Άρον άρον οι αγρότες τρέχουν να βρουν σπόρους σιταριού και κριθαριού για να φυτέψουν στα χωράφια που είχαν προγραμματίσει να βάλουν καλαμπόκια και βαμβάκια.
Ο λόγος είναι ότι τους ήρθαν στα χέρια οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος με αγροτικό τιμολόγιο, που με την Ρήτρα Αναπροσαρμογής ουσιαστικά διπλασιάζει την τιμή του εξοφλητικού λογαριασμού που καλούνται να πληρώσουν. Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας αντικατέστησε τη ρήτρα Ρύπων CO2 από τον περασμένο Αύγουστο.
Η υπέρογκη αύξηση απογειώνει εκτός των άλλων και το κόστος λειτουργίας των αντλιακών συγκροτημάτων ιδιωτικών (γεωτρήσεις) και συλλογικών (ΤΟΕΒ), που χρησιμοποιούν οι αγρότες για άρδευση των καλλιεργειών τους, ενώ εκτινάσσει το κόστος παραγωγής.
Η αύξηση ήρθε μετά από τις 15 Αυγούστου του 2021, αλλά στους εξοφλητικούς λογαριασμούς των αγροτών τους ήρθε αναδρομικά από την αρχή της αρδευτικής περιόδου (Μάρτιο).
Όσοι έλεγαν να φυτεύσουν καλαμπόκια και βαμβάκια τρομάζουν στο κόστος άρδευσης που θα έρθει από τον Μάρτιο του 2022, το οποίο μπορεί να φτάσει σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα.
Αυτό που κάνει εντύπωση στους παραγωγούς είναι ότι κανένας βουλευτής αλλά ούτε και υπουργός ενδιαφέρεται για αυτή την αύξηση του κόστους στα αγροτικά προϊόντα.
Οι παραγωγοί μιλάνε για ρήτρα εξόντωσης της αγροτικής παραγωγής.
Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας (πατήστε εδώ)
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 4844/22.08.2024), που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπεται η απόδοση ειδικού τέλους 3% στις τοπικές κοινωνίες από σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και υβριδικούς σταθμούς.
Το ποσό αυτό διατίθεται για τοπική ανάπτυξη και ελάφρυνση των καταναλωτών.
Ωστόσο, η εφαρμογή της απόφασης δεν περιλαμβάνει αναδρομικότητα από το 2022, παρά το γεγονός ότι ο σχετικός νόμος (4964/2022) είχε ψηφιστεί από τότε. Επιπλέον, σημειώνεται ότι, σε περιπτώσεις μη έγκαιρης καταβολής των ποσών από τους παραγωγούς, προβλέπεται διαγραφή από το μητρώο σταθμών ΑΠΕ. Παρόλα αυτά, παρατηρείται καθυστέρηση στην απόδοση των ανταποδοτικών τελών, γεγονός που αποτελεί χρόνιο αίτημα των τοπικών κοινοτήτων και φορέων, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και άλλοι τοπικοί φορείς, με ιδιαίτερη αναφορά στο Υδροηλεκτρικό Έργο των Κρεμαστών.
Το θέμα έθεσε σε ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου.
Η απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας, Dan Jørgensen, στην ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή, έφερε στο φως τις ευθύνες της Ελληνικής Κυβέρνησης. Παρά τη νομοθετική πρόβλεψη για απόδοση ειδικού τέλους 3% προς τις τοπικές κοινωνίες, η μη αναδρομική εφαρμογή και οι σημαντικές καθυστερήσεις παραμένουν άλυτα ζητήματα, πλήττοντας τις τοπικές κοινότητες και αμφισβητώντας την αξιοπιστία της Κυβέρνησης.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, στην απάντησή του, ξεκαθάρισε ότι η εφαρμογή των ανταποδοτικών τελών αποτελεί ζήτημα της εθνικής νομοθεσίας και υπογράμμισε την ανάγκη για προώθηση της δημόσιας αποδοχής των έργων ανανεώσιμης ενέργειας, όπως ορίζει η αναθεωρημένη οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει τη νομιμότητα της μη αναδρομικής εφαρμογής της απόφασης, αφήνοντας ουσιαστικά την ευθύνη στην Ελληνική Κυβέρνηση και τα εθνικά δικαστήρια.
Με αφορμή της απάντηση του Επιτρόπου ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε τα εξής:
Η απάντηση του Επιτρόπου αποτελεί μια σαφή απόδειξη της ανεπάρκειας της Ελληνικής Κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της προς τις τοπικές κοινωνίες. Όταν οι τοπικές κοινότητες μένουν χωρίς τα ανταποδοτικά τέλη που δικαιούνται και η κυβέρνηση επιλέγει να κρύβεται πίσω από τη γραφειοκρατία, τότε η αξιοπιστία της καταρρέει.
Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει να υπεκφεύγει και να προχωρήσει άμεσα στην αναδρομική εφαρμογή της απόφασης για την απόδοση των ανταποδοτικών τελών από το 2022, όπως απαιτούν οι τοπικές κοινωνίες και ορίζει η κοινή λογική.
Ο Ευρωβουλευτής επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη για τη θέσπιση ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού πλαισίου για την απόδοση ανταποδοτικών τελών από υδροηλεκτρικά και άλλα έργα ΑΠΕ, ώστε να διασφαλίζεται η δίκαιη και έγκαιρη αποζημίωση των τοπικών κοινωνιών. Δεσμεύτηκε δε να συνεχίσει την προσπάθεια για διαφάνεια και δικαιοσύνη στη διαχείριση των πόρων από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ασκώντας την αναγκαία πίεση τόσο στην Ελληνική Κυβέρνηση όσο και στα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα.
Για εμάς, η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να είναι μόνο θέμα τίτλων και εξαγγελιών, αλλά πρέπει να είναι δίκαιη για όλους και κυρίως για τις τοπικές κοινωνίες που σηκώνουν το βάρος των μεγάλων έργων, κατέληξε ο κ. Σάκης Αρναούτογλου.
Όπως υποστηρίζει το ΥΠΕΝ, με βάση εκτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ, για το ύψος των απωλειών του εννεαμήνου του 2024, καταρχάς, προκύπτει μείωση των απωλειών, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 2021 - 2023, όπου παρατηρούνταν συνεχής αύξηση των απωλειών.
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα μέτρα που έχουν ληφθεί αντιστρέφουν πλήρως την εικόνα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πρώτο εννεάμηνο του 2024 οι απώλειες υπολογίστηκαν σε 11,54%, έναντι 12,64% το πρώτο εννεάμηνο του 2023 και 12,21% του πρώτου εννεαμήνου του 2022.
Η μείωση των απωλειών είναι αντικείμενο μίας συνολικής στρατηγικής και σχεδιασμού που υλοποιείται και αφορά τόσο στις τεχνικές όσο και στις μη τεχνικές απώλειες (ρευματοκλοπές).
Παράγοντες, που έχουν συνεισφέρει είναι η μηνιαία καταμέτρηση που ξεκίνησε, ήδη, από τον Φεβρουάριο του 2024 και η οποία έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ταχύτερη διαπίστωση περιστατικών ρευματοκλοπών και στον έγκαιρο εντοπισμό παράνομων επανασυνδέσεων, σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή εντατικών τεχνικών ελέγχων από τον ΔΕΔΔΗΕ και τις διατάξεις για τις ρευματοκλοπές. Αυτές ψηφίστηκαν την άνοιξη του 2024 και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση προσκόμισης νέας Υπεύθυνης Δήλωσης του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη αν αλλάξει ο φορέας επιχείρησης, την αφαίρεση επαγγελματικής άδειας ηλεκτρολόγου σε περίπτωση συμμετοχής σε ρευματοκλοπή, τη δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ να λαμβάνει πληροφορίες από την ΑΑΔΕ για φορολογικά στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, κ.ά.
Τα πρώτα αποτελέσματα των συντονισμένων δράσεων για την πάταξη του φαινομένου των ρευματοκλοπών είναι εντυπωσιακά και παρουσιάζονται στο σχετικό Δελτίο Τύπου του ΔΕΔΔΗΕ (πατήστε εδώ).
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση: «Είναι πολύ σημαντικό ότι φαίνεται πως πετύχαμε να αντιστρέψουμε την τάση ανόδου των ρευματοκλοπών. Η προσπάθεια, όμως, είναι ακόμα στην αρχή. Θα συνεχιστεί με εργαλεία τη μαζική εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών και τη συστηματική στοχοποίηση μαζικών παραβατών, που έχουμε εντοπίσει, προς όφελος του τελικού καταναλωτή, που θα δει σταδιακά τις σχετικές μειώσεις στα τιμολόγια που πληρώνει».
Να θυμίσουμε ότι πρόστιμα και ποινική δίωξη για τις ρευματοκλοπές προβλέπονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Όσον αφορά τις κλεμμένες κιλοβατώρες θα χρεώνονται με προσαύξηση 70% σε σχέση με το κανονικό τιμολόγιο και προσαύξηση 50% για τους δικαιούχους ΚΟΤ και όσους εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Επιπλέον ο υπαίτιος θα χρεώνεται και με τις δαπάνες του ΔΕΔΔΗΕ για τον εντοπισμό της ρευματοκλοπής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με την επικείμενη ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανθεκτικότητα των υδάτων (την λεγόμενη γαλάζια συμφωνία).
Η οδηγία πλαίσιο της ΕΕ για τα ύδατα απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι όλα τα επιφανειακά ύδατα (λίμνες, ποτάμια, μεταβατικά και παράκτια ύδατα) και τα υπόγεια ύδατα θα έχουν επιτύχει καλή ποιότητα έως το 2015. Η προθεσμία αυτή μπορεί να μετατεθεί στο 2027 υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτούνται περισσότερες εργασίες για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας των υδάτων στην ΕΕ.
Τα κράτη μέλη καλούνται να συμμορφωθούν από το 2027 με τα επίπεδα ρύπανσης και να διασφαλίσουν ότι τα λύματα αντιμετωπίζονται καταλλήλως. Πρέπει μεταξύ άλλων να προωθήσουν την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων, να καταπολεμήσουν την παράνομη εξόρυξη υδάτων και να αυξήσουν την αποδοτικότητα των υδάτινων πόρων.
Επίσης τονίζει ότι οι ξηρασίες και οι ελλείψεις νερού δημιουργούν προβλήματα στα υδάτινα αποθέματα της ΕΕ και στην άρδευση των καλλιεργειών, ενώ ο κίνδυνος να αυξηθούν οι πλημμύρες θεωρείται υψηλός.
Η ΕΕ έχει διατυπώσει βασικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων έως το 2027, μεταξύ των οποίων:
- Αύξηση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα ύδατα μέσω της τήρησης των ορίων ρύπανσης, ιδίως της ρύπανσης από θρεπτικές ουσίες από τη γεωργία, και εξασφάλιση της κατάλληλης αντιμετώπισης της απόρριψης λυμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας·
- Εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων χρηματοδότησης και διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων διαχείρισης των υδάτων·
- Να εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των επίμονων περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως η χημική ρύπανση·
- Προώθηση της επαναχρησιμοποίησης των υδάτων και αύξηση της αποδοτικότητας και της κυκλικότητας για την πρόληψη της υπερεκμετάλλευσης υδροφορέων, την καταπολέμηση των παράνομων αντλήσεων και τον μετριασμό των ξηρασιών.
Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 6 Μαρτίου, εκδήλωση διαβούλευσης υψηλού επιπέδου με τίτλο «Προς μια στρατηγική για την ανθεκτικότητα των υδάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εκθέσεις της σχετικά με την κατάσταση των υδάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κύριος στόχος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ανθεκτικότητα των υδάτων, που ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο, Ursula von der Leyen, στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της, τον Ιούλιο του 2024, είναι να διασφαλιστεί η ορθή διαχείριση των πηγών νερού, η αντιμετώπιση της έλλειψης και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας του κλάδου ύδρευσης, υιοθετώντας παράλληλα μια προσέγγιση κυκλικής οικονομίας.
Θυμίζουμε σε συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, τον Σεπτέμβριο του 2024, οι υπουργοί Γεωργίας από εννέα κράτη μέλη (MED-9) κάλεσαν την Κομισιόν να σημειώσει γρήγορη πρόοδο στις πολιτικές για την ασφάλεια των υδάτων. Οι υπουργοί της MED-9 (από την Κροατία, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και την Ισπανία) απηύθυναν κοινή έκκληση για να βοηθήσουν τον γεωργικό τομέα να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις νερού και να διασφαλίσουν την παροχή νερού εν μέσω εντεινόμενης ξηρασίας. Όπως ανέφεραν η ασφάλεια των υδάτων «πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο του έργου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προσφέρει ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον για εσάς και όλους τους αγρότες».
Το Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, παρουσίασε νομοσχέδιο που αφορά το πλαίσιο για την προώθηση του βιομεθανίου στην χώρα.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε ότι η δημιουργία ενός ισχυρού κανονιστικού πλαισίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για την αγορά παραγωγής βιομεθανίου, με γνώμονα τη βέλτιστη αξιοποίηση του ενεργειακού περιεχομένου των πρώτων υλών (π.χ. υπολείμματα γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, απόβλητα αγροτο-βιομηχανικών και βιοτεχνικών εκμεταλλεύσεων).
Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ρυθμίζει την αδειοδότηση των μονάδων παραγωγής βιομεθανίου, την έγχυσή του στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς ή τα Δίκτυα Διανομής Φυσικού Αερίου και την έκδοση Πιστοποιητικών Ανανεώσιμου Αερίου.
Παράλληλα, προβλέπει τη δυνατότητα καθεστώτος στήριξης των παραγωγών με διαγωνιστικές διαδικασίες και επιταχύνει τη διαδικασία αδειοδότησης.
Τέλος, δίνεται η δυνατότητα συνολικής ή μερικής αναβάθμισης υφιστάμενων σταθμών βιοαερίου σε μονάδες βιομεθανίου, διασφαλίζοντας την αποδοτικότερη χρήση των ενεργειακών πόρων και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στο νόμο, αναφέρεται ότι ο ανώτατος χρόνος έκδοσης μιας άδειας δεν μπορεί να υπερβαίνει τη 2ετία, γίνεται λόγος για fast track διαδικασία αδειοδότησης, παραλείποντας το στάδιο έκδοσης βεβαίωσης παραγωγού και προβλέπεται η ολική ή μερική αναβάθμιση σε μονάδα παραγωγής βιομεθανίου.
Στο υπουργικό συμβούλιο ο Υπουργός κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσίασαν επίσης νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ που αφορούν:
α) Δέσμευση, μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα,
β) Οργάνωση της αγοράς παραγωγής υδρογόνου,
Τα νομοσχέδια του ΥΠΕΝ για το υδρογόνο το βιομεθάνιο και το CCS (τεχνολογίες της δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα) αποτελούν κρίσιμα μεταρρυθμιστικά ορόσημα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επιτυχημένη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρατείνονται έως τις 31 Μαρτίου του 2025, με απόφαση του Υπουργού κ. Θόδωρου Σκυλακάκη.
Με προϋπολογισμό 153,7 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα επιχορηγεί επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου οικονομικής δραστηριότητας, για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίας) σε σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκά συστήματα ή για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίας) σε υφιστάμενα, ενεργά φωτοβολταϊκά συστήματα.
Και στις δύο περιπτώσεις, επιδοτείται, αποκλειστικά, το σύστημα αποθήκευσης.
Πέραν της παράτασης, ειδικά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τροποποιούνται και οι εξής όροι:
-Η απαίτηση να ενεργοποιείται η σύνδεση του σταθμού (ηλέκτριση) έως την ολοκλήρωση της επένδυσης. Πλέον, για την ολοκλήρωση της επένδυσης επαρκεί η αγορά και η εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού (σύστημα αποθήκευσης).
Σημειώνεται πως σε περίπτωση μη ηλέκτρισης της επένδυσης, δεν επιδοτείται η κατηγορία δαπάνης «Κόστος Διασύνδεσης με ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ».
-Η απαίτηση για υποβολή των όρων σύνδεσης το αργότερο έως 2 μήνες, μετά την απόφαση έγκρισης, αλλάζει σε έως 4 μήνες.
Η παραπάνω απαίτηση αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή προκαταβολής στο πρόγραμμα.
Παράλληλα, με επικείμενη νομοθετική ρύθμιση θα διασφαλίζεται η δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για κάθε επένδυση, στο επίπεδο του εκάστοτε υποσταθμού.
Όσον αφορά στην ένταση της ενίσχυσης, εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης που θα υποβάλει την αίτηση και διαμορφώνεται για τις κύριες επιλέξιμες δαπάνες σε ποσοστό 30% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 40% για τις μεσαίες και 50% για τις μικρές επιχειρήσεις.
Αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος (εδώ)
Στο Μαξίμου στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη (26/2), υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα συζητηθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Θεόδωρο Σκυλακάκη, το αρδευτικό της Βοιωτίας.
Μετά την «πίεση» των αγροτικών κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν από τις 5 Δεκεμβρίου και έχουν ήδη συπληρώσει 83 ημέρες, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών με αποτέλεσμα για το 2025 ΕΥΔΑΠ και ΥΠΕΝ να μην λειτουργήσουν τις παλιές γεωτρήσεις από τις πηγές Χαρίτων και παράλληλες πηγές Πολυγύρας.
Στην συνάντηση στο ΥΠΕΝ, που είχε παρουσιάσει σε ρεπορτάζ ο ΑγροΤύπος, ο υπουργός κ. Σκυλακάκης είχε καταθέσει την πρόσταση για να γίνει σταδιακή η άντληση των νερών από τις γεωτρήσεις για να είναι μειωμένες ποσότητες. Όμως ούτε με αυτή την απόφαση συμφώνησαν οι αγρότες γιατί πάλι θα υπήρχε το ίδιο αποτέλεσμα, αφού θα έφευγαν καθημερινά νερά από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της Βοιωτίας για να πάνε στην Αθήνα. Η σκληρή στάση των αγροτών άρχισε να φέρνει αποτέλεσμα.
Επίσης τις επόμενες ημέρες θα παρθούν αποφάσεις από το ΥΠΕΝ για την παροχή αρδευτικού νερού από το Μόρνο στην Κωπαΐδα.
Να θυμίσουμε ότι οι αγρότες ζητούν για τις ανάγκες άρδευσης του κάμπου, 7 εκατ. κυβικά μέτρα νερό, από τον Μόρνο, ετησίως.
Τρεις ολόκληρες ώρες είχε διάρκεια η σύσκεψη, που έγινε σήμερα Δευτέρα (24/2), στο ΥΠΕΝ, για τα θέματα της άρδευσης του κάμπου της Κωπαΐδας.
Στην σύσκεψη, υπό τον υπουργό κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΕΥΔΑΠ, βουλευτές, δήμαρχοι και τρεις εκπρόσωποι των αγροτών.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Ζάχαρης, παραγωγός από τον κάμπο της Κωπαΐδας, που συμμετείχε στην σύσκεψη στο ΥΠΕΝ, «έχουν πάρει την απόφαση ΕΥΔΑΠ και ΥΠΕΝ να λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες δοκιμαστικά για δύο μήνες τρεις παλιές γεωτρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα φεύγουν καθημερινά νερά από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της Βοιωτίας για να πάνε στην Αθήνα για τις ανάγκες ύδρευσης.
Μετά από τις αντιδράσεις μας ο υπουργός κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι θα γίνει σταδιακή η άντληση των νερών για να είναι μειωμένες ποσότητες. Ούτε με αυτή την απόφαση συμφωνούν οι αγρότες.
Δεν μας δόθηκε καμία διασφάλιση από τον υπουργό ότι θα πάρουν οι αγρότες, για τις ανάγκες άρδευσης, τα 7 εκατ. κυβικά μέτρα νερό από τον Μόρνο ετησίως.
Αυτό το νερό δεν μας το χαρίζουν αλλά μας το οφείλουν γιατί στην πλευρά του Ορχομενού, από τις πηγές Χαρίτων και παράλληλες πηγές Πολυγύρας, αντλούν γύρω στα 15 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Αίτημά μας είναι η ενδυνάμωση των αντλιών από το κανάλι του Μόρνου.
Φεύγουμε από την συνάντηση διαφωνώντας σε όσα ανέφερε ο υπουργός. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν από τις 5 Δεκεμβρίου. Είμαστε 81 ημέρες στο δρόμο γιατί απειλούν την οικονομική μας επιβίωση. Ανέφερα στον Υπουργό ότι θα κατέβουμε στην Αθήνα και θα παρκάρουμε τα τρακτέρ έξω από το υπουργείο και μου απάντησε ότι δεν θα βρούμε χώρο πάρκινγκ.
Βλέπουμε μια μεγάλη αδιαφορία για την αγροτική παραγωγή της περιοχής, κανείς δεν ενδιαφέρεται να λύσει το πρόβλημα της άρδευσης. Διαμαρτυρόμαστε γιατί είναι ορατός ο κίνδυνος της ερημοποίησης στην περιοχή του κάμπου, εξαιτίας της μη άρδευσης χιλιάδων στρεμμάτων αγροτικών καλλιεργειών».
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) απήγγειλε κατηγορίες εναντίον τεσσάρων ατόμων και δύο εταιρειών για κατάχρηση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και πλαστογραφία ιδιωτικών εγγράφων, σε έρευνα για απάτη, ύψους 1,73 εκατομμυρίων ευρώ, που έγινε στο Ιάσιο της Ρουμανίας και αφορούσε έργα για αρδευτικά συστήματα, εξ ολοκλήρου χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.
Είχε προηγηθεί (από τον Απρίλιο του 2024) έρευνα σε αγροτικό συνεταιρισμό της χώρας, ο οποίος έλαβε χρηματοδότηση για δύο έργα εκσυγχρονισμού των συστημάτων άρδευσης, συνολικής αξίας 1,73 εκατ. ευρώ (8,6 εκατ. RON).
Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, η διαδικασία ανάθεσης δημόσιας σύμβασης για την επιλογή εταιρείας για την εκτέλεση των έργων παραποιήθηκε, προκειμένου να ωφεληθεί μια συγκεκριμένη εταιρεία, ιδιοκτησίας της συζύγου του de facto διαχειριστή του συνεταιρισμού.
Η έρευνα αποκάλυψε σύγκρουση συμφερόντων στην χρηματοδότηση των δύο έργων.
Ο διαχειριστής του συνεταιρισμού που έλαβε τα κεφάλαια, ήταν παντρεμένος με εκπρόσωπο της εταιρείας που κέρδισε το συμβόλαιο. Επιπλέον, ένα πρόσωπο που προήδρευε της επιτροπής αξιολόγησης προσφορών του συνεταιρισμού, εργαζόταν ταυτόχρονα ως λογιστής της συγκεκριμένης εταιρείας.
Σε μια προσπάθεια να παραπλανήσουν τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Αγροτικών Επενδύσεων της Ρουμανίας (AFIR), οι εκπρόσωποι, τόσο του συνεταιρισμού όσο και της επιλεγμένης εταιρείας, υπέβαλαν πλαστά έγγραφα υποστηρίζοντας ψευδώς ότι δεν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων.
Περαιτέρω, οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού ζήτησαν και έλαβαν από την AFIR την αποζημίωση των εργολαβικών εξόδων, υποβάλλοντας διάφορα ψευδή εντάλματα πληρωμής ισχυριζόμενα ότι έχουν ήδη πληρώσει τους εργολάβους.
Προκειμένου να ανακτήσει τη ζημιά στον προϋπολογισμό της ΕΕ και τυχόν δικαστικά έξοδα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατέσχεσε έξι οικόπεδα (αξίας περίπου 500.000 ευρώ) και πάγωσε τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν οι υπόπτοι.
Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της Ρουμανίας, η διακεκριμένη απάτη με αγροτικές επιδοτήσεις τιμωρείται με φυλάκιση έως και 11 χρόνια και έως τρία χρόνια η πλαστογραφία ιδιωτικών εγγράφων.
Οι δύο εταιρείες, εάν καταδικαστούν, θα έχουν πρόστιμο έως και 420.000 ευρώ περίπου (2,1 εκατομμύρια RON), επιπλέον των άλλων κυρώσεων.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είναι η ανεξάρτητη δημόσια εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.
Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε έγγραφο προς τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, με αίτημα για επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στην επιστολή αναφέρονται οι τεχνικές δυσκολίες λόγω μη ολοκληρωμένης πληροφόρησης που επέφεραν την κατάργηση της ρύθμισης των 120 δόσεων σε πολλούς δικαιούχους, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ.
Το εν λόγω πρόβλημα φαίνεται πως πλήττει άμεσα τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας.
Συγκεκριμένα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, θεσπίστηκε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών προς τη ΔΕΗ, επιτρέποντας στους πληγέντες αγρότες να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, έως τις 31/12/2023, σε 120 άτοκες δόσεις.
Ωστόσο, η εκτεταμένη καταστροφή του δικτύου ηλεκτροδότησης λόγω της κακοκαιρίας Daniel και η παράλληλη δυσλειτουργία των ταχυδρομικών υπηρεσιών προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην ομαλή τήρηση της ρύθμισης.
Αυτό συνέβη, επειδή εκδόθηκαν λογαριασμοί παγίων, παρά το γεγονός ότι το δίκτυο της ΔΕΗ στην περιοχή δεν ήταν και δεν είναι σε λειτουργία, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην ενημερωθούν έγκαιρα για τις σχετικές χρεώσεις.
Κατά συνέπεια, τα ποσά που προορίζονταν για την καταβολή των δόσεων, διοχετεύθηκαν στην πληρωμή των εν λόγω λογαριασμών, οδηγώντας στην απώλεια της ρύθμισης. Δηλαδή, τα πάγια πού είχαν εκδοθεί μετά την καταστροφική πλημμύρα προκρίθηκαν από τη ΔΕΗ για εξόφληση εις βάρος των 120 δόσεων της ρύθμισης. Ως αποτέλεσμα, περίπου το 60% των δικαιούχων αγροτών της ρύθμισης έχει ακυρωθεί.
Το πρόβλημα όμως γίνεται οξύτερο, καθώς η ΔΕΗ απαιτεί πλέον από τους αγρότες, που θεωρεί ότι έχασαν τη ρύθμιση προκαταβολής 20% και την εξόφληση του υπολοίπου σε 18 έντοκες δόσεις, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω τους ήδη δοκιμαζόμενους αγρότες και τους ωθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.
Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν, την αστοχία εφαρμογής λόγω έκδοσης των παγίων μετά τις πλημμύρες, αλλά και της έκτασης απώλειας της ρύθμισης, ζητούμε την επαναφορά της αρχικής ρύθμισης των 120 άτοκων δόσεων γι’ αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που προέκυψε λόγω εξωγενών παραγόντων.
Παράλληλα, ζητούμε να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης της διαφοράς που δημιουργήθηκε εξαιτίας της λανθασμένης κατανομής των πληρωμών, χωρίς να θεωρείται ότι οι δικαιούχοι έχουν απωλέσει τη ρύθμιση.
Η άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική επιβίωση των πληγέντων αγροτών.
Φωτογραφία: ποταμός Άρδας στη Βουλγαρία.
Οι αγρότες στον Έβρο ανησυχούν για την έλλειψη νερού από την Βουλγαρία. Η συμφωνία για την παροχή νερού στην Ελλάδα από την Βουλγαρία, που έληξε τον Ιούλιο του 2024, κινδυνεύει να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή της περιοχής.
Μέχρι το 2024 το νερό της Βουλγαρίας ερχόταν ελεύθερα στην πεδιάδα του Έβρου, ωστόσο η περσινή λήξη της συμφωνίας έχει πυροδοτήσει την έντονη διαμαρτυρία των αγροτών
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου, Δημήτρης Δρακούδης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι αγροτικοί σύλλογοι του βόρειου Έβρου έχουν αναδείξει εδώ και χρόνια το πρόβλημα της έλλειψης συμφωνίας με την Βουλγαρία για το νερό άρδευσης.
Από το 2019 ζητούσαμε να προχωρήσουν σε ανανέωση της συμφωνίας τότε που η χώρα μας θα ήταν πιο εύκολο να κάνει διαπραγμάτευση. Σήμερα εξαρτιόμαστε από τις αποφάσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης.
Oι αγρότες της περιοχής του Έβρου παραμένουν στο μπλόκο στον κόμβο των Καστανέων και συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης. Τα αιτήματά μας περιλαμβάνουν:
- Την άμεση σύναψη της διακρατικής συμφωνίας ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της περιοχής μας.
- Την άμεση υλοποίηση έργων συντήρησης και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων υποδομών (φράγματα, βελτίωση δικτύων κ.α.).
- Την κατασκευή νέων έργων που θα εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία μας στη διαχείριση των υδάτων των ποταμών Άρδα και Έβρου.
Τα νερά αυτά ποτίσουν γύρω στα 200.000 στρέμματα καλλιεργειών. Χρειαζόμαστε κάθε αρδευτική περίοδο 186 εκ. εκ. κυβικά μέτρα νερού. Αυτό όμως που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι θέλουμε καθημερινή ροή ποσότητας νερού 1,5 εκ. κυβικών γιατί δεν υπάρχουν έργα υποδομής για την αποθήκευσή του».
Από το 1964, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αποζημιώσεων για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ των δυο χωρών, το νερό από τα βουνά της Βουλγαρίας ερχόταν κατά μήκος του ποταμού Άρδα για την άρδευση της πεδιάδας του Έβρου. Η συμφωνία έληξε τον Ιούλιο του 2024, προκαλώντας ανησυχία στους Έλληνες αγρότες που εξαρτώνται αυτά τα νερά για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους. Η Ελλάδα και η εθνική εταιρεία ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας υπέγραψαν προσωρινή συμφωνία για την εξασφάλιση του εφοδιασμού από τα μέσα Ιουλίου έως το τέλος του 2024. Από την πλευρά της η βουλγαρική κυβέρνηση δηλώνει ότι επιδιώκει μια προσωρινή συμφωνία μόνο για το φετινό καλοκαίρι. Το μέλλον είναι αβέβαιο για τις καλλιέργειες του Έβρου.
Όπως τονίζει ο κ. Δημήτρης Δρακούδης στον ΑγροΤύπο, «το υπουργείο Γεωργίας της Βουλγαρίας ανέφερε ότι η χώρα θα αξιολογεί πρώτα τις δικές της ανάγκες σε νερό και μετά θα ασχοληθεί με το νερό που θα στείλει στην χώρα μας. Η βουλγαρική πλευρά διαπραγματεύεται ποσοτό από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και σιδηροδρομική μεταφορά προϊόντων. Η Ελλάδα είναι κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο. Υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση των κομμάτων στην Βουλγαρία για το θέμα των νερών. Η βουλγαρική αντιπολίτευση κατηγορεί την πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση ότι θέλει να χαρίσει το νερό στην χώρα μας. Από την πλευρά μας ζητάμε, σε επιστολή που στείλαμε προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, να δεσμεύσει τον Βούλγαρο ομολογό του να δεσμευτεί δημόσια ότι θα εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες ποσότητες νερού για την απρόσκοπτη άρδευση των χωραφιών μας».
Μετά το σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, για τα προβλήματα άρδευσης των αγροτών στην Βοιωτία, κατατέθηκε ερώτηση στην Βουλή για την αναγκαιότητα βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων του Βοιωτικού Κηφισού, από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών έχει ως εξής:
Η περιοχή του Βοιωτικού Κηφισού, που διασχίζει τα όρια των νομών Φωκίδας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις υδάτινες πηγές του ποταμού για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων και την ύδρευση των τοπικών κοινοτήτων. Ο Βοιωτικός Κηφισός, με τη λεκάνη απορροής του και τις γεωτρήσεις του, αποτελεί ζωτικής σημασίας πόρο για την αγροτική οικονομία, η οποία πλήττεται σοβαρά από την έλλειψη υποδομών και τη μη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων στην περιοχή.
Το 1990, η ΕΥΔΑΠ εγκατέστησε 17 γεωτρήσεις κατά μήκος της λεκάνης απορροής του ποταμού με σκοπό τη συνδρομή στην υδροδότηση της Αττικής. Παρά το γεγονός ότι οι γεωτρήσεις αυτές λειτούργησαν για πολύ σύντομο διάστημα και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν, πρόσφατα ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης, με σκοπό την επαναλειτουργία τους. Ωστόσο, η επαναλειτουργία αυτών των γεωτρήσεων ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για την αγροτική παραγωγή στην περιοχή του Κηφισού, καθώς το νερό που αντλείται από εκεί είναι κρίσιμο για την άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης.
Η ύπαρξη μιας τέτοιας απορρόφησης νερού για σκοπούς εκτός της περιοχής, χωρίς τη διασφάλιση της προστασίας των τοπικών αναγκών, μπορεί να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στην αγροτική οικονομία, οδηγώντας σε οικονομική ασφυξία τους αγρότες και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Παράλληλα, η περιοχή αντιμετωπίζει ήδη σοβαρές προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, με αυξημένη ερημοποίηση και συνεχιζόμενη μείωση του πληθυσμού.
Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της αντιμετώπισης της λειψυδρίας στην Αττική, η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των περιοχών που πλήττονται από αυτήν και ταυτόχρονα να προστατεύσει τα δικαιώματα των κατοίκων και της αγροτικής παραγωγής στη συγκεκριμένη περιοχή.
Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1. Ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να αναλάβει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση της άρδευσης και ύδρευσης στην περιοχή του Βοιωτικού Κηφισσού, ώστε να προστατευθεί η τοπική αγροτική παραγωγή και να διασφαλιστούν οι υδάτινοι πόροι για τις τοπικές ανάγκες;
2. Προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στρατηγική διαχείρισης των υδάτινων πόρων ώστε να διασφαλιστεί ότι η υδροδότηση της Αττικής δεν θα πραγματοποιείται εις βάρος των τοπικών κοινοτήτων και της γεωργικής παραγωγής;
3. Προβλέπεται η υλοποίηση έργων υποδομής για την ενίσχυση της άρδευσης στην περιοχή, όπως η βελτίωση των υδάτινων πόρων για γεωργικούς σκοπούς;
4. Ποιες είναι οι προγραμματισμένες δράσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η οικονομική καταστροφή της αγροτικής παραγωγής;
5. Τι μέτρα θα ληφθούν για την αποτροπή ενδεχόμενης καταστροφής της τοπικής αγροτικής οικονομίας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ύδρευσης και ερημοποίησης;
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με διευκρινιστική εγκύκλιο του, ενημερώνει ότι με βάση την ΚΥΑ 146896/2014 όλες οι άδειες χρήσης νερού που έχουν εκδοθεί, μέχρι 17/5/2024, στην Ήπειρο, θα πρέπει να ανανεωθούν μέχρι τις αρχές Μαΐου 2025.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση, προσκομίζοντας την παλιά άδεια χρήσης νερού και τον τίτλο κατοχής του χωραφιού (ιδιόκτητο ή μισθωμένο).
Επιπλέον, για τη χερσόνησο της Πρέβεζας είναι απαραίτητη η χημική ανάλυση του νερού στην οποία θα προσδιορίζονται η ηλεκτρική αγωγιμότητα, τα ολικά διαλυμένα στερεά και η συγκέντρωση ιόντων χλωρίου και νατρίου.
Αν η δειγματοληψία του νερού δεν γίνει από το εργαστήριο ανάλυσης, θα πρέπει να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δηλώνονται οι συντεταγμένες του σημείου υδροληψίας.
Σημειώνεται ότι η άδεια χρήσης νερού είναι απαραίτητο δικαιολογητικό για το αγροτικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Πρέβεζας (2682029582) ή εναλλακτικά στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Πρέβεζας όσον αφορά παλιές άδειες.
Κινητοποίηση με τα τρακτέρ τους έκαναν, την Τετάρτη (12/2), οι αγρότες της Βοιωτίας, στο κέντρο της πόλης της Λιβαδειάς και μετά προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του Διοικητηρίου.
Οι αγρότες της πεδιάδας της Κωπαΐδας πραγματοποιούν κινητοποιήσεις για 71 ολόκληρες ημέρες διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια με το αρδευτικό νερό και κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να λύσει.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Ζάχαρης, παραγωγός από τον κάμπο της Κωπαΐδας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Βοιωτίας, «με την πολιτική που ακολουθούν στη διαχείριση νερού της περιοχής οι αγρότες πάνε για ολοκληρωτική καταστροφή.
Από τις 5 Δεκεμβρίου οι αγρότες προχωρούμε σε καθημερινές κινητοποιήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Η πεδιάδα της Κωπαΐδας έχει 240.000 στρέμματα από τα οποία τα 130.000 στρέμματα έμειναν το 2024 χωρίς άρδευση. Στις 19 Δεκεμβρίου είχαμε συνάντηση στο ΥπΑΑΤ με τον υπουργό, Κώστα Τσιάρα, τον ενημερώσαμε για το πρόβλημμα και τον καλέσαμε να έρθει να δει από κοντά να δει τι συμβαίνει. Έχουμε συνατηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και έχουμε στείλει πρόσκληση για συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό.
Έγιναν δύο Περιφερειακά Συμβούλια αλλά δεν κατάφεραν να δώσουν λύση στο αρδευτικό πρόβλημα.
Από το 2015 δεν έχουν κάνει καμιά εργασία συντήρησης στα δύο πλωτά αντλιοστάσια που υπάρχουν στην λίμνη Υλίκη. Αποτέλεσμα σήμερα να έχουν μεγάλες ζημιές και το ένα να έχει βυθιστεί μέσα στην λίμνη και το άλλο να βρίσκεται εκτός λειτουργίας και κανείς δεν ενδιαφέρεται να το μαζέψει.
Από την άλλη έχουμε την απόφαση της ΕΥΔΑΠ να επαναλειτουργήσει 17 παλιές γεωτρήσεις στον κάμπο. Αυτό σημαίνει ότι γύρω στα 160.000 κυβικά μέτρα νερό θα φεύγουν καθημερινά από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της Βοιωτίας για να πάνε στην Αθήνα για τις ανάγκες ύδρευσης. Αυτή η ποσότητα είναι μικρή δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα ύδρευσης στην Αθήνα αλλά θα έχει σαν αποτέλεσμα να «στεγνώσει» κυριολεκτικά ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, κάτι που θα φέρει πρόβλημα στην ύδρευση και την άρδευση της Βοιωτίας.
Βλέπουμε μια μεγάλη αδιαφορία για την αγροτική παραγωγή της περιοχής, κανείς δεν ενδιαφέρεται να λύσει το πρόβλημα της άρδευσης, που οδηγεί σε απόγνωση τους αγρότες».
Ερώτηση στην Βουλή
Κίνδυνος ερημοποίησης σε Δυτική Λοκρίδα και Κεντροδυτική Βοιωτία εξαιτίας της απόφασης της ΕΥΔΑΠ.
Τον ορατό κίνδυνο της ερημοποίησης εξαιτίας της μη άρδευσης χιλιάδων στρεμμάτων αγροτικών καλλιεργειών στη Δυτική Λοκρίδα Φθιώτιδας και την Κεντροδυτική Βοιωτία επισημαίνει ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης, μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησης που υπέβαλλε προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως σημειώνεται εντός του κειμένου της ερώτησης του Βουλευτή Φθιώτιδας, ένα από τα μείζονα ζητήματα τα οποία απασχολούν εδώ και καιρό τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Λοκρίδας Φθιώτιδας και της Κεντροδυτικής Βοιωτίας, είναι η εκ μέρους της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ) επικείμενη επανεκκίνηση της λειτουργίας παλαιών κρατικών γεωτρήσεων, η οποία θα μειώσει την επάρκεια των υδατικών ροών σε σχεδόν 470.000 στρέμματα εκτάσεων τα οποία εκτείνονται σε περιοχές που βρίσκονται εντός του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας (Ελάτεια, Κάτω Τιθορέα, Σφάκα, Λευκοχώρι κ.α.). Το γεγονός αυτό αναμένεται να πλήξει σοβαρά τις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή καθώς περίπου 300.000 στρέμματα υπολογίζονταν να καλλιεργηθούν με βαμβάκι και καλαμπόκι την προσεχή άνοιξη, αλλά και να προκαλέσει προβλήματα στην ύδρευση των ως άνω περιοχών.
Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ερώτησης τονίζεται ότι αγνοούνται επιδεικτικά, τα πολυάριθμα προβλήματα τα οποία ήδη πλήττουν τον αγροτικό τομέα στην περιοχή, με κορωνίδα αυτών τη λειψυδρία. Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με μαρτυρίες αγροτών το αρδευτικό νερό ίσα ίσα έφτασε το 2023 και το 2024 για τις εαρινές καλλιέργειες, ενώ υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για το πώς αυτό θα καταστεί εφικτό κατά το τρέχον έτος. Σημειώνεται επίσης ότι η ξηρασία του προηγουμένου χρονικού διαστήματος έχει ως αποτέλεσμα την εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή προϊόντων, με υπαρκτό τον κίνδυνο να μην λάβουν τις δικαιούμενες στρεμματικές ενισχύσεις λόγω μειωμένων αποδόσεων που δεν φτάνουν το πλαφόν (π.χ. στο βαμβάκι).
Σε δήλωσή του σχετικά με την παραπάνω κοινοβουλευτική παρέμβαση ο Βουλευτής Φθιώτιδας, σημειώνει τα εξής: «Για μία ακόμη φορά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λάμπει δια της απουσίας της σε ότι αφορά το μεγάλο ζήτημα που έχει ξεσπάσει με την άρδευση της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Λοκρίδας Φθιώτιδας και της Κεντροδυτικής Βοιωτίας. Παρά το γεγονός ότι, επί σειρά μηνών οι αγρότες των δύο Νομών εκφράζουν την αγωνία τους για το αύριο, προβαίνοντας σε σειρά κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, η Κυβέρνηση δεν έχει αρθρώσει λέξη για τον κίνδυνο της μη άρδευσης χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ως συνέπεια της πιθανής επαναλειτουργίας γεωτρήσεων της λεκάνης της περιοχής του Βοιωτικού Κηφισού από την ΕΥΔΑΠ.
Επιπλέον, η κρυπτόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τα συναρμόδια Υπουργεία, δεν έχουν προβεί σε κανενός είδους επιστημονική μελέτη για το ποια πιθανά δυσμενή αποτελέσματα θα επιφέρει τυχόν χρήση αυτών των γεωτρήσεων. Μέσω της κοινοβουλευτικής παρέμβασης, οι συναρμόδιοι Υπουργοί καλούνται, επιτέλους για μία φορά, να φερθούν υπεύθυνα απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Συναισθανόμενοι την αγωνία τους και σεβόμενοι το γεγονός ότι, παρά τις αντιξοότητες επιμένουν να παράγουν στην περιοχή τους, δίνοντας ζωή στον τόπο τους και να διασφαλίσουν το δικαίωμα της απρόσκοπτης συνέχισης της άρδευσης των καλλιεργειών τους και της ύδρευσης των σπιτιών τους».
Παρά τις υποσχέσεις που έδωσε πέρυσι ο Πρωθυπουργός για μειωμένους λογαριασμούς στο αγροτικό ρεύμα μεγάλος αριθμός παραγωγών είδαν χρεώσεις 16 λεπτά την κιλοβατώρα.
Σύμφωνα με καταγγελλίες στον ΑγροΤύπο γεωργών και κτηνοτρόφων, από διάφορες περιοχές της χώρας, όταν έλαβαν τους λογαριασμούς ρεύματος αντί να δουν χρεώσεις γύρω στα 9 λεπτά είδαν στα 16 λεπτά η κιλοβατώρα.
Να θυμίσουμε ότι στην περσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αγρότες των μπλόκων είχε υποσχεθεί φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια.
Μάλιστα στην αρχή ξεκίνησαν να κάνουν αιτήσεις οι παραγωγοί για το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» αλλά στην συνέχεια με τροπολογία όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, καθώς και οι αγροτικές συνδέσεις που ανήκουν σε Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ) εντάχθηκαν αυτομάτως στο ευνοϊκό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας «ΓΑΙΑ».
Να θυμίσουμε τι είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός πριν ένα χρόνο.
«Με έναρξη τιμολόγησης, από την 1η Απριλίου, ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών.
Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:
1. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
2. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
3. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
4. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα».
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου όμως αναφέρουν ότι την αρδευτική περίοδο (τέλη Μαρτίου - τέλη Αυγούστου) δεν είχε ξεκινήσει η νέα τιμολόγηση, με αποτέλεσμα να χρεώνουν τους αγρότες με 16 λεπτά την κιλοβατώρα. Το ίδιο έγινε και με τους κτηνοτρόφους.
Επίσης μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν παραγωγοί που έχουν διακοπή ρεύματος επειδή δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις οφειλές. Θα πρέπει να υπάρξει νέα ρύθμιση για να ξεκινήσει η παροχή αγροτικού ρεύματος και να συνεχίσουν το 2025 την καλλιέργεια.
Στο «κόκκινο» βρίσκεται η χώρα μας λόγω των προβλημάτων στην άρδευση των καλλιεργειών, κάτι που αναγκάζει τους αγρότες να προχωρούν σε κινητοποιήσεις.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο σχεδιασμό για τη διαχείριση των νερών με αποτέλεσμα η ξηρασία να έχει αρχίσει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.
Οι αγρότες στον Έβρο ανησυχούν για την έλλειψη νερού από την Βουλγαρία. Η συμφωνία για την παροχή νερού στην Ελλάδα από την Βουλγαρία, που έληξε τον Ιούλιο του 2024, κινδυνεύει να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή λόγω και της παρατεταμένης ξηρασίας.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου, Δημήτρης Δρακούδης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι αγρότες της περιοχής του Έβρου έχουν στήσει μπλόκο στον κόμβο των Καστανέων. Τα αιτήματά τους περιλαμβάνουν:
- Την άμεση σύναψη της διακρατικής συμφωνίας ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της περιοχής μας.
- Την άμεση υλοποίηση έργων συντήρησης και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων υποδομών (φράγματα, βελτίωση δικτύων κ.α.).
- Την κατασκευή νέων έργων που θα εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία μας στη διαχείριση των υδάτων των ποταμών Άρδα και Έβρου.
Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας με Βουλγαρία ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου θα είχαμε στην χώρα μας 186 εκ. κυβικά νερού. Η συμφωνία έληξε και μετά από συμβιβασμό, πήρε μια μικρή παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τώρα είμαστε κυριολεκτικά στο αέρα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο γιατί δεν υπάρχει καμιά συμφωνία. Το θετικό είναι ότι κατάφερε η γειτονική να κάνει κυβέρνηση. Έχουν οριστεί επιτροπές και αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Το θέμα είναι να έχει ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσει η νέα αρδευτική περίοδος».
Σοβαρά προβλήματα άρδευσης αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Βοιωτίας, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Τούτουζας, παραγωγός από την Θήβα, «το κράτος αδιαφορεί για τα προβλήματα των αγροτών. Συνεχίζει να κάνει τεράστιες γεωτρήσεις για άντληση νερού, που θα το χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες της Αθήνας, αφαιρώντας αυτές τις ποσότητες από τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και έτσι δεν μπορούμε να αρδεύσουμε τις καλλιέργειες».
Πάντως μετά την κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι αγρότες της Βοιωτίας σκληραίνουν την στάση τους και έστησαν μπλόκο στην εθνική και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο ύψος του Κάστρου. Οι παραγωγοί της Βοιωτίας έχουν πέντε βασικά αιτήματα:
- Να αποζημιωθούν για την περίοδο 2020-2024
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους για τα έτη 2020 – 2024
- Άμεση ανατοποθέτηση του αντλιοστάσιου στην Υλικη ώστε να είναι έτοιμο για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο
- Διασφάλιση λειτουργείας των αντλιών από το κανάλι του Μόρνου και η παράλληλη ενδυνάμωσή τους
- Δημιουργία φορέα άρδευσης και αντιμετώπισης κρίσεων στο διοικητήριο Λειβαδιάς με την συμμετοχή των αγροτών και επιστημονικού προσωπικού.
Στον κάμπο της Κωπαΐδας φέτος λόγω της ξηρασίας η παραγωγή των προϊόντων είναι μειωμένη αλλά και με ποιοτικά προβλήματα. Ειδικά στο βαμβάκι κινδυνεύουν να μην πάρουν την στρεμματική ενίσχυση λόγω μειωμένων αποδόσεων που δεν φτάνουν το πλαφόν. Το πρόβλημα επιδεινώνει περισσότερο η απόφαση της ΕΥΔΑΠ να βάλει σε λειτουργία 17 γεωτρήσεις στην περιοχή, κάτι που θα επιβαρύνει όλο τον υδροφόρο ορίζοντα. Οι αγρότες ζητούν αποζημιώσεις για απώλεια εισοδήματος, του έτους 2024, στις καλλιέργειες που δεν κατάφεραν να αρδευτούν. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι η έλλειψη άρδευσης φτάνει σε ποσοστό 70% των καλλιεργειών του κάμπου της Κωπαΐδας. Επίσης την άμεση επανατοποθέτηση, μέσα στο 2025, του πλωτού αντλιοστασίου στην Υλίκη και συντήρηση για να είναι έτοιμο προς λειτουργία. Ζητούν ακόμη διασφάλιση της λειτουργίας των αντλιών και του καναλιού στο Μόρνου γιατί αν η ΕΥΔΑΠ (για τις ανάγκες της Αθήνας) ξεκινήσει την λειτουργία των γεωτρήσεων θα μειωθεί η στάθμη του νερού και θα υπάρξει πρόβλημα.
Σοβαρό πρόβλημα με την ξηρασία αντιμετωπίζει η Κρήτη. Στην ανάγκη επιτάχυνσης έργων διαχείρισης υδάτων, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται για την άμεση δημοπράτηση μεγάλων και μικρών εγγειοβελτιωτικών έργων που θα ενισχύσουν τη διαθεσιμότητα νερού για άρδευση στην Κρήτη αναφέρθηκε ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με αγρότες της Κρήτης.
Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Μύρων Χιλετζάκη, Αντιπρόεδρο ΕΑΣ Ηρακλείου και πρόεδρο Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, ο οποίος τόνισε ότι «μετά μια πολύ ξηρική περυσινή χρονιά η Κρήτη έχει σοβαρό πρόβλημα με το νερό άρδευσης. Μπορεί να έχουμε βροχή μια ημέρα αλλά αν μετά έχουμε πέντε ημέρες καλοκαιρίας το νερό δεν φτάνει στον υδροφόρο ορίζοντα. Η Κρήτη χρησιμοποιεί για νερό άρδευσης 60% από γεωτρήσεις και 40% από φράγματα. Οι γεωτρήσεις είναι στο κόκκινο και έχουμε προβλήματα στις αδειοδοτήσεις. Τα φράγματα είναι ελλειπή γιατί δεν έχουν κατασκευαστεί όλα τα απαραίτητα έργα. Το φράγμα Πλακιώτισσας που εγκαινιάστηκε από τον πρώην υπουργό ΑΑΤ δεν έχει νερό λόγω της ξηρασίας. Καθυστερήσαμε να κάνουμε έργα άρδευσης στην χώρα μας όταν έδινε κονδύλια η ΕΕ. Επίσης στην χώρα μας δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την άρδευση.
Αντίθετα η Κύπρος έχει μια σωστή διαχείριση των νερών της. Έχει κατασκευάσει φράγματα σε όλο το νησί και χρησιμοποιεί 300 εκ. κυβικά μέτρα νερού αποκλειστικά για άρδευση των καλλιεργειών της. Δεν αφήνει το γλυκό νερό να χαθεί στην θάλασσα. Επίσης δεν δίνει αδειοδότηση για κατασκευή ξενοδοχείου αν πρώτα δεν έχει κατασκευαστεί η μονάδα αφαλάτωσης.
Το πρόβλημα δεν είναι όμως μόνο στην Κρήτη. Όλη η Ελλάδα είναι στο κόκκινο. Στην Θεσσαλία πλημμύρισε ο κάμπος μετά την θεομηνία και μέσα σε 5 μήνες έχουμε φαινόμενα ερημοποίησης. Θέλει στρατηγικό σχεδιασμό για την άρδευση των καλλιεργειών σε επίπεδο χώρας. Η νέα παγκόσμια τάση στις καλλιέργειες είναι η πυκνή φύτευση για μείωση κόστους και αύξηση αποδόσεων. Για να έχουμε πυκνή φύτευση όμως χρειαζόμαστε αρδευόμενα αγροτεμάχια. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν έργα γιατί ήδη έχουμε μεγάλη καθυστέρηση».
Στις περιοχές της δυτικής Ελλάδας έχουμε περισσότερες βροχοπτώσεις. Εκεί όμως υπάρχει πρόβλημα από τις οφειλές των ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ.
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού «Εύφορη Γη», τα τελευταία χρόνια υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις οφειλές των ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ. Τα χρέη είναι μεγάλα και δεν μπορούν να τα πληρώσουν οι παραγωγοί. Για να συνεχιστεί η άρδευση σε πολλές περιπτώσεις οι ΤΟΕΒ καταφεύγουν στα δικαστήρια για ασφαλιστικά μέτρα ώστε να επανασυνδεθεί το ρεύμα για την ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων.
Στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το αγροτικό ρεύμα στην Θεσσαλία, το οποίο είχαμε αναδείξει στον ΑγροΤύπο, αναφέρεται ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
«Οι Θεσσαλοί αγρότες καλούνται να ανταποκριθούν σε δύσκολες καταστάσεις, ειδικά μέσα στον «ορυμαγδό» των οικονομικών υποχρεώσεων μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από τις πλημμύρες. Γι’ αυτό και ζητούν από την πολιτεία να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία για την τακτοποίηση των οφειλών τους με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις μέσω του ειδικού τιμολογίου «Γαία» της ΔΕΗ». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα, σχετικά με το φλέγον ζήτημα του αγροτικού ρεύματος που απασχολεί τους αγρότες.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών πολλών αγροτών που έχασαν την ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές μέχρι το τέλος του 2023, μέσω του τιμολογίου Γαία της ΔΕΗ, στην ερώτησή του μεταφέρει την πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες αγρότες, καθώς και το αίτημά τους για επαναφορά της ευνοϊκής ρύθμισης.
Όπως εξηγεί στην ερώτησή του «μετά και τις πρωτοφανείς καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023, η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στο αίτημα των αγροτών για φθηνότερο αγροτικό ρεύμα, θεσμοθέτησε την χαμηλότερη τιμολόγησή του μέσω του τιμολογίου Γαία, άλλα και ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή προηγούμενων οφειλών στους πληγέντες από τον Daniel.
Ωστόσο, στην πράξη, υπήρξαν δυσκολίες τόσο στην πλήρη ενημέρωση των αγροτών για την ένταξή τους στο εν λόγω τιμολόγιο, όσο και στην αποπληρωμή των οφειλών τους. Έτσι, σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους αγρότες προκύπτουν πολλά περιστατικά απώλειας των ευνοϊκών ρυθμίσεων, περιστατικά αυξημένης τιμολόγησης του αγροτικού ρεύματος, άλλα και περιπτώσεις επιβολής τόκων από την ΔΕΗ.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ισχυρίζονται οι θιγόμενοι αγρότες, με την ένταξή τους στο τιμολόγιο «Γαία», υπήρξε ευνοϊκή ρύθμιση 120 άτοκων δόσεων για τις οφειλές τους μέχρι 31/12/2023, η οποία, όμως, υπέπεσε στην αντίληψή τους καθυστερημένα, μετά την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την 31η Οκτωβρίου 2024, ή και ακόμη αργότερα, μετά την παρέλευση των αρχικών δόσεων.
Οι επιστολές που στάλθηκαν από την ΔΕΗ δεν έφτασαν εγκαίρως, κατά περιπτώσεις και καθόλου στα χέρια των αγροτών, ειδικά σε μικρά χωριά που εξυπηρετούνται ανεπαρκώς με το ταχυδρομείο. Ως εκ τούτων, η ευνοϊκή ρύθμιση για πολλούς χάθηκε και πλέον οι οφειλές τους ρυθμίζονται μόνο με βάση την ισχύουσα πολιτική διακανονισμών της ΔΕΗ, δηλαδή με προκαταβολές ύψους 15 ή 20% της συνολικής οφειλής και 18 ως 24 έντοκες δόσεις αντίστοιχα.Επιπλέον, προβλήματα και καθυστερήσεις στις πληρωμές και τις αποζημιώσεις των πληγέντων από το κράτος, όπως και η αδυναμία για πλήρη ανασύσταση των καλλιεργειών τους για το 2024, τους στέρησαν εισόδημα και δεν ήταν σε θέση να εξοφλήσουν έγκαιρα οφειλές του 2024, με συνέπεια να χάσουν την ευνοϊκή ρύθμιση.
Ακόμη, αναφέρονται και περιπτώσεις όπου οι πληρωμές των δόσεων, λόγω λαθών, μεταφέρονταν για την αποπληρωμή λογαριασμών του 2024, γεγονός που επίσης οδήγησε στην απώλεια των ρυθμίσεων του Γαία. Ως αποτέλεσμα υπήρξαν και περιστατικά επιβολής τόκων και αυξημένων χρεώσεων, πάνω από την τιμές που ισχύουν σύμφωνα με το τιμολόγιο Γαία.
Τέλος, οι αγρότες διαμαρτύρονται διότι στις περιπτώσεις που συνάπτουν νέο συμβόλαιο με την ΔΕΗ για αγροτικές παροχές, εξαιτίας διάφορων καταστάσεων και αναγκών - π.χ. κληρονομικοί λόγοι, αλλαγή δικαιούχων- δεν είναι εφικτό να ενταχθούν στο τιμολόγιο Γαία. Εντάσσονται στο πράσινο τιμολόγιο και ως εκ τούτων έχουν αυξημένες και κυμαινόμενες χρεώσεις στο ρεύμα που καταναλώνουν».
Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
«1. Προτίθεστε να λάβετε υπόψη την έκκληση των αγροτών και να προχωρήσετε σε νέα ρύθμιση οφειλών στη ΔΕΗ για όσους έχασαν ή δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις εξόφλησης της ευνοϊκής ρύθμισης που υπήρξε για το αγροτικό ρεύμα μέσω του Γαία;
2. Προτίθεστε να μεριμνήσετε ώστε νέα συμβόλαια σε αγροτικές παροχές να έχουν την δυνατότητα επιλογής για να ενταχθούν στο τιμολόγιο Γαία, ώστε να απολαμβάνουν χαμηλές σταθερές και όχι κυμαινόμενες χρεώσεις ρεύματος;».
Η Ιεράπετρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας. Τα αποθέματα νερού στο φράγμα Μπραμιανών επαρκούν μόνο για 70 μέρες ακόμα.
Πριν ένα χρόνο ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας κατέθεσε αίτημα για γεώτρηση με δική του χρηματοδότηση αλλά ακόμη δεν έχει βγει η άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σε επιστολή που έστειλε ο Σύλλογος προς τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας αναφέρει τα εξής:
Με την παρούσα επιστολή σας καταθέτουμε αίτημα να ενεργήσετε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, άμεσα ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού άρδευσης στην περιοχή της Ιεράπετρας
Επιπλέον τονίζουμε ότι, με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα (Ιανουάριος 2025), η κατάσταση χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνη για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αφού τα αποθέματα νερού στο φράγμα Μπραμιανών επαρκούν μόνο για 70 μέρες ακόμα.
Επειδή για αυτή την κατάσταση είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες
Επειδή οι φορείς έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις εγκαίρως που όμως έχουν βαλτώσει σε θέματα γραφειοκρατίας.
Επειδή η περιοχή της Ιεράπετρας στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην παραγωγή θερμοκηπιακών αγροτικών προϊόντων όπως και το σύνολο της κοινωνίας και οικονομίας στηρίζεται στο νερό.
Επειδή είναι πλέον βέβαιο ότι επίκειται μεγάλη οικονομική καταστροφή για το σύνολο της περιοχής αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
Από τα προηγούμενα, σας καλούμε να ενεργήσετε ανάλογα για την κήρυξη της περιοχής Ιεράπετρας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, με σκοπό την επίσπευση διαδικασιών και να σώσουμε την κοινωνία και την οικονομία της περιοχής.
Εκφράζουμε δε, με τον ποιον κατηγορηματικό τρόπο την κραυγή αγωνίας των αγροτών της περιοχής μας, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον καθυστερήσεις σε ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την εξασφάλιση και επάρκεια νερού άρδευσης, σε μια αγροτική περιοχή όπως είναι η Ιεράπετρα.
Οι αγρότες φέτος πληρώνουν το αγροτικό ρεύμα σε υψηλότερη τιμή σε σχέση με το οικιακό.
«Μόνο ένα χρόνο κράτησε το φτηνό αγροτικό ρεύμα (μέσω του Γαία)» παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Συγκεκριμένα πέρυσι το αγροτικό ρεύμα ήταν κάτω από το οικιακό, φέτος το οικιακό είναι 9 λεπτά η κιλοβατώρα και το αγροτικό 11 και 12 λεπτά, ενώ οι αγρότες ζητάνε να μειωθεί στα 7 λεπτά.
«Το κράτος προσπαθεί και παρεμβαίνει στην αγορά στο μέτρο του λογικού, έτσι ώστε να δοθούν οι περισσότερες δυνατές ανάσες στην κοινωνία. Δεν υπήρχε αμφιβολία για παράδειγμα ότι πιέστηκε η κοινωνία συνολικά και ο αγροτικός κόσμος και τα οικιακά τιμολόγια και συνολικά οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο της πληθωριστικής κρίσης και για το ρεύμα, ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα στην επιδότηση του ρεύματος είναι η πρώτη χώρα συναρτήσει του ΑΕΠ της στη στήριξη των αγροτών, των οικιακών τιμολογίων και στο 100% των Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων. Δώσαμε πάνω από 10 δισ. ευρώ και αφού φαίνεται ότι τελείωσε η μεγάλη φάση, η κύρια φάση της πληθωριστικής κρίσης σχετικά και με το ρεύμα, φαίνεται δηλαδή ότι φύγαμε από τη μεγάλη μπόρα, ακόμα δεν έχουμε τελειώσει, έχουμε αρχίσει και εφαρμόζουμε προγράμματα που δίνουν μια σταθερότητα. Το γεγονός ότι έχουμε εξασφαλίσει για μια δεκαετία φθηνότερο ρεύμα για τους αγρότες, εγώ δεν λέω ότι είναι το τέλειο αλλά το φθηνότερο δυνατό, και μπορούν έτσι να έχουν μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα στις εργασίες τους, αυτό δεν είναι λίγο».
Πάντως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επέμεινε στις δηλώσεις του ότι το πρόγραμμα «Γαία» έχει φθηνότερο ρεύμα για 10 χρόνια για τους αγρότες.
Ο ΑγροΤύπος είχε επισημάνει από πέρυσι ότι υπάρχει ο κίνδυνος να είναι πιο φτηνό το ρεύμα στο σπίτι σε σχέση με την τιμή του ρεύματος στο χωράφι.
Κάνουν ότι μπορούν για να κάνουν δύσκολη την ζωή των αγροτών.
Το 2023, με εντολή Πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε ότι για τις πληγείσες από την θεομηνία Ντάνιελ περιοχές θα υπάρξει ρύθμιση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Η ρύθμιση θα ήταν 2ετούς διάρκειας και άτοκη. Οι αγρότες εντάχθηκαν στην ρύθμιση και άρχισαν να πληρώνουν τις δόσεις τους.
Καταγγελίες αγροτών στον ΑγροΤύπο αναφέρουν ότι το 2024 βγήκε ο νέος λογαριασμός αγροτικού ρεύματος και οι «έξυπνοι» πάροχοι - που κάνουν ότι θέλουν - αποφάσισαν να καταργήσουν μονομερώς την ρύθμιση.
Τι έκαναν; Πρόσθεσαν στον λογαριασμό αγροτικού ρεύματος του 2024 το υπόλοιπο της οφειλής του 2023. Με αυτό τον τρόπο αύξησαν το ποσό τους λογαριασμού που καλούνται να πληρώσουν τώρα οι αγρότες.
Έκαναν όμως και κάτι ακόμη. Στην ρύθμιση του 2023 ζητούσαν να πληρώσουν οι αγρότες προκαταβολή 20%. Το 2024 ζητάνε από τους αγρότες να ενταχθούν σε νέα ρύθμιση και αυξάνουν την προκαταβολή στο 35%.
Στην πράξη ο πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος καταργεί την ρύθμιση του 2023 και αυξάνει την προκαταβολή που πρέπει να πληρώσουν οι αγρότες με τη νέα ρύθμιση.
Και μετά ήρθαν οι εισπρακτικές εταιρείες που σπάνε τα τηλέφωνα των αγροτών από τους οποίους ζητούν να πληρώσουν τις οφειλές ή να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση. Τελικά σε αυτό το κράτος δεν υπάρχει καμιά προστασιά των παραγωγών.
Με μεγάλη ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε το Δασαρχείο Πύργου και την Διεύθυνση Δασών Ηλείας να γνωμοδοτούν επανειλημμένα θετικά για την αδειοδότηση αιολικών σταθμών στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000, όπως πρόσφατα στην περιοχή Σκιαδοβούνι-Λειψούτα του Ερυμάνθου και μάλιστα χωρίς σχετική επιστημονική τεκμηρίωση και σε χρόνο ρεκόρ από την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης του έργου, αγνοώντας συστηματικά τις επιστημονικά τεκμηριωμένες αντιρρήσεις που έχουν επισημανθεί από πολίτες και φορείς, παραβλέποντας έτσι τον θεσμικό τους ρόλο που αφορά στην προστασία και διαχείριση των δασικών περιοχών και του φυσικού τους περιβάλλοντος.
Πρόκειται για τον για τον υπό διαβούλευση αιολικό σταθμό ισχύος 27 MW στη θέση ''Λειψούτα- Σκιαδοβούνι'' της εταιρείας Χ.ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ. Τονίζουμε ότι αυτό το έργο αποτελεί μικρή τροποποίηση του αρχικού έργου της εταιρείας Χ.ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ, που ανήκει στην ισπανική εταιρεία IBERDROLA, για το οποίο πριν δυο χρόνια, στις 22/1/2023, είχε εκδοθεί Απόφαση ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, λόγω και των επιπτώσεων του έργου στην προστατευόμενη περιοχή, και με μαζική συμμετοχή στην δημόσια διαβούλευση των φορέων και κατοίκων της περιοχής κατά της κατασκευής του .
Η θέση και του έργου βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου NATURA 2000, της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) GR 2320012 «Όρος Ερύμανθος» για την ορνιθοπανίδα, καθώς και εντός της σημαντικής περιοχής για τα πουλιά (ΙΒΑ) με κωδικό GR097 και ονομασία «όρος Ερύμανθος».
Το εν λόγω έργο γειτνιάζει άμεσα με τον αδειοδοτημένο αιολικό σταθμό στη θέση «Σκιαδοβούνι», της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» της γαλλικής εταιρείας AKUO ENERGY GREECE SA, για τον οποίο έχει πραγματοποιηθεί στις 20/6/2022 αίτηση ακύρωσης κατά της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών και Φορέων "Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου", από σύσσωμους τους θεσμικούς φορείς και κατοίκους της περιοχής, όπως την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Δήμο Ερυμάνθου, το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την "Καλλιστώ" περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή, τον Αγροκτηνοτροφικό σύλλογο Ερυμάνθου, ορειβατικά σωματεία, εκπολιτιστικούς συλλόγους και λοιπούς φορείς και κατοίκους της περιοχής.
Αποτέλεσμα της παραπάνω αδιάφορης στάσης των Δασικών Υπηρεσιών της Ηλείας ενδέχεται να είναι η αδειοδότηση του καταστροφικού για το περιβάλλον της περιοχής έργου, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον και οι γνωμοδοτήσεις των λοιπών αρμόδιων υπηρεσιών, όπως των Δασαρχείου Πάτρας, Διεύθυνσης Δασών Αχαΐας, Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, από τις οποίες ενδέχεται να καθοριστεί η απόρριψη ή η αδειοδότηση του έργου.
Η υπό κρίση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του ελάχιστα τροποποιημένου έργου παραλείπει ή υποεκτιμά πολύ σημαντικούς παράγοντες που σχετίζονται με τα περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως ακριβώς και η απορριφθείσα πρότερη ΜΠΕ του αρχικού έργου. Η παρουσιαζόμενη ως τροποποίηση του έργου είναι άνευ ουσίας και σημαντικότητας, δεν μειώνει σε καμία περίπτωση τις επιπτώσεις του στην περιοχή και είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με τους στόχους αειφόρου ανάπτυξής της.
Η κατασκευή των εν λόγω αιολικού στο Σκιαδοβούνι θα επιφέρει σημαντικές και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις, αναμένεται να πλήξει σημαντικά την ακεραιότητα της περιοχής περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και οικονομικά και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την περιοχή.
Οι σχεδιαζόμενες επεμβάσεις, πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (κλιματικές, υδρομετεωρολογικές, ερημοποίησης, υποβάθμισης/απώλειας χλωρίδας, πανίδας, οικοσυστημικών υπηρεσιών κ.ά.), θα καταστρέψουν έναν μοναδικό φυσικό πόρο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, τα οποία αναδεικνύονται ήδη από την τοπική κοινωνία μέσω υφιστάμενων επενδύσεων ήπιας και με σεβασμό στο περιβάλλον αγροτικής, παραδοσιακής κτηνοτροφικής και αθλητικής-τουριστικής ανάπτυξης.
Εκτός από τα αιολικά, και με την κατασκευή πλήθους υδροηλεκτρικών, η ευρύτερη περιοχή πρόκειται να βιομηχανοποιηθεί με συνέπεια τον πολλαπλασιασμό των δυσμενών επιπτώσεων τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον.
Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου καταστροφή της πολύτιμης βιοποικιλότητας των περιοχών μας, του φυσικού μας πλούτου και κατά συνέπεια του μέλλοντός μας αλλά και των επόμενων γενεών.
Καλούμε το Δασαρχείο Πάτρας, την Διεύθυνση Δασών Αχαΐας, την Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, να τηρήσει την επιστημονική δεοντολογία και να προστατεύσει τα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής μας, να εξετάσει επί της ουσίας τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις των βιομηχανικών έργων ΑΠΕ και των επίσης καταστροφικών συνοδών τους έργων, που αυξάνονται εκθετικά στα βουνά μας, στις δασικές εκτάσεις, στους προστατευόμενους οικότοπους και είδη.
Καλούμε την δασική υπηρεσία να λειτουργήσει στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης, σύμφωνα με τον θεσμικό της ρόλο, ως υπηρεσία με αρμοδιότητα την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας και όχι ως υπηρεσία προώθησης και ανάπτυξης επενδύσεων προς το συμφέρον ιδιωτικών εταιρειών, που φιλοδοξούν να κερδοσκοπήσουν, σε βάρος του φυσικού μας πλούτου και του μέλλοντος των κατοίκων των περιοχών που αναπτύσσονται τα βιομηχανικά έργα ΑΠΕ.
Η επιτροπή αγώνα φορέων και πολιτών ΣΚΙΑΔΟΒΟΥΝΙ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, άνοιξε σήμερα Δευτέρα (13/1) για υποβολή αιτήσεων.
Με προϋπολογισμό 153,7 εκατ. ευρώ, επιχορηγεί επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου οικονομικής δραστηριότητας, με σκοπό:
- την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίας) σε σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκά συστήματα ή
- την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης (μπαταρίας) σε ήδη υφιστάμενα ενεργά φωτοβολταϊκά συστήματα.
Και στις δύο περιπτώσεις, επιδοτείται, αποκλειστικά, το σύστημα αποθήκευσης.
Όσον αφορά στην ένταση της ενίσχυσης, εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης που θα υποβάλει την αίτηση και διαμορφώνεται για τις κύριες επιλέξιμες δαπάνες σε ποσοστό 30% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 40% για τις μεσαίες και 50% για τις μικρές επιχειρήσεις.
Οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μόνον ηλεκτρονικά, έως και τις 28/02/2025, μέσω του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος (εδώ).
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του RePowerEU, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGeneration EU.
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε ξανά αιολικό ισχύος 27 MW στη θέση ''Λειψούτα- Σκιαδοβούνι'' Ερυμάνθου έως τις 7/2/2025. Πρόκειται για τροποποίηση του έργου της εταιρείας Χ.ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ, που ανήκει στην ισπανική IBERDROLA, για το οποίο πριν δυο χρόνια, στις 22/1/2023, είχε εκδοθεί απόφαση ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ, ύστερα από τον συστηματικό αγώνα φορέων και κατοίκων για την σωτηρία της περιοχής. Αναφέρουμε ότι το εν λόγω αιολικό γειτνιάζει άμεσα με το αιολικό της ΑΙΟΛΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ στο Σκιαδοβούνι για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί στις 20/6/2022 η προσφυγή στο ΣτΕ και η δικάσιμός του έχει λάβει για 5η φορά αναβολή με νέα ημερομηνία την 12η Μαρτίου 2025.
Το νέο υπό διαβούλευση έργο αποτελείται από 5 ανεμογεννήτριες Vestas ύψους 230 μέτρων, αντί των αρχικών 7, βρίσκεται στο ίδιο σημείο και εντος του δικτύου Natura 2000. Oπως είναι προφανές, η αμελητέα και άνευ ουσίας τροποποίηση του αρχικού έργου θα επιφέρει σημαντικές και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις και αναμένεται να πλήξει σημαντικά την ακεραιότητα της περιοχής περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και οικονομικά. Για το λόγο αυτό η επιτροπη αγώνα φορέων και πολιτών θα συνεχίσει συστηματικά τον αγώνα κατά της αδειοδότησης και υλοποίησης του έργου. Προσεχώς θα αναρτηθεί το έντυπο Δ11 με τις ενστάσεις κατά του έργου με το οποίο μπορούν οι πολίτες να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση στην πλατφόρμα του ηλεκτρονικού περιβαλλοντικού μητρώου.
Ο σύνδεσμος της διαβούλευσης: https://eprm.ypen.gr/src/App/w2/10714
Ο δίκαιος αγώνας για έναν ελεύθερο Ερύμανθο κλιμακώνεται και συνεχίζεται δυναμικά μέχρι την οριστική νίκη!
Η επιτροπή του αγώνα.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε να δοθεί παράταση, κατά δύο μήνες, δηλαδή έως τις 8 Μαρτίου 2025, της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης για ΟΠΣ (Οριστική Προσφορά Σύνδεσης) ή για σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης, στην περίπτωση των έργων του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι».
Όπως τονίζει η ΕΘΕΑΣ, η παράταση δόθηκε με απόφαση της Υφυπουργού, κας. Αλεξάνδρας Σδούκου, αίροντας έτσι το αδιέξοδο για μια σειρά παραγωγών που κινδύνευαν να βρεθούν εκπρόθεσμοι και να απενταχθούν από το εν λόγω πρόγραμμα.
Υπενθυμίζουμε, πως η ΕΘΕΑΣ είχε αναδείξει το παρόν ζήτημα, καθώς πολλοί Συνεταιρισμοί μέλη της, όπως και αγρότες, αντιμετώπιζαν σοβαρά θέματα κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, αφού δεν ήταν ξεκάθαρο το πλαίσιο για την υποβολή της αίτησης, η πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων, όπως και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που χρειάζονται.
Η παρούσα παράταση θα δώσει τη δυνατότητα στους κατόχους των εγκεκριμένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων να μπορέσουν να ωφεληθούν από τις ΑΠΕ, στην προσπάθεια μείωσης του κόστους ενέργειας.