Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ΦΕΚ με το νέο θεσμικό πλαίσιο οικολογικών προγραμμάτων (eco-schemes) που σχετίζονται με την φυτική παραγωγή στη νέα ΚΑΠ 2023-2027.
Στην απόφαση περιλαμβάνει και το οικολογικό σχήμα (eco-scheme) Π1-31.6 «Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης, με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης».
Η παρέμβαση έχει πεδίο εφαρμογής τις εκτάσεις με αροτραίες και μόνιμες καλλιέργειες. Συνίσταται στην ενίσχυση των παραγωγών αφενός για την απόκτηση και χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων και αφετέρου για την εφαρμογή, με τη συνδρομή γεωργικού συμβούλου, μιας ή περισσότερων πρακτικών που θα επιλεγούν από έναν κατάλογο προτεινόμενων πρακτικών.
Το οικολογικό σχήμα αποτελείται από τις κάτωθι δράσεις:
α) 31.6-Α «Χρήση της ψηφιακής εφαρμογής και σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ)»
β) 31.6-Β «Συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)»
γ) 31.6-Γ «Εξαπόλυση ωφέλιμων μακρο-οργανισμών»
δ) 31.6- Δ «Χρήση εντομοπαθογόνων νηματωδών»
ε) 31.6-Ε «Μηχανική ζιζανιοκτονία και κάλυψη με φυτικά υλικά εδαφοκάλυψης (mulch)»
στ) 31.6-ΣΤ «Πολλαπλά καλοκαιρινά κλαδέματα για οπωρώνες χωρίς όψιμη φρέσκια βλάστηση»
ζ) 31.6-Ζ «Χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων μειωμένης διασποράς»
η) 31.6-Η «Διαχείριση των υπολειμμάτων ψεκαστικών υγρών»
θ) 31.6-Θ «Χρήση γεωργίας ακριβείας κατά τους ψεκασμούς»
ι) 31.6-Ι «Χρήση λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης»
ια) 31.6-ΙΑ «Χρήση λιπασμάτων με παρεμποδιστές»
ιβ) 31.6-ΙΒ «Χρήση προϊόντων ή λιπασμάτων με βιοδιεγέρτες»
ιγ) 31.6-ΙΓ «Εφαρμογή εθελοντικών οδηγιών ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας».
Ο γεωργός δύναται να συμμετέχει σε επίπεδο αγροτεμαχίου σε μέχρι τρεις (3) δράσεις του οικολογικού προγράμματος 31.6, εκ των οποίων η δράση 31.6-Α «Χρήση της ψηφιακής εφαρμογής και σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ)» είναι υποχρεωτική.
Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης της δράσης 31.6-Α ανέρχεται σε 3 €/στρέμμα.
Η παροχή υπηρεσίας του τεχνικού συμβούλου για την κατάρτιση του ΣΠΔ δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 € ανά γεωργό στην περίπτωση ένταξης του γεωργού σε μία (1) δράση του οικολογικού προγράμματος 31.6 πέραν της υποχρεωτικής 31.6-Α, ποσό στο οποίο προστίθενται 100 € για κάθε επιπλέον δράση του οικολογικού προγράμματος 31.6 και έως 1.000 € ανά γεωργό.
31.6-Β «Συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)»
Με την εφαρμογή της, εναλλακτικής της χημικής, μεθόδου φυτοπροστασίας ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ (31.6-Β), παρεμποδίζεται η σύζευξη των εντόμων (ακμαίων) των ακόλουθων μικρολεπιδοπτέρων:
- καρπόκαψα (Grapholitha molesta), ανάρσια (Αnarsia lineatella) και φυλλοδέτη (Αdoxophyes orana), εντομολογικών εχθρών της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς
- καρπόκαψα της μηλιάς (Cydia pomonella), εντομολογικού εχθρού της μηλιάς, της αχλαδιάς και της κυδωνιάς
- καρπόκαψα της δαμασκηνιάς (Grapholitha funebrana), εντομολογικού εχθρού της δαμασκηνιάς
- ευδεμίδα (Lobesia botrana), εντομολογικού εχθρού του αμπελιού
και έτσι ελαχιστοποιείται ο πληθυσμός των επιβλαβών προνυμφών των εντόμων.
Το ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:
Ροδακινιά, Νεκταρινιά, Βερικοκιά - Μέγιστο ύψος ενίσχυσης - 40,2 ευρώ ανά στρέμμα
Μηλιά, Αχλαδιά, Κυδωνιά - Μέγιστο ύψος ενίσχυσης - 94,8 ευρώ ανά στρέμμα
Δαμασκηνιά - Μέγιστο ύψος ενίσχυσης - 58,5 ευρώ ανά στρέμμα
Οινοποιήσιμο αμπέλι - Μέγιστο ύψος ενίσχυσης - 36,6 ευρώ ανά στρέμμα
Επιτραπέζιο αμπέλι/Σταφίδα - Μέγιστο ύψος ενίσχυσης - 63,3 ευρώ ανά στρέμμα
31.6-Γ «Εξαπόλυση ωφέλιμων μακρο-οργανισμών»
Η ενισχυόμενη, εναλλακτική της χημικής, μέθοδος φυτοπροστασίας, συνίσταται στην αντιμετώπιση των εχθρών - στόχων των καλλιεργειών μέσω της εξαπόλυσης ωφέλιμων αρπακτικών εντόμων και ακάρεων. Συγκεκριμένα, οι γεωργοί εφαρμόζουν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με ωφέλιμα αρπακτικά έντομα και ακάρεα για την αντιμετώπιση:
- των τετράνυχων (ενδεικτικά Tetranychus sp., Tetranychus urticae, Tetranychus turkestani, Panonychus ulmi, Panonychus citri) στην περίπτωση της ροδακινιάς, νεκταρινιάς, κερασιάς και μηλιάς
- της ψύλλας της αχλαδιάς (Cacopsylla pyri) στην περίπτωση της αχλαδιάς.
Το ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:
Ροδακινιά, Νεκταρινιά, Κερασιά, Μηλιά - Μέγιστο ύψος ενίσχυσης - 35,8 ευρώ ανά στρέμμα
Αχλαδιά - Μέγιστο ύψος ενίσχυσης - 30 ευρώ ανά στρέμμα
31.6-Δ «Χρήση εντομοπαθογόνων νηματωδών»
Η ενισχυόμενη, εναλλακτική της χημικής, μέθοδος φυτοπροστασίας, συνίσταται στην αντιμετώπιση των εντομολογικών εχθρών - στόχων των καλλιεργειών μέσω της εφαρμογής εντομοπαθογόνων νηματωδών. Συγκεκριμένα, οι γεωργοί εφαρμόζουν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με εντομοπαθογόνους νηματώδεις για την αντιμετώπιση της καρπόκαψας της ροδακινιάς (Grapholitha molesta), της καρπόκαψας της δαμασκηνιάς (Graplholitha funebrana) και της καρπόκαψας της μηλιάς (Cydia pomonella) στις καλλιέργειες της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς, της δαμασκηνιάς και της μηλιάς.
Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται στα 20 €/στρέμμα για τις καλλιέργειες της ροδακινιάς, νεκταρινιάς, δαμασκηνιάς και μηλιάς.
31.6-Ε «Μηχανική ζιζανιοκτονία και κάλυψη με φυτικά υλικά εδαφοκάλυψης (mulch)»
Η ενισχυόμενη, εναλλακτική της χημικής, μέθοδος ζιζανιοκτονίας, συνίσταται στην αντιμετώπιση των ζιζανίων στον υποόροφο του οπωρώνα/αμπελώνα με μηχανικά μέσα, μέσω ελαφράς κατεργασίας του εδάφους και μέσω χορτοκοπής. Επιπλέον, ενισχύεται η εφαρμογή mulch στον υποόροφο των οπωρώνων/αμπελώνων μέσω της εναπόθεσης φυτικών υλικών εδαφοκάλυψης τα οποία βοηθούν στην καταπίεση των ζιζανίων και στη διατήρηση της εδαφικής υγρασίας. Η δράση αφορά τις μόνιμες καλλιέργειες, εκτός ελιάς και εσπεριδοειδών.
Η μηχανική ζιζανιοκτονία μέσω κατεργασίας του εδάφους συνήθως εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση των ζιζανίων μεταξύ των γραμμών των δέντρων/πρέμνων, ενώ η χορτοκοπή για την αντιμετώπιση των ζιζανίων επί της
γραμμής των δέντρων/πρέμνων. Η μηχανική καταπολέμηση των ζιζανίων με κατεργασία του εδάφους είναι πιο αποτελεσματική όσο τα ζιζάνια βρίσκονται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης. Η μηχανική κατεργασία του εδάφους για την αντιμετώπιση πολυετών και δυσεξόντοτων ζιζανίων π.χ. βέλιουρας, αγριάδα, κύπερη, περικοκλάδα πρέπει να γίνεται με προσοχή ώστε να αποφεύγεται η μεταφορά και ο πολλαπλασιασμός μέσω της διασποράς των αναπαραγωγικών τους οργάνων π.χ. στόλωνες, ριζώματα από τα μηχανήματα μηχανικής κατεργασίας του εδάφους.
Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται στα 18,3 €/στρέμμα για τις μόνιμες καλλιέργειες, εκτός ελιάς και εσπεριδοειδών.
31.6-ΣΤ «Πολλαπλά καλοκαιρινά κλαδέματα για οπωρώνες χωρίς όψιμη φρέσκια βλάστηση»
Η ενισχυόμενη καλλιεργητική πρακτική των καλοκαιρινών κλαδεμάτων συνίσταται στην αφαίρεση μικρού μόνο μέρους της βλάστησης των δέντρων που δεν είναι τόσο σημαντική κατά τη θερινή περίοδο, μέσω της αφαίρεσης της ζωηρής βλάστησης/λαίμαργων βλαστών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ώστε να βελτιώνονται οι συνθήκες φωτισμού και αερισμού εντός της κόμης των δέντρων. Με τον τρόπο αυτό, μειώνονται οι μυκητολογικές και άλλες προσβολές και, κατά συνέπεια, μειώνεται η ανάγκη εφαρμογής χημικής φυτοπροστασίας στους ελαιώνες και οπωρώνες της δράσης.
Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται στα 17,5 €/στρέμμα για την ελιά, τα εσπεριδοειδή και τους λοιπούς οπωρώνες.
31.6-Ζ «Χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων μειωμένης διασποράς»
Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί αροτραίων και μόνιμων καλλιεργειών χρησιμοποιούν ακροφύσια (μπεκ) μειωμένης (χαμηλής) διασποράς ψεκαστικού νέφους στα ψεκαστικά μηχανήματα με τα οποία πραγματοποιούν τις επεμβάσεις φυτοπροστασίας στα αγροτεμάχια της δράσης.
Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται στα 3 €/στρέμμα για τις αροτραίες και μόνιμες καλλιέργειες.
31.6-Η «Διαχείριση των υπολειμμάτων ψεκαστικών υγρών»
Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί λαμβάνουν υπηρεσίες τρίτων για την αειφορική διαχείριση των υπολειμμάτων των ψεκαστικών υγρών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων της γεωργικής τους εκμετάλλευσης.
Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται στα 1 €/στρέμμα για τις αροτραίες καλλιέργειες (πλην κηπευτικών) και στα 3 €/στρέμμα για τα κηπευτικά και τις μόνιμες καλλιέργειες.
31.6-Θ «Χρήση γεωργίας ακριβείας κατά τους ψεκασμούς»
Η γεωργία ακρίβειας χρησιμοποιεί διάφορες τεχνολογίες όπως είναι το παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης (Global Positioning System), τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (Geographical Information Systems), οι αισθητήρες μέτρησης της παραγωγής, η εφαρμογή εισροών με μεταβλητό ρυθμό, προκειμένου να μειωθεί το περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα της εκμετάλλευσης και να καταστεί πιο αποδοτική η διαχείριση των εισροών. Υπάρχουν δύο μέθοδοι εφαρμογής εισροών φυτοπροστασίας με μεταβλητές δόσεις: με χρήση χαρτών (map based VRA) και με χρήση αισθητήρων (sensor based VRA).
Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται στα 7 €/στρέμμα για τις αροτραίες και τις μόνιμες καλλιέργειες.
31.6-Ι «Χρήση λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης»
Τα λιπάσματα βραδείας ή ελεγχόμενης αποδέσμευσης αποτελούν ειδικού τύπου λιπάσματα τα οποία εναρμονίζουν την απελευθέρωση των ανόργανων θρεπτικών από το λίπασμα, με τις ανάγκες του φυτού, βελτιώνοντας έτσι την αποδοτικότητά τους και μειώνοντας το περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα της γεωργικής εκμετάλλευσης. Περιέχουν θρεπτικά στοιχεία, κυρίως άζωτο, σε μορφή που καθυστερεί την αρχική τους διαθεσιμότητα στο φυτό, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό, συνεχή παροχή και καλύτερη αξιοποίηση του αζώτου από το φυτό για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Το ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:
Αροτραίες - Μέγιστο ύψος ενίσχυσης - 4,5 ευρώ ανά στρέμμα
Κηπευτικά και μόνιμες καλλιέργειες - Μέγιστο ύψος ενίσχυσης - 6 ευρώ ανά στρέμμα
31.6-ΙΑ «Χρήση λιπασμάτων με παρεμποδιστές»
Τα προϊόντα λίπανσης με παρεμποδιστές/αναστολείς είναι προϊόντα λίπανσης τα οποία βελτιώνουν τον τρόπο αποδέσμευσης των θρεπτικών στοιχείων του προϊόντος που παρέχει θρεπτικά στοιχεία προς τα φυτά, επιβραδύνοντας ή διακόπτοντας τη δραστηριότητα συγκεκριμένων μικροοργανισμών ή ενζύμων.
Το ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:
Αροτραίες - Μέγιστο ύψος ενίσχυσης - 4,5 ευρώ ανά στρέμμα
Κηπευτικά και μόνιμες καλλιέργειες - Μέγιστο ύψος ενίσχυσης - 6 ευρώ ανά στρέμμα
31.6-ΙΒ «Χρήση προϊόντων ή λιπασμάτων με βιοδιεγέρτες»
Οι βιοδιεγέρτες φυτών είναι προϊόντα λίπανσης που διεγείρουν τις διαδικασίες θρέψης του φυτού ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα του προϊόντος σε θρεπτικά στοιχεία, με σκοπό τη βελτίωση ενός ή περισσοτέρων
χαρακτηριστικών του φυτού ή της ριζόσφαιρας του φυτού όπως η αντοχή στις αβιοτικές καταπονήσεις, η αποδοτικότητα της χρήσης των θρεπτικών στοιχείων, τα χαρακτηριστικά ποιότητας και η διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων που συγκρατούνται στο έδαφος ή στη ριζόσφαιρα.
Το ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:
Αροτραίες - Μέγιστο ύψος ενίσχυσης - 3 ευρώ ανά στρέμμα
Κηπευτικά και μόνιμες καλλιέργειες - Μέγιστο ύψος ενίσχυσης - 6 ευρώ ανά στρέμμα
31.6-ΙΓ «Εφαρμογή εθελοντικών οδηγιών ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας»
Η δράση συνίσταται στην εφαρμογή της μεθόδου της μαζικής παγίδευσης (mass trapping) του δάκου (Βactocera oleae) στην ελαιοκαλλιέργεια και της μύγας της Μεσογείου (Ceratitis capitata) σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών (πορτοκαλιά, μανταρινιά).
Το ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:
Ελαιώνες - Μέγιστο ύψος ενίσχυσης - 35 ευρώ ανά στρέμμα
Εσπεριδοειδή (πορτοκαλιά, μανταρινιά) Μέγιστο ύψος ενίσχυσης - 17,5 ευρώ ανά στρέμμα.
Ημερίδα για το παρόν και το μέλλον στην ανακύκλωση συσκευασιών φυτοπροστασίας, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Παρασκευή (24/11/2023) από την εταιρεία CYCLOS και τον ΕΣΥΦ.
«Η βιομηχανία φυτοπροστατευτικών δεν είναι περήφανη για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας», τόνισε ο κ. Β. Ευθυμιάδης, πρόεδρος της CYCLOS και Αντιπρόεδρος του ΕΣΥΦ. «Περιμένουμε από την πολιτεία τη δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου για την ανακύκλωση των συσκευασιών φυτοπροστασίας. Όσο αυτό καθυστερεί τόσο θα αυξάνονται τα προβλήματα», πρόσθεσε.
Στην ημερίδα παρευρέθησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Στρατάκος και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ε. Γραφάκος, οι οποίοι υποσχέθηκαν ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το θεσμικό πλαίσιο της της συγκέντρωσης κενών συσκευασιών θα είναι έτοιμη τον Μάρτιο του 2024.
Πάντως ο κ. Στρατάκος παραδέχτηκε ότι η κατάσταση σήμερα στην ελληνική ύπαιθρο είναι ανεξέλεγκτη. Τόνισε ακόμη ότι σε μια ημερίδα, που έγινε στο Κιλελέρ, το 2020, στην οποία συμμετείχε και ο συμπατριώτης του από την Μάνη κ. Γραφάκος, έδωσαν την υπόσχεση να ολοκληρώσουν την ΚΥΑ μέσα σε δύο μήνες. Όμως στην συνέχεια παραιτήθηκε από την θέση του και δεν προχώρησε η απόφαση. Τώρα που επανήλθε στο ΥπΑΑΤ θα προχωρήσουν οι σχετικές νομοθετικές διαδικασίες.
Από την πλευρά του ο κ. Γραφάκος παραδέχτηκε ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για υπογραφεί της ΚΥΑ και στην συνέχεια θα υπάρξει έγκριση του υπηρεσιακού σχεδίου και η εφαρμογή του προγράμματος. Εκτίμησε πάντως ότι από τα τέλη του 2024 με αρχές του 2025 θα τρέξει η διαδικασία συλλογής και ανακύκλωσης κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών και στην χώρα μας (που έχει ήδη μια κόκκινη κάρτα από την ΕΕ).
«Η βιομηχανία είναι έτοιμη να δώσει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των κενών συσκευασιών και δεν ζητά κάποια χρηματοδότηση», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ευθυμιάδης. Όλοι ευχήθηκαν τον επόμενο χρόνο αυτή την εποχή να τρέχει η σχετική διαδικασία.
Μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται να γίνει η πληρωμή της δεύτερης δόσης του Υπομέτρου 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων», σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου.
Στόχος του Υπομέτρου 6.3 είναι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις να αναπτύξουν περαιτέρω τις γεωργικές τους δραστηριότητες μέσω ενεργειών που αφορούν τη βελτίωση της οικονομικής ή περιβαλλοντικής βιωσιμότητάς τους ή την εν γένει διαρθρωτική τους προσαρμογή (όπως παραγωγική, οργανωτική κ.λπ.) ούτως ώστε να είναι «ικανές» να υποστηρίξουν μελλοντική επαγγελματική ενασχόληση των κατόχων τους στη γεωργία.
Το συνολικό ποσό στήριξης ανά δικαιούχο ανέρχεται στο ποσό των 14.000 ευρώ.
Η πρώτη δόση (70% της ενίσχυσης) έχει πληρωθεί και αυτή την περίοδο βρίσκονται τα αιτήματα πληρωμής της εξόφλησης (30%) στις ΔΑΟΚ για ελέγχους.
Η δεύτερη δόση της ενίσχυσης, που ανέρχεται σε 4.200 ευρώ, θα καταβληθεί με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι σταδιακές πληρωμές της προκαταβολής των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων έτους του 2023, το ύψος της οποίας θα κυμανθεί στο 75% της ενίσχυσης, οι οποίες ξεκίνησαν από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.
Ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα χρήματα της προκαταβολής στα βιολογικά Δράση 11.1.1 (Ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία), που αφορούν εγκρίσεις 2022 και προηγούμενων ετών στη φυτική και ξεκίνησαν πληρωμές για ζωική.
Επίσης έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή στο κομφούζιο και μείωση νιτρορύπανσης και παίρνουν σειρά μέσα στην εβδομάδα και τα λοιπά αγρο-περιβαλλοντικά καθεστώτα ενίσχυσης.
Οι παραγωγοί και τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) θα πρέπει να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήµατα εάν έχουν αναρτηθεί νεότερα αποτελέσµατα στην εφαρµογή διεπαφής, τονίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σκοπός της εφαρμογής αυτής είναι τόσο η ενημέρωση των παραγωγών για τα αποτελέσματα του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων (monitoring) όσο και η υποβολή πρόθεσης ενέργειας προς διόρθωση, μέσω ενός καναλιού επικοινωνίας.
Όπως προβλέπεται από τους Κοινοτικούς Κανονισμούς, οι παραγωγοί πρέπει αφ’ ενός να ενημερώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για τα αποτελέσματα των ελέγχων με τη μέθοδο παρακολούθησης, αφ’ ετέρου να μπορούν να απαντάνε για πιθανές ενέργειές τους.
Η αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προβλέπεται από τη νέα ΚΑΠ προκειμένου να αποτρέψει τη μη-συμμόρφωση και την επιβολή ποινών στους παραγωγούς και να τους δώσει την προβλεπόμενη δυνατότητα διορθώσεων.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για τα ΚΥΔ και τους online χρήστες μέσω της ΕΑΕ 2023 με τα αντίστοιχα στοιχεία εισόδου.
Στη διαδρομή: Επιτόπιοι έλεγχοι > Αποτελέσματα monitoring θα είναι ανηρτημένα τα εκάστοτε αποτελέσματα ανά αγροτεμάχιο.
Αναλυτικά οι στήλες που εμφανίζονται είναι οι κάτωθι:
- «Αποτέλεσμα»: στην οποία εμφανίζεται το προσωρινό αποτέλεσμα του ελέγχου για το εν λόγω αγροτεμάχιο:
Πράσινο αγροτεμάχιο: σύμμορφο αγροτεμάχιο το οποίο δύναται να οδηγηθεί σε υπολογισμό πληρωμής. Επισημαίνεται πως σε περίπτωση μεταβολής του αγροτεμαχίου, το αποτέλεσμα δύναται να μεταβληθεί. Συνίσταται τα πράσινα αγροτεμάχια να μην μεταβάλλονται.
Κίτρινο αγροτεμάχιο: αγροτεμάχιο για το οποίο αποστέλλονται ειδοποιήσεις, όπως αυτές θα περιγράφουνε στη συνέχεια.
Κόκκινο αγροτεμάχιο: αγροτεμάχιο το οποίο μηδενίζεται τελεσίδικα και οδηγείται σε υπολογισμό πληρωμής. Κόκκινη σήμανση λαμβάνουν κυρίως τα τεμάχια που μετά από αναρτήσεις δεν έχει υπάρξει καμία μεταβολή ή αποστολή αποδεικτικών στοιχείων.
Λευκό Αγροτεμάχιο: αγροτεμάχιο για το οποίο δεν έχει εξαχθεί αποτέλεσμα και είναι απαραίτητη η αποστολή φωτογραφίας με γεωσήμανση. - «Ημερομηνία ελέγχου»: εμφανίζεται η ημερομηνία εξαγωγής της βάσης στην οποία βασίστηκε το αποτέλεσμα. Εάν έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές στο αγροτεμάχιο πέραν εκείνης της ημερομηνίας, δεν έχουν ληφθεί υπόψιν στο αποτέλεσμα όπως αυτό έχει αποτυπωθεί
- «ΑΦΜ»: Εμφανίζεται το αντίστοιχο ΑΦΜ
- «ΑΑ Αγρού»: Εμφανίζεται το αγροτεμάχιο
- «Πύλη»: Εμφανίζεται το αντίστοιχο ΚΥΔ στο οποίο υπεβλήθη η αίτηση
- «Περιφερειακή ενότητα»: Εμφανίζεται η Περιφερειακή Ενότητα στην οποία ανήκει χωρικά το αγροτεμάχιο
- «ΠερΔιευΟΠΕΚΕΠΕ»: Εμφανίζεται η αρμόδια ΠΔ/ΠΜ του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
- «Έκδοση»: Εμφανίζεται η έκδοση με σειρά ανάρτησης. Προς διευκόλυνση εύρεσης των πιο πρόσφατων εκδόσεων
- «Σύσταση»: αφορά σε σύσταση των ελεγκτών μετά από εξέταση των φωτογραφιών με γεωσήμανση για τις οποίες δεν ήταν δυνατό το τελικό συμπέρασμα.
- «Καλλιέργεια»: η δηλωθείσα καλλιέργεια του αγροτεμαχίου
- «Ποικιλία»: η δηλωθείσα ποικιλία του αγροτεμαχίου
- «ΤΔ»: εμφανίζεται η ύπαρξη τεχνικού δελτίου
- -«Ενέργεια»: συμπληρώνεται από τον παραγωγό/ΚΥΔ. Υπάρχει αναδιπλούμενη λίστα με δύο επιλογές: «μεταβολή δήλωσης» και «καμία ενέργεια».
Επιλέγεται η «μεταβολή δήλωσης» όταν ο παραγωγός θα προβεί σε τροποποίηση του αγροτεμαχίου ή έχει προβεί μετά την ημερομηνία ελέγχου που αναφέρεται παραπάνω.
Επιλέγεται η «καμία ενέργεια» όταν ο παραγωγός διαφωνεί με το εύρημα του ελέγχου ή έχει σκοπό να πραγματοποιήσει το προσεχές διάστημα κοπή ή άροση. - «ενημέρωση αποτελεσμάτων monitoring»: επιλέγεται προκειμένου να αποθηκευτούν οι ενέργειες που καταχωρήθηκαν. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η αλλαγή των αποτελεσμάτων, δύναται να πραγματοποιηθεί επιλέγοντας «Επαναφορά».
Επισημαίνεται πως η εφαρμογή διεπαφής θα είναι κάθε φορά ανοιχτή για επιλογή ενεργειών περιορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο θα ανακοινώνεται. Μετά το πέρας του διαστήματος αυτού, δεν θα είναι δυνατή οποιαδήποτε τροποποίηση. - «Σχόλια»: Στη στήλη αυτή θα εμφανιστούν πιθανά σχόλια των ελεγκτών, προκειμένου να εξηγήσουν γιατί δεν γίνονται δεκτές οι φωτογραφίες με γεωσήμανση και απαιτούνται επιπρόσθετες.
Να μην γίνει 3% γραμμική μείωση των δικαιωμάτων 2023 για την κατανομή εθνικού αποθέματος.
Θυμίζουμε ότι στην πληρωμή της φετινής προκαταβολής του τσεκ είχαμε μείωσης των ατομικών δικαιωμάτων των δικαιούχων κατά 20%, στην οποία προστέθηκε και η ετήσια μεταβολή, λόγω της εφαρμοζόμενης σύγκλισης των δικαιωμάτων.
Το εθνικό απόθεμα 2023 μπορεί να τροφοδοτηθεί από τις επιστροφές, τις παρακρατήσεις από τις μεταβιβάσεις και τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα δικαιωμάτων προηγούμενων ετών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ σε επιστολή της προς ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ειδικότερα όπως αναφέρει η ΕΘΕΑΣ:
Με την πληρωμή της προκαταβολής του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης 2023 και όσα ορίζονται στο ΣΣ ΚΑΠ 2023-27, έγινε αντιληπτή η εφαρμογή της μείωσης των ατομικών δικαιωμάτων των δικαιούχων κατά 20%, στην οποία προστέθηκε και η ετήσια μεταβολή, λόγω της εφαρμοζόμενης σύγκλισης των δικαιωμάτων.
Όμως, τα δικαιώματα που αρχικά κατανεμήθηκαν, πρόκειται να υποστούν και επιπλέον μείωση τουλάχιστον κατά 3%, βάσει όσων προβλέπονται στο άρθρο 7 της Απόφασης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπ.αριθμ. 519/135068/9.5.2023. Η μείωση αυτή πρόκειται να εφαρμοσθεί στην πληρωμή της εξόφλησης του υπολοίπου 30% της βασικής ενίσχυσης τον Δεκέμβριο για να τροφοδοτήσει μέρος του εθνικού αποθέματος και θα έχει ως συνέπεια μειωμένες πληρωμές στα υφιστάμενα δικαιώματα συνολικά κατά 25 εκατ. ευρώ.
Η θέση της ΕΘΕΑΣ είναι ότι δεν χρειάζεται οι παραγωγοί να υποστούν ακόμη περεταίρω μείωση των δικαιωμάτων κατά 3%, αφού όπως έδειξε η κατανομή εθνικού αποθέματος το 2022, όπου δεν υπήρξε οριζόντια μείωση, μπορεί να τροφοδοτηθεί επαρκώς από άλλες προβλεπόμενες πηγές που είναι οι εξής:
1. Η παρακράτηση ποσοστού δικαιωμάτων από τις μεταβιβάσεις.
2. Η αυτοδίκαιη επιστροφή των δικαιωμάτων που δεν ενεργοποιήθηκαν για δύο συνεχόμενα χρόνια.
3. Οι επιστροφές ήδη κατανεμηθέντων δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος προηγούμενων ετών, είτε από τους ίδιους τους δικαιούχους, είτε από ακύρωση και ανάκληση των τίτλων που κατανεμήθηκαν λόγω παρατυπιών.
4. Η χρήση οριζόντιας μείωσης των προηγούμενων ετών που δεν χρησιμοποιήθηκε.
Ειδικά για την τροφοδότηση από την 4η πηγή κατά την αναζήτηση στοιχείων το 2022, προκειμένου να μην γίνει εφαρμογή της οριζόντιας μείωσης, διαπιστώθηκε ότι από το 2017 και μετά, προέκυψε ότι είχαν πραγματοποιηθεί αχρείαστες οριζόντιες μειώσεις στα δικαιώματα των παραγωγών γεωργών και κτηνοτρόφων- με αποτέλεσμα να χαθούν.
Από το 2017 έως το 2021 έγινε συνολική γραμμική μείωση περίπου 10%, ύψους 102,5 εκατ. ευρώ στα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης για να τροφοδοτήσουν το εθνικό απόθεμα. Η τροφοδοσία του από άλλες πηγές όπως η παρακράτηση στις μεταβιβάσεις, η επιστροφή και ανάκληση δικαιωμάτων προσέθεσαν επιπλέον άλλα 72,5 εκατ. ευρώ.
Με δεδομένο όμως ότι την ίδια περίοδο κατανεμήθηκε ποσό ύψους περίπου 155 εκατ. ευρώ, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μεταφορά αδιάθετων (μη κατανεμηθέντων) ποσών στο 2022 και για αυτό η ΕΘΕΑΣ ζήτησε να μην γίνει οριζόντια γραμμική μείωση, πράγμα που υιοθετήθηκε.
Όμως στο πρόβλημα της αχρείαστης γραμμικής μείωσης των δικαιωμάτων, προστέθηκε και η αντιπαραγωγική κατανομή, που επισημάνθηκε πολλές φορές από τους Συνεταιρισμούς – μέλη μας, αγρότες και κτηνοτρόφους και προκύπτει από τη συνολική κατανομή του εθνικού αποθέματος από το 2017 έως το 2021, που έχει ως εξής:
1) 3.700.000 στρέμματα περίπου σε ΠΕ1-βοσκοτόπια (66%) και μόλις
2) 1.100.000 στρέμματα περίπου σε ΠΕ2-αρόσιμες (19%) καλλιέργειες και
3) 870.000 στρέμματα περίπου σε ΠΕ3-δενδρώδεις (15%) καλλιέργειες.
Το γεγονός αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί για να δοθεί απάντηση γιατί τα δικαιώματα που αφορούν τους κτηνοτρόφους ΠΕ1 -βοσκοτόπια, είχαν τη μεγαλύτερη μείωση κατά 27% μεταξύ 2022 και 2023.
Η μη ισόρροπη κατανομή μεταξύ βοσκοτόπων και των άλλων καλλιέργειών, έγινε γιατί κατά τη γραμμική μείωση τα ποσά από τις αροτραίες (ΠΕ2) και τις δενδρώδεις (Π3) μεταφέρθηκαν στην ΠΕ1- βοσκότοποι.
Αυτό έγινε χωρίς όμως να δοθεί μέριμνα και βαρύτητα στην προϋπόθεση της παραγωγικής αξιοποίησης τόσο σημαντικών ποσών, καθώς και της χρήσης τους από κτηνοτρόφους κατόχους ζώων που την είχαν ανάγκη. Αυτή όμως η διαδικασία μεταφοράς το 2023 δεν μπορεί να εφαρμοστεί, όπου με βάση το ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, οι πηγές που τροφοδοτούν το εθνικό απόθεμα ξεχωρίζουν ανά αγρονομική περιφέρεια και κατανέμονται πλέον εντός της ίδιας αγρονομικής περιφέρειας.
Συμπερασματικά, εάν γίνει οριζόντια μείωση 3%, εκτός του ότι δεν χρειάζεται, θα μειωθούν τα δικαιώματα των γεωργών και κτηνοτρόφων, χωρίς τα ποσά παρακράτησης να μπορέσουν να αξιοποιηθούν και η ζημιά θα είναι διπλή. Θεωρούμε, ότι οι άλλες πηγές επαρκούν για να τροφοδοτήσουν το εθνικό απόθεμα για την είσοδο νέων και νεοεισερχόμενων γεωργών στην γεωργία, ώστε να υποστηριχθεί η ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού της, αξιοποιώντας παραγωγικά αυτή τη δυνατότητα που αποτελεί και σταθερό στόχο της ΕΘΕΑΣ και των Συνεταιρισμών.
Αναμένοντας τις πρωτοβουλίες σας είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση σας είναι αναγκαία.
Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα αποφάσισε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελος Σημανδράκος, στον Υπουργό ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, για τα «χαμένα» 88 εκατ. ευρώ από την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης.
Ενδιαφέρον είναι ότι ο Σημανδράκος λέει ότι απαντά σε δημοσιεύματα, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι είναι επώνυμες δηλώσεις του Αυγενάκη και επίσημες ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ.
Βέβαια εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα έβγαινε ένας υπουργός και δήλωσε ότι χάθηκαν ευρωπαϊκά κονδύλια αμέσως θα αναλάμβανε έρευνα εισαγγελέας. Εδώ απλά κάνουμε αναφορές και δημοσιογραφικά κουτσομπολιά.
Εμείς απλά ρωτάμε σαν ΑγροΤύπος πότε θα πληρωθούν τα οικολογικά χρήματα και από ποια κονδύλια.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 29 Νοεμβρίου, για την πληρωμή αναφέρει τα εξής:
«Με αφορμή τα δημοσιεύματα για το ύψος της προκαταβολής του 2023 και την λανθάνουσα εντύπωση ότι ποσό δικαιωμάτων 88 εκ ευρώ δεν έχει περιληφθεί στις πληρωμές της προκαταβολής, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρινίζει:
Με βάση το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Χώρας 2023-2027, ο συνολικός προϋπολογισμός που διατέθηκε για τη Βασική Εισοδηματική Στήριξη στα πλαίσια του πρώτου έτους 2023 είναι 829.567.104,00 €.
Το ποσό αυτό κατανεμήθηκε εξ ολοκλήρου σε δικαιώματα και στις τρείς αγρονομικές ζώνες ΠΕ1- Βοσκότοποι, ΠΕ2-Αροτραίες, ΠΕ3- Δενδρώδεις και με βάση τις αποφάσεις σύγκλισης των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για τη βιωσιμότητα το 2023 κατανεμήθηκαν 4.194.084,19 δικαιώματα αξίας 829.240.160,92 ευρώ.
Στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2023 (ΟΣΔΕ) υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 653.359 αιτήσεις από παραγωγούς, από τους οποίους μόνο οι 585.853 αιτήθηκαν ενεργοποίηση κατεχόμενων δικαιωμάτων 4.023.211 εκταρίων βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα. Η αιτηθείσα από αυτούς αξία ενεργοποίησης δικαιωμάτων είναι συνολικής αξίας 796.232.442,24 ευρώ και για τις τρείς αγρονομικές ζώνες.
Οι υπόλοιποι 67.506 παραγωγοί που υπέβαλαν αιτήσεις ΟΣΔΕ 2023 δεν ήταν κάτοχοι δικαιωμάτων την στιγμή του υπολογισμού της προκαταβολής, διότι είτε αναμένουν μεταβίβαση δικαιωμάτων, είτε κατανομή από το εθνικό απόθεμα, διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο και για αυτό τον λόγο δεν συμπεριλήφθηκαν στην επεξεργασία της πληρωμής της προκαταβολής του Οκτωβρίου 2023.
Από τον αριθμό των 585.853 δικαιούχων παραγωγών που αντιστοιχούν σε 4.023.211 εκτατικά δικαιώματα στις τρεις αγρονομικές περιφέρειες και των οποίων η αξία είναι 796.232.442,24 ευρώ, κατά την επεξεργασία προέκυψαν τα εξής:
Η δηλωθείσα έκταση του συνόλου των αγροτεμαχίων των 585.853 παραγωγών δεν κάλυπτε, όπως κάθε χρονιά, το σύνολο των δικαιωμάτων και υπολειπόταν. Η έκταση ανερχόταν συνολικά σε 3.835.821 εκτάρια επιλέξιμων αγροτεμαχίων, η οποία αντιστοιχεί σε ποσό ενεργοποίησης 759.783.129,60 ευρώ.
Η δηλωθείσα αυτή έκταση μετά την ενσωμάτωση των ελέγχων επιλεξιμότητας προσδιορίστηκε και υπολογίστηκε στα 3.751.645,48 εκτάρια αξίας 741.937.077,71 ευρώ.
Επομένως, η διαφορά των 88 εκατ ευρώ που υπολογίζεται από την αφαίρεση των 829.240.160,92 ευρώ του προϋπολογισμού μείον τα 741.937.077,71 ευρώ που αντιστοιχούν στα επιλέξιμα εκτάρια που συμμετείχαν στην πληρωμή, είναι σαφέστατα προσδιορισμένη και δεν είναι «χαμένη».
Με την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων, την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος τον Δεκέμβριο 2023, τις διορθώσεις προφανών σφαλμάτων και του monitoring, θα ενσωματωθούν τα υπόλοιπα 88 εκ ευρώ στην εξόφληση, εκτός εκείνων των περιπτώσεων παραγωγών κατόχων δικαιωμάτων που δεν υπέβαλαν ΟΣΔΕ το 2023 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα».
Οδηγίες προς ΚΥΔ και παραγωγούς δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το Monitoring και τις αλλαγές που μπορούν να κάνουν στις φετινές δηλώσεις, με βάση τα αποτελέσματα των φετινών ελέγχων, για να είναι επιλέξιμα τα αγροτεμάχια.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2023, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει θεσπίσει το Σύστημα Παρακολούθησης Εκτάσεων ως υποχρεωτικό στοιχείο του ολοκληρωμένου συστήματος (AMS) στο σύνολο της Επικράτειας για τα καθεστώτα βασικής εισοδηματικής στήριξης, παρεμβάσεις σχετικά με φυσικούς ή άλλους ειδικούς ανά περιοχή περιορισμούς, συμπληρωματικής εισοδηματικής στήριξης νέων γεωργών, της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος και της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης των καλλιεργειών ρυζιού και αραβόσιτου, ενώ από το επόμενο έτος (ΕΑΕ 2024) θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα καθεστώτα με βάση την έκταση βάσει του άρθρου 10 του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 1173/2022: «1. Το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων εφαρμόζεται σε όλες τις αιτήσεις ενίσχυσης για παρεμβάσεις με βάση την έκταση στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου συστήματος…».
Το Σύστημα Παρακολούθησης Εκτάσεων στοχεύει στην ίση μεταχείριση των παραγωγών και επιτρέπει τις αλλαγές στις αιτήσεις, όπου εντοπίζεται πιθανή μη συμμόρφωση. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ όπως προκύπτει από τις γενικές και ειδικές διατάξεις της Κοινοτικής Νομοθεσίας (Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 1173/2022: Άρθρο 7: «5. Οι τροποποιήσεις ή οι αποσύρσεις πραγματοποιούνται με τη χρήση των επίσημων διαύλων επικοινωνίας που καθορίζονται από το κράτος μέλος…» και Άρθρο 10 «8. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στους δικαιούχους τις πληροφορίες σχετικά με τα εκτάρια για τα οποία δεν πληρούνται οι σχετικοί όροι επιλεξιμότητας…»), οφείλει να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα, μέσω προδιαγεγραμμένου καναλιού επικοινωνίας, δίνοντας την ευκαιρία στους παραγωγούς να κάνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να αποτραπεί η μη-συμμόρφωση και η τυχόν επιβολή ποινών.
Για το λόγο αυτό ανέπτυξε την «Εφαρμογή Αποτελεσμάτων Monitoring» εντός της ΕΑΕ 2023, μέσω της οποίας οι παραγωγοί θα αρχίσουν να ενημερώνονται ενός του τρέχοντος έτους για τυχόν παρατηρήσεις πιθανής μη συμμόρφωσης και θα ενημερώνουν τον Οργανισμό για τις ενέργειές τους. Με τις ενέργειες αυτές είναι δυνατόν, αφ’ ενός να διορθώσουν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, αφ’ ετέρου να αποδείξουν ότι τα αγροτεμάχιά τους είναι σύμμορφα με τους κανόνες επιλεξιμότητας.
Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα:
- Θα υπάρχουν συνεχείς αναρτήσεις στην εφαρμογή διεπαφής. Η κάθε ανάρτηση δεν θα αφορά στο σύνολο των τεμαχίων των παραγωγών. Θα πρέπει οι παραγωγοί και τα ΚΥΔ να ελέγχουν σε ποια αγροτεμάχια αφορά η κάθε ανάρτηση. Τονίζεται ότι οι αναρτήσεις αφορούν μεμονωμένα αγροτεμάχια κι όχι το σύνολο της δήλωσης.
- Οι παραγωγοί και τα ΚΥΔ θα πρέπει να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα εάν έχουν αναρτηθεί νεότερα αποτελέσματα στην εφαρμογή διεπαφής. Θα ανακοινώνεται στο site του ΟΠΕΚΕΠΕ η κάθε μία ανάρτηση καθώς και μέχρι πότε θα είναι δυνατή η ενέργεια/απάντηση από τους ενδιαφερόμενους.
- Οι παραγωγοί και τα ΚΥΔ συνίσταται να χρησιμοποιούν την εφαρμογή διεπαφής προκειμένου να ενημερώσουν για τις πιθανές ενέργειες στις οποίες θα προβούν.
- Σε περίπτωση τροποποίησης του αγροτεμαχίου, το αγροτεμάχιο θα εξεταστεί εκ νέου και το επικαιροποιημένο αποτέλεσμα θα φορτωθεί στην εφαρμογή διεπαφής.
- Για τα αγροτεμάχια για τα οποία μετά από επανειλημμένες ειδοποιήσεις δεν έχει γίνει αποστολή αποδεικτικών στοιχείων ή κάποια τροποποίηση στη δήλωση τους, θα λαμβάνουν τη σήμανση «κόκκινο».
- Το Σύστημα Παρακολούθησης δεν δίνει ως αποτέλεσμα μετρηθείσα έκταση. Τα αγροτεμάχια μέσω του Σύστηματος Παρακολούθησης χαρακτηρίζονται ως «πράσινα», «κόκκινα» «κίτρινα» ή «λευκά».
«Πράσινο» σημαίνει ότι το αγροτεμάχιο βρέθηκε σύμμορφο (ανά παρέμβαση) και η προσδιορισθείσα έκτασή του θα υπολογιστεί μετά το πέρας των διασταυρωτικών ελέγχων, αφαιρώντας πιθανά μη επιλέξιμα στοιχεία του υποβάθρου (sub για το σύνολο των Νομών, ilots, subilots extra).
To «κόκκινο» σημαίνει ότι το τεμάχιο δεν είναι σύμμορφο
Για το «κίτρινο» απαιτούνται επιπρόσθετα στοιχεία/ενέργειες.
Το «λευκό» σημαίνει ότι δεν ήταν δυνατή η εξαγωγή οποιοδήποτε συμπεράσματος αλγοριθμικά και απαιτείται φωτογραφία με γεωσήμανση.
Σημαντική επισήμανση A: Για τα αγροτεμάχια τα οποία έλαβαν τη σήμανση «κόκκινο» κατά την πληρωμή προκαταβολής του Οκτωβρίου 2023, θα σταλούν ειδοποιήσεις σύμφωνα με τις οποίες θα απαιτούνται επιπρόσθετα στοιχεία/ενέργειες. Τα αγροτεμάχια τα οποία θα συμπεριληφθούν σε δείγμα κλασικού επιτοπίου ελέγχου (λοιπά συνδεδεμένα καθεστώτα, μέτρα ΠΑΑ κλπ.), θα εξαιρούνται αυτομάτως του ελέγχου Παρακολούθησης, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται η αίτηση.
Σημαντική επισήμανση B: Δεν θα λαμβάνονται υπόψη γραπτά αιτήματα επανεξέτασης, αναφορικά με αποδεικτικά στοιχεία, ημερομηνίες κλπ. Η επικοινωνία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής διεπαφής.
Επιτρεπόμενες αλλαγές αγροτεμαχίου:
- Καλλιέργεια
- Ποικιλία
- Αφαίρεση αιτήματος βασικής εισοδηματικής στήριξης/Μ13/Νέων γεωργών/ειδικής ενίσχυσης βάμβακος/συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού ή αραβόσιτου
- Ψηφιοποίηση – διαγραφή αγροτεμαχίου
- Κατάτμιση («σπάσιμο» αγροτεμαχίου σε περισσότερα μέρη)
- Διαγραφή
Μη Επιτρεπόμενες αλλαγές αγροτεμαχίου:
- Προσθήκη αιτήματος βασικής εισοδηματικής στήριξης/Μ13/Νέων γεωργών/ειδικής ενίσχυσης βάμβακος/συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού ή αραβόσιτο
- Προσθήκη αγροτεμαχίου
Δεν πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η νομοθεσία για τον περιορισμό της χρήσης φυτοπροστατευτικών στην ΕΕ.
Οι Ευρωβουλευτές απέρριψαν ουσιαστικά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αειφόρο χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Μετά από μια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια την Τρίτη (21 Νοεμβρίου 2023), 299 ευρωβουλευτές ψήφισαν την Τετάρτη (22 Νοεμβρίου 2023) υπέρ της απόρριψης της πρότασης της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε από τους ευρωβουλευτές, με 207 να υποστηρίζουν την πρόταση και 121 να απέχουν.
Με αυτήν την ψηφοφορία, το Κοινοβούλιο ουσιαστικά απέρριψε την πρόταση της Επιτροπής και έκλεισε την πρώτη του ανάγνωση.
Το Συμβούλιο τώρα θα πρέπει να αποφασίσει για τη θέση του σχετικά με την πρόταση για να καθορίσει εάν θα απορριφθεί οριστικά ή θα επιστρέψει στο Κοινοβούλιο για δεύτερη ανάγνωση.
Θυμίζουμε ότι ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Επιτροπή πρότεινε, στις 22 Ιουνίου 2022, κανονισμό για την αειφόρο χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων ως μέρος μιας δέσμης μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του συστήματος τροφίμων της ΕΕ. Ουσιαστικά ζητούσε την υποχρεωτική μείωση της χρήσης τους κατά 50%.
Ιταλία
Η απόφαση αυτή έφερε θετικές αντιδράσεις από τις ιταλικές οργανώσεις αγροτών και τις εταιρείες αγροδιατροφής.
Οι οργανώσεις Coldiretti (ιταλική οργάνωση αγροτών) και Filiera Italia (σύλλογος εταιρειών αγροδιατροφής) σε δηλώσεις τους επισημαίνουν ότι η αποτυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμφωνήσει σχετικά με την πρόταση για τη βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκων (SUR) σώζει την παραγωγή στη βάση της μεσογειακής διατροφής. Καλλιέργειες, όπως το αμπέλι και η ντομάτα, είχαν μεγάλο κίνδυνο από την μη ρεαλιστική - όπως χαρακτηρίζουν - πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποχρεωτική μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών κατά 50%.
Αν περνούσε αυτή η διάταξη - υπογραμμίζουν οι Coldiretti και Filiera Italia - θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ανοίγοντας ουσιαστικά τις πόρτες στις εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ, οι οποίες δεν έχουν τα ίδια πρότυπα όσον αφορά το περιβάλλον και την υγεία και την τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Και προσθέτουν: «Απαιτείται μια ρεαλιστική προσέγγιση για να υποστηριχθεί η βιωσιμότητα του αγροτικού κλάδου, η οποία έχει ήδη οδηγήσει την Ιταλία να χαρακτηριστεί ως η πιο πράσινη χώρα στην Ευρώπη, με τον μεγαλύτερο αριθμό γεωργικών εταιρειών που καλλιεργούν βιολογικά, περίπου στο 1/5 της συνολικής έκτασης καλλιέργειας της χώρας.
Η Ιταλία, η οποία ανταγωνίζεται τη Γαλλία για τον ρόλο του κορυφαίου παραγωγού κρασιού στον κόσμο και του κορυφαίου παραγωγού τομάτας στην Ευρώπη, θα ήταν η χώρα που θα είχε πληγεί περισσότερο από αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική.
Η έλλειψη συμφωνίας και κυρίως η έλλειψη σύγκλισης επιτρέπει τώρα, όπως έχουμε ζητήσει επανειλημμένα, να ξεκινήσει ένας εις βάθος προβληματισμός βασισμένος σε πραγματικές επιστημονικές γνώσεις, μελέτες επιπτώσεων και εναλλακτικές λύσεις για την προστασία των εθνικών και ευρωπαϊκών αγροδιατροφικών προϊόντων.
Τώρα θα πρέπει να διακοπούν οι εργασίες και μετά τις ευρωεκλογές οι νέοι ευρωβουλευτές, που θα εκλεγούν, να αναλάβουν τη συνέχιση των εργασιών και να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βελτιώσει την πρόταση κανονισμού σχετικά με το μέλλον της ιταλικής και ευρωπαϊκής γεωργίας».
Υπόμνημα με τα αιτήματά τους έστειλαν στην Περιφέρεια οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜ-Θ) σε συνέχεια της πρόσφατης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν.
Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «τα προβλήματα ξεκινούν από το 2014 όταν αποφασίστηκε, από την τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, να εφαρμοστεί στη χώρα μας, για την περίοδο της ΚΑΠ 2015-2019, το ιστορικό μοντέλο στην κατανομή της ΒΕΣ (Βασική Εισοδηματική Στήριξη). Αποφασίστηκε η πενταετής σύγκλιση των ατομικών δικαιωμάτων της Βασικής ενίσχυσης, από το 2015-2019 σε πέντε ίσα βήματα, ένα κάθε έτος, με στόχο σύγκλισης το 60% της μέσης αξίας ανά εκτάριο βοσκότοπου.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κλήθηκε να εφαρμόσει το ιστορικό μοντέλο που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ, αλλά δυστυχώς δεν είχε το πολιτικό σθένος να προχωρήσει, σε καμία σοβαρή αλλαγή του ιστορικού μοντέλου, προς το δικαιότερο και αναλογικότερο.
Η διαφορετική πυκνότητα βόσκησης κατά Χορική Ενότητα (Χ.Ε.) υπολογίστηκε χωρίς καμία επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση, διαιρώντας τις κατά το ΥΠΑΑΤ επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων, με τις ζωικές μονάδες της κάθε περιοχής.
Φυσικά δεν αναφερόμαστε στην κατανομή των πραγματικών βοσκοτόπων, που χρησιμοποιεί ο κάθε κτηνοτρόφος για τη βοσκή του ζωικού του κεφαλαίου. Αναφερόμαστε σε μία εικονική πραγματικότητα που δημιούργησαν οι «επιστήμονες» του ΥΠΑΑΤ, σε αγαστή συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και σε συνεννόηση με τους αρμόδιους της ΕΕ, οι οποίοι φαίνεται ότι πείστηκαν από τα ατράνταχτα «επιστημονικά» επιχειρήματά τους.
Έτσι είχαμε εικονική κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας, πολλές φορές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις σταυλικές τους εγκαταστάσεις.
Με την κατανομή κατά Χ.Ε. να εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα, οι περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και κάποιων νησιών, όπως η Θάσος, απώλεσαν ενισχύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία καρπώθηκαν οι συνάδελφοι των υπολοίπων περιοχών (χωρικών ενοτήτων) της χώρας.
Λόγω της θεωρητικά υψηλής πυκνότητας βόσκησης των παραπάνω συγκεκριμένων περιοχών, κατά τον υπολογισμό των δικαιωμάτων το 2015, με διαιρετέο τα ιστορικά δικαιώματα και διαιρέτη, τα λίγα στρέμματα ανά Ζωική Μονάδα (ΖΜ) που κατανεμήθηκαν στους κτηνοτρόφους των περιοχών αυτών, δημιουργήθηκαν πλασματικά υψηλότερες μοναδιαίες αξίες, σε σχέση με κτηνοτρόφους της υπόλοιπης χώρας, με τα ίδια ιστορικά δικαιώματα και το ίδιο ζωικό κεφάλαιο.
Στην σύγκλιση των ατομικών δικαιωμάτων 2015-2019 αλλά και στην αντίστοιχη 2023-2026, οι κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών συνεχώς έχαναν, χάνουν και θα χάνουν από την αξία των δικαιωμάτων τους, με τα χαμένα να μετακυλίονται στους κτηνοτρόφους των Χ.Ε με χαμηλή πυκνότητα βόσκησης της υπόλοιπης χώρας.
Ερχόμαστε τώρα στη νέα ΚΑΠ. Αυτή η αδικία, που ξεκίνησε από το 2015, θα συνεχιστεί μέχρι το 2027. Και οι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να φεύγουν από το επάγγελμα. Θα πρέπει να γίνει αναδιανομή των δικαιωμάτων αλλά κάτι τέτοιο δεν το αναφέρει η ΚΑΠ. Οι όποιες αλλαγές στα βοσκοτόπια θα πρέπει όμως να γίνουν άμεσα.
Γνωρίζουμε ότι έχει στο συρτάρι του ο ΟΠΕΚΕΠΕ πολλές χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων που δεν έχουν γίνει επιλέξιμα. Θα πρέπει να πάνε στις Χ.Ε. που έχουν λίγα βοσκοτόπια. Μπορεί έτσι να μην διορθωθούν οι αδικίες του τσεκ (Βασική Ενίσχυση) αλλά θα υπάρξει λύση για άλλα προγράμματα (βιολογικά, εξισωτική κ.α.) που θα μπορέσουν να αναπληρώσουν μέρος της απώλειας του εισοδήματος των κτηνοτρόφων».
Διαβάσε το υπόμνημα των κτηνοτρόφων (εδώ)
Περισσότεροι από 900 εντομολόγοι από 60 χώρες ανά τον κόσμο, συγκεντρώθηκαν, στο Ηράκλειο Κρήτης, για να συμμετάσχουν στις εργασίες του 12ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Εντομολογίας - XII European Congress of Entomology (ECE2023). Το Συνέδριο διεξήχθη από τις 16 ως τις 20 Οκτωβρίου 2023, στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο της πόλης.
Αποτέλεσε για όλους τους συμμετέχοντες μία μοναδική ευκαιρία για ανταλλαγή πληροφοριών και ερευνητικών αποτελεσμάτων σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Συζητήθηκαν οι προκλήσεις και οι προοπτικές της νέας εποχής στον χώρο της εντομολογίας και προσφέρθηκαν ευκαιρίες για γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή γνώσεων, τεχνογνωσίας και ερευνητικών ευρημάτων ενώ παράλληλα αποτέλεσε τόπος συνάντησης για δικτύωση και δημιουργία δυνητικών συνεργειών. Το 12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εντομολογίας συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ακαδημαϊκών, ερευνητών και φοιτητών που σχετίζονται με την επιστήμη της Εντομολογίας, καθώς και υπευθύνων χάραξης πολιτικής, γεωπόνων πεδίου και εμπειρογνωμόνων φυτοπροστασίας.
Τη διοργάνωση του συνεδρίου ανέλαβε η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος με την υποστήριξη της Οργανωτικής Επιτροπής, υπό την εποπτεία του ECE Praesidium.
Το επιστημονικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη συμβολή της Επιστημονικής Επιτροπής, αποτελούμενη από 61 επιστήμονες Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Κέντρων από 12 χώρες.
Κατά τη διάρκεια του πενθήμερου συνεδρίου, το οποίο έτρεχε σε έξι παράλληλες αίθουσες, πραγματοποιήθηκαν:
- 6 ειδικές διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες
- 455 προφορικές παρουσιάσεις
- 372 αναρτημένες ανακοινώσεις
- 2 workshops
- 1 συμπόσιo βιολογικής καταπολέμησης
- 1 σεμινάριο ταυτοποίησης υμενοπτέρων/μελισσών
- και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων
Προεδρεύοντες του συνεδρίου ήταν ο Δρ Στέφανος Ανδρεάδης, Εντεταλμένος Ερευνητής του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Εμμανουήλ Ροδιτάκης, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ.
Στο 56,22% ανέρχεται, κατά μέσο όρο, το ποσοστό ζημιάς από φουζικλάδιο στην φετινή παραγωγή μήλων της Πέλλας.
Αυτό κατέδειξε εμπεριστατωμένη έρευνα επιστημόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, που έγινε σε συνεργασία με καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φυτοπροστασίας και ομάδες μηλοπαραγωγών της ΔΕ Βεγορίτιδας.
Η Ομάδα εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, ερεύνησε ολιστικά τις παραμέτρους που οδήγησαν σε εκτεταμένη προσβολή των οπωρώνων μηλιάς, από τη μυκητολογική ασθένεια «Φουζικλάδιο της Μηλιάς», κατά την καλλιεργητική περίοδο 2023, στην Πέλλα. Όλα τα στοιχεία της έρευνας, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και η επιστημονική τεκμηρίωση εστάλησαν στον Υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον Υφυπουργό κ. Διονύση Σταμενίτη, καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και στο υποκατάστημα του Οργανισμού της Βέροιας.
Με βάση τα κλιματολογικά δεδομένα στα ευαίσθητα στάδια προσβολής και τις γεωργικές προειδοποιήσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, συνάγεται το συμπέρασμα ότι υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη πίεση προσβολής των καλλιεργειών από την εν λόγω ασθένεια.
Όλες οι καλλιεργούμενες ποικιλίες προσβλήθηκαν από φουζικλάδιο. Οι διαφοροποιήσεις που παρατηρήθηκαν μεταξύ διαφόρων παραγωγών οφείλονταν κυρίως στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής, στη συχνότητα εφαρμογών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στις συνθήκες εφαρμογής τους όπως η καταλληλότητα των καιρικών συνθηκών και ιδιαιτέρως το ενδεχόμενο να ακολούθησε βροχόπτωση αμέσως μετά τον ψεκασμό.
Από την εξέταση των ημερολογίων των αγρών και των αρχείων των τοπικών γεωπόνων προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκαν, κατά μέσο όρο, 18 εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων, για την αντιμετώπιση του φουζικλαδίου, σύμφωνα με τις γεωργικές προειδοποιήσεις του ΥπΑΑΤ και τις υποδείξεις των τοπικών γεωπόνων.
Η ποιότητα της συγκομιζόμενης παραγωγής επηρεάσθηκε αρνητικά, καθώς οι καρποί που απέμειναν στα δέντρα προέρχονται από ενδιάμεσα άνθη και όχι από το κεντρικό άνθος, οι καρποί του οποίου απομακρύνθηκαν από τους παραγωγούς λόγω της ασθένειας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ζημιά που έπαθαν οι μηλοπαραγωγοί δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Εμείς καταθέσαμε την μελέτη στο ΥπΑΑΤ και ζητάμε να κααβληθούν έκτακτες ενισχύσεις στους μηλοπαραγωγούς για την απώλεια του εισοδήματός τους».
Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι πληρωμές της προκαταβολής των αγροπεριβαλλοντικών έτους 2023.
Στο μεταξύ μετά την αξιολόγηση των διορθώσεων και των διασταυρωτικών ελέγχων για τις υπόλοιπες αιτήσεις αγροπεριβαλλοντικών έτους 2022, ολοκληρώθηκε σήμερα η αναγνώριση και εκκαθάριση των σχετικών δαπανών και η έκδοση 159 εντολών πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η αναγνώριση και εκκαθάριση ξεκίνησε από την προηγούμενη Παρασκευή (17/11) και ολοκληρώθηκε την Τρίτη (21/1) σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Ήδη από την Δευτέρα, με βάση την σειρά έκδοσης των εντολών πληρωμής, έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των δικαιούχων και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας η πίστωση όλων των λογαριασμών.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι πληρωμές αυτές αφορούν σε 86.682 δικαιούχους στους οποίους κατανεμήθηκε συνολικό ύψος ενισχύσεων 8.708.740,71 Ευρώ.
Για κάποιες περιπτώσεις δεν ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των διορθώσεων λόγω συμπληρωματικών ελέγχων που απαιτούνται και για τις περιπτώσεις αυτές θα ακολουθήσει, τις επόμενες ημέρες, νέα πληρωμή.
Με τις πληρωμές αυτές ολοκληρώθηκε το κλείσιμο του 2022 για τους δικαιούχους και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησε τις διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει στην επεξεργασία των στοιχείων για την προκαταβολή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων έτους του 2023 το ύψος της οποίας θα κυμανθεί στο 75% της ενίσχυσης.
Αναλυτικά, ανά μέτρο αγροτικής ανάπτυξης, η πληρωμή έχει ως εξής:
Προστασία Άγριας Ορνιθοπανίδας
524 δικαιούχοι
8.211,18 ευρώ
Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Αμφισσας
1.163 δικαιούχοι
20.345,99 ευρώ
Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας
647 δικαιούχοι
2.514,04 ευρώ
Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα
11.924 δικαιούχοι
1.405.787,39 ευρώ
Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες
693 δικαιούχοι
8.111,53 ευρώ
Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης μικρολεπιδόπτερων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)
8.468 δικαιούχοι
1.113.551,60 ευρώ
Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων
836 δικαιούχοι
450.699,43 ευρώ
Μερικό Σύνολο 1
24.255 δικαιούχοι
3.009.221,16 ευρώ
Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία
23.357 δικαιούχοι
2.121.131,67 ευρώ
Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία
14.498 δικαιούχοι
1.315.463,33 ευρώ
Ενισχύσεις για τη διατήρηση βιολογικών πρακτικών και μεθόδων παραγωγής στη γεωργία
17.114 δικαιούχοι
1.326.964,68 ευρώ
Ενισχύσεις για τη διατήρηση βιολογικών πρακτικών και μεθόδων παραγωγής στην κτηνοτροφία
7.458 δικαιούχοι
935.959,87 ευρώ
Μερικό Σύνολο 2
62.427 δικαιούχοι
5.699.519,55 ευρώ
Γενικό Σύνολο πληρωμών αγροπεριβαλλοντικών έτους 2022
86.682 δικαιούχοι
8.708.740,71 ευρώ
Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Εξαγωγέων Incofruit - Hellas σε κοινή τους επιστολή καταθέτουν τις απόψεις τους, τόσο για την έκθεση του σχεδίου κανονισμού μείωση χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων όσο και για την έκθεση για συσκευασίες και απορρίμματα συσκευασίας.
Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιείται από τη Δευτέρα 20/11 έως και την Πέμπτη 23/11/2023, στο Στρασβούργο, θα συζητήσει και θα ψηφίσει την έκθεση του σχεδίου κανονισμού για τη μείωση χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και θα συζητήσει την έκθεση για συσκευασίες και απορρίμματα συσκευασίας.
Τα εν λόγω σχέδια έχουν επικριθεί έντονα από πολλούς φορείς παραγωγής και εμπορίου διαφορετικών κρατών μελών, θεωρώντας ότι δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα της παραγωγής και εμπορίας φρούτων και λαχανικών. Εντούτοις, προωθούνται για τελική ψήφιση.
Την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου, θα συζητηθεί η έκθεση σχετικά με το σχέδιο κανονισμού για την βιώσιμη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που εκπονήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και προβλέπεται να ψηφισθεί την επομένη ημέρα 22/11/2023 Οι στόχοι μείωσης της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG SANTE) για κανονισμό σχετικά με την βιώσιμη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων απειλούν την κοινοτική παραγωγή, με κίνδυνο να καταβαραθρωθεί ποσοτικά και να υποβαθμισθεί ποιοτικά, επειδή ρυθμίζεται η εξάλειψη των χημικών εργαλείων φυτοπροστασίας στην ΕΕ, χωρίς να υπάρχουν αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάστασή τους. Οι γεωργικοί τομείς των κρατών μελών της ΕΕ πλήττονται επίσης, επειδή οι περιορισμοί επηρεάζουν την κοινοτική παραγωγή, αλλά όχι την παραγωγή σε τρίτες χώρες που θα συνεχίσουν να παράγουν ανταγωνιστικότερα.
Όσον αφορά την πρόταση κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, η έκθεση του Κοινοβουλίου έχει επίσης προετοιμαστεί από την ίδια Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και θα συζητηθεί κι αυτή την ίδια μέρα 21/11/2023.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων «Incofruit - Hellas» και η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών «ΈΘΕΑΣ» απορρίπτουμε κυρίως ένα από τα σημεία που περιλαμβάνονται στον προτεινόμενο κανονισμό και στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αυτό είναι ο περιορισμός στην εμπορία φρούτων και λαχανικών σε παρτίδες (μονάδες) κάτω του 1,5 κιλού, σε κάθε τύπο συσκευασίας μιας χρήσης.
Θεωρείται ότι αυτό θα βλάψει τη στρατηγική της διαφοροποίησης ανά καταγωγή και ποιότητα, γεγονός που θα οδηγούσε σε απώλεια προστιθέμενης αξίας στις κοινοτικές παραγωγές.
Ζητείται από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές:
α) για τον Κανονισμό η διάταξη για τη μείωση χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων η εφαρμογή της να περιλαμβάνει υποχρεωτικά περίοδο προσαρμογής (adaptation) να αρχίσει να ισχύει μετά την εξεύρεση εναλλακτικών αποτελεσματικών και οικονομικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και
β) για δε τον Κανονισμό συσκευασιών να απαλειφθεί η διάταξη της κατάργησης της κυκλοφορίας κάτω του 1,5 κιλού χύμα, χωρίς ταυτοποίηση των πωλούμενων προϊόντων».
Απάντηση έδωσε ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Μανόλη Χνάρη, για προβλήματα στην πληρωμή της προκαταβολής βασικής ενίσχυσης και των οικολογικών σχημάτων της νέας ΚΑΠ.
Στην ομιλία του, ο κ. Χνάρης ανέδειξε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε καθώς στις 27 Οκτωβρίου 2023, η προκαταβολή αυτή της βασικής ενίσχυσης, ήταν η μικρότερη που καταβλήθηκε ιστορικά σε αγρότες και κτηνοτρόφους.
Απαντώντας ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης, ανέφερε τα εξής: «Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, πρέπει κατ' αρχάς να τονίσω ότι η χώρα μας είναι από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχασε χρήματα.
Είχαμε, δηλαδή, 19 δισεκατομμύρια και το ποσό αυτό παρέμεινε, κάτι που ήταν μια μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά.
Όμως, όπως είπα, έγινε μια αναμόρφωση και αναδιάταξη σε σχέση με τις στοχεύσεις. Όλοι γνωρίζαμε ότι για το 2023 η βασική ενίσχυση ήταν μειωμένη σε σχέση με τη βασική ενίσχυση που δόθηκε το 2022. Όλοι γνωρίζαμε ότι από το 1 δισεκατομμύριο 50 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν το 2022, θα έφτανε στα 829 εκατ. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η βασική ενίσχυση θα ήταν μειωμένη σε μία μεσοσταθμική, ας το πούμε, κατά μέσο όρο μείωση κατά 21,5% περίπου.
Προσέξτε, εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το συνολικό ποσό το οποίο θα διανεμηθεί τελικά στους αγρότες με τις ενισχύσεις δεν πρόκειται να είναι μειωμένο ή να χαθεί, αλλά θα κατευθυνθεί και πάλι προς τους ίδιους δικαιούχους, προς τους αγρότες μας μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, τις νέες συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα τομεακά προγράμματα, τα οικολογικά σχήματα κ.λπ.. Συνεπώς, πράγματι η βασική ενίσχυση συνολικά ήταν μειωμένη κατ' αυτό το ποσοστό που είπα. Όμως, αυτό ήταν κάτι το οποίο ήταν γνωστό εκ των προτέρων. Επιπλέον, επαναλαμβάνω ότι τα χρήματα που δε θα χαθούν θα πάνε και πάλι στους αγρότες μας με τις πληρωμές της συνδεδεμένης, της αναδιανεμητικής που πηγαίνει στους νέους και στα τομεακά προγράμματα, τα οποία και θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Eπηρέασε σημαντικά και τις καταβολές και τα ποσά που πληρώθηκαν η Απόφαση της 9/5/2023 της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τότε -της υπηρεσιακής Κυβέρνησης, θυμίζω- να συνδέσει την ενεργοποίηση δικαιωμάτων βοσκοτόπων στην περιφέρεια με την ταυτόχρονη ύπαρξη και δήλωση ζωικού κεφαλαίου. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή η απόφαση επηρέασε πράγματι τις πληρωμές, διότι όλες εκείνες οι εκτάσεις, οι βοσκότοποι που δεν συνδέθηκαν με ζωικό κεφάλαιο δεν δικαιούνταν και δεν πήραν την ενίσχυση. Αυτός, λοιπόν, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας ειδικά για εσάς εκεί στην περιοχή της Κρήτης και καταλαβαίνω ότι επηρέασε σημαντικά τα ποσά των πληρωμών.
Ένας άλλος λόγος αυτής της μείωσης ήταν οι έλεγχοι που έγιναν για διάφορους λόγους, εφαρμόζοντας φυσικά τους κανονισμούς και τους νόμους του ελληνικού κράτους. Κατόπιν των ελέγχων που έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δεσμεύτηκαν περίπου έξι χιλιάδες ΑΦΜ.
Τελικά ενεργοποιήθηκαν τρία εκατομμύρια οκτακόσια τριάντα πέντε οκτακόσια είκοσι ένα (3.835.821) δικαιώματα και καταβλήθηκαν μετά τις δεσμεύσεις 488.384.809 ευρώ, που ισοδυναμεί ακριβώς με το 70% του ολικού ποσού πληρωμής».
Από την πλευρά του ο Ρεθυμνιώτης Βουλευτής, Μανόλης Χνάρης, αφού τόνισε ότι η νέα ΚΑΠ υλοποιήθηκε χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση, άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι: «…καταφέρατε να μην εφαρμόσετε ούτε αυτά που ψηφίσατε».
Τούτο απεδείχθη, τόσο «…με την εφαρμογή της εσωτερικής σύγκλισης η οποία σταδιακά έπρεπε να γίνει μέχρι το 2027…» όσο και με τη βασική ενίσχυση που ενώ «…είχε διαμορφωθεί στο ποσό των 829 εκ. ευρώ και βάσει του 70% προκαταβολής έπρεπε να καταβληθεί το ποσό των 580 εκ. ευρώ τελικά καταβλήθηκε το ποσό των 488 εκ. ευρώ, δηλαδή 92 εκ. ευρώ λιγότερα» και συνέχισε τονίζοντας ότι: «….ανεξάρτητα από τη μετακύλιση των ευθυνών μεταξύ Υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα από αυτό το φιάσκο, το μεγάλο θύμα είναι ο Έλληνας αγρότης».
«Η Κυβέρνηση συνεχίζει την ασάφεια για τα προβλήματα της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης. Με την αόριστη και γενικόλογη αναφορά του, ο Υπουργός δεν απάντησε επί της ουσίας στο σύνολο των ερωτημάτων που τεθήκαν. Παραδέχτηκε ότι γνώριζαν εκ προτέρων ότι η βασική ενίσχυση θα ήταν μειωμένη κατά ποσοστό 20% και πλέον σε σχέση με το έτος 2022. Επίσης, μας ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ χωρίς όμως και πάλι να έχει προηγηθεί έστω και η υποτυπώδης διαβούλευση με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς.
Σημειώνεται, ότι δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα των ενισχύσεων αναφορικά με την καταβολή των ποσών που αναλογούν στα οικολογικά σχήματα ώστε οι αγρότες να μην αντιμετωπίσουν αντίστοιχα προβλήματα».
Τέλος, ο Βουλευτής δήλωσε τα ακόλουθα: «Η κυβέρνηση σας δεν είναι νέα. Είναι ο 5ος χρόνος διακυβέρνησης που διανύετε. Μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει 4 Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και 4 πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στο μόνο πράγμα που θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε είναι ότι, η ευθύνη δεν καταλογίζεται μόνο σε έναν υπουργό αλλά, συνολικά και αποκλειστικά στην ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους της κυβέρνησης της ΝΔ. Με την κυβέρνηση σας η λέξη επιτελικός, έχει χάσει πλέον το νόημα της».
Απαντήσεις έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνης και υπεύθυνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Μανόλη Χνάρη.
Σχετικά με το εθνικό απόθεμα και για τον χρόνο καταβολής, ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης, τόνισε ότι θα γίνει τον Δεκέμβριο μαζί με την εξόφληση της βασικής καταβολής.
Σχετικά με την τεχνική υποστήριξη του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέφερε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την τεχνική υποστήριξη της ΚΑΠ 2023-2027 και κατακυρώθηκε σε ένωση δύο εταιρειών, της NEUROPUBLIC COGNITERA. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ζ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έχει εγκριθεί. Στις 13.11.2023 προσκλήθηκε η ανάδοχος από την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ εντός δεκαπέντε ημερών να προσέλθει προκειμένου να υπογραφεί και η σύμβαση. Οπότε σε σχέση με την τεχνική υποστήριξη, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Αναφορικά με το θέμα της αναθεώρησης της ΚΑΠ, είπε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες και οι φορείς του Υπουργείου έχουν εργαστεί για την πρώτη τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου.
Από πλευράς ΥπΑΑΤ έχουν αποσταλεί οι προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε στη φάση απαντήσεων από πλευράς μας στις ερωτήσεις που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δηλαδή οι αγρότες μαθαίνουν από ΥπΑΑΤ ότι έχει ήδη καταθέσει την τροποποίηση της ΚΑΠ στην ΕΕ χωρίς να υπάρξει κάποια διαβούλευση με κανένα φορέα.
Στις αρχές Δεκεμβρίου έρχονται οι ελεγκτές της OLAF, από τις Βρυξέλλες, για να ελέγξουν τις πληρωμές και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η OLAF διερευνά περιπτώσεις απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Όπως πάντως έχει αναφέρει και στο παρελθόν ο ΑγροΤύπος, τα λάθη και οι παραλείψεις στις πληρωμές μπορεί να φέρουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο παρελθόν πάντως είχαμε αιχμές από στελέχη Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) κατά του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ που προειδοποιούσαν σε επιστολή τους για τον κίνδυνο να υπάρξουν κυρώσεις από την ΕΕ. Μάλιστα είχαν φτάσει να στείλουν και επιστολή προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Αιχμές για τον τρόπο διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε αφήσει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τη Δράμα, στα μέσα του Οκτώβρη, ο οποίος δήλωνε ότι «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Δεν είναι κράτος αυτόνομο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά ένας οργανισμός που εποπτεύεται από το ΥπΑΑΤ και πρέπει να λειτουργεί για το καλό των αγροτών και μόνο».
Μάλιστα, είχε ανακοινώσει διαφάνεια, καλύτερη οργανωτική δομή και σεβασμό στα χρήματα των αγροτών σε ότι αφορά τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αλλάζει ξανά ο οικονομικός σχεδιασμός της ΚΑΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου η αναθεώρηση και η μεταφορά κονδυλίων θα γίνει από την χώρα μας τον Ιανουάριο του 2025.
«Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ καταβάλει προσπάθεια για να βελτιώσει τα ποσά που θα παραμείνουν στον πυλώνα Ι του ΠΑΑ», ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας για τη μεταφορά, εφέτος, 236 εκατ. ευρώ, από τον Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένα τα ποσά που δόθηκαν στην ενιαία ενίσχυση.
Δηλαδή πάνε μπρος - πίσω με τα κονδύλια της ΚΑΠ, αφού τα μετέφεραν από τον Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ, τώρα ... ανακάλυψαν το λάθος και θα τα μεταφέρουν ξανά στον Πυλώνα Ι (δηλαδή τσεκ, οικολογικά σχήματα κ.α.).
Αναφερόμενος στα λάθη της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην καταβολή της ενίσχυσης, ο Λευτέρης Αυγενάκης εντόπισε δύο βασικά: Πρώτον, ότι δεν προχωρεί στον έλεγχο των 16.000 ΑΦΜ που έχει δεσμεύσει. Και, δεύτερον, δεν ενεργοποίησε 88 εκατομμύρια ευρώ, από εκείνα που δικαιούντο οι αγρότες.
Ο Υπουργός δήλωσε ότι αυτοί ήταν και οι λόγοι που ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος αρνείται μέχρι στιγμής να παραιτηθεί και ταμπουρώνεται πίσω από τη διαδικασία διορισμού του, λέγοντας ότι έχει διοριστεί από το ΑΣΕΠ. Ωστόσο, ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με το νέο έτος θα υπάρξει νέα διοίκηση, η οποία θα μπορέσει να υλοποιήσει το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για έναν ΟΠΕΚΕΠΕ που θα λειτουργεί με διαφάνεια, ταχύτητα και συνέπεια, προς όφελος των παραγωγών. Ο Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε αποφασισμένος να συγκρουστεί με τα συστήματα που λυμαίνονται τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά, τόνισε ότι αυτό απαιτεί χρόνο.
Ελπίζουμε ο κ. Αυγενάκης να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα σε αυτά τα κυκλώματα ... που όπως ανέφερε «λυμαίνονται τον ΟΠΕΚΕΠΕ» και αν υπάρχουν παρανομίες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη... γιατί μιλάμε για κοινοτικά χρήματα που αν γίνουν έλεγχοι θα κληθεί η χώρα μας να πληρώσει πρόστιμα και να κάνει επιστροφές κονδυλίων.
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες πάει την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε μια προσπάθεια να πάρει το πράσινο φως από την Κομισιόν για να γίνει συμπληρωματική πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης του 2023.
Πρόθεση του υπουργού είναι να υπάρξουν διορθώσεις στις πληρωμές στο βαθμό που θα επιτρέψει η ΕΕ.
Ο ΑγροΤύπος επισημαίνει από την πρώτη στιγμή ότι τα λάθη στην πληρωμή της προκαταβολής (που παραδέχτηκε ο ΥπΑΑΤ στην συνάντηση με τους αγρότες της Κρήτης) και τα μειωμένα ποσά που θα έρθουν στην εξόφληση έχουν βγάλει εκτός προγραμματισμού τους παραγωγούς.
Πάντως στην συνάντηση με τους Κρητικούς ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, επανέλαβε την θέση που είχε πει στον ΑγροΤύπο για να γίνει πληρωμή των ενισχύσεων με βάση το 2022 και να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2024.
Οι θέσεις της Οργάνωσης Αμπελουργών Ελαιοπαραγωγών Κρήτης είναι οι εξής:
Η χρηματοδοτική κατανομή των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων για τις παρεμβάσεις των Άμεσων Ενισχύσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, για την αμπελουργία και την ελαιοκομία είναι άδικη και εκτός των στόχων της Νέας ΚΑΠ. Μειώνει το εισόδημα των παραγωγών και θέτει σε αμφισβήτηση την βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων των Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών της Κρήτης. Αυτό συμβαίνει για τους παρακάτω λόγους:
1. Οι Αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης τα τελευταία χρόνια έχουν δεχθείτις μεγαλύτερες μειώσεις στις άμεσες ενισχύσεις - της τάξεως του 58%, - όταν η μείωση στα κονδύλια της ΚΑΠ από την προηγούμενη περίοδο 2015- 2020 είναι μόνο 0,5 %.
2. Κανένα από τα κύρια προϊόντα μας δεν λαμβάνει πληρωμές από τις «Συνδεδεμένες ενισχύσεις».
3. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση από «Ειδικές Συνδεδεμένες Ενισχύσεις», όπως υπάρχει για άλλες καλλιέργειες.
4. Η κατανομή των διαθέσιμων πόρων ανάμεσα στις Μόνιμες (Δενδρώδεις) και στις Αροτραίες καλλιέργειες έχει γίνει με αυθαίρετο τρόπο και σε βάρος της Αγροτικής Ανάπτυξης.
5. Η μέση έκταση ανά αγροτική εκμετάλλευση στις Αροτραίες καλλιέργειες είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια σε σχέση με τις δενδρώδεις, ειδικά στην Κρήτη, με αποτέλεσμα οι παράγωγοι μας να εισπράττουν ελάχιστα ποσά, αυτό έχει ως συνεπεία την σταδιακή εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους.
6. Οι αγρότες του Νησιού μας, καλλιεργούν σε ορεινά και άγονα εδάφη, όπου η εκμηχάνιση είναι δύσκολη και το κόστος παραγωγής υψηλό.
7. Η Ελαιοκαλλιέργεια όπως είναι γνωστό εμφανίζει το φαινόμενο της Παρενιαυτοφορίας (μη σταθερή παραγωγή από χρονιά σε χρονιά), γεγονός που σημαίνει ότι για να συνεχίσουν οι παραγωγοί την καλλιέργεια έχουν ανάγκη την εισοδηματική ενίσχυση.
8. Η Κρήτη όπως είναι γνωστό είναι Νησί, κάτι που αναγνωρίζουν όλοι, εκτός από τις υπηρεσίες του Υπουργείου που εξαιρούν την Κρήτη από ρυθμίσεις που αφορούν τα Νησιά.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε από την Κυβέρνηση: Οι πληρωμές του 2023 να γίνουν με το καθεστώς του 2022. Η χώρα μας να μπορεί και πρέπει να ζητήσει παράταση της προηγούμενης περιόδου λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης (πλημμύρες στην Θεσσαλία, ξηρασία στην Κρήτη). Να μην ισχύσουν για φέτος τα οικολογικά σχήματα λόγω της μη έγκαιρης ενημέρωσης των παραγωγών, και της αδυναμίας ουσιαστικής εφαρμογής στις καλλιέργειες, οι πληρωμές να γίνουν με το προηγούμενο καθεστώς. Να συσταθεί επιστημονική επιτροπή με στελέχη του Υπουργείου, της Περιφέρειας Κρήτης και τους τεχνικούς συμβούλους μας, προκειμένου να συντάξουν προτάσεις για την αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου.
Κύριε υπουργέ, Είναι γνωστή η σημασία της Ελαιοκαλλιέργειας και της Αμπελουργίας για την χώρα μας.
Οι λόγοι που επιβάλουν την διατήρηση της βιωσιμότητας των καλλιεργειών αυτών δεν είναι μόνο οικονομικοί αλλά και κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί. Η ελαιοκαλλιέργεια προσφέρει εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας ένα Δισεκατομμύριο Ευρώ από τις εξαγωγές στην Εθνική οικονομία, χωρίς να υπολογιστεί η σημαντική συμβολή του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών στην Ελληνική διατροφή. Επίσης, το αμπέλι και το κρασί είναι άμεσα συνυφασμένα με τον Ελληνικό πολιτισμό από την αρχαιότητα, δυστυχώς όμως έχουμε φτάσει στο σημείο ο Ελληνικός αμπελώνας να είναι μειωμένος 40% την τελευταία δεκαετία.
Σε βάθος δεκαετίας τα συνολικά στρέμματα αμπελοκαλλιέργειας στην χώρα υπέστησαν μείωση -40,34%, από 1.168 χιλιάδες στρέμματα σε 697 χιλιάδες στρέμματα. Ειδικότερα, από όλα τα είδη αμπελιού, το μοναδικό με αύξηση των εκτάσεων καλλιέργειας ήταν το επιτραπέζιο σταφύλι με αύξηση 14,22%, από 109,7 χιλιάδες στρέμματα σε 125,3 χιλιάδες στρέμματα.
Από τις υπόλοιπες κατηγορίες η μεγαλύτερη μείωση ήταν στα σταφιδάμπελα με -53,17% από το 2010 και τα Αμπέλια για Οινοποίηση με -41,85% μείωση εκτάσεων.
Στις πληρωμές της προκαταβολής του τσεκ οι δικαιούχοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, έλαβαν 88 εκατ. ευρώ λιγότερα με ευθύνη του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελου Σημανδράκου, ανέφερε στους αγρότες της Κρήτης ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.
Επίσης ανέφερε ο υπουργός ότι με νέα ΚΑΠ μειώθηκε κατά 236 εκατ. ευρώ, λόγω της συμφωνίας που είχε γίνει το 2021 για μεταφορά των συγκεκριμένων πόρων από την ενιαία ενίσχυση στην αναδιανεμητική και σε αυτό έχει ευθύνη η ηγεσία του ΥπΑΑΤ το 2021.
Οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Κρήτης ζήτησαν να υπάρξει διορθωτική πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Χρόνο και εμπιστοσύνη ζήτησε από τους αγρότες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, προκειμένου να λειτουργήσει με δίκαιο και σωστό τρόπο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς, όπως τόνισε δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.
Σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους των γεωργών, μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων της Κρήτης, η οποία διήρκεσε περί τις τρεις ώρες, ο ΥπΑΑΤ, συζήτησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του νησιού.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι Υφυπουργοί ΑΑ&Τ, Διονύσης Σταμενίτης και Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, οι ΓΓ, Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημ. Παπαγιαννίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Παραγωγής, Ειρήνη Χουδετσανάκη, οι Δήμαρχοι Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, Αρχανών - Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, Καντάνου - Σελίνου, Αντώνης Περράκης και Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Κρέατος, Γιάννης Φασουλάς και πρόεδροι και μέλη γεωργικών, μελισσοκομικών και κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων.
Θέτοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου ο ΥπΑΑΤ είπε ότι στόχος της ηγεσίας είναι:
Το νέο έτος να υπάρχει νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ
Η καλύτερη οργάνωση του ΟΠΕΠΕΚΕ για πιο σωστές και δίκαιες πληρωμές
Η διαχείριση των υδάτινων πόρων και
Η ενίσχυση των νέων αγροτών
Σε ό,τι αφορά στην Κρήτη ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι προχωρεί η μελέτη για αξιοποίηση της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς και η συνεργασία της με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, με την παράλληλη λειτουργία της Σχολής Ασωμάτων. «Υπάρχουν 1.100 στρέμματα και οι εγκαταστάσεις μιας Σχολής που μένουν αναξιοποίητες», είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι οι αγρότες μας πρέπει να αποκτήσουν γνώσεις, γιατί η γνώση είναι το μεγαλύτερο όπλο απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής. «Η αξιοποίηση της Σχολής αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα και θα κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει προς όφελος των αγροτών μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το επόμενο θέμα που έθεσε είναι το ζήτημα της αξιοποίησης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Κρήτης, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει ενιαία διαχείριση από έναν οργανισμό, κατά τα πρότυπα του Οργανισμού που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλία. Για το ζήτημα αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμος χρηματοδοτικός πόρος, ενώ, όπως δήλωσε, με το θέμα θα ασχοληθεί η ίδια ολλανδική εταιρεία που κάνει τις μελέτες στη Θεσσαλία.
Σε ό,τι αφορά στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ ο Υπουργός δήλωσε ότι έγιναν λάθη και οι πληρωμές δεν ήταν δίκαιες. Είπε ότι οι ενισχύσεις ήταν μειωμένες κατά 236 εκατ. ευρώ, λόγω της συμφωνίας που είχε γίνει το 2021 για μεταφορά των συγκεκριμένων πόρων από την ενιαία ενίσχυση στην αναδιανεμητική, ενώ σημείωσε ότι με ευθύνη της διοικήσεως δεν ενεργοποιήθηκαν 88 εκατ. ευρώ. Πρόθεσή του, δήλωσε ότι είναι, να υπάρξουν διορθώσεις στο βαθμό που επιτρέψει η ΕΕ. «Δεν πρόκειται να σας πω πράγματα που δεν γίνονται», υπογράμμισε.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε ότι η Κρήτη αδικήθηκε στην κατανομή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να μπορέσουν να μείνουν οι αγρότες στην παραγωγή. Ενώ, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τόνισε ότι πρέπει να είναι ενιαία και να γίνεται από έναν Οργανισμό.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την επεξεργασία λύσης για τα Οικολογικά Σχήματα, τονίζοντας ότι υπάρχει αντίληψη της πραγματικότητας και θα γίνει το καλύτερο δυνατόν προς όφελος των αγροτών.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις στην εξόφληση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ για τα Σχέδια Βόσκησης σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντικατασταθεί η διαδικασία της τεχνικής λύσης ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.
Οι Δήμαρχοι κ.κ. Κεφαλογιάννης, Κοκοσάλης Μπαριτάκης, και Περράκης, καθώς και ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Κρέατος, Γιαννής Φασουλάς, αλλά και πρόεδροι και εκπρόσωποι Συνεταιρισμών και Ενώσεων που έλαβαν το λόγο έθεσαν το ζήτημα των λάθος πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα ζητήματα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, της έγκαιρης πληρωμής των οικολογικών σχημάτων και το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στους παραγωγούς ο περονόσπορος και η ακαρπία. Όλοι οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν να βρεθεί το συντομότερο λύση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να υπάρξουν διορθώσεις στις πληρωμές του Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας ότι τόσο η οικονομία όσο και η κοινωνία της Κρήτης, πιέζουν γι’ αυτό.
Συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ζητά ο ΠΑΣΚΕΦ (Πανελλαδικός Αγροτικός Σύλλογος Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών).
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τις Σέρρες και πρόεδρος στον ΠΑΣΚΕΦ, «ζητάμε να μάθουμε τι επιπτώσεις θα υπάρξουν με το όργωμα μετά τις 15 Νοεμβρίου λόγω της νέας ΚΑΠ. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από τους παραγωγούς και δεν ξέρουν τι συμβαίνει.
Επίσης ρωτάμε τι θα γίνει με την αποπληρωμή των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θα γίνει νέα συμπληρωματική πληρωμή και τι θα περιλαμβάνει; Τέλος επανερχόμαστε στην ανάγκη να υπάρξει μια συνδεδεμένη ενίσχυση στις ενεργειακές καλλιέργειες γιατί με τις τιμές και το κόστος δεν θα υπάρχει μέλλον για αυτές στην χώρα μας.
Ακόμη όμως ένα πρόβλημα που θα υπάρξει είναι η συνδεδεμένη στο σκληρό σιτάρι. Στην περιοχή της Μακεδονίας έχουν μπει πολλά στρέμματα με σκληρά. Στην αγορά δεν βρίσκουμε σπόρους. Οι παραγωγοί αναμένουν συνδεδεμένη ενίσχυση στα 11,5 ευρώ ανά στρέμμα με τη νέα ΚΑΠ. Όμως ξεχνούν ότι αν αυξηθούν τα στρέμματα θα μειωθεί η τιμή».
Από την πλευρά του ο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν κάποια στρέμματα στην Θεσσαλία που δεν μπορούν να καλλιεργηθούν αφού είναι γεμάτα νερό. Αυτά θα βγουν εκτός καλλιέργειας. Όμως το πρόβλημα σήμερα είναι ότι οι τιμές στο βαμβάκι που είναι πολύ χαμηλές και φέρνουν απογοήτευση στους παραγωγούς. Κάτω από 70 λεπτά τιμή στο βαμβάκι δεν φέρνει εισόδημα στον παραγωγό. Λόγω της τιμής βαμβακιού θα έχουμε στροφή των παραγωγών σε άλλη καλλιέργεια (σιτάρια, καλαμπόκια)».
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, η έκταση αναφοράς της συνδεμένης ενίσχυσης στο σκληρό σιτάρι, για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027, καθορίζεται σε 1.600.000 στρέμματα. Η προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης είναι στα 10 ευρώ ανά στρέμμα. Επίσης, εκτιμάται ότι για την περίοδο 2023-2027 η απόκλιση από τη μοναδιαία τιμή θα κυμανθεί σε ±15%. Επομένως η ελάχιστη και η μέγιστη μοναδιαία τιμή εκτιμώνται σε 8,5 ευρώ/στρέμμα και 11,5 ευρώ/στρέμμα, αντίστοιχα.
Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι οι ενεργοί γεωργοί, που καλλιεργούν σκληρό σιτάρι σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:
1. Να χρησιμοποιούν πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά που αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτότυπων τιμολογίων αγοράς των σπόρων προς σπορά και των πρωτότυπων επίσημων ετικετών που φέρουν οι συσκευασίες των σπορών προς σπορά που αναγράφονται στα ανωτέρω τιμολόγια αγοράς.
2. Ως ελάχιστη ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου προς σπορά για το σκληρό σιτάρι καθορίζονται τα 180 κιλά ανά εκτάριο (18 κιλά ανά στρέμμα).
3. Να χρησιμοποιούν πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά (προβασικό, βασικό, πιστοποιημένο Α και Β αναπαραγωγής).
Επίσης ακόμη κανείς δεν έχει απαντήσει από το ΥπΑΑΤ για το ψαλίδι στις πληρωμές της προκαταβολής του τσεκ. «Οι δικαιούχοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και επιχειρήσεις του κλάδου, έλαβαν 88 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα αρχικώς προγραμματισμένα, χωρίς καμία εύλογη εξήγηση», είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης. Τι θα γίνει με αυτό το ποσό, ρωτούν οι παραγωγοί.
Η πτώση της θερμοκρασίας είναι καλή για τον χρωματισμό των εσπεριδοειδών αλλά οι βροχές φέρνουν προβλήματα με τις σήψεις καρπών.
Όπως αναφέρει το Περιφερειακό Κέντρο Ναυπλίου, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου οι παραγωγοί πρέπει να προσέχουν τα προβλήματα με μύκητες λόγω της υγρασίας.
Σήψεις καρπών από Φυτόφθορα (ΚΑΣΤΑΝΗ ΣΗΨΗ ΚΑΡΠΩΝ)
Οι μύκητες του γένους Φυτόφθορα, ζουν στο έδαφος (στα πρώτα εκατοστά) και τα σπόρια τους σχηματίζονται πάνω στην επιφάνεια του υγρού εδάφους. Οι σταγόνες της βροχής πέφτοντας εκτινάσσουν μολυσμένο έδαφος πάνω στους καρπούς, ιδιαίτερα σε εκείνους που βρίσκονται στις ποδιές των δένδρων.
Συνθήκες μόλυνσης:
Η μόλυνση γίνεται στην επιδερμίδα των καρπών, ανεξάρτητα από την ύπαρξη πληγής, χρειάζεται όμως σταγόνα νερού. Οι βροχοπτώσεις και αυξημένη υγρασία ευνοούν πολύ τις μολύνσεις. Μολυσμένοι καρποί που δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορεί να συγκομισθούν και η ασθένεια εμφανίζεται αργότερα στα κιβώτια συσκευασίας, μεταδίδοντας τη σήψη και στους υγιείς καρπούς που ακουμπούν επάνω τους .
Οδηγίες:
Η ασθένεια αντιμετωπίζεται μόνο στο χωράφι (τα μυκητοκτόνα που χρησιμοποιούνται μετασυλλεκτικά δεν είναι αποτελεσματικά για μύκητες του γένους Phytophthora ), με την λήψη καλλιεργητικών μέτρων και την προληπτική εφαρμογή μυκητοκτόνων για την αποφυγή των μολύνσεων.
Καλλιεργητικά μέτρα:
- Υποστύλωση των χαμηλών κλάδων, ώστε οι καρποί να μην βρίσκονται πολύ κοντά στο έδαφος που αποτελεί εστία μόλυνσης.
- Διατήρηση της χαμηλής αυτοφυούς βλάστησης, όπου αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα για να μην λερωθούν οι καρποί με χώμα.
- Τακτική απομάκρυνση των καρπών που έχουν πέσει στο έδαφος (χαμάδες).
- Αποφυγή συγκομιδής των καρπών μετά από πρόσφατη βροχή ή δροσιά.
Εφαρμογή μυκητοκτόνων:
Να γίνει ψεκασμός των δένδρων. Είναι πολύ σημαντικό να καλυφθούν οι καρποί με το ψεκαστικό υγρό σε ύψος τουλάχιστον 1-1,5 μέτρο από το έδαφος. Να γίνει καλό λούσιμο και ψεκασμός και των εσωτερικών σημείων της κόμης.
Τα χαλκούχα διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα επάνω στους καρπούς (μέχρι 4 μήνες) και εμποδίζουν την ανάπτυξη παγοποιητικών βακτηρίων. Η χρήση τους αυτή την εποχή βοηθά στην αντιμετώπιση και άλλων ασθενειών (βακτηρίωση, καπνιά, κορυφοξήρα, λειχήνες).
Σήψεις καρπών από Πενικίλλια
Συνθήκες μόλυνσης:
Τα σπόρια των Πενικιλλίων μεταφέρονται με τον αέρα και κατακάθονται πάνω στο έδαφος, στα δένδρα, στα μηχανήματα και στο δάπεδο των συσκευαστηρίων. Τα σπόρια μπορούν να μείνουν ζωντανά και ικανά να μολύνουν τους καρπούς για ένα χρόνο. Για να γίνει μόλυνση πρέπει να υπάρχει πάνω στον καρπό πληγή από την οποία θα διεισδύσει. Οι ώριμοι καρποί είναι περισσότερο ευπαθείς στις μολύνσεις από τους πράσινους. Υψηλές θερμοκρασίες γύρω στους 25o C και υγρασία, ευνοούν την γρήγορη ανάπτυξη του μύκητα και την σήψη των καρπών. Στα ψυγεία η εξέλιξη του μύκητα απλώς επιβραδύνεται.
Οδηγίες:
Για την πρόληψη των προβλημάτων που ενδεχομένως θα εμφανιστούν στους τυποποιημένους καρπούς, συνιστώνται τα παρακάτω μέτρα:
- Αποφυγή συγκομιδής καρπών μετά από πρόσφατη βροχή ή δροσιά.
- Προσεκτικός χειρισμός των καρπών κατά την συγκομιδή, συσκευασία και εμπορία. Συνιστάται η χρήση ειδικών ψαλιδιών κατά την συγκομιδή για την αποφυγή δημιουργίας πληγών στους καρπούς.
- Αυστηρά μέτρα υγιεινής στα συσκευαστήρια και τους χώρους αποθήκευσης.
- Απολύμανση των χώρων συσκευασίας αποθήκευσης και εξοπλισμού.
- Απομάκρυνση και καταστροφή των μολυσμένων καρπών τόσο στον οπωρώνα όσο και στο συσκευαστήριο.
- Στα συσκευαστήρια, έγκαιρη εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων (καρποί που παραμένουν πολλές μέρες για να συσκευαστούν και ιδιαίτερα αν μείνουν στον ήλιο ή σε ψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παρουσιάσουν υψηλά ποσοστά σήψεων).
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την μειωμένη προκαταβολή του τσεκ θα πραγματοποιήσουν, τη Δευτέρα (13 Νοεμβρίου), οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜ-Θ) έξω από το κτίριο της περιφέρειας στην Κομοτηνή.
Θα ακολουθήσουν, την Τετάρτη (15/11), οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, στο Ηράκλειο, έξω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Από την άλλη οι ευθύνες έχουν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥπΑΑΤ για τις μειώσεις των ποσών της ενίσχυσης. Για νέα προσωρινή διοίκηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ μιλά ο Αυγενάκης, δεν φεύγει γιατί προσλήφθηκε μέσω ΑΣΕΠ λέει από την πλευρά του ο Σημανδράκος.
Δεν γνωρίζουμε αν φταίει η ΚΑΠ που κατάθεσε το ΥπΑΑΤ στην ΕΕ ή τα προγράμματα και οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα προβλήματα στις πληρωμές των αγροτικών ενισχύσεων.
Αυτό που αναφέρουν οι ίδιοι οι παραγωγοί στον ΑγροΤύπο είναι ότι αν και ο Πρωθυπουργός δήλωνε ότι τα χρήματα της ΚΑΠ παραμένουν τα ίδια και όλοι ανέμεναν ότι θα υπάρξει μια σταδιακή σύγκλιση, σε ετήσια βάση, της αξίας των δικαιωμάτων, από το 2023 είδαν μια μεγάλη μείωση των ποσών.
Οικονομικά δεν βγαίνουν ούτε οι καλλιεργητές ούτε οι κτηνοτρόφοι και τους είναι αδιάφορο ποιος φταίει.
Για να γίνει συμπληρωματική πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να στηριχτεί νομικά στην ΕΕ ότι έγιναν σφάλματα σε αυτή που έγινε. Και κάποιοι θα πρέπει να φέρουν ευθύνη για τα σφάλματα.
Από εδώ και πέρα τι θα γίνει ρωτάνε γεωργοί και κτηνοιτρόφοι και οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν άμεσα γιατί αλλιώς έρχονται «λουκέτα». Και η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί τότε χιλιάδες ανέργους που θα δημιουργηθούν.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των γεωργών και των κτηνοτρόφων σε όλη την χώρα για το «ναυάγιο» της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ. Δεν είναι όμως μόνο η μείωση των ποσών αλλά και οι έλεγχοι που θα πρέπει να γίνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Και εδώ μπαίνει το έργο: «Συντήρηση των Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζουν τη διαχείριση του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑΑ για τις ανάγκες μετάβασης στο ΣΣ της νέας ΚΑΠ».
Με μεγάλη καθυστέρηση στις 7 Ιουνίου 2023 ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι προχωρά σε διαγωνισμό για τη συντήρηση των Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζουν την διαχείριση του ΟΣΔΕ και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Η νέα προγραμματική περίοδος της ΚΑΠ ξεκίνησε από τις αρχές του 2023 και για άλλη μια φορά το ... πολύπαθο ΟΣΔΕ βρισκόταν στον αέρα. Είχε προηγηθεί ένα «σερί» ματαιώσεων, αναβολών, ακυρώσεων διαγωνιστικών διαδικασιών από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αφορούσε στην επιλογή Τεχνικού Συμβούλου για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την παροχή υπηρεσιών για:
I. Συντήρηση και Υποστήριξη Λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος που υποστηρίζει το ΠΑΑ (ΟΠΣΑΑ) την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και για όσο χρονικό διάστημα αυτό είναι σε παραγωγική λειτουργία μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτήσεων που συνδέονται με αυτό, καθώς και συντήρηση και υποστήριξη λειτουργίας όλων των υπόλοιπων Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζουν, την διαχείριση του ΕΓΤΕ και του ΕΓΤΑ για τις ανάγκες μετάβασης στο ΣΣ της νέας ΚΑΠ.
II. Συντήρηση και Υποστήριξη Λειτουργίας της απαραίτητης πληροφορικής υποδομής των υπηρεσιών του Internet Data Center (I.D.C.), της απαραίτητης πληροφορικής υποδομής της παροχής υπηρεσιών Disaster Recovery Site (D.R.S.) και Business Continuity Plan (B.C.P.) που υποστηρίζει το ΟΠΣΑΑ και όλα τα υπόλοιπα Πληροφοριακά Συστήματα που διασυνδέονται και υποστηρίζουν ανάγκες για μετάβαση στο ΣΣ της νέας ΚΑΠ.
III. Πρόσθετες υπηρεσίες που αφορούν εργασίες που πιθανώς να απαιτηθούν στα υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα που σχετίζονται με το ΠΑΑ και τα υπόλοιπα Πληροφοριακά Συστήματα που διασυνδέονται και υποστηρίζουν ανάγκες για μετάβαση στο ΣΣ της νέας ΚΑΠ και θα απαιτούνται από τον μεταβατικό κανονισμό ή την τροποποίηση του εθνικού θεσμικού πλαισίου.
Ο διαγωνισμός έγινε μέσω του συστήματος ΕΣΗΔΗΣ για να έχει πιο σύντομη διάρκεια (έπρεπε να ξεκινήσει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από το 2023 και ήδη η χώρα μας είχε καθυστερήσει). Αν και είναι μειοδοτικός διαγωνισμός η πρόσκληση ανέφερε συγκεκριμένα κριτήρια που θα πρέπει να έχει η ανάδοχος εταιρεία για να εφαρμόσει το έργο.
Για αυτά τα κριτήρια στις 3/7/2023 κατέθεσε προσφυγή κατά του διαγωνισμού η Cognitera και αυτό έφερε μπλόκο στο διαγωνισμό. Στη συνέχεια όμως στις 31/7/2023 έχουμε απόσυρση της προσφυγής και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 14η Αυγούστου του 2023 (μια ημέρα πριν από το Δεκαπενταύγουστο).
Τελικά το έργο, που έχει προϋπολογισμό 5.467.693 ευρώ και διάρκεια έξι χρόνια, το πήρε η NEUROPUBLIC (που ιδρύθηκε το 2003 στον Πειραιά). Η τελική έγκριση του φακέλου γίνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το τίμημα είναι αρκετά υψηλό.
Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αν δεν είχαμε απόσυρση της προσφυγής της Cognitera δεν θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Επίσης, εκτός από αυτές τις δύο εταιρείες, φαίνεται οτι καμιά άλλη εταιρεία πληροφορικής από την χώρα μας ή το εξωτερικό δεν έλαβε μέρος στη διαδικασία!
Σε μια απολογιστική ανακοίνωση που εξέδωσε η NEUROPUBLIC αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «θα υποστηρίξει την πληροφορική υποδομή των υπηρεσιών του Internet Data Center (I.D.C.) και την απαραίτητη πληροφορική υποδομή της παροχής υπηρεσιών Disaster Recovery Site (D.R.S.) και Business Continuity Plan (B.C.P.) που υποστηρίζει το ΟΠΣΑΑ, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ και την άρτια διαχείριση των ενωσιακών γεωργικών ταμείων ΕΓΤΕ και ΕΓΤΑΑ».
Από την πλευρά του ο ΟΠΕΚΕΠΕ αφού έδωσε το έργο έκανε και μια «επιτροπή παρακολούθησης». Η επιτροπή, που αποτελείται μόνο από υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την εκτέλεση όλων των όρων της εν λόγω σύμβασης και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του αναδόχου εταιρείας. Δηλαδή το ΥπΑΑΤ δεν θα μπορεί να κάνει έλεγχο για το συγκεκριμένο έργο που θα αφορά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
Σύμφωνα πάντως με όσα αναφέρει η ίδια η NEUROPUBLIC «από το 2006, αναπτύσσουμε και συντηρούμε πληροφοριακά συστήματα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ». Άρα δεν είναι νέος συνεργάτης του Οργανισμού Πληρωμών αλλά έχει παρελθόν σε έργα πληροφορικής και διαγωνισμούς για το ΟΣΔΕ. Ο ΑγροΤύπος θυμίζει ότι πολλοί αγρότες ταλαιπωρούνται εδώ και χρόνια για διοικητικά λάθη στις δηλώσεις καλλιέργειας και ακόμη δεν έχουν πληρωθεί λόγω αυτών των προβλημάτων.
Στο ΔΣ της NEUROPUBLIC συμμετέχουν:
- Χριστόδουλος Αντωνιάδης από τον Αύγουστο 2021 είναι Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας. Ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και για χρονικό διάστημα 6 ετών ήταν Σύμβουλος Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς με αρμοδιότητα την Εμπορική και Αγροτική Τραπεζική.
- Χαρίκλεια (Κλαίρη) Σταματάκη. Εργάζεται στην εταιρεία από την ίδρυσή της το 2003.
- Ρόζα Γαργαλάκου. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, εργάστηκε στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην εκπαίδευση ενηλίκων, σε μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς.
- Γιώργος Μαμάης. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών από το Ε.Μ.Π. το 1995.
- Μαυρουδής Ιωάννης. Μέτοχος από την ίδρυση της εταιρείας το 2003 έως το 2011 κατείχε τη θέση του Προέδρου ΔΣ.
- Δημήτρης Καπνιάς. Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022. Aπό το 2014 έως τον Αύγουστο του 2020 είχε την ευθύνη της διοίκησης του έργου ΟΣΔΕ.
- Ιωάννης Χανιωτάκης. Senior Director Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς.
- Δημήτριος Κυριαζής. Senior Director στην Διεύθυνση Μεγάλων Επιχειρήσεων της Τράπεζας Πειραιώς.
Διαβάστε την προκήρυξη του έργου (εδώ)
Διαβάστε τη δημιουργία Επιτροπής ελέγχου (εδώ)
Ο έλεγχος του monitoring μηδένισε αρκετά αγροτεμάχια με δηλωμένες καλλιέργειες αγρανάπαυση και κοφτολίβαδα.
Ενστάσεις δεν μπορούν να κάνουν οι παραγωγοί γιατί αν και έχουν κατεβάσει την εφαρμογή στα κινητά τους δεν μπορούν να λάβουν 5ψήφιο κωδικό.
Ο ΑγροΤύπος είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ πέρυσι στα προβλήματα που παρουίασε ο έλεγχος monitoring που είχε εφαρμόσει πιλοτικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε κάποιες περιοχές και καλλιέργειες. Φέτος είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος αλλά δεν φαίνεται να έλαβαν κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Όπως όμως τονίζουν και γεωπόνοι - μελετητές στον ΑγροΤύπο, θα έπρεπε τα αγροτεμάχια που βγάζει εκτός το monitoring να τα γνωρίζουν οι παραγωγοί κατά την περίοδο 1/9/2022 έως 31/6/2023 ώστε να μπορούν να κάνουν ενστάσεις και να καταθέσουν τις φωτογραφίες που θα έβγαζαν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου φαίνεται ότι:
α) ο έλεγχος του moniroting (στη Δυτική Ελλάδα τουλάχιστον) αφορούσε επιλεκτικά τις κάτωθι κατηγορίες δηλωμένων καλλιεργειών: αγρανάπαυση και κοφτολίβαδα.
Για παράδειγμα σε παραγωγό με 7 αγροτεμάχια αγρανάπαυση και 8 αγροτεμάχια με κοφτολίβαδα έγινε έλεγχος moniroting για τα 4 αγροτεμάχια αγρανάπαυσης και τα 4 με κοφτολίβαδα (όχι σε όλα τα αγροτεμάχια δηλαδή)
β) ο έλεγχος του monitoring αφορούσε επίσης σε αγροτεμάχια που βρίσκονται σε βοσκοτοπική ενότητα και είχαν δηλωθεί ως ιδιωτικός βοσκότοπος (βοσκότοπος εκτός τεχνικής λύσης δηλαδή). Εδώ υπήρξαν μειώσεις εκτάσεων (όχι μηδενισμός).
Για να μηδενιστεί αγροτεμάχιο που ήταν δηλωμένο ως κοφτολίβαδο, σημαίνει ότι στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, 01/09/2022 έως 31/06/2023, δεν εφαρμόστηκε ο ορισμός του σημείου 1. Σχετικά με το σημείο αυτό κάποιοι παραγωγοί μου ανέφεραν ότι μηδενίστηκαν αγροτεμάχια τα οποία σπάρθηκαν, καλλιεργήθηκαν και συγκομίστηκαν. Υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις βέβαια όπου αγροτεμάχια δηλωμένα κοφτολίβαδα, ούτε σπάρθηκαν ούτε συγκομίστηκαν (μόνο βοσκήθηκαν).
Για να μηδενιστεί αγροτεμάχιο που ήταν δηλωμένο ως αγρανάπαυση, σημαίνει ότι στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου 01/09/2022 έως 31/06/2023 δεν εφαρμόστηκε ο ορισμός του σημείου 2 (δηλαδή δεν έγινε τουλάχιστον μία άροση).
Κοφτολίβαδο ορίζεται: «αρόσιμες εκτάσεις υψηλής παραγωγικής δυνατότητας σε πεδινές ή ημιορεινές περιοχές. Η διαχείριση των κοφτολίβαδων είναι μία ή δύο κοπές του χόρτου στο τέλος της άνοιξης ή/και το καλοκαίρι, βόσκηση μέχρι το τέλος του επόμενου χειμώνα, και στη συνέχεια απομάκρυνση των ζώων για την παραγωγή του χόρτου της επόμενης κοπής. Συνήθης πρακτική είναι η σπορά φυτικών ειδών ταχείας ανάπτυξης και μεγάλης απόδοσης σε χορτονομή, κυρίως ποικιλίες του είδους Lolium spp., μόνο του ή σε μείξη με ψυχανθή».
Ως αγρανάπαυση ορίζεται: «δηλώνεται η αρόσιμη έκταση που δεν καλλιεργείται καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου αλλά εφαρμόζεται μία άροση ανά έτος».
Καλλιεργητική περίοδος για κάθε καλλιέργεια ορίζεται το διάστημα που μεσολαβεί από την έναρξη των καλλιεργητικών φροντίδων (αρχή καλλιεργητικής περιόδου) ως και την αρχή της συγκομιδής (τέλος καλλιεργητικής περιόδου).
Η καλλιεργητική περίοδο των φθινοπωρινών καλλιεργειών για το 2023 είναι: 1 Σεπτεμβρίου 2022 έως 31 Ιουνίου 2023 (Παράρτημα 12 εγκυκλίου).
Πέρυσι υπήρξαν οδηγίες όπου αναλύοταν ο τρόπος που θα γινόταν οι ενστάσεις των προβληματικών αγροτεμαχίων του monitoring (για τις περιοχές των Τρικάλων, Λάρισας κ.λ.π. όπου εφαρμόστηκε το monitoring). Για το 2023 δεν υπάρχουν αντίστοιχες οδηγίες και ούτε είναι δυνατή η λήψη φωτογραφιών με γεωσήμανση (όπως περιγράφεται στις οδηγίες), καθώς ο παραγωγός δεν λαμβάνει τον κωδικό που απαιτείται στο email του. Βέβαια και να λειτουργούσε η εφαρμογή, η λήψη φωτογραφιών με σημερινή ημερομηνία θα αφορούσε τη καλλιεργητική περίοδο του ΟΣΔΕ 2024 (01/09/2023 έως 31/06/2024).