποικιλία στην περιοχή μας είναι τα Hayward, τα οποία μαζεύονται μετά τις 15 Οκτωβρίου. Ακούμε από άλλες περιοχές για μικροκαρπία, φαινόμενο που δεν ισχύει για την περιοχή μας. Οι αποδόσεις φαίνεται πως θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι, όμως μπαίνουν στην παραγωγή συνεχώς νέα κτήματα. Τα ακτινίδια στην περιοχή μας έχουν αναπτυχθεί, αλλά ακόμα δεν έχουν φθάσει στο τελικό τους μέγεθος. Πέρσι ξεκίνησαν με καλές τιμές, αλλά οι έμποροι έχουν ήδη αρχίσει και παραπονιούνται για αυξημένα κόστη στις μεταφορές, τα υλικά συσκευασίας, τη συντήρηση κ.λπ. Εμπορικά το να πούμε τι θα γίνει φέτος είναι ακόμα πολύ νωρίς».

Προβληματισμένος για την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στον αγροτικό τομέα με τα τσουχτερά κόστη παραγωγής και τις τιμές της ενέργειας, καθώς επίσης και τη δύσκολη, όπως αναφέρει, συγκυρία στην αγορά εμφανίζεται, ο κ. Νίκος Γκίζας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρτας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «καλλιεργητικά μπορεί να πάμε καλά και να έχουμε και παραγωγή, αλλά και ποιότητα, όμως μας φοβίζει η κατάσταση στην αγορά».

Τέλος, όπως μας ανέφερε ο κ. Άγγελος Ξυλογιάννης, που ασχολείται με τις πωλήσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων Άρτας (ΑΣΕΑ): «η παραγωγή στη χώρα μας φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τους 300.000 τόνους, όμως η κατανάλωση έχει περιοριστεί στην ΕΕ και αυτό αφορά όλα τα φρούτα. Στην Άρτα θα έχουμε μια μικρή μείωση παραγωγής λόγω ζημιών από δυνατούς ανέμους την περίοδο της ανθοφορίας. Το μεγάλο πρόβλημα φέτος είναι πως με την ενέργεια 10 φορές πάνω από πέρσι, δεν θα τολμάμε να αποθηκεύσουμε προϊόν και ό,τι ακτινίδιο φύγει αυτό θα γίνει πάνω στη συγκομιδή. Η μόνη λύση είναι να γίνουμε ενεργειακά αυτάρκεις οι αγρότες και η κυβέρνηση να μας δώσει και τα σχετικά κίνητρα. Δεν είναι δυνατόν να μας μιλάνε για φωτοβολταϊκά και τα δίκτυα να είναι κατειλημμένα από μεγάλες εταιρείες και οι αγρότες να είμαστε στην απέξω».

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
30/11/2022 09:25 πμ

Σε ερώτηση της Διαμάντως Μανωλάκου απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στην με αριθμό 193/21-11-2022 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου της βουλευτού Β’ Πειραιώς του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κυρίας Διαμάντως Μανωλάκου, με θέμα: «Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ακτινιδίου και ιδιαίτερα του Νομού Άρτας», σημείωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Είπαμε ότι έχουμε ελεύθερη αγορά, αλλά όχι ανεξέλεγκτη αγορά, υπάρχουν κανόνες με τους οποίους λειτουργεί η αγορά. Άρα, γνωρίζουν οι παραγωγοί μας την προσφορά και τη ζήτηση, γνωρίζουν όμως ότι υπάρχει και κρατικός μηχανισμός, υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, υπάρχει και υποχρεωτική καταγραφή των αποθεμάτων για να έχουμε στην κυριολεξία στοιχεία για να χτυπάμε την αισχροκέρδεια και για να επιβάλλουμε και πρόστιμα, κάτι το οποίο έχει γίνει από τη δική μας Κυβέρνηση. Είναι στη διάθεσή σας τα στοιχεία. Θα ξεφύγω από την ερώτηση αν πάω σε αυτό το θέμα.

Όσον αφορά την απορρόφηση της παραγωγής, μπορεί να διατεθεί μόνο το 5% της παραγωγής ενός νόμου και αυτό πάντα μέσα από τις ομάδες παραγωγών. Αυτό προβλέπει ο κανονισμός που ισχύει σήμερα και ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, είναι ένας μύθος να αγοράσει το κράτος τα προϊόντα και να τα διαθέσει, διότι η κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται σε πολλά προϊόντα -στα ακτινίδια, τα μήλα κ.λπ., την προηγούμενη εβδομάδα ήταν οι ελαιοπαραγωγοί όλης της χώρας στο Υπουργείο και κάναμε διάλογο μαζί τους- καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να καλυφθεί με αυτό το 5%. Τα ακτινίδια είναι μια πολύ μεγάλη, πολύ σημαντική και πολύ αξιόλογη παραγωγή και καλλιέργεια στη χώρα μας. Πρόκειται για μια καλλιέργεια η οποία μας δίνει έσοδα και κέρδη. Πέρυσι οι παραγωγοί στο ακτινίδιο είχαν τιμή πάνω από ένα ευρώ και ήταν όλοι ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι. Η χώρα προχωρά και έχει γίνει η δεύτερη χώρα στον κόσμο στην παραγωγή ακτινιδίων μετά από τη Νέα Ζηλανδία. Ξεπερνάμε δηλαδή και την Ιταλία. Αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλες ανάγκες για αποθηκευτικούς χώρους.

Και ερχόμαστε λοιπόν τώρα εμείς στο Υπουργείο να δούμε ποιες πρωτοβουλίες έχουμε πάρει πάνω σε αυτόν τον τομέα. Το πρώτο είναι ότι είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία και σε διάλογο με την ΕΘΕΑΣ, την ένωση των αγροτών, και συζητούμε μαζί τους. Μας κάνουν εισηγήσεις κι εμείς υλοποιούμε ή όχι πολλά από αυτά τα οποία μας εισηγούνται. Συγκεκριμένα, λοιπόν, για τα ακτινίδια η ΕΘΕΑΣ μας έχει στείλει επιστολή, μετά και από δική μας επικοινωνία, με δική τους πρωτοβουλία πριν από δέκα ημέρες όπου μας ζητούσε να καταγράψουμε τους αποθηκευτικούς χώρους στη χώρα και να διερευνήσουμε άλλες διεξόδους όπου θα μπορέσουμε να διαθέσουμε το προϊόν.

Η καταγραφή έχει γίνει και είναι στη διάθεσή τους. Έγινε επίσημα με έγγραφο του Υπουργείου και είναι στη διάθεση της ΕΘΕΑΣ να ενημερώσει τις ενώσεις, να ενημερώσει τους απλούς παραγωγούς, όλους όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία για να γνωρίζουν πού υπάρχουν διαθέσιμοι αποθηκευτικοί χώροι, ψυκτικοί χώροι κυρίως, αυτή τη στιγμή, διότι είναι όπως το είπατε, το συγκεκριμένο προϊόν απαιτεί μακροχρόνια αποθήκευση, διάστημα που μπορεί να φτάσει τους πέντε-έξι μήνες, και σε ορισμένες περιπτώσεις και περισσότερο.

Το δεύτερο είναι ότι στο Υπουργείο μας είμαστε σε διαδικασία αναζήτησης νέων εξαγωγικών αγορών και μάλιστα αγορών που διαθέτουν αυτούς τους απαραίτητους ψυκτικούς χώρους. Και μιλούμε για χώρες όπως είναι η Ισπανία. Ήδη στο Υπουργείο έχουμε κάνει σχετικές συζητήσεις και προχωρούμε σε διμερείς επικοινωνίες και συνεργασίες με άλλες χώρες, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Κορέα. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω μια συμφωνία με τη Βραζιλία όπου αναμένεται να ανοίξει μια αγορά διακοσίων δεκατριών εκατομμυρίων κατοίκων.

Μαζί με την υπογραφή φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων, που είναι σε διαδικασία υλοποίησης, προσπαθούμε να προσδιορίσουμε και να ανοίξουμε νέες αγορές οι οποίες θα είναι στη διάθεση των παραγωγών μας και δεν θα πάει το κράτος να κάνει τον έμπορο, ούτε τον εξαγωγέα, αλλά οι ίδιοι οι παραγωγοί με τις ενώσεις τους θα μπορέσουν να προχωρήσουν.

Μιας και αναφερθήκατε πολλές φορές και θέλω κι εγώ προσωπικά να δώσω μια συγκεντρωτική ενημέρωση, αξίζει να πω τι έχει γίνει στην περιοχή της Άρτας το προηγούμενο διάστημα. Σας λέω, λοιπόν, ότι έχουν δοθεί τρία εκατομμύρια ευρώ κρατικές ενισχύσεις ΚΠΑΕ σε πέντε χιλιάδες αιτήσεις παραγωγών μας, δυόμισι εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν ως επιστρεπτέα προκαταβολή, 12,3 εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί ως αποζημιώσεις ΕΛΓΑ έως σήμερα, μισό εκατομμύριο ευρώ δόθηκε ως ήσσονος σημασίας ενισχύσεις σε χίλιες εξακόσιες είκοσι αιτήσεις παραγωγών, ενάμισι εκατομμύριο ευρώ δόθηκε σε χίλιους εκατόν δεκατρείς παραγωγούς για ενίσχυση των κτηνοτρόφων με επιστροφή του 2% του κύκλου εργασιών. Και σας θυμίζω αυτό που ανέφερα στην πρωτομιλία μου, ότι έχουμε ανοιχτά 89 εκατομμύρια ευρώ για τους κτηνοτρόφους που κάνουν τώρα τις αιτήσεις, 60 εκατομμύρια ευρώ για τα λιπάσματα που τώρα γίνονται οι αιτήσεις και θα πληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και τη δήλωση του Επιτρόπου Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βοϊτσεχόφσκι, όπου από το αποθεματικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους πρώτους μήνες του 2023 θα δοθούν επιπλέον χρήματα για τα λιπάσματα».

Τελευταία νέα
25/11/2022 02:20 μμ

Είναι άξιο απορίας ότι παρά τα προβλήματα στη διακίνηση ακτινιδίων στην χώρα μας και την μείωση των εξαγωγών έχουμε εισαγωγές και μάλιστα της ποικιλίας Hayward. Την ίδια στιγμή οι τιμές παραγωγού έχουν κάθετη πτώση σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, από 1/9/2022 έως και 25/11/2022 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή - διακίνηση ακτινιδίων αφορούσαν 48.267 τόνους, έναντι 60.002 τόνων ποιυ είχαμε την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Είχαμε δηλαδή μια μείωση των εξαγωγών κατά 11.735 τόνους (μείωση σε ποσοστό -19,6%).

Οι κυριότερες αγορές που εξήχθησαν είναι προς ΗΠΑ που ανέρχονται σε 3.044 τόνους, Ισπανία 9.604 τόνους και Ιταλία 9.961 τόνους. 

Ωστόσο ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι παρά τα προβλήματα διάθεσης του προϊόντος και τις μειωμένες τιμές παραγωγού εισήχθησαν ακτινίδια στο σύνολό τους 735 τόνοι , από τους οποίους οι 309 τόνοι από την Ιταλία (220 τόνοι ποικιλίας Hayward) και 124 τόνοι από το Βέλγιο.

Επιθεωρήσεις από Κίνα και Βραζιλία
Αυτή την εβδομάδα υπήρξε επιτυχής τηλεπισκόπηση από τις αρμόδιες Αρχές της Κίνας σε εταιρείες εμπορίας - εξαγωγής ακτινιδίων σε επίπεδο τήρησης κανονισμών υγιεινής στην συγκομιδή και τυποποίησής τους.

Επίσης ολοκληρώθηκε, χθες Πέμπτη (24/11), επιτυχώς η επιθεώρηση καλλιεργειών και εγκαταστάσεων τυποποίησης-συσκευασίας και εξαγωγής ακτινιδίων από κλιμάκιο της Βραζιλίας και αναμένεται μετά την επιστροφή των επιθεωρητών η υπογραφή διμερούς φυτουγειονομικού πρωτοκόλλου για εξαγωγής ελληνικών ακτινιδίων στην Βραζιλία.

24/11/2022 11:45 πμ

Εντελώς διαφορετικά, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ήταν τα δεδομένα φέτος στο ακτινίδιο.

Η αύξηση του κόστους εισροών, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές ενέργειας, που έχουν μεγάλη βαρύτητα στο ακτινίδιο λόγω των ψυγείων που αποθηκεύεται το προϊόν, σε συνδυασμό με την ξηρασία που μείωσε τα μεγέθη, αλλά και μετέπειτα η πίεση πανευρωπαϊκά στην κατανάλωση, λόγω μειωμένων διαθέσιμων εισοδημάτων, επιπροσθέτως των εμπορικών παιχνιδιών, έφερε σε τέλμα το προϊόν την εφετινή χρονιά. Εκτός της Ελλάδας που έχει καταστεί μεγάλος παίκτης διεθνώς στο ακτινίδιο, το ίδιο κακή ήταν η χρονιά και για τους παραγωγούς στη γειτονική Ιταλία, όπου η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού (37-40°C) επηρέασαν αρνητικά το βιολογικό κύκλο του προϊόντος, φέρνοντας σημαντική μικροκαρπία, αλλά και μείωση της παραγωγής, τουλάχιστον 15 με 20%.

Καταστροφική χρονιά στην Άρτα, σε απόγνωση οι αγρότες

Είναι απαράδεκτο για παράδειγμα να έχουν γίνει συμφωνίες στα Hayward με μέσες τιμές στα 35 λεπτά το κιλό και ταυτόχρονα, ο παραγωγός είτε να έχει πάρει μια μικρή προκαταβολή, είτε να τα έχει παραδώσει με ανοικτή τιμή και να περιμένει να πληρωθεί... κάποτε, τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Νίκος Γκίζας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας, μια περιοχή όπου καταγράφονται μεγάλες επενδύσεις και επέκταση της καλλιέργειας τα τελευταία χρόνια. Όπως εκτιμά ο ίδιος, αν το 2021 ένα μέσο κόστος παραγωγής ήταν στα 45 με 50 λεπτά το κιλό, φέτος αυτό διπλασιάστηκε, ενώ την ίδια ώρα η τιμή του παραγωγού έπεσε δυο και τρεις φορές κάτω από πέρσι, ανάλογα την περίπτωση. Ενδεικτικά, αναφέρει ο έμπειρος πρόεδρος της ΕΑΣ πως το 2021 έγιναν πράξεις με 1-1,20 ευρώ το κιλό, μια μέση τιμή ήταν στα 85-90 λεπτά το κιλό, ενώ το 2022 αυτή έπεσε στα... 35-40 λεπτά ανά κιλό.

Ο κ. Διονύσης Φόλιος είναι καλλιεργητής ακτινιδίων, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας Πιερίας και αντιδήμαρχος αγροτικών στο δήμο Δίου Ολύμπου. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «η χρονιά φέτος ολοκληρώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Αυξημένο κόστος που στην περιοχή μας υπολογίζεται στα 35 λεπτά το κιλό, χαμηλές τιμές, εκκαθαρίσεις που εκκρεμούν και ζήτηση-όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή-πεσμένη συνθέτουν το σκηνικό της φετινής χρονιάς. Μιας χρονιάς με τιμές παραγωγού στα 35-50 λεπτά το κιλό και λίγες πράξεις στα 60 λεπτά το κιλό».

Ακόμα πιο έντονη η μικροκαρπία στα βιολογικά ακτινίδια

Ο κ. Στ. Τασιόπουλος με 1.300 δέντρα στην περιοχή της Φθιώτιδας, όλα ποικιλίας Hayward, συσκευάζει το προϊόν μόνος του, όταν υπάρχει ανάγκη. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο καλλιεργεί πάνω από 20 χρόνια βιολογικά ακτινίδια και φέτος είναι η χειρότερη χρονιά από όλες τις απόψεις. «Καλλιεργώ συνολικά 23 στρέμματα βιολογικό προϊόν και έχω και συσκευαστήριο, τροφοδοτώντας μεγάλα και γνωστά σούπερ μάρκετ. Η ζήτηση φέτος είναι πεσμένη. Πάμε τώρα στα κόστη. Μόνο για το κλάδεμα έδωσα 1.500 ευρώ, άλλα τόσα για το δέσιμο και 1.800 ευρώ για αραιώματα. Συνολικά η καλλιέργεια φέτος είναι χρεωμένη πάνω από 10.000 ευρώ, χώρια τις καταναλώσεις για τα ψυγεία σε ρεύμα. Αντιλαμβάνεστε πως με τιμές στα 25 και 30 λεπτά, δεν υπάρχει περιθώριο κέρδους. Στα συμβατικά, κάποιοι έδωσαν με 30 λεπτά το κιλό, αλλά η πλειοψηφία με 15 έως 25 λεπτά το κιλό και πάλι ανοικτά και δεν ξέρουν αν θα πάρουν εκκαθάριση στο μέλλον. Η κατάσταση είναι τραγική. Αλλά και ως προς τα μεγέθη υπήρχε πρόβλημα φέτος, που στα βιολογικά, ήταν πιο έντονο από τα συμβατικά», μας είπε.

24/11/2022 09:41 πμ

Κλιμάκιο γεωπόνων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Βραζιλίας επισκέφθηκε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς - μέλη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ημαθίας και πραγματοποίησε ελέγχους σε εγκαταστάσεις, συστήματα παραγωγής και αγροκτήματα, με σκοπό την υπογραφή σχετικών φυτουγειονομικών πρωτοκόλλων για την εξαγωγή ακτινιδίων στην Βραζιλία. 

Η προετοιμασία των σχετικών φακέλων και η οργάνωση όλης της προβλεπόμενης διαδικασίας έγινε από τα στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τα στελέχη της ΔΑΟΚ Ημαθίας. 

Όπως επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ, «οι εν λόγω υπηρεσίες θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δείχνουν αξιοσημείωτη δραστηριότητα και έχουν σημαντική συμβολή στην προσπάθεια ανοίγματος νέων αγορών για τα αγροτικά μας προϊόντα. 

Η αγορά της Βραζιλίας είναι σημαντική για το Ελληνικό ακτινίδιο διότι είναι μία χώρα που ο πληθυσμός της υπερβαίνει τα 213 εκατομμύρια και με την παρατηρούμενη πολύ μεγάλη αύξηση της παραγωγής ακτινιδίου στην χώρα μας θα αποτελέσει σημαντική διέξοδο. 

Η ΕΘΕΑΣ  έχει σαν στρατηγικό στόχο την ενδυνάμωση και την συγκροτημένη συνεργασία της με την αρμόδια Υπηρεσία του ΥπΑΑΤ, έτσι ώστε να βοηθήσει στην γρήγορη ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την υπογραφή φυτουγειονομικών πρωτοκόλλων για όλα τα προσφερόμενα προϊόντα σε νέες χώρες και αγορές στόχους.

Χαιρετίζουμε την προσπάθεια για το άνοιγμα νέων αγορών για τα αγροτικά μας προϊόντα  και δηλώνουμε όλοι θα συμβάλουμε ενεργά με τους Συνεταιρισμούς της χώρας προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζει.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, είχε καταθέσει αίτημα για την έναρξη της διαδικασίας για την εξαγωγή ακτινιδίων στη Βραζιλία από το 2019. 

18/11/2022 12:44 μμ

Ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις από τις φωτιές του 2021 οι συκοπαραγωγοί της Εύβοιας, ενώ ζημιές έχουν και φέτος από τις βροχοπτώσεις. 

Βέβαια οι παραγωγοί ξερών σύκων για να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ είναι υποχρεωμένοι να έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές του 2022, σε μια δύσκολη χρονιά που έχουν μειωμένη παραγωγή και ο Οργανισμός - αν και καθυστερεί τις πληρωμές - δεν δέχεται κατά εξαίρεση να προχωρήσει σε συμψηφισμό της αποζημίωσης με την πληρωμή ασφαλίστρου. Το ερώτημα είναι που θα βρουν χρήματα οι παραγωγοί για να πληώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Βόρειας Εύβοιας, «ακόμη περιμένουμε καταβολή των ενισχύσεων που ανέρχονταν στα 250 ευρώ ανά στρέμμα στους κατ’ επάγγελμα αγρότες και στα 125 ευρώ ανά στρέμμα για τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες για τις ζημιές από τις φωτιές του 2021.

Από τον Αύγουστο περιμένουμε να ... υπογραφεί η σχετική Υπουργική Απόφαση και να πιστωθούν τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς μας.

Βέβαια μεγάλες ζημιές υπάρχουν και φέτος λόγω των βροχοπτώσεων στην παραγωγή σύκων στην περιοχή του δήμου Ιστιαίας και Αιδηψού. 

Όταν ο ΕΛΓΑ είναι να πληρώσει αποζημιώσεις καθυστερεί τις πληρωμές. Αλλά για να πάρουμε τα χρήματα μας ζητά να έχουμε πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ζητήσαμε, μόνο για φέτος, να υπάρξει κατά εξαίρεση συμψηφισμός των αποζημιώσεων, που μας οφείλει από το 2021, με τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά δεν το δέχτηκε ο Οργανισμός.

Είναι μια δύσκολη η φετινή χρονιά για τους συκοπαραγωγούς της Εύβοιας. Οι τιμές μπορεί να είναι αυξημένες κατά 1 - 1,20 ευρώ αλλά η παραγωγή είναι μειωμένη. Για ποιότητες Α1 και Α2 η τιμή είναι 4,5 ευρώ το κιλό και για ποιότητα Α3 στα 4,10 ευρώ.

Οι εκτιμήσεις της φετινής ζημιάς λόγω των βροχοπτώσεων ολοκληρώθηκαν και ο μέσος όρος ζημιάς ανέρχεται στο 70%. Εμείς δεν έχουμε ρευστότητα για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας».

Δήλωση Αποστόλου
Σε δήλωσή του ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή τις συνεχείς υποσχέσεις για αποζημίωση των συκοπαραγωγών, αναφέρει τα εξής:

«Τον Αύγουστο του 2021, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, κατέγραψε τις ζημιές των συκοπαραγωγών της βόρειας Εύβοιας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Λίγες ημέρες αργότερα ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση καταβολή των ενισχύσεων που ανέρχονταν στα 250 ευρώ ανά στρέμμα στους κατ’ επάγγελμα αγρότες και στα 125 ευρώ ανά στρέμμα για τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες.Έκτοτε οι ανακοινώσεις της πληρωμής επαναλαμβάνονταν από τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης ανά τακτά διαστήματα.

Ένα χρόνο μετά (16/08/2022) την πρώτη ανακοίνωση ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κεδίκογλου, προχωρά στην ανακοίνωση - δέσμευση ότι εντός των ημερών θα υπογραφεί Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση των συγκεκριμένων ενισχύσεων που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των συκοπαραγωγών εντός του Σεπτεμβρίου 2022.

Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο τέλος του 2022 κι ακόμη περιμένουν…».

01/11/2022 01:34 μμ

Απογοήτευση υπάρχει στους παραγωγούς ακτινιδίου Hayward με τις φετινές τιμές που βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη, ενώ υπάρχει πρόβλημα μικροκαρπίας σε κάποιες περιοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, από 1/9/2022 μέχρι 27/10/2022 οι αναγγελίες των εξαγωγών ανήλθαν σε 12.909 τόνους, έναντι 15.960 τόνων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

Ο κ. Κώστας Τσόγκας, παραγωγός από την Άρτα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι έμποροι αγοράζουν με ανοικτές τιμές ή με κλειστή που για την καλή ποιότητα φτάνει στα 45 - 48 λεπτά το κιλό (μικτά). Το κόστος αποθήκευσης είναι υψηλό και είναι δύσκολο για τους παραγωγούς να κρατήσουν τα ακτινίδια. Πέρυσι την ίδια περίοδο έδιναν τιμή στον παραγωγό στα 95 λεπτά, ενώ φέτος είναι στα 48 λεπτά. Δηλαδή μιλάμε για μισή τιμή σε σχέση με πέρσι, σε μια χρονιά που έχουμε τόσο μεγάλη αύξηση του κόστους. Με αυτή την εικόνα στην αγορά φέτος θα μείνουν πολλά ακτινίδια στα χωράφια. Από την άλλη στην αγορά της Άρτας η λιανική τιμή για τα Hayward είναι στα 3,99 ευρώ, ενώ τα κιτρινόσαρκα φτάνουν και στα 7,5 ευρώ. Μιλάμε για μεγάλη ψαλίδα στις τιμές από το χωράφι στο ράφι».

Ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «με καλούς ρυθμούς γίνεται η συγκομιδή ακτινιδίου ποικιλίας Hayward. Οι έμποροι φαίνονται διστακτικοί ακόμη για αγορές. Για τα καλής ποιότητας ακτινίδια η τιμή παραγωγού φτάνει στα 65 λεπτά το κιλό αλλά αφορά μικρές ποσότητες. Τα υπόλοιπα έχουν μια μέση τιμή περίπου στα 45 λεπτά, όταν το κόστος φέτος είναι στα 37 λεπτά. Τα μέλη του συνεταιρισμού αποφάσισαν να μην πουλάνε με ανοικτές τιμές στους έμπορους. Φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά και ζητάμε στήριξη από το ΥπΑΑΤ στην καλλιέργεια.

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη (1/11), στο ΥπΑΑΤ, της διοίκησης του συνεταιρισμού με τον υπουργό κ. Γεωργαντά, παρουσία των βουλευτών της Πιερίας. Ζητήσαμε από τον υπουργό να καταβληθεί φέτος de minimis στο ακτινίδιο. Ο υπουργός μας ανέφερε ότι είναι δύσκολο για ενίσχυση de minimis αλλά εξετάζει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των παραγωγών μέσα από το ταμείο που έχει δημιουργηθεί για την ουκρανική κρίση. Επίσης του αναφέραμε ότι είμαστε θετικοί με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών αλλά μεγάλο ποσοστό των παραγωγών, περίπου το 90%, θέλει να κάνει νέες φυτεύσεις ακτινιδιάς. Την ίδια στιγμή μόλις για το ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης σε ψυκτικούς θαλάμους. Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην καλλιέργεια. Η Πιερία έχει σχεδόν μονοκαλλιέργεια το ακτινίδιο και πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική με τις νέες φυτεύσεις».

Από την πλευρά το όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Αργυράκης, παραγωγός ακτινιδίων από την Καβάλα, «υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον και οι καιρικές συνθήκες βοηθούν την συγκομιδή. Μέχρι στιγμής για λίγες ποσότητες οι έμποροι δίνουν κλειστές τιμές. Κάποιοι παραγωγοί παίρνουν προκαταβολές 15 - 30 λεπτά και με ανοικτή τιμή, ενώ άλλοι τα δίνουν με εντελώς ανοικτή τιμή. Όσον αφορά την φετινή παραγωγή τα μεγέθη είναι μικρότερα και σπανίζουν τα μεγάλα μεγέθη. Το θετικό είναι ότι υπάρχουν συνεταιρισμοί και ιδιώτες στην περιοχή που έχουν κάνει επενδύσεις και το ένα τρίτο της παραγωγής αποθηκεύεται σε ψυκτικούς θαλάμους. Πάντως οι οργανωμένοι παραγωγοί δεν νιώθουν αβεβαιότητα στις δύσκολες φετινές συνθήκες της αγοράς». 

Στη Βουλή το πρόβλημα με τις τιμές
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Γραμματέως της ΚΟ και Βουλευτή Άρτας Όλγας Γεροβασίλη και του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη, με θέμα τις ανοιχτές και μειωμένες τιμές διάθεσης των ακτινιδίων.

Η κα Γεροβασίλη και ο κος Αραχωβίτης εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:
- Η οικονομική ύφεση έχει οδηγήσει στην μείωση της κατανάλωσης νωπών φρούτων κατά 35% στις Ευρωπαϊκές αγορές ενώ ταυτόχρονα προκύπτει ότι αναμένεται μια αύξηση της παραγωγής στο Βόρειο ημισφαίριο της τάξης του 15%.
- Το κόστος παραγωγής για τον αγρότη – καλλιεργητή έχει εκτοξευτεί λόγω της αύξησης της τιμής των λιπασμάτων, των λοιπών αγροεφοδίων, του πετρελαίου για την καλλιέργεια της γης, την άρδευση, την ηλεκτρική ενέργεια και τη μεταφορά και τη διάθεση στις αγορές ενώ ουδεμία ασφάλεια υπάρχει για τις εξαγωγές.
- Οι πιέσεις στους παραγωγούς αντανακλώνται στις τιμές στον παραγωγό. Ενδεικτικά, η ποικιλία «Χέϊγουορθ» που στο μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργείται στην Άρτα, ξεκινά σύμφωνα με τον τοπικό τύπο με τιμή 38 λεπτά το κιλό και στην καλύτερη περίπτωση φθάνει στα 50 λεπτά, δηλαδή μείωση 50% έως 60% σε σχέση με πέρυσι. Οι παραγωγοί υποκύπτουν για μη μείνουν αδιάθετα τα προϊόντα.
- Κάτω από αυτές τις συνθήκες, επεκτείνεται και το φαινόμενο των ανοικτών τιμών από πλευράς των εμπόρων που ασκούν εκβιαστικές πιέσεις στους παραγωγούς προκειμένου να παραδώσουν την παραγωγή χωρίς να υπάρχει εμπορική συμφωνία για το ύψος της τιμής που θα λάβουν αλλά υποσχόμενοι την διαμόρφωση της τιμής στο τέλος της συγκομιδής.
- Κατά συνέπεια, διαφαίνεται ο κίνδυνος διαμόρφωσης τιμής του ακτινιδίου στον παραγωγό πολύ κάτω του κόστους παραγωγής.
- Το φαινόμενο των ανοικτών τιμών γίνεται κατά παράβαση της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας. Απαιτείται ο έλεγχος των φαινομένων των ανοικτών τιμών που επιχειρούν να επιβάλλουν οι έμποροι αλλά και ο σχεδιασμός πολιτικών που θα μειώσουν άμεσα το ενεργειακό κόστος.

Ερωτώνται οι κοι Υπουργοί:

  • Πως σκοπεύετε να ελέγξετε δραστικά και άμεσα το φαινόμενο των ανοικτών τιμών στους παραγωγούς ακτινιδίων που επιχειρείται μεσούσης της συγκομιδής;
  • Με ποιά άμεσα μέτρα, πέραν των ελέγχων στη προσπάθεια επικράτησης ανοικτών και χαμηλών τιμών, προτίθεστε να στηρίξετε το εισόδημα των παραγωγών ακτινιδίων;
  • Σχεδιάζετε, και αν ναι, ποιά μέτρα και ποιές πολιτικές για τη μείωση του κόστους παραγωγής στις καλλιέργειες ακτινιδίων;
  • Σχεδιάζετε και αν ναι ποιά μέτρα και ποιές πολιτικές για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τη συντήρησή των ακτινιδίων που έχει αυξηθεί υπέρογκα;
27/10/2022 12:31 μμ

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα από τον καιρό, όπως έγινε πέρσι και η ποιότητα είναι σε υψηλά επίπεδα.

Ξεκίνησε εδώ και μια εβδομάδα περίπου η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών αβοκάντο. Η ποιότητα είναι σε καλά επίπεδα την εφετινή χρονιά και γενικώς δεν υπάρχουν προβλήματα.

Ο κ. Γιώργος Κορναράκης, υπεύθυνος του τμήματος Εμπορίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα ακόλουθα: «Η ωριμότητα στα αβοκάντο μετριέται βάσει της παραμετρικής τιμής της ξηράς ουσίας, που πρέπει να είναι πάνω από 19 βαθμούς για να συγκομιστεί το προϊόν. Εδώ και μια εβδομάδα περίπου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των αβοκάντο στα Χανιά και γενικότερα στην Κρήτη, από τις πρώιμες ποικιλίες, όπως είναι η Zutano και η Benic. Υπάρχει καλή παραγωγή και ποιότητα φέτος σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, οπότε και υπήρχαν προβλήματα. Μετά από αυτές τις ποικιλίες, θα αρχίσει το μάζεμα στα Fuerte, τα οποία συγκομίζονται έως το Φεβρουάριο. Ακολούθως μπαίνει σε παραγωγή η Hass. Ως Συνεταιρισμός πληρώνουμε την πρώτη ποιοτική κατηγορία στα 2,70 ευρώ το κιλό, στα ίδια δηλαδή περίπου επίπεδα με πέρσι, που ήταν στο ξεκίνημα στα 2,80 ευρώ ανά κιλό. Υπάρχει ζήτηση, από Κρήτη, Αθήνα και άλλα μέρη, η οποία προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω, μόλις αρχίσουν να ζητούν και τα μεγάλα μάρκετ. Εκτιμώ πάντως ότι η τιμή σε γενικές γραμμές θα είναι φέτος στα 2,40 με 2,50 ευρώ ανά κιλό. Στην Ελλάδα μέχρι τώρα κυκλοφορούσαν στην αγορά μόνο εισαγόμενα αβοκάντο, το καλοκαίρι προερχόμενα από Νότια Αφρική, Περού, Χιλή κ.λπ. και το χειμώνα κυρίως Ισπανίας, Ισραήλ κ.λπ. Όσον αφορά στις εκτάσεις, δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία, αλλά εκτιμώ πως αναφορικά με το τονάζ, κυμάινεται κατ' έτος στη χώρα μας, στους 6.000 με 7.000 τόνους».

Ο κ. Γιώργος Δασκαλάκης καλλιεργεί στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο μιας ομάδας παραγωγών βιολογικού αβοκάντο, περί τα 25 στρέμματα με το προϊόν. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, τώρα έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να κοβόνται αβοκάντο ποικιλίας Βacon, Zutano, Benic, αλλά και Fuerte. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές παραγωγού σήμερα, των 2,80 στο συμβατικό ανά κιλό, είναι ικανοποιητικές, ενώ παραπάνω ακόμα τιμάται το βιολογικό αβοκάντο. Αναφορικά με την καλλιέργεια αβοκάντο που έχει δυνατή παρουσία στην Κρήτη και κυρίως στο νομό Χανίων ο κ. Δασκαλάκης σημειώνει πως: «είναι μια ιδιαίτερη καλλιέργεια, η οποία απαιτεί πολλές ημέρες κάποιους ειδικούς χειρισμούς, όπως για παράδειγμα είναι τα κλαδέματα. Το καλό είναι πως υπάρχει ζήτηση για το προϊόν στην αγορά».

Ο κ. Κυριάκος Φραντζεσκάκης καλλιεργεί 15 στρέμματα με αβοκάντο, ποικιλίες Zutano και Fuerte στην περιοχή των Χανίων, έχοντας δέντρα 20 ετών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «φέτος τα κόστη είναι πολύ επιβαρημένα, αν σκεφθείτε ότι μόνο το λίπασμα το πήραμε 50% ακριβότερα από πέρσι. Τα αβοκάντο χρειάζονται αρκετό νερό, αλλά φέτος έβρεξε αρκετές φορές και είχαμε ένα καλό καλοκαίρι, ευνοϊκό για το προϊόν. Τώρα, έχουμε ξεκινήσει να μαζεύουμε Zutano και Fuerte με τιμή στα 2,70, δηλαδή ικανοποιητική».

Τέλος, ο κ. Γιώργος Αντωνάκης από την Συνεργατική, εταιρεία εμπορίας και τυποποίησης με έδρα στα Χανιά δήλωσε από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως φέτος το καλοκαίρι επικράτησε ευνοϊκός καιρός και δεν υπάρχουν ζημιές, όπως έγινε πέρσι από τον καύσωνα. Άρα παραγωγή, σύμφωνα με τον κ. Αντωνάκη, υπάρχει καλή και ποιότητα σε υψηλά επίπεδα. Τώρα, λέει ο κ. Αντωνάκης, μαζεύονται οι πρώιμες ποικιλίες, όπως είναι η Zutano και η Fuerte, με τις τιμές να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα για τον παραγωγό, της τάξης των 2,60 με 2,70 ευρώ το κιλό. Η συγκεκριμένη εταιρεία κάνει και εξαγωγή σε χώρες της ΕΕ.

24/10/2022 10:45 πμ

Ξεκίνησε η συγκομιδή της κύριας ποικιλίας ακτινιδίων που είναι η Hayward. Οι έμποροι πηγαίνουν και βλέπουν τα χωράφια αλλά ακόμη τιμές δεν ανακοινώνουν.

Φέτος προβλέπεται να υπάρξει αυξημένη παραγωγή ακτινιδίων σε Ελλάδα και Ιταλία. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Άγγελος Ξυλογιάννης, υπεύθυνος αγοράς στον Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων (ΑΣΕΑ) Άρτας, «φέτος υπάρχουν σύνθετα προβλήματα στην καλλιέργεια και εμπορία ακτινιδίων. 

Ήδη στις πρώιμες Τσεχελίδη και Green Light οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν στα 35 λεπτά και 50 - 55 λεπτά αντίστοιχα. Ακόμη στην περιοχή δεν έχουν ξεκινήσει την συγκομιδή της Hayward. Πάντως οι έμποροι φαίνονται να είναι επιφυλακτικοί στο να ανακοινώνουν τιμή. 

Το κόστος συντήρησης είναι υψηλό στα ακτινίδια λόγω των τιμών της ενέργειας. Επίσης είναι μειωμένη η κατανάλωση όλων των φρούτων στην Ευρώπη λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη παραγωγή ακτινιδίων στο βόρειο ημισφαίριο κατά περίπου 15% κάνει πολύ δύσκολη την φετινή περίοδο».    

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε με μικρές ποσότητες η συγκομιδή  της ποικιλίας ακτινιδίων Hayward. Οι έμποροι φαίνονται διστακτικοί ακόμη για αγορές. Οι τιμές αυτή την περίοδο κυμαίνονται από 65 έως 70 λεπτά για καλή ποιότητα αλλά οι ποσότητες είναι μικρές. Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε ο συνεταιρισμός μας αποφασίσαμε να μην πουλάμε με ανοικτές τιμές. Οι έμποροι αν θέλουν να αγοράσουν ακτινίδια θα πρέπει να δώσουν τιμή».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Αργυράκης, παραγωγός ακτινιδίων και μέλος της Διοίκησης της ΕΑΣ Καβάλας, «έχει ξεκινήσει από τους συνεταιρισμένους αγρότες η συγκομιδή της ποικιλίας Hayward. Στις πρώιμες ποικιλίες η ΕΑΣ Καβάλας έδωσε 60 λεπτά το κιλό. Από την πλευρά τους οι έμποροι κοιτάζουν τα χωράφια αλλά ακόμη δεν έχουν δώσει κάποια τιμή και δεν έχει υπογραφεί κάποια εμπορική πράξη. Αναμένεται να έχουμε μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά φέτος στα ακτινίδια. Όσον αφορά την παραγωγή κυμαίνεται σε κανονικά επίπεδα, όμως τα μεγέθη δεν είναι τόσο μεγάλα όσο άλλες χρονιές». 

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος Εξαγωγέων του Incofruit - Hellas, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η παραγωγή της κύριας ποικιλίας Hayward είναι έτοιμη, τη νέα εμπορική περίοδο 2022/2023, για συγκομιδή, διαλογή και συσκευασία, (εφόσον ελέγχονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους). Υπάρχει πρόβλημα φέτος από το υψηλό καλλιεργητικό κόστος. Όμως ακανθώδες είναι το ζήτημα των τιμών της ενέργειας. Τα ακτινίδια συντηρούνται και υφίστανται διαλογή, τυποποίηση - συσκευασία από τη στιγμή της συγκομιδής τους μέχρι τον Ιούνιο, σε ψυκτικούς θαλάμους που λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα. Ο κλάδος της εξαγωγής - εμπορίας ακτινιδίων επομένως έχει μόνιμη ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα τυποποιητήρια - συσκευαστήρια - ψυγεία.

Δυστυχώς, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας δεν είναι ο μόνος ανησυχητικός οικονομικός παράγοντας αλλά είναι προσθετικός στα έξοδα παραγωγής και συσκευασίας, που και αυτά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μέσα σε ένα χρόνο. Όλα αυτά τα υψηλά κοστολόγια είναι δύσκολο να ενσωματωθούν στις τιμές πώλησης - εξαγωγής για τις εταιρείες που εμπορεύονται ακτινίδια. Χρειάζεται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, τόσο του κόστους παραγωγής όσο και των υλικών συσκευασίας και κυρίως της απαιτούμενης ενέργειας για την αποθήκευσή τους.

Επίσης εφιστάται η προσοχή και ευθύνη των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, για την αποφυγή των φαινομένων διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων ακτινιδίων (απευθείας από τον αγρό), κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο (χωρίς να πληρούν ακόμη τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή για «βιομηχανική χρήση», με κίνδυνο τη διάθεση ακατάλληλων προς νωπή κατανάλωση προϊόντων».

18/10/2022 04:39 μμ

Πρόκειται για την εταιρεία Wakunaga που το ρεπορτάζ λέει πως επί τριετία το... ψάχνει με το σκόρδο από τον Πλατύκαμπο και τώρα αποφάσισε να επενδύσει.

Την πρόθεσή της να επενδύσει στην Ελλάδα, κατασκευάζοντας ένα μεγάλο εργοστάσιο μεταποίησης με πρώτη ύλη το σκόρδο, γνωστοποίησε η Γιαπωνέζικη φαρμακευτική εταιρεία Wakunaga με σχετικό μήνυμα που απέστειλε στον γνωστό Λαρισαίο καθηγητή που είναι και σύμβουλος στον συνεταιρισμό Πλατυκάμπου, κ. Δημήτρη Κουρέτα.

Την απόφαση της εταιρείας επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο πρόεδρος του Συνεταιιρισμού Πλατυκάμπου κ. Γιάννης Κουκούτσης, τονίζοντας πως η εν λόγω εταιρεία το ψάχνει εδώ και τρία χρόνια το συγκεκριμένο βήμα της και τώρα φαίνεται πως το αποφάσισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Wakunaga που διαθέτει στην αγορά το Kyolic Garlic, ένα εκχύλισμα σκόρδου, λειτουργεί ένα εργοστάσιο μεταποίησης στη Χιροσίμα, ένα εργοστάσιο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ενώ έχει ανοίξει πρόσφατα και γραφείο στο Βερολίνο (Γερμανία), άρα έχει εισέλθει ήδη στην Ευρώπη.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο κ. Κουρέτας έκανε λόγο για σημαντική είδηση, ενώ ο κ. Κουκούτσης από τον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου, σημείωσε πως αν τελικώς ευδοκιμήσει το ενδιαφέρον, τότε θα μιλάμε για νέους δρόμους για το σκόρδο Πλατύκαμπου, τους αγρότες, τον Συνεταιρισμό και την περιοχή. Σημειώνεται πως το εν λόγω εκχύλισμα πωλείται σε υψηλή τιμή στην παγκόσμια αγορά. Το ενδιαφέρον των Ιαπώνων για το προϊόν του Πλατυκάμπου, μόνο τυχαίο δεν είναι, προσθέτει, ο πρόεδρος του ΑΣ, τονίζοντας πως το σκόρδο που παράγεται στην περιοχή έχει μοναδικά χαρακτηριστικά παγκοσμίως, τα οποία και έχουν αποδειχτεί και εργαστηριακά.

17/10/2022 05:09 μμ

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αυξάνει και η ζήτηση για τις κρητικές μπανάνες στην χώρα μας. Το πρόβλημα είναι ότι φέτος αυτή την εποχή υπάρχει μια έλλειψη στην παραγωγή.

Ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής μπανάνας βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Άρβης. Καλλιεργείται επίσης στα Μάλια και την Μεσαρά στο Ηράκλειο, στη Σητεία στο Λασίθι και σε κάποιες θερμές περιοχές στο Ρέθυμνο. 

Ο κ. Χρήστος Μάλλιος, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Μπανανοπαραγωγών Κρήτης, αναφέρει στον Αγροτύπο ότι «όλο τον χρόνο έχουμε συγκομιδή κρητικής μπανάνας. Όμως επειδή η ζήτηση αυξάνει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι παραγωγοί έχουν προγραμματίσει να ξεκινήσουν την συγκομιδή των μεγάλων ποσοτήτων προς τα τέλη Οκτωβρίου. Επίσης από αυτή την εποχή οι καταναλωτές λόγω καιρού αρχίζουν να στρέφονται στα χειμερινά φρούτα και την κρητική μπανάνα. 

Φέτος όμως αυτή την περίοδο λόγω των καιρικών συνθηκών παρουσιάζεται έλλειψη της μπανάνας. Έχουμε λίγες ποσότητες και όπως φαίνεται αυτή η εικόνα θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. Όμως τότε αναμένεται να πέσουν στην αγορά μεγάλες ποσότητες κάτι που δεν συμφέρει τους παραγωγούς.

Αυτή την εποχή η καλή ποιότητα συμβατικής μπανάνας έχει τιμή παραγωγού στα 1,40 ευρώ το κιλό. Βέβαια η τιμή παραγωγού μειώνεται ανάλογα με την ποιότητα και φτάνει στα 1,30 - 1,20 ευρώ. Η τιμή λιανικής είναι στα 2,25 ευρώ το κιλό και η βιολογική στα 3,20 ευρώ, ενώ υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση στις λαϊκές αγορές. 

Η παραγωγή που διακινεί ο Συνεταιρισμός ανέρχεται σε περίπου 500 - 600 τόνους ετησίως. Υπάρχουν όμως και πολλοί μεμονωμένοι παραγωγοί που πουλάνε την παραγωγή τους στις λαϊκές αγορές. Εκτιμώ ότι η παραγωγή κρητικής μπανάνας ανέρχεται σε 2 - 3 χιλιάδες τόνους ετησίως.

Ανταγωνιστική καλλιέργεια στην Άρβη είναι τα αγγούρια, τα οποία πέρσι παρουσίασαν μια καλή πορεία στην τιμή παραγωγού. Επίσης φέτος έχουμε μια μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας αλλά και των εργατικών λόγω έλλειψης εργατών γης.

Ο μεγάλος ανταγωνισμός όμως προέρχεται από τις εισαγώμενες μπανάνες που έχουν μειωμένη τιμή σε σχέση με τις δικές μας λόγω χαμηλού κόστους παραγωγής. Αρκεί να σας αναφέρω στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής η τιμή παραγωγού για τις μπανάνες ανέρχεται σε 3 λεπτά το κιλό. Βέβαια δεν έχουν καμιά σχέση με την γεύση της κρητικής μπανάνας και αυτό το γνωρίζουν οι καταναλωτές».

14/10/2022 05:06 μμ

Ξεκίνησε εδώ και μια εβδομάδα η συγκομιδή της ποικιλίας Wonderful που είναι η βασική ποικιλία ροδιού στην χώρα μας. Πολλά τα προβλήματα φέτος από το χωράφι μέχρι την μεταποίηση αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Ο κ. Βασίλης Ανδριόπουλος, από τον Πύργο Ηλείας, παραγωγός και μέλος της Ομάδας Παραγωγών «Αλφειός Ρόδι», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «η ποικιλία Ako που είναι και η πιο πρώιμη έχει συγκομισθεί. Αυτή την περίοδο είναι στα τελειώματα η Ερμιόνη που δεν έχουμε μεγάλες ποσότητες στην περιοχή και εδώ και μια εβδομάδα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας Wonderful από την οποία προέρχεται κύριος όγκος παραγωγής μας. Αυτές τις ημέρες έχουμε στην περιοχή κακοκαιρία και υπάρχει κίνδυνος να πάθουν ζημιά τα ρόδια (σκάσιμο). Η εκτίμηση είναι ότι η παραγωγή είναι μειωμένη συγκριτικά με πέρσι λόγω των παγετών. Το πρόβλημα είναι ότι δεν αποζημιώνονται οι παραγωγοί. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη ελλειμματική χρονιά για την καλλιέργεια του ροδιού. Η Ako, ως πρώιμη ποικιλία, φέτος έχει τιμή παραγωγού που κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα στα 70 - 80 λεπτά το κιλό. Ακόμη για την Wonderful δεν έχουμε τιμή. Πάντως τα ρόδια (νωπά ή χυμός) δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν σε μεγάλο βαθμό τους Έλληνες καταναλωτές». 

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Αθανασιάδης, ως διευθυντής και υπεύθυνος πωλήσεων του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα προβλήματα φέτος ξεκινούν από το υψηλό κόστος που έχει επηρεάσει όλο τον πρωτογενή αγροτικό τομέα. Στην Ελλάδα έχουμε μικρό αγροτικό κλήρο και διάσπαρτο που κάνει μη βιώσιμα τα αγροκτήματα. Επίσης δεν υπάρχουν εργάτες γης, ενώ η ελληνική νεολαία δεν θέλει να εργαστεί στα χωράφια. Αυτά είναι σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει και η καλλιέργεια ροδιού.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός μας ιδρύθηκε το 2005 και οι παραγωγοί που συνεργαζόμαστε καλλιεργούν 8.500 στρέμματα με ρόδια σε όλη την Ελλάδα. Εδώ και περίπου μια εβδομάδα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της βασικής ποικιλίας ροδιού που είναι η Wonderful και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο. 

Ποσοτικά αναμένουμε μια παραγωγή στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Οι ζημιές που είχαμε λόγω των δυσμενών συνθηκών στη βόρεια Ελλάδα θα αντισταθμιστούν από την αυξημένη παραγωγή που αναμένουμε σε Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο και Στερεά.

Οι τιμές παραγωγού θα καθοριστούν από την αγορά. Ο συνεταιρισμός διακινεί 4,5 χιλιάδες τόνους χυμού ροδιού και 1.000 τόνους ρόδια για νωπή κατανάλωση. Συνεργαζόμαστε με πολλά μαγαζιά λιανικής στην εγχώρια αγορά και κάνουμε εξαγωγές. Η τάση στις εξαγωγές είναι αυξητική. Οι ξένες αγορές ζητούν βιολογικό χυμό ροδιού.

Στη μεταποίηση έχουμε μεγάλη αύξηση του κόστους λόγω τιμών στην ενέργεια και στην συσκευασία. Επειδή τα είδη συσκευασίας (γυάλινες φιάλες, ετικέτες κ.α.) εισάγονται υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά. Ακόμη θα ήθελα να σας επισημάνω ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης στην χώρα μας ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τέλος να προσθέσω ότι στην Ευρώπη, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουμε μείωση της ζήτησης και μεγάλο ανταγωνισμό κυρίως από την Τουρκία που παράγει μεγάλες ποσότητες σε χαμηλές τιμές».

07/10/2022 04:16 μμ

Είναι νωρίς ακόμα για να αρχίσει το παζάρι των τιμών με τους εμπόρους, λένε χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο οι παραγωγοί.

Μετά τις 15-20 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή των ακτινιδίων. Παραγωγοί και γεωπόνοι κάνουν μετρήσεις ήδη για τα σάκχαρα και βλέπουν πού κυμαίνονται οι αποδόσεις και η ποιότητα. Την ίδια ώρα, έχουν ξεκινήσει να επισκέπτονται κτήματα με ακτινίδια έμποροι από Ελλάδα και εξωτερικό και ιδίως από Ιταλία.

Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι στο νομό Πέλλας γενικότερα θα είναι μια καλή χρονιά από την άποψη του μεγέθους του ακτινιδίου, παρά το γεγονός μάλιστα ότι οι καιρικές συνθήκες δεν στάθηκαν σύμμαχοι των αγροτών. Όπως εξηγεί ο ίδιος, καλά εμπορικά μεγέθη θεωρούνται τα ακτινίδια με βάρος από 100 γραμμάρια και άνω, αν και όπως λέει υπάρχουν πλέον κτήματα που δίνουν καρπό με βάρος που φθάνει και τα 150 γραμμάρια. Σύμφωνα τέλος με τον έμπειρο γεωπόνο, υπάρχει ήδη μεγάλη ζήτηση για τα καλά μεγέθη.

Στα 100-150 γραμμάρια είναι το μέγεθος στα ακτινίδια και στην περιοχή της Καρίτσας στην Πιερία, τονίζει από την πλευρά του ο παραγωγός και πρόεδρος στον τοπικό Αγροτικό Συνεταιρισμό κ. Διονύσης Φόλιος. Η ποιότητα στην περιοχή, προσθέτει, είναι ασυναγώνιστη, ενώ τα ακτινίδια αυτά έχουν και καλές ανθεκτικότητες στα ψυγεία.

Τέλος, ο κ. Νίκος Δημητρίου, παραγωγός ακτινιδίων πρώιμων, αλλά και Hayward στη Νάουσα μας είπε πως υπάρχει καλή παραγωγή στην περιοχή και ποιότητα, ενώ η κίνηση από τους εμπόρους είναι ιδιαίτερα έντονη και οι Ιταλοί έχουν για μια ακόμα φορά ζωηρή παρουσία. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, τα παζάρια μεταξύ παραγωγών και εμπόρων δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, αλλά οι αγρότες ευελπιστούν σε καλές τιμές.

03/10/2022 02:29 μμ

Προβληματισμός υπάρχει στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακτινιδίου (ΕΔΟΑ) για την φετινή εμπορική περίοδο του ακτινιδίου, ενώ ζητά οικονομική στήριξη του κλάδου από το κράτος. 

Φέτος προβλέπεται να υπάρξει αυξημένη παραγωγή σε Ελλάδα και Ιταλία. Η συγκομιδή της βασικής ποικιλίας Hayward θα ξεκινήσει (σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ) μετά τις 15 Οκτωβρίου.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Γκρίνιας, πρόεδρος στον ΑΣ ΠΕΣΚΟ Πιερίας, «αναμένουμε μια αυξημένη σε σχέση με πέρσι παραγωγή, ενώ στην περιοχή μας έχουμε καλή ποιότητα και καθόλου μικροκαρπία. Ο συνεταιρισμός μας πέρσι εμπορεύτηκε περίπου 9.500 τόνους ακτινίδια, ενώ φέτος εκτιμούμε ότι θα αυξήσουμε τις ποσότητες και θα φτάσουμε στους 12.000 τόνους. Υπάρχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον και βρισκόμαστε σε αναμονή για την απόφαση έναρξης της συγκομιδής. Έλληνες και Ιταλοί έμποροι έρχονται καθημερινά στην περιοχή και δείχνουν ενδιαφέρον για αγορές».

Για μια δύσκολη χρονιά κάνει λόγο ο Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέστου Καβάλας κ. Αναστάσιος Καρκάτζελος. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο «ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των Hayward. Προβλέψεις που κάνουμε είναι ότι αναμένεται να υπάρξει μια μικρή αύξηση της παραγωγής ποσοτικά αλλά η μέχρι σήμερα εικόνα κάνει λόγο για μικροκαρπία. Οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που υπήρξαν στον σχηματισμό του καρπού. Η αύξηση της παραγωγής δεν οφείλεται σε υψηλές αποδόσεις αλλά στις νέες φυτεύσεις των προηγούμενων ετών που μπήκαν στην παραγωγική διαδικασία.

Άρα αναμένεται να ακτινίδια να έχουν μικρό μέγεθος και όχι καλό σχήμα. Μεγάλο πρόβλημα είναι η φετινή αύξηση του κόστους καλλιέργειας. Το ακτινίδιο πάει κυρίως για εξαγωγή και φέτος όλοι θέλουν να κάνουν γρήγορες πωλήσεις. Επίσης το κόστος αποθήκευσης είναι πολύ μεγάλο. Αν και όλα τα προηγούμενα χρόνια αποθηκεύαμε και περιμέναμε να πωλήσουμε από το Δεκέμβριο και μετά που το ελληνικό ακτινίδιο αποκτούσε αξία, φέτος προσπαθούμε να μην αποθηκεύσουμε. Πέρσι πληρώναμε λογαριασμό στο ηλεκτρικό ρεύμα αρχικά 15.000 ευρώ και στη συνέχεια έφτασε στα 45.000 ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι η τιμή της κιλοβατώρας αλλάζει κάθε μήνα και οι επαγγελματίες δεν μπορούν να κάνουν κανένα προγραμματισμό.

Όσον αφορά τις τιμές υπάρχει έντονος προβληματισμός φέτος στους παραγωγούς. Η πρώιμη ποικιλία Green Light πέρσι είχε τιμή παραγωγού 80 - 90 λεπτά το κιλό ή τα έδιναν με ανοικτή τιμή και προκαταβολή 60 - 70 λεπτά. Φέτος οι παραγωγοί τα έδωσαν με προκαταβολή 0 - 20 λεπτά το κιλό».           

Προβληματισμένος για την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στον αγροτικό τομέα με τα τσουχτερά κόστη παραγωγής και τις τιμές της ενέργειας, καθώς επίσης και τη δύσκολη, όπως αναφέρει, συγκυρία στην αγορά εμφανίζεται, ο κ. Νίκος Γκίζας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρτας.

Από την πλευρά της η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακτινιδίου (ΕΔΟΑ) διατυπώνεται την έντονη αγωνία για την δεινή κατάσταση στην οποία περιέρχεται φέτος το εν λόγω προϊόν. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΔΟΑ κ. Χρήστος Κολιός, «φέτος η Ιταλία αναμένει μια αύξηση της παραγωγής κατά 20%. Αυξημένη σε σχέση με πέρσι είναι και η ελληνική παραγωγή που εκτιμώ ότι θα κυμανθεί γύρω στους 355.000 τόνους. Η γενική εικόνα της φετινής ελληνικής παραγωγής είναι η μικροκαρπία. Πρόβλημα είναι φέτος το υψηλό κόστος καλλιέργειας για τους παραγωγούς. Το κόστος της πρωτογενούς παραγωγής έχει αυξηθεί τουλάχιστον 40% σε σχέση με πέρυσι. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε το κόστος άρδευσης και λίπανσης που έχουν εκτοξευθεί. Οι εργάτες γης είναι δυσεύρετοι. Αυξημένο είναι όμως και το κόστος μεταφοράς και συσκευασίας. Για τις ΗΠΑ το κόστος μεταφοράς ενός κοντέινερ από 8.500 ευρώ έφτασε στα 11.500 ευρώ. 

Οι αυξήσεις στην ενέργεια έχουν εκτοξεύσει το κόστος αποθήκευσης σε τιμή δεκαπλάσια σε σχέση με την εμπορική περίοδο 2020 - 2021 (από 0,02 λεπτά το κιλό ανά μήνα αποθήκευσης σε 0,22 λεπτά το κιλό /μήνα αποθήκευσης). Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο με εμπορική περίοδο έξι μηνών που πρέπει να διατηρηθεί στο ψυγείο. Αυτή τη στιγμή με βάση το κόστος της ενέργειας αδυνατούμε να αποθηκεύουμε το προϊόν, το πρόβλημα δε που θα δημιουργηθεί θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνει μεγάλο μέρος της παραγωγής αδιάθετο (στα δέντρα). 

Επίσης οι Νεοζηλανδοί ανέφεραν ότι το καλοκαίρι η ζήτηση ήταν φέτος μειωμένη κατά -35%. Είναι λογικό να έχουμε μειωμένη ζήτηση λόγω της οικονομικής κρίσης και του πληθωρισμού. Εκτιμώ ότι πολλά μέλη της Διεπαγγελματικής δεν θα μπορέσουν φέτος να αποθηκεύσουν ακτινίδια.  

Οφείλουμε επίσης να συνυπολογίσουμε συμπληρωματικά με όλα τα παραπάνω και την τεράστια οικονομική καταστροφή της προηγούμενης εμπορικής περιόδου, η οποία ανέρχεται σε πάνω από 0,20 λεπτά ανά κιλό για όλους τους εξαγωγείς ακτινιδίου στη χώρα.Μακροπρόθεσμα για να μπορέσουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα με γενναίες επιδοτήσεις, της τάξης του 80-85%, σε επιχειρήσεις και παραγωγούς για να στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για ιδία χρήση και να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία.

Η καλλιέργεια, η εμπορία και η διακίνηση του ακτινίδιου είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος αμιγώς εξωστρεφής κλάδος που εξασφαλίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία. Για αυτό πρέπει να την στηρίξει το ελληνικό κράτος». 

21/09/2022 11:36 πμ

Υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, αλλά όχι στα περσινά επίπεδα.

Άρχισε το παζάρι των εμπόρων και για τα φετινά Hayward, που έχουν ποσότητα, αλλά και ποιότητα. Η συγκομιδή αναμένεται μετά τις 15 Οκτωβρίου και οι παραγωγοί ελπίζουν σε καλές τιμές για να καλύψουν τα υπέρογκα κόστη.

Ο κ. Διονύσης Φόλιος, παραγωγός ακτινιδίων, αντιδήμαρχος αγροτικών στο δήμο Δίου-Ολύμπου και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι στα πρώιμα ακτινίδια οι τιμές ήταν χαμηλότερες του αναμενομένου κι ενώ οι έμποροι ήδη έχουν βγει στη γύρα και βλέπουν κτήματα, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμα συμφωνίες για τη νέα σοδειά των Hayward, η συγκομιδή των οποίων θα αρχίσει μετά τις 15 Οκτωβρίου. Στα θετικά της  περιοχής, η καλή αναμενέμενη παραγωγή φέτος και ταυτόχρονα η υψηλή ποιότητα.

Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών λέει στον ΑγροΤύπο πως η συγκομιδή στην περιοχή θα αρχίσει μετά τις 15 Οκτωβρίου και τα Τσεχελίδης, αλλά και τα Hayward έχουν και ποιότητα και ποσότητα, αν και σε κάποια κτήματα παρατηρούνται (όχι εκτεταμένα) φαινόμενα μικροκαρπίας.

Ο Νίκος Δημητρίου, παραγωγός ακτινιδίων πρώιμων, αλλά και Hayward στη Νάουσα τόνισε στον ΑγροΤύπο πως υπάρχει καλή παραγωγή στην περιοχή και ποιότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο κλείνονται συμφωνίες για τα πρώιμα στα 60-70 λεπτά το κιλό, ενώ για τα Hayward που ακολουθούν γίνοντια ήδη συμφωνίες για τιμές στα 80 λεπτά το κιλό.

Φαινόμενα αναρχίας στην αγορά

Γύρω στους 40.000 με 45.000 τόνους αναμένεται να κυμανθεί φέτος η παραγωγή των ακτινίδιων στο νομό Άρτας, μια ακόμα περιοχή με δυναμική ανάπτυξη της καλλιέργειας, σύμφωνα με ανθρώπους που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Ζημιές στην παραγωγή δεν υπάρχουν, όμως βάσει του ρεπορτάζ, υπάρχουν καταγγελίες για φαινόμενα αναρχίας στη διακίνηση του προϊόντος, που εν τέλει κάνουν ζημία στο Ελληνικό ακτινίδιο. Παράλληλα, όπως μαθαίνουμε, σοβαρό είναι και το πρόβλημα με την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Με χαμηλές τιμές έφυγαν τα περσινά αποθηκευμένα

Ο κ. Στ. Τασιόπουλος έχει 1.300 δέντρα στην περιοχή της Φθιώτιδας, όλα Hayward, τα οποία και συσκευάζει όταν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο καλλιεργεί πάνω από 20 χρόνια βιολογικά ακτινίδια, στα οποία φέτος το μέγεθος ποικίλει, ενώ τα συμβατικά έχουν πολύ καλό μέγεθος. Ο κ. Τασιόπουλος κάθε χρόνο διαθέτει προϊόν και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, πιάνοντας καλές τιμές, όπως πέρσι, που πήρε μέχρι 1,25 ευρώ το κιλό. Για φέτος, όπως προσθέτει, υπάρχει ανησυχία στο εμπόριο, καθώς τα περσινά ακτινίδια που μπήκαν σε ψυγεία, έφυγαν σε χαμηλές τιμές, της τάξης των 80 λεπτών, που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τα κόστη αποθήκευσης, μετά τις τσουχτερές αυξήσεις στα ρεύματα.

09/09/2022 04:49 μμ

Με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Λευκορωσίας εξαιρούνται από την απαγόρευση εισαγωγής ορισμένα τρόφιμα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά,την Νορβηγία, την Αλβανία, την Ισλανδία, τη Β. Μακεδονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μαυροβούνιο και την Ελβετία.

Θυμίζουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μεταξύ των τροφίμων που η Λευκορωσία έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές, από την 1η Ιανουαρίου 2022, ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ σε αυτήν τη χώρα. 

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit - Hellas, «στην απαγόρευση αρχικά συμπεριλαμβάνονταν φρούτα (φράουλες, ροδάκινα, ακτινίδια, κλημεντίνες, πορτοκάλια, λεμόνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα), που εξήγαγε η χώρα μας προς αυτό τον προορισμό, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα κατά την διάρκεια του εξαμήνου 2022 οι ελληνικές εξαγωγές να μηδενιστούν.

Το 2020 οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων στην αγορά της Λευκορωσίας ανήλθαν σε 5.782 τόνους και αξίας 3,939 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 10% έναντι του προηγούμενου έτους.

Να θυμίσουμε ότι από το αρχικό διάταγμα επιβολής του εμπάργκο σταδιακά εξαιρέθηκαν διάφορα προϊόντα και μεταξύ αυτών και ορισμένα φρούτα και λαχανικά (μήλα, αχλάδια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια κ.α.), ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν στον κατάλογο των εξαιρέσεων ροδάκινα, δαμάσκηνα, λωτοί κ.α.

Από τις 12 Σεπτεμβρίου 2022 θα μπορούν να εισαχθούν εκ νέου στην αγορά της Λευκορωσίας κλημεντίνες, ακτινίδιο, κινέζικο λάχανο και σέλινο. Χαιρετίζουμε και αυτή την εξαίρεση των ακτινιδίων και κλημεντινών.

Δυστυχώς το εμπόριο φρούτων και λαχανικών ολοένα και περισσότερο το καθορίζουν πολιτικά κριτήρια, τόσο στην πρόσβαση τρίτων χωρών στην ΕΕ όσο και το αντίθετο, όπως ισχύει από το 2014 με το ρωσικό εμπάργκο, των μέτρων της ΕΕ κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24/2/2022 κ.α.».

06/09/2022 11:29 πμ

Το παραμελημένο τα προηγούμενα χρόνια προϊόν, έχει καταστεί κάτι παραπάνω από περιζήτητο.

Σε διαδικασία συγκομιδής έχουν εισέλθει οι παραγωγοί χαρουπιού της Κρήτης. Όπως σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες, έτσι και στο συγκεκριμένο προϊόν, υπάρχει μεστή παραγωγή φέτος και οι αγρότες είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι. Και πώς να μην είναι άλλωστε, αν σκεφτεί κανείς πως το χαρούπι μέχρι πριν λίγα χρόνια δίνονταν ως τροφή στα ζώα και δεν έπιανε πάνω από 30 με 40 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος έχει βάλει πλώρη για τα 1,50 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Κώστας Καράτζης από το Μελιδοχώρι Ηρακλείου είναι εκ των μεγαλύτερων παραγωγών χαρουπιού στο νησί και στη χώρα γενικότερα, καθότι καλλιεργεί 500 στρέμματα με χαροουπιές οι οποίες όμως δεν είναι ακόμα όλες σε παραγωγική φάση. Όπως λέει στον ΑγροΤύπο: «φέτος επικρατεί ένα πραγματικό παραλήρημα με το χαρούπι καθότι το προϊόν πιάνει ήδη τιμή στα 1,30 ευρώ ενώ υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα πληρώνεται στους παραγωγούς έως και 1,50 ευρώ το κιλό». Ο κ. Καράτζης αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει την διαδικασία της συγκομιδής του καρπού του χαρουπιού, ο οποίος φέτος έχει ήδη ξεπλυθεί και καθαριστεί από τις συνεχείς βροχές του τελευταίου διαστήματος. Όπως μας αναφέρει οι ντόπιες ποικιλίες χαρουπιού έχουν ήδη ωριμάσει και πρέπει να μαζευτούν, ενώ αντίθετα οι Κυπριακές θα είναι προς συγκομιδή το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον κ. Καράτζη οι βροχές φέτος ευνόησαν την καλλιέργεια, τόσο ως προς τη φυσική κατάσταση των δέντρων, όσο και ως προς τη θρέψη των καρπών.

Πρόβλημα η έλλειψη εργατικών χεριών

Ένα πρόβλημα που απασχολεί γενικότερα τους παραγωγούς έχει να κάνει με την έλλειψη εργατικών χεριών, που φέρνει σε δυσκολία τους ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων με πολλά δέντρα. Σημειωτέον ότι ο κ. Καράτζης έχει ολοκληρώσει τη μονάδα επεξεργασίας του και σύντομα θα είναι και με τη βούλα επισκέψιμη οικοτεχνία. Σε σχέση με την έλλειψη εργατικών χεριών, όπως μας λέει, έχει προσπαθήσει να μαζέψει με δονητικά πλάτης, αλλά ο καρπός δεν τινάζεται, οπότε θα στραφεί σε άλλου τύπου δονητικό μηχάνημα. Να σημειωθεί ότι η εκμετάλλευση χαρουπιού του κ. Καράτζη έχει μπει και σε ένα πρόγραμμα παρακαλούθησης στην Κρήτη, το οποίο έχει μεταξύ άλλων στόχο να καταγράψει και πόσα δέντρα υπάρχουν στο νησί, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία επ' αυτού επίσημα. Το καλό σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πως το προϊόν έχει τεράστια ζήτηση στην σύγχρονη αγροδιατροφή, έχει μπει στο καθημερινό τραπέζι πολλών Ελλήνων και γνωρίζει τεράστια άνθιση. Μόνο μελανό σημείο, σύμφωνα με τον ίδιο, που πρέπει να προσεχθεί και από την Ελληνική πολιτεία, ο έλεγχος της αγοράς καθώς παραμονεύουν τα παράγωγα χαρουπιού από άλλες χώρες (π.χ. Τουρκία) που υποσκάπτουν το παρόν και το μέλλον του ντόπιο προϊόντος.

Καλλιέργεια χωρίς πολλές απαιτήσεις και με τρελή ζήτηση το προϊόν

Ενθουσιασμός επικρατεί για το χαρούπι στην Κρήτη, τονίζει από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου κ. Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος καλλιεργεί πιλοτικά, όπως μας ανέφερε 5-6 στρέμματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλεονέκτημα, πέραν της τρελής ζήτησης από ζαχαροπλαστική και αρτοποιία για το προϊόν, είναι πως δεν απαιτούνται για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια πολλά πράγματα, άσχετα αν σήμερα υπάρχει εμφανές πρόβλημα με την έλλειψη εργατών.

02/09/2022 08:30 πμ

Ανακοίνωση της ΣΥΚΙΚΗΣ για τις συναντήσεις με εκπροσώπους του ΕΛΓΑ.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στις εγκαταστάσεις της ΣΥΚΙΚΗΣ με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, αποτελούμενο από το διευθυντή του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Τρίπολης κύριο Ασσιούρα Ιωάννη, την προϊσταμένη του Τμήματος Εκτιμήσεων κυρία Θεοδωροπούλου Ευσταθία και τον Επόπτη Μεσσηνίας κύριο Χριστοφιλόπουλο Νικόλαο.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΣΥΚΙΚΗΣ, παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο και το διευθυντή  της ΣΥΚΙΚΗΣ η άσχημη εξέλιξη της συκοπαραγωγής αναλύοντας τις σοβαρές ζημιές από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας στις συκοπαραγωγικές περιοχές των νομών Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας, ενώ η πλήρης έκταση αυτών θα προσδιοριστεί εντός των επομένων ημερών.

Το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, σε συνέχεια και των δικών του επισκέψεων σε πληγείσες περιοχές επιβεβαίωσε τις διαπιστώσεις της ΣΥΚΙΚΗΣ για τις έντονες ζημιές, όπου σε συγκεκριμένες περιοχές είναι καταστροφικές.

Ευχαριστούμε τον Διευθυντή και το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την ανταπόκρισή τους αμέσως μετά την ενημέρωση της ΣΥΚΙΚΗΣ προς τον Οργανισμό την προηγούμενη Παρασκευή, δηλώνοντας για μια ακόμη φορά οτι θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία, μέσω του Γεωτεχνικού της Τμήματος, με τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ για την παρακολούθηση της ζημιάς αλλά και την παροχή κάθε απαιτούμενης βοήθειας στο εκτιμητικό έργο του Οργανισμού, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, αναφέρει η ΣΥΚΙΚΗ.

Οι συκοπαραγωγοί των πληγεισών από τις βροχοπτώσεις περιοχών, καλούνται να απευθυνθούν άμεσα στον ανταποκριτή ΕΛΓΑ της περιοχής τους για την υποβολή δήλωσης ζημιάς, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΣΥΚΙΚΗΣ, που υπογράφει ο πρόεδρός της κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου.

26/08/2022 04:15 μμ

Η ΣΥΚΙΚΗ σε συνέχεια των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα Παρασκευή (26/8), προέβη σε αυτοψίες μέσω του Γεωτεχνικού της Τμήματος και διαπίστωσε κατά τόπους σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή των αποξηραμένων σύκων, στις συκοπαραγωγικές περιοχές των Νομών Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας. 

Μετά τα ανωτέρω απέστειλε σχετικό ενημερωτικό έγγραφο στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, καθώς και αντίστοιχη ενημέρωση στους Δημάρχους όλων των παραπάνω περιοχών συκοκαλλιέργειας για την ενεργοποίηση της διαδικασίας αναγγελίας ζημιάς, δηλώνοντας προς όλους τους ανωτέρω ότι το επιστημονικό Γεωτεχνικό προσωπικό της ΣΥΚΙΚΗΣ παραμένει στη διάθεση όλων των υπηρεσιών προς την διευκόλυνση του έργου τους.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της «ΣΥΚΙΚΗΣ», Παναγιώτης Παπαγεωργίου, αν και φέτος είχαμε αύξηση του κόστους παραγωγής η Οργάνωση βρήκε τρόπους να σταθεί δίπλα στους παραγωγούς, προσφέροντας τιμές υψηλότερες από πέρυσι. Τις προηγούμενες ημέρες άνοιξαν τα απεντομωτήρια σε Λακωνία και Μεσσηνία. Ωστόσο οι πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες δημιούργησαν πρόβλημα στην παραγωγή.

26/08/2022 03:13 μμ

Ελληνικά ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδης, εσοδείας 2022, έκαναν την εμφάνισή τους στις αγορές της Ολλανδίας και Ισπανίας. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, «επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες μας ότι ορισμένοι «έμποροι» συγκόμισαν και εξήγαγαν ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδης, που αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας  και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ.

Αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών των ακτινιδίων, όταν μάλιστα τα πάντα δείχνουν ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται και μετά την πραγματοποίηση επί δύο συνεχόμενες περιόδους ρεκόρ εξαγωγών. 

Σημειώνεται ότι αυτές οι αποστολές δεν αναγγέλθηκαν ως προβλέπεται στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ) προκειμένου να υποστούν τους απαραίτητους ελέγχους ποιότητος.

Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας,(δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2ο Brix, μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την εν όψει εμπορική περίοδο αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία.

Πολύ περισσότερο που εφέτος λόγω εμπάργκο της Λευκορωσίας (με 418 τόνοι εξαγωγές την τρέχουσα εμπορική περίοδο 2021/2022), μειωμένης δυναμικότητος της αγοράς της Ουκρανίας (5.040 τόνοι) αλλά και τελευταία των δυσκολιών έγκαιρης χορήγησης άδειας εισαγωγής στην Αίγυπτο (7.698 τόνοι), απαιτείται η ποιότητα των εξαγομένων προϊόντων μας να διατηρείται στα υψηλότερα επίπεδα».

23/08/2022 02:25 μμ

Η εικόνα είναι ότι θα έχουμε φέτος μια καλή ποσοτικά παραγωγή ξερών σύκων στην Πελοπόννησο.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της «ΣΥΚΙΚΗΣ», Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «από τις 5 Αυγούστου ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώιμων σύκων. Η εικόνα είναι ότι θα έχουμε φέτος μια καλή ποσοτικά παραγωγή σύκων. Ειδικότερα τα αρδευόμενα χωράφια θα έχουν υψηλές αποδόσεις. Εκτιμώ ότι η φετινή παραγωγή σύκων αν δεν υπάρξουν προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών αναμένεται να ξεπεράσει τους 2.000 τόνους. 

Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε ο Συνεταιρισμός να παραλαμβάνει σύκα για ξήρανση και από τα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εξαγωγές.

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού για τα ξερά σύκα της χώρας μας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε ποσότητες για να καλύψουν τις παραγγελίες. Θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση καλλιέργειας με στόχο την αύξηση της ελληνικής παραγωγής.

Οι τιμές παραγωγού φέτος που ανακοίνωσε η ΣΥΚΙΚΗ έχουν μια αύξηση σε σχέση με πέρσι κατά μέσο όρο 4%. Την τελευταία πενταετία έχουν μια αύξηση κατά 35%». 

Ειδικότερα ανά κατηγορία οι τιμές των σύκων (ευρώ το κιλό) εσοδείας 2022 είναι οι εξής:

Συμβατικά
Α ποιότητα: από 2,30 ευρώ που ήταν το 2021 πήγαν στα 2,40 ευρώ
Β ποιότητα: από 2,10 ευρώ που ήταν το 2021 πήγαν στα 2,20 ευρώ
Γ ποιότητα: από 1,40 ευρώ που ήταν το 2021 πήγαν στα 1,45 ευρώ
Δ ποιότητα: από 1,20 ευρώ που ήταν το 2021 πήγαν στα 1,25 ευρώ

Βιολογικά
Α ποιότητα: από 3 ευρώ που ήταν το 2021 πήγαν στα 3,10 ευρώ
Β ποιότητα: από 2,70 ευρώ που ήταν το 2021 πήγαν στα 2,80 ευρώ
Γ ποιότητα: από 2,30 ευρώ που ήταν το 2021 πήγαν στα 2,35 ευρώ
Δ ποιότητα: από 2,10 ευρώ που ήταν το 2021 πήγαν στα 2,15 ευρώ

22/08/2022 01:30 μμ

Πληροφορίες των εξαγωγέων αναφέρουν ότι ορισμένοι «έμποροι» προτίθενται να συγκομίσουν και εξαγάγουν ακτινίδια, που αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ.

Όπως επισημαίνουν «αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών των ακτινιδίων, όταν μάλιστα τα πάντα δείχνουν ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται και μετά την πραγματοποίηση επί δύο συνεχόμενες περιόδους ρεκόρ εξαγωγών. 

Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας (δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2 βαθμούς Brix, μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει τη νέα εμπορική περίοδο, αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία».

Οι εξαγωγείς ζητούν όπως:
1) Κινητοποιηθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για έλεγχο των διακινουμένων προς εξαγωγή φρούτων και λαχανικών και σε περίπτωση ανεύρεσης των προς εξαγωγή φορτίων ακτινιδίων ελεγχθούν εκτός των φορολογικών και τα σχετικά συνοδευτικά εκδοθέντα πιστοποιητικά συμμόρφωσης και φυτουγείας
2) Αναζητηθούν και ελεγχθούν οι παραγωγοί προμηθευτές των εν λόγω προϊόντων αν και κατά πόσο είναι καλλιεργητές ακτινιδίων ποικιλίας που θα αναγράφεται στα πιστοποιητικά και
3) Ελεγχθούν οι αναλύσεις των εξαχθέντων φορτίων ως προς την ύπαρξη των προβλεπομένων ορίων για σάκχαρα και  ξηράς ουσίας

Τα παραπάνω πρέπει να ερευνηθούν, ως προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις προκειμένου να μη δυσφημισθούν τα ελληνικά ακτινίδια και χαθούν για οι αγορές - πελάτες της χώρας μας.

12/08/2022 04:46 μμ

Αυξημένη είναι φέτος η παραγωγή φρέσκων σύκων στα Μεσόγεια Αττικής. Από τις αρχές Αυγούστου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή.

Το τετραήμερο (Παρασκευή - Δευτέρα) όμως με τις αργίες είναι κλειστή η Λαχαναγορά Αθηνών (ΟΚΑΑ), κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στη διακίνηση στην εγχώρια αγορά. 

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαρκοπούλου, κ. Αλέξανδρος Κολιαβασίλης, «αναμένουμε μια αύξηση της φετινής παραγωγής κατά 30% σε σχέση με πέρσι.

Τα φρέσκα σύκα είναι ένα νωπό προϊόν που αντέχει μέχρι 6 ημέρες στα ψυγεία πριν να πάει για κατανάλωση. Οι 4 ημέρες που θα μείνει κλειστή η Λαχαναγορά σημαίνει ότι περίπου 4.000 τελάρα (6 κιλά το τελάρο) θα μείνουν αδιάθετα. Όταν ανοίξει από την ερχόμενη Τρίτη (16/8) θα έχει μαζευτεί ένα απόθεμα και θα υπάρξουν «πιέσεις» στις τιμές. 

Το 80% των εξαγωγών σύκων πάει στην αγορά του Καναδά. Μεγάλος ανταγωνιστής μας στη διεθνή αγορά είναι η Τουρκία. Οι Καναδοί δίνουν τιμές με βάση το παρατηρητήριο τιμών στο ΟΚΑΑ. Είναι αναμενόμενο ότι θα θέλουν να κλείσουν παραγγελίες με χαμηλές τιμές. Και φέτος είναι μια χρονιά που υπάρχει μια μείωση στα αεροπορικά ναύλα λόγω μεγάλου αριθμού αεροσκαφών.

Οι τιμές παραγωγού στα νωπά σύκα πέρσι αυτή την εποχή κυμαίνονταν στα 2,30 ευρώ το κιλό. Φέτος η μέση τιμή αυξήθηκε στα 2,40 ευρώ. Μια μικρή αύξηση που όμως που δεν μπορεί να καλύψει την αύξηση του κόστους, το οποίο φτάνει σε ποσοστό 35% σε σχέση με πέρσι (καλλιέργειας και εργατικών). 

Οι συγκομιδές της ποικιλίας των βασιλικών σύκων ολοκληρώνεται στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ των μαύρων σύκων συνεχίζεται και τον Οκτώβριο, καθώς η διαδικασία είναι πιο σταδιακή».

11/08/2022 10:01 πμ

Συναντήσεις με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ σε Αθήνα και Λάρισα, για τις ζημιές των παραγωγών ροδιών, είχε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Ροδιών «Αφροδίτη», Γιώργο Μπιτσαρά, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, στο γραφείο του τελευταίου στην Αθήνα. 

Ο Χρήστος Κέλλας τόνισε στον κ. Λυκουρέντζο πως, παραγωγοί ροδιών, όπως ολοένα και περισσότεροι αγρότες, βρίσκονται αντιμέτωποι με έντονα καιρικά φαινόμενα και υφίστανται συχνά ζημιές, οι οποίες είναι απαραίτητο να καλύπτονται με ταχύτητα από τον ΕΛΓΑ. 

Ο κ. Μπιτσαράς, από την πλευρά του, εξήγησε πως, από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου, οι συνεχείς βροχοπτώσεις προκάλεσαν πτώση των ανθέων και μείωση της καρπόδεσης και της παραγωγής ροδιών σε ποσοστό 80%, ζητώντας απ’ τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να εξετάσει το ενδεχόμενο χορήγησης αποζημίωσης. 

Ο κ. Λυκουρέντζος έδειξε κατανόηση για το πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ροδιών και ζήτησε να εξεταστεί το αίτημά τους από τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας, Σπύρο Σπυρόπουλο. 

Οι κ.κ. Κέλλας και Μπιτσαράς συναντήθηκαν, εν συνεχεία, με τον κ. Σπυρόπουλο, στο γραφείο του ΕΛΓΑ στη Λάρισα. 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Ροδιών επισήμανε στον κ. Σπυρόπουλο πως, κατά το τρέχον στάδιο της παραγωγής, δεν είναι δυνατόν να επιχειρηθεί νέα καρπόδεση, καθώς απαιτούνται 160 μέρες για τη δημιουργία ποιοτικών καρπών και, ως εκ τούτου, λόγω του μικρού βιολογικού κύκλου, το προϊόν της συγκομιδής δεν θα είναι εμπορεύσιμο.

Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Λάρισας άκουσε το πρόβλημα και υποσχέθηκε ότι οι εκτιμητές του Οργανισμού θα σπεύσουν για επιτόπιες εκτιμήσεις, ώστε να προχωρήσει η προβλεπόμενη διαδικασία, για την ενδεχόμενη χορήγηση αποζημιώσεων. 

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ τόνισε, ακόμη, πως, τα τελευταία χρόνια, οι παραγωγοί του Νομού Λάρισας έχουν αντιμετωπίσει πολλές φορές ακραία καιρικά φαινόμενα, υπογραμμίζοντας ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εντείνονται σε όλο τον κόσμο και ο ΕΛΓΑ καλείται αναλόγως να ανταποκριθεί σε αυτή την πραγματικότητα.

Ο κ. Μπιτσαράς δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι βροχές σητν ανθοφορία έφεραν μεγάλη ακαρπία στην καλλιέργεια σε πολλές περιοχές της χώρας. Η ακαρπία δεν αποζημιώνεται από τον Κανονισμό. Ο ΕΛΓΑ υποσχέθηκε ότι θα βγάλει τις επόμενες ημέρες τους γεωπόνους στα περιβόλια να κάνουν εκτιμήσεις της ζημιάς».