Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Νόμιμους εργάτες γης ζητούν οι αγρότες της Τριφυλίας από τον πρωθυπουργό

06/06/2022 03:59 μμ
Η ανάγκη να έχουν νόμιμους εργάτες γης, τονίστηκε στην συνάντηση των Αγροτικών Συλλόγων Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, που έγινε την Παρασκευή (3 Ιουνίου), στα Φιλιατρά.

Η ανάγκη να έχουν νόμιμους εργάτες γης, τονίστηκε στην συνάντηση των Αγροτικών Συλλόγων Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, που έγινε την Παρασκευή (3 Ιουνίου), στα Φιλιατρά.

Μετά το κόστος καλλιέργειας το πρόβλημα των εργατών γης αποτελεί το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Αθανασόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, «η έλλειψη εργατών γης είναι μεγάλο πρόβλημα. Αυτή την εποχή στην περιοχή έχουμε συγκομιδή κηπευτικών στα θερμοκήπια και καρπουζιών στα χωράφια. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην συγκομιδή. 

Πολλοί παραγωγοί είναι προβληματισμένοι για το αν θα συνεχίσουν να καλλιεργούν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Αν και οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα η μείωση της παραγωγής αναμένεται να φέρει ελλείψεις στην αγορά.

Τα μεροκάματα έχουν ήδη αυξηθεί στην χώρα. Μάλιστα επειδή υπάρχει μεγάλη προσφορά εργατών στην Ιταλία αρχίζουν εκεί να υποχωρούν.

Οι εργάτες που είναι στη χώρα μας ζητούν νόμιμα χαρτιά για να μπορούν να ταξιδεύουν στην πατρίδα τους. Εμείς ζητάμε να υπάρξει νομιμότητα και απλούστευση της διαδικασίας. Αν έχουν χαρτιά τότε εμείς θα μπορούμε να δικαιολογούμε έξοδα και παράλληλα θα έχει έσοδα το κράτος. 

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι, Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών Τριφυλίας στείλαμε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό στην οποία ζητούν να υπάρξει λύση στο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης που ταλαιπωρεί ολόκληρη την χώρα».

Αναλυτικά η επιστολή προς τον πρωθυπουργό αναφέρει τα εξής:

«Απευθυνόμαστε σε εσάς ως ύστατη προσπάθεια να προειδοποιήσουμε την Πολιτεία για την έλευση μιας κρίσης οι συνέπειες της οποίας θα είναι καταστροφικές για όλους μας. Αναφερόμαστε στην επισιτιστική κρίση που είναι προ των πυλών απειλώντας και την χώρα μας παρά την πλούσια πρωτογενή παραγωγή της.

Στην Τριφυλία, την οποία πρόσφατα είχατε επισκεφτεί, παράγονται 80.000 τόνοι κηπευτικών προϊόντων θερμοκηπίου, 40.000 τόνοι υπαίθριου καρπουζιού, 28.000 τόνοι ελαιολάδου, 3.000 τόνοι πατάτας και γλυκοπατάτας 9.000 τόνοι σταφυλιών και περίπου 5.000 τόνοι λοιπών προϊόντων (υπαίθρια κηπευτικά, φασόλια κ.α).

Για να καλλιεργηθούν και συγκομιστούν όλες αυτές οι τεράστιες ποσότητες προϊόντων, βάσει των επίσημων στοιχείων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαιτούνται συνολικά 8.500 εργάτες γης σε ετήσια βάση. Το εργατικό δυναμικό καλύπτεται κυρίως από αλλοδαπούς σε ποσοστό 80%. Επομένως 6.000 με 6.500 αλλοδαποί εργάτες απαιτούνται μόνο στην περιοχή της Τριφυλίας για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καλλιέργεια και παραγωγή των παραπάνω προϊόντων.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονα το φαινόμενο αλλοδαποί εργάτες γης να φεύγουν από την Ελλάδα με κατεύθυνση άλλες χώρες της Ευρώπης, κυρίως την Ιταλία και την Ισπανία, για δυο κυρίως λόγους. Αφενός γιατί οι χώρες αυτές φρόντισαν έγκαιρα και νομοθέτησαν ευνοϊκούς όρους για την νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών και αφετέρου γιατί στην Ελλάδα αντίθετα το νομοθετικό πλαίσιο για τους παράτυπα διαμένοντες αλλοδαπούς αυστηροποιήθηκε.

Το υπάρχον πλαίσιο δεν μας καλύπτει, γιατί δεν δίνει λύση στην άμεση ανάγκη για εξεύρεση εργατών. Οι διαδικασίες πρόσκλησης μετακλητών εργατών ξεπερνούν τους 4 με 5 μήνες, ενώ κανείς μας δεν γνωρίζει αν οι εργάτες που θα έρθουν μετά από αυτό το διάστημα θα είναι εκπαιδευμένοι και κατάλληλοι για τις αγροτικές εργασίες.

Κύριε Πρωθυπουργέ
Αν δεν πράξετε κάτι σύντομα, θα βρεθείτε στην δυσάρεστη θέση να κληθείτε να απαντήσετε στους Έλληνες καταναλωτές γιατί υπάρχουν ελλείψεις σε προϊόντα που μέχρι χθες υπήρχε πλεόνασμα. Με τις παρούσες συνθήκες εμείς οι παραγωγοί στην Τριφυλία σας δηλώνουμε ότι είτε θα περιορίσουμε στο μισό είτε ακόμα ακόμα θα εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειες μας.

Χωρίς εργάτες δεν γίνεται κανείς μας να διακινδυνεύσει να καλλιεργήσει χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα μπορεί να συγκομίσει τα προϊόντα του, δεδομένης και της εξωφρενικής αύξησης των τιμών σε καύσιμα και λιπάσματα.

Όλες αυτές οι σύγχρονές μονάδες που θαυμάσατε ο ίδιος ένα χρόνο πριν θα απαξιωθούν, θα εγκαταλειφθούν και θα χαθούν τεράστιες προσωπικές, κρατικές και ευρωπαϊκές επενδύσεις και αυτό με ευθύνη της Πολιτείας που δεν μερίμνησε έγκαιρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης εργατών αν και κατά το παρελθόν αρμοδίως είχαμε επισημάνει.

Δεν ζητάμε επιχορηγήσεις, δεν ζητάμε οικονομική στήριξη, άλλωστε ποτέ δεν την είχαμε. Το μόνο που ζητάμε είναι να ακολουθήσετε το παράδειγμα άλλων κρατών της Ε.Ε και να αντιμετωπίσετε την φυγή των αλλοδαπών εργατών γης, τους οποίους με κόπο εκπαιδεύσαμε και εσείς διώχνεται χωρίς σχέδιο αναπλήρωσης τους. Εκτός και αν μας πείτε ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί να συνεχίσει να στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή, αν και αποτελεί τον πρώτο πλουτοπαραγωγικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας, οπότε και εμείς με την σειρά μας θα εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειες.

Πρότασή μας είναι να παραταθεί άμεσα η ισχύς του άρθρου 13α του νόμου 4251/2014, η εφαρμογή του οποίου καταργείται από 01/07/2022, ώστε να μπορούμε να απασχολούμε τους παράνομα διαμένοντες μετανάστες νόμιμα με άδεια εργασίας και να δοθούν κίνητρα στους αλλοδαπούς που νομιμοποιούνται, τόσο με χρονική παράταση της ισχύος των αδειών παραμονής τους τουλάχιστον για ένα έτος, όσο δίνοντας τους την δυνατότητα να πηγαίνουν και να επιστρέφουν στην πατρίδα τους μια φορά το χρόνο, κατά τα πρότυπα της ιταλικής νομοθετικής ρύθμισης.

Στα πλαίσια των δράσεων μας ζητάμε από τα συναρμόδια υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης συνάντηση ώστε να συζητήσουμε τις προτάσεις μας και να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
26/09/2023 10:28 πμ

Ο Βαγγέλης Μισαηλίδης, παραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σημάντρων της Χαλκιδικής, έφυγε ξαφνικά από την ζωή.

Το όνομά του έχει συνδεθεί με τους αγώνες των αγροτών της Χαλκιδικής για καλύτερες τιμές των προϊόντων του.

Ο Βαγγέλης Μισαηλίδης σαν παραγωγός επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής αλλά και σαν πρόεδρος του Συνεταιρισμού μιλούσε συχνά με τον ΑγροΤύπο για τιμές σε ελιές και για τα δημητριακά.

Μεγάλο αγώνα έκανε και για την φετινή ακαρπία στις ελιές Χαλκιδικής και στην ανάγκη να καταβληθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς.

Προσωπικά έχασα έναν καλό φίλο. Αποχαιρετώ έναν παραγωγό, έναν άνθρωπο που οι περισσότεροι κάτι έχουν να πουν. Καλό Παράδεισο.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τρίτη (26/9) στις 12 το μεσημέρι. 

Τελευταία νέα
22/09/2023 10:40 πμ

Σύσκεψη αγροτών από την ευρύτερη περιοχή Πλατυκάμπου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (20 Σεπτεμβρίου).

Την σύσκεψη διοργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και ο Αγροτικός Σύλλογος του πρώην Δήμου Πλατυκάμπου, προκειμένου να συζητηθεί η οργάνωση δράσεων και κινητοποιήσεων για αποζημιώσεις που πρέπει να δοθούν στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής.

«Θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας. Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα στήριξης», ήταν το συμπέρασμα της συνάντησης. Είναι μεγάλη η αγωνία των παραγωγών για το μέλλον, αφού οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες τόσο σε καλλιέργειες όσο και σε μηχανήματα, λάστιχα κ.ά.

Ο κ. Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, τόνισε ότι «μόνο με τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μπορούμε να αποσπάσουμε μέτρα στήριξης του εισοδήματός μας, αλλά και να θωρακιστεί η περιοχή με αντιπλημμυρικά έργα, προκειμένου να προστατευτούν οι ζωές και οι περιουσίες μας».

Μετά από διεξοδική συζήτηση καταλήχθηκε πλαίσιο αιτημάτων, με διεκδικήσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • Λήψη μέτρων οικονομικής ανακούφισης των αγροτοκτηνοτρόφων που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και όχι τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση.
  • Την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών, με αναστολή του άρθρου 7 του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που λειτουργεί σαν κόφτης στις αποζημιώσεις.
  • Την λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ-ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος-τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
  • Να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των νερών από τη λίμνη Κάρλα.

Σήμερα Παρασκευή (22/9) θα γίνει νέα σύσκεψη αγροτών, στα Φάρσαλα, στην αίθουσα ΤΟΕΒ.

19/09/2023 11:37 πμ

Η υπερψήφιση της άρσης των περιορισμών στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών από το βουλγαρικό κοινοβούλιο, όπως ζήτησε η ΕΕ, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Βούλγαρους αγρότες.

Την περασμένη Πέμπτη (14/9), το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για την άρση της απαγόρευσης εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών, από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Από το πρωί της Δευτέρας (18/9) σε βασικούς κόμβους έκαναν την εμφάνισή τους αγρότες, με τα τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, διαμαρτυρόμενοι για την άρση της απαγόρευσης των εισαγωγών ουκρανικών γεωργικών προϊόντων. 

Απόκλεισαν περισσότερους από 40 μεγάλους δρόμους της χώρας καθώς και συνοριακές διαβάσεις με την Ρουμανία. Η κινητοποίηση θα μεταφερθεί στην πρωτεύουσα Σόφια, σήμερα Τρίτη (19/9).

Πάνω από 900.000 αγρότες πλήττονται από την καταργηθείσα απαγόρευση εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, τόνισαν εκπρόσωποι 26 κλαδικών οργανώσεων από τον αγροτικό τομέα της Βουλγαρίας.

Ο Γκεόργκι Μίλεφ, αντιπρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Σιτηρών της χώρας, τόνισε ότι θα γίνονται μετακινήσεις μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης, επειδή βαριά γεωργικά μηχανήματα θα σταματήσουν την κυκλοφορία στους δρόμους.

Οι Βούλγαροι αγρότες ζητούν την παράταση της απαγόρευσης εισαγωγής ηλίανθων, σιταριού, καλαμποκιού και ελαιοκράμβης από την Ουκρανία. Επίσης να επεκταθεί η απαγόρευση εισαγωγών και σε άλλα προϊόντα, όπως στα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, το γάλα και το μέλι. Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης αύξηση των επιδοτήσεων από την ΚΑΠ, καθώς και αυστηρότερους ελέγχους σχετικά με την προέλευση, την ποιότητα και την ασφάλεια των εισαγόμενων τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες.

Όπως υποστηρίζουν οι Βούλγαροι παραγωγοί, «οι εισαγωγές χωρίς δασμούς από την Ουκρανία πιέζουν τις τιμές των προϊόντων τους και εξανεμίζουν τα περιθώρια κέρδους».

Θυμίζουμε ότι παρά την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν να μην παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών, οι κυβερνήσεις σε Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία ανακοίνωσαν τις προηγούμενες μέρες ότι θα παρατείνουν μονομερώς τις απαγορεύσεις αυτές.

18/09/2023 02:43 μμ

Μετά τα ακτινίδια νέα προϊόντα της χώρας μας θα μπορούν να εξάγονται στην αγορά του Ισραήλ.

Με έγγραφό της η Δ/νση Προστασίας Φυτικής παραγωγής του Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι: «Οι Έλληνες εξαγωγείς φρέσκων καρπών τομάτας (Solanum lycopersicon), καρπουζιού (Citrullus lanatus) και κολοκυθιού (Cucurbita pepo), έχουν την δυνατότητα να εξάγουν τα ανωτέρω είδη στο Ισραήλ, από την Παρασκευή (15/9), σύμφωνα με τις επίσημες φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας.

Όπως επισήμανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «οι υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου κοινοποιούν υποχρεωτικά το πιστοποιητικό φυτοϋγείας και τα στοιχεία της αποστολής των καρπών τομάτας, καρπουζιού και κολοκυθιού, στην Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής - Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου μέσω ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (charampatzis@minagric.gr, stioannidou@minagric.gr, mpatsou@minagric.gr ) πριν την αναχώρηση του φορτίου από τη χώρα μας. Οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας υπάρχουν στα γραφεία του Συνδέσμου».

15/09/2023 10:10 πμ

Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής υποστηρίζει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγoρών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παντελής Μόσχος, «μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, με κλειστή την Εθνική Οδό σε Τέμπη - Λάρισα, για 7 ημέρες, με αυξημένο κατά πολύ το κόστος Μεταφοράς στην Τροφοδοσία, ο Νομός Αττικής τροφοδοτείται κανονικά, από τις παραγωγικές περιοχές των Μεγάρων και Μαραθώνα και παρά το αυξημένο Κόστος Παραγωγής σε καύσιμα, ενέργεια, ρεύμα, αγροεφόδια και σοβαρή έλλειψη έμπειρων Εργατών Γης, στις Λαϊκές Αγορές Αττικής υπάρχει επάρκεια προϊόντων, δεν παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και είμαστε φθηνότεροι από το στεγασμένο εμπόριο από 30%-50%. Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής. Επίσης θα πρέπει να φτιάξουν τους δρόμους για την ομαλή τροφοδοσία των αγορών με προϊόντα αλλιώς θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές στις λαϊκές». 

Οι τιμές των προϊόντων στις Λαϊκές Αγορές Αττικής έχουν ως εξής: 
Μελιτζάνες: 1,50 € 
Κολοκυθάκια: 2,30 € 
Πατάτες: 0,80 – 1,20 € 
Αγγουράκια: 1,50 – 2,00 € 
Ντομάτες: 1,00 – 2,00 € Κρεμμύδια : 1,50 € 
Βλήτα: 1,50 € 
Σπανάκι: 1,80 – 2,50 € 
Λάχανο: 1,50 € 
Χόρτα Ιταλικά: 1,50 – 2,00 € 
Μαρούλια: 0,50 – 0,70 € 
Ματσάκια (Άνιθο, Μαϊντανός, Ρόκα): 0,50 – 0,70 € 
Παντζάρια: 1,50 € 
Άγρια Ραδίκια: 2,00 – 3,00 € 
Νεκταρίνια: 1,50 € 
Ροδάκινα: 1,50 € 
Σταφύλια: 1,70 € 
Καρότα: 1,50 € 
Πιπεριές: 2,00 € 
Μήλα: 1,00 – 1,50 € 

«Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής και στις άλλες πλημμυρισμένες πόλεις της Θεσσαλίας είναι καταδικαστέες και απαράδεκτες από όλον τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Πάντως σήμερα οι αγορές έχουν επάρκεια και λειτουργούν κανονικά», τονίζει.

Και προσθέτει: «Ζητάμε έκτακτη συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και τον Υπουργό ΑΑΤ κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ώστε να βρεθούν μαζί μας, τρόποι για άμεσες αποζημιώσεις και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων και μείωση του κόστους παραγωγής, για να μπορούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους, για να υπάρχει επάρκεια αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, για να αποφευχθεί η επισιτιστική κρίση και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας».

13/09/2023 11:14 πμ

Μηχανήματα για να καθαρίσουν τους δρόμους, επισκευές στην αγροτική οδοποιία και άμεση πληρωμή προκαταβολής ενισχύσεων αλλά να αποζημιωθεί και ο Συνεταιρισμός ως οντότητα για απώλεια εισοδήματος από ελλειματική προσκόμιση παραγωγής. 

Αυτά περιλαμβάνει το ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου-Ζαγορίν. Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:   

«Η κακοκαιρία «DANIEL» αποτελεί πρωτόγνωρο ιστορικά φαινόμενο για τη Ζαγορά, το Πήλιο, τη Μαγνησία και όλη τη Θεσσαλία. Αρχικά εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια σε όλους τους συμπολίτες μας που θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους, θύματα αυτού του απόκοσμου κατακλυσμού, με την ελπίδα να μην ανασυρθούν άλλα. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε όλους τους πληγέντες. Στον τόπο μας, που δέχθηκε παγκόσμιο ρεκόρ νερού, δεν θρηνούμε θύματα, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε κατάσταση αποκλεισμού λίγοι στα σπίτια τους, αλλά εκατοντάδες από τα χωράφια τους, λόγω της καταστροφής του αγροτικού οδικού δικτύου

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από τα μήλα και άλλα προϊόντα με το εμπορικό σήμα ZAGORIN, συμπεριλαμβάνει περισσότερους από 800 παραγωγούς-μέλη, από τη Ζαγορά, το Πουρί και τη Μακρυρράχη, που αποτελούν την Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου. Πρόκειται περίπου για το 100% των αγροτών, σε μια περιοχή που η μηλοκαλλιέργεια κυρίως, αποτελεί, σχεδόν καθολικά, τον μοναδικό τρόπο επιβίωσης των κατοίκων. 

Δυστυχώς η πρωτοφανής κακοκαιρία μας βρήκε παραμονές της συγκομιδής, με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής μήλων στα δέντρα. Η «επόμενη μέρα» ξημερώνει με τη περιοχή να μετρά αμέτρητες και ανεκτίμητες ζημιές, που αν δεν αποκατασταθούν άμεσα, είναι δεδομένο ότι ακολουθεί οικονομική κατάρρευση. Η κατάσταση είναι πλέον γνωστή στο Πανελλήνιο. 

Ως προς τη φυσική και οικονομική αποκατάσταση της ζημιάς θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση όλων των θεσμικών φορέων και συντονισμός τους για επίλυση του ζητήματος όλης της Δημοτικής Ενότητας σε τρία επίπεδα:

Α. Μηχανήματα Έργου: Ο Συνεταιρισμός ζητά άμεσα να διατεθεί μεγάλος αριθμός μηχανημάτων, μικρού-μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, από ιδιώτες ακόμα και από τον Ελληνικό Στρατό. Θα πρέπει να εργαστούν παράλληλα ώστε να λειτουργήσει το κεντρικό οδικό δίκτυο και το εσωτερικό αγροτικό δίκτυο των χωριών μας. Να κληθούν εταιρείες και ιδιώτες ώστε να δηλώσουν διαθεσιμότητα είτε επ΄αμοιβή είτε αφιλοκερδώς. 

Β. Αποζημιώσεις: Ανακοινώθηκε από τη Κυβέρνηση, την ίδια μέρα συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης στις 10/09/2023, το αποζημιωτικό μοντέλο. Αίτημα είναι να λειτουργήσει ταχύτατα ο μηχανισμός, να δοθούν προκαταβολές αμέσως μετά τις δηλώσεις και να αποζημιωθεί και ο Συνεταιρισμός ως οντότητα για απώλεια εισοδήματος από ελλειματική προσκόμιση παραγωγής. Η πλατφόρμα να μείνει ανοιχτή μέχρι να ανοίξουν όλα τα οδικά δίκτυα για να γίνουν σωστές δηλώσεις και εκτιμήσεις. Να κλείσει τέλος Οκτώβρη ώστε να καταμετρηθεί η συνολική εισκομιθείσα παραγωγή στον Συνεταιρισμό. 

Γ. Αγροτική Οδοποιία: Είναι κύριο ζήτημα να δοθεί έμφαση στην αγροτική οδοποιία. Χωρίς να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση οι παραγωγοί εγκαίρως όλα τα παραπάνω, είναι άνευ σημασίας. Θα χαθεί η παραγωγή πάνω στα δέντρα.

Ο Συνεταιρισμός ζητά να κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμος μηχανισμός και παραμένει διαθέσιμος προς συνεργασία».

12/09/2023 09:48 πμ

Το Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ (Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας), οι Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών συνάνθρωπων μας.

Σχεδόν όλοι οι Δήμοι του Νομού Λάρισας, δεκάδες χωριά έχουν πλημμυρίσει και οι πλημμυροπαθείς, είναι εγκαταλελειμμένοι από το κρατικό μηχανισμό στη τύχη τους.

Και προσθέτουν: «Όλα αυτά που ζήσαμε και ζούμε, έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές, κατεστραμμένες περιουσίες, σπίτια, επιχειρήσεις, υποδομές, όλες οι καλλιέργειές να είναι κάτω από τα νερά και να σαπίζουν, με χιλιάδες ζώα πνιγμένα, κλπ. Αυτό που φάνηκε για ακόμα μια φορά είναι ένα επιλεκτικά ανίκανο κράτος (κυβέρνηση- περιφέρεια – δήμος), χωρίς ευθύνη, υποδομές και σχέδιο για την προστασία του λαού. Ενώ μια χαρά κάνει πλειστηριασμούς και  καταστέλλει κινητοποιήσεις με ΜΑΤ, κλπ.
Δεν μπορεί  αυτό που ζούμε να είναι η κανονικότητα και να το δεχτούμε. Δεν φταίει ο κακός μας ο καιρός και το ριζικό μας. Δεν φταίει η κλιματική αλλαγή ή η μεγάλη ποσότητα νερού μόνο, όταν χρόνια τώρα δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και υποδομών. Όπως το φράγμα της Σκοπιάς στα Φάρσαλα, Μουζακίου και Πύλης, ο καθαρισμός ποταμών, ρεμάτων, κλπ, υποδομών και έργων στην ύπαιθρο. Θα μπορούσαν να περιορίσουν δραστικά τις συνέπειες από τις πλημμύρες όπως συμβαίνει με  το φράγμα Σμοκόβου που περιορίζει την ένταση και καταστροφή στις Σοφάδες και τα γύρω χωριά.
Και όλα αυτά όταν έχουμε κατά διαστήματα πλημμυρικά  φαινόμενα και μάλιστα πριν μόλις 3 χρόνια τον ΙΑΝΟ. Ξεχάστηκαν οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια πάλι από τους ίδιους υπεύθυνους που δεν υλοποίησαν τα αντιπλημμυρικά έργα. Τα έργα και τις υποδομές για τέτοιες καταστάσεις τα θέλουμε για να μας προστατέψουν.
Συνεπώς αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη και ζούμε είναι έγκλημα, την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά και διαχρονικά όλοι οι κρατικοί φορείς (κυβερνήσεις, περιφέρεια, δήμοι, ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ).
Αυτό είναι το κράτος τους που μπορεί και παίρνει μέτρα για να κερδίζουν οι επιχειρήσεις και οι βιομήχανοι με το αυξημένο κόστος παραγωγής και ζωής, με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα μας, να γίνονται στο άψε σβήσε οδικοί άξονες και φωτοβολταϊκά - ανεμογεννήτριες – ΑΠΕ, κλπ.
Γιατί μας μετρούν στη λογική του κόστους – οφέλους και προτιμούν τις αποζημιώσεις ψίχουλα παρά ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία.
 Επίσης αυτό που αναδείχθηκε και σε αυτή την καταστροφή είναι πως μόνος του ο κόσμος με αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη προσπαθεί να σώσει ότι σώζεται. Ευχαριστούμε όλους για την αλληλεγγύη που δείχνουν, τα εργατικά σωματεία και εθελοντές που έδωσαν σκληρή μάχη να μην πλημμυρίσουν χωριά και πόλεις και τώρα βοηθάνε αποφασιστικά στην αποκατάσταση των ζημιών και στον καθαρισμό σπιτιών. Τα σωματεία, τους φορείς, τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη την χώρα με την συγκινητική βοήθεια που συγκεντρώνουν και στέλνουν καθημερινά στην Θεσσαλία. 

Άμεσα διεκδικούμε:

  • Να παρθούν μέτρα υποδομών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φαγητού, πόσιμου νερού, χημικές τουαλέτες για τους πληγέντες. Να αποκατασταθούν οι υποδομές στο ρεύμα και το νερό.
  • Να καταγραφούν και να απομακρυνθούν από την ύπαιθρο τα νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας. Να κινητοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση.
  • Να βρεθούν χώροι υποδοχής με όλες τις απαραίτητες υποδομές για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρησαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα στους πλημμυρισμένους.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και όχι τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση. 
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ - ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος - τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
  • Να γίνουν ατελώς δεκτές οι αιτήσεις και να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).
  • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.

Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο δρόμο αλλά θα τον διαβούμε με την δύναμη της ενότητας, της οργάνωσης και των αγώνων μας. Η ΕΟΑΣΝΛ, οι άλλες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας συντονισμένα, μπαίνουμε μπροστά, οργανώνουμε τους αγώνες μας και παλεύουμε για:

  • Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κλπ.    
  • Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο που υπολειτουργούν.
  • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά τους και τις περιουσίες τους.
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Ως εδώ με την πολιτική τους που κερδίζουν οι λίγοι και εμείς οι πολλοί μετράμε νεκρούς, πλημμυρισμένα σπίτια, καταστραμμένες καλλιέργειες, πνιγμένα ζώα και υποδομές. Με τον αγώνα μας και την πείρα μας μπορούμε να διεκδικήσουμε τις πραγματικές ανάγκες που έχουμε και πρέπει σήμερα. Φτάνει πια, δεν θα δεχθούμε ως κανονικότητα να καιγόμαστε το καλοκαίρι, να πνιγόμαστε το Φθινόπωρο, να εγκλωβιζόμαστε με το πρώτο χιόνι, να θεωρούνται οι ζωές αναλώσιμες και κόστος. Η οργή και η αγανάκτηση να γίνει αγώνας».

11/09/2023 12:29 μμ

Η κακοκαιρία «DANIEL» αποτελεί πρωτόγνωρο ιστορικά φαινόμενο για τη Ζαγορά, το Πήλιο, τη Μαγνησία και όλη τη Θεσσαλία, αναφέρει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Ζαγοράς Πηλίου. 

Και προσθέτει: «Αρχικά εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια σε όλους τους συμπολίτες μας που θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους, θύματα αυτού του απόκοσμου κατακλυσμού, με την ελπίδα να μην ανασυρθούν άλλα. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε όλους τους πληγέντες. Στον τόπο μας, που δέχθηκε παγκόσμιο ρεκόρ νερού, δεν θρηνούμε θύματα, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι αποκλεισμένοι ακόμα στα σπίτια τους, λόγω της κατεστραμμένης οδικής σύνδεσης. 

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από τα μήλα ZAGORIN, συμπεριλαμβάνει περισσότερους από 800 παραγωγούς-μέλη, από τη Ζαγορά, το Πουρί και τη Μακρυρράχη, που αποτελούν την Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου. Πρόκειται περίπου για το 100% των αγροτών, σε μια περιοχή που η μηλοκαλλιέργεια αποτελεί, σχεδόν καθολικά, τον μοναδικό τρόπο επιβίωσης των κατοίκων. Δυστυχώς η πρωτοφανής κακοκαιρία μας βρήκε παραμονές της συγκομιδής, με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής μήλων στα δέντρα.

Η «επόμενη μέρα» ξημερώνει με τη περιοχή να μετρά αμέτρητες και ανεκτίμητες ζημιές, που αν δεν αποκατασταθούν άμεσα, είναι δεδομένο ότι ακολουθεί οικονομική κατάρρευση. 

Αυτή την ώρα τα χωριά είναι αποκλεισμένα, όπως βέβαια και αρκετά άλλα στο Πήλιο. Για τη Ζαγορά δεν υπάρχει πρόσβαση από καμία οδό, παρά μόνο από αέρος ή από θαλάσσης μόνο για τα παράλια της περιοχής. Είναι κλειστή η έξοδος προς Βόλο, μέσω κάθε κλάδου του Πηλίου. Δεν υπάρχει οδική διασύνδεση προς Χορευτό, σε διαδρομή που βρίσκονται οι κεντρικές παραγωγικές εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, ψυγεία και διαλογητήριο. Είναι αποκλεισμένα μεταξύ τους και τα τρία χωριά με το Πουρί να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ακόμα και πεζή είναι επικίνδυνη η μετακίνηση και σε κάποια σημεία αδύνατη. 

Είναι όμως παντελώς κατεστραμμένο και το εσωτερικό αγροτικό οδικό δίκτυο και αυτό αποτελεί κομβικότατο ζήτημα ενόψει περιόδου συγκομιδής μήλων αλλά και καστάνων. 

Αγροκτήματα ή μέρος αυτών έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά προς τη θάλασσα, καταγράφεται καρπόπτωση από ανεμοθύελλα, πλήγματα σε καρπούς από χαλαζόπτωση αλλά και εκρίζωση φυτικού κεφαλαίου από τα καιρικά φαινόμενα. Με διαλυμένο όμως ή απροσπέλαστο το αγροτικό οδικό δίκτυο δεν μπορεί να γίνει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών.

Υπάρχουν αγροκτήματα που «στάθηκαν όρθια» όπως και μέρος της παραγωγής προς συγκομιδή και εμπορική διακίνηση, πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε αυτά. Στα απειροελάχιστα αγροκτήματα  που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, υπήρχαν άλλωστε ήδη πριν το φαινόμενο ζητήματα επί της προσδοκώμενης συγκομιδής λόγω κλιματικής αλλαγής, ακόμα και να εκτελεστεί η συγκομιδή, είναι αδύνατη η παράδοση των προϊόντων στο συσκευαστήριο. 

Δεν υπάρχει οδική σύνδεση. Είναι επίσης αδύνατη η διακίνηση ποσοτήτων αχλαδιών και της πρώιμης ποικιλίας μήλων ΓΚΑΛΑ που έχουν συγκομιστεί πριν τη καταστροφή. Παραμένει όμως πρόβλημα η αδυναμία συγκομιδής του κύριου προϊόντος, που αποτελεί περισσότερο από το 95% της συνολικής προς εμπορία ποσότητας. Σε κάθε περίπτωση, τα μήλα ΖAGORIN που θα συγκομιστούν και θα κυκλοφορήσουν στις αγορές, εννοείται θα τυγχάνουν της υψηλής ποιότητας που εγγυάται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου. Αρκεί να συγκεντρωθούν και να διακινηθούν. 

Ο Συνεταιρισμός ζητά να κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμος μηχανισμός αποκατάστασης του κεντρικού και αγροτικού δικτύου και βρίσκεται σε διάθεση όλων των αρμοδίων φορέων της πολιτείας προς συνεργασία, στο πλαίσιο εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά. Ειδάλλως τίθεται ζήτημα επιβίωσης. 

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και όλα τα μέσα που έδωσαν βήμα σε εκπροσώπους μας, όσο ήταν εφικτή η επικοινωνία, για να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα της Ζαγοράς. Ευχαριστούμε επίσης τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Βουλευτές, Αυτοδιοικητικούς, Πολιτευτές, συνεργάτες και συναδέλφους που όλες αυτές τις ημέρες επικοινώνησαν μαζί μας με ενδιαφέρον για το μέλλον του τόπου μας, αλλά κυρίως για να ενημερωθούν για την κατάστασή μας. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε όλοι μαζί να κρατήσουμε τον τόπο μας ζωντανό». 

08/09/2023 02:20 μμ

Ξεκινούν προσπάθειες από αγροτικές οργανώσεις της χώρας για παροχή ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς Μακεδνος, καλεί κάθε έναν από εμάς, αγρότες, κτηνοτρόφους, επιχειρηματίες, υπαλλήλους, φοιτητές, νεολαίους και όποιον άλλο θέλει, να βοηθήσει να ενωθούμε σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης, αγάπης και συμπόνιας.

Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε:
Φιλοξενία Ζώων: Αν έχετε τη δυνατότητα να φιλοξενήσετε ζώα που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Η προσωρινή φιλοξενία ζώων είναι πολύτιμη σε αυτήν την κατάσταση.
Παροχή Ζωοτροφών: Αν έχετε εφοδιασμό ζωοτροφών που μπορείτε να προσφέρετε, παρακαλούμε επικοινωνήστε επίσης μαζί μας. Οι ζωοτροφές είναι απαραίτητες για τη φροντίδα των ζώων που έχουν εκτοπιστεί από τις πλημμύρες.
Χρηματικά: όπου θα αναρτήσουμε τις επόμενες ημέρες λογαριασμούς από αγροτικούς συλλόγους των πλημμυρισμένων περιοχών 

Είμαστε σίγουροι ότι, με την αλληλεγγύη μας και τη συνεργασία μας, μπορούμε να βοηθήσουμε τους συναδέλφους και τα ζώα που βρίσκονται σε ανάγκη σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή. Με κάθε πράξη αγάπης, αναδεικνύουμε τον αληθινό εαυτό μας. Με κάθε χαρά που φέρνουμε σε αυτές τις ζωές, αντισταθμίζουμε τον πόνο της καταστροφής.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξή σας και τη συμβολή σας στην ανακούφιση της κρίσης.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: Μόσχος Θωμάς 6974631337. 

Η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, σε συνεργασία με την με οργάνωση Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» προχωρά σε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους συνανθρώπους που τα χρειάζονται στο Βόλο και την Καρδίτσα.
Η συγκέντρωση ειδών θα πραγματοποιηθεί στην αγορά του Κόδρα, το Σάββατο (9/9/2023), από τις 08.00 μέχρι τις 14.00 και θα τη μεταφέρουμε την ίδια μέρα στους πληγέντες. 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν καλούν όσοι φίλοι καταναλωτές ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, να φέρουν τα παρακάτω είδη:

  • Νερά & χυμούς
  • Τρόφιμα μακράς διάρκειας (όσπρια, κονσέρβες, μακαρόνια, ρύζι κλπ)
  • Κρουασάν, μπισκότα, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα
  • Καθαριστικά είδη
  • Χαρτιά κουζίνας & υγείας
  • Προϊόντα ατομικής υγιεινής
  • Κλινοσκεπάσματα

Οι βιοκαλλιεργητές των αγορών βιολογικών προϊόντων Θεσσαλονίκης, θα συνδράμουν εκτός με τα παραπάνω και με νωπά προϊόντα για τις ανάγκες παρασκευής συσσιτίων της Κοινωνικής Κουζίνας.

Στο μεταξύ η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας αναφέρει τα εξής:
«Ο κτηνοτροφικός κλάδος περνάει ένα μαρτυρικό καλοκαίρι με καμένα ζώα από τις φωτιές και πνιγμένα από την θεομηνία που πλήττει την Θεσσαλία τις τελευταίες μέρες.
Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στους συναδέλφους κτηνοτρόφους που πλήττονται από την θεομηνία «Daniel», καθώς και στο σύνολο του πληθυσμού και δηλώνουμε πως είμαστε δίπλα τους να συμβάλουμε όπως μπορούμε στην επανέναρξη της ζωής τους.
Ζητάμε από την πολιτεία την άμεση καταγραφή των ζημιών και την όσο πιο γρήγορα γίνεται αποζημίωση των πληγέντων».

07/09/2023 10:37 πμ

Καλά εξελίχθηκε φέτος η καλλιέργεια θερμοκηπιακού αγγουριού στην χώρα μας.

Φέτος οι παραγωγοί της Τριφυλίας έκαναν διαδοχικές φυτεύσεις επειδή τον χειμώνα έπιασαν καλές τιμές τα αγγούρια. Επίσης πολλοί παραγωγοί εγκατέλειψαν την καλλιέργεια ντομάτας λόγω φυτοπροστατευτικών προβλημάτων και τιμής και στράφηκαν στο αγγούρι.

Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι τις 15 Αυγούστου λόγω ζήτησης στις τουριστικές περιοχές η τιμή παραγωγού ήταν στα 80 λεπτά το ζευγάρι.

Μετά τους καύσωνες και την πτώση της θερμοκρασίας άρχισαν τα φυτά να έχουν αυξημένες αποδόσεις και οι ποσότητες αγγουριών αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση τιμών που έφτασαν στα 30 λεπτά το ζευγάρι.

Από σήμερα Πέμπτη (7/9) άρχισαν να μειώνονται οι ποσότητες αγγουριών στην Τριφυλία και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου που θα ξεκινήσουν οι κοπές στην Κρήτη αναμένεται να αρχίσει η ανοδική πορεία των τιμών. Εκτιμάται ότι η τιμή παραγωγού αυτό το διάστημα μπορεί να ξεπεράσει το 1 ευρώ το ζεύγος».

06/09/2023 02:44 μμ

Αυτή την εποχή γίνονται οι φυτεύσεις μελιτζάνας σε θερμοκήπια. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια καλή πορεία των τιμών για τις υπαίθριες μελιτζάνες λόγω καλής ζήτησης, κυρίως στα νησία εξαιτίας της τουριστικής περιόδου.

Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από τα μέσα Ιουλίου είχαμε μειωμένες αποδόσεις και ποσότητες για τις υπαίθριες μελιτζάνες. Αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένη ζήτηση και μειωμένη προσφορά και οι τιμές παραγωγού να κυμαίνονται στο 1 ευρώ το κιλό. Μέχρι να ξεκινήσει η συγκομιδή στα θερμοκήπια αναμένεται να υπάρχει αυτή η εικόνα των τιμών.

Οι πιπεριές Φλωρίνης το καλοκαίρι είχαν μειωμένες τιμές που κυμαίνονταν στα 80 λεπτά το κιλό. Μέχρι τέλη Ιουλίου είχαμε μεγάλες ποσότητες στην αγορά λόγω των συγκομιδών της Κρήτης. Στη συνέχεια είχαμε μείωση των ποσοτήτων, ενώ εδώ και 15 ημέρες ξεκίνησε η ανοδική πορεία των τιμών για τις υπαίθριες.

Οι πράσινες πιπεριές είχαν ένα καλό ξεκίνημα και στα μέσα Ιουνίου έπιασαν τιμή παραγωγού έως και 2 ευρώ το κιλό. Στη συνέχεια με την αύξηση των ποσοτήτων είχαμε μια πτώση της τιμής η οποία όμως λόγω της ζήτησης κρατήθηκε μέχρι 10 Αυγούστου σε επίπεδα πάνω από 1 ευρώ το κιλό. Μετά από το 15 Αύγουστο υπήρξε μια πτώση τιμών που έφτασαν και στα 50 - 60 λεπτά. Τις τελευταίες 10 ημέρες είχαμε μια διόρθωση προς τα πάνω των τιμών λόγω ζήτησης και έφτασαν στο 1 ευρώ το κιλό».

05/09/2023 11:23 πμ

H Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους για την συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο (9 Σεπτεμβρίου) και ώρα 6 το απόγευμα στην πλατεία ΧΑΝΘ, για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. 

Οι βιοπαλαιστές αγρότες ενώνουμε την φωνή μας με τα εργατικά σωματεία, τους Συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων των πόλεων, τους συλλόγους φοιτητών και γυναικών, διεκδικώντας την ζωή και το μέλλον που μας ανήκει – βάζοντας φραγμό στην αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης που θυσιάζει τις ανάγκες μας στον βωμό της κερδοφορίας μιας χούφτας εκμεταλλευτών του κόπου και του ιδρώτα μας σε βάρος των αναγκών και της ζωής μας. 

Για ένα ακόμη καλοκαίρι βιώνουμε επιπρόσθετα τις τεράστιες καταστροφές στον δασικό πλούτο της χώρας, σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, καμένα κοπάδια, καταστροφή σπιτιών και αγροτικού κεφαλαίου, μα πάνω από όλα τις απώλειες ανθρώπινων ζωών – πραγματικά εγκλήματα! 
Ένας λαός απροστάτευτος, χωρίς αντιπυρική θωράκιση, χωρίς μέσα πρόληψης και πυρόσβεσης με τεράστια κενά στην στελέχωση της Πυροσβεστικής και των άλλων αρμόδιων φορέων, συνέπεια της λογικής των κυβερνώντων να θεωρείται ως “κόστος” ό,τι δεν φέρνει κέρδη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. 

Η ΠΕΜ καλεί όλους και όλες να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους που είδαν την περιουσία τους να γίνεται παρανάλωμα του πυρός και ταυτόχρονα να εντείνουμε την δράση μας σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές για άμεσα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πυρόπληκτων συναδέλφων, για ουσιαστικές αποζημιώσεις που θα τους επιτρέψουν την δυνατότητα να συνεχίσουν στο επάγγελμα και όχι ψίχουλα ελεημοσύνης και αποποίησης ευθυνών. 

Ταυτόχρονα έχουμε νέα εκτίναξη του ήδη τεράστιου κόστους παραγωγής που σε συνάρτηση με τις μειωμένες τιμές και τη μειωμένη παραγωγή, σχεδόν σε όλα τα αγροτικά προϊόντα,   οδηγεί σε χρέη, σε εγκατάλειψη καλλιεργητικών εκτάσεων και κτηνοτροφικών μονάδων καθώς τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από το εισόδημα μας, με αποτέλεσμα σε βίαιο και άμεσο ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτών. 

Η υποτυπώδης ενίσχυση στο αγροτικό ρεύμα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για 15 ευρώ/Mwh δεν καλύπτει την νέα μεγάλη αύξηση των τιμών του ρεύματος το οποίο κυβερνήσεις – ΕΕ έχουν μετατρέψει σε χρηματιστηριακό προϊόν. Η τιμή του πετρελαίου τραβάει την ανηφόρα με νέες αυξήσεις ενώ ακόμη και αυτά τα ψίχουλα των 76 εκ. ευρώ για επιστροφή μέρους του ΕΦΚ, που είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, δεν έχουν δοθεί ακόμη. Νέες αυξήσεις έχουμε στα μέσα και εφόδια που εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής. 

Οι μεγάλες καταστροφές σε πολλά προϊόντα και περιοχές από τα καιρικά φαινόμενα θα αποζημιωθούν – όχι όλες και όχι στο 100% - από τον ΕΛΓΑ, μετά από πολλούς μήνες. Οι ασθένειες που προέκυψαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, περονόσπορος στα αμπέλια-σταφίδα, φουζικλάδιο στα μήλα, παρά τα μέτρα που πήραν οι αγρότες, όπως οι περισσότεροι ψεκασμοί που ανέβασαν το κόστος παραγωγής, η ακαρπία στην ελιά δεν θα αποζημιωθούν ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε καν από τις ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ). 
Την ίδια ώρα ο νέος Υπουργός ΑΑΤ ανακοινώνει τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για έναν ΕΛΓΑ που θα λειτουργεί όπως η ασφάλιση των αυτοκινήτων, με ένα υποχρεωτικό πλάνο ασφάλισης το οποίο θα βασίζεται αποκλειστικά στα ασφάλιστρα γεωργών και κτηνοτρόφων και από κει και πέρα θα ασφαλίζονται περισσότερα ζημιογόνα αίτια μόνο εφόσον οι ασφαλισμένοι πληρώνουν επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές. Η Κυβέρνηση δεν θα δίνει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ επειδή όπως λέει το απαγορεύει η Ε.Ε. 

Η νέα ΚΑΠ θα φέρει σε ακόμα χειρότερη θέση την πλειοψηφία των συναδέλφων καθώς αυτή σχεδιάζεται και υλοποιείται με κριτήριο τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια, ενώ οι όποιες ενισχύσεις πρόκειται να δοθούν με μεγάλη καθυστέρηση.

Ακούμε ευχολόγια για στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, βαρύγδουπες δηλώσεις για τους νέους αγρότες, σχέδια επί χάρτου για την “κλιματική κρίση”, όμως δεν ακούμε το πιο ουσιαστικό που είναι τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν βιώσιμο εισόδημα ώστε να συνεχίσουν την καλλιέργεια τους νέοι και παλιοί αγρότες, μέτρα προστασίας της παραγωγής με ευθύνη του κράτους, έργα υποδομών (σχολεία, κέντρα υγείας, αθλητισμός πολιτισμός κλπ) στην ύπαιθρο που να υποστηρίζουν την παραμονή της αγροτικής οικογένειας στα χωριά.

Η οργή και αγανάκτηση που εξαντλείται στο καφενείο και στο facebook, η απογοήτευση που οδηγεί σε αδράνεια δεν θα μας δώσουν καλύτερο εισόδημα, δεν θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, δεν θα φέρουν δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, 

Μην αναθέτεις την ζωή σου σε βουλευτές και παράγοντες, μην συμβιβάζεσαι με ψίχουλα και επιδόματα. Δεν είμαστε ζητιάνοι! Δουλεύουμε σκληρά, θέλουμε να απολαμβάνουμε τους καρπούς των κόπων και του ιδρώτα μας. 
Πίστεψε στο δίκιο των αιτημάτων μας. Πίστεψε στην εμπειρία σου, το ξέρεις καλά, οτιδήποτε κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα αγώνων, πολύμορφων κινητοποιήσεων, πολυήμερων μπλόκων, τίποτε δεν μας χαρίστηκε ποτέ! 

Δίνουμε βροντερό παρών στην μεγάλη συγκέντρωση, στην Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, διεκδικώντας:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως τους εφοπλιστές. Μείωση και πλαφόν στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Επιδότηση μέσων και εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ. 
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικά φαινόμενα, ακαρπία, διάφορες νόσους ή πουλήθηκαν σε τιμές κάτω του κόστους. 
  • Να δοθούν άμεσα ουσιαστικές αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους αγρότες και κτηνοτρόφους και σε όλες τις άλλες ζημιές στην φυτική και ζωική παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα και τις ασθένειες. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. 
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα αφήνουν βιώσιμο εισόδημα και θα καλύπτουν το τεράστιο κόστος παραγωγής. 
  • Όχι στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.
  • Αντιπλημμυρικά και έργα υποδομής για την προστασία, καθώς και αρδευτικά που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής.

Δυναμώνουμε την ΠΕΜ, τις Ομοσπονδίες, μαζικοποιούμε και λειτουργούμε τους Συλλόγους, οργανωνόμαστε και συγκεντρώνουμε δυνάμεις για τους αγώνες του επόμενου διαστήματος παλεύοντας για την επιβίωση μας.

04/09/2023 04:34 μμ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κηπευτικών θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Μεσσηνίας λόγω της έλλειψης εργατών γης.

Ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει έλλειψη στην αγορά επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε φυτεύσεις αν δεν έχουμε εργάτες γης. Αυτή την χρονιά στην περιοχή έχουμε μια μείωση των εργατών γης κατά 50%, το 2021 ε3ίχαμε περίπου 6.000 εργάτες και φέτος 3.000. Ίδια προβλήματα υπάρχουν και στις άλλες περιοχές με θερμοκήπια. Η έλλειψη εργατών έχει φέρει αύξηση στα ημερομίσθια και αυτό σε συνδιασμό με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας έχει φέρει σοβαρά προβλήματα στην βιωσιμότητα των θερμοκηπίων. Αυξήθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα έχουν ξαναπάρει την ανηφόρα και έχουμε και το εργατικό. Είχαμε καταθέσει τις προτάσεις μας στον προηγούμενο υπουργό ΑΑΤ κ. Γεωργαντά αλλά δεν είδαμε καμιά προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος. Θέλουμε να απασχολούμε νόμιμα τους εργάτες γης και να μπορούμε να κάνουμε φυτεύσεις. Τα θερμοκήπια έχουν μειώσει την παραγωγή γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε μια επένδυση αν δεν είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε συγκομιδή. Τελικά θέλουν να λύσουν το πρόβλημα με εργάτες γης ή όχι».

Ο κ. Αντώνης Γκόνης, από τους Γαργαλιάνους, που ασχολείται είκοσι χρόνια με την καλλιέργεια του πεπονιού, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «προσπαθούμε να παράγουμε ένα ποιοτικό προϊόν, αγωνιζόμαστε να πουλήσουμε στην αγορά την παραγωγή μας και ξαφνικά πριν ξεκινήσει η συγκομιδή οι εργάτες μας ενημερώνουν ότι θα φύγουν από την χώρα. Υπάρχουν κυκλώματα που τους λένε ότι θα τους πάνε σε άλλη χώρα και θα μπορέσουν να βγάλουν νόμιμα έγγραφα για να μπορούν να επιστρέψουν στην χώρα τους. Πάνε εκεί και εγκλωβίζονται και δεν μπορούν να φύγουν. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα πριν είναι αργά».  

01/09/2023 12:01 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή καλοκαιρινού ξερού κρεμμυδιού στην χώρα μας με προβλήματα στην παραγωγή και ελλείψης στην αγορά λόγω καιρικών συνθηκών.

Την ίδια στιγμή η Ινδία, που αποτελεί μια μεγάλη χώρα προμηθευτή ξηρού κρεμμυδιού της ελληνικής αγοράς, επέβαλλε εξαγωγικό δασμό 40% για να μειώσει τις εξαγωγές και να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές τους.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Χατζηδούρος, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Θήβας, «φέτος από την συγκομιδή του ανοιξιάτικου πρώιμου ξερού κρεμμυδιού είχαμε προβλήματα στην παραγωγή. Αυτά συνεχίζονται και στην συγκομιδή του καλοκαιρινού κρεμμυδιού που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα από τον περονόσπορο. Το κόστος φυτοπροστασίας αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω του μεγάλου αριθμού των ψεκασμών. Η παραγωγή είναι μειωμένη και οι αποδόσεις είναι μικρές. Επίσης μεγάλο πρόβλημα έχουμε με την έλελιψη εργατών γης που η πολιτείας δεν θέλει να λύσει. Η έλλειψη στην αγορά έχει φέρει μια αύξηση της τιμής παραγωγού που αυτή την περίοδο κυμαίνεται από 60 - 70 λεπτά το κιλό. 

Η τιμή της λιανικής είναι διπλάσια και αυτό είναι περίεργο γιατί το προϊόν το παραδίδει συσκευασμένο ο παραγωγός στο σούπερ μάρκετ και έτοιμο να τοποθετηθεί στο ράφι.

Από την άλλη το κόστος ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ είναι περίπου στα 40 ευρώ το στρέμμα, χρήματα που δεν είναι ανταποδοτικά στον παραγωγό, αφού στα 12 χρόνια καλλιέργειας μια φορά - και μετά από ένσταση - έχω αποζημιωθεί από τον Οργανισμό για ζημιά στην παραγωγή.

Από τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι νέες σπορές (χειμωνιάτικα)».

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι επέβαλε δασμό 40% στις εξαγωγές κρεμμυδιών με στόχο να συγκρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές στην εγχώρια αγορά. Ο εξαγωγικός δασμός, που τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο (19 Αυγούστου), θα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Ο Ινδός Υπουργός Καταναλωτών, Rohit Kumar Singh, δήλωσε ότι το μέτρο πάρθηκε για να βελτιωθεί η εγχώρια διαθεσιμότητα κρεμμυδιών και να περιοριστεί η άνοδος των τιμών. Επίσης έχει προχωρύησει και σε αποθεματοποίηση κρεμμυδιών επειδή υπάρχουν φόβοι ότι οι καιρικές συνθήκες θα φέρουν απώλειες στην παραγωγή.

Η μέση χονδρική τιμή κρεμμυδιού στις αγορές της χώρας έχει εκτιναχθεί σχεδόν 20% από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το Υπουργείο Καταναλωτών, σχεδόν 975.000 τόνοι κρεμμυδιών έχουν εξαχθεί από τη χώρα, μεταξύ 1ης Απριλίου και 4ης Αυγούστου του 2023. Οι τρεις πρώτες χώρες σε όρους αξίας που εισάγουν ινδικά κρεμμύδια είναι το Μπαγκλαντές, η Μαλαισία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Θυμίζουμε ότι η ινδική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές ρυζιού.

31/08/2023 04:06 μμ

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται οι τιμές των κηπευτικών λόγω της αυξημένης ζήτηση αλλά και της μειωμένης εγχώριας παραγωγής. Όμως και τα εισαγόμενα κηπευτικά έχουν τιμές που είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κηπευτικών από τα Μέγαρα κ. Γιώργος Παπαβασίλης , «στα κηπευτικά έχουμε υψηλό κόστος καλλιέργειας αλλά και μεγάλο πρόβλημα με τους εργάτες γης. Οι φυτεύσεις έχουν μειωθεί και κανείς δεν φαίνεται να θέλει να λύσει τα προβλήματα. Οι δημόσιες υπηρεσίες δεν ενδιαφέρονται να υπογράψουν χαρτιά για να μπορούν νόμιμα εργάτες να δουλέψουν στα χωράφια. Αλλά και πολλοί μετανάστες με τα επιδόματα που εισπράττουν δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν στα χωράφια. Η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν φαίνεται κανένα μέλλον. Αποτέλεσμα να μειώνονται οι καλλιέργειες και να αυξάνουν οι τιμές. Αυτή την εποχή στην Λαχαναγορά στη χονδρική να πωλείται στα 90 λεπτά το κιλό ο άνιθος, στα 3 ευρώ το εισαγόμενο σπανάκι και πάνω από 1,20 ευρώ τα ραδίκια».

Από την πλευρά του ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή υπάρχει έλλειψη στην αγορά για ντομάτες. Για την καλής ποιότητας μεγαλόκαρπη ντομάτα η τιμή παραγωγού είναι στα 1,5 ευρώ το κιλό και για τα ντοματίνια στα 3 ευρώ το κιλό. Φυτεύτηκαν λίγα στρέμματα υπαίθριας ντομάτας και η παραγωγή είχε προβλήματα από τους καύσωνες. Στα θερμοκήπια της Τριφυλίας οι φυτεύσεις ντομάτας έχουν ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου αλλά έχουμε μειωμένα στρέμματα καλλιέργειας. Στην Κρήτη οι φυτεύσεις θα ξεκινήσουν από τέλη Σεπτεμβρίου. 

Οι παραγωγοί φοβούνται να αναλάβουν το ρίσκο της καλλιέργειας γιατί το κόστος είναι υψηλό και από την άλλη δεν υπάρχουν εργάτες γης. Επίσης το ΥπΑΑΤ αν και υποσχέθηκε τελικά δεν έδωσε αποζημιώσεις για τις ζημιές από την καστανή ρυτίδωση. Αν και υπάρχει ζήτηση από την αγορά είναι δύσκολο να προχωρήσεις σε μια επένδυση για καλλιέργεια και στην συγκομιδή να μην βρίσκεις εργάτες γης. Τα ντοματίνια που δίνουν υψηλές τιμές παραγωγού έχουν και υψηλό κόστος εργατικών. Η μεγαλόκαρπη ντομάτα θέλει για ένα στρέμμα ένα εργάτη γης ενώ τα ντοματίνια θέλουν δύο. Άρα έχουμε διπλάσιο εργατικό κόστος αλλά και δεν είναι σίγουρο ότι θα βρούμε εργάτη».

30/08/2023 11:46 πμ

Υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ γίνεται έως και την 11η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ωστόσο εκτός από τα προβλήματα στα οικολογικά σχήματα έχουμε θέματα και με τα προγράμματα του ΠΑΑ.

Το πρόβλημα είναι ότι αν και το ΥπΑΑΤ με ανακοίνωση, που εξέδωσε τον περασμένο Μάρτιο, έδωσε παράταση στο πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών δεν υπογράφηκε ακόμη η σχετική υπουργική απόφαση. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Τσαπραΐλης, πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), «οι κτηνοτρόφοι θα δηλώσουν τον αριθμό ζώων τους. Έαν τελικά υπογραφεί η παράταση στο πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών τότε όσοι παρουσιάζουν μείωση του ζωικού κεφαλαίου θα έχουν πρόβλημα με την ένταξή τους στο πρόγραμμα».

Πάντως υπάρχουν φόβοι για μείωση της ενίσχυσης που θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι (βασική, πρασίνισμα κ.α.). Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Τσαπραΐλης, «στα οικολογικά σχήματα μόνο τα βιολογικά μπορούν να τρέξουν. Τα υπόλοιπα όμως δεν πρόκειται να εφαρμοστούν οπότε είναι ορατός ο κίνδυνος να μειωθεί η βασική ενίσχυση λόγω του πρασινίσματος κατά 40%. Και δεν μιλάμε για την μείωση του τσεκ λόγω της νέας ΚΑΠ (σύγκλιση). Τα πράγματα είναι οριακά για την κτηνοτροφία στην Ελλάδα και αν χαθούν χρήματα, είτε από το πρασίνισμα είτε από τις αυτόχθονες και κάποιο άλλο πρόγραμμα του ΠΑΑ, είναι σίγουρο ότι πολλές εκτροφές θα κλείσουν».

Προβληματισμένος είναι ο βοοτρόφος και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Γκόλιας, από το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «αν υπάρξει μείωση εισοδήματος στα τέλη του 2024 λόγω μειωμένων ενισχύσεων σε τσεκ, προγράμματα ΠΑΑ και εξισωτική τότε μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων αναμένεται να σταματήσει το επάγγελμα. Δεν γνωρίζω αν αυτό θέλουν να πετύχουν. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι οικονομικά τα πράγματα είναι οριακά στην κτηνοτροφία. Καλώς ή κακώς στηρίζεται ο κλάδος από τις ενισχύσεις της ΚΑΠ και χωρίς αυτές δεν μπορεί να είναι βιώσιμος».

«Σε ένα κτηνοτρόφο το 33% του εισοδήματος είναι οι ενισχύσεις της ΚΑΠ. Αν δεν πάρουν οικολογικά σχήματα και μειωθεί το τσεκ κατά 2,5% λόγω ΚΑΠ, τότε πάμε για μια μείωση των ενισχύσεων που θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι, κατά 50%, σε ετήσια βάση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να γίνουν μη βιώσιμες πολλές κτηνοτροφικές μονάδες στην χώρα μας και σοβαρά προβλήματα οικονομικής επιβίωσης για τους κτηνοτρόφους», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος τους ΣΕΚ και ταμίας στη Διεπαγγελματική Φέτας κ. Δημήτρης Μόσχος. 

29/08/2023 01:31 μμ

Οι Ισπανοί αγρότες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία κατά της προνομιακής πολιτικής που ακολουθεί η Κομισιόν απέναντι στους αγρότες των τρίτων χωρών.

Συγκεκριμένα οι ισπανικές οργανώσεις ASAJA, COAG και UPA μαζί με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην Κόρδοβα στην Puerta del Puente (Plaza del Triunfo), την Τρίτη (5 Σεπτεμβρίου 2023), έξω από το κτίριο που θα γίνει η άτυπη σύνοδος  υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, υπό την προεδρία του Ισπανού, Λουίς Πλάνας.

Όπως τονίζουν οι αγροτικές οργανώσεις, «η ισπανική ύπαιθρος ζητά να έχει την ίδια μεταχείριση που έχουν οι τρίτες χώρες από την ΕΕ». Θεωρούν απαραίτητο «τα τρόφιμα που προέρχονται από τρίτες χώρες να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους) της ΕΕ, με ίσες συνθήκες εργασίας και ίδια χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και να ξεκινήσουν αυστηρούς ελέγχους στα εισαγόμενα προϊόντα για ύπαρξη υπολειμμάτων».

Επίσης επισημαίνουν ότι κάποια λόμπι στις Βρυξέλλες δρουν κατά της αγροτικής παραγωγής στην ΕΕ. Παράλληλα το υψηλό κόστος εισροών έχει φέρει μια καταστροφική οικονομική κατάσταση σε όλους τους κλάδους της ισπανικής αγροτικής παραγωγής. 

Όσον αφορά τη νέα ΚΑΠ, οι Ισπανοί υποστηρίζουν ότι είναι «μη ρεαλιστική», απαιτεί περισσότερα με λιγότερους πόρους, αύξησε την γραφειοκρατία και περιλαμβάνει νέες υποχρεώσεις για τους παραγωγούς που φέρνουν αύξηση του κόστους και μείωση της παραγωγής.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα απαιτήσουν από τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ «να θεωρήσουν την παραγωγή τροφίμων σαν ένα θέμα ύψιστης προτεραιότητας» και να προχωρήσουν σε αλλαγή της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής, έτσι ώστε να εγγυάται την ευρωπαϊκή επισιτιστική ασφάλεια. «Είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τον παραγωγικό ιστό, δηλαδή τους Ευρωπαίους αγρότες και κτηνοτρόφους», καταλήγουν στο ψήφισμά τους.

28/08/2023 02:43 μμ

Κατεπείγουσα προτεραιότητα αποτελεί η αποζημίωση για τους πληγέντες από τις φωτιές κτηνοτρόφους, τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). 

Και προσθέτει: Τεράστιο πλήγμα επέφεραν στην κτηνοτροφία της χώρας μας οι πυρκαγιές, σε πολλές περιοχές της χώρας, που συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία, πλήττοντας ζωικό κεφάλαιο, υποδομές (στάβλοι, στάνες) βοσκοτόπια χωράφια, αποθήκες, εξοπλισμό, ζωοτροφές, σπίτια. 

Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, βλέπουν να καταστρέφονται ολοσχερώς οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής. Ζητάμε, είτε μέσω του ταμείου κρατικής αρωγής, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου, με κατεπείγουσες διαδικασίες, να δοθεί προτεραιότητα και δυνατότητα στους πληγέντες κτηνοτρόφους να ξαναφτιάξουν τους στάβλους και τα κοπάδια τους. 

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άμεση κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για να «ακουμπήσουν» τα ζώα τους (στάβλοι και αποθήκες), καθώς και των σπιτιών τους, για να καταφέρουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους. 

Για την αμεσότερη, χωρίς γραφειοκρατίες, με το μικρότερο δυνατό κόστος επανεγκατάσταση των στάβλων προτείνουμε τις κατασκευές θερμοκηπιακού τύπου, οι οποίες δεν χρειάζονται άδειες, αφού αυτές τις έχουν οι κατασκευαστές. 

Εάν δεν γίνουν άμεσα τα παραπάνω, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, η πλήρης καταστροφή των συναδέλφων που επλήγησαν θα είναι γεγονός με επιπτώσεις στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος, τη στιγμή που ήδη βαίνουμε σε μείωση, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022, περίπου 10.000 αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις έφυγαν από την παραγωγή. 

Υπενθυμίζουμε ότι με την από 31/7/2023 επιστολή του ΣΕΚ ζητάμε επίσης:
 
1. Άμεση καταγραφή των ζημιών σε ζώα και κτηνοτροφικές υποδομές. 

2. Άμεση, εδώ και τώρα, αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων με: 
- 200 € τουλάχιστον την προβατίνα και τη γίδα, όπως και 100 € στα αρνιά και τα κατσίκια. Σημειώνεται ότι πολλά ζώα ήταν έγκυα και σε λίγο διάστημα θα ξεκίναγαν οι γέννες 
- για τα βοοειδή 1.200 € την αγελάδα και 800 € για τα νεαρά βοοειδή. 

2. Για τους κατεστραμμένους στάβλους και τις ζωοτροφές: άμεση καταβολή του συνολικού κόστους επανεγκατάστασης των στάβλων και αποζημίωση όλων των ζωοτροφών. 

3. Για τους καμένους βοσκοτόπους: Να αποδοθούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις κανονικά στους πληγέντες κτηνοτρόφους. 

4. Να ανασταλούν άτοκα, τουλάχιστον για δύο χρόνια, όλες οι υποχρεώσεις, σε όλους τους τους πληγέντες κτηνοτρόφους, προς το Δημόσιο τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τις τράπεζες- funds, όπως και να ανασταλούν και οι όποιοι πλειστηριασμοί έχουν προχωρήσει. 

Καλούμε την κυβέρνηση να δράσει με ταχύτατες διαδικασίες και να διαθέσει την απαραίτητη κρατική αρωγή για την αποκατάσταση των πληγέντων κτηνοτρόφων. «Όχι πολλά λόγια και γραφειοκρατία αλλά άμεσα έργα».

24/08/2023 03:12 μμ

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 θα είναι σε ισχύ ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1032 για την πρόληψη της εισαγωγής και της διασποράς του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο συγκεκριμένος ιός, διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2019 και έχει εντοπιστεί σε αρκετές περιοχές.

Ο ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας μεταδίδεται με επαφή (μέσω των εργαλείων, των υλικών, των ρούχων, των υποδημάτων ή των χεριών κατά τις καλλιεργητικές εργασίες), μέσω μολυσμένου πολλαπλασιαστικού υλικού και μολυσμένου σπόρου. Βασική εστία μόλυνσης αποτελεί και το έδαφος, στο οποίο ο ιός, αν υπάρχουν μολυσμένα φυτικά υπολείμματα, μπορεί να επιβιώσει τουλάχιστον για έξι μήνες.

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, επισημαίνει ότι «στην περιοχή καλλιεργούνται συνολικά 3.000 στρέμματα με ντομάτα θερμοκηπίου. Γίνονται δύο καλλιέργειες η πρώτη από Δεκέμβριο έως Ιούλιο και η δεύτερη από Αύγουστο μέχρι Νοέμβριο.

Τα πρώτα χρόνια ιός της καστανής ρυτίδωσης δημιούργησε πρόβλημα στην καλλιέργεια στη συνέχεια όμως οι παραγωγοί έμαθαν να παίρνουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα και το πρόβλημα μειώθηκε. Αυτό που μάθαμε για τον συγκεκριμένο ιό είναι ότι τα μέτρα πρόσληψης αποδίδουν.

Να θυμίσουμε ότι για την πρόληψη τού συγκεκριμένου ιού και για τον περιορισμό της εξάπλωσής του όταν εμφανίζεται, προτείνεται η λήψη των ακόλουθων μέτρων: 
α) Χρησιμοποίηση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού (απόκτηση φυτών προς φύτευση μόνο με τη συνοδεία φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου). 
β) Έλεγχο, σε τακτά χρονικά διαστήματα, των φυτών και ασφαλή απομάκρυνση και καταστροφή αυτών που εμφανίζουν ιολογικά συμπτώματα. Η απομάκρυνση των φυτών από το θερμοκήπιο πρέπει να γίνεται με προσοχή, χρησιμοποιώντας μεγάλες πλαστικές σακούλες εντός των οποίων θα τοποθετούνται τα συμπτωματικά φυτά, καθώς και τα γειτονικά προς αυτά φυτά. Η καταστροφή αυτών συνιστάται να γίνεται με ταφή σε βάθος σε ακαλλιέργητο σημείο της εκμετάλλευσης. 
γ) Απολύμανση των εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης εμπορίου 10% ή Virkon S. 
δ) Καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι πριν από κάθε χειρισμό των φυτών. 
ε) Κάλυψη των παπουτσιών και χρησιμοποίηση γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους, καθώς και αλλαγή ρούχων κατά τις μετακινήσεις μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με χέρια τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα φυτά κατά τις διάφορες εργασίες, εκτός αν προηγουμένως τα χέρια έχουν πλυθεί καλά. 
στ) Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων κλπ. εντός των θερμοκηπίων κατά τη διαδικασία της μεταφύτευσης ή της φύτευσης. 
ζ) Μείωση όσο είναι δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιχείρησης. 
η) Αφαίρεση των ζιζανίων στους χώρους γύρω από το θερμοκήπιο. 
θ) Απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας μετά το τέλος αυτής, καθώς και απολύμανση των χώρων τού θερμοκηπίου 
ι) Αποφυγή δανεισμού κυψελών με βομβίνους από ή προς άλλους καλλιεργητές και 
ια) τοποθέτηση τάπητα με απολυμαντικό (χλωρίνη) στην είσοδο του θερμοκηπίου».

Διαβάστε τον Κανονισμό (εδώ)

24/08/2023 12:11 μμ

Να μπει ένα τέλος στην επιδότηση των «πλασματικών κτηνοτρόφων» που εμφανίζουν για συνεχόμενα έτη μηδενικές πωλήσεις, τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Τσόκανος, πρόεδρος στον ΑΚΣ Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΟΣΧΟΣ».

Και προσθέτει:  «Δεν ζητάμε να σταματήσει η οικονομική στήριξη στους μικρούς βοοτρόφους που έχουν μειωμένη παραγωγή και μικρό ετήσιο τζίρο ή σε κάποιους που για λόγους ανωτέρας βίας (φωτίες, ασθένειες κ.α.) δεν κατάφεραν να κάνουν πωλήσεις κρέατος και μπορεί να υπάρξει μια εξαίρεση. Να σταματήσει η ενίσχυση στα μηδενικά έσοδα. Τα ποσά των ενισχύσεων από την ΚΑΠ είναι συγκεκριμένα. Αν μειωθούν οι δικαιούχοι θα εισπράττουν περισσότερα οι κτηνοτρόφοι που παράγουν.

Ερ.: Γνωρίζεται ότι έχουν εισπράξει ενισχύσεις για βοσκοτόπια άτομα που δεν έχουν ζωικό κεφάλαιο;

Απ: Διαφωνούμε κάθετα σε αυτό. Βοσκοτόπια θα πρέπει να έχουν μόνο όσοι διαθέτουν ζωικό κεφάλαιο. Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για την ενίσχυση στον μετακινούμενο κτηνοτρόφο. Ρωτάμε το ΥπΑΑΤ να μας απαντήσει ξεκάθαρα δικαιούται ενίσχυση ο κτηνοτροφος για μετακίνηση από τα πεδινά στα ορεινά, δικαιούται όμως και για μετακίνηση από ημιορεινά στα ορεινά; Η χώρα έχει περίεργο ανάγλυφο εδάφους και θα πρέπει να μην υπάρχουν αδικίες. 

Ερ.: Δόθηκε ενίσχυση για ζωοτροφές, θα πρέπει να συνεχιστεί και φέτος;

Απ: Και φέτος θα πρέπει να καταβληθούν ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους για την αγορά των ζωοτροφών. Ήδη οι τιμές σε πολλές ζωοτροφές έχει αρχίσει να έχουν ανοδική πορεία. Και μάλιστα η ενίσχυση θα πρέπει να καταβληθεί με βάση τα τιμολόγια αγοράς ζωοτροφών. Δεν μπορεί να πληρώνονται για ζωοτροφές «διαβατήρια ζώων που είναι κρυμμένα στα συρτάρια». Κάποιοι χωρίς να φαίνεται πουθενά ότι αγόρασαν ζωοτροφές εισέπραξαν την ενίσχυση. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει στην χώρα μας, δεν μπορεί να αγοράζεις ζωοτροφές και να μην υπάρχουν παραστατικά.

Ερ. Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές ζωοτροφών έχει αυξηθεί η ζήτηση;

Απ: Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Έχουμε στρεβλώσεις στην αγορά που θα πρέπει να μελετήσει η κυβέρνηση. Δεν μπορεί να επιδοτούνται μονάδες παραγωγής βιοαερίου που χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη ζωοτροφές και ενσιρώματα με ίδια ποσά με αυτές που χρησιμοποιούν κοπριές και υπολείμματα αγροτικής παραγωγής. Μειώνονται οι ποσότητες και αυξάνεται η ζήτηση. Πρέπει να υπάρξουν κίνητρα στις μονάδες βιοαερίων να χρησιμοποιούν κοπριές. Αυτό κάνουν και στην Ευρώπη που έχουν μεγάλες μονάδες παραγωγής βιοαερίου. Δεν λέμε να σταματήσει η επιδότηση αλλά να υπάρξει τιμολογιακή πολιτική ανάλογα μα την πρώτη ύλη. Δηλαδή να γίνει διαφοροποίηση των ποσών της ενίσχυσης και όσοι χρησιμοποιούν ζωοτροφές να εισπράττουν λιγότερα ποσά.

Ερ. Υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη κτηνιάτρων;

Απ: Τα δημόσια κτηνιατρία υπολειτουργούν και αυτό σημαίνει ταλαιπωρία για τους κτηνοτρόφους. Πρέπει να γίνονται έλεγχοι αλλά πρέπει να γίνονται άμεσα. Οι καθυστερήσεις δημιουργούν προβλήματα. Να υπάρξουν προσλήψεις και όχι με 8μηνη σύμβαση αλλά με αορίστου χρόνου. Έτσι θα λειτουργούν αποτελεσματικά και θα γίνονται οι έλεγχοι την στιγμή που πρέπει. 

Ερ. Η συνδεδεμένη ενίσχυση στην αγελαδοτροφία με τη νέα ΚΑΠ έφερε μεγάλες αντιδράσεις;

Απ: Έχουμε δύο κατηγορίες ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ για την σφαγή των 200 και των 250 ευρώ.
Στην συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγια ηλικίας 11-12 μηνών, με προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης: 200 ευρώ/κεφαλή ζώου και συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγια ηλικίας από 14 έως 24 μηνών, με προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης: 250 ευρώ/κεφαλή ζώου. Έχουμε την εξαίρεση για σφάγια του 13ου μήνα. 
Αυτό δημιουργεί πρόβλημα μόνο στα ελληνικά μοσχάρια κρεατοπαραγωγής. Οι μισές περίπου γέννες είναι μοσχίδες (θηλυκά) που σφάζονται στην χώρα μας στους 12 - 14 μήνες. Τα αρσενικά πάνε για σφαγή στους 15-18 και πάνω αλλά η εξέλιξη είναι να γίνει ότι και στην Ευρώπη με σφαγές από 13 - 14 μήνες. Ουσιαστικά χάνεται ένας μήνας για την σφαγή. Από την άλλη δεν επηρεάζει τα εισαγόμενα μοσχάρια που πάνε για σφαγή από 16 έως 20 μήνες. Θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του μέτρου.

Ερ. Έχετε στην κτηνοτροφία πρόβλημα με τους εργάτες όπως έχουν και στην φυτική παραγωγή; 

Απ: Το πρόβλημα είναι πολυ μεγαλύτερο στη ζωική παραγωγή. Εργατικά χέρια δεν υπάρχουν στην χώρα μας αλλά δεν μπορούμε να φέρουμε ούτε από το εξωτερικό. Όσο και αν ακούγεται περίεργο δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για «εργάτες στάβλου». Μόνο για εργάτη γης μπορείς να κάνεις πρόσληψη από τρίτες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν έχει ο κτηνοτρόφος χωράφι να καλλιεργεί δεν μπορεί να έχει εργάτη. Μα ο κτηνοτρόφος θέλει τον εργάτη για τον στάβλο. Επίσης δεν έχει καμιά ουσία να υπογράψει σύμβαση εργασίας 3μηνης διάρκειας. Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να υπογράφουν συμβάσεις πάνω από 1 έτος και θα πρέπει να εκπαιδεύουν τον εργαζόμενο στις εργασίες του στάβλου. Άλλα κάνει ένας εργάτης στην συγκομιδή στο χωράφι και άλλα στον στάβλο. 

22/08/2023 02:50 μμ

Εντυπωσιακή είναι η απότομη αύξηση των γερμανικών εισαγωγών ντομάτας από το Μαρόκο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, η Γερμανία από 27.000 τόνους ντομάτας που έκανε εισαγωγή από το Μαρόκο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, έφτασε σε 40.000 τόνους πέρυσι και σε 43.000 τόνους το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος των μαροκινών εξαγωγών ντομάτας αρκεί να αναφέρουμε ότι οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές ντομάτας το πρώτο εξάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 32.500 τόνους, από τους οποίους μόλις 209 τόνοι εξήχθησαν στην γερμανική αγορά.  

Στο μεταξύ η δημοσιευθείσα έκθεση της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας SBA (Statistisches Bundesambt) αναφέρει ότι οι γερμανικές εισαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών συνέχισαν να μειώνονται και στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. 

Όμως, μετά την απότομη μείωση των τελευταίων ετών, η πτώση περιορίστηκε περίπου στο 3%. 

Ποσοτικά, η Γερμανία εισήγαγε 650.000 τόνους λιγότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αυτό θα διαμορφωθεί σε επίπεδο έτους 1,2 εκατομμύρια τόνους λιγότερες εισαγωγές για το 2023 (συνολικά 4,2 εκατομμύρια τόνους).

Η εικόνα της αξίας των εισαγωγών όμως είναι διαφορετική. Τους πρώτους έξι μήνες του 2023, οι εισαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη Γερμανία ανήλθαν σε αξία 7,34 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι 8% περισσότερο από τα δύο προηγούμενα χρόνια. Η μέση τιμή το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν, επομένως, πάνω από δέκα τοις εκατό υψηλότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ιδιαίτερα οι πιπεριές και τα πορτοκάλια, είχαν πολύ υψηλότερες τιμές.

Όλα τα κύρια προϊόντα εισαγωγής φρέσκων φρούτων και λαχανικών παρουσίασαν πτωτική τάση στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Σταθερές παρέμειναν και οι εισαγωγές αγγουριού το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Γερμανία εισήγαγε ακόμη λιγότερες ντομάτες το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η πτώση 4% ωστόσο δεν είναι τόσο κακή σε σχέση με την μείωση κατά 14% και 9% στις εισαγωγές μήλων και πορτοκαλιών, αντίστοιχα. Οι εισαγωγές πιπεριάς μειώθηκαν επίσης απότομα κατά 12%. Ελάχιστα προϊόντα παρουσίασαν αυξημένες εισαγωγές, κυρίως αβοκάντο και μάνγκο.

Μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών προμηθευτών οπωροκηπευτικών της Γερμανίας περιλαμβάνονται η Νότια Αφρική, το Μαρόκο και το Περού.

21/08/2023 01:05 μμ

Παράδειγμα συνεταιριστικής δράσης, αειφόρου καλλιέργειας, εξαγωγικής και εμπορικής επιτυχίας αποτελεί ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού κ. Νικόλαος Κουτλιάμπας, «πουλάμε εδώ και 9 χρόνια στις αγορές το επώνυμο ροδάκινο «velvita». Μιλάμε για το πρώτο ροδάκινο στην χώρα μας με brand name. Αυτό σημαίνει σταθερή και υψηλή ποιότητα στο προϊόν και αυστηροί έλεγχοι στους παραγωγούς στο χωράφι αλλά και κατά την παραλαβή των φορτίων στον συνεταιρισμό. Σημαίνει όμως και διπλάσια τιμή παραγωγού. Καταφέραμε επίσης να παράγουμε το «κλαρίσιο ροδάκινο» που έχει τελική ωρίμανση στο δέντρο και συσκευάζεται στο χωράφι. Δίνουμε προστιθέμενη αξία σε ένα προϊόν και έτσι καταφέρνουμε να έχουμε αυξημένη ζήτηση σε μια εποχή που έχουμε σε επίπεδο ΕΕ μεγάλη μείωση της κατανάλωσης στα ροδάκινα. Το ροδάκινο του Βελβεντού έχει κερδίσει την καρδιά των καταναλωτών αλλά και φέρνει εισόδημα στους παραγωγούς μέλη μας στην περιοχή. Ο ετήσιος τζίρος μας είναι στα 12 - 15 εκ. ευρώ και έχουμε βάλει στόχο να διπλασιαστεί. Τα επόμενα βήματα είναι μια πρότυπη μονάδα μεταποίησης που σχεδιάζουμε να γίνει μέχρι το 2027 και αποθηκευτικοί θάλαμοι και συσκευαστήριο ακτινιδίων». 

Επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ, με στόχο τον διπλασιασμό του κύκλου εργασιών έως το 2030, με την κατάκτηση νέων αγορών στο εξωτερικό, την ανάδειξη της ποιοτικής υπεροχής των ροδάκινων Κοζάνης και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που εξασφαλίζει για παραγωγούς και καταναλωτές το υγιές συνεταιριστικό κίνημα, ανακοίνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πωλήσεως Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Βελβεντού, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (5 Αυγούστου).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Οινοποιείο Βογιατζή, στο Βελβεντό Κοζάνης με αφορμή την ένταξη του Συνεταιρισμού στο τρίτο κατά σειρά συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα εμπορικής προώθησης των προϊόντων «FRUIT UP!», τριετούς διάρκειας και ύψους 1,8 εκατ. ευρώ που αφορά τις αγορές της Ελλάδας και της Γαλλίας. Είχαν προηγηθεί, κατά την περίοδο 2017-2020, τα προγράμματα προώθησης σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το 2020-2023 για τη Σερβία και τη Νορβηγία ενώ το τρέχον πρόγραμμα – όπως επισημάνθηκε – αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τα πλήγματα που υπέστησαν οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Παρουσιάζοντας το επενδυτικό πλάνο του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Νικόλαος Κουτλιάμπας και ο γενικός διευθυντής κ. Ευθύμιος Μπαλάνης επεσήμαναν ότι ο Συνεταιρισμός πραγματοποίησε ακόμη και κατά την περίοδο της κρίσης σημαντικές επενδύσεις ύψους 15,9 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2011 - 2022 μεταξύ άλλων σε προγράμματα προώθησης των προϊόντων, επέκταση - εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, καθώς και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθούν επενδύσεις ύψους:

  • 12,3 εκατ. ευρώ στην τετραετία 2024 – 2027 για Κατασκευή Νέου Συσκευαστηρίου Ακτινιδίων, Συλλογικά Σχέδια Βελτίωσης Παραγωγών – Αναδιάρθρωση καλλιεργειών, Συστήματα Αυτοματισμού Υφιστάμενου Συσκευαστηρίου και Ετήσια Επιχειρησιακά Προγράμματα.
  • 17 εκατ. ευρώ στην περίοδο 2027 – 2030 με την κατασκευή πρότυπης μονάδας μεταποίησης η οποία θα δώσει νέα ώθηση στο Συνεταιρισμό.

Στόχος του επενδυτικού πλάνου είναι ο διπλασιασμός του κύκλου εργασιών, στα 30 εκατ. ευρώ ως το 2030 από 15 εκατ. σήμερα αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεταιριστικής ιδέας που μπορεί να εξασφαλίσει:

  • Καλύτερης ποιότητας και ανταγωνιστικότερα, σε διεθνές επίπεδο ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
  • Εξασφάλιση υψηλότερων εισοδημάτων για τους Έλληνες αγρότες, μέσω καλύτερων διαπραγματεύσεων με πελάτες και προμηθευτές. 
  • Συρρίκνωση της μαύρης οικονομίας, η οποία λειτουργεί σε βάρος των κρατικών εσόδων, της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων αλλά και των υγιών συνεταιρισμών. 

  • Συγκράτηση του κόσμου στην ελληνική περιφέρεια, σε χωριά και μικρές κωμοπόλεις.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν:

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σας συγχαίρω θερμά, διότι χάρη στο μεράκι σας, έχετε αναγάγει τη Γιορτή Ροδάκινου Βελβεντού σε ετήσιο θεσμό για την περιοχή. Τα οφέλη και οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδάκινου, ως προϊόντος με αναγνωρισμένη αντιοξειδωτική δράση, είναι αδιαμφισβήτητα για την ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κουλτούρας. Στόχος μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να εργαστούμε συστηματικά για να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας και να δώσουμε ώθηση στα τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Η συμβολή σας είναι σημαντική και συνάμα απαραίτητη».

Η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα υπογράμμισε ότι ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού έχει αποδείξει διαχρονικά ότι πρωτοπορεί, τόσο σε επίπεδο παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, υποδομών και προάσπισης των συμφερόντων των μελών του, αλλά και σε τομείς όπως η καινοτομία και πρόσθεσε: «Η περιοχή μας μπορεί και  πρέπει να είναι το εκκολαπτήριο της αγροτικής δημιουργίας και του νεωτερισμού στην χώρα μας. Το πλούσιο έδαφος, το μικροκλίμα και η κεκτημένη ανθρώπινη γνώση πρέπει να παντρευτούν με  τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις επικοινωνιακές καμπάνιες ώστε, αφενός να υπάρξει ενίσχυση της Π.Ε. Κοζάνης που πλήττεται από τη μεγάλη ανεργία και τη μετανάστευση και αφετέρου, να επιτευχθεί, συνολικά για την χώρα, μια ανάπτυξη στον τομέα των αγροτικών προϊόντων». 

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης ο οποίος συνεχάρη τον πρόεδρο και τα μέλη του Συνεταιρισμού για την δραστηριότητα που επιδεικνύουν στη διασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, την εκπαίδευση και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο χωράφι. «Χαίρομαι, πρόσθεσε, που επενδύετε στην εξωστρέφεια, την συνεργασία και την συλλογικότητα. Αυτά, σε συνδυασμό με τα άριστα ποιοτικά προϊόντα είναι το κλειδί της διαχρονικής επιτυχίας σας και σας καθιστούν έναν σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή Βελβεντού Κοζάνης και για την ελληνική οικονομία. Έχετε καταφέρει να γίνετε γνωστοί εντός και εκτός συνόρων και συνεχίζετε να εξελίσσεστε με αμείωτο ρυθμό, επενδύοντας σε σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, ενεργειακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και σύγχρονες τεχνικές μάρκετινγκ». Εξέφρασε δε ευχαριστίες «για την ουσιώδη προσφορά στον τόπο μας, στον τομέα των εξαγωγών και την ισχυροποίηση των ελληνικών  προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού».

Ο βουλευτής Κοζάνης και πρώην υπουργός κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο μεγάλος ασθενής της ελληνικής οικονομίας, που είναι διαχρονικά το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. «Έχουμε εδώ έναν φορέα που εξάγει τουλάχιστον το 50 % της παραγωγής και βαθμολογείται με άριστα στην παραγωγή, την συνεταιριστική ιδέα και την εξαγωγική δραστηριότητα», πρόσθεσε αναφερόμενος στον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. «Αυτές είναι δραστηριότητες που πρέπει να αναδειχθούν και να στηριχθούν έμπρακτα».

Ο Δήμαρχος Βελβεντού κ. Μανώλης Στεργίου επεσήμανε: «Ανοίγεται μια προοπτική για μια καινούργια αγορά, τη Γαλλία, την οποία δικαίως θα κατακτήσετε γιατί παράγετε σωστά προϊόντα. Από την πλευρά του Δήμου στεκόμαστε αρωγοί στις δραστηριότητες του Συνεταιρισμού, με έργα υποδομής που διευκολύνουν τον Συνεταιρισμό και τα μέλη του».

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), κ. Παύλος Σατολιάς τόνισε ότι η περίπτωση του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού δείχνει πως οι Συνεταιρισμοί έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον και ότι το συνεταιριστικό κίνημα, απαλλαγμένο από τις παθογένειες και τα προβλήματα του παρελθόντος μπορεί να γίνει οδηγός για δίκαιη και  ισόρροπη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα ώστε ο παραγωγός και ο κτηνοτρόφος να εξασφαλίσουν ένα μίνιμουμ εισόδημα και ο καταναλωτής να πάρει σωστά προϊόντα σε σωστές τιμές. Ανήγγειλε δε ότι η ΕΘΕΑΣ διερευνά την προοπτική δημιουργίας κεντρικής εξαγωγικής συνεταιριστικής εταιρείας στα πρότυπα της Ιταλίας και της Ισπανίας αλλά και με οδηγό το επιτυχημένο παράδειγμα του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας διευθυντής του εργαστηρίου Δενδροκομίας του ΑΠΘ, Αθανάσιος Μολασιώτης, αναφέρθηκε στην ποιότητα του κλαρίσιου ροδάκινου. Επεσήμανε ότι οι συντελεστές της επιτυχίας του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού που κάνουν την ποιοτική διαφορά για τα ροδάκινα του Συνεταιρισμού είναι αφενός το μικροκλίμα της περιοχής και αφετέρου η ωρίμανση του καρπού πάνω στο δέντρο, η σωστή συγκομιδή σε ώριμο στάδιο και η συσκευασία με τις προδιαγραφές που θέτει ο Συνεταιρισμός. «Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού παράγει ροδάκινα υψηλής ποιότητας αξιοποιώντας στο έπακρο τις τοπικές ιδιαιτερότητες και εδραιώνοντας ένα πρωτοποριακό παραγωγικό μοντέλο. Βρίσκεται στην κορυφή της παραγωγής φρούτων στην Ελλάδα. Άκουσα με χαρά από τη διοίκηση του Συνεταιρισμού για τις προκλήσεις και το πλάνο για τα επόμενα χρόνια γιατί ο διαχειριστικός ρόλος πρέπει να συνδυάζεται με όραμα και σχέδιο, ιδιαίτερα σήμερα που η παραγωγή έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής κρίσης», υπογράμμισε ο κ. Μολασιώτης.

Ο ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ, µε κύρια προϊόντα το ροδάκινο και το νεκταρίνι, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας μας και σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή του Βελβεντού Κοζάνης, αλλά και για την ελληνική οικονομία. Αριθμεί περίπου 400 παραγωγούς ενεργά µέλη που καλλιεργούν σήμερα περίπου 6.500 στρέμματα. Έχει καταφέρει να είναι γνωστός και εκτός των συνόρων, χάρη στα άριστα ποιοτικά προϊόντα που παράγει και όλες τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας που εφαρμόζει.

Ο Συνεταιρισμός εξάγει ελληνικά φρούτα σε περισσότερες από 15 χώρες και επιπλέον:

  • Περιλαμβάνεται στους πρώτους Συνεταιρισμούς της χώρας που εφαρμόζουν Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με ελαχιστοποίηση της χρήσης Φυτοπροστατευτικών Σκευασμάτων εφαρμογή Συστημάτων Βιολογικής Καταπολέμησης.
  • Διασφαλίζει την υιοθέτηση των επιστημονικά ενδεδειγμένων τεχνικών καλλιέργειας από τους παραγωγούς – μέλη του για τους οποίους εξασφαλίζει ανταγωνιστικές τιμές πρώτων υλών και πρόσβαση στις αγορές του εξωτερικού.
  • Συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις και διαθέτει μέσω ιδιόκτητου καταστήματος στην κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας τα προϊόντα του Συνεταιρισμού σε όλη τη χώρα και ιδίως τις τουριστικές περιοχές.
  • Εφαρμόζει προγράμματα προβολής των προϊόντων στο εξωτερικό με τη συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που ανοίγουν νέες αγορές για τους αγρότες του Βελβεντού Κοζάνης.

 

21/08/2023 10:34 πμ

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ζητά από την Κομισιόν οικονομική στήριξη στους κτηνοτρόφους της χώρας.

Η στήριξη αποσκοπεί στην αποκατάσταση της σοβαρής διαταραχής της οικονομίας που προκλήθηκε από την τρέχουσα κρίση λόγω της αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, των ζωοτροφών και των καυσίμων, με ισχυρό αντίκτυπο στον κτηνοτροφικό κλάδο, με μεγάλες απώλειες εισοδήματος και θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Μάλιστα υπολογίζει ότι λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής, από τον Απρίλιο του 2022 μέχρι τον Απρίλιο του 2023, η κτηνοτροφική παραγωγή είχε μείωση εισοδήματος: 

  • 866,44 ευρώ ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής 
  • 63,89 ευρώ ανά αίγα ή πρόβατο γαλακτοπαραγωγής και 41,64 ανά ζώο αντικατάστασης 
  • 580,91 τα ζώα κρεατοπαραγωγής όπως μοσχάρια, χοιρινά κτλ 

Όπως αναφέρει η Σλοβενία στο κείμενο κοινοποίησης προς την ΕΕ, «για να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή και να συνεχίσει να υπάρχει ο κλάδος της κτηνοτροφιας αποφάσισε να ενισχύσει την κτηνοτροφική παραγωγή με τα ακόλουθα ποσά:

  • 600 ευρώ για κάθε ζωική μονάδα αγελάδας γαλακτοπαραγωγής 
  • 300 ευρώ για κάθε ζωική μονάδα αιγοπροβάτων 
  • 400 ευρώ για κάθε ζωική μονάδα μοσχαριών πάχυνσις, χοιρινών κτλ

Διαβάστε το σχετικό κείμενο (εδώ)

Ο κτηνοτρόφος και τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ, Θωμάς Μόσχος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η Σλοβενία ζητάει οικονομική στήριξη για τους κτηνοτρόφους το 2022 και 2023. Η Ελλάδα έδωσε ενισχύσεις για ζωοτροφές το 2021 και δεν έχει ακόμη ξεκινήσει καμιά συζήτηση το ΥπΑΑΤ για στήριξη το 2022 και 2023.

Στην χώρα μας εδώ και μια 10ετία έχουμε μείωση των μικτών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων κατά 48%. Παρόλα αυτά αν και έχουμε μείωση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος οι γαλακτοβιομηχανίες πιέζουν για μείωση της τιμής. Πέρσι τέτοια εποχή το αιγοπρόβειο ξεκίνησε με τιμή στα 1,50 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, φέτος ζητάνε να μειωθεί η τιμή στα 1,40. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους αιγοπροβατοτρόφους. Ζητάμε να υπάρξει άμεσα συνάντηση στο ΥπΑΑΤ για στήριξη του κλάδου».

Όσον αφορά την βοοτροφία κρεατοπαραγωγής, στην χώρα μας αν και οι παχυντές θα εισπράξουν τη νέα συνδεδεμένη ενίσχυση λόγω της νέας ΚΑΠ, δεν άλλαξε κάτι στις τιμές παραγωγού για τα μοσχάρια, παραμένουν στα ίδια επίπεδα για τον κτηνοτρόφο.