Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πάνε για de minimis σταφύλια και αμύγδαλα Καβάλας λέει το ΥπΑΑΤ, μέχρι 20/2 αποζημιώσεις

10/02/2023 01:45 μμ
Θετικά είναι τα μηνύματα από το υπουργείο ΑΑΤ για τους αγρότες της Καβάλας.

Θετικά είναι τα μηνύματα από το υπουργείο ΑΑΤ για τους αγρότες της Καβάλας.

Σε νεότερη συνάντηση που είχαν, την Πέμπτη (9/2), οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά, παρουσία του βουλευτή Καβάλας και Θάσου κ. Γιάννη Πασχαλίδη, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ληφθεί μέριμνα για τους αμπελοκαλλιεργητές και τους αμυγδαλοκαλλιεργητές, που δε μπόρεσαν να διαθέσουν τις παραγωγές τους, όπως επίσης και για τις δενδροκαλλιέργειες που έχουν καταστραφεί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι λόγω μειωμένης ζήτησης μεγάλες ποσότητες επιτραπέζιων σταφυλιών έμειναν απούλητες. Για τα αμύγδαλα οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν φέτος από 1,80 έως 2 ευρώ το κιλό (με κέλυφος) από 3 έως 3,40 ευρώ που είχαν τιμή πέρυσι.

Μέριμνα θα ληφθεί επίσης και για τα de minimis των ετών 2020 - 2021 που αφορά τους αμπελοκαλλιεργητές, καθώς και για το de minimis που αφορούν σπαραγγοπαραγωγούς και μηλοκαλλιεργητές δήλωσε ο υπουργός.

Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τις υποσχέσεις που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στους αγρότες της Καβάλας.

Το Σάββατο (11/2) θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσης των αγροτών για να πάρουμε τις αποφάσεις μας».

Θετικό είναι και για τους μικρομεσαίους αγρότες ότι τα μισθωτήρια αγροτεμαχίων, που αφορούν εκτάσεις ανά αγροτεμάχιο πάνω από 40 στρέμματα ή με αντικείμενο μισθίου από 960 ευρώ και πάνω, θα είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονικά για το ΟΣΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι μένουν εκτός οι μικρές εκτάσεις καλλιέργειας.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Καβάλας κ. Πασχαλίδης τονίζει ότι κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η ολική καταστροφή των αγροτικών καλλιεργειών, που προκάλεσαν οι εντονότατες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού και τονίστηκε η ανάγκη για άμεση αποζημίωση των πληγέντων αγροτών.
Επίσης, συζητήθηκε το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη μη απορρόφηση των σταφυλιών και των αμυγδάλων από τις ξένες αγορές, λόγω του πολέμου της Ουκρανίας.

Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε είναι η ανάγκη αντιμετώπισης της καταστροφής των δενδροκαλλιεργειών ελαιόδενδρων, αμπελιών και αμυγδαλιών, ενώ εθίγη και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με τα ηλεκτρονικά συμβόλαια. 

Ο Υπουργός ήταν ενήμερος επί όλων των θεμάτων και διαβεβαίωσε ότι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι αποζημιώσεις για τα χωριά που δεν ήταν έτοιμα τα πορίσματα.

Επίσης ανέφερε ότι λύση θα δοθεί και για το ζήτημα που έχει προκύψει με τα ηλεκτρονικά συμβόλαια, ωστόσο ο Υπουργός προέτρεψε τους αγρότες να απευθύνονται στους λογιστές τους.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
26/04/2023 11:02 πμ

Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια η παραγωγή κάστανου από την από την «φαιά σήψη» και την σφήκα της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus). Για αυτό θα πρέπει το κράτος να αναλάβει δράσεις για την στήριξη της παραγωγής και του εισοδήματος των καστανοπαραγωγών.

Αυτό τονίστηκε κατά την ημερίδα με θέμα: «Η Καλλιέργεια της καστανιάς στο όρος Πάικο», η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (21 Απριλίου 2023), στο Πολιτιστικό Κέντρο Γουμένισσας.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

  • «ΠΓΕ Κάστανο Πάικου (Οφέλη και Προοπτικές για την Ευρύτερη Περιοχή)» με ομιλητή τον κ. Δημήτριο Μίσκο, MSc γεωπόνος - καστανοπαραγωγός
  • «Μυκητολογικές Ασθένειες της Καστανιάς», από την Δρ. Ελένη Τοπαλίδου, Φυτοπαραγωγός - Εντεταλμένη Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών- ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
  • «Έντομα Εχθροί της Καστανιάς και Ολοκληρωμένη Αντιμετώπισή τους» από τον Δρ. Διονύσιος Περδίκης, Αν. Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών- Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας
  • «Ομάδες Παραγωγών (Σύσταση και Οφέλη)» από την κ. Παρθένα Παμπουκίδου, Εισηγήτρια- Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής- ΔΑΟΚ Κιλκίς

Ο κ. Δημήτριος Μίσκος ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «πέρυσι υπήρξε έξαρση της φαιάς σήψης στην περιοχή της Λάρισας και δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή. Η συγκεκριμένη μυκητολογική ασθένεια εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας το 2015 και μετά 5 χρόνια έκανε την εμφάνισή της και στην περιοχή του Πάικου (Γρίβα και Καστανερή). Μεγάλο ρόλο για την διάδοση της ασθένειας παίζει το μικροκλίμα της περιοχής και για αυτό δεν είχαμε μεγάλη έξαρση στο Πάικο μέχρι σήμερα. Πάντως η υγρασία σε συνδιασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες (που έχουμε αυτή την περίοδο στην χώρα μας) ευνοούν την ασθένεια. Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι στις περιοχές που πέρυσι υπήρχαν πρόβλημα λόγω της «φαιάς σήψης» και φέτος θα υπάρξει πρόβλημα στην παραγωγή κάστανου.

Σημαντικότερος εντομολογικός εχθρός στην καστανοκαλλιέργεια είναι η καρπόκαψα. Θα πρέπει να γίνονται οι σωστοί ψεκασμοί από τους καστανοπαραγωγούς για την αντιμετώπισή της. Επίσης θα πρέπει να τοποθετηθούν παγίδες κατά την περίοδο της ανθοφορίας (τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου). 

Η σφήκα της καστανιάς είναι ακόμη ένας σοβαρός εντομολογικός εχθρός. Στην Ιταλία που υπήρξε μεγάλο πρόβλημα κατάφεραν το 2022 να επαναφέρουν την παραγωγή τους μετά από την εφαρμογή μακροχρόνιων προγραμμάτων αντιμετώπισης. Στην περιοχή μας έχουν εγκαταλειφθεί αρκετοί καστανεώνες. Αποτέλεσμα να γίνουν δάση που δεν είναι εύκολη η πρόσβαση και τα δέντρα να είναι υψηλά. Αυτό κάνει δύσκολη την έρευνα και την αντιμετώπισή της. Εκτιμώ ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί ο πληθυσμός και θα χρειαστούν χρόνια για να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού ήταν πέρυσι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι τιμές για τα extra (καλής ποιότητας) ξεκίνησαν από τα 2,80 ευρώ το κιλό (την προηγούμενη χρονιά ξεκίνησαν από 3,80) και στη συνέχεια έπεσαν στα 1,80 ευρώ. Τα μικρά μεγέθη τα έδιναν οι παραγωγοί στα 20 λεπτά. Στην περιοχή μας τα κάστανα εξάγονται στην Ιταλία.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να οργανωθούν σε Ομάδες και Συνεταιρισμούς και να προχωρήσουν στην μεταποίηση του προϊόντος όπως κάνουν στο εξωτερικό. Επίσης ο χαρακτηρισμός ΠΟΠ, ΠΓΕ θα βοηθήσει την εμπορία του προϊόντος. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα το κάστανο να χαρακτηριστεί σαν «ορεινό προϊόν», που είναι στην περιοχή και είναι εύκολο να γίνει αίτηση στην ΕΕ».  

Τελευταία νέα
15/05/2023 10:57 πμ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ΦΕΚ με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στα σταφύλια.

Η ΚΥΑ αφορά τα οινοποιήσημα σταφύλια της Αττικής, της Δυτικής Αχαΐας και τις Ηλείας, καθώς και τα επιτραπέζια σταφύλια της Κορινθίας.

Συγκεκριμένα η χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) αφορά τον τομέα των οινοποιήσιμων σταφυλιών Περιφέρειας Αττικής έτους 2022, των επιτραπέζιων σταφυλιών Π.Ε. Κορινθίας έτους 2022 και της οινοποιήσιμης ποικιλίας «Ροδίτης (Αλεπού)» Π.Ε. Ηλείας και Δήμου Δυτικής Αχαΐας Π.Ε. Αχαΐας έτους 2022.

Οι δικαιούχοι αμπελουργοί θα πρέπει να έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, να διαθέτουν αμπέλια σε ωρίμανση (άνω των 3 ετών) και ανά ποικιλία να διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας αμπελιού.

Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται:
α) για τους δικαιούχους που διαθέτουν αγροτεμάχια με αμπελώνες για παραγωγή οίνου στην Περιφέρεια Αττικής σε 90 ευρώ/στρέμμα,
β) για τους δικαιούχους που διαθέτουν αγροτεμάχια με αμπελώνες για επιτραπέζια χρήση στην Π.Ε. Κορινθίας σε 130 ευρώ/στρέμμα,
γ) για τους δικαιούχους που διαθέτουν αγροτεμάχια με καλλιέργεια αμπελώνα της οινοποιήσιμης ποικιλίας «Ροδίτης (Αλεπού)» στην Π.Ε. Ηλείας και στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας Π.Ε. Αχαΐα σε 90 ευρώ/στρέμμα.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Η διαδικασία πληρωμής θα ολοκληρωθεί μετά την διενέργεια διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων, με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ). Κατά συνέπεια οι εν δυνάμει δικαιούχοι που δεν έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης, αποκλείονται από την καταβολή των ανωτέρω ενισχύσεων.

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι πέντε Συνεταιρισμοί της Αττικής και η ΚΕΟΣΟΕ, που δηλώνουν ταυτόχρονα πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την διασφάλιση μιας οριστικής βιωσιμότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων της Αττικής.

10/05/2023 10:23 πμ

Στα 640.206 στρέμματα ανερχόταν, στις 31/7/2022, η έκταση του ελληνικού αμπελώνα με οινοποιήσιμες ποικιλίες, σύμφωνα με τα στοιχεία ενημέρωσης του αρμοδίου τμήματος του ΥπΑΑΤ προς την Κομισιόν.

Η έκταση αυτή είναι ελαφρώς αυξημένη, κατά 3.245 στρέμματα (+0,51%), σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (636.965 στρ.), γεγονός που οφείλεται σε νέες φυτεύσεις μέσω Αδειών Φύτευσης 6.203 στρεμμάτων.

Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, με δεδομένο ότι το ποσοστό που χορηγείται για νέες φυτεύσεις στην Ελλάδα είναι ως γνωστό 1% (6.203 στρέμματα), θα έπρεπε να παρατηρηθεί ισόποση αύξηση των εκτάσεων, στα 643.168 στρ. σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος 2021.

Η διαφορά μεταξύ της τελικής απογραφής στις 31/7/2022 (στα 640.206 στρ.) με άθροισμα της έκτασης του 2021 συν τις Άδειες Φύτευσης (636.965 + 6.203) «υποκρύπτει» εγκατάλειψη επιπλέον 2.962 στρεμμάτων για όλη την επικράτεια, το 2022.

Να τονισθεί ότι από το 2016 μέχρι το 2022 έχουν χορηγηθεί Άδειες για νέες φυτεύσεις 43.383 στρεμμάτων, όταν η έκταση του ελληνικού αμπελώνα το 2016 ανερχόταν στα 627.734 στρέμματα. 

Η απογραφή του 2022 (31/7) στα 640.205 στρέμματα, σε συνδυασμό με το αλγεβρικό άθροισμα των συνολικών νέων φυτεύσεων και της απογραφής του 2016, εξάγει ότι από το 2016 έως το 2022, εγκαταλείφθηκαν 30.912 στρέμματα, με την επιφύλαξη του ότι δεν είναι γνωστά σήμερα πόσα στρέμματα από τις τριετούς ισχύος Άδειες Φύτευσης είναι ακόμη στα χέρια των δικαιούχων, που δεν προχώρησαν σε φύτευση.

Ζητούμενο είναι τέλος, εάν η σχετική μείωση των εκτάσεων του ελληνικού αμπελώνα, έχει φθίνουσα τάση, όπως δείχνουν τα ποσοστά μεταβολής των εκτάσεων.

08/05/2023 12:48 μμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στην πληρωμή, στις 3 Μαΐου 2023, της συνδεδεμένης ενίσχυσης της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, η οποία για το έτος ενίσχυσης 2022, καθορίζεται στα 561 ευρώ/εκτάριο (56,1 ευρώ/στρέμμα).

Ωστόσο πολλοί σταφιδοπαραγωγοί δεν είδαν χρήματα να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους.

Μιλάμε για πληρωμές ενισχύσεων οι οποίες είναι αναγκαίες για την βιωσιμότητα του προϊόντος και την πορεία της καλλιεργητικής χρονιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ και συντονιστής τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Φάνης Κουρεμπές δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ενίσχυση δεν καταβλήθηκε σε όλους τους παραγωγούς και σε όσους δοθηκε όχι τα σωστά ποσά. Σαν δικαιολογία ειπώθηκε ότι δεν έλαβαν τα χρήματα όσοι παραγωγοί ήταν σε έλεγχο.

Η αλήθεια είναι όμως ότι υπήρξαν πέρυσι ζημιές στην παραγωγή. Δεν δουλεύει όμως η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να ανεβάσει τα πορίσματα ο ΕΛΓΑ με τις ζημιές για να διορθωθούν τα κιλά παράδοσης. Δεν υπήρξε συντονισμός μεταξύ των δύο οργανισμών. Έτσι χάνονται τα χρήματα των παραγωγών χωρίς δική τους ευθύνη».

28/04/2023 02:57 μμ

Εκδήλωση για την καταπολέμηση της ευδεμίδας και την αξία της ένταξης των αμπελοκαλλιεργητών της περιοχής στη δράση «Κομφούζιο», διοργάνωσε, στις 27/4/2023, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Εισηγητές ήταν:

  • Δημήτριος Σταυρίδης, Προϊστάμενος Τμ. Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Αν. Δντής Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας Περιφέρεια Θεσσαλίας
  • Δρ Παναγιώτης Μυλωνάς, Αν. Διευθυντής, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
  • Γεωργία Γεωργιάδου, Υπάλληλος Τμήμα φυτικής Παραγωγής Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας
  • Δημήτριος Γρουζίδης, Γεωπόνος NOVACERT.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτριος Σταυρίδης, «συζητήθηκαν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της ευδεμίδας. Σήμερα η δράση «Κομφούζιο» είναι μονόδρομος για την καταπολέμηση της ευδεμίδας στην αμπελοκαλλιέργεια.

Θα πρέπει όλοι οι αμπελοκαλλιεργητές του δήμου Τυρνάβου να ενταχθούν στο σύνολό τους στη δράση, λαμβάνοντας υπόψη ότι πλέον η χημική καταπολέμηση της ευδεμίδας δεν είναι τόσο αποτελεσματική τόσο λόγω της μείωσης της αποτελεσματικότητας των σκευασμάτων.

Στην Ισπανία εφαρμόζουν καθολικά το Κομφούζιο στην αμπελοκαλλιέργεια και έχουν καταφέρει να μην έχουν κανένα πρόβλημα. Για αυτό όλοι συμφώνησαν στην ημερίδα ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα επιλέξιμα στρέμματα της δράσης».

20/04/2023 09:51 πμ

Την πραγματοποίηση αγροτικών κινητοποιήσεων την Τετάρτη, 26 Απριλίου, σε Αγιά και Ελασσόνα, καθώς και με αντίστοιχες κινητοποιήσεις από τους αμυγδαλοπαραγωγούς στον Δήμο Τεμπών και Κιλελέρ. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε στην Αγιά της Λάρισας, την Τρίτη (18 Απριλίου) από τους αμυγδαλοπαραγωγούς των Δήμων Ελασσόνας, Νέσσωνος, Κιλελέρ.

Στην σύσκεψη επίσης συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Αγιάς και Ελασσόνας, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων Κιλελέρ και Τεμπών που όλοι συμφώνησαν με το δίκαιο του αγώνα και την κινητοποίηση την ερχόμενη Τετάρτη. 
Οι αγρότες απαιτούν:

  • Τα Αμύγδαλα υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημιά, με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και μεγάλες αδιάθετες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών. Όπως πολύ σωστά θα υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αμυγδαλοπαραγωγούς 3 χωριών της Μαγνησίας, το ίδιο θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη του εισοδήματος στα αμύγδαλα στον Νομό Λάρισας, την υπόλοιπη Μαγνησία και σε όλες τις περιοχές. Θεωρούμε αδιανόητη την απόφαση της Κυβέρνησης να διαχωρίζει τους αγρότες σε Α και Β κατηγορία πολίτες και για το ίδιο προϊόν να μην καλύπτει εξίσου την απώλεια εισοδήματος. 
  • Να ενταχθούν τα Κεράσια στην κάλυψη χαμένου εισοδήματος όπως είχε δεσμευτεί το Κυβερνητικό Κλιμάκιο υπό τους κ. Γεραπετρίτη και κ. Γεωργαντά πριν 2 μήνες. Στα προϊόντα που στάλθηκαν για έγκριση στην ΕΕ, δεν υπάρχει το Κεράσι παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και απαιτούμε να ενταχθούν εδώ και τώρα!
  • Να δοθούν άμεσα τα 50 €/στρέμμα για τα πράσινα μήλα της Αγιάς τα οποία χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα με συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος και είχε δεσμευτεί για αυτά προσωπικά ο Υπουργός Γεωργαντάς αλλά δεν υπάρχουν στο δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ. Να δοθεί επιπλέον ενίσχυση στα Κάστανα του Νομού Λάρισας όπως υπήρχε υπόσχεση, αλλά και ο ΕΛΓΑ κατέγραψε, τα οποία υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή εξαιτίας της φαιά σήψης και τα 150€/στρέμμα δεν καλύπτουν παρά ελάχιστο μέρος της απώλειας εισοδήματος.
  • Το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα Μήλα και τους καρπούς με κέλυφος για μας δεν έχει τελειώσει. Χάνονται από τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες των μηλοπαραγωγικών περιοχών πάνω από 200 €/στρέμμα ως το 2027 επειδή η Κυβέρνηση άδικα και αυθαίρετα έκοψε την συνδεδεμένη ενίσχυση που είχε υποσχεθεί ένα χρόνο πριν ότι θα ίσχυε για τα μήλα.
  • Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ των μόλις 76 εκ ευρώ που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας και στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δόθηκε η υπόσχεση για ενέργειες και αύξηση του ποσού. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου Ρύπων. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ. 

Δεν είμαστε επαίτες, επενδύουμε χρήματα στην καλλιέργεια, μοχθούμε για να παράγουμε ποιοτικά τρόφιμα και πρώτη ύλη για την μεταποιητική βιομηχανία, δεκάδες επαγγέλματα στηρίζονται στην παραγωγή μας, απαιτούμε να πουλάμε τα προϊόντα μας σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζούμε τις οικογένειες μας και να συνεχίζουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα. Το υπέρογκο κόστος παραγωγής αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την συνέχιση του επαγγέλματος. Η Κυβέρνηση έχει τον δημοσιονομικό χώρο και οφείλει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα όπως κάνει με τους επιχειρηματικούς ομίλους τους οποίους μπουκώνει με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Θέλει πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, ναι ή όχι; Με την ενότητα μας, την μαζική συμμετοχή στους αγώνες μας, την οργάνωση μας στους Αγροτικούς Συλλόγους, το δυνάμωμα της ΕΟΑΣΝΛ και της ΠΕΜ, σε συντονισμό με τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα, θα νικήσουμε.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν:
ΔΣ της ΕΟΑΣΝΛ
Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί Αγιάς
Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Νέσσωνα και Ελάτειας
Συνεταιρισμός Καλαμακίου
Ομάδα παραγωγών Αμυγδάλου Μακρυχωρίου
Αμυγδαλοπαραγωγοί Καστρί και Αμυγδαλή
Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας

19/04/2023 02:09 μμ

Οι αμπελοκαλλιεργητές αυτήν την εποχή πρέπει να επισκέπτονται συχνά τις καλλιέργειες για να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από περονόσπορο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα πρώτα συμπτώματα (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις) δύσκολα γίνονται αντιληπτά. Εμφανίζονται σε περιορισμένες θέσεις και διαπιστώνονται σε φύλλα κοντά στο έδαφος κυρίως στα ακαλλιέργητα αμπέλια ή σε πρέμνα με έρπουσες κληματίδες.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο αμπελουργός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου (Α.Σ.Κ.) κ. Σταμάτης Γεωργάκης, «αυτή την εποχή τα αμπέλια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στον περονόσπορο γιατί είναι στο στάδιο του μούρου ( σχηματισμό της ταξιανθίας). Οι προσβολές αρχίζουν συνήθως στο παρόν βλαστικό στάδιο. Οι συχνές βροχοπτώσεις με υψηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασίες γύρω στους 23 βαθμούς Κελσίου είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την εκδήλωση της ασθένειας. Βέβαια αυτά τα φαινόμενα πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενα για αρκετές ημέρες. Πάντως συνήθως οι αμπελώνες της Αττικής δεν αντιμετωπίζουν συχνά πρόβλήμα από τον περονόσπορο. Όμως στις άλλες περιοχές της χώρας οι αμπελουργοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί αυτό το διάστημα».

Σε περιοχές που η ασθένεια εμφανίζεται συχνά και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ευαίσθητες ποικιλίες, συστήνετε ένας προληπτικός ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, όταν η βλάστηση αποκτήσει μήκος 8-10 εκ. περίπου, επισημαίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Στον ψεκασμό αυτό δεν συνιστάται η χρήση χαλκούχου σκευάσματος, διότι προκαλείται καθυστέρηση στη βλάστηση. Για την αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα, είναι ανάγκη να γίνεται ορθολογική εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες.

Ο ψεκασμός σε αυτό το βλαστικό στάδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικός, διότι σε περίπτωση που δεν καταπολεμηθούν αποτελεσματικά οι πρωτογενείς μολύνσεις και εφόσον επικρατήσουν κατόπιν συνθήκες περονοσπόρου, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμφανιστεί επιδημία της ασθένειας αργότερα, τον Μάιο ή στις αρχές Ιουνίου, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Η προστασία των αμπελώνων από το παθογόνο είναι επιβεβλημένη για όσο διάστημα επικρατούν βροχοπτώσεις και θα πρέπει σε κάθε περιοχή να είναι γενικευμένη, ώστε να μην υπάρχουν εστίες πολλαπλασιασμού και διασποράς μολυσμάτων της ασθένειας. Επισημαίνεται ότι τα κονίδια του μύκητα είναι αεροσπόρια, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται και να μολύνουν σε μεγάλες αποστάσεις. 

Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και που συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας. Τέτοια μέτρα είναι: 
1) τα κλαδέματα (χειμερινό και θερινά), 
2) η καταστροφή των ζιζανίων, 
3 ) η αποστράγγιση του εδάφους και 
4) ο περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης, που οδηγεί σε υπερβολική και ευαίσθητη σε προσβολές βλάστηση. 

19/04/2023 10:59 πμ

Πληρωμή κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) σε επιτραπέζια σταφύλια στις Π.Ε. Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής, συνολικού ποσού 3,1 εκατ. ευρώ, ανέφερε η κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης θα έδιναν ενισχύσεις στα οινοποιήσιμα σταφύλια Τυρνάβου, ποσού 1,82 εκατ. ευρώ.

Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι οι ενισχύσεις θα είχαν καταβληθεί μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη στους δικαιούχους παραγωγούς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπο όμως ακόμη οι σταφυλοπαραγωγοί της Καβάλας δεν έχουν πληρωθεί.  

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν από την Λάρισα. Όπως ανέφερε σε επιστολή του προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ο κ. Δημήτριος Κοκκινούλης, πρόεδρος Α.Σ. Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας, «κύριε υπουργέ, με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε πριν λίγες μέρες την χορήγηση de minimis σε παραγωγούς επιτραπέζιου σταφυλιού συγκεκριμένων νομών. Από την πρώτη στιγμή που σας ενημερώσαμε για τα προβλήματα της καλλιέργειας, σας τονίσαμε ότι τα προβλήματα αφορούν τους παραγωγούς όλης της χώρας και συμφωνήσαμε με την άποψη σας ότι αν γίνει κάτι, θα πρέπει να γίνει για όλους τους παραγωγούς.

Όταν ανακοινώθηκε η ενίσχυση de minimis σε τέσσερεις νομούς θεωρήσαμε ότι μάλλον πρόκειται για fake news αφού δεν γίνεται μια τόσο σοβαρή απόφαση που αφόρα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να ανακοινώνεται από τον Υπουργό Άμυνας, αλλά κάναμε λάθος.

Εμείς σαν συνεταιρισμός σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Λάρισας οπού έχουμε προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα καθ υπόδειξη σας πιστοποιούμε την απώλεια εισοδήματος των σταφυλοπαραγωγών για την προηγούμενη χρονιά, ενώ όπως γνωρίζεται και μπορούν να σας επιβεβαιώσουν οι συνεργάτες σας και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του υπουργείου, οι αυξήσεις στο κόστος παράγωγης (καύσιμα, λιπάσματα, ηλεκτρικό ρεύμα) λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, έχει επηρεάσει τους παραγωγούς όλης της Ελλάδας και όχι μόνο στους νομούς που εσείς αποφασίσατε να ενισχύσετε.

Όπως καταλαβαίνεται, η απόφαση χορήγησης de minimis σε παραγωγούς συγκεκριμένων νομών συνιστά σκανδαλώδη εύνοια υπέρ αυτών αφού δημιουργεί παραγωγούς δυο ταχυτήτων και υπονομεύει την προσπάθεια μας να είμαστε ανταγωνιστικοί στην παραγωγή του προϊόντος.

Επιθυμία μας είναι ο κλάδος των σταφυλοπαραγωγών να μείνει μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια και προεκλογικές παροχές προηγούμενων δεκαετιών. Θα σας παρακαλούσαμε να σεβαστείτε την προσπάθεια που καταβάλουν οι σταφυλοπαραγωγοί για να παράγουν ένα ακριβό και απαιτητικό προϊόν σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή και να συμπεριλάβετε στην ενίσχυση όλους τους  νομούς της χώρας, αναιρώντας κάθε προσπάθεια διάκρισης μεταξύ αυτών. Είναι άλλωστε κάτι που θα πρέπει να κάνετε για κάθε προϊόν στηρίζοντας όλους τους Έλληνες αγρότες οι όποιοι στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στήριζαν και συνεχίζουν να στηρίζουν το κράτος».

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ ότι θα καταβληθεί, μέσω de minimis, συνολικά ποσό 9 εκατ. ευρώ για τα οινοποιήσιμα σταφύλια της Αττικής, για τα επιτραπέζια σταφύλια της Κορινθίας και για τα οινοποιήσιμα σταφύλια της ποικιλίας Ροδίτη της Δυτικής Αχαΐας.

«Ιδιαίτερη Ικανοποίηση προκάλεσε στους αμπελουργούς της Αττικής η ανακοίνωση των Οικονομικών και ΑΑΤ, για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση μέσω του de minimis των οινοποιήσιμων σταφυλιών της περιοχής. Η απόφαση συμβάλλει στην κάλυψη  μέρους των αυξημένων καλλιεργητικών δαπανών, που έχουν μειώσει δραματικά το εισόδημα και θέτουν εν αμφιβόλω την συνέχιση της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή. Είναι απόφαση στην σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να ακολουθήσουν μέτρα και παρεμβάσεις όπως αποφασίσθηκαν στην Ημερίδα της 19ης Δεκεμβρίου στο Κορωπί, που έγινε παρουσία και του Υπουργού ΑΑΤ κ. Γ. Γεωργαντά», σχολίασαν εκπρόσωποι των έξι αμπελουργών Συνεταιρισμών της Αττικής (Κορωπίου, Σπατών Παιανίας, Μαρκόπουλου, Μεγάρων και Κερατέας).

19/04/2023 10:11 πμ

Δυσαρέσκεια στον αγροτικό κόσμο φέρνει η νέα λίστα με τις έκτακτες ενισχύσεις de minimis για στήριξη στους παραγωγούς αμυγδάλου αποκλειστικά στα Κανάλια Βόλου Μαγνησίας.

Μετά από ομόφωνη απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής υπό τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, υποβλήθηκε εγγράφως εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στις 6 Φεβρουαρίου 2023, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας γεωργικού τομέα προς τους καλλιεργητές αμυγδάλων στην ευρύτερη περιοχή των Καναλίων. Συγκεκριμένα, η Κυβερνητική Επιτροπή - με βάση και το σχετικό σημείωμα του ΕΛΓΑ - εισηγήθηκε ενίσχυση που αγγίζει τα 90 ευρώ ανά στρέμμα προς τους κατά κύριο επάγγελμα καλλιεργητές αμυγδάλων, με την ενίσχυση να περιορίζεται στο 50% για τις περιπτώσεις των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε ότι «αναγνωρίζοντας τα προβλήματα στην παραγωγή από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, οι αμυγδαλοκαλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής των Καναλίων εντάχθηκαν - μετά και από εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής- στον σχεδιασμό της χορήγησης ειδικής ενίσχυσης κατά την τρέχουσα περίοδο, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Οικονομικών».

Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν οι πρόεδροι του Α.Σ. Πλατυκάμπου,  κ. Ιωάννης Κουκούτσης και της Ο.Π. Μακρυχωρίου κ. Νίκος Μητσογιάννης για τις ενισχύσεις de minimis στα αμύγδαλα.
Σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν ότι: «Δε μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά τη χορήγηση ενίσχυσης από τα de minimis στα αμύγδαλα. Σε περιοχές τόσο του Δήμου Κιλελέρ, όσο και του Δήμου Τεμπών, καλλιεργούνται πολλές χιλιάδες στρέμματα αμυγδάλου που αντιστοιχούν στο 2% της παγκόσμιας παραγωγής. Όφειλε η κυβέρνηση να στηρίξει και αυτές τις περιοχές, ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη προς τους αγρότες παραγωγούς και όχι να μεροληπτεί, ειδικότερα, όταν το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται. Αναμένουμε άμεσα διόρθωση αυτής της αδικίας, διαφορετικά επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ενέργειες».

Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου Καβάλας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από τη μη απορρόφηση των αμυγδάλων από τις ξένες αγορές, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μας είχαν υποσχεθεί ενισχύσεις αλλά δεν τις βλέπουμε. Είμαστε έτοιμοι να κατέβουμε σε κινητοποιήσεις αν και έχουμε προεκλογική περίοδο».

Από την πλευρά της σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου, Αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρει τα εξής:
Συνεχίζεται ο απαράδεκτος και ρουσφετολογικός διαχωρισμός των αγροτών με τις ίδιες καλλιέργειες όσον αφορά τις αποζημιώσεις. Το τελευταίο κραυγαλέο παράδειγμα αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να αποζημιώσει με de minimis μόνο τους αμυγδαλοπαραγωγούς στο Κανάλι Μαγνησίας, αφήνοντας εκτός όλους τους υπόλοιπους παραγωγούς αμυγδάλου στην υπόλοιπη χώρα. Η αποζημίωση μάλιστα ανακοινώθηκε για την εν λόγω περιοχή από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό κ. Τριαντόπουλο, καθώς αφορά μόνο την εκλογική του περιφέρεια και το χωριό καταγωγής του!

Αδιαφορεί η κυβέρνηση της ΝΔ για το σύνολο των αμυγδαλοπαραγωγών της χώρας π.χ. της Λάρισας, της Καβάλας, της Καστοριάς και αλλού, που αντιμετωπίζει ακριβώς τα ίδια προβλήματα και βρίσκεται στα όρια της απόγνωσης. Παρά τις  συνεχείς επισημάνσεις μας και της κατάθεσης κοινοβουλευτικής ερώτησης από 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από τις 10 Ιανουαρίου, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ αποφάσισε επιλεκτικά να ενισχύσει μόνο τους αμυγδαλοπαραγωγούς της συγκεκριμένης περιοχής, ενώ το πρόβλημα παράλληλα έχει επισημανθεί επανειλημμένα και από τους αγροτικούς φορείς της υπόλοιπης χώρας.

Η συνέχιση της αδικίας  είναι δείγμα της καθεστωτικής λογικής της κυβέρνησης της ΝΔ και του εμπαιγμού στους αγρότες μας και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη απόφαση που έρχεται να προστεθεί στις επιλεκτικές αποφάσεις μόνο για τα καπνά της Ροδόπης και Κατερίνης, τη διάκριση των μηλοπαραγωγικών περιοχών, τον αποκλεισμό στα κάστανα της Αγιάς, τις χαοτικές πληρωμές σε ροδάκινα και νεκταρίνια χωρίς καμία λογική, την αδιαφορία για τις αναγκαίες ενισχύσεις στα κεράσια.

Αν σε αυτό προσθέσουμε τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό μεγάλου ποσοστού κτηνοτρόφων για τα φυτικά, αλλά και τη μη καταβολή συνδεδεμένων για τα ζώα, γίνεται αντιληπτό πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι απλά κατώτερη των περιστάσεων, αλλά και ολοκληρωτικά καταστροφική για την πρωτογενή παραγωγή».

12/04/2023 02:13 μμ

Στην ανθοφορία βρίσκονται αυτή την εποχή οι φιστικιές, ενώ τα περσινά αποθέματα, που είναι κυρίως στα χέρια εμπόρων, είναι πολύ μειωμένα.

Ο κ. Μάκης Μπούργος, παραγωγός από την περιοχή της Μάκρης στην Φθιώτιδα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα αποθέματα είναι μειωμένα και αυξημένη η ζήτηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η τιμή του κελυφωτού φιστικιού αυτή την εποχή να κυμαίνεται από 9,5 έως 10 ευρώ το κιλό για το ανοικτό.

Το προηγούμενο διάστημα είχαμε χαλαζοπτώσεις σε κάποιες περιοχές στην Φθιώτιδα που έχουν κάνει σημαντικές ζημιές στα δέντρα που βρίσκονται στην ανθοφορία. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές πριν την καρπόδεση.

Πάντως οι πρόσφατες βροχοπτώσεις βοήθησαν την καλλιέργεια γιατί τα δέντρα είχαν ταλαιπωρηθεί από την ξηρασία. Μετά την περσινή καλή παραγωγή αναμένουμε φέτος μια μειωμένη παραγωγή. Ωστόσο την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει πολλές νέες φυτεύσεις στην Φθιώτιδα και την Λάρισα. Τα δέντρα που μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία αναμένεται να επηρεάσουν το μέγεθος της παραγωγής, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Αδάμ Αργυρίου είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια κελυφωτού φιστικιού. Καλλιεργεί 40 στρέμματα στην περιοχή της Ελευσίνας. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο, «αυτή την εποχή τα δέντρα είναι στην εποχή της ανθοφορίας. Πάντως φέτος αναμένουμε μειωμένη σε σχέση παραγωγή. Οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση της ψύλλας στην περιοχή, που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί επειδή έχει αρχίσει να αποκτά ανθεκτικότητα. Η ψύλλα φέρνει πρόωρη φυλλόπτωση, η καταστροφή των οφθαλμών και η μη πλήρης ωρίμανση των καρπών, οι οποίοι μένουν κλειστοί. Επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι η ξηρασία σε όλη την περιοχή Ελευσίνας και Μεγάρων. Οι βροχές φέτος ήταν λίγες στην Αττική και η ξηρασία επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή». 

06/04/2023 10:00 πμ

Πληροφορίες και διευκρινίσεις δόθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής Ημερίδας, που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ, στις 3 Απριλίου 2023, για τα Οικολογικά Σχήματα της νέας ΚΑΠ 2023-2027.

Από τις παρουσιάσεις, στις οποίες προέβησαν οι εισηγητές κ.κ. Γεώργιος Βλάχος και Κατερίνα Μπινιάρη, καθώς και από το διάλογο που ακολούθησε με τους συμμετέχοντες συνεταιρισμούς, εξήχθησαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

Το ΥπΑΑΤ έχει καθυστερήσει αναφορικά με τις διοικητικές απαιτήσεις (προκήρυξη μέτρων, έκδοση ΥΑ κλπ.) των παρεμβάσεων μέσω των οικολογικών σχημάτων, ώστε να είναι εφικτή η απορρόφηση του προβλεπόμενου προϋπολογισμού, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα, τουλάχιστον για το 2023, θα μεταφερθεί στη Βασική Ενίσχυση (τσεκ).

Ως εκ τούτου ο αγροτικός πληθυσμός δεν είναι ενήμερος ως προς τις εφαρμοστικές λεπτομέρειες και συνεπώς ως προς το περιεχόμενο των επιλογών στις οποίες πρέπει να προβεί, συμπληρώνοντας την Δήλωση ΟΣΔΕ για το 2023.

Η Εσωτερική σύγκλιση θα επηρεάσει περισσότερο τους μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειές τους, είτε μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, είτε μέσω των Οικολογικών Σχημάτων.

Η πολλαπλή συμμόρφωση και το πρασίνισμα αυστηροποιούνται (απαγόρευση καύσης υπολειμμάτων, ακαλλιέργητη επιφάνεια πριν τα ρέματα, υποχρεωτική φυτοκάλυψη υπό προϋποθέσεις κλπ.)

Οι αμπελώνες με κλίση άνω του 10%, θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι καλυμμένοι, είτε με άγρια βλάστηση, είτε με τα υπολείμματα της καλλιέργειας (προϋπόθεση για τη λήψη της Βασικής Ενίσχυσης).

Ενισχύεται, η απόρριψη υπολειμμάτων στον αμπελώνα , αφού κομποστοποιηθούν (Π1- 31.4), ή η σπορά πολυετών φυτών και ιδιαίτερα ξενιστών ή και επικονιαστών, που ενισχύονται επιπλέον (Π1- 31.3).

Προβλέπεται ως προϋπόθεση λήψης ενισχύσεων στην παρέμβαση  Π1-31.6 η προμήθεια συστήματος  παρακολούθησης μέσω ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι ψηφιακές εφαρμογές διατίθενται στο εμπόριο και αποτελούν προϋπόθεση λήψης των ενισχύσεων των υποπαρεμβάσεων στο Π1.31.6, πλην της παρέμβασης σεξουαλικής σύγχυσης εντόμων (Confusio).

Στην παρέμβαση Π1-31.6 και στην υποπαρέμβαση της εφαρμογής σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (Κομφούζιο), είναι επιλέξιμοι οι καλλιεργητές που υλοποιούν ήδη την δράση μέχρι σήμερα. Νέες εντάξεις θα γίνουν μέσω του Π.Α.Α., αφού προκηρυχθεί η παρέμβαση από το ΥπΑΑΤ.

Η εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης (υποπαρεμβάσεις στην παρέμβαση Π1.31.6) δεδομένου του μικρού κλήρου, είναι οικονομικά βιώσιμη ενέργεια όταν αναλαμβάνεται από συλλογικότητες (συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών).

Η διατήρηση και η βελτίωση των αναβαθμίδων, ενισχύεται πλέον.

Η παρέμβαση, «προστασία τοπίων και γεωργικών συστημάτων υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας» (Π1.31.10), αφορά περιοχές των οποίων η  προτεραιότητα για τη διατήρησή των καλλιεργειών από άποψη φυσικής αξίας είναι υψηλή (οι αμπελώνες με οινοποιήσιμες ποικιλίες έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα), συγκροτούν φυσικές ενότητες  με τοπικά χαρακτηριστικά και πολλαπλές λειτουργίες. Τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τους εισηγητές, μπορούν να συμπεριλάβουν ολόκληρες ζώνες Οίνων με ΠΟΠ ή ολόκληρες περιοχές Οίνων με ΠΓΕ. Οι συνεταιρισμοί μπορούν να υποβάλλουν στην παρέμβαση αυτή (Π1-31.10) Μελέτες Τεκμηρίωσης, στις οποίες πρέπει να αναδεικνύεται και να τεκμηριώνεται  η σημασία των αμπελώνων για το περιβάλλον, για τη βιοποικιλότητα, για την παράδοση - κληρονομιά και την συγκρότηση φυσικών ενοτήτων (οι φυσικές ενότητες είναι αυθύπαρκτες, αφού οι ζώνες αμπελοκαλλιέργειας  (ΠΟΠ, ΠΓΕ) είναι ήδη οριοθετημένες. Η παρέμβαση Π1.31.10 δεν αφορά τα νησιά του Αιγαίου γιατί λαμβάνουν παρόμοιες ενισχύσεις. Οι μνημειακοί αμπελώνες μπορούν να λάβουν περαιτέρω ενίσχυση.

Γενικά προκρίνεται η συλλογική, (από συνεταιρισμούς για τα μέλη τους) εφαρμογή των παρεμβάσεων, επειδή θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, είναι δε πιθανόν οι συλλογικές παρεμβάσεις να ενισχυθούν επιπλέον.

Οι περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, που βελτιώνουν τη δομή του εδάφους (διαχείριση εδάφους, φυτοπροστασία, φυτοκάλυψη, κλπ.), μπορούν να αφορούν συνδυαστικά τις παρεμβάσεις Π1.31.3, Π1.31.4, Π1.31.6 και θα πρέπει να γίνονται με σχεδιασμό και μελέτη, αφού ληφθούν υπόψιν οι εδαφοκλιματικές συνθήκες, η ποικιλία της αμπέλου και οι εκτάσεις που συμμετέχουν στην παρέμβαση.

04/04/2023 12:53 μμ

Εξώδικο κατά του ΕΛΓΑ κατέθεσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Άγιος Σπυρίδωνας» της Πιερίας.

Ο κ. Σωτήριος Λαφατζής, πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Άγιος Σπυρίδωνας», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα περισσότερα μέλη του συνεταιρισμού μας καλλιεργούν επιτραπέζια σταφύλια. 

Λίγο πριν την συγκομιδή, τον Αύγουστο του 2022 (19 και 22 του μήνα), καθώς και στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχαμε έντονες βροχοπτώσεις, που δημιούργησαν ζημιές στα επιτραπέζια σταφύλια ποικιλίας Crimson.

Ο ΕΛΓΑ έβγαλε πορίσματα με ποσοστό ζημιάς που κυμάνθηκε από 25% έως 35%, τα οποία βέβαια δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς. 

Τα σταφύλια είχαν ποιοτικά προβλήματα και οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα στα 50 λεπτά το κιλό, δηλαδή κάτω του κόστους καλλιέργειας. 

Σε άλλες περιοχές, που καλλιεργούνται σταφύλια ποικιλίας Crimson, χορηγήθηκαν ενισχύσεις de minimis αλλά η Πιερία μένει πάντα εκτός πληρωμών. 

Ζητάμε δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, έναν Οργανισμό που τον χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι αγρότες με τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Το εξώδικο αναφέρει τα εξής:

«Με την παρούσα εξώδικη δήλωση, διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την όλως άδικη και κατάφορα αναξιοκρατική συμπεριφορά σας εις βάρος μας σε σχέση με τις αποζημιώσεις που λάβαμε για την καλλιεργητική χρονιά 2022. 

Συγκεκριμένα, κατά την περασμένη καλλιεργητική χρονιά του 2022 παρουσιάστηκαν έντονες και απρόσμενες βροχές τον Αύγουστο περί τις 19-22 του μήνα, καθώς και στις αρχές Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα την ανεπίστρεπτη καταστροφή των καλλιεργειών μας.

Τα περισσότερα μέλη του συνεταιρισμού μας καλλιεργούν επιτραπέζια σταφύλια. Με τις προαναφερόμενες πρώτες βροχές του Αυγούστου  χάλασαν τα ώριμα σταφύλια που δεν είχαν προλάβει να συγκομιστούν ενώ στη συνέχεια, με τις αμέσως επόμενες βροχές του Σεπτέμβρη καταστράφηκαν και τα άγουρα σταφύλια, που δεν πρόλαβαν έτσι ποτέ να ωριμάσουν και να συγκομιστούν. 

Επειδή η ζημία των μελών του συνεταιρισμού μας ήταν ανεπανόρθωτη και ολοκληρωτική, καθώς η χρονιά δεν απέφερε καθόλου κέρδος, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ήταν και ζημιογόνα καθώς δεν καλύφθηκαν ούτε τα έξοδα σε φάρμακα, λιπάσματα, γεωπόνους κ.λ.π.
Επειδή η ανταποκρίτρια που επισκέφθηκε τις καλλιέργειές μας διαπίστωσε ιδίοις όμασι την ολοκληρωτική καταστροφή της συγκεκριμένης καλλιεργητικής χρονιάς. Δυστυχώς έκανε αυτοψία ακόμη και σε αγροτεμάχια που δεν είχαν προλάβει να συγκομιστούν καθόλου και έβρεξε την ημέρα που ήταν προγραμματισμένη η συγκομιδή τους. 
Επειδή παρόλα τα παραπάνω, τα οποία έχετε διαπιστώσει και οι ίδιοι ως Οργανισμός, δια των αρμοδίων οργάνων σας, η αποζημίωση την οποία λάβαμε οι καλλιεργητές – μέλη του Συνεταιρισμού μας αλλά και το σύνολο των συγχωριανών μας καλλιεργητών, ανήλθε σε ποσοστό 25% έως το πολύ 30%, ακόμη και για καλλιέργειες, που όπως προαναφέραμε δεν είχαν προλάβει να συγκομιστούν καθόλου. 
Επειδή τα γύρω χωριά, όπως η Βροντού και η Καρίτσα Πιερίας, όμορα, στον ίδιο Δήμο, όπου ίσχυσαν ακριβώς τα ίδια μετεωρολογικά φαινόμενα, καθώς οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι περί των πέντε χιλιομέτρων, για την ίδια καλλιεργητική περίοδο, αποζημιώθηκαν, σε ποσοστό 45 % έως και 50 % ζημίας.
Επειδή μέχρι σήμερα ουδέποτε απασχολήσαμε τον Οργανισμό σας.
Επειδή με την μηδαμινή αποζημίωση που μας αποδίδετε, καθιστάτε τις καλλιέργειές μας ζημιογόνες και τις γεωργικές μας δραστηριότητες ασύμφορες οικονομικά. 
Επειδή η συμπεριφορά σας αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας και παραβιάζει ευθέως την κείμενη νομοθεσία περί αποζημιώσεων.
Επειδή η όλως ιδιοτελής σε βάρος μας συμπεριφορά σας, μας ζημιώνει δυσβάσταχτα οικονομικά.
Επειδή η συμπεριφορά σας να μην αποδοθούν οι προσήκουσες αποζημιώσεις στα μέλη μας συνιστά το ποινικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος των οργάνων διοίκησής σας. 
Επειδή επιφυλασσόμαστε για κάθε ποινική ευθύνη που προκύπτει από την πράξη των οργάνων σας, για την οποία θα υποστηρίξουμε κάθε κατηγορία, αλλά και για κάθε απαίτηση αποζημίωσης που δικαιούμαστε να διεκδικήσουμε στα πολιτικά δικαστήρια προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημία την οποία έχουμε υποστεί. 

Με την παρούσα εξώδικη δήλωση διαμαρτυρόμαστε έντονα ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής για την παραπάνω αντισυνταγματική και αντίθετη στο νόμο συμπεριφορά σας και σας προσκαλούμε, όπως άμεσα αποκαταστήσετε την αδικία σε βάρος μας, διαφορετικά θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες εναντίον σας, αλλά και εναντίον των αρμοδίων οργάνων σας,  για την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων μας, διεκδικώντας και την αναλογούσα αποζημίωση για όλες τις παραπάνω αντισυμβατικές ενέργειές σας κατά νόμο.

Ζητούμε:

  • Να ερευνηθούν εκ νέου οι αποζημιώσεις των μελών μας. 
  • Να αποδοθούν οι προσήκουσες αποζημιώσεις στα μέλη μας».
03/04/2023 09:20 πμ

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πληρωμή των αποζημιώσεων καλλιεργειών στους παραγωγούς μήλων και καστάνων.

Κατόπιν της σχετικής έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογράφηκε η υπ' αρ. 516/100039/31-03-2023 κοινή υπουργική απόφαση από τους ΥΠΑΑΤ, κ. Γ. Γεωργαντά, Αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, κ. Θ. Σκυλακάκη και Υφυπουργό ΥΠΑΝΕΠ, κ. Ι. Τσακίρη, με την οποία δρομολογείται η εκταμίευση για την ενίσχυση των καλλιεργειών που αφορούν μήλα και κάστανα, σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Πρόκειται για παραγωγές που επλήγησαν ιδιαίτερα από τις πρωτογενείς και δευτερογενείς συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής, συντήρησης και διάθεσης. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ομαλής εμπορικής ροής και πρόσβασης στις αγορές, οδήγησαν σε προσδιορισμένο ζημιογόνο αποτέλεσμα, όπως αυτό έχει καταγραφεί και αξιολογηθεί με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών.

Η ενίσχυση για τα κάστανα αφορά σε 57.332 παραγωγικά στρέμματα καστανιάς και 4.885 δικαιούχους, με ύψος ενίσχυσης 150 €/στρ και συνολικό ποσό ενίσχυσης 7.438.750 €.

Η ενίσχυση για τα μήλα αφορά σε 74.950 παραγωγικά στρέμματα μηλιάς και 6.710 δικαιούχους, με ύψος ενίσχυσης 250 €/στρ και συνολικό ποσό ενίσχυσης 17.706.680 €.

Η πληρωμή στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.

30/03/2023 11:40 πμ

Σύσκεψη, πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ μεταξύ εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισμών καστανοπαραγωγών, βουλευτών Λάρισας και υπουργού κ. Γεώργιου Γεωργαντά, στην οποία οι καστανοπαραγωγοί ξεκαθάρισαν ότι η ενίσχυση των 150 ευρώ το στρέμμα δεν καλύπτει το μέγεθος της φετινής απώλειας εισοδήματός τους.

Κατά τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι των συνεταιρισμών Καρίτσας κ. Θύμιος Τριανταφύλλου, Σκήτης-Ποταμιάς «το Μαυροβούνι» κ. Βαγγέλης Μανίκας και Μελιβοίας κ. Βαγγέλης Κρανιώτης, παρουσιάστηκε η δυσμενής θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί της περιοχής, εξαιτίας της καταστροφής σε μεγάλο βαθμό της σοδειάς τους από τη φαιά σήψη, σε συνέχεια της απώλειας παράγωγης των τελευταίων χρόνων, λόγω της σφήκας της καστανιάς. 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε ότι για τα 57.400 στρέμματα καστανεώνων στο σύνολο της χώρας -εκ των οποίων 16.850 στρέμματα στην περιοχή της Αγιάς- θα δοθούν για τη στήριξη των παραγωγών μέσω του «ουκρανόμετρου» 7,4 εκατομμύρια ευρώ. 

Ωστόσο, όπως επισήμαναν όλοι οι συμμετέχοντες η στρεμματική ενίσχυση των 150 ευρώ που ανακοινώθηκε μέσω του λεγόμενου «ουκρανόμετρου» δεν καλύπτει το μέγεθος της ζημιάς.

Έγινε πρόταση να εξεταστεί κάθε δυνατότητα επιπλέον ενίσχυσης των καστανοπαραγωγών του νομού Λάρισας, μεταξύ αυτών, και η ένταξή τους σε Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), ως ζημία από έκτακτο γεγονός, πρόταση που ο κ. Γεωργαντάς αποδέχθηκε να εξετάσει με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.

Τέλος, οι πρόεδροι των συνεταιρισμών ζήτησαν να εξεταστεί ταυτόχρονα η δυνατότητα αναστολής κάθε καταβολής υποχρεώσεών τους σε οφειλές στο δημόσιο.
 

24/03/2023 01:00 μμ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (23/3/2023) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνάντηση μεταξύ του Υπουργού κ. Γ. Γεωργαντά, της Δημοτικής Αρχής Τυρνάβου και των προέδρων των Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής, σχετικά με τις ενισχύσεις στα αχλάδια και τα σταφύλια. 

Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα.

Στις συναντήσεις παρέστησαν και οι Βουλευτές της ΝΔ της Λάρισας, ο Θεματικός Αντιπεριφεριάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Μπίλης Απόστολος και οι πρόεδροι: Χ. Τσιτσιρίγκος (Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου), Ταμπόσης Σωτήρης (ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου), Μαλάκος Κώστας (Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατανουλίων «ΦΡΟΥΤΟΠΗΓΗ»), Κατσής Αθανάσιος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατανουλίων), Μπαντραλέξης Αλεξανδρος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δένδρων ΑΡΓΙΣΣΑ), Τασιούλας Χρήστος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δένδρων «ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ»), Λούτσος Εμμανουήλ (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δαμασίου) Χατζής Κωνσταντίνος (Συνεταιρισμός Παραγωγών Αργυροπουλίου), Λιάγκας Ιωάννης (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δελερίων) και Αστέριος Κοροβέση (Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελώνα).

Ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς στην συνάντηση ανακοίνωσε ενισχύσεις και συγκεκριμένα 150 ευρώ το στρέμμα για όλες τις ποικιλίες αχλαδιών και 120 ευρώ το στρέμμα για τα οινοποιήσιμα σταφύλια.

Ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, διευκρίνησε στον ΑγροΤύπο ότι «η ενίσχυση στα αχλάδια αφορά όλες τις ποικιλίες και θα καταβληθεί σε όλη την χώρα μετά το Πάσχα. Η ενίσχυση στα οινοποιήσιμα σταφύλια αφορά τους παραγωγούς της περιοχής του Τυρνάβου και θα χορηγηθεί πριν το Πάσχα».  

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Τυρνάβου ανέφερε: «Ευχαριστούμε θερμά την κυβέρνηση και τον Υπουργό Γ. Γεωργαντά για την ενίσχυση που ανακοινώθηκε για τους παράγωγους του Δήμου μας. Είναι πολύ σημαντικό που οι αγρότες της περιοχής μας βρήκαν «ευήκοα ώτα». Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για τα ποσά της ενίσχυσης που θα καταβληθούν στα προϊόντα του Δήμου μας, ο οποίος ως σεισμόπληκτος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα χρήματα αυτά θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τις καλλιέργειες περίοδο».

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη, οι ενισχύσεις που αφορούν στον νομό της Λάρισας, και οι οποίες θα καταβληθούν μέχρι και την Μεγάλη Εβδομάδα, ανέρχονται σε 3.175.000 ευρώ για τα μήλα, 2.150.000 ευρώ για τα κάστανα και 2.380.000 ευρώ για τα πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα). 

15/03/2023 11:49 πμ

Η ομάδα που τώρα σχηματοποιείται, έχει ήδη μέλη από τους νομούς Πιερίας, Λάρισας, Φθιώτιδας, Κιλκίς, Ημαθίας κ.ά.

Σάρκα και οστά παίρνει μια νέα ομάδα παραγωγών καρυδιού από διάφορες περιοχές της χώρας. Την σχετική πρωτοβουλία είχε λάβει πριν από 2,5 έτη ο παραγωγός Θεόδωρος Εφραιμίδης από την Κατερίνη, ο οποίος καλλιεργεί Τσάντλερ. Μαζί με άλλους συναδέλφους του, όπως χαρακτηριστικά μας λέει, προσπαθεί εδώ και 2,5 χρόνια να υλοποιήσει την ιδέα.

Βασικός στόχος της ομάδας είναι, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, η μείωση του κόστους παραγωγής και η παροχή προϊόντος στην αγορά με ανταγωνιστικές τιμές, που θα μπορούν να κοντράρουν και το προϊόν από άλλες χώρες, που μπαίνει στην Ελλάδα σε πιο χαμηλή τιμή.

Εξορθολογισμός κόστους και brand name

«Φέτος είναι μια χαρακτηριστική χρονιά για το τί συμβαίνει με το Ελληνικό προϊόν να δέχεται πιέσεις και το ίδιο να νιώθουμε και εμείς οι παραγωγοί, που έχουμε καλλιεργήσει πολύ ακριβά, αλλά δεν μπορούμε να διαθέσουμε σε υψηλές τιμές το καρύδι μας. Το να οργανωθούμε σε μια ομάδα, θεωρώ, ότι αποτελεί ως κίνηση, μονόδρομο, ώστε να εξορθολογίσουμε τα κόστη παραγωγής», αναφέρει ο κ. Εφραιμίδης και συνεχίζει: «Στόχος μας, επίσης, μεγάλος είναι να φθάσουμε στο σημείο, αφού αναγνωριστούμε και επίσημα ως ομάδα, να διαθέσουμε την παραγωγή μας ως τελικό προϊόν με brand name και να καρπωθούμε την υπεραξία. Μέχρι τώρα έχουμε συμφωνήσει 22 άτομα - καρυδοπαραγωγοί να μπούμε στην ομάδα, από περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον και από αλλού και επίσης και οι αγρότες επιθυμούν διακαώς την οργάνωσή τους».

Συναντήσεις για τη λειτουργία

«Την προηγούμενη Κυριακή πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ομάδας παραγωγών στην Κατερίνη. Αντικείμενο της συζήτησης ήτανε κυρίως η λειτουργία της ομάδας, συζητήσαμε για τους προβληματισμούς μας και αναλύσαμε την μεθοδολογία επίτευξης των πρώτων στόχων, που θέσαμε από κοινού. Η δυναμική της ομάδας μεγάλωσε και είναι μια πρόκληση για όλους μας ως παραγωγούς να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Είναι καιρός να αποδείξουμε ότι οι Έλληνες αγρότες αξίζουν πολύ παραπάνω απο αυτό, που πολλοί πιστεύουν. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στη Λάρισα την Κυριακή 19 του μηνός», καταλήγει.

15/03/2023 10:35 πμ

Την ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας με 50 ευρώ το στρέμμα ανακοίνωσε ο Υπουργός ΑΑΤ κ. Γεωργαντάς σε συναντήσεις που είχε με παραγωγούς. Η ενίσχυση de minimis στους σταφιδοπαραγωγούς θα ανέλθει στο συνολικό ποσό των 4.700.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους οι σταφιδοπαραγωγοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι από αυτή την απόφαση και έφυγαν αγανακτισμένοι από το ΥπΑΑΤ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γαργιαλιάνων, «η σταφίδα αυτή την στιγμή βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Εάν δεν στηριχτεί άμεσα, προτού οι αγρότες ξεκινήσουν την καλλιέργεια της νέας σεζόν, τότε η καλλιέργεια κινδυνεύει με δραματική και άνευ προηγουμένου εγκατάλειψη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλλιανάτος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «ανακοινώθηκε η ενίσχυση 50 ευρώ το στρέμμα και ειδικότερα 0,15 ευρώ/κιλό. Πρόκειται για εξευτελιστική τιμή. Δεν είναι ούτε το μισό από το ποσό που έχουμε ζητήσει.

Εμείς ζητάμε επιπλέον 72 ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, γιατί το κόστος παραγωγής έχει ανέλθει στα 1,20 ευρώ το κιλό τουλάχιστον. 

Η τιμή η εμπορική είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα 50-70 λεπτά και όπως αντιλαμβάνεστε δεν βγαίνει κάποιο κέρδος.

Επίσης ζητάμε από το ΥπΑΑΤ να δοθεί λύση στο ζήτημα των αδιάθετων αποθεμάτων αλλά δεν έδωσε καμιά απάντηση ο υπουργός.

Υπάρχει έντονος προβληματισμός για την τύχη πλέον του προϊόντος, από τη στιγμή που και μεγάλα αποθέματα έχουν μείνει στις αποθήκες και δεν έχει προωθηθεί το προϊόν, αλλά και η τιμή παραμένει σε τόσο χαμηλά επίπεδα».

13/03/2023 02:38 μμ

Οι παραγωγοί μιλούν στον ΑγροΤύπο σχετικά με τις καλλιεργητικές τεχνικές, αλλά και το εμπόριο.

Από μια δύσκολη -εμπορικά- χρονιά προέρχονται οι αμυγδαλοπαραγωγοί της χώρας, καθώς και ζημιές υπέστησαν από τον καιρό πέρσι, αλλά και εμπορικά, το προϊόν, δεν τραβάει. Αυτό ελπίζουν να αλλάξει φέτος.

Ο κ. Γιάννης Αδαμίδης, αμυγδαλοπαραγωγός από το νομό Σερρών καλλιεργεί τις ποικιλίες Ferragnes και Texas και όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «τρεις σερί χρονιές έχουμε καταστραφεί από τον παγετό, αλλά ευτυχώς φέτος και ως ώρας τουλάχιστον, πάνε καλά τα πράγματα. Τα κλαδέματα τα τελειώσαμε το χειμώνα και πριν από μια εβδομάδα κάναμε και τον πρώτο ψεκασμό στην ανθοφορία για τη μονίλια. Ευελπιστούμε φέτος να έχουμε καλή παραγωγή. Εγώ δίνω μόνος μου την παραγωγή μου, αλλά απ' ό,τι ακούω από συναδέλφους το εμπόριο δεν πάει καλά και οι τιμές είναι στα 5,5 με 6 ευρώ το κιλό».

«Στις Ferragnes είναι στα 6,5 ευρώ, συν ΦΠΑ την ψίχα και 5,5 ευρώ συν ΦΠΑ τις Marta και Antoneta, ενώ στα Tuono ακούμε στο εμπόριο για τιμές ακόμα και στα 4,5 ευρώ το κιλό. Γενικά, υπάρχει ένα κούμπωμα στην αγορά. Βέβαια εμείς ως συνεταιρισμός έχουμε δώσει τις περισσότερες ποσότητες. Από καλλιεργητικής άποψης πάμε πολύ καλά και τελειώνουμε αυτή την περίοδο τα κλαδέματα. Ως προς τις ώρες ψύχους θεωρώ ότι δεν έχουμε πρόβλημα γιατί δεν έχουν οι αυτογόνιμες ποικιλίες και τόσες μεγάλες απαιτήσεις. Πρέπει να πούμε πως όσον αφορά στις Ferragnes ίσως να υπάρξιε πρόβλημα με την επικονίαση καθώς με τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες του κρύου και των ανέμων δεν πετάει η μέλισσα και αυτό δεν βοηθά. Στις αυτογόνιμες ποικιλίες αυτό δεν ισχύει και δεν υπάρχει ζήτημα», τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυγδάλων και Ξηρών Καρπών Λαμίας, κ. Θύμιος Κασούμης.

Τέλος, από την Οικοτεχνία Γκισάκη, μια οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση με έδρα κοντά στον Τύρναβο μας είπαν τα ακόλουθα: «εμείς καλλιεργούμε Ferragnes και Tuono στην περιοχή του Τυρνάβου. Αυτή την περίοδο είμαστε στη φάση που ετοιμαζόμαστε για τον πρώτο ψεκασμό από τους τρεις συνολικά που κάνουμε για την καταπολέμηση των μυκήτων. Καλλιεργητικά πάμε πολύ καλά, δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Θεωρώ πως από τον Τύρναβο κι άνω οι απαιτούμενες ώρες ψύχους έχουν συμπληρωθεί και με το παραπάνω και δεν θα έχουμε πρόβλημα. Από κει και κάτω ίσως να υπάρπξει πρόβλημα. Εμπορικά, είναι ακόμα καθισμένη η αγορά και το αμύγδαλο παίζει στα 5-5,5 ευρώ το κιλό».

13/03/2023 10:49 πμ

Πάνε σε σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά οι παραγωγικοί φορείς την Τρίτη το απόγευμα στην Αθήνα.

Σύσκεψη με τον ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντά έχει προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα της Τρίτης στο ΥπΑΑΤ. Στην σύσκεψη έχουν προσκληθεί φορείς παραγωγικοί από όλες τις περιοχές.

Ένας από τους φορείς που θα μετάσχει είναι και η ομάδα παραγωγών Αμαλιάδας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρός της κ. Χρήστος Βαλλιανάτος «φημολογείται ότι θα ανακοινωθεί ενίσχυση 50 ευρώ το στρέμμα, αλλά εμείς ζητάμε επιπλέον 72 ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο και για άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, γιατί το κόστος παραγωγής έχει ανέλθει στα 1,20 ευρώ το κιλό τουλάχιστον. Η τιμή η εμπορική είναι στον πάτο, στα 50-70 λεπτά και όπως αντιλαμβάνεστε δεν βγαίνει κάποιο κέρδος. Επίσης θα ζητήσουμε από το ΥπΑΑΤ να δοθεί λύση στο ζήτημα των αδιάθετων αποθεμάτων...».

Ένα άλλο πρόβλημα που αναμένεται να θέσουν στον ΥπΑΑΤ οι παραγωγοί είναι αυτό των προβλήματων στην άρδευση, που αναμένονται σύντομα από την στιγμή που υπάρχει ήδη ειδοποίηση σε ΤΟΕΒ για διακοπή παροχής.

Με αφορμή την σύσκεψη της Τρίτης, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας, τονίζοντας τα ακόλουθα: «Με αφορμή την σύσκεψη που θα γίνει την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιμων για το θέμα της σταφιδας και επειδή το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου δεν προλαβαίνει άμεσα να συναντηθεί με όσους Θεσμικους ή φορείς ενδιαφέρονται για τον παραγωγό και το προϊόν, αναλογιζομενοι την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, μίας και όχι μόνο δεν μπορεί να καλλιεργήσει αλλά ούτε να πληρώσει το ρεύμα και τα καθημερινά έξοδα, μια ενίσχυση θα δώσει μία ανάσα στον αγροτικό κόσμο, στην τοπική αγορά αλλά και στις υπόλοιπες σταφιδικες περιοχές».

Κυβερνητική αδιαφορία καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας

Τεράστια καταστροφή έχει υποστεί η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας από την κυβερνητική αδιαφορία αυτά τα δυο χρόνια με χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, τονίζει ο Σύλλογος και προσθέτει ότι: «Ξεκινάμε την νέα καλλιεργητική περίοδο με τις αποθήκες γεμάτες και με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού 50 και 70 λεπτά, με εκτόξευση του κόστους παραγωγής και πάνω από το 100% η καλλιέργεια είναι ασύμφορη.

Εδώ και δυο χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, μόνο ψίχουλα και υποσχέσεις, με αποτέλεσμα να ξεριζώνονται πολλά κτήματα και να απαξιώνεται ένα από τα πιο εμβληματικά προϊόντα της χώρας μας. Οι ευθύνες τους τεράστιες και η ζημία ανεπανόρθωτη.

Ζητάμε εδώ και τώρα αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών που για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια πωλούν πολύ κάτω του κόστους παραγωγής δεν συμβιβαζόμαστε με ψίχουλα, μπουκώνουν με δις επιχειρηματικούς ομίλους και δεν έχουν για την διατροφή μας και την ασφάλειας μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας πιέζοντας την κυβέρνηση να ικανοποίησει τα αιτήματα μας  ότι κερδίσαμε το κερδίσαμε με αγώνες.

Απαιτούμε

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους (π.χ. κορινθιακή σταφίδα)
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Επιδότηση των λιπασμάτων και του κόστους στα μέσα και εφόδια».
22/02/2023 10:15 πμ

Την τελική κατάταξη των δικαιούχων παραγωγών και κατανομής των κονδυλίων για την ένταξή τους στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για την περίοδο 2022-2023, με βάση τους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους που διενέργησαν οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.

Συγκεκριμένα σε απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια αναφέρεται πως τα κονδύλια που θα κατανεμηθούν στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 8.421.942 ευρώ και αφορούν στην αναδιάρθρωση 5.105 στρεμμάτων.

Η κατάταξη των επιλέξιμων αιτήσεων γίνεται σε επίπεδο χώρας, σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιότητας.

Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
 

21/02/2023 02:47 μμ

Για μειωμένη παραγωγή το 2022-2023, κάνει αναφορά το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ σε έκθεση που δημοσίευσε στις 16 Φεβρουαρίου.

Η παγκόσμια παραγωγή για το 2022/23 προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει κατά 5%, φθάνοντας στους 791.000 τόνους, λέει το USDA, καθώς οι μειώσεις στις κορυφαίες χώρες παραγωγής, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και το Ιράν, υπεραντισταθμίζουν την αύξηση της παραγωγής στην Τουρκία. Εξαιτίας της χαμηλότερης παραγωγής σε κορυφαίες εξαγωγικές χώρες, οι παγκόσμιες αποστολές προβλέπεται να υποχωρήσουν σχεδόν 20% και να ανέλθουν σε 403.000, ενώ η κατανάλωση προβλέπεται σχεδόν αμετάβλητη (σε 763.000 τόνους), σε σύγκριση και με το προηγούμενο έτος.

Ιράν

Η παραγωγή του Ιράν, σύμφωνα με τον αρμόδιο σύνδεσμο επιχειρήσεων του Ιράν, προβλέπεται μειωμένη κατά 21% (στους 106.000 τόνους), καθώς οι αποδόσεις πέφτουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων του παγετού και της ξηρασίας. Ως αποτέλεσμα της μικρότερης συγκομιδής, οι εξαγωγές προβλέπονται κατά 30% μειωμένες και συγκεκριμένα 80.000 τόνοι.

Ηνωμένες Πολιτείες

Η παραγωγή των ΗΠΑ προβλέπεται να μειωθεί κατά 23% (401.000 τόνοι), λόγω των χαμηλότερων αποδόσεων σε σύγκριση με πέρσι. Οι εξαγωγές προβλέπεται να μειωθούν σχεδόν 20%, από τα περσινά επίπεδα - ρεκόρ των 270.000 τόνων, καθώς οι αδύναμες αποστολές προς την Κίνα αναμένεται να υπεραντισταθμίσουν τις υψηλότερες αποστολές προς την ΕΕ. Τα τελικά αποθέματα προβλέπονται κατά 20% χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα - ρεκόρ, κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής.

Τουρκία

Η παραγωγή της Τουρκίας προβλέπεται αυξημένη κατά 140% (θα φτάσει τους 210.000 τόνους), λόγω των υψηλών αποδόσεων. Περίπου το 80% της παραγωγής συγκεντρώνεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας και τα δέντρα στην περιοχή αυτή επωφελήθηκαν από τις ευνοϊκές συνθήκες καλλιέργειας φέτος. Η υψηλότερη παραγωγή έχει περιορισμένη επίδραση στο εμπόριο.

Κίνα

Οι εισαγωγές στην Κίνα προβλέπεται να μειωθούν δραστικά (κατά 45%), φθάνοντας τους 80.000 τόνους, κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής στο Ιράν, του κύριου προμηθευτή της Κίνας, ειδικά από τότε που η χώρα εφάρμοσε ανταποδοτικούς δασμούς κατά των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η παραγωγή της ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί κατά 4% (σε 24.000 τόνους), λόγω ελαφρών απωλειών στην Ισπανία και την Ιταλία.. Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 11% (135.000 τόνοι), με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

20/02/2023 03:56 μμ

Ήδη, άρχισε να κινείται σε καλύτερους ρυθμούς η αγορά του αμυγδάλου.

«Από εκεί που το περασμένο διάστημα το τηλέφωνο δεν χτυπούσε με την... καμία, έχει αρχίσει το ενδιαφέρον για το προϊόν». Μ' αυτή τη φράση αποτυπώνει παράγοντας του χώρου την κατάσταση στο αμύγδαλο, ένα προϊόν, που δέχτηκε μεγάλες πιέσεις φέτος στην τιμή του, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να ζητούν και ενισχύσεις από το κράτος για απώλεια εισοδήματος.

«Την τιμή που καθορίσαμε στην αρχή της σεζόν, αυτή ισχύει και σήμερα. Στις Φυρανιές είναι στα 6,5 ευρώ, συν ΦΠΑ την ψίχα και 5,5 ευρώ συν ΦΠΑ τις Marta και Antoneta. Βέβαια, από ποσότητες, έχουμε πλέον μόνο Φυρανιές, καθώς στις Marta και Antoneta έχει φύγει το προϊόν. Σε γενικές γραμμές οι τιμές παραγωγού είναι μέτριες φέτος στη χώρα μας και γενικά δεν υπάρχει απόκλιση, σε σχέση με 1-2 μήνες πριν. Ζήτηση υπάρχει πάντως και μας τηλεφωνούν συνέχεια για το προϊόν μας. Ως συνεταιρισμός αναμένουμε το άνοιγμα του Αναπτυξιακού, για να κάνουμε γραμμή επεξεργασίας αμυγδάλου. Σε κάθε περίπτωση, είτε δηλαδή ανοίξει το πρόγραμμα, είτε όχι, εμείς το φθινόπωρο θα έχουμε την εν λόγω γραμμή», δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυγδάλων και Ξηρών Καρπών Λαμίας, κ. Θύμιος Κασούμης. Όσον αφορά στις καλλιεργητικές φροντίδες, ο ίδιος μας λέει πως τώρα οι περισσότεροι παραγωγοί κλαδεύουν, ενώ πριν είχαν κάνει εφαρμογές βασικής λίπανσης. Σε λίγο, προσθέτει, ξεκινάνε τα βλαστάρια και κάποιοι, όπου παρίσταται ανάγκη με βάση και τις αναλύσεις, θα ρίξουν θειική αμμωνία, αλλά και διαφυλλικά.

Ο κ. Μόσχος Τσομπανάκης από την εταιρεία Pella Almonds που διαθέτει και σπαστήρα ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ο Φεβρουάριος ήταν κακός μήνας για τις πωλήσεις, όπως στα περισσότερα προϊόντα. Όμως τώρα σιγά-σιγά υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά για το απόθεμα αμυγδάλου και εκτιμώ πως η ζήτηση και οι τιμές θα ανεβούν το επόμενο διάστημα. Σε αυτό θα συνδράμει η γιορτή των Απόκρεων και η κατανάλωση νηστήσιμων γλυκών, αλλά και μετέπειτα από το Πάσχα ουσιαστικά και μετά το τουριστικό ρεύμα. Κινητικότητα ιδιαίτερη υπάρχει στην αγορά και για το βούτυρο από αμύγδαλο, κάτι που θεωρώ, πως μεσομακροπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο το προϊόν μας. Ακούμε ότι πολύς κόσμος ειδικά για τη διατροφή των παιδιών αντικαθιστά το κοινό βούτυρο με το βούτυρο από αμύγδαλο. Αυτό μας ευνοεί. Από τη νέα χρονιά νομίζω θα πάνε καλύτερα τα πράγματα γιατί και οι παραγωγοί έχουν πλέον μαζέψει εμπειρία. Πολύς κόσμος μπήκε στην καλλιέργεια από άλλους χώρους, με αποτέλεσμα τώρα να μαθαίνει. Τέλος, όσον αφορά στις τιμές, οι τάσεις είναι ανοδικές και η ψίχα στη Φυρανιά και τα Tuono είναι από 6,5 ευρώ κι άνω πλέον».

Νέα κανάλια διανομής, άνευ μεσαζόντων

Τα Αμύγδαλα Σερρών είναι μια σύγχρονη γεωργική εκμετάλλευση, που έχει αναπτύξει ειδικά τον τελευταίο χρόνο, μια σημαντική δραστηριότητα, βρίσκοντας νέα κανάλια διανομής του προϊόντος και διαύλους επικοινωνίας με τον τελικό καταναλωτή. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο ιδιοκτήτης της, κ. Γιάννης: «καλλιεργούμε στο νομό Σερρών 25 στρέμματα με Τέξας και Φυρανιές. Έχουμε επιλέξει να μην δίνουμε ούτε κιλό στο χονδρεμπόριο και έχουμε αναλάβει να πουλάμε στη λιανική μόνο, κάνοντας μόνοι μας τη διάθεση. Σε αυτό μας έχουν βοηθήσει πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μας έχουν μάθει σε διάφορα μέρη, γι' αυτό και αγοράζουν τα προϊόντα μας. Εκτός από ψίχα αμύγδαλο στην τιμή των 9 ευρώ, δίνουμε αλεύρι με 10 ευρώ το κιλό. Στο αλεύρι οι απαιτήσεις είναι μεγάλες για να έχουμε το τελικό προϊόν. Δίνουμε επίσης και αμυγδαλέλαιο. Το προϊόν έχει ζήτηση και το βγάζουμε σε συνεργασία με ειδική μονάδα επεξεργασίας και εκχύλισης. Τα 100 ml τιμώνται 9 ευρώ. Από 30 κιλά αμύγδαλο, βγήκαν φέτος 9 κιλά έλαιο, άρα μιλάμε για μια απόδοση κοντά στο 30%. Τεράστια εξάλλου είναι η ζήτηση για το βούτυρο αμυγδάλου, που το μαθαίνει τώρα ο κόσμος και το ζητάει πολύ. Η τιμή εδώ είναι στα 500 γραμμάρια 8 ευρώ και με προσθήκη κουβερτούρας στα 9 ευρώ η ίδια ποσότητα».

09/02/2023 03:40 μμ

Με απόφαση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευ. Σημανδράκου.

Η απόφαση προβλέπει «Παράταση της ημερομηνίας παράδοσης ξηρής σταφίδας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις για την καλλιεργητική περίοδο 2022»

α) την παράταση της ημερομηνίας παράδοσης που προβλέπεται στην παράγραφο 1.2 του άρθρου 4 της υπ’αριθ. 1571/62616/ 2017 Υ.Α της ξηρής σταφίδας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις απαρέγκλιτα έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023.

β) την καταχώρηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις των συνολικών ποσοτήτων για κάθε γεωργό ή φορέα από τον οποίο έχουν παραλάβει πρώτη ύλη αποξηραμένη κορινθιακή σταφίδα καθώς και την μεταφόρτωση σε ψηφιακή μορφή των δελτίων ποσοτικής παραλαβής/τιμολόγιων ανά παραγωγό απαρέγκλιτα έως τις 6 Μαρτίου 2023.

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη απόφαση παράτασης όριζε ως ημερομηνίες παράδοσης την 11η Φεβρουαρίου και 28 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.

Δείτε εδώ τη νέα απόφαση