Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δάκος και γλοιοσπόριο έπληξαν την Τριφυλία, δίκαιες αποζημιώσεις ζητούν οι παραγωγοί

13/01/2023 03:12 μμ
Οι ελαιοπαραγωγοί της Τριφυλίας ζητούν σωστές εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπήρξαν φέτος στην παραγωγή από το δάκο και το γλοιοσπόριο.

Οι ελαιοπαραγωγοί της Τριφυλίας ζητούν σωστές εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπήρξαν φέτος στην παραγωγή από το δάκο και το γλοιοσπόριο.

Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών κ.κ. Ντεμερούκας και Κοροβίλας, τα προβλήματα φάνηκαν από αρχές Δεκεμβρίου. Οι ζημιές είναι μεγάλες και δεν γνωρίζουμε αν το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που ήρθε Μεσσηνία στις 3 Ιανουαρίου, επισκέφτηκε και τους ελαιώνες της Τριφυλίας. Βέβαια μετά ένα μήνα και ενώ ολοκληρώνεται η συγκομιδή είναι πολύ αργά για να γίνουν σωστές εκτιμήσεις.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών αναφέρουν τα εξής:

«Με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι το καθεστώς εκτιμήσεων και αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ είναι προβληματικό και εκτός τόπου και χρόνου. Στις 3 Ιανουαρίου ενημερωθήκαμε από άρθρα (και όχι από κάποια υπηρεσία) πως κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφτηκε ελαιώνες της Μεσσηνίας για να εκτιμήσει τις ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια από το γλοιοσπόριο. Σαν αγροτικοί σύλλογοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών δεν λάβαμε καμιά ενημέρωση για κάποιον έλεγχο. Η Τριφυλία βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωση της συγκομιδής της ελιάς, με τις ζημιές από γλοιοσπόριο και δάκο να είναι καταστροφικές ήδη από τις αρχές Δεκεβρίου. Δυστυχώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες που βιώνουμε σαν Ελλάδα, σαν Μεσσηνία και σαν Τριφυλία, καθιστούν αδύνατη την αντιμετώπιση εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα του εμπορίου.

Μόνη λύση για να σωθεί η ελαιοκαλλιέργεια θα ήταν η έγκαιρη συγκομιδή, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό λόγω των ελαχίστων εργατών που βρέθηκαν φέτος στην Μεσσηνία για να μας συνδράμουν. Η έλλειψη εργατών είναι ένα πρόβλημα που σαν σύλλογοι το αναδεικνύουμε εδώ και ένα χρόνο αλλά η πολιτεία μας γυρίζει διαρκώς την πλάτη. Οι καιρικές συνθήκες ήδη από το καλοκαίρι ήταν εχθρικές για τον αγρότη σε όλη την επικράτεια, συνεχίζουν να είναι και τώρα και μακάρι να διαψευστούμε αλλά κάθε εποχή θα είναι εχθρική και απρόβλεπτη στο εξής.

Απαιτούμε από το ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ να καταργηθεί η κράτηση του 15% από τις ζημιές στις καλλιέργειες. Μια κράτηση που μοναδικό σκοπό έχει να μειώσει το ήδη πενιχρό ποσό αποζημίωσης που θα λάβει τελικά ο παραγωγός. Οι ζημιές στις καλλιέργειες θα πρέπει να αποζημιώνονται στο 100%. Επίσης απαιτούμε σοβαρό έλεγχο των ζημιών που έγιναν στην ελαιοκαλλιέργεια τον τελευταίο μήνα και δίκαιες αποζημιώσεις.

Τέλος ζητάμε από ΥπΑΑΤ και ΕΛΓΑ την σύσταση ειδικού τμήματος παρακολούθησης των ακραίων καιρικών συνθηκών και μεταβολών που ζημιώνουν την αγροτική παραγωγή. Η κλιματική αλλαγή και το πως αυτή επηρεάζει τον Έλληνα αγρότη είναι ένα πρόβλημα σοβαρό και σύνθετο και απαιτεί άμεσες και ουσιαστικές λύσεις. Ο Έλληνας αγρότης είναι αυτός που χρηματοδοτεί τον ΕΛΓΑ κάθε χρόνο από το μειωμένο εισόδημά του».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
28/03/2024 09:46 πμ

Πήρε ΦΕΚ η ΚΥΑ για την προκαταβολή 50% της κρατικής αρωγής για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο από πυρκαγιές Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2023 και θα ακολουθήσει η πληρωμή, εντός των επόμενων ημερών, μέσω του ΕΛΓΑ, σε 2.100 δικαιούχους.

Αφορά περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Έβρου και Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κέρκυρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Θα παρέχεται προκαταβολή έναντι επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση των ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής που προκλήθηκαν ως άμεσο επακόλουθο των πυρκαγιών.

Δικαιούχοι είναι:
α) Κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως καθορίζονται στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου για το έτος 2022 και
β) κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, που έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου για το έτος 2022 και εμφανίζουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα κατά το έτος 2022.

Ο έλεγχος της εκπλήρωσης της καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) θα πραγματοποιηθεί κατά τη χορήγηση της τελικής επιχορήγησης.

Μέσω της διαδικασίας της κρατικής αρωγής, το σύνολο των προκαταβολών που θα καταβληθεί σε 905 δικαιούχους κατ’ επάγγελμα αγρότες για τις ζημιές σε ελαιόδεντρα και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες ανέρχεται στα 10,42 εκατ. ευρώ και αφορά σε δενδρώδεις καλλιέργειες (ελαιόδεντρα και λοιπά δέντρα), αμπέλια και αρωματικά φυτά.

Επιπλέον, το σύνολο των προκαταβολών που θα καταβληθεί σε 1.204 δικαιούχους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες για τις ζημιές σε ελαιόδεντρα και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες ανέρχεται στα 5,25 εκατ. ευρώ.

Η προκαταβολή για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες συνίσταται σε χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το 35% του συνόλου της κατά περίπτωση αρχικής εκτίμησης ζημιών από τον ΕΛΓΑ, η οποία εξειδικεύεται σύμφωνα με τα στοιχεία των εξατομικευμένων εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ, ήτοι ανερχόμενη σε 1.225 ευρώ ανά στρέμμα δενδρωδών ελεύθερης φύτευσης, 1.750 ευρώ ανά στρέμμα δενδρωδών παλμέτα, 1.225 ευρώ ανά στρέμμα αμπελοειδών και 700 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Η προκαταβολή για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες συνίσταται σε χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το ήμισυ της προκαταβολής που χορηγείται προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δηλαδή είναι ίση με το 17,5% του συνόλου της κατά περίπτωση αρχικής εκτίμησης ζημιών από τον ΕΛΓΑ, η οποία εξειδικεύεται σύμφωνα με τα στοιχεία των εξατομικευμένων εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ, ήτοι ανερχόμενη σε 612,50 ευρώ ανά στρέμμα δενδρωδών ελεύθερης φύτευσης, 875 ευρώ ανά στρέμμα δενδρωδών παλμέτα, 612,50 ευρώ ανά στρέμμα αμπελοειδών και 350 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Δήλωση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη: «Πριν καν συμπληρωθούν 8 μήνες, δίνονται προκαταβολές 50% για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο σε όσους αγρότες επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2023. Σημειώνω ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν απαιτούντο τρία και τέσσερα χρόνια για να καταβληθούν αποζημιώσεις μέσω των ΠΣΕΑ. Σήμερα, η κυβέρνηση, δείχνοντας εμπιστοσύνη και αποδεχόμενη τις δηλώσεις ζημιών που κατέθεσαν οι αγρότες, στέκεται στο πλευρό τους και καταβάλλει το 50% των ζημιών που υπέστησαν μέσω της Κρατικής Αρωγής. Στηρίζουμε τους αγρότες και το αποδεικνύουμε με πράξεις. Κανένας αγρότης δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος, απέναντι στις πάσης φύσεως θεομηνίες, γιατί είμαστε συνεχώς δίπλα του».

Δήλωση Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου: «Από το 2021 επιλέξαμε να ενσωματώσουμε στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής και την επιχορήγηση των ζημιών σε φυτικό κεφάλαιο μετά από μία φυσική καταστροφή, ώστε να καλύψουμε τα μεγάλα κενά και τους περιορισμούς του παρωχημένου καθεστώτος των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, το παλαιά ΠΣΕΑ. Τότε που η χαμηλή αποζημίωση καταβαλλόταν μετά από τέσσερα και πέντε χρόνια, χωρίς προκαταβολή. Αυτό άλλαξε. Το νέο υβριδικό σχήμα μέσα από τη συνεργασία ΕΛΓΑ και Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής εφαρμόστηκε και στην περίπτωση των πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2023. Και μετά την προεργασία από τον ΕΛΓΑ, εκδόθηκε η ΚΥΑ για την προκαταβολή 50% της κρατικής αρωγής για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, με συνολικό ύψους 15,7 εκατ. ευρώ προς περισσότερους από 2.000 δικαιούχους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Σε περιοχές, όπως ο Έβρος, η Ρόδος, η Μαγνησία, αλλά και αλλού. Μετά την έκδοση της ΚΥΑ έχει ήδη δρομολογηθεί η πληρωμή από τον ΕΛΓΑ την αμέσως επόμενη περίοδο».

Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ

Τελευταία νέα
27/03/2024 02:11 μμ

«Τον πρωτογενή ελαιοκομικό τομέα τον γνωρίζουμε καλά, καθώς καθημερινά βρισκόμαστε στους ελαιώνες μας, βιώνουμε τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης, του αυξημένου κόστους παραγωγής, της έλλειψης εργατικών χεριών και της διάθεσης της παραγωγής σε τιμές κάτω του κόστους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ).

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης: «πριν δύο χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Οργανώσεων/Ομάδων Παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς.

Στις 6 Μαρτίου 2024 δημοσιεύθηκε το Καταστατικό ίδρυσης της Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ) δίνοντας σάρκα και οστά στην προσπάθεια μας.

Στις 24 Μαρτίου 2024, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, συστάθηκε σε σώμα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΣΟΕΠΕ ως εξής:

Πρόεδρος: Μαυροειδής Ανέστης (Α.Σ. Λιβανατών Φθιώτιδος ΚΥΝΟΣ)
Αντιπρόεδρος: Μπαλτάς Αθανάσιος (Α.Σ. Αρχαία Ωλένεια ΑιτΜας STAMNA OLIVES)
Γραμματέας: Μιχαλούτσος Στυλιανός (Α.Σ. Γερακίου Λακωνίας)
Ταμίας: Σιαδήμας Κωνσταντίνος (Α.Σ. Αιτωλία Μεσολόγγι)
Μέλη:
Βλάχος Χρήστος (Ο.Π. Κυνουρίας Αρκαδίας)
Ευαγγελινός Δημήτρης (Biolivia Όλινθος Χαλκιδικής)
Παπασάϊκας Περικλής (Α.Σ. Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας)
Χαντζησάββας Χαράλαμπος (Ο.Π. Αγίου Ανδρέα Καβάλα)
Χαλάτης Αθανάσιος (Α.Ε.Σ. Καλυβίων Χαλκιδικής).

Κατόπιν αιτήσεως τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΣΟΕΠΕ γίνονται δεκτά τα παρακάτω νέα μέλη:

  • Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ελαιοχώρια Χαλκιδικής
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Κεφαλόβρυσο Αιτ/νιας Ελαία
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Aitoliko Olives
22/03/2024 02:06 μμ

Εκδήλωση στον Δήμο Στυλίδας θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης 27 Μαρτίου από μεγάλο Γαλλικό όμιλο εταιρειών, Έλληνες συνεργάτες & τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την παρουσίαση του πλαισίου & των πρώτων αποτελεσμάτων πολυετούς έργου για την αειφορία της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς.
Το τετραετές έργο με το με το Ελληνικό όνομα “KALYTERA” αποτελεί καρπό της συνεργασίας του ομίλου Labeyrie Fine Foods με έδρα τη Γαλλία, κύριος προμηθευτής για τις αγορές Γαλλίας & Βελγίου, με τη Θεσσαλική PVG Hellas. Υλοποιείται από Τμήμα Ελαίας & Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας, Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με πιλοτικές ομάδες παραγωγών από κύριες ελαιοκομικές περιοχές της κεντρικής & βόρειας Ελλάδος, όπως η Στυλίδα, το Πήλιο, η Λάρισα και η Χαλκιδική.
Το έργο στοχεύει στην παροχή τεχνικής βοήθεια για την εφαρμογή φιλο-περιβαλλοντικών ελαιοκομικών πρακτικών βασισμένων σε αγροοικολογικές αρχές. Κύριος στόχος, το να δοθούν μακροπρόθεσμες λύσεις για την μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων & αύξηση της ποιότητας των προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς.

«Η εφαρμογή φιλο-περιβαλλοντικών πρακτικών στη γεωργία, είναι πια μονόδρομος» δηλώνει ο Βασίλης Γκισάκης, εντεταλμένος ερευνητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Τμήμα Ελαίας & Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας. «Η αγορά, η νέα ΚΑΠ και το ίδιο το περιβάλλον δίνουν σήμα πως αν θέλουμε ο ελαιοκομικός κλάδος να έχει μέλλον πρέπει να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε το φυσικό κεφάλαιο ως κύρια προστιθέμενη αξία των τοπικών προϊόντων. Το “KALYTERA” αποτελεί πολύ καλό παράδειγμα για τους Έλληνες παραγωγούς, σχετικά με το πως μπορούν να βελτιωθούν χωρίς να βάζουν σε ρίσκο την ποιότητα & ποσότητα της παραγωγής τους, καθώς αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους ώστε να προσαρμόσουμε κατάλληλα & με “οριζόντιο” τρόπο λήψης αποφάσεων τις πιλοτικές πρακτικές που πραγματοποιούνται».

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συνάντηση διάφορων εμπλεκόμενων φορέων (επιστήμονες, παραγωγούς, τοπικούς φορείς και εκπρόσωπους του τομέα της μεταποίησης τροφίμων), επίσκεψη σε πιλοτικό ελαιώνα όπου υλοποιούνται οι καινοτόμες δράσεις του έργου καθώς και γευσιγνωσία προϊόντων του LABEYRIE.

22/03/2024 01:29 μμ

Κλειστές πρόκειται να παραμείνουν για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες, λόγω της γιορτής του Πάσχα των Καθολικών.

Αφορά την υποχρεωτική τραπεζική αργία των τραπεζών για το τετραήμερο από την Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, Μεγάλη Παρασκευή για την Καθολική Εκκλησία, έως την Δευτέρα, 1 Απριλίου 2024, δεύτερη ημέρα του Πάσχα για τους καθολικού.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την πληρωμή αποζημιώσεων ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπο, το 2ο πακέτο αποζημιώσεων θα αφορά ζημιές που έγιναν σε ολόκληρη την χώρα το 2023 και δεν θα αφορούν πληρωμές της θεομηνίας DANIEL.

Όπως και στο 1ο πακέτο θα θα γίνει μια πληρωμή και στο 100% της αξίας των πορισμάτων.

Οι πληρωμές ήταν προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα αλλά τελικά αναμένεται να γίνουν την Τρίτη, 2 Απριλίου 2024.

Η προηγούμενη πληρωμή αποζημιώσεων ΕΛΓΑ έγινε στις 26 Φεβρουαρίου 2024, στην οποία χορηγήθηκαν 70 εκ. ευρώ σε παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες φυτικής παραγωγής και εκτροφής ζωικού κεφαλαίου υπέστησαν ζημίες το 2023.

Στόχος του Οργανισμού είναι κατά την διάρκεια του Α΄ εξαμήνου 2024 να έχει καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων για το έτος 2023.

22/03/2024 10:59 πμ

Παρά υψηλές τις τιμές στο ελαιόλαδο - που πολλοί τις παρομοιάζουν με πτήσεις αεροπλάνων - τελικά δεν φαίνεται να πάνε καλά τα πράγματα στην ελληνική ελαιοκαλλιέργεια και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Τα προβλήματα αυτά αναφέρονται αναλυτικά σε υπόμνημα, που υπέβαλε πρόσφατα ο ΣΕΔΗΚ στο ΥπΑΑΤ, μετά από πρόσκληση του Υπουργού κ. Αυγενάκη, το οποίο επισημαίνει την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελαιοκομία στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα υποβάλλει προτάσεις για την επαναφορά της στην ανοδική πορεία, στην οποία βρισκόταν πριν από μερικά χρόνια.

Τα κυριότερα σημεία του υπομνήματος, το οποίο υπογράφεται από τον πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ, Γιώργο Μαρινάκη, Δήμαρχο Ρεθύμνου, έχουν ως εξής:
Κύριε Υπουργέ
Το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ, παρά το ότι με τα αρ. 71/14-4-2021, 133/16-12-2021 και 23/16-6-2022 Υπομνήματα του προς ΥπΑΑΤ, έχει ήδη υποβάλλει τις επισημάνσεις του για τα προβλήματα της ελαιοκαλλιέργεια και τις προτάσεις του για αντιμετώπιση τους με τη νέα ΚΑΠ, χωρίς καμιά ανταπόκριση, αποφάσισε ομόφωνα όπως τις επαναφέρει επικαιροποιημένα, με την ελπίδα ότι η νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ θα τις εξετάσει με μεγαλύτερη προσοχή και κατανόηση.

Η στρατηγική αξία και η υποβάθμιση της ελαιοκαλλιέργειας

Η ελαιοκαλλιέργεια στην χώρα μας, η οποία επί χιλιάδες χρόνια είναι άρρηκτα δεμένη με την πολιτιστική, θρησκευτική και οικονομική ζωή των κατοίκων της, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να έχει ιδιαίτερα υψηλή στρατηγική αξία.
Προσφέρει εισόδημα και απασχόληση άμεσα στο 40% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, συμβάλλει σημαντικά στο εξαγωγικό εμπόριο, ενισχύει την επισιτιστική ασφάλεια, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα φυσικό δάσος που με τεράστια θετική συμβολή στην αποτροπή της κλιματικής κρίσης. Συνεπώς συμβάλλει αποφασιστικά στις νέες στρατηγικές της ΕΕ «Από το χωράφι στο τραπέζι» και «Βιοποικιλότητα».
Ωστόσο, παρόλα αυτά, άγνωστο γιατί, χωρίς καμιά επίσημη επιστημονική και πολιτική τεκμηρίωση, η Ελαιοκαλλιέργεια τίθεται υπό εμφανέστατη δυσμένεια και περιθωριοποιείται, στα πλαίσια της ΚΑΠ, με συνέπεια η ελαιοπαραγωγή από το 2005 και μετά, ειδικά στην Κρήτη, να ακολουθεί μια έντονη καθοδική πορεία.

Τα κυριότερα πλήγματα που δέχτηκε η ελαιοκομία, κατά τις τελευταίες ΚΑΠ ήταν:

  • Oι ελαιώνες, ενώ δεν αποτελούν μια απλή εδαφική έκταση, αλλά μια μόνιμη επένδυση, η οποία απαιτεί μόχθους γενεών, εντάχθηκαν αδικαιολόγητα στην Περιφέρεια «Δενδρώδεις» και ενισχύονται με βάση την έκταση που καταλαμβάνουν και όχι με την πραγματική δική τους αξία, η οποία είναι πολλαπλάσια της αξίας του εδάφους.
  • Οι ενισχύσεις που προβλέπονται για τους ελαιοπαραγωγούς είναι αντιστρόφως ανάλογες με τον συνολικό αριθμό τους. Αυτό φαίνεται καθαρά από στοιχεία του ΟΣΔΕ, σύμφωνα με τα οποία οι ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις, ενώ αποτελούν το 40% περίπου του συνόλου των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, απολαμβάνουν μόνο το 20% περίπου του συνόλου των ενισχύσεων.
  • Οι ενισχύσεις των περίπου 550 εκατ. €, που επί δεκαετίες παρεχόταν μόνο στους ελαιώνες, αφού μειώθηκαν αρχικά σε μόνο 470 εκατ. €, κατανεμήθηκαν στην συνέχεια σε σειρά άλλων δενδρωδών καλλιεργειών, με αποτέλεσμα η ανά στρέμμα αναλογούσα ενίσχυση να μειωθεί μέχρι και 70%.

Οι συνεχείς περικοπές των ενισχύσεων

α) Η ενίσχυση των 152,9 €/στρ που ελάμβαναν κατά μ.ο. οι ελιές, πριν το 2014, στην Κρήτη, με συνεχείς περικοπές (συγκλίσεις) έφτασαν στα 48,5 €/στρ με την προηγούμενη ΚΑΠ και με την τρέχουσα οδηγούνται στα 28 €/στρ., εξισούμενες περίπου με εκείνες των ασκεπών εκτάσεων και βοσκότοπων.
β) Η περικοπή από τις ενισχύσεις των μικρών εκμεταλλεύσεων, που έχουν εκτάσεις κάτω από 4 στρ. ή λαμβάνουν ενισχύσεις χαμηλότερες των 250 ευρώ, η όποια - με δεδομένο ότι η μέση έκταση ελαιώνων ανά ελαιοπαραγωγό στην Κρήτη είναι μόλις 11 στρ. - συνετέλεσε ώστε χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί, άνω του 30% του συνόλου, να τεθούν εκτός ενισχύσεων.

Η άστοχη αναδιανεμητική ενίσχυση

Η αναδιανεμητική ενίσχυση (περί τα 11 €/στρ), η οποία προβλέφθηκε για να εξομαλύνει αδικίες, τελικά εξοστρακίζει από τις ενισχύσεις χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς, αφού η χορήγηση της στις «Δενδρώδεις», στις οποίες η ελιά εντάσσεται, προβλέπεται μόνο για εκμεταλλεύσεις 10 - 40 στρεμμάτων. Έτσι ελαιοκαλλιεργητές με κάτω από 10 στρέμματα στην Κρήτη, όπου ο μέσος κλήρος είναι 11 στρέμματα, αποτελούν την πλειοψηφία, εξοστρακίζονται.
Επομένως η σύγκλιση, για τους συντάκτες των εθνικού σχεδίου της ΚΑΠ, δεν γίνεται με την μείωση των μεγάλων ενισχύσεων και αύξηση των μικρών αλλά με την εξαφάνιση των μικρών.

Τα επικίνδυνα Οικολογικά Σχήματα

Οι πράσινες ενισχύσεις ή τα λεγόμενα «οικολογικά σχήματα» αποτελούν μια άλλη ενίσχυση, η οποία, ενώ μέχρι τώρα παρεχόταν αυτοδίκαια στις ελιές, ως ποσοστό 30% της συνολικής, αφού τηρούν όλες τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, με την ερχόμενη ΚΑΠ αποτιμούνται σε 35 €/στρ. και θα καταβάλλονται με τήρηση αντιφατικών όρων, που τις καθιστούν όχι μόνο ασύμφορες αλλά και ανασφαλείς από πλευράς ... Δάκου!
Οι ενδιαφερόμενοι γεωργοί για να τύχουν της ενίσχυσης των 35 €/στρ. μεταξύ άλλων πρέπει:
α) Να εφαρμόζουν για τον Δάκο τη μέθοδο της μαζικής παγίδευσης, μέθοδος που δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ασφαλής και θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τα οικολογικούς αλλά και γενικά όλους τους γύρω από αυτούς ελαιώνες.
β) Να τηρούν Σχέδια Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ), που απαιτούν επί πλέον δαπάνες.

Η εγκατάλειψη των δύσβατων ελαιώνων

Οι παραδοσιακοί ελαιώνες της χώρας, που βρίσκονται σε επικλινείς δύσβατες περιοχές, έχουν τεράστια κοινωνική και περιβαλλοντική αξία.
Λειτουργούν ως ένα φυσικό δάσος που με το αειθαλές φύλλωμά τους αποτελούν ένα μόνιμο και ανέξοδο απορροφητήρα CO2 που λειτουργεί σε ετήσια βάση, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αποτροπή της κλιματικής κρίσης.
Ωστόσο, έχουν υψηλότερο κόστος καλλιέργειας και χαμηλή παραγωγικότητα, η οποία οδηγεί σε συνεχή εγκατάλειψη και ακαλλιέργεια τους.
Έτσι, καταλαμβάνονται από ζιζάνια που λειτουργούν ως προσάναμμα για την καταστροφή τους από πυρκαγιές, με οδυνηρές συνέπειες στο περιβάλλον, το κλίμα και την διάβρωση του εδάφους!
Οι ελαιώνες αυτοί ήδη στην Ισπανία και πρόσφατα στην Ιταλία εντάσσονται σε ειδικά προγράμματα και ενισχύονται για την διατήρηση και ανάκαμψη.

Προτάσεις του ΣΕΔΗΚ για την ελαιοκομία

O ΣΕΔΗΚ με βάση τα όσα αναφέρθηκαν κατέληξε στο ότι για την ανακοπή και αναστροφή της πτωτικής πορείας της ελαιοκομίας, το ΥπΑΑΤ πρέπει, στα πλαίσια της ΚΑΠ και της Εθνικής πολιτικής, να εξετάσει τις εξής προτάσεις:

Προτάσεις στα πλαίσια της ΚΑΠ:

1. Οι ελαιώνες να ενταχτούν σε χωριστή ειδική κατηγορία ή «αγρονομική περιφέρεια» με το όνομα «Ελαιώνες», μέσα στην οποία οι άμεσες ενισχύσεις θα πρέπει να αυξηθούν στα προ της νέας ΚΑΠ επίπεδα και, αν χρειαστεί, να τεθούν σε πλαίσια μόνο αγρονομικής Περιφερειακής σύγκλισης.
2. Οι παραδοσιακοί ελαιώνες που βρίσκονται σε δύσβατες επικλινείς περιοχές, πρέπει να υποστηριχτούν ιδιαίτερα και να ενταχτούν στις συνδεδεμένες και αναδιανεμητικές ενισχύσεις, ανεξάρτητα από την έκταση τους.
3. Οι μικροί ελαιοπαρα-γωγοί με ελαιώνες κάτω των 4 στρ. και ενισχύσεις κάτω από 250 ευρώ, που έχουν εξαιρεθεί με την προηγούμενη ΚΑΠ, πρέπει να αποκατασταθούν και να υπαχθούν ανεξάρτητα από τη έκταση τους σε ειδικό μέτρο ενιαίας ενίσχυσης 1.000 € ανά εκμετάλλευση, όπως είχε προταθεί αρχικά από θεσμούς της ΕΕ για μικρούς παραγωγούς.
4. Η αναδιανεμητική ενίσχυση για τις ελιές πρέπει να ισχύσει για όλους τους μικρούς παραγωγούς, με εκτάσεις ελαιώνων κάτω από 20 στρ.
5. Στα πλαίσια των οικολογικών σχημάτων πρέπει να ενταχτούν όλοι οι ελαιώνες που προστατεύονται με την «συλλογική κρατική δολωματική δακοκτονία», η οποία, όπως αποδείχτηκε μετά από πολυετείς πειραματισμούς, αποτελεί την πλέον ασφαλή και οικολογική μέθοδο δακοπροστασίας.

Προτάσεις στα πλαίσια της εθνικής πολιτικής:

1. Η διάθεση του ελαιολάδου θα πρέπει να εξυγιανθεί, με θέσπιση μέτρων για τη διάθεση του χύμα με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς από όλα τα Συν/κα και ιδιωτικά ελαιοτριβεία, που επιχορηγούνται από Εθνικά η Κοινοτικά προγράμματα.
2. Οι ζημιές από καύσωνες στους ελαιώνες ή και θερμούς ανέμους κατά την άνθηση – καρπόδεση θα πρέπει να τύχουν ασφαλιστικής κάλυψης από τον ΕΛΓΑ, διότι η εξαίρεση τους, με τον ισχύοντα κανονισμό, είναι άδικη και δεν έχει καμία επιστημονική ή αγρονομική βάση.
3. Η συλλογική δολωματική Δακοκτονία, που εφαρμόζεται επί δεκαετίες από το Κράτος, δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η να καταστεί ανασφαλής, χάρη άλλων ανασφαλών δράσεων. Αντίθετα πρέπει να αναδιοργανωθεί ριζικά, να χρηματοδοτηθεί ανάλογα και να περιφερειοποιηθεί διοικητικά και επιστημονικά.

21/03/2024 01:18 μμ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ στην Μεσσηνία, Περικλή Μαντά, με την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ).

Όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής Μεσσηνίας κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις για το θέμα και την προστασία του ΠΟΠ προϊόντος και η ΠΕΜΕΤΕ εξέδωσε ανακοίνωση επιτιθέμενη στον κ. Μαντά (είχαμε γράψει σχετικό ρεπορτάζ στον ΑγροΤύπο).

Αλλά είχαμε συνέχεια γιατί ακολούθησε η νέα απάντηση του βουλευτή Μεσσηνίας με τον ίδιο να τονίζει πως θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών προστατεύοντας τα συμφέροντά τους.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Με πρόσφατη παρέμβασή μου μέσω της Βουλής ζήτησα να ανοίξει ένας νέος διάλογος για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, υπερασπιζόμενος την ευρωπαϊκή νομιμότητα, αλλά πρωτίστως αναδεικνύοντας τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών. Αφορμή ήταν το πρωτοφανές συμβάν, να διακινούνται πράσινες τουρκικές ελιές Καλαμών ως Ελιά Καλαμάτας. Ή, για να το πούμε ξεκάθαρα, «Ελιά Καλαμάτας» και η «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας» και η ελληνική Καλαμών «Ελιά Καλαμάτας» και η πράσινη εισαγόμενη εκ Τουρκίας!

Σε αυτή τη τραγική εξέλιξη, για την οποία προειδοποιούμε εδώ και χρόνια, αντέδρασε η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών - Τυποποιητών, με στόχο διττό και προφανή: Να με πιέσουν να σωπάσω. Αλλά και να ασκήσουν την όποια επιρροή τους εν όψει της απόφασης του ΣτΕ, κατόπιν προσφυγής του ΣΥΜΕΠΟΠ για το θέμα. Στην προσπάθεια, όμως, αυτή η έλλειψη των επιχειρημάτων είναι έκδηλη.

Πρώτον, διότι για πρώτη φορά γίνεται ανοικτή παραδοχή ότι υπάρχει «fake» και μάλιστα εισαγόμενο προϊόν. Και η απάντηση που δίνεται είναι ότι «δεν πειράζει, διότι είναι ποιοτικά υποδεέστερο και ο κόσμος το αναγνωρίζει». Μα είναι δυνατόν να αφήνουμε τον καταναλωτή στο έλεος της παραπληροφόρησης και να υποστηρίζουμε ότι δήθεν είναι σε θέση «να μην την πατήσει»;

Και δεύτερον, πραγματοποιείται και μια ακόμα παραδοχή: ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Ελιά Καλαμάτας να επανέλθει αποκλειστικά στη ζώνη ΠΟΠ. Και τι ζητούν να πράξουμε; Μα να αποσύρουμε μια κατά τη δική τους εκτίμηση βάσιμη και ουσιαστική προσφυγή, και στη συνέχεια να πάμε στο τραπέζι του διαλόγου!

Ας μη ματαιοπονούν οι συγγραφείς αυτής της ανακοίνωσης. Ας μην προσπαθούν να τρομοκρατήσουν με δήθεν “απώλεια 100.000 τόνων”. Και ας μην εγκαλούν ένα βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου, όταν αποκαλύπτονται οι πραγματικοί σκοποί και οι σχεδιασμοί τους.

Διότι με την καταστρατήγηση της προστασίας του ΠΟΠ, ζημιωμένοι βγαίνουν μόνο οι Έλληνες παραγωγοί, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φθιώτιδας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, την ώρα που οι εισαγωγές «Kalamata Olives» καλά κρατούν.

Και ωφελούμενοι είναι μόνο οι ξένοι και οι έμποροι, με την ονομασία να αποτελεί ουσιαστικά το «δούρειο ίππο» για τη «χύμα» διακίνηση επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, από όπου κι αν προέρχεται, και στην πιο συμφέρουσα τιμή για το διακινητή.

Απέναντι στα συμφέροντα, η θέση μας είναι πάντα σαφής και ξεκάθαρη:

  • Θωράκιση του ΠΟΠ και απόλυτη τήρηση της ευρωπαϊκής νομιμότητας
  • Διεύρυνση της ζώνης ΠΟΠ και σε άλλους νομούς.
  • Εκσυγχρονισμός των προδιαγραφών του ΠΟΠ.
  • Θέσπιση νέων ΠΓΕ, προς όφελος κάθε Έλληνα παραγωγού επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών.

Θεσμικά, νόμιμα και καθαρά».

Στην συνέχεια η ΠΕΜΕΤΕ, στις 20 Μαρτίου, εξέδωσε νέα ανακοίνωση απάντηση στον βουλευτή, στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Aκόμα μία φορά ο κύριος Μαντάς, ο οποίος μέχρι χθες εξέφραζε την πρόθεσή του να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου με στόχο την εξεύρεση κοινής πορείας για το προϊόν της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών/Καλαμάτα, επιδίδεται σε προσωπική επίθεση εις βάρος της ΠΕΜΕΤΕ, με απαράδεκτες και άκρως συκοφαντικές δηλώσεις και υπονοούμενα εις βάρος της Ένωσης και για τους δήθεν υποκρυπτόμενους και αφανείς σκοπούς της.
Επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας».

Για να ακολουθήσει νέα ανακοίνωση από την πλευρά του βουλευτή της ΝΔ, η οποία αναφέρει τα εξής:
«Όσες προσωπικές επιθέσεις κι αν δεχθώ από την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Επιτραπέζιας Ελιάς υπερασπιζόμενος το ορθό και το δίκαιο, να έχουν υπόψη τους ότι δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να κάνω πίσω.
Δεν πρόκειται ποτέ να πάψω να υπερασπίζομαι τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του Έλληνα παραγωγού και οι φωνές υπεράσπισης της νομιμότητας και της κανονικότητας δεν μπορούν να φιμωθούν.
Το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αποτελεί άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς προγόνων μας, οι οποίοι με πολύ κόπο, μόχθο και μεράκι καλλιεργούσαν το προϊόν και το παρέδωσαν στις επόμενες γενιές να το διαχειριστούν. Είναι χρέος μας να το διαφυλάξουμε και να το προασπίσουμε από κάθε προσπάθεια υπονόμευσης και καταστρατήγησής του.
Να ξέρουν λοιπόν ότι με κάθε απειλή ή εκφοβισμό που εξαπολύουν, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενισχύουν την αποφασιστικότητά μου!».

20/03/2024 11:15 πμ

Με νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με την κρατική αρωγή σε έγγειο κεφάλαιο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, από θεομηνίες που εκδηλώθηκαν μετά την 27η Ιουνίου 2023.

Όπως αναφέρει η σχετική διάταξη δικαιούχοι ενίσχυσης, που καλύπτει τις ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο, είναι αγρότες, κατ’ επάγγελμα αγρότες και κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όπως αυτοί κατατάσσονται σύμφωνα με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και αγροτικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, για να είναι ο αγρότης δικαιούχος ενίσχυσης του ν. 4797/2021 θα πρέπει να έχει υποβάλει την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) για το έτος της θεομηνίας για το ζημιωθέν αγροτεμάχιο και να έχει εξοφλήσει την ασφαλιστική εισφορά στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για το έτος της θεομηνίας.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα και με τα ανωτέρω, ο ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου που δεν είναι αγρότης ή δεν υποβάλλει ΕΑΕ στο ΟΣΔΕ για το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο που υπέστη τη ζημιά ή δεν έχει ασφαλιστεί στον ΕΛΓΑ, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ν.4797/2021 και δεν είναι επιλέξιμος για ενίσχυση κρατικής αρωγής.

Για θεομηνίες που εκδηλώθηκαν μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του π.δ. 77/2023 (Α' 130), οι ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο, όπως τα φερτά υλικά και η παράσυρση - διάβρωση - απώλεια αγρού, καλύπτονται εφόσον:
α) το αγροτεμάχιο ανήκει στην αγροτική εκμετάλλευση ως ιδιόκτητο ή
β) το αγροτεμάχιο μισθώνεται από την αγροτική εκμετάλλευση με μίσθωση που έχει συναφθεί με ημερομηνία προγενέστερη της επελεύσεως της θεομηνίας ή
γ) το αγροτεμάχιο έχει παραχωρηθεί στην αγροτική εκμετάλλευση δυνάμει χρησιδανείου μεταξύ συζύγων ή γονέων - τέκνων που έχει συναφθεί με ημερομηνία προγενέστερη της επελεύσεως της θεομηνίας.

Για τους σκοπούς της κρατικής αρωγής, η ιδιοκτησία στο πλαίσιο της οικογένειας θεωρείται ότι υφίσταται στο πρόσωπο και των δύο συζύγων.
Στις περιπτώσεις (β) και (γ) όπου το αγροτεμάχιο το εκμεταλλεύεται ο αγρότης - δικαιούχος με μίσθωση ή χρησιδάνειο, ο δικαιούχος υποχρεούται σε αποκατάσταση των ζημιών στο έγγειο κεφάλαιο, εντός δύο (2) ετών από την ημερομηνία επέλευσης της θεομηνίας.

Για τη διαπίστωση της αποκατάστασης διενεργείται σχετικός έλεγχος από τις αρμόδιες επιτροπές. Ο δικαιούχος μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης υποχρεούται να ενημερώσει σχετικά την αρμόδια Περιφέρεια προκειμένου να διενεργηθεί ο έλεγχος. Η Περιφέρεια αποστέλλει στη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής βεβαίωση για την ολοκλήρωση ή μη της αποκατάστασης.

Εφόσον από την βεβαίωση της Περιφέρειας προκύπτει η μη αποκατάσταση ή εφόσον μετά την παρέλευση των δύο (2) ετών δεν έχει προσκομιστεί βεβαίωση της Περιφέρειας περί αποκατάστασης, τότε το μέρος της επιχορήγησης που αφορά τις ζημιές στο έγγειο κεφάλαιο επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, εντόκως από τη στιγμή που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου με βάση το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικά για τη δήλωση ζημιών σε έγγειο κεφάλαιο παρασχέθηκε παράταση ως 15 Μαρτίου 2024. Αναλυτικότερα, για τις ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο από τις πλημμύρες του μηνός Σεπτεμβρίου του 2023, εφόσον οι ζημιές αυτές δεν έχουν δηλωθεί από την αγροτική εκμετάλλευση που υπέστη τις ζημιές έως και τη 12η Ιανουαρίου 2024 στον ΕΛΓΑ, δύναται να δηλωθούν στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα το αργότερο έως και την 15 Μαρτίου 2024. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω παράταση αφορά αποκλειστικά και μόνο τις ζημιές στο έγγειο κεφάλαιο και ότι οι αιτήσεις στην περίπτωση αυτή υποβάλλονται στην Περιφέρεια και όχι στον ΕΛΓΑ.

Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)

19/03/2024 11:51 πμ

Καμία προστασία για την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» αναφέρει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ κ. Περικλής Μαντάς, το προϊόν δεν κινδυνεύει από τους Τούρκους αλλά από τους Μεσσήνιους του απαντά η ΠΕΜΕΤΕ.

Την επιτακτική ανάγκη να ανοίξει εκ νέου και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το ζήτημα της ονομασίας για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, ανέδειξε με νέα του παρέμβαση μέσω της Βουλής ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, στον απόηχο της εμφάνισης τουρκικών προϊόντων πράσινων και μαύρων επιτραπέζιων ελιών με την επωνυμία «ελιές Καλαμάτας», κατά τη διεθνή έκθεση αγροτικών προϊόντων Food Expo, η οποία πραγματοποιήθηκε, στις αρχές Μαρτίου, στην Αθήνα.

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Μαντάς είναι εμφανής η δυσαρέσκεια του βουλευτή για αυτές τις εξελίξεις, τις οποίες συνδέει άμεσα με την απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταχωρίσει τον όρο «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ποικιλίας επιτραπέζιας ελιάς «Καλαμών». Όπως σημειώνει μάλιστα ο βουλευτής, «με τον τρόπο αυτό δόθηκε σε κάθε προϊόν της ποικιλίας η δυνατότητα χρήσης ενός προστατευόμενου όρου, ο οποίος όφειλε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο από τα ΠΟΠ προϊόντα, τα οποία, ως γνωστόν, ακολουθούν πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές», κάνοντας παράλληλα λόγο για «φθηνή και κοντόφθαλμη εκχώρηση μιας προστατευόμενης εθνικής ονομασίας».

Επίσης, αναφέρει ότι είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως για τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης, κάνοντας χρήση πληθώρας κοινοβουλευτικών μέσων, χωρίς όμως ουδέποτε να λάβει, όπως σημειώνει, «πειστικές ή ικανοποιητικές απαντήσεις».

Κατά τον κ. Μαντά, με την επιλογή αυτή «όχι μόνο υπονομεύθηκαν οι προσπάθειες για επέκταση της ζώνης ΠΟΠ σε όμορους νομούς της Μεσσηνίας και ακυρώθηκαν στην πράξη οι ενέργειες για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των προδιαγραφών του ΠΟΠ, αλλά κυρίως καταστρατηγήθηκε η θωράκιση της επωνυμίας ΠΟΠ απέναντι σε ξένα προϊόντα», ενώ πλέον έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες ώστε τα προϊόντα αυτά «να κάνουν ευρεία και ανεξέλεγκτη χρήση μιας καθ’ όλα προστατευόμενης ονομασίας, ακόμα και εντός της Ε.Ε.».

Ο κ. Μαντάς ζητά να ενημερωθεί για το σχεδιασμό του υπουργείου υπό το φως των νέων εξελίξεων για την προστασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, καταθέτοντας εκ νέου την πρότασή του για «ανοικτό και ειλικρινή διάλογο», με τη συμμετοχή όλων των πλευρών και με στόχο την κατάρτιση μιας κοινά αποδεκτής και ολοκληρωμένης εθνικής λύσης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΜΕΤΕ αναφέρει τα εξής:

«Ο Παρθενώνας είναι Ελλάδα και έτσι είναι καταχωρημένος στην συνείδηση των πολιτών του κόσμου. Έτσι ακριβώς και το kalamata olives είναι καταχωρημένο στην συνείδηση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και του καταναλωτή, ως ένα από τα πιο εμβληματικά ελληνικά προιόντα. Η μοναδική ποιότητα του προϊόντος που προσδίδει η ελληνική γη μαζί με τις ατέρμονες προσπάθειες δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων ελαιοκαλλιεργητών και δεκάδων μεταποιητικών/εξαγωγικών επιχειρήσεων επιτραπέζιων ελιών από όλη την χώρα, συνέβαλαν σε αυτή την θεαματική εξαγωγική επίδοση τα τελευταία 100 χρόνια. Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές.

Το προϊόν ΔΕΝ κινδυνεύει από κανένα ποιοτικά υποδεέστερο «fake» προϊόν, Τουρκίας κ.λ.π. που εμφανίσθηκε αποδεδειγμένα από το 2006 και η αγορά δείχνει να μην εμπιστεύεται τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Κινδυνεύει όμως από το γεγονός ότι αυτό το μοναδικό προϊόν έχει συρθεί επίμονα στην αίθουσα των δικαστηρίων με απαίτηση την Ακύρωση Αποφάσεων δύο Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις του δημοκρατικού τόξου.

Κινδυνεύει από μία ενδεχόμενη αλλά απευκταία απόφαση του ΣτΕ που θα αποκλείσει την χρήση του ονόματος kalamata για την εθνική ετήσια παραγωγή των 100.000 τόνων και θα την περιορίσει μόνο στους 1.500 τόνους της οριοθετημένης ζώνης του προιόντος ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/ PDO «Elia Kalamatas». Τότε μόνο θα ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες της διεθνούς αγοράς στους επίδοξους ανταγωνιστές μας. Είναι σαν να γκρεμίζουμε τον Παρθενώνα με τα δικά μας χέρια.

Η πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Μαντά στο Κοινοβούλιο έχει εσφαλμένο προσανατολισμό.

Εστιάζει μεταφορικά και κυριολεκτικά στο «δένδρο» (Π.Ε. Μεσσηνίας) και ΑΓΝΟΕΙ το «δάσος» (την Ελλάδα), στοχεύοντας ένα κλάδο δυναμικό που έχει προσφέρει τα μέγιστα στον τομέα των εξαγωγών και στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας και που έχει οδηγηθεί πολλές φορές σε απόγνωση από λάθος επιλογές τις τελευταίες δεκαετίες.

Αλλά το σημαντικότερο σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή είναι ότι δίνει -εν αγνοία; ή επί τούτου;- εσφαλμένα μηνύματα προς το Κοινοβούλιο, τους φορείς, τους ΘΕΣΜΟΥΣ και την κοινωνία.

Απευθυνόμενοι στον κ. Μαντά, αλλά και σε κάθε άλλον φορέα της Π.Ε. Μεσσηνίας τους καλούμε να αποδείξουν ότι ενδιαφέρονται πραγματικά και όχι προσχηματικά για το εθνικό μας προϊόν, αποσύροντας άμεσα την Αίτηση Ακύρωσης της «Απόφασης Γεωργαντά».

Έτσι μόνο θα εκλείψει το καθεστώς αβεβαιότητας που ταλανίζει τις ελληνικές εξαγωγές τα τελευταία 20 χρόνια και την αμέσως επόμενη ημέρα καλόπιστα όλοι οι φορείς να συνεργαστούμε, και κάτω από μία διευρυμένη γεωγραφική ομπρέλα που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τις Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας - που καλύπτουν πλέον του 90% της εθνικής ετήσιας παραγωγής - να μπορέσουμε το Kalamata olives που είναι αναγνωρισμένο στην διεθνή αγορά ως ελληνικό προϊόν να το κατοχυρώσουμε και νομικά με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Έτσι μόνο θα υπηρετήσουμε το Εθνικό μας Προϊόν, έτσι μόνο θα υπηρετήσουμε το Εθνικό συμφέρον. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι προς εξυπηρέτηση τοπικών εμμονικών συμφερόντων και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Ιδού η Ρόδος...».

15/03/2024 05:00 μμ

«Τις επόμενες ημέρες βγαίνει στον αέρα ο νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ, που βεβαίως θα περιλαμβάνει πολλούς κινδύνους και περισσότερες καλύψεις και θα απαντά σε όλα αυτά που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση», δήλωνε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα της Βουλής, στις 18 Δεκεμβρίου 2023.

Φτάσαμε 15 Μαρτίου 2024 και ο ίδιος υπουργός μιλώντας από το βήμα της Βουλής λέει ότι ο νέος Κανονισμός θα βγει σε διαβούλευση εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός ΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

«Καλοδεχούμενη η αγωνία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Αφού για 5 χρόνια δεν έπραξαν καμία θεσμική τομή και παρέδωσαν τον οργανισμό υπό κατάρρευση, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε με περισσότερα από 726 εκ. ευρώ, τώρα αγωνιούν για το πότε θα έρθει ο νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Για να μην αγωνιούν μέχρι την επίσημη κοινοβουλευτική απάντηση, ενημερώνω: «Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε διαβούλευση εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024».

Τώρα.. μπορούν να ασχοληθούν με την στράτευση του Προέδρου τους.

Ο νέος ΕΛΓΑ γίνεται με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτη και θα είναι δίπλα στον αγρότη, τον κτηνοτρόφο και τον αλιέα, καθημερινά και με υπευθυνότητα».

15/03/2024 02:32 μμ

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του το ΥπΑΑΤ για την ακαρπία της ελιάς του 2023.

Μέχρι σήμερα η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώσει ότι έχει προβεί:

  • σε συναντήσεις με ομολόγους της υπουργούς των χωρών του Νότου της ΕΕ, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα για τον συντονισμό των ενεργειών σε επίπεδο ΕΕ και
  • στις πρώτες ενέργειες, αρχής γενομένης από την καταγραφή των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας για τις περαιτέρω ενέργειες.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το αίτημα που έχει κατατεθεί στην ΕΕ θα αφορά τις δενδροκαλλιέργειες και τα προβλήματα που υπήρξαν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Για την ελαιοκαλλιέργεια εκτιμούμε ότι θα καταβληθεί μια οριζόντια αποζημιώση, με μια διαφοροποίηση στην ενίσχυση προς τις επιτραπέζιες ελιές που θα είναι πιο αυξημένη σε σχέση με τις λαδοελιές. Αν υπάρχει διαφοροποίηση της αποζημίωσης ανάλογα το ποσοστό ζημιάς τότε αναμένεται να υπάρξουν «πολιτικές» πιέσεις στην κάθε περιοχή.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών κ. Θανάσης Χαλάτης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τις αποφάσεις αναμένεται να τις πάρουν στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που θα γίνει στις 26 Μαρτίου 2024. Εμείς θα ζητήσουμε συνάντηση από τον κ. Αυγενάκη τον Απρίλιο να μας ενημερώσει επίσημα για το τι θα συμβεί. Πάντως κάθε περιοχή στην χώρα μας έχει διαφορετικό ποσοστό ζημιάς στην παραγωγή ελιάς, με την Χαλκιδική να έχει το μεγαλύτερο. Θα πρέπει κάθε περιοχή ελαιοκαλλιέργειας να έχει φτιάξει μελέτη για το μέγεθος ζημιάς της ζημιάς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ».

Πάντως το ΥπΑΑΤ απέφυγε να απαντήσει για ακόμη μια φορά ξεκάθαρα στην Βουλή για το θέμα της ακαρπίας. Σε ερώτηση της βουλευτή Άρτας, Όλγας Γεροβασίλη, για την ακαρπία της ελιάς και την κραυγή αγωνίας των ελαιοπαραγωγών, το ΥπΑΑΤ επιχειρεί να απαντήσει αλλά στην ουσία δεν δίνει απάντηση.

Όπως αναφέρει η κ. Γεροβασίλη, «δυστυχώς για τους ελαιοπαραγωγούς, το ΥπΑΑΤ, στη συνημμένη από 13/13/2024 απάντησή του, απλά περιορίζεται να αναφέρει ότι «η ακαρπία δεν καλύπτεται ασφαλιστικά». Στα ερωτήματά μας, λοιπόν, αν θα ληφθούν μέτρα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των ελαιοπαραγωγών, ποια μέτρα θα είναι αυτά, ώστε να κλείσει η ψαλίδα τιμών από το χωράφι στο ράφι και αν θα αναπληρωθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών από de minimis ή κρατικές επιχορηγήσεις, καθώς φαίνεται οι απαντήσεις της Κυβέρνησης είναι αρνητικές. Στην απάντησε χωρίς να απαντήσει το ΥπΑΑΤ για την ακαρπία της ελιάς στην Άρτα».

Διαβάστε την απάντηση του ΥπΑΑΤ (εδώ)

14/03/2024 01:52 μμ

Πλήρωσε ο ΕΛΓΑ στους αγρότες της Θεσσαλίας επί πλέον 1,3 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Πρόκειται για προκαταβολές στους πληγέντες, οι οποίες προέκυψαν μέσα από διορθώσεις που έγιναν μέσα από το σύστημα του ΕΛΓΑ, στο προηγούμενο διάστημα.

Στη συνέχεια ο υπουργός χαρακτήρισε κομβικής σημασίας το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που θα γίνει στις 26 Μαρτίου σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που θα προωθηθούν στην ΚΑΠ και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που ήταν έτοιμη και κατέθεσε 19 προτάσεις στο προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών, ενώ παράλληλα είχε «χτίσει» τις απαραίτητες διπλωματικές συμμαχίες, τόσο σε επίπεδο χωρών του νότου, όσο και μέσα στο ΕΛΚ για να υιοθετηθούν οι προτάσεις αυτές.

Όσον αφορά το Μέτρο για τις παρακάρλιες περιοχές, ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ, ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι αρχικώς η ΕΕ διατύπωσε κάποιες αντιρρήσεις στη λογική ότι τα χρήματα αυτά δεν αφορούν την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, αλλά το αίτημα επανακατετέθη με πρόσθετα στοιχεία που αντλήθηκαν από τη μελέτη που περιέχεται στο masterplan της HVA και αναμένεται η τελική έγκρισή του από τις Βρυξέλλες, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει, πιθανόν, στον τέλος του μήνα.

Ειδικά για το θέμα της Κάρλας, ο υπουργός είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα η κατασκευή τούνελ θεωρείται φαραωνικό έργο και ανακοίνωσε ότι η λογική που προκρίνεται είναι αυτή του να μη φτάνει το νερό στην Κάρλα. Και αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να συμβεί με κατασκευή σημείων συγκέντρωσης νερού, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί και για άρδευση.

Πάντως δεν απέκλεισε και μια μικρή επέκταση της λίμνης καθώς, όπως σημείωσε η επανάληψη φαινομένων σαν τον Daniel δεν μπορούν να αποκλεισθούν, σημειώνοντας ότι αυτό είναι θέμα συζήτησης με τους τοπικούς φορείς.

13/03/2024 02:26 μμ

Μετά τις ζημιές που προκάλεσε την προηγούμενη βδομάδα η ισχυρή χαλαζόπτωση στην Πιερία προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες, την Τρίτη (13/3), είχαμε νέα χαλαζόπτωση στην Ημαθία.

Ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «όπως βλέπαμε τις ανθισμένες ροδακινιές του κάμπου ξαφνικά το μεσημέρι της Τρίτης είχαμε χαλαζόπτωση, που έπληξε τις περιοχές Κλειδί, Πρασινάδα και Πλάτανο.

Ακόμη είμαστε στην αρχή της καλλιέργειας ροδάκινων και των υπόλοιπων πυρηνόκαρπων αλλά φαίνονται τα προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Θα πρέπει η χώρα μας να βρει ένα «χρηματοδοτικό εργαλείο» με το οποίο θα είναι δυνατή η αποζημίωση των καλλιεργειών από τις ζημιές λόγω της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες δεν ασφαλίζει ο ΕΛΓΑ.

Στο μεταξύ είμαστε απλήρωτοι από τον ΕΛΓΑ για τις περσινές ζημιές. Τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έρθουν κάποια πορίσματα για αυτές τις ζημιές ώστε να πληρωθούν στο επόμενο πακέτο πληρωμών που θα κάνει ο ΕΛΓΑ».

13/03/2024 10:15 πμ

Η αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν θα εφαρμοστεί τελικά το 2024 - όπως δήλωνε το ΥπΑΑΤ - αλλά μετατίθεται για το μέλλον, με την ελπίδα να γίνει το 2025.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Σκύδρας, ο Στέφανος Τοπαλίδης, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε Επιτροπή Δενδροκαλλιεργητών Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Ημαθίας, στο ΥπΑΑΤ, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, μας ανέφερε ότι έχουν καθυστερήσει οι αναλογιστικές μελέτες. Όπότε δεν θα βγει σύντομα σε διαβούλευση ο νέος Κανονισμός αλλά πάει για τον επόμενο χρόνο.

Πάντως ήδη φαίνεται να έχουμε προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών. Στις πρώιμες ποικιλίες βερίκοκων έχουμε πρόβλημα στην καρπόδεση. Το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας (ΤΦΟΔΝ) δείχνει ότι είχαμε τις ώρες ψύχους που χρειάζεται η καλλιέργεια. Δεν γνωρίζουμε που οφείλεται το πρόβλημα στην καρπόδεση».

«Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ έρχεται με πνεύμα δικαιοσύνης να καλύψει όλα αυτά τα λάθη. Ό,τι απαιτηθεί στην πορεία των συζητήσεων για τον ΕΛΓΑ, η πόρτα μας είναι ορθάνοιχτη. Εδώ θα είμαστε να κάνουμε έναν κανονισμό σωστό», δήλωνε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη με κτηνοτρόφους στα Χανιά.

Επίσης ανακοίνωνε ότι με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ θα καλύπτονται κίνδυνοι που μέχρι σήμερα δεν καλύπτονταν και μάλιστα από το πρώτο αιγοπρόβατο, ενώ διορθώνεται και το πρόβλημα που υπάρχει με το ηλικιακό όριο των έξι ετών που υπάρχει στα ζώα.

Όπως είπε, υπάρχει ένας κανονισμός εντελώς αναχρονιστικός και λειτουργεί εις βάρος των κτηνοτρόφων, με πολλά προβλήματα και αρρυθμίες. Έπρεπε να αλλάξει, ερχόμαστε μετά από 25 χρόνια να τον αλλάξουμε. Ζητήματα που έχετε θέσει, κατά καιρούς, έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο.

Όποια ασθένεια προκύψει και μπορεί να τεκμηριωθεί από το επιστημονικό προσωπικό, θα εξετασθεί θετικά. Όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ θα υπάρχει η υποχρεωτική ασφάλιση και η προαιρετική, δίνοντας στον ασφαλισμένο το δικαίωμα της επιλογής.

Πλημμύρα, ανεμοθύελλα, χαλαζόπτωση, υπερβολικό ψύχος, κεραυνοί, κατολίσθηση, κίνδυνοι από άγρια ζώα που δεν υπάρχουν στον υφιστάμενο κανονισμό θα συμπεριληφθούν, στο νέο κανονισμό, είπε ο κ. Αυγενάκης.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που ουσιαστικά διαψεύδουν τον υπουργό ΑΑΤ, αναμένονται αλλαγές στη διοίκηση του ΕΛΓΑ.

12/03/2024 03:24 μμ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει εντός της εβδομάδος διορθωτικές προκαταβολές αποζημιώσεων, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, στους πληγέντες που είχαν εντοπίσει λάθη στις αρχικώς καταβληθείσες προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ και είχαν ενημερώσει το τηλεφωνικό κέντρο του Οργανισμού στη Λάρισα που λειτουργούσε για τον σκοπό αυτό.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι στη σύσκεψη που είχε γίνει στο ΥπΑΑΤ με το σύνολο των εκπροσώπων των αγροτών και των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας, προ δεκαημέρου, ελήφθησαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που υλοποιήθηκαν, όπως:

  • Την προηγούμενη Τρίτη οι 487 αλιείς του Παγασητικού και της Λάρισας έλαβαν 1,5 εκατ. ευρώ ως απώλεια εισοδήματος από τον Daniel.
  • Την Πέμπτη άνοιξε η πλατφόρμα για το Μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ που προβλέπει δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων. Οι δε μελέτες για το συγκεκριμένο μέτρο είναι και αυτές δωρεά. Το μέτρο αφορά κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους του Θεσσαλικού Κάμπου και του Έβρου.
  • Καταβάλλονται πρόσθετες - διορθωτικές προκαταβολές 1,3 εκατ. ευρώ σε πληγέντες που ανέφεραν στον ΕΛΓΑ λάθη στην αρχική καταβολή των προκαταβολών.
  • Υπεγράφη η ΚΥΑ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.
  • Αναμένεται η έγκριση του Μέτρου για τις παρακάρλιες περιοχές, ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο Υπουργός, αρχικώς η ΕΕ διατύπωσε κάποιες αντιρρήσεις στη λογική ότι τα χρήματα αυτά δεν αφορούν την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, αλλά το αίτημα επανακατετέθη, με πρόσθετα στοιχεία, που αντλήθηκαν από τη μελέτη που περιέχεται στο masterplan της HVA και αναμένεται η τελική έγκρισή του από τις Βρυξέλλες, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει, πιθανόν, στον τέλος του μήνα.

Ειδικά για το θέμα της Κάρλας, ο υπουργός είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα η κατασκευή τούνελ θεωρείται φαραωνικό έργο και ανακοίνωσε ότι η λογική που προκρίνεται είναι αυτή του να μη φτάνει το νερό στην Κάρλα. Και αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να συμβεί με κατασκευή σημείων συγκέντρωσης νερού, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί και για άρδευση.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε και μια μικρή επέκταση της λίμνης καθώς, όπως σημείωσε η επανάληψη φαινομένων σαν τον Daniel δεν μπορούν να αποκλεισθούν, σημειώνοντας ότι αυτό είναι θέμα συζήτησης με τους τοπικούς φορείς.

Το project της Θεσσαλίας, σημείωσε ο Υπουργός, δεν είναι παντού το ίδιο, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές δράσεις και μέτωπα που χρίζουν διαφορετικής αντιμετώπισης.

12/03/2024 03:13 μμ

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (Εθνική ΔΟΕΠΕΛ) απαντά στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Μεσσηνίας» για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

Θυμίζουμε σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Μεσσηνίας» ανακοίνωσε ότι προχωρά στην καταχώριση και στο Διεθνές Μητρώο της Πράξης της Γενεύης, της Συμφωνίας της Λισαβόνας, της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) «Ελιά Καλαμάτας», με σχετική αίτηση του και την αντίστοιχη καταβολή των απαιτούμενων τελών.

Συγκεκριμένα η ΔΟΕΠΕΛ αναφέρει τα εξής:

«Είναι σαφές, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, ότι ουδείς αντιμάχεται ή προσπαθεί να καταργήσει-καταστρατηγήσει το προϊόν ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas».

Άλλωστε όπως είναι γνωστό, η Aπόφαση 1773/251445/2.9.2022 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποκαλούμενη και «Απόφαση Γεωργαντά», η οποία έλυσε τον γόρδιο δεσμό της κατοχύρωσης των εξαγωγών του 99,7% των εξαγόμενων ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας «Καλαμών/Καλαμάτα» της χώρας (80.000+ τόνοι), αυξάνοντας το εθνικό προϊόν κατά +250 εκατ. ευρώ, δεν εμποδίζει ούτε κατ’ ελάχιστο τη διακίνηση και τις εξαγωγές του προϊόντος με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas».

Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι το εν λόγω ΠΟΠ δεν παρουσιάζει καμιά απολύτως εξαγωγική δυναμική.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη ποσότητα που εξήχθη από το 1996 που αναγνωρίστηκε μέχρι σήμερα, δεν έχει ξεπεράσει τους 247 τόνους ή το 0,30% των ελληνικών εξαγωγών της ποικιλίας «Καλαμών/Καλαμάτα» με την εμπορική ονομασία «Kalamata olives» (+80.000 τόνοι).

Επομένως δεν είναι καθόλου κατανοητό από το παραπάνω άρθρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας» ποιο είναι το συμφέρον όλων αυτών που απεργάζονται τη δήθεν κατάργηση - καταστρατήγηση του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas», μιας ονομασίας που δεν πουλάει!!!

Η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ αντιμετωπίζει και τους δύο εμπορικούς τύπους των επιτραπέζιων ελιών Kalamata olives και ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας/PDO Elia Kalamatas, ως εθνικά προϊόντα, ανάλογα βέβαια με την σπουδαιότητα που παρουσιάζει ο κάθε ένας εμπορικός τύπος:

1. Εμπορικός τύπος μ ε την ονομασία Kalamata olives των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας του δέντρου Καλαμών/Καλαμάτα: που παράγεται σε όλες τις παραγωγικές Π.Ε. της χώρας, καθιερωμένος στην παγκόσμια αγορά από το 1930 και θεσμοθετημένος στην Ελλάδα ως υποχρεωτική εμπορική ονομασία με το Βασιλικό Διάταγμα 10/1954 και το Προεδρικό Διάταγμα 221/1979:
+110.000 τόνοι ελαιόκαρπος της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα από όλη την χώρα συλλέγονται από:
+27.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις από όλη τη χώρα και οδηγούνται στην μεταποίηση για την παρασκευή του εμπορικού τύπου με την ονομασία «Kalamata olives» από:
+150 σύγχρονες μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις από όλη τη χώρα ο ι οποίες παρασκευάζουν συνολικά:
+90.000 τόνους έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν από όλη τη χώρα, εκ των οποίων:
+80.000 τόνοι αξίας +250 εκατ. ευρώ εξάγονται με την εμπορική ονομασία Kalamata olives σε:
+100 χώρες και
10.000 τόνοι καταναλώνονται στην Ελληνική αγορά

2. Εμπορικός τύπος με την ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας του δέντρου «Καλαμών/ Καλαμάτα»: που παράγεται και μεταποιείται μέσα στην οριοθετημένη ζώνη της Π.Ε. Μεσσηνίας (ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ) και που αναγνωρίσθηκε το 1996.
300 τόνοι ελαιόκαρπος της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα από την οριοθετημένη ζώνη/προέλευση (Π.Ε. Μεσσηνίας), συλλέγονται από
γεωργικές εκμεταλεύσεις της οριοθετημένης ζώνης της Π.Ε. Μεσσηνίας και οδηγούνται στην μεταποίηση για την παρασκευή του εμπορικού τύπου με την ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» από:
1 ή 2 σύγχρονες μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις της Π.Ε. Μεσσηνίας οι οποίες παρασκευάζουν συνολικά:
277 τόνους (η καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών) έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» από την Π.Ε. Μεσσηνίας εκ των οποίων:
247 τόνοι αξίας, έως 1 εκατ. ευρώ, εξάγονται με την εμπορική ονομασία PDO «Elia Kalamatas» από την Π.Ε. Μεσσηνίας
42 χώρες και
30 τόνοι πωλούνται στην Ελληνική αγορά με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας».

Μετά τα παραπάνω διαχειριστικά στοιχεία προκύπτει εύλογα το ερώτημα:

Δεν είναι παράξενο κάποιοι λίγοι Μεσσήνιοι εκπρόσωποι να επιχειρούν τόσα χρόνια, από το 1996, με Διοικητικά μέτρα να σταματήσουν τις εξαγωγές οι οποίες σήμερα ανέρχονται στους +80.000 τόνους ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας «Καλαμών/Καλαμάτα» με την εμπορική ονομασία «Kalamata olives», καθιερωμένη στην παγκόσμια αγορά από τ ο 1930, για να εξάγουν σήμερα 200 τόνους προϊόν, με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» και να πιστεύουν ότι τους «πνίγει και το δίκιο»;

Επίσης θα μπορούσε να μας εξηγήσει η πλευρά τον Μεσσηνίων πώς έγινε παγκοσμίως γνωστό το προϊόν με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas», όπως αναφέρεται στο άρθρο της Ένωσης.

Μήπως από τις ελάχιστες ποσότητες εξαγωγής του προϊόντος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τα οποία ούτε οι ίδιοι αμφισβήτησαν ποτέ».

08/03/2024 01:36 μμ

Με θετικό πρόσημο κατέληξε η κάθοδος στην Αθήνα της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου και της συνάντησης που είχε, στο ΥπΑΑΤ, με τους κ.κ. Σταμενίτη και Στρατάκο.

Αυτό που βγήκε από την συνάντηση είναι ότι το ΥπΑΑΤ αναμένει το πράσινο φως και την χορήγηση κονδυλίου από την ΕΕ για να πληρώσει την ακαρπία του 2023.

Στην συνάντηση συμμετείχε ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Πιερίας - Κοιλάδας κ. Γιώργος Μίχογλου, ο βουλευτής Καβάλας κ. Γιάννης Πασχαλίδης και ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης.

Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το ραντεβού το είχαμε ζητήσει εδώ και 2 μήνες αλλά οι κινητοποιήσεις πήγαν πίσω την συνάντηση.

Βασικό θέμα ήταν το πρόβλημα της ακαρπίας, που στην περιοχή έπληξε όλες τις καλλιέργειες. Όπως μας δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΥπΑΑΤ αναμένουν το κονδύλι από την ΕΕ που θα χορηγήσει στην χώρα μας για να δουν στην συνέχεια την κατανομή που θα κάνουν.

Για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο από την χαλαζόπτωση του 2022 δεν είχαμε το όριο 30% σε επίπεδο νομού για να μπορέσουν να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ. Εμείς ζητήσαμε να καταβληθεί μια ενίσχυση τύπου de minimis για τους πληγέντες.

Επίσης έγινε συζήτηση για το θέμα της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες αλλά και για τοπικά θέματα της περιοχής του Παγγαίου».

07/03/2024 10:29 πμ

Με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση ΕΛΓΑ αναφέρει ότι δεν υπέστησαν ζημιές οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς από τις θεομηνίες Daniel και Elias.

Και προσθέτει ότι θα γίνεται «καταβολή αποζημιώσεων μόνο σε παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιά».

Απαντώντας σε όσα υποστηρίζει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς «Κίσσαβος» κ. Γιώργος Ζέικος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στην πραγματικότητα δεν ισχύει τίποτα από όσα αναφέρει ο ΕΛΓΑ. Δεν μας άφηναν να κάνουμε δηλώσεις ζημιάς και έγιναν πολύ λίγες χειρόγραφα (περίπου το 10% των παραγωγών. Επίσης υπήρχε η κυρίαρχη άποψη να μην γίνονται δηλώσεις γιατί δεν θα αποζημιωθούν οι μηλοπαραγωγοί.

Από την άλλη πως μπορεί στην ίδια περιοχή να έχουμε ζημιές σε πάγια και μηχανήματα και να μην έχουμε σε καλλιέργειες.

Εμείς όλο αυτό τον καιρό ζητάγαμε να έρθουν γεωπόνοι για να εκτιμήσουν τις ζημιές στα χωράφια. Φτάσαμε Μάρτιο και μας λένε ότι δεν υπάρχει ζημιά αλλά εμείς τώρα δεν μπορούμε να αποδείξουμε το δίκιο μας.

Επίσης όταν έγιναν οι θεομηνίες είμασταν στο τοπ της συγκομιδής και των εξαγωγών. Έπαθαν ζημιές οι δρόμοι και δεν μπορούσαμε να μεταφέρουμε τα μήλα. Επίσης και οι αποθήκες δεν είχαν ρεύμα για να γίνει σωστή συντήρηση του προϊόντος.

Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι έχουμε ζημιά στο 40% της παραγωγής. Είμαστε στα ίδια επίπεδα ζημιάς με την περιοχή του Πηλίου και είναι άδικο που εξαιρέθηκε η Αγιά από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Σήμερα οι παραγωγοί της Αγιάς κάνουμε διαμαρτυρία έξω από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Λάρισα. Ξέρουν ότι έχουμε δίκιο και θα πρέπει να καταβληθούν αποζημιώσεις και στους παραγωγούς της Αγιάς».

Η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ αναφέρει τα εξής:

Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνεται από διάφορες πλευρές, αγροτικούς φορείς, αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και του κοινοβουλίου, το αίτημα ο ΕΛΓΑ να καταβάλει αποζημιώσεις σε παραγωγούς της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα μηλοπαραγωγούς της περιοχής Αγιάς, οι οποίοι, όμως, δεν υπέστησαν ζημιές από τις θεομηνίες Daniel και Elias.

Ως διοίκηση του Οργανισμού οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

1. Η χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους – κατ’ αρχήν- 260 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των, περίπου 35.000 δηλώσεων ζημιάς σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο, προέρχονται αποκλειστικά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μετά από έγκριση που δόθηκε απ΄ την ΕΕ, λόγω των εκτάκτων συνθηκών και του μεγέθους της ζημιάς στη Θεσσαλία. Το adhoc πρόγραμμα τελεί υπό τον αυστηρό έλεγχο της ΕΕ και της ελληνικής νομοθεσίας.

2. Ουδεμία σχέση έχει η χρηματοδότηση των 260 εκατ. ευρώ, με πόρους προερχόμενους από ευρωπαϊκά προγράμματα, ή με πόρους της Κρατικής Αρωγής ή με πόρους από εισφορές των ασφαλισμένων.

3. Οι ζημιές που έχουν εκτιμηθεί από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, την περίοδο αμέσως μετά την έλευση των ακραίων φαινομένων Daniel και Elias – όπως πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας- και έχουν δηλωθεί στην περιοχή της Αγιάς, θα καλυφθούν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και όσα ισχύουν για το σύνολο των πληγέντων παραγωγών της Θεσσαλίας. Στη συγκεκριμένη περιοχή, υπεβλήθησαν 156 δηλώσεις ζημίας, οι οποίες αφορούν 2.224 στρέμματα δενδροκαλλιεργειών, εκ των οποίων μόνο στα 105,1 στρέμματα εκτιμήθηκαν ζημίες της τάξεως 30% - 100%.

4. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λάβουν αποζημίωση αγρότες στο όνομα της μεγάλης ζημίας την οποία υπέστη η Θεσσαλία, χωρίς να έχουν υποστεί ζημίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κατάφορη παραβίαση του κανονισμού του ΕΛΓΑ αλλά και των κανόνων της ΕΕ, ενώ, παράλληλα, θα λειτουργούσε σε βάρος των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές από τις θεομηνίες.

Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασφαλισμένους επισημαίνει ότι ουδένα παραγωγό αγνοεί και ουδένα αδικεί, όταν έχει διαπιστωθεί με πόρισμα των υπηρεσιών του Οργανισμού ότι οποιοσδήποτε ασφαλιζόμενος αγρότης στον Οργανισμό, έχει υποστεί ζημία στην παραγωγή του.

06/03/2024 10:05 πμ

Αγρότες της Αγιάς καταγγέλλουν για δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ λόγω θεομηνίας.

Τις διαμαρτυρίες μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών της Αγιάς, οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές από τον Daniel και τον Elias, σε αντίθεση με τους παραγωγούς της Μαγνησίας, έθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ είχε και επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος άμεσα επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ενώ προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στον αρμόδιο υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο κυβερνητικός βουλευτής στην ερώτησή του στον αρμόδιο υπουργό υπογραμμίζει ότι «οι μηλοπαραγωγοί και οι καστανοπαραγωγοί της περιοχής της Αγιάς εκφράζουν τις έντονες αντιρρήσεις τους διότι δεν έλαβαν αποζημιώσεις για τις ζημιές στην παραγωγή τους από τις πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στο Πήλιο και στον νομό Μαγνησίας, παρότι, η καταστροφή που υπέστησαν ήταν ομοίου μεγέθους.

Όπως υποστηρίζουν, η ένταση των φαινομένων Daniel και Elias που έπληξαν τις καλλιέργειές τους ήταν ίδια και συνεπώς, προκλήθηκαν μεγάλες άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, αλλά και έμμεσες από τις σοβαρές βλάβες στο εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο και την συνακόλουθη αδυναμία έγκαιρης συλλογής και εμπορίας των προϊόντων τους.

Οι Αγιώτες μηλοπαραγωγοί διευκρινίζουν ότι οι έντονες βροχοπτώσεις συνέπεσαν με την περίοδο συγκομιδής του κύριου όγκου των μήλων στην περιοχή. Ως εκ τούτου, η συλλογή καθυστέρησε και η ποιότητα των προϊόντων τους –μετά από μια εβδομάδα συνεχών και έντονων βροχοπτώσεων- υποβαθμίστηκε.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και για τα κάστανα, όπου πλέον των απωλειών παραγωγής λόγω της μη αντιμετωπίσιμης, μέχρι στιγμής, φαιάς σήψης, υπήρξε ποιοτική υποβάθμιση των καρπών (σχίσιμο) αλλά και πολύ δύσκολη συγκομιδή, λόγω της καλλιέργειάς τους σε πιο ορεινές περιοχές που καταστράφηκε ολοσχερώς το οδικό δίκτυο.

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποζημιωθούν οι μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί της Αγιάς που διαμαρτύρονται ότι ενώ επλήγησαν και αυτοί από τις πλημμύρες του Daniel και του Elias δεν έλαβαν έως σήμερα προκαταβολές αποζημιώσεων σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους της Μαγνησίας».

05/03/2024 02:34 μμ

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ και της ΔΑΟΚ για την αντιμετώπιση ζημιών στην Πιερία.

Σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί σε δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας της Δευτέρας (4/3).

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Γκρίνιας, πρόεδρος στον ΑΣ ΠΕΣΚΟ Πιερίας, «η κακοκαιρία έπληξε τους παραγωγούς του συνεταιρισμού μας στο δήμο Δίου-Ολύμπου και ειδικότερα στα τρία χωριά (Άγιος Σπυρίδωνας, Βροντού, Κονταριώτισσα) ήταν καταστροφική.

Χτυπήθηκαν από την ισχυρή βροχόπτωση και την χαλαζόπτωση δενδρώδεις καλλιέργειες και σιτηρά. Περίπου 8.000 στρέμματα με ακτινιδιές, βερικοκιές, κυδωνιές, σιτηρά κ.α. έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Μας ενημέρωσαν ότι κλιμάκια γεωπόνων θα έρθουν στην περιοχή σε δύο ημέρες για να εκτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών. Ζητάμε από τους τοπικούς φορείς να εξετάσουν την ιδιαιτερότητα της ζημιάς που έχει προκληθεί και να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί που έχουν καταστραφεί».

Πάντως ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ αναφέρει ότι ζημιές πριν την ανθοφορία δεν αποζημιώνονται.

Ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Κατόπιν συνεργασίας του Υπουργού ΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Δίου - Ολύμπου Ευάγγελο Γερολιόλιο και την Προϊσταμένη του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Λαχουρά και αποφάσισαν την μετάβαση των συνεργείων του Οργανισμού, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες ΔΑΟΚ της Αντιπεριφέρειας Πιερίας, για την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής, τον εντοπισμό των καλλιεργειών, οι οποίες υπέστησαν ζημίες και τον σχεδιασμό του εκτιμητικού έργου, αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες».

28/02/2024 05:23 μμ

Την Πέμπτη (29/2) θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το προς διαμόρφωση νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, με το οποίο ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.

«Οι κινήσεις που κάναμε συνολικά ως Υπουργείο πιάνουν τόπο, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Φαίνεται ότι έχουμε θετικές εξελίξεις στον ορίζοντα», δήλωσε ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, στην σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τις Γενικές Διευθύνσεις των Υπηρεσιών του Υπουργείου και τους Εποπτευόμενους Φορείς, παρουσία Υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων. «Ήμασταν μπροστά και λάβαμε τα απαιτούμενα μέτρα για τα προβλήματα των αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων», επισήμανε ο ΥπΑΑΤ.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις τρεις συναντήσεις-συνεδριάσεις που είχε, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας και τη Συμμαχία των 9 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (EUMED 9), που συνεδρίασε για δεύτερη φορά, με πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ. Αντίστοιχη συνεδρίαση θα πραγματοποιείται εφεξής, κάθε φορά, πριν από κάθε Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας έτσι ώστε να υπάρχει μια πιο συντονισμένη παρουσία.

Το μείζον ζήτημα της αναθεώρησης της ΚΑΠ 2023-2027 ήταν αυτό που κυριάρχησε στις επαφές του Έλληνα Υπουργού στη βελγική πρωτεύουσα. «Είχαμε καταθέσει ένα πλαίσιο 19 προτάσεων για αλλαγές, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για μια ενιαία πρόταση από το ΕΛΚ και τις χώρες της Συμμαχίας της EUMED 9», πρόσθεσε ο ΥπΑΑΤ.

Τόνισε, ακόμη, την ανάγκη να αξιοποιηθεί σωστά το χρονικό διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές και ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους του αγροτικού τομέα να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 10 Μαρτίου και για δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ.

Νομοθετικό έργο

«Τα αγροτικά τμήματα στα Επιμελητήρια θα τρέξουν άμεσα, φαίνεται ότι το επόμενο τρίμηνο θα έχουμε περίπου 20, μετά και την ψήφιση του πρώτου μας νόμου», σχολίασε ο Υπουργός και αναφέρθηκε στο μητρώο των αγροτών που πρέπει να εμπλουτιστεί.
Σε αυτο το πλαίσιο, ζήτησε από όλους να συλέξουν τις πληροφορίες που κρίνουν ότι πρέπει να συμπεριληφθούν έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, πλήρες μητρώο.
«Είναι σημαντικό να νιώθουν περισσότερο επιχειρηματίες ειδικά οι αγρότες, να μπουν λίγο στη λογική σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Να καλλιεργήσουμε σιγά σιγά μια άλλη νοοτροπία», κατέληξε.

Προγραμματισμός προτεραιοτήτων

Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος οι εκκρεμότητες σχετικά με την έκδοση πράξεων Δευτερογενούς Νομοθεσίας, οι οποίες προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, καλύπτοντας πολλές από όσες υπήρχαν από το παρελθόν, η υλοποίηση κοινοτικών υποχρεώσεων, η διαλειτουργικότητα μεταξύ των τηρουμένων ηλεκτρονικών μητρώων, η καταγραφή των Επιτροπών Επιβολής Κυρώσεων ενώ υπήρξε και ενημέρωση σχετικά με την πορεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και τις πιθανές νέες προτάσεις για την αναθεώρησή του (Υπηρεσία Συντονισμού).

Συζητήθηκε, ακόμη, το χρονοδιάγραμμα ορισμένων επόμενων ενεργειών:

  • Αύριο αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το προς διαμόρφωση νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, με το οποίο ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.
  • Βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αποζημιώσεων για τις πληγείσες περιοχές από τον ΕΛΓΑ. Δέσμευση είναι ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις που θα αγγίζουν περίπου τα 260 εκατ. ευρώ.
  • Εξελίσσεται η διαδικασία για τη δημιουργία του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους.
  • Δημιουργείται Μητρώο Ερασιτεχνικής Αλιείας με σκοπό - μεταξύ άλλων - να μπει τέλος στην παραοικονομία.
  • Συνεχίζονται οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια του Υπουργείου, του ΕΦΕΤ, και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε σημεία λιανικής πώλησης και σε πύλες εισόδου της χώρας στην αγορά γάλακτος. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν στο μέλι, στο κρέας και στα οπωροκηπευτικά.
28/02/2024 10:53 πμ

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε, στο ΥπΑΑΤ, η συνάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, με την Επιτροπή Δενδροκαλλιεργητών της Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Ημαθίας.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, «συζητήσαμε με τον Υφυπουργό το πρόβλημα με την ακαρπία στα ροδάκινα.

Ο κ. Σταμενίτης παραδέχτηκε ότι το 2023 είχαμε απώλειες στην παραγωγή στα ροδάκινα σε ποσοστό 50 - 60% της παραγωγής λόγω καιρικών συνθηκών. Δεσμεύτηκε ότι αν πληρωθεί η ακαρπία στην ελιά τότε θα πληρωθεί και η απώλεια παραγωγής και στο ροδάκινο, εξαιτίας των κλιματικών φαινομένων.

Το θέμα το έχει αναλάβει ο Υπουργός ΑΑΤ κ. Λευτέρης Αυγενάκης και είναι ένα από τα κύριαν θέματα στις συνεδριάσεις των 9 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (ΕUMED-9).

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ανάφερε ότι το 2023 υπήρξαν μεγάλες ζημιές για αυτό και είχαμε καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων. Από το 2024 και μετά θα επανέλθει η κανονικότητα και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ θα εξοφλούνται μέχρι το τέλος του κάθε έτους.

Νέα πληρωμή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2023 θα γίνει μέσα στον Μάρτιο. Επίσης μέχρι τέλος Μαρτίου θα πληρωμή η προκαταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και μέχρι το Πάσχα θα γίνει η πληρωμή στα Οικολογικά Προγράμματα (Eco Schemes) της ΚΑΠ».

Μετά την συνάντηση σε δήλωσή του ο Υφυπουργός τόνισε τα εξής: «με συνέπεια και μεθοδικότητα εργαζόμαστε ώστε ο ΕΛΓΑ να μπορεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους παραγωγούς. Μάλιστα, σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε αναλυτικά τον σχεδιασμό μας για τον Νέο ΕΛΓΑ, ο οποίος στοχεύουμε να είναι μέσα στο 2024 νόμος του Κράτους».

Ο Υφυπουργός επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου για τις πρόσφατες πληρωμές αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ότι «πρόκειται για πρώτο κύμα πληρωμής και αφορά τα πορίσματα που έχουν κοινοποιηθεί». Και οι επόμενες πληρωμές του ΕΛΓΑ θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας που προβλέπει το πόρισμα και σε μια εφάπαξ πληρωμή, ανέφερε ο κ. Σταμενίτης.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Δενδροκαλλιεργητών αναφέρει τα εξής:

Με πρωτοβουλία της η επιτροπής δενδροκαλιεργητών από τους τέσσερις νομούς όπου η καλλιέργεια θεωρείται βασική παραγωγή, (Πέλλα, Κοζάνη, Φλώρινα και Ημαθία) επισκεφθήκαμε σήμερα τον ΥφΑΑΤ κ. Σταμενίτη για να θέσουμε τα καίρια ζητήματα πού απασχολούν την δεντροκαλλιέργεια τα οποία είναι:
Α) Απώλεια εισοδήματος εξ αιτίας των άκαιρων κλιματικών φαινομένων αλλά και των στρεβλώσεων της «ελεύθερης» αγοράς.
Β) Καθυστέρηση από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων από παγετούς και χαλάζια.
Γ) Απώλειες και μειωμένες τιμές εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Δ) Κόστος Παραγωγής (πανάκριβο πετρέλαιο, εφόδια, κ.λ..π.)
Ε) Αμεση τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να συμπεριλαμβάνονται όλα τα αίτια ζημιών και αυτά που έχουν προστεθεί εξ αιτίας της κλιμματικής αλλαγής.
ΣΤ) Mειώσεις στις Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και μεγάλες στρεβλώσεις στη νέα Κ.Α.Π.
Ζ) Εργάτες γής.
Με αυτά τα αιτήματα επιδιώκουμε έναν ουσιαστικό και διαρκή διάλογο.
Ο Υφυπουργός ΑΑΤ δεσμεύθηκε ότι θα παλέψει το θέμα της απώλειας παραγωγής την οποία και προσδιορίζει στο 50 με 60% ως ζημία και προτίθεται να το συμπεριλάβει στην διαδικασία της στήριξης εισοδήματος εφ όσον προκριθεί και η ελιά στην ίδια διαδικασία.
Επίσης για το θέμα των αποζημιώσεων από παγετούς και χαλάζια δήλωσε ότι ξεκίνησε η πληρωμή και σύντομα θα ολοκληρωθεί.
Για όλα τα άλλα ζητήματα βρισκόμαστε σε διαρκή διάλογο για την προώθησή τους.

27/02/2024 05:21 μμ

Ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα (26 Φεβρουαρίου 2024) καταβλήθηκαν 70 εκ. ευρώ από τον ασφαλιστικό οργανισμό στους αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες φυτικής παραγωγής και εκτροφής ζωικού κεφαλαίου υπέστησαν ζημίες, κατά το έτος 2023.

«Πρόκειται για το 1ο κύμα πληρωμής αποζημιώσεων, μάλιστα σε μία πληρωμή και στο 100% της αξίας των πορισμάτων», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Μεταφράζουμε ότι δεν ήταν προκαταβολή πληρωμής αλλά έγινε μια πληρωμή εξόφλησης για όσα πορίσματα ζημιών είχαν ολοκληρωθεί.

Όπως δήλωνε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, «ο ΕΛΓΑ πληρώνει από τις 27 Φεβρουαρίου, τις ζημιές του 2023 στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας».

Να θυμίσουμε ότι ο Κανονισμός αναφέρει ότι ο ΕΛΓΑ πληρώνει ότι χρήματα έχει. Για να μην έχει τον «κόφτη» στα χρήματα της αποζημίωσης βάζει «ψαλίδι» στα πορίσματα ζημιάς. Έτσι πάνε πίσω οι αποζημιώσεις για να εισπράξει εισφορές ο Οργανισμός από τους παραγωγούς και πάμε στο «ίσα βάρκα ίσα νερά».

Στο μεταξύ ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στην Θεσσαλονίκη, που δόθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου, στα πλαίσια της 30ης Agrotica, ανέφερε ότι είναι στο 99% είναι έτοιμος ο νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Φτάσαμε στα τέλη του μήνα και διαβούλευση δεν ανακοινώθηκε επίσημα από το ΥπΑΑΤ. Αυτό το υπόλοιπο 1% φαίνεται να ταλαιπωρεί πολύ τους νομοθέτες.

Φάγαμε ένα μήνα και ακόμη να το τελειώσουν για να μάθουν και οι παραγωγοί τι νέο έρχεται, δηλαδή με απλά λόγια τι θα πληρώνουν και τι θα εισπράττουν (χορτάσαμε από σενάρια και λόγια). Ελπίζουμε να μην γίνει η διαβούλευση του ΕΛΓΑ όπως στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, που τώρα το αλλάζουμε ριζικά γιατί ... κάναμε λάθη.

26/02/2024 05:21 μμ

Σήμερα, Δευτέρα (26 Φεβρουαρίου 2024) και ώρα 14:00 μ.μ., σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη και του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, θα καταβληθούν 70 εκ. ευρώ από τον ασφαλιστικό οργανισμό στους αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες φυτικής παραγωγής και εκτροφής ζωικού κεφαλαίου υπέστησαν ζημίες, κατά το έτος 2023.

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, «πρόκειται για το 1ο κύμα πληρωμής αποζημιώσεων, μάλιστα σε μία πληρωμή και στο 100% της αξίας των πορισμάτων, με στόχο την κατά το δυνατόν ταχύτερα εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΛΓΑ, στους δικαιούχους παραγωγούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι πληρωμές του Οργανισμού θα έπρεπε να ξεκινήσουν μετά την 15η Απριλίου 2024 και αφού μέχρι την 31η Μαρτίου 2024 οι αγρότες οφείλουν να έχουν εξοφλήσει την καταβαλλόμενη Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά στον ΕΛΓΑ».

Ο Υπουργός ΑΑΤ κ. Λευτέρης Αυγενάκης ευχαρίστησε την Διοίκηση του ΕΛΓΑ, τα στελέχη και τους υπαλλήλους του Οργανισμού, για την συστηματική προσπάθεια, την οποία καταβάλλουν και προέτρεψε να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή, ώστε κατά την διάρκεια του Α΄ εξαμήνου 2024, να έχει καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων για το έτος 2023 και παράλληλα να ολοκληρωθούν οι πληρωμές των αποζημιώσεων για τις ζημίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias».