Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο περιλαμβάνεται η επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) πετρελαίου που χρησιμοποιείται στη γεωργία.
Όπως αναφέρει στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου, η επιστροφή ΕΦΚ αφορά το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία.
Αφορά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Η επιστροφή ΕΦΚ θα χορηγηθεί όπως και στην προηγούμενη πληρωμή, δηλαδή σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ύψος αυτής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας, όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ.
Το ποσό επιστροφής του ΕΦΚ είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκε ιται σε οποιαδήποτε 24 κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζον ται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο χρόνος επιστροφής, τα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Όσον αφορά τους αλιείς, δικαιούχους απαλλαγής του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) καυσίμων, σύμφωνα με την περ. β της παρ. 1, κατοίκους μικρών και απομακρυσμένων νησιών, όπου δεν υφίσταται φορολογική αποθήκη καυσίμων ναυτιλίας, παρέχεται δυνατότητα προκαταβολής της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων που αναλογεί στις ετήσιες καταναλώσεις καυσίμων κινητήρων για τις ανάγκες τους.
Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, που φέτος θα ξεκινήσουν από τις 15 Μαρτίου. Βάσει του νομοθετικού πλαισίου, η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου.
Έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2025, οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να διαβιβάσουν προς την ΑΑΔΕ τα απαραίτητα στοιχεία για τη διασταύρωση και προσυμπλήρωση στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Η πληρωμή του φόρου θα πραγματοποιηθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου 2025 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2026.
Όσοι υποβάλουν δήλωση έως το τέλος Απριλίου 2025 και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο, θα επωφεληθούν από έκπτωση φόρου.
Η έκπτωση εφάπαξ πληρωμής διαμορφώνεται ως εξής:
- 4% για δηλώσεις που υποβάλλονται έως τις 30 Απριλίου
- 3% για δηλώσεις από 1η Μαΐου έως 15 Ιουνίου
- 2% για δηλώσεις από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου
Σημειώνεται ότι η έκπτωση (4%, 3%, 2%) ισχύει μόνο αν η πληρωμή πραγματοποιηθεί έως τις 31 Ιουλίου.
Αναλυτικά οι νέες φοροελαφρύνσεις
1. Αγρότες με προστατευόμενα τέκνα: Το αφορολόγητο όριο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ, προσφέροντας ετήσιο όφελος έως 240 ευρώ για αγρότες που έχουν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά.
2. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Η εξάλειψη του τέλους επιτηδεύματος εξασφαλίζει φορολογική ελάφρυνση ύψους 325 ευρώ. Επιπλέον, για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 1.500 κατοίκων, το τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται κατά 50%, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση.
3. Ιδιοκτήτες ακινήτων: Οι ιδιοκτήτες που εκμίσθωσαν ακίνητα τα οποία ήταν κλειστά για τουλάχιστον τρία χρόνια, δεν θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα από ενοίκια του τελευταίου τριμήνου του 2024, εφόσον η μίσθωση πραγματοποιήθηκε μετά τις 8 Σεπτεμβρίου. Η απαλλαγή αυτή ισχύει για διάστημα 36 μηνών.
4. Εργαζόμενοι με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ): Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος συνεπάγεται μείωση του φόρου κατά 400 έως 500 ευρώ, διαφορά που θα φανεί στα εκκαθαριστικά του 2025.
5. Ανακαινίσεις ακινήτων: Οι φορολογούμενοι που θα πραγματοποιήσουν εργασίες ανακαίνισης το 2024 μπορούν να επωφεληθούν από μείωση του φόρου εισοδήματος έως και 3.200 ευρώ, σε βάθος πενταετίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνολικές δαπάνες δεν υπερβαίνουν τις 16.000 ευρώ. Για παράδειγμα, δαπάνη ύψους 10.000 ευρώ αποφέρει ετήσιο φορολογικό όφελος 2.000 ευρώ.
Στον κωδικό 009 του Ε3 θα πρέπει να γίνει επιλογή από τους αγρότες για το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και αφανείς αγρότες χωρίς ΚΑΔ.
Τον κωδικό 011 συμπληρώνουν αγρότες μέλη συνεταιρισμών για να έχουν την μείωση φόρου.
Στο Ε3 στον πίνακα Γ2 οι αγρότες θα αναγράψουν τα στοιχεία των ενισχύσεων - επιδοτήσεων που εισπράχθηκαν κατά το φορολογικό έτος (Πυλώνα 1 και Πυλώνα 2). Επίσης εκεί θα αναγραφούν και τα ποσά που εισπράχθηκαν στο τρέχον έτος (2024) αναδρομικά, κατοπιν ένστασης και δικαστικής απόφασεις και επιλέγεται να φορολογηθούν το έτος αυτό.
Στον Πίνακα Δ τις πωλήσεις αγαθών (αγορές και πωλήσεις), έξοδα παραγωγής, ιδιοπαραγωγή, αποθέματα έναρξης και τέλους, αγορές ζώων.
Δείτε την σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ (εδώ)
Μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2025 έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν οικονομική ενίσχυση de minimis οι αλιείς των περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Σύμφωνα με τη δημοσιευθείσα υπ αριθ. 405485/31.12.2024 (ΦΕΚ 7367 Β΄) Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) το ύψος της ενίσχυσης ανά σκάφος ορίζεται ως εξής:
α) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος μικρότερο ή ίσο των 5,99 μέτρων, σε 1.800 ευρώ.
β) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος από 6,00 μέτρα και μικρότερο ή ίσο των 11,99 μέτρων, σε 2.600 ευρώ.
γ) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος 12,00 μέτρα και μικρότερο ή ίσο των 14,99 μέτρων, σε 7.000 ευρώ.
δ) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος ίσο ή μεγαλύτερο των 15,00 μέτρων, σε 8.000 ευρώ.
ε) Αλιευτικά σκάφη μέσης αλιείας με το αλιευτικό εργαλείο γρι γρι ή μηχανότρατα, σε 12.000 ευρώ.
στ) Αλιευτικά σκάφη εσωτερικών υδάτων ανεξαρτήτου μήκους, σε 1.800 ευρώ.
Δικαιούχοι είναι:
α) Αλιείς μόνιμοι κάτοικοι των Δήμων Ιστιαίας - Αιδηψού, Στυλίδας και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας των Περιφερειακών Ενοτήτων Εύβοιας και Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κάτοχοι επαγγελματικών παράκτιων αλιευτικών σκαφών και σκαφών μέσης αλιείας, εφοδιασμένων με το αλιευτικό εργαλείο γρι γρι και μηχανότρατας, με αλιευτική άδεια σε ισχύ για το έτος 2023, καθώς και κάτοχοι επαγγελματικών σκαφών αλιείας εσωτερικών υδάτων με άδεια σε ισχύ για το 2023.
β) Αλιείς, μόνιμοι κάτοικοι των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων που δεν είχαν λάβει ενίσχυση στο πλαίσιο της υπ' αρ. 1589/383038/12.12.2023 (Β' 7039) κοινής υπουργικής απόφασης περιλαμβανομένων μονίμων κατοίκων των Δήμων Σκοπέλου και Αλοννήσου, της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κάτοχοι επαγγελματικών σκαφών παράκτιας αλιείας και κάτοχοι επαγγελματικών σκαφών αλιείας εσωτερικών υδάτων, είτε κάτοχοι σκαφών μέσης αλιείας εφοδιασμένων με το αλιευτικό εργαλείο γρι γρι και μηχανότρατας, με την αλιευτική τους άδεια σε ισχύ για το έτος 2023.
γ) Αλιείς, πλοιοκτήτες/συμπλοιοκτήτες αλιευτικών σκαφών άνω των 12 μέτρων ολικού μήκους και σκαφών με το αλιευτικό εργαλείο γρι γρι και μηχανότρατας, που είναι υπόχρεα να έχουν εγκατεστημένη λειτουργική συσκευή δορυφορικής παρακολούθησης, εφόσον πιστοποιείται ότι αυτά βρισκόντουσαν (αλίευαν είτε ήταν ελλιμενισμένα) σε περιοχές, του Βόρειου Ευβοϊκού, σε ακτές των Π.Ε. Μαγνησίας, εντός και εκτός Παγασητικού Κόλπου, και Λάρισας, Σποράδων (Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλοννήσου) καθώς και στον Δίαυλο Τρικερίου, για τη χρονική περίοδο από 1η έως 28η Σεπτεμβρίου 2023 μέσω διασταύρωσης των στιγμάτων τους από το Δορυφορικό Σύστημα Παρακολούθησης αλιευτικών σκαφών (VMS) και για όσους δεν είχαν ενεργό το VMS με βεβαίωση της Λιμενικής Αρχής, η οποία στηρίζεται στο ημερολόγιο του σκάφους.
Οι αιτήσεις των ανωτέρω δικαιούχων υποβάλλονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομία της περιοχής τους.
Συνάντηση με αγρότες από Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη είχε, στο ΥπΑΑΤ, σήμερα Πέμπτη (6/2), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Κατά την συνάντηση ο Υπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του, που αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο και να εργαστεί για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, επισημαίνοντας ότι οι λύσεις που δίνονται πρέπει να είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα ζητήματα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, με τον Υπουργό να τονίζει ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου. «Το έχω πει εδώ και καιρό, υπάρχει τρόπος να το διορθώσουμε και θα το δούμε άμεσα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της ενεργειακής αυτονομίας για τους αγρότες, επισημαίνοντας ότι οι υπάρχουσες χαμηλές τιμές δίνουν ασφάλεια για τον προγραμματισμό της παραγωγής τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), με τον κ. Τσιάρα να δηλώνει ξεκάθαρα ότι τα χρήματα πρέπει να κατευθύνονται στην πραγματική παραγωγή.
«Η λογική είναι ξεκάθαρη: η νέα ΚΑΠ πρέπει να ενισχύει τους πραγματικούς παραγωγούς. Θέλω το 2027 οι αγρότες να γνωρίζουν με σαφήνεια πότε και τι ακριβώς χρήματα θα λαμβάνουν», είπε.
Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σε όλη τη χώρα, ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά τόσο στην παραγωγή, όσο και στις τιμές, προσθέτοντας ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να στηρίξει τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, του Αγροτικού Συλλόγου Δράμας, του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας και του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου.
Κατηγορούμενη είναι η Ελλάδα για καθυστέρηση εφαρμογής δύο Οδηγιών που αφορούν στη μείωση του ΦΠΑ σε σειρά αγαθών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, καθώς και στην απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών (αγροτών) από τον ΦΠΑ.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι γνωστό ότι επιμένει να έχει υψηλό ΦΠΑ στα τρόφιμα για να εισπράττει φόρους, κάτι που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εγχώρια κατανάλωση αλλά και στις τιμές παραγωγού. Δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τους Έλληνες καταναλωτές και παραγωγούς δεν αλλάζει αυτή η πολιτική και γεμίζει τα κρατικά ταμεία.
Επίσης για να μην χάσει φόρους το κράτος δεν προχωρά στην απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων στην χώρα μας, με ετήσιο κύκλο εργασιών εντός του κράτους μέλους έως 85.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες «επί παραβάσει» με την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να ολοκληρώσει τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο, καθώς και να κοινοποιήσει τα μέτρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ
Η πρώτη Οδηγία που δεν ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο η ελληνική κυβέρνηση, αφορά στην (ΕΕ) 2022/542, η οποία επιτρέπει την ευρύτερη χρήση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μηδενικών συντελεστών για βασικά προϊόντα, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή σε 7 κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ρουμανία).
Τα κράτη μέλη έπρεπε να κοινοποιήσουν την πλήρη μεταφορά της παρούσας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Η οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ επιτρέπει την ευρύτερη χρήση από τα κράτη μέλη μειωμένων συντελεστών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μηδενικών συντελεστών για βασικά προϊόντα όπως τα τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα που προορίζονται για ιατρική χρήση. Ακόμη αφορά ποτά εκτός των αλκοολούχων, ζωοτροφές, σπόρους, φυτά και πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τροφίμων, καθώς και η διανομή νερού.
Καθεστώς ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις
Η δεύτερη Οδηγία, που δεν ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο η ελληνική κυβέρνηση, αφορά στην (ΕΕ) 2020/285, με την οποία αυξάνει σημαντικά το όριο του ετήσιου τζίρου, μέχρι το οποίο επιτρέπεται στις μικρές επιχειρήσεις να πωλούν αγαθά και υπηρεσίες χωρίς να επιβάλλουν ΦΠΑ, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή σε 8 κράτη μέλη (Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ρουμανία) επειδή δεν μετέφεραν στο εθνικό τους δίκαιο την Οδηγία για το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στις μικρές επιχειρήσεις, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Η Οδηγία δίνει τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο έως και 85.000 ευρώ. Σήμερα, στην Ελλάδα το όριο του τζίρου για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ είναι το ποσό των 10.000 ευρώ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές από το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα, εκπληρώνοντας μια προεκλογική υπόσχεση.
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα και 25% στις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά.
Αθροιστικά, οι τρεις χώρες αντιπροσώπευαν το 42% των αγαθών αξίας σχεδόν 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που εισήγαγαν οι ΗΠΑ πέρυσι. Η επιβολή δασμών τίθεται σε ισχύ για τον Καναδά από την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για αυτό που χαρακτήρισε «μονομερή επιβολή δασμών κατά σοβαρή παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ». Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα. Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούδια Σέινμπαουμ, ανακοίνωσε κι εκείνη από την πλευρά της σήμερα ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομίας να επιβάλει δασμολογικά και άλλα μέτρα σε βάρος των ΗΠΑ, για την προάσπιση των μεξικανικών συμφερόντων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, διεμήνυσε, χθες Κυριακή (2/2), πως ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ «πολύ σύντομα» θα μπουν με τη σειρά τους στο στόχαστρο της πολιτικής αύξησης των δασμών που προωθεί. «Μας εκμεταλλεύονται, έχουμε έλλειμμα 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν αγοράζουν ούτε αυτοκίνητά μας, ούτε αγροτικά προϊόντα μας, σχεδόν τίποτα, ενώ εμείς τα παίρνουμε όλα από αυτούς», τόνισε στον τύπο.
Στην χώρα μας μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει κυβερνητική σύσκεψη, όπου θα τεθούν όλα τα επιμέρους ζητήματα στο τραπέζι, όσον αφορά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ.
Το myDATAapp, η νέα εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για κινητές συσκευές, παρουσιάστηκε, σήμερα Τρίτη (28/1), σε συνέντευξη τύπου από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.
Η νέα mobile εφαρμογή σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην καθημερινή τους λειτουργία, καθώς:
- αποτελεί ένα ολοκληρωμένο, φιλικό και εύχρηστο εργαλείο για την έκδοση παραστατικών και Δελτίων Αποστολής μέσω φορητών συσκευών,
- επιτρέπει τη διαχείριση πελατών και την παρακολούθηση των οικονομικών δεδομένων με βάση τις ανάγκες κάθε επιχείρησης,
- ευθυγραμμίζεται πλήρως με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (Α. 1138/2020, Α. 1123/2024, Ν. 4308/2014).
Ο Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εξήρε την προσπάθεια ψηφιοποίησης που συντελείται από την Ανεξάρτητη Αρχή, τονίζοντας: «Το myDATAapp είναι ένα ακόμη σύγχρονο εργαλείο στην φαρέτρα της ΑΑΔΕ που θα συνδράμει αποτελεσματικά στη συντονισμένη προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης».
Ο Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επίσης συνεχάρη την ΑΑΔΕ, υπογραμμίζοντας ότι το myDATAapp αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που απλοποιεί τις διαδικασίες και ενισχύει την ανταγωνιστικότητά τους. «Είμαστε βέβαιοι ότι η νέα εφαρμογή θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Γιώργος Πιτσιλής τόνισε, μεταξύ άλλων: «Το myDATAapp είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια εφαρμογή. Είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος για τις επιχειρήσεις που εξοικονομεί χρόνο και κόστος, αυξάνει την παραγωγικότητά τους, και διευκολύνει την οικειοθελή συμμόρφωση. Θέτουμε ένα ακόμα νέο πρότυπο στην ψηφιακή διακυβέρνηση, απλοποιώντας τις διαδικασίες προς όφελος του επιχειρείν».
Το myDATAapp προσφέρει ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, σχεδιασμένων για να απλοποιήσουν τις καθημερινές διαδικασίες των επιχειρήσεων:
- Έκδοση παραστατικών on-the-go: Άμεση δημιουργία και αποστολή παραστατικών 24X7, εξοικονομώντας χρόνο και κόστος, ενώ παράλληλα έχει προβλεφθεί η δυνατότητα έκδοσης Ψηφιακών δελτίων αποστολής.
- Διαχείριση πελατολογίου: Οργάνωση του πελατολογίου, επιτρέποντας την καταχώριση και επεξεργασία όλων των απαραίτητων πληροφοριών των πελατών.
- Αναλυτικά στατιστικά: Παροχή ολοκληρωμένης εικόνας της επιχείρησης με πλήθος αναφορών για έσοδα, έξοδα και άλλους σημαντικούς δείκτες, υποστηρίζοντας τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων.
- Προσαρμογή στις ανάγκες της επιχείρησης: Εξατομικευμένη εμπειρία χρήσης, επιτρέποντας την επιλογή γλώσσας (Ελληνικά και Αγγλικά) και θέματος (ενεργοποίηση σκοτεινής λειτουργίας για άνετη χρήση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού)
- Ασφάλεια πρώτα: Προστασία των δεδομένων των επιχειρήσεων με πολλαπλά επίπεδα ασφάλειας, όπως κωδικός PIN και βιομετρική αναγνώριση.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση της εφαρμογής myDATAapp είναι η δημιουργία Φιλικών Κωδικών μέσω της εφαρμογής myDATAusers, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > myDATA > Φιλικοί κωδικοί και εξουσιοδοτήσεις myDATAusers.
Να θυμίσουμε στους αγρότες και κτηνοτρόφους ότι σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, από την 1η Οκτωβρίου 2025 κάθε επιχείρηση και αγρότης σε όλη την αγορά δεν θα μπορεί να διακινεί αγαθά αν δεν έχει εκδώσει ψηφιακό δελτίο αποστολής. Αν δεν το κάνει θα έχει πρόστιμο που θα φτάνει έως και τα 10.000 ευρώ. Τα ψηφιακά δελτία αποστολής θα διασταυρώνονται απευθείας με τα τιμολόγια που εκδίδονται.
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η τροποποιητική της ΚΥΑ των Υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της ΑΑΔΕ για την επιστροφή Ε.Φ.Κ. του αγροτικού πετρελαίου.
Σύμφωνα με αυτήν, ποσά επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης που χορηγήθηκαν σε δικαιούχα πρόσωπα, τα οποία έλαβαν μεγαλύτερη από την δικαιούμενη επιστροφή του Ε.Φ.Κ., επιστρέφονται, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) διαβιβάζει στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΗΛΕΔ) αρχείο σε ψηφιακό μέσο με:
- τους ΑΦΜ των δικαιούχων προσώπων που έλαβαν επιστροφή ΕΦΚ για ποσότητα πετρελαίου κινητήρων μεγαλύτερη από τη δικαιούμενη,
- την ορθή επιδοτούμενη ποσότητα λίτρων πετρελαίου,
- την επιδοτούμενη ποσότητα λίτρων πετρελαίου, βάσει της οποίας θα υπολογιστούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.
Στη συνέχεια κατόπιν επεξεργασίας από τη ΓΔΗΛΕΔ προκύπτει νέο αρχείο στο οποίο περιέχονται τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ανά ΑΦΜ δικαιούχου προσώπου και το οποίο αποτελεί νόμιμο τίτλο για την ταμειακή βεβαίωση που δημιουργείται κεντρικά από τη ΔΑΦΕ, με βεβαιούσα αρχή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) και αποστέλλεται στις αρμόδιες για τη φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ. ή στο ΚΕΒΕΙΣ, εάν η αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ. ανήκει στο Νομό Αττικής ή Θεσσαλονίκης.
Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά βεβαιώνονται και εισπράττονται, ως έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού, κατά τις διατάξεις του ν. 4978/2022 (Κ.Ε.Δ.Ε.), στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδου (ΑΛΕ) 1110303001 «ΕΦΚ diesel κίνησης - προϊόντα εγχώρια και από Ε.Ε.».
Η ειδοποίηση για την επιστροφή των ποσών γίνεται είτε με ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα στην ΑΑΔΕ διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) είτε ταχυδρομικά, στον οφειλέτη και στα τυχόν συνυπόχρεα πρόσωπα.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχώρησε στη θεσμοθέτηση του πλαισίου για τις επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες.
Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν ο Yφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας και η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, δίνεται η δυνατότητα σε μονάδες υδατοκαλλιέργειας να υποδεχθούν επισκέπτες, συνδυάζοντας την παραγωγική διαδικασία με την τουριστική εμπειρία.
Οι επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες αποτελούν ένα καινοτόμο προϊόν που αναδεικνύει την αλιευτική κληρονομιά της χώρας μας και συνδέει τον τουρισμό με την τοπική οικονομία και τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας.
Το νέο πλαίσιο θεσπίζει ξεκάθαρες προδιαγραφές για τη παροχή υπηρεσιών τουρισμού από αυτές τις μονάδες, ενσωματώνοντας αρχές βιωσιμότητας, καινοτομίας και προσβασιμότητας.
Στις υδατοκαλλιέργειες που θα αδειοδοτηθούν με το νέο θεσμικό πλαίσιο, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία της υδατοκαλλιέργειας, να συμμετάσχουν σε περιβαλλοντικές και βιωματικές δραστηριότητες, να πραγματοποιήσουν καταδύσεις και να εξερευνήσουν τη φυσική ομορφιά των περιοχών αυτών.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνει προβλέψεις για την πραγματοποίηση καταδύσεων αναψυχής σε συνεργασία με συνεργαζόμενους με την επιχείρηση της υδατοκαλλιέργειας αδειοδοτημένους παρόχους καταδύσεων, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία εξερεύνησης του υδάτινου κόσμου. Με τις κατάλληλες υποδομές και τις αυστηρές προδιαγραφές για την ασφάλεια και την ποιότητα, διασφαλίζεται ότι η ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων θα είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη διατήρηση των υδάτινων οικοσυστημάτων.
Η υλοποίηση των νέων ρυθμίσεων στοχεύει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, προσφέροντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης και ενισχύοντας την τουριστική κίνηση στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Παράλληλα, συνδέεται με την ευρύτερη στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού, ο οποίος αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο αυθεντικούς και βιώσιμους τρόπους ανάδειξης της ελληνικής θαλάσσιας παράδοσης.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας δήλωσε: «Η θεσμοθέτηση του πλαισίου για τις επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες εγκαινιάζει μια νέα εποχή για τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και την περιφερειακή ανάπτυξη. Πρόκειται για μια καινοτόμο πρωτοβουλία που αναδεικνύει την πλούσια αλιευτική κληρονομιά της χώρας μας, δημιουργώντας παράλληλα νέες ευκαιρίες απασχόλησης και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.
Οι επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες αποτελούν ένα πρωτοποριακό προϊόν που συνδυάζει την εκπαίδευση, τη βιωματική εμπειρία και τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών μας. Με σαφείς προδιαγραφές βιωσιμότητας, καινοτομίας και προσβασιμότητας, διασφαλίζεται ότι οι δραστηριότητες αυτές θα συμβάλλουν στην προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες.
Η δυνατότητα για περιβαλλοντικές δραστηριότητες, καταδύσεις και εξερεύνηση της παραγωγικής διαδικασίας φέρνει κοντά τον πολίτη με τη φύση, ενισχύοντας τη σύνδεση του τουρισμού με τον αγροτικό τομέα. Με αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο, δημιουργούμε τις βάσεις για ένα αυθεντικό και βιώσιμο τουριστικό προϊόν που τιμά την ελληνική θαλάσσια παράδοση, ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη και θέτει τον πρωτογενή τομέα στο επίκεντρο των εθνικών μας προτεραιοτήτων».
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), στη Ρώμη (Ιταλία), απήγγειλε κατηγορίες σε εννέα ιδιώτες και πέντε εταιρείες για οικονομική απάτη απόκτησης 4 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, με κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).
Όπως υποστηρίζει πέντε συνεταιριστικές εταιρείες της χώρας είναι ύποπτες για υποβολή πλαστών εγγράφων και εικονικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων, προκειμένου να αποκτήσουν 4 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέων ιχθυοδεξαμενών.
Τελικά τέσσερις εταιρείες έλαβαν προκαταβολή 1,4 εκατ. ευρώ από το ΕΤΘΑ. Οι δικαιούχοι ενημέρωσαν τον οργανισμό πληρωμών ότι είχαν ξεκινήσει οι εργασίες για τις νέες δεξαμενές, αλλά οι μετέπειτα έλεγχοι έδειξαν ότι αυτό δεν ήταν αλήθεια.
Υποβλήθηκε επιπλέον αίτημα 2,6 εκατ. ευρώ στον οργανισμό πληρωμών, αλλά τα κονδύλια δεν εκταμιεύθηκαν, χάρη στην έγκαιρη έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν καταδεικνύουν ποινική ευθύνη των υπόπτων για διακεκριμένη απάτη με σκοπό την απόκτηση δημοσίων πόρων, καθώς και υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Η έρευνα βασίστηκε στην υποστήριξη της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας (Guardia di Finanza – Comando Provinciale Foggia) και με τη συνεργασία της τοπικής Λιμενικής Αρχής. Πάντως όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα τεκμαίρεται ότι είναι αθώα έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους στα αρμόδια ιταλικά δικαστήρια.
Στην ημερίδα με θέμα «Προοπτικές Ανάπτυξης της Οστρακοκαλλιέργειας στη Βόρεια Ελλάδα», την οποία διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης στα Μάλγαρα, απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.
Ο υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της οστρακοκαλλιέργειας για την εθνική και τοπική οικονομία και αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις προοπτικές του κλάδου.
«Η οστρακοκαλλιέργεια αποτελεί πυλώνα της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας, με σημαντική συμβολή στην οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη», υπογράμμισε ο υφυπουργός τονίζοντας ότι «το 2022 η παραγωγή ανήλθε στους 10.800 τόνους, με αξία 6,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2023 αναμένεται παραγωγή 20.000 τόνων, αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υφυπουργός στη Βόρεια Ελλάδα, που αποτελεί την «καρδιά» της παραγωγής, με την Πιερία και τον Θερμαϊκό Κόλπο να ξεχωρίζουν για τη δυναμική τους. Συγκεκριμένα, στην Πιερία η παραγωγική δυναμικότητα φτάνει τους 14.870 τόνους ετησίως, ενώ στον Θερμαϊκό, λειτουργούν 183 μονάδες που παράγουν πάνω από 5.200 τόνους ετησίως.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ήδη συγκροτήσει Ομάδα Εργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η οποία εξετάζει τη χρήση ανθεκτικών ειδών και την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης, η οποία συνεδρίασε ήδη χθες, και έχει αποφασίσει τη χορήγηση de minimis στους οστρακοκαλλιεργητές.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης του κλάδου, ο Χρήστος Κέλλας επεσήμανε: «Το Πολυετές Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών 2021-2030 στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής κατά 3% ετησίως έως το 2025 και 5% έως το 2030. Παράλληλα, ενισχύουμε τη διεθνή προβολή των προϊόντων μας για να αυξήσουμε την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα».
Η οστρακοκαλλιέργεια, όπως τόνισε ο Υφυπουργός, «δεν είναι μόνο μία παραγωγική δραστηριότητα αλλά και αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών της Βόρειας Ελλάδας».
«Μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την ευημερία των παραγωγών», κατέληξε.
Πάνω από 77 εκ. ευρώ για το 2024 ήταν η εξόφληση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου κίνησης στους αγρότες.
Από τα Γραφεία Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχώρησαν στην καταβολή ποσού 37.843.160,24 ευρώ στους λογαριασμούς 273.615 αγροτών, δικαιούχων επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου κίνησης.
Με την καταβολή του ποσού αυτού ολοκληρώνεται η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης αγροτών για το έτος 2024, σε συνέχεια της προκαταβολής που είχε δοθεί τον Απρίλιο, ποσού 39.585.690,99 ευρώ.
Οι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματά τους στο λογαριασμό τους έως την Δευτέρα (16/12).
Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό επιστροφής για το έτος 2024 ανέρχεται αθροιστικά σε 77.428.851,23 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης προκαταβολής και επιστροφής ΕΦΚ εδώ (Α.1037/2024).
Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού - όπως έχουμε αναφέρει στον ΑγροΤύπο - αναμένεται να γίνει η πληρωμή εξόφλησης της επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο αγροτικό πετρέλαιο του 2024 από το υπουργείο Οικονομικών.
Στο μεταξύ δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σχετικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία για το έτος 2025.
Όπως αναφέρει η ΚΥΑ, δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) για το εκάστοτε τρέχον ή το προηγούμενο του τρέχοντος έτος, είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) κατά την 1η Μαρτίου ή κατά την 1η Σεπτεμβρίου του εκάστοτε τρέχοντος έτους και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».
Η επιδοτούμενη ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων, για την οποία επιστρέφεται ο Ε.Φ.Κ., ανά δικαιούχο πρόσωπο, υπολογίζεται, με βάση την ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων που έχει πράγματι διατεθεί βάσει των τιμολογίων πώλησης, που εκδίδονται εντός εκάστου έτους, για κάθε δικαιούχο πρόσωπο.
Η ετήσια επιδοτούμενη ποσότητα του πετρελαίου δεν δύναται να υπερβαίνει την μέγιστη ετήσια δικαιούμενη ποσότητα που απαιτείται για την εκτέλεση κάθε είδους εργασιών σχετικά με καλλιέργεια ή ομάδα καλλιεργειών (σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες), καθώς
και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου του, όπως αυτή προσδιορίζεται από τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας) και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Α.Ε. του εκάστοτε τρέχοντος έτους, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την 1η Οκτωβρίου εκάστου έτους.
Διαδικασία και χρόνος καταβολής της επιστροφής του Ε.Φ.Κ.
Η επιστροφή Ε.Φ.Κ. καταβάλλεται στα δικαιούχα πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 2 ως εξής:
α. Για πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλλει Ε.Α.Ε. για το προηγούμενο του τρέχοντος έτους:
αα. Έως τις 30 Απριλίου εκάστου έτους, για τις αγορές πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες τα οικεία τιμολόγια πώλησης έχουν εκδοθεί και διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myData και esend της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Μαρτίου του ίδιου έτους,
αβ. έως τις 31 Ιουλίου εκάστου έτους, για τις αγορές πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες τα οικεία τιμολόγια πώλησης έχουν εκδοθεί και διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myData και esend της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Ιουνίου του ίδιου έτους, αφαιρουμένου του ποσού που έχει καταβληθεί σύμφωνα με την περ. αα',
αγ. έως τις 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους, για τις αγορές πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες τα οικεία τιμολόγια πώλησης έχουν εκδοθεί και διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myData και esend από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, αφαιρουμένου του ποσού που έχει καταβληθεί σύμφωνα με τις περ. αα’ και αβ',
αδ. έως τις 30 Δεκεμβρίου εκάστου έτους, για τις αγορές πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες τα οικεία τιμολόγια πώλησης έχουν εκδοθεί και διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myData και esend από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Νοεμβρίου του ίδιου έτους, αφαιρουμένων των ποσών που έχουν καταβληθεί σύμφωνα με τις περ. αα’, αβ’ και αγ’
αε. έως τις 31 Ιανουαρίου του εκάστοτε επομένου έτους, για τις αγορές πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες τα οικεία τιμολόγια πώλησης έχουν εκδοθεί και διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myData και esend από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους, αφαιρουμένων των ποσών που έχουν καταβληθεί σύμφωνα με τις περ. αα’, αβ’, αγ’ και αδ’.
β. Για πρόσωπα τα οποία δεν έχουν υποβάλλει Ε.Α.Ε. για το προηγούμενο του τρέχοντος έτους και έχουν υποβάλλει Ε.Α.Ε. για το τρέχον έτος:
βα. έως τις 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους, για τις αγορές πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες τα οικεία τιμολόγια πώλησης έχουν εκδοθεί και διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myData και esend από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους,
ββ. έως τις 30 Δεκεμβρίου εκάστου έτους, για τις αγορές πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες τα οικεία τιμολόγια πώλησης έχουν εκδοθεί και διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myData και esend από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Νοεμβρίου του ίδιου έτους, αφαιρουμένων των ποσών που έχουν καταβληθεί σύμφωνα με την περ. βα’ και
βγ. έως τις 31 Ιανουαρίου του εκάστοτε επομένου έτους, για τις αγορές πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες τα οικεία τιμολόγια πώλησης έχουν εκδοθεί και διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myData και esend από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους, αφαιρουμένων των ποσών που έχουν καταβληθεί σύμφωνα με τις περ. βα’ και ββ’.
Προσοχή
Για τις καταβολές των περ. αα’ και αβ’ απαιτείται ο δικαιούχος να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) κατά την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους.
Για τις καταβολές των περ. αγ’, αδ’, αε’, βα’, ββ’ και βγ’ απαιτείται ο δικαιούχος να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) κατά την 1η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Οι καταστάσεις με τους δικαιούχους για την πληρωμή εξόφλησης της επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο του 2024 είναι στο υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναμένεται την επόμενη Δευτέρα (16/12/2025) να καταβληθούν τα 42,5 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους.
Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2024 καταβλήθηκε η πρώτη δόση για το 2024 της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων σε επαγγελματίες αγρότες. Ειδικότερα, στους τραπεζικούς λογαριασμούς 307.301 δικαιούχων επαγγελματιών αγροτών πιστώθηκε το ποσό των 39.585.690 ευρώ.
Οι δικαιούχοι είναι επαγγελματίες αγρότες που έχουν:
- υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2023 και 2024, εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».
- εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από 1η Ιανουαρίου 2024 έως και 11 Μαρτίου 2024 ή υπαχθεί στα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, όπως προβλέφθηκαν στην Α1180/23 ΚΥΑ των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Στις αρχές του 2025 ξεκινά προαιρετικά η υλοποίηση της εφαρμογής του ψηφιακού δελτίου αποστολής στην πλατφόρμα myDATA, για την παρακολούθηση της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων και αγαθών σε πραγματικό χρόνο.
Όπως τονίζει όμως η ΑΑΔΕ από την 1η Οκτωβρίου 2025 κάθε επιχείρηση και αγρότης σε όλη την αγορά δεν θα μπορεί να διακινεί αγαθά αν δεν έχει εκδώσει ψηφιακό δελτίο αποστολής. Αν δεν το κάνει θα έχει πρόστιμο που θα φτάνει έως και τα 10.000 ευρώ. Τα ψηφιακά δελτία αποστολής θα διασταυρώνονται απευθείας με τα τιμολόγια που εκδίδονται.
Ειδικότερα, με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, αλλάζουν οι προθεσμίες έναρξης της ψηφιακής παρακολούθησης και διαμορφώνονται πλέον ως εξής:
Α’ Φάση (Βασικές Λειτουργίες έκδοσης και διαβίβασης δελτίων αποστολής στο myDATA)
Επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου: Προαιρετικά μέχρι 31/3/2025, υποχρεωτικά από 1/4/2025:
- Έως και τις 31/3/2025 καθορίζεται η προαιρετική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, των δεδομένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για την Α’ Φάση, για τις υπόχρεες επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου (τζίρος πάνω από 200.000 €, καθώς και επιχειρήσεις που διακινούν φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα, ενεργειακά προϊόντα, οικοδομικά υλικά, ελαιόκαρπο και ελαιόλαδο).
- Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α ́ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/4/2025.
Επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου: Προαιρετικά μέχρι 30/9/2025, υποχρεωτικά από 1/10/2025:
- Έως και τις 30/9/2025 καθορίζεται η προαιρετική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA των δεδομένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για την Α’ φάση, για τις υπόχρεες επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου (υπόλοιπες επιχειρήσεις, που δεν εντάσσονται στην πρώτη περίοδο εφαρμογής).
- Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α ́ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/10/2025.
Β’ Φάση (Ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης, μεταφορτώσεων και παράδοσης αγαθών)
Για το σύνολο των επιχειρήσεων: Προαιρετικά από 1/5/2025 έως 30/9/2025, υποχρεωτικά από 1/10/2025:
- Από 1/5/2025 έως και 30/9/2025 καθορίζεται η προαιρετική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA των δεδομένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για τη Β’ φάση, για το σύνολο των υπόχρεων επιχειρήσεων.
- Από 1/10/2025 και εφεξής διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA τα δεδομένα της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για το σύνολο των υπόχρεων επιχειρήσεων και τίθενται σε ισχύ οι εξαιρέσεις έκδοσης ψηφιακών παραστατικών διακίνησης.
Επισημαίνεται από την ΑΑΔΕ ότι το νέο πλαίσιο ψηφιακής έκδοσης παραστατικών διακίνησης συναλλαγών αξιοποιεί τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και διευκολύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις, με σκοπό τόσο την απλούστευση των διαδικασιών συμμόρφωσης όσο και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται η αυστηροποίηση του πλέγματος κυρώσεων για την διακίνηση αγαθών χωρίς την έκδοση των κατάλληλων παραστατικών, με δεκαπλασιασμό των σχετικών προστίμων. Συγκεκριμένα τα πρόστιμα πρόκειται να ανέλθουν σε:
- πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και
- δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικού συστήματος.
Αυτά ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στη σύσκεψη με τον πρόεδρο και μέλη της Διοίκησης της ΕΘΕΑΣ.
Ανακοίνωση, που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ για την συνάντηση, αναφέρει ότι συζητήθηκε το μείζον πρόβλημα της ευλογιάς στα πρόβατα, όπου ήταν κοινή η επισήμανση ότι για τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκομένων- όπως έγινε με την περίπτωση της πανώλης – και πιστή τήρηση των προβλεπομένων κανόνων ιδιαίτερα από τους κτηνοτρόφους.
Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις για την πανώλη, ο κ. Τσιάρας ενημέρωσε την ΕΘΕΑΣ ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των διοικητικών αποφάσεων από το ΥπΑΑΤ και εντός των επομένων ημερών θα μεταφερθούν τα προβλεπόμενα ποσά των αποζημιώσεων προς τις Περιφέρειες για να γίνουν, εντός του Δεκεμβρίου οι πληρωμές, με βάση τις καταστάσεις που έχουν καταρτίσει οι ίδιες οι Περιφερειακές Διοικήσεις.
Ο υπουργός επίσης ενημέρωσε τα μέλη της ΕΘΕΑΣ ότι η διάταξη για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων θα ενσωματωθεί στο ερανιστικό νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ που εγκρίθηκε τη Δευτέρα (25/11) από το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και ότι οι καταστάσεις για την πληρωμή της εξόφλησης για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο έχουν ήδη σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών.
Συνάντηση σε φιλικό και συναινετικό κλίμα πραγματοποίησε, στις 26/11/2024, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, με τους Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Οικονομίας Κρήτης, Σταύρο Τζεδάκη, Πρωτογενούς Τομέα Νοτίου Αιγαίου, Φιλήμονα Ζαννετίδη, και Αγροτικής Οικονομίας Πελοποννήσου, Σπύρο Ζαχαριά, καθώς και εκπροσώπους των αλιέων των περιοχών αυτών.
Θέμα της σύσκεψης ήταν η διαρκώς αυξανόμενη απειλή που προκαλεί ο λαγοκέφαλος στις θάλασσες της Πελοποννήσου, της Κρήτης, του νοτίου και ανατολικού Αιγαίου, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο αλιευτικό εισόδημα όσο και στη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τον τουρισμό.
Αρχικά, οι αλιείς εξέφρασαν στον Υφυπουργό την ικανοποίησή τους για το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούν τα θαλάσσια προστατευόμενα είδη, βοηθώντας έτσι τους αλιείς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την καταστροφή των εργαλείων τους και τη μείωση της παραγωγής τους.
Το πρόγραμμα αυτό, ενταγμένο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027, παρέχει συνολική στήριξη ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια, οι αλιείς ανέλυσαν τα προβλήματα που προκαλούν οι λαγοκέφαλοι, ιδίως τις καταστροφές που υφίστανται τα εργαλεία τους, όπως δίχτυα, παραγάδια και αγκίστρια, παραθέτοντας, μάλιστα, φωτογραφικό υλικό, αλλά και τον κίνδυνο εξαφάνισης διαφόρων θαλάσσιων ειδών από τις περιοχές τους, όπως οι σουπιές και τα χταπόδια, που αποτελούν την κύρια τροφή των λαγοκέφαλων.
Ακολούθως, ζήτησαν από το ΥπΑΑΤ να λάβει μέτρα για τον περιορισμό του λαγοκέφαλου που έχει κατακλύσει τη Μεσόγειο, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα, έγινε αναφορά στο Σχέδιο Χορηγιών στην Κύπρο για τον περιορισμό του Λαγοκέφαλου στα παράκτια ύδατα της χώρας, το οποίο επικήρυξε τους λαγοκέφαλους με 4,73 ευρώ ανά κιλό και στόχο να αφαιρεθούν πάνω από 125 τόνοι λαγοκέφαλων από τις Κυπριακές θάλασσες.
Ο Υφυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση να αντληθούν πόροι από το Πρόγραμμα Αλιείας Υδατοκαλλιεργειών και Θάλασσας (2021-2027) και σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) να υλοποιηθούν πρόσθετες δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος από την εξάπλωση των χωροκατακτητικών ξένων ειδών, όπως ο λαγοκέφαλος, ή ακόμη για την αξιοποίηση αυτών των ειδών σε άλλους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό, οι δράσεις θα προσαρμοστούν στις οδηγίες του Σχεδίου Δράσης για τη διαχείριση του πληθυσμού του λαγοκέφαλου, το οποίο διαμορφώνεται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.
Ο Χρήστος Κέλλας, κλείνοντας, τόνισε τη δέσμευση του Υπουργείου για την ενίσχυση της αλιευτικής δραστηριότητας και διαβεβαίωσε τους αλιείς ότι η πολιτεία θα τους στηρίξει με όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση του λαγοκέφαλου και να προστατευτεί η επαγγελματική τους βιωσιμότητα. «Στεκόμαστε στο πλευρό των αλιέων, κατανοώντας τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί η εξάπλωση του λαγοκέφαλου στις θάλασσές μας. Με κάθε διαθέσιμο πόρο και μέσα από στοχευμένες δράσεις, στηρίζουμε ουσιαστικά τον κλάδο και διασφαλίζουμε τη συνέχιση της αλιευτικής δραστηριότητας. Η δέσμευσή μας είναι να δώσουμε λύσεις που θα επιτρέψουν στους αλιείς μας να παραμείνουν στον τόπο τους και να προστατεύσουν τη θαλάσσια κληρονομιά μας», ανέφερε.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι κ.κ. Ανδρουλάκης Γιάννης, πρόεδρος Συλλόγου Αλιέων Ν. Ηρακλείου, Φραγκιαδάκης Νικόλαος, αντιπρόεδρος Συλλόγου Αλιέων Ν. Ηρακλείου, Κουλλιάς Μανώλης, πρόεδρος Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου, Σκιαδάς Δημήτρης, πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου Πάρου, Διακοσταμάτης Κυριάκος , πρόεδρος Παράκτιας Αλιείας Ρόδου, Παπασεβαστός Πέτρος, πρόεδρος Συλλόγου Αλιέων Κω, Λιβανός Γεώργιος, πρόεδρος Επαγγελματιών Παράκτιων Αλιέων Δ. Μονεμβάσιας, Μαυρογιάννης Γεώργιος, Διευθυντής Αναπτυξιακής Ηρακλείου ΑΕ ΟΤΑ, Ζήφος Κώστας, Διευθυντής Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου και Μπερέτσος Μαρίνης, διευθυντής Αναπτυξιακής Πάρνωνα.
Στην υποχρέωση υποβολής δήλωσης του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής, που θα αφορά πράξεις, συμβάσεις και συναλλαγές που καταρτίζονται ή διενεργούνται, από την 1η Δεκεμβρίου 2024 και εφεξής.
Θυμίζουμε ότι στις 13/09/2024 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, ενώ έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1149/2024 σχετικά με τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου της δήλωσης.
Σκοπός του νέου νόμου είναι η καθιέρωση ενός φόρου επί των συναλλαγών, που θα είναι προβλέψιμος και διαφανής. Αντικαθιστά τον Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου (Κ.Τ.Χ.) που ίσχυε από το 1931, καθώς οι απαρχαιωμένες διατάξεις του δεν απηχούν πλέον τα τρέχοντα συναλλακτικά δεδομένα.
Το τέλος χαρτοσήμου καταργείται σε μια σειρά από σημαντικές συναλλαγές όπως: χρησιδάνειο, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων/οντοτήτων, ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων, συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων. Επιπρόσθετα, καταργείται σε περισσότερες από 100 συναλλαγές που αφορούν σε χαρτόσημα επί παραβόλων (πχ άδεια γάμου, επαγγελματικές άδειες κλπ.).
Το νέο τέλος επιβάλλεται σε συναλλαγές, όπου ο ένας τουλάχιστον συναλλασσόμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, κατά την έννοια των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Οι υπόχρεοι καταχωρίζουν αναλυτικά τα στοιχεία της συναλλαγής ανά είδος συναλλαγής.
Για τα δεδομένα που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα mydata, η διαδικασία ψηφιακής υποβολής όπως περιγράφεται στην παρούσα εφαρμόζεται έως και τη διασύνδεση της δήλωσης με την ως άνω πλατφόρμα, οπότε και τα δεδομένα των συναλλαγών που θα ήδη έχουν διαβιβαστεί σε αυτή, θα προ-συμπληρώνουν τη δήλωση. Σε περίπτωση αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας κατά τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής, η δήλωση υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr).
Οι συναλλαγές στις οποίες επιβάλλεται το ψηφιακό τέλος είναι πλέον συγκεκριμένες και ορίζονται στο νόμο, ενώ οι συντελεστές είναι τέσσερις:
- 3,60% στα μισθώματα ακινήτων για επαγγελματική δραστηριότητα, τιμολόγια είσπραξης αποζημιώσεων, και συναλλαγές μεταξύ φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων ή δημοσίων φορέων.
- 2,40% για συναλλαγές όπου όλοι οι συμβαλλόμενοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ή περιλαμβάνουν νομικές μορφές όπως ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ.
- 1,20% για καταβολή αμοιβής σε φυσικά πρόσωπα ή μέλη διοίκησης και για χρηματικές συναλλαγές νομικών προσώπων.
- 0,30% στις προσκομιζόμενες επιταγές σε πιστωτικά ιδρύματα.
Οι συναλλαγές θα δηλώνονται ηλεκτρονικά μέσω νέας ψηφιακής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ και το τέλος θα καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη συναλλαγή.
Με την υποβολή της δήλωσης προκύπτει άμεσος προσδιορισμός του φόρου και εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής».
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Έχουμε την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων («myDATA») για τους αγρότες.
Από 1/1/2025 τα μόνα έξοδα αγροτών που θα γίνονται δεκτά, θα είναι αυτά που έχουν ανεβεί στα ηλεκτρονικά βιβλία.
Tη νέα χρονιά η Εφορία δεν θα αποδέχεται και δεν θα αναγνωρίζει κανένα άλλο παραστατικό για αγορές και πωλήσεις, πέρα από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA.
Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες θα πρέπει να προσέξουν γιατί όλες οι εκπτώσεις φόρων και δαπάνες προς έκπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη, αν τα παραστατικά, στα οποία στηρίζονται, δεν έχουν διαβιβασθεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ, καθώς και ότι τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα έξοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα.
Η ΑΑΔΕ απαιτεί πλέον να γίνεται η διαβίβαση των παραστατικών πωλήσεων στο MyDATA, το αργότερο την επόµενη ηµέρα από την ηµέρα έκδοσης.
«Θα έχουμε καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων, τα λεγόμενα myDATA, εκεί πρέπει να δηλώνονται όλα, δεν μπορεί να αναγνωρίζονται έξοδα ας πούμε εάν δεν είναι δηλωμένα μέσα στο myDATA», τόνισε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Δηλαδή ότι έξοδο έχει ένας αγρότης για να το «βλέπει» η ΑΑΔΕ θα πρέπει να έχει γίνει καταχώρηση στο myDATA.
Άρα για να πάρει επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο ο αγρότης δεν θα πρέπει στο βενζινάδικο να πάρει απόδειξη αλλά τιμολόγιο επειδή αυτό μπορεί να ανέβει στο MyDATA.
Πάντως μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες που νοικιάζουν χωράφια με γεώτρηση. Για να δεχτεί η ΑΑΔΕ τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος σαν έξοδο θα πρέπει να είναι στο όνομα του αγρότη - ενοικιαστή. Αν ο λογαριασμός είναι σε κάποιο άλλο όνομα δεν θα μπορεί να καταγραφεί στα έξοδα του αγρότη. Αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα γιατί δεν είναι εύκολο να γίνει αλλαγή ονόματος σε αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος και θα πρέπει να βρεθεί άμεσα κάποια λύση από το ΥΠΕΝ.
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι με το ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής. Οι αγρότες έχουν υποχρέωση να διαβιβάζουν τα δελτία αποστολής στα MyDATA από 01/12/2024 όσοι έχουν τζίρο πάνω από 200.000 ευρώ σε πρώτη φάση και από το 2025 όλοι.
Αν κάποιος κάνει παράδοση στο χωράφι νύχτα πρέπει να έχει δίπλα του και τον λογιστή για να περνάει το δελτίο αποστολής στα MyDATA. Αλλιώς κινδυνεύει να πάρει πρόστιμα. Και σε αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να απαντήσει άμεσα η κυβέρνηση.
Από 1 Δεκεμβρίου 2024 αγρότες και επιχειρήσεις που τα ακαθάριστα έσοδα είναι πάνω από 200.000 ευρώ αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου θα πρέπει να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης. Αν δεν το κάνουν θα έχουν πρόστιμα από 500 έως 1.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα στην αποστολή 154.910 υπενθυμιστικών μηνυμάτων προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στις επιχειρήσεις που από 1η/12 υποχρεούνται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Οι επιχειρήσεις, για την έγκαιρη προσαρμογή τους στις υποχρεώσεις που φέρει το νέο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, ενημερώθηκαν για πρώτη φορά, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα μέσα Σεπτέμβρη.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Α.1122/2024 (Β΄4570) κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, την παραπάνω υποχρέωση έχουν από 1η/12 οι επιχειρήσεις που:
- τα ακαθάριστα έσοδά τους υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ, βάσει της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022 ή
- δραστηριοποιούνται στους τομείς των ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα), φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων, οικοδομικών και συναφών υλικών, καθώς και της παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου.
Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση μη έκδοσης παραστατικών διακίνησης, το πρόστιμο ανέρχεται:
- στα πεντακόσια (500) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν η επιχείρηση τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή
- στα χίλια (1.000) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν η επιχείρηση τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Τον Απρίλιο του 2024 καταβλήθηκε η πρώτη δόση για το 2024 της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων σε επαγγελματίες αγρότες.
Ειδικότερα, στους τραπεζικούς λογαριασμούς 307.301 δικαιούχων επαγγελματιών αγροτών πιστώθηκε το ποσό των 39.585.690 ευρώ.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ το ποσό της προκαταβολής ορίζεται σε ποσοστό 50% επί του ποσού της επιστροφής του ΕΦΚ, το οποίο υπολογίζεται με βάση τις ποσότητες πετρελαίου κινητήρων σε λίτρα.
Οι αγρότες περιμένουν την εξόφληση του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου για το 2024 από την κυβέρνηση.
Οι δικαιούχοι είναι επαγγελματίες αγρότες που έχουν:
- υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2023 και 2024, εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».
- εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από 1η Ιανουαρίου 2024 έως και 11 Μαρτίου 2024 ή υπαχθεί στα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, όπως προβλέφθηκαν στην Α1180/23 ΚΥΑ των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Υπενθυμίζεται, πως με νόμο, που ψηφίστηκε από την Βουλή πρόσφατα, μονιμοποιήθηκε από το 2025 η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, μέτρο συνολικού δημοσιονομικού κόστους 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε, μέχρι 19 Νοεμβρίου 2024, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Διάταξη που έχει περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση, των 24 ή και 48 δόσεων, όσοι φορολογούμενοι χρωστούν ποσά μεγαλύτερα των 50.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι στην πάγια ρύθμιση και σε έως 24 δόσεις μπορούν να υπαχθούν οφειλές από τακτικές υποχρεώσεις όπως ο φόρος εισοδήματος. Ο αριθμός των δόσεων μπορεί να αυξηθεί σε έως 48 δόσεις εφόσον τα χρέη έχουν προκληθεί από έκτακτη αιτία όπως ο φόρος κληρονομιάς, από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο και για μη φορολογικές και τελωνειακές οφειλές.
Από τη στιγμή που μία οφειλή ενταχθεί στη πάγια ρύθμιση, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών και οι επόμενες να πληρώνονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Τυχόν καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%.
Ακόμη όπως αναφέρει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβάλλεται κατά το χρονικό διάστημα από τη 15η Μαρτίου μέχρι και τη 15η Ιουλίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους.
Στο μεταξύ σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε ότι σε συνέχεια των 50 φόρων που μειώθηκαν την πρώτη τετραετία η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τους πολίτες με άμεσες αυξήσεις ή φοροελαφρύνσεις που αυξάνουν έμμεσα το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Μετά και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις», στο οποίο περιλαμβάνονται 12 νέες μειώσεις φόρων όπως:
1) Μείωση κατά μια 1 επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών. Ήδη οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια από την παρούσα Κυβέρνηση κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Από την πρόσθετη μείωση αυτή θα ωφεληθούν τόσο οι εργοδότες (μέσω της περαιτέρω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους) όσο και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα μέσω της αύξησης των καθαρών αποδοχών τους.
2) Κατάργηση του τέλους επιδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι καθώς και εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι»).
3) Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για 3 έτη για ακίνητα έως 120 τμ που θα ενοικιαστούν μεταξύ της 8ης Σεπτεμβρίου 2024 και της 31ης Δεκεμβρίου 2025 με συμβόλαια τουλάχιστον τριετούς μίσθωσης και τα οποία δηλώνονταν προηγουμένως ως κενά ή είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση.
4) Απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρων (15%) των συμβολαίων υγείας για παιδιά έως 18 ετών. Σε περίπτωση οικογενειακού ή ομαδικού συμβολαίου ο φόρος μειώνεται αναλογικά με τον αριθμό των ανήλικων μελών που καλύπτει.
5) Διπλάσια μείωση ΕΝΦΙΑ από το 2025 (από 10% σε 20%) για κατοικίες φυσικών προσώπων, φορολογητέας αξίας έως 500.000 ευρώ, που είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά, σεισμό, πλημμύρα).
6) Κατάργηση τέλους σταθερής τηλεφωνίας (5%) για συνδέσεις με οπτική ίνα ( ≥ 100 Μbps).
7) Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων για νέους γονείς (για επίδομα έως 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο και για παροχή έως 5.000 ευρώ ετησίως για την κάλυψη δαπάνης βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών).
8) Φορολόγηση αμοιβής για εφημερίες ιατρών με συντελεστή 22%. Το μηναίο καθαρό όφελος μεσοσταθμικά για τους ιατρούς υπολογίζεται σε 150 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 200 ευρώ.
9) Παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων που αφορούν στην «μικρή» επιχειρηματικότητα, συνολικού κόστους 40 εκατ. ευρώ.
10) Για το 2025 προβλέπονται, επίσης, με νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί, μειώσεις φόρων χαρτοσήμου σε μια σειρά από συναλλαγές συνολικού δημοσιονομικού κόστους 30 εκατ. ευρώ.
11) Με νόμο που ψηφίστηκε από την Βουλή πρόσφατα, μονιμοποιήθηκε η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, μέτρο συνολικού δημοσιονομικού κόστους 100 εκατ. ευρώ κατ' έτος.
12) Σε επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δρομολογείται η κατάθεση προς ψήφιση της απαλλαγής από ΦΠΑ των νέων οικοδομών και για το 2025.
Διαβάστε το νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση (εδώ)
Στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020, στην ΠΕ Αργολίδας, 15.435 δικαιούχοι άμεσων ενισχύσεων ή και επενδυτικών μέτρων έχουν λάβει, μέχρι σήμερα, περίπου 114,5 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Τα στοιχεία της παρουσίασης του Υπουργού ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, ανά τομέα:
Ενδεικτικά: Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, Εξισωτική αποζημίωση (ενίσχυση γεωργών σε μειονεκτικές περιοχές για την αντιστάθμιση του επιπλέον κόστους λόγω των γεωγραφικών περιορισμών), Εκκίνηση επιχείρησης για νέους γεωργούς, Υλοποίηση δράσεων της τοπικής στρατηγικής ανάπτυξης CLLD/LEADER, Επενδύσεις στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, Υιοθέτηση νέων πρακτικών και τεχνολογιών.
Μέτρο 16 ΠΑΑ «Συνεργασία» - με την συμμετοχή του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ
Ποιοτική αναβάθμιση αποπρασινισμένων πορτοκαλιών και μανταρινιών, με περιορισμό της μετασυλλεκτικής έκθεσης στο αιθυλένιο μέσω εισαγωγής καινοτόμων φυσικών απλών τεχνικών
Παραγωγή και διάθεση αγελαδινού γάλακτος με περιεκτικότητα μόνο στον τύπο Α2 της πρωτεΐνης Β-Καζεΐνη και ελεύθερου λακτόζης
Εφαρμογή τεχνολογιών γεωπληροφορικής και αυτοματισμών στο σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη βελτιστοποίηση των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας
Προϋπολογισμός: 487.381,74 €
Περίοδος αναφοράς: 11/4/23 έως 21/12/26 Πρόοδος υλοποίησης: εκτέλεση εργασιών
Εγγειοβελτιωτικά Έργα
Κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου στους Δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου. Προϋπολογισμός: 15,46 εκατ. €
Προβλέπεται να εξυπηρετηθούν εκτάσεις που ανήκουν στις κτηματικές περιοχές Αγ. Δημητρίου, Αρκαδικού, Ασκληπιείου, Δήμαινας, Παλαιάς και Νέας Επιδαύρου, συνολικής μικτής έκτασηςπερίπου 27.300 στρεμμάτων, με καθαρά αρδευόμενη γεωργική γη 20.450 στρεμμάτων.
Έργα μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου στο Δήμο Ερμιονίδος
Προϋπολογισμός: 53 εκατ. € Κάλυψη τοπικών αρδευτικών αναγκών σε συνολική έκταση 22.000 στρ. περίπου.
Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα,Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας. Προϋπολογισμός: 8,37 εκατ. €.
Οι περιοχές, που πρόκειται να εξυπηρετηθούν από το έργο είναι συνολικής επιφάνειας 60.000 στρεμμάτων.
Μικρά Εγγειοβελτιωτικά Έργα – Έργα Αγροτικής οδοποιίας
Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την αύξηση ενεργειακής απόδοσης και ενεργειακή εξοικονόμηση υφιστάμενων αρδευτικών εγκαταστάσεων Δήμου Άργους-Μυκηνών Προϋπολογισμός: 2,2 εκατ. €
Έργα μεταφοράς νερού από την διώρυγα Ανάβαλου (Υ14) στην περιοχή Ασίνης, Τμήμα Άρια έως δεξαμενή Ταλιώτη Νο 1. Προϋπολογισμός: 2,2 εκατ. €
Προμήθεια αντλητικού συγκροτήματος παροχής 8.000 M3/H και ομαλού εκκινητή στο κεντρικό αντλιοστάσιο Ανάβαλου (ΚΙΒΕΡΙ) Ν. Αργολίδας 025 Προϋπολογισμός: 1,4 εκατ. €
Επέκταση δικτύων άρδευσης βόρειου τμήματος ΤΟΕΒ Ηρας Κουρτακίου. Προϋπολογισμός: 2,2 εκατ. €
Μελέτη αρδευτικού δικτύου στο Δήμο Ερμιονίδος. Προϋπολογισμός: 1,48 εκατ. €
Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην ΔΕ ΜΥΚΗΝΩΝ (Περιοχή Οικισμού Λιμνών),στην ΔΕ ΑΡΓΟΥΣ (Περιοχή ΝΟΤΙΑ Ν.Π. ΆΡΓΟΥΣ), στον Δήμο Επιδαύρου και στις ΤΚ Καρνεζέικων Ιρίων ΑνυφίουΠροϋπολογισμός: 1,9 εκατ. €
Πράξεις ΕΠΑΛΘ 2014-2020
Παραγωγικές επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια: 3,8 εκατ. € και 14 δικαιούχοι
Οριστική παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων: 1,3 εκατ. € και 11 δικαιούχοι
Μέτρα για τη δημόσια υγεία ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid- 19: 2,46 εκατ. € και 166 δικαιούχοι
Αποζημιώσεις λόγω πολέμου στην Ουκρανία: 1,24 εκατ. € και 243 δικαιούχοι
Ιδιωτικές Επενδύσεις με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Άξονες:
- Πράσινος αγροτουρισμός
- Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα
- Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων
- Ενίσχυση υδατοκαλλιεργειών
ΠΕ Αργολίδας:
α) Υλοποιούνται 5 επενδυτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 11.255.287 ευρώ, ύψους δημόσιας δαπάνης 5.039.226 ευρώ.
β) Σε στάδιο αξιολόγησης 1 επενδυτικό έργο προϋπολογισμού 6.500.000 ευρώ, ύψους δημόσιας δαπάνης 2.925.000 ευρώ.
Νέες προσκλήσεις (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027
Θα εκδοθούν άμεσα και αφορούν και την Π.Ε. Αργολίδας :
Δράση 1.1.2 «Επενδύσεις στα αλιευτικά σκάφη χωρίς να αυξάνεται η αλιευτική τους ικανότητα»
Δράση 1.6.2 «Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας για την καταστροφή αλιευτικών εργαλείων και την απώλεια παραγωγής από θαλάσσια προστατευόμενα είδη»
Δράση 2.1.1 «Παραγωγικές επενδύσεις στην Υδατοκαλλιέργεια»
Δράση 2.2.3 «Μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας»
DE MINIMIS Αλιείας
Είναι σε ισχύ Πρόσκληση έως και την 5η Νοεμβρίου 2024, για την υποβολή αιτημάτων, στους πλοιοκτήτες/συμπλοιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών που φέρουν το αλιευτικό εργαλείο «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB) σε όλη την Επικράτεια (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) ύψους 25.000 € για την οριστική κατάργηση αυτού του αλιευτικού εργαλείου με διαγραφή του από την αλιευτική άδεια του σκάφους
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νέος νόμος 5144/2024 με τίτλο: «Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας».
Ειδικά για τους αγρότες ενδιαφέρον υπάρχει στα άρθρα 48 (ειδικό καθεστώς αγροτών) και 49 (αγρότες, αγροτικά προϊόντα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υπηρεσίες).
Τα συγκεκριμένα άρθρα στο νέο νόμο 5144/2024 έχουν ως εξής:
Άρθρο 48
Ειδικό καθεστώς αγροτών
1. Οι αγρότες, οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων καθώς και παροχές αγροτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 49, των οποίων η αξία αθροιστικά ήταν κατώτερη των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις των οποία η αξία ήταν κατώτερη των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, δύνανται, αντί της εφαρμογής του κανονικού καθεστώτος, να εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου με την επιφύλαξη της παρ. 2.
Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου ως αξία για τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και τις παροχές αγροτικών υπηρεσιών λαμβάνεται αυτή που προκύπτει από τα οικεία νόμιμα λογιστικά στοιχεία (παραστατικά), εφόσον η παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών προέρχονται από εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων που είτε ανήκουν στον αγρότη κατά κυριότητα είτε ο αγρότης έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης με οποιαδήποτε έννομη σχέση. Σε περίπτωση παράδοσης αγροτικών προϊόντων από τρίτους υποκείμενους στον φόρο, για λογαριασμό των παραγωγών αγροτών, η παραπάνω αξία λαμβάνεται χωρίς φόρο και προμήθεια. Για τον προσδιορισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη και αυτή που αναγράφεται στο ειδικό στοιχείο της παρ. 5.
2. Δεν εντάσσονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, αλλά στο κανονικό καθεστώς, οι αγρότες που:
α) ασκούν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και παρέχουν τις αγροτικές υπηρεσίες του άρθρου 49, με τη μορφή εταιρείας οποιουδήποτε τύπου ή αγροτικών συνεταιρισμών,
β) πωλούν αγροτικά προϊόντα παραγωγής τους ύστερα από επεξεργασία που μπορεί να προσδώσει σε αυτά χαρακτήρα βιομηχανικών ή βιοτεχνικών προϊόντων,
γ) ασκούν παράλληλα και άλλη οικονομική δραστηριότητα, για την οποία έχουν υποχρέωση να τηρούν λογιστικά αρχεία (βιβλία),
δ) παραδίδουν προϊόντα παραγωγής τους από λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα ή πραγματοποιούν εξαγωγές ή παραδόσεις των προϊόντων τους προς άλλο κράτος μέλος, κατ' εφαρμογή των άρθρων 29 και 33 αντίστοιχα.
3. Οι αγρότες που εντάσσονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου δεν επιβαρύνουν με ΦΠΑ τις παραδόσεις των αγαθών και τις παροχές των υπηρεσιών της παρ. 1 και δικαιούνται επιστροφής του ΦΠΑ που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της αγροτικής τους εκμετάλλευσης ή την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5.
4. Το ποσό της επιστροφής προκύπτει με την εφαρμογή κατ' αποκοπή συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) στην αξία των παραδιδόμενων αγαθών και των παρεχόμενων υπηρεσιών της παρ. 1 προς άλλους υποκείμενους στον φόρο. Για την επιστροφή υποβάλλεται δήλωση - αίτηση επιστροφής.
5. Η παρ. 4 δεν εφαρμόζεται για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών της παρ. 1 προς άλλους αγρότες ενταγμένους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, ή προς μη υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα. Για τις πράξεις του πρώτου εδαφίου εκδίδεται ειδικό στοιχείο που περιλαμβάνει το είδος, την ποσότητα και την αξία των παραδιδόμενων αγαθών, ή το είδος και την αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών.
6. Οι αγρότες που επιθυμούν την ένταξή τους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, κατά την έναρξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων και υπηρεσιών του άρθρου 49, υποβάλλουν δήλωση ένταξης σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ, ν. 5104/2024, Α' 58).
Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος που επιθυμούν την υπαγωγή στο καθεστώς του παρόντος άρθρου υποβάλλουν δήλωση μεταβολών σύμφωνα με τον ΚΦΔ αποκλειστικά από την έναρξη του φορολογικού έτους, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια της παρ. 1 και δεν υφίστανται οι περιορισμοί της παρ. 2.
Η υποχρέωση των προηγούμενων εδαφίων καταλαμβάνει και τους αγρότες που πραγματοποιούν αποκλειστικά τις πράξεις της παρ. 5.
Η δήλωση ένταξης στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου υποβάλλεται πριν από την υποβολή της δήλωσης - αίτησης επιστροφής της παρ. 4.
Προκειμένου να παρέχεται δικαίωμα επιστροφής για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών της παρ. 1 που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος η δήλωση ένταξης στο καθεστώς υποβάλλεται με δηλούμενη ημερομηνία τουλάχιστον την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου φορολογικού έτους.
Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος του παρόντος άρθρου υποβάλλουν δήλωση για την απένταξή τους από αυτό, η οποία μπορεί να έχει και αναδρομική ισχύ, με την επιφύλαξη της διακοπής της αγροτικής εκμετάλλευσης κατά τον χρόνο απένταξης.
7. Κατά τη μετάταξη από το κανονικό καθεστώς στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου οι μετατασσόμενοι έχουν υποχρέωση:
α) Να υποβάλλουν, μέσα σε δύο (2) μήνες από τη μετάταξη, δήλωση αποθεμάτων μετάταξης, που να περιλαμβάνει:
αα) τα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, στα οποία περιλαμβάνονται όσα έχουν συλλεχθεί, οι ηρτημένοι καρποί και οι καλλιέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη,
αβ) τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, όπως σπόρων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών και λοιπών συναφών, κατά συντελεστή φόρου,
αγ) τα αγαθά επένδυσης, εφόσον χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της επιχείρησης και δεν παρήλθε η πενταετής περίοδος του διακανονισμού του άρθρου 38.
Τα αποθέματα της υποπερ. αα) απογράφονται σε τιμές πώλησης κατά τον χρόνο της μετάταξης και τα αποθέματα των υποπερ. αβ) και αγ) απογράφονται σε τιμές κόστους.
β) Να καταβάλλουν τον φόρο:
βα) που αναλογεί στα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θεωρούνται ως παραδόσεις αγαθών κατά τον χρόνο της μετάταξης, υποκείμενων στον φόρο με την εφαρμογή του κατ' αποκοπή συντελεστή,
ββ) που έχουν επιβαρυνθεί τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, καθώς και τα αγαθά επένδυσης κατά το μέρος του φόρου που αναλογεί στα υπόλοιπα έτη του διακανονισμού.
γ) Να υποβάλλουν έκτακτη δήλωση ΦΠΑ για την καταβολή του φόρου που προκύπτει σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. β), μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβάλλεται η δήλωση αποθεμάτων μετάταξης.
8. Τα άρθρα 35, 36 και 37 δεν εφαρμόζονται για τους αγρότες που υπάγονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου. Το ίδιο ισχύει και για τα άρθρα 41 και 43, με εξαίρεση τις υποχρεώσεις που αφορούν σε ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών.
9. Οι αγρότες που αρχίζουν για πρώτη φορά τις εργασίες τους και επιθυμούν να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς υποβάλλουν δήλωση έναρξης σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ΚΦΔ. Οι αγρότες που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου μετατάσσονται στο κανονικό καθεστώς, προαιρετικά ή υποχρεωτικά, με υποβολή δήλωσης μεταβολών σύμφωνα με τον ΚΦΔ. Η μη υποβολή της δήλωσης μεταβολών δεν επηρεάζει την υποχρεωτική μετάταξη στο κανονικό καθεστώς. Η μετάταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται υποχρεωτικά, από την έναρξη του επόμενου φορολογικού έτους σε περίπτωση μη πλήρωσης των προϋποθέσεων που αναφέρονται στην παρ. 1 εντός του τρέχοντος φορολογικού έτους, ή από τον χρόνο που συντρέχει μία από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις περ. α) έως δ) της παρ. 2. Η μετάταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται προαιρετικά σε οποιοδήποτε χρόνο. Σε περίπτωση που η προαιρετική μετάταξη πραγματοποιείται από την έναρξη του φορολογικού έτους, η δήλωση υποβάλλεται εντός της προθεσμίας που ορίζεται στον ΚΦΔ και δεν δύναται να ανακληθεί πριν από την πάροδο τριετίας. Σε περίπτωση που η προαιρετική μετάταξη πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους ισχύει αποκλειστικά από την ημερομηνία υποβολής της ανωτέρω δήλωσης και δεν δύναται να ανακληθεί πριν από την πάροδο τριετίας, η οποία αρχίζει από την έναρξη του επόμενου από τη μετάταξη φορολογικού έτους.
10. Αν η ένταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται εντός του φορολογικού έτους, οι αγρότες έχουν δικαίωμα επιστροφής, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5, για πράξεις που πραγματοποιούνται από τον χρόνο ένταξής τους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου και έως την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς.
11. Κατά τη μετάταξη από το ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου στο κανονικό καθεστώς οι μετατασσόμενοι έχουν:
α) Υποχρέωση να υποβάλλουν, μέσα σε δύο (2) μήνες από τη μετάταξη, δήλωση αποθεμάτων μετάταξης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. α) της παρ. 7.
β) Δικαίωμα έκπτωσης του φόρου:
βα) που αναλογεί στα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θεωρούνται ως αγορές του κανονικού καθεστώτος, κατά τον χρόνο της μετάταξης, με την εφαρμογή του κατ' αποκοπή συντελεστή,
ββ) που έχουν επιβαρυνθεί τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, καθώς και τα αγαθά επένδυσης κατά το μέρος του φόρου που αναλογεί στα υπόλοιπα έτη του διακανονισμού. Ο φόρος αυτός εκπίπτει με τη δήλωση ΦΠΑ που αφορά στη φορολογική περίοδο εντός της οποίας υποβάλλεται η δήλωση αποθεμάτων μετάταξης.
12. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μπορεί να ορίζεται ότι:
α) η επιστροφή του φόρου ενεργείται από τον αγοραστή των αγροτικών προϊόντων ή τον λήπτη των αγροτικών υπηρεσιών, και
β) οι αγροτικοί συνεταιρισμοί συνιστούν φορείς που μεσολαβούν στην υποβολή των δηλώσεων - αιτήσεων επιστροφής και γενικά στη διαδικασία επιστροφής του φόρου.
13. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ ορίζονται:
α) Ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής της δήλωσης - αίτησης επιστροφής, ο τύπος και το περιεχόμενο αυτής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εκκαθάριση και την απόδοση του επιστρεπτέου φόρου.
β) Ο τύπος και το περιεχόμενο του ειδικού στοιχείου που προβλέπει η παρ. 5, καθώς και κάθε άλλο διαδικαστικό θέμα.
γ) Ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης αποθεμάτων που προβλέπει το παρόν άρθρο, καθώς επίσης τα συνυποβαλλόμενα με αυτές στοιχεία.
Άρθρο 49
Αγρότες, αγροτικά προϊόντα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υπηρεσίες
Για την εφαρμογή του άρθρου 48 θεωρούνται:
1. Ως αγρότες, αυτοί που ασκούν προσωπικά ή με τα μέλη της οικογένειάς τους ή με μισθωτούς ή εργάτες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υπηρεσίες των παρ. 3 και 4.
2. Ως αγροτικά προϊόντα, τα αγαθά που παράγονται από τους αγρότες στο πλαίσιο των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων.
3. Ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις:
α) η γεωργία γενικά και ιδίως η καλλιέργεια δημητριακών, κηπευτικών, καπνού, βαμβακιού, οπωροφόρων και καρποφόρων δέντρων, αρωματικών και διακοσμητικών φυτών, η αμπελουργία, η ανθοκομία, η παραγωγή μανιταριών, μπαχαρικών, σπόρων και φυτών,
β) η εκτροφή ζώων γενικά, στην οποία περιλαμβάνονται ιδίως η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, η κονικλοτροφία, η μελισσοκομία, η σηροτροφία και η σαλιγκαροτροφία,
γ) η δασοκομία γενικά,
δ) η αλιεία σε γλυκά νερά, η ιχθυοτροφία, η βατραχοτροφία, η καλλιέργεια μυδιών, στρειδιών και η εκτροφή μαλακίων και μαλακοστράκων,
ε) οι μεταποιητικές δραστηριότητες του αγρότη, που πραγματοποιούνται με συνήθη μέσα, στο πλαίσιο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σε προϊόντα τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από την αγροτική του παραγωγή.
4. Ως αγροτικές υπηρεσίες, οι παρεχόμενες από τους αγρότες με χειρωνακτική εργασία ή με το συνήθη εξοπλισμό της εκμετάλλευσής τους, οι οποίες συμβάλλουν στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται κυρίως:
α) οι εργασίες σποράς και φύτευσης, καλλιέργειας, θερισμού, αλωνίσματος, δεματοποίησης, περισυλλογής και συγκομιδής,
β) οι εργασίες προπαρασκευής για την πώληση προϊόντων, όπως η διαλογή, η ξήρανση, ο καθαρισμός, η άλεση, η έκθλιψη, η απολύμανση, η συσκευασία και η αποθήκευση,
γ) η φύλαξη, η πάχυνση και η εκτροφή ζώων,
δ) η μίσθωση μηχανικών μέσων και εξοπλισμού γενικά, που χρησιμοποιούνται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις,
ε) η τεχνική βοήθεια,
στ) η καταπολέμηση επιβλαβών φυτών και ζώων, καθώς και ο ψεκασμός φυτών και εδάφους,
ζ) η χρησιμοποίηση αρδευτικών, αποξηραντικών μέσων και εξοπλισμού,
η) η υλοτομία, η κοπή ξύλων, καθώς και άλλες δασοκομικές υπηρεσίες.
5. Σε κάθε περίπτωση ως αγροτικά προϊόντα και αγροτικές υπηρεσίες νοούνται τα αγαθά και οι υπηρεσίες του Παραρτήματος IV.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)