Αφορά αγρότες που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα και για χρονική διάρκεια 5 ετών.
Τις (μειωμένες) εισφορές που αντιστοιχούν στους αγρότες και όχι τις αυξημένες των μη μισθωτών (επαγγελματιών) θα καλούνται από φέτος να πληρώνουν, όσοι ετεροεπαγγελματίες γεωργοί εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά, ισχύος έως 500 KW. Αυτό προβλέπει ένα νέο νομοσχέδιο, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και έχει θέμα: «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ"», ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου COVID-19 και την προστασία της δημοσίας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις».
Μέχρι σήμερα, οι αγρότες που εγκαθιστούν και διαχειρίζονται φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος μικρότερης από πεντακόσια (500 kW) αλλά δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μια πενταετία, αγρότες, όπως ορίζονται από το Μ.Α.Α.Ε., έχουν την υποχρέωση καταβολής των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών ασφαλισμένων (πρώην Ο.Α.Ε.Ε.) του άρθρου 39 του ν. 4387/2016 (Α' 85) και όχι των χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον πρώην Ο.Γ.Α., μολονότι για τη φορολογική διοίκηση το εισόδημά τους από την δραστηριότητά τους αυτή θεωρείται αγροτικό από την έναρξη ισχύος του άρθρου 56 του ν. 4811/2021 (Α' 108).
Τι αναφέρει η Αιτιολογική Έκθεση
Άρθρο 68: Με το άρθρο 56 του ν. 4811/2021 (Α' 108), περί αγροτικής δραστηριότητας και διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε το όριο της απαιτούμενης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όριο που αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) ως εξής: «Αγροτική εκμετάλλευση είναι η μονάδα παραγωγής προς πώληση αγροτικών προϊόντων, όπως αυτά ορίζονται στην περ. ζ'. Στις δραστηριότητες της αγροτικής εκμετάλλευσης περιλαμβάνονται εκτός από την παραγωγή των προϊόντων και η αποθήκευση, τυποποίηση, συσκευασία και η τοποθέτηση μέχρι και του σταδίου της χονδρικής και λιανικής πώλησης αποκλειστικά των προϊόντων που παράγει η ίδια η μονάδα, καθώς και η πρώτη χωρική ή οικοτεχνική μεταποίησή τους, η θαλάσσια αλιεία, η αλιεία εσωτερικών υδάτων, η σπογγαλιεία, η οστρακαλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, ως και η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μικρότερη από πεντακόσια (500) KW».
Το αντίστοιχο, όμως, όριο της κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας σχετικώς με την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον πρώην Ο.Γ.Α. του άρθρου 40 του ν. 4387/2016 (Α' 85) παραμένει μέχρι σήμερα στα εκατό (100) kW. Η αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει τα διαφορετικά αυτά όρια των ως άνω προϋποθέσεων, εναρμονίζοντάς τα από 1ης.1.2023, προκειμένου αγρότες που εγκαθιστούν και διαχειρίζονται φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος μικρότερης από πεντακόσια (500 kW) αλλά δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μια πενταετία, αγρότες, όπως ορίζονται από το Μ.Α.Α.Ε., να έχουν υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον πρώην Ο.Γ.Α. και όχι ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών του άρθρου 39 του ν. 4387/2016 (Α' 85).
Δείτε όλο το νομοσχέδιο πατώντας εδώ
Από την Τρίτη (6 Ιουνίου 2023) μέχρι και τη Δευτέρα (26 Ιουνίου 2023), οι ενδιαφερόμενοι για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας θα μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις συμμετοχής στα ΚΕΠ όλης της χώρας.
Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας είναι:
- Κοινωνικός - ιαματικός τουρισμός: 53.500 δικαιούχοι
- Παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα: 1.500 παιδιά
- Εκδρομικό πρόγραμμα: 12.500 δικαιούχοι
- Δωρεάν παροχή βιβλίων: 130.000 δικαιούχοι
- Δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου: 32.500 δικαιούχοι
- Χρηματικά βοηθήματα: 1.000 πολύτεκνες μητέρες αγρότισσες και 4.000 τρίτεκνες μητέρες αγρότισσες.
Αιτήσεις
Για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στα ΚΕΠ, θα πρέπει να προσκομίσουν:
1) Οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), καθώς και των προστατευόμενων μελών τους (πχ. βιβλιάριο υγείας ή βεβαίωση ΑΜΚΑ) ή οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου (ΑΜ) ΟΓΑ.
2) Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.
3) Στην περίπτωση συνταξιούχων του ΟΓΑ που έχουν υπαχθεί στον e-ΕΦΚΑ και πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο DOWN ή εγκεφαλική παράλυση απαιτείται επιπλέον η γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας ή η απόφασή της.
Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων και εφόσον ο αριθμός τους υπερβαίνει τον αριθμό των αιτήσεων που προβλέπεται στα Προγράμματα ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ, ακολουθεί κλήρωση με ηλεκτρονική διαδικασία.
Κοινωνικός Τουρισμός
Αφορά σε διακοπές 6 ημερών (5 διανυκτερεύσεις) για 50.000 δικαιούχους. Η διάρκεια ισχύος είναι από τις 10 Ιουλίου 2023 έως τις 30 Μαΐου 2024.
Ειδικότερα για τη Βόρεια Εύβοια ισχύουν τα εξής: Οι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση των δελτίων τους σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας δικαιούνται μέχρι έντεκα (11) ημέρες – δέκα (10) διανυκτερεύσεις.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έχουν:
α) οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν.1296/1982.
β) οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2022) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής.
γ) τα μέλη των οικογενειών των παραπάνω προσώπων με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο παροχών του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ
Ιαματικός Τουρισμός
Αφορά σε διακοπές 6 ημερών (5 διανυκτερεύσεις) και πέντε απλές λούσεις για 3.500 συνταξιούχους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος και των σχετικών καταλυμάτων από τις 10 Ιουλίου 2023 έως τις 30 Μαΐου 2024.
Ειδικότερα για τη Βόρεια Εύβοια ισχύουν τα εξής: Οι δικαιούχοι του προγράμματος ιαματικού τουρισμού που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση των δελτίων τους σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ-ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου -Λίμνης -Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας δικαιούνται παράλληλα με τις δέκα 10 διανυκτερεύσεις, δωρεάν πραγματοποίηση έως δέκα 10 απλές λούσεις σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων των ανωτέρων Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ιαματικός τουρισμός έχουν:
Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν.1296/1982.
Παιδικές Κατασκηνώσεις
Αφορά σε πρόγραμμα διάρκειας 16 ημερών για 1.500 παιδιά δικαιούχων της Αγροτικής Εστίας.
Το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ισχύει από 22/6/2023 έως
α) 31/8/2023 (καταληκτική ημερομηνία αναχώρησης από την κατασκήνωση) για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και
β) 10/9/2023 (καταληκτική ημερομηνία αναχώρησης από την κατασκήνωση) για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω.
Κατά εξαίρεση: Για τη συμμετοχή στο παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα, η υποβολή της αίτησης πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική διεύθυνση (εδώ) από 6 Ιουνίου 2023 έως και 12 Ιουνίου 2023.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα των παιδικών κατασκηνώσεων έχουν:
α) Παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών, τα οποία είναι τέκνα συνταξιούχων ή ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2022) της υποβολής αίτησης συμμετοχής.
β) Παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών, εφόσον λαμβάνουν σύνταξη ορφανείας ή επίδομα παραπληγίας – τετραπληγίας από τον e-ΕΦΚΑ(ΟΓΑ). Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 16ου έτους ηλικίας θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους 2023, ανεξαρτήτως του μήνα γεννήσεως.
Τα ανωτέρω πρόσωπα έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα, τα δε τέκνα έχουν δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο παροχών του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ.
Εκδρομικός Τουρισμός
Αφορά σε εκδρομές τεσσάρων (4) ημερών για 12.500 δικαιούχους και πάντα με συμβεβλημένα τουριστικά γραφεία. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος αυτού από τις 10 Ιουλίου 2023 έως τις 30 Μαΐου 2024. Σημείωση: το 4ημερο των δωρεάν εκδρομών ισχύει εφόσον το κόστος της εκδρομής δεν ξεπερνά την αξία του δελτίου των 160 ευρώ. Διαμονή σε δωμάτια δύο αστέρων και άνω για ξενοδοχεία, τριών και άνω κλινών για ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι εκδρομείς θα διακινούνται αποκλειστικά και μόνο εντός των ορίων της Ελλάδας.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα εκδρομικού τουρισμού έχουν:
α) Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν.1296/1982.
β) Οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2022) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής.
Τα μέλη των οικογενειών των παραπάνω προσώπων με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο παροχών του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ.
Δωρεάν Βιβλία
Το πρόγραμμα αφορά 130.000 δικαιούχους, οι οποίοι μπορούν να προμηθευτούν βιβλία της επιλογής τους συνολικής αξίας 20 ευρώ για κάθε δικαιούχο και 30 ευρώ για κάθε παιδί δικαιούχου, από συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους σε όλη τη χώρα. Η ισχύς του συγκεκριμένου προγράμματος είναι από τις 10 Ιουλίου 2023 έως τις 30 Μαΐου 2024.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα των δωρεάν βιβλίων έχουν:
α) οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν.1296/1982.
β) οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2022) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής.
Τα μέλη των οικογενειών των παραπάνω προσώπων με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο παροχών του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ.
Δωρεάν Εισιτήρια Θεάτρου
Το πρόγραμμα αφορά σε 32.500 δικαιούχους για θεατρικές παραστάσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Η διάρκεια ισχύος είναι από τις 10 Ιουλίου 2023 έως τις 30 Μαΐου 2024. Για κάθε δελτίο η επιχείρηση επιδοτείται με ποσό μέχρι 15 ευρώ για την Κεντρική Σκηνή και με ποσό μέχρι 12 ευρώ για την Παιδική Σκηνή.
Χρηματικό Βοήθημα σε Μητέρες
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 1.000 πολύτεκνες που θα λάβουν βοήθημα 1.000 ευρώ και 4.000 τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες που θα λάβουν βοήθημα 700 ευρώ.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν:
Οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες μητέρες συνταξιούχοι ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμερες κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2022) της υποβολής αίτησης συμμετοχής.
Προϋποθέσεις:
Οι μητέρες πρέπει να έχουν οι μεν τρίτεκνες 3 τέκνα, οι δε πολύτεκνες τουλάχιστον 4 τέκνα, τα οποία να είναι άγαμα και άνεργα και να μην υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, ή το 19ο έτος, εφόσον συνεχίζουν τη φοίτησή τους στη μέση εκπαίδευση, ή το 24ο έτος εφόσον σπουδάζουν στην Ελλάδα στην ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση, ή φοιτούν στο «Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας» των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) ή σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), ή να είναι παιδιά με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου, 19ου και 24ου έτους ηλικίας θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους 2023 ανεξάρτητα από το μήνα γέννησης.
Από την Τετάρτη, 31 Μαϊου 2023, άνοιξε ο ΟΠΕΚΑ την ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού – προκειμένου οι δικαιούχοι που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση για το έτος 2023 να υποβάλουν.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτεί μέχρι τις 7/7/2023 και στην συνέχεια θα κλείσει προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας της πληρωμής της 3ης δόσης 2023 και τυχόν αναδρομικών.
Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ ή μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΟΠΕΚΑ με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο Taxisnet.
Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν ότι για να ολοκληρωθεί η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.
Τι δικαιολογητικά χρειάζονται
α) Πιστοποιητικό/ά οικογενειακής κατάστασης από τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη της οικογένειας.
β) Πιστοποιητικό σπουδών για τέκνα, τα οποία μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση, σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή σε Κολέγια ή στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ.
γ) Ιατρική γνωμάτευση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ ή των Ανώτατων Υγειονομικών Επιτροπών του Στρατού (ΑΣΥΕ), του Ναυτικού (ΑΝΥΕ), της Αεροπορίας (ΑΑΥΕ) και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και των Υγειονομικών Επιτροπών Πρόνοιας για εξαρτώμενο τέκνο που έχει συμπληρώσει το 18ο, αλλά όχι το 24ο έτος της ηλικίας του, δεν είναι σπουδαστής ή φοιτητής και έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Τα εν λόγω δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι σε ισχύ την χρονική στιγμή που υποβάλλεται η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21 και από αυτά να προκύπτει η διάρκεια της αναπηρίας.
Το επίδομα παιδιού παρέχεται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1.5 εκ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1.050.000.000 ευρώ. Καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.
Η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, δηλαδή τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες, έληξε στο τέλος Μαΐου.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοααπασχολούμενοι και οι αγρότες, που έχουν οφειλές, θα πρέπει να καταβάλουν άμεσα ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αλλιώς θα παραμείνουν «ανασφάλιστοι».
Από την 1η Ιουνίου ασφαλιστική ικανότητα συνεχίζουν να έχουν:
- Όλοι οι μη μισθωτοί που δεν έχουν οφειλές προς το ΚΕΑΟ
- Όλοι οι μη μισθωτοί που παρόλο που έχουν οφειλές τις έχουν ρυθμίσει
Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αναφέρει ότι οι μη Μισθωτοί ασφαλισμένοι του Φορέα, κάνοντας χρήση της ευνοϊκότερης ρύθμισης -που νομοθετήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά και είναι σε ισχύ- μπορούν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, καταβάλλοντας ΜΟΝΟΝ το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του κλάδου υγείας έτους 2022 και ΟΧΙ εξοφλώντας ολοσχερώς τις εισφορές έτους 2022 ή ρυθμίζοντας τυχόν άλλες οφειλές τους.
Πάντως όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες με τον ΑΜΚΑ τους δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μόνο στις Δημόσιες Δομές Υγείας (νοσοκομεία κ.α.).
Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Πέμπτη (1 Ιουνίου) στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Κοζάνης.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αναστάσιος Αϊβαζίδης, πρόεδρος στον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, «το συλλαλητήριο γίνεται ενάντια στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ που σχεδιάζονται και υλοποιούνται με μοναδικό κριτήριο το κέρδος των εταιριών, αφού σήμερα πληρώνουμε πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα, βλέπουμε το φυσικό περιβάλλον να καταστρέφεται, χωριά ολόκληρα να περικυκλώνονται από μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα. Στο χωριό Καλαμιά τα φωτοβολταϊκά έχουν κυριολεκτικά κυκλώσει τα σπίτια και φτάνουν μέχρι τις αυλές κάνοντας αφόρητη την ζωή των κατοίκων.
Επίσης το όρος Βέρμιο θα το γεμίσουν ανεμογεννήτριες. Φτιάχνουν αιολικό πάρκο στα 100 μέτρα από την λίμνη του φράγματος Μεσοβούνου. Όλες αυτές οι κατασκευές είναι τεράστιες και έχουν ημερομηνία λήξης. Σε λίγα χρόνια θα έχουμε δάση από ερείπια αυτών των κατασκευών όπως υπάρχουν στις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Επιβάλλεται να σταθούμε στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων που πλήττονται από ορισμένα έργα ΑΠΕ που γίνονται στην περιοχή μας. Η ανεξέλεγκτη πορεία των ΑΠΕ επηρεάζει τους βοσκότοπους για τους κτηνοτρόφους μας οι οποίοι είναι στο χείλος του γκρεμού και δυσκολέυονται να επιβιώσουν.
Επιπλέον με βάση το Νόμο 4951/2022 οι εταιρείες των ΑΠΕ, έχουν το δικαίωμα αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έκτασης γης συνολικά ίσης με το 20% του γηπέδου της εγκατάστασης που θα χρειαστεί για να λειτουργήσει πλήρως το φωτοβολταϊκό. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος που πρόκειται να εγκαταστήσει πάρκο φωτοβολταϊκών μπορεί να προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση δεκάδων, εκατοντάδων ακόμα και χιλιάδων στρεμμάτων. Πρόκειται δηλαδή για τη συνέχιση ενός πλιάτσικου σε βάρος των αγροτών που μπορεί εν μια νυκτί να χάσουν τα χωράφια τους.
Είναι άλλη μια πλευρά της «πράσινης ανάπτυξης» που την έχουμε ήδη νιώσει στο πετσί μας με το τεράστιο κόστος παραγωγής, το πανάκριβο πετρέλαιο, το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό. Καλούμε τους αγρότες να μην αποδεχτούν αυτούς τους σχεδιασμούς και με τον οργανωμένο αγώνα να τους ανατρέψουν. Να μην δεχτούμε να καταπατηθούν τα βουνά, οι πλαγιές και οι κάμποι της χώρας για τα κέρδη των λίγων.
Απαιτούμε:
- Όχι στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στις περιοχές Καλαμιάς, Γαλατινής και Ξινού Νερού.
- Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Μπούρινο και στο Λέχοβο.
- Να εκπονηθεί συνολική περιβαλλοντική μελέτη για τα υπάρχοντα αιολικά και φωτοβολταϊκα πάρκα, από δημόσιο φορέα και για την ολοκληρωμένη αποτύπωση των συνεπειών τους στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.
- Να υποχρεωθούν οι εταιρείες να αποσύρουν τις ανεμογεννήτριες και τις βάσεις τους μετά το πέρας της λειτουργίας τους.
- Μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του «πράσινου» και των υπολοίπων τελών, καμιά διακοπή ρεύματος σε αγροτικές γεωτρήσεις, σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες».
Όσοι αγρότες δεν έχουν ακόμα κάνει χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για την ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας, για το ασφαλιστικό έτος 2023, να σπεύσουν να το πράξουν έως τις 31 Μαΐου.
Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφαλιστική ικανότητα, χάνοντας ταυτόχρονα την ασφαλιστική τους ενημερότητα.
Ανακοίνωση ΕΦΚΑ
Όσοι αγρότες και μη μισθωτοί χάσουν την προθεσμία της 31ης Μαΐου, που δίνει ο ΕΦΚΑ για ρύθμιση οφειλών, οδηγούνται τώρα σε μια υποχρεωτική και πιο απαιτητική διαδικασία ρύθμισης.
Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ υπενθυμίζει ότι:
Οι αγρότες ασφαλισμένοι του Φορέα, κάνοντας χρήση της ευνοϊκότερης ρύθμισης - που νομοθετήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά και είναι σε ισχύ - μπορούν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, καταβάλλοντας ΜΟΝΟΝ το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του κλάδου υγείας έτους 2022 και όχι εξοφλώντας ολοσχερώς τις εισφορές έτους 2022 ή ρυθμίζοντας τυχόν άλλες οφειλές τους.
Ενδεικτικό είναι πως με αυτή την ευεργετική διάταξη διευρύνθηκε κατά 20% ο αριθμός των ασφαλισμένων στους οποίους χορηγήθηκε ασφαλιστική ικανότητα.
Η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους έχει παραταθεί χωρίς προϋποθέσεις, έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Επισημαίνεται ότι από την 1η Ιουνίου 2023 όσοι αγρότες διαπιστώσουν ότι δε διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά -χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα- στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα (πατήστε εδώ) και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ
Από την ερχόμενη Πέμπτη, 1η Ιουνίου χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω λήξης της προθεσμίας ρύθμισης ή εξόφλησης των οφειλών τους στον ΕΦΚΑ.
Μετά την κινητή και ακίνητη περιουσία των μικρομεσαίων, η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο ακόμα και την περίθαλψή τους, επιδεικνύοντας μέγιστη αναλγησία.
Εδώ και μήνες είχαμε προειδοποιήσει ότι επαγγελματίες και αγρότες πρέπει να πάρουν ανάσα, με μια νέα ρύθμιση οφειλών, με κούρεμα βασικής οφειλής και μακρά περίοδο αποπληρωμής, λύση που θα απαντούσε και στο θέμα της περίθαλψής τους.
Εδώ και τώρα καλούμε την υπηρεσιακή κυβέρνηση να δώσει λύση και να προστατεύσει όπως οφείλει το δημόσιο αγαθό της υγείας των πολιτών.
Ανακοίνωση ΚΚΕ
Άμεση λύση οφείλει να δώσει η κυβέρνηση στο πρόβλημα χιλιάδων μη μισθωτών - ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών κ.ά - που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας προς τον ΕΦΚΑ.
Ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, παρότι γνώριζε τις αναμενόμενες συνέπειες των lockdown στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων, αρνήθηκε να υλοποιήσει την πρόταση του ΚΚΕ για επιδότηση των εν λόγω ατομικών ασφαλιστικών εισφορών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όχι απλώς την αναστολή τους, όπως και έκανε, στο όνομα των «αντοχών» της οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, επιδοτούσε με δισ. ευρώ το μεγάλο κεφάλαιο, χρηματοδοτώντας απλόχερα τις «εργοδοτικές» ασφαλιστικές εισφορές. Ευθύνη έχουν και τα υπόλοιπα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που στήριξαν «δια της σιωπής» τους την απαράδεκτη αυτή στάση της κυβέρνησης.
Το ΚΚΕ δεσμεύεται να επαναφέρει άμεσα στη νέα βουλή τις προτάσεις που έχει επανειλημμένα καταθέσει για τη διαγραφή των χρεών ατομικής ασφάλισης των μη μισθωτών προς τον ΕΦΚΑ, που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και πιο ειδικά για τη διαγραφή του συνόλου των χρεών υπέρ του κλάδου υγείας. Η υγεία του λαού είναι αδιαπραγμάτευτη και η κάλυψη σύγχρονων υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλο το λαό πρέπει να είναι δωρεάν.
Ολοκλήρωση της καταβολής συντάξεων Ιουνίου (που ξεκίνησε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας) και επιδόματα του ΟΠΕΚΑ για το Μάιο περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - ο προγραμματισμός των καταβολών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και ΟΠΕΚΑ για την εβδομάδα 29 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2023. Ειδικότερα:
1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:
Τη Δευτέρα, 29 Μαΐου, θα καταβληθούν 809,8 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Ιουνίου σε 1.562.242 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.
Την Τρίτη, 30 Μάϊου, θα καταβληθούν 813,8 εκατ. ευρώ σε 1.565.403 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.
Την Τετάρτη, 31 Μάϊου, θα καταβληθούν επίσης 5,5 εκατ. ευρώ σε 15.000 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων μηνός Ιουνίου, στη βάση του ν. 4778/2021.
Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιουνίου ξεκίνησε την Παρασκευή 26 Μάϊου, με την καταβολή 545,6 εκατ. ευρώ σε 916.314 συνταξιούχους από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ
Επιπροσθέτως, την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν 14 εκατ. ευρώ σε 950 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ
Τέλος, θα καταβληθούν 350.000 ευρώ σε 470 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ
2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:
14 εκατ. ευρώ σε 26.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων
16 εκατ. ευρώ σε 11.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης
6,5 ευρώ σε 6.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας
4 εκατ. ευρώ για 300 δικαιούχους για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα
3. Από τον ΟΠΕΚΑ την Τετάρτη 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι εξής καταβολές:
- 170 εκατ. ευρώ σε 680.000 δικαιούχους για Οικογενειακά Επιδόματα Παιδιού
- 82 εκατ. ευρώ σε 177.000 δικαιούχους για αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής)
- 41,9 εκατ. ευρώ σε 201.145 δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
- 33,3 εκατ. ευρώ σε 276.097 δικαιούχους για επίδομα στέγασης
- 13,1 εκατ. ευρώ σε 35.757 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων
- 9,78 εκατ. ευρώ σε 9.750 δικαιούχους για επίδομα γέννησης
- 247.952 ευρώ σε 509 δικαιούχους για επίδομα οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής
- 222.207 ευρώ σε 710 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής
- 205.729 ευρώ σε 5.842 δικαιούχους για επίδομα ομογενών
- 196.925 ευρώ σε 2.269 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια (προστασία κύριας κατοικίας)
- 112.271 ευρώ σε 141 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφαλίστων
- 88.767 ευρώ σε 512 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» (λόγω COVID-19)
- 25.000 ευρώ σε 80 δικαιούχους ως οικονομική στήριξη στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός»
- 11.700 ευρώ σε 25 δικαιούχους ως επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών
- 9.100 ευρώ σε 60 δικαιούχους για επίδομα ομογενών Βορειοηπειρωτών
- 8.794 ευρώ σε 78 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες
Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ υπενθυμίζει στους αγρότες, που δεν έχουν ακόμα κάνει χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για την ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας για το ασφαλιστικό έτος 2023, να σπεύσουν να το πράξουν έως τις 31 Μαΐου.
Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα έτη, όταν για την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας προϋπόθεση ήταν να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, από πέρυσι - κατ’ εξαίρεση - ισχύει ειδική ρύθμιση που ανανεώθηκε φέτος.
Σύμφωνα με αυτήν, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα στους μη μισθωτούς έως τις 31 Μαΐου 2023, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ταυτόχρονα, καλούνται να καταβάλλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022 του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024.
Αρκεί δηλαδή ένας αγρότης να καταβάλει τις εισφορές του κλάδου υγείας για ένα χρόνο - αναδρομικά για το έτος 2022 - προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές.
Από την 1η Ιουνίου 2023 όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά - χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα - στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών» (εδώ) και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.
Σημειώνεται τέλος ότι, όσον αφορά ειδικά στην ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους, αυτή έχει παραταθεί χωρίς προϋποθέσεις έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων, το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων από τον ΕΦΚΑ διαμορφώνεται ως εξής:
Την Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
Τη Δευτέρα, 29 Μαΐου 2023, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τράπεζες, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.
Την Τρίτη, 30 Μαΐου 2022, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τράπεζες, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.
Με πολλά τεχνικά προβλήματα άνοιξε τελικά η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» από την περασμένη εβδομάδα.
Το πρόγραμμα θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα είχε αποφευχθεί εάν είχε προηγηθεί ένα κρας τεστ, δεδομένου ότι κριτήριο ένταξης βάσει του οδηγού του προγράμματος είναι αποκλειστικά η χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης και άρα οι σχεδιαστές της πλατφόρμας θα έπρεπε να αναμένουν μαζικές αιτήσεις από την πρώτη ημέρα.
Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% – 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, που αφορά αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος, ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Σπανούλης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), «το πρόβλημα είναι οι απορρίψεις στις αιτήσεις που θα καταθέσουν οι αγρότες. Πρέπει να τονίσουμε ότι το σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία) δεν έχει νόημα για τους αγρότες γιατί έχουν συγκεκριμένη αρδευτική περίοδο. Για να γίνει δεκτό όμως αίτημα για φωτοβολταϊκό χωρίς μπαταρία θα πρέπει να υπάρξει σύνδεση με ΔΕΔΔΗΕ και εκεί θα υπάρξει πρόβλημα.
Εμείς είχαμε ζητήσει τα αγροτικά φωτοβολταϊκά να έχουν μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ μέχρι 20 kW αλλά τελικά το ΥΠΕΝ έβαλε μέχρι 10,8 kW. Είναι θετικό που έδωσε το δικαίωμα οι αγρότες να καταθέτουν αίτηση φωτοβολταϊκά χωρίς μπαταρία. Αλλά θα έπρεπε να υπήρχε και η φράση «όλα τα αιτήματα από αγρότες που έχουν προϋπολογισμό έως 30 εκατ. ευρώ να πάρουν έγκριση». Μόνο τότε θα είχε ουσία το πρόγραμμα και θα έφερνε κάποιο θετικό αποτέλεσμα στον αγροτικό τομέα».
Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και της χρήσης των κωδικών TAXISNET (εδώ).
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Τα μέτρα αφορούν τους μήνες Μάιο και Ιούνιο προκειμένου να μην υπάρξει κενό κάλυψης των πολιτών σε περίπτωση δυο εκλογικών αναμετρήσεων.
Συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου διαμορφώνονται ως εξής.
Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 50 €/MWh.
Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15 €/MWh.
Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, τον Μάιο και τον Ιούνιο, ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ.
Την καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Μαΐου και τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ για τον Απρίλιο περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - ο προγραμματισμός των καταβολών για την εβδομάδα 24 - 28 Απριλίου.
Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν περί τα 2,5 δισ. ευρώ σε πάνω από 4,8 εκατ. δικαιούχους.
Ειδικότερα:
1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 24-28 Απριλίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:
- Την Τρίτη, 25 Απριλίου θα καταβληθούν, 544,3 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Μαΐου σε 920.092 συνταξιούχους από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ
- Την Τετάρτη, 26 Απριλίου, θα καταβληθούν 813,7 εκατ. ευρώ σε 1.558.439 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.
- Την Πέμπτη, 27 Απριλίου, θα καταβληθούν 813,8 εκατ. ευρώ σε 1.561.116 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.
- Την Παρασκευή, 28 Απριλίου, θα καταβληθούν επίσης 6,5 εκατ. ευρώ σε 17.000 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων μηνός Μαΐου, στη βάση του ν. 4778/2021.
- Τέλος, την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν 93,5 εκατ. ευρώ σε 4.200 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ
2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:
- 16 εκατ. ευρώ σε 27.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων
- 15 εκατ. ευρώ σε 9.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης
- 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας
- 4 εκατ. ευρώ για 500 δικαιούχους για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα
3. Από τον ΟΠΕΚΑ την Παρασκευή, 28 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν οι εξής καταβολές:
- 75 εκατ. ευρώ σε 177.000 δικαιούχους για αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής)
- 42 εκατ. ευρώ σε 202.258 δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
- 33,1 εκατ. ευρώ σε 274.649 δικαιούχους για επίδομα στέγασης
- 14 εκατ. ευρώ σε 35.550 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων
- 11,3 εκατ. ευρώ σε 11.244 δικαιούχους για επίδομα γέννησης
- 110.000 ευρώ σε 510 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» (λόγω COVID-19)
- 225.000 ευρώ σε 760 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής
- 210.000 ευρώ σε 5.970 δικαιούχους για επίδομα ομογενών
- 165.500 ευρώ σε 2.135 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια (προστασία κύριας κατοικίας)
- 97.207 ευρώ σε 123 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφαλίστων
- 12.500 ευρώ σε 110 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες
Ενεργοποιείται από τον ΕΦΚΑ την Παρασκευή, 7 Απριλίου 2023, η διαδικασία των παλαιών ευνοϊκών ρυθμίσεων των 120 δόσεων, καθώς και των 72 δόσεων της περιόδου covid.
Παράλληλα, απο την Μεγάλη Δευτέρα, 10 Απριλίου, ενεργοποιείται και η ηλεκτρονική υπηρεσία για την νέα ρύθμιση των 72 δόσεων για οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο από τον Σεπτέμβριο 2021 έως και τον Δεκέμβριο 2022.
Η διαδικασία αναλυτικά:
Α) Για την αναβίωση των 120 δόσεων και των 72 δόσεων της περιόδου covid:
Από την Παρασκευή, 7 Απριλίου 2023, αναβιώνει η ρύθμιση των 120 δόσεων καθώς και η ρύθμιση των 72 δόσεων της περιόδου covid.
Αφορά όσους έως 1η Φεβρουαρίου 2023 είχαν απολέσει ευνοϊκές ρυθμίσεις ν. 4611/2019 (έως 120 δόσεις) και ν. 4756/2020 (COVID έως -72- δόσεις).
Οφειλέτες που δεν είχαν ενταχθεί παλαιότερα στις εν λόγω ρυθμίσεις δεν μπορούν να ενταχθούν τώρα.
Προκειμένου να αναβιώσουν οι ρυθμίσεις απαιτείται η υποβολή σχετικού αιτήματος προς την αρμόδια Υπηρεσία του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) έως την 31η Ιουλίου 2023.
Για την ενεργοποίηση τους απαιτείται επίσης η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί σε 2 μηνιαίες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Το ποσό αυτό καλύπτει τις δύο παλαιότερες οφειλόμενες δόσεις. Οι λοιπές οφειλόμενες δόσεις μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης.
Επιπλέον προϋπόθεση προκειμένου να αναβιώσουν οι παραπάνω ρυθμίσεις είναι η εξόφληση ή η υπαγωγή σε πάγια ρύθμιση έως 24 δόσεων ή στη νέα ρύθμιση 72 δόσεων, αναλόγως της χρονικής περιόδου, τυχόν οφειλών που δεν εντάσσονται στην ευνοϊκή ρύθμιση.
Βήμα-βήμα η διαδικασία αναβίωσης:
Ο οφειλέτης:
1. Υποβάλλει στην εφαρμογή του e-ΕΦΚΑ που βρίσκεται στον σύνδεσμο (εδώ) ηλεκτρονικό αίτημα εξυπηρέτησης και επιλέγει κατηγορία αιτήματος «Αναβίωση ρύθμισης ν. 5036/23». Διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται ραντεβού, απλώς η διαδικασία υποβολής αιτήματος πραγματοποιείται μέσω της ίδιας εφαρμογής που χρησιμοποιείται για το κλείσιμο ηλεκτρονικού ραντεβού.
2. Λαμβάνει ενημέρωση από την αρμόδια υπηρεσία για την ολοκλήρωση του αιτήματος μέσω της εφαρμογής που υποβλήθηκε το αίτημα.
3. Καταβάλλει ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης με χρήση Ταυτότητας Οφειλέτη ή Κωδικό Πληρωμής σε περίπτωση αναβίωσης ρύθμισης Covid.
Προσοχή: Αν υπάρχουν οφειλές εκτός ρύθμισης η υπηρεσία θα τις εντάξει σε πάγια ρύθμιση ή στη νέα ρύθμιση 72 δόσεων, αναλόγως της χρονικής περιόδου που αφορούν. Στην περίπτωση αυτή η καταβολή δόσεων για την υπαγωγή σε κάθε ρύθμιση ή την αναβίωση γίνεται με ξεχωριστό Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής μέσω Τράπεζας (RF) που θα γνωστοποιείται στον οφειλέτη μέσω της εφαρμογής που υποβλήθηκε το αίτημα.
Β) Για την νέα ρύθμιση σε έως 72 δόσεις:
Αφορά οφειλές περιόδου από Σεπτέμβριο 2021 έως και Δεκέμβριο 2022
Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ,
Απαιτείται η υποβολή του σχετικού αιτήματος στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ έως την 31η Ιουλίου 2023
Η παραπάνω ρύθμιση αφορά:
- Όσους οφειλέτες εκτός από τις οφειλές της περιόδου Σεπτέμβριος 2021-Δεκέμβριος 2022 είχαν και προηγούμενες τις οποίες είχαν εντάξει σε ρύθμιση μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021
- Όσους αναβίωσαν την ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων, έχουν το δικαίωμα υπαγωγής των οφειλών περιόδων απασχόλησης από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022 σε έως -72- δόσεις.
- Όσους αναβίωσαν την ευνοϊκή ρύθμιση των -72- δόσεων COVID και έχουν μόνο μεταγενέστερες οφειλές. Αυτοί μπορούν να εντάξουν τις οφειλές 9/21-12/22 σε έως -72- δόσεις του νέου νόμου.
- Όσους είχαν πάγια ρύθμιση (για οφειλές περιόδων από Σεπτέμβριο 2021 έως Δεκέμβριο 2022) και την τηρούσαν έως την 01/02/2023.
Επισημαίνεται ότι για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, εφόσον υπάρχουν οφειλές εκτός ρύθμισης πρέπει να υπαχθούν σε πάγια ρύθμιση έως 24 δόσεων έως την 31η Ιουλίου 2023. Η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων πραγματοποιείται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ μέσω του συνδέσμου (πατήστε εδώ). Η ηλεκτρονική υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη την Μεγάλη Δευτέρα (10 Απριλίου)
Βήμα-βήμα η διαδικασία της ρύθμισης:
Ο οφειλέτης
Επιλέγει "Ρύθμιση οφειλών" από το μενού των ηλεκτρονικών υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο.
Εισάγει τους κωδικούς πρόσβασης για είσοδο στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο.
Επιλέγει τον τύπο ρύθμισης «ΡΥΘΜΙΣΗ ΒΑΣΕΙ Ν. 5036/2023 ΑΡΘ. 82 (72 ΔΟΣΕΙΣ)»
Επιλέγει τον τρόπο εξόφλησης και τον επιθυμητό αριθμό δόσεων και καταχωρεί το επιλεγμένο σχήμα ρύθμισης
Υποβάλει το αίτημα ρύθμισης οφειλών
Η ενεργοποίηση της ρύθμισης διενεργείται με την καταβολή της πρώτης δόσης με χρήση της ταυτότητας οφειλέτη.
Στην περίπτωση που υπάρχουν επιπλέον οφειλές εκτός ρύθμισης, αυτές θα πρέπει να υπαχθούν σε πάγια ρύθμιση. Για το λόγο αυτό ο οφειλέτης επιλέγει πρώτα τον τύπο ρύθμισης «ΡΥΘΜΙΣΗ ΒΑΣΕΙ Ν. 5036/2023 ΑΡΘ. 82 (72 ΔΟΣΕΙΣ)» και αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία για τη ρύθμιση αυτή στη συνέχεια επιλέγει τον τύπο ρύθμισης «ΡΥΘΜΙΣΗ ΒΑΣΕΙ Ν. 5036/2023 ΑΡΘ. 82 ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΑΓΙΑ 4152/13»
«Με έκπληξη ο Σκυριανός λαός και η κοινωνία της Εύβοιας πληροφορούνται ότι επανέρχεται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη Σκύρο, για τέταρτη φορά, με μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία. Δρομολογείται και πάλι η έγκριση ενός αιολικού πάρκου 58 ανεμογεννητριών στη νότια Σκύρο», τόνισε ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υπουργού ΑΑΤ.
Και πρόσθεσε: «Η πρώτη ήταν το 2006 για την εγκατάσταση 10 αιολικών πάρκων με 111 ανεμογεννήτριες. Η μη αποδοχή αυτής της πρότασης από την τοπική κοινωνία ήταν καθολική και εκφράστηκε με πολλές ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλεπάλληλα ψηφίσματα λαϊκών συνελεύσεων, αντιδράσεις όλων των φορέων, ακόμη και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που απέρριψε τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Η δεύτερη ήταν το 2020, όταν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποδέχτηκε τη πρόταση επικαιροποίησης της επένδυσης, ως προς τον αριθμό και το μέγεθος των ανεμογεννητριών, διατηρώντας όμως τη συνολική ισχύ των 333 MW, η οποία απορρίφθηκε από το ΣτΕ.
Επανέρχεται για τρίτη φορά το αίτημα από την «Αιολική Νοτίου Σκύρου Α.Ε.» το Μάρτιο του 2022, με σκοπό την ένταξη της νέας πρότασης στις στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις, έχοντας παράλληλα μειώσει τον αριθμό των αιολικών πάρκων και των ανεμογεννητριών, αλλά γιγαντώσει τις διαστάσεις τους, αφού ουσιαστικά η ισχύς τους μειώνεται μόνο κατά 10%, δηλαδή από τα 333 στα 300 MW.
Απέσυραν το αίτημα για να ξεπεράσουν κάποια προβλήματα και το επανέλαβαν ουσιαστικά για τέταρτη φορά, ακόμη και μετά από τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων, όπως ο ΥΦΥΠΕΚΑ, από τον οποίο ζήτησαν να προτείνει αντισταθμιστικά μέτρα.
Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προσφέρει μια προσωρινή προστασία αλλά υπάρχει πιθανότητα όταν εκδοθεί το απαιτούμενο Π.Δ. να ορίζει ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών δεν είναι συμβατή με την προστασία της βιοποικιλότητας.
Αυτή τη φορά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους μας. Το όχι στη συγκεκριμένη πρόταση πρέπει να είναι και πάλι ξεκάθαρο και αγωνιστικό. Οι ιδιαίτεροι λόγοι που οφείλουμε να αναδείξουμε είναι πολλοί με χαρακτηριστικότερες τις επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον (η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura) όσο και στον τουρισμό (όσοι έχουν επισκεφτεί το νησί το γνωρίζουν καλά).
Έχοντας βρεθεί κι άλλες φορές κοντά στους κατοίκους που υπερασπίζονται το νησί τους συστρατεύομαι κι αυτή τη φορά στον αγώνα που κάνουν για να ανατρέψουν την άλωσή του».
Σε έκδοση εφαρμοστικής εγκύκλιου προχώρησε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) για το νέο πλαίσιο που αφορά την επανένταξη ρυθμισμένων οφειλών οι οποίες έπαψαν να εξυπηρετούνται έως τον Φεβρουάριο του 2023, καθώς και για την επαναφορά των 72 δόσεων σε αγρότες που δυσκολεύονται να τηρήσουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
Προϋπόθεση για την επανένταξη ή για την υπαγωγή στο νέο σύστημα των 72 δόσεων αποτελεί η σχετική υποβολή αίτησης του οφειλέτη όταν ενεργοποιηθεί η σχετική πλατφόρμα.
Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα υποβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2023 στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο.
Ειδικότερα, στους ήδη πιστοποιημένους χρήστες ή σε όσους εγγραφούν (πιστοποιηθούν) ως χρήστες στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Οφειλέτες παρέχεται, εκτός των άλλων, η δυνατότητα της ρύθμισης των οφειλών τους μέσω διαδικτύου.
Περιπτώσεις που τυχόν εξαιρούνται από τη πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. η αίτηση, κατ’ εξαίρεση, θα υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του και μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής εξυπηρέτησης πολιτών στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιθυμεί παράλληλα με την εν λόγω ρύθμιση και την αναβίωση των ευνοϊκών ρυθμίσεων (ν. 4611/19 ή ν.4756/20), η αίτηση θα υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο.
Ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλλει το ποσό της πρώτης δόσης προκειμένου η ρύθμιση του να καταστεί ενεργή. Οι δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται με τη χρήση Ταυτότητας Οφειλέτη και, στις περιπτώσεις εξαίρεσης από τη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, στις αρμόδιες υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο.. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής.
Σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης ο οφειλέτης δύναται να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, χωρίς την επιβάρυνση επιτοκίου.
Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)
Στο μεταξύ να «τρέξει» άμεσα η εξέταση των αιτήσεων πολιτών για την παραγραφή μη βεβαιωμένων οφειλών πέραν της δεκαετίας, εφόσον εμπίπτουν στις προϋποθέσεις του νόμου 4997/2022, έδωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στη Διοίκηση και στα υπηρεσιακά στελέχη του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ. Σημειώνεται ότι πέραν από τον ν. 4997/2022, έχουν εκδοθεί ήδη 2 σχετικές εγκύκλιοι προς τα στελέχη του ΕΦΚΑ: μια τον Δεκέμβριο του 2022 (έναν μήνα περίπου μετά την ψήφιση του νόμου) και μια συμπληρωματική τον Φεβρουάριο του 2023. Επίσης έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και μέρες πρόσθετη συμπληρωματική εκπαίδευση των αρμοδίων υπαλλήλων για την διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων.
Ωστόσο, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε το φαινόμενο της συγκέντρωσης αρκετών αιτήσεων ανά την Ελλάδα για παραγραφή οφειλών πέραν της δεκαετίας, για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση.
Προκειμένου να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες δρομολογήθηκαν μια σειρά από παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα:
- Αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα η εκπαίδευση των αρμόδιων υπαλλήλων σε όλες τις τοπικές διευθύνσεις του ΕΦΚΑ και παράλληλα να επεκταθεί και στους προϊστάμενους των διευθύνσεων εσόδων.
- Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να σταλεί νέα οδηγία προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αποστέλλουν χωρίς καμία καθυστέρηση τα σχετικά αιτήματα παραγραφής στο ΚΕΑΟ. Το ΚΕΑΟ στη συνέχεια θα αποστέλλει τη δική του επιβεβαίωση στις τοπικές διευθύνσεις, η οποία και θα επιλύει αυτόματα κάθε αμφιβολία των υπαλλήλων ως προς την υπαγωγή των αιτήσεων στις διατάξεις του νόμου περί παραγραφής.
- Ζητήθηκε από τον Υπουργό να διαβιβαστεί στην ανάδοχο εταιρία αίτημα για επίσπευση παράδοσης του σχετικού λογισμικού, προκειμένου οι διαδικασίες να προχωρούν ακόμα ταχύτερα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Παυλίνα Καρασιώτου, ο Διοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, ο αρμόδιος υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Νίκος Χουρδάκης, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ Όμηρος Τσάπαλος και τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του ΚΕΑΟ και του ΕΦΚΑ.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται και μάλιστα χωρίς καθυστερήσεις. Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό να εμποδίζεται η εφαρμογή τους είτε από την γραφειοκρατία είτε από την ευθυνοφοβία. Για αυτό ζήτησα την άμεση υλοποίηση μιας σειράς παρεμβάσεων με στόχο την επιτάχυνση της εξέτασης των αιτημάτων. Στόχος είναι η εικόνα να έχει βελτιωθεί σημαντικά εντός του επόμενου μήνα και οι πολίτες να λάβουν άμεσα την απάντηση που τους οφείλει ο ΕΦΚΑ».
Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει, στις 31 Μαρτίου 2023, το επίδομα παιδιού σε 523.941 δικαιούχους, συνολικής δαπάνης 101.258.400 ευρώ.
Όπως υποστηρίζει ο ΟΠΕΚΑ, κατά την τακτική εκκαθάριση του επιδόματος παιδιού του μηνός Μαρτίου και ειδικότερα, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης της πληρωμής των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου, προέκυψαν απορρίψεις αιτήσεων σε ορισμένους δικαιούχους, λόγω εκκρεμοτήτων φορολογικής φύσης των προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Διευκρινίζεται ότι το χρέος που εμφανίζεται ειδικά για τις περιπτώσεις αυτές δεν είναι οριστικό. Θα ακολουθήσει νέα επεξεργασία και για αυτό το λόγο οι πολίτες που επηρεάζονται καλούνται να μην προχωρήσουν στην όποια καταβολή οποιουδήποτε ποσού.
Ο ΟΠΕΚΑ υποστηρίζει ότι σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διευθέτηση του θέματος αυτού.
Οι ως άνω δικαιούχοι μπορούν να έχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση, στις αρχές Απριλίου, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του επιδόματος παιδιού.
Η Κυβέρνηση ανακοινώνει την Παρασκευή (24/3/2023) τις επιδοτήσεις του ρεύματος για τον μήνα Απρίλιο.
Η επιδότηση του Απριλίου είναι η χαμηλότερη που έχει δώσει η κυβέρνηση κατά το διάστημα των 20 μηνών που εφαρμόζει το μέτρο της επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι «τους τελευταίους 20 μήνες, έχουμε διαθέσει περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Το 70% αυτό του ποσού προέρχεται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, και των εσόδων από τις δημοπρασίες αερίων των θερμοκηπίου, επιβαρύνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε μια συνετή και νοικοκυρεμένη πολιτική, ώστε να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για τον επόμενο – πιθανώς δύσκολο – χειμώνα.
Είναι αλήθεια πως οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή τη χρονική στιγμή, βρίσκονται σε πορεία σημαντικής αποκλιμάκωσης, καθώς υπάρχει πτώση στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου. Μάλιστα, πολλοί πάροχοι ανακοίνωσαν για τον Απρίλιο τιμές που προσεγγίζουν επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, συνεπείς στη δέσμευσή μας, βρισκόμαστε εδώ για 20ο συνεχόμενο μήνα και προστατεύουμε αποτελεσματικά νοικοκυριά και αγρότες από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Γιατί η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο αυτό χρειαστεί. Τον Απρίλιο, οι καταναλωτές, μετά και τις σημερινές επιδοτήσεις, θα δουν ακόμη ποιο μειωμένους τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, σε σχέση με αυτούς του Μαρτίου».
Συγκεκριμένα όσον αφορά το μήνα Απρίλιο, για την επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακά τιμολόγια, για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:
- Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
- Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
- Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 54 ευρώ/MWh, απορροφώντας το σύνολο σχεδόν της αύξησης.
- Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15 ευρώ/MWh.
Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Απρίλιο ανέρχεται στα 24,4 εκατ. ευρώ.
Μέσα στον Απρίλιο ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του νέου προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκατομμύρια ευρώ και η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες.
Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16 χιλιάδες ευρώ για νοικοκυριά και 10 χιλιάδες ευρώ για αγρότες.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3 χιλιάδες ευρώ ετησίως.
Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα ευάλωτα νοικοκυριά με τη διάθεση 35 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για αυτούς, ενώ προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στους αγρότες το ποσοστό της επιχορήγησης για φωτοβολταϊκό σταθμό ανέρχεται στο 40% και για μπαταρία στο 90%. Το ανώτατο ποσό επιχορήγησης για φωτοβολταϊκό σταθμό είναι τα 450 ευρώ ανά kWp και για μπαταρία τα 600 ευρώ ανά kWh. Στα ανωτέρω ποσά δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ (24%).
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», χιλιάδες νοικοκυριά και αγρότες θα μπορούν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι, παράγοντας και αποθηκεύοντας τη δική τους πράσινη ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και θα περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ειδικότερα, με την επιδότηση για τους αγρότες, στηρίζουμε στην πράξη την ελληνική περιφέρεια, την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, ώστε οι αγρότες μας να παραμείνουν στις καλλιέργειες και στα χωράφια τους, με όρους ανάπτυξης. Για την Κυβέρνηση, η ενεργειακή δημοκρατία δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι μια ανάγκη που ικανοποιείται, διασφαλίζοντας την κοινωνικά δίκαιη πρόσβαση των πολιτών στην πράσινη μετάβαση. Εγγυόμαστε την προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια για όλους τους πολίτες».
Χαρακτηριστικά του Προγράμματος
Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία -κύρια ή δευτερεύουσα- η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν μια αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.
Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή στο δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατανέμεται σε τέσσερις κατηγορίες:
1. Αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά: 35 εκατ. ευρώ.
2. Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα <= 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα <= 40,000€: 85 εκατ. ευρώ.
3. Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα > 40,000€: 50 εκατ. ευρώ.
4. Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ.
Το Πρόγραμμα θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία.
Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για τη τρίτη και τέταρτη κατηγορία είναι 90%.
Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.
H μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταικού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8 kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8 kWh. Η μπαταρία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποδώσει για τουλάχιστον μια ώρα την ισχύ του σταθμού ΑΠΕ.
Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται γρήγορα, χωρίς ταλαιπωρία και περίπλοκη γραφειοκρατία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και χρήσης των κωδικών TAXISNET.
Ο οδηγός του προγράμματος προδημοσιεύεται σήμερα, Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023, (εδώ).
Η προδημοσίευση του προγράμματος θα παραμείνει αναρτημένη έως και την Τετάρτη (29 Μαρτίου 2023).
Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ.
Οι πληρωμές διαμορφώνονται ως εξής:
Την Tρίτη, 28 Μαρτίου 2023, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
Την Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τράπεζες, Εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.
Την Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τράπεζες, Εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.
Στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εντοπίστηκε αστοχία ως προς τα ποσά των συντάξεων Μαρτίου που προπληρώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου σε 572.000 συνταξιούχους.
Το συνολικό υπερβάλλον ποσό που πληρώθηκε ανέρχεται στα 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 26 ευρώ ανα συνταξιούχο.
Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αυτών έλαβαν επιπλέον ποσά έως 50 ευρώ.
Με εντολή του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη δρομολογείται άμεσα η ενεργοποίηση της ρήτρας αποζημίωσης που προβλέπεται στη σύμβαση μεταξύ του ΕΦΚΑ και της αναδόχου εταιρίας. Η ανάδοχος εταιρία είναι υπεύθυνη για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης παραγωγικής λειτουργίας (SLA) και συντήρησης λογισμικού εφαρμογών καθώς και για τον ορθό υπολογισμό των καταβαλλόμενων ποσών κάθε μήνα στους συνταξιούχους.
Παράλληλα, ο Υπουργός ζήτησε απο την Διοίκηση του ΕΦΚΑ να προχωρήσει άμεσα στις διαδικασίες που προβλέπονται προκειμένου να ελεγχθούν πειθαρχικώς ενδεχόμενες παραλείψεις υπαλλήλων του Οργανισμού.
Επιπλέον, τα υπερβάλλοντα ποσά που καταβλήθηκαν λανθασμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραπάνω συνταξιούχων θα συμψηφιστούν με την καταβολή της σύνταξης τους στο τέλος του έτους, όταν και θα συνυπολογιστεί η μικρή πρόσθετη αύξηση που θα δοθεί σε αυτούς λόγω του ότι το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ ήταν μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό.
Οι συνταξιούχοι που επηρεάζονται από την παραπάνω αστοχία μπορούν να έχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση από το τέλος της επόμενης εβδομάδας, μέσα από την ανάρτηση των μηνιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων τους στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Στα σημειώματα θα αναφέρεται ρητώς το υπερβάλλον ποσό που καταβλήθηκε.
Διατάξεις για παλιές και νέες ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και ΕΦΚΑ περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.
Προβλέπει μεταξύ άλλων, την αναβίωση των ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς και νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων (που πιάνουν και οφειλές σε Δήμους) ενώ καταργείται το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά πρόσωπα.
Οι κυριότερες διατάξεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών είναι οι εξής:
- Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων, ενώ θεσπίζεται ένα νέο σχήμα 36 - 72 δόσεων για τους φορολογούμενους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν την ενεργειακή κρίση.
- Καθορίζονται οι όροι χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτού από επαχθή αιτία σε περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ή έχει οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή.
- Ρύθμιση οφειλών σε δήμους σε 36 έως και 72 δόσεις άλλα και αναβίωση της παλιάς ρύθμιση των 100 δόσεων προς τους ΟΤΑ για όσους την έχασαν
- Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα από 3/4/2023. Εάν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12 και ούτω καθεξής.
- Κατάργηση προστίμου εκπρόθεσμης αρχικής δήλωσης με ποσό καταβολής έως 100 ευρώ.
Nέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και προς ΕΦΚΑ
Την ίδια στιγμή, θεσπίζεται νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες δυσκολίες που προκάλεσαν στους οφειλέτες μετά την πανδημία του κορωνοϊού η ενεργειακή κρίση και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού.
Συγκεκριμένα:
Για όσους έχουν απωλέσει τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις που καλύπτουν τις δυο παλαιότερες οφειλόμενες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023. Οι δόσεις που έχουν απωλεσθεί μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης.
Η αναβίωση γίνεται με αίτηση του οφειλέτη που υποβάλλεται μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023, εφόσον οι οφειλές δεν έχουν υπαχθεί μετά την απώλεια της ρύθμισης και πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας νομοθετικής διάταξης:
α) σε ρύθμιση οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4469/2017 ή,
β) σε ρύθμιση οφειλών του ν. 4738/2020 («δεύτερη ευκαιρία»).
Επιπροσθέτως, ο οφειλέτης δεν πρέπει να έχει άλλες ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Αν έχει και άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές, η αναβίωση της ρύθμισης συντελείται υπό την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση που τηρείται. Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα και τις υποχρεώσεις της απωλεσθείσας ρύθμισης, π.χ. χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται κτλ.
Με άλλη διάταξη, προβλέπεται ότι οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης (πλην του ΤΕΚΑ), που αφορούν περιόδους απασχόλησης Σεπτεμβρίου 2021 έως Δεκεμβρίου 2022 και που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής 36 έως και 72 δόσεων, με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.
Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023. Η υπαγωγή συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα καταβολής της πρώτης δόσης. Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση καθορίζονται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 30 ευρώ. Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των ρυθμισμένων οφειλών, χωρίς την επιβάρυνση επιτοκίου. Η ρύθμιση χάνεται αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει ποσό δόσεων που αντιστοιχεί δυο δόσεις της ρύθμισης ή δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.
Διαβάστε το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή (εδώ)
Ήρθε και επίσημα η παράταση που είχαμε προαναγγείλει αρκετές ημέρες πριν και η οποία αφορά στις Δράσεις 4.1.1 και 4.1.3.
Παράταση της προθεσμίας για έξι επιπλέον μήνες δίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης & Τροφίμων για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων στις Δράσεις: 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020».
Ειδικότερα, στην 14η τροποποίηση της υπ’ αρ. 13158/2017 (Β’ 4302) απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχει υπογραφεί τον αρμόδιο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Στύλιο, περιλαμβάνονται τα εξής:
Η απόφαση για τις συγκεκριμένες δράσεις υπεγράφη το 2017, ενώ οι πρώτες εντάξεις έργων ξεκίνησαν το 2020. Επειδή στις περισσότερες περιφέρειες τα σχέδια πρέπει να ολοκληρωθούν εντός της άνοιξης, δόθηκε στους παραγωγούς μια παράταση της προθεσμίας για ακόμη έξι μήνες προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους. Για το λόγο αυτό, το τελευταίο εδάφιο του σημείου 21 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής: «Σημειώνεται ότι η διάρκεια ολοκλήρωσης υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 42 μήνες (από 36 μήνες που ίσχυε) από την ημερομηνία κατά την οποία το επενδυτικό σχέδιο συμπεριληφθεί σε απόφαση ένταξης».
Εξετάστηκε να βρεθεί λύση για να αντιμετωπιστεί ένα θέμα που είχε προκύψει σχετικά με τις παρακρατήσεις από τα έργα. Με μία αλλαγή που έκανε το ΥΠΑΑΤ εξαντλεί το περιθώριο που έδινε συγκεκριμένος ευρωπαϊκός κανονισμός, προς όφελος των δικαιούχων. Ειδικότερα, το σημείο 3.2.2 της παραγράφου 3 του άρθρου 16 αντικαθίσταται ως εξής: «3.2.2. Στις περιπτώσεις όπου το χρηματοδοτικό εργαλείο εμπεριέχει ενίσχυση, το Ακαθάριστο Ισοδύναμο Επιχορήγησης (ΑΙΕ) αυτής παρακρατείται κατά την ολοκλήρωση του σχεδίου βελτίωσης κατά το ποσοστό που υπερβαίνει την ανώτατη ένταση στήριξης του Παραρτήματος ΙΙ του Καν (ΕΕ) 1305/2013, λαμβάνοντας υπόψη την πηγή χρηματοδότησης (πόροι ΕΓΤΑΑ ή πόροι ΜΑΕΕ του άρθρου 58α του εν λόγω Κανονισμού)».
Στην αίτηση στήριξης των Σχεδίων Βελτίωσης (2018) οι υποψήφιοι όφειλαν να δηλώσουν τη μελλοντική κατάσταση των εκμεταλλεύσεών τους προκειμένου να στοιχειοθετήσουν την ανάγκη απόκτησης των αιτούμενων επενδύσεων. Καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης των σχεδίων και μέχρι την αποπληρωμή τους, οι δικαιούχοι έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήματα τροποποίησης του επιχειρηματικού τους σχεδίου, μεταβάλλοντας όλα τα στοιχεία αυτού. Μετά την αποπληρωμή δεν υπήρχε δυνατότητα υποβολής επιπλέον τροποποίησης από τον δικαιούχο, και όφειλε να διατηρήσει τη μελλοντική του κατάσταση, σε όρους τυπικής απόδοσης, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μετά την τελευταία τροποποίηση του επιχειρηματικού του σχεδίου. Δεδομένου ότι οι παγκόσμιες συνθήκες πλέον δεν είναι προβλέψιμες (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία κλπ), ενδέχεται να υπάρχει ανάγκη τροποποίησης των καλλιεργειών και των εκτροφών και ενδεχόμενα της μελλοντικής κατάστασης της εκμετάλλευσης τους μετά την αποπληρωμή τους. Με την παρούσα τροποποίηση δίνεται η δυνατότητα στους δικαιούχους να τροποποιήσουν την μελλοντική τους κατάσταση μετά την υποβολή του τελικού αιτήματος πληρωμής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζεται η επιλεξιμότητα των επενδύσεων. Έτσι, στο άρθρο 25 προστίθεται παρ. 16 ως εξής: «16. Μετά την τελική πληρωμή ενός επενδυτικού σχεδίου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος τροποποίησης, η οποία αφορά μόνο το καλλιεργητικό σχήμα και τις εκτροφές της εκμετάλλευσης κατά την μελλοντική της κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, για να γίνει δεκτή η τροποποίηση, πρέπει από την τροποποίηση της μελλοντικής κατάστασης να μην επηρεάζεται η επιλεξιμότητα των επενδύσεων για τις οποίες έχει ληφθεί στήριξη. Σε καμία περίπτωση η τροποποιημένη τυπική απόδοση της μελλοντικής κατάστασης δεν μπορεί να υπολείπεται της τυπικής απόδοσης της υφιστάμενης κατάστασης της εκμετάλλευσης, όπως αυτή υπολογίστηκε στο ΠΣΚΕ, σύμφωνα με την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του 2017».
Η παρ. 10 του άρθρου 35 αντικαθίσταται ως εξής: «10. Ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου και υποβολή του τελικού αιτήματος πληρωμής εντός 42 μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία το επενδυτικό σχέδιο θα συμπεριληφθεί σε απόφαση ένταξης». Σημειώνεται ότι η κάθε Περιφέρεια έχει τη δική της ημερομηνία ένταξης πράξεων.
Δήλωση ΥφΑΑΤ, Γιώργου Στύλιου
«Δίνουμε παράταση 6 μηνών για την ολοκλήρωση των επενδύσεων που χρηματοδοτήσαμε με τα «Σχέδια Βελτίωσης» του 2017. Επενδύσεις που ξεκίνησαν να υλοποιούνται από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας το 2020. Στηρίζουμε στη πράξη τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής. Δημιουργούμε τον καινοτόμο, ανταγωνιστικό και ανθεκτικό πρωτογενή τομέα, που επιτάσσει η σύγχρονη εποχή».
Οδηγίες νομιμοποίησης του χρόνου ασφάλισης, έως 31/12/2016, στους πρώην κλάδους πρόσθετης ασφάλισης και κύριας ασφάλισης αγροτών του πρώην ΟΓΑ, δίνει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ.
Όπως διευκρινίζει η εγκύκλιος ο χρόνος ασφάλισης έως 31/12/2016 θεωρείται πραγματικός χρόνος ασφάλισης στον ΟΓΑ, εφόσον κατά τον ίδιο χρόνο ασφάλισής τους:
1. Έχουν καταβάλλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές μέχρι 31-12-2017 ή τις έχουν ρυθμίσει έως τις 31.12.2017 και τηρούν τη ρύθμιση έως την ημερομηνία άσκησης του δικαιώματος συνταξιοδότησης.
2. Δεν έχουν ασφαλιστεί ή δεν υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης.
3. Έχουν ασφαλιστεί αλλά δεν δικαιούνται σύνταξης από την ασφάλισή τους αυτή, είτε αυτοτελώς, είτε μη αυτοτελώς με τις διατάξεις της διαδοχικής.
4. Δεν συνταξιοδοτούνται από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης της Ελλάδος ή του εξωτερικού.
Για τους εγγεγραμμένους στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του πρώην ΟΓΑ που δεν δηλώνουν αγροτικά εισοδήματα μέχρι 31/12/2016, εφόσον:
- δεν έχουν παράλληλο χρόνο ασφάλισης ή δεν υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση άλλου π. Φορέα,
- έχουν παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε άλλο π. Φορέα, ωστόσο δεν θεμελιώνουν με τη χρήση του χρόνου αυτού δικαίωμα συνταξιοδότησης είτε αυτοτελώς είτε με τις διατάξεις της διαδοχικής,
- δεν λαμβάνουν σύνταξη από άλλον πρώην Φορέα της Ελλάδας ή του εξωτερικού,
δεν διακόπτεται η ασφάλισή τους στον Κλάδο, εφόσον έχουν καταβάλλει τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές το αργότερο μέχρι 31/12/2017, ή τις έχουν ρυθμίσει μέχρι 31/12/2017 και τηρούν τη ρύθμιση μέχρι την άσκηση του συνταξιοδοτικούς τους δικαιώματος για το αντίστοιχο διάστημα, θεωρείται ότι καλώς ασφαλίστηκαν, καθίσταται ο χρόνος ισχυρός και δεν διαγράφεται.
Παράδειγμα:
Ασφαλισμένος του π. ΟΓΑ το χρονικό διάστημα 01-01-2000 έως 31-12-2016 (17 έτη), ως αγρότης, έχει καταβάλλει εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές για το χρονικό διάστημα από 01-01-2000 έως 31-12-2008. Υποβάλλει αίτηση για σύνταξη γήρατος και από τον έλεγχο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των ετών 2002-2016 δεν προκύπτουν αγροτικά εισοδήματα. Η ασφάλιση στον π. ΟΓΑ διαγράφεται για τα έτη 2009–2016.
Διαδοχική ασφάλιση
Εγγεγραμμένοι στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του π. ΟΓΑ, ο οποίοι έχουν ασφαλιστεί παράλληλα σε άλλο πρώην Φορέα Κύριας Ασφάλισης έως 31-12-2016 και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές έως τις 31-12-2017 ή τις έχoυν ρυθμίσει έως τις 31-12-2017 και τηρούν τη ρύθμιση έως την ημερομηνία άσκησης του δικαιώματος συνταξιοδότησης:
• Αν θεμελιώνουν αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα, στον άλλο Φορέα ο παράλληλος χρόνος στον π. ΟΓΑ δεν νομιμοποιείται και διαγράφεται.
• Αν δεν θεμελιώνουν αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα στον άλλο Φορέα και μετά από τη σχετική διαγραφή του παράλληλου χρόνου στον π. ΟΓΑ θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις της διαδοχικής, τότε ο παράλληλος χρόνος στον π. ΟΓΑ δεν νομιμοποιείται και διαγράφεται.
• Αν δεν θεμελιώνουν αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα στον άλλο Φορέα και μετά από τη σχετική διαγραφή του παράλληλου χρόνου στον π. ΟΓΑ, χάνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις της διαδοχικής, ο χρόνος π. ΟΓΑ θεωρείται ισχυρός, νομιμοποιείται, δεν διαγράφεται, σύμφωνα με την παρούσα και ακολουθούνται οι διατάξεις του άρθρου 26 του Ν.4670/2020, περί διαδοχικής (εγκ.50/2020).
Παράδειγμα 1.:
Ασφαλισμένος του π. ΟΓΑ το χρονικό διάστημα 01-01-2000 έως 31-12-2016 (17 έτη) ως αγρότης, έχει καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές εμπρόθεσμα. Υποβάλλει αίτηση για σύνταξη γήρατος στον π. ΟΓΑ, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί την εφαρμογή των διατάξεων τις διαδοχικής ασφάλισης με το π. ΙΚΑ, όπου έχει ασφαλιστεί τα έτη 2010 έως 2016, πραγματοποιώντας 250 ημερομίσθια κατ΄ έτος. Από τον έλεγχο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των ετών 2002-2016 δεν προκύπτουν αγροτικά εισοδήματα. Η ασφάλιση στον π. ΟΓΑ διαγράφεται για τα έτη 2010 – 2016 λόγω της πλήρους ασφάλισής του στο π. ΙΚΑ (άνω των 151 ημερομισθίων ανά έτος), αφού θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης με τον εναπομείναντα χρόνο ασφάλισης, ήτοι 10 έτη ή 3.000 ημέρες ασφάλισης στον π. ΟΓΑ από 01-01-2000 έως 31-12-2009 και 1.750 ημέρες ασφάλισης στο π. ΙΚΑ, συνολικά 15 έτη και 10 μήνες.
Παράδειγμα 2.:
Ασφαλισμένος του π. ΟΓΑ το χρονικό διάστημα 01-01-2000 έως 31-12-2016 (17 έτη), ως αγρότης έχει καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές εμπρόθεσμα. Υποβάλλει αίτηση για σύνταξη γήρατος, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί την εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης με το π. ΙΚΑ, όπου έχει ασφαλιστεί τα έτη 2010 έως 2016, πραγματοποιώντας 150 ημερομίσθια κατ΄ έτος. Από τον έλεγχο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των ετών 2002-2016 δεν προκύπτουν αγροτικά εισοδήματα. Η ασφάλιση στον π. ΟΓΑ δεν διαγράφεται καθώς η ασφάλιση του στο π. ΙΚΑ δεν είναι πλήρης κατ΄έτος.
Παράδειγμα 3.:
Ασφαλισμένος του π. ΟΓΑ το χρονικό διάστημα 01-01-2006 έως 31-12-2020 (15 έτη), ως αγρότης, έχει καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές εμπρόθεσμα. Υποβάλλει αίτηση για σύνταξη γήρατος, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί την εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης με το π. ΙΚΑ, όπου έχει ασφαλιστεί τα έτη 2010 και 2011, πραγματοποιώντας 151 και 180 ημερομίσθια κατ΄ έτος αντίστοιχα. Από τον έλεγχο τωνεκκαθαριστικών σημειωμάτων των ετών 2006-2020 προκύπτουν αγροτικά εισοδήματα. Η ασφάλιση στον π. ΟΓΑ δεν διαγράφεται για τα έτη 2010 και 2011 καθώς αυτό θα έχει ως συνέπεια την απώλεια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος είτε αυτοτελώς, είτε με τις διατάξεις τις διαδοχικής ασφάλισης, ήτοι 15 έτη, καθώς ο εναπομείνας χρόνος ασφάλισης θα ήταν 13 έτη στον π. ΟΓΑ από 01-01-2006 έως 31-12-2009 και από 01-01-2012 έως 31-12-2020 και 331 ημέρες ασφάλισης στο π. ΙΚΑ, δηλαδή συνολικά 14 έτη, 1 μήνας και 6 ημέρες.
Παράδειγμα 4.:
Ασφαλισμένος του π. ΟΓΑ το χρονικό διάστημα 01-01-2003 έως 31-12-2019 (17 έτη), ως αγρότης, έχει καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές μόνο για το χρονικό διάστημα 01-01-2005 έως 31-12-2009 εμπρόθεσμα. Έχει υποβάλλει αίτηση για σύνταξη γήρατος, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί την εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης με το π. ΙΚΑ, όπου έχει ασφαλιστεί τα έτη 2013 και 2014, πραγματοποιώντας 151 και 180 ημερομίσθια κατ΄ έτος αντίστοιχα. Από τον έλεγχο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων δεν προκύπτουν αγροτικά εισοδήματα. Η ασφάλιση στον π. ΟΓΑ διαγράφεται για τα έτη 2003-2004, καθώς θεωρείται ότι κακώς ασφαλίστηκε στον π. ΟΓΑ ως αγρότης, λόγω μη ύπαρξης αγροτικών εισοδημάτων στα εκκαθαριστικά σημειώματα και αντίστοιχης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έως 31-12-2017. Η ασφάλιση στον π. ΟΓΑ δεν διαγράφεται για τα έτη 2013 και 2014, καθώς αυτό θα έχει ως συνέπεια την απώλεια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος είτε αυτοτελώς, είτε με τις διατάξεις τις διαδοχικής ασφάλισης, ήτοι 15 έτη, καθώς ο εναπομείνας χρόνος ασφάλισης θα ήταν 13 έτη στον π. ΟΓΑ από 01-01-2005 έως 31-12-2012 και από 01-01-2015 έως 31-12-2019 και 331 ημέρες ασφάλισης στο π. ΙΚΑ, δηλαδή συνολικά 14 έτη, 1 μήνας και 6 ημέρες.
Παράδειγμα 5.:
Ασφαλισμένος του π. ΟΓΑ το χρονικό διάστημα 01-01-2006 έως 31-12-2020 (15 έτη), ως αγρότης, έχοντας καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές εμπρόθεσμα. Έχει υποβάλλει αίτηση για σύνταξη γήρατος στον π. ΟΓΑ, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί την εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης με το π. ΟΑΕΕ, όπου έχει υπαχθεί στην ασφάλιση του για 3 μήνες για διάστημα από 01-01-2015 έως 31-03-2015. Από τον έλεγχο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των ετών 2006–2020 δεν προκύπτουν εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα. Η ασφάλιση στον π. ΟΓΑ διαγράφεται από 01-01-2015 έως 31-03-2015 λόγω της παράλληλης ασφάλισης του με τον τ. ΟΑΕΕ, αφού θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις τις διαδοχικής ασφάλισης, με τον εναπομείναντα χρόνο ασφάλισης, ήτοι 14 και 9 μήνες έτη στον π. ΟΓΑ από 01-01-2006 έως 31-12-2014 και από 01-04-2015 έως 31-12-2020 και 3 μήνες ασφάλισης στον π. ΟΑΕΕ από 01-01-2015 έως 31-03-2015, δηλαδή συνολικά 15 έτη.
Διαβάστε την εγκύκλιο (πατήστε εδώ)
Tην διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση στο ενεργειακό νομοσχέδιο που προκάλεσε έντονη ανησυχία σε αγρότες, των οποίων η ιδιοκτησία συνορεύει με επένδυση ΑΠΕ, καθώς κινδυνεύουν με αναγκαστική απαλλοτρίωση του 20% των χωραφιών τους, παρείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.
Όπως δήλωσε ο υπουργός αν και μείωσε το ποσοστό της απαλλοτρίωσης στο 20% (νόμο 4951/2022) κατανοώντας τις ανησυχίες των παραγωγών, δεσμεύτηκε ότι θα φέρει νομοθετική βελτίωση, ώστε η δυνατότητα απαλλοτρίωσης για την εγκατάσταση ΑΠΕ να περιοριστεί, από το 20% σε ποσοστό μόλις 2%.
Σύμφωνα με το άρθρο 163 του υπό συζήτηση ενεργειακού νομοσχεδίου, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κάτοχος φωτοβολταϊκού πάρκου μπορεί να προβεί σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του γηπέδου εγκατάστασης, εφόσον έχει εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο απόκτησης της νόμιμης χρήσης αυτού, καθώς η επένδυση χαρακτηρίζεται ως δημόσιας ωφέλειας που εξυπηρετεί, εκτός των άλλων, τη δημόσια ασφάλεια και υγεία.
Θυμίζουμε ότι υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις γιατί στο σχέδιο νόμου που κατέθεσαι στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο άρθρο 163 αναφέρει ότι θα συνεχίζει να δίνει τη δυνατότητα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων χωραφιών, στο όνομα του «δημόσιου συμφέροντος». Ειδικά για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς η απαλλοτριωμένη έκταση μπορεί να καταλαμβάνει ποσοστό μέχρι 20% επί του συνολικού γηπέδου εγκατάστασης.
Η δυνατότητα που παραχωρείται σε εργολάβους μεγάλων πάρκων ΑΠΕ να προχωρούν σε απαλλοτρίωση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από αγρότες. Όπως δηλώνουν στον ΑγροΤύπο, αφού άφησαν εκτός τους αγρότες από τα φωτοβολταϊκά για να τα πάρουν οι μεγάλες εταιρείες τώρα συνεχίζουν να τους δίνουν το δικαίωμα αν δεν τους φτάνει η έκταση για την επένδυση να έχουν το δικαίωμα να προχωρούν σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στα γειτονικά χωράφια ακόμη και αν δεν θέλουν οι αγρότες να πουλήσουν.
ΑΠό την πλευρά της η Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) τονίζει ότι οποιοσδήποτε μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος που πρόκειται να εγκαταστήσει πάρκο φωτοβολταϊκών μπορεί να προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση δεκάδων, εκατοντάδων ακόμα και χιλιάδων στρεμμάτων. Πρόκειται δηλαδή για τη συνέχιση ενός πλιάτσικου – πειρατείας, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών που μπορεί εν μια νυκτί να χάσουν τα χωράφια τους.