Προειδοποίηση προς τις τράπεζες στέλνει η ΑΑΔΕ για το αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο της ενίσχυσης, του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», που αφορά τις ζωοτροφές.
Όπως επισημαίνει στην σχετική εγκύκλιό της η ΑΑΔΕ (την οποία δημοσιοποίησε στις 16 Φεβρουαρίου 2023), η ενίσχυση που λαμβάνουν οι δικαιούχοι (κτηνοτρόφοι), βάσει του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζόμενης της παρ. 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)
Στο μεταξύ μετά το τέλος του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές σε κτηνοτρόφους που βρέθηκαν σε έλεγχο το 2020 (πολλαπλή συμμόρφωση) και νεοεισερχόμενους (που δεν μπορούσαν να έχουν εισόδημα). Η πληρωμή θα γίνεται σταδιακά στους δικαιούχους κτηνοτρόφους. Για τους κομμένους λόγω ΚΑΔ ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ αναζητούν κονδύλια και θα καθυστερήσει η πληρωμή τους.
Δεν απαιτείται προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης για την μετάκληση εργατών γης από τους εργοδότες - αγρότες. Αυτό αναφέρει έγραφο με οδηγίες του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Π. Γεωργιάδη, με ημερομηνία 25/5/2023, προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι δεν απαιτείται από τους αγρότες η προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης του εργαζομένου στα δικαιολογητικά που υποβάλλουν στο πλαίσιο της διαδικασίας αιτήματος μετάκλησης πολίτη τρίτης χώρας με σκοπό την εποχιακή εργασία.
Θα πρέπει όμως ο εργάτης γης να έχει διαθέσιμο το συγκεκριμένο έγγραφο όταν έρθει στην Ελλάδα.
Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή η ληξιαρχική πράξη γέννησης πρέπει να αναγράφει το πατρώνυμο και το μητρώνυμο - επίσημα μεταφρασμένα στα ελληνικά και επικυρωμένα - και οφείλει να τα προσκομίζει κατά τις συναλλαγές του με τις υπόλοιπες δημόσιες Αρχές της χώρας (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ) για την έκδοση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.
Διαβάστε το σχετικό έγγραφο εδώ
Νέες οδηγίες εξέδωσε η ΑΑΔΕ για την συμπλήρωση της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε3) από τους αγρότες και ειδικότερα για τις αγροτικές ενισχύσεις. Αναλυτικότερα αναφέρει τα εξής:
Πώς δηλώνονται οι αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις;
Στον κωδικό 071 συμπληρώνεται το ποσό από βασική ενίσχυση (ΠΥΛΩΝΑΣ 1), το οποίο προσαυξάνει τα ακαθάριστα έσοδα από αγροτική δραστηριότητα. Αυτό το ποσό καθώς και το υπερβάλλον ποσό των δώδεκα χιλιάδων ευρώ (12.000 €) από τους κωδικούς 072-073 των πράσινων και συνδεδεμένων ενισχύσεων (ΠΥΛΩΝΑΣ 1),προσαυξάνει τα ακαθάριστα έσοδα από αγροτική δραστηριότητα και συμπληρώνεται στον κωδικό 362 του ΠΙΝΑΚΑ Ζ ́1.
Επίσης, οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις, έως του ποσού των δώδεκα χιλιάδων (12.000 €) ευρώ, μεταφέρονται υποχρεωτικά στις αντίστοιχες επιλογές των κωδικών 659-660, του εντύπου Ε1.
Οι κωδικοί 075, 077 και 080 μεταφέρονται υποχρεωτικά στις αντίστοιχες επιλογές των κωδικών 659-660, του εντύπου Ε1.
Επίσης, οι κωδικοί 074,076 και 079 αποτελούν μειωτικό στοιχείο των αντίστοιχων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν μέσα στη χρήση.
O κωδικός 078 μεταφέρεται υποχρεωτικά στην αντίστοιχη επιλογή των κωδικών 659-660, του εντύπου Ε1.
Πώς δηλώνονται οι αναδρομικές αγροτικές ενισχύσεις – επιδοτήσεις που εισπράχτηκαν το φορολογικό έτος 2022;
Για τις αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που εισπράττονται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 01/01/2021 και μετά, χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος της είσπραξής τους, εκτός από την περίπτωση που εισπράττονται αναδρομικά κατόπιν ένστασης ή δικαστικής απόφασης, όπου χρόνος κτήσης τους δύναται να θεωρείται και ο χρόνος στον οποίο ανάγονται.
Για την ειδική περίπτωση όπου βάσει της ανωτέρω διάταξης, ο φορολογούμενος επιθυμεί να φορολογηθούν στο τρέχον έτος οι αναδρομικές αγροτικές επιδοτήσεις που έχουν εισπραχθεί κατόπιν δικαστικής απόφασης ή ένστασης, γίνεται χρήση του κωδ. 082. Ο κωδικός αυτός προσυμπληρώνεται με βάση την επιλογή του φορολογούμενου στον εσωτερικό υποπίνακα των αγροτικών επιδοτήσεων σχετικά με τον χρόνο φορολόγησης των αναδρομικών που έχουν εισπραχθεί κατόπιν δικαστικής απόφασης ή ένστασης.
Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι η παραπάνω επιλογή θα αφορά τις επιδοτήσεις ανά είδος.
Είναι σαφές ότι με την ως άνω εγγραφή στον 082, τα ποσά αυτά λαμβάνονται υπόψη στις φορολογικές υποχρεώσεις του τρέχοντος έτους. Σημειώνεται ότι η ως άνω επιλογή είναι οριστική και δεν δύναται να ανακληθεί.
Στην κεντρική σελίδα της εφαρμογής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, επιλέγοντας Ενημέρωση Εισοδημάτων – Δαπανών, εμφανίζονται οι αγροτικές ενισχύσεις – επιδοτήσεις, που εισπράχτηκαν στο έτος 2022, ανά είδος και έτος που αφορούν.
Η καθυστέρηση των δηλώσεων της ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) δημιουργεί προβλήματατα έλλειψης ρευστότητας στον αγροτικό κλάδο. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι που θα θέλουν να αγοράσουν ζωοτροφές σε λίγες ημέρες όταν θα ξεκινήσουν τα αλώνια.
Να θυμίσουμε ότι αν οι κτηνοτρόφοι δεν καταφέρουν να αγοράσουν στα αλώνια τότε τα σιτηρά θα τα πάρουν οι έμποροι και θα τα βάλουν στις αποθήκες για να πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή και να έχουν κέρδος.
Στο παρελθόν κάθε χρόνο η κάρτα προέβλεπε την προείσπραξη του 80% της Βασικής και της Πράσινης Ενίσχυσης που θα εισέπρατταν το κάθε έτος ενίσχυσης οι αγρότες. Τα πράγµατα από φέτος αλλάζουν και η Πράσινη Ενίσχυση (πρασίνισµα), µε τον τρόπο που την γνώριζαν οι αγρότες, καταργήθηκε φέτος. Επίσης οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να λάβουν την κάρτα αφού δεν γνωρίζουν οι τράπεζες το ποσό της ενίσχυσης που θα λάβουν.
Εδώ και ένα μήνα έχει υπογραφεί το νέο μνημόνιο συνεργασίας τραπεζών με το ΥπΑΑΤ για την προσφορά της «Κάρτας του Αγρότη» και στη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027.
Ωστόσο επειδή υπάρχουν αλλαγές στις ενισχύσεις, λόγω της νέας ΚΑΠ, κάποιες τράπεζες που την ενεργοποίησαν είχαν όριο πίστωσης για το 2023 την βασική ενίσχυση, που λάµβαναν τα προηγούµενα έτη. Άλλες τράπεζες δεν έχουν ενεργοποιήση την «Κάρτα του Αγρότη» και αναμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΟΣΔΕ (δηλαδή από τέλη Σεπτεμβρίου όπως έχει πει το ΥπΑΑΤ).
Στην ουσία το 2023 έχουν λιγότερα ή και καθόλου χρήματα οι κτηνοτρόφοι από την κάρτα και αυτό τους δημιουργεί προβλήματα έλλειψης ρευστότητας για την αγορά ζωοτροφών. Από την άλλη οι γαλακτοβιομηχανίες περιμένουν την πτώση τιμών στις ζωοτροφές για να βρουν τη δικαιολογία που χρειάζονται ώστε να ρίξουν τις τιμές παραγωγού στο γάλα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μεγάλη γαλακτοβιομηχανία μείωσε τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα στους κτηνοτρόφους που συνεργάζεται από όλη την χώρα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, από τον Οκτώβριο, χωρίς να έχει κάνει νωρίτερα καμιά ενημέρωση. Σαν δικαιολογία ανέφερε ότι υπήρξαν προβλήματα με τις λιποπρωτεΐνες στο γάλα που παράδιναν. Η μείωση αυτή - σύμφωνα με όσα αναφέρουν κτηνοτρόφοι στον ΑγροΤύπο - κυμαίνεται από 10 έως 20 λεπτά το κιλό. Θυμίζουμε ότι τέτοια εποχή πέρσι όταν η ενέργεια και οι τιμές ζωοτροφών είχαν φτάσει στα ύψη οι γαλακτοβιομηχανίες δεν έδιναν αύξηση στην τιμή του γάλακτος υποστηρίζοντας ότι οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Φέτος δεν ισχύει το ίδιο. Πάντα χάνουν οι κτηνοτρόφοι γιατί δεν υπάρχει στην χώρα μας «νομική θωράκιση» για τις εμπορικές συμφωνίες που κάνουν και για αυτό υπάρχουν ευθύνες.
Δύσκολο αναμένεται το μέλλον των κτηνοτρόφων και κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Δόθηκε παράταση προθεσμίας υποβολής στοιχείων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας για μείωση του φόρου εισοδήματος των αγροτών.
Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργου Γεωργαντά, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής στοιχείων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας για το πρώτο έτος εφαρμογής, στην ειδική εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που δημιουργήθηκε ειδικά για την υποβολή των εν λόγω στοιχείων, με σκοπό τη μείωση του φόρου εισοδήματος των αγροτών.
Τα στοιχεία των εν λόγω συμβάσεων που αφορούν πωλήσεις προϊόντων που έχουν διενεργηθεί εντός του 2022 βάσει συμβάσεων εντός του 2022 ή νωρίτερα, υποβάλλονται, από τους επαγγελματίες αγρότες του άρθρου 1 για την εφαρμογή της απαλλαγής από το φόρο κατά πενήντα τοις εκατό (50%), πριν την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 και το αργότερο μέχρι και τις 30/6/2023 και επιβεβαιώνονται ή απορρίπτονται από τον αγοραστή μέχρι και τις 28/7/2023.
Οι παραγωγοί του άρθρου 2 υποβάλλουν τα στοιχεία των συμβάσεων που συντάχθηκαν από 26/5/2022 και έως 31/12/2022, για την εφαρμογή του ευεργετήματος απαλλαγής από τον φόρο κατά τριάντα τοις εκατό (30%), μέχρι και τις 30/6/2023 και επιβεβαιώνονται ή απορρίπτονται από τον αγοραστή μέχρι και τις 28/7/2023.
Διευκρινίσεις δίνει η ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις αγροτικών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών αγροτών.
Όπως τονίζει για την εκκαθάριση του φόρου με τον συντελεστή 10%, λαμβάνεται υπόψη η κατηγορία και το είδος επιχείρησης, όπως αυτά έχουν δηλωθεί στο Μητρώο της ΔΟΥ.
Απαραίτητη όμως είναι η επιλογή στο αντίστοιχο πεδίο του εντύπου ότι υπάγεστε στην παρ. 2 του άρθρου 58 του ν. 4172/2013 και είστε εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 ή στο Μητρώο Οργανώσεων Παραγωγών και Ομάδων.
Η επιλογή του τρόπου πληρωμής, εφάπαξ ή με δόσεις, γίνεται μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης και την έκδοση της ταυτότητας οφειλής, κάνοντας χρήση του τρόπου πληρωμής που διαθέτει η ΑΑΔΕ με κάρτα ή με τις συνεργαζόμενες Τράπεζες και τα ΕΛΤΑ.
Ειδικότερα, ορίζεται ότι η καταβολή του φόρου γίνεται σε έξι (6), κατ’ ανώτατο όριο, ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες πέντε (5) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών.
Η καταβολή του φόρου δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του ίδιου φορολογικού έτους εντός του οποίου υποβλήθηκε η δήλωση.
Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση η καταβολή του φόρου γίνεται εφάπαξ και όχι αργότερα από την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την υποβολή της δήλωσης.
Τέλος επισημαίνεται ότι από το φορολογικό έτος 2015 και επόμενα δεν προβλέπεται έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου.
Δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 31 Ιουλίου 2023.
Με απόφαση που υπέγραψε, σήμερα Τρίτη (23/5), ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 και ώρα 15:00, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022.
Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, η Κυβέρνηση, ασκώντας σταθερά μια φορολογική πολιτική με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, παρατείνει το χρονικό περιθώριο υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να διευκολύνει όλους τους Έλληνες πολίτες για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2023 στην Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο περιλαμβάνεται η επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) πετρελαίου που χρησιμοποιείται στη γεωργία.
Μιλάμε για κονδύλι γύρω στα 76 εκατ. Ευρώ, όπως είχε αναφέρει ο Πρωθυπουργός. Αφορά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Παρόλα αυτά έφτασε ο Μάιος και οι εκλογές αλλά οι αγρότες δεν είδαν το χρώμα του χρήματος.
Θυμίζουμε ότι η επιστροφή ΕΦΚ, σύμφωνα με την σχετική απόφαση, θα πρέπει χορηγηθεί όπως και στην προηγούμενη πληρωμή, δηλαδή σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ύψος αυτής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας, όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ.
Ποτέ δεν υπογράφηκε η κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζον ται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο χρόνος επιστροφής, τα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Άρα πάμε για μετά τις εκλογές το θέμα του αγροτικού πετρελαίου. Θα εξαρτηθεί βέβαια και από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 21 Αυγούστου 2023 και τον επόμενο μήνα και μέχρι 21 Σεπτεμβρίου 2023 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διορθώσεις. Οπότε το ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο δεν αναμένεται να καταβληθεί πριν τον Οκτώβριο.
Οι βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας πάνε πίσω τις σπορές καλαμποκιού κατά ένα μήνα αλλά και την συγκομιδή κτηνοτροφικών και σανοδοτικών ψυχανθών.
Επίσης σε πολλές περιπτώσεις κάνει δύσκολη και την βόσκηση, με αποτέλεσμα τα ζώα να παραμένουν στους στάβλους και να θέλουν ζωοτροφές.
Οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να αγοράσουν ζωοτροφές από τους εμπόρους που αυτή την εποχή οι τιμές τους παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) υποστηρίζει ότι το στρες που δημιουργείται στα ζώα (κυρίως αιγοπρόβατα), λόγο των μεγάλων εναλλαγών θερμοκρασιών, οδηγεί σε μείωση παραγωγής γάλακτος, η οποία δεν επανέρχεται. Για αυτό ζητά την καταγραφή των ζημιών και την ενίσχυση των κτηνοτρόφων με de minimis ή άλλα οικονομικά εργαλεία.
Συγκεκριμένα ο ΣΕΚ αναφέρει τα εξής:
«Η πρωτογενής παραγωγή διανύει την δυσκολότερη περίοδο της δεκαετίας, η μείωση που υπολογίζουμε αυτήν την στιγμή ξεπερνάει το 20% στις εκτροφές αιγοπροβάτων και περισσότερο από 15% στις αγελάδες κρεατοπαραγωγής.
Στην δυσκολότερη περίοδο για την κτηνοτροφική παραγωγή ήρθαν τώρα να προστεθούν και παρατεταμένες βροχοπτώσεις ειδικά στις περιοχές Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το στρες που δημιουργείται στα ζώα λόγο μεγάλων εναλλαγών θερμοκρασιών οδηγεί σε μείωση παραγωγής η οποία δεν επανέρχεται ποτέ στα αρχικά στάδια με αποτέλεσμα η παραγωγή γάλακτος αυτήν την στιγμή να έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα.
Λόγο των βροχοπτώσεων η καλλιέργεια αραβόσιτου έχει αργήσει ήδη έναν μήνα με αποτέλεσμα να αργήσει επιπλέον και η συγκομιδή του κάτι το οποίο δημιουργεί πολλά και σύνθετα προβλήματα στους κτηνοτρόφους για τις ανάγκες των εκτροφών τους.
Επίσης είναι αδύνατη εδώ και έναν μήνα η συγκομιδή παραγωγής σανοδετικών ψυχανθών για τις ανάγκες των κτηνοτροφικών μονάδων όπως επίσης και η βόσκηση, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να αγοράσουν επιπλέον ζωοτροφές σε υψηλές τιμές αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής ενώ την ίδια στιγμή οι γαλακτοβιομηχανίες ανακοινώνουν μειώσεις στην τιμή γάλακτος αλλά και κρέατος στα σφαγεία.
Για τον λόγο αυτόν ο ΣΕΚ αιτείται από το ΥπΑΑΤ την άμεση καταγραφή των ζημιών και την άμεση αποζημίωση όλων των παραγωγών μέσω de minimis ή άλλων εργαλείων των προαναφερόμενων αλλά και άλλων περιοχών όπου έχουν πληγεί από παρατεταμένες βροχοπτώσεις.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι κτηνοτρόφοι είναι ο μόνος κλάδος που πληρώνει ασφάλεια ΕΛΓΑ και σπάνια ή και ποτέ δεν αποζημιώνεται για μειωμένη παραγωγή κάτι το οποίο είναι όχι μόνο άδικο αλλά και δεν έχουν εισακουστεί τα αιτήματα μας για αλλαγή του κανονισμού.
Η στήριξη του κράτους κρίνεται αναγκαία για την επιβίωση του κλάδου αλλά και της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας μας».
Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές «μπήκαν» στο τραπέζι των συζητήσεων επιτέλους και τα αγροτικά θέματα (στο πρόσφατο debate των πολιτικών αρχηγών δεν υπήρξε κάποια σημαντική αναφορά).
Συγκεκριμένα την Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023, η Λάρισα υποδέχθηκε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα. Την ομιλία του αναφέρθηκε στις προτάσεις του αγροτικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ που είναι:
- γενναία επιδότηση για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών, κι όχι σαν τα προεκλογικά «ψίχουλα» που δόθηκαν από την απερχόμενη κυβέρνηση,
- μηδενισμό του ΕΦΚ πετρελαίου για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, στην αντλία των πρατηρίων καυσίμου, κι όχι επιστροφή «ψίχουλων» μετά από ένα χρόνο,
- επαναφορά του πραγματικού δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ με την επιστροφή του 51% των μετοχών στο κράτος, κάτι το οποίο θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τον πρωτογενή τομέα, βγάζοντας από τις πλάτες των παραγωγών ένα τρομερό βάρος το οποίο επέφερε η διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ,
- δέσμευση για αλλαγή του απαρχαιομένου νόμου του ΕΛΓΑ, το οποίο σχέδιο είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ κατά τη διακυβέρνησή του και το έχει έτοιμο, αλλά το σταμάτησε η κυβέρνηση της ΝΔ,
- κατασκευή και υλοποίηση των έργων εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα και ολοκλήρωση των πολυπόθητων φραγμάτων, η κατασκευή των οποίων «πάγωσε» εξ' ολοκλήρου την τελευταία τετραετία.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο σημαντικό πρόβλημα των δηλώσεων ΟΣΔΕ, οι οποίες ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τέθηκε σε λειτουργία στο myBusinessSupport, από τις 9 Μαΐου, η εφαρμογή για την επιβεβαίωση στοιχείων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας.
Αφορά συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας για απαλλαγή από τον φόρο κατά 50% και 30% αντίστοιχα.
Τα στοιχεία των συμφωνητικών υποβάλλονται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω ειδικής εφαρμογής που έχει υλοποιηθεί για τον σκοπό αυτό στην ψηφιακή πύλη «myAADE». Ειδικά για την ποσότητα των προϊόντων, αυτή δηλώνεται στην εφαρμογή ανά προϊόν της σύμβασης και όχι ανά αγροτεμάχιο.
Αφρορούν ενδεικτικά προϊόντα:
α) φρούτα,
β) γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα,
γ) σιτηρά/δημητριακά,
δ) λαχανικά συμπεριλαμβανομένων των βολβών (πατάτες, κρεμμύδια κ.λπ.) και των μανιταριών,
ε) οι καρποί,
στ) λάδια και φυτικά λίπη,
ζ) μέλι και γλυκαντικές ουσίες,
η) κρέας και πουλερικά, συμπεριλαμβανομένων των λοιπών προϊόντων σφαγείων και των αυγών των πτηνών,
θ) τσάι, μπαχαρικά και βότανα,
ι) προϊόντα δασοκομίας και υλοτομίας,
ια) όσπρια
Στα συμφωνητικά αναφέρονται κατ' ελάχιστον τα εξής στοιχεία:
α) το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο ή η επωνυμία, κατά περίπτωση, και ο ΑΦΜ των συμβαλλομένων,
β) το είδος των προϊόντων,
γ) η έκταση των αγροτεμαχίων, όπου παράγονται τα προϊόντα της περ. β, όπως δηλώνονται στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (δήλωση ΟΣΔΕ) του οικείου έτους. Εάν πρόκειται για κτηνοτροφική εκμετάλλευση, αντί της έκτασης αναγράφεται ο αριθμός του ζωικού κεφαλαίου από το οποίο παράγονται τα προϊόντα,
δ) η ποσότητα των προϊόντων,
ε) η χρονική διάρκεια του συμφωνητικού, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη του έτους,
στ) η τιμή των προϊόντων,
ζ) ο χρόνος παράδοσης.
Για την εφαρμογή πατήστε (εδώ)
Ανοιχτή είναι η εφαρμογή στο mybusinesssupport για την επιστροφή του κατά αποκοπή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για τις εισροές σε αγρότες που έχουν υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς.
Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, δικαιούχοι είναι τα πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς του αρ.41 του Κώδικα ΦΠΑ κατά το έτος που πραγματοποιείται η παράδοση των αγροτικών προϊόντων ή η παροχή των αγροτικών υπηρεσιών τους προς άλλους υποκείμενους στο φόρο, ανεξάρτητα αν κατά το χρόνο που υποβάλλεται η δήλωση -αίτημα επιστροφής έχουν μεταταχθεί στο κανονικό καθεστώς ή έχουν διακόψει τις εργασίες τους.
Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση τους από την 1η Απριλίου μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου κάθε έτους για τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Ειδικά για το έτος 2023, η αίτηση υποβάλλεται από 2/5/2023 μέχρι και 15/12/2023.
Οι δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση για την επιστροφή του δικαιούμενου ποσού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «MyBusinessSupport» της ΑΑΔΕ (εδώ).
Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διενεργείται με τη χρήση των κωδικών του TAXISnet της ΑΑΔΕ.
Εντός της ίδιας προθεσμίας υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση – αίτηση επιστροφής εφόσον υφίστανται λογιστικά στοιχεία (παραστατικά) τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί στην αρχική ή σε προηγούμενη αίτηση και από τα οποία προκύπτει επιπλέον ποσό για επιστροφή.
Κατά παρέκκλιση, η αίτηση επιστροφής δύναται να υποβληθεί στην αρμόδια (για τη φορολογία εισοδήματος) ΔOY του αγρότη ειδικού καθεστώτος, ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου» στις εξής περιπτώσεις:
α) η αίτηση υποβάλλεται από κληρονόμο θανόντος ο οποίος είχε ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς αγροτών του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ το έτος που αφορά η επιστροφή,
β) η αίτηση αφορά τροποποίηση αρχικής ή προηγούμενης αίτησης βάσει της οποίας προκύπτει ποσό προς επιστροφή μικρότερο αυτού που είχε υπολογιστεί βάσει της αρχικής ή της προηγούμενης αίτησης από την οποία προέκυπτε επιστροφή. Στην περίπτωση αυτή η διαφορά καταβάλλεται στο δημόσιο με υποβολή έκτακτης δήλωσης ΦΠΑ από τον αιτούντα την επιστροφή με υποχρέωση καταβολής εντόκως από το χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η επιστροφή.
Σε αυτές τις περιπτώσεις (α και β) επισυνάπτονται στην αίτηση ψηφιακά αρχεία των λογιστικών στοιχείων (παραστατικών) για την παράδοση των αγροτικών προϊόντων και την παροχή των αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν από τον αγρότη του ειδικού καθεστώτος το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η σύνδεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Στοιχεία εισοδήματος αγροτών» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το Μητρώο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Συγκεκριμένα με υπουργική απόφαση του Υπουργού Επικρατείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, προχωρά άμεσα η διασύνδεση των στοιχείων εισοδήματος αγροτών μεταξύ του Μητρώου Αγροτών του ΥπΑΑΤ και της ΑΑΔΕ.
Σκοπός της απόφασης είναι η ενημέρωση του αγροτικού εισοδήματος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), το οποίο τηρείται στο ΥπΑΑΤ.
Αυτό σημαίνει διασταυρωτικούς ελέγχους μεταξύ των στοιχείων που δηλώνονται Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) και της εφορίας.
Αναλυτικά, η απόφαση αναφέρει τα εξής:
1. Διατίθεται η μέθοδος της διαδικτυακής υπηρεσίας «Στοιχεία εισοδήματος αγροτών» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσω του ΚΕΔ, στο πληροφοριακό σύστημα «e-servises minagric» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ):
- Λήψη αναγκαίων εισοδηματικών στοιχείων αγροτών για τη διασύνδεση μεταξύ του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του ΥπΑΑΤ και της ΑΑΔΕ. Η αναζήτηση γίνεται με βάση τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ενός φυσικού προσώπου.
Τα δεδομένα φορολογικής φύσης του κατέχοντος τον ΑΦΜ που επιστρέφονται έχουν ως εξής:
- Αγροτικό εισόδημα (με βάση τα έντυπα δήλωσης Φορολογίας Ε1 και Ε3).
- Ένδειξη ζημιών από άσκηση ατομικής αγροτικής δραστηριότητας.
- Συνολικό εισόδημα (υπάρχουν υποπεριπτώσεις για εισοδήματα που εξαιρούνται από το συνολικό).
- Ποσοστό του αγροτικού εισοδήματος σε σχέση με το συνολικό εισόδημα.
- Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (με βάση το έντυπο Ε1).
- Ζημία από επιχειρηματική δραστηριότητα (με βάση το έντυπο Ε1).
- Εισόδημα από μισθωτή εργασία (με βάση το έντυπο Ε1)
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Η κυβέρνηση της Ισπανίας, με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες και την παρατεταμένη ξηρασία από την έλλειψη βροχών αλλά και τα προβλήματα με το Ουκρανικό που έφεραν αύξηση κόστους παραγωγής, προχώρησε σε φορολογικές ελαφρύνσεις για 800.000 αγρότες.
Όπως δήλωσε ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Λουίς Πλάνας, η μείωση της φορολογίας αφορά φυσικά πρόσωπα θα είναι κατά ελάχιστο 25%.
Ο προϋπολογισμός του μέτρου της μείωσης της φορολογίας θα αντιστοιχεί σε 1,8 δισ. ευρώ.
Επίσης μειώσεις 30% - 50% θα δουν και ορισμένοι κλάδοι που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, όπως όλοι οι τομείς της κτηνοτροφίας, καθώς και οι καλλιέργειες που αφορούν τα δημητριακά, τα όσπρια, τους ελαιούχους σπόρους, τους ελαιώνες, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα αμύγδαλα και τα καστανιά.
Εκπτώσεις επίσης θα γίνουν κατά 35% στην αγορά πετρελαίου που χρησιμοποιούν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι αλλά και 15% στην αγορά λιπασμάτων.
Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, σήμερα Τρίτη (25/4/2023), με την υπογραφή του Υπουργείου Οικονομικών και αφορά το εισόδημα και τα τιμολόγια αγοράς του 2022.
Διατηρούνται επίσης οι μειώσεις που καθορίστηκαν πέρυσι για τους αγρότες που χρησιμοποίησαν ηλεκτρική ενέργεια για άρδευση καλλιεργειών (αγροτικό ρεύμα).
Έρχονται εκλογές και ακόμη δεν υπάρχει ενημέρωση για τις πληρωμές αγροπεριβαλλοντικών και επιστροφή αγροτικού πετρελαίου.
Πολλοί παραγωγή δηλώνουν στον ΑγροΤύπο αγανακτισμένοι για τις καθυστερήσεις και την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης από το ΥπΑΑΤ.
Ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2023 στην Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο περιλαμβάνεται η επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) πετρελαίου που χρησιμοποιείται στη γεωργία. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για το πότε αναμένεται η πληρωμή.
Θυμίζουμε ότι η επιστροφή ΕΦΚ θα χορηγηθεί όπως και στην προηγούμενη πληρωμή, δηλαδή σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ύψος αυτής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας, όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ.
Αφορά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Επίσης μεγάλος αριθμός παραγωγών που έχουν ενταχθεί στα Βιολογικά είτε δεν πληρώθηκαν είτε πληρώθηκαν λιγότερα χρήματα στην πληρωμή της προκαταβολής του Δεκεμβρίου.
Όπως είχε ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όσοι δικαιούχοι Βιολογικών είχαν προβλήµατα που σχετίζονται µε την ενηµέρωση της ΑΑ∆Ε, οι πληρωµές θα είχαν γίνει τον Ιανουάριο, µετά τη λήψη επικαιροποιηµένου αρχείου. Φτάσαμε στον Φεβρουάριο και ακόμη δεν είδαν οι δικαιούχοι το χρώμα του χρήματος.
Ο κ. Στέλιος Σπανογιάννης, κτηνοτρόφος από την Λάρισα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «πολλοί δικαιούχοι μείναμε εκτός πληρωμής στα Βιολογικά και δεν ξέρουμε γιατί. Οι πληρωμές της προκαταβολής (70%) έγιναν σταδιακά με το σταγονόμετρο θα έλεγα, από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι μέσα Δεκεμβρίου. Από τότε όσοι δεν πληρώθηκαν είναι στην αναμονή».
Πολλοί παραγωγοί αναμένουν και την πληρωμή για το Κομφούζιο. Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, ροδακινοπαραγωγός και πρόεδρος στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν πολλοί δικαιούχοι που δεν έχουν πληρωθεί για την συγκεκριμένη αγροπεριβαλλοντική δράση. Μόνοι τους τορπιλίζουν ένα πρόγραμμα που έχει πολύ καλά αποτελέσματα αλλά οι παραγωγοί όπως φαίνεται θα πληρωθούν με την εξόφληση. Και είναι άδικο γιατί έχουν πληρώσει το κόστος της δράσης. Είναι πολλά τα χρήματα που χρωστάνε».
Για όσες φορολογικές δηλώσεις υποβληθούν έως και την προσεχή Τετάρτη (26 Απριλίου) και το εκκαθαριστικό που θα προκύψει είναι πιστωτικό, τότε η επιστροφή φόρου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (28 Απριλίου), όπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ.
Για όσες δηλώσεις υποβληθούν από την Πέμπτη (27 Απριλίου) και μετά και τα εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά τότε θα προηγείται συμψηφισμός με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Απριλίου.
Αναλυτικά όμως αναφέρει η ΑΑΔΕ, όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν χρέη σε ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ, περιμένουν επιστροφή από δήλωση φόρου εισοδήματος και δεν θέλουν να συμψηφιστεί αυτή με τον ΕΝΦΙΑ, καλούνται να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι την Τετάρτη (26/4) ή να αναμείνουν την έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ και να υποβάλουν στη συνέχεια τη φορολογική τους δήλωση.
Τα χρήματα από το φόρο εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας θα πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέσα σε λίγες ημέρες από την υποβολή της δήλωσης θα εφαρμοστεί σε εβδομαδιαία βάση έως το τέλος της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Ειδικότερα σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ:
- Αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας
- Σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές οι επιστροφές φόρου εισοδήματος συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.
- Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
- Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.
Σε κίνηση διαμαρτυρίας προχώρησαν την Πέμπτη (20/4/2023) οι εργαζόμενοι στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πτηνοτρόφων Μεγάρων (Agrosyn), εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για τη μη έκδοση άδειας λειτουργίας τού νέου εργοστασίου ζωοτροφών και τον κίνδυνο να χαθεί το ύψος της επένδυσης του Αναπτυξιακού Νόμου.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Παπαγιάννης, Διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πτηνοτρόφων Μεγάρων, «το έτος 1986 σε μια έκταση 65 στρεμμάτων ανεργέθηκε μια βιομηχανική μονάδα συσκευασίας και επεξεργασίας αυγών για τα μέλη του συνεταιρισμού μας. Το 1992 μας χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας κέντρου ωοσκοπήσεως και συσκευασίας αυγών, καθυστερημένα παρόλο που το ωοσκοπικό μηχάνημα λειτουργούσε εξαρχής ήτοι από αρχές του έτους 1989. Στα παραχωρητήρια υπήρχε όρος ότι υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης (μέσα σε 3ετία ή σε χρονικό διάστημα μετά από παράταση) κατασκευής και λειτουργίας του εργοστασίου, οι εκτάσεις θα περιέρχονταν στην κυριότητα του Συνεταιρισμού.
Το κέντρο ωοσκόπησης και συσκευασίας αυγών εξακολουθεί από τότε μέχρι και σήμερα να λειτουργεί ανελλιπώς, η δε αυτή δραστηριότητα του Συνεταιρισμού περιλαμβάνεται στην ευρύτερη δραστηριότητα επεξεργασίας αυγών. Τονίζεται ότι ο Συνεταιρισμός είναι μια υγιής επιχείρηση που δεν έχει οφειλές. Το τίμημα των παραχωρήσεων εξοφλήθηκε ολοσχερώς με τις πράξεις παραχώρησης. Όλα τα δάνεια που λάβαμε για την κατασκευή του εργοστασίου έχουν εξοφληθεί για την κατασκευή του εργοστασίου (περίπου 2.000.000 ευρώ).
Σε αυτό τον χώρο και σε ένα ήδη υπάρχων κτίριο θέλουμε να ιδρύσουμε μια μονάδα επεξεργασίας ζωοτροφών. Έχουμε ενταχθεί οριστικά στον Αναπτυξιακό νόμο για επένδυση στις παραχωρηθείσες εκτάσεις ύψους 1.000.000 ευρώ για κατασκευή εργοστασίου φυραματοποιίας και ζωοτροφών. Μάλιστα είχαμε και καλή μοριοδότηση. Ήδη έχουμε ξεκινήσει να τοποθετούμε τα μηχανήματα και έχουμε προκαταβάλει το 30% της επένδυσης δηλαδή 300.000 ευρώ.
Η Περιφέρεια όμως δεν δίνει τις σχετικές άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας για να προχωρήσει η επένδυση. Απορρίπτει την αίτησή μας για άδεια εγκατάστασης του νέου εργοστασίου.
Έχουμε καταθέσει όλα τα παραπάνω που αποδεικνύονται μαζί με έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη από το καλοκαίρι του 2021 αλλά και στη Διεύθυνση ακίνητης περιουσίας με αριθμό πρωτοκόλλου 3525/374550/24.12.2021
Ζητούμε να δοθεί μία λύση σε ενδεχόμενη ανάκληση των παραχωρητηρίων, καθώς θεωρούμε ότι ο συνεταιρισμός εκπλήρωσε τον σκοπό του διότι το εργοστάσιο λειτούργησε, και σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί το τμήμα ωοσκόπησης και συσκευασίας αυγών το οποίο είχε επισκεφθεί, τον Ιανουάριο του 2018, ο σημερινός Πρωθυπουργός. Ενδεχόμενη ανάκληση των παραχωρητηρίων θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή για τον Συνεταιρισμό αλλά και μεγάλο πλήγμα στην παραγωγή της περιοχής, τη στιγμή μάλιστα που ετοιμάζεται μεγάλη επένδυση που θα εξασφαλίσει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή αλλά και νέες θέσεις εργασίας.
Έχουμε κάνει πρόσφατα συνάντηση στο ΥπΑΑΤ με τον υπουργό κ. Γεωργαντά, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα αναλάμβανε πρωτοβουλία να λύσει το πρόβλημα. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το ύψος της επένδυσης και να απενταχθεί από τον Αναπτυξιακό Νόμο, πράγμα που θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή για τον Συνεταιρισμό».
Έντονη ανησυχία προκαλούν τα πρώτα σημάδια από τη διαδικασία υπαγωγής στις ρυθμίσεις για την εξόφληση οφειλών προς το δημόσιο.
Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Ε.Α.), δηλώνει ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οφειλετών - οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι για περίπου 8 στους 10 - δεν μπορεί να μπει στη νέα ρύθμιση των 72 ή 36 δόσεων, εξαιτίας των προϋποθέσεων που έχει βάλει το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με όσα ισχύουν, η νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.
Δηλαδή, στο πεδίο της νέας ρύθμισης υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021. Όμως - όπως είχε τονίσει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις - το κυβερνητικό επιτελείο δεν υπολόγισε καθόλου το δύσκολο διάστημα της πανδημίας και τα χρέη που «γεννήθηκαν» τότε.
Άρα ένας πολύ μεγάλος αριθμός οφειλετών μένει εκτός της νέας ρύθμισης, ενώ εκτιμώ ότι και οι λίγοι που τελικά θα υπαχθούν, θα πιεστούν πάρα πολύ εξαιτίας του μεγάλου ύψους των επιτοκίων. Το ποσοστό 4,38% για τις 36 δόσεις και 5,87% για τις 72 δόσεις είναι σίγουρα ένας επιπλέον «πονοκέφαλος».
Δυσκολίες αναμένεται να παρουσιαστούν και στην αναβίωση των 120 δόσεων, λόγω της υποχρεωτικής καταβολής δύο δόσεων για να μπορέσει κάποιος οφειλέτης να ξαναμπεί. Η πλειονότητα των μικρομεσαίων βρίσκεται σήμερα σε τέτοια οικονομική κατάσταση που πολλοί δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν σε αυτή την προϋπόθεση.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μιλάμε για ρυθμίσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα - ειδικά για αυτήν των 36 ή 72 δόσεων - αφού η πλειονότητα των ενδιαφερομένων θα μείνει εκτός του συστήματος.
Το αποτέλεσμα θα είναι να δούμε στο άμεσο μέλλον τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών λόγω οφειλών ενώ θα διακυβευθεί η λειτουργία χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσα βάρη.
Αν δεν δοθεί μία πραγματική ευκαιρία στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους, οι συνέπειες για το επιχειρείν και την οικονομία θα είναι τραγικές και θα επηρεάσουν άμεσα και το κομμάτι της απασχόλησης.
Με δεδομένο ότι εισερχόμαστε και επίσημα σε προεκλογική περίοδο, άρα είναι ελάχιστες οι πιθανότητες βελτίωσης της ρύθμισης αυτή την στιγμή, καλούμε τα κόμματα εξουσίας να δεσμευθούν ότι με το που θα βγει νέα κυβέρνηση - είτε αυτοδύναμη, είτε συνεργασίας - θα δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οφειλέτες».
Προστέθηκαν νέοι κωδικοί στα φορολογικά έντυπα Ε1 και Ε3 του φορολογικού έτους 2022 σχετικά με τη μείωση της φορολογίας των αγροτών μελών συνεταιρισμών κατά 50%.
Παραμένει όμως το πρόβλημα στο πώς θα πιστοποιεί ένας Αγροτικός Συνεταιρισμός ότι ο ενδιαφερόμενος αγρότης του παραδίδει το 75% της παραγωγής του.
Σε επιστολή της ΕΘΕΑΣ αναφέρονται τα εξής:
Σε συνέχεια της από 7 Φεβρουαρίου 2023 (Αρ. Πρωτ. 26) επιστολής που είχαμε αποστείλει στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που είχαν δημιουργηθεί αναφορικά με το ως άνω θέμα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως στα φορολογικά έντυπα Ε1 και Ε3 του φορολογικού έτους 2022 προστέθηκαν νέοι κωδικοί προς εξυπηρέτηση του παραπάνω θέματος, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1039/29-3-2023 (ΦΕΚ Β’ 2010) και την υπ’ αριθμ. 1042/31-3-2023 (ΦΕΚ Β’ 2121) ΚΥΑ, αντιστοίχως, καθώς και με τις εφαρμοστικές εγκυκλίους Ε.2018/2023, 185340 ΕΞ 2022 , 127754 ΕΞ 2022.
Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, πριν από το Ε1, οι αγρότες, ανεξάρτητα από το καθεστώς ΦΠΑ στο οποίο ανήκουν, πρέπει να υποβάλλουν υποχρεωτικά το πληροφοριακό έντυπο Ε3, όπου απεικονίζονται τα έσοδα και τα έξοδα από την αγροτική επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Το ποσά που καταχωρίζονται σε αυτό μεταφέρονται αυτόματα στο έντυπο Ε1 στον Πίνακα 4Γ1 (Καθαρό εισόδημα από άσκηση ατομικής αγροτικής δραστηριότητας).
Στην παρούσα επιστολή επισυνάπτεται παράρτημα στο οποίο αναγράφονται οι προσθήκες των νέων κωδικών συνοδευόμενες από ορισμένες επεξηγήσεις, σύμφωνα με τις ως άνω εγκυκλίους, καθώς και οι σχετικές εικόνες από τα νέα έντυπα Ε3 και Ε1.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να μένουν αναπάντητα κάποια από τα ερωτήματα που είχαμε υποβάλλει, όπως για παράδειγμα πώς θα πιστοποιεί ένας Αγροτικός Συνεταιρισμός ότι ο ενδιαφερόμενος αγρότης του παραδίδει το 75% της παραγωγής του.
Ανακοινώθηκε η οριστική λίστα δικαιούχων κτηνοτρόφων για την δεύτερη πρόσκληση πληρωμής ενίσχυσης για ζωοτροφές.
Eιδικότερα εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο τελικός πίνακας παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης - πληρωμής του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην σχετική 2η Πρόσκληση.
Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων, εκδόθηκε ο οριστικός πίνακας παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης-πληρωμής, ο οποίος έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμος για προσωποποιημένη πληροφόρηση των αιτούντων κτηνοτρόφων στον ιστότοπο (εδώ) με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.
Για τον τομέα της αιγο-προβατοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 100 € έως και 5.480 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Για τον τομέα της βοοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 120 € έως και 7.000 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.
Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα του taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Οι φορολογούμενοι θα έχουν χρονικό περιθώριο έως το τέλος Ιουνίου προκειμένου να εκπληρώσουν τη συγκεκριμένη υποχρέωση, ενώ ο φόρος θα καταβληθεί και φέτος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, από το τέλος Ιουλίου έως και τον Φεβρουάριο του 2023.
Όπως υποστηρίζει η ΑΑΔΕ, φέτος επιταχύνονται ακόμα περισσότερο οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, έχουν προστεθεί σημαντικές καινοτομίες και απλοποιήσεις και οι πολίτες καλούνται από σήμερα να υποβάλουν τις φετινές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αναλυτικότερα:
- Για πρώτη φορά προσυμπληρώνονται, με δυνατότητα τροποποίησης, επιμέρους κωδικοί του Ε3, με βάση τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
- Έχει ανασχεδιαστεί το Εκκαθαριστικό και οι δηλώσεις Ε1 και Ε2, ώστε η συμπλήρωσή τους να είναι ευκολότερη.
- Σε νέο πίνακα του Ε1 αναγράφονται διακριτά τα ποσά δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα, που αφαιρούνται από το εισόδημα ή υπολογίζονται διπλά για τον σχηματισμό του απαιτούμενου ποσού δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
- Οι φορολογούμενοι με εξαρτώμενα τέκνα συμπληρώνουν το επίθετο του τέκνου, καθώς και τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητάς του, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, σε ειδικά πεδία.
- Έχει απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τους κατοίκους εξωτερικού.
- Έχουν δημιουργηθεί νέοι κωδικοί για τη χορήγηση της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος στην περίπτωση συνεργασίας φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Σημειώνεται ότι οι κωδικοί που δημιουργήθηκαν για την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος των επιχειρήσεων που το φορολογικό έτος 2022 αύξησαν κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα τον μέσο αριθμό εργαζομένων τους με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε σχέση μΕ το προηγούμενο φορολογικό έτος, θα παραμείνουν προσωρινά ανενεργοί και θα προσυμπληρωθούν από την ΑΑΔΕ, αμέσως μόλις διαβιβαστούν τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η ΑΑΔΕ θα ενημερώσει άμεσα τους δικαιούχους με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μόλις είναι διαθέσιμα γι’ αυτούς τα σχετικά στοιχεία.
Όσον αφορά τις επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση. Επίσης θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.
Οι κτηνοτρόφοι επιμένουν ότι δεν γίνονται έλεγχοι στην χώρα μας και δεν γνωρίζουμε τις εισαγωγές και τις σφαγές αμνοεριφίων, ενώ ζητούν να καταβληθούν άμεσα σε όλους οι ενισχύσεις για τις ζωοτροφές.
Συγκεκριμένα η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει τον προβληματισμό της για την αργοπορία πληρωμής της ενίσχυσης των ζωοτροφών (Μέτρο 22).
«Είναι γεγονός πως μετά από τόσο καιρό και παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των αρμοδίων πως θα λάβουν την ενίσχυση όλοι οι κτηνοτρόφοι, υπάρχουν ακόμη συνάδελφοι που παραμένουν απλήρωτοι και μάλιστα χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σε σχέση με τα κριτήρια που είχαν θεσπιστεί.
Ζητάμε λοιπόν την άμεση πληρωμή όλων των κτηνοτρόφων τοπυ μέτρου 22 καθώς και την σύντομη πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυση αιγοπρόβειου και βοοειδών.
Ακόμη, πλησιάζοντας το Πάσχα θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή των αρμοδίων για ελέγχους στα εισαγόμενα αμνοερίφια. Οι καιροί είναι πονηροί και οι επιτήδειοι ακόμη περισσότερο όπως έχει αποδειχτεί πολλάκις.
Ρωτάμε, γίνονται έλεγχοι; Ξέρουμε πόσα αμνοερίφια έχουν εισαχθεί ζωντανά και πόσα σφαγμένα μέχρι τώρα; Έχει γίνει καταγραφή των αποθεμάτων;
Τέλος καλούμε τους καταναλωτές να προτιμήσουν και φέτος όσο μπορούν το Ελληνικό αρνάκι και κατσικάκι στηρίζοντας έτσι τους Έλληνες κτηνοτρόφους και την Ελληνική οικονομία».
Στα 3.272.403 ευρώ ανέρχεται το ποσό ενίσχυσης για την πληρωμή των δικαιούχων κτηνοτρόφων του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια (2η Πρόσκληση ΟΠΕΚΕΠΕ).
Θυμίζουμε ότι εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο προσωρινός πίνακας παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης - πληρωμής, ο οποίος έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμος για προσωποποιημένη πληροφόρηση των αιτούντων στον σχετικό ιστότοπο (πατήστε εδώ). Η είσοδος των δικαιούχων γίνεται με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Κατά των αποτελεσμάτων του πίνακα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή εντός 5 εργασίμων ημερών, από σήμερα Δευτέρα (27/03/2023) μέχρι και την Παρασκευή (31/03/2023), αποκλειστικά μέσω του σχετικού ιστότοπου.
Για την απόφαση της Διαύγειας πατήστε (εδώ)
Από την πλευρά τους οι παραγωγοί περιμένουν με αγωνία την πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Η καθυστέρηση με το ΟΣ∆Ε του 2023 σε συνδιασμό με τον πρώτο χρόνο της νέας ΚΑΠ έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρηματοδότηση μέσω της κάρτας αγρότη και να έχουν οι παραγωγοί μεγάλη έλλειψη ρευστότητας. Από την άλλη οι ανάγκες για τα έξοδα καλλιέργειας είναι μεγάλες. Το ΥπΑΑΤ έχει περιοριστεί σε αόριστες υποσχέσεις για πληρωμή χωρίς να αναφέρει σαφές χρονοδιάγραμμα. Στο παρελθόν λίγο πριν το Πάσχα πλήρωναν τις τελευταίες συνδεδεμένες στα ζωικά, τώρα ακόμη δεν έχουμε πληρώσει ούτε μια στην φυτική παραγωγή.
Στο μεταξύ ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, προχώρησε - με αρκετή καθυστέρηση - στον ορισμό των Ενδιάμεσων Φορέων Παρεμβάσεων του Πυλώνα ΙΙ του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ). Συγκεκριμένα με αποφάσεις που υπογράφει ο κ. Στύλιος:
- η Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας, αναλαμβάνει την έκδοση του θεσμικού πλαισίου υλοποίησης της παρέμβασης με τίτλο: «ΠΕ-70.2.1: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους»
- η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων αναλαμβάνει αντίστοιχες αρμοδιότητες για τις παρεμβάσεις: «ΠΕ-71: Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» και «Π3-73-2.3: Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων»
Την Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023, ολοκληρώθηκε η πρώτη κατάταξη των αιτούντων στο Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ (2η Πρόσκληση).
Μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων, εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο προσωρινός πίνακας παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης - πληρωμής, ο οποίος έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμος για προσωποποιημένη πληροφόρηση των αιτούντων στον σχετικό ιστότοπο (πατήστε εδώ).
Η είσοδος των δικαιούχων γίνεται με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.
Κατά των αποτελεσμάτων του πίνακα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή εντός 5 εργασίμων ημερών, από την Δευτέρα (27/03/2023) μέχρι και την Παρασκευή (31/03/2023), αποκλειστικά μέσω του σχετικού ιστότοπου (πατήστε εδώ).