Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ιδρύθηκε η Πανελλήνια Ένωση Επιτραπέζιας Ελιάς με πρόεδρο τον Ανέστη Μαυροειδή

27/03/2024 02:11 μμ
Τον πρωτογενή ελαιοκομικό τομέα τον γνωρίζουμε καλά, καθώς καθημερινά βρισκόμαστε στους ελαιώνες μας.

«Τον πρωτογενή ελαιοκομικό τομέα τον γνωρίζουμε καλά, καθώς καθημερινά βρισκόμαστε στους ελαιώνες μας, βιώνουμε τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης, του αυξημένου κόστους παραγωγής, της έλλειψης εργατικών χεριών και της διάθεσης της παραγωγής σε τιμές κάτω του κόστους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ).

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης: «πριν δύο χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Οργανώσεων/Ομάδων Παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς.

Στις 6 Μαρτίου 2024 δημοσιεύθηκε το Καταστατικό ίδρυσης της Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ) δίνοντας σάρκα και οστά στην προσπάθεια μας.

Στις 24 Μαρτίου 2024, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, συστάθηκε σε σώμα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΣΟΕΠΕ ως εξής:

Πρόεδρος: Μαυροειδής Ανέστης (Α.Σ. Λιβανατών Φθιώτιδος ΚΥΝΟΣ)
Αντιπρόεδρος: Μπαλτάς Αθανάσιος (Α.Σ. Αρχαία Ωλένεια ΑιτΜας STAMNA OLIVES)
Γραμματέας: Μιχαλούτσος Στυλιανός (Α.Σ. Γερακίου Λακωνίας)
Ταμίας: Σιαδήμας Κωνσταντίνος (Α.Σ. Αιτωλία Μεσολόγγι)
Μέλη:
Βλάχος Χρήστος (Ο.Π. Κυνουρίας Αρκαδίας)
Ευαγγελινός Δημήτρης (Biolivia Όλινθος Χαλκιδικής)
Παπασάϊκας Περικλής (Α.Σ. Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας)
Χαντζησάββας Χαράλαμπος (Ο.Π. Αγίου Ανδρέα Καβάλα)
Χαλάτης Αθανάσιος (Α.Ε.Σ. Καλυβίων Χαλκιδικής).

Κατόπιν αιτήσεως τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΣΟΕΠΕ γίνονται δεκτά τα παρακάτω νέα μέλη:

  • Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ελαιοχώρια Χαλκιδικής
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Κεφαλόβρυσο Αιτ/νιας Ελαία
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Aitoliko Olives
Σχετικά άρθρα
10/10/2024 12:18 μμ

Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή, τη Δευτέρα (7 Οκτωβρίου 2024), προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ για την ανάκληση καταχρηστικής οδηγίας, που - όπως αναφέρει - κοινοποιήθηκε από άσχετο φορέα με το ΟΣΔΕ 2024, για τη χρήση του κοινοτικού ψηφιακού εργαλείου FAST, που διαθέτει δωρεάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για την καταχώριση χωρίς κόστος των στοιχείων και δεδομένων για τα Οικολογικά Σχήματα.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Για την ΕΑΕ του 2024 και σύμφωνα πάντα με τις νέες απαιτήσεις και τις παραμέτρους του Θεσμικού Πλαισίου για τα οικολογικά σχήματα (π.χ. ΥΑ 3430-5/8/2024), οι παραγωγοί υπέβαλαν εμπρόθεσμα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης τους και επέλεξαν την ίδια ψηφιακή εφαρμογή FAST, όπως και το 2023. Παρόλα αυτά, και μετά από απόπειρες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα μέχρι και σήμερα, υπάρχει αδυναμία εισόδου στην πλατφόρμα, ενώ έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες επικοινωνίας με τους υπαλλήλους του οργανισμού σχετικά με το τεχνικό σφάλμα, και δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση για την επίλυσή του.

Στις 2.10.2024 εστάλη σε Συνεταιριστικά ΚΥΔ μέλη μας, καθώς και σε πληθώρα άλλων ΚΥΔ, η ακόλουθη οδηγία, από άσχετο με το ΟΣΔΕ 2024 πάροχο υπηρεσιών, με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Στα αποτελέσματα διασταυρωτικού ελέγχου που έχετε διαθέσιμα στην εφαρμογή της ΕΑΕ 2024 στο gov.gr, έχει προστεθεί ένα νέο εύρημα με κωδικό 37098 και περιγραφή «Έχετε Δηλώσει Ψηφιακή Εφαρμογή Διαχείρισης Εισροών και Παρακολούθησης Περιβαλλοντικών Παραμέτρων η οποία είναι μη επιλέξιμη …… Αυτό το εύρημα αφορά ΑΦΜ για τους οποίους έχει δηλωθεί το FAST ως Ψηφιακή Εφαρμογή Διαχείρισης Εισροών και Παρακολούθησης Περιβαλλοντικών Παραμέτρων ….. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι παραγωγοί θα πρέπει να επιλέξουν κάποια άλλη ψηφιακή εφαρμογή εκτός του Fast, αλλιώς δεν θα πληρωθούν…».

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι σοβαρότατο και έχει αναστατώσει χιλιάδες παραγωγούς, που ήδη έχουν προβεί στην επιλογή κατά τη δήλωση των οικολογικών σχημάτων, του ψηφιακού εργαλείου FAST και οι οποίοι ενημερώνονται ξαφνικά ότι δεν θα λάβουν ενισχύσεις, ενώ το εργαλείο αυτό λειτουργούσε πλήρως το 2023. Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο και πρέπει να δοθούν απαντήσεις, με την αναφορά του παρόχου στις 02/10/2024 σε διασταυρωτικό έλεγχο των δεδομένων των δηλώσεων των αγροτών, όταν κανένα συνεταιριστικό ΚΥΔ και παραγωγός που κατέθεσε online την αίτηση ΟΣΔΕ 2024, δεν έχει λάβει το παραμικρό αποτέλεσμα διασταυρωτικού ελέγχου. Επιπρόσθετα, ο πάροχος που δίνει την οδηγία ως ένα είδος εγκυκλίου, υποκαθιστώντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τυγχάνει να είναι και προμηθευτής ψηφιακού εργαλείου.

Για το θέμα αυτό απευθύνθηκαν άμεσα μέλη της ΕΘΕΑΣ, όπως ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, αλλά ακόμη καμία επίσημη απάντηση δεν έχει δοθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η αβεβαιότητα που τεχνηέντως δημιουργήθηκε παραμένει εις βάρος των αγροτών. Ως εκ τούτου, επανερχόμαστε, και ζητάμε την πλήρη και προβλεπόμενη από το ΣΣ της ΚΑΠ 2023-2027 λειτουργία του κοινοτικού ψηφιακού εργαλείου FAST - χωρίς κόστος για τους παραγωγούς - και την απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ σε όσα αναφέρονται στο παρόν έγγραφο.

Παρακαλούμε, να μας βεβαιώσετε, ότι δεν υφίσταται κάποιο πρόβλημα λειτουργικότητας με τη χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής, ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό και θα επιλυθεί άμεσα και δεν θα τεθούν σε «κίνδυνο» οι πληρωμές των οικολογικών σχημάτων των παραγωγών μας. Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση σας είναι απαραίτητη».

Τελευταία νέα
11/10/2024 03:06 μμ

«Πάγο» βάζει το ΥπΑΑΤ στο αίτημα των Μεσσήνιων ελαιοπαραγωγών για αποζημιώσεις στις ζημιές από την παρατεταμένη ανομβρία και τους καύσωνες του καλοκαιριού.

Βέβαια ο ΕΛΓΑ ξέρει να εισπράττει κάθε χρόνο τις ασφαλιστικές εισφορές, που κατάντησαν ένα ακόμη «χαράτσι» για τους παραγωγούς, αφού δεν έχουν κανένα όφελος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το ΥπΑΑΤ δεν θέλει να ανοίξει την συζήτηση για να μην ζητάνε και άλλες περιοχές της χώρας αποζημιλώσεις.

Πάντως οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής φαίνονται οργισμένοι και, όπως δηλώνουν στον ΑγροΤύπο, μόνο κάνα χαλάζι περιμένουν για να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.

Στην χώρα μας έχουμε και το εξής περίεργο ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημιές από ξηρασία αλλά από μόνο από καύσωνα. Από την άλλη η ξηρασία αποζημιώνεται από τα ΚΟΑ - ΠΣΕΑ. Στην πράξη όμως δεν αποζημιώνεται τίποτα από τα δύο.

Τις προηγούμενες ημέρες στάλθηκε από τον ΑΕΣ Νηλέας επιστολή στον ΕΛΓΑ Τρίπολης, με κοινοποίηση στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και στην ΔΑΟΚ Κυπαρισσίας, στην οποία ανέφερε τις ζημιές που έχουν γίνει από την ξηρασία στην ελαιοκαλλιέργεια και στη συνέχεια ενημερώθηκαν οι βουλευτές του νομού.

Ακολούθησε νέα επιστολή, από τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού και Περιφέρειας, που κάνει λόγο για τεράστιες καταστροφές που έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα της ευρύτερης περιοχής του δήμου Πύλου Νέστορος από την παρατεταμένη ανομβρία, και τους καύσωνες του καλοκαιριού. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λόγος ακόμη και για ζημιά που φτάνει στο 100% της παραγωγής. Με την ζημία να γίνεται μεγαλύτερη όσο συνεχίζεται η ανομβρία και η ζέστη. Μάλιστα απαιτεί να γίνει άμεσα η καταγραφή της ζημίας από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν στο 100% και άμεσα οι παραγωγοί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ο πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού, Κώστας Αποστολόπουλος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το πρόβλημα αφορά μια μεγάλη περιοχή του Δήμου Πύλου Νέστορος, στην οποία τα ξηρικά χωράφια έχουν μεγάλη ζημιά. Δεν έβρεξε ούτε τον Σεπτέμβριο και τώρα εκτιμώ ότι και βροχές να έχουμε δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση. Ήδη υπάρχει πρόβλημα στην πρώιμη ποικιλία Μαυροελιά που τώρα γίνεται συγκομιδή αλλά και στην Κορωνέικη που η συγκομιδή θα ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου».

Το θέμα έθεσε στον αρμόδιο υπουργό ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, ο βουλευτής Περικλής Μαντάς στην πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στο ΥπΑΑΤ, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ανάλογη παρέμβαση είχε γίνει από τον βουλευτή Ιωάννη Λαμπρόπουλο.

10/10/2024 10:23 πμ

Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνουν, σήμερα Πέμπτη (10 Οκτωβρίου), έξω από τον ΕΛΓΑ και στη συνέχεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζει να στέλνει «ραβασάκια» στους αγρότες στην Θεσσαλία. Δηλαδή ζητά από κατεστραμένους οικονομικά παραγωγούς από τις θεομηνίες να καλύψουν τα λάθη της δημόσιας διοίκησης.

Μάλιστα η νέα απόφαση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει λόγο για επιστροφή χρημάτων με συμψηφισμό των ποσών της προκαταβολής του τσεκ, κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους αγρότες, που δεν θέλουν να δουν «κουτσουρεμένες» ενισχύσεις από λάθη του Οργανισμού πληρωμών και του τεχνικού συμβούλου.

Από την άλλη έχουμε τον ΕΛΓΑ που για πρώτη φορά ζητάει από τους παραγωγούς την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων ότι συμφωνούν με τα πορίσματα του ΕΛΓΑ και κανείς δεν γνωρίζει γιατί γίνεται αυτό.

Επίσης οι κτηνοτρόφοι περιμένουν ακόμη την πληρωμή της εξόφλησης για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου από τις θεομηνίες.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) αναφέρει ότι με την κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ θέλουμε να αναδείξουμε τα θέματα των αποζημιώσεων για τον Daniel που δεν καλύπτουν τις ζημιές στην παραγωγή, τις αδικίες που έγιναν και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν ακόμη σε συναδέλφους, το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι δεν αποπληρώθηκαν ακόμη. Και προσθέτει:

«Το γεγονός ότι εν μέσω κορύφωσης των αγροτικών εργασιών και για πρώτη φορά ζητάνε από τους παραγωγούς την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων ότι συμφωνούν με τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, το οποίο δεν ξέρουμε τι ακριβώς εξυπηρετεί.

Υπάρχει το υπαρκτό γεγονός των μειωμένων παραγωγών που εμφανίζεται οξυμμένο σε Βαμβάκι και Καλαμπόκι, που δεν οφείλεται σε ευθύνη των παραγωγών και πρέπει να υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος αλλιώς τίθεται κυριολεκτικά θέμα επιβίωσης για πολλούς αγρότες της περιοχής μας.

Η διαμαρτυρία στον ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται επειδή στέλνει «ραβασάκια» σε 190.000 αγρότες σε όλη τη χώρα και στην Θεσσαλία καλώντας τους να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που έλαβαν το 2021.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει εδώ και τώρα αυτή την απαράδεκτη διαδικασία και τους αγρότες να μην επιστρέψουν ούτε ένα ευρώ.

Η ΕΟΑΣΝΛ μαζί με τις άλλες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας, και τον πανελλαδικό συντονισμό που γίνεται από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) και τώρα και το επόμενο διάστημα θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε και μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να έχουμε κατακτήσεις και να σταματήσουμε την επίθεση στις τσέπες μας.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που η εμπειρία έχει δείξει ότι μπορεί να φέρνει αποτελέσματα και σε αυτό τον δρόμο καλούμε τους συναδέλφους μας να ακολουθήσουν».

07/10/2024 11:51 πμ

Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε τις προτάσεις της στο ΥπΑΑΤ για τα πρόσφατα μέτρα, που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσον αφορά τις επενδύσεις στα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών.

Όπως τονίζει η τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση, θα πρέπει να υπάρξει ποσόστωση για αγρότες κατά κύριο επάγγελμα και ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς. Επίσης η κατανομή των θερμοκηπίων να γίνει σε όλη την χώρα και να δοθεί έμφαση στη χρήση των υδροπονικών μεθόδων καλλιέργειας με την χρήση γεωθερμίας και ΑΠΕ.

Προτάσεις για τις επενδύσεις στα θερμοκήπια

Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί για 600 εκατ. επενδύσεις στα Θερμοκήπια και ότι για την πρώτη χρονιά θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 115 εκατ. ευρώ, το Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ προτείνει ως βασικούς άξονες της υλοποίησης τα εξής:

I. Επειδή πρόκειται για ενισχύσεις που αφορούν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (Σχέδια Βελτίωσης) πρέπει να υπάρξει ποσόστωση στους δικαιούχους και το 60% των κονδυλίων πρέπει να αφορούν αγρότες κατά κύριο επάγγελμα και ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, κάτι αντίστοιχο που έγινε σε κάποια μέτρα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

II. Να υπάρξει ισομερής χωρική κατανομή, σε όλες τις περιοχές της χώρας που είναι κατάλληλες για εγκατάσταση θερμοκηπίων, με έμφαση σε περιοχές γεωθερμίας, καθώς και μειωμένης ανάγκης σε θέρμανση. Ειδικότερα, η έμφαση στη γεωθερμία που είναι πλούσια η χώρα μας, θα οδηγήσει και σε προϊόντα πολύ χαμηλής εκπομπής CO2 ή μηδενικής, που είναι το ζητούμενο για προϊόντα, όπως τα κηπευτικά και τα φρούτα από την κατανάλωση και τις εξαγωγές.

III. Να δοθεί έμφαση στη χρήση των υδροπονικών μεθόδων καλλιέργειας, ώστε να εξασφαλισθεί και η ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων, η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, όσο και η μικρότερη κατανάλωση νερού, παράλληλα με το πλεονέκτημα που έχουν αυτές οι εγκαταστάσεις στην αξιοποίηση εδαφών χαμηλής παραγωγικότητας.

IV. Να αξιολογηθεί ειδικότερα για τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς, όσον αφορά την απασχόληση, αφού 100 στρέμματα σύγχρονων θερμοκηπίων δημιουργούν απασχόληση για 32- 35 άτομα.

V. Η διανομή γαιών για αγροτική χρήση, να συνδυαστεί με τις επενδύσεις για τα θερμοκήπια, ώστε να διευκολύνεται η εγκατάσταση σε γη χαμηλής παραγωγικότητας, ενώ θα πρέπει το μέτρο να συνδυαστεί με την προστιθέμενη αξία που θα δημιουργηθεί για τους Έλληνες κατασκευαστές θερμοκηπίων, που είναι σε θέση να παρέχουν υψηλής τεχνολογικής στάθμης υποδομή, προσαρμοσμένη κατάλληλα στο μεσογειακό περιβάλλον.

Προτάσεις για την διανομή δημόσιων αγροτικών γαιών

I. Πρέπει και σε αυτό το μέτρο, να υπάρξει σημαντική ποσόστωση 60-70%, για την κατανομή τους, σε νέους αγρότες, αγρότες, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, τόσο για παραγωγική ανάπτυξη, όσο και ειδικότερα για τους νεοεισερχόμενους για τη δημιουργία βιώσιμων μονάδων.

II. Να υπάρξει ειδική πρόνοια για αυτούς τους αγρότες που τα κτήματα τους συνορεύουν με δημόσιες γαίες, ώστε να δημιουργούν καλύτερης κλίμακας μεγέθη αγροκτημάτων και εκμεταλλεύσεων για καλλιέργεια.

III. Να υπάρξει πρόνοια για την οργανωμένη εγκατάσταση ΑΠΕ από αγρότες, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμούς, σε εκτάσεις χαμηλής παραγωγικότητας, κοντά στις εκμεταλλεύσεις τους, ώστε να περιοριστεί και να σταματήσει η δέσμευση για ΑΠΕ εκτάσεων υψηλής παραγωγικότητας, που αποτελεί σπατάλη φυσικού πόρου υπό έλλειψη στην χώρα μας.

04/10/2024 10:23 πμ

Παρουσιάστηκε, στις 30/9/2024, η νομοθετική ρύθμιση των κόκκινων δανείων στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή εντός Οκτωβρίου. Μιλάμε για το σχέδιο που επεξεργάζεται ο κ. Βορίδης με τον κ. Τσιάρα.

Ωστόσο δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση από την κυβέρνηση για τι θα περιλαμβάνει η σχετική ρύθμιση.

Όπως φαίνεται τα αγροτικά δάνεια, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ειδικού Εκκαθαριστή PQH, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα περάσουν σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, τους λεγόμενους servicers, καθώς με το ισχύον πλαίσιο η PQH δεν μπορεί να προχωρήσει σε κούρεμα των δανείων. Έτσι αναμένεται από το Νοέμβριο να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τους servicers, στη συνέχεια θα γίνει η επιλογή τους και με τη νέα χρονιά θα ξεκινήσουν οι ρυθμίσεις των δανείων.

Δηλαδή θα ακολουθηθεί η γνωστή συνταγή αγοράζουν φτηνά τα δάνεια από τον Ειδικό Εκκαθαριστή και στην συνέχεια εισπράττουν τα ποσά της οφειλής.

Το ερώτημα όμως είναι πόση είναι η οφειλή που θα πληρώσουν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί στους servicers. Δηλαδή πόσο είναι το «κόκκινο χρέος» που θα κληθούν να πληρώσουν. Αξίζει όμως να πούμε λίγα πράγματα για το πως δημιουργήθηκαν αυτές οι οφειλές.

Ο κ. Σωτήρης Κόλλιας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχαίας Κορίνθου, σε επιστολή του στον ΑγροΤύπο αναφέρει ότι «αυτό που συμβαίνει με τα αγροτικά δάνεια στην πρώην Αγροτική Τραπεζα είναι μια θηλιά που πνίγει τον αγροτικό κλάδο. Δεκαετίας ολόκληρες ταλαιπωρούνται αγρότες και συνεταιρισμοί στις δικαστικές αίθουσες, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα.

Θα σας αναφέρω το παράδειγμα του συνεταιρισμού μας. Δανείστηκε από την Αγροτική Τράπεζα το 1971 και το 1987 συνολικά ποσό 63.976 ευρώ (21.800.000 δραχμές). Σύμφωνα με το άρθρο 39 του νόμου 3259/2004 (νόμος για πανωτόκια) θα έπρεπε να πληρώσει το αρχικό κεφάλαιο πολλαπλασιαζόμενο επί δύο δηλαδή 137.344 ευρώ. Από αυτό το ποσό θα έπρεπε να αφαιρεθούν πάσης φύσης καταβολές που έχει κάνει ο συνεταιρισμός στην τράπεζα από το 1971 έως το 2010, που η τράπεζα κατέθεσε αίτηση και πέτυχε την έκδοση διαταγής πληρωμής εναντίον του. Αλλά τίποτα από αυτά δεν έγινε. Με την αίτησή της η τράπεζα πέτυχε διαταγή πληρωμής για το ποσό των 373.000 ευρώ. Μιλάμε για 5,5 φορές πάνω από το ύψος του ποσού που δανείστηκε (550% αύξηση) και βέβαια δεν υπολογίστηκαν τα ποσά που μέχρι τότε είχε πληρώσει ο συνεταιρισμός.

Σήμερα ο Ειδικός Εκκαθαριστής PQH ζητά από τον συνεταιρισμό υπόλοιπο οφειλής που ξεπερνά τα 1.600.000 ευρώ. Από τα 63.976 ευρώ που ήταν το αρχικό ποσό όλα τα υπόλοιπα είναι πανωτόκια (παράνομα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία).

Για να είναι πετυχημένη μια ρύθμιση των αγροτικών κόκκινων δανείων θα πρέπει να γίνει επανακαθορισμός του νόμιμου ύψους της οφειλής, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το διπλάσιο της αρχικής οφειλής μείον ότι έχει εκταμιεύση η τράπεζα ή ο Ειδικός Εκκαθαριστής όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν υπάρχει καμιά λογική όταν βγάλουν οι servicers χρέος ύψους 1.600.000 ευρώ να πάμε σε κάποια τράπεζα για να πάρουμε δάνειο να αποπληρώσουμε τέτοια οφειλή.

Οι προτάσεις μας για τις οποίες παλεύουμε να υλοποιηθούν με τη νέα ρύθμιση των κόκκινων δανείων των αγροτών είναι:

1. Επανακαθορισμός του ύψους της οφειλής από δάνεια και πιστώσεις σύμφωνα με το άρθρο 39 ν3259/2004.

2. Διαγραφή οφειλών από δάνεια και πιστώσεις που έχουν εκταμιευθεί πριν το 1985.

3. Μείωση κεφαλαίου σύμφωνα με τη δυνατότητα αποπληρωμής του αγρότη αφού ληφθούν υπ όψιν τα εισοδήματα του.

4. Ρύθμιση εξόφλησης σε 120 δόσεις με επιδότηση για σταθερό επιτόκιο.

5. Ακύρωση διαταγών πληρωμής που εκδόθηκαν για ποσά οφειλής πάνω από το ανώτατο όριο του διπλασίου του εκταμιευμένου ποσού δανείου από το οποίο θα πρέπει να έχουν αφαιρεθεί πάσης φύσεως καταβολές του οφειλέτη.

6. Υποχρέωση για κατάθεση βεβαίωσης εφαρμογής του άρθρου 39 ν3259/2004 σε αιτήσεις για έκδοση διαταγών πληρωμής κατά αγροτών από τα πιστωτικά ιδρύματα ή εκκαθαριστές ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων με ποινή ακυρότητας στο σύνολό της (της διαταγής πληρωμής) από την μη συμμόρφωση.

Διαβάστε την σχετική επιστολή (εδώ)

02/10/2024 04:31 μμ

Ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος συναντήθηκε, την Τρίτη (1/10), με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταμενίτη, προκειμένου να θέσει το σύνολο των αιτημάτων των αγροτών και να εκφράσει την αγωνία του και την ανησυχία του για το μέλλον του πρωτογενή τομέα στη Σάμο και την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την συνάντηση αναφέρει τα εξής:

Από τη μεριά του Συλλόγου τέθηκαν τα ζητήματα του αυξημένου κόστους παραγωγής (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, ρεύμα, πετρέλαιο), των υποδομών (αρδευτικά δίκτυα, φράγματα, μικροφράγματα, αγροτική οδοποιία, σφαγείο), το θέμα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ (αλλαγή κανονισμού του), ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% πχ αγριογούρουνα, περονόσπορος, ακαρπία), το θέμα των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων που έχουν μειωθεί και φυσικά αναδείχθηκαν πιο επισταμένα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε τοπικό επίπεδο με τα αγριογούρουνα και το νερό.

Οι απαντήσεις που λάβαμε δε μας κάλυψαν.

Ενδεικτικά, π.χ. για το μέτρο της κυβέρνησης για μείωση της κιλοβατώρας στα 9,5λεπτά/kwh αντί για 7 που ζητάμε εμείς δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής. Είπε επίσης ο Υφυπουργός ότι δεν υπάρχει καμία επιδότηση για τα λιπάσματα που εδώ και μία 5ετία έχουν διπλασιαστεί οι τιμές τους, ενώ για το πετρέλαιο είπε ότι είχαν δοθεί 70 εκ ευρώ που όμως για τους παραγωγούς του νησιού μας αντικατοπτρίζεται στο ποσό των 60 με 70 ευρώ ανά αγρότη που είναι μία σταγόνα στον ωκεανό.

Για το θέμα των υποδομών όπου ήταν η μόνη ανακοίνωση είπε ότι το φράγμα Καρβούνη θα ενταχθεί στα έργα εθνικής σημασίας και θα ξεκινήσει σε βάθος 5ετίας.

Για την αγροτική οδοποιία δεν υπάρχουν κρατικοί πόροι και ότι προκηρύσσονται ανά διαστήματα προγράμματα.'

Για τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις είπε ότι το υπουργείο είχε εξασφαλίσει το ίδιο ποσό πρόπερσι με πέρσι αλλά από την άλλη είχαμε μείωση 30% όλων των ενισχύσεων (βασική ενίσχυση, κόψιμο πρασινίσματος και αντικατάσταση με οικολογικά σχήματα πχ αντί για 30€/στρέμμα πήραμε 13€/στρέμμα).

Για τα αγριογούρουνα δεν ανέφερε τίποτα για το θέμα των αποζημιώσεων, ενώ για το αίτημά μας για εξάλειψη του πληθυσμού ουσιαστικά πρότεινε την εφαρμογή των ηλεκτροφόρων περιφράξεων, με συμμετοχή των αγροτών κατά 50%, πράγμα που είναι ανεφάρμοστο στη Σάμο λόγω της μορφολογίας και των χωραφιών και του εδάφους και δε θα βοηθήσει στην εξάλειψη του είδους που ζητάμε. Επίσης, ανέφερε ότι θα τεθεί το θέμα των στειρώσεων κατόπιν παρέμβασης επιστημόνων και κτηνίατρων.

Τέλος, ουσιαστικές δεσμεύσεις για όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα στο νησί δεν πήραμε.

Για αυτό πρέπει το επόμενο διάστημα οι αγρότες της Σάμου να αγκαλιάσουν το Σύλλογό μας, να γίνουν μέλη, να εξειδικεύσουμε τα αιτήματά μας και τη δράση μας και σε άλλους τομείς όπως η μελισσοκομία, η αλιεία, η κτηνοτροφία, και κυρίως να συντονίσουμε τον αγώνα μας απέναντι σε μία πολιτική όπως αυτή της κυβέρνησης που συστηματικά παραγκωνίζει τον μικρομεσαίο αγρότη και τον σπρώχνει έξω από το επάγγελμα ενισχύοντας έτσι μόνο τους μεγάλους ομίλους του κλάδου.

Κρατάμε σαν σημαντική παρακαταθήκη την όλη προσπάθεια που έχουμε κάνει σαν Σύλλογος να βγουν στην επιφάνεια τα ουσιαστικά προβλήματά μας και να πιέζουμε να βάλουμε μπροστά τις διεκδικήσεις μας.

01/10/2024 11:02 πμ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) γνωστοποίησε την τιμή ελαιλάδου ελαιοκομικού έτους 2024-2025, για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η εισφορά δακοκτονίας ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της αξίας λαδιού που παράγεται.

Η εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές, ορίζεται όπως και πριν σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους.

Η κατώτατη τιμή αναφοράς για τη χορήγηση ενίσχυσης για ιδιωτική αποθεματοποίηση για την κατηγορία ελαιολάδου Λαμπάντε (lampante) με ελεύθερη οξύτητα δύο βαθμών, για το ελαιοκομικό έτος 2024-2025, θα είναι 1.524 ευρώ/τόνο, η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς δακοκτονίας του λαδιού. Στο ανωτέρω ποσό αναλογεί ανά κιλό, εισφορά δακοκτονίας 1,524 x 2% = 0,030 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ποσό των 1.524 ευρώ /τόνο, μειώνεται κατά 36,70 ευρώ/τόνο για κάθε επιπλέον βαθμό οξύτητας.

Δείτε την εγκύκλιο (εδώ)

Η εισφορά αυτή προκειμένου για λάδι καταβάλλεται σε χρήμα από το πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου γίνεται η έκθλιψη των ελιών στον ελαιοτριβέα. και όταν το πρόσωπο αυτό αρνείται, ο ελαιοτριβέας δικαιούται, να παρακρατήσει από το λάδι που παράχθηκε ποσότητα της οποίας η αξία υπολογιζόμενη με την τιμή χονδρικής πώλησης από τον παραγωγό κατά το χρόνο της έκθλιψης.

Αναγράφεται στην απόδειξη παροχής υπηρεσιών, η οποία εκδίδεται από τον ελαιοτριβέα μόλις τελειώσει η έκθλιψη των ελιών και αμέσως μετά τη σχετική ζύγιση του λαδιού που παράχθηκε.

Προκειμένου όμως για ελιές η εισφορά δακοτονίας αναγράφεται στο τιμολόγιο αγοράς που εκδίδεται από τον αγοραστή ή στην εκκαθάριση που εκδίδεται, όταν πρόκειται για πώληση ελιών από επιτηδευματία για λογαριασμό του παράγωγου.

Στις περιπτώσεις που ο πωλητής των ελιών παραγωγός έχει υποχρέωση από τις διατάξεις του Κ.Φ.Σ., έκδοσης του τιμολογίου, η εισφορά δακοκτονίας δεν είναι απαραίτητο να αναγράφεται σ' αυτό, γιατί βαρύνει τον ίδιο τον εκδότη του τιμολογίου.

Επίσης να θυμήσουμε ότι οι επιχειρήσεις παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου από 1 Δεκεμβρίου υποχρεούνται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Σε περίπτωση μη έκδοσης παραστατικών διακίνησης, το πρόστιμο ανέρχεται:

  • στα πεντακόσια (500) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν η επιχείρηση τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή
  • στα χίλια (1.000) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν η επιχείρηση τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
30/09/2024 06:42 μμ

Το μέλλον του παραδοσιακού ελαιώνα ήταν το κύριο θέμα του διαδραστικού συμποσίου Oliday που πραγματοποιήθηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, στη Χώρα της Μεσσηνίας.

Τη διοργάνωση της ημερίδας έκανε ο ΑΕΣ - ΟΠ Νηλέας. Ο ΑγροΤύπος έκανε αισθητή την παρουσία του και ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Η πρώτη ημέρα, Παρασκευή (27 Σεπτεμβρίου), περιλάμβανε ξενάγηση των μαθητών στον ελαιώνα και γευσιγνωσία ελαιολάδου.

Τη δεύτερη μέρα, Σάββατο (28 Σεπτεμβρίου), πραγματοποιήθηκε διάλογος για το μέλλον του παραδοσιακού ελαιώνα. Εισηγητές από όλη την Ελλάδα θα κατέθεσαν τις απόψεις τους για τη θέση του ελληνικού ελαιώνα στον παγκόσμιο ελαιοκομικό χάρτη και αναφέρθηκαν στις προκλήσεις, τις απειλές και τις ευκαιρίες που έχει ο παραδοσιακός ελαιώνας.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΑΕΣ-ΟΠ Νηλέας κ. Γιώργος Κόκκινος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εξάπλωση σε παγκόσμιο επίπεδο των συστημάτων καλλιέργειας πυκνής φύτευσης εις βάρος των παραδοσιακών ελαιώνων.

«Το 2050 προβλέπεται ότι το 77% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου θα παράγεται από εντατικούς ελαιώνες. Αυτή είναι η μια πτυχή του προβλήματος. Η άλλη είναι η κλιματική κρίση που απειλεί το μέλλον μας. Οι συνάδελφοι το γνωρίζουν πολύ καλά. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις δεν ήταν σε όλη την περιοχή. Οι ζημιές του ελαιοκάρπου από τις μετρήσεις που κάναμε φτάνουν στο 80% στις περιοχές που δεν έχει βρέξει και σε πολλές περιπτώσεις οι ελαιοπαραγωγοί δεν θα κάνουν καν συγκομιδή», ανέφερε ο κ. Κόκκινος.

Και πρόσθεσε: Δεν θέλουμε να κάνουμε διαπιστώσεις του προβλήματος αλλά το ζητούμενο είναι τι κάνουμε για την λύση του προβλήματος. Ο συνεταιρισμός έχει νέα μέλη και θα είναι καταστροφικό να αναγκαστούν αυτοί οι άνθρωποι να εγκαταλείψουν την ύπαιθρο. Έχουμε όλοι μια τεράστια ευθύνη να μην αφήσουμε τους νέους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την γεωργία. Πολλοί διαμαρτύρονται για τις υψηλές τιμές ελαιολάδου. Κανένας ελαιοπαραγωγός δεν έβαλε χρήματα στην τσέπη του από αυτή την αύξηση της τιμής. Αντίθετα είχαμε μια αύξηση του κόστους καλλιέργειας και θα το δούμε μπροστά μας αυτό. Αρχές Ιουλίου είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Περιφερειάρχη και καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Πιστεύω ότι σε κάθε πρόβλημα υπάρχουν λύσεις αρκεί να κάτσουμε όλοι μαζί για να τις βρούμε».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού brand name στο ελαιόλαδο της Πελοποννήσου. «Η ποιότητα του ελαιολάδου της περιφέρειας μας είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Δεν αρκεί αυτό αλλά θα πρέπει να ενσωματώσουμε την καινοτομία σε κάθε στάδιο της παραγωγής του. Θα πρέπει να συνδέσουμε την παραγωγή με τον τουρισμό και της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Οι τουρίστες να έρχονται όχι μόνο για να απολαύσουν το ελαιόλαδό μας αλλά για να ζήσουν μια εμπειρία ζωής. Πρέπει να προχωρήσουμε στην παραγωγή βιώσιμων πρακτικών ελαιοκαλλιέργειας ακολουθώντας παραδείγματα και πρακτικές από άλλες χώρες που τα έχουν καταφέρει (π.χ. Ιταλία). Πρέπει να επενδύσουμε σε καμπάνιες προώθησης. Μπορούμε να χτίσουμε ένα πρότυπο βιολογικής καλλιέργειας που να σέβεται το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα του τόπου μας. Η αειφορία είναι μια ανάγκη. Για να γίνουν όλα αυτά όμως θα πρέπει να στηρίξουμε τους ελαιοπαραγωγούς και να ενισχύσουμε τις υποδομές. Όμως στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός Place Brand δεν έχουμε ακόμη τον αριθμό των παραγωγών που θα θέλαμε να συμμετέχουν με τις δικές τους προτάσεις και ιδέες. Για αυτό σας καλώ να συμμετέχετε προκειμένου να σας ακούσουμε και να ενσωματώσουμε τις προτάσεις σας στην στρατηγική μας».

Η κα Χριστίνα Στριμπάκου, συνιδρύτρια της εταιρείας παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου LIA Cultivators, ενός προϊόντος υψηλής ποιότητας που προέρχεται από τους οικογενειακούς ελαιώνες στα Φιλιατρά, αναφέρθηκε στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο μοντέλο βιώσιμης μικρής παραγωγικής μονάδας στην σημερινή εποχή και στις δυσκολίες που υπάρχουν. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην σημασία της ορολογίας παραδοσιακός ελαιώνας. Στην χώρα μας επίσημα αναγνωρισμένος είναι ο παραδοσιακός ελαιώνας της Άμφισσας που έχει δέντρα ηλικίας τριών χιλιάδων χρόνων και της Μαρώνειας στους πρόποδες του Ισμάρου. Στην Μεσσηνία έχουμε αναφορές στις μοναδικές αιωνόβιες ελιές αλλά μπορεί να αποφασίσουμε ότι είναι ένας παραδοσιακός ελαιώνας και να ενταχθεί στην UNESCO. Το ηλικιακό πρόβλημα είναι σημαντικό, αφού στην χώρα μας οι αγρότες που είναι μικρότεροι των 35 ετών με πλήρη γεωργικά εκπαιδευση αποτελούν μόλις 2,9%, έναντι 21,7% στην ΕΕ. Η ελαιοκαλλιέργεια αντί να θεωρείται σαν μια επιχειρηματική ευκαιρία εκλαμβάνεται σαν μια κατώτερη αγροτική εργασία. Τα ελαιοτριβεία από την άλλη θα πρέπει να στραφούν στην παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος και όχι να ρίχνουν βάρος μόνο στην ποσότητα. Δεν θα πρέπει να θεωρείται επιτυχία όταν ελαιοτριβεία και ομάδες παραγωγών διαθέτουν μεγάλες ποσότητες χύμα ελαιολάδου (βυτίο) στους Ιταλούς και να πουλάνε κάποια λεπτά παραπάνω το προϊόν. Το να πουλάς ένα επώνυμο προϊόν είναι δύσκολο και θα πρέπει να λειτουργούμε σαν ομάδα. Κάποιος να αναλάβει την παραγωγή του και κάποιος την πώλησή του.

Ο κ. Φώτης Μαθιός, ελαιοπαραγωγός και μέλος του ΔΣ του ΑΕΣ - ΟΠ Νηλέας, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχει ένας ελαιοπαραγωγός που μάλιστα ασχολείται με την βιολογική καλλιέργεια. Τόνισε ότι οι συνεταιρισμοί είναι η μόνη λύση για να καταφέρει να αποκτήσει ένα προϊόν την υπεραξία που του αρμόζει. Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η νέα συγκομιδή αλλά πολλοί παραγωγοί δεν θα καταφέρουν να την κάνουν λόγω της ξηρασίας. Αυτοί που θα καταφέρουν να την κάνουν θα έχουν πρόβλημα με την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Υπάρχουν ελαιώνες που η διαδικασία της ελαιοσυλλογής γίνεται χειρωνακτικά και αυτοί οι ελαιώνες κινδυνεύουν σήμερα με εγκατάλειψη λόγω του αυξημένου κόστους καλλιέργειας. Για να είναι βιώσιμη η παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα ύδατα. Επίσης οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση σε οικονομικά εργαλεία για να μπορούν να κάνουν επενδύσεις.

Η κα Sheila Darmos, συνιδρύτρια του αγροκτήματος Νότιο Σέλας (Southern Lights) στην Λακωνία, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός εκπαίδευσης και διαχείρισης της γης, που έχει ως σκοπό την ενεργή αναγέννηση των οικοσυστημάτων. Μίλησε για την αναγεννητική γεωργία και την αγροδασοπονία. Όπως ανέφερε η αγροοικολογία αποτελεί την μετάβαση προς μια βιώσιμη, φιλική για το κλίμα και τα οικοσυστήματα γεωργία. Παρατήρησε με τα χρόνια ότι με αυτή τη νέα μέθοδο καλλιέργειας ο ελαιώνας γίνεται πιο ανθεκτικός σε ξηρασία και σε απειλές από έντομα. «Είμαστε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ξεκινήσαμε από το 2021 το πρόγραμμα διάδοσης της αναγεννητικής γεωργίας, έχουμε μεταφράσει ενημερωτικό υλικό και δημιουργούμε πιλοτικά αγροκτήματα», τόνισε.

Ο Δρ. Θεόδωρος Ζαχαριάδης, Καθηγητής και Πρόεδρος στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρθηκε στα προβλήματα μη σωστής άρδευσης και στους υπέρμετρους ψεκασμούς. Μόνο στην Πελοπόννησο έχουμε μείωση 36% της καλλιεργήσιμης έκτασης. Ακόμη αναφέρθηκε στα προβλήματα της μειωμένης παραγωγικότητας στην χώρα μας που οφείλονται στις μειωμένες επενδύσεις που γίνονται στον αγροτικό τομέα της χώρας μας. Η γεωργία ακριβείας βοηθά την μείωση των εκροών και την βελτίωση της απόδοσης. Επίσης με νέες τεχνολογίες κάνουμε ορθολογική άρδευση και μπορούμε να έχουμε σημαντικά οφέλη στο κόστος αλλά και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.

Η αναγεννητική γεωργία είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει στο μέλλον και εντάχθηκε στην ΚΑΠ. Μίλησε επίσης για ελαιοτριβεία που με τις νέες τεχνολογίες θα είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες που υπάρχουν με στόχο την καλύτερη ποιότητα του ελαιολάδου που θα παράγουν. Η νέα τεχνολογία μπορεί να προσαρμοστεί στον παραδοσιακό ελαιώνα και να δώσει πολλά θετικά αποτελέσματα.

Ο Δρ. Βασίλειος Γκισάκης, ερευνητής στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Καλαμάτα, ανέφερε την ανάγκη για πιστοποιημένο προβασικό υλικό που δίνει πιστοποιημένες ελιές. Ακλόμη ανέφερε ότι ο ελαιώνας θα πρέπει να δίνει έμφαση στις φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις αλλά θα πρέπει να είναι και βιώσιμος. Τόνισε την προστιθέμενη αξία που έχει ο παραδοσιακός ελαιώνας, που έχει να κάνει με το περιβάλλον αλλά και την ποιότητα του ελαιολάδου που παράγει. Η αγροοικολογία δεν αφορά μόνο τα λιγότερα εφόδια (π.χ.λιπάσματα κ.α.) αλλά είναι μια διαφορετική προσέγγιση στην καλλιέργεια.

Μια βασική αρχή που θα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί είναι ότι η μείωση της βιοποικιλότητας μειώνει την παραγωγικότητα. Ακόμη ανέφερε ότι «ο παραγωγός θα πρέπει να έχει δίπλα του τον ερευνητή και μαζί να δουλεύουν στο πεδίο. Έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα στην έρευνα».

30/09/2024 04:08 μμ

Προς πώληση 35.000 τόνους (+/-10%) σκληρό σιτάρι και 2.500 τόνους (+/-10%) μαλακό σιτάρι, εσοδείας 2024, έβγαλε για δεύτερη φορά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ».

Θυμίζουμε ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός, που είχε κάνεις στις 17 Ιουλίου 2024, είχε βγει άγονος.

Οι τιμές που δόθηκαν ήταν: για το σκληρό κατώτερη 230 ευρώ ο τόνος και ανώτερη στα 265 ευρώ ο τόνος και για το μαλακό κατώτερη 162 ευρώ ο τόνος και ανώτερη στα 175 ευρώ ο τόνος.

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΑΣ Ορεστιάδας για το νέο διαγωνισμό έχει ως ακολούθως:

«Σας γνωρίζουμε ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» διαθέτει προς πώληση 35.000 τόνους (+/-10%) σιτάρι σκληρό και 2.500 τόνους (+/-10%) σιτάρι μαλακό εσοδείας 2024.

Οι ενδιαφερόμενοι για αγορά της προαναφερόμενης ποσότητας ή μέρος αυτής, μπορούν να καταθέσουν σφραγισμένες προσφορές μέχρι στις 2 Οκτωβρίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12η μεσημβρινή.

Η ισχύς των προσφορών δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των πέντε (5) εργασίμων ημερών.

Στις προσφορές θα πρέπει να αναφέρονται τα εξής:

  • Τιμή ανά κιλό για παράδοση του προϊόντος επ' αυτοκινήτου στις εγκαταστάσεις μας στην περιφέρεια Ορεστιάδας ή για παράδοση επί πλοίου (FOB) στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης.
  • Χρόνος παραλαβής του προϊόντος.
  • Ο τρόπος πληρωμής καθορίζεται να γίνει τοις μετρητοίς με την υπογραφή του σχετικού συμφωνητικού».
27/09/2024 12:58 μμ

Στα αγροτοδικεία στέλνει η κυβέρνηση τους αγρότες που ήταν στο μπλόκο στο κόμβο Νισελίου στην κινητοποίηση του χειμώνα.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

Νέο γύρο τρομοκράτησης κατά του οργανωμένου αγροτικού κινήματος των βιοπαλαιστών αγροτών στήνει η κυβέρνηση της ΝΔ καλώντας σε απολογία στο ΑΤ ΒΕΡΟΙΑΣ αγωνιζόμενους αγρότες που συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κόμβο Νισελίου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων του περασμένου χειμώνα. Aνάμεσα τους τον πρόεδρο και το γραμματέα του συλλόγου μας.

Καλούνται να απολογηθούν με την κατηγορία διατάραξης της διασφάλισης των συγκοινωνιών με μοναδικό στοιχείο φωτογραφίες που επιδείχθηκαν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα για αναγνώριση προσώπων σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Η υποκρισία της κυβέρνησης σε όλο το μεγαλείο της. Από τη μια ο πρωθυπουργός να δηλώνει πως τα αιτήματά μας είναι δίκαια, όταν μας υποδέχτηκε στο Μαξίμου και την ίδια στιγμή να δρομολογεί δικογραφίες σε βάρος αγωνιστών βιοπαλαιστών αγροτών.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της δικογραφίας αυτής είναι, ότι επιχειρείται να ανοίξει το δρόμο για τη ποινικοποίηση του δικαιώματος της συμμετοχής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με τη λογική αυτή, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με διώξεις κάθε άνθρωπος ο οποίος συμμετέχει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας παλεύοντας για το δίκιο του. Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τα αγροτοδικεία και τη κάθε είδους προσπάθεια τρομοκράτησης, συκοφάντησης, φίμωσης, θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνιμα βιοπαλαιστών αγροτών που παλεύουν για την επιβίωσή τους, την πληροφορούμε ότι θα πέσει στο κενό.

Είναι η πολιτική της, αλλά και των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, η πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ, αυτή είναι που μας αναγκάζει να κινητοποιούμαστε, να διαμαρτυρόμαστε διεκδικώντας αιτήματα επιβίωσης που η ικανοποίηση τους μπορεί να μας δώσει ανάσες ανακούφισης, τέτοιες, που θα μας επιτρέψουν τη συνέχιση της αγροτικής μας δραστηριότητας, να ζήσουμε τις οικογένειές μας, να παραμείνουμε στα χωράφια και τα χωριά μας.

Ο αγώνας που δίνουμε μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους μας σε συντονισμό με άλλους αγροτικούς συλλόγους και Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ), από όλη τη χώρα, που συσπερώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων είναι αγώνας έντιμος, δίκαιος, ηθικός και καθ' όλα νόμιμος. Αφορά όλο το λαό.

Γιατί εμείς δεν παλεύουμε μόνο για κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα μας που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά, παράλληλα να φτάνουν αυτά σε προσιτές τιμές στην λαϊκή κατανάλωση. Προϊόντα φθηνά υγιεινά γιατί τη διατροφή του λαού μας. Παλεύουμε ενάντια στα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων των βιομηχάνων που αρπάζουν την παραγωγή μας τζάμπα στο χωράφι, και τα φτάνουν σε τιμές απλησίαστες στο ράφι.

Παλεύουμε ενάντια στα συμφέροντα των μεγαλοεισαγωγέων που με τις πλάτες τον κυβερνήσεων και της ΕΕ έχουν κατακλύσει την αγορά με ομοειδή προϊόντα αγνώστου προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας. Ο αυταρχισμός, η καταστολή, η τρομοκρατία της κυβέρνησης και της ΕΕ δεν μας πτοεί. Αντίθετα, μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την πάλη μας, αταλάντευτα, μέχρι να δικαιωθούμε.

27/09/2024 10:40 πμ

Την Πέμπτη (26/9/2024) πραγματοποιήθηκε εσπερίδα, την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου – ΣΕΒΙΤΕΛ με θέμα «Το ελαιόλαδο και η Βιομηχανία Τυποποίησής του, προβλήματα και προοπτικές», στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι της αγοράς ελαιολάδου και εκπρόσωποι του ΥπΑΑΤ.

Σε μια προσπάθεια το ελληνικό κράτος να αποκτήσει μια εικόνα της παραγωγής ελαιολάδου σε ετήσια βάση (όπως γίνεται στις ανταγωνίστριες χώρες της Ισπανία και της Ιταλία) ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα έρχεται ψηφιακό σύστημα στο οποίο οι ελαιοπαραγωγοί θα κάνουν δηλώσεις συγκομιδής. Παράλληλα θα γίνεται ψηφιακή δήλωση της παραγωγής ελαιολάδου από τα ελαιοτριβεία και τα τυποποιητήρια. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από την επόμενη ελαιοκομική περίοδο.

Ακόμη ο κ. Στρατάκος έκανε αναφορά στην ΚΑΠ και στα προγράμματα που στηρίζουν την ελαιοκομία, όπως τα ΟΕΦ (απάντησε σε ερώτηση του ΑγροΤύπου ότι οι προκαταβολές θα καταβληθούν μέσα Οκτωβρίου). Ακόμη αναφέρθηκε στα προγράμματα προβολής και προώθησης που εφαρμόζει η ΕΕ στην εσωτερική αγορά της Ένωσης αλλά και σε τρίτες χώρες, τα οποία χαρακτήρισε ένα σημαντικό εργαλείο για τον τομέα του ελαιολάδου. Βέβαια στην συνέχεια αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι αυτή την στιγμή τρέχουν μόλις 4 προγράμματα προώθησης που έχουν προϋπολογισμό γύρω στα 6,5 εκ. ευρώ. Επίσης υπάρχει και το πρόγραμμα Μεταποίησης 4.2 στο οποίο την προηγούμενη περίοδο είχαν ενταχθεί 36 επιχειρήσεις ελαιολάδου. Ακόμη έκανε αναφορά στα Οικολογικά Σχήματα της ΚΑΠ τα οποία αφορούν όλους τους αγρότες και τους ελαιοπαραγωγούς, στους οποίους καταβάλουν 62 εκ. ευρώ.

Πάντως στα θετικά είναι ότι οι εξαγωγές ελαιολάδου είναι στο 17,9% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.

Από τα 119 προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΟΠ - ΠΓΕ) που έχει η χώρα μας τα 32 αφορούν ελαιόλαδα. Η κατοχύρωση αυτών των προϊόντων θα γίνει με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσαι το ΥπΑΑΤ στην Βουλή.

Αναφορά έκανε επίσης ο Γραμματέας του ΥπΑΑΤ και στους ελέγχους στα ελαιόλαδα και τόνισε ότι την περίοσο 2023 - 2024 υπήρξαν πρόστιμα συνολικού ύψους 63.000 ευρώ. Στο σημείο αυτό έκανε παρέμβαση ο γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος ζήτησε να γίνονται έλεγχοι και στη διακίνηση χύμα ελαιολάδου και όχι μόνο στην τυποποίηση (όπως γίνεται σήμερα).

Πάντως όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην προσπάθεια επαναλειτουργίας της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου.

Επίσης τονίστηκε η αποτυχία του συστήματος σήμανσης Nutri-Score που έβαζε το ελαιόλαδο στην ίδια διατροφική αξίμα με το κέτσαπ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι υπάρχουν θετικές επιδόσεις στον κλάδο του ελαιολάδου, που οφείλονται στην ποιότητα του προϊόντος αλλά και στις επενδύσεις που έχουν γίνει. Πρέπει όμως να γίνουν περισσότερα βήματα με στοχο να δοθεί υπεραξία στο προϊόν με ένα νέο rebranding (ο κατεξοχήν σκοπός του rebranding είναι να επανατοποθετήσει το brand στην αγορά και να επανεγκαταστήσει νέα εικόνα στη συνείδηση του κοινού του) στην παραγωγή του.

Στη διεθνοποίηση των ελληνικών ελαιοκομικών επιχειρήσεων», αναφέρθηκε ο Γιάννης Ρέτσας, Γενικός Δντής ανάπτυξης εξωτερικού εμπορίου του ENTERPRISE GREECE, ενώ ο Πρόεδρος του ΠΣΕ & ΣΕΚ κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης περιέργραψε τρόπους και διαδικασίες με την εισήγησή του «Βελτιώνοντας την εξωστρέφεια του ελληνικού ελαιολάδου» και τόνισε την ανάγκη για αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου ελαιολάδου.

Υπήρξε επίσης προβληματισμός για το γεγονός ότι η χώρα μας εξάγει μόλις το 12% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου ενώ το υπόλοιπο εξάγεται χύμα. Ακόμη πρέπει να υπάρξει βελτίωση στο έργο της δακοκτονίας, ειδικά στην Κρήτη που υπάρχει πρόβλημα με απώλεια παραγωγής.

Στην συνέχεια έγινε βράβευση του κ. Γρηγόρη Αντωνιάδη, για τα 20 χρόνια παρουσίας στην προεδρία του ΣΕΒΙΤΕΛ και 26 χρόνια αδιάληπτης παρουσίας του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου. Την βράβευση έκανε ο επί 41 χρόνια γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου. Όπως δήλωσε ο κ. Αντωνιάδης, ο κλάδος δεν έχει παραγωγικές επενδύσεις αλλά μέχρι σήμερα έχουμε κυρίως χρηματηστηριακές επενδύσεις και αυτό θα πρέπει να αλλάξει.

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ την ανάγκη να καταρτιστεί ένα σχέδιο ανάπτυξης του ελληνικού ελαιολάδου.

26/09/2024 04:53 μμ

Συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ (κ.κ. Κέλλα και Τσιάρα) ζητάνε οι εκπρόσωποι των Φορέων Κτηνοτροφικής Παραγωγής και Κτηνοτροφικών Προϊόντων, που συναντήθηκαν, τον Αύγουστο, στην Σίνδο της Θεσσαλονίκης.

Στην επιστολή που έστειλαν στο ΥπΑΑΤ αναφέρουν τα εξής:

«Σε συνέχεια της επιστολής με Θέμα: Σύσκεψη Φορέων Κτηνοτροφικής Παραγωγής και Κτηνοτροφικών Προϊόντων, σας αποστέλλουμε τη σύνθεση της Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι πανελλαδικοί φορείς γύρω από τον κτηνοτροφικό κλάδο και τα κτηνοτροφικά προϊόντα.

Υπενθυμίζουμε ότι η δημιουργία της Επιτροπής αποφασίστηκε ομόφωνα στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, στις 23/8/2024, στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΣΕΚ ώστε να συναποφασίσουμε για ενιαίες θέσεις διεκδίκησης των αιτημάτων μας και γενικότερα για την αγροτική πολιτική της χώρας μας.

Σύνθεση της Επιτροπής:
1. Δημόπουλος Νικόλαος: Συντονιστής του Συντονιστικού Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
2. Κύρτσιος Στέργιος: Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων -ΠΕΚ.
3. Μόσχος Δημήτρης: Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας-ΣΕΚ.
4. Φασουλάς Ιωάννης: Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας - Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ.
5. Βιτάλης Ιωάννης: Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Τυριού Φέτας (ΕΔΟΦ).

Ζητάμε άμεσα συνάντηση της Επιτροπής μαζί σας, προκειμένου να σας θέσουμε τα ζητήματα που αφορούν την κτηνοτροφία και τις λύσεις που προτείνουμε».

23/09/2024 10:42 πμ

Ανακοινώθηκαν οι τιμοκατάλογοι για την ποικιλία της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής μετά από 15 περίπου ημέρες που ξεκίνησε η συγκομιδή του προϊόντος και έφεραν μεγάλη απογοήτευση στους παραγωγούς.

Όλες οι τιμές παραγωγού που ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα δίνουν για τα μεγάλα μεγέθη ελιάς (έως 110 τεμάχια το κιλό) τιμή παραγωγού 1,50 ευρώ.

Οι παραγωγοί πάντως θα πρέπει να προσέχουν τα «ψιλά γράμματα» των τιμοκαταλόγων για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Γενικά δεν υπάρχουν αποκλίσεις προς τα πάνω, εκτός από έναν κατάλογο που έδωσε 1,55 ευρώ το κιλό. Παρατηρήθηκαν μικρές διαφορές κυρίως στην 3η και 4η κατηγορία, καθώς και στα μικρότερα κομμάτια.

Ορισμένοι κατάλογοι επιβάλλουν περιορισμό για παράδοση άνω των 200 τεμαχίων. Όλοι οι μεταποιητές ζητούν την άριστη ποιότητα των προϊόντων κατά την παραλαβή.

Υπάρχει κατάλογος που αναφέρει σαφέστατα ότι θα αφαιρούνται κιλά «φύρα» για τις αδιαλόγιστες (πάει για μείωση τιμής).

Επίσης υπάρχει αναφορά οποιοδήποτε λάθος γίνει στον τεμαχισμό στο χωράφι θα μπορεί να διορθωθεί στο εργοστάσιο (πάει και αυτό για μείωση τιμής).

Ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικής Ελιάς Ολύνθου (Biolivia), Δημήτρης Ευαγγελινός, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «η μεταποίηση ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική απέναντι στον παραγωγό. Στην αρχή λέει ότι θα πάει καλά η τιμή για να γίνουν οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες. Μετά κάνει λόγο για μείωση της τιμής και έτσι οι ελαιοπαραγωγοί είναι «ικανοποιημένοι» με τα 1,50 ευρώ το κιλό.

Με την εικόνα της φετινής παραγωγής αυτή η τιμή για τα μεγάλα τεμάχια δίνει στον παραγωγό επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Χαλκιδικής μια μέση τιμή στα 1 - 1,10 ευρώ το κιλό.

Και αυτή η τιμή έρχεται να καλύψει ένα υψηλό κόστος καλλιέργειας με αυξημένα ποτίσματα και υψηλά εργατικά, που στην πράξη δεν αφήνουν κανένα εισόδημα στον παραγωγό.

Η συγκομιδή εκτιμώ ότι θα ολοκληρωθεί σε ένα μήνα και ελπίζω να έχουμε μια αναπροσαρμογή προς τα πάνω αυτών των τιμών. Υπάρχει φέτος μεγάλη δυσαρέσκεια από την πλευρά των ελαιοπαραγωγών από αυτές τις χαμηλές τιμές.

Όλα τα αγροτικά προϊόντα πιέζονται σε επίπεδο τιμών παραγωγού αλλά είμαστε όλοι καταναλωτές και βλέπουμε ότι δεν μειώνονται οι τιμές στο ράφι. Αν υπάρχει σε κάποιο στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας αισχροκέρδεια είναι δουλειά του κράτους να το βρει.

Υπάρχει πρόβλημα στην χώρα μας από τις συνεταιριστικές οργανώσεις που δεν μπορούν να κάνουν παρέμβαση στην αγορά (όπως κάνουν άλλα κράτη της ΕΕ). Αυτό που έχω πει εδώ και καιρό είναι ότι για να λειτουργήσει ένας συνεταιρισμός και να δημιουργήσει ένα brand name στην αγορά θα πρέπει να υπάρξει εξειδικευμένο προσωπικό και αυτό το προσωπικό θα πρέπει να έχει μια αμοιβή. Έτσι θα καταφέρουν τα μέλη της οργάνωσης να έχουν προστιθέμενη αξία από το προϊόν που παράγουν».

Ανακοίνωση συνεταιρισμών

Με αφορμή την ανακοίνωση τιμών για ποικιλίες πράσινης ελιάς Χαλκιδικής και Κονσερβοελιάς, η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ) ανακοινώνει τα εξής:

«Τελικά ανακοινώθηκαν τιμές από διάφορες μεταποιητικές εταιρείες. Δυστυχώς οι παραγωγοί είναι πολύ δυσαρεστημένοι από τις χαμηλές τιμές που είναι σχεδόν τιμές κόστους.

Τις τιμές επιτραπέζιας Ελιάς της βγάζουν μόνοι τους οι μεταποιητές. Γιατί; Οι παραγωγοί δεν έχουν λόγο; Παραγωγοί και μεταποιητές δεν είναι στην ίδια αλυσίδα του προϊόντος;

Πότε επιτέλους θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουμε για αρκετά προβλήματα που απασχολούν την επιτραπέζια ελιά και να βρούμε μία λογική τιμή παραγωγού, να μπορεί να ζήσει την οικογένεια του αξιοπρεπώς και να έχει την οικονομική άνεση να καλλιεργήσει την επόμενη χρονιά για να έχουμε ένα ποιοτικό προϊόν.

Η Επιτραπέζια ελιά το πρώτο εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν της χώρας μας με αυξητικές τάσεις σε ποσότητα και σε συνάλλαγμα. Είναι δυνατόν οι παραγωγοί να είναι δυσαρεστημένοι. Γιατί δεν έχουν λογικό κέρδος;

Κύριοι της μεταποίησης συνεργάτες των παραγωγών σας ενημερώνουμε ότι ο πρωτογενής τομέας της επιτραπέζιας Ελιάς δεν θέλουμε να γίνουμε πλούσιοι από τη δουλειά μας. Απαιτούμε όμως να ζήσουμε αξιοπρεπώς τις οικογένειες μας να μπορούμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας και όχι να δουλεύουμε και να έχουμε χρέη.

Η επιτραπέζια ελιά έχει προοπτική και μέλλον και για τους παραγωγούς και για το εμπόριο - μεταποίηση αρκεί να συνεννοηθούμε.

Φίλοι συνεργάτες μεταποιητές αλλάξτε τις τιμές προς τα πάνω. Αυτές οι τιμές που ανακοινώθηκαν είναι ντροπή και για εσάς που διακινείται ένα προϊόν σημαία για την Ελληνική αγροτιά. Μην μας θεωρείται εργάτες κατώτερης νοημοσύνης.

Ο ευχαριστημένος ελαιοπαραγωγός θα είναι και δικό σας όφελος. Εάν συνεχίσουν αυτές οι τιμές ετοιμαστείτε να αλλάξετε μηχανήματα θα μεταπιείτε άλλα προϊόντα γιατί ελιές δεν θα βρίσκεται και αν βρίσκεται θα είναι υποβαθμισμένες. Περιμένουν όλοι οι παραγωγοί διόρθωση των τιμών ΑΜΕΣΑ.

Υ.Γ. Ξέρετε ότι υπάρχει και η λύση του ελαιολάδου».

20/09/2024 10:13 πμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή της πράσινης Κονσερβολιάς (ελιά Αμφίσσης) με τα περισσότερα μεγέθη στις ελιές που δεν είχαν καλή άρδευση να είναι μικρά.

Ο κ. Χρήστος Καραδήμος, Διευθυντής στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στυλίδας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «σε σχέση με πέρυσι που είχαμε σχεδόν μηδενική παραγωγή φέτος έχουμε μια μέτρια παραγωγή επιτραπέζιας ποικιλίας Κονσερβολίας.

Οι καιρικές συνθήκες και οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν σαν αποτέλεσμα οι ξηρικοί ελαιώνες να μην δώσουν παραγωγή και όσα ελαιόδεντρα δεν είχαν καλή άρδευση να έχουν μικρά μεγέθη.

Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει από 3 Σεπτεμβρίου και ο συνεταιρισμός μας έβγαλε τιμοκατάλογο την Πέμπτη (19/9). Το 200άρι στην πράσινη Κονσερβολιά έχει τιμή παραγωγού στα 90 λεπτά».

Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε ότι ο συνεταιρισμός ανακοίνωσε τιμοκατάλογο και για τις άλλες ποικιλίες εσοδείας 2024, ενώ για την ποικιλία Χαλκιδικής θα παραλαμβάνει και μικρά μεγέθη (300 τεμάχια).

Ο τιμοκατάλογος για την πράσινη Κονσερβολία (ελιά Αμφίσσης) που ανακοινώθηκε από Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στυλίδας, αναφέρει τις εξής τιμές ανά τεμαχισμό:
για μεγάλα μεγέθη έως 110 τεμάχια το κιλό τιμή παραγωγού 1,60 ευρώ
για τεμάχια 111-120 το κιλό τιμή παραγωγού 1,50 ευρώ
για τεμάχια 121-130 το κιλό τιμή παραγωγού 1,40 ευρώ
για τεμάχια 131-140 το κιλό τιμή παραγωγού 1,30 ευρώ
για τεμάχια 141-150 το κιλό τιμή παραγωγού 1,15 ευρώ
για τεμάχια 151-160 το κιλό τιμή παραγωγού 1,05 ευρώ
για τεμάχια 161-170 το κιλό τιμή παραγωγού 1,00 ευρώ
για τεμάχια 171-180 το κιλό τιμή παραγωγού 0,95 ευρώ
για τεμάχια 181-200 το κιλό τιμή παραγωγού 0,90 ευρώ
για τεμάχια 201-220 το κιλό τιμή παραγωγού 0,80 ευρώ
για τεμάχια 221-240 το κιλό τιμή παραγωγού 0,70 ευρώ
για τεμάχια 241-260 το κιλό τιμή παραγωγού 0,60 ευρώ
για τεμάχια 261-280 το κιλό τιμή παραγωγού 0,55 ευρώ
για τεμάχια 281-300 το κιλό τιμή παραγωγού 0,50 ευρώ

Ο τιμοκατάλογος για την πράσινη ποικιλία Χαλκιδικής που ανακοινώθηκε από Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στυλίδας, αναφέρει τις εξής τιμές ανά τεμαχισμό:
για μεγάλα μεγέθη έως 110 τεμάχια το κιλό τιμή παραγωγού 1,50 ευρώ
για τεμάχια 111-120 το κιλό τιμή παραγωγού 1,40 ευρώ
για τεμάχια 121-130 το κιλό τιμή παραγωγού 1,30 ευρώ
για τεμάχια 131-140 το κιλό τιμή παραγωγού 1,20 ευρώ
για τεμάχια 141-150 το κιλό τιμή παραγωγού 1,10 ευρώ
για τεμάχια 151-160 το κιλό τιμή παραγωγού 1,00 ευρώ
για τεμάχια 161-170 το κιλό τιμή παραγωγού 0,90 ευρώ
για τεμάχια 171-180 το κιλό τιμή παραγωγού 0,80 ευρώ
για τεμάχια 181-200 το κιλό τιμή παραγωγού 0,75 ευρώ
για τεμάχια 201-220 το κιλό τιμή παραγωγού 0,70 ευρώ
για τεμάχια 221-240 το κιλό τιμή παραγωγού 0,60 ευρώ
για τεμάχια 241-260 το κιλό τιμή παραγωγού 0,55 ευρώ
για τεμάχια 261-280 το κιλό τιμή παραγωγού 0,50 ευρώ
για τεμάχια 281-300 το κιλό τιμή παραγωγού 0,40 ευρώ

Για τις ελιές Μεγάρων:
Σκούπα όλα τα μεγέθη στα 80 λεπτά το κιλό

Για τις Κόκκινες ελιές:
τα μεγάλα τεμάχια (110) 1,00 ευρώ το κιλό
τα μεσαία τεμάχια (160) 0,50 ευρώ το κιλό

18/09/2024 09:46 πμ

Ανακοινώθηκε ο πρώτος τιμοκατάλογος για τη νωπή επιτραπέζια πράσινη ελιά ποικιλίας Χαλκιδικής εσοδείας 2024.

Ο τιμοκατάλογος που ανακοινώθηκε από εταιρεία μεταποίησης της Χαλκιδικής από την περιοχή Ορμύλια, αναφέρει τις εξής τιμές ανά τεμαχισμό:
για μεγάλα μεγέθη έως 110 τεμάχια το κιλό τιμή παραγωγού 1,50 ευρώ
για τεμάχια 111-120 το κιλό τιμή παραγωγού 1,40 ευρώ
για τεμάχια 121-130 το κιλό τιμή παραγωγού 1,30 ευρώ
για τεμάχια 131-140 το κιλό τιμή παραγωγού 1,20 ευρώ
για τεμάχια 141-150 το κιλό τιμή παραγωγού 1,10 ευρώ
για τεμάχια 151-160 το κιλό τιμή παραγωγού 1,00 ευρώ
για τεμάχια 161-170 το κιλό τιμή παραγωγού 0,90 ευρώ
για τεμάχια 171-180 το κιλό τιμή παραγωγού 0,80 ευρώ
για τεμάχια 181-200 το κιλό τιμή παραγωγού 0,75 ευρώ

Το εξοργιστικό είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου αυτές οι τιμές διαμορφώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης (17/9), ενώ το κλίμα της αγοράς ήθελε να δώσει τιμή για τα μεγάλα μεγέθη στα 1,20 ευρώ.

Με τα νέα δεδομένα του τιμοκαταλόγου και με την εικόνα της φετινής παραγωγής στην Χαλκιδική ο μέσος όρος της παραλαβής αφορά 150άρια και επειδή οι ψιλές ελιές δεν έχουν βάρος ο έμπορας θα παραλάβει με κιλά και όχι με μεγέθη άρα χαμένος ο παραγωγός.

Ένα μικρό ποσοστό γύρω στο 17% αφορά τα μεγάλα μεγέθη που θα πάρουν τιμή στα 1,50 ευρώ. Το 50 - 60% της φετινής παραγωγής αφορά 200άρια και το υπόλοιπο ποσοστό αφορά τις ψιλές ελιές.

Ακόμη θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο παραλαβές γίνονται μέχρι τα 200 τεμάχια αλλά φέτος έχουμε πολλά ψιλά ακόμη και 220 τεμάχια που δεν θα τα παραλάβουν οι έμποροι.

Αυτά θα πάνε για ελαιοποίηση επειδή όμως έχουμε πρωίμιση παραγωγής και οι ψιλές ελιές θα έχουν μειωμένες αποδόσεις, με 15 κιλά καρπού να δίνουν μόλις 1 κιλό ελαιολάδου.

Ουσιαστικά φέτος οι ελαιοπαραγωγοί έχουν ζημιά με βάση το κόστος καλλιέργειας και συγκομιδής. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που δεν θα φέρει εισόδημα στους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής.

17/09/2024 04:22 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή της πράσινης επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής αν και οι παραγωγοί μέχρι αυτή την στιγμή την παραδίνουν με ανοικτή τιμή στην μεταποίηση.

Μετά την περσινή ακαρπία τα δέντρα έχουν παραγωγή αλλά σε μεγάλο ποσοστό ο καρπός είναι μικρός σαν αποτέλεσμα της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών.

Η αγορά μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της αλλά οι παραγωγοί ζητούν η τιμή να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα για να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια και να έχουν ένα εισόδημα.

Όπως τονίζουν στον ΑγροΤύπο η τιμή δεν πρέπει να πέσει κάτω από τα 2 ευρώ για τα μεγάλα μεγέθη (110 τεμάχια το κιλό) που είναι λίγα, ώστε να βγει μια καλή μέση τιμή.

Τιμές στα 1,30 και 1,40 ευρώ το κιλό είναι «καταστροφικές» για την καλλιέργεια και θα φέρουν μεγάλες αντιδράσεις από τους παραγωγούς, σε μια δύσκολη χρονιά που υπάρχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ο κ. Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών της Χαλκιδικής, στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και 2,5 εβδομάδες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή στην Χαλκιδική και σε κάποια χωριά στα Μουδανιά είμαστε στο 60% της συγκομιδής ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί τιμή παραγωγού για την πράσινη επιτραπέζια ελιά.

Το κόστος είναι στα 1 ευρώ το κιλό και ζητάμε να μας δώσουν τιμές που θα μας αφήσουν κάποιο εισόδημα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ελαιοκαλλιέργεια.

Η περσινή ακαρπία έφερε δύο μεγάλα προβλήματα στην ελιά Χαλκιδικής.

Το πρώτο είναι ότι δεν υπήρχε παραγωγή και δεν κατάφεραμε να έχουμε εισόδημα από την καλλιέργεια.

Το δεύτερο είναι ότι οι μεταποιητές για να καλύψουν τους πελάτες τους στο εξωτερικό έκαναν εισαγωγές από τρίτες χώρες (μεσαία και μικρά μεγέθη) που βοηθάνε την συσκευασία.

Πρέπει κάποια στιγμή το κράτος να αποφασίσει να κάνει σοβαρούς ελέγχους στις εισαγωγές.

Οι παραγωγοί φέτος ζητούν καλές τιμές στα λίγα μεγάλα μεγέθη που υπάρχουν για να βγάλουν μια μέση τιμή που αν τους αφήσει ένα εισόδημα».

Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου στην Καβάλα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και 10 ημέρες έχουμε ξεκινήσει την συγκομιδή της ποικιλίας πράσινης επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής και ακόμη δεν μας έχουν ανακοινώσει τιμές. Η ποιότητα των ελιών είναι καλή αλλά υπάρχουν λίγα μεγάλα μεγέθη.

Αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας είναι εξοργιστικό, η συγκομιδή στην πράσινη ελιά Χαλκιδικής κρατάει ένα μήνα έχουμε τόσες ημέρες ξεκινήσει και ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τιμές.

Γνωρίζει η μεταποίηση ότι δεν μπορούμε να κρατήσουμε τις ελιές για μεγάλο διάστημα και μας εκβιάζει να την παραλάβει με ανοικτή τιμή.

Το κόστος καλλιέργειας και συγκομιδής είναι στο 1 ευρώ το κιλό αν έχουμε μια μέση τιμή σε αυτά τα επίπεδα θα είναι οικονομική καταστροφή για τους παραγωγούς και αυτό θα πρέπει να το καταλάβει η μεταποίηση».

17/09/2024 03:31 μμ

Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί το «2ο Oliday: Διαδραστικό Συμπόσιο», στη Χώρα της Μεσσηνίας. Το Oliday είναι μια ετήσια συνάντηση των ανθρώπων του μεσογειακού ελαιώνα και κυρίως μια πλατφόρμα αλληλεπίδρασης, που διοργανώνει ο ΑΕΣ Νηλέας.

Ο ΑγροΤύπος θα παρευρεθεί στην ημερίδα, στις 28 Σεπτεμβρίου - στο κτήριο Rex, με τον δημοσιογράφο κ. Σταύρο Παϊσιάδη, που θα συντονίζει την ενότητα «Παραδοσιακός ελαιώνας: Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες».

Ανακοίνωση του ΑΕΣ Νηλέας αναφέρει τα εξής:

Με αφετηρία τη ρήση του Πλάτωνα «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» («αρχή ήμισυ παντός»), το 2023, ο ΑΕΣ Νηλέας εγκαινίασε το «Oliday: Διαδραστικό Συμπόσιο», δικαιώνοντας τις προσδοκίες και θέτοντας το πρώτο λιθαράκι για το μεγάλο όραμα.

Το «2ο Oliday: Διαδραστικό Συμπόσιο» είναι ένα επόμενο σημαντικό βήμα.

Η πρώτη ημέρα, Παρασκευή (27 Σεπτεμβρίου), δικαιωματικά θα ανήκει πάντα στη νέα γενιά, στους μικρούς μαθητές που έχουμε χρέος να μπολιάσουμε με τις διαχρονικές και ανυπέρβλητες αξίες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του διατροφικού μας πολιτισμού.

Τη δεύτερη μέρα, Σάββατο (28 Σεπτεμβρίου), αποφασίσαμε να ανοίξουμε έναν διάλογο για το μέλλον του παραδοσιακού ελαιώνα. Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει με καταιγιστικό ρυθμό, με προκλήσεις και απειλές που ήδη βιώνουμε, αλλά και με ορατές ευκαιρίες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, πιστεύουμε ότι επιβάλλεται να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας στον παγκόσμιο ελαιοκομικό χάρτη.

Για να γίνει αυτό πρέπει να δούμε που βρισκόμαστε αλλά και που θέλουμε να πάμε, να εντοπίσουμε τις αδυναμίες αλλά και τα δυνατά μας σημεία, αυτά που πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εισηγητές από όλη την Ελλάδα θα καταθέσουν τις απόψεις τους συνθέτοντας τη θέση του ελληνικού ελαιώνα στον παγκόσμιο ελαιοκομικό χάρτη και απαντώντας στο εύλογο ερώτημα αν έχει μέλλον ο παραδοσιακός ελαιώνας.

Ο δημιουργικός διάλογος ενέχει αντιρρήσεις, αλλά και κριτική. Μέσω της διάδρασης, θέλουμε να βελτιώσουμε αδυναμίες και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία είναι πολλά και μεγάλα. Και το πιο σημαντικό είναι ότι αυτά βρίσκονται δίπλα μας, είναι η κληρονομιά μας, είναι το πανέμορφο περιβάλλον που ζούμε, ο τοπικός πολιτισμός και το ελληνικό φως.

Ο μεσογειακός παραδοσιακός ελαιώνας, άρρηκτα συνδεδεμένος με το τοπίο από την εμφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού, με την ανυπέρβλητη αισθητική και ανεκτίμητη πολιτιστική, περιβαλλοντική και οικονομική αξία, απειλείται και μαζί με αυτόν ο κοινωνικός και ο οικονομικός ιστός της υπαίθρου.

Η ευθύνη μας απέναντι στις γενιές που έρχονται είναι να παραδώσουμε τη μεγάλη εντολή να μας ξεπεράσουν. Ένας τόπος ευλογημένος σαν τον δικό μας, «ηλιοστάλακτος», αγκαλιασμένος από θάλασσα και με γη σχεδόν αμόλυντη, θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει τις διαπιστώσεις, πρακτική κοινότυπη και κοινόχρηστη, και να δημιουργήσει τη γέφυρα μεταξύ του χθες, του σήμερα και του αύριο. Διότι το μέλλον ανήκει σε αυτούς που ξέρουν να το σχεδιάζουν και ακόμα περισσότερο σε αυτούς που μπορούν να το ονειρευτούν.

Δείτε το πρόγραμμα (εδώ)

17/09/2024 10:15 πμ

Να κρατηθεί το ημερομίσθιο του εργάτη γης στο ποσό των 37,07 ευρώ μικτά (μαζί με την ασφάλιση ΕΦΚΑ 10%) ζητά ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Γαϊτάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου αυτή την περίοδο έχουμε φαινόμενα με το ημερομίσθιο να ξεπερνά τα 45 ευρώ.

Όπως επισημαίνει «αναφορικά με το πολύπαθο ζήτημα έλλειψης εργατών γης, ενημερώνουμε τους αγρότες στην ευρύτερη περιοχή ότι η προσπάθεια μας ως Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας για να βρεθεί μία οριστική λύση, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό όλους τους τελευταίους μήνες.

Έχοντας ήδη καταθέσει - εγγράφως - όλα τα προβληματικά σημεία στην διαδικασία μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες, επιδιώκουμε συνεχώς νέες συσκέψεις με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στα αρμόδια Υπουργεία, τονίζοντας για την επιτακτική ανάγκη να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα ολικά και οριστικά.

Επίσης, ενημερώνουμε ότι η σύμβαση εργασίας που συνάπτουν οι εργοδότες με τους εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα, έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και είναι προϋπόθεση για τη διατήρηση της νόμιμης παραμονής των οικονομικών μεταναστών στην χώρα μας.

Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι ως νόμιμο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη στο αγροτικό αντικείμενο ορίζεται το ποσό των 37,07 ευρώ, μικτά (μαζί με την ασφάλιση ΕΦΚΑ 10%) και αυτό μόνο αν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα νομιμότητας τους.

Από τα παραπάνω, καλούμε τους παραγωγούς να διατηρήσουν τα ημερομίσθια σε αυτά τα επίπεδα, αντιδρώντας σε οποιασδήποτε μορφής εκβιασμού, λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Τονίζουμε δε για μία ακόμα φορά, ότι οι παραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην δέχονται να εργαστεί στην αγροτική τους επιχείρηση άτομο που διαθέτει σύμβαση εργασίας σε άλλον εργοδότη, καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος για καταγγελία στο ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) από τον νόμιμο εργοδότη και το οποίο επισύρει χρηματικό πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, λόγω παράνομης εργασίας σε αυτόν.

Για όλα αυτά τα θέματα καθώς και για πολλά αλλά, οι αγρότες θα κληθούν σύντομα να πάρουν αποφάσεις για την επόμενη μέρα στην περιοχή μας, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που οργανώνεται ήδη από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας».

13/09/2024 10:16 πμ

Την Τετάρτη (11/09/2024) πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ) και συζητήθηκαν τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την επιτραπέζια ελιά.

Όπως επισημαίνουν το κύριο θέμα ήταν οι πράσινες ελιές που σε πολλές περιοχές άρχισαν να συγκομίζονται.

Η φετινή χρονιά για τις πράσινες ελιές ξεκίνησε ιδανικά αλλά μετά τον Μάιο 2024 παρατηρήθηκαν προβλήματα που σχετίζονται με την κλιματική κρίση όπως ανομβρία και υψηλές θερμοκρασίες. Τα προηγούμενα χρόνια ο παραγωγός άρδευε τον ελαιώνα του για να αυξήσει το μέγεθος του καρπού ενώ φέτος άρδευε έως και δύο φορές την εβδομάδα για να μπορέσει να κρατήσει τον καρπό στα δέντρα του, ανεξαρτήτως μεγέθους. Το αποτέλεσμα είναι σε ξερικούς ελαιώνες ο καρπός να είναι πάνω από 260 τεμάχια το κιλό, μην μπορεί να πάει στο εμπόριο και να οδηγείτε προς ελαιοποίηση ενώ στους αρδευόμενους ελαιώνες η μισή παραγωγή να είναι εμπορεύσιμη αλλά η άλλη μισή να οδηγείτε στην ελαιοποίηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η ΠΕΑΣΟΕΠΕ η παραγωγή ελιών ποικιλίας Χαλκιδικής αναμένεται να φτάσει περίπου τους 200.000 τόνους.
Περίπου το 40% της ποσότητας θα οδηγηθεί στην ελαιοποίηση καθώς είναι πάνω από τα 200 τεμάχια ανά κιλό και το υπόλοιπο θα οδηγηθεί στο εμπόριο.
Από τις ποσότητες που θα οδηγηθούν στο εμπόριο το 25% αφορά κομμάτια μέχρι 130, το 40% τα κομμάτια μέχρι 160 και 35% είναι μέχρι 200 κομμάτια.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο παραγωγός της πράσινης ελιάς έρχεται από μια χρονιά ακαρπίας 80% σε ελιές Χαλκιδικής και 90% ακαρπίας σε άλλες ποικιλίες. Το κόστος παραγωγής φέτος λόγω της κλιματικής κρίσης εκτοξεύτηκε ενώ η ποσότητα που θα οδηγηθεί στην ελαιοποίηση είναι κοντά στο 50%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δημοσιοποίησε και η ΠΕΜΕΤΕ, η αξία εξαγωγών του 2023 ξεπέρασε τα 640 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 ξεπέρασε τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Η μέση τιμή πώλησης στο εξωτερικό ανέρχεται σε 2,93 ευρώ το κιλό για όλες τις επιτραπέζιες ελιές.

Η ΠΕΑΣΟΕΠΕ αντιλαμβανόμενη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις πράσινες ελιές στηρίζει απόλυτα την πρόταση των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των παραγωγών για τιμή εκκίνησης για τις πράσινες ελιές:

  • 2,00 ευρώ ανά κιλό για τα 110-130 τεμάχια.
  • 1,80 ευρώ ανά κιλό για τα 130-160 τεμάχια.
  • 1,50 ευρώ ανά κιλό για τα 160-200 τεμάχια.

Για τις κονσερβοελιές ο εμπορικός τεμαχισμός είναι μέχρι 320-340 τεμάχια. Για τον τεμαχισμό αυτό δεν μπορεί να δοθεί τιμή κάτω του κόστους παραγωγής. Δεν νοείται παραγωγός να πουλάει την παραγωγή του κάτω του κόστους παραγωγής ούτε μεταποιητής - εξαγωγέας να αγοράζει την παραγωγή κάτω του κόστους παραγωγής. Ιστορικά όποτε συμβαίνει αυτό την επόμενη ελαιοκομική χρονιά υπάρχει μείωση της ποσότητας και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής καθώς ο παραγωγός δεν έχει τα απαραίτητα κεφάλαια να καλλιεργήσει. Αποτέλεσμα είναι να ζημιώνεται ολόκληρος ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς.

Ο αγροτικός τομέας στηρίζει διαχρονικά την κοινωνία και την οικονομία παράγοντας ποιοτικά αγροτικά προϊόντα τα οποία παραλαμβάνει η μεταποίηση και εξάγει. Η μεταποίηση έχει επενδύσει σε εξοπλισμό, τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό και έχει κάνει γνωστή την Ελληνική επιτραπέζια ελιά σε όλο τον κόσμο. Ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς με την συνεργασία παραγωγών και μεταποιητών καταγράφει κάθε χρόνο ρεκόρ εξαγωγών. Ευχόμαστε να συνεχίσουμε έτσι σαν κλάδος. Όμως να μην ξεχνάμε ότι χωρίς παραγωγή δεν θα υπάρχει μεταποίηση και εξαγωγή, αλλά και χωρίς μεταποίηση και εξαγωγή δεν θα υπάρχει αγροτική παραγωγή. Αυτό οφείλουμε να το αντιληφθούμε όλοι μας.

«Δύο πέτρες αν δε μονοιάσουν, αλεύρι δεν βγάζουν», τονίζει η ΠΕΑΣΟΕΠΕ.

12/09/2024 02:50 μμ

Ξεκίνησε, με μικρές ποσότητες αλλά θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, η συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής.

Φέτος αναμένεται μια καλή παραγωγή στην Χαλκιδική και στην Καβάλα. Όμως δεν θα υπάρχουν πολλά μεγάλα μεγέθη καρπού λόγω της ξηρασίας.

Οι παραγωγοί περιμένουν με αγωνία να ανακοινωθούν οι τιμές από την μεταποίηση πριν ξεκινήσει η συγκομιδή.

Κάποτε θα πρέπει η κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το πρόβλημα που ακολουθούν οι μεταποιητές να μην ανακοινώνουν τιμή παραγωγού πριν την συγκομιδή. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ΥπΑΑΤ αν είναι αυτό νόμιμο σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές νομοθεσίες και να πάψει να πετά χαρταετό, αδιαφορώντας για το εισόδημα των παραγωγών. Οι παραγωγοί γνωρίζουν ότι αν φύγει το προϊόν από τα χέρια τους δεν μπορούν αν διαπραγματευτούν την τιμή.

Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μια καλή παραγωγή με υψηλή ποιότητα. Όμως δεν υπάρχουν μεγάλα μεγέθη λόγω των καιρικών συνθηκών.

Ξεκίνησαν να συγκομίζουν κάποιοι παραγωγοί και ζητάμε να μας που τιμές οι μεταποιητές. Δεν μπορεί να παραδίνουμε τις ελιές μας και να μην γνωρίζουμε την τιμή παραγωγού.

Για αυτό θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των ελαιοπαραγωγών επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής των μελών του Α.Σ. Παγγαίου, σήμερα Πέμπτη (12/9) το απόγευμα, στην πλατεία στο Ποδοχώρι.

Πέρυσι που ήταν μια καταστροφική χρονιά με μειωμένη παραγωγή οι έμποροι έδωσαν τιμή σκούπα στα 2 έως 2,5 ευρώ το κιλό.

Φέτος ζητάμε μια καλή τιμή για τα μεγάλα μεγέθη που να καλύπτει το κόστος παραγωγής της ελιάς. Το κόστος εκτός της συγκομιδής ανέρχεται σε 94 έως 98 λεπτά το κιλό.

Οι εργάτες για την συγκομιδή πληρώνονται στα 3 έως 3,5 ευρώ το τελάρο. Οι παραγωγοί ζητούν μια τιμή που να τους αφήνει εισόδημα για να συνεχίσουν να καλλιεργούν τις ελιές τους».

Ο κ. Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών Χαλκιδικής, τονίζει από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών έχει καλλιεργήσει με δανεισμό λόγω της απώλειας εισοδήματος που είχε από την περσινή ακαρπία. Το κόστος συγκομιδής είναι υψηλό και στην περιοχή ανέρχεται στα 3,5 έως 4 ευρώ το τελάρο. Πρέπει άμεσα να ανακοινωθούν τιμές από την μεταποίηση για να δουν οι παραγωγοί τι θα κάνουν το προϊόν τους».

Από την πλευρά μας θα αναφέρουμε τα στοιχεία της ΠΕΜΕΤΕ που λένε για τις επιτραπέζιες ελιές ότι «το 2023 έγιναν εξαγωγές που ξεπέρασαν τα 640 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 η αξία των εξαγωγών παρουσιάζει αύξηση, κατά 24,6% (400 εκατ. ευρώ), συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (320 εκατ. ευρώ). Η εκτίμηση είναι ότι για το 2024 οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών θα έχουν την καλύτερη εξαγωγική επίδοση όλων των εποχών».

Αφού έχετε κέρδη δώστε τιμή στους ελαιοπαραγωγούς. Θα πρέπει ακόμη να επισημάνουμε ότι αν δεν δώσουν καλή τιμή στα μεγάλα μεγέθη και έχουμε φέτος μέσες τιμές των 70 και 80 λεπτών το κιλό, αυτό θα είναι καταστροφικό για την επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής.

Θυμίζουμε πέρυσι είναι δεδομένο ότι είχαμε ακαρπία στις ελιές. Φέτος έχει καλή παραγωγή με μικρά μεγέθη. Του χρόνου θα έχουμε δεδομένη ακαρπία λόγω της υπερβολικής φετινής καρποφορίας.

Άρα η φετινή τιμή που θα πάρουν οι ελαιοπαραγωγοί θα διαιρεθεί δια τρία έτη. Ήδη πολλοί παραγωγοί είναι με την πλάτη στον τοίχο από τα χρέη, αν δεν τους στηρίξουν οι φέτος μεταποιητές τελειώνει η καλλιέργεια στην χώρα μας.

11/09/2024 03:22 μμ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η ελληνική κτηνοτροφία, με συνεχόμενη μείωση κοπαδιών και αύξηση του κόστους παραγωγής.

Kυβερνητικός σχεδιασμός για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων δεν υπάρχει ούτε ανακοινώνονται αναπτυξιακά μέτρα για αύξηση (και όχι απλά αναπλήρωση) του ζωικού κεφαλαίου στην χώρα μας.

Όλο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα, κάτι που οδηγεί σε μείωση της παραγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στον ΕΛΓΟ Δήμητρα, το 2024 παραδόθηκαν - από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο - 528.768.728 κιλά νωπού πρόβειου γάλακτος, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι ποσότητες έφταναν τα 539.954.311 κιλά. Με αγωνία αναμένουν οι κτηνοτρόφοι αυτό το μήνα να μάθουν τις νέες τιμές στο γάλα και τονίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μείωση της τιμής παραγωγού.

Μέσα σε αυτό το άσχημο κλίμα οι κτηνοτρόφοι περίμεναν από τον πρωθυπουργό, στην ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, να ανακοινώσει μέτρα στήριξης του κλάδου αλλά με έκπληξη είδαν ότι το «καλάθι» ήταν άδειο για αυτούς.

«Η κτηνοτροφία έχει αφεθεί τελείως στο έλεός της δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι γίνεται ούτε σε σχέση με τις ζωονόσους ούτε με το μεγάλο κόστος παραγωγής», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Δημήτρης Μόσχος. «Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν απαντούν σε καμία πραγματική ανάγκη των κτηνοτρόφων. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε υπόσχεση ότι με τη νέα ΚΑΠ θα ενισχυθεί η κτηνοτροφία τελικά έχει γίνει ακριβώς το αντίθετο. Καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους να καταλάβουν το μήνυμα: Ο Πρωθυπουργός μας ξέχασε, αλλά εμείς δεν ξεχνάμε», πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΚ αναφέρει τα εξής:

Στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός απέδειξε, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, την πλήρη αδιαφορία του προς τον κτηνοτροφικό τομέα. Καμία αναφορά. Καμία υπόσχεση. Καμία λύση για τους κτηνοτρόφους που δίνουν καθημερινά μάχη για να επιβιώσουν, εν μέσω κρίσεων που απειλούν την ίδια την ύπαρξή τους. Εκατοντάδες χιλιάδες ζώα, ιδιαίτερα αιγοπρόβατα χάθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και από τις πυρκαγιές.

Ακολούθησαν οι χιλιάδες απώλειες από τις ζωονόσους πανώλη και ευλογιά που καταστρέφουν το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, γι’ αυτό ζητάμε πλήρη και πραγματική αποζημίωση των ζώων που χάθηκαν, όπως και των κατεστραμμένων σταβλικών εγκαταστάσεων και των ζωοτροφών.

Επίσης η κυβέρνηση είναι ανίκανη να μας προστατέψει από τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων και τροφίμων αμφιβόλου ποιότητας, οι τιμές στην παραγωγή εκτοξεύονται, με το κόστος παραγωγής πλέον να είναι δυσβάσταχτο, και όμως η κυβέρνηση επιλέγει να κωφεύει. Ενώ όλοι οι άλλοι κλάδοι λαμβάνουν υποσχέσεις και σχέδια ανάπτυξης, η ελληνική κτηνοτροφία εγκαταλείπεται στο έλεος της καταστροφής. Αυτή η στάση είναι προσβλητική και εξοργιστική.

Η κυβέρνηση κάνει το λάθος να θεωρεί ότι οι κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν να αντέχουν σιωπηλά.
Εμείς δεν θα μείνουμε άπραγοι! Οι κτηνοτρόφοι δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Ο Πρωθυπουργός μας αγνόησε, αλλά εμείς θα είμαστε αυτοί που θα του υπενθυμίσουμε ότι η ελληνική κτηνοτροφία είναι πυλώνας της εθνικής οικονομίας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την καταστρέψει.

Δεν ζητάμε χάρες. Ζητάμε τα αυτονόητα:

  • Άμεσα μέτρα στήριξης του ζωικού κεφαλαίου.
  • Άμεση αποζημίωση των ζωονόσων που αφανίζουν τα κοπάδια μας.
  • Οικονομική ενίσχυση και πολιτικές ανάπτυξης για έναν από τους πιο κρίσιμους παραγωγικούς τομείς της χώρας.
  • Νομοθέτηση για ακατάσχετη πρώτη κατοικία και των σταβλικών εγκαταστάσεων των κτηνοτρόφων.

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια των αγροκτηνοτρόφων που μεταφέρθηκαν στα funds, προτείνεται να δοθεί δυνατότητα στον οφειλέτη, με σχετική νομοθέτηση, να αποπληρώσει το δάνειο, στο ύψος της τιμής εξαγοράς από τα funds, με αύξηση έως 10% της τιμής αυτής.

Αν η κυβέρνηση επιλέξει να συνεχίσει να μας αγνοεί, τότε θα βρει μπροστά της έναν κλάδο ενωμένο και αποφασισμένο που διεκδικεί την επιβίωσή του.

11/09/2024 12:01 μμ

Στην Ελλάδα φέτος οι παραγωγοί «κλαίνε» για την ξηρασία που έχει πλήξει τα ελαιόδεντρα. Αντίθετα στην Τυνησία, με βάση τον σχεδιασμό που έχουν κάνει, αυξάνουν σε ετήσια βάση τους αρδευόμενους ελαιώνες τους, με στόχο να αυξήσουν την παραγωγή τυνησιακού ελαιολάδου.

Η Τυνησία είναι μια χώρα στην βόρεια Αφρική δίπλα στην έρημο Σαχάρα. Παρόλα αυτά έχει στρατηγική στον ελαιοκομικό τομέα την οποία ακολουθεί κατά γράμμα.

Το Υπουργείο Γεωργίας της Τυνησίας τα τελευταία χρόνια προωθεί και ενισχύει με συγκεκριμένα προγράμματα τις αρδευόμενες ελαιοκαλλιέργειες, που μπορούν να προσφέρουν σταθερή παραγωγή, όποιες κι αν είναι οι κλιματικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, οι αρδευόμενες ελαιοκαλλιέργειες έχουν αυξηθεί μέσα στην τελευταία δεκαετία στην Τυνησία, από 400.000 στρέμματα σε 1.000.000 στρέμματα, από τα οποία παράγουν μεταξύ 80.000 και 100.000 τόνους ελαιολάδου κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, οι αρδευόμενες φυτείες θα μπορούσαν να παρέχουν σχεδόν το 80% της ελαιοκομίας στην χώρα.

Η σημασία της ελαιοπαραγωγής για την Τυνησία τονίζεται με κάθε τρόπο και υπάρχει ισχυρή κρατική και επιστημονική φροντίδα, καθώς και προωθητικές ενέργειες για το τυνησιακό ελαιόλαδο στην παγκόσμια αγορά.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Τυνησιακού Οργανισμού Ελαιολάδου, οι μεγαλύτερες ποσότητες εξάγονται κυρίως στον Καναδά, τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.

Αντίθετα στην χώρα μας εδώ και χρόνια οι Ιταλοί αποτελούν τον αποκλειστικό προμηθευτή του ελληνικού ελαιολάδου, κάτι που κανένας δεν ενδιαφέρεται να αλλάξει.

Γενικότερα, το ελαιόλαδο αποτελεί ένας από τους κύριους πυλώνες της τυνησιακής οικονομίας, καθώς παρέχει εισόδημα σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Επίσης αποτελεί το κύριο εξαγώγιμο γεωργικό προϊόν, και πολύτιμη πηγή συναλλάγματος.

Στόχος του τυνησιακού Υπουργείου Γεωργίας είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και της επιστημονικής έρευνας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τυνησιακού ελαιολάδου στις ξένες αγορές, η κατάκτηση νέων αγορών, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας του, η προώθηση του βιολογικού ελαιολάδου κ.α.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχεδιασμό, η αύξηση των εκτάσεων ελαιοκαλλιέργειας (με νέες γραμμικές φυτεύσεις και σύγχρονα αρδευτικά συστήματα) φθάνει τα 22 χιλιάδες εκτάρια ετησίως.

Στην Ελλάδα προτιμούμε να «φυτεύουμε» φωτοβολταϊκά ή αιολικά πάρκα. Υπάρχει διαφορά στρατηγικής μεταξύ των δύο χωρών, το μέλλον θα δείξει ποια πλευρά βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση.

10/09/2024 12:11 μμ

Συνεχόμενα ρεκόρ στις εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών έχουμε τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα το 2023 έγιναν εξαγωγές που ξεπέρασαν τα 640 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 η αξία των εξαγωγών παρουσιάζει αύξηση κατά 24,6% (400 εκατ. ευρώ), συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (320 εκατ. ευρώ).

Η εκτίμηση είναι ότι για το 2024 οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών θα έχουν την καλύτερη εξαγωγική επίδοση όλων των εποχών.

Αυτά τονίστηκαν στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΕΜΕΤΕ (Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς), που έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου 2024, στην Λάρισα.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ, Κώστας Ζούκας, αναφερόμενος στην χρονιά που πέρασε, αλλά και στην τρέχουσα περίοδο τόνισε τις ιδιαίτερες οικονομικές, περιβαλλοντολογικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν τόσο στη χώρα μας, όσο και στην παγκόσμια κοινότητα. Η κλιματική αλλαγή και ιδιαίτερα το φαινόμενο της λειψυδρίας επηρεάζουν τόσο τον όγκο, όσο και την ποιότητα της αγροτικής παραγωγής, επομένως και του ελαιοκομικού κλάδου και από κοινού με τις συνέπειες των πολεμικών συρράξεων (κόστος ενέργειας και πρώτων υλών) και την έλλειψη εργατικού δυναμικού συνιστούν παράγοντες:

  • αυξητικούς του κόστους των προϊόντων και
  • μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε:
για το ζήτημα της από την δεκαετία του ’60 συνεχούς/επταήμερης λειτουργίας των μεταποιητικών μονάδων κατά την περίοδο της συλλογής του ελαιόκαρπου από τους παραγωγούς και την ολιγωρία της Δι οίκησης για την εναρμόνιση της εργατικής νομοθεσίας για την ομαλή απορρόφηση του πρωτογενούς προϊόντος από τις μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων, και των επιτραπέζιων ελιών, και την έλλειψη προσοχής της Διοίκησης για την σύσταση «Μητρώου Συσκευαστηρίων Επιτραπέζιων Ελιών» - πάγιο αίτημα της ΠΕΜΕΤΕ από το 2010 - όπως συμβαίνει και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, για να εξασφαλισθούν:

  • η διακίνηση ασφαλών και ποιοτικών τελικών προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς,
  • η διαφάνεια κατά την εμπορική διακίνηση του προϊόντος και καταπολέμηση αδήλωτων συναλλαγών,
  • η βιώσιμη επιχειρηματικότητα και ο υγιής ανταγωνισμός,
  • η προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών και καταναλωτών περιορίζοντας την διαφορά της τιμής από το «χωράφι στο ράφι».

Ο Πρόεδρος επισήμανε επίσης, ότι παρά το προαναφερθέν δυσμενές περιβάλλον η πορεία των εξαγωγών του προϊόντος κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2023 οι εξαγωγές του ξεπέρασαν τα 640 εκατομμύρια ευρώ, παρά τον μικρό όγκο της πρωτογενούς παραγωγής της ελαιοκομικής περιόδου 2023/2024, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 η αξία των εξαγωγών παρουσιάζει αύξηση κατά 24,6% (400 εκατ. ευρώ), συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (320 εκατ. ευρώ).

Εκτιμάται δε, ότι το 2024 οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών θα έχουν την καλύτερη εξαγωγική επίδοση όλων των εποχών συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επίτευξη των μακροοικονομικών στόχων της χώρας!

Επισημάνθηκε ωστόσο ότι η μέχρι τώρα ανοδική πορεία των εξαγωγών δεν διασφαλίζεται και για το μέλλον, αν δεν ρυθμιστούν σοβαρά διαρθρωτικά θέματα του κλάδου (όπως τα προαναφερόμενα) και δεν γίνει η απαραίτητη προσαρμογή στα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις των καιρών.

Ειδική μνεία έγινε στην Απόφαση του ΣτΕ που έκρινε πλέον οριστικά, ότι η ονομασία "KALAMATA OLIVES" που έγινε παγκοσμίως γνωστή χάρη στις προσπάθειες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, νόμιμα και μόνιμα καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας ΚΑΛΑΜΩΝ" και δικαιώνει την ισχύουσα πλέον "Απόφαση Γεωργαντά" που προβλέπει και την παράλληλη κυκλοφορία του προϊόντος ΠΟΠ "Ελιά Καλαμάτας"/PDO "Elia Kalamatas" και αποκαθιστά την ομαλότητα:

  • για το 98% των ελαιοπαραγωγών εκτός της γεωγραφικής ζώνης ΠΟΠ που καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς "ΚΑΛΑΜΩΝ/ΚΑΛΑΜΑΤΑ" και βρίσκονταν σε καθεστώς αβεβαιότητας μέχρι την εν λόγω Απόφαση του ΣτΕ και
  • για τις εξαγωγές του προϊόντος που η αξία τους ξεπερνά πλέον τα 280 εκατ. ευρώ ετησίως και διενεργείται από το σύνολο των μεταποιητικών - τυποποιητικών - εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας που εξάγουν με την ονομασία "KALAMATA OLIVES" από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ (Διεπαγγελματική Οργάνωση. Επιτραπέζιας Ελιάς), Γιώργος Ντούτσιας, ο οποίος αναφέρθηκε σε σοβαρά θέματα που αποτελούν πάγια αιτήματα της Οργάνωσης από την ίδρυση της:

  • στην έλλειψη διαχειριστικών στοιχείων για τις επιτραπέζιες ελιές και συνεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και των κατά τόπους ΔΑΟΚ,
  • στην ανάγκη υπολογισμού αντικειμενικού κόστους παραγωγής του πρωτογενούς τομέα του προϊόντος σύμφωνα με την γεωργική λογιστική και
  • στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού ελαιώνα, η επίτευξη του οποίου απαιτεί πολιτική βούληση και εθνικό σχεδιασμό σε συνδυασμό με επιστημονική έρευνα και μόνιμη συνεργασία με την Οργάνωση.

Για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2024/2025 από την συζήτηση προέκυψε ότι ο όγκος της πρωτογενούς παραγωγής προβλέπεται ικανοποιητικός για τις βασικές επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς και εκτιμάται ότι θα καλύψει τις εξαγωγικές ανάγκες της χώρας, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης αγοράς που θα εξασφαλίζει μεν το αγροτικό εισόδημα, αλλά δεν θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και δεν θα περιορίσει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού.