Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ιδιωτική δακοκτονία δίνει 35 ευρώ/στρέμμα και φυτοπροστασία στα εσπεριδοειδή 17,5 ευρώ

03/08/2023 01:45 μμ
Πριμοδότηση της ιδιωτικής δακοκτονίας με μέθοδο μαζικής παγίδευσης στην ελιά αλλά και σε μεθόδους εναλλακτικής φυτοπροστασίας στα εσπεριδοειδή δίνει η νέα ΚΑΠ.

Πριμοδότηση της ιδιωτικής δακοκτονίας με μέθοδο μαζικής παγίδευσης στην ελιά αλλά και σε μεθόδους εναλλακτικής φυτοπροστασίας στα εσπεριδοειδή δίνει η νέα ΚΑΠ.

Συγκεκριμένα η Δράση 31.6-ΙΓ «Εφαρμογή των εθελοντικών οδηγιών ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας» της νέας ΚΑΠ συνίσταται στην εφαρμογή της μεθόδου αντιμετώπισης του δάκου (Βactocera oleae) στην ελαιοκαλλιέργεια και της μύγας της Μεσογείου (Ceratitis capitata) σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών (πορτοκαλιά, μανταρινιά).

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση της εφαρμογής του οικολογικού σχήματος, η βιοτεχνολογική μέθοδος της μαζικής παγίδευσης των ακμαίων των παραπάνω εντόμων-στόχων, συνίσταται στην ανάρτηση εντομοπαγίδων στα κλαδιά των δέντρων, οι οποίες μέσω προσελκυστικών τροφής ή και φερομόνης φύλου τις οποίες περιέχουν, έλκουν τα ακμαία του εντόμου, τα παγιδεύουν και στη συνέχεια τα θανατώνουν είτε μέσω της επαφής της με το μέρος της παγίδας που περιέχει εντομοκτόνο ή μέσω πνιγμού εντός της παγίδας, είτε τα θανατώνουν μέσω επαφής των εντόμων με το εντομοκτόνο με το οποίο είναι εμποτισμένη η επιφάνεια της παγίδας (προσέλκυση και θανάτωση/ attract and kill).

Η παρακολούθηση του πληθυσμού του εχθρού - στόχου για τον προσδιορισμό του κατάλληλου χρόνου τοποθέτησης των παγίδων μαζικής σύλληψης, του κατάλληλου αριθμού παγίδων ανά εκτάριο, και της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας εφαρμογής της ενισχυόμενης μεθόδου, γίνεται μέσω παγίδων παρακολούθησης (monitoring).

Στόχος της δράσης είναι η μείωση της χημικής καταπολέμησης των ανωτέρω εχθρών - στόχων (δάκου και μύγας της Μεσογείου), συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη βελτίωση της ποιότητας των υδατικών πόρων και στην ανάκαμψη της βιοποικιλότητας στους ελαιώνες και τους οπωρώνες εσπεριδοειδών στους οποίους θα εφαρμοστεί η δράση.

Οι γεωργοί υποχρεούνται να τηρούν της «Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας» για της καλλιέργειες της ελιάς, της πορτοκαλιάς και της μανταρινιάς, κατά περίπτωση. Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί δεσμεύονται:

α) Να εφαρμόζουν τη μέθοδο της μαζικής παγίδευσης (mass trapping) του δάκου της ελιάς (Βactocera Oleae) σε αγροτεμάχια με ελιές ή και της μύγας της Μεσογείου (Ceratitis capitata) σε αγροτεμάχια με εσπεριδοειδή (πορτοκαλιά, μανταρινιά). Ο αριθμός παγίδων μαζικής σύλληψης ανά μονάδα επιφανείας (εκτάριο, Ηa) που εφαρμόζεται για το σύνολο των δηλούμενων εκτάσεων που χρησιμοποιούν το ίδιο σκεύασμα, δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τον ελάχιστο αριθμό παγίδων ανά μονάδα επιφανείας (εκτάριο, Ηa) που προβλέπεται στην Άδεια Διάθεσης του σκευάσματος στην Αγορά (ΑΑΔΑ).

β) Να κάνουν αποκλειστική χρήση εγκεκριμένων για την αντιμετώπιση των παραπάνω εντομολογικών εχθρών σκευασμάτων φυτοπροστασίας μαζικής παγίδευσης, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ (εδώ)
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες το επίπεδο του πληθυσμού του εχθρού - στόχου είναι τέτοιο ώστε η πραγματική ή η προβλεπόμενη ζημιά στην ηρτημένη παραγωγή είναι πάνω από το κατώφλι επέμβασης, σύμφωνα με τεκμηριωμένη έκθεση του τεχνικού συμβούλου στο ΣΠΔ της δράσης, επιτρέπεται η εφαρμογή στα αγροτεμάχια της δράσης φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων που είναι συμβατά με τη βιολογική γεωργία (Καν. (ΕΕ) 2018/848), συμπεριλαμβανομένων των ωφέλιμων μακρο-οργανισμών, για την αντιμετώπιση του εντομολογικού εχθρού - στόχου.
Ο γεωργός δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει χημικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση των εχθρών - στόχων στα αγροτεμάχια της δράσης, πέραν των εντομοκτόνων περιορισμένης κλίμακας που τυχόν περιέχονται της παγίδες μαζικής σύλληψης και των εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται κατά την εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας στην καλλιέργεια της ελιάς, εφόσον προηγουμένως δεν έχει αποδεδειγμένα εφαρμόσει φυτοπροστατευτικά σκευάσματα που είναι συμβατά με τη βιολογική γεωργία (Καν. (ΕΕ) 2018/848).

γ) Να διατηρούν ηρτημένες στα δέντρα, της παγίδες μαζικής σύλληψης (mass trapping) καθώς και της παγίδες παρακολούθησης (monitoring).

δ) Να τηρούν της δεσμεύσεις της δράσης 31.6-Α, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ). Στο ΣΠΔ πρέπει να αποτυπώνεται η εφαρμογή της μεθόδου της μαζικής παγίδευσης μέσω της αναγραφής του εμπορικού ονόματος και της ΑΑΔΑ των σκευασμάτων μαζικής παγίδευσης ανά επιλέξιμη καλλιέργεια και εντομολογικό εχθρό - στόχο, του συνιστώμενου αριθμού παγίδων μαζικής σύλληψης καθώς και των ημερομηνιών ή του εύρους ημερομηνιών εγκατάστασης των παγίδων μαζικής σύλληψης.

ε) Να διατηρούν φάκελο με τα φορολογικά παραστατικά αγοράς των παγίδων μαζικής σύλληψης τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στα αγροτεμάχια της δράσης κατά το έτος της αίτησης. Από τα φορολογικά παραστατικά πρέπει να
προκύπτει η συνολική ποσότητα των παγίδων μαζικής σύλληψης.

Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:
Ελαιώνες - 35 ευρώ το στρέμμα
Εσπεριδοειδή (πορτοκαλιά, μανταρινιά) - 17,5 ευρώ το στρέμμα

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
05/12/2024 01:36 μμ

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι καλλιεργητές, κυρίως οι επαγγελματίες, αυτή την περίοδο έχουν αρχίσει τη συγκομιδή στις ελιές ή μερικοί έχουν ήδη πάρει το ελαιόλαδο.

Οι παρατεταμένοι καύσωνες και η λειψυδρία φέτος δεν επέτρεψαν σε πολλές περιπτώσεις τη συγκομιδή να είναι η προσδοκώμενη, αλλά αυτό το ζήτημα θα το θίξουμε σε επόμενη αρθρογραφία. Στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε για τις ορθές πρακτικές που πρέπει να εφαρμοστούν αυτή την περίοδο καθώς και μετά τη συγκομιδή της ελιάς, διότι αυτό το διάστημα πρέπει να βοηθήσουμε τα δέντρα να επουλώσουν τις πληγές της συγκομιδής και να αναπληρώσουν μέρος των χαμένων κατά τη συγκομιδή θρεπτικών στοιχείων, ώστε η επόμενη χρονιά να είναι παραγωγική και απαλλαγμένη κατά το δυνατόν από προβλήματα.

Κλάδεμα

Το κλάδεμα είναι μια από τις πιο σημαντικές καλλιεργητικές φροντίδες. Οι στόχοι του κλαδέματος είναι αφενός η δημιουργία ισχυρού σκελετού με κατάλληλο σχήμα, που να διευκολύνει τις καλλιεργητικές φροντίδες και να επηρεάζει θετικά τη σχέση βλάστησης / καρποφορίας, ανάλογα με τις συνθήκες της περιοχής και αφετέρου η μείωση της παρενιαυτοφορίας στην ελιά. Σημαντικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο σε ένα ορθολογικό κλάδεμα είναι ο τρόπος καρποφορίας της ελιάς, η παρουσία λαίμαργων βλαστών, ο φωτισμός της κόμης, οι συνθήκες καλλιέργειας, η ευρωστία των δένδρων και η ηλικία τους.

Το κλάδεμα διακρίνεται:

  • Σε κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δένδρα.
  • Σε κλάδεμα καρποφορίας στα παραγωγικά δένδρα και
  • Σε κλάδεμα ανανέωσης στα ηλικιωμένα δένδρα
  • Κλάδεμα διαμόρφωσης ή ανανέωσης πρέπει να γίνεται με το τέλος της χειμερινής περιόδου και την αρχή της εαρινής. Ο λόγος είναι ότι η κόμη δεν είναι καλό να αραιώνει πολύ κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς αποτελεί παράγοντα που βοηθά το δέντρο να αντέξει το κρύο του χειμώνα, προστατεύοντας τα κλαδιά και τον κορμό.

Διαχείριση εδάφους και ζιζανίων

Παραδοσιακά πολλοί καλλιεργητές, καίνε τα κλαδιά στο χωράφι. Στη σημερινή εποχή, καλό είναι αυτή η πρακτική να εγκαταλειφθεί. Είτε συνεταιρικά, είτε κατά μόνας, αν το μέγεθος της εγκατάστασης το επιτρέπει, ένας θρυμματιστής κλαδιών και μια εγκατάσταση κομποστοποίησης είναι μια λύση πολύ προτιμότερη. Αφενός για το περιβάλλον, που δεν επιβαρύνεται με διοξείδιο του άνθρακα και μικροσωματίδια κατά την καύση και αφετέρου για το έδαφος όπου η προσθήκη κομπόστ αυξάνει την οργανική ουσία του και με την απόθεση στην επιφάνειά του θρυμματισμένων κλαδιών, περιορίζεται η απώλεια της εδαφικής υγρασίας κατά την περίοδο που η ελιά έχει αυξημένες υδατικές και θρεπτικές ανάγκες (άνοιξη – καλοκαίρι), καθώς και η ανάπτυξη ζιζανίων.

Τα ζιζάνια ανταγωνίζονται τα δένδρα στην προσρόφηση νερού και θρεπτικών στοιχείων, δημιουργούν προβλήματα στη συγκομιδή και όταν είναι ξερά αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Όμως, είναι πολλές φορές χρήσιμα γιατί προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση, φιλοξενούν ωφέλιμα έντομα και εμπλουτίζουν το έδαφος με οργανική ουσία. Η διαχείριση των ζιζανίων στον ελαιώνα είναι σημαντική και εξαρτάται από την ηλικία των δένδρων, την εποχή και από το αν ο ελαιώνας είναι αρδευόμενος ή όχι.

Τα ζιζάνια πρέπει να περιορίζονται τους χειμερινούς μήνες γιατί εκτός των άλλων αποτελούν ευνοϊκό περιβάλλον σε περίπτωση παγετού. Τα ζιζανιοκτόνα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει άλλη κατάλληλη μέθοδος καταπολέμησης. Στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται ο συνδυασμός μηχανικής και χημικής καταπολέμησης (χορτοκοπή, σκάλισμα ή ελαφρά άροση μεταξύ των γραμμών) ενώ τα χημικά ζιζανιοκτόνα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο επί της γραμμής. Η χρήση ζιζανιοκτόνων πρέπει να είναι στοχευμένη, προσεκτική και αποτελεσματική. Η χρήση ουσιών νανοτεχνολογίας που βοηθούν την καλύτερη διείσδυση των ζιζανιοκτόνων μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και να μειώσει την απαιτούμενη ποσότητά τους.

Λίπανση

Κατά τη διάρκεια της καρποφορίας και μέχρι τη συγκομιδή, απομακρύνονται πολλά θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος, τα οποία πρέπει να αναπληρωθούν. Γενικά για κάθε 50Kg ελαιοκάρπου απομακρύνονται από το έδαφος 450g άζωτο, 100g φώσφορος, 500g κάλιο και 200g ασβέστιο. Η χρήση σύνθετων λιπασμάτων αυξάνει υπερβολικά το φώσφορο στο έδαφος με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η πρόσληψη άλλων θρεπτικών στοιχείων. Η χημική ανάλυση του εδάφους και η φυλλοδιαγνωστική είναι οι απαραίτητες μέθοδοι που μπορούν να καθορίσουν την ορθολογική λίπανση των ελαιόδεντρων. Λίγο πριν την έναρξη της συγκομιδής οι καλλιεργητές μπορούν να εφαρμόσουν διαφυλλική θρέψη, το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο καθώς, όσο ο καιρός κρυώνει, η δραστηριότητα και η μετακίνηση θρεπτικών από τη ρίζα προς τα φύλλα μειώνεται. Πιο συγκεκριμένα μια διαφυλλική εφαρμογή θρεπτικών πρέπει να περιλαμβάνει όξινο κάλιο και πυρίτιο, ενώ αμέσως μετά το φούσκωμα των ματιών πρέπει να χορηγηθεί ασβέστιο, άζωτο, βόριο και μαγνήσιο. Σημειωτέον ότι η επάρκεια ασβεστίου στους βλαστούς στα αρχικά στάδια της βλάστησης βοηθά την ανθοφορία και τη μείωση των προσβολών από γλοιοσπόριο. Ο δε συνδυασμός του καλίου με πυρίτιο, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικός, καθώς αποτελούν δύο στοιχεία που βοηθούν το δέντρο να ανταποκριθεί στο αβιοτικό στρες που προκαλείται από το κρύο και τους χειμωνιάτικους παγετούς. Η μεγάλη ποσότητα αζώτου πρέπει να αποφεύγεται πριν τον χειμώνα, καθώς δεν είναι επιθυμητή η παράταση της βλάστησης ή και ανάπτυξη νέας βλάστησης πρόωρα, διότι αυτή η βλάστηση δεν θα μπορέσει να αντέξει το κρύο του χειμώνα. Ιχνοστοιχεία όπως το μολυβδαίνιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο και ο σίδηρος που υποστηρίζουν τη διαφοροποίηση των οφθαλμών, μπορεί να χρησιμεύσουν, ώστε τα δέντρα να μπουν στη φάση της χειμερινής ανάπαυσης ομαλά. Στο τέλος του χειμώνα, αναπληρώνουμε τις ανάγκες όλων εκείνων των θρεπτικών στοιχείων που θα βοηθήσουν στη επερχόμενη νέα βλάστηση και την προετοιμασία για την επόμενη ανθοφορία.

Φυτοπροστασία

Μετά το πέρας της συγκομιδής, τα δέντρα μπορεί να είναι πληγωμένα από τη χρήση των εργαλείων συλλογής (ραβδιστικές μηχανές, λανάρια, πριόνια). Ακόμη, η δραστηριότητα των εντόμων που είναι αυξημένη κατά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, μπορεί να έχει λειτουργήσει ως φορέας μετάδοσης ασθενειών. Οι ασθένειες αυτές είναι κυρίως μυκητολογικές και βακτηριακές. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η βακτηριακή καρκίνωση, το γλοιοσπόριο, το κυκλοκόνιο κλπ. Γι’ αυτό η περίοδος μετά τη συγκομιδή είναι κατάλληλη για να εφαρμόσουμε μυκητοκτόνα. Όσο περισσότερους πληθυσμούς εξουδετερώσουμε, τόσο λιγότεροι βλαβεροί μικροοργανισμοί θα διαχειμάσουν, και τόσο λιγότερους θα χρειαστεί να καταπολεμήσουμε κατά την περίοδο της άνθησης και της καρποφορίας. Τα σκευάσματα καλό θα είναι να είναι βιολογικά και κυρίως χαλκούχα. Η δραστηριότητα των εντόμων κατά τη χειμερινή περίοδο είναι περιορισμένη, διότι τα περισσότερα διαχειμάζουν.

Σημείωση για τη μετασυλλεκτική φροντίδα του προϊόντος

Η συσκευασία και αποθήκευση του τελικού προϊόντος, είτε αυτό είναι ελαιόλαδο, είτε είναι βρώσιμη ελιά, είναι πολύ σημαντική γιατί προσθέτει και διαφυλάσσει την αξία του προϊόντος και συνακόλουθα το εισόδημα του παραγωγού. Προτείνουμε αυτή να μην γίνεται κατ’ οίκον, αλλά σε πιστοποιημένα ελαιουργεία και τυποποιητήρια, είτε συνεταιρισμών, είτε ιδιωτικά.
Εκεί μπορούν να τηρηθούν τα πρωτόκολλα τύπου HACCP που απαιτούνται ώστε το τελικό προϊόν να είναι εμπορεύσιμο και αξιόπιστο, να πωλείται στην καλύτερη δυνατή τιμή και οι πωλήσεις αυτές να επαναλαμβάνονται, καθώς ο καταναλωτής μπορεί βάσιμα να το θεωρεί αξιόπιστο και να δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης με το προϊόν.

Επίλογος

Μιλήσαμε για τις καλλιεργητικές πρακτικές που προτείνουμε να υιοθετούνται, καθώς και ποιες χρειάζεται να ξεπεραστούν, για τη θρέψη και τους χρόνους εφαρμογής της, την απαραίτητη φυτοπροστασία από τις ασθένειες, και θίξαμε επίσης και το θέμα της μετασυλλεκτικής διαχείρισης του τελικού προϊόντος.
Η διεθνής και εγχώρια έρευνα και η καλλιεργητική εμπειρία έχει αποδείξει τη σημασία της ορθής γεωργικής πρακτικής για την ποιοτική παραγωγή ελαιόλαδου καθώς και της μετασυλλεκτικής φροντίδας της ελιάς. Ας την αποδώσουμε κι εμείς στην καλλιέργεια του σημαντικότερου δέντρου της ελληνικής γης.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΑΣΚΑΣ
Τεχνολόγος Γεωπόνος
Geogreen Agro Solutions

Τελευταία νέα
09/12/2024 11:04 πμ

Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία στοιχείων που αφορούν περιπτώσεις αστοχιών παλαιότερων ετών, συγκεκριμένα από το 2015 έως το 2019, ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι εκκρεμότητες.

Αυτό τονίστηκε στην συνάντηση που είχε ο Υφυπουργός, ο Χρήστος Κέλλας, με την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, ενημερώθηκε για τις επικείμενες πληρωμές προς τους δικαιούχους παραγωγούς.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, «κατά τη συνάντηση του Υφυπουργού με τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλίας Θανάση Βαλιώτη, την προϊσταμένη ελέγχων και τεχνικών μέσων, Γεωργία Κυρίτση, και τον προϊστάμενο Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Παπαντάκο, αναδείχθηκε η συστηματική προσπάθεια των υπαλλήλων της Περιφερειακής Διεύθυνσης για την έγκαιρη ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων.

Τονίστηκε ότι, στόχος είναι η απρόσκοπτη καταβολή της βασικής εισοδηματικής στήριξης, της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, της ενίσχυσης για νέους γεωργούς και άλλων καθεστώτων στήριξης.

Έγινε, ακόμη, αναφορά στο γεγονός ότι οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Διεύθυνσης συνδράμουν τόσο σε διαδικασίες που αφορούν τις πληρωμές όλων των καθεστώτων στήριξης, τις τεχνικές παρακολούθησης γης (monitoring), και στο ότι όλοι οι κτηνίατροι υποστήριξαν την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην εκρίζωση της πανώλης και συνεχίζουν να υποστηρίζουν στην προσπάθεια εκρίζωσης της ευλογιάς.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, έγινε λεπτομερής αναφορά στην αναγκαιότητα στήριξης των πλημμυροπαθών παραγωγών από τη θεομηνία Daniel που δεν καλλιεργούν τα χωράφια τους, λόγω των φερτών υλικών που παραμένουν στις εκτάσεις τους, και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του προγράμματος μείωσης της Νιτρορρύπανσης ως προς την τήρηση των απαιτούμενων καλλιεργητικών φροντίδων».

Στο περιθώριο της επίσκεψης ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε: «Είχα σήμερα την ευκαιρία να επισκεφτώ την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας του ΟΠΕΚΕΠΕ για να ενημερωθώ και να ευχαριστήσω τα στελέχη της για το έργο που επιτελούν, στην κατεύθυνση στήριξης των παραγωγών μας, παρά τις σημαντικές προκλήσεις που έχουν ανακύψει. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί βασικό μοχλό για την υλοποίηση της αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την πρωτογενή παραγωγή, διασφαλίζοντας ότι κανένας παραγωγός δεν θα μείνει αβοήθητος».

06/12/2024 10:40 πμ

Επιβεβαίωση της ΕΘΕΑΣ από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι προχώρησε στην κατάργηση του οικολογικού σχήματος Π1.31.1 Β «Καλλιέργεια προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες ειδών και ποικιλιών», που αφορούσε τις προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες ποικιλίες.

Μιλάμε για μια αλλαγή (χωρίς καμιά διαβούλευση) που αφορά το 25% των ενισχύσεων των οικολογικών σχημάτων. Οι 139.649 δικαιούχοι καλλιεργητές που καλλιέργησαν 5.453.715 στρέμματα και έλαβαν 97,22 εκατ. ευρώ το 2023, από το 2025 θα στερούνται αυτή τη δυνατότητα.

Δηλαδή κατάργησε τη δράση με την οποία μπορούσαν να λάβουν ενισχύσεις, στο πλαίσιο των οικολογικών σχημάτων, χειμερινά ψυχανθή και σιτηρά, ασχέτως της εναλλαγής από υδροβόρα καλλιέργεια (Μηδικής, αραβόσιτου, βαμβακιού) που υπήρχε στο αγροτεμάχιο κατά το προηγούμενο καλλιεργητικό έτος.

Απαντώντας στην Βουλή σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Λάρισας κ. Β. Κόκκαλης, ο κ. Τσιάρας αναφέρει:

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στο οικολογικό πρόγραμμα 31.1, οι παραγωγοί των καλλιεργειών βαμβακιού, μηδικής και αραβόσιτου, οι οποίοι εναλλάσσουν τις καλλιέργειες αυτές με καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών, συνεχίζουν να είναι δικαιούχοι της δράσης 31.1-Α, λαμβάνοντας για το 2024 τις ενισχύσεις του ΣΣ ΚΑΠ που ελάμβαναν και το 2023.

Επίσης, δεν αλλάζουν τα προϋπολογισμένα ποσά ενίσχυσης ανά εκτάριο (€/Ha).

Η αλλαγή που περιλήφθηκε στην 2η τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ και υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια διαβούλευσης και έγκρισής της από την αρµόδια Εθνική Επιτροπή Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου, ενοποιεί συναφείς δράσεις οικολογικών σχηµάτων (3.1-Α και 31.1-Β) µε κοινές επιλέξιµες καλλιέργειες και µε τρόπο ώστε:

  • να αποφεύγονται οι επικαλύψεις µε άλλες παρεµβάσεις του ΣΣ ΚΑΠ,
  • να απλοποιείται η εφαρµογή τους,
  • να διασφαλίζεται η µέγιστη δυνατή ωφέλεια για το περιβάλλον και να εξισορροπείται η ζήτηση σε σχέση µε τους διαθέσιµους πόρους.

Ως εκ τούτου οι καλλιέργειες σιτηρών, οσπρίων και κτηνοτροφικών ψυχανθών ενισχύονται εφόσον στο αγροτεμάχιο το προηγούμενο έτος καλλιεργούνταν βαμβάκι, αραβόσιτος και μηδική.

Πέραν των ανωτέρω οι παραγωγοί σιτηρών, οσπρίων και βάμβακος έχουν να επιλέξουν από μια ευρεία γκάμα οικολογικών προγραμμάτων από όπου μπορούν να ενισχυθούν και οι οποίες έχουν να κάνουν με:

  • πρακτικές φυτοκάλυψης,
  • αξιοποίηση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας,
  • εφαρμογή γεωργίας ακριβείας μέσω πρακτικών ορθολογικής εφαρμογής των ψεκασμών και της λίπανσης,
  • ενίσχυση για βιολογική παραγωγή, κ.ά.
04/12/2024 12:41 μμ

Χωρίς κάποια επίσημη ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζονται και σήμερα οι πληρωμές για τις προκαταβολές αγροπεριβαλλοντικών και βιολογικών του 2024.

Βέβαια για ακόμη μια φορά οι παραγωγοί βλέπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους λιγότερα χρήματα από όσα περίμεναν.

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές για βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, με τους κτηνοτρόφους να λαμβάνουν τα sms από την τράπεζα αλλά στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν φαίνεται ακόμη η πληρωμή. Επίσης δεν φαίνεται να πληρώνονται οι μεταβιβάσεις.

Είχε δημοσιευτεί στη Διαύγεια με ημερομηνία υπογραφής Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, η έγκριση διάθεσης πίστωσης για την διετή παράταση στα νιτρικά, ύψους 61,5 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα πληρωθούν και αυτοί οι δικαιούχοι.

Στο μεταξύ έχουμε ένα πραγματικό αλαλούμ με το ποιος διοικεί τελικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έχουμε την ανακοινωθείσα παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και των άλλων μελών της Διοίκησης, μετά από αίτημα του υπουργού, Κώστα Τσιάρα, πριν από λίγες ημέρες. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι για το θέμα είχε προηγηθεί και σύσκεψη στο Μαξίμου.

Όμως στην συνέχεια συνεδρίασε, στις 3/12/2024, κανονικά το παραιτηθέν Δ.Σ. του Οργανισμού και πήρε αποφάσεις. Σύμφωνα με την απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική εισήγηση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποφάσισαν για τον αριθμό προσωπικού και τις δαπάνες μισθοδοσίας του 2025 (δείτε την απόφαση εδώ).

Είχε προηγηθεί ένα non paper από την «παραιτηθείσα» διοίκηση του οργανισμού, το οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το Δ.Σ. του Οργανισμού συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντά του και τις εργασίες του».

Σχετικά με τις δημοσιονομικές διορθώσεις, το non paper τονίζει ότι αφορούν προηγούμενα έτη, δηλαδή περίοδο που δεν ταυτίζεται με την σημερινή Διοίκηση του Οργανισμού.

Ο νυν πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι κάποιος νεοδιοριζόμενος στον Οργανισμό. Θα πρέπει να ενημερώσουμε τον υπουργό ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, που έχει υπό την εποπτεία του τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι στην προηγούμενη διοίκηση Σημανδράκου είχε την θέση του Αντιπροέδρου. Αλλά θα πάμε και πιο πίσω στην εποχή Αποστολάκου είχε την θέση του Γενικού Διευθυντή και στην συνέχεια του Αντιπροέδρου και μάλιστα είχαν υποβάλλει, τον Φεβρουάριο του 2015, μαζί την παραίτησή τους. Να θυμίσουμε ότι ο τότε Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ στην παραίτησή του ανέφερε ότι «όλο αυτό το διάστημα των 26 μηνών από την θέση του γενικού διευθυντή αρχικά και του αντιπροέδρου στη συνέχεια, πορεύτηκα με απόλυτο σεβασμό στην αξιοπιστία του Οργανισμού και στην εξυπηρέτηση του πολίτη, με στόχο την διασφάλιση των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών και του δημοσίου συμφέροντος γενικότερα».

Στο non paper αναφέρει επίσης ότι η διοίκηση συνεργάζεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο πλαίσιο ελέγχου του οργανισμού. Όμως στην πράξη δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο. Επί της συγκεκριμένης διοίκησης καρατομήθηκε η διευθύντρια ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ, που συνεργαζόταν με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την εξιχνίαση των παράνομων ενισχύσεων. Μάλιστα έσπασαν λουκέτα και έπεσαν μηνύσεις. Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, εγκρίθηκε πίστωση ποσού 50 ευρώ για το «άνοιγμα λουκέτου σε ερμάριο στο 5ο όροφο» (δείτε την απόφαση εδώ).

Όλα αυτά δημιουργούν πολλά ερωτήματα για το πως λειτουργεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι περίεργη η σιωπή του υπουργού, Κώστα Τσιάρα, που έχει υπό την εποπτεία του τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

03/12/2024 11:46 πμ

Έρχονται δημοσιονομικές διορθώσεις που αφορούν προηγούμενες διοικήσεις, αναφέρουν πηγές του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο Οργανισμός περιμένει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά την απόφαση του οποίου θα προσδιοριστεί η όποια δημοσιονομική διόρθωση.

Συγκεκριμένα τα μέλη της διοίκησης υποστηρίζουν ότι: «Οι δημοσιονομικές διορθώσεις, που αναφέρθηκαν πρόσφατα στον τύπο, ως δήθεν «πρόστιμα» που έχουν επιβληθεί στη χώρα και οι οποίες έχουν γίνει αντικείμενο αρθρογραφίας και κατά το παρελθόν, πρόκειται για προτάσεις της ΓΔ AGRI, οι οποίες αναφέρονται σε μια ανολοκλήρωτη διαδικασία και όχι σε οριστικές αποφάσεις δημοσιονομικών διορθώσεων. Τονίζουμε δε ότι αφορούν προηγούμενα έτη δηλαδή περίοδο που δεν ταυτίζεται με την σημερινή Διοίκηση του Οργανισμού. Ο Οργανισμός, όπως έπραξε και στο παρελθόν υπερασπίζεται το έργο του σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, η οποία μένει να ολοκληρωθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά την απόφαση του οποίου θα προσδιοριστεί η όποια δημοσιονομική διόρθωση».

Πάντως η διοίκηση του Οργανισμού υποστηρίζει ότι συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντά της, τηρώντας τις θεσμοθετημένα δημοκρατικές διαδικασίες.

Σχετικά με τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, ύψους 52 εκ. ευρώ, τα οποία προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022, έχει εκκινήσει η σταδιακή τους ανάκτηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα παρακρατηθούν από τις επόμενες πληρωμές.

02/12/2024 10:22 πμ

Δεκέμβριος είναι πάντα ο μήνας πληρωμών για τους αγρότες. Φέτος έχουμε όμως μια ακόμη «αλλαγή» της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ήδη δημοσιογραφικοί κύκλοι κάνουν λόγο για ένα ακόμη πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ στην χώρα μας, που αφορά «μαϊμού» επιδοτήσεις που βγήκαν μετά από έρευνα της ΕΕ.

Πάντως ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή (29/11) ότι ξεκίνησε η διαδικασία για την σταδιακή πληρωµή της προκαταβολής των αγροπεριβαλλοντικών προγραµµάτων του έτους 2024, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος της εβδομάδας. Όμως το Σαββατοκύριακο δεν είδαν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στον ΑγροΤύπο.

Μέσα στον ∆εκέµβριο αναµένεται η εξόφληση του 30% της βασικής ενίσχυσης του 2024, µαζί µε τις µεταβιβάσεις, αλλά και η πληρωµή της αναδιανεµητικής ενίσχυσης, καθώς και η ειδική ενίσχυση των γεωργών νεαρής ηλικίας. Όσον αφορά τις µεταβιβάσεις των δικαιωµάτων η πληρωµή να υπολογίζεται περί τα 70 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπως κάθε χρόνο, ακολουθεί η πληρωµή της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2024, συνολικού ποσού 255 εκατ. ευρώ.

Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει δηλώσει ότι γίνεται προσπάθεια να πληρωθούν τα Οικολογικά Σχήματα μέχρι τέλος του 2024. Θα δούμε τελικά αν πληρωθούν όλα ή κάποιες δράσεις.

Στο μεταξύ επίσημη ενημέρωση ζητά για τους λόγους της αλλαγής της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

Ελάχιστες μέρες πριν από την καταβολή μεγάλου μέρους των αγροτικών ενισχύσεων, (υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης , οικολογικά σχήματα, αναδιανεμητική ενίσχυση, εθνικό απόθεμα, εξισωτική αποζημίωση), σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ως εποπτεύων του ΟΠΕΚΕΠΕ, φέρεται να ζήτησε την παραίτηση του προέδρου και του συνόλου του Διοικητικού Συμβουλίου του εν λόγω φορέα.

Αναμένουμε επίσημα να ενημερώσει ο αρμόδιος Υπουργός πρωτίστως τον Αγροτικό κόσμο της χώρας, τόσο για τις ενέργειές του όσον αφορά τη διασφάλιση της απρόσκοπτης καταβολής των ενισχύσεων, όσο και για τον έκτακτο λόγο ο οποίος προέκυψε και τον ανάγκασε να λάβει την απόφαση αυτή.

Από το 2019 τη χρονιά που ουσιαστικά ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι και σήμερα, έχουν αλλάξει 5 διοικήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ και 5 Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν, ότι δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός και προοπτική για την αγροτική πολιτική της χώρας, με αποτέλεσμα τις επιπτώσεις να τις υφίστανται αποκλειστικά και μόνο οι παραγωγοί μας.

Για το ΠΑΣΟΚ, η ύπαρξη συγκροτημένης αγροτικής πολιτικής αποτελεί απόλυτη και βασική προτεραιότητα μας για την πλήρη ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, με σκοπό τη διασφάλιση της συνέχισης της παραγωγικής διαδικασίας και της κοινωνικής συνοχής της χώρας.

28/11/2024 02:51 μμ

Η απόφαση Τσιάρα για «αποκεφαλισμό» όλης της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει φέρει αναστάτωση σε αγρότες και κτηνοτρόφους για την εξέλιξη των πληρωμών.

Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, μέσω ΑΣΕΠ θα πρέπει να οριστούν οι αντικαταστάτες τους. Μπορεί όμως να αναλάβει άμεσα προσωρινός πρόεδρος με απόφαση Τσιάρα.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, που είχαν τοποθετηθεί από τον προκάτοχο του Τσιάρα, δεν είχαν και την καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους.

Από την άλλη κύκλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζουν στον ΑγροΤύπο ότι το «σύστημα» μπορεί να τρέξει και να γίνουν οι πληρωμές ακόμη και χωρίς να έχει διοίκηση ο Οργανισμός.

Η πρώην διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε φέρει μεγάλη οργή στους αγρότες με τις πληρωμές του 70% της βασικής ενίσχυσης του 2024 και από τότε ο ΑγροΤύπος είχε αναφέρει ότι χωρίς κάλυψη από ΥπΑΑΤ μένει ο Μπαμπασίδης.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται νέο πρόστιμο από την Κομισιόν επειδή δεν έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια οι απαραίτητοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία. Αυτό έφερε την οργή του υπουργού ΑΑΤ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τεθεί υπό επιτήρηση και κινδυνεύει να χάσει την πιστοποίηση από την ΕΕ, καθώς διαπιστώθηκαν παραβάσεις στον τρόπο κατανομής των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Αν χαθεί η πιστοποίηση δεν θα μπορεί να κάνει πληρωμές.

Επίσης, η συγκεκριμένη διοίκηση του Οργανισμού, είχε καθαιρέσει πρόσφατα την επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία έχει συνεργαστεί με το γραφείο των Ευρωπαίων Εισαγγελέων στην χώρα μας.

Θυμίζουμε ότι o αποπεμφθείς πρόεδρος, Κυριάκος Μπαμπασίδης, είχε αναλάβει τη διοίκηση του οργανισμού (ενώ ήταν αντιπρόεδρος) με απόφαση Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος είχε αποπέμψει τον προηγούμενο πρόεδρο, Βαγγέλη Σημανδράκο.

Τελικά φαίνεται ότι από αποπομπή σε αποπομπή πάνε τελευταία οι διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πάντως το Δεκέμβριο πρέπει να γίνει η πληρωμή της εξόφλησης του 30% της βασικής ενίσχυσης και η πληρωμή της αναδιανεμητικής ενίσχυσης.

Πριν τα Χριστούγεννα θα πρέπει να πληρωθούν οι Νέοι Αγρότες και τέλος του Δεκεμβρίου η Εξισωτική Αποζημίωση.

Έως τις 31/12/2024 πρέπει να γίνει η πληρωμη των εκκρεμοτήτων παλαιότερων ετών, από 2015 έως 2019.

Ακόμη το ΥπΑΑΤ ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια μέχρι τέλος Δεκεμβρίου να γίνει η πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων του 2024.

Όσον αφορά τον τεχνικό σύμβουλο, σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν από το ΥπΑΑΤ οι κτηνοτρόφοι αυτόχθονων φυλών, μέχρι το Νοέμβριο του 2025 αναμένεται να έχει παραδώσει ολοκληρωμένο το έργο του ΟΣΔΕ.

27/11/2024 12:03 μμ

Τελειώνει ο Νοέμβριος και οι αγρότες περιμένουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τις πληρωμές των Αγροπεριβαλλοντικών μέτρων (Μ10) και των Ενισχύσεων για τη μετατροπή και διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία και κτηνοτροφία (Μ11), που αφορούν το έτος αιτήσεων 2024.

ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥπΑΑΤ έχουν δεσμευτεί ότι μέχρι τέλη Νοεμβρίου (δηλαδή μέχρι Παρασκευή) θα πάρουν οι δικαιούχοι τις προκαταβολές 70% των ενισχύσεων του 2024.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν τους ενδιαφέρει αν έχει ή όχι διοίκηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά περιμένουν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Τα χρήματα υπάρχουν, αφού δημοσιεύθηκαν οι σχετικές αποφάσεις της Διαύγειας με τα κονδύλια πληρωμής.

Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε η απόφαση για έγκριση διάθεσης πίστωσης, ποσού 3.613.194 ευρώ, για τη χρηματοδότηση της πράξης «Δράση 10.1.08: Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) του Μέτρου 10 που αφορά την 3η Πρόσκληση, προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της δράσης.
Δείτε την απόφαση (εδώ)

Επίσης δημοσιεύθηκε η απόφαση για διάθεση πίστωσης ποσού 35.500.000 ευρώ, για τη «Δράση 10.1.04: Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα – Ετήσια παράταση της 2ης Πρόσκλησης», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της Δράσης.
Δείτε την απόφαση (εδώ)

Ακόμη δημοσιεύθηκε η απόφαση για διάθεση πίστωσης ποσού 35.200 ευρώ για τη «Δράση 10.1.04: Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα – Ετήσια παράταση 3ης Πρόσκλησης», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της Δράσης.
Δείτε την απόφαση (εδώ)

Η απόφαση για έγκριση διάθεσης πίστωσης, ποσού 120.000.000 ευρώ, για τη Δράση «Βιολογική Γεωργία», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους του μέτρου για το έτος εφαρμογής 2024.
Δείτε την απόφαση (εδώ)

27/11/2024 11:17 πμ

Το βράδυ της Τρίτης (26/11) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ζήτησε τις παραιτήσεις του προέδρου, των δύο αντιπροέδρων και της Γενικής Διευθύντριας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ήδη έχει στα χέρια του ο υπουργός την παραίτηση του προέδρου του Οργανισμού, Κυριάκου Μπαμπασίδη.

Για την απόφαση του υπουργού ΑΑΤ υπάρχουν σενάρια που αναφέρουν ότι έρχεται μεγάλος καταλογισμός από την ΕΕ στην χώρα μας το επόμενο διάστημα.

Ακόμη έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αποφαση του Τσιάρα η αντιμετώπιση που είχε η πρώην Διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου του Οργανισμού, που συνεργαζόταν με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, για την έρευνα που κάνει με τις πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων στην χώρα μας.

26/11/2024 11:33 πμ

Κατά την συνάντηση, που είχε ο Πρωθυπουργός, στο ΥπΑΑΤ, τον Ιούνιο του 2024, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, είχε κάνει αναφορά στο υψηλό κόστος αγροτικών εφοδίων στην χώρα μας.

Ειδικά για τα φυτοφάρμακα ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει ότι «θα υπάρξει παρέμβαση υπάρχουν πολυεθνικές που τα διαθέτουν σε διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με τις τιμές που έχουν στις γειτονικές χώρες και αυτό είναι ένα θέμα προς εξέταση. Δεν θα γίνουν ανεκτές αυτές οι πρακτικές των πολυεθνικών». Από τότε όμως δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση ή ανακοίνωση από την κυβέρνηση.

Ερώτηση στην Βουλή

Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση, προς τους κ.κ. Υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης, ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Έχουν περάσει πέντε (5) μήνες από την τελευταία επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά το πέρας της οποίας δήλωνε ότι «Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η ηγεσία του υπουργείου μου υπέδειξε κάτι το οποίο δεν γνώριζα, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων, φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων. Όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες. Θα επαναλάβω ότι και στον τομέα αυτό τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Μία δήλωση από την οποία προκύπτει εμφανώς ότι η κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία είναι ενήμερα για την ύπαρξη φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά αγροτικών εφοδίων.

Επειδή το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα υψηλό στη χώρα μας, κάτι που έχει παραδεχθεί και ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Επειδή το υψηλό αυτό κόστος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλές τιμές αγροτικών εφοδίων,
Επειδή το υπερβολικό κόστος πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων στο ράφι,
Επειδή ο αγροτικός κόσμος έχει την απαίτηση από την κυβέρνηση και από τον Πρωθυπουργό προσωπικά, πέρα από την διαπίστωση των προβλημάτων, να εφαρμοστούν και συγκεκριμένες πολιτικές για την επίλυσή τους,
Επειδή μετά την αναγνώριση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό του προβλήματος δεν απαιτείται προφανώς να υποβληθούν «συγκεκριμένες καταγγελίες σχετικά με την ύπαρξη φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά αγροτικών εφοδίων προκειμένου να επέμβουν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης», όπως απαντούσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, αλλά θα έπρεπε οι αρμόδιες αρχές να προβούν αυτοβούλως στις απαραίτητες ενέργειες,

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

1. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχουν προβεί από τον Ιούνιο για την καταπολέμηση του φαινομένου που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, ώστε η δήλωση του ότι «τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές» να μην αποτελεί κενό γράμμα;

2. Σε πόσους ελέγχους έχουν προβεί οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές από τον Ιούνιο για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας στην αγορά αγροτικών εφοδίων και με ποια αποτελέσματα;

3. Έχει προσκομίσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα στοιχεία που είναι εις γνώσιν του και ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, που δείχνουν ότι τα ίδια φυτοπροστατευτικά προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες, ώστε η Επιτροπή να τα εξετάσει και να επιβάλει εάν διαπιστωθούν παραβάσεις, διοικητικές κυρώσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της;».

21/11/2024 11:01 πμ

Έκλεισε το σύστημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ για συμπληρώσεις και τυχόν πιθανές αναγκαίες διορθώσεις στις Δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 και τις καταχωρίσεις των Οικολογικών Σχημάτων.

ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥπΑΑΤ υποστηρίζουν ότι θα προχωρήσουν τώρα στην επεξεργασία των στοιχείων ώστε μέχρι τέλος Δεκεμβρίου να γίνει η πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων του 2024.

Βέβαια η λογική λέει ότι τα Οικολογικά Σχήματα θα πρέπει να πληρώνονται το έτος που εφαρμόζονται για να καλύπτουν την απώλεια εισοδήματος που έχουν οι παραγωγοί. Άλλωστε το ίδιο γινόταν στην προηγούμενη ΚΑΠ και με το Πρασίνισμα. Άρα ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν την υποχρέωση να πληρώσουν τα Οικολογικά Σχήματα μέχρι τέλος του 2024 και όχι Απρίλιο του επόμενου έτους (όπως έκαναν το 2023).

Στο μεταξύ κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2025 από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Στο σχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων η επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και η μονιμοποίησή της από το 2025, καθώς και επιδόματα που αφορούν και τις αγρότισσες στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δημογραφικού. Συγκεκριμένα αναφέρει:

  • η επέκταση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και μονιμοποίησή της από το 2025, με νέο σύστημα το οποίο βασίζεται στην πραγματική κατανάλωση, με κόστος 82 εκατ. ευρώ για το 2024 και 100 εκατ. ευρώ για το 2025,
  • η αύξηση του επιδόματος γέννησης από 2.000 ευρώ σε 2.400 έως 3.500 ευρώ (αναλόγως του αριθμού των τέκνων) με αναδρομική ισχύ από 01.01.2023, με κόστος 90 εκατ. ευρώ για το 2024 και 45 εκατ. ευρώ για το 2025,
  • η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις αγρότισσες από τους τέσσερις στους εννέα μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού από το 2024, με ετήσιο κόστος 43 εκατ. ευρώ.

Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2025 στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου. Στην Ολομέλεια θα εισαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου και θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 15 Δεκεμβρίου, όπου επέχει και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης για την Κυβέρνηση.

Μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2025 θα καταβληθεί η πληρωμή της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024.

20/11/2024 01:10 μμ

Στη σύσταση Επιτροπής αξιολόγησης και επεξεργασίας των δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης δικαιούχων για την πληρωμή εντός του έτους των εκκρεμοτήτων παλαιότερων ετών, 2015 - 2019, προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η Επιτροπή αποτελείται από τους παρακάτω υπαλλήλους:

  • Κρουμπ Σίλβια – Κριστίνε, Προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης, της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς, ειδικότητας ΠΕ Οικονομικού του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού,
  • Πάντου Σοφία, Προϊσταμένη του Τμήματος Ενισχύσεων & Καθεστώτων, της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς, ειδικότητας ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού του κλάδου ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού,
  • Πετράτου Μαρίνα, υπάλληλο του Τμήματος Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης, της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς, ειδικότητας ΤΕ Γεωπονίας του κλάδου ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας,
  • Γαλάνη Νικόλαο, Προϊστάμενο της Π.Μ. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ειδικότητας ΠΕ Πληροφορικής (Software-Hardware) του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής και
  • Παπαθανασίου Χαριτίνη, Προϊσταμένη της Π.Δ. Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών.

Υπεύθυνη συντονισμού της Επιτροπής, ορίζεται η Προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης, της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς, Σύλβια – Κριστίνε Κρουμπ.

Το έργο της Επιτροπής θα ολοκληρωθεί έως τις 31/12/2024.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής (που θα παρθούν μέσα σε 40 ημέρες) θα γίνουν οι πληρωμές.

20/11/2024 10:43 πμ

Εγχειρίδιο διαδικασιών ελέγχου αιρεσιμότητας για το έτος ενίσχυσης 2024 δημοσίευσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μάλιστα, όποιος ενεργός αγρότης δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις του συστήματος της αιρεσιμότητας, τον περιμένει διοικητική κύρωση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μείωση στις άμεσες ενισχύσεις για όσους δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις της αιρεσιμότητας.

Όπως αναφέρει το έγγραφο, σκοπός του ελέγχου είναι η διαπίστωση της συμμόρφωσης των γεωργών, που λαμβάνουν ενισχύσεις στο πλαίσιο της ΚΑΠ, με τις απαιτήσεις της Αιρεσιμότητας, για όλα τα πρότυπα και τις απαιτήσεις που είναι εφαρμόσιμα στις εκμεταλλεύσεις τους.

Οι γεωργοί που κατέχουν εκμεταλλεύσεις των οποίων η δηλωθείσα γεωργική έκταση δεν υπερβαίνει τα 10 εκτάρια (100 στρέμματα) εξαιρούνται από τους ελέγχους της Αιρεσιμότητας. Στην εξαίρεση συμπεριλαμβάνονται και εκμεταλλεύσεις που έχουν ζωικό κεφάλαιο.

Οι εκμεταλλεύσεις των παραγωγών που περιλαμβάνονται στο δείγμα ελέγχονται στο σύνολό τους, όσον αφορά τα ζώα και τις σταβλικές εγκαταστάσεις (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίροι, ιπποειδή), καθώς επίσης και τους βοηθητικούς χώρους της εκμετάλλευσης όπως αποθήκες, αμελκτήρια, εγκαταστάσεις παραγωγής ζωοτροφών και στο γεωργικό εξοπλισμό, ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών ουσιών.

Ο επιτόπιος έλεγχος του φυτικού κεφαλαίου μπορεί να περιορίζεται σε δείγμα που περιλαμβάνει τουλάχιστον το 50% από κάθε κατηγορία αγροτεμαχίων που περιλαμβάνονται στην αίτηση του ελεγχόμενου, ανάλογα με τις απαιτήσεις που είναι εφαρμόσιμες σε αυτά.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση Αιρεσιμότητας σε κάποιο από τα αγροτεμάχια του δείγματος, ο επιτόπιος έλεγχος επεκτείνεται τουλάχιστον στο 75% των αγροτεμαχίων της κατηγορίας των αγροτεμαχίων που σχετίζονται με την ευρεθείσα παράβαση.

Παραβάσεις που σχετίζονται με το ζωικό κεφάλαιο, τις σταβλικές εγκαταστάσεις ή τα τηρούμενα μητρώα, δεν συνεπάγονται αύξηση του δείγματος των αγροτεμαχίων.

Για τις εκμεταλλεύσεις στις οποίες διατηρούνται ζώα, οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, απευθύνουν προς τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής έγγραφο σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα, με το οποίο ζητούν την κοινοποίηση της διαπίστωσης παραβάσεων των απαιτήσεων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους κατά την ετήσια περίοδο που καλύπτει ο έλεγχος της αιρεσιμότητας.

Οι αρμόδιες αρχές, για τον έλεγχο των υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων και των κτηνιατρικών φαρμάκων, υποχρεούνται να κοινοποιούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ το ετήσιο πρόγραμμα ελέγχου των υπολειμμάτων, τους γεωργούς που ελέγχθηκαν και τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν ανά γεωργό, με αναφορά στον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου των αντίστοιχων γεωργών. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των ελέγχων των αρμοδίων υπηρεσιών για να αποδοθούν κυρώσεις αιρεσιμότητας στους παραβάτες γεωργούς.

Κατ’ εφαρμογή του Καν. (ΕΕ) 2115/2021 και της Υ.Α. 1313/178948/09.06.2023, οι ΟΕΒ - ΤΟΕΒ έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακή εφαρμογή, στην οποία καταχωρούν ετησίως τα στοιχεία έως 20 μελών τους, κατά προτεραιότητα αυτών με τις μεγαλύτερες οφειλές, που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους έναντι των ΟΕΒ - ΤΟΕΒ, των οποίων τους υδατικούς πόρους χρησιμοποιούν για την άρδευση των αγροτεμαχίων τους, προκειμένου να ελεγχθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να τους επιβληθούν κυρώσεις Αιρεσιμότητας για μη τήρηση των διαδικασιών έγκρισης χρήσης υδάτων για άρδευση. Η προθεσμία καταχώρησης από τους ΟΕΒ - ΤΟΕΒ λήγει στις 6 Δεκεμβρίου. Για το τρέχον έτος η προθεσμία υποβολής των βεβαιώσεων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Οι επιτόπιοι έλεγχοι πραγματοποιούνται αιφνιδιαστικά. Εντούτοις, είναι δυνατόν να υπάρξει προειδοποίηση περιορισμένη στο απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, υπό τον όρο ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο ο σκοπός του ελέγχου. Η προειδοποίηση αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τις 14 ημέρες. Στην περίπτωση που στην εκμετάλλευση εκτρέφονται ζώα, η προειδοποίηση δεν μπορεί να υπερβεί τις 48 ώρες, με εξαίρεση δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις.

Τα αγροτεμάχια που κατά προτεραιότητα συμπεριλαμβάνονται στο 50% του δείγματος, είναι αγροτεμάχια της αίτησης του γεωργού που βρίσκονται σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000 , σε ευπρόσβλητη ζώνη νιτρορύπανσης, ποτιστικά αγροτεμάχια καθώς και αγροτεμάχια με χαρακτηριστικά τοπίου και αγροτεμάχια με κλίση.

Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)

19/11/2024 09:21 μμ

Η πληρωμή της προκαταβολής των Αγροπεριβαλλοντικών μέτρων (Μ10) και των Ενισχύσεων για τη μετατροπή/διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία/κτηνοτροφία (Μ11), που αφορούν το έτος αιτήσεων 2024, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Νοεμβρίου, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δημοσιεύθηκαν ήδη στη Διαύγεια οι σχετικές αποφάσεις με τα κονδύλια πληρωμής.

Το Δεκέμβριο θα γίνει η πληρωμή της εξόφλησης του 30% της βασικής ενίσχυσης και η πληρωμή της αναδιανεμητικής ενίσχυσης.

Πριν τα Χριστούγεννα θα πληρωθούν οι Νέοι Αγρότες και τέλος του Δεκεμβρίου η Εξισωτική Αποζημίωση.

Πληροφορίες από ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ επιμένουν ότι επεξεργάζονται τα στοιχεία και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου είναι πιθανό να γίνει η πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων του 2024. Να θυμίσουμε ότι τα Οικολογικά Σχήματα του 2023 πληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2024.

18/11/2024 04:00 μμ

Σήμερα Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε μια στοχευμένη αναθεώρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας, η οποία βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ καταπολεμά τα παράσιτα των φυτών, διασφαλίζει ότι τα φυτά που εισέρχονται στην ΕΕ είναι ασφαλή, ενώ παράλληλα απλοποιεί τις διαδικασίες.

«Αυτός ο κανονισμός θα διασφαλίσει ένα συνεχές υψηλό επίπεδο φυτοϋγειονομικής προστασίας σε ολόκληρη την ΕΕ και θα μας προστατεύσει από απειλές. Η αναθεώρηση περιορίζει επίσης τη γραφειοκρατία και εξορθολογίζει τους υφιστάμενους κανόνες, κάτι που θα ωφελήσει τις εθνικές αρχές, καθώς και τους φορείς του κλάδου», επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. István Nagy, υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας.

Κύρια στοιχεία

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους η αναθεώρηση βελτιώνει το υπάρχον πλαίσιο και προστατεύει καλύτερα την υγεία των φυτών είναι μέσω της δημιουργίας μιας ενωσιακής φυτοϋγειονομικής ομάδας έκτακτης ανάγκης. Η ομάδα θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες ειδικευμένους στην υγεία των φυτών που μπορούν να παρέχουν βοήθεια σε περίπτωση νέων εστιών παρασίτων στην ΕΕ. Η ομάδα μπορεί επίσης να παράσχει επείγουσα βοήθεια και τεχνογνωσία σε γειτονικές χώρες εκτός ΕΕ σε περίπτωση εστιών, με σκοπό την πρόληψη της εισόδου επιβλαβών φυτικών παρασίτων στην ΕΕ.

Επιπλέον, ο αναθεωρημένος κανονισμός μειώνει τον διοικητικό φόρτο για τις αρμόδιες αρχές αυξάνοντας τη διάρκεια των πολυετών προγραμμάτων ερευνών τους. Αυτά θα καλύπτουν πλέον περίοδο πέντε έως δέκα ετών, αντί για τα σημερινά πέντε έως επτά έτη. Για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη ανίχνευση των παρασίτων, τα προγράμματα αυτά επανεξετάζονται και ενημερώνονται όταν χρειάζεται, προκειμένου να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στη φυτοϋγειονομική κατάσταση.

Η αυξημένη ψηφιοποίηση θα μειώσει επίσης τη γραφειοκρατία τόσο για τους φορείς εκμετάλλευσης όσο και για τις εθνικές αρχές.

Επόμενα βήματα

Η επίσημη έγκριση σήμερα σηματοδοτεί το τελικό βήμα στη συνήθη νομοθετική διαδικασία.
Ο κανονισμός θα υπογραφεί τώρα και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. Θα τεθεί σε ισχύ την 20ή ημέρα από τη δημοσίευσή του.

Διαβάστε τον Κανονισμό (εδώ)

15/11/2024 04:40 μμ

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, την Παρασκευή (15/11/2024), ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της εκκαθάρισης πληρωμής και της σταδιακής πίστωσης των λογαριασμών των δικαιούχων που αφορούν στο Μέτρο 10 «Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα» έτους αιτήσεων 2023, δηλαδή για τα Μέτρα:

  • «Προστασία άγριας ορνιθοπανίδας»,
  • «Προστασία του παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας»,
  • «Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας»,
  • «Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα»,
  • «Εφαρμογή της μεθόδου ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ»,

και οι διαδικασίες σχετικά με την εκκαθάριση πληρωμής που αφορούν στο Μέτρο 11 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή/διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία/κτηνοτροφία» επίσης για το έτος αιτήσεων 2023.

Συγκεκριμένα, για το Μέτρο 10, έτους αιτήσεων 2023, καταβλήθηκαν 181.969,28 ευρώ που αφορούν σε 13.551 δικαιούχους, ενώ για το Μέτρο 11, έτους αιτήσεων 2023, καταβλήθηκαν 4.062.052,92 ευρώ που αφορούν σε 57.749 δικαιούχους.

Σχετικά με την προκαταβολή της πληρωμής των Αγροπεριβαλλοντικών μέτρων (Μ10) και των Ενισχύσεων για τη μετατροπή/διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία/κτηνοτροφία (Μ11) που αφορούν το έτος αιτήσεων 2024, αυτή θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Νοεμβρίου.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως πιστοποιημένος Οργανισμός Πληρωμών, συνεχίζει απρόσκοπτα τις διαδικασίες ελέγχου και πληρωμής, διεκπεραιώνοντας συνεχώς πληρωμές αιτήσεων δικαιούχων για διάφορα μέτρα και καθεστώτα ενίσχυσης.

Αναλυτικότερα από 1 Αυγούστου 2024 έως σήμερα, εκτός των ανωτέρω ποσών και όσων μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας, έχουν καταβληθεί επιπλέον τα εξής ποσά :

ΕΓΤΑΑ (Πυλώνας ΙΙ) Πληρωμές (ευρώ)

Ενισχύσεις για τη γεωργία το περιβάλλον και το κλίμα Μ10.2.1 – Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία 899.086,45
Μ11 – Βιολογική γεωργία 571,44
Δάσωση Μ08 – Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών 1.471.670,09
Επενδυτικές δαπάνες Μ02 – Συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης και υπηρεσίες αντικατάστασης στην εκμετάλλευση 6.190.448,40
Μ03 – Συστήματα ποιότητας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων 554.873,68
Μ04 – Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ευεργετικού 60.966.771,18
Μ05 – Αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που επλήγη από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα, και ανάληψη προληπτικών δράσεων 1.402.917,62
Μ06 – Ανάπτυξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων 1.608.600
Μ07 – Βασικές υπηρεσίες και ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές 108.110,11
Μ08 – Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών 1.801.452,12
Μ09 – Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών 861.777,04
Μ16 - Συνεργασία 2.546.599,94
Μ19 – Ομάδες τοπικής δράσης LEADER 20.559.432,74
M20 – Τεχνική βοήθεια κρατών μελών 2.592.184,99
Σύνολο πληρωμών ΕΓΤΑΑ (Πυλώνας ΙΙ) 101.564.495,80

ΕΓΤΕ (Πυλώνας Ι)

Άμεσες ενισχύσεις Νησιά Αιγαίου 139.948,76
Μέτρα κοινών οργανώσεων αγοράς Μέτρα αγοράς 36.759.414,09
Σύνολο πληρωμών ΕΓΤΕ (Πυλώνας Ι) 36.899.362,85
Λοιπές πληρωμές ΕΛΕΓΕΠ
Κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας – Καν. (Ε.Ε.) 717/2014 525.000
Κρατική ενίσχυση ΜΝΑ 2.398,71
ΦΠΑ νησιών Αιγαίου 46.544,19
Σύνολο λοιπών πληρωμών ΕΛΕΓΕΠ 573.942,90
Γενικό σύνολο 139.037.801,55

Έτσι το γενικό άθροισμα των ανωτέρω πληρωμών από 1/8/2024 έως σήμερα είναι 143.281.823,75 ευρώ.

15/11/2024 10:57 πμ

O ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλει πρωτίστως να ενημερώνει δημόσια, όπως απαιτείται, τους δικαιούχους αγρότες και στη συνέχεια οποιοδήποτε άλλον βοηθά στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι λαλίστατη όταν ανακοινώνει εκατομμύρια σε πληρωμές αλλά όταν υπάρχουν διαδικαστικά προβλήματα συνηθίζει να τα λέει μέσω τρίτων.

Η άτυπη παράταση που έδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2024, για διορθώσεις στις Δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 και στις καταχωρίσεις των Οικολογικών Σχημάτων, είναι ανεπαρκή και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την ταλαιπωρία και τις αστοχίες των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ, χωρίς ευθύνη των δικαιούχων αγροτών και των ΚΥΔ, αναφέρει σε επιστολή της η ΕΘΕΑΣ προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και η ΕΘΕΑΣ προσθέτει:

«Το εν λόγω χρονικό πλαίσιο που έχει δοθεί, κρίνουμε πως είναι ανεπαρκές και περιοριστικό και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την ταλαιπωρία και τις αστοχίες των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ, χωρίς ευθύνη των δικαιούχων και των ΚΥΔ. Διότι, δεν συνυπολογίστηκαν αντικειμενικά οι διεργασίες που απαιτούνται για να καταχωρηθούν ορθώς τα οικολογικά σχήματα και τα δικαιολογητικά αυτών. Οι παραγωγοί, μετά από μήνες εκκλήσεων για το άνοιγμα των Δηλώσεων, ακόμη μάχονται να ολοκληρώσουν τις οποίες διαδικασίες, προκειμένου να λάβουν τις ενισχύσεις τους. Ωστόσο, πρέπει να σας υπενθυμίσουμε πως οι παραγωγοί και τα ΚΥΔ μπόρεσαν να προβούν στις εργασίες καταχώρισης των οικολογικών σχημάτων, σε μεταγενέστερο χρόνο με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επομένως, η μη ολοκλήρωση των διαδικασιών δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να δημιουργήσει προβλήματα στην καταβολή των δικαιούμενων ενισχύσεων στους παραγωγούς για ενέργειες και κόστη που έχουν ήδη προβεί και αναλάβει.

Συγκεκριμένα, να σας τονίσουμε πως για τη διαδικασία συμπλήρωσης των οικολογικών σχημάτων προαπαιτούνται ενδεικτικά τα κάτωθι:

1. Αυτοπρόσωπη παρουσία του παραγωγού στον χώρο του συνεργαζόμενου ΚΥΔ και ανάλυση όλων των ενεργειών που έχει προβεί ο παραγωγός.

2. Συνεργασία με τον εκάστοτε γεωτεχνικό σύμβουλο και τις γεωργικές συμβουλές που του παρέχει και ανάλυση των επιλογών και των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει ο παραγωγός με τη σχετική δήλωση.

3. Υπόδειξη των αναβαθμίδων, του ακαλλιέργητου περιθωρίου στα σχετικά ECO, τον σχεδιασμό και την ψηφιοποίηση αυτών από τους χρήστες των ΚΥΔ. 4. Προσκόμιση και επισύναψη των σχετικών δικαιολογητικών, τα οποία ο ΟΠΕΚΕΠΕ αρνείται να λάβει ψηφιακά από το my data αυξάνοντας αδικαιολόγητα το κόστος.

Επιπλέον, η άτυπη προθεσμία η οποία έχει τεθεί από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις 17/11, δεν συνάδει με τις λοιπές ρυθμίσεις του συστήματος, καθώς:

  • Για την υλοποίηση των νέων οικολογικών σχημάτων ECO-4.5, ECO-06.24, ECO-06.25, ECO-06.26 έχει δοθεί προθεσμία έκδοσης των τιμολογίων αγοράς, έως τις 20/ 11, ενώ στο σχετικό μήνυμα, αναγράφεται ότι η πλατφόρμα κλείνει στις 17/ 11.
  • Για τα οικολογικά σχήματα που εντάχθηκαν με την 2η τροποποίηση του ΣΣΚΑΠ, δεν υπάρχουν όλες οι οδηγίες και η όποια παράταση θα πρέπει να ακολουθεί την έκδοση των οδηγιών.
  • Οι αναλύσεις εδάφους που γίνονται στο πλαίσιο του ECO-4, πρέπει να πραγματοποιούνται την ίδια χρονική περίοδο κατ' έτος, ώστε τα αποτελέσματα να είναι συγκρίσιμα.
  • Στην ελαιοκαλλιέργεια οι αναλύσεις γίνονται τέλος φθινοπώρου-αρχές χειμώνα (Νοέμβριος, Δεκέμβριος). Κατά συνέπεια η λήξη προθεσμίας στις 17/11/2024, ακυρώνει το ECO-04.4.
  • Ανάμεσα στα οικολογικά σχήματα και στις Παρεμβάσεις, υπάρχει μία σειρά από ΑΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΕΣ.
  • Μέχρι τις 31/12/2024 αναμένεται προκήρυξη - πρόσκληση της Παρέμβασης Π3 και έπειτα η έκδοση των Τεχνικών Δελτίων για τους επιτυχόντες δικαιούχους.

Επίσης, όπως μας πληροφόρησαν τα Συνεταιριστικά ΚΥΔ, τον Αύγουστο, λόγω δυσλειτουργιών στο σύστημα, αναγκάστηκαν να διαγράψουν συγκεκριμένα οικολογικά σχήματα (31.6, 31.1Β), τόσο σε επίπεδο ΑΦΜ, όσο και σε επίπεδο αγροτεμαχίου (όπως 6.18, 6.19, 6.20, 6.21, 1.07, 1.08), προκειμένου να καταστεί εφικτή η οριστικοποίηση των δηλώσεων.

Ταυτόχρονα, ενημερώθηκαν μέσω e-mail (γύρω στις 30 Αυγούστου), ότι δεν απαιτείται ακόμη η καταχώριση παραστατικών για τα οικολογικά, προκειμένου ναολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων.

Οι παραγωγοί έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές δαπάνες για την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, αγοράζοντας εξειδικευμένα σκευάσματα, ενώ έχουν υλοποιήσει τις απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές, ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για τις σχετικές επιδοτήσεις και ο ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλει πρωτίστως να ενημερώνει δημόσια, όπως απαιτείται τους δικαιούχους και στη συνέχεια οποιοδήποτε άλλον βοηθά στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Για την αποφυγή περαιτέρω λανθασμένων χειρισμών, ζητάμε κατ’ αρχήν την αναγκαία παράταση, τουλάχιστον μέχρι τις 30/11/2024, ώστε να ολοκληρωθεί στοιχειωδώς ορθά η καταχώριση των επιλογών Οικολογικών Σχημάτων και να αποφευχθεί η αναστάτωση των δικαιούχων και η απώλεια ενισχύσεων.

Αναμένοντας τη δημοσιοποίηση της παράτασης, ώστε να λάβουν γνώση όλοι οι παραγωγοί βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία/διευκρίνιση σας είναι αναγκαία».

14/11/2024 02:31 μμ

Δίνει παράταση τελικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έως την Τρίτη (19 Νοεμβρίου), για την καταχώρηση νεών Οικολογικών Σχημάτων, σύμφωνα με ενημέρωση που απέστειλε στα ΚΥΔ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει τα ΚΥΔ ότι η βάση δεδομένων της ΕΑΕ 2024 θα παραμείνει προσβάσιμη, μέχρι 19/11/2024.

Ωστόσο επισημαίνει ότι δεν επιτρέπονται οι εξής αλλαγές:

  • Αλλαγή σε στοιχεία που αφορούν τον ΕΛΓΑ
  • Εισαγωγές νέων ενστάσεων επιλεξιμότητας
  • Προσθήκη νέων αγροτεμαχίων
  • Δεν επιτρέπονται προσθήκη Οικολογικών Σχημάτων σε ΑΦΜ που δεν έχουν αιτηθεί στην αρχική δήλωση, σε επιπεδο αγροτεμαχίου ή ΑΦΜ, κανένα οικολογικό

Δηλαδή αν ο παραγωγός δεν είχε κάνει αίτηση για Οικολογικά ο Μπαμπασίδης δεν τον αφήνει να κάνει αίτηση και μένει εκτός ενίσχυσης. Μπαίνει δηλαδή αφεντικό στην τσέπη του παραγωγού ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο παραγωγός μπορεί μόνο να κάνει διόρθωση.

Σημειώνεται πάντως ότι κατά εξαίρεση το σύστημα παραμείνει ανοικτό ώστε να γίνουν διορθώσεις και προσθήκες αιτημάτων για τα τέσσερα νέα οικολογικά σχήματα που είναι: Ετήσια ενίσχυση για την εφαρμογή επί τόπου κομποστοποίησης (ECO-4.05), Ετήσια ενίσχυση για χρήση υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας κατά τη διάρκεια της λίπανσης σε αρόσιμες και μόνιμες καλλιέργειες (ECO-06.24), Ετήσια ενίσχυση για την καταπολέμιση ημίπτερων σε εσπεριδοειδή (ECO-06.25) και Ετήσια ενίσχυση για την καταπολέμηση των ακάρεων σε εσπεριδοειδή (ECO-06.26), τα οποία ανακοινώθηκαν λίγο πριν πληρωθεί η προκαταβολή του «τσεκ» και ως εκ τούτου ο χρόνος δεν ήταν επαρκής για να γίνει η διαδικασία.

Επίσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα κάνει νέα ενημέρωση των ΚΥΔ για τις ημερομηνίες που θα είναι ανοικτό το σύστημα για την ανάρτηση ΜΟΝΟ των παραστατικών, τόσο για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις όσο και οικολογικών σχημάτων. Θα πρέπει να δοθεί αρκετός χρόνος στους παραγωγούς να μαζέψουν τα παραστατικά που χρειάζονται αλλά και στα ΚΥΔ να τα περάσουν στην πλατφόρμα γιατί ήδη υπάρχει μεγάλος όγκος και η διαδικασία γίνεται με αργούς ρυθμούς. Στόχος θα πρέπει να είναι να μην χάσουν χρήματα οι παραγωγοί.

Πάντως για να δούμε την προχειροδουλειά που κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στην ενημέρωση των ΚΥΔ και στο Οικολογικό Σχήμα ECO-06.25 για την καταπολέμιση ημίπτερων σε εσπεριδοειδή, ζητά παραστατικά για αγορά σκευασμάτων για την καταπολέμηση ... ωφέλιμων αρπακτικών εντόμων. Από πότε καταπολεμούμε τα ωφέλιμα;

13/11/2024 11:33 πμ

Ένα ακόμη φιάσκο πληρωμής έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την πρόσφατη προκαταβολή του 70% της Βασικής Ενίσχυσης για το έτος 2024.

Το επιτελικό φιάσκο της πληρωμής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του έτους 2024 στον αγροτικό κόσμο της χώρας, φέρνει στη Βουλή των Ελλήνων, με την κατάθεση κοινοβουλευτικής παρέμβασης – Ερώτησης, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κατόπιν πρωτοβουλίας του Βουλευτή Ρεθύμνης και υπευθύνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της παράταξης, Μανόλη Χνάρη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Την 30η Οκτωβρίου 2024, πληρώθηκε από τον υπό επιτήρηση ΟΠΕΚΕΠΕ, το μικρότερο ποσό προκαταβολής που έχει πληρωθεί ιστορικά από την εφαρμογή της Βασικής Ενίσχυσης στη χώρα μας, ενώ οι δικαιούχοι παραγωγοί είναι λιγότεροι σε σχέση με όλα τα έτη εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».

Πιο συγκεκριμένα, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνουν ότι «η πληρωμή προκαταβολής 2024 είναι κατά 104.562.933 ευρώ μικρότερη, από τα χρήματα που προέβλεπε για το 2024 ως προκαταβολή το Σ.Σ. ΚΑΠ».

Αν και σύμφωνα με το εγκεκριμένο Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Σ.Σ.ΚΑΠ), το χρηματικό ποσό της Βασικής Ενίσχυσης για το 2024 ανερχόταν στο ποσό των 829.567.104 ευρώ και ενώ η χώρα μας δικαιούται να πληρώσει ως προκαταβολή στους αγρότες το 70% αυτής, που αντιστοιχεί στο ποσό των 580.696.972 ευρώ, εντούτοις πιστώθηκαν σε 527.200 δικαιούχους προ συμψηφισμών 476.134.039 ευρώ, καθώς εξαιρέθηκαν 115.148 παραγωγοί, από τις συνολικά 642.348 υποβληθείσες αιτήσεις που κατατέθηκαν.

Παράλληλα, παρατηρούν ότι, εντελώς αδικαιολόγητα, η έναρξη υποβολής ΕΑΕ 2024 άρχισε μέσα Ιουλίου και ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία που ορίζει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (31 Οκτωβρίου), με αποτέλεσμα, λόγω αυτού του ασφυκτικού χρονικού περιορισμού, να ήταν αδύνατον να διορθωθούν ακόμα και ασήμαντα λάθη και εκκρεμότητες των παραγωγών στις δηλώσεις ΟΣΔΕ και να συμπεριληφθούν στην πληρωμή οι 12.707 δικαιούχοι που εμπλέκονται με μεταβιβάσεις δικαιωμάτων.

Τέλος, κατακρίνουν έντονα την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για τη συστηματική και μεθοδική διάλυση του πρωτογενούς τομέα καθώς με τις αστοχίες και την προχειρότητα της και στο ζήτημα αυτό, επιβαρύνει «ακόμα περισσότερο τον ήδη χειμαζόμενο αγροτικό κόσμο της χώρας από τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, όπως είναι: η αύξηση του κόστους παραγωγής, οι επιπτώσεις της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης καθώς και η εισχώρηση ζωονόσων στη χώρα».

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, θέτουν στον αρμόδιο Υπουργό, τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Που οφείλονται οι αστοχίες στην προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης και γιατί είναι η μικρότερη πληρωμή που καταβλήθηκε τα τελευταία έτη,
  • Γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν στην προκαταβολή του Οκτωβρίου και τα άλλα καθεστώτα ενίσχυσης όπως συμβαίνει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες,
  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης (υπόλοιπο 353.433.065 ευρώ),
  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των υπόλοιπων άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ για το έτος 2024: Οικολογικά σχήματα (425.271.761 ευρώ), αναδιανεμητική ενίσχυση (174.032.724 ευρώ), Συνδεδεμένες ενισχύσεις (245.270.569 ευρώ), Νέοι Γεωργοί (28.000.000 ευρώ) και Ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση στο Βαμβάκι (183.996.000 ευρώ),
  • Πως σκοπεύουν να απορροφήσουν τα αδιάθετα 87,8 εκ. ευρώ του πρώτου έτους (2023) εφαρμογής του Σ.Σ.ΚΑΠ 2023 από τον Πρώτο Πυλώνα και
  • Ποια είναι τα ποσά ενίσχυσης που αντιστοιχούν ανά στρέμμα και αφορούν την κάθε αγρονομική περιφέρεια: αροτραίων καλλιεργειών, μόνιμων καλλιεργειών και βοσκοτόπων.
12/11/2024 06:29 μμ

Ξεκίνησαν, τη Δευτέρα 11 (Νοεμβρίου 2024), οι διαδικασίες της εκκαθάρισης πληρωμής που αφορούν στο Μέτρο 10 «Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα» έτους αιτήσεων 2023.

Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ αφορούν:

  • Προστασία άγριας ορνιθοπανίδας,
  • Προστασία του παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας
  • Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας,
  • Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα
  • Εφαρμογή της μεθόδου ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ.

Οι διαδικασίες συνεχίζονται με την εκκαθάριση πληρωμής που αφορούν στο Μέτρο 11 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή/διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία/κτηνοτροφία» επίσης για το έτος αιτήσεων 2023.

Η διαδικασία πληρωμής ολοκληρώνεται μετά την οριστικοποίηση των προβλεπόμενων ελέγχων από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και τους αρμόδιους εξουσιοδοτημένους φορείς δηλαδή τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και ανάλογα με την ροή των φακέλων.

Τα σχετικά αρχεία των πληρωμών που έχουν ολοκληρωθεί, έχουν ήδη αποσταλεί στην τράπεζα, ενώ σταδιακά η πίστωση των λογαριασμών θα πραγματοποιηθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας για το σύνολο των δικαιούχων.

Με την ολοκλήρωση των πληρωμών θα ακολουθήσει νεότερη λεπτομερής ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

11/11/2024 01:50 μμ

Είναι υποχρέωση της πολιτείας να λειτουργεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε και οι καταβολές των ευρωπαϊκών πόρων να δίνονται το συντομότερο δυνατόν και με τον πιο δίκαιο τρόπο, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Όπως τόνισε, για τον ίδιο, το να ξεπεράσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του επομένου έτους, τις παθογένειες του παρελθόντος, αποτελεί προσωπικό στοίχημα.

Υπενθύμισε ακόμη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια εξυγίανσης του Οργανισμού, ο οποίος από τις 11 Σεπτεμβρίου έχει τεθεί σε επιτήρηση από το ΥπΑΑΤ (αλλιώς θα ήταν υπό την επιτήρηση της ΕΕ).

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη δίκες για απάτες με παράνομα ενοικιαστήρια για να εισπράξουν παράνομα ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στις δίκες υπάρχει πάντα παρουσία της εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην χώρα μας.

Το κύκλωμα γνώριζε τις εκτάσεις που θα μπορούσε να στήσει την απάτη.

Οι κατηγορούμενοι από την πλευρά τους ρίχνουν την ευθύνη σε κάποιους μεσίτες που τους πήγαιναν συμφωνητικά χωρίς να γνωρίζουν τον εκμισθωτή. Την παρανομία λένε ότι την κατάλαβαν όταν τους κάλεσε ο εισαγγελέας.

Στις παράνομες επιδοτήσεις με τα βοσκοτόπια ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδινε ενισχύσεις για διατήρηση της βοσκοϊκανότητας και δεν απαιτούσε στον δικαιούχο να έχει ζωικό κεφάλαιο.

Η αντιμετώπιση του κυκλώματος έχει να κάνει με την ευθύνη διαχείρισης του ΟΣΔΕ, τον τρόπο με τον οποίο προκηρύσσεται η θέση του τεχνικού συμβούλου και την ίδια τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Γνωρίζουμε πάντως ότι υπήρξαν «πολιτικά πρόσωπα» που αντίδρασαν στην κατάθεση στοιχείων στον εισαγγελέα που αφορούσαν υποθέσεις καταστρατήγησης της εθνικής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών κανόνων, με σκοπό την είσπραξη κοινοτικών ενισχύσεων. Το ερώτημα είναι ποιον ήθελαν να προστατέψουν;

08/11/2024 09:59 πμ

Έρχεται η πληρωμή 70 εκατ. ευρώ που αφορά την εξόφληση Αγροπεριβαλλοντικών Μέτρων του έτους δεσμεύσεων 2023.

Όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Σε ότι αφορά την εκκαθαριστική πληρωμή για τις αγροπεριβαντολογικές ενισχύσεις και βιολογική γεωργία κτηνοτροφία έτους 2023, αυτή υπενθυμίζεται ότι όπως κάθε χρόνο θα ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2024».

Θυμίζουμε Δεκέμβριο του 2023 είχε πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ το ποσό των 160 εκατ. ευρώ για τις προκαταβολές του 70%, ενώ με την ίδια πληρωμή είχε δοθεί ένα ποσό της τάξης των 15,5 εκατ. ευρώ περίπου που αφορούσε χρωστούμενα του 2022.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα πληρωθεί η προκαταβολή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (Μέτρο 10 και 11) έτους 2024.

07/11/2024 03:30 μμ

Υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ολοκληρώθηκε το δεύτερο Διεθνές Συνέδριο σχετικά με την ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην στρατηγική για την αντιμετώπιση της απάτης σε βάρος των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και κοινοτικών κονδυλίων.

Το Συνέδριο έλαβε χώρα, στην Αθήνα, στις 5-7 Νοεμβρίου 2024, με την ενεργό συνδρομή του Eλληνικού AFCOS (Εθνική Υπηρεσία Συντονισμού για την καταπολέμηση της απάτης), το οποίο έχει συσταθεί και λειτουργεί εντός της διοικητικής οργάνωσης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).

Ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

Εκπρόσωποι από ελεγκτικές αρχές και των 27 κρατών μελών της ΕΕ, παρευρέθηκαν, στην ελληνική πρωτεύουσα, για να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις των στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN), του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (EEΣ) αλλά και των αρμόδιων εκλεκτικών αρχών (Ε.Α.Δ. - AFCOS και Ε.Δ.ΕΛ) και να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν στην πρόληψη, τον έγκαιρο εντοπισμό, τη συστηματική διερεύνηση και αντιμετώπιση πιθανών υποθέσεων απάτης κατά των κονδυλίων των Ευρωπαϊκών Ταμείων.

Κεντρική θεματική του συνεδρίου ήταν οι σύγχρονες μέθοδοι και τα καινοτόμα εργαλεία που τίθενται στην υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης και ο ρόλος τους στην προσπάθεια περιορισμού και πάταξης της κατασπατάλησης των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

Τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Οργανισμού, καθηγητής εγκληματολογίας Κυριάκος Μπαμπασίδης, η Αν. Προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας Μόνικα Πιστόλη και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων Σταυρούλα Κουρμέντζα.

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών του Συνεδρίου, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν από τα στελέχη της OLAF και των λοιπών ευρωπαϊκών οργάνων, οι καταλληλότερες μέθοδοι για τη διερεύνηση πιθανών υποθέσεων απάτης, για τον εντοπισμό της δημιουργίας τεχνητών προϋποθέσεων, με σκοπό την παράνομη λήψη κοινοτικών ενισχύσεων, τις μεθόδους ενίσχυσης της εφαρμογής του monitoring, οι νόμιμοι τρόποι χρήσης ειδικών μέσων, όπως drones και άλλοι σύγχρονοι τρόποι διενέργειας επιτόπιων ελέγχων με τη συνδρομή της Τεχνητής Νοημοσύνης.