Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πήρε ΦΕΚ η ένταξη επενδύσεων στον Αναπτυξιακό για την πτηνοτροφία, ποια τα κριτήρια

15/04/2021 10:08 πμ
Σύμφωνα με σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου (ν. 4399/2016) θα μπορούν να περιλαμβάνουν και δραστηριότητες του τομέα της πτηνοτροφίας.

Σύμφωνα με σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου (ν. 4399/2016) θα μπορούν να περιλαμβάνουν και δραστηριότητες του τομέα της πτηνοτροφίας.

Ειδικότερα το σχετικό άρθρο 3 τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής:
«Πτηνοτροφικές μονάδες για τους ακόλουθους τύπους εκτροφών και υπό τους ακόλουθους περιορισμούς και όρους:
αα) εναλλακτικοί τύποι εκτροφών, πλην στρουθοκαμήλων, για την παραγωγή κρέατος πουλερικών βιολογικής εκτροφής, ελευθέρας βοσκής, παραδοσιακά ελευθέρας βοσκής, απεριόριστης ελευθέρας βοσκής (ίδρυση νέων μονάδων, επέκταση ή εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση),
ββ) εναλλακτικοί τύποι εκτροφών, πλην στρουθοκαμήλων, για την παραγωγή αυγών πουλερικών βιολογικής εκτροφής, ελευθέρας βοσκής, αχυρώνα (ίδρυση νέων μονάδων, επέκταση ή εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση),
γγ) συμβατικές εκτροφές πουλερικών, πλην στρουθοκαμήλων, για παραγωγή αυγών ή κρέατος, για ίδρυση νέων μονάδων, επέκταση ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Για τις συμβατικές εκτροφές, ο φορέας της επένδυσης, εφόσον πρόκειται για συνεργαζόμενη επιχείρηση, θα πρέπει να διαθέτει ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας με ισχύ τουλάχιστον 5 ετών από την ολοκλήρωση της επένδυσης με φορέα μεταποίησης ή/ και εμπορίας στο πλαίσιο της καθετοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας,
δδ) πτηνοτροφεία αναπαραγωγής ή και εκκολαπτήρια αυγών, για ίδρυση νέας μονάδας, επέκταση ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Η ίδρυση νέων μονάδων υπάγεται μόνο στο πλαίσιο καθετοποίησης υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων.

Για συνεταιρισμούς, για επιχειρήσεις νεοσσών και για επιχειρήσεις με συνεργαζόμενους πτηνοτρόφους (για επιχειρήσεις που παρέχουν νεοσσούς προς πάχυνση σε πτηνοτροφικές μονάδες και, μετά την ολοκλήρωση της πάχυνσης, παραλαμβάνουν τα έτοιμα για σφαγή κοτόπουλα και τα διανέμουν μέσω του δικτύου τους προς πώληση), η συνολική δυναμικότητα μετά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τη μέση παραγωγή ή/και διακίνηση της τελευταίας πενταετίας, αυξημένη κατά 20%. Αν ο φορέας της επένδυσης είναι συνεργαζόμενη επιχείρηση, θα πρέπει να διαθέτει ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας με ισχύ τουλάχιστον 5 ετών από την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Διαβάστε το ΦΕΚ

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
20/12/2023 10:36 πμ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων υπο ίδρυση και νεοσύστατων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Οι δραστηριότητες που επιδοτούνται είναι: Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων, Υλικά/Κατασκευές, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Ενέργεια, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ, Υγεία, Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Υπηρεσίες.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από ​30.000 € έως 400.000 €.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 190.000.000 ευρώ.​​

Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά:

  • ​​10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και
  • επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου θα είναι 24 μήνες απο την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Σε ποιους απευθύνεται
​Υπό ίδρυση και νεοσύστατες Πολύ Μικρές, Μικρές, και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης (Παράρτημα ΙΙ EΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΚΑΔ).

Κατηγορία Α. Υπό ίδρυση. Επιχειρήσεις που θα συσταθούν από την ημερομηνία έκδοσης της Προκήρυξης της Δράσης έως και την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης και θα δραστηριοποιηθούν αποκλειστικά σε επιλέξιμο/ους ΚΑΔ, καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την αποπληρωμή της επένδυσης.

Κατηγορία Β. Νεοσύστατες. Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχε​​ι παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας (δεν έχει παρέλθει 12μηνο από την ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης στην ΑΑΔΕ έως και την ημερομηνία προκήρυξης της Δράσης). Σημειώνεται ότι θα πρέπει να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε επιλέξιμους ΚΑΔ της Δράσης κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, καθ’όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την αποπληρωμή της επένδυσης.

Διευκρινίζεται ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να διαθέτουν τον ΚΑΔ επένδυσης πριν την πρώτη εκταμίευση.

Η υποβολή αιτήσεων έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί έως 29/2/2024.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά χωρίς την προσκόμιση φυσικού φάκελου δικαιολογητικών μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).

Τι χρηματοδοτείται
Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλον χώρος
Μηχανήματα – Εξοπλισμός
Ψηφιακός εξοπλισμός – Λογισμικό και υπηρεσίες Λογισμικού
Συμπληρωματικά, ενισχύονται δαπάνες για:
α) Πιστοποίηση Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας, Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, σύμφωνα με εθνικά εναρμονισμένα καθώς και λοιπά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα,
β) προβολή εξωστρέφεια και διεθνοποίηση,
γ) μεταφορικά μέσα,
δ) μελέτες και συμβουλευτικές υπηρεσίες,
ε) σχεδιασμός λογοτύπου και εταιρικής ταυτότητας,
στ) έμμεσες δαπάνες

Δείτε την πρόσκληση (εδώ)

Τελευταία νέα
12/02/2024 03:48 μμ

Πανελλαδική συνάντηση των πτηνοτρόφων θα γίνει στο ΥπΑΑΤ, την Τρίτη (20/2) με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρο Κελέτση, για να συζητηθούν τα προβλήματα του κλάδου.

Ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και δεν έχει λυθεί εδώ και δύο χρόνια είναι το ΦΠΑ.

Ο κλάδος της πτηνοτροφίας κρεατοπαραγωγής έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση, δεδομένης της διαφοράς του ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών που είναι 6% και της πώλησης των ζώντων ορνιθίων που είναι 13%. Αυτό έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στον ΦΠΑ. Οι πτηνοτρόφοι θα ζητήσουν στην συνάντηση να λυθεί άμεσα το πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση οι εκτροφές θα πάψουν να πληρώνουν το ΦΠΑ. Επίσης οι σύλλογοι ζητούν να ενταχθούν σε ρύθμιση 60 δόσεων οι οφειλές ΦΠΑ.

Επίσης ζητάμε από τον υφυπουργό να στηρίξει το κόστος ενέργειας. Οι μονάδες της πτηνοτροφία είναι ενεργοβόρες δηλαδή για να παράγουν χρειάζονται φτηνή ενέργεια. Ζητάμε ενίσχυση για το προπάνιο που χρησιμοποιούμε. Από την πανδημία μέχρι σήμερα το προπάνιο έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 30%. Επίσης το κόστος του πέλετ έχει τριπλασιαστεί (από 12 λεπτά έχει φτάσει στα 28 λεπτά).

Έχουμε όμως και την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Πριν από την πανδημία είχαμε 7 λεπτά/κιλοβατώρα. Στην συνέχεια με την ρήτρα αναπροσαρμογής είχαμε αύξηση της τιμής ρεύματος. Το κράτος επιδότησε την ρήτρα αναπροσαρμογής. Όμως όταν έφτασε η τιμή του ρεύματος στα 22 λεπτά και επιδότησε το 80% (7 λεπτά), τότε είχαμε ζημιά 15 λεπτά/κιλοβατώρα. Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια πληρώνουμε 15 λεπτά/κιλοβατώρα. Δεν μπορείς να παράγεις στην πτηνοτροφία με αυτές τις τιμές και το αποδείξαμε στο Υπουργείο Οικονομικών. Ζητάμε όπως και οι υπόλοιποι αγρότες 7 λεπτά η κιλοβατώρα για το ρεύμα που καταναλώνουμε.

Επίσης μαζί με τον λογαριασμό ρεύματος μας έρχονται και τα δημοτικά τέλη που είναι πολύ υψηλά ανάλογα στις περισσότερες περιπτώσεις, την κάθε δημοτική αρχή.

Ζητάμε από το υπουργείο Οικονομικών έκτακτη στήριξη 32 λεπτά ανά πουλί. Αυτή η στήριξη να καταβληθεί για την ζημιά που είχαμε όλα τα προηγούμενα έτη. Είναι ένα μίνιμουν ενίσχυσης για να μπορέσουμε να παράγουμε μέχριι το καλοκαίρι.

Μας ανέφεραν για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», με τη χρηματοδότηση των 30 εκ. ευρώ, με παράλληλα αύξηση της ισχύς στα 50 KW από τα 10 KW που είναι σήμερα. Ήταν η πρόταση που είχαμε κάνει πριν δύο χρόνια. Για να εφαρμοστεί θα περάσει τουλάχιστον μια 3ετία, δηλαδή είναι πολύ αργά γιατί μέχρι τότε δεν μπορούν να αντέξουν οι εκτροφές.

Όσον αφορά την τιμή παραγωγού, από την εποχή της πανδημίας μέχερι σήμερα είναι κυμαίνεται μεσοσταθμικά από 1,13 έως 1,19 ευρώ το κιλό. Από αυτά τα χρήματα μένουν σαν εισόδημα στον πτηνοτρόφο 10 - 20 λεπτά ανά πουλί. Αν πάθει κάποια ζημιά στην παραγωγή πάει αυτομάτως για λουκέτο».

18/01/2024 11:06 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, δύο τσεχικά καθεστώτα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,46 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την πρόληψη της εξάπλωσης ορισμένων ασθενειών σε πουλερικά και χοίρους.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση της Τσεχίας κοινοποίησε στην Επιτροπή για να εγκρίνει δύο προγράμματα για να στηρίξει τους κτηνότροφους στην πρόληψη της εξάπλωσης ορισμένων ασθενειών των πουλερικών και των χοίρων και στη θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας. Ειδικότερα, τα προγράμματα αποσκοπούν στην πρόληψη της εξάπλωσης:

(i) της γρίπης των πτηνών, της σαλμονέλας και της καμπυλοβακτηρίωσης των πουλερικών
(ii) της βρουκέλλωσης των χοίρων και της σαλμονέλωσης.

Τα προγράμματα θα διαρκέσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2029 και θα αφορούν εκτροφές στην Τσεχία, οι οποίες θα θέσουν σε εφαρμογή μέτρα απολύμανσης και βιοασφάλειας.

Η ενίσχυση θα καλύψει έως και το 50% των επιλέξιμων δαπανών.

«Αυτά τα δύο τσεχικά προγράμματα, ύψους 1,46 δισ. ευρώ, θα εξασφαλίσουν την παραγωγή υγιεινών και ασφαλών τροφίμων. Θα υποστηρίξουν τους αγρότες στη θέσπιση μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης ορισμένων ζωικών ασθενειών και θα συμβάλουν στην διασφάλιση μακροπρόθεσμης επισιτιστικής ασφάλειας, χωρίς αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού», δήλωσε η Margrethe Vestager, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της ΕΕ αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού.

12/01/2024 02:14 μμ

Συνεχίζονται οι επαφές των Υπουργών και του κυβερνητικού κλιμακίου στη Θεσσαλία μετά την ευρεία διυπουργική σύσκεψη που έγινε, την Πέμπτη (11/1), στην Καρδίτσα.

Σήμερα Παρασκευή (12/1) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης και ο γ.γ. Γιώργος Στρατάκος, θα έχουν συσκέψεις με Μελισσοκόμους, και στις 11 θα ακολουθήσει συνάντηση με πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους.

Στις συσκέψεις μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, ο ΓΓ Γιώργος Στρατάκος, οι Βουλευτές Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας, Γιώργος Κωτσός, Ασημίνα Σκόνδρα και Αριστοτέλης Σπάνιας, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Νεκτάριος Βιδάκης.

Οι Μελισσοκόμοι ζήτησαν να ενταχθούν στο Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ που αφορά την κτηνοτροφία και ειδικότερα την αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή εγκαταστάσεων, αίτημα το οποίο θα εξεταστεί από το ΥπΑΑΤ.

Θυμίζουμε ότι η προκήρυξη για το 5.2 ύψους 45 εκ. € για την αντικατάσταση ζώων και ανακατασκευή στάβλων θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμη ανέφερε ο υπουργός ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί οι πληγέντες μελισσοκόμοι μπορούν να συμμετέχουν στις δράσεις του τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος με βάση τον αριθμό των κυψελών που ήταν καταγεγραμμένες πριν τις καταστροφές. Στόχος: Να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του ετήσιου μελισσοκομικού προγράμματος, ύψους 61 εκατ. € έως το 2027, που αντιστοιχούν σε 12,3 εκ.€ ετησίως.

Συζητήθηκε η προοπτική δημιουργίας μελισσοκομικού πάρκου στη Θεσσαλία στο πρότυπο του εν εξελίξει πάρκου στον Έβρο και αναλύθηκαν οι παρεκκλίσεις από το Τομεακό Πρόγραμμα Μελιού του ΠΑΑ και της βιολογικής μελισσοκομίας.

Ο Υπουργός τόνισε ότι είναι σημαντική η δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως τόνισε με στο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα δίνονται κίνητρα για τη σύσταση και λειτουργία των Διεπαγγελματικών.

Στη συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγών που δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ (χοιροτρόφοι, πτηνοτρόφοι, παραγωγοί αρωματικών φυτών κλπ) ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι με εντολή του πρωθυπουργού αποζημιώνονται με χρήματα από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, με 15,8 εκατ. ευρώ που θα καταβληθούν εντός του Φεβρουαρίου.

Υπενθύμισε ότι την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, ύψους 45 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων αλλά και δωρεάν μελέτες από το ΓΕΩΤΕΕ.

Ο Υπουργός τόνισε ότι με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ θα υπάρχει υποχρεωτική ασφάλιση για τις συγκεκριμένες κατηγορίες παραγωγών και προαιρετική για όσους επί πλέον κινδύνους επιλέξουν για να ασφαλισθούν. Τους ενημέρωσε, επίσης, για τη δυνατότητα συμμετοχής τους στα Τμήματα Αγροτών στα Επιμελητήρια.

«Είναι στρατηγικός σχεδιασμός μας να υπάρχετε. Γι’ αυτό λαμβάνουμε ρεαλιστικά μέτρα. Δεν αιφνιδιάζουμε. Θέλουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχουν ενταχθεί 60.000 νέοι στο επάγγελμα», είπε ο υπουργός.

Οι παραγωγοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ευχαρίστησαν τον υπουργό και την κυβέρνηση. Τόνισαν μάλιστα ότι η συζήτηση που έγινε αποτελεί πρότυπο διαβούλευσης. Παράλληλα ζήτησαν εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για να είναι όσο το δυνατόν πιο χρήσιμος για τους Έλληνες παραγωγούς.

«Επιζητούμε τον διάλογο μαζί σας, θέλουμε τις προτάσεις σας για να σχεδιάσουμε καλύτερα το αύριο του κλάδου σας και του πρωτογενούς τομέα», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα ελέγχων που ετέθη από παραγωγούς, ο υπουργός είπε ότι απόφασή του είναι να ελεγχθούν άμεσα όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις (περί τις 165 εκκρεμούν από το 2015), ενώ έχει ζητήσει την ενίσχυση του ΕΦΕΤ ώστε να μη γίνονται πολλαπλοί έλεγχοι στον κάθε επαγγελματία, αλλά ένας συγκεντρωτικός.

28/11/2023 02:00 μμ

Χρωστάνε επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος στους αγροτοκτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους από το 2022.

Ο ΑγροΤύπος σας παρουσιάζει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το πρόβλημα.

Οι πτηνοτρόφοι, που έχουν ανάγκη την επιδότηση, ζητάνε ενημέρωση από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος για αυτά τα χρήματα επειδή υπάρχει κίνδυνος αν δεν γίνει άμεσα η πληρωμή τους να χαθούν. Οι λογαριασμοί ρεύματος - όπως υποστηρίζουν - δεν μπορούν να δώσουν κάποια πληροφόρηση.

Η σχετική ΚΥΑ (την οποία υπογράφουν οι κ.κ. Σταϊκούρας, Σκυλακάκης, Σκρέκας και Γεωργαντάς) και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η ενίσχυση τονίζει η ΚΥΑ χορηγείται το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.),«στις 3 Ιανουαρίου του 2023 δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ που θα έδινε ενίσχυση για τα αγροτικά τιμολόγια από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προσωρινού πλαισίου κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, του ύψους επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Τα χρήματα αφορούν αγροτικά τιμολόγια ρεύματος και δικαιούχοι είναι αγρότες αλλά και πτηνοτρόφοι. Ζητάμε να εφαρμοστεί το ΦΕΚ (τεύχος Β στις 3/1/2023) για επιδότηση του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος των αγροτικών εγκαταστάσεων για το 2022. Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί ένα από τα βασικά έξοδα ενός πτηνοτροφείου.

Τα πτηνοτροφεία γενικά θεωρούνται ενεργοβόρα επιχείρηση. Η τιμή της Κιλοβατώρας έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την τιμή που είχαμε πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας. Επίσης το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει ότι θα πρέπει οι επιδοτήσεις να δίνονται άμεσα για να μην μετακυλήσουν στις τιμές των προϊόντων. Τα πτηνοτροφία λειτουργούν με περιθώριο κέρδους 6%. Από αυτό το ποσοστό το 3% πηγαίνει για ηλεκτρικό ρεύμα και το 1% για προπάνιο. Ουσιαστικά με αυτή την κατάσταση δεν μπορούν να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις μας.

Το επόμενο χρονικό διάστημα προσπαθούμε να κλείσουμε ραντεβού με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θάνο Πετραλιά, για να συζητήσουμε για την επιχορήγηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο προπάνιο».

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, η επιδότηση παρέχεται για την κατανάλωση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του έτους 2022 και χορηγείται επιπλέον των επιδοτήσεων.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

15/11/2023 03:02 μμ

Ο υπουργός κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός κ. Σταύρος Κελέτσης μεσολάβησαν για να γίνει το ραντεβού των πτηνοτρόφων με τον Υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), με τον κ. Θεοχάρη στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε συζητήσαμε το πρόβλημα με το ΦΠΑ. Ζητάμε να γίνει εξίσωση των συντελεστών αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ζώων στο 6%. Αυτό το μέτρο έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Επίσης ζητήσαμε ρύθμιση όλων των χρεών των πτηνοτρόφων που έχουν δημιουργηθεί λόγω αυτού του προβλήματος σε 100 μηνιαίες δόσεις.

Επίσης οι πτηνοτρόφοι ζητούν παρέμβαση στην αγορά προπανίου. Η συνολική επιβάρυνση που έχουν οι πτηνοτρόφοι από την αύξηση της τιμής του προπανίου και του πέλετ είναι της τάξης των 0,08 ευρώ ανά πτηνό μεσοσταθμικά για κάθε εκτροφή (για τις 4 εκτροφές τον χρόνο που γίνεται υψηλότερη χρήση θέρμανσης).

Γίνεται προσπάθεια να υπάρξουν ραντεβού το επόμενο διάστημα για να υπάρξει έκτακτο βοήθημα στους πτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, στα πρότυπα του fuel pass. Ζητάμε η ενίσχυση να είναι ύψους 0,32 ευρώ ανά πτηνό (με βάση τη δυναμικότητα που έχει δηλωθεί στο ΟΣΔΕ). Αυτή η ενίσχυση θα έχει κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης των 6 εκατ. ευρώ.

Επίσης ζητάμε να εφαρμοστεί το ΦΕΚ (τεύχος Β στις 3/1/2023) για επιδότηση του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος των αγροτικών εγκαταστάσεων για το 2022. Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί ένα από τα βασικά έξοδα ενός πτηνοτροφείου. Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ (εδώ) το οποίο δεν εφαρμόστηκε.

Ένα ακόμη αίτημα του κλάδου είναι να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση των δημοτικών τελών και την αποσύνδεσή τους από τα τετραγωνικά των σταυλικών εγκαταστάσεων γιατί στην ουσία είναι μη ανταποδοτικά. Οι σταβλικές πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έχουν μεγάλη στεγασμένη επιφάνεια αλλά εκ του νόμου η διάθεση των αποβλήτων (στερεών και υγρών) γίνεται με ευθύνη των παραγωγών σε ειδικά αδειοδοτούμενες επιχειρήσεις και όχι στους δήμους. Επίσης η διαφοροποίηση των χρεώσεων που υπάρχει σε κάθε δήμο δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στους πτηνοτρόφους. Ζητάμε να υπάρξει μια μέγιστη χρέωση από τους δήμους της τάξης του 0,1 ευρώ ανά τ.μ. σταβλικής εγκατάστασης ετησίως.

09/11/2023 12:31 μμ

Τις τελευταίες μέρες επιβεβαιώθηκαν εστίες γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας σε χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία), ενώ παράλληλα ανιχνεύεται με μεγαλύτερη συχνότητα η παρουσία του ιού και σε λοιπές περιοχές της Ευρώπης.

Όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, «η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά άγρια πτηνά, τα οποία ανευρίσκονται στο πεδίο νεκρά ή ημιθανή. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κυκλοφορίας του ιού στους άγριους πληθυσμούς των πτηνών, σε όλες τις χώρες μεγαλώνει ο αριθμός εστιών σε εκτροφές πουλερικών, όπως ενδεικτικά παρατηρείται στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η τρέχουσα εικόνα στα Βαλκάνια παρουσιάζει ομοιότητες με προγενέστερα επιδημικά κύματα, όταν στην Ελλάδα ο ιός ανιχνεύτηκε τόσο σε άγρια πτηνά (2016, 2017, 2021 και 2022) όσο και σε εκμεταλλεύσεις πουλερικών (2017)».

Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος αυτών, υποχρεωτικής δηλώσεως.

Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις, την εξάπλωση της νόσου στις προηγούμενες επιζωoτίες και τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας, καθίσταται ιδιαίτερα αυξημένος, το προσεχές διάστημα (Νοέμβριος-Μάιος), ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, προκειμένου σε αυτή τη φάση να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη υπενθύμισης στους πτηνοτρόφους και τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών για τον υφιστάμενο κίνδυνο και την ανάγκη εφαρμογής μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Ακόμη, λοιπές υπηρεσίες και ιδιωτικοί φορείς που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολογικές οργανώσεις, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κ.λ.π.), συμβάλλουν στην εφαρμογή του προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών (Υ.Α. 192/41388/15.02.2023–ΦΕΚ Β' 775/09.02.2023), είτε ενημερώνοντας τις οικείες κτηνιατρικές αρχές σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου, είτε συλλέγοντας και παραδίδοντάς τα σε αυτές.

Σε κάθε περίπτωση, πριν την όποια διαδικασία συλλογής και παράδοσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές και τα κτηνιατρικά εργαστήρια του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες. Τα είδη άγριων πτηνών προς δειγματισμό σύμφωνα με το ανωτέρω πρόγραμμα παρατίθενται σε πίνακα που επισυνάπτεται στη σχετική ανακοίνωση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Επισημαίνεται ότι κατά τον χειρισμό άγριων πτηνών (συλλογή, μεταφορά, δειγματισμός) θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια μιας χρήσης, καθαρισμός και αντισηψία χεριών).

Τέλος, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με πληροφόρηση του ΥπΑΑΤ, με βάση εγκύκλιο της αρμόδιας κεντρικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας, συνιστάται σε επαγγελματίες που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως κτηνιάτρους, πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους και ενδεχομένως μπορεί να εκτεθούν σε ιό της γρίπης των πτηνών, να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους.

25/10/2023 03:08 μμ

Ολοκληρώθηκε. στις 14 Αυγούστου 2023, η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα», του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής:
α) 28.000.000 € (ποσοστό 80%) θα διατεθούν για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν από Συλλογικούς Φορείς και από υπό σύσταση, αντίστοιχους Συλλογικούς Φορείς.
β) 7.000.000 € (ποσοστό 20%) θα διατεθούν για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν από νομικές οντότητες και από υπό σύσταση, αντίστοιχες νομικές οντότητες.

Στόχοι του υποέργου, είναι η αύξηση του βαθμού συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα, η βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η βελτίωση της θέσης του αγροτών στην αλυσίδα αξίας, η καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, η εφαρμογή της συμβολαιακής γεωργίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του προγράμματος, η αξιολόγηση των αιτήσεων θα έπρεπε να γίνει από 16 Αυγούστου 2023 έως 29 Σεπτεμβρίου 2023.

Τον Οκτώβριος έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και ελέγχου των σχετικών αιτημάτων πληρωμής.

Ακόμη όμως δεν έχει προχωρήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις να έχουν «βαλτώσει». Και μιλάμε για κοινοτικά χρήματα, με το ποσοστό χρηματοδότησης να φτάνει σε κάποιες περιοχές μέχρι και 75%.

Δικαιούχοι του επενδυτικού προγράμματος είναι:
α) Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.), Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και Ανώνυμες Εταιρείες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς του ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις».
β) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του Ν. 4430/2016 και εταιρείες του εμπορικού δικαίου, εκτός αυτών της ανωτέρω περίπτωσης, που εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία.

12/10/2023 12:36 μμ

Στην Παγκόσμια Ημέρα Αυγού 2023 αναφέρεται ανακοίνωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ).

Την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, οι λάτρεις των αυγών σε όλο τον κόσμο γιορτάζουμε για μία ακόμα χρονιά την δύναμη του αυγού και όλα τα θρεπτικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη του.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου, είναι μια ευκαιρία για να τιμήσουμε τη μοναδική συνεισφορά των αυγών στην διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Η διατροφική αξία του αυγού είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς προσφέρει στον οργανισμό συνδυασμένα 13 βασικές βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, ποσότητες που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τις καταναλώνουμε μεμονωμένα σε επαρκείς ποσότητες, αν και είναι απαραίτητα στοιχεία μίας ισορροπημένης δίαιτας. Γι’ αυτό η κατανάλωση αυγών είναι το τέλειο «πακέτο» υγιεινής διατροφής για άτομα κάθε ηλικίας.

Ειδικά για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, που περισσότερα από τα μισά (56%) παγκοσμίως έχουν έλλειψη σε βασικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, βιταμίνη Α και ψευδάργυρο, τα αυγά ως σταθερό και βασικό κομμάτι της διατροφής τους μπορούν να βοηθήσουν να καλυφθούν αυτά τα διατροφικά κενά και να προωθηθεί η υγιής ανάπτυξη τους, καθώς περιέχουν όλα αυτά τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά!

Αλλά και για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, τα αυγά είναι πολύτιμος σύμμαχος για δύναμη και γνωστική ευεξία, καθώς η ενσωμάτωση τους στη διατροφή των ηλικιωμένων μπορεί να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της σαρκοπενίας, των καταγμάτων, της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ, προσφέροντας μια πολύτιμη πηγή υποστήριξης και προστασίας.

Για την Ελλάδα, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού συμπίπτει με τα πρώτα «γενέθλια» της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ), καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την αναγνώρισή της ως Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση στον τομέα των αυγών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπουργική Απόφαση 2997/289011).

Έναν χρόνο μετά την επίσημη αναγνώρισή της, η ΕΔΟΑΠΑ βρίσκεται σε διαδικασία διεύρυνσης, με την εγγραφή νέων μελών που θα κάνουν ακόμα πιο ισχυρή τη φωνή του αυγού στην Ελλάδα και θα συμβάλουν στην επίτευξη των βασιλών καταστατικών στόχων της Οργάνωσης, μεταξύ των οποίων είναι:

  • η ενίσχυση της παραγωγής στις υφιστάμενες μονάδες,
  • η προσέλκυση νέων παραγωγών,
  • η ανάπτυξη μεθόδων και μέσων για την βελτίωση των προϊόντων σε όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας,
  • η προάσπιση και προστασία της ελληνικής παραγωγής, όλων των ειδών εκτροφής,
  • η ανάληψη πρωτοβουλιών για ολοκληρωμένη και βιώσιμη παραγωγή, με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον,
  • η ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου και
  • η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτιστική και διατροφική σπουδαιότητα των αυγών και των προϊόντων τους.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού είναι για την ΕΔΟΑΠΑ μία ακόμα ευκαιρία να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για τα θρεπτικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη του αυγού, τονίζοντας ότι το αυγό είναι ο σταθερός σύμμαχος μας για υγιεινή διατροφή.

02/10/2023 03:05 μμ

Έως την 1η Απριλίου 2024 έχουν προθεσμία οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/2004 να υποβάλλουν αίτηση για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας των επενδυτικών σχεδίων τους.

Εάν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, τότε οι αποφάσεις υπαγωγής ανακαλούνται αυτοδίκαια, εξαιρουμένων των περιπτώσεων στις οποίες είχαν καταβληθεί κρατικές ενισχύσεις και για τις οποίες απαιτείται η έκδοση διοικητικής πράξης.

Αυτό προβλέπεται σε νομοθετική διάταξη που θα φέρει στη Βουλή το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Στην ίδια διάταξη θα προβλέπεται επίσης ότι έως την 1η Απριλίου 2024 θα μπορούν να εκδίδονται παραστατικά δαπανών και πληρωμών για το επενδυτικό έργο και να πραγματοποιούνται όλες οι ενέργειες για την πλήρωση των προϋποθέσεων και όρων της διαπίστωσης της ολοκλήρωσης της επένδυσης.

Η ίδια προθεσμία ολοκλήρωσης παρέχεται και στα επενδυτικά σχέδια στα οποία έχει χορηγηθεί παράταση για λόγους ανωτέρας βίας και η χορηγηθείσα παράταση έχει λήξει πριν την 1η Απριλίου 2024.

Με την προωθούμενη ρύθμιση, τα επενδυτικά σχέδια πρώην αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, για τα οποία προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις ελάχιστο κόστος υπαγωγής στο Ν.3299/2004 μπορούν να ολοκληρωθούν χωρίς την πλήρωση αυτής της προϋπόθεσης, εφ’ όσον διατηρείται ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας της επένδυσης.

Επιπρόσθετα στα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στα καθεστώτα ενίσχυσης του νόμου 4399/2016 παρέχεται η δυνατότητα πρόσθετης παράτασης του χρόνου υλοποίησης κατά 6 μήνες προκειμένου να πιστοποιηθούν δαπάνες ενισχυόμενων δαπανών μέχρι το ποσοστό του 50%.

29/08/2023 10:36 πμ

Ξεκίνησε από Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023, η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για το Ταμείο Εγγυοδοσίας DeLFI ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα KYC της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας «Development Law Financial Instrument Guarantee Fund (DeLFI GF)» αποτελεί ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο το οποίο δημιουργήθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με σκοπό τη στήριξη της χρηματοδότησης νεοσύστατων και υφιστάμενων βιώσιμων επιχειρήσεων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και επιδιώκουν την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου Ν.4887/2022.

Αφορά Υφιστάμενες και Νεοσύστατες Πολύ μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ενίσχυσης μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 και δεν έχουν προβεί σε έναρξη εργασιών πριν την υποβολή της αίτησής τους στην πλατφόρμα KYC.

Δεδομένης της εγγύησης του DeLFI GF, η επιχείρηση απολαμβάνει:

  • χαμηλότερο επιτόκιο στο δάνειο και
  • χαμηλότερες εξασφαλίσεις.

Η πλατφόρμα Know your Customer (KYC) by HDB επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους με απλές διαδικασίες, να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους με μία και μόνη αίτηση και - εφόσον είναι επιλέξιμοι - η αίτησή τους για χρηματοδότηση να είναι διαθέσιμη σε όσες τράπεζες εκείνοι επιλέξουν.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας DeLFI διευκολύνει την πρόσβαση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση για να υλοποιήσουν τα εγκεκριμένα επενδυτικά τους σχέδια που έχουν ήδη ενταχθεί στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο N.4887/2022.

Το Ταμείο παρέχει εγγυήσεις για τη λήψη δανείων, τόσο μεσο-μακροπρόθεσμης διάρκειας έως 10 ετών, όσο και βραχυπρόθεσμης διάρκειας έως 5 ετών (έναντι της επιχορήγησης χωρίς πρόσθετες εγγυήσεις), ώστε να ολοκληρωθούν με ταχύτητα τα επενδυτικά σχέδια που έχουν ήδη λάβει απόφαση υπαγωγής.

Το DeLFI παρέχει εγγύηση 80% ανά δάνειο, ενώ διευκολύνει περαιτέρω τις επιχειρήσεις, περιορίζοντας το ύψος των τυχόν πρόσθετων εμπράγματων εξασφαλίσεων που θα απαιτηθούν από πλευράς των επιχειρήσεων για τα μεσο-μακροπρόθεσμα δάνεια με εγγύηση έως 40% του δανείου.

Το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα παροχής εγγύησης σε νέα δάνεια ύψους έως 500 εκ. ευρώ, με δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού του εφόσον εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι.

Το ύψος του δανείου κυμαίνεται από 50.000 ευρώ μέχρι 10.000.000 ευρώ, και είναι συνάρτηση του χρηματοδοτικού σχήματος της ενταγμένης επένδυσης στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

Για την ένταξη στο Πρόγραμμα η υποψήφια επιχείρηση υποβάλει αίτηση:

Α) Στην πλατφόρμα KYC (Know Your Customer) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε., μέσω του δικτυακού τόπου www.hdb.gr (εδώ). Για κάθε ολοκληρωμένη αίτηση και ύστερα από μία σειρά αξιολογήσεων κριτηρίων επιλεξιμότητας, η αίτηση προωθείται στα Πιστωτικά Ιδρύματα που έχει επιλέξει ο ενδιαφερόμενος, για την υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς. Εφόσον η αίτηση γίνει καταρχήν αποδεκτή, δηλαδή λάβει ο ενδιαφερόμενος μη δεσμευτική προσφορά, τότε εκδίδεται ένας μοναδικός κωδικός.

Β) Στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), μέσω του δικτυακού τόπου https://www.ependyseis.gr/ (εδώ), όπου αναγράφει τον μοναδικό αριθμό αίτησης από την πλατφόρμα KYC, δηλώνοντας το Πιστωτικό Ίδρυμα από το οποίο επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί και έχει λάβει ήδη μη δεσμευτική προσφορά.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, επεσήμανε: «Στόχος μας στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022 είναι οι επενδύσεις να προχωρήσουν με ταχύτητα ώστε να έχουν το μέγιστο αναπτυξιακό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία. Προς την κατεύθυνση αυτή, δίνουμε, για πρώτη φορά, την δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εντάσσονται σε Αναπτυξιακό Νόμο να εξασφαλίσουν με ευνοϊκούς όρους, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία τα κεφάλαια που χρειάζονται ώστε να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια εντός χρονοδιαγραμμάτων επιτυγχάνοντας τους στόχους τους. Η καινοτόμος πλατφόρμα Know Your Customer και το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας «Development Law Financial Instrument» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτελούν ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα των μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προχωρούμε με όραμα, σχέδιο και βούληση να στηρίξουμε ακόμη αποτελεσματικότερα τις επιχειρήσεις ως κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση του εθνικού εισοδήματος».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της HDB, Αθηνά Χατζηπέτρου σημείωσε: «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB στηρίζει εμπράκτως την χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχείρησης και πλαισιώνει την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των εταιριών του νέου Αναπτυξιακού νόμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια του DeLFI προέρχονται από τις επιστροφές κεφαλαίων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Ι (ΤΕΠΙΧ Ι). Αυτό αναδεικνύει τη σημασία της λειτουργίας των χρηματοδοτικών εργαλείων χρηματοδότησης με πολλαπλάσια θετική επίδραση στην οικονομία, καθώς πόροι του ΕΣΠΑ 2007-2013, αφού χρηματοδότησαν ένα σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων επιστρέφουν εκ νέου στην αγορά για την ενίσχυση νέων επιχειρήσεων. Ο βαθμός μόχλευσης στο εν λόγω προϊόν είναι 5. Στην HDB συνεχίζουμε να διευκολύνουμε και να δίνουμε ώθηση για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας με ταχύτητα, διαφάνεια και υψηλό ποσοστό απορρόφησης των προγραμμάτων μας».

24/08/2023 12:48 μμ

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, είχε η Διοίκηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), την Τρίτη (22 Αυγούστου), στην έδρα της στη Λάρισα.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΒ κ. Ευθύμιος Φωτεινός παρουσίασε τις μέχρι στιγμής παρεμβάσεις και δράσεις για την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια που υλοποίησε η Διεπαγγελματική ύστερα από την επανασύστασή της το 2016 και αναφέρθηκε εκτενώς στα σημεία που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για τη συνέχιση της αύξησης της αξίας της βαμβακοκαλλιέργειας και αφορούν, μεταξύ άλλων, την άμεση εφαρμογή του αγροτοπεριβαλλοντικού προγράμματος «μείωσης αποτυπώματος άνθρακα στη βαμβακοκαλλιέργεια», με ταυτόχρονη διασφάλιση της ομαλής εξέλιξής του στα επόμενα έτη, τη συνέχιση λειτουργίας της Ομάδας Εργασίας για το βαμβάκι, την ένταξη του κλάδου των επιχειρήσεων Εκκόκκισης, Εμπόρων Βάμβακος και βαμβακοσπόρου στον Αναπτυξιακό Νόμο και στα επενδυτικά προγράμματα του ΠΑΑ, τη μείωση του κόστους καλλιέργειας κ.α.

Στο τέλος της συνάντησης ο Υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Αυγενάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα έλεγα ότι φεύγω πραγματικά ενθουσιασμένος από τη συνάντηση με τη Διεπαγγελματική Βάμβακος γιατί είδαμε μια Διεπαγγελματική πρότυπο. Αναπτύσσονται και αναδεικνύουν διαρκώς το προϊόν τους όχι μόνο σε εθνικό αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο….Οι καλές πρακτικές, που για παράδειγμα εφαρμόζονται εδώ, πρέπει να γίνουν γνωστές και σε άλλες Διεπαγγελματικές… Το βαμβάκι είναι ένα εξαιρετικό προϊόν. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποτε έλεγαν ότι είναι ο «λευκός χρυσός» της χώρας μας και παραμένει...Είναι αυτονόητο ότι σήμερα φεύγουμε από τη συνάντηση χαρούμενοι γιατί είδαμε παραγωγούς, μεταποιητές, εκκοκκιστές, κλωστοϋφαντουργούς, όλη την «αλυσίδα» ενωμένη και συντονισμένη να συνεργάζεται. Τους ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσαν και τα σημεία που ανέδειξαν ώστε να έχουμε καλύτερη συνεργασία».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΟΒ κ Ευθύμης Φωτεινός δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό και τον Υφυπουργό που βρέθηκαν στην έδρα μας σήμερα για να μιλήσουμε για τον «λευκό χρυσό», όπως τον χαρακτήρισε και ο κ. Αυγενάκης. Για ένα προϊόν που όλος ο κλάδος δίνει αγώνα για να πάρει την υπεραξία που πρέπει και να τοποθετηθεί στο υψηλότερο βάθρο όχι μόνο της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας αγοράς. Από τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Υπουργό ένα πράγμα βγήκε κερδισμένο: Το βαμβάκι και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στη χώρα μας καλλιεργούνται από 2,5 έως 3 εκατ. στρέμματα. Η Ελλάδα παράγει το 80% του ευρωπαϊκού βάμβακος, ενώ απασχολεί 45.000 οικογένειες και προσφέρει εργασία σε περισσότερα από 100.000 άτομα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΑΑΤ κ. Κώστας Μπαγινέτας, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέτζος, οι Βουλευτές Λάρισας κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Καπετάνος, ενώ από πλευρά της ΔΟΒ συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Σιάρκος, τα μέλη του Δ.Σ. κ. Βασίλης Γιαννάκος και Γιώργος Καραΐσκος, καθώς και ο Σύμβουλος κ. Δημήτρης Μελάς.

03/08/2023 11:34 πμ

Ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ η παράταση της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων».

Όμως το Υπουργείο έμεινε στην ανακοίνωση και δεν δημοσιεύθηκε η σχετική εφαρμοστική υπουργική απόφαση, με αποτέλεσμα να βρίσκονται αυτή την στιγμή στον αέρα οι εκτροφείς αυτόχθονων φυλών.

Ο κ. Κώστας Κυροχρήστος, εκτροφέας μαύρου χοίρου από την περιοχή του Νεοχωρίου Μεσολογγίου, σε επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ, την οποία κοινοποίησε και στον ΑγροΤύπο αναφέρει ότι «ψεύτικες αποδείχτηκαν οι υποσχέσεις του Υπουργείου, που προέρχονταν από την πρώην γενική γραμματέα κ. Καλογήρου, όπως επίσης τον ίδιο τον Υπουργό κ. Γεωργαντά, που δόθηκαν από τον περασμένο Δεκέμβριο, περί παράτασης του προγράμματος των αυτόχθονων φυλών.

Μιας παράτασης που στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν λόγοι να γίνει μιας και υπάρχει εγκεκριμένο το νέο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και 14 μήνες (που περιλαμβάνεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ). Την παράταση την αποφάσισαν υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ γιατί δεν είχαν φροντίσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα να προχωρήσουν στη διεκπεραίωση των απαραίτητων ενεργειών που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει το νέο πρόγραμμα και να δημοσιευθεί η προκήρυξη.

Με επαναλαμβανόμενες ψεύτικες υποσχέσεις λοιπόν και αδιαφορώντας για τις συνέπειες που προξενούν στις εκτροφές μας, που αποτελούνται από ζώα σπάνιων ελληνικών φύλων που απειλούνται με εξαφάνιση. Χωρίς την οικονομική ενίσχυση - αποζημίωση είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν και να επιβαρυνθούν το οικονομικό κόστος οι κτηνοτρόφοι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με αφανισμό.

Η οικονομική ενίσχυση - αποζημίωση, που προκύπτει από το νέο πρόγραμμα των σπάνιων αυτόχθονων φύλων, είναι απαραίτητη, όπως είναι απαραίτητο το νερό στα δέντρα που χωρίς αυτό δεν μπορούν να ζήσουν με αποτέλεσμα το θάνατό τους. Οι εκτροφές μας με τους λάθος χειρισμούς «ακροβατούν» μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που αντιμετωπίζουν. Δεν είμαστε ούτε μάγοι ούτε ταχυδακτυλουργοί για να μας συμπεριφέρεστε κατά αυτό τον τρόπο. Είμαστε κτηνοτρόφοι που εκτρέφουν αυτόχθονες φυλές και έτσι και πρέπει να μας συμπεριφέρεστε.

Κύριε Υπουργέ ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, ζητάμε να αναλάβετε σήμερα πρωτοβουλία δίδοντας εντολή στα αρμόδια τμήματα που χειρίζονται το νέο πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών για την άμεση εκκίνηση του, με διαδικασίες fast track. Κάθε μέρα που περνάει προσθέτει και έναν επιπλέον λόγο για τη συρρίκνωση μας και τον αφανισμό μας».

18/07/2023 12:09 μμ

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Κελέτση, ζητούν οι πτηνοτρόφοι κρεατοπαραγωγής ώστε να τον ενημερώσουν για τα προβλήματα του κλάδου.

Ένα σοβαρό θέμα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ), είναι η διαφορά μεταξύ ΦΠΑ αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ορνιθίων.

Το θέμα είχαμε παρουσιάσει και στον ΑγροΤύπο, με την ΠΕΟΠΠ να καταγγέλλει ότι η πλειοψηφία των πτηνοτρόφων παραγωγών έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση, δεδομένης της διαφοράς του ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών που είναι 6% και της πώλησης των ζώντων ορνιθίων που είναι 13%. Αυτό έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στον ΦΠΑ. Ωστόσο, επειδή η πληρωμή των τιμολογίων πραγματοποιείται ακόμη και 12 μήνες μετά την έκδοσή τους, οι παραγωγοί δεν έχουν την δυνατότητα να αποδώσουν στο κράτος χρήματα που δεν έχουν εισπράξει ακόμα.

Οι πτηνοτρόφοι ζητούν την εξίσωση των συντελεστών αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ζώων, καθώς και τη ρύθμιση όλων των χρεών τους που έχουν εν τω μεταξύ δημιουργηθεί.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), «ζητάμε να ενταχθούμε στη ρύθμιση από 75 έως 120 δόσεις. Όμως το ισχύον καθεστώς δεν μας αφήνει γιατί απαιτεί να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2021 (έστω και αν αυτές έχουν πληρωθεί στη συνέχεια).

Με τον υφυπουργό κ. Σταύρο Κελέτση θα ζητήσουμε να έχουμε μια ρύθμιση οφειλών κυρίως προς την εφορία, με την οποία να μπορέσουμε να πληρώσουμε τα χρέη μας. Επίσης θα προσπαθήσουμε στη συνέχεια να κάνουμε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, για να συζητήσουμε το πρόβλημα με τον ΦΠΑ».

14/07/2023 11:12 πμ

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που πήρε ΦΕΚ καθορίζονται τα είδη των επενδυτικών σχεδίων της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που μπορούν να υπαχθούν στα καθεστώτα ενισχύσεων του ν. 4887/2022 (Αναπτυξιακό Νόμο).

Το ανώτατο ποσό ενίσχυσης είναι έως 600.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο και ανά επιχείρηση.

Τα επενδυτικά σχέδια μπορεί να αφορούν είτε σε ίδρυση νέας μονάδας, είτε σε επέκταση υφιστάμενης μονάδας, είτε σε εκσυγχρονισμό (θεμελιώδη αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας), με ή χωρίς μετεγκατάσταση, υφιστάμενης μονάδας. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού η μονάδα μπορεί να αυξήσει τη δυναμικότητά της, εφόσον αυτό δεν αντίκειται σε συγκεκριμένες κάθε φορά εθνικές ή κοινοτικές διατάξεις και έχει εφοδιαστεί με τις απαραίτητες προς τούτο αδειοδοτήσεις.

Το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης για την υπαγωγή στα καθεστώτα ενίσχυσης του ν. 4887/2022, δεν μπορεί να υπερβεί, τα ακόλουθα ποσοστά:
α. Το 75% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
β. Το 40% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Αττικής.
γ. Το 50% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Με το επενδυτικό σχέδιο επιδιώκεται τουλάχιστον ένας από τους ακόλουθους στόχους:
α. Η βελτίωση των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης, ιδίως μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής ή της βελτίωσης και αναδιάταξης της παραγωγής,
β. η βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, των συνθηκών υγιεινής ή των προτύπων καλής διαβίωσης των ζώων,
γ. η δημιουργία και βελτίωση υποδομής που συνδέεται με την ανάπτυξη, την προσαρμογή και τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας

Στα καθεστώτα ενίσχυσης του νόμου 4887/2022, δύναται να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια τα οποία αφορούν συγκεκριμένα σε:

α. Στον τομέα φυτικής παραγωγής: Εκμεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστημάτων φυτικής παραγωγής, όπως συμβατική, πιστοποιημένη - ολοκληρωμένη, βιολογική, κ.λπ. - υπαίθρια, υπό κάλυψη (θερμοκήπια, θάλαμοι καλλιέργειας μανιταριών θερμοκηπιακού τύπου, δικτυοκήπια κ.α.),

β. στον τομέα ζωικής παραγωγής: Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για ίδρυση νέων, επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων όπως αυτές περιγράφονται στον ν. 4056/2012 (Α’ 52).
Συγκεκριμένα υπάγονται επενδυτικά σχέδια όλων των παραγωγικών κατευθύνσεων καθώς και όλων των τύπων εκτροφής, που αφορούν σε:
αα) Βοοτροφικές μονάδες.
ββ) Αιγοπροβατοτροφικές μονάδες.
γγ) Χοιροτροφικές μονάδες.
δδ) Μονάδες μονόπλων.
εε) Μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων.
στστ) Μονάδες εκτροφής θηραμάτων και θηραματικών ειδών (με την επιφύλαξη των ισχυουσών δασικών διατάξεων για τα εν λόγω είδη σε εκτροφές).
ζζ) Μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών.
ηη) Σηροτροφικές μονάδες.
θθ) Μονάδες μελισσοκομίας, παραγωγής μελιού, κεριού μελισσών και λοιπών προϊόντων κυψέλης.
ιι) Μονάδες εκτροφής κονίκλων, μέχρι το όριο δυναμικότητας των 2.000 θηλυκών αναπαραγωγής.
ιαια) Πτηνοτροφικές μονάδες για τους ακόλουθους τύπους εκτροφών και υπό τους ακόλουθους περιορισμούς και όρους:
-εναλλακτικοί τύποι εκτροφών, πλην στρουθοκαμήλων, για την παραγωγή κρέατος πουλερικών βιολογικής εκτροφής, ελευθέρας βοσκής, παραδοσιακά ελευθέρας βοσκής, απεριόριστης ελευθέρας βοσκής (ίδρυση νέων μονάδων, επέκταση ή εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση),
-εναλλακτικοί τύποι εκτροφών, πλην στρουθοκαμήλων, για την παραγωγή αυγών πουλερικών βιολογικής εκτροφής, ελευθέρας βοσκής, αχυρώνα (ίδρυση νέων μονάδων, επέκταση ή εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση),
-συμβατικές εκτροφές πουλερικών, πλην στρουθοκαμήλων, για παραγωγή αυγών ή κρέατος, για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Ειδικά για τις συμβατικές μονάδες εκτροφής ινδιάνων, υπάγεται επίσης η ίδρυση νέων μονάδων.
-πτηνοτροφεία αναπαραγωγής ή και εκκολαπτήρια αυγών, για ίδρυση νέας μονάδας, επέκταση ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Η ίδρυση νέων μονάδων υπάγεται μόνο στο πλαίσιο καθετοποίησης υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων.

Για συνεταιρισμούς, για επιχειρήσεις νεοσσών και πάχυνσης και για επιχειρήσεις με συνεργαζόμενους πτηνοτρόφους (για επιχειρήσεις που παρέχουν νεοσσούς προς πάχυνση σε πτηνοτροφικές μονάδες και, μετά την ολοκλήρωση της πάχυνσης, παραλαμβάνουν τα έτοιμα για σφαγή κοτόπουλα και τα διανέμουν μέσω του δικτύου τους προς πώληση), η συνολική δυναμικότητα μετά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τη μέση παραγωγή ή και διακίνηση της τελευταίας πενταετίας, αυξημένη κατά 20%.
Αν ο φορέας της επένδυσης είναι συνεργαζόμενη επιχείρηση, θα πρέπει να διαθέτει ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας με ισχύ τουλάχιστον 5 ετών από την ολοκλήρωση της επένδυσης.

γ. Στον τομέα φυτικής παραγωγής υπάγονται επίσης επενδυτικά σχέδια διαλογής και τυποποίησης γεωργικών προϊόντων της περ. α, τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από την καλλιέργεια και παραγωγή των ιδίων επιχειρήσεων που υποβάλλουν τις επενδυτικές προτάσεις.

δ. Στις επιλέξιμες δραστηριότητες της απόφασης αυτής περιλαμβάνεται και η καλλιέργεια του φυτού της φαρμακευτικής κάνναβης με το επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται να είναι ενιαίο και να αφορά τη δημιουργία καθετοποιημένης μονάδας (παραγωγική διαδικασία της καλλιέργειας του φυτού και της μεταποίησης για την παραγωγή ελαίου).

Μη επιλέξιμες δαπάνες είναι όσες σχετίζονται με:
α. Την αγορά δικαιωμάτων ενίσχυσης,
β. την αγορά και τη φύτευση μονοετών φυτών,
γ. τις εργασίες αποστράγγισης,
δ. την αγορά ζώων,
ε. ενσυρμάτωση ή καλωδίωση για δίκτυα δεδομένων εκτός της ιδιωτικής ιδιοκτησίας,
στ. τις επενδύσεις με σκοπό τη συμμόρφωση με τα ισχύοντα ενωσιακά πρότυπα,
ζ. το κεφάλαιο κίνησης,
η. τις δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσα στο πλαίσιο των υποχρεωτικών μέτρων της οδηγίας 91/676/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορρύπανση γεωργικής προέλευση.

Διαβάστε το ΦΕΚ

29/06/2023 12:20 μμ

Από το 2024 θα ξεκινήσει στην χώρα μας η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραγωγικών ζώων.

Αυτό τονίστηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ), που έγινε την Τετάρτη (28 Ιουνίου 2023), με θέμα: «η ορθή χρήση των αντιβιοτικών στην πτηνοτροφία - κτηνοτροφία», στην οποία παρευρέθηκε ο ΑγροΤύπος.

Όπως ανέφερε η κα Ειρήνη Καστελλάνου, προϊστάμενη Τμήματος Κτηνιατρικών Φαρμάκων του ΥπΑΑΤ, με βάση το κοινοτικό νομικό πλαίσιο από τον Ιανουάριο τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με την χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στις εκτροφές παραγωγικών ζώων.

Στα πλαίσια αυτής της απόφασης το ΥπΑΑΤ αναμένεται να προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού του μέτρου (ηλεκτρονικής συνταγογράφησης), η οποία θα προσδιορίζει το είδος και την ποσότητα των ζώων, τα στοιχεία του κτηνοτρόφου, πληροφορίες για το φάρμακο (δραστική ουσία και εμπορική συνταγή), το μέγεθος της συσκευασίας και την ποσότητα χορήγησης.

Η συνταγή θα αποθηκεύεται στη βάση δεδομένων του ΥπΑΑΤ και θα αποστέλνεται στον κτηνοτρόφο μέσω email ή κινητού. Επίσης η εκτέλεση της συνταγής θα καταγράφεται με την αγορά του φαρμάκου.

Επειδή η νομοθεσία της ΕΕ αναφέρει ότι η συλλογή των στοιχείων ξεκινά από το 2023 - και μέχρι να εφαρμοστεί το μέτρο - τα δεδομένα θα συλλέγονται μέσω email μέσα από την κτηνιατρική συνταγή. Από το δεύτερο 6μηνο του 2023 θα αρχίσει η συλλογή δεδομένων και ήδη έχει σταλεί αρχείο από το ΥπΑΑΤ προς τους ενδιαφερόμενους φορείς. Θα πρέπει να συμπληρώνεται σε διμηνιαία βάση. Μέχρι 31/7/2023 θα πρέπει να σταλούν στο ΥπΑΑΤ τα στοιχεία του 1ου και 2ου τριμήνου του 2023.

Το μέτρο προς το παρόν αφορά μεγάλες εκτροφές χοίρων, βοοειδών και πουλερικών (κρεατοπαραγωγής και αυγοπαραγωγής).

Από το 2026 το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα εφαρμοστεί σε εκτροφές αιγοπροβάτων, όπως επίσης για πάπιες, χήνες και γαλοπούλες.

Παράλληλα θα υπάρξει καταγραφή των πωλήσεων κτηνιατρικών φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Όλα τα στοιχεία θα σταλούν στην Κομισιόν για έλεγχο. Αν η Ελλάδα δηλώνει μεγάλες πωλήσεις φαρμάκων αλλά λίγες χρήσεις θα υπάρξει πρόβλημα με την ΕΕ.

Όπως ανέφερε η κα Καστελλάνου, γίγουρα για το 2023 θα υπάρξει μια ανοχή αλλά από το 2024 δεν θα έχουμε καμιά ανοχή. Προς το παρόν είμαστε σε μεταβατικό στάδιο και έχουμε εθελοντική καταγραφή στοιχείων. Αυτό όμως στο μέλλον θα αλλάξει.

16/06/2023 10:11 πμ

Ξεκίνησε από την Τετάρτη (14/6/2023) η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης στο Υποέργου 2: «Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα» της Δράσης «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η υποβολή φακέλων υποψηφιότητας θα ολοκληρωθεί μέχρι 14/8/2023.
Το δ’ τρίμηνο του 2023 (Οκτώβριος) αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και ελέγχου των σχετικών αιτημάτων πληρωμής.

Δικαιούχοι δύνανται να κριθούν νομικά πρόσωπα που είτε ανήκουν στις ΜΜΕ, είτε στις μεγάλες επιχειρήσεις, που τηρούν απλογραφικά ή/και διπλογραφικά βιβλία, είναι γραμμένα στα αντίστοιχα υποχρεωτικά μητρώα και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης πληρούν μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Είναι Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.), Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και Ανώνυμες Εταιρίες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.
β) Είναι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του ν. 4430/2016 και εταιρίες του εμπορικού δικαίου, που εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία
γ) Είναι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του ν. 4430/2016 και εταιρίες του εμπορικού δικαίου, οι οποίες εμφανίζουν κατ’ έτος βαθμό καθετοποίησης, αξιοποιώντας ιδιοπαραγόμενα αγροτικά προϊόντα, σε ποσοστό τουλάχιστον 40% της αξίας του γεωργικού προϊόντος που χρησιμοποιούν ως Α΄ ύλη.
δ) Δικαιούχοι δύνανται να κριθούν και υπό σύσταση νομικά πρόσωπα που ολοκληρώνουν τις διαδικασίες σύστασης πριν την έκδοση της ατομικής εγκριτικής απόφασης ενίσχυσης.
Δεν δύνανται να κριθούν δικαιούχοι πρόσωπα που λειτουργούν υπό τη μορφή της εταιρείας αστικού δικαίου, με εξαίρεση τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τις κοινοπραξίες.

Η δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 35.000.000 €, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025 και κατανέμεται ως εξής:
α) Ποσό 28.000.000 € (ποσοστό 80%) θα διατεθεί για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν από Συλλογικούς Φορείς της παραγράφου 5, της περίπτωσης 1, της υποπερίπτωσης α) και από υπό σύσταση, αντίστοιχους Συλλογικούς Φορείς της παραγράφου 5, της περίπτωσης 1, της υποπερίπτωσης δ).
β) Ποσό 7.000.000 € (ποσοστό 20%) θα διατεθεί για επενδύσεις που θα υλοποιηθούν από νομικές οντότητες της παραγράφου 5, της περίπτωσης 1, των υποπεριπτώσεων β) και γ) και από υπό σύσταση, αντίστοιχες νομικές οντότητες της παραγράφου 5, της περίπτωσης 1, της υποπερίπτωσης δ).
Σε περίπτωση μη δέσμευσης της δημόσιας ενίσχυσης σε μία έκαστη εκ των δύο ανωτέρω περιπτώσεων, θα υπάρξει ενοποίηση των ως άνω περιπτώσεων α) και β) σε μία ενιαία κατηγορία.

Σύμφωνα με την πρόσκληση στόχοι του υποέργου είναι:
Η αύξηση του βαθμού συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα
Η βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
Η διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
Η βελτίωση της θέσης του αγροτών στην αλυσίδα αξίας
Η καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας
Η εφαρμογή της συμβολαιακής γεωργίας
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στις αγορές μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων
Η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής
Η βιώσιμη ανάπτυξη και η αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Διαβάστε την πρόσκληση εδώ

02/05/2023 03:01 μμ

Η δυνατότητα αγροτών και νοικοκυριών να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται και να εξοικονομούν χρήματα, γίνεται δυνατή με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» (ΦΕΚ 2903/Β/02-05-2023).

Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 238 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η πλατφόρμα για αιτήσεις (εδώ) θα είναι διαθέσιμη από σήμερα Τρίτη, 2 Μαΐου.

Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% - 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Ταυτόχρονα προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους κι εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Η υποβολή των αιτήσεων καθώς και η έγκρισή τους γίνονται άμεσα, γρήγορα κι αυτοματοποιημένα, χωρίς ταλαιπωρία και περίπλοκη γραφειοκρατία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και της χρήσης των κωδικών TAXISNET. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό μέχρις εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, με απώτατο όριο το τέλος Ιουνίου 2024.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία, κύρια ή δευτερεύουσα, η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν παραπάνω από μια αιτήσεις, ανάλογα με τον αριθμό παρόχων ρεύματος αγροτικής χρήσης που διαθέτουν, καθώς και μια αίτηση για την κατοικία τους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 238 εκατ. ευρώ, προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατανέμεται ως εξής:

  • Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και αποκλειστικά για αυτά διατίθεται 45 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Α)
  • Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα <= 20.000 € ή οικογενειακό εισόδημα <= 40.000 €: 100 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Β)
  • Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20,000 € ή οικογενειακό εισόδημα > 40.000 €: 63 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Γ)
  • Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες και αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Δ)

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Ο σταθμός αυτός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για τη τρίτη και τέταρτη κατηγορία είναι 90%.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.

Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8 kW.

Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8 kWh.

21/04/2023 11:14 πμ

Σε κίνηση διαμαρτυρίας προχώρησαν την Πέμπτη (20/4/2023) οι εργαζόμενοι στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πτηνοτρόφων Μεγάρων (Agrosyn), εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για τη μη έκδοση άδειας λειτουργίας τού νέου εργοστασίου ζωοτροφών και τον κίνδυνο να χαθεί το ύψος της επένδυσης του Αναπτυξιακού Νόμου.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Παπαγιάννης, Διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πτηνοτρόφων Μεγάρων, «το έτος 1986 σε μια έκταση 65 στρεμμάτων ανεργέθηκε μια βιομηχανική μονάδα συσκευασίας και επεξεργασίας αυγών για τα μέλη του συνεταιρισμού μας. Το 1992 μας χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας κέντρου ωοσκοπήσεως και συσκευασίας αυγών, καθυστερημένα παρόλο που το ωοσκοπικό μηχάνημα λειτουργούσε εξαρχής ήτοι από αρχές του έτους 1989. Στα παραχωρητήρια υπήρχε όρος ότι υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης (μέσα σε 3ετία ή σε χρονικό διάστημα μετά από παράταση) κατασκευής και λειτουργίας του εργοστασίου, οι εκτάσεις θα περιέρχονταν στην κυριότητα του Συνεταιρισμού.

Το κέντρο ωοσκόπησης και συσκευασίας αυγών εξακολουθεί από τότε μέχρι και σήμερα να λειτουργεί ανελλιπώς, η δε αυτή δραστηριότητα του Συνεταιρισμού περιλαμβάνεται στην ευρύτερη δραστηριότητα επεξεργασίας αυγών. Τονίζεται ότι ο Συνεταιρισμός είναι μια υγιής επιχείρηση που δεν έχει οφειλές. Το τίμημα των παραχωρήσεων εξοφλήθηκε ολοσχερώς με τις πράξεις παραχώρησης. Όλα τα δάνεια που λάβαμε για την κατασκευή του εργοστασίου έχουν εξοφληθεί για την κατασκευή του εργοστασίου (περίπου 2.000.000 ευρώ).

Σε αυτό τον χώρο και σε ένα ήδη υπάρχων κτίριο θέλουμε να ιδρύσουμε μια μονάδα επεξεργασίας ζωοτροφών. Έχουμε ενταχθεί οριστικά στον Αναπτυξιακό νόμο για επένδυση στις παραχωρηθείσες εκτάσεις ύψους 1.000.000 ευρώ για κατασκευή εργοστασίου φυραματοποιίας και ζωοτροφών. Μάλιστα είχαμε και καλή μοριοδότηση. Ήδη έχουμε ξεκινήσει να τοποθετούμε τα μηχανήματα και έχουμε προκαταβάλει το 30% της επένδυσης δηλαδή 300.000 ευρώ.

Η Περιφέρεια όμως δεν δίνει τις σχετικές άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας για να προχωρήσει η επένδυση. Απορρίπτει την αίτησή μας για άδεια εγκατάστασης του νέου εργοστασίου.

Έχουμε καταθέσει όλα τα παραπάνω που αποδεικνύονται μαζί με έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη από το καλοκαίρι του 2021 αλλά και στη Διεύθυνση ακίνητης περιουσίας με αριθμό πρωτοκόλλου 3525/374550/24.12.2021

Ζητούμε να δοθεί μία λύση σε ενδεχόμενη ανάκληση των παραχωρητηρίων, καθώς θεωρούμε ότι ο συνεταιρισμός εκπλήρωσε τον σκοπό του διότι το εργοστάσιο λειτούργησε, και σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί το τμήμα ωοσκόπησης και συσκευασίας αυγών το οποίο είχε επισκεφθεί, τον Ιανουάριο του 2018, ο σημερινός Πρωθυπουργός. Ενδεχόμενη ανάκληση των παραχωρητηρίων θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή για τον Συνεταιρισμό αλλά και μεγάλο πλήγμα στην παραγωγή της περιοχής, τη στιγμή μάλιστα που ετοιμάζεται μεγάλη επένδυση που θα εξασφαλίσει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή αλλά και νέες θέσεις εργασίας.

Έχουμε κάνει πρόσφατα συνάντηση στο ΥπΑΑΤ με τον υπουργό κ. Γεωργαντά, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα αναλάμβανε πρωτοβουλία να λύσει το πρόβλημα. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το ύψος της επένδυσης και να απενταχθεί από τον Αναπτυξιακό Νόμο, πράγμα που θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή για τον Συνεταιρισμό».

12/04/2023 03:33 μμ

Με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, επιλύεται το πρόβλημα της αδειοδότησης των υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων της χώρας και πλέον θα εντάσσονται σε προγράμματα χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, στις 11/4/2023, περιλαμβάνεται το άρθρο 9 της τροπολογίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο προβλέπεται ότι:

«Οι πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εντατικής εκτροφής, οι οποίες αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο τρόπο ότι ευρίσκοντο σε λειτουργία κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012 (Α’52), έχοντας αποστάσεις μικρότερες των ελαχίστων των πινάκων 1 και 2 του Παραρτήματος του άρθρου 20 του ως άνω νόμου, μπορούν να ανανεώνουν, να μεταβιβάζουν ή να τροποποιούν την έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας (…) υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) η πτηνοτροψική εγκατάσταση λειτουργεί συνεχώς,
β) οι κτηριακές εγκαταστάσεις είναι νομίμως υφιστάμενες ή έχουν υπαχθεί στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί αυθαίρετης δόμησης,
γ) ο φορέας λειτουργίας της πτηνοτροψικής εγκατάστασης είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Εμπορικών Εκμεταλλεύσεων Πουλερικών ... ».

Η συγκεκριμένη τροπολογία, συμβάλει ουσιαστικά στην στήριξη και εξασφάλιση της συνέχισης των δραστηριοτήτων των πτηνοτροφικών μονάδων της Επικράτειας, δεδομένου ότι η πτηνοτροφία στην Ελλάδα αποτελεί τον πλέον δυναμικό κλάδο της αγροτοβιομηχανίας, δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, ο ετήσιος τζίρος των μεταποιητικών επιχειρήσεων του κλάδου ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, αποδίδοντας τεράστια έσοδα στην Ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα απασχολεί περί τους 5.000 εργαζόμενους.

07/04/2023 04:27 μμ

Φορτηγό με αυγά χωρίς σήμανση από τη Βουλγαρία εντόπισε και κατάσχεσε κλιμάκιο του ΣΔΟΕ.

Τα αυγά θα διοχετεύονταν σε επιχειρήσεις στη Γλυφάδα, την Κω και στο Ρέθυμνο.

Το φορτίο δεσμεύθηκε από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Νομού Βοιωτίας και εν συνεχεία, μεταφέρθηκε σε φυλασσόμενο χώρο, προκειμένου να διενεργηθεί περαιτέρω έλεγχος και διερεύνηση ιχνηλασιμότητας του φορτίου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Η σχετική ανακοίνωση του ΣΔΟΕ αναφέρει ότι κατόπιν ελέγχων που διενήργησε κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. σε φορτηγά οχήματα στο οδικό δίκτυο της χώρας, χθες Πέμπτη (6/4/2023), εντοπίστηκε φορτηγό όχημα με φορτίο 302.400 αυγών, τα οποία επρόκειτο να διατεθούν προς κατανάλωση στην ελληνική αγορά, εν όψει του Πάσχα, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν έφερε την απαραίτητη σήμανση.

Κατόπιν άμεσου συντονισμού που επετεύχθη μέσω της προαναφερόμενης Ομάδας Εργασίας του ΥπΑΑΤ, των συναρμόδιων Υπηρεσιών (Δ/νση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του ΥπΑΑΤ, Σ.Δ.Ο.Ε., ΕΛΑΣ) διενεργήθηκε δέσμευση του φορτίου, από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Νομού Βοιωτίας και εν συνεχεία, το φορτίο μεταφέρθηκε σε φυλασσόμενο χώρο, προκειμένου να διενεργηθεί περαιτέρω έλεγχος και διερεύνηση ιχνηλασιμότητας του φορτίου που έφερε ελλιπή σήμανση, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Η δεσμευθείσα ποσότητα των αυγών είχε προέλευση την Βουλγαρία και η διοχέτευσή τους στην Ελληνική αγορά θα λάμβανε χώρα σε επιχειρήσεις στη Γλυφάδα - Αττική, στην Κω και στο Ρέθυμνο.

Το Σ.Δ.Ο.Ε. συνεχίζει σε αμείωτους ρυθμούς τη μάχη κατά των παραβάσεων κανόνων εμπορίας και διακίνησης, βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με κάθε αρμόδιο Φορέα, Ομάδες Εργασίας και λοιπές διωκτικές αρχές για τη μείωση του κινδύνου που ενέχουν τα προϊόντα παράνομης διακίνησης για τη δημόσια υγεία και την αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών.

29/03/2023 12:49 μμ

Αγωνιώδης έκκληση των πτηνοτρόφων για άμεση επίλυση του ζητήματος των αδειοδοτήσεων. Όπως υποστηρίζουν απειλείται με λουκέτο πάνω από το 50% των επιχειρήσεων.

Η νομοθετική λύση θα πρέπει να γίνει πριν κλείσει η Βουλή για να μην υπάρξει πρόβλημα στην υλοποίηση των επενδύσεων στα σχέδια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης.

Όπως επισημαίνει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ) βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να δημοσιοποιήσει την εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος στο σύνολό του, εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθυστέρησης στην επίλυση του τεράστιου προβλήματος των αδειοδοτήσεων για τα πτηνοτροφεία της χώρας μας.

Η ΕΔΟΠ επισημαίνει ότι, ενώ, χάρη και στην εποικοδομητική στάση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου και του Υφυπουργού Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Νίκου Ταγαρά, αρκεί η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για να δοθεί επιτέλους λύση στο ζήτημα που ταλανίζει την Ελληνική Πτηνοτροφία, η σχετική διαδικασία καθυστερεί αναίτια, με αποτέλεσμα οι πτηνοτρόφοι να έχουν περιέλθει σε απόγνωση.

Αν η επιβεβλημένη αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος παραπεμφθεί για μετά τις επερχόμενες εκλογές (με αβέβαιο χρονοδιάγραμμα), η ζημιά στην αναπτυξιακή πορεία του κλάδου θα είναι καταστροφική, καθώς οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους, έχουν υποβάλλει σχέδια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης. Τα σχέδια αυτά, χωρίς την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας δεν μπορούν να λάβουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), η οποία είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση οποιουδήποτε σχεδίου. Συνεπώς, η καθυστέρηση της σχετικής συζήτησης στη Βουλή θα οδηγήσει στην απώλεια των προθεσμιών υλοποίησης των επενδύσεων. Επίσης, δεν ανανεώνονται οι άδειες λειτουργίας των πτηνοτροφείων, με αποτέλεσμα το άμεσο κλείσιμο περίπου του 56% εξ’ αυτών.

Ο κλάδος έχει θέσει εγκαίρως το θέμα υπ’ όψιν του ίδιου του Πρωθυπουργού και, ασφαλώς, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις και επείγουσες προτεραιότητες στο κυβερνητικό και στο νομοθετικό έργο. Όμως, το πρόβλημα των αδειοδοτήσεων έχει κι αυτό πλέον αποκτήσει τη διάσταση του υπερεπείγοντος, υπονομεύοντας τη λειτουργία και την ανάπτυξη πολλών, υγιών κατά τα άλλα επιχειρήσεων, που καλύπτουν σε τεράστιο ποσοστό τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας μας κοτόπουλο, απασχολώντας άμεσα και έμμεσα δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους και συνεισφέροντας συνολικά στην Ελληνική Οικονομία περισσότερα από 1,2 δις ευρώ ετησίως.

Είμαστε, ως εκ τούτου, υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι, αν δεν επιλυθούν άμεσα τα θέματα των αδειοδοτήσεων, το 56% του κλάδου της πτηνοτροφίας θα βρεθεί εκτός αγοράς. Επιπλέον, το γεγονός ότι ο κλάδος δεν επιδοτήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας και ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων έμεινε εκτός των επιδοτήσεων για τις ζωοτροφές, δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν βρισκόμαστε στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης – κάτι που προφανώς αρνούμαστε να πιστέψουμε. Τέλος, να σημειώσουμε ότι, η μη συμπερίληψη της δημιουργίας νέων πτηνοτροφικών θαλάμων στο πρόγραμμα επιδοτήσεων (αναπτυξιακό νόμο), μόνο τροχοπέδη αποτελεί στην ανάπτυξη και εξέλιξη μιας υγιούς, ανταγωνιστικής πρωτογενούς παραγωγής.

Απευθύνουμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά και με δεδομένη πλέον την ημερομηνία των εκλογών, αγωνιώδη έκκληση ώστε να κινηθούν άμεσα και να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και να αποφευχθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, το καταστροφικό σενάριο για τον κλάδο – ένα σενάριο που νομοτελειακά θα περιλαμβάνει λουκέτα στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

28/03/2023 09:59 πμ

Με Αναφορά, που κατέθεσαν 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά, έφεραν στη Βουλή την επιστολή της «Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών» (ΠΕΟΠΠ) για τη διαφορά μεταξύ ΦΠΑ αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ορνιθίων.

Το θέμα είχαμε παρουσιάσει και στον ΑγροΤύπο, με την ΠΕΟΠΠ να καταγγέλλει ότι η πλειοψηφία των πτηνοτρόφων παραγωγών έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση, δεδομένης της διαφοράς του ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών που είναι 6% και της πώλησης των ζώντων ορνιθίων που είναι 13%.

Αυτό έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στον ΦΠΑ. Ωστόσο, επειδή η πληρωμή των τιμολογίων πραγματοποιείται ακόμη και 12 μήνες μετά την έκδοσή τους, οι παραγωγοί δεν έχουν την δυνατότητα να αποδώσουν στο κράτος χρήματα που δεν έχουν εισπράξει ακόμα. Επιπλέον, πολλοί πτηνοτρόφοι χρησιμοποίησαν τα ποσά αυτά τους τελευταίους μήνες για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους που έχει εκτοξευτεί, με αποτέλεσμα να αδυνατούν πλέον να αποδώσουν τον ΦΠΑ.

Οι πτηνοτρόφοι ζητούν την εξίσωση των συντελεστών αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ζώων, καθώς και τη ρύθμιση όλων των χρεών τους που έχουν εν τω μεταξύ δημιουργηθεί.

«Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει επιτέλους να αδιαφορεί, και να αναζητήσει, σε διαβούλευση με τους παραγωγούς, δίκαιη και βιώσιμη λύση», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.