Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες τις μέρες καύσωνα, μέτρα ζητά η ΠΟΓΕΔΥ για γεωτεχνικούς

12/07/2023 12:59 μμ
Μέτρα για την προστασία από τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων λόγω καύσωνα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μέτρα για την προστασία από τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων λόγω καύσωνα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μεταξύ άλλων κάνει αναφορά στις υπαίθριες εργασίες που αφορούν τους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων στην ύπαιθρο περιλαμβάνουν:

  • Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
  • Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
  • Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12:00 - 17:00
  • Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10 - 15 °C).

ΠΟΓΕΔΥ για γεωτεχνικούς
Στο μεταξύ η ΠΟΓΕΔΥ ζητά η κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των Γεωτεχνικών από τον καύσωνα. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:
Με αφορμή τις συνθήκες καύσωνα που θα επικρατούν τις επόμενες 10 μέρες στη χώρα καλούμε την κυβέρνηση, τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων και να προχωρήσουν σε μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για εργατικά ατυχήματα, συνέπεια της εντατικοποίησης της εργασίας λόγω υποστελέχωσης, των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας.

Απαιτούμε:

  • Άμεση διακοπή των εργασιών στους 38 βαθμούς C σε εξωτερικούς χώρους εργασίας.
  • Να εξασφαλιστούν στους εργαζομένους κλιματιζόμενοι χώροι, πρόσβαση σε δροσερό νερό και ανάλογα της εκτίμησης άλλων παραγόντων που αυξάνουν τον επαγγελματικό κίνδυνο (υγρασία, είδος δουλειάς, κ.ά.) οι εργασίες να διακόπτονται και σε μικρότερες θερμοκρασίες (36 βαθμούς C ).
  • Ανάλογα το είδος της εργασίας, ιδιαίτερα όσες αφορούν σε υπαίθριους χώρους και άμεσο κίνδυνο σε θερμική καταπόνηση και θερμοπληξία (αυτοψίες, επιβλέψεις, υλοτομικές εργασίες), οι Υπηρεσίες πρέπει να σχεδιάσουν προκαταβολικά τη διακοπή των εργασιών πριν την αύξηση της θερμοκρασίας.
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας. Με ευθύνη των προϊσταμένων των Υπηρεσιών, πρέπει να προστατευτούν από την έκθεσή τους σε εργασίες που συνδέονται με θερμική καταπόνηση.
  • Ειδικά για το κτίριο της οδού Σκαλιστήρη του ΥπΑΑΤ καλούμε τον νέο Υπουργό κ. Αυγενάκη να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος με την ψύξη και θέρμανση, αφού φαίνεται ότι ο αρμόδιος για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών αδυνατεί να το πράξει εφαρμόζοντας την μέθοδο της μετάθεσης ευθυνών. Η αδιαφορία για την επίλυση του προβλήματος την καθιστά ενδεχομένως πειθαρχικά ερευνητέα και σε κάθε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την υγεία Συναδέλφου, ποινικά κολάσιμη, κάτι το οποίο θα συζητήσει η Ομοσπονδία στο προσεχές Διοικητικό της Συμβούλιο.

ΥπΑΑΤ για άλογα
Εξεδόθη εγκύκλιος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και Προστασίας των Ζωών με θέμα: «Προστασία των ιπποειδών εργασίας και των ζώων που μεταφέρονται κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών υπό ακραίες καιρικές συνθήκες».

Πιο συγκεκριμένα, με τη σχετική εγκύκλιο που απεστάλη προς όλες τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και τις λιμενικές αρχές της χώρας, ενόψει των ακραίων καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας, με τον καύσωνα «Κλέων», τονίζεται:

«Τις ημέρες κατά τις οποίες επικρατούν θερμοκρασίες από 35οC έως 39οC υπό σκιά, τα ζώα εργασίας δεν θα εργάζονται σε ώρες υψηλού θερμικού φορτίου, και ιδιαίτερα κατά τις ώρες από 12.00-17.00. Τις ημέρες ακραίου καύσωνα με θερμοκρασία άνω των 39οC απαγορεύεται η εργασία των ζώων καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης απαιτείται η ελεύθερη πρόσβαση των ζώων αυτών σε φυσική σκιά ή υπόστεγο και η ελεύθερη παροχή νερού κατά τη διάρκεια του 24ωρου.
Σε ό,τι αφορά στη μεταφορά των ζώων, γίνεται υπό πλήρη προστασία στις ακραίες καιρικές συνθήκες και όταν οι θερμοκρασίες στα γκαράζ των επιβατηγών και φορτηγών πλοίων Ro Ro είναι ανώτερες των 35 βαθμών C, δεν επιτρέπεται η μεταφορά ζώων χωρίς κλιματισμό».

Σε σχετική δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνει: «Η επικράτηση ακραίων καιρικών φαινομένων του καύσωνα επιβάλλει τη μέριμνα για την τήρηση των κανόνων προστασίας και τον έλεγχο των συνθηκών υγείας και καλής διαβίωσης των ζώων. Η τήρηση των κανόνων ευζωίας αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα».

Πάντως ο ΑγροΤύπος θα πρέπει να επισημάνει ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - που είναι αρμόδιο για τους αγρότες - αν και ανακοίνωσε εγκύκλιο για προστασία στα άλογα και τα μουλάρια που εργάζονται, δεν έκανε κάποια αναφορά στον κλάδο του πρωτογενούς τομέα, ούτε σαν μέτρο προστασίας ούτε σαν οδηγία. Μιλάμε για χιλιάδες άνθρωπους που εργάζονται στην ύπαιθρο, κάτω από τον ήλιο και χωρίς τα μέσα ψύξης, που απολαμβάνουν οι υπάλληλοι στα γραφεία.

Κανονικά λειτουργούν οι λαϊκές
Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές και τις επόμενες ημέρες λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία καταναλωτών και πωλητών εν όψει της έλευσης του καύσωνα.

Μάλιστα ύστερα από σχετική συνεννόηση του προέδρου της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών(ΠΟΣΠΛΑ), Δημήτρη Μουλιάτου, με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, συστήνεται σε όλους τους καταναλωτές να επισκεφθούν τις λαϊκές αγορές τις πρωινές ώρες ώστε να αποφευχθεί η έκθεση τους στις υψηλότερες θερμοκρασίες που αναμένεται να σημειωθούν κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Ταυτόχρονα, με επιστολή της ΠΟΣΠΛΑ, έχουν ενημερωθεί όλα τα σωματεία μέλη της Ομοσπονδίας, ώστε να μεριμνήσουν οι πωλητές μας προκειμένου μετά το πέρας του ωραρίου των λαϊκών αγορών να παραδώσουν τα σημεία που δραστηριοποιούνται εξόχως καθαρά, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι στους τομείς της καθαριότητας των δήμων να προστατευθούν, μειώνοντας στο ελάχιστο την έκθεση τους στον ήλιο κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών καθαρισμού.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
05/12/2024 11:01 πμ

Συνάντηση, στα γραφεία της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ), στη Νέα Αλικαρνασσό, είχαν το απόγευμα της Τρίτης (3/12) εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων του Ηρακλείου με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα.

Στη διάρκεια της συνάντησης οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή στην Κρήτη, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στην κλιματική κρίση και ειδικότερα στην ανομβρία στο νησί που πλήττει τις καλλιέργειές τους, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τη χαμηλή τιμή γάλακτος. Αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα είναι στα 1,15 έως 1,20 ευρώ το κιλό.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο Χρήστος Κέλλας δήλωσε: «Είχαμε μία ζωντανή συζήτηση με τους κτηνοτρόφους της Κρήτης. Στην κυβέρνηση και στο ΥΠΑΑΤ γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ικανοποιήσουμε τα περισσότερα αιτήματα. Μειώσαμε το κόστος παραγωγής, νομοθετήσαμε τη μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, επιδοτήσαμε κατά 100% τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια, με το πρόγραμμα «ΓΑΙΑ» εξασφαλίσαμε μειωμένη τιμή κιλοβατώρας για την παροχή αγροτικού ρεύματος για τα πρώτα 2 χρόνια. Παράλληλα, μειώσαμε κατά 50% τους φορολογικούς συντελεστές στα μέλη συνεταιρισμών και τις ομάδες παραγώγων, ενώ επίκειται άμεσα η ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων. Όσον αφορά στις πληρωμές των βασικών ενισχύσεων, αυτές πραγματοποιούνται κανονικά».

Σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ο Υφυπουργός υπογράμμισε: «Η κλιματική κρίση βρίσκεται εδώ, η ανομβρία έχει επηρεάσει την παραγωγή σε όλα σχεδόν τα προϊόντα στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την αντιμετώπισή της, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο τεχνικών έργων».

Τέλος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εστίασε στις αποζημιώσεις για τις ζωονόσους της πανώλης και της ευλογιάς λέγοντας: «Την Τρίτη κατεβλήθησαν οι αποζημιώσεις προς τους κτηνοτρόφους για τα ζώα που θανατώθηκαν συνεπεία πανώλης και ευλογιάς και σήμερα η χώρα απελευθερώνεται από την πανώλη στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης. Συγκεκριμένα, πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των Περιφερειών για τις αποζημιώσεις συνολικά 5.685.251 ευρώ, με τις αποζημιώσεις σε πληγέντες κτηνοτρόφους να ανέρχονται σε 4.737.569,76 ευρώ. Τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν απέδωσαν και καταφέραμε και εκριζώσαμε την πανώλη. Οι αποζημιώσεις αυτές των κτηνοτρόφων με βάση τη νέα ΚΥΑ, είναι αυξημένες έως και 100%, ενώ η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει με πλήρη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα».

Τελευταία νέα
02/12/2024 04:46 μμ

Μεγάλες ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία Bora που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται σε Ρόδο και Λήμνο, ωστόσο ζημιές υπήρξαν και σε περιοχές της Μακεδονίας.

Η έντονη κακοκαιρία άφησε πίσω της δύο νεκρούς στην Λήμνο, έναν 57χρονο κτηνοτρόφο που τον παρέσυρε ο χείμαρρος και έναν 70χρονο που στην προσπάθειά του να καθαρίσει τις λάσπες του σπιτιού του γλίστρησε και σκοτώθηκε.

Η Πολιτική Προστασία αποφάσισε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρόδου καθώς και των δημοτικών Ενοτήτων Μύρινας, Ατσικής και Νέας Κούταλης του δήμου Λήμνου για τη διαχείριση των συνεπειών (πλημμύρες) που προέκυψαν από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στις παραπάνω περιοχές, που θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έναν μήνα, δηλαδή έως και 30 Δεκεμβρίου 2024.

Ο κ. Μιχάλης Νταμπίζας, που έχει το τυροκομείο της ΕΑΣ Λήμνου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το νησί έπαθε μεγάλες καταστροφές και δεν υπάρχουν χρήματα για να επανέλθουν. Τα αμπέλια που είναι στις πλαγιές γλύτωσαν αλλά οι καλλιέργειες στα πεδινά με σιτηρά έπαθαν ζημιά από τους χειμάρρους. Όταν σταματήσει η βροχή θα φανεί όλο το μέγεθος των ζημιών στα χωράφια γιατί οι αγρότες τώρα βλέπουν μόνο λίμνες. Ζημιές έπαθαν όμως και οι κτηνοτρόφοι. Γκρεμίστηκαν στάβλοι και χάθηκαν πολλά ζώα. Σε πολλές περιπτώσεις ακόμη δεν έχουν καταφέρει να πάνε στους στάβλους τους για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται τα ζώα τους επειδή έχουν καταστραφεί οι δρόμοι και τα γεφύρια».

Η Ιαλυσός επλήγη περισσότερο από την κακοκαιρία του προηγούμενου εικοσιτετραώρου στην Ρόδο, ενώ σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το νησί, όπως τόνισαν σε δηλώσεις τους ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. Παράλληλα, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε τη δημιουργία επιτροπής για την άμεση καταγραφή ζημιών και την παροχή αποζημιώσεων στους πληγέντες, με στόχο την ταχύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης και κάλεσε τους κατοίκους να υποβάλλουν από τώρα τις αιτήσεις τους για αποζημίωση, γεγονός που θα συμβάλλει τόσο ώστε να γίνει σαφές το μέγεθος των καταστροφών, όσο και να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες αποκατάστασης.

Η κακοκαιρία Bora προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στην Χαλκιδική και ιδιαίτερα στο δεύτερο πόδι, στη Σιθωνία. Ο όγκος της βροχής ήταν μεγάλος με αποτέλεσμα οι ποταμοί Χαβρίας και Ολύνθιος και πολλές περιοχές πλημμύρισαν. Νεκρός εντοπίστηκε τη Δευτέρα (2/12) οδηγός στο δρόμο Τορώνη προς Συκιά, ο οποίος έπεσε σε χαντάκι με το αυτοκίνητό του και έμεινε αβοήθητος για ώρες, καταλήγοντας από υποθερμία. Λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο ύδρευσης στα Δουμπιά και ο Δήμος κάνει έκκληση στους πολίτες να καταναλώνουν νερό με τη μέγιστη δυνατή σύνεση.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικής Ελιάς Ολύνθου (Biolivia), Δημήτρης Ευαγγελινός, αναφέρει στον Αγροτύπο ότι πλημμύρισε ο κάμπος των Καλυβών από τα νερά της βροχής, ενώ πολλές καλλιέργειες έγιναν απροσπέλαστες. Ο δυνατός άνεμος έριξε κάτω όσες λαδοελιές δεν έχουν συγκομιστεί και έριξε τα μικρά δέντρα. Πάντως ακόμη πολλοί αγρότες δεν έχουν πάει στα χωράφια τους να δουν τις ζημιές».

Αρκετά ήταν τα πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, με το κύμα κακοκαιρίες να αφήνει πληγές σε καλλιέργειες, υποδομές, υδροδότηση και ηλεκτροδότηση οικισμών. Στην Φλώρινα πλημμύρισαν δενδροκαλλιέργειες, ενώ είχαμε πυκνή χιονόπτωση. Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Ναλπαντίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών «ο Πελεκάνος» στις Πρέσπες, «το χιόνι ήταν πολύ πυκνό και έριξε κάτω τις φασολιές. Ήταν φέτος μια δύσκολη χρονιά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού για τους παραγωγούς φασολιών αλλά τώρα ήρθε το χιόνι και ολοκλήρωσε τη ζημιά».

Πρέσπες χιόνια ζημιές
Φωτογραφία: Πρέσπες, ζημιές σπό το βαρύ χιόνι στα στηρίγματα στις φασολιές.

Δυνατές βροχοπτώσεις πλημμύρισαν χωράφια και θυελλώδεις άνεμοι ξερίζωσαν δένδρα σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκη. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κοσμάς Μακρίδης, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, «υπάρχουν τεράστιες ζημιές σε εγκαταστάσεις και φυτικό κεφάλαιο. Δέντρα ξεριζώθηκαν και θερμοκήπια καταστράφηκαν. Κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να πάνε στους στάβλους τους επειδή δεν υπάρχουν δρόμοι. Δεν υπάρχει θωράκιση των αγροτών για τέτοιες καταστροφές. Είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουν ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ αλλά ο αναχρονιστικός Κανονισμός Ασφάλισης δεν μας δίνει σωστές αποζημιώσεις μετά από τέτοιες καταστροφές. Ο αγροτικός κλάδος έχει εγκαταλειφθεί από τις κυβερνήσεις και είναι χωρίς υποδομές και αντιπλημμυρικά έργα. Οι αγρότες μετά από αυτή την καταστροφή δεν θα καταφέρουμε να ξαναφτιάξουμε τις υποδομές και θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε το επάγγελμά μας».

Δυνατές βροχοπτώσεις είχαμε και σε Πέλλα και Ημαθία. Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός και πρόεδρος στον Ενιαίο Σύλλογο Αγροτών Νάουσας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε δυνατή βροχόπτωση σε Ημαθία και Πέλλα. Στις ορεινές περιοχές θα φύγουν γρήγορα τα νερά και δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις δεδρώδεις καλλιέργειες. Στις πεδινές όμως αν μείνουν για πολλές ημέρες τα νερά στα χωράφια τότε τα δέντρα θα έχουν πρόβλημα, όπως έγινε και στην Θεσσαλία με το Ντάνιελ».

Από το απόγευμα της Κυριακής η σιδηροδρομική κυκλοφορία δεν διεξάγεται από την Αθήνα έως τη Λάρισα και από τη Θεσσαλονίκη έως την Κατερίνη καθώς το τμήμα μεταξύ Λάρισας και Κατερίνης παραμένει κλειστό. Πολλές ζημιές έχουν τα παράλια της ΠΕ Λάρισας γιατί γέμισαν με νερό τα ρέματα και πολλά χωράφια και χωριά πλημμύρισαν. Ο Πηνειός έχει νερό αλλά η στάθμη του δεν είναι ανησυχητική.

Μεγάλες ποσότητες βροχής

Τα στοιχεία του meteo/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφέρουν ότι το έντονο κύμα της κακοκαιρίας Bora, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει δώσει εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής, από το Σάββατο (30/11) έως το μεσημέρι της Δευτέρας (2/12), κυρίως σε τμήματα της Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία, Ημαθία) καθώς και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου (Ρόδος, Λήμνος, Θάσος), ενώ σημαντικά ύψη βροχόπτωσης έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Μεγαλύτερα ποσοστά νερού, από 30/11 έως 2/12, έπεσαν στην Σιμωνόπετρα (550 mm), Νεοχώρι Χαλκιδικής (452 mm), Ρόδος (341 mm) και Βουρβουρού Χαλκιδικής (299,2 mm).

Συνεχίζεται η κακοκαιρία

Σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το σύστημα κακοκαιρίας με το όνομα Bora θα συνεχίσει να προκαλεί βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας που θα είναι κατά τόπους ισχυρές και θα διατηρηθεί μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης (3/12/2024). Πιο αναλυτικά προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες:

α. Στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (περιοχή Λήμνου, Λέσβου, Χίου) πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες και στα νοτιότερα τμήματα (περιοχή Σάμου, Ικαρίας) μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας (2-12-24).

β. Στα παράκτια τμήματα της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου πρόσκαιρα έως τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (2/12/2024).

γ. Στη Θεσσαλία (κυρίως στους νομούς Λάρισας - Μαγνησίας) έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (3/12/2024).

δ. Στις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα κατά διαστήματα έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης (3/12/2024).

29/11/2024 12:41 μμ

Βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο κινούμενο αργά ανατολικά θα προκαλέσει κακοκαιρία στη χώρα μας. Το σύστημα αυτό λαμβάνει την ονομασία Bora.

H κακοκαιρία θα ξεκινήσει από αργά το βράδυ της Παρασκευής (29-11-2024) με βροχές και καταιγίδες που θα είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι και τη Δευτέρα (02-12-2024). Παράλληλα θα επικρατήσουν πολύ ενισχυμένοι και τοπικά έως θυελλώδεις άνεμοι και στα ορεινά της Μακεδονίας και της Ηπείρου θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά προβλέπονται:

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
α. στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (30-11-24) έως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (2-12-24).
Επισημαίνεται πως στην κεντρική Μακεδονία (και κυρίως στους νομούς Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Ημαθίας) τα φαινόμενα από το απόγευμα του Σαββάτου (30-11-24) μέχρι το απόγευμα της Κυριακής (1-12-24) θα είναι ιδιαίτερα έντονα
β. στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά από αργά το βράδυ της Παρασκευής (29-11-24) και κατά διαστήματα μέχρι νωρίς το βράδυ του Σαββάτου (30-11-24)
γ. στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο το Σάββατο (30-11-24) από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και το βράδυ
δ. στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου (30-11-24) έως το πρωί της Δευτέρας (2-12-24)
ε. στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανόμενης της Αττικής) και την Εύβοια από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου (30-11-24) έως και το πρωί της Κυριακής (1-12-24)
στ. στη δυτική Κρήτη και τις Κυκλάδες από το μεσημέρι του Σαββάτου (30-11-24) έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

2. Επισημαίνεται πως σε κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα πνέουν θυελλώδεις ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ) από το απόγευμα του Σαββάτου (30-11-24) έως και αργά το απόγευμα της Κυριακής (1-12-24).

3. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το απόγευμα του Σαββάτου (30-11-24) έως το απόγευμα της Κυριακής (1-12-24) στα ορεινά της Μακεδονίας και της Ηπείρου.

22/11/2024 03:22 μμ

Σημαντική πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία στη χώρα από το Σάββατο 23/11. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ψυχρό μέτωπο θα μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες προς τη χώρα μας, προκαλώντας πτώση της θερμοκρασίας που κατά τόπους θα πλησιάσει τους 10 °C. Παράλληλα, στα πελάγη θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι οι οποίοι στο Αιγαίο το Σαββάτο 23/11 θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ. Η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει το Σάββατο 23/11 περισσότερο αισθητή στα κεντρικά και βόρεια, και την Κυριακή 24/11 στην υπόλοιπη χώρα.
Περισσότερα εδώ

15/11/2024 04:18 μμ

Βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα προκαλέσουν την κακοκαιρία «ALEXANDROS», με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) τα φαινόμενα θα είναι τοπικά επικίνδυνα, με διάρκεια 30 ωρών, από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής (15/11/2024) έως και το βράδυ του Σαββάτου (16/11/2024).

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχθούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και βόρεια Εύβοια καθώς και τα βορειοανατολικά τμήματα της ανατολικής Στερεάς. Παρόλα αυτά και στην υπόλοιπη χώρα οι καταιγίδες θα παρουσιάζουν μεγάλη ραγδαιότητα.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή 15/11/2024
α. Από τις προμεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο. Εξασθένηση των φαινομένων από αργά το βράδυ.
β. Από τις μεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και την δυτική και βόρειο Πελοπόννησο. Εξασθένηση των φαινομένων από αργά το βράδυ.
γ. Από αργά το απόγευμα (μετά τις 18:00 τοπική) στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά.

Το Σάββατο 16/11/2024
α. Μέχρι αργά το απόγευμα (18:00) στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την ανατολική Στερεά και μέχρι τις βραδινές ώρες (21:00) στην Εύβοια.
Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονα στην ανατολική Θεσσαλία (ν. Λαρίσης, ν. Μαγνησίας) τις Σποράδες, την κεντρική και βόρεια Εύβοια και πρόσκαιρα στα βορειοανατολικά τμήματα της ανατολικής Στερεάς (ν. Φθιώτιδας, ν. Βοιωτίας).
β. Από τις πρωινές ώρες (02:00) μέχρι τις βραδινές ώρες (20:00) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
γ. Μέχρι τις πρωινές ώρες (05:00) στις Κυκλάδες.
δ. Από τις απογευματινές ώρες μέχρι τη νύχτα (18:00 - 24:00) στα δυτικά τμήματα της Κρήτης.

Β. Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με ριπαίους 9 μποφόρ αναμένεται να επικρατήσουν στο βόρειο Αιγαίο από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (15/11/2024) μέχρι τη νύχτα του Σαββάτου (16/11/2024). Ισχυροί βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα πνέουν και στο κεντρικό Αιγαίο από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (16/11/2024).

11/11/2024 12:08 μμ

Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός, από το απόγευμα της Δευτέρας (11/11/2024) μέχρι και την Τετάρτη (13/11/2024), στη δυτική κυρίως Ελλάδα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Όπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) τα ισχυρά φαινόμενα τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επηρεάσουν τα νησιά του Νοτίου Ιονίου, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, ενώ την Τετάρτη όλο το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Πελοπόννησο και πιθανόν τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Παράλληλα, την Τετάρτη (13/11), θα εκδηλωθεί μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.

07/11/2024 02:06 μμ

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες αφότου η Βουλγαρία ενημέρωσε το ΥπΑΑΤ για άκρως παθογόνο γρίπη των πτηνών σε πτηνοτροφεία.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, η εικόνα στα ελληνικά πτηνοτροφεία μέχρι στιγμής δεν εμπνέει ανησυχία. Δεδομένων όμως των εμπορικών ροών της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα, οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες τέθηκαν σε επιφυλακή.

Όπως ανέφερε το υπουργείο, οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) έχουν λάβει οδηγίες για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων και τη λήψη δειγμάτων για αναλύσεις στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς.

Από την πλευρά τους οι πτηνοτρόφοι δηλώνουν στον ΑγροΤύπο ότι δεν είχαν καμιά ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ.

Δεν ενημερώθηκαν στην Ήπειρο

Σε επιφυλακή τέθηκαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της Ηπείρου, για τη λήψη μέτρων κατά της μετάδοσης της γρίπης των πτηνών, μετά και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ήδη στην Περιφέρεια έγινε συνάντηση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας με τους εκπροσώπους του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «ΠΙΝΔΟΣ» και της ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ενώ ανάλογη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και στην Π.Ε. Άρτας.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, εκφράζοντας και τη δυσαρέσκειά του για τη μη κλήση στη σύσκεψη στο Υπουργείο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Ηπείρου και των μεγάλων πτηνοτροφικών της επιχειρήσεων.

Σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Στη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, θεωρώ ότι έπρεπε να ειδοποιηθούν πρώτα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Ηπείρου, οι πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί ΠΙΝΔΟΣ, Άρτας και η ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, καθώς τόσο σε κοτόπουλα, όσο και σε αβγά, ως Ήπειρος έχουμε, το μεγαλύτερο ποσοστό από όλη την Ελλάδα. Αυτό δεν έγινε, όμως οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες πήραν πρωτοβουλία και μαζί με τα στελέχη Πτηνοτροφικού και Νιτσιάκου έκαναν την πρώτη σύσκεψη για την Π.Ε. Ιωαννίνων. Πρέπει να λάβουμε μέριμνα ώστε να θωρακίσουμε την περιοχή μας. Θα λάβουμε αποφάσεις, με πρώτη που θα τεθεί άμεσα σε ισχύ είναι να μείνουν μέσα τα οικόσιτα, γιατί έχουμε και λίμνες στην περιοχή και μπορούν να περάσουν πτηνά προερχόμενα από άλλες περιοχές εκτός Ελλάδος που έχουν πρόβλημα. Γενικά πρέπει να προετοιμαστούμε, ώστε να διαφυλάξουμε την πτηνοτροφία που έχει συμβάλει πολύ θετικά στην ανάπτυξη της περιοχής».

Ανάγκη πρόσληψης κτηνιάτρων

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο η κα Μήνα Μπόρη, κτηνίατρος, αντιπρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ και πρώην πρόεδρος της ΠΕΚΔΥ, ανέφερε ότι «παρακολουθώντας την εξέλιξη των επιζωοτιών (Ευλογιάς, Πανώλους και Καταρροϊκού Πυρετού) στην ελληνική επικράτεια υπάρχει έντονη ανησυχία της για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.

Λόγω του κρούσματος στην Βουλγαρία της γρίπης των πτηνών οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες τέθηκαν σε επιφυλακή. Όμως οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι τρομερά υποστελεχωμένες.

Ζητάμε να προσληφθούν οι κτηνίατροι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ. Υπάρχουν οι σχετικές νομοθετικές διαδικασίες που προβλέπουν την άμεση πρόσληψή τους».

06/11/2024 01:26 μμ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), παρακολουθώντας την εξέλιξη των επιζωοτιών (Ευλογιάς, Πανώλους και Καταρροϊκού Πυρετού) στην ελληνική επικράτεια, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της αγροτικής οικονομίας της χώρας.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, έχουμε πολλές φορές στο παρελθόν αναδείξει τα συστηματικά προβλήματα που οφείλει να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία, ώστε να υπάρχει μέλλον για την ελληνική κτηνοτροφία. Ελπίζουμε πλέον να γίνεται κατανοητό ότι χρειάζονται άμεσες δράσεις και αποτελεσματικές ενέργειες, πριν να είναι πολύ αργά.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες τόσο των Περιφερειών όσο και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Κτηνιατρικά Εργαστήρια και Κεντρική Υπηρεσία) είναι τρομερά υποστελεχωμένες.

Οι κτηνίατροι Δημόσιοι Λειτουργοί στέκονται στο ύψος των περιστάσεων όμως πραγματικά «δεν είναι αρκετοί» για να μπορέσουν να πράξουν για ακόμη μια φορά το καθήκον τους.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από την πολιτική ηγεσία των δύο συναρμόδιων Υπουργείων (ΥπΑΑΤ & ΥΠΕΣ) ότι άμεσα πρέπει να αναληφθούν διορθωτικές ενέργειες ειδάλλως η καταστροφή της ελληνικής κτηνοτροφίας θα είναι μη αναστρέψιμη.

Η ΠΟΓΕΔΥ σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ζητά τα εξής:

1. Ολοκλήρωση - επίσπευση της διαδικασίας του διορισμού των επιτυχόντων κτηνιάτρων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ κατά απόλυτη προτεραιότητα,

2. Άμεση κάλυψη των κενών των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών με προσλήψεις κτηνιάτρων και λοιπού προσωπικού για την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Πρόσληψη κτηνιάτρων από την λίστα των μη επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ μέχρι την κάλυψη των θέσεων που προβλέπονται,

3. Μονιμοποίηση ή μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου των συμβασιούχων κτηνιάτρων Ι.Δ.Ο.Χ., που εργάζονται για την πρόληψη και αντιμετώπιση των Εξωτικών νοσημάτων, της Σαλμονέλλας, της Γρίππης, του Κορωνοϊού και των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών, εδώ και χρόνια σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας βάση ανάλυσης κινδύνου. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι είναι άρτια εκπαιδευμένοι, διαθέτουν πολύτιμη εμπειρία και προσφέρουν τα μέγιστα αφού έχουν ενσωματωθεί πλήρως στη δύναμη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

4. Άμεση πρόσληψη κτηνιάτρων και λοιπού προσωπικού με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (άρθρο 36, του Ν. 4765/2021) για κάλυψη απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών στις Περιφέρειες, στις οποίες εμφανίστηκαν κρούσματα Πανώλους και Ευλογιάς.

01/11/2024 10:59 πμ

Πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη (30/10/2024), συνάντηση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Γ.Δ.Υ.) με τον Υπουργό AAT, Κώστα Τσιάρα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Στρατάκου και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κώστα Μπαγινέτα.

Στη συνάντηση κατατέθηκε υπόμνημα και τέθηκαν τα χρόνια θεσμικά, οικονομικά και διοικητικά προβλήματα που απασχολούν τους Γεωπόνους δημόσιους υπαλλήλους.

Όπως αναφέρει η Π.Ε.Γ.Δ.Υ. ο Υπουργός δεν δεσμεύθηκε για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του κλάδου μας. Παρά το γεγονός ότι το μισθολόγιο των Γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί ντροπή και κατάντια και οι δημόσιες γεωπονικές υπηρεσίες της Χώρας είναι σε διάλυση το μόνον που εισπράξαμε είναι γενικόλογες υποσχέσεις.

Για το ζήτημα του οργανισμού του ΥπΑΑΤ, στην πρόταση της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. για το ενιαίο και αδιάρρηκτο των Γεωπονικών υπηρεσιών είπε ότι χρειάζεται αναδιοργάνωση το υπουργείο σε συμφωνία με τους εργαζόμενους, χωρίς ένταση και βιασύνες, γιατί π.χ. δεν μπορούν να υπάρχουν πολλά επίπεδα ελεγκτικών μηχανισμών. Τα έχουμε ξανακούσει και όχι μόνον από αυτήν την κυβέρνηση. Κάθε φορά που αναδιοργανώνετε το Υπουργείο μειώνονται οι υπάλληλοί του και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται σε ιδιώτες.

Για το θέμα της υποστελέχωσης καμία δέσμευση.

Για τα πρόσθετα ανταποδοτικά τέλη για διενεργηθέντες ελέγχους εκτός του κανονικού ωραρίου εξέφρασε την πρόθεση του να διευθετηθεί το πρόβλημα ώστε να μην υπάρχει περεταίρω καθυστέρηση καταβολής στους δικαιούχους ελεγκτές, μιας και τα χρήματα καταβάλλονται από ιδιώτες και δεν βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για την υπογραφή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα διευθετεί βασικά εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα όπως την μείωση του ωραρίου, την χορήγηση διατακτικών επιταγών τροφίμων, την στήριξη των οικογενειών των εργαζομένων λόγω επείγουσας ανάγκης κ.λ.π. ούτε κουβέντα.

Δυστυχώς και στα οικονομικά αιτήματα αρκέστηκε σε υποσχέσεις: «ότι η Κυβέρνηση στο μέλλον θα δώσει κάτι στο σύνολο των εργαζομένων», χωρίς να δεσμευτεί στην επαναφορά του 13ου κ 14ου μισθού, την κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας, το ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17, το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ κ.α.

Δεν έκανε ουδεμία αναφορά στο αίτημα της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. για καταβολή του ελεγκτικού επιδόματος στους Γεωπόνους ελεγκτές Δ.Υ., αλλά και στα υπόλοιπα οικονομικά αιτήματα για την αύξηση των ημερών της ημερήσιας αποζημίωσης ή της τιμαριθμικής - ρεαλιστικής αναπροσαρμογής της χιλιομετρικής και ημερήσιας αποζημίωσης.

Ανακοίνωσε το δίκαιο της καταβολής του ανθυγιεινού επιδόματος στους Γεωπόνους που αφορά το πόρισμα της επιτροπής του Γ.Λ.Κ. και ανέφερε πως θα διευθετηθεί σύντομα.

Για τις αυξήσεις στις αμοιβές αξιολογητών - επιτροπών Π.Α.Α. και την αύξηση του ετήσιου ορίου αμοιβών Γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων βλέπει λογικό το αίτημα της ΠΕΓΔΥ.

Στα λοιπά αιτήματα του υπομνήματος δεσμεύτηκε για τη διερεύνηση με το Υπουργείο Εσωτερικών της δυνατότητας της αναγνώρισης ως πραγματικής προϋπηρεσίας των συναδέλφων Γεωπόνων που έχουν εργαστεί στις συνεταιριστικές οργανώσεις.

Για τις παιδικές κατασκηνώσεις του Υπουργείου πρότεινε δύο λύσεις για την επαναλειτουργία: είτε να λειτουργήσουν με χρήματα του ΥπΑΑΤ, είτε του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, λόγω των φθορών που έχουν υποστεί κατά τη χρήση τους. Αναφέρθηκε σε ενδεχομένη παραχώρηση σε ιδιώτη κατά το ήμισυ, βάζοντας ως αντάλλαγμα να αναλάβει την αποκατάσταση των ζημιών και ότι θα καταστούν λειτουργικές-πολυτελείας, όλο το χρόνο προκειμένου να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για τα παιδιά των εργαζομένων αλλά και από τους ίδιους τους εργαζόμενους και για τους αγρότες. Αξιοποίηση μέσω ιδιωτικοποίησης κατά το ήμισυ.

Για τη νομική κάλυψη, τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που να μην καλύπτει όμως και τους υπαλλήλους που πράγματι έχουν προβληματικές υπηρεσιακές συμπεριφορές.

Για τα κτιριακά προβλήματα του Υπουργείου και τις συνθήκες εργασίας αναγνώρισε ότι, είναι πράγματι άθλια η κατάσταση σε πολλά από αυτά. Προβληματίζεται όμως εάν θα ήταν σκόπιμη η μετακίνηση των υπηρεσιών σε άλλο κτήριο ή η επένδυση χρημάτων στα ήδη υπάρχοντα, μιας και το ποσό που θα πρέπει να επενδυθεί είναι πολύ μεγάλο.

Για τις κρίσεις στις θέσεις ευθύνης, επίσης, δεν είχαμε ουδεμία απάντηση.

«Ουσιαστικά ο Υπουργός δεσμεύθηκε σε ελάχιστα αιτήματα. Σταγόνα στον ωκεανό. Λεφτά δεν υπάρχουν για τους εργαζόμενους», τονίζει η Π.Ε.Γ.Δ.Υ.

Και προσθέτει: «Οι Γεωπόνοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι επαίτες και δεν πρόκειται να σταματήσουμε να διεκδικούμε το δίκαιο των αιτημάτων μας όχι μόνον για την επιβίωση και το καλό του κλάδου αλλά και για την επιβίωση και το καλό της υπαίθρου και του αγροτικού κόσμου. Το Σωματείο μας εκφράζει την απογοήτευσή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης και θα σχεδιάσει αγωνιστικό πλαίσιο διεκδίκησης για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων και την έμπρακτη αναγνώριση του δίκαιου των αιτημάτων μας».

30/10/2024 11:33 πμ

Σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες σάρωσαν το νότιο και ανατολικό τμήμα της Ισπανίας.

Τουλάχιστον 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία, ανακοίνωσαν οι αρχές, την Τετάρτη (30/10), μετά τις ξαφνικές πλημμύρες στην χειρότερη φυσική καταστροφή που έπληξε την ευρωπαϊκή χώρα.

Όπως τονίζει η ισπανική κυβέρνηση, αυτός είναι ένας προσωρινός αριθμός των θυμάτων, καθώς δεν είναι ακόμα δυνατή η πρόσβαση σε πολλές περιοχές που επλήγησαν από την καταιγίδα, επομένως το επόμενο διάστημα ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί.

Καταρρακτώδεις βροχές που έφερε ψυχρό μέτωπο κινούμενο κατά μήκος του νότιου και του ανατολικού τμήματος της Ιβηρικής χερσονήσου προκάλεσαν πλημμύρες, εξωθώντας τις αρχές στις συγκεκριμένες περιοχές να παροτρύνουν τους πολίτες να παραμείνουν σπίτια τους και να αποφεύγουν κάθε μη απολύτως απαραίτητη μετακίνηση.

Η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία κήρυξε σε κόκκινο συναγερμό το ανατολικό τμήμα της περιφέρειας της Βαλένθιας και σε κίτρινο συναγερμό τμήματα της Ανδαλουσίας στον νότο.

Οι ζημιές είναι μεγάλες σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εκτροφές, στην Βαλένθια, την Καστίλλη-Λα Μάντσα, την Ανδαλουσία και άλλες περιοχές της Ισπανίας.

Μεγάλες ζημιές λίγο πριν την συγκομιδή στον ελαιώνα της Ανδαλουσίας, που αναμενόταν να έχει φέτος μια καλή συγκομιδή της τάξης του 1 εκατ. τόνων ελαιολάδου.

Πάνω από από 1.000 στρατιώτες αναπτύχθηκαν στις κατεστραμμένες περιοχές.

Η Ισπανία έχει βιώσει παρόμοιες φθινοπωρινές καταιγίδες τα τελευταία χρόνια, αλλά τίποτα σε σύγκριση με τις καταστροφές των τελευταίων δύο ημερών.

24/10/2024 04:33 μμ

Οι Έλληνες αγρότες νιώθουν απαξιωμένοι στην Ευρώπη, αφού βλέπουν συναδέλφους τους από άλλα κράτη της ΕΕ να καταφέρνουν να κερδίζουν αποζημιώσεις, ενώ οι ίδιοι να μένουν μόνο στο «διάλογο» με το ΥπΑΑΤ.

Θυμίζουμε πρόσφατα η ηγεσία του ΥπΑΑΤ απέρριψε αίτημα να αποζημιωθούν οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί λόγω της φετινής ξηρασίας.

Η ρουμανική κυβέρνηση όμως κατέθεσε φάκελο και κέρδισε τις αποζημιώσεις από την ΕΕ.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σήμερα Πέμπτη (24/10/2024), το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης της Ρουμανίας, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από σοβαρή ξηρασία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ, ένα ρουμανικό πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων ευρώ (2 δισεκατομμύρια RON) για την αποζημίωση των αγροτών για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω της σοβαρής ξηρασίας, για την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024.

Το πρόγραμμα αφορά την αποζημίωση σε παραγωγούς 39 επιλεγμένων καλλιεργειών (όπως για παράδειγμα σιτάρι, τριτικάλε, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, ελαιοκράμβη, μπιζέλια, ηλίανθος, καλαμπόκι κ.α.) που επηρεάστηκαν άμεσα από τη σοβαρή ξηρασία.

Για να επωφεληθούν από την ενίσχυση, οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων πρέπει να έχουν χάσει περισσότερο από το 30% της παραγωγής τους το χρονικό διάστημα μεταξύ φθινοπώρου 2023 - καλοκαιριού 2024, λόγω της ξηρασίας.

Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων ενισχύσεων.

Το ποσό ενίσχυσης είναι 20 ευρώ (1.000 RON) το στρέμμα για απώλεια 100%, που δεν θα υπερβαίνει το 30% των επιλέξιμων δαπανών. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, που σημαίνει ότι μέχρι τότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους Ρουμάνους αγρότες.

18/10/2024 05:05 μμ

Oλοκληρώθηκε η διαδικασία, που αφορά στην Ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ και του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων, με θέμα: «Διαχείριση υδατικών πόρων και κλιματική κρίση. Προκλήσεις - Προτάσεις», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 25 Απριλίου 2024, με την έκδοση - εκτύπωση βιβλίου, που περιλαμβάνει τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από αυτή.

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης εκδήλωσης, προχώρησε στη δημιουργία ηλεκτρονικού βιβλίου (flip book), δίνοντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα πρόσβασης και ενημέρωσης σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό βιβλίο στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: εδώ

02/10/2024 02:31 μμ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Όπως αναφέρει η κύρια διαταραχή της κακοκαιρίας Cassandra περνά βόρεια της Ελλάδος, χωρίς ωστόσο να μας επηρεάζει σημαντικά.

Ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση στη χώρα μας, με την διέλευση ενός ψυχρού μετώπου, από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής (4/10/2024) μέχρι το βράδυ του Σαββάτου (05/10/2024), με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και τα βορειοανατολικά τμήματα. Αναλυτικά:

Παρασκευή
Από τις απογευματινές ώρες βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν αρχικά το βόρειο Ιόνιο και βαθμιαία την Ήπειρο, τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Πιθανόν, κατά τη διάρκεια της νύχτας να επηρεαστούν πρόσκαιρα και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας.
Εξασθένηση των φαινομένων από τη νύχτα στα βορειοδυτικά.

Σάββατο
α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι, βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
β) Από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

09/09/2024 09:41 πμ

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργήθηκε στη Δυτική Μεσόγειο, προκαλεί την κακοκαιρία «ATENA» στη Κεντρική Μεσόγειο και κινείται ανατολικά.

Το σύστημα αυτό προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας (9/9/24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11/9/24) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

1. Από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

2. Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά.

3. Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (10-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.

4. Από τις πρωινές έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Δεν έχει χρήματα ο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις

Δεν μπορούν να ασκηθούν μαξιμαλιστικές πολιτικές όσον αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, δήλωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας σε εκδήλωση για τους νέους γεωργούς.

Και πρόσθεσε: «Πρέπει με σοβαρότητα να προσεγγίζουμε τα προβλήματα για να μη βιώσουμε ξανά καταστάσεις όπως αυτές που βιώσαμε τη δεκαετία του 2010.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί είπε ότι την τελευταία 5ετία έχουν καταβληθεί 1,5 δις περίπου για αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ όταν ο Οργανισμός από ασφαλιστικές εισφορές έχει εισπράξει μόνο 800 εκατ. ευρώ».

07/09/2024 11:09 μμ

Σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε, στο Βελβεντό της Κοζάνης, το Σάββατο (7/9/2024) το απόγευμα.

Μέσα σε λίγα λεπτά οι ροδακινοπαραγωγοί είδαν να χάνεται ο κόπος μιας ολόκληρης χρονιάς.

Η περιοχή χτυπήθηκε ανελέητα από την κακοκαιρία, όπως περιγράφουν αγρότες της περιοχής, που κάνουν λόγο για «πρωτόγνωρες καταστάσεις».

Το χαλάζι, που έπεφτε για περίπου 15 λεπτά με σφοδρότητα, σε συνδυασμό με τη βροχή και τον αέρα, δημιούργησε συνθήκες «κόλασης», ήταν σαν να ήρθε ο χειμώνας, αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού, Βασίλης Τζιούρας.

Για μια ακόμη φορά οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή των αγροτών στην περιοχή. Είχαμε ζημιές εκτός από τα ροδάκινα σε μήλα και σταφύλια.

Οι παραγωγοί δεν μπορούν να μπορούν να πιστέψουν στην συνεχιζόμενη καταστροφή που για μια ακόμη φορά έχουν υποστεί από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα προϊόντα που την περίοδο αυτή συγκομίζουν.

Οι ροδακινοπαραγωγοί αναφέρουν ότι στα χωράφια που χτύπησε το χαλάζι είχαμε ολική καταστροφή.

01/09/2024 11:03 πμ

Οι παραγωγοί περίμεναν με αγωνία τις βροχές μετά από τόσο καιρό ξηρασίας. Ο Αύγουστος όμως μας αποχαιρέτησε με καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, που έφεραν πολλές ζημιές στις καλλιέργειες.

Από την άλλη η έλλειψη ρευστότητας του ΕΛΓΑ δεν δίνει αισιοδοξία στους παραγωγούς που επλήγησαν για δίκαιες αποζημιώσεις στην παραγωγή που καταστράφηκε.

Η έτσι κι αλλιώς μειωμένη ελαιοπαραγωγή, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των συνεχόμενων καύσωνων του καλοκαιριού, χτυπήθηκε από το χαλάζι.

Έντονη χαλαζόπτωση είχαμε την Παρασκευή (30/8) το βράδυ σε περιοχές βόρεια της Φθιώτιδας, κοντά στον Δομοκό. Τα ισχυρά αυτά φαινόμενα, προκάλεσαν όμως και ζημιές σε καλλιέργειες 5.000 στρεμμάτων στον οικισμό Πετριλίων στην Σοφιάδα μέχρι και το χωριό Θαυμακού του δήμου Δομοκού. Ζημιές έχουμε σε καλλιέργειες καρυδιών, φιστικιών, βαμβακιού και κηπευτικών.

Μεγάλη καταστροφή σε καλλιέργειες περιοχών του Αγρινίου, ειδικά στη Νέα Αβώρανη εώς Καινούργιο και Καμαρούλα, Παναιτώλιο και άλλα χωριά, προκάλεσαν η σφοδρή χαλαζόπτωση και η ανεμοθύελλα το απόγευμα του Σαββάτου (31/8). Σε απόγνωση είναι οι παραγωγοί από τις καταστροφές σε καλλιέργειες, ειδικά στα ελαιόδεντρα όπου έπεσε το μεγαλύτερο ποσοστό του καρπού λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή. Οι επιτραπέζιες ελιές που έχουν απομείνει στα δέντρα θα καταστούν μη εμπορεύσιμες, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή των παραγωγών. Υπάρχουν αναφορές για μεγάλες ζημιές και σε αμπέλια, ροδιές κ.α. ωστόσο το μέγεθος της καταστροφής θα εκτιμηθεί τις επόμενες ημέρες.

Στην Μεσσηνία σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε το χωριό Κάτω Αμπελόκηποι αλλά και περιοχές των Δήμων Μεσσήνης και Πύλου – Νέστορος. Το χαλάζι έριξε τον καρπό από τα ελαιόδεντρα, αφήνοντας τους αγρότες σε απόγνωση, καθώς οι ζημιές σε πολλές περιπτώσεις είναι ανυπολόγιστες.

Ζημιές στην Λακωνία είχαμε από την χαλαζόπτωση, του Σαββάτου (31/8), σε πολλές περιοχές γύρω από την Συκιά και το Φοινίκι και τα διπλανά χωριά. Έχουμε ζημιές στην παραγωγή ελαιόδεντρων αλλά και εσπεριδοειδών. Ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι έχουμε ζημιές στις περιοχές που έπεσε χαλάζι με μεγάλη ένταση. Στις ελιές ο καρπός έπεσε κάτω αλλά και όσοι καρποί έμειναν στα δέντρα θα πρέπει να τους προσέχουν οι παραγωγοί για μυκητολογικές προσβολές επειδή τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν πάλι οι θερμοκρασίες. Στις πορτοκαλιές θα έχουμε προβλήματα στην επερχόμενη παραγωγή και αυτό θα φανεί αργότερα. Πρέπει άμεσα να έρθουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ για να κάνουν εκτιμήσεις.

Σε πολλές περιοχές της Κρήτης είχαμε ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ σε κάποιες εξ αυτών έριξε ακόμα και χαλάζι (Μονοφάτσι και Γόρτυνα στο Ηράκλειο) προκαλώντας μεγάλες ζημιές στα ελαιόδεντρα.

29/08/2024 12:19 μμ

Όπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα βρεθούν πάνω από τη χώρα μας το επόμενο τριήμερο.

Aναμένεται επιδείνωση του καιρού από σήμερα Πέμπτη (29/08/2024) μέχρι και το Σάββατο (31/08/2024) στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Αναλυτικά:

Α. Σήμερα Πέμπτη
1. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα επηρεαστούν τα ηπειρωτικά, κυρίως η Ήπειρος, η Στερεά (κυρίως στα δυτικά τμήματα), η Πελοπόννησος (δυτικά και κεντρικά τμήματα), η κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική).

Β. Αύριο Παρασκευή
1. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου.
2. Από τις μεσημβρινές και μέχρι τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) και την ανατολική Μακεδονία.

Γ. Μεθαύριο Σάββατο
1. Από τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια.
2. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στην Ήπειρο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Πελοπόννησο.

29/08/2024 09:46 πμ

Χωρίς ελέγχους από στελεχωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν μπορεί να έχει μέλλον η ελληνική κτηνοτροφία. Η πρόληψη και ο έλεγχος των νοσημάτων απαιτεί κτηνιατρικές υπηρεσίες με επαρκές κτηνιατρικό προσωπικό.

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Κ.Δ.Υ.), με αφορμή τα κρούσματα Πανώλους και Ευλογιάς των μικρών μηρυκαστικών, που εμφανίστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, τονίζει για ακόμη μια φορά τα συστηματικά προβλήματα που οφείλει να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία, ώστε να υπάρχει μέλλον για την ελληνική κτηνοτροφία.

Τα κρούσματα της Πανώλους σε όλη την Ελλάδα, αλλά και της Ευλογιάς στην Θράκη είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των νοσημάτων των ζώων που έχουν εμφανιστεί στην χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Νοσήματα υποχρεωτικής δήλωσης για τα οποία προβλέπεται η λήψη αυστηρών μέτρων αντιμετώπισης, που περιλαμβάνει περιορισμό στις μετακινήσεις και στη διάθεση των προϊόντων, με συντριπτικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφική παραγωγή και φτάνει έως την θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων.

Η πρόληψη και ο έλεγχος αυτών των νοσημάτων απαιτεί κτηνιατρικές υπηρεσίες με επαρκές κτηνιατρικό προσωπικό, καθώς και διάθεση πόρων, όπως αυτοκίνητα, υγειονομικό υλικό, μέσα θανάτωσης και υγειονομικής ταφής.

Αντί αυτών οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της πρώτης γραμμής, αλλά και αυτές που συνδράμουν με ουσιαστικό ρόλο, όπως τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια και φυσικά οι κεντρικές υπηρεσίες της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής είναι δραματικά υποστελεχωμένες.

Οι κτηνίατροι Δημόσιοι Λειτουργοί όλο αυτό το διάστημα με απόλυτο επαγγελματισμό και αυταπάρνηση πράξαμε το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε.

Παρόλα αυτά, δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε πλέον πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες μας.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε την εργαλειοποίηση του κλάδου για να υπηρετηθεί το «success story» της πολιτικής ηγεσίας, όταν ταυτόχρονα, για παράδειγμα, δεν πράττεται το αυτονόητο, δηλαδή η επαναχορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος, το οποίο σταμάτησε να χορηγείται λόγω των μνημονιακών πολιτικών.

Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να ανεχτούμε και τη στοχοποίηση του κλάδου με θεωρίες στα όρια της συνωμοσιολογίας που διακινούνται προκειμένου να αποκομίσουν κάποιοι αλλότρια οφέλη (πολιτικά και άλλα), εμφανιζόμενοι ως κήνσορες και καταγγέλλοντες ή ακόμα και ως εκπληττόμενοι από τα συστηματικά προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων προειδοποιεί για ακόμη μια φορά ότι δεν μπορεί να υπάρξει αύριο για την Ελληνική Κτηνοτροφία χωρίς ισχυρές και στελεχωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Πρέπει όλοι να καταλάβουν, πριν να είναι πολύ αργά, ότι οι κτηνίατροι Δημόσιοι Λειτουργοί δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης.

27/08/2024 02:12 μμ

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση με τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά αναγνώρισης των Οργανώσεων Παραγωγών (Ορ.Π.), των Ομάδων Παραγωγών (Ομ. Π) και των Ενώσεών τους (Ε.Ο.Π.).

Για την αναγνώριση τους το νομικό πρόσωπο υποβάλλει στην υπηρεσιακή μονάδα της Περιφερειακής Ενότητας (ΔΑΟΚ) στην εδαφική περιφέρεια της οποίας έχει την έδρα του, αίτηση που απευθύνεται στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Αναγνώρισης.

Στην αίτηση αναγράφονται υποχρεωτικά η επωνυμία του, ο αριθμός του Φορολογικού του Μητρώου καθώς και ο αριθμός του αντίστοιχου Μητρώου που τηρείται από τις αρμόδιες Αρχές.

Η αίτηση για την αναγνώριση των Ομ.Π. και των Ο.Π. συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Αναλυτική κατάσταση των μελών, φυσικών και νομικών προσώπων του ν.π. της Ομ.Π ή Ο.Π., με τον Α.Φ.Μ. τους και την ελάχιστη αξία εμπορευθείσας παραγωγής του/των προϊόντων προς αναγνώριση.

β) Απόσπασμα Πρακτικών του αρμοδίου για τη λήψη σχετικών αποφάσεων οργάνου του νομικού προσώπου (ν.π.), από το οποίο προκύπτει η έγκριση σύστασης και λειτουργίας της Ομ.Π. ή Ο.Π.

γ) Απόσπασμα πρακτικών του αρμοδίου για τη λήψη σχετικών αποφάσεων οργάνου του ν.π., από το οποίο προκύπτει ότι καταρτίσθηκε-ψηφίστηκε το καταστατικό λειτουργίας.

δ) Καταστατικό λειτουργίας της Ομ.Π. ή Ο.Π., υπογεγραμμένο από όλα τα μέλη της Ομ.Π. ή Ο.Π., στο οποίο προβλέπονται τουλάχιστον τα ακόλουθα:
αα) την υποχρέωση των παραγωγών-μελών της Ομ.Π ή Ο.Π. να εφαρμόζουν τους κανόνες που θεσπίζει η Ομ.Π. ή Ο.Π. και τις διαδικασίες για τον καθορισμό, την έγκριση και την τροποποίηση των κανόνων αυτών, όπως καθορίζονται στο καταστατικό,
ββ) την υποχρέωση των μελών να καταβάλλουν τις χρηματικές εισφορές που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της Ομ.Π. ή Ο.Π. και να διακινούν εφόσον έχουν εμπορική ιδιότητα μέσω της Ομ.Π. ή Ο.Π τουλάχιστον το 80% της παραγωγής τους,
γγ) το μέγιστο ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου και των μεριδίων που κατέχει φυσικό ή νομικό πρόσωπο μέλος της Ομ.Π. ή Ο.Π. ώστε να διασφαλίζεται η δημοκρατική λειτουργία αυτής. Το εν λόγω ποσοστό δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το 20%, ανεξάρτητα αν τα μέλη αυτά συμμετέχουν με μεγαλύτερο μερίδιο διάθεσης προϊόντων στην Ομ.Π. ή Ο.Π.,
δδ) την επιβολή κυρώσεων στα μέλη της Ομ.Π. ή Ο.Π., σε περίπτωση παραβάσεων των υποχρεώσεών τους, που απορρέουν από το Καταστατικό λειτουργίας,
εε) τους κανόνες για την αποδοχή νέων μελών, την οικειοθελή αποχώρηση μελών, τη διαγραφή μελών καθώς και την ελάχιστη διάρκεια της συμμετοχής στην Ομ.Π. ή Ο.Π. η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός έτους.

Ως περίοδος αναφοράς για τον υπολογισμό της Αξίας Εμπορευθείσας Παραγωγής (ΑΕΠ) λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος της εμπορευθείσας αξίας παραγωγής των δύο προηγούμενων ημερολογιακών ετών από την ημερομηνία αναγνώρισης της Ομ.Π. ή Ο.Π.

Στον τομέα των νωπών οπωροκηπευτικών, ως περίοδος αναφοράς για τον υπολογισμό της Αξίας Εμπορευθείσας Παραγωγής (ΑΕΠ) λαμβάνεται υπόψη το έτος ν-2, όπου ν το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης.

Διαβάστε την απόφαση (εδώ)

26/08/2024 03:11 μμ

Στην Θεσσαλονίκη θα βρεθεί, την Τρίτη (27/8), ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τις καθιερωμένες συναντήσεις με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης.

Μεταξύ των φορέων θα έχει συνάντηση με το Περιφερειακό Παραρτήματο Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Αθανάσιος Σαρόπουλος επισκέφτηκε σήμερα Δευτέρα (26/8) το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Μακεδονία, προκειμένου να ενημερώσει την αρμόδια Συντονίστρια κ. Έλενα Σώκου σχετικά με την υποβολή Υπομνήματος των προτάσεων των οκτώ (8) Ομάδων Εργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πρωτογενή παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον στη γεωγραφική περιοχή του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (Ημαθία, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική), στο οποίο επισυνάπτονται και τα Πορίσματα – Εκθέσεις των Ομάδων Εργασίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της αυριανής σύσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Υπουργών της Κυβέρνησης με τους επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το υποβληθέν Υπόμνημα, η κλιματική κρίση που βιώνουμε δεν είναι η κλιματική αλλαγή - μεταβολή που πάντα υπήρχε μέσα στην ιστορία της γης. Είναι μία πολύ πιο οξεία και ταχεία στην εκδήλωσή της, αλλά και ανθρωπογενής στην προέλευσή της, μεταβολή του κλίματος, οφειλόμενη στην έκλυση των αερίων του θερμοκηπίου μετά τη βιομηχανική εποχή. Είναι η κρίση που προκάλεσε η αλόγιστη και μονοδιάστατη χρήση του τεχνολογικού πολιτισμού χωρίς φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση – διάσταση.

Συνεπώς, είναι μία κρίση με βάση ηθική, κοινωνική και πολιτική και για αυτό το λόγο για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά απαιτείται πρώτα από όλα η συνειδητοποίηση του λάθους και η αλλαγή νοοτροπίας. Η κλιματική κρίση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει άλλοθι συγκάλυψης λανθασμένων πολιτικών, ανεπαρκειών και σοβαρών παραλείψεων, ούτε να εργαλειοποιηθεί για την προώθηση διεθνών επιχειρηματικών συμφερόντων και σχεδίων (π.χ. πολεμική κατά της ζωικής παραγωγής προς όφελος του «εναλλακτικού κρέατος»). Από αυτόν το ζητούμενο νέο τρόπο σκέψης και πράξης, ο οποίος είναι συμβατός με τη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη, εμπνέονται οι αναλυτικές προτάσεις των Ομάδων Εργασίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας που κατατέθηκαν.

Οι εβδομήντα πέντε (75) ειδικοί επιστήμονες του Α.Π.Θ., του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ που συμμετείχαν στις Ομάδες Εργασίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας με τις μελέτες και τις προτάσεις τους, τις οποίες κατέθεσαν στις τριακόσιες σαράντα πέντε (345) σελίδες των πορισμάτων - εκθέσεών τους, ετοίμασαν έναν «οδικό χάρτη» για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να θωρακίσουμε την πρωτογενή παραγωγή και το φυσικό περιβάλλον από την κλιματική κρίση και να διαβούμε τα χρόνια που έρχονται με όσο το δυνατό μικρότερες απώλειες.

Αυτός ο «οδικός χάρτης», ο οποίος αναμένεται να συμπληρωθεί και με νέα κεφάλαια στη συνέχεια, δεν αφορά μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά αναλογικά, στη φιλοσοφία του και στους κεντρικούς του άξονες αφορά σε όλη την Ελλάδα και συνεπώς, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα αποτελεσματικό Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής της Πρωτογενούς Παραγωγής και του Φυσικού Περιβάλλοντος στην Κλιματική Κρίση.

Οποιοδήποτε, όμως, σχέδιο ή οποιαδήποτε πρόταση αποκτούν αξία μόνο όταν εφαρμόζονται επιτυχώς στην πράξη και στη συγκεκριμένη περίπτωση η επιτυχημένη εφαρμογή αποτελεί επιτακτική και αδήριτη ανάγκη. Απαιτείται αποφασιστικότητα και θέληση για ριζικές αλλαγές με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Απαιτείται άμεση και στοχευμένη δράση της Κυβέρνησης σε πέντε (5) άξονες δημόσιας πολιτικής με υποχρεωτικό το δημόσιο χαρακτήρα της λόγω της εξυπηρέτησης της δημόσιας ασφάλειας, της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος:

1. Εθνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εξειδικευμένης γεωτεχνικής έρευνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

2. Εθνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εκπόνησης μελετών και κατασκευής γεωτεχνικών / τεχνικών έργων για την εξοικονόμηση νερού και για την προστασία από τις πλημμμύρες.

3. Ανασύσταση των Γεωργικών Εφαρμογών, ώστε να διαχυθεί στους Έλληνες αγρότες έγκαιρα, βιωματικά και αποτελεσματικά η γνώση των απαιτούμενων προσαρμογών των καλλιεργειών / εκτροφών στις νέες συνθήκες.

4. Ανασύσταση των Δασικών Υπηρεσιών με καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών, καθώς και επαναλειτουργία μίας οργανικής μονάδας Υδρονομικών (τεχνικών και φυτοτεχνικών) και Αντιπλημμυρικών έργων & Δασικής Υδρολογίας.

5. Στελέχωση και χρηματοδότηση των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, συμφωνήθηκε αφενός η αδήριτη ανάγκη για άμεση δράση όσον αφορά στην προσαρμογή της πρωτογενούς παραγωγής και του φυσικού περιβάλλοντος της Κεντρικής Μακεδονίας στην κλιματική κρίση και αφετέρου η στενή συνεργασία του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Μακεδονία με το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) για την υλοποίηση των προτάσεων του Υπομνήματος.

08/08/2024 10:43 πμ

Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δήλωσε (ως όφειλε) την εμφάνιση της Πανώλης των Αιγοπροβάτων και ακολούθησε με καθυστέρηση μερικών ημερών η Ρουμανία.

Όπως αναφέρει το ΓΕΩΤΕΕ, «από την πρώτη στιγμή οι Δημόσιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καταβάλλουν τα μέγιστα προκειμένου να ελεγχθεί και να μην εξαπλωθεί η νόσος, γεγονός που θα έχει τραγικές συνέπειες για την ελληνική αιγοπροβατοτροφία, την εξαρτώμενη δευτερογενή παραγωγή (κρεοπαραγωγή και γαλακτοκομία) και γενικά την ελληνική οικονομία.

Η Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών (ΠΜΜ) (Peste des Petits Ruminants-PPR), είναι μια πολύ μεταδοτική ασθένεια των ζώων που προσβάλει τα εκτρεφόμενα και τα άγρια μικρά μηρυκαστικά. Προκαλείται από ιό του γένους Morbillivirus (οικογένειας Paramyxoviridae), μεγάλης μεταδοτικότητας (προσβολή ως 100% των ζώων του κοπαδιού) και υψηλής θνησιμότητας (έως το 90% των προσβεβλημένων ζώων).

Οι πολίτες ας ξέρουν πως ο ιός της ΠΜΜ (PPR virus) ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει καμία ανησυχία για μετάδοση του ιού στον άνθρωπο από γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας. Η προτεινόμενη επεξεργασία των προϊόντων (γάλα και κρέας) καθώς και τα αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας σχετίζονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με την αποτροπή μετάδοσης του ιού σε άλλες εκτροφές και άλλες περιοχές.

Οι Κτηνοτρόφοι οφείλουν αυτή τη στιγμή να εφαρμόζουν αυστηρά όλες τις οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης που τους δίνονται από τις Δ/νσεις Κτηνιατρικής της χώρας, να συνεργάζονται απόλυτα και να βοηθούν τόσο στην ιχνηλασιμότητα όσο και στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Το ΥπΑΑΤ πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσει κρατικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου και τα ζώα που θανατώνονται να αποζημιώνονται κοντά στην εμπορική τους αξία και σε σύντομο χρόνο. Μόνο έτσι θα προληφθεί μια ραγδαία και μοιραία εγκατάλειψη του κτηνοτροφικού επαγγέλματος.

Η οικονομική πίεση που θα δεχθούν οι κτηνοτρόφοι το επόμενο διάστημα (έλλειψη εισοδήματος, ανεξόφλητα δάνεια κ.λπ.) θα πρέπει να εκτονωθεί από το κράτος μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών αποζημιώσεων και την άμεση βοήθεια για τις ανάγκες απολύμανσης και αντικατάστασης των κοπαδιών, ενίοτε και των σταβλικών εγκαταστάσεων.

Η πολιτεία, με την τραγική αφορμή της εμφάνισης της ΠΜΜ στην Ελλάδα, θα πρέπει να κατανοήσει πως οφείλει να υποστηρίξει ενεργά ένα σύστημα αποτελεσματικής προστασίας του ζωικού κεφαλαίου και, κατ’ επέκταση, επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας μας.

Ένα σύστημα που θα βασίζεται στις διεθνείς στρατηγικές για τη νόσο, όπως αυτές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των Ζώων (WOAH/ΟΙΕ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων (FAO), ενώ θα λαμβάνει ταυτόχρονα υπόψη του τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, όπου η γειτνίαση της με βαλκανικές χώρες και την Τουρκία αυξάνουν τα επίπεδα κινδύνου για την μετάδοση νοσημάτων από τα οποία η χώρα ήταν απαλλαγμένη.

Η προσέγγιση που ακολούθησε η Πολιτεία τα προηγούμενα χρόνια, με δογματικά μνημονικά κριτήρια και άκριτη αντιγραφή των συστημάτων της «υγειονομικά ασφαλούς» δυτικής Ευρώπης, οδήγησε σε υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, περιορισμό των κτηνιατρικών υποδομών, πολυδιάσπαση των κτηνιατρικών αρμοδιοτήτων κ.α.

Εξάλλου, η έλλειψη κτηνιατρικού προσωπικού επισημαίνεται σταθερά από το 2006 σε κάθε επιθεώρηση από Ευρωπαϊκούς Φορείς (FVO, DG-SANCO), αποτελεί δε σοβαρή µη συμμόρφωση έναντι της ενωσιακής νομοθεσίας, μιας και η χώρα έχει παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2007 και έχει καταδικαστεί το 2009.

Αν η Ελλάδα θέλει κτηνοτροφία, η πολιτεία πρέπει να ενισχύσει (και όχι να υποβαθμίσει) τη δημόσια κτηνιατρική και να βοηθήσει στην εδραίωση μιας ανεξάρτητης επαγγελματικής σχέσης μεταξύ κτηνοτρόφων και ιδιωτών κτηνίατρων.

Η υγεία του ζωικού κεφαλαίου, ο έλεγχος των εμπόρων, η ευρωστία της κτηνοτροφικής παραγωγής και η επισιτιστική επάρκεια και ασφάλεια δεν μπορεί να βασίζονται ούτε στο φιλότιμο των κτηνίατρων των δημόσιων υπηρεσιών ούτε στον εθελοντισμό των ιδιωτών, δεν μπορεί να γίνεται χωρίς θεσμοθετημένα σαφή όρια, δεν μπορεί να γίνεται με αναλώσιμους, μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου, επιστήμονες, ούτε με επιδοτούμενους ιδιώτες.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ο νέος Κανονισμός για την υγεία των ζώων [ΕΕ 2016/429 «Νόμος για την Υγεία των Ζώων»] καθορίζει πως είναι ΕΥΘΥΝΗ του κάθε κράτους μέλους να διασφαλίζει ότι:

  • η αρμόδια αρχή διαθέτει επαρκώς καταρτισμένους κτηνίατρους εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, εργαστήρια, χρηματοδοτικούς πόρους και αποτελεσματική οργάνωση που να καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας του κράτους μέλους,·
  • ενθαρρύνονται οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων και τους κατ' επάγγελμα ασχολούμενοι με τα ζώα να αποκτούν, να διατηρούν και να αναπτύσσουν επαρκείς γνώσεις σχετικά με την υγεία των ζώων.

Ειδικά για τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια, που αυτή τη στιγμή αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της νόσου, πρέπει να επισημανθεί το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους τόσο σε εξετάσεις ρουτίνας για τον έλεγχο των νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης του ζωικού κεφαλαίου και της ασφάλειας των τροφίμων αλλά και η ετοιμότητα τους για την υποστήριξη εκτάκτων αναγκών (σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, γρίπη πτηνών, πανώλη). Το δίκτυο των Κτηνιατρικών Εργαστηρίων του ΥΠ.Α.Α.Τ. πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί (σε χωρικό επίπεδο, σε μεθόδους, σε εργαστήρια αναφοράς).

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σημειώνει πως όλοι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί τονίζουν πως η ΠΜΜ μπορεί να εκριζωθεί διεθνώς μέχρι το 2030. Το εγχείρημα αυτό όμως προϋποθέτει την ενδυνάμωση των Εθνικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο και την εκρίζωση της ΠΜΜ, καθώς παράλληλα η ενίσχυσή τους παράγει μεγάλα οφέλη στην μάχη και άλλων ασθενειών, εξωτικών και μη (π.χ. αφθώδης πυρετός, βρουκέλλωση των αιγοπροβάτων, φυματίωση, αφρικανική πανώλη των χοίρων κ.α.).

Γενικά, η εκρίζωση της ΠΜΜ αποκτά ιδιαίτερη αξία γιατί, καταπολεμώντας τη νόσο, καταπολεμάται ταυτόχρονα η φτώχεια στις αγροτικές περιοχές, διασφαλίζεται επάρκεια τροφίμων και διατροφή υψηλής βιολογικής αξίας και δυναμώνει η ανθεκτικότητα της κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.

Η κρίση που περνά αυτή την ώρα η ελληνική αιγοπροβατοτροφία είναι πολύ μεγάλη και τα αίτια που φτάσαμε ως εδώ είναι πολλά, διαχρονικά και αφορούν τόσο την πολιτεία όσο και την παραγωγή, με τους όρους που αυτή γίνεται στη χώρα. Αυτή όμως είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει όταν ο κίνδυνος θα έχει περάσει και η κτηνοτροφία θα έχει αντέξει».

25/07/2024 01:33 μμ

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ), εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις σοβαρές καταγγελίες ότι αιγοπρόβατα που νοσούσαν, στην Θεσσαλία, θάφτηκαν «στην ουσία ζωντανά».

Όπως τονίζει η ΠΕΚΔΥ, «η καταγγελία, που αφορούσε τις συνθήκες ως προς την υποχρεωτική θανάτωση των ζώων, σε μια εκτροφή στην περιοχή των Τρικάλων, στα πλαίσια των μέτρων για την αντιμετώπιση της Πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, θα πρέπει να διερευνηθεί αρμοδίως το συγκεκριμένο και μεμονωμένο περιστατικό, για να διαπιστωθεί αν πράγματι ευσταθούν αυτά τα οποία καταγγέλλονται.

Η αρχή της κτηνιατρικής επιστήμης, δεοντολογίας και νομοθεσίας είναι ότι τα ζώα πρέπει να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου, αγωνίας και ταλαιπωρίας.

Τονίζουμε ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες με ιδιαίτερη μέριμνα εφαρμόζουν τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για την ευθανασία των ζώων κατά την αντιμετώπιση παρόμοιων επιζωοτιών.

Τέλος, θα πρέπει να αναδειχθεί ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια προσπάθεια περιορισμού του νοσήματος σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ζώων και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας και της αγροτικής οικονομίας της περιοχής και της χώρας.

Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν δεκάδες συνάδελφοι κτηνίατροι, που παρά τις αντίξοες συνθήκες εξακολουθούν να επιχειρούν στο πεδίο με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό».

24/07/2024 01:05 μμ

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια), θα σημειωθούν:

Α. Σήμερα Τετάρτη (24-07-2024) το απόγευμα - βράδυ στη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένου του νομού Θεσσαλονίκης) και τη Θεσσαλία.

Β. Αύριο Πέμπτη (25-07-2024)

1. από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το απόγευμα, στην κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένου του νομού Θεσσαλονίκης) και την ανατολική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της Θάσου)

2. από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ, στη Θράκη (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα και της Σαμοθράκης)

3. από τις πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι πρόσκαιρα στην περιοχή Σποράδων - βόρειας Εύβοιας.