Άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης έως το τέλος Φεβρουαρίου και έως το Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωμή του υπολοίπου των 88 εκατ. ευρώ της βασικής ενίσχυσης, που δεν είχε απορροφηθεί.
Παράλληλα προγραμματίζεται πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου - 245 εκατ. ευρώ - ενώ το άνοιγμα των νέων αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο.
Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με αφορμή τις σημερινές αγροτικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα.
Επίσης ο υπουργός έκανε λόγο για έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.
Δηλώσεις πρωθυπουργού
Σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη ενώ για το ενδεχόμενο να δώσει η κυβέρνηση κάτι επιπλέον δήλωσε: «Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους».
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υπογράμμισε πως «ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να συζητήσει τη μόνιμη χορήγηση της επιδότησης στα αγροτικά καύσιμα από το 2025, όπως γινόταν έως το 2016 όταν κόπηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση». Ανέφερε ότι εντός του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ρυθμίσεις αναφορικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θεωρεί ότι όλα πάνε καλά όταν πραγματοποιεί τις πληρωμές των Οικολογικών Σχημάτων, έτους 2024, στα τέλη Μαρτίου του 2025.
Να θυμίσουμε ότι το «πρασίνισμα» της προηγούμενης ΚΑΠ το εισέπρατταν οι παραγωγοί το Δεκέμβριο κάθε έτους.
Επίσης δεν κατάφερε να πληρώσει, πριν την 25η Μαρτίου, την Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος του 2024 αν και είχε όλα τα στοιχεία. Τώρα πάει η πληρωμή για το τέλος του μήνα.
Από τα μέσα Μαρτίου βέβαια είχε δημοσιευθεί στη Διαύγεια η τροποποιητική απόφαση του ΥπΑΑΤ για τα πλαφόν στο βαμβάκι. Μιλάμε για 73,39 ευρώ το στρέμμα καθώς δηλώθηκαν 2,23 εκατ. στρέμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΒ.
Οι παραγωγοί περιμένουν ακόμη και τις εκκρεμότητες της ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2024. Και αυτές θα πάνε πίσω.
Πέρσι οι πληρωμές στις συνδεδεμένες ενισχύσεις έγιναν πριν από τα Οικολογικά Σχήματα τώρα θα ακολουθήσουν. Οι παραγωγοί ελπίζουν τα ποσά να είναι κοντά σε αυτά που λέει η ΚΑΠ (ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ).
Συγχαρητήρια για το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, που φέτος είναι υπό την εποπτεία του ΥπΑΑΤ για να βελτιωθεί όπως λένε η λειτουργία του Οργανισμού.
Οι ημέρες περνάνε και ακόμη ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει καταφέρει να κάνει μια πληρωμή μέσα στο 2025.
Οι παραγωγοί περιμένουν να πληρωθούν τις εκκρεμότητες της βασικής ενίσχυσης παλαιότερων ετών, συγκεκριμένα από το 2016 έως το 2019.
Να θυμίσουμε ότι στις 8 Ιανουαρίου 2025 είχαμε την πληρωμή από ΟΠΕΚΕΠΕ ποσού ύψους 2.854.137,60 ευρώ σε συνολικά 2.642 δικαιούχους, για οφειλές ενισχύσεων έτους 2015.
Ακόμη οι παραγωγοί περιμένουν τις εκκρεμότητες και των πιο πρόσφατων ετών 2020-2023.
Με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ, σημαντικός αριθμός ενστάσεων που έχουν δικαιωθεί αλλά και δικαστικών αποφάσεων, θετικών για τους δικαιούχους παραγωγούς, παραμένουν για πολλά χρόνια ανεκτέλεστες, αδικαιολόγητα και παράνομα. Για να θεραπευθεί αυτή η κατάσταση, από τον Νοέμβριο του 2023 είχε ανατεθεί ειδικό έργο πληροφορικής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για την περίοδο 2014-2020, ώστε να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές στους δικαιούχους που τις αναμένουν επί μακρόν.
Αν οι παραγωγοί είχαν οφειλές στο δημόσιο ή σε δάνεια θα είχαν να πληρώσουν και τις προσαυξήσεις. Τώρα που ο ΟΠΕΚΕΠΕ χρωστά χρήματα θα πληρώσεις τις ενισχύσεις εντόκως, όπως αρμόζει σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Στο μεταξύ στα κάγκελα είναι οι παραγωγοί που αναμένουν τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2024.
Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν με την ειδική ενίσχυση του βάμβακος που μετά τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις (πλαφόν) είναι πια εύκολη να γίνει. Μιλάμε για 73,39 ευρώ το στρέμμα καθώς δηλώθηκαν 2,23 εκατ. στρέμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΒ.
Θα είναι μεγάλο πλήγμα για τον υπουργό ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, να μην γίνει η πληρωμή πριν την παρέλαση της 25ης Μαρτίου (από το καλοκαίρι είναι υπό την εποπτεία ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχων).
Θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα ενιαίας 2024. Όπως έχουμε αναφέρει στα Οικολογικά Σχήματα έπρεπε να είχε ξεκινήσει η πληρωμή τους από τέλη του 2024.
Στις συνδεδεμένες με ταμπελάκια δεν είναι δύσκολο να γίνουν έλεγχοι και μπορούν να πληρωθούν.
Και επειδή έρχεται το Πάσχα και δεν υπάρχει ρευστότητα στον αγροτικό κόσμο καλό είναι να πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς καθυστερήσεις. Τα λάθη είναι σίγουρο ότι θα γίνουν.
Τις εκκρεμότητες της ενιαίας ενίσχυσης για το έτος 2024 αναμένεται να πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην αναμενόμενη πληρωμή που θα κάνει τις επόμενες ημέρες (πριν την παρέλαση).
Αναλυτικότερα εκτός πληρωμής είχαν μείνει το Δεκέμβριο μεταξύ άλλων:
- 345.605 αγροτεμάχια (6,2% του συνόλου των ελεγχθέντων αγροτεμαχίων). Τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια είχαν βγει εκτός πληρωμής επειδή προέκυψαν ευρήματα.
- 5.330 αιτήσεις (μεταβιβαστών και αποδεκτών) για τις οποίες εκκρεμεί η ολοκλήρωση του ελέγχου τους, αφορούν κυρίως σε μεταβιβάσεις αιτίας θανάτου.
- 1.683 κτηνοτρόφους-μεταβιβαστές, που εμπλέκονται σε ολική ή μερική μεταβίβαση των δικαιωμάτων τους ΠΕ1 (Περιφέρειας Βοσκοτόπων), δεν έχουν συμπεριληφθεί στην πληρωμή του υπόλοιπου βοσκοτοπικών δικαιωμάτων τους διότι δεν έχουν λάβει κατανομή βοσκοτοπικών εκτάσεων, μέχρι σήμερα
- 26.381 αιτήσεις Εθνικού Αποθέματος (Ε.Α.) λόγω έλλειψης δικαιολογητικών όπως υποστηρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Μετά τον διασταυρωτικό έλεγχο εγκρίθηκαν και χορηγήθηκε Ε.Α σε 9.495 δικαιούχους, που είχαν προσκομίσει ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό φάκελο με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τηρούσαν όλες σωρευτικά τις προϋποθέσεις, που προβλέπονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Το ποσό πληρωμής για αυτούς αντιστοιχεί σε 11.983.398,40 ευρώ. Για τις 26.381 αιτήσεις που δεν χορηγήθηκε Ε.Α. 2024, ο Οργανισμός είχε ζητήσει να προσκομιστούν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να εκπληρωθούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις και να χορηγηθεί Ε.Α. 2024 σε όσους τελικά δικαιούνται.
Νέες καταγγελίες για παράνομες αγροτικές ενισχύσεις από ελαιώνες που έχουν σχέση με εικονικές διαθήκες στην χώρα μας μελετά η δικαιοσύνη.
Μιλάμε για χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα για τα οποία εμφανίζονται εικονικοί δικαιούχοι και φέρεται να εισπράττουν αγροτικές ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της απάτης και της κακοδιαχείρισης στις αγροτικές επιδοτήσεις, με την υιοθέτηση ενός εξελιγμένου πληροφοριακού συστήματος που λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Ένα από τα εργαλεία πληροφορικής που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη της ΕΕ είναι το Arachne, το οποίο κάνει ελέγχους για απάτη αγροτικών κονδυλίων και εντοπισμό διπλής χρηματοδότησης.
Με το Arachne γίνονται έλεγχοι στον τομέα των διαρθρωτικών ταμείων (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
Το σύστημα αυτό, ήδη δοκιμασμένο σε αρκετές χώρες με ιδιαίτερη επιτυχία, παραμένει όμως μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτο από τις ελληνικές αρχές.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, 11 κράτη μέλη της ΕΕ χρησιμοποιούν πλήρως τις δυνατότητες του εργαλείου, ενω ακόμη 3 χρησιμοποιούν τα δεδομένα του. Ακόμη 7 κράτη μέλη έχουν πραγματοποιήσει σχετική εκπαίδευση με στόχο την χρήση αυτού του εργαλείου το επόμενο χρονικό διάστημα.
Οι Οργανισμοί Πληρωμών των κρατών μελών που το χρησιμοποιούν μπορούν να εντοπίζουν γρήγορα περιπτώσεις ασυνήθιστων οικονομικών συναλλαγών και παραβιάσεων των κανονισμών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, τα κράτη μέλη που λειτουργούν το Arachne ανέφεραν ότι το χρησιμοποιούν κυρίως για την επαλήθευση των όρων επιλεξιμότητας και για να λάβουν δείγμα των επιτόπιων ελέγχων τους.
Το ένα τρίτο αυτών των οργανισμών πληρωμών δήλωσε ότι εντόπισε περιπτώσεις παρατυπιών και απάτης με βάση πληροφορίες από το Arachne, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία είναι ικανοποιημένη με τη χρήση του.
Διαβάστε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (εδώ)
Με νομοθετική ρύθμιση, που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο έχει κατατεθεί στην Βουλή προς επεξεργασία και ψήφιση, παρατείνεται από τη λήξη της, έως την 30η Σεπτεμβρίου 2025, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για προσωρινής απασχόλησης πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία.
Αναλυτικά το πλήρες περιεχόμενο της ρύθμισης έχει ως εξής:
Άρθρο 205
Παράταση προθεσμιών αδειών διαμονής για προσωρινή απασχόληση στην αγροτική οικονομία, αδειών διαμονής πολιτών του άρθρου 193 του ν. 5078/2023 και πράξεων παραχώρησης ακινήτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. και άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου
1. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των παρ. 1 και 1α του άρθρου δέκατου έκτου του ν. 4783/2021 (Α΄ 38), περί διαδικασίας προσωρινής απασχόλησης πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία, παρατείνεται από τη λήξη της έως την 30η Σεπτεμβρίου 2025.
2. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση της άδειας διαμονής του άρθρου 193 του ν. 5078/2023 (Α’ 211), περί χορήγησης νέου τύπου άδειας διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών, όπως αυτή προσδιορίζεται στην παρ. 4 του ανωτέρω άρθρου 193, παρατείνεται από τη λήξη της έως την 30η Σεπτεμβρίου 2025.
3. Η προθεσμία της παρ. 3 του άρθρου 153 του ν. 4887/2022 (Α’ 16), περί των πράξεων παραχώρησης ακινήτων του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ και β’ βαθμού και άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, στα οποία έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν δομές της παρ. 4 του άρθρου 8 και του άρθρου 10 του ν. 4375/2016 (Α’ 51), παρατείνεται από τη λήξη της έως την 31η Δεκεμβρίου 2025.
Διαβάστε το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή (εδώ)
Ξεκινά τις πληρωμές ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την ειδική στρεμματική ενίσχυση στο βαμβάκι, που σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναμένεται να πληρωθεί την Παρασκευή (21/3) ή το αργότερο τη Δευτέρα (24/3).
«Ανάσα» στους βαμβακοπαραγωγούς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές δίνει η απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα χορηγηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση, χωρίς την υποχρέωση παράδοσης του προϊόντος.
Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός ΑΑΤ, μιλώντας στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βάμβακος, οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων και Φθιώτιδας, δεν έχουν υποχρέωση τήρησης της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης ως όρου επιλεξιμότητας για την καταβολή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος. Την ίδια ώρα, στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Έβρου, Εύβοιας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, και Φλωρίνης η ελάχιστη στρεμματική απόδοση, μειώνεται επιπλέον 30% και ως εκ τούτου ορίζεται με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας, μειωμένο κατά 51%.
Θα ακολουθήσουν οι πληρωμές των Οικολογικών Σχημάτων.
Το ΥπΑΑΤ είχε υποσχεθεί ότι θα ξεκινούσε η πληρωμή τους από τα τέλη του 2024. Φτάσαμε Μάρτιο και πάει να επαναληφθεί το περσινό έργο.
Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας στους παραγωγούς και περιμένουν με αγωνία τις ενισχύσεις
Θυμίζουμε πέρσι τα Οικολογικά Σχήματα του έτους 2023 άρχισαν να πληρώνονται από τις 30 Απριλίου 2024, στη διάρκεια δηλαδή της Μεγάλης Εβδομάδας.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι φέτος υπό την εποπτεία της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ. Θα αποτελέσει μεγάλη αποτυχία για τον υπουργό ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, αν οι πληρωμές των Οικολογικών Σχημάτων γίνουν και φέτος την Μεγάλη Εβδομάδα.
Πάντως προβλέπουμε ότι θα υπάρχουν άνωθεν «πιέσεις» για να γίνουν οι πληρωμές μετά τις 25 Μαρτίου.
Για τα πριμ όλοι γνωρίζουν ότι θα είναι μειωμένα και δεν θα έχουν καμιά σχέση με όσα προέβλεπε το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ.
Να υπενθυμίσουμε ότι από την εξόφληση του περασμένου Δεκεμβρίου δεν πληρώθηκαν:
- Από το monitoring της Βασικής Ενίσχυσης 2024, 345.605 αγροτεµάχια.
- 5.330 αιτήσεις (μεταβιβαστών και αποδεκτών), καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχός τους.
- 26.381 αιτήσεις για χορήγηση Εθνικού Αποθέματος 2024, καθώς σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν είχε προσκομιστεί ολοκληρωμένος ηλεκτρονικός φάκελος με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και δεν τηρούσαν όλες σωρευτικά τις προϋποθέσεις.
Ακόμη περιμένουμε να δούμε αν θα πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα «χαμένα» 81 εκατ. ευρώ που δεν πληρώθηκαν πέρσι.
Συζήτηση έγινε στην Βουλή για τις καλλιέργειες που θα ενταχθούν στο Μέτρο 23 για στήριξη ρευστότητας στους παραγωγούς για απώλεια παραγωγής τουλάχιστον κατά 30% από φυσικές καταστροφές.
Η φυσική καταστροφή θα πρέπει να έχει γίνει μετά το 2024. Τα στοιχεία των αποδόσεων θα σταλούν από τις ΔΑΟΚ στο ΥπΑΑΤ. Το κοινοτικό κονδύλι ανέρχεται σε 142,8 εκ. ευρώ αλλά υπάρχει δυνατότητα να προστεθούν και εθνικοί πόροι και να γίνει το πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο.
Παραπέμποντας σε ένα χρονοδιάγραμμα, που φθάνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης, είπε πως δεν έχει κριθεί ακόμη ποια αγροτικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζημία, θα αποζημιωθούν από το Μέτρο 23, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλη Κόκκαλη.
«Το ποιες καλλιέργειες θα προταθούν τελικά για ένταξη στο Μέτρο θα εξαρτηθεί από αντικειμενικά στοιχεία και από τις άτυπες διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, για να διαβεβαιώσει ότι «τα 142 εκατομμύρια θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο και με τον πιο αμερόληπτο τρόπο για να ενισχυθούν οι παραγωγοί», τόνισε ο υφυπουργός.
Πάντως ο υφυπουργός από τις δηλώσεις του έδειξε ότι παρά τις διαρροές δεν έχει αποφασίσει το ΥπΑΑΤ ποιες καλλιέργειες θα ενταχθούν στο Μέτρο για στήριξη.
Στην πρωτολογία του ο κ. Κόκκαλης ανέφερε τα εξής: «Στις 18 του Φλεβάρη και μετά από τη σύσκεψη με τους αγρότες -αντιπροσωπεία των μπλόκων- ενόψει των αγροτικών κινητοποιήσεων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε κάποια μέτρα στήριξης για τους αγρότες, ένα εκ των οποίων ήταν η ενεργοποίηση του Μέτρου 23 για την αποζημίωση παραγωγών που υπέστησαν απώλειες άνω του 30%.
Διαβάζω επακριβώς τι είπε το Υπουργείο: «Οι καλλιέργειες που πληρούν τα κριτήρια, θα καταγραφούν σε λίστα…».
Έχουν καταγραφεί σε λίστα; «…και θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έγκριση, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποζημίωσης το συντομότερο δυνατόν. Η στήριξη θα αφορά καλλιέργειες που μπορούν να τεκμηριώσουν την απώλεια μέσω ισοζυγίων». Και άλλη τελεία και άλλη ερώτηση: Έχει γίνει αυτή η διαδικασία;
Σας το είχα πει και στη συζήτηση του νομοσχεδίου. Ποια προϊόντα, δηλαδή, θα αποζημιωθούν, ποιες καλλιέργειες; Είχε αποσταλεί κάποιο ενημερωτικό έγγραφο στις ΔΑΟΚ όλης της χώρας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι αγρότες να τεκμηριώσουν την απώλεια εισοδήματος; Γιατί εσείς καλά τα λέτε εδώ «…όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις», αλλά τους δόθηκε αυτή η δυνατότητα να προσκομίσουν τα τιμολόγια και τα σχετικά έγγραφα;
Γιατί το λέω αυτό; Διότι, ήδη δημοσιεύματα λένε ότι θα είναι εκτός πολλά προϊόντα ή μάλλον να το πάμε ανάποδα, θα είναι το βαμβάκι, θα είναι το καλαμπόκι και θα είναι κι ο ηλίανθος. Δεν θα είναι τα ακτινίδια, δεν θα είναι οι ελιές, δεν θα είναι πιθανότατα τα αμύγδαλα και δεν θα είναι και τα σταφύλια. Και εν πάση περιπτώσει, έγινε αυτή η διαδικασία με όρους δικαιοσύνης σε όλη την Ελλάδα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς είτε στους μεμονωμένους, είτε στους οργανωμένους να αποδείξουν ότι έχει ζημιά; Αυτό πρέπει να γίνει πρώτα. Να προσκομίσουν στο Υπουργείο διά των ΔΑΟΚ όλα τα παραστατικά και μετά εσείς να τα στείλετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκεί να αποφασιστεί ποια προϊόντα έχουν τα κριτήρια της αποζημίωσης».
Στη δευτερολογία του, ο Λαρισαίος Βουλευτής ρώτησε το κυβερνητικό στέλεχος «μπορείτε ως εκπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης, της Ελληνικής Δημοκρατίας να πείτε ότι «έχουμε στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρία, τέσσερα προϊόντα» και ποια είναι αυτά; Μπορείτε να πείτε εάν θα αποζημιωθούν τα υπόλοιπα προϊόντα; Εάν δεν μπορείτε να το πείτε, τότε, συγγνώμη, δεν είστε σε θέση να ανταποκριθείτε - όχι εσείς - στις ανάγκες του αγροτικού κόσμου. Γιατί ο κανονισμός, το συγκεκριμένο μέτρο λέει ότι τα αιτήματα πρέπει να είναι τεκμηριωμένα. Η ερώτηση είναι πάλι: Δώσατε τη δυνατότητα, κύριε Υπουργέ, στους αγρότες να αποδείξουν ότι έχουν υποστεί ζημιά; Τι δώσατε αυτή τη δυνατότητα; Προφανώς και δεν τη δώσατε».
Την ένταξη του βαμβακιού στο Μέτρο 23 ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βάμβακος στην Καρδίτσα που διοργάνωσε η Διεπαγγελματική Βάμβακος σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Το Mέτρο 23, το οποίο ενεργοποιείται για πρώτη φορά στην πατρίδα μας, θα επιτρέψει σε μια σειρά καλλιεργειών να τύχουν ενίσχυσης σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ένα από τα προϊόντα που θα συμπεριληφθούν είναι το βαμβάκι. Άρα λοιπόν μέσα σε αυτούς τους φακέλους που έχουμε ετοιμάσει και αποστέλλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και το βαμβάκι».
Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο στο οποίο έκανε ειδική μνεία είναι η εφαρμογή του αποτυπώματος άνθρακα, που προβλέπει οικονομική στήριξη 31,7 ευρώ/στρέμμα. «Υιοθετήσαμε το μέτρο για τη µείωση του αποτυπώµατος άνθρακα στη βαμβακοκαλλιέργεια, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το επόμενο έτος. Παράλληλα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της βαμβακοκαλλιέργειας».
Σημαντική ήταν η αναφορά του Υπουργού στη συνεργασία με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, καθώς, όπως τόνισε «το προηγούμενο διάστημα επαναπροσδιορίσαμε από κοινού θέματα και ζητήματα που αφορούν στην καλλιέργεια και είδαμε τα προβλήματα του συγκεκριμένου κλάδου και δρομολογήσαμε λύσεις».
Αναφερόμενος στις προοπτικές εξαγωγής του ελληνικού βαμβακιού, υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας είναι, πέρα από την ενίσχυση των εξαγωγών, να διασφαλίσουμε ότι το ποιοτικό ελληνικό βαμβάκι θα απορροφάται από αγορές με ανεπτυγμένη κλωστοϋφαντουργία».
Σχεδιασμός ΕΕ για πρωτογενή τομέα
Μιλώντας σε πάνελ για την αγροτική ανάπτυξη, ο Κώστας Τσιάρας, τόνισε ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι η Ευρώπη να αποφασίσει τι σχεδιασμό έχει για τον πρωτογενή τομέα».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία δίνει έμφαση στη στήριξη των νέων αγροτών, των γυναικών, καθώς και των παραγωγών σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Και συμπλήρωσε πως «ένα θέμα το οποίο έθεσα και εγώ κι άλλοι συνάδελφοί μου είναι η διασφάλιση του ελάχιστου εισοδήματος για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «παλιά θέλαμε την αειφορία και την ανάπτυξη, σήμερα με την κλιματική κρίση και με όλα όσα γίνονται στην παγκόσμια αγορά, μιλάμε για έναν πρωτογενή τομέα που πρέπει να είναι ανθεκτικός στο πέρασμα του χρόνου».
Τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πολιτικές που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την προσαρμοστικότητα του αγροτικού τομέα στις νέες προκλήσεις.
Για το αρδευτικό νερό ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένας ολιστικός σχεδιασμός για τη διασφάλιση των πόρων του αρδευτικού νερού και για την ορθολογική διαχείριση του.
«Αυτό γίνεται με τα μεγάλα έργα που βρίσκεται σε εξέλιξη που έχουν ενταχθεί στο Ύδωρ 2.0. Δύο εξ αυτών που έχουν ενταχθεί είναι στη Θεσσαλία και έχουν συγκεκριμένη αναφορά στην Καρδίτσα. Σύντομα, μάλιστα, θα δημιουργήσουμε μια πρόσκληση για τα αρδευτικά έργα που θα απευθύνονται στις περιφέρειες και για τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα που θα απευθύνονται στους δήμους», δήλωσε.
Ολοκληρώνονται οι καταχωρήσεις των τιμολογίων και των αποδεικτικών σφαγής με στόχο να προχωρήσουν οι έλεγχοι και να γίνουν οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο προγραμματισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να ξεκινήσουν οι πληρωμές της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος στους δικαιούχους παραγωγούς προς τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.
Μαζί με την ενίσχυση στο βαμβάκι θα πληρωθούν και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για προϊόντα που δεν έχουν παραδόσεις.
Για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σκληρού σίτου, μαλακού σίτου και κριθαριού και την ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι, στην ΕΑΕ δηλώνεται η ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου και ο αριθμός των ετικετών ανά ποικιλία και υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά το τιμολόγιο αγοράς του πιστοποιημένου σπόρου.
Προς τα πίσω φαίνεται ότι θα πάει η συνδεδεμένη αραβόσιτου και των άλλων προϊόντων (μηδική κ.α.) που έχουν θέμα με τους ελέγχους για την ιδιοκατανάλωση (κτηνοτρόφοι). Αγώνας δρόμου γίνεται να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι συνδεδεμένη πριν το Πάσχα.
Όσον αφορά το ΟΣΔΕ του 2025, πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν ότι είναι καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με την εικόνα του 2024.
Σε σχέση με πέρσι είναι σίγουρο ότι γίνονται προσπάθειες να ανοίξει νωρίτερα.
Ήδη ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητάει από τα ΚΥΔ φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και αν υπάρχουν μεταβολές, μέχρι τις 30 Μαρτίου 2025, με στόχο τη διατήρηση της πιστοποίησης. Μετά την εξέταση των δικαιολογητικών θα ακολουθήσει η σχετική αξιολόγηση των ΚΥΔ.
Το πρόβλημα είναι (όπως και κάθε χρόνο) ότι για να ανοίξει το ΟΣΔΕ θα πρέπει να έχει γίνει η ανανέωση στο χαρτογραφικό υπόβαθρο και να καταχωρηθούν αυτές στο σύστημα monitoring για να μπορέσει να κάνει τους ελέγχους.
Να επισημάνουμε ότι το 2025 έχουμε αλλαγές στην αιρεσιμότητα και στα Οικολογικά Σχήματα που θα πρέπει να περάσουν και αυτά στην εφαρμογή της δήλωσης ΟΣΔΕ.
Με την προϋπόθεση ότι όλα αυτά θα ετοιμαστούν αναμένεται αρχές του καλοκαιριού να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα η πλατφόρμα για δηλώσεις.
Στο μεταξύ ο νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νίκος Σαλάτας, κάνει μεγάλες προσπάθειες για να αλλάξει το πολύ αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) κατά του Ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου. Η έρευνα βγάζει μεγάλα λαυράκια και υπάρχει κίνδυνος με την πιστοποίηση πληρωμών.
Ήδη τα στοιχεία της EPPO φέρνουν την πρώτη δίκη, στις 16 Μαΐου 2025, με εξήντα τέσσερα άτομα (56 ύποπτοι δράστες και οκτώ κατηγορούμενοι ως συνεργοί) για τα οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες, στις 18 Φεβρουαρίου 2025, σε υπόθεση που είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου.
Ακολουθεί δεύτερη δίκη, στις 24 Μαρτίου 2025, με 22 άτομα (16 ύποπτοι δράστες και έξι συνεργοί), που κατηγορήθηκαν, τον Ιανουάριο του 2025, σε υπόθεση που είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου.
Στην συνέχεια έχουμε την τρίτη υπόθεση, που θα εκδικαστεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου, στις 30 Μαΐου 2025, που αφορά 14 υπόπτους (οκτώ κατηγορούμενοι ως δράστες και έξι ως συνεργοί) οι οποίοι κατηγορήθηκαν πέρυσι.
Και θα ακολουθήσουν νέοι φακέλοι από την EPPO το επόμενο διάστημα. Εκτός από τις παρανομίες με την είσπραξη αγροτικών ενισχύσεων από την ΚΑΠ, στο μικροσκόπιο της EPPO είναι οι αγορές δικαιωμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά γιατί σε συγκεκριμένο νησί αγοράζουν δικαιώματα σε τιμές πολύ πάνω από την αξία τους. Μάλιστα κάποιες εταιρείες αγοράζουν δικαιώματα από πολλές περιοχές της χώρας και στην συνέχεια τα πουλάνε στο συγκεκριμένο νησί με μεγάλα ποσοστά κέρδους.
Τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Το Σάββατο (15/3) θα γίνει η ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα και αμέσως μετά θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό.
Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης είναι:
Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης
Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης: Κωστής Χατζηδάκης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης
Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης
Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας
Υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης
Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Υφυπουργός: Τάσος Χατζηβασιλείου
Υφυπουργός αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό: Γιάννης Λοβέρδος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός: Θανάσης Δαβάκης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος
Υφυπουργός: Βασίλης Σπανάκης
Υφυπουργός για θέματα Μακεδονίας Θράκης: Κώστας Γκιουλέκας
Υφυπουργός: Βιβή Χαραλαμπογιάννη
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Υπουργός: Σοφία Ζαχαράκη
Αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: Νίκος Παπαϊωάννου
Υφυπουργός: Κώστας Βλάσης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης
Αναπληρώτρια: Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη
Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Υφυπουργός: Μάριος Θεμιστοκλέους
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Υπουργός: Χρίστος Δήμας
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τις μεταφορές: Κωνσταντίνος Κυρανάκης
Υφυπουργός: Νίκος Ταχιάο
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Υπουργός: Σταύρος Παπασταύρου
Υφυπουργός: Νίκος Ταγαράς
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ενέργειας: Νίκος Τσάφος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Υπουργός: Τάκης Θεοδωρικάκος
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα έρευνας και καινοτομίας: Αρίστος Δοξιάδης
Υφυπουργός: Λάζαρος Τσαβδαρίδης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Υπουργός: Νίκη Κεραμέως
Υφυπουργός: Κώστας Καραγκούνης
Υφυπουργός: Άννα Ευθυμίου
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Γιάννης Λαμπρόπουλος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Υπουργός: Γιώργος Φλωρίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Μπούγας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Υπουργός: Λίνα Μενδώνη
Υφυπουργός: Ιάσονας Φωτήλας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
Υπουργός: Μάκης Βορίδης
Υφυπουργός: Σέβη Βολουδάκη
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Υπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου
Υφυπουργός: Έλενα Ράπτη
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Υπουργός: Κώστας Τσιάρας
Υφυπουργός: Διονύσης Σταμενίτης
Υφυπουργός: Χρήστος Κέλλας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας
Υφυπουργός: Στέφανος Γκίκας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη
Υφυπουργός: Άννα Καραμανλή
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Υπουργός: Δημήτρης Παπαστεργίου
Υφυπουργός: Χρήστος Μπουκώρος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Υπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης
Υφυπουργός: Κώστας Κατσαφάδος
Υφυπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς
Υπουργός Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Γιώργος Μυλωνάκης
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα και του Προέδρου της Ένωσης Βιολογικής και Οικολογικής Φυτοπροστασίας (ΕΒΙΟΦ) κ. Γιώργου Κομιανού, στην οποία συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την ΚΑΠ και τα Οικολογικά Σχήματα.
Στην συνάντηση ο υπουργός ΑΑΤ, ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες να ανοίξει σύντομα το ΟΣΔΕ του 2025 αλλά και τα «κλικαρίσματα» στα οικολογικά σχήματα για να μπορούν να εφοδιαστούν οι παραγωγοί τα υλικά που χρειάζονται και να τα εφαρμόσουν την βέλτιστη χρονική στιγμή.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προτεραιότητα που δίνει ο κύριος Υπουργός να επιταχυνθεί η διαδικασία για να βγει άμεσα η νέα πρόσκληση για το Κομφούζιο και η οποία έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα.
Σχετικά με τις πληρωμές των οικολογικών σχημάτων, ο υπουργός ΑΑΤ τόνισε πως γίνεται προσπάθεια να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές το συντομότερο δυνατό.
Νωρίτερα ο ΑγροΤύπος ανέφερε σε σχετικό άρθρο τα εξής:
«Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ζήτησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τα ΚΥΔ τα ΑΦΜ των δικαιούχων για συγκεκριμένες δράσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν σταδιακά οι πληρωμές. Πιο πιθανό είναι να προκριθούν δράσεις που είναι πιο εύκολες στην πληρωµή τους, όπως είναι για παράδειγµα η ∆ράση 6 για τα ψηφιακά εργαλεία. Επίσης αναμένεται να γίνουν πληρωμές για κλαδέματα, λιπάσματα, ωφέλιμα, ακροφύσια, κυκλική οικονομία».
Αρχικά οι αρμόδιοι έλεγαν ότι οι πληρωμές των Οιικολογικών Σχημάτων θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του 2024.
Αυτό τελικά δεν έγινε και όπως φαίνεται θα ακολουθήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ την περσινή συνταγή της σταδιακής πληρωμής τους.
Οι αρμόδιοι επικεντρώθηκαν σε µία συγκεκριµένη µερίδα Οικολογικών Σχηµάτων και όχι στο σύνολό τους για να φέρουν νωρίτερα τις πληρωμές στους δικαιούχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ζήτησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τα ΚΥΔ τα ΑΦΜ των δικαιούχων για συγκεκριμένες δράσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν σταδιακά οι πληρωμές.
Πιο πιθανό είναι να προκριθούν δράσεις που είναι πιο εύκολες στην πληρωµή τους, όπως είναι για παράδειγµα η ∆ράση 6 για τα ψηφιακά εργαλεία.
Επίσης αναμένεται να γίνουν πληρωμές για κλαδέματα, λιπάσματα, ωφέλιμα, ακροφύσια, κυκλική οικονομία.
Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρξουν έλεγχοι στα σιτηρέσια ή θα πάνε σε πληρωμή και οι έλεγχοι παραστατικών μεταφερθούν για το μέλλον.
Στο μεταξύ οι ενστάσεις για την εξισωτική γίνονται μέχρι στιγμής μέσω χρήσης κωδικών Taxisnet, ενώ ζητούν από τους «κομμένους» να καταθέσουν ξανά τα δικαιολογητικά μαζί με την ένσταση.
Την στήριξη της πολιτείας ζητούν οι παραγωγοί για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μετά από μια δύσκολη χρονιά, με αυξημένο κόστος παραγωγής, μειωμένες τιμές και φυσικές καταστροφές.
Αυτό αναφέρει το υπόμνημα του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου, το οποίο συνυπογράφουν επίσης ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φρούτα Μανιακίου Βεγορίτιδας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός 551, καθώς και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πύργων, ενώ με αυτά δηλώνει πως συντάσσεται και ο Δήμος Εορδαίας.
Συγκεκριμένα, οι αγρότες αιτούνται:
1) δέσμευση καταβολής αποζημιώσεων για κεράσια, μήλα και ροδάκινα που επλήγησαν από την κλιματική αλλαγή το 2024 στις περιοχές Κοζάνης και Φλώρινας και είναι εκτός Κανονισμού ΕΛΓΑ,
2) πληρωμή εκκρεμοτήτων προανθικού σταδίου για το 2021,
3) επαναφορά συνδεδεμένης σε όλους τους μηλοπαραγωγούς αλλά και σε όλους τους καλλιεργητές καλαμποκιού,
4) μείωση του κόστους παραγωγής (μέσω μείωσης του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, καύσιμα και ζωοτροφές, κρατικής επιδότησης για την αγορά λιπασμάτων και σπόρων, πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια για επενδύσεις σε αγροτικές μονάδες),
5) επικαιροποίηση και προσαρμογή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ στις νέες καιρικές συνθήκες, ώστε να ασφαλίζει και να καλύπτει περισσότερες φυσικές καταστροφές, καθώς και να εξασφαλίζει δίκαιες αποζημιώσεις, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής,
6) εντατικοποίηση ελέγχων στα σύνορα, με τακτικό έλεγχο κατά των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων, με στόχο την προστασία των Ελλήνων παραγωγών από αθέμιτο ανταγωνισμό και την Προστασία της Ελληνικής Παραγωγής.
Ερώτημα στην Βουλή
Τα αιτήματα του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου μετέφερε μετέφερε με ερώτησή του στην Βουλή ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης στην Β' Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Χήτας.
Συγκεκριμένα όπως τονίζει ο βουλευτής η στήριξη του Έλληνα αγρότη κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθότι η μείωση της διατροφικής αυτάρκειας της χώρας μας είναι άκρως απογοητευτική και επικίνδυνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της υγείας (κατανάλωση τροφίμων μη παραγόμενων στην Ελλάδα αλλά με υψηλά «διατροφικά μίλια» και αυξημένα απαγορευμένα φυτοφάρμακα) αλλά και για τη ζωή των πολιτών σε περίπτωση κρίσης ή παύσης εξαγωγών των χωρών προέλευσης για οιονδήποτε λόγο.
Η στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα θα οδηγήσει σε μείωση της εξάρτησης της αγοράς της χώρας από τις εισαγωγές τροφίμων και στην κατανάλωση ει δυνατόν τροφίμων «μηδενικών χιλιομέτρων», σε αντίθεση με τα εισαγόμενα τρόφιμα τα οποία φθάνουν στη χώρα από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, ενώ θα πέσουν οι τιμές για τον καταναλωτή, θα αυξηθεί η κατανάλωση τοπικά παραγόμενων και εποχικών προϊόντων και επιπλέον θα λειτουργήσει ως μέτρο μείωσης και του οικολογικού αποτυπώματος και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων λόγω της μεταφοράς των εισαγόμενων τροφίμων από μεγάλες αποστάσεις.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεστε να προβείτε σε ενέργειες, ώστε να υπάρξει δέσμη λήψης ουσιαστικών μέτρων ικανοποίησης των παραπάνω αιτημάτων των αγροτών του Βερμίου προς όφελος της ευρύτερης τοπικής αγροτικής κοινωνίας, ως απαραίτητη στήριξη για τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας με μεγαλύτερη ασφάλεια και προοπτική αλλά και προς όφελος του Πρωτογενή Τομέα της χώρας μας και τη βιωσιμότητα αυτού; Αν ναι, σε ποια μέτρα θα προβείτε και ποιο είναι το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα κάθε μέτρου, το οποίο θα παρθεί προς αντιμετώπιση όλων των προαναφερθέντων προβλημάτων;
Αυξημένα αναμένονται τα ευρωπαϊκά κοπάδια βοοειδών (2,1%) και αιγών (1,1%), το δεύτερο εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις η Ελλάδα διατηρεί την πρωτιά της ως ο μεγαλύτερος παραγωγός αιγών στην ΕΕ
Αντίθετα, τα κοπάδια προβάτων στην ΕΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025, προβλέπεται να είναι, κατά 7%, μειωμένα (στα 14,5 εκατομμύρια κεφάλια) σε σχέση με το ίδιο εξάμηνο του 2024.
Επίσης οι προβλέψεις στην χοιροτροφία (που πραγματοποιούνται σε τριμηνιαία βάση) δείχνουν μια μείωση κοπαδιών, κατά 2,7%, το τελευταίο τρίμηνο του 2025 (σε 57,1 εκατομμύρια κεφάλια) σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024.
Ανά χώρα η Eurostat αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει ο κύριος παραγωγός αιγείου κρέατος στην ΕΕ, φτάνοντας τα 1 εκατ. κεφάλια ζώων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Ακολουθεί η Ισπανία, η οποία αναμένεται να παράγει 0,6 εκατομμύρια κεφάλια (αύξηση περίπου 12% σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2024).
Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία, προβλέπεται μείωση, κατά 14,6%, των προβάτων, το δεύτερο εξάμηνο του 2025, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Ωστόσο, η Ισπανία θα παραμείνει η κύρια χώρα εκτροφής προβάτων στην ΕΕ.
Η Γαλλία προβλέπεται να παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός βοείου κρέατος μεταξύ των χωρών της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025, αντιπροσωπεύοντας το 22% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ.
Ωστόσο, η γαλλική παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί (-1,6% σε 2,6 εκατομμύρια κεφάλια) κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Αντίθετα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ αναμένονται αυξήσεις: Γερμανία (+1,0% έως 1,9 εκατ. κεφάλια), Ισπανία (+17,4% έως 1,2 εκατ. κεφάλια) και Ιρλανδία (+7,5% έως 1,1 εκατ. κεφάλια).
Στην ΕΕ η Ισπανία, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2025, προβλέπεται ότι θα παράγει 12 εκατομμύρια κεφάλια χοίρων, που αντιστοιχεί περίπου στο 21% του συνόλου της παραγωγής στην ΕΕ. Το νούμερο αυτό υποδηλώνει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, μια πολύ μεγάλη μείωση της ισπανικής παραγωγής, κατά 9%, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2024.
Στην υπόλοιπη ΕΕ προβλέπονται μειώσεις στη Δανία (-3,2% σε 7,9 εκατ. κεφάλια) και στη Γαλλία (-1,0% σε 5,7 εκατ. κεφάλια), ενώ σχετικά μικρές αυξήσεις στη Γερμανία (+0,6% σε 8,9 εκατ. κεφάλια) και στις Κάτω Χώρες (+0,1% σε 5,6 εκατ. κεφάλια).
Ανακοινώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι πινάκες παραδεκτών αιτήσεων πληρωμής, καθώς και οι πινάκες με όλες τις μη παραδεκτές αιτήσεις πληρωμής της Παρέμβασης Π3-71 (Εξισωτική) για το 2024.
Οι αιτούντες μπορούν να ενημερώνονται, μέσω προσωποποιημένης πληροφόρησης, σε διαδικτυακή εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος.
Κατά των πινάκων παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 της ανωτέρω ΥΑ, οι παραγωγοί δύναται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή. Για την διαδικασία υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής ισχύουν τα παρακάτω:
1. Οι προσφυγές υποβάλλονται εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΔ, αρχής γενομένης από την Δευτέρα (10/03/2025), μέχρι την Παρασκευή (21/03/2025). Η υποβολή πραγματοποιείται στην διεύθυνση (εδώ) απ’ ευθείας από τον ενδιαφερόμενο παραγωγό με τη χρήση των προσωποποιημένων κωδικών taxisnet
2. Η φόρμα υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής είναι προσωποποιημένη και εμφανίζει ανά Δράση τους κωδικούς απόρριψης που αφορούν το συγκεκριμένο χρήστη.
3. Χρήστες που έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης και έχουν απορριφθεί σε παραπάνω από μια δράση, πρέπει να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή για κάθε δράση χωριστά.
4. Η ενδικοφανής προσφυγή δύναται να αφορά:
i. Σε επαναξιολόγηση της αίτησης ενίσχυσης μέσω της ισχύουσας διαδικασίας. Ο χρήστης επιλέγει «ΝΑΙ» στο αντίστοιχο πεδίο και η επαναξιολόγηση της αίτησης υλοποιείται με μηχανογραφική επαναξιολόγηση των δεδομένων της Αίτησης Ενίσχυσης.
ii. Σε ένσταση κατά ενός ή περισσοτέρων κωδικών απόρριψης. Για τους κωδικούς κατά των οποίων υποβάλλεται η ενδικοφανής προσφυγή, ο χρήστης επιλέγει «ΝΑΙ» στο πεδίο «Ένσταση» για όσους από τους κωδικούς απόρριψης επιθυμεί και επιλέγει την αιτία απόρριψης για την οποία επιθυμεί να υποβάλλει ενδικοφανή προσφυγή (επιλέγοντας το αντίστοιχο πεδίο ένστασης). Στην συνέχεια πραγματοποιείται η αποθήκευση και εφόσον έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία προχωρά σε οριστικοποίηση.
Εφόσον οριστικοποιηθεί η ενδικοφανής προσφυγή δεν μπορεί να τροποποιηθεί.
Οι Δράσεις παρέμβασης:
Δράση 1: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές
Δράση 2: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών
Δράση 3: Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα
«Η επιβίωση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα δεν είναι ζήτημα που αφορά κάποια κόμματα. Είναι εθνικό ζήτημα που οφείλουμε να προτάξουμε. Έχουμε χρέος να κρατήσουμε τον πρωτογενή τομέα ζωντανό και να ενισχύσουμε τη συμβολή του στην παραγωγική δράση, αλλά και στην πατρίδα μας», ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 14ης Agrothessaly.
«Η κυβερνητική πολιτική είναι σαφώς προσανατολισμένη στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα» ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας και τόνισε ότι «έχει σημασία να δώσουμε όραμα, αλλά και τη δυνατότητα στον παραγωγικό κόσμο να κάνει βήματα στο μέλλον», επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι με συγκεκριμένα μέτρα να καταστήσει τον πρωτογενή τομέα βασικό πυλώνα της οικονομικής πολιτικής δημιουργώντας τις συνθήκες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.
Αναφερόμενος στις συζητήσεις για τη νέα ΚΑΠ, μετά το 2027, σημείωσε ότι στόχος της θα είναι η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, η προσέλκυση νέων στην παραγωγή, η ενίσχυση των απομακρυσμένων και μειονεκτικών περιοχών και η λήψη μέτρων για ενίσχυση του αγροτικού κόσμου. Ο ΥπΑΑΤ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της αγροτικής παραγωγής, στην προσπάθεια για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, καθώς τα αγροτικά προϊόντα συμβάλλουν καθοριστικά στην επισιτιστική επάρκεια.
Τα κυβερνητικά μέτρα
Παράλληλα αναφέρθηκε στα τελευταία γενναία, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου:
Μέτρο 23, ύψους 142,7 εκατ ευρώ για την ενίσχυση καλλιεργειών που έχουν υποστεί απώλειες στην παραγωγή άνω του 30%. Οφειλόμενες σε επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Εφαρμόζεται για πρώτη φορά.
Εκδόθηκε και για το 2025 η ΚΥΑ των αποζημιώσεων για τη θανάτωση των ζώων από τις ζωοονοσους, με τιμές επαυξημένες σε πολλές περιπτώσεις άνω του 100%
Έκδοση εντός του Μαρτίου της ΥΑ για το νέο 5.2, με στόχο την ενίσχυση σε ποσοστό 100%, για την αγορά νέου Ζωικού κεφαλαίου σε όσους κτηνοτρόφους θανατώθηκε το κοπάδι τους, εξ αιτίας των ζωονόσων.
Αυτήν την εβδομάδα εκδόθηκε η πρόσκληση για το μέτρο των σπάνιων φύλων αγροτικών ζώων
Στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, ρυθμίσαμε θέματα των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, των υδατοκαλλιεργειών και διαγράψαμε πάνω από 7.000 λιμνάζουσες αλιευτικές πρόσφυγες που επί δεκαετίες ταλαιπωρούν τους αλιείς μας. Επίσης,ρυθμίζονται για πρώτη φορά τα κόκκινα αγροτικά δάνεια για φυσικά πρόσωπα και συνεταιρισμούς
Το καλοκαίρι που μας πέρασε σχεδιάσαμε και εκτελέσαμε την μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση και καταφέραμε να εκριζώσουμε την πανώλη από τη χώρα, ενώ στο μέτωπο της ευλογιάς αυτήν τη στιγμή έχουμε μόνο 2 ενεργές περιφερειακές ενότητες από τις 21 που είχαν διαπιστωθεί κρούσματα
Υπεγράφη η πρόσκληση για επενδύσεις ύψους 300 εκατ ευρώ για θερμοκηπιακές καλλιέργειες
Είναι σε εξέλιξη τα μέτρα για την αγροτική οδοποιία και των νέων αγροτών. Οι αιτήσεις για έργα ξεπέρασαν τις 1.000 και το ποσό των προτάσεων υπερβαίνει την προβλεπόμενη υπεδέσμευση.
Στις 31/12/24 έκλεισε η προγραμματική περίοδος του επιχειρησιακού προγράμματος αλιείας - θάλασσας, με απορρόφηση που ξεπέρασε το 102%, γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά στη χώρα
Ήδη εκτελούνται με πολύ υψηλά ποσοστά απορρόφησης τα τομεακά προγράμματα του οίνου, ελαιολάδου, οπωροκηπευτικών και μελισσοκομικών.
Υλοποιούνται την τρέχουσα περίοδο 28 προγράμματα προβολής προώθησης αγροτικών προϊόντων, ύψους 54 εκατ. ευρώ, κατατάσσοντας τη χώρα μας πολύ ψηλά στον τομέα αυτό σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη
Βρίσκονται σε εξέλιξη σε συνεργασία με τρίτες χώρες η δημιουργία πρωτοκόλλων για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων με στόχο το άνοιγμα νέων Αγορών. Έχουν κατατεθεί τα τελευταία χρόνια πάνω από 60 αιτήσεις με τους αντίστοιχους τεχνικούς φακέλους σε 15 χώρες ενδιαφέροντος των Ελλήνων εξαγωγέων. Πολλοί απ’ αυτούς τους φακέλους αφορούν και προϊόντα της θεσσαλικής γης, όπως το αχλάδι, μήλο, ακτινίδιο, επιτραπέζιο σταφύλι, κεράσι, ροδάκινο αλλά και σπόρους βαμβακιού.
Ξαναδίνουμε όραμα στη Θεσσαλία
Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλία, όπως είπε ο κ. Τσιάρας, οι όποιες εκκρεμότητες αφορούν τον Daniel βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, όπως η πληρωμή από το μέτρο 5.2 για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
«Η συζήτηση για το τι έχει περάσει η Θεσσαλία το προηγούμενο διάστημα είναι μεγάλη και θα μας απασχολήσει και στο μέλλον. Έχει όμως μεγάλη σημασία, μέσα από έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές να ξαναδώσουμε και το όραμα και πολύ περισσότερο τη δυνατότητα σε όλο τον παραγωγικό κόσμο, και της Θεσσαλίας, αλλά και της πατρίδας μας να κάνει τα απαραίτητα βήματα στου στο μέλλον», είπε ο κ. Τσιάρας.
Απαντώντας για τα έργα ορεινής υδρονομίας που υλοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως και στη συνεργασία που θα έχει με τον ΟΔΥΘ είπε ότι ήταν μία συνειδητή επιλογή η δημιουργία του, με στόχο , όχι μόνο τον χειρισμό, αλλά και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.
«Δεν πρόκειται για μια εύκολη άσκηση και εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του ΣΣ ΚΑΠ πολύ σύντομα θα έχουμε την πρόσκληση που θα απευθύνεται στις Περιφέρειες για τα μεγάλα αρδευτικά έργα και σε δεύτερο χρόνο την πρόσκληση για τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα. Προσπαθούμε με αυτόν τον τρόπο και με πολύ σημαντικά ποσά, να δώσουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, μέσα από ένα πρόγραμμα που θα εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό και θα βοηθάει και στο ζήτημα της επάρκειας, αλλά και στο ζήτημα της διαχείρισης του αρδευτικού νερού.
Θυμίζω ότι ήδη τρέχουν τα προγράμματα του ύδωρ 2.0. Έξι από αυτά τα μεγάλα έργα βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και, από ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω, έχουν ολοκληρωθεί οι περισσότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μια συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους εκπροσώπους των εταιρειών που θα κάνουν τα έργα.
Νομίζω ότι αυτή την περίοδο μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι για πρώτη φορά στην πατρίδα μας υπάρχει ένας ολιστικός σχεδιασμός που αφορά το νερό».
Πρόγραμμα για στήριξη των σπάνιων φυλών
Τέλος, αναφερόμενος στο Θεσσαλικό πρόβατο, για το οποίο θα γίνει εκδήλωση στην AgroThessaly από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σημείωσε ότι «έχει την υποστήριξη του ΥπΑΑΤ και της Περιφέρειας. Το μέτρο για τις σπάνιες φυλές είναι «ήδη στον αέρα και τρέχει». Το Υπουργείο μέσα από τις δικές του πολιτικές στηρίζει τις σπάνιες φυλές και δημιουργεί, με αυτόν τον τρόπο, τη δυνατότητα της διατήρησης αυτών των φυλών, αλλά και του ζωικού κεφαλαίου συνολικά.
Στην εφετινή Agrothessaly συμμετέχουν 800 εκθέτες από 34 χώρες και περιλαμβάνονται περισσότερες από 20 παράλληλες εκδηλώσεις. Η έκθεση, στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης, στη Λάρισα, θα διαρκέσει ως τις 9 Μαρτίου. Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας, και μέλη της Διοίκησης και επισκέφθηκαν περίπτερα της Έκθεσης.
Στα εγκαίνια ήτα παρόντες ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο Δήμαρχος Λάρισας Αθανάσιος Μαμάκος, οι ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και Δημήτρης Παπαγιαννίδης και ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Αντώνης Φιλιππής και Παναγιώτης Χατζηνικολάου.
Δεν θα χωράνε στις δικαστικές αίθουσες οι ύποπτοι για την παράνομη είσπραξη αγροτικών ενισχύσεων στην χώρα μας με το κόλπο των βοσκοτόπων.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, κατά 100 συνολικά υπόπτων για απάτη με αγροτικά κονδύλια, που είχαν σαν αποτέλεσμα συνολική ζημία 2,9 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Οι κατηγορίες αφορούν την εξαπάτησης της ΕΕ για αγροτικές επιδοτήσεις με την χρήση βοσκοτόπων.
Όπως τονίζει η EPPO, μεταξύ 2017 και 2020, κτηνοτρόφοι, κυρίως από την Κρήτη, έκαναν αίτηση για ενίσχυση από τα κοινοτικά γεωργικά ταμεία που προορίζονταν να βοηθήσουν τον κλάδο. Οι ενισχύσεις καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την Ελληνική Αρχή Πληρωμών της ΚΑΠ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων και το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Εγγυητικό Ταμείο.
Όπως έχει προκύψει από την έρευνα, οι ύποπτοι υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις ιδιοκτησίας ή πλαστά συμβόλαια μίσθωσης οικοπέδων που στην πραγματικότητα δεν κατείχαν ή δεν είχαν μισθώσει. Επιπλέον, η πλειονότητα των υπόπτων ζούσε σε διαφορετικά μέρη της χώρας από αυτά που είχαν δηλώσει στις αιτήσεις τους.
Σε εξήντα τέσσερα άτομα (56 ύποπτοι δράστες και οκτώ κατηγορούμενοι ως συνεργοί) απαγγέλθηκαν κατηγορίες, στις 18 Φεβρουαρίου 2025, σε υπόθεση που είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου στις 16 Μαΐου 2025.
Άλλα 22 άτομα (16 ύποπτοι δράστες και έξι συνεργοί) κατηγορήθηκαν, τον Ιανουάριο του 2025, σε υπόθεση που είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου, στις 24 Μαρτίου 2025.
Τέλος, άλλοι 14 υπόπτοι (οκτώ κατηγορούμενοι ως δράστες και έξι ως συνεργοί) κατηγορήθηκαν πέρυσι, σε υπόθεση που θα εκδικαστεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου στις 30 Μαΐου 2025.
Η εκτιμώμενη συνολική ζημία στα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ, που προκλήθηκαν από τη συμπεριφορά των κατηγορουμένων, υπερβαίνει τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ. Εάν κριθούν ένοχοι, οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών αλλά και πρόστιμο.
Οι έρευνες βασίστηκαν στην υποστήριξη του Τμήματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και της Διεύθυνσης Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πάντως, όπως επισημαίνει η EPPO, όλοι οι ενδιαφερόμενοι τεκμαίρονται αθώοι έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους στα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.
Σημαντικά στοιχεία δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) για τις έρευνες που κάνει στην χώρα μας, οι οποίες αφορούν εγκλήματα κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αναφέρει ότι το 2024 στην Ελλάδα πραγματοποίησαν έρευνες 10 Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς, 9 Εθνικοί Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς αλλά και ένας αριθμός από εξειδικευμένους ερευνητές.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EPPO, συνολικά πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο 46 έρευνες για μια εκτιμώμενη ζημιά της τάξης των 1,3 δις ευρώ.
Η μεγάλη πλειοψηφία των ερευνών της EPPO, 25 στον αριθμό, αφορούν απάτες στις αγροτικές ενισχύσεις από την ΚΑΠ (πρώτο και δεύτερο Πυλώνα).
Οι έρευνες επικεντρώνονται όχι μόνο στους ψευδείς δικαιούχους, αλλά και στη δυνατή εμπλοκή κρατικών αρχών.
Με βάση τον αριθμό των καταγγελιών αναμένεται να έχουν συνταχθεί ογκώδεις φάκελοι, που το επόμενο διάστημα θα μεταφερθούν στις Βρυξέλλες.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τις έρευνες της EPPO τις προκάλεσαν:
- 250 καταγγελίες ιδιωτών
- 10 καταγγελίες από φορείς της ΕΕ
- 53 καταγγελίες από τις εθνικές αρχές της χώρας
- 2 αυτεπάγγελτες καταγγελίες
Πάντως η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει ότι, αν δεν υπάρξουν δραστικά διορθωτικά μέτρα, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη διαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα.
Ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο «Διεπαγγελματικές οργανώσεις, ενίσχυση του αγροτικού τομέα, οργάνωση των υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».
Το σχέδιο νόμου, επί του συνόλου ψηφίσθηκε από τη ΝΔ. Το καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας.
Επίσης, ψηφίσθηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, η υπουργική τροπολογία του ΥπΑΑΤ για:
Την καταβολή έκτακτης αποζημίωσης στο προσωπικό των κτηνιατρικών υπηρεσιών και άλλων δομών των Περιφερειακών Υπηρεσιών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τη σύναψη συμβάσεων προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.
Την επίλυση ζητημάτων αλιευτικών προσφυγών.
Τη ρύθμιση για την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.
Τη διάταξη με μισθολογικά θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης και
Τη διάταξη για την χρηματοδότηση της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.
Την καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες, ενώ με «παρών» τοποθετήθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας.
Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε και η βουλευτική τροπολογία για την «προστασία φθοράς αγροτικού κτήματος από ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα», που είχε γίνει αποδεκτή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Με την τροπολογία «προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής προστίμων τόσο από τα δασικά όργανα, όσο και την Ελληνική Αστυνομία, γεγονός που ενισχύει τον κατασταλτικό και προληπτικό χαρακτήρα της ρύθμισης». Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «μέσω της κλιμακούμενης οικονομικής επιβάρυνσης και της διευρυμένης εποπτείας, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα αποτρεπτικό πλαίσιο που θα προστατεύει αποτελεσματικά την αγροτική περιουσία και τα συμφέροντα των αγροτών».
Η τροπολογία προβλέπει υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες. Συγκεκριμένα, τα χρηματικά ποσά των προστίμων, που θα πρέπει να καταβάλλονται άμεσα, θα διαμορφώνονται σε 500 ευρώ για την πρώτη φορά πρόκλησης αγροτικών φθορών, αυξανόμενο σε 1.500 ευρώ για την επόμενη φορά και για κάθε επόμενη προβλέπεται διπλασιασμός μέχρι ποσού 12.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα τα πρόστιμα κυμαίνονταν από 50 έως 1.000 ευρώ.
Δείτε το νομοσχέδιο με τις τροπολογίες (εδώ)
«Είναι ένα σχέδιο νόμου που απαντά στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων της υπαίθρου», δήλωσε ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥπΑΑΤ.
To νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο: «Διεπαγγελματικές οργανώσεις, ενίσχυση του αγροτικού τομέα, οργάνωση των υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».
Την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η ψήφιση επί της αρχής του νομοσχέδιου και η υπουργική τροπολογία που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις: Έκτακτη αποζημίωση στο προσωπικό των κτηνιατρικών υπηρεσιών και άλλων δομών των περιφερειακών υπηρεσιών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύναψη συμβάσεων προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων. Επίλυση ζητημάτων αλιευτικών προσφυγών. Εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.
Ο ΥπΑΑΤ ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία βλέπει τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις ως έναν ουσιαστικό θεσμικό εταίρο για τη χάραξη αγροτικής πολιτικής και ενισχύει τον ρόλο τους, εφαρμόζοντας τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. «Ενισχύουμε τη φωνή των αγροτών και κάνουμε τις οργανώσεις πραγματικούς εταίρους στην άσκηση αγροτικής πολιτικής».
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπογράμμισε: «Μιλάτε για αδιαφάνεια, αλλά όταν κάνουμε τολμηρά βήματα για να βάλουμε τέλος στις σκιές, στέκεστε απέναντι. Αποφασίστε: Θέλετε λύσεις ή συντήρηση του προβλήματος;» Στο φλέγον ζήτημα των «κόκκινων» αγροτικών δανείων, ο κ. Τσιάρας τόνισε: «Για πρώτη φορά, κυβέρνηση τολμά να βάλει τάξη. Για πρώτη φορά, η Τράπεζα της Ελλάδος επιτρέπει ειδικό χειρισμό. Δεν κρυβόμαστε. Βγάλτε τις μάσκες και πείτε ευθέως εαν θέλετε να στηριχθούν οι αγρότες ή όχι».
Χαρακτήρισε την εξυγίανσή του ΟΠΕΚΕΠΕ εθνικό στοίχημα, καθώς μέσω αυτού διοχετεύονται πάνω από 2,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στους Έλληνες αγρότες. «Όποιος αμφισβητεί τη σημασία αυτών των πόρων, ας το πει καθαρά και ανοιχτά στους ανθρώπους της παραγωγής», επεσήμανε , προσθέτοντας ότι η ΚΑΠ εξασφαλίζει 19,3 δισ. ευρώ για τον αγροτικό κόσμο και τις υποδομές.
Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στις μεγάλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης:
- Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας στην ιστορία της χώρας.
- Ενισχύουμε τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες με μια νέα πρόσκληση που ξεκινά άμεσα.
- Πραγματοποιούμε πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ για αρδευτικά έργα και έργα μεταποίησης.
- Ενεργοποιούμε το Μέτρο 23 του ΠΑΑ για να καλυφθούν οι αγρότες, όταν οι απώλειες ξεπερνούν το 30%.
Παράλληλα, ο Κώστας Τσιάρας υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε τον ΦΠΑ στο 6% για λιπάσματα και εφόδια και στο 13% για τα αγροτικά μηχανήματα, θέσπισε την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο στο 100%, χωρίς πλαφόν, έριξε την τιμή της κιλοβατώρας στα 9,3 λεπτά, κάτω από το κόστος παραγωγής.
«Δεν ισχυριζόμαστε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα, αλλά δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Δίνουμε μάχες, φέρνουμε λύσεις και είμαστε δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής. Όσοι μιλούν γενικά και αόριστα, ας πουν καθαρά: Είναι με τους αγρότες ή με τη μιζέρια και τη διατήρηση της αδιαφάνειας;» υπογράμμισε.
Κλείνοντας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε πως για τη Νέα Δημοκρατία ο πρωτογενής τομέας δεν είναι απλώς αριθμοί. «Είναι οι άνθρωποι της υπαίθρου, η ψυχή της ελληνικής οικονομίας, η ποιότητα των προϊόντων μας που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής. Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται rebranding, και αυτό το rebranding το χτίζουμε με έργα και όχι με λόγια».
Το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται είναι έτοιμο από το ΥπΑΑΤ το θεσμικό πλαίσιο του Συστήματος Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας AKIS (Agricultural Knowledge and Innovation System).
Το πρόβλημα είναι ότι οι κτηνοτρόφοι από φέτος είναι υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουν δράσεις του Συστήματος, προκειμένου να λαμβάνουν την ενίσχυσή τους. Θα πρέπει να παρουσιάσουν κάποια σύμβαση με συμβούλους για να πάρουν την ενίσχυση.
Συγκεκριμένα, όσοι αιτούνται τη συνδεδεμένη Ενίσχυση Βόειου και τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση Αιγοπρόβειου, για να κριθούν δικαιούχοι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, «μετά την 01/01/2025, να συμμετέχουν σε πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (ΑKIS - Agricultural Knowledge and Innovation System)», σύμφωνα με όσα προβλέπει το ΣΣ της ΚΑΠ 2023-2027.
Οι κτηνοτρόφοι λοιπόν, θα κληθούν να επιλέξουν παρεμβάσεις, κάτω από την ομπρέλα του AKIS, όπως γεωργικές συμβουλές, εκπαίδευση κ.ά., για να λάβουν την ενίσχυσή τους από το έτος ενίσχυσης 2025.
Θυμίζουμε τον περασμένο Δεκέμβριο συστάθηκε η Επιτροπή του AKIS με την αρ. 357/199473 (Β 4081/2024) Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα με σκοπό τη δικτύωση, διασύνδεση και επικοινωνία όλων των βασικών φορέων που εμπλέκονται στη δημιουργία, διάχυση και εφαρμογή της γεωργικής γνώσης και καινοτομίας σε εθνικό επίπεδο και έκανε την πρώτη συνεδρίαση.
Προς τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2025 πρόκειται να συνεδριάσει για δεύτερη φορά η Εθνική Επιτροπή του Συστήματος ΑΚΙS, οπότε και αναμένονται τα πρώτα απτά αποτελέσματα σχετικά με την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων δράσεων, που αναμένεται να ανακοινωθούν το καλοκαίρι.
Έλεγχοι στα Οικολογικά Σχήματα
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) μετά από καταγγελίες που έχει, αναμένεται να επικεντρωθεί στις πληρωμές και τους ελέγχους στα Οικολογικά Σχήματα.
Αναφέρονται ελλειπείς έλεγχοι από τον Οργανισμό Πληρωμών στα παραστατικά που απαιτούνται για να ενταχθούν στο Οικολογικό Σχήμα 31.7-Δ «Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου».
Αφορά την ενίσχυση κτηνοτρόφων για τη κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος κατάλληλου εμπλουτισμού και τελικά βελτιστοποίησης του σιτηρεσίου, σε συνεργασία με σύμβουλο, έτσι ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στα μηρυκαστικά, και να μειωθεί η χρήση αντιβιοτικών.
Ο φάκελος δικαιούχου έπρεπε να περιέχει τα κάτωθι παραστατικά:
α) Βεβαίωση του συμβούλου για την εφαρμογή τουλάχιστον μίας εκ των περιγραφόμενων δεσμεύσεων,
β) παραστατικά αγοράς προσθέτων υλών ζωοτροφών, προμιγμάτων, πρώτων υλών και συνθέτων ζωοτροφών και στην περίπτωση ενσωμάτωσης/χρήσης πρόσθετων υλών ή και προμιγμάτων προσθέτων υλών ή και σύνθετων ζωοτροφών (π.χ. ισορροπιστής) που περιέχουν πρόσθετες ύλες, παραστατικά (ετικέτες ζωοτροφών, πιστοποιητικά ανάλυσης κ.λπ.) που να το αποδεικνύουν.
Αυτό που μελετά η EE είναι κατά πόσο ελέγχθηκαν τα συγκεκριμένα παραστατικά πριν πληρωθεί η ενίσχυση για το Οικολογικό Σχήμα. Αν δεν έγιναν έλεγχοι και αποδειχτεί ότι υπάρχουν ελλειπή παραστατικά πιθανό να αναγκαστούν να επιστρέψουν τα χρήματα.
Προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Οικολογικά Σχήματα σχετικά με την ταυτοποίηση των βοσκοτόπων και την ασυμβατότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, εντοπίζονται περιπτώσεις που έχουν δηλωθεί Οικολογικά Προγράμματα Π1-31.5-Β «Βελτίωση αγροδασικών οικοσυστημάτων» (ECO-05.02), Π1-31.7-Β,Δ «Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων» (ECO-07.02, 07.03, 07.05) ταυτόχρονα με Π1-31.9-Β «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας» (ECO-09.28, 09.29, 09.30).
Να τονίσουμε ότι τα οικολογικά προγράμματα Π1-31.5-Β (ECO-05.02), Π1-31.7-Β (ECO-07.02, 07.03), Π1-31.7-Δ (ECO-07.05) μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους αλλά δεν μπορούν να συνδυαστούν με το Π1-31.9-Β (ECO-09.28, 09.29, 09.30) σε επίπεδο βοσκοτόπου/αγροτεμαχίου.
Για το πρόβλημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνει ότι πριν γίνει η κατανομή βοσκοτόπων (τεχνική λύση) δεν υπήρχε η δυνατότητα για δήλωση αιτημάτων στα Οικολογικά Προγράμματα Π1-31.5-Β (ECO-05.02), Π1-31.7-Β,Δ (ECO-07.02, 07.03, 07.05) και τα Π1-31.9-Β (ECO-09.28, 09.29, 09.30) σε επίπεδο αγροτεμαχίου. Για αυτό όσοι έχουν αιτηθεί στην καρτέλα «Οικολογικά Σχήματα» για τα συγκεκριμένα οικολογικά αυτά θα εισαχθούν μηχανογραφικά στους βοσκοτόπους κατανομής.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί είναι ότι δεν θα εισαχθούν μηχανογραφικά αιτήματα σε ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια (βοσκοτόπια) δεδομένου ότι τα αιτήματα αυτά μπορούσαν να δηλωθούν από τους ενδιαφερόμενους κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων ΕΑΕ 2024 (ΟΣΔΕ).
Επίσης τυχόν προσθήκες ή διαγραφές όσον αφορά το ECO-05.02 (Βελτίωση αγροδασικών οικοσυστημάτων) σε ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια είναι εφικτό να γίνει και τώρα που είναι ανοικτό για διορθώσεις το ΟΣΔΕ.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταγγελίες, προκύπτουν σοβαρά προβλήματα στις δηλώσεις αγροτεμαχίων και στις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα οι αγρότες να χάνουν την πρόσβαση στις επιδοτήσεις, που δικαιούνται. Συγκεκριμένα:
- Περίπου 5.000 κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα δεν έχουν λάβει τις επιδοτήσεις τους, καθώς οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων δεν έχουν ελεγχθεί πλήρως, επειδή δεν έχει γίνει σωστή κατανομή των βοσκοτόπων. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δηλώσει ότι δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει τους απαραίτητους ελέγχους, γεγονός που καθυστερεί τις πληρωμές των δικαιούχων.
- Στις δηλώσεις αγροτεμαχίων, οι παραγωγοί δηλώνουν τις καλλιέργειές τους, οι οποίες ελέγχονται μέσω δορυφόρου. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, τα δορυφορικά δεδομένα δεν απεικονίζουν σωστά τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα οι εκτάσεις να σημειώνονται ως «προβληματικές» και να περικόπτονται οι επιδοτήσεις.
Οι παραγωγοί, οι οποίοι καλούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να στείλουν φωτογραφίες από τα αγροτεμάχιά τους, με στόχο την επίλυση του προβλήματος, όμως κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά τις επιδοτήσεις τους, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης ολοκλήρωσης της διαδικασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το σύστημα της ΕΑΕ 2024 θα παραμείνει ανοικτό για ακόμη λίγες ημέρες ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.
Συγκεκριμένα ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κατόπιν αιτημάτων από πολλά ΚΥΔ, αναφέρει ότι μέχρι την ερχόμενη Τρίτη (4/3/2025), στις 12 το βράδυ, θα παραμείνει ανοικτό το ΟΣΔΕ για τις εξής διορθώσεις:
Επιτρέπονται όλες οι αλλαγές πλην της προσθήκης / ψηφιοποίησης νέου αγροτεμαχίου.
Νέο αγροτεμάχιο θεωρείται η εισαγωγή γεωμετρίας που είναι εκτός ορίων ψηφιοποίησης σε σχέση με τα αγροτεμάχια της οριστικής αίτησης του παραγωγού. Επομένως αν διαγραφεί ένα αγροτεμάχιο και εισαχθεί νέο που είναι εντός ορίων προηγούμενης ψηφιοποίησης δεν θεωρείται νέο. Ενώ αν σε ένα υπάρχον γίνει αλλαγή θέσης ή αυξηθεί η έκτασή του εκτός ορίων προηγούμενης ψηφιοποίησης θεωρείται νέο.
Ισχύουν όλοι οι κανόνες τροποποίησης για τυχόν αγροτεμάχια που έχουν εύρημα από monitoring.
Νέα αιτήματα παρεμβάσεων συνδεδεμένων και οικολογικών θα ελεγχθούν επιτοπίως ή με monitoring.
Τέλος, επιτρέπεται η καταχώρηση απαράδεκτων αιτήσεων.