Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για το βαμβάκι στη Θεσσαλία, τι ειπώθηκε για αποζημίωση

11/10/2023 01:41 μμ
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στην Θεσσαλία η σύσκεψη του υπουργού ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, με τους βαμβακοπαραγωγούς, για το θέμα της αποζημιώσης από τις θεομηνίες.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στην Θεσσαλία η σύσκεψη του υπουργού ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, με τους βαμβακοπαραγωγούς, για το θέμα της αποζημιώσης από τις θεομηνίες.

Θυμίζουμε σήμερα Τετάρτη (11/10/2023), στις 4:30 μμ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα προβεί σε ανακοινώσεις για το ύψος των προκαταβολών που θα δοθούν ως αποζημιώσεις.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος. Ο ΑγροΤύπος ήταν εκεί και σας ενημερώνει.

Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα με τους βαμβακοπαραγωγούς να ζητάνε να μάθουν τι χρήματα θα πάρουν και πότε. «Μιλάμε για μια επένδυση 400.000 ευρώ και δάνεια και έξοδα που τρέχουν με τη ΔΕΗ να βάζει εισπρακτικές εταιρείες και να ζητούν πότε θα πληρωθούν. Πρέπει να γνωρίζω πότε και πως θα πληρωθούμε», ρώτησαν παραγωγοί. Τονίστηκε ακόμη ότι η Θεσσαλία δίνει 3,5 δις ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας και θα πρέπει να ενισχυθεί η αγροτική οικονομία της με κάθε τρόπο.

Ο υπουργός κ. Αυγενάκης δήλωσες ότι θα κάνει σήμερα το μεσημέρι αναλυτική ενημέρωση για τις αποζημιώσεις σε όλα τα προϊόντα φυτικής παραγωγής. Πάντως δεσμεύτηκε ότι κανείς παραγωγός δεν θα χάσει την ειδική ενίχσυση στο βαμβάκι (συνδεδεμένη).

Για την πληρωμή προκαταβολής αποζημιώσεων θα λάβουν υπόψιν τα κιλά και τους χάρτες με περιοχή που έπαθαν ζημιά. Πάντως ο υπουργός υποσχέθηκε ότι τα ποσά των αποζημιώσεων θα είναι πάνω από τις προσδοκίες των παραγωγών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε ότι θα πρέπει οι βαμβακοπαραγωγοί να ξεχάσουν τον Κανονισμό και τις αποζημιώσεις του Οργανισμού. Όμως ο ΕΛΓΑ εισπράττει ασφαλιστικές εισφορές από τους γεωργούς και κτηνοτρόφους 75 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος, θα πρέπει οι βαμβακοπαραγωγοί να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ για να τους χορηγηθεί η προκαταβολή των αποζημιώσεων. Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για να προχωρήσουν στην πληρωμή των εισφορών τους οι παραγωγοί.

Σε ό,τι αφορά τις προκαταβολές για το ζωικό κεφάλαιο θα δοθούν στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ενώ οι προκαταβολές για τη φυτική παραγωγή θα καταβληθούν στις αρχές Νοεμβρίου. Προϋπόθεση για αυτό είναι να κλείσει το σύστημα υποβολής δηλώσεων.

Για το ζήτημα αυτό ο υπουργός, μετά από την συνάντηση που είχε με βαμβακοπαραγωγούς και παραγωγούς σιτηρών, είπε: «Ετέθη ένα θέμα: πότε θα τρέξουν οι αποζημιώσεις και πότε θα έχουμε χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις στη φυτική παραγωγή. Σωστό το ερώτημα. Ετέθη όμως και από εμάς ένα ερώτημα. Θέλετε να κλείσουμε τώρα το σύστημα; Διότι – εκ των πραγμάτων- όσο παραμένει το σύστημα ανοιχτό και γίνονται νέες δηλώσεις από πληγέντες. Έχουμε 27.500 αυτή την ώρα, άλλο τόσο καθυστερούμε και η διαδικασία επεξεργασίας, άρα και τελικού πλάνου και χρονοδιαγράμματος. Όλοι κατανόησαν ότι υπάρχει ένα ζήτημα ακόμη με μερικούς συναδέλφους τους, οπότε και οι ίδιοι ζήτησαν να δοθούν ακόμη μερικές ημέρες χρόνος για να προστρέξουν και οι τελευταίοι πληγέντες να καταθέσουν τις δηλώσεις τους, ώστε αμέσως μετά από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας συντονισμένα και οργανωμένα ο ΕΛΓΑ με τα στελέχη που έχουμε ούτως ή άλλως εμπλουτίσει το δυναμικό του θα κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν σωστά».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
14/03/2025 03:49 μμ

Την ένταξη του βαμβακιού στο Μέτρο 23 ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βάμβακος στην Καρδίτσα που διοργάνωσε η Διεπαγγελματική Βάμβακος σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Το Mέτρο 23, το οποίο ενεργοποιείται για πρώτη φορά στην πατρίδα μας, θα επιτρέψει σε μια σειρά καλλιεργειών να τύχουν ενίσχυσης σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ένα από τα προϊόντα που θα συμπεριληφθούν είναι το βαμβάκι. Άρα λοιπόν μέσα σε αυτούς τους φακέλους που έχουμε ετοιμάσει και αποστέλλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και το βαμβάκι».

Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο στο οποίο έκανε ειδική μνεία είναι η εφαρμογή του αποτυπώματος άνθρακα, που προβλέπει οικονομική στήριξη 31,7 ευρώ/στρέμμα. «Υιοθετήσαμε το μέτρο για τη µείωση του αποτυπώµατος άνθρακα στη βαμβακοκαλλιέργεια, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το επόμενο έτος. Παράλληλα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της βαμβακοκαλλιέργειας».

Σημαντική ήταν η αναφορά του Υπουργού στη συνεργασία με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, καθώς, όπως τόνισε «το προηγούμενο διάστημα επαναπροσδιορίσαμε από κοινού θέματα και ζητήματα που αφορούν στην καλλιέργεια και είδαμε τα προβλήματα του συγκεκριμένου κλάδου και δρομολογήσαμε λύσεις».

Αναφερόμενος στις προοπτικές εξαγωγής του ελληνικού βαμβακιού, υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας είναι, πέρα από την ενίσχυση των εξαγωγών, να διασφαλίσουμε ότι το ποιοτικό ελληνικό βαμβάκι θα απορροφάται από αγορές με ανεπτυγμένη κλωστοϋφαντουργία».

Σχεδιασμός ΕΕ για πρωτογενή τομέα

Μιλώντας σε πάνελ για την αγροτική ανάπτυξη, ο Κώστας Τσιάρας, τόνισε ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι η Ευρώπη να αποφασίσει τι σχεδιασμό έχει για τον πρωτογενή τομέα».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία δίνει έμφαση στη στήριξη των νέων αγροτών, των γυναικών, καθώς και των παραγωγών σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Και συμπλήρωσε πως «ένα θέμα το οποίο έθεσα και εγώ κι άλλοι συνάδελφοί μου είναι η διασφάλιση του ελάχιστου εισοδήματος για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «παλιά θέλαμε την αειφορία και την ανάπτυξη, σήμερα με την κλιματική κρίση και με όλα όσα γίνονται στην παγκόσμια αγορά, μιλάμε για έναν πρωτογενή τομέα που πρέπει να είναι ανθεκτικός στο πέρασμα του χρόνου».

Τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πολιτικές που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την προσαρμοστικότητα του αγροτικού τομέα στις νέες προκλήσεις.

Για το αρδευτικό νερό ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένας ολιστικός σχεδιασμός για τη διασφάλιση των πόρων του αρδευτικού νερού και για την ορθολογική διαχείριση του.

«Αυτό γίνεται με τα μεγάλα έργα που βρίσκεται σε εξέλιξη που έχουν ενταχθεί στο Ύδωρ 2.0. Δύο εξ αυτών που έχουν ενταχθεί είναι στη Θεσσαλία και έχουν συγκεκριμένη αναφορά στην Καρδίτσα. Σύντομα, μάλιστα, θα δημιουργήσουμε μια πρόσκληση για τα αρδευτικά έργα που θα απευθύνονται στις περιφέρειες και για τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα που θα απευθύνονται στους δήμους», δήλωσε.

Τελευταία νέα
14/03/2025 01:55 μμ

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η τροποποιητική απόφαση του ΥπΑΑΤ προκειμένου να χορηγηθεί η ειδική ενίσχυση βάμβακος, έτους 2024, στους δικαιούχους παραγωγούς.

Σύμφωνα με την απόφαση χωρίς όρια πλαφόν είναι οι εκτάσεις καλλιέργειας σε Θεσσαλία, Βοιωτία, Φθιώτιδα, ενώ πρόσθετη μείωση, κατά 30%, θα έχει το πλαφόν στις ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Έβρου, Εύβοιας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, και Φλωρίνας.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει ότι κατά παρέκκλιση, λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που αντιμετώπισε η χώρα, για την καλλιεργητική περίοδο 2024:

Α. οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων και Φθιώτιδας, εξαιρούνται από την εφαρμογή των όρων επιλεξιμότητας των σημείων γ και δ της παρ. 6 του άρθρου 2 και παρ. 2 του άρθρου 3 της υπ’ αριθ. 472/158760/25-5-2023 (ΦΕΚ/Β/3523/2023), για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης.

Β. στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Έβρου, Εύβοιας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, και Φλωρίνης η ελάχιστη στρεμματική απόδοση, μειώνεται επιπλέον 30% και ως εκ τούτου ορίζεται με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας μειωμένο κατά 51% σύμφωνα με τον πίνακα ΙV ελάχιστης απόδοσης κιλών σύσπορου βαμβακιού ανά στρέμμα του παραρτήματος της παρούσας Απόφασης».

Δείτε την απόφαση (εδώ)

Όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ, μιλώντας, στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βάμβακος, στην Καρδίτσα, που διοργάνωσε η Διεπαγγελματική Βάμβακος σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων και Φθιώτιδας, δεν έχουν υποχρέωση τήρησης της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης ως όρου επιλεξιμότητας για την καταβολή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος.

Την ίδια ώρα, στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Έβρου, Εύβοιας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, και Φλωρίνης η ελάχιστη στρεμματική απόδοση, μειώνεται επιπλέον 30% και ως εκ τούτου ορίζεται με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας, μειωμένο κατά 51%.

Ο Υπουργός τόνισε, παράλληλα, τη σημασία της βαμβακοκαλλιέργειας για την ελληνική γεωργία, επισημαίνοντας ότι «πάνω από 2 εκατομμύρια είναι τα στρέμματα που καλλιεργούνται. Είναι γεγονός πως είναι ένα δυναμικό προϊόν το οποίο στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής και θα πρέπει να βρει το δικό του χώρο». Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί, επισημαίνοντας: «Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή του βαμβακιού».

13/03/2025 10:58 πμ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για την πληρωμή de minimis στους παραγωγούς και τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι πληρωμές.

Η απόφαση αφορά την χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα:

α) στην καλλιέργεια ροδάκινων και νεκταρινιών (παραμορφωμένων φρούτων)

β) σε καλλιεργητές δασικών δένδρων (ακακίες) της Π.Ε Έβρου, και

γ) σε παραγωγούς της Π.Ε Καβάλας που υπέστησαν ζημία λόγω της πτώσης του αεροπλάνου Antonov στις 16 Ιουλίου 2022 στην αγροτική περιοχή των Τεναγών Φιλίππων του Δ. Παγγαίου Καβάλας.

Ειδικότερα οι ενισχύσεις στην παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών, αφορούν τα αγροτεμάχια υπέστησαν ζημία ≥ 30%, λόγω της προσβολής τους από το φαινόμενο των παραμορφωμένων φρούτων, κατά το έτος 2024, η οποία καθιστά τα εν λόγω προσβεβλημένα αγροτικά προϊόντα μη εμπορεύσιμα, όπως αυτά καταγράφηκαν κατόπιν επιτόπιων ελέγχων από γεωπόνους, μέλη του ΓΕΩΤΕΕ σε πληροφοριακό σύστημα, υπό την επίβλεψη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και των Αντιπεριφερειών Ημαθίας και Πέλλας με τις αρμόδιες υπηρεσίες τους.

Το ύψος του ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται:
α) σε 170€ ανά στρέμμα καλλιέργειας ροδακινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 30% έως 70%,
β) σε 210 € ανά στρέμμα καλλιέργειας ροδακινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 70% και άνω,
γ) σε 190 € ανά στρέμμα καλλιέργειας νεκταρινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 30% έως 70%,
δ) σε 230 € ανά στρέμμα καλλιέργειας νεκταρινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 70% και άνω.

Το ύψος του ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για τους καλλιεργητές δασικών δέντρων (ακακίες) του Έβρου, που έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2023, διατηρούν τουλάχιστο στον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας, καθορίζεται σε 186 € ανά στρέμμα.

Οι καλλιεργητές, που υπέστησαν ζημία από την πτώση του αεροπλάνου Antonov, στις 16 Ιουλίου 2022, στην αγροτική περιοχή των Τεναγών Φιλίππων του Δ. Παγγαίου Καβάλας, πρέπει να έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022 και να διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης de minimis ανά στρέμμα και καλλιέργεια καθορίζεται σε:
108 € για τον ηλίανθο,
530 € για το σπανάκι,
688 € για τα φασολάκια,
204 € για τριφύλλι,
265 € για ελιές,
236 € για καρυδιές,
204 € για αραβόσιτο,
850 € για οπωροκηπευτικά,
186 € για λεύκες.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

11/03/2025 03:37 μμ

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, διοργανώνουν το «5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Βαμβάκι», την Παρασκευή (14 Μαρτίου 2025) και ώρα έναρξης 10:00, στην αίθουσα δεξιώσεων-συνεδρίων «ΚΕΝΤΙΑ» στην Καρδίτσα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την υποστήριξη του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν περιλαμβάνουν τα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την καλλιέργεια του βαμβακιού, τη συμβολή της τεχνολογίας και της καινοτομίας στη βελτιστοποίηση του κόστους παραγωγής και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την ευρωπαϊκή προοπτική του βαμβακιού και τις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά και τη κλιματική κρίση και προστασία της βαμβακοκαλλιέργειας.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικοί φορείς, παραγωγοί και εκκοκκιστές θα συζητήσουν και θα προσεγγίσουν καίρια θέματα που απασχολούν την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια.

Κύριος σκοπός του συνεδρίου είναι η χάραξη στρατηγικών επιλογών για το προϊόν, η ανάδειξη του προϊόντος, των ευκαιριών και των προοπτικών που ανοίγονται αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είτε καλλιεργητικά είτε κατά την εμπορία του, τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο παγκόσμιο στερέωμα.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας, ο οποίος θα συμμετέχει και σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Εθνική Στρατηγική για το βαμβάκι: Παρόν και μέλλον».

Για τη συμμετοχή απαιτείται ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗ (εδώ). Είσοδος ελεύθερη.

06/03/2025 05:23 μμ

Σε αναμονή βρίσκονται οι παραγωγοί βάμβακος για την προκήρυξη του Μέτρου που αφορά την μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα, το οποίο προβλέπει μια οικονομική στήριξη στα 31,7 ευρώ/στρέμμα.

Θα προκηρυχθεί ως Γεωργοπεριβαλλοντικό Μέτρο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στο 2ο πυλώνα της ΚΑΠ. Μιλάμε για ένα συνολικό ποσό της τάξης άνω των 90 εκατ. ευρώ.

Το ερώτημα είναι αν το κονδύλι αυτό θα μπορεί να καλύψει την συνολική έκταση βαμβακοκαλλιέργειας στην χώρα (περί τα 2,2 εκατομμύρια στρέμματα).

Σύμφωνα με πηγές από το ΥπΑΑΤ, όσοι ενταχθούν στο Μέτρο δεν θα μπορούν να ενταχθούν στα Βιολογικά και στο Μέτρο της Απονιτροποίησης.

Με το πρόγραμμα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα θα χρηµατοδοτηθεί το βαµβάκι και η βιοµηχανική ντοµάτα.

Για την επίτευξη του στόχου µείωσης του αποτυπώµατος άνθρακα κατά 20% οι δικαιούχοι πρέπει να εφαρµόσουν ενδεικτικά κάποιες δεσµεύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Θα περιλαμβάνει τριετείς δεσμεύσεις για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 20%, από το πρώτο έτος δεσμεύσεων μέχρι και το τρίτο έτος, ενώ θα προβλέπεται και παράταση διετίας αν και εφόσον κριθούν θετικά τα αποτελέσματά του.

Επίσης, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει επίσημα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, έχουν σταλεί στην ΕΕ οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30%, ώστε να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 23 του ΠΑΑ.

Το Μέτρο 23 του ΠΑΑ επιτρέπει τη χορήγηση στρεμματικών αποζημιώσεων σε παραγωγούς που έχουν υποστεί μείωση παραγωγής άνω του 30%. Μεταξύ των καλλιεργειών που θα καταθέσει φάκελο στην ΕΕ το ΥπΑΑΤ θα είναι η βαμβακοκαλλιέργεια.

Ακόμη οι βαμβακοπαραγωγοί περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις από το ΥπΑΑΤ για τη διευκόλυνση της πληρωμής της ειδικής ενίσχυσης, με χαμηλότερο πλαφόν παραδόσεων ανά στρέμμα, ώστε να καλυφθούν όλες οι εκμεταλλεύσεις. Αυτό είναι άμεση πληρωμή και θα βοηθήσει τους παραγωγούς να έχουν την αναγκαία ρευστότητα για να βάλουν τα τρακτέρ στα χωράφια.

06/03/2025 04:20 μμ

Η BASF, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα των χημικών προϊόντων και γεωργικών λύσεων, καλωσόρισε τους συνεργάτες της, καταστήματα γεωργικών εφοδίων, σε μία ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τις πρωτοβουλίες και τις καινοτόμες λύσεις της στην γεωργία και ειδικότερα στην βαμβακοκαλλιέργεια.
Με κεντρικό μήνυμα «Διαχρονική αξία στο Βαμβάκι», η BASF παρουσίασε τις ολοκληρωμένες λύσεις της στην καλλιέργεια του βαμβακιού από τον σπόρο έως τη φυτοπροστασία, σε μία επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε στις 26 - 27 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace.

Ο κ. Σπύρος Γεωργίου, Εμπορικός Διευθυντής, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους παρουσιάζοντας την δέσμευση της BASF να συνεισφέρει στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τη γεωργία, συνδέοντας την καινοτομία, με τους συνεργάτες της και την κοινωνία.
Ο κ. Αθανάσιος Τσούτσας, Διευθυντής Μεγάλης Καλλιέργειας Νότιας Ευρώπης, άνοιξε την εκδήλωση, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της BASF να προσφέρει λύσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα και την βιωσιμότητα στη γεωργία, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τις κλιματικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές. Επιπλέον, ανέλυσε το παγκόσμιο αποτύπωμα της δραστηριότητας της
BASF στην γεωργία, αλλά και τη δέσμευση της εταιρείας για τη συνεχή επένδυση σε γενετικό υλικό υψηλού δυναμικού, ευρείας προσαρμοστικότητας και κατάλληλο στις μελλοντικές προκλήσεις.

Η κα Σοφία Ζιώγα, Crop Manager Μεγάλης Καλλιέργειας της BASF Ελλάς, παρουσίασε την σφαιρική συνεισφορά της BASF στο βαμβάκι, με τις ολοκληρωμένες λύσεις Φυτοπροστασίας, το χαρτοφυλάκιο των σπόρων FiberMax® και Stoneville®, αλλά και την πιστοποιημένη παραγωγή βαμβακιού με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, με το πρόγραμμα CSF (Certified Sustainable FiberMax®). Τόνισε την εκτενή έρευνα της εταιρείας στη βελτίωση και ανάπτυξη νέων ποικιλιών, αλλά και τη διαδικασία επιλογής και πειραματισμού στις τοπικές συνθήκες καλλιέργειας, εξασφαλίζοντας τη συνεχή ροή νέου γενετικού υλικού και την ανάπτυξη ποικιλιών για τη χώρα μας, ώστε να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του Έλληνα παραγωγού.
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της αλυσίδας μεταποίησης του βαμβακιού, μέσω του προγράμματος FiberMax® CSF, που φέτος γιορτάζει 10 χρόνια στην Ελλάδα και στηρίζεται στην παραγωγή βαμβακιού με κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά βιώσιμο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο. Τόνισε επίσης την σημασία των συνεργασιών στο πλαίσιο του CSF, οι οποίες προσφέρουν σημαντικό όφελος στους παραγωγούς και αναδεικνύουν το ελληνικό βαμβάκι CSF στην αλυσίδα αξίας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά του στην αγορά.

O Υπεύθυνος Πωλήσεων Σπόρων σε Θεσσαλία & Στερεά Ελλάδα, κος Κώστας Δημακόπουλος, απευθύνθηκε στους καλεσμένους αναπτύσσοντας το χαρτοφυλάκιο των σπόρων βαμβακιού FiberMax® και Stoneville®.
Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών, παρουσίασε στο κοινό τις νέες ποικιλίες FiberMax® Adora και Irida, καθώς και τις νέες ποικιλίες Stoneville® Olivia, ST830 και ST810. Η νέα γενιά ποικιλιών FiberMax® και Stoneville® είναι ποικιλίες άριστα προσαρμοσμένες στις περιβαλλοντικές
συνθήκες της Ελλάδας, καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των παραγωγών στην πρώιμη και μεσοπρώιμη ζώνη, ενώ συνδυάζουν το υψηλό δυναμικό παραγωγής σε σύσπορο και ίνα, την βελτιωμένη αντοχή σε συνθήκες στρες. Επιπλέον, η ύπαρξη τριχώματος σε κάποιες από αυτές βελτιώνει κατά πολύ τη συμπεριφορά τους στις προσβολές από μυζητικά έντομα. Τέλος, το εξαιρετικό άνοιγμα του καρυδιού συνεισφέρει στην μεταβροχική τους συμπεριφορά, και τα άριστα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά αναγνωρίζονται από τη βιομηχανία εκκόκκισης.

Σχετικά με τις διαθέσιμες λύσεις στην φυτοπροστασία του βαμβακιού, ο κ. Χαράλαμπος Κουκίδης, Υπεύθυνος Τεχνικής Ανάπτυξης, παρουσίασε στο κοινό το νέο πρoφυτρωτικό ζιζανιοκτόνο βαμβακιού Conaxis®. Το Conaxis® συνδυάζει δυο δραστικά συστατικά, το Clomazone και το Dimethenamid-P (DMTA-P), για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε βασικά ζιζάνια της καλλιέργειας, ακόμη και σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας. Τέλος, αναφέρθηκε στη δέσμευση της εταιρείας για συνεχή στήριξη της καλλιέργειας, μέσα από νέες λύσεις σε προϊόντα φυτοπροστασίας και ρύθμισης της ανάπτυξης του βαμβακιού, που θα συμπληρώσουν το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στο μέλλον.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης, με προσκεκλημένο ομιλητή τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, κο Ευθύμιο Φωτεινό. Στην ομιλία του ο κ. Φωτεινός εξέθεσε τις θέσεις και τις δράσεις της Δ.Ο.Β. για τη στήριξη της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας. Εξέφρασε την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια και συνεχή δουλειά προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του κλάδου, ενώ αναφέρθηκε στις δράσεις της Δ.Ο.Β. για την προώθηση της καλλιέργειας του βαμβακιού, με στόχο την ενίσχυση του προϊόντος και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της καλλιέργειας, καθώς και στην εξαγωγική προοπτική του ελληνικού βαμβακιού, το οποίο κατέχει σημαντική θέση στην αγορά. Μετά την ομιλία του ακολούθησε συζήτηση σχετικά με επίκαιρα και σημαντικά θέματα για την καλλιέργεια, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.

05/03/2025 02:32 μμ

Σε αγωνία βρίσκονται οι παραγωγοί επειδή το πρόγραμμα προστασίας από το χαλάζι με εναέρια μέσα του ΕΛΓΑ δεν θα τεθεί σε λειτουργία κατά την απαιτούμενη ημερομηνία έναρξής του, στις 20 Μαρτίου 2025.

Ο διαγωνισμός ήταν άγονος το 2024 και τελικά δεν θα επεκταθεί το 2025 το πρόγραμμα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας σε Χαλκιδική, Κοζάνη και Φλώρινα, ούτε σε Καβάλα, Ξάνθη και Ροδόπη.

Τώρα ο ΕΛΓΑ προχώρησε σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, για μικρότερη έκταση, συνολικά 5,2 εκατ. στρέμματα και σε λιγότερες περιοχές που είναι:

  • Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Περιοχή 1), που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς.
  • Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής Ελλάδας (Περιοχή 2), που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός με το νέο διαγωνισμό συρρικνώθηκε στα 6,4 εκατ. ευρώ.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Νάουσα, «την πιο δύσκολη περίοδο από Μάρτο μέχρι Μάιο, μένει η περιοχή μας χωρίς αντιχαλαζική προστασία από τον ΕΛΓΑ. Το κενό στην κάλυψη αφήνει τις καλλιέργειές μας ευάλωτες και εκτεθειμένες. Κατά την ανθοφορία αλλά και τον Απρίλιο που θα έχουμε καρπίδιο αν χτυπηθεί η καλλιέργεια από χαλάζι θα έχουμε μεγάλη ζημιά.

Να επισημάνουμε ότι μας έλεγε ο πρωθυπουργός ότι η Πέλλα και η Ημαθία εισπράττει το μισό προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ με την αντιχαλαζική προστασία. Τώρα που δεν θα την έχουμε τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα.

Εμείς οι παραγωγοί δεν θέλουμε να έχουμε ζημιές γιατί καμιά αποζημίωση δεν μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα. Από τις αρχές Ιανουαρίου ρωτούσαμε, με επιστολή μας προς τον πρωθυπουργό, αν είναι έτοιμο το πρόγραμμα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας να ξεκινήσει, στις 20 Μαρτίου, από τον ΕΛΓΑ, όπως οφείλει να ξεκινά κάθε χρόνο, στην Κεντρική Μακεδονία, για να μην έχουμε ζημίες από το χαλάζι. Πρέπει να βρει τρόπο η διοίκηση του ΕΛΓΑ άμεσα να λύσει το πρόβλημα».

Μέτρο 23 και ροδάκινα

Στο μεταξύ μεγάλες ήταν οι ζημιές των ροδακινοπαραγωγών, στις όψιμες ποικιλίες, από τις βροχοπτώσεις στις 18 και 20 Αυγούστου 2024. Οι ζημιές αφορούν μεταξύ άλλων επιτραπέζια και βιομηχανικά ροδάκινα.

Επειδή οι ροδακινοπαραγωγοί δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ, το ΥπΑΑΤ - σε άτυπη ενημέρωση - αναφέρει ότι ετοίμασε φάκελο για να αποζημιωθούν από το Μέτρο 23 για απώλεια παραγωγής.

Κύκλοι από το ΥπΑΑΤ όμως διαρρέουν ότι θα ενταχθούν μόνο τα βιομηχανικά ροδάκινα. Αυτό όμως αν συμβεί θα είναι άδικο.

Οι ποσότητες επιτραπέζιων που έπαθαν ζημιά δεν είναι μεγάλες και μπορεί να τις καλύψει ο προϋπολογισμός του Μέτρου. Επίσης η απώλεια εισοδήματος (λόγω προστιθέμενης αξίας) είναι μεγάλη για το επιτραπέζιο ροδάκινο και θα πρέπει να αναπληρωθεί.

Παραγωγοί επιτραπέζιων ροδάκινων τονίζουν στον ΑγροΤύπο ότι θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις αν βγουν εκτός οικονομικής στήριξης.

04/03/2025 09:36 πμ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση των πορισμάτων, τα οποία καταχωρήθηκαν μέχρι την 25η Φεβρουαρίου 2025, στα πληροφοριακά συστήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας του Οργανισμού και αφορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής και απώλεια ζωικού κεφαλαίου έτους 2024.

Οι αποζημιώσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα 38 εκ. ευρώ, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς 12.915 δικαιούχων παραγωγών σήμερα Τρίτη (4η Μαρτίου 2025) και ώρα 12:00 μ.μ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο Οργανισμός με διαφανείς διαδικασίες τόσο ως προς την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου, όσο και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγροτών, με ταχύτητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη.

27/02/2025 12:32 μμ

Μεγάλες ήταν οι ζημιές των ροδακινοπαραγωγών, στις όψιμες ποικιλίες, από τις βροχοπτώσεις στις 18 και 20 Αυγούστου 2024.

Όπως είχε αναφέρει από την πρώτη στιγμή ο ΑγροΤύπος, ο ΕΛΓΑ, συνεχίζοντας την θέση που έχει εδώ και χρόνια, αρνείται να ικανοποιήσει την αξίωση των πληγέντων παραγωγών να υπάρξει ασφαλιστική κάλυψη για τις ζημίες που υπέστησαν, επικαλούμενος την απόφαση του 2017 (παρά την τότε αντίθετη άποψη που τότε είχε ανακοινώσει η σχετική επιτροπή).

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο είχε κατατεθεί στο ΥπΑΑΤ αίτημα σύστασης επιστημονικής επιτροπής για τις ζημίες στα πυρηνόκαρπα, έτσι ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος 3877/2010 και να αποζημιωθούν οι ζημιές των αγροτών από τις άκαιρες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Με βάση τα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας, στην περιοχή της Βέροιας ενώ όλες τις ημέρες του μήνα Αυγούστου το ύψος της βροχόπτωσης ήταν μηδενικό, στις ημερομηνίες 18 Αυγούστου και 20 Αυγούστου, το ύψος βροχής ανήλθε στα 60,8 και 20,8 χιλιοστά αντίστοιχα και στην περιοχή της Αριδαίας στις 20 Αυγούστου στα 42,8 χιλιοστά.

Στις εν λόγω ημερομηνίες είχαμε και τις ζημίες της καρπόπτωσης. Επομένως στοιχειοθετείται και από επίσημα στοιχεία, το ύψος της βροχόπτωσης για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, το οποίο είναι υψηλό. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το γεγονός της καρπόπτωσης σημειώθηκε αμέσως μετά τη βροχόπτωση, άρα είναι εμφανές ότι αυτό ήταν το ζημιογόνο αίτιο.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι η βροχόπτωση δεν προκάλεσε την καθυστέρηση της συγκομιδής, για να θεωρηθεί ότι αυτή αποτέλεσε το αίτιο της ζημιάς, διότι η καρπόπτωση επισυνέβη αμέσως μετά τη βροχόπτωση και μάλιστα σε όλες τις ποικιλίες επιτραπέζιων, νεκταρινιών και συμπύρηνων ροδακίνων.

Επειδή οι ροδακινοπαραγωγοί δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ για την απώλεια παραγωγής, θα πρέπει το ΥπΑΑΤ και ο αρμόδιος για την φυτική παραγωγή Υφυπουργός κ. Διονύσης Σταμενίτης, να ετοιμάσει φάκελο για να αποζημιωθούν από Μέτρο 23 για απώλεια παραγωγής.

26/02/2025 10:38 πμ

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει επίσημα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τέλος του μήνα (δηλαδή σε λίγες ημέρες) θα έχουν σταλεί στην ΕΕ οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30%, ώστε να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 23 του ΠΑΑ.

Το Μέτρο 23 του ΠΑΑ επιτρέπει τη χορήγηση στρεμματικών αποζημιώσεων σε παραγωγούς που έχουν υποστεί μείωση παραγωγής άνω του 30%.

Μεταξύ των καλλιεργειών που έχει υποσχεθεί ότι θα μελετήσει τα στοιχεία της παραγωγής το ΥπΑΑΤ για να καταθέσει φάκελο στην ΕΕ είναι και η βαμβακοκαλλιέργεια.

Όμως για το Μέτρο 23 αναφέρει ο υπουργός ΑΑΤ ότι «μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στην ΕΕ για αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών που έχουν αποδεδειγμένα μειωμένη παραγωγή».

Οι βαμβακοπαραγωγοί θέλουν οικονομική ρευστότητα για να προχωρήσουν στις σπορές. Τα χρήματα των ενισχύσεων θα είναι «δώρον άδωρον» να τα πάρουν το καλοκαίρι.

Επίσης ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας, ανέφερε την πρόσθετη ενίσχυση για τη νέα καλλιεργητική περίοδο μέσω του περιβαλλοντικού μέτρου μείωσης του αποτυπώματος του άνθρακα στην βαμβακοκαλλιέργεια, που προβλέπει οικονομική στήριξη 31,7 ευρώ/στρέμμα.

Θα προκηρυχθεί ως Γεωργοπεριβαλλοντικό Μέτρο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στο 2ο πυλώνα της ΚΑΠ. Μιλάμε για ένα συνολικό ποσό της τάξης άνω των 90 εκατ. ευρώ. Όμως και αυτό το ποσό - όπως και τα άλλα μέτρα του ΠΑΑ - αφορά το 2025 και θα καταβληθεί στους δικαιούχους μετά τις σπορές.

Για να έχουν ρευστότητα και να προχωρήσουν την καλλιέργεια θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να σχεδιάσει να δοθούν άτοκα δάνεια στους βαμβακοπαραγωγούς και στην συνέχεια όταν θα γίνουν οι πληρωμές της ειδικής στρεμματικής ενίσχυσης, του αποτυπώματος του άνθρακα και αν τελικά δοθεί το Μέτρο 23, να επιστραφούν τα χρήματα. Έτσι θα μπορέσουν να έχουν την αναγκαία ρευστότητα για να μπουν τα τρακτέρ στα χωράφια.

25/02/2025 01:52 μμ

Οι υπογραφές έπεσαν για απόφαση αποζημίωσης στους πληγέντες παραγωγούς για τα παραμορφωμένα ροδάκινα και αναμένεται να γίνει η πληρωμή.

Θυμίζουμε ότι είχε υπογραφεί από τις 23 Ιανουάριου 2025, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα, η απόφαση για την εισοδηματική ενίσχυση των παραγωγών πυρηνοκάρπων, οι οποίοι επλήγησαν από την ασθένεια. Όλο αυτό το διάστημα η απόφαση καθυστερούσε στο υπουργείο Οικονομικών.

Το εγκεκριμένο ποσό ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι ενισχύσεις θα δοθούν στους πληγέντες παραγωγούς πυρηνόκαρπων που δήλωσαν τα στρέμματα με παραμορφωμένα φρούτα.

Τώρα λένε από ΥπΑΑΤ ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις 200 ευρώ το στρέμμα για όσους έχουν ζημιά πάνω από 70% και 150 ευρώ το στρέμμα για όσους έχουν ζημιά κάτω από 70%.

Η πληρωμή αναμένεται να γίνει μαζί με την επόμενη πληρωμή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, που προγραμματίζεται για την προσεχή Παρασκευή (28/2) με Τρίτη (4/3).

Οι πληρωμές του ΕΛΓΑ θα αφορούν αναγγελίες ζημιών του 2024 στην φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

Στο μεταξύ ο ΕΛΓΑ απέστειλε, σήμερα Τρίτη (25/02/2025), τον πίνακα με τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών από το ζημιογόνο αίτιο βροχόπτωσης της 16/05/2024 στις καλλιέργειες παραγωγών στην Χαρίεσσα της Ημαθίας. Κάθε ενδιαφερόμενος παραγωγός μπορεί να πληροφορηθεί τα πορίσματα των πραγματογνωμοσυνών και όποιος διαφωνεί με αυτά, μπορεί να υποβάλει αίτηση επανεκτίμησης μέσα στην παρακάτω προθεσμία των 10 ημερολογιακών ημερών (7 Μαρτίου 2025).

Είχε προηγηθεί, στις 24/02/2025, ο πίνακας µε τα πορίσµατα εκτίµησης των ζηµιών από το χαλάζι στις 02/07/2024 στις καλλιέργειες παραγωγών της Κορυφής του δήμου Αλεξάνδρειας στην Ημαθία. Κάθε ενδιαφερόµενος παραγωγός µπορεί να πληροφορηθεί τα πορίσµατα των πραγµατογνωµοσυνών και όποιος διαφωνεί µε αυτά, µπορεί να υποβάλει αίτηση επανεκτίµησης (ενστάσεις) έως τις 6 Μαρτίου 2025

25/02/2025 12:58 μμ

Ερώτηση στην Βουλή για την έλλειψη ενημέρωσης από το ΥπΑΑΤ σε σχέση με το Μέτρο 23 και συγκεκριμένα για το ποιες καλλιέργειες πρόκειται να ενταχθούν αλλά και ποιες διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πληγέντες παραγωγοί.

Θυμίζουμε ότι ο Υπουργός ΑΑΤ έχει αναφέρει ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου (δηλαδή σε τρεις ημέρες) θα έχουν σταλεί στην ΕΕ οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30%, ώστε να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 23 του ΠΑΑ και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών που έχουν αποδεδειγμένα μειωμένη παραγωγή. Αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινώσει σε ποιες καλλιέργειες αναφέρεται.

Ερώτηση στην Βουλή

Για «ελλιπή ενημέρωση και στενά χρονικά περιθώρια αποκλείουν πληττόμενες καλλιέργειες από το Μέτρο 23», αναφέρεται ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα. Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής:

«Στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για τη στήριξη των αγροτών (18/02/2025 Δελτίο Τύπου ΥΠ.Α.Α.Τ.), για τις «Αποζημιώσεις για Ζημιές Άνω του 30% - Στήριξη Καλλιεργειών που επλήγησαν» προβλέπεται η ενεργοποίηση του Μέτρου 23 για τον προσανατολισμό πρόσθετων πόρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στην αποζημίωση παραγωγών που υπέστησαν απώλειες άνω του 30%.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία για τις καλλιέργειες που πληρούν τα κριτήρια και μπορούν να τεκμηριώσουν την απώλεια μέσω ισοζυγίων, οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30% ανά προϊόν, προβλέπεται να αποσταλούν στην ΕΕ για έγκριση εώς το τέλος Φεβρουαρίου.

Δυστυχώς όμως δεν καθορίζεται ούτε προσδιορίζεται ο τρόπος και η ακριβής διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από τους ενδιαφερόμενους, και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και σχετική πληροφόρηση στους Συνεταιρισμοί, τις Ομάδες Παραγωγών και τους παραγωγούς.

Επιπλέον ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι θα συμπεριληφθούν όλα τα προϊόντα που μπορούν να τεκμηριώσουν την απώλεια, σε δημοσιεύματα αναφέρεται ότι «οι καλλιέργειες που εξετάζονται για συμπερίληψη στο πρόγραμμα περιλαμβάνουν την ελιά, το βαμβάκι, το σιτάρι και τον ηλίανθο».

Επειδή υπάρχει ασάφεια, δεν έχει οριστεί η ακριβής διαδικασία και δεν έχει προηγηθεί καμία επίσημη ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους πληττόμενους παραγωγούς για τον τρόπο υποβολής της τεκμηρίωσης του αιτήματος τους.

Επειδή λόγω της ανύπαρκτης ενημέρωσης και τα στενά χρονικά όρια ελλοχεύει ο κίνδυνος αποκλεισμού παραγωγών, που πραγματικά επλήγησαν, από τη δυνατότητα της εν λόγω χορήγησης στρεμματικών αποζημιώσεων.

Επειδή η εξέλιξη αυτή δημιουργεί άνιση και μεροληπτική μεταχείριση μεταξύ των πληττόμενων παραγωγών και έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και ανησυχία στους κύκλους τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή τεκμηριωμένων στοιχείων για όλες τις πληττόμενες καλλιέργειες και να μην αποκλειστεί καμία, εξαιτίας της παράλειψης προσδιορισμού της διαδικασίας και της ελλιπούς ενημέρωσης από τους αρμοδίους;».

21/02/2025 03:34 μμ

Χορηγήθηκε κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά για το προϊόν STAPLE® SL με δ.ο. pyrithiobac-sodium 38.3%, της εταιρείας SIPCAM ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ. Α.Ε., για την καλλιέργεια του βαμβακιού.
Η ισχύς της άδειας αφορά την περίοδο χρήσης από 15/03/2025 έως 13/07/2025.
Η άδεια χορηγείται για χρήση του προϊόντος στις Περιφερειακές Ενότητες:
Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ηλείας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Αιτωλοακαρνανίας, Έβρου, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Καβάλας
Το ζιζανιοκτόνο STAPLE® SL μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο βαμβάκι:

  • Είτε προσπαρτικά με ελαφρά ενσωμάτωση ή μετασπαρτικά-προφυτρωτικά για την καταπολέμηση της πορφυρής κύπερης, της ακανθώδους σίντα και του λεπτού βλήτου
  • Είτε μεταφυτρωτικά για την καταπολέμηση της αγριοβαμβακιάς, της αγριομελιτζάνας, του τραχέως βλήτου, του τάτουλα, της αγριοτοματιάς, της ακανθώδους σίντα, της Physalis angulata, της αγροποϊνσέτιας και της κύπερης.

ΔΟΣΗ: 18 κ.εκ./στρ. με 20-40 λίτρα νερού /στρ.
Αποτελεί δε τη μοναδική λύση για τη μεταφυτρωτική αντιμετώπιση σημαντικών πλατύφυλλων ζιζανίων, που δεν ελέγχθηκαν με την προσπαρτική - προφυτρωτική ζιζανιοκτονία στο βαμβάκι.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες, εδώ
Προσοχή: Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα.

21/02/2025 03:02 μμ

Ένα από τα μείζονα ζητήματα που απασχολεί, καθώς παραμένει άλυτο, για τους πληγέντες από τον Daniel αγρότες στην Θεσσαλία, είναι οι αποζημιώσεις για στους αγρούς που δεν ήταν δυνατό να καλλιεργηθούν την επόμενη των πλημμυρών καλλιεργητική περίοδο, δηλαδή την περίοδο 2023-2024.

Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που από την πρώτη στιγμή και κατ’ επανάληψη έχει θέσει το θέμα, επανέρχεται μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Όπως υπογραμμίζει «στον νομό Λάρισας, εκτός από την περιοχή της λίμνης Κάρλας, όπου στα πλημμυρισμένα για μήνες αγροτεμάχια δόθηκαν γενναίες αποζημιώσεις για δύο έτη, υπάρχουν αγροί και σε πολλές άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, όπου η καλλιέργεια για το 2024 κατέστη αδύνατη και μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν αποζημιώσεις.

Αυτές οι αγροτικές εκτάσεις δεν καλλιεργήθηκαν κυρίως διότι οι όγκοι των φερτών υλικών από τις πλημμύρες ήταν τεράστιοι και συνεπώς απαιτούνταν χρόνος και οικονομικοί πόροι που οι αγρότες δεν διέθεταν για να τους απομακρύνουν και να καλλιεργήσουν έγκαιρα, το αργότερο μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2024.

Οι αγρότες που έχασαν εισόδημα το 2024 λόγω της αδυναμίας καλλιέργειας των χωραφιών τους, διαμαρτύρονται εύλογα διότι οι κατά καιρούς εξαγγελίες της πρώην και της νυν ηγεσίας του ΥπΑΑΤ για πρόγραμμα αποζημίωσης για τα εν λόγω αγροτεμάχια, δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Επίσης, σημειώνουν ότι αυτή η κατάσταση δημιούργησε και άλλα προβλήματα,που μείωσαν το εισόδημά τους.

Πρώτον, η προσμονή για τις εξαγγελθείσες αποζημιώσεις, οδήγησε τους ενοικιαστές αγρότες ακαλλιέργητων αγροτεμαχίων να διατηρήσουν την μίσθωση, παρότι γνώριζαν ότι δεν θα εσοδέψουν, με αποτέλεσμα την επιβάρυνσή τους με έξοδα που δεν είχαν οικονομικό αντιστάθμισμα από τα έσοδα.

Δεύτερον, παρά το γεγονός ότι δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ του 2024 ως ακαλλιέργητα λόγω φερτών υλικών, διαπίστωσαν την επιβολή ποινών ή την απουσία πληρωμών σε προγράμματα στα οποία ήταν ενταγμένα αυτά τα αγροτεμάχια, όπως η βιολογική γεωργία ή η μείωση νιτρορύπανσης.

Επειδή οι δηλώσεις αυτές έγιναν εν γνώσει της πολιτείας οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων ανέμεναν την εκ προοιμίου πρόβλεψη των αρμοδίων αρχών και όχι την επιβολή ποινών, για λόγους ανωτέρας βίας.

Εν κατακλείδι, η αδυναμία καλλιέργειας αγροτεμαχίων λόγω φερτών υλικών το 2024, επιβάρυνε οικονομικά τους ήδη εξασθενημένους αγρότες. Εύλογα την επομένη των πλημμυρών χρονιά, ευελπιστούσαν σε στήριξη μέσω αποζημιώσεων, άλλα αντ’ αυτού, παραμένουν σε μια μακρά περίοδο αναμονής, προσμένοντας την υλοποίηση των εξαγγελιών.

Όπως επισημαίνουν, οι δηλώσεις καλλιέργειας για το 2024, όπου δηλώθηκαν τα μη καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια με ειδικό κωδικό, έχουν τελειώσει εδώ και περίπου έξι μήνες. Εντούτοις, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, άλλα ούτε και σχετικό χρονοδιάγραμμα για το εξαγγελθέν πρόγραμμα, μέχρι σήμερα».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1. Προτίθεστε να προβείτε σε αποζημιώσεις για τα ακαλλιέργητα λόγω φερτών υλικών αγροτεμάχια και αν ναι, πότε και με ποιο τρόπο;

2. Επειδή έχει παρέλθει εύλογος χρόνος από την ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ του 2024, ποια η εικόνα των εκτάσεων που δηλώθηκαν ακαλλιέργητες λόγω φερτών υλικών στον νομό Λάρισας και την Θεσσαλία;

3. Θα προβείτε σε διορθώσεις, ώστε να αρθούν οι ποινές και να πληρωθούν οι αγρότες δικαιούχοι προγραμμάτων που κατείχαν την καλλιεργητική περίοδο 2023-2024 αγροτεμάχια που λόγω φερτών υλικών ήταν αδύνατον να καλλιεργηθούν;

20/02/2025 01:54 μμ

Έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν σταλεί στην ΕΕ οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30%, ώστε να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 23 του ΠΑΑ.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας. Βέβαια δεν ανέφερε για ποια προϊόντα θα κατατεθεί φάκελος.

Όσον αφορά τις πληρωμές - σε περίπτωση που δώσει το πράσινο φως η Κομισιόν - σύμφωνα με τον υπουργό μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών που έχουν αποδεδειγμένα μειωμένη παραγωγή.

Είναι πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει το Μέτρο 23 του ΠΑΑ, το οποίο επιτρέπει τη χορήγηση στρεμματικών αποζημιώσεων σε παραγωγούς που έχουν υποστεί μείωση παραγωγής άνω του 30%.

Βέβαια σε κάποιες άλλες χώρες της ΕΕ ήδη έχουν μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα χρήματα της ενίσχυσης των αγροτών που έχουν πληγεί από έκτακτα δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές του 2024. Εκεί φαίνεται οι πολιτικές ηγεσίες λειτουργούν πιο γρήγορα.

Μιλώντας για τις αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η νέα διοίκηση αποτελείται από θεσμικά πρόσωπα και όχι από πολιτικές επιλογές. «Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τη νέα διοίκηση είναι πρόσωπα θεσμικά, δεν είναι πρόσωπα που προέρχονται από πολιτική επιλογή», υπογράμμισε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σημειώνοντας: «Έχω πει πολλές φορές δημόσια ότι το μεγαλύτερο στοίχημα της δικής μου παραμονής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να κλείσω το θέμα των προβλημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η επίλυση αυτών των προβλημάτων δεν μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς «δεν υπάρχει ούτε μαγικό κουμπί, ούτε μαγικό ραβδί» και έθεσε χρονικό όριο για την επίλυση των προβλημάτων το τέλος του 2026.

Ρωτάμε έχει ακόμη ο ΟΠΕΚΕΠΕ την πιστοποίηση της ΕΕ για να κάνει πληρωμές;

19/02/2025 05:41 μμ

Την Τετάρτη (19/2/2025) είχαμε θετική γνωμοδότηση στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μεταφορά κονδυλίου 98,6 εκατ. ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό για την άμεση στήριξη των αγροτών.

Το ποσό θα κατανεμηθεί στην Ισπανία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Λετονία και την Ουγγαρία, που έχουν πληγεί από έκτακτα δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές από την άνοιξη του 2024.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή θα διανείμει 68 εκατ. ευρώ στην Ισπανία, 16,2 εκατ. ευρώ στην Ουγγαρία, 6,7 εκατ. ευρώ στην Κροατία, 4,2 εκατ. ευρώ στη Λετονία και 3,5 εκατ. ευρώ στην Κύπρο, με έκτακτη στήριξη.

Το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στη στήριξη των γεωργών από τις χώρες αυτές που έχουν υποστεί απώλεια παραγωγής και, κατά συνέπεια, απώλεια εισοδήματος. Τα ανωτέρω ποσά καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενη αλληλεγγύη της ΕΕ προς τους πληγέντες γεωργούς και μπορούν να συμπληρωθούν με έως και το 200 % των εθνικών κονδυλίων.

Οι εθνικές αρχές πρέπει να διανέμουν την ενίσχυση αυτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025 και να διασφαλίσουν ότι οι γεωργοί είναι οι τελικοί δικαιούχοι.

Τα πέντε κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν την Επιτροπή, έως τις 31 Μαΐου 2025, σχετικά με τις λεπτομέρειες εφαρμογής των μέτρων. Αυτό περιλαμβάνει τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της χορήγησης της ενίσχυσης, τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο του μέτρου, τις προβλέψεις για τις πληρωμές που κατανέμονται ανά μήνα έως το τέλος Σεπτεμβρίου και το επίπεδο της πρόσθετης στήριξης που πρέπει να παρασχεθεί.

Μετά την σημερινή απόφαση από τα κράτη μέλη, η Επιτροπή θα εγκρίνει την πρότασή της. Στη συνέχεια, θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής της, ώστε τα πέντε ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να μπορέσουν να την εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση.

17/02/2025 02:45 μμ

Πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης ζητά η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) για τους βαμβακοπαραγωγούς.

Δεν αρκεί η πρόσθετη ενίσχυση 31,7 ευρώ/στρέμμα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο μέσω του περιβαλλοντικού μέτρου μείωσης του αποτυπώματος του άνθρακα στην βαμβακοκαλλιέργεια

Όπως αναφέρει η ΔΟΒ φετινή καλλιεργητική περίοδος ήταν μία από τις δυσκολότερες των τελευταίων ετών για τους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς κλήθηκαν να διαχειριστούν:

  • Υψηλό κόστος παραγωγής,
  • Μειωμένες αποδόσεις, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
  • Χαμηλές τιμές, που έθεσαν και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών εκμεταλλεύσεων.

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, έχει πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και αναγνωρίζει ότι παρά τις δυσκολίες, έχουν ανακοινωθεί δια στόματος του Υπουργού κ. Τσιάρα σημαντικά βήματα στήριξης της καλλιέργειας, και ειδικότερα:

Ένταξη της βαμβακοκαλλιέργειας στο Μέτρο 23, το οποίο προβλέπει έκτακτη αποζημίωση για τους παραγωγούς που υπέστησαν εισοδηματική απώλεια άνω του 30%.

Διευκόλυνση της απόδοσης της συνδεδεμένης ενίσχυσης, με χαμηλότερο πλαφόν παραδόσεων ανά στρέμμα, ώστε να καλυφθούν περισσότερες εκμεταλλεύσεις.

Πρόσθετη ενίσχυση για τη νέα καλλιεργητική περίοδο μέσω του περιβαλλοντικού μέτρου μείωσης του αποτυπώματος του άνθρακα στην βαμβακοκαλλιέργεια, που προβλέπει οικονομική στήριξη 31,7 ευρώ/στρέμμα.

Όλες αυτές είναι παρεμβάσεις που ενισχύουν την καλλιέργεια και αποτελούν σημαντική βοήθεια ειδικά για τη φετινή χρονιά που οι επικρατούσες συνθήκες οδηγούν σε οικονομική ζημία χιλιάδες βαμβακοκαλλιεργητές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξαντλούνται για να καλύψουν τις συνολικές απώλειες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας.

Ως εκ τούτου, παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα που απαιτούν παρεμβάσεις, όπως:

  • Ο έλεγχος του κόστους παραγωγής του προϊόντος
  • Η εκπαίδευση των βαμβακοπαραγωγών στις σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές.
  • Η προώθηση κινήτρων για επενδύσεις στις σύγχρονες τεχνολογίες της γεωργία ακριβείας, στην στάγδην άρδευση, και σε έργα ΑΠΕ και ενεργειακού συμψηφισμού του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας,
  • Η ενίσχυση των προσπαθειών για την προώθηση του προϊόντος στις διεθνείς αγορές και τη δημιουργία ταυτότητας και υπεραξίας για αυτό.

Η ΔΟΒ, αντιλαμβανόμενη τη βούληση του ΥΠΑΑΤ για μια ουσιαστική βοήθεια, σεβόμενη τον θεσμικό της ρόλο δεσμεύεται να συνεχίσει ακατάπαυστα τις παρεμβάσεις και τον διάλογο με τα στελέχη του Υπουργείου και τους αρμόδιους φορείς, με βασικό στόχο τη στήριξη των παραγωγών και τη διατήρηση της βιωσιμότητας της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

13/02/2025 01:56 μμ

Μέσα στο επόμενο δίμηνο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημιώσεις πυροπλήκτων 2021.

Αυτό ανακοινώθηκε στην συνάντηση που είχε η Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Συγκεκριμένα η κα. Αυγερινοπούλου έθεσε στον κ. Λυκουρέντζο το θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών καταβολής των αποζημιώσεων των παραγωγών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ωστόσο θα πρέπει να επιταχυνθεί περαιτέρω, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικές ανάγκες λόγω των καταστροφών στο φυτικό τους κεφάλαιο.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε ότι το θέμα βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα για τον Οργανισμό και σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσα στο επόμενο δίμηνο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ταυτόχρονα, έχει δοθεί παράταση, ως τις 31 Μαρτίου 2025, για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε εκείνους τους παραγωγούς που δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι το εν λόγω χρονικό διάστημα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν αρχικά από το δικαίωμα αποζημίωσης. Παράλληλα, εξετάζονται με εντατικούς ρυθμούς και οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν επί των πορισμάτων.

Αποζημιώσεις για ελιά, σταφίδα, βιομηχανική τομάτα, καρπούζι και πιπέρια

Η κα. Αυγερινοπούλου μετέφερε, εξάλλου, στον κ. Λυκουρέντζο το αίτημα του αγροτικού κόσμου της Ηλείας για αποζημιώσεις των ζημιών που υφίστανται οι καλλιέργειες της ελιάς, της σταφίδας, της βιομηχανικής τομάτας, του καρπουζιού και των βιομηχανιών πιπεριών, μέσα από τα σχετικά αποζημιωτικά εργαλεία που διαθέτει το Υπουργείο και ο Οργανισμός, προς κάλυψη της απώλειας εισοδήματος.

Όπως μάλιστα επεσήμανε η Βουλευτής Ηλείας, τα προϊόντα πλήττονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με τις ζημιές συχνά να ξεπερνούν το κόστος παραγωγής και ασφάλισής τους και ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ αυτές οι παράμετροι συνυπολογίζονται στα πορίσματα του Οργανισμού. Επιπρόσθετα, πρότεινε την άμεση κατάρτιση σχεδίου παρεμβάσεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, για να μειωθούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

10/02/2025 03:31 μμ

Η Οργάνωση Βαμβακοπαραγωγών «Cotton Farsala» ανακοινώνει την πρώτη απευθείας εξαγωγή του εκκοκκισμένου βαμβακιού της σε έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς οίκους της Γαλλίας.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την οργάνωσή μας, καθώς διασφαλίζει την απευθείας διάθεση του προϊόντος μας σε αγορές υψηλής προστιθέμενης αξίας, αναδεικνύοντας την εξαιρετική ποιότητα του βαμβακιού μας.

Χάρη στη σωστή διαχείριση της παραγωγής, την εφαρμογή του πρωτοκόλλου Green Cotton και τις αυστηρές διαδικασίες εκκόκκισης, το βαμβάκι της «Cotton Farsala» απέσπασε το υψηλότερο δυνατό μπόνους ποιότητας, επιβεβαιώνοντας την ανταγωνιστικότητά του στη διεθνή αγορά», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Η εξαγωγή αυτή είναι μόνο η αρχή. Ο στόχος μας είναι να εδραιώσουμε το βαμβάκι των παραγωγών μας ως ένα κορυφαίο ελληνικό προϊόν, διαπραγματευόμενο απευθείας με μεγάλους εμπορικούς οίκους του εξωτερικού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης.

Η οργάνωσή συνεχίζει δυναμικά, επενδύοντας στη διαφάνεια, την ποιότητα και τη βιωσιμότητα, με σκοπό να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές και σταθερότητα για τους παραγωγούς του.

05/02/2025 05:08 μμ

Ολοκληρώθηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης (5/2/2025), η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Βάμβακος (ΔΟΒ).

Ο πρόεδρος της ΔΟΒ και βαμβακοπαραγωγός κ. Ευθύμιος Φωτεινός ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η συνάντηση με τον υπουργό, Κώστα Τσιάρα, έγινε σε θετικό κλίμα και είχαμε μια αναλυτική συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κλάδος.

Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ αναγνώρισε το ειδικό πρόβλημα που υπήρξε τον περασμένο χρόνο με το βαμβάκι.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η ΔΟΒ με επιστολή της έχει ενημερώσει το ΥπΑΑΤ για την απώλεια εισοδήματος αλλά και την ανάγκη στήριξης των παραγωγών.

Ο υπουργός μας ανέφερε ότι το ΥπΑΑΤ έχει πρόθεση να στηρίξει την καλλιέργεια βάμβακος και αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανακοινώσει επίσημα το ύψος της στρεμματικής ενίσχυσης.

Όσον αφορά το πλαφόν για την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, ήδη έχει προχωρήσει το ΥπΑΑΤ στην μείωση κατά 30%. Μετά τα στοιχεία που θα λάβει από τις ΔΑΟΚ θα εξετάσει σε ποιες περιοχές θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του πλαφόν.

Στόχος του ΥπΑΑΤ - όπως μας ανέφερε ο υπουργός - είναι να εισπράξουν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί την στρεμματική ενίσχυση».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα με εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η διαρκής συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου και του κλάδου, με στόχο την ενίσχυση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, τέθηκαν επί τάπητος κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του κλάδου. Ο Υπουργός επανέλαβε τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας να μειωθεί το υφιστάμενο πλαφόν παράδοσης του προϊόντος, προκειμένου να καταβληθεί το ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους δικαιούχους, με στόχο να στηριχθούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι δυσκολίες που έχουν προκύψει, λόγω της κλιματικής κρίσης.

Παράλληλα, θα εξεταστεί κάθε δυνατή λύση για την αντιμετώπιση μεμονωμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί.

Επίσης, ο Κώστας Τσιάρας τόνισε ότι «κλείδωσε» το νέο πρόγραµµα, που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τη μείωση αποτυπώματος του άνθρακα στην βαμβακοκαλλιέργεια.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναγνώρισε τις προκλήσεις της φετινής δύσκολης χρονιάς, τόσο στην παραγωγή όσο και στις τιμές, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ο βαμβακοκαλλιεργητής πρέπει να εξελιχθεί σε επιχειρηματία, διαχειριζόμενος το προϊόν του με όρους αγοράς».

04/02/2025 04:12 μμ

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρα, θα συναντηθούν, την Τετάρτη (5 Φεβρουαρίου), στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ).

Στην συνάντηση θα συζητηθούν τα αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι και η έκτακτη ενίσχυση για τους βαμβακοκαλλιεργητές από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, προβλήματα παρουσιάστηκαν στην καλλιέργεια του βαμβακιού σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά και σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Σε αυτές τις περιοχές προέκυψε η ανάγκη επανασποράς, λόγω των καιρικών συνθηκών της άνοιξης, καθώς και των φερτών υλικών από τα πλημμυρικά φαινόμενα του προηγούμενου έτους (DANIEL, ELIAS), κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας, που παρεμπόδισαν το ομαλό φύτρωμα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με έλλειψη αρδευτικού νερού, οδήγησαν σε μειωμένες αποδόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση απόδοση ανέρχεται μόλις στα 317 κιλά ανά στρέμμα, με τη μέση τιμή να φτάνει στα 47 λεπτά ανά κιλό.

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι οι παραγωγοί αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τα βασικά κόστη παραγωγής, πολλώ δε μάλλον να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Οι παραγωγοί ζητούν ενίσχυση 53 ευρώ/στρέμμα για να καλύψουν τις ζημιές. Επίσης ζητούν να καταβληθεί χωρίς όρους η φετινή ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι.

Από την πλευρά του ο υπουργός έχει δηλώσει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα λάβουν αποζημίωση, στα 31,7 ευρώ/στρέμμα, από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα, με ένα συνολικό ποσό της τάξης άνω των 90 εκατ. ευρώ. Δεν έχει ξεκαθαρίσει όμως για ποιο έτος θα λάβουν την ενίσχυση (2024 ή 2025).

Όλα τα παραπάνω θα ξεκαθαρίζουν στην συνάντηση στο ΥπΑΑΤ.

04/02/2025 02:47 μμ

Παρουσία εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ κ.κ. Σάββα Αργυράκη μέλος Διοικητικού Συμβουλίου και Μόσχου Κορασίδη Γενικού Διευθυντή, πραγματοποιήθηκε ημερίδα, που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΛΓΑ, στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Zootechnia 2025, στη Θεσσαλονίκη.

Κεντρικό θέμα της ενημερωτικής ημερίδας ήταν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και οι προτάσεις για την αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Σάββας Αργυράκης κατέθεσε τις απόψεις και τις ανησυχίες του επί της κλιματικής κρίσης, τονίζοντας πως θα πρέπει να δούμε ρεαλιστικά τους στόχους που οφείλουμε να θέσουμε για την προστασία της αγροτικής παραγωγής. «Θα πρέπει οι αγρότες, να μπορούν, να καλλιεργούν με μικρότερο ρίσκο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αργυράκης, συμπληρώνοντας πως «ως ΕΘΕΑΣ, είμαστε εδώ, ώστε να συζητήσουμε για ένα ασφαλές μέλλον στη γεωργία, καταθέτοντας προτάσεις προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ».

Στην συνέχεια ο κ. Μόσχος Κορασίδης στην παρέμβασή του, μίλησε για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη γεωργική παραγωγή, ξεκινώντας από το έλλειμμα στην παραγωγή τροφίμων σε σχέση με τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από το 2015, λόγω του μειωμένου ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας.

Η αυξανόμενη συχνότητα εκδήλωσης φαινομένων και η ένταση των ακραίων καιρικών καταστροφών, όπως οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι πυρκαγιές έχουν επιφέρει ανυπολόγιστες ζημιές στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά και στο εισόδημα των γεωργών. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, σήμερα, η ετήσια εμφάνιση καταστροφών είναι τριπλάσια από εκείνη των δεκαετιών του 70 και του 80 ως αποτέλεσμα της αύξησης θερμοκρασίας. Τα ανωτέρω δεδομένα, όπως τόνισε ο κ. Κορασίδης έχουν αλλάξει τον τρόπο άσκησης της γεωργίας, καθώς κάθε χρόνο τουλάχιστον το 20% των γεωργών χάνει το 30% και πλέον των εσόδων του.

Ακολούθως, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, παρουσίασε τις ζημιές, που έχουν προκληθεί σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις (επιτραπέζια ελιά, οπωροκηπευτικά, σιτηρά, αμπέλι, βαμβάκι) εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις καταστροφές που πλέον αφορούν και τις γεωργικές υποδομές και εγκαταστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε πως οι αυξήσεις της θερμοκρασίας που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν διαταράξει τη σταθερότητα των αποθεμάτων οργανικού άνθρακα του εδάφους, δημιουργώντας απειλές για τη γονιμότητα και τη βιοποικιλότητα του εδάφους, επιδεινώνοντας έτσι τα προβλήματα αλάτωσης του εδάφους. Το νερό και το έδαφος αποτελούν κρίσιμους παράγοντες της παραγωγής τροφίμων και του εισοδήματος των αγροτών που απειλεί η κλιματική κρίση.

Στη συνέχεια, ο κ. Κορασίδης παρουσίασε τις στρατηγικές που απαιτούνται για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη γεωργική παραγωγή και τα μελλοντικά αποτελέσματα από αυτές.

Κλείνοντας, την εισήγησή του, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ δήλωσε πως ο ΕΛΓΑ λειτούργησε θετικά συνολικά από την ίδρυσή του ως εργαλείο αποζημίωσης ζημιών στην αγροτική παραγωγή. Σήμερα, όμως, δεν μπορεί με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, τόσο λόγω της οργανωτικής του δομής, όσο και λόγω της ασφαλιστικής κάλυψης να καλύψει τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής.

Τονίστηκε, πως χρειάζεται μια νέα ολοκληρωμένη προσέγγιση βασισμένη πάνω στην στρατηγική νέων εργαλείων που θα είναι μεικτής χρηματοδότησης και θα στηρίζεται στην ενημέρωση, στην εκπαίδευση, στην εμβάθυνση της ανθεκτικότητας σε τοπικό επίπεδο με τη συνεργασία της κοινότητας, των Συνεταιρισμών και των Οργανώσεων των αγροτών. «Χρειάζεται ένας νέος ΕΛΓΑ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και είναι ο πιο κατάλληλος φορέας σε συνεργασία με τις οργανώσεις των αγροτών για να εφαρμόσουν προγράμματα πρόληψης, εκπαίδευσης και ενεργητικής προστασίας ώστε να μειωθεί η αβεβαιότητα των γεωργών απέναντι στις ζημιές από την κλιματική κρίση», ανέφερε.

04/02/2025 11:54 πμ

Έχουμε ακύρωση του διευρυμένου Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας 2025-2028 του ΕΛΓΑ λόγω έλλειψης συμμετοχής.

Παρά τις συνεχόμενες παρατάσεις της όλης διαδικασίας του διαγωνισμού δεν υπήρξε τελικά ενδιαφέρον από πλευράς υποψηφίων αναδόχων.

Θυμίζουμε ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα κάλυπτε:

1. Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Περιοχή 1) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Κοζάνης και Φλώρινας, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης: 5.000.000 στρέμματα.

2. Περιοχή Προστασίας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Περιοχή 2) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 2.000.000 στρέμματα

3. Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής Ελλάδας (Περιοχή 3) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 4.000.000 στρέμματα.

Η εκτιμώμενη αξία των συμβάσεων ανερχόταν στα 63.953.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: 51.575.000 ευρώ ΦΠΑ: 12.378.000 ευρώ).

Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αναμένεται ο ΕΛΓΑ να προχωρήσε σε νέο διαγωνισμό επιστρέφοντας στο πεδίο προστασίας μόνο των δύο περιοχών που καλύπτονταν τα προηγούμενα χρόνια (μια εταιρεία πάντα υπόγραφε τα προηγούμενα χρόνια το σχετικό διαγωνισμό στην χώρα).

Αυτή την στιγμή γίνεται αγώνας δρόμου ώστε στις 20 Μαρτίου 2025 να τεθεί σε λειτουργία το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Πάντως ο ΕΛΓΑ θέλει να προχωρήσει σε ένα νέο διευρυμένο πρόγραμμα αλλά φαίνεται να υπήρξαν προβλήματα όσον αφορά τους όρους της πρόσκλησης.