Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Υποκατάστατα γαλακτοκομικών: Κυριαρχεί γάλα σόγιας για πρώτη ύλη, μεγάλη δυναμική αγοράς

17/05/2021 02:56 μμ
Η αξία της παγκόσμιας αγοράς υποκατάστατων γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να ξεπεράσει τα 52,58 δισ. δολάρια ΗΠΑ έως το 2028. 

Η αξία της παγκόσμιας αγοράς υποκατάστατων γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να ξεπεράσει τα 52,58 δισ. δολάρια ΗΠΑ έως το 2028.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της εν λόγω αγοράς προβλέπεται να ανέλθει στο 12,5% μεταξύ 2021 και 2028, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Grand View Research (εταιρεία συμβούλων αγοράς και έρευνας με έδρα στην Ινδία και τις ΗΠΑ). Οι κυριότερες πρώτες ύλες στα υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων είναι κατά σειρά δημοφιλίας: Σόγια, Αμύγδαλο, Καρύδα, Ρύζι, Βρώμη, κ.α.

Τα σημαντικότερα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας (δημοσιοποιήθηκε στις 27/4/2021) είναι τα εξής:

Βασικότερη πρώτη ύλη παρασκευής υποκατάστατων γαλακτοκομικών προϊόντων παραμένει η σόγια, με μερίδιο άνω του 35% για το 2020. Το γάλα σόγιας παραδοσιακά καταναλώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολλές χώρες και είναι προσιτό και εύκολα διαθέσιμο παγκοσμίως. Μετά το γάλα σόγιας ακολουθεί σε δημοφιλία το γάλα αμυγδάλου, που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στους νέους που ακολουθούν σχετικές δίαιτες. Το γάλα αμυγδάλου είναι ένα πλούσιο υποκατάστατο γαλακτοκομικών προϊόντων λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπίδια, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και αναμένεται να παρατηρήσει υψηλή υιοθέτηση μεταξύ των καταναλωτών καθώς και των βιομηχανιών τροφίμων.

Τα υποκατάστατα γάλακτος ήταν τα πλέον δημοφιλή προϊόντα για το 2020, με μερίδιο 67%. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η σχετική δυναμική εξηγείται από την αυξημένη ευαισθητοποίηση καταναλωτών που εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη και γενικότερα όσων επιδιώκουν υγιεινότερη διατροφή. Επίσης τα αυξανόμενα περιστατικά υψηλής χοληστερόλης σε ενήλικες και ηλικιωμένους οδήγησαν σε πολλούς καταναλωτές να επιλέγουν αυτά τα προϊόντα. Ακόμη οι καταναλωτές που θέλουν να χάσουν βάρος αντικαθιστούν όλο και περισσότερο το γάλα αγελάδας ή βουβάλου με γάλα σόγιας ή αμυγδάλου.

Αναφορικά με τα σημεία πώλησης, τα supermarkets έχουν τη μερίδα του λέοντος με 40% το 2020. Σημειωτέον ότι τα εν λόγω προϊόντα αποθηκεύονται και διατίθενται πιο εύκολα από τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά, υπό συνθήκες μεγάλης αντοχής και εκτεταμένης προστασίας χάρη στην πρακτική της ασηπτικής συσκευασίας.

Όπως επισημαίνει ακόμη η έρευνα, στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, το 2020, η αγορά υποκατάστατων γαλακτοκομικών προϊόντων κυριάρχησε με μερίδιο κερδών άνω του 44%. Ο αυξανόμενος πληθυσμός και τα αυξανόμενα διαθέσιμα εισοδήματα σε αναδυόμενες χώρες, όπως η Ινδία, η Κίνα και η Ιαπωνία, αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση για αυτά τα προϊόντα. Ακολουθούν η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για υγιεινά τρόφιμα τα επόμενα χρόνια. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι οι επενδύσεις στον τομέα των εναλλακτικών ειδών διατροφής αυξάνονται καθώς αυξάνεται και η ζήτηση από τους καταναλωτές.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
22/04/2024 10:19 πμ

Αποφασισμένος να ενισχύσει τις προσπάθειες για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας Κρήτης - ΠΟΠ, των φορέων που θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία της, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Το δήλωσε ξεκάθαρα σε σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών και θεσμικών φορέων της Κρήτης στο περιθώριο του 3ου Κρητικού Forum που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Helexpo στην Αθήνα, δίνοντας περιθώριο στον κάθε φορέα για να εκδηλώσει τις προθέσεις του για συμμετοχή ή όχι στην Διεπαγγελματική, έως τις 10 Μαΐου.

Όπως τόνισαν όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία και να δημιουργηθεί Διεπαγγελματική σε ένα προϊόν που είναι μοναδικό σε ποιότητα και χαρακτηρίζει την Κρήτη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των παραγωγών ήταν σαφής: «Δεν με ενδιαφέρουν οι παλαιότερες εντάσεις και διαφορές. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να προωθήσουμε και να προστατεύσουμε ένα μοναδικό προϊόν, όπως η κρητική γραβιέρα, αλλά και το γάλα από το οποίο παράγεται». Τους κάλεσε επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ τους με στόχο την καλύτερη προώθηση του προϊόντος που παράγουν.

Πρόθεση του υπουργού είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν προστεθεί ακόμα οκτώ Διεπαγγελματικές στις υπάρχουσες οκτώ και μια εξ αυτών, όπως είπε, να είναι η Διεπαγγελματική Οργάνωση Γραβιέρας Κρήτης - ΠΟΠ.

Ο ΥπΑΑΤ απαντώντας σε σχετική ερώτηση παραγωγού είπε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχισθούν. «Θα γίνουν χειρουργικές παρεμβάσεις και οι έλεγχοι θα είναι πιο αυστηροί στα προϊόντα ΠΟΠ», τόνισε.

Στη σύσκεψη μετείχαν:
- Σταύρος Τζεδάκης, αντιπεριφερειάρχης αγροτικού Κρήτης
- Γιάννης Φασουλάς, Πρόεδρος ΕΔΟΤΟΚΚ
- Γιάννης Βερυκάκης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων
- Γιάννης Μανουσάκης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμαρίου
- Γρύλλος Παπαδάκης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου
- Γιάννης Γλετζάκης, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου
- Σπύρος Μπαλαντίνος, Πρόεδρος Ένωσης Τυροκόμων Κρήτης (με τηλεδιάσκεψη)
- Ειρήνη Χουδετσανάκη, Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης
- Μύρων Χιλετζάκης, Πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών ΕΘΕΑΣ
- Ιδομενέας Μαρκάκης, Αντιπρόεδρος ΕΦΕΤ
- Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης
- Μάνος Δασκαλάκης, Μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών
- Μανώλης Αλιφιεράκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου
- Νίκος Ηλιάκης Εκπρόσωπος Πρόεδρου Επιμελητηρίου Χανίων
- Γιώργος Γιακουμάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνου
- Πατεράκης Εμμανουήλ, Μέλος ΔΣ Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας

Τελευταία νέα
24/04/2024 12:15 μμ

Στις 23 Απριλίου 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Η Οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, η οποία εκδόθηκε το 2019, απαγορεύει 16 πρακτικές που μπορούν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στους ασθενέστερους παράγοντες της αλυσίδας, ιδίως στους γεωργούς και στους μικρότερους προμηθευτές.

Η βελτίωση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η στήριξη του εισοδήματός τους και η διασφάλιση δίκαιης αμοιβής αποτελούν σημαντικούς στόχους της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ).

Ισχύει αυτό όμως στα κράτη μέλη της ΕΕ είναι το ερώτημα, όταν ο γεωργικός τομέας παραμένει ιδιαίτερα κατακερματισμένος (με 174 στρέμματα να αποτελούν το μέσο μέγεθος μιας γεωργικής εκμετάλλευσης στην ΕΕ) και οι συνεταιριστικές οργανώσεις στην χώρα μας διακινούν ένα μικρό ποσοστό της αγροτικής παραγωγής.

Κύρια πορίσματα της έκθεσης

Όπως αναφέρει η έκθεση της ΕΕ μεγάλη πλειονότητα των κρατών μελών έχουν θεσπίσει υψηλότερο επίπεδο προστασίας, κάνοντας έτσι χρήση της δυνατότητας θέσπισης ή διατήρησης εθνικών κανόνων που υπερβαίνουν τις πρακτικές που απαγορεύονται από την οδηγία.

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ έχουν οριστεί αρχές επιβολής του νόμου. Το 2023 κινήθηκαν περίπου 1.500 έρευνες, εκ των οποίων περίπου το 17% κατέληξε στη διαπίστωση παράβασης για την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο.

Οι πιο συχνά εντοπιζόμενες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ήταν οι καθυστερημένες πληρωμές για αλλοιώσιμα ή μη αλλοιώσιμα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα (50% και 13%), οι πληρωμές που δεν σχετίζονταν με συγκεκριμένη συναλλαγή (7%), οι πληρωμές που ζητήθηκαν από τον προμηθευτή για ενέργειες εμπορικής προώθησης (7%), καθώς και για αποθήκευση. Περίπου το 41% των αθέμιτων πρακτικών που εντοπίστηκαν είχαν εντοπιστεί σε επίπεδο λιανικής (47% το 2022), το 36 % σε επίπεδο βιομηχανίας τροφίμων (27% το 2022) και το 22% σε επίπεδο χονδρικού εμπορίου (25% το 2022).

Η τελευταία έρευνα σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων έδειξε ότι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ύπαρξη κανόνων της ΕΕ για το σημαντικό αυτό θέμα εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή (38% των ερωτηθέντων). Μεγάλο ποσοστό των απαντησάντων (57%) επίσης δεν γνώριζε για τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου. Όταν ρωτήθηκαν γιατί δεν ανέφεραν αθέμιτη εμπορική πρακτική που βίωσαν, οι απαντήσαντες εξέφρασαν κυρίως φόβο για κάποια μορφή αντιποίνων από τον αγοραστή (30 %), ακολουθούμενη από το να την θεωρούν κοινή πρακτική στον τομέα (23%) ή να πιστεύουν ότι η δημόσια αρχή επιβολής του νόμου δεν θα ήταν σε θέση να την χειριστεί (17%).

Δεσμεύσεις της Επιτροπής

Στο πλαίσιο των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η Επιτροπή θα προτείνει φέτος νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή της νομοθεσίας κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Η έκθεση θα χρησιμοποιηθεί επίσης για μια λεπτομερέστερη αξιολόγηση της εφαρμογής της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, την οποία θα υποβάλει η Επιτροπή το 2025 και η οποία θα μπορούσε να συνοδεύεται, κατά περίπτωση, από νομοθετικές προτάσεις.

Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (απαγορευμένες, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις):

Πληρωμές μετά την παρέλευση 30 ημερών για αλλοιώσιμα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα
Πληρωμές μετά την πάροδο 60 ημερών για μη αλλοιώσιμα αγροδιατροφικά προϊόντα
Ακυρώσεις ευπαθών γεωργικών προϊόντων διατροφής κατόπιν σύντομης ειδοποίησης
Μονομερείς αλλαγές συμβολαίου από τον αγοραστή
Πληρωμή για μη συναφείς υπηρεσίες
Κίνδυνος απώλειας και υποβάθμισης που μεταβιβάζεται στον αγοραστή
Άρνηση γραπτής επιβεβαίωσης των συμφωνιών προμήθειας από τον αγοραστή, παρά το αίτημα του προμηθευτή
Κατάχρηση εμπορικών απορρήτων από τον αγοραστή
Εμπορικά αντίποινα από τον αγοραστή
Μεταβίβαση του κόστους εξέτασης των παραπόνων των πελατών στον προμηθευτή

Γκρίζες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (απαγορεύονται μόνο, εάν δεν έχουν συμφωνηθεί εκ των προτέρων με σαφείς και αδιαμφισβήτητους όρους μεταξύ των μερών):

Ο αγοραστής επιστρέφει τα μη πωληθέντα προϊόντα στον προμηθευτή
Πληρωμή του προμηθευτή για την αποθήκευση και τον κατάλογο
Πληρωμή του προμηθευτή για την προώθηση
Πληρωμή του προμηθευτή για διαφήμιση
Πληρωμή του προμηθευτή για την εμπορία
Πληρωμή του προμηθευτή για το προσωπικό του αγοραστή, διαρρύθμιση χώρων

22/04/2024 02:41 μμ

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας (22/4) την Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη.

Συνομίλησε με εμπόρους για την πορεία των τιμών, τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα της αποθήκευσης και μεταφοράς αγαθών, προς όφελος και των καταναλωτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συνοδευόταν από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ενημερώθηκε επίσης για το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στο εξωτερικό για ελληνικά προϊόντα και για τα ποιοτικά πλεονεκτήματα που έχουν οι ελληνικές εξαγωγές ώστε να αυξήσουν τη διείσδυση και το μερίδιό τους στις αγορές εκτός Ελλάδας.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Κεντρική Αγορά Αθηνών εδώ στου Ρέντη και δεν θα είναι η τελευταία. Σε αυτή τη συγκυρία αυτές οι επισκέψεις αποκτούν μία ιδιαίτερη σημασία, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια έτσι ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να απολαμβάνουν ποιοτικά προϊόντα σε λογικές τιμές.

Όπως είπε και ο κ. Υπουργός, ξεκινάει σήμερα το «Καλάθι του νονού», ενώ σε λίγες μέρες από τώρα θα ξεκινήσει και το «Καλάθι του Πάσχα». Αγωνιζόμαστε, με αυστηρούς ελέγχους στην αγορά και σε συνεννόηση πάντα με όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, να μπορούμε να προσφέρουμε στους καταναλωτές προϊόντα τα οποία θα είναι σε τιμές αντίστοιχες ή και χαμηλότερες με τις περσινές.

Και ήδη χαίρομαι που διαπιστώνω ότι σε μία σειρά από προϊόντα, λαχανικά και φρούτα, έχουμε τιμές οι οποίες είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Και, βέβαια, να τονίσω ότι όσο καλύτερα λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα, όσο περισσότερο επενδύουν και οι προμηθευτές μας σε υποδομές logistics, τόσο τελικά αυτό θα καταλήγει και σε καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές μας.

Ο αγώνας κατά της ακρίβειας έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι ένας αγώνας συνεχής. Έχουμε όμως για πρώτη φορά ενθαρρυντικά δείγματα ότι και ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα φαίνεται να αρχίζει πια να κάμπτεται. Και, όπως είπα, σε αρκετά προϊόντα έχουμε πια και πτώσεις τιμών, που τελικά αυτό είναι το ζητούμενο προκειμένου να ανακουφιστεί το μέσο νοικοκυριό και φυσικά να περάσουμε όλες και όλοι τις διακοπές του Πάσχα με χαμόγελο και απολαμβάνοντας όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές για τα τυπικά πασχαλινά προϊόντα».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσουμε προσιτές τιμές για τα νοικοκυριά ενόψει του πασχαλινού τραπεζιού συνεχίζεται. Δεν εφησυχάζουμε. Βλέπουμε ότι σταδιακά οι τιμές των οπωροκηπευτικών προϊόντων έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται. Βεβαίως, η προσπάθεια συνεχίζεται.

Σήμερα ξεκινάει το «Καλάθι του νονού και της νονάς», όπου θα δώσουμε τη δυνατότητα, με τα προϊόντα τα οποία περιλαμβάνονται, και οι νονοί να κάνουν χαρούμενα τα παιδιά μας τις γιορτινές μέρες του Πάσχα.

Την Τετάρτη, μεθαύριο, θα ξεκινήσει και το «Καλάθι» για το πασχαλινό γιορτινό τραπέζι, που θα συμπεριλαμβάνει αμνοερίφια, τσουρέκι και βεβαίως σοκολατένια αυγά, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε προσιτές τιμές. Τιμές για το αρνί και το κατσίκι, οι οποίες θα είναι ίδιες ή και χαμηλότερες στο «Καλάθι», σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο του Πάσχα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Απόστολος Αποστολάκος, ανέφερε ότι «υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα και πλήρης επάρκεια. Οι επιχειρήσεις κάνουν μεγάλη προετοιμασία ώστε το Πάσχα να υπάρχουν προϊόντα προσιτά και σε όλα τα επίπεδα τιμών, συγκριτικά και με πέρυσι αλλά και με τα ευρωπαϊκά επίπεδα».

18/04/2024 05:36 μμ

Σε τριτοκοσμικές συνθήκες γίνονται οι έλεγχοι των γεωτεχνικών του ΥπΑΑΤ στις εισαγωγές τροφίμων από τρίτες χώρες.

Αυτό φάνηκε από την συνέντευξη τύπου που έδωσε, σήμερα Πέμπτη (18/4), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, με την παρουσία των πρωτοβάθμιων σωματείων της Ομοσπονδίας.

Με αμοιβές της τάξης των 5 ευρώ την ώρα και με ελέγχους στον Έβρο χωρίς υποδομές - στις εισαγωγές φορτίων από Τουρκία - επί της Εγνατίας Οδού, δεν είναι τυχαίο στην χώρα μας ότι δεν μπορεί να βρεθούν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Την ίδια στιγμή οι Βούλγαροι και οι Ισπανοί πιάνουν καθημερινά φορτία με υπολείμματα φυτοφαρμάκων από Τουρκία και Αίγυπτο αντίστοιχα.

Μάλιστα στη συνέντευξη εκπρόσωποι των γεωπόνων του ΥπΑΑΤ παραδέχτηκαν ότι οι Βούλγαροι στα σύνορα με την Τουρκία έχουν καλύτερες υποδομές από την χώρα μας για τους ελέγχους στις εισαγωγές τροφίμων.

Στην συνέντευξη τύπου, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα των γεωτεχνικών, τα οποία παραμένουν ανεπίλυτα μετά την κήρυξη της απεργίας - αποχής ως παράνομης και καταχρηστικής.

Ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, τόνισε ότι παρά την κήρυξη της απεργίας παράνομης, οι γεωτεχνικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

«Είναι η πρώτη φορά που είδαμε τέτοια συσπείρωση του κλάδου. Αν ξεκινούσε η απεργία όλα θα ήταν κλειστά. Είναι όμως και πρώτη φορά που έχουμε καταδίκη μιας ομοσπονδίας πριν ξεκινήσει η απεργία. Ήταν τόσο μεγάλη η πρεμούρα που ήθελαν να μας καταδικάσουν πριν την απόφαση του δικαστηρίου», τόνισε.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ αναφέρθηκε στα αιτήματα που είναι:

Οικονομικά αιτήματα:
Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στους γεωτεχνικούς που ασχολούνται σε αντίστοιχες συνθήκες.
Αλλαγή στον τρόπο καταβολής των πρόσθετων τελών στους δικαιούχους γεωτεχνικούς.
Χορήγηση τελών επισήμων ελέγχων, σύμφωνα με τον Καν. ΕΕ 2017/625.
Χορήγηση ελεγκτικής αποζημίωσης στους επίσημους ελεγκτές γεωτεχνικούς.
Καταβολή του επιδόματος 6%/ο για τους γεωτεχνικούς, όπως έχει νομοθετηθεί.
Αύξηση των ημερών για τις εκτός έδρας μετακινήσεις και μείωση της χιλιομετρικής απόστασης.
Δημιουργία κλαδικού γεωτεχνικού μισθολογίου που να αντικατοπτρίζει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου.
Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Θεσμικά αιτήματα:
Άμεση στελέχωση των γεωτεχνικών υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό και χορήγηση των αναγκαίων πόρων για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Καμία ιδιωτικοποίηση των αντικειμένων των δημοσίων γεωτεχνικών υπηρεσιών.
Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας μη μισθολογικών παροχών.
Τροποποίηση των οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας των περιφερειών με ξεχωριστές διοικητικές δομές για τις γεωτεχνικές υπηρεσίες (αγροτικής οικονομίας, κτηνιατρικής) σε κάθε περιφερειακή ενότητα.

Ασφάλεια και υγιεινή εργασίας
Άμεση αναμόρφωση της σύνθεσης και του πλαισίου λειτουργίας των Ε.Π.Ε.Α..
Κατάργηση των τριμελών επιτροπών του άρθρου 35 του Ν. 5075/2023.ών.
Άμεση έκδοση του νέου οργανόγραμματoς του Υ.Π.ΕΝ. και των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών.
Διοικητική και οικονομική υποστήριξη των δασικών υπηρεσιών με εξασφάλιση των απαραίτητων ειδικοτήτων προσωπικού.
Νομική κάλυψη των γεωτεχνικών υπαλλήλων των δημοσίων υπηρεσιών

Η ΠΟΓΕΔΥ καλεί την Κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς σε άμεσο διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γεωτεχνικοί.

Οι έλεγχοι γίνονται 365 ημέρες τον χρόνο, τα 198 σφαγεία της χώρας δουλεύουν 365 ημέρες τον χρόνο. Γιατί να έχουμε εποχικούς υπαλλήλους είναι το ερώτημα προς την κυβέρνηση.

Οι κυριότεροι έλεγχοι στις εισαγωγές από τρίτες χώρες γίνονται:

  • Στον Έβρο 10.000 έλεγχοι ετησίως
  • Στον Πειραιά 11.500 έλεγχοι ετησίως
  • Στο αεροδρόμιο της Αθήνας 11.500 έλεγχοι ετησίως
  • Στην Θεσσαλονίκη 12.000 έλεγχοι ετησίως

Εισπράττει το κράτος ανταποδοτικά τέλη από τους ιδιώτες αλλά δεν τα καταβάλλει στους ελεγκτές. Πάνω από 3 εκ. ευρώ ετησίως έσοδα και κανείς δεν γνωρίζει που πάνε.

Από την άλλη οι ιδιώτες θέλουν να γίνονται έλεγχοι εκτός ωραρίου. Όμως δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για 24ωρη λειτουργία ελέγχων.

Από τα 15 ευρώ την ώρα που παίρνουν οι γεωτεχνικοί τα 5 ευρώ πάνε υπέρ δημοσίου και μετά την φορολογία καταλήγει η αμοιβή να είναι 5 ευρώ την ώρα.

Οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων αναφέρθηκαν στην υποστελέχωση που υπάρχει σε όλες τρις υπηρεσίες. Χαρακτηριστικά η Εύβοια το 2005 είχε 25 κτηνίατρους που έκαναν ελέγχους στα σφαγεία και σήμερα έχει μόλις 5.

Χρειάζονται άμεσα προλήψεις τόνισαν και οι εκπρόσωποι των δασολόγων και ιχθυολόγων. Μάλιστα τόνισαν ότι εδώ και 5 χρόνια δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας δασολόγος.

Μετά από όλα αυτά δεν είναι τυχαίες οι «κόκκινες κάρτες» που έβγαλε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

18/04/2024 04:36 μμ

Η ΟΛΥΜΠΟΣ περήφανα ανακοινώνει ότι το Κεφίρ µε φρούτα ψηφίστηκε ως το «Προϊόν της Χρονιάς 2024» στην κατηγορία του, από τους Έλληνες καταναλωτές, στον μεγαλύτερο και σημαντικότερο θεσμό βράβευσης διεθνώς σχετικά µε την καινοτομία καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Αυτή η διάκριση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς προκύπτει από επιλογή και ψηφοφορία των καταναλωτών και αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά µας στην επιμονή, στη διαφοροποίηση και στην προσφορά γευστικών ποιοτικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας προς τους καταναλωτές.

Κεφίρ ΟΛΥΜΠΟΣ: Προϊόν Της Χρονιάς 2024

Το Κεφίρ με φρούτα ΟΛΥΜΠΟΣ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού, καθώς συνδυάζει όλα τα θρεπτικά συστατικά του Κεφίρ µε απολαυστικά φρούτα που συμβάλλουν στην ευεξία του σώματος και του οργανισμού.

Τα νέα προϊόντα έχουν υπέροχη γεύση και απευθύνονται σε όσους προσέχουν τη διατροφή τους και αναζητούν μια θρεπτική και απολαυστική πρόταση διατροφής για όλες τις ώρες.

Με οδηγό την αγάπη των καταναλωτών μας, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παράγουμε καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας με αγαθά της ελληνικής φύσης.

18/04/2024 10:02 πμ

Βγήκε σε ΦΕΚ τροποποιητική απόφαση περί υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η συγκεκριμένη απόφαση λέει το ... αυτονόητο δηλαδή αναφέρει ότι:

«Η χρήση της ελληνικής σημαίας νοείται μόνο σε προϊόντα που η προέλευση του γάλακτος και των λοιπών γαλακτοκομικών συστατικών είναι αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης ή σε προϊόντα που τους έχει απονεμηθεί το «Ελληνικό Σήμα», βάσει της ΚΥΑ Κ4 7838/2014 (Β’ 1432)».

Θυμίζουμε όπως είχε αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο αγελαδοτρόφος και πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδος, Γιώργος Κεφαλάς, «το πρόβλημα εντοπίζεται στην παραγωγή γιαουρτιού. Εκεί γίνονται εξαγωγές και έχουν αυξημένους τζίρους οι γαλακτοβιομηχανίες. Δεν μπορεί να παράγουν γιαούρτι ελληνικού τύπου από εισαγόμενο αγελαδινό γάλα. Έτσι δίνεις το «πράσινο φως» και σε άλλες χώρες να θέλουν να παράγουν τέτοιου είδους γιαούρτια με δικά τους γάλατα».

17/04/2024 10:05 πμ

Συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες της στην κατεύθυνση του περιβάλλοντος με αιχμή την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας απένειμε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κατά την ομιλία του στη διεθνή διάσκεψη του 9ου «Our Ocean Conference».

«Έχετε επιτύχει ένα απίστευτο ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας αποκλειστικά μόνο από ανανεώσιμες πηγές για μεγάλο χρονικό διάστημα το περασμένο καλοκαίρι», τόνισε ο Τζον Κέρι, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Βέβαια μπορεί κάποιοι να δίνουν συγχαρητήρια επειδή γέμισε η Ελλάδα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά έχουμε και αντίθετες φωνές που υποστηρίζουν ότι σε μια εποχή επισιτιστικής κρίσης δε μπορείς να «καταστρέφεις» την αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας με τη δικαιολογία ότι θέλεις να μειώσεις τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Το δίλημμα που θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια οι πολιτικοί θα είναι λιγότερο πετρέλαιο ή λιγότερα τρόφιμα;

Η αναμενόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού οδηγεί σε αναμενόμενη αύξηση της αντίστοιχης ζήτησης για τρόφιμα. Όμως η αγροτική προσφορά, εκτός από τα προβλήματα λόγω κλίματος αναμένεται να έχει στο κοντινό μέλλον και γεωπολιτικές «πιέσεις». Είναι ενδεχόμενο, οι μεγάλοι προμηθευτές τροφίμων να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής, με βάση τις εξαγωγές τους. Η ομάδα των αναδυόμενων χωρών BRICS μεγαλώνει και περιλαμβάνει χώρες που διαθέτουν αυξημένη προσφορά πετρελαίου και τροφίμων.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός, ότι η Ρωσία ενδεχομένως επιδιώκει να επηρεάσει την πολιτική αφρικανικών χωρών με χαμηλή διατροφική ασφάλεια. Οι ρωσικές εξαγωγές της αγροτικών προϊόντων προς την Αφρική και συγκεκριμένα τις υπο-Σαχάριες περιοχές αυξήθηκαν, κατά 30%, στην περίοδο 2023-2024 σε σχέση με το 2020-2021. Στο μέλλον φαίνεται ότι οι εξαγωγές αγρο-τροφίμων να αποτελούν σημαντικό εργαλείο προβολής ήπιας ισχύος από την Ρωσία προς τον Παγκόσμιο Νότο, με στόχο την δημιουργία περιοχών επιρροής, με προφανή γεωπολιτικά οφέλη.

Επιπλέον, η εντεινόμενη συχνότητα και βιαιότητα απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων, είναι ένας επιπρόσθετος παράγοντας πίεσης στην παγκόσμια γεωργική παραγωγή. Σύμφωνα με στοιχεία του FAO, περίπου 12 εκατομμύρια εκτάρια αρόσιμης γης χάνονται κάθε χρόνο λόγω ανυδρίας, πλημμυρών και κυμάτων καύσωνα, που αποσταθεροποιούν ολόκληρες περιοχές.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στον πλανήτη, στην χώρα μας έχουμε το φαινόμενο να ξεφυτρώνουν παντού φωτοβολταϊκά πάρκα, χωρίς καμιά στρατηγική αλλά με μια άναρχη ανάπτυξη. Σε όλη την χώρα χωράφια βγαίνουν από την παραγωγή για να βάλουν φωτοβολταϊκά. Αγρότες που νοίκιαζαν χωράφια τα χάνουν γιατί απλά οι ιδιοκτήτες τους προτιμούν να τα δώσουν σε εταιρείες - με το αζημίωτο - για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Στις 15 Μαρτίου 2024, ο κ. Σταυρογιάννης, μαζί με έναν συντοπίτη του από τον Παλαμά Φθιώτιδας και δύο ακόμη από το Καλαμάκι Λαμίας, υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, κατά παντός υπευθύνου, διοικητικού στελέχους και υπαλλήλου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Οι μηνυτές ζητούν να ελεγχθούν και να αξιολογηθούν ποινικά όλοι οι φάκελοι αδειοδότησης φωτοβολταϊκών σταθμών σε γη υψηλής παραγωγικότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, από τις 9 Αυγούστου 2020.

Την ημερομηνία εκείνη τέθηκε σε ισχύ η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία προβλέπει το όριο ανά Περιφέρεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι φωτοβολταϊκοί σταθμοί ισχύος έως 1MW μπορούν να εγκατασταθούν σε γη υψηλής παραγωγικότητας, υπό την προϋπόθεση ότι οι εκτάσεις που θα καλυφθούν δε θα υπερβαίνουν το 1% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Ειδικά για την Αττική και τα νησιά, το όριο τίθεται στο 0,5%. Με τροποποιητική ΚΥΑ, τον Οκτώβριο του 2022, το σχετικό όριο περιορίστηκε στο 0,8%, ενώ παρέμεινε στο 0,5% για την Αττική και τα νησιά. Ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, η σχετική ΚΥΑ προβλέπει ότι μπορούν να καλυφθούν από φωτοβολταϊκά έως και 10.875 στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας, με μέγιστο όριο συνολικά εγκατεστημένης ισχύος τα 776,78 ΜW.

Το ερώτημα είναι κάνει κάποιος έλεγχο για το πόσα στρέμματα καλύπτονται με φωτοβολταϊκά ή μοιράζουν συνεχώς άδειες; Κάποιοι υπεύθυνοι θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα.

12/04/2024 11:04 πμ

Χωρίς καμιά προστασία από το ελληνικό κράτος το «Ελληνικό Γιαούρτι» εδώ και πολλά χρόνια.

Αποτέλεσμα μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικoύ να βγάζουν τεράστια κέρδη από αυτό το brand name αλλά παράλληλα να δυσφημούν και να προσβάλουν το εθνικό μας προϊόντος, όπως καταγγέλλει ο ΣΕΒΓΑΠ.

«Άστε τους Έλληνες να έχουν τους φιλοσόφους τους, αφήστε το γιαούρτι σε μας». Αυτό αναγράφει πάνω στην συσκευασία του γιαουρτιού εταιρεία η οποία πουλά τα προϊόντα της σε όλο τον κόσμο.

Βέβαια να θυμίσουμε ότι ο ΑγροΤύπος είχε αναφερθεί και στο παρελθόν για σχετικά θέματα και συγκεκριμένα για κάποια γιαούρτια στην Ιαπωνία, με ελληνικά σύμβολα και πιστοποίηση.

Η σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ, στην οποία καταγγέλλει το θέμα, αναφέρει τα εξής:

«Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανίων Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) εκπροσωπεί έναν από τους πλέον δυναμικούς και σημαντικούς κλάδους των επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα με ένα πολύ μεγάλο εξαγωγικό δυναμικό αλλά και ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Σε αυτή την πολύ θετική εικόνα έχουν συμβάλει σημαντικά τα δυο εθνικά μας προϊόντα, το Ελληνικό Γιαούρτι & η Φέτα. Επειδή η αξία τους είναι πραγματικά μοναδική και η φήμη τους ασύγκριτη, πολύ συχνά στις αγορές του εξωτερικού έχουμε φαινόμενα αθέμιτου μιμητισμού, με παραπλανητικές επικοινωνίες, που προσπαθούν όχι μόνο να καρπωθούν χαρακτηριστικά από την μοναδική τους ταυτότητα αλλά και αυτή την ίδια την ταυτότητά τους, εμφανιζόμενα ως αφεντικά! Συχνά αυτός ο παράνομος μιμητισμός και η παραπλανητική επικοινωνία είναι πολύ ακραία και ενάντια σε πολύ βασικές αρχές και κανόνες, όχι μόνο της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά οποιασδήποτε άλλης χώρας.

Υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα καπήλευσης της ταυτότητας εθνικών μας προϊόντων αλλά πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μας ένα προϊόν που έχει κατά πολύ ξεπεράσει το επίπεδο της δυσφήμισης και έχει αγγίξει αυτό της εθνικής προσβολής.

Πρόκειται για ένα γιαούρτι που παράγεται από την εταιρεία Trimona Foods με έδρα τη Νέα Υόρκη που συναντήσαμε στην αγορά της Ν. Κορέας. Η αναγραφή που χρησιμοποιεί η εταιρεία στα γιαούρτια της είναι απολύτως προσβλητική, χρησιμοποιώντας στην επισήμανσή τους με εμφατικό τρόπο τη φράση «ΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΕ ΕΜΑΣ»!

Το γεγονός αυτό μας έχει εξοργίσει όχι μόνον γιατί τα Μέλη μας είναι οι μόνοι παραγωγοί «Ελληνικού γιαουρτιού», του πλέον φημισμένου και διαδεδομένου γαλακτοκομικού προϊόντος στον κόσμο, αλλά και γιατί η παραπάνω αναγραφή στη συσκευασία του μας προσβάλει ως Έλληνες!

Αυτό το θέμα δεν είναι απλώς ένα αντικείμενο δια-εταιρικής διένεξης όπου μια εταιρεία θα προσφύγει κατά μιας άλλης εταιρείας για να αποδείξει ότι οι ενέργειες της μιας θίγουν με παράνομο τρόπο τα συμφέροντα της άλλης, αλλά είναι ένα εθνικό θέμα που θίγει κατάφορα τα δικαιώματα και τις αξίες του εθνικού μας προϊόντος, παραπληροφορώντας τους καταναλωτές όλων των ξένων αγορών στον μέγιστο βαθμό. Η έκταση αυτής της παρανομίας και της εθνικής συκοφαντίας καθώς και η σημαντικότητά της, εξ ορισμού ανάγει το πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο στο οποίο η Ελληνική Πολιτεία οφείλει άμεσα να αντιδράσει. Γι’ αυτό τον λόγο o ΣΕΒΓΑΠ ζήτησε την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων Υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Εξωτερικών) σε κάθε επίπεδο (διοικητικό, διπλωματικό κτλ.).

Η υπομονή και η ανοχή έχει τα όρια της, τα οποία έχουν στην προκειμένη περίπτωση ξεπεραστεί κατά πολύ!».

02/04/2024 09:49 πμ

Σε 15 ημέρες ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις οι γεωτεχνικοί του ΥπΑΑΤ.

Θυμίζουμε ότι χτες Δευτέρα (1/4), από την Κοζάνη, ο υπουργός ΑΑΤ δήλωνε ότι «σήμερα έγινε στο υπουργείο υπό τον Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Στρατάκο, σύσκεψη για εντατικοποίηση των ελέγχων. Τις επόμενες ημέρες ξεδιπλώνουμε ένα μηχανισμό ελέγχων τόσο για το μέλι, όσο και για το κρέας και για τα αυγά. Είμαστε αποφασισμένοι να τιμωρηθούν όσοι παίζουν παιχνιδάκια σε βάρος των καλλιεργητών και των καταναλωτών. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν. Δεν έχουμε σκοπό να κατηγορήσουμε κανέναν άδικα. Αλλά όσοι προσπαθούν να κάνουν ελληνοποιήσεις καλά θα κάνουν να το ξανασκεφθούν».

Από την πλευρά της η ΠΟΓΕΔΥ, ανακοίνωσε ότι με πρόσφατη απόφασή της προχωρά, σε συνεργασία με όλα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία μέλη της, σε ΑΠΕΡΓΙΑ - ΑΠΟΧΗ από συγκεκριμένα καθήκοντα με ημερομηνία έναρξης την 15/4/2024 και έως 30/6/2024.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, «η συγκεκριμένη απόφαση δεν ήταν ένα προϊόν βεβιασμένης σκέψης, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα της αυταπόδεικτης πλέον διάθεσης μη συνεργασίας και της απουσίας εποικοδομητικού διαλόγου της παρούσας Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργών, με τους Γεωτεχνικούς Δημοσίους Υπαλλήλους, κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό σε όλη την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.

Σε μια δημοκρατία οι Θεσμοί, όπως οι Εκπρόσωποι των Εργαζομένων, πρέπει να αποτελούν συνομιλητές και όχι προϊόν αποκλεισμού και ο εμπαιγμός και η κοροϊδία θα πρέπει να έχουν πολιτικό φραγμό. Μόνο τα καθεστώτα αποφασίζουν και διατάσσουν χωρίς διάλογο. Επιπλέον είναι απαράδεκτο κάποιοι έχοντας πολιτική θέση να διατάσσουν τους Γεωτεχνικούς υπαλλήλους να δουλεύουν Σαββατοκύριακα και εκτός ωραρίου λειτουργίας των Υπηρεσιών χωρίς να πληρώνονται, να λειτουργούν πέρα από τα πλαίσια των καθηκόντων τους, χωρίς να καλύπτονται μόνο και μόνο για να ανακοινώνουν ελέγχους στην πλάτη των εργαζομένων Γεωτεχνικών για τους οποίους εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα.

Βασικές αλλά και αυταπόδεικτες διεκδικήσεις των Γεωτεχνικών βρίσκονται στις καλένδες εδώ και πέντε χρόνια, όπως:

Η έκδοση απόφασης για την εφαρμογή της ειλημμένης απόφασης καταβολής του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος στους δικαιούχους Γεωτεχνικούς όπου οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραπέμπουν στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και αντίστροφα.

Η αλλαγή του τρόπου απασχόλησης και αμοιβής των Γεωτεχνικών για εργασία πέραν του ωραρίου, τα περιβόητα «πρόσθετα τέλη» όπου και πάλι οι Γεωτεχνικοί εντέλλονται αλλά οι αρμόδιοι αδιαφορούν να προσαρμόσουν το νομικό πλαίσιο ώστε οι συνάδελφοι να μην γίνονται επαίτες των δεδουλευμένων τους, να χάνουν δεδουλευμένα όπως οι Γεωπόνοι του Νομού Άρτας και στην αμοιβή της δουλειάς τους να μπαίνει αυθαίρετα συνεταίρος το κράτος.

Η άρνηση εφαρμογής των προβλέψεων του κανονισμού ΕΕ 625/2017 για κάλυψη των επισήμων ελέγχων από τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις, χωρίς επιβάρυνση του Κρατικού προϋπολογισμού.

Η άμεση κάλυψη των λειτουργικών κενών των Γεωτεχνικών υπηρεσιών της χώρας με προσλήψεις και με στελέχωση του αντίστοιχου λοιπού προσωπικού.

Η άρνηση προσέλευσης σε διάλογο για την υπογραφή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους Γεωτεχνικούς, την ίδια μάλιστα στιγμή που βρίσκονται σε ισχύ άλλες παρόμοιες, δείχνοντας έτσι την απαξίωση στους Γεωτεχνικούς αλλά και την ευνοιοκρατία προς Συνδικαλιστικές Οργανώσεις με τις οποίες υποτίθεται ότι οι κυβερνώντες βρίσκονται απέναντι.

Η κοροϊδία με τον πόρο 6%οο όπου το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών αρνείται κατ’ ουσίαν να χορηγήσει τον πόρο όχι μόνο στο σύνολο των Γεωτεχνικών (όπως κάθετα κάνει στους Μηχανικούς και Υπομηχανικούς όλου του δημοσίου) αλλά ακόμη και σε αυτούς που εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση έργων.

Η άρνηση αύξησης του αριθμού εκτός έδρας μετακινήσεων αλλά και μείωσης της χιλιομετρικής απόστασης για την λήψη του την ίδια στιγμή που απαιτείται από τους Γεωτεχνικούς να χρησιμοποιούν Ι.Χ.Ε., να ασκούν έργα οδηγού και να κατευθύνονται σε αγροτικούς δρόμους.

Η επιλεκτική χορήγηση Ελεγκτικού επιδόματος σε συγκεκριμένη Διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ. μνημείο απαξίωσης των Ελεγκτών Γεωτεχνικών και ισοπέδωσης του ρόλου τους, την ίδια στιγμή που εκδίδονται Δελτία Τύπου του Υπουργείου αυτού με διθυράμβους για τον αριθμό ελέγχων που πραγματοποιούν οι συνάδελφοι, οι δάφνες προφανώς είναι για τους πολιτικούς και όχι για αυτούς που βγάζουν την δουλειά στο πεδίο.

Η άμεση αναμόρφωση σύνθεσης και πλαισίου λειτουργίας ΕΠΕΑ.

Η κατάργηση των Τριμελών Επιτροπών του άρθρου 35 του Ν. 5075/2023 γιατί δεν συμβάλουν στην προστασία των Δασών από τις φωτιές. Για όλα τα παραπάνω οι πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων είναι ενήμερες, αποδεικνύεται όμως ότι έχουν άλλες προτεραιότητες στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι Γεωτεχνικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι. Ως Ομοσπονδία εξαντλήσαμε όλα τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειες για να ακουστούν και να υλοποιηθούν αιτήματά μας. Δυστυχώς η μόνη συγκεκριμένη απάντηση που πήραμε ήταν η προσπάθεια συνδικαλιστικών διώξεων προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας. Ήρθε η ώρα να σας ενημερώσουμε ότι η προσπάθεια φτάνει ΩΣ ΕΔΩ.

Η λύση που απομένει είναι η πραγματοποίηση ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ ώστε να διαφανεί η σοβαρότητα του ρόλου μας στον Πρωτογενή Τομέα, στην Αγροτική Οικονομία, στην Δημόσια Υγεία, στην προστασία του Περιβάλλοντος.

Η κινητοποίηση, που ξεκινά στις 15/4, χρειάζεται την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Η Ομοσπονδία θα προχωρήσει στις επόμενες δύο εβδομάδες σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την κατοχύρωση της συμμετοχής σε αυτήν και θα σας ενημερώνει σχετικά».

27/03/2024 11:39 πμ

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στα τρόφιμα με γεωργικές ενδείξεις με τις αποφάσεις που πήρε, στις 26 Μαρτίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην ΕΕ.

Μεταξύ άλλων έρχεται η δυνατότητα των κρατών μελών να ορίζουν «αναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών» με αποκλειστικά δικαιώματα την παραγωγή προϊόντων με προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.).

Αυτό σημαίνει ότι το ΥπΑΑΤ θα αναλάβει την υποχρέωση να αναγνωρίσει Ομάδες Παραγωγών που θα έχουν το δικαίωμα να παράγουν προϊόνταν ΠΟΠ ή ΠΓΕ (π.χ. Ελιά Καλαμάτας κ.α.).

Ειδικότερα το Συμβούλιο προέβη στην τυπική θέσπιση κανονισμού για τη βελτίωση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) και άλλων συστημάτων ποιότητας για τον οίνο, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου, και παράλληλα για την απλούστευση των διαδικασιών καταχώρισης των ΓΕ.

Μεταξύ των βελτιώσεων του υφιστάμενου συστήματος ΓΕ περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

  • ενίσχυση του ρόλου των ομάδων παραγωγών με την παροχή εξουσιών και αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση των γεωγραφικών τους ενδείξεων, συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπησης των μελών τους στα δίκτυα επιβολής της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία
  • τη δυνατότητα των κρατών μελών να ορίζουν ομάδες παραγωγών ως «αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών» με αποκλειστικά δικαιώματα που πρέπει να ασκούνται εξ ονόματος όλων των παραγωγών του προϊόντος που φέρει ΓΕ
  • επιβεβαίωση του ρόλου της Επιτροπής στην εξέταση των αιτήσεων καταχώρισης προϊόντων ως ΓΕ
  • καλύτερη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, μεταξύ άλλων και στο διαδίκτυο, σε ονόματα τομέων που περιέχουν γεωγραφικές ενδείξεις, μέσω γεωγραφικού αποκλεισμού για τον σκοπό αυτό, έχει ανατεθεί στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) η δημιουργία συστήματος πληροφοριών και προειδοποιήσεων για τα ονόματα τομέα
  • μεγαλύτερη προστασία μιας ονομασίας ΓΕ που προσδιορίζει ένα συστατικό όταν αυτό χρησιμοποιείται στην ονομασία ενός σχετικού μεταποιημένου τροφίμου, στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να ενημερώνονται οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών και να αναφέρεται το ποσοστό του συστατικού.

O Κανονισμός πρόκειται τώρα να υπογραφεί και να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Θα αρχίσει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του.

Οι ονομασίες των αγροδιατροφικών προϊόντων και των οίνων προστατεύονται ως προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ) και προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ), ενώ εκείνες των αλκοολούχων ποτών ως γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ). Ορισμένα γνωστά παραδείγματα είναι το Parmigiano Reggiano, η σαμπάνια, οι ελιές Καλαμών, η πολωνική βότκα και τα τυριά Manchego και Gruyère.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει επίσης τα εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα (ΕΠΙΠ). Πρόκειται για τις ονομασίες γεωργικών προϊόντων που τονίζουν τις παραδοσιακές πτυχές ενός προϊόντος χωρίς να συνδέονται με συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Παραδείγματα διάσημων ΕΠΙΠ είναι η Pizza Napoletana και η Vieille Kriek.

06/03/2024 10:40 πμ

Τελικά βρέθηκε νοθεία στην φέτα με τους ελέγχους του ΥπΑΑΤ. Από τις 57 αναλύσεις που έχουν μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί βρέθηκε ένα που περιλάμβανε «φέτα» νοθευμένη με αγελαδινό γάλα και σε ακόμη ένα διαπιστώθηκε μεγαλύτερη υγρασία από την προβλεπόμενη.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, αποτέλεσμα των ελέγχων που διενεργούνται είναι η επιβολή προστίμων σε 12 επιχειρήσεις, ενώ σε ακόμα 300 έχουν επιδοθεί συστάσεις, πριν την επιβολή προστίμων. Επίσης εντός του Μαρτίου αναμένεται να επιδοθούν πρόστιμα σε ακόμη 16 επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρει: «Δεύτερος μήνας ελέγχων από τα μικτά κλιμάκια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΕΦΕΤ και της Διεύθυνσης Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δεύτερο μήνα και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, τόσο σε επίπεδο ελέγχων γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων όσο και σε επίπεδο οπωροκηπευτικών, μελιού, λαδιού και λίγο αργότερα και κρέατος. Έλεγχοι οι οποίοι έχουν ήδη φέρει αποτελέσματα ορατά, όμως η προσπάθεια συνεχίζεται και ένα είναι βέβαιο. Κανένα συμφέρον δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε οργανωμένα και θα συνεχιστεί. Για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές, να βάλουμε τάξη στην αγορά και βέβαια να ενισχύσουμε τους νοικοκυραίους παραγωγούς».

Οι έλεγχοι μέχρι σήμερα

Μέχρι σήμερα οι έλεγχοι επικεντρώνονται στο γάλα και στα ΠΟΠ προϊόντα που παράγονται από αυτό, αλλά και στις ετικέτες των προϊόντων, αν δηλαδή συμβαδίζει το περιεχόμενο με τα αναγραφόμενα και αν η σήμανση που έχουν πληροί την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Λαμβάνονται δείγματα προϊόντων και αποστέλλονται για εξέταση στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους και του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ανάλογα το είδος της εξέτασης που πρέπει να γίνει.
Ανάλογα τα ευρήματα – αν και εφόσον προκύψουν- διαβιβάζονται στον ΕΦΕΤ και στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για να προχωρήσει η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων. Ενημερώνονται οι παραβάτες και κατόπιν και από την εκδίκαση της ένστασης που δικαιούνται- εφόσον δηλαδή τελεσιδικήσει η απόφαση- επιβάλλεται το πρόστιμο και ανακοινώνεται ο παραβάτης.
Επίσης πέραν των δειγματοληψιών στο πλαίσιο των έκτακτων ελέγχων, πάλι από μικτά κλιμάκια, γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι ισοζυγίων, στις γαλακτοβιομηχανίες.
Συγκεκριμένα, από 18 Ιανουαρίου έως 3 Μαρτίου, στα σημεία λιανεμπορίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, έχουν πραγματοποιηθεί 84 έλεγχοι από όπου έχουν σταλεί προς ανάλυση 175 δείγματα, εκ των οποίων 103 έχουν αποσταλεί για εργαστηριακή ανάλυση στο ΓΧΚ και 72 στα εργαστήρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Για τη σήμανση ετικέτας έχουν συλλεχθεί 267 δείγματα και έχουν αποσταλεί σε ΕΦΕΤ (32 για ΦΕΤΑ, 113, λοιπά τυριά, 51 γάλα, 64 γιαούρτι, 3 αριάνη, 3 Κεφίρ και 1 κρέμα) και 30 στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (7 ΦΕΤΑ, 16 για κίτρινα τυριά, 3 για γάλα, 1 για επιδόρπιο γιαουρτιού, 1 για γιαούρτι και 2 για κεφίρ).

Στις πύλες εισόδου έχουν πραγματοποιηθεί:

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχουν γίνει 75 έλεγχοι, όλα σε βυτία που μεταφέρουν προϊόντα γάλακτος.
Στο λιμάνι των Πατρών έχουν γίνει 35 έλεγχοι (16 σε βυτία προϊόντων γάλακτος και 19 σε φορτία με τυριά).
Στον Προμαχώνα έχουν γίνει 3 έλεγχοι, όλοι αφορούν βυτία με προϊόντα γάλακτος.
Στις γαλακτοβιομηχανίες για επιτόπιο έλεγχο ισοζυγίων έχουν πραγματοποιηθεί τρείς έλεγχοι (Αλεξανδρούπολη, Κιλκίς, Τρίπολη) και εντός της εβδομάδας έχουν προγραμματισθεί επιτόπιοι έλεγχοι σε ακόμα δύο γαλακτοβιομηχανίες.

Αντίστοιχοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί και στα νωπά οπωροκηπευτικά.

Συγκεκριμένα:
193 έλεγχοι (Αττική 54, Θεσσαλονίκη 14, Λάρισα 38, Βόλος 23, Ιωάννινα 52, Πάτρα 12).
Σε βιολογικά: 33 έλεγχοι (Αττική 24, Λάρισα 2, Βόλος 5, Θεσσαλονίκη και Βούλα στις Λαϊκές Βιολογικών Προϊόντων).
Εργαστηριακοί έλεγχοι για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών 26 (Αττική 24, Θεσσαλονίκη 2).
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται και το πρόγραμμα κατάρτισης εκτάκτων ελέγχων από τα μικτά κλιμάκια και αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες θα εκκινήσουν έλεγχοι, στο ελαιόλαδο, στο κρέας, στο μέλι. Ειδικότερα στα οπωροκηπευτικά οι έλεγχοι αφορούν σε μήλα και στις πατάτες, ενώ έχει ξεκινήσει έλεγχος στα πορτοκάλια και στα μανταρίνια και συνεχίζεται στα ακτινίδια.
Σημειώνεται ότι όλα τα ανωτέρω, αφορούν τους έκτακτους που λειτουργούν συμπληρωματικά με τους τακτικούς ελέγχους που περιλαμβάνονται στον ετήσιο προγραμματισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ.

Αποτελέσματα ελέγχων

Έως σήμερα από τα 103 δείγματα που έχουν σταλεί στο ΓΧΚ τα 86 αφορούν τη ΦΕΤΑ, εκ των οποίων στα 57 έχουν ολοκληρωθεί οι αναλύσεις. Στα 55 δεν προέκυψαν ευρήματα ενώ, ένα είναι νοθευμένο με αγελαδινό γάλα και σε ακόμη ένα διαπιστώθηκε μεγαλύτερη υγρασία από την προβλεπόμενη.

Σε ό,τι αφορά στην επισήμανση ετικέτας:
Ο ΕΦΕΤ εξετάζει 267 δείγματα εκ των οποίων τα 249 είναι διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων. Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η εξέταση 79 δειγμάτων και έχουν αναφερθεί 45 διαπιστωθείσες μη συμμορφώσεις, οι οποίες αφορούν σε μη αναγραφή της προέλευσης γάλακτος, των στοιχείων του παραγωγού, της χώρας καταγωγής, των ενδείξεων επί των συσκευασιών καθώς και μη ορθή επισήμανση ΠΟΠ προϊόντων.
Στο μικροσκόπιο των ελέγχων των μικτών κλιμακίων έχουν μπει και τα οπωροκηπευτικά. Οι ενδελεχείς έλεγχοι έχουν οδηγήσει σε απόσυρση πατάτας από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη (πράσινες).
Επίσης διερευνώνται περαιτέρω και έχουν κληθεί σε ακρόαση περιπτώσεις ελληνοποιήσεων ακτινιδίων από το Ιράν. Επί πλέον, διαπιστώθηκε μία περίπτωση μη συμμόρφωση, ως προς την αναγραφή σε ταμπέλα της χώρας καταγωγής σε πατάτες.

Πρόστιμα

Τους πρώτους δύο μήνες του 2024, έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 130.000 ευρώ σε 12 επιχειρήσεις.
Έχουν επιδοθεί 24 συστάσεις- κυρίως για σημάνσεις και συσκευασίες- σε επιχειρήσεις εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών.
Τέλος, άνω των 300 συστάσεων έχουν αποσταλεί και παραληφθεί, εντός του 2024 σε εμπόρους, χονδρεμπόρους και εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων για να συμμορφωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, (Μ.Ε.Ν.Ο.)
Στον τομέα των γαλακτοκομικών, εντός του Μαρτίου, θα επιδοθούν πρόστιμα σε 16 επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 267.286 ευρώ. Οι παραβάσεις αυτές αφορούν ισοζύγια γάλακτος, εκτός ΠΟΠ προϊόντων και οδηγούν σε κυρώσεις απ’ ευθείας από το ΥΠΑΑΤ χωρίς να απαιτείται πόρισμα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας Επιτροπής.

Εκκρεμότητες από Επιτροπές επιβολής κυρώσεων

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τα πορίσματα των ελέγχων για τα προϊόντα στα οποία έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις – παρατυπίες, αποστέλλονται στην Α΄ Βάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων του ΥΠΑΑΤ.
Έως σήμερα, έχουν εξετασθεί συνολικά 196 υποθέσεις που εκκρεμούσαν και έχουν υποβληθεί πρόστιμα ύψους 1.297.181 ευρώ. Εξ αυτών η συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων, αφορούσε σε τυροκομικά προϊόντα (182 υποθέσεις). Και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις τυροκομικών προϊόντων είναι 1.131.000 ευρώ.
Οι υπόλοιπες 14 υποθέσεις αφορούσαν σε φυτικά προϊόντα (ελαιόλαδα κι ελιές) και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, είναι 166.181 ευρώ.
Οι συνολικές εκκρεμότητες παραπομπών που παραμένουν προς εξέταση 149 υποθέσεις που αφορούν σε τυροκομικά προϊόντα.
Όσον αφορά στη Β΄ βάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων του ΥΠΑΑΤ την τετραετία 2020- 2023, έχουν διαβιβασθεί 26 υποθέσεις επιχειρήσεων οι οποίες προέβησαν σε ένσταση κατά της απόφασης της Α΄βάθμιας Επιτροπής. Εξ αυτών των 26 υποθέσεων, 8 έχουν εξετασθεί (7 για τυροκομικά προϊόντα και μία για φυτικά, σε επί πλέον 6 έχει γίνει εξέταση από την β΄βάθμια Επιτροπή, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης πρακτικών και αποστολής των αποφάσεων, ενώ για τις υπόλοιπες 12 που αφορούν σε 10 τυροκομικά και 2 φυτικά, εκκρεμεί η εξέτασή τους. Επόμενη συνεδρίαση της β΄βάθμιας Επιτροπής έχει ορισθεί η 13η Μαρτίου, όπου αναμένεται να συζητηθούν 3 υποθέσεις. Έως το τέλος Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η εξέταση 7 ακόμη υποθέσεων τυροκομικών προϊόντων).
Επίσης σε ακόμη 7 υποθέσεις, προκειμένου να εξετασθούν από τη Β΄ βάθμια, αναμένεται απόφαση του ΣτΕ. Οι εν λόγω υποθέσεις αφορούν ελιά Καλαμών.

06/03/2024 09:47 πμ

Όπως επισημαίνει η ΠΟΓΕΔΥ, έστω και με καθυστέρηση τριών σχεδόν χρόνων, «χαιρετίζουμε» την ανάληψη πρωτοβουλίας από την νυν πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ για να επαναφέρει το Νομοσχέδιο - που είχε επεξεργαστεί προηγούμενη πολιτική ηγεσία - και να δημιουργήσει πλαίσιο για την θωράκιση της προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ και την επιβολή, επιτέλους, σοβαρών κυρώσεων σε όσους παραβαίνουν συστηματικά την νομοθεσία, λειτουργώντας με αθέμιτες πρακτικές που παραπλανούν τον καταναλωτή, δυσφημίζοντας ταυτόχρονα εμβληματικά προϊόντα.

Η Ομοσπονδία μας έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη ότι το θεσμικό πλαίσιο για τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του Ελεγκτικού Μηχανισμού, χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό και αναπροσαρμογή ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς με ευέλικτο και ενιαίο τρόπο. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι απευθυνόμαστε σε ώτα μη ακουόντων που έχουν μεταβάλει ένα βασικό Υπουργείο, σε Φορέα Διαχείρισης Αγροτικών Επιδοτήσεων και μέτρων, αγνοώντας το κομμάτι του τροφίμου.

Το προτεινόμενο νομοθέτημα, το οποίο πρακτικά αποτελεί συμπληρωματικά μέτρα δύο Κανονισμών, κάνει ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά υπολείπεται εκείνης της τόλμης και της βούλησης να αλλάξει ριζικά πράγματα και καταστάσεις. Θεσπίζει ξεχωριστό κυρωτικό πλαίσιο και ξεχωριστή διαδικασία διαχείρισης των παραβάσεων για μια κατηγορία τροφίμων, διαχωρίζοντάς τα, χωρίς εμφανή λόγο, από τον υφιστάμενο κυρωτικό Νόμο (Ν. 4235/2014) με τον οποίο διαχειρίζονται όλες οι παραβάσεις στον τομέα των τροφίμων, ενώ θα μπορούσε να τον συμπληρώσει και για λόγους απλοποίησης της Νομοθεσίας.

Επίσης δηλώνουμε αντίθετοι στις διατάξεις που αναφέρονται στο άρθρο 15 «Ελεγκτικά όργανα» σύμφωνα με τις οποίες ο ΕΛΓΟ μπορεί να αναθέτει επιμέρους καθήκοντα που αφορούν στην διενέργεια ελέγχων σε ένα ή περισσότερα Εξουσιοδοτημένα Πρόσωπα, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, εντάσσοντάς τα με ειδικό κωδικό αριθμό σε σχετικό μητρώο που τηρεί.

Η πράξη έχει καταδείξει ότι η αξιοπιστία των ελέγχων, η προστασία της Δημόσια Υγείας, του καταναλωτή και της Αγροτικής Οικονομίας διασφαλίζεται μόνο από τους επίσημους ελέγχους που διενεργούν οι Γεωτεχνικοί των Δημοσίων Υπηρεσιών και Φορέων.

Πέρα από τον τρόπο αντιμετώπισης της παραβατικότητας σε αυτή την κατηγορία τροφίμων, πρόδηλη είναι η ανάγκη αναδιάρθρωσης του κατακερματισμένου Ελεγκτικού Μηχανισμού με απαλοιφή των αρμοδιοτήτων που δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για την παραβατικότητα και με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ και των Περιφερειών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αναγνωρίσει και στην πράξη την αξία των Γεωτεχνικών Ελεγκτών που καθ’ υπέρβαση των υποχρεώσεών τους εργάζονται και εκτός ωραρίου και Σαββατοκύριακα.

Η αναγνώριση θα υπάρξει τηρώντας, μεταξύ άλλων την υπόσχεση να χορηγηθεί ελεγκτική αποζημίωση σε όσους ασκούν αυτά τα ελεγκτικά καθήκοντα, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε με την προηγούμενη και πρώτη Νομοθετική πρωτοβουλία της νυν πολιτικής ηγεσίας (Ν. 5087/2024) αν και με αυτήν αναγνώρισε την σπουδαιότητα άλλων ελέγχων, ελπίζουμε μη υποβαθμίζοντας τους ελέγχους των Συναδέλφων μας. Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι ο Υπουργός έχει την ικανότητα να βρίσκει τις πηγές χρηματοδότησης όταν πραγματικά το θέλει. Ελπίζουμε λοιπόν ότι πίσω από τον βαρύγδουπο τίτλο «….Διατάξεις για τα Ελεγκτικά Όργανα και τους ελέγχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευομένων από αυτό Οργανισμών» θα φροντίσει έμπρακτα και για την αναγνώριση του παρεχομένου έργου των Συναδέλφων.

Η Ομοσπονδία μας είναι υπέρμαχη την ενίσχυσης του Ελεγκτικού έργου για την προστασία των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες γιατί με αυτόν τον τρόπο καταπολεμάται ο αθέμιτος ανταγωνισμός και διασφαλίζονται καλύτερες τιμές για τους Έλληνες αγρότες. Είναι προφανές όμως ότι σε κάθε επιτυχία εφαρμογής των μέτρων στήριξης της Αγροτικής οικονομίας, βασικοί συντελεστές είναι οι Γεωτεχνικοί δημόσιοι υπάλληλοι.

Η Πολιτική ηγεσία λοιπόν θα πρέπει να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των Γεωτεχνικών Δημοσίων υπαλλήλων και να μην εφαρμόσει τη γνωστή τακτική της παραπομπής των στις καλένδες γιατί τότε θα είναι υπεύθυνη και για τις συνέπειες που θα προκύψουν.

05/03/2024 03:57 μμ

Από την Τετάρτη (13 Μαρτίου) έως και το Μεγάλο Σάββατο (4 Μαΐου) τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής», όπως προβλέπει η Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψε σήμερα Τρίτη (5 Μαρτίου), ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Το «Καλάθι της Σαρακοστής» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» που είναι ήδη σε ισχύ, καθώς προστίθενται τρεις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε κάθε νοικοκυριό να έχει όλα τα απαραίτητα προϊόντα για το σαρακοστιανό τραπέζι σε προσιτές τιμές.

Στο «Καλάθι της Σαρακοστής» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

  • Χαλβάς
  • Νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.)
  • Κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη).

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Θέλουμε κάθε σπίτι να έχει πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα στις χαμηλότερες δυνατές τιμές αυτές τις άγιες ημέρες. Το «Καλάθι της Σαρακοστής», το οποίο αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα τρόφιμα για κάθε νοικοκυριό ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής. Κανένας πολίτης δεν θα είναι αποκλεισμένος από τα πολύτιμα εκείνα αγαθά για να γεμίσει το τραπέζι της οικογένειας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να βοηθά εμπράκτως όλους τους καταναλωτές».

Πάντως θα έχει ενδιαφέρον αν και φέτος θα είναι τα αμνοερίφια στο «Καλάθι του Πάσχα», όπως έγινε το 2023 και να δούμε πως θα αντιδράσουν οι κτηνοτρόφοι. Θυμίζουμε ο Κώστας Σκρέκας είναι βουλευτής Τρικάλων.

01/03/2024 11:11 πμ

Γίνονται έλεγχοι στα γαλακτοκομικά προϊόντα και θα ενταθούν, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνονται και σε άλλα προϊόντα, δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Θυμίζουμε χτες Πέμπτη (29/1) το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για το θεσμικό πλαίσιο των ελέγχων. Τίτλος του νομοσχεδίου είναι: «Θεσμικό πλαίσιο για την υποβολή αιτήσεων καταχώρησης, τροποποίησης, και ακύρωσης, τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ) – Διατάξεις για τα ελεγκτικά όργανα και τους ελέγχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευομένων από αυτό Οργανισμών».

Όπως δήλωσε ο Υπουργός ΑΑΤ, έλεγχοι εκτός από τα γαλακτοκομικά, θα γίνονται και σε άλλα προϊόντα, όπως το μέλι, το κρέας και τα οπωροκηπευτικά, ενώ αποκάλυψε ότι ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ σε εταιρείες που έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες σε προϊόντα που έχουν ελεγχθεί. Ο υπουργός σημείωσε ότι με πρωτοβουλία του οι έλεγχοι γίνονται από μικτά κλιμάκια καθώς οι αρμοδιότητες στις ελεγκτικές υπηρεσίες είναι διάσπαρτες τόσο στο ΥπΑΑΤ όσο και στα υπόλοιπα υπουργεία.

Και τόνισε: «Εμείς τι κάναμε, σε πρώτη φάση ενεργοποιήσαμε το δικό μας το μηχανισμό, τις τρεις ελεγκτικές μηχανές που έχουμε. Κάναμε μικτά κλιμάκια, δεν είχε ξαναγίνει και τους βγάλαμε στο δρόμο. Είχαμε κάποιες δυσκολίες σε σχέσεις, συμπάθειες πολλών ετών, ακόμα και με δίκτυα σούπερ μάρκετ και μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, τα αφήσαμε όμως στην άκρη και είπαμε πάμε μπροστά να σπάσουμε αυγά και να ελέγξουμε. Να προστατεύσουμε και το κτηνοτρόφο και το σωστό, γαλακτοβιομηχανίες και το σωστό τυροκομείο, αλλά και τον καταναλωτή.

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα; Κάναμε σειρά ελέγχων. Δώσαμε μάλιστα αναλυτικά στοιχεία στο Υπουργικό Συμβούλιο. Έχουμε ήδη τις πρώτες απαντήσεις πορίσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Έχει ενδιαφέρον. Έχουμε ήδη ανακοινώσει σειρά προστίμων. Μάλιστα δώσαμε και κάποιες εταιρείες στις οποίες μας δίνει τη δυνατότητα το δικαίωμα από τον νόμο. Ενάμισι εκατομμύριο είναι τα πρόστιμα τα οποία έχουν μέχρι αυτή την ώρα εγκριθεί. Έχω υπογράψει περίπου 600 χιλιάδες ευρώ πρόστιμα και συνεχίζεται η διαδικασία».

29/02/2024 09:55 πμ

Σήμερα Πέμπτη (29/2) θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το προς διαμόρφωση νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, με το οποίο ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για το Θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα, αλλά και τα Ελεγκτικά όργανα και έλεγχοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θα κάνει εισήγηση σχετικά με την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ευρωβουλή

Στο μεταξύ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων για την ενίσχυση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων για το κρασί, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα.
Ο κανονισμός που εγκρίθηκε σήμερα με 520 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 64 αποχές προστατεύει τις γεωγραφικές ενδείξεις εντός και εκτός διαδικτύου, παρέχει περισσότερα δικαιώματα στους παραγωγούς και απλουστεύει τη διαδικασία καταχώρισης προστατευόμενων προϊόντων.

Προστασία στο διαδίκτυο

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη, οι ευρωβουλευτές επέμειναν ότι οι εθνικές αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν διοικητικά και δικαστικά μέτρα για να αποτρέψουν ή να σταματήσουν την παράνομη χρήση γεωγραφικών ενδείξεων εκτός και εντός διαδικτύου. Οι ιστότοποι που χρησιμοποιούν παράνομα γεωγραφικές ενδείξεις θα κλείσουν ή θα απενεργοποιηθεί η πρόσβαση σε αυτούς μέσω γεωγραφικού αποκλεισμού. Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) θα δημιουργήσει σύστημα προειδοποίησης για αυτούς τους ιστοτόπους.

Προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων ως συστατικών

Οι νέοι κανόνες ορίζουν επίσης ότι η γεωγραφική ένδειξη για ένα συστατικό μπορεί να χρησιμοποιείται στην ονομασία, την ετικέτα ή το διαφημιστικό υλικό ενός επεξεργασμένου προϊόντος - αλλά μόνο όταν το συστατικό αυτό χρησιμοποιείται σε επαρκείς ποσότητες ώστε να προσδίδει ένα ουσιώδες χαρακτηριστικό στο τελικό προϊόν και δεν χρησιμοποιείται κανένα άλλο αντίστοιχο συστατικό. Επιπλέον, το σχετικό ποσοστό θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα. Οι παραγωγοί του επεξεργασμένου προϊόντος θα πρέπει να ενημερώνουν μια αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών του προστατευόμενου συστατικού, η οποία θα μπορεί να εκδίδει συστάσεις σχετικά με την ορθή χρήση της γεωγραφικής ένδειξης.

Περισσότερα δικαιώματα για τους παραγωγούς γεωγραφικών ενδείξεων

Οι παραγωγοί προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης θα είναι σε θέση να αποτρέψουν ή να αντιμετωπίσουν μέτρα ή πρακτικές που βλάπτουν την εικόνα και την αξία των προϊόντων τους, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών πρακτικών που οδηγούν σε απαξίωση και χαμηλότερες τιμές. Για να αυξηθεί η διαφάνεια για τους καταναλωτές, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν επίσης ότι η ονομασία του παραγωγού θα εμφανίζεται στο ίδιο σημείο με τη γεωγραφική ένδειξη στη συσκευασία όλων των σχετικών προϊόντων.

Εξορθολογισμένος μηχανισμός καταχώρισης

Η Επιτροπή θα παραμείνει ο μοναδικός ελεγκτής του συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κανονισμό. Η διαδικασία καταχώρισης των γεωγραφικών ενδείξεων θα είναι απλούστερη και θα οριστεί προθεσμία έξι μηνών για τον έλεγχο νέων προϊόντων.

Δηλώσεις

Ο εισηγητής Paolo De Castro (Σοσιαλιστές, Ιταλία) δήλωσε: «Χάρη στο Κοινοβούλιο, έχουμε επιτέλους έναν κρίσιμης σημασίας κανονισμό για τα ποιοτικά προϊόντα των αγροδιατροφικών μας αλυσίδων, ο οποίος ενισχύει τον ρόλο των ομάδων παραγωγών και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιών, τη βιωσιμότητά τους και την διαφάνεια για τους καταναλωτές. Το καινούριο σύστημα είναι καλύτερο, καθώς παράγει προστιθέμενη αξία χωρίς τη χρήση δημόσιων πόρων. Μετά τις κρίσεις που πυροδότησε η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την συνεπακόλουθη κατακόρυφη αύξηση του κόστους των παράγωγών, ο νέος κανονισμός φέρνει επιτέλους καλά νέα για τους αγρότες της ΕΕ».

Μετά την επίσημη έγκριση του κανονισμού και από το Συμβούλιο, θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα.

27/02/2024 04:35 μμ

Πρόστιμο στην Lactalis για αθέμιτες πρακτικές στις τιμές προμήθειας γάλακτος από τους Ιταλούς κτηνοτρόφους.

«Πρώτη ιστορική νίκη σε μια μάχη για τις τιμές του γάλακτος. Ήμασταν ο μόνος οργανισμός που καταγγείλαμε την πολυεθνική Lactalis γιατί δεν σεβάστηκε τις συμβάσεις που είχε κάνει με τους κτηνοτρόφους, τροποποιώντας τις μονομερώς. Και ζητάμε η Lactalis να πληρώσει τώρα τη διαφορά και στους γαλακτοπαραγωγούς», δήλωσε ο κ. Ettore Prandini, προέδρος της ιταλικής Ένωσης Αγροτών Coldiretti.

Μετά την σχετική καταγγελία ξεκίνησαν οι έλεγχοι και όλα τα συμβόλαια και οι αλλαγές που έκανε η πολυεθνική μπήκαν στο μικροσκόπιο της Κεντρικής Επιθεώρησης του Ιταλικού Υπουργείου Γεωργίας για την προστασία της ποιότητας και την καταστολή της απάτης στα αγροδιατροφικά προϊόντα της Ιταλίας (ICQRF). Ο νόμος που παραβίασε η πολυεθνική, προβλέπει ότι οι τιμές που καταβάλλονται στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους δεν πρέπει να πέφτουν ποτέ κάτω από το κόστος παραγωγής.

Η Γαλλική πολυεθνική, που έχει εξαγοράσει τις ιταλικές μάρκες Parmalat, Locatelli, Invernizzi, Galbani, Cadermartori και Nuova Castelli, είπε ότι θα ασκήσει έφεση για τυχόν κυρώσεις που θα επιβληθούν, υποστηρίζοντας ότι το 2023 οι προτεινόμενες αλλαγές στις συμβάσεις επέτρεψαν στους παραγωγούς να κερδίσουν 40 εκατομμύρια ευρώ, 10% περισσότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Coldiretti ήταν ο μόνος οργανισμός στην Ιταλία που κατήγγειλε την πολυεθνική. Μετά από 5 μήνες, η Επιθεώρηση του Υπουργείου επέβαλε κυρώσεις στη Lactalis, επειδή διαπίστωσε την άδικη συμπεριφορά της γαλλικής εταιρείας.

Από την πλευρά του ο Ettore Prandini, δήλωσε ότι «δεν θα σταματήσουμε γιατί για εμάς η προστασία των εσόδων των παραγωγών είναι θεμελιώδεις. Είμαστε ωστόσο έτοιμοι να ξαναρχίσουμε οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης, ακόμη και με την ίδια την Lactalis με στόχο να χτίσουμε μια κερδοφόρα σχέση για τον γαλακτοκομικό τομέα».

Θυμίζουμε, την Τετάρτη (21/2), στην Γαλλία, περίπου 200 κτηνοτρόφοι κατέλαβαν την έδρα της πολυεθνικής γαλακτοκομικών προϊόντων στο Laval, διεκδικώντας καλύτερες τιμές παραγωγού.

27/02/2024 11:40 πμ

Ο τρόπος διενέργειας των ελέγχων πρέπει να γίνει πιο ολοκληρωμένος και όχι αποσπασματικός, όπως είναι σήμερα. Αυτό αναφέρει επιστολή που έστειλε η ΕΘΕΑΣ προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία ζητά μέτρα βελτίωσης, που θα πρέπει να παρθούν στην αγορά αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Μάλιστα ζητά οι ποινές όσων παρανομούν να μετατραπούν σε χρόνο φυλάκισης ένα και δύο ετών και η νοθεία των προϊόντων Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή Ε.Π.Ι.Π. να είναι κακούργημα.

Ο έλεγχος για ένα προϊόν ή τρόφιμο, αφού πραγματοποιηθεί σε ένα οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής, μεταποίησης, διακίνησης και πώλησής τους, θα πρέπει να επεκτείνεται με την εφαρμογή της ιχνηλασιμότητας, που παρέχει πλέον με χαμηλό κόστος η τεχνολογία, τόσο στα προηγούμενα όσο και στα επόμενα στάδια, δηλαδή να περιλάβει όλα τα βασικά στάδια της αλυσίδας. Να επεκτείνεται παντού, δηλαδή από το χωράφι στο ράφι, ώστε να εξυγιαίνεται όλη η αλυσίδα.

Στην συνέχεια η ΕΘΕΑΣ αναφέρει αυτό που έχουμε γράψει σε σχετικά άρθρα στον ΑγροΤύπο ότι «καμία ουσιαστική και αποτρεπτική ποινή δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα παρά τον εντοπισμό κρουσμάτων νοθείας στη φέτα».

Όπως τονίζει οι κυρώσεις (δηλαδή τα πρόστιμα) θα πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα και κυρίως να είναι αποτρεπτικές.

Η χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων πλέον, τα ισοζύγια, οι ποιοτικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι των προϊόντων και των τροφίμων και οι ηλεκτρονικές διασυνδέσεις των υπηρεσιών του κράτους, μπορούν μέσα από διασταυρώσεις να δώσουν έγκαιρα και αξιόπιστα στοιχεία για την επιβολή των κυρώσεων στους παραβάτες.

Πάντως τα θέματα καταστρατήγησης της αγοράς αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, όσον αφορά τόσο τη διαδικασία εξόφλησης των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων, των ελληνοποιήσεων, του αθέμιτου ανταγωνισμού, όσο και της νοθείας των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων - ιδίως των ΠΟΠ και ΠΓΕ - επηρεάζουν αρνητικά το εισόδημα των αγροτών.

Διαβάστε την επιστολή (εδώ)

22/02/2024 10:19 πμ

Περίπου 200 οργισμένοι κτηνοτρόφοι κατέλαβαν την έδρα της πολυεθνικής γαλακτοκομικών προϊόντων Lactalis στο Laval της Γαλλίας, διεκδικώντας καλύτερες τιμές παραγωγού.

Με την βοήθεια τρακτέρ εισέβαλαν, την Τετάρτη (21/2), στις εγκαταστάσεις της με συνθήματα που ανέφεραν ότι «αν και η Lactalis, είναι η νούμερο ένα εταιρεία γαλακτοκομικών στον κόσμο δεν μπορεί να πληρώσει σωστά τους παραγωγούς της».

Την κινητοποίηση διοργάνωσε η γαλλική Αγροτική Ομοσπονδία «Confédération paysanne». «Υπάρχει άρνηση των μετόχων της Lactalis να μας προτείνουν μια συνάντηση, η Confédération paysanne θα καταλάβει τα κεντρικά γραφεία της Lactalis για να υπερασπιστεί μια τιμή γάλακτος που θα επιτρέπει στους κτηνοτρόφους να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Confédération paysanne κ. Laurence Marandola.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν επίσης θέσπιση μηχανισμών ελέγχου των περιθωρίων κέρδους των αγροδιατροφικών βιομηχανιών και προστασία από αθέμιτες εισαγωγές προϊόντων χαμηλού κόστους από τρίτες χώρες.

Στο μεταξύ το μεγαλύτερο αγροτικό συνδικάτο της Γαλλίας FNSEA προειδοποιεί την γαλλική κυβέρνηση ότι θα βγουν ξανά τα τρακτέρ στους δρόμους αν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για υψηλότερες τιμές παραγωγού.

Θυμίζουμε ότι γαλλική κυβέρνηση υποσχέθηκε στους αγρότες της χώρας ότι θα προετοιμάσει μέχρι το καλοκαίρι νέο νόμο που θα αφορά τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Ο νόμος θα διασφαλίζει την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στις διαπραγματεύσεις με τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων και τις εταιρείες.

Ο επικεφαλής του FNSEA, Arnaud Rousseau, δήλωσε ότι 10 ημέρες να απομένουν μέχρι την έναρξη της ετήσιας έκθεσης γεωργικών προϊόντων Salon de l' Agriculture, που θα γίνει στο Παρίσι, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κανένα μέτρο. Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το εάν οι αγρότες θα μπορούσαν να βγουν ξανά στου δρόμους, όπως έκαναν τον Ιανουάριο, ο κ. Rousseau απάντησε: «Πολύ πιθανόν».

21/02/2024 03:55 μμ

Δεν διαφαίνεται έντονη πτώση τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα, λέει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση το ΥπΑΑΤ κατάφερε να «φρενάρει» την πτώση τιμών.

Όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, σε όλη τη χώρα, πλην της Περιφέρειας της Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας των Κυκλάδων όπου οι τιμές που λαμβάνει ο παραγωγός παρεκκλίνουν σημαντικά από τον μέσο όρο της τιμής που λαμβάνει ο παραγωγός στη χώρα (μειωμένες περίπου στο 20% στο πρόβειο γάλα και 10% στο αίγειο, αντίστοιχα). Αυτό ανέφερε ο Υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε ερώτηση 20 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Η πτώση στις τιμές που παρατηρείται είναι της τάξης του 3% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023 και δεν μπορεί να αποδοθεί σε εισκομίσεις, καθώς παρατηρείται μικρή μείωση κα αυτών, εξαιτίας πιθανότατα της απώλειας ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel.

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Τμήμα Αξιοποίησης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ισοζύγια εισροών/εκροών γάλακτος και κρέατος), επισημαίνεται ότι πραγματοποιούνται απρόσκοπτα και αδιάλειπτα και το ίδιο συμβαίνει με την επιβολή των σχετικών διοικητικών κυρώσεων στις περιπτώσεις των διαπιστωμένων σχετικών παραβάσεων. Τονίζεται ότι στη ψηφιακή πλατφόρμα ΑΡΤΕΜΙΣ καταγράφονται ήδη όλες οι εισροές γάλακτος και όχι μόνο το νωπό γάλα (π.χ. συμπυκνωμένο, πρωτεΐνες κ.λπ.).

Σχετικά με τις ελληνοποιήσεις επισημαίνεται ότι από το ιστορικό των παραβάσεων καθίσταται σαφές ότι δεν αφορούν μόνο στο γάλα. Κυρίως αφορούν:
στην παρακολούθηση των ημι-έτοιμων ή έτοιμων προϊόντων που έρχονται στη χώρα, αλλάζουν «χέρια», ανασυσκευάζονται ενδεχομένως και τελικά διακινούνται «βαφτισμένα», στη νοθεία του τυριού ΦΕΤΑ ή άλλων τυριών με αγελαδινό γάλα οιασδήποτε μορφής, όπως συμπυκνωμένο ή σκόνη πρωτεϊνών,
στην «ελληνοποίηση», εκτός από γάλα, και άλλων γαλακτοκομικών πρώτων υλών (όπως τυρομάζα «μπασκί», συμπυκνωμένο ή κατεψυγμένο ή σκόνη γάλα, πρωτεΐνες κ.τ.λ.) και τελικών προϊόντων (κυρίως τυριά), είτε μέσα από τη χρήση τους σε προϊόντα ΠΟΠ είτε και σε άλλα προϊόντα, τα οποία διακινούνται ως «ελληνικά προϊόντα».

Όπως αναφέρεται στην απάντηση το Υπουργείο χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσον που προσφέρει η τεχνολογία για να ενίσχυση των ελέγχων αλλά «σε κάθε περίπτωση, βασική στόχευση του ΥΠΑΑΤ είναι η σε μεγαλύτερο βαθμό στελέχωση του ελεγκτικού μηχανισμού με προσωπικό και η ενίσχυση αυτού με σύγχρονα εργαλεία ελέγχου. Ένα από αυτά είναι και η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διασύνδεση του ΥΠΑΑΤ με αυτή, που αναμένεται να μειώσει την παραβατικότητα».

Αξιοποιώντας την κείμενη νομοθεσία γίνονται έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και όπου διατυπώνονται παρατυπίες ή παραβάσεις της ενωσιακής ή εθνικής νομοθεσίας, επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα.

Την τετραετία 2020-2023 παραπέμφθηκαν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, 86 υποθέσεις για τυροκομικά προϊόντα (όχι απαραίτητα για νοθευμένη φέτα).

Από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, την τετραετία 2020-2023, έχουν εξεταστεί συνολικά 178 υποθέσεις, που αντιστοιχούν σε 120 επιχειρήσεις και έχουν επιβληθεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων πρόστιμα, ύψους περίπου 1.275.000 €.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων που εξετάστηκαν (164 υποθέσεις), αφορούν σε τυροκομικά προϊόντα και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων είναι 1.108.700 ευρώ. Από τα πρόστιμα αυτά, τα 101.000 ευρώ έχουν είτε εισπραχθεί είτε διαβιβαστεί στην Οικονομική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ για τη βεβαίωσή τους στην εφορία. Για τα υπόλοιπα πρόστιμα η είσπραξή τους θα δρομολογηθεί, όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των υποθέσεων από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, στην οποία έχουν προσφύγει με ένστασή τους οι επιχειρήσεις και εκκρεμεί είτε η εξέτασή τους είτε η ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των αποφάσεων.

Επί πλέον από τις 18-1-2024, και ύστερα από εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, διενεργούνται σαρωτικοί έλεγχοι στο γάλα και στα προϊόντα αυτού, με γνώμονα την προστασία και στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων, της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας και των Ελλήνων καταναλωτών. Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω έλεγχοι γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας, όπως στα σημεία λιανικού εμπορίου, σε αλυσίδες supermarket, στις πύλες εισόδου της χώρας, σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος και όπου αλλού απαιτηθεί, από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ, με τη συνδρομή αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών- όπου κρίνεται αναγκαίο.

Ήδη, φορείς του χώρου, όπως η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ.), ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (Σ.Ε.Κ.), η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) κ.ά., εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τους ελέγχους που διενεργεί το ΥπΑΑΤ.

Συμπερασματικά, αυτό που προκύπτει είναι ότι το ΥπΑΑΤ, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του (Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας-Τμήμα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ) προβαίνει στις δέουσες ενέργειες για την εξασφάλιση της προστασίας της ονομασίας ΦΕΤΑ από σφετερισμούς τόσο στην ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες κατά περίπτωση, γεγονός που διαφυλάττει τη φήμη της και τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών.

13/02/2024 12:13 μμ

Πάνε καλά οι εξαγωγές φέτας στον Καναδά, λέει έρευνα που έκανε το ελληνικό Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στο Τορόντο.

Συγκεκριμένα μεταξύ του 2018 - έτους υπογραφής της Συμφωνίας Οικονομίας και Εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA) - και του 2023 (στοιχεία Ιαν.- Νοέμ.) σημειώθηκε αύξηση στις εξαγωγές φέτας σε αξία κατά 111% φθάνοντας τα 9 εκ. ευρώ και σε ποσότητα αύξηση κατά 49% φθάνοντας τους 980 τόνους.

Στην καναδική αγορά κυκλοφορούν διάφορα είδη τυριών φέτας και τύπου «φέτας». Σύμφωνα με τις διατάξεις της CETA διατηρείται το δικαίωμα χρήσης της επωνυμίας για τους Καναδούς παραγωγούς, είτε ως feta είτε με την συνοδεία χαρακτηρισμού "kind", "type", "style", "imitation" ή παρόμοιους και εφ’ όσον είναι εμφανής η γεωγραφική προέλευση του προϊόντος.

Βάσει της CETA, προβλέφθηκε η δυνατότητα εισαγωγής τυριών ΕΕ με μηδενικό δασμό, εφ’ όσον είναι εντός συγκεριμένης ποσόστωσης. Η ποσόστωση αυξήθηκε σταδιακά από το 2018 φθάνοντας το 2022 στο τελικό ύψος της, ίσο με 16.000 τόννους ετησίως. Ωστόσο η ΕΕ εξάγει συνολικά τουλάχιστον 28.000 τόννους τυριών ετησίως στον Καναδά. Για εισαγωγές εκτός ποσόστωσης ο δασμός ανέρχεται σε 245,5%. Παρόλα αυτά το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών γίνεται εντός της προβλεπόμενης ποσόστωσης.

Οι ελληνικές εξαγωγές φέτας στον Καναδά αντιστοιχούν στο 8% περίπου της καναδικής παραγωγής λευκού τυριού, η οποία καταναλώτεται στην εγχώρια αγορά. Πάντως είτε ως φέτα αυθεντική ελληνικής παραγωγής, είτε ως τυρί καναδικής παραγωγής, η φέτα που διατίθεται στην καναδική αγορά είναι ένα από τα φθηνότερα τυριά που διατίθενται, γεγονός που ενδεχομένως πρέπει να οδηγήσει σε προβληματισμό τονίζει το Γραφείο ΟΕΥ.

Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο του 2024, μια συνηθισμένη τιμή ελληνικής φέτας σε σούπερ μάρκετ είναι 35-40 CAD/κιλό ή 27,5 ευρώ/κιλό, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο να πωλούνται κυρίως εισαγόμενα τυριά σε τιμές άνω των 60 CAD/κιλό (41,43 ευρώ το κιλό).

02/02/2024 02:32 μμ

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2024, έκτακτη γενική συνέλευση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στα Ιωάννινα, όπου εξελέγη νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Σε συνέχεια της συνεδρίασης, συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. με την εξής σύνθεση:
Πρόεδρος: ο κ. Χρήστος Τσόλκας
Αντιπρόεδρος: ο κ. Ιωάννης Βιτάλης
Διευθύνων Σύμβουλος: o κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης
Μέλη: ο κ. Νίκος Σερέτης και ο κ. Σπύρος Παπαγιάννης.

Ο κ. Χρήστος Τσόλκας, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΔΩΔΩΝΗ & Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, δήλωσε σχετικά: «Αναλαμβάνω τα νέα μου καθήκοντα με αίσθημα τιμής, αλλά και ευθύνης, απέναντι στην εταιρεία, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές. Η ΔΩΔΩΝΗ διακρίνεται για το όραμα και τη φιλοσοφία της καθώς και για τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγει. Μέσα από το νέο μου ρόλο, δεσμεύομαι πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε δυναμικά, με στόχο να οδηγήσουμε την εταιρεία, υπό το πρίσμα του νέου ομίλου, σε ακόμα περισσότερες επιτυχίες».

Ο κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ, δήλωσε σχετικά: «Η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. συνεχίζει την επιτυχημένη και ανοδική της πορεία ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες τροφίμων, φημισμένη για τα αγνά και υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγει. Στόχος μας παραμένει η διεύρυνση του προϊοντικού μας χαρτοφυλάκιού, το λανσάρισμα νέων καινοτόμων προϊόντων και η διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς μας τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».

01/02/2024 01:07 μμ

Το κύρος του ελεγκτικού έργου του Οργανισμού βασίζεται στην ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών του και στο σεβασμό των κανόνων με τους οποίους λειτουργεί, όχι στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και στις ειδικές μεταχειρίσεις. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Και προσθέτει:

«Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μία ιδιαίτερη προσπάθεια να φανεί ότι κάτι αλλάζει δραστικά προς το καλύτερο όσον αφορά στον τομέα του ελεγκτικού έργου του Οργανισμού και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Φιλόδοξες δηλώσεις δια στόματος αρμόδιου Υπουργού και επικοινωνιακές ενέργειες με τους επικεφαλής πολιτικούς προϊστάμενους των ελεγκτικών υπηρεσιών και ελεγκτικών φορέων του Υπουργείου, όπως διενέργεια δειγματοληψιών με τη συνδρομή φωτογραφικών μηχανών και δημοσιογράφων και διάφορα παρόμοια.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ περιορίζονται να επισημάνουν ότι με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και διακηρύξεις προς κατανάλωση μέσω των ΜΜΕ, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει πραγματικά προς το καλύτερο στη λειτουργία του Οργανισμού, ώστε να επιτευχθούν οι απώτεροι στόχοι στους οποίους αποβλέπουν τα θεσπισμένα με ευρωπαϊκούς κανονισμούς συστήματα ποιότητας και ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Αυτό που χρειάζεται είναι να σκύψουν οι έχοντες την πολιτική και διοικητική ευθύνη με προσοχή, στα προβλήματα που οι εργαζόμενοι στον τομέα της Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του Οργανισμού, πασχίζουν όχι μόνο να αντιμετωπίσουν καθημερινά, αλλά και να τα αναδείξουν στους αρμόδιους για να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις. Έχουμε χορτάσει χρόνια τώρα από ανίδεους «ειδικούς» που δεν έχουν αυτιά για να ακούσουν το έμπειρο και άκρως καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, αλλά επιμένουν να αρκούνται στη δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων, χωρίς να δίνουν καμία προσοχή στην ουσιαστική επιτέλεση του έργου του Οργανισμού. Το γεγονός ότι ο Οργανισμός κάνει αυτό για το οποίο ιδρύθηκε ούτε τις κάμερες αφορά, ούτε μπορεί να αποτελεί επικοινωνιακό «καύχημα».

Οι δημιουργούμενες εντυπώσεις είναι εντελώς αντίθετες από αυτό που πραγματικά ισχύει και οι εργαζόμενοι δε σταματούν να καταγγέλλουν: Υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και εγκατάλειψη του δημόσιου φορέα και της αποστολής του στη φθορά.

Τέλος, και αφού φαίνεται ότι το εποπτεύον, προϊστάμενο Υπουργείο δίνει μεγάλη σημασία στο κύρος του Οργανισμού και του ρόλου που επιτελεί – κάτι που προφανώς μας κάνει να ευελπιστούμε – πολύ θα θέλαμε να δώσει την προσοχή που αναλογεί και να εξετάσει εξονυχιστικά μία υπόθεση χορήγησης πιστοποίησης σε προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ, πολύ μεγάλου εμπορικού ενδιαφέροντος, η οποία έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους για τον τρόπο που τη χειρίστηκε η ηγεσία του Οργανισμού, ερήμην και σε απόλυτη αντίθεση προς τις εισηγήσεις σύσσωμης της υπηρεσιακής ιεραρχίας. Κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά υπό την ευθύνη της σημερινής Διοίκησης και αυτό δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστο.

Ήδη μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, έχουν ζητήσει σχετική ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση, σε απάντηση της οποίας μέχρι στιγμής υπάρχει – γιατί άραγε - μόνο παρατεταμένη σιωπή. Επειδή, η συγκεκριμένη περίπτωση, εάν περάσει ανενόχλητη δημιουργεί πολύ κακό προηγούμενο για το κύρος των πιστοποιήσεων και του Οργανισμού, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο αρμόδιος Υπουργός και οι εκπρόσωποι του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, θα τη διερευνήσουν δεόντως, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς ποια θέση παίρνουν ως προς το ερώτημα, κατά πόσο οι προδιαγραφές ποιότητας που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί ισχύουν για όλους με τον ίδιο τρόπο, ή μπορούν να γίνονται λάστιχο, όταν «το απαιτούν οι περιστάσεις».

Μη ξεχνάμε εξάλλου ότι είναι και η προστασία του υγιούς ανταγωνισμού, που πρέπει να απασχολεί την πολύπαθη Γενική Διεύθυνση Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του Οργανισμού, μετά και τη ψήφιση του πρόσφατου νόμου για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Ούτε και το περιβόητο δέος λοιπόν, της προστασίας του ανταγωνισμού - όπως φαίνεται - δεν αποδεικνύεται αρκετό μερικές φορές, να αποτρέψει κάποιους από το να ευαρεστήσουν ένα «βασιλιά της αγοράς», οποίος επιζητά – και το πετυχαίνει - να παρακάμψει ό,τι ισχύει για όλους τους ταπεινούς ανταγωνιστές του. Τι κι αν ορκίζονται σε αυτόν (υγιή ανταγωνισμό), όλες οι διοικήσεις του Οργανισμού και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι.

01/02/2024 11:07 πμ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥπΑΑΤ, από τις 18 Ιανουαρίου, οπότε ξεκίνησαν οι σαρωτικοί έλεγχοι, έως και σήμερα, έχουν ληφθεί δείγματα από 39 σημεία λιανικής πώλησης στην Αττική, τρία στη Λάρισα, δύο στο Βόλο, τρία στη Θεσσαλονίκη, τρία στα Ιωάννινα και τρία στην Πάτρα.

Ο ΕΦΕΤ έχει αποστείλει στα διαπιστευμένα εργαστήρια του ΓΧΚ (Γενικό Χημείο του Κράτους) 46 δείγματα (φέτας και κίτρινα τυριά) για περαιτέρω χημική ανάλυση. Ταυτόχρονα ο ΕΦΕΤ διενεργεί επί πλέον έλεγχο σε 154 δείγματα για θέματα επισήμανσης της ετικέτας.

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει λάβει και έχει αποστείλει για χημική ανάλυση 46 δείγματα από φέτα και κίτρινα τυριά και 38 δείγματα γάλακτος.

Από το σύνολο των δειγμάτων που εξετάζει το Γενικό Χημείο του Κράτους, 75 εξ αυτών αφορούν τη φέτα.

Επιπροσθέτως έχουν διεξαχθεί έλεγχοι σε 43 βυτία γάλακτος και προϊόντων γάλακτος, στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στην πρωτοβάθμια επιτροπή έχουν εξετασθεί τα τελευταία έτη 166 υποθέσεις που σχετίζονται με τυροκομικά προϊόντα και έχουν υποβληθεί κυρώσεις ύψους 1.108.700 ευρώ.

Ειδικότερα το 2023, εξετάστηκαν 34 υποθέσεις για τυροκομικά προϊόντα και ήδη τον πρώτο μήνα του 2024 εξετάστηκαν 18 υποθέσεις για τυροκομικά προϊόντα.

Στη δευτεροβάθμια επιτροπή, τα αντίστοιχα χρόνια, έχουν διαβιβαστεί 25 υποθέσεις, εκ των οποίων έχει ολοκληρωθεί η εξέταση τεσσάρων και έχει αποσταλεί έγγραφο στην οικονομική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ για βεβαίωση των προστίμων στην Εφορία. Δέκα ακόμα υποθέσεις έχει ολοκληρωθεί η εξέτασή τους και αναμένεται η σύνταξη των πρακτικών και η αποστολή των αποφάσεων ενώ υπολείπονται ακόμα 11 υποθέσεις, οι οποίες αναμένεται να εξετασθούν άμεσα.

Από τις ανωτέρω περιπτώσεις δύο αφορούν νοθεία σε φέτα και μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, το Υπουργείο θα προβεί στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη οι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων θα είναι συνεχείς.

Παράλληλα ο ΥπΑΑΤ υπέγραψε σήμερα την επιβολή διοικητικών προστίμων, ύστερα από απόρριψη των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί προς τις επιχειρήσεις.