Αλλαγές ανακοίνωσε στο ΟΣΔΕ του 2023 ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ σε εκδήλωση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Εμείς μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η υποβολή Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 γίνεται στο Gov.gr που είναι το ελληνικό δημόσιο. Ωστόσο μετά την παραίτηση Γεωργαντά και την προκήρυξη εκλογών τα πράγματα αλλάζουν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Επίσης μετά από πολλά χρόνια βλέπουμε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να μιλάει σε εκδήλωση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Ευάγγελος Σημανδράκος, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, που έγινε την Τρίτη (6 Ιουνίου), έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο οποίο αναφέρθηκε στο θέμα του ΟΣΔΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε για την «πίεση του χρόνου» και εξέφρασε τις ανησυχίες που έχουν όλοι για το χρονοδιάγραμμα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συνάντηση της Λάρισας και μίλησε για απλοποίηση και ισονομία της διαδικασίας.
Όπως τόνισε ο κ. Σημανδράκος, «το σύστημα το οποίο διαμορφώνεται θα δίνει τη δυνατότητα στους φορείς να μπορούν να πραγματοποιήσουν δική τους αίτηση ΟΣΔΕ αλλά πάντα με την εποπτεία και τον περιορισμό που θα θέτουν τα πρωτόκολλα του ΟΠΕΚΕΠΕ».
Άρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάζει τα μέχρι στιγμής δεδομένα και αυτό το κάνει όπως υποστηρίζει «προς όφελος των αγροτών».
Μάλιστα ο κ. Σημανδράκος μίλησε για μια «νέα εποχή» που αφήνει πίσω τις παλαιότερες αναχρονιστικές ρυθμίσεις και τα προβλήματα του παρελθόντος (δεν ξεκαθάρισε όμως αν τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τον πρώην τεχνικό σύμβουλο ή τις αποφάσεις των προκατόχων του για μετάβαση του ΟΣΔΕ στο Gov.gr που ήταν μια κυβερνητική απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη).
Στο μεταξύ σύσκεψη θα γίνει στο ΥπΑΑΤ, σήμερα Τετάρτη (7 Ιουλίου), στην οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι υπό τον υπηρεσιακό υπουργό, Γιώργο Τσακίρη, θα εξετάσουν τα τεχνικά θέματα για τη σύνταξη, υποβολή και επεξεργασία των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ. Τις όποιες αλλαγές θα υπογράψει ο υπηρεσιακός υπουργός.
Ενδιαφέρον έδειξαν αρκετοί παραγωγοί για το Οικολογικό Σχήμα Π1-31.6 «Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης, με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων».
Η παρέμβαση συνίσταται στην ενίσχυση των παραγωγών αφενός για την απόκτηση και χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων και αφ’ ετέρου για την εφαρμογή, με τη συνδρομή γεωργικού συμβούλου, μιας ή περισσότερων πρακτικών που θα επιλεγούν από έναν κατάλογο προτεινόμενων πρακτικών.
Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί υποχρεούνται να κάνουν χρήση ψηφιακών εφαρμογών διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων, μεταξύ των οποίων και η ψηφιακή πλατφόρμα Fast (Farm Sustainability Tool - Εργαλείο Αειφορίας Φάρμας για τα Θρεπτικά συστατικά).
Στην εν λόγω εφαρμογή θα αναρτώνται μια σειρά στοιχείων που αφορούν σε:
- πληροφορίες για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις όπως αυτές αποτυπώνονται στο ΟΣΔΕ.
- πληροφορίες από τη δειγματοληψία του εδάφους, σε κατάλληλη χωρική και χρονική κλίμακα.
- πληροφορίες για τις πρακτικές διαχείρισης (όπως η εφαρμογή φυτοπροστατευτικών, η εφαρμογή θρεπτικών συστατικών και αρδεύσεων) την ιστορικότητα των καλλιεργειών, την εκτίμηση του ανθρακικού αποτυπώματος και τους στόχους απόδοσης.
Η ενίσχυση καλύπτει την άδεια χρήσης της ψηφιακής εφαρμογής, την αποζημίωση για το χρόνο που θα χρειάζεται ο παραγωγός για την ορθή και τακτική συμπλήρωση των στοιχείων, τις αναλύσεις, την κατάρτιση, εφαρμογή, παρακολούθηση, αξιολόγηση και προσαρμογή του σχεδίου περιβαλλοντικής διαχείρισης της εκμετάλλευσης και των απαραίτητων περιβαλλοντικών βελτιώσεων καθώς και το αυξημένο κόστος και το μειωμένο εισόδημα που θα προκύπτει από την εφαρμογή των πρακτικών διαχείρισης.
Για την χρήση της εφαρμογής, την κατάρτιση, παρακολούθηση και προσαρμογή του σχεδίου διαχείρισης η ενίσχυση ανέρχεται στα 5 €/στρ.
Για το 2023 ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι «η εφαρμογή FAST με την οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί το Οικολογικό Σχήμα 6 βρίσκεται σε δοκιμαστική παραγωγική λειτουργία (beta version) για συσκευές με λειτουργικό Android και μπορείτε να την κατεβάσετε παρακάτω.
Εντός των προσεχών ημερών θα είναι διαθέσιμη και από το Google Play Store και θα μπορεί να δηλωθεί και στην εφαρμογή της ΕΑΕ 2023.
Για να εγκαταστήσετε την εφαρμογή στην παρούσα δοκιμαστική παραγωγική λειτουργία (beta version) θα πρέπει να παρακάμψετε τους ελέγχους της Google και να επιτρέψετε την εγκατάστασή της. Μετά την εγκατάσταση, επιλέγετε ΟΠΕΚΕΠΕ (για αγρότες και συμβούλους) και εισάγετε τους κωδικούς σας.
Όσοι χρήστες έχουν ήδη κωδικούς για τα πληροφοριακά συστήματα εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ θα λάβουν mail με το username που θα χρησιμοποιούν για το FAST.
Όσοι χρήστες δεν έχουν ήδη κωδικό για τα πληροφοριακά συστήματα εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ ή έχει απενεργοποιηθεί ο κωδικός τους, μπορούν να προβούν στις κατάλληλες εργασίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση (πατήστε εδώ) ακολουθώντας τα υποδεικνυόμενα βήματα».
Διαβάστε οδηγίες χρήσης και κατεβάστε την εφαρμογή (εδώ)
Αλλαγή Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ χωρίς την συμμετοχή των αγροτών. Αυτό καταγγέλουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Μεσσηνίας και της Κρήτης.
Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Α.Σ. Γαργαλιάνων, Ντεμερούκας Ασημάκης, «κανείς δεν γνωρίζει ποιοι θα πάρουν τις αποφάσεις για την αλλαγή του Κανονισμού και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν. Επίσης η ασφάλιση των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων είναι υψηλού κόστους και για αυτό επιμένουμε να παραμείνει προαιρετική όπως είναι σήμερα. Πάντως οι Σύλλογοι της Μεσσηνίας και της Κρήτης έχουν προτάσεις για να γίνει η ασφαλιστική κάλυψη βιώσιμη για τους αγρότες αλλά και τον Οργανισμό και είναι έτοιμοι να τις καταθέσουν στους υπευθύνους».
Η επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων αναφέρει τα εξής:
Με αφορμή την δημόσια αναφορά του ΥπΑΑΤ κ. Αυγενάκη για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ΕΛΓΑ, σας παραθέτουμε την άποψη μας επ’ αυτού.
Ειλικρινά μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση η ενημέρωση ότι πραγματοποιείται ήδη διαβούλευση για την τελική αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ χωρίς να έχει ζητηθεί ποτέ η γνώμη των φορέων που εκπροσωπούν τους αγρότες και δη αυτών δραστηριοποιούνται στον κλάδο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
Και εύλογα γεννούνται τα ερωτήματα: από που προέρχεται η ενημέρωση για τις ιδιαιτερότητές της ασφάλισης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και σκοπό εξυπηρετεί; Ποιος μπορεί να ορίσει τα ζητήματα για αυτό το αντικείμενο πέραν των αγροτών που βιώνουν στην πράξη τις συνέπειες από διάφορες καταστροφές; (καιρικές - φυτοπαθολογικές). Λαμβάνονται υπόψη τα επιμέρους παράγοντες που δύναται να καταστήσουν μία ασφαλιστική κάλυψη βιώσιμη για τους αγρότες αλλά και τον Οργανισμό;
Από τα παραπάνω, σας κάνουμε γνωστή την πρόθεση μας να συμμετάσχουμε ενεργά σε έναν τέτοιο διάλογο, με τεκμηριωμένες προτάσεις αλλά υπό τον αποκλειστικό όρο ότι ασφάλιση θερμοκηπίων θα συνεχίσει να υφίσταται ως «προαιρετική». Και αυτό έως ότου η Πολιτεία να αποδείξει εμπράκτως ότι βρίσκεται το πλάι του αγρότη στη δύσκολη στιγμή, έγκαιρα και αποτελεσματικά και όχι όπως δυστυχώς γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Ευελπιστούμε στην θετική σας ανταπόκριση και αναμένουμε άμεσα την πρόσκληση σας για αυτό το σημαντικό και πολύπαθο θέμα.
Εκ των ΔΣ
Α.Σ Φιλιατρών – Πρ. Κοροβίλας Ευάγγελος
Α.Σ. Γαργαλιάνων – Πρ. Ντεμερούκας Ασημάκης
Α.Σ. Σελίνου Χανίων - Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος.
Α.Σ. Τυμπακίου Ηρακλείου - Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ.
Α.Σ. Σητείας Λασιθίου – Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος.
Α.Σ Ιεράπετρας Λασιθίου – Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης
Λύση σύμφωνα με το γαλλικό μοντέλο για νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών αναζητά η κυβέρνηση.
Ειδικότερα την εξεύρεση λύσης στο μείζον πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης αναζητεί με συντονισμένες προσπάθειες και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στην Γαλλία προχώρησαν σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία δίνονται χαρτιά νόμιμης διαμονής σε μετανάστες που έμεναν παράνομα στη χώρα με την προϋπόθεση ότι θα εργάζονταν για κάποιο χρονικό διάστημα σε επαγγέλματα που υπάρχει μεγάλη ζήτηση και έλλειψη εργατικών χεριών. Μεταξύ αυτών των επαγγελμάτων είναι και οι εργάτες στο πρωτογενή τομέσα (γεωργία και κτηνοτροφία).
Όπως τόνισε ο υπουργός κ. Αυγενάκης, με συντονισμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και με τη συνεπικουρία των συναρμοδίων υπουργείων Εξωτερικών, Εργασίας και Εσωτερικών και φυσικά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ετοιμάζεται νομοσχέδιο ώστε να ξεκινήσει, με μια σειρά προϋποθέσεων, η διαδικασία νομιμοποίησης των απασχολουμένων εργαζομένων για μακρά περίοδο στη χώρα μας.
Ταχύτερους ρυθμούς για τη διευκόλυνση των πληγέντων της Θεσσαλίας ζήτησε ο Λευτέρης Αυγενάκης από υπηρεσίες και εποπτευόμενους Οργανισμούς του ΥπΑΑΤ.
Υπό την προεδρία του υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αντικείμενο τον συντονισμό των δράσεων του υπουργείου, με βάση τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν τα πρόσφατα, έντονα καιρικά φαινόμενα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι υφυπουργοί, Διονύσης Σταμενίτης και Σταύρος Κελέτσης, οι Γενικοί Γραμματείς, Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο Υπηρεσιακός Γραμματέας, Μανώλης Αναδρανιστάκης, οι πρόεδροι των εποπτευομένων οργανισμών και οι επικεφαλής των Γενικών Διευθύνσεων του υπουργείου.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε ταχύτερους ρυθμούς στην προετοιμασία νομοθετικών παρεμβάσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη δευτερογενή νομοθεσία και για διατάξεις ή τροπολογίες που αφορούν στην διευκόλυνση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας. Κάλεσε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου να έχουν αγαστή συνεργασία και να επιταχύνουν κάθε διαδικασία που αφορά στην ταχύτερη αποζημίωση των πληγέντων από πλημμύρες και πυρκαγιές. Επανέλαβε, επίσης, ότι πρώτη προτεραιότητα παραμένει η κατάθεση, εντός του έτους, νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Συζητήθηκε ακόμη η τροποποίηση του πλαισίου λειτουργίας των υπηρεσιών και των παραρτημάτων τους σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την εύρυθμη και πιο αποτελεσματική για τους αγρότες, λειτουργία τους.
Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να μεγιστοποιηθεί η απορροφητικότητα τόσο στο ΠΑΑ όσο και στο Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμος ευρωπαϊκός πόρος για την ανακούφιση των πληγέντων της Θεσσαλίας και την ανάταξη της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή.
Το απόγευμα, λόγω των αναμενόμενων έντονων καιρικών φαινομένων, ο ΥπΑΑΤ μεταβαίνει και πάλι στη Λάρισα.
Η προγραμματισμένη για την Τετάρτη, επίσκεψη του Επιτρόπου Γεωργίας, Janusz Wojciechowski, στη Θεσσαλία, αναβάλλεται λόγω των αναμενόμενων καιρικών φαινομένων. Νέα ημερομηνία θα οριστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Να μην δίνουν τους αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών τους οι αγρότες σε αγνώστους ζητά με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι, το τελευταίο 24ωρο, λάβαμε καταγγελία στην οποία αναφέρεται ότι, άγνωστοι προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ πολίτες, οικειοποιούμενοι τα πραγματικά στοιχεία υπαλλήλων του, προσεγγίζουν παραγωγούς στις κοινότητες της Π.Ε. Τρικάλων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που έχουν πληγεί από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα (κακοκαιρία Daniel), από τους οποίους ζητούν την παραχώρηση ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών, με αιτιολογία την καταγραφή των ζημιών στις εκμεταλλεύσεις τους.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο παραγωγό, πως η καταγραφή ζημιών δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του, συνεπώς δεν εμπλέκεται στην διαδικασία αυτή.
Για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος από την δραστηριότητα επιτήδειων που προχωρούν σε αντιποίηση αρχής, για ίδιον όφελος, ο Οργανισμός ζητά από τους παραγωγούς να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ενέργειες, που προφανώς σκοπό έχουν την εξαπάτηση τους και καλεί όσους γίνονται δέκτες τέτοιων οχλήσεων να υποβάλλουν αμέσως καταγγελία στην Αστυνομία.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει τους δικαιούχους γεωργικών ενισχύσεων ότι δεν πρόκειται να ζητηθούν ποτέ από υπαλλήλους του Οργανισμού, κατ’ οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. με επίσκεψή τους στην εκμετάλλευση, μέσω email, μηνυμάτων, ή τηλεφωνημάτων) τα προσωπικά τους στοιχεία όπως, αριθμοί και άλλες πληροφορίες τραπεζικών καρτών ή κωδικοί πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούνται από τους ίδιους κατά τις συναλλαγές τους με τα τραπεζικά ιδρύματα (ebanking / phonebanking).
Τα απαραίτητα στοιχεία για τις πληρωμές των δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων τις οποίες διεκπεραιώνει ο Οργανισμός, αντλούνται από τις αιτήσεις που υποβάλλουν οι δικαιούχοι στον Οργανισμό, ενώ οι πληρωμές πραγματοποιούνται με κατάθεση στο τραπεζικό ίδρυμα της επιλογής τους».
Εργάτες γης δεν υπάρχουν αλλά και όταν βρεθούν αν δεν έχουν νόμιμα έγγραφα «πέφτουν» στους αγρότες πρόστιμα πάνω από 10.000 ευρώ.
«Τα τελευταία χρόνια η γεωργία ταλανίζεται από πληθώρα προβλημάτων, στα οποία κδεν έχουμε το κράτος αρωγό, ώστε να τα ξεπεράσουμε», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός θερμοκηπιακών κηπευτικών και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Ευάγγελος Κοροβίλας.
Και προσθέτει: «Αυξήσεις σε γεωργικά εφόδια και εμπάργκο των προϊόντων μας, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αύξηση της τιμής του ρεύματος, του πετρελαίου, εισερχόμενες από το εξωτερικό ασθένειες κ.α., έχουν ρίξει στο καναβάτσο τον αγρότη.
Όμως τα τελευταία χρόνια ραγδαία επιδείνωση παρουσιάστηκε στο θέμα πρόσκλησης και απασχόλησης εργατών γης, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα να μένουν ακαλλιέργητα, να μην υπάρχουν εργατικά χέρια να συλλέξουν την συγκομιδή μας και να μειώνεται σταδιακά η αγροτική παραγωγή.
Οι χρονοβόρες διαδικασίες πρόσκλησης και έκδοσης βίζας εργατών γης από τρίτες χώρες, οι αργές διαδικασίες επεξεργασίας αιτημάτων για παραμονή παράτυπα διαμενόντων εργατών γης - μέχρι να εγκριθεί το πρώτο τρίμηνο κοντεύει να λήξει το δεύτερο και η υποστελέχωση των τμημάτων χορήγησης αδειών διαμονής σχεδόν ανά την επικράτεια μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Οι πολυδάπανες διαδικασίες εξασφάλισης νόμιμης παραμονής, «αφαιμάζουν» οικονομικά τον αγρότη και τον εργάτη γης.
Νεαρά άτομα, από τρίτες χώρες, που ενδιαφέρονται να εργαστούν στη χώρα μας και ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο, προτιμούν πλέον άλλες ευρωπαϊκές χώρες για εργασία, καθώς τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ χορηγούν τα κατάλληλα ταξιδιωτικά και διαμονής έγγραφα, με τα οποία ο εργαζόμενος μπορεί να διαμένει μόνιμα σε ένα κράτος της ΕΕ, να επαναπατρίζεται και να διατηρεί το δικαίωμα επιστροφής στον τόπο εργασίας του. Η χώρα μας όμως δεν χορηγεί τέτοιου είδους έγγραφα, οδηγώντας μας σε απόγνωση.
Οι συμφωνίες, που υπεγράφησαν τον περασμένο χρόνο με τρίτες χώρες, όπως Αίγυπτο και Μπανγκλαντές, δεν έχουν προχωρήσει. Οι μετακλήσεις εργατών από τρίτες χώρες, είναι γραφειοκρατικές και οι πρεσβείες μας, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και να εγκρίνουν τις αιτήσεις, για τις οποίες οι Έλληνες αγρότες, έχουν καταβάλει αρκετά χρήματα.
Και σαν να μην φτάνει αυτό πρόσφατα στην περιοχή της Τριφυλίας έχουν κάνει την εμφάνιση τους κλιμάκια της επιθεώρησης εργασίας, συνοδευόμενα από οχήματα της αστυνομίας, επισκεπτόμενα θερμοκήπια και χωράφια, δημιουργώντας ένταση στο ήδη ταλαιπωρημένο κλάδο μας.
Όλοι οι συνάδελφοι αγρότες επιθυμούμε τον κρατικό έλεγχο και συντασσόμαστε με αυτόν. Όμως οι ελάχιστοι εργάτες γης όταν διαπιστώσουν ότι διαβιώνουν σε μία χώρα που κάθε τρεις και λίγο, τους ζητά έγγραφα διαμονής και εάν δεν τα έχουν ή τους έχουν λήξει κινδυνεύουν με απέλαση και πρόστιμα και η χώρα αυτή, δεν τους διευκολύνει χορηγώντας τους άμεσα έγγραφα νόμιμης διαμονής, παρότι τηρούν τις προϋποθέσεις (εργοδότη, μόνιμη κατοικία, εγγραφή σε μητρώα κ.λ.π.), τότε θα φεύγουν από την Ελλάδα.
Απευθυνόμαστε στην κεντρική διοίκηση και εκπέμπουμε SOS. Πράξτε άμεσα, πράξτε τώρα!
Ενεργοποιείστε άμεσα τις διακρατικές συμφωνίες με Αίγυπτο και Μπαγκλαντές. Στελεχώστε με επαρκές προσωπικό τα τμήματα αδειών διαμονής ανά νομούς και περιφέρειες. Εφαρμόστε τακτικούς ελέγχους σε συνεργασία με τους αγρότες και τους αγροτικούς συλλόγους και όχι παρουσία σωμάτων ασφαλείας.
Τον Οκτώβριο αρχίζει η συγκομιδή της ελιάς, δεν υπάρχουν εργατικά χέρια, σας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου».
Την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφθεί την Θεσσαλία, για να δει από κοντά τις καταστροφές που υπέστη η περιοχή, ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεσχόφσκι, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.
Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λάρισα, όπου μαζί με τη λοιπή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ενημέρωσε για τις δράσεις και την παρουσία του υπουργείου και των εποπτευομένων φορέων στις περιοχές που έχουν πληγεί.
Με την παρουσία του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, θα συμβάλει στην ανάδειξη του προβλήματος, τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνοντας ότι ανάλογα θα συμβάλει και η παρουσία της Επιτρόπου Υγείας και Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου, που θα ακολουθήσει, όπως και η παρουσία του Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νικολά Σμιτ.
Πάντως ο κ. Αυγενάκης ήταν «αυστηρός» απέναντι σε εκείνους που υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις ζωικής παραγωγής και μελισσοκομίας. Χαρακτήρισε απαράδεκτα αυτού του είδους τα παιχνίδια σε βάρος εκείνων που επλήγησαν πραγματικά. Όπως είπε «το ΥπΑΑΤ είναι αποφασισμένο να βοηθήσει αποτελεσματικά, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθεί ψευδείς δηλώσεις».
«Πρόκειται για μάχη διαρκείας και θα κριθούμε από την αντοχή που θα επιδείξουμε, την επιμονή και την συνέπειά μας, τόνισε υπενθυμίζοντας ότι εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μη φύγει κανείς από την περιοχή, αν η Θεσσαλία δεν ξαναβρεί τους κανονικούς της ρυθμούς. Και θύμισε ότι χάρη στις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού ενεργοποιούνται ευρωπαϊκές διαδικασίες για εξεύρεση και αξιοποίηση πόρων για τη βοήθεια των πληγέντων», πρόσθεσε.
Για τη δυνατότητα καλλιέργειας των εδαφών ο ΥπΑΑΤ είπε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των επιστημονικών ερευνών του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ δεν προκύπτει από πουθενά ότι τα εδάφη είναι μολυσμένα. Τόνισε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και γενική είναι η εκτίμηση ότι θα μπορέσουν γρήγορα να καλλιεργηθούν. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, από τα στοιχεία της έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο «το Νοέμβριο η κατάσταση της πλειονότητας των εδαφών δεν θα αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για να ξεκινήσει η καλλιέργεια σιτηρών».
Σε ό,τι αφορά τους αλιείς ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι οι 451 αλιείς που διαθέτουν άδειες σε Λάρισα και Μαγνησία, θα αποζημιωθούν, επειδή στις περιοχές τους δεν είναι δυνατή η αλίευση, καθώς στη θάλασσα υπάρχουν φερτά υλικά που προκαλούν ζημιές στον εξοπλισμό τους.
Όσον αφορά το ύψος των αποζημιώσεων, ο υπουργός χαρακτήρισε άκαιρη τη συζήτηση με δεδομένο ότι οι δηλώσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Οι προκαταβολές θα μπορέσουν να καταβληθούν με την ολοκλήρωση των δηλώσεων. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, για να επιταχυνθεί η διαδικασία μπήκε ένα πρώτο χρονικό όριο για την υποβολή των δηλώσεων για τη ζωική παραγωγή στις 25 Σεπτεμβρίου και για τη φυτική παραγωγή στις 30 Σεπτεμβρίου.
Σχετικά με τα κρούσματα κερδοσκοπίας ο ΥπΑΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυστηρός τονίζοντας ότι «όσοι αισχροκερδούν στην πλάτη των πληγέντων θα υποστούν αυτό που είπε ο πρωθυπουργός: θα τους τσακίσουμε».
Ο Γ.Γ. Γιώργος Στρατάκος είπε ότι η συλλογή ζώων από οργανωμένες μονάδες θα έχει ολοκληρωθεί έως την Κυριακή και στη συνέχεια θα ακολουθήσει αποκομιδή νεκρών ζώων από οικόσιτες μονάδες. Δυστυχώς, είπε, υπάρχουν σημεία ακόμη στα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση. Καθημερινά στο πεδίο επιχειρούν 100 άτομα.
Όσον αφορά τις ψευδείς δηλώσεις, ο Γ.Γ. ανέφερε ότι το ΥπΑΑΤ έχει τη δυνατότητα ελέγχων μέσα από τη βάση της Κτηνιατρικής και το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ και γνωρίζει ποιοί είναι αυτοί που τις έχουν υποβάλλει. Θα ελεγχθούν οι υπερβολές και τα ποσά που θα έχουν εισπραχθεί θα επιστραφούν ως αχρεωστίτως καταβληθέντα.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος κάλεσε τους παραγωγούς να καταθέσουν το συντομότερο δυνατόν τις δηλώσεις τους για την καταβολή αποζημιώσεων ακόμα και χειρόγραφα, αρκεί να αναγράφουν τον ΑΦΜ και ένα τηλέφωνό τους. Αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ στην ανάγκη ειλικρίνειας των δηλώσεων επισημαίνοντας: «διαχειριζόμαστε δημόσιο χρήμα. Είναι ζήτημα ηθικής τάξεως η ειλικρίνεια. Θα υπάρξει έλεγχος με ακρίβεια και δικαιοσύνη». Και σημείωσε ότι οι αναληθείς δηλώσεις καθυστερούν τη διαδικασία. Διευκρίνισε, επίσης, ότι οι μελισσοκόμοι που είναι ασφαλισμένοι θα αποζημιωθούν σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Είπε ότι ουδέποτε ζητήθηκαν εκτιμητικά τέλη και αν κάποιος κατέβαλε θα του επιστραφούν και επανέλαβε ότι δεν επιβάλλεται παρουσία εκτιμητή του ΕΛΓΑ για την αποκομιδή των ζώων.
Τέλος, είπε ότι στους 86 εκτιμητές του ΕΛΓΑ στην περιοχή έχουν προστεθεί 50 με οκτάμηνη σύμβαση και 30 του ΓΕΩΤΕΕ, ενώ έχουν προκηρυχθεί και 8 επί πλέον θέσεις κτηνιάτρων.
Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι θα λάβουν και το τελευταίο ευρώ που δικαιούνται με δικαιοσύνη και φερεγγυότητα, επισημαίνοντας ότι στην τετραετία ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλλει αποζημιώσεις 1,1 δις ευρώ.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκο Χαρουτουνιάν και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτης Χατζηνικολάου είπαν ότι ο Οργανισμός με το επιστημονικό προσωπικό και τα τρία συνεργεία που διαθέτει παίρνει καθημερινά δείγματα από 50 περιοχές. Σημείωσαν ότι το 95% των εδαφών είναι άμεσα διαχειρίσιμα και εκτιμούν ότι θα υπάρξει δυνατότητα καλλιέργειάς τους ακόμα και από το Νοέμβριο, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την αρχική καταστροφολογία. Τόνισαν ότι οδηγίες για τη διαχείριση των εδαφών έχει αναρτήσει ο ΕΛΓΟ στο διαδίκτυο, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει ενημερωτικές ημερίδες σε όλες τις πληγείσες περιοχές, όπως έγινε στη Ρόδο και στον Έβρο.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, Σταύρος Ζανόπουλος τόνισε ότι τα συνεργεία του Οργανισμού παρεμβαίνουν και κάνουν ελέγχους, όχι για να επιβάλλουν πρόστιμα, αλλά για να παράσχουν συμβουλές για να είναι ασφαλής η διατροφή σε συνθήκες ιδιαίτερες. Κάλεσε δε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντικές οργανώσεις να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ και τα κλιμάκιά του για να λαμβάνει συμβουλευτική υποστήριξη. Τόνισε δε ότι τα κλιμάκια του ΕΦΕΤ έχουν ξεκινήσει ήδη ελέγχους, στην ίδια λογική, και στα κυλικεία των σχολείων.
Την παροχή πρόσθετων κινήτρων για να μπορέσουν να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο τους και να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, πρότεινε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του, στις Βρυξέλλες, σε Ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με θέμα «Το όραμα του ΕΛΚ για μια οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στην αγροτική παραγωγή».
Με δεδομένο ότι οι προκλήσεις στον τομέα της αγροτικής παραγωγής είναι πολλαπλές και πολυεπίπεδες, ο Έλληνας ΥπΑΑΤ τόνισε ότι ρόλος των πολιτικών είναι «να δημιουργήσουμε το όραμα, να διαμορφώσουμε πολιτικές, να σχεδιάσουμε και να δώσουμε λύσεις για το παρόν και το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα. Με αισιοδοξία, με σχέδιο, με αλληλεγγύη στο πλαίσιο της σύγκλισης και της συνοχής».
Στο πλαίσιο ενίσχυσης της κοινωνικής βιωσιμότητας του αγροτικού τομέα και με δεδομένο ότι μόλις το 2,88% των νέων κάτω των 24 ετών και το 5,1% των ατόμων κάτω των 35 ετών απασχολείται στον αγροτικό τομέα, ο Λευτέρης Αυγενάκης πρότεινε να αναπτυχθούν πολιτικές και δράσεις στους εξής τομείς:
Τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων,
- την παροχή διευκολύνσεων,
- τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,
- τη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών του αγροτικού τομέα,
- την προώθηση της εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα.
Ωστόσο, σημείωσε ότι μέτρα προς τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις από μόνα τους δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. «Θα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικών (στην παιδεία, την υγεία, τις υποδομές, τον πολιτισμό, σε όλους τους τομείς), προκειμένου να καταπολεμήσουμε την ερημοποίηση των αγροτικών περιοχών και να κάνουμε ελκυστική την διαβίωση στις αγροτικές κοινότητες και την ενασχόληση με τον αγροδιατροφικό τομέα», τόνισε.
Όπως σημείωσε ο ΥπΑΑΤ η κλιματική αλλαγή επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, καθώς:
1) η πρόσφατη εμπειρία των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα αλλάζει σημαντικά τις πολιτικές μας στον αγροτικό τομέα,
2) οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα της γεωργίας.
«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα μου το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι πραγματικότητα και όχι ένα δυστοπικό σενάριο», τόνισε και κατέθεσε στοιχεία για τις καταστροφές που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel στη Θεσσαλία, στην οποία το 49% του εργατικού δυναμικού απασχολείται σε εταιρείες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, ενώ στον Έβρο που επλήγη από τις πυρκαγιές, παράγεται το 23% των ενεργειακών καλλιεργειών: «Επλήγη ο βασικός πυρήνας ζωικής και φυτικής παραγωγής επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στην κοινωνία, την οικονομία, την αγροτική παραγωγή και υψηλούς κινδύνους για την επάρκεια τροφίμων», παρατήρησε.
Εκτίμηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ότι η οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα αλληλοεξαρτάται από την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Όπως είπε «η οικονομική βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα ταλανίζεται όχι μόνο από την κλιματική κρίση, αλλά και από την αύξηση του κόστους παραγωγής, τη λειτουργία της αγοράς, τις διακυμάνσεις των τιμών, το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και τη γήρανση του αγροτικού δυναμικού. Το αυξημένο κόστος παραγωγής και η πτώση του αγροτικού εισοδήματος, και λόγω των καιρικών φαινομένων, δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό», σημείωσε και παρότρυνε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να αναπτύξει πολιτικές που θα στοχεύουν:
α) στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων, που διακρίνονται παγκοσμίως για την εξαιρετική τους ποιότητα,
β) στην διεκδίκηση περισσότερων κονδυλίων για την ΚΑΠ που θα υποστηρίξουν τη διασφάλιση ενός σταθερού και αποδοτικού εισοδήματος για στους αγρότες και τις οικογένειες τους και
γ) στην εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.
Και πρόσθεσε: «Οι πολιτικές μας πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση των επενδύσεων και της καινοτομίας, καθώς και στην προστασία των αγροτών και μέσω ενός πλαισίου κανόνων της λειτουργίας της αγοράς. Οφείλουμε να έχουμε κανόνες στις εμπορικές πολιτικές και να διασφαλίσουμε ότι τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα πληρούν τα ίδια πρότυπα και προϋποθέσεις».
Με δεδομένο ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί, όπως είπε, βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής οικονομίας και στυλοβάτη της ευρωπαϊκής κοινωνίας, ο Λευτέρης Αυγενάκης κάλεσε το ΕΛΚ να συνεχίσει να είναι - όπως μέχρι σήμερα - αρωγός και συνοδοιπόρος της αγροτικής οικογένειας, καθώς οι προκλήσεις, πλέον, υπερβαίνουν τα σύνορα των χωρών.
Συνάντηση με Επίτροπο
Στο μεταξύ είχε προηγηθεί συνάντηση του Έλληνα Υπουργού με τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Janusz Wojciechowski, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες.
Τον ενημέρωσε για τις καταστροφές που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel στη Θεσσαλία και οι πυρκαγιές στον Έβρο, στη Ρόδο και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε στον Επίτροπο ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να δείξει η ευρωπαϊκή οικογένεια ότι διαθέτει αντανακλαστικά, να χτίσει ένα τείχος προστασίας απέναντι στην κλιματική κρίση και να ενισχύσει το αίσθημα εμπιστοσύνης του ευρωπαίου πολίτη προς τους θεσμούς. Ο Έλληνας υπουργός ευχαρίστησε τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη στήριξή του στο Συμβούλιο και συζήτησε μαζί του τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να παρακαμφθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και να κινητοποιηθούν πόροι για στήριξη των πληγέντων αγροτών.
Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης προσκάλεσε τον Janusz Wojciechowski να επισκεφτεί τις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν και να βιώσει από κοντά τον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι και οι αγρότες για να ξαναβρούν τους ρυθμούς τους.
Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων μεταβιβάσεων δικαιωμάτων 2023. Σχετικά με την αποδοχή των μεταβιβάσεων θα υπάρξει ενημέρωση με εκ νέου ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ τις προσεχείς μέρες.
Η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων μεταβιβάσεων δικαιωμάτων είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση (εδώ).
Όσοι χρήστες δεν έχουν ήδη κωδικό για τα πληροφοριακά συστήματα εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ ή έχει απενεργοποιηθεί ο κωδικός τους, μπορούν να προβούν στις κατάλληλες εργασίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση (πατήστε εδώ).
Η Εγκύκλιος και τα Υποδείγματα Μεταβιβάσεων έτους 2023 είναι διαθέσιμα στην διεύθυνση (εδώ).
Επισημαίνουμε ότι για το έτος 2023 δεν γίνονται δεκτές μεταβιβάσεις δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν από το Εθνικό Απόθεμα έτους 2022, εκτός περιπτώσεων που αναφέρονται στην υπ αριθμ. 1930/81861/22-7-2015 ΥΑ , με εξαίρεση τις περιπτώσεις θανάτου ή ασθένειας (αποδεικνυόμενης από ιατρικά στοιχεία) που απαγορεύει επί μακρόν την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας του δικαιούχου και η οποία προέκυψε μετά από την αίτηση χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους 2022.
Μετά τη δημιουργία προσωπικού λογαριασμού και τη λήψη κωδικού, επιλέγεται στη διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ μία από τις παρακάτω κατηγορίες μεταβίβασης:
- Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων με γη
- Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη
- Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς
- Μίσθωση δικαιωμάτων με μίσθωση γης
- Αλλαγή προσωπικών στοιχείων
- Λύση μίσθωσης δικαιωμάτων με ή χωρίς γη
- Μίσθωση δικαιωμάτων χωρίς γη
- Μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς και ταυτόχρονη μεταβίβαση σε άλλον γεωργό
- Λύση μίσθωσης δικαιωμάτων με ή / και χωρίς γη και ταυτόχρονη μεταβίβαση σε άλλον γεωργό
Με την επιλογή της επιθυμητής κατηγορίας μεταβίβασης, επιλέγεται αυτόματα και το αντίστοιχο υπόδειγμα της αίτησης μεταβίβασης
Η περίοδος υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το έτος ενίσχυσης 2023 θα γίνεται έως 10/10/2023.
Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για την εφαρμογή της χορήγησης χορήγησης της παρέμβασης Π1 - 32.1 «Στήριξη συνδεδεμένου εισοδήματος για την παραγωγή σπόρων προς σπορά».
Ο ετήσιος προϋπολογισμός, για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027, της συνδεδεμένης ενίσχυσης για παραγωγή σπόρων σποράς ανέρχεται στα στα 4.465.000 ευρώ.
Η έκταση αναφοράς της συνδεμένης ενίσχυσης σπόρων προς σπορά για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 καθορίζεται στα 95.000 στρέμματα.
Η προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης είναι στα 470 ευρώ/εκτάριο (47 ευρώ/στρέμμα).
Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ εκτιμάται ότι για την περίοδο 2023-2027 η απόκλιση από την μοναδιαία τιμή θα κυμανθεί σε ±15%.
Τα ποσοστά αυτά υπολογίστηκαν, λαμβάνοντας υπόψη και τις αντίστοιχες αποκλίσεις της περιόδου 2017-2020 για την συγκεκριμένη συνδεδεμένη ενίσχυση.
Επομένως, η ελάχιστη και η μέγιστη μοναδιαία τιμή εκτιμώνται σε 400 ευρώ/εκτάριο (40 ευρώ/στρέμμα) και 541 ευρώ/εκτάριο (54,1 ευρώ/στρέμμα), αντίστοιχα.
Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την παραγωγή σπόρων προς σπορά είναι:
Α. Ο καλλιεργητής/ενεργός γεωργός, ο οποίος συνάπτει σύμβαση καλλιέργειας για πολλαπλασιασμό πιστοποιημένων σπόρων προς σπορά (συμβάσεις πολλαπλασιασμού σπόρων) με σποροπαραγωγική επιχείρηση. Ο καλλιεργητής διαθέτει την παραγωγή του στη συμβαλλόμενη σποροπαραγωγική επιχείρηση.
Β. Η σποροπαραγωγική επιχείρηση, η οποία καλλιεργεί ή παράγει η ίδια τον πιστοποιημένο σπόρο σποράς σε ιδιόκτητες ή ενοικιαζόμενες εκτάσεις.
Οι δικαιούχοι προκειμένου να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση οφείλουν να καλλιεργούν σπόρους προς σπορά των ειδών κτηνοτροφικών ψυχανθών και οσπρίων για ανθρώπινη κατανάλωση, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
Α. Να χρησιμοποιούν αποκλειστικά προβασικό, βασικό, πιστοποιημένο και εμπορικό όπου προβλέπεται, σπόρο σποράς, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις: α) 250744/ 17-6-2003 κοινή υπουργική απόφαση «Τεχνικός Κανονισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης σπόρων προς σπορά κτηνοτροφικών φυτών» (Β’ 861) και β) 6775/95992/ 24-07-2014 υπουργική απόφαση «Τεχνικός Κανονισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης σπόρων προς σπορά οσπρίων και ορισμένων ψυχανθών» (Β’ 2130), όπως ισχύουν.
Κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στις ως άνω υπουργικές αποφάσεις επιτρέπεται να χρησιμοποιούν σπόρο βελτιωτή (Υλικό Καλλιτερευτή) για την παραγωγή προβασικού και βασικού σπόρου προς σπορά, όπως αναφέρεται στην 217265/28-01-2004 υπουργική απόφαση «Διατηρητές ποικιλιών φυτικών ειδών» (Β’ 203).
Β. Να μη χρησιμοποιούν σπόρους γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών.
Γ. Να χρησιμοποιούν ποικιλίες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών ή και στον Κοινό Κατάλογο Ποικιλιών.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να υπογράφουν σύμβαση καλλιέργειας με την σποροπαραγωγική επιχείρηση, στην οποία εκτός των άλλων, θα αναγράφονται το είδος, η ποικιλία και η κατηγορία του σπόρου προς σπορά που θα σπαρθεί και το έτος της σποροπαραγωγικής δραστηριότητας. Το ανωτέρω συμφωνητικό θα κατατίθεται στην αρμόδια αρχή ελέγχου και πληρωμών με την ενιαία αίτηση ενίσχυσης στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.
Οι σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την παραγωγή σπόρων προς σπορά οφείλουν:
1. Να τηρούν αρχείο όλων των απαραίτητων παραστατικών τα οποία απαιτούνται για οποιουσδήποτε διοικητικούς ή λογιστικούς ελέγχους.
2. Να αποστέλλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ ηλεκτρονικό αρχείο με στοιχεία που τεκμηριώνουν την πώληση προβασικού, βασικού, πιστοποιημένου και εμπορικού σπόρου προς σπορά, ή σπόρου βελτιωτή (Υλικού Καλλιτερευτή) στους καλλιεργητές, με τους οποίους έχουν συνάψει σύμβαση, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, όπως κάθε φορά ισχύει.
3. Να αποστέλλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ ηλεκτρονικό αρχείο με στοιχεία που τεκμηριώνουν την παράδοση/πώληση από τους δικαιούχους, του παραγόμενου σπόρου προς σπορά προς πιστοποίηση.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Ολοκληρώθηκε η συλλογή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2023 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Κατατέθηκαν εμπρόθεσμα από τους δικαιούχους 640.416 οριστικές ΕΑΕ 2023 στον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του gov.gr, όπως και το 2022.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, συνεχίζεται η κατάθεση ΕΑΕ 2023 από ορισμένους δικαιούχους για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την ΠΕ Φθιώτιδας και την ΠΕ Έβρου, όπου για λόγους ανωτέρας βίας, που προκύπτουν από την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων, γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ΟΣΔΕ, έως την 6η Οκτωβρίου, χωρίς να επιβάλλεται ποινή εκπρόθεσμης δήλωσης.
Ήδη ξεκίνησε ο προβλεπόμενος έλεγχος από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και ακολουθεί η αποσφαλμάτωση των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2023, προκειμένου ο Οργανισμός να προχωρήσει έγκαιρα στις διαδικασίες πληρωμής της προκαταβολής.
Κύκλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζουν στον ΑγροΤύπο ότι η πληρωμή τις προκαταβολής θα γίνει προς τα τέλη Οκτωβρίου, όπως γινόταν και στο παρελθόν. Αναμένουμε τα ποσά του τσεκ.
Το ζήτημα των καταστροφών που υπέστη ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας εξαιτίας της κακοκαιρίας «Daniel» και των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα (18 Σεπτεμβρίου), στις Βρυξέλλες.
Ο Έλληνας υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, θα ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες αγρότες σε Ρόδο, Θεσσαλία και Έβρο.
Την Τρίτη ο Λευτέρης Αυγενάκης θα μιλήσει σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την «Οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στη γεωργία». Επίσης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Τρίτη, θα συναντηθεί και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βόιτσεχόφσκι.
Προετοιμάζοντας το έδαφος, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει αποστείλει στους ομολόγους του επιστολή, στην οποία προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσαν οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές.
Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, στην επιστολή προς τους ομολόγους του θυμίζει, ότι στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται οι αρχές της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της υποστήριξης. Και επισημαίνει:
«Βασιζόμαστε στη στήριξή σας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες που προκλήθηκαν από αυτές τις σοβαρές καταστροφές και την πρωτόγνωρη θεομηνία. Είναι επείγον και απαραίτητο να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά προσφέροντας υποστήριξη και ευελιξία στους ακόλουθους τομείς:
Κρατική ενίσχυση ad hoc:
Ενημερώσαμε τη DG Competition σχετικά με το λεπτομερές πρόγραμμα παροχής κρατικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές (διεξαγωγή εκτίμησης ζημιών και αποζημίωσης). Η αποζημίωση θα καταβληθεί μέσω του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και του Ταμείου Κρατικής Αρωγής και θα περιλαμβάνει απώλεια φυτικής παραγωγής, ζωικού κεφαλαίου και υποδομών. Όταν ολοκληρωθεί η έγκυρη εκτίμηση ζημιών από τον ΕΛΓΑ, θα υπάρχει αναλυτικός κατάλογος αποζημιώσεων.
Γεωργικό Αποθεματικό 2023 και 2024:
α) Γίνεται επανασχεδιασμός του Γεωργικού Αποθεματικού του 2023 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες των πληγέντων αγροτών. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα ενημερώσουμε τις αρμόδιες αρχές της Επιτροπής για τον προγραμματισμό της διανομής αυτού του ποσού.
β) Γεωργικό Αποθεματικό του 2024. Σας υποβάλουμε αίτηση προκειμένου να λάβουμε προκαταβολή και πρόσθετη στήριξη από το Γεωργικό Αποθεματικό 2024. Ζητάμε τη στήριξή σας και θα θέλαμε να ζητήσουμε ένα γενναιόδωρο ποσό από τα 450 εκατομμύρια ευρώ του Γεωργικού Αποθεματικού 2024, το οποίο, υπό τις παρούσες συνθήκες κλιματικής κρίσης, πρέπει να ενισχυθεί.
Παρεκκλίσεις για τα ενεργά Επενδυτικά Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 και τις εγκεκριμένες Παρεμβάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (CAP) 2023-2027: Μετά από παρόμοιες παρεκκλίσεις που εγκρίθηκαν για την περίοδο COVID-19, θα θέλαμε να επαναλάβουμε αυτό το αίτημα για την τρέχουσα κατάσταση που προέκυψε από τις καταστροφικές επιπτώσεις που περιγράφηκαν παραπάνω. Συγκεκριμένα, τέτοιες παρεκκλίσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:
1. Αυξημένη προκαταβολή στήριξης της ΚΓΠ (CAP) όσον αφορά τις προκαταβολές των άμεσων πληρωμών, καθώς και τις προκαταβολές ενίσχυσης που χορηγούνται στο πλαίσιο αγροτικής ανάπτυξης της ΚΓΠ (CAP).
2. Ρυθμιστική διάταξη για τη χορήγηση επείγουσας βοήθειας σε παραγωγούς που επλήγησαν από τα καταστροφικά γεγονότα, που αντιστοιχεί στα μέτρα 21 και 22 που ελήφθησαν για την πανδημία και την ουκρανική κρίση αντίστοιχα (πλαίσιο αγροτικής ανάπτυξης της ΚΓΠ).
3. Καθορισμός προτεραιοτήτων όσων επηρεάζονται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία/ταμεία που υπάρχουν και αφορούν την οικονομική ενίσχυση επενδύσεων και τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης (εγγυητικό ταμείο και ταμείο μικροπιστώσεων).
4. Διευκόλυνση των δικαιούχων και απλοποίηση διαδικασιών και κανόνων που αφορούν την εφαρμογή τους. Αυτές οι διευκολύνσεις μπορεί να αφορούν, ανάλογα με την περίπτωση:
Παράταση προθεσμιών που σχετίζονται με οποιοδήποτε στάδιο υλοποίησης εγκεκριμένων επενδύσεων, ιδιωτικών και δημοσίων,
Δυνατότητα τροποποίησης των επενδύσεων και προσαρμογής τους στις νέες ανάγκες όπως αυτές διαμορφώνονται μετά το καταστροφικό γεγονός,
Αύξηση του αριθμού των αιτημάτων πληρωμής, μη απαίτηση επιτόπιων επισκέψεων για επαλήθευση της υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των επενδύσεων.
5. Αλλαγή του κανόνα αυτόματης αποδέσμευσης πόρων της ΚΓΠ (CAP) από ν+2 σε ν+3, όπως ισχύει για όλα τα άλλα Ταμεία της Ε.Ε.
Θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω ότι το όριο de minimis και οι διατάξεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν επιτρέπουν αποζημίωση για ζημιές τέτοιου οικονομικού μεγέθους. Ως εκ τούτου, η ταχεία έγκριση αυτών των αιτημάτων είναι επείγουσας – ζωτικής θα έλεγα- σημασίας για την πρωτογενή παραγωγή».
Άνοιξε ο δρόµος για αλλαγές στην πράσινη συμφωνία της ΕΕ στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.
Τα κύρια επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα τελευταία τέσσερα έτη, παρουσίασε, την Τετάρτη (13/9), στην ομιλία της η πρόεδρος κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον τομέα της γεωργίας, σε μια φανερή προσπάθεια να μετριάσει τις αντιρρήσεις που εκφράζει η ίδια της η πολιτική ομάδα (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - ΕΚΛ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με ορισμένες προτάσεις που περιέχονται στον ευρύτερο φάκελο της πράσινης μετάβασης.
Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε τη σημασία μιας δίκαιης μετάβασης για τους γεωργούς, τις οικογένειες και τη βιομηχανία και ότι «η Ευρώπη θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα».
Το ΕΛΚ υποστηρίζει ότι ορισμένες νομοθετικές προτάσεις, όπως αυτή για την αποκατάσταση της φύσης, θα πλήξει τους Ευρωπαίους αγρότες και θα προκαλέσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, εντός της ΕΕ. Καθώς η στήριξη του ΕΛΚ είναι απαραίτητη σε περίπτωση που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φρόντισε να καθησυχάσει τους παρευρισκόμενους ευρωβουλευτές, λέγοντας ότι η Κομισιόν θα ξεκινήσει διάλογο με αγρότες και γεωργούς, αφού η γεωργία και η προστασία της φύσης μπορούν να συμπορεύονται.
Ο πρώτος πυλώνας της ομιλίας της προέδρου ήταν η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία, λέγοντας ότι αυτή η πρόταση ήταν η απάντηση της Επιτροπής στο κάλεσμα της Ιστορίας. «Φέτος το καλοκαίρι το πιο θερμό που έχει καταγραφεί, η Ελλάδα και η Ισπανία είχαν καταστροφικές πυρκαγιές και λίγο μετά ολέθριες πλημμύρες. Τα καιρικά φαινόμενα προκαλούν προβλήματα από τη Σλοβενία και τη Βουλγαρία μέχρι ολόκληρη την Ένωση. Η πράσινη Συμφωνία είναι και μια ευκαιρία για τη μελλοντική μας ευημερία».
Παρεμβάσεις των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων
Ο Manfred Weber (ΕΛΚ, Γερμανία), υπογράμμισε τρεις προτεραιότητες. Πρώτα αναφέρθηκε στην οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, λέγοντας «χρειαζόμαστε ανάπτυξη, χρειαζόμαστε θέσεις εργασίας, χρειαζόμαστε αξιοπρεπή εισοδήματα, χρειαζόμαστε ευημερία, χρειαζόμαστε μια ισχυρή βιομηχανία» και χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την επένδυση στην καινοτομία και την καλλιέργεια εμπορικών σχέσεων. Έπειτα αναφέρθηκε στη μετανάστευση, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίζει ποιος μπορεί να περνά τα σύνορά της και τονίζοντας το «ευρωπαϊκό DNA» της πρακτικής της προστασίας προσφύγων. Τέλος υποστήριξε την ανάγκη για μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση και την ανάγκη για «αισιοδοξία, όραμα, αξίες και ετοιμότητα για το επόμενο βήμα για μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η Iratxe García (Σοσιαλιστές, Ισπανία) δήλωσε ότι η κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ θα πρέπει να είναι η επανεκβιομηχάνιση για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας, με παράλληλη προώθηση της πράσινης μετάβασης για την ανάσχεση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Ευχαρίστησε την κα. von der Leyen για το σαφές μήνυμά της υπέρ της Πράσινης Συμφωνίας, αλλά εξέφρασε τη λύπη της για την έλλειψη έμφασης στην εδραίωση του κοινωνικού πυλώνα της Ένωσης. Ζήτησε να συμπεριληφθεί η έμφυλη βία στον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ και να χρησιμοποιηθούν τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Κάλεσε επίσης την ΕΕ να εξασφαλίσει μια συμφωνία για το σύμφωνο μετανάστευσης και τόνισε ότι «τα χρήματα των Ευρωπαίων δεν μπορούν να καταλήγουν στις τσέπες κυβερνήσεων που καταχρώνται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».
Ο Stéphane Séjourné (Renew, Γαλλία) τόνισε ότι είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι εναπομείναντες μήνες της νομοθετικής περιόδου. Τόνισε τα θετικά βήματα που έγιναν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για την αντιμετώπιση της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ζήτησε από την ΕΕ να επικεντρωθεί στην επανεκβιομηχάνιση της Ευρώπης και σημείωσε ότι η ΕΕ έχει πλέον ρυθμίσει νομοθετικά την ψηφιακή «άγρια Δύση». Τόνισε την ανάγκη για μια βιώσιμη λύση στα ζητήματα της μετανάστευσης, επικρίνοντας επίσης τον «δηλητηριώδη» κανόνα περί ομοφωνίας στο Συμβούλιο και καλώντας την Ευρώπη να λάβει υπόψη τις απεγνωσμένες εκκλήσεις των δικαστών στην Πολωνία και την Ουγγαρία.
Ο Philippe Lamberts (Πράσινοι, Βέλγιο) επέκρινε «εκείνους που ζητούν να μπει φρένο» στην κλιματική και περιβαλλοντική νομοθεσία, λέγοντας, «δεν είμαστε πάνω από τη φύση (...) είτε μας αρέσει είτε όχι, υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να αντέξει ο πλανήτης μας και σε αυτά που μπορεί να δώσει».
«Είναι η ΕΕ σε καλύτερη κατάσταση σήμερα σε σχέση με πριν είκοσι χρόνια;» αναρωτήθηκε ο Ryszard Legutko (Συντηρητικοί, Πολωνία). «Η απάντηση είναι όχι, καθώς υπάρχει περισσότερο από ποτέ αστάθεια, αβεβαιότητα και υψηλός πληθωρισμός». Το λαθρεμπόριο ανθρώπων ακμάζει, η Πράσινη Συμφωνία είναι μια δαπανηρή υπερβολή, το κόστος του κοινού χρέους της ΕΕ θα είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο και ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι σε χάος, πρόσθεσε. Η Επιτροπή ολισθαίνει προς την ολιγαρχία, αναμειγνύεται στις εθνικές πολιτικές και προσπαθεί να ανατρέψει τις κυβερνήσεις που δεν της αρέσουν, έχοντας κάνει το κράτος δικαίου καρικατούρα.
Ο Marco Zanni (ID, Ιταλία) δήλωσε ότι όσον αφορά την Πράσινη Συμφωνία, η ΕΕ έχει «μια ιστορική ευκαιρία να είναι λιγότερο ιδεολογική και πιο ρεαλιστική», προσθέτοντας ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή χωρίς να βλάπτουμε «τους αγρότες, τις επιχειρήσεις ή τους ιδιοκτήτες ακινήτων». Σχετικά με τις εξαγγελθείσες έρευνες για τις ξένες επιδοτήσεις, αμφισβήτησε τη χρησιμότητά τους, τονίζοντας ότι ήδη γνωρίζουμε ότι η Κίνα εμπλέκεται σε αθέμιτο ανταγωνισμό. Όσον αφορά τη μετανάστευση, είπε ότι όσο η ΕΕ δεν συμφωνεί ότι «όποιος δεν έχει δικαίωμα να είναι μέσα, πρέπει να μείνει έξω», δεν θα είναι δυνατόν να «επιλυθεί το ζήτημα».
Ο Martin Schirdewan (Αριστερά, Γερμανία) δήλωσε: «Η πραγματική πολιτική επιτυχία μετράται από τις πραγματικές καταστάσεις των περισσοτέρων ανθρώπων, όχι από ευφραδείς ομιλίες». Πρόσθεσε ότι, παρά τις μεγάλες υποσχέσεις, η πραγματικότητα για πολλούς Ευρωπαίους παραμένει ζοφερή, με αύξηση του κόστους διαβίωσης και μείωση των πραγματικών μισθών. Τόνισε τους αγώνες των εργαζομένων, των ανύπαντρων μητέρων και των συνταξιούχων, κατηγορώντας την Επιτροπή ότι προωθεί μια Ευρώπη που εξυπηρετεί όλο και περισσότερο τις επιχειρήσεις έναντι των πολιτών της. «95 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλούνται από τη φτώχεια», είπε.
Ανακοινώθηκε παράταση υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) 2023 για συγκεκριμένες περιοχές.
Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στις περιοχές της χώρας που χτυπήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και στο πλαίσιο του άρθρου 3 του ΚΑΝ 2116/2021 σχετικά με τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και εξαιρετικές περιστάσεις, σας ενημερώνουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα δεχθεί οριστικοποίηση δηλώσεων Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης - ΕΑΕ έτους 2023 μετά την καταληκτική ημερομηνία στις 11/9/2023 χωρίς την επιβολή ποινής καθυστέρησης.
Η συγκεκριμένη εξαίρεση αφορά αυστηρά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.
Για την υπόλοιπη χώρα ισχύει η καταληκτική ημερομηνία η σημερινή 11/9/2023.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχεδιάζει να επιτρέψει στους αγρότες περαιτέρω εξαιρέσεις από περιβαλλοντικά μέτρα, σύμφωνα με τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Janusz Wojciechowski, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις να το πράξουν από τα κράτη μέλη.
Το 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, να κάνει εξαίρεση από ορισμένα πρότυπα Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚAΠ). Μετά τις δηλώσεις του Επιτρόπου αλλάζουν για το 2024 οι υποχρεώσεις των γεωργών και κτηνοτρόφων για την είσπραξη του τσεκ (ενίσχυσης), δηλαδή αφορά το καθεστώς της «αιρεσιμότητας» στη νέα ΚΑΠ.
Τα μέτρα όμως αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν από τις σπορές του φετινού φθινοπώρου. Οι αγρότες µε άνω των 100 στρεµµάτων αροτραίες καλλιέργειες θα πρέπει από τις φθινοπωρινές σπορές, να ακολουθήσουν τους κανόνες αµειψισποράς και τη διάθεση τµήµατος της εκµετάλλευσης σε µη παραγωγικά στοιχεία και εκτάσεις (π.χ αγρανάπαυση).
Οι υποχρεώσεις των γεωργών και κτηνοτρόφων για την είσπραξη του τσεκ (καθεστώς της «αιρεσιμότητας» στην ΚΑΠ) είναι:
ΚΓΠΚ 1: Διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων βάσει της αναλογίας των μόνιμών βοσκοτόπων σε σχέση με τη γεωργική έκταση
Οι γεωργοί που διαχειρίζονται μόνιμους βοσκοτόπους οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να διατηρείται η αναλογία των εκτάσεων των βοσκοτόπων προς τις συνολικές γεωργικές εκτάσεις της χώρας. Η αναλογία εκτάσεων βοσκοτόπων προς γεωργικές εκτάσεις δεν πρέπει να μειωθεί περισσότερο από 5% σε εθνικό επίπεδο σε σχέση με την αναλογία του 2018.
Αν ξεπεραστεί το όριο αυτό, οι γεωργοί που έχουν μετατρέψει βοσκοτόπους σε άλλες γεωργικές χρήσεις υποχρεούνται να επαναμετατρέψουν τις εκτάσεις σε βοσκότοπο. Η παρακολούθηση σε ετήσια βάση της μετατροπής των βοσκοτόπων και της τήρησης της ανωτέρω αναλογίας θα γίνεται με βάση τα στοιχεία του ΟΣΔΕ.
ΚΓΠΚ 2: Προστασία υγροτόπων και τυρφώνων
α. Υγρότοποι όλης της χώρας: Απαγορεύεται η καλλιέργεια στις όχθες των υδάτινων όγκων των υγροτόπων, καθώς και στα εδάφη που αποκαλύπτονται από την υποχώρηση των υδάτων σε υδάτινους αποδέκτες, κυρίως λίμνες, σε
περιπτώσεις παρατεταμένης ανομβρίας.
Απαγορεύεται η απομάκρυνση της παρόχθιας φυσικής βλάστησης.
Για την εφαρμογή της παραπάνω παραγράφου, στους παρόχθιους αγρούς των υγροτόπων διατηρείται ακαλλιέργητο περιθώριο πλάτους ενός (1) μέτρου, και το οποίο περιλαμβάνεται στην υποχρέωση της δημιουργίας ζωνών ανάσχεσης πλάτους τριών (3) μέτρων χωρίς χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων, (δηλαδή ένα (1) μέτρο ακαλλιέργητο και δυο (2) μέτρα καλλιέργεια χωρίς προσθήκη λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων).
β. Μικροί Νησιωτικοί Υγρότοποι
i. Απαγορεύεται η καλλιέργεια στις όχθες των υδάτινων όγκων των υγροτόπων, καθώς και στα εδάφη που αποκαλύπτονται από την υποχώρηση των υδάτων σε υδάτινους αποδέκτες, κυρίως λίμνες, σε περιπτώσεις παρατεταμένης ανομβρίας. Απαγορεύεται η απομάκρυνση της παρόχθιας φυσικής βλάστησης.
Για την εφαρμογή της παραπάνω παραγράφου, στου παρόχθιους αγρούς των υγροτόπων διατηρείται ακαλλιέργητο περιθώριο πλάτους ενός (1) μέτρου, και το οποίο περιλαμβάνεται στην υποχρέωση της δημιουργίας ζωνών ανάσχεσης πλάτους τριών (3) μέτρων χωρίς χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων (δηλαδή ένα (1) μέτρο ακαλλιέργητο και δυο (2) μέτρα καλλιέργεια χωρίς προσθήκη λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων).
ii. Απαγορεύονται οι εκχερσώσεις της φυσικής βλάστησης και επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση οι παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αποκατάσταση ή/και στη διαχείριση των υγροτόπων, στο πλαίσιο εφαρμογής εγκεκριμένων διαχειριστικών σχεδίων. Οι υφιστάμενες καλλιεργούμενες εκτάσεις διατηρούν τη χρήση τους.
iii. Απαγορεύονται οι αποξηράνσεις και τα αποστραγγιστικά έργα, οι επιχωματώσεις, η απόρριψη στερεών και υγρών αποβλήτων, η εισαγωγή ξενικών ειδών πανίδας και χλωρίδας, η επέκταση των καλλιεργειών και η βόσκηση, εκτός αν από ειδική μελέτη προκύπτει ότι σχετίζεται με τη διατήρηση και οικολογική διαχείριση του υγροτόπου.
iv. Απαγορεύονται οι παρεμβάσεις που αλλοιώνουν το τοπίο και προκαλούν αλλαγή του υδρολογικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων των γεωτρήσεων και της άντλησης υδάτων, εκτός αν αποσκοπούν στη διατήρηση του υγροτόπου.
γ. Υγρότοποι σε περιοχές NATURA 2000
i. Απαγορεύεται η καλλιέργεια στις όχθες των υδάτινων όγκων των υγροτόπων, καθώς και στα εδάφη που αποκαλύπτονται από την υποχώρηση των υδάτων σε υδάτινους αποδέκτες, κυρίως λίμνες, σε περιπτώσεις παρατεταμένης ανομβρίας. Απαγορεύεται η απομάκρυνση της παρόχθιας φυσικής βλάστησης.
Για την εφαρμογή της παραπάνω παραγράφου, στου παρόχθιους αγρούς των υγροτόπων διατηρείται ακαλλιέργητο περιθώριο πλάτους ενός (1) μέτρου, και το οποίο περιλαμβάνεται στην υποχρέωση της δημιουργίας ζωνών ανάσχεσης πλάτους τριών (3) μέτρων χωρίς χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων (δηλαδή ένα (1) μέτρο ακαλλιέργητο και δυο (2) μέτρα καλλιέργεια χωρίς προσθήκη λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων).
ii. Για τους υγροτόπους οι οποίοι περιλαμβάνονται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000, εφαρμόζονται οι όροι που θα περιγράφονται στα Σχέδια Διαχείρισης, όταν αυτά εκπονηθούν και θεσμοθετηθούν.
δ. Τυρφώνες (από το 2025)
Μέχρι το έτος 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση των οριοθετημένων περιοχών των τυρφώνων της χώρας στο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (Σ.Α.Α.) - Land Parcel Identification System (L.P.I.S.) του ΟΠΕΚΕΠΕ και η έκδοση των ορθών γεωργικών πρακτικών για την προστασία της οργανικής ουσίας των τυρφώνων.
ΚΓΠΚ 3: Απαγόρευση της καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών, εκτός αν γίνεται για λόγους φυτοπροστασίας
Απαγορεύεται η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών (καλαμιά, κ.ά.). Ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, επιλέγεται μια ή περισσότερες από τις παρακάτω πρακτικές σχετικά με τα υπολείμματα των αρόσιμων καλλιεργειών:
i. ενσωμάτωση στο έδαφος
ii. βόσκηση
iii. διατήρηση ή κοπή των υπολειμμάτων και παραμονή τους στο χωράφι ώστε να επιτυγχάνεται η κάλυψη του εδάφους με τα υπολείμματα των καλλιεργειών κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ενσωμάτωσή τους την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, πριν την προετοιμασία του εδάφους για την σπορά/φύτευση της εαρινής καλλιέργειας.
ΚΓΠΚ 4: Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδατορευμάτων
α. Οι γεωργοί απαγορεύεται να εφαρμόζουν λιπάσματα, οργανικά και ανόργανα, καθώς και φυτοπροστατευτικά προϊόντα σε μια ζώνη πέρα της όχθης υδάτινων όγκων των υγροτόπων, ποταμών, υδατορεμάτων, λιμνών, διωρύγων,
τάφρων και καναλιών άρδευσης ή στράγγισης. Το ελάχιστο πλάτος αυτής της ζώνης ανάσχεσης είναι τρία (3) μέτρα.
β. Σε αγροτεμάχια με κλίση εδάφους μεγαλύτερη του 8%, οι γεωργοί απαγορεύεται να εφαρμόζουν λιπάσματα σε μια ζώνη ελάχιστου πλάτους έξι (6) μέτρων κατά μήκος των παραπάνω επιφανειακών υδάτινων σωμάτων.
ΚΓΠΚ 5: Διαχείριση της κατεργασίας του εδάφους για τη μείωση του κινδύνου υποβάθμισης και διάβρωσης, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων, υπόψη την κλίση του εδάφους
α. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 6% και έως 12% να οργώνουν τα αγροτεμάχια κατά τις ισοϋψείς ή διαγώνια.
β. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 12% να αφήνουν κάθετα στην κλίση ακαλλιέργητες ζώνες ανάσχεσης πλάτους 5 μέτρων σε απόσταση 40 μέτρων μεταξύ τους. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι δυνατόν να εφαρμόζονται συλλογικά, φτάνει τα αγροτεμάχια να εφάπτονται.
γ. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση μεγαλύτερη του 15% απαγορεύεται η άροση από τη 1/11 εκάστου έτους έως και τις 15/3 του επόμενου έτους.
δ. Η άρδευση δεν επιτρέπεται να γίνεται με τη μέθοδο της κατάκλυσης.
ε. Να μην καταστρέφουν τις ξερολιθιές, τα αναχώματα και τα φυσικά πρανή στα όρια των αγροτεμαχίων.
Τα αγροτεμάχια με αναβαθμίδες εξαιρούνται από την εφαρμογή του προτύπου, καθώς δεν διατρέχουν κίνδυνο διάβρωσης.
ΚΓΠΚ 6: Ελάχιστη κάλυψη του εδάφους για την αποφυγή ακάλυπτων εδαφών σε περιόδους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες
α. Στα αγροτεμάχια με αρόσιμες καλλιέργειες να υπάρχει φυτική κάλυψη κατ’ ελάχιστο την περίοδο από τις 15/11 εκάστους έτους έως και τις 05/03 του επόμενου έτους. Ωστόσο, εφόσον απαιτείται να γίνει προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη εαρινή καλλιέργεια, ο παραγωγός δύναται να διακόψει την εδαφοκάλυψη πριν τη λήξη του ως άνω διαστήματος, λαμβανομένου υπόψη ότι το χρονικό διάστημα έως την εαρινή σπορά, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) εβδομάδες.
Η κάλυψη του εδάφους, στην περίπτωση που δεν υπάρχει καλλιέργεια, επιτυγχάνεται με φυτικά υπολείμματα ή/και με αυτοφυή βλάστηση ή/και με την εφαρμογή άλλης πρακτικής ισοδυνάμου αποτελέσματος, δηλαδή προστασίας του εδάφους κατά την προαναφερθείσα ευαίσθητη περίοδο.
β. Στα αγροτεμάχια μονίμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 10% να υπάρχει φυτική κάλυψη κατ’ ελάχιστο την περίοδο από τις 15/11 εκάστου έτους έως και τις 5/3 του επόμενου έτους. Η κάλυψη του εδάφους μπορεί να γίνεται με συγκαλλιέργεια, φυτικά υπολείμματα ή/και με αυτοφυή βλάστηση ή/και με την εφαρμογή άλλης πρακτικής ισοδυνάμου αποτελέσματος, δηλαδή προστασίας του εδάφους κατά την προαναφερθείσα ευαίσθητη περίοδο.
ΚΓΠΚ 7: Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη εκτός από την καλλιέργειες που καλλιεργούνται κάτω από το νερό
Αφορά αειφορική διαχείριση των εδαφών των αρόσιμων καλλιεργειών, εκτός των ορυζώνων, και στις εκμεταλλεύσεις με αροτραίες καλλιέργειες άνω των 10 εκταρίων.
α. Να εφαρμόζουν κάθε χρόνο αμειψισπορά με εναλλαγή καλλιεργειών από διαφορετικά βοτανικά γένη τουλάχιστον στο 1/3 της αρόσιμης έκτασης της εκμετάλλευσης, ώστε εντός τριών (3) καλλιεργητικών περιόδων κάθε αγροτεμάχιο με αροτραία καλλιέργεια να έχει καλλιεργηθεί με τουλάχιστον δυο (2) κύριες καλλιέργειες διαφορετικών βοτανικών γενών.
ΚΓΠΚ 8: Ελάχιστο ποσοστό αρόσιμης γης που διατίθεται για μη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά, για όλες τις γεωργικές εκτάσεις, διατήρηση των χαρακτηριστικών του τοπίου και απαγόρευση της κοπής φυτικών φρακτών και δένδρων κατά την περίοδο αναπαραγωγής και εξάρτησης των πτηνών.
ΚΓΠΚ 9: Απαγόρευση της μετατροπής ή άροσης των μόνιμων βοσκοτόπων που έχουν οριστεί ως περιβαλλοντικά ευαίσθητοι μόνιμοι βοσκότοποι σε περιοχές του δικτύου Natura 2000
Στις εκτάσεις μόνιμων βοσκότοπων, που βρίσκονται εντός των περιοχών του Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA), δεν επιτρέπεται η άροση, καθώς και η μετατροπή τους σε άλλη γεωργική χρήση.
Η χώρα μας κέρδισε την αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων κατά 9,5 εκατ. στρεμμάτων χάρις στην αναθεώρηση του ορισμού των βοσκοτόπων.
Στη συνέχεια ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Βάρρας προχώρησε στον χαρακτηρισμό και την κατανομή των εκτάσεων ανά περιοχή της χώρας με στόχο να καταργηθεί η τεχνική λύση..
Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα αυτές οι εκτάσεις δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί δεν είχε γίνει η επικαιροποίηση του χαρτογραφικού υποβάθρου για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να καταθέσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΕΕ τροποποιητική µε την προσθήκη των επιπλέον επιλέξιµων βοσκοτόπων, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Πάντως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, από την εποχή της προεδρίας Γρηγόρη Βάρρα υπάρχει στα συρτάρια του ΟΠΕΚΕΠΕ η σχετική μελέτη.
Η ένταξη νέων βοσκοτόπων θα φέρει νέα µοναδιαία αξία δικαιωµάτων στα βοσκοτόπια αλλά και τα νέα όρια για τη λήψη της αναδιανεµητικής ενίσχυσης.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έπρεπε όλο αυτό το διάστημα να είχε τροποποιήσει
α) τις µέσες µοναδιαίες αξίες των δικαιωµάτων στις Περιφέρειες, για την εφαρµογή της εσωτερικής σύγκλισης,
β) το κατώτερο και ανώτατο όριο (σε επιλέξιµη έκταση), της διανοµής συµπληρωµατικής στήριξης
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν και οι εκτάσεις στην εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει.
Επίσης η ένταξη στον μηχανισμό επιλεξιμότητας 9,5 εκατ. στρεμμάτων λύνει το πρόβλημα της τεχνικής λύσης και έτσι θα μπορούν να εφαρμοστούν τα eco-schemes στην κτηνοτροφία.
Ένα ακόμη θέμα που αναμένεται να αλλάξει στην ΚΑΠ και αφορά την κτηνοτροφία είναι η εξαίρεση της συνδεδεμένης στα βοοειδή για σφάγια του 13ου μήνα, που είχε αναδείξη σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου. Το συγκεκριμένο θέμα δημιουργεί πρόβλημα μόνο στα ελληνικά μοσχάρια κρεατοπαραγωγής.
Αυτό που δεν τολμά να αγγίξει το ΥπΑΑΤ είναι ότι ζητούν οι κτηνοτρόφοι, τα βοσκοτόπια να τα έχουν μόνο όσοι διαθέτουν ζωικό κεφάλαιο.
Οι αγρότες έχουν στη διάθεση τους λίγες ημέρες προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της υποβολής δήλωσης ΟΣΔΕ για το έτος ενίσχυσης 2023.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του ΥπΑΑΤ:
«Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε παράταση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, από κύκλους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διευκρινίζεται ότι η ημερομηνία για την κατάθεση δηλώσεων ΟΣΔΕ - μετά την παράταση που ήδη έχει δοθεί - λήγει στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 και καμία άλλη παράταση δεν πρόκειται να δοθεί».
Είναι γνωστό ότι δεν μπορεί να δοθεί καμιά παράταση ΟΣΔΕ γιατί δεν θα μπορεί να πληρωθεί η προκαταβολή του τσεκ στα τέλη Οκτωβρίου (ήδη υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση).
Αυτό που αξίζει όμως να αναφέρουμε είναι ότι ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαντά σε σχετικό δημοσίευμα του ΑγροΤύπου για την προσπάθεια της ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ να δημιουργήσει σε ένα παράλληλο καθεστώς κατάθεσης των δηλώσεων της ΕΑΕ 2023 - ΟΣΔΕ.
Θυμίζουμε ότι ο ΑγροΤύπος είχε σχετικό άρθρο που ανέφερε την ποσπάθεια να δημιουργηθεί ένας ... ιδιωτικός ΟΠΕΚΕΠΕ (εδώ).
Σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζει ότι «μόνη διέξοδος για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η πλήρης ενσωμάτωση των λειτουργιών του στο gov.gr, διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. Τα ΚΥΔ οφείλουν να ενισχύσουν την εφαρμογή του gov.gr και να εγκαταλειφθεί το τέχνασμα της χρήσης δεύτερης πλατφόρμας. Μέχρι την πλήρη ενσωμάτωση στο κυβερνητικό νέφος, όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να συνεργαστούν».
Όσον αφορά το ΟΣΔΕ, μετά την παράταση που ήδη έχει δοθεί, λήγει στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 και καμία άλλη παράταση δεν πρόκειται να δοθεί, ξεκαθαρίζει το ΥπΑΑΤ.
Τις προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ έθεσε σε ομιλία του σε συγκέντρωση αγροτών στον Λαγκαδά ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης.
Ως πρώτη προτεραιότητα έθεσε την αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα κινηθεί σε τρία επίπεδα. Το ένα θα είναι υποχρεωτικό και τα άλλα δυο θα είναι προαιρετικά. Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης μέχρι τέλος του έτους θα είναι έτοιμος ο νέος επικαιροποιημένος κανονισμός, ο οποίος «δεν θα είναι γραμμένος σε πέτρα και ό,τι χρειαστεί να διορθωθεί, θα διορθωθεί». Ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε επίσης την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ ώστε να γίνεται άμεση, δίκαιη και πιο ορθή εκτίμηση των ζημιών.
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι τόσο η διοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι αλλάζουν κουλτούρα, καθώς κατανοούν ότι δεν εργάζονται για εταιρείες, αλλά για τους αγρότες που αναμένουν να τους καταβληθούν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε με ημίμετρα», είπε. Κάλεσε σε συνεργασία όλους τους εμπλεκόμενους και τόνισε ότι όλες οι λειτουργίες του Οργανισμού θα γίνονται μέσω του gov.gr.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, που εντείνονται με την κλιματική κρίση, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η κατασκευή των έργων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», ύψους 4 δις ευρώ. Ανακοίνωσε, παράλληλα, την επανασύσταση της επιτροπής για τα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, με στόχο την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας τους που χρονολογείται από το 1958.
Ο ΥπΑΑΤ επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ως το τέλος της τετραετίας να έχουν ενταχθεί στον πρωτογενή τομέα επί πλέον 60.000 νέοι και υπενθύμισε ότι πρώτη του απόφαση ήταν η εξασφάλιση 77 εκατ. ευρώ για την ένταξη περίπου 2.100 επιλαχόντων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, το οποίο πλέον φθάνει στα 602 εκατ. ευρώ και είναι το μεγαλύτερο που έχει εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης στην ενίσχυση του συνεργατικού κινήματος και στην ενίσχυση του θεσμού των διεπαγγελματικών οργανώσεων. Σήμερα λειτουργούν οκτώ και δύο είναι υπό έγκριση. «Θα συστήσουμε κι άλλες και θα τις φέρουμε κοντά για να αντλήσει η μια από την άλλη καλές πρακτικές και χρήματα από ΕΕ».
Για τον Υπουργό το μεγαλύτερο όπλο που μπορεί να προσφέρει η πολιτεία στους αγρότες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις της νέας εποχής, είναι οι γνώσεις και όχι οι επιδοτήσεις. «Θέλουμε να δώσουμε στους αγρότες κατάρτιση κι εκπαίδευση», είπε και αναφέρθηκε στα προγράμματα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ τον οποίο χαρακτήρισε «γίγαντα που πηγαίνει στο ρελαντί». Στην προσπάθεια για παροχή γνώσεων στους αγρότες θα συμβάλλει, όπως είπε, και η πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία καλείται σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ να «χτίσει ένα πεδίο κοινών δράσεων». Πεποίθησή του είναι ότι στο ζήτημα αυτό θα συμβάλλει καθοριστικά και η ίδρυση Τμημάτων Αγροτών μέσα στα Επιμελητήρια.
Ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο είναι, όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, η μεταρρύθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε οι έλεγχοι να γίνονται πιο συντονισμένα και να μη νιώθουν διωκόμενοι οι επαγγελματίες.
Κλείνοντας ο Υπουργός τόνισε ότι θέλει βοηθούς και ελεγκτές στο έργο του τους αγρότες και υπογράμμισε: «Έχουμε σοβαρή κυβέρνηση, σοβαρό πρωθυπουργό και μαζί θα δουλέψουμε για το μέλλον της χώρας».
Υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ γίνεται έως και την 11η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ωστόσο εκτός από τα προβλήματα στα οικολογικά σχήματα έχουμε θέματα και με τα προγράμματα του ΠΑΑ.
Το πρόβλημα είναι ότι αν και το ΥπΑΑΤ με ανακοίνωση, που εξέδωσε τον περασμένο Μάρτιο, έδωσε παράταση στο πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών δεν υπογράφηκε ακόμη η σχετική υπουργική απόφαση.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Τσαπραΐλης, πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), «οι κτηνοτρόφοι θα δηλώσουν τον αριθμό ζώων τους. Έαν τελικά υπογραφεί η παράταση στο πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών τότε όσοι παρουσιάζουν μείωση του ζωικού κεφαλαίου θα έχουν πρόβλημα με την ένταξή τους στο πρόγραμμα».
Πάντως υπάρχουν φόβοι για μείωση της ενίσχυσης που θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι (βασική, πρασίνισμα κ.α.). Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Τσαπραΐλης, «στα οικολογικά σχήματα μόνο τα βιολογικά μπορούν να τρέξουν. Τα υπόλοιπα όμως δεν πρόκειται να εφαρμοστούν οπότε είναι ορατός ο κίνδυνος να μειωθεί η βασική ενίσχυση λόγω του πρασινίσματος κατά 40%. Και δεν μιλάμε για την μείωση του τσεκ λόγω της νέας ΚΑΠ (σύγκλιση). Τα πράγματα είναι οριακά για την κτηνοτροφία στην Ελλάδα και αν χαθούν χρήματα, είτε από το πρασίνισμα είτε από τις αυτόχθονες και κάποιο άλλο πρόγραμμα του ΠΑΑ, είναι σίγουρο ότι πολλές εκτροφές θα κλείσουν».
Προβληματισμένος είναι ο βοοτρόφος και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Γκόλιας, από το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «αν υπάρξει μείωση εισοδήματος στα τέλη του 2024 λόγω μειωμένων ενισχύσεων σε τσεκ, προγράμματα ΠΑΑ και εξισωτική τότε μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων αναμένεται να σταματήσει το επάγγελμα. Δεν γνωρίζω αν αυτό θέλουν να πετύχουν. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι οικονομικά τα πράγματα είναι οριακά στην κτηνοτροφία. Καλώς ή κακώς στηρίζεται ο κλάδος από τις ενισχύσεις της ΚΑΠ και χωρίς αυτές δεν μπορεί να είναι βιώσιμος».
«Σε ένα κτηνοτρόφο το 33% του εισοδήματος είναι οι ενισχύσεις της ΚΑΠ. Αν δεν πάρουν οικολογικά σχήματα και μειωθεί το τσεκ κατά 2,5% λόγω ΚΑΠ, τότε πάμε για μια μείωση των ενισχύσεων που θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι, κατά 50%, σε ετήσια βάση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να γίνουν μη βιώσιμες πολλές κτηνοτροφικές μονάδες στην χώρα μας και σοβαρά προβλήματα οικονομικής επιβίωσης για τους κτηνοτρόφους», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος τους ΣΕΚ και ταμίας στη Διεπαγγελματική Φέτας κ. Δημήτρης Μόσχος.
Όσο περνά ο καιρός φαίνονται τα προβλήματα που υπάρχουν στα οικολογικά σχήματα (eco-schemes) στη νέα ΚΑΠ.
Όπως έχουμε τονίσει στον ΑγροΤύπο οι μισοί περίπου γεωργοί δεν μπορούν να εφαρμόσουν οικολογικό σχήμα, ενώ στην κτηνοτροφία τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.
Τώρα που κατάλαβαν στο ΥπΑΑΤ ότι γράφαμε εδώ και καιρό στον ΑγροΤύπο προσπαθούν να βρουν λύσεις στο πρόβλημα, επειδή τέλη του έτους αναμένεται να υπάρξει «Βατερλώ» με την πληρωμή του «νέου πρασινίσματος».
Ήδη βγήκαν εκτός οι αναβαθμίδες. Ο κ. Σταύρος Χρυσαδάκος, γεωπόνος από την Σπάρτη, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα προβλήματα με την ηλεκτρονική εφαρμογή που έθεσαν στη διάθεση των παραγωγών προκειμένου να υποβάλλουν την δήλωση ΟΣΔΕ του τρέχοντος έτους. Εκεί φάνηκε ότι το οικολογικό σχήμα Π1-31.8 «διατήρησης και προστασίας των καλλιεργειών σε εκτάσεις με αναβαθμίδες» δεν μπορεί να τρέξει στην Λακωνία και σε όλη την Πελοπόννησο (μιλάμε για κλίση εδάφους 8%).
Οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να ενταχθούν στο οικολογικό σχήμα (eco schemes) Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας».
Σύμφωνα με την εφαρμοστική απόφαση, δικαιούχοι είναι ενεργοί γεωργοί ή οµάδες ενεργών γεωργών που διατηρούν τη βιολογική καλλιέργεια η εκτροφή και κατά την οριστική υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης διαθέτουν αγροτεµάχια ή και βοσκοτόπους ή και εκτροφές, τα οποία είναι ενταγµένα στο σύστηµα της βιολογικής γεωργίας. Η ένταξη των εν λόγω αγροτεµαχίων τεκµηριώνεται από ενεργή σύµβαση του παραγωγού µε εγκεκριµένο Οργανισµό Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ) καθώς και από πιστοποιητικό το οποίο έχει εκδοθεί σε ηλεκτρονική µορφή µε χρήση του συστήµατος traces από τον Οργανισµό Ελέγχου και Πιστοποίησης, µε τον οποίο είναι συµβεβληµένοι.
Δηλαδή με ένα πιστοποιητικό συμμόρφωσης μπορεί ο παραγωγός να ενταχθεί στο οικολογικό σχήμα Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας» και να εισπράξει την ενίσχυση. Με βάση αυτό το έγγραφο δεν θα μπορεί να αγοράσει συμβατικά φυτοπροστατευτικά για ένα έτος.
Το θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, στην Θεσσαλία. Εδώ όμως υπάρχει μια παγίδα. Στο σχεδιασμό της ΚΑΠ προβλέπεται για το 2023 να ενταχθούν 5.456.290 στρέμματα στο οικολογικό σχήμα (eco schemes) των βιολογικών. Αν ενταχθούν παραπάνω θα έχουμε μείωση της ενίσχυσης.
Εκτός όμως της μειωμένης ενίσχυσης θα έχουμε και πρόστιμα. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν σε έλεγχο της ΕΕ υπάρξουν ποινές και οι αγρότες αναγκαστούν να έχουν 3ετή αποκλεισμό από τα οικολογικά σχήματα; Δηλαδή μιλάμε για μια μεγάλη απώλεια εισοδήματος.
Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την μεταβίβαση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.
Οι γεωργοί, που κατέχουν οριστικά δικαιώματα βασικής εισοδηματικής στήριξης το έτος 2023, δύνανται να μεταβιβάσουν το σύνολο ή μέρος των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.
Όπως επισημαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2023 δεν γίνονται δεκτές μεταβιβάσεις δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν από το Εθνικό Απόθεμα έτους 2022, εκτός περιπτώσεων που αναφέρονται στην υπ αριθμ. 1930/81861/22-7-2015 ΥΑ , με εξαίρεση τις περιπτώσεις θανάτου ή ασθένειας (αποδεικνυόμενης από ιατρικά στοιχεία) που απαγορεύει επί μακρόν την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας του δικαιούχου και η οποία προέκυψε μετά από την αίτηση χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους 2022.
Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου από τον μεταβιβαστή των δικαιωμάτων Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης, εκτός από τις παρακάτω περιπτώσεις:
α) η αίτηση της μεταβίβασης δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς υποβάλλεται από τον κληρονόμο - αποδέκτη
β) η αίτηση της λύσης μίσθωσης των δικαιωμάτων υποβάλλεται από τον μισθωτή των δικαιωμάτων Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης.
Η περίοδος υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το έτος ενίσχυσης 2023 ορίζεται από 10/9/2023 έως 10/10/2023.
Αιτήσεις μεταβίβασης, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν γίνει αποδεκτές ως την ως άνω καταληκτική ημερομηνία θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2023.
Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)
Θα λειτουργήσουν τα Αγροτικά Τμήματα σε κάθε Επιμελητήριο που θα έχουν στόχο την στήριξη της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα. Θα συμμετέχουν σε αυτά οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Με στόχο την υλοποίηση της εντολής του πρωθυπουργού, να οπλισθεί ο αγροτικός κόσμος με το ισχυρότερο όπλο που μπορεί να έχει στη διάθεσή του τις γνώσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε ότι προωθούνται οι διαδικασίες για τη δημιουργία Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια της χώρας.
Στο πλαίσιο των επαφών της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εκπροσώπους φορέων του αγροτικού κόσμου, ο Λευτέρης Αυγενάκης προήδρευσε σε σύσκεψη που έγινε με εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων στο Επιμελητήριο Τρικάλων.
Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, βασική συνιστώσα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να λειτουργήσουν τα Αγροτικά Τμήματα σε κάθε Επιμελητήριο.
Επίσης με την λειτουργία Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια, θα ξεκαθαρίσει ποιοι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες και ποιοι όχι.
Ανέφερε ότι ήδη έχει ξεκινήσει συζήτηση για το ζήτημα αυτό με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, όπου διαπίστωσε, ότι το κλίμα, πλέον είναι διαφορετικό. Μέσω της συμμετοχής τους στα Επιμελητήρια οι αγρότες, εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και ενημέρωση για τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
«Όταν κάποιος έχει γνώσεις και πληροφορίες, μπορεί να κάνει θαύματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τόνισε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν είναι υπουργείο επιδοτήσεων αλλά υπουργείο που συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας μας.