Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ζημιές στην παραγωγή των καστανοπαραγωγών της Αγιάς, δύσκολες οι εκτιμήσεις ζημιάς

12/10/2021 09:57 πμ
Κλιμάκιο Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) περιόδευσε στον πληγέντα από τις έντονες βροχοπτώσεις Δήμο Αγιάς και διαπίστωσε τις μεγάλες ζημιές που έχουν γίνει και την τεράστια απώλεια παραγωγής στους καστανοπαραγωγούς.

Κλιμάκιο Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) περιόδευσε στον πληγέντα από τις έντονες βροχοπτώσεις Δήμο Αγιάς και διαπίστωσε τις μεγάλες ζημιές που έχουν γίνει και την τεράστια απώλεια παραγωγής στους καστανοπαραγωγούς.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ κ. Ρίζος Μαρούδας, «μεγάλο μέρος της παραγωγής έχει παρασυρθεί από τα νερά με τις πλημμύρες. Τα κάστανα που θα μαζέψουν από το έδαφος οι παραγωγοί θα είναι ποιοτικά υποβαθμισμένα και δεν θα είναι εμπορεύσιμα. Επικοινώνησα με τον ΕΛΓΑ και μας ανέφεραν ότι είναι πολύ δύσκολο το έργο των εκτιμητών. 

Εκτιμάμε ότι η απώλεια παραγωγής στα κάστανα τα οποία παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά της βροχής ανέρχονται σε ποσοστό τουλάχιστον 80% με αποτέλεσμα οι αγρότες καστανοπαραγωγοί να έχουν σημαντική απώλεια εισοδήματος που το στήριζαν στο μάζεμα και πώληση του κάστανου. 

Για μια ακόμη φορά, οι αγρότες γίνονται έρμαιο στα καιρικά φαινόμενα αφού απουσιάζουν παντελώς μέτρα προστασίας των ίδιων και της παραγωγής. Ιδιαίτερα φέτος ο Νομός Λάρισας και οι αγροτικές παραγωγές σε διάφορα προϊόντα έχουν πληγεί βαριά από κάθε είδους φυσικό καιρικό φαινόμενο. 

Η ΕΟΑΣΝΛ άμεσα επικοινώνησε με τον προιστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας και έθεσε το αίτημα να προχωρήσει η αποζημίωση των καστανοπαραγωγών μέσω της διαδικασίας του ΕΛΓΑ, με γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις. 

Διεκδικούμε επιπλέον κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τους παραγωγούς καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι άδικος και αναχρονιστικός και αποζημιώνει με ψίχουλα ή πολύ κάτω από την πραγματική απώλεια εισοδήματος.

Πάγιο αίτημα μας είναι η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής και με την αναγκαία ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό που αποτελείται από δικά μας χρήματα από την άμεση και έμμεση φορολογία. 

Μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει στην αγροτική οδοποιία με συνέπεια οι δρόμοι να είναι απροσπέραστοι για τους αγρότες του Δήμου Αγιάς να μεταφέρουν την παραγωγή τους, να πάνε στα χωράφια τους, να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα. Επιβάλλεται η άμεση αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου με την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Επιτέλους πρέπει να παρθούν και άλλα μέτρα προστασίας. Οι πλημμύρες δεν είναι αναγκαίο κακό τον χειμώνα, θυσιάζονται τα αντιπλημμυρικά έργα στο βωμό του κέρδους και της λογικής «κόστους-οφέλους». Είναι ολοφάνερη η έλλειψη στοιχειώδης αντιπλημμυρικής προστασίας και πρέπει να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα». 

Πάντως εντός της εβδομάδας αναμένεται στην περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο, με τη συμμετοχή και του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, προκειμένου, αφού καταγραφούν οι ζημιές, να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Στο μεταξύ να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, προκειμένου οι κασταναπαραγωγοί, καθώς και οι καλλιεργητές μήλων και ψυχανθών να αποζημιωθούν για την ζημιά που υπέστησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία μέσω κοινής τους επιστολής, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι δήμαρχοι Αγιάς, Τεμπών και Ζαγοράς - Μουρεσίου.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
07/10/2021 01:57 μμ

Μεγαλώνει το ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μέσω ενός προγράμματος για την επέκταση και προώθηση της καλλιέργειας φουντουκιού στην χώρα μας που εγκρίθηκε από τον Αναπτυξιακό, ετοιμάζονται νέες επενδύσεις στην εν λόγω καλλιέργεια.

Συγκεκριμένα την αίτηση κατέθεσε η εταιρεία Carpus Cultura, που σε συνεργασία με τον Ιταλικό κολοσσό Besana υλοποιεί στην χώρα μας πολυετή προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας.

Όπως μας είπε ο Χρήστος Φουσέκης από την Carpus Cultura, το σχέδιο προβλέπει την φύτευση 2.000 στρεμμάτων σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ανά Περιφερειακή Ενότητα τα στρέμματα που θα φυτευθούν θα είναι περίπου 500, εκτιμά ο κ. Φουσέκης, σημειώνοντας μας παράλληλα, ότι αφορούν ποικιλίες φουντουκιάς που προορίζονται για την σοκολατοποιία και είναι καλιμπραρισμένες και σε συγκεκριμένα μεγέθη. Το πρότζεκτ είναι προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ και θα αρχίσει να τρέχει το 2022.

Επένδυση, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει η ίδια εταιρεία και στο νομό Κοζάνης, όχι μόνο για φουντούκια, αλλά και για άλλα είδη ξηρών καρπών.

Σημειώνεται πως από την επόμενη χρονιά, τα ήδη εδώ και κάποια χρόνια, φυτεμένα κτήματα με φουντούκια της Carpus Cultura, σε συνεργασία με παραγωγούς, αναμένεται να αποδώσουν τους πρώτους καρπούς, με 50 κιλά ανά στρέμμα περίπου απόδοση.

Τελευταία νέα
05/10/2021 12:39 μμ

Αποκαλυπτική έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για τους καρπούς με κέλυφος (ξηρούς καρπούς).

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ξηρών καρπών στην αγορά της ΕΕ. Οι επενδύσεις στην ΕΕ και η παραγωγή ξηρών καρπών συνεχίζουν να αυξάνουν, η παραγωγή όμως απέχει ακόμη από την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης. Το 2020, οι εισαγωγές καρπών με κέλυφος της ΕΕ από τις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν σε αξία τα 2,8 δις δολάρια. Η υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός και τα προβλήματα στις μεταφορές μείωσαν τις αμερικανικές εξαγωγές ξηρών καρπών στην ΕΕ, ωστόσο αυτές άρχισαν να ανακάμπτουν το πρώτο εξάμηνο του 2021. Σύμφωνα με το USDA, η ζήτηση για ξηρούς καρπούς αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να ζητούν υγιεινά σνακ και τα σημαντικότερα κανάλια διανομής ανακάμπτουν.

Η αγορά της ΕΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες με αξία εξαγωγών 2,8 δις δολάρια προς ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ξηρών καρπών της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 39% των συνολικών εισαγωγών της. Η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της, με μερίδιο 22%, ενώ ακολουθούν Βιετνάμ, Χιλή και Ιράν. Η αξία των εξαγωγών αμυγδάλων των ΗΠΑ ανήλθε σε 1,5 δις δολάρια. Ακολούθησαν τα κελυφωτά φιστίκια με 699 εκατ. Δολάρια αξία και τα καρύδια με σχεδόν 393 εκατ. Δολάρια αξία. Μέσα στην ΕΕ, οι πιο σημαντικοί εισαγωγείς ξηρών καρπών από τις ΗΠΑ είναι η Γερμανία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες. Η βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων και η βιομηχανία σνακ παραμένουν οι πιο σημαντικοί αγοραστές. Η αυξανόμενη δημοτικότητα των πιο υγιεινών σνακ και διατροφικών συνηθειών μεταξύ των ευρωπαίων καταναλωτών συνεχίζει να ενθαρρύνει την κατανάλωση ξηρών καρπών (ολόκληρων και αλεσμένων). Πολλοί καταναλωτές τα αντιλαμβάνονται ως ωφέλιμα για την υγεία και τα συμπεριλαμβάνουν ολοένα και πιο πολύ στη διατροφή τους.

Μείωση παραγωγής αμυγδάλου σε Ισπανία και Ιταλία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς και καταναλωτές αμυγδάλων στον κόσμο. Επιπλέον, είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική περιοχή αμυγδάλων στην Καλιφόρνια, με την Ισπανία να είναι ο κορυφαίος ευρωπαίος εισαγωγέας. Κάθε χρόνο, η παραγωγή αμυγδάλου στην Καλιφόρνια εξάγεται σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως και το 2020, η ΕΕ αντιπροσώπευε το 32 % των συνολικών εξαγωγών αμυγδάλου της Καλιφόρνιας. Για την εμπορική περίοδο 2021-2022, η τελευταία επίσημη πρόβλεψη που δημοσιεύτηκε από το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA) εκτιμά ότι η παραγωγή είναι 94,293 τόνοι (με κέλυφος). Το 2020, η συνολική έκταση στην Ισπανία που φυτεύτηκε με αμυγδαλιές ήταν 7.185.400 στρέμματα, εκ των οποίων 6.003.380 αντιστοιχούν σε ξηρικά και 1.182.020 στρέμματα σε ποτιστικά. Η παραγωγή αμυγδάλου στην Ισπανία την τρέχουσα περίοδο (2021-2022) εκτιμάται ότι είναι 12% χαμηλότερη από την προηγούμενη χρονιά, παρά την αύξηση των εκτάσεων με παραγωγικά δέντρα, λόγω κυρίως των ζημιών από τους παγετούς της άνοιξης. Όπως αναφέρει το USDA, οι παγετοί φέτος προκάλεσαν σημαντική μείωση του δυναμικού παραγωγής. Η περιοχή που επλήγη περισσότερο ήταν η Καστίγια-Λα Μάντσα, καθώς και επαρχίες όπως η Λέιντα, η Ουέσκα, η Γρανάδα και η Αλμερία. Η Ανδαλουσία είναι, μακράν, η περιοχή που θα προσφέρει την υψηλότερη παραγωγή φέτος, με σχεδόν το 1/3 της εθνικής παραγωγής. Η Ιταλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αμυγδάλου της ΕΕ, μετά την Ισπανία. Η Σικελία και η Απουλία είναι οι κύριες περιοχές παραγωγής αμυγδάλου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μαζί περίπου το 97 % της συνολικής προσφοράς. Tuono, Pizzutad' Avola, Fascionello, Filippo Ceo, Fragiulio Grande, Genco, Falsa Barese, Ferragnés είναι οι κορυφαίες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα. Στην Ιταλία το 2021-2022 η παραγωγή αμυγδάλου προβλέπεται να μειωθεί σημαντικά από την προηγούμενη σεζόν, κυρίως λόγω της ξηρασίας που έπληξε τη Σικελία από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο. Επιπλέον, ο παγετός τον Απρίλιο στην Απουλία, σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή ξηρασία, συνέβαλε στην πτώση. Η ποιότητα ωστόσο αναμένεται να είναι εξαιρετική.

Ισχυρή η κατανάλωση

Η κατανάλωση ξηρών καρπών παρέμεινε ισχυρή κατά τη διάρκεια της πναδημίας του κορονοϊού, καθώς θεωρούνται μια υγιεινή επιλογή σνακ. Η αυξανόμενη δημοτικότητα των φυτικών διατροφών βοηθά επίσης στην αύξηση της ζήτησης για ξηρούς καρπούς, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικές μορφές πρωτεΐνης σε σχέση με το κρέας και τα ψάρια. Στην ΕΕ, ωστόσο, η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι υψηλότερη από την παραγωγή, προκαλώντας αύξηση τόσο στην εγχώρια παραγωγή όσο και στις εισαγωγές.

Εξαγωγές

Οι κορυφαίοι προορισμοί για τα αμύγδαλα της ΕΕ την εμπορική περίοδο 2019-2020 ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελβετία. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αμυγδάλου της ΕΕ είναι η Ισπανία, με τις ισπανικές εξαγωγές να προορίζονται κυρίως για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Καρύδια: Παραγωγή και εκτάσεις

Η Ρουμανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καρυδιών στην ΕΕ. Οι περισσότερες ρουμανικές καρυδιές ανήκουν σε μικρούς αγρότες, αλλά υπάρχει αυξανόμενο εμπορικό ενδιαφέρον για την παραγωγή καρυδιάς, ιδιαίτερα από τη στιγμή που θεσμοθετήθηκαν επιδοτήσεις από την ΕΕ για οπωροφόρα δέντρα. Η παραγωγή καρυδιών της Ρουμανίας μειώθηκε κατά 2,6% το 2020, λόγω της ξηρασίας. Η Post προβλέπει ότι η παραγωγή καρυδιών της Ρουμανίας θα ανακάμψει το 2021 και θα αυξηθεί κατά 1,5 % στους 51.000 τόνους. Για αρκετά χρόνια, η Γαλλία ήταν ο κορυφαίος παραγωγός καρυδιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τη Ρουμανία. Η πρόβλεψη για την παραγωγή του 2021 είναι για 2% πάνω από εκείνη του 2020.

Στην Ισπανία, οι κύριες περιοχές καλλιέργειας καρυδιών είναι η Andalusia, η Extremadura, η Castilla-La Mancha και η περιοχή της Valancia. Εάν οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν ευνοϊκές, η Post αναμένει υψηλότερη παραγωγή κατά 15.000 τόνους το τρέχον έτος. Η Ιταλία έχασε την πρωτοκαθεδρία της στην αγορά καρυδιών πριν από μερικές δεκαετίες και τώρα είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεδομένου ότι οι αγρότες γενικά καλλιεργούν καρυδιές τόσο για ξυλεία όσο και για ξηρούς καρπούς, οι αποδόσεις και η ποιότητα των καρυδιών έχουν υποστεί ζημιά. Οι κορυφαίες περιφέρειες παραγωγής καρυδιού στη Βόρεια Ιταλία είναι το Veneto, η EmiliaRomagna και το Piemonte, όπου οι αγρότες έχουν δημιουργήσει αποτελεσματικά και κερδοφόρα κτήματα. Στο νότο, τα περισσότερα καρύδια καλλιεργούνται στην περιοχή της Καμπανίας, όπου οι κύριες ποικιλίες είναι η Σορέντο και η Μαλιζία. Η παραγωγή καρυδιού της Ιταλίας για φέτος προβλέπεται ότι θα μειωθεί από τις προηγούμενες εποχές λόγω αυξημένων όγκων στα βόρεια που αναμένεται να παρουσιάσουν χαμηλότερες αποδόσεις. Η ποιότητα αναμένεται από καλή έως άριστη.

Κατανάλωση

Τόσο το κέλυφος όσο και το καρύδια σε ψίχα αγοράζονται κυρίως το χειμώνα για φρέσκια κατανάλωση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν όλο και περισσότερο χρόνο καρύδια λόγω των διατροφικών τους ωφελειών. Αυτές οι υγιείς τάσεις για σνακ αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνουν την κατανάλωση στην ΕΕ κατά την περίοδο πρόβλεψης. Η συνεχής δημοσίευση επιστημονικών μελετών και ερευνών που επισημαίνουν τα καρδιαγγειακά οφέλη έχουν κάνει τα καρύδια πολύ δημοφιλή στους καταναλωτές με συνείδηση της υγείας. Μετά την πανδημική κρίση, οι εμπορικές προοπτικές ήταν ακόμα αβέβαιες στο τέλος του 2020 και στις αρχές του 2021. Καθώς η κατάσταση συνεχίζει να βελτιώνεται, τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία, η βιομηχανία ανυπομονεί να ανακάμψει η κατανάλωση από το χαμένο της έδαφος. Επιπλέον, η βιομηχανία θα συνεχίσει να προωθεί την αξία των καρυδιών ως υγιεινής διατροφής σε όλες τις μορφές της (βιολογικά, έλαια κ.λπ.).

Φιστίκια: Επεκτείνεται ραγδαία η καλλιέργεια στην Ισπανία

Το φιστίκι είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια στην Ιταλία, ειδικά στην περιοχή της Σικελίας (περιοχή Bronte), η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 90% της συνολικής προσφοράς. Τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή φιστικιών επεκτάθηκε ελαφρώς σε άλλες περιοχές στη Σικελία και τη Βασιλικάτα, όπου έχουν φυτευτεί νεότεροι οπωρώνες με έντονη εισροή. Η Μπιάνκα (ονομάζεται επίσης Ναπολετάνα) είναι η κύρια ποικιλία φιστικιών που καλλιεργείται στη χώρα και συνήθως συγκομίζεται τον Σεπτέμβριο. Από το 2004, το φιστίκι από το Bronte απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), διακρίνοντάς το από όλες τις άλλες ποικιλίες φιστικιών παγκοσμίως. Μετά την μικρότερη παραγωγή πέρσι, το 2021-2022 θα είναι επίσης μια χρονιά με μικρότερες ποσότητες λόγω της ξηρασίας που έπληξε τη Σικελία από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο. Η ποιότητα αναμένεται να είναι εξαιρετική. Η έκταση με φιστικιές στην Ισπανία συνεχίζει να επεκτείνεται ραγδαία. Από το 2015 έως το 2020, η ισπανική έκταση με φιστικιές αυξήθηκε 370% και η παραγωγή 200%, ανεβάζοντας τη συνολική παραγωγή σε 14.337 τόνους το 2020. Την τελευταία δεκαετία, το δυναμικό της αγοράς και η ζήτηση ενθάρρυνε τη φύτευση περισσότερων δέντρων. Το φιστίκι έχει γίνει μια επενδυτική ευκαιρία όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά και για επενδυτικά ταμεία και εταιρείες. Η καλύτερη απόδειξη για αυτό είναι ότι η έκταση με φιστικιές αυξήθηκε κατά 25% μόνο τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων. Παρά τη γρήγορη αύξηση της παραγωγής, η ζήτηση εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά και οι εισαγωγές είναι απαραίτητες για την κάλυψη της ζήτησης. Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση, οι ιδανικές καιρικές συνθήκες για την καλλιέργειά της στην Ισπανία, μαζί με τα μεγαλύτερα περιθώρια από άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες, καθιστούν τα φιστίκια ελκυστική καλλιέργεια για επένδυση. Πολλοί Ισπανοί παραγωγοί ποντάρουν στην καλλιέργεια φιστικιού λόγω των αυξανόμενων δυνατοτήτων της αγοράς. Επιπλέον, η καλλιέργεια προσαρμόζεται καλά στο ακραίο κλίμα και αναπτύσσεται καλά σε εσωτερικές περιοχές όπως η Extremadura και η Castile-La Mancha, οι οποίες σήμερα συνεισφέρουν το 80% της έκτασης φιστικιού της Ισπανίας.

Κατανάλωση

Η εγχώρια παραγωγή φιστικιών της ΕΕ δεν επαρκεί για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση, με αποτέλεσμα να χρειάζονται σημαντικές εισαγωγές από το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η δημοφιλία των φιστικιών συνεχίζει να αυξάνει σε όλη την Ευρώπη. Η συνολική κατανάλωση αυξάνει, καθώς και η διάρκεια της κατανάλωσης. Δηλαδή, τα κελυφωτά φιστικία είναι τώρα σε ζήτηση όλο το χρόνο λόγω ενός ευρέος φάσματος οφέλων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του βάρους, του σακχάρου στο αίμα και του χαμηλότερου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

04/10/2021 11:40 πμ

Έφυγε το πρωί του Σαββάτου, 2 Οκτωβρίου, το πρώτο φορτηγό με κάστανα του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων, τα οποία εξάγονται στην Ιταλία.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ευθύμιος Καζαντζής, πρόεδρος στο νέο Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελακίων, «υπάρχει ενδιαφέρον από τους εμπόρους αλλά οι τιμές είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Φέτος η παγκόσμια ζήτηση δεν είναι καλή λόγω της πανδημίας.

Η τιμή που δίνουν οι Ιταλοί για τα καλά μεγέθη κάστανα είναι από 3,30 έως 3,40 ευρώ το κιλό. Για τα σούπερ έξτρα (λουξ) κάστανα δίνουν και 3,60 ευρώ. Μπορεί να πληρώσουν μέχρι και 3,80 ευρώ αλλά με επιταγή. Για τα χαμηλής ποιότητας δίνουν τιμή στα 70 λεπτά.

Φέτος έχουμε στα Αμπελάκια και στη Μελιβοία πολύ καλά μεγέθη κάστανων. Ο συνεταιρισμός μας θα εξάγει περίπου 700 - 800 τόνους. 

Με μια τιμή παραγωγού στα 4 ευρώ θα έφτανε στο ράφι του σούπερ μάρκετ της Ιταλίας στα 10 ευρώ, κάτι που θα ήταν απαγορευτικό για τους καταναλωτές λόγω των οικονομικών προβλημάτων που έφερε η πανδημία.

Επίσης σε λίγες ημέρες θα βγει στις αγορές η παραγωγή της Τουρκίας που έχει πολλά μεγάλα μεγέθη (λουξ) με τιμές στα 2,5 ευρώ το κιλό. Η Τουρκία είναι η δεύτερη παραγωγός χώρα στο κάστανο μετά την Κίνα, η οποία όμως την μεγάλη πλειοψηφία της παραγωγής της την εξάγει στη διεθνή αγορά. 

Ο συνεταιρισμός φέτος ξεκίνησε μια προσπάθεια να εξάγει στο Κόσοβο, μια αγορά που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί δίνει τη δυνατότητα για αδασμολόγητη μετεξαγωγή προς ΗΠΑ. Επίσης ο συνεταιρισμός μας κάνει προσπάθεια το κάστανο των Αμπελακίων να αποκτήσει ένα brand name στη διεθνή αγορά».

30/09/2021 04:42 μμ

Το αυξημένο ενδιαφέρον για την παραγωγή καρυδιού που οφείλεται στην έντονη ζήτηση του προϊόντος τα τελευταία χρόνια οδηγεί πολλούς ενδιαφερόμενους που μπορεί να μην έχουν ασχοληθεί με τη δενδρώδη καλλιέργεια να επενδύσουν σε νέες φυτεύσεις.

Ο κ. Γάτσιος Κάσσανδρος, έμπειρος γεωπόνος στα φυτώρια SymAgro που ασχολείται με την εμπορία δενδρυλλίων σημειώνει κάποια πολύ βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξουν όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια. «Αρχικά τα φυτά πρέπει να είναι πιστοποιημένα, να έχουν δηλαδή απαραιτήτως το φυτοδιαβατήριο από πιστοποιημένο φυτώριο. Επίσης τα νεαρά δέντρα πρέπει να είναι εμβολιασμένα και να έχουν μία υγιή εικόνα χωρίς εμφανή στίγματα ασθενειών. Παράλληλα πρέπει να καλύπτουν τις προδιαγραφές σωστής ανάπτυξης ως προς το ριζικό τους σύστημα και το βλαστό.

Η σωστή επιλογή της ποικιλίας γίνεται έπειτα από μελέτη του μικροκλίματος της περιοχής καθώς πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η γνώση των τελευταίων παγετών. Εάν οι τελευταίοι παγετοί γίνονται μέχρι τις 15 Απριλίου μία πολύ καλή επιλογή είναι η ποικιλία Chandler ενώ αν οι τελευταίοι παγετοί γίνονται μετά τις 15 Απριλίου προτείνονται οι γαλλικές ποικιλίες Fernor και Franquette.

Οι αποστάσεις φύτευσης πρέπει επίσης να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Φύτευση 7x7m ή 8x8m μπορεί να γίνει εφόσον το χωράφι είναι πολύ παραγωγικό. Η ποικιλία Chandler η οποία είναι ακρόκαρπη, ευδοκιμεί σε ορεινές και πεδινές περιοχές. Σε ορεινές περιοχές επίσης κατάλληλες ποικιλίες είναι η Franquette και η Ferron.

Το πρώτο χρόνο εγκατάστασης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η επαρκής ποσότητα νερού, η οποία εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες της περιοχής και το έδαφος. Πολλά φυτά χαλάνε το πρώτο χρόνο την περίοδο της άνοιξης. Η χρήση τασίμετρου για την εκτίμηση της διαθεσιμότητας του εδαφικού νερού πριν και μετά την άρδευση είναι απαραίτητη. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει ο παραγωγός τις ανάγκες του δέντρου σε νερό ανάλογα με τη δομή του εδάφους».

Επίσης από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Κιάτος γεωπόνος στην Ελασσόνα, όπου τα τελευταία χρόνια τα στρέμματα καρυδιάς στην περιοχή έχουν φτάσει τις 30.000 και έχουν γίνει πολλές νέες φυτεύσεις, αναφέρεται σε κάποιες λάθος πρακτικές που έχουν υιοθετήσει αρκετοί παραγωγοί και οδηγούνται σε μειωμένη παραγωγή. «Πολύ σημαντική παράμετρος που δεν λαμβάνεται υπόψη από τους παραγωγούς της περιοχής είναι οι αποστάσεις φύτευσης. Έχει επικρατήσει η άποψη ότι η πυκνότερη φύτευση εξασφαλίζει μεγαλύτερη παραγωγή, πρακτική που στην πράξη φαίνεται εσφαλμένη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις αποστάσεις φύτευσης 7x7m και 7x8m που εφαρμόζουν δεν ακολουθούν την κατάλληλη πρακτική κλαδέματος με σκοπό να εξασφαλιστεί επαρκής αερισμός και ήλιος για τα δέντρα. Οι ιδανικότερες αποστάσεις είναι 10x11m ή 11x12m δηλαδή 8-10 δέντρα/στρ. Η ποικιλία Chandler είναι η επικρατέστερη και το σύνηθες λάθος που κάνουν οι παραγωγοί είναι πυκνή φύτευση με διαμόρφωση ελεύθερου σχήματος στα δέντρα. Έτσι η φυτική κάλυψη είναι πάνω από το 100% και είναι ο κυριότερος λόγος για την εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών. Το σύστημα πυκνής φύτευσης εφαρμόζεται επιτυχώς στην Αμερική ωστόσο ακολουθούνται διαφορετικές πρακτικές διαχείρισης των δέντρων.

Ακόμη απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γίνεται εδαφολογική ανάλυση για έλεγχο του τύπου του εδάφους και του pH πριν την εγκατάσταση των νεαρών δέντρων. Κατά τα πρώτα πέντε έτη που τα δέντρα είναι ακόμα μικρά μπορεί να γίνει συγκαλλιέργεια καρυδιάς με μία επιπολαιόριζη καλλιέργεια όπως είναι η μηδική ωστόσο το συγκεκριμένο είδος δέντρου το οποίο είναι αιωνόβιο είδος δεν καλλιεργείται με άλλα είδη φυτών.
Όσον αφορά την ποικιλία Chandler, έχει προτιμηθεί από την ελληνική αγορά καθώς παρουσιάζει αξιόλογα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά καρπού επιθυμητά προς τον καταναλωτή όπως είναι το λευκό χρώμα και η αντοχή στη βακτηρίωση καρπού και φύλλων. Ωστόσο δεν είναι πολύ ανθεκτική ποικιλία και παρουσιάζει ευαισθησία σε μυκητολογικές ασθένειες εδάφους όπως τις φυτόφθορες οι οποίες εμφανίζονται μετά από τα 15-20 έτη, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένες πρακτικές διαχείρισης της υγείας των δέντρων».

30/09/2021 07:51 πμ

Καταγγελίες ότι στο ΥπΑΑΤ... ξέχασαν τις υποσχέσεις για καταβολή de minimis καστανοπαραγωγών.

Όχι σε αναστολή καταβολής του τιμήματος χρήσης καστανοτεμαχίων, λέει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ωστόσο σύμφωνα με διαβεβαιώσεις στη Βουλή του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά, κοιτάζει να βρει λύση στο θέμα της αναδρομικότητας της ΚΥΑ, ούτως ώστε να μην πληρώνει ο ένας παραγωγός 80 ευρώ π.χ. το στρέμμα κι ο διπλανός του με βάση την προηγούμενη 300 ευρώ ανά στρέμμα.

Παράλληλα, το Περιβάλλοντος με βάση τις δηλώσεις Αμυρά δεν φαίνεται να προτίθεται να μειώσει τα πρόστιμα για μικρο-παραβάσεις εντός καστανοτεμαχίων, πρόστιμα που αγγίζουν και τα 3.000 ευρώ.

Ολόκληρη η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Συνεχίζουμε τώρα με την έβδομη με αριθμό 1076/20-9-2021 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κυρίας Ελισσάβετ (Μπέττυς) Σκούφα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Οι καστανοκαλλιεργητές της Πιερίας δοκιμάζονται σκληρά. Απαραίτητη η στήριξή τους». Παρακαλώ, κυρία συνάδελφε, έχετε το λόγο.

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΚΟΥΦΑ: Κύριε Υπουργέ, όπως λέει και ο τίτλος της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσα, οι καστανοπαραγωγοί της Πιερίας αλλά και ολόκληρης της χώρας και δοκιμάζονται σκληρά και ασφυκτιούν και αγωνιούν. Συγκεκριμένα, αρχές Σεπτέμβρη επιδόθηκαν ειδοποιητήρια πληρωμών από τις κατά τόπους διευθύνσεις δασών προς τους κατά καστανοκαλλιεργητές με ασφυκτική προθεσμία ενός μήνα, προκειμένου οι καλλιεργητές να καταβάλουν το τίμημα χρήσης. Σε περίπτωση που δεν καταβάλουν το αναθεωρημένο βάσει της νέας ΚΥΑ τίμημα χρήσης και σε περίπτωση που δεν τοποθετήσουν σταθερά και κτιστά ορόσημα –άρα, μιλάμε για επιπλέον κόστος για την χάραξη των ορίων των καστανοπεριβόλων τους, τη στιγμή που, προσέξτε, υπάρχει ήδη διαμορφωμένη ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τις συντεταγμένες του κάθε χωραφιού-, θα αποσυρθούν τα παραχωρητήρια, θα κηρυχθούν έκπτωτοι και επιπλέον, θα πληρώσουν πρόστιμο 3.000 ευρώ ανά στρέμμα. Η προθεσμία λήγει για την καταβολή του τιμήματος χρήσης στις 9 Οκτώβρη.

Πρόβλημα πρώτο. Ήδη με ηλεκτρονική επιστολή μου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 26 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους, εκφράζοντας φυσικά το σύνολο των καστανοπαραγωγών της χώρας, ζητήσαμε η τελευταία ΚΥΑ του 2020 να έχει αναδρομική ισχύ, ούτως ώστε να μη δημιουργηθούν καστανοκαλλιεργητές δύο ταχυτήτων αυξάνοντας την άνιση αντιμετώπιση της ίδιας ομάδας καστανοπαραγωγών από το Υπουργείο.

Πρόβλημα δεύτερο. Η καταβολή του τιμήματος χρήσης έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι καστανοκαλλιεργητές για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά δοκιμάζονται από δύο ασθένειες, από τη σφήκα καστάνου και από πέρυσι και από τη φαιά σήψη του καστάνου. Και προσθετικά αυτές οι ασθένειες επέφεραν μείωση της παραγωγής πέρυσι –προσέξτε- στο 80%.

Αυτό το πρόβλημα αφορά 7.000 στρέμματα μόνο στην Πιερία και αφορά καστανοκαλλιεργητές που δεν καστανοκαλλιεργούν από χόμπι. Είναι το μοναδικό εισόδημα των συγκεκριμένων οικογενειών.

Πρώτο ερώτημα: Σκοπεύετε να αναπροσαρμόζεται την προαναφερθείσα ΚΥΑ ώστε να έχει αναδρομική ισχύ; Και δεύτερον, επιθυμητό: Σκοπεύετε να αναστείλετε την καταβολή του συγκεκριμένου τιμήματος ή τέλος πάντων να δώσετε παράταση στην καταβολή του τιμήματος τουλάχιστον μέχρι να ξαναναληφθούν οι απαιτούμενες ενέργειες από το Υπουργείο για την αντιμετώπιση των δύο ασθενειών; Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητή κυρία Σκούφα, το θέμα της στήριξης των καστανοκαλλιεργητών μας έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και βεβαίως έχει απασχολήσει και ιδιαιτέρως τους Βουλευτές που προέρχονται από περιοχές όπου υπάρχουν αυτές οι καλλιέργειες κάστανου. Με τον κ. Φώντα Μπαραλιάκο, τον Βουλευτή μας και συντοπίτη σας, με τον κ. Σάββα Χιονίδη και την κυρία Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές. Γνωρίζουμε τα θέματα και πολύ καλώς τα θέτετε και εσείς και ανησυχείτε και εσείς, όπως και όλοι μας, για να στηρίξουμε έναν κλάδο που τον θεωρούμε σημαντικό. Είναι επτά χιλιάδες στρέμματα στην Πιερία. Σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας, όπως και στην Αρκαδία πολλά που είναι και νοστιμότατα. Παράγονται σχεδόν κάθε χρόνο δεκαοκτώ χιλιάδες τόνοι κάστανου.

Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να είμαστε δίπλα στους καστανοκαλλιεργητές και το αποδείξαμε αυτήν την ΚΥΑ στην οποία αναφέρεστε εσείς, την κοινή υπουργική απόφαση και αντιλαμβάνομαι ότι την αποδέχεστε και την θεωρείτε καλή από την κοινή υπουργική απόφαση που φέραμε και υπογράψαμε, διότι μειώσαμε την τιμή που έπρεπε οι καστανάδες να πληρώνουν για την καστανοκαλλιέργεια για τις παραχωρούμενες εκτάσεις.

Εμείς, λοιπόν, εξορθολογήσαμε με τον τρόπο και το τίμημα χρήσης αυτών των εκτάσεων στο 10% της αξίας της δασικής γης και θεωρήσαμε -αυτό έλεγε η κοινή υπουργική απόφαση- ότι σε καμία περίπτωση δεν εκχερσώνεται η υφιστάμενη δασική βλάστηση. Αντιθέτως θεωρήσαμε με αυτήν την κοινή υπουργική απόφαση και το ξέρουνε οι καστανοκαλλιεργητές αυτό, ότι εφαρμόζονται καλλιεργητικά μέτρα σ’ αυτές τις εκτάσεις.

Σας θυμίζω βέβαια ότι η δική σας Κυβέρνηση είχε κάνει κάτι διαφορετικό, έχει κάτι άλλο. Θεωρούσε την καστανοκαλλιέργεια επέμβαση στο δάσος και επέβαλλε καταβολή ανταλλάγματος χρήσης. Μάλιστα ήταν πολύ υψηλότερο αυτό το αντάλλαγμα χρήσης και έπρεπε οι καστανάδες να πληρώνουν πολύ περισσότερα χρήματα από αυτό που εμείς τελικά φέραμε ως ρύθμιση και χαίρομαι που την αποδέχεστε και την επικαλείστε αυτή τη ρύθμιση.

Ήταν μια σημαντική οικονομική βοήθεια για αυτούς τους παραγωγούς, γιατί όντως κάποιοι από αυτούς τους καλλιεργητές αντλούν το μοναδικό τους εισόδημα από αυτή την καλλιέργεια.

Εμείς, λοιπόν, ικανοποιήσαμε το αίτημά τους για να μειώσουμε το κόστος τους, αλλά και για τις δόσεις. Εμείς, λοιπόν, φέραμε τριάντα δύο τριμηνιαίες ισόποσες δόσεις σε βάθος οκταετίας, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ. Αυτό μας το αναγνωρίζουνε.

Ξέρω και για τους ασθενείς που είπατε και βεβαίως μας απασχολεί ιδιαιτέρως το θέμα της αναδρομικότητας. Όλους αυτούς τους μήνες δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουμε αναθέσει στην ομάδα εργασίας νομικών, εν είδει νομοπαρασκευαστικής που λειτουργεί σε εμάς, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να βρούνε μια λύση. Είναι σύνθετο το πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά εμείς ψάχνουμε τη λύση και στη δευτερολογία μου θα σας την αναφέρω.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Παρακαλώ, κυρία συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΚΟΥΦΑ: Ξεκινώντας από τους τρεις συναδέλφους μου που αναφέρατε δεν ξέρω τι ακριβώς έχετε συζητήσει στο Υπουργείο. Θα αναφερθώ στις ενέργειες του δικού μου βουλευτικό γραφείο που ήδη έχει καταθέσει πέντε μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, τρεις ερωτήσεις και προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σαφώς θα μου πείτε ότι δεν είστε αρμόδιος για αγροτικά θέματα, αλλά όταν πάμε να επιβάλλουμε κάτι -δικαιολογημένα εγώ θα πω- πρέπει να δούμε σε τι πλαίσιο το επιβάλλουμε και ποια είναι η υπαρκτή κατάσταση και τα υπαρκτά προβλήματα των ανθρώπων που καλούνται να πληρώσουν ένα τίμημα. Άρα πέντε είναι τα κοινοβουλευτικά μέσα ελέγχου από πλευράς μου.

Αναφερθήκατε -επιτρέψτε μου- λαθεμένα, εν μέρει σωστά, στην αναθεωρημένη ΚΥΑ η οποία μας βρίσκει σύμφωνους. Δεν αναφερθήκατε, όμως, σε κάτι πάρα πολύ βασικό για το οποίο πάλι επιτρέψτε μου το πρώτο ενικό. Με ενέργειες του βουλευτικού γραφείου και ενέργειες των δύο Βουλευτών των προηγούμενων συναδέλφων επί ΣΥΡΙΖΑ και επί Υπουργίας του κ. Φάμελλου κατορθώσαμε και να χρηματοδοτηθεί πρόγραμμα από το Πράσινο Ταμείο κατά τα έτη 2017 και 2018 και να εξαπολυθεί ωφέλιμο έντομο στην Πιερία εισαγόμενο μάλιστα από την Ιταλία, γιατί δεν είχαμε άλλο μέσο καταπολέμησης το 2018 και το 2019. Από το 2020 και μετά; Σε μία εκ των ερωτήσεων η απάντηση είναι ότι με απόφαση Υπουργού απεντάσσεται το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας καστανιάς και εξαπολύεται στην Πιερία.
Ξαναλέω ότι θα αναφερθώ -γιατί είναι σύνθετη η κατάσταση- σε κάτι αντίστοιχο που συνέβη και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το 2018 και το 2019 σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο εξαπολύεται στην Πιερία και από το 2020 τελειώνει το πρόγραμμα και η χρηματοδότηση και υλοποίησή του και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Άρα από το 2020 οι καστανοκαλλιεργητές της Πιερίας που εδώ και πέντε χρόνια, πέρυσι σαν τέταρτη χρονιά -είναι σημαντικό αυτό, κύριε Υπουργέ, γιατί δεν είναι μισθωτοί, δεν παίρνουν σταθερά εισοδήματα, το μόνο τους εισόδημα είναι η καστανοκαλλιέργεια- έχουνε μείωση 80% της παραγωγής και φέτος δεν γνωρίζουν πόση θα είναι.
Και να αναφερθώ στο εξής, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Βορίδης συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη και μπράβο του με δημάρχους στην οποία ήμουν η μόνη Βουλευτής που ενώ ανέδειξε το θέμα κοινοβουλευτικά, δεν προσκλήθηκα και υποσχέθηκε de minimis σαν αποζημίωση. Δεν καταβλήθηκαν τα de minimis.

Τι ζητάμε; Ξαναλέω, ζητάμε να ανασταλεί η καταβολή του συγκεκριμένου τιμήματος χρήσης ή να δοθούν πιο διευρυμένες προθεσμίες, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει κάποια κίνηση και από πλευράς Υπουργείου ότι αφού έχετε δύο ασθένειες, σας ρημάζουν τις καλλιέργειες, κάτι κάνουμε και εμείς! Δεν απαιτεί μόνο το κράτος να το πληρώνετε.

Δεύτερον, ζητάμε αναδρομική ισχύ της ΚΥΑ για να μην πληρώνει ο ένας 80 ευρώ το στρέμμα ο διπλανός του με βάση την προηγούμενη 300 ευρώ ανά στρέμμα. Τρίτον, να υπάρξει μείωση ή και διαβάθμιση του προστίμου των τριάντα τριών 3.000 ευρώ ανά στρέμμα. Δεν είναι δυνατόν για μικροπαραβάσεις να πληρώνω τρία χιλιάρικα και ο άλλος που έχει χτίσει βίλλα πάλι να πληρώνει τρία χιλιάρικα ανά στρέμμα.

Επίσης δεν δύναστε ή αν δεν επιθυμείτε να δώσετε αναδρομική ισχύ, τουλάχιστον να παραχώρησε στους δικαιούχους τη δυνατότητα να παραιτηθούν του δικαιώματος και να ανακληθούν οι αποφάσεις παραχώρησης χωρίς καμία επίπτωση εφόσον δεν έχουν προηγηθεί πρωτόκολλα εγκατάστασης και δεν έχει αλλοιωθεί ο δασικός χαρακτήρας των εκτάσεων.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα είμαι σύντομος.

Εμάς μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να σταθούμε δίπλα στην πρωτογενή παραγωγή, στους παραγωγούς και ιδιαίτερα στους καστανοκαλλιεργητές. Γι’ αυτό άλλωστε, όπως και εσείς πολύ σωστά αναγνωρίσατε, κάναμε μία μεγάλη κίνηση με το να μειώσουμε το τίμημα της χρήσης αυτών των εκτάσεων στο 10% της δασικής αξίας τους. Αυτό έδωσε μεγάλη ανάσα στους καστανοκαλλιεργητές και αφού ο Νομός έχει αρκετούς και δραστήριους καστανάδες δεν είμαι σίγουρος ότι σας το έχουν μεταφέρει.

Πάμε να δούμε τώρα την αναδρομικότητα. Εδώ και μήνες το έχουμε ψάξει πάρα πολύ. Η δική μας η απόφαση είναι να βρεθεί λύση περί αναδρομικότητας. Σας το λέω ξεκάθαρα.

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΚΟΥΦΑ: Τελειώνει η προθεσμία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Το ξέρω ότι τελειώνει η προθεσμία.

Ποιο είναι το ζήτημα; Υπάρχουν κάποια νομικά ζητήματα που πρέπει να ξεπεράσουμε. Ποια είναι αυτά; Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν θεωρείται ότι υπάρχει κάποιο χρονικό ορόσημο που να δικαιολογεί την αναδρομική ισχύ του τιμήματος χρήσης για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα από το παρελθόν.

Εμείς, όμως -το λέω ξανά- επεξεργαζόμαστε νομικές λύσεις, διότι θέλουμε να διευκολύνουμε και άλλο τους καστανοκαλλιεργητές και με αυτήν την κοινή υπουργική απόφαση που υπογράψαμε, βεβαίως, καθορίσαμε και κάποια άλλα πράγματα που είναι πολύ σημαντικά σε σχέση και με την ευθύνη ελέγχου της υγείας των καστανιών, που αναφέρατε και εσείς για την ασθένειά τους. Και, βεβαίως, χρειάζεται και οι καστανοκαλλιεργητές να προβαίνουν στην περιποίηση των δέντρων, στον εμβολιασμό, στον καθαρισμό της άγριας βλάστησης, σε συμπληρωματικές φυτεύσεις καστανοδένδρων ή σε άλλα δασοκομικά διαχειριστικά μέτρα.

Πρέπει, επίσης, να λαμβάνουν όλα τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα, σύμφωνα με τους όρους του παραχωρητηρίου ή τις υποδείξεις της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας για να προστατεύουν αποτελεσματικά την καλλιέργειά τους.

Πρέπει να ελέγχουν την προέλευση του φυτευτικού υλικού για τυχόν προσβολές από τη μελάνωση, το έλκος της καστανιάς και από το έντομο της σφήκας της καστανιάς που έχει προκαλέσει όντως προβλήματα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους φορείς του να λαμβάνουν αμέσως –πρώτα να τους δίνουν την ειδοποίηση-, να προχωρούν στα μέτρα θεραπείας και προστασίας του δέντρου.

Επίσης, εμείς θα χρηματοδοτήσουμε, χρηματοδοτούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης –θα σας τα πει αυτά και ο κ. Σπήλιος Λιβανός- μέτρα καταπολέμησης παρασιτικών και παθογόνων οργανισμών.

Άρα, όπως σας είπα και νωρίτερα, εν κατακλείδι, όλα τα θέματα εξετάζονται. Θέλουμε να υποστηρίξουμε, να ενισχύσουμε και άλλο τους καστανάδες και πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις.

Ευχαριστώ πολύ.

29/09/2021 12:58 μμ

Ξεκίνησαν να γίνονται εμπορικές πράξεις για το κελυφωτό φιστίκι στην χώρα μας. Σαν τιμή βάσης οι μεγάλοι παίκτες της ελληνικής αγοράς δίνουν 9 ευρώ το κιλό για τα ανοικτά και 7 ευρώ το κιλό για τα κλειστά. Πάντως υπάρχει αυξημένη ζήτηση για φιστίκια στη διεθνή αγορά με τις τιμές να είναι σε υψηλά επίπεδα και ήδη έμποροι από το εξωτερικό έχουν αρχίσει να δείχνουν ενδιαφέρον για να κάνουν αγορές στην χώρα μας.

Ο κ. Μάκης Μπούργος, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης Φθιώτιδας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκε εδώ και μια εβδομάδα η συγκομιδή του φετινού φιστικιού. Τώρα γίνεται η διαλογή από τους παραγωγούς και ξεκίνηαν οι πρώτες επαφές με τους εμπόρους.

Πάντως δικαιώθηκα όταν έλεγα ότι φέτος τα 9 ευρώ το κιλό θα είναι η τιμή βάσης για το κελυφωτό φιστίκι στην Ελλάδα. Αυτή την εποχή το τουρκικό έχει τιμή στα 7,5 ευρώ το κιλό και το Αμερικάνικο στα 8,5 ευρώ. Οι πρώτες φετινές εμπορικές πράξεις στην χώρα μας έγιναν στα 8,5 ευρώ το κιλό. Οι μεγάλοι έμποροι της χώρας ξεκίνησαν να δίνουν τιμή παραγωγού στα 9 ευρώ για τα ανοικτά και στα 7 ευρώ το κιλό για τα κλειστά. Πάντως το επόμενο διάστημα εκτιμώ ότι θα ξεπεράσει η τιμή τα 9 ευρώ. Ακόμη έχει πουληθεί μικρή ποσότητα από τους συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς, περίπου το 30% της φετινής παραγωγής».   

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Δημόπουλος, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου Θερμοπύλες, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «τελείωσε η συγκομιδή της παραγωγής κελυφωτού φιστικιού αλλά ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι παραλαβές των φετινών ποσοτήτων από τα μέλη του συνεταιρισμού.

Η ποιότητα των φιστικιών φέτος είναι πολύ καλή, ενώ όσον αφορά την ποσότητα είναι στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση με την προπέρσινη παραγωγή. Στα ορεινά λόγω του καύσωνα είχαμε μεγάλο αριθμό κλειστών φιστικιών και κάποια που δεν ωρίμασαν πάνω στα δέντρα».

Η τελευταία εμπορική συμφωνία που έκαναν οι έμποροι ήταν στα 9 ευρώ το κιλό για τα ανοικτά φιστίκια. Εκτιμώ όμως ότι η τιμή θα ανέβει σε πιο ψηλά επίπεδα μιας και ακόμη είμαστε στην αρχή της εμπορικής περιόδου.

Πάντως οι μειωμένες ποσότητες αναγκάζουν τα σούπερ μάρκετ να θέλουν να κλείσουν συμφωνίες. Επίσης υπάρχει ζήτηση και από Ιταλούς εμπόρους. Πάντως ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι μαζικές εμπορικές πράξεις για μεγάλες ποσότητες. Προς τα τέλη Οκτωβρίου θα δούμε πως θα διαμορφωθεί φέτος η τιμή».   

Ο κ. Θωμάς Μενιδιάτης, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεγάρων, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί. Ήταν μια όψιμη χρονιά φέτος και όσοι παραγωγοί βιάστηκαν να συγκομίσουν είχαν πολλά κλειστά. Ποιοτικά είναι μια καλή παραγωγή. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση αλλά οι ποσότητες είναι μικρές. Ο συνεταιρισμός αγοράζει τα φιστίκια στα 8,5 ευρώ το κιλό. Με εμπόρους έχουν κλειστεί συμφωνίες στην περιοχή με 9 ευρώ το κιλό. Το σίγουρο είναι ότι φέτος δεν θα υπάρξουν αποθέματα λόγω της μειωμένης παραγωγής».

29/09/2021 10:55 πμ

Οι ζημιές από τις παγωνιές και τους ισχυρούς παγετούς είναι καθοριστικές, σε μια χρονιά μάλιστα με ιδιαίτερα έντονη ζήτηση για το προϊόν.

Στο 95-100% η απώλεια της παραγωγής στη Μαγνησία

Ο κ. Κώστας Θάνος, παραγωγός αμυγδάλου με 70 στρέμμα ποικιλίας Φυρανιά, Τέξας και Φιραντουέλα από τα Κανάλια Βόλου δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ότι η ζημιά φέτος είναι δραματική, ολική. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο κ. Θάνος, από 70 στρέμματα καλλιέργεια, που κανονικά θα μάζευε 30 και πλέον τόνους, σε μια κανονική χρονιά, φέτος δεν έχει να μαζέψει αμύγδαλα, ούτε για να φτιάξει... γλυκό για το σπίτι του, πόσο μάλλον για να δώσει στην χονδρική. Ελάχιστες ποσότητες, συνεχίζει ο ίδιος, ίσως μαζέψουν κάποιοι συντοπίτες του αμυγδαλοπαραγωγοί, με κτήματα σε περιοχές, που γειτνιάζουν με τη Λάρισα, ωστόσο στα Κανάλια, μια κατεξοχήν αμυγδαλοπαραγωγική ζώνη παραγωγής, φέτος η μείωση αγγίζει το 95-100%. Η κάμψη της παραγωγής, που δεν αφορά φέτος μόνο τη Μαγνησία, αποδίδεται από τον κ. Θάνο, σε δυο δυνατές παγωνιές που χτύπησαν την περιοχή, φέρνοντας τη θερμοκρασία στα κτήματα ακόμα και στους μείον οκτώ βαθμούς Κελσίου. Η δεύτερη μάλιστα παγωνιά αποτέλειωσε τα πάντα, καταλήγει κ. Θάνος. Σε σχέση με τις τιμές τώρα, ακολουθούν ανοδική τάση, όπως συμβαίνει με όλους τους καρπούς με κέλυφος φέτος, καθώς οι αγορές άνοιξαν περαιτέρω κι έχει αποκατασταθεί η ροή, μετά τους περιορισμούς για τον κορονοϊό. Αυτή την περίοδο, όποιος έχει παραγωγή, μπορεί να πουλήσει αμυγδαλόψιχα στην χονδρική με 8 και 8,5 ευρώ ανά κιλό. Πέρσι η αντίστοιχη τιμή ήταν 5,5 και 6 ευρώ το κιλό, καταλήγει ο κ. Θάνος.

Στο νομό Λάρισας δεν υπάρχει αμύγδαλο ούτε για το... σπίτι

Ο κ. Αχιλλέας Γεροτόλιος, παραγωγός με 25 στρέμματα καλλιέργεια στην περιοχή του Τυρνάβου κάνει λόγο για ολική ζημιά στις αμυγδαλιές στο Συκούριο, στον Τυρνάβο, αλλά και στην Ελασσόνα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει από 25 στρέμματα, κατάφερε να μαζέψει μόλις 15 κιλά αμύγδαλα, λόγω φυσικά των παγετών της άνοιξης. Σύμφωνα με τον κ. Γεροτόλιο, οι τιμές αυτή την περίοδο για το κόκκαλο είναι στα 3,40 με 3,50 ευρώ το κιλό, ενώ η αμυγδαλόψιχα πιάνει ήδη 8,5 - 9 ευρώ ανά κιλό. Σημειωτέον ότι στην εν λόγω περιοχή, υπάρχουν μεγάλα παράπονα από τους αμυγδαλοπαραγωγούς για τον ΕΛΓΑ Λάρισας. Οι αγρότες κατηγορούν τον τοπικό ΕΛΓΑ, ότι λόγω λανθασμένων επιλογών του, οι παγετόπληκτοι πήραν αντί για 200 ευρώ προκαταβολή, μόλις 70 το στρέμμα.

Ανοδικά οι τιμές, όσο αυξάνει η ζήτηση

Τέλος στις Σέρρες, όπως μας είπε ένας παραγωγός με Τέξας και Φυρανιά, που κάνει και εμπόριο αμυγδάλου, η κάμψη της παραγωγής αγγίζει το 80% φέτος, λόγω των γνωστών θεμάτων με τους παγετούς. Ο ίδιος αναμένει μέσα στον Οκτώβριο, να ενταθει έτι περαιτέρω η ζήτηση για το προϊόν.

28/09/2021 03:46 μμ

Στο δεύτερο χέρι του μαζέματος βρίσκονται οι παραγωγοί της Δράμας, ενώ θα ακολουθήσει και τρίτο.

Σε διαδικασία συγκομιδής βρίσκονται οι λίγοι -είναι η αλήθεια- οργανωμένοι φουντουκοπαραγωγοί της χώρας μας, οι οποίοι καθώς φαίνεται θα απολαύσουν πολύ καλές τιμές. Ωστόσο, γενικά, η παραγωγή θα είναι μειωμένη, εξαιτίας των παγετών της άνοιξης. Φουντούκια στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως σε Μακεδονία, Θράκη και κάποια στην Θεσσαλία.

Ένας από τους οργανωμένους και συστηματικούς Έλληνες φουντουκοπαραγωγούς είναι ο Γιώργος Καράκελλες, ο οποίος καλλιεργεί στο χωριό Καλαμώνας (μια περιοχή μεταξύ Καβάλας και Δράμας) 100 στρέμματα με ποντιακές ποικιλίες. Τώρα, όπως μας λέει, είναι στο δεύτερο χέρι του μαζέματος, ενώ θα ακολουθήσει ακόμα ένα, για να κλείσει η σεζόν. Ο Γιώργος Καράκελλες δεν σταματά όμως εκεί, αφού προχωρά το επόμενο διάστημα στην φύτευση ακόμα 10 στρεμμάτων, στην προσπάθεια που κάνει να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση. Όπως σημειώνει ο ίδιος, τα φουντούκια από το Κτήμα Καράκελλες έχουν αποκτήσει καλό όνομα στην αγορά και ειδικά φέτος, όπως συμπληρώνει, δεν... προλαβαίνει να καλύψει τις παραγγελίες.

Η ζήτηση αυτή, όπως είναι φυσιολογικό, έχει αντίκτυπο, θετικό και στις τιμές παραγωγού, που για το καθαρισμένο φουντούκι, είναι τώρα στα 10 ευρώ το κιλό, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από χονδρέμπορους. Ο κ. Καράκελλες προτιμά να εμπορεύεται μόνος την παραγωγή του και δεν χάνει από αυτό, όπως προσθέτει. Παράλληλα, σημειώνει πως το άσπαστο φουντούκι έχει πιάσει τα 3,80 ευρώ το κιλό, από 3,40 πέρσι τέτοια εποχή, ενώ στην Ιταλία, το καθαρισμένο κινείται στα επίπεδα των 9,20 ευρώ το κιλό.

Μεγαλύτερος παίκτης παγκοσμίως στο φουντούκι είναι η Τουρκία, ενώ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια βήματα επέκτασης της καλλιέργειας. Μάλιστα εταιρείες κολοσσοί όπως η Ferrero και η Besana έχουν ήδη συνεργασίες με παραγωγούς από διάφορα μέρη, πλην όμως τα περισσότερα δέντρα που έχουν φυτευτεί δεν είναι ακόμα σε παραγωγική φάση.

Στους 625.000 τόνους η παραγωγή στην πρωτοπόρο Τουρκία

Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας φουντουκιού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 70 % της παγκόσμιας παραγωγής και περίπου το 75% των παγκόσμιων εξαγωγών. Τα φουντούκια γενικά καλλιεργούνται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η παραγωγή φουντουκιού στην Τουρκία θα ανέλθει σε 625.000 τόνους τη σεζόν 2021 - 2022, λόγω των υψηλότερων σε σχέση με πέρσι αποδόσεων. Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει επηρεαστεί από την ξηρασία. Οι βροχές την άνοιξη ήταν αρκετές, ενώ την περίοδο που ο καρπός σχηματίζονταν και μεγάλωναν, υπήρχε μεγάλη ηλιοφάνεια και λιγότερες βροχοπτώσεις, ευνοώντας την πρωίμιση της παραγωγής, ιδίως σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Προβλήματα από χαλάζι, παγετό ή παράσιτα δεν καταγράφηκαν φέτος στην Τουρκία, λέει το USDA.

Ο υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας ανακοίνωσε ότι ο TMO θα αγοράσει όλα τα φουντούκια, δεδομένου ότι πληρούνται τα πρότυπα ποιότητας και θα πληρώσει τους αγρότες εντός 20 ημερών. Τα Tουρκικά φουντούκια ωριμάζουν, συνήθως, μεταξύ αρχών και τέλη Αυγούστου, ανάλογα με το υψόμετρο του κτήματος και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Τα φουντούκια μαζεύονται από τα δέντρα και στεγνώνουν στον ήλιο. Η συγκομιδή πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Παρ’ όλο που τα φουντούκια καλλιεργούνται σε περισσότερες από 48 επαρχίες γύρω από την Τουρκία, η παραγωγή συγκεντρώνεται κυρίως στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας. Τα κτήματα με φουντούκια βρίσκονται συνήθως 30 χιλιόμετρα από την ακτή. Στη δυτική περιοχή του Εύξεινου Πόντου, η αναπτυσσόμενη περιοχή ξεκινά από το Ζονγκουλντάκ (ανατολικά της Κωνσταντινούπολης) και επεκτείνεται ανατολικά κατά μήκος ολόκληρης της Μαύρης Θάλασσας και των βουνών, μέχρι κοντά στα σύνορα της Γεωργίας. Υπάρχουν περίπου 500.000 παραγωγοί και 4.000.000 άτομα που απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στην παραγωγή φουντουκιού στην Τουρκία, σε έκταση περίπου 7.250.000 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με το USDA, η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας χωρίζεται σε τρεις ξεχωριστές αναπτυσσόμενες ζώνες: Η πρώτη είναι λοφώδης και περιλαμβάνει την περιοχή από το Ορντού έως την Τραπεζούντα, με κέντρο το Γκιρεσούν και ανατολικά της Τραπεζούντας (συμπεριλαμβανομένου του Ρίζε), η οποία σε ένα κανονικό έτος παράγει περίπου το 55% της Τούρκικης σοδειάς. Η δεύτερη είναι πιο επίπεδη, μικτή γεωργική περιοχή δυτικά του Ορντού έως τη Σαμψούντα, η οποία παράγει περίπου το 15% της σοδειάς και η τρίτη, είναι η περιοχή δυτικά της Σαμψούντας, η οποία παράγει το υπόλοιπο 30%. Τα φουντούκια απαιτούν σχετικά λίγες καλλιεργητικές φροντίδες και οι απαιτήσεις για εισροές είναι χαμηλές. Ωστόσο, με καλύτερη συντήρηση, η απόδοση των Τουρκικών φουντουκεώνων θα μπορούσε εύκολα να βελτιωθεί, σημειώνει το USDA. Για κοινωνικοοικονομικούς λόγους, συνεχίζει το USDA, οι Tουρκικοί φουντουκεώνες δεν είναι καλά συντηρημένοι και τα δέντρα γερνούν, ενώ πολλά κτήματα είναι στο 70ο έτος ηλικίας τους. Τόσο η GoT, όσο και οι ιδιωτικές εταιρείες αγοράζουν φουντούκια από παραγωγούς. Περίπου, το 1/3 των εξαγωγών αφορά αγορές της Ιταλικής εταιρείας Ferrero Hazelnut Company, η οποία κατέχει επίσης το brand Nutella. Η εταιρεία αυτή έχει εξαγοράσει τις δυο μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες φουντουκιού σε Τουρκία και Ιταλία, αντίστοιχα το 2015, με αποτέλεσμα να έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο έμπορο φουντουκιού στην Τουρκία.

28/09/2021 11:40 πμ

Με ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Την ένταξη της αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας αμυγδαλιάς της ΠΕ Λάρισας στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον Σπ. Λιβανό.

Αναλυτικά στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής:

Κυρίαρχη θέση στον αγροτικό τομέα έχουν διαχρονικά οι δενδρώδεις καλλιέργειες τόσο σε επίπεδο εκτάσεων όσο και εκμεταλλεύσεων, με ποσοστό το 54,7% του συνόλου των εκμεταλλεύσεων της χώρας να καταλαμβάνεται από τις μόνιμες καλλιέργειες.

Μια από τις πιο σημαντικές δενδρώδεις  καλλιέργειες στην Ελλάδα είναι η αμυγδαλιά, η οποία καλλιεργείται σε σύνολο 147.237 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 55.980 (ήτοι 38% επί του συνόλου) καλλιεργούνται στην ΠΕ Λάρισας.

Την τελευταία πενταετία οι παγετοί έχουν πλήξει συνεχόμενα περιοχές της ΠΕ Λάρισας και ειδικότερα φέτος η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς επλήγη στο σύνολό της από ανοιξιάτικο παγετό, με συνέπεια όχι μόνο την ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής της αλλά και του φυτικού κεφαλαίου, δημιουργώντας έτσι την ανάγκη αντικατάστασης των δένδρων. Υπάρχουν περιοχές στην ΠΕ Λάρισας όπου η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς αποτελεί μονοκαλλιέργεια και οι παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα λόγω της επανειλημμένης εμφάνισης των παγετών.

Είναι δεδομένο ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και θα συνεχίσει να επηρεάζει την παγκόσμια αγροτική παραγωγή, όχι μόνο με τα φαινόμενα ξηρασίας και πλημμυρών αλλά και των επαναλαμβανόμενων κάθε χρόνο παγετών, επηρεάζοντας δυσμενώς τη συνολική παραγωγή.

Προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, είναι επιτακτική η υλοποίηση ενός προγράμματος αναδιάρθρωσής της με νέες δυναμικές καλλιέργειες και εφαρμογής δύο ή και τριών κύριων καλλιεργειών σε κάθε αγροτική περιοχή, σε συνδυασμό με την εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων για τη μείωση των εισροών.

Ο πρωτογενής τομέας πλήττεται στο σύνολο του από την έλλειψη επενδύσεων και οι δενδρώδεις καλλιέργειες δεν αποτελούν εξαίρεση. Δεδομένης της ιδιαιτερότητας τους για αναμονή κατά μέσο όρο πέντε ετών για την έναρξη του παραγωγικού σταδίου των δέντρων, απαιτείται η στήριξη και ανάπτυξη ειδικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τη διαχείριση του επιχειρηματικού ρίσκου.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί μία ευκαιρία για την Ελλάδα, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από ταχύτατους ρυθμούς καθώς η ολοκλήρωση των έργων και επενδύσεων του πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του 2026. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για  αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, στους άξονες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορούν τον πρωτογενή τομέα συμπεριλαμβάνεται και αυτή, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και της καλλιέργειας της Αμυγδαλιάς.

  • Επειδή υπάρχουν περιοχές στην ΠΕ Λάρισας όπου η καλλιέργεια αμυγδάλων αποτελεί μονοκαλλιέργεια και οι παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα.
  • Επειδή μόνο οι αποζημιώσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το εισόδημα της πραγματικής παραγωγής και ούτε αποτελούν λύση του προβλήματος.
  • Επειδή οι κλιματικές ιδιαιτερότητες της περιοχής που έχουν διαμορφωθεί πλέον λόγω της κλιματικής αλλαγής , δυσχεραίνουν την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς και είναι επιτακτική ανάγκη η «θωράκιση» από την κλιματική αλλαγή και η προσαρμογή στις νέες διαμορφούμενες συνθήκες.
  • Επειδή απαιτείται άμεσος προγραμματισμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς η αναδιάρθρωση απαιτεί σημαντικούς οικονομικούς πόρους και χρονικό εύρος τουλάχιστον μιας 4-ετίας.
  • Επειδή ένας από τους βασικούς άξονες κατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για  τον πρωτογενή τομέα συμπεριλαμβάνει την υλοποίηση δράσεων για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, δημιουργώντας προοπτικές για τη δημιουργία σύγχρονων, οικονομικά βιώσιμων εκμεταλλεύσεων, που θα αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες και την επιστημονική γνώση.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Προτίθεται να συμπεριλάβει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας της αμυγδαλιάς;
  • Προτίθεται να σχεδιάσει και να καταρτίσει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στην Π.Ε Λάρισας δημιουργώντας προοπτικές για τη δημιουργία σύγχρονων, οικονομικά βιώσιμων εκμεταλλεύσεων, που θα αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες και την επιστημονική γνώση;
27/09/2021 03:04 μμ

Μόλις που φθάνει τους 87.000 τόνους η παραγωγή κελυφωτού φιστικιού φέτος στη γείτονα, όταν πέρσι ανερχόταν σε 250.000 τόνους.

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η παραγωγή φέτος (2021-2022) δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 87.000 τόνους, λόγω των χαμηλών αποδόσεων που οφείλονται στην ξηρασία. Τα κελυφωτά φιστίκια στην Τουρκία είναι ως επί το πλείστον ξηρικά, με αποτέλεσμα, η ξηρασία που έπληξε το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι, να έχει σοβαρή επίπτωση στις στρεμματικές αποδόσεις, που είναι εξαιρετικά χαμηλές. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το USDA, ενδέχεται και του χρόνου να υπάρχει επίτπωση στις αποδόσεις, λόγω μεταξύ άλλων κι ενός παθογόνου.

Παράλληλα, σύμφωνα με το USDA, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι οι αγρότες έχουν σταματήσει να καλλιεργούν φακές και κριθάρι (ακόμη και σιτάρι σε ορισμένες περιπτώσεις), προκειμένου να φυτέψουν φιστικιές σε εδάφη που δεν μπορούν να αρδευθούν. Πολλοί αγρότες πιστεύουν ότι μπορούν να βγάλουν περισσότερα χρήματα για φιστίκια. Επί του παρόντος, η μέση απόδοση φιστικιού στην Τουρκία είναι περίπου 4 κιλά ανά δέντρο. Βέβαια, φέτος, δυσκολεύονται ιδιαίτερα από το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Όπως επισημαίνει το USDA, το νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας είναι η παραδοσιακή περιοχή παραγωγής φιστικιών. Οι επαρχίες αυτής της περιοχής (Gaziantep, Sanliurfa, Adiyaman, Siirt, Kilis, Kahramanmaras, Mardin και Diyarbakir) είναι οι πιο σημαντικές τοποθεσίες για εμπορική παραγωγή φιστικιών και αντιπροσωπεύουν το 95 % της συνολικής παραγωγής, με περίπου το 80 % να προέρχεται από τις περιοχές Gaziantep και το Sanliurfa. Το υπόλοιπο 5% της παραγωγής φιστικιών καλλιεργούνται στα παράλια του Αιγαίου και στο Μαρμαρά.

Η κατανάλωση στην Τουρκία

Το 2021-2022 η κατανάλωση κελυφωτού φιστικιού προβλέπεται να ανέλθει στα επίπεδα των 130.000 τόνων, με κύκλους της αγοράς να αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμη αποθέματα σε αποθήκες, από την προηγούμενη περίοδο εμπορίας.

Μέχρι 8,70 ευρώ το κιλό πληρώνεται το Ελληνικό

Σύμφωνα με τον παραγωγό κελυφωτού φιστικιού και συνεταιριστή, κ. Γιάννη Χονδρόπουλο, η συγκομιδή του προϊόντος βαίνει προς το τέλος της, δεδομένης και της μικρής ηρτημένης εσοδείας. Όπως λέει ο ίδιος, οι τιμές στο ανοικτό φιστίκι κυμαίνονται στα 8,30 με 8,70 ευρώ το κιλό, αυτές τις ημέρες.

23/09/2021 12:56 μμ

Σε κάποιες περιοχές με πρώιμες ποικιλίες, η συγκομιδή έχει αρχίσει, χωρίς προβλήματα.

Στο νομό Φθιώτιδας, αλλά και στην Ελασσόνα συγκεντρώνεται πλέον ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής στο καρύδι. Ακολουθούν περιοχές της Μακεδονίας, όπως οι Σέρρες, όπου οι εκτάσεις πληθαίνουν, γεγονός που σε μια πενταετία από σήμερα, θα φέρει και πολύ μεγαλύτερα τονάζ, από τα σημερινά.

Για φέτος, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, από την εταιρεία Βιογεκάτ, που εμπορεύεται μηχανήματα σε όλη τη χώρα, μειωμένη παραγωγή αναμένεται σε Φθιώτιδα, Θεσσαλία και στις ζώνες της Μακεδονίας, με εξαίρεση τις Σέρρες, όπου δεν καταγράφονται ζημιές. Η μείωση της παραγωγής για φέτος αναμένεται στο 40-50%, ενώ φόβοι για πρόσθετες απώλειες σε ποσότητα και ποιότητα υπάρχουν και λόγω καύσωνα, ιδίως στην Φθιώτιδα. Η συγκομιδή ξεκίνησε όσον αφορά μόνον στις πρώιμες ποικιλίες.

Τα ακριβά ναύλα ευνοούν το ντόπιο προϊόν

Η ζήτηση λόγω της άρσης των περιορισμών για τον covid έχει επανέλθει δυναμικά και μια τιμή γύρω στα 4 ευρώ το κιλό στην χονδρική για το κόκκαλο (άσπαστο) φαίνεται κάτι παραπάνω απο ορατή και εφικτή για τον παραγωγό. Η τιμή αυτή για πώληση από χέρι σε χέρι ή σε μαγαζιά με ξηρούς καρπούς, αυξάνει έτι περαιτέρω για τον παραγωγό. Το τοπίο σε σχέση με την τιμή δεν έχει ξακαθαρίσει ακόμα. Στην διαμόρφωση αυτής, μετά τις 15 Οκτωβρίου θα παίξει καθοριστικό ρόλο, η ποσότητα καρυδιών που θα εισαχθούν από χώρες, όπως η Μολδαβία, η Ουκρανία κ.λπ. σε ψίχα, όπως και η ποιότητα αυτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε μια εισαγωγή καρυδιού από Χιλή ήδη από χονδρέμπορους στην τιμή των 3-3,20 ευρώ το κιλό, όμως πλέον με τα ναύλα στα... ύψη, οι εισαγωγές είναι απαγορευτικές, γεγονός που θα ωφελήσει το ντόπιο προϊόν.

Μειωμένη 30% η παραγωγή στην Αριδαία, καλή η ποιότητα

Ο κ. Κώστας Γκόνος καλλιεργεί στους Νερόμυλους Αριδαίας Πέλλας 180 στρέμματα με καρυδιές διαφόρων ποικιλιών κι έχει αρχίσει σιγά-σιγά το μάζεμα και για φέτος, μια όψιμη γενικά χρονιά, λόγω της ζέστης και με κάμψη στην παραγωγή. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος δεν υπήρχαν καθόλου προβλήματα από ασθένειες, βακτήρια ή το σκουλήκι και όλα αυτά είναι ελεγχόμενα με τις κατάλληλες όμως φροντίδες. Ο καύσωνας του Ιουλίου ωστόσο απέβη καταστροφικός για καρύδια πάνω στο δέντρο που ήταν εκτεθειμένα όλη μέρα στον ήλιο. Αυτά, προσθέτει ο κ. Γκόνος, υπέστησαν εγκαύματα και μετέπειτα ή και τώρα έπεσαν στο έδαφος, όντας μαυρισμένα και ακατάλληλα. Ο ίδιος εκτιμά πως η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη σίγουρα 30% από πέρσι, όμως η ποιότητα είναι εξαιρετική.

Στα 11 ευρώ η ψίχα πεταλούδα

Ζήτηση μας λέει ο κ. Γκόνος ότι υπάρχει μεγάλη από παλιούς και νέους πελάτες, ενώ και οι τιμές ανεβαίνουν. Φέτος η ψίχα πεταλούδα (το μισό καρύδι δηλαδή χωρίς το κέλυφος) αντί για τα περσινά 10 ευρώ το κιλό, πιάνει ήδη 11 ευρώ, ενώ και όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες στο σπασμένο καρύδι παίρνουν 1 ευρώ πάνω. Σημειωτέον ότι για να βγει η ψίχα, υπάρχουν εργατικά κόστη, για τον σπαστήρα, την ενέργεια, τις συσκευασίες κ.λπ.

Οι παραγωγοί ευελπιστούν για ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση το επόμενο διάστημα, καθώς όσο κρυώνει ο καιρός, τόσο ο καταναλωτής ζητά προϊόντα όπως το καρύδι.

21/09/2021 02:37 μμ

Στη Μελιβοία δειλά-δειλά άρχισαν οι παραγωγοί την Τρίτη, να μαζεύουν τα πρώτα κάστανα, όπως και σε άλλες περιοχές, όπως η Κοζάνη.

Μείωση παραγωγής λόγω ξηρασίας και υψηλή εμπορική ζήτηση συνθέτουν φέτος το σκηνικό στο κάστανο. Οι παραγωγοί από την Τρίτη άρχισαν να μαζεύουν τα πρώτα κάστανα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Τσιντσιράκος, παραγωγός από την περιοχή της Μελιβοίας, τα πρώτα κάστανα άρχισαν να πέφτουν στο έδαφος από την Τρίτη, με κάποιους, ελάχιστους είναι η αλήθεια, παραγωγούς, να εκκινούν τη συγκομιδή. Φέτος στην περιοχή τα χοντρά κάστανα αναμένονται λίγα λόγω των ασυνήθιστων καιρικών συνθηκών, όμως το καλό είναι πως ήδη οι έμποροι κάνουν κρούσεις στους αγρότες για το προϊόν. Όπως εκτιμά ο κ. Τσιντσιράκος τα χοντρά κάστανα (έως 35 κομμάτια το κιλό), αναμένεται φέτος να πιάσουν άνετα τα 4 ευρώ στον παραγωγό.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελιβοίας Βαγγέλης Κρανιώτης λέει από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως το μάζεμα θα αρχίζει πιο μαζικά σε λίγες ημέρες. Φέτος, προσθέτει ο πρόεδρος, θα είναι μια κανονική χρονιά στο κάστανο, αν και κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει πως σε κτήματα που δεν είχαν επάρκεια νερού, τα χοντρά κάστανα, θα είναι μειωμένα ως προς τον αριθμό. Το θετικό είναι, εξηγεί ο κ. Κρανιώτης, ότι φέτος -σε αντίθεση με πέρσι- οι έμποροι άρχισαν να κάνουν νωρίς κρούσεις στους παραγωγούς για τη σοδειά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτες δυο κατηγορίες (έως 50 κομμάτια στο κιλό), θα πληρωθούν φέτος ως και 20 λεπτά το κιλό ψηλότερα από πέρσι, δηλαδή θα φθάσουν άνετα τα 4 ευρώ το κιλό.

Βάσει του ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από διάφορες περιοχές της χώρας (π.χ. Πελοπόννησος, Βόρεια Ελλάδα), η παραγωγή φέτος στο κάστανο θα είναι μειωμένη λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών την άνοιξη. Το θετικό, μας είπαν, αρκετοί παραγωγοί είναι πως λόγω της ξηρασίας, είναι περιρισμένα τα προβλήματα, τα μυκητολογικά.

21/09/2021 09:35 πμ

Η συλλογή του κελυφωτού φιστικιού ολοκληρώνεται σε μία εβδομάδα με τους παραγωγούς και εμπόρους να κάνουν λόγο για έλλειψη παραγωγής σε ποσοστό από 30%-70%. Στο επίπεδο των τιμών αντίστοιχα το προϊόν έχει ήδη φτάσει τα 9,50 ευρώ το κιλό.

Στον συνεταιρισμό Θεσσαλικό φιστίκι όπως μας ενημερώνει ο κ. Κουκουτσέλος Χρήστος, αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού, καλλιεργούνται συνολικά 1.800 στρέμματα από 41 μέλη-αγρότες. Οι ποικιλίες είναι δύο, με την επικρατέστερη την Αιγίνης, όπου τώρα συγκομίζεται το δεύτερο χέρι ενώ ακολουθεί η ποικιλία Ποντίκης της οποίας ξεκίνησε η συγκομιδή του πρώτου χεριού και θα ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα. Η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη όπως αναφέρει ο κ. Κουκουτσέλος. «Στον συνεταιρισμό πέρσι, που ήταν μία καλή χρονιά, παρήχθησαν 150 τόνοι και φέτος υπολογίζουμε συνολικά γύρω στους 50-60 τόνους φιστικιού. Η παρενιαυτοφορία, οι παγετοί και οι υψηλές θερμοκρασίες (οι οποίες έφτασαν τους 47 °C) δημιούργησαν προβλήματα στην ποσότητα και στο ειδικό βάρος του καρπού. Τα αρνητικά αποτελέσματα των παγετών κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, φαίνονται τώρα στους καρπούς της φιστικιάς πολλοί από τους οποίους είναι κούφιοι ενώ οι επιδράσεις του καύσωνα έχουν προκαλέσει μείωση του ειδικού βάρους του καρπού. Η ποιότητα ωστόσο είναι πολύ καλή. Τώρα μετά την συγκομιδή ακολουθούν εφαρμογές με χαλκούχα σκευάσματα για αποφυγή εισόδου μυκήτων (όπως είναι η Σεπτόρια) από τυχόν οπές που έχουν προκληθεί κατά την συγκομιδή και η εφαρμογή ψεκασμών για την καταπολέμηση της ψύλλας. Όσον αφορά τις τιμές στον συνεταιρισμό πουλάμε  καρπό με κέλυφος αφού πρώτα διαχωρίσουμε τα εμπορεύσιμα από τα μη εμπορεύσιμα φιστίκια. Όλη η παραγωγή εξάγεται στην Ιταλία και στην Σουηδία. Η τιμή τώρα είναι στα 9,5 με 10 ευρώ το κιλό και οφείλεται βέβαια στην μικρή παραγωγή. Οι περσινές τιμές αντίστοιχα όπου υπήρχε μεγάλη παραγωγή, ήταν πολύ χαμηλότερες. Υπήρχε ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις αλλά τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί. Ο πρωταρχικός λόγος είναι ότι τα δέντρα γίνονται πλήρως παραγωγικά μετά το δέκατο έτος. Επίσης τα έξοδα είναι αρκετά αυξημένα για τα εργατικά ιδίως όταν συμπεριλαμβάνεται και η αγορά μηχανημάτων συγκομιδής».

Η Ελλάδα έχει μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα στην εμπορία του κελυφωτού φιστικιού εξαιτίας της άριστης ποιότητά του. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στατιστικά των εξαγωγικών φορέων της χώρας, το 2020 η Ιταλία εισήγαγε από την Ελλάδα περίπου 351 τόνους φιστικιού, η Ισπανία εισήγαγε 233 τόνους και η Βουλγαρία περίπου 86 τόνους.

Παράλληλα ο κ. Δημήτρης Καμάρας από την Μάκρη Φθιώτιδας, ασχολείται με την παραγωγή και την εμπορία κελυφωτού φιστικιού Φθιώτιδας. Όπως μας ενημερώνει «η συγκομιδή του φιστικιού Φθιώτιδας έχει ολοκληρωθεί στην περιοχή και είναι μειωμένη κατά 70%. Τώρα συγκομίζονται και τα φιστίκια της ποικιλίας Ποντίκης. Η παραγωγή πωλείται σε Ελλάδα και εξωτερικό με κέλυφος ή ψίχα ανάλογα με την χρήση για την οποία προορίζεται. Οι τιμές παραγωγού αυτήν την περίοδο είναι λίγο στον αέρα, δεν έχουν γίνει σοβαρές πράξεις και είναι γύρω στα 9 ευρώ».

Τέλος, ο κ. Γιάννης Δημόπουλος γεωπόνος του συνεταιρισμού «Κελυφωτό Φιστλικι Μώλου» στη Φθιώτιδα, μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τη δενδρώδης καλλιέργεια και την εξέλιξη της φετινής παραγωγής. «Στην περιοχή καλλιεργούνται δύο ποικιλίες, η Νυχάτη και η Ποντίκης. Τα πιο παραγωγικά δέντρα λόγω μεγαλύτερης ηλικίας, είναι τα Νυχάτης. Η ποικιλία Ποντίκης έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια και τα μεγαλύτερης ηλικίας δέντρα στον συνεταιρισμό είναι τώρα 10 ετών. Αυτήν την περίοδο είμαστε στο τέλος των συγκομιδών καθώς ολοκληρώνεται το δεύτερο χέρι. Τρίτο χέρι γίνεται σε σπάνιες περιπτώσεις όταν η παραγωγή είναι πολύ καλή και ο καιρός ευνοϊκός. Η ποικιλία Ποντίκης φαίνεται να είναι πιο παραγωγική καθώς αποδίδει μεγαλύτερο τονάζ. Τα κύρια χαρακτηριστικά καρπού είναι ότι είναι πιο στρόγγυλος, με πιο σκληρό κέλυφος (χαρακτηριστικό ανεπιθύμητο). Στα θετικά της υπόθεσης είναι ότι τα δέντρα γίνονται παραγωγικά ήδη από το πέμπτο έτος και δεν προσβάλλονται από την ψύλλα. Η συγκομιδή είναι μία πολυέξοδη διαδικασία καθώς τα εργατικά είναι πολλά. Πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν τη μηχανική συγκομιδή. Η χρονιά φέτος είναι δύσκολη και αναμένεται μείωση περίπου κατά 30%-40% της περσινής. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στους παγετούς. Η περσινή παραγωγή η οποία ήταν πολύ καλή ξεπέρασε τους 200 τόνους. Μυκητολογικές ασθένειες δεν υπήρχαν φέτος. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει βέβαια με το έντομο ψύλλα και σε παραγωγούς με έντονες προσβολές προτείνουμε την περίοδο μετά την συγκομιδή να συνεχίσουν τους ψεκασμούς. Το έντομο ευρύτομο εμφανίζεται την άνοιξη μέχρι να σκληρύνει το κέλυφος του καρπού αλλά το αντιμετωπίζουμε επιτυχώς με εναλλαγή εντομοκτόνων. Αναφορικά με την εμπορία κάνουμε τη διαλογή και τα πουλάμε ψημένα και ωμά σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για τιμές ακόμα δεν γνωρίζω, περιμένουμε πρώτα να κλείσει η παραλαβή και να γίνει η διαλογή. Δίνουμε κάθε χρόνο στην Ιταλία και στην Αγγλία όπου έχουμε καλές συνεργασίες και έπειτα δίνουμε και σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία, στην Κύπρο, στα Βαλκάνια κ.α.».

14/09/2021 11:03 πμ

Τα ακριβά μεταφορικά καθιστούν απαγορευτικές τις εισαγωγές, από χώρες όπως οι ΗΠΑ για παράδειγμα.

«Με αυτό το κρίσιμο δεδομένο για φέτος», όπως αναφέρει ο έμπειρος παραγωγός από το Μώλο Φθιώτιδος, κ. Γιάννης Χονδρόπουλος, «αλλά και με την έντονη ζήτηση, αν οι αγρότες μπορέσουμε να κρατηθούμε, τότε ευελπιστώ πως η τιμή θα ανεβεί κι άλλο το επόμενο διάστημα. Για την ώρα, πάντως, από την περιοχή μου (Μώλος και πέριξ αυτού) κι από ό,τι δείχνουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, η τιμή των 8,40 ευρώ το κιλό στο ανοιχτό, εδραιώνεται κι αυτό είναι ασφαλώς θετικό βήμα στη φετινή παραγωγή, δεδομένου ότι το δίνει ένας Έλληνας και ένας Ιταλός. Αυτό για μένα λέει πολλά. Αν μπορέσουμε και κρατηθούμε λίγο ακόμα, θα πιάσουμε και τα 8,80 ευρώ. Ήδη, τώρα, δίνονται κάποιες μικρο-ποσότητες απο μικρο-παραγωγούς, στην τιμή αυτή (500-1.000 κγ.). Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Η μάχη τώρα αρχίζει». Σύμφωνα με τον κ. Χονδρόπουλο, που ετοιμάζεται να ξεκινήσει την συγκομιδή, η παραγωγή είναι φέτος, εξαιρετικά χαμηλή.

Ο κ. Γιώργος Σαμπάνης καλλιεργεί πάνω από 300 στρέμματα με κελυφωτό φιστίκι στον Αυλώνα Αττικής και όπως μας λέει, η συγκομιδή προχωρά, αλλά τα κιλά φέτος δεν είναι αρκετά, είναι πολλά κούφια τα φιστίκια και η μείωση παραγωγής αγγίζει το 50%, συνολικά από πέρσι. Σύμφωνα με τον κ. Σαμπάνη, οι τιμές για το ανοιχτό παίζουν σήμερα στα 8 με 8,5 ευρώ το κιλό και στα 6-7 στο κλειστό. Τα συγκομιζόμενα φιστίκια έχουν καλή ποιότητα, είναι απαλλαγμένα από μύκητες κ.λπ. κι έχουν, σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιρετική εμφάνιση.

Μέχρι δυο λεπτά ανά δέντρο η συγκομιδή

Ο κ. Σαμπάνης μαζεύει την παραγωγή του με δονητικό μηχάνημα κι όπως μας λέει απαιτούνται μόλις 1,5 με 2 λεπτά για κάθε δέντρο. Φέτος θα περάσει δύο ή και τρία χέρια τις φιστικιές του και υπολογίζει να ολοκληρώσει το μάζεμα σε ένα μόλις μήνα, μιας και μιλάμε για μια πολλή μεγάλη εκμετάλλευση για Ελληνικά δεδομένα.

10/09/2021 01:27 μμ

Μια από τις χειρότερες χρονιές αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αμυγδάλου σε πολλές περιοχές της χώρας, πλην κάποιων εξαιρέσεων, λόγω της ακαρπίας των δέντρων από τους παγετούς. Η αύξηση της τιμής είναι αξιοσημείωτη, με τις πρώτες πράξεις να ξεπερνούν τα 8 ευρώ το κιλό. 

Πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλία, οι παραθαλάσσιες περιοχές, όπως η Αγχίαλος, οι Μικροθήβες και ο Αλμυρός, δεν έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά από τους παγετούς ενώ στα Κανάλια, στο Σέσκλο και σε πιο ορεινές περιοχές η απώλεια είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Σύμφωνα με τον κ. Μιχέα Κοσμά, που ασχολείται χρόνια με την παραγωγή και εμπορία αμυγδάλου στο Σέσκλο Βόλου, οι συγκομιδές φέτος θα διαρκέσουν πολύ λίγο καθώς δεν υπάρχει αμύγδαλο για να συγκομισθεί. «Από τόπο σε τόπο η παραγωγή διαφέρει, ωστόσο υπάρχει απώλεια 90%-95%. Η ζημιά είναι ανεξαρτήτου ποικιλίας. Πολλοί είναι οι παραγωγοί που δεν θα μαζέψουν αμύγδαλα καθώς το κόστος εργατικών είναι πολύ μεγαλύτερο. Εγώ έχω ξεκινήσει το μάζεμα επειδή διαθέτω μηχάνημα συγκομιδής αλλά η κατάσταση είναι πολύ απογοητευτική. Από τα 150 στρέμματα που διαθέτω, η συνολική φετινή παραγωγή είναι μόλις 300-400kg. Η ποιότητα δεν έχει επηρεαστεί. Η τιμή παραγωγού για την καθαρή ψίχα είναι 8,5 ευρώ το κιλό», συμπληρώνει ο κ. Μιχέας.

Ακόμα, ο κ. Γεροτόλιος Αχιλλέας, παραγωγός 24 στρεμμάτων αμυγδάλου στην περιοχή του Τυρνάβου κάνει λόγο για ολική ζημιά στο Συκούριο, τον Τυρνάβο και στην επαρχία της Ελασσόνας. «Στην περιοχή του Τυρνάβου, η οποία έχει έκταση 30.000 στρέμματα με αμυγδαλιές, η παραγωγή είναι ελάχιστη. Γενικά σε όλη την Λάρισα και την Μαγνησία με εξαίρεση κάποιες παραθαλάσσιες περιοχές δεν υπάρχει παραγωγή. Τα έξοδα παραγωγής είναι 300-400 ευρώ ανά στρέμμα και αφορούν 12 ψεκασμούς το έτος, ποτίσματα, λιπάνσεις και κλαδέματα. Η τιμή σε κόκκαλο φέτος είναι πάνω από 2,30-2,40 ευρώ το κιλό για τις ελληνικές ποικιλίες. Έχουν γίνει οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ τον Αύγουστο και περιμένουμε αποζημιώσεις», καταλήγει ο κ. Γεροτόλιος. 

Ο κ. Κώστας Θάνος, παραγωγός στα Κανάλια Βόλου, επισημαίνει ότι «κάποιες περιοχές έχουν πλήρη καταστροφή και δεν έχουν λάβει καθόλου παραγωγή, ενώ σε άλλες, η παραγωγή έχει κιόλας συγκομισθεί. Φέτος το ελληνικό αμύγδαλο είναι λιγοστό. Οι κύριες ποικιλίες στην περιοχή είναι η Φυρανιά και η Τέξας όπου η παραγωγή είναι σχεδόν μηδενική ενώ για τις υπόλοιπες ποικιλίες στην καλύτερη των περιπτώσεων φτάνει το 20%-30% του αναμενόμενου όγκου. Η τιμή χονδρικής που ξεκινάει από τον παραγωγό, είναι 8 ευρώ το κιλό για την ποικιλία Τέξας και 8,5 ευρώ το κιλό για την ποικιλία Φυρανιά». 

Από την πλευρά του, ο κ. Βαζούρας Φίλιππος, ο οποίος ασχολείται τα τελευταία χρόνια με τη δενδρώδη καλλιέργεια στον Αλμυρό Βόλου, αναφέρει, «ο Αλμυρός είναι από τις περιοχές που δεν έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και οι νέες φυτεύσεις που διαθέτω δεν έχουν πληγεί. Παρόμοια είναι η κατάσταση στις Μικροθήβες και στην Αγχίαλο, όπου δεν υπήρχε μεγάλη καταστροφή και γίνονται συγκομιδές. Είναι πολύ νωρίς ακόμα να αναφερθούμε σε τιμές, ακούγεται ότι γίνονται πράξεις με περσινά αμύγδαλα, με τιμή παραγωγού 9 και 9,50 ευρώ το κιλό».

Στην περιοχή της Φθιώτιδας, όπου καλλιεργείται κατ’ εξοχήν κελυφωτό φιστίκι, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και οι εκτάσεις με αμύγδαλα. Σύμφωνα με τον κ. Καμάρα Δημήτρη, παραγωγό καρπών με κέλυφος και ιδιοκτήτη της εταιρείας Κτήμα Καμάρα στην Μάκρη Φθιώτιδας, η τιμή αυτήν την περίοδο για την αμυγδαλόψιχα είναι 9 ευρώ το κιλό και αφορά περσινά αποθέματα και νέες συγκομιδές. Η παραγωγή ωστόσο είναι σημαντικά μειωμένη όπως επισημαίνει και η κα. Κούτλη Χρυσάνθη, η οποία ασχολείται με τη βιολογική παραγωγή αμυγδάλου και άλλων προϊόντων. Χρησιμοποιεί τις ποικιλίες Φυρανιά και Τέξας και η μείωση είναι πάνω από 50%, ενώ οι συγκομιδές έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Τζίμιτρα, γεωπόνο και παραγωγό αμυγδάλου και άλλων καρπών με κέλυφος στην περιοχή της Νέας Πέλλας, η συγκομιδή στον νομό Πέλλας έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 15 Σεπτεμβρίου. «Οι ποσότητες είναι μικρές αλλά η ποιότητα των καρπών δεν έχει επηρεαστεί καθόλου και είναι εξαιρετική. Η ζήτηση όπως φαίνεται θα είναι πολύ μεγάλη καθώς όλη η Ελλάδα έχει υποστεί ζημιές και οι ποσότητες αμυγδάλου είναι πολύ λίγες. Είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τιμές», καταλήγει ο κ. Τζίμιτρας.

02/09/2021 11:45 πμ

Υψηλότερες από πέρσι οι τιμές του προϊόντος, επένδυση στην τυποποίηση και στην... αυτοδιάθεση, ενώ το εμπορικό ενδιαφέρον είναι υπαρκτό.

Πριν... μαζευτεί από το δέντρο φεύγει φέτος το λιγοστό, ντόπιο φουντούκι, που καλλιεργείται ως επί το πλείστον σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Ο Γιώργος Καράκελλες καλλιεργεί στο χωριό Καλαμώνας (μια περιοχή μεταξύ Καβάλας και Δράμας) 85 στρέμματα με ποντιακές ποικιλίες φουντουκιάς.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο πρόσφατα μεγάλωσε κατά 60 στρέμματα την εκμετάλλευσή του, καθώς το ενδιαφέρον για το προϊόν του είναι μεγάλο και υπάρχει ζήτηση από όλη την Ελλάδα, ενώ σκοπεύει να βάλει ακόμα 10 στρέμματα με φουντουκιές, έχοντας έτσι τη μεγαλύτερη παραγωγική εκμετάλλευση στην Ελλάδα. Η συγκομιδή πρόκειται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες στο χωριό αυτό κι όπως μας λέει ο κ. Καράκελλες, αναμένονται φέτος καλές αποδόσεις και υψηλότερες τιμές, δεδομένων των συνθηκών του εμπορίου στην Τουρκία και στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τον κ. Καράκελλε που προτιμά να διαθέτει μόνος του την παραγωγή του, έχοντας σταθερή πελατεία, έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους και έμποροι στην περιοχή, με σκοπό να καπαρώσουν τις σοδειές. «Εμείς φέτος θα μαζέψουμε περί τους 8 τόνους περίπου και θα προτιμήσουμε να διαθέσουμε μόνοι μας το προϊόν κι όχι μέσω χονδρέμπορα. Στο εμπόριο η τιμή για το προϊόν με κέλυφος είναι κοντά στα 4 ευρώ φέτος, όμως επειδή το διαθέτουμε μόνοι μας, πιάνουμε έως 9 ευρώ το κιλό. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και μας προσεγγίζουν συνεχώς πελάτες», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Μέχρι τώρα, όπως μας λέει ο κ. Καράκελλες οι αποδόσεις κυμαίνονται στα 200 κιλά το στρέμμα, όμως μόλις τα δέντρα αναπτυχθούν, θα δίνουν έως και 350 κιλά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η καλλιέργεια πάει πολύ καλά φέτος, δεν υπάρχουν προβλήματα από ασθένειες, μύκητες κ.λπ., ενώ ο ίδιος έκανε φέτος, όπως μας είπε τρεις εφαρμογές με λίπασμα και χρειάστηκε και πότισμα με μπεκ, τουλάχιστον έξι φορές. Τέλος, όπως μας εξήγησε ο κ. Καράκελλες, η συγκομιδή γίνεται με τίναγμα του δέντρου και μετά με ειδικά μηχανήματα, δηλαδή είναι μηχανική έως έναν βαθμό.

Καλλιέργειες φουντουκιάς υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ νέες φυτεύονται επίσης. Νέα κτήματα με φουντουκιά, υπάρχουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, σε Ξάνθη, Γρεβενά, Κατερίνη, Ημαθία, αλλά και σποραδικά και πιο νότια.

Μεγάλη ζήτηση για το προϊόν, όχι όμως και τόση για νέα δενδρύλλια

Ο κ. Θωμάς Δραγουμάνος έχει φυτώριο στο σιδηροδρομικό σταθμό Νάουσας Ημαθίας και εμπορεύεται δενδρύλλια φουντουκιάς.

Όπως όμως λέει στον ΑγροΤύπο, παρά τη δυναμική του τελικού προϊόντος στις αγορές, αλλά και τη ζήτηση, εντούτοις, οι φυτεύσεις δεν προχωρούν με γοργό ρυθμό στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, νέα κτήματα υπάρχουν σε περιοχές της ορεινής Πέλλας, στην Πιερία και στην Δράμα, όμως επειδή ακόμα τα δέντρα δεν είναι φουλ παραγωγικά καθότι δεν έχουν συμπληρώσει πενταετία, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τις αποδόσεις.

01/09/2021 11:37 πμ

Συνεχίζεται σε τοπ ρυθμούς η συγκομιδή κελυφωτού φιστικιού. Μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις φαίνεται ότι θα είναι η παραγωγή στην χώρα. Στά ήδη υπάρχοντα προβλήματα είχαμε και πρόσφατα μια ανεμοθύελλα στην περιοχή της Μάκρης που έριξε τον καρπό που δεν είχαν προλάβει να συγκομίσουν οι παραγωγοί από τα δέντρα.

Η διεθνής παραγωγή φιστικιών φαίνεται να είναι μειωμένη και η ζήτηση σε καλά επίπεδα. Αυτό αναμένεται να έχει φέτος να δούμε τιμές παραγωγού που να κυμανθούν πάνω από 9 ευρώ το κιλό. Την αγορά στην χώρα μας πάντως αναμένεται να τη διαμορφώσουν οι Ιταλοί έμποροι.

Ο κ. Μάκης Μπούργος, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης Φθιώτιδας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή είμαστε στα μέσα της συγκομιδής σε όλη την χώρα. Υπάρχει πρόβλημα με έλλειψη εργατών γης λόγω των μέτρων της πανδημίας. Οι εργάτες από Αλβανία δεν έρχονται όπως στο παρελθόν γιατί θεωρούν τη διαδικασία των τέστ δύσκολη και με μεγάλη γραφειοκρατία.

Η φετινή παραγωγή φιστικιών φαίνεται ότι είναι μικρότερη από τις αρχικές προβλέψεις. Εκτιμώ ότι ανέρχεται στην χώρα μας σε 2 έως 3 χιλιάδες τόνους, πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρσι (ήταν πάνω από 10 χιλιάδες).

Στην περιοχή έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι έμποροι από το εξωτερικό. Δείχνουν μια πρόθεση να πληρώσουν με καλή τιμή. Σε αυτό βοηθά ότι φέτος δεν έχουν μεγάλη παραγωγή σε Τουρκία και Ιράν με αποτέλεσμα να αυξήσουν τις τιμές των φιστικιών. Εκτιμώ ότι οι τιμές παραγωγού θα κυμανθούν στα επίπεδα του 2019 που έφτασαν στα 10 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Γιάννης Δημόπουλος, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου Θερμοπύλες, «φέτος έχουμε μια μειωμένη πολύ σε σχέση με πέρσι παραγωγή στο κελυφωτό φιστίκι. Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες έφεραν μια πολύ καλή ποιότητα. Ο καιρός βοήθησε και δεν είχαμε μυκητολογικά προβλήματα. Κάποια ξηρικά χωράφια είχαν πρόβλημα από την έλλειψη νερού, ενώ σε κάποιες ορεινές περιοχές παρατηρήθηκαν εγκαύματα πάνω στους καρπούς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού ελπίζουμε να φτάσουν στα προπέρσινα επίπεδα, που ο συνεταιρισμός έδωσε πάνω από 9 ευρώ το κιλό. Φέτος είναι μια όψιμη χρονιά και στην περιοχή η συγκομιδή ξεκίνησε από 20 Αυγούστου. Αναμένεται για τις 15 επόμενες ημέρες να συνεχιστεί η συγκομιδή με τοπ ρυθμούς. Αυτές τις ημέρες ξεκίνησαν οι παραδόσεις φιστικιών στον συνεταιρισμό από τα μέλη μας που καλλιεργούν περίπου 1.200 στρέμματα. Πάντως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην περιοχή για νέες φυτεύσεις. Ένα νέο δέντρο έχει μια καλή παραγωγή μετά από 8 χρόνια». 

Ο κ. Θωμάς Μενιδιάτης, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεγάρων, «αυτές τις ημέρες ξεκίνησε με δυνατούς ρυθμούς η συγκομιδή κελυφωτού φιστικιού στην περιοχή από τους παραγωγούς. Φέτος είναι μια χρονιά μειωμένης παραγωγής. Επίσης έχουμε μια οψίμιση της παραγωγής κατά 7 έως 8 ημέρες. Κατά το επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα της αγοράς και θα φανεί το ενδιαφέρον των εμπόρων». 

Ο κ. Δημήτρης Καμάρας, παραγωγός και ιδιοκτήτης της επιχείρησης «ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΜΑΡΑΣ» από την Μάκρη Φθιώτιδας, που κάνει εμπορία και εξαγωγή, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «πέρσι αν και είχαμε τα μέτρα της πανδημίας η εμπορία στο κελυφωτό φιστίκι είχε καλή πορεία. Τα προβλήματα στην τιμή δημιουργήθηκαν γιατί είχαμε μια παγκόσμια υπερπαραγωγή.

Φέτος λόγω της μειωμένης παραγωγής σε όλες τις χώρες αναμένεται να υπάρξει μια αύξηση της τιμής. Στην χώρα μας η μείωση της παραγωγής εκτιμώ ότι οφείλεται στις παγωνιές του Απριλίου και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Επίσης, προχθές Δευτέρα (30/8), είχαμε μια ισχυρή ανεμοθύελλα στην περιοχή που αν και είχε διάρκεια λίγων λεπτών ήταν αρκετή να ρίξει στο έδαφος πολλά φιστίκια που οι παραγωγοί δεν πρόλαβαν να συγκομίσουν στο πρώτο χέρι».     

27/08/2021 12:23 μμ

Μέτρια είναι η χρονιά από άποψη παραγωγής καθώς εκτιμάται καταστροφή λόγω του παγετού γύρω στο 30%. Καταστροφικό όμως είναι και το χαλάζι που έπεσε πριν λίγες ημέρες για κάποιες περιοχές της Ελασσόνας. 

Η περιοχή της Ελασσόνας έχει αναδειχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα παραγωγικά κέντρα ελληνικού καρυδιού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, όλο και περισσότεροι παραγωγοί επενδύουν σε δέντρα καρπών με κέλυφος καθώς είναι καλλιέργειες που αποφέρουν ικανοποιητικό εισόδημα. Ωστόσο φέτος αναμένονται απώλειες με το τελευταίο πλήγμα να οφείλεται στο χαλάζι που έριξε πριν από λίγες μέρες.

Την κατάσταση περιγράφει ο κ. Βάιος Λιανός, παραγωγός 30 στρεμμάτων καρυδιών στη Μαγούλα Ελασσόνας. «Ο παγετός του Απριλίου προκάλεσε απώλεια παραγωγής. Επίσης, πριν από λίγες ημέρες έπεσε χαλάζι το οποίο επέφερε ζημιές στους παλιούς δήμους Σαρανταπόρου και Ολύμπου, μέσα στην Ελασσόνα και σε άλλες κοντινές περιοχές ενώ το χωριό μου δεν επηρεάστηκε καθόλου. Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ δεν έχουν εμφανισθεί ακόμα για εκτιμήσεις από τους παγετούς και τους περιμένουμε από τις 9 Απριλίου. Η συγκομιδή ξεκινάει από αρχές Οκτωβρίου και αυτήν την περίοδο μέχρι και τέλη Σεπτεμβρίου συνεχίζονται τα ποτίσματα. Από τον Απρίλιο μέχρι τέλη Ιουνίου ολοκληρώθηκε η περίοδος των ψεκασμών για βακτήρια, και μύκητες όπως είναι η ανθράκωση. Φέτος εξαιτίας των καιρικών συνθηκών είχαμε αυξημένες προσβολές της μυκητολογικής ασθένειας».

Ο κ. Κιάτος Γιώργος, γεωπόνος στην περιοχή της Ελασσόνας σχολιάζει επίσης την φετινή χρονιά από άποψη παραγωγής. «Στην περιοχή γίνονται κάθε χρόνο νέες φυτεύσεις δενδρυλλίων και υπάρχει σημαντική στρεμματική αύξηση. Υπολογίζω ότι πλέον τα στρέμματα έχουν φτάσει γύρω στις 30.000. Η δημοφιλέστερη ποικιλία στην αγορά την οποία επιλέγει και η πλειοψηφία των παραγωγών είναι η Chandler. Οι καρυδιές όπως και όλα τα δέντρα επηρεάστηκαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς και αναμένεται μειωμένη παραγωγή η οποία όμως δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί καθώς εξαρτάται από τις ζώνες παραγωγής. Πολύ μεγάλη ζημιά δημιουργήθηκε από το ισχυρό χαλάζι που έριξε την προηγούμενη εβδομάδα. Χάθηκε η παραγωγή πολλών δέντρων, τα δέντρα έμειναν χωρίς καρπούς. Τώρα με τις ζέστες υπάρχει ένα πρόβλημα για τους παραγωγούς που δεν έχουν προβεί στην χορήγηση αντηλιακών σκευασμάτων. Όσον αφορά τη φυτοπροστασία, δεν υπήρχαν εξάρσεις εντόμων, βακτηριώσεων και μυκητολογικών ασθενειών και οι παραγωγοί που πραγματοποίησαν επιμελώς τους ψεκασμούς δεν είχα προβλήματα. Ένας από τους πιο επιζήμιους εχθρούς για τον καρπό του καρυδιού είναι η καρπόκαψα η οποία έχει 8 γενεές τον χρόνο και πρέπει να παρακολουθείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ωστόσο αυτήν την περίοδο δεν επηρεάζει καθόλου τον καρπό. Η εμφάνισή της γενικότερα δεν μας απασχόλησε φέτος. Ο καρπός του καρυδιού τώρα απέχει 20 ημέρες από την ωρίμανση και οι συγκομιδές θα ξεκινήσουν τέλη του Σεπτεμβρίου». 

Ο κ. Aντώνης Τζήκας, παραγωγός με 25 στρέμματα καρυδιών στην περιοχή του Ολύμπου επιβεβαιώνει την απώλεια παραγωγής λόγω του χαλαζιού αν και όπως λέει κατά τα άλλα δεν υπήρχαν εξάρσεις ασθενειών και αναμένεται καλή παραγωγή. 

Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Γκόνος ασχολείται χρόνια με την παραγωγή καρυδιού σε μία έκταση 170 στρεμμάτων στους Νερόμυλους Πέλλας. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιεί είναι η Chandler, η Franquette και η Ser. Όπως μας εξηγεί «η φετινή χρονιά είναι συγκριτικά χειρότερη παραγωγικά από την περσινή. Καταστροφή καρπών προκλήθηκε από τον παγετό στις 9 Απριλίου και από τον καύσωνα κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Παρατηρήθηκαν εγκαύματα πάνω στους καρπούς οι οποίοι τώρα πέφτουν. Επίσης, το χαλάζι που έπεσε στην περιοχή ήταν μικρής έντασης και δεν είχαμε σημαντικές απώλειες. Ελπίζουμε σε μεγαλύτερα μεγέθη καρπών και καλύτερες τιμές για να μετριαστεί η ζημιά. Τα πάγια έξοδα είναι πολλά και καλύπτουν το 1/3 με 1/4 του τζίρου. Εγώ έχω μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα έξοδα γιατί κάνω μηχανική συγκομιδή με δονητικό μηχάνημα και συλλεκτική μηχανή. Τα εργατικά για την συγκομιδή έχουν μεγάλο κόστος. Επίσης ο κ. Γκόνος διαθέτει διαλογέα μεγέθους και σπαστήρα για την επεξεργασία των καρυδιών και με αυτόν τον τρόπο έχει προχωρήσει και στην εμπορία του τελικού προϊόντος.

23/08/2021 03:00 μμ

Έντονη η ζήτηση από την εγχώρια αγορά, αλλά και από το εξωτερικό και ιδίως την Ιταλία.

Ο κ. Βαγγέλης Κρανιώτης είναι πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελιβοίας. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο: «ο κύριος όγκος της παραγωγής, που φέτος οψίμισε, αναμένεται μετά την 1η Οκτώβρη. Ως όγκος δεν μπορούμε να μιλάμε για αύξηση, παρά το γεγονός ότι δίνουν παραγωγή και τα νέα δέντρα, για τον απλό λόγο ότι κάποια βγαίνουν εκτός από τη μελάνωση. Προβλήματα αντιμετωπίζουμε και από την σφήκα, αλλά γίνονται προσπάθειες με διάφορα προγράμματα, ώστε να βρεθούν λύσεις. Κατά τα άλλα, εκτιμώ, πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις από τον καύσωνα, γιατί η ψίχα του κάστανου σχηματίζεται μετά τις 10 Αυγούστου, οπότε και οι καύσωνες είχαν αρχίσει να πέφτουν ως προς την έντασή τους. Στα άνυδρα κομμάτια βέβαια, σίγουρα, θα έχουμε φαινόμενα αυξημένης μικροκαρπίας. Όσον αφορά το εμπόριο, υπάρχουν ήδη προτάσεις, από εξωτερικό και εσωτερικό, καταγράφονται και ελπίζουμε τουλάχιστον να έχουμε τις περσινές τιμές, που ανάλογα και τα μεγέθη, κυμάνθηκαν στα 3,60 με 4 ευρώ το κιλό». Σημειωτέον ότι ο Συνεταιρισμός Μελιβοίας πραγματοποιεί επένδυση στην τυποποίηση κάστανου, με συσκευαστήριο και ψυκτικούς θαλάμους, ώστε να έχει μεγαλύτερη ευελιξία στην εξαγωγή του προϊόντος.

Ο κ. Νίκος Τσιντσιράκος, παραγωγός κάστανου από την Μελιβοία τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως: «η παραγωγή κάστανου φέτος στην περιοχή μας έχει οψιμίσει. Πέρσι ξεκινήσαμε να μαζεύουμε στις 16 με 17 Σεπτεμβρίου, αλλά φέτος πάμε για τέλη του Σεπτεμβρίου την εκκίνηση. Ο καύσωνας δεν άφησε ανεπηρέαστα τα δέντρα μας. Εκτιμώ πως τα πιο χοντρά κάστανα κάτω από 40 κομμάτια στο κιλό, θα είναι φέτος σε μεγάλη έλλειψη. Αυτά πέρσι πληρώθηκαν στον παραγωγό από τους εμπόρους έως και 3,8 με 4 ευρώ το κιλό. Φέτος μπορεί να πάμε και ψηλότερα, αφού η ζήτηση είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Προβλήματα άλλα δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα στην καλλιέργεια».

Δεκαετίες... μπροστά από την Ελλάδα οι Ιταλοί

Το όρος Πάικο βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία, στα σύνορα των νομών Πέλλας και Κιλκίς. Κάθε χρόνο, οι περιοχές αυτές δίνουν μια παραγωγή της τάξης των 1.500 τόνων κάστανο περίπου, λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δόιος, που διαθέτει εταιρεία εμπορίας του προϊόντος. Σύμφωνα με τον κ. Δόιο, η συγκομιδή στην περιοχή θα αρχίσει προς τα τέλη του μήνα, αλλά είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε πρόγνωση, όσον αφορά στις τιμές. Ο κ. Δόιος πραγματοποιεί εξαγωγές και στη Γερμανία, αλλά όπως μας ανέφερε η Ιταλία είναι πολλά χρόνια μπροστά, όσον αφορά στην επεξεργασία του προϊόντος, καθώς λανσάρει συνεχώς νέα προϊόντα στην αγορά, όπως αλεύρι, μπύρα, μακαρόνια κ.λπ. με αποτέλεσμα να καταναλώνεται το προϊόν όλο το χρόνο και όχι εποχικά, όπως στην Ελλάδα.

23/08/2021 12:28 μμ

Με ποτίσματα οι αγρότες προσπαθούν να συνεφέρουν τα φιστίκια, που εμφανίζουν τεράστια ανομοιομορφία στην ωρίμανση.

Με καθυστέρηση και... δυσχέρειες φαίνεται πως προχωρά η συγκομιδή στο κελυφωτό φιστίκι, καθώς όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, επικρατεί μεγάλη ανομοιομορφία στην ωρίμανση του καρπού, γεγονός, που με βάση την πρότερη εμπειρία παραγωγών και γεωπόνων, θεωρείται βέβαιο πως θα οδηγήσει σε πρόσθετη μείωση της παραγωγής.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, από την εταιρεία ΒΙΟΓΕΚΑΤ, που έχει άριστη γνώση της καλλιέργειας, αλλά και της αγοράς γενικότερα «στην περιοχή της Μάκρης η συγκομιδή έχει ξεκινήσει, στα Μέγαρα ξεκινά πιο μαζικά εντός της εβδομάδος, στην Θεσσαλία πάει για πιο μετά, ενώ το ερχόμενο Σάββατο εκτιμώ πως όλοι θα έχουν ξεκινήσει το μάζεμα. Το κακό βέβαια είναι ότι έως τώρα παρατηρείται μεγάλη ανομοιομορφία ως προς την ωρίμανση της ηρτημένης εσοδείας. Αυτό, πιστεύω, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την παραγωγή κελυφωτού φιστικιού και ειδικά τα δεύτερα χέρια, που υπάρχει περίπτωση και με βάση την πρότερη εμπειρία μας, να χάθουν, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις ο καρπός προσβάλλεται από καμαροσπόριο (βοτρυοσφαίρια). Παράλληλα, σε πολλά δέντρα τα φιστίκια φαίνονται ώριμα κι έχουν κοκκινίσει, αλλά δεν πέφτουν από το δέντρο. Οι παραγωγοί προσπαθούν βέβαια να συνεφέρουν τις καλλιέργειες με συνεχή ποτίσματα αυτή την περίοδο. Με τα δεδομένα αυτά, εκτιμώ πως η μείωση εν τέλει της παραγωγής κελυφωτού φιστικιού, θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, από όση υπολογίζαμε πριν από 10-15 ημέρες. Έτσι θα ενταθεί και ο ανταγωνισμός των εμπόρων για τη φετινή παραγωγή, κάτι που θα αυξήσει τις τιμές».

Ο κ. Γιώργος Θυμιογιάννης που καλλιεργεί 330 στρέμματα κελυφωτού φιστικιού στο χωριό Στίρφακα Φθιώτιδας, κοντά στο Λιανοκλάδι, εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξος. Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, «γενικά δεν έχει ξεκινήσει μαζικά η συγκομιδή στην περιοχή μας, όμως προσωπικά, δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα και στην κυριολεξία δεν τα προλαβαίνω. Επίσης έχω κάνει τις φυτεύσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχω παραγωγή κάθε χρόνο και να μην έχω μεγάλες διακυμάνσεις λόγω της παρενιαυτοφορίας. Εμπορικά, σίγουρα, υπάρχει ενδιαφέρον ήδη».

Σημειωτέον ότι η παραγωγή κελυφωτού φιστικιού φέτος αναμένεται σημαντικά μειωμένη σε όλες τις παραγωγικές ζώνες (Στερεά Ελλάδα, Αττική, Θεσσαλία κ.λπ.).

19/08/2021 10:07 πμ

H παραγωγή στις κύριες περιοχές καλλιέργειας της χώρας κατά τόπους είναι μηδενική. Η καταστροφή οφείλεται στους ανοιξιάτικους παγετούς και είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων όπως το ανάγλυφο και μικροκλίμα της περιοχής και η πρωιμότητα άνθισης των ποικιλιών.

Νομός Πέλλας

Το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών στον νομό Πέλλας θα έχει εξαιρετικά μειωμένο όγκο παραγωγής. Όπως μας αναφέρουν παραγωγοί, μεταξύ αυτών και ο κ. Παυλίδης, οι συγκομιδές ξεκινάνε τέλη Αυγούστου και η απώλεια παραγωγής αφορά όλες τις ποικιλίες. Οι παραδοσιακές ποικιλίες ωστόσο όπως είναι η Φυρανιά και η Τέξας έχουν υποστεί 100% ζημιές, ενώ οι αυτογόνιμες παρουσιάζουν μεγαλύτερο βαθμό ανθεκτικότητας στο ψύχος και είναι πιο όψιμες με αποτέλεσμα οι απώλειες να αγγίζουν το 70%. Παράλληλα δεν υπάρχουν περσινά αποθέματα ενώ προβλέπεται ότι οι εισαγωγές θα μειωθούν αισθητά εξαιτίας της αύξησης των εξόδων μεταφοράς από τις εισαγόμενες χώρες.
Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Τζίμητρα, γεωπόνο και παραγωγό αμυγδάλων στην περιοχή της Πέλλας, «η απώλεια παραγωγής είναι ανεξαρτήτου ποικιλίας. Η ποικιλία Τέξας η οποία ανθίζει πιο πρώιμα έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές ωστόσο το ποσοστό καταστροφής κυμαίνεται ανάλογα με την τοποθεσία και το μικροκλίμα. Σε γενικές γραμμές η αμυγδαλιά προτιμάει τα δροσερά κλίματα. Ο καύσωνας επίσης έχει συμβάλει ώστε η χρονιά να είναι λίγο πιο πρώιμη από ότι συνήθως. Παράλληλα, επιδράει αρνητικά καθώς στρεσάρει και καταπονεί τα δέντρα και επιταχύνει το άνοιγμα του περικαρπίου και την ωρίμανση. Οι ζημιές από τον καύσωνα είναι έκδηλες ιδίως σε ξερικά δέντρα όπου το φύλλωμα καταστρέφεται. Οι καρποί αυτήν την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο όπου σχίζεται το περικάρπιο. Συνηθίζεται να ολοκληρώνονται τα ποτίσματα αυτήν την περίοδο καθώς οι καρποί δεν ανοίγουν ομοιόμορφα και επηρεάζεται η ωριμότητά τους. Οι ήδη ανοιχτοί καρποί με το πότισμα ωριμάζουν πιο γρήγορα, ωστόσο οι καρποί που δεν έχουν ανοίξει καθυστερούν και οψιμίζει η παραγωγή. Η απώλεια παραγωγής μου κυμαίνεται από 40%-100%». Πάντως όπως αναφέρει ο έμπειρος γεωπόνος δεν γνωρίζουμε ακόμα τις τιμές καθώς η Θεσσαλία που συγκομίζει πρώτη δεν θα πάρει φέτος παραγωγή.
Ο κ. Σταυρακάκης Δημήτρης παραγωγός αμυγδάλων στο χωριό Νέα Πέλλα επισημαίνει ότι η καταστροφή που έχουν υποστεί τα κτήματά του είναι μεγάλη. «Ιδιαίτερα για τα δέντρα που βρίσκονται κοντά σε ρέματα είναι ολική ενώ για τα δέντρα που βρίσκονται σε ύψωμα αγγίζει το 70%. Έχουν γίνει οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ και αναμένονται τα αποτελέσματα». Ο κ. Μάκης Σάμος, ο οποίος παράγει 20 χρόνια αμύγδαλα στο ίδιο χωριό δηλώνει χαρακτηριστικά ότι φέτος θα πάρει κάτω από το 1/10 της αναμενόμενης παραγωγής. Στον αντίποδα ο κ. Τσακπινάκης Βαγγέλης παραγωγός αμυγδάλου από το χωριό Παλιά Πέλλα μας δίνει μία τελείως διαφορετική εικόνα. Όπως μας αναφέρει «η χρονιά είναι πολύ καλή από άποψη παραγωγής. Τα δέντρα μου είναι φορτωμένα. Το μικροκλίμα και η τοποθεσία της περιοχής έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της φετινής παραγωγής».

Νομός Λαρίσης

Η Ελασσόνα είναι η πιο πρώιμη περιοχή παραγωγής αμυγδάλου στη χώρα και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των εκτάσεων. Οι συγκομιδές ξεκινάνε την εβδομάδα που μας έρχεται ωστόσο οι απώλειες φτάνουν το 90%. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Νάνος Αστέριος, γεωπόνος στην ΕΑΣ Ελασσόνας «η ανεμοθύελλα σε συνδυασμό με το χαλάζι που έριξε την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώνουν την καταστροφική φετινή παραγωγή. Όσοι καρποί είχαν παραμείνει πάνω στα δέντρα έπεσαν πρόωρα ή χτυπήθηκαν και πλέον δεν είναι εμπορεύσιμοι». Αναφορικά με τις τιμές ο κ. Νάνος τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για εκτιμήσεις καθώς ο όγκος παραγωγής θα είναι πολύ μειωμένος. Η παραγόμενη ποσότητα του συνεταιρισμού πωλείται σε επιχείριση στην Λάρισα η οποία προμηθεύει ξηρούς καρπούς σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Νομός Μαγνησίας

Τέλος, ο κ. Κώστας Θάνος έμπειρος παραγωγός αμυγδάλου από το χωριό Κανάλια Βόλου κάνει λόγο για μηδενική παραγωγή. Καλλιεργεί τις παραδοσιακές ποικιλίες Φυρανιά και Τέξας και σε μικρότερο ποσοστό τη Φεραντουέλ η οποία λειτουργεί ω επικονιαστής. «Οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιανουαρίου προκάλεσαν πρόωρη άνθιση στα δέντρα με αποτέλεσμα ο δεύτερος παγετός στα μέσα Μαρτίου - αρχές Απριλίου να έχει καταστροφικές συνέπειες». Φέτος δεν υπάρχει καθόλου ελληνικό αμύγδαλο και όπως επισημαίνει θα πουλήσουν μόνο όσοι έχουν περσινά αποθέματα, οι οποίοι είναι λιγοστοί. «Εκτιμώ ότι οι τιμές θα είναι ανοδικές. Πέρσι η τιμή παραγωγού ήταν 8-8,5 ευρώ το κιλό για τη ψίχα και φέτος θα φτάσει τα 9 ευρώ. Εδώ και 10 ημέρες έχουν έρθει οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ της Λάρισας και κάνουν εκτιμήσεις. Αυτήν την περίοδο κάνουμε ποτίσματα και αφαιρούμε τα λαίμαργα κλαδιά. Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουμε το κλάδεμα για να προετοιμαστούμε για την νέα σεζόν, καταλήγει».

16/08/2021 03:53 μμ

Στην Αττική και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μαρκόπουλου μπήκαν για μάζεμα οι πρώτοι αγρότες με κελυφωτό φιστίκι.

Με καλές καιρικές συνθήκες και χωρίς προβλήματα από ασθένειες σε γενικές γραμμές, αναμένεται να ενταθεί σε λίγες ημέρες το μάζεμα του κελυφωτού φιστικιού, που υποφέρει φέτος από έντονα μειωμένη παραγωγή. Το θετικό είναι βέβαια πως το ενδιαφέρον των εμπόρων είναι ήδη μεγάλο, ενώ οι πρώτες τιμές παραγωγού ενδέχεται να προκύψουν αρχής γενομένης από το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου από την εταιρεία ΒΙΟΓΕΚΑΤ: «από την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να αρχίσει η συγκομιδή του προϊόντος στην περιοχή της Φθιώτιδας, ωστόσο πιο μαζικά θα μπουν στα χωράφια για μάζεμα οι παραγωγοί από το ερχόμενο Σάββατο κι έπειτα, καθώς αναμένεται ευνοϊκός και ο καιρός. Σε κάποιες περιοχές της Αττικής, όπως το Μαρκόπουλο, εξ όσων γνωρίζω, έχει αρχίσει ήδη το μάζεμα. Γενικά, όπως έχουμε ξαναπεί η παραγωγή αναμένεται δραματικά μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Το καλό είναι πως υπάρχει έντονη ζήτηση και έχουν πέσει ήδη τα πρώτα τηλέφωνα από εμπόρους σε παραγωγούς και μάλιστα από καιρό. Αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που αναμένουμε να επικρατήσει φέτος σε σχέση με τις τιμές».

Ο κ. Νίκος Τόγιας καλλιεργεί 15 στρέμματα με κελυφωτό φιστίκι στην Αίγινα. Όπως μας λέει φέτος η παραγωγή στο νησί είναι από ελάχιστη έως... μηδενική, γεγονός, που σύμφωνα με τον ίδιο, θα ανεβάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα την πρόσοδο του παραγωγού. Ο κ. Τόγιας, που αποδίδει την κατάσταση αυτή κυρίως στην ανομβρία και την ξηρασία, εκτιμά, δεδομένης της μεγάλης ζήτησης, πως η τιμή σίγουρα θα ανέλθει ακόμα και πάνω από τα 10 ευρώ το κιλό.

Πιο πίσω χρονικά, τέλος, πρέπει να αναμένεται το μάζεμα σε διάφορες ζώνες παραγωγής της Θεσσαλίας, λόγω του καιρού.

29/07/2021 11:11 πμ

Ο τουρισμός και το άνοιγμα της εστίασης έδωσαν νέα πνοή στην κατανάλωση κελυφωτού φιστικιού, η συγκομιδή του οποίου ξεκινά σε 20 ημέρες περίπου μαζικά.

Κι αν ορισμένοι έμποροι έχουν κάποια αποθέματα περσινής εσοδείας, παραγωγοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί της χώρας που ασχολούνται με το προϊόν, δεν έχουν περσινό φιστίκι ούτε για... δείγμα. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου έχουν ήδη αρχίσει εδώ και ένα μήνα τα τηλέφωνα σε μεγαλοπαραγωγούς από εμπόρους που επιθυμούν να καπαρώσουν την... όποια εσοδεία.

Μ΄ αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη την ακραία μείωση παραγωγής λόγω παρενιαυτοφορίας και παγετών, εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, από την Φθιώτιδα, τεχνολόγος γεωπόνος - γνώστης της αγοράς κελυφωτού φιστικιού, από την εταιρεία ΒΙΟΓΕΚΑΤ, φέτος το φιστίκι πάει για μια πρώτη τιμή εκκίνησης αρκετά πάνω από τα περσινά επίπεδα. Μάλιστα, δεν λείπουν μεγαλοπαραγωγοί που αναμένουν εκκίνηση φέτος ακόμα και από τα 8 ευρώ το κιλό. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, επίσης, εκτιμά πως η παραγωγή στην Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 1.500 - 2.000 τόνους, όταν πέρσι ήταν 15.000 με 17.000 τόνους.

Σημειωτέον ότι η τρέχουσα τιμή για το ανοιχτό κελυφωτό είναι στα 8,30 ευρώ το κιλό, ενώ η ζήτηση, όπως μας είπαν έμπειροι συνεταιριστές αναμένεται ιδιαίτερα έντονη, καθώς η παραγωγή και σε ανταγωνίστριες χώρες προβλέπεται μειωμένη.