Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Συνεργατικά σχήματα βαμβακοπαραγωγών έκαναν αιτήσεις για δάνεια από Ταμείο Ανάκαμψης

18/05/2023 11:48 πμ
Ξεκίνησαν οι πρώτες υποβολές επενδυτικών σχεδίων από συνεργατικά σχήματα για δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Ξεκίνησαν οι πρώτες υποβολές επενδυτικών σχεδίων από συνεργατικά σχήματα για δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Ήδη, κατέθεσαν αιτήσεις 29 Ομάδες Παραγωγών από Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, για ενίσχυση με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Από αυτές τις ομάδες, οι 15 έχουν καταθέσει και φάκελο για τη λήψη της επιχορήγησης, στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου του ΤΑΑ: «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα».

Συνολικά πρόκειται για επενδύσεις ύψους 40,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία 22,5 εκατ. ευρώ επιχορηγούνται με ποσοστό 50% από το Υποέργο: «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα». Τα υπόλοιπα 18 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα δανειακά κονδύλια του ΤΑΑ και συγκεκριμένα από τον πυλώνα: «Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων».

Με τις επενδύσεις αυτές, οι συνεργαζόμενοι βαμβακοπαραγωγοί θα μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους, να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους και να πετύχουν σημαντικές συνέργειες. 

Οι επενδύσεις που θα γίνουν αναλύονται ως εξής: 3,7 εκατ. ευρώ για κτιριακές εγκαταστάσεις, 19 εκατ. ευρώ για μηχανήματα, 5,9 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό, 2,4 εκατ. ευρώ για ψηφιακό εξοπλισμό και 0,2 εκατ. ευρώ για λοιπές δαπάνες. Επιπλέον, ποσό ύψους 9,3 εκατ. ευρώ αφορά σε κεφάλαιο κίνησης, που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του συνεργατικού σχήματος.

Οι επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 40,5 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθούν στις εξής περιοχές της χώρας:

Στην Κεντρική Μακεδονία (επενδύσεις 14,7 εκατ. ευρώ) και συγκεκριμένα στους Νομούς:
Ημαθίας: 2,3 εκατ. ευρώ
Πιερίας: 4,3 εκατ. ευρώ
Θεσσαλονίκης: 4 εκατ. ευρώ
Κιλκίς: 1,5 εκατ. ευρώ
Σερρών: 2,6 εκατ. ευρώ

Στην Στερεά Ελλάδα (επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ) στους Νομούς:
Βοιωτίας: 2,9 εκατ. ευρώ
Φθιώτιδας: 1,1εκατ. ευρώ

Στην Θεσσαλία (επενδύσεις 14,6 εκατ. ευρώ) στους Νομούς:
Μαγνησίας: 1,2 εκατ. ευρώ
Λάρισας: 8,2 εκατ. ευρώ
Τρικάλων: 1,1 εκατ. ευρώ
Καρδίτσας: 4,1 εκατ. ευρώ

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (επενδύσεις 7,2 εκατ. ευρώ) στους Νομούς:
Δράμας: 1,2 εκατ. ευρώ
Ροδόπης: 6 εκατ. ευρώ

Αναμένεται να ακολουθήσουν περισσότερες επενδύσεις στο πλαίσιο του ΤΑΑ, από άλλους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς επίσης και από παραγωγούς σίτου, καλαμποκιού και ρυζιού.

Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι υπ​​οβάλλουν τις προτάσεις του στον πυλώνα: «Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων» του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». 

Διευκρινίζεσαι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, τα συνεργαζόμενα πρόσωπα εξουσιοδοτούν -μέσω συμβολαιογραφικού εγγράφου- ένα ΑΦΜ για την κατάθεση της αίτησης στην πλατφόρμα του δανειακού σκέλους του ΤΑΑ (εδώ).

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
01/06/2023 12:35 μμ

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργήσει οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις για την καλλιέργεια βάμβακος στην χώρα μας.

Ο κ. Μωχάμεντ Νταράουσε, προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «σε κάποιες περιοχές έχουν καθυστερήσει οι σπορές, ενώ σε άλλες έχουμε συνεχώς επανασπορές στα βαμβάκια. Κάποιοι έχουν κάνει δύο και πάνε για τρίτη επανασπορά. Είμαστε αρχές Ιουνίου και έχουμε μια πολύ όψιμη καλλιέργεια με μεγάλο ρίσκο για την παραγωγή. Κανονικά σε 10 ημέρες πρέπει να έχουμε τα πρώτα χτένια αλλά δεν το βλέπω. Με αυτές τις θερμοκρασίες δεν μπορεί να αναπτυχθεί το φυτό. Η συγκομιδή πάει για τον Οκτώβριο και εκείνη την εποχή αν έχουμε βροχές θα υπάρξει πρόβλημα στην παραγωγή.

Φέτος θα είναι μια πολύ δύσκολη καλλιεργητική χρονιά. Προβλήματα υπήρξαν το 2007 και 2008 λόγω της τότε ξηρασίας. Φέτος έχουμε προβλήματα λόγω των βροχοπτώσεων.

Αν η τιμή παραγωγού φέτος δεν καλύψει το αυξημένο κόστος καλλιέργειας (λόγω επανασποράς) θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα για το προϊόν και απογοήτευση στους παραγωγούς. Πέρσι είχαμε το πρόβλημα με τις τιμές.
Γενικότερα η αύξηση του κόστους ενέργειας έχει φέρει μεγάλα προβλήματα στα κλωστήρια βάμβακος και αύξηση του κόστους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να θέλουν να αγοράσουν «φτηνό» βαμβάκι για να καλύψουν την χασούρα. Έτσι δέχονται «πιέσεις» οι τιμές παραγωγού.

Ένα ακόμη πρόβλημα στην παγκόσμια αγορά είναι η Βραζιλία. Έχει επανακάμψει η καλλιέργεια και έχουν αυξηθεί τα στρέμματα. Εκεί έχουν μειωμένο κόστος παραγωγής γιατί δεν κάνουν άρδευση επειδή έχουν βροχοπτώσεις. Πουλάνε το πιο φτηνό βαμβάκι παγκοσμίως και έχουν πολύ καλή ποιότητα που ανταγωνίζεται το ελληνικό. Επίσης είναι οργανωμένη η παραγωγή και η μεταποίηση με συγκεκριμένα ποιοτικά στάνταρ.

Πρέπει η χώρα μας να οδηγηθεί σε συλλογικά σχήματα για να έχει μέλλον η καλλιέργεια βαμβακιού. Το μεγάλο μειονέκτημα του ελληνικού βαμβακιού είναι ο χρωματισμός. Αυτό οφείλεται στο ότι κάνουμε «χαρμάνια» με διαφορετική ποιότητα βάμβακιού». 

Τελευταία νέα
31/05/2023 12:49 μμ

Σε συνεδρίαση του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» αποφάσισε να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας, την Τετάρτη (7/6) και ώρα 10 το πρωί, στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Τσιουλάκος, «διαμαρτυρόμαστε για τη μη κάλυψη των ζημιών από τον ΕΛΓΑ που προέκυψαν από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες του προηγούμενου διαστήματος με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί για άλλη μια χρονιά να μένουν χωρίς εισόδημα, να μην μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και πολύ περισσότερο να ζήσουν τις οικογένειες τους.

Απαιτούμε:

  • Την κάλυψη των ζημιών σε όσα προϊόντα (κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα κ.α.) υπάρχει απώλεια παραγωγής και την άμεση αποζημίωση τους από τον ΕΛΓΑ. 
  • Την πρόσληψη ειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού στον οργανισμό, μέσα μεταφοράς, κάλυψη κόστους μετακίνησης τους ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι εκτιμήσεις. 
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να τα αναγνωρίζει και να αποζημιώνει το 100% της ζημίας από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση».

 

29/05/2023 12:31 μμ

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τις προϋποθέσεις για την χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι, στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023 - 2027.

Το ποσό της ειδικής ενίσχυσης υπολογίζεται στα 73,39 ευρώ το στρέμμα της επιλέξιμης έκτασης.

Όπως και στην περασμένη περίοδο, απαιτείται κατά τη σπορά ελάχιστη ποσότητα δεκαέξι (16) κιλών ανά εκτάριο καλλιέργειας ποικιλιών βαμβακιού ή δεκατριών (13) κιλών ανά εκτάριο καλλιέργειας υβριδίων βαμβακιού, που εξασφαλίζει ελάχιστη πυκνότητα εκατό χιλιάδων (100.000) ή ογδόντα πέντε χιλιάδων (85.000) φυτών ανά εκτάριο, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ, η ελάχιστη στρεμματική απόδοση ορίζεται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νομός), με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας, μειωμένο κατά 20% σύμφωνα με τον πίνακα ελάχιστης απόδοσης κιλών. Αν διαπιστωθεί ότι η παραδοθείσα από τον παραγωγό ποσότητα έχει ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10%, η ποσότητα που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο ποσοστό δεν προσμετράται για τον υπολογισμό της τελικής ποσότητας του παραγωγού.

Έλεγχοι
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διενεργεί ελέγχους, στα πλαίσια της παρούσας σύμφωνα με το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΣΔΕ) Άμεσων Ενισχύσεων ΣΣ ΚΑΠ και καθορίζει με σχετικές εγκυκλίους και οδηγίες του τις λεπτομέρειες διεξαγωγής τους. Οι έλεγχοι διενεργούνται:

α) Στον παραγωγό:
αα) Διοικητικοί έλεγχοι (οπτικοί - χειρόγραφοι έλεγχοι σε επίπεδο αίτησης καθώς και κεντρικοί μηχανογραφικοί έλεγχοι - συμπεριλαμβανομένων των διασταυρούμενων ελέγχων - σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας και
επικράτειας). Στους διοικητικούς ελέγχους περιλαμβάνονται και οι αυτοματοποιημένοι έλεγχοι με άλλες αρμόδιες αρχές μέσω web-services.
αβ) Επιτόπιοι έλεγχοι, κατά τρόπον ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική εξακρίβωση της τήρησης των όρων για τη χορήγηση των ενισχύσεων, καθώς και των απαιτήσεων και προτύπων που σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και τα οικολογικά σχήματα.
αγ) Έλεγχοι απομακρυσμένης παρακολούθησης, όπου κάθε αίτηση κατηγοριοποιείται σε πράσινη (έγκριση), κόκκινη (απόρριψη) ή κίτρινη (μη επαρκή δεδομένα) σύμφωνα με το μοντέλο traffic light.
αδ) Οι δυνητικοί δικαιούχοι έχουν το δικαίωμα να τροποποιούν ή να αποσύρουν εν όλω ή εν μέρει την αίτησή τους μέχρι την ημερομηνία που καθορίζεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν μπορεί να είναι αργότερα από τις δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες πριν την πρώτη πληρωμή.
αε) Σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τους όρους επιλεξιμότητας, η οποία διαπιστώνεται από τους διοικητικούς ελέγχους ή το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει τους δικαιούχους δίνοντάς τους τη δυνατότητα να τροποποιήσουν ή να αποσύρουν την αίτηση ενίσχυσης.
αστ) Ο ΟΠΕΚΕΠΕ κοινοποιεί στους δικαιούχους τις πληροφορίες και οποιοδήποτε άλλο προσωρινό αποτέλεσμα, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 10 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2022/1173.

Οι διοικητικοί έλεγχοι και οι έλεγχοι απομακρυσμένης παρακολούθησης πραγματοποιούνται στο σύνολο των δυνητικών δικαιούχων.

β) Στις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις και αφορούν διοικητικούς ελέγχους, οι οποίοι διεξάγονται στο 10% των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων, στο τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου, για την εξακρίβωση και επαλήθευση των στοιχείων παραδόσεων και σε ποσοστό τουλάχιστον 1% επί του συνόλου των παραγωγών που παρέδωσαν σύσπορο βαμβάκι ανά εκκοκκιστική επιχείρηση. 
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκκοκκιστικής περιόδου διεξάγεται δειγματοληπτικός έλεγχος, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΚΠΕΤΤΒ (Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος), σε ποσοστό τουλάχιστον 0,5% των παραδιδόμενων στα εκκοκκιστήρια παρτίδων σύσπορου βαμβακιού, ώστε να διαπιστωθεί η περιεκτικότητά τους σε ξένες ύλες.

Διαβάστε το ΦΕΚ πατήστε εδώ

25/05/2023 11:02 πμ

Νέα παράταση για τις αιτήσεις ένταξης στα Σχέδια Βελτίωσης ζητά από το ΥπΑΑΤ η ΕΘΕΑΣ.

Όπως επισημαίνει σε επιστολή της κρίνεται αναγκαία η επέκταση της παράτασης για την υποβολή αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης έως τις 30 Ιουνίου, καθώς οι περισσότεροι δικαιούχοι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την υοβολή των φακέλων τους λόγω καθυστερήσεων και δυσκολιών να λάβουν δικαιολογητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Ενόψει της πρόσκλησης για τη Δράση 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της παράτασης την οποία έλαβε έως τις 31 Μαΐου 2023, κατόπιν επικοινωνίας με Συνεταιρισμούς και αγρότες μέλη μας, θεωρούμε αναγκαία την επέκταση της παράτασης έως τις 30 Ιουνίου, καθώς η προθεσμία μέχρι την 31η Μαΐου φαίνεται ανέφικτη για τους περισσότερους δικαιούχους για την ολοκλήρωση των υποβολών τους, κυρίως λόγω καθυστερήσεων και δυσκολιών να λάβουν δικαιολογητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Για το λόγο αυτό, η παράταση που ζητούμε θα σταθεί σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια των πραγματικών δικαιούχων να μπορέσουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις υποβολές τους, έχοντας πλήρη εικόνα των αναγκών τους και αιτώντας τις απαραίτητες δαπάνες.

Επιπλέον, με αυτήν την παράταση θα μπορέσουν να υποβάλουν ολοκληρωμένη αίτηση και οι καλλιεργητές αροτραίων που επιθυμούν να ενταχθούν με ΑΠΕ. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την υπ. Αρ. Πρωτ. 75/2-4-2023 επιστολή που σας είχαμε αποστείλει, οι ως άνω καλλιεργητές παρεμποδίζονται, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ αργεί να εκδώσει τις βεβαιώσεις σύνδεσης με αποτέλεσμα, οι παραγωγοί να μην είναι σε θέση να υποβάλλουν ολοκληρωμένη αίτηση στο παραπάνω πρόγραμμα εντός της προθεσμίας που ορίζεται σε αυτό.

Θα παρακαλούσαμε, κατά τα ανωτέρω, όπως προβείτε στην άμεση τροποποίηση της σχετικής Πρόσκλησης. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση σας είναι αναγκαία».

23/05/2023 01:45 μμ

Οι αρχικές προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για το βαμβάκι την περίοδο 2023/2024 δείχνουν μια ανάκαμψη της διεθνούς κατανάλωσης και μια ελαφρώς μειωμένη παγκόσμια παραγωγή σε σύγκριση με την παραγωγή του 2022/2023.

Μια οριακή μείωση επίσης θα υπάρξει και στα αποθέματα της περσινής περιόδου.

Στο μεταξύ τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή στις ΗΠΑ κυμαίνεται από 79 έως 84 λεπτά η λίμπρα. Οι αναλυτές της αγοράς θεωρούν ακριβείς τις εκτιμήσεις του USDA και προβλέπουν μια τιμή στα 87 λεπτά για το επόμενο διάστημα.  

Το USDA, στις προβλέψεις που έκανε τον Μάιο του 2023, υποστηρίζει ότι κατανάλωση βαμβακιού προβλέπεται σε 116,2 εκατομμύρια μπάλες, εμφανίζοντας μια αύξηση κατά 6,6 εκατομμύρια μπάλες (6%) σε σχέση με το 2022/2023. Κίνα, Ινδία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές αναμένεται να αυξήσουν την κατανάλωση βαμβακιού.

Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού, το 2023/2024 προβλέπεται σε 115,7 εκατομμύρια μπάλες, μειωμένη κατά 670.000 μπάλες (0,6%) σε σχέση με το περσινό έτος. Οι κυριότες χώρες παραγωγής, εκτός από την Κίνα, προβλέπεται να έχουν αυξημένες ποσότητες. Η παραγωγή βαμβακιού στην Κίνα προβλέπεται να ανέλθει σε 27,5 εκατομμύρια μπάλες, μειωμένη κατά 3,2 εκατομμυρίων μπάλες (10%) σε σχέση με το 2022/2023.

Επίσης, στις προβλέψεις του το USDA αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Απριλίου 2023, που έκανε το ΔΝΤ, για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, κατά 2,8% το 2023 και 3% το 2024, κάτι που αναμένεται να φέρει άνοδο των πωλήσεων ρούχων σε παγκόσμιο επίπεδο.

11/05/2023 04:14 μμ

Νέα μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Λάρισα, την Παρασκευή (12 Μαΐου 2023). Αυτό αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποίησαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς - Ελασσόνας - Νέσσωνος και η επιτροπή αγώνα αμυγδαλοπαραγωγών στο Δήμο Κιλελέρ.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, θα υπάρξουν δύο μεγάλες προσυγκεντρώσεις τρακτέρ, αυτοκινήτων και αγροτών, στις 7:30 μ.μ. στον κόμβο Πλατυκάμπου και στην Γιάννουλη και θα ενωθούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Οι αγρότες απαιτούν και διεκδικούν: 

1) Τα Αμύγδαλα υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημιά, με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και μεγάλες αδιάθετες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών. Όπως πολύ σωστά θα υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αμυγδαλοπαραγωγούς τριών χωριών της Μαγνησίας, το ίδιο θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη του εισοδήματος στα αμύγδαλα στον Νομό Λάρισας, την υπόλοιπη Μαγνησία και σε όλες τις περιοχές.  Θεωρούμε αδιανόητη την απόφαση της Κυβέρνησης να διαχωρίζει τους αγρότες σε Α και Β κατηγορία πολίτες και για το ίδιο προϊόν να μην καλύπτει εξίσου την απώλεια εισοδήματος. 

2) Να ενταχθούν τα Κεράσια στην κάλυψη χαμένου εισοδήματος, όπως είχε δεσμευτεί το Κυβερνητικό Κλιμάκιο υπό τους κ. Γεραπετρίτη και κ. Γεωργαντά πριν 2 μήνες. Στα προϊόντα που στάλθηκαν για έγκριση στην ΕΕ δεν υπάρχει το Κεράσι, παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και απαιτούμε να ενταχθούν εδώ και τώρα!

3) Να δοθούν άμεσα τα 50 ευρώ/στρέμμα για τα πράσινα μήλα της Αγιάς, τα οποία χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα με συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος και είχε δεσμευτεί για αυτά προσωπικά ο Υπουργός Γεωργαντάς αλλά δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση σε δελτίο τύπου του ΥπΑΑΤ. 

4) Να δοθεί επιπλέον ενίσχυση στα Κάστανα του Νομού Λάρισας, όπως υπήρχε υπόσχεση αλλά και ο ΕΛΓΑ κατέγραψε, τα οποία υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή εξαιτίας της φαιά σήψης και τα 150 ευρώ/στρέμμα δεν καλύπτουν παρά ελάχιστο μέρος της απώλειας εισοδήματος.

5) Να σταματήσει η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» από την Κυβέρνηση, όπως συμβαίνει παράλογα στα σταφύλια. Τα οινοποιήσιμα Σταφύλια Τυρνάβου εντάσσονται στο de minimis αλλά δεν εντάσσονται τα επιτραπέζια Σταφύλια (τα οποία εντάσσονται όμως σε άλλες περιοχές της χώρας). Επίσης στον νομό Λάρισας υπάρχουν περιοχές που δεν θα ενισχυθούν ούτε στα οινοποιήσιμα, ούτε στα επιτραπέζια σταφύλια. 

6) Να υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος στα Καρύδια και τα Ακτινίδια. 

7) Το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα Μήλα και τους καρπούς με κέλυφος για μας δεν έχει τελειώσει. Χάνονται από τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες των μηλοπαραγωγικών περιοχών πάνω από 200 ευρώ το στρέμμα έως το 2027 επειδή η Κυβέρνηση άδικα και αυθαίρετα έκοψε την συνδεδεμένη ενίσχυση που είχε υποσχεθεί ένα χρόνο πριν ότι θα ίσχυε για τα μήλα.

8) Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. 
Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ των μόλις 76 εκ. Ευρώ, που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας. Και στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δόθηκε η υπόσχεση για ενέργειες και αύξηση του ποσού. 
Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου Ρύπων. 
Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ. 

«Καλούμε τους αγρότες να δώσουν βροντερό παρόν στην μεγάλη μηχανοκίνητη κινητοποίηση την Παρασκευή (12 Μαΐου) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είναι ώρα ευθύνης. Καλούμε εδώ και τώρα τα Κόμματα, το Περιφερειακό Συμβούλιο, τα Δημοτικά Συμβούλια να βγάλουν ανακοινώσεις υποστήριξης στα δίκαια αιτήματα μας και να πάρουν τις αντίστοιχες αποφάσεις, καλώντας τους αγρότες να συμμετέχουν. Όποιος δεν είναι μαζί μας και δεν υποστηρίζει τον αγώνα επιβίωσης που δίνουμε είναι απέναντι μας και έτσι θα τον αντιμετωπίσουμε», τονίζουν οι διοργανωτές της συγκέντρωσης.

08/05/2023 04:25 μμ

Συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα, στο Κάιρο, η Μεικτή Επιτροπή που προβλέπεται από την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για τη μετάκληση εργατών γης, με σκοπό να συζητηθούν τα τεχνικά και διαδικαστικά θέματα που αφορούν την εφαρμογή της. Στην εν λόγω Επιτροπή συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστος Γιαννακάκης.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Γιαννακάκης μεταξύ των σημείων που αποφασίστηκαν και παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά ήταν:

Α) Η αιγυπτιακή πλευρά θα φροντίσει να παρέχει τα στοιχεία ενδιαφερομένων πολιτών που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα, σε αριθμό που θα υπερβαίνει τους 5000, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των Ελλήνων εργοδοτών.

Β) Η ελληνική πλευρά θα καθορίσει εγγράφως το είδος των αγροτικών καλλιεργειών για τις οποίες προτίθεται να ζητήσει εργαζομένους.

Γ) Η αιγυπτιακή πλευρά θα πρέπει να περιλαμβάνει στις προτάσεις της, τόσο ανειδίκευτους όσο και ειδικευμένους εργαζόμενους, οι οποίοι θα μπορούν να εργαστούν σε διαφορετικούς αγροτικούς τομείς, σύμφωνα με τις ελληνικές ανάγκες.

Δ) Η ελληνική εργοδοτική πλευρά οφείλει να ακολουθεί ισοτίμως για τους Αιγυπτίους εργαζόμενους, τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους, που διέπουν και τους Έλληνες εργαζόμενους.

Ε) Η ελληνική πλευρά θα ενημερώνει την αιγυπτιακή για τους επιλεγέντες εργαζόμενους.

ΣΤ) Οι ελληνικές προξενικές αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν την έκδοση της βίζας σε 30 ημέρες από την ημέρα της υποβολής των δικαιολογητικών.

Ζ) Τα δύο μέρη συμφώνησαν να πραγματοποιούν διμερείς διαδικτυακές συσκέψεις μεταξύ των ειδικών για να συζητούν όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Η) Τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι η ελληνική πλευρά θα παράσχει στην αιγυπτιακή, το όνομα των Ελλήνων εκπροσώπων, που θα μετάσχουν στη διαδικασία κατάρτισης του πίνακα επιλογής και αξιολόγησης των Αιγυπτίων υποψηφίων εργαζομένων.

Θ) Συμφωνήθηκε ότι η διαδικασία λήψης αιτημάτων από τους υποψήφιους Αιγυπτίους εργαζομένους να είναι διαρκής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έτσι ώστε να μπορούν, να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ελληνικές ανάγκες.

Ι) Τη διαχείριση του πίνακα των υποψηφίων προς εργασία Αιγυπτίων πολιτών, θα την έχει το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και θα υπάρχει συνεργασία με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Διευκρινίστηκε δε ότι οι διαδικασίες που περιλαμβάνονται στην Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αφορούν μόνο τον τομέα των εργατών γης και της κτηνοτροφίας.

Επίσης η δυνατότητα που παρέχεται πλέον από τον ισχύοντα Κώδικα Μετανάστευσης για την έκδοση πενταετούς άδειας εργασίας, θα απαλλάξει τον εργοδότη αλλά και τον εργαζόμενο, από την υποχρέωση της ετήσιας υποβολής αιτήματος για την είσοδο στη χώρα και την έκδοση της βίζας.

25/04/2023 03:37 μμ

Αγροτική κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη (26/04), στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας στις 10:00 το πρωί.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αναστάσιος Αϊβαζίδης, πρόεδρος Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, η κινητοποίηση γίνεται επειδή έμειναν εκτός ενίσχυσης για απώλεια εισοδήματος στους αμυγδαλοπαραγωγούς και τους κερασοπαραγωγούς. Μάλιστα για τα κεράσια ακόμη δεν έχει στείλει το ΥπΑΑΤ αίτημα ενίσχυσης στην ΕΕ.

Επίσης στο καλαμπόκι η περιοχή του Αμυνταίου (που γίνεται καλλιέργεια) βγαίνει εκτός συνδεδεμένης αλλά δεν μας εξηγούν αν αυτό οφείλεται στην ποιότητα των υδάτων ή στην μείωση της ποσότητας.  

Στη μαζική σύσκεψη στην Αγιά που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 (Απριλίου), όπου συμμετείχαν κερασοπαραγωγοί, αμυγδαλοπαραγωγοί αλλά και πολλοί άλλοι παραγωγοί από πολλά μέρη της Ελλάδας, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας, αφού η Κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

  • Να ενταχθούν τα Κεράσια στην κάλυψη χαμένου εισοδήματος όπως είχε δεσμευτεί το Κυβερνητικό Κλιμάκιο υπό τους κ. Γεραπετρίτη και κ. Γεωργαντά πριν 2 μήνες. Στα προϊόντα που στάλθηκαν για έγκριση στην ΕΕ, δεν υπάρχει το Κεράσι παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και απαιτούμε να ενταχθούν εδώ και τώρα.
  • Τα Αμύγδαλα υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημιά, με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και μεγάλες αδιάθετες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών. Όπως πολύ σωστά θα υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αμυγδαλοπαραγωγούς 3 χωριών της Μαγνησίας, το ίδιο θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη του εισοδήματος στα αμύγδαλα σε όλες τις περιοχές.  
  • Να πληρωθεί άμεσα το προανθικό στα μήλα της Φλώρινας.
  • Να πληρωθούν για την απώλεια εισοδήματος όλες οι ποικιλίες βερίκοκων.
  • Να σταματήσει η Κυβέρνηση να εμπαίζει τους αγρότες. Αρχικά έδωσαν τα 72 €/στρέμμα μόνο σε συνεταιρισμένους και τώρα πάλι με την τακτική που ξέρει η Κυβέρνηση καλά του διαίρει και βασίλευε χώρισε πάλι τους παραγωγούς για την επιδότηση του χαμένου εισοδήματος. Αντί να δώσει τα 72 €/ στρέμμα σε όλους τους αγρότες λόγω του πολέμου, έκοψε τα 70 €/ στρέμμα από την απώλεια εισοδήματος σε αυτούς που είχαν πληρωθεί το ουκρανόμετρο. Καμία σχέση δεν έχει η μία ενίσχυση με την άλλη. Να δοθούν και οι δύο ενισχύσεις σε όλους στο 100%.
  • Το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα Μήλα και τους καρπούς με κέλυφος για μας δεν έχει τελειώσει. Χάνονται από τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες των μηλοπαραγωγικών περιοχών πάνω από 200 €/στρέμμα ως το 2027 επειδή η Κυβέρνηση άδικα και αυθαίρετα έκοψε την συνδεδεμένη ενίσχυση που είχε υποσχεθεί ένα χρόνο πριν ότι θα ίσχυε για τα μήλα. Επίσης να αναθεωρηθούν οι χάρτες για την συνδεδεμένη αραβόσιτου και να μπει η περιοχή του Αμυνταίου μέσα.
  • Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ των μόλις 76 εκ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας και στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δόθηκε η υπόσχεση για ενέργειες και αύξηση του ποσού. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου Ρύπων. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ. 

 

19/04/2023 12:09 μμ

Επιστημονική επιτροπή θα δημιουργηθεί για τις αποζημιώσεις από βροχοπτώσεις σε ροδάκινα και νεκταρίνια.

Όπως αναφέρει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), μετά από αίτημα των Συνεταιριστικών Οργανώσεων των Νομών Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Λάρισας, συγκαλεί συγκέντρωση όλων των Οργανώσεων των ως άνω περιοχών, που παράγουν ροδάκινα και νεκταρίνια, με μοναδικό θέμα τη σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα δεδομένα που υπάρχουν από παλαιότερες έρευνες επιστημονικών φορέων, καθώς και νεότερα στοιχεία, έτσι ώστε να τεκμηριωθεί η νόμιμη ένταξη των καρποπτώσεων από βροχοπτώσεις στον υφιστάμενο Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, στη Βέροια, το Σάββατο (22 Απριλίου 2023).

Να θυμίσουμε ότι το 2017 είχε συσταθεί ξανά ειδική επιτροπή για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις στα ροδάκινα.

Στο εγχειρίδιο εκτιμητικής του ΕΛΓΑ σε ό,τι αφορά τη ζημία από υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις στα ροδάκινα αναφέρεται ότι «το σκάσιμο των καρπών […] είναι η συνήθως συναντόμενη καλυπτόμενη ζημία». Ο ΕΛΓΑ χρησιμοποιεί αυτό το «συνήθως», που προφανώς δεν σημαίνει «αποκλειστικά», προκειμένου να μη δώσει αποζημιώσεις, παρότι στην ίδια σελίδα του εγγράφου επισημαίνεται ότι «οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις προκαλούν ίδια ή όμοια συμπτώματα με αυτά της πλημμύρας, όπως μεταξύ άλλων η καρπόπτωση, η συρρίκνωση των καρπών και η μουμιοποίηση».

13/04/2023 02:44 μμ

«Ντροπή είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να πει ο οποιοσδήποτε αγρότης μετά την τελική ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία αναγράφονται τα ποσά και οι ποικιλίες οι οποίες θα αποζημιωθούν για τις βροχοπτώσεις (de minimis)», τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) Νάουσας. 

Και προσθέτει: «Προφανώς υποτιμούν την νοημοσύνη μας σαν αγρότες και ίσως μας θεωρούν πνευματικά κατώτερους και νομίζουν ότι μπορούν να μας ξεγελούν με τα διάφορα τερτίπια και μεθοδεύσεις που σκαρφίζονται προκειμένου να δείξουν ότι είναι κοντά στον αγρότη και τον βοηθούν. Κάθε άλλο παρά αυτό το συμπέρασμα όμως βγαίνει μετά από τις ανακοινώσεις που έκαναν. 

Για να γίνουμε πιο σαφείς, τον Ιανουάριο του 2023 ο ίδιος ο υπουργός ανακοίνωσε με δελτίο τύπου αποζημιώσεις σε ποικιλίες με 50% ζημία 150 € ανά στρέμμα και σε ποικιλίες με 40% ζημία, 135 € ανά στρέμμα. Μετά από οχλήσεις, ότι λείπουν παρά πολλές βασικές ποικιλίες που υπέστησαν ζημία από τις βροχοπτώσεις, μας ανακοίνωσε ότι θα αποζημιωθούν και οι ποικιλίες που είχαν ζημία 30% με το ποσό των 80 € ανά στρέμμα, για να μπουν όλες. 

Στην τελευταία του ανακοίνωση μιλάει για 80 € το στρέμμα, αλλά μόνο στις ποικιλίες που υπέστησαν ζημιά από 40% και πάνω. Ταυτόχρονα, προκειμένου να εξαπατήσει τους μη συνεταιρισμένους αγρότες, τους δίνει 70 € το στρέμμα και με το ποσό αυτό συμπληρώνουν τα 150 € το στρέμμα συνολικά. Έτσι κι αλλιώς όμως τα 150 € το στρέμμα θα τα έπαιρναν μόνο από το de minimis των βροχοπτώσεων με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις του υπουργού. Με αυτό τον τρόπο όμως τους αφαιρεί το δικαίωμα διεκδίκησης των 70 € το στρέμμα, έξω από τις βροχοπτώσεις. 

Στην ουσία ο παραγωγός θα πάρει τα ίδια λεφτά που θα έπαιρνε με τα 150 € των βροχοπτώσεων αφαιρώντας του το δικαίωμα να διεκδικήσει τα προαναφερόμενα 70 € το στρέμμα λογω κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία. 

Από την άλλη πλευρά, τους παραγωγούς που υπέστησαν πραγματική ζημιά από τις βροχοπτώσεις, τους δίνει το εξευτελιστικό ποσό των 80 € ανά στρέμμα. 

Αν αυτό δεν είναι κοροϊδία και ντροπή, πείτε μας πώς μπορούμε να το ονομάσουμε; Προσπαθεί με το διαίρει και βασίλευε να δημιουργήσει αγρότες δυο ταχυτήτων γιατί αποκλείει κάποιους αγρότες από τα εθνικά κονδύλια και τους ξεχωρίζει σε σχέση με κάποιους άλλους. 

Επίσης εάν ήθελε να είναι δίκαιος απέναντι σε όλους τους αγρότες θα έπρεπε τα 70 € το στρέμμα να τα δώσει και στα κεράσια και στα δαμάσκηνα και στα μήλα και στα ακτινίδια και στα επιτραπέζια σταφύλια και λοιπά, όπως ακριβώς έκανε και με τους συνεταιριζόμενους. 

Θεωρούμε ότι αυτή η κοροϊδία, δεν θα μείνει μόνο στα γραπτά και στα λόγια αλλά θα έχει και συνέχεια».

11/04/2023 02:33 μμ

Για συνεχόμενες αλλαγές στην απόφαση του ΥπΑΑΤ για την πληρωμή ενίσχυσης σε ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, κάνει λόγο ο Ενιαίος Σύλλογος Αγροτών Νάουσας.

Συγκεκριμένα στην επιστολή που έστειλε στον ΑγροΤύπο αναφέρει τα εξής: 

«Στις 20/1/23 η απόφαση που πήραν όλοι αυτοί που συμμετείχαν στην σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ μιλούσε για ενισχύσεις 135 €/στρέμμα στις ζημιές με ποσοστό 40% και 150 €/στρέμμα για ζημιές από 50% και πάνω.

Στις 6/3/23 βγήκε ένα άλλο δελτίο τύπου από το ΥπΑΑΤ που μιλούσε για 80 €/στρέμμα για όλες τις ποικιλίες με πάνω από 30% ζημιά. 

Στις 8/4/23 βγήκε το ΦΕΚ που μιλά για 80 €/στρέμμα για τις ποικιλίες πάνω από 40%.

Με τόσες στροφές που πήραμε ούτε μπαλαρίνες να ήμασταν.

Λοιπόν από την στιγμή που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι ένας συνομιλητής που μπορείς να βγάλεις άκρη πρέπει να ακολουθήσουμε τον δρόμο της δικαιοσύνης για να βρούμε το δίκιο μας.

Με την ίδια απόφαση θα δοθεί de minimis 70 €/στρέμμα σε όλους τους παραγωγούς που καλλιεργούν ροδάκινα (επιτραπέζια και βιομηχανικά), νεκταρίνια και βερίκοκα, εκτός από τους παραγωγούς που ενισχύθηκαν, το περυσινό φθινόπωρο, από το ταμείο κρίσεων της Κομισιόν (δηλαδή χρήματα από την ΕΕ).

Με ποια λογική εξαιρούνται όλοι αυτοί οι παραγωγοί από εθνική χρηματοδότηση. Πρέπει άμεσα η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας να πάρει πρωτοβουλίες. Πρέπει εδώ και τώρα να προστατεύσει τους παραγωγούς μέλη της. Πρέπει και η ΕΘΕΑΣ να πάρει θέση επιτέλους. Αν θέλει η ΕΘΕΑΣ να μην έχει την τύχη του προκατόχου της, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

06/04/2023 09:54 πμ

Η Oμοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει την οργή και την αγανάκτηση του συνόλου των κτηνοτρόφων για τις δηλώσεις του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη που βάζει το αρνάκι και το κατσικάκι στο καλάθι του Πάσχα.

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους «ο κύριος Γεωργιάδης θεώρησε καλό 15 μέρες πριν το Πάσχα να κάνει την αγαπημένη του κωλοτούμπα και σε τηλεοπτική εκπομπή της Κυριακής ανακοίνωσε πως το αρνάκι και το κατσικάκι θα είναι στο καλάθι του Πάσχα και μάλιστα με στόχο η τιμή να μην ξεπεράσει τα 10 ευρώ στον καταναλωτή. 

Δήλωσε δε, με περίσσιο θράσος πως μίλησε με φορείς των κτηνοτρόφων και συμφώνησαν, πολύ θα θέλαμε να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι κτηνοτροφικοί φορείς που μίλησαν με τον κύριο Γεωργιάδη, γιατί εμείς σαν Ομοσπονδία δεν είμαστε και τονίζουμε πως δεν καλεστήκαμε σε καμιά τηλεδιάσκεψη με τον εν λόγω υπουργό και καλό θα ήταν όσοι μας κατηγορούν και μας κουνούν το δάχτυλο να προσέχουν τα λόγια τους και τις πράξεις τους γιατί όπως έχει δείξει η ιστορία τους γυρνάει μπούμερανγκ.      

Ο ίδιος υπουργός δε, λίγες ημέρες πριν είχε δηλώσει πως αυτά τα δύο προϊόντα δεν θα έμπαιναν στο «καλάθι του Πάσχα» γιατί θα θιγόταν η κοινωνική ομάδα των κτηνοτρόφων και μας συμπονούσε τότε λέγοντας πως δεν είναι σωστό γιατί κι εμείς δίνουμε το αγώνα μας 365 μέρες τον χρόνο κι έχουν ανέβει πολύ και τα κοστολόγια.

Μας έβαλε στον ύπνο λοιπόν κι έτσι μετά από εκείνον τον απίθανο πρόεδρο του ΙΝΚΑ που έκανε μποϊκοτάζ στα Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουμε τον απίθανο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να μας μποϊκοτάρει και να μας οδηγεί στην καταστροφή.

Το αρνάκι και το κατσικάκι χρειάζονται 6-7 μήνες για να καταλήξουν στο τσιγκέλι και το κοστολόγιο τους φέτος να ξεπερνά τα 8 ευρώ το κιλό, πως γίνεται λοιπόν να αγοράσει ο καταναλωτής 10 ευρώ;

Αν ο απίθανος αυτός υπουργός θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική προεκλογικά ας την κάνει με άλλα προϊόντα, όπως το ρεύμα, το πετρέλαιο, η βενζίνη και όχι στις πλάτες των πιο σκληρά εργαζόμενων πολιτών. 

Τέλος ας μας πει ο απίθανος κύριος Άδωνις, ξέρει πόσες χιλιάδες αμνοερίφια έγιναν εισαγωγή; Και μετά το Πάσχα ας μας πει τελικά πόσα από αυτά πουλήθηκαν σαν ξένα και πόσα σαν Ελληνικά; Και πόσοι Έλληνες έφαγαν ελληνικό αρνάκι ή κατσικάκι τελικά και όχι βαπτισμένο ελληνικό στα σφαγεία;
Είστε επικίνδυνος κύριε υπουργέ  Άδωνι Γεωργιάδη και για τους πολίτες και για το κόμμα σας».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ιωάννης Γκουρομπίνος, «προς αποφυγή παρεξηγήσεων δηλώνουμε πως με την αναφορά μας στις ελληνοποιήσεις στα σφαγεία  σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να θίξουμε το έργο της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Η οποία παρά το γεγονός πως είναι υποστελεχομένη υπερβάλει εαυτόν με υπερωρίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες να φέρει εις πέρας το έργο της με τους κτηνιάτρους που διαθέτει. Η ένσταση μας είναι προς το κράτος γιατί η σφραγίδα της χώρας προέλευσης είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική και όλα τα σφάγεια  φεύγουν με κωδικό σφαγείου». 

Κτηνοτρόφοι Τυρνάβου: Κύριε πρωθυπουργέ, συμμαζέψτε τον κ. Γεωργιάδη
Μια ακόμη αιχμηρή ανακοίνωση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου δήμου Τυρνάβουαναφέρει τα εξής:

«Κύριε πρωθυπουργέ, επειδή ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνης Γεωργιάδης, έχει υποπέσει σε πολλαπλά παραπτώματα, κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας, ενάντια στους κτηνοτρόφους και στον κτηνοτροφικό κλάδο, σας λέμε ευθαρσώς: Συμμαζέψτε τον, συμμαζέψτε τον, συμμαζέψτε τον. 

Ο συγκεκριμένος υπουργός έχει γίνει επικίνδυνος για το πιο παραγωγικό κομμάτι της χώρας, για τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας, που δουλεύουν 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24άρο και που παράγουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, ποιοτικά και υγιεινά διατροφικά προϊόντα. 

Η ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι του Πάσχα», παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κ. Γεωργιάδη, που λειτουργώντας ως γνωστός «κωλοτούμπας», δυστυχώς, επιφέρει καίριο πλήγμα στους αιγοπροβατοτρόφους και αποτελεί «τσάμπα μαγκιά» του υπουργού, αφού αν θέλει να παρεμβαίνει στην αγορά για φθηνότερα καταναλωτικά αγαθά, ας το κάνει και στους παρόχους ενέργειας, για να υπάρχει φθηνό ρεύμα στους καταναλωτές, ας το κάνει και στους ιδιοκτήτες των διυλιστηρίων της χώρας μας, για να έχουν οι καταναλωτές φθηνή βενζίνη, πετρέλαιο και αέριο. Αλλά εκεί δεν τολμά να το κάνει, διότι αφενός δεν το επιθυμεί, αφετέρου, εκεί είναι οι «κολλητοί» του.

Σε όλη αυτή την κατάσταση, θα περιμέναμε τον «δικό» μας υπουργό, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, να ορθώσει το ανάστημά του και να γίνει «ανάχωμα» στις βουλές του συναδέλφου του, του  κ. Γεωργιάδη, αλλά δυστυχώς πέσαμε έξω, αφού οκ. Γεωργαντάς, παρακολουθεί, άβουλος και άφωνος την κατακρεούργηση των κτηνοτρόφων και τον μαρασμό του κτηνοτροφικού τομέα, δίχως να παρεμβαίνει πουθενά, ωσάν να ζει σε άλλο διάστημα.

Και μιας και αναφερθήκαμε σε ανάστημα, να επισημάνουμε ότι, το ύψος του ανθρώπου μετράται μέχρι το κεφάλι, πάνω από το κεφάλι, μετράται το ανάστημα.
Κύριε Γεωργαντά, είχαμε πει παλαιότερα ότι είστε η ταφόπλακα της κτηνοτροφίας και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε πλήρως!».

05/04/2023 11:11 πμ

Μεγάλη δυσαρέσκεια επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών με την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι και τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για αυτούς που δεν κατάφεραν να πληρωθούν. 

Στο μεταξύ τις επόμενες ημέρες και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν αναμένεται να ξεκινήσουν οι σπορές. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα στρέμματα θα είναι μειωμένα φέτος σε σχέση με πέρυσι λόγω των χαμηλών τιμών.

Ο κ. Νίκος Σκοπιανός, βαμβακοπαραγωγός από Ροδόπη και πρώην πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπήρξαν πολλά προβλήματα με την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος. Όπως φάνηκε δεν ήταν ακόμη έτοιμος ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή που έγινε λόγω των πιέσεων της προεκλογικής περιόδου.

Πάντως λόγω των χαμηλών περσινών τιμών είναι σίγουρο ότι θα έχουμε μια μείωση της έκτασης καλλιέργειας, από τα 2,5 εκ. στρέμματα που είχαμε πέρυσι στα 2 εκ. στρέμματα φέτος. Πολλοί παραγωγοί στράφηκαν στα σιτηρά και κάποιοι στο καλαμπόκι. Οι σπορές θα ξεκινήσουν μετά από το Πάσχα στη βόρεια Ελλάδα και μετά από 10 ημέρες οι πρώιμες περιοχές στην Θεσσαλία».

Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, έμπειρος παραγωγός από τη Λάρισα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι και τι θα γίνει με αυτούς που δεν έχουν πληρωθεί. Από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση από τους βαμβακοπαραγωγούς. Επίσης την Παρασκευή (7/4) λόγω του Καθολικού Πάσχα οι τράπεζες δεν θα κάνουν πληρωμές. Δεν ξέρω αν προλάβουν να πληρώσουν όλα τα φυτικά μέχρι το Πάσχα.

Οι σπορές στο βαμβάκι θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες. Το σωστό είναι να γίνει πρώτα η σπορά μετά η φυτοπροστασία και μετά η άρδευση. Η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών στην Θεσσαλία θα ξεκινήσει σπορές βαμβακιού μετά το Πάσχα. Χρειάζονται χρήματα αυτή την περίοδο οι παραγωγοί για τα έξοδα καλλιέργειας. Η κάρτα αγρότη δεν λειτουργεί φέτος και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν οι τράπεζες. 

Σίγουρα ένα ποσοστό 10 - 15% εκτάσεων καλλιέργειας θα φύγει φέτος από το βαμβάκι. Στην Θεσσαλία πολλοί παραγωγοί στράφηκαν στα σιτάρια και στη βιομηχανική ντομάτα που δίνει καλη τιμή στα συμβόλαια και ήδη έχουν ξεκινήσει σταδιακά να κάνουν τις σπορές».

Ο κ. Νίκος Τούτουζας, παραγωγός από την Θήβα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν πολλά προβλήματα με την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι. Κάποιοι κατάφεραν να πάρουν τα χρήματα κάποιοι βλέπουν τα ποσά αλλά δεν μπορούν να τα εισπράξουν. 

Τα στρέμματα φέτος που θα καλλιεργηθούν με βαμβάκι εκτιμώ ότι θα είναι μειωμένα λόγω των τιμών. Τα προσυμβόλαια δεν τα γνωρίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί στην χώρα μας. Πέρυσι η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών πούλησαν το βαμβάκι στα 64 - 65 λεπτά το κιλό. Αυτό έφερε μεγάλη απογοήτευση με αποτέλεσμα να σταφούν φέτος στα σιτηρά (αρδευόμενα) που έχουν λιγότερα έξοδα άρδευσης.

Η σπορά γίνεται ανάλογα με τα υβρίδια που θα χρησιμοποιήσουν οι παραγωγοί και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα. Περιμένουμε να αυξηθεί η θεροκρασία για να κάνουμε σπορές. Επίσης οι τελευταίες βροχές βοήθησαν τα σιτάρια αλλά πάνε πίσω την κατεργασία εδάφους στα βαμβακοχώραφα. Εκτιμώ ότι θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα οι σπορές στην περιοχή».

Αντιδράσεις όμως για τις πληρωμές στο βαμβάκι υπάρχουν και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κ.κ. Τελιγιορίδου και Αραχωβίτης κάνουν λόγο για 32 εκ. ευρώ λιγότερα που καταβλήθηκαν στη συνδεδεμένη βάμβακος. «Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ πληρώθηκαν 152,3 εκατ. ευρώ σε 37.037 βαμβακοπαραγωγούς, ενώ το  ποσό που έπρεπε να δοθεί είναι 184 εκ. ευρώ σε 42.000 παραγωγούς.

Λίγο πριν το Πάσχα μένουν εκτός συνδεδεμένης βάμβακος περίπου 6 χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί. Εκτός από τους παραγωγούς που είναι σε διοικητικό ή επιτόπιο έλεγχο, χρήματα στους λογαριασμούς τους δεν είδαν πολλοί παραγωγοί που δε βρίσκονται σε έλεγχο, καθώς και όσοι είναι μέλη Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών. 

Και όλα αυτά σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας λόγω είτε της μη διάθεσης  βαμβακιού, είτε λόγω των χαμηλών τιμών πώλησής του που δεν καλύπτουν ούτε  το κόστος καλλιέργειας. Η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τους παραγωγούς  με στόχο την αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος, αδυνατεί να προβεί έστω σε μια κανονική πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις αυτονόητες ενισχύσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί τους αγρότες κολίγους και συνεχίζει τον εμπαιγμό με τις πληρωμές. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγγυάται ότι θα επαναφέρει στον ΟΠΕΚΕΠΕ την εύρυθμη και δίκαιη λειτουργία στις πληρωμές».

29/03/2023 11:08 πμ

Συλλαλητήριο, στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τετάρτη (5 Απριλίου), θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες της χώρας, αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα στις πληρωμές των ενισχύσεων που έχει κατά καιρούς υποσχεθεί.

Με συμμετοχή δενδροκαλλιεργητών και αμπελοκαλλιεργητών από Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Ημαθία, Φλώρινα, Κοζάνη, Φθιώτιδα πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική σύσκεψη που διοργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) στην Αγιά - Λάρισας, την Τρίτη (28/3/2023). 

Στην σύσκεψη τονίστηκε ο εμπαιγμός από την πλευρά της Κυβέρνησης και του Υπουργείου σχετικά με την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε προϊόντα στα οποία υπήρχε δέσμευση από την Κυβέρνηση ότι θα ενισχυθούν και ακόμη δεν έχουν δοθεί οι ενισχύσεις. Επικρατεί οργή και αγανάκτηση, καθώς δεν μπορούμε να αγοράσουμε τα απαραίτητα μέσα και εφόδια για να συνεχιστεί η καλλιεργητική δραστηριότητα, αφού δεν υπάρχει εισόδημα ή είναι πολύ μειωμένο εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών. 

Ούτε έχει ανακοινωθεί ακόμη η στήριξη στα Κεράσια όπως είχε δεσμευτεί το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση μας στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Σε άλλα προϊόντα (π.χ. Σταφύλια, Αμύγδαλα, Καπνά, Φασόλια κ.α) η Κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική του διαίρει και βασίλευε δίνοντας επιλεκτικά χρήματα σε κάποιες περιοχές και αφήνοντας έξω από την ενίσχυση ολόκληρες περιοχές με ομοειδή προϊόντα κρατώντας ισορροπίες σε τοπικούς βουλευτές και παράγοντες όμως η επιβίωση μας δεν είναι παιχνίδι ισορροπιών ή ψήφων.

Πολλά προϊόντα δεν θα ενισχυθούν με αποτέλεσμα συνάδελφοι μας να μην έχουν την δυνατότητα να καλλιεργήσουν. 

Με τους αγώνες μας, τα μαζικά συλλαλητήρια και μπλόκα, την ενότητα και αποφασιστικότητα μας αναδείξαμε την οξύτητα των προβλημάτων και αναγκάσαμε την Κυβέρνηση να δώσει δεσμεύσεις. Από όλους τους ομιλητές τονίστηκε η αναγκαιότητα να συνεχίσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις με πανελλαδικό συντονισμό αυτών των περιοχών ώστε εδώ και τώρα η Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει δώσει και ως τώρα δεν τις έχει τηρήσει. 

Δεν κάνουμε πίσω από το δικαίωμα μας στην επιβίωση και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, να παράγουμε και να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη ούτε θέλουμε ζωή με επιδόματα και pass. Επενδύουμε χρήματα, δουλεύουμε σκληρά, απαιτούμε να πουλάμε την παραγωγή μας σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνει βιώσιμο εισόδημα να συνεχίζουμε την δραστηριότητα μας. 

Περιμένουμε άμεσα εξαγγελίες και δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο για να αποζημιωθούν όλα τα προϊόντα στα οποία έχει υπάρξει απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών, συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, ζημιών στην παραγωγή καθώς και χρονοδιάγραμμα πληρωμής των χρημάτων για τα προϊόντα που ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Αν αυτό δεν υλοποιηθεί τότε η ομόφωνη απόφαση μας είναι να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα την Τετάρτη (5 Απριλίου) και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης απέναντι μας. 

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, αφορά την επιβίωση μας, πανελλαδικά συντονισμένος από την ΠΕΜ, τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς, στις συγκεκριμένες περιοχές και προϊόντα. 

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • Άμεση καταβολή των χρημάτων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει ανακοινωθεί η στήριξη και πρέπει να καλύπτουν όλους τους Νομούς της χώρας. 
  • Άμεση ένταξη και καταβολή των χρημάτων στα προϊόντα στα οποία δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει το χαμένο εισόδημα το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. 
  • Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να ενταχθούν στην αναπλήρωση εισοδήματος όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής και η Κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει στήριξη. (Βαμβάκι, Αμύγδαλα, Καρύδια, Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Βρώσιμη Ελιά, Ακτινίδια κ.α)
  • Να δοθούν από το Ουκρανόμετρο τα 72 €/στρέμμα σε όλα τα προϊόντα και τους παραγωγούς που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 
  • Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο νομοθετικά κατοχυρωμένο και φυσικά αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ για το 2023 καθώς τα ψίχουλα των 76 εκ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι κοροϊδία.
  • Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Προστίμου Ρύπων. Γενναία επιδότηση μέσων και εφοδίων καθώς και τον ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ. 
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την παραγωγική διαδικασία. 
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για το 2022. 
24/03/2023 11:54 πμ

Την Τρίτη (28 Μαρτίου) θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνάντηση των δενδροκαλλιεργητών στην Αγιά της Λάρισας, στην οποία θα συζητηθούν οι καθυστερήσεις των πληρωμών ενίσχυσης της απώλειας εισοδήματος λόγω Ουκρανίας.

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ), που διοργανώνει την συνάντηση, αναφέρει τα εξής: 

Με τις δυναμικές κινητοποιήσεις μας από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο αναδείξαμε το πρόβλημα των εξευτελιστικών τιμών κάτω από το κόστος παραγωγής σε μια σειρά από δενδρώδεις καλλιέργειες. Τιμές που σε συνάρτηση με τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής έφερε σε απελπιστική οικονομική κατάσταση τους αγρότες βλέποντας το εισόδημα τους να μειώνεται δραστικά. Οι κινητοποιήσεις μας, αμείωτες και με μεγάλη πρωτοφανή συμμετοχή όλο το χρονικό διάστημα ως τον Φεβρουάριο, ανάγκασαν την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι σε κάποια προϊόντα θα δοθεί αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. 

Αρχικά ανακοινώθηκαν ποσά για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από το λεγόμενο «Ουκρανόμετρο» σε Μήλα σε Ροδάκινα σε Βερίκοκα και Νεκταρίνα καθώς και σε Κάστανα. Η ημερομηνία πληρωμής μετατοπιζόταν από 15ημερο σε 15ημερο και τότε ειπώθηκε η 10η Μαρτίου ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής.

Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε 14 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικό κλιμάκιο, παρουσία των κ. Γεραπετρίτη και του ΥΠΑΑΤ κ. Γεωργαντά, υπήρχε η δέσμευση ότι στο Ουκρανόμετρο θα ενταχθούν και θα αποζημιωθούν τα Αχλάδια, τα Κεράσια και μέσω de minimis τα Σταφύλια του Τυρνάβου. Η ημερομηνία πληρωμής μετατέθηκε για τέλη Μαρτίου. 

Πέρασαν περισσότερες από 5 εβδομάδες από τότε και ο «χορός βρίσκεται στον τόπο». Δείξαμε αξιοθαύμαστη υπομονή και καλή θέληση. Στους παραγωγούς πλέον επικρατεί αναστάτωση, ανησυχία και κυρίως οργή καθώς από την μια δεν πιστώθηκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους και από την άλλη δεν υπάρχει ανακοίνωση για τα υπόλοιπα προϊόντα που αποφασίστηκε στις 14/2 να ενταχθούν στο «Ουκρανόμετρο». 

Το χειρότερο είναι οι πληροφορίες που προέρχονται από κυβερνητικούς βουλευτές και παράγοντες σε διάφορες περιοχές ότι σκέφτονται αν θα εντάξουν αυτά τα προϊόντα στην ενίσχυση παρά τις δεσμεύσεις τους στην συνάντηση, μέχρι που πάνε να μας βγάλουν τρελούς ότι δεν υπήρξε τέτοια δέσμευση στην συνάντηση που είχαμε! Μιλάνε ξανά για έλλειψη χρημάτων ενώ υπάρχει δημοσιονομικός χώρος αφού μια χαρά στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο δεν έχει ακόμη βγει παρά τις επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες και τις υποσχέσεις ότι από εβδομάδα σε εβδομάδα θα υπάρχει ανακοίνωση για Κεράσια, Αχλάδια, Σταφύλια, καθώς και χρονοδιάγραμμα πληρωμής για Μήλα - Ροδάκινα - Κάστανα. 

Εμείς είμαστε αγρότες που μοχθούμε όλη την χρονιά, επενδύουμε χρόνο – χρήματα – ιδρώτα για να παράγουμε, να πουλήσουμε την παραγωγή μας και με αυτά τα χρήματα να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να επενδύσουμε ξανά μέρος των χρημάτων για να συνεχίσουμε την καλλιεργητική φροντίδα. 

Η κατάσταση αυτή την στιγμή είναι τραγική. Χωρίς δική μας ευθύνη, έχουμε χασούρα σε όλα τα παραπάνω προϊόντα. Δεν μπορούμε να αγοράσουμε μέσα και εφόδια, να βάλουμε πετρέλαιο, να συνεχίσουμε την καλλιέργεια μας. Τελικά τίθεται θέμα επιβίωσης για χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες σε αυτά τα προϊόντα και  η Κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που μας έχει δώσει. 

Φτάνει πια με τον εμπαιγμό και την αναβλητικότητα. Θέλουμε απαντήσεις και λύσεις και τις θέλουμε τώρα! Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την αγωνία και τις ζωές χιλιάδων αγροτών και των οικογενειών μας! 
Παίρνουμε την πρωτοβουλία να συγκαλέσουμε Πανελλαδική Σύσκεψη παραγωγών με δενδροκαλλιέργειες, την Τρίτη (28 Μαρτίου) και ώρα 7.30 μμ, στο Κτήμα ΝΕΦΕΛΗ στην Αγιά – Λάρισας. 

Καλούμε τους εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα σε κάθε Νομό στα αντίστοιχα προϊόντα να συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη, να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα μας και να οργανώσουμε κινητοποίηση, στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • Άμεση καταβολή των χρημάτων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει ανακοινωθεί η στήριξη.
  • Άμεση ένταξη και καταβολή των χρημάτων στα προϊόντα στα οποία δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει το χαμένο εισόδημα το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση στο Μέγαο Μαξίμου. 
  • Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να ενταχθούν στην αναπλήρωση εισοδήματος όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. (Βαμβάκι, Αμύγδαλα, Καρύδια, Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Βρώσιμη Ελιά, Ακτινίδια κ.α)
  • Να δοθούν από το Ουκρανόμετρο τα 72 €/στρέμμα σε όλα τα προϊόντα και τους παραγωγούς που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 
  • Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο νομοθετικά κατοχυρωμένο και φυσικά αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ για το 2023, καθώς τα ψίχουλα των 76 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι κοροϊδία. Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Προστίμου Ρύπων. Γενναία επιδότηση μέσων και εφοδίων, καθώς και τον ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ που είναι ουδέτερος φόρος. 
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την παραγωγική διαδικασία. 
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για το 2022. 

Έχουμε την εμπειρία, την θέληση και την δυνατότητα να αγωνιζόμαστε για το δίκαιο μας, να επιμένουμε και να κερδίζουμε με την μαζική συμμετοχή την αποφασιστικότητα και ενότητα μας. Δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειες μας και θα πολεμήσουμε για την επιβίωση μας. Αν χρειαστεί θα κάνουμε εκλογές με τα τρακτέρ στους δρόμους αλλά δεν αποποιηθούμε του δικαιώματος μας να παράγουμε και να πληρωνόμαστε τον κόπο και τον ιδρώτα μας.

22/03/2023 10:09 πμ

Ρυθμίση για τη συγχώνευση και λύσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ) περιλαμβάνεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή με το νομοσχέδιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση δίνεται αρχικά η δυνατότητα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ) που δεν λειτουργούν, να απορροψηθούν από ήδη υψιστάμενο ΑΣ μετά από σχετική απόψαση της εποπτεύουσας Αρχής με σκοπό την αξιοποίηση της περιουσίας τους. 

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στις περιπτώσεις ΑΣ που ουδέποτε ενεγράψησαν στο ΕΜΑΣ, αλλά απέκτησαν νομική προσωπικότητα λόγω της καταχώρισης του καταστατικού τους στο Βιβλίο Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών που τηρούνταν στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, και παρέμειναν ανενεργοί, να λυθούν και να τεθούν σε εκκαθάριση, προκειμένου να εκποιηθεί η περιουσία τους.

Τα Άρθρο 3 της συγκεκριμένης τροπολογίας αναφέρει τα εξής:
Ρυθμίσεις για τη συγχώνευση και λύση Αγροτικών Συνεταιρισμών-Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 29 και παρ. 2 άρθρου 31 ν. 4673/2020

1. Στην παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 4673/2020 (Α' 52), περί συγχώνευσης και μετατροπής Αγροτικών Συνεταιρισμών, προστίθενται δεύτερο και τρίτο εδάφια για τις περιπτώσεις συγχώνευσης δια απορρόφησης Αγροτικών Συνεταιρισμών και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Δύο (2) ή περισσότεροι ΑΣ μπορεί να συγχωνευθούν είτε με τη σύσταση νέου ΑΣ, στον οποίο ενσωματώνονται οι συγχωνευόμενοι, είτε με την απορρόφηση ενός (1) ή περισσότερων υφιστάμενων ΑΣ από άλλον, ο οποίος ήδη λειτουργεί. Σε περίπτωση ΑΣ που η λειτουργία του κατέστη παράνομη ή δεν υπέβαλε στο ΕΜΑΣ τις ετήσιες χρηματοοικονομικές του καταστάσεις για δύο (2) συνεχή έτη ή αδράνησε για δύο (2) τουλάχιστον συνεχείς διαχειριστικές χρήσεις ή συνάγεται εγκατάλειψη του σκοπού του, λόγω ανύπαρκτης δραστηριότητας ή δεν είναι εγγεγραμμένος στο ΕΜΑΣ και το καταστατικό του έχει καταχωρισθεί στο Βιβλίο Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών που τηρούνταν στα κατά τόπους ειρηνοδικεία, δύναται να συγχωνεύεται με απορρόφηση από ήδη υφιστάμενο και λειτουργούντα ΑΣ μετά από αίτημά του προς την εποπτεύουσα Αρχή, η οποία εκδίδει σχετική απόφαση. Στην περίπτωση αυτή η παρ. 2 εφαρμόζεται αναλογικά.».

2. Η παρ. 2 του άρθρου 31 του ν. 4673/2020, περί λύσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η εποπτεύουσα Αρχή υποχρεούται, χωρίς καθυστέρηση να προβεί στις ενέργειες της περ. ε της παρ. 1, από τη στιγμή που θα λάβει με οποιονδήποτε τρόπο γνώση, ιδίως μετά από έγγραφο αίτημα μέλους του ΑΣ, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις της περίπτωσης αυτής, ακόμα και όταν πρόκειται για ΑΣ που ενώ δεν είναι εγγεγραμμένος στο ΕΜΑΣ, το καταστατικό του έχει καταχωρισθεί στο Βιβλίο Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών που τηρούνταν στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία».

20/03/2023 01:16 μμ

Την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, έστω και την τελευταία στιγμή, ζητάει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). 

Ακόμη επισημαίνει την ανάγκη έναρξης μιας ουσιαστικής διαδικασίας διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς και τους εργαζόμενους, όπως άλλωστε έχουν ζητήσει και όλοι σχεδόν οι φορείς που τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Εμπορίου. 

Όπως υποστηρίζει το σχέδιο νόμου είναι τόσο γενικό, ώστε να μπορεί να επιδέχεται πλήθος ερμηνειών. Οι ιδρυτικοί νόμοι των επιμέρους οργανισμών, οι οποίοι περιείχαν αναλυτική περιγραφή των αρμοδιοτήτων τους, που αφορούν άμεσα τους παραγωγούς, καταργούνται. Στο παρόν σχέδιο νόμου δεν υπάρχει ανάλογη αναφορά και μάλιστα, σε μια παράγραφο αναφέρεται ότι οι αρμοδιότητες του Οργανισμού μπορεί να ορίζονται ακόμη και από το ίδιο το Δ.Σ. 

Επίσης, σε κανένα σημείο δεν υπάρχει αναφορά στους πόρους που απαιτούνται για τη λειτουργία του, ούτε σε οργανικές θέσεις, ούτε σε θέματα επαρκούς στελέχωσης/αύξησης του προσωπικού Γίνεται φανερό ότι το σχέδιο νόμου δεν αποβλέπει στην εξασφάλιση μιας λειτουργικής και αποτελεσματικής δομής του Οργανισμού στο γενικότερο πλαίσιο της συνεργασίας με τους φορείς των παραγωγών. 

Μέσω των οργάνων που προβλέπει στοχεύει κυρίως να προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα τη δυνατότητα παρέμβασης στις δραστηριότητες της έρευνας και της διαφύλαξης των πολύτιμων φυτικών και ζωικών γενετικών πόρων της χώρας. Όλοι γνωρίζουμε όμως ότι τα αποτελέσματα από αυτές τις δραστηριότητες θα πρέπει να ανήκουν σε αυτούς που θα κληθούν σε τελευταία ανάλυση να τα εφαρμόσουν, δηλαδή στους θεματοφύλακες και παραγωγούς του αγροδιατροφικού πλούτου της χώρας, γεωργούς και κτηνοτρόφους. 

Τα παραπάνω θα είναι οι συνέπειες που θα προκύψουν, τόσο από την προβλεπόμενη στο σχέδιο νόμου μετάθεση της δημιουργίας της ουσιαστικής λειτουργικής δομής του Οργανισμού σε έναν μελλοντικό, υπό ψήφιση, Εσωτερικό Κανονισμό, όσο και από την έλλειψη κάθε δεσμευτικής αναφοράς στην εξασφάλιση της βασικής ετήσιας χρηματοδότησης με βάση τις εκάστοτε ανάγκες και προτεραιότητες Εφόσον αναφερόμαστε στη χρηματοδότηση του Οργανισμού, υπενθυμίζουμε πως ο τομέας της παραγωγής και αξιοποίησης των ζωικών προϊόντων στην αγροδιατροφική αλυσίδα συμβάλλει σε πολύ ουσιαστικό, διψήφιο, ποσοστό στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΟ. Μάλιστα σημειώνουμε ότι οι εισφορές του τομέα έχουν προορισμό την ανταποδοτική προσφορά από τον Οργανισμό μακροπρόθεσμων μεν αλλά όχι κατ’ ανάγκην μόνιμων υπηρεσιών. 

Οι εισφορές όμως που επιβαρύνουν σήμερα το γάλα και το κρέας με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου ουσιαστικά μονιμοποιούνται, εφόσον εξαιρούνται από οποιαδήποτε επανεξέταση (άρθρο 24 - Εξουσιοδοτικές διατάξεις – παράγραφος 8). Στο σημείο αυτό θα επανέλθουμε. 

Από τα ανωτέρω, προκύπτουν δύο προφανείς αναγκαιότητες σχετικά με την παρουσία στον ΕΛΓΟ του σημαντικού χρηματοδότη του, που είναι οι κτηνοτρόφοι και οι διεπαγγελματικές οργανώσεις του τομέα. Πρώτη, η διασφάλιση της συμμετοχής τους στις αποφάσεις, μέσω της θεσμοθετημένης συμμετοχής των εκπροσώπων τους στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο νεοσύστατο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού. Δεύτερη, η συμμετοχή του αγροδιατροφικού τομέα στη λειτουργία και αξιοποίηση του βασικού ψηφιακού εργαλείου ΑΡΤΕΜΙΣ που σχεδιάστηκε και λειτουργεί για την προστασία των προϊόντων ζωικής παραγωγής. 

Σημειώνουμε ακόμη ότι, για το κύριο λειτουργικό συστατικό του Οργανισμού, που είναι το επιστημονικό προσωπικό του, το οποίο διαθέτει το επιστημονικό επίπεδο, την εμπειρία και τις εθνικές και διεθνείς διασυνδέσεις που χρειάζεται η σύγχρονη αγροτική έρευνα, δεν γίνεται στο σχέδιο νόμου συγκεκριμένη αναφορά. Η γενική σύνδεσή του με την λειτουργική δομή του Οργανισμού δεν είναι επαρκής. 

Χρειάζεται ουσιαστική αναφορά στην οργανωτική δομή του προσωπικού και στην επαγγελματική του κατοχύρωση, απαραίτητη για την πραγματοποίηση των, ως επί το πλείστον, μακροπρόθεσμων στόχων των ερευνητικών αντικειμένων του Οργανισμού. Συμπερασματικά ζητούμε: Την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου, έστω και την τελευταία στιγμή, και έναρξη μιας ουσιαστικής διαδικασίας διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς και τους εργαζόμενους, όπως άλλωστε έχουν ζητήσει και όλοι σχεδόν οι φορείς που τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Εμπορίου. 

Καταθέτουμε όμως και τις ακόλουθες προτάσεις μας, ως παρακαταθήκη για ουσιαστικές διαβουλεύσεις: 

  • Τρείς επιπλέον θέσεις στο ΔΣ της Οργάνωσης για τις αντίστοιχες διεπαγγελματικές οργανώσεις του κτηνοτροφικού αγροδιατροφικού τομέα (Φέτας, Κρέατος και Πτηνοτροφίας) 
  • Την αναμόρφωση του υπό σύσταση Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων με την δημιουργία ενός ευρύτερου οργάνου, όπου θα συμμετέχουν, όλες οι διεπαγγελματικές οργανώσεις του αγροτικού χώρου, εκπρόσωποι του ερευνητικού τομέα (Πανεπιστήμια, ΕΛΓΟ) και εκπρόσωποι του ιδιωτικούσυνεταιριστικού τομέα. 
  • Συγκεκριμένη αναφορά στο έργο, τις βαθμίδες και την εξέλιξη του επιστημονικού προσωπικού του Οργανισμού. 
  • Την επανεξέταση των εισφορών επί των προϊόντων ζωικής παραγωγής του αγροδιατροφικού τομέα, στη βάση της σκοπιμότητας της εφαρμογής και της δικαιότερης κατανομής τους. 
  • Την αποδοχή των προτάσεών μας που ήδη έχουμε καταθέσει, στη διαβούλευση.
15/03/2023 11:49 πμ

Η ομάδα που τώρα σχηματοποιείται, έχει ήδη μέλη από τους νομούς Πιερίας, Λάρισας, Φθιώτιδας, Κιλκίς, Ημαθίας κ.ά.

Σάρκα και οστά παίρνει μια νέα ομάδα παραγωγών καρυδιού από διάφορες περιοχές της χώρας. Την σχετική πρωτοβουλία είχε λάβει πριν από 2,5 έτη ο παραγωγός Θεόδωρος Εφραιμίδης από την Κατερίνη, ο οποίος καλλιεργεί Τσάντλερ. Μαζί με άλλους συναδέλφους του, όπως χαρακτηριστικά μας λέει, προσπαθεί εδώ και 2,5 χρόνια να υλοποιήσει την ιδέα.

Βασικός στόχος της ομάδας είναι, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, η μείωση του κόστους παραγωγής και η παροχή προϊόντος στην αγορά με ανταγωνιστικές τιμές, που θα μπορούν να κοντράρουν και το προϊόν από άλλες χώρες, που μπαίνει στην Ελλάδα σε πιο χαμηλή τιμή.

Εξορθολογισμός κόστους και brand name

«Φέτος είναι μια χαρακτηριστική χρονιά για το τί συμβαίνει με το Ελληνικό προϊόν να δέχεται πιέσεις και το ίδιο να νιώθουμε και εμείς οι παραγωγοί, που έχουμε καλλιεργήσει πολύ ακριβά, αλλά δεν μπορούμε να διαθέσουμε σε υψηλές τιμές το καρύδι μας. Το να οργανωθούμε σε μια ομάδα, θεωρώ, ότι αποτελεί ως κίνηση, μονόδρομο, ώστε να εξορθολογίσουμε τα κόστη παραγωγής», αναφέρει ο κ. Εφραιμίδης και συνεχίζει: «Στόχος μας, επίσης, μεγάλος είναι να φθάσουμε στο σημείο, αφού αναγνωριστούμε και επίσημα ως ομάδα, να διαθέσουμε την παραγωγή μας ως τελικό προϊόν με brand name και να καρπωθούμε την υπεραξία. Μέχρι τώρα έχουμε συμφωνήσει 22 άτομα - καρυδοπαραγωγοί να μπούμε στην ομάδα, από περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον και από αλλού και επίσης και οι αγρότες επιθυμούν διακαώς την οργάνωσή τους».

Συναντήσεις για τη λειτουργία

«Την προηγούμενη Κυριακή πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ομάδας παραγωγών στην Κατερίνη. Αντικείμενο της συζήτησης ήτανε κυρίως η λειτουργία της ομάδας, συζητήσαμε για τους προβληματισμούς μας και αναλύσαμε την μεθοδολογία επίτευξης των πρώτων στόχων, που θέσαμε από κοινού. Η δυναμική της ομάδας μεγάλωσε και είναι μια πρόκληση για όλους μας ως παραγωγούς να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Είναι καιρός να αποδείξουμε ότι οι Έλληνες αγρότες αξίζουν πολύ παραπάνω απο αυτό, που πολλοί πιστεύουν. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στη Λάρισα την Κυριακή 19 του μηνός», καταλήγει.

14/03/2023 03:30 μμ

Μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι χρεώσεις που απαιτούνται για την άρδευση.

Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται το βαμβάκι, ως προϊόν και αυτό που δεν θεωρείται βέβαιο δεν είναι η πτώση στις εκτάσεις, αλλά το μέγεθος αυτής. Μια πτώση που φαίνεται πως μπορεί να ανατραπεί μόνον στην περίπτωση που οι εκκοκκιστές δώσουν μεγαλύτερες δυνατότητες στους παραγωγούς, όσον αφορά στα κιλά στις προπωλήσεις και φυσικά τις τιμές.

Τουλάχιστον 30% η πτώση στις Σέρρες

Ο Παύλος Αραμπατζής, έμπειρος παραγωγός από την περιοχή της Βισαλτίας Σερρών θεωρεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, βέβαιη μια απώλεια στρεμμάτων στο βαμβάκι της τάξης του 30% εν συγκρίσει με πέρσι λόγω της απογοήτευσης των παραγωγών από τις χαμηλές εμπορικές τιμές πέρσι. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιοι από τους παραγωγούς που δεν θα βάλουν βαμβάκι, θα στραφούν στον ηλίανθο, οι σπορές του οποίου καθυστερούν εντούτοις και κάποιοι (οι περισσότεροι) θα στραφούν στο καλαμπόκι. Οι σπορές βάμβακος στις Σέρρες αναμένονται μετά τις 20 Απριλίου.

Προβληματισμός ενόψει σπορών και στη Λάρισα

«Η εικόνα του βαμβακιού με τα περσινά δεδομένα δεν είναι καλή. Αν δεν δοθεί κίνητρο στους παραγωγούς, η προπώληση με αυξημένες ποσότητες, π.χ. στα 400 κιλά το στρέμμα από 250 πέρσι και μια τιμή στα 75-80 λεπτά, τότε πάμε για μεγάλη μείωση στρεμμάτων στη Θεσσαλία. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η χρέωση για το πότισμα, που ανάλογα την περιοχή, τον τρόπο άρδευσης κ.λπ., έχει μεγάλες αποκλίσεις. Όπου είναι προσιτή η άρδευση, δεν θα φύγει εύκολα ο κόσμος από το βαμβάκι. Πάντως θεωρώ, πως δέλεαρ είναι το καλαμπόκι που έχει καλή τιμή, αλλά δεν είναι όλες οι περιοχές στη συνδεδεμένη», τονίζει από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος.

Κερδίζουν στρέμματα καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα στην Καρδίτσα

Ο κ. Βασίλης Γιαννάκος είναι βαμβακοκαλλιεργητής, πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας και μέλος στο ΔΣ της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, άρα έχει άριστη γνώση της αγοράς και όχι μόνο. Όπως λοιπόν σημειώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «από τις πρόσφατες συναντήσεις με εκπροσώπους της αγοράς βάμβακος προκύπτει ότι είναι πολύ πιθανό όταν ξεκινήσουν οι προπωλήσεις βάμβακος φέτος, η χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος να κυμανθεί μεταξύ 85 και 100 σεντς. Ένα χαμηλό δολάριο θα ενισχύσει την τιμή για το σύσπορο βαμβάκι μας. Το τοπίο είναι ρευστό και βλέπετε τι γίνεται και στις ΗΠΑ. Επίσης, τα εκκοκκιστήρια προσανατολίζονται να έχουν μια ευελιξία στις ποσότητες στην προπώληση, όχι όμως πάνω από 200-250 κιλά το στρέμμα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι μια μείωση από πέρσι στο 10% στις εκτάσεις, καθώς αρκετοί παραγωγοί θα στραφούν στο καλαμπόκι και τη βιομηχανική ντομάτα. Πέρσι στο ΟΣΔΕ δηλώθηκαν γύρω στα 2,55 εκατ. στρέμματα. Αυτά θα είναι μειωμένα τη νέα χρονιά σίγουρα και για τον απλό λόγο ότι με την πλήρη εφαρμογή του monitoring, πολλές εκτάσεις θα πεταχθούν εκτός».

13/03/2023 10:14 πμ

Ανακοίνωση και από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), με την οποία ζητά επιπλέον 160 εκατ. ευρώ.

Κατά την συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΚ που πραγματοποιήθηκε στις 9/3/2023, αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος και ανάλυση της σημερινής κατάστασης της Ελληνικής Κτηνοτροφίας, των προβλημάτων βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει και τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις του ΣΕΚ για την επίλυσή τους.

Επί πλέον συζητήθηκαν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από το Διοικητικού Συμβούλιου, στην κατεύθυνση των προτεραιοτήτων του Εθνικού Σχεδίου που έχει εκπονήσει ο ΣΕΚ, για την ανάπτυξη της Ελληνικής Κτηνοτροφίας, τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Στα πλαίσια της προσπάθειας του ΣΕΚ για την προστασία και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, αποφασίσθηκε η ένταση της προβολής και προώθησης των αιτημάτων των παραγωγών που αποσκοπούν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας. Αυτό προϋποθέτει:

  • Αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, λιπάσματα, κτηνιατρικά φάρμακα, ανταλλακτικά, ενέργεια, αγροτικό πετρέλαιο.
  • Απαιτείται διόρθωση των κριτηρίων ενίσχυσης των παραγωγών για τις ζωοτροφές, που άφησαν χιλιάδες παραγωγούς χωρίς ενίσχυση. Θα πρέπει να υπάρξει επί πλέον ενίσχυση με τουλάχιστον άλλα 160 εκατ ευρώ δεδομένου ότι η τάση σφαγών ζωϊκού κεφαλαίου, που σήμερα αφοπλίζει την κτηνοτροφία μας, κοστίζει πολύ περισσότερα στην Ελληνική οικονομία,
  • Ενίσχυση της θέσης του πρωτογενής τομέα στην διατροφική αλυσίδα με μέτρα προστασίας των παραγωγών από αθέμητες εμπορικές πρακτικές. (ελληνοποιήσεις, πιέσεις μείωσης τιμών παραγωγού κ.λπ.),
  • Να ενισχυθούν άμεσα οι έλεγχοι κατά της κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών και επιτέλους να ολοκληρώσει το ΥΠΑΑΤ την διαδικασία των ελεγκτικών μηχανισμών με το «ΑΡΤΕΜΙΣ 2».

Ούτε για ένα μήνα δεν φθάνει η ενίσχυση, λέει η Παγώνα Λιανού, αιγοτρόφος από την Καβάλα

Με οικογενειακή αιγοτροφική μονάδα 400 ζώων η Παγώνα Λιανού από την περιοχή της Καβάλας μίλησε στον ΑγροΤύπο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με βασικό αυτό της ρευστότητας. Όπως χαρακτηριστικά είπε στον ΑγροΤύπο πήρε γύρω στα 2.00 ευρώ ενίσχυση, τα οποία καλά-καλά δεν φθάνουν για ένα μήνα, από τη στιγμή που χρειάζεται πάνω από 500 ευρώ τη βδομάδα για καλαμπόκι, κριθάρι και σιτάρι, προκειμένου να ταίσει τα ζώα της. Εκτός αυτών λέει πως δεν υπάρχει άλλου είδους βοήθεια, κι ενώ υπάρχουν και πρόσθετες ανάγκες, όπως τα έξοδα για τον κτηνίατρο, τα καύσιμα κ.λπ. με αποτέλεσμα τα έσοδα από το γάλα, να μην μπορεί να καλύψουν τα κόστη.

10/03/2023 03:42 μμ

Σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο προχωρά την ερχόμενη Δευτέρα η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης (ΟΑΕΚ).

Μια σειρά από καυτά θέματα που πρέπει να συζητηθούν, να αναλυθούν και να αντιμετωπιστούν σύντομα καθώς ο χρόνος πιέζει επικίνδυνα αναμένεται να συζητηθεί σε εκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΑΕΚ την ερχόμενη Δευτέρα.

«Δεν μας ικανοποιούν τα Οικολογικά Σχήματα»

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Οργάνωσης, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που συμμετείχε στις συσκέψεις στο ΥπΑΑΤ τις προηγούμενες ημέρες: «για την Κρήτη είναι μείζον το θέμα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της εφαρμογής των Οικολογικών Σχημάτων. Είπαμε και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Γεωργαντά τους προβληματισμούς μας σε σχέση με όσα επιτάσσει η νέα ΚΑΠ. Τα πράγματα είναι δύσκολα για τα αμπέλια και τις ελιές με όσα προβλέπει η νέα ΚΑΠ για την Κρήτη. Επαναλάβαμε την άποψή μας ότι πρέπει όλο το νησί να μπει σε ένα καθεστώς, ειδικό, στη νέα ΚΑΠ, καθώς έχουμε ιδιαιτερότητες πολλές και το κυριότερο μικρό κλήρο. Μας λένε να εφαρμόσουμε τα Οικολογικά Σχήματα ως αντικατάσταση του πρασινίσματος και διάφορα άλλα τέτοια ανεδαφικά. Οι συγκεκριμένες δράσεις δίνουν μέχρι 25 ευρώ το στρέμμα το πολύ, δηλαδή ένας Κρητικός με ένα λιοστάσι 10 στρέμματα, γιατί τόσο είναι τα περισσότερα, θα πρέπει να μπει στα Οικολογικά Σχήματα, να πάρει τι;;; Η Κρήτη πρέπει απαραίτητα να περάσει σε ένα ειδικό καθεστώς, για να έχουμε μέλλον και εμείς, αλλά κυρίως οι επόμενες γενιές».

Ιερωνυμάκης: Τα Οικολογικά Σχήματα δεν αρκούν, πρόβλημα η ξηρασία για τις ελιές

«Σοβαρό πρόβλημα από την ξηρασία»

Ένα άλλα πρόβλημα που θα βάλει ως θέμα συζήτησης στο ΔΣ ο κ. Ιερωνυμάκης είναι οι συνέπειες της ξηρασίας που επικρατεί όλο το τελευταίο διάστημα στο νησί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «με δυο και τρία χιλιοστά βροχής κάθε φορά εκτιμώ πως τη νέα χρονιά θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα στις ελιές, αν δεν αλλάξει δραματικά το επόμενο διάστημα η κατάσταση. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι το 2022 είχαμε υπερπαραγωγή, τότε το πιθανότερο είναι να τα δέντρα να μην είναι τόσο έτοιμα να αποδώσουν και φέτος, πόσο μάλλον, με τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες. Θα μιλήσουμε στο ΔΣ γιατί πρέπει να ληφθούν μέτρα».

«Ενιαίο μέτωπο για τα κόκκινα δάνεια»

Τέλος, ένα ακόμα θέμα που αναμένεται να συζητηθεί στο ΔΣ της ΟΑΕΚ είναι αυτό των κόκκινων δανείων, που απειλούν περιουσίες αγροτών και οργανώσεων. «Με αφορμή την περιπέτεια της ΕΑΣ Ηρακλείου, αναμένεται κινητοποίηση όλων των φορέων της Κρήτης, της Περιφέρειας, των δήμων κ.λπ. ώστε να υπογράψουμε κάτι κοινό και να φανεί ποιός είναι με την πλευρά των funds και ποιός με τους αγρότες», καταλήγει.

10/03/2023 12:05 μμ

Στην Αθήνα βρέθηκαν τις προηγούμενες δυο ημέρες εκπρόσωποι αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων Κρήτης.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων συναντήθηκαν με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τεχνοκράτες του υπουργείου.

Νέα ΚΑΠ και Οικολογικά Σχήματα

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και ο κ. Γρύλλος Παπαδάκης, πρόεδρος στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Μυλοποτάμου, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «στη συνάντηση ήμασταν εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων από όλους τους νομούς της Κρήτης μαζί με τεχνικούς μας συμβούλους. Θέσαμε στον υπουργό Γ. Γεωργαντά, στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και στους τεχνικούς συμβούλους του ΥπΑΑΤ το ζήτημα της νέας ΚΑΠ και ειδικά των Οικολογικών Σχημάτων, που είναι δράσεις που θα μας βοηθήσουν να μην έχουμε απώλειες από το πρασίνισμα. Τους είπαμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για την Κρήτη, μετά τις περικοπές από τη σύγκλιση και τα ιστορικά δικαιώματα, να χαθούν χρήματα και από το πρασίνισμα. Υπάρχει πρόβλημα με την τεχνική λύση και τα Οικολογικά Σχήματα, αλλά αν δεν εφαρμοστεί η τεχνική λύση, η Κρήτη, θα χάσει και πάλι πάρα πολλά χρήματα. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, σε εγκατάλειψη της υπαίθρου, αύξηση της εγκληματικότητας και μετανάστευση. Καλέσαμε τον υπουργό και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να έλθουν να περπατήσουμε μαζί τον ορεινό όγκο της Κρήτης και όχι μόνο για να δουν και να διαπιστώσουν κάτω από ποιές, δύσκολες συνθήκες είμαστε αναγκασμένοι να παράγουμε».

ΟΣΔΕ και ΚΥΑ Λιβανού

«Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις προς το ΥπΑΑΤ και είπαν πως θα τις εξετάσουν μέχρι να ανοίξει το ΟΣΔΕ, γύρω στα μέσα Απριλίου. Ο υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση για το εθνικό απόθεμα των νεοεισερχόμενων το 2021 και το 2022, ώστε να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που έχουμε. Η ΚΥΑ Λιβανού μας έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και όσον αφορά στην πυκνότητα βόσκησης στην Κρήτη», πρόσθεσε ο Γρύλλος Παπαδάκης.

Ενισχύσεις ζωοτροφών και επιλαχόντες

«Ακόμα, ο κ. Γεωργαντάς μας ανέφερε πως σύντομα θα βγει και νέα πρόσκληση για το μέτρο 22 της ενίσχυσης ζωοτροφών, ώστε να καλυφθούν και οι νεοεισερχόμενοι. Για τα προβλήματα με τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και τις ιεραρχικές προσφυγές για το 2021 και το 2022 μας είπε επίσης πως θα τα δει. Τέλος, θέσαμε στον υπουργό το ζήτημα των επιλαχόντων νέων της Κρήτης και μας είπαν ότι θα το δουν κι αυτό, αρκεί να βρεθούν επιπλέον χρήματα», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

08/03/2023 04:49 μμ

Συμμαχία με τους τοπικούς φορείς της Κρήτης και όχι μόνο, ενάντια στους πλειστηριασμούς χτίζουν στην Ένωση Ηρακλείου.

Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί ζήτησαν με μεγάλη συμμετοχή σε σύσκεψη που οργάνωσε την Τρίτη, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στο Ηράκλειο, η οποία κινδυνεύει να χάσει μέρος της σημαντικής της ακίνητης περιουσίας (έχουμε αναφερθεί εκτεταμένα εδώ) από ξένο fund, το οποίο έχει τελευταία σκληρύνει τη στάση του, ζητώντας το κεντρικό κτήριο της ΕΑΣ αλλά και το εμπορικό κέντρο Τάλως στην παραλία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από πολλούς φορείς του νησιού, όπως ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, κ. Γιάννης Κουράκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, κ. Μπάμπης Λεκάκης, και ο πρόεδρος του ΕΚΗ, κ. Στέλιος Βοργιάς, βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και πολύς απλός κόσμος.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Σταύρος Γαβαλάς: «εμείς δεν ζητάμε να μην πληρώσουμε, αλλά να πληρώσουμε δίκαια ποσά και σίγουρα όχι αυτά που ζητάνε τα funds. Έχουμε μαζί μας όλους τους φορείς και τον απλό κόσμο, που βλέπουν ότι είναι άμεσος ο κίνδυνος για κοινωνική έκρηξη από το σοβαρό αυτό ζήτημα των πλειστηριασμών από funds. Το επόμενο διάστημα θα διοργανώσουμε και ένα μεγάλο συλλαλλητήριο στην Κρήτη, ενώ προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα συνολικά, μαζί και με άλλες οργανώσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, γίνεται προσπάθεια για άμυνα και σε νομικό επίπεδο, ενώ το επόμενο διάστημα η Ένωση θα καταθέσει πλήρως αιτιολογημένες προτάσεις για τα δάνεια που έχει.