Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τι ισχύει με την αγορά αγροεφοδίων βάμβακος στην ΕΕ, ακριβά πωλούνται στην Ελλάδα λέει η ΔΟΒ

22/01/2020 12:21 μμ
Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), στα πλαίσια της προσπάθειας συμβολής της στη μείωση του κόστους της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας, θα ήθελε να πληροφορήσει τους βαμβακοπαραγωγούς μέλη της τα εξής: 

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), στα πλαίσια της προσπάθειας συμβολής της στη μείωση του κόστους της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας, θα ήθελε να πληροφορήσει τους βαμβακοπαραγωγούς μέλη της τα εξής: 

α) βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2003/2003 άρθρο 5, η κυκλοφορία λιπασμάτων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των κρατών, είναι ελεύθερη από νομικά ή φυσικά πρόσωπα, που διαθέτουν άδεια εμπορίας όσο και για μεμονωμένους παραγωγούς, μόνο για ιδία χρήση, με την υποχρέωση να ενημερώνουν κατά την άφιξη του προϊόντος το ΚΕΠΠΥΕΛ της περιοχής τους
Διαβάστε σχετική εγκύκλιο

β) για την απόκτηση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, βάσει των ρυθμίσεων του ΕΚ, τα προϊόντα παράλληλου εμπορίου, δεν απαιτείται να λάβουν άδεια διάθεσης στην αγορά στο κράτος μέλος  που προτίθενται να κυκλοφορήσουν, πρέπει όμως να λάβουν άδεια παράλληλου εμπορίου, ακόμα και οι μεμονωμένοι παραγωγοί
Διαβάστε σχετική απάντηση από το ΥπΑΑΤ

γ) η απόκτηση φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σπόροι σποράς), επιτρέπεται χωρίς καμία διοικητική διατύπωση, κατά την είσοδο στην χώρα, με μόνη υποχρέωση κατά την άφιξή του στον τόπο εκμετάλλευσης, να το δηλώνουν στην αρμόδια αποκεντρωμένη υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, σχετική ΥΑ 1224/37627 07-04-2016 ΦΕΚ 953 Β.
Διαβάστε σχετικό ΦΕΚ 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Βασίλης Μάρκου, «τα μέλη μας κατά καιρούς μας εκφράζουν τον προβληματισμό τους ότι τα αγροεφόδια στην χώρα μας είναι πολύ ακριβά σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Πολλοί παραγωγοί, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκουν μεγάλες διαφορές στις γειτονικές μας χώρες και αναγκάζονταν να τα εισάγουν παράνομα. Εμείς απευθυνθήκαμε στο ΥπΑΑΤ και ζητήσαμε με ποιον τρόπο θα μπορούν τα μέλη μας να τα αγοράζουν και να τα εισάγουν νόμιμα στην χώρα μας. Μας έστειλαν τις σχετικές αποφάσεις και τις δημοσιοποιήσαμε. Όλα είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης και βοηθούμε τα μέλη μας να κάνουν έρευνα αγοράς και να εισάγουν νόμιμα αυτά τα προϊόντα».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
19/07/2021 03:02 μμ

Την άμεση επέμβαση του ΕΛΓΑ ώστε να εκτιμηθούν οι ζημιές και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποζημίωση των παραγωγών, ζητά η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), ύστερα από τις εκτεταμένες καταστροφές που προκλήθηκαν λόγω της χθεσινής κακοκαιρίας στις Π.Ε. Λάρισας και Καρδίτσας, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή καλλιεργειών, μεταξύ των οποίων και του βαμβακιού. 

Ο πρόεδρος της ΔΟΒ κ. Ευθύμης Φωτεινός δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «άμεσα θα πρέπει να πάνε οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ στις πλειγείσες περιοχές για να κάνουν εκτίμηση των ζημιών. Επίσης θα πρέπει να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ για να καλύψει τις νέες καταστροφές. 

Ακόμα μια φορά, ύστερα από τον ΙΑΝΟ αλλά και της προηγούμενης κακοκαιρίας, η καλλιέργεια του βαμβακιού δοκιμάζεται έντονα. Παρ’ όλο που ο μέχρι στιγμής καιρός είχε βοηθήσει και αναμενόταν μια παραγωγή περίπου στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρσι και διαφαινόταν μία καλή χρονιά για την τιμή του παραγωγού, η νέα δυστυχώς καταστροφή ήρθε να ανατρέψει τις προσδοκίες αυτές».

Η Διοίκηση της ΔΟΒ καλεί την Πολιτεία να σταθεί αρωγός στη νέα αυτή «λαίλαπα» συνεισφέροντας με όλους τους εμπλεκόμενους μηχανισμούς που διαθέτει προκειμένου να υπάρξει άμεση καταγραφή και αποζημίωση στους πληγέντες. 

Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί βάμβακος δεν έλαβαν καμία ενίσχυση λόγω της υγειονομικής κρίσης covid-19 παρ’ όλο που υπήρξε καθολικό αίτημα της ΔΟΒ προς το ΥπΑΑΤ, οπότε μία ακόμα τέτοια καιρική ανατροπή έχει δυσχερή αντίκτυπο στη μελλοντική παραγωγή, στην κοινωνική και οικονομική συνοχή των αγροτικών περιφερειών που καλλιεργείται.

«Γίνεται ακόμη προσπάθεια να καταβληθούν κορονοενισχύσεις στους καλλιεργητές βάμβακος για την άσχημη λόγω πανδημίας περσινή χρονιά αλλά είναι πολύ δύσκολο να δεχτεί το αίτημά μας το ΥπΑΑΤ», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ευθύμης Φωτεινός.

Τελευταία νέα
16/07/2021 12:08 μμ

Ο καιρός έχει μέχρι στιγμής βοηθήσει φέτος την καλλιέργεια βάμβακος. Αναμένεται μια καλή παραγωγή και κυρίως μια αυξημένη τιμή. Με βάση την τιμή που δίνουν στις προπωλήσεις εκτιμάται ότι αναμένεται να ξεπεράσει φέτος η τιμή παραγωγού τα 50 λεπτά το κιλό. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ) κ. Ευθύμιος Φωτεινός, «τα στρέμματα καλλιέργειας φέτος κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Ο καιρός μέχρι στιγμής έχει βοηθήσει την καλλιέργεια και αναμένεται μια παραγωγή περίπου στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρσι.

Το 2021 εκτιμώ ότι θα είναι μια καλή χρονιά όσον αφορά την τιμή παραγωγού. Έχουμε μια αύξηση στις προπωλήσεις γιατί όλο και περισσότεροι παραγωγοί φαίνεται να δείχνουν ενδιαφέρον. Προβλέπω ότι τα επόμενα χρόνια θα καθιερωθεί αυτό το είδος συναλαγής μεταξύ παραγωγών και εκκοκιστών.

Επίσης έχουμε και αύξηση στις τιμές που γίνονται φέτος οι προπωλήσεις βάμβακος. Πέρσι κυμαίνονταν από 40 έως 42 λεπτά, φέτος έχουμε τιμές από 50 έως 52 λεπτά. Να θυμίσουμε ότι πέρσι η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε από 40 έως 42 λεπτά το κιλό. Φέτος η τιμή των προπωλήσεων δείχνει ότι θα έχουμε μια καλύτερη σε σχέση με πέρσι τιμή παραγωγού. Ακόμη η ΔΟΒ πιστεύει ότι το ποιοτικό και ξηρό (χωρίς υγρασία) βαμβάκι θα πρέπει να πληρώνεται (ποιοτικό πριμ).

Πάντως ο ρυθμός των εξαγωγών έχει αποκατασταθεί και έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα που υπήρξαν λόγω πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι το 95% του παραγόμενου προϊόντος εξάγεται, επιβεβαιώνοντας ότι το βαμβάκι είναι εξαγωγικό, εθνικό προϊόν. Αυτή την εποχή δεν υπάρχουν περσινά αποθέματα.

Στο μεταξύ συνάντηση με το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός. Στη συνάντηση παρίστατο η ΓΓ του ΥΠΑΑΤ κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ενώ από το ΔΣ ήταν παρόντες ο πρόεδρος Ευθύμιος Φωτεινός, ο αντιπρόεδρος Αντώνιος Σιάρκο, ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Κουρκούτας και ο Δημήτρης Πολύχρονος, μέλος.

Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι το βαμβάκι αποτελεί ισχυρό, παραδοσιακό κλάδο της εθνικής μας οικονομίας ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί «λευκός θησαυρός της Ελλάδας». Κοινός στόχος του ΥΠΑΑΤ και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος είναι να κατακτήσει το ελληνικό βαμβάκι και η ελληνική κλωστοϋφαντουργία τη θέση που τους αξίζει στη διεθνή αγορά.
 

14/07/2021 04:19 μμ

Βρισκόμαστε στην περίοδο της άνθησης και της παραγωγής των πρώτων καρυδιών όπου βασική προϋπόθεση για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων στο βαμβάκι είναι η ρύθμιση της ανάπτυξης και η αποφυγή των εντομολογικών προσβολών.

Ο κ. Γιάννης Πανουργιάς, γεωπόνος στον ΑΣ Λαμίας μας παραθέτει κάποιες πληροφορίες αναφορικά με την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο του βαμβακιού. «Τα φυτά τώρα έχουν ύψος περίπου 80 cm και έχουν σχηματισθεί τα πρώτα καρύδια. Σε αυτό το στάδιο χορηγείται σκεύασμα που περιέχει ρυθμιστή ανάπτυξης με δραστική ουσία το mepiquat με σκοπό την παρεμπόδιση της υπερβολικής βλάστησης και την πρωίμιση της παραγωγής, παράγοντες οι οποίοι εξαρτώνται από τις ποικιλίες. Συνήθως χορηγούνται για φυτά ύψους 80 εκ., 70-80 ml/στρέμμα. Η χορήγηση του ρυθμιστή είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ανάπτυξη των καρυδιών και σταδιακή αύξηση του ύψους του φυτού. Το τελικό ύψος του βαμβακιού κατά την περίοδο πριν την συγκομιδή δηλαδή 15-20 Σεπτεμβρίου, είναι περίπου 1,20 m. Παράλληλα γίνεται η χορήγηση λιπασμάτων στις όψιμες καλλιέργειες. Χορηγούνται επιφανειακά αζωτούχα λιπάσματα όπως ουρία και ουροθειϊκή αμμωνία».

Αυτήν την περίοδο επίσης γίνονται οι εντομολογικοί έλεγχοι. Στην περιοχή της Φθιώτιδας έχουν εμφανισθεί τα έντομα λύγκος και πράσινο σκουλήκι. Ο λύγκος (γένος Lygus) είναι επιβλαβές έντομο το οποίο απομυζεί τους χυμούς των καρυδιών. Σύμφωνα με τον κ. Πανουργιά, «ο εχθρός συναντάται σε περιοχές όπου καλλιεργούνται και τριφύλλια καθώς τρώει τα τριφύλλια και μετά τον αλωνισμό τους πετάει και σε γειτονικά βαμβακοχώραφα. Η καταπολέμηση γίνεται κυρίως με σκευάσματα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες sulfoxaflor και tau fluvalinate. Γίνεται ακόμα έλεγχος με τη χρήση παγίδων για το πράσινο σκουλήκι (Helicoverpa armigera) το οποίο μέχρι στιγμής έχει εμφανισθεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Κάποιοι παραγωγοί όμως έχουν κάνει ήδη προληπτικό ψεκασμό θέλοντας να προλάβουν τις αυξημένες προσβολές. Όσον αφορά το ρόδινο σκουλήκι (Platyedra gossypiella, Pectinophora gossypiella) τα τελευταία χρόνια δεν εμφανίζεται, ωστόσο ο έλεγχος είναι επιβεβλημένος γιατί προκαλεί πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον καρύδι».

Οι μυκητολογικές ασθένειες δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα στο βαμβάκι, όπως αναφέρει ο κ. Πανουργιάς. «Ωστόσο το χαλάζι που έριξε τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή Καλύβια είχε ως αποτέλεσμα, να δημιουργηθούν πληγές στα φυτά. Χορηγήθηκαν επομένως ορμονικά σκευάσματα γιατί είχε σταματήσει η ανάπτυξη των φυτών και προληπτικά έγινε εφαρμογή με χαλκούχα σκευάσματα για αποφυγή ανάπτυξης μυκήτων».

Τέλος, ο κ. Πανουργιάς έκανε μία εκτίμηση της φετινής παραγωγής σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. «Η χρονιά φέτος δεν είναι όψιμη παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έβρεχε το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου μέρα παρά μέρα γεγονός που καθυστέρησε την ανάπτυξη των φυτών. Τώρα όμως οι συνθήκες είναι ιδανικές και πιστεύω ότι οι παραγωγοί θα κερδίσουν την πρωιμότητα. Το βαμβάκι είναι φυτό που χρειάζεται ζέστη και νερό. Η χορήγηση νερού εξαρτάται από το κλίμα της περιοχής και τον τύπο του εδάφους. Σε άλλες περιοχές μπορεί να ποτίσεις δύο φορές όλη την καλλιεργητική περίοδο και σε κάποιες άλλες δύο - τρεις φορές κάθε 15 ημέρες».

Μιλήσαμε ακόμα με τον κ. Γιώργο Κανάκη, γεωπόνο στον συνεταιρισμό ΑΣ Θεσσαλίας ΘΕΣΓΗ. «Είμαστε στη φάση της ανθοφορίας και έχουν δημιουργηθεί τα πρώτα καρύδια. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η επιφανειακή λίπανση των όψιμων σπορών όπου χορηγούνται κυρίως αζωτούχα σκευάσματα. Η ποσότητα εξαρτάται από την περιεκτικότητα των στοιχείων του λιπάσματος που χορηγήθηκε στη βασική λίπανση. Επίσης γίνονται ποτίσματα κάθε εβδομάδα τα οποία θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Αυγούστου, όπου ολοκληρώνεται η ωρίμανση των καρυδιών. Γίνονται ακόμα επιτόπιοι έλεγχοι και μέσω παγίδων για την εξέλιξη του πληθυσμού του πράσινου σκουληκιού. Σε κάποια αγροτεμάχια της περιοχής έχουν γίνει και οι πρώτοι ψεκασμοί. Παράλληλα παρακολουθούμε το ρόδινο σκουλήκι το οποίο μέχρι στιγμής έχει πολύ χαμηλούς πληθυσμούς. Αναφορικά με μυκητολογικές ασθένειες το βαμβάκι είναι ευαίσθητο στις ανδρομυκώσεις ωστόσο πλέον χρησιμοποιούνται ανθεκτικές ποικιλίες και περιορίζεται το πρόβλημα. Τέλος, όπως μας λέει ο κ. Κανάκης, η χρονιά εξελίσσεται πολύ καλά από άποψη παραγωγής».

Οι πληροφορίες που παρέχονται αποσκοπούν σε μια πρώτη ενημέρωση και προβληματισμό. Για την επιλογή και τελικά την εφαρμογή ενός σκευάσματος θα πρέπει να ακολουθείται το κείμενο της ετικέτας του και σε καμμία περίπτωση δεν υπονοείται απόκλιση από αυτό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και την ασφαλή χρήση τους, μπείτε στην αναβαθμισμένη και με ελεύθερη πρόσβαση, βάση του ΑγροΤύπου, fytofarmaka.net

07/07/2021 04:12 μμ

Σύμφωνα με αναφορές βαμβακοπαραγωγών από την Λάρισα και την Φθιώτιδα. Αντίθετα, καλύτερη είναι η εικόνα στις Σέρρες.

Βάσει όσων τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενιπέα, κ. Θανάσης Καραΐσκος «παρατηρούμε πως οι πληθυσμοί της πρώτης γενιάς πράσινου σκουληκιού είναι αυτή την περίοδο σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, κάτι που ανησυχεί τους βαμβακοπαραγωγούς και μάλλον αυτό οφείλεται στις θερμοκρασίες».

Ο κ. Αναστάσιος Ευθυμιόπουλος καλλιεργεί από την πλευρά του 450 στρέμματα βαμβάκι στο Δομοκό, στην Φθιώτιδα. Όπως αναφέρει, μιλώντας στον ΑγροΤύπο:«οι πληθυσμοί είναι εγκατεστημένοι από την άνοιξη. Μπορεί να μην είναι πάρα πολλοί, αλλά δεν είναι και αμελητέα η παρουσία τους και υπάρχουν πολλά αυγά. Τώρα, πλέον, το θέμα είναι η πρόληψη για την επόμενη γενιά, που είναι και επικίνδυνη. Αυτό οφείλεται στη ζέστη αλλά και σε άλλους παράγοντες. Πάντως, δεν τον γλιτώσαμε τον πρώτο ψεκασμό και σίγουρα θα υπάρξει και επαναληπτικός ψεκασμός μετά τις 23 με 25 Ιουλίου. Οι παραγωγοί πρέπει να ελέγξουν καλά τα κτήματά τους».

Αντίθετα στο νομό Σερρών, όπως σημείωσε στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός Στέργιος Λίτος, από τη Νιγρίτα, μέχρι τώρα δεν υπάρχει πρόβλημα και ψεκασμούς ως συνήθως κάνουμε πιο μετά.

Πριν από μια εβδομάδα περίπου, η ΔΑΟΚ Δράμας με ανακοίνωσή της, κάλεσε τους παραγωγούς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, εφόσον παρατηρήσουν σκουλήκια, καθώς δεν πρόκειται για την επικίνδυνη γενιά του Αυγούστου. Είναι η πρώτη «ακίνδυνη» γενιά, που δεν αναπτύσσει σημαντικούς πληθυσμούς και οι όποιες ζημιές στα καρποφόρα όργανα αναπληρώνονται πολύ σύντομα. Τα βαμβακόφυτα, αυτή την εποχή, βρίσκονται στο στάδιο σχηματισμού των χτενιών, και εκπτύσσουν κάθε 3 μέρες ένα καινούργιο χτένι σε κάθε ψηλότερο κλαδί και κάθε 6 μέρες, ένα νέο χτένι, σε δευτερογενή θέση, πάνω στο ίδιο κλαδί. Σε κάθε μέτρο βαμβακοφυτείας υπάρχουν 100 χτένια, περίπου. Αν χτυπηθούν 1 ή και 5 χτένια το μέτρο, απ’ αυτή τη γενιά του σκουληκιού, είναι μία προσωρινή, ασήμαντη ζημιά της τάξης του 2-3% που πολύ γρήγορα, όπως αναφέρεται παραπάνω, θα αναπληρωθεί, ενώ τις περισσότερες χρονιές δεν υπάρχει ούτε αυτή η ελάχιστη ζημιά, καταλήγει η ΔΑΟΚ Δράμας.

07/07/2021 03:17 μμ

Διαδικτυακή συνάντηση πραγματοποίησε την Τρίτη 6 Ιουνίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ενιπέας με το διεθνή Οργανισμό Earthworm Foundation.

Ο εν λόγω Οργανισμός έχει έδρα στην Γαλλία.

Η συνάντηση είχε αντικείμενο την ανάπτυξη συνεργασίας στην παραγωγή βιολογικού βαμβακιού και συμμετείχαν σε αυτήν Γάλλοι ερευνητές Gregorie, Jacob Sibylle Bourguignat, συνεργάτες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γούσιος Δημήτρης και Γάκη Δήμητρα, ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού Βαγγέλης Κατσαούνης και ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος, κ.κ. Θανάσης Καραΐσκος και Νίκος Γούσιος, αντίστοιχα.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η διερεύνηση της συνεργασίας, αρχικά υπό τη μορφή τριετούς πιλοτικού προγράμματος βιολογικής καλλιέργειας βάμβακος για την αντιμετώπιση των δυσκολιών (ζιζάνια, προσβολές από έντομα κ.λπ.) και στην συνέχεια ευρεία παραγωγή βιολογικού βαμβακιού για πελάτες του φορέα Earthworm Foundation.

Στην συνεργασία αυτή θα καλεστούν να συμμετέχουν τοπικά Πανεπιστήμια από τη Θεσσαλία, το Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Τυποποίησης και Ταξινόμησης Βάμβακος στην Καρδίτσα καθώς και εξειδικευμένοι τοπικοί επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με όσα τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενιπέα, κ. Θανάσης Καραΐσκος «ήταν μια πρώτη συνάντηση, έστω διαδικτυακή με αφορμή το ενδιαφέρον Γάλλων να συνεργαστούν μαζί μας με σκοπό την παραγωγή βιολογικού βάμβακος, καθώς το προϊόν το ζητούν αρκετά πλέον πολλές εταιρείες με ενδύματα. Από του χρόνου όπως όλα δείχνουν θα κάνουμε πιλοτική εφαρμογή προγράμματος καλιέργειας βιολογικού βαμβακιού σε μια έκταση 40 στρεμμάτων. Λεπτομέρειες για το εν λόγω project θα ανακοινώσουμε αργότερα».

Σημειωτέον ότι στην χώρα μας, όπως έγκαιρα έχει γράψει ο ΑγροΤύπος, ουσιαστικά δεν υφίσταται παραγωγή βιολογικού βάμβακος, παρά μόνον εκτός ελαχίστων περιπτώσεων.

02/07/2021 12:31 μμ

Αναμένεται ανάκαμψη σε κατανάλωση και εμπόριo βαμβακιού στην περίοδο 2021/2022, σύμφωνα με τις προβλέψες που εξέδωσε το Διεθνές Συμβούλιο Βάμβακος (ICAC), που δημοσιοποίησε τον Ιούλιο του 2021.

Η παγκόσμια κατανάλωση αυξήθηκε κατά 12,5% το 2020/2021 και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει και για την επόμενη περίοδο. Όλα δείχνουν ότι το διεθνές εμπόριο βαμβακιού μετά την επιβράδυνση που είχαμε το 2019/2020 θα ανακάμψει.

Μετά από τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής, κατά 7%, το 2020/2021, η αναμένεται να υπάρξει επιστροφή στα προ-πανδημικά επίπεδα κατά το επόμενο έτος.

Ακόμη καλύτερα πάει η παγκόσμια κατανάλωση, που αυξήθηκε σε 25,59 εκατ. τόνους το 2020/2021, προβλέπεται να βελτιωθεί περαιτέρω στους 25,8 εκατ. τόνους την επόμενη σεζόν.

Η αυξημένη ζήτηση θα φέρει πτώση των τελικών αποθεμάτων, για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, στους 20,96 εκατ. τόνους - επίπεδο παρόμοιο με αυτό που καταγράφηκε την περίοδο 2015/2016.

Οι εξαγωγές το 2020/2021 θα αυξηθούν κατά 11,75% σε σύγκριση με το 2019/2020 και αναμένεται να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα και το 2021/2022

Τα τελικά αποθέματα, σύμφωνα με το ICAC, προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω το 2021/2022 σε 20,77 εκατ. τόνους. 

14/06/2021 04:15 μμ

Η μείωση επέρχεται λόγω Ιανού και κορονοϊού.

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, μειώνεται η ελάχιστη στρεμματική απόδοση για τη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης για την καλλιεργητική περίοδο 2020 στο βαμβάκι, κατά 30%.

Υπενθυμίζεται πως ανάλογα την περιοχή υπάρχει και διαφορετικό πλαφόν στα κιλά της στρεμματικής απόδοσης που πρέπει να πιάσει ο παραγωγός για να εισπράξει την ειδική ενίσχυση βάμβακος.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ έχει ως εξής:

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, μειώνεται η ελάχιστη στρεμματική απόδοση για τη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης για την καλλιεργητική περίοδο 2020 στο βαμβάκι, κατά 30%.

Η μείωση αυτή κρίθηκε αναγκαία λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν από τις καταστροφές που προκάλεσε ο «ΙΑΝΟΣ» αλλά και η υγειονομική κρίση του Covid-19.

Εμπράκτως το ΥΠΑΑΤ στέκεται για ακόμα μια φορά στο πλευρό των Ελλήνων Βαμβακοπαραγωγών.

14/06/2021 09:45 πμ

Νέος πρόεδρος της ΔΟΒ είναι ο βαμβακοπαραγωγός - εκπρόσωπος των Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πιερίας και Χαλκιδικής ο κ. Ευθύμιος Φωτεινός.

H σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ) για τα έτη 2021-2025, που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης των μελών της 9ης Ιουνίου 2021 και μετά τη συγκρότηση αυτού σε σώμα, έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευθύμιος Φωτεινός  
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αντώνιος Σιάρκος
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Νικόλαος Κουρκούτας
ΤΑΜΙΑΣ: Πρόδρομος Ουσουλτζόγλου
ΜΕΛΗ: Γεώργιος Καραΐσκος
Αχιλλέας Λιούτας
Βασίλειος Μάρκου 
Δημήτριος Πολύχρονος

Ο κ. Ευθύμιος Φωτεινός σε δήλωσή του τονίζει τα εξής: «Σκοπός της νέας Διοίκησης είναι η συνέχιση της πολύς καλής προσπάθειας που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, ύστερα από την επανασύσταση της Διεπαγγελματικής το 2016, προκειμένου παραγωγοί και εκκοκκιστές να συμπορευτούν ώστε να συμβάλλουν στην οργανωμένη πλέον ανάδειξη του προϊόντος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.  Η καλλιέργεια, το προϊόν, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα βάμβακος, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά και να αλλάξουμε, να ακολουθήσουμε τους καιρούς, την τεχνολογία, την πρόοδο και να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της νέας ΚΑΠ, των καταναλωτών, του περιβάλλοντος, για να μπορέσουμε να έχουμε βιώσιμη, αειφόρο και κερδοφόρο βαμβακοκαλλιέργεια».  

Βιογραφικό Προέδρου
O Ευθύμιος Φωτεινός γεννήθηκε στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης το 1970. Δραστηριοποιείται στον χώρο της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Από το 2007 είναι Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «ΕΑΣ Θεσσαλονίκης». Έχει διατελέσει Πρόεδρος και συμμετέχει στη Διοίκηση Αγροτικού Συνεταιρισμού, υπήρξε μέλος των Διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ και ΣΑΣΟΕΕ.  Από το 2016 έχει συνεχή παρουσία στη ΔΟΒ ως αναπληρωματικό μέλος.  Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Παραίτηση Λιούτα
Ο κ. Αχιλλέας Λιούτας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ήταν ένα πραξικόπημα των εκκοκκιστών κατά της διοίκησης των βαμβακοπαραγωγών.
Υπήρχε η συμφωνία να μην συμμετέχουν οι εκκοκκιστές στη διοίκηση της ΔΟΒ όταν είχε σειρά να πάρει την προεδρία εκπρόσωπος των βαμβακοπαραγωγών. Αυτό όμως δεν τηρήθηκε από την πλευρά των εκκοκκιστών.
Οι εκκοκκιστές δεν συγχώρεσαν τη σθεναρή μου στάση στην πρόταση του πρώην προέδρου της ΔΟΒ να εισηγηθούμε ως Διαπαγγελματική, τη μείωση του ΦΠΑ στο βαμβάκι, από το 24 στο 13 τοις εκατό, γεγονός το οποίο θα είχε ολέθριες συνέπειες για το εισόδημα των παραγωγών, που απετράπη όταν απείλησα να παραιτηθώ από αντιπρόεδρος του Δ.Σ.
Παρότι στις εκλογές των παραγωγών η ομάδα μου πλειοψήφισε τελικά επέβαλαν τον πρόεδρο της αρεσκείας τους.
Η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπει να συναινέσω σε αντιδημοκρατικές λογικές και διαδικασίες όποτε και παραιτούμαι από μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΒ.
Μετά από αυτό αποφασίσαμε, μαζί με άλλους αγροτοσυνδικαλιστές, να προχωρήσουμε στην ίδρυση μιας Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Βαμβακοπαραγωγών».

Τη θέση του παραιτηθέντος Λιούτα από Μέλος της ΔΟΒ πήρε ο κ. Βασίλης Γιαννάκος (παραγωγός από Καρδίτσα).

31/05/2021 05:30 μμ

Οι σπορές έχουν ολοκληρωθεί σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και όπως φαίνεται μέχρι στιγμής η ανάπτυξη του φυτού είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Σε κάποιες περιοχές έχουν ξεκινήσει ήδη οι πρώτοι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση εντομολογικών προσβολών και τα σκαλίσματα για αφαίρεση ζιζανίων. Η ξηρασία που επικρατεί οδηγεί τους παραγωγούς σε ποτίσματα γεγονός που αυξάνει το κόστος παραγωγής.

Στην περιοχή του νομού Φθιώτιδας καλλιεργούνται περίπου 100.000 στρέμματα βαμβακιού. Ο γεωπόνος του ΑΣ Λαμίας κ. Μπερτσιμάς Βασίλης μας μεταφέρει τις πρώτες εκτιμήσεις από την πορεία της καλλιέργειας. «Το βαμβάκι τώρα είναι στο στάδιο του τέταρτου φύλλου και έχουν γίνει οι πρώτοι ψεκασμοί για τετράνυχο και αφίδα καθώς υπάρχει έξαρση στην περιοχή». Οι τετράνυχοι ευνοούνται από ξηρό και ζεστό καιρό και στην περιοχή υπάρχει ξηρασία. Σκευάσματα που περιέχουν δραστικές ουσίες όπως etoxazole και abamectin είναι κατάλληλα για την αντιμετώπισή του και χορηγούνται με την εμφάνιση των πρώτων ατόμων. Παράλληλα, η πρώτη έξαρση των αφίδων (μελίγκρες) εμφανίζεται κατά την νεαρή βλάστηση των φυτών και με ευνοϊκές συνθήκες δημιουργούν αποικίες. Οι εντομολογικές προσβολές στα αρχικά φύλλα καθυστερούν και μειώνουν την παραγωγή. Καθυστέρηση στη δημιουργία καρποφόρων οργάνων δημιουργείται επίσης και εξαιτίας της έλλειψης βροχών και για τα λόγο αυτό γίνονται ποτίσματα από τους παραγωγούς. Η άρδευση και η λίπανση είναι πολύ σημαντικές παράμετροι για καλής ποιότητας βαμβάκι. Σύμφωνα με τον κ. Μπερτσιμά, επιφανειακή λίπανση με ουρία θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο στάδιο του έκτου φύλλου.

Στην περιοχή του Ορχομενού Βοιωτίας καλλιεργούνται περίπου 4.000 στρέμματα. Μιλήσαμε με τον κ. Τσαγαλά Βασίλη, πρόεδρο του συνεταιρισμού Ορχομενού όπου καλλιεργείται πιστοποιημένο βαμβάκι ανώτερης ποιότητας. Το βαμβάκι αυτήν την περίοδο έχει αναπτυχθεί στους 5 πόντους και οι παραγωγοί τώρα ποτίζουν καθώς υπάρχει ανομβρία. Σε κάποια κτήματα στον Ορχομενό γίνονται οι πρώτοι ψεκασμοί για μελίγκρα και έχουν ξεκινήσει τα σκαλίσματα με το χέρι και με μηχανές για την απομάκρυνση των ζιζανίων. Όπως μας εξηγεί ψεκασμοί για μεταφυτρωτικά ζιζάνια δεν γίνονται καθώς εξαιτίας της έλλειψης δραστικών δεν είναι αποτελεσματικοί. Ο συνεταιρισμός Ορχομενού εδώ και πέντε χρόνια χάρις της συμφωνίας που έχει κάνει με εκκοκκιστήρια έχει καταφέρει την υψηλότερη τιμή πώλησης στην Ελληνική αγορά. Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο η ποικιλία Fidel η οποία εξασφαλίζει υψηλοαποδοτικά φυτά.

Στον νομό Ημαθίας καλλιεργούνται περίπου 150.000 στρέμματα βαμβακιού διαφόρων ποικιλιών. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ουσούλτζογλου με τα εκκοκκιστήρια βάμβακος, οι σπορές έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και προς το παρόν η ανάπτυξη του βαμβακιού είναι ικανοποιητική. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για ψεκασμούς εντομολογικών εχθρών ενώ και τα ζιζάνια δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα εξαιτίας της έλλειψης βροχών. Το 85%-90% των χωραφιών είναι ποτιστικά και αυτήν την εβδομάδα το πότισμα κρίνεται αναγκαίο σε περίπτωση που δεν βρέξει.

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση του, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα. Δείτε εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στο fytofarmaka.net

31/05/2021 05:15 μμ

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ επικαλείται σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα προφανή σφάλματα.

Έτσι, απαντώντας σε Αναφορά που κατέθεσε στη βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά, με αφορμή επιστολή των Ενώσεων Συνεταιρισμών του νομού, οι οποίες ζητούν να μπορεί να γίνει αλλαγή στα αγροτεμάχια της δήλωσης ΟΣΔΕ του 2020, ώστε να καλυφθεί το πλαφόν για την ειδική ενίσχυση τονίζει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Δεν επιτρέπεται η εν μέρει ανάκληση αιτημάτων συνδεδεμένης ενίσχυσης από αγροτεμάχιο μετά την πληρωμή της αντίστοιχης ενίσχυσης για τις περιπτώσεις που δημιουργούνται τεχνητά συνθήκες χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης».

Δείτε μόνο στον ΑγροΤύπο την απάντηση πατώντας εδώ

14/05/2021 05:18 μμ

Αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης βαμβακιού, καθώς συνεχίζεται η ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19, βλέπει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) στις πρώτες προβλέψεις του για την περίοδο 2021/2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που πρόσφατα δημοσίευσε (14/5), η παγκόσμια κατανάλωση βαμβακιού για το 2021/2022 αναμένεται να αυξηθεί, κατά 3,5%, περίπου 122 εκατομμύρια μπάλες, δηλαδή σε υψηλότερο επίπεδο από την περίοδο πριν την πανδημία (2018/2019).

Η κατανάλωση βαμβακιού στην Ινδία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια μπάλες. Σε Πακιστάν, Τουρκία και Μπαγκλαντές αναμένεται αυξηθεί κατά 2%. Η κατανάλωση στο Βιετνάμ προβλέπεται επίσης να αυξηθεί.

Η αύξηση της διεθνούς κατανάλωσης θα φέρει μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων. Ειδικότερα, τα αποθέματα σε Κίνα και Ινδία αναμένεται να μειωθούν κατά 1,5 εκατομμύρια μπάλες. Η Κίνα αναμένεται να έχει τη δεύτερη υψηλότερη μείωση αποθεμάτων κατά την περίοδο των τελευταίων 11 ετών. Η αύξηση της κατανάλωσης στην Ινδία θα μειώσει τα αποθέματα της χώρας στο χαμηλότερο επίπεδο των 3 τελευταίων ετών. 

Τα αποθέματα στις ΗΠΑ αναμένεται επίσης να μειωθούν. Μόνη εξαίρεση θα είναι τα αποθέματα της Βραζιλίας που αναμένεται να αυξηθούν λόγω της αύξησης των εκτάσεων καλλιέργειας και της αναμενόμενης αυξημένης παραγωγής.

Οι εξαγωγές της Αυστραλίας, το 2021/2022, αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν λόγω της υψηλότερης παραγωγής, σε σχέση με την περίοδο 2020/2021, κατά την οποία η παραγωγή βαμβακιού της χώρας είχε μεγάλο πρόβλημα λόγω της ξηρασίας.

Η Κίνα αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Οι εισαγωγές του Πακιστάν εκτιμάται ότι θα έχουν ελαφρά μείωση από το ρεκόρ του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά τις διεθνείς τιμές του βαμβακιού, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), αυτή την εποχή υπερβαίνουν τα επίπεδα της προ πανδημίας περιόδου λόγω ανάκαμψης της ζήτησης. 

14/05/2021 12:29 μμ

Σύμφωνα με όσα απάντησε εγγράφως στη βουλή στις 7 Μαΐου, ο Γιάννης Οικονόμου, υπάρχουν στοιχεία μείωσης εξαγωγών βάμβακος κατά 40.000 τόνους πέρσι.

Παρ’ όλα αυτά το ΥπΑΑΤ έως ώρας και παρά τις χαμηλές εμπορικές τιμές, δεν έκρινε σκόπιμο, να ενισχύσει το βαμβάκι.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο υφυπουργός, όσον αφορά την τιµή πώλησης σύσπορου βαµβακιού σε επίπεδο χώρας για το έτος 2020 αυτή είναι περίπου 0,41€/κιλό µε µικρές διακυµάνσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω, µε εξαίρεση τις περιοχές που έχουν πληγεί από τον ΙΑΝΟ και στις οποίες η ποιότητα του βαµβακιού είναι σαφώς υποβαθµισµένη µε αποτέλεσµα και η τιµή πώλησής του να είναι αρκετά χαµηλότερη από το µέσο όρο. Η εν λόγω τιµή είναι ελαφρώς µειωµένη σε σχέση µε αυτή της προηγούµενης περιόδου που ήταν 0,44€/κιλό. Αξίζει να σηµειωθεί όµως ότι οι µειωµένες τιµές βαµβακιού είναι παγκόσµιο φαινόµενο και σχετίζεται και µε τη µείωση της κατανάλωσης. Όσον αφορά στις εξαγωγές για την εµπορική περίοδο 2020-2021 αυτές παρουσιάζουν µεγάλη µείωση για τη χώρα µας της τάξης των 40.000 τόνων σε σχέση µε την προηγούµενη εµπορική περίοδο, ενώ και οι στρεµµατικές αποδόσεις είναι µειωµένες σε σχέση µε το προηγούµενο έτος.

Οι παραγωγοί πάντως από βαμβακοπαραγωγικές περιοχές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, είναι στα κάγκελα με την στάση αυτή του υπουργείου.

Δείτε όλη την απάντηση πατώντας εδώ

13/05/2021 01:23 μμ

Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται σε αυτό, η παραγωγή βάμβακος αυξήθηκε την περίοδο 2020-2021 λόγω των αποδόσεων ρεκόρ ανά χωράφι.

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) εκτιμά ότι την περίοδο εμπορίας 2020-2021 παρήχθησαν στην Κίνα 29,5 εκατ. μπάλες βαμβάκι (6,42 εκατ. τόνοι δηλαδή), σημειώνοντας αύξηση 8% από την προηγούμενη περίοδο 2019-2020 και περίπου 9% από το μέσο όρο της πενταετίας (26,95 εκατ. δέματα).

Η έκταση για φέτος εκτιμάται σε 330 εκατ. στρέμματα, με μείωση 6% από την περίοδο 2019-2020. Η μείωση των εκτάσεων οφείλεται κυρίως στις μειώσεις στις περιοχές του ποταμού Yangtze και Yellow River. Η στρεμματική απόδοση βάμβακος έπιασε ρεκόρ με 1.976 κιλά στα 10 στρέμματα, γράφοντας αύξηση 2% από την προηγούμενη εκτίμηση, 15% από το προηγούμενο έτος και 11% από τον πενταετή μέσο όρο των 1.778 κιλών ανά 10 στρέμματα (1 εκτάριο). Η εσοδεία του 2020-2021 έγινε τον Οκτώβριο.

Η καλλιεργητική περίοδος χαρακτηρίστηκε από ευνοϊκές θερμοκρασίες, αρκετά νερά και βροχές, στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν. Η απόδοση είναι σημαντικά υψηλότερη από τη μακροπρόθεσμη τάση λόγω ευνοϊκών συνθηκών στην επαρχία Xinjiang, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος του βαμβακιού της Κίνας.

Σύμφωνα με το γραφείο FAS του USDA στο Πεκίνο, οι αποδόσεις στο τέλος της σεζόν δείχνουν πιο ευνοϊκές από ό, τι είχε εκτιμηθεί νωρίτερα. Πρόσφατα εξάλλου στοιχεία επιθεώρησης βάμβακος από το Γραφείο Επιθεώρησης Ινών της Κίνας (CFIB), αλλά και πληροφορίες από την Εθνική Ανταλλαγή Βαμβακιού της Κίνας (CNCE) δείχνουν ότι η παραγωγή στο Xinjiang αυξήθηκε σημαντικά, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Περίπου το 85% του συνολικού βαμβακιού της Κίνας παράγεται τώρα στην επαρχία Xinjiang και το υπόλοιπο στις λεκάνες του ποταμού Yellow και Yangtze. Στο Xinjiang, περίπου το 94% των συνολικών εργασιών παραγωγής βαμβακιού, συμπεριλαμβανομένης της σποράς και του συνδυασμού, είναι μηχανοποιημένα.

Η περίοδος εμπορίας 2020-2021 σηματοδοτεί το τρίτο έτος της παραγωγής βαμβακιού της Κίνας που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από σχετικά σταθερές φυτεύσεις στην επαρχία Xinjiang και συνεχιζόμενη μείωση των εκτάσεων με βαμβάκι στις επαρχίες Shandong, Hebei, Anhui και Jiangsu.

10/05/2021 11:44 πμ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι σπορές βαμβακιού στην χώρα μας. Στη Θεσσαλία και νότια Ελλάδα έχουν ολοκληρωθεί, ενώ στη Μακεδονία και Θράκη συνεχίζονται αυτή την εποχή. 

Μετά από μια άσχημη περσινή χρονιά λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού, που κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν στα 37 λεπτά το κιλό στη Μακεδονία και στα 42 λεπτά σε Θεσσαλία και νότια Ελλάδα, φέτος οι προπωλήσεις βάμβακος έχουν λειτουργήσει υπέρ της καλλιέργειας και έχουν δώσει ένα θετικό κλίμα. Υπάρχει και μια αισιοδοξία για ανάκαμψη της διεθνής αγοράς. Όπως προβλέπει η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC), η παγκόσμια παραγωγή για το 2020/2021 εκτιμάται σε 24,6 εκατομμύρια τόνους, με επικεφαλής την Ινδία. Η παγκόσμια κατανάλωση εκτιμάται σε 25 εκατομμύρια τόνους, με επικεφαλής την Κίνα. Αυτό συνήθως φέρνει αύξηση των διεθνών τιμών βαμβακιού.

«Όσοι έσπειραν πριν τις πρόσφατες βροχοπτώσεις έχουν ευνοηθεί οι υπόλοιποι θα πρέπει να κάνουν ποτίσματα», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Φώτης Παπαδόπουλος, βαμβακοπαραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών.

Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός και πρώην πρόεδρος στον ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «η βροχή που έπεφτε στην περιοχή της Λάρισας για 20 περίπου ώρες, ήταν το καλύτεροδώρο για τους παραγωγούς που είχαν σπείρει βαμβάκια. Οι σπορές στην περιοχή ξεκίνησαν από 20 Απριλίου και έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Ήδη τα χωράφια είναι φυτρωμένα και οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει την καλλιέργεια.

Φέτος όσοι παρέμειναν στην καλλιέργεια βαμβακιού, έχουν βοηθηθεί από τις προπωλήσεις που κάνουν οι εκκοκκιστές που συνεργάζονται με τους παραγωγούς. Έχουν υπογραφεί συμφωνίες με τιμές στα 55 λεπτά το κιλό. Στο συμβόλαιο αναγράφεται πως το σύσπορο που θα παραδώσει, πρέπει να είναι υγιές και ανόθευτο. Οι βαμβακοπαραγωγοί πουλάνε μέρος της εκτιμώμενης παραγωγής τους. Στην τιμή έχουμε επίσης τα μεταφορικά, περίπου 3 λεπτά που τα πληρώνει ο εκκοκκιστής και το μπόνους ποικιλίας ακόμη 3 λεπτά. Δηλαδή η τελική τιμή στις προπωλήσεις βάμβακος μπορεί να φτάσει στα 61 λεπτά, κάτι που υπολογίζει ο παραγωγός».

Ο κ. Νίκος Σκοπιανός, βαμβακοπαραγωγός από Ροδόπη και πρώην πρόεδρος Διεπαγγελματικής βάμβακος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει την σπορά. Επειδή όμως δεν έχουμε βροχοπτώσεις οι παραγωγοί αναγκάζονται να κάνουν ποτίσματα. 

Στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι προπωλήσεις βάμβακος γίνονται εδώ και 3 χρόνια και υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς. Πέρσι κατάφεραν να κερδίσουν κάποια λεπτά περισσότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους. Οι προπωλήσεις αφορούν το 30% της εκτιμώμενης παραγωγής και έχει λειτουργήσει θετικά στην καλλιέργεια».

Ο κ. Κώστας Ντελής, παραγωγός από Καρδίτσα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έγινε η σπορά στην περιοχή αλλά κάποια χωράφια είχαν πρόβλημα και αναγκάστηκαν σε κάποιες περιπτώσεις να κάνουν επανασπορά. Μέχρι σήμερα οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει την καλλιέργεια».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού, Βασίλειος Τσαγαλάς, «είχαμε μια βροχή που βοήθησε πολύ την σπορά. Ήδη έχει φυτρώσει περίπου το 95% της έκτασης που σπάρθηκε. Εμείς σαν συνεταιρισμός κάθε χρόνο κάνουμε διαπραγματεύσεις με τους εκκοκκιστές και καταφέρνουμε να κλείσουμε συμφωνίες σε υψηλότερες τιμές για τα μέλη μας. Θα πρέπει οι παραγωγοί να προσανατολιστούν στη δημιουργία ομάδων και συνεταιρισμών ώστε να πετύχουν καλύτερες συμφωνίες. Φέτος βλέπουμε να υπάρχει μέχρι στιγμής ένα καλό κλίμα στην αγορά».

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Λάρισας κ. Δημήτρης Σταυρίδης, «μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την καλλιέργια. Σε κάποιες περιοχές έχουν ολοκληρωθεί οι σπορές, ενώ άλλες συνεχίζονται. Στην περιοχή της Λάρισας από τα τέλη Μαΐου θα τοποθετηθούν οι παγίδες για τα σκουλήκια».

05/05/2021 03:58 μμ

Σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα στις 27 Απριλίου 2021 το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ο δασμός επί της ουσίας δεν εμπόδισε τις εξαγωγές από ΗΠΑ, αφού υπήρχε σχετικό... παράθυρο μη εφαρμογής του.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας κατήργησε στις 16 Απριλίου 2021 τον δασμό αντιντάμπινγκ (3%) που είχε επιβάλλει στις εισαγωγές βάμβακος από τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται σε έκθεση του USDA, κατόπιν αιτήματος Τούρκων παραγωγών βάμβακος, η Τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ. Αυτό συνέβη στις 18 Οκτωβρίου 2014. Η έρευνα είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή δασμού αντιντάμπινγκ 3% στο βαμβάκι των ΗΠΑ για 5 χρόνια, αρχής γενομένης από τις 16 Απριλίου 2016, αν και ορισμένες ποσότητες από τις εισαγόμενες, τέθηκαν υπό το καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να μην υπόκεινται σε καθεστώς δασμού αντιντάμπινγκ. Σύμφωνα με το καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, οι εισαγωγείς δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν δασμό, εάν τελικώς εξάγουν τις ύλες που παράγονται από το εισαγόμενο προϊόν.

Κατά την περίοδο εμπορίας 2012-2013, πριν ξεκινήσει η έρευνα δηλαδή, το μερίδιο αγοράς των ΗΠΑ στις Τουρκικές εισαγωγές βάμβακος ήταν 57% και αντιστούσε από την άποψη της ποσότητας σε 456.663 τόνους.

Το μερίδιο των εξαγωγών βάμβακος των ΗΠΑ προς Τουρκία μειώθηκε στο 36% την περίοδο 2015 - 2016, λόγω κυρίως της αβεβαιότητας, που προκάλεσε τότε η έναρξη της έρευνας αντιντάμπινγκ. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, λέει η έκθεση του USDA, από την Τουρκική κυβέρνηση και την επιβολή του δασμού 3%, το μερίδιο αγοράς των ΗΠΑ... αυξήθηκε.

Την περίοδο τώρα 2019-2020, το μερίδιο αγοράς των ΗΠΑ μειώθηκε στο 38%, κάτι που αποδίδεται στον αυξημένο ανταγωνισμό από τη Βραζιλία και την Ελλάδα, τονίζεται στην έκθεση. Σημειωτέον ότι η Τουρκική βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας είχε την πεποίθηση ότι ο δασμός 3% ήταν ανεκτός, καθώς χρειάζονταν το υψηλής ποιότητας βαμβάκι των ΗΠΑ για παραγωγή.

Κατά τη διάρκεια της πενταετίας που ίσχυσε το καθεστώς με τον δασμό αντιντάμπινγκ, η Βραζιλία και η Ελλάδα δραστηριοποιούνταν περισσότερο στην Τουρκική αγορά. Το Βραζιλιάνικο βαμβάκι έγινε πιο διαδεδομένο στην Τουρκία, καθώς η ποιότητά του βελτιώθηκε και η τιμή του ήταν χαμηλότερη από εκείνη του βάμβακος των ΗΠΑ. Είναι ενδεικτικό πως το πρώτο εξάμηνο της περιόδου 2020-2021, το μερίδιο αγοράς της Βραζιλίας ξεπέρασε εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκική αγορά. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμούμε ότι το βαμβάκι των ΗΠΑ θα εξακολουθήσει να είναι ο ηγέτης της αγοράς έως τα τέλη της περιόδου 2020-2021, επισημαίνεται στην έκθεση.

Η κατάργηση τώρα του δασμού αντιντάμπινγκ του 3% εκτιμάται πως θα μειώσει το κόστος για την Τουρκική βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας, όχι μόνο επειδή το βαμβάκι των ΗΠΑ θα γίνει φθηνότερο, αλλά και επειδή έμποροι βάμβακος από άλλες χώρες, ίσως αναγκαστούν να μειώσουν τις τιμές τους, για να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς τους, προσθέτει το USDA. Τέλος, το USDA, σημειώνει πως εμπορικές πηγές θεωρούν ότι το μερίδιο αγοράς για το βαμβάκι των ΗΠΑ στην Τουρκία, θα αυξηθεί την επόμενη περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα, οι εκτάσεις με βαμβάκι φέτος θα υποστούν μείωση, προς όφελος άλλων προϊόντων, αναλόγως την περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι θα πέσουν μικρότερες ποσότητες στην αγορά, γεγονός που απ’ ό,τι φαίνεται σήμερα έχει οδηγήσει πολλά εκκοκκιστήρια στην εφαρμογή προγράμματος προ-πωλήσεων από τους παραγωγούς και μάλιστα με τιμές πέριξ των 55 λεπτών το κιλό.

27/04/2021 12:01 μμ

Το αυξημένο κόστος (εργατικά κ.λπ.) αποτρέπει τους αγρότες από τη μαζική καλλιέργεια βιολογικού βάμβακος, ενώ ελλιπής παραμένει και η τεχνογνωσία.

Στα... σπάργανα παραμένει η καλλιέργεια βιολογικού βάμβακος στη χώρα μας, παρά το ενδιαφέρον για το προϊόν από πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως η Ιταλία, οι ΗΠΑ κ.λπ. και τα εγχώρια εκκοκκιστήρια. Εν τω μεταξύ, κίνητρο για την παραγωγή βιολογικού βάμβακος δίνει και το ΥπΑΑΤ, συμπεριλαμβάνοντας στη νέα, επερχόμενη πρόσκληση Βιολογικών την καλλιέργεια, όμως τα κόστη για την παραγωγή είναι πολύ υψηλά, μας είπαν οι παραγωγοί.

Υπαρκτό ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι εύκολη υπόθεση η μαζική παραγωγή

Με το βιολογικό βαμβάκι έχει ασχοληθεί αρκετά, τα προηγούμενα χρόνια, όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο προϊστάμενος του Περιφερειακού Κέντρου Βάμβακος Θεσσαλίας, Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε. Όπως μας ανέφερε ο κ. Νταράουσε, δεν έχει αναπτυχθεί η καλλιέργεια, αν και θα μπορούσε, πόσο μάλλον τη στιγμή που το ενδιαφέρον για εισαγωγή σπόρου, αλλά και νήματος από μεγάλες χώρες του εξωτερικού, όπως η Ιταλία, οι ΗΠΑ κ.λπ. είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό και έντονο. Σύμφωνα με τον κ. Νταράουσε, εισαγωγές βιολογικού βάμβακος από Ελληνικές εταιρείες γίνονται συνήθως από την Τουρκία, ενώ η παραγωγή βιολογικού βάμβακος με βάση τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές, μόνον εύκολη υπόθεση δεν είναι, καθώς οι παραγωγοί χρειάζονται κίνητρα και τεχνική καθοδήγηση, ενώ δεν υπάρχει ούτε εκκοκκιστήριο αποκλειστικά για βιολογικό βαμβάκι. Καθοριστική, σύμφωνα με τον κ. Νταράουσε, για την παραγωγή βιολογικού βάμβακος, είναι η ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, με τη συμμετοχή και κινητροδότηση ομάδων παραγωγών για την καλλιέργεια βιολογικού προϊόντος, ώστε να σπαρούν πολλά στρέμματα, αλλά και ο έλεγχος για το τελικώς παραγόμενο προϊόν, που έχει υψηλότερα κόστη παραγωγής (εργατικά κ.λπ.) από το συμβατικό. Όπως, πάντως, μας αποκάλυψε ο κ. Νταράουσε, το Κέντρο Βάμβακος και ο ίδιος λόγω ιδιότητας, δέχονται όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, κρούσεις από ενδιαφερόμενες εταιρείες του εξωτερικού για βιολογικό προϊόν.

Όπως επισημαίνει από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Καραΐσκος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επαρχίας Φαρσάλων Ο Ενιπέας, «στην περιοχή μας δεν καλλιεργείται τουλάχιστον μαζικά κι οργανωμένα, εξ όσων ξέρω, βιολογικό βαμβάκι, παρά τη γενικότερη ζήτηση που υπάρχει από τα εκκοκκιστήρια. Ωστόσο με βάση τον κανονισμό, όποιος έχει το 20% της γης που καλλιεργεί εντός περιοχής Natura, τότε μπορεί να εντάξει σε πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, όλη την έκταση και άρα όλα τα προϊόντα που καλλιεργεί. Ο βασικός λόγος που δεν παράγεται μαζικά βιολογικό προϊόν στην Ελλάδα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής του είναι εξαιρετικά υψηλό, σε σχέση με εκείνο του συμβατικού αφού απαιτούνται και πολλά εργατικά, ενώ πρόσθετο εμπόδιο δημιουργεί και το ότι ο κλήρος στην Ελλάδα είναι πολύ μικρός».

Κινητικότητα από τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια

Με αφορμή την συμπερίληψη του βάμβακος από το ΥπΑΑΤ στο επερχόμενο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας, τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, δήλωσαν πως ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο προϊόν, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη, ενώ κάποιες εταιρείες ήδη έχουν απευθυνθεί στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια για προϊόν. Στο πλαίσιο αυτό, καλούν τους παραγωγούς να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Στο βιολογικό βαμβάκι μπαίνει και η Ένωση Μεσολογγίου

Το Μεσολόγγι είναι μια περιοχή της χώρας, όπου καλλιεργείται βαμβάκι, σε μια έκταση, κοντά στα 20.000 στρέμματα, περίπου κατ’ έτος. Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου, κ. Κώστας Υφαντής, η ΕΑΣ προτίθεται να μπει στο βιολογικό βαμβάκι, καθώς συνήψε στρατηγική συμφωνία με την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, που μεταξύ άλλων θα φέρει και συμβολαιακή με παραγωγούς. Μάλιστα, ο κ. Υφαντής χαρακτήρισε θετική την συμπερίληψη του βάμβακος στο νέο πρόγραμμα Βιολογικών που θα τρέξει το ΥπΑΑΤ.

26/04/2021 12:02 μμ

Εξ ουρανού... υπεραξία ποιότητας στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα. Βοήθεια και για τις επερχόμενες σπορές, όπως του βαμβακιού.

Ο Χρήστος Παρασκευούδης, παραγωγός σιτηρών και βάμβακος από το νομό Ροδόπης και συγκεκριμένα την Κομοτηνή, καλλιεργεί πάνω από 600 στρέμματα γης συνολικά. Αυτές τις ημέρες, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η σπορά βάμβακος στην περιοχή είναι σε εξέλιξη και προχωρά χωρίς πρόβλημα. Όπως μας εξήγησε ο ίδιος, έριξε καλή βροχή για τα σιτηρά, αλλά και το βαμβάκι που σπέρνεται. Βροχή, έπεσε καλή, στο μισό νομό Ροδόπης όμως, εκτιμά ο ίδιος καταλήγοντας.

Ο κ. Βασίλης Κωτούλας, γεωπόνος από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, που κάνει συμβολαιακή με χιλιάδες παραγωγούς δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι ειδικά τα σιτηρά, αρκετά από αυτά ήταν σε οριακό σημείο. Στα κριθάρια, μας είπε ο ίδιος, η παραγωγή κάθε χρονιάς, οριστικοποιείται κατά το μεγαλύτερο βαθμό μέσα στο Μάρτιο, ωστόσο η εδαφική υγρασία που επετεύχθη με τη βροχή αυτή, κρίνονταν αναγκαία. Σύμφωνα με τον κ. Κωτούλα, το νερό που έπεσε, θα βοηθήσει και τους παραγωγούς βυνοποιήσιμου κριθαριού να ανεβάσουν κιλά, αλλά και την Ζυθοποιία, όσον αφορά στην ποιότητα. Όπως μας είπε βέβαια ο ίδιος, θα ήταν προτιμότερο να είχε βρέξει μια εβδομάδα νωρίτερα. Παράλληλα, πρόσθεσε πως δεν έχει βρέξει παντού και σε περιοχές της Θράκης, όπως η Ξάνθη, η κατάσταση είναι δύσκολη στα κριθάρια.

Ο Στέργιος Λίτος, παραγωγός σιτηρών από τη Νιγρίτα Σερρών δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι έπεσε βροχή το Σαββατοκύριακο, αλλά ήταν λίγη. Σαφώς και ήταν καλή για τα σιτηρά, όπου έπεσε, ενώ στα βαμβάκια, όπως πρόσθεσε, τώρα ξεκίνησαν οι σπορές.

Ο κ. Δημήτρης Πανούσης είναι παραγωγός και έμπορος αγροτικών προϊόντων από τον Δρυμό Θεσσαλονίκης. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ευτυχώς για τις περισσότερες καλλιέργειες που είναι τώρα σε εξέλιξη, έριξε νερό το Σαββατοκύριακο, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Όπως εξηγεί ο κ. Πανούσης, όλες οι καλλιέργειες είχαν ανάγκη για νερό, είτε λοιπόν ήταν σπαρμένες το χρειάζονταν, είτε εκείνες που θα σπαρούν (π.χ. βαμβακι) χρειάζονταν υγρασία να φυτρώσουν. Από δω κι έπειτα, προσθέτει ο ίδιος, τα τριφύλλια που κόβονται δεν χρειάζονται νερό, όπως και τα σπαρμένα βαμβάκια επίσης, ώστε να μην πιάσει κρούστα το χώμα από ενδεχόμενη, έντονη βροχή και δεν μπορεί να βγει ο σπόρος.

Ο κ. Κώστας Μερτζεμέκης, παραγωγός σιτηρών και έμπορος αγροτικών προϊόντων από την περιοχή του Κιλκίς δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως αρκετές καλλιέργειες σιτηρών ήταν σε οριακό σημείο λόγω της ανομβρίας του περασμένου διαστήματος και η βροχή που έπεσε τις προηγούμενες ημέρες, ήρθε στο καλύτερο χρονικά σημείο. Πλέον, τόσο τα σιτάρια, όσο και οι κράμβες είναι σε πολύ καλό σημείο καλλιεργητικά.

Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος στον ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «η βροχή που έπεφτε στην περιοχή της Λάρισας για 20 περίπου ώρες, ήταν το καλύτερο... δώρο για τους παραγωγούς σιτηρών, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης αλλά και τις ξερικές καλλιέργειες δέντρων. Υπολογίζουμε, ότι έπεσαν περί τα 40 χιλιοστά βροχής. Σιτάρια και κριθάρι είχαν μεγάλη ανάγκη για νερό, όπως και η ελαιοκράμβη που ήταν σε οριακό σημείο. Ευεργετική ήταν η βροχή και για τα προσφάτως σπαρμένα βαμβάκια. Οι σπορές στο βαμβάκι έχουν προχωρήσει στο 30% περίπου, ενώ η υγρασία των χωραφιών θα βοηθήσει και τις σπορές του επόμενου διαστήματος. Ειδικά στα καλαμπόκια, όπου έβρεξε, οι παραγωγοί θα μπουν πλέον μετά από ένα μήνα, για πότισμα, με λάστιχα».

Ο Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής Βόλου τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι ειδικά τα σιτάρια είχαν φθάσει σε... απελπιστικό σημείο από την έλλειψη βροχής, ωστόσο, από την Παρασκευή το βράδυ και όλο το Σάββατο, έπεσε αρκετό νερό, με αργό ρυθμό και το κυριότερο, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα σε οποιαδήποτε καλλιέργεια. Ευεργετική ήταν, σύμφωνα με τον κ. Κούντρια, η βροχόπτωση και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως οι ελιές για παράδειγμα και κυρίως οι ξερικές. Σημαντική, τέλος, ήταν η βροχή και για τις ελαιοκράμβες.

Τέλος, ο κ. Θάνος Πανταζής, παραγωγός από το νομό Βοιωτίας, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η κατάσταση στις καλλιέργειες σιτηρών της περιοχής, σε γενικές γραμμές βαίνει καλώς, τόσο στην Θήβα, όσο και στην Κωπαΐδα, όμως έχουν παρατηρηθεί ζημιές σε σιτηρά λόγω του παγετού, αλλά και από ασθένειες, όπως η σεπτορίωση. Ωστόσο, αυτό δεν είναι η γενική εικόνα. Βροχή έπεσε το Σαββατοκύριακο, πολλή και καλή, χωρίς να δημιουργήσει στους αγρότες περαιτέρω προβλήματα, κατέληξε ο ίδιος.

23/04/2021 10:47 πμ

Τι λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο για τα σχέδια της Ένωσης ο πρόεδρος Κώστας Υφαντής.

Σε συνεργασία με την εταιρεία Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου προχωρά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου - Ναυπακτίας, που δραστηριοποιείται σε μια περιοχή, η οποία εκτός όλων των άλλων προϊόντων, παράγει και βαμβάκι.

Συγκεκριμένα η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου (ΕΑΣ), δυνάμει του οποίου συμφωνήθηκε η άμεση από κοινού σύσταση εταιρείας με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 200.000 ευρώ, στην οποία  η εν λόγω εταιρεία θα μετέχει με πλειοψηφικό ποσοστό (60%).

Η νέα εταιρεία που προκύπτει θα διαχειρίζεται την εκκοκκιστική μονάδα που διατηρεί η ΕΑΣ στο Μεσολόγγι κατόπιν υπογραφής σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης. Μέσω της σύμπραξης αυτής και της ένταξης στις εταιρείες του ομίλου ενός νέου εκκοκκιστηρίου, σε τοπική συνάφεια με το κλωστήριο της εταιρείας στη Ναύπακτο, η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου αποβλέπει στην κάλυψη των αναγκών της σε πρώτη ύλη (βαμβάκι) για τη νέα γραμμή παραγωγής, την οποία εγκαθιστά στην παραγωγική της μονάδα στη Ναύπακτο και στην ενίσχυση της εμπορίας εκκοκκισμένου βάμβακος, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Φέρνει συμβόλαια για τους παραγωγούς της περιοχής η συμφωνία

Κοινός στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η ενίσχυση της βαμβακοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, η στενότερη συνεργασία μέσω προγραμμάτων συμβολαιακής γεωργίας με τους βαμβακοκαλλιεργητές και η προώθηση σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας για τη βελτίωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος στο πλαίσιο της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Ταυτόχρονα, μέσω της νέας θυγατρικής της, η εταιρεία σκοπεύει να διευρύνει την εμπορική της δραστηριότητα στην παραγωγή και εμπορία λιπασμάτων και αγροτικών εφοδίων.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσολογγίου, από την συνεργασία αυτή, θα υπάρξουν οφέλη και για τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής, με τους οποίους θα γίνουν για πρώτη φορά συμβόλαια. Σύμφωνα με τον κ. Υφαντή η Ένωση θα μπει και στο βιολογικό βαμβάκι.

Στην περιοχή του Μεσολογγίου, καλλιεργήθηκαν πέρσι περί τα 17.000 με 18.000 στρέμματα με βαμβάκι, με τις τάσεις να είναι πτωτικές, όπως λέει ο κ. Υφαντής. Πρόπερσι είχαν καλλιεργηθεί 1.500 στρέμματα παραπάνω, ενώ επίσης για τη νέα σεζόν (2021-2022), το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί η πτωτική πορεία, καθώς οι παραγωγοί της περιοχής στρέφονται σε άλλα προϊόντα, όπως το καλαμπόκι ή τα τριφύλλια ή επενδύουν σε δεντροκαλλιέργειες, επειδή είναι απογοητευμένοι με τις τιμές ενώ έχουν υποστεί και μεγάλες ζημιές τα τελευταία έτη, έχοντας εισπράξει ψίχουλα για αποζημίωση.

21/04/2021 11:35 πμ

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα μηνός Απριλίου που εξέδωσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Επεκτείνεται η βαμβακοκαλλιέργεια στην Τουρκία φέτος. Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του USDA, την περίοδο 2021-2022 οι εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν με βαμβάκι στην Τουρκία, προβλέπεται να φθάσουν τα 4.500.000 στρέμματα, έναντι 3.500.000 στρεμμάτων πέρσι. Η παραγωγή προβλέπεται να ανέλθει στους 740.000 τόνους, όταν την προηγούμενη περίοδο (2019-2020), δεν πέρασε τους 630.000 τόνους.

Την ίδια ώρα, η κατανάλωση την περίοδο 2020-2021 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1.600.000 τόνους, ενώ την περίοδο 2021-2022 προβλέπεται να ανέλθει κατά τι και να αγγίξει τους 1.650.000 τόνους.

Όπως αναφέρει το USDA, η Τουρκική κλωστοϋφαντουργία εξακολουθεί να είναι ένας από τους κορυφαίους τομείς της εγχώριας οικονομίας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), να παραμένουν ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές βάμβακος στην Τουρκική αγορά.

Στην Ελλάδα, αντίθετα, αναμένεται, όπως προκύπτεια από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, αλλά και από στοιχεία του USDA, μείωση των εκτάσεων με βαμβάκι, εξαιτίας των χαμηλών εμπορικών τιμών για το προϊόν τα τελευταία έτη.

08/04/2021 12:58 μμ

Πλήρης επιβεβαίωση για τον ΑγροΤύπο, κερδίζουν ηλίανθος, σκληρό σιτάρι και καλαμπόκι.

Μείωση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις με βαμβάκι στην Ελλάδα την περίοδο 2021 - 2022, δηλαδή αυτή που έρχεται, βλέπει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Όπως αναφέρει σε σχετικό ενημερωτικό που εξέδωσε στις 5 Απριλίου 2021, το βαμβάκι χάνει στρέμματα από τις καλλιέργειες ηλίανθου, σκληρού σίτου και καλαμποκιού, όπως έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος εδώ και καιρό. Την περίοδο 2020-2021, δηλαδή πέρσι, η παραγωγή βάμβακος εκτιμάται ότι έφτασε στα 1,4 εκατ. μπάλες (των 480 λιβρών), σημειώνοντας μείωση 16,4% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν (2019-2020), γεγονός που οφείλεται, λέει το USDA, στη μείωση της έκτασης που φυτεύτηκε, στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τη συγκομιδή, αλλά και στη μείωση των μέσων αποδόσεων.

Η Ελλάδα είναι σημαντικός εξαγωγέας βαμβακιού, αναφέρει το USDA, με την Τουρκία να αποτελεί την κύρια αγορά εξαγωγής και την περίοδο 2019-2020 και μερίδιο 52% στο ελληνικό προϊόν. Σύμφωνα με το USDA, οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι πέρσι ήταν μειωμένες 3,1% από πρόπερσι. Παράλληλα, όπως αναφέρει το USDA, oι ελληνικές εκκοκκιστικές εταιρείες έχουν υψηλή παραγωγική ικανότητα, καθώς οι περισσότερες εκκοκκιστικές μονάδες κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1990, αλλά η παραγωγή βαμβακιού έχει μειωθεί σημαντικά από τότε. Σχεδόν το 80% των εταιρειών είναι ιδιωτικές, ενώ οι υπόλοιπες συνεταιρισμοί. Η οικονομική κρίση της Ελλάδας επηρέασε αρνητικά την αγορά βαμβακιού, δημιουργώντας μεγαλύτερο κίνδυνο και αβεβαιότητα. Χωρίς βοήθεια από τράπεζες, πολλοί εκκοκκιστές και συνεταιρισμοί δεν μπορούν να αποθηκεύσουν τα αποθέματά τους, σημειώνει το USDA. Υπάρχει, επίσης, μεγάλη συζήτηση σχετικά με την επιβίωση των συνεταιρισμών που έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν μεγάλα γεωργικά δάνεια, που δεν είναι πλέον διαθέσιμα. Οι εκκοκκιστές γενικά δεν συνάπτουν συμβάσεις με τους καλλιεργητές, αλλά ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να αγοράσουν τη σοδειά.

Η κατανάλωση

Η κατανάλωση από εγχώριες εταιρείες για νήματα αφορά μόλις στο 10% της παραγωγής, ενώ το υπόλοιπο αφορά εξαγωγές. Οι εξαγωγές νημάτων από βαμβάκι το 2020 μειώθηκαν κατά 31,8%, κυρίως λόγω της μείωσης των εξαγωγών προς την Ιταλία και τη Γερμανία, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν ελαφρώς στο 5,7% με τους κύριους προμηθευτές να είναι η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ινδία και η Αίγυπτος. Ελλείψει ισχυρής εγχώριας ζήτησης, οι εξαγωγές παραμένουν το κυρίαρχο κανάλι για την παραγωγή βαμβακιού στην Ελλάδα.

Την περίοδο 2021-2022, οι εξαγωγές προβλέπεται να μειωθούν κατά περίπου 5,2% λόγω της χαμηλότερης παραγωγής. Τα δεδομένα εξαγωγής δείχνουν μείωση 14,3% το πρώτο εξάμηνο του 2020-2021, λόγω της χαμηλότερης πτώσης της παραγωγής και της ζήτησης ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19. Η Τουρκία ήταν ο κύριος προορισμός, που αντιπροσωπεύει το 51,6% των συνολικών εξαγωγών, ακολουθούμενη από την Αίγυπτο (17,8%), την Ινδονησία (7,5%) και το Μπαγκλαντές (6,3%). Γενικά, μόνο μικρές ποσότητες βαμβακιού εισάγονται για ανάμειξη από τα εγχώρια κλωστήρια.

01/04/2021 05:28 μμ

Ενημερωτικό δελτίο εξέδωσε στις 24 Μαρτίου το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για το βαμβάκι στις Ινδίες.

Σύμφωνα με αυτό το δελτίο, την 1η Φεβρουαρίου 2021, η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε την επιβολή δασμού 10% στο εισαγόμενο βαμβάκι, με αποτέλεσμα, ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας της χώρας να εκφράσει ανησυχίες, ότι τα νέα τιμολόγια θα βλάψουν τη θέση της Ινδίας στις παγκόσμιες κλωστοϋφαντουργικές αγορές, καθιστώντας τα προϊόντα της, λιγότερο ανταγωνιστικά.

Το Cotton Corporation of India (CCI) αγόρασε το 25% του συνόλου της τρέχουσας σοδειάς της χώρας, με το πρόγραμμα ελάχιστης τιμής στήριξης (MSP), πρόγραμμα που ακόμα παραμένει ενεργό. Οι τιμές των ινών και των νημάτων στην Ινδία παραμένουν υψηλότερες από τα επίπεδα MSP, καθώς η ζήτηση για εξαγωγές παραμένει ισχυρή, αλλά η εγχώρια κατανάλωση παραμένει αργή, επισημαίνει το USDA.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τις Ινδίες, η παραγωγή βάμβακος της χώρας ανέρχεται σε 6,3 εκατ. μετρικούς τόνους για την περίοδο εμπορίας 2020 - 2021. Αυτή η παραγωγή αφορά μια έκταση της τάξης των 13,3 εκατ. εκταρίων (1 εκτάριο, ίσον 10 στρέμματα). Η εκτίμηση αυτή είναι ίδια με την επίσημη εκτίμηση του USDA για τις Ινδίες.

Στις 24 Φεβρουαρίου, προσθέτει το USDA, έγινε η δεύτερη πρόβλεψη για τα προϊόντα το 2020-21, η οποία δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Γεωργίας και Πρόνοιας των Αγροτών (MOAFW). Σύμφωνα με αυτήν, η παραγωγή Ινδικού βαμβακιού μειώθηκε κατά 2% σε σχέση με την πρώτη εκτίμηση, φθάνοντας τώρα τους 6,2 εκατ. μετρικούς τόνους. Σύμφωνα τώρα με εμπορικές πηγές, τα απούλητα αποθέματα εκτιμώνται σε 1,2 εκατ. μετρικούς τόνους περίπου. Πρόσφατα, λέει το USDA, το εμπορικό ενδιαφέρον στις δημοπρασίες ήταν ισχυρό.

Κατανάλωση και τιμές σε άνοδο

Το USDA κάνει λόγο για ισχυρή εξαγωγική ζήτηση για βαμβακερά νήματα, που υποστηρίζει την ισχυρή κατανάλωση. Παρατηρείται διαρκής ζήτηση για νήματα και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Παράλληλα, αναφέρει πως οι τιμές των νημάτων έχουν αυξηθεί περισσότερο από 35% λόγω της ισχυρής ζήτησης για εξαγωγές. 

Στην Ελλάδα με δέλεαρ τις προπωλήσεις κινούνται οι εκκοκκιστές

Με δέλεαρ τις προ-πωλήσεις βάμβακος κινούνται στην Ελλάδα οι περισσότερες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις αυτή την περίοδο, μια περίοδο ανακατατάξεων ως προς τις εκτάσεις και τα προϊόντα, λόγω των διαφοροποιήσεων στις τιμές των προϊόντων ελέω κορονοϊού.

Όπως πάντως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος παραγωγός από το νομό Βοιωτίας, κ. Γιάννης Βάγκος, φαίνεται πως πέρσι τα εκκοκκιστήρια, αγοράζοντας σε πολύ χαμηλές τιμές από τον παραγωγό, εξασφάλισαν μεγάλα κέρδη, κάτι που τους δίνει την δυνατότητα φέτος να κινούνται άνετα και να προσφέρουν υψηλές τιμές στους παραγωγούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της Φθιώτιδας αλλά και στη Βοιωτία, παρατηρείται μεγάλη στροφή παραγωγών προς τον ηλίανθο αλλά και τα καλαμπόκια.

31/03/2021 11:59 πμ

Απαντά εγγράφως στη βουλή σε ερώτηση του κ. Μπούμπα της Ελληνικής Λύσης.

Λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού, σύμφωνα με την αριθ. C(2020) 1863 final/19.3.2020 Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το σχέδιο της οποίας τέθηκε σε κατεπείγουσα διαβούλευση μεταξύ των κρατών μελών, θεσπίζεται προσωρινό πλαίσιο για τα μέτρα κρατικών ενισχύσεων που αποσκοπούν στη στήριξη της οικονομίας, το οποίο θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να στηρίζουν τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της έξαρσης της νόσου COVID-19, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και εξασφαλίζοντας ισότιμους όρους ανταγωνισμού, αναφέρει ο Σπήλιος Λιβανός.

Παράλληλα, τονίζει ότι η συνολική ενίσχυση, σύμφωνα με την 5η τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου, δεν υπερβαίνει τις 270.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας ή τις 225.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Η ενίσχυση μπορεί να χορηγείται με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, φορολογικών πλεονεκτημάτων και πλεονεκτημάτων πληρωμών ή με άλλες μορφές, όπως επιστρεπτέες προκαταβολές, εγγυήσεις, δάνεια και ίδια κεφάλαια, με την προϋπόθεση ότι η συνολική ονομαστική αξία των εν λόγω μέτρων δεν υπερβαίνει το συνολικό ανώτατο όριο των 270.000 ευρώ ή των 225.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Όλα τα αριθμητικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται, είναι ακαθάριστα, δηλαδή προ της αφαίρεσης φόρων ή άλλης επιβάρυνσης.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 στον πρωτογενή τομέα, σχεδιάζει τη λήψη μέτρων στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, σύμφωνα με το προσωρινό πλαίσιο λήψης μέτρων κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας που θέσπισε η προαναφερθείσα αριθμ. C(2020)1863 - 3 - final της 19.03.2020 Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξετάζοντας κάθε φορά τις περιπτώσεις στη βάση των στοιχείων που κατατέθηκαν από τους ενδιαφερόμενους φορείς και των περιορισμών που θέτει το ανωτέρω πλαίσιο, προκειμένου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, καταλήγει ο υπουργός.

Δείτε όλη την απάντηση πατώντας εδώ

22/03/2021 10:51 πμ

Καταβάλλονται τα de minimis για τις ζημιές του 2018.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη, μετά από πολλές ψεύτικες υποσχέσεις και μεγάλα προεκλογικά λόγια της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέλους μετά από δύο χρόνια καθυστέρησης εγκρίθηκαν τα χρήματα του de minimis 2018 για τους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης κι αυτό αποτελεί ακόμη μια επιτυχία της διεκδικητικής στρατηγικής του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στυλιανίδη, μετά την μεγάλη επιτυχία του 12% για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 οι βαμβακοκαλλιέργειες του Νομού Ροδόπης υπέστησαν σημαντικές καταστροφές. Πριν τις εκλογές η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού συναντήθηκε με τους τότε βουλευτές της περιοχής, δια του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε προεκλογικά με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι εγκρίνει το σχετικό πόσο αποζημίωσης, χωρίς όμως ποτέ ούτε να εκταμιεύσει τα σχετικά χρήματα, ούτε καν να προωθήσει υπογεγραμμένες τις σχετικές Υπουργικές αποφάσεις. Έπαιξε με τις προσδοκίες των αγροτών της Ροδόπης προεκλογικά, σε μια στιγμή που αυτοί δοκιμάζονταν οικονομικά για να πάρει ψήφους και τους εξαπάτησε στη συνέχεια.

Μετά τις εκλογές υπήρξε απογοήτευση στους αγρότες, οι οποίοι θεώρησαν ότι για ακόμη μια φορά έπεσαν θύματα του λαϊκισμού και της ψηφοθηρίας της Αριστεράς. Όταν το καλοκαίρι του 2020 οι αγρότες του Έβρου κινήθηκαν οργανωμένα και πέτυχαν από την νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να εισπράξουν την αντίστοιχη αποζημίωση, τότε μόνο ξανακινητοποιήθηκαν και οι αγρότες της Ροδόπης.

Μπροστά στην προσπάθεια αυτή τη φορά μπήκε ο επανεκλεγείς Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος πίεσε τεκμηριωμένα και συστηματικά τους αρμόδιους υπουργούς. Πρώτη ανταπόκριση βρήκε από το νέο Υπουργό Μάκη Βορίδη, ο οποίος το Νοέμβριο του 2020 υπέγραψε τη σχετική απόφαση. Δυστυχώς όμως δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί, διότι στο τέλος της χρονιάς είχαν εξαντληθεί τα κονδύλια DEMINIMIS στους άλλους νομούς της χώρας.

Η προσπάθεια όμως του Ευριπίδη Στυλιανίδη συνεχίστηκε αθόρυβα και συστηματικά. Στην αρχή έσπευσε εγκαίρως να ενημερώσει τον νέο υπουργό μετά τον ανασχηματισμό, τον Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος αμέσως ευαισθητοποιήθηκε αναγνωρίζοντας της αδικία που δημιούργησε στη Ροδόπη η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ το 2018.
Αμέσως μετά κινητοποίησε το οικονομικό επιτελείο ζητώντας τη συμπαράσταση του συναρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος ανταποκρίθηκε θερμά στο αίτημα του Βουλευτή Ροδόπη. Έτσι σήμερα εγκρίθηκε ποσό πάνω από 1,5 εκ. ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί άμεσα στους δικαιούχους της Ροδόπης.

Σε σχετική του δήλωση ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε: «Ευχαριστώ την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους καλούς φίλους και συναδέλφους Υπουργούς Θόδωρο Σκυλακάκη, Σπήλιο Λιβανό και Μάκη Βορίδη για την άμεση ανταπόκριση τους στο δίκαιο αίτημα των αγροτών μας που με επιμονή τους υπέβαλα. Η Νέα Δημοκρατία για ακόμη μια φορά επιδεικνύει συνέπεια και αποτελεσματικότητα για τους αγρότες μας, όπως ακριβώς έπραξε και με τις επιχειρήσεις της Θράκης και το 12% επιδότησης εργασίας. Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει και τη διαφορά μας από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο χρόνια μετά εμείς απαντούμε με αποτελέσματα στην προεκλογική δημαγωγία και την ασυνέπεια τους. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο μας και γενικότερα την τοπική οικονομία και να επαναφέρουμε τη πολιτική αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα με έργα για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του».