Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελαιόλαδο: Στα 3,50 ευρώ πουλάνε στη Λακωνία οι Άγιοι Απόστολοι και Άγιος Δημήτριος

19/11/2021 03:31 μμ
Άνοδο των τιμών παραγωγού ελαιολάδου είχαμε στην Ισπανία, ενώ παγωμένες εμφανίζονται οι τιμές σε Ιταλία και Ελλάδα.

Άνοδο των τιμών παραγωγού ελαιολάδου είχαμε στην Ισπανία, ενώ παγωμένες εμφανίζονται οι τιμές σε Ιταλία και Ελλάδα.

Μάλιστα η Ισπανική Ένωση Εξαγωγών, Βιομηχανίας και Εμπορίου Ελαιολάδου (Asoliva) προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές του ισπανικού ελαιολάδου (έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τον Ιούνιο του 2020) δημιουργούν πρόβλημα ανταγωνισμού στη διεθνή αγορά και μείωση των ισπανικών εξαγωγών.

Στην Ιταλία αυτές τις ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου Ismea, στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οι ανώτατες τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 5,10 έως 5,20 ευρώ. 

Στην χώρα μας εμπορικές πράξεις είχαμε στη Λακωνία αν και η αγορά φαίνεται να είναι μουδιασμένη. 

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Μπατσάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων, «προχωρήσαμε σε εμπορικές πράξεις με τιμή στα 3,50 ευρώ το κιλό. Αφορά 10 βυτία έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Αγοραστής είναι Ιταλός. Πάντως η αγορά φέτος φαίνεται να είναι μουδιασμένη. Πέρσι αυτό το διάστημα υπήρχε μεγάλη κινητικότητα στην αγορά».

Από την πλευρά του ο κ. Σωτήρης Κρητικός, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίου Δημητρίου Μονεμβασίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «προχωρήσαμε σε εμπορική πράξη στα 3,50 ευρώ το κιλό για ένα βυτίο έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Η εταιρεία που το αγόρασε είναι η Χελιώτης ΑΕ. Πάντως η ζήτηση αυτό το διάστημα είναι υποτονική. Γίνονται εμπορικές πράξεις που αφορούν ελαιόλαδο από Αθηνοελιά».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
07/12/2021 11:49 πμ

Στη Λέσβο θα μεταβεί κλιμάκιο του ΕΛΓΑ την Τετάρτη (8 Δεκεμβρίου), προκειμένου να αποτιμήσουν ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν από την καρπόπτωση της τελευταίας κακοκαιρίας, λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπληξαν την ελαιοκαλλιέργεια τη Δευτέρα (30 Νοεμβρίου).

Όπως υποστηρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί οι θυελλώδεις άνεμοι έχουν προκαλέσει καρπόπτωση, που σε ορισμένες περιοχές ξεπερνά το 50% της αναμενόμενης παραγωγής. Σε πολλές περιοχές έσπασαν κλαδιά των ελαιόδενδρων από την κακοκαιρία, ενώ παράλληλα οι ελιές που πέφτουν στο έδαφος έχουν ως συνέπεια να υποβαθμίζεται η ποιότητα του ελαιολάδου που παράγεται. Να θυμίσουμε ότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο ήταν μειωμένη λόγω του παγετού. Η καρπόπτωση λόγω των ανέμων επιδείνωσε το πρόβλημα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα για το Βόρειο Αιγαίο, Παναγιώτης Κούφελος, δήλωσε: «Εκτιμώντας τη συνολική κατάσταση που επικρατεί στο νησί κινήθηκαν ταχύτατα όλες οι διαδικασίες. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών, ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και να υπάρξει ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών. Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός και με αξιοπιστία, ταχύτητα και δικαιοσύνη να προχωρήσει σε αποζημιώσεις. Είμαστε σίγουροι για την παρέμβαση του ΕΛΓΑ και τη λύση των όποιων προβλημάτων έχουν προκύψει».

Τελευταία νέα
06/12/2021 02:08 μμ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ Κ. ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.» στον νομό Ρεθύμνου Κρήτης, με δραστηριότητα την τυποποίηση ελαιολάδου, διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω επιχείρηση κατά το έτος 2020, διακίνησε 39.100 λίτρα ελαιόλαδο,  με την ένδειξη «ΣΗΤΕIΑ ΛΑΣΙΘIΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π.», και κατά το έτος 2021 2.416 λίτρα ελαιολάδου, με την ένδειξη «ΒOΡΕΙΟΣ ΜΥΛΟΠOΤΑΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π.», που έφεραν καταχρηστικά, τόσο τις ανωτέρω ενδείξεις, όσο και τις αντίστοιχες  προδιαγραφές καταχώρησης των εν λόγω προϊόντων, κατά παράβαση της ισχύουσας εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.

Διαπιστώθηκε επίσης παντελής έλλειψη παραστατικών αγορών πρώτης ύλης, καθώς και απουσία καταγραφών  των παραπάνω ποσοτήτων στα αντίστοιχα αρχεία εισροών-εκροών.

Επιπλέον, κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση παρουσιάζει ελλείψεις στην ορθή αναγραφή των επίσημων καταχωρισμένων ενδείξεων στα παραστατικά διακίνησης, καθώς και την επισήμανση των διακινούμενων προϊόντων, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αποφάσισε:

την   ανάκληση πιστοποίησης της επιχείρησης «ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ Κ. ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.» στον νομό Ρεθύμνου Κρήτης, σε ό,τι αφορά την συσκευασία, με σκοπό την εμπορία, του ελαιολάδου με την ένδειξη «ΣΗΤΕIΑ ΛΑΣΙΘIΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π.»και του ελαιόλαδου με την ένδειξη «ΒOΡΕΙΟΣ ΜΥΛΟΠOΤΑΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π.»
την παραπομπή της επιχείρησης στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών & Παραβάσεων προϊόντων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. του Υ.Π.Α.Α.Τ. για επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία
Θα ακολουθήσουν ενέργειες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία.

03/12/2021 01:40 μμ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά τον αιφνιδιαστικό, επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «ΠΡΟΪΣΤΑΚΗ ΑΦΟΙ Α.Ε.» στον νομό Λασιθίου Κρήτης, με δραστηριότητα την τυποποίηση ελαιολάδου, διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω επιχείρηση προμηθεύτηκε, κατά το διάστημα 2020-2021, ποσότητα 7851 λίτρων μη πιστοποιημένου (ως Π.Ο.Π.) ελαιολάδου, την οποία συσκεύασε και διακίνησε ως «ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π». Αναλυτικά, το 2020 διακίνησε 2358 λίτρα και το 2021 διακίνησε 5493 λίτρα ελαιολάδου, που έφερε καταχρηστικά την ένδειξη «ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π».

Επιπλέον, κατά τον ως άνω έλεγχο διαπιστώθηκε η αδυναμία τήρησης της ιχνηλασιμότητας από την επιχείρηση και συγκεκριμένα, η αδυναμία τεκμηρίωσης της σχέσης εισροής πρώτης ύλης και εκροής τελικού προϊόντος, για το σύνολο των ελαιολάδων που είχαν χαρακτηριστεί ως «ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π.».

Κατόπιν των ανωτέρω, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αποφάσισε:

 • Την ανάκληση πιστοποίησης της επιχείρησης «ΠΡΟΪΣΤΑΚΗ ΑΦΟΙ Α.Ε.», με έδρα τον νομό Λασιθίου Κρήτης και την απένταξή της από το Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε ότι αφορά την συσκευασία και εμπορία του ελαιολάδου  «ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π.»
 • την παραπομπή της επιχείρησης στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών & Παραβάσεων προϊόντων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. του Υ.Π.Α.Α.Τ. για επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Επίσης ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ κάλεσε την επιχείρηση να προβεί άμεσα στις παρακάτω ενέργειες:

 • αποχαρακτηρισμός του συνόλου των παρτίδων ελαιόλαδου, που βρίσκεται αποθηκευμένο στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ως «ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΠ», συμβατικής ή βιολογικής καλλιέργειας
 • άμεση ανάκληση όλων των προϊόντων που τυχόν έχουν διακινηθεί, ως ελαιόλαδο «ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΠ», συμβατικής ή βιολογικής καλλιέργειας.
03/12/2021 09:43 πμ

Έκλεισε deal με Ελληνική εταιρεία για πώληση ενός βυτίου, με τιμή στα 3,70 ευρώ το κιλό. Αισιοδοξία υπάρχει για την φετινή πορεία των τιμών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Γραμματέας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη κ. Χαράλαμπος Μυλωνάς, «η οργάνωση έκλεισε εμπορική συμφωνία, σήμερα Παρασκευή (3/12), για την πώληση ενός βυτίου (29 τόνοι) έξτρα παρθένου ελαιολάδου, οξύτητας 0,3 στην τιμή των 3,70 ευρώ το κιλό, που είναι και η ανώτερη αυτή τη στιγμή στο νομό Λακωνίας.

Και πρόσθεσε: «η συγκομιδή στην περιοχή ξεκίνησε αυτές τις ημέρες και θα κορυφωθεί περίπου στις γιορτές των Χριστουγέννων. Όπως όλα δείχνουν οι ποσότητες ελαιολάδου δεν θα είναι αυτές που περιμένουν οι παραγωγοί αλλά θα έχουμε μείωση.

Η παραγωγή που αναμένεται να διακινήσει φέτος ο συνεταιρισμός αναμένεται να ανέλθει στους 1.400 τόνους».

02/12/2021 02:01 μμ

Ενδιαφέρον υπάρχει για αγορές ελαιολάδου αυτή την εποχή. Στην Λακωνία για τιμές παραγωγού από 3,35 έως 3,40 ευρώ το κιλό, ενώ από 3,20 έως 3,30 ευρώ το κιλό κυμαίνονται οι τιμές στη Μεσσηνία. Στα 3,40 ευρώ κυμαίνεται η τιμή στην Κρήτη.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Μπατσάκης, προϊστάμενος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Συκιάς Λακωνίας, «αρχές Δεκεμβρίου πουλήσαμε ενα βυτίο έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε ιταλική εταιρεία σε τιμή 3,35 ευρώ το κιλό. Αυτή την εποχή υπάρχει κινητικότητα στην αγορά και γίνονται πωλήσεις, σε αντίθεση με ότι γινόταν πέρσι που η αγορά ήταν καθηλωμένη και είχαμε πτώση της τιμής». 

Από την πλευρά του ο κ. Σωτήρης Κρητικός, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίου Δημητρίου Μονεμβασίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «κάναμε εμπορικές συμφωνίες για 3 βυτία (γύρω στους 100 τόνους) έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην τιμή των 3,40 ευρώ το κιλό. Η εταιρεία που το αγόρασε είναι η Χελιώτης ΑΕ. Υπάρχουν συμφωνίες και στα 3,30 ευρώ το κιλό για λάδια χαμηλότερης ποιότητας. Ενδιαφέρον για εμπορικές πράξεις υπάρχει αυτή την εποχή. Βέβαια αυτή την εποχή οι ποσότητες είναι αυξημένες και, όπως κάθε χρόνο, υπάρχει μια «πίεση» της αγοράς».

Ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας στην Πύλο Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στα 3,20 ευρώ το κιλό είναι η τιμή παραγωγού για τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα της περιοχής. Όσο περνά ο καιρός φαίνεται ότι φέτος η ποσότητα του ελαιολάδου είναι μειωμένη. Όσοι παραγωγοί έχουν οικονομικά προβλήματα ήδη το έχουν πουλήσει. Οι υπόλοιποι δεν βιάζονται να πουλήσουν γιατί φέτος περιμένουν καλή τιμή. Μεγάλο ποσοστό από την παραγωγή ελαιολάδου της περιοχής είναι βιολογικό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέλη του συνεταιρισμού πούλησαν μέσω του συνεταιρισμού μικρή ποσότητα (1 τόνο) ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα και βιολογικό στην τιμή των 4,40 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ (πέρσι το αντίστοιχο ελαιόλαδο πουλήθηκε στα 4 ευρώ συν ΦΠΑ)».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Νηλέας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η συγκομιδή στην περιοχή γίνεται με καθυστέρηση λόγω των βροχών. Η υγρασία σε συνδιασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν προβλήματα με γλοιοσπόριο. Πάντως υπάρχουν επαφές με εμπόρους και υπάρχει ενδιαφέρον για εμπορικές πράξεις. Η τιμή στην περιοχή για τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα κυμαίνεται στα 3,30 ευρώ το κιλό. Πάντως; είναι αισιόδοξος για την φετινή πορεία των τιμών».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ Εμπάρου κ. Γιώργος Περογιαννάκης, «ακόμη στην Κρήτη δεν έχουν ξεκινήσει οι δημοπρασίες που δίνουν ένα στίγμα για το πως θα κινηθούν οι τιμές. Εμείς θα ξεκινήσουμε μετά τις γιορτές την πρώτη δημοπρασία. Πάντως αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού για το φετινό ελαιόλαδο κυμαίνονται στα 3,40 ευρώ το κιλό. Εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε αύξηση των τιμών».

30/11/2021 12:15 μμ

Μειωμένη είναι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο, ενώ σε εξέλιξη είναι η συγκομιδής ελιών. Η ζήτηση είναι σε καλά επίπεδα και οι τιμές παραγωγού αυξημένες σε σχέση με πέρσι.

Ποσοτικά στο βόρειο τμήμα της Λέσβου έχουμε μια μέτρια παραγωγή ελαιολάδου. Ο Διευθυντής του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στύψης κ. Στρατής Σλουμάτης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μια μέτρια παραγωγή στο βόρεια τμήμα του νησιού αλλά ποσοτικά είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις υπολοιπες περιοχές του νησιού. Προβλήματα με δάκο και γλοιοσπόριο δεν υπάρχουν και έχουμε καλές ποιότητες.  
Δεν υπάρχει πια η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών κια αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον τιμοκατάλογο να τον διαμορφώνουν ιδιώτες καθορίζοντας οι ίδιοι τις τιμές που θα αγοράζουν τα ελαιοτριβεία. Πάντως φέτος οι τιμές παραγωγού είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι κατά περίπου 1 ευρώ.

Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται: 

 • «5/10» στα 3,20 ευρώ το κιλό 
 • «άσσου» στα 2,80 ευρώ το κιλό
 • «δυάρι» στα 2,30 ευρώ το κιλό
 • «πεντάρι» στα 2,20 ευρώ το κιλό».

Πολύ μειωμένη παραγωγή έχουμε στην κεντρική Λέσβο. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ευστράτιος Βραχνός, Διευθυντής στον Ελαιουργικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Αγίας Παρασκευής, «από το 1987 που είχαμε παγετούς έχω να δω τόσο μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή. Η συγκομιδή ξεκίνησε από αρχές Νοεμβρίου. Φέτος προβλέπω ότι θα έχουμε το ένα τρίτο της περσινής παραγωγής. Πάντως ποιοτικά είναι μέχρι στιγμής καλά τα ελαιόλαδα. Οι τιμές παραγωγού του συνεταιρισμού για τα «3/10» είναι στα 3,60 ευρώ το κιλό, αν και υπάρχουν ιδιώτες τυποποιητές στο νησί που το αγοράζουν με 3,15 ευρώ. Η τιμή «άσσου» είναι στα 2,60 ευρώ και για το βιομηχανικό «πεντάρι» στα 2,20 ευρώ. Πάντως υπάρχει καλή ζήτηση για το ελαιόλαδο».   

Μειωμένη για δεύτερη χρονιά είναι η παραγωγή ελαιολάδου στο νότιο μέρος της Λέσβου. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Ελαιουργικού Συνεταιρισµού Μεσαγρού στον ΑγροΤύπο, «για δεύτερη χρονιά έχουμε μια μειωμένη παραγωγή. Φέτος κυμαίνεται περίπου στο 70% της δυναμικότητας της περιοχής. Πάντως είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρσι. Υπάρχουν όμως και προβλήματα λόγω δακοπροσβολών και και γλοιοσπόριο. Η συγκομιδή στο νησί ξεκίνησε από το Νοέμβριο και επειδή έχουμε μειωμένη παραγωγή αν βοηθήσει ο καιρός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο που παράγουμε τα βιομηχανικά λάδια.

Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται:

 • «3/10» στα 3,60 ευρώ το κιλό
 • «άσσου» στα 2,60 ευρώ το κιλό
 • «πεντάρι» στα 2,20 ευρώ το κιλό».

 

25/11/2021 03:00 μμ

Διάφορες εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα εορτασμού ελιάς-ελαιολάδου, μεταξύ άλλων και στο Κρανίδι το τριήμερο 26 με 28 Νοεμβρίου.

Ανακοίνωση με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ελιάς και ελαιολάδου εξέδωσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Σε αυτήν επισημαίνει πως φέτος, οι χώρες - µέλη του Διεθνούς Συµβουλίου Ελαιολάδου θα γιορτάσουν µαζί την Παγκόσµια Ηµέρα Ελιάς και Ελαιολάδου, µε το κοινό µήνυµα: Επιλέγουµε την ελιά για να προστατεύσουµε τον πλανήτη και την υγεία µας! Το Διεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου ιδρύθηκε το 1959 και σήµερα συνενώνει τις χώρες που παράγουν το 94% του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς.

Αποτελώντας το µοναδικό διεθνή οργανισµό για τον ελαιοκοµικό τοµέα, το Διεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου έχει ως βασικές του αποστολές:

 • να εργάζεται για την εναρµόνιση των εθνικών και διεθνών κανονισµών, µε στόχο αφενός τη διασφάλιση καλύτερου ελέγχου ποιότητας των προϊόντων και αφετέρου την προστασία του καταναλωτή,
 • να συντονίζει έρευνες σχετικά µε τις ιδιότητες του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς,
 • να προωθεί τη συνεργασία και την έρευνα, καθώς και την µελέτη της επίδρασης της ελαιοκαλλιέργειας στο περιβάλλον,
 • να δηµοσιεύει πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία αναφορικά µε την παγκόσµια αγορά ελιάς και ελαιολάδου και τέλος,
 • να προωθεί την κατανάλωση και την επέκταση του διεθνούς εµπορίου ελαιοκοµικών προϊόντων.

Το ελαιόδεντρο, έχοντας τις ρίζες του στη Μεσόγειο, αποτελεί παγκόσµιο σύµβολο ειρήνης και αρµονίας. Διαδεδοµένο πλέον και στις πέντε ηπείρους, συµβάλλει σε πολλές χώρες στη βιώσιµη οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξή τους και στη διατήρηση των φυσικών τους πόρων.

Ως παράγοντας για την αντιµετώπιση της υπερθέρµανσης του πλανήτη, η ελαιοκαλλιέργεια έχει θετικό ισοζύγιο άνθρακα, καθώς, κατά τον κύκλο ανάπτυξής του, το ελαιόδεντρο απορροφά περισσότερο CO2 συγκριτικά µε τα αέρια θερµοκηπίου που εκλύονται κατά την διαδικασία παραγωγής του παρθένου και εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.

Το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές, έχοντας αποδεδειγµένη θρεπτική αξία για την υγεία του ανθρώπου και όντας βασικά συστατικά της µεσογειακής διατροφής, προσφέρουν µεγάλη ποικιλία αρωµάτων και γεύσεων, ανοίγοντας τους ορίζοντες για απεριόριστες γαστρονοµικές δυνατότητες, οι οποίες αναγνωρίζονται και εκτιµώνται ολοένα και περισσότερο από τους πιο φηµισµένους σεφ ανά τον κόσµο.

Επιπλέον, είναι σήµερα ευρέως αναγνωρισµένες πολλές θεραπευτικές τους ιδιότητες στην πρόληψη ορισµένων ασθενειών.

Οι χώρες που συµµετέχουν στο Διεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου, εφαρµόζοντας τη νέα Διεθνή Συµφωνία για το Ελαιόλαδο και την Επιτραπέζια Ελιά, η οποία έχει την εγγύηση των Ηνωµένων Εθνών, στηρίζουν τον ελαιοκοµικό τοµέα, την βιώσιµη οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξη και την προστασία του πλανήτη και της υγείας.

Με αφορμή την ημέρα εορτασμού ελιάς και ελαιολάδου, ο γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θερμασία Δήμητρα κ. Γιάννης Κοροντίνης δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «είναι ασφαλώς σημαντική η ημέρα εορτασμού παγκοσμίως για τα προϊόντα μας και ευκαιρία να επικοινωνήσουμε για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, να πάρει την αξία που του αξίζει και ο παραγωγός να καρπωθεί άμεσα τους κόπους που κάνει για να συγκομίσει και να παράξει το τελικό προϊόν». Ο ΑΣ Θερμασία Δήμητρα συμμετέχει στις εκδηλώσεις του δήμου Ερμιονίδος για το προϊόν, το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου 2021.

«Έχει ιδιαίτερη αξία ο φετινός εορτασμός. Δεδομένου, ότι ο μαύρος χρυσός, η ελιά Καλαμών, όπως δείχνουν τα πράγματα θα πάει στη θέση που του ανήκει, δηλαδή στην πρώτη, αφού είναι μάλλον θέμα λίγων ημερών να σπάσει το φράγμα των 2 ευρώ το κιλό στον παραγωγό», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Στέλιος Μιχαλούτσος, από τον Συνεταιρισμό Γερακίου, μεγαλοπαραγωγός Καλαμών από την εν λόγω περιοχή.

Κάλεσμα στους εορτασμούς της σημαντικής αυτής ημέρας για τον κλάδο απευθύνει στους παραγωγούς, με ανακοίνωσή του και το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, που βρίσκεται στην περιοχή Τρία Μοναστήρια.

23/11/2021 01:12 μμ

Ανομοιομορφία ως προς τις αποδόσεις στα ελαιόλαδα καταδεικνύουν τα πρώτα στοιχεία.

Πρόσθετες απώλειες στο εισόδημα χιλιάδων ελλήνων ελαιοπαραγωγών φανερώνει η διαδικασία της ελαιοποίησης. Έτσι μετά την ακαρπία, οι αγρότες διαπιστώνουν μειωμένες ελαιοπεριεκτικότητες, που αποδίδονται στους σφοδρούς καύσωνες και την ξηρασία του καλοκαιριού. Η μείωση, ωστόσο, δεν αφορά όλες τις περιοχές της χώρας, αφού σε άλλες, οι αγρότες διαπιστώνουν λιγότερο καρπό, αλλά με περισσότερες περιεκτικότητες σε έλαιο.

Πεσμένες είναι οι ελαιοπεριεκτικότητες στην κατεξοχήν ελαιοπαραγωγική περιοχή της Πετρίνας Λακωνίας. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας, κ. Παναγιώτης Πουλάκος «εδώ και δυο ημέρες ξεκίνησε η λειτουργία του ελαιουργείου μας, αλλά επικρατεί προβληματισμός σε σχέση με τις αποδόσεις σε ελαιόλαδο. Οι ελαιοπεριεκτικότητες είναι πεσμένες. Στα Κορωνέικα για παράδειγμα αντί για 5 και 5,5 προς 1 που είχαμε άλλες χρονιές τέτοια περίοδο, φέτος βλέπουμε αποδόσεις 6, 7 και 8 προς 1. Ακόμα και στην Αθηνοελιά της περιοχής οι αποδόσεις είναι 5 και 5,5 προς 1, όταν άλλες χρονιές ήταν 4 και 4,5 προς 1. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι παραγωγοί επιλέγουν να μαζέψουν αργότερα τις ελιές τους».

Ο Σπύρος Βελμάχος, ελαιοπαραγωγός με Κορωνέικη αλλά και Καλαμών από το Πεταλίδι Μεσσηνίας λέει στον ΑγροΤύπο πως στην συγκεκριμένη περιοχή δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί οι ελαιοπεριεκτικότητες, όπως σε άλλες ζώνες. «Πριν από 20 ημέρες βγάλαμε αγουρέλαια με αποδόσεις 6 προς 1, ενώ πριν λίγες ημέρες φθάσαμε ακόμα και στα 4,8 προς 1, δηλαδή ακόμα καλύτερα. Αυτό σημαίνει πως από ένα σακί με ελιές, βγάλαμε 10,6 κιλά ελαιόλαδο. Πρόβλημα υπάρχει σε μέρη, όπου ο καύσωνας χτύπησε τα δέντρα την εποχή που δεν έπρεπε με αποτέλεσμα τώρα να έχουν πολύ χαμηλές ελαιοπεριεκτικότητες», σημειώνει ο ίδιος.

Στην Ερμιονίδα Αργολίδος, οι αγρότες της περιοχής καλλιεργούν Κορωνέικη και Μανάκι. Σύμφωνα με τον γραμματέα του ΑΣ Θερμασία Δήμητρα, κ. Γιάννη Κοροντίνη, οι αποδόσεις στα αγουρέλαια παίζουν μεταξύ 4,5-6 προς 1, δηλαδή είναι σε καλά επίπεδα και δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από τον αλλοπρόσαλλο καιρό.

Από το Πρότυπο Βιολογικό Ελαιοτριβείο Κοίλη Ραφαήλ στην Χίο, όπως δήλωσαν στον ΑγροΤύπο, λόγω των καιρικών συνθηκών η παραγωγή είναι μικρή, καθώς το άνθος έπεσε σε μεγάλο βαθμό, όμως στα θετικά είναι πως βγαίνουν πολύ καλά τα ελαιόλαδα. Σύμφωνα τέλος με τον υπεύθυνο του εν λόγω ελαιοτριβείου, η περιεκτικοτητα στης ντόπιες ελιές κυμαίνεται από 23 - 32% και στα Κορωνέικα από 15 - 22%.

Τέλος, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς, κ. Κώστας Χριστοφοράκης, η ελαιοποίηση ξεκίνησε την Δευτέρα, με τις μέσες αποδόσεις να κυμαίνονται στα επίπεδα των 5,7 προς 1, όταν πέρσι ήταν χαμηλότερες και συγκεκριμένα 6,3 προς 1. Όμως όπως σημειώνει ο ίδιος, φέτος μπορεί να φαίνονται λίγο καλύτερες οι αποδόσεις, αλλά δεν υπάρχουν ελιές. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφοράκη, στην περιοχή, η μείωση της παραγωγής θα φθάσει στο 55%, σε σύγκριση με πέρσι, με τον Συνεταιρισμό να εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει περί τους 200 τόνους, ενώ πέρσι είχε συγκεντρώσει περίπου 500 τόνους.

18/11/2021 11:59 πμ

Τιμές για ελαιόλαδο και ελιές Καλαμών ανακοίνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας και η εταιρεία Κωνσταντόπουλος ΑΕ.

Ο κ. Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην Ένωση Μεσσηνίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ανακοινώσαμε τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα 3,30 ευρώ το κιλό και για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα στα 3,40 ευρώ το κιλό.

Για τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών δίνουμε τιμή 1,30 ευρώ το 200άρι και 1,40 ευρώ το 200άρι για τις ΠΟΠ Καλαμάτα.

Το φετινό ελαιόλαδο στη Μεσσηνία είναι πολύ καλής ποιότητας. Η ποσότητα όμως είναι λίγη. Μιλάμε για μια χρονιά με πολύ μειωμένη παραγωγή, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κάτω από 40.000 τόνους. Αντίστοιχα μειωμένη είναι και η ποσότητα για τις ελιές Καλαμών.

Πάντως το τελευταίο διάστημα άρχισε να υπάρχει πρόβλημα σε κάποιες περιοχές από το δάκο και το γλοιοσπόριο λόγω των καιρικών συνθηκών, κάτι που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί».  

Στο μεταξύ η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Μεσσηνίας, ανακοινώνει στους ελαιοκαλλιεργητές ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου ολοκληρώθηκαν και στις τελευταίες περιοχές.

Και προσθέτει: «Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου έχει ξεκινήσει στις πρώιμες περιοχές και σταδιακά επεκτείνεται σε όλες τις περιοχές του νομού. Η εικόνα του ελαιοκάρπου, σύμφωνα και με τις δειγματοληψίες που έχουν πραγματοποιηθεί, είναι γενικά καλή.

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά το τελευταίο διάστημα, ευνοούν τις προσβολές του εντόμου, καθώς και την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, ιδίως σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία.

Στα πλαίσια αυτά συνιστάται στους ελαιοπαραγωγούς και ιδιαιτέρως σε αυτούς που θα καθυστερήσουν τη συγκομιδή να παρακολουθούν τους ελαιώνες τους και εφόσον διαπιστώσουν δακοπροσβολή άνω του 5% να προχωρήσουν σε ψεκασμό με δικά τους μέσα, προσέχοντας να χρησιμοποιήσουν το κατάλληλο εγκεκριμένο εντομοκτόνο. 

Θα πρέπει επίσης να τηρηθούν οι οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος με ιδιαίτερη έμφαση στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα μεταξύ τελευταίου ψεκασμού και συγκομιδής ελαιοκάρπου.

Επίσης ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δείξουν οι ελαιοπαραγωγοί σε ελαιώνες με αραιό καρπό ο οποίος πρέπει να συλλεχθεί κατά το δυνατό γρηγορότερα.

Υπενθυμίζουμε ότι για την παραγωγή ελαιολάδου που προορίζεται να πιστοποιηθεί ως «ΠΟΠ Καλαμάτα» απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως».

12/11/2021 12:31 μμ

Στους 240.000 τόνους προβλέπεται ότι θα ανέλθει η φετινή παραγωγή ελαιολάδου της Τυνησίας. Η τιμή παραγωγού προβλέπεται να κυμανθεί έως 11 τυνησιακά δηνάρια (1 δηνάριο Τυνησίας = 0,31 ευρώ). 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εθνικού Οργανισμού Ελαιολάδου της Τυνησίας, η φετινή εσοδεία ελαιολάδου (2021/2022) εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στους 240.000 τόνους αυξημένη κατά 100.000 έναντι της προηγούμενης ελαιοκομικής περιόδου, η οποία ήταν από τις χαμηλότερες των τελευταίων ετών, λόγω των προβλημάτων από τις μειωμένες βροχοπτώσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, κύκλοι της τοπικής αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή για τους παραγωγούς θα κυμανθεί μεταξύ 7 και 11 τυνησιακών δηναρίων (2,18 ως 3,43 ευρώ περίπου). 

Την ελαιοκομική περίοδο 2019/2020 (με την οποία κυρίως συγκρίνεται η εφετινή παραγωγή λόγω του ότι τα ελαιόδεντρα παρουσιάζουν εναλλάξ αυξημένη και μειωμένη παραγωγή ανά έτος) η παραγωγή ελαιολάδου της χώρας είχε υπερβεί τους 350.000 τόνους.

Το Υπουργείο Γεωργίας της Τυνησίας τα τελευταία χρόνια ενισχύει με ειδικά προγράμματα τις αρδευόμενες καλλιέργειες που μπορούν να προσφέρουν αυξημένη παραγωγή. Οι αρδευόμενες ελαιοκαλλιέργειες έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία στην Τυνησία από 40.000 εκτάρια σε 100.000 εκτάρια, παράγοντας μεταξύ 80.000 και 100.000 τόνους ελαιολάδου κάθε χρόνο.

Όσον αφορά τις εξαγωγές ελαιολάδου, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο όγκος των εξαγωγών της περσινής ελαιοκομικής περιόδου (που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020, έφτασε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2021) ανήλθαν στους 183.000 τόνους, με αξία 1,539 δις τυνησιακά δηνάρια (480 εκατ. ευρώ περίπου) συμπεριλαμβανομένων 24 χιλιάδων τόνων συσκευασμένων ελαιόλαδο αξίας 284 εκατ. δηναρίων.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο η Τυνησία αιτήθηκε την αύξηση του ορίου εισαγωγής αδασμολόγητου ελαιολάδου στην ΕΕ στους 100.000 τόνους ελαιολάδου (από 56.700 τόνους που είναι σήμερα).

Στόχος της τυνησιακής κυβέρνησης είναι η παραγωγή να φθάνει στους 270.000 τόνους ελαιολάδου κατά μέσο όρο ανά διετία ως το 2030.

10/11/2021 11:04 πμ

Σημαντικά στοιχεία για τις εισαγωγές ελαιολάδου της ΕΕ από τρίτες χώρες αναφέρει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC).

Οι κυριότερες χώρες από τις οποίες εισάγει ελαιόλαδο η ΕΕ είναι η Τυνησία, η Αργεντινή, η Τουρκία και το Μαρόκο. Συνολικά η ΕΕ εισάγει από αυτές τις χώρες το 90% του ελαιολάδου. Μιλάμε για νέους παίκτες της διεθνούς αγοράς που έχουν αυξήσει τα τελευταία χρόνια τα στρέμματα καλλιέργειας ελαιοποιήσιμης ελιάς και έχουν πολύ μειωμένο το κόστος παραγωγής τους.

Η Τυνησία είναι ο μεγάλος προμηθευτής της ΕΕ με ποσότητες που κυμαίνονται πάνω από 100 χιλιάδες τόνους (το 2019/2020 έφτασε τους 220.000 τόνους να εξάγει στην ΕΕ). Ακολουθούν Αργεντινή και Μαρόκο (μετά τις ντομάτες μπαίνει δυναμικά και στον χώρο του ελαιολάδου) και στη συνέχεια η Τουρκία που τα τελευταία χρόνια έχει μια σταθερή παρουσία στην αγορά της ΕΕ. Η Συρία (που ανακάμπτει η παραγωγή της τα τελευταία χρόνια) και το Περού ακολουθούν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του IOC, οι εισαγωγές ελαιολάδου από τρίτες χώρες, για την περίοδο 2019/2020, ανήλθαν σε ποσότητα τους 252.475 τόνους και ήταν αξίας 493,8 εκατ. ευρώ (σημείωσαν αύξηση +71,7% σε ποσότητα και +29,6% σε αξία αντίστοιχα σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο). Για την περίοδο 2020/2021 εκτιμάται ότι οι εισαγωγές θα ανέλθουν στους 150.000 τόνους και θα είναι αξίας 345,6 εκατ. ευρώ.

Αυτό όμως που θα πρέπει να προβληματίσει τον ελαιοκομικό κλάδο της χώρας μας είναι ότι οι εισαγωγές αφορούν στη μεγάλη πλειοψηφία έξτρα παρθένο και όχι χαμηλής ποιότητας λάδι. Δηλαδή έρχονται να ανταγωνιστούν τα ελληνικά ποιοτικά ελαιόλαδα. Και πάνε κυρίως σε Ιταλία και Ισπανία, χώρες οι οποίες εμπορεύονται αυτά τα ελαιόλαδα και κερδίζουν από την προστιθέμενη αξία του προϊόντος. Τα στοιχεία του IOC αναφέρουν ότι την περίοδο 2019/2020 το 62,5% του συνόλου των εισαγωγών ελαιολάδου αφορούσε την κατηγορία έξτρα παρθένου.

09/11/2021 11:25 πμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή Κορωνέικης στην περιοχή της Μεσσηνίας. Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου είναι μειωμένη και εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στους 40.000 τόνους, ενώ οι αποδόσεις είναι μειωμένες. Λόγω των καιρικών συνθηκών έχει κάνει την εμφάνισή του το γλοιοσπόριο σε κάποιες περιοχές και έχει προβληματίσει τους παραγωγούς. 

Οι αρχικές τιμές που δίνουν οι έμποροι είναι στα 3,10 ευρώ για ελαιόλαδο από Μαυροελιά και 3,20 ευρώ για ελαιόλαδο από Κορωνέικη. Για τα καλής ποιότητα ελαιόλαδα οι τιμές φτάνουν και στα 3,40 έως 3,50 ευρώ. Πάντως οι παραγωγοί ακόμη τηρούν στάση αναμονής και μόνο όσοι έχουν ανάγκη προχωρούν σε πωλήσεις.

Ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας στην Πύλο Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι κατά 60% στην περιοχή. Απο την άλλη τα λιπάσματα έχουν αυξηθεί (από 14 ευρώ έφτασε στα 19 ευρώ το ίδιο προϊόν σε ένα χρόνο). Θα πρέπει να υπάρξει μια τιμή ασφαλείας για τον παραγωγό για να μπορέσει να συνεχίσει την καλλιέργεια».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Νηλέας, «ακόμη ο συνεταιρισμός μας δεν έχει κάνει κάποια εμπορική πράξη για φετινό ελαιόλαδο. Οι τιμές που ακούμε έχουν μεγάλη διαφοροποίηση. Η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη σε όλη την Μεσσηνία. Βασικό πρόβλημα είναι ότι αρχίζουν οι παραγωγοί να εγκαταλείπουν τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές (κλάδεμα, λίπανση κ.α.) με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένες αποδόσεις και να αυξάνει το κόστος καλλιέργειας. Από την άλλη στη διεθνή αγορά κάνουν την εμφάνισή τους και νέοι παίκτες (Μαρόκο κ.α.) που έχουν πολύ μειωμένο κόστος καλλιέργειας και είναι δύσκολο να τους ανταγωνιστούμε».

Ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος Α.Σ. Καλαμάτας, αναφέρει ότι «εδώ και μια εβδομάδα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας Κορωνέικης. Η παραγωγή είναι όπως όλα δείχνουν μειωμένη σε σχέση με πέρσι, ενώ σε κάποιες περιοχές υπάρχουν προβλήματα από το γλοιοσπόριο. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την αγορά».   

Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Λαζόγιαννης, Πρόεδρος στην Ένωση Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή Μαυροελιάς αλλά για το Μαυρολίσιο ελαιόλαδο δεν υπήρξε μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον. Έχει ξεκινήσει αυτές τις ημέρες η συγκομιδή Κορωνέικης. Η παραγωγή είναι μειωμένη αλλά υπάρχει πολύ καλή ποιότητα. Οι αποδόσεις είναι χαμηλές και είναι όψιμη παραγωγή κατά περίπου 10 ημέρες. Είμαστε στην αρχή της συγκομιδής ακόμη και οι τιμές για τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα κυμαίνονται από 3,40 έως 3,50 ευρώ το κιλό». 

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία των ελαιοτριβείων στην περιοχή, τον Οκτώβριο είχαμε μια παραγωγή 1.000 τόνων ελαιολάδου. Η ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά είναι πολύ καλά. Υπάρχει διαφοροποίηση ανά περιοχή της ποσότητας και των αποδόσεων του ελαιολάδου. Η εκτίμησή μου είναι ότι αναμένεται μια παραγωγή της τάξης των 22.000 τόνων στην Τριφυλία.

04/11/2021 01:22 μμ

Στα 4 ευρώ τιμή ασφαλείας έκλεισε εμπορική συμνφωνία ο Συνεταιρισμός «Θερμασία Δήμητρα» για την πώληση φετινού αγουρέλαιου. 

Από την άλλη έγινε μια πρώτη κρούση από έμπορο στον Συνεταιρισμό Γλυφάδας στη Μεσσηνία για φετινό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά η τιμή ήταν χαμηλή και κανείς δεν δέχτηκε να πουλήσει. Μάλιστα η τιμή προφοράς είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτή που έχει αυτή την εποχή η Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ισπανικής αγροτοσυνδικαλιστικής οργάνωσης ASAJA.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Κοροντίνης, Γραμματέας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θερμασία Δήμητρα», ήδη έχουν φύγει δύο βυτία με αγουρέλαιο από τον συνεταιρισμό, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα. Η τιμή ασφαλείας είναι στα 4 ευρώ το κιλό και στη συνέχεια θα δοθεί η εκκαθάριση στα μέλη μας. Πάντως η χρονιά φέτος ήταν όψιμη και από τις 14 Οκτωβρίου ξεκίνησε η παραγωγή αγουρέλαιου στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας στην Πύλο Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «μας έγινε μια πρόταση από έμπορο της περιοχής για τιμή παραγωγού στα 3,10 για έξτρα παρθένο Μαυρολίσιο και 3,20 για φετινό έξτρα παρθένο Βάτσικο από Κορωνέικη. Οι παραγωγοί όμως δεν έμειναν ικανοποιημένοι από αυτή την τιμή και δεν δέχτηκαν να πουλήσουν το λάδι τους.

Η χαμηλή τιμή ήρθε να προστεθεί στα προβλήματα με τις χαμηλές αποδόσεις που υπάρχουν φέτος στην παραγωγή. Επίσης οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει αυτή την εποχή να υπάρχουν δακοπροσβολές κάτι που έχει προβληματίσει τους παραγωγούς».

Πάντως κύκλοι της αγοράς τροφίμων αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι φέτος το καλής ποιότητας ελαιόλαδο θα πληρωθεί σε καλή τιμή γιατί δεν είναι πολύ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο ράφι η τιμή λιανικής για το λάδι αυξήθηκε κατά 18,5% μέσα σε ένα μήνα.

Στο μεταξύ η ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών (Asociación Agraria jovenes Agricultores -ASAJA) αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της, από τις 25 έως τις 31 Οκτωβρίου, τα φρέσκα ελαιόλαδα στην Ισπανία έχουν τιμή παραγωγού τα έξτρα παρθένα στα 3,63 ευρώ το κιλό και τα λαμπάντε στα 2,79 ευρώ. 

02/11/2021 12:05 μμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή Αθηνοελιάς στην περιοχή της Λακωνίας. 

Οι ποσότητες του ελαιολάδου ακόμη δεν είναι μεγάλες αλλά όπως φαίνεται ελληνικές εταιρείες έχουν μπει για τα καλά στην αγορά καλής ποιότητας ελαιολάδου. 

Ο κ. Σωτήρης Κρητικός, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίου Δημητρίου Μονεμβασίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «σήμερα Τρίτη (2/11) πωλήθηκε ένα βυτίο αγουρέλαιου ποικιλίας Αθηνοελιάς στην τιμή των 4,20 ευρώ το κιλό. Η εταιρεία που το αγόρασε είναι η Χελιώτης ΑΕ. Ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της συγκομιδής και οι ποσότητες είναι περιορισμένες».

Από την άλλη στη Μεσσηνία οι παραγωγοί αναμένουν τις νέες τιμές για το ελαιόλαδο μετά από μια πολύ άσχημη χρονιά που είχε η σταφίδα, η οποία παραμένει απούλητη στα χέρια των παραγωγών ή έπιασε χαμηλή κάτω του κόστους τιμή.

Σε εξέλιξη αυτή την εποχή βρίσκεται η συγκομιδή της ποικιλίας Μαυροελιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι Ιταλοί έμποροι έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή της Πύλου και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για ελαιόλαδο φετινής χρονιάς.

29/10/2021 01:37 μμ

Ρεκόρ πωλήσεων σημείωσε το ελαιόλαδο στην Ισπανία με το κλείσιμο της εμπορικής περιόδου 2020/2021.

Όπως αναφέρει η ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών (Asociación Agraria jovenes Agricultores - ASAJA) της Επαρχίας Jaén, συνολικά 1.634.900 τόνοι διακινήθηκαν την περίοδο 2020/2021, ποσότητα που είναι κοντά στο ρεκόρ για της περιόδου 2013/2014.

Αυτό σύμφωνα με την ισπανική οργάνωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναστολή των δασμών που έγινε από τις ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ισπανών, στην εγχώρια αγορά καταναλώθηκαν συνολικά 551.000 τόνοι, δείχνοντας μια ανάκαμψη των πωλήσεων και αγγίζοντας το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων οκτώ ετών.

Για εξαγωγή διακινήθηκαν 1.084.000 τόνοι ελαφρώς μειωμένη ποσότητα σε σχέση με πέρσι αλλά αυξημένη κατά 9% σε σχέση με τον μέσο όρο 5ετίας.

Οι τιμές παραγωγού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (αύξηση κατά 54,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή).

Όσον αφορά τη νέα παραγωγή ελαιολάδου (2021/2022), η ASAJA εκτιμά ότι θα κινηθεί στους 1,3 εκατ. τόνους, μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Όλες οι περιοχές παρουσιάζουν μείωση της παραγωγής εκτός της επαρχίας Extremadura.

Στις επιτραπέζιες ελιές, οι προβλέψεις της ASAJA, κάνουν λόγο για μια παραγωγή φέτος (2021/2022) στους 570.000 τόνους, που θα είναι αυξημένη κατά 5,7% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευατίας 4ετίας και κατά 4,3% σε σχέση με την περσινή. 

Οι τιμές παραγωγού στις επιτραπέζιες ελιές κυμαίνονται από 57,87 ευρώ / 100 κιλά και μέχρι 120 ευρώ / 100 κιλά, ανάλογα την ποικιλία.

27/10/2021 04:36 μμ

Αν και έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας Μαυροελιάς στη Μεσσηνία οι έμποροι δεν φαίνεται να θέλουν να ανακοινώσουν μέχρι στιγμής τιμή παραγωγού. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Νηλέας, «φέτος οι αποδόσεις της Μαυροελιάς φαίνεται να είναι χαμηλές. Η παραγωγή ελαιολάδου από τις ελιές αυτής της ποικιλίας κυμαίνονται περίπου στους 1.500 τόνους. Φέτος η παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί από 700 έως 800 τόνους. Πέρσι το πρώτο μαυρολίσιο έφυγε προς 3,20 ευρώ ανά κιλό. Φέτος μέχρι στιγμής οι έμποροι δεν έχουν ανακοινώσει τιμές παραγωγού. Βέβαια αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η παραγωγή είναι μειωμένη και ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί η αγορά».

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδα στην Πύλο Μεσσηνίας, «μέχρι σήμερα οι έμποροι δεν έχουν ανακοινώση τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο Μαυροελιάς. Εδώ και 4 ημέρες έχουν ανοίξει τα ελαιοτριβεία και παράγουν ελαιόλαδο αλλά δεν έχει υπάρξει εμπορικό ενδιαφέρον. Η κατάσταση είναι δύσκολη γιατί οι παραγωγοί στην περιοχή της Μεσσηνίας δεν έχουν καταφέρει να πουλήσουν την κορινθιακή σταφίδα και περιμένουν μια καλή τιμή στο ελαιόλαδο».

26/10/2021 10:53 πμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή και οι πωλήσεις ελαιολάδου στη Λακωνία. Οι ποσότητες δεν είναι ακόμη μεγάλες και ζήτηση υπάρχει από την αγορά.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Μπατσάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, «συνολικά έχουμε πωλήσει 15 βυτία (πάνω από 300 τόνους) Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου ποικιλίας Αθηνοελιάς στην τιμή των 4,20 ευρώ το κιλό.

Η παραγωγή είναι μειωμένη αλλά η συγκομιδή έχει ξεκινήσει με καλούς ρυθμούς. Ημερησίως παράγουμε μια ποσότητα περίπου 200 έως 250 τόνους ελαιολάδου.

Οι έμποροι φαίνεται να είναι λίγο επιφυλακτικοί. Θέλουν να αγοράσουν καλής ποιότητας ελαιόλαδα αλλά δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να δώσουν υψηλή τιμή. Πρέπει οι παραγωγοί να μην μπαίνουν γρήγορα στην παραγωγή και να προσπαθούν να κρατήσουν ένα επίπεδο τιμών».

Ο κ. Σωτήρης Κρητικός, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίου Δημητρίου Μονεμβασίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «από 10 Οκτωβρίου ξεκίνησε η συγκομιδή Αθηνοελιάς στην περιοχή. Φέτος έχουμε μια κανομική παραγωγή μιας και τα χωράφια μας είναι ποτιστικά και δνε έχουν επηρεαστεί από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ήδη έχουμε πουλήσει ένα βυτίο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην τιμή των 4,20 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή Αθηνοελιάς γίνεται με κανονικούς ρυθμούς και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου».  

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Μπατσάκης, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισµού Συκιάς Λακωνίας, «σε περίπου μια εβδομάδα θα ξεκινήσει η συγκομιδή στην περιοχή. Οι παραγωγοί δεν βιάζονται να μπουν στα χωράφια. Η παραγωγή ελαιολάδου φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη και όψιμη λόγω των καιρικών συνθηκών».

Ο κ. Κυριάκος Αγγελάκος, εκπρόσωπος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Νομίων, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μειωμένη παραγωγή αλλά πολύ καλή ποιότητα. Υπήρξε πρόβλημα στην ανθοφορία. Πάντως οι καιρικές συνθήκες με τις υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν τις ελιές αλλά προστάτεψαν από τις δακοπροσβολές.

Έχουμε ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα να παράγουμε ελαιόλαδο. Οι τιμές αγοράς στην περιοχή κυμαίνονται 4,15 ευρώ το κιλό και ήδη πουλήθηκε ένα βυτίο. Είναι ένα καλό ξεκίνημα αυτή η τιμή. Βέβαια ακόμη η προσφορά είναι μικρή και καλύπτει τη ζήτηση».

25/10/2021 02:12 μμ

Στους 2,1 εκατ. τόνους προβλέπει έκθεση της Κομισιόν ότι θα ανέλθει η συνολική παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ για την περίοδο 2021/2022. 

Μέτρια και μειωμένη σε σχέση με πέρσι λόγω ξηρασίας προβλέπεται η παραγωγή της Ελλάδας, μια καλή παραγωγή η Ιταλία, μια μέση παραγωγή αναμένει η Ισπανία και αυξημένη κατά 50% η Πορτογαλία. Τα αποθέματα στην αρχή της εμπορικής περιόδου αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 4% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά.

Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές ελαιολάδου αναμένεται φέτος να αυξηθούν (πέρσι 820.000 τόνους, φέτος 860.000 τόνοι), ενώ αύξηση αναμένεται να σημειώσουν και οι εισαγωγές, κατά 25%, στους 200.000 τόνους, λόγω της αναμενόμενης καλής παραγωγής στην Τυνησία (πρόβλεψη για 240.000 τόνους).

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μανώλης Γιαννούλης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), «φέτος αναμένουμε μια μέτρια παραγωγή στην χώρα μας που θα κυμανθεί γύρω στους 200.000 τόνους. Υπάρχει πρόβλημα με μειωμένες αποδόσεις κυρίως στα ξηρικά χωράφια λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων. Στα ποτιστικά η εικόνα είναι καλύτερη αλλά είναι λίγα στην χώρα μας.

Φαίνεται ότι φέτος θα έχουμε καλές τιμές παραγωγού στο λάδι. Αρκεί να αναφέρουμε ότι πριν δύο χρόνια είχαμε τιμές στα 1,8 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος κυμαίνονται στα 3,5 ευρώ το κιλό (περίπου διπλασιασμός της τιμής παραγωγού). Θα πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν προσπάθεια να μειώσουν το κόστος των εργατικών.

Από την ελληνική παραγωγή κάθε χρόνο μια ποσότητα 110.000 τόνων ελαιολάδου διακινούνται προς την εγχώρια αγορά. Η υπόλοιπη ποσότητα θα πάει για εξαγωγή. Περίπου 40.000 τόνοι ελαιολάδου που εξάγεται είναι τυποποιημένο και το υπόλοιπο είναι χύμα.

Όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια χάραξη στρατηγικής στον κλάδο του ελαιολάδου και το ΥπΑΑΤ έχει δημιουργήσει μια Ομάδα Εργασίας. Για να υπάρξει όμως στρατηγική θα πρέπει να υπάρξει και μια συνέχεια και όχι σε κάθε αλλαγή προσώπου στην ηγεσία να έχουμε διαφοροποίηση. 

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη στην χώρα μας στατισιτκών στοιχείων για την παραγωγή. Αντίθετα στην Ισπανία κάθε μήνα το εκεί υπουργείο δημοσιεύει επίσημα στοιχεία. Όμως αν γίνεται σωστή καταγραφή της παραγωγής στην Ελλάδα δεν θα μπορεί να γίνει «μαύρη» διακίνηση και έτσι θα δυσαρεστηθεί κόσμος, δηλαδή θα υπάρξει πολιτικό κόστος για την ηγεσία».

Διαβάστε την απόφαση για σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής στον τομέα του ελαιολάδου (εδώ)

20/10/2021 11:15 πμ

Στην τιμή των 3,45 ευρώ το κιλό πούλησε όλα τα περσινά αποθέματα ελαιολάδου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Συκεάς Λακωνίας.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Μπατσάκης, διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Συκέας, «καταφέρμε να πουλήσουμε όλα τα περσινά αποθέματα του συνεταιρισμού. Σε 10 - 15 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της νέας παραγωγής».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΑΣ Μολάων - Πακίων, κ. Τάκης Ντανάκας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «από 7 έως 10 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η φετινή παραγωγή ελαιοκάρπου. Φέτος είναι μια όψιμη χρονιά. Ακόμη και στα αγουρέλαια έχει καθυστερήσει η παραγωγή».

Να θυμίσουμε πάντως ότι πρώτη τιμή για τα φετινά αγουρέλαια που πούλησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας ήταν στα 4,20 ευρώ το κιλό.

Από την πλευρά του ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «η παραγωγή αγουρέλαιων συμφέρει όταν η τιμή πώλησης είναι διπλάσια του κανονικού ελαιολάδου. Όσον αφορά τη νέα συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από τα μέσα Νοεμβρίου στην Κρήτη. Στοιχεία για τα περσινά αποθέματα στην Κρήτη δεν υπάρχουν. Οι παραγωγοί πάντως δεν έχουν ελαιόλαδα, αυτοί που μπορεί να έχουν είναι οι έμποροι και τα λιοτρίβια. 

Φέτος η ξηρασία ήταν μεγάλη και αναμένεται να υπάρξει επηρεάσει την παραγωγή στα ξερικά δέντρα. Οι τελευταίες βροχές βοήθησαν τις ελιές. Όμως η υγρασία ευνοεί τις δακοπροσβολές, ενώ ψεκασμοί (δολωματικοί και κάλυψης) δεν επιτρέπονται».

Στη Μεσσηνία η συγκομιδή Κορωνέικης αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη Οκτωβρίου. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην Ένωση Μεσσηνίας, «αυτή την εποχή οι πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές έχουν ευρύματα πληθυσμών δάκου στις παγίδες. Όμως εκτιμώ ότι δε θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην παραγωγή. 

Μετά από τρια χρόνια που δεν έπιασαν καλές τιμές οι ελαιοπαραγωγοί φέτος εκτιμώ ότι θα κινηθούν σε καλά επίπεδα οι τιμές για τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα. Η φετινή παραγωγή όμως αναμένεται να είναι μειωμένη. Προβλέπω ότι οι τιμές θα κινηθούν από 3,30 έως 3,40 ευρώ και μπορεί να φτάσουν μέχρι 3,50. Το όποιο όφελος όμως για τον παραγωγό θα εξανεμιστεί από τις αυξήσεις στο κόστος». 

19/10/2021 03:25 μμ

Εντοπίστηκε διακίνηση στην αγορά της Βρετανίας 20,6 τόνων μη πιστοποιημένου έξτρα παρθένου ελαιολάδου που πωλούνταν ως ΠΟΠ.

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι αρμόδιοι εποπτευόμενοι φορείς συνεχίζουν τους ελέγχους σε όλη την αγορά με στόχο την προστασία παραγωγών και καταναλωτών, αλλά και την προστασία της ταυτότητας εμβληματικών για τη χώρα μας προϊόντων, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

Μετά από επιτόπιους, αιφνιδιαστικούς και στοχευμένους ελέγχους κλιμακίων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε επιχειρήσεις παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας «Ελαιόλαδου Καλαμάτας Π.Ο.Π.», σε Κρήτη, Λακωνία και Αττική, καθώς και τους διασταυρωτικούς ελέγχους που ακολούθησαν, εντοπίστηκε η διακίνηση στην αγορά της Βρετανίας 20.620 Kg μη πιστοποιημένου «εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου», ως «Ελαιόλαδο Καλαμάτας Π.Ο.Π.», με την επισήμανση "Extra Virgin Olive Oil PDO Kalamata", από την επιχείρηση «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΑΕ» - «HELLENIC CROPS Α.Ε.».

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αποφάσισε:

Την ανάκληση πιστοποίησης της επιχείρησης «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΑΕ» -«HELLENIC CROPS Α.Ε.», σε ό,τι αφορά την εμπορία με ιδιωτική ετικέτα του προϊόντος «Ελαιόλαδο Καλαμάτας Π.Ο.Π.»

Την παραπομπή της επιχείρησης στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών & Παραβάσεων προϊόντων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. του Υ.Π.Α.Α.Τ. για επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κάλεσε την επιχείρηση να προβεί άμεσα σε ανάκληση όλων των τυποποιημένων προϊόντων, τα οποία διακινήθηκαν στη Βρετανία με την ανωτέρω επισήμανση "Extra Virgin Olive Oil PDO Kalamata".

Στο πλαίσιο των σαρωτικών ελέγχων στην αγορά από το ΥΠΑΑΤ και τους εποπτευόμενους φορείς επιβλήθηκαν, επίσης, σε 36 περιπτώσεις πρόστιμα άνω των 180.000 €, για παραβίαση ισοζυγίων στην παραγωγή φέτας, για παλιές υποθέσεις που μέχρι σήμερα δεν είχαν εξετασθεί.

12/10/2021 02:09 μμ

Στην τιμή των 3,45 ευρώ το κιλό πουλήθηκε περσινό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη Λακωνία.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Μπατσάκης, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισµού Συκιάς Λακωνίας, «πουλήθηκαν συνολικά 110 τόνοι έξτρα παρθένου ελαιολάδου περσινής εσοδείας στην τιμή των 3,45 ευρώ το κιλό. Ο συνεταιρισμός έχει ακόμη 30 τόνους απόθεμα που σύντομα αναμένεται να πουληθεί. Να θυμίσουμε ότι αυτή την εποχή στην Κρήτη πωλείται το περσινό ελαιόλαδο στα 3,20 ευρώ». 

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Αφορδακός, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταρισμό Κριτσά, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στον τελευταίο διαγωνισμό που κάναμε, στις αρχές Σεπτεμβρίου, πουλήσαμε στην τιμή των 3,50 ευρώ το κιλό, 96 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου, οξύτητας 0,24-0,30%». 

11/10/2021 09:25 πμ

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, Ismea και Unaprol δημοσίευσαν τις πρώτες εκτιμήσεις για την παραγωγή στη γειτονική Ιταλία.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την παραγωγή ελαιολάδου της σεζόν 2021-2022 από Ismea και Unaprol δίνουν μια ποσότητα 315.000 τόνων. Εφόσον οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, τότε θα μιλάμε για μια αύξηση της παραγωγής κατά 15% σε σύγκριση με την περίοδο 2020-2021. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Ismea, η ποσότητα αυτή είναι πολύ πιο κάτω από τις πιο πρώιμες εκτιμήσεις για τον όγκο παραγωγής, όσο και από την παραγωγή που είχε συνηθίσει να έχει η Ιταλία.

Σύμφωνα με το Ismea, πολλοί κλιματικοί παράγοντες συνέβαλαν στην απώλεια της παραγωγής, όπως οι παγετοί της άνοιξης, η ξηρασία το καλοκαίρι και η συχνή εναλλαγή θερμοκρασιών, που δεν βοήθησαν στη βέλτιστη βλαστική ανάπτυξη των ελαιώνων.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη απουσία βροχοπτώσεων επιδείνωσαν περαιτέρω την κατάσταση σε όλες τις Ιταλικές ζώνες, ιδιαίτερα στις περιοχές με ξηρικούς ελαιώνες.

Η κατάσταση ανά γεωγραφική περιοχή εμφανίζει ανομοιομορφία, λέει το Ismea και απαιτείται να προχωρήσουν συγκομιδή και ελαοποίηση, ώστε να προκύψει σαφέστερη εικόνα. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν αύξηση της παραγωγής στο Νότο, όμως στις βόρειες περιοχές αναμένονται μειώσεις από 30 έως 60% σε ορισμένες περιοχές. Σημαντικές, επίσης, μειώσεις αναμένονται στην παραγωγή της Τοσκάνης και στην Ούμπρια. Στην περιοχή του Λάτσιο οι ελαιώνες δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα.

Βάσει των αποδόσεων των τελευταίων 10 ετών, εξηγεί το Ismea, παρατηρείται μια ακραία αστάθεια στο ύψος της παραγωγής από το ένα έτος, στο επόμενο, αλλά και μια σταθερή μείωση της παραγωγικότητας των Ιταλικών ελαιώνων, που οφείλονται στον καιρό, αλλά και στις ασθένειες της ελιάς. Αρκεί να θυμηθούμε πως, το 2012 η παραγωγή ελαιολάδου της Ιταλίας ήταν 506.000 τόνοι, ενώ το 2015 ήταν 475.000 τόνοι.

Η υπερβολική μεταβλητότητα της παραγωγής, υπογραμμίζει το Ismea, δημιουργεί ανισορροπίες στην αγορά, επειδή αφενός υπονομεύει τη σταθερότητα του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, αφετέρου καθιστά δύσκολο, για παράδειγμα, τον προγραμματισμό των αγορών ιταλικών προϊόντων από τις Ιταλικές τυποποποιητικές, οδηγώντας σε εισαγωγές προϊόντος.

08/10/2021 01:15 μμ

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας Μαυροελιάς. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Νηλέας, «οι βροχές είναι πολύ καλές για τις ελιές και τις περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό. 

Φέτος οι αποδόσεις της Μαυροελιάς φαίνεται να είναι χαμηλές. Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η συγκομιδή αυτής της πρώιμης ποικιλίας σε Μεσσηνία.

Η παραγωγή ελαιολάδου από τις ελιές αυτής της ποικιλίας κυμαίνονται περίπου στους 1.500 τόνους. Στο παρελθόν έπιανε υψηλή τιμή αλλά τα τελευταία χρόνια δεν έχει μεγάλη διαφορά με το ελαιόλαδο της Κορωνέικης.

Γενικότερα φέτος αναμένεται να έχουν μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου όλες οι χώρες της Μεσογείου. Μειωμένη αναμένεται να είναι και η συνολική παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία (Μαυροελιάς και Κορωνέικης). Εκτιμώ ότι οι μειωμένες παραγωγές θα φέρουν και υψηλότερες τιμές».

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην Ένωση Μεσσηνίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «στη Μεσσηνία φέτος αναμένεται να έχουμε μειωμένη παραγωγή. Οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που έφεραν ακαρπία αλλά και στην ανομβρία που επηρέασε την παραγωγή. 

Προβλέπω μια παραγωγή ελαιολάδου στο νομό περίπου στους 40.000 τόνους, που είναι μειωμένη σε σχέση με την περσινή που ήταν γύρω στους 50.000 τόνους. Να θυμίσουμε ότι μια καλή παραγωγή στη Μεσσηνία φτάνει τους 70.000 τόνους.

Προβλέπω, με βάση την τιμή που έπιασε το αγουρέλαιο στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας, ότι τα πρώτα ελαιόλαδα στη Μεσσηνία θα κυμανθούν από 3,20 έως 3,40 ευρώ το κιλό. Πάντως οι τιμές παραγωγού θα κυμανθούν σε καλύτερα επίπεδα από αυτές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια».