Έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για την παραγωγή σιτηρών στη Ρουμανία.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η ετήσια παραγωγή σιτηρών της Ρουμανίας κατά την περίοδο εμπορίας 2021-2022 αναμένεται να αυξηθεί κατά 28%, καθώς πέρσι η ξηρασία... θέρισε τις παραγωγές. Οι πρόσφατες, άφθονες βροχοπτώσεις έχουν βελτιώσει την υγρασία του εδάφους σε όλη τη Ρουμανία, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι συχνές βροχές καθυστέρησαν την άνοιξη. Με τις προοπτικές για μεγαλύτερη συγκομιδή, η Ρουμανία είναι έτοιμη να πλασαριστεί ως σημαντικός διεθνής εξαγωγέας σιτηρών. Οι εξαγωγές σιταριού αναμένεται να αυξηθούν κατά 54%, ενώ οι εξαγωγές καλαμποκιού αναμένεται να αυξηθούν κατά 31% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Πιο αναλυτικά, τώρα, λέει το USDA, οι εκτάσεις που σπάρθηκαν φέτος με σιτηρά κυμαίνονται μεταξύ 5,3 και 5,5 εκατ. εκταρίων (1 εκτάριο ισούται με 10 στρέμματα). Σιτάρι και καλαμπόκι αποτελούν τις κύριες καλλιέργειες σιτηρών της Ρουμανίας, με ένα μερίδιο περίπου 85% στις εκτάσεις σιτηρών. Οι εκτάσεις με σιτάρια φέτος εκτιμώνται σε 2,16 εκατ. εκτάρια, αυξημένες κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αν και η περίοδος φύτευσης του φθινοπώρου ήταν ζεστή και ξηρή, οι βροχοπτώσεις στα τέλη του χειμώνα και σε όλη την άνοιξη ήταν άφθονες και τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους είναι σημαντικά υψηλότερα από ό, τι πέρυσι.
Εκτάσεις με καλαμπόκι και παραγωγή
Την περίοδο 2021-2022, οι εκτάσεις με καλαμπόκι προβλέπονται μειωμένες καθώς πολλοί αγρότες στράφηκαν λόγω της ξηρασίας πέρσι, σε άλλα προϊόντα, όπως ο ηλίανθος για παράδειγμα. Η περσινή ξηρασία επηρέασε αρνητικά την παραγωγή καλαμποκιού (σπυρί). Η σπορά σε πολλές περιοχές καθυστέρησε λόγω των δροσερών θερμοκρασιών και των βροχών, ωστόσο, όπως αναφέρει το USDA, υπάρχουν θετικές προοπτικές όσον αφορά στην ανάπτυξη του καλαμποκιού. Με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, επισημαίνει το USDA, οι αποδόσεις καλαμποκιού εκτιμάται ότι θα είναι 4% πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας.
Εξαγωγές καλαμποκιού
Οι εξαγωγές καλαμποκιού αναμένεται να αυξηθούν κατά 31%, φθάνοντας τους 5,7 εκατ. τόνους. Με βάση τα διαθέσιμα εμπορικά δεδομένα για τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές καλαμποκιού το 2020 - 2021 αναμένεται να μειωθούν κατά 36% λόγω της χαμηλής απόδοσης στο καλαμπόκι.
Λιγότερες οι εκτάσεις με κριθάρι
Η έκταση που καλλιεργείται με κριθάρι φέτος, θα είναι μικρότερη από πέρσι, λόγω των καιρικών συνθηκών κατά τη σπορά, που ήταν είτε πολύ υγρές, είτε πολύ ξηρές, ανάλογα την περιοχή. Πολλοί αγρότες επέλεξαν να φύγουν από το κριθάρι για να βάλουν σιτάρι. Οι αγρότες αναφέρουν επί του παρόντος, ευνοϊκή κατάσταση της χειμερινής κριθής. Με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, οι αποδόσεις του κριθαριού αναμένεται να είναι περίπου 5% πάνω από τον πενταετή μέσο όρο. Το FAS στο Βουκουρέστι εκτιμά ότι η παραγωγή κριθαριού 2021-2022 θα είναι 1,55 εκατ. τόνοι, 29% δηλαδή πάνω από πέρσι.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις Νοεμβρίου που έκανε το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) ανακάμπτει η φετινή παγκόσμια παραγωγή αραβόσιτου.
Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια αύξηση της παραγωγής σε ποσοστό 64% σε σχέση με το 2022. Αυτό οφείλεται κυρίως λόγω των αυξημένων αποδόσεων της καλλιέργειας που είχαμε στις ΗΠΑ.
Η Εθνική Υπηρεσία Γεωργικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NASS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) προβλέπει ότι η παραγωγή καλαμποκιού για το 2023/2024 προβλέπεται να είναι 15,2 δισεκατομμύρια μπούσελ. Η μέση απόδοση ανέρχεται σε 174,9 μπουσέλ ανά στρέμμα, ενώ η καλλιεργούμενη έκταση είναι στα 87,1 εκατ. στρέμματα.
Επίσης το USDA προβλέπει ότι η παραγωγή καλαμποκιού θα είναι αυξημένη στην Ουκρανία, με τις αποδόσεις, που ανακοινώθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου, να ξεπερνούν τα επίπεδα του προηγούμενο ρεκόρ που είχαμε την περίοδο 2018/2019. Η παραγωγή καλαμποκιού στην Ουκρανία προβλέπεται να φτάσει στα 29,5 εκατ. τόνους, με αποδόσεις 7,38 τόνων ανά εκτάριο.
Η παραγωγή καλαμποκιού στη Ρωσία, για το 2023/2024, προβλέπεται επίσης να παρουσιάσει αύξηση, επειδή έχουμε υψηλότερη από την αναμενόμενη έκταση της καλλιέργειας. Επίσης και οι αποδόσεις θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα, αν και φέτος η συγκομιδή ρωσικού καλαμποκιού έχει καθυστέρηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Οι έγκαιρες βροχές αναμένεται να ενισχύσουν τις αποδόσεις και να έχουμε αυξημένη παραγωγή και στην Παραγουάη.
Αντίθετα μείωση προβλέπεται στην παραγωγή καλαμποκιού για το Μεξικό λόγω μείωσης των εκτάσεων αλλά και ξηρασίας.
Μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι έχουμε στην παραγωγή καλαμποκιού στην ΕΕ, η οποία όμως παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, στην ΕΕ για το 2023/2024 η παραγωγή προβλέπεται να ανακάμψει από το πολύ χαμηλό επίπεδο που συγκομίστηκε πέρυσι (+15% και να ανέλθει σε 59,8 εκατομμύρια τόνους). Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερες εισαγωγές αραβόσιτου στην ΕΕ (-23%).
Πάντως η παραγωγή στην ΕΕ είναι κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, που είναι 68,8 εκατ. τόνους (ποσοστό -13%).
Μικρή αύξηση θα υπάρξει για χρήση σε ζωοτροφές (+0,3%), αντικατοπτρίζοντας μια μάλλον στάσιμη ζωική παραγωγή στην ΕΕ το 2023/2024.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού τονίζει ότι η νομοθεσία αναγνωρίζει τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζουν οι Οργανώσεις Παραγωγών (ΟΠ).
Έτσι μπορούν να συνάψουν συμφωνίες με μεταποιητές και εμπόρους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα («από το χωράφι στο πιάτο») ώστε να διασφαλίσουν την πρόσβαση των προϊόντων στην αγορά, την προσιτή τιμή στα προϊόντα τους, την ποιότητα και τη συνεχή βελτίωση των προϊόντων, την ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή και εμπορία, στην ανακύκλωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές. Οι ΟΠ μπορούν να λάβουν διαφορετικές νομικές μορφές, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών συνεταιρισμών.
Οι αναγνωρισμένες ΟΠ επωφελούνται από:
- εξαιρέσεις από τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ για ορισμένες δραστηριότητες, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για λογαριασμό των μελών τους, ο σχεδιασμός της παραγωγής ή ορισμένα μέτρα διαχείρισης προσφοράς,
- πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ στο πλαίσιο «επιχειρησιακών προγραμμάτων» στον τομέα των οπωροκηπευτικών, όπως εκείνα για τη στήριξη συλλογικών επενδύσεων στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας προς όφελος των μελών τους.
Εξαιρέσεις για οργανώσεις παραγωγών, ενώσεις γεωργών και γεωργούς
- Οι αναγνωρισμένες ΟΠ μπορούν, κατά παρέκκλιση των κανόνων ανταγωνισμού, να προγραμματίζουν την παραγωγή, να βελτιστοποιούν το κόστος παραγωγής, να διαθέτουν στην αγορά και να διαπραγματεύονται συμβάσεις για την προμήθεια γεωργικών προϊόντων, για λογαριασμό των μελών της για το σύνολο ή μέρος της συνολικής παραγωγής τους.
- Σε περιόδους σοβαρών ανισορροπιών στις αγορές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να εκδίδει ειδικές εκτελεστικές πράξεις παρέκκλισης των κανόνων ανταγωνισμού για συμφωνίες ή αποφάσεις αναγνωρισμένων ΟΠ που αφορούν, μεταξύ άλλων, απόσυρση από την αγορά ή δωρεάν διανομή προϊόντων, κοινά μέτρα προώθησης, κοινή αγορά εισροών, προσωρινό προγραμματισμό παραγωγής και αποσκοπούν αποκλειστικά στη σταθεροποίηση του οικείου τομέα χωρίς να υπονομεύουν την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς
- Η δυνατότητα συνεργασίας, π.χ. για την παραγωγή ή την πώληση γεωργικών προϊόντων, κατά παρέκκλιση των κανόνων ανταγωνισμού επεκτείνεται σε όλους τους γεωργούς ή τις ενώσεις γεωργών με την προϋπόθεση τα συμβαλλόμενα μέρη να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γνωμοδοτήσει σχετικά με τη συμβατότητα των συμφωνιών τους.
Επίσης οι συμφωνίες, οι αποφάσεις και οι πρακτικές διεπαγγελματικών οργανώσεων δύναται να εξαιρεθούν από τους κανόνες ανταγωνισμού, αφού πρώτα κοινοποιηθούν και λάβουν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ειδικές εξαιρέσεις ανά τομέα:
- Υπάρχουν ειδικοί κανόνες για τις συμβατικές διαπραγματεύσεις από αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών στον τομέα του γάλακτος (άρθ. 149 Κανονισμού (ΕΕ) 1308/2013).
- Καθορίζονται όροι υπό τους οποίους οι οργανώσεις παραγωγών ή οι διεπαγγελματικές οργανώσεις μπορούν να διαχειρίζονται την προσφορά τυριού προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ή προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (άρθ. 150 Κανονισμού (ΕΕ) 1308/2013).
- Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες εμπορίας για τη βελτίωση και τη σταθεροποίηση της λειτουργίας της κοινής αγοράς οίνου (άρθ. 167 Κανονισμού (ΕΕ) 1308/2013).
- Καθορίζονται όροι υπό τους οποίους οι οργανώσεις παραγωγών ή οι διεπαγγελματικές οργανώσεις μπορούν να διαχειρίζονται την προσφορά χοιρομεριού προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ή προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (άρθ. 172 Κανονισμού (ΕΕ) 1308/2013).
Σε συνεδρίαση που έγινε την Τετάρτη (29/11), το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, αποφάσισε τη χορήγηση συμπληρωματικής τιμής στους παραγωγούς που παρέδωσαν καλαμπόκι εσοδείας 2023 στο Συνεταιρισμό, η οποία θα ανέρχεται στο ποσό των 0,03 ευρώ/κιλό.
Έτσι η τελική τιμή για το καλαμπόκι, μετά και την ήδη χορηγηθείσα προκαταβολή των 0,20 ευρώ/κιλό κατά την παράδοση, διαμορφώνεται στο ποσό των 0,23 ευρώ/κιλό.
Οι παραγωγοί θα μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, για την εξόφληση, από την Πέμπτη (07/12/2023), προσκομίζοντας και τα σχετικά παραστατικά.
Δίνουμε τα 3 λεπτά συμπληρωματική τιμή σε μια προσπάθεια να στηρίξουμε τους παραγωγούς καλαμποκιού της περιοχής, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέφανος Διακομής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου.
Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες άγονος κρίθηκε ο διαγωνισμός πώλησης καλαμποκιού του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», που αφορούσε πώληση 14.000 τόνων, λόγω προφοράς χαμηλής τιμής.
Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί ο Κανονισμός Ασφάλισης του ΕΛΓΑ που η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει δεσμευτεί ότι θα αλλάξει.
Στην ορεινή περιοχή της ανατολικής Αλμωπίας της Πέλλας, όπως και στην περιοχή Αντίγονο της Φλώρινας, είναι όψιμες περιοχές καλλιέργειας καλαμποκιού.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Σήψης, παραγωγός καλαμποκιού από την Αλμωπία, «στην περιοχή μας η καλλιέργεια είναι όψιμη. Η συγκομιδή ξεκινά από τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.
Εμείς κάθε χρόνο πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ.
Φέτος είχαμε ζημιές στην καλλιέργεια εξαιτίας της ανεμοθύελλας που είχε η περιοχή στις 17 και 18 Νοεμβρίου. Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ έκαναν επιτόπια αυτοψία για τις ζημιές αλλά ενημερωθήκαμε ότι δεν μπορούμε να αποζημιωθούμε γιατί ο Κανονισμός Ασφάλισης αναφέρει ότι η συγκομιδή καλαμποκιού αποζημιώνεται μέχρι 15 Νοεμβρίου.
Δηλαδή για δύο ημέρες μένουμε χωρίς αποζημίωση, όπως και οι παραγωγοί Αντίγονο της ορεινής Φλώρινας, που και εκεί έχουν όψιμη καλλιέργεια.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια ουσιαστικά πληρώναμε εισφορές χωρίς κανένα νόημα γιατί όταν χρειαστήκαμε τον ΕΛΓΑ δεν μας αποζημιώνει.
Η μέση στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στα 1.500 κιλά αλλά με τις ζημιές θα είναι μειωμένη. Αυτό αναμένεται να φέρει πρόβλημα και στην πλυηρωμή της συνδεδεμένης στο καλαμπόκι (η περιοχή μας είναι επιλέξιμη). Έχουμε ενημερώσει για το πρόβλημα τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και ζητάμε την εξαίρεση του πλαφόν για να μην χαθεί η ενίσχυση.
Ο υφυπουργός ΑΑΤ κ. Διονύσης Σταμενίτης πρέπει να δώσει λύση στο θέμα της αποζημίωσης των ζημιών αλλά και να το λάβει υπόψιν του για την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Δεν μπορεί κάποιες όψιμες περιοχές καλλιέργειας καλαμποκιού να μένουν εκτός ασφάλισης.
Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, φέτος είναι γύρω στα 20 έως 21 λεπτά το κιλό, μειωμένες σε σχέση με πέρυσι που ήταν στα 31 λεπτά».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις συσκευασίες με στόχο την αύξηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης.
Οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν την έκθεση, η οποία αποτελεί την εντολή του Κοινοβουλίου για διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, με 426 ψήφους υπέρ, 125 κατά και 74 αποχές.
Η νέα νομοθεσία θα απαιτεί όλες οι συσκευασίες να είναι ανακυκλώσιμες και να πληρούν αυστηρά κριτήρια που θα καθοριστούν μέσω των επακόλουθων κανόνων για την εφαρμογή της. Προβλέπονται ορισμένες προσωρινές εξαιρέσεις, για παράδειγμα για ξύλινες συσκευασίες τροφίμων.
Οι ευρωβουλευτές θέλουν οι χώρες της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι το 90% των υλικών που περιέχονται στις συσκευασίες (πλαστικά, ξύλο, σιδηρούχα μέταλλα, αλουμίνιο, γυαλί, χαρτί και χαρτόνι) συλλέγονται ξεχωριστά έως το 2029.
Η εισηγήτρια Ευρωβουλευτής, Frédérique Ries (Βέλγιο), δήλωσε: «Το Κοινοβούλιο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της πλήρους μεταρρύθμισης της αγοράς συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασίας στην ΕΕ. Η νομοθεσία αυτή είναι απαραίτητη για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και καινοτομία και ευθυγραμμίζει τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες με τη βιομηχανική πραγματικότητα. Σε συνδυασμό με αποτελεσματικές πολιτικές επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, διασφαλίζουμε ότι οι συσκευασίες είναι ασφαλείς για τους καταναλωτές, προσθέτοντας την απαγόρευση των επιβλαβών χημικών ουσιών στις συσκευασίες τροφίμων, ιδίως των PFAS».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να αρχίσει συνομιλίες με τις εθνικές κυβερνήσεις σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας, μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει τη θέση του. Θυμίζουμε την ίδια ημέρα οι Ευρωβουλευτές απέρριψαν ουσιαστικά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση της Επιτροπής για την δραστική μείωση χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ενέκρινε την πρόταση σχετικά με νέους κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για τις συσκευασίες.
Την Τετάρτη (22 Νοεμβρίου), πραγματοποιήθηκε, στο Στρασβούργο, η δεύτερη σύνοδος ολομέλειας του Νοεμβρίου με σημαντικές ψηφοφορίες για δύο σημαντικά θέματα για τον τομέα των οπωροκηπευτικών. Η πρόταση για την δραστική μείωση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων απορρίφθηκε από το Κοινοβούλιο. Από την άλλη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την θέση του σχετικά με την πρόταση της νομοθεσία της ΕΕ για τις συσκευασίες, με σχετικές βελτιώσεις για τον τομέα μας, όπως η απαγόρευση των περιττών συσκευασιών και οι στόχοι επαναχρησιμοποίησης.
Χαιρετίζουμε την έγκριση του σχεδίου κανονισμού για τη συσκευασία χωρίς τους περιορισμούς που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον τομέα των οπωροκηπευτικών. Το Κοινοβούλιο διάγραψε το παράρτημα V σημείο 2 σχετικά με τις συσκευασίες μίας χρήσης για νωπά οπωροκηπευτικά βάρους μικροτέρου του 1,5 κιλών.
Είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι με αυτήν την ψηφοφορία.
Τώρα έχουμε έναν μη δεσμευτικό ευρωπαϊκό κανονισμό που θα επιτρέψει την επίτευξη συγκεκριμένων και σημαντικών έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των απορριμμάτων συσκευασίας και συσκευασίας, χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες στα απορρίμματα τροφίμων και στην ασφάλεια των προϊόντων. Οι εξαγωγείς μας θα μπορούν να λειτουργούν με σαφείς κανόνες, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.
Η συσκευασία, παρέχει θετικά χαρακτηριστικά στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που κυκλοφορούν, όπως ασφάλεια, ιχνηλασιμότητα, ποιότητα, διατροφικές πληροφορίες, προέλευση, πληροφορίες για τη μέθοδο παραγωγής και διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό.
Παράλληλα η Ευρωβουλή απέρριψε το σχέδιο κανονισμού για τη βιώσιμη χρήση φυτοϋγειονομικών προϊόντων, που πρότεινε δραστική μείωση της χρήσης τους στην ΕΕ, είναι ένα γεγονός που δείχνει, την ρεαλιστική αντιμετώπιση της υφιστάμενης πραγματικότητας της παραγωγής των αγροδιατροφικών προϊόντων μεταξύ των οποίων και των φρούτων και λαχανικών. Η πρόταση κανονισμού για τη βιώσιμη χρήση φυτοϋγειονομικών προϊόντων, η οποία απορρίφθηκε από τους ευρωπαίους βουλευτές , αποτελούσε πολύ σοβαρή απειλή για την παραγωγή στην ΕΕ, για τον Σύνδεσμό μας στην αντιμετώπιση παρασίτων και φυτικών ασθενειών, χωρίς αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις, που θα εξασφαλίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε επαρκή προμήθεια υγιεινών τροφίμων σε προσιτές τιμές».
Άγονος κρίθηκε ο διαγωνισμός πώλησης καλαμποκιού του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση».
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «ο διαγωνισμός αφορούσε πώληση 14.000 τόνων καλαμποκιού. Κατατέθηκε μια προσφορά από εταιρεία της Βουλγαρίας με τιμή στα 195 ευρώ ο τόνος. Αυτό σημαίνει τιμή παραγωγού στα 17,5 λεπτά το κιλό. Ο συνεταιρισμός έκρινε ότι είναι η τιμή πολύ χαμηλή και δεν προχώρησε σε συμφωνία πώλησης».
Πάντως σε χαμηλές τιμές εισάγεται και πωλείται στην χώρα μας το καλαμπόκι από την Σερβία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το σερβικό καλαμπόκι έχει τιμή στα 19,4 λεπτά το κιλό, παραδοτέο στην Θεσσαλονίκη. Βέβαια η ποιότητα του σερβικού καλαμποκιού δεν έχει καμιά σχέση με την ποιότητα του ελληνικού.
Προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές καλαμποκιού από την Ουκρανία. Περίπου 3.000 Ουκρανοί οδηγοί φορτηγών παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την Πολωνία. Από αρχές του μήνα οι Πολωνοί έχουν κλείσει τα σύνορα και διαμαρτύρονται επειδή οι Ουκρανοί οδηγοί φορτηγών εξαιρούνται από την απαίτηση να κατέχουν άδειες προκειμένου να διασχίζουν τα σύνορα. Οι Πολωνοί υποστηρίζουν πως χάνουν από τις ουκρανικές εταιρείες οι οποίες προσφέρουν χαμηλότερη τιμή. Στο πλευρό τους έχουν πλέον και αγρότες που διαμαρτύρονται για τις εισαγωγές σιτηρών από τη γειτονική χώρα σε πολύ χαμηλές τιμές.
Στο μεταξύ σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η φετινή παραγωγή καλαμποκιού στην Ουκρανία θα παρουσιάσει άνοδο, λόγω των καλών αποδόσεων που ξεπερνούν ελαφρώς το προηγούμενο ρεκόρ της περιόδου 2018/2019. Σε αυτό βοήθησαν οι ευνοϊκές βροχές και η έλλειψη υψηλών θερμοκρασιών στα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας. Το USDA εκτιμά ότι η παραγωγή καλαμποκιού στην Ουκρανία προβλέπεται να κυμανθεί στους 29,5 εκατ. τόνους, με αποδόσεις της τάξης των 7,38 τόνων ανά εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα). Αν συνεχιστούν τα προβλήματα στις εξαγωγές της Ουκρανίας θα φανούν το επόμενο διάστημα στην αγορά.
Από την πλευρά τους οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί στην χώρα μας δεν βιάζονται να πουλήσουν το καλαμπόκι που έχουν στις αποθήκες τους. Μετά τον Ιανουάριο αναμένουν τιμές πάνω από 21 λεπτά το κιλό.
Οι αγρότες του Νέστου θα λάβουν συνδεδεμένη ενίσχυση για το καλαμπόκι, καθώς το ΥπΑΑΤ δέχεται ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αρδεύονται από υπέργειο αρδευτικό δίκτυο.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Αργυράκης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, «το θέμα της συνδεδεμένη στο καλαμπόκι για την περιοχή δεν είχε ξεκαθαρίσει. Είχαν δημοσιευθεί οι χάρτες με τις λεκάνες απορροής ποταμών που είχαν εκδοθεί από τις Διευθύνσεις Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Εκεί φαινόταν ότι τα υπόγεια νερά ήταν στο κόκκινο, δηλαδή δεν είχαν καλή ποιότητα.
Η περιοχή όμως δεν αρδεύεται από γεωτρήσεις αλλά διαθέτει υπέργειο αρδευτικό δίκτυο μου μεταφέρει τα νερά του ποταμού Νέστου. Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε στο ΥπΑΑΤ ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις της περιοχής δεν αρδεύονται από γεωτρήσεις (υπόγεια νερά).
Σε συνάντηση που είχαμε με την προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ τεκμηριώσαμε με έγγραφα από τους τοπικούς ΤΟΕΒ ότι η άρδευση γίνεται με καλής ποιότητας νερά.
Σε πρόσφατη συνάντηση του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με την διοίκηση της ΕΑΣ Καβαλας, τονίστηκε ότι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έκανε δεκτό το αίτημά μας. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 60.000 στρέμματα με καλαμπόκια θα είναι επιλέξιμα για την συνδεδεμένη ενίσχυση».
Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Εξαγωγέων Incofruit - Hellas σε κοινή τους επιστολή καταθέτουν τις απόψεις τους, τόσο για την έκθεση του σχεδίου κανονισμού μείωση χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων όσο και για την έκθεση για συσκευασίες και απορρίμματα συσκευασίας.
Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιείται από τη Δευτέρα 20/11 έως και την Πέμπτη 23/11/2023, στο Στρασβούργο, θα συζητήσει και θα ψηφίσει την έκθεση του σχεδίου κανονισμού για τη μείωση χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και θα συζητήσει την έκθεση για συσκευασίες και απορρίμματα συσκευασίας.
Τα εν λόγω σχέδια έχουν επικριθεί έντονα από πολλούς φορείς παραγωγής και εμπορίου διαφορετικών κρατών μελών, θεωρώντας ότι δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα της παραγωγής και εμπορίας φρούτων και λαχανικών. Εντούτοις, προωθούνται για τελική ψήφιση.
Την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου, θα συζητηθεί η έκθεση σχετικά με το σχέδιο κανονισμού για την βιώσιμη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που εκπονήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και προβλέπεται να ψηφισθεί την επομένη ημέρα 22/11/2023 Οι στόχοι μείωσης της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG SANTE) για κανονισμό σχετικά με την βιώσιμη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων απειλούν την κοινοτική παραγωγή, με κίνδυνο να καταβαραθρωθεί ποσοτικά και να υποβαθμισθεί ποιοτικά, επειδή ρυθμίζεται η εξάλειψη των χημικών εργαλείων φυτοπροστασίας στην ΕΕ, χωρίς να υπάρχουν αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάστασή τους. Οι γεωργικοί τομείς των κρατών μελών της ΕΕ πλήττονται επίσης, επειδή οι περιορισμοί επηρεάζουν την κοινοτική παραγωγή, αλλά όχι την παραγωγή σε τρίτες χώρες που θα συνεχίσουν να παράγουν ανταγωνιστικότερα.
Όσον αφορά την πρόταση κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, η έκθεση του Κοινοβουλίου έχει επίσης προετοιμαστεί από την ίδια Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και θα συζητηθεί κι αυτή την ίδια μέρα 21/11/2023.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων «Incofruit - Hellas» και η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών «ΈΘΕΑΣ» απορρίπτουμε κυρίως ένα από τα σημεία που περιλαμβάνονται στον προτεινόμενο κανονισμό και στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αυτό είναι ο περιορισμός στην εμπορία φρούτων και λαχανικών σε παρτίδες (μονάδες) κάτω του 1,5 κιλού, σε κάθε τύπο συσκευασίας μιας χρήσης.
Θεωρείται ότι αυτό θα βλάψει τη στρατηγική της διαφοροποίησης ανά καταγωγή και ποιότητα, γεγονός που θα οδηγούσε σε απώλεια προστιθέμενης αξίας στις κοινοτικές παραγωγές.
Ζητείται από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές:
α) για τον Κανονισμό η διάταξη για τη μείωση χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων η εφαρμογή της να περιλαμβάνει υποχρεωτικά περίοδο προσαρμογής (adaptation) να αρχίσει να ισχύει μετά την εξεύρεση εναλλακτικών αποτελεσματικών και οικονομικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και
β) για δε τον Κανονισμό συσκευασιών να απαλειφθεί η διάταξη της κατάργησης της κυκλοφορίας κάτω του 1,5 κιλού χύμα, χωρίς ταυτοποίηση των πωλούμενων προϊόντων».
Συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ζητά ο ΠΑΣΚΕΦ (Πανελλαδικός Αγροτικός Σύλλογος Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών).
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τις Σέρρες και πρόεδρος στον ΠΑΣΚΕΦ, «ζητάμε να μάθουμε τι επιπτώσεις θα υπάρξουν με το όργωμα μετά τις 15 Νοεμβρίου λόγω της νέας ΚΑΠ. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από τους παραγωγούς και δεν ξέρουν τι συμβαίνει.
Επίσης ρωτάμε τι θα γίνει με την αποπληρωμή των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα γίνει νέα συμπληρωματική πληρωμή και τι θα περιλαμβάνει; Τέλος επανερχόμαστε στην ανάγκη να υπάρξει μια συνδεδεμένη ενίσχυση στις ενεργειακές καλλιέργειες γιατί με τις τιμές και το κόστος δεν θα υπάρχει μέλλον για αυτές στην χώρα μας.
Ακόμη όμως ένα πρόβλημα που θα υπάρξει είναι η συνδεδεμένη στο σκληρό σιτάρι. Στην περιοχή της Μακεδονίας έχουν μπει πολλά στρέμματα με σκληρά. Στην αγορά δεν βρίσκουμε σπόρους. Οι παραγωγοί αναμένουν συνδεδεμένη ενίσχυση στα 11,5 ευρώ ανά στρέμμα με τη νέα ΚΑΠ. Όμως ξεχνούν ότι αν αυξηθούν τα στρέμματα θα μειωθεί η τιμή».
Από την πλευρά του ο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν κάποια στρέμματα στην Θεσσαλία που δεν μπορούν να καλλιεργηθούν αφού είναι γεμάτα νερό. Αυτά θα βγουν εκτός καλλιέργειας. Όμως το πρόβλημα σήμερα είναι ότι οι τιμές στο βαμβάκι που είναι πολύ χαμηλές και φέρνουν απογοήτευση στους παραγωγούς. Κάτω από 70 λεπτά τιμή στο βαμβάκι δεν φέρνει εισόδημα στον παραγωγό. Λόγω της τιμής βαμβακιού θα έχουμε στροφή των παραγωγών σε άλλη καλλιέργεια (σιτάρια, καλαμπόκια)».
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, η έκταση αναφοράς της συνδεμένης ενίσχυσης στο σκληρό σιτάρι, για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027, καθορίζεται σε 1.600.000 στρέμματα. Η προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης είναι στα 10 ευρώ ανά στρέμμα. Επίσης, εκτιμάται ότι για την περίοδο 2023-2027 η απόκλιση από τη μοναδιαία τιμή θα κυμανθεί σε ±15%. Επομένως η ελάχιστη και η μέγιστη μοναδιαία τιμή εκτιμώνται σε 8,5 ευρώ/στρέμμα και 11,5 ευρώ/στρέμμα, αντίστοιχα.
Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι οι ενεργοί γεωργοί, που καλλιεργούν σκληρό σιτάρι σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:
1. Να χρησιμοποιούν πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά που αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτότυπων τιμολογίων αγοράς των σπόρων προς σπορά και των πρωτότυπων επίσημων ετικετών που φέρουν οι συσκευασίες των σπορών προς σπορά που αναγράφονται στα ανωτέρω τιμολόγια αγοράς.
2. Ως ελάχιστη ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου προς σπορά για το σκληρό σιτάρι καθορίζονται τα 180 κιλά ανά εκτάριο (18 κιλά ανά στρέμμα).
3. Να χρησιμοποιούν πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά (προβασικό, βασικό, πιστοποιημένο Α και Β αναπαραγωγής).
Επίσης ακόμη κανείς δεν έχει απαντήσει από το ΥπΑΑΤ για το ψαλίδι στις πληρωμές της προκαταβολής του τσεκ. «Οι δικαιούχοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και επιχειρήσεις του κλάδου, έλαβαν 88 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα αρχικώς προγραμματισμένα, χωρίς καμία εύλογη εξήγηση», είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης. Τι θα γίνει με αυτό το ποσό, ρωτούν οι παραγωγοί.
Όπως καταγγέλουν στον ΑγροΤύπο αγρότες της Θεσσαλίας έπρεπε ήδη να έχουν κάνει τις σπορές του σιταριού, μιας και βοηθάει ο καιρός, αλλά είναι αναγκασμένοι να περιμένουν για να κάνουν ελέγχους οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ στα χωράφια που επλήγησαν από την θεομηνία.
Ο παραγωγός από το Ριζοβούνι Καρδίτσας κ. Βαγγέλης Τασιούλης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «θέλω φέτος να καλλιεργήσω 200 στρέμματα με σκληρό σιτάρι. Πέρυσι τέτοια ημέρα είχα ολοκληρώσει τις σπορές σκληρού. Φέτος ακόμη δεν έχω ξεκινήσει το όργωμα. Θα πρέπει να περιμένω τον ΕΛΓΑ να έρθει να κάνει τις εκτιμήσεις. Έχουν περάσει ήδη δύο μήνες από την καταστροφή του DANIEL και μιλάμε για χωράφια με βαμβάκια με ζημιά 100% και δεν θα μαζευτούν καθόλου. Το οικολογικό σχήμα λέει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το όργωμα μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Πώς θα πάρω την ενίσχυση και τι θα δηλώνω στα γραφεία μελετητών. Οι ημερομηνίες πιέζουν και κανείς δεν δίνει υπεύθυνη απάντηση. Άφησα κάποιους «μάρτυρες» σε βαμβακοχώραφα αλλά δεν ξέρω τι θα ζητήσουν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ και δεν γνωρίζω αν πρέπει να αποδείξω την συγκομιδή. Αν θέλουν να καλλιεργήσουμε ξανά θα πρέπει να μας ενημερώσουν. Είναι ένας άνεργος αυτή την στιγμή και περιμένω απαντήσεις από τους υπεύθυνους».
Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Κουκούτσης, πρόεδρος Συνεταιιρισμού Πλατυκάμπου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει σπορές σιτηρών στα χωράφια που μπορούν να καλλιεργηθούν στην περιοχή. Χρειάζονται χρήματα οι παραγωγοί για να μπουν στα χωράφια για να ξεκινήσουν τις εργασίες τους. Ακόμη δεν έχουν καταβληθεί οι προκαταβολές αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ. Οι ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που πήραμε ήταν μειωμένες. Ακόμη δεν έχουν πληρώσει την επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο.
Για αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε, την Τρίτη (7 Νοεμβρίου), στον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Λάρισα, ζητώντας να δοθούν άμεσα λύσεις στα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες. Αν και συμπληρώνονται δύο μήνες από τις πλημμύρες, υπάρχει στασιμότητα και μεγάλη καθυστέρηση να δοθεί οικονομική ενίσχυση και λύσεις από την κυβέρνηση για την στήριξη των πλημμυροπαθών.
Για να βάλουμε σκληρό σιτάρι θέλουμε χρήματα για να ξεκινήσουν τα οργώματα. Κάποιοι που σκέφτονται να παραμείνουν στο βαμβάκι. Αν όμως την άνοιξη του 2024 σπείρουν βαμβάκια δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να κάνουν άρδευση. Ζητάμε άμεσα να επιδιορθωθεί το αρδευτικό δίκτυο των ΤΟΕΒ. Αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να βάλουμε αρδευόμενες καλλιέργειες. Μπροστά στην αβεβαιότητα πολλοί αναγκαστικά θα βάλουν σιτάρια. Όμως οι τιμές στο σκληρό είναι χαμηλές αυτή την εποχή. Πριν λίγες ημέρες ήταν στα 28 λεπτά τώρα έπεσαν στα 26 λεπτά. Επίσης και φέτος μιλάνε για εξαγωγές σκληρού από Τουρκία».
Ο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αν ο ελεγκτής του ΕΛΓΑ δεν δει «μάρτυρα» δεν θα πάρει αποζημίωση ο παραγωγός για τις ζημιές από την θεομηνία. Όμως αν μπει σπαρτική μηχανή στο βαμβακοχώραφο δεν μπορεί να παραμείνουν οι «γραμμές» του βαμβακιού. Πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα άμεσα.
Επίσης δεν μπορεί κάποιοι καθηγητές στην ΚΑΠ να μας λένε πότε μπορούμε να σπείρουμε. Ημερομηνίες στην σπορά δεν μπαίνουν αλλά εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Θέλουμε τώρα να σπείρουμε σκληρό σιτάρι γιατί βοηθάει ο καιρός.
Την Κυριακή (5/11) αγρότες από την Λάρισα είχαν συνάντηση, στην Γυρτώνη, με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, με τον οποίο μιλήσαμε για τις αποζημιώσεις από θεομηνία. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε για τις αποζημιώσεις στα πάγια φυτικού:
1) Καλό είναι οι παραγωγοί όταν πάει η Επιτροπή καταγραφής ζημιάς να κάνουν δήλωση και εκτίμηση της αξίας και να αναφέρουν ποσό.
2) Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις γιορτές θα καταβληθεί η προκαταβολή αποζημίωσης στα πάγια. Δηλαδή για παράδειγμα ζημιά σε μηχανήματα αξίας 20.000 ευρώ θα αποζημιωθεί με 14.000 ευρώ. Η προκαταβολή 35% θα καταβληθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Θυμίζουμε ότι για τους κτηνοτρόφους οι δηλώσεις στα πάγια (όχι ζωικό κεφάλαιο) κλείνουν σήμερα Δευτέρα (6/11). Αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν να χορηγούνται οι αποζημιώσεις.
Για την φυτική παραγωγή αναμένουμε από ΕΛΓΑ να ανακοινώσει τις προκαταβολές για καλλιέργειες που δεν έχουν ανακοινωθεί (αμπέλια, ξηροί καρποί κ.α.). Οι προκαταβολές στην φυτική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσουν από τις 20 Νοεμβρίου».
Να δοθεί η δυνατότητα να ξαναπάρουν την άδειά τους οι 300 και πλέον παραγωγοί και πωλητές, που διαγράφηκαν και απώλεσαν τις άδειες τους λόγω οφειλής δύο μηνών Ημερησίου Δικαιώματος.
Αυτό ζητά με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγoρών.
Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία «να τους δοθεί η δυνατότητα εξοφλώντας όλη την οφειλή τους να επανέρχονται σε ισχύ οι Άδειες τους, για να ζήσουν τις οικογένειες τους, ασκώντας το επάγγελμα που κάνουν τόσα χρόνια. Πουθενά στον κόσμο και σε κανένα άλλο κλάδο εργασίας δεν αφαιρείται η άδεια άσκησης Επαγγέλματος για χρηματική οφειλή. Οι οφειλές κυμαίνονται από 80 έως 150 ευρώ ως επί το πλείστον, και οι περισσότερες οφείλονται στην δυσλειτουργία του συστήματος».
Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Παντελής Μόσχος, «είχαμε από την πρώτη στιγμή δηλώσει την αντίθεσή μας στο Νόμο 4849/2021 γιατί περιέχει εξοντωτικές ποινές σε παραγωγούς και πωλητές λαϊκών αγορών που οδηγούν σε απώλειες αδειών. Επίσης ζητάμε την απρόσκοπτη είσοδο νέων παραγωγών στις λαϊκές αγορές της χώρας».
ΣΥΡΙΖΑ
Στη δέσμευση πως ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα φέρει τροπολογία για να αλλάξει το εξοντωτικό και άδικο πλαίσιο σε βάρος των παραγωγών και πωλητών στις λαϊκές αγορές, προχωρά με δήλωσή του, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Αναλυτικότερα η δήλωση του κ. Κόκκαλη: «Το 2021 η Κυβέρνηση ψήφισε το ν. 4849/2021, επιχειρώντας τότε, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της, την πλήρη αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου (λαϊκές αγορές, εμποροπανηγύρεις, στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο, άλλες υπαίθριες αγορές).
Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή ανέδειξε επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου τον αληθινό σκοπό της Κυβέρνησης, που δεν ήταν ο δήθεν εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών, αλλά ο αφανισμός του κοινωνικού χαρακτήρα των λαϊκών αγορών, μέσω της διαδικασίας απόδοσης θέσεων στις αγορές, και περαιτέρω μέσω των εξοντωτικών κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος, ώστε σε περίπτωση παραβάσεων εύκολα και γρήγορα να οδηγείται ο παραγωγός σε απώλεια των αδειών θέσεων.
Δύο χρόνια μετά, αποδεικνύεται η αλήθεια, αδιάψευστος μάρτυρας της οποίας, είναι ο αριθμός των 300 και πλέον παραγωγών και πωλητών, που μέσα σε λίγο διάστημα διαγράφηκαν και απώλεσαν τις άδειες τους, εξαιτίας οφειλής μόλις 2 μηνών ημερησίου Δικαιώματος, το ύψος των οποίων (οφειλών) των διαγραφέντων πωλητών κυμαίνονται στο πενιχρό ποσό των 80 έως 150 ευρώ.
Σε ποιο κράτος δικαίου, σε ποια κοινωνία και δη εν μέσω μιας μακράς κρίσης ακρίβειας και αισχροκέρδειας, 300 οικογένειες μένουν χωρίς εισόδημα, 300 άνθρωποι χάνουν την εργασία τους, επειδή οφείλουν 80, 100 ή 150 ευρώ.
Άμεσα θα προτείνουμε τροπολογία, ώστε το Υπουργείο Ανάπτυξης, αφενός να επαναφέρει το δικαίωμα θέσεως στους διαγραφέντες, εφόσον εξοφληθεί η ελάχιστη οφειλή τους, αφετέρου, να τροποποιηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο εξοντωτικών κυρώσεων του άρθρου 21. 4849/2021, κατά τρόπο δίκαιο που θα υπάρχει αναλογία των παραβάσεων και των αντίστοιχων κυρώσεων», καταλήγει ο κ. Κόκκαλης.
Για τον πιστοποιημένο σπόρο στην καλλιέργεια του ρυζιού αναφέρεται σε επιστολή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ).
Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:
«Στο πλαίσιο της παρούσας επιστολής, θα θέλαμε να παρουσιάσουμε συνοπτικά τις θέσεις του Συνδέσμου μας, αναφορικά με ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια τον κλάδο για την καλλιέργεια του ρυζιού, και πιο συγκεκριμένα την υιοθέτηση της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου στην καλλιέργεια του.
Πολλές φορές, οι αναφορές στο συγκεκριμένο ζήτημα εγείρουν αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά των ρυζοπαραγωγών και των συλλογικών τους οργάνων, τις οποίες βέβαια κατανοούμε πλήρως, αλλά μέχρι ενός σημείου.
Ωστόσο, όλοι οι «κρίκοι» στην αλυσίδα αξίας για το Ελληνικό ρύζι, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η καλλιέργεια βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο και το καθοριστικό βήμα για την βιωσιμότητα της στη χώρα μας, είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα της πιστοποίησης και της ιχνηλασιμότητας που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ρυζιού, κάτι όμως που δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την χρήση πιστοποιημένου σπόρου και όλα τα οφέλη που αυτή επιφέρει.
Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα τελευταία χρόνια που διεξάγεται η σχετική συζήτηση, το μόνιμο και ουσιαστικά μοναδικό επιχείρημα έναντι στην υιοθέτηση της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου στο ρύζι, δεν είναι άλλο από την αύξηση του κόστους για τον παραγωγό.
Η υιοθέτηση όμως αυτής της άποψης, αποπροσανατολίζει την ουσία της συζήτησης που δεν είναι άλλη από τα αδιαμφισβήτητα οφέλη που τόσα χρόνια έχει επιφέρει στον ρυζοκαλλιεργητή, η χρήση των νέων βελτιωμένων ποικιλιών και προσφάτως η χρήση νέων ποικιλιών με τη δυνατότητα διαχείρισης στο μεγαλύτερο πρόβλημα της καλλιέργειας που είναι το κόκκινο ρύζι.
Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε εάν ο παράγοντας κόστος είναι άραγε τόσο ανυπέρβλητος σε σχέση με το όφελος που οι ποικιλίες αυτές ανταποδίδουν. Ας μην λησμονούμε ότι οι νέες βελτιωμένες ποικιλίες στο ρύζι, όπως και σε κάθε καλλιέργεια άλλωστε, είναι το αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας γενετιστών και αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των επιχειρήσεων του τομέα, οι οποίες προχωρούν σε τεράστιες επενδύσεις, προκειμένου να βελτιώσουν και να εξελίξουν νέες ποικιλίες στο ρύζι, με απώτερο πάντα σκοπό κερδισμένος να είναι σε κάθε περίπτωση και ο παραγωγός.
Οι μελέτες των τελευταίων 20 ετών έχουν αποτυπώσει ότι το 50% της αύξησης της παραγωγής που σημειώθηκε σε όλες τις καλλιέργειες οφείλεται στο γενετικό υλικό και η συμβολή του αναμένεται να ανέλθει στο 80-85% εξαιτίας και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη εγκρίνονται για κυκλοφορία 3.500 νέες ποικιλίες μέσα σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο συγκριτικών δοκιμών, με σεβασμό στον δημιουργό της ποικιλίας, καθώς χιλιάδες παραγωγοί επωφελούνται από την εξέλιξη και την καινοτομία στο γενετικό υλικό.
Συνεπώς, όσοι κατά καιρούς εκφράζονται με μοναδικό σκεπτικό την αύξηση του κόστους που θα επιφέρει για τον παραγωγό η χρήση του πιστοποιημένου σπόρου στο ρύζι, δεν έχουν προφανώς αντιληφθεί τις επιπτώσεις που θα έχει στους Έλληνες ρυζοπαραγωγούς ο ενδεχόμενος αποκλεισμός τους από την εξέλιξη και την καινοτομία στο νέο γενετικό υλικό. Έχουν άραγε αναλογιστεί την μελλοντική τους ευθύνη απέναντι στην ίδια την καλλιέργεια και τον διαρκώς αυξανόμενο κίνδυνο αφανισμού της, εξαιτίας της αδυναμίας διαχείρισης του κόκκινου ρυζιού; Σε επίρρωση των ανωτέρω, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είμαστε η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που ουσιαστικά απαξίωσε την πρώτη τεχνολογία διαχείρισης του κόκκινου ρυζιού και τώρα ρισκάρουμε να επαναλάβουμε το ίδιο και με τη νέα τεχνολογία που ήδη ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε όλες τις Ρυζοπαραγωγικές χώρες.
Πρόσφατα, η γειτονική μας Ιταλία υπερψήφισε διάταξη σύμφωνα με την οποία καθίσταται υποχρεωτική πλέον η χρήση μιας ελάχιστης ποσότητας πιστοποιημένου σπόρου προκειμένου ο ρυζοπαραγωγός να λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Μάλιστα η ποσότητα αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με την τεχνολογία που αξιοποιεί η κάθε κατηγορία πολλαπλασιαστικού υλικού. Δυστυχώς λοιπόν διαπιστώνεται για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας παραμένει «ουραγός» στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην καλλιέργεια του ρυζιού μέσα από τον πιστοποιημένο σπόρο.
Συνεπώς αναρωτιόμαστε εύλογα τί θέλουμε τελικά για το Ελληνικό ρύζι; Μπορούμε να λέμε ναι στη νέα τεχνολογία, ναι στις νέες ποικιλίες, αλλά στην πράξη να καταστρατηγούμε αυτή την στρατηγική, αναπαράγοντας μόνοι μας τον πολύχρονο και πολυέξοδο κόπο του βελτιωτή;
Είμαστε πεπεισμένοι ως ΣΕΠΥ ότι η πλειοψηφία των Ρυζοκαλλιεργητών δεν ασπάζεται αυτή την πρακτική. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί, ως η χώρα με την ανυπαρξία οποιουδήποτε κανονιστικού πλαισίου ως προς τη χρήση πιστοποιημένου σπόρου στο ρύζι και ως εκ τούτου υφίσταται απροθυμία σοβαρών οίκων του εξωτερικού να επιτρέψουν την διακίνηση του νέου τους γενετικού υλικού στη χώρα μας, καθώς γνωρίζουν ότι ύστερα από την πρώτη πώληση των ποικιλιών τους, θα αρχίσει η ανεξέλεγκτή αναπαραγωγή τους!
Είναι απολύτως βέβαιο ότι σταδιακά θα μας αποκόψουν από κάθε νέο γενετικό υλικό με αποτέλεσμα η παραγωγή ρυζιού της χώρας μας να μην μπορεί να παρακολουθήσει τις νέες τάσεις και τις καινοτομίες στο γενετικό υλικό!
Και εδώ είναι το πραγματικό «σταυροδρόμι» για την καλλιέργεια του ρυζιού στη χώρα μας, αλλά και ταυτόχρονα η μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται και ως ΣΕΠΥ σε αυτό θα εστιάσουμε, καθώς για τα μέλη μας είναι προτεραιότητα η ανίχνευση ευκαιριών και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας στον τόπο μας.
Επιπρόσθετα των όσων παραπάνω αναφέρθηκαν, η χρήση πιστοποιημένου σπόρου και η θέσπιση κανόνων στην χρήση πιστοποιημένου σπόρου θα ενισχύσει την τοπική σποροπαραγωγή, θα ενισχύσει ποικιλοτρόπως τον παραγωγό, την παραγωγή αλλά και τη μεταποίηση, με αποτέλεσμα τα παρακάτω ενδεικτικά αναφερόμενα σημαντικά οφέλη:
- Ο παραγωγός θα έχει διαφοροποιημένη τιμή σε ότι σποροπαράγει, καθώς θα ενισχύεται από τις σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις για τις επιπλέον καλλιεργητικές φροντίδες που ίσως χρειαστεί να προσθέσει στον τρόπο διαχείρισης της καλλιέργειας.
- Η μεταποίηση θα μπορεί να ταξινομεί καλύτερα το παραγόμενο προϊόν, να δημιουργεί κατηγορίες εμπορίας και ανάλογες τιμές.
- Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα αξίας θα μπορούν να συνάπτουν συμφωνητικά παραγωγής μεταξύ τους για την παραγωγή τελικών προϊόντων με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
- Θα μπορούν να εφαρμόζονται συστήματα Ιχνηλασιμότητας και καταγραφής όλων των γεωργικών πρακτικών (απαιτήσεις eco schemes).
- Θα δίνεται η δυνατότητα εξαγωγής δεικτών παραγωγής, αποτυπώματος άνθρακα και πιστοποιήσεων (Green deal & farm to fork strategy).
- Η αυξημένη χρήση πιστοποιημένου σπόρου σε άλλες χώρες και η δυσκολία εύρεσης χωραφιών “καθαρών” από κόκκινο ρύζι, εκδηλώνεται ήδη με ζήτηση προς τα μέλη μας για τη δυνατότητα εγχώρια παραγωγής ρυζιού προς εξαγωγή.
Συνεπώς ας αναλογιστούμε όλοι μας, ποιο είναι το όφελος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και ποια είναι η στρατηγική μας πρόταση έναντι του παραγωγού και της καλλιέργειας;
Είναι η απολύτως λογική χρηματική επιβάρυνση για την αγορά πιστοποιημένου σπόρου με όλα τα οφέλη της ποικιλιακής καθαρότητας, της φυτοϋγειας, της νέας τεχνολογίας, της ιχνηλασιμότητας, της ταυτότητας στο τελικό προϊόν και παράλληλα η ευκαιρία μεταφοράς όγκου σποροπαραγωγής στην χώρα μας ή είναι η παραμονή μας στην ανεξέλεγκτη και χωρίς καμία αδειοδότηση, χρήση ιδιοπαραγόμενου σπόρου ρυζιού με απουσία φυτοϋγειονομικου ελέγχου που συνεπάγεται διασπορά παθογόνων με επιπτώσεις στην ποιότητα και ταυτότητα του τελικού προϊόντος;
Αν όλα τα παραπάνω αγνοηθούν, τίθεται πλέον σε ρίσκο η ίδια η καλλιέργεια, κάτι που τα μέλη μας δεν είναι δυνατό να το αποδεχθούν! Ο σπόρος είναι πόρος, είναι επένδυση, είναι η πιο βασική απόφαση, είναι το αρχικό κεφάλαιο της καλλιέργειας.
Το παράδειγμα του βαμβακιού είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση και παρακίνηση!».
Ξεκινούν αυτή την εποχή οι εργασίες για την σπορά σκληρού σιταριού.
Ακόμη βέβαια δεν έχει πληρωθεί το ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο που θα έδινε μια «οικονομική ανάσα» για να ξεκινήσει η καλλιέργεια.
Σε κάποιες περιοχές της βόρειας Ελλάδας φαίνεται να κερδίζει στρέμματα η καλλιέργεια του σκληρού από τα ενεργειακά φυτά.
Από την άλλη το βαμβάκι δεν έδωσε φέτος τιμή αλλά οι παραγωγοί φαίνονται διστακτικοί να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια.
Στην Θεσσαλία υπάρχει προβληματισμός από τους παραγωγούς γιατί θα πρέπει να γίνουν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ, να στεγνώσουν τα χωράφια, να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε αυτά, να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά, να γίνουν οι απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες και έπειτα να πραγματοποιηθεί η σπορά των σιτηρών.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση» Λάμπρος Κουμπρίδης, ανέφερε ότι «στην περιοχή περιμέναμε τις βροχές για να ξεκινήσουμε τις σπορές στο σκληρό σιτάρι. Έγιναν κάτι λίγες σε αρδευόμενα χωράφια. Ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να έχουμε βροχές γιθα να ξεκινήσουμε.
Στην περιοχή πέρυσι είχαμε πολύ χαμηλές αποδόσεις στον ηλίανθο (80 - 100 κιλά στα ξηρικά και 300 κιλά στα αρδευόμενα) που σε συνδιασμό με τις χαμηλές τιμές (35 λεπτά το κιλό) έφεραν απογοήτευση στους παραγωγούς. Αποτέλεσμα αναμένεται στην περιοχή εγκατάλειψη της καλλιέργειας ηλίανθου και στροφή στα σιτηρά.
Στα βαμβάκια σήμερα έχουμε τιμή στα 57 λεπτά το κιλό, που είναι σε χαμηλά επίπεδα. Η συνδεδεμένη όμως στο βαμβάκι αναμένεται να κρατήσει τα στρέμματα καλλιέργειας. Περιμένουμε να δούμε και τι θα γίνει με τα καλαμπόκια. Αυτή την στιγμή έχουμε 14.000 τόνους καλαμπόκια στις αποθήκες του συνεταιρισμού. Επίσης θέλουμε να δούμε πως θα «τρέξει» η συνδεδεμένη στο καλαμπόκι γιατί τα νερά εδώ δεν έχουν πρόβλημα.
Το καλοκαίρι ο συνεταιρισμός πούλησε τα σκληρά σιτάρια και έδωσε τιιμή στον παραγωγό 3,45 ευρώ/τόνος. Αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού είναι στα 28 έως 30 λεπτά το κιλό για το σκληρό σιτάρι. Σαν τιμή είναι καλή αν ο παραγωγός έχει υψηλές αποδόσεις. Μιλάμε για πάνω από 400 κιλά το στρέμμα. Θέλουμε καλές βροχές στα τέλη Απριλίου για να καταφέρουμε να έχουμε καλές αποδόσεις στην συγκομιδή».
Ο Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τις Σέρρες, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτές τις ημέρες θα ξεκινήσουν τα οργώματα στα ξηρικά χωράφια για να γίνουν οι σπορές στο σιτάρι. Περιμένουμε τις βροχές για να μαλακώσει το έδαφος. Υποσχέθηκαν να πληρώσουν την επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Τα χρήματα πρέπει άμεσα να πληρωθούν για να καλύψουν τα έξοδα σποράς στο σκληρό σιτάρι».
Ο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτές τις ημέρες ξεκινούν σπορές με όσπρια στα χωράφια που θέλουν να τα ξεκουράσουν. Στην συνέχεια θα σπαρθούν τα κτηνοτροφικά φυτά και σε περίπου δέκα ημέρες θα βάλουν το σκληρό σιτάρι. Οι εκτάσεις βιομηχανικής ντομάτας θα μείνουν ίδιες λόγω συμβολαίων. Τα χωράφια που δεν μπορούν να καλλιεργηθούν με βαμβάκι θα στραφούν στο σκληρό σιτάρι. Μιλάμε βέβαια για τα χωράφια που μπορούν να σπαρθούν. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι αγορές σπόρων σιταριού από τους παραγωγούς και ξεκινουν οι εργασίες διαμόρφωσης του εδάφους».
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκαιας, Αντώνης Ρεντζιάς, δήλωσε ότι «αυτές τις ημέρες θα έπρεπε να ξεκινήσουν τις σπορές σιταριού. Όμως οι παραγωγοί στην Θεσσαλία είναι πολύ απογοητευμένοι. Οι τιμές στα σκληρά σιτάρια είναι στα 28 λεπτά το κιλό που είναι σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το κόστος καλλιέργειας. Και στα βαμβάκια όμως είναι χαμηλά οι τιμές. Αποζημιώσεις δεν έχουν πάρει μέχρι στιγμής οι αγρότες και μόνο λόγια ακούν. Με τιμή στο πετρέλαιο στα 2 ευρώ το λίτρο δεν μπορεί να μπεις στο χωράφι και να ξεκινήσεις την καλλιέργεια».
Ο πρόεδρος του ΕΒΟΛ κ. Στέφανος Διακομής, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «τα χωράφια που μπορούν να οργωθούν ξεκινά η προετοιμασία του εδάφους αυτές τις ημέρες γύρω στα μέσα του Νοεμβρίου αν βοηθήσει και ο καιρός αναμένεται να ξεκινήσει η σπορά του σιταριού. Βέβαια τα χωράφια που είναι ακόμη πλημμυρισμένα δεν θα μπορέσουν να μπουν μέσα τα τρακτέρ και φέτος δεν θα σπείρουν.
Πέρυσι ο συνεταιρισμός είχε πουλήσει το σκληρό σιτάρι και είχε δώσει τιμή παραγωγού στα 39 λεπτά το κιλό. Οι παραγωγοί όμως τώρα περιμένουν τις αποζημιώσεις για να μπορέσουν να αγοράσουν σπόρο και μετά να κάνουν την λίπανση. Όσοι έχουν σε καλή κατάσταση τα τρακτέρ θα χρειαστούν χρήματα για να πληρώσουν τα πετρέλαια. Περιμένουν την επιστροφή ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου που τους έχουν υποσχεθεί».
Ο κ. Νίκος Τούτουζας, παραγωγός από την περιοχή της Θήβας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τα στρέμματα στα σκληρά σιτάρια και στα βαμβάκια εκτιμώ ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα στην περιοχή. Πέρυσι οι τιμές παραγωγού στο σκληρό κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, από 24 έως 25 λεπτά το κιλό. Η ποιότητα είχε μεγάλα προβλήματα και πολλά σιτάρια δεν έκαναν ούτε για ζωοτροφή. Και στα βαμβάκια όμως οι τιμές είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή την στιγμή είναι στα 60 λεπτά αλλά έχουν καθοδική τάση.
Στο σιτάρι για να έχει εισόδημα ο παραγωγός θα πρέπει να έχει καλές στρεμματικές αποδόσεις. Κάτω από 500 κιλά το στρέμμα δεν φέρνει εισόδημα στον παραγωγό. Για να έχουμε καλές αποδόσεις θέλουμε βροχές τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Η σπορά σιτηρών στην Βοιωτία ξεκινά από τα τέλη Νοεμβρίου. Θα πρέπει να έχει υγρασία το χώμα για να μπει μέσα η μηχανή και ελπίζουμε να έχουμε κάποιες βροχές εκείνη την περίοδο».
Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit - Hellas κοινοποίησε έγγραφο της ΔΑΟΚ Αργολίδας με θέμα: «Προδιαγραφές εσπεριδοειδών». Το έγγραφο περιγράφει σαφώς ότι:
1) Απαγορεύεται η διακίνηση εσπεριδοειδών προς τις αγορές απευθείας απ’ το χωράφι, χωρίς να έχουν υποστεί τυποποίηση και συσκευασία. Έλεγχοι θα γίνονται από τις Αρμόδιες αρχές σε όλα τα στάδια διακίνησης και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
2) Πριν την έναρξη της συγκομιδής, οι ενδιαφερόμενοι έμποροι θα πρέπει να αποστείλουν αντιπροσωπευτικά δείγματα εσπεριδοειδών στο ΠΚΠΦ&ΠΕ Ναυπλίου και να λάβουν θετική απάντηση την οποία θα επιδεικνύουν στον αρμόδιο ελεγκτή της Υπηρεσίας μας.
3) Για τα εσπεριδοειδή που θα υποστούν την τεχνική του αποπρασινισμού θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή…
4) Απαγορεύεται η χρήση χρωστικών ουσιών ή άλλων ουσιών που μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των καρπών είτε ξεχωριστά, είτε σε μίγμα με το κερί. Οι καρποί εσπεριδοειδών που θα έχουν πρόσθετες χρωστικές ουσίες θα αντιμετωπίζονται ως νοθευμένα τρόφιμα, θα δεσμεύονται και θα επιβάλλονται διοικητικές (πρόστιμο 500-30.000 ευρώ) και ποινικές κυρώσεις (φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών), σύμφωνα με το νόμο 4235/2014
5) Διευκρινίζεται ότι, η διακίνηση εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους, χωρίς συνοδεία Φυτοϋγειονομικού Διαβατηρίου, αποτελεί παράβαση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας και τα φορτία που θα εντοπίζονται, θα δεσμεύονται και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, δηλώνει ότι «χαιρετίζουμε αυτή την πρωτοβουλία με σαφείς οδηγίες για την διασφάλιση της φήμης των προϊόντων μας ως και την προσαρμογή του εμπορίου στις προδιαγραφές εμπορίας. Συνιστούμε την πιστή εφαρμογή των συγκεκριμένων οδηγιών που προβλέπονται από την Ενωσιακή και Εθνική Νομοθεσία και για τυχόν παραβιάσεις που θα υποπέσουν στην αντίληψή σας απευθυνθείτε στα Γραφεία του Συνδέσμου».
Διαβάστε το έγγραφο (εδώ)
Οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών από το Μεσολόγγι ζητούν να εφαρμοστεί και στην χώρα μας η ισπανική νομοθεσία που απαγορεύει τις τιμές παραγωγού κάτω του κόστους.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η συγκομιδή ελιάς Καλαμών με τους εμπόρους να φαίνονται διστακτικοί να ανακοινώσουν επίσημα τιμές παραγωγού για τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών εσοδείας 2023/2024. Βέβαια οι τιμές θα εξαρτηθούν και από την ποιότητα και το μέγεθος.
Για το κόστος καλλιέργειας ο κ. Γιάννης Ξαγοράκης, παραγωγός και αυτός ελιάς Καλαμών από το Μεσολόγγι, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι τα τελευταία χρόνια το κόστος καλλιέργειας είναι τουλάχιστον 1 ευρώ. Φέτος που έχουμε μειωμένη παραγωγή είναι ακόμη πιο αυξημένο. Μόνο για την συγκομιδή και διαλογή του καρπού το κόστος είναι στα 30 λεπτά το κιλό».
Σε δηλώσεις που έκαναν στον ΑγροΤύπο οι παραγωγοί ζήτησαν να γίνει νόμος και στην χώρα μας ότι έκανε, από το 2020, η Ισπανία.
Με την ισπανική νομοθεσία εισάγεται το κόστος παραγωγής στην τιµή ως «ελάχιστο στοιχείο» (ρήτρα) στις συµβάσεις αγρότη και µεταποιητή.
Για να εξασφαλιστεί η «αντικειµενικότητα» του µέτρου, το πρότυπο σύµβασης περιλαµβάνει έναν «ενδεικτικό κατάλογο στοιχείων» που πρέπει να λαµβάνονται υπόψη όπως λιπάσµατα, φυτοπροστατευτικά, ενέργεια και µηχανήµατα.
Απαιτείται από κάθε επιχειρηµατία που εµπλέκεται στην αλυσίδα γεωργικών προϊόντων διατροφής να καταβάλλει «τιµή ίση ή µεγαλύτερη από το κόστος παραγωγής» του προηγούµενου κρίκου, ώστε να µην µπορεί να διατεθεί στο εµπόριο το προϊόν σε εξευτελιστικές τιµές
Απαγορεύεται στον τελικό λιανοπωλητή να «µεταβιβάζει σε όποιον από τους προηγούµενους κρίκους τον επιχειρηµατικό κίνδυνο» που απορρέει από την εµπορική τους πολιτική για τις τιµές που προσφέρει στο κοινό.
Περιορίζονται οι προωθητικές δραστηριότητες (συνήθεις σε σούπερ µάρκετ και µεγάλη διανοµή), υποχρεώνοντας τον λιανοπωλητή να προσδιορίζει «σαφώς» την τιµή στις διαφηµιστικές πληροφορίες, στις αφίσες και στις αποδείξεις, ώστε ο καταναλωτής να έχει «ακριβή γνώση του πεδίου διαφηµιστικής εκστρατείας».
Οι λιανοπωλητές και οι χονδρέμποροι που πωλούν γεωργικά προϊόντα σε τιμές κάτω του κόστους θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους έως 1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το σχετικό Βασιλικό Διάταγμα.
«Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να συντομευθεί ο χρόνος των εκτιμήσεων στις περιπτώσεις των ολοκληρωτικά κατεστραμμένων καλλιεργειών - κυρίως αγρούς με βαμβάκι και καλαμπόκι - προκειμένου οι αγρότες να μπορέσουν να προετοιμάσουν τη γη και να σπείρουν έγκαιρα τα σιτηρά;».
Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας που σκοπεύουν να καλλιεργήσουν δημητριακά.
Αποδέκτης της αγωνίας πολλών αγροτών σχετικά με τον κίνδυνο να χαθεί η επόμενη καλλιεργητική χρονιά για τα σιτηρά, αν δεν ξεκινήσει η σπορά έγκαιρα, προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς στον αρμόδιο υπουργό.
Στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «οι μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και η χρονική στιγμή που επισυνέβησαν δημιουργούν πρακτικά προβλήματα, τα οποία, παρά τα άμεσα αντανακλαστικά της πολιτείας, ταλανίζουν τους πληγέντες αγρότες.
Όπως αναφέρουν πολλοί από αυτούς, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν θα προλάβουν να καλλιεργήσουν σιτηρά στις πληγείσες από τις πλημμύρες εκτάσεις τους, κυρίως αγρούς με βαμβάκι και καλαμπόκι, καθώς αναγνωρίζουν ότι το χρονικό περιθώριο από τη στιγμή της ζημιάς μέχρι την ολοκλήρωση των επιτόπιων εκτιμήσεων και τις εργασίες για την σπορά των σιτηρών είναι εξαιρετικά στενό.
Στους δύο περίπου αυτούς μήνες από τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να γίνουν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ, να στεγνώσουν τα χωράφια, να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε αυτά, να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά, να γίνουν οι απαραίτητες– και ομολογουμένως πιο εντατικές- καλλιεργητικές εργασίες και έπειτα να πραγματοποιηθεί η σπορά των σιτηρών. Και όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι ο καιρός θα συνεχίσει να είναι ευνοϊκός, όπως μέχρι σήμερα».
Ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «η επιβίωσή τους επιβάλει την έγκαιρη σπορά των σιτηρών και, προκειμένου να συντομευθεί ο χρόνος διεκπεραίωσης όλων των παραπάνω διαδικασιών και εργασιών, ζητούν από την πολιτεία να επισπεύσει τις εκτιμήσεις σε περιοχές και αγροτεμάχια που έχουν ολοκληρωτική ζημιά.
Καταλήγοντας ο κυβερνητικός βουλευτής σημειώνει ότι «οι νέες τεχνολογίες, όπως η τηλεπισκόπιση, οι δορυφορικές εικόνες, αλλά και οι σύντομες επιτόπιες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ σε μεγάλες εκτάσεις γης σε περιοχές που οι εν λόγω καλλιέργειες αναμφίβολα επλήγησαν ολοκληρωτικά - όπως οι αγροί δίπλα σε ποτάμια ή ρέματα που πλημμύρισαν - μπορούν να δώσουν χρονικές ανάσες ακόμα και μερικών ημερών, οι οποίες, ωστόσο, είναι πολύτιμες στην πράξη για τους αγρότες».
Τις Υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων κατά της ακρίβειας υπέγραψε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την προστασία των καταναλωτών από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.
Ειδικότερα, ο Υπουργός Ανάπτυξης προχώρησε στην υπογραφή τριών Υπουργικών Αποφάσεων:
1) Πρωτοβουλία «Μόνιμη μείωση τιμής» με ειδική σήμανση
Στη σχετική Υπουργική Απόφαση περιγράφεται η διαδικασία αποστολής των εγγράφων δεσμεύσεων από τις επιχειρήσεις παραγωγής ή χονδρικής εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων στο Υπουργείο Ανάπτυξης καθώς και η ειδική σήμανση των προϊόντων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.
Οι επιχειρήσεις παραγωγής ή χονδρικής εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων που θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» θα πρέπει να αποστείλουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023 την έγγραφη δέσμευση στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού στις 19/9/23.
Ορίζεται ότι τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να τοποθετήσουν στο ράφι με τα προϊόντα μειωμένης τιμής ειδικό σήμα που φέρει συγκεκριμένες επισημάνσεις και προδιαγραφές, όπως περιγράφονται στη νέα Υπουργική Απόφαση.
Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (Δ.Ι.Μ.Ε.Α.) είναι η αρμόδια υπηρεσία για την επιβολή κυρώσεων, σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση τιμής.
2) Υποχρέωση ανακοίνωσης από τα σούπερ μάρκετ στο Υπουργείο Ανάπτυξης των ανατιμήσεων σε προϊόντα απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση ή προϊόντα υψηλής ζήτησης
Στην Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι κατηγορίες των προϊόντων για τα οποία προβλέπεται ανακοίνωση ανατιμήσεων από τα σούπερ μάρκετ που ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90.000.000 ευρώ και περιγράφεται η διαδικασία αποστολής τους στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Οι ανακοινώσεις για οποιαδήποτε αύξηση τιμής σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση ή προϊόντα υψηλής ζήτησης θα αποστέλλονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης κάθε Τρίτη, έως τις 15:00.
Σε περίπτωση που ο υπόχρεος αποκρύπτει, παραποιεί ή δεν προσκομίζει τα στοιχεία επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (Δ.Ι.Μ.Ε.Α.).
Α/Α Κατηγορία Προϊόντων
1 Ρύζι
2 Ψωμί για τoστ
3 Ψωμί φραντζόλα
4 Φρυγανιές
5 Μακαρόνια τύπου σπαγγέτι
6 Αλεύρι
7 Όσπρια
8 Πάριζα
9 Γαλοπούλα (αλλαντικά)
10 Κατεψυγμένα ψάρια
11 Νωπό χοιρινό
12 Νωπό κοτόπουλο και μέρη κοτόπουλου
13 Νωπό μοσχάρι
14 Γάλα φρέσκο πλήρες
15 Γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
16 Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες
17 Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) με χαμηλά λιπαρά
18 Γάλα εβαπορέ
19 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις
20 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά
21 Τυρί φέτα
22 Λευκό τυρί
23 Τυρί γκούντα
24 Τυρί με χαμηλά λιπαρά
25 Χυμός τομάτας διατηρημένος
26 Αυγά
27 Μαργαρίνες
28 Βούτυρο
29 Ελαιόλαδο
30 Ηλιέλαιο
30 Κατεψυγμένα λαχανικά
31 Λευκή ζάχαρη
32 Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για διαβητικούς (π.χ. στέβια)
33 Προϊόντα βρώμης
34 Κρέμα βρεφικής ηλικίας
35 Γάλα βρεφικής ηλικίας
36 Ελληνικός καφές
37 Στιγμιαίος καφές
38 Γαλλικός καφές
39 Χυμός πορτοκάλι
40 Αναψυκτικά
41 Μπύρα
42 Νερό
43 Σοκολάτες
44 Καύσιμες ύλες (καυσόξυλα, pellets, μπρικέτες)
45 Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)
46 Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες
47 Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι
48 Χαρτί κουζίνας
49 Χαρτί υγείας
50 Οδοντόκρεμες
51 Σερβιέτες ή ταμπόν
52 Σαμπουάν
53 Σαπούνια σε στερεή κατάσταση
54 Πάνες ακράτειας
55 Πάνες για μωρά
56 Μωρομάντηλα
57 Σαμπουάν για μωρά
58 Τροφές για σκύλους
59 Τροφές για γάτες
3) Υποχρέωση ανακοίνωσης λιανικών τιμών πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων
Στην Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι κατηγορίες των οπωροκηπευτικών προϊόντων για τις οποίες προβλέπεται ανακοίνωση λιανικών τιμών πώλησης στο Υπουργείο Ανάπτυξης
Οι ανακοινώσεις των ενδεικτικών λιανικών τιμών πώλησης των οπωροκηπευτικών προϊόντων θα αποστέλλονται κάθε Τρίτη, στις 09:00 μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis.gr.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να ανακοινώνει το εύρος των τιμών που επικρατούν στα καταστήματα είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis, είτε στη σελίδας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.
Α/Α Κατηγορία Προϊόντων
ΦΡΟΥΤΑ
1 Σταφύλια
2 Λεμόνια
3 Μπανάνες
4 Πορτοκάλια Βαλέντσια
5 Μανταρίνια
6 Αχλάδια
7 Μήλα
7.1 Μήλα Golden Delicious
7.2 Μήλα Granny Smith
7.3 Μήλα Starkin Delicious
7.4 Μήλα Gala
8 Ρόδια
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
9 Μανιτάρια
10 Αγκινάρες
11 Τομάτες
12 Τοματίνια
13 Αγγούρια
14 Κολοκύθια
15 Μαρούλια
16 Ρόκα
17 Πατάτες
17.1 Πατάτες Κύπρου
17.2 Πατάτες εγχώριες
17.3 Πατάτες εισαγωγής
18 Σκόρδα (κομμάτι)
19 Κρεμμύδια ξερά
20 Κρεμμύδια φρέσκα
21 Σπανάκι
22 Παντζάρια
23 Καρότα
24 Ραπανάκια
25 Λάχανα
26 Κουνουπίδια
27 Μπρόκολο
28 Πιπεριές
28.1 Πιπεριές χονδρές
28.2 Πιπεριές μακριές
29 Μελιτζάνες
30 Μαϊντανός
31 Άνιθος
32 Σέλινο
33 Φασολάκια
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «H Κυβέρνηση προωθεί τρία νέα μέτρα στη μάχη κατά της ακρίβειας. Από το τέλος Οκτωβρίου, οι καταναλωτές θα μπορούν να εντοπίζουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τις ειδικές σημάνσεις στα προϊόντα που οι προμηθευτές μείωσαν την τιμή τους κατά τουλάχιστον 5% και για τουλάχιστον 6 μήνες, στηρίζοντας το καταναλωτικό κοινό σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ταυτόχρονα, συνεπείς στη δέσμευσή μας για εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, συγκεντρώνουμε τακτικές ενημερώσεις από τα σούπερ μάρκετ για πιθανές ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Υψώνουμε τείχος προστασίας απέναντι στο κύμα της ακρίβειας που πλήττει την κοινωνία, λαμβάνοντας πρωτοποριακά μέτρα που καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει λάβει. Στηρίζουμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια, και ειδικά τους πιο ευάλωτους, με κάθε δυνατό τρόπο».
Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες του περασμένου καλοκαιριού δημιούργησαν προβλήματα με μειωμένες αποδόσεις στα σιτηρά του Καζακστάν. Αυτό αναφέρει μελέτη που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Center - JRC).
Στη συνέχεια τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, οι συχνές και άφθονες βροχοπτώσεις παρεμπόδισαν τη συγκομιδή των ανοιξιάτικων σιτηρών στις βόρειες και ανατολικές περιοχές της χώρας, μειώνοντας περαιτέρω τις αποδόσεις και μειώνοντας σημαντικά την ποιότητα των σιτηρών. Επίσης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με υποβάθμιση της ποιτότητας.
Στις κύριες περιοχές παραγωγής χειμερινού σιταριού στο νότιο Καζακστάν, μετά από μια ευνοϊκή έναρξη της σεζόν, οι ξηρασίες και οι καύσωνες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οδήγησαν σε έλλειμα νερού και μείωση αποδόσεων.
Το χειμερινό σιτάρι στο ανατολικό Καζακστάν και στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου Καζακστάν επηρεάστηκε σοβαρά από την ξηρασία κατά την περίοδο πλήρωσης των σιτηρών. Κάπως πιο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες ωφέλησαν τις καλλιέργειες στο βορειοδυτικό Καζακστάν. Σε εθνικό επίπεδο, οι προσδοκίες απόδοσης είναι κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.
Όσον αφορά τον αραβόσιτο, η καλλιέργεια του περιορίζεται στο νότιο Καζακστάν και αρδεύεται, παρουσίασε καλή ανάπτυξη. Η πρόβλεψη απόδοσης είναι ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο των 5 ετών. Προβλήματα με μειωμένες αποδόσεις και άσχημη ποιότητα έχει και η παραγωγή κριθαριού.
Η συνολική παραγωγή σιταριού στο Καζακστάν εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 12,31 εκατ. τόνους. Η παραγωγή αραβίσιτου στα 1,08 εκατ. τόνους και κριθαριού σε 2,49 εκατ. τόνους.
Την κατά εξαίρεση πληρωμή συνδεδεμένης ενίσχυσης στους παραγωγούς αραβόσιτου της Θεσσαλίας ζητά με επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ ο κ. Γεώργιος Χρ. Δημόκας, Γεωπόνος Μελετητής – Γεωργικός Σύμβουλος.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο «ζητάμε από το ΥπΑΑΤ να μεταβληθεί το νομικό πλαίσιο για τη συνδεδεμένη στήριξη του αραβοσίτου, καθώς πλέον έχουν αρθεί τόσο η κακή ποσοτική όσο και η ποιοτική κατάσταση των Υδατικών Συστημάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Θεωρούμε ότι είναι μία πράξη αρωγής στους πληγέντες πλημμυροπαθείς.
Οι ακραίες καταιγίδες «Daniel» και «Elias» δημιούργησαν σωρεία προβλημάτων στο μεγαλύτερο μέρος του Θεσσαλικού Κάμπου. Οι ζημιές που προκλήθηκαν στις εκμεταλλεύσεις των γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της Θεσσαλίας ακόμη και σήμερα καταγράφονται ώστε το κράτος να αποκτήσει εικόνα του μεγέθους της καταστροφής και να πράξει αναλόγως.
Σκοπός της συγκεκριμένης επιστολής είναι η ενημέρωση όλων των αρμόδιων εμπλεκόμενων φορέων με προεξάρχον το ΥπΑΑΤ για την παρούσα κατάσταση των υπογείων υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την επίδρασή της στις ενισχύσεις των Θεσσαλών παραγωγών.
Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ και τη σχετική πρόσφατα εκδοθείσα εγκύκλιο ένα μεγάλο ποσοστό των Θεσσαλών παραγωγών αραβοσίτου δεν κρίνονται δικαιούχοι της Στήριξης Συνδεδεμένου Εισοδήματος Αραβοσίτου. Τούτο διότι πολλά αγροτεμάχια εμπίπτουν γεωχωρικά στον χάρτη των Υπογείων Υδατικών Συστημάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας που κρίνονται κακής ποσοτικής και ποιοτικής κατάστασης, σύμφωνα με τα ισχύοντα Διαχειριστικά Σχέδια Υδάτων. Προφανώς, στο ισχύον νομικό πλαίσιο, δεν έχουν ληφθεί υπόψιν τα πρόσφατα έκτακτα γεγονότα, ενώ παράλληλα τα νέα Διαχειριστικά Σχέδια Υδάτων βρίσκονται σε διαδικασία αναθεώρησης και δεν έχουν επικαιροποιηθεί/οριστικοποιηθεί έως και σήμερα.
Από την άλλη, οι ακραίες καταιγίδες «Daniel» και «Elias» δημιούργησαν άμεσα και βίαια ένα νέο τοπίο για το σύνολο της έκτασης του Θεσσαλικού Κάμπου. Η τεράστια ποσότητα υετού που δέχθηκε η Θεσσαλία είναι βέβαιο ότι έχει τροποποιήσει τόσο την ποσοτική όσο και την ποιοτική κατάσταση των υπογείων υδάτων της περιοχής, επομένως δε θα ήταν ορθό να απορρίπτονται εκ των προτέρων οι παραγωγοί από τη λήψη της Στήριξης Συνδεδεμένου Εισοδήματος Αραβοσίτου. Τα προαναφερθέντα έχουν επιστημονική βάση, είναι εύκολα αντιληπτά και μπορούν να επιβεβαιωθούν από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (ΕΑΓΜΕ – Δίκτυο Περιφέρειας) με μετρήσιμα μεγέθη.
Οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών καθώς και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, διαθέτουν δύο ανεξάρτητα δίκτυα παρακολούθησης της ποσοτικής και ποιοτικής κατάστασης των Υπογείων Υδατικών Συστημάτων και συνεπώς μπορούν να διαπιστώσουν σε συνέργεια με τη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας, τις συνέπειες του υετού στα Υπόγεια Υδατικά Συστήματα της Περιφέρειας, στην ποσότητα σύμφωνα με τη μεταβολή στο βάθος άντλησης και με εργαστηριακές αναλύσεις των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε όπως επιληφθείτε άμεσα του θέματος και να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς αραβοσίτου να αιτηθούν την Στήριξη Συνδεδεμένου Εισοδήματος Αραβοσίτου στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης Έτους 2023. Παράλληλα, θα πρέπει να οριστεί αρμόδιος κρατικός φορέας που θα αναλάβει τη συνεχή επικαιροποίηση των δεδομένων για την κατάσταση των υπογείων υδάτων κατά τα επόμενη έτη.
Η έγκριση της δυνατότητας αίτησης για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση στους παραγωγούς αραβοσίτου της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα αποτελέσει μέρος της Αρωγής του Κράτους προς τους πληγέντες και κίνητρο για να παραμείνουν οι παραγωγοί στο επάγγελμα του αγρότη».
Από τα Βαλκάνια προσπαθεί η Αίγυπτος, από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, να κάνει αγορές για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της.
Συγκεκριμένα η αιγυπτιακή Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων (GASC) αγόρασε 170.000 τόνους σίτου, από την Ρουμανία και την Βουλγαρία, σε διαγωνισμό, που έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023.
Αφορούσε δύο ρουμάνικα φορτία σιτηρών, 60.000 τόνων το καθένα, που αγοράστηκαν από τις εταιρείες Viterra και Cargill. Η τιμή και για τα δύο φορτία ήταν στα 271,8 δολάρια ο τόνος (256,2 ευρώ ο τόνος). Το τρίτο φορτίο αγοράστηκε από την Βουλγαρία και ήταν 50 χιλιάδων τόνων από την Buildcom στην τιμή των 273,9 δολαρίων ο τόνος (258,1 ευρώ ο τόνος). Οι παραδόσεις των φορτίων θα γίνουν το Νοέμβριο.
Είχε προηγηθεί, στις 20 Σεπτεμβρίου, ένας ακόμη διαγωνισμός από την GASC, που τον κέρδισε η Buildcom, για βουλγαρικό σιτάρι ποσότητας 50.000 τόνων, με τιμή στα 258,77 δολάρια ο τόνος (243,85 ευρώ ο τόνος).
Θυμίζουμε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου η GASC αγόρασε χωρίς διαγωνισμό περίπου 480.000 τόνους ρωσικού σιταριού, από την εμπορική εταιρεία Solaris, σε τιμή περίπου 270 δολαρίων ο τόνος (254,5 ευρώ ο τόνος).
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου ανακοινώνει ότι ξεκίνησε, από σήμερα Τετάρτη (27/9/2023), την συγκέντρωση καλαμποκιού εσοδείας 2023.
Η συγκέντρωση γίνεται στις εγκαταστάσεις του, στα σιλό του Αγίου Δημητρίου Βελεστίνου.
Όπως δήλωσε ο κ. Στέφανος Διακομής, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου, «αποφασίστηκε αρχικά η χορήγηση προκαταβολής ύψους 20 λεπτά το κιλό και στη συνέχεια, θα δοθεί συμπληρωματική τιμή στους παραγωγούς, ανάλογα με τη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά.
Οι παραγωγοί για την πληρωμή τους θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά παραστατικά.
Φέτος θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε 2.500 τόνους καλαμποκιού.
Υπάρχουν όμως μεγάλες ζημιές στην παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών. Ακόμη και σήμερα έχει ισχυρές βροχοπτώσεις η περιοχή».
Για περισσότερες πληροφορίες, οι παραγωγοί παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο: 24210 95095.
Την χορήγηση συμπληρωματικής τιμής 3 λεπτών το κιλό, στα 15 λεπτά με τα οποία πληρώθηκε το προϊόν αρχικά, ανακοίνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Βόλου.
Δηλαδή η τιμή για το κριθάρι που παρέδωσαν το 2023 παραγωγοί στον συνεταιρισμό φτάνει στα 18 λεπτά.
Οι παραγωγοί θα μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, για την εξόφληση από την Τρίτη 3 Οκτωβρίου προσκομίζοντας και τα σχετικά παραστατικά.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου ανακοινώνει ότι κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, πέραν των άλλων θεμάτων, αποφασίστηκε να χορηγηθεί συμπληρωματική τιμή 0,03€/kg στους παραγωγούς που παρέδωσαν κριθάρι εσοδείας 2023 στον Συνεταιρισμό.
Ως γνωστόν, κατά την παράδοση του προϊόντος, δόθηκε προκαταβολή ύψους 0,15€/kg και ως εκ τούτου, η τελική τιμή αγοράς του κριθαριού εσοδείας 2023 διαμορφώνεται στα 0,18€/kg.
Οι παραγωγοί θα μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, για την εξόφληση από την Τρίτη (03/10/2023), προσκομίζοντας και τα σχετικά παραστατικά.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι παραγωγοί μπορούν να τηλεφωνούν και στο τηλέφωνο: 24210 95035.
Εδώ και 15 ημέρες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή καλαμποκιού στον Έβρο.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «είμαστε περίπου στο 40% της συγκομιδής καλαμποκιού και μέχρι στιγμής έχουμε συγκεντρώσει στις αποθήκες του συνεταιρισμού γύρω στους 6.000 τόνους. Στόχο έχουμε να καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε φέτος πάνω από 15.000 τόνους καλαμπόκι που θα πουλήσουμε με διαγωνισμό, όπως κάναμε με τα άλλα σιτηρά.
Φέτος στον Έβρο οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν και έχουμε καλή ποιότητα καλαμπόκι, ενώ οι αποδόσεις κυμαίνονται στα 1.500 κιλά το στρέμμα. Πάντως οι αποδόσεις φέτος λόγω του καύσωνα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι που έφταναν στα 1.700 κιλά».
Στην υπόλοιπη Ελλάδα όμως οι καύσωνες έφεραν προβλήματα στην ποιότητα και στις αποδόσεις. Ο κ. Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τις Σέρρες, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα καλαμπόκια φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από τους καύσωνες του καλοκαιριού. Οι αποδόσεις είναι μειωμένες και υπάρχουν προβλήματα στην ποιότητα. Οι τιμές στα αλώνια είναι στα 20 λεπτά. Κάθε χρόνο οι Βούλγαροι κάνουν εξαγωγές και καθορίζουν τις τιμές. Αυτή την εποχή τα βουλγάρικα καλαμπόκια έχουν τιμή στα 18 λεπτά το κιλό».
Στο μεταξύ η Ρωσία δημιουργεί προβλήματα στις εξαγωγές ουκρανικού καλαμποκιού. Τη Δευτέρα (25/9) έπληξε ουκρανικές λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών σε μια νυχτερινή επίθεση με drone στην περιοχή Ισμαήλ, από όπου εξάγονται δημητριακά, όπως ανακοίνωσαν ουκρανοί αξιωματούχοι.
Αυτόν τον Σεπτέμβριο, μόλις δύο πλοία έφυγαν από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα μεταφέροντας σιτηρά. Και τα δύο πλοία ταξίδεψαν γύρω από τη δυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας - μέσω των ρουμανικών και βουλγαρικών χωρικών υδάτων - για να είναι ασφαλή από ρωσική επίθεση. Αυτή η διαδρομή χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως ανθρωπιστικός διάδρομος, για να επιτρέψει τη διέλευση σε άδεια πλοία που είχαν παγιδευτεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας από την έναρξη της σύγκρουσης.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επιτεθεί στα ουκρανικά λιμάνια Ρένι και το Ισμαήλ με drones για να προσπαθήσει να διακόψει τις ουκρανικές εξαγωγές. Το 65% των εξαγωγών δημητριακών της Ουκρανίας γίνεται από αυτά τα λιμάνια.
Η Ουκρανία εξάγει επίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη σιδηροδρομικώς, μέσω γειτονικών χωρών, όπως η Ρουμανία και η Μολδαβία. Ωστόσο, η μεταφορά σιτηρών με αυτόν τον τρόπο είναι πιο δαπανηρή και χρονοβόρα από τη θαλάσσια μεταφορά. Οι σιδηρόδρομοι της Ουκρανίας έχουν διαφορετικό μετατρόχιο (απόσταση τροχών σοβιετικού τύπου) από αυτούς των χωρών της ΕΕ, επομένως κάθε φορτίο που εισέρχεται στην ΕΕ πρέπει να μεταφέρεται από το ένα τρένο στο άλλο.