Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Καλή ροή στη ντομάτα, με υψηλή ζήτηση και ικανοποιητικές τιμές παραγωγού

20/08/2021 05:14 μμ
Οι καύσωνες μείωσαν τις αποδόσεις στη ντομάτα, σε υψηλά όμως επίπεδα είναι οι τιμές παραγωγού.

Οι καύσωνες μείωσαν τις αποδόσεις στη ντομάτα, σε υψηλά όμως επίπεδα είναι οι τιμές παραγωγού.

Ο κ. Παντελής Λάμπρου είναι παραγωγός υπαίθριας, αλλά και θερμοκηπιακής ντομάτας στη Μεσσήνη. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, σχετικά με την πορεία του προϊόντος αυτή την περίοδο, οι καύσωνες του περασμένου διαστήματος έχουν ρίξει τις αποδόσεις, όμως οι τιμές παραγωγού έχουν πάρει την ανιούσα. Έτσι, όπως μας εξήγησε ο ίδιος κι αναλόγως της ποιότητας, οι τιμές για τη ντομάτα σήμερα παίζουν μεταξύ 1,10 και 1,40 ευρώ το κιλό, αφήνοντας εισόδημα στον παραγωγό.

Ο κ. Ηλίας Κωστάκος, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η ντόπια ντομάτα είναι σε έλλειψη αυτή την περίοδο, καθότι οι καλλιέργειες και δεν ήταν πολλές, αλλά και επηρεάστηκαν από τον καύσωνα. Στην ευρύτερη περιοχή που δραστηριοποιείται ο κ. Κωστάκος, ο οποίος θα προχωρήσει σε νέα φύτευση ντομάτας από Σεπτέμβριο, όπως μας λέει είναι ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, όσι έχουν τώρα υπαίθρια ντομάτα. Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Κωστάκο, υπάρχει παραγωγή στο ντοματάκι βελανίδι, το οποίο ο ίδιος παράγει, τυποποιεί και το εμπορεύεται στην χονδρική, πιάνοντας σήμερα μια τιμή γύρω στα 2 ευρώ το κιλό, δηλαδή σαφώς ικανοποιητική. Όπως μας εξηγεί η ζήτηση για ντοματάκι τέτοιου τύπου είναι έντονη, όπως και για την ντομάτα γενικότερα.

Ο κ. Θανάσης Φίλανδρος, παραγωγός με 15 στρέμματα υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας τόνισε στον ΑγροΤύπο πως το χαρακτηριστικό της περιόδου είναι η έντονη ζήτηση για τη ντομάτα, που κυρίως είναι σε έλλειψη πιο πολύ στις νότιες περιοχές της χώρας. Ο κ. Φίλανδρος, παραγωγός από την Σκύδρα Πέλλας πουλάει αυτή την περίοδο ντομάτα με τιμή 1 ευρώ το λιγότερο, ενώ το ντοματίνι - βελανίδι το διαθέτει όλο το χρόνο σε σταθερή τιμή στην αγορά, προς 1,5 ευρώ το μισόκιλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αντιμετώπισε προβλήματα φέτος από ασθένειες κ.λπ. στις καλλιέργειές του και τα πράγματα ήταν ελεγχόμενα.

Σχετικά άρθρα
07/10/2024 11:51 πμ

Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε τις προτάσεις της στο ΥπΑΑΤ για τα πρόσφατα μέτρα, που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσον αφορά τις επενδύσεις στα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών.

Όπως τονίζει η τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση, θα πρέπει να υπάρξει ποσόστωση για αγρότες κατά κύριο επάγγελμα και ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς. Επίσης η κατανομή των θερμοκηπίων να γίνει σε όλη την χώρα και να δοθεί έμφαση στη χρήση των υδροπονικών μεθόδων καλλιέργειας με την χρήση γεωθερμίας και ΑΠΕ.

Προτάσεις για τις επενδύσεις στα θερμοκήπια

Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί για 600 εκατ. επενδύσεις στα Θερμοκήπια και ότι για την πρώτη χρονιά θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 115 εκατ. ευρώ, το Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ προτείνει ως βασικούς άξονες της υλοποίησης τα εξής:

I. Επειδή πρόκειται για ενισχύσεις που αφορούν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (Σχέδια Βελτίωσης) πρέπει να υπάρξει ποσόστωση στους δικαιούχους και το 60% των κονδυλίων πρέπει να αφορούν αγρότες κατά κύριο επάγγελμα και ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, κάτι αντίστοιχο που έγινε σε κάποια μέτρα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

II. Να υπάρξει ισομερής χωρική κατανομή, σε όλες τις περιοχές της χώρας που είναι κατάλληλες για εγκατάσταση θερμοκηπίων, με έμφαση σε περιοχές γεωθερμίας, καθώς και μειωμένης ανάγκης σε θέρμανση. Ειδικότερα, η έμφαση στη γεωθερμία που είναι πλούσια η χώρα μας, θα οδηγήσει και σε προϊόντα πολύ χαμηλής εκπομπής CO2 ή μηδενικής, που είναι το ζητούμενο για προϊόντα, όπως τα κηπευτικά και τα φρούτα από την κατανάλωση και τις εξαγωγές.

III. Να δοθεί έμφαση στη χρήση των υδροπονικών μεθόδων καλλιέργειας, ώστε να εξασφαλισθεί και η ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων, η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, όσο και η μικρότερη κατανάλωση νερού, παράλληλα με το πλεονέκτημα που έχουν αυτές οι εγκαταστάσεις στην αξιοποίηση εδαφών χαμηλής παραγωγικότητας.

IV. Να αξιολογηθεί ειδικότερα για τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς, όσον αφορά την απασχόληση, αφού 100 στρέμματα σύγχρονων θερμοκηπίων δημιουργούν απασχόληση για 32- 35 άτομα.

V. Η διανομή γαιών για αγροτική χρήση, να συνδυαστεί με τις επενδύσεις για τα θερμοκήπια, ώστε να διευκολύνεται η εγκατάσταση σε γη χαμηλής παραγωγικότητας, ενώ θα πρέπει το μέτρο να συνδυαστεί με την προστιθέμενη αξία που θα δημιουργηθεί για τους Έλληνες κατασκευαστές θερμοκηπίων, που είναι σε θέση να παρέχουν υψηλής τεχνολογικής στάθμης υποδομή, προσαρμοσμένη κατάλληλα στο μεσογειακό περιβάλλον.

Προτάσεις για την διανομή δημόσιων αγροτικών γαιών

I. Πρέπει και σε αυτό το μέτρο, να υπάρξει σημαντική ποσόστωση 60-70%, για την κατανομή τους, σε νέους αγρότες, αγρότες, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, τόσο για παραγωγική ανάπτυξη, όσο και ειδικότερα για τους νεοεισερχόμενους για τη δημιουργία βιώσιμων μονάδων.

II. Να υπάρξει ειδική πρόνοια για αυτούς τους αγρότες που τα κτήματα τους συνορεύουν με δημόσιες γαίες, ώστε να δημιουργούν καλύτερης κλίμακας μεγέθη αγροκτημάτων και εκμεταλλεύσεων για καλλιέργεια.

III. Να υπάρξει πρόνοια για την οργανωμένη εγκατάσταση ΑΠΕ από αγρότες, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμούς, σε εκτάσεις χαμηλής παραγωγικότητας, κοντά στις εκμεταλλεύσεις τους, ώστε να περιοριστεί και να σταματήσει η δέσμευση για ΑΠΕ εκτάσεων υψηλής παραγωγικότητας, που αποτελεί σπατάλη φυσικού πόρου υπό έλλειψη στην χώρα μας.

Τελευταία νέα
18/09/2024 02:28 μμ

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ντομάτας θερμοκηπίου από την εμφάνιση ενός ιού που δημιουργεί απώλεια παραγωγής και κάνει τους καρπούς μη εμπορεύσιμους.

Το πρόβλημα αφορά πάνω από 100 στρέμματα καλλιέργειας και συνεχώς εξαπλώνεται. Οι παραγωγοί ντομάτας ζητούν οικονομική ενίσχυση για την απώλεια του εισοδήματος που έχουν.

Ο προϊστάμενος της ΔΟΑΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο έχουμε την επανεμφάνιση του ιού του κίτρινου καρουλιάσματος των φύλλων στις τομάτες (TYLCV).

Το 2007 είχε κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην περιοχή και είχε δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα.

Το 2024 έχουμε ξανά μεγάλες προσβολές από τον TYLCV που οδηγούν σε ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής.

Ο ιός προκαλεί νανισμό των φυτών και κατσάρωμα των νεαρών φύλλων της κορυφής. Από τους ελέγχους που έκανε η ΔΑΟΚ στην περιοχή είδαμε ότι έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε πάνω από 100 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην περιοχή. Το πρόβλημα είναι ότι συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Οι παραγωγοί ντομάτας βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν από την πολιτεία να τους χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση για να μπορέσουν αν συνεχίσουν την καλλιέργεια».

Ακολουθεί αναδημοσίευση άρθρου σχετικά με τον TYLCV, από τεύχος (2007) του περιοδικού Γεωργία - Κτηνοτροφία:

Ιός του Κίτρινου Καρουλιάσματος των φύλλων της τομάτας
Τomato yellow leaf curl virus, TYLCV

O ιός προκαλεί στην τομάτα ασθένεια με χαρακτηριστική συμπτωματολογία και σοβαρή επίπτωση στην ανάπτυξη και παραγωγή των φυτών. Τα μολυσμένα φυτά εμφανίζουν νανισμό και τα φύλλα των βλαστικών κορυφών είναι μικρά, χλωρωτικά και κατσαρά. Πρώϊμη προσβολή των φυταρίων προκαλεί καθηλωμένη ανάπτυξη χωρίς σχηματισμό καρπών και μπορεί να οδηγήσει στην ξήρανση φυτών και στην ολοκληρωτική καταστροφή της καλλιέργειας. Σε οψιμότερες μολύνσεις τα φυτά τομάτας, τα οποία αρχικά εξελίσσονται κανονικά, σταματούν να αναπτύσσονται και να σχηματίζουν νέους σταυρούς, αρχίζουν να παρουσιάζουν τα συμπτώματα μικροφυλλίας, χλώρωσης και κατσαρώματος των φύλλων στη νέα βλάστηση ενώ το τμήμα του φυτού με την παλαιά βλάστηση δεν παρουσιάζει εμφανείς αλλοιώσεις.

Ο TYLCV παρουσιάζει μεγάλη βιοποικιλότητα με επακόλουθο να διαθέτει πλειάδα φυλών (στελεχών). Οι φυλές του ιού που ενδημούν στη Νότιο Ευρώπη ανήκουν στην Ισραηλινή φυλή (TYLCV-Is) και στη φυλή Σαρδηνίας (TYLCV-Sar).

Πηγές μολύσματος

O ιός διαιωνίζεται στα μολυσμένα καλλιεργούμενα φυτά (καπνός, φασόλι, πιπεριά, μελιτζάνα, φακή), ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και αρκετά αυτοφυή. Στην Ισπανία και Ιταλία ο στύφνος (Solanum nigrum) έχει βρεθεί μολυσμένος από τον ιό (εμφανίζει καρούλιασμα των φύλλων), ενώ στο Ισραήλ, Κύπρο και Ιταλία ο τάτουλας (Datura stramonium) ήταν λανθάνων ξενιστής (χωρίς την παρουσία εμφανών συμπτωμάτων).

Μετάδοση

Ο TYLCV δεν μεταδίδεται μηχανικά από ντομάτα σε ντομάτα, ούτε με το σπόρο της ντομάτας ή άλλων ευπαθών ξενιστών. Mοναδικός φορέας του στη φύση είναι ο αλευρώδης του καπνού (Bemisia tabaci). Η μετάδοση γίνεται με έμμονο τρόπο (πρόσληψη: με τροφική δραστηριότητα 20-30 λεπτών, λανθάνουσα περίοδος 17-20 ωρών, μετάδοση με τροφική δραστηριότητα 20-30 λεπτών και διατήρηση της μολυσματικότητας για 10-12 ημέρες και σπανίως μέχρι 20 ημέρες). Ο ιός προσλαμβάνεται τόσο από τις προνύμφες όσο και από τα ενήλικα, με τις πρώτες να τον μεταδίδουν μετά την ενηλικίωσή τους. Τα θηλυκά μεταδίδουν τον ιό πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με τα αρσενικά. Η πιθανότητα μετάδοσης του TYLCV από ένα ιοφόρο αλευρώδη είναι 60%.
Η εμφάνιση της ίωσης σχετίζεται άμεσα με την παρουσία του αλευρώδη φορέα. Ετσι, μεγάλη συχνότητα και έντονα συμπτώματα έχουμε στη διάρκεια των θερμών και ξηρών περιόδων, όταν υπάρχουν υψηλοί πληθυσμοί αλευρώδη, ενώ είναι σπάνια στους ψυχρούς και βροχερούς μήνες.

Αντιμετώπιση των αλευρομεταδιδόμενων ιών

Τα κύρια μέτρα προστασίας από τους αλευρομεταδιδόμενους ιούς στα θερμοκήπια, αλλά και στις υπαίθριες καλλιέργειες τομάτας, συνοψίζονται ως εξής:

1. Αποφυγή της μόλυνσης.

Αποτελεί βασικό προληπτικό μέτρο και μπορεί να επιτευχθεί με τα εξής:

  • Eγκατάσταση μηχανικών εμποδίων που απαγορεύουν την είσοδο των αλευρωδών στο θερμοκήπιο, όπως κάλυψη των πλάγιων ανοιγμάτων αερισμού και εκείνων της οροφής με εντομοστεγές δίκτυ 1070 mesh, καθώς και δημιουργία προθαλάμου στην είσοδο του θερμοκηπίου εξοπλισμένου με κίτρινες παγίδες.
  • Μεταφύτευση αποκλειστικά (πιστοποιημένων) υγιών φυταρίων για την αποφυγή εισόδου της ίωσης στο θερμοκήπιο με το πολλαπλασιαστικό υλικό.
  • Άμεση απομάκρυνση και καταστροφή των φυτών που αρχίζουν να εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα – απαραίτητη η γνωμάτευση ειδικών γεωτεχνικών.
  • Έγκαιρη καταστροφή των αυτοφυών – πολύ πριν τη μεταφύτευση της τομάτας – τόσο εντός του θερμοκηπίου, όσο και στον εξωτερικό περίγυρο.
  • Παγίδευση των αλευρωδών με κίτρινες παγίδες ή και φύτευση φυτών αγγουριάς (φυτά παγίδες) τουλάχιστον 20-30 ημέρες πριν τη μεταφύτευση της τομάτας. Τα φυτά παγίδες συγκεντρώνουν τους αλευρώδεις που περιφέρονται στο θερμοκήπιο και με κατάλληλο σκεύασμα εξοντώνονται.
  • Σε περιοχές με συνθήκες που επιτρέπουν την ανάπτυξη της τομάτας, η χρονική μετατόπιση της εγκατάστασης της καλλιέργειας σε περιόδους χαμηλών πληθυσμών των αλευρωδών συνήθως περιορίζει το ποσοστό μολυσμένων με την ίωση φυτών.
  • Στις υπαίθριες καλλιέργειες η κάλυψη με δίκτυ σκίασης ή με υλικά διαφανή (προπυλενίου ή πολυεστέρα) σε συνδυασμό με επεμβάσεις εντομοκτόνων σκευασμάτων λειτουργεί αποτρεπτικά για την εγκατάσταση των φορέων - αλευρωδών και των σχετικών ιώσεων.
  • Αποφυγή δημιουργίας νέων καλλιεργειών ντομάτας κοντά σε προηγούμενες υπαίθριες φυτεύσεις με πρόβλημα αλευρωδομεταδιδόμενων ιώσεων.
  • Γενικός κανόνας υποχρεωτικής εφαρμογής η απαγόρευση μετακίνησης και διάθεσης μη πιστοποιημένων τοματόφυτων από περιοχές με ενδημικό πρόβλημα ιώσεων σε άλλες περιοχές της χώρας.

2. Περιορισμός των πληθυσμών των αλευρωδών

Με δεδομένο τον επιδημιολογικό ρόλο των αλευρωδών-φορέων η επίτευξη του στόχου της εξόντωσης των ακμαίων θα δημιουργούσε προϋποθέσεις ικανοποιητικής διαχείρισης του προβλήματος που προκαλούν οι αλευρομεταδιδόμενοι ιοί. Δυστυχώς η χημική καταπολέμηση των αλευρωδών δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, καθόσον μια πλειάδα παραγόντων, όπως η ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε πολλά σκευάσματα, η δυναμική των πληθυσμών και η ιδιαιτερότητα της τομάτας στην προοδευτική καρπόδεση, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης μιας αποτελεσματικής στρατηγικής αντιμετώπισης των εντόμων. Η επιλογή εντομοκτόνων σκευασμάτων που παραμένουν ακόμη δραστικά και η εφαρμογή τους μέχρι και το στάδιο της καρπόδεσης του πρώτου σταυρού παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου των πληθυσμών. Στη συνέχεια η λογική χρήση ειδικών σκευασμάτων (ρυθμιστικά της ανάπτυξης των εντόμων) επιτρέπει συνήθως τον περιορισμό του πληθυσμού των αλευρωδών. Με δεδομένη λοιπόν τη δυσκολία αξιοποίησης των εντομοκτόνων, συνιστάται η συνεχής παροχή στους καλλιεργητές τομάτας τεχνικών συμβουλών από ειδικούς και επαρκώς ενημερωμένους γεωτεχνικούς.
Η βιολογική καταπολέμηση των αλευρωδών, που αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο αντιμετώπισής τους με τη χρήση των φυσικών εχθρών τους, μολονότι στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό του πληθυσμού τους, δεν φαίνεται να περιορίζει σε ανάλογο βαθμό και την εκδήλωση της ίωσης.


3. Χρησιμοποίηση ανθεκτικών υβριδίων

Για τον TYLCV, κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο ορισμένα υβρίδια με ανεκτικότητα στην ίωση, η οποία μάλλον λειτουργεί ικανοποιητικά μόνο σε περιπτώσεις μειωμένης έντασης της ασθένειας.

17/09/2024 10:15 πμ

Να κρατηθεί το ημερομίσθιο του εργάτη γης στο ποσό των 37,07 ευρώ μικτά (μαζί με την ασφάλιση ΕΦΚΑ 10%) ζητά ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Γαϊτάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου αυτή την περίοδο έχουμε φαινόμενα με το ημερομίσθιο να ξεπερνά τα 45 ευρώ.

Όπως επισημαίνει «αναφορικά με το πολύπαθο ζήτημα έλλειψης εργατών γης, ενημερώνουμε τους αγρότες στην ευρύτερη περιοχή ότι η προσπάθεια μας ως Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας για να βρεθεί μία οριστική λύση, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό όλους τους τελευταίους μήνες.

Έχοντας ήδη καταθέσει - εγγράφως - όλα τα προβληματικά σημεία στην διαδικασία μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες, επιδιώκουμε συνεχώς νέες συσκέψεις με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στα αρμόδια Υπουργεία, τονίζοντας για την επιτακτική ανάγκη να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα ολικά και οριστικά.

Επίσης, ενημερώνουμε ότι η σύμβαση εργασίας που συνάπτουν οι εργοδότες με τους εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα, έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και είναι προϋπόθεση για τη διατήρηση της νόμιμης παραμονής των οικονομικών μεταναστών στην χώρα μας.

Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι ως νόμιμο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη στο αγροτικό αντικείμενο ορίζεται το ποσό των 37,07 ευρώ, μικτά (μαζί με την ασφάλιση ΕΦΚΑ 10%) και αυτό μόνο αν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα νομιμότητας τους.

Από τα παραπάνω, καλούμε τους παραγωγούς να διατηρήσουν τα ημερομίσθια σε αυτά τα επίπεδα, αντιδρώντας σε οποιασδήποτε μορφής εκβιασμού, λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Τονίζουμε δε για μία ακόμα φορά, ότι οι παραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην δέχονται να εργαστεί στην αγροτική τους επιχείρηση άτομο που διαθέτει σύμβαση εργασίας σε άλλον εργοδότη, καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος για καταγγελία στο ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) από τον νόμιμο εργοδότη και το οποίο επισύρει χρηματικό πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, λόγω παράνομης εργασίας σε αυτόν.

Για όλα αυτά τα θέματα καθώς και για πολλά αλλά, οι αγρότες θα κληθούν σύντομα να πάρουν αποφάσεις για την επόμενη μέρα στην περιοχή μας, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που οργανώνεται ήδη από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας».

16/09/2024 05:13 μμ

Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (16/9/2024).

Συμμετείχαν, ο Κωστής Χατζηδάκης Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Τάκης Θεοδωρικάκος Υπουργός Ανάπτυξης, ο Κώστας Τσιάρας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Όλγα Κεφαλογιάννη Υπουργός Τουρισμού και ο Νίκος Παπαθανάσης Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Την συνέντευξη συντόνισε ο Παύλος Μαρινάκης Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Το μέτρο για την ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών έχει στόχο την αύξηση της παραγωγής κηπευτικών της χώρας μας, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Το ΥπΑΑΤ, σύμφωνα με την στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει, θα κάνει προσπάθεια για διπλασιασμό των εκτάσεων καλλιέργειας κηπευτικών.

Όπως τόνισε ο υπουργός, στην θερμοκηπιακή καλλιέργεια έχουμε μια απόδοση 13,5 τόνους το στρέμμα. Αυτό σημαίνει μια αύξηση της παραγωγής και παράλληλα αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κηπευτικών.

Σχολιάζοντας την θερμοκηπιακή καλλιέργεια στην Ελλάδα, ο υπουργός επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή στην χώρα μας υπάρχουν 49.000 στρέμματα θερμοκηπίων, όταν στην Ολλανδία οι εκτάσεις ανέρχονται σε 120.000 στρέμματα και στην Τουρκία 800.000 στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν προπτικές και για αυτό ρίχνουμε το βάρος μας στον κλάδο.

Στόχος του μέτρου για τη ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στη χώρα μας - που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ - είναι η αύξηση παραγωγής, η εξοικονόμηση ενέργειας 30%, η μείωση κατανάλωσης νερού, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η προστασία περιβάλλοντος - εξοικονόμηση φυσικών πόρων.

Επίσης θα έχουμε αύξηση των θέσεων εργασίας ανέφερε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ. Από αυτά το 50% θα προέρχεται από το ΠΑΑ (δεύτερο πυλώνα), το 35% από τραπεζικό δανεισμό και το 15% από ίδια κεφάλαια.

Σημειώθηκε ότι σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές (π.χ. Θεσσαλία) αλλά και στο βόρειο Αιγαίο το ποσοστό ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 10%.

Δικαιούχοι θα είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα και συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου (ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών, πλην εκείνων που χρηματοδοτούνται από άλλο Τομεακό Πρόγραμμα).

Το μέτρο θα προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του 2024 τόνισε ο κ. Κώστας Τσιάρας.

16/09/2024 03:43 μμ

Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (16/9/2024).

Συμμετείχαν, ο Κωστής Χατζηδάκης Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Τάκης Θεοδωρικάκος Υπουργός Ανάπτυξης, ο Κώστας Τσιάρας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Όλγα Κεφαλογιάννη Υπουργός Τουρισμού και ο Νίκος Παπαθανάσης Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Την συνέντευξη συντόνισε ο Παύλος Μαρινάκης Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Μείωση γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, υποσχέθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, που συμμετείχε, σήμερα Δευτέρα (16/9), στηn συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση και τον τουρισμό, που δόθηκε στην αίθουσα συνεντεύξεων της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Όπως τόνισε ο υπουργός, στόχος είναι η μείωση εντός διετίας κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα. Συγκεκριμένα μίλησε για κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Επίσης ανέφερε ότι το υπουργείο ανάπτυξης θέτει σε εφαρμογή σχέδιο μείωσης της γραφειοκρατίας στις πιο χρονοβόρες και κοστοβόρες διοικητικές διαδικασίες του κράτους με δύο τρόπους:

  • Με αυστηρή μεθοδολογία μέτρησης
  • Με κατάργηση περιττών διαδικασιών.

Ακόμη ανέφερε την επέκταση των κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Όπως τόνισε βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει η οικονομία μας την ανοδική της πορεία, είναι να πραγματοποιήσει ένα ποιοτικό άλμα, με έμφαση στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Απαραίτητη συνθήκη για να το πετύχουμε αυτό είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις να μεγαλώσουν. Γιατί κατά τεκμήριο οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, προσφέρουν ποιοτικότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και έχουν αυξημένη ικανότητα να επενδύουν και να καινοτομούν.

Θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ 300 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση των συγχωνεύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με επιδότηση του 60% της αξίας.

Golden VISA για επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις

Σήμερα ισχύει ήδη η δυνατότητα χορήγησης Golden visa για εισφορά κεφαλαίου, ποσού 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Αυτός ο θεσμός επεκτείνεται, εστιάζοντας στις startup επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα από 1/1/2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής, υπό τη μορφή golden visa, για επένδυση τουλάχιστον ποσού διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) σε startup επιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece).

10/09/2024 12:11 μμ

Συνεχόμενα ρεκόρ στις εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών έχουμε τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα το 2023 έγιναν εξαγωγές που ξεπέρασαν τα 640 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 η αξία των εξαγωγών παρουσιάζει αύξηση κατά 24,6% (400 εκατ. ευρώ), συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (320 εκατ. ευρώ).

Η εκτίμηση είναι ότι για το 2024 οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών θα έχουν την καλύτερη εξαγωγική επίδοση όλων των εποχών.

Αυτά τονίστηκαν στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΕΜΕΤΕ (Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς), που έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου 2024, στην Λάρισα.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ, Κώστας Ζούκας, αναφερόμενος στην χρονιά που πέρασε, αλλά και στην τρέχουσα περίοδο τόνισε τις ιδιαίτερες οικονομικές, περιβαλλοντολογικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν τόσο στη χώρα μας, όσο και στην παγκόσμια κοινότητα. Η κλιματική αλλαγή και ιδιαίτερα το φαινόμενο της λειψυδρίας επηρεάζουν τόσο τον όγκο, όσο και την ποιότητα της αγροτικής παραγωγής, επομένως και του ελαιοκομικού κλάδου και από κοινού με τις συνέπειες των πολεμικών συρράξεων (κόστος ενέργειας και πρώτων υλών) και την έλλειψη εργατικού δυναμικού συνιστούν παράγοντες:

  • αυξητικούς του κόστους των προϊόντων και
  • μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε:
για το ζήτημα της από την δεκαετία του ’60 συνεχούς/επταήμερης λειτουργίας των μεταποιητικών μονάδων κατά την περίοδο της συλλογής του ελαιόκαρπου από τους παραγωγούς και την ολιγωρία της Δι οίκησης για την εναρμόνιση της εργατικής νομοθεσίας για την ομαλή απορρόφηση του πρωτογενούς προϊόντος από τις μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων, και των επιτραπέζιων ελιών, και την έλλειψη προσοχής της Διοίκησης για την σύσταση «Μητρώου Συσκευαστηρίων Επιτραπέζιων Ελιών» - πάγιο αίτημα της ΠΕΜΕΤΕ από το 2010 - όπως συμβαίνει και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, για να εξασφαλισθούν:

  • η διακίνηση ασφαλών και ποιοτικών τελικών προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς,
  • η διαφάνεια κατά την εμπορική διακίνηση του προϊόντος και καταπολέμηση αδήλωτων συναλλαγών,
  • η βιώσιμη επιχειρηματικότητα και ο υγιής ανταγωνισμός,
  • η προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών και καταναλωτών περιορίζοντας την διαφορά της τιμής από το «χωράφι στο ράφι».

Ο Πρόεδρος επισήμανε επίσης, ότι παρά το προαναφερθέν δυσμενές περιβάλλον η πορεία των εξαγωγών του προϊόντος κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2023 οι εξαγωγές του ξεπέρασαν τα 640 εκατομμύρια ευρώ, παρά τον μικρό όγκο της πρωτογενούς παραγωγής της ελαιοκομικής περιόδου 2023/2024, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 η αξία των εξαγωγών παρουσιάζει αύξηση κατά 24,6% (400 εκατ. ευρώ), συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (320 εκατ. ευρώ).

Εκτιμάται δε, ότι το 2024 οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών θα έχουν την καλύτερη εξαγωγική επίδοση όλων των εποχών συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επίτευξη των μακροοικονομικών στόχων της χώρας!

Επισημάνθηκε ωστόσο ότι η μέχρι τώρα ανοδική πορεία των εξαγωγών δεν διασφαλίζεται και για το μέλλον, αν δεν ρυθμιστούν σοβαρά διαρθρωτικά θέματα του κλάδου (όπως τα προαναφερόμενα) και δεν γίνει η απαραίτητη προσαρμογή στα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις των καιρών.

Ειδική μνεία έγινε στην Απόφαση του ΣτΕ που έκρινε πλέον οριστικά, ότι η ονομασία "KALAMATA OLIVES" που έγινε παγκοσμίως γνωστή χάρη στις προσπάθειες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, νόμιμα και μόνιμα καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας ΚΑΛΑΜΩΝ" και δικαιώνει την ισχύουσα πλέον "Απόφαση Γεωργαντά" που προβλέπει και την παράλληλη κυκλοφορία του προϊόντος ΠΟΠ "Ελιά Καλαμάτας"/PDO "Elia Kalamatas" και αποκαθιστά την ομαλότητα:

  • για το 98% των ελαιοπαραγωγών εκτός της γεωγραφικής ζώνης ΠΟΠ που καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς "ΚΑΛΑΜΩΝ/ΚΑΛΑΜΑΤΑ" και βρίσκονταν σε καθεστώς αβεβαιότητας μέχρι την εν λόγω Απόφαση του ΣτΕ και
  • για τις εξαγωγές του προϊόντος που η αξία τους ξεπερνά πλέον τα 280 εκατ. ευρώ ετησίως και διενεργείται από το σύνολο των μεταποιητικών - τυποποιητικών - εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας που εξάγουν με την ονομασία "KALAMATA OLIVES" από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ (Διεπαγγελματική Οργάνωση. Επιτραπέζιας Ελιάς), Γιώργος Ντούτσιας, ο οποίος αναφέρθηκε σε σοβαρά θέματα που αποτελούν πάγια αιτήματα της Οργάνωσης από την ίδρυση της:

  • στην έλλειψη διαχειριστικών στοιχείων για τις επιτραπέζιες ελιές και συνεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και των κατά τόπους ΔΑΟΚ,
  • στην ανάγκη υπολογισμού αντικειμενικού κόστους παραγωγής του πρωτογενούς τομέα του προϊόντος σύμφωνα με την γεωργική λογιστική και
  • στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού ελαιώνα, η επίτευξη του οποίου απαιτεί πολιτική βούληση και εθνικό σχεδιασμό σε συνδυασμό με επιστημονική έρευνα και μόνιμη συνεργασία με την Οργάνωση.

Για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2024/2025 από την συζήτηση προέκυψε ότι ο όγκος της πρωτογενούς παραγωγής προβλέπεται ικανοποιητικός για τις βασικές επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς και εκτιμάται ότι θα καλύψει τις εξαγωγικές ανάγκες της χώρας, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης αγοράς που θα εξασφαλίζει μεν το αγροτικό εισόδημα, αλλά δεν θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και δεν θα περιορίσει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού.

09/09/2024 02:52 μμ

«Χρειαζόμαστε επιπλέον δημοσιονομικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα ευνοήσουν το οργανωμένο εμπόριο και την πραγματική ελληνική επιχείρηση», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ (Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών), Νίκος Καλόγρης, σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την 88η ΔΕΘ.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις και εργαζομένους μεταφράζεται σε πόρους που μπορούν να διατεθούν στην πραγματική οικονομία, όπως και οι αυξήσεις συντάξεων και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Όπως διαπιστώνουμε εμείς, τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, τα χρήματα που διαχέονται στην κοινωνία είναι χρήματα τα οποία θα ενισχύσουν την αγορά.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις μας χρειάζονται ακόμα περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για να μπορέσουν να απορροφήσουν τα αυξημένα κόστη λειτουργίας και τις επιπτώσεις των διογκωμένων φόρων. Στόχευση όλων μας αποτελεί η ανάδειξη του ελληνικού επιχειρείν, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας οικονομίας.

«Αναμένουμε, παρά τα θετικά μέτρα στήριξης της κυβέρνησης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, επιπλέον δημοσιονομικές παρεμβάσεις, ανάλογα με το οικονομικό περιθώριο της χώρας, οι οποίες θα ευνοήσουν το οργανωμένο εμπόριο και την πραγματική ελληνική επιχείρηση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ.

09/09/2024 12:09 μμ

Οι δύο από τις τέσσερεις παρεμβάσεις για τον αγροτικό τομέα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 88ης ΔΕΘ, αφορούσαν τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Και μιλάμε για μεγάλη επενδυτική ευκαιρία μιας και η γη που θα κατασκευαστούν τα νέα θερμοκήπια θα δοθεί δωρεάν.

Η κυβέρνηση δρομολογεί το επόμενο διάστημα ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στα 600 εκατ. ευρώ για την μαζική επέκταση των θερμοκηπίων στη χώρα σε αδρανείς δημόσιες γαίες του ΥπΑΑΤ. «Έχουμε πολύ λίγα θερμοκήπια στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα ανέφερε ότι «θα εγκαινιάσει ένα καινοτόμο σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αυτών των γαιών με επενδυτές που θα αναλάβουν να τις καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια πολύ μεγάλης κλίμακας».

Αυτές οι δηλώσεις του πρωθυπουργού πάντως δημιούργησαν μεγάλο προβληματισμό στους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών της χώρας.

Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών, από τα Φιλιατρά της Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «σήμερα μπορεί όποιος θέλει να κατασκευάσει ή να επεκτείνει θερμοκήπια μέσα από το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην χώρα μας είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού, το υψηλό κόστος παραγωγής και οι εισαγωγές κηπευτικών από τρίτες χώρες.

Αυτή την περίοδο τα μισά θερμοκήπια στα Φιλιατρά δεν έχουν φυτευτεί γιατί η συγκομιδή των προϊόντων θα συμπέσει με την συγκομιδή ελιάς και δεν θα υπάρχουν διαθέσιμοι εργάτες. Σε αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να βρει λύσεις η κυβέρνηση.

Όσον αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα με τα 600 εκατ. ευρώ, στην πράξη θα αποτελέσει τον «θάνατο» των μικρομεσαίων καλλιεργητών.

Θα γίνουν επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες για κατασκευή θερμοκηπίων, της τάξης των 100 έως 200 στρεμμάτων, που δεν θα μπορεί να τα ανταγωνιστεί ο μικρός παραγωγός της χώρας μας».

Από την πλευρά της αγοράς, ο Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα στοιχεία του ΟΣΔΕ αναφέρουν ότι στην χώρα μας έχουμε 119.000 στρέμματα με θερμοκηπιακή καλλιέργεια. Εκτιμώ ότι η έκταση είναι ακόμη πιο μεγάλη. Τώρα μιλάμε για επενδύσεις για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η έκταση.

Επίσης τα τελευταία χρόνια η πορεία των εξαγωγών κηπευτικών ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία. Αν εξαιρέσεις τις πιπεριές και τα αγγουράκια, που εξάγονται στις αγορές της δυτικής Ευρώπης, τα υπόλοιπα κηπευτικά πάνε κυρίως στις γειτονικές χώρες. Μιλάμε για αγορές μειωμένου προϋπολογισμού που αναζητούν χαμηλές τιμές στα προϊόντα. Να σας επισημάνω ότι το 60% των εξαγωγών ντομάτας πάει στην αγορά της Βουλγαρίας.

Είναι επίσης απορίας άξιο που θα κατασκευαστούν τα περίπου 60.000 στρέμματα νέων θερμοκηπίων.

Η έκθεση της Ολλανδικής εταιρείας για την ανασύσταση της Θεσσαλία ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση των καλλιεργειών (βαμβάκι κ.α.) με παραγωγή κηπευτικών θερμοκηπίου που θα πρέπει να είναι δίπλα σε οδικούς άξονες και σιδηροδρομικές γραμμές για να έχουν τα προϊόντα άμεση πρόσβαση στην αγορά της Θεσσαλονίκης και να πάνε για εξαγωγή.

Αν γίνουν στα συγκεκριμένα μέρη αμέσως όμως βγάζουν εκτός ανταγωνισμού τα θερμοκήπια της Κρήτης και της νότιας Πελοποννήσου (Μεσσηνία) λόγω μεταφορικών και απόστασης. Ουσιαστικά αλλάζει ο «χάρτης παραγωγής» στην χώρα μας.

Περιμένουμε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τα προϊόντα που θα παράγουν και τις περιοχές της χώρας που θα κατασκευαστούν αυτά τα νέα θερμοκήπια. Επίσης ποια είναι τα εξαγώγιμα κηπευτικά που αναφέρει ο πρωθυπουργός και προς ποιες αγορές σχεδιάζουν να τα εξάγουν».

05/09/2024 10:04 πμ

Στο RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές της ΕΕ) καταγράφηκαν την προηγούμενη εμπορική περίοδο 2023/2024 (1/9/2023-31/8/2024) συνολικά 580 ειδοποιήσεις, που προκλήθηκαν από υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά, τα οποία φθάνουν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ένωση (ΕΕ) είτε από τρίτες χώρες είτε από την ίδια την ΕΕ.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι το 22,4% αυτών των απορρίψεων αντιστοιχούν σε εισαγόμενα προϊόντα φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία με 130 ειδοποιήσεις συνολικά.

Οι πιπεριές είναι το προϊόν φρούτων και λαχανικών που εισήχθη από την Τουρκία και παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων, σε 37 περιπτώσεις, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί στα σύνορα της Ε.Ε

Τις πιπεριές, στην κατάταξη των τουρκικών φρούτων και λαχανικών, ακολούθησαν τα λεμόνια με 33 περιπτώσεις υψηλού επιπέδου υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, ακολουθούν τα ρόδια με 10, τα γκρέιπφρουτ και τα αμπελόφυλλα με 9 το κάθε προϊόν, μανταρίνια με 7 και πορτοκάλια με 6 περιπτώσεις.

Η Τουρκία ακολουθείται από την Αίγυπτο ως προς τον αριθμό των κοινοποιήσεων που προέρχονται από υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων, με συνολικά 84 κρούσματα με 30 κρούσματα σε πορτοκάλια, 9 σε πιπεριές και 8 σε φράουλες.

Ανιχνεύθηκαν επίσης υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε εισαχθέντα φρούτα και λαχανικά από την Ισπανία με 19 περιπτώσεις, την Ιταλία με 11 ειδοποιήσεις, από το Μαρόκο με 6, όπως και από την χώρα μας με 6, ενώ από τη Γαλλία βρέθηκαν θετικά σε 4 περιπτώσεις, ενώ σε 2 περιπτώσεις από Ολλανδία και Πορτογαλία. βρέθηκε θετική μόνο μία περίπτωση

Οι υπόλοιπες ειδοποιήσεις για την συμπλήρωση των 580 κατανέμονται σε εισαχθέντα φρούτα και λαχανικά από διάφορες χώρες απ όλο τον κόσμο.

Οι περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας έγιναν από την Βουλγαρία.

Δεδομένου ότι οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην χώρα μας αυξάνονται και ειδικότερα από Τουρκία εφιστάται η προσοχή των ελεγκτικών αρχών της χώρας μας για τον φυτουγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων αλλά και διερχομένων με προορισμό τις χώρες της ΕΕ φορτίων φρούτων και λαχανικών ως προς τις απαιτήσεις της Ενωσιακής Νομοθεσίας.

29/08/2024 03:02 μμ

Η Τουρκία απαγόρευσε τις εξαγωγές ντομάτας προς το Ισραήλ και ήδη εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για εισαγωγή από την Ελλάδα.

Αυτό τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas.

Στις 27 Αυγούστου έφτασαν στο Ισραήλ οι πρώτες αποστολές ντομάτας από την Ευρώπη (Ελλάδα, Ολλανδία και Πολωνία).

Το κόστος εισαγωγής τομάτας από την Ευρώπη είναι από 1,97 έως 2,46 ευρώ το κιλό. Αν και αυτή η τιμή είναι υψηλή, είναι σημαντικά χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή των 4,30 ευρώ το κιλό που έχει η λιανική αγορά της χώρας.

06/08/2024 11:28 πμ

Σε εφαρμογή τίθεται το ψηφιακό δελτίο αποστολής στην πλατφόρμα myDATA, για την παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών σε πραγματικό χρόνο.

Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση το χονδρικό εμπόριο ελαιόλαδου (παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία).

Με βάση την Κοινή Απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται οι περίοδοι, οι φάσεις και το χρονοδιάγραμμα για την ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης αγαθών για τις υπόχρεες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ εξειδικεύονται το περιεχόμενο και ο μορφότυπος των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης, ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία έκδοσης και διαβίβασης των δεδομένων ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών στο myDATA και άλλες λεπτομέρειες.

Στις ανωτέρω αποφάσεις ορίζονται τα εξής:
1. Δύο Περίοδοι Εφαρμογής

Στην πρώτη περίοδο εφαρμογής εντάσσονται:

  • οι επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα πάνω από διακόσιες χιλιάδες ευρώ (200.000 €), καθώς και
  • επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς: o ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα), o φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων, o οικοδομικών υλικών, o παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου.

Στη δεύτερη περίοδο εφαρμογής εντάσσονται όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Δύο Φάσεις Υλοποίησης της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών

Α΄ Φάση (Βασικές Λειτουργίες έκδοσης και διαβίβασης δελτίων αποστολής στο myDATA):
Η Α΄ Φάση περιλαμβάνει:

  • Έκδοση παραστατικών,
  • Διαβίβαση δεδομένων στο myDATA και ενημέρωση του λήπτη,
  • Δυνατότητα ελέγχου των διακινήσεων κατά τη διάρκεια αυτών με τη σάρωση QR Code που απεικονίζονται στα παραστατικά διακίνησης.

Β΄ Φάση (Ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης, μεταφορτώσεων και παράδοσης αγαθών):
Η Β΄ Φάση περιλαμβάνει:

  • Ψηφιακή παρακολούθηση φορτώσεων/ μεταφορτώσεων,
  • Παραλαβή παραστατικών και αγαθών με τη σάρωση QR Code των παραστατικών διακίνησης,
  • Ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος από τον λήπτη.

Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής

Tο χρονοδιάγραμμα τόσο της προαιρετικής εφαρμογής, όσο και της υποχρεωτικής έκδοσης και διαβίβασης ψηφιακών παραστατικών διακίνησης από τις υπόχρεες επιχειρήσεις ορίζεται ως εξής:

Α΄ Φάση Επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου:
Προαιρετικά μέχρι 30/11, υποχρεωτικά από 1/12/2024

  • Έως και τις 30/11/2024 καθορίζεται η προαιρετική εφαρμογή της Α΄ φάσης για τις επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου (τζίρος πάνω από 200.000 € ή συγκεκριμένοι κλάδοι). Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α΄ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/12/2024.

Επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου:
Προαιρετικά μέχρι 31/3/2025, υποχρεωτικά από 1/4/2025

  • Έως και τις 31/3/2025 καθορίζεται η προαιρετική εφαρμογή της Α’ φάσης για τις επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου (υπόλοιπες επιχειρήσεις, που δεν εντάσσονται στην πρώτη περίοδο εφαρμογής). Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α΄ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/4/2025.

Β΄ Φάση (αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων):
Προαιρετικά από 1/12/2024 μέχρι 31/3/2025, υποχρεωτικά από 1/4/2025

  • Από 1/12/2024 έως 31/3/2025 καθορίζεται η προαιρετική περίοδος εφαρμογής της Β΄ Φάσης για το σύνολο των επιχειρήσεων. Από 1/4/2025, καθίσταται η υποχρεωτική συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων στη Β΄ Φάση.

Εξαιρέσεις:

Από την εφαρμογή ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών εξαιρούνται:

  • Αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και φυσικά πρόσωπα που πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες ευκαιριακά (συναλλαγές έως 10.000 ευρώ) και δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ή συνταξιούχοι που είναι συγγραφείς ή εισηγητές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων (παρ. 1 του άρθρου 39 ΕΛΠ).
  • Διακινήσεις αγαθών μέσω δικτύου συνεχούς ροής, δηλαδή για τις διακινήσεις φυσικού αερίου, ύδατος, αεριόφωτος, ηλεκτρικού ρεύματος και θερμικής ενέργειας.
  • Διακινήσεις από τους τεχνικούς των αναγκαίων εργαλείων και μηχανημάτων για την εκτέλεση και διεκπεραίωση των εργασιών τους.
  • Διακίνηση που διενεργείται από τα γραφεία τελετών.
  • Διακίνηση παγίων και λοιπού κινητού εξοπλισμού κάθε είδους, σε περίπτωση μεταφοράς επαγγελματικής εγκατάστασης της οντότητας.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, δήλωσε «Με το ψηφιακό δελτίο αποστολής στην πλατφόρμα myDATA, που τίθεται σε εφαρμογή, έχουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να παρακολουθούμε άμεσα και αποτελεσματικά τη διακίνηση των αγαθών. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για τις επιχειρήσεις καθώς απλοποιούμε διαδικασίες αλλά την ίδια στιγμή είναι σημαντικό βήμα και για την πολιτεία καθώς ενισχύουμε τη διαφάνεια και αντιμετωπίζουμε την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο».

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Ο τρίτος πυλώνας της ψηφιακής παρακολούθησης των συναλλαγών γίνεται πράξη. Συμπληρώνοντας την ψηφιακή έκδοση παραστατικών στο myDATA και τη διασύνδεση των POS με τα ταμειακά συστήματα των επιχειρήσεων, το ψηφιακό δελτίο αποστολής διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο στη διακίνηση αγαθών. Διευκολύνει τις επιχειρήσεις στις μεταξύ τους συναλλαγές και στην παρακολούθηση της μεταφοράς των αγαθών τους, ενισχύει τη διαφάνεια και θωρακίζει τον υγιή ανταγωνισμό, πολλαπλασιάζοντας τα όπλα μας στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου».

29/07/2024 02:40 μμ

H ιστορία του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού ξεκινά το 1917 με έδρα το Βελβεντό Κοζάνης. Μετά από 1 αιώνα ζωής έχει εξελιχθεί ως μια από τις πιο καινοτόμες και αξιόπιστες εταιρείες στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών, πρωτοπορεί στην ελληνική αγορά με προϊόντα υψηλής ποιότητας και δέσμευση προς την αειφορία και την κοινωνική ευθύνη.

Έτσι, πριν λίγο καιρό, στην οικογένεια των προϊόντων Velvita του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού προστέθηκε μία νέα σειρά ροδάκινων και νεκταρινιών, η Velvita Gold, που ξεχωρίζει για την εξαιρετική της ποιότητα, την σταθερότητα στην γεύση καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και την αξεπέραστη γλυκύτητά τους.

Τα Velvita Gold προέρχονται από 6 ποικιλίες ροδακίνων, 6 ποικιλίες νεκταρινιών και από μια ποικιλία λευκόσαρκου νεκταρινιού, οι οποίες διαδέχονται σε χρόνο ωρίμανσης η μια την άλλη, καλύπτοντας όλη την περίοδο από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτέμβρη. Οι ποικιλίες αυτές είναι αναπτυγμένες σε δένδρα με τη μέγιστη ηλιοφάνεια και αερισμό που εξασφαλίζονται εκτός των άλλων με συχνά Καλοκαιρινά κλαδέματα, ώστε να δίνουν όσο γίνεται πιο νόστιμα κι ανθεκτικά φρούτα.

Ροδάκινα και Νεκταρίνια VELVITA GOLD

Οι καλλιεργητικές φροντίδες οι οποίες γίνονται αυστηρά σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πιστοποιημένου Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που εφαρμόζει ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την καθολική εφαρμογή βιολογικών μεθόδων ( CONFUSIO, εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων, ψεκασμούς Θείου και Ασβεστίου), τη μειωμένη λίπανση κατά 45% σε σχέση με το μέσο όρο που εφαρμόζεται στη χώρα, την ελεγχόμενα ελλειμματική άρδευση.

Η διαδρομή τους από το χέρι του δενδροκόμου στο χέρι του καταναλωτή ακολουθεί τους αυστηρούς κανόνες ελέγχου του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Τα Velvita Gold συσκευάζονται στο χωράφι και φτάνουν στον καταναλωτή ακολουθώντας όλη την διαδικασία της ιχνηλασιμότητας.

Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού συνεχίζει να επεκτείνεται δυναμικά, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, φέρνοντας τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά ροδάκινα και νεκταρίνια σε όλο και περισσότερους καταναλωτές παγκοσμίως. Με την ανάπτυξη νέων συνεργασιών και τη διαρκή επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες και μεθόδους, ο συνεταιρισμός φιλοδοξεί να παραμείνει πρωτοπόρος στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής ροδάκινων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υψηλή ποιότητα και τη γεύση των προϊόντων της.

29/07/2024 12:00 μμ

Αν και μειώνονται οι εξαγωγές στις τομάτες και τις πιπεριές βλέπουμε αντιθέτως να αυξάνουν οι εισαγωγές τους. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε και κινητικότητα με εισαγωγές καρπουζιών από Αλβανία.

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές στην χώρα μας βλέπουμε φέτος το καλοκαίρι να αγοράζουν εισαγόμενες ντομάτες και πιπεριές, με αποτέλεσμα να βγαίνουν εκτός αγοράς οι ντόπιες παραγωγές. Η κυβέρνηση είναι απλός παρατηρητής αυτής της εικόνας στην αγορά, η οποία στην ουσία απαξιώνει την εγχώρια παραγωγή.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές ντομάτας, για την περίοδο 1/1/2024-26/7/2024, εκτιμώνται ότι ανήλθαν στους 28.300 τόνους, έναντι 30.900 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (μείωση κατά -7,4%).

Εντύπωση ωστόσο προκαλούν οι εισαγωγές ντομάτας, από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, που ανέρχονται σε 1.400 περίπου τόνους. Οι εισαγόμενες ντομάτες προέρχονται κυρίως από Τουρκία, Σερβία, Πολωνία και Κόσοβο, με τον ρυθμό των εισαγωγών τις τελευταίες ημέρες να είναι ανοδικός.

Αλλά και οι εξαγωγές πιπεριών κινούνται αυτή την περίοδο με υποτονικούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα από 1/4/2024 έως 26/7/2024 οι εξαγωγές πιπεριάς ανέρχονται σε 7.500 τόνους, έναντι 8.800 τόνων του αντίστοιχου διαστήματος 2023 (παρουσιάζοντας μείωση κατά -14,9%)

Αντιθέτως οι εισαγωγές πιπεριάς στην χώρα μας, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ανήλθαν σε 1.600 τόνους, ποσότητες που είναι αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο που ήταν 900 τόνους περίπου (αύξηση κατά 62,5%)».

Στο μεταξύ με δύο εβδομάδες πρωίμηση αναμένεται να έχει η συγκομιδή για τα καρπούζια της Ουγγαρίας.

Όπως τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης, «η Ουγγαρία αναμένει μια συγκομιδή από 160.000 έως 180.000 τόνους καρπουζιών και πρόκειται να προμηθεύσει κυρίως τις γειτονικές της χώρες. Το περίεργο όμως - που αφορά την χώρα μας - είναι ότι ακόμη και στα καρπούζια παρατηρείται δραστηριότητα εισαγωγής τις τελευταίες ημέρες ποσοτήτων από την Αλβανία».

18/07/2024 01:41 μμ

Μια διατροφική απάτη με ψευδείς ενδείξεις σήμανσης ερευνούν οι αρχές της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα η ιταλική Οικονομική Αστυνομία (Guardia di Finanza) στο Σαλέντο της Απουλίας έκανε έφοδο τον περασμένο Μάιο σε εταιρεία που ασχολούνταν με το εμπόριο καρπουζιών, αγκινάρας και ελαιολάδου.

Η έρευνα, που έγινε μετά από καταγγελία, αφορούσε εταιρεία που πουλούσε εισαγόμενα τρόφιμα, τα οποία είχαν επισημανθεί ως ιταλικής προέλευσης και καλλιέργειας.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, κατασχέθηκαν 9 τόνοι καρπούζια, 2 τόνοι αγκινάρες, 1.500 λίτρα ελαιόλαδο και 300 λίτρα κρασί, με ψευδή σήμανση.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας φάνηκε ότι το ελαιόλαδο, που είχε ετικέτα έξτρα παρθένου, ήταν μείγμα διάφορων ελαίων.

Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι κατασχέθηκαν 9 τόνοι καρπουζιών που είχαν εισαχθεί στην Ιταλία από την Ελλάδα.

Το κόστος των καρπουζιών ήταν 25 λεπτά το κιλό αλλά τα πουλούσαν - σαν ιταλικά - στα 2 ευρώ το κιλό.

Στα εισαγόμενα καρπούζια από Ελλάδα άλλαζαν τις συσκευασίες και έβαζαν ιταλικά σύμβολα (αυτοκόλλητα) και στην συνέχεια τα πουλούσαν σε όλη την χώρα σαν «ιταλικά».

Η Εισαγγελία του Λέτσε κάλεσε τον εκπρόσωπο της εταιρείας για «απάτη και πώληση προϊόντων με πλαστές πινακίδες».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Ιταλοί στην έρευνα που έκαναν βρήκαν στα καρπούζια και πλαστά πιστοποιητικά προέλευσης από χώρα της Αφρικής.

Το θέμα των ελέγχων στα τρόφιμα είναι μεγάλο και κάποτε θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά και το δικό μας ΥπΑΑΤ για να γνωρίζουν οι καταναλωτές από που προέρχονται τα τρόφιμα που τρώνε.

09/07/2024 05:05 μμ

Η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου σηματοδότησε το τέλος της φετινής εμπορικής περιόδου (2023/2024) για την φράουλα στην Ιταλία.

Η φετινή παραγωγή ιταλικής φράουλας εξελίχθηκε σε καλά επίπεδα τόσο όσον αφορά την ποσότητα όσο και την ποιότητα.

Όπως αναφέρει έκθεση του ιταλικού ινστιτούτου Ismea, που σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος, σε αντίθεση με το 2023 η ήπια άνοιξη του 2024, τόσο στο βορρά όσο και στο νότο, επέτρεψε να γίνει ομαλά η συγκομιδή του προϊόντος και ευνόησε την ποιότητα με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και καλή διατηρησιμότητα.

Πάντως η εισαγωγή της ιταλικής φράουλας στις αγορές έγινε σταδιακά και η σχεδόν παντελής απουσία ισπανικού προϊόντος, μαζί με την αυξημένη ζήτηση, ευνόησαν τις πωλήσεις.

Όσον αφορά τις μέσες τιμές αν και μειώθηκαν, κατά περίπου 7%, σε σύγκριση με το 2023 (2,50 ευρώ/κιλό το 2024, έναντι 2,70 ευρώ/κιλό το 2023), διατηρήθηκαν σε αυτά τα επίπεδα για την ολόκληρη την περίοδο συγκομιδής.

Οι πληροφορίες του Ismea για τις λιανικές πωλήσεις φράουλας στην καμπάνια του 2024 (περίοδος 29 Ιανουαρίου - 16 Ιουνίου) δείχνουν ποσότητες στα επίπεδα της προηγούμενης εκστρατείας, παρά τις υψηλότερες δαπάνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της παρακολούθησης Ismea-NielsenIQ, κατά την εκστρατεία του 2024 αγοράστηκαν 53,3 χιλιάδες τόνοι φράουλες (μείωση κατά -1,7% σε σχέση με το 2023), με κόστος 296 εκατ. ευρώ (αύξηση +4,6% σε σχέση με το 2023).

Η μείωση των εισαγωγών επηρέασε και τη μέση τιμή λιανικής του 2024 που κυμάνθηκε στα 5,55 ευρώ/κιλό (6,3% υψηλότερη σε σχέση με το 2023 που ήταν στα 5,22 ευρώ/κιλό).

Οι εισαγόμενοι όγκοι φράουλας (δίμηνο Φεβρουάριος-Μάρτιος 2024) ανήλθαν σε 3,3 χιλιάδες τόνους, μειωμένες κατά 50% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023.

08/07/2024 11:41 πμ

Συνεχίζονται τις τελευταίες ημέρες με αυξητικούς ρυθμούς οι εισαγωγές τομάτας στην χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή παρουσιάζεται πτώση των ελληνικών εξαγωγών.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «από την αρχή του έτους οι εξαγωγές τομάτας από 1/1/2024 έως 5/7/2024 ανήλθαν σε 28.195 τόνους, έναντι 30.676 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023 (παρουσιάζοντας μείωση κατά -8,9%).

Από την άλλη έχουμε τις εισαγωγές τομάτας, οι οποίες μόνο τον μήνα Ιούλιο (από 1/7 έως 5/7) ανήλθαν σε 370 τόνους από Πολωνία, Σερβία και Τουρκία».

Στο μεταξύ η εμπορική περίοδος κερασιών για το 2024 συνεχίζεται με υψηλότερες τιμές από ό,τι το 2023, με τάσεις καταγραφής ρεκόρ.

Αυτό συμβαίνει λόγω της πτώσης της προσφοράς σε διάφορες ευρωπαϊκές περιοχές παραγωγής και των ζημιών λόγω των καιρικών συνθηκών.

Η ζήτηση ήταν πολύ υψηλότερη από την προσφορά γεγονός που έχει οδηγήσει σε μεγάλη ένταση στις ευρωπαϊκές αγορές μέχρι στιγμής.

Πάντως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας κατέστρεψαν μέρος των ποσοτήτων προς συγκομιδή αυτού του φρούτου.

01/07/2024 03:02 μμ

Ρεκόρ σημείωσαν τον Μάιο του 2024 οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Νωπών Φρούτων και Λαχανικών της Μεσογείου (AKIB), Ferhat Guruz, «η Τουρκία κατάφερε να εξάγει τον Μάιο φρέσκα φρούτα και λαχανικά συνολικής αξίας 284 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (264.290.400 ευρώ), πετυχαίνοντας μια αύξηση, κατά 14%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (Μάιο του 2023). Από αυτές τις εξαγωγές η AKIB είχε ποσοστό 43% σε ποσότητα και ήταν αξίας 122,4 εκατομμύριων δολαρίων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AKIB, Ρωσία, Ιράκ και Γερμανία, ήταν οι κορυφαίοι προορισμοί των τουρκικών φρούτων και λαχανικών.

«Πετύχαμε αύξηση κατά 339% στην αγορά του Ιράκ και κατά 126% στην γερμανική αγορά. Σημαντική αύξηση εξαγωγών καταγράφηκε επίσης στη Λιβύη, την Τσεχία και την Γεωργία», δήλωσε ο κ. Guruz.

Όσον αφορά τα προϊόντα που εξήχθησαν, κατά τον συγκεκριμένο μήνα, τα ροδάκινα πρωτοστάτησαν με εξαγωγές αξίας 81,2 εκατομμύρια δολαρίων, ενώ ακολούθησαν τα κεράσια και τα βύσσινα με 34,6 εκατομμύρια δολάρια και οι ντομάτες με 28,6 εκατομμύρια δολάρια.

«Αυτή η αύξηση των εξαγωγών δείχνει τον κυρίαρχο ρόλο που έχει η Τουρκία στη διεθνή αγορά φρούτων και λαχανικών», τόνισε ο πρόεδρος της AKIB.

Ακόμη πρόσθεσε ότι έρχονται μεγάλες προοπτικές στις τουρκικές εξαγωγές από την μεγάλη κινέζικη αγορά. «Η υπογραφή φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων με την Κίνα είναι πολύ σημαντική για τις εξαγωγές τουρκικών εσπεριδοειδών», τόνισε στον ΑγροΤύπο. Όπως προέβλεψε οι εξαγωγές τουρκικών εσπεριδοειδών, που ανήλθαν σε 1,7 εκατομμύρια τόνους την προηγούμενη εμπορική περίοδο, αναμένεται να φτάσουν στους 2,3 εκατομμύρια τόνους κατά την τρέχουσα περίοδο.

Από την πλευρά μας να θυμίσουμε ότι οι εξαγωγές προς την ΕΕ είναι χωρίς δασμούς επειδή η Τουρκία είναι κράτος προς ένταξη στην ΕΕ. Παράλληλα εξάγει προς την Ρωσία γιατί αν και χώρα του ΝΑΤΟ δεν έχει υπογράψει κυρώσεις κατά της Μόσχας, με αποτέλεσμα να απολαμβάνει τα κέρδη της ρώσικης αγοράς.

26/06/2024 09:48 πμ

Για το θέμα της ίωσης καστανής ρυτίδωσης, σε καλλιέργειες τομάτας και πιπεριάς, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, την Τρίτη 25/6/2024, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν μερίδα αγροτών που αντιμετώπισαν πρόσφατα το πρόβλημα καθώς και η προϊσταμένη τμήματα ΔΑΟΚ Ιεράπετρας κ. Μίχου.

Όπως επισημαίνει ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, «κοινή παραδοχή όλων των παρευρισκόμενων είναι ότι υπήρξε αδυναμία επίσημης καταγραφής των δειγμάτων που έχουν εμφανιστεί στην περιοχή μας.

Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους αγρότες της περιοχής μας να ανταποκριθούν με υπευθυνότητα σε αυτό το κάλεσμα και να ενημερώνουν έγκαιρα της αρμόδιες υπηρεσίες για την εμφάνιση καστανής ρυτίδωσης σε οποιοδήποτε στάδιο καλλιέργειας.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να έχουμε συνολική εικόνα την εξέλιξη της ίωσης στην περιοχή μας αλλά και αποδεικτικά στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί κάθε παραγωγός.

Μέχρι τότε είναι σημαντικό να συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής στις καλλιεργητικές εργασίες και να αποφεύγουμε οποιοδήποτε τρόπο και μέσο που συντελεί στην περαιτέρω εξάπλωση του ιού».

21/06/2024 11:48 πμ

«Είναι πολύ υψηλές οι τιμές στις ντομάτες», παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας.

Οι τιμές στα τρόφιμα μάλιστα αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και το επόμενο διάστημα, ενώ οι καταναλωτές αναγκάζονται να αγοράζουν όλο και λιγότερα και τα απολύτως απαραίτητα.

Το θέμα όμως είναι μιλάμε για ντόπιες ντομάτες ή εισαγόμενες;

Σύμφωνα τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, η Ελλάδα έχει εισάγει φέτος (μέχρι σήμερα Παρασκευή - 21/6/2024) περίπου 2.100 τόνους ντομάτας, ποσότητα αυξημένη σε σχέση τις εισαγωγές που έγιναν την αντίστοιχη περσινή περίοδο που ανέρχονταν σε 1.000 τόνους (υπερδιπλάσιες).

Από τους 2.100 τόνους που κάναμε εισαγωγές οι 1.000 τόνοι προέρχονται από την Τουρκία. Μάλιστα τα στοιχεία αναφέρουν ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα κάναμε εισαγωγές 250 τόνους ντομάτας.

Άρα οι Έλληνες καταναλώνουν ακριβές αλλά και τούρκικες ντομάτες.

Κάποιοι θα πρέπει θα πρέπει να κάνουν ελέγχους γιατί σίγουρα το κόστος και η τιμή παραγωγού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Τουρκία και σίγουρα πολύ κάτω από τα 2,5 ευρώ το κιλό που πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής.

Την ίδια στιγμή πάντως έχουμε κατάρρευση της τιμής παραγωγού ντομάτας στην Κρήτη, με μέση τιμή στα δημοπρατήρια 45 - 48 λεπτά για καλή ποιότητα.

11/06/2024 10:13 πμ

Η αναστολή των εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων επί των ουκρανικών εξαγωγών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παρατάθηκε για ένα ακόμη έτος, μετά την απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο, στις 13 Μαΐου.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ έως τις 5 Ιουνίου 2025.

Ως εκ τούτου, η ΕΕ τηρεί και πάλι τη δέσμευσή της να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας και να την στηρίξει για όσο διάστημα χρειαστεί, παρέχοντας στήριξης της ΕΕ στην οικονομία της Ουκρανίας και πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ ενόψει της επίθεσης της Ρωσίας.

Πάντως η Κομισιόν τονίζει ότι λόγω αντιδράσεων από κάποια κράτη μέλη της ΕΕ θα υπάρξει ένας μηχανισμός ελέγχου - έκτακτης ανάγκης - που θα εφαρμοστεί στις εισαγωγές ουκρανικών αυγών, πουλερικών, ζάχαρης, βρώμης, αραβόσιτου, πλιγούρι και μέλι.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επίτροπος Εμπορίου, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε σχετικά: «Αυτή η ανανέωση της ισχυρής οικονομικής στήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, που η χώρα παλεύει με μια νέα στρατιωτική επίθεση. Αυτά τα μέτρα είναι μια οικονομική σανίδα σωτηρίας.

Ταυτόχρονα, περιλαμβάνουν πλέον ισχυρότερες διασφαλίσεις για τους ευαίσθητους γεωργικούς τομείς της ΕΕ, ανταποκρινόμενοι στις εύλογες ανησυχίες που εξέφρασαν οι γεωργοί και τα κράτη μέλη μας.

Επιτύχαμε τη σωστή ισορροπία, ενώ συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την εξεύρεση πιο μακροπρόθεσμων λύσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας.

Με τον τρόπο αυτό, το μήνυμά μας είναι σαφές: Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

07/06/2024 10:27 πμ

Στην Κίνα είχε πάει τέλη Απριλίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Κατά την επίσκεψή του είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων, κ. Zhao Zenglian.

Όπως είχε αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου το ΥπΑΑΤ, στην συνάντηση υπήρξε βούληση των δύο πλευρών να επιλυθούν προβλήματα τεχνικής φύσεως, να βελτιωθούν καθώς και να ενισχυθούν οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων όπως Κεράσια, Δαμάσκηνα, Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Βερύκοκα, Εσπεριδοειδή, Σταφύλια, Φράουλες και Μήλα, στη μεγάλη αγορά της Κίνας.

Ο Κινέζος Υφυπουργός δεσμεύτηκε, ότι σύντομα θα υπάρξει Επιτροπή Κινέζων Εμπειρογνωμόνων που θα επισκεφτούν αγροτικές μονάδες και κτηνιατρικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας, θα συνομιλήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα και θα διευκρινιστούν θέματα που αφορούν την διατροφικά ασφαλή εισαγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αυτές τις ημέρες βρέθηκε στην χώρα μας κινέζικη αντιπροσωπεία και υπήρξε συνάντηση με εκπροσώπους του ΥπΑΑΤ, μάλιστα παραβρέθηκαν και σε κοινό γεύμα.

Δεν υπήρξε όμως κάποια ανακοίνωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον αν είχαμε κάποια θετική εξέλιξη από την επίσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι Κινέζοι ζήτησαν από τους Έλληνες να ακολουθηθεί η ίδια σχετική διαδικασία που γίνεται όλα τα τελευταία χρόνια.

28/05/2024 02:12 μμ

Στην Λακωνία βρέθηκε, σήμερα Τρίτη (28/5), ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος μίλησε με παραγωγούς πορτοκαλιών στην Σκάλα.

Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε σε κάποιες πτυχές που δεν ήταν γνωστές για την περίοδο διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ.

Όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός ΑΑΤ κ. Βορίδης «στις συζητήσεις που κάναμε στην ΕΕ μας ζητούσαν μείωση κονδυλίων της βασικής ενίσχυσης και μετακίνηση ποσών προς τα Οικολογικά Σχήματα».

Και πρόσθεσε: «Κάναμε αγώνα να περιορίσουμε αυτή την μετάβαση των κονδυλίων. Είχαν διαφωνίες τα κόμματα της αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ζητούσαν να γίνει άμεσα η μετακίνηση των κονδυλίων.

Αυτή η συζήτηση ανοίγει ξανά τώρα με τις Ευρωεκλογές. Θα πρέπει να δοθεί μια κατεύθυνση. Εμείς θέλουμε να κάνουμε διαπραγμάτευση, ενώ οι αντίπαλοι πολιτικοί αντίπαλοι θέλουν τώρα να γίνει η μετάβαση στην πράσινη πολιτική».

Στην συνέχεια ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φέτος τα πορτοκάλια με την τιμή παραγωγού.

Όπως τόνισε «οι τιμές έχουν μειωθεί γιατί γίνονται εισαγωγές από Αίγυπτο. Τα στοιχεία λένε ότι η αύξηση των εισαγωγών εσπεριδοειδών από τρίτες χώρες στην Ελλάδα είναι περιορισμένη. Εισάγουν όμως άλλες χώρες της ΕΕ εσπεριδοειδή από τρίτες χώρες και δημιουργούν προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγές. Επίσης η Ελλάδα δεν μπορεί να απαγορεύσει τι θα εισάγει η Δανία ή η Γερμανία».

Η λύση για τον κ. Βορίδη φαίνεται από την απόφαση που πήρε το ΥπΑΑΤ και σταμάτησε τις εισαγωγές του ρυζιού από ασιατικές χώρες. «Δείξαμε ότι μπορούμε να μπλοκάρουμε τις εισαγωγές από τρίτες χώρες», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Λέμε λοιπόν: ότι καλλιεργητική φροντίδα απαιτώ ότι φυτοπροστασία απαιτώ ότι όρους παραγωγής απαιτώ για τον Έλληνα και τον Ευρωπαίο παραγωγό, τουλάχιστον τους ίδιους όρους πρέπει να απαιτήσω κατά την εισαγωγή του πορτοκαλιού στην ΕΕ».

Στην συνέχεια ο υπεύθυνος συντονιστής της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τις εμπορικές συμφωνίες που κάνει η ΕΕ.

«Ζητάμε να ανοίξει μια αγορά τρίτης χώρας για παράδειγμα της Αργεντινής για τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και δεν θέλουμε αυξημένους δασμούς. Μας απαντά η Αργεντινή από την πλευρά της ότι ζητά να ανοίξει την αγορά της ΕΕ για το βόειο κρέας. Για να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα και να προστατεύσουμε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα θα πρέπει να στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο Έλληνες βουλευτές που θα εκπροσωπούν το ελληνικό έθνος. Να θυμίσω ότι οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν τη διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας μας».

Για τα προβλήματα με την συνδεδεμένη πορτοκαλιού και την αύξηση στα στρέμματα, ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι έχει γίνει λάθος από το ΥπΑΑΤ.

«Αναγνωρίσαμε το λάθος και θα λυθεί, δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι παραγωγοί πορτοκαλιού», τόνισε.

27/05/2024 03:07 μμ

Βρισκόμαστε στις αρχές της συγκομιδής καλοκαιρινών οπωροκηπευτικών στην χώρα μας.

Και ενώ όλοι θα περίμεναν να υπάρχει αυξημένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά βλέπουμε με έκπληξη να έχουμε αύξηση των εισαγωγών σε αυτά τα προϊόντα, κυρίως από τρίτες χώρες.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε και φέτος η συγκομιδή και η ροή εξαγωγής καρπουζιών και πεπονιών. Οι μέχρι σήμερα εξαχθείσες ποσότητες ανέρχονται σε 51.000 και 700 τόνους αντίστοιχα.

Ιδιαίτερη εντύπωση όμως προκαλεί η εισαγωγή - από 1/4/24 έως και σήμερα Δευτέρα (27/5/2024) - πάνω από 250 τόνων καρπουζιών από Ιράν και Ισπανία, καθώς και 200 τόνων πεπονιών από Αίγυπτο, Ολλανδία και Ιράν.

Επίσης μείωση παρουσιάζουν φέτος οι εξαγωγές ελληνικής τομάτας. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι οι εξαγωγές τομάτας ανήλθαν σε 25.500 τόνους (έναντι 27.700 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2023) ποσότητες που είναι μειωμένες κατά -7,9%.

Από την άλλη έχουν ενταθεί στην χώρα μας οι εισαγωγές τομάτας, οι οποίες ανέρχονται μέχρι σήμερα σε περίπου 1.400 τόνους (έναντι 590 τόνων που είχαμε πέρσι). Από αυτή την ποσότητα οι 850 τόνοι έχουν εισαχθεί από την Τουρκία.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, που υπάρχει πρόβλημα στην διάθεση της ελληνικής τομάτας (μεγάλες ποσότητες πάνε στις χωματερές), εισήχθησαν δύο φορτία τομάτας, το ένα από Τουρκία και το δεύτερο από Ιράν».

Στο μεταξύ ξεκίνησαν και οι εξαγωγές υπερπρώϊμων κερασιών, με τις εξαχθείσες μέχρι σήμερα ποσότητες να ανέρχονται σε περίπου 3.000 τόνους.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η φετινή παραγωγή του τουρκικού κερασιού αναμένεται να είναι αυξημένη, με καλούς όγκους και καλή ποιότητα, ενώ οι αποδόσεις θα είναι στο αποκορύφωμά τους αυτή τη σεζόν.