Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δώστε πρόσθετα κονδύλια για να ενταχθούν όλοι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι στα βιολογικά

24/08/2022 02:15 μμ
Αύξηση των σχετικών κονδυλίων για μπορέσουν να ενταχθούν όσοι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι κατέθεσαν αίτηση στο πρόγραμμα βιολογικών, ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Αύξηση των σχετικών κονδυλίων για μπορέσουν να ενταχθούν όσοι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι κατέθεσαν αίτηση στο πρόγραμμα βιολογικών, ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Θυμίζουμε ότι στους νέους (μετατροπή) κτηνοτρόφους η αναλογία ένταξης ήταν 64 στους 100, ενώ στους παλιούς (διατήρηση) η αναλογία ένταξης ήταν 89 στους 100.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων ενταγμένων ήδη στη βιολογική κτηνοτροφία αλλά και νεοεισερχόμενων δεν εντάχθηκαν στο Μέτρο 11 του Π.Α.Α. 2014-2020 «Βιολογική Γεωργία». 

Με βάση τα μέτρα για την κλιματική κρίση και σύμφωνα με την κατεύθυνση της νέας ΚΑΠ, η παραγωγή βιολογικών προϊόντων φυτικής και ζωικής κατεύθυνσης, είναι επιβεβλημένο να στηριχθεί δυναμικά όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την προστασία της υγείας των καταναλωτών. 

Για αυτό ζητάμε να δοθεί η δυνατότητα, με πρόσθετη αύξηση των κονδυλίων, ένταξης στο πρόγραμμα όλων των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων, αφού η παραγωγή υψηλής ποιότητας βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης είναι ζωτικής σημασίας για τους κλάδους μας.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
25/05/2023 05:10 μμ

Δόθηκε νέα παράταση από το ΥπΑΑΤ για την κατάθεση αιτήσεων στα Σχέδια Βελτίωσης.

Μετά από οδηγίες του Υπουργού ΑΑΤ κ. Γιώργου Γεωργαντά και του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Γιώργου Στύλιου, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, υπέγραψε και αναρτήθηκε στο Διαύγεια, παράταση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2022, Mέτρο 4: «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού», Υπομέτρο 4.1: «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις», Δράση 4.1.5: «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» - Σχέδια βελτίωσης.

Η νέα προθεσμία υποβολής είναι η 30η Ιουνίου και ώρα 13:00.

Αιτήσεις αποριστικοποίησης αιτήσεων θα γίνονται δεκτές μέχρι και 48 ώρες πριν την λήξη τη προθεσμίας υποβολής.

Υπενθυμίζουμε ότι στόχος της Δράσης 4.1.5 είναι η επίτευξη ανθεκτικής, βιώσιμης και ψηφιακής οικονομικής ανάκαμψης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις υφιστάμενες αλλά και τυχόν μελλοντικές συνέπειες της πανδημίας ή όποιου άλλου κινδύνου προκύψει.

Η Δημόσια Δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 180.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Το ανωτέρω ποσό κατανέμεται στις Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον επόμενο πίνακα. Μετά την αξιολόγηση των αιτημάτων πληρωμής θα κατανεμηθεί επιπλέον ποσό 50.000.000 ευρώ ως υπερδέσμευση έτσι ώστε η συνολική δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης να ανέρθει στα 230.000.000 ευρώ.

Τελευταία νέα
25/05/2023 11:02 πμ

Νέα παράταση για τις αιτήσεις ένταξης στα Σχέδια Βελτίωσης ζητά από το ΥπΑΑΤ η ΕΘΕΑΣ.

Όπως επισημαίνει σε επιστολή της κρίνεται αναγκαία η επέκταση της παράτασης για την υποβολή αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης έως τις 30 Ιουνίου, καθώς οι περισσότεροι δικαιούχοι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την υοβολή των φακέλων τους λόγω καθυστερήσεων και δυσκολιών να λάβουν δικαιολογητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Ενόψει της πρόσκλησης για τη Δράση 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της παράτασης την οποία έλαβε έως τις 31 Μαΐου 2023, κατόπιν επικοινωνίας με Συνεταιρισμούς και αγρότες μέλη μας, θεωρούμε αναγκαία την επέκταση της παράτασης έως τις 30 Ιουνίου, καθώς η προθεσμία μέχρι την 31η Μαΐου φαίνεται ανέφικτη για τους περισσότερους δικαιούχους για την ολοκλήρωση των υποβολών τους, κυρίως λόγω καθυστερήσεων και δυσκολιών να λάβουν δικαιολογητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Για το λόγο αυτό, η παράταση που ζητούμε θα σταθεί σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια των πραγματικών δικαιούχων να μπορέσουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις υποβολές τους, έχοντας πλήρη εικόνα των αναγκών τους και αιτώντας τις απαραίτητες δαπάνες.

Επιπλέον, με αυτήν την παράταση θα μπορέσουν να υποβάλουν ολοκληρωμένη αίτηση και οι καλλιεργητές αροτραίων που επιθυμούν να ενταχθούν με ΑΠΕ. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την υπ. Αρ. Πρωτ. 75/2-4-2023 επιστολή που σας είχαμε αποστείλει, οι ως άνω καλλιεργητές παρεμποδίζονται, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ αργεί να εκδώσει τις βεβαιώσεις σύνδεσης με αποτέλεσμα, οι παραγωγοί να μην είναι σε θέση να υποβάλλουν ολοκληρωμένη αίτηση στο παραπάνω πρόγραμμα εντός της προθεσμίας που ορίζεται σε αυτό.

Θα παρακαλούσαμε, κατά τα ανωτέρω, όπως προβείτε στην άμεση τροποποίηση της σχετικής Πρόσκλησης. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση σας είναι αναγκαία».

23/05/2023 02:39 μμ

Ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ η τέταρτη τροποποίηση της Δράσης 10.1.09 «Διατήρησης απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων».

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη νέα τροποποίηση:
Περίοδος δέσμευσης: θεωρείται η χρονική περίοδος πέντε (5) ετών, με δυνατότητα ετήσιας παράτασης κατόπιν έκδοσης σχετικής Πρόσκλησης, στη διάρκεια της οποίας οι δικαιούχοι δεσμεύονται να τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Δεσμεύσεις δικαιούχων: Να διατηρούν τον αριθμό των επιλέξιμων ζώων ένταξης καθ' όλη την περίοδο δέσμευσης. Είναι δυνατή η αντικατάσταση των ζώων που εντάχθηκαν αρχικά με ζώα της ίδιας φυλής, εφόσον ο συνολικός αριθμός των ζώων, καθ' όλη την περίοδο δέσμευσης παραμένει τουλάχιστον αυτός που αναφέρεται στο Τεχνικό Δελτίο κατά την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

Οι δεσμεύσεις είναι πενταετούς διάρκειας και αρχίζουν να ισχύουν:
α) Για την πρώτη πρόσκληση από την ημερομηνία δημοσίευσης της υπ’αριθ.401/485250/29-03-2018 ΥΑ.
β) Για τις επόμενες προσκλήσεις όπως ορίζεται στο κείμενο της εκάστοτε πρόσκλησης.

Παρέχεται η δυνατότητα ετήσιας παράτασης των δεσμεύσεων κατόπιν έκδοσης σχετικής Πρόσκλησης και υποβολής αιτήματος παράτασης εκ μέρους των δικαιούχων.

Διακοπή συμμετοχής στη Δράση - Μη υποβολή αίτησης πληρωμής ή παραστατικών συμμόρφωσης δεύτερη φορά: 
Εφόσον η διακοπή έγινε κατά τη διάρκεια του 4ου ή 5ου έτους ή κατά το διάστημα της παράτασης, εφόσον έχει παραταθεί η διάρκεια υλοποίησης της Δράσης, δεν χορηγείται καμία ενίσχυση για το έτος διακοπής ή εφόσον έχει χορηγηθεί, αυτή ανακτάται σύμφωνα με την διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Επιπλέον, επιβάλλεται κύρωση ίση με το 25% της συνολικής ενίσχυσης που χορηγήθηκε τα προηγούμενα έτη.

Διαβάστε την τροποποιητική απόφαση (εδώ)

18/05/2023 03:36 μμ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση, παρακολούθηση και εφαρμογή της δράσης 3.1.2 «Στήριξη για νέα συμμετοχή σε εθνικά συστήματα ποιότητας».

Η δράση 3.1.2 εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών γεωργικών προϊόντων, βάμβακος και τροφίμων με την αξιοποίηση των συστημάτων ποιότητας.

Στο πλαίσιο της δράσης 3.1.2 παρέχεται στήριξη για την συμμετοχή ομάδων ενεργών γεωργών στο εθνικό σύστημα ποιότητας «Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος – Ολοκληρωμένη Διαχείριση στη Γεωργική Παραγωγή» (εφεξής «AGRO 2») του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ειδικότερα στα πρότυπα AGRO 2-1 και 2-2. Επιλέξιμη για στήριξη είναι η εφαρμογή των εκάστοτε εν ισχύ εκδόσεων των προτύπων AGRO 2-1 και 2-2 από την 3η έκδοσή τους (5/12/2019) κι έπειτα.

Στο πλαίσιο της παρούσας δράσης, ως δικαιούχος νοείται ο συλλογικός φορέας για τον οποίο έχει εκδοθεί απόφαση ένταξης πράξης. Οι «ομάδες ενεργών γεωργών» είναι τα σχήματα που πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:
α) είναι συλλογικοί φορείς καταχωρισμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ), συμπεριλαμβανομένων των Οργανώσεων και Ομάδων Παραγωγών και των Ενώσεών τους που έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στην υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 397/18235/2017 (Β’ 601), πλην των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.
β) συμμετέχουν στην δράση 3.1.2 εκπροσωπώντας μέλη τους που έχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού.

Επιλέξιμες δαπάνες: 
Πάγιες δαπάνες, δηλαδή οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για την εισαγωγή του συστήματος ποιότητας που λαμβάνει στήριξη και η ετήσια εισφορά συμμετοχής στο εν λόγω σύστημα, συμπεριλαμβανομένων, όπου χρειάζεται, των δαπανών για τους ελέγχους που απαιτούνται με σκοπό την εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές του συστήματος.

Ειδικοί όροι στήριξης
1. Η παρούσα δράση παρέχει ενίσχυση για τις δαπάνες πιστοποίησης των παραγόμενων προϊόντων των δικαιούχων (εφεξής «ενισχυόμενες δραστηριότητες). Οι ενισχυόμενες δραστηριότητες στο πλαίσιο της δράσης καθορίζονται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του άρθρου 10.
2. Για να ενταχθούν στην παρούσα δράση, οι υποψήφιοι δικαιούχοι πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση πιστοποίησης στο σύστημα i-AGRO για μία τουλάχιστον ενισχυόμενη δραστηριότητα της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του άρθρου 10 και την αντίστοιχη καλλιεργητική της περίοδο, όπως καθορίζεται στην ίδια Πρόσκληση.
3. Υποψήφιος δικαιούχος δύναται να ενταχθεί και να ενισχυθεί για την συμμετοχή του στο σύστημα ποιότητας του άρθρου 4 για περισσότερες από μία ενισχυόμενες δραστηριότητες, καλυπτόμενες από μία ή περισσότερες αιτήσεις πιστοποίησης.

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να ενταχθούν στη δράση 3.1.2, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση στήριξης μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Εφόσον αυτή υποβληθεί επιτυχώς, λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία τεκμαίρεται το εμπρόθεσμο της ηλεκτρονικής υποβολής.
Η ορθή καταχώρηση και υποβολή της αίτησης στήριξης, η πληρότητα του ηλεκτρονικού φακέλου και η εμπρόθεσμη οριστικοποίησή της είναι της αποκλειστικής ευθύνης του αιτούντα.
Μετά την ηλεκτρονική υποβολή, οι δυνητικοί δικαιούχοι οφείλουν, εντός προθεσμίας που καθορίζεται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, να υποβάλουν εγγράφως στην αρμόδια ΔΑΟΚ, το υπογεγραμμένο αποδεικτικό κατάθεσης της αίτησης στήριξης με βεβαίωση γνησιότητας της υπογραφής, με τα απαιτούμενα συνοδευτικά δικαιολογητικά.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

18/05/2023 11:48 πμ

Ξεκίνησαν οι πρώτες υποβολές επενδυτικών σχεδίων από συνεργατικά σχήματα για δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Ήδη, κατέθεσαν αιτήσεις 29 Ομάδες Παραγωγών από Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, για ενίσχυση με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Από αυτές τις ομάδες, οι 15 έχουν καταθέσει και φάκελο για τη λήψη της επιχορήγησης, στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου του ΤΑΑ: «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα».

Συνολικά πρόκειται για επενδύσεις ύψους 40,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία 22,5 εκατ. ευρώ επιχορηγούνται με ποσοστό 50% από το Υποέργο: «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα». Τα υπόλοιπα 18 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα δανειακά κονδύλια του ΤΑΑ και συγκεκριμένα από τον πυλώνα: «Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων».

Με τις επενδύσεις αυτές, οι συνεργαζόμενοι βαμβακοπαραγωγοί θα μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους, να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους και να πετύχουν σημαντικές συνέργειες. 

Οι επενδύσεις που θα γίνουν αναλύονται ως εξής: 3,7 εκατ. ευρώ για κτιριακές εγκαταστάσεις, 19 εκατ. ευρώ για μηχανήματα, 5,9 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό, 2,4 εκατ. ευρώ για ψηφιακό εξοπλισμό και 0,2 εκατ. ευρώ για λοιπές δαπάνες. Επιπλέον, ποσό ύψους 9,3 εκατ. ευρώ αφορά σε κεφάλαιο κίνησης, που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του συνεργατικού σχήματος.

Οι επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 40,5 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθούν στις εξής περιοχές της χώρας:

Στην Κεντρική Μακεδονία (επενδύσεις 14,7 εκατ. ευρώ) και συγκεκριμένα στους Νομούς:
Ημαθίας: 2,3 εκατ. ευρώ
Πιερίας: 4,3 εκατ. ευρώ
Θεσσαλονίκης: 4 εκατ. ευρώ
Κιλκίς: 1,5 εκατ. ευρώ
Σερρών: 2,6 εκατ. ευρώ

Στην Στερεά Ελλάδα (επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ) στους Νομούς:
Βοιωτίας: 2,9 εκατ. ευρώ
Φθιώτιδας: 1,1εκατ. ευρώ

Στην Θεσσαλία (επενδύσεις 14,6 εκατ. ευρώ) στους Νομούς:
Μαγνησίας: 1,2 εκατ. ευρώ
Λάρισας: 8,2 εκατ. ευρώ
Τρικάλων: 1,1 εκατ. ευρώ
Καρδίτσας: 4,1 εκατ. ευρώ

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (επενδύσεις 7,2 εκατ. ευρώ) στους Νομούς:
Δράμας: 1,2 εκατ. ευρώ
Ροδόπης: 6 εκατ. ευρώ

Αναμένεται να ακολουθήσουν περισσότερες επενδύσεις στο πλαίσιο του ΤΑΑ, από άλλους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς επίσης και από παραγωγούς σίτου, καλαμποκιού και ρυζιού.

Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι υπ​​οβάλλουν τις προτάσεις του στον πυλώνα: «Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων» του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». 

Διευκρινίζεσαι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, τα συνεργαζόμενα πρόσωπα εξουσιοδοτούν -μέσω συμβολαιογραφικού εγγράφου- ένα ΑΦΜ για την κατάθεση της αίτησης στην πλατφόρμα του δανειακού σκέλους του ΤΑΑ (εδώ).

17/05/2023 12:31 μμ

Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ) ενημερώνει τους καταναλωτές ότι η κρυστάλλωση του μελιού, αυτό που λανθασμένα αποκαλούμε «ζαχάρωμα», είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο για όλα τα είδη του μελιού, πού εμφανίζεται όμως πολύ πιο γρήγορα στα ανθόμελα. 

Η κρυστάλλωση του μελιού εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες:

  • Τα επίπεδα των σακχάρων και κυρίως το είδος των σακχάρων. Όσο περισσότερη γλυκόζη και λιγότερη φρουκτόζη έχει ένα μέλι τόσο πιο γρήγορα θα κρυσταλλώσει. Στα μέλια μελιττωμάτων η φρουκτόζη υπερτερεί γι’ αυτό και η κρυστάλλωση πρακτικά δεν πραγματοποείται στο χρόνο που θα διακινηθεί το μέλι. Στα ανθόμελα υπερτερεί η γλυκόζη, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις όπως το θυμαρίσιο μέλι που κρυσταλλώνει 8-18 μήνες μετά την εξαγωγή του από την κηρήθρα. Ομοίως και το μέλι της καστανιάς που κρυσταλλώνει 12 έως 18 μήνες μετά την εξαγωγή του από την κηρήθρα. Το μέλι ερείκης όμως κρυσταλλώνει σε διάστημα δύο έως τριών μηνών μετά τη συγκομιδή του και της πορτοκαλιάς ή του βαμβακιού μπορεί να κρυσταλλώσει μέσα σε ένα μήνα από τη συγκομιδή του.
  • Το ποσοστό του νερού.  Όσο περισσότερη υγρασία (νερό) έχει το μέλι τόσο αργεί να κρυσταλλώσει.
  • Η παρουσία πυρήνων κρυστάλλωσης, όπως πχ μικρά κομματάκια κερί ή γύρη ευνοούν την κρυστάλλωση
  • Η θερμοκρασία αποθήκευσης. Η κρυστάλλωση επέρχεται γρηγορότερα μεταξύ  10 - 18°C και είναι ταχύτατη σε θερμοκρασία  14°C
  • Ο χρόνος αποθήκευσης. Σε … βάθος χρόνου τα περισσότερα μέλια κρυσταλλώνουν.
  • Η τεχνολογία τυποποίησης. Το υπερφιλτράρισμα του μελιού και η θερμική του επεξεργασία αποτρέπουν την κρυστάλλωση αλλά υποβαθμίζουν θρεπτικά το μέλι και μειώνουν σημαντικά τα οφέλη του στην υγεία καταστρέφοντας ορισμένα βιοενεργά συστατικά του. Οι τεχνολογίες αυτές δεν εφαρμόζονται στην Ελλάδα κι αυτό είναι ένας ακόμη λόγος να προτιμάμε το ελληνικό μέλι.

Η ρευστοποίηση του κρυσταλλωμένου  μελιού γίνεται με ελαφρά θέρμανση, σε μπαιν μαρί, με το νερό να μην ξεπερνά τους 42°C. Προτιμάμε να θερμαίνουμε μικρά βάζα για γρηγορότερη ανασύσταση. Το νερό δεν πρέπει να πλησιάζει το λαιμό του βάζου περισσότερο από δύο εκατοστά και καλό είναι να χρησιμοποιούμε θερμόμετρο για το νερό. Η εστία μας να είναι σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και κατά περιόδους να κλείνουμε εντελώς το μάτι ώστε να παραμένει η θερμοκρασία εκεί που  θέλουμε. Με αυτό τον τρόπο το μέλι μας δε χάνει τίποτε, ούτε από το άρωμα και τη γεύση του ούτε από τα θρεπτικά και ωφέλιμα συστατικά του.

Εάν το μέλι μας κάνει ανομοιόμορφη κρυστάλλωση, δηλαδή αν δούμε στο βάζο να κατακάθονται κρύσταλλοι στο κάτω μέρος και πάνω να υπάρχει υγρό, τότε θα πρέπει η ανασύσταση να γίνει άμεσα γιατί το υγρό μέρος του μελιού μπορεί να ζυμωθεί και να ξινίσει.  Το ομοιόμορφα κρυσταλλωμένο μέλι δεν υπολείπεται ούτε σε άρωμα ούτε σε γεύση από το ρευστό μέλι και διατηρείται σύμφωνα με όσα αναγράφει η ετικέτα του. Το λεπτοκρυσταλλωμένο μέλι είναι κρεμώδες σαν πραλίνα ή σαν φυστικοβούτυρο και ορισμένοι καταναλωτές το προτιμούν από το ρευστό.

Θα θέλαμε εδώ να τονίσουμε ότι η κρυστάλλωση ή η μη κρυστάλλωση του μελιού δεν αποτελούν ασφαλή ένδειξη ότι το μέλι είναι νοθευμένο. Δυστυχώς μόνο εξειδικευμένα εργαστήρια μπορούν να αποφανθούν αν ένα μέλι είναι ή όχι νοθευμένο και όχι τα «κολπάκια» που προτείνουν διάφορα ανυπόγραφα και ατεκμηρίωτα άρθρα στο διαδίκτυο.

Τέλος, θα πρέπει να πούμε και δυο λόγια για τη σωστή συντήρηση του μελιού. Ίσως έχετε ήδη παρατηρήσει  να αναγράφεται στην ετικέτα ότι  το μέλι διατηρείται σε μέρος σκιερό, δροσερό και χωρίς μυρωδιές. Η υψηλή θερμοκρασία  και το άμεσο ηλιακό φως μπορούν σε βάθος χρόνου να υποβαθμίσουν το μέλι. Το μέλι έχει επίσης την ιδιότητα να απορροφά τις οσμές αλλά και την υγρασία. Το ντουλάπι της κουζίνας μας είναι απόλυτα ασφαλές αρκεί να μην είναι πάνω από το φούρνο ή τα μάτια της κουζίνας και να μην έχει μέσα τα μπαχαρικά ή τα καθαριστικά μας.

Αξίζει να δώσετε προσοχή στο μέλι που αγοράσατε γιατί δεν είναι απλά μια γλυκιά νότα στη διατροφή σας, είναι ένα λειτουργικό τρόφιμο που ωφελεί πολλαπλά την υγεία σας και πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Δυο κουταλάκια του γλυκού τη μέρα αρκούν να κάνουν τη διαφορά.

16/05/2023 10:56 πμ

Ενημερώνονται οι δικαιούχοι του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Π.Α.Α. 2014-2020, ότι έχουν αναρτηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα του Μέτρου τα αποτελέσματα του ελέγχου των στοιχείων που υπέβαλαν, περί σύναψης νόμιμης σύμβασης με σύμβουλο, μετά τη διασταύρωση με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ οι δικαιούχοι μπορούν να προβούν σε σχετική διόρθωση των σφαλμάτων (απορριπτόμενες συμβάσεις) με εκ νέου υποβολή των στοιχείων των συμβάσεων με συμβούλους με τη χρήση των κωδικών τους στο Πληροφοριακό Σύστημα του Μέτρου στο σύνδεσμο (εδώ), μέχρι και 28 Μαΐου 2023, προκειμένου να επιβεβαιωθούν εκ νέου τα στοιχεία των συμβάσεων με τα αρχεία της ΑΑΔΕ. 

Το αποτέλεσμα του νεότερου ελέγχου θα ληφθεί υπόψη στην 1η εκκαθάριση πληρωμών του έτους 2022.
 

15/05/2023 02:28 μμ

Έδωσαν παράταση για την μεταβίβαση ή τροποποίηση του προγράμματος «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων». Όμως στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ, στις 12 Μαΐου 2023, αναφέρει ότι δεν θα δοθεί καμιά παράταση στις μεταβιβάσεις ζώων (είχε λήξει την προηγούμενη ημέρα δηλαδή στις 11 Μαΐου).

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Τσαπραΐλης, πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), «μιλάμε για παράνοια της δημόσιας διοίκησης. Κανείς δεν θα προχωρούσε σε μεταβίβαση του ζωικού κεφαλαίου αν δεν ήξερε ότι θα έδιναν παράταση και για το σχετικό πρόγραμμα. Αυτό το έμαθαν μια ημέρα μετά την καταληκτική ημερομηνία για τις μεταβιβάσεις ζώων. Άρα ήταν πολύ αργά». 

Συγκεκριμένα η Δ/νση Ζωικών Γενετικών Πόρων και Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων του ΥπΑΑΤ, ενημερώνει ότι το Πληροφοριακό Σύστημα και συγκεκριμένα η εφαρμογή Μεταβιβάσεις - Τροποποιήσεις - Αίτημα Μεταβίβασης - Αίτημα αποδοχής για τις Πράξεις των ενταγμένων δικαιούχων της 2ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», λόγω τεχνικού προβλήματος, θα παραμείνει ανοικτό για την υποβολή των σχετικών αιτημάτων των ενδιαφερόμενων, μέχρι και την Παρασκευή (9/6/2023).

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης του ζωικού κεφαλαίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η διαδικασία μεταβίβασης του ζωικού κεφαλαίου στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων (ΚΒΔ) με καταληκτικές ημερομηνίες αυτές που αναφέρονται στην αριθμ. 438/98870/8-4-2020 (ΑΔΑ: Ψ59Μ4653ΠΓ-ΑΑΘ) εγκύκλιο του Γεν. Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (από την 9/4 έως και την 11/5 κάθε έτους).

12/05/2023 01:19 μμ

Οι ευρωβουλευτές ζητούν περισσότερα χρήματα και απλούστευση του προγράμματος της ΕΕ με τη διανομή στα σχολεία φρούτα, λαχανικά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ακόμη ζητούν τα διανεμόμενα προϊόντα να είναι νωπά, βιολογικά και τοπικά. Μόνο το 20% των μαθητών της ΕΕ καλύπτεται σήμερα από το πρόγραμμα.

Μετά από τη συζήτηση της Δευτέρας (8/5) στην Ολομέλεια, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν, την Τρίτη (9/5), ψήφισμα σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος για τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στα σχολεία, με 534 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 23 αποχές.

Παρά την μεγάλη ζήτηση σε ορισμένα κράτη μέλη από σχολεία για την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των γευμάτων, ο περιορισμένος προϋπολογισμός εμπόδισε το πρόγραμμα να φτάσει σε πολλούς μαθητές, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές. Ως εκ τούτου, ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε τα προϊόντα να μπορούν να διανέμονται σε περισσότερους μαθητές, συχνότερα και σε τακτική βάση.

Δεδομένου ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών στην εφαρμογή του προγράμματος, το εγκριθέν ψήφισμα προτείνει την ανακατανομή των ποσών που δεν χρησιμοποιούνται από ορισμένα κράτη μέλη σε άλλα. Τουλάχιστον το 10% της χρηματοδότησης θα πρέπει να διατεθεί για εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.

Ποιοτικά προϊόντα απλούστερα διανεμημένα
Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που θα διανέμονται στα σχολεία της ΕΕ θα πρέπει να είναι μη μεταποιημένα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, λίπους, αλατιού ή γλυκαντικών, βιολογικά, που παράγονται τοπικά και με ποιοτικές ενδείξεις, λένε οι ευρωβουλευτές.

Η συμμετοχή των σχολείων στο πρόγραμμα πρέπει να είναι απλούστερη για να είναι ελκυστική, ζητούν οι ευρωβουλευτές, απαιτώντας μείωση της γραφειοκρατίας για τα σχολεία. Προτείνουν επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος σε υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Δηλώσεις
Μετά την ψηφοφορία, η εισηγήτρια Carmen Avram (Σοσιαλιστές, Ρουμανία) δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αυξήσει τον προϋπολογισμό, τα κράτη μέλη πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία, και όλοι από κοινού πρέπει να ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη περισσότερων σχολείων και γεωργών στο πρόγραμμα. Η προμήθεια φρέσκων και τοπικών φρούτων, λαχανικών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων δεν πρέπει να αποβαίνει εις βάρος της ποιότητας. Δεν μπορούμε να φειδόμαστε χρημάτων στην παροχή υγιεινών και βιώσιμων προϊόντων στα παιδιά, στα σχολεία, αλλά και στα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα».

Σχετικές πληροφορίες
Το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία λειτουργεί με προϋπολογισμό 220 εκατ. ευρώ ανά σχολικό έτος. Η έκθεση πρωτοβουλίας του Κοινοβουλίου εξετάζει ενδελεχώς την εφαρμογή του προγράμματος από το 2017 έως το 2022, κατά τη διάρκεια της οποίας όλες οι χώρες της ΕΕ παρουσίασαν μείωση της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Μόνο 16 από τα 76 εκατομμύρια μαθητές της ΕΕ ωφελήθηκαν του προγράμματος.

Εγκρίνοντας το παρόν ψήφισμα, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών όσον αφορά την προώθηση υγιεινών τροφίμων και υγιεινού τρόπου ζωής και τη διασφάλιση ασφαλούς, βιώσιμης, δίκαιης, κλιματικά υπεύθυνης και οικονομικά προσιτής παραγωγής τροφίμων.

Τι συμβαίνει στην χώρα μας
Στην χώρα μας το πρόγραμμα δεν τρέχει με στόχο την προώθηση των υγιεινών τροφίμων και υγιεινού τρόπου ζωής των μαθητών. Οι ηγεσίες του ΥπΑΑΤ περιορίζονται στην υπογραφή με έναν ανάδοχο του έργου που προσπαθεί να προμηθευτεί φτηνά προϊόντα (οπωροκηπευτικά και γαλακτομικά) συνήθως από άλλες χώρες της ΕΕ. Οπότε ούτε οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών ούτε οι κτηνοτρόφοι - τυροκόμοι της χώρας μας έχουν κάποιο ουσιαστικό όφελος από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. 

Επίσης μοιράζουν οι ανάδοχοι στα σχολεία σε κάποια κουτιά ένα δεκατιανό χωρίς οι μαθητές να έχουν κάποια ενημέρωση για τον τρόπο παραγωγής αυτών των τροφίμων. Θα μπορούσε το πρόγραμμα να γινόταν σε επίπεδο Περιφέρειας και να αναλάμβαναν να το εφαρμόσουν οι τοπικές αγορές με την βοήθεια συνεταιρισμών ή και μεμονωμένων παραγωγών. Δεν υπάρχει καλύτερο για έναν μαθητή σχολείου να γνωρίσει από κοντά τον παραγωγού του τροφίμου που θα καταναλώσει. 

12/05/2023 09:50 πμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά από τους κτηνοτρόφους την προσκόμιση των παραστατικών από τους κτηνοτρόφους που είναι ενταγμένοι στις αυτόχθονες φυλές.

Συγκεκριμένα οι κτηνοτρόφοι που είναι ενταγμένοι της 2ης πρόσκλησης της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, οφείλουν να προσκομίσουν για το έτος εφαρμογής 2022, στο πλαίσιο υποβολής των προβλεπόμενων παραστατικών ειδικών διατάξεων, αντίγραφα των ενημερωμένων χειρόγραφων μητρώων καταγραφής για όλες τις ενταγμένες εκμεταλλεύσεις των αιγοπροβάτων και των χοιροειδών στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, από 15/05/2023 έως και 31/05/2023, σύμφωνα με την αριθ. 28809/08.05.2020 εγκύκλιο ΟΠΕΚΕΠΕ (ΑΔΑ:6ΧΞΧ46ΨΧΞΧ-ΨΛΥ).

Επισημαίνουμε ότι τα εν λόγω παραστατικά αποτελούν υποχρέωση για την επαλήθευση και επιβεβαίωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας.

Ο Οργανισμός πληρωμών τονίζει ότι το ανωτέρω διάστημα για την υποβολή των παραστατικών είναι ανελαστικό δεδομένου ότι μέχρι 30/6/2023 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες πληρωμές εκκαθάρισης για το έτος αιτήσεων 2022.

11/05/2023 04:14 μμ

Νέα μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Λάρισα, την Παρασκευή (12 Μαΐου 2023). Αυτό αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποίησαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς - Ελασσόνας - Νέσσωνος και η επιτροπή αγώνα αμυγδαλοπαραγωγών στο Δήμο Κιλελέρ.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, θα υπάρξουν δύο μεγάλες προσυγκεντρώσεις τρακτέρ, αυτοκινήτων και αγροτών, στις 7:30 μ.μ. στον κόμβο Πλατυκάμπου και στην Γιάννουλη και θα ενωθούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Οι αγρότες απαιτούν και διεκδικούν: 

1) Τα Αμύγδαλα υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημιά, με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και μεγάλες αδιάθετες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών. Όπως πολύ σωστά θα υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αμυγδαλοπαραγωγούς τριών χωριών της Μαγνησίας, το ίδιο θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη του εισοδήματος στα αμύγδαλα στον Νομό Λάρισας, την υπόλοιπη Μαγνησία και σε όλες τις περιοχές.  Θεωρούμε αδιανόητη την απόφαση της Κυβέρνησης να διαχωρίζει τους αγρότες σε Α και Β κατηγορία πολίτες και για το ίδιο προϊόν να μην καλύπτει εξίσου την απώλεια εισοδήματος. 

2) Να ενταχθούν τα Κεράσια στην κάλυψη χαμένου εισοδήματος, όπως είχε δεσμευτεί το Κυβερνητικό Κλιμάκιο υπό τους κ. Γεραπετρίτη και κ. Γεωργαντά πριν 2 μήνες. Στα προϊόντα που στάλθηκαν για έγκριση στην ΕΕ δεν υπάρχει το Κεράσι, παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και απαιτούμε να ενταχθούν εδώ και τώρα!

3) Να δοθούν άμεσα τα 50 ευρώ/στρέμμα για τα πράσινα μήλα της Αγιάς, τα οποία χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα με συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος και είχε δεσμευτεί για αυτά προσωπικά ο Υπουργός Γεωργαντάς αλλά δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση σε δελτίο τύπου του ΥπΑΑΤ. 

4) Να δοθεί επιπλέον ενίσχυση στα Κάστανα του Νομού Λάρισας, όπως υπήρχε υπόσχεση αλλά και ο ΕΛΓΑ κατέγραψε, τα οποία υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή εξαιτίας της φαιά σήψης και τα 150 ευρώ/στρέμμα δεν καλύπτουν παρά ελάχιστο μέρος της απώλειας εισοδήματος.

5) Να σταματήσει η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» από την Κυβέρνηση, όπως συμβαίνει παράλογα στα σταφύλια. Τα οινοποιήσιμα Σταφύλια Τυρνάβου εντάσσονται στο de minimis αλλά δεν εντάσσονται τα επιτραπέζια Σταφύλια (τα οποία εντάσσονται όμως σε άλλες περιοχές της χώρας). Επίσης στον νομό Λάρισας υπάρχουν περιοχές που δεν θα ενισχυθούν ούτε στα οινοποιήσιμα, ούτε στα επιτραπέζια σταφύλια. 

6) Να υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος στα Καρύδια και τα Ακτινίδια. 

7) Το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα Μήλα και τους καρπούς με κέλυφος για μας δεν έχει τελειώσει. Χάνονται από τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες των μηλοπαραγωγικών περιοχών πάνω από 200 ευρώ το στρέμμα έως το 2027 επειδή η Κυβέρνηση άδικα και αυθαίρετα έκοψε την συνδεδεμένη ενίσχυση που είχε υποσχεθεί ένα χρόνο πριν ότι θα ίσχυε για τα μήλα.

8) Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. 
Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ των μόλις 76 εκ. Ευρώ, που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας. Και στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δόθηκε η υπόσχεση για ενέργειες και αύξηση του ποσού. 
Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου Ρύπων. 
Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ. 

«Καλούμε τους αγρότες να δώσουν βροντερό παρόν στην μεγάλη μηχανοκίνητη κινητοποίηση την Παρασκευή (12 Μαΐου) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είναι ώρα ευθύνης. Καλούμε εδώ και τώρα τα Κόμματα, το Περιφερειακό Συμβούλιο, τα Δημοτικά Συμβούλια να βγάλουν ανακοινώσεις υποστήριξης στα δίκαια αιτήματα μας και να πάρουν τις αντίστοιχες αποφάσεις, καλώντας τους αγρότες να συμμετέχουν. Όποιος δεν είναι μαζί μας και δεν υποστηρίζει τον αγώνα επιβίωσης που δίνουμε είναι απέναντι μας και έτσι θα τον αντιμετωπίσουμε», τονίζουν οι διοργανωτές της συγκέντρωσης.

09/05/2023 02:42 μμ

Στην πρόσκληση για κατάθεση αιτήσεων στο Υπομέτρο 4.1: «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» (Σχέδια Βελτίωσης) κατάφεραν να βγάλουν εκτός επιλεξιμότητας τους Βιολογικούς Νέους Αγρότες που εντάχθηκαν στην πρόσφατη πρόσκληση του 2021.

Συγκεκριμένα στα Σχέδια Βελτίωσης (τρέχουσα πρόσκληση) θα πρέπει οι Νέοι Αγρότες που εντάχθηκαν στην τελευταία προκήρυξη (2021) για να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη μοριοδότηση (6 μόρια) θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποίηση του 2021. Αυτό όμως δεν είναι δυνατόν να γίνει γιατί στους Νέους Αγρότες εντάχθηκαν με βάση το ΟΣΔΕ του 2021 και αφού υπογράψουν την σύμβαση με τον πιστοποιητικό οργανισμό θα πάρουν στα χέρια τους το πιστοποιητικό το 2022. Στην ουσία χάνουν τα 6 μόρια στη βαθμολογία.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Σπανούλης, πρόεδρος στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ), «ζητάμε να ενταχθεί στην πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης και η δυνατότητα των Νέων Αγροτών της τελευταίας προκήρυξης να λάβουν τη μοριοδότηση των βιολογικών υπό τη προϋπόθεση να προσκομίσουν σύμβαση με πιστοποιητικό οργανισμό υπογεγραμμένη έως τα τέλη του 2022 (αντί του 2021) καθώς τότε δε θα μπορούσαν θεσμικά να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Προτείνουμε:
Ειδικά οι Νέοι Αγρότες (και επιλαχόντες) της προκήρυξης του 2021 να λάβουν τη μοριοδότηση του πεδίου 1.2 σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα (6 μόρια) προσκομίζοντας σύμβαση με πιστοποιητικό οργανισμό υπογεγραμμένη μέχρι το τέλος του 2022 αντί του 2021 για τους παρακάτω λόγους:

  • Οι δεσμεύσεις των Νέων Αγροτών ξεκινούν από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης τους, η δε ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ απαιτείται να γίνει έως 12 μήνες από την ημερομηνία ένταξης.
  • Η απόφαση ένταξης του μέτρου 11 της Βιολογικής εκδόθηκε στις 30/06/2022 με την υποχρέωση να συνάψουν σύμβαση με ΟΕ&Π εντός χρονικού διαστήματος δέκα πέντε (15) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία δημοσιοποίησης της απόφασης ένταξης πράξεων.

 

08/05/2023 05:20 μμ

Τελικά μετά από τις αντιδράσεις των φορέων το ΥπΑΑΤ προχώρησε σε παράταση στην κατάθεση των αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης.

Συγκεκριμένα, σήμερα Δευτέρα (8/5), αποφασίσθηκε, ύστερα από συνεργασία του Υπουργού ΑΑΤ κ. Γιώργου Γεωργαντά με τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Στύλιο και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, να δοθεί παράταση στην υποβολή των Σχεδίων Βελτίωσης για όλη την Ελλάδα, μέχρι 31/5/2023, ημέρα Τετάρτη.

Νωρίτερα ο ΑγροΤύπος είχε αναφέρει ότι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) είχε καταθέση αίτημα για να παραταθεί κατά δύο μήνες η προθεσμία υποβολής φακέλων για ένταξη στα «Σχέδια Βελτίωσης». Οι λόγοι που καθιστούν τη χορήγηση της ως άνω παράτασης επιβεβλημένη είναι από τη μια πλευρά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από πλευράς γεωργών για ένταξή τους στη εν λόγω Δράση και από την άλλη ο χρόνος που χρειάζεται για την προετοιμασία ολοκληρωμένων και άρτιων φακέλων από πλευράς μελετητών. Με στόχο λοιπόν την αποφυγή κατάθεσης πλημμελών προτάσεων και, παράλληλα, τη μείωση του αριθμού των τυχόν σχετικών ενστάσεων που μπορεί να υποβληθούν και, εντέλει, την αυξημένη απορρόφηση των διαθέσιμων για τη Δράση 4.1.5 κονδυλίων, είναι πιστεύουμε αναγκαία η χορήγηση παράτασης τουλάχιστον δύο μηνών, ώστε να αποφευχθούν και τυχόν προβλήματα και δυσλειτουργίες που μπορεί να προκύψουν λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών».

08/05/2023 04:25 μμ

Συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα, στο Κάιρο, η Μεικτή Επιτροπή που προβλέπεται από την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για τη μετάκληση εργατών γης, με σκοπό να συζητηθούν τα τεχνικά και διαδικαστικά θέματα που αφορούν την εφαρμογή της. Στην εν λόγω Επιτροπή συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστος Γιαννακάκης.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Γιαννακάκης μεταξύ των σημείων που αποφασίστηκαν και παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά ήταν:

Α) Η αιγυπτιακή πλευρά θα φροντίσει να παρέχει τα στοιχεία ενδιαφερομένων πολιτών που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα, σε αριθμό που θα υπερβαίνει τους 5000, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των Ελλήνων εργοδοτών.

Β) Η ελληνική πλευρά θα καθορίσει εγγράφως το είδος των αγροτικών καλλιεργειών για τις οποίες προτίθεται να ζητήσει εργαζομένους.

Γ) Η αιγυπτιακή πλευρά θα πρέπει να περιλαμβάνει στις προτάσεις της, τόσο ανειδίκευτους όσο και ειδικευμένους εργαζόμενους, οι οποίοι θα μπορούν να εργαστούν σε διαφορετικούς αγροτικούς τομείς, σύμφωνα με τις ελληνικές ανάγκες.

Δ) Η ελληνική εργοδοτική πλευρά οφείλει να ακολουθεί ισοτίμως για τους Αιγυπτίους εργαζόμενους, τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους, που διέπουν και τους Έλληνες εργαζόμενους.

Ε) Η ελληνική πλευρά θα ενημερώνει την αιγυπτιακή για τους επιλεγέντες εργαζόμενους.

ΣΤ) Οι ελληνικές προξενικές αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν την έκδοση της βίζας σε 30 ημέρες από την ημέρα της υποβολής των δικαιολογητικών.

Ζ) Τα δύο μέρη συμφώνησαν να πραγματοποιούν διμερείς διαδικτυακές συσκέψεις μεταξύ των ειδικών για να συζητούν όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Η) Τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι η ελληνική πλευρά θα παράσχει στην αιγυπτιακή, το όνομα των Ελλήνων εκπροσώπων, που θα μετάσχουν στη διαδικασία κατάρτισης του πίνακα επιλογής και αξιολόγησης των Αιγυπτίων υποψηφίων εργαζομένων.

Θ) Συμφωνήθηκε ότι η διαδικασία λήψης αιτημάτων από τους υποψήφιους Αιγυπτίους εργαζομένους να είναι διαρκής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έτσι ώστε να μπορούν, να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ελληνικές ανάγκες.

Ι) Τη διαχείριση του πίνακα των υποψηφίων προς εργασία Αιγυπτίων πολιτών, θα την έχει το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και θα υπάρχει συνεργασία με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Διευκρινίστηκε δε ότι οι διαδικασίες που περιλαμβάνονται στην Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αφορούν μόνο τον τομέα των εργατών γης και της κτηνοτροφίας.

Επίσης η δυνατότητα που παρέχεται πλέον από τον ισχύοντα Κώδικα Μετανάστευσης για την έκδοση πενταετούς άδειας εργασίας, θα απαλλάξει τον εργοδότη αλλά και τον εργαζόμενο, από την υποχρέωση της ετήσιας υποβολής αιτήματος για την είσοδο στη χώρα και την έκδοση της βίζας.

08/05/2023 11:44 πμ

Αυξάνουν οι φωνές για παράταση στην υποβολή φακέλων στα Σχέδια Βελτίωσης από γεωπόνους, μελετητικά γραφεία και φορείς αλλά απάντηση δεν υπάρχει από το ΥπΑΑΤ. Αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να καταθέσουν τις απαραίτητα έγγραφα οι υποψήφιοι προς ένταξη αγρότες.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, σχεδόν 7.000 φάκελοι έχουν υποβληθεί προς ένταξη στα «Σχέδια Βελτίωσης», λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας της Δράσης, η οποία έχει οριστεί για την 16η Μαΐου.

Να παραταθεί κατά δύο μήνες η προθεσμία υποβολής φακέλων για ένταξη στα «Σχέδια Βελτίωσης» ζητά το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ). Όπως υποστηρίζει «οι λόγοι που καθιστούν τη χορήγηση της ως άνω παράτασης επιβεβλημένη είναι από τη μια πλευρά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από πλευράς γεωργών για ένταξή τους στη εν λόγω Δράση και από την άλλη ο χρόνος που χρειάζεται για την προετοιμασία ολοκληρωμένων και άρτιων φακέλων από πλευράς μελετητών. Με στόχο λοιπόν την αποφυγή κατάθεσης πλημμελών προτάσεων και, παράλληλα, τη μείωση του αριθμού των τυχόν σχετικών ενστάσεων που μπορεί να υποβληθούν και, εντέλει, την αυξημένη απορρόφηση των διαθέσιμων για τη Δράση 4.1.5 κονδυλίων, είναι πιστεύουμε αναγκαία η χορήγηση παράτασης τουλάχιστον δύο μηνών, ώστε να αποφευχθούν και τυχόν προβλήματα και δυσλειτουργίες που μπορεί να προκύψουν λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών».

Παράταση στην κατάθεση αιτήσεων ζητά και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) κ. Κώστας Σπανούλης. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο «θα πρέπει να δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι τέλη Μαΐου. Επίσης θα πρέπει να εγκριθούν όλα τα αιτήματα αγροτών για παραγωγή ρεύματος μέσω net metering. Δεν είναι δυνατόν να πάρει ο αγρότης άδεια μέσα σε 15 ημέρες από ΔΕΔΔΗΕ για τα Σχέδια Βελτίωσης». 
Για να προχωρήσουν οι αιτήσεις και να στηριχθούν οι επενδύσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας θα πρέπει να συνυποβάλλεται και ενεργειακή μελέτη για την τεκμηρίωση της δυναμικότητας της επένδυσης σε σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση. Επίσης, θα πρέπει να προσκομίζεται, κατά περίπτωση, η σύμβαση για αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering).

Η ανώτερη επιλέξιμη δαπάνη για ΑΠΕ στα Σχέδια Βελτίωσης:
1) Φωτοβολταϊκό συνδεδεμένο στο δίκτυο με σταθερές βάσεις - 1.000 €/kW 
2) Αυτόνομο φωτοβολταϊκό με σταθερές βάσεις - 1.900 €/kW
3) Φωτοβολταϊκό συνδεδεμένο στο δίκτυο ισχύος με ιχνηλάτες (trackers) - 1.250 €/kW
4) Γεωθερμία (θερμική ενέργεια - γεωεναλλάκτες) - 1.500 €/kWth 
5) Γεωθερμία (θερμική ενέργεια-υδρογεώτρηση) - 1.000 €/kWth 
6) Αντλίες θερμότητας COP>3.5 - 340 €/kWth 
7) Λέβητας βιομάζας - 64 €/kWth
8) Αιολικές εγκαταστάσεις σε μη διασυνδεδεμένο σύστημα με ισχύ >1kW - 1.450 €/kW 
9) Φωτοβολταϊκό, συσσωρευτές και μικρή Α €/Γ με σταθερές βάσεις - 3.700 €/kW 
10) Φωτοβολταϊκό, συσσωρευτές και μικρή Α €/Γ με ιχνηλάτες (trackers) - 4.100 €/kW 
11) Μικρή ανεμογεννήτρια (Α/Γ) με ισχύ <1kW - 1.000 €/kW - 1.000 €/kW  
12) Μικρή ανεμογεννήτρια (Α/Γ) με ισχύ <1kW και συσσωρευτές - 2.500 €/kW

Ο κ. Κώστας Σπανούλης υπενθυμίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τα Net Metering που έχουν εγκριθεί από τα Σχέδια Βελτίωσης του 2018 παραμένουν ακόμη «ανενεργά» λόγω αδυναμίας ένωσης με το δίκτυο. Δεν μπορεί να υπάρξει σύνδεση με την χαμηλή τάση. Εγκρίθηκαν οι φάκελοι με τις επενδύσεις, τα χρήματα είναι σε αναμονή, όμως δεν μπορούν να γίνουν τα έργα. Θέλουμε να γίνουν 80.000 έργα ΑΠΕ από τους αγρότες μέχρι το 2030. Επίσης ομάδες αγροτών μαζί με ΤΟΕΒ να μπορούν σε εκτάσεις μη παραγωγικές να κάνουν επενδύσεις ΑΠΕ με μεταλλικές κολώνες (μεγάλα έργα)».    

05/05/2023 03:21 μμ

Τα Παραρτήματα Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) ζητούν την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων των Σχεδίων Βελτίωσης, που λήγει στις 16/5/2023.

Ο κ. Ζαφείριος Μυστακίδης, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Ανατ. Μακεδονίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τα μελετητικά γραφεία ζητούν να δοθεί παράταση στην υποβολή αιτήσεων. Υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και οι ημερομηνίες είναι πολύ «πιεστικές». Επίσης πρέπει να αυξηθεί και ο προϋπολογισμός της δράσης».   

Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του ΓΕΩΤΕΕ, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα αλλά και την πολυπλοκότητα του εν λόγω μέτρου για την υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αιτούμαστε την παράταση για τους παρακάτω λόγους:

  • Για τις χρονοβόρες διαδικασίες που αφορούν τις διαδικασίες αδειοδότησης των κτιριακών εγκαταστάσεων (Αρχιτεκτονικά σχέδια, θεωρήσεις από τις ΔΑΟΚ κ.α.).
  • Τη δυσκολία σύναψης των απαιτούμενων συμβολαιογραφικών μισθωτηρίων συμβολαίων, λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας των συμβολαιογράφων και των υποθηκοφυλακείων.
  • Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει από τους ενδιαφερόμενους αγρότες-κτηνοτρόφους.
  • Το γεγονός ότι στην τρέχουσα προθεσμία υποβολής αιτήσεων περιλαμβάνονται οι διακοπές του Πάσχα, άλλες αργίες και η προσφάτως ανακύπτουσα προκήρυξη των Βουλευτικών εκλογών, με τη συνοδευόμενη προεκλογική περίοδο που μειώνουν σημαντικά τον ωφέλιμο χρόνο των μελετητικών γραφείων για την υποβολή των σχετικών ηλεκτρονικών αιτήσεων.   

Για αυτούς τους λόγους τα δυο παραρτήματα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αιτούνται την παράταση κατά 2 μήνες της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στήριξης στα Σχέδια Βελτίωσης για την ορθότερη και πληρέστερη υποβολή των σχετικών αιτήσεων. 

Εκτιμούμαι επίσης ότι η αιτούμενη παράταση δεν θα επιμηκύνει το χρόνο αξιολόγησης των υποβληθέντων αιτήσεων, καθότι λόγω της παράτασης θα κατατεθούν πληρέστεροι και αρτιότεροι φάκελοι στήριξης, γεγονός που θα διευκολύνει σημαντικά το έργο των αξιολογητών.

Ακόμα θα χρειαστεί και αύξηση του προϋπολογισμού της εν λόγω δράσης για να μπορέσει να ικανοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η αυξημένη ζήτηση από ενδιαφερόμενους στο εν λόγω πρόγραμμα.

05/05/2023 11:11 πμ

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο εφαρμογής του Τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος και του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (Σ.Σ.ΚΑΠ) για τα έτη 2023 - 2027, έχει εγκριθεί η υλοποίηση της Δράσης: «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα να τεθεί σε λειτουργία η σχετική πλατφόρμα και να ξεκινήσει η κατάθεση των αιτήσεων. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι μελισσοκόμοι είναι να έχουν τα απαραίτητα παραστατικά που θα χρησιμοποιήσουν για την κατάθεση της αίτησης.

Με τη δράση ενισχύονται οι δικαιούχοι για δαπάνες µε σκοπό την αντικατάσταση παλιών και φθαρµένων κυψελών µε νέες ή/και φθαρµένων κινητών βάσεων των κυψελών που χρήζουν αντικατάστασης. Παράλληλα θα περιλαµβάνεται ενίσχυση συσκευών - εξαρτηµάτων απαραίτητων για την διευκόλυνση των µετακινήσεων, την παρακολούθηση της παραγωγής και την αποφυγή των κλοπών, όπως για παράδειγµα: κάµερες παρακολούθησης του µελισσοκοµείου, συσκευές ανίχνευσης - µικροτσιπ µε GPS, φορητές ζυγαριές για την παρακολούθηση της παραγωγής, καταγραφείς δεδοµένων (Data Logger) αβιοτικών παραµέτρων εντός της κυψέλης, µε άµεση επικοινωνία και ενηµέρωση του µελισσοκόµου µέσω σύγχρονων τεχνολογιών (π.χ. 5G ή δορυφορικά συστήµατα).

Η αξία της κάθε κυψέλης αντικατάστασης καθορίζεται µέχρι του ποσού 30 ευρώ, ενώ η καθαρή αξία της κάθε µεµονωµένης κινητής βάσης καθορίζεται µέχρι του ποσού των 9 ευρώ, µε δυνατότητα αναπροσαρµογής εφόσον κρίνεται απαραίτητο από τον αριθμό των αιτήσεων.

Δυνητικοί δικαιούχοι συμμετοχής στη Δράση θα είναι οι «Ενεργοί Μελισσοκόμοι» με τουλάχιστον 20 κατεχόμενες κυψέλες.

Επιλέξιμη δαπάνη θα αποτελέσει η προμήθεια «κυψελών αντικατάστασης» ή/και μεμονωμένων κινητών βάσεων.

Το επιλέξιμο ποσοστό προμήθειας θα είναι 10% επί των κατεχομένων κυψελών για την αγορά κυψελών αντικατάστασης και 20% επί των κατεχομένων κυψελών για την αγορά μεμονωμένων κινητών βάσεων.

Ως επιλέξιμες καθορίζονται οι δαπάνες που υλοποιούνται από την έναρξη της προγραμματικής περιόδου 2023-2027.

Για τη συμμετοχή στη δράση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση και παραστατικά αγοράς κυψελών, σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή, η οποία παρέχεται μέσω GOV.gr (εδώ)

Με την αίτηση θα υποβάλλονται και τα πρωτότυπα παραστατικά αγοράς κυψελών αντικατάστασης ή και μεμονωμένων κινητών βάσεων (τιμολόγια ή αποδείξεις λιανικής πώλησης), εκδοθέντα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, με ημερομηνία έκδοσης από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Η αίτηση θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου στην οποία δηλώνεται ότι: 
α) τα δηλωθέντα κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στη δράση στοιχεία, είναι έγκυρα, πλήρη και αληθή, 
β) αποδέχεται τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης της δράσης, 
γ) αποδέχεται και θα διευκολύνει την πραγματοποίηση όλων των σχετικών επιτόπιων ελέγχων που θα του ζητηθούν, 
δ) δεν έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη σε αντίστοιχη δράση σε άλλο Εθνικό ή Κοινοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης  
ε) θα διατηρήσει τα αγορασθέντα είδη (κυψέλες αντικατάστασης ή και κινητές βάσεις), για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών από την ημερομηνία αγοράς τους και θα τα επιδεικνύει στις εθνικές και ενωσιακές ελεγκτικές Αρχές, όποτε αυτό ζητηθεί.  
στ) αποδέχεται και συγκατατίθεται ρητά στη συλλογή και καταχώριση των δηλωθέντων στοιχείων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), μέσω της σχετικής ψηφιακής εφαρμογής.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι οι οποίοι δεν δύνανται να πραγματοποιήσουν την ψηφιακή υποβολή της αίτησης συμμετοχής στη Δράση και την ανάρτηση των απαραίτητων δικαιολογητικών - παραστατικών, μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους Κέντρα Μελισσοκομίας, τα οποία λειτουργούν ως κέντρα εξυπηρέτησης των μελισσοκόμων και ως φορείς υποβοήθησης υποβολής της αίτησης στην ειδική ψηφιακή εφαρμογή και παρέχουν κάθε απαραίτητη πληροφορία και βοήθεια στους ενδιαφερόμενους. 

03/05/2023 04:53 μμ

Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα της ετήσιας παράτασης της 1ης πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο της δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)».

Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τα αποτελέσματα της τελικής αξιολόγησης και κατάταξης, με τη μορφή οριστικού πίνακα παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης, έχουν αναρτηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) υποστήριξης της υλοποίησης της δράσης στον ιστότοπο (πατήστε εδώ) και οι υποψήφιοι της πρόσκλησης, μέσω της πρόσβασης που έχουν στο ΠΣ, μπορούν να λάβουν αναλυτική πληροφόρηση για τα αποτελέσματα κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης.

Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για την ανάρτηση των αποτελεσμάτων του οριστικού πίνακα καθώς και για την πρόσβασή τους σε αυτόν μέσω του ΠΣ, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) που θα λάβουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει στην αίτηση στήριξης.

03/05/2023 09:58 πμ

Το παράδειγμα της Ισπανίας που μηδένισε το ΦΠΑ σε μια σειρά τροφίμων αποφάσισε να ακολουθήσει και η Κύπρος. Την ίδια στιγμή στην χώρα μας φτιάχνουν «καλάθια» τα οποία δημιουργούν προβλήματα μόνο στους παραγωγούς. 

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο, σε Συνεδρία, στις 2/5/2023, έχει εγκρίνει Διάταγμα για τροποποίηση της νομοθεσίας για ΦΠΑ, ώστε να επιβάλλεται μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στις παραδόσεις ψωμιού, γάλακτος, αυγών, παιδικών τροφών και παιδικών πάνων, όπως και στα προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία και στις πάνες ενηλίκων. 

Τα μέτρα αυτά είναι προσωρινού χαρακτήρα, και θα ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης του διατάγματος μέχρι 31 Οκτωβρίου, 2023.

Σκοπός των μέτρων είναι η ανακούφιση των νοικοκυριών στην αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών σε βασικά προϊόντα που οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες λόγω των αυξήσεων που έχουν επέλθει διεθνώς και των συνεχών κρίσεων που ταλανίζουν τις οικονομίες και επηρεάζουν αρνητικά τις εφοδιαστικές αλυσίδες. 

Το δημοσιονομικό κόστος για την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων αναμένεται να ανέλθει περίπου σε 11 εκατ. ευρώ».

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μάκης Κεραυνός, από την πλευρά του τόνισε ότι το εν λόγω μέτρο θα έχει διάρκεια μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζονται και άλλα προϊόντα στα οποία ενδέχεται να μειωθεί ο ΦΠΑ.

02/05/2023 01:57 μμ

Στις 22/3/2023 δημοσιεύθηκε η τεχνική αναφορά του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλι που κυκλοφορεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), μετά από συντονισμό, σε επίπεδο ΕΕ, 15 κράτη μέλη της, καθώς και η Ελβετία και η Νορβηγία, πήραν δείγματα από 320 παρτίδες εισαγόμενου μελιού, προερχόμενες από 20 χώρες, τα οποία εν συνεχεία αναλύθηκαν στο JRC με διάφορες μεθόδους (EA/LC-IRMS, HPAEC-PAD, 1H-NMR) για την παρουσία εξωγενών σακχάρων.

Περίπου τα μισά δείγματα (147 από 320, ποσοστό 46%) ήταν ύποπτα για μη συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2001/110/ΕΚ για το μέλι της ΕΕ.

Το ποσοστό αυτό ήταν πολύ υψηλό σε σύγκριση με τα ευρήματα από την προηγούμενη αντίστοιχη δράση της ΕΕ το 2015-17, όπου μόνο το 14% των δειγμάτων που αναλύθηκαν βρέθηκε ύποπτο. 

Οι συντάκτες της τεχνικής αναφοράς αποδίδουν την αύξηση αυτή στη χρήση νέων αναλυτικών μεθόδων με βελτιωμένη ικανότητα ανίχνευσης, κάτι απόλυτα αναγκαίο αφού η νοθεία του μελιού έχει εξελιχθεί σε επιστήμη με στόχο να ξεγελάει και τις πιο προηγμένες μεθόδους όπως την τεχνολογία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (ΝΜR). 

Μεταξύ νοθευτών κι εργαστηρίων υπάρχει μια κούρσα …εξοπλισμών και θυμηθείτε το αυτό την επόμενη φορά που θα δείτε άρθρα στο διαδίκτυο για το πώς ξεχωρίζουμε το νοθευμένο μέλι. Δεν το ξεχωρίζουμε ρίχνοντάς το σε νερό, καίγοντάς το και άλλα τέτοια ευφάνταστα κόλπα.

Ας σταθούμε όμως λίγο στο γιατί συμβαίνει αυτό: Γιατί το μέλι είναι μέσα στα έξι πιο νοθευμένα τρόφιμα παγκοσμίως; 

Επειδή το μέλι έχει μεγάλη ζήτηση. Επειδή το έχουν σε μεγάλη εκτίμηση οι καταναλωτές για τις υπέροχες οργανοληπτικές του ιδιότητες και για τις σπουδαίες βιολογικές του δράσεις που προάγουν την υγεία. Επειδή και μόνο η φράση «με μέλι» σε μια συσκευασία αυξάνει τις πωλήσεις….

Για αυτό και η νοθεία του μελιού δεν αποτελεί απλά μια οικονομική απάτη αλλά θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών που, αντί μιας υπερτροφής με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό τους, θα φάνε ένα μίγμα σιροπιών με χρωστικές και άλλα πρόσθετα που -ακόμα κι αν δεν αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία- σίγουρα δεν προσφέρει αυτά που περιμένει από το μέλι ο καταναλωτής.

Ας επιστρέψουμε για λίγο στην τεχνική αναφορά του JRC.
Οι περισσότερες ύποπτες παρτίδες προερχόταν από την Κίνα (66 από τις 89, ποσοστό 74%). Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μελιού (είναι μέλι;) παγκόσμια, με 329.000 μετρικούς τόνους το 2021 και η Ευρώπη εισάγει από εκεί, με τιμή 1,4 € το κιλό, σχεδόν το 40% του συνόλου του εισαγόμενου μελιού που κυκλοφορεί στην ΕΕ. Ωστόσο δε θα βρει ποτέ κανείς στο ράφι κάποιο βάζο με μέλι Κίνας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες της ΕΕ. 

Η περίφημη Οδηγίας 2001/110/ΕΚ για το μέλι της ΕΕ δεν επιβάλλει την αναγραφή της χώρας ή των χωρών προέλευσης και αρκείται στην επισήμανση «μίγμα μελιών ΕΕ και εκτός ΕΕ». Οπότε ο καταναλωτής είναι βέβαιος ότι το μέλι (;;) που αγοράζει προέρχεται από τον πλανήτη Γη κι όχι από εκείνον τον Γαλαξία πολύ-πολύ μακριά….

Η Κίνα όμως δεν πουλάει το μέλι (;) της μόνο απευθείας. Μπορεί να μπει στην ΕΕ π.χ. στην Βουλγαρία ως μέλι Βιετνάμ ή Ουκρανίας ή Τουρκίας (14 από τις 15 παρτίδες ύποπτες, ποσοστό 93%!) να αναμιχθεί με λίγο ντόπιο μέλι και να κυκλοφορήσει ως «μίγμα μελιών ΕΕ κι εκτός ΕΕ» σε κάμποσες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  

Η Ομοσπονδία μας έχει προτείνει σειρά μέτρων κατά των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων μελιών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συνεργάζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με την Ένωση Ευρωπαίων Επαγγελματιών Μελισσοκόμων (EPBA), αναπτύσσοντας κοινές δράσεις, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν οδηγηθούμε οι μελισσοκόμοι της Ευρώπης να εγκαταλείψουμε τη μελισσοκομία ως επάγγελμα. Προτάσεις έχουμε και διάθεση να αγωνιστούμε.

Όμως το βασικό ερώτημα που θέλουμε να απαντήσουμε εδώ είναι το πως μπορεί να προστατευτεί ο Έλληνας καταναλωτής:

1) Αναζητείστε ελληνικό μέλι είτε από παραγωγό είτε από μελισσοκομικό συνεταιρισμό είτε από Έλληνες τυποποιητές που στην ετικέτα τους αναγράφει ότι είναι ελληνικό μέλι. Η Ομοσπονδία μας έχει καταφέρει να είναι υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας ή των χωρών προέλευσης στην ετικέτα του μελιού που συσκευάζεται στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει για ελάχιστες άλλες χώρες –μέλη της ΕΕ κι είναι πανευρωπαϊκό αίτημα των μελισσοκόμων να αλλάξει η οδηγία ώστε ο καταναλωτής να ξέρει τι αγοράζει.

2) Να είστε πολύ επιφυλακτικοί με τα πολύ φθηνά μέλια που θα βρείτε στο ράφι.

3) Μην αγοράζετε μέλι από πλανόδιους «μελισσοκόμους» που έρχονται από …μακριά. Ζητείστε τους την άδεια πλανόδιου εμπορίου και το μελισσοκομικό τους βιβλιάριο και ρωτήστε γιατί δεν υπάρχει νόμιμη ετικέτα με τα στοιχεία τους επάνω.

4) Δοκιμάστε αμιγή ελληνικά μέλια. Το πεύκο, το έλατο, η καστανιά, το θυμάρι, η πορτοκαλιά, η βελανιδιά και πολλά ακόμη, έχουν γεύσεις και αρώματα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν και δεν αντιγράφονται.

5) Επιλέγοντας ελληνικό μέλι επιλέγουμε ένα ποιοτικά άριστο, ασφαλές και υγιεινό μέλι, στηρίζοντας παράλληλα την ελληνική μελισσοκομία, τους μελισσοκόμους και τις μέλισσές μας, που, με τη σειρά τους, στηρίζουν την ελληνική γεωργία και τη βιοποικιλότητα της χώρας μας.

27/04/2023 03:44 μμ

Σε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά, την οποία κοινοποίησε στον ΑγροΤύπο, ο γεωπόνος από την Σπάρτη κ. Σταύρος Χρυσαδάκος αναφέρεται στα προβλήματα που υπάρχουν στην κατάθεση αιτήσεων στα Σχέδια Βελτίωσης, καθώς προτάσεις που θα μπορούσα να γίνουν άμεσα για να μπορέσει να υλοποιηθεί ένα τόσο σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα για τον αγροτικό τομέα της χώρας μας.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Πικρία, θυμός και αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα που επικρατούν ανάμεσα στους αγρότες της χώρας. Η πολιτική σας επιλογή να πάτε σε εκλογές με ανοιχτή τη συγκεκριμένη πρόσκληση αποδεικνύεται καταστροφική για εσάς, τους συνεργάτες σας και τη παράταξη σας. Βρισκόμαστε χρονικά στα μέσα περίπου της πρόσκλησης για τη Δράση 4.1.5 του ΠΑΑ (Σχέδια Βελτίωσης) και βλέπουμε ότι: 

1. Η τρέχουσα πρόσκληση έρχεται μετά από 5 χρόνια από την προηγούμενη. Όταν η Ελληνική γεωργία διψάει για χρηματοδότηση και επενδύσεις, εσείς την δροσίζετε με τα γλίσχρα (μη επαρκή) 180.000.000 ευρώ από το «αμαρτωλό» Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας.

2. Η αρχιτεκτονική και η δομή της συγκεκριμένης πρόσκλησης με τα πολλαπλά διαδοχικά φίλτρα είναι προσαρμοσμένη στην χαμηλή χρηματοδότηση. Καθημερινά αποδεικνύεται ότι λειτουργεί αποτρεπτικά στην υποβολή αιτήσεων στήριξης από τους παραγωγούς και καλλιεργεί την απογοήτευση. 

3. Ο χρόνος υλοποίησης της πρόσκλησης (περίπου 2 μήνες) δεν επαρκεί για ένα τέτοιο πρόγραμμα. Η διάρκεια της πρόσκλησης ορίστηκε επίσης, με κριτήριο τον περιορισμό των υποψήφιων δικαιούχων, δηλαδή όσοι προλάβουν.

4. Στον πυρήνα της πρόσκλησης ευρίσκονται επενδύσεις οι οποίες αναφέρονται στην εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών για παραγωγή ενέργειας και συμψηφισμό με την καταναλούμενη. Είναι επενδύσεις σημαντικές που στοχεύουν στη μείωση του κόστους παραγωγής. Αυτές οι επενδύσεις όμως δεν είναι δυνατό να προχωρήσουν, διότι οι διαδικασίες σύναψης συμβολαίων τόσο με το διαχειριστή του δικτύου όσο και με τον πάροχο ενέργειας,  είναι χρονοβόρες και απαιτούν τουλάχιστον 2 μήνες.
 
5. Η γραφειοκρατία και η χαρτούρα βασιλεύουν. Για κάθε επένδυση, άνω των 1.000 ευρώ, οφείλει ο γεωτεχνικός σύμβουλος να συντάξει τεχνική έκθεση τεκμηρίωσης, τόσο της σκοπιμότητας όσο και της δυναμικότητας. Για ένα κονταροπρίονο που θέλει να αγοράσει ο ελαιοπαραγωγός θα πρέπει να επισυνάψουμε έκθεση με επιχειρηματολογία για την αναγκαιότητα της αγοράς και το μήκος του κονταριού.

Κύριε Υπουργέ ΑΑΤ
Οι Έλληνες αγρότες - και ιδιαίτερα η νέα γενιά - είναι επαγγελματίες με αυξημένο μορφωτικό επίπεδο, κριτική σκέψη και ανησυχίες. Αυτή την κοινωνική ομάδα δυστυχώς την έχετε στείλει απέναντι σας. Δεν μπορούν να γίνουν πολιτικοί φίλοι σας με τα επιδόματα του Κορονοϊού και του πολέμου της Ουκρανίας, τα οποία έρχονται να μπαλώσουν τρύπες του οικογενειακού προϋπολογισμού. Αυτοί οι επαγγελματίες διαθέτουν και μνήμη και κρίση.

Θυμούνται τους χιλιάδες Νέους Αγρότες που έμειναν εκτός του προηγούμενου προγράμματος (1η φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα και ίσως και σε επίπεδο Ευρώπης), γιατί ο υφυπουργός σας ήθελε όλα τα λεφτά στους μεγάλους παραγωγούς, οι δε μικροί να βγουν από την παραγωγή και να γίνουν εργάτες γης. 

Θυμούνται και παρακολουθούν τις εξελίξεις με το πρόγραμμα των γεωργικών συμβουλών, του οποίου το «δυσάρεστο άρωμα» έχει απλωθεί σε όλη την Ελλάδα. 

Θυμούνται τα Σχέδια βελτίωσης για την εξοικονόμηση του αρδευτικού νερού, τα οποία «ναυάγησαν στα ανταριασμένα νερά κάποιας λιμνοδεξαμενής». 

Θυμούνται και παρακολουθούν το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, το οποίο βγήκε στη δημοσιότητα χωρίς να υπάρχει πολιτική απόφαση - οδηγός για το τι προωθείται στην Ελλάδα σε επίπεδο καλλιεργειών, ειδών και ποικιλιών. Τα 133 εκ. ευρώ του προγράμματος που έμειναν αδιάθετα που θα οδηγηθούν;

Περιμένουν να δουν το άνοιγμα του ΟΣΔΕ 2023, όπου σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η σύνταξη και η υποβολή της δήλωσης θα αποτελεί «πορεία εντός ναρκοπεδίου». Αλήθεια ποιος εκπροσώπησε τη χώρα στην σύνοδο υπουργών, που έγινε πρόσφατα, με αντικείμενο την εφαρμογή των νέων Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΑΠ; 

Κύριε Υπουργέ: 
Τούτες τις μέρες στα εκατοντάδες γεωτεχνικά γραφεία ανά την Ελλάδα υλοποιείται το ξεγύμνωμα της αγροτικής σας πολιτικής. Κάθε γραφείο έχει ουσιαστικά μετατραπεί, ανεξάρτητα από προθέσεις, σε «κέντρο αντικυβερνητικού αγώνα».

Κύριε Γεωργαντά:
Εάν θέλετε να περισώσετε κατιτίς από την υστεροφημία σας αποφασίστε και ανακοινώσετε σήμερα, τώρα:
α. Την παράταση της τρέχουσας πρόσκλησης τουλάχιστον κατά τρεις μήνες.
β. Την αναθεώρηση των στοχεύσεων της προκήρυξης.
γ. Τον τριπλασιασμό των διαθέσιμων πιστώσεων.

27/04/2023 10:19 πμ

Η μικροβιακή αντοχή στην κτηνοτροφία - η ικανότητα των μικροοργανισμών να αντιστέκονται στις αντιμικροβιακές θεραπείες, ιδιαίτερα στα αντιβιοτικά - θα μπορεί να αντιμετωπιστεί με δράσεις μέσα από την ΚΑΠ. 

Αυτό αναφέρει η Κομισιόν και φέρνει σαν παράδειγμα την Ισπανία και Εσθονία, που συμπεριέλαβαν γερά μέτρα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για την μείωση χρήσης αντιβιοτικών στο ζωικό κεφάλαιο με στόχο την μείωση της μικροβιακής αντοχής.

Η στρατηγική Farm to Fork ορίζει τον στόχο να μειωθούν κατά 50% οι συνολικές πωλήσεις αντιμικροβιακών ουσιών στην ΕΕ για εκτρεφόμενα ζώα και στην υδατοκαλλιέργεια έως το 2030, με την οικονομική στήριξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Η Επιτροπή ενέκρινε δέσμη και περαιτέρω δράσεις για την ενίσχυση της καταπολέμησης της μικροβιακής αντοχής.

Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, είναι αποδεδειγμένο ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών σε εκτρεφόμενα ζώα οδηγεί άμεσα σε αυξημένη αντιμικροβιακή αντοχή στον άνθρωπο. Όπως τονίζει η καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής πρέπει να ηγηθεί σε όλα τα μέτωπα, και η ΚΑΠ συμπληρώνει τις πολιτικές και τις οικονομικές δράσεις που διεξάγονται σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.

Η στήριξη που χορηγείται στη βιολογική γεωργία συμβάλλει επίσης στην καλύτερη καλή διαβίωση των ζώων. Μειώνει επίσης τη χρήση αντιμικροβιακών, καθώς οι απαιτήσεις για χρήση αντιβιοτικών για ζώα που εκτρέφονται βιολογικά είναι πολύ πιο αυστηρές από ό,τι για τα ζώα με συμβατικές μεθόδους εκτροφής.

Για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2023-2027, σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ συμπεριέλαβαν μέτρα για ειδική στήριξη για υψηλότερα επίπεδα καλής μεταχείρισης των ζώων και για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ.

Η Εσθονία προγραμμάτισε μια παρέμβαση για να υποστηρίξει τη συνεργασία μεταξύ κτηνοτρόφων με σκοπό την ανάπτυξη προγραμμάτων ελέγχου ή και εκρίζωσης για ασθένειες των ζώων με οικονομικό αντίκτυπο, όπως η λοιμώδης ρινοτραχειίτιδα και η ιογενής διάρροια των βοοειδών. Συνολικά έχει προγραμματιστεί για αυτό η κοινοτική στήριξη 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ιταλία παρέχει υποστήριξη στο πλαίσιο ενός οικολογικού συστήματος για τη μικροβιακή αντοχή και την καλή διαβίωση των ζώων (1,8 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσες πληρωμές της ΕΕ). Για να λάβουν στήριξη, οι αγρότες πρέπει να εφαρμόσουν πρακτικές που στοχεύουν στη μείωση της χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών και στην προώθηση της φιλικής προς την ευημερία διαχείρισης του κοπαδιού. 

Συνολικά, 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τη χρηματοδότηση της ΕΕ προορίζονται για τη στήριξη δράσεων στο πλαίσιο των eco-schemes και των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης. Συνολικά, αυτή η στήριξη στοχεύει να φθάσει το 23% των κτηνοτροφικών μονάδων της ΕΕ. 

Το ερώτημα είναι θα φτάσει το συγκεκριμένο πακέτο στήριξης και στους Έλληνες κτηνοτρόφους ή θα μείνουν ανενεργά αυτά τα προγράμματα στην χώρα μας; Θυμίζουμε το πρόγραμμα ευζωίας στην προηγούμενη ΚΑΠ δεν κατάφερε να «τρέξει».

26/04/2023 09:51 πμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε τα προσωρινά αποτελέσματα της ετήσιας παράτασης της 1ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.08 (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ).

Οι υποψήφιοι που δεν συμφωνούν με τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης και κατάταξης θα μπορούν να κάνουν ενστάσεις από την 25/4/2023 έως την 2/5/2023. Μετά την εξέταση των ενστάσεων θα γίνει η πληρωμή. Οπότε τα χρήματα θα τα δουν οι δικαιούχοι κατά τον Ιούνιο.

Ειδικότερα η Μονάδα Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων (ΕΥΕ ΑΕΤΠ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη (1η) αξιολόγηση και κατάταξη των αιτήσεων στήριξης που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. 474/16-2-2023 πρόσκλησης ετήσιας παράτασης της 1ης πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 - 2022.

Τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης και κατάταξης, με τη μορφή προσωρινού πίνακα παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης, έχουν αναρτηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) υποστήριξης της υλοποίησης της δράσης στον ιστότοπο (εδώ) και οι υποψήφιοι της δράσης μπορούν να λάβουν αναλυτική πληροφόρηση για τα αποτελέσματα μέσω της πρόσβασης που έχουν στο ΠΣ, κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης.

Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για την ανάρτηση του προσωρινού πίνακα αποτελεσμάτων, καθώς και για την πρόσβασή τους σε αυτόν μέσω του ΠΣ και μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) που θα λάβουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει στην αίτηση στήριξης.

Εφόσον δεν συμφωνούν με τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης και κατάταξης, όπως αυτά αποτυπώνονται στον προσωρινό πίνακα παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω του ΠΣ της δράσης, ενδικοφανή προσφυγή, κατά την έννοια του άρθρου 25 του Ν. 2690/1999, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών, δηλαδή από την 25/4/2023 έως την 2/5/2023 στον ιστότοπο (εδώ) κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης.

Οι υποψήφιοι μπορούν να βρουν οδηγίες σχετικά με την υποβολή των ενδικοφανών προσφυγών στο σχετικό «Εγχειρίδιο Χρήσης» (manual) των Προσκλήσεων της δράσης 10.1.08, το οποίο είναι αναρτημένο στον ιστότοπο (εδώ).

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα οριστικά αποτελέσματα θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης και αξιολόγησης των ενδικοφανών προσφυγών, οι οποίες τυχόν υποβληθούν από υποψηφίους ανά την επικράτεια.