Εγκύκλιο με οδηγίες υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2024 εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος.
Η εγκύκλιος αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων είναι ο γεωργός να πληροί, κάθε χρόνο, την ιδιότητα του «ενεργού γεωργού».
Δεν χορηγούνται άμεσες ενισχύσεις σε γεωργούς όταν το συνολικό ποσό των προς καταβολή άμεσων ενισχύσεων προ της ανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και της εφαρμογής διοικητικών κυρώσεωνγια δεδομένο ημερολογιακό έτος δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ, εκτός των γεωργών των οποίων η έδρα της εκμετάλλευσης βρίσκεται στα μικρά νησιά του Αιγαίου.
Η ορθή καταχώρηση και υποβολή της ενιαίας αίτησης στη διαδικτυακή εφαρμογή, η πληρότητα του ηλεκτρονικού φακέλου και η εμπρόθεσμη οριστικοποίηση της, είναι αποκλειστική ευθύνη του αιτούντα.
Η αίτηση, μετά την οριστικοποίησή της λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ παραλαμβάνεται, τηρείται και φυλάσσεται μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από το γεωργό, ενώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ τηρείται ο φάκελος σε ηλεκτρονική μορφή. Ο γεωργός υποχρεούται σε οποιοδήποτε έλεγχο να προσκομίζει τα πρωτότυπα παραστατικά.
Αίτηση που δεν έχει οριστικοποιηθεί και λάβει αριθμό πρωτοκόλλου, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη στις επεξεργασίες των πληρωμών.
Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024 υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της δημόσιας διοίκησης gov.gr στη διεύθυνση https://eae2024.opekepe.gov.gr από τον ίδιο το δικαιούχο ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του:
- Είτε με απευθείας χρήση της εφαρμογής μέσω των κωδικών taxisnet
- Είτε μέσω ενός πιστοποιημένου Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) αφού εκδώσει τον μοναδικό «εξαψήφιο κωδικό» τον οποίο παραδίδει στην Πύλη επιλογής του.
Κατά την υποβολή του εντύπου της ενιαίας αίτησης, ο γεωργός που είχε υποβάλλει ΕΑΕ 2023, διορθώνει το προσυμπληρωμένο έντυπο σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων της ΕΑΕ 2024 σε σχέση με το έτος 2023.
Ο γεωργός που δεν είχε υποβάλλει ΕΑΕ 2023, συμπληρώνει από την αρχή το σύνολο της αίτησης.
Για το τρέχον έτος (2024), η καταληκτική προθεσμία υποβολής είναι η Πέμπτη (12.09.2024).
Επισημαίνεται ότι, όταν η λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης ενίσχυσης ή δικαιολογητικών εγγράφων, συμβάσεων ή δηλώσεων ή της προθεσμίας για τις τροποποιήσεις της ενιαίας αίτησης ή η τελευταία πιθανή ημερομηνία εκπρόθεσμης υποβολής συμπίπτει με αργία, Σάββατο ή Κυριακή, τότε θεωρείται ότι συμπίπτει με την πρώτη επόμενη εργάσιμη ημέρα.
Εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και τις εξαιρετικές περιστάσεις, η υποβολή ΕΑΕ μετά την εν λόγω καταληκτική ημερομηνία:
α) συνεπάγεται μείωση των ποσών που ο κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα
β) συνεπάγεται μείωση των ποσών που πρέπει να καταβληθούν σε σχέση με δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται για πρώτη φορά το 2024 στον δικαιούχο, κατά 3% ανά εργάσιμη ημέρα
Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών (δηλαδή υποβολή της αίτησης μετά την 07.10.2024), η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.
Η ενιαία αίτηση είναι γεωχωρική και περιέχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για τη διαπίστωση της επιλεξιμότητας για την ενίσχυση ή/και τη στήριξη, και ειδικότερα:
α) τα στοιχεία ταυτότητας του γεωργού·
β) τις λεπτομέρειες της / των παρέμβασης /-εων για την/τις οποία/-ες υποβλήθηκε η αίτηση·
γ) τα στοιχεία αναγνώρισης όλων των αγροτεμαχίων της εκμετάλλευσης:
- την έκτασή τους σε εκτάρια
- τη θέση τους
- υποχρεωτικά τον μοναδικό Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) όπως αποτυπώνεται στην περιουσιακή δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 του ιδιοκτήτη, υποχρεωτικά για ιδιόκτητα αγροτεμάχια και μισθωμένους ιδιωτικούς βοσκότοπους
- τη χρήση τους
- το είδος, το μέγεθος και τη θέση των ΜΠΕΧΤ
- αν πρόκειται για αρδευόμενο ή μη, αγροτεμάχιο
δ) κατά περίπτωση, τα στοιχεία που επιτρέπουν τη σαφή αναγνώριση των μη γεωργικών εκτάσεων για τις οποίες ζητείται στήριξη στο πλαίσιο των μέτρων και παρεμβάσεων της αγροτικής ανάπτυξης·
ε) κατά περίπτωση, τα δικαιολογητικά έγγραφα που απαιτούνται για τη διαπίστωση της επιλεξιμότητας για και άλλων σχετικών απαιτήσεων για τα εν λόγω μέτρα/παρεμβάσεις·
στ) δήλωση του γεωργού ότι γνωρίζει τους όρους συμμετοχής και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή στις εν λόγω παρεμβάσεις άμεσων ενισχύσεων ή/και μέτρων /παρεμβάσεων αγροτικής ανάπτυξης και ότι είναι ενήμερος σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων
ζ) πληροφορίες σχετικά με την αιρεσιμότητα
Με τα στοιχεία που συμπληρώνονται στην ΕΑΕ 2024 ενημερώνονται τo σχετικό πεδίο της «Δήλωσης Καλλιέργειας και εκτροφής Ζώων» του ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής του.
Η ψηφιακή απεικόνιση των αγροτεμαχίων καθώς και τα περιγραφικά δεδομένα γίνονται με υπόδειξη, κατά δήλωση και ευθύνη του γεωργού. Για το σκοπό αυτό στο πληροφοριακό σύστημα υπάρχουν τεχνικά μέσα εντοπισμού και τα αντίστοιχα επεξηγηματικά εγχειρίδια χρήσης.
Είναι υποχρεωτική η υποβολή δικαιολογητικών ως ακολούθως:
1. Σε περίπτωση που γεωργός συμπληρώσει εξαρχής το έντυπο της ενιαίας αίτησης έτους 2024, υποβάλλει υποχρεωτικά αντίγραφα των ιδιωτικών συμφωνητικών μίσθωσης αγροτεμαχίων (ηλεκτρονικά μισθωτήρια ή έντυπα).
Σημειώνεται ότι όλα τα μισθωτήρια πρέπει να φέρουν γνήσιο της υπογραφής των ενδιαφερομένων μερών. Το γνήσιο της υπογραφής θα πρέπει να είναι σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο κεφάλαιο 10 του Κανονισμού Επικοινωνίας Δημόσιων Υπηρεσιών (ΚΕΔΥ) ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α/Γ.Γ.Δ.Δ. Ιανουάριος 2003.
Οι εκμισθωτές ακίνητης περιουσίας έχουν υποχρέωση δήλωσης όλων των πληροφοριακών στοιχείων των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων βάσει του άρθρου 15, παράγραφος 4 του Νόμου 4174/2013.
Στην περίπτωση ετήσιου μισθώματος κάτω από 960 € (ή 80 €/μήνα) οι ιδιοκτήτες εξαιρούνται από την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής του συμφωνητικού αγρομίσθωσης (βάσει της ΠΟΛ 1028/23.01.2015).
2. Στην περίπτωση προσυμπληρωμένων αιτήσεων, παραστατικά χρήσης ενοικιαζόμενων αγροτεμαχίων υποβάλλονται από το γεωργό εφόσον τροποποιούνται για την καλλιεργητική περίοδο 2023/2024 ή έχουν λήξει.
3. Στην περίπτωση που ο γεωργός ψηφιοποιήσει – δηλώσει αγροτεμάχιο εντός περιοχών στις οποίες εφαρμόστηκε η υπ’ αριθ. 873/55993/20-05-2015 ΚΥΑ (layer – επίπεδο πληροφορίας: ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ 2016-2023), θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλει τουλάχιστον ένα παραστατικό νόμιμης νομής ή κατοχής, όπως θα καθοριστούν στην σχετική Εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
4. Όταν ο γεωργός αιτείται κάποια από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ή/και την ειδική καλλιεργητική ενίσχυση για το βαμβάκι, όπως περιγράφονται στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις.
5. Όταν ο γεωργός αιτείται κάποια από τα οικολογικά προγράμματα όπως περιγράφονται στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις.
6. Στην περίπτωση που ο γεωργός ψηφιοποιήσει – δηλώσει αγροτεμάχιο εντός περιοχών προστατευόμενου αρχαιολογικού χώρου ή ζώνης, θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλει βεβαίωση – έγκριση άσκησης γεωργικήςδραστηριότητας της οικείας Εφορίας Αρχαιοτήτων.
7. Υπενθυμίζεται ότι για τα αγροτεμάχια που μετέχουν στις δράσεις του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες», του Μέτρου 8.1 «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων» και του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και Κλιματικά Μέτρα» του Π.Α.Α. 2014-2022 και είναι ενταγμένα στις σχετικές αποφάσεις ένταξης του ΥΠΑΑΤ, για την τήρηση των δεσμεύσεων και των κριτηρίων επιλεξιμότητας πρέπει να βρίσκονται στην κατοχή του παραγωγού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δέσμευσης. Ως εκ τούτου επισημαίνεται ότι οι ημερομηνίες των ενοικιαστηρίων πρέπει να καλύπτουν το έτος αιτήσεων/δεσμεύσεων. Ομοίως θα πρέπει να καλύπτεται η προαναφερόμενη προϋπόθεση για τα εν δυνάμει προς ένταξη αγροτεμάχια στο πλαίσιο των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος με πρώτο έτος δεσμεύσεων το 2024.
8. Η υποβολή δικαιολογητικών άρδευσης, είναι υποχρεωτική για τον έλεγχο της τήρησης των δεσμεύσεων και των κριτηρίων επιλεξιμότητας για την πληρωμή του μέτρου Μ10.1.04: Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα, της αγροτικής ανάπτυξης. Στην περίπτωση προσυμπληρωμένων αιτήσεων ΕΑΕ 2024 για τους ενταγμένους παραγωγούς στη Δράση Μ10.1.04 – Μείωση νιτρορύπανσης, τα δικαιολογητικά άρδευσης αγροτεμαχίων μεταφέρονται όπως είχαν υποβληθεί στην ΕΑΕ 2023. Υποβάλλονται νεότερα παραστατικά στην περίπτωση μη υποβολής το 2023 ή τροποποίησης σε σχέση με τα ισχύοντα το 2023.
Επισημαίνεται ότι τα υποχρεωτικά δικαιολογητικά έγγραφα συμπληρώνουν τον ηλεκτρονικό φάκελο του αιτούντα και δεν υπάρχει δυνατότητα επιπρόσθετης προσκόμισης τους μετά τη διαδικασία ελέγχου διότι, τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται κατά τη διενέργεια των μηχανογραφικών διασταυρωτικών και των διοικητικών ελέγχων είναι αυτά που έχουν υποβληθεί και καταχωρηθεί στα πεδία της αίτησης και των πάσης φύσεως εντύπων ελέγχων.
Χρήση της γεωργικής γης
1. Οι γεωργοί μπορούν να χρησιμοποιούν τα αγροτεμάχια που δηλώνουν στα καθεστώτα των άμεσων ενισχύσεων για κάθε γεωργική δραστηριότητα. Γεωργικές εκτάσεις στις οποίες δεν ασκείται γεωργική δραστηριότητα, δεν είναι επιλέξιμες.
2. Για το έτος 2024 και εφεξής, επιπλέον δεν θα είναι επιλέξιμες οι παρακάτω περιπτώσεις εκτάσεων:
- Εκτάσεις που δηλώνονται εντός βοσκοτοπικών περιοχών (ενοτήτων) με συντελεστή επιλεξιμότητας (pef) ίσο με το μηδέν, ανεξαρτήτως είδους καλλιέργειας.
- Εκτάσεις που δηλώνονται εντός βοσκοτοπικών περιοχών του δικτύου NATURA 2000, πλην εκείνων που δηλώνονται ως βοσκότοπος ή μόνιμη καλλιέργεια.
3. Πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων, τα αγροτεμάχια αυτά βρίσκονται στη διάθεση του γεωργού την 31η Μαΐου 2024. Υπενθυμίζεται ότι για τα αγροτεμάχια που μετέχουν στις δράσεις του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες», του Μέτρου 8.1 «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων» και του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και Κλιματικά Μέτρα» του Π.Α.Α. 2014-2022 και είναι ενταγμένα στις σχετικές αποφάσεις ένταξης του ΥΠΑΑΤ, για την τήρηση των δεσμεύσεων και των κριτηρίων επιλεξιμότητας πρέπει να βρίσκονται στην κατοχή του παραγωγού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δέσμευσης. Για να είναι επιλέξιμες, οι εκτάσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στον ορισμό του επιλέξιμου εκταρίου καθ’ όλο το ημερολογιακό έτος.
4. Πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων, οι ζωϊκές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται στη διάθεση του γεωργού την 31η Μαΐου 2024.
5. Για τους βοσκότοπους σε παραγωγή νοείται η διατήρηση ζωικού κεφαλαίου τουλάχιστον 0,7 ΜΜΖ/εκτάριο. Για τους βοσκοτόπους σε διατήρηση νοείται η ελάχιστη βοσκοφόρτωση 0,2 ΜΜΖ/ εκτάριο.
6. Το ελάχιστο μέγεθος των αγροτεμαχίων για τα οποία μπορεί να υποβληθεί αίτηση ενίσχυσης στο πλαίσιο των άμεσων ενισχύσεων καθορίζεται ως εξής:
- 0,05 εκτάρια για όλα τα αγροτεμάχια πλην των ελαιοτεμαχίων
- 0,03 εκτάρια για τα ελαιοτεμάχια στο πλαίσιο του καθεστώτος βασικής εισοδηματικής στήριξης
- 0,01 εκτάρια για τα ελαιοτεμάχια στο πλαίσιο του ειδικού μέτρου στήριξης για τη διατήρηση των ελαιώνων στις παραδοσιακές ζώνες καλλιέργειας της ελιάς στα μικρά νησιά του Αιγαίου.
7. Το ελάχιστο μέγεθος των αγροτεμαχίων για τα οποία μπορεί να υποβληθεί αίτηση πληρωμής στο πλαίσιο των μέτρων/παρεμβάσεων αγροτικής ανάπτυξης και είναι επιλέξιμα προσδιορίζεται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο παραγωγός ανά μέτρο/παρέμβαση.
8. Στην ΕΑΕ έτους 2024 δηλώνονται οι καλλιέργειες που καταλαμβάνουν το αγροτεμάχιο κατά τον κύκλο παραγωγής, δηλ. από το φθινόπωρο του 2023 έως και το καλοκαίρι του 2024.
Καλλιεργητική περίοδος για κάθε καλλιέργεια ορίζεται το διάστημα που μεσολαβεί από την έναρξη των καλλιεργητικών φροντίδων (αρχή καλλιεργητικής περιόδου) ως και την αρχή της συγκομιδής (τέλος καλλιεργητικής περιόδου).
Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο (εδώ)
Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης για το 2024 ορίζεται η 20η Οκτωβρίου 2024 και θα είναι δυνατή αποκλειστικά με την χρήση ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής.
Η εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης μεταβίβασης για το 2024 απαιτεί τόσο η οριστικοποίηση της αίτησης μεταβίβασης από τον μεταβιβαστή όσο και η αποδοχή της από τον αποδέκτη να γίνουν ως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων, δηλαδή έως 20/10/2024.
Αιτήσεις μεταβίβασης, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί από τον μεταβιβαστή ή έχουν οριστικοποιηθεί από τον μεταβιβαστή αλλά δεν έχουν γίνει αποδεκτές από τον αποδέκτη (δηλαδή δεν έχουν υποβληθεί) ως την ως άνω καταληκτική ημερομηνία θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος ενίσχυσης 2024.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, εκτός περιπτώσεων αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας, η οποία οφείλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και της περίπτωσης «ΛΥΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΓΗ», αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης, που αποστέλλονται σε έντυπη μορφή δεν εξετάζονται επί της ουσίας και τίθενται στο αρχείο της υπηρεσίας με ταυτόχρονη ενημέρωση των συμβαλλόμενων.
Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής (εδώ)
Διαβάστε όλη την εγκύκλιο (εδώ)
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Κομισιόν έδωσε τη δυνατότητα στα κράτη μέλη της ΕΕ να καταβάλουν, από τις 16 του Οκτωβρίου, προκαταβολές έως και 70% του 1ου Πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Αντίστοιχα έδωσε το πράσινο φως και για προκαταβολές κονδυλίων του 2ου Πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης έως 85%.
Συγκεκριμένα η Επιτροπή εξουσιοδότησε τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταβάλλουν υψηλότερες προκαταβολές κονδυλίων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) στους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλοί εξ αυτών. Υπό την προϋπόθεση ότι τα κράτη μέλη κάνουν χρήση της εν λόγω άδειας, οι γεωργοί θα μπορούν να λαμβάνουν έως και το 70% των άμεσων ενισχύσεων τους από τις 16 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με το 50% επί του παρόντος. Ομοίως, οι προκαταβολές για παρεμβάσεις με βάση την έκταση και τα ζώα, στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης, μπορούν να αυξηθούν έως και κατά 85 %, αντί του συνήθους 75%.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι γεωργοί της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, ιδίως λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που είχαν αντίκτυπο στις αποδόσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς και των υψηλών επιτοκίων στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές και των υψηλών τιμών των γεωργικών εισροών και βασικών εμπορευμάτων.
Τώρα είναι στο χέρι του ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώσει τις προκαταβολές των ενισχύσεων.
Δόθηκε παράταση, μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) για το έτος 2024.
Συνεπώς, όλες οι αιτήσεις, που θα υποβληθούν έως τις 30.09.2024, είτε μέσω Κ.Υ.Δ., είτε online, λογίζονται έγκαιρες και παραδεκτές, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η πορεία υποβολής των αιτήσεων, αναφέρει το ΥπΑΑΤ.
Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Την Δευτέρα 15.07.2024 ξεκίνησε η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) έτους 2024, μέσω των πιστοποιημένων Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.).
Μέχρι σήμερα 12.09.2024 (15:00), δηλαδή 57 ημέρες μετά, μέσω του GOV.GR είναι δεσμευμένες, δηλαδή επεξεργάστηκαν από τα Κ.Υ.Δ., 606.892 αιτήσεις, ενώ έχουν οριστικοποιηθεί, μαζί με τις online αιτήσεις, συνολικά 487.367 αιτήσεις.
Βάσει των στοιχείων του Οργανισμού μας, από το σύνολο των 466 Κ.Υ.Δ. που συμμετείχαν στην διαδικασία υποβολής δηλώσεων της Ε.Α.Ε. 2024, έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους:
- Σε ποσοστό 90% - 100 %, 208 ΚΥΔ, δηλαδή το 44% των ΚΥΔ
- Σε ποσοστό 70% - 90%, 139 ΚΥΔ, δηλαδή το 30% των ΚΥΔ
- Σε ποσοστό 50% - 70%, 58 ΚΥΔ, δηλαδή το 13% των ΚΥΔ
- Σε ποσοστό 15% - 50%, 47 ΚΥΔ, δηλαδή το 10% των ΚΥΔ
- Σε ποσοστό 0% - 15 %, 14 ΚΥΔ, δηλαδή μόλις το 3% των ΚΥΔ
Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει ότι 347 ΚΥΔ, δηλαδή το 75% του συνόλου των ΚΥΔ έχουν ολοκληρώσει από 70% έως 100% των εργασιών τους.
Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας εμπρόθεσμα, αξιόπιστα και με επιτυχία για όλους τους παραγωγούς της χώρας, το ΥπΑΑΤ έλαβε θεσμική πρωτοβουλία, ύστερα από πρόταση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και με Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη σήμερα 12.09.2024 και έλαβε αρ. πρ. απόφασης 532/272755, συνεχίζεται απρόσκοπτα, αδιάληπτα και παραδεκτά (χωρίς ποινή), η υποβολή των Ε.Α.Ε. 2024, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., έως 30.09.2024.
Συνεπώς, όλες οι αιτήσεις, που θα υποβληθούν έως τις 30.09.2024, είτε μέσω Κ.Υ.Δ., είτε online, λογίζονται έγκαιρες και παραδεκτές, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η πορεία υποβολής των αιτήσεων.
Σήμερα Πέμπτη (12/9) λήγει η κατάθεση των αιτήσεων για το ΟΣΔΕ του 2024.
Τα ΚΥΔ ζητούν παράταση μέχρι την 7η Οκτωβρίου, ενώ η πρόταση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.
Ο υπουργός κ. Τσιάρας - που ανέλαβε την επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ - θα πρέπει να ενημερωθεί ότι η «αίτηση» αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παραγωγών και ουσιαστικά είναι στον «αέρα», επειδή ακόμη δεν έχουν ανοίξει οι μεταβιβάσεις, υπάρχουν προβλήματα με το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας και τους διασταυρωτικούς.
Αν δεν σοβαρευτούν και δεν λύσουν τα προβλήματα θα χαθούν αγροτικές ενισχύσεις και θα βγουν εκτός επιλεξιμότητας αγροτεμάχια.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που κινδυνεύει να μην μπορέσει να πληρώσει την προκαταβολή του τσεκ των αγροτών μέχρι τέλος Οκτωβρίου, γιατί κάποιοι, για να μην δυσαρεστήσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα, αποφάσισαν να «αποδομήσουν» τον Οργανισμό ελέγχων και πληρωμών και τον κατάντησαν ούτε να μπορεί να κάνει σωστούς ελέγχους και ούτε να μπορεί να κάνει σωστές πληρωμές. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι μία σειρά Μέτρων του ΠΑΑ (Κομφούζιο, Βιολογικά κ.α.) καθυστερούν να προκηρυχθούν επειδή δεν έχει κλείσει ακόμη η υπόθεση του ΟΣΔΕ.
Επιστολή ΚΥΔ για παράταση ΟΣΔΕ
Σε επιστολή που έστειλε προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Αγροτικής Συμβουλευτικής (ΠΕΦΑΣΥ), αναφέρει τα εξής:
Φτάνοντας στην καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης 2024, επιβεβαιώνουμε αυτό που είχαμε προβλέψει 2 μήνες πριν.
Ότι η χρονική συγκυρία καθώς και η αδυναμία του συστήματος να ανταποκριθεί σε επαρκείς λειτουργίες κατέστησαν αδύνατη την διεκπεραίωση των φετινών δηλώσεων καλλιέργειας.
Παρατηρούμε και επισημαίνουμε ότι πλέον των 200.000 αγροτών δεν έχουν διεκπεραιώσει συνολικά η μερικώς την δήλωση καλλιέργειας, αριθμός που απαιτεί τεράστιο χρονικό διάστημα για ολική αίτηση ενιαίας ενίσχυσης. Επιπλέον μέχρι σήμερα:
Α) Δεν έχουν ανοίξει οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης
Β) Απουσιάζουν εγκύκλιοι και διευκρινιστικές οδηγίες καθώς και τροποποιήσεις υπουργικών αποφάσεων που θα ολοκληρώσουν το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας
Γ) Τα Κέντρα υποδοχής δηλώσεων (ΚΥΔ) δεν έχουν παραλάβει διασταυρωτικούς ελέγχους αποσφαλμάτωσης των δηλώσεων καλλιέργειας, μία διαδικασία που τα προηγούμενα έτη διαρκούσε τουλάχιστον 1 μήνα ούτως ώστε να διορθωθούν όλα τα λάθη και να οδηγηθούμε σε έγκυρη πληρωμή προκαταβολής.
Δ) Τεχνικά προβλήματα βασικών λειτουργιών στην εφαρμογή δεν έχουν επιλυθεί με αποτέλεσμα χιλιάδες δηλώσεις να παραμένουν ανοικτές αναμένοντας την επίλυσή τους.
Για όλα τα παραπάνω θεωρούμε δεδομένη την τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος με δυνατότητα λειτουργίας ακόμα 25 ημερολογιακών ημερών μέχρι την 7η Οκτωβρίου, ημερομηνία που ούτως η άλλως έχει ανακοινωθεί στην επίσημη εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ και αποτελεί χρονοδιάγραμμα στόχων των ΚΥΔ.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες του υπουργείου και του οργανισμού ούτως ώστε να διασφαλιστεί το εν λόγω χρονοδιάγραμμα, που έχει ανακοινωθεί ήδη, και να βρεθεί λύση σε όλα τα παραπάνω ούτως ώστε να οδηγηθούμε σε έγκαιρη και έγκυρη προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στα τέλη Οκτωβρίου.
Σημαντικές εξελίξεις έχουμε στο θέμα του ΟΣΔΕ, με συνεταιριστικές οργανώσεις αλλά και παράγοντες της αγοράς αγροτικών εφοδίων να ζητούν από το ΥπΑΑΤ την παράταση, κατά ένα μήνα, της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων.
Συγκεκριμένα οι φορείς ΕΘΕΑΣ, ΣΥΣΕΠ, ΕΣΥΦ, ΣΠΕΛ, ΣΕΠΥ, ΠΕΦΠΒΠ, βιώνοντας από κοντά τα παραγωγικά προβλήματα των αγροτών και τις δυσκολίες τους και λαμβάνοντας υπόψη ότι:
Σε δύο ημέρες, αν και λήγει η προθεσμία (12/9) για την υποβολή των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, τα προβλήματα παραμένουν, καθώς πάνω από 200.000 παραγωγοί, δεν θα μπορέσουν, να υποβάλουν ΟΣΔΕ, με πολλαπλά εισοδηματικά προβλήματα γι’ αυτούς και τους προμηθευτές τους.
Η «αίτηση» αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παραγωγών, ενώ υποβάλει σε περιττή γραφειοκρατία παραγωγούς και εμπλεκόμενους με αυτούς.
Ζητούν τα εξής από τον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ:
- Την παράταση κατά ένα μήνα της διαδικασίας υποβολής, ώστε οι διεργασίες να ολοκληρωθούν χωρίς παραλείψεις και τα ΚΥΔ να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον όγκο εργασίας με τον οποίο έχουν επιφορτιστεί.
- Να γίνουν στο διάστημα αυτό βελτιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ, ώστε πληθώρα στοιχείων να αντληθούν από την ΑΑΔΕ και άλλες βάσεις του Δημοσίου, που θα μειώσουν το κόστος και θα διευκολύνουν στο μέγιστο τους ελέγχους για να μην καθυστερούν αδικαιολόγητα οι πληρωμές.
- Από το ΟΣΔΕ του 2024 να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες ανοικτής πρόσβασης στα δεδομένα της ελληνικής γεωργίας, όπως επικαιροποιούνται από το ΟΣΔΕ κάθε χρόνο, για αναπτυξιακή χρήση από τους ενδιαφερόμενους και την υποβοήθηση του σωστού σχεδιασμού και των καινοτομιών μέσα από την διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό.
Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών – ΕΘΕΑΣ
Σύνδεσμος Συμβούλων Επιχειρήσεων – ΣΥΣΕΠ
Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας – ΕΣΥΦ
Σύνδεσμος Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων – ΣΠΕΛ
Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού – ΣΕΠΥ
Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων – ΠΕΦΠΒΠ
Μετά την επιστολή της DG Agri για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα στοιχεία ήρθαν στα χέρια του Υπουργού κ. Κώστα Τσιάρα, ο Οργανισμός πληρωμών και ελέγχων μπαίνει υπό την εποπτεία του.
Βλέπετε όλο το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ κυκλοφορούσε φήμες ότι όλα πάνε καλά με τις πληρωμές και το ΟΣΔΕ.
Η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και προκειμένου να υλοποιηθούν μια σειρά διορθωτικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης, που έχει καταρτισθεί για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ορισμένων κριτηρίων διαπίστευσης, που έχουν διαπιστωθεί σχετικά με την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Οργανισμός τίθεται σε επιτήρηση για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες.
Η απόφαση επιτήρησης της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, τίθεται σε ισχύ από την δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Κατά το διάστημα που θα ακολουθήσει, η υλοποίηση των μέτρων που έχει προτείνει το ΥπΑΑΤ και έχει αποδεχθεί με επιστολή της η DG Agri για τη διόρθωση της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα επιτηρείται από το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αποτελεί το θεσμικό εποπτικό όργανο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Με την απόφαση του ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, χαράσσεται ο «οδικός χάρτης» που θα οδηγήσει στη διόρθωση αδυναμιών και καθυστερήσεων, που είχαν παρατηρηθεί στα προηγούμενα χρόνια στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων προς τους δικαιούχους παραγωγούς, με στόχο την εγκυρότητα στην καταβολή τους, την διαφάνεια, την δικαιοσύνη και την αξιοπιστία και την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, όπως αυτές ορίζονται από το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο.
Να τονιστεί ότι η απόφαση επιτήρησης δεν διαταράζει και δεν έχει καμία επίπτωση και αρνητική συνέπεια στην λειτουργία του Οργανισμού, που συνεχίζει απρόσκοπτα και αδιάλειπτα τις πληρωμές όλων των καθεστώτων, χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι την ολοκλήρωση της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης.
Οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού, που προβλέπει το Σχέδιο Δράσης, σχετίζονται με τα ευρήματα, δηλαδή με τις ελλείψεις που έχουν διαπιστωθεί και τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν.
Έχουν ήδη δρομολογηθεί αλλαγές στην οργανωτική δομή και επιχειρησιακή του λειτουργία, που βελτιώνουν την ελεγκτική του ικανότητα, σε σχέση με φορείς με τους οποίους ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεργάζεται και εποπτεύει, ενώ παράλληλα τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά και τυπικά η ελεγκτική του ικανότητα.
Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός ενισχύεται με ανθρώπινους πόρους στοχευμένα, σε Διευθύνσεις που διαπιστώθηκε, πως υπάρχει ανάγκη, όπως οι Διευθύνσεις Πληροφορικής και Τεχνικών Ελέγχων, με στόχο να ενισχυθεί τόσο η αποτελεσματικότητα του έργου και η αποδοτικότητα των συγκεκριμένων Διευθύνσεων όσο και η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε αλλαγές και πέρα από τις συστάσεις της Επιτροπής, που θα βοηθήσουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ να εξελιχθεί και να εκσυγχρονισθεί.
Το Σχέδιο Δράσης θα εφαρμοσθεί με στόχο την καλύτερη, πιο διαφανή και πιο δίκαια λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τον οργανισμό».
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ πάντως δικαιώνει τις θέσεις που είχε αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, σε δηλώσεις που είχε κάνει στον ΑγροΤύπο (εδώ)
Κατατέθηκε εξώδικο, από 12 ΚΥΔ και συνεταιριστικές οργανώσεις, κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις ζημιές από την κακή διαχείριση του ΟΣΔΕ το 2024.
Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο: «Λίγο πριν την καταληκτική ημερομηνία όπως είχε προβλεφθεί από τις αστοχίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Προέδρου κ. Μπαμπασίδη το προβλήματα για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι πρωτοφανή. Δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ τυπικά υπολείπονται κατά 200.000 για να ολοκληρωθούν ουσιαστικά όμως όσον αφορά το σύνολο του έργου για να είναι πλήρεις οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 είναι κάτω του 30% με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πληρωμές των αγροτών και τις προϋποθέσεις που ορίζει το κοινοτικό πλαίσιο.
Πέρα από την ταλαιπωρία των αγροτών σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την λειτουργία των ΚΥΔ όπου για μεγάλο διάστημα διπλάσιο ήδη των προηγούμενων ετών λειτουργούν με επαχθές κόστος χωρίς να τελειώνει το έργο.
Με βάση αυτή πρωτοφανή κατάσταση και την ζημιά που έχουν με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Διοίκησή του καταφεύγουν σε νομικές ενέργειες με πρώτη την αποστολή εξωδίκου προς τον Οργανισμό για την διεκδίκηση αποζημίωσης για το αδικαιολόγητο κόστος και ζημιά που έχουν υποστεί.
Στο εξώδικο προσφεύγουν και μετά τα τελευταία sms του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 και τις εκπτώσεις ελέγχου που ζητά από τα ΚΥΔ ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να λάβουν απλώς πρωτόκολλο.
Εκτός του ότι αυτή η ενέργεια λόγω του τρόπου λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να αφήσει εκτός ενισχύσεων τους αγρότες αλλά και να καταστήσει υπόλογα τα ΚΥΔ μεταφέροντας τους την ευθύνη.
Τα σημαντικότερα θέματα που θίγονται με το εξώδικο προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι τα εξής:
Κατά την τρέχουσα περίοδο του έτους 2024, η πλατφόρμα άνοιξε μεν, την 1η Απριλίου 2024, αλλά μόνο για να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 οι μεμονωμένοι παραγωγοί και όχι και τα ΚΥΔ, για τα οποία και σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, η παραπάνω πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ έτους 2024, άνοιξε με μεγάλη καθυστέρηση 3,5 μηνών (105 ημέρες) και συγκεκριμένα μόλις στις 15 Ιουλίου 2024. Η καθυστέρηση αυτή των 3,5 μηνών, οφείλεται σε αποκλειστική ευθύνη του Οργανισμού σας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπως διαπιστώσαμε, καταργήσατε μια πλήρως λειτουργική πλατφόρμα από το κυβερνητικό νέφος, αντικαθιστώντας την από μία απαρχαιωμένη, που χρησιμοποιούσαμε πριν 10 χρόνια, η οποία μέχρι και σήμερα είναι μη λειτουργική, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερο το έργο μας.
Και για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, ένας έμπειρος χρήστης παραλάμβανε την ημέρα κατά τα προηγούμενα έτη 30-35 αιτήσεις την ημέρα και με την πλατφόρμα που μας δώσατε πρόσβαση, στις 15 Ιουλίου, δεν μπορεί να παραλάβει πάνω από 5 και αυτές ημιτελείς.
Ενώ έχει παρέλθει χρόνος διπλάσιος σε σχέση με την περυσινή περίοδο, δηλαδή 5,5 μηνών (165 ημέρες) έναντι του συνήθους των 75-80 ημερών κάθε χρόνο, έχει υλοποιηθεί μόλις το 1/3 του έργου και δεν γνωρίζουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί, αφού προκειμένου να εμφανιστούν αιτήσεις στο σύστημα, έχετε παρακάμψει σοβαρές ενέργειες, όπως η υποβολή δικαιολογητικών και τα οικολογικά σχήματα που μας ζητάτε να διεκπεραιωθούν σε επόμενα στάδια, επιβαρύνοντάς μας με υπερβολικό κόστος, αφού θα χρειαστεί η επανειλημμένη πρόσκληση και παράσταση του παραγωγού στα ΚΥΔ για την ολοκλήρωση της δήλωσης, προκαλώντας μας έτσι ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω καθυστερήσεις δεν είναι η μόνη αιτία επιβάρυνσης των ΚΥΔ και των παραγωγών με δυσανάλογο κόστος για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024.
Υπάρχουν και άλλες παράλληλες δυσλειτουργίες που αφορούν την ίδια την ποιότητα της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, αποτέλεσμα του κακής ποιότητας λογισμικού που προέταξε και επέλεξε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από αδικαιολόγητη καθυστέρηση, σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις από τις ασφαλιστικές δικλείδες ελέγχων την στιγμή της υποβολής, που είχε μέχρι σήμερα το σύστημα και ειδικότερα κατά την λειτουργία του στο gov τα δυο προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα:
I. Μια σειρά από ελέγχους, όπως η υποχρεωτική πριν την ολοκλήρωση επισύναψη σειράς εγγράφων για την τεκμηρίωση της καταβολής συνδεδεμένων ενισχύσεων και ενισχύσεων για τα οικολογικά αφαιρέθηκαν
II. Αφαίρεση των εκατοντάδων χιλιάδων αγροτεμαχίων των βοσκοτόπων από τις κατανομές των προηγούμενων ετών με διπλό αρνητικό αποτέλεσμα. Την εμφάνιση πολλών επικαλύψεων, για τις οποίες θα χρειαστεί αδικαιολόγητος χρόνος και κόπος για την διόρθωσή τους, καθώς και την επανεμφάνιση νέου κύματος καταπατητών βοσκοτοπικών εκτάσεων για την απόσπαση ενισχύσεων μέσω του εθνικού αποθέματος, γεγονός που θα επιβαρύνει την όλη λειτουργία των ΚΥΔ.
III. Οι ατελείς ή ημιτελείς αιτήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα και θα καθυστερήσουν σημαντικά την εφαρμογή του monitoring, καθώς και των πρώτων διασταυρωτικών ελέγχων για την αποσφαλμάτωση των αιτήσεων και την διόρθωσή τους από τα ΚΥΔ και τους παραγωγούς
IV. Οι καθυστερήσεις αυτές θα οδηγήσουν νομοτελειακά σε μεγάλη καθυστέρηση των πληρωμών στους δικαιούχους, με αποτέλεσμα μια σειρά οικονομικών υποχρεώσεων των παραγωγών στις συνεταιριστικές τους Οργανώσεις και τις τράπεζες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν και να πληρωθούν
Είναι προφανές, ότι είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 εντός της καταληκτικής ημερομηνίας που έχετε θέσει, δηλαδή στις 12 Σεπτεμβρίου 2024, ακόμη και με την μερική ή ελλιπή συμπλήρωση των αιτήσεων και με παράλειψη δικαιολογητικών, ώστε να εξασφαλιστεί έστω η τυπική πρωτοκόλλησή τους, επιλογή που απορρίπτουμε εκ προοιμίου, αφού με αυτόν τον τρόπο είναι βέβαιο, ότι μεταφέρεται σε εμάς η ευθύνη για την πληρότητα ή μη της αίτησης, δηλαδή στα ΚΥΔ και στους δικαιούχους.
Αυτό γιατί η εφαρμοζόμενη ήδη επιλογή, με προτροπή σας, δεν έχει καμία διασφάλιση ότι μετά την πρωτοκόλληση ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα κρίνει τις αιτήσεις ως μη πλήρης και θα τις απορρίψει, ως μη επιλέξιμες μερικώς ή ολικώς.
Για αυτούς τους λόγους, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την παραπάνω υπαίτια συμπεριφορά του Οργανισμού σας και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας, για την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας που υπέστημεν και υφιστάμεθα, εξαιτίας της καθυστέρησης έναρξης της λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων, οφειλομένης σε αποκλειστική υπαιτιότητα του Οργανισμού σας, σας καλούμε να μας παραχωρήσετε άμεσα ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα ως έχετε την αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση ώστε να υποβληθούν οι αιτήσεις πλήρεις και να περιοριστούν στο ελάχιστο τυχόν λάθη, για να μπορέσουν να γίνουν έγκαιρα ορθές πληρωμές και για να ξεκινήσουν ταυτόχρονα τα προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι συνδεμένα με τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024. Άλλως και σε κάθε περίπτωση, σας δηλώνουμε, ότι για την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας που θα υποστούμε από την παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά του Οργανισμού σας, θα ασκήσουμε εναντίον σας κάθε ένδικο βοήθημα ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων».
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έρχεται στην Αθήνα, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει εξονυχιστικούς ελέγχους στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στο στόχαστρο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, Λάουρας Κοβέσι, έχει τεθεί ο οργανισμός ΟΠΕΚΕΠΕ, στον οποίο σε μεγάλο βαθμό εστιάζουν οι έρευνες για μη σύννομες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προς εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων και για το λόγο αυτό θα ελεγχθούν όλες οι πληρωμές του προς πάσα κατεύθυνση.
Η έρευνα που διεξάγεται αφορά παράνομες χρηματοδοτήσεις και διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων.
Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα βρεθούν οι πληρωμές του ΟΣΔΕ του 2023. Θα πάνε οι έρευνες όμως και στους διαγωνισμούς αλλά και στις απευθείας αναθέσεις που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Ενδιαφέρον υπάρχει από την ΕΕ για τις πληρψμές και τα παράνομα βοσκοτόπια αλλά και για την τεχνική λύση.
Στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα υπάρχουν ήδη καταγγελίες για παράνομες παρακρατήσεις των αγροτικών ενισχύσεων από την ΚΑΠ. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος των κοινοτικών κονδυλίων δεν φτάνει στους παραγωγούς αλλά «χάνεται» στους μεσάζοντες.
Στο μεταξύ συνεχίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ την πολιτική των μηνυμάτων προς τα ΚΥΔ της χώρας, στα οποία τονίζει ότι η προθεσμία υποβολής της ΕΑΕ (ΟΣΔΕ) του 2024 λήγει στις 12/9 και καλεί να ολοκληρώσουν την όλη διαδικασία μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία. Όσο περνάνε οι ημέρες το αδιέξοδο μεγαλώνει με τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ.
Ο Οργανισμός πληρωμών και ελέγχων ανακοίνωσε ότι έθεσε σε λειτουργία μια νέα εφαρμογή για την υποβοήθηση υποβολής καταγγελιών για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του Οργανισμού Πληρωμών.
Οποιοσδήποτε πολίτης, ιδιώτης είτε εκπρόσωπος Νομικού Προσώπου έχει τη δυνατότητα πλέον να εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (εδώ) και να υποβάλλει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία, που μπορεί να αφορά σε Ιδιώτη ή Επιχείρηση, Υπάλληλο ή Υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η διαδικασία είναι απλή και απαιτείται μόνο σύντομη συμπλήρωση συγκεκριμένων πεδίων προκειμένου η καταγγελία να είναι αξιοποιήσιμη.
Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα επισύναψης ηλεκτρονικών αρχείων προς απόδειξη των καταγγελθέντων.
Με την είσοδο στην ψηφιακή εφαρμογή και ειδικότερα για την υποβολή επώνυμων καταγγελιών, απαιτείται ταυτοποίηση των στοιχείων του καταγγέλλοντος μέσω του TAXISNET.
Παράλληλα, ο καταγγέλλων έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει καταγγελία και με άλλους τρόπους χρησιμοποιώνται ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ταχυδρομείο κτλ.
Ωστόσο, λόγω του σύγχρονου συστήματος και της άμεσης αρχειοθέτησης ενδεδειγμένος και αποτελεσματικότερος τρόπος θεωρείται από τον Οργανισμό η υποβολή καταγγελιών μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας (εδώ).
Την συγκεκριμένη εφαρμογή ζητούσε στο υπόμνημά της και η ΕΕ αλλά το ερώτημα είναι θα γνωρίζει μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις καταγγελίες (όπως γίνεται με την ΑΑΔΕ) ή θα τις γνωρίζουν και άλλοι.
Ακόμη ρωτάμε έχει προσωπικό ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ελέγχει την κάθε καταγγελία ή θα την δίνει σε εργολάβους;
Ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας» ο ΟΠΕΚΕΠΕ με λευκές σελίδες και χωρίς δικαιολογητικά οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024. Το ερώτημα είναι τελικά πότε θα γίνουν έλεγχοι και τι πληρωμές θα γίνουν μετά όλα αυτά.
H επιχείρηση επιστροφή στην νομιμότητα του ΟΣΔΕ επανέρχεται με τις λευκές σελίδες αντί ενοικιαστηρίων, τιμολογίων αγοράς, πιστοποιητικών κλπ.
Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να αντιληφθεί ότι με αυτό τον τρόπο βοηθά το «μαϊμούδισμα» των αιτήσεων ΟΣΔΕ για παράνομο Εθνικό Απόθεμα και ιδιοποίηση εκτάσεων χωρίς συμφωνητικά και αποδεικτικά χρήσης για Οικολογικά Σχήματα έτσι ώστε να κερδίσουν οι λίγοι και να χάσουν οι πολλοί αλλά και για συνδεδεμένες χωρίς τα υποχρεωτικά καρτελάκια.
Και επειδή αυτά δεν γράφονται σε εγκυκλίους - γιατί είναι παράνομες διαδικασίες - επιλέγεται η μέθοδος των μηνυμάτων.
Έτσι ανακοίνωση από τη διεύθυνση άμεσων ενισχύσεων του Οργανισμού αναφέρει ότι «με απόφαση της διοίκησης και για διευκόλυνση του έργου σας, σας ενημερώνουμε ότι από αύριο 30/8/2024 υλοποιείται η άρση της υποχρέωσης καταχώρισης των δικαιολογητικών που αφορούν στα Οικολογικά Σχήματα και από Σάββατο 31/8/2024 και στα δικαιολογητικά των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Η καταχώριση των εν λόγω δικαιολογητικών θα γίνει μετά την οριστικοποίηση του συνόλου των αιτήσεων και για διευκόλυνσή σας θα σας αποσταλεί σχετική αποσφαλμάτωση».
Η παράνομη λύση να μην υπάρχουν έλεγχοι κατά την καταχώρηση βολεύει ταυτόχρονα και τον τεχνικό σύμβουλο για να κρύψει το καρούλι της εφαρμογής που ανέβασε για το ΟΣΔΕ 2024, το οποίο δεν μπορεί να σηκώσει ούτε πολλούς χρήστες ούτε και κανονικές αιτήσεις ΟΣΔΕ με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αλλά και το λόμπι της παράνομης απόσπασης ενισχύσεων με κάθε τρόπο.
Το επικίνδυνο της υπόθεσης είναι ότι η επιλογή αυτή είναι καλά επεξεργασμένη τακτική ώστε να βρεθεί σε δίλημμα ο υπουργός ΑΑΤ κ. Τσιάρας και να δεχθεί ότι του πουν και να πληρώσουν ότι θέλουν χωρίς να μπορεί να αντιδράσει. Θα του λένε ή συμβιβάζεσαι και πληρώνουμε ότι θέλουμε ή δεν πληρώνουμε.
Ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ για συνδεδεμένα καθεστώτα
Στο μεταξύ ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει τους δικαιούχους παραγωγούς ότι η εφαρμογή καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους ενίσχυσης 2023 και ειδικότερα:
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την παράδοση ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ΠΡΟΣ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΣΠΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΣΠΟΡΑ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΡΥΖΙΟΥ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΟΣΠΡΙΩΝ που προορίζονται για την ανθρώπινη κατανάλωση
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΣΑΝΟΔΟΤΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
Συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ΜΗΛΩΝ
καθώς και της Ειδικής ενίσχυσης για την καλλιέργεια του ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ
θα παραμείνει ενεργή, από τη Δευτέρα (02/09/2024) έως και την Παρασκευή (06/09/2024) στις 15:00, για διορθώσεις των καταχωρήσεων ή καταχώρηση τυχόν ποσοτήτων που δεν είχαν προλάβει να καταχωρηθούν εγκαίρως από τους εμπόρους.
Οι προβλέψεις των πληρωμών, βάσει του προγραµµατισµού ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν τα εξής:
Σε ότι αφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης τα χρήματα που θα λάβουν οι αγρότες το τρίτο τρίμηνο του έτους έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου φτάνουν στα 146.556.829 ευρώ, ενώ 72.698.820 ευρώ θα προέλθουν από την ΚΑΠ.
Πιο αναλυτικά, έως το Σεπτέμβριο αναμένονται περισσότερα από 85 εκατ. ευρώ για τα Σχέδια Βελτίωσης και τη Μεταποίηση αλλά και 14.451.479,85 ευρώ για τα Αντιχαλαζιακά του ΕΛΓΑ. Επίσης, μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα θα καταβληθούν 18,8 εκατ. ευρώ για το Leader αλλά και 1,1 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν σε γεωπεριβαλλοντικά μέτρα.
Για προκαταβολές τσεκ με την καθυστέρηση του φετινού ΟΣΔΕ δεν γνωρίζουμε τι θα κάνει η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ (και με βάση ποιο ΟΣΔΕ θα πληρώσει).
Το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα εξοφληθούν τα Σχέδια Βελτίωσης και η Μεταποίηση με την καταβολή 63 εκατ. ευρώ αλλά και τα Αντιχαλαζιακά του ΕΛΓΑ όπου οι δικαιούχοι θα λάβουν 15.177.219,77 ευρώ.
Επίσης στα 12 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρήματα που θα πληρωθούν για την Παροχή Συμβουλών, 4 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση των Νέων Γεωργών και 3 εκατ. ευρώ για τα Συστήματα ποιότητας Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.
Στους τελευταίους µήνες του 2024 σχεδιάζεται θα καταβληθούν:
Τα 174.032.766 ευρώ της αναδιανεµητικής ενίσχυσης.
Τα 109.306.176,20 ευρώ της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.
Τα 28 εκατ. ευρώ για τη συµπληρωµατική εισοδηµατική ενίσχυση των Νέων Γεωργών.
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους των συνεταιρισμών και των αγροτών το πρόσφατο μήνυμα (μέσω SMS) που έλαβαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024.
Το εν λόγω μήνυμα ενημέρωνε τους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 12/9/2024. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Σας ενημερώνουμε: Η προθεσμία υποβολής της ΕΑΕ (ΟΣΔΕ) 2024 λήγει 12/9. Παρακαλούμε να την υποβάλλετε άμεσα, είτε με κωδικούς taxisnet, είτε μέσω ΚΥΔ».
Για άλλη μια φορά ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέκεται κατώτερος των περιστάσεων, μετακυλίοντας τις ευθύνες που του αναλογούν στους αγρότες, στέλνοντας ένα απαράδεκτο και εκβιαστικό μήνυμα, που τους υποχρεώνει να κινηθούν άμεσα υπό την απειλή απώλειας της αποζημίωσής τους.
Σε επιστολή που έστειλε η ΕΘΕΑΣ προς την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
Το απαράδεκτο, εν ήδη μάλιστα απειλής, μήνυμα με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί από τις ακατανόητες ενέργειες της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ 2024, αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας, για το σοβαρό θέμα της διασφάλισης και της ομαλής καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες.
Με την προσχηματική υπενθύμιση περί της καταληκτικής ημερομηνίας της 12/9 που περιέχει, επιχειρείται το πέρασμα της ευθύνης για την μη ομαλή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες.
Η ανευθυνότητα οφείλεται στους εξής συγκεκριμένους λόγους.
1. Η εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, με την οποία υποβάλλονται οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 από τις 15 Ιουλίου, έχει πλείστα προβλήματα με κυριότερα αυτά του χαρτογραφικού
υποβάθρου, του σχεδιασμού των αγροτεμαχίων, της πολύ αργής αποθήκευσης των εγγραφών & καταχωρήσεων, καθώς και της μη ενσωμάτωσης ακόμη και των μικρών βελτιώσεων της 1ης τροποποίησης του ΣΣΚΑΠ, που ήταν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των αγροτών.
2. Ενώ ύστερα από 45 ημερολογιακές ημέρες έχουν μερικώς συμπληρωθεί και υποβληθεί για να λάβουν εμπρόθεσμο πρωτόκολλο περίπου 200.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 από τις 660.000, δηλαδή ποσοστό 33% περίπου, ζητείται στις υπόλοιπες 15 (!) μόλις ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή μέχρι 12 Σεπτεμβρίου, να υλοποιηθεί το υπόλοιπο 67% του έργου της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024.
Εάν όμως συνεκτιμηθεί και ότι οι πιο σύνθετες δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 βρίσκονται πίσω όσον αφορά την υποβολή τους, τότε το πραγματικό έργο που απομένει, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου, είναι περίπου το 75-80%.
3. Η προσχηματική οδηγία που εστάλη με SMS αγνοεί προκλητικά ότι τα ΚΥΔ, που υπολειτουργούν για περίπου 5 μήνες, εξ αιτίας των ενεργειών του ΟΠΕΚΕΠΕ, αδυνατούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν σε αυτό το χρονικό διάστημα, όση προεργασία και να έχει προηγηθεί στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024.
Επίσης, ακόμη και στη θεωρητική περίπτωση που όλοι οι εναπομείναντες παραγωγοί προσπαθήσουν να συνδεθούν με χρήση κωδικών taxisnet, το σύστημα της εφαρμογής ΟΣΔΕ 2024 αρνείται να ανταποκριθεί στοιχειωδώς.
4. Η προώθηση μερικής ή ελλιπούς συμπλήρωσης αιτήσεων που προκρίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με παράλειψη δικαιολογητικών μόνο και μόνο για να λάβουν πρωτόκολλο, που μαζί με την έκπτωση ελέγχων που ήδη υπάρχει, μεταφέρει την ευθύνη της πληρότητας της αίτησης στα ΚΥΔ, ενώ παράλληλα δίνει σήμα για παράτυπες αιτήσεις και θα οδηγήσει και πάλι στην αφαίρεση ενισχύσεων από τους παραγωγούς υπέρ τρίτων (οικολογικά σχήματα).
Πρόκειται για αντικανονική διαδικασία που θα δημιουργήσει σοβαρά θέματα καθυστερήσεων στην καταβολή των ενισχύσεων, έξω από τις ανάγκες των παραγωγικών παραγωγών.
5. Η μερική συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, οδηγεί επίσης σε κακή ποιότητα αιτήσεων με αποτέλεσμα ο παραγωγός να επανέρχεται πάλι και πάλι στα ΚΥΔ για διορθώσεις και συμπληρώσεις, με αποτέλεσμα να υποβάλλεται σε ατέρμονες διοικητικές διαδικασίες σε συνδυασμό με αχρείαστα έξοδα και έτσι οι παραγωγικοί παραγωγοί να έχουν απώλεια εισοδήματος.
Κύριε Μπαμπασίδη
Τα προβλήματα αυτά σας είχαν εκτενώς αναλυθεί έγκαιρα κατά τη συνάντηση που είχατε με το προεδρείο της ΕΘΕΑΣ στις 16 Μάϊου 2024. Κατά την ανάλυση σημειώνατε επίμονα προς το προεδρείο της ΕΘΕΑΣ, να μην θέτει όρο και αίτημα να αρχίσει άμεσα το ΟΣΔΕ 2024.
Μετά την απώλεια όμως άπρακτου τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος, ζητάτε σήμερα από τους παραγωγούς και τα συνεταιριστικά και άλλα ΚΥΔ να τελειώσουν άμεσα σε 15 ημέρες το ΟΣΔΕ 2024.
Επειδή ο ελλιπής σχεδιασμός σας, έχει δημιουργήσει ζημιά στους αγρότες και τα συνεταιριστικά ΚΥΔ, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), δεν πρόκειται να δεχθεί να υπάρξουν εκπρόθεσμες αιτήσεις για το 2024, με απώλεια ενισχύσεων και επειδή την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες στις αρμόδιες αρχές και τα αρμόδια όργανα για αυτό.
Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση σας είναι αναγκαία.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει τη διαδικασία πληρωμής της Δράσης 2 των υπομέτρων 16.1-16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» και 16.1-16.5 «Συνεργασία για περιβαλλοντικά έργα περιβαλλοντικές πρακτικές και δράσεις για την κλιματική αλλαγή», του Μέτρου 16 του ΠΑΑ 2014-2020.
Σκοπός της όλης διαδικασίας είναι ο έλεγχος της αιτούμενης προς συγχρηματοδότηση δαπάνης και η συμφωνία οικονομικού και φυσικού αντικειμένου της Δράσης 2 των ανωτέρω υπομέτρων, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο δικαιούχος για την υλοποίηση της, όπως αποτυπώνονται στην Απόφαση Ένταξης και τις νομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτήν.
Βάσει των στοιχείων αυτών βεβαιώνεται η επιλεξιμότητα των εγκεκριμένων αιτήσεων για τη φύση, το εύρος και τα όρια της εκτελεσθείσας εργασίας, διασφαλίζοντας τα παρακάτω:
1. Τη νομιμότητα και κανονικότητα (οι πληρωμές πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους σχετικούς ενωσιακούς και εθνικούς κανόνες και τις διαθέσιμες πιστώσεις).
2. Την πληρότητα των αιτημάτων πληρωμής.
3. Την πραγματικότητα των πράξεων.
4. Την ιχνηλασιμότητα του ελέγχου.
Η χρηματοδότηση γίνεται μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και η πληρωμή πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο δικαιούχος υποβάλει ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) αίτηση προκαταβολής / πληρωμής η οποία λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης από αυτό. Για την υποβολή της αίτησης μέσω του ΠΣΚΕ, ο δικαιούχος εισέρχεται στο ΠΣΚΕ με τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποίησε για τη συμπλήρωση του αιτήματος στήριξης.
Η συμπλήρωση της αίτησης γίνεται με τη βοήθεια πληροφοριακού υλικού που είναι αναρτημένο στο ΠΣΚ.
Η διαδικασία πληρωμής που περιγράφεται στην παρούσα εγκύκλιο εφαρμόζεται στο σύνολο των ενταγμένων πράξεων της Δράσης 2 του Μέτρου 16 του ΠΑΑ 2014-2020 και σε κάθε αίτηση προκαταβολής, μερικής και τελικής πληρωμής της.
Το Τμήμα Ανάπτυξης της Αγροτικής Οικονομίας της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας του ΟΠΕΚΕΠΕ διενεργεί έλεγχο πληρότητας και κανονικότητας του φακέλου πληρωμής καθώς και έλεγχο των φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων που πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την πληρωμή. Εάν οι φορολογικές ή και ασφαλιστικές ενημερότητες έχουν λήξει, η προσκόμιση νέων ενημεροτήτων μπορεί να γίνει και σε αυτό το στάδιο εκτέλεσης της πληρωμής.
Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)
Έρχονται αλλαγές το 2024 στο Οικολογικό Σχήμα Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας».
Στην ουσία γίνεται μια προσπάθεια από το ΥπΑΑΤ δίνει διευκρινήσεις για το πιστοποιητικό συμμόρφωσης, που πέρυσι - όπως αναφέραμε στον ΑγροΤύπο - «άνοιγε πόρτα» για να μπορούν πολλοί να εισπράξουν το συγκεκριμένο πριμ. Συγκεκριμένα οι αλλαγές αφορούν τα εξής:
Α) Τροποποίηση του άρθρου 5 ως εξής:
Αντικαθίσταται η πρώτη παράγραφος ως εξής: «Δικαιούχοι είναι ενεργοί γεωργοί ή ομάδες ενεργών γεωργών που διατηρούν τη βιολογική καλλιέργεια ή εκτροφή και κατά την οριστική υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, διαθέτουν αγροτεμάχια ή και βοσκοτόπους ή και εκτροφές, τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ης Μαΐου 2018, από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου του έτους ενίσχυσης.
Η ένταξη των εν λόγω αγροτεμαχίων ή/και εκτροφών τεκμηριώνεται από ενεργή σύμβαση του παραγωγού με εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ), καθώς και από πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή με χρήση του συστήματος traces από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης, με τον οποίον είναι συμβεβλημένοι, όπως αυτό ορίζεται στη παρ. 1 του άρθρου 35 του Καν. (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ης Μαΐου 2018 και του άρθρου 1 του Καν. (ΕΕ) 2021/2119 της Επιτροπής της 1ης Δεκεμβρίου 2021. Το πιστοποιητικό της παρ. 1 του άρθρου 35 του Καν. (ΕΕ) 2018/848 θα πρέπει να έχει εκδοθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης».
Β) Αντικατάσταση του άρθρου 9 ως εξής:
«1. Οι δικαιούχοι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις για τη βιολογική γεωργία όπως αυτές απορρέουν από την υπ’ αρ. 2543/103240/03.10.2017 (Β’ 3529) υπουργική απόφαση και τον Καν. (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ης Μαΐου 2018 αντίστοιχα, από 1η Ιανουαρίου έως και 31η Δεκεμβρίου του έτους ενίσχυσης.
2. Να έχουν πιστοποιητικό της παρ. 1 του άρθρου 35 του Καν. (ΕΕ) 2018/848 που έχει εκδοθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης και έχει ισχύ τουλάχιστον μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους ενίσχυσης».
Αν το εν λόγω πιστοποιητικό λήγει πριν την 31η Δεκεμβρίου του έτους ενίσχυσης, θα πρέπει να ανανεωθεί με νέο πιστοποιητικό.
Κατά τα λοιπά ισχύει η υπ’ αριθ. 1545/179036/9-6-2023 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 3776Β’/ 9-6-2023).
Όλα καλά πάνε με το ΟΣΔΕ του 2024 λέει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ για να μην «δυσαρεστήσει» τον φίλο του εργολάβου στο Μαξίμου.
Ωστόσο η εικόνα που πήρε ο ΑγροΤύπος σε επικοινωνία που είχε με τα ΚΥΔ της χώρας δεν είναι αυτή.
Ακόμη μεγάλος αριθμός αγροτών δεν έχει πάει στα ΚΥΔ για να κάνει δηλώσεις αλλά ούτε για να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου.
Πάντως μετά τα μέσα Αυγούστου άρχισαν να λύνονται κάποια από τα μεγάλα τεχνικά προβλήματα που ανέκυψαν στο μηχανογραφικό σύστημα διαχείρισης των φετινών δηλώσεων αλλά και πάλι υπάρχουν δυσλειτουργίες.
Μέχρι πριν μια εβδομάδα ο ΟΠΕΚΕΠΕ έστελνε συνεχώς τροποποιήσεις κάτι που καθυστερούσε σε μεγάλο βαθμό την όλη διαδικασία.
Μόλις πριν λίγες ημέρες άρχισαν να φαίνονται οι επικαλύψεις.
Μετά από την φασαρία που έγινε με τους χάρτες του τεχνικού συμβούλου τελικά έγιναν αλλαγές και κάποιοι επικαιροποιήθηκαν.
Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στη δήλωση είναι ότι δεν φαίνεται το όνομα του ιδιοκτήτη των γειτονικών αγροτεμαχίων.
Στα Οικολογικά Σχήματα δεν βγαίνει όλη η λίστα αλλά γίνεται η επιλογή από αυτόν που κάνει την αίτηση, αυτό είναι θετικό για να μην γίνονται λάθη στην επιλογή όπως πέρυσι.
Μεγάλο πρόβλημα όμως φέτος είναι ότι μεγάλος αριθμός βοσκοτόπων αλλά και χωραφιών βγαίνει εκτός επιλιξιμότητας. Αυτό θα το αντιμετωπίσουν κυρίως οι κτηνοτρόφοι. Επίσης χωράφια που βρίσκονται στα όρια δύο Περιφερειακών Ενοτήτων χωρίζονται.
Όπως το είχε γράψει ο ΑγροΤύπος, λόγω της νέας ΚΑΠ εκτός επιλεξιμότητας φέτος βγαίνουν και όσοι έκαναν φυτεύσεις δίπλα σε αρδευτικά και κανάλια. Είναι πολύ πιθανόν να έχουν και ποινές.
Πάντως δεν φαίνεται να δώσει το ΥπΑΑΤ κάποια παράταση των αιτήσεων ΟΣΔΕ πέρα από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτό που είναι πιθανόν να γίνει είναι να κλείσει το σύστημα και να ανοίξει ξανά για να γίνουν οι διορθώσεις.
Για το ΟΣΔΕ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η διαδικασία του ΟΣΔΕ ξεκίνησε καθυστερημένα, λόγω προβλημάτων με τον τεχνικό σύμβουλο. Υπήρξαν προβλήματα στο σύστημα, τώρα όμως προχωρά ικανοποιητικά. Σκοπός μας είναι να είμαστε συνεπής στην καταβολή των ενισχύσεων. Εντολή του πρωθυπουργού είναι οι επιδοτήσεις να είναι δίκαιες και να τις παίρνουν αυτοί οι οποίοι πραγματικά παράγουν. Υπάρχει μια κακή προϊστορία στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θέλουμε να αλλάξουμε σελίδα».
Με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ δίνονται διευκρινίσεις αναφορικά με την έννοια των αιτημάτων «επιλεξιμότητας, ένταξης σε περιφέρεια» και περιγράφεται η διαδικασία κατά την οποία θα γίνονται πράξεις μεταβολών αποτελεσμάτων γεωχωρικού ελέγχου της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) μετά την καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησής της.
Οι έλεγχοι θα αφορούν το ΟΣΔΕ του 2023 για να γίνει η πληρωμή στα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης της περσινής χρονιάς (80 εκ. ευρώ).
Ο έλεγχος των αιτημάτων επιλεξιμότητας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τους διοικητικούς έως την 20/09/2024.
Τα αποτελέσματα των γεωχωρικών διασταυρωτικών ελέγχων που προκύπτουν από το ΟΠΣ WEB GIS του ΟΠΣΕΑΕ, μπορούν να μεταβάλλονται μόνο μέσω των αιτημάτων «επιλεξιμότητας – ένταξης σε περιφέρεια».
Διορθώνονται και προσαρμόζονται μετά την υποβολή τους μόνο με την διαδικασία εμπρόθεσμης υποβολής ένστασης, όπως κάτωθι περιγράφονται ανά περίπτωση.
Διαδικασία υποβολής αιτημάτων
Τα αιτήματα επιλεξιμότητας υποβάλλονται ηλεκτρονικά κατά την υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ. Τα αιτήματα ένταξης σε περιφέρεια που περιγράφονται στο κεφάλαιο -ΙΙΙ- της παρούσης, υποβάλλονται αυτόματα κατά την υποβολή της ΕΑΕ στην περίπτωση που το αίτημα αφορά σε αγροτεμάχιο που έχει ενταχθεί σε μηδενική περιφέρεια (ΠΕ0). Ο έλεγχος των αιτημάτων διεξάγεται από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ και συνεπικουρικά από το Τμήμα Διαχείρισης και Συντήρησης Χαρτογραφικών Δεδομένων της Κεντρικής Υπηρεσίας.
Έλεγχοι αιτημάτων
Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες προβαίνουν σε εξέταση των αιτημάτων.
Διευκρινίζεται και επισημαίνεται ότι, τα κριτήρια γεωχωρικών ελέγχων της επιλεξιμότητας και της περιφερειοποίησης των εκτάσεων, σαφώς διαφοροποιούνται, κατ’ εφαρμογή των Κοινοτικών Κανονισμών, από τη δυνατότητα αξιοποίησης της γης για αγροτικούς σκοπούς βάσει της Εθνικής Νομοθεσίας.
Επισημαίνεται ότι, η απόφαση για τη γεωχωρική ή όχι μεταβολή εξαρτάται από το σύνολο των στοιχείων, γεγονότων και περιστάσεων στις οποίες εντάσσεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Η αρμόδια αρχή (ΠΔ – ΠΜ – ΝΜ – ΚΥ του ΟΠΕΚΕΠΕ) πρέπει να είναι βέβαιη για τον προφανή χαρακτήρα της μεταβολής.
Ο ελεγκτής μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο (Google Earth, Google Maps, εικόνες Sentinel, Δασικούς χάρτες, φωτογραφίες με γεωσήμανση, έντυπα ελέγχου, αποτελέσματα monitoringκλπ) προκειμένου να καταλήξει στην ορθότερη απόφαση.
Αν η εξέταση του αιτήματος δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλές αποτέλεσμα, οι ελεγκτές δύνανται να προβούν σε γρήγορη επιτόπια επίσκεψη, όπου και λαμβάνουν μέτρηση (στίγμα GPS) και καταγράφουν σε αρχείο το ονοματεπώνυμο ελεγκτή, την ημερομηνία επίσκεψης, το ΑΦΜ του δικαιούχου και τον Α/Α του προς επίσκεψη αγροτεμαχίου.
Για τα αποτελέσματα των ελέγχων ο παραγωγός θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά μέσω του δηλωμένης ηλεκτρονικής διεύθυνσης (email) στην αίτησή του.
Επισημαίνεται ότι ο παραγωγός είναι ο ίδιος υπεύθυνος για το αίτημα επανελέγχου επιλεξιμότητας που υποβάλλει. Αιτήματα άνευ αντικειμένου ως προς τους όρους επιλεξιμότητας όπως ορίζονται στην Εγκύκλιο της κατ΄ έτος ΕΑΕ δεν θα πρέπει να υποβάλλονται.
Ι. Αιτήματα Επιλεξιμότητας
Δυνατότητα υποβολής ένστασης έχουν όσοι γεωργοί διαφωνούν με τον καθορισμό της επιλεξιμότητας του αγροτεμαχίου τους. Τίθενται προς εξέταση ΜΟΝΟ τα αγροτεμάχια που εμφανίζουν τον κωδικό 54101, των οποίων η προσδιορισθείσα έκταση (προ απομείωσης) είναι μικρότερη και εκτός ορίων ανοχής από την αντίστοιχη δηλωθείσα έκταση και εφόσον η εν λόγω ένσταση υποβλήθηκε ηλεκτρονικά κατά την υποβολή της ΕΑΕ 2023.
Οι γεωργοί που υπέβαλλαν την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2023 μέσω κάποιου Κ.Υ.Δ., απευθύνονται στο αντίστοιχο Κ.Υ.Δ., προκειμένου να ελέγξουν και να προσδιορίσουν τα αγροτεμάχια για τα οποία αιτούνται ένσταση επιλεξιμότητας. Τα Κ.Υ.Δ. υποχρεούνται να ενημερώνουν για την ορθότητα της ένστασης, τόσο ως προς τη θέση του αγροτεμαχίου, όσο και ως προς τα στοιχεία επιλεξιμότητας στο χαρτογραφικό υπόβαθρο. Περιπτώσεις που οφείλονται σε μη ορθό προσδιορισμό της θέσης του αγροτεμαχίου απορρίπτονται.
Η ένσταση επιλεξιμότητας, υποβάλλεται αμιγώς ηλεκτρονικά από τον γεωργό ή το Κέντρο υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για λογαριασμό του γεωργού και θα πρέπει να περιλαμβάνει απαραίτητα:
- ότι αφορά «Ένσταση Επιλεξιμότητας»
- το ΑΦΜ του παραγωγού
- το α/α αγροτεμαχίου για το οποίο αιτείται την αλλαγή της επιλεξιμότητάς του
Τα αιτήματα αυτής της κατηγορίας καταχωρούνται και εξετάζονται από τις Περιφερειακές Δ/νσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ και από το Τμήμα Διαχείρισης και Συντήρησης Χαρτογραφικών Δεδομένων της Κεντρικής Υπηρεσίας.
Κατά την εξέταση της ένστασης επιλεξιμότητας ο ελεγκτής έχει τις εξής δυνατότητες:
α) είτε να εγκρίνει ολικώς το μη επιλέξιμο τμήμα /τμήματα (subilot)
β) είτε να απορρίψει ολικώς το μη επιλέξιμο τμήμα /τμήματα (subilot)
γ) είτε να εγκρίνει μερικώς το μη επιλέξιμο τμήμα /τμήματα (subilot)
Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, ο αρμόδιος ελεγκτής της Π.Δ. προβαίνει στην αντίστοιχη διόρθωση και οριστικοποιεί τη μεταβολή στο Πληροφοριακό Σύστημα.
Ο έλεγχος των αιτημάτων επιλεξιμότητας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 20/09/2024.
ΙΙ. Αιτήματα Επιλεξιμότητας που εξετάζονται
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, κατά την αρμοδιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ η ηλεκτρονική ένσταση επιλεξιμότητας, αφορά και εξετάζεται μόνο ως προς τον κωδικό 54101 του κάθε αγροτεμαχίου. Κατά προτεραιότητα θα εξεταστούν τα Μέτρα – Παρεμβάσεις (Μ8, Μ10 ,Μ11, Π 3-71, Μ6.1, Μ6.2, Μ4.1)
Δεν εξετάζονται αιτήματα επιλεξιμότητας που εμπίπτουν στις κάτωθι περιπτώσεις, ανεξαρτήτως της ένστασης που είχε υποβληθεί:
Αγροτεμάχια που εμφανίζουν τον κωδικό 54101 αλλά η τελική έκταση είναι εντός ορίων ανοχής
Αγροτεμάχια χωρίς ενεργοποίηση δικαιωμάτων
Αγροτεμάχια με κωδικό δηλούμενης καλλιέργειας (ΚΟΚ) 42 και 99 (όχι συγκαλλιέργειες)
Αγροτεμάχια με κωδικό λάθους διάφορο του 54101
Αγροτεμάχια δηλωμένα σε βοσκοτοπικά Αγροτεμάχια Αναφοράς με αναλογικό συντελεστή επιλεξιμότητας μηδενικό (PEF0)
Αγροτεμάχια που ελέγχονται από δείγμα επιτόπιου φυτικού
Αγροτεμάχια με δηλωθείσα έκταση μικρότερη από το ελάχιστο όριο αγροτεμαχίων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 40, παρ. 7 της υπ’ αριθ. 104/7056/2015 ΥΑ όπως ισχύει, δηλαδή:
- 0,05 ha για όλα τα αγροτεμάχια πλην των ελαιοτεμαχίων
- 0,03 ha για τα ελαιοτεμάχια εκτός των μικρών νησιών του Αιγαίου
- 0,01 ha για τα ελαιοτεμάχια των μικρών νησιών του Αιγαίου
Η εξέταση της επιλεξιμότητας δεν αφορά τον έλεγχο των διασταυρωτικών κωδικών που σχετίζονται με τη δυνατότητα χρήσης της έκτασης, η οποία υπερβαίνει τα αγρονομικά χαρακτηριστικά της.
Αυτοί είναι οι κωδικοί 543ΧΧ και 544ΧΧ και το αποτέλεσμά τους εξαρτάται από πράξεις της διοίκησης που δεσμεύουν ή περιορίζουν τη χρήση της έκτασης. Ως εκ τούτου οι δεσμευτικές πράξεις ανακαλούνται με νεότερες, που καταργούν ή διορθώνουν την προηγούμενη όπως έχει εκδοθεί από την αρμόδια αρχή. Η νεότερη ισχύουσα πρέπει να αφορά την αποτυπωμένη στο ΟΠΣΕΑΕ δήλωση. Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που ο παραγωγός ενίσταται επί των κωδικών αυτών, για το τμήμα της δήλωσης που απομειώνεται από αυτούς τους κωδικούς, θα πρέπει να απευθύνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες (που δέσμευσαν τη χρήση του ή που έχουν την αρμοδιότητα ρύθμισής της). Οι αρμόδιες υπηρεσίες αποστέλλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, επικαιροποιημένα ψηφιακά αρχεία αυτών των εκτάσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
ΙΙΙ. Αιτήματα ένταξης σε περιφέρεια
Γεωργοί, οι οποίοι δηλώνουν νεοεισερχόμενα στο ΟΣΔΕ αγροτεμάχια, που εμπίπτουν σε Ενότητες Αναφοράς με μηδενική περιφέρεια αγρονομικών κριτηρίων, επανελέγχονται στο ΟΠΣ και εξετάζονται από τις κατά τόπους αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ και από το Τμήμα Διαχείρισης και Συντήρησης Χαρτογραφικών Δεδομένων της Κεντρικής Υπηρεσίας βάσει των κριτηρίωνένταξης που έχουν καθοριστεί σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε. στο έτος αναφοράς για το ΣΑΑ 2013.
Περιπτώσεις αγροτεμαχίων που ελέγχθηκαν τα προηγούμενα έτη και απορρίφθηκαν δεν επανεξετάζονται.
Οι περιπτώσεις τεμαχίων που χρήζουν εξέτασης για Ένταξη σε Περιφέρεια τραβιούνται προς εξέταση μηχανογραφικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλει ο παραγωγός σχετικό αίτημα.
Ο έλεγχός τους από τις Περιφερειακές Δ/νσεις του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 20/09/2024.
Με την ολοκλήρωση των παραπάνω ελέγχων, τα αποτελέσματά τους καταγράφονται ως ακριβέστερα, τόσο στην ΕΑΕ 2024 καθώς και στα προγράμματα του ΠΑΑ και τα αντίστοιχα αυτών τεχνικά τους δελτία.
Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)
Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων, έγινε η καταβολή (2ης εκκαθάρισης) των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς της 3ης πρόσκλησης του έτους αιτήσεων 2023, στο πλαίσιο της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)».
Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου (εδώ).
Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής 2ης εκκαθάρισης, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 17 της ανωτέρω απόφασης, οι παραγωγοί δύναται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από την Δευτέρα (5 Αυγούστου 2024) και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Παρασκευή (9 Αυγούστου 2024), ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.
Με την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί δύνανται να προβούν σε διόρθωση προφανών σφαλμάτων που αφορούν στα παραστατικά συμμόρφωσης ή/και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά την πληρωμή της 2ης εκκαθάρισης.
Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στις μηχανογραφικές βάσεις μέσω των οποίων πραγματοποιούνται από το Πληροφορικό Σύστημα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Διευκρινίζεται ότι τα ευρήματα κατά των οποίων υποβάλλεται ενδικοφανής προσφυγή επανεξετάζονται μόνο μηχανογραφικά αντλώντας δεδομένα από τις σχετικές βάσεις. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από επιτροπή στο πλαίσιο του Μέτρου.
Για τη διευκόλυνσή τους, οι δικαιούχοι μπορούν να συμβουλεύονται το σχετικό εγχειρίδιο χρήσης που υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού «Εγγραφή και Πρόσβαση στις Online εφαρμογές του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε».
Χρειάστηκε μια ημέρα ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Επιτροπή παραλαβής του έργου της αίτησης ΟΣΔΕ 2024 για να κατεβάσει μια πλήρως για 100 ημέρες στο gov.gr λειτουργούσα εφαρμογή και να παραλάβει και να ανεβάσει με το έτσι θέλω μια παλαιά εφαρμογή του 2014-2021, που νόμιζε ότι είναι συμβατή με την τεχνολογία της δημόσιας πλατφόρμας.
Αν και πρόκειται για μια σύνθετη εφαρμογή στην οποία θα πρέπει να υποβάλλονται 660.000 αιτήσεις ΟΣΔΕ των αγροτών κάθε χρόνο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με προσχηματικά επιχειρήματα και σκηνοθετημένη διαδικασία όπως φαίνεται πλέον και στον πλέον αδαή, έκανε μέσα σε ένα 24ωρο (12 - 13 Ιουλίου 2022) την αλλαγή των εφαρμογών.
Δηλαδή η Επιτροπή Παραλαβών παρέλαβε, έκανε test λειτουργίας, αντοχής σε δυνατότητας πρόσβασης χιλιάδων διαφορετικών αγροτών και ΚΥΔ και αποφάσισε ότι τηρούσε τις προδιαγραφές ασφάλειας και ορθής χρήσης των ορθοφωτοχαρτών.
Όμως, επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, αμέσως μετά την προσπάθεια να τεθεί, στις 15 Ιουλίου, σε λειτουργία στο gov, η ελλιπώς ελεγχθείσα εφαρμογή, εμφανίστηκαν στους χρήστες των ΚΥΔ μια σειρά από σημαντικές αστοχίες και παρατράγουδα, που αναδεικνύουν, την απουσία κάθε νόμιμης και προβλεπόμενης διαδικασίας που όφειλε να ακολουθηθεί κατά την παραλαβή του έργου.
Πρώτο πράγμα, που δεν εντόπισε η Επιτροπή Παραλαβής και ο Πρόεδρος και το ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ, ήταν ότι οι χάρτες, εκτός του ότι δεν ήταν οι σωστοί - του 2022-2023 - αλλά του 2017 και χωρίς μάλιστα την αναγκαία άδεια της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Οι χάρτες μετά από κάποιες δικαιολογίες του Μπαμπασίδη, κατέβηκαν αμέσως, μετά από σχετική επιστολή της ΓΥΣ στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επίσης, όταν κάποιοι συνδεόταν, πολλές λειτουργίες διαδικασιών ψηφιοποίησης και αποθήκευσης αγροτεμαχίων δεν ολοκληρωνόταν ή αποθηκεύονταν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, που καθιστούσε την εργασία των ΚΥΔ πρακτικά αδύνατη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με την ανοχή παραγόντων του ΥπΑΑΤ, έκανε κάτι που δείχνει αναλγησία και αμετροέπεια απέναντι στα ΚΥΔ και τους εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, ανακοίνωσε, χωρίς να λάβει υπόψη του ότι το σύστημα πρακτικά δεν λειτουργεί, ως καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των 660.000 αιτήσεων ΟΣΔΕ την 12η Σεπτεμβρίου 2024.
Σήμερα το αδιέξοδο συνεχίζεται και τα ΚΥΔ οργισμένα ρωτούν ποιος παρέλαβε αυτή την εφαρμογή που δεν δουλεύει.
Στις ενημερώσεις των ΚΥΔ η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ παρέχθηκε ότι η εφαρμογή δεν δουλεύει, προσθέτοντας όμως ότι αυτή είναι και μην ζητάτε πολλά. Δηλαδή φέρνει προ τετελεσμένων το θέμα και κανείς δεν τον καλεί να απολογηθεί για ότι παρέλαβε.
Πάντως το ναυάγιο του ΟΣΔΕ κινδυνεύει να οδηγήσει σε χάσιμο των επιδοτήσεων για τους αγρότες σε μια πολύ κρίσιμη χρονιά.
Το εγχειρίδιο με τις διαδικασίες χορήγησης ενισχύσεων για τα Οικολογικά Προγράμματα (eco schemes), που έχει εκδόσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει μια εικόνα για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται.
Οι αγρότες μαζί με τις αιτήσεις του ΟΣΔΕ 2024 θα πρέπει να καταθέσουν στα ΚΥΔ και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Όπως αναφέρει το αίτημα συμμετοχής σε κάθε οικολογικό πρόγραμμα γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της δήλωσης ΟΣΔΕ σε επίπεδο αγροτεμαχίου.
Όπως αναφέρει η εγκύκλιος μόνο τιμολόγια του έτους 2024 θα γίνονται δεκτά για την επιλεξιμότητα στις δράσεις των eco-schemes. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι όπου απαιτούνται παραστατικά αγοράς σπόρου ή και άλλων ειδών δικαιολογητικά αυτά οι γεωργοί δεσμεύονται να τα διατηρούν σε περιβαλλοντικό φάκελο σε έντυπη μορφή, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που αφορά η αίτηση, ο οποίος θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στις ελεγκτικές αρχές.
Ο περιβαλλοντικός φάκελος περιέχει το σύνολο των φορολογικών παραστατικών που έχουν εκδοθεί τόσο για την αγορά των εισροών (φυτοπροστασία, λίπανση, πολλαπλασιαστικό υλικό) όσο και για την παροχή υπηρεσιών (τεχνικού συμβούλου για τη δράση 31.6-Α, χρήση εξοπλισμού κ.ά), λοιπά δικαιολογητικά, όπως σύμβαση με τεχνικό σύμβουλο για τη δράση 31.6-Α, λοιπά δικαιολογητικά για την επαλήθευση της τήρησης των δεσμεύσεων, όπως κατάλογοι των προϊόντων ή του εξοπλισμού (προσπέκτους), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις επιμέρους παρεμβάσεις και δράσεις.
Eιδικά για το οικολογικό πρόγραμμα 31.6, στον περιβαλλοντικό φάκελο του γεωργού φυλάσσεται, επίσης, το Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ).
Τα δικαιολογητικά/φορολογικά παραστατικά γίνονται αποδεκτά εφόσον έχουν εκδοθεί εντός του έτους της αίτησης για τις παρεμβάσεις Π1-31. 1, 31.2, 31.5, 31.6 και Π1-31.3, 31.4, 31.8, 31.10 και Π1-31.7, πλην της περίπτωσης του 31.6-Ζ : «Χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων μειωμένης διασποράς».
Στην περίπτωση πολυετών καλλιεργειών (π.χ. ψυχανθών, φαρμακευτικών - αρωματικών φυτών) που έχουν σπαρεί/φυτευτεί σε προηγούμενο έτος, γίνονται αποδεκτά και παραστατικά αγοράς πολλαπλασιαστικού υλικού προηγούμενων ετών εφόσον υπάρχουν. Εναλλακτικά, τεκμηριώνεται με Υπεύθυνη Δήλωση του παραγωγού που να αναφέρει το έτος σποράς/φύτευσης της καλλιέργειας ή από την ΕΑΕ της προηγούμενης χρονιάς.
Αναφορικά µε τα Βιολογικά, η εγκύκλιος αναφέρει προς το παρόν πως απλά απαιτείται η σύµβαση µε πιστοποιητή και το πιστοποιητικό συµµόρφωσης µέσω συστήµατος TRACES.
Η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει υποστηρίξει ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι για τα Οικολογικά Προγράμματα αν και ακόμη δεν έχει δημοσιοποιήσει νέα τροποποιητική εγκύκλιο.
Κοπτοραπτική των χρημάτων κάνει η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ με απευθείας αναθέσεις.
Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση για την έγκριση πίστωσης ύψους 21.080 ευρώ για «παροχή υπηρεσιών εμπειρογνώμονα στο Γραφείο Διοίκησης».
Το ερώτημα είναι πως αποφασίζει μια προσωρινή διοίκηση να υπογράφει τέτοιες αποφάσεις, όταν έχει ήδη δημοσιευθεί η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (16 ΠΔΑ/2024) για την κάλυψη μέσω ΑΣΕΠ ατόμων για τη διοίκηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορούν:
Μία (1) θέση Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου
Δύο (2) θέσεων Αντιπροέδρων του Διοικητικού Συμβουλίου.
Δηλαδή μιλάμε ότι έχουμε μια υπό προθεσμία διοίκηση στον Οργανισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο «εμπειρογνώμονας» ήταν μέλος και στην προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τελικά για πόσο ακόμη θα υπογράφουν κάποιοι τέτοιες συμβάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Δείτε την συγκεκριμένη απόφαση (εδώ)
Ανάγκη άμεσης συνδυαστικής χρήσης ψηφιακών δυνατοτήτων του Δημοσίου για να λήξουν τα προβλήματα των αγροτών με το ΟΣΔΕ 2024.
Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και προς τους Προέδρους του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ, με θέμα: «Συνδυαστική χρήση υφιστάμενων ψηφιακών δυνατοτήτων του Ελληνικού Δημοσίου για να λήξει η άνιση, αντιπαραγωγική και αντιοικονομική αντιμετώπιση των 660.000 αγροτών από την κατάσταση λειτουργίας του ΟΣΔΕ 2024 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».
Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τον τελευταίο χρόνο, που αφορούν την παραγωγή, τις έντονες ζημιές από την κλιματική κρίση, την ξηρασία, τον καύσωνα, την έλλειψη εργατικών χεριών, προστέθηκε και άλλη μια, αυτή των ανεξήγητων και αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στη λειτουργία του ΟΣΔΕ 2024. Ουσιαστικά την τρέχουσα χρονιά, έχουν δημιουργηθεί συνθήκες κρίσης γύρω από αυτό το θέμα και πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση, γιατί μια επαναλαμβανόμενη γραφειοκρατική και ψηφιοποιημένη εργασία της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ και για την οποία διατέθηκαν σημαντικότατοι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι, χειροτέρεψε. Ακριβώς επειδή αποτελεί ψηφιακή διαδικασία κατά το μεγαλύτερο μέρος της, οι αγρότες ανέμεναν φέτος να είναι βελτιωμένη. Έτσι, ενώ με τη διαπραγμάτευση του 2020, οι αγρότες της χώρας εξασφάλισαν από το 2022 έως το 2027 σταθερούς κοινοτικούς πόρους 19,6 δις ευρώ, η απρόσκοπτη αξιοποίηση τους από τους αγρότες αντιμετωπίζει προβλήματα.
Ως Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), που αποτελεί τον θεσμικό εκπρόσωπο των αγροτών και των Συνεταιρισμών της χώρας και σε συνδυασμό με τη μεγάλη εμπειρία των μελών μας, γύρω από την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ, αναζητούμε καθημερινά τον περιορισμό και τη λύση του προβλήματος.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:
1. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εντός του Ιουνίου 2024, ολοκλήρωσε και εμπλούτισε το κυβερνητικό νέφος gov.gr με 53 νέες ψηφιακές υπηρεσίες, εκ των οποίων οι 21 είναι αποκλειστικά για πολίτες και οι 7 είναι μόνο για επιχειρήσεις. Τον περασμένο μήνα, οι πολίτες που επισκέφθηκαν την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, ανήλθαν σε 2,7 εκατ. Αυτό γιατί, σήμερα το gov.gr απαριθμεί πάνω από 1.833 υπηρεσίες, έχοντας ξεκινήσει με 503 τον Μάρτιο του 2020. Το 2022 και το 2023, στο gov.gr άρχισε να φιλοξενείται και η μεταρρύθμιση του ΟΣΔΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου οι 660.000 αγρότες υπέβαλαν τις αιτήσεις ενίσχυσης, γεγονός που αντιμετωπίσθηκε θετικά από τους αγρότες και τους Συνεταιρισμούς. Μια διαδικασία, που εξυπηρετούσε τον ευρύτερο στόχο αναβάθμισης και ενσωμάτωσης, όπως και για τους υπόλοιπους πολίτες πολλών ψηφιακών διαδικασιών των αγροτών στην Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης.
2. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως εποπτευόμενος Οργανισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις αρχές του 2024, άρχισε να ακολουθεί μια αποκλίνουσα επιλογή απομάκρυνσης από το gov.gr. Συγκεκριμένα, ενώ είχαν ολοκληρωθεί πληρωμές στα εγκατεστημένα συστήματα του gov.gr εγκαταλείφθηκαν και έγινε επιστροφή σε παλιάς τεχνολογίας πληροφοριακά συστήματα φτάνοντας σήμερα να δυσκολεύει την παροχή των υπηρεσιών που ήταν πλήρως λειτουργικές, λόγω εσφαλμένων τεχνικών επιλογών. Η αλλαγή αυτή δυσκολεύει και ταλαιπωρεί αδικαιολόγητα για 4 μήνες τους 660.000 αγρότες που θέλουν να υποβάλουν τη δήλωση ΟΣΔΕ, δημιουργώντας σοβαρότατους κινδύνους για την καταβολή των ενισχύσεων, τα προσωπικά δεδομένα των αγροτών καθώς και την διολίσθηση ενισχύσεων σε άτομα χωρίς την απαιτούμενη γεωργική δραστηριότητα.
3. Το Κτηματολόγιο έχει ολοκληρώσει την κτηματογράφηση σχεδόν σε όλη τη χώρα, το οποίο αποτελεί σημαντικότατο στοιχείο για την απόδειξη χρήσης της γεωργικής γης για την καταβολή των ενισχύσεων, ενώ ταυτόχρονα επικαιροποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους αναγκαίους ορθοφωτοχάρτες, που χρησιμοποιούνται για την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων από τους αγρότες. Όμως, η διασύνδεση του ΟΠΕΚΕΠΕ με το Κτηματολόγιο, που θα βοηθούσε στην σωστή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, είναι ανύπαρκτη.
4. Η ΑΑΔΕ με την ψηφιακή πλέον έκδοση όλων των παραστατικών διακίνησης των προϊόντων σε ηλεκτρονική μορφή, καθώς και των υπολοίπων συναλλαγών των αγροτών, όπως την αγορά γεωργικών εισροών (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόροι κλπ.) καθώς και των μισθωτηρίων, παρέχει μεγάλο τμήμα των δικαιολογητικών για τις ενισχύσεις σε ψηφιακή μορφή. Όμως, παρά το γεγονός, ότι σήμερα οι εν λόγω πληροφορίες είναι εύκολα προσβάσιμες, παραμένουν αναξιοποίητες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που και εδώ ακολουθεί αποκλίνουσα πορεία, υποβάλλοντας σε περιττά έξοδα και ταλαιπωρία τους δικαιούχους κατά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
Τα γεγονότα που αναφέρθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δημιουργούν τρεις κατηγορίες σημαντικών θεμάτων, που συνίστανται:
I. Στην άνιση μεταχείριση με τους υπόλοιπους πολίτες: Ενώ για όλες τις υπηρεσίες στο gov. gr, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν όλο τον χρόνο και απρόσκοπτα στις διαδικασίες συναλλαγής σύμφωνα με τις ανάγκες τους, οι αγρότες αντιμετωπίζονται ως όμηροι των ρυθμών του ΟΠΕΚΕΠΕ και της τεχνικής του υποστήριξης. Χαρακτηριστικά, το παράδειγμα του ΟΣΔΕ 2024, όπου αν και είχε ανέβει η εφαρμογή στο gov.gr από την 1η Απριλίου για 3,5 μήνες, δεν επέτρεπε χωρίς εξήγηση τη σύνδεση των ΚΥΔ για την υποβοήθηση των αγροτών, ενώ η εφαρμογή που ανέβηκε ως συμβατή με το gov.gr μετά τις 15 Ιουλίου για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ δεν λειτουργεί. Αν και η νομοθεσία προβλέπει ο πολίτης να μην υποβάλει δικαιολογητικά που μπορεί το Δημόσιο να αντλεί από δικά του αρχεία, όπως γίνεται με τις εφαρμογές στο gov.gr για τους αγρότες λόγω του τρόπου της λειτουργίας του ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτό αποτελεί ζητούμενο ακόμα. Ειδικότερα, για το 2024 είναι απαξιωτική η μεταχείριση των αγροτών ως πολίτες, όταν μετά από 3,5 μήνες καθυστέρηση και αναβολών έναρξης λειτουργίας του ΟΣΔΕ, ζητά από τους αγρότες και τους εργαζόμενους στα ΚΥΔ, μέσα στον καύσωνα και σε 45 ημέρες να υποβάλουν τις Δηλώσεις ΟΣΔΕ, έως τις 12 Σεπτεμβρίου, πράγμα που είναι ακατόρθωτο.
II. Στη δημιουργία προβλημάτων που δυσχεραίνουν την παραγωγική διαδικασία και ανάπτυξη. Η ασταθής λειτουργία του ΟΣΔΕ επηρεάζει την παραγωγική λειτουργία των εκμεταλλεύσεων των αγροτών, αφού στη Δήλωση ΟΣΔΕ, καταγράφεται το σύνολο της εκμετάλλευσης και αυτό χρησιμοποιείται για τη λήψη χρηματοδότησης, την υπογραφή συμβάσεων παραγωγής, τη μετάκληση εργατών, την υπαγωγή σε αναπτυξιακά προγράμματα, επενδύσεις κ.α. Εφόσον, η δήλωση ΟΣΔΕ δεν είναι στη διάθεση του παραγωγού, καθυστερεί να λάβει χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η παραγωγική του δραστηριότητα. Επίσης, τα δεδομένα της Ελληνικής Γεωργίας δεν είναι προσβάσιμα για χρήση από Περιφέρειες, Οργανώσεις αγροτών κλπ για τον σχεδιασμό αναπτυξιακών παρεμβάσεων και επενδύσεων. Όταν οι ενισχύσεις αποτελούν το 45% του εισοδήματος των 660.000 αγροτών, οποιαδήποτε καθυστέρηση και αστάθεια του συστήματος καταβολής έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή και στην ύπαιθρο. Επιπρόσθετα, δημιουργεί συνθήκες αδιαφάνειας για περιπτώσεις καταχρηστικών πληρωμών από μη έχοντες παραγωγική δραστηριότητα.
III. Στη δημιουργία κόστους για τους αγρότες και αντιοικονομικών αποτελεσμάτων συνολικά: Ο τρόπος διαχείρισης και λειτουργίας του ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με το κλειστό τεχνικό σύστημα υποστήριξης που υιοθετεί, αντί της πλήρους μεταφοράς στο gov.gr, δημιουργεί προβλήματα κόστους για τους αγρότες και μεταφοράς κρίσιμων παραγωγικών πόρων από αυτούς σε κάθε μορφή ενδιάμεσους. Ήδη για το 2023, πρώτη χρονιά εφαρμογής της ΚΑΠ, το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ. Όμως, το σημαντικότερο πρόβλημα που συνθέτει την αντιοικονομική λειτουργία του, είναι η αδιαφάνεια και οι υψηλές δημοσιονομικές διορθώσεις, που στερούν πόρους από την Πολιτεία και τους αγρότες. Στην τελευταία συνάντηση της ΕΘΕΑΣ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Τσιάρα μας μεταφέρθηκε η αγωνία του, για την εξεύρεση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πληρωμή των υπολοίπων ποσών αποζημίωσης, από τις ζημιές του καιρικού φαινομένου Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία. Το ποσό που έπρεπε να ανευρεθεί ήταν αρκετά μικρότερο από τον καταλογισμό των 281 εκατ. ευρώ λόγω αναποτελεσματικής λειτουργίας του ΟΣΔΕ, το δε ποσό αυτού μόνο του καταλογισμού ήταν διπλάσιο των εισφορών των αγροτών στον ΕΛΓΑ κάθε χρόνο. Συνολικά, από το 2018 έως το 2022, οι πόροι που στερείται το ελληνικό κράτος από δημοσιονομικές διορθώσεις λόγω ΟΣΔΕ θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ. Η αργοπορία στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ το 2024, θα έχει ως επίπτωση την καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, με κόστος για τους αγρότες. Η έλλειψη διασύνδεσης ΟΣΔΕ με την ΑΑΔΕ ευνοεί τις ελληνοποιήσεις και την παράνομη διακίνηση προϊόντων. Το τελευταίο επίσης καταστροφικό περιστατικό Πανώλης προβάτων στην Θεσσαλία δεν είναι καθόλου άσχετο με τα παράθυρα λαθραίας διακίνησης ζώων και τον χειροκίνητο τρόπο λειτουργίας του ΟΣΔΕ σε σχέση με την κτηνιατρική βάση δεδομένων των ζώων.
Η παράθεση των παραπάνω οδηγεί σύμφωνα με την άποψη της ΕΘΕΑΣ στα εξής δύο συμπεράσματα:
α. Στο ότι ο τρόπος λειτουργίας του ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να αλλάξει δραστικά με την πλήρη μεταφορά του στο gov.gr.
β. Υπάρχουν και λειτουργούν ήδη εφαρμογές με ευρεία χρήση για τους πολίτες στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο Κτηματολόγιο και στην ΑΑΔΕ, που μπορούν να συνδυαστούν άμεσα με το ΟΣΔΕ και να δώσουν απτά αποτελέσματα για τους αγρότες και την καταβολή των ενισχύσεων, όπου σε πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη πρέπει να πηγαίνουν σε αυτούς που παράγουν.
Για τον λόγο αυτό, η ΕΘΕΑΣ έχει επεξεργασθεί και προετοιμασθεί με προτάσεις, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν ενέργειες σταθερής βελτίωσης του ΟΣΔΕ και να μειωθεί η άνιση, αντιπαραγωγική και αντιοικονομική μεταχείριση των αγροτών και να αποφευχθεί ο κίνδυνος για την καταβολή των ενισχύσεων, για την τρέχουσα περίοδο 2024.
Πριν δύο εβδομάδες ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, μαζί με το ΔΣ και την Επιτροπή Παραλαβής, παρέλαβαν παραδοτέο, μέσα σε μια ημέρα, το έργο του ΟΣΔΕ, με χάρτες του 2017, για τις αιτήσεις του 2024.
Στις 17 Ιουλίου 2024, παραδέχτηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ ότι έχει χάρτες του 2017 και του 2023. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση - που εξέδωσε από κοινού με το ΥπΑΑΤ - ανέφερε ότι «οι ορθοφωτοχάρτες του 2017 και του 2023 παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για διαφορετικούς λόγους. Οι ορθοφωτοχάρτες του 2017, καλύπτουν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, προσφέροντας μια πλήρη εικόνα για όλες τις περιοχές. Οι ορθοφωτοχάρτες του 2023, αν και δεν καλύπτουν όλη τη χώρα, παρέχουν πιο πρόσφατα δεδομένα για συγκεκριμένες περιοχές, επιτρέποντας την ενσωμάτωση πρόσφατων αλλαγών στο αγροτικό τοπίο».
Δηλαδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ μας έπεισε ότι πήγαιναν όλα καλά και μόνο οι δημοσιογράφοι φταίνε που δεν χειροκροτάνε επειδή τα ΚΥΔ μετά από τόσο χρόνο αναμονής «τρέχουν» το ΟΣΔΕ. Βέβαια η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή περίπου 660.000 δηλώσεων είναι η 12η Σεπτεμβρίου και η ροή των αιτήσεων γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τους υπευθύνους.
Στην συνέχεια έχουμε νέα ανακοίνωση, στις 22 Ιουλίου 2024, στην οποία ο ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνει ότι κατέβασε τους παλιούς χάρτες, αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα γιατί δεν επέλεξε εκείνους που είχε στη διάθεση του, τους ορθοφωτοχάρτες δηλαδή της περιόδου 2022 - 2023.
Στην σχετική ανακοίνωση η διοίκηση του Οργανισμού αναφέρει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ «συμμορφούμενος πλήρως με το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προχώρησε στην ανανέωση του χαρτογραφικού υποβάθρου για το σύνολο της χώρας και στην επικαιροποίηση των διανυσματικών δεδομένων (ilots & subilots) ως αναπόσπαστων συστατικών του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (ΣΑΑ). Στο ΣΑΑ του ΟΣΔΕ του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. τα επίπεδα πληροφορίας αποτελούνται από ορθοφωτοχάρτες που λήφθηκαν τα έτη 2020 – 2023 για το σύνολο της χώρας».
Δηλαδή πέρασαν αρκετές ημέρες για να γίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ «συμμορφούμενος με το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Άρα δεν ήταν από την αρχή συμμορφούμενος.
Χρειάστηκαν 10 ημέρες δημοσιευμάτων για να πάρει πίσω όλα τα ψέματα των επίσημων ανακοινώσεων του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, περί δήθεν λειτουργικότητας και συμπληρωματικότητας δύο χαρτών του 2017 με αυτούς του 2022 και 2023.
Πρωταθλητές στο ψέμα και στην κοπτοραπτική, προκειμένου να μην θιγεί ο αγαπητός της διοίκησης τεχνικός σύμβουλος.
Και μόνο ότι αναφέρεται σε πλήρη συμμόρφωση, χωρίς να ζητάει η Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ συγνώμη, από τους παραγωγούς και τα ΚΥΔ, αποτελεί αιτία για τον κ. Τσιάρα να του δείξει την «πόρτα της εξόδου», έστω και σήμερα που είναι η τελευταία ημέρα της θητείας του κ. Μπαμπασίδη και των υπολοίπων της διοίκησης.
Το ερώτημα που εξακολουθεί να μένει αναπάντητο είναι σε ποιανού το σύστημα υπήρχαν οι χάρτες του 2017. Φαίνεται ότι δεν ήταν του ΟΠΕΚΕΠΕ για αυτό και η ευκολία που ανέβηκαν σε μια μέρα από την παραλαβή χωρίς έλεγχο.
Όμως κάποιοι που είναι υποψιασμένοι επιμένουν ότι οι χάρτες του 2017 λειτουργούσαν ανεξάρτητα, χωρίς την εποπτεία και μακριά από τον έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ και αποτελούσαν, μέσω ενός παράλληλου συστήματος, τον «μαυροπίνακα» του εθνικού αποθέματος.
Το επικαιροποιημένο υπόβαθρο και οι ορθοφωτοχάρτες αναρτήθηκαν, στις 21/07/2024, στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2024, στο θεματικό επίπεδο «ΟΡΘΟΦΩΤΟΧΑΡΤΕΣ 23» και αφορούν στο σύνολο 13.438 πινακίδες, που αναλογούν σε 132.000 τετρ. χιλ. σε όλη την επικράτεια.
Η σχετική ανακοίνωση τονίζει: Στην ΕΑΕ 2024 και κατά τη διαδικασία υποβολής της, τα αγροτεμάχια έρχονται προ-συμπληρωμένα (στα αλφαριθμητικά τους στοιχεία), αλλά και ψηφιοποιημένα στο ΣΑΑ όπως είχαν ψηφιοποιηθεί σε παρελθούσα υποβολή της ΕΑΕ. Ωστόσο, για τις περιπτώσεις που απαιτείται εκ νέου εντοπισμός και ψηφιοποίηση αγροτεμαχίων, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά προτεραιότητα τα πιο πρόσφατα θεματικά επίπεδα πληροφορίας, τα οποία περιλαμβάνονται στις περισσότερες των περιπτώσεων, στο επίπεδο «ΟΡΘΟΦΩΤΟΧΑΡΤΕΣ 23».
Εδώ δείχνει ότι για να ανεβούν οι χάρτες του 2022-2023 ήθελε αρκετή δουλειά, άρα το παραδοτέο δεν τους είχε. Πώς λοιπόν το παρέλαβαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ;
Στην ίδια ανακοίνωση, στις 22 Ιουλίου 2024, προσθέτει ακόμη ο ΟΠΕΚΕΠΕ ότι «συστήνεται προς όλους τους εμπλεκόμενους, με τη διαδικασία υποβολής ΕΑΕ 2024, να χρησιμοποιούν υποβοηθητικά οποιοδήποτε επιπρόσθετο επικουρικό θεματικό επίπεδο που παρέχεται ως επίπεδο πληροφορίας στο ΟΣΔΕ-ΣΑΑ». Δίνεται δηλαδή «σήμα» προς τους αναμένοντες «εθνικό απόθεμα» ότι μην ανησυχείτε ότι χρειαστείτε εδώ υπάρχει και ο χάρτης του 2017, δεν χάθηκε, επικουρικά θα σας βοηθάει.
Ο λύκος και εάν γέρασε .... ή να το πούμε και αλλιώς σιγά η πατρίδα κοιμάται.
Το μεσημέρι της Δευτέρας (22/07/2024), εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ πραγματοποιήσαν συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύση Σταμενίτη, με θέμα τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις και τα Οικολογικά Σχήματα.
Από πλευράς της ΕΘΕΑΣ μετείχαν: η Ταμίας, κα. Διαμάντω Κρητικού, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κ.κ. Αθανάσιος Καραΐσκος, Σπύρος Αντωνόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης. Επιπλέον, το παρών έδωσε ο Γεωπόνος, κ. Δημήτριος Βακάμης από την Κοινοπραξία Βέροιας.
Στην αρχή της συνάντησης, από κοινού η κα. Κρητικού, ο κ. Καραΐσκος και ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρθηκαν στις εκκρεμότητες των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων στα πορτοκάλια, στη σταφίδα και στον αραβόσιτο. Χαρακτηριστικά, δηλώθηκε ότι στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δόθηκαν ελάχιστα χρήματα για τον αραβόσιτο.
Ζητήθηκε δε, από τον κ. Σταμενίτη, η υποβολή σχετικής πρότασης από την εν λόγω Περιφέρεια με τις λεπτομέρειες χρήσης του νερού, ώστε να εξετασθεί με τα νέα στοιχεία που του ΥΠΕΝ. Επιπλέον, έγινε εκτενής αναφορά στις ανολοκλήρωτες εργασίες που παραμένουν στα Οικολογικά Σχήματα, τονίζοντας την αδήριτη ανάγκη καταβολής των ενισχύσεων σε όσους πραγματικά παράγουν, εξαλείφοντας φαινόμενα καταχρηστικών χρεώσεων.
Αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν πως φέτος οι έλεγχοι θα είναι πιο ουσιαστικοί, αυστηροί και στοχευμένοι, συμβαδίζοντας και με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, κ. Μόσχος Κορασίδης, στάθηκε στο σύστημα επαλήθευσης των δαπανών εφαρμογής των διάφορων Οικολογικών Σχημάτων, καθώς και των συνδεδεμένων ενισχύσεων αυτοματοποιημένα, προτείνοντας να γίνεται σχετική διασταύρωση μέσω της ΑΑΔΕ. Ανταποκρινόμενη η ΕΘΕΑΣ στην προτροπή του υφυπουργού κ. Δ. Σταμενίτη, θα αποστείλει στο ΥΠΑΑΤ, εντός των επόμενων ημερών, πρόταση για το πώς αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί, ώστε να διευκολύνει τους ελέγχους πριν τις πληρωμές.
Στο ίδιο μήκος κύματος υπήρξε και η παρέμβαση του κ. Βακάμη, ο οποίος τόνισε ότι η εικόνα που υπήρξε το 2023, δεν μπορεί να επαναληφθεί το 2024.
Η μη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων από τους υπευθύνους, αλλά και από τους φορείς οδήγησε σε καταχρηστικές αιτήσεις, που στρέβλωσαν την καταβολή των επιδοτήσεων, και κυρίως έθιξε όσους υποβλήθηκαν σε δαπάνες.
Στη συνέχεια, τονίστηκε η σημασία περαιτέρω στήριξης των κτηνοτρόφων και εν όψει της επικείμενης πρότασης αναθεώρησης, ζητήθηκε πρόταση για οικολογικό σχήμα, που θα απευθύνεται στην κτηνοτροφία. Από την πλευρά της ΕΘΕΑΣ τονίσθηκε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις, που ήδη έχουν κατατεθεί για την αναγεννητική γεωργία, τη σόγια και τον ηλίανθο.
Αναμένεται εντός του μήνα, ο κ. Καραΐσκος, ως Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ» να παρουσιάσει στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα αποτελέσματα των τελευταίων τριών ετών από την εφαρμογή της Αναγεννητικής Γεωργίας στις καλλιέργειές των μελών του Συνεταιρισμού.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης υπογράμμισε πως «αξιολογώντας την πρώτη χρονιά, θα είμαστε πιο αυστηροί τη 2η χρονιά».