Ένα από τα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, είναι οι επιλαχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου το επόμενο διάσημα θα υπάρξουν κρίσιμες συναντήσεις για το συγεκριμένο θέμα που αφορά πανελλαδικά περίπου 3.500 αγρότες. Από αυτούς οι 1.500 είναι νέοι αγρότες, που ουσιαστικά τιμωρήθηκαν γιατί νέος αγρότης χωρίς μηχανήματα δεν γίνεται.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η αγρότισσα, Μαρία Μπότη, μια εκ των εκπροσώπων των επιλαχόντων, «ζητάμε να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί στο πρόγραμμα γύρω στα 130 εκατ. ευρώ. Πολύ λιγότερα από τα 600 εκατ. ευρώ ή τα 400 εκατ. ευρώ (300 συν 100) της υπερδέσμευσης που μας έλεγαν.
Είναι η πρώτη κυβέρνηση που απορρίπτει επιλαχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης. Παράλληλα ανακοινώνει νέα πρόσκληση για το 2022. Οι επιλαχόντες Νέοι Αγρότες έχουν ουσιαστικά καταστραφεί. Να θυμίσουμε ότι αν κάποιος προχώρησε σε επένδυση και είναι επιλαχών τότε δεν θα μπορεί να ενταχθεί σε μια μελλοντική πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης».
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βάιος Κυριτσάκας, από το νομό Λάρισας, που είναι επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής των επιλαχόντων του προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης, της προκήρυξης του 2018, «αναμένεται να υπάρξει μια συνάντηση για το θέμα με το νέο υπουργό που θεωρώ ότι θα είναι πολύ κρίσιμη. Πολλοί επιλαχόντες έχουν προχωρήσει σε επένδυση και ουσιαστικά έχουν εγκλωβιστεί γιατί δεν μπορούν να ενταχθούν σε νέα πρόσκληση.
H προηγούμενη προκήρυξη είχε να βγει από το 2011 για αυτό υπήρχαν τόσοι πολλοί αγρότες που θέλησαν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν πραγματικά και να μείνουν στο τόπο τους. Οι επιλαχόντες αποτελούνται από διάφορες κατηγορίες αγροτών, όπως βοοτρόφοι, γεωργοί φυτών μεγάλης καλλιέργειας αλλά και πολλοί Νέοι Αγρότες».
Eκδόθηκε από το ΥπΑΑΤ η προδημοσίευση πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-77-3.1 «Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας, του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027», προϋπολογισμού 70.926.471 ευρώ.
Η Παρέμβαση Π3-77-3.1 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και από το Ελληνικό Δημόσιο (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - Π.Δ.Ε.), με ποσοστό 100%.
Η δράση Π3-77-3.1 του ΣΣ ΚΑΠ εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι τα μέλη Επιχειρησιακών Ομάδων. Τα μέλη δύναται να είναι φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις) ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με συμφωνητικό συνεργασίας.
Με τις πιστώσεις της πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν πιλοτικά έργα τα οποία συμβάλλουν στην επίτευξη του οριζόντιου στόχου της ΚΑΠ για εκσυγχρονισμό του τομέα με την προώθηση και την ανταλλαγή γνώσεων, καινοτομίας και ψηφιοποίησης στη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές και την ενθάρρυνση της υιοθέτησής τους καθώς και στη διασύνδεση της έρευνας με την πράξη μέσω της χρηματοδότησης υλοποίησης πιλοτικών εφαρμογών για το σκοπό αυτό.
Ως ελάχιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων ορίζεται το ποσό των 300.000 ευρώ.
Ως μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων ορίζεται το ποσό των 500.000 ευρώ.
Ειδικότερα, μέσω της παρέμβασης χρηματοδοτούνται Επιχειρησιακές Ομάδες με στόχους την:
- ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή (γεωργικές εκμεταλλεύσεις), στο δασικό τομέα και στον τομέα των τροφίμων (μεταποίηση),
- αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή,
- αξιοποίηση τεχνολογικών γνώσεων, νέων ή παραδοσιακών πρακτικών, ερευνητικών αποτελεσμάτων και οργανωτικών καινοτομιών και την ενσωμάτωσή τους στην πράξη μέσω πιλοτικών εφαρμογών.
Η προδημοσίευση της πρόσκλησης της παρέμβασης Π3-77-3.1 «Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας», αναρτάται στις ιστοσελίδες του ΥπΑΑΤ (εδώ) και στις σχετικές ιστοσελίδες των Περιφερειών.
Ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ η κατάταξη αιτούντων για την εφαρμογή της παρέμβασης Π2-47.2 «Επιχειρησιακά Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ).
Στη δημοσίευση του προσωρινού πίνακα αποτελεσμάτων των δυνητικών δικαιούχων, καθώς και των απορριπτέων, της παρέμβασης Π2-47.2, η κατάταξη γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τις εκθέσεις αξιολόγησης - προέγκρισης.
Δείτε τον πίνακα αποτελεσμάτων κατάταξης (εδώ)
Στην συνέχεια έχουμε νέα απόφαση στην οποία γίνεται ο καθορισμός του συνολικού ποσού επιχορήγησης, των δικαιούχων και του ποσού ενίσχυσης ανά δικαιούχο, για την υλοποίηση της παρέμβασης.
Η συνολική δημόσια δαπάνη για την υλοποίηση προγραμμάτων δικαιούχων της Παρέμβασης Π2-47.2 «Επιχειρησιακά Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) για την περίοδο 2024- 2027», καθορίστηκε για πόσο ύψους 49.016.017 ευρώ.
Η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης αποτελεί σε κάποιες παρεμβάσεις το 75% και σε κάποιες παρεμβάσεις το 50% των επιλέξιμων δαπανών και μέχρι του ποσού των 40.520.261 ευρώ.
Η ενίσχυση αποτελεί σε κάποιες παρεμβάσεις το 12,5% και σε κάποιες παρεμβάσεις το 25% των επιλέξιμων δαπανών και μέχρι του ποσού των 8.495.756 ευρώ και βαρύνει τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του ΥπΑΑΤ.
Κάθε ΟΕΦ δύναται να λάβει προκαταβολή, το αργότερο έως 15 Οκτωβρίου 2024, κατόπιν αιτήματός της στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στην ίδια απόφαση καθορίζεται το μέγιστο ύψος επιχορήγησης ανά δικαιούχο ΟΕΦ.
Δείτε τα ποσά ανά ανά δικαιούχο (εδώ)
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έδειξε ο αγροτικός κόσμος στην παρουσίαση της νέας σειράς 600 Vario της FENDT όπως οργανώθηκε από τον επίσημο εισαγωγέα Ελλάδος και Κύπρου, την εταιρία Κ.ΚΟΥΙΜΤΖΗΣ Α.Ε.
Η παρουσίαση έλαβε χώρα στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης στις 28/9 και στην Αβερώφειο Σχολή Λάρισας στις 5/10. Πραγματοποιήθηκε οπτικοακουστική παρουσίαση των τεχνικών χαρακτηριστικών και των ιδιαίτερων δυνατοτήτων του νέου ελκυστήρα, και στη συνέχεια οι εκατοντάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίδειξη με όργωμα, σβωλοτρίφτη, και σπαρτική στα χωράφια των σχολών.
Τα παρελκόμενα ήταν προσφορά των εταιριών ΣΤΑΣΙΝΟΣ Α.Ε. (LEMKEN) και ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ Γ.Ι. Α.Ε. (ΑΜΑΖΟΝ). Η σειρά 600 Vario της FENDT πρόκειται να κυκλοφορήσει στη χώρα το 2025 και να διεκδικήσει ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς καθότι καλύπτει τις απαιτήσεις του σύγχρονου Έλληνα αγρότη σε αροτραίες καλλιέργειες, μεταφορά και χρήση εμπρόσθιου φορτωτή. Οι compact διαστάσεις του σε σχέση με την ιπποδύναμη (έως 224 άλογα με FENDT Dynamic Performance για επιπλέον 15 άλογα) αποδίδουν 34 κιλά ανά ίππο και εξασφαλίζουν ταυτόχρονα μέγιστη οικονομία αλλά και ευελιξία.
Η Massey Ferguson, παγκόσμιο εμπορικό σήμα της AGCO (NYSE:AGCO), ανακοινώνει με υπερηφάνεια ότι το MF 6S.180 Dyna-VT έλαβε σημαντική αναγνώριση σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica, Alimentaria y de Biosistemas (ETSIAAB) του Universidad Politécnica της Μαδρίτης, όπου στις 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα βραβεία Tractor of Spain 2024/25.
Αυτή ήταν η πέμπτη φορά που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των βραβείων και η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από ειδικούς στα γεωργικά μηχανήματα, μαζί με την ψηφοφορία του κοινού, ανέδειξε το MF 6S.180 Dyna-VT ως Tractor of Spain 2024/25 στην κατηγορία 101-200hp.
«Όλοι στη Massey Ferguson είμαστε ενθουσιασμένοι που το MF 6S.180 Dyna-VT κέρδισε αυτό το σημαντικό βραβείο, το οποίο αναδεικνύει τις επιδόσεις και τις δυνατότητες που διαθέτει η σειρά MF 6S», λέει ο Jérôme Aubrion, Διευθυντής Μάρκετινγκ της Massey Ferguson, Ευρώπη και Μέση Ανατολή. «Το MF 6S παρέχει ένα πλήρες πακέτο χαρακτηριστικών και επιλογών - που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο βραβευμένο MF 8S - για να εξασφαλίσει την άνεση, τον έλεγχο και τη συνδεσιμότητα, που χρειάζονται οι σύγχρονοι αγρότες για να διαπρέψουν στις εργασίες στο χωράφι» προσθέτει.
Συγκεντρωμένη απόδοση
Η σειρά MF 6S, με τα πέντε τετρακύλινδρα τρακτέρ, προσφέρει τη δύναμη και τη ροπή ενός μεγαλύτερου εξακύλινδρου (έως 200hp με EPM), διατηρώντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα ενός ευέλικτου και συμπαγούς τρακτέρ.
Η κορυφαία επιλογή κιβωτίου ταχυτήτων σε όλα τα μοντέλα περιλαμβάνει απρόσκοπτη εναλλαγή ταχυτήτων από το Dyna-VT Super Eco - που μειώνει την κατανάλωση καυσίμου επιτυγχάνοντας 40 χλμ/ώρα σε μόλις 1.450 στροφές ανά λεπτό - ή το φημισμένο Dyna-6 Super-Eco, ημι-αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων με AutoDrive.
Σχεδιασμένα και κατασκευασμένα στις εγκαταστάσεις μας, τα δοκιμασμένα κιβώτια ταχυτήτων συνεργάζονται άψογα με τους κινητήρες AGCO Power, προσφέροντας έναν εξαιρετικά αποδοτικό και αποτελεσματικό συνδυασμό.
Κατασκευασμένα σε μεταξόνιο 2,67 μέτρων, οι συμπαγείς διαστάσεις της σειράς MF 6S καθιστούν τους γεωργικούς ελκυστήρες εξαιρετικά ευέλικτους, με ακτίνα στροφής μόλις 4,75 μέτρα - τη μικρότερη από κάθε άλλο ελκυστήρα 200 ίππων.
Ζυγίζοντας 400 κιλά λιγότερο από τα αντίστοιχα εξακύλινδρα, σε συνδυασμό με τον ισχυρό κινητήρα, τα τρακτέρ προσφέρουν την καλύτερη στην κατηγορία τους αναλογία ισχύος/βάρους. Εκτός από τις υψηλές επιδόσεις με βέλτιστη οικονομία, τα τρακτέρ έχουν ελαφρύ πέλμα, συμβάλλοντας στην προστασία του εδάφους.
Τα μοντέλα της σειράς MF 6S είναι επίσης εξαιρετικά ισχυρά για το μέγεθός τους, ικανά να χειρίζονται βαριά φορτία με μικτό βάρος οχήματος έως και 12.500 kg. Το σημαντικό Μικτό Βάρος Συνδυασμού των 44,5t σημαίνει ότι μπορούν επίσης να μεταφέρουν με ασφάλεια και νόμιμα* βαριά φορτωμένα ρυμουλκούμενα. (* ανάλογα με τους τοπικούς οδικούς νόμους).
Με χωρητικότητα οπίσθιου συνδέσμου έως 9.600kg και ισχυρό υδραυλικό σύστημα έως 190 λίτρα/λεπτό στα μοντέλα Dyna-VT, οι ελκυστήρες θα χειριστούν με ευκολία ένα ευρύ φάσμα μεγάλων, σύγχρονων εργαλείων.
Η σειρά MF 6S είναι εξοπλισμένη με νέα εργονομία, εμπνευσμένη από το MF 8S, όπου όλες οι κύριες λειτουργίες του τρακτέρ εκτελούνται από ένα ενιαίο νέο χειριστήριο Multipad, συμβατό με ISOBUS και μέσω της επιλογής του πολυλειτουργικού joystick, που προσφέρει απλό και βολικό έλεγχο του προαιρετικού φορτωτή ή του εμπρόσθιου συνδέσμου.
Αυτοί οι ευέλικτοι και ευπροσάρμοστοι ελκυστήρες διατίθενται με μια επιλογή προδιαγραφών - Essential, Panoramic, Efficient και Exclusive. Μαζί με τη μεγάλη γκάμα διαθέσιμων επιλογών, το πλήρες πακέτο τεχνολογιών MF και οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένου του κέντρου εξατομίκευσης MF By You που προσφέρει μια τεράστια επιλογή εργοστασιακού εξοπλισμού) επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες τρακτέρ να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να προσαρμόσουν το τρακτέρ και το επίπεδο της επένδυσής τους στις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους.
Στο Πολυκέντρο του Δήμου Ορεστιάδας πραγματοποιήθηκε, σήμερα Πέμπτη (3/10), η εκδήλωση «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε ΜΑΖΙ για τον Έβρο», παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης 13 Υπουργοί και Υφυπουργοί της Κυβέρνησης, καθώς και 4 γενικοί γραμματείς.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, παρουσίασε τα έργα, τις πολικές και τις δράσεις που αναπτύσσει το ΥΠΑΑΤ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.
Ειδικά για την περιοχή του Βορείου Έβρου, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε δύο επί πλέον προγράμματα, το e-farming και το agro-innovation, όπου μέσω voucher οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα μπορούν να επιδοτηθούν με 1.000 ευρώ έκαστος. Στόχος είναι η εξοικείωση των κατ’ επάγγελμα αγροτών των ωφελούμενων πυρόπληκτων περιοχών Κεντρικού και του Βόρειου Έβρου με την πληροφορική, την ψηφιακή οικονομία και τις καινοτόμες αγροτικές πρακτικές.
Ανταποκρινόμενος σε αίτημα της τοπικής κοινωνίας και της Περιφέρειας, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας, για την πρόσληψη τριών επί πλέον κτηνιάτρων στην περιοχή.
Οι δράσεις που παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ως εξής:
Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022
Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, Νέοι αγρότες, Ενισχύσεις για τη γεωργία, το περιβάλλον και το κλίμα, Συμβουλευτικές υπηρεσίες, Συστήματα ποιότητας καθώς και δράσεις όπως: Δράσεις συνεργασίας, Δράσεις μεταφοράς γνώσεων και ενημέρωσης, LEADER/CLLD
Στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020, στην ΠΕ Έβρου έχουν ενταχθεί συνολικά 24.336 δικαιούχοι έργων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 370 εκατ. €. εκ των οποίων έχουν πληρωθεί περί τα 248 εκατ. €.
Για το μέτρο Βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας - 85,5 εκατ. € και 3.952 ωφελούμενοι
Εξισωτική αποζημίωση (ενίσχυση γεωργών σε μειονεκτικές περιοχές) - 72,2 εκατ. € και 14.832 ωφελούμενοι
Εκκίνηση επιχείρησης για νέους γεωργούς - 25 εκατ. € και 932 ωφελούμενοι
Ενίσχυση για την υιοθέτηση νέων πρακτικών και τεχνολογιών - 41,5 εκατ. € και 501 ωφελούμενοι
Υλοποίηση δράσεων της τοπικής στρατηγικής ανάπτυξης CLLD/LEADER - 16,2 εκατ. € και 122 ωφελούμενοι
Εγγειοβελτιωτικά έργα
Αντικατάσταση και υπογειοποίηση αρδευτικών δικτύων ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου.
Προϋπολογισμός: 9,5 εκατ. €. Το έργο αφορά στη βελτίωση και στον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου εντός των ορίων του Δήμου Διδυμοτείχου.
Ενεργειακή αναβάθμιση - εκσυγχρονισμός αρδευτικών εγκαταστάσεων ΓΟΕΒ Ορεστιάδας.
Προϋπολογισμός: 2,2 εκατ. €.
Υπογειοποίηση αρδευτικού δικτύου περιοχής Κάτω Λίμνες του ΤΟΕΒ Φερών - Πέπλου.
Προϋπολογισμός: 2,2 εκατ. €.
Αγροτική Οδοποιία
Δήμος Ορεστιάδας: ολοκλήρωση τμήματος αγροτικού δρόμου σύνδεσης κοινότητας Πενταλόφου Ορεστιάδας με παλιό οικισμό Μπάρας Έβρου - 748.000 €.
Δήμος Σουφλίου: Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας επιλεγμένων παρέβριων τμημάτων εντός αναδασμών στο Δήμο Σουφλίου - Τμήμα προς βιολογικό καθαρισμό Έβρου- 500.000 €
Πυρκαγιές 2023
Προκαταβολές για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου, μέσω της Κρατικής Αρωγής:
Για τις ζημίες στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου, κυρίως ελαιοκαλλιέργειες, κατεβλήθησαν:
- σε 582 παραγωγούς της Π.Ε. Έβρου 7.419.177,50 € περίπου και
- σε 90 παραγωγούς της Π.Ε. Ροδόπης 358.400 €.
Σύνολο: 7.777.577,50 €
Επόμενες ενέργειες
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αναμένεται να καταβληθεί το υπόλοιπο 50% της εκκαθάρισης των πορισμάτων, για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου, κατόπιν υποβολής του αρχείου του ΕΛ.Γ.Α. και έγκρισης από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής.
Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:
i. Οριστικοποίηση των πορισμάτων του ΕΛ.Γ.Α. Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.
ii. Έκδοση της σχετικής ΚΥΑ για τις Πυρκαγιές 2023, με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας ΥπΑΑΤ, Υπουργείου Οικονομικών, Κρατικής Αρωγής και υλοποίησή της από τον ΕΛ.Γ.Α.
iii. Σύνταξη του σχετικού αρχείου με την καταχώρηση των πορισμάτων στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΛ.Γ.Α.
iv. Υποβολή, περί τα τέλη Δεκεμβρίου 2024, του προαναφερόμενου αρχείου, με την σχετική κοστολόγησή του στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής προς έγκριση του απαιτούμενου κεφαλαίου, για την εκκαθάριση των πορισμάτων.
v. Έγκριση της απαιτούμενης δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών και το ΥπΑΑΤ και ακολούθως καταβολή στους δικαιούχους.
Απώλειες Ζωικού Κεφαλαίου, ζημιές ασφαλιστικά καλυπτόμενες από τον ΕΛ.Γ.Α.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α., για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου, διετέθησαν προς εξόφληση των κτηνοτρόφων συνολικά 306.312 € και ειδικότερα σε 77 κτηνοτρόφους της Π.Ε. Έβρου, 261.488 € και σε 16 κτηνοτρόφους της Π.Ε. Ροδόπης, 44.824 €.
Υπουργείο Ανάπτυξης
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε τις δράσεις και τα έργα για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του ακριτικού Έβρου, που βρίσκονται στον τομέα ευθύνης του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο κλείσιμο του συνόλου των οικονομικών οφειλών προς τις δικαιούχες επιχειρήσεις από τους προηγούμενους Αναπτυξιακούς και τόνισε ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα λάβει το σύνολο των χρημάτων - συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ - που έχει αιτηθεί στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου.
Εξασφαλίζεται επίσης η χρηματοδότηση όλων των αναπτυξιακών σχεδίων που έχουν κατατεθεί στο Νομό Έβρου. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 33.817.534 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 22.170.800 εκατ. ευρώ αποτελούν κρατική ενίσχυση.
Θα υπάρξει συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για υλοποίηση αναγκαίων έργων που επηρεάζουν την μεταποίηση και τα μεταφορικά κόστη, ενώ τέλος εκσυγχρονίζεται η ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης με έργα προϋπολογισμού 4.730.000 ευρώ, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 30/6/2025.
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρόσφατη επίσκεψη 70 πελατών, αντιπροσώπων και στελεχών του Αγροτικού Τμήματος της PJ Condellis S.A. στο εργοστάσιο κατασκευής γεωργικών ελκυστήρων (τρακτέρ) της CNH Industrial (CASE IH & NEW HOLLAND) και στο Experience Center στο St. Valentin της Αυστρίας.
Το ταξίδι αυτό αποτέλεσε συνέχεια της προωθητικής ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στην Agrotica 24, τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου κάθε αγορά τρακτέρ κατά την διάρκεια της έκθεσης συνοδευόταν από την ευκαιρία επίσκεψης στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.
Οι συμμετέχοντες είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της CNH Industrial και να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία κατασκευής των τρακτέρ από την αρχή έως το τέλος.
Αυτό το ταξίδι προσέφερε μια σπάνια εμπειρία εκπαίδευσης και ενημέρωσης, βοηθώντας τους πελάτες να κατανοήσουν σε βάθος την τεχνολογική αρτιότητα και την καινοτομία που διαθέτουν τα τρακτέρ που αγοράζουν.
Εκτός από την επαγγελματική διάσταση της επίσκεψης, οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν την πανέμορφη πόλη της Βιέννης, να περιηγηθούν στα αξιοθέατα της πόλης και να γευτούν την τοπική αυστριακή κουζίνα, προσθέτοντας έτσι και μια πολιτιστική διάσταση στο ταξίδι τους.
Η PJ Condellis S.A.επιβεβαιώνει ότι τέτοιες δράσεις ενισχύουν τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες και τα προϊόντα μας. Μέσω αυτών των εμπειριών, οι πελάτες μας κατανοούν καλύτερα την αξία και την ποιότητα των αγροτικών μηχανημάτων που επιλέγουν, δημιουργώντας μια ισχυρή και μακροχρόνια συνεργασία.
Τροποποιητική βγήκε στη Διαύγεια για τα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ).
Πριν μια εβδομάδα στην Βουλή ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε ότι εντός των επομένων ημερών ολοκληρώνεται από τις δύο αρμόδιες επιτροπές η αξιολόγηση των υποβληθέντων προτάσεων και, συνεπώς, Δευτέρα με Τρίτη θα έχουμε την ανακοίνωση του προσωρινού πίνακα κατάταξης. Όμως μέχρι σήμερα ακόμη δεν έχει βγει η κατάταξη με ευθύνη ΥπΑΑΤ.
Επίσης η τροποποιητική απόφαση αναφέρει ότι για το 1ο έτος υλοποίησης (δηλαδή το 2024) κάθε ΟΕΦ δύναται να λάβει προκαταβολή έως 15 Οκτωβρίου 2024, κατόπιν αιτήματός της στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Να δούμε αν τελικά γίνει εφικτή μια τέτοια απόφαση, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Γ. Γρ. ΥπΑΑΤ κ. Στρατάκος.
Προς αξιολόγηση είναι 80 κατατεθειμένα επιχειρησιακά προγράμματα, συνολικού αιτούμενου ενωσιακού προϋπολογισμού περίπου 71,5 εκατ. ευρώ. Από την μέχρι σήμερα εικόνα αναμένεται να γίνει απορρόφηση γύρω στα 25 εκ. ευρώ, δηλαδή στο 50% του κονδυλίου.
Η τροποποιητική απόφαση αναφέρει τα εξής:
Η αίτηση χορήγησης προκαταβολής υποβάλλεται μέσω της σχετικής εφαρμογής από τους ενδιαφερόμενους, καταχωρίζοντας και επισυνάπτοντας κατά περίπτωση τα κάτωθι δικαιολογητικά:
α) Εγγυητική επιστολή της ΟΕΦ ύψους 110% της αιτηθείσας
β) Πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων που να καλύπτει την ημερομηνία αίτησης και απαραιτήτως άνευ παρακρατήσεων. Σε περίπτωση λήξης ισχύος πριν την έκδοση των εντολών πληρωμής επανυποβάλλονται με ευθύνη της Ο.Ε.Φ.
γ) Αναλυτική κίνηση του ειδικού λογαριασμού/επιχειρησιακού ταμείου, ο οποίος με ευθύνη της Ο.Ε.Φ. χρησιμοποιείται αποκλειστικά για όλες τις οικονομικές πράξεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια υλοποίησης του εγκεκριμένου προγράμματος για κάθε έτος, από την οποία αποδεικνύεται η κατάθεση της χρηματοδοτικής συμμετοχής των φορέων [Κανονισμός (ΕΕ) 2022/126].
δ) Έγγραφo Νόμιμης Εκπροσώπησης της ΟΕΦ από τον αιτούντα (π.χ. Καταστατικό λειτουργίας, Απόσπασμα Πρακτικού Διαχειριστικής Επιτροπής, Απόσπασμα/πράξη Διοικητικού Συμβουλίου, Ειδικός Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας).
Για το 1ο έτος υλοποίησης του προγράμματος η αίτηση προκαταβολής υποβάλλεται πλήρης σε έντυπο φάκελο, με τα παραπάνω δικαιολογητικά στο πρωτόκολλο της υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κάθε εμπρόθεσμη αίτηση χρηματοδότησης που δεν πληροί τους όρους της παρούσας θεωρείται μη παραδεκτή και απορρίπτεται. Η ΟΕΦ μπορεί να υποβάλλει νέα αίτηση εφόσον δεν έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής.
Διαβάστε την τροποποιητική (εδώ)
Τέλη του 2025 με αρχές του 2026 θα βγει η νέα προκήρυξη στα Σχέδια Βελτίωσης με προϋπολογισμό μόλις 135 εκατ. ευρώ και χωρίς περιθώρια υπερδέσμευσης.
Επίσης για πρώτη φορά θα προκηρυχθεί ένα ειδικό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει κατασκευή και εξοπλισμό θερμοκηπίων (τα Σχέδια Βελτίωσης ουσιαστικά σπάνε στα δύο), με την προκήρυξη να βγαίνει στις αρχές του 2025, το οποίο θα είναι προϋπολογισμού 115 εκατ. ευρώ.
Αυτά ανακοινώθηκαν στην συνάντηση γνωριμίας του ΣΕΑΜ με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Χρήστο Κέλλα, που έγινε στις 25/9/2024.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκτός από το Προεδρείο του ΣΕΑΜ, ο Ταμίας, η Διευθύντρια και το μέλος του Συνδέσμου κος Τάκης Θεοχαράκης. Από την πλευρά του Υπουργείου παρόντες στη συνάντηση εκτός από τον Υπουργό ήταν και ο Γεν Γραμματέας κ. Παπαγιαννίδης, καθώς και στελέχη από τη Διαχειριστική Αρχή και την Υπηρεσία των Εγγείων Βελτιώσεων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν το τρέχον πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, η νέα προκήρυξη στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ (2023- 2027), αλλά και κάποια διαχρονικά θέματα του Συνδέσμου που αποτελούν τροχοπέδη στην εκμηχάνιση της Ελληνικής γεωργίας. Το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ καλό και ο κ. Κέλλας επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων.
Για το τρέχον πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης ο Υπουργός τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω παράταση, καθώς το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2025 και η ημερομηνία 31.10.2025 για την ολοκλήρωση των αιτημάτων πληρωμής είναι ανελαστική. Πιο συγκεκριμένα, τόσο τα αιτήματα τροποποιήσεων όσο και τα αιτήματα πληρωμών διεκπεραιώνονται από τις Περιφέρειες, οι οποίες ανάλογα με τη στελέχωσή τους τις ολοκληρώνουν άμεσα ή τις καθυστερούν.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι στο σύνολο των 5.000 δικαιούχων έχουν υποβληθεί μόλις 230 αιτήματα, που αντιστοιχούν σε 8,8 εκατ. €.
Για την νέα προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης (ΣΣ ΚΑΠ 2023- 2027), η αντιπροσωπεία του ΣΕΑΜ ενημερώθηκε ότι θα δημοσιευθεί προς το τέλος του 2025 (αρχές 2026) και ο προϋπολογισμός της θα είναι περίπου 135 εκατ. €, χωρίς περιθώρια υπερδέσμευσης. Επίσης, στις αρχές του 2025 θα προκηρυχθεί ένα ειδικό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει κατασκευή και εξοπλισμό θερμοκηπίων, προϋπολογισμού 115 εκατ. €.
Εκτός από τα θέματα που αφορούσαν τα Σχέδια βελτίωσης τέθηκαν υπόψη του Υπουργού και κάποια πάγια θέματα του Συνδέσμου όπως η δημιουργία μητρώου γεωργικών ελκυστήρων, θέματα τεχνικού ελέγχου γεωργικών μηχανημάτων, αλλά και θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης στελεχών στην χρήση και τεχνική υποστήριξη των γεωργικών μηχανημάτων. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά από το Προεδρείο του ΣΕΑΜ στην αναγκαιότητα παροχής επαγγελματικών κινήτρων σε όσους επιλέξουν σπουδές συντήρησης και επισκευής γεωργικών μηχανημάτων και στην καθιέρωση ενός τακτικού τεχνικού ελέγχου των γεωργικών μηχανημάτων, στα πρότυπα της λειτουργίας των ΚΤΕΟ.
Από την πλευρά του το Υπουργείο αναφέρθηκε στο πρόγραμμα AKIS (Agriculture Knowledge and Innovation Systems), ένα πρόγραμμα που έχει δημιουργηθεί με σκοπό την τόνωση της δημιουργικότητας και της μάθησης και σκοπό έχει όχι να προσφέρει χρήματα σε όσους το παρακολουθήσουν, αλλά να αποτελεί κίνητρο για μοριοδότηση υποψηφίων για ένταξη σε επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα (π.χ. Σχέδια Βελτίωσης)
Υπογραφή Σύμβασης με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την Προμήθεια Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού και Υλικών της IVECO κατάλληλα για τo Πυροσβεστικό Σώμα.
Η P J Condellis S.A., μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα των επαγγελματικών οχημάτων και επίσημος εισαγωγέας και διανομέας της IVECO στην Ελλάδα, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την υπογραφή δύο συμβάσεων με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την προμήθεια είκοσι (20) λεωφορείων μεταφοράς προσωπικού 22 θέσεων καθώς και πέντε (5) οχημάτων (4Χ2) μεταφοράς υλικών ωφέλιμου φορτίου 7t της IVECO για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε σε επίσημη εκδήλωση στο Μουσείο Αυτοκινήτου παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Κικίλια, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ανανέωσης του στόλου του Πυροσβεστικού Σώματος για την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική ανταπόκριση σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης και πυροπροστασίας.
Εκ μέρους της P J Condellis S.A. παρευρέθηκε ο Γενικός Διευθυντής, Χαράλαμπος Μαυρίδης ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που συνεισφέρουμε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος με οχήματα υψηλής ποιότητας, αξιοπιστίας και αντοχής. Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αποτελεί τιμή για εμάς και δεσμευόμαστε για την άριστη εκτέλεση και αυτής της σύμβασης».
Τα οχήματα που θα παραδοθούν εντάσσονται στο πλαίσιο αναβάθμισης του στόλου των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, εξασφαλίζοντας αυξημένη λειτουργικότητα και αντοχή σε ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες.
Η ολοκλήρωση της παράδοσης των οχημάτων αναμένεται εντός του επόμενου έτους.
Αυτή η προμήθεια εντάσσεται στο εθνικό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας «ΑΙΓΙΣ» και αποσκοπεί στην ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Με τροποποιητική εγκύκλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ δίνει παράταση στην υποβολή παραστατικών συμμόρφωσης της 3ης πρόσκλησης, για το έτος εφαρμογής 2024, για τους δικαιούχους της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Μέτρου 10 του ΠΑΑ.
Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, η υποβολής παραστατικών συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων της Δράσης 10.1.08, ως προς την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών έτους 2024 των δικαιούχων της 3ης πρόσκλησης της Δράσης, στο πληροφορικό σύστημα της Δράσης, η οποία παρατείνεται έως την Δευτέρα (07/10/2024).
Η παράταση δόθηκε λόγω των προβλημάτων με τις αιτήσεις στο ΟΣΔΕ του 2024.
Στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης της γεωργοπεριβαλλοντικής-κλιματικής δράσης 10.1.8, οι δικαιούχοι ενισχύονται προκειμένου να εφαρμόσουν τη μέθοδο της σεξουαλικής σύγχυσης/παρεμπόδισης σύζευξης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ), φιλοπεριβαλλοντική μέθοδο φυτοπροστασίας που βασίζεται στη χρήση φερομονών φύλου για την αντιμετώπιση των εντόμων καρπόκαψα, ανάρσια και φυλλοδέτη στην περίπτωση της ροδακινιάς, νεκταρινιάς και βερικοκιάς, του εντόμου καρπόκαψα της μηλιάς στην περίπτωση της μηλιάς, της αχλαδιάς και κυδωνιάς, του εντόμου καρπόκαψα της δαμασκηνιάς στην περίπτωση της δαμασκηνιάς και του εντόμου ευδεμίδα στην περίπτωση του αμπελιού, τα οποία αποτελούν εχθρούς-στόχους των επιλέξιμων στο πλαίσιο της Πρόσκλησης καλλιεργειών.
Επιλέξιμες στο πλαίσιο της Πρόσκλησης είναι οι καλλιέργειες της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς, της βερικοκιάς, της μηλιάς, της αχλαδιάς, της κυδωνιάς, της δαμασκηνιάς και του αμπελιού (οινοποιήσιμο, επιτραπέζιο, σταφίδα).
Τα προγράμματα LEADER Σ.Σ. ΚΑΠ 2023-2027 προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Νοτιοανατολική Πελοπόννησο, προωθώντας την τοπική ανάπτυξη και την καινοτομία, αναφέρει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Πάρνωνα Α.Ε».
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να «βγουν στο αέρα» οι νέες προσκλήσεις μέσω του προγράμματος LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 που υλοποιείται από την Ομάδα Τοπικής Δράσης του «Πάρνωνα Α.Ε» - Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ.
Η περιοχή παρέμβασης καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της ανατολικής Πελοποννήσου. Περιλαμβάνει 13 ΟΤΑ των νομών Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας (Β. Κυνουρίας, Ν. Κυνουρίας, Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Άργους-Μυκηνών, Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Ναυπλιέων, Ανατολικής Μάνης, Ευρώτα, Μονεμβασίας, Σπάρτης και Ελαφονήσου, εξαιρουμένων των αστικών κέντρων Σπάρτης, Τρίπολης, Άργους και Ναυπλίου), συνολικής έκτασης 7.011,70 km2 και με πληθυσμό που ανέρχεται σε 149.029 κατοίκους.
Πιο συγκεκριμένα η περιοχή καλύπτει την ανατολική πλευρά της Πελοποννήσου, τμήμα της κεντρικής και νότιας. Εκτείνεται βόρεια μέχρι τη Νέα Επίδαυρο στην Αργολίδα, νότια μέχρι τον Κάβο Μαλέα, την Ελαφόνησο και το ακρωτήρι Ταίναρο στη Λακωνία, ενώ ανατολικά ξεκινά από τις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου στην Ερμιονίδα, συμπεριλαμβάνει όλη την περιοχή που βρέχεται από τον Αργολικό Κόλπο και το Μυρτώο Πέλαγος και φτάνει δυτικά μέχρι το όρος Ταϋγέτου και τα όρια του Νομού Μεσσηνίας, καταλαμβάνοντας το 45,26% της έκτασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Όπως έχει σημειώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος του «Πάρνωνα α.ε» Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ Μαρίνος Μπερέτσος «Το LEADER είναι πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και χρηματοδοτεί σχεδόν όλες τις δράσεις στον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό, την εστίαση, τις μικρές επιχειρήσεις, τη βιοτεχνία, την εγκατάσταση νέων επιστημόνων στις αγροτικές περιοχές», επισημαίνει όμως πως «εμείς δίνουμε βάρος στην μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων γιατί πιστεύουμε πως μέσα από τη μεταποίηση θα αυξηθεί το εισόδημα του Έλληνα γεωργού που είναι και το ζητούμενο όλων των προγραμμάτων».Στόχος είναι και το νέο πρόγραμμα να είναι ανταγωνιστικό και να εξαντληθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι και για το λόγο αυτό ο «Πάρνωνας αε» είναι δίπλα στις επιχειρήσεις, όχι μόνο ως αξιολογητής των προτάσεων τους, αλλά και ως εμψυχωτής και υποστηρικτής.
Μέσω του LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 θα χρηματοδοτηθούν δράσεις που αφορούν στις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα:
Δράσεις Ιδιωτικών Επενδύσεων
Δικαιούχοι: Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα και υπό ίδρυση επιχειρήσεις με σκοπό την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στους επιλέξιμους κλάδους, εντός της περιοχής παρέμβασης και σύμφωνα με τους ειδικούς όρους εφαρμογής ανά δράση.
Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων
Ποσοστό Ενίσχυσης: 65%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 400.000,00€
Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή μη γεωργικών προϊόντων
Ποσοστό Ενίσχυσης: 65%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000,00€
Ενίσχυση επιχειρήσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας και παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση
Ποσοστό Ενίσχυσης: 60%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000,00€
Ενίσχυση επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου
Ποσοστό Ενίσχυσης: 60%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000,00€
Ενίσχυση επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών
Ποσοστό Ενίσχυσης: 60%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000,00€
Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, ενίσχυση βιο-οικονομίας και κυκλικής οικονομίας
Ποσοστό Ενίσχυσης: 80%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000,00€
Εκπαίδευση τοπικού πληθυσμού στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα
Ποσοστό Ενίσχυσης: 100% Μέγιστος Προϋπολογισμός: 20.000,00€
Στην ιστοσελίδα (εδώ) υπάρχει αναρτημένη φόρμα για αρχική κατάθεση ενδιαφέροντος αλλά και την διατύπωση ερωτημάτων από τους ενδιαφερόμενους.
Καθημερινά, 9:00 με 17:00, δίνονται τηλεφωνικά πληροφορίες στο 2757022807 εσ. 7.
Για κάθε ενδιαφερόμενο να ενημερώσουμε πως εντός του Οκτωβρίου θα οργανωθεί από την Εταιρεία «Πάρνωνας α.ε» Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ η πρώτη εκδήλωση ενημέρωση για στελέχη ΟΤΑ.
Σύντομα θα προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα για μετατροπή βιολογικών, άνω των 280 εκατ. ευρώ, δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, με αφορμή την 23η Σεπτεμβρίου, που είναι η Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ.
Συγκεκριμένα η παρέμβαση Π3-70-2.1 αφορά στις ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία) του ΠΑΑ.
Όπως έχει αναφερθεί, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα εκδώσει πρόσκληση για νέο μέτρο για βιολογικά, στόχος του οποίου θα είναι η μετατροπή συμβατικών καλλιεργειών σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους.
Όπως αναφέρει η προδημοσίευση του μέτρου απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024.
Οι δικαιούχοι πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις βιολογικής καλλιέργειας για τρία έτη από τις 30 Ιουνίου 2024. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση της έκτασης και του είδους καλλιέργειας ή ζωικής εκμετάλλευσης, καθώς και την υποβολή ετήσιας αίτησης πληρωμής.Οι δράσεις της παρέμβασης που πρόκειται να προκηρυχτούν είναι:
Δράση 1 : Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία
Δράση 2: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία
Όσον αφορά τα προγράμματα του ΠΑΑ «Κοµφούζιο» και «Αυτόχθονες Φυλές», που και αυτά έχουν προδημοσιευθεί, είχαν δεσµευθεί από το ΥπΑΑΤ για προσκλήσεις εντός του πρώτου εξαµήνου του 2024, δηλαδή έως τα τέλη Ιουνίου, κάτι που προφανώς δεν συνέβη.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα χρήματα του 2024 δεν θα χαθούν. Για αυτό και υπέγραψα μια τελευταία τροποποίηση της απόφασης, με την οποία προβλέπουμε ότι κάθε Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) δύναται να λάβει προκαταβολή, κατόπιν αιτήματος της στον ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την έγκριση του επιχειρησιακού της προγράμματος έως την 15η Οκτώβριου.
Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, απαντώντας στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, με θέμα: «Μετά την απαράδεκτη απώλεια πόρων από την ΚΑΠ 2023-2027 για το 2023, η πολύμηνη καθυστέρηση για τα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) θέτει σε κίνδυνο και τους πόρους για το 2024».
Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, με την συγκεκριμένη τροποποίηση παρατάθηκε η δυνατότητα κατάθεσης αιτήματος προκαταβολής πέραν της 25ης Σεπτεμβρίου, που αρχικώς προέβλεπε η Υπουργική Απόφαση.
Υφίστανται προς αξιολόγηση 80 κατατεθειμένα επιχειρησιακά προγράμματα συνολικού αιτούμενου ενωσιακού προϋπολογισμού περίπου 71,5 εκατ. €.
Εάν καταφέρουμε να απορροφήσουμε το σύνολο του προγράμματος, με την άθροιση της εθνικής συμμετοχής και των ίδιων κεφαλαίων το σύνολο του προϋπολογισμού των επιχειρησιακών προγραμμάτων των ΟΕΦ θα ανέρχεται σε 63,2 εκατ. € ή περίπου 15,8 εκατ/ έτος, είπε ο υπουργός.
Ακόμη ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων ημερών ολοκληρώνεται από τις δύο αρμόδιες επιτροπές η αξιολόγηση των υποβληθέντων προτάσεων και, συνεπώς, Δευτέρα με Τρίτη θα έχουμε την ανακοίνωση του προσωρινού πίνακα κατάταξης.
Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο Κώστας Τσιάρας, διευκρίνισε ότι για τα επόμενα έτη οι προκαταβολές, οι οποίες ανέρχονται από το 30% έως το 80% του προγράμματος, θα καταβάλλονται έως τις 31 Μαρτίου εκάστου έτους.
Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια του 2023, ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε ότι, με βάση τις ανάγκες αναθεώρησης του ΣΣ ΚΑΠ, και τους νέους όρους που είχαν τεθεί για την υποβολή των αιτημάτων από τους ΟΕΦ, ακόμα και ως προς την χρονική περίοδο που καλύπτεται (ημερολογιακό και όχι ελαιοκομικό έτος), κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί προτεραιότητα στις αλλαγές που ζητούσε και η ΕΘΕΑΣ, έστω και αν υπήρχαν επιπτώσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων του 2023, καθώς η μη προσαρμογή στις νέες συνθήκες θα είχε επιπτώσεις στο σύνολο των επομένων ετών.
Με βάση τον σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ, τον Οκτώβριο αναμένεται να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα LEADER /CLLD 2023-2027. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 236 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα LEADER 2023-2027 προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, αντιμετωπίζοντας τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση στο πλαίσιο της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ.
Η φιλοσοφία σχεδιασμού και εφαρμογής του προγράμματος διατηρείται μέσω της υποστήριξης ανάπτυξης των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και μέσω της ενίσχυσης δημόσιων υποδομών και επενδύσεων για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού.
Επιπρόσθετα και δεδομένης της διαφοροποίησης των αναγκών των αγροτικών περιοχών αλλά και των απρόβλεπτων φαινομένων, όπως η πανδημία COVID-19, οι πυρκαγιές και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που έχουν δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις στις περιοχές αυτές, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων και πρωτοβουλιών με κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση, καθώς επίσης και πολιτικών «Έξυπνων Χωριών» για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων σε τμήματα περιοχών LEADER.
Για την παρέμβαση LEADER 2023-2027 αλλά και την βελτίωση βασικών υποδομών όπως η αγροτική οδοποιία θα διατεθεί το 7,1% των πόρων του Πυλώνα 2 (2% των πόρων του Στρατηγικού Σχεδίου).
Μέσω της παρέμβασης μπορούν να ενταχθούν και υλοποιηθούν πράξεις που στοχεύουν στις ακόλουθες κατηγορίες:
(i) Ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας. Στην κατηγορία αυτή ενδεικτικά είναι επιλέξιμες ακόλουθες κατηγορίες πράξεων:
Μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων με αποτέλεσμα γεωργικό ή και μη γεωργικό προϊόν.
Διαφοροποίηση και εμπλουτισμός τουριστικών δραστηριοτήτων μέσω του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων επιχειρήσεων διανυκτέρευσης και την ίδρυση αυτών μόνο σε ορεινές περιοχές και νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.500 κατοίκων, την ίδρυση και εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων στον τομέα της εστίασης και ψυχαγωγίας, επιχειρήσεων παροχής εναλλακτικών και άλλων μορφών τουρισμού, καθώς και λοιπών επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού.
Στην ίδρυση και εκσυγχρονισμό βιοτεχνιών και επιχειρήσεων χειροτεχνίας και παραγωγής μετά την 1η μεταποίηση, καθώς και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών προς τον τοπικό πληθυσμό.
Στην ενίσχυση επιχειρήσεων με σκοπό την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, καθώς και την ενίσχυση επιχειρήσεων στον τομέα της βιο-οικονομίας και της κυκλικής οικονομίας.
(ii) Εκπαίδευση τοπικού πληθυσμού. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες οι δράσεις εκπαίδευσης / επιμόρφωσης του τοπικού, γενικού πληθυσμού σε θέματα βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και σε λοιπά θέματα όπως αυτά θα προκύψουν από την σύνταξη της τοπικής στρατηγικής και συμβάλουν σε συγκεκριμένους τομείς της τοπικής ανάπτυξης. Στην εν λόγω κατηγορία δεν μπορούν να είναι επιλέξιμες λοιπές πράξεις γενικής εκπαίδευσης/επιμόρφωσης που καλύπτονται από αντίστοιχες δράσεις του ΕΓΤΑΑ ή λοιπών ταμείων ή υπηρεσιών.
(iii) Ενδυνάμωση του τοπικού κοινωνικού ιστού. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες δράσεις ενίσχυσης βασικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού, καθώς και δράσεις που στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη, την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού και την ενσωμάτωση προσφύγων / μεταναστών. Οι εν λόγω δράσεις θα είναι σύμφωνες με την τοπική στρατηγική και τις ανάγκες εξυπηρέτησης αυτής και θα δρουν με συμπληρωματικό τρόπο ως προς τις αντίστοιχες δράσεις του ΕΚΤ και του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.
(iv) Βελτίωση ποιότητας ζωής τοπικού πληθυσμού. Στην κατηγορία αύτη είναι επιλέξιμες δράσεις ενίσχυση έργων υποδομών μικρής κλίμακας και ενίσχυσης υπηρεσιών και υποδομών αναψυχής.
(v) Διατήρηση και βελτίωση των πολιτιστικών στοιχείων. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες δράσεις ενίσχυσης πολιτιστικών εκδηλώσεων και μελετών, υπηρεσιών και υποδομών που συνδέονται με τον πολιτισμό και την τοπική παράδοση.
(vi) Προστασία και ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμη η ενίσχυση έργων αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος με σκοπό την ανάδειξη τους και έργων πράσινων υποδομών "green infrastructure" για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές.
(vii) Δικτύωση και συνεργασία. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες δράσεις οι οποίες συμβάλουν:
- Στη συνεργασία μεταξύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων, με σκοπό τη διοργάνωση κοινών μεθόδων εργασίας, κοινή χρήση εγκαταστάσεων, ανάπτυξη και εμπορία κοινών προϊόντων, κ.λπ.
- Στη συνεργασία μεταξύ τοπικών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ, με σκοπό την κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, καθώς και την προώθηση της υγιεινής διατροφής και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
- Smart Villages: συνεργασία για την ολιστική και καινοτόμο ανάπτυξη των χωριών.
Σημαντικές λύσεις για την παρακολούθηση, την τροφή και τη διαχείριση της κοπριάς παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Yellow Revolution».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Lely παρουσίασε 3 νέα προϊόντα για τις κτηνοτροφικές μονάδες. Όλα τα προϊόντα συνδέονται απρόσκοπτα με το όραμα της εταιρείας για τη «Φάρμα του Μέλλοντος» όπως κυκλοφόρησε πέρυσι.
Τα νέα προϊόντα – ένα ρομπότ συλλογής κοπριάς που είναι πλέον λειτουργικό και σε στάβλους που χρησιμοποιούν άμμο στις ατομικές θέσεις ανάπαυσης, ένα ρομπότ προώθησης τροφής για μεγάλες φάρμες και ένα concept «έξυπνης παρακολούθησης» των αγελάδων και του στάβλου – είναι οι νέες απαντήσεις στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι κτηνοτρόφοι σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όλα τα προϊόντα επικεντρώνονται στην περεταίρω βελτίωση της ευζωίας των αγελάδων, τη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου των μονάδων και τη βελτίωση της ευημερίας των κτηνοτρόφων.
Lely Zeta
Το σύστημα Zeta είναι μία επαναστατική προσέγγιση βασισμένη σε ένα ισχυρό όραμα για το μέλλον.
Με τη χρήση καμερών, LED φωτισμού, έξυπνων αλγόριθμων και τεχνητής νοημοσύνης (A.I.) το σύστημα Zeta επιτρέπει στους κτηνοτρόφους να συλλέξουν ακόμη περισσότερα δεδομένα που θα βελτιώσουν την ευζωία του κοπαδιού αλλά και την ευημερία του κτηνοτρόφου. Με αυτό το επαναστατικό concept η Lely ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην διαχείριση των αγελάδων αλλά και την παρακολούθηση της λειτουργίας μίας μονάδας.
Lely Juno Max
Το Juno Max είναι το πρώτο πλήρως αυτόνομο ρομπότ προώθησης τροφής για φάρμες μεγάλης κλίμακας. Έχει σχεδιαστεί για να ωθεί την τροφή γρήγορα, έξυπνα και αποδοτικά, σε πολλαπλούς στάβλους και διαδρόμους σίτισης. Η μονίμως διαθέσιμη τροφή είναι – εκτός των άλλων – σημαντική για την υγεία των αγελάδων. Το νέ The availability of feed is – amongst others – crucial for good animal health. Το νέο σύστημα ελεύθερης πλοήγησης και ανίχνευσης εμποδίων διασφαλίζει ότι το ρομπότ πάντα θα εκπληρώνει την αποστολή του: αποδοτική προώθηση τροφής για φάρμες μεγάλης κλίμακας.
Lely Discovery Collector C2 και εξάρτημα αποβολής άμμου
Το νέο Discovery Collector C2 διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση κοπριάς στους στάβλους. Τα ρομπότ Discovery Collector χρησιμοποιούν την επαναστατική τεχνολογία αναρρόφησης κοπριάς για τον καθαρισμό διαδρόμων. Με την προσθήκη του εξαρτήματος αποβολής άμμου η σειρά των Discovery Collector είναι πλέον εφαρμόσιμη σε όλους τους στάβλους, ακόμη και αυτούς που χρησιμοποιούν άμμο στις ατομικές θέσεις ανάπαυσης. Η Lely μπορεί πλέον να διαθέσει το προϊόν της σε μεγαλύτερο ποσοστό στάβλων ανά τον κόσμο χωρίς να έχει σημασία το είδος της στρωμνής.
Δουλεύοντας με το βλέμμα στη Φάρμα του Μέλλοντος
Οι σημερινές αποκαλύψεις είναι ένα επιπλέον βήμα προς το όραμα της Lely για τη Φάρμα του Μέλλοντος. Οι λύσεις μας για την κτηνοτροφία επικεντρώνονται σε 5 καίριους τομείς, βασισμένοι τόσο στους κτηνοτρόφους όσο και στις ανάγκες των καταναλωτών. Με αυτό τον τρόπο στοχεύουμε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις του σήμερα σε ευκαιρίες του αύριο.
Yellow Revolutions
Η καινοτομία είναι στο DNA της Lely. Από το 1948, οι ιδρυτές Cornelis και Arij παρουσίασαν το πρώτο επαναστατικό γεωργικό μηχάνημα της Lely. Από τότε ακολούθησαν πολλές νέες εφευρέσεις. Τη δεκαετία του 2000 η Lely παρουσίασε το concept «Yellow Revolution». Το concept αυτό αντιπροσωπεύει ένα τολμηρό βήμα για την κτηνοτροφία και υπόσχεται ένα μέλλον όπου η καινοτομία, η τεχνολογία και η βιωσιμότητα περνούν από χέρι σε χέρι για να βελτιώσουν τις ζωές των κτηνοτρόφων. Τα προηγούμενα προϊόντα που ανακοίνωσε η Lely μέσω του «Yellow Revolution» ήταν τα Sphere, Exos και Horizon.
Σχετικά με τη Lely:
Η Lely, ιδρύθηκε το 1948, και επικεντρώνεται σε ένα βιώσιμο, κερδοφόρο και ευχάριστο μέλλον για την κτηνοτροφία. Με την αγελάδα στο επίκεντρο, η εταιρεία αναπτύσσει υψηλής ποιότητας ρομπότ και συστήματα πληροφοριών που βελτιώνουν την ευζωία των αγελάδων, την ευελιξία και την παραγωγή για μία κτηνοτροφική μονάδα. Η Lely προσφέρει καινοτόμες λύσεις για τη σίτιση, τη διαχείριση κοπριάς, την αρμεγή και τη διαχείριση δεδομένων για τις φάρμες. Για περισσότερα από 30 χρόνια, η Lely έχει καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά. Κάθε μέρα η Lely εμπνέει τους εργαζόμενους της να παρέχουν στους πελάτες τους καινοτόμες λύσεις και να αποτελούν έναν αξιόπιστο συνεργάτη. Στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από το Lely Center Thessaloniki το οποίο εξυπηρετεί περισσότερες από 30 φάρμες που έχουν εμπιστευτεί τα προϊόντα της Lely
Δημοσιεύθηκε το πλαίσιο εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-70-2.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία)».
Το ύψος ενίσχυσης της Παρέμβασης Π3-70-2.1 ξεκινάει από τα 21,6 ευρώ το στρέμμα (χειμερινά σιτηρά) και φτάνει τα 195,7 ευρώ (Τομάτα, Μελιτζάνα, Πιπεριά), αναλόγως την καλλιέργεια ή την εκτροφή.
Παραγωγικοί τομείς παρέμβασης:
1. Η Δράση 1 που αφορά στη φυτική παραγωγή, εφαρμόζεται σε γεωργική γη με αροτραίες και μόνιμες (δενδρώνες, αμπελώνες) καλλιέργειες.
Εξαιρούνται οι καλλιέργειες, τα προϊόντα των οποίων χρησιμοποιούνται για ενεργειακούς σκοπούς, καθώς και οι υδροπονικές καλλιέργειες.
2. Στη Δράση 2 που αφορά στη ζωική παραγωγή, δύνανται να ενταχθούν οι ζωικές εκμεταλλεύσεις, για τις οποίες δηλώνεται βοσκότοπος, στην ΕΑΕ του δικαιούχου, μαζί με τα εκτρεφόμενα ζώα.
Κριτήρια επιλεξιμότητας
Προκειμένου να ενταχθούν στις δράσεις της Παρέμβασης Π3-70-2.1 τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια, βοσκότοποι και ζωικές εκμεταλλεύσεις, πρέπει, κατά περίπτωση, να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:
1. Να είναι δηλωμένα στην EAE που ορίζεται στη σχετική πρόσκληση της Παρέμβασης.
2. Στην περίπτωση των μόνιμων φυτειών (δενδρώδεις καλλιέργειες, μικρόκαρπες / δάσους, ακτινίδιο και αμπελώνες) τα προς ένταξη αγροτεμάχια θα πρέπει να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ του ενδιαφερόμενου με επιλέξιμη για τη δέσμευση μόνιμη καλλιέργεια.
3. Τα αγροτεμάχια, οι βοσκότοποι και οι ζωικές εκμεταλλεύσεις δεν συμπεριλαμβάνονται σε σύμβαση με Φορέα Πιστοποίησης και Ελέγχου, από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι και την ημερομηνία που θα ορίζεται από την σχετική πρόσκληση ή την προδημοσίευση της Παρέμβασης
4. Επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα βοοειδή άνω των 6 μηνών και τα αιγοπρόβατα άνω των 12 μηνών τα οποία έχουν σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
Αν ο συνολικός προϋπολογισμός των αιτήσεων στήριξης στη δράση της αντίστοιχης Πρόσκλησης της Παρέμβασης Π3-70-2.1 είναι μεγαλύτερος του ποσού που έχει προκηρυχθεί, ισχύουν οι κάτωθι αρχές κριτηρίων επιλογής:
Για τη Δράση 1 της Παρέμβασης Π3-70-2.1 «Ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία»:
- Γεωργοί νεαρής ηλικίας
- Εντασσόμενη έκταση, με προτεραιότητα στη μεγαλύτερη εντασσόμενη έκταση στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές
- Εντασσόμενη έκταση σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές
- Είδος καλλιέργειας, με προτεραιότητα στις καλλιέργειες με αυξημένες εισροές
Για τη Δράση 2 της Παρέμβασης Π3-70-2.1 «Ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία»:
- Γεωργοί νεαρής ηλικίας
- Μέγεθος της Εκμετάλλευσης, με προτεραιότητα σε αυτές που εντάσσουν το μεγαλύτερο δυναμικό της εκμετάλλευσής τους
- Έδρα Εκμετάλλευσης, με προτεραιότητα σε ορεινές, μειονεκτικές και νησιώτικες περιοχές
- Έδρα εκμετάλλευσης σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές
Φάκελος δικαιούχου
Ο φάκελος περιλαμβάνει κατά περίπτωση και κατ΄ ελάχιστον:
α) Σύμβαση με Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων (ΟΕ&Π).
β) Πιστοποιητικό του άρθρου 35 του Καν. (ΕΕ) 2018/ 848.
γ) Άδεια κτηνοτροφικής εγκατάστασης (έγκριση λειτουργίας ή γνωστοποίηση λειτουργίας κτηνοτροφικής εγκατάστασης).
γ) Μητρώο κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.
δ) Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής.
ε) Μητρώο Εισροών και Εκροών.
στ) Ημερολόγιο εργασιών (ΜΕΕ-ΗΕ), το οποίο περιλαμβάνει ημερολόγιο εργασιών και νόμιμα παραστατικά αγοράς (κυρίως για σπόρους, λιπάσματα, ζωοτροφές) και πώλησης προϊόντων.
Στις περιπτώσεις που ο γεωργός χρησιμοποιεί κοπριά και εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης τιμολογίων, προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναγράφονται η ακριβής ποσότητα κοπριάς και η προέλευση αυτής.
Δημοσιευθηκε σε ΦΕΚ ο καθορισμός θεσμικού πλαισίου εφαρμογής της δράσης 70-1.3.2 «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)».
Σύμφωνα με την από 01/04/2024 Προδημοσίευση, ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης θα ανέλθει στα 60 εκατ. € και οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα υποβληθούν ηλεκτρονικά βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024, η υποβολή της οποίας αποτελεί προαπαιτούμενο.
Η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προγραμματίζεται να εκδοθεί εντός του φθινοπώρου του 2024.
Μέσω της μεθόδου παρεμποδίζεται η σύζευξη των ενηλίκων ατόμων και ελαχιστοποιείται ο πληθυσμός των επιβλαβών για τις καλλιέργειες προνυμφών, των ακόλουθων εντόμων:
- καρπόκαψα (Grapholitha molesta), ανάρσια (Anarsia lineatella) και φυλλοδέτη (Adoxophyes orana), εντομολογικών εχθρών της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς
- καρπόκαψα της μηλιάς (Cydia pomonella), εντομολογικού εχθρού της μηλιάς, της αχλαδιάς, της κυδωνιάς και της καρυδιάς
- καρπόκαψα της δαμασκηνιάς (Grapholitha funebrana), εντομολογικού εχθρού της δαμασκηνιάς
- ευδεμίδα (Lobesia botrana), εντομολογικού εχθρού της αμπέλου
- ψευδόκοκκος της αμπέλου (Planococcus ficus), εντομολογικού εχθρού της αμπέλου
- ανθοτρήτης (Prays citri), εντομολογικού εχθρού των εσπεριδοειδών.
Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων είναι πενταετούς διάρκειας, με δυνατότητα ετήσιας παράτασης.
Τα ποσά ενίσχυσης έχουν ως εξής:
Εσπεριδοειδή (Πορτοκαλιά, λεμονιά, μανταρινιά, νεραντζιά, κιτριά, περγαμόντο, γκρέιπφρουτ, κουμ - κουάτ, φράπα, μοσχολέμονο): 67,5 ευρώ το στρέµµα για τα δύο πρώτα έτη και 73,6 ευρώ το στρέµµα για τα τρία επόµενα.
Ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα: 60,9 ευρώ το στρέµµα για τα 2 πρώτα έτη και 85,8 ευρώ το στρέµµα για τα 3 επόµενα
Δαµάσκηνα: 56,1 ευρώ το στρέµµα για τα 2 πρώτα έτη και 73,9 ευρώ το στρέµµα για τα 3 επόµενα.
Επιτραπέζιο αµπέλι, σταφίδα-Ευδεµίδα: 109,2 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 122,8 ευρώ το στρέµµα για τα 2 επόµενα έτη.
Επιτραπέζιο αµπέλι, σταφίδα-Ψευδόκοκκος: 103,4 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 120,1 ευρώ το στρέµµα για τα 2 επόµενα έτη.
Οινοποιήσιµο αµπέλι – Ευδεµίδα: 50,3 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 63,8 ευρώ για τα 2 επόµενα έτη
Οινοποιήσιµο αµπέλι – Ψευδόκοκκος: 41,7 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 49,6 ευρώ για τα 2 επόµενα
Μηλιά, Αχλαδιά, Κυδωνιά, Καρυδιά: 99,3 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 111,7 για τα δύο επόµενα.
Στην περίπτωση των ποικιλιών αμπέλου διπλής χρήσης, για τον υπολογισμό της συνολικής δημόσιας δαπάνης (Δ.Δ.) της πράξης, λαμβάνεται υπόψη το ύψος ενίσχυσης της καλλιεργητικής ομάδας (χρήσης) αμπελιού (οινοποιήσιμο, επιτραπέζιο - σταφίδα), όπως δηλώθηκε στην ΕΑΕ βάσει της οποίας υποβλήθηκε η αίτηση στήριξης.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του καθορισμού πλαισίου εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-70-2.1 - «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία)».
Το ύψος ενίσχυσης ξεκινάει από τα 21,6 ευρώ το στρέμμα (χειμερινά σιτηρά) και φτάνει τα 195,7 ευρώ (Τομάτα, Μελιτζάνα, Πιπεριά), αναλόγως την καλλιέργεια ή την εκτροφή, ενώ η προκήρυξη να αναμένεται το επόμενο δίμηνο.
Στο Μέτρο η ενίσχυση παρέχεται στον αγρότη όπως ορίζεται στο θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο υπάρχουν κριτήρια μοριοδότησης (θα γνωστοποιηθούν στην πρόσκληση) τα οποία ορίζουν προτεραιότητα ένταξης. Η οικονομική στήριξη στο πλαίσιο της παρέμβασης παρέχεται για την εφαρμογή των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας με σκοπό την ενθάρρυνση των αγροτών να συμμετάσχουν σε τέτοια συστήματα.
Προκειμένου να ενταχθούν στις δράσεις της Παρέμβασης Π3-70-2.1 τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια, βοσκότοποι και ζωικές εκμεταλλεύσεις, πρέπει, κατά περίπτωση, να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:
1. Να είναι δηλωμένα στην EAE που ορίζεται στη σχετική πρόσκληση της Παρέμβασης.
2. Στην περίπτωση των μόνιμων φυτειών (δενδρώδεις καλλιέργειες, μικρόκαρπες/δάσους, ακτινίδιο και αμπελώνες) τα προς ένταξη αγροτεμάχια θα πρέπει να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ του ενδιαφερόμενου με επιλέξιμη για τη δέσμευση μόνιμη καλλιέργεια.
3. Τα αγροτεμάχια, οι βοσκότοποι και οι ζωικές εκμεταλλεύσεις δεν συμπεριλαμβάνονται σε σύμβαση με Φορέα Πιστοποίησης και Ελέγχου από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι και την ημερομηνία που θα ορίζεται από την σχετική πρόσκληση ή την προδημοσίευση της Παρέμβασης
4. Επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα βοοειδή άνω των 6 μηνών και τα αιγοπρόβατα άνω των 12 μηνών τα οποία έχουν σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
Ύψος ενίσχυσης
Φυτική παραγωγή
Ελαιοποιήσιμη ελιά 69,2 ευρώ/στρέμμα
Επιτραπέζια ελιά 71,2 ευρώ/στρέμμα
Επιτραπέζια σταφύλια και Σταφίδα 87,3 ευρώ/στρέμμα
Σταφύλια οινοποιήσιμα 85,6 ευρώ/στρέμμα
Μηλοειδή 66,5 ευρώ/στρέμμα
Πυρηνόκαρπα 95,1 ευρώ/στρέμμα
Εσπεριδοειδή 44,7 ευρώ/στρέμμα
Ακρόδρυα 88,9 ευρώ/στρέμμα
Αραβόσιτος 62,4 ευρώ/στρέμμα
Χειμερινά σιτηρά 21,6 ευρώ/στρέμμα
Ρύζι 54,3 ευρώ/στρέμμα
Μηδική , τριφύλλι 88,2 ευρώ/στρέμμα
Άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή (βίκος, μπιζέλι, κουκί, λαθούρι, λούπινο) 58,4 ευρώ/στρέμμα
Όσπρια 65,3 ευρώ/στρέμμα
Βαμβάκι 70,1 ευρώ/στρέμμα
Λινάρι, ελαιοκράμβη, Ηλίανθος, Σόργο, Κινόα, Καμελία, Κία. 69,4 ευρώ/στρέμμα
Αρωματικά-Φαρμακευτικά φυτά (Ρίγανη, Θυμάρι, χαμομήλι, Δάφνη, Μέντα, Δυόσμος, Λεβάντα, κ.α.) 129,4 ευρώ/στρέμμα
Λοιπές Δενδρώδεις (Ροδιά, Ακτινίδιο, Μικρόκαρπες Δάσους κ.α.) 90,0 ευρώ/στρέμμα
Καπνός 74,4 ευρώ/στρέμμα
Φυλλώδη λαχανικά- Σταυρανθή (λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, σέσκουλα, άγρια χόρτα (βρούβες ή σινάπι), γογγύλια/Βολβόδη/Καρότο/Πατάτα 84,8 ευρώ/στρέμμα
Τομάτα, Μελιτζάνα, Πιπεριά 195,7 ευρώ/στρέμμα
Ζωική παραγωγή
Πρόβατα 257 ευρώ/Ha/έτος
Αίγες 232 ευρώ/Ha/έτος
Βοοειδή κρεοπαραγωγικής /αναπαραγωγικής/ μικτής κατεύθυνσης 281 ευρώ/Ha/έτος
Βοοειδή γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης 350 ευρώ/Ha/έτος
Τα ύψη ενίσχυσης του Πίνακα της Ζωγικής Παραγωγής έχουν υπολογιστεί για πυκνότητες βόσκησης 1 ΜΖΚ ανά εκτάριο (Ha). Αν η πυκνότητα βόσκησης για την ενταγμένη εκμετάλλευση είναι μικρότερη του 1 ΜΖΚ ανά εκτάριο, η ενίσχυση ανά εκτάριο υπολογίζεται με τον πολλαπλασιασμό της πυκνότητας βόσκησης με την αντίστοιχη ενίσχυση του σχετικού πίνακα. Οι εκτάσεις μη παραγωγικών βοσκοτόπων με πυκνότητα βόσκησης κάτω από 0,2 ΜΖΚ/ha είναι μη επιλέξιμες.
Συντελεστές μετατροπής ζωικού κεφαλαίου σε Μονάδες Ζωικού Κεφαλαίου (ΜΖΚ). Για τις ανάγκες της παρούσας απόφασης ισχύουν οι παρακάτω συντελεστές μετατροπής:
Αιγοπρόβατα (ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου) 0,15 ΜΖΚ ανά ζώο
Αρσενικά και θηλυκά βοοειδή ηλικίας κάτω των 6 μηνών 0,20 ΜΖΚ ανά ζώο
Αρσενικά και θηλυκά βοοειδή ηλικίας από 6 έως 24 μηνών 0,60 ΜΖΚ ανά ζώο
Αρσενικά και θηλυκά βοοειδή ηλικίας άνω των 24 μηνών 1,00 ΜΖΚ ανά ζώο
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Η New Holland παρουσίασε στην SITEVI 2023 το νέο σύστημα ανάρτησης καμπίνας Comfort Ride™ στα αμπελουργικά τρακτέρ T4V και T4N, συνεισφέροντας στην υγεία και στην παραγωγικότητα των χειριστών για μεγαλύτερη άνεση και μειωμένη κόπωση.
Η ανάρτηση καμπίνας, καθιερωμένη πια στα τρακτέρ New Holland μεγαλύτερης ιπποδύναμης, έπρεπε να προσαρμοστεί στο πλάτος του αμπελώνα. Αυτή η νέα ανάρτηση, κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, επιτρέπει μείωση των κραδασμών κατά 15% στο χωράφι και πάνω από 60% στο δρόμο και έχει επιδοκιμαστεί από πολλούς οδηγούς. Η ανάρτηση Comfort Ride™ θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα ειδικά τρακτέρ T4 της New Holland μέχρι το τέλος του 2024, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων F και LP.
Οι κραδασμοί στην καμπίνα οδήγησης μειώνονται έως και 60% στο δρόμο και 15% στο χωράφι
Η αύξηση του μέσου μεγέθους των καλλιεργειών, η αυξανόμενη μηχανοποίηση της εργασίας και η εξέλιξη των τεχνικών καλλιέργειας έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των ωρών που περνούν οι χειριστές των ελκυστήρων στους αμπελώνες. Έτσι έρχεται και αύξηση των ωρών κατά τις οποίες οι χειριστές βιώνουν έντονους κραδασμούς. Το σύστημα Comfort Ride™ αποσβαίνει τους κραδασμούς από εξαρτήματα όπως η ανάρτηση του μπροστινού άξονα και το πίσω υδραυλικό, ενώ η ανάρτηση του καθίσματος αέρα και η προοδευτική εμπλοκή εργαλείων που κινούνται με PTO βοηθά στην περαιτέρω μείωση τους. Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι κραδασμοί που προέρχονται από τα μηχανικά μέρη, από την κίνηση του μηχανήματος κατά την πορεία, από τα παρελκόμενα και πολλά άλλα μειώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι οδηγοί ειδικών τρακτέρ επωφελούνται από την μεγαλύτερη άνεση χειριστή ανεξάρτητα από τους περιορισμούς που επιβάλλονται από το μέγεθος του τρακτέρ, η New Holland έχει αναπτύξει περαιτέρω το σύστημα ανάρτησης Comfort Ride™ για τα αμπελουργικά τρακτέρ T4V και T4N με συνολικό πλάτος έως 1,06m. Η ανάρτηση αποτελείται από έναν συνδυασμό αντιστρεπτικής δοκού Panhard, υδραυλικών αμορτισέρ και ενός πνευματικού αποσβεστήρα που βρίσκεται στο πίσω μέρος της καμπίνας των τρακτέρ, χωρίς καμία επίπτωση στο συνολικό τους πλάτος 1,06μ.
Διαθέσιμη σε όλα τα ειδικά τρακτέρ Τ4 της New Holland μέχρι το τέλος του 2024
Κατά τη διάρκεια της εργασίας, οι κάθετες κινήσεις απορροφώνται από δύο υδραυλικά αμορτισέρ που βρίσκονται εκατέρωθεν του πίσω μέρους της καμπίνας. Η δοκός Panhard περιορίζει τις αριστερές/δεξιές κινήσεις της καμπίνας για να αποτρέψει την αίσθηση του φαινομένου κύλισης από τον χειριστή. Ένας πνευματικός αποσβεστήρας στο πίσω μέρος της καμπίνας διαχειρίζεται το ύψος και περιορίζει την κίνηση προς τα εμπρός και προς τα πίσω . Αυτή η σχεδίαση επιτρέπει επίσης στους 2 ελαστικούς συνδέσμους (Silent blocs) στο μπροστινό μέρος της καμπίνας να είναι πιο αποτελεσματικοί στον ρόλο απορρόφησης κραδασμών, καθώς ανεξαρτητοποιούνται από το πίσω μέρος της καμπίνας.
Η ευελιξία της ανάρτησης μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με το βάρος του οδηγού. Μια πίεση 2-3 bar, για παράδειγμα, ταιριάζει απόλυτα σε έναν οδηγό 80 κιλών. Ένας μετρητής στο πίσω μέρος της καμπίνας δείχνει εάν η ανάρτηση έχει ρυθμιστεί βέλτιστα για τον χειριστή.
«Το σύστημα Comfort Ride™ Cab είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα εστίασης της New Holland στις ανάγκες των πελατών της κατά την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και καινοτομιών», δήλωσε ο Marco Gerbi, Γενικός Διευθυντής Προϊόντων της New Holland, Επικεφαλής Ειδικών & Συμπαγών τρακτέρ, «Η γεωργία εξελίσσεται, όπως και ο εξοπλισμός που απαιτείται για την κάλυψη των σημερινών απαιτήσεων, με την άνεση του χειριστή στο επίκεντρο. Το Comfort Ride™ έχει αποδείξει την αξία του σε μεγαλύτερα τρακτέρ σε όλη τη σειρά New Holland και τώρα ήρθε η ώρα για τους χειριστές αμπελώνων να βιώσουν τα οφέλη του».
Ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ το αποτέλεσμα του Διεθνούς Διαγωνισμού για το έργο «Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο διαχείρισης του Υπομέτρου 4.2 του ΠΑΑ 2014-2022 και της Παρέμβασης Π3-73-2.3 του ΣΣ ΚΑΠ».
Η στήριξη στο Υπομέτρο 4.2 έχει στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των τελικών ποιοτικών παραγόμενων προϊόντων, με δυνατότητες διείσδυσης στις διεθνείς αγορές, μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος.
Στόχος της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων», είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων, για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα, αλλά και την αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση ανακοινώθηκε η κατακύρωση του αποτελέσματος του ανοιχτού διαγωνισμού που προκηρύχθηκε με την υπ ́ αριθμ.πρωτ. 762/21-03-2024 απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για α) Έγκριση Διενέργειας Ανοιχτού, άνω των ορίων, Διεθνούς Διαγωνισμού μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων του έργου: «Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο διαχείρισης του Υπομέτρου 4.2 του ΠΑΑ 2014-2022 και της Παρέμβασης Π3-73-2.3 του ΣΣ ΚΑΠ» στην εταιρία ΕΡΝΣΤ ΚΑΙ ΓΙΑΝΓΚ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, με την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, έπειτα από τον διενεργηθέντα έλεγχο των δικαιολογητικών προσωρινού αναδόχου από την Επιτροπή Διαγωνισμού, τα οποία κρίθηκαν ορθά και πλήρη με το πρακτικό της Νο 3/ 18- 07-2024.
Αντικείμενο του έργου είναι η παροχή υπηρεσιών Συμβούλου στη διαδικασία υποστήριξης του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΔ) του Υπομέτρου 4.2 του ΠΑΑ 201-2020/Ενδιάμεσου Φορέα (ΕΦ) της Παρέμβασης ΠΕ-73-2.3 του ΣΣ Καπ 2023-2027 (Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων) κατά τη διαδικασία υλοποίησης:
α) του Υπομέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του ΠΑΑ 2014-2020, όσον αφορά την εξέταση των αιτημάτων τροποποίησης, αιτημάτων καταβολής ενίσχυσης και ενδικοφανών προσφυγών των δικαιούχων που υποβάλλονται στο πλαίσιο υλοποίησής του.
β) της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση / εμπορία και ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων της προγραμματικής περιόδου 2023-2027» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, όσον αφορά την κατάρτιση/τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, την εξέταση αιτήσεων ενίσχυσης, αιτημάτων τροποποίησης, αιτημάτων καταβολής ενίσχυσης και ενδικοφανών προσφυγών των δικαιούχων που θα υποβληθούν κατά την υλοποίησή της.
Η διάρκεια του έργου ορίζεται στους 24 μήνες.
Η συνολική δαπάνη για την υλοποίηση του εν λόγω έργου ανέρχεται σε 915.000 € (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), και θα βαρύνει τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ειδικότερα τη ΣΑΕ 082 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με Κωδικός πράξης ΣΑ: 2024ΣΕ08210006 και Κωδικός Πράξης: (Ο.Π.Σ.Α.Α.) 0046058874.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Στο ανωτέρω τίμημα περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες αμοιβές και δαπάνες του Αναδόχου για την πλήρη εκτέλεση του έργου.
Κατά την πληρωμή ο Ανάδοχος επιβαρύνεται με τις προβλεπόμενες από το νόμο κρατήσεις. Η καταβολή του τιμήματος θα γίνει τμηματικά με την οριστική παραλαβή έκαστου παραδοτέου του έργου, όπως αυτή θα πιστοποιείται από την αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής του Έργου, με την έκδοση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής.
Κατά το άρθρο δε 3.3.1. της Διακήρυξης «σε κάθε περίπτωση, όταν εξ αρχής έχει υποβληθεί μία προσφορά, τα αποτελέσματα όλων των σταδίων της διαδικασίας ανάθεσης, ήτοι Δικαιολογητικών Συμμετοχής, Τεχνικής Προσφοράς και Οικονομικής Προσφοράς, επικυρώνονται με την απόφαση κατακύρωσης του άρθρου 105 του ν. 4412/2016, σύμφωνα με την παράγραφο 3.3 της παρούσας, που εκδίδεται μετά το πέρας και του τελευταίου σταδίου της διαδικασίας».
Κατά το Άρθρο 364 ν.4412/2016 «1. Η προθεσμία για την άσκηση της προδικαστικής προσφυγής και η άσκησή της κωλύουν τη σύναψη της σύμβασης επί ποινή ακυρότητας, .... 2. Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται ... β) αν υποβλήθηκε μόνο μία (1) προσφορά και δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι».
Η παρούσα να κοινοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω της λειτουργικότητας «Επικοινωνία» του συστήματος ΕΣΗΔΗΣ του υπόψη διαγωνισμού με μέριμνα της Μονάδας Διοικητικής και Τεχνικής Υποστήριξης και Δημοσιότητας της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΣΣ ΚΑΠ.
Υπεγράφη, από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστο Κέλλα, η απόφαση για τον καθορισμό του πλαισίου εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-70-1.5 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.
Η εν λόγω δράση έχει ως στόχο την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους κατόχους αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων αυτών. Παράλληλα, συμβάλλει στη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στον τομέα της ζωικής παραγωγής και στην αειφόρο ανάπτυξη και ισορροπία της φύσης.
Η Παρέμβαση καλύπτει όλη την χώρα, ενώ δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, που απειλούνται με εξαφάνιση σε συγκεκριμένες, περιοριστικά αναφερόμενες στην ΥΑ, περιοχές.
Σημειώνεται από το ΥπΑΑΤ ότι επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα θηλυκά ζώα αναπαραγωγής, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στα γενεαλογικά βιβλία των φυλών που τηρούνται από τα Κέντρα Ζωικών Γενετικών Πόρων, εκτός των ίππων, όπου ενισχύονται, τόσο τα θηλυκά, όσο και τα αρσενικά ζώα.
Το ύψος της ενίσχυσης, σύμφωνα με τον κ. Κέλλα, που χορηγείται ετησίως, σε αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που επιφέρει η διατήρηση των αυτόχθονων φυλών, κυμαίνεται από 371 μέχρι 629 ευρώ, ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου, αναλόγως του είδους ζώου και της διατήρησης ή μη της απαιτούμενης αναλογίας αρσενικών και θηλυκών ζώων αναπαραγωγής.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Αχιλλέας Τσαπραΐλης, πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), «υπογράφηκε η απόφαση αλλά τώρα αναμένουμε την πρόσκληση του προγράμματος. Στην προδημοσίευση της πρόσκλησης που έκανε το ΥπΑΑΤ τον περασμένο Μάιο ανέφερε ότι από τότε ξεκινούν οι δεσμεύσεις των δικαιούχων. Ακόμη αυτές τις δεσμεύσεις δεν τις γνωρίζουμε. Ακολουθούμε ένα πρόγραμμα αλλά δεν γνωρίζουμε τις δεσμεύσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει παγώσει το εμπόριο ζώων και ουσιαστικά οι εκτροφές αυτόχθονων φυλών να βρίσκονται μπροστά σε σοβαρά προβλήματα».
Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων στήριξης της παρέμβασης Π3-77-1.1 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.
Στόχος της παρέμβασης είναι η συνεργασία των γεωργών – κτηνοτρόφων και η ενθάρρυνσή τους να συστήσουν/συμμετάσχουν σε συλλογικά σχήματα (ομάδες παραγωγών ή οργανώσεις παραγωγών) στον τομέα της γεωργίας/κτηνοτροφίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τις νέες προκλήσεις της αγοράς και να ενισχύσουν τη θέση τους στην αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής.
Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 31.179.560 € και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.».
Η οικονομική στήριξη για τη σύσταση των νέων Ομάδων Παραγωγών, Οργανώσεων Παραγωγών χορηγείται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης που αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας διατεθείσας στο εμπόριο παραγωγής του/των προϊόντος/προϊόντων της Ομάδας Παραγωγών ή Οργάνωσης Παραγωγών, μετά την έκδοση της απόφασης έγκρισης του αιτήματος στήριξης.
Οι δυνητικοί δικαιούχοι υποχρεούνται να υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο διάρκειας πέντε (5) ετών, στο οποίο περιγράφονται οι ενέργειες για τη μελλοντική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων σε σχέση με την αρχική κατάσταση με διατύπωση σχετικών δεσμευτικών στόχων.
Δικαιούχοι, οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί ως Ομάδα Παραγωγών ή Οργάνωση Παραγωγών σε έτος προηγούμενο του έτους υποβολής της αίτησης στήριξης, η διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου διαφοροποιείται με βάση τον υπολειπόμενο χρόνο για την ολοκλήρωση της πενταετίας από την ημερομηνία αναγνώρισης, και υποχρεούνται να τηρούν τις προϋποθέσεις και τις προθεσμίες επίτευξης των στόχων της παρούσας.
Το επιχειρηματικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει σαφείς και μετρήσιμους στόχους με περιγραφή των ενεργειών για την επίτευξη αυτών. Οι στόχοι του επιχειρηματικού σχεδίου ομαδοποιούνται σε τρεις (3) ομάδες που σχετίζονται με τη δυναμική της Ομάδας Παραγωγών/Οργάνωσης Παραγωγών (Ομάδα Α), τις οικονομικές επιδόσεις (Ομάδα Β) και τη συμβολή στην επίτευξη των στόχων της Πολιτικής από το Αγρόκτημα στο πιάτο (Ομάδα Γ).
Οι στόχοι της Ομάδας Α είναι οι εξής:
α. Αύξηση αριθμού μελών.
β. Ενέργειες προβολής και προώθησης.
γ. Συμμετοχή σε στρατηγικά σχέδια/μέτρα/δράσεις/παρεμβάσεις κατάρτισης ή/και συμβουλών ή/και άλλες μορφές συνεργασίας.
δ. Εφαρμογή νέων πρακτικών / τεχνικών, μεθόδων ή/ και προϊόντων στη γεωργίακτηνοτροφία.
ε. Συμμετοχή μελών σε στρατηγικά σχέδια/μέτρα/δράσεις/παρεμβάσεις καινοτομίας ή/και έρευνας ή/και μεταφοράς τεχνογνωσίας.
στ. Αύξηση της αξίας παραγωγής εξαγωγικών προϊόντων.
Οι στόχοι της Ομάδας Β είναι οι εξής:
α. Αύξηση του όγκου παραγωγής.
β. Καθετοποίηση της παραγωγής.
γ. Διαφοροποίηση της παραγωγής.
δ. Αύξηση της αξίας παραγωγής.
ε. Αύξηση του όγκου παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο με συμβολαιακή γεωργία.
στ. Έλεγχος και διαχείριση του κόστους παραγωγής και εμπορίας, καθώς και της αποδοτικότητας των μέσων παραγωγής.
Οι στόχοι της Ομάδας Γ είναι οι εξής:
α. Αύξηση του όγκου παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο και πληροί τις απαιτήσεις ενός συστήματος διασφάλισης ποιότητας (π.χ. βιολογική παραγωγή, ΠΟΠ, ΠΓΕ, ολοκληρωμένη παραγωγή, κ.λπ.).
β. Περιβαλλοντική διαχείριση υπολειμμάτων ή/και αποβλήτων.
γ. Συμμετοχή σε στρατηγικά σχέδια/μέτρα/δράσεις/παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος.
Οι στόχοι που θα τεθούν με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο (2) από διαφορετικές ομάδες.
Το ποσό στήριξης καταβάλλεται ανά έτος ως ακολούθως:
- 10% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 1ο έτος μετά την αναγνώριση (σύμφωνα με το άρθρο 77 παρ. 8 σημείο β) του Καν. (ΕΕ) 2021/2115)
- 8% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 2ο έτος μετά την αναγνώριση
- 6% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 3ο έτος μετά την αναγνώριση
- 4% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 4ο έτος μετά την αναγνώριση
- 2% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 5ο έτος μετά την αναγνώριση.
Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των Αιτήσεων στήριξης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) ορίζεται η 9η Αυγούστου 2024 και ώρα 10:00 πμ με καταληκτική ημερομηνία την 31η Οκτωβρίου 2024 και ώρα 17:00 μμ.
Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)
Το ΥπΑΑΤ προχώρησε σε προδημοσίευση πρόσκλησης στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-73-1.2: «Βελτίωση Πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027).
Ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με τον ΥφΑΑΤ Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, εκδόθηκε, την Παρασκευή (09/08/2024) προδημοσίευση πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-73-1.2:«Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027).
Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρέμβασης ανέρχεται σε 65.000.000 €.
Δικαιούχοι για την υποβολή των σχετικών προτάσεων είναι οι Δήμοι της Χώρας.
Με τις πιστώσεις της πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν έργα τα οποία αφορούν βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, υλοποιούνται σε εκτός σχεδίου περιοχές, προβλέπουν τσιμεντόστρωση ή ασφαλτόστρωση, δεν περιλαμβάνουν δαπάνες που αφορούν συνήθεις παρεμβάσεις συντήρησης, κλπ.
Ως ελάχιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων ορίζεται το ποσό των 150.000 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Ως μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων ορίζεται το ποσό των 500.000 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Κατ΄ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση με προϋπολογισμό μέχρι το ποσό του 1.000.000 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) μόνο στις περιπτώσεις που η πρόταση αφορά φυσικό αντικείμενο συνεχόμενο (μία αγροτική οδός), λειτουργικό και λόγοι οδικής ασφαλείας επιβάλλουν την ολοκλήρωσή της μέχρι το ποσό αυτό.
Με τα έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν διασφαλίζεται η οδική ασφάλεια και η απρόσκοπτη μετακίνηση των γεωργών και κτηνοτρόφων στις εκμεταλλεύσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Δείτε την προδημοσίευση και τα σχετικά αρχεία (εδώ)