Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Eκχώρηση ενίσχυσης και στη Μεταποίηση προ των πυλών

13/01/2020 01:21 μμ
Αφού έχει επιτραπεί στα Σχέδια Βελτίωσης ανοίγει ο δρόμος.

Αφού έχει επιτραπεί στα Σχέδια Βελτίωσης ανοίγει ο δρόμος.

Αυτό προέκυψε από συνάντηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με την Λαρισαία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Στέλλα Μπίζιου.

Σε σχετική της ανάρτηση η κα Μπίζιου αναφέρει τα εξής:

Στη συνάντηση μου με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγόρη Βάρρα και τον Αντιπρόεδρο του Οργανισμού κ. Δημήτρη Μελά, συζητήσαμε την αναγκαιότητα της εκχώρησης του ποσοστού επιχορήγησης στις τράπεζες για τη σύναψη επενδυτικού δανείου.

Η απόφαση αυτή, που θα ανακοινωθεί σύντομα, θα είναι πραγματική ανάσα για εκατοντάδες επενδυτές και θα επιτρέψει την υλοποίηση κι άλλων επενδυτικών δράσεων.

Ειδικά στο νομό Λάρισας υπάρχουν πολλά επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που υλοποιούνται

Από τη στιγμή μάλιστα που αυτό είναι κάτι που επιτρέπεται σε όλα τα επενδυτικά προγράμματα, δεν υπήρχε κανένας λόγος να μην γίνει και για το Μέτρο 4.2.1 που αφορά τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Σχετικά άρθρα
16/06/2021 01:26 μμ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το ΥπΑΑΤ ότι δεν εφάρμοσε το νόμο Βορίδη στην περίπτωση με τη Φέτα στη Γερμανία, όμως επί των ημερών του, δεν φαίνεται να κινήθηκαν τέτοιες διαδικασίες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, δεκάδες περιπτώσεις με παρατυπίες στο γάλα, έχει στείλει στο ΥπΑΑΤ, ο ΕΛΓΟ από το 2016 έως το 2018, όμως φαίνεται να μην κινήθηκαν διαδικασίες κυρώσεων από την τότε πολιτική ηγεσία.

Οι φάκελοι αφορούν παρατυπίες σε σχέση με τη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος σε γιαούρτια, ενώ στην συσκευασία αναγράφονταν ότι γίνονταν χρήση παστεριωμένου. Επίσης, περιπτώσεις εισαγωγών αγελαδινού γάλακτος από το εξωτερικό, το οποίο ποτέ δεν δηλώθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες, περιπτώσεις μη τήρησης ισοζυγίων κ.λπ.

Οι παρατυπίες αφορούν, εκτός των άλλων και τα έτη 2016 και 2018, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ με σημερινή ανακοίνωσή του (πατήστε εδώ) στρέφει τα βέλη του εναντίον της σημερινής κυβέρνησης και του ΥπΑΑΤ σε σχέση με την υπόθεση της Φέτας στη Γερμανία. Επί τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται και επιβολή νέου προστίμου, για τα ισοζύγια γάλακτος.

Τελευταία νέα
05/05/2021 03:58 μμ

Σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα στις 27 Απριλίου 2021 το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ο δασμός επί της ουσίας δεν εμπόδισε τις εξαγωγές από ΗΠΑ, αφού υπήρχε σχετικό... παράθυρο μη εφαρμογής του.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας κατήργησε στις 16 Απριλίου 2021 τον δασμό αντιντάμπινγκ (3%) που είχε επιβάλλει στις εισαγωγές βάμβακος από τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται σε έκθεση του USDA, κατόπιν αιτήματος Τούρκων παραγωγών βάμβακος, η Τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ. Αυτό συνέβη στις 18 Οκτωβρίου 2014. Η έρευνα είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή δασμού αντιντάμπινγκ 3% στο βαμβάκι των ΗΠΑ για 5 χρόνια, αρχής γενομένης από τις 16 Απριλίου 2016, αν και ορισμένες ποσότητες από τις εισαγόμενες, τέθηκαν υπό το καθεστώς τελειοποίησης προς επανεξαγωγή της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να μην υπόκεινται σε καθεστώς δασμού αντιντάμπινγκ. Σύμφωνα με το καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή, οι εισαγωγείς δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν δασμό, εάν τελικώς εξάγουν τις ύλες που παράγονται από το εισαγόμενο προϊόν.

Κατά την περίοδο εμπορίας 2012-2013, πριν ξεκινήσει η έρευνα δηλαδή, το μερίδιο αγοράς των ΗΠΑ στις Τουρκικές εισαγωγές βάμβακος ήταν 57% και αντιστούσε από την άποψη της ποσότητας σε 456.663 τόνους.

Το μερίδιο των εξαγωγών βάμβακος των ΗΠΑ προς Τουρκία μειώθηκε στο 36% την περίοδο 2015 - 2016, λόγω κυρίως της αβεβαιότητας, που προκάλεσε τότε η έναρξη της έρευνας αντιντάμπινγκ. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, λέει η έκθεση του USDA, από την Τουρκική κυβέρνηση και την επιβολή του δασμού 3%, το μερίδιο αγοράς των ΗΠΑ... αυξήθηκε.

Την περίοδο τώρα 2019-2020, το μερίδιο αγοράς των ΗΠΑ μειώθηκε στο 38%, κάτι που αποδίδεται στον αυξημένο ανταγωνισμό από τη Βραζιλία και την Ελλάδα, τονίζεται στην έκθεση. Σημειωτέον ότι η Τουρκική βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας είχε την πεποίθηση ότι ο δασμός 3% ήταν ανεκτός, καθώς χρειάζονταν το υψηλής ποιότητας βαμβάκι των ΗΠΑ για παραγωγή.

Κατά τη διάρκεια της πενταετίας που ίσχυσε το καθεστώς με τον δασμό αντιντάμπινγκ, η Βραζιλία και η Ελλάδα δραστηριοποιούνταν περισσότερο στην Τουρκική αγορά. Το Βραζιλιάνικο βαμβάκι έγινε πιο διαδεδομένο στην Τουρκία, καθώς η ποιότητά του βελτιώθηκε και η τιμή του ήταν χαμηλότερη από εκείνη του βάμβακος των ΗΠΑ. Είναι ενδεικτικό πως το πρώτο εξάμηνο της περιόδου 2020-2021, το μερίδιο αγοράς της Βραζιλίας ξεπέρασε εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκική αγορά. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμούμε ότι το βαμβάκι των ΗΠΑ θα εξακολουθήσει να είναι ο ηγέτης της αγοράς έως τα τέλη της περιόδου 2020-2021, επισημαίνεται στην έκθεση.

Η κατάργηση τώρα του δασμού αντιντάμπινγκ του 3% εκτιμάται πως θα μειώσει το κόστος για την Τουρκική βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας, όχι μόνο επειδή το βαμβάκι των ΗΠΑ θα γίνει φθηνότερο, αλλά και επειδή έμποροι βάμβακος από άλλες χώρες, ίσως αναγκαστούν να μειώσουν τις τιμές τους, για να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς τους, προσθέτει το USDA. Τέλος, το USDA, σημειώνει πως εμπορικές πηγές θεωρούν ότι το μερίδιο αγοράς για το βαμβάκι των ΗΠΑ στην Τουρκία, θα αυξηθεί την επόμενη περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα, οι εκτάσεις με βαμβάκι φέτος θα υποστούν μείωση, προς όφελος άλλων προϊόντων, αναλόγως την περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι θα πέσουν μικρότερες ποσότητες στην αγορά, γεγονός που απ’ ό,τι φαίνεται σήμερα έχει οδηγήσει πολλά εκκοκκιστήρια στην εφαρμογή προγράμματος προ-πωλήσεων από τους παραγωγούς και μάλιστα με τιμές πέριξ των 55 λεπτών το κιλό.

29/04/2021 02:36 μμ

Σπ. Λιβανός: Πιστώνονται 30 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους του Μέτρου 4.2.1 για μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων.

Την πίστωση ποσού 30 εκατ. ευρώ που αφορά τις πράξεις της δράσης 4.2.1, δηλαδή την «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εντός του παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ του υπομέτρου 4.2, του ΠΑΑ 2014-2020», ενέκρινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός.

Πρόκειται για τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ΣΑΕ 082/1 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με κωδικό έργου 2019ΣΕ08210049.

Υπενθυμίζεται ότι οι τομείς που ενισχύονται από τη «Δράση 4.2.1 - Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος I, γεωργικό προϊόν» είναι οι ακόλουθοι:

  • Κρέας, πουλερικά, κουνέλια
  • Γάλα
  • Αυγά
  • Λοιπά ζωικά προϊόντα (όπως μέλι, σηροτροφία, σαλιγκάρια)
  • Ζωοτροφές
  • ∆ημητριακά
  • Ελαιούχα Προϊόντα (με εξαίρεση τις ιδρύσεις ελαιοτριβείων)
  • Οίνος, ξύδι
  • Οπωροκηπευτικά
  • Άνθη
  • Φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά
  • Σπόροι & πολλαπλασιαστικό υλικό

Δικαιούχοι

Η στήριξη παρέχεται κυρίως σε πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Ποσά και ποσοστά στήριξης

Ενισχύονται επενδύσεις με κατώτατο ύψος προϋπολογισμού 100.000 € και μέγιστο ύψος προϋπολογισμού έως 10.000.000 €.
Τα ποσοστά ενίσχυσης διαμορφώνονται έως 75% ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των Περιφερειών (σε μικρά Νησιά Αιγαίου, λιγότερο αναπτυγμένες και λοιπές περιοχές).
Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες (μέχρι ποσοστού 90%) στις περιπτώσεις:

  • δικαιούχων που συνδέονται με συγχωνεύσεις οργανώσεων παραγωγών και
  • δικαιούχων του Μέτρου 16 «Συνεργασία» στο πλαίσιο υλοποίησης επενδύσεων μεταποίησης μέσω του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Επιλέξιμες δαπάνες

Οι δαπάνες που ενισχύονται αφορούν ενδεικτικά στις εξής κατηγορίες:

  • Κατασκευή ή βελτίωση κτιριακών υποδομών.
  • ∆ιαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της μονάδας.
  • Αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού. Στις δαπάνες αυτές συμπεριλαμβάνεται και ο εξοπλισμός εργαστηρίων στο βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία της μονάδας. Ο εξοπλισμός για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, για την εξοικονόμηση ύδατος και την επεξεργασία αποβλήτων ενισχύεται ως τμήμα της συνολικής επένδυσης.
  • Αγορά καινούριων οχημάτων και συγκεκριμένα οχημάτων ειδικού τύπου που απαιτούνται, κατά περίπτωση, από τις αρμόδιες αρχές για τη μεταφορά προϊόντων.
  • Απόκτηση πιστοποιητικών από αρμόδιους οργανισμούς (όπως ISO, HACCP).
  • ∆απάνες εξοπλισμού επιχείρησης (όπως τηλεφωνικές εγκαταστάσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φωτοτυπικά, συστήματα ασφαλείας).
  • Μέσα εσωτερικής μεταφοράς που καλύπτουν τις ανάγκες της επένδυσης (όπως περονοφόρα, ανυψωτικά).
  • Άυλες δαπάνες όπως απόκτηση ή ανάπτυξη λογισμικού, απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών, δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, εμπορικών σημάτων, δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος (συσκευασία, σήμανση).
  • Γενικές δαπάνες (όπως αμοιβές μηχανικών, συμβούλων και έκδοση αναγκαίων αδειοδοτήσεων).
30/07/2019 05:18 μμ

Το 2018 η Ελλάδα ήταν ο τρίτος κατά σειρά προμηθευτής ελαιολάδου της Ταϊλάνδης, μετά την Ισπανία και την Ιταλία, με μερίδιο αγοράς 4,97%, το οποίο, όμως, στην ποιοτική κατηγορία του «παρθένου/έξτρα παρθένου» ελαιολάδου ανέρχεται σε 11,8%.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε μελέτη που εκπόνησε το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της πρεσβείας μας στην Ταϊλάνδη «ως προς το ελληνικό ελαιόλαδο, η παρουσία αυτού στα ράφια των ταϊλανδικών σουπερμάρκετ είναι ισχνή έως μηδαμινή. Οι εισαγόμενες ποσότητες ελληνικού ελαιολάδου -κυρίως σε συσκευασίες χονδρικής- στην Ταϊλάνδη, κατευθύνονται κατά βάση προς μονάδες εστιάσεως και, σε μικρό ποσοστό, σε μονάδες παραγωγής φυσικών καλλυντικών/προϊόντων spa».

Γενικά χαρακτηριστικά της αγοράς φυτικών ελαίων στην Ταϊλάνδη

Η αγορά φυτικών ελαίων στην Ταϊλάνδη κυριαρχείται από τους τύπους ελαίων οι οποίοι χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην ταϊλανδική γαστρονομική πρακτική, η οποία αντλεί πληθώρα στοιχείων από/εν πολλοίς βασίζεται στην κινεζική και προσιδιάζει στις γειτνιάζουσες της Ν.Α. Ασίας.

Ως εκ τούτου, κομβική θέση στις προτιμήσεις των Ταϊλανδών καταναλωτών κατέχουν τα έλαια εντοπίου προελεύσεως, ήτοι: έλαιο καρύδας, φοινικέλαιο, σησαμέλαιο, σογιέλαιο, ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, σιναπέλαιο, ορυζέλαιο, canola oil, safflower oil κ.λ.π.

Αυτή ακριβώς η παράμετρος διαφοροποιεί ουσιαστικώς την ταϊλανδική αγορά-στόχο για εξαγωγές ελαιολάδου από τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές/δυτικές/δυτικόστροφες, καθιστώντας οποιαδήποτε στρατηγική εξαγωγής ελαιολάδου χρήζουσα επιπλέον στοχεύσεως και προετοιμασίας σε σχέση με τις προαναφερθείσες προβλέψιμες αγορές.

Το ελαιόλαδο στην ταϊλανδική γαστριμαργική παράδοση

Βάσει ταϊλανδικής γαστρονομικής παραδόσεως και πρακτικής, τα έλαια χρησιμοποιούνται κυρίως για τηγάνισμα, συνεπώς η χρήση του ελαιόλαδου θεωρείται ως οικονομικώς μη συμφέρουσα. Παράλληλα λόγω των χαμηλοτέρων σημείων καπνού του ελαιολάδου σε σχέση με λοιπά σπορέλαια, προϊόντα ελαιολάδου αναμεμειγμένα με σπορέλαια ή πυρηνέλαια, τα τελευταία, παρά την μη συγκρίσιμη ποιότητά τους με αυτήν του παρθένου/έξτρα παρθένου ελαιολάδου, καταλήγουν προτιμητέα από τον μέσο Ταϊλανδό καταναλωτή.

Το ελαιόλαδο για τον Ταϊλανδό καταναλωτή θεωρείται υπέρ το δέον παχύρρευστο και «βαρύ», ενώ η υφή του, η χαμηλή οξύτητα εφόσον είναι ποιοτικό, το ιδιαίτερο άρωμά του και το βαθύ χρώμα του, στοιχεία τα οποία υπό άλλες συνθήκες και σε άλλες αγορές το καθιστούν εξέχον συστατικό μεσογειακής διατροφής, στην Ταϊλάνδη και την Ν.Α. Ασία γενικότερα το κατατάσσουν στην κατηγορία των εισαγομένων τροφίμων πολυτελείας.

Η εν λόγω κατηγορία τροφίμων καταναλίσκεται από κοινό άνω-μεσαίων και ανωτέρων εισοδηματικών τάξεων -σαφώς ανερχομένων στην Ταϊλάνδη, όπως και στις άλλες, ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες της Ν.Α. Ασίας- το οποίο, όμως, τα επιλέγει περισσότερο βάσει αιτιάσεων κοινωνικής επίδειξης εκλεπτυσμένων διατροφικών συνηθειών, παρά ουσίας ή/και σαφούς αντίληψης ποιότητος και διατροφικής αξίας. Επί τη βάσει αυτής της πραγματικότητος και προκειμένου να διατηρήσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς, παρά τις προαναφερθείσες αντικειμενικές δυσχέρειες, διεθνώς δημοφιλείς εταιρείες παραγωγής ελαιολάδου (ιδίως ιταλικές και ισπανικές) πλέον διαθέτουν σε ιδιάζουσες αγορές-στόχους όπως η Ταϊλάνδη και οι λοιπές χώρες της Ν.Α. Ασίας, συσκευασίες ελαιολάδου με την ένδειξη “extra light”.

Πρόκειται για χαμηλής ποιότητος αλλά, εντούτοις, υψηλής διαύγειας και ανοικτού χρωματισμού προϊόντα μίξεως διαφόρων κατηγοριών ελαιολάδου, ελαφρώς πιο ποιοτικών από το πυρηνέλαιο. Η εν λόγω στρατηγική είναι ίσως και η μοναδική επιτυχής για κατ’ αρχήν είσοδο σε αγορές με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά καταναλωτικής προτιμήσεως.

Αναφορικά προς τις τιμές του ελαιολάδου στα σουπερμάρκετ, αυτές κυμαίνονται για το έξτρα παρθένο από 400 έως 500 Μπατ (11-14 ευρώ περίπου) τα 1000ml, για το απλό, αποτελούμενο από μίξη εξευγενισμένων ελαιολάδων, στα 300-400 Μπατ (9-19 ευρώ περίπου) τα 1000ml, ενώ για το πυρηνέλαιο στα 200-300 Μπατ (6-9 ευρώ περίπου) τα 1000ml ή και χαμηλότερα, ανάλογα με την επωνυμία και την προέλευση του προϊόντος. Ασφαλώς η αγορά ελαιολάδου, και στην Ταϊλάνδη όπως και σε ολόκληρη την Ν.Α. Ασία, βρίθει ιταλικών και ισπανικών επωνυμιών, με σποραδική εμφάνιση επωνυμιών από λοιπές χώρες (π.χ. επωνυμία “Ravika”, από Τουρκία), καθώς και σταθερή παρουσία εταιρικών επωνυμιών ταϊλανδικών αλυσίδων υπεραγορών, (όπως, π.χ. η επωνυμία “My Choice”, της αλυσίδας Tops). Οι τελευταίες κατά κανόνα τιμολογούν τα προϊόντα τους ελαφρώς φθηνότερα από την χαμηλότερη τιμή των διεθνών, δίχως όμως σημαντικές αποκλίσεις.

Την ίδια ώρα, οι ταϊλανδικές εισαγωγές ελαιολάδου διαμορφώνονται σταθερώς κατά την τελευταία πενταετία, δίχως να διαγράφεται κάποια ιδιαίτερη αυξητική τάση, παρά τα όποια δείγματα ενισχύσεως του βιοτικού επιπέδου των μεσαίων και ανωτέρων εισοδηματικών τάξεων στην χώρα κατά την ίδια περίοδο. Η ταϊλανδική καταναλωτική συμπεριφορά είναι εν γένει συντηρητική και, ως εκ τούτου, τα πρότυπα διαμορφώσεώς της μεταβάλλονται εφεκτικώς.

Ποιες χώρες εξάγουν

Το 2018 η χώρα μας ήταν ο τρίτος κατά σειρά προμηθευτής ελαιολάδου της Ταϊλάνδης, μετά την Ισπανία και την Ιταλία, με μερίδιο αγοράς 4,97%, το οποίο, όμως, στην ποιοτική κατηγορία του «παρθένου/έξτρα παρθένου» ελαιολάδου ανέρχεται σε 11,8%.

Στατιστικά στοιχεία ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου προς την Ταϊλάνδη

Ως προς το ελληνικό ελαιόλαδο, η παρουσία αυτού στα ράφια των ταϊλανδικών σουπερμάρκετ είναι ισχνή έως μηδαμινή. Οι εισαγόμενες ποσότητες ελληνικού ελαιολάδου -κυρίως σε συσκευασίες χονδρικής- στην Ταϊλάνδη, κατευθύνονται κατά βάση προς μονάδες εστιάσεως και, σε μικρό ποσοστό, σε μονάδες παραγωγής φυσικών καλλυντικών/προϊόντων spa.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι επί του παρόντος το εξαγόμενο προς Ταϊλάνδη ελληνικό ελαιόλαδο είναι κατά κύριο λόγο ποιότητος «παρθένου/έξτρα παρθένου».

Σε αυτήν την κατηγορία, εκ των στατιστικών στοιχείων προκύπτει η σημαντικώς αυξητική τάση του μεριδίου αγοράς μας κατά την τελευταία πενταετία.

Το 2018, η εν λόγω αύξηση άγγιξε το 16,14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Συνολικώς για το 2018, η Ελλάδα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής ελαιολάδου της Ταϊλάνδης, μετά την Ισπανία και την Ιταλία.

Σημεία πωλήσεως - τοποθέτηση προϊόντος

Το ελαιόλαδο, ως βασικώς εισαγόμενο προϊόν διατροφής και δη συστατικό ξένων/δυτικόστροφων γαστριμαργικών παραδόσεων, ως αναμενόμενο διατίθεται σε σημεία πωλήσεως προσβάσιμα κυρίως από εισοδηματικές τάξεις αντιστοίχων καταναλωτικών δυνατοτήτων, ήτοι σε: μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών, καταστήματα delicatessen, «μεσογειακές γωνιές» εστιατορίων κ.λ.π. Εισάγεται επίσης από μονάδες εστιάσεως, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχειακών, καθώς και -σε σαφώς μικρότερες ποσότητες- από ινστιτούτα αισθητικής και εταιρείες παραγωγής φυσικών καλλυντικών.

Ως προς την τοποθέτηση των προϊόντων ελαιολάδου, επισημαίνεται ότι αυτά ευρίσκονται συνήθως στον ίδιο χώρο με τα εισαγόμενα προϊόντα ξιδιού, καταλαμβάνοντας όμως διακριτή ενότητα από τα λοιπά φυτικά έλαια (εγχώρια και μη). Ασφαλώς, όπως ακριβώς συμβαίνει συνήθως, η ακριβής τοποθέτηση εκάστου προϊόντος ανά ράφι/ύψος συναρτάται του αντιστοίχου αντιτίμου προς τους διανομείς. Ωστόσο, συνήθως και κατ’ εφαρμογήν βασικού κανόνος μάρκετινγκ πωλήσεων, οι πιο γνωστές -αλλά και συχνώς πιο ακριβές- εμπορικές επωνυμίες τοποθετούνται στο μέσο «ύψος ματιών» του πελάτη.

29/07/2019 03:22 μμ

Την πρόταση για σύσταση ειδικού σώματος πάταξης παραεμπορίου επανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΕ (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων) και του ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών) κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση πάταξη του φαινομένου, το οποίο έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας για την αγορά, καθώς σε ετήσια βάση το παραεμπόριο προκαλεί απώλεια φορολογικών εσόδων 6 έως 8 δισ. ευρώ, ενώ ο διαφεύγων τζίρος από την αγορά φτάνει τα 25 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Μίχαλος:

«Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τo Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουν αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια, ως ζωτικής σημασίας προτεραιότητα, την αποτελεσματική πάταξη του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου.

Πρόκειται για δραστηριότητες που προκαλούν τεράστια ζημιά στην αγορά, σε όρους διαφυγόντος τζίρου έως 25 δισ. ευρώ, σε μια εποχή όπου οι νόμιμες και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Στερούν, ταυτόχρονα, φορολογικά έσοδα 6 έως 8 δισεκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία, σε μια περίοδο όπου οι φορολογούμενοι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτους άμεσους και έμμεσους φόρους.

Επιπλέον, μέσα από την παροχή προϊόντων αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών.

Από την περασμένη δεκαετία, τα Επιμελητήρια δίνουν τη δική τους μάχη απέναντι στο φαινόμενο, με σχετικές μελέτες, υπομνήματα προς τους αρμόδιους φορείς, με ειδική εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών, αλλά και με δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων αντιμετώπισης.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα και η Πολιτεία φαίνεται να σηκώνει τα χέρια ψηλά. Οι όποιες προσπάθειες έγιναν μέχρι τώρα, ήταν αποσπασματικές, ασυντόνιστες και καταδικασμένες να αποτύχουν.

Το κράτος πρέπει να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά, για να προστατέψει τη νόμιμη εμπορική δραστηριότητα και το δημόσιο συμφέρον από την εξάπλωση του παραεμπορίου.

Οφείλει να αναλάβει δράση, με πρώτο βήμα τη σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου, με πανελλαδική διάρθρωση, ενοποίηση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων και αποκλειστική υπευθυνότητα για το αντικείμενο.

Επιπλέον, απαιτείται εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, συντονισμός μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και αυστηρή εποπτεία ενάντια στη διαφθορά και τη συναλλαγή, ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς. Η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους ενάντια στην παρανομία και στη διαφθορά, πρέπει να είναι ισχυρή και διαρκής, ώστε να λειτουργεί όχι μόνο κατασταλτικά, αλλά και αποτρεπτικά.

Η δραστική αντιμετώπιση του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου είναι ένα απαραίτητο βήμα, προκειμένου να στηριχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για την ανάπτυξη.

Είναι, επίσης, απαραίτητη, προκειμένου να δοθεί – εντός και εκτός συνόρων – το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, στο οποίο οι νόμοι και οι κανόνες τηρούνται από όλους.

Άμεσα μέτρα που προτείνουν τα Επιμελητήρια για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου

  • Η διοικητική ενοποίηση όλων των διευθύνσεων εμπορίου και των ελεγκτικών μηχανισμών και η δημιουργία μιας κεντρικής δομής στην Περιφέρεια, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς όσο και για την πάταξη της γάγγραινας του παραεμπορίου. Τα Επιμελητήρια ήδη έχουν προτείνει τη δημιουργία ειδικού Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου. Στόχος θα είναι ο εντοπισμός των κεντρικών αποθηκών παράνομων προϊόντων και την αποδιοργάνωση των κυκλωμάτων τροφοδοσίας.
  • Διαφορετικά, να υπάρξει αποτελεσματικότερος συντονισμός μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και πλήρης αποσαφήνιση της αποστολής τους.
  • Η πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας για το παραεμπόριο αρχικά, αλλά και η κωδικοποίηση, ο εκσυγχρονισμός και η αυστηροποίηση των νόμων και διατάξεων που αφορούν τα εμπλεκόμενα με το παραεμπόριο αδικήματα.
  • Εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στις περιοχές όπου ανθεί η παράνομη εμπορική δραστηριότητα.
  • Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων και εργαλείων, για την αποτελεσματικότερη άσκηση της αποστολής των εμπλεκόμενων με το παραεμπόριο φορέων.
  • Η επισήμανση, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, των καταστημάτων που λειτουργούν χωρίς τις νόμιμες άδειες, ώστε να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα, η διάθεση της παραγωγής τους και η πιθανή εμπλοκή τους σε παραεμπορικές και παράνομες δραστηριότητες.
  • Η επισήμανση και ο συστηματικός έλεγχος των εμπορικών και μεταποιητικών καταστημάτων των οποίων οι φορείς είναι αλλοδαποί αλλά και των κάθε λογής πάγκων και υπαίθριων παζαριών.
  • Η υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων για την ομαλή ένταξη στην επιχειρηματική δραστηριότητα ειδικών ομάδων του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα οι Ρομά.
  • Αυστηρή εποπτεία και δικλείδες ενάντια στη διαφθορά και τη συναλλαγή ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς.
  • Η διαμόρφωση μιας δυναμικής εθνικής «καμπάνιας» ευαισθητοποίησης του κοινού για το παραεμπόριο, αναφερόμενη στους κινδύνους για την εθνική οικονομία το περιβάλλον, τον τουρισμό και τον καταναλωτή».
29/07/2019 02:41 μμ

Χάρη στην άρδευσή του, ο αυστραλιανός αμπελοοινικός τομέας δείχνει να έχει καλά αποτελέσματα συγκομιδής, αφού πλέον έχει τους διαθέσιμους όγκους για να καλύψει τις εξαγωγές του, με μια ανάπτυξη ρεκόρ που αποτιμάται στο 9% της τιμής των σταφυλιών.

Προετοιμαζόμενος για μια εκτιμόμενη πτώση, 10 έως 20%, στην παραγωγή οίνου το 2019 σε σύγκριση με το 2018, ο αυστραλιανός τομέας τελικά δείχνει ότι δεν ήταν τόσο απογοητευτικά τα αποτελέσματα, αφού η πτώση της συγκομιδής του ήταν μόνο κατά 3%.

Το 2019, ο αυστραλιανός αμπελώνας συγκόμισε 1,73 εκατομμύρια τόνους σταφυλιών, τοποθετώντας την παραγωγή του στον δεκαετή μέσο όρο σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Wine Australia. Αν και η θερινή ξηρασία είχε οδηγήσει σε φόβους χαμηλότερων αποδόσεων, οι πιο «θερμές» περιοχές με αμπελώνες δείχνουν τελικά μέσο όρο μείωση της παραγωγής μόνο κατά 2%, κυρίως χάρη στην άρδευση των αμπελώνων.

Τα αριθμητικά στοιχεία που παρέχει το Wine Australia προέρχονται από μια έρευνα 570 παραγωγών οίνου, που αντιπροσωπεύουν το 88% της εθνικής παραγωγής.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Αυστραλία αντιμετωπίζει συχνά ξηρές συνθήκες και έχουμε αλλάξει τις γεωργικές μας πρακτικές, όπως η διαχείριση των φύλλων και η άρδευση, για να προσαρμόσουμε τους αμπελώνες στο κλίμα των επόμενων δεκαετιών», δήλωσε ο Andreas Clark, Διευθύνων Σύμβουλος του Wine Australia

Παρά τους όγκους πάνω από τις προβλέψεις, η τιμή των σταφυλιών αυξήθηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Κατά μέσο όρο, το αυστραλιανό σταφύλι διαπραγματεύεται τον τόνο στα 664 δολάρια Αυστραλίας (418 ευρώ). Οι τιμές είναι αυξημένες κατά +9% ανά τόνο για το Syrah ($ 901, $ 567), +7% για την Chardonnay (464 δολάρια), +14% για το Cabernet Sauvignon ($ 846, 532) και ($ 645, 405 ευρώ).

Τα επίπεδα ανταγωνίζονται το ρεκόρ του 2008, σύμφωνα με το Wine Australia, που έδωσε αυτή την αποτίμηση, καταγράφοντας και αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 9%, κατά το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2019.

Το επίπεδο των 1,73 εκατομμυρίων τόνων σταφυλιών, είναι ένα καλό μέγεθος συγκομιδής, το οποίο θα επιτρέψει στην Αυστραλία να συνεχίσει να τροφοδοτεί άνετα τις εξαγωγικές και εγχώριες αγορές της», καταλήγει ο κ. Andreas Clark.

29/07/2019 01:55 μμ

Το Υπουργείο Γεωργίας της Ιταλίας ανακοίνωσε τη διάθεση 14 εκατ. ευρώ για την αγορά τυριού ΠΟΠ Pecorino, το οποίο στη συνέχεια θα το μοιράσει σε απόρους. Το μέτρο ανακοινώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση και έχει στόχο να «στηρίξει» την τιμή πρόβειου γάλακτος και το εισόδημα των κτηνοτρόφων της χώρας.

Η σχετική απόφαση, που έχει στόχο την μείωση των αποθεμάτων, υπογράφηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων, Δασών και Τουρισμού της χώρας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Πολιτικών.

Μάλιστα για τον σκοπό αυτό η Ιταλία έχει δημιουργήσει ένα σχετικό μητρώο στον οποίο έχουν εγγραφεί όλοι οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί που ασχολούνται με την ελεύθερη διανομή τροφίμων σε άτομα που βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας.

Η αγορά του τυριού θα πραγματοποιηθεί μέσω διαγωνισμών.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο υπήρξαν δυναμικές κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της Σαρδηνίας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη χαμηλή τιμή του πρόβειου γάλακτος (από το οποίο παράγεται το συγκεκριμένο τυρί), κάτω από 70 λεπτά το λίτρο.

Όπως δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας, Gian Marco Centinaio, «ολοκληρώσαμε γρήγορα τις απαραίτητες διαδικασίες για να λάβουμε την εξουσιοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ως εκ τούτου, μπορέσαμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή του διατάγματος και στην κατανομή του ποσού για την αγορά και διανομή των τυριών από φιλανθρωπικούς οργανισμούς».

Η AGEA, ο Οργανισμός Γεωργικών Πληρωμών της Ιταλίας, θα είναι υπεύθυνος για την πρόσκληση υποβολής προσφορών.

Σταύρος Παϊσιάδης

29/07/2019 01:13 μμ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, κατά το μήνα Μάιο 2019 ανήλθε στο ποσό των 5.230,9 εκατ. ευρώ (5.832,8 εκατ. δολάρια), έναντι 4.356,6 εκατ. ευρώ (5.130,8 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2018, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, κατά 20,1%.

Από την άλλη η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών - αποστολών, κατά το μήνα Μάιο 2019 ανήλθε στο ποσό των 3.044,6 εκατ. ευρώ (3.415,5 εκατ. δολάρια), έναντι 2.955 εκατ. ευρώ (3.501,2 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2018, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, κατά 3%.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το μήνα Μάιο 2019 ανήλθε σε 2.186,3 εκατ. ευρώ (2.417,3 εκατ. δολάρια), έναντι 1.401,6 εκατ. ευρώ (1.629,6 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2018, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, σε ποσοστό 56%.

29/07/2019 10:54 πμ

Μείωση είχαμε στις σφαγές προβάτων στην χώρα μας (για την παραγωγή κρέατος), σε ποσοστό –2,7%, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, για την περίοδο 2018/2019 (μέχρι τον Απρίλιο – Πάσχα), σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δείχνοντας τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας, που αδυνατούν να παράγουν αρνιά για κρέας λόγω του αυξημένου κόστους, με αποτέλεσμα να ακολουθεί φθίνουσα πορεία η ελληνική παραγωγή. Παράλληλα η Κομισιόν αναφέρει ότι μείωση παρουσίασαν, για το 2019, οι μέσες τιμές πρόβειου κρέατος στην ΕΕ (σε σχέση με το 2018), για τα μεγάλου βάρους πρόβατα (άνω των 13 κιλών) σε ποσοστό –7,6% και για τα μικρού βάρους (κάτω των 13 κιλών) σε ποσοστό -1,7%.

Σημαντική αύξηση των εξαγωγών κρέατος αιγοπροβάτων της ΕΕ είχαμε προς την Λιβύη (+45%) κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου του 2019 σε σχέση με την αντίστοιχη της προηγούμενης περιόδου. Μια μικρή αύξηση είχαμε για την ίδια περίοδο προς την Ιορδανία (+1).

Από την άλλη μείωση παρουσίασαν οι εισαγωγές στην ΕΕ από Νέα Ζηλανδία (-17%) και Αυστραλία (-8%), ενώ αύξηση παρουσίασαν οι εισαγωγές από Λατινική Αμερική, Αργεντινή (5%) και Ουρουγουάη (11%), κάτι που αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα λόγω της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ με Mercosur.

Πάντως η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, κατέχει το 9% της παραγωγής πρόβειου κρέατος στην ΕΕ, και βρίσκεται αυτή την στιγμή στην τέταρτη θέση, μετά από τη Μεγάλη Βρετανία (28%), την Ισπανία (20%) και τη Ρουμανία (13%), ενώ μετά την χώρα μας είναι η Γαλλία (8%).

Όσον αφορά την παραγωγή κατσικίσιου κρέατος, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην ΕΕ (33%) και την ακουλουθούν η Ισπανία (23%), η Ρουμανία (16%) και η Γαλλία (12%).

29/07/2019 09:26 πμ

Το φαινόμενο της πώλησης φρούτων από τους παραγωγούς στους έμπορους χωρίς συμβόλαια στην Ισπανία, καταδικάζει η Ένωση Μικρών Αγροτών και Κτηνοτρόφων (UPA).

«Χιλιάδες τόνοι φρούτων πωλούνται καθημερινά στην χώρα χωρίς να συμμορφώνονται με την ισπανική νομοθεσία», δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας της UPA, Λόρεντζο Ράμος.

Ο νόμος στην Ισπανία υποχρεώνει την ύπαρξη γραπτού συμβολαίου πώλησης μεταξύ των διαφόρων κλάδων διακίνησης αγροτικών προϊόντων (αγρότες, μεταποιητές, έμποροι κ.α.). Ωστόσο αυτό δεν τηρείται και αν σε μερικές περιπτώσεις γίνεται δεν είναι υπέρ του παραγωγού.

Η UPA καταγγέλλει την ανυπαρξία της υπογραφής συμβολαίων στον κλάδο των φρούτων και ζητά από τις αρμόδιες κρατικές αρχές να ενεργήσουν για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, που έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να είναι υπερβολικά χαμηλές τιμές παραγωγού.

Όπως αναφέρει η πολιτική διακίνησης φρούτων χωρίς συμβόλαια ή με ανοικτή τιμή ασκείται καθημερινά σε όλες τις περιοχές παραγωγής της χώρας.

Η UPA υποστηρίζει επίσης ότι η ύπαρξη διεπαγγελματικής οργάνωσης στον κλάδο θα φέρει λύση αυτών των προβλημάτων αλλά και προσαρμογή της προσφοράς στη ζήτηση.

«Είναι ακατανόητο ότι σε ένα καλοκαίρι σαν αυτό, με υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη, να μας λένε ότι η κατανάλωση είναι χαμηλή», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας της UPA.

Σταύρος Παϊσιάδης

26/07/2019 05:07 μμ

Ότι η Ελλάδα έχει απαγορεύσει την εισαγωγή Βουλγάρικου χοιρινού, δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Γεωργίας της γείτονας, κα Δεσισλάβα Τάνεβα, κατά την ενημέρωση επιτροπής του Κοινοβουλίου για το θέμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ).

Σύμφωνα με την υπουργό, οι έλεγχοι στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα θα ενταθούν και οι αποσκευές όσων μπαίνουν στην Ελλάδα θα ελέγχονται, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν μεταφέρουν χοιρινό κρέας.

Βουλγαρικά μέσα εξάλλου αναφέρουν πως στο συνοριακό πέρασμα της Μακάζα - Νυμφαίας έχει τοποθετηθεί εξοπλισμός απολύμανσης των οχημάτων, σε μια προσπάθεια ελέγχου της ασθένειας που προσβάλλει μόνο χοίρους και αγριόχοιρους. Σύμφωνα με τη βουλγαρική υπηρεσία ελέγχου τροφίμων, 21 κρούσματα της ΑΠΧ είχαν αναφερθεί μέχρι και την Πέμπτη.

26/07/2019 03:24 μμ

Ξεκίνησε η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών στη χώρα μας. Στην Κρήτη έχουμε μειωμένη παραγωγή αλλά πολύ καλή ποιότητα λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες και από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η βασική ποικιλία που είναι η σουλτανίνα. Στην Κορινθία ζημιές από τις βροχοπτώσεις είχαν τα Prime, ενώ αυτή την εποχή γίνεται η συγκομιδή των Σουπέριορ όπου φαίνεται να έχουμε μια κανονική παραγωγή.

Στον Τύρναβο τα λίγα επιτραπέζια σταφύλια που υπάρχουν έχουν σοβαρές ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις. Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η ροή των εξαγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών, η οποία αυτή την εποχή προβλέπεται να είναι με μειωμένους ρυθμούς λόγω του ανταγωνισμού που έχουμε στην ΕΕ, κυρίως από τους Ισπανούς.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Γιαννιδάκης, παραγωγός και ιδιοκτήτης της Minoan Fruit, «στις πρώιμες ποικιλίες στην Κρήτη (Prime, Σουπέριορ, Άττικα) έχει ξεκινήσει η συγκομιδή τους εδώ και 20 ημέρες και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε 3-4 ημέρες. Η παραγωγή τους είναι μειωμένη σε ποσοστό 40%. Οι τιμές τους κυμάνθηκαν από 85 λεπτά μέχρι 1,20 ευρώ το κιλό λίγο υψηλότερες σε σχέση με πέρσι (είχαν κυμανθεί από 70 λεπτά μέχρι 1 ευρώ).

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της σουλτανίνας. Και σε αυτή την ποικιλία αναμένεται να είναι μειωμένη η παραγωγή κατά 15% αλλά θα έχει πολύ καλή ποιότητα.

Αυτή την εποχή υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στις ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως από τους Ισπανούς. Μετά τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για εξαγωγές. Αντίθετα με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, στην Ισπανία έχουν άλλη «κουλτούρα» και το κράτος στηρίζει την αμπελουργία και δίνει κίνητρα στους παραγωγούς και εξαγωγείς. Για αυτό συνεχώς αυξάνουν την παραγωγή τους».

Από την πλευρά του ο κ. Λάμπρος Περβολαράκης, εξαγωγέας σταφυλιών από την Κρήτη, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι πρώιμες ποικιλίες είχαν μειωμένη παραγωγή και κατευθύνονται κυρίως στην εγχώρια αγορά. Οι τιμές ήταν σε καλά επίπεδα σε σχέση με πέρσι και κυμάνθηκαν από 80 λεπτά μέχρι 1,10 ευρώ το κιλό για την καλή ποιότητα. Από τις 5 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εξαγωγές της σουλτανίνας.

Η Ελλάδα εξάγει περίπου 50 έως 60 χιλίάδες επιτραπέζια σταφύλια ετησίως. Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί εξάγουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με την Ελλάδα. Μάλιστα οι Ισπανοί πολλές φορές πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές για να «κερδίσουν» τις αγορές. Τα τελευταία όμως χρόνια μας ξεπέρασαν και οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με μας.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι η ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα στην χώρα μας. Μεταποίηση υπάρχει αλλά παραγωγή δεν έχουμε».

Όπως μας αναφέρει ο κ. Δημήτρης Βλάχος, γεωπόνος της ΕΑΣ Κιάτου, το ωίδιο και ο περονόσπορος δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα φέτος στα σταφύλια. Οι βροχές έπληξαν την παραγωγή της πρώιμης ποικιλίας Prime. Αυτή την εποχή ξεκίνησε η συγκομιδή της Σουπέριορ, όπου έχουμε μια κανονική παραγωγή. Όσον αφορά τη συγκομιδή της βασικής καλλιεργούμενης ποικιλίας στην περιοχή, που είναι η σουλτανίνα, αναμένεται να ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου».

Σταύρος Παϊσιάδης

26/07/2019 02:49 μμ

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο της Αγοράς Φρούτων και Λαχανικών, του οποίου η σύσταση ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) με στόχο να δοθεί μεγαλύτερη διαφάνεια στον τομέα, άρχισε να υλοποιείται με τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων, το «Οικονομικό Συμβούλιο του Παρατηρητηρίου της Ευρωπαϊκής Αγοράς για τα Φρούτα και τα Λαχανικά».

Όπως επισημαίνει ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «η ομάδα εμπειρογνωμόνων του νέου παρατηρητηρίου της αγοράς οπωροκηπευτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στην οποία συμμετέχει επίσης ο Σύνδεσμός μας μέσω της Οργάνωσης «FruitVegetablesEurope» - (Εucofel) , σχετικά με την κατάσταση της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων, την παροχή συμβουλών και εμπειρίας.

Η ομάδα θα επικεντρωθεί σε τέσσερα προϊόντα: ντομάτα, εσπεριδοειδή Citrus, πυρηνόκαρπα Stones Fruits και ένσπορα φρούτα PIP Fruits και έχουν δημιουργηθεί υποομάδες για κάθε ένα από αυτά τα προϊόντα.

O Incofruit - Hellas, μέσω της FruitVegetablesEurope, θα συμμετάσχει στις υποομάδες που δημιουργήθηκαν για εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα, των οποίων οι πρώτες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το Παρατηρητήριο θα παράσχει «ηλεκτρονικές» πληροφορίες, ιδίως δεδομένα αγοράς, ανάλυση αγοράς, βραχυπρόθεσμες προβλέψεις και μεσοπρόθεσμες προοπτικές».

26/07/2019 01:50 μμ

Πρόστιμα σε 19 επιχειρήσεις τροφίμων, συνολικού ύψους 112.025 ευρώ, ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, ότι επέβαλε.

Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα αφορούν επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, εγκαταστάσεις παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου, επεξεργασίας κρέατος, παραγωγής και εμπορίας πτηνοτροφικών προϊόντων, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, για:

- Παραγωγή, διακίνηση και διάθεση μη ασφαλών τροφίμων,

- Παραγωγή και διάθεση νοθευμένων τροφίμων,

- Παρακώληση και παρεμπόδιση ελέγχου,

- Αποκλίσεις ως προς την εφαρμογή HACCP,

- Μη συμμόρφωση ως προς τις γενικές απαιτήσεις υγιεινής,

- Παραπλανητική επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση τροφίμων,

- Μη συμμόρφωση για ισχυρισμούς διατροφής.

Ο ΕΦΕΤ, σε ανακοίνωσή του, καλεί τις επιχειρήσεις τροφίμων «να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας, τόσο για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων όσο και για την ορθή λειτουργία τους και διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίζει και να προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών».

26/07/2019 10:55 πμ

Για ακόμη μια χρονιά ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Η ΠΙΝΔΟΣ», διακρίθηκε με σημαντικά βραβεία σε εγνωσμένης αξίας και αξιοπιστίας διοργανώσεις.

Αποτελώντας για εδώ και πάνω από 60 χρόνια τον ηγέτη της ελληνικής πτηνοτροφίας και διατηρώντας σταθερά την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ο ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ διαγράφει μία εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης στο πλαίσιο πάντα ενός πρότυπου μοντέλου επιχειρείν.

Ο κύκλος των διακρίσεων άνοιξε με τo βραβείο «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ» στους «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας». Η τελετή της βράβευσης πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου στην κατάμεστη αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών όπου βραβεύθηκαν οι κορυφαίες επιχειρήσεις σημαντικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και ο ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ όπου διακρίθηκε για τις σημαντικές κινήσεις που κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του στους τομείς της Ανάπτυξης και των Επενδύσεων.

Όμως οι διακρίσεις για την Πίνδος δεν σταματούν εδώ. Κατά τη φετινή διοργάνωση «ΑΙΩΝΟΒΙΑ BRANDS – ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ», η ΠΙΝΔΟΣ βραβεύθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αυτή τη φορά με το βραβείο bronze για τα 30 χρόνια ειδικής εκτροφής για το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής. Τα «ΑΙΩΝΟΒΙΑ BRANDS – ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ» διοργανώθηκαν με επιτυχία για πέμπτη διαδοχική χρονιά, επιβραβεύοντας προϊόντα και εταιρείες που μετρούν πάνω από 30 χρόνια παρουσίας.

Το σερί των καλοκαιρινών βραβεύσεων συμπλήρωσε η διάκριση της ΠΙΝΔΟΣ ως μία από τις «Εταιρείες Διαμάντια» της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο των Diamonds of the Greek Economy 2019. Σε μία εκδήλωση που είναι θεσμός εδώ και 17 χρόνια ο ΑΠΣΙ «Η ΠΙΝΔΟΣ» διακρίθηκε ανάμεσα στις δυναμικότερες επιχειρήσεις της χώρας αποδεικνύοντας και έμπρακτα ότι η ΠΙΝΔΟΣ για εδώ και πάνω από 60 χρόνια αποτελεί ένα διεθνώς σύγχρονο πρότυπο επιχειρηματικότητας για την πτηνοτροφία αλλά και για το σύνολο του αγροδιατροφικού κλάδου.

Με αφορμή τις νέες σημαντικές διακρίσεις της Πίνδος, ο πρόεδρος του ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, κ. Ανδρέας Δημητρίου, δήλωσε «Με βασικό μας επίκεντρο τον ίδιο τον καταναλωτή, οι 500 πτηνοτρόφοι που αποτελούμε τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων Η ΠΙΝΔΟΣ, έχουμε δεσμευτεί απέναντί του να παράγουμε προϊόντα απαράμιλλης διατροφικής αξίας και ποιότητας και να αναπτύσσουμε συνεχώς το προϊοντικό μας χαρτοφυλάκιο αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες του. Οι διακρίσεις που λάβαμε κατά την διάρκεια αυτής της χρονιάς είναι η αναγνώριση αυτής μας της προσήλωσης που έχει επιτευχθεί μέσα από συνεχείς επενδύσεις, αλλά και της συνεχούς προσπάθειάς μας για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με κέντρο την Περιφέρεια».

26/07/2019 09:31 πμ

Τους εκπροσώπους της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος δέχθηκε την Πέμπτη (25/7/2019) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Του ανέλυσαν τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο εστιάζοντας τόσο στα μέτρα πρόληψης για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων όσο και στην πάταξη των παρανόμων ελληνοποιήσεων. Παράλληλα αναφέρθηκαν και στην αγωνία που τους διακατέχει σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης από την πλευρά του έκανε σαφές ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η διάδοση του νοσήματος της Αφρικανικής Πανώλους στα ελληνικά χοίρεια.

Επιπροσθέτως επανέλαβε τη σαφή βούλησή του να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση της μάστιγας των παρανόμων ελληνοποιήσεων προς όφελος της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας.

Αναφορικά με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι θα υπάρξει επαφή με τις διοικήσεις των τραπεζών για την πολιτική παρότρυνσή τους για την ευμενέστερη δυνατή λύση προς όφελος των χοιροτρόφων.

25/07/2019 05:11 μμ

Συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Φορολογική Πολιτική, Απόστολο Βεσυρόπουλο, πραγματοποίησαν οι αποσταγματοποιοί στο Ηράκλειο, με θέμα την φορολόγηση της τσικουδιάς και του τσίπουρου.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αθλητισμού και βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη, συμμετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την ΚΑΠ, Κώστας Σκρέκας, ο δήμαρχος Τυρνάβου, Γιάννης Κόκουρας, εκπρόσωποι των Συλλόγων Αποσταγματοποιών Ηρακλείου, Λασιθίου και Τυρνάβου, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Αμπελουργών Ελλάδος, βουλευτές και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επιβάλλει εξίσωση φόρου της τσικουδιάς και του τσίπουρου με όλα τα αλκοολούχα. Επίσης, συζητήθηκαν οι άμεσες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δοθεί η απαραίτητη πίστωση χρόνου για την προσαρμογή προς την απόφαση.

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν σε συνέχιση της συνεργασίας το επόμενο διάστημα, προκειμένου να εξευρεθούν ρεαλιστικές λύσεις για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των παραδοσιακών αποσταγματοποιών και να προστατευθεί ο εγχώριος κλάδος της παραδοσιακής αποσταγματοποιίας.

Στο μεταξύ ερώτηση για την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που αυξάνει τη φορολόγηση στο τσίπουρο και την τσικουδιά κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Σε σχετική ανακοίνωση το ΚΚΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταργεί τους μειωμένους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά, τονίζοντας τις συνέπειες στους μικρούς παραγωγούς - αμπελλοκαλλιεργητές και τους αποσταγματοποιούς.

25/07/2019 03:13 μμ

Ο Λίβανος έχει εμπορικό πλεόνασμα στο κρασί. Η χώρα είναι καθαρός εξαγωγέας οίνου και έχει καταγράψει εμπορικά πλεονάσματα στο συγκεκριμένο προϊόν από το 2010 και μετά, τονίζει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στη Βηρυτό.

Το πλεόνασμα ανήλθε σε $ 12 εκατομμύρια το 2018, από $ 3.8 εκ. το2010. Καλλιεργούνται άνω των 25 διαφορετικών διεθνών και τοπικών ποικιλιών σταφυλιών σε μόλις 20.000 στρέμματα περίπου.

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές κρασιού στο Λίβανο αυξήθηκαν τα τελευταία 8 χρόνια, ο οίνος παρουσίασε μια ετήσια αύξηση έως και 8,1%, ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν χαμηλότερο ποσοστό 1,9%.

Το 2018 μάλιστα, η ζήτηση για το λιβανέζικο κρασί αυξήθηκε κατά 14,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι συνολικές εισαγωγές υποχώρησαν.

Ο όγκος των εξαγωγών κρασιού αυξήθηκε κατά 14,3% ετησίως σε 2.322 τόνους το 2018, σε σύγκριση με ετήσια αύξηση 8,8% σε 2,031 τόνους που εξήχθη το 2017.

Οι συνολικές εισαγωγές κρασιού παρουσίασαν μείωση 11% σε 851 τόνους το 2018, σε σύγκριση με την αύξηση κατά 5% (953 τόνους) το 2017.

Σύμφωνα με την UVL (Union Vinicole du Liban - Ένωση Παραγωγών Οίνου της χώρας), η εσωτερική αγορά του Λιβάνου κυριαρχείται σχεδόν μονοπωλιακά από Γαλλικά κρασιά σε ποσοστό 84%. Ακολουθεί με ποσοστό 11% η Ιταλία. Παρ 'όλα αυτά, το 2018 θεωρήθηκε το έτος της Αρμενίας η οποία εξήγαγε μερικά από τα κρασιά της στον Λίβανο για πρώτη φορά. Ως αποτέλεσμα, η Αρμενία βρέθηκε μεταξύ των κορυφαίων 6 χωρών από τις οποίες ο Λίβανος εισήγαγε κρασί το 2018.

Σε γενικές γραμμές, δεν υφίσταται έντονο ελληνικό «στοιχείο», πρόκειται για μικρή αγορά που προστατεύει την εγχώρια παραγωγή και η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως ως ευαίσθητη στις τιμές (πρέπει να δοθεί έμφαση στην τιμή), αναφέρει το Γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας και προσθέτει:

«Η γνωριμία του Λιβανικού κοινού με τον ελληνικό αμπελώνα είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να ξεκινήσει σταδιακά με την παρουσία ελληνικού οίνου στην Διεθνή Έκθεση Horeca που λαμβάνει χώρα ετησίως στην Βηρυτό, και στην Έκθεση Οίνου (Byblos en Blanc et Rosé Wine Festival), και με άλλες ενέργειες όπως αυτές που περιγράφονται κατωτέρω.

Στόχος της προσπάθειας πρέπει να είναι η σταδιακή αλλαγή της νοοτροπίας του Λιβανικού κοινού και της σχετικής επιμονής του στα κρασιά του Γαλλικού αμπελώνα, κάτι που εξηγείται απόλυτα από κοινωνικές & πολιτικές συνθήκες των τελευταίων δεκαετιών.

Τα θετικά παραδείγματα άλλων χωρών, όπως π.χ. της Αρμενίας, θα πρέπει να αποτελέσουν οδηγό μας στην προσπάθεια αυτή. Επίσης θα πρέπει να γίνει αντιληπτή στον καταναλωτή της χώρας η εγγύτητα της γαστρονομίας της Μεσογείου και ο ρόλος της οινικής παράδοσης σε αυτήν».

25/07/2019 10:55 πμ

Μετά ένα άσχημο ξεκίνημα για τις πρώιμες ποικιλίες η κατάσταση έχει αρχίσει να ομαλοποιείται στην αγορά θερινών φρούτων της Ισπανίας.

Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της γενικού διευθυντή αγροτικής παραγωγής στο υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Διατροφής της Ισπανίας (MAPA), Esperanza Orellana, με τις ενώσεις ASEDAS, ANGED, ACES και την Εθνική Ομοσπονδία Λιανοπωλητών Φρούτων της χώρας.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, η κατάσταση έχει στην αγορά εξομαλυνθεί, χωρίς προβλήματα στην ροή της παραγωγής και χωρίς αλληλοεπικάλυψη των ποικιλιών που διευκολύνουν την απορρόφηση της παραγωγής. Επίσης, μέχρι στιγμής, με καλούς ρυθμούς γίνονται και οι εξαγωγές των ισπανικών φρούτων προς τις διεθνείς αγορές.

Σταύρος Παϊσιάδης

25/07/2019 10:20 πμ

Τα μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) δέχθηκε την Τετάρτη (24/7/2019) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Οι εκπρόσωποι των Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων έθεσαν στον Υπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους εστιάζοντας κυρίως στα ζητήματα των παρανόμων ελληνοποιήσεων, του νομικού πλαισίου το οποίο διέπει τις διεπαγγελματικές οργανώσεις στη λογική της σύνδεσης της ελληνικής αγροτικής παραγωγής με τη μεταποίηση αλλά και τις κινήσεις της Βιομηχανίας Τροφίμων για την ενδυνάμωση των τεσσάρων πυλώνων της ανάπτυξης που έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια, την έρευνα – καινοτομία και την αύξηση των επενδύσεων.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης από την πλευρά του μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τη συμβολή των ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων στο ΑΕΠ της χώρας: «Είμαστε ιδιαίτεροι υπερήφανοι για την προσπάθειά και την προσφορά σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των παρανόμων ελληνοποιήσεων ο κ. Βορίδης τόνισε ότι προβληματίζεται από τον κατακερματισμό του ελεγκτικού μηχανισμού ενώ, στο ίδιο πλαίσιο της καταπολέμησης του φαινομένου, έκανε σαφές ότι θεωρεί αυτονόητη την τήρηση από πλευράς των εταιρειών της νομιμότητας. «Θα στηρίξουμε τη Βιομηχανία Τροφίμων αλλά οφείλω να επισημάνω ότι η νομοθεσία που επιδιώκουμε να θεσπίσουμε για την καταπολέμηση της νόθευσης των προϊόντων θα είναι δρακόντεια» υπογράμμισε.

Σχετικά με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις ο Υπουργός διευκρίνισε ότι θα επιλυθούν τα όποια νομικά ζητήματα προκύπτουν για τη λειτουργία υπαρχουσών αλλά και για την ίδρυση νέων αφού σε συνδυασμό και με τον νέο συνεταιριστικό νόμο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και συνολικότερα η Κυβέρνηση επιθυμεί θεσμικό συνομιλητή.

Παράλληλα ανέφερε ότι θα ζητηθεί από τις διεπαγγελματικές οργανώσεις να καθορίσουν οι ίδιες πολιτικές που αναπτύσσουν τους κλάδους τους, κάτι το οποίο εφόσον επιτευχθεί θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλεία για το Υπουργείο.

«Θέλω τις σκέψεις σας, τις ιδέες σας και τις προτάσεις σας και τις θέλω σύντομα» τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τους εκπροσώπους του Συνδέσμου ώστε να ενσωματωθούν στο σχέδιο δράσης που θα καταρτιστεί στο Υπουργείο και το οποίο θα υλοποιηθεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

24/07/2019 05:22 μμ

Επαγρύπνηση όλων των φορέων μετά τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία συνιστά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, η επιζωοτία της νόσου στη Βουλγαρία είναι σε εξέλιξη, με κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους, αγριόχοιρους και σε μία εκμετάλλευση μεγάλης εμπορικής αξίας.

Τον Αύγουστο του έτους 2018 επιβεβαιώθηκε η 1η εστία της νόσου σε οικόσιτους χοίρους στην περιφέρεια της Βάρνας.

Για το έτος 2019, συνολικά μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 15 εστίες σε οικόσιτους χοίρους, εντός του Ιουλίου (9 στην περιοχή Pleven, 1 στην περιφέρεια Burgas, 1 στην περιοχή Vratsa, 1 στην περιοχή Targovishte και 3 στην περιοχή Ruse), 19 σε αγριόχοιρους με τις 4 τελευταίες εστίες να έχουν καταγραφεί από 15/07 έως 18/07 στις περιοχές Dobrich, Targovishte και Ruse και μία εστία στις 19 Ιουλίου σε μεγάλη «εμπορική χοιροτροφική μονάδα» στην περιφέρεια Ruse, «στα σύνορα με Ρουμανία», στην οποία από τους 17.590 χοίρους πέθαναν οι 191 λόγω της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι θανατώθηκαν, σύμφωνα με το ισχύον για τη χώρα σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η 9η εστία βρέθηκε νοτιανατολικά και σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση (~235-240, χλμ.) από τις προηγούμενες, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί και δηλωθεί ενδιάμεσα κρούσματα από τις αρμόδιες αρχές. Η νόσος βρίσκεται πλέον κοντά στα σύνορα Βουλγαρίας - Τουρκίας (~29 χλμ.) και σε απόσταση ~100 χλμ από τα σύνορα της Ελλάδας από Έβρο και ~ 350 χλμ. από τον Προμαχώνα Σερρών. Η συγκεκριμένη εστία απέχει ~ 86 χλμ. από την πρώτη εστία του 2018 (31/08 στην περιφέρεια της Βάρνας), που εμφανίστηκε σε οικόσιτους χοίρους, δηλαδή η νόσος μετακινήθηκε σε διάστημα μικρότερου του χρόνου 86 χλμ.. Επίσης απέχει ~ 100 χλμ. από την 1η εστία του 2019 (2ος μήνας) που εμφανίστηκε σε αγριόχοιρο, δηλ. η νόσος μετακινήθηκε 100 χιλιόμετρα σε διάρκεια 5 μηνών.

Για την αποτροπή εισόδου της νόσου στη χώρα και στην περιφέρειά μας, είναι απαραίτητη η συνεργασία υπηρεσιών, η επαγρύπνηση κτηνιάτρων (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), κατόχων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και οικόσιτων χοίρων, υπεύθυνων σφαγείων, εμπόρων, κυνηγών, φορέων διαχείρισης απορριμμάτων των αεροδρομίων και των λιμένων, κυνηγετικών συλλόγων, θηροφυλάκων, δασικών υπηρεσιών, ορειβατικών συλλόγων, Φορέων Διαχείρισης βιοτόπων, ομίλων πεζοπορίας και συλλόγων κτηνοτρόφων, προς άμεση ενημέρωση της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής για οποιαδήποτε υποψία Αφρικανικής Πανώλης σε εκμεταλλεύσεις χοίρων (εντατικών, ημιεκτατικών εκτροφών μαύρων χοίρων, οικόσιτων χοίρων για ιδιωτική χρήση), ώστε να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (Υ.Α. 260918/22.01.2009 (ΦΕΚ Β’ 75).

Κριτήρια όπως «η δυναμικότητα, η εμπορική δραστηριότητα, τα μέτρα βιοασφάλειας, ο πληθυσμός των χοίρων, η πυκνότητα των εκμεταλλεύσεων σε μια περιοχή, η παρουσία παραγόντων κινδύνου (ποτάμια, λίμνες υδατοσυλλογές)» λαμβάνονται υπόψη για την εκτίμηση της επικινδυνότητας μιας εκμετάλλευσης ή περιοχής, στο πλαίσιο της επαγρύπνησης και εντατικής επιτήρησης για τη νόσο, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό και διερεύνηση οποιασδήποτε υποψίας της νόσου.

Στο πλαίσιο της παθητικής επιτήρησης της νόσου, θα πρέπει να διενεργείται λήψη δειγμάτων αίματος (ολικού και ορού) σε ζώντα ζώα και λήψη δειγμάτων από το σπλήνα, λεμφογάγγλια, οστών (για εξέταση του μυελού των οστών) από νεκρά ζώα, με συμβατή κλινική εικόνα. Η δειγματοληψία και αποστολή των δειγμάτων θα πρέπει να διενεργούνται πάντα σε συνεννόηση με το αρμόδιο εργαστήριο (Κτηνιατρικό Κέντρο Αθηνών).

24/07/2019 12:00 μμ

Εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), δέχθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, το πρωί της Τρίτης (23/7/2019). Οι εκπρόσωποι της Ένωσης στη συζήτηση με τον κ. Βορίδη συμφώνησαν στην αναγκαιότητα μείωσης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, ενώ παράλληλα έθεσαν και το ζήτημα για το ισχύον πλαίσιο των διεπαγγελματικών οργανώσεων, το οποίο χρήζει βελτίωσης για την καλύτερη λειτουργία τους. Επιπροσθέτως συζητήθηκε το θέμα της επικαιροποίησης του Προεδρικού Διατάγματος περί τυποποίησης, συσκευασίας και ποιοτικού ελέγχου των επιτραπέζιων ελιών, κάτι που ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απεδέχθη, ενώ συμφωνήθηκε και η δημιουργία μητρώου μεταποιητικών μονάδων της επιτραπέζιας ελιάς.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), δέχθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης το πρωί της Τρίτης (23/7/2019).

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης στη συζήτηση με τον κ. Βορίδη συμφώνησαν στην αναγκαιότητα μείωσης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών ενώ παράλληλα έθεσαν και το ζήτημα για το ισχύον πλαίσιο των διεπαγγελματικών οργανώσεων το οποίο χρήζει βελτίωσης για την καλύτερη λειτουργία τους.

Επιπροσθέτως συζητήθηκε το θέμα της επικαιροποίησης του Προεδρικού Διατάγματος περί τυποποίησης, συσκευασίας και ποιοτικού ελέγχου των επιτραπέζιων ελιών, κάτι που ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απεδέχθη, ενώ συμφωνήθηκε και η δημιουργία μητρώου μεταποιητικών μονάδων της επιτραπέζιας ελιάς».

Όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΤΕ στον ΑγροΤύπο, η σχετική νομοθεσία ποιοτικού ελέγχου των επιτραπέζιων ελιών είναι από το 1979. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά στους εμπορικούς τύπους αλλά και στα όρια υπολειμμάτων. Έγινε μια προσπάθεια να επικαιροποιηθεί η σχετική νομοθεσία το 2006 αλλά τελικά «ναυάγησε» η τότε προσπάθεια. Αποτέλεσμα οι επιτραπέζιες ελιές να έχουν την πιο παλιά ελεγκτική νομοθεσία για τις εξαγωγές από όλα τα αγροτικά προϊόντα.

Όσον αφορά τη δημιουργία μητρώου μεταποιητικών μονάδων της επιτραπέζιας ελιάς, η προσπάθειες για τη δημιουργία του είχαν ξεκινήσει από το 2010, επί υπουργίας Μπατζελή, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει.

23/07/2019 01:54 μμ

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από τον Ομοσπονδιακό φορέα για τη Γεωργία και τη Διατροφή (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung) οι εισαγωγές φράουλας στη Γερμανία ανήλθαν το 2018 σε 237,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 222,2 εκατ. ευρώ προέρχονται από χώρες της Ε.Ε και 15,7 εκατ. από τρίτες χώρες με σημαντικότερο προμηθευτή την Αίγυπτο.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Γραφείου Ο.Ε.Υ. Μονάχου, παρά τη σημαντική βελτίωση της εγχώριας παραγωγής την τελευταία πενταετία, το μερίδιό της στη συνολική εγχώρια κατανάλωση περιορίζεται σε 15,1%.

Σημαντικότεροι προμηθευτές παραμένουν η Ισπανία με εξαγωγές φράουλας αξίας 161 εκατ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 67,6%, η Ολλανδία με 37,5 εκατ., η Αίγυπτος με 15 εκατ., η Ιταλία με 10,6 εκατ., η Ελλάδα με 5,8 εκατ. και μερίδιο αγοράς 2,4%, και το Βέλγιο με 4,9 εκατ. ευρώ.

Παρά την εξαιρετική τους ποιότητα, τονίζεται στο έγγραφο «οι ελληνικές εξαγωγές φράουλες έχουν εν πολλοίς αποσπασματικό και συμπληρωματικό χαρακτήρα, σε σχέση ιδιαίτερα με τις ισπανικές εξαγωγές που κατέχουν δεσπόζουσα θέση στη γερμανική αγορά λόγω κυρίως των χαμηλών τιμών τους, της τυποποίησης και ομοιομορφίας του προιόντος και των ισχυρών εμπορικών δικτύων διανομής και προωθησής τους στη γερμανική αγορά».

Η μέση τιμή ανά 100 κιλά ανήλθε το περασμένο έτος σε 643 ευρώ για φράουλες γερμανικής προέλευσης, σε 516 ευρώ για φράουλες από Ολλανδία, σε 420 στις ιταλικές φράουλες, σε 398 για φράουλες ελληνικής προέλευσης, σε 386 για φράουλες Βελγίου και σε 311 στις φράουλες ισπανικής προέλευσης.