Μεγάλη αναστάτωση υπάρχει στις τάξεις των αγροτών με τα αποτελέσματα του Μέτρου 23.
Αν και αρχικά οι παραγωγοί είχαν εγκριθεί για ένταξη στο Μέτρο, σήμερα Τρίτη (1/7) τους βγάζει μη επιλέξιμους. Πολλοί παραγωγοί το ανακάλυψαν τυχαία από τους λογιστές τους και κανείς δεν τους είχε ενημερώσει.
Ο κ. Γεώργιος Παπαβασίλης, παραγωγός κελυφωτού φιστικιού από τα Μέγαρα, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι το πρόβλημα αφορά μεγάλο αριθμό παραγωγών. Αρχικά με την κατάθεση της αίτησης φάνηκε ότι υπήρξε έγκριση και μάλιστα φαινόταν και το ποσό της ενίσχυσης στον δικαιούχο. Σήμερα Τρίτη (1/7) μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων φαίνεται ότι η αίτηση είναι «μη παραδεχτή». Όμως δεν αναφέρει το αίτιο που έχει βγει εκτός επιλεξιμότητας η αίτηση. Υπάρχει τώρα το δικαίωμα της ένστασης αλλά δεν γνωρίζουμε τι δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατεθούν. Όσοι παραγωγοί βγήκαν εκτός επιλεξιμότητας βρίσκονται στο σκοτάδι χωρίς κάποια ενημέρωση».
Εκτός όμως από την περιοχή της δυτικής Αττικής προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Αρκαδία.
Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με ΔΑΟΚ μας ανέφεραν ότι δεν μπορεί να βγουν εκτός επιλεξιμότητας οι δικαιούχοι γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και το πρόβλημα θα αφορά την σχετική πλατφόρμα. Από την άλλη επίσημη ενημέρωση για το θέμα δεν υπάρχει από το ΥπΑΑΤ.
Διαδικασία ελέγχου
Όπως ανέφερε η τρίτη τροποποίηση του Μέτρου 23 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας στους γεωργούς, που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, μετά την 1η Ιανουαρίου 2024» για τους ελέγχους έχουμε την εξής διαδικασία:
Μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων στήριξης-πληρωμής, ο διοικητικός έλεγχος του συνόλου των αιτήσεων διενεργείται ως εξής:
α) η ΕΥΕ ΑΕΤΠ προβαίνει σε διοικητικό έλεγχο του συνόλου των αιτήσεων μέσω του ΠΣ. Ο διοικητικός έλεγχος διενεργείται μηχανογραφικά στο σύνολο των υποβληθεισών αιτήσεων και περιλαμβάνει διασταυρωτικούς ελέγχους με άλλες βάσεις δεδομένων (π.χ. ΟΣ, ΜΑΑΕ, κλπ). Ο έλεγχος των αιτήσεων περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα παρακάτω:
- το εμπρόθεσμο της υποβολής
- την πληρότητα της αίτησης και την κάλυψη των κριτηρίων επιλεξιμότητας δικαιούχων, εκτός αυτού της καταστροφής του 30% της παραγωγής ή/και του σχετικού δυναμικού παραγωγής τους
- τον αρχικό προσδιορισμό του αντίστοιχου ποσού ενίσχυσης
και ολοκληρώνεται έως τη Δευτέρα, 30η/6/2025.
β) Οι ΔΑΟΚ των ΠΕ συνδράμουν διοικητικά το έργο του ΕΦ ελέγχοντας και βεβαιώνοντας μέσω του ΠΣ αν οι αιτήσεις των υποψήφιων δικαιούχων της Περιφερειακής Ενότητας αρμοδιότητάς τους αφορούν τις περιοχές- και τις συγκεκριμένες καλλιέργειες- οι οποίες έχουν υποστεί τις φυσικές καταστροφές του Άρθρου 4 της παρούσας με συνέπεια την απώλεια τουλάχιστον του 30% της παραγωγής ή/και του δυναμικού της με βάση τις καταγραφές που έχουν γίνει για την περίοδο από 1/1/2024 και έπειτα.
Εν συνεχεία, μετά τους ελέγχους των ΔΑΟΚ και τον επαναπροσδιορισμό του αντίστοιχου ποσού ενίσχυσης, για το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της ίδιας Πρόσκλησης δημιουργείται από την ΕΥΕ ΑΕΤΠ, μέσω του ΠΣ, προσωρινός πίνακας παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης – πληρωμής.
Ερώτηση στην Βουλή
Ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αρκαδίας ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγή, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή και ζητάει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να απαντήσει, για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν η συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας από την τελική κατανομή του Μέτρου 23, παρότι είχαν εγκριθεί αιτήσεις και εμφανίζονταν συγκεκριμένα ποσά στους δικαιούχους.
Αυτό που παρατηρείται είναι ότι σημειώνονται μεγάλες υπαναχωρήσεις στις ειδικές ενισχύσεις του Μέτρου 23 σε κάποιες περιοχές, όπως ειδικά η Αρκαδία, όπου αποκλείστηκαν οι παραγωγοί τομέων, όπως η Μελισσοκομία, οι Αμυγδαλιές, οι Αχλαδιές, τα Αμπέλια, τα Φασόλια και ο Αραβόσιτος με αποτέλεσμα να φαίνονται ως δικαιούχοι μόνο οι καστανοπαραγωγοί. Η εξαίρεση της περιοχής της Αρκαδίας από την τελική λίστα των δικαιούχων δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τη διαφάνεια και την ισονομία του προγράμματος αλλά δημιουργεί και την αίσθηση ότι οι παραγωγοί ήδη υφίστανται τις παρενέργειες του κολοσσιαίου σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ που έχει λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας τις τελευταίες εβδομάδες.
Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:
Το Μέτρο 23, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023–2027, προβλέπει την έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας σε γεωργούς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία, χαλάζι, έντονες βροχοπτώσεις) μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.
Ωστόσο, ενώ τουλάχιστον 1.671 παραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας φαίνεται ότι είχαν παραδεκτές αιτήσεις με συγκεκριμένα ποσά ενίσχυσης, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, την Τρίτη 1 Ιουλίου 2025, τουλάχιστον 1.139 από αυτούς διαπιστώσαν ότι τα εγκεκριμένα ποσά έχουν «εξαφανιστεί» από το σύστημα παρότι οι αιτήσεις τους παραμένουν παραδεκτές και έχουν υποστεί διαπιστωμένες ζημιές.
Η αιφνιδιαστική και ανεξήγητη διαγραφή των ποσών, έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση στους παραγωγούς δενδρωδών καλλιεργειών, αμπελιών και άλλων ευπαθών προϊόντων καθώς και στους μελισσοκόμους, οι οποίοι βιώνουν ήδη τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης με τον πιο έντονο τρόπο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα σημειώνονται μεγάλες υπαναχωρήσεις στις ειδικές ενισχύσεις του Μέτρου 23 σε κάποιες περιοχές όπως ειδικά η Αρκαδία, όπου αποκλείστηκαν οι παραγωγοί τομέων όπως η Μελισσοκομία, οι Αμυγδαλιές, οι Αχλαδιές, τα Αμπέλια, τα Φασόλια και ο Αραβόσιτος, με αποτέλεσμα να φαίνονται ως δικαιούχοι μόνο οι καστανοπαραγωγοί.
Επειδή η εξαίρεση της περιοχής της Αρκαδίας από την τελική λίστα των δικαιούχων δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τη διαφάνεια και την ισονομία του προγράμματος αλλά δημιουργεί και την αίσθηση ότι οι παραγωγοί ήδη υφίστανται τις παρενέργειες του κολοσσιαίου σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ που έχει λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας τις τελευταίες εβδομάδες, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν η συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας από την τελική κατανομή του Μέτρου 23, παρότι είχαν εγκριθεί αιτήσεις και εμφανίζονταν συγκεκριμένα ποσά στους δικαιούχους;
2. Με ποια κριτήρια γίνεται συνολικά η κατανομή του Μέτρου 23 και πως δικαιολογείται η αιφνιδιαστική απόρριψη των περισσότερων παραγωγών της Αρκαδίας, εκτός όσων δήλωσαν καστανιές, που οδηγεί και σε καταβαράθρωση του συνολικού ποσού που αφορά τους παραγωγούς της Αρκαδίας;
3. Προτίθεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποκαταστήσει την αναιτιολόγητη και αιφνιδιαστική ενέργεια του ΟΠΕΚΕΠΕ και να διασφαλίσει την ισότιμη μεταχείριση των πληγέντων αγροτών της Αρκαδίας;