Μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή κάστανου στην χώρα μας. Ολοκληρώθηκε η καρπόδεση και φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα ακαρπίας σε πολλές περιοχές της χώρας.
Πρόβλημα για τους παραγωγούς αποτελεί και το υψηλό κόστος φυτοπροστασίας, μετά από μια χρονιά που υπήρξαν θέματα με την εμπορία του προϊόντος με χαμηλές τιμές και πολλές ποσότητες να μένουν απούλητες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά των εμπόρων.
Ο κ. Δημήτριος Μίσκος, γεωπόνος και καστανοπαραγωγός από την Γρίβα του Κιλκίς, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή γίνονται προληπτικοι ψεκασμοί στην καλλιέργεια για καπρόκαψα και φαιά σήψη. Το θετικό είναι ότι πέρυσι δεν υπήρξαν προβλήματα από την φαιά σήψη στην περιοχή μας. Όμως έγινε φέτος η καρπόδεση και βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα ακαρπίας.
Μεγάλο είναι το κόστος φυτοπροστασίας στην καλλιέργεια. Σημαντικότερος εντομολογικός εχθρός στην καστανοκαλλιέργεια είναι η καρπόκαψα. Θα πρέπει να γίνονται οι σωστοί ψεκασμοί από τους καστανοπαραγωγούς για την αντιμετώπισή της. Η σφήκα της καστανιάς είναι ακόμη ένας σοβαρός εντομολογικός εχθρός. Στην Ιταλία που υπήρξε μεγάλο πρόβλημα κατάφεραν το 2022 να επαναφέρουν την παραγωγή τους μετά από την εφαρμογή μακροχρόνιων προγραμμάτων αντιμετώπισης. Στην περιοχή μας έχουν εγκαταλειφθεί αρκετοί καστανεώνες. Αποτέλεσμα να γίνουν δάση που δεν είναι εύκολη η πρόσβαση και τα δέντρα να είναι υψηλά. Αυτό κάνει δύσκολη την έρευνα και την αντιμετώπισή της.
Πέρυσι είχαμε αυξημένη παραγωγή και μικροκαρπία. Τα δέντρα φέτος έχουν ακαρπία που φαίνεται να οφείλεται στον ήπιο φετινό χειμώνα αλλά και στις καιρικές συνθήκες που υπήρξαν κατά την ανθοφορία. Ρόλο θα έπαιξε και η περσινή υπερπαραγωγή.
Η ακαρπία ξεκινά από 30% στα αρδευόμενα χωράφια και μπορεί να φτάσει ακόμη και 100% στα ξηρικά σε κάποιες περιοχές. Το πρόβλημα είναι ότι η ακαρπία δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Το 2015 είχε γίνει αναγγελία από το δήμο Σπάρτης για ακαρπία στην καστανία λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών και είχε σταλεί φάκελος για ένταξη στα ΠΣΕΑ. Αυτό ζητάμε να γίνει και φέτος όχι μόνο στην περιοχή του Πάικου αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα όπου έχει εμφανιστεί το πρόβλημα.
Όσον αφορά την πορεία της καλλιέργειας όπως φαίνεται φέτος θα έχουμε μια οψίμιση κατά μια εβδομάδα (η συγκομιδή στην περιοχή ξεκινά από τα μέσα Σεπτεμβρίου). Η μικρή παραγωγή θα έχει μεγάλα μεγέθη.
Η περσινή εμπορική περίοδος ήταν καταστροφική για τους παραγωγούς. Οι τιμές κυμάνθηκαν από 1,3 έως 1,7 ευρώ το κιλό για τα πολύ καλής ποιότητας κάστανα. Η μεγάλη πλειοψηφία πούλησε τα κάστανα με μια μέση τιμή στα 1,5 ευρώ το κιλό».
Ο καστανοπαραγωγός και πρόεδρος του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων, Ευθύμιος Καζαντζής, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «πέρυσι είχαμε μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή κάστανου από την φαιά σήψη. Τα προβλήματα συνεχίζονται και φέτος με τα δέντρα να εμφανίζουν ακαρπία. Ακόμη δεν γνωρίζουμε πως θα κυμανθεί το μέγεθος της φετινής παραγωγής αλλά σίγουρα θα είναι μειωμένη. Πάντως το κόστος φυτοπροστασίας είναι μεγάλο και αν δεν υπάρχει παραγωγή φέρνει απογοήτευση στους καστανοπαραγωγούς.
Όμως η φαιά σήψη δημιούργησε προβλήματα και στο εμπόριο. Με το που ανακάλυψαν οι έμποροι και οι Ιταλοί ότι κάποια κάστανα έχουν «χτυπηθεί» απο την σήψη σταμάτησαν να αγοράζουν. Η στρεμματική ενίσχυση των 150 ευρώ που έδωσαν στους καστανοπαραγωγούς μέσω του λεγόμενου «ουκρανόμετρου» δεν μπορεί να καλύψει το μέγεθος της ζημιάς όταν το κόστος καλλιέργειας είναι στα 700 ευρώ το στρέμμα. Νέες φυτεύσεις πάντως γίνονται σε ορεινές περιοχές της Μακεδονίας για να αποφύγουν προβλήματα φυτοπροστασίας. Η συγκομιδή στην περιοχή αναμένεται να ξεκινήσει από 18 έως 20 Σεπτεμβρίου».
Ο κ. Γιάννης Κόλλιας καλλιεργεί βιολογικά κάστανα στην ορεινή Αρκαδία και όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο «στην περιοχή Χρυσοβίτσι φαίνεται φέτος ότι θα έχουμε μια πολύ όψιμη χρονιά λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην ανθοφορία. Η καρπόδεση έγινε αλλά είμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Όπως φαίνεται με την μέχρι σήμερα εικόνα δεν έχουμε ακαρπία αλλά αναμένουμε μια μέτρια παραγωγή κάστανου. Τα προβλήματα φυτοπροστασίας παραμένουν στην καλλιέργεια από σφήκα της καστανιάς και την φαιά σήψη αν και προσπαθούμε με ότι μέσο διαθέτουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει από τις αρχές Νοεμβρίου στην περιοχή. Πάντως η καλλιέργεια στην περιοχή πάει προς εγκατάλειψη».
«Στα χωριά της Βόρειας Κυνουρίας (Καστρί κ.α.) της Αρκαδίας, αν και είναι οι πιο όψιμες περιοχές, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα ακαρπίας και η καλλιέργεια εξελίσσεται χωρίς προβλήματα. Ακόμη όμως δεν μπορούμε να έχουμε καθαρή εικόνα για το μέγεθος της φετινής παραγωγής», αναφέρει η γεωπόνος στον Αγροτικό Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμό Αρκαδίας κ. Έλσα Κατσίμη.
Θυμίζουμε πέρσι στην Αρκαδία η παραγωγή κάστανου είχε προβλήματα από την φαιά σήψη και την παρατεταμένη ανομβρία. Επίσης είχαμε μεγάλα προβλήματα στην εμπορία του προϊόντος και μεγάλες ποσότητες έμειναν ασυγκόμιστες λόγο έλειχης ενδιαφέροντος από τους εμπόρους.
Συνεχίζεται η συγκομιδή καρυδιών με την παραγωγή να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.
Ο κ. Βάιος Λιάνος, ιδιοκτήτης του αγροκτήματος Καρυάτις Ολύμπου, που έχει 60 στρέμματα με καρυδιές στην περιοχή της Ελασσόνας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαμε καλή χρονιά την ποιότητα καρυδιών. Μόνο όσα χωράφια δεν πήραν μέτρα φυτοπροστασίας μετά τις βροχές το Δεκαπενταύγουστο λόγω της υγρασίας θα έχουν πρόβλημα με ανθράκωση στα φύλλα. Οι ποσότητες παραγωγής όμως είναι μειωμένες. Οι τιμές παραγωγού κινούνται στα περσινά επίπεδα με μια μικρή μείωση. Το θετικό είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην εγχώρια αγορά τα εισαγόμενα καρύδια, που έρχονται κυρίως από Ουκρανία και Χιλή, με χαμηλές τιμές αλλά δεν έχουν σχέση με την ποιότητα των ελληνικών καρυδιών».
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Γκόνος, από το Αγρόκτημα Γκόνου στην Πέλλα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μειωμένη ποσότητα αλλά και πολλά καρύδια έχουν ποιοτικά προβλήματα. Επίσης υπάρχει και θέμα με τα μεγέθη και μικροκαρπία. Μετά τις 10 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή της Chandler. Στα άσπαστα η τιμή παραγωγού για τα καλής ποιότητας κυμαίνεται από 3 έως 4 ευρώ το κιλό. Η πεταλούδα έχει τιμή χονδρική στα 10 - 11 ευρώ το κιλό, ενώ το τέταρτο στα 8 έως 9 ευρώ. Το εμπόριο ζητά και πληρώνει την καλή ποιότητα».
Στην ολοκλήρωσή του βρίσκεται η συγκομιδή κάστανου. Φέτος λόγω μειωμένης παραγωγής είχε μικρότερη διάρκεια και το θετικό ήταν ότι υπήρχε ζήτηση από τους εμπόρους.
Ο πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας - Στομίου «Καρποί Κισσάβου» κ. Ευθύμιος Τριανταφύλλου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος υπήρχε μειωμένη παραγωγή λόγω της σφήκα της καστανιάς. Υπάρχει και το πρόβλημα από την φαιά σήψη, όπως και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Επίσης λόγω καιρικών συνθηκών έχουμε πολλά «ανοικτά κάστανα» τα οποία έχουν μειωμένες τιμές παραγωγού στα 60 - 70 λεπτά. Πάντως η αυξημένη ζήτηση λόγω μειωμένης παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των εμπόρων, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Οι μειωμένες αποδόσεις όμως φέρνουν απώλεια εισοδήματος στον παραγωγό».
Ο κ. Δημήτριος Μίσκος, γεωπόνος και παραγωγός από την Γρίβα στο Κιλκίς, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η συγκομιδή στην πλειοψηφία καστανοχώραφων έχει τελειώσει και αυτές τις μέρες μαζεύουν τα τελευταία κάστανα στην περιοχή. Η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση στα έξτρα ποιότητας κάστανα που αγγίζει τα 3,70 ευρώ το κιλό (από 3,50 που ήταν). Αύξηση είχαμε και στα κάστανα ποιότητας Α που έφτασαν στα 3,50 ευρώ (από 3,30). Στις άλλες δύο κατηγορίες ποιότητας οι τιμές παραγωγού παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα, για τα ποιότητας Β στα 2,30 ευρώ και ποιότητας Γ στα 1,20 ευρώ».
Άρχισαν να ανεβαίνουν οι τιμές παραγωγού στα κάστανα λόγω της υψηλής ζήτησης και της μειωμένης φετινής παραγωγής.
Όπως είχαμε αναφέρει σε ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη αλλά υπάρχει αυξημένη ζήτηση για το προϊόν στην εγχώρια αγορά αλλά και για εξαγωγές.
Ο κ. Δημήτριος Μίσκος, γεωπόνος και καστανοπαραγωγός από την Γρίβα στο Κιλκίς, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είναι η χρονιά για όσους έχουν αποθηκευτικούς χώρους και δεν βιάζονται να πουλήσουν την παραγωγή τους. Η μειωμένη παραγωγή λόγω ακαρπίας έχει χτυπήσει όλες τις παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. Αρκεί να σας αναφέρω ότι τα προηγούμενα χρόνια είχα παραγωγή στους 7 τόνους αλλά φέτος είναι ζήτημα να έχω 2 τόνους.
Επίσης τα προβλήματα με φαιά σήψη έχουν κάνει τους έμπορους - από Ελλάδα και εξωτερικό - να αναζητούν την καλή ποιότητα. Η συγκομιδή θα ολοκληρωθεί νωρίς λόγω της μειωμένης παραγωγής.
Το εμπορικό ενδιαφέρον για κάστανα φέτος είναι μεγάλο και από τις πρώτες ημέρες της συγκομιδής είχαν έρθει στην περιοχή Έλληνες και Ιταλοί έμποροι.
Πέρυσι για την καλή ποιότητα (έξτρα) του κάστανου οι έμποροι έδιναν 2,80 ευρώ το κιλό.
Φέτος οι τιμές για τα έξτρα κάστανα ξεκίνησαν από 3 ευρώ το κιλό. Στην συνέχεια ανέβηκαν στα 3,20 ευρώ και το προηγούμενο Σάββατο (14/10) η τιμή στα έξτρα κάστανα έφτασε στα 3,50 ευρώ. Εκτιμώ ότι με την αυξημένη ζήτηση η τιμή θα ανέβει το επόμενο διάστημα σε πιο υψηλά επίπεδα.
Για τις άλλες ποιότητες έχουμε τις εξής τιμές:
Για τα κάστανα ποιότητας Α, οι τιμές ξεκίνησαν φέτος από 2,5 ευρώ το κιλό, στην συνέχεια έφτασαν στα 2,90 ευρώ και στις 14/10 ανέβηκαν στα 3,30 ευρώ.
Για τα κάστανα ποιότητας Β, οι τιμές ξεκίνησαν φέτος από 2 ευρώ το κιλό, στην συνέχεια έφτασαν στα 2,20 ευρώ και στις 14/10 ανέβηκαν στα 2,30 ευρώ.
Για τα κάστανα ποιότητας Γ, οι τιμές ξεκίνησαν φέτος από 1 ευρώ το κιλό, στην συνέχεια έφτασαν στα 1,10 ευρώ και στις 14/10 ανέβηκαν στα 1,20 ευρώ».
Ξεκίνησε με μικρές ποσότητες η συγκομιδή κάστανου ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αυξηθούν οι ρυθμοί. Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη αλλά υπάρχει αυξημένη ζήτηση για το προϊόν στην εγχώρια αγορά αλλά και για εξαγωγές.
Μετά από μια καταστροφική χρονιά που είχαν πέρσι οι καστανοπαραγωγοί περιμένουν να δουν αν έχουν και φέτος ζημιά από την φαιά σήψη και ελπίζουν σε αύξηση των τιμών από τους εμπόρους.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων κ. Ευθύμιος Καζαντζής, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε εδώ και δύο ημέρες η συγκομιδή κάστανου με μικρές ποσότητες. Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αυξηθούν οι ρυθμοί. Από την πρώτη εικόνα στα πρώιμα κάστανα φαίνεται ότι και φέτος θα έχουμε ζημιές από την φαιά σήψη. Η φαιά σήψη είναι ασθένεια που προσβάλλει τον καρπό του κάστανου, καθιστώντας τον μη εμπορεύσιμο. Πέρυσι που είχαμε μεγάλο πρόβλημα και απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς μας έδωσαν αποζημιώση μόλις 150 ευρώ στρεμματική ενίσχυση. Το ποσό αυτό δεν καλύπτει το μέγεθος της ζημιάς που είχαμε από τον μύκητα. Στην Ιταλία που είχαν προβλήματα με αυτή την ασθένεια δίνουν κάθε χρόνο στους καστανοπαραγωγούς 350 ευρώ το στρέμμα ενίσχυση και 150 ευρώ το δέντρο με στόχο την αντικατάστασή του. Χρειάζονται γενναία μέτρα στήριξης των καστανοπαραγωγών».
Ο πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας - Στομίου «Καρποί Κισσάβου» κ. Θύμιος Τριανταφύλλου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η συγκομιδή με μικρές ποσότητες στα κάστανα. Από την πρώτη εικόνα φαίνεται ότι έχουμε μειωμένη παραγωγή, κατά 50%, λόγω της σφήκα της καστανιάς. Πέρυσι είχαμε σοβαρό πρόβλημα από την φαιά σήψη που επηρέασε αρνητικά τις τιμές παραγωγού με αποτέλεσμα να έχουμε απώλειες εισοδήματος. Τα 150 ευρώ που μας έδωσαν δεν βοήθησαν. Εμείς ζητούσαμε στήριξη της καλλιέργειας με 400 ευρώ το στρέμμα. Ο συνεταιρισμός έχει κάνει επενδύσεις μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης και εμπορεύεται για λογαριασμό των μελών της το 70% περίπου της παραγωγής κάστανου που καλλιεργείται στις πλαγιές του Κισσάβου, στις περιοχές της Καρίτσας και του Στομίου. Έχουμε και τυποποιητήριο, ψυκτιούς θαλάμους αποθήκευσης και κάνουμε εξαγωγές. Υπάρχει ζήτηση για την καλή ποιότητα κάστανου στην αγορά».
Ο κ. Δημήτριος Μίσκος, γεωπόνος και παραγωγός από την Γρίβα στο Κιλκίς, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε με μικρές ποσότητες η συγκομιδή κάστανου στο όρος Πάικο. Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη και υπάρχει πρόβλημα ακαρπίας αλλά στην περιοχή τα κάστανα είναι καθαρά από την φαιά σήψη. Αν έχουμε βροχές αυτή την εποχή θα βοηθήσουν την συγκομιδή του καρπού. Το εμπορικό ενδιαφέρον για κάστανα φέτος είναι μεγάλο και ήδη έχουν έρθει στην περιοχή Έλληνες και Ιταλοί έμποροι. Πέρυσι για την καλή ποιότητα (έξτρα) του κάστανου οι έμποροι έδιναν 2,80 ευρώ το κιλό. Φέτος με την μειωμένη παραγωγή ελπίζουμε η τιμή να φτάσει στα 3,5 - 4 ευρώ το κιλό».
Μεγάλο πρόβλημα μειωμένης παραγωγής έχει η ορεινή Αρκαδία. Ο κ. Βαγγέλης Μητρόπουλος, παραγωγός και πρώην πρόεδρος στον Α.Σ. Βλαχοκερασιάς, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είναι πολύ λίγη η παραγωγή κάστανου στην περιοχή. Οι βροχοπτώσεις του περασμένου Μαΐου δημιούργησαν πρόβλημα στην παραγωγή κάστανου και καρυδιού. Πολλοί παραγωγοί δεν θα μπουν ούτε στα χωράφια τους για να κάνουν συγκομιδή, αφού τα έξοδα είναι μεγάλα».
Έχει ξεκινήσει η συγκομιδή καρυδιών με την ποιότητα να είναι καλή και να φέρνει αισιόδοξα μηνύματα και για την φετινή τιμή παραγωγού. Πάντως οι έμποροι δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους, ενώ τα εισαγόμενα δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην εγχώρια αγορά.
Ο κ. Κώστας Γκόνος, από το Αγρόκτημα Γκόνου που βρίσκεται στο νομό Πέλλας, έξω από την Αριδαία, καλλιεργεί 2.500 καρυδιές σε 180 στρέμματα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «από τις 24 Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών καρυδιών Serr και Pedro. Οι συγκεκριμένες ποικιλίες έχουν ζημιές από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις βροχοπτώσεις που είχαμε τέλη Μαΐου. Τις άλλες ποικιλίες Chandler και Franquette τις οψίμισε και η συγκομιδή τους θα πάει πιο πίσω. Μετά τις 10 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή της Chandler.
Τα πρώιμα καρύδια παρουσιάζουν μικροκαρπία αλλά και εγκαύματα από τους καύσωνες του καλοκαιριού. Όμως και η συγκομιδή πρώιμων έχει πρόβλημα γιατί δεν είχαμε τις απαραίτητες βροχές για να ανοίξει το περικάρπιο και να γίνει πιο εύκολη. Αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει η συγκομιδή με δύο χέρια κάτι που φέρνει διπλασιασμό στα εργατικά που έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρσι. Φέτος το μεροκάματο έφτασε στα 40 έως 45 ευρώ.
Πάντως μπορεί να έχουμε μειωμένες ποσότητες αλλά η ποιότητα είναι καλή. Οι τιμές φέτος εκτιμώ ότι θα ανέβουν σε σχέση με πέρσι - κατά 1 ευρώ το κιλό στην ψίχα και κατά 40 λεπτά το κιλό στο άσπαστο. Το θετικό είναι ότι δεν έχουν έρθει μέχρι σήμερα εισαγόμενα καρύδια».
Ο κ. Γιώργος Παπακώστας, από την εταιρεία παραγωγής και εμπορίας καρυδιών «Sperchios Valley» στην Φθιώτιδα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στις νότιες περιοχές δεν είχαμε πολλές υγρασίες και δεν έχουμε προβλήματα με βακτηριώσεις. Κάποια χωράφια στην περιοχή έπαθαν ζημιές με εγκαύματα από τους καύσωνες του καλοκαιριού. Οι αποδόσεις στα κιλά είναι στα ίδια επίπεδα με τις περυσινές σε αντίθεση με τις βόρειες περιοχές που έχουμε μειωμένες αποδόσεις.
Στα καρύδια ποικιλίας Chandler θα ξεκινήσει η συγκομιδή τους από τα τέλη της εβδομάδας. Ποσοτικά θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Έχουν πολύ καλή ποιότητα. Τιμές δεν έχουν ανακοινώσει οι έμποροι στην αγορά γιατί περιμένουν να δουν το προϊόν. Εμείς διαθέτουμε καθετοποιημένη μονάδα και πουλάμε μόνοι μας στην λιανική. Ζήτηση υπάρχει και δεν έχουμε καθόλου περυσινά αποθέματα.
Πέρυσι τέτοια εποχή οι τιμές παραγωγού στα καρύδια ξεκίνησαν για την πεταλούδα από 10 ευρώ το κιλό και για το άσπαστο από 3,5 ευρώ. Εκτιμώ ότι φέτος οι έμποροι μπορεί να δώσουν περισσότερα σε όσους παραγωγούς έχουν ένα καλό προϊόν, όσον αφορά την ποιότητα και την σωστή διαλογή».
Ο κ. Βάιος Λιάνος, ιδιοκτήτης του αγροκτήματος Καρυάτις Ολύμπου, έχει 60 στρέμματα με καρυδιές στην περιοχή της Ελασσόνας. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο «από σήμερα 4 Οκτωβρίου ξεκίνησε στην περιοχή η συγκομιδή για τις ποικιλίες Chandler και Lara. Φέτος είχαμε μια καλή χρονιά όσον αφορά την παραγωγή και την ποιότητα καρυδιών. Μόνο όσα χωράφια δεν πήραν μέτρα φυτοπροστασίας μετά τις βροχές το Δεκαπενταύγουστο λόγω της υγρασίας θα έχουν πρόβλημα με ανθράκωση στα φύλλα.
Εκτιμώ ότι η καλή ποιότητα φέτος θα φέρει και μια αύξηση στην τιμή παραγωγού σε σχέση με πέρσι από τους έμπορους. Μεγάλο πρόβλημα πάντως υπάρχει από τα εισαγόμενα καρύδια, που έρχονται κυρίως από Ουκρανία και Χιλή, με χαμηλές τιμές αλλά δεν έχουν σχέση με την ποιότητα των ελληνικών καρυδιών».
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η ισπανική παραγωγή αμυγδάλων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Η Ισπανία είναι ο ηγέτης στην παραγωγή αμυγδάλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ.
Η ισπανική Ένωση Μικρών Γεωργών και Κτηνοτρόφων (UPA) ζήτάει από το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας να συγκαλέσει επείγουσα σύσκεψη για τη δραματική οικονομική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες παραγωγοί που ασχολούνται με παραγωγή αμυγδάλου στην χώρα της Ιβηρικής.
«Το 2022 η παραγωγή ισπανικού αμυγδάλου ήταν μειωμένη κατά 46% σε σχέση με το 2021 και ήταν μια άσχημη χρονιά με μια παραγωγή κάτω από 200.000 τόνους (αφορά καρπούς με κέλυφος). Το 2023 η παραγωγή αμυγδάλου είναι κατά 70% χαμηλότερη σε σύγκριση με την παραγωγή του 2022, δηλαδή ακόμη πιο μειωμένη», αναφέρει η Francisca Iglesias, που είναι υπεύθυνη της ομάδας ξηρών καρπών της UPA.
Στις μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις έρχονται να προστεθούν πολλά ποιοτικά προβλήματα και μικρά μεγέθη καρπών στην φετινή παραγωγή.
Όμως εκτός των προβλημάτων στην παραγωγή υπάρχουν και προβλήματα στην αγορά. Υπάρχουν αποθέματα από την περσινή παραγωγή αλλά και γίνονται πολλές εισαγωγές από τις ΗΠΑ. «Έμποροι αλλά και συνεταιρισμοί «δεν δίνουν τιμή» για τα αμύγδαλα, ενθαρρύνοντας τους παραγωγούς να «αποθηκεύσουν» το προϊόν τους μέχρι να υπάρξει ζήτηση και καλές τιμές», προσθέτει η Francisca Iglesias.
Στην Ισπανία καλλιεργούνται με αμυγδαλιές πάνω από 5.200.000 στρέμματα, από τα οποία το 20% είναι βιολογικής καλλιέργειας. Τις μεγαλύτερες εκτάσεις καλλιέργειας έχει η Ανδαλουσία, ενώ ακολουθούν η Εξτρεμαδούρα, η Μούρθια, η Βαλένθια, η Αραγονία και η Καστίλλη-Λα Μάντσα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή κελυφωτού φιστικιού στην χώρα.
Όπως είχαμε αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, μετά την περσινή καλή παραγωγή αναμένουμε για το 2023 μια μειωμένη παραγωγή. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή Μεγάρων - Ελευσίνας που φέτος φαίνεται να έχει μια καλή παραγωγή.
Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, «εκτός από την μειωμένη παραγωγή φέτος υπάρχουν μεγάλα ποσοστά κλειστών αλλά και μικρά μεγέθη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών».
Η ζήτηση όμως είναι αυξημένη αν και ακόμη δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην χώρα μας οι Ιταλοί έμποροι. Ήδη έκανε την εμφάνισή του στην χώρα μας έμπορος από την Ουκρανία ο οποιός ζητά 400 τόνους φιστίκι, ενώ επίσης έχουν έρθει Σουηδοί και Γερμανοί έμποροι.
Από την πλευρά τους οι παραγωγοί δεν βιάζονται να πουλήσουν γιατί θέλουν να καλύψουν την χασούρα της μικρής παραγωγής και αναμένουν τιμές γύρω στα 15 ευρώ.
Η Τουρκία επειδή δεν αναμένεται να έχει φέτος υψηλή παραγωγή θα προχωρήσει σε μπλόκο των εξαγωγών (όπως και στο ελαιόλαδο) για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της που είναι αυξημένες. Πάντως πέρσι η Τουρκία είχε κάνει εισαγωγές από Ελλάδα φιστικιών για να μπορέσει να καλύψη την ζήτηση.
Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι», με έδρα στην Μαγνησία, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «οι Ιταλοί μας ζητούν να έρθουν για να κλείσουν εμπορική συμφωνία αλλά τους απαντάμε ότι μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχουμε καλύτερη εικόνα της παραγωγής. Υπάρχει πάντως αυξημένη ζήτηση από τους εμπόρους γιατί όλοι γνωρίζουν ότι η χώρα μας έχει μειωμένη παραγωγή».
Ξεκίνησε στις περισσότερες περιοχές της χώρας η συγκομιδή αμυγδάλων.
Η παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά υπάρχουν περσινά αποθέματα που θα καλύψουν την ζήτηση. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει πάντως στη διαφορά τιμής από το χωράφι στο ράφι που φτάνει να γίνεται τριπλάσια.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυγδάλων και Ξηρών Καρπών Λαμίας - Almoland, Θύμιος Κασούμης, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκε η συγκομιδή αμυγδάλων της πρώιμης ποικιλίας Antoneta. Σε μια εβδομάδα θα ξεκινήσει η συγκομιδή της Φυρανιάς και από 7 - 10 Σεπτεμβρίου η συγκομιδή της Marta.
Στην περιοχή της Λαμίας οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν και έχουμε μια κανονική συγκομιδή. Οι υγρασίες όμως δημιούργησαν πολλά προβλήματα φυτοπροστασίας. Πιο βόρεια στη Λάρισα αλλά και στη Μακεδονία έχουν μειωμένη παραγωγή λόγω της παγωνίας που υπήρξε στην περίοδο της ανθοφορίας.
Η ζήτηση για αμύγδαλα παραμένει σε σταθερά επίπεδα. Πέρσι είχαμε αυξημένη παραγωγή με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες να οδηγηθούν στις αποθήκες. Τα υψηλά περσινά αποθέματα παραμένουν και τα αμύγδαλα με φλοιό (κόκκαλο) έχουν αυτή την περίοδο τιμή παραγωγού στα 1,30 ευρώ το κιλό. Η τιμή για τη νέα σοδειά εκτιμώ ότι θα ξεκινήσει από 1,60 ευρώ το κιλό (κόκκαλο).
Ο συνεταιρισμός δουλεύει με ψίχα και πέρσι έδωσε τιμή παραγωγού στα 5,5 ευρώ συν ΦΠΑ για τις Marta και Antoneta και στα 6,5 ευρώ συν ΦΠΑ για τις Φυρανιές. Η τιμή όμως τριπλασιάζεται στην λιανική.
Όμως δεν είναι μόνο η αύξηση της τιμής. Οι αλυσίδες μας ζητούν την καλύτερη ποιότητα καρπού αλλά και να κάνουμε συσκευασία. Αυτή βάζουν μόνο μια ετικέτα. Δεν δικαιολογείται μια τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή. Επίσης αν δεν πουλήσουν τα αμύγδαλα θέλουν να μας τα δώσουν πίσω και να τους επιστρέψουμε τα χρήματα. Για να αποφύγουμε όλα αυτά ο συνεταιρισμός μας (που συστήθηκε το 2022) κάνει συνεργασίες με καταστήματα λιανικής με καλύτερους όρους και προς το συμφέρον του καταναλωτή».
Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε η συγκομιδή αμυγδάλων στην Καβάλα. Η παραγωγή είναι φέτος μειωμένη και υπάρχει μεγάλη ακαρπία λόγω των καιρικών συνθηκών. Πέρσι είχαμε μεγάλη παραγωγή και μειωμένες τιμές, οι οποίες κυμάνθηκαν από 3,5 έως 4,5 ευρώ το κιλό (ψίχα). Αυτή την περίοδο τα περσινά αμύγδαλα έχουν τιμές παραγωγού που κυμαίνονται από 4,5 έως 5,5 ευρώ το κιλό η ψίχα».
Ο κ. Κώστας Σπανούλης, αμυγδαλοπαραγωγός από την περιοχή της Λάρισας και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλικών Καρπών «Καρπολόγιον», τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «ο συνεταιρισμός εφαρμόζει την πυκνή φύτευση αμυγδαλιάς (από 32 δέντρα/στρέμμα της συμβατικής μεθόδου σε 145 δέντρα/στρέμμα). Έτσι πετυχαίνουμε καλύτερη ποιότητα, καθώς η ωρίμανση είναι ομοιογενής και οι καρποί συλλέγονται στην ώρα τους. Όλα τα δέντρα είναι αρδευόμενα. Επίσης διαθέτουμε σπαστήρα και ξηραντήριο. Η συγκομιδή στην πυκνή φύτευση θα ξεκινήσει από αρχές Σεπτεμβρίου και γίνεται με μηχανικά μέσα.
Φέτος αναμένεται μειωμένη παραγωγή λόγω του παγετού που τον Μάρτιο που τα αμύγδαλα είχαν μορφή καρπίδιου. Σε όλη την Λάρισα η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη εκτιμώ κατά 70%. Αλλά και σε όσες περιοχές έχουν κανονική παραγωγή η αυξημένη υγρασία δημιούργησε φυτοπροστατευτικά προβλήματα με αποτέλεσμα να υπάρχουν και ποιοτικά προβλήματα.
Πάντως υπάρχουν αρκετά περσινά αποθέματα που μπορούν να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση. Η τιμή παραγωγού αυτή την εποχή για τα περσινά αποθέματα κυμαίνεται στα 8,5 ευρώ το κιλό (ψίχα), ενώ η τιμή λιανικής στον καταναλωτή φτάνει στα 24 ευρώ το κιλό. Βλέπουμε δηλαδή μια μεγάλη διαφορά στην τιμή από το χωράφι στο ράφι».
Ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η συγκομιδή στο κελυφωτό φιστίκι. Μετά την περσινή καλή παραγωγή αναμένουμε για το 2023 μια μειωμένη παραγωγή, κάτι που αναμένεται να φέρει αύξηση τιμών.
Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι», με έδρα στην Μαγνησία, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και τρεις ημέρες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή του κελυφωτού φιστικιού στην περιοχή μας. Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη και η ζήτηση αυξημένη. Αυτό αναμένεται να φέρει αύξηση των τιμών. Είχαμε προβλήματα στην παραγωγή λόγω του ήπιου χειμώνα αλλά και της ημερίσιας εναλλαγής θερμοκρασιών την Άνοιξη. Επίσης οι ξαφνικοί και συνεχόμενοι καύσωνες δημιούργησαν πρόβλημα στην φετινή παραγωγή. Η μειωμένη παραγωγή αναμένεται να φέρει αύξηση των τιμών».
Ο κ. Βασίλης Ζυγομήτρος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου - Θερμοπύλες, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «από την Κυριακή (20/8) ξεκίνησε η συγκομιδή κελυφωτού φιστικιού. Παρά όμως την μειωμένη φετινή παραγωγή αυξημένο είναι το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης».
Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, «φέτος είναι μια κανονική προς όψιμη χρονιά. Αναμέναμε μειωμένη παραγωγή αλλά τελικά φαίνεται να είναι ακόμη μικρότερη από την αναμενόμενη. Επίσης μεγάλος αριθμός φιστικιών είναι «κούφια» λόγω προβλημάτων στη γονιμοποίηση. Όμως ήταν από τις πιο δύσκολες καλλιεργητικές χρονιές των τελευταίων ετών λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων. Ελπίζουμε οι τιμές φέτος να καλύψουν το φετινό αυξημένο κόστος της φυτοπροστασίας. Αυτή την εποχή τα περσινά φιστίκια έχουν τιμή πάνω από 10 ευρώ το κιλό».
Ο Ηλίας Καλαθάς, παραγωγός από το Αρχάνι Φθιώτιδας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «από σήμερα Δευτέρα (21/8) ξεκίνησε η συγκομιδή στο κελυφωτό φιστίκι στην περιοχή. Είναι η πρώτη ημέρα και γίνεται προσπάθεια να οργανωθούν οι εργαζόμενοι για να μαζευτεί πιο γρήγορα το προϊόν. Ο αέρας πάντως μας ανάγκασε να διακόψουμε την συγκομιδή και θα την συνεχίσουμε αύριο. Μετά την συγκομιδή κάνουμε την αποφλοίωση, που γίνεται με ειδικό μηχάνημα (με παρουσία νερού) που απομακρύνει το μαλακό περικάρπιο των καρπών».
Συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Διονύση Σταμενίτη, είχε ο Βουλευτής ΝΔ Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο Λαρισαίος Πολιτικός ενημέρωσε τον Υφυπουργό για το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της άδικης και άνισης μεταχείρισης των παραγωγών αμυγδάλων του νομού Λάρισας (Τεμπών, Κιλελέρ, Αγιάς και Ελασσόνας), όσον αφορά τις αποζημιώσεις de minimis.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο ΦΕΚ υπ’ αριθμόν 2762/26.04.2023, το οποίο προέβλεπε ενισχύσεις ήσσονος σημασίας για τους παραγωγούς αμυγδάλων της Μαγνησίας, χωρίς, ωστόσο, να έχει ανάλογη πρόβλεψη για τους παραγωγούς της Λάρισας και άλλων περιοχών.
Ο κ. Κέλλας επεσήμανε στον κ. Σταμενίτη τη δεινή κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί των αμυγδάλων του νομού μας, μετά τις μεγάλες ζημιές, που έχουν υποστεί στη σοδειά τους, επί τέσσερις συνεχόμενες χρονιές, σε συνδυασμό και με την κατάργηση της επιδότησης από τη νέα ΚΑΠ. Τόνισε την αναγκαιότητα να δοθούν ενισχύσεις και στους παραγωγούς αμυγδάλων της Λάρισας, για λόγους ισότητας και ίσης μεταχείρισης όμοιων καταστάσεων και ζήτησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προβεί άμεσα στις απαραίτητες σχετικές ενέργειες.
Ο κ. Σταμενίτης αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε συνεχή επικοινωνία μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος και την ενίσχυση των Λαρισαίων αμυγδαλοπαραγωγών από την Πολιτεία.
Τέλος, οι κ.κ. Κέλλας και Σταμενίτης συζήτησαν για το θέμα των ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων), του υψηλού κόστους ενέργειας και των μεγάλων αρδευτικών τελών για όλους τους παραγωγούς, με τον Λαρισαίο Βουλευτή να υπογραμμίζει την ανάγκη επανεξέτασης του όλου πλαισίου λειτουργίας των ΤΟΕΒ.
Μετά την περσινή καλή παραγωγή αναμένουμε φέτος μια μειωμένη παραγωγή στο κελυφωτό φιστίκι. Όμως οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την φετινή περίοδο δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα φυτοπροστασίας και αύξησαν το κόστος καλλιέργειας.
Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, «φέτος είναι μια κανονική προς όψιμη χρονιά, με αποτέλεσμα η συγκομιδή να ξεκινήσει από 15 έως 20 Αυγούστου, ανάλογα την περιοχή και την ποικιλία. Αναμέναμε φέτος μειωμένη παραγωγή. Όμως ήταν από τις πιο δύσκολες καλλιεργητικές χρονιές των τελευταίων ετών λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων.
Ήδη η σεπτόρια έκανε την εμφάνισή της και όσοι λόγω καιρικών συνθηκών δεν κατάφεραν να την αντιμετωπίσουν έχουν ζημιά. Το καμαροσπόριο θα είναι σε εξέλιξη μέχρι την συγκομιδή. Επίσης ο σκώρος και το ευρύτομο δημιούργησαν ζημιές στις καλλιέργειες επειδή οι βροχές «καθάριζαν» τα δέντρα από τα φυτοπροστατευτικά με αποτέλεσμα να μπορούν τα συγκεκριμένα έντομα δρουν ανεξέλεγκτα. Η αύξηση της θερμοκρασίες ευνόησε την εμφάνιση της ψύλλας. Με όλους αυτούς τους εχθρούς σίγουρα θα υπάρξει απώλεια της ήδη μειωμένης παραγωγής φιστικιών.
Αυτή την εποχή οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει την καλοκαιρινή λίπανση και τις αρδεύσεις. Ελπίζουμε οι τιμές φέτος να καλύψουν το φετινό αυξημένο κόστος της φυτοπροστασίας».
Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι», με έδρα στη Μαγνησία, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος αναγκάστηκαν οι παραγωγοί να χρησιμοποιήσουν πολλά φυτοπροστατευτικά και να κάνουν πρόσθετους ψεκασμούς λόγω των καιριικών συνθηκών.
Επίσης ένας παγετός (29 Μαρτίου) σε κάποιες περιοχές της Μαγνησίας έχει δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή. Αναμένουμε επίσης απώλειες στην παραγωγή λόγω της σεπτόριας.
Ήδη αναμέναμε μειωμένη φέτος την παραγωγή φιστικιών. Αν και θα μπουν νέα δέντρα στην παραγωγή (νέες φυτεύσεις) δεν αναμένουμε μεγάλες αποδόσεις. Αυτή την εποχή πάντως έχει ξεκινήσει το «γέμισμα» και από την μέχρι στιγμής εικόνα φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Πάντως οι επιπλέον ψεκασμοί έχουν αυξήσει το κόστος καλλιέργειας. Κάτι αντίστοιχο είχαμε και το 2018. Φαίνεται όμως ότι θα έχουμε καλές τιμές παραγωγού. Αυτή την εποχή το εμπόριο δίνει σε όποιον έχει αποθέματα τιμή 10 ευρώ το κιλό».
Καλή παραγωγή αμυγδάλου έχει φέτος η Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εθνική οργάνωση ξηρών καρπών της χώρας.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια παραγωγή της τάξης των 120.633 τόνων για το 2023, μετά την περσινή χρονιά που υπήρξε μεγάλη μείωση (80.000 τόνους) λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών στις βασικές περιοχές παραγωγής.
Η φετινή εκτιμόμενη ισπανική παραγωγή αμυγδάλων είναι αυξημένη, κατά 49%, σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.
Φέτος η έκταση καλλιέργειας ανέρχεται σε 5.383.530 στρέμματα, που αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 3,1% σε σχέση με πέρυσι. Αυτή η αύξηση οφείλεται στην είσοδο στην παραγωγή νέων φυτεύσεων για πάνω από 160.000 στρέμματα, κυρίως αρδευόμενων εκτάσεων, στις περιοχές Εξτρεμαδούρα, της Καστίλλης - Λα Μάντσα και της Ανδαλουσίας.
Η έκταση βιολογικής παραγωγής στην Ισπανία ξεπερνά τα 100.000 στρέμματα, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 20% της συνολικής καλλιεργήσιμης έκτασης με αμύγδαλα.
Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια η παραγωγή κάστανου από την από την «φαιά σήψη» και την σφήκα της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus). Για αυτό θα πρέπει το κράτος να αναλάβει δράσεις για την στήριξη της παραγωγής και του εισοδήματος των καστανοπαραγωγών.
Αυτό τονίστηκε κατά την ημερίδα με θέμα: «Η Καλλιέργεια της καστανιάς στο όρος Πάικο», η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (21 Απριλίου 2023), στο Πολιτιστικό Κέντρο Γουμένισσας.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
- «ΠΓΕ Κάστανο Πάικου (Οφέλη και Προοπτικές για την Ευρύτερη Περιοχή)» με ομιλητή τον κ. Δημήτριο Μίσκο, MSc γεωπόνος - καστανοπαραγωγός
- «Μυκητολογικές Ασθένειες της Καστανιάς», από την Δρ. Ελένη Τοπαλίδου, Φυτοπαραγωγός - Εντεταλμένη Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών- ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
- «Έντομα Εχθροί της Καστανιάς και Ολοκληρωμένη Αντιμετώπισή τους» από τον Δρ. Διονύσιος Περδίκης, Αν. Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών- Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας
- «Ομάδες Παραγωγών (Σύσταση και Οφέλη)» από την κ. Παρθένα Παμπουκίδου, Εισηγήτρια- Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής- ΔΑΟΚ Κιλκίς
Ο κ. Δημήτριος Μίσκος ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «πέρυσι υπήρξε έξαρση της φαιάς σήψης στην περιοχή της Λάρισας και δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή. Η συγκεκριμένη μυκητολογική ασθένεια εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας το 2015 και μετά 5 χρόνια έκανε την εμφάνισή της και στην περιοχή του Πάικου (Γρίβα και Καστανερή). Μεγάλο ρόλο για την διάδοση της ασθένειας παίζει το μικροκλίμα της περιοχής και για αυτό δεν είχαμε μεγάλη έξαρση στο Πάικο μέχρι σήμερα. Πάντως η υγρασία σε συνδιασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες (που έχουμε αυτή την περίοδο στην χώρα μας) ευνοούν την ασθένεια. Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι στις περιοχές που πέρυσι υπήρχαν πρόβλημα λόγω της «φαιάς σήψης» και φέτος θα υπάρξει πρόβλημα στην παραγωγή κάστανου.
Σημαντικότερος εντομολογικός εχθρός στην καστανοκαλλιέργεια είναι η καρπόκαψα. Θα πρέπει να γίνονται οι σωστοί ψεκασμοί από τους καστανοπαραγωγούς για την αντιμετώπισή της. Επίσης θα πρέπει να τοποθετηθούν παγίδες κατά την περίοδο της ανθοφορίας (τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου).
Η σφήκα της καστανιάς είναι ακόμη ένας σοβαρός εντομολογικός εχθρός. Στην Ιταλία που υπήρξε μεγάλο πρόβλημα κατάφεραν το 2022 να επαναφέρουν την παραγωγή τους μετά από την εφαρμογή μακροχρόνιων προγραμμάτων αντιμετώπισης. Στην περιοχή μας έχουν εγκαταλειφθεί αρκετοί καστανεώνες. Αποτέλεσμα να γίνουν δάση που δεν είναι εύκολη η πρόσβαση και τα δέντρα να είναι υψηλά. Αυτό κάνει δύσκολη την έρευνα και την αντιμετώπισή της. Εκτιμώ ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί ο πληθυσμός και θα χρειαστούν χρόνια για να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια.
Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού ήταν πέρυσι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι τιμές για τα extra (καλής ποιότητας) ξεκίνησαν από τα 2,80 ευρώ το κιλό (την προηγούμενη χρονιά ξεκίνησαν από 3,80) και στη συνέχεια έπεσαν στα 1,80 ευρώ. Τα μικρά μεγέθη τα έδιναν οι παραγωγοί στα 20 λεπτά. Στην περιοχή μας τα κάστανα εξάγονται στην Ιταλία.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να οργανωθούν σε Ομάδες και Συνεταιρισμούς και να προχωρήσουν στην μεταποίηση του προϊόντος όπως κάνουν στο εξωτερικό. Επίσης ο χαρακτηρισμός ΠΟΠ, ΠΓΕ θα βοηθήσει την εμπορία του προϊόντος. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα το κάστανο να χαρακτηριστεί σαν «ορεινό προϊόν», που είναι στην περιοχή και είναι εύκολο να γίνει αίτηση στην ΕΕ».
Την πραγματοποίηση αγροτικών κινητοποιήσεων την Τετάρτη, 26 Απριλίου, σε Αγιά και Ελασσόνα, καθώς και με αντίστοιχες κινητοποιήσεις από τους αμυγδαλοπαραγωγούς στον Δήμο Τεμπών και Κιλελέρ. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε στην Αγιά της Λάρισας, την Τρίτη (18 Απριλίου) από τους αμυγδαλοπαραγωγούς των Δήμων Ελασσόνας, Νέσσωνος, Κιλελέρ.
Στην σύσκεψη επίσης συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Αγιάς και Ελασσόνας, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων Κιλελέρ και Τεμπών που όλοι συμφώνησαν με το δίκαιο του αγώνα και την κινητοποίηση την ερχόμενη Τετάρτη.
Οι αγρότες απαιτούν:
- Τα Αμύγδαλα υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημιά, με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και μεγάλες αδιάθετες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών. Όπως πολύ σωστά θα υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αμυγδαλοπαραγωγούς 3 χωριών της Μαγνησίας, το ίδιο θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη του εισοδήματος στα αμύγδαλα στον Νομό Λάρισας, την υπόλοιπη Μαγνησία και σε όλες τις περιοχές. Θεωρούμε αδιανόητη την απόφαση της Κυβέρνησης να διαχωρίζει τους αγρότες σε Α και Β κατηγορία πολίτες και για το ίδιο προϊόν να μην καλύπτει εξίσου την απώλεια εισοδήματος.
- Να ενταχθούν τα Κεράσια στην κάλυψη χαμένου εισοδήματος όπως είχε δεσμευτεί το Κυβερνητικό Κλιμάκιο υπό τους κ. Γεραπετρίτη και κ. Γεωργαντά πριν 2 μήνες. Στα προϊόντα που στάλθηκαν για έγκριση στην ΕΕ, δεν υπάρχει το Κεράσι παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και απαιτούμε να ενταχθούν εδώ και τώρα!
- Να δοθούν άμεσα τα 50 €/στρέμμα για τα πράσινα μήλα της Αγιάς τα οποία χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα με συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος και είχε δεσμευτεί για αυτά προσωπικά ο Υπουργός Γεωργαντάς αλλά δεν υπάρχουν στο δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ. Να δοθεί επιπλέον ενίσχυση στα Κάστανα του Νομού Λάρισας όπως υπήρχε υπόσχεση, αλλά και ο ΕΛΓΑ κατέγραψε, τα οποία υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή εξαιτίας της φαιά σήψης και τα 150€/στρέμμα δεν καλύπτουν παρά ελάχιστο μέρος της απώλειας εισοδήματος.
- Το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα Μήλα και τους καρπούς με κέλυφος για μας δεν έχει τελειώσει. Χάνονται από τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες των μηλοπαραγωγικών περιοχών πάνω από 200 €/στρέμμα ως το 2027 επειδή η Κυβέρνηση άδικα και αυθαίρετα έκοψε την συνδεδεμένη ενίσχυση που είχε υποσχεθεί ένα χρόνο πριν ότι θα ίσχυε για τα μήλα.
- Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ των μόλις 76 εκ ευρώ που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας και στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δόθηκε η υπόσχεση για ενέργειες και αύξηση του ποσού. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου Ρύπων. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
Δεν είμαστε επαίτες, επενδύουμε χρήματα στην καλλιέργεια, μοχθούμε για να παράγουμε ποιοτικά τρόφιμα και πρώτη ύλη για την μεταποιητική βιομηχανία, δεκάδες επαγγέλματα στηρίζονται στην παραγωγή μας, απαιτούμε να πουλάμε τα προϊόντα μας σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζούμε τις οικογένειες μας και να συνεχίζουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα. Το υπέρογκο κόστος παραγωγής αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την συνέχιση του επαγγέλματος. Η Κυβέρνηση έχει τον δημοσιονομικό χώρο και οφείλει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα όπως κάνει με τους επιχειρηματικούς ομίλους τους οποίους μπουκώνει με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Θέλει πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, ναι ή όχι; Με την ενότητα μας, την μαζική συμμετοχή στους αγώνες μας, την οργάνωση μας στους Αγροτικούς Συλλόγους, το δυνάμωμα της ΕΟΑΣΝΛ και της ΠΕΜ, σε συντονισμό με τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα, θα νικήσουμε.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν:
ΔΣ της ΕΟΑΣΝΛ
Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί Αγιάς
Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Νέσσωνα και Ελάτειας
Συνεταιρισμός Καλαμακίου
Ομάδα παραγωγών Αμυγδάλου Μακρυχωρίου
Αμυγδαλοπαραγωγοί Καστρί και Αμυγδαλή
Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας
Δυσαρέσκεια στον αγροτικό κόσμο φέρνει η νέα λίστα με τις έκτακτες ενισχύσεις de minimis για στήριξη στους παραγωγούς αμυγδάλου αποκλειστικά στα Κανάλια Βόλου Μαγνησίας.
Μετά από ομόφωνη απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής υπό τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, υποβλήθηκε εγγράφως εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στις 6 Φεβρουαρίου 2023, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας γεωργικού τομέα προς τους καλλιεργητές αμυγδάλων στην ευρύτερη περιοχή των Καναλίων. Συγκεκριμένα, η Κυβερνητική Επιτροπή - με βάση και το σχετικό σημείωμα του ΕΛΓΑ - εισηγήθηκε ενίσχυση που αγγίζει τα 90 ευρώ ανά στρέμμα προς τους κατά κύριο επάγγελμα καλλιεργητές αμυγδάλων, με την ενίσχυση να περιορίζεται στο 50% για τις περιπτώσεις των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε ότι «αναγνωρίζοντας τα προβλήματα στην παραγωγή από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, οι αμυγδαλοκαλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής των Καναλίων εντάχθηκαν - μετά και από εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής- στον σχεδιασμό της χορήγησης ειδικής ενίσχυσης κατά την τρέχουσα περίοδο, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Οικονομικών».
Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν οι πρόεδροι του Α.Σ. Πλατυκάμπου, κ. Ιωάννης Κουκούτσης και της Ο.Π. Μακρυχωρίου κ. Νίκος Μητσογιάννης για τις ενισχύσεις de minimis στα αμύγδαλα.
Σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν ότι: «Δε μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά τη χορήγηση ενίσχυσης από τα de minimis στα αμύγδαλα. Σε περιοχές τόσο του Δήμου Κιλελέρ, όσο και του Δήμου Τεμπών, καλλιεργούνται πολλές χιλιάδες στρέμματα αμυγδάλου που αντιστοιχούν στο 2% της παγκόσμιας παραγωγής. Όφειλε η κυβέρνηση να στηρίξει και αυτές τις περιοχές, ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη προς τους αγρότες παραγωγούς και όχι να μεροληπτεί, ειδικότερα, όταν το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται. Αναμένουμε άμεσα διόρθωση αυτής της αδικίας, διαφορετικά επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ενέργειες».
Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου Καβάλας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από τη μη απορρόφηση των αμυγδάλων από τις ξένες αγορές, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μας είχαν υποσχεθεί ενισχύσεις αλλά δεν τις βλέπουμε. Είμαστε έτοιμοι να κατέβουμε σε κινητοποιήσεις αν και έχουμε προεκλογική περίοδο».
Από την πλευρά της σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου, Αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρει τα εξής:
Συνεχίζεται ο απαράδεκτος και ρουσφετολογικός διαχωρισμός των αγροτών με τις ίδιες καλλιέργειες όσον αφορά τις αποζημιώσεις. Το τελευταίο κραυγαλέο παράδειγμα αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να αποζημιώσει με de minimis μόνο τους αμυγδαλοπαραγωγούς στο Κανάλι Μαγνησίας, αφήνοντας εκτός όλους τους υπόλοιπους παραγωγούς αμυγδάλου στην υπόλοιπη χώρα. Η αποζημίωση μάλιστα ανακοινώθηκε για την εν λόγω περιοχή από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό κ. Τριαντόπουλο, καθώς αφορά μόνο την εκλογική του περιφέρεια και το χωριό καταγωγής του!
Αδιαφορεί η κυβέρνηση της ΝΔ για το σύνολο των αμυγδαλοπαραγωγών της χώρας π.χ. της Λάρισας, της Καβάλας, της Καστοριάς και αλλού, που αντιμετωπίζει ακριβώς τα ίδια προβλήματα και βρίσκεται στα όρια της απόγνωσης. Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις μας και της κατάθεσης κοινοβουλευτικής ερώτησης από 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από τις 10 Ιανουαρίου, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ αποφάσισε επιλεκτικά να ενισχύσει μόνο τους αμυγδαλοπαραγωγούς της συγκεκριμένης περιοχής, ενώ το πρόβλημα παράλληλα έχει επισημανθεί επανειλημμένα και από τους αγροτικούς φορείς της υπόλοιπης χώρας.
Η συνέχιση της αδικίας είναι δείγμα της καθεστωτικής λογικής της κυβέρνησης της ΝΔ και του εμπαιγμού στους αγρότες μας και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη απόφαση που έρχεται να προστεθεί στις επιλεκτικές αποφάσεις μόνο για τα καπνά της Ροδόπης και Κατερίνης, τη διάκριση των μηλοπαραγωγικών περιοχών, τον αποκλεισμό στα κάστανα της Αγιάς, τις χαοτικές πληρωμές σε ροδάκινα και νεκταρίνια χωρίς καμία λογική, την αδιαφορία για τις αναγκαίες ενισχύσεις στα κεράσια.
Αν σε αυτό προσθέσουμε τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό μεγάλου ποσοστού κτηνοτρόφων για τα φυτικά, αλλά και τη μη καταβολή συνδεδεμένων για τα ζώα, γίνεται αντιληπτό πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι απλά κατώτερη των περιστάσεων, αλλά και ολοκληρωτικά καταστροφική για την πρωτογενή παραγωγή».
Στην ανθοφορία βρίσκονται αυτή την εποχή οι φιστικιές, ενώ τα περσινά αποθέματα, που είναι κυρίως στα χέρια εμπόρων, είναι πολύ μειωμένα.
Ο κ. Μάκης Μπούργος, παραγωγός από την περιοχή της Μάκρης στην Φθιώτιδα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα αποθέματα είναι μειωμένα και αυξημένη η ζήτηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η τιμή του κελυφωτού φιστικιού αυτή την εποχή να κυμαίνεται από 9,5 έως 10 ευρώ το κιλό για το ανοικτό.
Το προηγούμενο διάστημα είχαμε χαλαζοπτώσεις σε κάποιες περιοχές στην Φθιώτιδα που έχουν κάνει σημαντικές ζημιές στα δέντρα που βρίσκονται στην ανθοφορία. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές πριν την καρπόδεση.
Πάντως οι πρόσφατες βροχοπτώσεις βοήθησαν την καλλιέργεια γιατί τα δέντρα είχαν ταλαιπωρηθεί από την ξηρασία. Μετά την περσινή καλή παραγωγή αναμένουμε φέτος μια μειωμένη παραγωγή. Ωστόσο την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει πολλές νέες φυτεύσεις στην Φθιώτιδα και την Λάρισα. Τα δέντρα που μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία αναμένεται να επηρεάσουν το μέγεθος της παραγωγής, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια».
Ο κ. Αδάμ Αργυρίου είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια κελυφωτού φιστικιού. Καλλιεργεί 40 στρέμματα στην περιοχή της Ελευσίνας. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο, «αυτή την εποχή τα δέντρα είναι στην εποχή της ανθοφορίας. Πάντως φέτος αναμένουμε μειωμένη σε σχέση παραγωγή. Οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση της ψύλλας στην περιοχή, που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί επειδή έχει αρχίσει να αποκτά ανθεκτικότητα. Η ψύλλα φέρνει πρόωρη φυλλόπτωση, η καταστροφή των οφθαλμών και η μη πλήρης ωρίμανση των καρπών, οι οποίοι μένουν κλειστοί. Επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι η ξηρασία σε όλη την περιοχή Ελευσίνας και Μεγάρων. Οι βροχές φέτος ήταν λίγες στην Αττική και η ξηρασία επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή».
Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πληρωμή των αποζημιώσεων καλλιεργειών στους παραγωγούς μήλων και καστάνων.
Κατόπιν της σχετικής έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογράφηκε η υπ' αρ. 516/100039/31-03-2023 κοινή υπουργική απόφαση από τους ΥΠΑΑΤ, κ. Γ. Γεωργαντά, Αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, κ. Θ. Σκυλακάκη και Υφυπουργό ΥΠΑΝΕΠ, κ. Ι. Τσακίρη, με την οποία δρομολογείται η εκταμίευση για την ενίσχυση των καλλιεργειών που αφορούν μήλα και κάστανα, σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
Πρόκειται για παραγωγές που επλήγησαν ιδιαίτερα από τις πρωτογενείς και δευτερογενείς συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής, συντήρησης και διάθεσης. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ομαλής εμπορικής ροής και πρόσβασης στις αγορές, οδήγησαν σε προσδιορισμένο ζημιογόνο αποτέλεσμα, όπως αυτό έχει καταγραφεί και αξιολογηθεί με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών.
Η ενίσχυση για τα κάστανα αφορά σε 57.332 παραγωγικά στρέμματα καστανιάς και 4.885 δικαιούχους, με ύψος ενίσχυσης 150 €/στρ και συνολικό ποσό ενίσχυσης 7.438.750 €.
Η ενίσχυση για τα μήλα αφορά σε 74.950 παραγωγικά στρέμματα μηλιάς και 6.710 δικαιούχους, με ύψος ενίσχυσης 250 €/στρ και συνολικό ποσό ενίσχυσης 17.706.680 €.
Η πληρωμή στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.
Σύσκεψη, πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ μεταξύ εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισμών καστανοπαραγωγών, βουλευτών Λάρισας και υπουργού κ. Γεώργιου Γεωργαντά, στην οποία οι καστανοπαραγωγοί ξεκαθάρισαν ότι η ενίσχυση των 150 ευρώ το στρέμμα δεν καλύπτει το μέγεθος της φετινής απώλειας εισοδήματός τους.
Κατά τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι των συνεταιρισμών Καρίτσας κ. Θύμιος Τριανταφύλλου, Σκήτης-Ποταμιάς «το Μαυροβούνι» κ. Βαγγέλης Μανίκας και Μελιβοίας κ. Βαγγέλης Κρανιώτης, παρουσιάστηκε η δυσμενής θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί της περιοχής, εξαιτίας της καταστροφής σε μεγάλο βαθμό της σοδειάς τους από τη φαιά σήψη, σε συνέχεια της απώλειας παράγωγης των τελευταίων χρόνων, λόγω της σφήκας της καστανιάς.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε ότι για τα 57.400 στρέμματα καστανεώνων στο σύνολο της χώρας -εκ των οποίων 16.850 στρέμματα στην περιοχή της Αγιάς- θα δοθούν για τη στήριξη των παραγωγών μέσω του «ουκρανόμετρου» 7,4 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, όπως επισήμαναν όλοι οι συμμετέχοντες η στρεμματική ενίσχυση των 150 ευρώ που ανακοινώθηκε μέσω του λεγόμενου «ουκρανόμετρου» δεν καλύπτει το μέγεθος της ζημιάς.
Έγινε πρόταση να εξεταστεί κάθε δυνατότητα επιπλέον ενίσχυσης των καστανοπαραγωγών του νομού Λάρισας, μεταξύ αυτών, και η ένταξή τους σε Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), ως ζημία από έκτακτο γεγονός, πρόταση που ο κ. Γεωργαντάς αποδέχθηκε να εξετάσει με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.
Τέλος, οι πρόεδροι των συνεταιρισμών ζήτησαν να εξεταστεί ταυτόχρονα η δυνατότητα αναστολής κάθε καταβολής υποχρεώσεών τους σε οφειλές στο δημόσιο.
Η ομάδα που τώρα σχηματοποιείται, έχει ήδη μέλη από τους νομούς Πιερίας, Λάρισας, Φθιώτιδας, Κιλκίς, Ημαθίας κ.ά.
Σάρκα και οστά παίρνει μια νέα ομάδα παραγωγών καρυδιού από διάφορες περιοχές της χώρας. Την σχετική πρωτοβουλία είχε λάβει πριν από 2,5 έτη ο παραγωγός Θεόδωρος Εφραιμίδης από την Κατερίνη, ο οποίος καλλιεργεί Τσάντλερ. Μαζί με άλλους συναδέλφους του, όπως χαρακτηριστικά μας λέει, προσπαθεί εδώ και 2,5 χρόνια να υλοποιήσει την ιδέα.
Βασικός στόχος της ομάδας είναι, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, η μείωση του κόστους παραγωγής και η παροχή προϊόντος στην αγορά με ανταγωνιστικές τιμές, που θα μπορούν να κοντράρουν και το προϊόν από άλλες χώρες, που μπαίνει στην Ελλάδα σε πιο χαμηλή τιμή.
Εξορθολογισμός κόστους και brand name
«Φέτος είναι μια χαρακτηριστική χρονιά για το τί συμβαίνει με το Ελληνικό προϊόν να δέχεται πιέσεις και το ίδιο να νιώθουμε και εμείς οι παραγωγοί, που έχουμε καλλιεργήσει πολύ ακριβά, αλλά δεν μπορούμε να διαθέσουμε σε υψηλές τιμές το καρύδι μας. Το να οργανωθούμε σε μια ομάδα, θεωρώ, ότι αποτελεί ως κίνηση, μονόδρομο, ώστε να εξορθολογίσουμε τα κόστη παραγωγής», αναφέρει ο κ. Εφραιμίδης και συνεχίζει: «Στόχος μας, επίσης, μεγάλος είναι να φθάσουμε στο σημείο, αφού αναγνωριστούμε και επίσημα ως ομάδα, να διαθέσουμε την παραγωγή μας ως τελικό προϊόν με brand name και να καρπωθούμε την υπεραξία. Μέχρι τώρα έχουμε συμφωνήσει 22 άτομα - καρυδοπαραγωγοί να μπούμε στην ομάδα, από περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον και από αλλού και επίσης και οι αγρότες επιθυμούν διακαώς την οργάνωσή τους».
Συναντήσεις για τη λειτουργία
«Την προηγούμενη Κυριακή πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ομάδας παραγωγών στην Κατερίνη. Αντικείμενο της συζήτησης ήτανε κυρίως η λειτουργία της ομάδας, συζητήσαμε για τους προβληματισμούς μας και αναλύσαμε την μεθοδολογία επίτευξης των πρώτων στόχων, που θέσαμε από κοινού. Η δυναμική της ομάδας μεγάλωσε και είναι μια πρόκληση για όλους μας ως παραγωγούς να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Είναι καιρός να αποδείξουμε ότι οι Έλληνες αγρότες αξίζουν πολύ παραπάνω απο αυτό, που πολλοί πιστεύουν. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στη Λάρισα την Κυριακή 19 του μηνός», καταλήγει.
Οι παραγωγοί μιλούν στον ΑγροΤύπο σχετικά με τις καλλιεργητικές τεχνικές, αλλά και το εμπόριο.
Από μια δύσκολη -εμπορικά- χρονιά προέρχονται οι αμυγδαλοπαραγωγοί της χώρας, καθώς και ζημιές υπέστησαν από τον καιρό πέρσι, αλλά και εμπορικά, το προϊόν, δεν τραβάει. Αυτό ελπίζουν να αλλάξει φέτος.
Ο κ. Γιάννης Αδαμίδης, αμυγδαλοπαραγωγός από το νομό Σερρών καλλιεργεί τις ποικιλίες Ferragnes και Texas και όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «τρεις σερί χρονιές έχουμε καταστραφεί από τον παγετό, αλλά ευτυχώς φέτος και ως ώρας τουλάχιστον, πάνε καλά τα πράγματα. Τα κλαδέματα τα τελειώσαμε το χειμώνα και πριν από μια εβδομάδα κάναμε και τον πρώτο ψεκασμό στην ανθοφορία για τη μονίλια. Ευελπιστούμε φέτος να έχουμε καλή παραγωγή. Εγώ δίνω μόνος μου την παραγωγή μου, αλλά απ' ό,τι ακούω από συναδέλφους το εμπόριο δεν πάει καλά και οι τιμές είναι στα 5,5 με 6 ευρώ το κιλό».
«Στις Ferragnes είναι στα 6,5 ευρώ, συν ΦΠΑ την ψίχα και 5,5 ευρώ συν ΦΠΑ τις Marta και Antoneta, ενώ στα Tuono ακούμε στο εμπόριο για τιμές ακόμα και στα 4,5 ευρώ το κιλό. Γενικά, υπάρχει ένα κούμπωμα στην αγορά. Βέβαια εμείς ως συνεταιρισμός έχουμε δώσει τις περισσότερες ποσότητες. Από καλλιεργητικής άποψης πάμε πολύ καλά και τελειώνουμε αυτή την περίοδο τα κλαδέματα. Ως προς τις ώρες ψύχους θεωρώ ότι δεν έχουμε πρόβλημα γιατί δεν έχουν οι αυτογόνιμες ποικιλίες και τόσες μεγάλες απαιτήσεις. Πρέπει να πούμε πως όσον αφορά στις Ferragnes ίσως να υπάρξιε πρόβλημα με την επικονίαση καθώς με τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες του κρύου και των ανέμων δεν πετάει η μέλισσα και αυτό δεν βοηθά. Στις αυτογόνιμες ποικιλίες αυτό δεν ισχύει και δεν υπάρχει ζήτημα», τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυγδάλων και Ξηρών Καρπών Λαμίας, κ. Θύμιος Κασούμης.
Τέλος, από την Οικοτεχνία Γκισάκη, μια οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση με έδρα κοντά στον Τύρναβο μας είπαν τα ακόλουθα: «εμείς καλλιεργούμε Ferragnes και Tuono στην περιοχή του Τυρνάβου. Αυτή την περίοδο είμαστε στη φάση που ετοιμαζόμαστε για τον πρώτο ψεκασμό από τους τρεις συνολικά που κάνουμε για την καταπολέμηση των μυκήτων. Καλλιεργητικά πάμε πολύ καλά, δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Θεωρώ πως από τον Τύρναβο κι άνω οι απαιτούμενες ώρες ψύχους έχουν συμπληρωθεί και με το παραπάνω και δεν θα έχουμε πρόβλημα. Από κει και κάτω ίσως να υπάρπξει πρόβλημα. Εμπορικά, είναι ακόμα καθισμένη η αγορά και το αμύγδαλο παίζει στα 5-5,5 ευρώ το κιλό».
Για μειωμένη παραγωγή το 2022-2023, κάνει αναφορά το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ σε έκθεση που δημοσίευσε στις 16 Φεβρουαρίου.
Η παγκόσμια παραγωγή για το 2022/23 προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει κατά 5%, φθάνοντας στους 791.000 τόνους, λέει το USDA, καθώς οι μειώσεις στις κορυφαίες χώρες παραγωγής, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και το Ιράν, υπεραντισταθμίζουν την αύξηση της παραγωγής στην Τουρκία. Εξαιτίας της χαμηλότερης παραγωγής σε κορυφαίες εξαγωγικές χώρες, οι παγκόσμιες αποστολές προβλέπεται να υποχωρήσουν σχεδόν 20% και να ανέλθουν σε 403.000, ενώ η κατανάλωση προβλέπεται σχεδόν αμετάβλητη (σε 763.000 τόνους), σε σύγκριση και με το προηγούμενο έτος.
Ιράν
Η παραγωγή του Ιράν, σύμφωνα με τον αρμόδιο σύνδεσμο επιχειρήσεων του Ιράν, προβλέπεται μειωμένη κατά 21% (στους 106.000 τόνους), καθώς οι αποδόσεις πέφτουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων του παγετού και της ξηρασίας. Ως αποτέλεσμα της μικρότερης συγκομιδής, οι εξαγωγές προβλέπονται κατά 30% μειωμένες και συγκεκριμένα 80.000 τόνοι.
Ηνωμένες Πολιτείες
Η παραγωγή των ΗΠΑ προβλέπεται να μειωθεί κατά 23% (401.000 τόνοι), λόγω των χαμηλότερων αποδόσεων σε σύγκριση με πέρσι. Οι εξαγωγές προβλέπεται να μειωθούν σχεδόν 20%, από τα περσινά επίπεδα - ρεκόρ των 270.000 τόνων, καθώς οι αδύναμες αποστολές προς την Κίνα αναμένεται να υπεραντισταθμίσουν τις υψηλότερες αποστολές προς την ΕΕ. Τα τελικά αποθέματα προβλέπονται κατά 20% χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα - ρεκόρ, κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής.
Τουρκία
Η παραγωγή της Τουρκίας προβλέπεται αυξημένη κατά 140% (θα φτάσει τους 210.000 τόνους), λόγω των υψηλών αποδόσεων. Περίπου το 80% της παραγωγής συγκεντρώνεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας και τα δέντρα στην περιοχή αυτή επωφελήθηκαν από τις ευνοϊκές συνθήκες καλλιέργειας φέτος. Η υψηλότερη παραγωγή έχει περιορισμένη επίδραση στο εμπόριο.
Κίνα
Οι εισαγωγές στην Κίνα προβλέπεται να μειωθούν δραστικά (κατά 45%), φθάνοντας τους 80.000 τόνους, κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής στο Ιράν, του κύριου προμηθευτή της Κίνας, ειδικά από τότε που η χώρα εφάρμοσε ανταποδοτικούς δασμούς κατά των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Η παραγωγή της ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί κατά 4% (σε 24.000 τόνους), λόγω ελαφρών απωλειών στην Ισπανία και την Ιταλία.. Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 11% (135.000 τόνοι), με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.
Ήδη, άρχισε να κινείται σε καλύτερους ρυθμούς η αγορά του αμυγδάλου.
«Από εκεί που το περασμένο διάστημα το τηλέφωνο δεν χτυπούσε με την... καμία, έχει αρχίσει το ενδιαφέρον για το προϊόν». Μ' αυτή τη φράση αποτυπώνει παράγοντας του χώρου την κατάσταση στο αμύγδαλο, ένα προϊόν, που δέχτηκε μεγάλες πιέσεις φέτος στην τιμή του, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να ζητούν και ενισχύσεις από το κράτος για απώλεια εισοδήματος.
«Την τιμή που καθορίσαμε στην αρχή της σεζόν, αυτή ισχύει και σήμερα. Στις Φυρανιές είναι στα 6,5 ευρώ, συν ΦΠΑ την ψίχα και 5,5 ευρώ συν ΦΠΑ τις Marta και Antoneta. Βέβαια, από ποσότητες, έχουμε πλέον μόνο Φυρανιές, καθώς στις Marta και Antoneta έχει φύγει το προϊόν. Σε γενικές γραμμές οι τιμές παραγωγού είναι μέτριες φέτος στη χώρα μας και γενικά δεν υπάρχει απόκλιση, σε σχέση με 1-2 μήνες πριν. Ζήτηση υπάρχει πάντως και μας τηλεφωνούν συνέχεια για το προϊόν μας. Ως συνεταιρισμός αναμένουμε το άνοιγμα του Αναπτυξιακού, για να κάνουμε γραμμή επεξεργασίας αμυγδάλου. Σε κάθε περίπτωση, είτε δηλαδή ανοίξει το πρόγραμμα, είτε όχι, εμείς το φθινόπωρο θα έχουμε την εν λόγω γραμμή», δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυγδάλων και Ξηρών Καρπών Λαμίας, κ. Θύμιος Κασούμης. Όσον αφορά στις καλλιεργητικές φροντίδες, ο ίδιος μας λέει πως τώρα οι περισσότεροι παραγωγοί κλαδεύουν, ενώ πριν είχαν κάνει εφαρμογές βασικής λίπανσης. Σε λίγο, προσθέτει, ξεκινάνε τα βλαστάρια και κάποιοι, όπου παρίσταται ανάγκη με βάση και τις αναλύσεις, θα ρίξουν θειική αμμωνία, αλλά και διαφυλλικά.
Ο κ. Μόσχος Τσομπανάκης από την εταιρεία Pella Almonds που διαθέτει και σπαστήρα ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ο Φεβρουάριος ήταν κακός μήνας για τις πωλήσεις, όπως στα περισσότερα προϊόντα. Όμως τώρα σιγά-σιγά υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά για το απόθεμα αμυγδάλου και εκτιμώ πως η ζήτηση και οι τιμές θα ανεβούν το επόμενο διάστημα. Σε αυτό θα συνδράμει η γιορτή των Απόκρεων και η κατανάλωση νηστήσιμων γλυκών, αλλά και μετέπειτα από το Πάσχα ουσιαστικά και μετά το τουριστικό ρεύμα. Κινητικότητα ιδιαίτερη υπάρχει στην αγορά και για το βούτυρο από αμύγδαλο, κάτι που θεωρώ, πως μεσομακροπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο το προϊόν μας. Ακούμε ότι πολύς κόσμος ειδικά για τη διατροφή των παιδιών αντικαθιστά το κοινό βούτυρο με το βούτυρο από αμύγδαλο. Αυτό μας ευνοεί. Από τη νέα χρονιά νομίζω θα πάνε καλύτερα τα πράγματα γιατί και οι παραγωγοί έχουν πλέον μαζέψει εμπειρία. Πολύς κόσμος μπήκε στην καλλιέργεια από άλλους χώρους, με αποτέλεσμα τώρα να μαθαίνει. Τέλος, όσον αφορά στις τιμές, οι τάσεις είναι ανοδικές και η ψίχα στη Φυρανιά και τα Tuono είναι από 6,5 ευρώ κι άνω πλέον».
Νέα κανάλια διανομής, άνευ μεσαζόντων
Τα Αμύγδαλα Σερρών είναι μια σύγχρονη γεωργική εκμετάλλευση, που έχει αναπτύξει ειδικά τον τελευταίο χρόνο, μια σημαντική δραστηριότητα, βρίσκοντας νέα κανάλια διανομής του προϊόντος και διαύλους επικοινωνίας με τον τελικό καταναλωτή. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο ιδιοκτήτης της, κ. Γιάννης: «καλλιεργούμε στο νομό Σερρών 25 στρέμματα με Τέξας και Φυρανιές. Έχουμε επιλέξει να μην δίνουμε ούτε κιλό στο χονδρεμπόριο και έχουμε αναλάβει να πουλάμε στη λιανική μόνο, κάνοντας μόνοι μας τη διάθεση. Σε αυτό μας έχουν βοηθήσει πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μας έχουν μάθει σε διάφορα μέρη, γι' αυτό και αγοράζουν τα προϊόντα μας. Εκτός από ψίχα αμύγδαλο στην τιμή των 9 ευρώ, δίνουμε αλεύρι με 10 ευρώ το κιλό. Στο αλεύρι οι απαιτήσεις είναι μεγάλες για να έχουμε το τελικό προϊόν. Δίνουμε επίσης και αμυγδαλέλαιο. Το προϊόν έχει ζήτηση και το βγάζουμε σε συνεργασία με ειδική μονάδα επεξεργασίας και εκχύλισης. Τα 100 ml τιμώνται 9 ευρώ. Από 30 κιλά αμύγδαλο, βγήκαν φέτος 9 κιλά έλαιο, άρα μιλάμε για μια απόδοση κοντά στο 30%. Τεράστια εξάλλου είναι η ζήτηση για το βούτυρο αμυγδάλου, που το μαθαίνει τώρα ο κόσμος και το ζητάει πολύ. Η τιμή εδώ είναι στα 500 γραμμάρια 8 ευρώ και με προσθήκη κουβερτούρας στα 9 ευρώ η ίδια ποσότητα».
Θετικά είναι τα μηνύματα από το υπουργείο ΑΑΤ για τους αγρότες της Καβάλας.
Σε νεότερη συνάντηση που είχαν, την Πέμπτη (9/2), οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά, παρουσία του βουλευτή Καβάλας και Θάσου κ. Γιάννη Πασχαλίδη, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ληφθεί μέριμνα για τους αμπελοκαλλιεργητές και τους αμυγδαλοκαλλιεργητές, που δε μπόρεσαν να διαθέσουν τις παραγωγές τους, όπως επίσης και για τις δενδροκαλλιέργειες που έχουν καταστραφεί.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι λόγω μειωμένης ζήτησης μεγάλες ποσότητες επιτραπέζιων σταφυλιών έμειναν απούλητες. Για τα αμύγδαλα οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν φέτος από 1,80 έως 2 ευρώ το κιλό (με κέλυφος) από 3 έως 3,40 ευρώ που είχαν τιμή πέρυσι.
Μέριμνα θα ληφθεί επίσης και για τα de minimis των ετών 2020 - 2021 που αφορά τους αμπελοκαλλιεργητές, καθώς και για το de minimis που αφορούν σπαραγγοπαραγωγούς και μηλοκαλλιεργητές δήλωσε ο υπουργός.
Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τις υποσχέσεις που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στους αγρότες της Καβάλας.
Το Σάββατο (11/2) θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσης των αγροτών για να πάρουμε τις αποφάσεις μας».
Θετικό είναι και για τους μικρομεσαίους αγρότες ότι τα μισθωτήρια αγροτεμαχίων, που αφορούν εκτάσεις ανά αγροτεμάχιο πάνω από 40 στρέμματα ή με αντικείμενο μισθίου από 960 ευρώ και πάνω, θα είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονικά για το ΟΣΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι μένουν εκτός οι μικρές εκτάσεις καλλιέργειας.
Από την πλευρά του ο βουλευτής Καβάλας κ. Πασχαλίδης τονίζει ότι κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η ολική καταστροφή των αγροτικών καλλιεργειών, που προκάλεσαν οι εντονότατες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού και τονίστηκε η ανάγκη για άμεση αποζημίωση των πληγέντων αγροτών.
Επίσης, συζητήθηκε το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη μη απορρόφηση των σταφυλιών και των αμυγδάλων από τις ξένες αγορές, λόγω του πολέμου της Ουκρανίας.
Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε είναι η ανάγκη αντιμετώπισης της καταστροφής των δενδροκαλλιεργειών ελαιόδενδρων, αμπελιών και αμυγδαλιών, ενώ εθίγη και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με τα ηλεκτρονικά συμβόλαια.
Ο Υπουργός ήταν ενήμερος επί όλων των θεμάτων και διαβεβαίωσε ότι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι αποζημιώσεις για τα χωριά που δεν ήταν έτοιμα τα πορίσματα.
Επίσης ανέφερε ότι λύση θα δοθεί και για το ζήτημα που έχει προκύψει με τα ηλεκτρονικά συμβόλαια, ωστόσο ο Υπουργός προέτρεψε τους αγρότες να απευθύνονται στους λογιστές τους.