Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ιερωνυμάκης: Απαιτούνται αλλαγές στα Σχέδια για αγροτικές αποθήκες και αγορά γης

12/01/2023 10:47 πμ
Τους προβληματισμούς της Οργάνωσης Ελαιοπαραγωγών και Αμπελουργών Κρήτης έθεσε στο ΥπΑΑΤ ο πρόεδρος, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Τους προβληματισμούς της Οργάνωσης Ελαιοπαραγωγών και Αμπελουργών Κρήτης έθεσε στο ΥπΑΑΤ ο πρόεδρος, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΟΑΕΚ κ. Ιερωνυμάκης με τον Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη και τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκο Μανέτα, έθεσε τους προβληματισμούς του σχετικά με το νέο κύκλο των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ επίκεινται και σχετικές αναλυτικής προτάσεις το επόμενο διάστημα από την ΟΑΕΚ.

Ο κ. Ιερωνυμάκης ζήτησε μεταξύ άλλων να γίνουν κάποιες αλλαγές σε ορισμένα σημεία, που αφορούν την επιδότηση για αγορά (όμορης) γης αλλά και την κατασκευή αγροτικής αποθήκης. Συγκεκριμένα, πρότεινε την αύξηση του ποσοστού 10% που απαιτείται να αφορά στο σύνολο του Σχεδίου η αγορά γης, να πάει στο 50%, καθώς έτσι είναι δύσκολο να τύχει αποδοχής η πρόβλεψη.

Να πάει στα 200 τετραγωνικά μέτρα η αποθήκη, δεν καλύπτουν τους παραγωγούς τα 100

Για τις αποθήκες, όπως μας είπε ο κ. Ιερωνυμάκης, στα Σχέδια προβλέπεται η επιδότηση με ανώτερο εμβαδόν στα 100 τ.μ. και μάλιστα απαιτείται αυτή να είναι εκτός σχεδίου πόλης. Ο κ. Ιερωνυμάκης πρότεινε τα 100 τ.μ. να γίνουν 200 τ.μ. καθώς δεν καλύπτονται οι ανάγκες των σύγχρονων αγροτών με τόσο μικρές επιφάνειες. Παράλληλα, ζήτησε να μπορούν να γίνουν αποθήκες μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης και εντός σχεδίου πόλης, διαφορετικά ο αγρότης δεν θα μπορεί να έχει π.χ. ρεύμα και νερό ή η εγκατάστασή του θα είναι εκτεθειμένη...

Προτάσεις υπέβαλε ο πρόεδρος της ΟΑΕΚ και για την κατασκευή των οικίσκων για εργάτες γης, ζητώντας να αυξηθεί το ποσό επιδότησης που σήμερα προβλέπεται να είναι στα 300 ευρώ το τετραγωνικό.

Η ΟΑΕΚ, κατέληξε, ο κ. Ιερωνυμάκης, θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες, για να φτιάξει ένα υπόμνημα με προτάσεις αναλυτικές και λεπτομέρεις για τα Σχέδια Βελτίωσης στο ΥπΑΑΤ.

Σχετικά άρθρα
13/03/2025 05:14 μμ

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή της Παρέμβασης Π3-73-2.9 «Επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής».

Η πρόκληση έχει υπογραφεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δεχτεί τους φακέλους, να γίνει η απαραίτητη αξιολόγηση και να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς

Στόχος της Παρέμβασης είναι να ενισχυθούν επενδύσεις αποκλειστικά για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή, θερμοκηπίων, λοιπών προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής και θαλάμων μανιταριών, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού τους και των συνοδών εγκαταστάσεων και υποδομών που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία τους.

Ο δικαιούχος πρέπει να είναι επαγγελματίας αγρότης και να τηρεί τις υποχρεώσεις του στο σχετικό μητρώο, εφόσον είναι φυσικό πρόσωπο.

Η πρόσκληση αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Μάρτιο.

Επιλεξιμότητα γεωργικών εκμεταλλεύσεων

Για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις των υποψηφίων φυσικών και νομικών προσώπων, κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης στήριξης ισχύουν τα εξής:
1. Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης έχει περιληφθεί σε παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2024.
2. Η γεωργική εκμετάλλευση έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) το ποσό των 12.000 ευρώ, σύμφωνα με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2024.
3. Η γεωργική εκμετάλλευση πληροί τα κοινοτικά πρότυπα που την αφορούν, με εξαίρεση τις εκμεταλλεύσεις των γεωργών νεαρής ηλικίας που εγκαθίστανται για πρώτη φορά και λαμβάνουν προθεσμία συμμόρφωσης.

Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης (δημόσια δαπάνη) ανέρχεται στα 150.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ελλάδα.

Ο αιτούμενος προϋπολογισμός (Δημόσια δαπάνη και Ιδιωτική συμμετοχή) των αιτήσεων στήριξης για τα φυσικά πρόσωπα, τα νομικά πρόσωπα και τα συλλογικά σχήματα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον 30.000 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Η ένταση στήριξης διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της δαπάνης ως εξής:

1. Ένταση στήριξης 60% στις επιλέξιμες δαπάνες των ακόλουθων κατηγοριών:
1.1. Εξοπλισμός τεχνολογίας αιχμής εντός των επιλέξιμων κατασκευών.
1.2. Συστήματα υδροπονίας / αεροπονίας.
1.3. Αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκινούμενα μηχανήματα (ελκυστήρες, μηχανές συλλογής κ.λπ.)

2. Ένταση στήριξης 50% στις υπόλοιπες επιλέξιμες δαπάνες.

3. Η ένταση στήριξης προσαυξάνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα με την έδρα του δικαιούχου, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσοστό της στήριξης δεν υπερβαίνει:
3.1. Το 70% για δικαιούχους, των οποίων η έδρα βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
3.2 Το 65% για δικαιούχους των οποίων η έδρα βρίσκεται στη Θεσσαλία, στην ΠΕ Έβρου και στον Δήμο Δομοκού.
3.3 Το 65% για δικαιούχους των οποίων η έδρα βρίσκεται σε ηπειρωτικές περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ).

4. Για δαπάνες που υλοποιούνται από γεωργούς νεαρής ηλικίας, ανεξαρτήτως χωροθέτησης έδρας εκμετάλλευσης, προβλέπεται προσαύξηση της έντασης στήριξης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες με ανώτατη ένταση στήριξης το 70%.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στην Παρέμβαση υποβάλλουν μία αίτηση στήριξης (αίτηση χρηματοδότησης) στο χρονικό διάστημα που προσδιορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του ΟΠΣΚΕ.

Όλες οι αιτήσεις βαθμολογούνται και προσδιορίζεται το ποσό και η ένταση στήριξης, ανεξάρτητα από το αν πληρούν ή όχι τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Για τον καθορισμό των κριτηρίων βαθμολόγησης Των αιτήσεων στήριξης λαμβάνονται υπόψη οι εξής αρχές κριτηρίων:
α) δυναμική του υποψηφίου,
β) το είδος επενδυτικών δαπανών και
γ) η περιοχή παρέμβασης

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Τελευταία νέα
14/03/2025 09:41 πμ

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας καλούν όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς, να συμμετέχουν μαζικά με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στην κινητοποίηση που θα γίνει στο Κιλελέρ, την Κυριακή (30 Μαρτίου) στις 11 το πρωί, στο χώρο του Μνημείου της θυσίας των κολίγων.

Όπως αναφέρουν στην σχετικη ανακοίνωση, η κινητοποίηση για το Κιλελέρ είναι συνέχεια των κινητοποιήσεων και των μπλόκων μας όλο το προηγούμενο διάστημα. Κινητοποιήσεις με δίκαια αιτήματα επιβίωσης που αντιμετωπίστηκαν από την Κυβέρνηση με ΜΑΤ, με ψίχουλα και με ανέξοδες υποσχέσεις.

Για το οργανωμένο αγροτικό κίνημα στην ΠΕΜ, στις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους, το Κιλελέρ αποτελεί φάρο εξέγερσης, συλλογικής οργανωμένης δράσης και θυσιών, δεν είναι γιορτή, μνημόσυνο ή μια ευκαιρία να ακούσουμε υποκριτικά λόγια συμπάθειας όταν δεν δίνονται λύσεις στα δίκαια αιτήματα μας ή μας αντιμετωπίζουν ως τρομοκράτες με τα ΜΑΤ και τα αγροτοδικεία.

Το Κιλελέρ στέλνει μήνυμα αγώνα και αισιοδοξίας όμως ταυτόχρονα και την ανυποχώρητη απόφαση μας να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην δημιουργηθούν τα νέα σύγχρονα τσιφλίκια και εμείς να γίνουμε οι σύγχρονοι κολίγοι – εργάτες γης σε αυτά τα τσιφλίκια.

Στέλνει μήνυμα οργάνωσης καθώς η εξέγερση του Κιλελέρ στηρίχτηκε στους πρώτους αγροτικούς συλλόγους της Θεσσαλίας που δημιουργήθηκαν και με το φλογερό κήρυγμα του Μαρίνου Αντύπα και στόχος μας είναι η συγκρότηση και λειτουργία δυνατών, μαζικών και αποτελεσματικών συλλόγων και Ομοσπονδιών.

Στέλνει μήνυμα αποφασιστικής συμμετοχής επειδή η μαζικότητα είναι παράγοντας που βοηθάει στην μεγαλύτερη πίεση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Στέλνει μήνυμα αγώνα επειδή και από την εμπειρία μας γνωρίζουμε πως ότι κατακτήθηκε ήταν αποτέλεσμα της ενότητας μας, των κινητοποιήσεων, πολυήμερων μπλόκων.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την πραγματοποίηση της κινητοποίησης, στο Κιλελέρ, την Κυριακή (30 Μαρτίου 11), καλώντας όλο τον κόσμο που επιθυμεί να παρευρεθεί και τους αγρότες με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά να στείλουν σαφή μήνυμα ότι δεν θα ξεκληριστούμε αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ως την νίκη.

13/03/2025 01:10 μμ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζακύνθου έχασε το ακίνητο του στον πλειστηριασμό, παρά την ψήφιση της νομοθεσίας για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια.

Μετά από αυτό η ΕΘΕΑΣ απέστειλε έγγραφο προς την PQH (Ειδικό Εκκαθαριστή), μέσω του οποίου ζητά άμεση παύση των ενεργειών, που είναι αντίθετες με την κυβερνητική βούληση και τον ψηφισθέντα νόμο και αφορούν τις δανειακές υποχρεώσεις των Συνεταιριστικών Οργανώσεων.

Η επιστολή την οποία υπογράφει ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, αναφέρει τα εξής:

Πληροφορούμαστε από Συνεταιριστικές Οργανώσεις της χώρας, των οποίων δανειακές υποχρεώσεις διαχειρίζεται η εταιρεία «P.Q.H.», ότι παρά την ψήφιση σχετικού Νόμου από τη Βουλή για την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των εν λόγω δανείων, καθώς και την έκφραση της Κυβερνητικής βούλησης, οι υπηρεσίες σας κινούνται κατά τρόπο που έρχεται σε αντίθεση με την εν λόγω βούληση και τον ψηφισθέντα Νόμο.

Επίσης, δεν διαφεύγει της προσοχής μας, ότι μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, για την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των εν λόγω δανείων, υπήρξε έξαρση ενεργειών από την πλευρά της «P.Q.H.», η οποία δημιούργησε προβλήματα στις Οργανώσεις, καθώς και στα μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα-αγρότες.

Αντιλαμβανόμενοι τον θεσμικό σας ρόλο ο οποίος υπηρετεί το Δημόσιο συμφέρον, σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας, ότι ήδη από την Πολιτεία θεσμοθετήθηκε με ψήφιση νόμου η βούλησή της για ευεργετικότερη διαχείριση των υποχρεώσεων με βάση τις συνθήκες που έχουν προκύψει και επομένως πάσα ενέργεια που αντίκειται στο πνεύμα αλλά και στο γράμμα του, έρχεται σε αντίθεση με το προσφάτως εκφρασθέν ως δημόσιο συμφέρον.

Για τον λόγο αυτό, ζητούμε από τις υπηρεσίες σας τη διακοπή κάθε σχετικής ενέργειας και την εναρμόνιση τους με την νομοθεσία, καθώς και με τη βούληση της Κυβέρνησης όπως επανειλημμένα εκφράστηκε και από τον Πρωθυπουργό.

12/03/2025 04:27 μμ

Ολοκληρώθηκε η υποβολή αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο της πρόσκλησης των Νέων Γεωργών (Παρέμβαση Π3-75.1 Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας).

Υποβλήθηκαν συνολικά 6.829 προτάσεις στήριξης με αιτούμενη δημόσια δαπάνη τα 241.289.000 ευρώ

Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός σε σχέση με 60.000 νέους γεωργούς που έκανε λόγο το ΥπΑΑΤ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, στο πλαίσιο του Σ.Σ. ΚΑΠ 2023 - 2027, ανακοινώνουν την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων στήριξης για την Παρέμβαση «Π3-75.1 Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 - 2027.

Η γεωγραφική κατανομή των προτάσεων έχει ως εξής:

Περιφέρεια - Αριθμός υποβεβλημένων αιτήσεων - Αιτούμενο ποσό στήριξης
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - 448 αιτήσεις - 15.322.500 ευρώ
Αττικής - 56 αιτήσεις - 1.890.000 ευρώ
Βορείου Αιγαίου - 327 αιτήσεις - 12.040.500 ευρώ
Δυτικής Ελλάδας - 1.096 αιτήσεις - 39.580.000 ευρώ
Δυτικής Μακεδονίας - 328 αιτήσεις - 11.810.000 ευρώ
Ηπείρου - 308 αιτήσεις - 11.270.000 ευρώ
Θεσσαλίας - 874 αιτήσεις - 30.367.500 ευρώ
Ιονίων Νήσων - 42 αιτήσεις - 1.546.500 ευρώ
Κεντρικής Μακεδονίας - 1.015 αιτήσεις - 33.192.500 ευρώ
Κρήτης - 1.337 αιτήσεις - 50.335.000 ευρώ
Νοτίου Αιγαίου - 89 αιτήσεις - 3.352.000 ευρώ
Πελοποννήσου - 497 αιτήσεις - 16.620.000 ευρώ
Στερεάς Ελλάδας - 407 αιτήσεις - 13.962.500 ευρώ

Υπενθυμίζουμε ότι η παρέμβαση Π3-75.1 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.») και το Ελληνικό Δημόσιο.

Στόχοι της Παρέμβασης Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας», εφεξής «παρέμβαση Π3-75.1» είναι:

  • Η προσέλκυση και διατήρηση νέων σε ηλικία γεωργών.
  • Η διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές.
  • Η προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία.
  • Η προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της κυκλικής βιοοικονομίας και της αειφόρου δασοκομίας.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής στήριξης σε νέους προκειμένου να εγκατασταθούν για πρώτη φορά ως αρχηγοί σε γεωργική εκμετάλλευση, υλοποιώντας επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης.

Το ποσό στήριξης παρέχεται υπό την μορφή κεφαλαίου μη επιστρεπτέας ενίσχυσης (κατ’ αποκοπή ποσό) και διαμορφώνεται ως εξής:

Μόνιμη κατοικία σε κανονική περιοχή - Εκμετάλλευση με προσανατολισμό στη φυτική παραγωγή ή/και τη μελισσοκομία 30.000 ευρώ - Εκμετάλλευση με προσανατολισμό στη ζωική παραγωγή 40.000 ευρώ

Μόνιμη κατοικία σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε Περιφερειακές Ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα έως 35 κατοίκους / τετ. χλμ. - Εκμετάλλευση με προσανατολισμό στη φυτική παραγωγή ή/και τη μελισσοκομία 32.500 ευρώ - Εκμετάλλευση με προσανατολισμό στη ζωική παραγωγή 42.500 ευρώ

Μόνιμη κατοικία σε νησιά έως 3.100 κατοίκων - Εκμετάλλευση με προσανατολισμό στη φυτική παραγωγή ή/και τη μελισσοκομία 34.000 ευρώ - Εκμετάλλευση με προσανατολισμό στη ζωική παραγωγή 44.000 ευρώ.

Ο δικαιούχος λαμβάνει το 70% του ποσού στήριξης με την ένταξή του στο μέτρο και το 30% μετά την πιστοποίηση της ορθής ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου.

Στο προσεχές χρονικό διάστημα οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από το ΥπΑΑΤ και θα χρηματοδοτηθεί το σύνολο εκείνων που θα κριθούν επιλέξιμες

11/03/2025 10:47 πμ

Για ακόμη μια φορά ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πρόβλημα στα λογισμικά του.

Ανακοινώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι πινάκες παραδεκτών αιτήσεων πληρωμής, καθώς και οι πινάκες με όλες τις μη παραδεκτές αιτήσεις πληρωμής της Παρέμβασης Π3-71 (Εξισωτική) για το 2024.

Οι παραγωγοί θα μπορούν να κάνουν τις ενστάσεις, αρχής γενομένης από την Δευτέρα (10/03/2025), μέχρι την Παρασκευή (21/03/2025).

Ο ΑγροΤύπος όμως έχει καταγγελίες από παραγωγούς και από ΚΥΔ ότι δεν είναι εφικτή στον σύνδεσμο που παραπέμπει η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ η αίτηση ένστασης.

Επειδή λοιπόν το χρονικό διάστημα υποβολής των ενστάσεων έχει ήδη ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα ζητάμε από τη διοίκηση του Οργανισμού να λύσει άμεσα το πρόβλημα με τις πλατφόρμα.

Θυμίζουμε η ενδικοφανής προσφυγή δύναται να αφορά:

i. Σε επαναξιολόγηση της αίτησης ενίσχυσης μέσω της ισχύουσας διαδικασίας. Ο χρήστης επιλέγει «ΝΑΙ» στο αντίστοιχο πεδίο και η επαναξιολόγηση της αίτησης υλοποιείται με μηχανογραφική επαναξιολόγηση των δεδομένων της Αίτησης Ενίσχυσης.

ii. Σε ένσταση κατά ενός ή περισσοτέρων κωδικών απόρριψης. Για τους κωδικούς κατά των οποίων υποβάλλεται η ενδικοφανής προσφυγή, ο χρήστης επιλέγει «ΝΑΙ» στο πεδίο «Ένσταση» για όσους από τους κωδικούς απόρριψης επιθυμεί και επιλέγει την αιτία απόρριψης για την οποία επιθυμεί να υποβάλλει ενδικοφανή προσφυγή (επιλέγοντας το αντίστοιχο πεδίο ένστασης). Στην συνέχεια πραγματοποιείται η αποθήκευση και εφόσον έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία προχωρά σε οριστικοποίηση.

10/03/2025 04:45 μμ

Χωρίς να ανακοινώνονται επίσημα οι καλλιέργειες, που θα χρηματοδοτηθούν από τα 142,7 εκατ. ευρώ του Μέτρου 23, πάμε για την ανάθεση του έργου σε εργολάβο.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης με τον εργολάβο ανέρχεται στα 18.600 ευρώ (με ΦΠΑ 24%).

Όπως έχουμε αναφέρει στον ΑγροΤύπο μεγάλη πιθανότητα για ένταξη στο Μέτρο 23, εφόσον πάρουν το πράσινο φως από την ΕΕ, έχουν οι καλλιέργειες βαμβακιού, σιτηρών, καλαμποκιού, ηλίανθου. Αναμένεται να ενταχθούν και τα σύκα της Εύβοιας.

Δεν φαίνεται να συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία για την ελαιοκαλλιέργεια και θολό είναι το τοπίο για τα ροδάκινα (που επλήγησαν από βροχοπτώσεις του Αυγούστου). Το αν υπήρξε ή όχι πολιτική διαπραγμάτευση στην ΕΕ, θα πρέπει να το ανακοινώσει ο ίδιος ο υπουργός ΑΑΤ.

Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι όσα προϊόντα έχουν πάρει de minimis για το 2024 δεν θα έχουν χρηματοδότηση από το Μέτρο 23, με βάση το κοινοτικό δίκαιο για διπλή χρηματοδότηση.

Το Μέτρο 23 θα προκηρυχθεί μετά το Πάσχα του 2025, θα έχει εγκρίσεις μέχρι τέλος Ιουνίου 2025 και θα ακολουθήσουν οι πληρωμές, που πρέπει να γίνουν έως και 31 Δεκεμβρίου 2025.

Στο μεταξύ αναρτήθηκε στη Διαύγεια η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση του έργου: «Παροχή συμβουλευτικής/τεχνικής υποστήριξης στην ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ για την σύνταξη και αιτιολόγηση του νέου Μέτρου (Μ23) του ΠΑΑ 2014-2022, σχετικά με την παροχή έκτακτης στήριξη ρευστότητας σε αυτούς που επλήγησαν περισσότερο από φυσική καταστροφή που έλαβε χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά».

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Στρατηγικού Σχεδιασμού Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προτίθεται να προβεί στην ανάθεση του έργου.

Για το λόγο αυτό και δεδομένου ότι απαιτείται τεχνική και επαγγελματική επάρκεια για την υλοποίηση του έργου, προσκαλείται από τον Κατάλογο Προμηθευτών/Παρεχόντων Υπηρεσιών της ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ, ο οικονομικός φορέας με την επωνυμία «CFO STRATEGY EE» να καταθέσει την προσφορά του εγγράφως σε κλειστό φάκελο στην έδρα της υπηρεσίας (ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ, Μονάδα Διοικητικής και Τεχνικής Υποστήριξης και Δημοσιότητας, Λ. Αθηνών 58, 10441 Αθήνα).

Στην οικονομική προσφορά θα αναφέρεται αναλυτικά η προσφερόμενη τιμή σε ευρώ (χωρίς ΦΠΑ και συμπ/νου ΦΠΑ).

Μετά την προσκόμιση του φακέλου προσφοράς από τον οικονομικό φορέα και τον έλεγχο πληρότητας των υποβληθέντων στοιχείων από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμών και Αξιολόγησης Προσφορών που συγκροτήθηκε με την υπ ́ αριθμ. 1204/17-05-2024 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, ακολουθεί η απόφαση ανάθεσης του έργου.

Μετά την υπογραφή της ανάθεσης θα κληθεί ο ανάδοχος να προσκομίσει Εγγυητική Επιστολή καλής εκτέλεσης, ποσού 4% επί της αξίας της Πρόσκλησης εκτός ΦΠΑ, προκειμένου να υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

10/03/2025 11:30 πμ

Ανάγκη αυστηρών ελέγχων στην αγορά, ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, τα οποία πλήττουν τόσο τους καταναλωτές όσο και τους Έλληνες παραγωγούς.

Αυτό τονίστηκε στην κοινή εκδήλωση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), με θέμα την Αναγεννητική Γεωργία, στα πλαίσια της «Agrothessaly 2025».

Συγκεκριμένα στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, τόνισε ότι η αυστηρή εποπτεία αποτελεί προτεραιότητα για την προστασία της ελληνικής παραγωγής και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα εγχώρια προϊόντα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην αναγκαιότητα αυστηρών ελέγχων στη διακίνηση του κρέατος, καθώς τα πρόσφατα κρούσματα ευλογιάς και πανώλης των αιγοπροβάτων είχαν σοβαρές επιπτώσεις στον κτηνοτροφικό κλάδο.

Ο κ. Σατολιάς υπενθύμισε ότι η ΕΘΕΑΣ είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά τον περασμένο Αύγουστο, ζητώντας τη διερεύνηση των ευθυνών για την εμφάνιση της νόσου, τον εντοπισμό της χώρας προέλευσης και την εξέταση της τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών. Όπως δήλωσε, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν αυστηρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου, ώστε να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον και να διασφαλιστεί η προστασία του κτηνοτροφικού τομέα.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της ΕΘΕΑΣ, ως θεσμικού εκπροσώπου των Αγροτικών Συνεταιρισμών, και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ως κύριου φορέα αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, για την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στους παραγωγούς. Αυτή η διασύνδεση, όπως τόνισε, μπορεί να ενισχύσει την πρόσβαση των αγροτών στην τεχνογνωσία και τις καινοτόμες πρακτικές, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά τους.

10/03/2025 09:59 πμ

Το Εθνικό Σύστημα Παροχής Συμβουλών «ήρθε για να μείνει, καθώς η ελληνική γεωργία χρειάζεται σύγχρονες δομές, επιστημονικά καταρτισμένους συμβούλους και επενδύσεις στη γνώση και την καινοτομία».

Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, σε παρεμβάσεις του τόσο στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωργικών Συμβούλων του Πανελληνίου Συλλόγου Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, όσο και στην ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Αγροτικής Συμβουλευτικής (ΠΕΦΑΣΥ).

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότηση των υπηρεσιών αυτών θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και την περίοδο 2025-2027, με νέο χρηματοδοτικό μέτρο ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027.

Αναμόρφωση της ΚΑΠ

Στη διαμόρφωση ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού πλαισίου εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), καθώς και στο όραμα για την ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική μετά το 2027 αναφέρθηκε ο Υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, στην ημερίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ).

Τόνισε πως «η αναμόρφωση της ΚΑΠ δεν είναι μια θεωρητική συζήτηση, αλλά μια απόφαση που επηρεάζει άμεσα το εισόδημα των παραγωγών μας, την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών». Όπως ανέφερε, το ΥΠΑΑΤ πρωτοστάτησε στις διαβουλεύσεις για την τροποποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου της ΚΑΠ, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή περιβαλλοντικών κανόνων και σημαντικές εξαιρέσεις σε ζητήματα ελέγχων και γραφειοκρατικών απαιτήσεων. «Η θετική έκβαση στο ζήτημα της αγρανάπαυσης επέτρεψε το 2024 σε 127.000 Έλληνες γεωργούς να καλλιεργούν επιπλέον 1,5 εκατ. στρέμματα χωρίς να χάνουν τις επιδοτήσεις τους – μια απόφαση που ενισχύει την παραγωγή και στηρίζει το αγροτικό εισόδημα», σημείωσε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ελληνική πρωτοβουλία για την απλούστευση των διαδικασιών της ΚΑΠ, με προτάσεις που κατατέθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

«Με τις 19 προτάσεις που κατέθεσε η χώρα μας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της 26ης Φεβρουαρίου, στοχεύει: Στην απλοποίηση, διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών των ελέγχων, στον περιορισμό του αριθμού των ελέγχων ανά δικαιούχο, στην εξαίρεση ελέγχων από την εφαρμογή των περιβαλλοντικών προτύπων μέχρι 100 στρέμματα, στην επιτάχυνση των διαδικασιών τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, στην άμεση διαδικασία ανακατανομής αχρησιμοποίητων κονδυλίων», επισήμανε μεταξύ άλλων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στη διεκδίκηση ενός ξεχωριστού ταμείου αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς, όπως είπε, «τα 450 εκατ. ευρώ που προβλέπει σήμερα η ΕΕ για 27 χώρες δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της ΚΑΠ, ο Χρήστος Κέλλας υπογράμμισε την ανάγκη να προσαρμοστεί η πολιτική στις πραγματικές συνθήκες κάθε κράτους-μέλους, με έμφαση στην απλοποίηση των διαδικασιών και την προσαρμογή στις κλιματικές και παραγωγικές ιδιαιτερότητες. «Εμείς θέλουμε μια ΚΑΠ με βάση τα οικοσυστήματα για τις αροτραίες καλλιέργειες, ώστε αυτά να είναι ευέλικτα και απλοποιημένα. Να απλοποιηθούν οι κανονιστικές διαδικασίες και η γραφειοκρατία, ώστε με κάποιες δεσμεύσεις να απολαμβάνουν οι Έλληνες αγρότες των επιδοτήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

10/03/2025 09:32 πμ

Τα προγράμματα για την ανασυγκρότηση και τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα, παρουσίασε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης της Συνεταιρικής Τράπεζας Θεσσαλίας στο περιθώριο της 14ης Agrothessaly.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το ΥΠΑΑΤ, υλοποιεί, μεταξύ άλλων, αυτή την περίοδο τις εξής δράσεις:

Δύο προγράμματα απονιτροποίησης ύψους 150 εκατ. ευρώ, με έμφαση στη Θεσσαλία, τη Βόρεια Φθιώτιδα και τον Έβρο.

Το πρόγραμμα 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, για τη δωρεάν αντικατάσταση των ζώων που χάθηκαν και την ανακατασκευή των στάβλων που καταστράφηκαν, καλύπτοντας το 100% της δαπάνης.

Την ένταξη όλων των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης με αύξηση του προϋπολογισμού στα 36,5 εκατ. ευρώ για 598 δικαιούχους.

Την ένταξη όλων των τοπικών προγραμμάτων LEADER, καλύπτοντας το 100% των επενδυτών.

Την υιοθέτηση παρεκκλίσεων για το τομεακό πρόγραμμα Μελισσοκομίας και τη βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία, προστατεύοντας 7.000 δικαιούχους με ενισχύσεις 33,7 εκατ. ευρώ.

Την υιοθέτηση μέτρων φορολογικής ανακούφισης, όπως η διετής απαλλαγή από την υποχρέωση εισφοράς κρέατος και γάλακτος στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και η θεσμοθέτηση ακατάσχετων, ανεκχώρητων και αφορολόγητων αποζημιώσεων.

Τη διάθεση από το Γεωργικό Αποθεματικό, 43 εκατ. ευρώ σε 2.288 παραγωγούς που επλήγησαν από τις καταστροφές, καλύπτοντας 119.500 στρέμματα που δεν μπορούν να καλλιεργηθούν.

Την ενίσχυση των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ με 15 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των αρδευτικών δικτύων.

07/03/2025 10:58 πμ

Πριν ένα μήνα είχαμε σκάνδαλο διαφθοράς και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα πρωτοδικών Πολυγύρου 21 συλληφθέντες για συμμετοχή στο κύκλωμα υπαλλήλων πολεοδομικών υπηρεσιών της Χαλκιδικής, που κατηγορούνται ότι ενέκριναν, με το αζημίωτο, παράνομες ενέργειες και κατασκευές.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ανασταλεί για ένα μήνα η λειτουργία της Πολεοδομίας.

Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με παραγωγούς από την Χαλκιδική μας ανέφεραν ότι όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε όσους εντάχθηκαν στα Σχέδια Βελτίωσης (Μέτρο 4.1.5) γιατί δεν μπορούν να βγάλουν τις αναγκαίες άδειες από την Πολεοδομία (η έγκριση έγινε τον Οκτώβριο του 2024).

Οι διαχειριστικές αρχές έδωσαν μια παράταση για κτιριακά αλλά όσους φακέλους έχουν εγκριθεί πριν τις 6 Μαΐου του 2024.

Όσοι έχουν ενταχθεί για κατασκευή κτιρίων - αποθηκών είναι υποχρεωμένοι, προ της κατασκευής, να βγάλουν μια άδεια από την Πολεοδομία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στην Χαλκιδική γιατί με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η κατασκευή της μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ με τους ρυθμούς που πάνε δεν πρόκειται να βγει ούτε μέχρι τα τέλη του 2025.

Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν οι παραγωγοί να βγουν εκτός επιλεξιμότητας και να μην μπορούν να κάνουν καμιά άλλη επένδυση (π.χ. αγορά μηχανημάτων) γιατί θα αναγκαστούν να πληρώσουν το 100% της αξίας.

Κύκλοι από το ΥπΑΑΤ αναφέρουν ότι βάση των Κανονισμών δεν μπορεί να υπάρξει κάποια εξαίρεση για την περιοχή της Χαλκιδικής.

Αυτό που μένει είναι να υπάρξει πολιτική απόφαση ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες να κάνουν τις επενδύσεις τους. Το σίγουρο είναι ότι οι αγρότες δεν ευθύνονται για όλη αυτή την κατάσταση.

07/03/2025 09:42 πμ

Ξεκίνησαν από σήμερα Παρασκευή (7/3/2025) και θα ολοκληρωθούν στις 20/3/2025 οι αιτήσεις για τις αυτόχθονες φυλές.

Δημοσιεύθηκε στην διαύγεια η πρόσκληση για την Παρέμβαση Π3-70-1.5 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.

Το έτος 2024 αποτελεί το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων της Παρέμβασης.

Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της Παρέμβασης Π3-70-1.5 είναι πενταετούς διάρκειας, με ημερομηνία έναρξης την 21/05/2024 .

Η Δημόσια Δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 47.247.080 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται ετησίως, σε αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που επιφέρει η διατήρηση μονάδων ζωικού κεφαλαίου αυτόχθονων φυλών.

Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης περιλαμβάνει το κόστος για την εκτροφή αρσενικών ζώων αναπαραγωγής με αναλογία ένα (1) αρσενικό ζώο για κάθε δεκαπέντε (15) θηλυκά ζώα αναπαραγωγής που ανέρχεται σε 23 €/ΜΖΚ.

Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης καταβάλλεται εφόσον τηρείται η αναλογία 1 αρσενικό: 15 θηλυκά αναπαραγωγά ζώα. Εφόσον δεν τηρείται αυτή η αναλογία το ύψος ενίσχυσης μειώνεται κατά 23 € ανά Μ.Ζ.Κ.

Επιλέξιμοι προς ένταξη είναι οι υποψήφιοι, οι οποίοι:

1. είναι κάτοχοι αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση,

2. εκτρέφουν ζώα των εν λόγω φυλών στις συγκεκριμένες περιοχές παρέμβασης της χώρας,

3. εκτρέφουν ζώα εγγεγραμμένα στο γενεαλογικό βιβλίο της φυλής στην οποία ανήκουν.

Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά.

Για την υποβολή της αίτησης στήριξης απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί πρώτα η υποβολή της ΕΑΕ 2024.

Για τις αιτήσεις πατήστε (εδώ)

Διαβάστε όλη την πρόσκληση (εδώ)

07/03/2025 09:15 πμ

Σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 17026/27-03-2024 εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ και κατ' εφαρμογή του άρθρου 14 παράγραφος Β της 2916/374421/24.12.2021 ΚΥΑ, όπως ισχύει, οι ενταγμένοι στο Μέτρο 11 της 5ης πρόσκλησης (Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία), για το έτος εφαρμογής 2024, θα πρέπει να καταθέσουν τα απαραίτητα παραστατικά.

Οι δικαιούχοι καταθέτουν ηλεκτρονικά στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου του ΠΑΑ (εδώ) τα παραστατικά συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων, δηλαδή παραστατικά σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα για το κόστος πιστοποίησης για τις δράσεις 11.2.1. (Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην γεωργία) και 11.2.2 (Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία) συνοδευόμενα από παραστατικά εξόφλησης.

Επισημαίνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι σε εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, για κάθε δράση απαιτούνται διακριτά παραστατικά ή εφόσον το παραστατικό είναι κοινό θα πρέπει να υπάρχει ανάλυση της δαπάνης ανά πρόσκληση και δράση είτε στο σώμα του παραστατικού ή σε σχετική βεβαίωση του εκδότη.

Η ανάρτηση των παραστατικών στην διαδικτυακή εφαρμογή πραγματοποιείται ξεχωριστά για κάθε δράση, και εντός του έτους εφαρμογής και συγκεκριμένα για το έτος εφαρμογής 2024, από την 1η Φεβρουαρίου 2025 έως τις 26 Μαρτίου 2025.

06/03/2025 04:20 μμ

Δημοσιεύθηκε η 7η Τροποποίηση της Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης υπο-Μέτρου 2.1 «Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών στο γεωργικό τομέα – Στήριξη για αποκόμιση οφέλους από τη χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Η τροποποίηση της υπ’ αριθ. 946/15.5.2023 Απόφασης Ένταξης Πράξεων (ΑΔΑ: 62ΝΕ4653ΠΓΥΑΩ), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, λόγω μεταβολών σε στοιχεία των ενταγμένων πράξεων κατά την υλοποίηση του υπο-Μέτρου 2.1, έχει ως εξής:

1. Η παράγραφος με τίτλο «Προθεσμία ολοκλήρωσης των Πράξεων», αντικαθίσταται ως εξής:
«Προθεσμία ολοκλήρωσης των Πράξεων Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου κάθε Πράξης είναι:

  • Για τις Πράξεις που εντάχθηκαν έως και 30.6.2023, εντός 27 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης Πράξεων ή της τροποποίησης αυτής, με την οποία εντάχθηκε κάθε συγκεκριμένη Πράξη.
  • Για τις Πράξεις που εντάχθηκαν από τις 1.7.2023 έως τις 31.8.2023, από την ημερομηνία της τροποποίησης της Απόφασης Ένταξης Πράξεων με την οποία εντάχθηκε κάθε συγκεκριμένη Πράξη έως τις 30.9.2025.
  • Για τις Πράξεις που εντάχθηκαν μετά τις 1.9.2023, από την ημερομηνία της τροποποίησης της Απόφασης Ένταξης Πράξεων με την οποία εντάχθηκε κάθε συγκεκριμένη Πράξη έως τις 31.10.2025.

Ημερομηνία λήξης επιλεξιμότητας δαπανών για κάθε Πράξη είναι η ημερομηνία λήξης της διάρκειας υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου».

Κατά τα λοιπά ισχύουν τα προβλεπόμενα στην υπ’ αριθ. 946/15.05.2023 Απόφαση Ένταξης Πράξης (ΑΔΑ: 62ΝΕ4653ΠΓ-ΥΑΩ), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Διαβάστε την τροποποιητική απόφαση (εδώ)

Οι επιλέξιμες για στήριξη συμβουλές παρέχονται στις γεωργικές (φυτικής ή/και ζωικής κατεύθυνσης) εκμεταλλεύσεις και κατατάσσονται σε έξι πακέτα συμβουλών (ΠΣ):

ΠΣ1: Συμβουλές που παρέχονται για τις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης, για εφαρμογή προτύπων για ορθές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες και για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον καθώς και την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

ΠΣ2: Συμβουλές για την εκπλήρωση των απαιτήσεων της οδηγίας πλαίσιο για τα νερά.

ΠΣ3: Συμβουλές για την εκπλήρωση των απαιτήσεων για τη συμμόρφωση με τις γενικές αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της οδηγίας 2009/128/ΕΚ.

ΠΣ4: Συμβουλές για δράσεις που μετριάζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και προωθούν την προσαρμογή της γεωργίας.

ΠΣ5: Συμβουλές για την ορθή εφαρμογή των Μέτρων 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» και 11 «Βιολογική Γεωργία».

ΠΣ6: Συμβουλές για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του γεωργικού προϊόντος.

06/03/2025 10:05 πμ

Δημοσιεύθηκε επίσημα σε ΦΕΚ, τροποποιητική απόφαση για το πλαίσιο εφαρμογής της Δράσης 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων».

Η εν λόγω τροποποίηση, που έρχεται σε συνέχεια διαρροών από τη Διαχειριστική Αρχή, αφορά την πρώτη αίτηση πληρωμής, η οποία αναλόγως της ημερομηνίας έκδοσης της απόφασης ένταξης παρατείνεται έως τον επόμενο Μάιο ή τον επόμενο Ιούνιο.

Όπως αναφέρει η απόφαση, που υπογράφει ο Υπουργός ΑΑΤ, η πρώτη αίτηση πληρωμής υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο ΠΣΚΕ από τον δικαιούχο το αργότερο εντός δώδεκα μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης πράξεων.

Εξαιρούνται:
α) επενδυτικά σχέδια που έχουν εγκριθεί πριν τις 2/5/2024, για τα οποία η προθεσμία υποβολής του πρώτου αιτήματος πληρωμής παρατείνεται, έως τις 6/5/2025,
β) επενδυτικά σχέδια που έχουν εγκριθεί πριν τις 31/5/2024, για τα οποία η προθεσμία υποβολής του πρώτου αιτήματος πληρωμής παρατείνεται, έως τις 2/6/2025, υπό την προϋπόθεση να προβλέπουν την κατασκευή θερμοκηπίων, προσπελάσιμων τολ φυτικής παραγωγής, δικτυοκηπίων, πτηνοτροφείων, στάβλων, αμελκτηρίων και χώρων εξαγωγής προϊόντων μελισσοκομίας, ή να περιλαμβάνουν διακριτή δαπάνη, η οποία υπερβαίνει το 70% του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού».

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

05/03/2025 02:21 μμ

Σε συγκρότηση προσωρινής διοίκησης προχώρησε ο Αγροτικός Σύλλογος Λάρισας και περιχώρων.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι και αναδείχτηκαν και στα μπλόκα μας για ένα ολόκληρο μήνα δεν λύνονται χωρίς την μαζική συμμετοχή και την αποφασιστικότητα μας για την ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε θέσει.

Στα μπλόκα αλλά και στις καθημερινές αγωνιστικές δράσεις μας, συνειδητοποιούμε όλο και πιο πολύ ότι μόνο το οργανωμένο αγροτικό κίνημα μπορεί να εμπνεύσει, να οργανώσει, να ενημερώσει και να δώσει προοπτική στους αγώνες μας.

Η συγκρότηση νέων και δυνατών Αγροτικών Συλλόγων, η σταθερή λειτουργία τους, η ενίσχυση και το δυνάμωμα της ΕΟΑΣΝΛ είναι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε ο αγώνας μας να έχει αποτελέσματα.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι που δώσαμε την μάχη στα μπλόκα, γνωριστήκαμε και μας ενώνουν τα προβλήματα, τα αιτήματα αλλά και η πεποίθηση πως μόνο η οργάνωση στην Ομοσπονδία και τους Συλλόγους μπορούν να δώσουν λύσεις.

Έχουμε ξεκάθαρο προσανατολισμό ότι χρειαζόμαστε ένα διεκδικητικό αγροτικό κίνημα και όχι συλλόγους διαβούλευσης και δημοσίων σχέσεων που θα εξυπηρετούν ατομικά συμφέροντα και όχι την πλειονότητα των αγροτών.

Παίρνουμε την πρωτοβουλία ως προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσουμε στην συγκρότηση ενός Αγροτικού Συλλόγου Λάρισας και Περιχώρων ώστε όλοι μαζί, ενωμένοι να συνεχίσουμε τους καθημερινούς αγώνες.

Σύντομα θα αποφασιστεί η ημερομηνία των εκλογών και η κατάθεση υποψηφιότητας από όποιον το επιθυμεί για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας».

Το προσωρινό Δ.Σ που θα οδηγήσει τον Σύλλογο στις εκλογές απαρτίζεται από τους:
Βασιλόπουλος Ντίνος
Γαλάνης Δημήτρης
Καρυώτης Τρύφωνας
Λέκκας Θέμης
Μπαντάσης Δημήτρης
Μπαρμπούτης Θανάσης
Παπαϊωάννου Τρύφωνας
Τσιτσανούδης Χρήστος
Φασούλας Παντελής
Φτάκας Θανάσης
Φτάρας Γιώργος

27/02/2025 04:09 μμ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης Π3-77-4.1 «Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ - Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων)».

Η απόφαση για τα νέα προγράμματα LEADER προβλέπει ενίσχυση επενδύσεων προϋπολογισμού έως 400.000 ευρώ, επιδότηση έως 80% και αναδρομική επιλεξιμότητα δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί από 1η Ιανουαρίου 2023.

Ο Υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, έχει ανακοινώσει ότι «για πρώτη φορά, προχωρούμε σε πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών και στη χρήση απλοποιημένου κόστους, καταργώντας τη φυσική υποβολή φακέλων».

Επιλεξιμότητα πράξεων - δαπανών

1. Οι επιλέξιμες δαπάνες καθορίζονται ανά υπο-παρέμβαση και είναι αυτές οι οποίες συνδέονται μόνο με άμεσο τρόπο με την υλοποίησης της κάθε πράξης.
2. Ως έναρξη της περιόδου επιλεξιμότητας των δαπανών θεωρείται η 01.01.2023. Δεν είναι επιλέξιμες οι πράξεις, των οποίων το φυσικό αντικείμενο έχει ολοκληρωθεί πριν την υποβολή αίτησης στήριξης στην ΟΤΔ, ανεξάρτητα αν ο δυνητικός δικαιούχος έχει εκτελέσει ή όχι τις σχετικές πληρωμές. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι επιλέξιμες πράξεις που το υπολειπόμενο οικονομικό αντικείμενο ανέρχεται σε ποσοστό κάτω του 10% του αιτούμενου προϋπολογισμού της αίτησης στήριξης. Επιπροσθέτως, για πράξεις που αφορούν σε ίδρυση δεν είναι επιλέξιμες οι πράξεις για τις οποίες έχει εκδοθεί η σχετική άδεια λειτουργίας ή άλλο αποδεικτικό όπου διαπιστώνεται η λειτουργία της επένδυσης.

Ιδιωτικές Επενδύσεις

Αναλυτικότερα για τις ιδιωτικές επενδύσεις οι κατηγορίες είναι:
Κατηγορία 1: Ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας.
Ο μέγιστος προϋπολογισμός των πράξεων της κατηγορίας αυτής ανέρχεται στο ποσό των 300.000 €, με εξαίρεση την υπο-παρέμβαση Π3-77-4.1-1.1 «Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων» όπου ο μέγιστος προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 400.000 €. Ο μέγιστος προϋπολογισμός άυλων πράξεων ανέρχεται έως το ποσό των 20.000 €.
1.1. Υπο-παρέμβαση Π3-77-4.1-1.1 Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων.
1.1.1. Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό μονάδων παραγωγής γεωργικών προϊόντων από γεωργικά προϊόντα.
1.1.2. Η εν λόγω υπο-παρέμβαση πρέπει υποχρεωτικά να στοχεύει στη διασύνδεση των κατηγοριών του πρωτογενή τομέα με τους λοιπούς τομείς της οικονομίας της περιοχής παρέμβασης και στην οποία αποδεδειγμένα υπάρχει υστέρηση στον μεταποιητικό κλάδο, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στο ΤΠ.
1.1.3. Επιλέξιμες είναι οι πράξεις για τις κατηγορίες προϊόντων κατά περίπτωση, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί αναλυτικά στο κάθε ΤΠ. Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται σε ποσοστό έως 65% για το σύνολο της χώρας και έως 80% για τα μικρά νησιά Αιγαίου (όπως ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΕ) 229/2013) και χορηγείται δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115. Η ένταση ενίσχυσης ανά περιοχή παρέμβασης καθορίζεται στο Παράρτημα της παρούσας.
1.1.4. Από την παρούσα υπο-παρέμβαση αποκλείονται οι δικαιούχοι των παρεμβάσεων τομεακών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΓΤΕ.
1.2. Υπο-παρέμβαση Π3-77-4.1-1.2 Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή μη γεωργικών προϊόντων.
1.2.1. Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό, μονάδων παραγωγής μη γεωργικών προϊόντων από γεωργικά προϊόντα.
1.2.2. Η εν λόγω υπο-παρέμβαση πρέπει υποχρεωτικά να στοχεύει στη διασύνδεση των κατηγοριών του πρωτογενή τομέα με τους λοιπούς τομείς της οικονομίας της περιοχής παρέμβασης και στην οποία αποδεδειγμένα υπάρχει υστέρηση στον μεταποιητικό κλάδο, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στο ΤΠ.
1.2.3. Επιλέξιμες είναι οι πράξεις για τις κατηγορίες προϊόντων κατά περίπτωση, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί αναλυτικά στο κάθε ΤΠ. Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται σε ποσοστό έως 65% για το σύνολο της χώρας και έως το 80% για τα μικρά νησιά Αιγαίου (όπως ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 1, του Κανονισμού (ΕΕ) 229/2013) και χορηγείται δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831 (de minimis).
1.2.4. Από την παρούσα υπο-παρέμβαση αποκλείονται οι δικαιούχοι των παρεμβάσεων τομεακών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΓΤΕ.
1.3. Υπο-παρέμβαση Π3-77-4.1-1.3 Ενίσχυση μονάδων του δασοκομικού τομέα.
1.3.1. Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό μονάδων παραγωγής προϊόντων από δασικά και δασοκομικά προϊόντα.
1.3.2. Η εν λόγω υπο-παρέμβαση πρέπει υποχρεωτικά να στοχεύει στη διασύνδεση των κατηγοριών του πρωτογενή τομέα με τους λοιπούς τομείς της οικονομίας της 15 περιοχής παρέμβασης και αποδεδειγμένα υπάρχει υστέρηση στον μεταποιητικό κλάδο, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στο ΤΠ.
1.3.3. Επιλέξιμες είναι οι πράξεις για τις κατηγορίες προϊόντων κατά περίπτωση, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί αναλυτικά στο κάθε ΤΠ.
1.3.4. Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται σε ποσοστό έως 65% για το σύνολο της χώρας και έως 80% για τα μικρά νησιά Αιγαίου (όπως ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 1, του Κανονισμού (ΕΕ) 229/2013) και χορηγείται δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831 (de minimis).
1.4. Υπο-παρέμβαση Π3-77-4.1-1.4 Ενίσχυση επιχειρήσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας και παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση.
1.4.1. Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση συμπεριλαμβανομένου και του εμπορίου.
1.4.2. Για την επιλογή των πράξεων της εν λόγω υπο-παρέμβασης απαιτείται η χρήση κριτηρίων επιλογής που βαθμολογούν άνεργους, γυναίκες, ΚοινΣΕπ και επιχειρήσεις σε ορεινές περιοχές.
1.4.3. Η ενίσχυση χορηγείται δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831 (de minimis). Αναλυτικά η ένταση ενίσχυσης ανά περιοχή παρέμβασης καθορίζεται στο Παράρτημα της παρούσας.
1.5. Υπο-παρέμβαση Π3-77-4.1-1.5 Ενίσχυση επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου.
1.5.1. Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου όπως καταλύματα, εστιατόρια, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, λοιπές επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού.
1.5.2. Αναλυτικότερα, ιδρύσεις καταλυμάτων – υποδομών για την εξυπηρέτηση διανυκτέρευσης επισκεπτών σε καταλύματα είναι επιλέξιμες μόνο στις ορεινές περιοχές (σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΟΚ) 75/268) και στα νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.500 κατοίκων (με βάση τα στοιχεία της επικυρωμένης γενικής απογραφής πληθυσμού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Απόφαση 11247/28-12-2012 «Αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού – κατοίκων 2011» (Β’ 3465)).
1.5.3. Η ύπαρξη οικοδομικής άδειας αποτελεί κριτήριο επιλεξιμότητας για τις πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις καταλυμάτων – υποδομών διανυκτέρευσης επισκεπτών.
1.5.4. Για την επιλογή των πράξεων της εν λόγω υπο-παρέμβασης απαιτείται η χρήση κριτηρίων επιλογής που βαθμολογούν άνεργους, γυναίκες, ΚοινΣΕπ και επιχειρήσεις σε ορεινές περιοχές.
1.5.5. Η ενίσχυση χορηγείται δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831 (de minimis). Αναλυτικά η ένταση ενίσχυσης ανά περιοχή παρέμβασης καθορίζεται στο Παράρτημα της παρούσας.
1.6. Υπο-παρέμβαση Π3-77-4.1-1.6 Ενίσχυση επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.
16 1.6.1. Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ίδρυση ή εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων υπηρεσιών, όπως παιδότοποι, γηροκομεία, χώροι πολυδραστηριοτήτων, τέχνης και εκθέσεων.
1.6.2. Για την επιλογή των πράξεων της εν λόγω υπο-παρέμβασης απαιτείται η χρήση κριτηρίων επιλογής που βαθμολογούν άνεργους, γυναίκες, ΚοινΣΕπ και επιχειρήσεις σε ορεινές περιοχές.
1.6.3. Η ενίσχυση χορηγείται δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831 (de minimis). Αναλυτικά η ένταση ενίσχυσης ανά περιοχή παρέμβασης καθορίζεται στο Παράρτημα της παρούσας.
1.7. Υπο-παρέμβαση Π3-77-4.1-1.7 Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, ενίσχυση βιοοικονομίας και κυκλικής οικονομίας.
1.7.1. Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε δράσεις που επιτυγχάνουν εξοικονόμηση νερού, ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, όπως εγκατάσταση συστημάτων ή/και προμήθεια εξοπλισμού εναλλακτικών μορφών ενέργειας, επαναχρησιμοποίησης νερού, μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας ή συμβατικών καυσίμων.
1.7.2. Δεν μπορούν να είναι επιλέξιμες πράξεις που περιλαμβάνουν λοιπές δαπάνες που δεν σχετίζονται με την εξοικονόμηση νερού ή μείωση ενέργειας σε ποσοστό άνω του 10% του συνολικού προϋπολογισμού.
1.7.3. Είναι επιλέξιμες οι πράξεις που αφορούν στην ίδρυση ή στον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων στον τομέα της βιο-οικονομίας και της κυκλικής οικονομίας. 1.7.4. Η ένταση ενίσχυσης ορίζεται σε ποσοστό έως 80% και χορηγείται δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831 (de minimis).
1.7.4. Η ένταση ενίσχυσης ορίζεται σε ποσοστό έως 80% και χορηγείται δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831 (de minimis).

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

26/02/2025 03:03 μμ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου από το ΥπΑΑΤ είναι θέμα ημερών να προκηρυχθεί το πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, σε συνάντηση που είχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, με εκπροσώπους κτηνοτρόφων και παραγωγών Ελληνικού μαύρου χοίρου, είχε δεσμευτεί ότι τα κονδύλια του προγράμματος θα διατεθούν στους δικαιούχους εκτροφείς το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Ο κ. Αχιλλέας Τσαπραϊλης, πρόεδρος της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ), δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «από τον περασμένο Ιούνιο θα έπρεπε να έχει προκηρυχθεί το πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών. Τον Απρίλιο του 2024 έγινε μια προδημοσίευση της Παρέμβασης Π3-70-1.5 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», στην οποία δεν ανάφερε τα κριτήρια και τις τιμές της ενίσχυσης. Ανέφερε όμως ότι οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων δικαιούχων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024 (έτος αναφοράς). Αυτό που θέλουμε είναι να μην χαθεί το 2024 στο νέο πρόγραμμα».

Θυμίζουμε ότι με την ανακοίνωση της πρόσκλησης συνήθως ένα μήνα γίνονται οι αιτήσεις, στην συνέχεια έχουμε δέκα ημέρες για ενστάσεις και ακολουθεί η λίστα των δικαιούχων.

Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της Παρέμβασης είναι πενταετούς διάρκειας.

Δείτε την προδημοσίευση της Παρέμβασης Π3-70-1.5 (εδώ) και το πλαίσιο εφαρμογής της (εδώ).

25/02/2025 10:16 πμ

Αποχώρησαν οι αγρότες από τα μπλόκα της Θεσσαλίας.

Τα Μπλόκα Γυρτώνης και Μικρού Ελευθεροχωρίου καλούν τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 26 Φεβρουαρίου έξω από τα γραφεία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστου Κέλλα, στη Λάρισα.

Θα ακολουθήσει συμμετοχή στις μεγάλες κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τη μαύρη επέτειο από τα δύο χρόνια της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη, με τρακτέρ στην είσοδο της πόλης της Λάρισας, ενώ το επόμενο ραντεβού τους θα είναι στον αγωνιστικό εορτασμό του Κιλελέρ.

Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) αναφέρει τα εξής:

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους όλης της Ελλάδας που κοντά ένα μήνα βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα παλεύοντας για την επιβίωση, για το δικαίωμά μας να παράγουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας.

Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης που στηρίζουν τα αιτήματά μας και συμπαραστέκονται στις κινητοποιήσεις μας, μη επιτρέποντας στην κυβέρνηση να δημιουργήσει κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού» σε βάρος του αγώνα μας.

Η πάλη μας για την επιβίωση της αγροτιάς συνδέεται και με το δικαίωμα του λαού μας να έχει φθηνά και υγιεινά προϊόντα για την διατροφή του και την κάλυψη άλλων βιοτικών αναγκών του.

Η λαϊκή συμπαράσταση εκφράστηκε μαζικά και στο μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ που πραγματοποιήσαμε στις 19 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, κόντρα στην απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση να το απαγορεύσει.

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, τα οποία όλοι πλέον αναγνωρίζουν πως είναι λογικά και δίκαια. Αυτό έπραξε και στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των μπλόκων με κλιμάκιο αρμοδίων υπουργών στις 14 Φλεβάρη.

Βεβαίως, κάτω από την ισχυρή αγωνιστική πίεση των μπλόκων, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποσχεθεί κάποια επί μέρους μέτρα, τα οποία βρίσκονται πολύ πίσω από τις ανάγκες που έχουν η δημιουργήσει η εκτόξευση του κόστους παραγωγής, οι χαμηλές τιμές που δίνουν οι εμποροβιομήχανοι για τα προϊόντα μας, οι μεγάλες ζημιές που δεν αποζημιώνονται, η ΚΑΠ της ΕΕ που μας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Οι κυβερνητικές υποσχέσεις, χωρίς μάλιστα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, αφορούν σε:

  • Αναπλήρωση εισοδήματος μόνο όσων έχουν υποστεί ζημιές στην παραγωγή πάνω από 30% σε σχέση με το 2023 και όχι για όλα τα προϊόντα.
  • Χρονική επιμήκυνση της κυβερνητικής απόφασης για την τιμή του αγροτικού ρεύματος, η οποία είχε ληφθεί στη διάρκεια των περσινών μπλόκων και 6 μηνιαίοι λογαριασμοί στους αγρότες.
  • Ενδεχόμενη αύξηση των διαθέσιμων ποσών της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων με πιθανό επαναπροσδιορισμό της ποσότητας πετρελαίου που απαιτείται για κάθε καλλιέργεια.
  • Μείωση του ισχύοντος πλαφόν για τη χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε κάποια προϊόντα.

Δεν υποτιμούμε κανένα μέτρο που μπορεί να δώσει ορισμένες «ανάσες» επιβίωσης όταν έρχεται ως αποτέλεσμα των αγώνων μας. Αυτά τα μέτρα είναι άλλωστε μια ακόμα απτή απόδειξη πως δεν ισχύουν τα περί «αναποτελεσματικότητας των αγροτικών αγώνων» που υποστηρίζουν οι κάθε λογής επικριτές και συκοφάντες του αγροτικού κινήματος.

Όμως, δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη μιζέρια, όπως ζητούν από μας οι κυβερνώντες, επικαλούμενοι τα διαβόητα «δημοσιονομικά όρια», τα οποία ισχύουν για τους αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους, αλλά δεν ισχύουν για τους επιχειρηματίες που χρηματοδοτούνται αφειδώς από το κράτος.

Βγήκαμε μαζικά και δυναμικά στα μπλόκα ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες και εμπόδια, όπως:

  • Το κλίμα μοιρολατρίας και ηττοπάθειας που καλλιεργούν οι εκάστοτε κυβερνώντες και τα διάφορα «τσιράκια» τους με τον ισχυρισμό ότι τάχα οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα.
  • Τα παραπλανητικά ψεύδη της κυβέρνησης που διέδιδε ότι έχει, ήδη, λύσει πολλά αγροτικά προβλήματα και πως έχει τη βούληση να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας.
  • Τις κυβερνητικές φοβέρες πως αν πάμε με τα τρακτέρ στα μπλόκα θα μας αντιμετωπίσει με τα ΜΑΤ και τα αγροτοδικεία.
  • Τα πονηρά τάματα από αυτόκλητους «σωτήρες» που μας ψιθύριζαν στ’ αυτιά πως η λύση στα προβλήματά μας δεν θα έρθει με τους αγώνες, αλλά μέσα από κυβερνητικές εναλλαγές, που τις ζήσαμε πολλές φορές, όμως, αντί τα προβλήματά μας να λιγοστεύουν αυγαταίνουν.

Συνεχίζουμε τον αγώνα με διάφορες μορφές πάλης και με τον ίδιο στόχο: Την ικανοποίηση των ζωτικής σημασίας αιτημάτων μας.

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός, η συμμετοχή μας μαζί με όλο το λαό στα μεγάλα συλλαλητήρια για το έγκλημα των Τεμπών, στις 28 Φλεβάρη.

Ετοιμαζόμαστε για τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, που θα αποτελέσει για μια ακόμα φορά μήνυμα συνέχισης της πάλης της αγροτιάς για να μην ξαναγίνει κολίγας των αφεντικών, αλλά να γίνει αυτή αφεντικό του πλούτου που παράγει.

21/02/2025 04:01 μμ

Υπεγράφη το πρόγραμμα για τη μεταποίηση - εμπορία ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, με αρχικό προϋπολογισμό 135.000.000 ευρώ.

Αφορά την Παρέμβαση Π3-73-2.3 του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027

Επιλέξιμοι τομείς

Στο πλαίσιο της Παρέμβασης Π3-73-2.3:

  • ενισχύονται αιτήσεις στήριξης από δικαιούχους οι οποίοι μεταποιούν/επεξεργάζονται ως πρώτη ύλη προϊόντα (γεωργικά προϊόντα) του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή τελικών προϊόντων που ανήκουν επίσης στο εν λόγω Παράρτημα Ι (γεωργικά προϊόντα)
  • δεν ενισχύονται αιτήσεις στήριξης του πρωτογενούς τομέα

Οι δράσεις αφορούν κυρίως σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις, συγχωνεύσεις μονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων, όπως θα εξειδικευθούν στο εθνικό θεσμικό πλαίσιο, ανάλογα με τον τομέα.

Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι:

  • οι μετεγκαταστάσεις και οι συγχωνεύσεις μονάδων συνοδεύονται απαραίτητα από εκσυγχρονισμό αυτών
  • οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων δεν ενισχύονται
  • οι ιδρύσεις σφαγείων αιγοπροβάτων, βοοειδών και χοιρινών δεν ενισχύονται με εξαίρεση τις νησιωτικές περιοχές στις οποίες δύναται να ενισχυθούν με ετήσια δυναμικότητας μέχρι 400 τόνους κρέατος
  • οι ιδρύσεις σφαγείων πουλερικών και κονίκλων δεν ενισχύονται με εξαίρεση τις ορεινές και τις νησιωτικές περιοχές χωρίς περιορισμό ετήσιας δυναμικότητας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας με τη συνεργασία του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, υπέγραψε την απόφαση για τον καθορισμό των λεπτομερειών λειτουργίας και εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027».

Η Παρέμβαση αφορά στη στήριξη των δικαιούχων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, εφαρμόζεται οριζόντια σε όλη την χώρα και συνεισφέρει μεταξύ άλλων:
1. Στην αύξηση της παραγωγής/τυποποίησης/μεταποίησης προϊόντων ΠΟΠ – ΠΓΕ και προϊόντων με εθνικά σήματα πιστοποίησης,
2. Στην ενίσχυση της θέσης των αγροδιατροφικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού,
3. Στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων που ανήκουν σε κλάδους της μεταποίησης,
4. Στην ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας, διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής καθώς και στη χρήση νέων τεχνολογιών,
5. Στη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας

Δικαιούχοι της Παρέμβασης είναι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης, υπό την προϋπόθεση ότι η πρώτη ύλη και το παραγόμενο τελικό προϊόν είναι γεωργικά προϊόντα του παραρτήματος Ι της ΣΛΕΕ:
1. Ενισχύεται η μεταποίηση /εμπορία /συσκευασία και/ή ανάπτυξη προϊόντων που ανήκουν στους ακόλουθους κλάδους: Κρέας, Γάλα, Αυγά, Μέλι, Αναπήνιση κουκουλιών, Ζωοτροφές, Δημητριακά, Ελαιούχα Προϊόντα, Οπωροκηπευτικά, Οίνος, Ξύδι, Άνθη, Φαρμακευτικά & Αρωματικά Φυτά, Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό,
2. Ενισχύονται ιδρύσεις, εκσυγχρονισμοί, επεκτάσεις, και μετεγκαταστάσεις μονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων, συγχωνεύσεις μονάδων, μονάδες διαχείρισης υποπροϊόντων.

Ο αιτούμενος προϋπολογισμός των αιτήσεων στήριξης, κυμαίνεται από 400.001 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ.

Η δημόσια ενίσχυση που θα διατεθεί στους δικαιούχους ανέρχεται σε 135.000.000 ευρώ (εκατό τριάντα πέντε εκατομμύρια ευρώ) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΑΠΔΕ).

Η στήριξη καθορίζεται ως εξής:

1. Μικρά νησιά Αιγαίου,στα οποία περιλαμβάνονται όλα τα νησιά του Αιγαίου (π.χ. Ρόδος, Σύρος, Λέσβος, Θάσος, κ.α.) πλην Κρήτης και Εύβοιας: 75%
2. Περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης, Θεσσαλίας καθώς και ηπειρωτικές περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στα Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), δηλαδή η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και οι Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας Μεσσηνίας: 65%
3. Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 50%
4. Περιφέρεια Αττικής: 40%

Η υπερδέσμευση της Παρέμβασης Π3-73-2.3, αναμένεται να είναι σημαντική, καθώς αποτελεί καθοριστικό επενδυτικό εργαλείο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Η στήριξη παρέχεται με τη μορφή επιχορήγησης και δύναται να συνδυαστεί με χρηματοδοτικά εργαλεία.

Όπως τονίζει το ΥπΑΑΤ, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοσιευτεί η πρόσκληση προς τους υποψηφίους δικαιούχους στην οποία θα εξειδικευθούν οι όροι και προϋποθέσεις υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων στήριξης.

21/02/2025 10:03 πμ

Σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης (20/02), μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ, με κεντρικό θέμα συζήτησης τα κόκκινα δάνεια Αγροτικών Συνεταιρισμών και Αγροτών.

Tέθηκε και το ζήτημα των αδειοδοτήσεων για 50 MW σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς

Υπενθυμίζουμε ότι χθες Πέμπτη το εν λόγω ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συζητήθηκε και στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στη Βουλή.

Οι εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ κατά την εισαγωγική τοποθέτησή τους, προέβησαν σε μια συνολική ανασκόπηση των τρεχόντων θεμάτων και στις απαιτούμενες παρεμβάσεις, που απαιτούνται από τα συναρμόδια υπουργεία, με στόχο την αποτελεσματική στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τους εργάτες γης

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η σημασία του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση κόκκινων δανείων συνεταιρισμών και αγροτών, προκειμένου να κινητοποιηθούν και πάλι τα παραγωγικά στοιχεία τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα ή ανενεργά λόγω παλαιών χρεών με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Το νομοσχέδιο, το οποίο διαμορφώθηκε σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), προβλέπει μια σειρά από σημαντικά μέτρα για την ανακούφιση των αγροτών και των συνεταιρισμών. Μεταξύ των βασικών διατάξεων είναι η δυνατότητα διαγραφής μέρους των οφειλών, η επιμήκυνση των χρονοδιαγραμμάτων αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων.

Παράλληλα, εισάγονται πρόνοιες για την ανάληψη των αγροτικών δανείων από εξειδικευμένους διαχειριστές, οι οποίοι θα αναλάβουν την καθοδήγηση των συνεταιρισμών, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του κλάδου, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η ΕΘΕΑΣ αναφέρθηκε στη θετική πρωτοβουλία και επισήμανε τη σημασία αυτών των μέτρων για την ανακούφιση χιλιάδων αγροτών και εκατοντάδων συνεταιρισμών, τονίζοντας ότι η παρούσα ρύθμιση ανταποκρίνεται σε χρόνια αιτήματα του κλάδου και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση εμπιστοσύνης στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Επίσης, τονίστηκε πως για να είναι ολοκληρωμένη η εν λόγω παρέμβαση, απαιτείται να υπάρξει απαλλαγή Ευθυνών Παλαιών Διοικήσεων που δεν εμπλέκονται σε παράτυπες ενέργειες, ενώ δηλώθηκε ότι κατά την εφαρμογή των ρυθμίσεων οι Συνεταιρισμοί πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην πρόσβαση, αξιοποίηση και μεταφορά των υποδομών για την υποστήριξη της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.

Φορολογία Αγροτών

Στη συνέχεια, έγινε αναφορά σε σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν από ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών, όπως η υποχρεωτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής, από 1/4/2025, το οποίο προκαλεί σοβαρές δυσκολίες για τους αγρότες και πρέπει να εξεταστούν τρόποι προσαρμογής του.
Επίσης, αναδείχθηκαν τα προβλήματα στην εφαρμογή της έκπτωσης φόρου 50% για τους συνεταιρισμένους αγρότες, ειδικά για εκείνους με συγκεκριμένη νομική μορφή για φορολογικούς λόγους. Η ΕΘΕΑΣ ζήτησε άμεσες βελτιώσεις, ώστε το μέτρο να εφαρμοστεί απρόσκοπτα.
Εξίσου σημαντικό είναι το ζήτημα της επιστροφής ΦΠΑ για επενδύσεις Ομάδων Παραγωγών, το οποίο παραμένει άλυτο, παρά τις επανειλημμένες συσκέψεις με το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ.

Κόστος Παραγωγής & Ενέργειας

Στη συνέχεια, τα μέλη του Δ.Σ. ζήτησαν την άμεση εφαρμογή ενός γενναίου προγράμματος μείωσης του κόστους ενέργειας, μέσω σωστών και ευνοϊκών συμψηφισμών, καθώς και την ταχύτερη προώθηση του προγράμματος φωτοβολταϊκών στα χωράφια, για να επωφεληθούν άμεσα οι αγρότες, ενώ τέθηκε και το ζήτημα των αδειοδοτήσεων για 50 MW σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, που χρήζουν άμεσης επίλυσης.

Εργάτες Γης

Η ΕΘΕΑΣ ζήτησε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες μετάκλησης εργατών γης, καθώς η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί σημαντικό περιοριστικό παράγοντα για την αγροτική παραγωγή. Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού.

Ακολούθως, επισημάνθηκε η σημασία της λειτουργίας αποκεντρωμένων υπηρεσιών για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης και την επιτάχυνση των διαδικασιών. Η ίδρυση και ενίσχυση αυτών των υπηρεσιών κρίνεται απαραίτητη για την εξυπηρέτηση ζητημάτων, όπως οι αδειοδοτήσεις, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και επιταχύνοντας τις διαδικασίες.

Επιπρόσθετα, τα μέλη της ΕΘΕΑΣ επεσήμαναν τις σημαντικότατες καθυστερήσεις, που συναντώνται στις διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην αδυναμία υλοποίησης κρίσιμων έργων, ζητώντας άμεση επίλυση αυτών των καθυστερήσεων.

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα δικαιότερης καταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, και η ανάγκη εγγραφής και ενεργής συμμετοχής της ΕΘΕΑΣ στην Cogeca, προκειμένου να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση του ελληνικού αγροτικού τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, αναφέρθηκε και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ευχόμενος η νέα προσπάθεια να επιτύχει, ώστε να σταματήσει η μακρά ταλαιπωρία των αγροτών, που δημιουργεί δυσκολίες και σε λοιπούς κλάδους, που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο, ζητώντας επιτάχυνση των πληρωμών με διαφάνεια, ώστε οι επιδοτήσεις να πηγαίνουν σε αυτούς που παράγουν.

Εξαγωγική Εταιρεία

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΕΘΕΑΣ για τη σύσταση και λειτουργία της εξαγωγικής εταιρείας «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε.» – COGREXPO S.A. για την ενίσχυση των εξαγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και ζήτησε τον σχεδιασμό εξαγωγών, ώστε να βρεθούν νέες αγορές για τα ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα και αναφέρθηκε ότι αυτή η προσπάθεια θα ενισχυθεί με τα κατάλληλα προγράμματα προώθησης.

Θεσμικός Ρόλος ΕΘΕΑΣ

Αξίζει να αναφέρουμε πως στη σύσκεψη, αναγνωρίστηκε από τον αρμόδιο υπουργό, κ. Κώστα Τσιάρα και τους λοιπούς υπουργούς ο θεσμικός ρόλος της ΕΘΕΑΣ και πως αυτή μπορεί να προσφέρει με τους Συνεταιρισμούς-μέλη της στις νέες ανάγκες ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα και στην ενίσχυση της υπαίθρου.
Η ΕΘΕΑΣ θεωρεί ότι η άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του. Ευελπιστεί, ωστόσο σε άμεσες ενέργειες από την Πολιτεία για την επίλυση αυτών προς ενίσχυση του παραγωγικού συνεταιριστικού κινήματος για την εξασφάλιση της ανθεκτικότητας.

Από την ΕΘΕΑΣ, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μετείχαν, ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς, ο Αντιπρόεδρος, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο Γεν. Γραμματέας, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ο κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος, μέλος Δ.Σ. και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης. Από την πολιτική σκηνή, μετείχαν, ο κ. Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η κα. Θεώνη Αλαμπάση, ΓΓ Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο κ. Μάκης Βορίδης, Υπουργός Επικρατείας, ο κ. Γιώργος Μυλωνάκης, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, ο κ. Θανάσης Κοντογεώργης, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, ο κ. Στέλιος Κουτνατζής, ΓΓ Πρωθυπουργού, ο κ. Παύλος Μαρινάκης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Πάνος Αμυράς, ΓΔ Τύπου & Ενημέρωσης. Παρούσα ήταν και η κα. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικήτρια Τραπέζης της Ελλάδος.

20/02/2025 12:20 μμ

Παρατείνεται μέχρι τις 11 Μαρτίου 2025 η περίοδος υποβολής των αιτήσεων στήριξης και των φακέλων υποψηφιότητας για τους Νέους Αγρότες.

Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η 2η Τροποποίηση της υπ’ αρ. 3088/1.11.2024 απόφασης «1η Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 – 2027.

Στην συγκεκριμένη απόφαση η παρ. 2 του άρθρου 3 τροποποιείται ως εξής:

«α) Ως περίοδος υποβολής αιτήσεων στήριξης- φακέλων υποψηφιότητας ορίζεται η περίοδος από 29/11/2024 έως και 11/3/2025 και ώρα 13:00.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή που αναρτώνται στο ΟΠΣΚΕ πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης μέχρι και τις 11/3/2025».

Δείτε την απόφαση (εδώ)

20/02/2025 10:44 πμ

Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν, το απόγευμα της Τετάρτης (19/2), στην Θεσσαλονίκη, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα μπλόκα της χώρας.

Με συνθήματα και με παρατεταμένα χειροκροτήματα, αγρότες, σωματεία και φορείς υποδέχθηκαν στο κτίριο του ΟΣΕ τα δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα που κατέφθασαν από διάφορες περιοχές.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι τα προβλήματά μας είναι μεγάλα αλλά μεγάλη είναι μεγάλη είναι και η αγωνιστική μας διάθεση», σημείωσε ο εκπρόσωπος των αγροτών από τη Λάρισα, Ρίζος Μαρούδας, χαιρετίζοντας τους εκατοντάδες βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους από όλα μπλόκα της χώρας, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο.

Αργά το βράδυ με σύνθημα «συνεχίζουμε πιο δυναμικά από αύριο στα μπλόκα», ολοκλήρωσαν την κινητοποίησή τους, ενώ εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός πως τελικά δεν συνάντησαν τον πρωθυπουργό ο οποίος σήμερα πραγματοποιούσε επίσκεψη στην πόλη. Οι αγρότες που ήρθαν με τα τρακτέρ τους επέστρεψαν στο μπλόκο των Μαλγάρων, ενώ όσοι ήρθαν στην πόλη με λεωφορεία από μακρινές περιοχές, επέστρεψαν στον ΟΣΕ προκειμένου να επιβιβαστούν σε αυτά και να αποχωρήσουν.

Τα αιτήματά τους αφορούν:
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όλων των παραγωγών με συγκεκριμένα ποσά ανά καλλιέργεια.
Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, τιμή 7 λεπτών την κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, επιδότηση των αγροτοκτηνοτροφικών εφοδίων.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που θα εξασφαλίζουν εισόδημα με το οποίο θα παραμείνουν στην παραγωγική διαδικασία.
Μείωση του ισχύοντος πλαφόν για τη χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε κάποια προϊόντα.

19/02/2025 10:16 πμ

Μπλόκο στο σημερινό συλλαλητήριο των αγροτών στη Θεσσαλονίκη προσπαθεί να βάλει η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ).

«Δίνουμε αγώνα για την επιβίωσή μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή», αναφέρει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων για την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, ενώ η ΕΛ.ΑΣ απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις στη δυτική είσοδο

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τετάρτη (19/2), στις 18:30, οι αγρότες έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (26ης Οκτωβρίου-Λιμάνι), στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πόλη, με τον οποίο ζητούν συνάντηση.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει τα εξής:

Ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης απαγορεύεται η πραγματοποίηση συνάθροισης τις απογευματινές ώρες της 19-02-2025 επί της οδού 26ης Οκτωβρίου (έμπροσθεν του κτηρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), καθώς και κάθε συνάθροισης-πορείας (σταθερής, κινητής, πεζή ή μηχανοκίνητης) από την 06:00 ώρα της 19-02-2025 έως την 24:00 ώρα της 19-02-2025

α) επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου με την Α/Δ Πειραιώς-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, έως την συμβολή της με τις οδούς Παλαιού Σταθμού και Καρατάσου,

β) επί του Α/Δ Πειραιώς-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων και της οδού Παλαιού Σταθμού (προέκταση του αυτοκινητόδρομου), από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου του αυτοκινητόδρομου με την οδό 26ης Οκτωβρίου, έως τη συμβολή της οδού Παλαιού Σταθμού με τις οδούς 26ης Οκτωβρίου και Καρατάσου και

γ) σε ολόκληρη την περιοχή που περικλείεται μεταξύ των ως άνω οδών (Α/Δ Πειραιώς-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, Παλαιού Σταθμού και 26ης Οκτωβρίου) καθώς, δεδομένων των παραγόντων και των λοιπών περιστάσεων που συνθέτουν τη συγκεκριμένη περίπτωση, από την πραγματοποίηση των εν λόγω συναθροίσεων – πορειών α) επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας και β) απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών και της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων στην πόλη.

Η ΠΕΜ καταγγέλλει την απαγόρευση του συλλαλητηρίου

«Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) καταγγέλλει την προκλητική απόφαση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης με την οποία απαγορεύει το προγραμματισμένο συλλαλητήριο των αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η απόφαση αυτή που κινείται στον «ντορό» της κυβερνητικής επιχείρησης να μπουν εμπόδια στην πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου και γενικότερα στην πάλη μας, δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε από τον αγώνα.

Το συλλαλητήριο με τρακτέρ που αποφασίσαμε στα μπλόκα θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα και την ίδια ώρα (Τετάρτη 19 Φλεβάρη, στις 6:30 μμ), μπροστά στο κτίριο του ΟΣΕ, στη Θεσσαλονίκη.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο.

Καλούμε το λαό της Θεσσαλονίκης να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο εκφράζοντας ενεργά στην συμπαράστασή του στον αγώνα μας.

Όλοι μαζί μπορούμε να δυναμώσουμε πιο πολύ την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα δίκαια αγροτικά αιτήματα. Ολοι μαζί μπορούμε ν' απαντήσουμε πιο αποτελεσματικά στον αυταρχισμό και στην τρομοκρατία της κυβέρνησης.