Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Έρχονται de minimis σε αχλάδια, σταφύλια, κάστανα, Φεβρουάριο τα νέα Σχέδια Βελτίωσης

18/01/2023 09:10 πμ
Επιβεβαίωση του ΑγροΤύπου ήταν οι δηλώσεις του υπουργού κ. Γεωργαντά ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η ενίσχυση de minimis στους παραγωγούς ροδάκινων.

Επιβεβαίωση του ΑγροΤύπου ήταν οι δηλώσεις του υπουργού κ. Γεωργαντά ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η ενίσχυση de minimis στους παραγωγούς ροδάκινων. Θα ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για κρατικές ενισχύσεις στους παραγωγούς αχλαδιών, σταφυλιών και καστάνων, που το εισόδημά τους έχει πληγεί.

«Τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθεί η κρατική ενίσχυση στους παραγωγούς ροδάκινων και ακολουθούν την επόμενη εβδομάδα στους παραγωγούς αχλαδιών, σταφυλιών, καστάνων, το εισόδημα των οποίων επλήγη, από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία». Αυτά ανακοίνωσε στον αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή Λάρισας, Χρήστο Κέλλα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, κατά τη διάρκεια της εκ νέου επίσκεψης του Λαρισαίου πολιτικού στο γραφείο του.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα στηριχθούν οι καλλιέργειες, οι οποίες τεκμηριωμένα ζημιώθηκαν και  θα αξιολογηθεί το μέγεθος της ζημιάς. 
Από την πλευρά του ο κ. Κέλλας ζήτησε η ενίσχυση που ανακοινώθηκε στους μηλοπαραγωγούς να αφορά όλες τις ποικιλίες, καθώς η παραγωγή, στην επαρχία Αγιάς, χτυπήθηκε από καρπόκαψα. 

Επιπλέον ο βουλευτής έθεσε στον κ. Γεωργαντά την αναγκαιότητα επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, λόγω της αυξημένης τιμής στην προμήθεια του από τους παραγωγούς. 

Σχετικά με την ένταξη των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης,  ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε ότι το πρόγραμμα έχει υπερκαλυφθεί, αλλά τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις. 

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
22/03/2023 03:25 μμ

Είμαστε 22 Μαρτίου και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει την λειτουργία της η πλατφόρμα του ΟΣΔΕ.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός κ. Γεωργαντάς είχε κάνει δηλώσεις στη Βουλή (20/2/2023) πως σε ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ εργάζονται, ώστε η δήλωση ΟΣΔΕ να είναι έτοιμη στα τέλη Μαρτίου και πριν τις εκλογές.

Απομένουν 10 ημέρες πριν την 1η Απριλίου και περιμένει ο αγροτικός κόσμος με αγωνία να υποβάλει την ετήσια υποβολή ΕΑΕ στην πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr, η οποία μέχρι αυτή την στιγμή βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Η δήλωση είναι απαραίτητη για την πληρωμή ενισχύσεων και προγραμμάτων ΠΑΑ. 

Επίσης οι αγρότες τα προηγούμενα χρόνια μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας ελάμβαναν την Κάρτα του Αγρότη. Όμως φέτος επειδή είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της ΚΑΠ κανείς δεν γνωρίζει τι χρήματα θα έχει στην ενιαία ενίσχυση, η Κάρτα του Αγρότη δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Να μην ξεχνάμε ότι σε λίγες ημέρες αναμένεται και η προκήρυξη των εκλογών, κάτι που θα φέρει προβλήματα στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Τελευταία νέα
21/03/2023 03:48 μμ

Σε απολογισμό των πρόσφατων πληρωμών προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει, ποσό συνολικού ύψους 24.014.665 ευρώ πλήρωσε, από τις 9 έως τις 17 Μαρτίου 2023, σε 4.847 δικαιούχους παραγωγούς.

Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αφορά την πληρωμή της ενίσχυσης ζωοτροφών (δεύτερη κατά σειρά), του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία». Στην πληρωμή αυτή, δικαιούχοι ήταν 3.750 κτηνοτρόφοι στους οποίους καταβλήθηκε το ποσό των 7.125.334 ευρώ.

Επίσης, καταβλήθηκαν σε 437 δικαιούχους (έτος ενίσχυσης 2022) του Μέτρου 10 για τη «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών» το ποσό των 3.045.979 ευρώ, καθώς και σε 311 δικαιούχους (έτος ενίσχυσης 2023) το ποσό των 1.571.314 ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ (εδώ)

Στο μεταξύ αναμένονται από τους παραγωγούς οι πληρωμές των de minimis που έχουν εξαγγελθεί και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, καθώς και τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα του ΠΑΑ (βιολογικά, Κομφούζιο κ.α.).

20/03/2023 04:30 μμ

Στην υπογραφή απόφασης προχώρησε ο Βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, για την έκδοση επικαιροποιημένων αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου αιτημάτων στήριξης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022. Εντάχθηκαν κάποιοι εν δυνάμει Νέοι Αγρότες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν:

  • Πίνακας 1.689 δικαιούχων με συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης τα 63.180.000 ευρώ, για τους οποίους δεν απαιτείται προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών.
  • Πίνακας 158 αιτήσεων που δεν επιλέγονται για στήριξη, καθώς δεν καλύπτονται από το όριο των διαθέσιμων πιστώσεων, παρότι από το διοικητικό έλεγχο δεν έχει προκύψει λόγος απόρριψης.
  • Πίνακας αιτήσεων που δεν επιλέγονται για στήριξη, για τις οποίες από το διοικητικό έλεγχο έχει προκύψει λόγος απόρριψης.

Με αφορμή την έκδοση της επικαιροποιημένης απόφασης αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου ο κ. Σακελλαρόπουλος δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «παραμένει πάγιο αίτημα της Περιφερειακής Αρχής η ένταξη και των 158 επιλαχόντων του προγράμματος Νέων Γεωργών». 

Στο μεταξύ οι επιλαχόντες Νέοι Αγρότες ετοιμάζουν κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα. Ο κ. Νίκος Τσιλιμέκης, πτηνοτρόφος και επιλαχών του προγράμματος Νέων Αγροτών στη Δυτική Ελλάδα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και περίπου ένα χρόνο δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τους επιλαχόντες.

Βγήκαν τα νέα Σχέδια Βελτίωσης και δεν μπορούμε να ενταχθούμε. Αυτή την στιγμή είμαι ανασφάλιστος και δεν μπορώ να βγάλω ασφαλιστική ενημερότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις παραγωγών επιλαχόντων που παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους και έδωσαν χρήματα για το φάκελο που κατέθεσαν και δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ..

Έχουμε οργανωθεί σε όλη την χώρα και ετοιμάζουμε δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από τις Περιφέρειες. Οι επιλαχόντες του προγράμματος για όλη την Ελλάδα φτάνουν περίπου τις 2.500 οικογένειες και είναι όλοι στον αέρα. Στις 29 Μαρτίου θα προχωρήσουμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πάτρα έξω από την Περιφέρεια. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις ετοιμάζονται και στην υπόλοιπη Ελλάδα».

20/03/2023 10:50 πμ

Ενημερωτική συνάντηση (δεύτερη κατά σειρά μετά την Κοζάνη) για τη νέα ΚΑΠ έγινε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την Πέμπτη (16/3), στην Κομοτηνή.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜΘ), ενώ την διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Κυριάκος Μπαμπασίδης και η γενική διευθύντρια, Όλγα Μωραΐτου.

Στην ομιλία του ο κ. Μπαμπασίδης δήλωσε πως «ακόμα και τώρα δεν έχουμε πλήρως τις εφαρμοστικές διατάξεις για να έχουμε την ακριβή εικόνα. Δίνουμε όμως πληροφορίες, μαζεύουμε ερωτήματα και βρισκόμαστε σε ανοιχτό διάλογο».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, ο οποίος ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «δεν πήραμε καμιά ουσιαστική ενημέρωση ούτε μας δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματά μας. Αυτοί που γνωρίζουν τι ισχύει στη νέα ΚΑΠ γιατί δεν δίνουν απαντήσεις.

Μας τονίζουν ότι τα 2 πρώτα χρόνια δεν θα χαθούν τα χρήματα από την ΚΑΠ αλλά θα πάνε στην βασική. Το ερώτημα είναι πως θα τα πάρουμε. 

Η αναδιανομή θα γίνει από τις «μεγαλύτερες σε μικρότερες ή μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις» και εφαρμόζεται σε επίπεδο των τριών αγρονομικών περιφερειών (αροτραίων καλλιεργειών, μόνιμων καλλιεργειών, βοσκότοπων). Οι ενεργοί γεωργοί θα θεωρούνται δικαιούχοι αναδιανεμητικής στήριξης, εάν οι εκτάσεις που δηλώνουν σε κάθε αγρονομική περιφέρεια, βρίσκονται ανάμεσα σε συγκεκριμένα ανώτερα και κατώτερα όρια εκταρίων. Δεν μας απαντάνε όμως με βάση ποια στρέμματα θα καταβληθεί. Θα βασίζεται στα στρέμματα των δικαιωμάτων και τι θα γίνει με νεοεισερχόμενους;

Δίνουν ένα πριμ στους κτηνοτρόφους 3 ευρώ ανά στρέμμα αν κρατήσουν τα ζώα τους μέσα στον στάβλο από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, ανάλογα το υψόμετρο που είναι η εκτροφή. Τα στρέμματα αφορούν τις εκτάσεις των βοσκοτόπων που έχουν οι κτηνοτρόφοι από την τεχνική λύση του ΟΠΕΚΕΠΕ ή θα προστεθούν και οι εκτάσεις που καλλιεργούνται για ζωοτροφές;

Έχουμε ένα πρόγραμμα στο Δεύτερο πυλώνα που λέγεται ευζωία των ζώων. Κανείς δεν γνωρίζει με ποιους όρους θα τρέξει το πρόγραμμα. Επίσης σφάζουμε μοσχάρια από την 1/1/2023 και δεν γνωρίζουμε αν θα εισπράξουμε την συνδεδεμένη γιατί δεν έχουν υπογράψει την εφαρμοστική».

17/03/2023 01:07 μμ

Πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ξεκινήσει άμεσα την συνεργασία με τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) για να έχουμε ενημέρωση τι θα γίνει φέτος με το ΟΣΔΕ. Αυτό τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσης Σταθόπουλος, Γεωτεχνικός που έχει ΚΥΔ στη Δυτική Ελλάδα, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Γεωπόνων (ΠΕΕΓΕ) και μέλος της ΠΕΦΑ.

Και προσθέτει: «ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί τιμωρητικά με τους αγρότες. Ο ρόλος του είναι να κάνει ελέγχους. Η Κομισιόν ζητά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τον αριθμό των ελέγχων που έχει κάνει και όχι τι πρόστιμα βάζει. Θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπια του αποφασίζουμε και διατάζουμε. θα πρέπει να υπάρξει μια αμφίδρμη ανοικτή επικοινωνία του ΟΠΕΚΕΠΕ με τα ΚΥΔ - Πύλες.

Στο παρελθόν είχε γίνει μια τέτοια ενημέρωση σε πανελλαδικό επίπεδο το 2016 για το θέμα του ΟΣΔΕ. Βέβαια τότε είχαν ολοκληρωθεί οι υπογραφές των σχετικών εγκυκλίων. Τώρα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουμε να έρθει ο Μάιος για να υπάρξει ενημέρωση. Θέλουμε να λειτουργεί ο Οργανισμός με δικαιοσύνη οριζόντια για όλους. Δεν θέλουμε να χάνουν χρήματα που δικαιούνται οι αγρότες.

Είμαι από τους πρώτους που ζήτησε το ΟΣΔΕ να παραμένει ανοικτό όλο τον χρόνο όπως το TAXIS. Έχουμε νέα ΚΑΠ και υπάρχουν πολλές αλλαγές δεν μπορεί οι αγρότες να βαδίζουν στα «τυφλά». 

Εκτιμώ ότι το ΟΣΔΕ θα ανοίξει αρχές Απριλίου, όπως έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ. Αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Στο παρελθόν έλεγαν ότι θα ανοίξει τον Μάρτιο και φτάναμε Μάιο για να ξεκινήσει ουσιαστικά η κατάθεση των αιτήσεων».

16/03/2023 04:33 μμ

Ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ, στις 14 Μαρτίου 2023, την πληρωμή 772 δικαιούχων της Δράσης «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» με το ποσό των 4.619.061 ευρώ.

Μιλάμε για την αποζημιώση που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι για την απώλεια εισοδήματος που έχουν επειδή εκτρέφουν αυτόχθονες φυλές.

Οι προκαταβολές σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ΕΕ μπορούν να πραγματοποιηθούν από τέλος Οκτωβρίου. Τα τελευταία χρόνια την πληρωμή την έκαναν γύρω στις 30 Νοεμβρίου.

Πραγματοποιήθηκαν δηλαδή με μια καθυστέρηση 105 ημερών.

Μιλάμε βέβαια για την προκαταβολή της ενίσχυσης. Η εκκαθάριση μπορεί να γίνει τον Απρίλιο αλλά συνήθως γινόταν τον Ιούνιο. Τώρα με την τόσο μεγάλη καθυστέρηση κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα γίνει.

Όμως από την πληρωμή της προκαταβολής της Δράσης εξαιρέθηκαν οι κτηνοτρόφοι που ήταν σε έλεγχο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως καταγγέλουν στον ΑγροΤύπο οι εκτροφείς των αυτόχθονων φυλών.

Για τους ελέγχους την ευθύνη την έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι οι κτηνοτρόφοι. Ιανουάριο και Φεβρουάριο πραγματοποίησε ελέγχους αλλά ακόμη δεν έχουν καταχωρηθεί. Οι έλεγχοι θα πρέπει να έχουν καταχωρηθεί μέχρι τις 2 Απριλίου. «Υπάρχει περίπτωση να έχουν ολοκληρωθεί σε τόσο λίγες ημέρες μετά από την τόσο μεγάλη καθυστέρηση», ρωτούν οι κτηνοτρόφοι. 

Την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές ζωοτροφών είναι μεγάλες και πρέπει να βρουν χρήματα να τις πληρώσουν.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν από τον υπουργό κ. Γεωργαντά να προχωρήσει στην πληρωμή της προκαταβολής και σε αυτούς άμεσα. Αν υπάρξει κάποια διαφορά να γίνει συμψηφισμός κατά την εκκαθάριση. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι περίπου 60 κτηνοτρόφοι είναι σε έλεγχο και δεν έχουν εισπράξει τα χρήματά τους χωρίς να έχουν δική τους ευθύνη.

16/03/2023 09:37 πμ

Ξεκινούν οι αιτήσεις από τους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους έτους 2021 για να εισπράξουν την ενίσχυση για τις ζωοτροφές. Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 4.100.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Αφορά τους αιγοπροβατοτρόφους και τους βοοτρόφους (Υπομέτρο 1 και 2).

Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτριος Παπαγιαννίδης, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι είναι οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ έτους 2021, των κλάδων αιγο-προβατοτροφίας και βοοτροφίας, να υποβάλλουν αίτηση στήριξης-πληρωμής στο πλαίσιο του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022.

Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης-πληρωμής πραγματοποιείται το διάστημα από 17/03/2023 έως 23/03/2023.

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο της παρούσας, υποβάλλουν προς την ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) που υποστηρίζει την υλοποίηση του Μέτρου. Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα και η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr.

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι κατά τη συμπλήρωση της αίτησης δηλώνουν ότι: δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για χρηματοδότηση ή/και δεν έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση από άλλο Εθνικό ή Ενωσιακό Πρόγραμμα με τον ίδιο σκοπό και τις ίδιες προϋποθέσεις.

Εφόσον η αίτηση υποβληθεί επιτυχώς μέσω του ΠΣ, λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία τεκμαίρεται το εμπρόθεσμο της υποβολής.

Ο έλεγχος των αιτήσεων περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα παρακάτω:
α) το εμπρόθεσμο της υποβολής·
β) την πληρότητα της αίτησης και την κάλυψη των κριτηρίων επιλεξιμότητας δικαιούχων
γ) τον προσδιορισμό της κλάσης επιλέξιμου αριθμού ζώων/τόνων/σφαγών και του αντίστοιχου ποσού ενίσχυσης
δ) τον υπολογισμό της ενίσχυσης, αφού ληφθεί υπόψη ότι το ανώτατο ποσό της στήριξης στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου δεν μπορεί να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ ανά κτηνοτρόφο.

Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)

15/03/2023 05:50 μμ

Ανακοίνωση του οργανισμού σχετικά με το τι θα ισχύσει από το 2023 κι έπειτα για το νέο σύστημα ελέγχων.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του την Τετάρτη, ότι πρόκειται να εφαρμόσει ελέγχους με μεθόδους παρακολούθησης για το έτος αιτήσεων 2023, και για τα καθεστώτα Βασικής Ενίσχυσης, Ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού, για το 100% των δικαιούχων των εν λόγω καθεστώτων. Ενδεχόμενη προσθήκη καθεστώτος στις παραπάνω προς έλεγχο παρεμβάσεις, θα γνωστοποιηθεί άμεσα, τονίζεται από τον οργανισμό πληρωμών, ο οποίος επισημαίνει πως για το 2023, είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιηθούν έλεγχοι με παρακολούθηση στο πλαίσιο της Βασικής Ενίσχυσης και των Ορεινών, Μειονεκτικών Περιοχών, ενώ όσον αφορά στις υπόλοιπες παρεμβάσεις, δίνεται η δυνατότητα επιλογής στο Κράτος Μέλος να επιλέξει όσες επιθυμεί, με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν καθολικά στην Επικράτεια και όχι σε μέρος αυτής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ως εξής:

Σε εφαρμογή των:

Καν (ΕΕ) 2115/2121, 2116/2021, 1172/2022 & 1173/2022 όπως έχουν τροποποιηθεί

Εγκεκριμένο ΣΣ ΚΑΠ 23-27 του Κράτους Μέλους

ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ανακοινώνει τα εξής:

Βάσει των Κανονισμών της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι επιτόπιοι έλεγχοι φυτικού κεφαλαίου, οι οποίοι δύναται να πραγματοποιηθούν με «παρακολούθηση» θα πρέπει από την ΕΑΕ 2024 να πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τον τρόπο αυτό.

Για το 2023, είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιηθούν έλεγχοι με παρακολούθηση στο πλαίσιο της Βασικής Ενίσχυσης και των Ορεινών, Μειονεκτικών Περιοχών, ενώ όσον αφορά στις υπόλοιπες παρεμβάσεις, δίνεται η δυνατότητα επιλογής στο Κράτος Μέλος να επιλέξει όσες επιθυμεί, με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν καθολικά στην Επικράτεια και όχι σε μέρος αυτής.  Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. γνωστοποιεί ότι πρόκειται να εφαρμόσει ελέγχους με μεθόδους παρακολούθησης για το έτος αιτήσεων 2023, και για τα καθεστώτα Βασικής Ενίσχυσης, Ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού, για το 100% των δικαιούχων των εν λόγω καθεστώτων. Ενδεχόμενη προσθήκη καθεστώτος στις παραπάνω προς έλεγχο παρεμβάσεις, θα γνωστοποιηθεί άμεσα.

Επισημαίνονται τα κύρια χαρακτηριστικά των ελέγχων με παρακολούθηση:

Έλεγχοι 2023

- Ο έλεγχος, λόγω του ότι είναι καθολικός, πραγματοποιείται μαζικά, αλγοριθμικά και όχι εξετάζοντας τα αγροτεμάχια ένα προς ένα. Τεχνικές λεπτομέρειες θα δοθούν με μετέπειτα ανακοίνωση.

- Πραγματοποιείται με χρονοσειρά εικόνων όλου του έτους και όχι συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όπως συμβαίνει με τους κλασικούς επιτόπιους ελέγχους, ή με τη χρήση έως τεσσάρων δορυφορικών εικόνων, όπως συμβαίνει με τους ελέγχους με τηλεπισκόπηση.

- Το αποτέλεσμα του ελέγχου δεν δίνει μέτρηση. Χαρακτηρίζει το αγροτεμάχιο ως «πράσινο», «κίτρινο» ή «κόκκινο». Το πράσινο αγροτεμάχιο θα συμμετάσχει κανονικά στον υπολογισμό πληρωμής. Το «κίτρινο» αγροτεμάχιο χρίζει περαιτέρω διερεύνησης. Το «κόκκινο» αγροτεμάχιο είναι μη επιλέξιμο και μηδενίζεται.

- Επειδή το αποτέλεσμα του ελέγχου δε δίνει μέτρηση, τα «πράσινα» αγροτεμάχια συμμετέχουν κανονικά στον χωρικό διασταυρωτικό έλεγχο, δηλαδή απομειώνονται οι μη επιλέξιμες εκτάσεις (subilots), όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα με τα δηλωθέντα αγροτεμάχια τα οποία δεν συμμετείχαν σε κανέναν επιτόπιο έλεγχο. Δηλαδή, ένα αγροτεμάχιο που χαρακτηρίζεται ως «πράσινο» δεν συνεπάγεται ότι η επιλέξιμη έκταση ισούται με την δηλωθείσα έκταση, όπως συνέβαινε με τους κλασικούς επιτόπιους ελέγχους και τους ελέγχους με τηλεπισκόπηση.

- Η πιο σημαντική διαφορά είναι ότι ο δικαιούχος έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει την αίτησή του. Δηλαδή, έχει δικαίωμα να τροποποιήσει τα αγροτεμάχιά του ως προς τη θέση, την ψηφιοποίηση, την καλλιέργεια κλπ. Έχει δικαίωμα, επίσης, να αφαιρέσει την ενεργοποίηση δικαιωμάτων καθώς και το αίτημα συνδεδεμένης ενίσχυσης.

- Αλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι ημερομηνία η οποία θα καθοριστεί από το Κράτος Μέλος και η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δεκαπέντε (15) ημέρες πριν την πρώτη πληρωμή της αίτησης.

- Εκτός των αλλαγών, ο παραγωγός θα μπορεί να αποδείξει την ορθότητα της αίτησής του μέσω λήψης φωτογραφιών με γεωσήμανση, οι οποίες λαμβάνονται μέσω εξειδικευμένου εργαλείου (Agrisnap-GR) με ευθύνη του και εξετάζονται από ελεγκτές του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.. Ήδη με την από 7/3/2023 ανακοίνωσή του ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. γνωστοποίησε το εγχειρίδιο λειτουργίας της δωρεάν εφαρμογής Agrisnap-GR.

- Με το νέο σύστημα παρακολούθησης θεσπίζεται η διεπαφή μεταξύ Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και παραγωγού. Θα υπάρξει σύστημα διεπαφής, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ελεγκτές, οι δικαιούχοι και τα ΚΥΔ όπου θα αναφέρονται πιθανά προβλήματα και θα απαντώνται οι πιθανές λύσεις που θα πραγματοποιηθούν. Το σύστημα αυτό έχει ως σκοπό την επικοινωνία με τον δικαιούχο με τελικό στόχο την σωστή αίτηση – δήλωση, η οποία θα οδηγήσει σε ορθές πληρωμές χωρίς κυρώσεις.

- Καθώς ο δικαιούχος θα ενημερώνεται διαρκώς για τα προβληματικά αγροτεμάχια και θα δίδεται διαρκώς η δυνατότητα διόρθωσης - τροποποίησης της ΕΑΕ, μετά το πέρας των διαδικασιών δεν προβλέπεται διαδικασία ενστάσεων.

Το πιο σημαντικό βήμα, προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω, είναι οι ορθές δηλώσεις των δικαιούχων και κυρίως οι ορθές ψηφιοποιήσεις των αγροτεμαχίων τους. 

Επισημαίνονται τα εξής:

- Ένα αγροτεμάχιο θα πρέπει να περιέχει μία μόνο καλλιέργεια.

- Στο πλαίσιο των συνδεδεμένων ενισχύσεων θα πρέπει να εντοπίζεται η αιτούμενη καλλιέργεια στο αγροτεμάχιο και μόνο αυτή.

- Στο πλαίσιο της Βασικής Ενίσχυσης θα πρέπει να εντοπίζεται αρόσιμη ή μόνιμη καλλιέργεια εντός του αγροτεμαχίου, αλλά μόνο μία. Μία μόνιμη και μία αρόσιμη καλλιέργεια ή δύο και παραπάνω αρόσιμες καλλιέργειες στο ίδιο αγροτεμάχιο, οδηγούν στο συμπέρασμα της «ετερογένειας», το οποίο δεν είναι επιλέξιμο για πληρωμή. Πχ: αγροτεμάχιο, στο οποίο εντοπίζονται καθαρά πέντε διαφορετικές καλλιέργειες αρόσιμες. Δεν είναι επιλέξιμο, πρέπει να διορθωθεί.

- Κατά την αίτηση - δήλωση, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν το θεματικό επίπεδο (layer) "ΟΡΘΟΦΩΤΟΧΑΡΤΕΣ 23", στο οποίο θα έχουν ενσωματωθεί σε επίπεδο χώρας περίπου το 75% των νέων ορθοφωτοχαρτών (λήψης 2020 - 2023). Τούτο σημαίνει ότι ακόμα και αν ένα μη επιλέξιμο τμήμα δεν έχει ακόμα περιγραφεί πολυγωνικά (subilot) αλλά είναι εμφανές στις παραπάνω ορθοεικόνες, πρέπει να εξαιρεθεί κατά την ψηφιοποίηση.

- Μία αίτηση - δήλωση θα οδηγηθεί σε πληρωμή μόνο εφ’ όσον έχουν υπάρξει τελικές αποφάσεις για όλα τα αγροτεμάχιά της.

Έλεγχοι 2022

Ο έλεγχος με τη μέθοδο της παρακολούθησης (monitoring), ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2022 στις ΠΕ Τρικάλων, Καρδίτσας & Ημαθίας, για το καθεστώς της Βασικής Ενίσχυσης & της Ειδικής Ενίσχυσης Βάμβακος πραγματοποιήθηκε ως εξής:

- Ο έλεγχος έγινε μαζικά, μέσω εργαλείων που αξιοποιούν τις δωρεάν δορυφορικές εικόνες Sentinel 2, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε τακτές χρονικές στιγμές. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν με εικόνες που λαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. H διακριτική ικανότητα των εικόνων αυτών είναι 10 μ.

- Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε κυρίως μέσω της πλατφόρμας SEN4CAP. Συνεπικουρήθηκε με γρήγορες επισκέψεις πεδίου, με την χρήση εξειδικευμένου εργαλείου κρίσης του ελεγκτή (expert judgment tool) και με τη χρήση φωτογραφιών με γεωσήμανση.

- Κατ΄ εξαίρεση στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2022, επετράπη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δέσμευση ή μη από την εκάστοτε πληρωμή να γίνεται σε επίπεδο αγροτεμαχίου. Τα αποδεκτά αγροτεμάχια συνυπολογίστηκαν στις διαδικασίες πληρωμής όπως έχουν δηλωθεί - ψηφιοποιηθεί, που σημαίνει ότι τυχόν μη επλέξιμα τμήματα εντός των αγροτεμαχίων θα λαμβάνονται υπόψη και θα οδηγούν σε μειώσεις - κυρώσεις.

- Λόγω της πρώτης χρονιάς εφαρμογής για το έτος 2022 αλλά και λόγω του ότι δεν είχε καταστεί δυνατή η διαθεσιμότητα όλων των απαιτούμενων εργαλείων εγκαίρως (πχ Agrisnap), οι διορθώσεις επιτρέπονται ακόμα. Στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2023 το χρονικό διάστημα θα είναι μικρότερο.

Βάσει των παραπάνω, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την υπόδειξη ορθής θέσης και γεωμετρίας - ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων αλλά και η δήλωση – συμμετοχή σε άλλες δράσεις ή συνδεδεμένες ενισχύσεις από τους γεωργούς και τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ).

15/03/2023 10:19 πμ

Ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναζητεί 90 εκατ. ευρώ μετά την έκταση που πήρε το θέμα με το χθεσινό μας δημοσίευμα.

Φωτιές έχει ανάψει τα τελευταία 24ωρα το ζήτημα των επιλαχόντων του προγράμματος νέων γεωργών, που αναδείξαμε για μια ακόμα φορά την Τρίτη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥπΑΑΤ έχει κινητοποιηθεί και αναζητά πόρους, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί σήμερα κάτι στους συγκεκριμένους αγρότες, οι οποίοι ελπίζουν πως επειδή διανύουμε προεκλογική περίοδο, ίσως έχουν περισσότερη τύχη, από τους επιλαχόντες των σχεδίων βελτίωσης για παράδειγμα.

Ένα άλλο θέμα που αναδεικνύεται με αφορμή τις διαμαρτυρίες των συγκεκριμένων παραγωγών είναι και αυτό της δυνατότητας των επιλαχόντων ή όχι να αιτηθούν ένταξη στο νέο κύκλο των σχεδίων βελτίωσης που ανοίγει επίσημα σήμερα Τετάρτη 15 Μαρτίου και για δυο μήνες ακόμα.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιάννης Περουλάκης, έμπειρος μελετητής από τη Λάρισα, έχουν τη δυνατότητα και οι ενταγμένοι νέοι αγρότες, αλλά και οι επιλαχόντες να ενταχτούν σε σχέδιο βελτίωσης, όχι όμως όλοι. Εκτός αιτήσεων, μένουν, όσοι παραγωγοί, αναμένοντας αν θα μπούν ή όχι στο πρόγραμμα νέων, δεν έχουν κάνει αίτηση και δεν έχουν εγγραφεί στον ΕΦΚΑ αγροτών. Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Περουλάκη, με δεδομένο το περιθώριο των δυο μηνών των αιτήσεων, ακόμα και σήμερα αν κάποιος επιλαχών υποβάλλει αίτηση στον ΕΦΚΑ, ενδέχεται να καταφέρει να λάβει την βεβαίωση (από τον ΕΦΚΑ) που απαιτείται.

14/03/2023 03:55 μμ

Πληρωμές 4,6 εκ. ευρώ σε 772 κτηνοτρόφους, για τις σπάνιες φυλές αγροτικών ζώων, ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.

Ξεκινά την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών, σε 772 δικαιούχους  πανελλαδικά της Δράσης «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» με το ποσό των 4.619.061,5 ευρώ. Η διαδικασία πληρωμής θα ολοκληρωθεί το πρωί της Τετάρτης.

Αναλυτικά η πληρωμή αφορά 514 δικαιούχους της 1ης Πρόσκλησης με ποσό ύψους 3.502.802,3 ευρώ και 258 δικαιούχους της 2ης πρόσκλησης με ποσό ύψους 1.116.259,2 ευρώ.

Για την ολοκλήρωση της πληρωμής απαιτήθηκε η έκδοση της υπ.αριθμ.1296/10.3.2023  Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β΄1434).

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

14/03/2023 11:44 πμ

Κατατέθηκε στην βουλή ένα νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) - ΔΗΜΗΤΡΑ, συστήνεται επίσης ένας Φορέας Διαχείρισης για τον Παραδοσιακό Ελαιώνα της Άμφισσας, ενώ υπάρχουν και σχετικές διατάξεις αναφορικά με την παραχώρηση ακινήτων σε αγρότες, αλλά και αποζημιώσεις κτηνοτρόφων, υδατοκαλλιεργητών.

Με το άρθρο 47 του νομοσχεδίου περνούν οι εξής ενισχύσεις:

α) αποζημιώσεις που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου,

β) βάσει του Μέτρου 3.4.3 «Χρηματική αποζημίωση των φορέων εκμετάλλευσης του τομέα αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για το διαφυγόν εισόδημά τους και για το πρόσθετο κόστος που προέκυψε λόγω της διατάραξης της αγοράς η οποία προκλήθηκε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις της στην εφοδιαστική αλυσίδα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας» και

γ) βάσει της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2022/C 426/01) «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α' 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Παραχώρηση ακινήτων

Με άρθρο 44 θεσμοθετείται:

α) η παράταση έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 της ισχύος των αποφάσεων παραχώρησης χρήσης ακινήτων που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2021, προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση άμεσων αρνητικών οικονομικών συνεπειών στους παραχωρησιούχους, οι οποίοι αποτελούν αδύναμα οικονομικά στρώματα και οι οποίοι συνεχίζουν να κατέχουν άτυπα και να καλλιεργούν τα ακίνητα που τους έχουν παραχωρηθεί, και

β) η διάθεση σε νέους αγρότες και σε επαγγελματίες αγρότες των ακινήτων της περ. α' της παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2012 που έμειναν αδιάθετα, προκειμένου να στηριχθούν η αγροτική παραγωγή και οι αγρότες.

Δείτε πατώντας εδώ όλο το νομοσχέδιο

14/03/2023 11:04 πμ

Γύρω στα 220 άτομα υπολογίζονται οι επιλαχόντες του προγράμματος νέων από την συγκεκριμένη περιφέρεια, που αγωνιούν για το μέλλον.

Σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας εξακολουθούν και παραμένουν εκατοντάδες επιλαχόντες του προγράμματος νέων γεωργών, οι οποίοι πόνταραν πολλά σε ένα νέο ξεκίνημα στον πρωτογενή τομέα, ξόδεψαν χρήματα σε μελετητές και συμβούλους, παράτησαν τις δουλειές τους, αλλά τώρα παραμένουν ξεκρέμαστοι, ανασφάλιστοι, αναμένοντας τις οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Νίκος Τσιλιμέκης είναι 34 ετών και πριν δυο χρόνια περίπου πήρε την απόφαση να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα την εκτροφή κοτόπουλων. Μένοντας στο Αγρίνιο, μια καθαρά παραγωγική περιοχή με δυναμικό αγροτικό τομέα, γνωρίζει από την καλή και την ανάποδη το αγροτικό επάγγελμα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο: «ήμουν σε μια δουλειά 15 έτη και αποφάσισα να παραιτηθώ για να ενταχτώ επαγγελματικά στον πρωτογενή τομέα. Έκανα λοιπόν φάκελο για το πρόγραμμα και από τον περασμένο Μάιο-Ιούνιο, είμαστε κυριολεκτικά στον αέρα. Από την περιοχή μας υπάρχουν αρκετοί αγρότες που έχουμε αυτό το πρόβλημα. Πρόσφατα κάναμε και μια ομάδα με πρωτοβουλία δική μου και του συναδέλφου  Κ. Μουρτζιάπη επίσης από το Αγρίνιο, που ασχολείται με ελιές. Ζητάμε να μας ξεκαθαρίσουν, αν θα γίνει κάτι με την περίπτωσή μας, για να ξέρουμε πώς θα πορευθούμε. Υπάρχουν περιπτώσεις παραγωγών επιλαχόντων που παραιτηθήκαμε από τις δουλειές μας, δώσαμε χρήματα για το φάκελο, τώρα είμαστε ανασφάλιστοι και δεν τολμάμε να κάνουμε και αίτηση στον ΕΦΚΑ αγροτών γιατί θα μας στείλουν αναδρομικά να πληρώσουμε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Συνεπεία αυτών, μας πετάνε και έξω από τα σχέδια βελτίωσης που βγήκαν χτες, με αποτέλεσμα να είμαστε με δεμένα τα χέρια».

Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί και πολλοί ακόμα (πάνω από 2.000 σε όλη τη χώρα) ζητούν άμεσες απαντήσεις ώστε να προγραμματίσουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τη ζωή τους.

Μάλιστα όπως αναφέρουν: «Ως επιλαχόντες νέοι αγρότες φτάσαμε στο σημείο που η υπομονή μας τελείωσε. Ξεκινήσαμε το 2021 έναν φάκελο με ό, τι έξοδα σημαίνει πως είχαμε (υπάρχουν παιδιά με οικογένειες που χρεώθηκαν για να πληρώσουν τους φακέλους τους). Για να φτάσουμε Μάρτιο του 2023 να έχουμε μείνει σε υποσχέσεις και ευχολόγια του τύπου: αισιοδοξία παιδιά, απο μια κυβέρνηση και έναν υπουργό που το 2017 σαν αντιπολίτευση, κουνούσε το δάχτυλο για τους τότε επιλαχόντες (που τελικά έγινε η ένταξή τους): Μια κυβέρνηση που αφήνει τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή εκτός σε 2 μεγάλα προγράμματα, αυτό των νέων αγροτών και των σχεδίων βελτίωσης, καθώς οι επιλαχόντες νέοι αγρότες δεν μπορούν να καταθέσουν φάκελο για τα σχέδια βελτίωσης καπο την στιγμή που δεν θεωρούνται επαγγελματίες αγρότες. Ένας χρόνος που πέρασε χώρις καμία ενημέρωση, με ανασφάλιστες οικογένειες και παιδιά, ένας χρόνος που κάθε νέος σκέφτεται γιατί να μείνει σε αυτή την χώρα που δεν τον σέβεται, σε πείσμα όλων αυτών όμως παραμένουμε στον τόπο που μας γέννησε, που αγαπήσαμε και τον δουλέψαμε με τα χέρια μας, στον τόπο μας που περιμένουμε επιτέλους να μας αγκαλιάσει και όχι να μας κλωτσήσει μακρυά του, δικαίωση άμεσα, η υπομονή μας τελείωσε, επιφυλασσόμαστε για την συνέχεια...».

14/03/2023 09:42 πμ

Ήρθε και επίσημα η παράταση που είχαμε προαναγγείλει αρκετές ημέρες πριν και η οποία αφορά στις Δράσεις 4.1.1 και 4.1.3.

Παράταση της προθεσμίας για έξι επιπλέον μήνες δίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης & Τροφίμων  για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων στις Δράσεις: 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020».

Ειδικότερα, στην 14η τροποποίηση της υπ’ αρ. 13158/2017 (Β’ 4302) απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχει υπογραφεί τον αρμόδιο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Στύλιο, περιλαμβάνονται τα εξής:

Η απόφαση για τις συγκεκριμένες δράσεις υπεγράφη το 2017, ενώ οι πρώτες εντάξεις έργων ξεκίνησαν το 2020. Επειδή στις περισσότερες περιφέρειες τα σχέδια πρέπει να ολοκληρωθούν εντός της άνοιξης, δόθηκε στους παραγωγούς μια παράταση της προθεσμίας για ακόμη έξι μήνες προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους. Για το λόγο αυτό, το τελευταίο εδάφιο του σημείου 21 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής: «Σημειώνεται ότι η διάρκεια ολοκλήρωσης υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 42 μήνες (από 36 μήνες που ίσχυε) από την ημερομηνία κατά την οποία το επενδυτικό σχέδιο συμπεριληφθεί σε απόφαση ένταξης».

Εξετάστηκε να βρεθεί λύση για να αντιμετωπιστεί ένα θέμα που είχε προκύψει σχετικά με τις παρακρατήσεις από τα έργα. Με μία αλλαγή που έκανε το ΥΠΑΑΤ εξαντλεί το περιθώριο που έδινε συγκεκριμένος ευρωπαϊκός κανονισμός, προς όφελος των δικαιούχων. Ειδικότερα, το σημείο 3.2.2 της παραγράφου 3 του άρθρου 16 αντικαθίσταται ως εξής: «3.2.2. Στις περιπτώσεις όπου το χρηματοδοτικό εργαλείο εμπεριέχει ενίσχυση, το Ακαθάριστο Ισοδύναμο Επιχορήγησης (ΑΙΕ) αυτής παρακρατείται κατά την ολοκλήρωση του σχεδίου βελτίωσης κατά το ποσοστό που υπερβαίνει την ανώτατη ένταση στήριξης του Παραρτήματος ΙΙ του Καν (ΕΕ) 1305/2013, λαμβάνοντας υπόψη την πηγή χρηματοδότησης (πόροι ΕΓΤΑΑ ή πόροι ΜΑΕΕ του άρθρου 58α του εν λόγω Κανονισμού)».

Στην αίτηση στήριξης των Σχεδίων Βελτίωσης (2018) οι υποψήφιοι όφειλαν να δηλώσουν τη μελλοντική κατάσταση των εκμεταλλεύσεών τους προκειμένου να στοιχειοθετήσουν την ανάγκη απόκτησης των αιτούμενων επενδύσεων. Καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης των σχεδίων και μέχρι την αποπληρωμή τους, οι δικαιούχοι έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήματα τροποποίησης του επιχειρηματικού τους σχεδίου, μεταβάλλοντας όλα τα στοιχεία αυτού. Μετά την αποπληρωμή δεν υπήρχε δυνατότητα υποβολής επιπλέον τροποποίησης από τον δικαιούχο, και όφειλε να διατηρήσει τη μελλοντική του κατάσταση, σε όρους τυπικής απόδοσης, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μετά την τελευταία τροποποίηση του επιχειρηματικού του σχεδίου. Δεδομένου ότι οι παγκόσμιες συνθήκες πλέον δεν είναι προβλέψιμες (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία κλπ), ενδέχεται να υπάρχει ανάγκη τροποποίησης των καλλιεργειών και των εκτροφών και ενδεχόμενα της μελλοντικής κατάστασης της εκμετάλλευσης τους μετά την αποπληρωμή τους. Με την παρούσα τροποποίηση δίνεται η δυνατότητα στους δικαιούχους να τροποποιήσουν την μελλοντική τους κατάσταση μετά την υποβολή του τελικού αιτήματος πληρωμής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζεται η επιλεξιμότητα των επενδύσεων. Έτσι, στο άρθρο 25 προστίθεται παρ. 16 ως εξής: «16. Μετά την τελική πληρωμή ενός επενδυτικού σχεδίου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος τροποποίησης, η οποία αφορά μόνο το καλλιεργητικό σχήμα και τις εκτροφές της εκμετάλλευσης κατά την μελλοντική της κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, για να γίνει δεκτή η τροποποίηση, πρέπει από την τροποποίηση της μελλοντικής κατάστασης να μην επηρεάζεται η επιλεξιμότητα των επενδύσεων για τις οποίες έχει ληφθεί στήριξη. Σε καμία περίπτωση η τροποποιημένη τυπική απόδοση της μελλοντικής κατάστασης δεν μπορεί να υπολείπεται της τυπικής απόδοσης της υφιστάμενης κατάστασης της εκμετάλλευσης, όπως αυτή υπολογίστηκε στο ΠΣΚΕ, σύμφωνα με την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του 2017».

Η παρ. 10 του άρθρου 35 αντικαθίσταται ως εξής: «10. Ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου και υποβολή του τελικού αιτήματος πληρωμής εντός 42 μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία το επενδυτικό σχέδιο θα συμπεριληφθεί σε απόφαση ένταξης». Σημειώνεται ότι η κάθε Περιφέρεια έχει τη δική της ημερομηνία ένταξης πράξεων.

Δήλωση ΥφΑΑΤ, Γιώργου Στύλιου

«Δίνουμε παράταση 6 μηνών για την ολοκλήρωση των επενδύσεων που χρηματοδοτήσαμε με τα «Σχέδια Βελτίωσης» του 2017. Επενδύσεις που ξεκίνησαν να υλοποιούνται από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας το 2020.  Στηρίζουμε στη πράξη τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής. Δημιουργούμε τον καινοτόμο, ανταγωνιστικό και ανθεκτικό πρωτογενή τομέα, που επιτάσσει η σύγχρονη εποχή».

13/03/2023 04:17 μμ

Αναρτήθηκε στη διαύγεια η πολυαναμενόμενη πρόσκληση για τα Σχέδια Βελτίωσης.

Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από τις 15/3/2023 και να διαρκέσουν ως τις 16/5/2023, σύμφωνα και με το περιεχόμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η πρόσκληση αφορά στο Mέτρο 4: «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού», Υπομέτρο 4.1: «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις», Δράση 4.1.5: «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων».

Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 180.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΓΤΑΑ. Το ανωτέρω ποσό κατανέμεται στις Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα της πρόσκλησης.

Επιλεξιμότητα δικαιούχων

Δικαιούχοι της δράσης μπορούν να κριθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων, εφόσον κατά την υποβολή του αιτήματος στήριξης πληρούνται οι κατά περίπτωση προϋποθέσεις:

1. Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει:

1.1. Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, να μην έχουν υπερβεί το 63ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

1.2. Να έχουν υποβάλλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022.

1.3. Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.

1.4. Να μην είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ταμείο του εσωτερικού ή εξωτερικού, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας του άρθρου 37 του Ν. 3996/2011, όπως ισχύει και του άρθρου 5, παρ. γ, του Ν.1287/1982.

1.5. Να μην εκτίουν ποινή φυλάκισης.

1.6. Να είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες ή να είναι νέοι γεωργοί του υπομέτρου 6.1 για τους οποίους δεν έχουν περάσει τέσσερα έτη από την απόφαση ένταξής τους στο μέτρο. Δεν είναι επιλέξιμοι οι νεοεισερχόμενοι επαγγελματίες αγρότες με εξαίρεση όσους υπέβαλαν αίτηση στήριξης από το μέτρο 6.1, οι αιτήσεις τους κρίθηκαν επιλέξιμες αλλά δεν καλύπτονταν από το περιφερειακό όριο πίστωσης.

2. Τα νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, πρέπει:

2.1. Να έχουν υποβάλλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022.

2.2. Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα.

2.3. Να έχουν διάρκεια τουλάχιστον μέχρι τις 31.12.2033. Στην περίπτωση κατά την οποία η διάρκεια δεν ορίζεται ή έχει λήξει πρέπει να οριστεί ή να ανανεωθεί πριν την υποβολή της αίτησης στήριξης.

2.4. Να είναι δικαστικά φερέγγυα.

2.5. Να έχουν ως κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας και τουλάχιστον το 50% του κύκλου εργασιών τους να προέρχεται από την άσκηση της γεωργίας.

Δείτε εδώ την πρόσκληση

13/03/2023 03:24 μμ

Εγκύκλιος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με το προαναφερόμενο θεσμικό πλαίσιο και κατ' εφαρμογή του άρθρου 14 παράγραφος Β των υπ’ αριθ. 2848/145689/28-12-2017 και 2916/374421/24.12.2021 Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων όπως τροποποιημένες ισχύουν, οι δικαιούχοι καταθέτουν ηλεκτρονικά στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου τα παραστατικά συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων, δηλαδή:

  • παραστατικά σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα για το κόστος των εργαστηριακών αναλύσεων στην περίπτωση που προβλέπεται για τις δράσεις 11.1.1. και 11.2.1 συνοδευόμενα από παραστατικά εξόφλησης,
  • παραστατικά σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα για το κόστος πιστοποίησης για τις δράσεις 11.2.1. και 11.2.2 συνοδευόμενα από παραστατικά εξόφλησης.

Επισημαίνεται, σε εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, ότι για κάθε πρόσκληση και δράση απαιτούνται διακριτά παραστατικά ή εφόσον το παραστατικό είναι κοινό θα πρέπει να υπάρχει ανάλυση της δαπάνης ανά πρόσκληση και δράση είτε στο σώμα του παραστατικού ή σε σχετική βεβαίωση του εκδότη. Η ανάρτηση των παραστατικών στην διαδικτυακή εφαρμογή πραγματοποιείται ξεχωριστά για κάθε πρόσκληση / δράση, και εντός του έτους εφαρμογής από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 26 Μαρτίου εκάστου έτους εφαρμογής. Κατ’ εξαίρεση για τους δικαιούχους της 5ης πρόσκλησης και για το έτος 2022 η προθεσμία είναι έως και 26.04.2023.

Εφόσον το παραστατικό είναι κοινό για περισσότερες από μια προσκλήσεις / δράσεις, θα πρέπει να αναρτάται σε κάθε επιμέρους πρόσκληση / δράση με προσδιορισμό του επιλέξιμου για τη συγκεκριμένη πρόσκληση / δράση ποσού και το υπόλοιπο ποσό του παραστατικού να καταχωρίζεται με Περιγραφή Είδους "Μη επιλέξιμο Δράσης...." και Τύπο "Μη επιλέξιμο προς ενίσχυση".

Το σύνολο των παραστατικών θα πρέπει να έχουν εκδοθεί και εξοφληθεί στο διάστημα από την ημερομηνία έναρξης του έτους εφαρμογής έως την ημερομηνία κατάθεσης στο Πληροφοριακό Σύστημα που υποστηρίζει το Μέτρο και σε κάθε περίπτωση πριν τη λήξη του έτους εφαρμογής. Σημειώνεται ότι, το παραστατικό θα πρέπει να αναφέρει την περιγραφή: “Για την ενταγμένη εκμετάλλευση στη Δράση ...... του Μέτρου 11 του Π.Α.Α. 2014-2020. Έτος Εφαρμογής 2022”. Το σύνολο των παραστατικών θα πρέπει να είναι εξοφλημένα προκειμένου να ληφθούν υπόψη για την επιλεξιμότητα της δαπάνης. Διευκρινίζεται ότι, η δαπάνη που θα ληφθεί υπόψη για την επιλεξιμότητα αφορά στην Καθαρή Αξία του παραστατικού (χωρίς ΦΠΑ). Σε περίπτωση που το ποσό του εκδιδόμενου παραστατικού είναι μεγαλύτερο του εκάστοτε ισχύοντος ορίου εγχρήματης συναλλαγής, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, θα πρέπει επιπλέον να επισυναφθεί και αποδεικτικό/α πληρωμής με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.

Επισημαίνεται πως κατά τη διαδικασία ενδικοφανών προσφυγών πληρωμής οι δικαιούχοι θα μπορούν να διορθώνουν προφανή σφάλματα στα υποβαλλόμενα παραστατικά με την διαδικασία αναθεώρησης των παραστατικών στην οθόνη “Υποβολή Παραστατικών” όπου και έχουν αρχικά υποβληθεί για κάθε δράση/πρόσκληση ξεχωριστά.

Πατήστε εδώ για την εγκύκλιο

13/03/2023 01:30 μμ

Σε ΦΕΚ η απόφαση Οικονομικών-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως προανήγγειλε εδώ και αρκετό καιρό ο ΑγροΤύπος, έρχονται de minimis για μανταρινοπαραγωγούς ποικιλίας Κλημεντίνη από το νομό Θεσπρωτίας. Η ενίσχυση δίδεται με βάση το ΟΣΔΕ του ΟΣΔΕ και αφορά σε αυτή τη φάση, όσους είχαν μείνει εκτός από πληρωμή που έγινε πριν μήνες, λόγω λαθών στον ΟΣΔΕ.

Η απόφαση έχει τίτλο: «Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής μανταρινιών ποικιλίας «μανταρίνι» στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και λεπτομέρειες εφαρμογής στα πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής (ΕΕ L 352, 24.12.2013) όπως τροποποιήθηκε».

Ύψος ενίσχυσης και δικαιούχοι

1. Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την παρούσα Απόφαση ορίζονται οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2020, διαθέτουν παραγωγικά δέντρα (μεγαλύτερα των τεσσάρων ετών) και και διατηρούν τουλάχιστον 1 (ένα) στρέμμα μανταρινιών ποικιλίας «μανταρίνι». Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 70 ευρώ/στρέμμα.

2. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ΕΚ 1408/2013, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της χορηγούμενης με την παρούσα, υπερβαίνει το ποσό των 20.000,00 ευρώ.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

13/03/2023 10:25 πμ

Τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιµο το ΠΣΚΕ (Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων) ώστε να ξεκινήσει σύντοµα η διαδικασία αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης, προϋπολογισµού 230 εκατ. ευρώ.

Δύο ημερίδες για τα Σχέδια Βελτίωσης πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της 13ης Πανελλήνιας Έκθεσης για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία «Agrothessaly», το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στη Λάρισα.

Η πρώτη ήταν από την ΕΘΕΑΣ και η δεύτερη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ).

ΕΘΕΑΣ
Η ημερίδα της ΕΘΕΑΣ είχε θέμα «Νέα ΚΑΠ και Σχέδια Βελτίωσης» και έδωσαν το παρών εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, πρόεδροι και στελέχη συνεταιρισμών, καθώς και αριθμός αγροτών.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλος Σατολιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της Οργάνωσης, αλλά και στις ενέργειες που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα μίλησε για τα σχέδια ίδρυσης μιας κοινής συνεταιριστικής εξαγωγικής εταιρείας, η οποία θα έχει μεταξύ άλλων ως στόχο να βοηθήσει και τους μικρούς συνεταιρισμούς μέσα από συμβολαιακές σχέσεις, προωθώντας τα αγροτικά προϊόντα στις ξένες αγορές. Επίσης, έκανε αναφορά για τα Σχέδια Βελτίωσης, τη νέα ΚΑΠ και έκανε μία σύντομη ανασκόπηση στον γεωργικό τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τονίζοντας πως πρόκειται για τη 2η μεγαλύτερη Περιφέρεια στη χώρα σε παραγωγή γάλακτος.

Από την πλευρά του ο κ. Ευθύμιος Τσιατούρας, Προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΥΕ ΠΑΑ), αναφέρθηκε στα Σχέδια Βελτίωσης, το θεσμικό πλαίσιο των οποίων δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, την περασμένη Πέμπτη (09/03). 

Χαρακτηριστικά, δήλωσε ο κ. Τσιατούρας, ότι ο υποψήφιος επενδυτής πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίας γεωργός (όχι ως νεοεισερχόμενος) ή να έχει κριθεί δικαιούχος ή επιλαχών του υπομέτρου 6.1 στην πρόσκληση του έτους 2021. Επιπλέον, ο γεωργός πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ το 2022, να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερος (να μην έχει οφειλές ή να τις έχει ρυθμίσει) και να μην έχει λάβει πληρωμή από την προηγούμενη πρόσκληση σχεδίων βελτίωσης.

Επίσης  η εκμετάλλευση πρέπει να έχει μέγεθος σε τυπική απόδοση άνω των 12.000 ευρώ, σύμφωνα με το ΟΣΔΕ του έτους αναφοράς (2022). Ακόμη, όλες οι επενδύσεις πρέπει να έχουν προσαρμοσμένο μέγεθος στη δυναμικότητα της εκμετάλλευσης (τεκμηρίωση σκοπιμότητας), να έχουν εύλογο κόστος, να πραγματοποιούνται μετά την υποβολή της αίτησης στήριξης (ανελαστικό καθώς προκύπτει από τον Κανονισμό) και να μην έχουν ενισχυθεί από άλλο πρόγραμμα.

Ένα σημαντικό σημείο που αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τα βαθμολογικά κριτήρια και αφορούν σε χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη γεωργική εκμετάλλευση, όπως ο προσανατολισμός της. Ο κ. Τσιατούρας τόνισε πως προτεραιότητα έχουν μία σειρά από κλάδους που έχουν αναδειχθεί ως προωθούμενοι μέσα από ανάλυση - μελέτη, όπως η φυτική παραγωγή για ανθρώπινη κατανάλωση, το βαμβάκι, οι ανθεκτικές καλλιέργειες στην κλιματική αλλαγή, οι εκτροφές και η παραγωγή ζωοτροφών.

ΠΟΣΓ 
Στην ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ) εισηγητές ήταν υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ. Συγκεκριμένα τις εισηγήσεις ανέπτυξαν ο Προϊστάμενος ΕΥΕ Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Παππάς, ο Προϊστάμενος Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις ΕΥΕ ΠΑΑ, κ. Ευθύμιος Τσιατούρας, καθώς και το Στέλεχος Μονάδας Χρηματοδοτικών εργαλείων και Εργαλείων Διαχείρισης Κινδύνων της Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΥΕ ΠΑΑ), κ. Ιωάννης Δανιηλίδης. 

Ο κ. Παππάς εξήγησε γενικότερα πως για το μέτρο 4.1.5, υφίσταται ένα στενό χρονοδιάγραμμα ισχύος της Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υλοποίησης της Δράσης, καθώς η τελική αποπληρωμή των επιλέξιμων δαπανών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2025 δεδομένου πως οι πιστώσεις προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης (Μέσο Ανάκαμψης -EURI). 

Ο κ. Δανιηλίδης ανέπτυξε το μέτρο των Χρηματοδοτικών εργαλείων με αναλυτικά παραδείγματα, αναδεικνύοντας τη σημασία τους για τη χρηματοδότηση των μέτρων και της κάλυψης της ιδιωτικής συμμετοχής των αγροτών. 

Ο κ. Τσιατούρας ανέλυσε τις λεπτομέρειες του πρόσφατα δημοσιευθέντος ΦΕΚ του μέτρου 4.1.5. Ακόμη ανέφερε πως από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε την έναρξη της πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης με περίοδο υποβολής 1,5 μήνα. Επίσης παρουσίασε τις τελευταίες αλλαγές στα κριτήρια-μόρια της βαθμολογίας τα οποία θα τα συμπεριλαμβάνει η νέα πρόσκληση και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ. 

Από την πλευρά της το ΔΣ της ΠΟΣΓ επισήμανε πως ο χρόνος υποβολής πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος δεδομένου πως η επόμενη χρονική περίοδος περιλαμβάνει διακοπές τους Πάσχα, πιθανές εκλογές, και συμπίπτει επίσης με περίοδο που αγρότες είναι πλήρως απασχολημένοι στα χωράφια τους.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΟΣΓ κ. Σοφολόγης Δημήτρης, μας ανέφεραν ότι αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα αυτή την εβδομάδα. Όμως δεν γνωρίζουμε αν καταφέρουμε αμέσως να κάνουμε οριστικοποίηση των αιτήσεων. Αν δεν είναι αυτό εφικτό τότε θα έχουμε μεγαλύτερη καθυστέρηση από την πλευρά των μελετητών στην κατάθεση των αιτήσεων.   

13/03/2023 09:16 πμ

Νέα καθυστέρηση στην πληρωμή των αυτόχθονων φυλών από το ΥπΑΑΤ. Αν και ο προγραμματισμός του Υπουργείου ανέφερε ότι μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας θα γινόταν η πληρωμή τελικά για ακόμη μια φορά οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι δεν είδαν το χρώμα του χρήματος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των δικαιούχων κτηνοτρόφων.

Ανακοίνωση Φορέων Αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών για την μη πληρωμή της ενίσχυσης για τη Δράση 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» αναφέρει τα εξής:

Μετά την παρέλευση και της έκτης ημερομηνίας κατά την οποία, σύμφωνα με τη κατηγορηματική δέσμευση του Υπουργού ΑΑΤ κ. Γεωργαντά θα είχε ολοκληρωθεί η πληρωμή της δράσης 10.1.9 (Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων), ο εμπαιγμός και η κοροϊδία πέρασε σε άλλη διάσταση.

Οι εκτροφείς των αυτόχθονων φυλών, μετά τις «βαριές» συνέπειες από τα μέτρα κατά της πανδημίας και την άνιση μεταχείρισή τους από την πολιτεία, μετά την εκρηκτική άνοδο του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, καύσιμα, ενέργεια), ήρθαν αντιμέτωποι και με την καθυστέρηση της προγραμματισμένης για τις 30 Νοεμβρίου 2022 πληρωμής της δράσης, ως χαριστική βολή.

Η αθέτηση της υποχρέωσης αυτής από την πλευρά του υπουργείου, για πάνω από 100 ημέρες,  οδηγεί σχεδόν το σύνολο των παραγωγών στο να αθετήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις έναντι τρίτων, ιδιωτών προμηθευτών, παρόχων ενέργειας, πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και του ίδιου του κράτους!

Φυσικά το Υπουργείο-Κράτος δεν υφίσταται καμία συνέπεια από την ανικανότητά του να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις. Αντίθετα, για τους εκτροφείς-παραγωγούς, διακυβεύεται η οικονομική τους επιβίωση, αλλά και η φυσική επιβίωση των ζώων τους.

Η αδιαφορία του κράτους για τον πρωτογενή τομέα και ειδικά την κτηνοτροφία, δυστυχώς είναι διαχρονική. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ραγδαία συρρίκνωσή της με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, οι οποίες στην παρούσα συγκυρία γίνονται – χωρίς υπερβολές – καταστρεπτικές και μη αναστρέψιμες.

Καλούμε τον κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει τέλος σε αυτόν τον εμπαιγμό εχθές, όχι αύριο, γιατί απλά δεν υπάρχει αύριο για τους εκτροφείς των ελληνικών αυτόχθονων φυλών.

Επιφυλασσόμενοι για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας, με κάθε νόμιμο, πρόσφορο, ή αποτελεσματικό τρόπο.

Για τους παραγωγούς:
Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών
Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βουβαλοτρόφων Ελλάδας
Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
Κοινωνία Εκτροφέων Αυτόχθονου Χοίρου Ελλάδας «ΚΙΡΚΗ»
Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Γιδοτρόφων Γιδιών Φυλής Σκοπέλου
Αγροτικός Συνεταιρισμός Φυλής Σερρών, Νομού Σερρών «Ο ΣΤΡΥΜΩΝ»
Αγροτικός Συνεταιρισμός Μαύρου Χοίρου «ΜΥΡΤΑΛΗ»

10/03/2023 02:21 μμ

Την διαδικασία υποβολής αιτημάτων περιγράφει σχετική εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα αιτήματα άρσης επικάλυψης υποβάλλονται από τους γεωργούς στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για το έτος 2022, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων άρσης επικάλυψης ορίζεται η 07/04/2023, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του οργανισμού πληρωμών.

Προθεσμία υποβολής αιτημάτων

Για το έτος 2022, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων άρσης επικάλυψης ορίζεται η 07/04/2023. Κατ’ εξαίρεση,

Α) Σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, όπως περιγράφονται στις αντίστοιχες εγκυκλίους ΕΑΕ 2022, για τις οποίες ακολουθεί τροποποίηση και διόρθωση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης με μεταβολές στα γεωχωρικά στοιχεία ελέγχου κατά την οριστικοποίηση των δηλώσεων μετά τις 08/8/2022. Οι περιπτώσεις αυτές καταχωρούνται, εξετάζονται και οριστικοποιούνται από τις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την έγκριση ανωτέρας βίας και εντός 30 ημερολογιακών ημερών από την έγκριση.

Β) Σε περιπτώσεις που με νεότερη πράξη της Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία μεταβάλλεται το επιτρεπτό της χρήσης γης και αυτή ενσωματώθηκε στο ΟΠΣ WEB GIS μετά τις 08/08/2022 τότε, αφού ενημερωθεί ο γεωργός με κάθε πρόσφορο μέσο, έχει το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση εντός 20 ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησης. Η εξέταση των περιπτώσεων πραγματοποιείται από τις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ, με νεότερες οδηγίες.

Πότε κατατίθενται αιτήματα άρσης επικάλυψης

Αιτήματα άρσης επικάλυψης κατατίθενται για τις περιπτώσεις που η επικάλυψη έχει διαπιστωθεί ως αποτέλεσμα του χωρικού διασταυρωτικού ελέγχου (κωδ. λάθους 53101) που διενεργείται στο Ο.Π.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επισημαίνεται ότι κατά την διαδικασία αυτή δεν επιτρέπεται μεταβολή της δηλούμενης γεωμετρίας των αγροτεμαχίων. Τα αιτήματα Άρσης Επικάλυψης υποβάλλονται έως 07/04/2023, ενώ ο έλεγχός τους από τις Περιφερειακές Δ/νσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 09/06/2023.

Διαβάστε εδώ την εγκύκλιο

10/03/2023 01:50 μμ

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 4.1.5 Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων του ΠΑΑ 2014-2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022».

Για την πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης έχουν προβλεφθεί πιστώσεις 180 εκ. ευρώ, οι οποίες, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προτάσεων θα αυξηθούν στα 230 εκ. ευρώ με υπερδέσμευση.

Υπενθυμίζουμε ότι μέσω της δράσης 4.1.5 δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα, γεωργούς, στις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.

Οι βασικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των φυσικών προσώπων είναι:
- Να έχουν συμπληρώσει το 18ο και να μην έχουν υπερβεί το 63ο έτος της ηλικίας τους.
- Να έχουν υποβάλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022
- Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.
- Να είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες (όχι νεοεισερχόμενοι) ή να είναι νέοι γεωργοί του υπομέτρου 6.1 για τους οποίους δεν έχουν περάσει τέσσερα έτη από την απόφαση ένταξής τους στο μέτρο
- Να μην είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.

Αντίστοιχα για τα νομικά οι βασικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας είναι:
- Να έχουν κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας και τουλάχιστον το 50% του κύκλου εργασιών τους να προέρχεται από την άσκηση της γεωργίας.
- Να έχουν υποβάλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022
- Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα.
- Να έχουν διάρκεια κατ΄ ελάχιστο μέχρι τις 31.12.2033
- Να είναι δικαστικά φερέγγυα.

Ως επιλέξιμες επενδύσεις μπορεί να κριθούν όλα τα πάγια επενδυτικά αγαθά που είναι καινούρια και αμεταχείριστα, προσαρμόζονται λειτουργικά στις συνθήκες και στις δραστηριότητες της εκμετάλλευσης και έχουν δυναμικότητα, μέγεθος, ποσότητα ανάλογες της παραγωγικής ικανότητας της εκμετάλλευσης. Επίσης ενισχύονται οι αναγκαίες μελέτες και το απαραίτητο λογισμικό. Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών είναι τα κτίρια, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, η εγκατάσταση φυτειών, οι επενδύσεις που συμβάλουν στην αξιοποίηση ΑΠΕ, η αγορά γης όμορης προς ιδιόκτητη γη.

Οι αρχές των κριτηρίων επιλογής είναι:

  • Ο προσανατολισμός της εκμετάλλευσης.
  • Το οικονομικό μέγεθος της εκμετάλλευσης.
  • Η δυναμική της εκμετάλλευσης.
  • Οι επενδυτικές δαπάνες που καθιστούν ανθεκτική την εκμετάλλευση στους εξωγενείς κινδύνους.
  • Η εισαγωγή/χρήση καινοτομίας με προτεραιότητα σε αυτές που αφορούν σε γεωργία ακριβείας και έξυπνη γεωργία.
  • Η συμμετοχή σε κλάδους που αναδεικνύονται στο πλαίσιο των ιδιαιτεροτήτων και αναγκών της κάθε Περιφέρειας.
  • Η επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις πυρόπληκτων περιοχών.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

10/03/2023 12:58 μμ

Κινητοποίηση στην Λάρισα το απόγευμα της Πέμπτης (9/3), έκαναν οι αγρότες από τους δήμους Αγιάς και Τυρνάβου.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) χαιρετίζει τους αγρότες της Αγιάς και του Τύρναβου που δώσανε βροντερό παρών στην συγκέντρωση και πορεία, στον χώρο της έκθεσης Agrothessaly, στην Λάρισα.

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, στην συγκέντρωση σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «είχαμε πάρει τη δέσμευση από την κυβέρνηση, μέσα από τις μεγάλες μας κινητοποιήσεις, ότι θα δοθούν 300 ευρώ ανά στρέμμα σε όλες τις ποικιλίες των μήλων, ότι θα δοθεί ενίσχυση στα ροδάκινα, τα κάστανα τα κεράσια, καθώς και σε άλλα προϊόντα, και ακόμα δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ, ενώ ταυτόχρονα μας λένε ότι θα πάρουμε και λιγότερα από όσα είχαν δεσμευτεί. Απαιτούμε να σταματήσει η παλινωδία και η καθυστέρηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης όπως το γεγονός ότι σήμερα ήταν η καταληκτική ημερομηνία για να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά για την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που είχαν ανακοινωθεί».

«Ζητούμε να γίνει άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κοροϊδία», τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου.

Στο μεταξύ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρίζος Μαρούδας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, δόθηκε τελική ημερομηνία χρονοδιαγράμματος πληρωμής της κάλυψης απώλειας εισοδήματος από το «Ουκρανόμετρο» για μήλα, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και κάστανα, έως τέλος Μαρτίου.

Θυμίζουμε στα μήλα και στα κάστανα η ενίσχυση θα είναι για όλη την χώρα. Για την καλλιέργεια μήλων, ανά ποικιλία, η ενίσχυση διαμορφώνεται κλιμακωτά σε 250 – 300 ευρώ ανά στρέμμα, βάσει του αξιολογημένου ζημιογόνου αποτελέσματος. Η καλλιέργεια καστάνου στην επικράτεια, ενισχύεται με 150 ευρώ το στρέμμα, ως αποτέλεσμα των ζημιογόνων παραγωγικών παραμέτρων και της ιδιαίτερης φυτουγειονομικής προσβολής.

Τα de minimis σε ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια αφορούν τις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης. Σε όλες τις ποικιλίες των συγκεκριμένων καλλιεργειών θα δοθεί αποζημίωση ποσού 150€ (70€ + 80€) ανά στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 135€ (70€ + 65€) για τα ροδάκινα μεταποίησης (συμπύρηνα).

Την επόμενη εβδομάδα το ΥπΑΑΤ θα κάνει εξαγγελίες για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε κεράσια, αχλάδια και σταφύλια Τυρνάβου.

10/03/2023 12:05 μμ

Στην Αθήνα βρέθηκαν τις προηγούμενες δυο ημέρες εκπρόσωποι αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων Κρήτης.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων συναντήθηκαν με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τεχνοκράτες του υπουργείου.

Νέα ΚΑΠ και Οικολογικά Σχήματα

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και ο κ. Γρύλλος Παπαδάκης, πρόεδρος στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Μυλοποτάμου, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «στη συνάντηση ήμασταν εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων από όλους τους νομούς της Κρήτης μαζί με τεχνικούς μας συμβούλους. Θέσαμε στον υπουργό Γ. Γεωργαντά, στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και στους τεχνικούς συμβούλους του ΥπΑΑΤ το ζήτημα της νέας ΚΑΠ και ειδικά των Οικολογικών Σχημάτων, που είναι δράσεις που θα μας βοηθήσουν να μην έχουμε απώλειες από το πρασίνισμα. Τους είπαμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για την Κρήτη, μετά τις περικοπές από τη σύγκλιση και τα ιστορικά δικαιώματα, να χαθούν χρήματα και από το πρασίνισμα. Υπάρχει πρόβλημα με την τεχνική λύση και τα Οικολογικά Σχήματα, αλλά αν δεν εφαρμοστεί η τεχνική λύση, η Κρήτη, θα χάσει και πάλι πάρα πολλά χρήματα. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, σε εγκατάλειψη της υπαίθρου, αύξηση της εγκληματικότητας και μετανάστευση. Καλέσαμε τον υπουργό και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να έλθουν να περπατήσουμε μαζί τον ορεινό όγκο της Κρήτης και όχι μόνο για να δουν και να διαπιστώσουν κάτω από ποιές, δύσκολες συνθήκες είμαστε αναγκασμένοι να παράγουμε».

ΟΣΔΕ και ΚΥΑ Λιβανού

«Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις προς το ΥπΑΑΤ και είπαν πως θα τις εξετάσουν μέχρι να ανοίξει το ΟΣΔΕ, γύρω στα μέσα Απριλίου. Ο υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση για το εθνικό απόθεμα των νεοεισερχόμενων το 2021 και το 2022, ώστε να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που έχουμε. Η ΚΥΑ Λιβανού μας έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και όσον αφορά στην πυκνότητα βόσκησης στην Κρήτη», πρόσθεσε ο Γρύλλος Παπαδάκης.

Ενισχύσεις ζωοτροφών και επιλαχόντες

«Ακόμα, ο κ. Γεωργαντάς μας ανέφερε πως σύντομα θα βγει και νέα πρόσκληση για το μέτρο 22 της ενίσχυσης ζωοτροφών, ώστε να καλυφθούν και οι νεοεισερχόμενοι. Για τα προβλήματα με τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και τις ιεραρχικές προσφυγές για το 2021 και το 2022 μας είπε επίσης πως θα τα δει. Τέλος, θέσαμε στον υπουργό το ζήτημα των επιλαχόντων νέων της Κρήτης και μας είπαν ότι θα το δουν κι αυτό, αρκεί να βρεθούν επιπλέον χρήματα», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

10/03/2023 12:01 μμ

Το κόστος για την υλοποίηση επενδύσεων ΑΠΕ για ιδιοκατανάλωση αναγράφεται στην απόφαση των Σχεδίων Βελτίωσης.

Οι δαπάνες αφορούν στην αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού, καθώς και στην εκτέλεση συνοδών έργων (π.χ. εργασίες εκσκαφών για την εγκατάσταση συστημάτων γεωθερμίας), όπου αυτό απαιτείται.

Περιγραφή επένδυσης με ανώτερη επιλέξιμη δαπάνη
1) Φωτοβολταϊκό συνδεδεμένο στο δίκτυο με σταθερές βάσεις - 1.000 €/kW 
2) Αυτόνομο φωτοβολταϊκό με σταθερές βάσεις - 1.900 €/kW
3) Φωτοβολταϊκό συνδεδεμένο στο δίκτυο ισχύος με ιχνηλάτες (trackers) - 1.250 €/kW
4) Γεωθερμία (θερμική ενέργεια - γεωεναλλάκτες) - 1.500 €/kWth 
5) Γεωθερμία (θερμική ενέργεια-υδρογεώτρηση) - 1.000 €/kWth 
6) Αντλίες θερμότητας COP>3.5 - 340 €/kWth 
7) Λέβητας βιομάζας - 64 €/kWth
8) Αιολικές εγκαταστάσεις σε μη διασυνδεδεμένο σύστημα με ισχύ >1kW - 1.450 €/kW 
9) Φωτοβολταϊκό, συσσωρευτές και μικρή Α €/Γ με σταθερές βάσεις - 3.700 €/kW 
10) Φωτοβολταϊκό, συσσωρευτές και μικρή Α €/Γ με ιχνηλάτες (trackers) - 4.100 €/kW 
11) Μικρή ανεμογεννήτρια (Α/Γ) με ισχύ <1kW - 1.000 €/kW - 1.000 €/kW  
12) Μικρή ανεμογεννήτρια (Α/Γ) με ισχύ <1kW και συσσωρευτές - 2.500 €/kW   

Στην περίπτωση των αντλιών θερμότητας και των συστημάτων γεωθερμίας η ανωτάτη επιλέξιμη δαπάνη δύναται να προσαυξηθεί έως 25% με προσκόμιση μελέτης που να αποδεικνύει την αναγκαιότητα της σχετικής υπέρβασης.

Στις περιπτώσεις όπου απαιτούνται εργασίες διαμόρφωσης του αγροτεμαχίου για την εγκατάσταση του εξοπλισμού, οι σχετικές δαπάνες είναι επιλέξιμες και αφορούν:

  • Διαμόρφωση χώρου - 352 €/στρ 
  • Ισοπέδωση - 62 €/στρ
  • Περίφραξη με σενάζι - 21 €/ τρέχον μέτρο
  • Περίφραξη - 10 €/ τρέχον μέτρο

Ο κ. Κώστας Σπανούλης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το πρόγραμμα αφορά τις λεγόμενες επενδύσεις Net Metering. Η θέση του Συνδέσμου είναι να υπάρξει χώρος στο δίκτυο για επενδύσεις ΑΠΕ από αγρότες. Θυμίζουμε ότι τα Net Metering που έχουν εγκριθεί από τα Σχέδια Βελτίωσης του 2018 παραμένουν «ανενεργά» λόγω αδυναμίας του δικτύου. Ζητάμε για τις νέες επενδύσεις στα Net Metering να είναι μέχρι 100 KW για να μπορεί να γίνει σύνδεση με την χαμηλή τάση (ξύλινες κολώνες). Θέλουμε να γίνουν 80.000 έργα ΑΠΕ από τους αγρότες μέχρι το 2030. Μπορεί να βρουν θεση στο δίκτυο με τη νέα νομοθεσία. Επίσης ομάδες αγροτών μαζί με ΤΟΕΒ να μπορούν σε εκτάσης μη παραγωγικες να κάνουν επενδύσεις ΑΠΕ με μεταλλικές κολώνες (μεγάλα έργα)».