Συνεχίζεται ο Γολγοθάς με τις αποζημιώσεις στους αμυγδαλοπαραγωγούς (Τεμπών, Κιλελέρ, Αγιάς, Ελασσόνας κ.α.).
Σε αντίθεση με τις άλλες καλλιέργειες που επλήγησαν από την θεομηνία του «Daniel» η χώρα μας αποφάσισε να μην αποζημιώσεις τους παραγωγούς με κονδύλια της ΕΕ - όπως έκανε με τις άλλες καλλιέργειες της Θεσσαλίας - αλλά με τον ΕΛΓΑ.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στις πληρωμές αποζημιώσεων που έγιναν στις 21 Δεκεμβρίου, ενώ για παράδειγμα η καλλιέργεια φιστικιού και βιομηχανικής ντομάτας πήραν από κοινού προκαταβολή 500 ευρώ/στρέμμα οι παραγωγοί αμυγδάλου έλαβαν 150 ευρώ/στρέμμα αλλά .. όχι όλοι.
Η κ. Ειρήνη Σπανούλη, αμυγδαλοπαραγωγός από την Λάρισα τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «στην τότε πληρωμή μόνο οι παραγωγοί που είχαν δηλώσει ζημιά από τον Παγετό της Άνοιξης 2023 αλλά και από τα καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» είδαν στους λογαριασμούς τους τις προκαταβολές των 150 ευρώ το στρέμμα».
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η αγρότισσα, Μαρία Μπότη, που καλλιεργεί 100 στρέμματα με αμυγδαλιές, «υπάρχει μια μεγάλη αδικία με τους αμυγδαλοπαραγωγούς. Τον Μάρτιο του 2023 υπήρξαν ζημιές από παγετό στην καλλιέργεια. Επίσης τον Σεπτέμβριο είχαμε ζημιές από την θεομηνία.
Στις πληρωμές αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής πληρώθηκαν την προκαταβολή 150 ευρώ/στρέμμα μόνο όσοι αμυγδαλοπαραγωγοί είχαν δηλώσει ζημιά από τον παγετό και παράλληλα βρίσκονταν στις περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα χωράφια που ήταν πλημμυρισμένα στην Κάρλα λόγω του «Daniel» να μην αποζημιωθούν γιατί δεν είχαν δηλώσει ζημιά από τον παγετό.
Τώρα περιμένουν με την πληρωμή του ΕΛΓΑ, που αναμένεται να γίνει στις 20 Φεβρουαρίου, να πάρουν αποζημίωση αλλά μόνο για τα πορίσματα που είναι έτοιμα. Οι άλλοι θα πρέπει να περιμένουν.
Να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί η αδικία της άνισης μεταχείρισης των παραγωγών αμυγδάλων του νομού Λάρισας, όσον αφορά τις αποζημιώσεις de minimis. Σύμφωνα με το ΦΕΚ υπ’ αριθμόν 2762/26.04.2023, δόθηκαν ενισχύσεις ήσσονος σημασίας για τους παραγωγούς αμυγδάλων της Μαγνησίας, χωρίς, ωστόσο, να έχει ανάλογη πρόβλεψη για τους παραγωγούς της Λάρισας και των άλλων περιοχών».
Προς τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή κάστανου, ενώ οι προβλέψεις για τις τιμές δείχνουν ότι μένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι με ανοδικές τάσεις, όμως η παραγωγή για ακόμη μια χρονιά είναι μειωμένη.
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις των Ιταλών εμπόρων με τους Έλληνες παραγωγούς για τις φετινές τιμές.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας «Η Αθανάτη» κ. Ευάγγελος Κρανιώτης, «πέρυσι είχαμε μια μείωση κατά 15 - 20% σε σχέση με τον μέσο όρο της παραγωγής κάστανου. Φέτος αναμένεται μια μείωση κατά περίπου 20% σε σχέση με την περσινή. Η μείωση φέτος οφείλεται στον ήπιο χειμώνα και τις υψηλές θερμοκρασίες της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Στην φυτοπροστασία κάνουμε κάποια θετικά βήματα. Ήδη τα πρώτα καστανοχώραφα που εμφάνισαν κρούσματα της σφήκας με την βιολογική αντιμετώπιση έχουν πολύ καλή εικόνα και βλέπουμε ότι τα ωφέλιμα έκαναν καλή δουλειά. Βέβαια συνεχίζεται η εξάπλωση. Ελπίζουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα και από το πρωτόκολλο που εφαρμόσαμε φέτος για την φαιά σήψη.
Η καλή ποιότητα και το μέγεθος του κάστανου Μελιβοίας διαμορφώνει την τιμή του κάστανου στην χώρα μας. Πέρυσι τα κάστανα της πρώτης κατηγορίας είχαν τιμή παραγωγού στα 4 - 4,20 ευρώ το κιλό, ενώ η μέση τιμή κυμάνθηκε στα 3,10 ευρώ. Φέτος βλέπουμε να κινηθούν οι τιμές στα περσινά επίπεδα αλλά με ανοδικές τάσεις.
Οι Ιταλοί δείχνουν εμπορικό ενδιαφέρον γιατί φέτος αναμένεται να έχουν μια παραγωγή περίπου 50.000 τόνους.
Θα πρέπει η πολιτεία να στηρίξει την καλλιέργεια κάστανου της χώρας μας. Δεν είναι τυχαίο ότι στους καστανεώνες έχουμε σπάνια φωτιές. Επίσης βοηθούν να μείνουν ζωντανά τα χωριά μας.
Φέτος θα κάνουμε και ένα πιλοτικό πρόγραμμα ορθής διαχείρισης του νερού με την βοήθεια των αναβαθμίδων. Στο παρελθόν πολλά που έκαναν οι παραγωγοί ήταν σωστά και θα πρέπει να μάθουμε από αυτά».
Ο Δρ. Στέφανος Διαμαντής, τέως Δ/ντης στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών της Θεσσαλονίκης ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «οι βροχές του Σεπτεμβρίου έκαναν καλό στην καλλιέργεια κάστανου αν και καλύτερα θα ήταν να ξεκινούσαν από τον Αύγουστο.
Η καλλιέργεια φέτος είχε πρόβλημα στην ανθοφορία και την καρπόδεση λόγω των καιρικών συνθηκών. Υπήρξαν και χαλαζοπτώσεις στα Τζουμέρκαπου δημιούργησαν προβλήματα στους ορεινούς καστανεώνες.
Στην συνέχεια οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ταλαιπώρησαν τις καστανιές και η ξηρασία δημιούργησε πολλά προβληματα σε πολλές περιοχές.
Φέτος αναμένεται μια μείωση της παραγωγής κάστανου κατά 20 - 30% σε σχέση με πέρυσι. Αυτή η μείωση δεν θα οφείλεται σε προβλήματα φυτοπροστασίας αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην χώρα μας.
Επειδή βλέπουμε ότι το κλίμα δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή καλό θα ήταν να μελετήσουμε τι αποτελέσματα θα είχαμε αν φέρναμε το κρητικό κάστανο (που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην Κρήτη λόγω ξηρασίας) πιο βόρεια στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, αντί να φέρνουμε καστανιές από εξωτερικό (Γαλλία κ.α.).
Πέρυσι είχαμε πρόβλημα με τις τιμές στο κάστανο. Φέτος λόγω της μειωμένης παραγωγής και της καλής ποιότητας που αναμένουν οι παραγωγοί προβλέπεται να έχουμε καλύτερες τιμές.
Μεγάλο ρόλο βέβαια στη διαμόρφωση της τιμής θα έχουν οι Ιταλοί έμποροι που αγοράζουν τις μεγάλες ποσότητες που πάνε για την μεταποίηση».
14ο Ετήσιο Συνέδριο European Chestnut Days
Στο μεταξύ στις 13 - 15 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην Αγιά και τη Μελιβοία, το 14ο Ετήσιο Συνέδριο European Chestnut Days, που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κάστανου Eurocastanea. Το Eurocastanea είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο για το κάστανο που αποτελείται από οργανισμούς που παράγουν κάστανο, από 6 χώρες, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Αυστρία και την Ελλάδα.
Ο Δρ. Στέφανος Διαμαντής τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η εκδήλωση για τις ευρωπαϊκές ημέρες κάστανου (Eurocastanea) διοργανώνεται κάθε χρόνο τον μήνα Σεπτέμβριο λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή. Η Ελλάδα με τον συνεταιρισμό Μελιβοίας έγινε μέλος του διτύου από το 2020 - 2021. Φέτος ήταν η σειρά της να διοργανώσει την εκδήλωση στην χώρα μας. Το θετικό είναι ότι την παρακολούθησαν εκπρόσωποι παραγωγών, μεταποιητών και εμπόρων από τις χώρες μέλη.
Παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των χωρών τις προβλέψεις τους για την φετινη παραγωγή και τις αναμενόμενες τιμές.
Η μείωση της φετινής παραγωγής κάστανου δεν οφείλεται σε προβλήματα φυτοπροστασίας αλλά στις καιρικές συνθήκες.
Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πολλά προβλήματα από το έλκος της καστανιάς τα οποία καταφέραμε να τα ξεπεράσουμε στην χώρα μας. Επίσης καταφέραμε και αντιμετωπίζουμε την μελάνωση.
Την σφήκα της καστανιάς την αντιμετωπίζουμε με βιολογικά μέτρα.
Η φαιά σήψη, που εμφανίστηκε πριν δέκα χρόνια στην χώρα μας και οφείλεται σε μύκητα, μας δημιούργησε πολλά προβλήματα. Φέτος σχεδιάσαμε ένα πρωτόκολλο, που μεταφράσαμε σε όλες τις χώρες του Eurocastanea, το οποίο αναφέρει τι πρέπει να κάνει ο παραγωγός για την αντιμετώπισή της. Με την έναρξη της συγκομιδής θα δούμε τα αποτελέσματα που έφερε η σχετική προσπάθεια.
Η καστανοκαλλιέργεια με την βοήθεια της έρευνας κατάφερε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα φυτοπροστασίας. Τώρα θα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τις καιρικές συνθήκες».
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας «Η Αθανάτη» κ. Ευάγγελος Κρανιώτης, μιλώντας στην εκδήλωση αναφέρθηκε στα προβλήματα φυτοπροστασίας που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια. «Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάστανο. Η σφήκα της καστανιάς, η φαιά σήψη και η μελάνωση είναι μερικά από αυτά που δεν βοηθούν να έχουμε αύξηση στην παραγωγή του κάστανου.
Ο τζίρος που προκύπτει από τη μεταποίηση του κάστανου ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ στην Ευρώπη, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνει το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ. Είναι ένα ασφαλές προϊόν, χωρίς γλουτένη, και θέλουμε ο κόσμος να μάθει τα προϊόντα που προκύπτουν από τη μεταποίηση», πρόσθεσε.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας Θεσσαλίας, Δημήτρης Τσέτσιλας, αναφέρθηκε στις ενέργειες της περιφέρειας για τη στήριξη της καστανοκαλλιέργειας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους φακέλους για πιστοποίηση του κάστανου της περιοχής του Δήμου Αγιάς, του Δήμου Τεμπών, αλλά και της Ζαγοράς ως ΠΟΠ, «διαδικασία με την οποία η περιφέρεια υποστηρίζει οικονομικά και με ειδικό τεχνικό σύμβουλο».
Επίσης, αναφορά έγινε και στα προγράμματα που «τρέχει» η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς και άλλα ερευνητικά ιδρύματα, για την αντιμετώπιση προβλημάτων της καλλιέργειας, όπως η φαιά σήψη και η σφήκα της καστανιάς και η μελάνωση.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Α. Λυκουρέντζο, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ημαθίας, Τάσος Μπαρτζώκας, από κοινού με τον Βουλευτή Πέλλας, Λάκη Βασιλειάδη.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα ζητήματα που αφορούν τις δύο περιοχές σε σχέση με τις αποζημιώσεις των αγροτών και των παραγωγών από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές που υπέστησαν ενώ η παραγωγή τους βρίσκονταν σε φάση συγκομιδής ή λίγο πριν από αυτή.
Συγκεκριμένα, οι δύο Βουλευτές έθεσαν στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ τα προβλήματα που έχουν ανακύψει μετά τις άκαιρες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν μέσα στον Αύγουστο και είχαν ως αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές κυρίως σε πυρηνόκαρπα -και άλλα προϊόντα-, που βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής ή λίγο πριν από αυτό.
Όπως τόνισαν οι Βουλευτές, είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωριστεί το ζημιογόνο αίτιο και να προχωρήσει τελικά η διαδικασία με τις σχετικές αναγγελίες μέσω ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.
Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλισθεί η ένταξη στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ της ζημίας από έντονες και ακραίες βροχοπτώσεις, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία για τους παραγωγούς που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια λόγω των ακραίων καιρικών αυτών φαινομένων.
Επιπλέον, ο Τάσος Μπαρτζώκας έθεσε στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ την ανάγκη ενίσχυσης σε προσωπικό του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Ημαθίας - Πέλλας, αίτημα στο οποίο ο κ. Λυκουρέντζος ανταποκρίθηκε θετικά, ενημερώνοντας πως στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με τριετείς συμβάσεις και δυνατότητα ανανέωσης για ακόμα τρία έτη.
Ο Τάσος Μπαρτζώκας επεσήμανε για ακόμη μια φορά το σύνολο των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες της Ημαθίας εξαιτίας καιρικών φαινομένων, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις στα τέλη Μαρτίου 2024, αλλά και η καταστροφική ανεμοθύελλα στις αρχές Ιουνίου 2024, και τόνισε ότι για όλα τα περιστατικά θα πρέπει να υπάρξει επίσπευση στην έκδοση των πορισμάτων και τελικά στις αποζημιώσεις.
Ο στόχος της επίσκεψης αλλά και της όλης προσπάθειας από πλευράς των δύο Βουλευτών όλο αυτό το διάστημα από τις αρχές του καλοκαιριού είναι αφενός να εξασφαλιστεί η αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τις καταστροφές που τους οδήγησαν σε απώλεια της παραγωγής και του εισοδήματός τους, και αφετέρου, να γίνει πράξη η ένταξη της αιτίας αυτής ξεκάθαρα στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία της διεκδίκησης των αποζημιώσεων από τους αγρότες και οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται τώρα.
Η ανάγκη να δημιουργηθεί το πλαίσιο αυτό είναι επιτακτική δεδομένου πως τα φαινόμενα αυτά έχουν παγιωθεί και γίνονται όλο και συχνότερα.
Κλιμάκια του ΕΛΓΑ πάνε στην πυρόπληκτη Κορινθία για αποτίμηση των ζημιών.
O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, μετά από συνεργασία τους αποφάσισαν, συνεργεία του Οργανισμού με Επικεφαλή τον Προϊστάμενο του Υποκαταστήματος Πάτρας κ. Γιώργο Τσιλιγιάννη, αποτελούμενα από υπαλλήλους, Γεωπόνους και Κτηνιάτρους, να μεταβούν, από σήμερα Τετάρτη (2/10), στην Περιφερειακή Ενότητα της Κορινθίας, με αποστολή τους την οριοθέτηση των περιοχών, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.
Τα συνεργεία του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διοίκησης του Οργανισμού, θα επιχειρήσουν, μέχρι και την Δευτέρα (7 Οκτωβρίου 2024), με στόχο τον προσδιορισμό των καλλιεργειών, οι οποίες κατεστράφησαν.
Ακολούθως θα υποβάλλουν έκθεση στην Διοίκηση του Οργανισμού, ώστε την επομένη εβδομάδα με την αξιοποίηση των δορυφορικών εικόνων Copernicus και τις αναφορές των υπαλλήλων του Οργανισμού, να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Κόρινθο με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δημήτρη Πτωχού, του Προέδρου ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου και υπηρεσιακών παραγόντων, για τον σχεδιασμό της ανάπτυξης του εκτιμητικού έργου και της διαδικασίας πληρωμής προκαταβολών στους πληγέντες αγρότες.
Μπήκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων η εξόφληση των πορισμάτων για ζημιές φυτικής παραγωγής από τα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου (Daniel και Elias) ύψους 21,7 εκατ. ευρώ.
Από το κονδύλι αυτό ο νομός Λάρισας πήρε τα 14,75 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί ο νομός Καρδίτσας με 5,19 εκατ. ευρώ και ο νομός Τρικάλων με 1,15 εκατ. ευρώ.
Όπως δήλωσαν στον ΑγροΤύπο αγρότες από την Λάρισα, ζητούν από τον ΕΛΓΑ περισσότερα στοιχεία για το ποσοστό ζημιάς και την εικόνα με τα πορίσματα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για το βαμβάκι καταβλήθηκε εξόφληση στα 60 ευρώ το στρέμμα και στα 90 ευρώ (με αυξημένη ασφάλιση 120%). Δηλαδή το βαμβάκι πληρώθηκε συνολιά 203 ευρώ το στρέμμα, ενώ το καλαμπόκι πήγε στα 280 ευρώ.
Στην βιομηχανική ντομάτα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Υπάρχουν παραγωγοί που πήραν την προκαταβολή των 500 ευρώ και με την εξόφληση έφτασε στα 980 ευρώ και υπάρχουν άλλοι παραγωγοί που έμειναν στην προκαταβολή (και στις δύο περιπτώσεις δεν παρέδωσαν στη βιομηχανία).
Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους δεν πληρώθηκαν εξόφληση και θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη πληρωμή του ΕΛΓΑ τον Οκτώβριο. Υπάρχει μεγάλη δυσφορία και αναστάτωση στον κλάδο για αυτό το γεγονός.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «οι εξοφλήσεις των αποζημιώσεων στην ζωική παραγωγή από τις θεομηνίες της περσινής χρονιάς θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί πολύ νωρίτερα. Πρέπει να καταλάβουν στο ΥπΑΑΤ ότι βρίσκονται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση οι κτηνοτρόφοι και πρέπει να στηριχτούν άμεσα».
Δείτε τον πίνακα του ΕΛΓΑ με τις πληρωμές που έκανε στις 26/9/2024 (εδώ)
Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να περιμένουν τον Οκτώβριο την πληρωμή της εξόφλησης για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου από τις θεομηνίες.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση του συνόλου των πορισμάτων, τα οποία αφορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias στις Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλες περιοχές της χώρας.
Οι ενισχύσεις, οι οποίες ανέρχονται στα 21.743.847,64 € θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών σήμερα Πέμπτη (26η Σεπτεμβρίου 2024) και ώρα 12:00 μ.μ.
Εντός του Οκτωβρίου 2024, θα εκκαθαριστούν και τα πορίσματα για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου, μετά από την εξέταση από τις Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ των αιτημάτων αναθεώρησης, τα οποία υπέβαλαν οι κτηνοτρόφοι για τις ζημίες, τις οποίες υπέστησαν τόσο από τις πλημμύρες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias όσο και από τις Πυρκαγιές έτους 2023.
Για την εκκαθάριση του συνόλου των πορισμάτων ζωικού κεφαλαίου θα εφαρμοστεί το άρθρο 28 του ν. 5136 ΦΕΚ 148/Α΄/19-09-2024.
Υπενθυμίζεται ότι οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν για τις καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias στις Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλες περιοχές της χώρας φθάνουν στα 310 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν καταβληθεί 292 εκατ. ευρώ, στους ζημιωθέντες παραγωγούς.
Ολοκληρώθηκαν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ και επόμενες ημέρες αναμένεται να πληρωθούν οι αποζημιώσεις στην Θεσσαλία, υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ.
Συγκεκριμένα σε δηλώσεις που έκανε ο υφυπουργός ΑΑΤ, Χρήστος Κέλλας, αναφερόμενος στις εκκρεμότητες αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, τόνισε ότι αφού ολοκληρώθηκαν τα πορίσματα οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες.
Θυμίζουμε ότι οι παραγωγοί περιμένουν μέσα στον Σεπτέμβριο τις αποζημιώσεις - εξοφλήσεις του ΕΛΓΑ.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που προέκυψαν με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ο Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι, παρότι υπήρξαν καθυστερήσεις, το πρόβλημα έχει πλέον επιλυθεί και δόθηκε παράταση για την υποβολή των δηλώσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
«Είναι θέμα πρωταρχικής σημασίας η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η εξυγίανση δεν είναι θέμα μιας ημέρας, έχουν μπει, όμως, οι βάσεις και θα προχωρήσουμε στον στον στόχο αυτό», υπογράμμισε ο Υφυπουργός, «ώστε οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις να είναι δίκαιες και να πηγαίνουν σε αυτούς που παράγουν, σύμφωνα με την εντολή που μας έχει δώσει ο Πρωθυπουργός», πρόσθεσε.
Χαλαζόπτωση είχαμε στις αρχές Σεπτεμβρίου σε περιοχές της Ελασσόνας, η οποία έπληξε πολλές καλλιέργειες μεταξύ αυτών και τις αμυγδαλιές.
Ο κ. Ζήσης Τσιόγκας, αμυγδαλοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Κελυφωτών Ελασσόνας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «ζητήσαμε από τον ΕΛΓΑ να κάνουμε δήλωση για τη χαλαζόπτωση αλλά μας απάντησε ότι και να γίνει δεν πρόκειται να αποζημιωθούμε αλλά θα πρέπει να τα μαζέψουμε από το έδαφος. Θα αποζημιωθούν για την χαλαζόπτωση μόνο τα καρύδια.
Είναι πρώτη φορά που μας ανακοινώνει τέτοια απόφαση ο ΕΛΓΑ. Δεν είναι μόνο η απώλεια παραγωγής φέτος αλλά τα δέντρα χτυπήθηκαν και θα υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή και τον επόμενο χρόνο.
Δεν αποζημιώνει ακαρπία ο ΕΛΓΑ τώρα δεν αποζημιώνει τα χαλάζια τότε γιατί οι αμυγδαλοπαραγωγοί να πληρώνουν εισφορές στον Οργανισμό.
Μας είπαν ότι μπορούμε να αποζημιωθούμε μέσω Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ - ΠΣΕΑ) αλλά για να πάρουμε χρήματα θα πρέπει να έχει δηλωθεί ζημιά στο 30% του νομού Λάρισας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει.
Πέρυσι η μέση τιμή για το άσπαστο αμύγδαλο ήταν στα 2,20 ευρώ το κιλό. Φέτος ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί η τιμή αν και έχουμε μειωμένη παραγωγή».
Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης,
Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει τα εξής:
«Στις 7 Σεπτεμβρίου 2024, χωριά της Επαρχίας Ελασσόνας επλήγησαν από έντονα φαινόμενα χαλαζόπτωσης, τα οποία και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.
Κατά την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στiς πληγείσες περιοχές από το μικτό κλιμάκιο της Περιφέρειας, του Δήμου και του ΕΛΓΑ, διαπιστώθηκε ότι από τη σφοδρή χαλαζόπτωση επλήγησαν κυρίως καρυδιές, αμυγδαλιές, αμπέλια, κηπευτικά, καλαμπόκι, μηδική και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες. Όμως από τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημίας για τη φυτική παραγωγή που ακολούθησε, αποκλείστηκαν οι αμυγδαλοκαλλιεργειες, καθώς η διοίκηση του ΕΛΓΑ εκτίμησε ότι δεν ζημιώθηκε η παραγωγή των αμυγδαλοκαλλιεργειών, αλλά απλώς έπεσε από τα δέντρα, βρίσκεται στο έδαφος και οι παραγωγοί οφείλουν να την συλλέξουν!
Επειδή η προτεινόμενη λύση συλλογής των αμυγδάλων από το έδαφος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ανάπτυξης αφλατοξινών, είναι άδικη, μη ρεαλιστική και απαιτεί υπερβολικά πολύ χρόνο και αυξημένο εργατικό κόστος.
Επειδή από τις ζημιές που προκλήθηκαν στο φυτικό κεφάλαιο έχει επηρεαστεί αρνητικά και η μελλοντική του παραγωγή και απαιτούνται επιπλέον πολυδάπανες φροντίδες για την αποφυγή προσβολών από ασθένειες.
Επειδή οι αμυγδαλοκαλλιεργητές της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι παραγωγές τους καταστράφηκαν μέσα σε λίγα λεπτά και απώλεσαν το εισόδημα ολόκληρης της χρονιάς.
Επειδή πρόκειται για μια βιβλική καταστροφή των αμυγδαλοκαλλιεργειών και η δυνατότητα δήλωσης ζημίας και δίκαιης καταβολής αποζημιώσεων αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των πληττόμενων.
Επειδή η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τους αμυγδαλοκαλλιεργητές της περιοχής οι οποίοι παραμένουν διαρκώς αδικημένοι και αποκλεισμένοι από τη λήψη αποζημιώσεων αλλά και κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την αποκατάσταση της αδικίας και την ορθή και δίκαιη αποζημίωση των πληττόμενων από χαλαζόπτωση αμυγδαλοκαλλιεργειών του Δήμου Ελασσόνας;»
Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή αλλά είναι «παγωμένη» η αγορά στο κελυφωτό φιστίκι αυτή την εποχή, ενώ ακόμη δεν έχουν κλείσει κάποια εμπορική συμφωνία οι Ιταλοί έμποροι.
Άτομα της αγοράς από την Φθιώτιδα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι αν και η τιμή παραγωγού φέτος ξεκίνησε κατά την εναρξη της συγκομιδής, τον Αύγουστο, από τα 10 ευρώ το κιλό στα ανοικτά φιστίκια, τώρα έχουμε μια μείωση τιμής και έχουν φτάσει στα 9 ευρώ, ενώ τα κλειστά φιστίκια κυμαίνονται γύρω στα 8 ευρώ το κιλό.
Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Παπαβασίλης, παραγωγός κελυφωτού φιστικιού από τα Μέγαρα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι παραγωγοί έχουν πάει στην αποθήκευση το φιστίκι και περιμένουν μια καλύτερη τιμή για να πουλήσουν. Αυτή την περίοδο οι τιμές για κλειστά είναι στα 8 ευρώ το κιλό και για τα ανοικτά στα 9 έως 9,5 ευρώ το κιλό.
Επίσης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από την έλλειψη εργατών γης. Για αυτό αναγκάστηκα να προχωρήσω σε μηχανική συγκομιδή που μειώνει τα εργατικά. Αν δεν γινόταν αυτό περίπου το 50% της παραγωγής μου θα έμενε ασυγκόμιστο στα δέντρα».
Πάντως μεγάλο πρόβλημα έχουν οι ετεροεπαγγελματίες φιστικοπαραγωγοί που δεν συμφέρει να πουλήσουν τις μικρές ποσότητες που διαθέτουν λόγω της υψηλής φορολογίας (20%) και να βγάλουν τιμολόγια. Το κράτος γενικότερα δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τους ετεροεπαγγελματίες στον αγροτικό κλάδο. Μπορεί να έχουν μικρές ποσότητες ο καθένας αλλά είναι μεγάλος αριθμός σαν σύνολο και οι έμποροι μπορούν και αγοράζουν από αυτούς σε χαμηλές τιμές.
Την ίδια στιγμή η μεταποίηση που χρησιμοποιεί ψίχα φιστικιού, με την τιμή της να φτάνει στα 20 έως 22 ευρώ το κιλό (κόστος εργατικά - σπαστήρα είναι στα 80 λεπτά το κιλό), ενώ η τούρκικη ψίχα φτάνει στην Ελλάδα παραδοτέα στα 16 λεπτά το κιλό, όμως δεν είναι ίδια η ποιότητα. Παρόλα αυτά δεν μπορεί η εγχώρια παραγωγή να ανταγωνιστεί την τούρκικη λόγω αυξημένου κόστους.
Ξεκίνησε η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών καρυδιών, ενώ σε κάποιες περιοχές από τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει και η συγκομιδή της ποικιλίας Chandler που έχει τις μεγάλες ποσότητες.
Ο κ. Κώστας Γκόνος, από το Αγρόκτημα Γκόνου στην Πέλλα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι πρώιμες ποικιλίες καρυδιών (Serr κ.α.) έχουν ξεκινήσει την συγκομιδή και θα συνεχιστούν μέχρι αρχές Οκτωβρίου. Στην περιοχή η ποικιλία Chandler, που έχει τις μεγάλες ποσότητες, αναμένεται να ξεκινήσει από 10 Οκτωβρίου.
Φέτος όλες οι ποικιλίες καρυδιών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αντιμετώπισαν πρόβλημα από την καρπόκαψα και είχαν μεγάλες ανάγκες για άρδευση. Οι υψηλές θερμοκρασίες έφεραν μια μικροκαρπία στα καρύδια ειδικά στις περιοχές που είχαμε ξηρασία. Επίσης κάποια έχουν πάθει εγκαύματα από τον ήλιο και αναμένεται να έχουν καρπόπτωση.
Από την συγκομιδή της ποικιλίας Chandler θα δούμε φέτος πως θα κινηθεί η αγορά στο καρύδι.
Πάντως στο χλωρό καρύδι που εμπορεύομαι αυτή την εποχή το αγοράζουν στα 3 - 3,5 ευρώ το κιλό. Βεβαια είναι περιορισμένη η ζήτηση στην χώρα μας για χλωρό καρύδι λόγω της πικρής γεύσης και της μικρής διατηρησιμότητας που έχουν.
Φέτος αναμένουμε να υπάρξει μια υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι της τιμή παραγωγού, μιας και όλα τα έξοδα της καλλιέργειας έχουν αυξηθεί αλλά την ανηφόρα έχουν πάει και τα εργατικά.
Έχω στα χωράφια μου μηχανική συγκομιδή αλλά όσα μηχανήματα και να έχω είναι απαραίτητη η παρουσία εργατών. Η επεξεργασία στο άσπαστο καρύδι είναι αυξημένη από 80 λεπτά που ήταν πέρσι στα 90 λεπτά φέτος.
Την περσινή περίοδο το άσπαστο καρύδι είχε μέση τιμή παραγωγού στα 3,5 ευρώ το κιλό. Φέτος αυτή η τιμή δεν συμφέρει τον παραγωγό.
Αποθέματα από την προηγούμενη περίοδο δεν υπάρχουν, αφού πέρυσι είχαμε μειωμένη παραγωγή.
Από τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εισαγωγές καρυδιών που θα διαμορφώσουν και την τιμή στην αγορά».
Ο κ. Γιώργος Παπακώστας, παραγωγός καρυδιών Chandler από τον Άγιο Σώστη Σπερχειάδας και υπεύθυνος της επιχείρησης Sperchios Valley, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τα καρύδια ποικιλίας Chandler θέλουν ακόμη περίπου 15 ημέρες να ξεκινήσουν την συγκομιδή.
Η φετινή παραγωγή ποσοτικά είναι σε μέτρια επίπεδα. Λόγω των καιρικών συνθηκών έχουμε ένα ποσοστό 40% μικροκαρπία λόγω άσχημης γονιμοποίησης εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον χειμώνα και την άνοιξη.
Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα γιατί δουλεύουμε ψίχα καρυδιού όλο τον χρόνο. Η τιμή χονδρικής για την ψίχα καρυδιού την περσινή περίοδο κυμαίνόταν στα 7 με 8 ευρώ το κιλό η πεταλούδα (μισό καρύδι). Φέτος αναμένεται να έχουμε ίδιες τιμές.
Ένα φαινόμενο που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια είναι ότι έχουμε μεγάλο αριθμό εγκατάλειψης καρυδεώνων επειδή με το κόστος είναι υψηλό και δεν είναι βιώσιμοι. Οι τιμές παραγωγού στα άσπαστα καρύδια είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Με 20 στρέμματα (περίπου 300 καρυδιές) δεν μπορεί ο παραγωγός να κάνει επένδυση για να αγοράσει μηχανήματα. Έτσι είτε θα εγκαταλειφθεί το χωράφι είτε θα νοικιαστεί. Αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αλλάξουν πολλά στην καλλιέργεια καρυδιών».
Ο κ. Βάιος Λιάνος, παραγωγός και ιδιοκτήτης του αγροκτήματος Καρυάτις Ολύμπου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε πρωιμότητα και αναμένεται από αρχές από τα τέλη με αρχές της επόμενης εβδομάδας να ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας Chandler.
Φέτος έχουμε λιγότερα εγκαύματα στα καρύδια σε σχέση με πέρσι. Η ποσότητα είναι καλύτερη επειδή δεν είχαμε βροχοπτώσεις την περίοδο της γονιμοποίησης.
Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα φύγουν οι περισσότερες ποσότητες καρυδιών στην αγορά και θα δούμε που θα πάει η τιμής τους. Οι προβλέψεις μιλάνε για μια αύξηση της τιμής παραγωγού κατά 20%. Την περσινή περίοδο τα άσπαστα ήταν στα 3 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος αναμένεται να φτάσουν στα 3,30 - 3,40 ευρώ. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι φέτος είχαμε αύξηση στο κόστος άρδευσης.
Εισαγωγές με μεγάλες ποσότητες καρυδιών αναμένονται από το Νοέμβριο και μετά και τότε θα δούμε που θα πάει η τιμή στην αγορά. Οι κυριότερες χώρες από τις οποίες κάνουμε εισαγωγές καρυδιών είναι η Ουκρανία, η Ρουμανία και η Χιλή (έχει συγκομιδή την άνοιξη)».
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, αποφάσισε την παράταση της χρονικής διάρκειας της δημόσιας Διαβούλευσης της Διακήρυξης του Νέου Διεθνούς Διαγωνισμού του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας 2025-2028, έως την 4η Οκτωβρίου 2024, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος από πλευράς υποψηφίων αναδόχων, όπως καταγράφεται στα σχόλια τα οποία διατυπώνονται στην συγκεκριμένη διαδικασία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, γνωστοποιεί ότι πρόκειται για την τελευταία δυνατή παράταση της προθεσμίας της δημόσιας Διαβούλευσης, διότι τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν νέα παράταση προθεσμίας, λόγω της αναγκαιότητος της διεξαγωγής του Νέου Διεθνούς Διαγωνισμού εντός των επόμενων δύο μηνών.
Τι αφορά η διαβούλευση
Ο ΕΛΓΑ - με την απόφαση 93/07-08-2024 του Δ.Σ. - ενέκρινε τη διενέργεια δημόσιας ανοιχτής διαβούλευσης σχεδίου διακήρυξης ηλεκτρονικού διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού, από 26 Αυγούστου και για 22 ημέρες από την ανάρτησή της (δηλαδή είχε ημερομηνία λήξης στις 24/9), για την επιλογή αναδόχου του έργου που αφορά:
- Τη Μίσθωση ενός Συστήματος Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα-Πτητικού εξοπλισμού με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.
- Τη Μίσθωση Μετεωρολογικών ραντάρ με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.
- Την προμήθεια Ιωδιούχου Αργύρου σε συσκευασία, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.
- Την Προμήθεια Υλικών Ραδιοβόλισης, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή.
Καλύπτει:
1. Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Περιοχή 1) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Κοζάνης και Φλώρινας, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης: 5.000.000 στρέμματα.
2. Περιοχή Προστασίας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Περιοχή 2) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 2.000.000 στρέμματα
3. Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής Ελλάδας (Περιοχή 3) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 4.000.000 στρέμματα.
Η εκτιμώμενη αξία των συμβάσεων ανέρχεται στο ποσό των 63.953.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: 51.575.000 ευρώ ΦΠΑ: 12.378.000 ευρώ).
Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε τέσσερα (4) έτη με το δικαίωμα προαίρεσης ενός (1) ακόμη έτους.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο η Διευθύντρια του ΚΕΜΕ (Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών) του ΕΛΓΑ κα Χατζή, «η νέα πρόσκληση που θα γίνει μέσω διεθνή διαγωνισμού έχει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν. Έχουμε υπερδιπλασιασμό των εκτάσεων που θα καλύπτει το πρόγραμμα και παράλληλα αύξηση των εναέριων μέσων (από 3 αεροπλάνα πάμε στα 8) και των ραντάρ (3 στο σύνολο για την κάθε περιοχή που θα καλύπτουν). Αυτό σημαίνει και περισσότερα αναλώσιμα υλικά. Με όλα αυτά που περιγράψαμε για να καλύψουν οικονομικά το έργο έχουμε πενταπλασιασμό του προϋπολογισμού. Όλες αυτές οι αλλαγές που έγιναν ήθελαν να τις μελετήσουν οι ενδιαφερόμενοι και - επειδή η διαβούλευση έγινε μέσα στον Αύγουστο - αποφασίσαμε να δώσουμε λίγες ημέρες παράταση στη διαβούλευση για να καταθέσουν τις απόψεις τους. Αυτό που θέλουμε είναι να ξεκινήσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα από την Άνοιξη του 2025».
Για να διαβάσετε το σχέδιο διακήρυξης πατήστε (εδώ)
Στα κάγκελα είναι οι αγρότες της Θεσσαλίας που περιμένουν την εξόφληση των αποζημιώσεων από τις ζημιές του Daniel.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥπΑΑΤ, τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει η επόμενη πληρωμή εξόφλησης των αποζημιώσεων για τις ζημιές στην φυτική παραγωγή από τη θεομηνία στην Θεσσαλία.
Όπως αναφέρει ο υπουργός κ. Τσιάρας, μεταξύ των τεσσάρων νομών υπάρχει μόνο στην Λάρισα ένα ποσοστό αγροτών που δεν έχουν λάβει το υπόλοιπο των αποζημιώσεων πέραν της προκαταβολής.
Ωστόσο φτάσαμε Παρασκευή (20/9) και ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ΦΕΚ που να αναφέρει τις πληρωμές από τον ΕΛΓΑ.
Να θυμίσουμε ότι ο ΕΛΓΑ πληρώνει συνήθως κάθε Τρίτη, οπότε να βγει την επόμενη εβδομάδα το ΦΕΚ η πληρωμή πάει για αρχές Οκτωβρίου.
Παρατείνεται, έως 31 Δεκεμβρίου 2025, η προθεσμία για την υποχρέωση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας ή άδεια εγκατάστασης.
Αυτό αναφέρει τροπολογία που κατατέθηκε στο πλαίσιο του νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων».
Η παράταση δίνεται προκειμένου να λάβουν έγκριση ίδρυσης και έγκριση λειτουργίας ή να λάβουν έγκριση ίδρυσης και να προβούν σε γνωστοποίηση λειτουργίας, κατά περίπτωση, εγκαίρως οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα.
Παράλληλα με τροπολογία την οποία κατέθεσε ο κ. Τσιάρας, αυξάνεται το όριο ηλικίας του αποζημιωμένου από τον ΕΛΓΑ ζωικού κεφαλαίου πέραν του 6ου έτους ηλικίας που προβλέπει ο Κανονισμός του, ώστε να οριστικοποιηθούν οι αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου λόγω φυσικών καταστροφών έτους 2023.
«Κάνουμε πράξη αυτό που είχε δεσμευτεί στην Λάρισα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυξάνουμε τα όρια ηλικίας και δίνουμε τέλος σε μια υπόθεση που δημιούργησε προβλήματα στον αγροτικό κόσμο», υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.
Δείτε το σχέδιο νόμου και την τροπολογία όπως κατατέθηκε στην Βουλή (εδώ)
Νομικά αναμένεται να κινηθούν οι Συνεταιριστικοί και Συνδικαλιστικοί φορείς των ροδακινοπαραγωγών για να απαιτήσουν την πληρωμή αποζημιώσεων για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις στις 18 και 20 Αυγούστου.
Όπως είχε αναφέρει από την πρώτη στιγμή ο ΑγροΤύπος, ο ΕΛΓΑ, συνεχίζοντας την θέση που έχει εδώ και χρόνια, αρνείται να ικανοποιήσει την αξίωση των πληγέντων παραγωγών να υπάρξει ασφαλιστική κάλυψη για τις ζημίες που υπέστησαν, επικαλούμενος την απόφαση του 2017 (παρά την τότε αντίθετη άποψη που είχε ανακοινώσει η σχετική επιτροπή).
Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο είχε κατατεθεί στο ΥπΑΑΤ αίτημα σύστασης επιστημονικής επιτροπής για τις ζημίες στα πυρηνόκαρπα, έτσι ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος 3877/2010 και να αποζημιωθούν οι ζημιές των αγροτών από τις άκαιρες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).
Έρχεται σήμερα ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, σε επιστολή του προς τους συνεταιρισμούς των ροδακινοπαραγωγών αναφέρει τα κάτωθι στοιχεία, τα οποία αποτελούν τεκμηρίωση για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους ζημιωθέντες παραγωγούς μέλη των Συνεταιρισμών:
«Στοιχείο 1ο
Ο νόμος 3877/2010, ΦΕΚ 160 Α’, 20-9- 2010, στο άρθρο 5, προσδιορίζει τους ασφαλιζόμενους από τον ΕΛΓΑ φυσικούς κινδύνους και στην παράγραφο 1 ζ), αναφέρει ως άμεση ζημιά στη φυτική παραγωγή και επομένως καλυπτόμενη, τη ζημιά που προκαλείται από υπερβολική και άκαιρη βροχόπτωση.
Στοιχείο 2ο
Ο κανονισμός ασφάλισης φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ, αριθμός 157502/ΦΕΚ 1668 Β΄ 27-7-2011 στο άρθρο 2 παράγραφο α), αναφέρει ότι υπάγεται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ το ζημιογόνο αίτιο των υπερβολικών και άκαιρων βροχοπτώσεων.
Επίσης στον ίδιο κανονισμό στους εννοιολογικούς προσδιορισμούς στο άρθρο 3 παράγραφο 8, ορίζεται ότι τα ζημιογόνα αίτια που καλύπτει η ασφάλιση του ΕΛΓΑ, είναι μεταξύ των άλλων, οι υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις.
Στο ίδιο άρθρο, παράγραφο 8 στ ), προσδιορίζεται και η έννοια του εν λόγω φαινομένου, αναφέροντας ότι «υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις θεωρείται η πτώση βροχής, η οποία λόγω έντασης και ύψους ή παρατεταμένης διάρκειας και ύψους, ή παρατεταμένης διάρκειας και εποχής που συμβαίνει, προκαλεί ζημιές στη φυτική παραγωγή».
Στο άρθρο 4, του ίδιου κανονισμού, παράγραφο 1, αναφέρεται ότι καλύπτονται ασφαλιστικά και αποζημιώνονται μόνο οι άμεσεςζημιές που αποδεδειγμένα προκαλούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια και που προσδιορίζονται στο άρθρο3 του κανονισμού που προαναφέραμε.
Στοιχείο 3ο
Στο εγχειρίδιο εκτιμητικής του ΕΛΓΑ, στο ειδικό κεφάλαιο που αναφέρεται στην ζημιές στα ροδάκινα οι οποίες προκαλούνται από υπερβολικές και αρκετές βροχοπτώσεις,στην παράγραφο 2,1,α), προσδιορίζεται ότι η καρπόπτωσηείναι μία από τις καλυπτόμενες ζημίες (σελίδα 93).
Στοιχείο 4ο
Με βάση τα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας που έχουμε, στην περιοχή της Βέροιας ενώ όλες τις ημέρες του μήνα Αυγούστου το ύψος της βροχόπτωσης ήταν μηδενικό, στις ημερομηνίες 18 Αυγούστου και 20 Αυγούστου, το ύψος βροχής ανήλθε στα 60,8 και 20,8 χιλιοστά αντίστοιχα και στην περιοχή της Αριδαίας στις 20 Αυγούστου στα 42,8 χιλιοστά. Στις εν λόγω ημερομηνίες είχαμε και τις ζημίες της καρπόπτωσης.
Επομένως στοιχειοθετείται και από επίσημα στοιχεία, το ύψος της βροχόπτωσης για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, το οποίο είναι υψηλό. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το γεγονός της καρπόπτωσης σημειώθηκε αμέσως μετά τη βροχόπτωση, άρα είναι εμφανές ότι αυτό ήταν το ζημιογόνο αίτιο.
Τέλος, επισημαίνουμε ότιη βροχόπτωση δεν προκάλεσε την καθυστέρηση της συγκομιδής, για να θεωρηθεί ότι αυτή αποτέλεσε το αίτιο της ζημιάς, διότι η καρπόπτωση επισυνέβη αμέσως μετά τη βροχόπτωση και μάλιστα σε όλες τις ποικιλίες επιτραπέζιων, νεκταρινιών και συμπύρηνων ροδακίνων.
Κατόπιν τούτου, καλούνται όλοι οι Συνεταιριστικοί και Συνδικαλιστικοί φορείς των Ροδακινοπαραγωγών, να απαιτήσουν την άμεση εφαρμογή του νόμου και του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προασπίζοντας τα νόμιμα συμφέρονται των αγροτών και των μελών τους».
Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, Λάκης Βασιλειάδης.
Σημαντική μείωση των εργαζομένων του ΕΛΓΑ παραδέχεται η διοίκηση του Οργανισμού αλλά κανείς δεν μιλά για προσλήψεις εκτιμητών.
Στο μεταξύ συζήτηση για την αναθεώρηση πορισμάτων για τον παγετό του 2023 στα αμύγδαλα και τις απώλειες ζώων, έγινε στην συνάντηση του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Επίσης στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν οι έντονες χαλαζοπτώσεις, που είχαμε τέλη καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου, οι οποίες έπληξαν διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας και έφεραν σε δύσκολη θέση τους πληγέντες αγρότες λίγο πριν τη συγκομιδή, το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης των αποζημιώσεων για τις περυσινές ζημιές, αλλά και η τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε το θέμα των σφοδρών χαλαζοπτώσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως προχθές στα χωριά της Ελασσόνας, αλλά και κατά τον Αύγουστο σε καλλιέργειες σε πολλά χωριά των δήμων Φαρσάλων, Τυρνάβου, Κιλελέρ, Λάρισας, Τεμπών και Αγιάς.
Σημειώνοντας την σφοδρότητα του χαλαζιού κατά τόπους, την έκταση των ζημιών, αλλά και την δυσχερή θέση των πληγέντων στο παρά πέντε της συγκομιδής, επεσήμανε την αναγκαιότητα για ταχύτητα στην αποτύπωση των ζημιών, στις εκτιμήσεις, αλλά και τις αποζημιώσεις.
Επιπροσθέτως, λόγω της αύξησης της συχνότητας των ζημιών στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου και των εκτάσεων που πλήττονται, μετέφερε το αίτημα των αγροτών για αλλαγές στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτονται περισσότερα ζημιογόνα αίτια που εμφανίζονται λόγω κλιματικής κρίσης.
Επίσης, αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό και την στελέχωση του Οργανισμού, ειδικά για το Υποκατάστημα Θεσσαλίας, το οποίο κλήθηκε λόγω του Daniel να διαχειριστεί τεράστιο όγκο ζημιών.
Τέλος, υπήρξε συζήτηση για τις αιτήσεις αναθεώρησης πορισμάτων για τον παγετό του 2023 (κυρίως αμύγδαλα) και τις απώλειες ζώων από τον Daniel.
Τέλη Σεπτεμβρίου εξόφληση Daniel
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ανέφερε ότι η αποτύπωση την ζημιών για το προχθεσινό χαλάζι στα χωριά της Ελασσόνας γίνεται σε άμεσο χρόνο, συγκεκριμένα σήμερα από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, και το ίδιο γρήγορες ήταν οι ενέργειες και για τις χαλαζοπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές του νομού, που επλήγησαν εντός του Αυγούστου.
Όσο για τις αποζημιώσεις για τις περυσινές ζημιές από τις πλημμύρες του Daniel απάντησε ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, τόνισε, ότι ο Οργανισμός ανταποκρίνεται όσο καλύτερα μπορεί, παρά τη σημαντική μείωση των εργαζομένων του από 565 το 2019 σε 355 σήμερα.
Κλιμάκια του ΕΛΓΑ αποτελούμενα από Γεωπόνους υπαλλήλους του Οργανισμού έχουν κινητοποιηθεί, από σήμερα Δευτέρα (9/9) το πρωί και επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές από τις σφοδρότατες χαλαζοπτώσεις του Σαββατοκύριακου, στη Θεσσαλία και την Δυτική Μακεδονία, καθώς και σε άλλες περιοχές, στις οποίες επίσης εκδηλώθηκαν αντίστοιχες χαλαζοπτώσεις, όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Λακωνία, η Μεσσηνία και η Φθιώτιδα, που επλήγησαν τις προηγούμενες ημέρες.
Ειδικότερα:
i. Κλιμάκιο του Υποκαταστήματος Λάρισας επισκέφθηκαν σήμερα τις πληγείσες περιοχές στους Δήμους Ελασσόνας και Κιλελέρ,όπου καταγράφονται ζημίες ολοκληρωτικού χαρακτήρα σε αμπέλια, καρύδια, δενδρώδεις καλλιέργειες, καπνά κλπ και του Δήμου Σοφάδων της Π.Ε. Καρδίτσας με ζημίες στο βαμβάκι, την μηδική κτλ. Τέλος, ακολουθούν οι επισημάνσεις στο Δήμο Μετεώρων της Π.Ε. Τρικάλων.
ii. Κλιμάκιο του Υποκαταστήματος Κοζάνης επισκέφθηκε τις περιοχές του Δήμου Βελβενδού, όπου διαπιστώθηκαν καταστροφές στις καλλιέργειες μήλων, ροδακίνων, νεκταρινίων, λωτών και αμπελιών και στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Ίμερα ζημίες σε ελαιοκαλλιέργειες.
iii. Κλιμάκιο του Υποκαταστήματος Αγρινίου κινείται στην ευρύτερη περιοχή της αρμοδιότητός του και καταγράφονται ζημίες σε ελαιοκαλλιέργειες.
iv. Κλιμάκιο του Υποκαταστήματος Τρίπολης καταγράφει ζημίες σε ελαιοκαλλιέργειες και λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες στις περιοχή της Π.Ε Λακωνίας και Μεσσηνίας.
v. Κλιμάκιο του Υποκαταστήματος Λαμίας επισημαίνει ζημίες στην ευρύτερη περιοχή της αρμοδιότητός του σε ελαιοκαλλιέργειες και ετήσιες καλλιέργειες.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργήθηκε στη Δυτική Μεσόγειο, προκαλεί την κακοκαιρία «ATENA» στη Κεντρική Μεσόγειο και κινείται ανατολικά.
Το σύστημα αυτό προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας (9/9/24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11/9/24) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.
Πιο αναλυτικά:
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
1. Από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
2. Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά.
3. Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (10-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.
4. Από τις πρωινές έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
Δεν έχει χρήματα ο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις
Δεν μπορούν να ασκηθούν μαξιμαλιστικές πολιτικές όσον αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, δήλωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας σε εκδήλωση για τους νέους γεωργούς.
Και πρόσθεσε: «Πρέπει με σοβαρότητα να προσεγγίζουμε τα προβλήματα για να μη βιώσουμε ξανά καταστάσεις όπως αυτές που βιώσαμε τη δεκαετία του 2010.
Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί είπε ότι την τελευταία 5ετία έχουν καταβληθεί 1,5 δις περίπου για αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ όταν ο Οργανισμός από ασφαλιστικές εισφορές έχει εισπράξει μόνο 800 εκατ. ευρώ».
Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (κ. Τσιάρα Κωνσταντίνο)
Κοιν: Πρόεδρο του ΕΛΓΑ
Βουλευτές Περιφερειακής Ενότητας Σερρών
Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Σερρών
Θέμα: Ένταξη της καλλιέργειας της λεβάντας σε πρόγραµµα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Αμφίπολης λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους και της περιοχής οι εναλλακτικές καλλιέργειες κερδίζουν ολοένα περισσότερο έδαφος, αφού πολλοί αγρότες-δημότες μας, αναζητούν καλλιέργειες πέραν από τις συνηθισμένες μέσω των οποίων θα μπορέσουν να βγάλουν τα προς το ζην και ταυτόχρονα να μειώσουν το τεράστιο κόστος παραγωγής που έχουν πολλές από τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Μία από αυτές είναι η καλλιέργεια της λεβάντας, η οποία έχει συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία των παραγωγών αλλά και του τόπου μας τα τελευταία χρόνια, δίνοντας μία ανάσα αισιοδοξίας στις δύσκολες ημέρες που βιώνει ο αγροτικός κόσμος. Η φετινή χρονιά, δυστυχώς, ήταν καταστροφική για την καλλιέργεια της λεβάντας, αφού η παρατεταμένη ανομβρία δεν επέτρεψε στους παραγωγούς να μπουν στα χωράφια και να συγκομίσουν, φέρνοντάς τους έτσι σε πλήρες αδιέξοδο. Επειδή ο κανονισμός του ΕΛΓΑ λόγο της κλιματικής κρίσης δεν έχει εκσυχρονιστεί και δεν καλύπτει την παρατεταμένη ξηρασία λειτουργώντας εις βάρος των αγροτών, για το λόγο αυτό:
Ως Δήμαρχος Αμφίπολης, αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα του θέματος και με αίσθημα ευθύνης αλλά και χρέους προς τους δημότες, ζητώ άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της καλλιέργειας της λεβάντας σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες του Δήμου Αμφίπολης να παραμείνουν στα χωριά, να κρατήσουν τα χωράφια τους και να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια όπως τους αρμόζει.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΦΡΑΝΣΤΑΛΗΣ
Μέσα από επιχειρησιακά τους προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών θα μπορούν να ενισχυθούν οι παραγωγοί για το πρόβλημα της «μουμιοποίησης» των αμυγδάλων, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Τσιάρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην Βουλή του βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν αποζημιώνονται από ΕΛΓΑ ούτε από ΠΣΕΑ ούτε από de minimis οι παραγωγοί αμυγδάλων για την ζημιά που έπαθαν.
«Στη νέα ΚΑΠ (2023-2027) και στο Στρατηγικό Σχέδιο που υλοποιείται, στις τομεακές παρεμβάσεις των οπωροκηπευτικών, οι Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.) μέσω των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων περιλαμβάνουν υποχρεωτικά σε ποσοστό 2%, δράσεις που έχουν στόχο την έρευνα περί των βιώσιμων μεθόδων παραγωγής και ανάπτυξή τους, συμπεριλαμβανομένων της ανθεκτικότητας έναντι των επιβλαβών οργανισμών (όπου θα μπορούσε να ενταχθεί το πρόβλημα της «μουμιοποίησης» των αμυγδάλων)», τόνισε ο υπουργός.
«Η κλιματική κρίση δεν αφήνει ανεπηρέαστη την αγροτική παραγωγή και το φαινόμενο της «μουμιοποίησης» των αμυγδάλων -όπως και του μεταχρωματισμού των ροδάκινων και τις εξάρσεις του περονόσπορου στα αμπέλια- για τα οποία διαμαρτύρονται οι παραγωγοί, θα πρέπει να προβληματίσουν την πολιτεία. Ελπίζω ότι στο πλαίσιο αναδιαμόρφωσης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ θα προβλεφθούν ζημιές οι οποίες είτε πρωτοεμφανίζονται είτε επιτείνονται λόγω κλιματολογικών συνθηκών, καθώς στην πραγματική παραγωγή έχουν επιπτώσεις και ο αγρότης αναζητά εναγωνίως ένα μαξιλάρι ασφαλείας», τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού ΑΑΤ κ. Κώστα Τσιάρα, για την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών λόγω «μουμιοποίησης» των αμυγδάλων.
Ο Θεσσαλός βουλευτής, στην ερώτησή του είχε υπογραμμίσει ότι τα αίτια για την «μουμιοποίησης» των αμυγδάλων δεν οφείλονται μόνο σε έναν παράγοντα, αλλά στο δια ταύτα έχουν επιδράσει αρνητικά στην φετινή παραγωγικότητα των καλλιεργειών αμυγδάλου. Γι αυτό και οι αγρότες αναζητούν την συνδρομή της πολιτείας για την διασαφήνιση του προβλήματος, αλλά και ενέργειες για αποζημιώσεις.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός AAT αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «κατά τους επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι η ένταση του φαινομένου ποικίλλει ανά περιοχές (με ποσοστά ζημιάς έως και 50% της ηρτημένης παραγωγής σε κάποιες από αυτές), εξαρτώμενη από παράγοντες, όπως η καλλιεργούμενη ποικιλία, οι καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν, καθώς και η ένταση των κατά τόπους κλιματικών φαινομένων που επικράτησαν σε αυτές.
Οι πλημύρες που προηγήθηκαν κατά το περασμένο φθινόπωρο και που επηρέασαν το ριζικό σύστημα των δέντρων, σε συνδυασμό με τις συνθήκες ξηρασίας και τα πολυήμερα διαστήματα υψηλών θερμοκρασιών που έχουν σημειωθεί κατά το φετινό καλοκαίρι μαζί και με την πρώιμη προσβολή των καρπών από το ευρύτομο, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο εντομολογικό εχθρό της αμυγδαλιάς, συντέλεσαν από κοινού στην εμφάνιση του φαινομένου, το οποίο έχει οδηγήσει στην αναφερόμενη μειωμένη παραγωγή.
Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου εξέδωσε έγκαιρα (28/03/2024) τεχνικό δελτίο με οδηγίες ολοκληρωμένης προστασίας από το ευρύτομο της αμυγδαλιάς, μέσω των γεωργικών προειδοποιήσεων προς τους καλλιεργητές της περιοχής ευθύνης του, συμπεριλαμβανομένης της ΠΕ Λάρισας».
Επιπρόσθετα, ο κ. Τσιάρας σημειώνει ότι «στη νέα ΚΑΠ (2023-2027) και στο Στρατηγικό Σχέδιο που υλοποιείται, στις τομεακές παρεμβάσεις των οπωροκηπευτικών, οι Οργανώσεις Παραγωγών μέσω των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων περιλαμβάνουν υποχρεωτικά σε ποσοστό 2%, δράσεις που έχουν στόχο την έρευνα περί των βιώσιμων μεθόδων παραγωγής και ανάπτυξής τους, συμπεριλαμβανομένων της ανθεκτικότητας έναντι των επιβλαβών οργανισμών (όπου θα μπορούσε να ενταχθεί το πρόβλημα της «μουμιοποίησης» των αμυγδάλων) και των ζωονόσων και του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτήν, των καινοτόμων πρακτικών και των τεχνικών παραγωγής που ενισχύουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη αγορών».
Δείτε όλη την απάντηση του ΥπΑΑΤ (εδώ)
Ο ΕΛΓΑ - με την απόφαση 93/07-08-2024 του Δ.Σ. - ενέκρινε τη διενέργεια δημόσιας ανοιχτής διαβούλευσης σχεδίου διακήρυξης ηλεκτρονικού διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού, από 26 Αυγούστου και για 22 ημέρες από την ανάρτησή της, για την επιλογή αναδόχου, για:
Τη Μίσθωση ενός Συστήματος Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα-Πτητικού εξοπλισμού με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.
Τη Μίσθωση Μετεωρολογικών ραντάρ με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.
Την προμήθεια Ιωδιούχου Αργύρου σε συσκευασία, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.
Την Προμήθεια Υλικών Ραδιοβόλισης, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή.
Το σχέδιο της διακήρυξης έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στη διαδικτυακή Πύλη του ΕΣΗΔΗΣ και στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ (εδώ).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους.
Θυμίζουμε ότι το αμφιλεγόμενο έργο - ως προς τα αποτελέσματα - καλύπτει τις εξής περιοχές:
1. Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Περιοχή 1) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Κοζάνης και Φλώρινας, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης: 5.000.000 στρέμματα.
2. Περιοχή Προστασίας της Ανατολικής Μακεδονίας (Περιοχή 2) που περιλαμβάνει τμήματα των ΠΕ Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 2.000.000 στρέμματα
3. Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής Ελλάδας (Περιοχή 3) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 4.000.000 στρέμματα.
Η εκτιμώμενη αξία των συμβάσεων ανέρχεται στο ποσό των 63.953.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: 51.575.000 ευρώ ΦΠΑ: 12.378.000 ευρώ).
Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε τέσσερα (4) έτη με το δικαίωμα προαίρεσης ενός (1) ακόμη έτους.
Θυμίζουμε ότι ο ΕΛΓΑ, που διαχειρίζεται τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, δεν έχει κανένα εκπρόσωπο από αγροτών στο Δ.Σ. το οποίο θα αποφασίσει για τέτοιου είδους συμβάσεις με ιδιώτες - εργολάβους (κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον ΟΠΕΚΕΠΕ). Τόσο πολύ υπολογίζει τους αγρότες η ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Συνεχίζεται η συγκομιδή στο κελυφωτό φιστίκι σε όλη την χώρα, με την παραγωγή να είναι μειωμένη σε μεγάλο βαθμό λόγω των καιρικών συνθηκών.
Ο κ. Ηλίας Καλαθάς, παραγωγός από το Αρχάνι Φθιώτιδας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκινήσαμε την συγκομιδή πριν τις 15 Αυγούστου και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου μια εβδομάδα.
Φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη πάνω από 20% λόγω των καιρικών συνθηκών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι παραγωγοί κελυφωτού φιστικιού να προχωρήσουν σε αποθήκευση και να περιμένουν να ανέβουν οι τιμές για να πουλήσουν.
Μόνο όσοι έχουν έλλειψη οικονομικής ρευστότητας πουλάνε αυτή την εποχή σε εμπόρους. Εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα η τιμή παραγωγού θα πάει πάνω από 10 ευρώ το κιλό».
Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, «ο ήπιος φετινός χειμώνας έχει προκαλέσει προβλήματα στην καρποφορία της φιστικιάς. Αν και το 2024 περιμέναμε μια ικανοποιητική παραγωγή τελικά φαίνεται ότι θα είναι μειωμένη εκτιμώ κατά 30%.
Η συγκομιδή ξεκίνησε από τις 8 Αυγούστου και θα συνεχιστεί ακόμη για μια εβδομάδα. Αυτό οφείλεται στον ήπιο χειμώνα και τις συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού. Τα δέντρα έχουν στρεσαριστεί λόγω της ζέστης και θέλουν κάθε πέντε ημέρες πότισμα.
Μπορεί να μην έχουμε μυκητολογικά προβλήματα στην καλλιέργεια αλλά έχουμε πολύ σοβαρά εντομολογικά. Η Ψύλλα έχει μεγάλους πληθυσμούς και οι παραγωγοί κάνουν ψεκασμούς για να κατάφεραν να την αντιμετωπίσουν. Άρδευση και φυτοπροστασία έχουν αυξήσει φέτος το κόστος καλλιέργειας.
Έχει ολοκληρωθεί το πρώτο χέρι στην περιοχή και ξεκινά το δεύτερο.
Έχουμε ανοικτά φιστίκια αλλά ο καρπός έχει μικρό μέγεθος και ειδικό βάρος (αυτό σημαίνει λίγα κιλά για τον παραγωγό).
Αυτή την εποχή υπάρχει ζήτηση κυρίως από ντόπιους μικροεμπόρους που πουλάνε στην εγχώρια αγορά και δεν έχουν αποθέματα.
Οι Ιταλοί έχουν κάνει την εμφάνισή τους αλλά μελετούν τις παραγωγές και δεν έχουν ακόμη κλείσει κάποια εμπορική συμφωνία.
Από την μέχρι στιγμής εικόνα φαίνεται ότι οι τιμές παραγωγού θα παραμείνουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα αν και αναμένονται υψηλές παραγωγές σε Τουρκία, Ιράν και Συρία».
Ο κ. Γεώργιος Παπαβασίλης, παραγωγός κελυφωτού φιστικιού από τα Μέγαρα, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος υπάρχει απώλεια παραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών και των προσβολών από την Ψύλλα που έχει μεγάλους πληθυσμούς.
Είμαστε ακόμη στο πρώτο χέρι και βλέπουμε μεγάλο αριθμό κλειστών φιστικιών.
Η ζήτηση αναμένεται να είναι αυξημένη και οι παραγωγοί θα πάνε σε αποθήκευση για να πουλήσουν σε υψηλή τιμή.
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από την έλλειψη εργατών γης. Για αυτό αναγκάστηκα να προχωρήσω σε μηχανική συγκομιδή που μειώνει τα εργατικά. Αν δεν γινόταν αυτό περίπου το 50% της παραγωγής μου θα έμενε ασυγκόμιστο στα δέντρα».
Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ παράρτημα Κοζάνης, από Δευτέρα (26 Αυγούστου 2024) ξεκίνησε η αναγγελία για ζημιές από βροχόπτωση-σχίσιμο καρπών για την καλλιέργεια των μήλων και συγκεκριμένα για την ποικιλία gala.
Την άλλη εβδομάδα οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ θα ξεκινήσουν εκτιμήσεις ζημιών στην καλλιέργεια φασολιού.
Θυμίζουμε την Παρασκευή, 23 Αυγούστου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Αμανατίδης, επισκέφτηκε στην Καστοριά τα αγροκτήματα, Κορησού, Βασιλειάδας, Μελισσoτόπου, Σταυροποτάμου, βλέποντας αρχικά καλλιέργειες φασολιών, μήλων και πατάτας.
Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Πασχάλης Χαρούμενος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Όλγα Τράσια και Θεοφύλακτος Ζυμπίδης, ο Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Καστοριάς Παναγιώτης Πετρίδης και κλιμάκιο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Κοζάνης με επικεφαλής την προϊσταμένη Κατόγλου Ελένη.
Στα αγροκτήματα συναντήθηκαν με τους παραγωγούς της περιοχής μας και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι αγρότες τόνισαν πως η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα.
Στην συνέχεια μετέβησαν στην ΓΕΟΚ, οπού συναντήθηκαν με τον πρόεδρο, Δημοσθένη Μωυσίδη, συζήτησαν και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα αγροτικά προϊόντα καθώς επίσης και για τις δυσκολίες στα στάδια της μεταποίησης και της εμπορίας.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥπΑΑΤ, προς το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει η επόμενη πληρωμή εξόφλησης των αποζημιώσεων για τις ζημιές στην φυτική παραγωγή από τις θεομηνίες στην Θεσσαλία.
Όπως αναφέρει ο υπουργός κ. Τσιάρας, μεταξύ των τεσσάρων νομών υπάρχει μόνο στην Λάρισα ένα ποσοστό αγροτών που δεν έχουν λάβει το υπόλοιπο των αποζημιώσεων πέραν της προκαταβολής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στην Λάρισα περίπου το 45% των πορισμάτων ζημιάς δεν έχει προχωρήσει.
Το τοπίο πάντως παραμένει θολό για το αν θα έχουν προλάβουν μέσα σε ένα μήνα να κάνουν τους διασταυρωτικούς ελέγχους ή αν θα γίνει κάποιο είδος συμψηφισμού των αποζημιώσεων.
Πάντως ο υπουργός ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, είχε δηλώσει ότι όσον αφορά τα 120.000 στρέμματα στην Κάρλα, η οικονομική εξόφληση θα γίνει με βάση τους χάρτες του Αυγούστου.
Ένα ακόμη ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις δενδρώδεις καλλιέργειες.
Συνάντηση στην Αγιά
Η ΕΟΑΣΝΛ, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Αγιάς, καλούν τους αγρότες του Δήμου σε σύσκεψη, την Πέμπτη (29 Αυγούστου) και ώρα 9 το βράδυ, στην ταβέρνα του Ν. ΧΑΤΖΑΚΟΥ στην Αγιά.
Το θέμα της σύσκεψης είναι η καταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές στην παραγωγή λόγω του Daniel.
Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, θα καθοριστεί η μορφή της κινητοποίησης, στην γιορτή Μήλου, γιατί η Αγιά πρέπει να αποζημιωθεί για τον Daniel.
«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο ΑΑΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ξεκαθαρίσουν την στάση τους άμεσα. Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα νικήσουμε», τονίζουν.
Σφοδρή κακοκαιρία με ισχυρές βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις και ανέμους έπληξε, την περασμένη Τρίτη (20 Αυγούστου), σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Ημαθίας, της Πέλλας και της Κοζάνης.
Οι πληγέντες αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας τον κόπο τους να χάνεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ενώ έχουν κάνει όλα τα έξοδα που απαιτούνται για την παραγωγή. Ο ΕΛΓΑ σιωπά το ΥπΑΑΤ μιλάει αόριστα ότι θα βοηθήσει αλλά δεν κάνει λόγο για συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των παραγωγών.
Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός και πρόεδρος στον Ενιαίο Σύλλογο Αγροτών Νάουσας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι ζημιές από την χαλαζόπτωση αποζημιώνονται αλλά οι ζημιές από την βροχόπτωση δεν πρόκειται να αποζημιωθούν. Το έργο με τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις το έχουμε δει και στο παρελθόν με τις επιτροπές και τον ΕΛΓΑ. Ο Κανονισμός Ασφάλισης δεν έχει αλλάξει παρά τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις που κάνει η ηγεσία του ΕΛΓΑ. Τα στοιχεία της κακοκαιρίας έδειξαν ότι μέσα σε μισή ώρα έπεσαν 40 χιλιοστά νερού. Μέσα σε μια ημέρα έχασα μια ολόκληρη ποικιλία. Μιλάμε για μεγάλες ζημιές που μας βρήκαν μέσα στην συγκομιδή».
Από τη χαλαζόπτωση και την ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στο Δήμο Νάουσας, και πιο συγκεκριμένα στα χωριά Ροδοχώρι, Γιαννακοχώρι, Στενήμαχο, Κοπανό, Μονόσπιτα, προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες με (ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, δαμάσκηνα κά), που βρισκόταν στο στάδιο της συγκομιδής, ή μια ανάσα πριν από αυτή. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ζημιές αγγίζουν το 100%. Η χαλαζόπτωση αυτή ήρθε να προστεθεί σε προηγούμενη που είχε σημειωθεί αρχές Ιουνίου (τοπική Κοινότητα Ροδοχωρίου προξενώντας ζημιές σε κεράσια και μήλα), ενώ οι εκτιμήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί λόγω της υποστελέχωσης του ΕΛΓΑ.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα σε αναγγελία ζημιάς στο Δήμο Νάουσας, να στελεχωθεί ο οργανισμός με το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό, μέσα μετακίνησης κ.ά., ώστε να γίνουν εγκαίρως οι εκτιμήσεις και να αποδοθούν οι αποζημιώσεις.
Την Παρασκευή (23/8) ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, επισκέφθηκε περιοχές της Ημαθίας που επλήγησαν από την χαλαζόπτωση. Συγκεκριμένα πήγε στο Λουτρό και στην Κουλούρα Ημαθίας και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Νέος Αλιάκμων», όπου συνομίλησε με τους παραγωγούς για τις συνέπειες των φαινομένων στις καλλιέργειες ροδάκινων, μήλων αλλά και άλλων δενδροκαλλιεργειών.
Ζημιές και στην Λάρισα
«Μετά και τις πρωτοφανείς σε ένταση και έκταση περυσινές καταστροφές από τον Daniel και τον Elias, οι έντονες καιρικές συνθήκες αυτή την περίοδο αποτελούν πραγματικό φόβο για τους αγρότες, που εύλογα αναμένουν από την πολιτεία να βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης για την έγκαιρη αποτύπωση των ζημιών και την πραγματοποίηση γρήγορων και δίκαιων αποζημιώσεων». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα για τις ζημιές που προκάλεσαν σε καλλιέργειες του νόμου τα πρόσφατα μπουρίνια.
Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογραμμίζει ότι «δυστυχώς, η καιρική αστάθεια στο τέλος του καλοκαιριού τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνεται ελέω της κλιματικής κρίσης και επιφέρει ζημιές σε υποδομές και την πρωτογενή παραγωγή.
Θύματα των βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών και οι αγρότες του νομού Λάρισας, που είδαν την παραγωγή τους να πλήττεται είτε από τους ισχυρούς ανέμους, είτε από την ισχυρή βροχόπτωση, είτε από το χαλάζι.
Πιο συγκεκριμένα, στο Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου, στη Μεσοράχη του δήμου Κιλελέρ, στην Τερψιθέα του δήμου Λάρισας, στα Βρυσιά και το Ναρθάκι του δήμου Φαρσάλων, άλλα και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτά, έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν καταστροφές σε βαμβάκια, βιομηχανική ντομάτα, αμπέλια, λαχανοκομικές και δενδρώδεις καλλιέργειες, προκαλώντας απόγνωση στους πληγέντες αγρότες, οι οποίοι σύντομα ανέμεναν να συγκομίσουν την παραγωγή τους.
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να διεκπεραιωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες εκτίμησης και αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκάλεσαν στο «παρά πέντε» της συγκομιδής οι βροχοπτώσεις του Αυγούστου.
Από την πλευρά της η βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, Ε. Λιακούλη, για τις νέες καταστροφές από τις χαλαζοπτώσεις, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
Από την απόλυτη λειψυδρία των τελευταίων μηνών οι Λαρισαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, εχθές, αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες της ξαφνικής κακοκαιρίας που χτύπησε τον πολύπαθο νομό μας.
Πολλές περιοχές του δήμου Κιλελέρ, στο Ελευθεραί, στην Τερψιθέα, Βρυσιά Φαρσάλων και αλλού, ντύθηκαν στα λευκά από την εκτεταμένη χαλαζόπτωση και για τους Ανθρώπους της γης, που είδαν τους κόπους τους να καταστρέφονται ξανά, η απόγνωση είναι πλέον φανερή.
Ό,τι δεν πνίγηκε πέρυσι εξαιτίας των Daniel και Elias, μαράζωσε από την έλλειψη νερού ολόκληρο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και ό,τι γλίτωσε και από αυτή τη δοκιμασία χτυπήθηκε από το χαλάζι.
Παρά το «γαϊτανάκι» των θεομηνιών και των αλλοπρόσαλλων καταστροφικών καιρικών φαινομένων, αυτό που παραμένει «σταθερό», ωστόσο, είναι η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ κυβέρνησης για όλα αυτά: ακατάσχετη λογοδιάρροια, λεονταρισμοί και δηλώσεις που μένουν πάντα δηλώσεις!
Μια κυβέρνηση που on camera –μετά τις καταστροφές ή τις ασθένειες, όπως η πρόσφατη πανώλη- όλο «υπόσχεται» δίκαιες αποζημιώσεις και ουσιαστική στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων και μόλις οι κάμερες φύγουν, ξεχνάει και την ύπαρξή τους.
Μια κυβέρνηση που στα τρία χρόνια της κατακόρυφης ανόδου του κόστους παραγωγής ζωοτροφών, λιπασμάτων, φαρμάκων, πετρελαίου, ρεύματος, με «ψίχουλα» και «ασπιρίνες» προσπάθησε να πείσει ότι «στηρίζει» τον πρωτογενή τομέα, μη πείθοντας ωστόσο κανένα άλλον εκτός από τον φιλάρεσκο και αυτοαναφορικό εαυτό της.
Μια κυβέρνηση που στα πάνω από πέντε χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, ακόμη «διαβουλεύεται», χωρίς ποτέ να ολοκληρώνει την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να καλύπτει και τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, εξαιτίας των επιπτώσεων της Κλιματικής Κρίσης.
Μια κυβέρνηση που δεν καταδέχτηκε πρόσφατα ούτε καν να συμμετέχει ένας εκπρόσωπός της ή ένας βουλευτής της, στην σοβαρότατη συζήτηση για το τεράστιο πρόβλημα της λειψυδρίας της Θεσσαλίας.
Στα Βρυσιά Φαρσάλων που προ ημερών επλήγησαν από σφοδρή χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές περί τα 4.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας βρέθηκε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης. Μαζί με πληγέντες παραγωγούς, ο κ. Κόκκαλης πραγματοποίησε αυτοψία σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, διαπιστώνοντας το μέγεθος του προβλήματος.
Σε δήλωσή του τόνισε τα εξής: «Ήρθα στα Βρυσιά για να έχω άμεση εικόνα του προβλήματος που προκάλεσε η νέα χαλαζόπτωση. Η καταστροφή είναι μεγάλη και σε βαθμό, αλλά και σε έκταση. Και έρχεται σε μία περίοδο που τα φαινόμενα είναι αλλεπάλληλα.
Ζητάμε για μία ακόμη φορά από το Υπουργείο και τον ΕΛΓΑ να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις, αλλά και οι αποζημιώσεις να δοθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα γιατί αυτοί οι αγρότες δεν αντέχουν άλλο. Πρέπει να στηριχθούν για να μείνουν στη γη τους και να καλλιεργήσουν. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, οφείλει επίσης να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και όχι να έχει σε εκκρεμότητα σχεδόν τα μισά από τα όσα είχε ανακοινώσει πέρυσι με τον Daniel.
Επίσης, έχω γίνει κουραστικός να τονίζω πως πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σήμερα».